GN Lingewaard

30 september 2015

GN Lingewaard 30 september 2015


HaldersSpektakel op 16, 17 en 18 oktober

HAALDEREN - Wat begon met een voorspeeldag van de leerlingen van mhs muziek, is na vijf jaar uitgegroeid tot een heel weekend gratis muziek en vertier. Dit jaar is de programmering weer compleet anders dan vorig jaar.


Op vrijdag beginnen we dit jaar met een Duitse band, Anjens unplugged. Zoals de naam al zegt brengt deze band in een akoestische setting een easy listening miniconcert. Daarna zal een clapton tribute band: de Claptunes het podium betreden. Dan zul je de bekenste nummers van clapton voorbij horen komen. Op zaterdag vanaf 12.00 uur is het weer tijd voor de kidsmiddag en natuurlijk volwassenen. Heel veel springkussens, schminken, glittertattoos, clown click en de live band: Alles, die voor jong en oud gezellige muziek zullen maken. Dit jaar komt er ook een graffiti artiest.

Je kunt je naam met behulp van de artiest in graffiti maken. Deze zal zondag ook aanwezig zijn. Zaterdagavond gaan we weer lekker tegenaan met twee rockbands. Als eerste zal de band Regroove uit Groesbeek het podium betreden. Zij staan garant voor een levendig en uitbundig optreden. Daarna zal de band Rockfever het overnemen. Zij spelen elk jaar bij ons dus gegarandeerd een spetterend optreden zoals we van hun gewend zijn.

Op zondag is het natuurlijk weer tijd voor onze aankomende artiesten. Vanaf 13.00 uur gaan de leerlingen van mhsmuziek weer live on stage spelen met een samengestelde band.
Het hele weekend is gratis entree. Dus kom gerust een kijkje nemen op de Notenboomstraat in Haalderen. Of kijk op www.haldersspektakel.nl.

Nieuw onderzoek stedenbouwkundige mogelijkheden omgeving De Kinkel

Foto: De noodlokalen aan de Van Ambestraat in Bemmel zijn voor het onderwijs voorlopig nog nodig. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL - Het college laat door een stedenbouwkundig bureau opnieuw bekijken wat rond De Kinkel in Bemmel ontwikkeld kan worden. Behoud van De Kinkel en Kinkelplein is een feit. De toekomst van het leegstaande restaurant ’t Klokhuys is onzeker.

De nota beslaat het gebied Van Ambestraat, Dorpsstraat, Teselaar en Cuperstraat. Het vorige college had al een toekomstvisie in procedure, maar die is gestopt. Besloten is voor een nieuw onderzoek. Door het raadsbesluit om De Kinkel te renoveren gaat het college er van uit dat de komende tien jaar het gebouw blijft staan.

Voordat het stedenbouwkundig bureau aan de slag gaat heeft het college uitgangspunten op papier gezet. Niemand komt aan het gebied De Kinkelburg, Tabaksschuur en de Brugdijk, De monumentale bebouwing in het groen zijn van belang voor de identiteit van Bemmel. Anders ligt het met het pand waar restaurant ’t Klokhuys was gevestigd. Lingewaard heeft het pand tot augustus 2016 verhuurd aan Wiltink en Van Son. Die willen af van het huurcontract. Mocht verhuur uiteindelijk niet lukken, dan is sloop een optie.

Ook het voormalige schoolgebouw van De Regenboog staat leeg. Het pand toont het tijdsbeeld van de wederopbouw. De school houdt de onooglijke noodlokalen achter De Kinkel enigszins uit het zicht. Als de noodlokalen over vijf à zes jaar niet meer nodig zijn, en voor de school nog steeds geen bestemming is, dan is de overweging om de sloper zijn werk te laten doen.

De gymzaal, kleedlokalen en het voormalig zwembad aan de Ponylaan blijven tot 2020 zeker staan.Tot die tijd kunnen de basisscholen de gymzaal niet missen. De drie onderdelen apart slopen is bouwkundige gezien niet mogelijk.

Open eetcafé Doornenburg

DOORNENBURG - Na de succesverhalen in Bemmel en Huissen verzorgt SWL in samenwerking met diverse organisaties nu ook een open eetcafé in Doornenburg.

Op vrijdag 2 oktober kunnen inwoners van Lingewaard voor vier euro aanschuiven voor een maaltijd (inclusief koffie), die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Het eetcafé vindt plaats in ontmoetingscentrum Doornenburg (Kerkstraat 3) en begint om 12.00 uur.

Iedereen die mee wil eten kan zich van tevoren aanmelden in het Ontmoetingscentrum of telefonisch via 0481 421490. Meer informatie staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Doornenburg.

Theatervoorstelling van Geert Fierens

LINGEWAARD - Wij kennen Franciscus vooral van dierendag. En van zijn gesprek met de vogels. Maar Franciscus is meer. Niet voor niets heeft de huidige paus zijn naam gekozen. In deze voorstelling laat Antwerpenaar Geert Fierens ons kennis maken met die andere Franciscus. Een mens die zeer begaan was met het lot van armen. Die zich inzette voor zieken. Maar hij was ook een vredesapostel die zijn leven waagde om in gesprek te gaan met mensen uit andere culturen en met andere religieuze overtuigingen.

Geert Fierens brengt de grote thema’s uit het leven van Franciscus voor het voetlicht en laat ons meebeleven dat hij een heilige is die past in onze tijd en cultuur. Dat doet hij in een prachtige voorstelling met beeld, zang en licht. Via vijf toespraken leren we de heilige en wat hem bewoog in het leven, beter kennen. Franciscus heeft bij uitstek laten zien wat het betekent 'kerk te zijn buiten de kerk'.

Iedereen is uitgenodigd en welkom dit mee te beleven op vrijdagavond 9 oktober in de kerk van O.L.Vrouw van Zeven Smarten, Van der Mondeweg 22 in Haalderen. Aanvang: 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. De toegangsprijs is zes euro.

Na afloop is er de mogelijkheid om onder het genot van een glaasje fris of iets sterkers met de acteur in gesprek te gaan.
Voor inlichtingen kan men zich wenden tot Coby Roelofs, pastoraal werker van de parochies De Levensbron en Sint-Benedictus: 06 41807974, e-mail: croelofs@parochiedelevensbron.nl.

Sjors Sportief & Sjors Creatief Lingewaard

LINGEWAARD - In het schooljaar 2015-2016 gaat het sport- en cultuurkennismakingsproject Sjors Sportief en Creatief weer van start in gemeente Lingewaard.

Vanaf half oktober kunnen basisschoolleerlingen uit groep drie tot en met acht kennismaken met activiteiten/cursussen op het gebied van sport en cultuur binnen de gemeente. Nieuw dit schooljaar is dat kinderen van SBO De Vlinderboom ook mee kunnen doen!

Tekenwedstrijd

Het project start met een tekenwedstrijd onder de scholen. Vanaf 21 september kan er op www.sjorssportief.nl gestemd worden. De scholen die meedoen aan de tekenwedstrijd hebben hun leerlingen geïnformeerd en gevraagd om te stemmen maar ook om hun buren, familie en vriendjes/vriendinnetjes te vragen om te stemmen. De winnende tekening krijgt namelijk een prijs voor de hele klas aangeboden door sportcentrum De Schaapskooi in Bemmel en komt op de voorkant van het nieuwe Sjorsboekje! Er kan tot 25 september 12.00 uur gestemd worden.

Cursussen
Sportaanbieders zoals American Style, Batouwe Basketball, b.o.d. De Sprinters, Badmintonclub Gendt, BC Bemmel ’72, Damvereniging VBI, Fitness Centre Huissen, GTV Zwieps, MHC Bemmel, Huissense BC, HV Angeren, Ki-Aikido Bemmel, RKVV HAVO, Rugbyclub Betuwe, SGS Lingewaard, Taekwon-Do Gelderland, TC Bemmel, TTV Essentia, TTV Hutaf, volleybalvereniging Kidang, volleybalvereniging Setash en Zwemclub de Ward hebben zich al aangemeld. Maar ook muziekverenigingen zoals ESKA Bemmel, Volharding, Stedelijk muziekvereniging Huissen, meerdere harmonies, Open Academie, Gitaarschool Jan van Hul, schutterijen, historische kringen, De Boog Coaching en Creativiteit, Stichting Kindergeheimen en Stichting StreekBalletschool Over Betuwe doen mee.

De redoutes langs de Waal, Rijn en IJssel

BEMMEL - De historische Kring Bemmel Haalderen Ressen verzorgt op 6 oktober in het Wapen, Dorpsstraat 52 in Bemmel om 20.00 uur een lezing met als onderwerp 'De redoutes langs de Waal, Rijn en IJssel ten tijde van Maurits'.

De lezing wordt verzorgd door historicus John Mulder. Na de moord op Willem de Zwijger in 1584 werd prins Maurits stadhouder en legeraanvoerder van de Republiek der Zeven verenigde Nederlanden en in 1590 stadhouder over de provincies Gelderland, Overijssel en Utrecht. Als kapitein-generaal voerde hij het leger aan tegen Spanje. Maurits voerde talloze hervormingen door in het leger. Omstreeks 1585 richtte hij bij Lent een groot fort op tegenover de stad Nijmegen, Knodsenburg genaamd.

Na de Reductie van Nijmegen in 1591 bouwde Maurits een serie schansen langs Waal, Rijn en IJssel als verdediging tegen de Spanjaarden die onder meer het land van Maas en Waal in handen hadden. Deze redoutes stonden op enkele kilometers van elkaar in de uiterwaarden of op de schaardijken.

We hebben die Linie van Maurits, de Oranje Limes genoemd. Er moeten meer dan honderd van die redoutes langs onze grote rivieren hebben gestaan en er is er geen één meer van over.

Op vele 17de -eeuwse rivierkaarten van ons Betuwse gebied zijn de redoutes weergegeven. Prachtige uitgangspunten om meer over Maurits en zijn redoutes te weten te komen.

Wij zoeken nieuwe spelers! Doe jij mee?

BEMMEL - "Bij jeugdtheatergroep Mix kunnen jongeren in de leeftijd van dertien tot en met achttien jaar toneelspelen op hun eigen niveau. Bij beginnersgroep Mix kun je toneelspelen, óók als je dat nog nooit gedaan hebt. Bij productiegroep Mix maak je met ervaren spelers een toneelstuk op basis van improvisatie, gekozen en/of (zelf) geschreven teksten. Wij zoeken nieuwe spelers! Doe jij met ons mee?"

In 2014 speelden we de voorstelling 'Is dit Feromoon?' Over een uit de hand gelopen verjaardagsfeest dat eindigt op een eiland. Het afgelopen jaar speelden we 'Liefzussen' over een samengesteld gezin waarin lief en leed gedeeld wordt.

Spelers over jeugdtheatergroep Mix vertellen. Marlou: "Mix heeft mij in deze afgelopen twee jaar veel zelfverzekerder gemaakt. Ik voel me helemaal vrij op het toneel en durf mezelf te laten zien! Elke week had ik weer zin in de repetitieavond. Een avond vol lachen en gezelligheid. Mix is meer dan alleen toneelspelen, je bouwt een band op met mensen en samen zet je iets geweldigs in elkaar! Ik kan niet wachten op het nieuwe seizoen. Een seizoen vol gezelligheid."

Marlon: "Mix is een theatergroep die sprankelt van energie en gezelligheid. Ik ga elke donderdag met heel veel plezier naar de repetities omdat er naast serieus voor het stuk repeteren ook ruimte is voor gezelligheid. Naast deze gezelligheid word er uiteraard ook druk gerepeteerd om het stuk zo mooi en goed mogelijk op te kunnen voeren, dit wordt vaak met improvisaties op gang gezet wat erg leuk en leerzaam is om te doen. Kortom als je houdt van toneelspelen of juist uit je comfort zone wil stappen én hiernaast ook nog eens veel lol wilt hebben zou ik zeggen: Join Mix!"

Elke donderdagavond 19.30 tot 21.30 uur in De Kinkel, Bemmel. Informatie en inschrijven: info@openacademie.nl. Meer informatie staat op www.openacademie.nl.

Word jij de nieuwe member van jongerenkoor Remember?

LINGEWAARD - Jongerenkoor Remember uit Lingewaard (opgericht in 1967) is een koor voor en door jongeren. En is nog steeds jong, eigenzinnig en eigentijds!

Het koor bestaat uit een enthousiaste groep leden, onderverdeeld in sopranen, alten, bassen en tenoren. Ook hebben we ons eigen combo, bestaande uit eigen leden. Ons repertoire is erg breed, namelijk een combinatie van popsongs en kerkelijke jongerenkoor liederen. Naast diverse optredens organiseren we ook leuke activiteiten zoals het koorkamp en het paasvuur in Gendt.

