GN Lingewaard

29 mei 2019

GN Lingewaard 29 mei 2019


Open Eetcafé Gendt zoekt vrijwilligers

GENDT - Iedere maandag- en donderdagavond kunnen inwoners van Gendt aanschuiven in Providentia om een vorkje mee te prikken.

De vrijwilligers zetten iedere week een heerlijke maaltijd voor de 24 gasten per avond neer. Voor beiden teams (maandag en donderdag) zijn we dringend op zoek naar mensen die het vrijwilligersteam willen versterken. De vrijwilligers doen samen de voorbereidingen en verzorgen de maaltijd. Taken die je als team doet zijn: boodschappen doen, tafels dekken, snijwerk, koken en het ontvangen van de gasten. Natuurlijk kun je zelf ook een hapje mee eten. "Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die één van de twee gezellige teams willen versterken. Vind jij het leuk om met een groep collega vrijwilligers voor mede dorpsgenoten een gezellige maaltijd neer te zetten, dan zijn we op zoek naar jou! Wil je meer weten, bel Theo Wallenburg (coördinator Open Eetcafé Gendt), 06 49070164."

Doe mee met de derde editie Looveldenloop

HUISSEN - Op woensdag 19 juni wordt de derde editie van de Looveldenloop georganiseerd. Een hardloopevenement voor basisschoolkinderen in de wijk Loovelden en omstreken. Er wordt tussen 15.00 en 17.30 uur in verschillende leeftijdscategorieën gelopen.

De Looveldenloop is vrij toegankelijk voor kinderen van de basisschool en vindt plaats in het parkje aan de Keizersallee, schuin tegenover IKC Binnenstebuiten. Afhankelijk van de leeftijd lopen zij één, twee of drie rondes van 500m. Kinderen komen door dit evenement op een leuke manier in contact met bewegen, gezondheid en voeding. Naast het hardlopen vinden er verschillende activiteiten plaats, dus ook voor toeschouwers is er wat te doen.

Inschrijven kan door te mailen naar looveldenloop@gmail.com met de volgende gegevens: naam, leeftijd, school en groep. Dit jaar kunnen er maximaal tweehonderd leerlingen meedoen, dus schrijf je snel in! De Looveldenloop is een samenwerking tussen Medisch Centrum Loovelden, IKC Binnenstebuiten, hardloopvereniging Pheidippides, RKHVV, en de SWL sport- & cultuurcoach. Voor meer informatie zie ook https://mcl.praktijkinfo.nl/.

Inschrijven avondvierdaagse

HUISSEN - Tot vrijdag 31 mei kan men nog voorinschrijven voor de veertigste avondvierdaagse bij Coby Vermaas Ariensstraat 42 tussen 18.00 en 20.00 uur en bij Lenie Janssen Klaphek 3.

Het scheelt 0.50 euro. Men kan zich natuurlijk ook op dinsdag 4 juni inschrijven vanaf 18.00 uur bij De Rijnstede aan De Jongstraat in Huissen. De starttijd is vanaf 18.30 uur. Voor de veiligheid zijn er vele verkeersregelaars actief. "Zonder al deze vrijwilligers kunnen wij dit evenement niet organiseren. Ook de oudercommissies van de verschillende scholen zijn wij dankbaar voor de hulp bij het voorinschrijven. Wij moeten veel dingen regelen maar één ding kunnen we niet regelen: dus allemaal duimen voor goed weer."

Lente in Doornenburg op tweede pinksterdag

Na het succes van vorig jaar is er ook nu weer een beachvolleybaltoernooi. (foto: Jaap Plattèl/DeDoornenburger.nl)

DOORNENBURG - Op maandag 10 juni verzorgen het Ontmoetingscentrum, Schutterij Gijsbrecht van Aemstel en Sportdorp Doornenburg gezamenlijk het evenement 'Lente in Doornenburg' met een aantal activiteiten op het dorpsplein.

Beachvolleybal (organisatie Sportdorp Doornenburg): Het toernooi is van 12:00 tot 16:00 uur. Deelname is nog mogelijk: deelnemers vanaf 13 jaar, per team (6 - 8 personen) aanmelden vóór 5 juni via babetvermaas-97@hotmail.com. Rond 16:00 uur zal het winnende team bekend worden gemaakt.

Fietspuzzeltocht (organisatie Werkgroep Doornenburg): 'Het Rondje Doornenburg' is een tocht die de fietser/ wandelaar meeneemt door het dorp en het unieke rivierengebied met de vele monumentale panden. Het fietsboekje is tijdens deze dag te koop en speciaal voor deze dag is er een fiets-puzzeltocht van gemaakt. De start van de tocht is tussen 12.00 en 15.00 uur vanaf het dorpsplein. De fietsboekjes zijn over enige tijd ook te koop bij lokale ondernemers, zoals onder andere de Spar in Doornenburg en de Read Shop in Gendt.

Markt met diverse ambachten;

Gezellig terras met muziek, lekker eten en drinken;

Keizerschieten & Jeugdkoningschieten (organisatie: Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen): Om 10.00 uur is er een schuttersmis in de Sint-Martinuskerk van Doornenburg. Aansluitend is in de kerktuin een muzikale vendelhulde met medewerking van harmonie Sint-Caecilia. Vanaf 13.00 uur zijn in en om het Schuttersgebouw diverse schietwedstrijden. Meer info is te vinden op: www.schutterijdoornenburg.nl en op de Facebookpagina.

Inschrijven avondvierdaagse

Inschrijven avondvierdaagse

HUISSEN - Tot vrijdag 31 mei kan men nog voorinschrijven voor de veertigste avondvierdaagse bij Coby Vermaas Ariensstraat 42 tussen 18.00 en 20.00 uur en bij Lenie Janssen Klaphek 3.

Het scheelt 0.50 euro. Men kan zich natuurlijk ook op dinsdag 4 juni inschrijven vanaf 18.00 uur bij De Rijnstede aan De Jongstraat in Huissen. De starttijd is vanaf 18.30 uur. Voor de veiligheid zijn er vele verkeersregelaars actief. "Zonder al deze vrijwilligers kunnen wij dit evenement niet organiseren. Ook de oudercommissies van de verschillende scholen zijn wij dankbaar voor de hulp bij het voorinschrijven. Wij moeten veel dingen regelen maar één ding kunnen we niet regelen: dus allemaal duimen voor goed weer."

Zaal Het Wapen van Bemmel maakt plaats voor wonen

Dit beeld is voor de gemeente al jaren een doorn in het oog.  (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

BEMMEL – De zaal van Het Wapen van Bemmel is verkocht. Van Wijk Vastgoed ziet als nieuwe eigenaar mogelijkheden voor een appartementencomplex. Vijf jaar geleden nog zagen de vorige eigenaren hun bouwplan onhaalbaar worden door realisatie van Centrumplan Bemmel.

De plannen zijn pril. De verkennende gesprekken met de gemeente zijn achter de rug. Er staat nog geen potloodlijn op papier, maar voor Michel van Wijk, oprichter van Van Wijk Vastgoed, is het wel duidelijk dat er iets moois komt midden in het centrum van Bemmel. "Het is een goede en sterke, stabiele plek voor de bouw van appartementen."

In 2014 lag de situatie heel anders. Theo van Zon en Jan Wilting liepen al een tijdje met de gedachte om de zaal te ruilen voor een appartementencomplex. Maar de vraag in Bemmel raakte verzadigd. Vooral door bouwactiviteiten in de eerste fase van het centrumplan, zo vonden de toenmalige eigenaren destijds. " In het centrum van Bemmel is bouwen van koopwoningen en winkels dan ook een onaanvaardbaar risico."

Tijden veranderen. Appartementen zijn zeer gewild. Michel van Wijk is er nog niet uit of hij in het plan ook winkelruimte opneemt. De kansen zijn gering, laat hij bij voorbaat weten.

Dat de vraag naar luxe appartementen in Lingewaard groot is, heeft hij al mogen ervaren. In Huissen bouwt hij aan de Weverstraat een complex met commerciële ruimten en tien luxe appartementen, waarvan twee penthouses. Prijsklasse vanaf ruim 3 ton. Alles verkocht. In Bemmel komen aan de Loostraat ook tien luxe appartementen met penthouses. Veertig aspirant-kopers hebben zich al gemeld.

Er is in Bemmel ook vraag naar minder luxe maar goede appartementen van 50 tot 100 vierkante meter, zegt Michel van Wijk. Dit wordt de basis voor het plan Wapen van Bemmel. De eerste gesprekken met de gemeente zijn positief. In het najaar komt hij terug met de eerste schetsen. De appartementen, met een ondergrondse parkeergelegenheid, worden vast tegen het café gebouwd.

Parochie H. Maria Magdalena

Donderdag 30 mei
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering G. Peters, St. Caeciliakoor
St. O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering V. Bulthuis, Herenkoor
St. Leonardus Oosterhout: 11.00 u: eucharistieviering F. Bomers, Gregoriaans Magna Voce

Zaterdag 1 juni
H. Maria Geboorte Driel: Woord- en communieviering Lit. werkgroep, Cantorije
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, InVoice

Zondag 2 juni
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering met kinderwoorddienst, V. Bulthuis, Musica Amare
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Gezinsviering Spetters
O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, woord- en communieviering, Lit. werkgroep, Ubi Caritas

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Klankbordbijeenkomst in Gendt

GENDT - In mei 2018 is door de gemeente Lingewaard het initiatief genomen voor het opzetten van een Integraal Gendts Ontwikkelplan (IGOP). De werkgroep, Gendt Vooruit geheten, had 18 februari 2019 een startbijeenkomst georganiseerd waarbij alle inwoners van Gendt waren uitgenodigd om hun ideeën te geven met betrekking tot de toekomst van Gendt.

Na een enerverende en inspirerende avond met een grote opbrengst van knelpunten en ideeën, konden de werkgroep leden aan de slag. Alle ingebrachte informatie is zorgvuldig geclusterd en er zijn zes sub-werkgroepen aan de slag gegaan om de thema’s verder uit te werken en speerpunten te formuleren. De kozen thema’s zijn: · Ondernemen, werkgelegenheid en toerisme · Onderlinge betrokkenheid · Wonen en woonomgeving · Recreatie, bewegen en sport · Verkeer, veiligheid en bereikbaarheid · Natuur, duurzaamheid en milieu

Hoe nu verder? De zes sub-werkgroepen zullen op 3 juni in de klankbordbijeenkomst hun speerpunten bespreken met professionals, ambtenaren en andere partijen die mee kunnen denken over de mogelijkheden en haalbaarheid van de beschreven speerpunten. Via de website GendtVooruit.nl is een samenvatting van de uitgewerkte speerpunten van elk thema in te zien. Volg ons via de website, Facebook, Instagram of gewoon door een gesprek met een van de werkgroepsleden.