Zing met ons mee! Op donderdag 8 oktober van 19:30 tot 21:30 uur houdt Remember open repetitie.bij OLV van Zeven Smartenkerk, Van der Mondeweg 22 in Haalderen. Een unieke kans om kennis te maken met ons! "Kijk- en luistertip: Zoek ons ook eens op op Youtube naar opnames van ons, links hiervoor zijn te vinden onder http://www.jongerenkoorremember.nl/repertoire."

Teloorgang tropische regenwouden schuld veehouderij?

BEMMEL - In de media komt de sojateelt in Zuid-Amerika regelmatig aan bod. het televisie programma Zembla en de millieuorganisatie Greenpeace hebben hier meerdere malen aandacht aan besteed.

De Nederlandse intensieve veehouderij zou er mede de oorzaak van zijn dat het Amazone regenwoud gekapt wordt en de inheemse bevolking wordt verjaagd. Gebruik van genetische modificatie en het gebruik van landbouwgif vernietigen ook de biodiversieteit. In hoeverre kloppen deze beweringen? Wetenschappers hebben hun licht laten schijnen over de enorme uitbreiding van de sojateelt ten koste van de ontbossing van het regewoud.

"Rinkelen ook bij u de alarmbellen en heeft u behoefte aan een objectieve kijk op deze materie kom dan op donderdagavond 22 oktober naar De Veldschuur van Lingewaard natuurlijk, gelegen aan de Sportlaan 1-M in Bemmel waar plantenwetenschapper van de Wageningen Universiteit Bert Rijk zal vertellen hoe het werkelijk zit. Het aanvangstijdstip is 20.30 uur en voor de bestrijding van de onkosten inclusief koffie of thee wordt een bijdrage van zes euro gevraagd.

Hè' gej al 'n blümke?

HUISSEN - Huissen stond donderdagavond weer helemaal in het teken van de voorbereiding op de Huissense Kermis. Traditiegetrouw wordt op de donderdag voor de kermis het vlees gekeurd. Een kermis is nu eenmaal een groot oogstfeest met Bourgondische spijzen. De Huissenaren willen altijd overtuigd zijn van goede vleeskwaliteit. Zodoende is ‘t Vleiskeure’ al eeuwen een grote traditie.

Wat velen niet weten zijn de oeroude gebruiken onder de gegoede burgerij in en buiten de Stad Huissen. Gegoede burgers, met huwbare dochters, gaven hun kroost vroeger toestemming om het vleiskeuren in Huissen-Stad te bezoeken. Zo kon men, op geheel nette wijze, kennis krijgen aan een keurige jongeman voor een voorlopig afspraakje voor het kermisbal. Nu was dit afspraakje nog lang niet rond. De jongeman diende eerst een bezoek af te leggen aan haar ouders om toestemming en bevestiging van het voorlopige afspraakje te verwerven. Pas bij instemming lag het afspraakje vast en kon de nadere verkenning gaan plaatsvinden. Zo ontstond, al dan niet, na de kermis een verkeringstijd uitmondend in een huwelijk van twee gegoede burgers.


Seksie H heeft samen met de Vrienden van Huissen dit mooie oeroude gebruik weer onder de aandacht gebracht. Dames werden bij Myrna’s Bloemen aan Langestraat 45 voorzien van blümkes. Rooie blümkes voor de dames die al zijn bezorgd en witte blümkes vör de vrejje vróllies. Met de openingsvraag, Hè’ gej al ’n blümke? kunnen de vrije mannen zo op ludieke wijze de gewenste contacten leggen. De tijd zal leren hoe een en ander in deze tijd gaat uitpakken…

Week lang muziek en entertainment Het Herfstfestijn Bemmel

BEMMEL - Over een paar weken is het weer zo ver: het Herfstfestijn Bemmel! Een week lang muziek en entertainment op de locatie: het Kinkelplein! Hier alvast het spetterende programma op een rijtje.

Vrijdag 23 oktober: Mega Pub Quiz. Speel verschillende rondes, waaronder een muziekronde en een fotoronde, in teamverband om de eeuwige roem en een leuke prijs voor de winnaar, maar natuurlijk vooral voor de gezelligheid! Aanmelden kan via info@cafe61.nl.
Deelname kost 3,50 euro, daar krijg je wat lekkers en gegarandeerd een leuke avond met je vrienden, familie, collega's et cetera voor terug. Aanvang: 20.30 uur.

Zaterdag 24 oktober: Lingewaards Toep Toernooi

Teams van vier personen strijden om de grote eer om toepkampioen van Lingewaard te worden. Het is voor het eerst dat een dusdanig groot toernooi in Lingewaard wordt gehouden. Er is plaats voor 32 teams of wel 128 spelers.

De deelnemers betalen dertig euro inschrijfgeld. Let wel: alleen teams van vier personen kunnen meedoen. Dus even je vrienden en familie raadplegen.

Zich aanmelden kan bij: Vincent Polman 06 20011950, Michiel Roelofs 06 12523265, Henry Peren 06 19265338 en Robert Kuster 06 22789017.

Zondag 25 oktober: trucktrekken! Vanaf 11.00 uur het Trucktrek-kampioenschap Lingewaard voor teams. Opgeven kan via ltk@kpnmail.nl Meer info kijk op www.degeintrappers.nl. Vanaf 15.00 uur zet Robert Pouwels de feesttent op z'n kop! Natuurlijk ook met gratis entree!

Dinsdag 27 tot en met vrijdag 30 oktober: Kinderdorp. Meer over deze fantastische activiteit voor de basisschool kinderen uit Bemmel en Haalderen vind je op www.kinderdorpbemmel.nl.

Zaterdag 31 oktober: de veelzijdige band Summerland. Meer informatie staat op www.summerland.nl. Aanvang: 20.30 uur. Entree: gratis!

Sponsor bedankt

DOORNENBURG - GVA E1 bedankt haar sponsoren Remco Wolfsen Schilderwerken en Eet en Drinkfestijn De Waay uit Doornenburg voor de mooie nieuwe trainingspakken.

Excursie bij de zandwinning in de Bemmelse Polder

BEMMEL - KBO Bemmel-Doornenburg organiseert een excursie bij de zandwinning van K3Delta in de Bemmelse Polder op woensdag 7 oktober om 10.30 uur.

Hoe vaak zijn we in de polder en vragen ons af wat er toch achter die hekken gebeurt. Grote machines, hoe werkt het nu, waar komt het zand vandaan en waar gaat het naar toe. "Op die vragen kunnen we op 7 oktober een antwoord krijgen. Er kunnen maximaal dertig personen mee, die worden verdeeld over drie groepen met ieder een eigen projectleider."

In het kader van de veiligheid is het van groot belang dat de deelnemers aan de excursie gezond zijn en ook goed ter been. Dit omdat we de installatie opgaan (veel trappetjes en behoorlijke hoogte). We mogen geen risico’s lopen en er zijn strikte eisen.

Voor de mensen die niet in staat zijn om de installatie op te gaan maar wel graag een rondleiding of meer informatie willen, blijft er een groep beneden om over de zandwinning uitleg te krijgen in de keet.

Kantoorprofi Bemmel Open 2015

BEMMEL - Het is bijna zover! Het KantoorProfi Bemmel open toernooi gaat binnenkort van start op ons vernieuwde tennispark. Dit jaar starten we in de eerste week van november in plaats van de derde week van augustus. Doordat in augustus de vernieuwing van de banen in volle hevigheid bezig was moesten we uitwijken naar een andere week. Wij vonden het een goed idee om de najaarscompetitie af te sluiten met een toernooi! Gezien het aantal inschrijvingen dat al binnen stroomt denken meer mensen er zo over!


De 26e editie alweer, vanaf dit jaar met een nieuwe hoofdsponsor; KantoorProfi uit Bemmel! We zijn erg trots en blij met deze sponsor samen te gaan werken en we zien de samenwerking dan ook met plezier tegemoet. Naast onze "oude vertrouwde" sponsoren hebben dit jaar een aantal nieuwe sponsoren steun aan ons toernooi toegezegd. Hier zijn we ook erg blij mee. Het toernooi is van 1 tot en met 8 november. Inschrijven kan in de categorieën 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. Met voor de 7 en 8 een leeftijdminimum van zeventien jaar. Bij overinschrijving zullen er ook op de 'voorzondag' 1 november wedstrijden gepland worden. Inschrijven kan tot en met 25 oktober.

"Wij hebben dit jaar helaas afscheid moeten nemen van een aantal vaste krachten van de Open Toernooi Commissie maar gelukkig mochten we ook een aantal nieuwe leden welkom heten. De commissie bestaat op dit moment uit: Ed van der Goes, Christel Goudzwaard, Marion van Hattem, Reggy Knorth, Jacky van der Linden, Wim van Meerkerk, Bram Scheffer en Elles Timmer. Fijn dat er ook veel vrijwilligers zijn die ons in deze week ondersteunen, zonder hen was dit toernooi niet mogelijk."

Traditiegetrouw zijn er weer festijntjes te sparen voor de loterij op zondag! Op vrijdagavond organiseren we dit jaar een pubquiz met een leuke hoofdprijs voor het winnende team! Alle deelnemers dingen elke dag mee naar een dagprijs in de vorm van leuke waardebonnen te besteden bij onze sponsoren. Maar bovenal zullen er vele mooi wedstrijden gespeeld worden en te zien zijn... Dit alles wil je toch niet missen?

Korenavond Jubilate Gendt

GENDT - 3 oktober om 19.30 uur! Dat is een datum en een tijdstip om te onthouden en in te plannen, want dan verzorgt Gemengd Koor Jubilate weer haar jaarlijkse en tot nu toe zéér succesvolle korenavond in De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt. De toegang is gratis.

Het zal dit jaar niet anders zijn dan andere jaren, want een succesformule verander je niet gauw. Er zijn drie koren uitgenodigd, die samen met Jubilate garant staan voor een gevarieerde vocale verrassingsavond. Gospelkoor Promises uit Huissen swingt op religieuze liederen als Every time I feel the Spirit en andere powersongs. Vivace is een popkoor uit Groesbeek met onder andere nummers van Sting en James Taylor.

"Wilt u een oud-leraar, ouder of klasgenoot van het OBC uit Bemmel horen zingen? Dan moet u zeker komen, want de Heisterkoorleden, nauw verbonden met deze middelbare school, zingen klassieke en moderne liederen zoals de song Come to me van Christina Rossetti en Walking in Memphis van Mark Cohn." Jubilate gaat óók voor klassiek, romantiek en swingende muziek met onder andere Adiemus van Karl Jenkins en You raise me up van Josh Groban.

In de pauze wordt een verloting gehouden om enigszins uit de kosten te komen.

Rabo-Wielerronde van Bemmel: spektakel

BEMMEL - Op zondag 20 september werd de Rabo Wielerronde van Bemmel, georganiseerd door 't Verzetje, gereden. Mede dankzij een groot aantal enthousiaste vrijwilligers, sponsoren en vrolijke bezoekers en supporters kan er worden teruggekeken op een zeer geslaagd evenement!

Na de dikke bandenraces voor de jeugd waren er wedstrijden voor diverse nationale KNWU licentieklassen en een wedstrijd voor wielerrecreanten. Alle categorieën kenden een spannend koersverloop met een enerverende strijd voor de ereplaatsen.

Bij de dikke bandenraces waren Siebe Keijser, Pepijn Keijser en Stijn Tiemessen de sterksten in hun leeftijdscategorieën. Naast de dikke bandenraces voor de jeugd was er dit jaar een aantal officiële KNWU jeugdcategorieën naar Bemmel toegehaald. Verzetje coureur Jelle Baks liet zich goed van voren zien en wist zijn inzet te bekronen met een keurige tweede plek. Ondanks een lange solo van Stefan Janssen wist bij de recreanten Eric Bouwmeister het toegestroomde publiek te verrassen met zijn overwinning.

De renners uit de KNWU categorieën Amateurs/Sportklasse sierden de koers door de vele demarrages en kopgroepen. Uiteindelijk bleef er een selecte groep vooruit. Na beulswerk van ploegmaat Joost van Bezooijen wist Cor van der Ploeg een derde plek in zijn thuisronde te behalen. T.W.C. 't Verzetje is iedereen die zich, op welke manier dan ook, heeft ingezet om het evenement te laten slagen dankbaar!