Kaarten voor Scary Symphony

Toegangsbewijzen Scary Symphony. (foto: Alex Ubbink)

DOORNENBURG - Het orkest van harmonie Sint-Caecilia Doornenburg heeft afgelopen jaren een aantal indrukwekkende projecten uitgevoerd zoals De Maestro (2017) en The Passion (2018). Voor 2019 staat opnieuw een spectaculair project in de steigers met de titel 'Scary Symphony'.

Op vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober wordt de Sint-Martinuskerk in Doornenburg omgetoverd tot muziektempel in Halloweensfeer. Leonie Meijer zal dit muziekevenement vocaal inkleuren. Leonie is vooral bekend als finaliste van de eerste editie van The Voice van Holland in 2011. Inmiddels heeft zij meerdere albums op haar naam staan en toert maar haar soloprogramma’s met groot succes langs de Nederlands theaters. Zij heeft enthousiast gereageerd op ons verzoek voor medewerking.

De presentatie is in professionele handen van Claudia van Kesteren. Kenmerkend voor haar optreden als presentatrice is dat zij de interactie met het publiek niet schuwt. Zij heeft aangegeven op haar geheel eigen manier invulling te gaan geven aan haar rol. Marco Baartse zal met zijn Uilleann pipe, een soort doedelzak, zorgen voor een heel bijzonder geluid tijdens een aantal nummers. Daarnaast zal de Doornenburgse dansvereniging Mixed Moves haar inbreng leveren aan het project. Met dans en aankleding in Halloweensfeer verzorgen zij de visuele effecten.

De kaartverkoop van 'Scary Symphony' gaat zaterdag 1 juni van start. Kaarten (12,50 euro) zijn verkrijgbaar bij Spar Witjes, OC Doornenburg en de The Read Shop in Gendt. "Op basis van eerdere ervaringen raden wij u aan om kaarten tijdig te bestellen. Hiermee voorkomt u teleurstellingen."

Koffieochtend Zilverkamp in De Brink

HUISSEN - Op 6 juni is een ieder vanaf 10.00 uur welkom op de koffieochtend Zilverkamp in De Brink.

"Wilt u daarvoor nog een uurtje wandelen dan kunt u aansluiten bij het Wandeluurtje om 9.30 uur. Er wordt gestart vanaf de Wagenweg 12 (ingang zalencentrum Kuul) en daarna een rondje Zilverkamp gelopen.

Als de wandelaars terug zijn zullen om 10.30 uur, wordt men bijgepraat over het ‘Goed voor elkaar’ project en verdere ontwikkelingen in De Zilverkamp. Natuurlijk is er nog genoeg tijd over om gezellig bij te kletsen, een vraag te stellen aan iemand van het ParticipatiePunt of het Energieloket. Neem de buurvrouw/-man of kennis mee en schuif gezellig aan koffieochtend op donderdag 6 juni van 10.00-12.00 uur in De Brink. Tijdens de zomervakantie is er geen koffieochtend in De Zilverkamp. "Donderdag 5 september zijn we er weer!"

GO! helpt kinderen in Lingewaard Gezond Onderweg

Bokser Enrico Lacruz uit Huissen met senior kindergezndheidscoach Marjolein Postma.

LINGEWAARD - Door de verleiding van de digitale wereld waarin we leven. De tijd die kinderen doorbrengen met hun smartphone, tablets en gamen. Hebben kinderen meer kans op overgewicht en obesitas. Zij hebben een inactievere leefstijl dan vroeger. Daarbij is er een enorme keus aan (geprepareerd) voedsel en wordt het daarmee lastig om een gezonde keuze te maken.

GO! is een afkorting van Gezond Onderweg en eind 2018 in Lingewaard van start gegaan. Kinderen van 0 -18 jaar die problemen hebben met overgewicht of obesitas kunnen zich aanmelden. Ze worden twee jaar lang (gratis) gecoacht om zichzelf een gezonde leefstijl aan te leren. Inmiddels zijn er 21 kinderen die het traject gestart zijn, maar er is nog ruimte voor meer deelnemers.

"Durf jij de stap te nemen om je leefstijl en voeding te veranderen of ken jij een kind of jongere die hier baat bij kan hebben? Neem contact op Met Joyce Degen (voor Bemmel, Haalderen, Gendt, Doornenburg): joycedegen@go-nl.nl, 06-48783068 en Joke Wieleman (Huissen & Angeren): joke@go-nl.nl, 06-44210847. Samen kijken we wat GO! voor jou kan betekenen en gaan we aan de slag. We gaan het niet alleen over voeding en bewegen hebben, maar bijvoorbeeld ook over ontspanning en slaap. Kortom allerlei factoren die ervoor kunnen zorgen dat jij beter in je vel komt te zitten! Geef je nu op en GO!"

Gijsbrecht van Aemstel in de prijzen in Ooy

De seniorvendeliers in actie in Ooy-Zevenaar. (foto: Jaap Plattèl /DeDoornenburger.nl))

DOORNENBURG - Op zondag 19 mei vond in Ooy-Zevenaar het schuttersconcours van de Liemers plaats. Liefst 17 schutterijen waren aanwezig waaronder de Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen. De Doornenburgers namen aan veel wedstrijdonderdelen deel.

Aan het einde van de dag keerden zij succesvol huiswaarts. Bij het marcheren werd een tweede prijs behaald en een eerste prijs bij het onderdeel defilé. Zowel de senior vendeliers als de jeugdvendeliers behaalden een eerste prijs. Bij het acrobatisch vendelzwaaien werd Marcellino Kummeling derde en Thom van 't Hullenaar vierde. Bieleman Dick Francken werd 3e tijdens een spannende wedstrijd om in een zo kort mogelijke tijd een boomstam doormidden te hakken. Tot slot werd de prijs 'Beste Commandant' door de jury ook nog eens toegekend aan de Schutterij Gijsbrecht van Aemstel.

Schaakprobleem 8

Wit geeft mat in 2.

Oplossing mailen binnen twee weken na publicatie in deze krant naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 8. De oplossing staat daarna op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl.

Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op onze site voor meer informatie.

Reünie 5 Havo Bemmel '80/81

Examenklassen 5 Havo sgob Bemmel 1980/81.

DOORNENBURG - Op 18 mei heeft er in Doornenburg na 38 jaar een reünie plaatsgevonden van examenklassen 5 Havo 1980/81.

Ook waren enkele oud-leraren aanwezig. Onder genot van een drankje en hapje had iedereen van alles te vertellen. Het is mooi om te zien dat oud-leerlingen en oud-leraren elkaar na zoveel jaren ontmoeten. "Het is zeker de moeite waard om zoiets te organiseren", aldus Gerard en Helmi.

Eerste fase van 'Geef de naam een gezicht' geslaagd

De drie helden van De Praets. (foto: Henk van Eimeren) henk van eimeren

HUISSEN - Enige weken geleden riepen wij u op om te helpen. Het is onderdeel van het project 'Geef de naam een gezicht'.

Ook in Huissen werd de kwetsbare positie van burgers in oorlogstijd duidelijk. In 1944 bevonden zich duizenden vluchtelingen uit Arnhem en Elden/Elst in het stadje. Toen vrij snel bleek dat de operatie Market Garden zou mislukken kwamen ook zij in de vuurlinie. Naast deze burgers, de burgers uit Huissen en Huissenaren die elders als gevolg van oorlogsgeweld de dood vonden gaat het om circa 170 personen. Het project is er op gericht om de namen een gelaat te geven. Om die reden worden bij de Historische Kring Heussen archieven doorgespit. Dat geldt ook voor de bestanden van stichting Gedenkpark en het Exoduscomité.

Juist op 2 oktober zou het 'Comité Herdenking 2 oktober' de relatie van het gezicht met de naam van de betreffende burger willen tonen. Dat haalt de slachtoffers nòg meer uit de anonimiteit. Tijdens de Exoduswandeltocht vindt om 9.30 uur traditiegetrouw een ceremonie plaats bij het Massagraf in Huissen. Dit keer zal op 29 juni het Exodusmonument een centrale plaats innemen. Daarbij gaat het om drie mannen die hun leven verloren toen zij tijdens de vlucht anderen hielpen de Rijn over te steken. De drie namen krijgen op die dag een gezicht. Hun afbeelding zal op respectvolle wijze een centrale plaats krijgen bij de herdenking aldaar. De jonge Henk Lentjes, de scout, verdient een voorbeeld te zijn voor jeugd. "Help mee met het zoeken van foto's van de slachtoffers. Wilt u meer weten? Leg dan contact met www.exodushuissen.nl."

Kom bij Pheidippides

(foto: Cor Frensen)

HUISSEN - Pheidippides is de naam van de soldaat die de eerste marathon op zijn naam schreef, maar dat helaas met de dood heeft moeten bekopen. Hij was ongetraind en dat maakte het verschil van leven en dood. Wil jij het gezonder aanpakken dan hij?

Denk je er over om (weer) iets aan sport te gaan doen? Je zit bijvoorbeeld toch al een groot deel van de dag op kantoor, in de auto of op facebook. Loop je al en wil je eens meedoen? Kom vrijblijvend naar een van onze avonden (dinsdag of donderdag, vanaf 20:00 uur, De Brink ingang sporthal). Bevalt het hardlopen je goed, dan kun je lid worden van onze vereniging. Er wordt training gegeven op drie niveaus, beginners, gevorderden en snelle hardlopers en er zijn wandeltrainingen. Regelmatig worden er ook andere activiteiten georganiseerd.

Als lid krijg je: wekelijks tot twee looptrainingen gegeven door gecertificeerde of gediplomeerde trainers, de beschikking over een sportaccommodatie die bijna onbegrensd is en waar je ook buiten trainingsuren vrij gebruik van mag maken, een gezellige groep medesporters die zich ook op andere momenten voor de vereniging inzet. En dat alles voor 100 euro per jaar. Dat is ongeveer twee euro per training (bij één training per week). Ja, zeg nou eerlijk waar krijg je tegenwoordig nog zoveel waar voor je geld. Durf je de eerste stap te zetten en kom je ook hardlopen? Kijk op www.pheidippides.nl.

Marjolein van den Bor kampioen Puntballen

De wisseltrofee. (foto: Jeu de boulesvereniging Doornenburg) Jeu de Boules verenging Doornenburg

DOORNENBURG - Het kampioenschap Puntballen is gehouden op Koningsdag 27 april in Doornenburg. Dankzij de goede vorm van de dag heeft Marjolein een topprestatie verricht en is de trofee in Doornenburg gebleven.

Aan de wedstrijd namen circa 100 mensen (jongeren en ouderen) deel. Marjolein mag zich(officieus) kampioen noemen van Doornenburg, Lingewaard, Gelderland en zelfs Nederland. Jeu de boulesvereniging Doornenburg is trots en wil natuurlijk Marjolein feliciteren. Marjolein wil graag in 2020 haar titel verdedigen!

De wedstrijd is gespeeld met vijf jeu de boules-Koningsballen. De ballen worden door de deelnemer achter elkaar geworpen naar het punt op zes meter afstand van de plek van werpen. De afstand van drie ballen, die het dichtst bij het punt zijn geworpen, worden opgemeten en genoteerd door de scheidsrechter. Degene, die gemiddeld het dichtst bij het punt heeft geworpen is de Kampioen Puntballen 2019 in Doornenburg. Daar het ook het enige 'Puntbal Toernooi 2019' is tot nu toe in Nederland, wordt de deelnemer ook tegelijk de officieus Kampioen Puntballen 2919 van Lingewaard, Gelderland en Nederland.

Het Puntbalspel is ontwikkeld door de Vereniging Jeu de Boules Doornenburg. Het is een echt familiespel en kan overal en door iedereen gespeeld worden. De ondergrond en afstand kan variëren. Voor inlichtingen kan men terecht bij Jeu de Boules Doornenburg. Secretariaat: Pannerdenseweg 62a, 6686BH Doornenburg. E-mail: Johan.tolkamp@kpnmail.nl of 06 10995095.

De bloemenbaskets in de Kerkstraat hangen weer!

Bloemenbaskets Kerkstraat Doornenburg. (foto: Caroline Landsheer)

DOORNENBURG - Is de aanwezigheid van de bloemenbaskets in de Kerkstraat u ook opgevallen. Dankzij een bijdrage van Spar Witjes, Schutterij GvA en Bolk tandtechniek zijn deze ook dit jaar mede mogelijk gemaakt.

Themagroep Leefomgeving, onderdeel van de werkgroep Doornenburg vergadert elke eerste woensdag van de maand (aanstaande 5 juni) in het Ontmoetingscentrum aan de Kerkstraat 3 in Doornenburg. Het inloopspreekuur is van 20.00 tot 20.30 uur. Dit is tevens het laatste inloopspreekuur voor de vakantie. Het eerstkomende inloopspreekuur zal plaatsvinden op woensdag 4 september.

Men mag zonder afspraak binnen lopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij de themagroep Leefomgeving van de werkgroep Doornenburg terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende verkeer, leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende vergadering besproken en krijgt alle aandacht en wordt indien nodig doorgestuurd naar de Gemeente en/of Politie. Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip, kunt u ook een e-mail sturen aan het secretariaat, secretariaat@werkgroepdoornenburg.nl.

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kunt u rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111 (maandag - vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur), WhatsApp: 06 22258894.of www.lingewaard.nl.

Deze zomer tennissen bij LTC Gendt?

GENDT - Voor de sporters die deze zomer niet in de zaal terecht kunnen: volleyballers, badmintonners, Dutch tennissers, voetballers die de conditie op peil willen houden, personen van jong naar oud die altijd al een racket hebben willen proberen of de oud-tennissers die nu weer ruimer in de tijd zitten.

Deze zomer heb je de kans, laat hem niet voorbij gaan. Nu kun je inschrijven als zomerlid van LTC Gendt. Je kunt drie maanden, juni, juli en augustus, tennissen voor een bedrag van 30 euro (senior) en 15 euro (junior). Je mag iedere dag gebruik maken van de banen net zoals het jou uitkomt, deelnemen aan de labelavonden of een onderlinge laddercompetitie is mogelijk. Wil je de eerste basistechniek leren of de oude techniek weer opfrissen dan kun je tevens inschrijven voor een lespakket van vier lessen op vrijdagavond of zaterdagmorgen voor 25 euro.

Belangstellenden kunnen zich individueel of met teamgenoten inschrijven via het formulier op http://www.tennisclubgendt.nl/form/6617/Aanmeldingsformulier of via een mail naar ledenadministratie@tennisclubgendt.nl. Nadere informatie op http://www.tennisclubgendt.nl.

Vierdaagse oproep!

REGIO - Loop jij de vierdaagse dit jaar voor een goed doel? Of organiseer je met jouw vereniging iets leuks langs de route? Of heb je sowieso een leuk, ontroerend of bijzonder 4-daagse verhaal?

Stuur uiterlijk vrijdag 29 juni voor 12.00 uur je verhaal in via onze website; www.gemeentenieuwsonline.nl onder vermelding van 'vierdaagse'. Heb je nog vragen? Bel 0481 464770. Een verhaal mag maximaal 250 woorden bevatten en je mag een (rechtenvrije) foto toevoegen. Deze moet minimaal 200 kb zijn.

Walter Weterings uit Bemmel is 'Down Under' 'Maar het warme nest is toch in Nederland'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: geboren Bemmelnaar Walter Weterings. Hij emigreert in 2015 met zijn -inmiddels- vrouw Rebecca naar 'haar' Australië. In 2017 komt hun dochter ter wereld. Het gezinnetje heeft het naar de zin in Sydney. 'Het plan was om voor een tijdje te gaan'.

Hoe internationaal wil je het hebben? Walter Weterings (40) ontmoet in 2014 tijdens een vakantie in Armenië (!) de Australische Rebecca. Die op dat moment in Polen (Warschau) woont en werkt. Walter woont en werkt dan in Nederland (Tilburg), maar verblijft ervoor ook nog een jaar in Colombia. Eind 2015 vertrekt de geboren Bemmelnaar met zijn nieuwe liefde naar haar moederland, Sydney. Het zuidelijke stadsdeel Cronulla om precies te zijn.

,,We hebben een klein jaar op en neer gereisd van Tilburg naar Warschau, maar al snel de keuze gemaakt om in Australië een tijdje te gaan samenwonen. Reden was dat Rebecca in Nederland geen uitzicht op werk zou hebben; ze had net een studie ergotherapie afgerond, daarin nog geen ervaring en sprak geen Nederlands. We namen aan dat mijn kans op werk in Australië groter zou zijn.''

Dat klopte; Walter vond/heeft een prima baan als manager planning & analysis ('Ik noem het 'Excel-nerd') en Rebecca werkt als… ergotherapeute. Het stel trouwde in november 2017 in Cronulla, een maand voordat dochter Ava (spreek uit: Eva) Down Under ter wereld komt.

,,We hebben onze bruiloft vorig jaar nog een keer overgedaan in Nederland. Onofficieel, maar we deden net alsof. Meteen een reünie met familie en vrienden; ideaal en erg gezellig.''

Haaien

Het leven is volgens Walter 'best prima hier', met onder meer het strand (zie foto) op loopafstand. ,,Daar zijn we dan ook veel; om te wandelen of zandkastelen te bouwen met dochterlief, of te zwemmen in de oceaan. Hoewel Rebecca het water nauwelijks in durft omdat ze denkt dat er overal haaien zwemmen, maar zoveel zie ik eigenlijk nooit.''
Toch staan Walter ook wel dingen tegen in Australië. ,,Het bedroevende niveau in de politiek, de achtergestelde situatie van de oorspronkelijke bewoners van het land, de problematische gokcultuur, of de grote kloof tussen arm en rijk. Ik voel me absoluut geen Australiër. Ik ben lifesaver hier aan het strand, dat is het meest Australische dat ik doe.''

Nee, dan het 'fietsen'. ,,Dat doe ik graag, maar de rest van het land niet zo. Qua weer en vanwege dichtslibbende wegen zou je denken dat de fietsvoorzieningen perfect zijn, maar nee hoor. Fietspaden zijn er niet of van beroerde kwaliteit, en er wordt vaak van allerlei lelijks naar me geroepen als ik op de fiets zit. Als ik naar m'n werk fiets, moet ik Rebecca altijd even laten weten als ik er ben.''

Mooie herinneringen aan Bemmel heeft Walter zeker. ,,Vooral de vrijdagavonden op de tennisclub. Altijd gezellig, en altijd een brakke kop de volgende dag. En ik heb erg gezellige Dweildagen meegemaakt.'' Zou hij nog terug willen keren naar Nederland? ,, Ja. Sterker nog, we gaan ook terug. Begin volgend jaar. We hebben Australië wel zo'n beetje gezien; het was een geweldige ervaring, maar het warme nest zit in Nederland. En Rebecca vindt Nederland helemaal gezellig, dat helpt.''

'Als ik hier op de fiets zit, wordt er vaak allerlei lelijks tegen me geroepen'

Schoolhandbaltoernooi HV Huissen

HUISSEN - Op vrijdag 31 mei wordt voor de 46e keer het schoolhandbaltoenooi gehouden op sportpark Rozendael aan de Julianastraat 19 in Huissen.

Dit jaar zal er naast het veldtoernooi voor groep 5/6 ook een beachtoernooi voor groep 7/8 zijn. Aan dit toernooi zullen verscheidene scholen meedoen uit de gemeente Lingewaard, waaronder 't Holthuus, 't Sterrenbos, Boemerang en Abacus. Ze zullen gedurende de dag samen met hun klas strijden voor een beker. Het toernooi begint om 9.30 uur en duurt tot 15.30 uur. Iedereen, sportievelingen, belangstellenden kunnen op vrijdag de kinderen komen aanmoedigen.

Sluitingsavond bij Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag 3 juni is de laatste avond van dit seizoen, namelijk de sluitingsavond.

Deze wordt anders ingevuld, als anders jaren. In verband met het 65-jarig bestaan van het Vrouwengilde, gaan de dames pannenkoeken eten bij De Lande in Huissen. Alle dames, die zich opgegeven hebben, worden daar om 19.30 uur verwacht.

Kampioenen bij tafeltennisvereniging Looping Angeren

Van l>r: Theo / Stijn / Floor. (foto: Lisa Derksen)

ANGEREN - Het is team 1 gelukt om kampioen te worden in een spannende derde klasse.

Floor / Stijn en Theo wisten met behulp van invallers Harry en Geraldo de voorjaarscompetitie het kampioenschap te behalen in een rechtstreekse confrontatie in en tegen De Treffers 2 uit Arnhem, de enig overgebleven kanshebber, op de laatste speeldag. De voorsprong van Looping was zodanig dat het scoren van drie gewonnen wedstrijden voldoende was. Uiteindelijk werd de uitslag 5-5 en hiermee was het kampioenschap een feit!

Het was Floor die het 'championshippoint' binnensloeg, waarna de feestelijkheden en huldigingen konden beginnen. Komend najaar gaat Looping 1 zich in de tweede klasse meten met nieuwe tegenstanders. Handhaving zal het belangrijkste doel zijn, vooral omdat het voor Floor en Stijn de eerste keer is dat zij op dit nivo uit mogen komen. Maar het spel en de resultaten in de afgelopen competitie bieden goede hoop op handhaving.

Inheems of exoot

Schapen. (foto: Sandra Bak SLN)

BEMMEL - Vervelend zijn die dieren en planten die niet horen in het Nederlandse landschap. Ze worden ook wel exoten genoemd. De één roept gelijk op tot verdelging van deze exoten, de ander trekt zijn schouders op en roept: het is de natuur en bij problemen lost de natuur het zelf op.