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 1 oktober verzorgt de SWL een open eetcafé in het Dominicanenklooster van Huissen. Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op tel.nummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) raden we aan om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Op het menu van 1 oktober staat nasi speciaal en als nagerecht een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Column

Hittepetit

Ik heb voor ZELF Lingewaard op het OBC een les maatschappijleer over opvang en integratie van vluchtelingen gefotografeerd. Boeiend, ook om te horen hoe jongeren discussiëren over een humanitair onderwerp waar volwassenen allerlei uitwegen zoeken om hun gelijk te halen. Onze kleinkinderen zijn puur. Bas (6) zegt als in ons land oorlog en mensen worden doodgeschoten dan weet hij zeker dat papa en mama met ze naar een ander land vluchten. Max (4) vindt oorlog niet eerlijk. Tijdens de les praat ik met Stefan Franken, mede initiatiefnemer van ZELF Lingewaard. Mijn stukjes komen ter sprake. Stefan is fractiesecretaris van D66 Lingewaard. Of ik reacties krijg? Ja, op straat. Daar doe ik het niet alleen voor. Ook voor het geld. Geen honorarium, geen stukje. Jan Mulder uit zijn sacherijn voor 5.000 euro per stukje. Salonsocialist Youp van 't Heck, om in zijn taal te verwoorden, de graaier is helemaal van de pot gerukt door in het 'ouwe lullentijdschrift' ZIN te beweren voor dat bedrag zijn laptop niet eens open te doen. Als ik mijn vergoeding bekend maak wordt spontaan de hulpactie 'Help Sjaak de winter door' gehouden. Ik doe het voor geld. Geen stukje, dan geen politiek volgen. Dan ben ik een doorsnee burger. VVD raadslid Theo Aaldering zegt na het zomerreces tegen zijn fractie toedeloe en maakt met doorbetaling van zijn raadsvergoeding een rondreis door Zuid-Afrika. Bij lingewaard.NU ontstaat scheuring over de noodzaak van een fatsoenlijke raadszaal, ter vervanging van raadskroeg De Valom. Marijke van Aalten vindt het onzin, haar fractiegenoot laat weten te gaan voor een raadszaal in Lingewaard. Lianne Duiven van GroenLinks is een heerlijke hittepetit. Raadswerk, twitteren, lezen, vergaderen. Druk, druk,druk. Doet me denken aan Truus de Mier van De Fabeltjeskrant. Tuut-tuut-tuut-tuut! Ze vraagt op twitter hoe de column van Sjaak op de familiepagina terecht komt. Heerlijk. Geen betaalde stukjes? Dan zou ik het geld, de politiek én mijn lieve hittepetit missen.

Sjaak

Groninger doet Bemmelse bodem beven

BEMMEL - Cabaretier Arno van der Heyden komt naar Bemmel! Op zaterdag 3 oktober om 20:30 uur brengt hij in De Kinkel zijn programma 'U bevindt zich hier' ten tonele, met veel nieuwe liedjes en oude verhalen. Nou ja, oud… Verhalen over vroeger.

In zijn nieuwe show geeft hij bovendien een verfrissende kijk op Bemmel. Want de rest van de wereld draait wel door, daarvan vernemen we al genoeg op radio, televisie en in de kranten. Onder zijn leiding maken we ons even los van die wereld. U en hij bevinden zich namelijk in het hier en nu! Met melancholische, poëtische, uitbundige en humoristische liedjes, die elk hun eigen verhaal vertellen, koppelt Arno het universele aan het actuele, zoals alleen hij dat kan. De muzikale ondersteuning door pianist Bas Mulder maakt dat feest compleet.

Overdag trekt Arno eropuit om foto’s en filmpjes te maken in Bemmel en mensen op straat te ontmoeten. Hij is zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur op pad. Degenen die het lukt een selfie met hem te maken, krijgen ’s avonds een gratis consumptiebon. Kaartje kopen dus! Voor meer informatie en het bestellen van kaarten, ga naar www.topbemmel.nl.

SKO Batavorum en StisamO starten bestuurlijke samenwerking Samen groeien in uitdagend onderwijs

BETUWE -StisamO en SKO Batavorum zijn schoolbesturen met samen vijftien openbare en katholieke basisscholen in de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard.

De Raden van Toezicht en bestuurders hebben met elkaar gesproken over de toekomst van beide stichtingen. Samen nòg sterker worden en inzetten op duurzame onderwijsontwikkeling, dat is waar beide besturen de komende periode in willen investeren. Om dit te bekrachtigen hebben de bestuursvoorzitters en de voorzitters van de raden van toezicht van StisamO en SKO Batavorum op woensdag 16 september een intentieverklaring getekend. Beide stichtingen zien samenwerking als kans om samen te groeien in uitdagend onderwijs, in kwaliteit van onderwijs, in professionalisering van medewerkers en in relatie met de omgeving.

Minder en meer vrijblijvende samenwerkingsvormen worden de komende periode onder de loep genomen. De meest vergaande vorm kan leiden tot een bestuurlijke fusie. Ook die optie wordt onderzocht. Perspectief voor beide besturen is het ontstaan van (een) krachtige en professionele onderwijsorganisatie(s) met scholen die voor kinderen het verschil maken; scholen die open staan voor alle leerlingen en die het beste en best passende 21e eeuwse onderwijs bieden. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder!

Kerk en Israël thema-avond

HUISSEN - De kerkdienst van de protestantse gemeente Huissen is zondag 4 oktober om 10.00 uur te bezoeken in het kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

Voorganger is ds. Matthijs Glastra. De derde zondag van de herfst, dienst van schrift en tafel, Kerk en Israël. Meer informatie: www.pknhuissen.nl

Israëlzondag

Woorden van leven, bronnen van vreugde. Deze woorden zijn het thema voor de eerste zondag van oktober. In de Protestantse Kerk de ‘Israëlzondag’. Zo geven we uiting aan een onopgeefbare verbondenheid met het volk Israël. Kerk en Israël, een beladen verbinding. Een zoeken naar de joodse wortels van ons geloof. Hierover in gesprek komen en blijven. Zoals via het OJEC, een overlegorgaan van joden en christenen. Of in de diverse werkgroepen Kerk en Israël.

Israël is een prachtig land, een bijzonder land. Maar ook een land vol problemen met grimmige en soms gewelddadige conflicten. Gelukkig staan er steeds weer mensen op die weigeren het conflict als onoplosbaar te zien. Bruggenbouwers die proberen de kloof te overbruggen door ontmoetingsprojecten. Dat staat centraal op de thema-avond van woensdag 7 oktober, 20.00 uur in de Bethlehemkerk in Arnhem, Honigkamp 25. Kijken naar de korte documentaire ‘Signs of hope’. Hierover met elkaar in gesprek gaan. De avond wordt ingeleid door Dineke Houtman, lid van de Protestantse Raad voor Kerk en Israël en bijzonder hoogleraar Jodendom en Joods-christelijke relaties PThU, afdeling Amsterdam.

Na Guijt en de Coop wordt ook Snelders een strategische partner Ook met Snelders Sport gaat De Bataven vier jaar samen verder

GENDT - Al meerdere jaren is Snelders Sport in Elst de leverancier en sponsor van het eerste elftal van De Bataven en leveren ze ook aan meer elftallen wedstrijdkleding. Vanuit De Bataven was men bezig om alle jeugdelftallen in nieuwe kleding te krijgen en natuurlijk nam De Bataven ook direct contact met Snelders op om over deze plannen te brainstormen.


Nadat zowel Guijt als ook de Coop enthousiast waren over de plannen, kon er concrete invulling worden gegeven aan de gesprekken met Snelders en partijen kwamen er onderling al heel snel uit. Voor de duur van vier jaren blijft Snelders de huisleverancier van de Bataven en dan niet alleen voor het eerste elftal, maar ook voor alle jeugdteams van de voetbalvereniging. En aangezien de Bataven nog op zoek was naar een shirtsponsor voor de vijf D-elftallen, was Snelders ook bereid om al deze teams van nieuwe tenues te voorzien voor de komende vier jaren. Nadat De Bataven reeds met Guijt was overeengekomen dat zij de C- en E-teams zouden aankleden en de Coop de B- en F-teams zouden verzorgen, viel de puzzel voor De Bataven zo heel mooi in elkaar.

Richards Snelders is blij dat de samenwerking met De Bataven verder wordt versterkt. Hij levert ook alle kledingtassen voor alle elftallen erbij en voor de duur van de komende vier seizoenen zal de voetbalvereniging alle sportgoederen bij hem afnemen. Vanuit de Bataven is voorzitter Arold de Jong zeer content met de continuering van de samenwerking met Snelders Sport en weet de vereniging zich verzekerd van een betrouwbare leverancier tegen meer dan concurrerende prijzen. De zo gewenste win-win situatie hebben partijen hiermee bereikt.

Snelders is inmiddels meer dan druk om voor al die teams de wedstrijdtenues gereed te maken. Hummel heeft inmiddels alle shirts, broeken en sokken geleverd en Richard en zijn collega's zijn nu volop bezig met het bedrukken van de shirts met het clublogo van De Bataven alsmede ook de logo's van de sponsoren.

Gezamenlijk wordt er hard aan gewerkt om de tenues tijdens de jaarvergadering van De Bataven van aankomende vrijdag aan de leden te kunnen presenteren en dat de spelers dan snel met deze nieuwe clubtenues de eerste punten kunnen gaan pakken. Aan de samenwerking tussen Snelders en De Bataven zal het in ieder geval niet liggen.

Rommelmarkt Doornenburg

DOORNENBURG - In het weekend van 3 en 4 oktober wordt de jaarlijkse rommelmarkt gehouden. Deze vindt plaats in het sfeervolle schuttersgebouw aan de Kerkstraat in Doornenburg.

Tijdens de rommelmarkt zal een grote verscheidenheid aan artikelen worden aangeboden, waaronder huisraad, speelgoed, gereedschap, boeken, lampen, antiek, enzovoort. De opbrengst is bestemd voor een tweetal projecten in de derde wereld: het missie en ontwikkelingswerk van pater Derksen in Tanzania en het verzenden van kleding naar een kinderopvangtehuis in Brazilie van pater Helsloot.

De openingstijden zijn zaterdag 3 oktober van 14:00 tot 17:00 uur en zondag 4 oktober van 11:00 tot 17:00 uur. De entree is gratis.

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 6 oktober verzorgt de SWL weer een open eetcafé in creatief centrum Hofstede (Hoefslag 28 in Bemmel). Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op tel.nummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) raden we aan om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Op het menu van 6 oktober staat soep, Surinaamse kip en als nagerecht een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Word jij de nieuwe member van Remember?

LINGEWAARD - Jongerenkoor Remember uit Lingewaard (opgericht in 1967) is een koor voor en door jongeren. En is nog steeds jong, eigenzinnig en eigentijds!

Het koor bestaat uit een enthousiaste groep leden, onderverdeeld in sopranen, alten, bassen en tenoren. Ook hebben we ons eigen combo, bestaande uit eigen leden. Ons repertoire is erg breed, namelijk een combinatie van popsongs en kerkelijke jongerenkoor liederen. Naast diverse optredens organiseren we ook leuke activiteiten zoals het koorkamp en het paasvuur in Gendt.

Zing met ons mee! Op donderdag 8 oktober van 19:30 tot 21:30 uur houdt Remember open repetitie.bij OLV van Zeven Smartenkerk, Van der Mondeweg 22 in Haalderen. Een unieke kans om kennis te maken met ons! "Kijk- en luistertip: Zoek ons ook eens op op Youtube naar opnames van ons, links hiervoor zijn te vinden onder http://www.jongerenkoorremember.nl/repertoire."

Najaarstraining skeeleren

Welkom bij De Sprinters! Fotograaf: José Vens

BEMMEL - Van donderdag 1 oktober tot en met donderdag 17 december start bij de skeelerafdeling van b.o.d. De Sprinters Bemmel de traditionele najaarstraining. De trainingen zijn voor volwassenen en jeugd vanaf veertien jaar en worden gehouden van 19.30 tot 20.30 uur op de verlichte atletiekbaan aan het Drieske 7 in Bemmel. De kosten bedragen vijftien euro per persoon voor de gehele periode.

Onder begeleiding van ervaren trainers wordt er in een gemoedelijke sfeer gewerkt aan techniek, het krijgen van de juiste balans en als belangrijkste de kunst om veilig te remmen. Als afsluiting van de training kunnen al dan niet in pelotonvorm nog even wat kilometers worden gemaakt, om daarna gezellig nog even koffie te drinken. Tijdens het rijden zijn helm en handbeschermers verplicht. Knie- en elleboogbescherming wordt geadviseerd. Als het regent of als de baan nat is, gaat de training niet door.

"Als je interesse is gewekt, kom dan op de donderdagavond naar het clubhuis van b.o.d. De Sprinters op sportpark de Heister aan Drieske 7 in Bemmel. Vooraf aanmelden is niet nodig, maar mag wel. Heb je nog vragen? Stuur deze dan aan skeelers@boddesprinters.nl."

In het voorjaar start het reguliere trainingsseizoen weer voor jeugd en volwassenen, waarbij zowel ervaren als onervaren skeeleraars welkom zijn. Nadere informatie hierover volgt in het voorjaar op www.boddesprinters.nl en in de regionale kranten.

deBOL internationaal op pad

BEMMEL - Op 6 oktober vertrekt er uit Bemmel een groep van 47 Bol-wandelaars naar Marbella in Spanje om daar deel te nemen aan de vijfde '4Days Walking Marbella' die van 8 tot en met 11 oktober gehouden wordt.

Er is in de zomer goed doorgetraind om deze tocht met plezier en succes te kunnen volbrengen. Er wordt iedere dag een route van twintig of dertig kilometer gelopen in de heuvelachtige omgeving van Marbella en ook de strandliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij een paar flinke stukken strandroute. "Hopelijk is het nog mooi weer in Marbella en kunnen alle deelnemers na de intocht op zondag met trots de medaille ophalen."

Omdat er zoveel mensen meegaan naar Marbella zal er op woensdag 7 oktober geen Bol 50+ wandeltocht gehouden worden. De eerstvolgende woensdag-wandel-tocht is op 21 oktober. Maar voordat deBOL afreist naar Marbella is er op zaterdag 3 oktober nog de bijzondere negende Middeleeuwse Wandeltocht (25 of 17,5 kilometer), die start bij kasteel Doornenburg. Men kan zich hier nog voor inschrijven tot en met 30 september. Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl of te verkrijgen via 0481 462890/461422/464237.

Alternatief en creatief ontmoeten elkaar in Lingewaard

BEMMEL - Zaterdag 7 november wordt voor de vierde keer de beurs 'Natuurlijk Welzijn Lingewaard' in cultureel centrum De Kinkel in Bemmel gehouden. Op deze beurs zullen mensen uit Lingewaard die zich bezighouden met alternatieve of aanvullende geneeswijzen zich presenteren.

Te denken valt aan reiki, shiatsumassage, yoga, ontspanningsmassage, magnetiseren of voetreflexologie. "Daarnaast nodigen we mensen uit die creatief bezig zijn en dat willen laten zien. Bijvoorbeeld sieraden ontwerpen, woonaccessoires, kaarten of schilderijen maken. Ook willen we degenen die zich verdiepen in gezonde voeding en/of gezonde leefstijl vragen mee te doen, te denken valt aan ayurvedische producten, orthomoleculaire geneeskunde, meditatie of mindfulness.

Het doel van deze beurs is dat bezoekers op een ontspannen, informele wijze geïnformeerd worden over alternatief en creatief Lingewaard. 'Natuurlijk Welzijn' is het uitgangspunt. Workshops geven of volgen behoort tot de mogelijkheden. De entree is gratis.

"Heb je een eigen kleine praktijk in Lingewaard? En woon je in Lingewaard? Dan is dit dé kans om je te laten zien. Wacht niet te lang met aanmelden als je interesse hebt! De beurs wordt georganiseerd door Reini Dhont en Mirjam van Kempen.

Voor nadere informatie en/of aanmelding kun je terecht bij: Mirjam van Kempen, 06 27164908, mirjam@debascule.nu en Reini Dhont 0481 464542, info@avalonlingewaard.nl; www.natuurlijkwelzijnlingewaard.nl.

Kerken komen in actie voor de vluchtelingen

LINGEWAARD - Kinderen verdrinken in de zee. Ouders lopen urenlang met hun gezin over de snelweg. Mannen smeken om brood achter een hek van prikkeldraad. Ze zijn op zoek naar een plek waar ze veilig zijn. Op weg naar een betere toekomst voor hen en hun kinderen. De grens is bereikt. Al lang.

Geloven in delen, het is juist nu nodig! De gezamenlijke Lingewaardse kerken komen in actie voor de vluchtelingen. Op zaterdag 10 en 17 oktober houden ze in Lingewaard een inzamelingsactie voor de vluchtelingen. "We willen graag winterkleding, schoenen, luiers en toiletartikelen inzamelen. De plaats en tijden voor deze actie worden nog gepubliceerd, maar met deze vooraankondiging hopen we dat u al thuis gaat kijken wat u aan de vluchtelingen wilt/kunt geven. Bij voorbaat dank namens al die mensen die op zoek zijn naar een veilig thuis."

14 / 28

15 / 28

16 / 28

17 / 28

18 / 28

Ingezonden brief Onbekend maakt onbemind

De vele berichtgevingen over het onderwerp Vluchtelingen overschaduwt op dit moment volledig het andere nieuws. De praatprogramma's maken overuren. Het negatieve overheerst helaas ruim het positieve over dit onderwerp.
Voor allebei is iets te zeggen, maar weten wij wel precies waar het over gaat? Kun je van de gemeenschap verwachten dat zij de achtergronden zo maar op kunnen dreunen. Je kunt je afvragen of politieke woordvoerders dit wel weten. En iedereen praat of wil meepraten over dit zeer gecompliceerde onderwerp. De overheid praat nog het hardste mee. De recente kamer debatten logen er niet om. De één weet het nog beter dan de ander, maar waar het werkelijk omgaat, éénheid tussen partijen bij dit zwaarwegende probleem, is verder weg dan ooit.
Humanitaire verantwoordelijkheden bestaan blijkbaar niet meer. Het gaat echter maar over één ding, mensen in nood!"Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen!" Met alle aandacht die al door de nieuwsmedia aan het onderwerp is besteed is slechts één ding bereikt, er heerst angst en onzekerheid bij de bevolking!
Dit probleem mogen we niet uit de weg gaan. Wat is wel gewenst? Uiteraard, naast aandacht voor vluchtelingen, minstens zoveel aandacht voor burgers. Nimmer mag angst en onzekerheid gaan overheersen.
In de sociale media vallen de woorden racisme en discriminatie veel te veel. De angst die daardoor ontstaat wordt gebaseerd door alles wat je hoort en ziet. Het begrip vluchteling wordt niet meer zo gezien als vroeger. Een mens in nood mag hulp verwachten van zijn medemens! Dat blijft bij mij altijd recht overeind staan. De vluchtelingen mogen ons volk echter niet meetrekken in hun tijdelijke ellende. Integendeel, het volk dient de vluchtelingen mee te trekken naar een leefbaar klimaat.
Een vluchteling mag toch minstens in het eerste traject rekenen op een slaapplaats, eerste levensbehoeften, toilet en (warm) watervoorziening. Op de vraag om luxe artikelen is slechts één antwoord mogelijk, nee! Hij of zij die uit de bocht vliegt moet het risico onder ogen zien teruggestuurd te kunnen worden. Prima als het openbaar bestuur daar beslissingen over neemt en uitdraagt, angst en onzekerheid voor de burger dient grote aandacht te krijgen. In het vervolgtraject dienen aandachtspunten van de burgers meegenomen te worden. Bijvoorbeeld, je staat al tig jaar op de wachtlijst voor huisvesting of je kinderen kunnen niet naar een sportvereniging om financiële redenen. Dit is minstens zo belangrijk als het integreren van een vluchteling.
Laat het vluchtelingen probleem alstublieft niet zo uit de hand lopen als voetbalsupporters. Het is maar een klein percentage dat rotzooi veroorzaakt en verreweg de meeste aandacht trekt! Op woensdag 30 september 2015 houden diverse instanties gezamenlijk een bijeenkomst in Lingewaard over het vluchtelingen probleem. Net als iedereen heb ik geen oplossingen.
Maar we kunnen gezamenlijk daar wel naar zoeken. We ontkomen dan niet aan de politieke partijen. Gaat Lingewaard het voorbeeld geven dat de 9 partijen schouder aan schouder eensgezind werken aan acceptabele oplossingen waar de angst en onzekerheden voor de burgers weggenomen worden? Ik hoop het van ganser harte!
Recent trof ik een mooie spreuk aan: "Toon de wereld dat het anders kan, wees mens vanuit je hart!" Daarmee wil ik graag eindigen.
De volledige tekst van mijn brief staat in een platte tekst online op: www.gemeentenieuwsonline

Bert Gerritsen
Huissen

Truckrun buldert voor de twaalfde keer door Lingewaard en Overbetuwe

DOORNENBURG - Ruim 135 personen met een handicap beleefden zaterdagavond weer een onvergetelijk ritje in een vrachtwagen.

Door Tom van Appeldoorn

Afgelopen zaterdagavond trok de twaalfde editie van de Truckrun weer door de regio. 109 vrachtwagens en een klein aantal andere voertuigen kwamen samen in Gendt om personen met een lichamelijke en/of verstandelijke handicap een leuke avond te geven. Eerst samen met de chauffeurs een hapje eten in het gerenoveerde zaal Providentia, om daarna met hen plaats te nemen in de truck.

Klokslag zes uur werden de dieselmotoren gestart en trok de karavaan luid toeterend weg. De passagiers zwaaiden trots uit hun raam of duwden met een brede glimlach op de claxon. Het duurde ruim een kwartier voordat de volledige stoet op pad was, toch bleef het bijeengekomen publiek enthousiast staan te zwaaien.

Na een tocht door de kernen van Lingewaard en Elst was de stoet rond 20:30 terug in Gendt waar ze een ereronde maakten. Bij de rotonde keerde de eerste vrachtwagen om, waardoor de stoet elkaar tegemoet reed. Een indrukwekkend beeld in de schemering waar een groot gedeelte van het dorp dan ook ieder jaar weer voor uitloopt.

Bij terugkomst bij zaal Providentia kwam het programma ten einde. De passagiers gingen veelal direct naar huis, maar voor de chauffeurs en vrijwilligers was er een bedankje in de vorm van een feestavond. SevenDays zorgde ervoor dat de chauffeurs ook volgend jaar weer met plezier terugkomen, al is het blij maken van de passagiers daar natuurlijk al reden genoeg voor.

Slagerij Buurman viert jubileum met klanten bij koeien

Wim Buurman en Bertha. (foto Sjaak Veldkamp)

LINGEWAARD - Eigenlijk gunt Wim Buurman zich meer tijd over om over zijn ambacht te praten dan over zijn jubileum. Want zijn vlees is niet zomaar een stuk vlees. De vele eindproducten zijn ontstaan waar ambacht, kennis en kwaliteit een vast gegeven is. En dat gaat al twintig jaar zo.

Tijdens een jubileumactie worden vijftig klanten uitgeloot die met Wim en Antoinette Buurman naar het Land van Maas en Waal gaan waar kwaliteit en smaak begint. Met een volledig verzorgde reis naar zijn vaste leverancier van koeien die later als échte hamburgers en malse biefstukken in de vitrine liggen.

Als Wim over het échte slagersvak mag praten legt hij het slagersmes graag aan de kant. De jubilerende slager praat met trots over zijn 'mooi stukske vleis' en zelfgemaakte vleeswaren. De vitrine moet er altijd strak uitzien. "Ik houd van netheid. De presentatie zegt veel over je vakmanschap, maar ook over hoe je met het product omgaat."

In twintig jaar tijd heeft Wim Buurman al heel wat prijzen binnengehaald. Zijn rookworsten zijn vaak met goud bekroond. De drang naar kwaliteit, bevestigd door het deskundig oordeel van de vakjury, raakt niet verzadigd. Tijdens de Slavakto Vakbeurs in Utrecht vorige maand werd Wims gebraden kipfilet, runderrookvlees, boterhamworst, Gendtse ham en Coppa di ganita met goud bekroond. De hoogste onderscheiding, goud met ster, waren voor de droge metworst en broccolischotel.

Bij elk bezoek aan slagerij Buurman in Bemmel, Gendt en Huissen dingen klanten mee om uitgeloot te worden voor de reis naar Horssen. De middag wordt afgesloten met een hapje en een drankje.

Ambachtelijke bakkerij Theo Engelen bakt de allerlekkerste speculaas van Nederland!

BEMMEL/HUISSEN - De speculaasjes van De Ambachtelijke Bakker Theo Engelen uit Bemmel - Huissen zijn tijdens een vakwedstrijd voor ambachtelijke (banket)bakkers op woensdag 23 september uitgeroepen tot de allerlekkerste speculaas van Nederland. In het Congrescentrum Nieuwegein werden maar liefst 309 ambachtelijke bakkersproducten gekeurd door een vakjury en een consumentenpanel. Deze kozen per provincie een winnaar in de categorieën gevuld speculaas, speculaas met amandelen en speculaas zonder amandelen en een landelijke winnaar met het hoogste cijfer. De speculaasjes zonder amandelen van Bakkerij Theo Engelen kregen uiteindelijk het hoogste gemiddelde cijfer van de totale wedstrijd en daarmee mogen zij zich dus een jaar lang "Allerlekkerste Speculaasbakker van Nederland' noemen!