Exoten hebben vaak geen natuurlijke vijanden waardoor ze snel een plaag worden. Maar wat betekent exoot eigenlijk? Wikipedia bericht: Als de soort door menselijk toedoen na 1500 in het gebied is gekomen en niet op andere wijze al aanwezig was spreekt men van een exoot.

De Japanse duizendknoop is een exoot die moeilijk uit te roeien is. Sterke wortelstokken en stengels die in staat zijn om zich door stenen heen te wrikken. Deze plant is als tuinplant naar Nederland gekomen en verspreidt zich vanuit het tuinafval. Hoe is deze exoot te bestrijden? Veel mensen grijpen naar een “middeltje” dat vaak niet zo goed is voor de rest van de omgeving. Neem de bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmot. Insecticiden houden de buxusplanten gezond, maar heeft tot gevolg dat de koolmees zijn jongen vergiftigde rupsen voedt. Koolmeesjongen overleven de hoge concentratie aan gifstoffen niet. Terwijl zij juist de natuurlijke oplossing zijn voor het probleem. Gelukkig zijn er ook natuurlijke middelen om van de Japanse duizendknoop af te komen: laat de schapen er maar van smullen. Het zou mooi zijn als we meer van dit soort natuurlijke oplossingen zouden kiezen en niet gelijk naar de winkel gaan voor een 'middeltje'.

Sandra Bak Stichting Lingewaard Natuurlijk

Sebastianus naar Londen

Winnaar Quiévrain (foto: Hans de Wijse)

GENDT - Op voorhand al uitgenodigd zijn voor de Lord Mayor´s day op 9 november 2019 in Londen. Dat geluk heeft Schuttersgilde Sint-Sebastianus uit Gendt recent per mail bevestigd gekregen.

Een weekend lang is het gilde in de stad Londen. Dromen, denken en doen. Het begint met een idee. "Hoe gaaf zou het zijn om met de club door Londen te marcheren?", leefde bij veel leden. Na het dromen over dit idee, ging een klein groepje aan het denken hoe ze deze droom werkelijkheid zouden kunnen laten worden. Er werd een brief opgesteld en deze ging samen met een promofilm de deur uit naar de organisatie van de Lord Mayor's Day in Londen. Het was even wachten op het antwoord, maar daar kwam de bevestiging binnen. Sint-Sebastianus uit Gendt is op voorhand al uitgenodigd om deel te nemen aan de Lord Mayor's Day op 9 november. De organisatie moet nog lijntjes uit gaan zetten en andere korpsen uitnodigen, maar Gendt zit er alvast tussen! De droom is werkelijkheid geworden en nu gaan we het doen…

Muller/de Wijse snelste op Quievrain

LINGEWAARD - Afgelopen zaterdag 25 mei vlogen er 209 postduiven van de Vliegende Post terug vanuit Quiévrain (225 km).

De snelste duif thuis was er een van de Combinatie Muller/de Wijse. De hokken staan op het erf van Theo Muller en hij doet de dagelijkse verzorging. Hans de Wijse zorgt dat de duiven in perfecte conditie worden ingekorfd. Comb Muller/de Wijse 13 mee 3 pr. 1-10-41. Th.Rutjes 12 mee 2 pr. 2-29. T. Tinnenbroek 13 mee 4 pr. 3-11-12-30. Comb. Weijers 39 mee 14 pr. 4-6-7-9-14-15-21-32-44-45-47-48-50-52. H.J.A. Leemreise 20 mee 10 pr. 5-16-17-18-20-27-28-33-35-51. Dirk Peters 8 mee 2 pr. 8-40. Chr. Graven 10 mee 5 pr. 13-19-23-31-49. Rene van Zadelhoff 10 mee 7 pr. 22-25-26-29-39-42-43-46. H.J. de Wijse 10 mee 4 pr. 24-37-38-53. L. Meijer 10 mee 2 pr. 24-36.

Het was weer geweldig!

A4D Bemmel route door de polder. (foto: deBol Bemmel) deBOL Bemmel

BEMMEL - Op vrijdag 24 mei was het alweer de laatste avond van de ontzettend gezellige deBol Junior Avond-4-Daagse Bemmel.

Gelukkig hadden we dit jaar geen last van noodweer en konden we op dinsdagavond gewoon van start. We wandelden in een lang lint door Bemmel, vertrokken op woensdagavond voor de langste route van de A4D (door de polder) waarna we op donderdagavond een wat kortere route wandelden. En op vrijdagavond alweer de laatste avond met de grootse intocht! Er werd verzameld bij De Vlinderboom, waar lekkere discomuziek werd gedraaid. De bloemendames van deBol deelden, samen met de lakeien, namens deBol een mooie bloem uit aan alle deelnemers. En eindelijk… om acht uur vertrok de lange stoet deelnemers (ruim 1100 kinderen) onder begeleiding van drumfanfare Eska richting de finish. Er stonden heel veel papa’s en mama’s, opa’s en oma’s langs de route om de kinderen in te halen en te feliciteren.

Prinsessen en Ridders bij de laatste avond. (foto: deBol Bemmel) deBOL Bemmel

Bij de finish lag de welverdiende A4D medaille klaar! Jullie mogen trots zijn op jezelf! Super goed gedaan allemaal! Doen jullie volgend jaar ook weer mee? Dan wordt de dertiende deBol Junior Avond-4-Daagse gehouden van 12 - 15 mei.

Samen alleen verder…

ANGEREN / GENDT - Kapsalon Mariton aan de Christinastraat 8 in Angeren is al meer dan veertig jaar een begrip in Angeren. De vele vaste klanten van kapsalon Mariton weten, dat ze bij Rita en Fenna in goede handen zijn. Naast hun vakinhoudelijke kennis en ervaring zorgt zeker ook de persoonlijke aandacht van beiden voor een vaak jarenlange klantrelatie. In een aantal gevallen zelfs al meerdere generaties.

Never change a winning team zou dan ook een logische gedachte zijn. Echter, beide dames hebben in goed overleg besloten dat per 01-08-2019 Fenna zelfstandig in haar eigen, nieuwe kapsalon in Gendt verder gaat. De allround kapsalon 'Fenna's Hairfashion' opent op één augustus haar deuren voor nieuwe en bestaande klanten. Rita daarentegen, zal op het vertrouwde adres haar Kapsalon Mariton en Haarwerken Mariton voortzetten.

En wat betekent deze "scheiding" voor mij als vaste klant? Wat moet ik straks na één augustus? Móét ik kiezen? En als ik kies, is dat dan voor altijd? Het antwoord op al deze begrijpelijke vragen is even simpel als praktisch. Vrijheid, blijheid. Uw keuze wordt niet definitief vastgelegd en is ook niet onherroepelijk. En u hoeft zich al helemaal niet schuldig te voelen als u wél kiest. Valt uw keuze op kapsalon Mariton, dan zal Fenna u bij een spontane ontmoeting vriendelijk blijven begroeten en een babbeltje maken. En als u de voorkeur geeft aan Fenna's Hairfashion, dan zal Rita, zoals altijd, geïnteresseerd blijven in hoe het met u gaat.

En hoe zit dat 'keuzegedoe' eigenlijk bij onze beide professionals ? Nou, die hebben hun keuze al lang gemaakt: Vrienden voor het leven met waardering en respect voor elkaar!

Kapsalon Mariton, Christinastraat 8, Angeren 026 3250203 ¶

Fenna's Hairfashion, Dries 25, Gendt, 06 30778297

Veertigjarig jubileum extra speciaal voor Jansen & van Ralen

Vlnr: Daphne, Rob en Sharon

NIJMEGEN – Zaterdag 1 juni wordt een bijzondere dag voor Aannemingsbedrijf Jansen & van Ralen. Op deze dag bestaat het bedrijf niet alleen veertig jaar, maar zal directeur Eef van Ralen ook het stokje overdragen aan de volgende generatie. Zijn drie kinderen zijn er klaar voor, maar... is hij dat zelf ook?

Dochter Sharon begint te lachen zodra het ter sprake komt. 'Ik denk niet dat mijn vader echt zal kunnen stoppen met werken hoor!' Het bedrijf zal met trots worden voortgezet door dochter Daphne (oudste), Sharon (middelste) en zoon Rob (jongste). Al van jongs af aan helpen ze mee in het bedrijf. Klussen zoals behang stomen, het kantoor poetsen of de kilometeradministratie bijhouden, werd door de kinderen van Eef al jong opgepakt. Een bekende uitspraak van Eef is: 'Je moet mensen laten doen waar ze goed in zijn.' Zo kwamen Daphne en Sharon uiteindelijk aan de administratieve kant terecht en Rob op de werkvloer. Daarnaast heeft Eef voor de functie van algemeen directeur Patrick Gerdsen aangetrokken. Met zijn technisch inzicht en jarenlange ervaring in de branche, is Patrick voor Jansen & van Ralen de juiste man op de juiste plaats.

Van deurklink tot nieuwbouwwijk

Het feit dat er medewerkers zijn die al 30 of 40 jaar bij Jansen & van Ralen werken, zegt iets moois over de bedrijfscultuur. Sterker nog: in 1999 maakte de heer Jansen gebruik van de VUT-regeling en trad hij af als compagnon, maar nog steeds is hij regelmatig in zijn stofjas te vinden in de werkplaats, om een oogje in het zeil te houden. En zo honkvast als de medewerkers zijn, zo zijn ook de klanten. Wat onderhoud betreft, is Jansen & van Ralen bijvoorbeeld al jarenlang vaste partner voor meerdere woningcoöperaties. Naast het verzorgen van vakkundig onderhoud, heeft het bedrijf ook naam gemaakt met nieuwbouw, verbouwingen en renovaties. Of zoals Eef het zelf altijd zegt: 'Van deurklink plaatsen tot nieuwbouwwijk bouwen.' Mooi gezegd, maar het is dan ook een mooi bedrijf. 'We zijn trots', vullen de kinderen aan, 'dat we samen met Patrick en een fantastisch team, Jansen & van Ralen mogen voortzetten.' Aannemingsbedrijf Jansen & van Ralen is erkend leerbedrijf. Benieuwd? Kijk op: www.jansenenvanralen.nl Adres: Koopmansweg 4, Nijmegen; 024 3481161.

Menu 'Bemmels afhaalpunt'

BEMMEL - Op maandag 3 juni kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: soep, hartige taart én 'n toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen!

Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag t/m donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Zomerlidmaatschap TC Doornenburg

DOORNENBURG - Ligt uw eigen sport stil in de zomer en u wilt toch graag actief blijven? Kom dan tennissen bij TC Doornenburg in de maanden juni, juli en augustus.

"Wij bieden u weer het zomerlidmaatschap aan. Aanmelden kan door het invullen van het aanmeldformulier via de website www.tcdoornenburg.nl."