De jury was unaniem lovend over de smaak van de speculaasjes zonder amandelen van Ambachtelijke bakkerij Theo Engelen. Naast smaak werd er door de vakjury ook gekeken naar vorm, model, kleur, bakaard, brosheid en aroma. De consumentenjury weegt naast smaak ook punten als uiterlijk, verpakking, uitstraling en de verkoopprijs mee.

Met duidelijke trots en een brede glimlach werd de award door Theo Engelen in ontvangst genomen. Als bakker is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor alle heerlijke producten in de winkel en dus ook voor speculaasproducten die ter keuring werden aangeboden. Hij reageert: 'Meedoen aan wedstrijden is altijd spannend. Van de vakjury weet je ongeveer waar ze op letten, dat zijn net zulke vakmensen als wij. Van een consumentenpanel weet je minder goed wat je kan verwachten. Plus dat er natuurlijk nog een groot aantal collega-bakkers hun best doen om een winnend product in te leveren. Het niveau was dit jaar erg hoog, heb ik begrepen. Wij zijn dan ook enorm trots op ons kampioenschap.' De komende weken is er een speciale "like & win" actie op de Facebookpagina van Bakkerij Engelen, waarmee u kans maakt op een overheerlijk awardwinning speculaaspakket!

Ouder-kind gym met koffie-inloopuurtje bij ‘t Holthuus

HUISSEN - Stichting Welzijn Lingewaard, SGS Lingewaard, basisschool ’t Holthuus en gemeente Lingewaard starten maandag 5 oktober samen de pilot ouder-kind gym. Om de week (schoolvakanties uitgesloten) vinden de beweeglessen voor kinderen plaats van 8.45 tot 9.30 uur in de gymzaal van de peuters bij basisschool ’t Holthuus in Huissen. Deelname is gratis!

Peuters zijn volop in ontwikkeling. Ze ontdekken en ervaren hun fysieke mogelijkheden. Tijdens het ouder-kind gym worden de peuters spelenderwijs geprikkeld tot allerlei vormen van beweging. Voor ouders is de gymzaal een ideale plek om andere opvoeders met hun kinderen te ontmoeten.

Een gediplomeerde trainster van SGS Lingewaard verzorgd de lessen. Aansluitend is er gelegenheid om onder het genot van een kop koffie ervaringen rondom opvoeden uit te wisselen tijdens het koffie inloopuurtje. Eens per maand wordt er onder dit koffie inloopuurtje een specifiek opvoedthema behandeld door een professional.

Het ouder-kind gym is voor kinderen die kunnen lopen en jonger zijn dan vier. Samen met hun (groot)ouders of oppas kunnen zij op maandag van 8.45 tot 9.30 uur meedoen. Aansluitend vindt het koffie inloop uurtje plaats tot 10.30 uur. Deelname is gratis, maar aanmelden is wel noodzakelijk in verband met beperkte ruimte. Aanmelden kan via Manon Huinink, m.huinink@swlingewaard.nl of 06- 13 966 204. De pilotperiode duurt tot 1 februari, waardoor later instromen mogelijk is. Meer informatie staat op www.swlingewaard.nl.

Tweede Huissense StadsQuiz

HUISSEN - Wie worden de slimsten van Huissen in 2015? Rotaryclub Arnhem Huissen organiseert op 30 oktober de tweede Huissense StadsQuiz.

Het gaat als een lopend vuurtje door Huissen: er komt een tweede Huissense stadsquiz! Een terugkerend evenement. Het is weer een groots opgezette quiz, die op een herfstavond vanuit huis, kantoor, clubhuis, kantine gespeeld kan worden. Je vormt een team van ongeveer vijftien personen, vrienden, familie, buurtgenoten, leden van verenigingen of collega's van een bedrijf of stichting.

Waar gaat het over? Het gaat natuurlijk in de eerste instantie over Huissen. Ook wordt je kennis en inzicht gevraagd over algemene vragen, sport, digi-taal, muziek, breinbrekers en er zijn ook 'doe-opdrachten' buiten. Er moet geraden worden wie de mystery guest is. Er is ook weer een creatieve opdracht

Hoe wordt het gespeeld? Elk team krijgt een losbladig quizboek. De vragen en opdrachten worden verdeeld binnen het team. De antwoorden op de vragen kun je op allerlei manieren vinden: via social media, internet, naslagwerken, mensen bellen "weet jij toevallig het antwoord op."


Vrijdag 30 oktober worden de teamleiders om 18.45 uur in zalencentrum Buitenpoort verwacht en om 19.00 uur precies worden de quizboeken uitgereikt. Voor 23.00 uur leveren de teams het antwoordenboek in. De deelnemers kunnen dan onder het genot van een drankje uithijgen en napraten. Vrijdag 6 november wordt, tijdens een spectaculaire feestavond, het slimste team bekend gemaakt. De grootste eer is dat je team een jaar lang zich het slimste team van Huissen mag noemen. Rijnveste, het slimste team van 2014, verdedigt de toepasselijke wisselprijs. Een slimme zwoan!

Het inschrijfgeld is vijftig euro per team. Elk team mag naar eigen inzicht stemmen op een goed doel. Het geld wordt over drie doelen met de meeste stemmen verdeeld. De kans dat jouw favoriete doel een deel van het geldbedrag ontvangt is dus aanmerkelijk groter dan vorig jaar. Schrijf snel in! www.stadsquizhuissen.nl.

Druk schietsport-weekeinde in Bemmel

Foto: R. Kokken, sv. Strijdlust in Huissen

BEMMEL - Op zondagochtend 20 september stonden er bij schietsportvereniging Op de Korrel te Bemmel veertien frisse schutters aan de start van de 21e Kruisboogmarathon, waaraan vier leden van de organiserende vereniging deelnamen.

De wedstrijd over 250 schoten was opgedeeld over zes series en een pauze, waarbij elk schot maximaal tien punten te behalen viel. Een ware slijtageslag, want een kruisboog is nogal aan het gewicht en moet telkens handmatig op spanning gebracht worden. Toch waren de scores hoog, want met 2481 punten en dus maar 19 missers ging de eerste prijs naar Gerrit Kijk in de Vegt. Plaats twee was met 2473 punten voor Geuwke van der Heide en Wim Thüss uit Loo werd nipt derde met 2436 punten. Op plaats vier eindigde de eerste dame, eigen lid Yvonne Kuster uit Gendt met 2434. Mede organisator Bart Wolters werd zesde met een score van 2418 punten en de overige twee deelnemende OdK-schutters Jan Polman en Dennis van Blitterswijk werden twaalfde en dertiende met respectievelijk 2320 en 2242 punten.

Maar dat was niet alles; 18 en 19 september werden de Nederlandse Kampioenschappen Luchtwapens verschoten op het Nationaal Sportcentrum in Papendal. Met op de vrijdag de veteranen, de 55+ schutters, en op de zaterdag de junioren en senioren. Een veertienkoppige afvaardiging vertegenwoordigde de vereniging bij het Luchtpistool en –Geweer, waarbij vijf schutters de finale van de beste acht uit de voorronden haalden.

In de discipline Pistool werd Ilke van den Akker 3e bij de Jun-A Dames, waar Frank Streng bij de Sen-Heren net het podium miste op een vierde positie. Theo Lamers werd bij de veteranen Nederlands Kampioen! Bij Geweer was er een vijfde plaats voor Jasper Klomp in de finale Sen-Heren en een zevende plaats voor Stine Andersen bij de Sen-Dames.

Verder schoten Richèl Rensen, Joeri van Woudenberg, Leny Huisman, Mandy Kooij, Cathy Stinissen en Michael de Graaf hun geweer wedstrijd, naast Bart Grutters, Chris de Graaf en Koos Janssen met pistool. Deze laatste twee mochten tijdens de Nederlandse recordmedaille uitreikingen nog met Theo het podium, op voor hun LP-opgelegd team-prestatie.

Dag van de Senioren in Doornenburg

DOORNENBURG - De Stichting Ouderenwerk Doornenburg houdt op dinsdag 13 oktober de Dag van de Senioren. Op deze dag in het Ontmoetingscentrum is er ruimte voor gesprek en naast wat filmpjes over oud-Doornenburg met toelichting van de Historische Kring, ook weer te gaan genieten van het koor De Zeeschuimers.

Naast lied bieden die ook een flink stuk entertainment. Bij binnenkomst is er het gebruikelijke kopje koffie of thee met iets lekkers en volgen filmpjes met toelichting door de Historische Kring. Daarna gaan we genieten van een overheerlijke boerenmaaltijd met keuze uit twee mogelijkheden en een heerlijk toetje na. In de middag is er dan te genieten van de Zeeschuimers met onderbreking door een loterij. Loten zijn die dag te koop voor 0,50 of twaalf voor vijf euro. De entree is tien euro inclusief koffie/thee, twee drankjes en de maaltijd. Er is plaats voor honderd deelnemers en voor vervoer kan worden gezorgd.

Inschrijven bij: Lydia Balk 0481 421582; Door van Hoop 0481 355202 of Tonny Lichtenberg 0481 423192. Vervoer kan dan worden aangegeven. De zaal is open vanaf 10.00 uur en de dag begint om ongeveer 10.30 uur en uiterlijk 16.00 sluiten we af.

Openbare vergadering van Platform Doornenburg

DOORNENBURG - Op woensdag 7 oktober om 20.00 uur is de achtste openbare vergadering van Platform Doornenburg in het Ontmoetingscentrum van Doornenburg. Het inloopspreekuur is van 20:00 tot 20:30 uur.

Enkele belangrijke onderwerpen komen aan de orde zoals:
1. Achterstallig onderhoud van trottoir (zie foto), fietspad en ?? vraagt om problemen: Hoe moeten we hiermee omgaan om het te verhelpen. Wat kunnen we meer doen, als het te lang duurt?
2. A15: Watvoor groen/bomen moeten er komen bij de Boerenhoek langs de A15 aan de kant van de Krakkedel/Doornenburg? "Horen doe je ook met je ogen.... Dus een boom meer is fijn!
3. Openhouden van de wegen op de dijk voor het verkeer is onze wens: Idee van Platform Doornenburg om verkeer meer te stroomlijnen slaat aan! Geef de fietser en de voetganger meer ruimte op de weg. Houd rekening met elkaar! Max. 60 km/uur
4. Bouwen in Doornenburg: Hoe loopt het?


Laat weten, wat u graag wilt en waar wij mogelijk een bijdrage zouden kunnen leveren voor u en de buurt !

Voor meer informatie of wensen: kom of zend dan een e-mail naar secretariaat@platformdoornenburg.nl, bel 06 10995095 (J.Tolkamp) of doe een brief in de Wensbus, die staat in het Ontmoetingscentrum! (www.platformdoornenburg).

Ode aan de Doden in het Dominicanenklooster

HUISSEN - Op donderdag 29 oktober worden in het Dominicanenklooster Huissen alle dierbare overledenen herdacht en laten we ze voortleven in verhalen, gedichten en muziek.

Gedurende de middag zijn er korte lezingen van Leo Fijen (KRO-NCRV) en Daan Westerink (rouwdeskundige) over omgaan met verlies en rouwverwerking. Beide hebben jarenlange ervaring op dit vakgebied. De middag wordt muzikaal ondersteund door Elske te Lindert (sopraan). Aansluitend is er in de avond een speciale gedachtenisviering in de kapel van het Dominicanenklooster. Deze avondviering wordt muzikaal geleid door het vrouwenkoor Musica, Elske te Lindert en André Heuvelman (trompettist).

Donderdag 29 oktober inloop vanaf 13.30 uur, alleen de middag 19,50 euro en middag/maaltijd en avond 43,50 euro. Voor meer informatie en aanmelding: www.kloosterhuissen.nl.

Jaarvergadering supporters-

vereniging GVA

DOORNENBURG - De supportersvereniging van voetbalvereniging GVA uit Doornenburg houdt op vrijdag 16 oktober haar jaarlijkse vergadering.

Aftredend en herkiesbaar is: G. van Alst. Voorstel tot toetreding: waarnemend secretaris J. Wissing. De vergadering begint om 20.30 uur in de kantine van v.v. GV. op sportpark De Vijzel in Doornenburg. Alle leden zijn welkom.

Oudpapier

in Haalderen

HAALDEREN - Vrijdag 2 oktober wordt het oud papier in Haalderen ingezameld.

Gevraagd wordt het papier netjes bij elkaar gebonden voor 17.30 uur aan de straat te zetten.

Steun De Piejassen in aanloop naar

het jubileumjaar

BEMMEL - Al bijna 33 jaar verzorgt kindercarnavalsvereniging De Piejassen met veel plezier het kindercarnaval in Bemmel.

"In het seizoen van 2017-2018 gaan wij ons 33-jarig jubileum vieren. Om dit op een leuke manier in te kunnen vullen, mogen wij gebruik maken van de statiegeldactie van de Jumbo in Bemmel. Hier zijn wij ontzettend blij mee! In de periode van 1 oktober tot en met 1 februari kunt u uw statiegeld bon doneren aan CV De Piejassen. Met het ingezamelde geld zorgen wij voor een spetterend jubileumjaar. Wat we daarvoor in petto hebben blijft natuurlijk een verrassing… Uw bonnetje is meer dan welkom! Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst."

Herfsttoernooien klaverjassen

en jokeren

ARNHEM - De Kaart Bond Nederland (KBN) houdt op 18 oktober drie herfsttoernooien: klaverjassen voor koppels KBN-systeem, klaverjassen voor koppels met 'Verplicht spelen' en een jokertoernooi.

De toernooien, waar men gratis aan mee kan doen, worden gehouden in de grote zaal van Ons Huis, De Brink 9 in Elden (Arnhem), aanvang 11.00 uur.

De Kaart Bond Nederland gaat voor het eerst een toernooi organiseren voor klaverjassen met verplicht spelen. Bij een groot aantal spelers is deze wijze van spelen geliefd. Ergo, men doet niet mee aan toernooien, waar louter volgens de regels van de KBN (met de mogelijkheid van passen) gespeeld wordt. Meer informatie staat op www.kaartbondnederland.nl. Zich aanmelden kan bij de heer S. van Beek, 06 23739713.

Opbrengst collecte Prinses Beatrix Spierfonds

HUISSEN - De collecte van het Prinses Beatrix Spierfonds die gehouden is van 13 tot 20 september heeft in Huissen 6205,43 euro opgebracht.

Dit is ongeveer 250 euro minder dan vorig jaar. De organisatie is alle gulle gevers dankbaar en tevens de collectanten voor hun belangeloze inzet.

In een Oogopslag

vrijdag 2 oktober
10.00 u. Kapel Gouden Appel Bemmel, Eucharistieviering met Pastoor Peters 1e vrijdagviering

vrijdag 2 oktober
10.00 u. Sancta Maria Huissen, Eucharistieviering met Aalmoezenier Crolla 1e vrijdagviering

zaterdag 3 oktober
16.00 u. Kapel Gouden Appel Bemmel, Gezamenlijke Ziekenzalving met Pastores Peters en Geurtsen en het Liduinakoor

zaterdag 3 oktober
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Jongeren koor Remember

zondag 4 oktober Dierendag
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad; Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Middenkoor In Voice

woensdag 7 oktober
09.30 u. St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met Pastoor Peters

Bokkenjacht: proeven en genieten bij De Klok

GENDT - Het eerste weekend van oktober is traditioneel de lancering van het bokbier, een bier van lage gisting van rond de 6,5 procent alcohol, robijnrood van kleur en met een mout- en wat karamelachtige smaak. Hier moet op geproost worden.

De Klok Horeca Gendt organiseert op zondag 4 oktober de jaarlijkse Bokkenjacht vanaf 13.00 tot 18.00 uur. Het belooft een gezellige middag te worden met akoestische live muziek, verschillende hapjes en natuurlijk diverse bokbieren. Dit alles in op en top herfstsferen, niet alleen bedoeld voor de liefhebbers van bokbieren, maar voor iedereen die van een gezellige middag houdt.

De entree voor deze middag bedraagt vijf euro per persoon en voor de echte proevers is er een selectie gemaakt van de zeven betere bokbieren die voor maar twintig euro allemaal geproefd kunnen worden. Kortom een middag om de naderende herfst gezellig in te luiden.

Aangezien gemoedelijkheid en gezelligheid hoog in het vaandel staan, is er een maximum gesteld aan het aantal bezoekers. Dus reserveer vooraf! De Klok Horeca Gendt ligt aan Markt 1; 0481 421551.

Vergadering wijkplatform Zilverkamp-Zuid

HUISSEN - De vergadering van het wijkplatform is deze maand een week vroeger. Dit zal zijn op donderdag 1 oktober.

Op de agenda staat onder meer evaluatie aanleg parkeerplaatsen Paalsteen. De vergadering vindt plaats in het ontmoetingscentrum De Brink, ingang Wagenweg. Aanvang 19.30 uur. Wijkbewoners zijn welkom en kunnen een deel van de vergadering bijwonen. Meer informatie is te verkrijgen bij het secretariaat: reginacheizoo@versatel.nl.

Sint-Sebastianus in Amsterdam

GENDT - Op zondag 20 september liet schutterij Sint-Sebastianus uit Gendt de nieuwe show 'The 4 Elements Experience' op het Museumplein in Amsterdam zien.

Vooraf was er een mooie parade door de stad vanaf de Oude Kerk naar het Museumplein. Samen met onder andere de show van Jong Sint-Sebastianus en een vendelhulde van het gilde, waren het dé ingrediënten voor een heerlijke dag Amsterdam.

Net als vorig jaar werden alle gelederen van schutterij Sint-Sebastianus uitgenodigd door de schutterij van Amsterdam voor hun jaarlijkse Schuttersfeest. Net als vorig jaar heeft Sint-Sebastianus volop genoten van dit dagje Amsterdam.

Vroeg in de ochtend vertrok Sint-Sebastianus uit het Betuwse Gendt naar Amsterdam. Het programma begon met een mars door de stad vanaf de Oude Kerk, via onder andere de Dam en de Kalverstraat naar het Museumplein. Marcherend tussen het winkelend publiek en onder het Rijksmuseum kwam de stoet op het Museumplein. Aldaar liet Sint-Sebastianus haar show 'The 4 Elements Experience' zien, horen en voelen aan het Amsterdamse publiek. De vier elementen water, aarde, lucht en vuur zorgden voor daverend applaus. Vervolgens liet ook de jeugd, Jong Sint-Sebastianus, van zich horen met de wervelende show 'Let’s dance baby!'. Natuurlijk kon de vendelhulde van de vendeliers, compleet met wat acrobatiek, niet ontbreken.

Team Tweestroom op stoom in tweede ronde

GENDT - Tweestroom-DS1 ging op bezoek bij Trivos-DS4. In de eerste set werd nerveus gespeeld waardoor men een groot liet vallen. Doordat men puntje voor puntje binnenhaalde werd deze alsnog nipt verloren (27-25).

De tegenstand werd iedere set minder, hierdoor werd de wedstrijd overtuigend gewonnen (1-3). Dames-2 ontving Volamie-DS1 ook hier werd de eerste set nipt gewonnen door Volamie (26-28). De drie andere sets werd wel gewonnen (3-1). Tweestroon-DS5 speelde thuis tegen Voreo-DS2. Hier werd de eerste ingeleverd, daarna werden de sets ruim gewonnen (3-1). Tweestroom-HS1 ontving Volamie-HS3 en hier werden de eerste drie sets, vrij gemakkelijk gewonnen. Helaas ging de 4de set, na diverse wissels verloren (3-1).

Aspiranten-Tweestroom-MB2 ontving Ikaros-MB2 en was niet opgewassen tegen deze tegenstand (0-4). Mix-Tweestroom-JB1 ging op bezoek bij Volley.Voorst-JB1 en speelde de wedstrijd in een kleine sportzaal bij een school. De teamleden hebben zich goed ingesteld op deze omstandigheden. Het nieuwe 5-1 systeem werd goed uitgevoerd en daardoor werd de tegenstander onder grote druk gezet. Het werd een fraaie overwinning (0-4).

Tim of Tom Coronel naar Etos Huissen

HUISSEN - Het is nog niet bekend wie van de twee autocoureurs op 10 oktober naar Etos Huissen komt: Tim of Tom.

Maar een ding staat vast op 10 oktober komt Tim of Tom naar Huissen als ambassadeur van het merk Amando om dat te promoten. Hij komt niet alleen naar Etos op De Zilverkamp, maar hij brengt de buggy mee die de beide autocoureurs Coronel reden in de Dakarrally.

Tevens kun je met Tim of Tom en de rally buggy op de foto voor de winkel en hij deelt handtekeningen uit.

Dus komt 10 oktober kijken wie van de tweeling Coronel er is

Dorpshuis De Tichel Haalderen

HAALDEREN - De Stichting Welzijn Lingewaard heeft het participatiepunt in Haalderen geopend. Hier kunt u terecht voor al uw vragen over maatschappelijke ondersteuning, leefbaarheid, zorg et cetera.

Op het participatiepunt zijn vrijwilligers die samen met u een oplossing proberen te zoeken voor uw eventuele problemen of vragen. Dit is telkens op de eerste en derde maandagmiddag van de maand vanaf 13.00 tot 15.00 uur in dorpshuis De Tichel. Lees hierover de collem van SWL (herkenbaar aan het blauwe kader) in het Gemeente Nieuws. Het repaircafé is telkens op de laatste dinsdagavond van de maand vanaf 18.30 tot 20.30 uur.

Iedere eerste en derde woensdagavond is er om 20.00 uur een bingoavond. De datums voor 2015 zijn als volgt: 7 oktober / 21 oktober / 4 november / 18 november / 2 december en 16 december.

"Indien u nog ruimte zoekt voor vergaderen, repeteren, cursussen, lezingen, musiceren of welke activiteit dan ook, wij komen graag aan uw wensen tegemoet. Voor informatie kunt u altijd contact opnemen met onze beheerster 0481 464409, tijdens openingstijden van De Tichel ( www.dorpshuisdetichel.nl)."

Kennismaking Kleine Kees

HUISSEN - Afgelopen weekend waren de acteurs en actrices van Kindertheater Kleine Kees uit Huissen op kennismakingskamp in Nijmegen. 31 kinderen en begeleiding storten zich vanaf nu op de repetitieperiode tot de voorstelling 'De Winterkoningin' in de meivakantie van 2016.

Regiomiddag 10 oktober: Vereniging Ouders van een Overleden Kind

REGIO - Op 10 oktober 2015 organiseert Vereniging Ouders van een Overleden Kind (VOOK) een regiomiddag in gebouw Parkstaete aan de Parkstraat 3 in Velp. Zaal open om 13:00 uur. Begin lezing van Beate Matznetter om 13:30 uur. Beate is lotgenote, rouwpsychologe en auteur van het boek 'Samen verder na verlies van een kind'.

Thema is 'Wanhopig, verdrietig en boos zijn, maar ook hunkeren naar herstel'. Hierover zegt Beate: "Rouwend om ons kind bewegen we ons qua emoties steeds heen en weer tussen enerzijds diep gevoelde smart, vaak nooit eerder gekende extreme wanhoop en (soms razende) boosheid op anderen, het leven of onszelf en anderzijds de hoop, onze wensen en onze handelingen die gericht zijn op overleven en verder leven.
Het ene is aandacht voor het verlies en het andere aandacht voor herstel. Ieder van ons doet dat op z'n eigen, unieke manier. Al wordt je nooit meer de oude na de dood van een kind, merk je toch op een dag dat er een nieuw evenwicht gekomen is (vaak broos, met een 'verdrietig randje'); dat wordt bedoeld met 'herstel'. Ik zal vertellen over deze zoektocht in het land van rouw van mij en van de echtparen die ik voor mijn boek heb gesproken. Doordat ieder anders rouwt, komen we in de relatie eenzaamheid tegen. Hoe gaan mensen daarmee om? Wat kan helpen?"

Nieuwe co-sponsor voor basketbalvrouwen van Lekdetec.nl

Foto: Brigitte van Heeswijk

BEMMEL - Het nieuwe seizoen is afgelopen zaterdag begonnen met de strijd om de Supercup in het nieuwe onderkomen van Lekdetec.nl, sportcentrum De Schaapskooi.

In een fantastische ambiance en onder toeziend oog van een kleine vijfhonderd toeschouwers prijkte er op de nieuwe shirts van kledingsponsor Jako de naam van co-sponsor Willemsen Interieurbouw & Scheepsbetimmering uit Huissen.

Foto: Brigitte van Heeswijk

Wat doet Willemsen Interieurbouw & Scheepsbetimmering? Iedereen heeft wel een interieur. Iedereen heeft daar ook wel een gevoel, een idee bij. Soms heel uitgesproken. Soms alleen in ruwe contouren, in een bepaalde stijl of in een favoriete kleur. Daar begint het werk van Willemsen Interieurbouw & scheepsbetimmering. Eerst het vertalen van de eisen en wensen van de opdrachtgever in een doordacht plan. En daarna dat plan vertalen in concrete productie binnen de grenzen van een budget. Daar is Willemsen verdraaid goed in. Het is de basis van het succes.