Oproep kampioenen!

REGIO - Is jullie/jouw team kampioen geworden? Of ben jij zelf kampioen geworden? Binnenkort maken wij een speciale kampioenenpagina.

Stuur een onbewerkte foto in een zo hoog mogelijke resolutie (minimaal 300 kb) en een klein stukje tekst (maximaal 65 woorden) in via onze website www.gemeentenieuwsonline.nl
Heb je vragen? Bel ons gerust; 0481 464770.

Oproep kampioenen!

REGIO - Is jullie/jou team kampioen geworden? Of ben jij zelf kampioen geworden? Binnenkort maken wij een speciale kampioenenpagina.

Stuur een onbewerkte foto in een zo hoog mogelijke resolutie (minimaal 300 kb) en een klein stukje tekst (maximaal 65 woorden) in via onze website www.gemeentenieuwsonline.nl
Heb je vragen? Bel ons gerust; 0481 464770.

Muller/de Wijse snelste op Quievrain

Winnaar Quiévrain Foto: Hans de Wijse

LINGEWAARD - Afgelopen zaterdag 25 mei vlogen er 209 postduiven van de Vliegende Post terug vanuit Quiévrain (225 km).

De snelste duif thuis was er een van de Combinatie Muller/de Wijse. De hokken staan op het erf van Theo Muller en hij doet de dagelijkse verzorging. Hans de Wijse zorgt dat de duiven in perfecte conditie worden ingekorfd. Comb Muller/de Wijse 13 mee 3 pr. 1-10-41. Th.Rutjes 12 mee 2 pr. 2-29. T. Tinnenbroek 13 mee 4 pr. 3-11-12-30. Comb. Weijers 39 mee 14 pr. 4-6-7-9-14-15-21-32-44-45-47-48-50-52. H.J.A. Leemreise 20 mee 10 pr. 5-16-17-18-20-27-28-33-35-51. Dirk Peters 8 mee 2 pr. 8-40. Chr. Graven 10 mee 5 pr. 13-19-23-31-49. Rene van Zadelhoff 10 mee 7 pr. 22-25-26-29-39-42-43-46. H.J. de Wijse 10 mee 4 pr. 24-37-38-53. L. Meijer 10 mee 2 pr. 24-36.

13 / 28

14 / 28

15 / 28

16 / 28

17 / 28

Met de scootmobieltocht op pad via de Zonnebloem Gendt

Zonnebloem Gendt. (foto: N. Pinta)

GENDT - "Bijna elk jaar gaan we met Zonnebloem Gendt op pad en begeleiden wij een groep van onze gasten in de scootmobiel. Zo ook dit jaar. Het groepje was niet groot, daardoor had elke scootmobieler zijn eigen begeleiding dat is ook wel een luxe zeg!"

"We verzamelden rond 10.00 uur voor koffie met gebak bij Grandcafé nummer 19. Eerst even gezellig kletsen en dan op pad door ons mooie Lingewaard. Deze keer gingen we op pad via allerlei mooie wegen, fietspaden naar de Zandse kerk in Huissen. Daar werden we ontvangen voor een heerlijke lunch. De kerk wordt een soort gemeenschapshuis en is in handen van Stichting de Zandse kerk. Dit zijn een hele groep vrijwilligers die de kerk verbouwen en activiteiten begeleiden, zoals een koffieochtend, musicals voor scholen, uitvaarten en zoals nu een gezellige lunch verzorgen voor Zonnebloem Gendt. Zij vertelden ons ook dat de Zandse kerk dezelfde architect had gehad als de kerk in Haalderen. En waarom de Zandse kerk was gebouwd. Nadat dit alles togen we weer over de Lingewaardse wegen naar ons mooie Gendt waar we afsloten met een ijsje.

Om activiteiten zoals deze te kunnen blijven ontplooien gaan we dinsdag 4 juni weer op pad met onze loten. Het grootste deel van de opbrengst is voor onze afdeling. Maar het wordt telkens moeilijker om met onze vrijwilligers heel Gendt te belopen. Dus bij deze vind je het leuk om langs de deur loten te verkopen en zou je de Zonnebloem willen helpen, neem dan contact op via 0481 425258 of zonnebloem13@gmail.com."

Muziekfestival Lingewaard wordt groot spektakel

BEMMEL - Op zondag 14 juli vindt in Bemmel een uniek evenement plaats. Dan organiseren Het Smartlappenkoor Lingewaard in samenwerking met Egerländerkapel De Leemkuulers, de stichting Zwitserse week en de Ondernemersvereniging Beleef Bemmel het Muziekfestival Lingewaard.

Op die dag zullen in het centrum op vijf verschillende podia twintig koren optreden en zal op het Kinkelplein bij het Gemeentehuis gelijktijdig het Internationale Kapellenfestival plaatsvinden met vier blaaskapellen uit binnen- en buitenland. Dit met onder andere medewerking van onze Zwitserse gasten, dit jaar de Spiel der Luzerner Polizei, die jaarlijks naar Bemmel komen voor de Zwitserse week tijdens de vierdaagse.

De opening van dit muzikale spektakel vindt om 11.30 uur plaats op de Markt door burgemeester mevrouw Schuurmans. Dan zullen zo'n duizend muzikanten- zangers- en zangeressen gezamenlijk het openingslied ten gehore brengen. Dat alleen al mag u niet missen. Vanaf 12.00 tot 18.00 uur zingen de koren dus op de vijf podia in het centrum. De blaaskapellen treden vanaf 12.00 tot 17.00 uur op aan het Kinkelplein bij het Gemeentehuis.

Natuurlijk is er ook gedacht aan vertier voor de kleintjes, een kinderplein met leuke gratis attracties en kan gebruik worden gemaakt van de diverse horecagelegenheden om de inwendige mens te versterken. Zet dit evenement vast in uw agenda want zeker voor de vakantieganger, maar natuurlijk ook voor alle andere belangstellenden belooft het een gezellige dag te worden met voor elk wat wils. Gratis parkeerruimte is overal voldoende aanwezig. De organisatoren heten een ieder van harte welkom. Meer informatie staat op www.muziekfstivallingewaard.nl.

Juwelier Van Schaik bestaat 25 jaar

ZETTEN - In december 1994 opende Martijn van Schaik, toen 23 jaar zijn winkel aan de Hoofdstraat in Zetten.

Aanvankelijk werd er gestart als goudsmederij met een kleine aanvulling juweliersartikelen. De meeste sieraden werden in eigen werkplaats gemaakt. Doordat er in de eerste weken al vragen kwamen van klanten naar artikelen die niet in huis waren werd het assortiment snel uitgebreid. Er kwamen horloges en sieraden bij die werden ingekocht bij verschillende leveranciers. Al snel groeide de winkel van Van Schaik uit tot een volwaardige juwelierszaak.

In 1999 is de zaak verhuisd naar het naast gelegen pand waar een gedeelte van gehuurd werd. Hier was meer ruimte om alle sieraden en horloges te presenteren en ook de goudsmederij werd uitgebreid. Op deze locatie was de zaak tot 2015 gevestigd, in oktober 2015 was de verbouwing klaar van het pand dat in 2014 is aangekocht, en is de zaak verhuisd naar de overkant van de straat. De winkel is inmiddels gegroeid tot de grootste juwelierszaak in de regio, met een enorm assortiment horloges en sieraden in iedere prijsklasse.

De goudsmederij bestaat uiteraard ook nog, er wordt door verschillende goudsmeden gewerkt aan de reparaties en opdrachten die dagelijks binnenkomen. Op dit moment wordt er gewerkt aan een collectie sieraden waar een vingerafdruk en as van een dierbaar persoon in verwerkt kan worden.

Het 25-jarig bestaan wordt vanaf 21 mei gevierd. Bij elke aankoop boven de vijfentwintig euro ontvangt u een cadeaubon voor een volgend bezoek.Voor een goede service en een deskundig advies gaat u al 25 jaar naar Juwelier Van Schaik.

Gratis evenement voor jong én oud Internationale Modelbouw Dagen in Elst (Gld)

ELST - Voor de negende keer op rij worden in Elst (Gelderland) op zaterdag 1 en zondag 2 juni de Grote Internationale Modelbouwdagen georganiseerd. Dit evenement, dat eens in de twee jaar georganiseerd wordt, trok twee jaar geleden liefst meer dan 100.000 bezoekers naar Elst in de Betuwe.

Ook dit jaar vindt dit evenement weer plaats. In een gebied van liefst 4 km2 vinden demonstraties plaats van alle mogelijke takken van de modelbouw, kunt u genieten van allerlei shows op het gebied van modelbouw en presenteren diverse ondernemers op het industriepark De Aam hun producten. Bovendien kunnen kinderen bij de meeste attracties zelf actief aan de slag.
Wat kunt u zoal verwachten:

 1. Doorlopende vliegshows met vliegtuigen, helikopters en drones.

 2. Off-road auto's in schaal 1:5, 1:8 en 1:10.

 3. RC-trucks en -grondverzet machines uit Nederland, Duitsland en België in schaal 1:16.

 4. Er zijn viergrote trucks in schaal 1:4.

 5. Tractor Pulling (radiografisch) met op zaterdag een wedstrijd Tractor Pulling.

 6. Drift auto's: RC Drift auto's.

 7. Radiografisch bestuurbare tanks en militaire voertuigen.

 8. Speedboten op de vijver Aamse plas en een echt Baywatch model. Modelbouwschepen in schaal op de plas Westeraam bij de Jumbo Maclean.

 9. Lego show. Men kan hiervoor terecht in de gymzalen van de volgende basisscholen: De Wegwijzer, De Zon en Elstar.

 10. Een echte hovercraft, waar zes mensen tegen betaling in mee kunnen glijden/varen over de plas achter het bedrijvenpark De Aam.

 11. In een echte helikopter kunt u rondvluchten maken richting Nijmegen of Arnhem, afhankelijk van de windrichting. Dit natuurlijk wel tegen betaling.

 12. Bezoekers kunnen ook zelf met een rc-auto rijden. Naast de deur van onze winkel ligt een demobaan waarop u zelf kunt ervaren hoe het is om met een rc-auto te besturen.

 13. Quad rijden. Maak zelf eens een ritje met een quad. Tegen een kleine vergoeding is dit mogelijk!

 14. Tuning cars, boom cars, American cars

 15. HCC!m Modelspoorbaan digitalisering.

 16. Op een veld op het evenemententerrein kunt u kleiduiven schieten.

Bij de winkel van Hobma Modelbouw treft u diverse stands van fabrikanten met hun nieuwste producten aan. De meeste demonstraties vinden in de buitenlucht plaats. Er wordt rekening gehouden met een bezoekersaantal van ruim 100.000. "Daarom vragen wij u zoveel mogelijk van het openbaar vervoer gebruik te maken. De grote parkeergarage bij station Elst is gratis toegankelijk. Tijdens deze Internationale Modelbouwdagen rijden er doorlopend gratis bussen van en naar station Elst. Ook rijden er gratis pendelbussenrond over de Industrieweg Oost. Meer informatie zie www.modelbouwdagen.nl.