Willemsen is geen onbekende in Lingewaard. Willemsen zorgt voor veel werkgelegenheid voor mensen uit de regio. Reden voor eigenaar Toine Willemsen om een driejarige sponsorovereenkomst aan te gaan en bij te dragen aan de ambities van Batouwe Basketball. Het bestuur is zeer verheugd met de komst van deze sponsor. Hiermee is weer een goede stap gezet naar succes voor de komende drie jaar.

Spreekuur en vergadering bij Platform Gendt

GENDT – Het inloopspreekuur is donderdag 01 oktober vanaf 19.00 tot 19.50 uur in het SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1. Het inloopspreekuur en platformvergadering is altijd de éérste donderdag van de maand; iedereen is welkom en kan zonder afspraak binnenlopen.

Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men voor persoonlijk advies of suggesties, opmerkingen, klachten over leefbaarheid, verkeer en veiligheid in uw wijk melden, dit wordt in de aansluitende vergadering besproken en door middel van een meldingsformulier naar de gemeente Lingewaard en of zonodig aan de aanwezige wijkagent doorgegeven. "Als u het spreekuur niet kan of wilt bezoeken kunt u ook mailen naar info@platformgendt.nl."

Voor klachten over groenvoorzieningen, openbare verlichting (met vermelding van het paalnummer)en/of trottoirtegels), kan men rechtstreeks contact opnemen met de gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111.

"Heeft u interesse in ons werk, over wat er in uw dorp of wijk gebeurt, of nog zou moeten of kunnen gebeuren, in samenwerking met Gemeente en Politie? Of misschien wil je zelf wel het wijkplatform komen versterken, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter de heer Nico Gerritsen via e-mail voorzitter@platformgendt.nl."

Zonnebloem-jubilarissen in Huissen

HUISSEN - "Deze maand hebben wij de vrijwilligers, die al zo'n vijf tot twintig jaar bij ons hun geweldige vrijwilligerswerk verrichten in het zonnetje gezet", aldus vertegenwoordigers vande Zonnebloem.


Dit keer waren er vier vrijwilligers die vijf jaar bij ons zijn, drie vrijwilligers tien jaar, vier vrijwilligers vijftien jaar en twee vrijwilligers twintig jaar. "Jammer genoeg kon niet iedereen op de avond zelf aanwezig zijn. "We willen aan het vrijwilligerswerk nog wat extra aandacht besteden. Vrijwilligerswerk lijkt zo gewoon, maar iedereen geeft toch een stuk van zijn vrije tijd aan een ander en daarmee ook aan onze maatschappij, die steeds minder tijd en geld vrij maakt voor dit zo belangrijke werk. Een pluim voor alle vrijwilligers!"

Verslag kaartdag in Angeren

ANGEREN - 72 deelnemers deden mee aan deze gezellige Sasa joker en klaverjasdrive in Het Dorpshuis in Angeren.

De vleesprijzen werden bij het jokeren als volgt gewonnen: 1e Corrie Oosting uit Rhenen, 2e Bep Rosse uit Nijmegen, 3e Hannie Houterman uit Huissen, 4e Antoon Tap uit Elst, 5e Dora Theunissen uit Gendt, 6e Greet van Aalten uit Huissen, 7e Riet Tap uit Elst, de poedelprijs was voor Trees Elshof uit Angeren.

Bij het klaverjassen gingen de vleesprijzen naar: 1e Leny Hagen uit Nijmegen, 2e Corry Kuster uit Angeren, 3e Theo Leijser uit Angeren, 4e Jan de Jong uit Gendt, 5e Henk Vonk uit Bemmel, 6e Jo Huisman uit Bemmel, 7e Wim Cornelissen uit Angeren; de poedelprijs ging naar Piet Joosten uit Driel. Foto’s staan op www.sasa-angeren.nl.

Vogelnatuurtocht op werelddierendag

LENT - Op zondag 4 oktober neemt IVNRijnWaal samen met gids Ben Brouwer de deelnemer mee naar de nieuwe vogels in de nieuwe nevengeul.

Het graven van de nevengeul in de Lentse- en Oosterhoutse waard heeft een zichtbaar effect op de flora. Maar of dat ook te zien is aan de vogelwereld is de vraag. "We verwachten met de vogelaars in ieder geval te zien: krakeenden, kuifeenden en smienten. Maar ook de komst van lijsterachtigen die zich verzadigen aan de overvloedig aanwezige bessen van de vlier en meidoorn.

En we vergeten niet de prachtige oeverflora. Vertrek 8.30 uur: startpunt hoek Oude Groenestraat, Waaldijk. Stevige schoeisel of laarzen is noodzakelijk. De tocht is gratis, ook al gaan we met de hoed rond. Info: 06 53927477 en www.ivnrijnwaal.nl.

Senioren Alliander op de boulesbaan

Foto: Gerie Startman

HUISSEN - Donderdag 17 september een regenachtige dag, maar in de speelhal van Jeu de boulesclub Lingewaard in Huissen was het beregezellig.

Een groep personeelsleden buiten dienst van nutsbedrijf Alliander regio Nijmegen was een dagje uit om jeu de boules te spelen. De hele dag waren de senioren druk in de weer om zo goed mogelijk te scoren.
Als afsluiting van het dagje sporten was er een warm buffet en werd er volop gesmuld. En natuurlijk kwamen de (sterke) verhalen los van de belevenissen uit de tijd dat men nog elke dag voor de baas op pad was. Zo werd deze herfstdag op een magnifieke manier besteed.

Ledertechniek Uden viert twintigjarig bestaan Perfectie in reparatie en renovatie van lederen en stoffen zitmeubelen

UDEN - Al twintig jaar werken René Wagener en Sjef van den Broek samen. Hun specialiteit is het stofferen en repareren van leren meubilair. Klanten uit heel Nederland, maar ook uit Duitsland en België weten Ledertechniek in Uden te vinden.

Sjef is van huis uit stoffeerder, René komt uit de schoenmakerij. Ledertechniek Uden renoveert en repareert, en geeft meubelen een tweede leven. Zo bespaart de klant geld én heeft hij opnieuw plezier van zijn favoriete fauteuil of zitbank. René: "We repareren kleine scheurtjes en brandgaatjes, verwijderen hardnekkige vetvlekken, reinigen het leer grondig en frissen de kleur op. Maar als de klant liever een andere kleur of nieuwe bekleding wil hebben, dan kan dat ook."

Maar Ledertechniek Nederland repareert en renoveert niet alleen meubilair. "Eigenlijk renoveren we alles waarop een mens zit. Dus niet alleen bankstellen, stoelen en fauteuils, maar ook bekleding van auto's, boten en motoren," zegt René. "We werken veel voor particulieren, maar ook de auto- en bootindustrie en verzekeringsmaatschappijen behoren tot onze klantenkring."

Het bedrijf haalt meubels bij de klant op en bezorgt ze weer als nieuw thuis. Ledertechniek Uden repareert, reinigt, stoffeert, frist kleuren op of geeft meubilair een nieuwe kleur. Het bedrijf is ruim gesorteerd in onderhoudsmiddelen. Professioneel advies over goed onderhoud van het vernieuwde meubilair is uiteraard bij de prijs inbegrepen. Ledertechniek Uden bestaat precies twintig jaar. Dat viert het bedrijf met een aantrekkelijke aanbieding voor klanten. "In heel 2015 krijgt u 21 procent korting op de totale herstelwerkzaamheden. Wie zijn meubels laat herkleuren krijgt daarbij een fles kleurwas cadeau."

Ledertechniek Uden is te vinden op Loopkantstraat 14c in Uden. Het bedrijf is van maandag tot en met vrijdag open van 9.00 tot 16.30 uur (zaterdag gesloten). Telefoon 0413 255001; 06-13420998; www.ledertechniek.nl.

Gratis voorlichting over mondzorg voor ouderen bij Bandsma Tandheelkunde

HUISSEN - Een gezonde mond is veel belangrijker dan de meeste mensen denken. Je mond vertelt je namelijk ook veel over hoe het met je gezondheid is gesteld.

Helaas raakt mondzorg bij ouderen makkelijk op de achtergrond, waardoor ongemerkt serieuze klachten kunnen ontstaan. In 2014 is bijna zestig procent van de 75-plussers een jaar lang niet bij de tandarts geweest. Veel tandartsen vinden dit zorgwekkend.

Bandsma Tandheelkunde in Huissen nodigt ouderen uit de regio uit voor een gratis consult op Nationale Ouderendag op 2 oktober 2015. "Ze geven antwoord op vragen als: Hoe kun je ervoor zorgen dat de oudere mond gezond blijft? Tussen 10.00 en 12.00 uur kunt u gewoon binnenlopen in de praktijk aan de van Voorststraat 3-B te Huissen (oude Rabobank), ingang aan de achterzijde. Aanmelden is niet nodig."

Een matige tot slechte mondgezondheid kan leiden tot pijn in de mond waardoor het eten moeilijker gaat, voedingstekorten ontstaan en zelfs ziekten optreden. Maar een gezonde mond is ook in sociaal opzicht van belang. Want door een onfrisse adem kunnen de sociale contacten verminderen. Tandartsen willen er met hun voorlichting dan ook voor zorgen dat ouderen een gezonde mond houden. Want hoe gezonder de mond, hoe beter het leven.

Meld je aan voor gratis ontwerpgesprek met interieurarchitect Doe frisse interieurideeën op tijdens de Inspiration Tour Adviesdag bij Mattijssen

Het ontwerpgesprek gaat verder dan het maken van een moodboard!

BEMMEL - Een interieuradvies van een topstylist of interieurarchitect, gedragen door topmerken uit de woonwereld. Dat biedt Verf- en Woonwinkel Mattijssen de geïnteresseerde klant aan op zaterdag 17 oktober. Op deze dag komt de Inspiration Tour naar Verf- en Woonwinkel in Bemmel. Aanmelden kan via internet en in de winkel. Het gesprek en advies zijn gratis en vrijblijvend.

Op zaterdag 17 oktober houdt de topstylist ontwerp-adviesgesprekken van elk 45 minuten aan klanten van Mattijssen. Ideaal voor wie een verbouwing of nieuwbouw in het vooruitzicht hebben en een eigen karakteristiek interieur wenst. "En dan gaan we niet uit van een showroom-achtige situatie, maar een persoonlijk advies met karakter en sfeer, dat bij de bewoners past", aldus Sabine Janssen. "En wat is er dan verstandiger dan de visie van een professional te zien en horen, die ook de bijpassende materialen adviseert?"

Elk ontwerp wordt afgestemd op de ruimte en de wensen van de klant. Deze kan van tevoren aangeven waar zijn of haar wensen liggen, zodat de topstylist of interieur-architect zich kan voorbereiden. Voor het gesprek zelf is het verstandig eventueel staaltjes (van bankbekleding, tapijt, parket en gordijnen) mee te brengen. Evenals een plattegrond en foto's.

Interesse? Ga naar www.inspiratietour.nl, tik je postcode in en klik Verf- en Woonwinkel Mattijssen aan en maak een afspraak. Langsgaan in de winkel kan natuurlijk ook!

Verf- en Woonwinkel Harry Mattijssen, Dorpsstraat 22 in Bemmel; (0481 464214); www.mattijssen.com en Facebook.

Proeverij WijnZinnig Gendt

GENDT - Ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum verzorgt WijnZinnig Gendt zondag 11 oktober een grootse Jubileumproeverij.

Tussen 12.00 en 17.00 uur is iedereen welkom bij De Klok Horeca in Gendt. "Daar hebben we ruim tachtig wijnen voor u open staan, diverse speciaalbieren, rum, Vescovi koffie en natuurlijk ook De Kaasspecialist uit Bemmel met een heerlijk kaasbuffet. Alles onder genot van hapjes van De Klok Horeca en de fijne muziek van Singer/Songwriter Jan Coppens."

"Voor het vertrouwen in de afgelopen jaren organiseren wij deze middag voor u. U krijgt de gelegenheid om alles te proeven en directe uitleg van de importeurs of zelfs wijnmaker ontbreken niet. Bereidt u voor op het komende seizoen, ontdekt nieuwe parels uit ons assortiment en selecteer tegen scherpe prijzen alvast uw wijnen voor de relatiegeschenken."

"Tijdens deze middag zijn er prachtige prijzen te winnen die het najaar extra feestelijk zullen maken. Vrije inloop, gratis entree, gratis proeven en nog eens veel voordelen. Wij zien u graag op zondag 11 oktober. Aanmelden is gewenst gezien de te verwachte drukte. Aanmelden kan via info@wijnzinnig.eu of telefonisch: 06 57592194", Guido Lenting, WijnZinnig Gendt.

Komt u samen of alleen naar Anchalee Massagesalon?