Lotus Vulgaris Doornenburg

DOORNENBURG - Zondag 2 juni wordt de derde wedstrijd gevist om het koningschap.

Het loten is om 7.00 uur bij Eten en Drinken aon de Diek, Rijndijk 67. Gevist wordt er van 8.00 tot 11.30 uur. Zaterdag 8 juni is er de D.A.P.-wedstrijd. Deze wedstrijd wordt gevist in Doornenburg; loten voor deze wedstrijd is om 7.30 uur bij Eten en Drinken aon de Diek. Gevist wordt er van 9.00 tot 13.00 uur; opgeven kan tot 2 juni bij Mart Verhoeven.

SportBSO Bemmel van start

BEMMEL - "Kinderen op jonge leeftijd kennis laten maken met verschillende vormen van beweging en een gezonde leeftijd", is wat Bas Disveld (27) drijft om SportBSO Bemmel te openen. De Lentse voetballer biedt vanaf het schooljaar 2019-2020 naschoolse opvangdiensten voor het basisonderwijs waarbij sport en een gezonde levensstijl centraal staan.

"Met SportBSO Bemmel wil ik kinderen door sport- en spelactiviteiten laten ontspannen door inspanning. Hierbij staat de ontwikkeling van het kind centraal, en zal ieder kind stappen kunnen zetten op persoonlijk, sportief en sociaal gebied", zegt Bas. Bij de SportBSO staat plezier voorop. Belangrijk is dat eenieder zich thuisvoelt en zichzelf kan zijn. De SportBSO zal er alles aan doen om een veilig klimaat te creëren waarin iedereen zich kan ontwikkelen.

Op woensdag 5 juni zal er een Kick Off zijn om kinderen gratis kennis te laten maken met de accommodatie en een breed activiteitenaanbod. Bekijk het uitgebreide programma hieronder:

15:30 - 15:45 Aanvang

15:45 - 16:30 Start sportclinics deel I

16:30 - 16:45 Pauze

16:45 - 17:30 Vervolg sportclinics deel II

17:15 - 17:30 Presentatie SportBSO Bemmel (ouders)

17:30 Afsluiting

Kijk voor meer informatie of om binnen 1 minuut in te schrijven op de website: www.sportbsobemmel.nl.

Van 30 mei tot en met 5 juni

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS TWEELINGEN. Tweelingen is een zeer sociaal menstype. De tweelingen kent veel mensen. Maar om ze allemaal vrienden te noemen. De tweelingen heeft het eerder over kennissen. Op liefdesvlak zijn het nogal flirterige mensen. Het hebben van één relatie is soms moeilijk voor ze. Het liefste hebben ze meerdere relaties. Met de nodige verwikkelingen!

RAM van 21 maart t/m 20 april
Rond vrijdag 31 mei laat je overduidelijk zien wat jij wilt en hoe je het wilt. Daar kan niemand omheen. De felheid waarmee je dit neerzet is waarschijnlijk afkomstig uit eerdere frustratie. Volgende week woensdag reageer je nogal emotioneel op iemand in je naaste omgeving.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Aan het einde van de werkweek geniet je van je dagelijkse activiteiten en rond je het een en ander succesvol af. In het weekend val je wel in een zwart gat. Wat nu verder aan te pakken? Aanstaande maandag dient dat zich vanzelf aan. Het is goed om dit 'project' samen met een ander te doen.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Donderdag is nogal chaotisch en raak jij gespannen van het feit dat bepaalde dingen niet lukken. Op vrijdag verlies je het overzicht volledig en raak je min of meer in paniek. Zaterdag is het belangrijk dat jij je mond niet voorbij praat! Vanaf dinsdag lopen verstand en gevoel om de haverklap door elkaar.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Donderdag ben je best wel humeurig. Op vrijdag kom je voor een verrassing te staan. Of die leuk is? Misschien. In het weekend ben je vooral op zaterdag druk bezig maar heb je ook tijd en aandacht voor de ander. Vanaf dinsdag loopt de planeet Mercurius in jouw sterrenbeeld. Dat geeft reislust.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Op vrijdag ben jij een en al enthousiasme over een nieuw project. Deze vonk kan overslaan op anderen! Zo heb je al snel een groepje dat hiermee aan de slag kan gaan. Volgende week dinsdag laat je weer eens zien hoe goed jij bent in organiseren. Je komt daarbij met creatieve oplossingen.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Op donderdag en vrijdag heb je de neiging om ergens teveel woorden aan vuil te maken. Dat komt de helderheid niet ten goed! Op zaterdag hou je dan ook wijselijk je mond wat meer dicht. Vanaf dinsdag loopt jouw planeet Mercurius in het teken kreeft. Dat geeft meer aandacht voor familie zaken.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op donderdag en vrijdag geniet je van de leuke contacten en de fijne gesprekken die je voert. Met één persoon maak je een soort vaste afspraak. Op zaterdag ben je een beetje in de war doordat je iets niet goed voor elkaar krijgt. Aanstaande maandag is een prima dag om nader tot iemand te komen.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Aan het einde van de werkweek laat je duidelijk horen wat jouw standpunt inzake bepaalde zaken is. Op zaterdag echter niet. Je vraagt je dan af of je bepaalde mensen wel kunt vertrouwen. Aanstaande maandag heb je een afspraak waar je veel van verwacht. En terecht. Dit is een bijzonder contact.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Op donderdag vertrouw je helemaal op je gevoel. Volg je intuïtie, schutter! Maar op vrijdag zit je vooral in de knoop met je denken. Je brein vliegt alle kanten op en jij kunt daardoor geen knopen doorhakken. Op zaterdag heb je last van teveel of de verkeerde aandacht. Wimpel mensen even af.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Donderdag is een slechte dag voor jou. Je kunt de ander niet bereiken en dat stoort je. Vrijdag lukt dat wel op een 'zachte' manier. Tip: neem eens een kleine attentie mee. Na een ontspannen weekend ga je begin volgende week er tegenaan. Je organisatietalent druipt ervan af.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Donderdag kun je het langzaam uitleggen of snel. Maar je krijgt het een en ander niet uitgelegd. Op vrijdag lukt je dat wel door het goede voorbeeld te geven. De ander hoeft je alleen maar na te doen. Volgende week dinsdag speel jij op een hele positieve manier de leidersrol. Iedereen is blij verbaasd.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Blijf op donderdag, ondanks de vele misverstanden, zo positief mogelijk Alleen op die manier blijft het contact goed. Op vrijdag geen beslissingen nemen want daar kom je op dat moment niet uit. In het weekend baal je dat een bepaalde relatie niet goed loopt. Toch ligt dit echt niet aan jou.

Koffieochtend voor KBO-leden en ouderen van Huissen

HUISSEN - Op dinsdag 4 juni komt notaris Bob van Elst tijdens de koffieochtend informatie geven over de notaris in het algemeen en aandacht besteden aan het levenstestament en het digitale erfrecht.

Tevens zal hij vragen beantwoorden van de aanwezigen over de zaken die men tegenkomt of waar men aan moet denken als men ouder wordt. De locatie is weer het Tuinbouwmuseum Mea Vota Boskoop Glorie 33 in Huissen en vanaf 09.30 uur is de inloop. Aanvang 10.00 uur. Iedereen is er welkom.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 3 juni - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 4 juni - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 5 juni - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 6 juni - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 6 juni - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a, Haalderen (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409).

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Dauwtrappen op hemelvaartsdag

(foto: Ad Huson)

HUISSEN - Een oude traditie. Oorspronkelijk schijnt dauwtrappen een Meifeest te zijn om de wederopbloei van de natuur te vieren. Op hemelvaartsdag voor dag en dauw opstaan en wandelen is een oud gebruik. ‘hemelvaren’, ‘dauwtreden’ of ‘dauwtrappen’.

Amsterdammers trokken in de 19e eeuw in alle vroegte de stad uit om in de vrije natuur te genieten van meegenomen koek, rozijnen, krakelingen, vijgen en ‘cruycxken goed nats’. En om negen uur terug zijn voor de mis. Elders ging men midden in de nacht fietsen. Ook daar was het meenemen van de jenever- of brandewijnfles heel gewoon. Tegen de avond was dan zo ongeveer het halve dorp dronken. Als bewijs dat men zo vroeg op pad was geweest, stak men een bosje bloeiende brem achter de koplamp. Dauwtrappen werd heel vroeger ook wel zingend en blootsvoets gedaan. Omdat het een zuiverende en genezende werking zou hebben. En dauw werd als een goddelijk verschijnsel gezien.

Hemelvaartsdag, tien dagen voor Pinksteren. De 40ste dag na Jezus’ opstanding (Pasen). Veertig dagen met verhalen over het verschijnen van Jezus aan zijn leerlingen en volgelingen. Om uiteindelijk door een wolk aan het zicht te worden onttrokken. Door een wolk, van oudsher in de Joodse verhaaltraditie beeld van Gods tegenwoordigheid in verborgenheid (Bron: PKN Zevenaar en Nico ter Linden).

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, zondag 2 juni (Exaudi, hoor!), 10 uur. Voorganger Ds. Florie van de Hoek, Arnhem. En na afloop van de viering en op vrijdagmiddag tussen 14-16 uur bent u van harte welkom voor een kopje koffie of thee en een praatje.

Poep

Les meststoffen | Lingewaard Natuurlijk, (foto: Betty van Waesberghe)

BEMMEL - Doodse stilte. Dichtgeknepen neuzen. Gekruiste armen voor de borst. Ogen gericht op de emmers. Het stinkt hier! Een paardenmeisje met wat meer ervaring: het valt wel mee. Een jongen: leuk te horen hoe poep in korrels verandert. Een ander: hé… dat lijkt kippenpoep… er ligt een veertje bij… mag ik het hebben voor thuis. Dan: alleen om naar te kijken, niet om aan te raken. Toe, mag ik mijn hand in de emmer met mest steken… een vinger dan… een halve vinger?

Dit waren een paar losse reacties van kinderen van de Pius X-school bij de les over mest als achtergrond bij de schooltuin. Veeboer Herman draaide zijn hand niet om voor het leveren van een emmer poep. De emmer onder het achterste van een paar koeien en nog een paar stralen pies voor wat extra drijfvermogen en ik kon met de emmer achterop de fiets weer naar huis. Bij landbouwer Gerard klom ik op de mestvaalt op zoek naar oude en verse mest. Thuis keken de kippen verbaasd toen hun hok zomaar werd schoongemaakt. Na zo’n verhaal over de voorbereiding ging de rest van de les erin als koek. Het ging niet alleen over het waarom van mest geven in de schooltuin, maar ook over de soorten mest, hoe mest verteert en hoe de omzetting van mest in korrels gaat. En ten slotte over de bewerking van de grond. Uitstrooien van mest, omspitten en injecteren. Begripskennis die erin ging als zoete koek. Kennis die de kinderen in het werkboek nog eens kunnen nalezen. Verhalen die zo mee kunnen naar het keukentafelgesprek!

Jan de Moor

Creatief Trefpunt `t Blauwe Huukske Doornenburg

DOORNENBURG - Na een mooie en druk bezochte opening op zaterdag 11 mei van creatief trefpunt `t Blauwe Huukske aan de Blauwe Hoek 24 in Doornenburg start op 4 juni het wekelijks programma op de dinsdagmorgen van 09:30 – 12:00 uur.

4 juni: Schilderen, tekenen, breien en handwerken

11 juni: Houtbewerken

18 juni: Koken

25 juni: Mozaïeken

De activiteiten in dit programma zijn startmomenten die wekelijks terug kunnen komen. Iedereen kan en mag deelnemen aan deze activiteiten, de koffie staat klaar. Voor informatie kunt u contact opnemen met dorpscontactpersonen Eveline Claassen (06 46595215) en Geert Claassen (06 22334276).

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. "We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!"

SWL organiseert binnenkort weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Zaterdag 1 juni van 14.00 – 16.00 uur in Huissen (Langekerkstraat 15). De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Comeback Huissense atlete (50); zoon op EK? Karin Nienhuis (weer) nationaal kampioen

Tom Egbers gaat als een speer. (foto: Ciko'66)

Vorig seizoen deed ze niet mee aan wedstrijden. Ongekend eigenlijk, want Karin Nienhuis is een competitief type. De Huissense atlete vierde dit seizoen haar comeback met winnen van de NK Masters discuswerpen in haar leeftijdscategorie, Vrouwen 50. Haar zoon Tom (Egbers) is bezig om de top in Nederland te bereiken, met speerwerpen. Het EK lonkt.

Tekst: Hans Schmeinck

(foto: Ciko'66)

In de atletiek worden atleten van 35 jaar en ouder masters genoemd. Een mooie en eervolle benaming voor de mannen en vrouwen die op hogere leeftijd (de categorieen gaan door tot zelfs 80+!) nog deze edele sport uitoefenen. Karin Nienhuis (50) is al van kinds af aan atlete. Ze werd geboren in het Groningse Warffum maar groeide vanaf haar zesde op in Huissen. En is al sinds mensenheugnis lid van de Arnhemse atletiekvereniging Ciko'66. Nog steeds overigens, zowel als actieve sporter als bestuurder

Tijdens haar reguliere sportieve 'carriere' schurkte ze zowel bij de junioren als senioren tegen de top aan op de onderdelen discuswerpen en kogelstoten. ,,Ik ben altijd door blijven gaan met wedstrijden. Ook op latere leeftijd. En tijdens het Nederlandse Kampioenschappen Masters nog vaak medailles gehaald. Vorig seizoen heb ik volledig overgeslagen. Aan geen enkele wedstrijd meegedaan, ik had het te druk met onder meer werk.''

De onderwijsassistente op het OBC in Bemmel onderging jaren geleden een gastric bypass, ofwel maagverkleining. ,,Ik woog 143 kilo en raakte maar liefst 60 kilo gewicht kwijt.'' Ze zit, letterlijk, goed in d'r vel en nam dit seizoen weer deel aan de NK Masters onlangs. Karin veroverde prompt de titel bij het discuswerpen in de categorie Vrouwen 50. ,,Geweldig om weer mee te doen en te winnen.''

In de genen

Atletiek zit bij de familie Nienhaus in de genen. Karin's vader Klaas was een fervent hardloper en is (nog steeds) atleet (in hart en nieren). doet. Hij won op respectabele leeftijd bij de Masters op diverse onderdelen (waaronder ook speerwerpen) eremetaal. Hij is momenteel nordic walking coach bij Loopgroep Huissen en nog steeds actief lid van Ciko'66.Het beste zit onderop, luidt een spreekwoord. Dat geldt zeker voor de zoon van Karin, Tom Egbers (kleine foto). Hij heeft hoogstwaarschijnlijk het meeste talent. Tom werd bij de junioren meerdere malen Nederlands kampioen speerwerpen. Vorig jaar deed de Huissenaar nog mee aan het WK onder 20 jaar in het Finse Tampere, maar haalde daar net niet de finale (lees: beste 12).

Tom heeft inmiddels de overstap gemaakt naar de senioren en behoort daar al tot 'de beste vier van Nederland', aldus moeder Karin. Ze verwacht dat hij in een van de komende wedstrijden de limiet (74,00 meter) voor het EK (onder 23 jaar) in het Zweedse Gavle gaat halen.

Jouw ideale bijbaan ligt voor het oprapen!

LINGEWAARD – Of het nu voor een nieuwe game is of voor dezelfde make-up kit als je favoriete blogster, je hebt er extra euro's voor nodig om te kunnen kopen. Lukt het je niet een bijbaan te vinden die te combineren is met je schooltijden, je sport en je vrienden? Dat is vanaf nu verleden tijd!

Hoe ideaal wil je het hebben? Deze baan neemt gemiddeld tussen de twee á drie uur per week in beslag. Je kunt kiezen of je dat op dinsdag of op woensdag doet, maar je bepaalt zelf op welk tijdstip je begint. Je werkt dus één moment per week en kunt al beginnen op 13-jarige leeftijd. Voor slechts vier keer per maand werken, kun je zo tussen de vijfentwintig en vijftig euro bijverdienen. Dat verschilt naar gelang de hoeveelheid werk dat je op je wilt nemen. Dat bepaal je namelijk zelf. Zo bepaal je ook zelf of je tijdens je werk gewoon oortjes in doet om muziek te luisteren bijvoorbeeld. Niemand kijkt je op je vingers, je doet je werk op je eigen manier en in je eigen tempo. Dus hoe sneller je werkt, hoe eerder je klaar bent. Zo simpel is het. Je bent daar zelf baas over. Er zijn maar weinig werkgevers die je deze vrijheid kunnen bieden. Interesse in deze ideale bijbaan? Wacht dan niet langer maar pak deze kans! Als je nu belt, kun je volgende week aan de slag bij Willems Verspreidingen. Zij zoeken collega's in Lingewaard, die Hét GemeenteNieuws inclusief folders huis aan huis willen bezorgen. De te bezorgen kranten en folders worden bij je thuis gebracht. Hoe ideaal wil je het hebben?
Bel: 0316-262263 of meld je aan via: www.willemsverspreidingen.nl .

Voorspeelavond Hoendrik

HERVELD - Op maandag 3 juni zullen de leerlingen van muziekvereniging Sint-Willibrordus weer laten horen wat ze het afgelopen jaar geleerd hebben bij hun muzieklessen.

Een aantal leerlingen heeft afgelopen december hun A-diploma gehaald of zijn zelfs al wat verder en kunnen al een mooi stuk muziek maken. Zij spelen ook al mee in het jongerenorkest Future en bij het fanfare-orkest. Andere leerlingen zijn nog niet zover maar zijn het afgelopen jaar ook hard vooruit gegaan. Muziek maken is namelijk niet gemakkelijk: je moet er veel geduld voor hebben en regelmatig oefenen. Er zijn leerlingen op saxofoon, bugel, trompet en trombone. Ook zijn er leerlingen die pas een paar weken geleden begonnen zijn met muziek maken. Zij zijn gestart na ons muziekproject Blazersbende in april en zullen deze avond laten horen wat je in een paar weken al geleerd kunt hebben.

Iedereen is welkom op deze avond: familie, vrienden, bekenden, maar ook (oud-)muzikanten of andere geïnteresseerden. De voorspeelavond zal zijn in de grote zaal van De Hoendrik van 18.50-19.20 uur. Ook ons jongerenorkest zal aanwezig zijn: zij zijn ondertussen weer nieuwe nummers aan het instuderen en zullen laten horen wat zij al kunnen!

Jubileumconcert Jekadee groot succes!

Koor Jekadee in actie. (foto: Kees Stoffels) Kees Stoffels

DOORNENBURG - In het weekend van 10 en 11 mei hebben ruim 600 fans genoten van ons jubileumconcert '50 tinten Jekadee'.

In de Martinuskerk in Doornenburg zat de sfeer er goed in, van de ontmoeting bij een kop koffie met iets lekkers bij binnenkomst tot het feest bij de afterparty met DJ Maarten. De koorleden hadden er zichtbaar zin in. Het publiek werd vermaakt en ontroerd en zong uitbundig mee. Het jubileumconcert was een wervelende show, met liedjes en teksten in relatie tot de de periode 1969 -2019. Het geheel werd aan elkaar gepraat door oud koorlid Mariska Driessen. De bijpassende lichtshow met professioneel geluid maakte het helemaal af.

Op zaterdagavond werden drie 40-jarige jubilarissen (Annelies Hendriks, Sjaak Witjes en Brigitte Witjes) en een viertal 50-jarige jubilarissen (Annemiek van de Woerdt, Gerda van Bon, Geert van Bon en Willy Hendriks) extra in het zonnetje gezet. Voor de oud-leden was de tentoonstelling in de orgelzaal een feest van herkenning. Maar ook degenen die ons voor het eerst zagen hadden een top avond! Het koor Jekadee bedankte iedereen voor hun komst en warme woorden die het mocht ontvangen tijdens deze concerten.

Mobilteit in 2030

BEMMEL - Sociëteit het Manneneiland in samenwerking met AutoRent Arnhem -Nijmegen verzorgt op dinsdag 11 juni om 20.00 uur een symposium rond het thema "Mobilteit in 2030".

Onderwerpen die aan de orde zullen komen zijn: OV/e-bike verslaat de auto in 2030? Innovatie en energie-transitie, zegen of nachtmerrie? Visie van de Provincie Gelderland en Gemeente Lingewaard? Onder leiding van Bob Roelofs zullen genodigden van Provincie Gelderland ( Peter van den Boogaard) Gemeente Lingewaard (Johan Sluiter) HAN (Iwan van Bochove) Connexxion (Daan Stevens) en Peter Bijster (Robel-Mobiel) in discussie gaan over de genoemde onderwerpen.

Iedereen is welkom in de Foyer van TheaterKerK Bemmel om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.45 uur. Entree gratis.

Repair Cafés Lingewaard

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. "We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!"

SWL organiseert binnenkort weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Zaterdag 1 juni van 14.00 – 16.00 uur in Huissen (Langekerkstraat 15). De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Chris Graven winnaar Orleans

HAALDEREN - Zaterdag 25 mei stond de eerste dagfond vlucht Orleans (wedstrijden boven de 450 km) op het programma.

Orleans ligt hemelsbreed 525 km van Haalderen vandaan, een afstand waarbij de duiven in perfecte conditie moeten zijn en ook de juiste hoeveelheid reserves moeten hebben. Chris Graven uit Bemmel had dit goed voor elkaar want 4 van de 6 losgelaten duiven winnen prijs. Chr. Graven 6 mee 4 pr. 1-4-6-8. Rene van Zadelhoff 2-3-7-10. Th. Rutjes 9 mee 1 pr. 5. H.J.A. Leemreise 10 mee 1 pr. 9.

Oproep aan sport- en culturele aanbieders om zich aan te melden Sjors Sportief & Creatief in Lingewaard

(Foto: Erik) Foto: Photographer: Erik

LINGEWAARD - Sjors Sportief & Creatief Lingewaard heeft afgelopen schooljaar ruim 900 basisschoolkinderen kennis laten maken met diverse sportieve en culturele activiteiten binnen onze gemeente.

Kinderen krijgen op een laagdrempelige manier de kans om kennis te maken met naschoolse activiteiten binnen de gemeente. Aanbieders krijgen de mogelijkheid om hun activiteit te promoten in het Sjorsboekje. Ook in het nieuwe schooljaar 2019-2020 gaan we verder met Sjors Sportief & Creatief. Kinderen uit het basisonderwijs, groep 1 t/m 8mogen het hele schooljaar één of meerdere sport(en) of cultuurvorm(en) uitkiezen. Zij volgen enkele introductielessen bij een aanbieder naar keuze.

Meld nu uw sport- of cultuurcursus aan! Wilt u als sport- of cultuurorganisatie uw deuren openstellen en kinderen de kans geven kennis te maken met uw aanbod? Doe dan mee met Sjors Sportief en Creatief en meldt uw cursus vanaf vandaag aan op www.sportstimuleringnederland.nl. De start in oktober vindt plaats in samenwerking met Stichting Welzijn Lingewaard, Gemeente Lingewaard, Sportstimulering Nederland, basisscholen en sport- en cultuurorganisaties van gemeente Lingewaard. Bent u geen vereniging, maar wilt u toch graag een activiteit voor deze doelgroep aanbieden? Of wilt u meer informatie over het project in gemeente Lingewaard? Neem dan contact op met Stichting Welzijn Lingewaard, Rosanne de Groot: r.degroot@swlingewaard.nl of bel: 088 2552555."

Sponsor bedankt!

Enkele gulle gevers samen met een deel van de deBol A4Dgse organisatie bij de ballonnenzuil van Ilonka van Dinteren.

BEMMEL - Vorige week werd de twaalfde deBol Junior Avond-4-Daagse in Bemmel gehouden. Het was weer een hele gezellige, sportieve week met mooie wandelroutes en lekker wandelweer. Er waren elke avond ruim 1100 kinderen op pad.

Op dinsdagavond liepen we door de Essenpas, richting Haalderen en werden de kinderen onderweg verrast met iets lekkers van Albert Heijn en van Kinderopvang Zonnekinderen. Op woensdagavond trokken we met z’n allen in een heel lang lint de polder in (wat is het daar mooi hè in deze tijd van het jaar) en stonden de mensen van BSO Oerke & Oerkind en Jumbo Scheperkamp iets lekkers uit te delen. Op donderdagavond wandelden de kinderen door Klein Rome en De Pas en werd er lekkers uitgedeeld door Coop, Kinderdorp Bemmel en door Kinderopvang Skar. Op vrijdagavond trok een lange stoet over De Plak waar we werden verrast door de bakker, Ambachtelijke Bakker Engelen en werd er door Eetwinkel Polly bij Sportpark Ressen iets lekkers uitgedeeld.

Stichting deBol wil deze gulle gevers heel hartelijk bedanken.

Tweedehands Boekenmarkt Bemmel Gezonde voeding? Leesvoer!

BEMMEL – Op zondag 30 juni biedt de Theaterkerk in Bemmel je de 'uitgelezen kans' om nog een paar mooie boeken te scoren, voordat de vakantie aanbreekt! Van 12.00 tot 16.00 uur ben je van harte welkom om heerlijk langs de vele kraampjes te komen struinen tijdens de Tweedehands Boekenmarkt. Gratis entree!

Frequente lezers zullen het beamen; een boek lezen is als dromen met je ogen open... Op de Tweedehands Boekenmarkt vind je boeken van uiteenlopende genres. Of je nu van een spannende thriller houdt of juist liever weg zwijmelt in een romantisch liefdesverhaal. Lees eens een inspirerende biografie of aangrijpend waargebeurd verhaal. De verkopers van hun eigen boeken kunnen je een tipje van de sluier oplichten over ieder boek. Initiatiefneemsters Monique en Hetty: 'Deze boekenmarkt hebben we georganiseerd omdat we zelf zoveel boeken hebben liggen die nog maar één keer zijn gelezen. Het zou mooi zijn als we andere mensen er nog blij mee kunnen maken, toch? Mochten er nog mensen zijn die zelf ook tweedehands boeken willen verkopen, dan kan er nog wel een kraampje worden gehuurd. Mail naar: bemmelseboekenmarkt@gmail.com'.

Het bedrag dat eventueel overblijft na aftrek van de gemaakte kosten door Monique en Hetty, zullen zij doneren aanhet Marikenhuis in Nijmegen. Inloophuis voor mensen geraakt door kanker. Dus op zoek naar een goed boek? Kom gezellig langs op 30 juni in de Theaterkerk, Markt 5 in Bemmel.

Column

Europa

De kiezer heeft de over Europa tobbende Haagse politici een duidelijk en krachtig signaal gegeven. Zo las ik in kwaliteitskrant Trouw. Ik heb ook getobd. We kunnen niet meer zonder Europa, maar ik weet bar weinig over wat en wie. Ik weet dat een parlementariër maandelijks 4500 euro als onkostenvergoeding op zijn rekening krijgt gestort. Dat een politiek geïnteresseerde slak sneller een besluit neemt dan het onzichtbare clubje in Brussel en Straatsburg. En ik ken van de kieslijst alleen Frans Timmermans van de PvdA. Kan mijn partij zijn. Aardige man. Komt eerlijk en sympathiek over. Het blijft me bij dat hij in 2014 in de Veiligheidsraad van de VN, over het neerschieten van vlucht MH17 boven Oekraïne, een krachtige en emotionele rede hield. Ik was geroerd, maar is geen reden om vijf jaar later blindelings op Frans te stemmen. Ik heb me in Europa verdiep. Tot het beangstigde debat met Rutte en Baudet aan toe. Baudet wil ons land hermetisch afsluiten voor elke emigrant uit welke oorlog, gevaar, of arm land dan ook. Mark wil Europa afsluiten. Zouden álle VVD-ers er zo over denken? Ook onze raadsleden, wethouder en burgermeester? Mijn dochter heeft het verkiezingsprogramma van 30 pagina's van de Partij voor de Dieren doorgeworsteld. Ze is om. Mijn schoonzoon heeft de Kieswijzer geraadpleegd. Nog een keer, en nog een keer. Daan is sociaal, duurzaam, hoogopgeleid, zonnepanelen op het dak, fietst naar zijn werk, aardig maar soms een beetje vreemd. Typisch GroenLinks. Echter, de Kieswijzer stuurde Daan tot zijn grote ontsteltenis telkens naar het CDA. Ik zou kiezen op de partij die de luchtkwaliteit in de wereld redt: B06 Lingewaard. De partij die er niet voor deinst om stevige taal te uiten. Het college neemt onvoldoende stelling om gezondheidsrisico's te minimaliseren. "Inmiddels wordt Lingewaard steeds meer de afzuigkap van Gelderland, waarbij de luchtkwaliteit ernstig in het geding komt." Stevige taal. Daar kan Groenlinks een puntje aan zuigen. Europa wordt gered door onze B06.
Sjaak

Lingewaard Koningschieten in Doornenburg

Diegene die de houten vogel naar beneden schieten is de nieuwe Lingewaard Koning. (foto: Jaap Plattèl /DeDoornenburger.nl)

DOORNENBURG - Het Lingewaard Koningschieten vindt plaats op zaterdag 17 augustus. De organisatie ligt in handen van de Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen.

Het Lingewaard Koningschieten is een gezamenlijk initiatief van de Lingewaardse schutterijen en gilden uit Angeren, Doornenburg, Gendt en Huissen. Alle (oud-)koningen, (oud-)koninginnen van de Lingewaardse gilden en schutterijen worden uitgenodigd om mee te strijden om de hoogste eer: de gemeentelijke schutterstitel 'Lingewaard Koning'. De locatie van het Lingewaard Koningschieten is het plein voor het Schuttersgebouw aan de Kerkstraat. Het evenement kent dit keer een iets andere opzet dan in voorgaande edities. De aanvang is 13.00 uur met een ontvangst voor de genodigden in het Schuttersgebouw. Na de erewijn, de opening en de vendelhulde starten om 14.00 uur de eerste voorronden van de schietwedstrijden. Rond 16.00 uur start de finale voor het Lingewaard Koningschap met aansluitend de huldiging. Meer informatie staat op www.schutterijdoornenburg.nl.

27 / 28

Onze kanjer Tygo mag op 28 mei 10 kaarsjes uitblazen!

Gefeliciteerd dikke kus van Mama, Papa, Zoë en een pootje van Danko

Lucas
5 jaar
Gefeliciteerd met je verjaardag
Oma, Opa, Milan en een pootje
van Luna

Lieve Natan,
Met deze zelfgemaakte pijl en boog
schiet jij super hoog.
je schiet zo goed, als een echte Robin Hood!!!
Gefeliciteerd met je 10de verjaardag!!
Oma Rita

Lukas gefeliciteerd met je zwemdiploma A B C.

Je bent een kanjer, van opa en oma Rozeboom.

Stoat de miene mar um,
Toon gefeliciteerd! Vrijdag 31 mei a.s.
vier je jouw 19e lustrum.
TROTS op jou!!

Lieve Simone, van harte gefeliciteerd met je 10e verjaardag!
Mama, papa en Nienke

Lieve Riet en Leo,
Al 50 jaar getrouwd,
jullie liefde is van goud.
Veel liefs.

Deze mooie dame wordt 4 juni 18 jaar!

Examen gedaan en nu klaar voor je nieuwe opleiding pedagogiek!

Van harte gefeliciteerd.

Liefs opa Jan en oma Lies Evers

Mijn kleindochter Sanne Nillesen is mamma geworden van dochter Scottie. Lieverd, hartelijk
gefeliciteerd van jou Oma Tienie en Shaydie

Deze meiden zijn UNBEATABLE!
De nummer 1 van Nederland.
Suus & Lieke wat een GEWELDIG seizoen!
BEDANKT
Ouders The Unbeatables

Hiep Hiep Hoera,
onze leuke collega 20 jaar!
Van harte gefeliciteerd
namens je zaterdagcollega's!