BEMMEL - De herfst komt eraan. Koud weer vraagt om warme olie. Wacht u op klachten of neemt u preventief een massage? Iedereen heeft wel eens last van rug- en/of nekklachten, stress, hoofdpijn, slechte doorbloeding, chronische vermoeidheid, stijve spieren of is gewoon wel eens even aan ontspanning toe na een tegenslag of drukke en hectische periode?

Voor zowel mensen die samen als mensen die alleen gemasseerd willen worden heeft Anchalee Massagesalon een leuke aanbieding. Bij een duomassage wordt u samen met uw partner, familielid, vriend(in) of collega op één kamer tegelijkertijd gemasseerd. De duomassage is tot en met 18 oktober in de aanbieding: één uur duomassage voor de totaalprijs van 75,50 euro.

Voor de mensen die alleen willen komen is er ook een leuke aanbieding: honderd minuten minuten massage voor de prijs van 62 euro. Reserveren is niet verplicht, maar om zeker te weten dat er ook masseuses vrij zijn op het moment dat u gemasseerd wilt worden, wordt het wel aangeraden. De massagesalon is zeven dagen per week geopend van 09.00 tot 22.00 uur. Adres: Deken dr. Mulderstraat 6b in Bemmel (boven het notariskantoor). Parkeren is gratis, maar vergeet niet een blauwe parkeerkaart mee te nemen. Meer informatie staat op www.anchalee.nl. Bel voor een afspraak 06 57060794.

Stichting De Zandse Kerk zoekt vrijwilligers

Foto: D. Schluter (eigen)

Stichting De Zandse Kerk zoekt vrijwilligers

HUISSEN - Stichting De Zandse Kerk heeft eind augustus haar plannen gepresenteerd aan het bestuur van Parochie De Levensbron. De reacties waren positief met termen als professioneel, ambitieus, realistisch en doordacht. Nu is het tijd om de plannen bekendheid te brengen en om de gemeenschap te betrekken. Een belangrijke doelstelling van de stichting is het inzamelen van 100.000 euro om het onderhoud aan de Zandse Kerk te kunnen realiseren.

Foto: D. Schluter (eigen)

Uw uitvaart in eigen omgeving! Stichting De Zandse Kerk wil de Zandse Kerk aankopen en staat voor behoud van dit gebouw als kloppend hart binnen de Zandse gemeenschap. Daarnaast staat zij voor het behoud van de identiteit en cultureel erfgoed van ’t Zand. Dit komt tot uiting doordat het huidige mortuarium wordt onderworpen aan een verbouwing, waardoor het een eigentijdse rouwkamer wordt met alle hedendaagse voorzieningen. Dit is nodig om de ruimte geschikt te maken voor het opbaren van overledenen en het organiseren van intieme uitvaartdiensten. Daarnaast is het kerkgebouw te gebruiken voor avondwaken en grotere niet-kerkelijke uitvaartdiensten. Het is dan ook een mooie gedachte dat mensen tot in lengte van jaren hun uitvaart in ‘eigen omgeving’ mogen hebben.

Activiteiten voor de gemeenschap. Naast uitvaarten zal het kerkgebouw gebruikt worden om activiteiten te organiseren. Met vrijwilligers denkt Stichting de Zandse Kerk aan concerten, workshops, rommelmarkten en koffieochtenden. Veel van deze activiteiten zullen nog nader uitgewerkt worden. Voor nu zal al wel gewerkt worden aan kerstactiviteiten; deze zullen al laten zien wat stichting De Zandse Kerk de gemeenschap te bieden zal hebben. Meer informatie hierover volgt spoedig.

Samen sterk voor 100.000 euro. De komende tijd zal vooral in het teken van het werven van fondsen om vooral het onderhoud aan het gebouw te bekostigen. Met een meerjarig onderhoudsplan van 220.000 euro en de jaarlijkse inkomsten in het vooruitzicht is de doelstelling gesteld, dat er 100.000 euro ingezameld moet worden, alvorens het kerkgebouw aangekocht kan worden van Parochie De Levensbron. Hiervoor zullen de vrijwilligers van de stichting acties opzetten onder de inwoners van ’t Zand en bedrijven om hulp vragen en de diverse fondsen benaderen. Het bestuur van de stichting geeft te kennen dat het bedrag op het oog groot lijkt, maar denkt dat dit bedrag gehaald wordt. Samen kan dit doel behaald worden!

Om deze actietijd goed gestalte te geven Is stichting De Zandse Kerk op zoek naar vrijwilligers die willen helpen. Vele handen maken licht werk en zorgen ervoor dat de doelstelling snel behaald wordt. "Hebt u interesse? Neem contact op met stichting De Zandse Kerk per e-mail naar info@zandsekerk.nl of bel naar 06 45534896. Uw hulp is welkom."

Ingezonden brief; Groenvoorziening.

Ik woon in de Margrietstraat in Angeren in een seniorenwoning. Het is een leuke buurt en achter onze woningen ligt een prachtig speelveldje. Tussen onze woningen en het speelveldje ligt een strook openbaar groen, en daar wil ik het even over hebben.

Voor alle bewoners in ons rijtje is dat stukje groen een bron van ergernis omdat het totaal niet word onderhouden.

Al vier jaar lang bel ik minstens twee of drie maal per jaar met de gemeente of men even langs kan komen om dat stukje onkruid vrij te maken. En ik moet zeggen dat ze dan ook komen. Vaak krijgt ik dan te horen van de voorman van de onderhoudsploeg dat dit stukje groen een beetje achteraf ligt en daardoor wel een vergeten wordt.

Als ze geweest zijn dan slaat de heer Alzheimer weer lijk toe en wordt het onderhoud weer vergeten totdat er weer gebeld wordt. Ook nu worden de struiken weer overwoekerd door een of andere klimplant en staand de distels een meter hoog, maar ik ga niet meer bellen.

Verleden jaar mei heb ik met de gemeente contact gehad en voorgesteld om alle stuiken te rooien en het gras van het speelveldje door te zaaien tot de erfgrens. Het gras wordt iedere week gemaaid en wij waren dat smerige onkruid af. De betreffende ambtenaar vond het een goed idee en zou het met zijn collega's bespreken. In augustus werd ik gebeld met de mededeling dat de struiken er in het najaar uit zouden gaan en het gras zou worden gezaaid.

Begin december was er nog steeds niets gebeurd en heb ik weer met de gemeente contact opgenomen. Tot mijn verbazing kreeg ik toen te horen dat de stuiken blijven staan want ze stonden er nog niet zo lang en het zou kapitaal vernietiging zijn als men ze zou verwijderen. Maar is het geen kapitaal vernietiging als men struiken niet onderhoud en ze al geen vijf jaar meer zijn gesnoeid?
Gemeente bedankt voor de bende achter onze woningen.

W. Goris, Angeren

Ingezonden; Groenvoorziening

Ik woon in de Margrietstraat in Angeren in een seniorenwoning. Het is een leuke buurt en achter onze woningen ligt een prachtig speelveldje. Tussen onze woningen en het speelveldje ligt een strook openbaar groen, en daar wil ik het even over hebben.

Voor alle bewoners in ons rijtje is dat stukje groen een bron van ergernis omdat het totaal niet word onderhouden.

Al vier jaar lang bel ik minstens twee of drie maal per jaar met de gemeente of men even langs kan komen om dat stukje onkruid vrij te maken. En ik moet zeggen dat ze dan ook komen. Vaak krijgt ik dan te horen van de voorman van de onderhoudsploeg dat dit stukje groen een beetje achteraf ligt en daardoor wel een vergeten wordt.

Als ze geweest zijn dan slaat de heer Alzheimer weer lijk toe en wordt het onderhoud weer vergeten totdat er weer gebeld wordt. Ook nu worden de struiken weer overwoekerd door een of andere klimplant en staand de distels een meter hoog, maar ik ga niet meer bellen.

Verleden jaar mei heb ik met de gemeente contact gehad en voorgesteld om alle stuiken te rooien en het gras van het speelveldje door te zaaien tot de erfgrens. Het gras wordt iedere week gemaaid en wij waren dat smerige onkruid af. De betreffende ambtenaar vond het een goed idee en zou het met zijn collega's bespreken. In augustus werd ik gebeld met de mededeling dat de struiken er in het najaar uit zouden gaan en het gras zou worden gezaaid.

Begin december was er nog steeds niets gebeurd en heb ik weer met de gemeente contact opgenomen. Tot mijn verbazing kreeg ik toen te horen dat de stuiken blijven staan want ze stonden er nog niet zo lang en het zou kapitaal vernietiging zijn als men ze zou verwijderen. Maar is het geen kapitaal vernietiging als men struiken niet onderhoud en ze al geen vijf jaar meer zijn gesnoeid?
Gemeente bedankt voor de bende achter onze woningen.

W. Goris, Angeren

Stichting De Zandse Kerk zoekt vrijwilligers

HUISSEN - Stichting De Zandse Kerk heeft eind augustus haar plannen gepresenteerd aan het bestuur van Parochie De Levensbron. De reacties waren positief met termen als professioneel, ambitieus, realistisch en doordacht. Nu is het tijd om de plannen bekendheid te brengen en om de gemeenschap te betrekken. Een belangrijke doelstelling van de stichting is het inzamelen van 100.000 euro om het onderhoud aan de Zandse Kerk te kunnen realiseren.

Uw uitvaart in eigen omgeving! Stichting De Zandse Kerk wil de Zandse Kerk aankopen en staat voor behoud van dit gebouw als kloppend hart binnen de Zandse gemeenschap. Daarnaast staat zij voor het behoud van de identiteit en cultureel erfgoed van 't Zand. Dit komt tot uiting doordat het huidige mortuarium wordt onderworpen aan een verbouwing, waardoor het een eigentijdse rouwkamer wordt met alle hedendaagse voorzieningen. Dit is nodig om de ruimte geschikt te maken voor het opbaren van overledenen en het organiseren van intieme uitvaartdiensten. Daarnaast is het kerkgebouw te gebruiken voor avondwaken en grotere niet-kerkelijke uitvaartdiensten. Het is dan ook een mooie gedachte dat mensen tot in lengte van jaren hun uitvaart in 'eigen omgeving' mogen hebben.

Activiteiten voor de gemeenschap. Naast uitvaarten zal het kerkgebouw gebruikt worden om activiteiten te organiseren. Met vrijwilligers denkt Stichting de Zandse Kerk aan concerten, workshops, rommelmarkten en koffieochtenden. Veel van deze activiteiten zullen nog nader uitgewerkt worden. Voor nu zal al wel gewerkt worden aan kerstactiviteiten; deze zullen al laten zien wat stichting De Zandse Kerk de gemeenschap te bieden zal hebben. Meer informatie hierover volgt spoedig.

Samen sterk voor 100.000 euro. De komende tijd zal vooral in het teken van het werven van fondsen om vooral het onderhoud aan het gebouw te bekostigen. Met een meerjarig onderhoudsplan van 220.000 euro en de jaarlijkse inkomsten in het vooruitzicht is de doelstelling gesteld, dat er 100.000 euro ingezameld moet worden, alvorens het kerkgebouw aangekocht kan worden van Parochie De Levensbron. Hiervoor zullen de vrijwilligers van de stichting acties opzetten onder de inwoners van 't Zand en bedrijven om hulp vragen en de diverse fondsen benaderen. Het bestuur van de stichting geeft te kennen dat het bedrag op het oog groot lijkt, maar denkt dat dit bedrag gehaald wordt. Samen kan dit doel behaald worden!

Om deze actietijd goed gestalte te geven Is stichting De Zandse Kerk op zoek naar vrijwilligers die willen helpen. Vele handen maken licht werk en zorgen ervoor dat de doelstelling snel behaald wordt. "Hebt u interesse? Neem contact op met stichting De Zandse Kerk per e-mail naar info@zandsekerk.nl of bel naar 06 45534896. Uw hulp is welkom."

Lieve Renate
Zoals je ziet zijn we je niet vergeten
We willen je veel succes en geluk wensen

De Meiden

hiep hiep hoera
Mayla 9 jaar
Van harte gefeliciteerd

Liefs Opa en Oma van Zwam

3 Oktober wordt Lynn alweer 5 jaar.
Harlelijk gefeliciteerd
Liefs Opa en Oma

Lieve Johan!
40
jaar in de detailhandel, 25 jaar zelfstandig ondernemer, 15 jaar supermarkt, en ook nog eens 57 jaar!
Van harte gefeliciteerd!
Xxx van ons allemaal

Niet verwacht, maar toch in de krant.
Want 25 jaar tandartsassistente
dat is niet mis……
nog altijd even jeugdig en fris.

Je collega's

Rob en Karin 25 jaar een paar
Bedankt voor het geweldige feest zaterdag!
fam. Peters en fam. Leenders

Ook deze herfst en winter kleur en fleur in tuin en op terras Geniet van winterviolen van kwekerij Gerritsen, dé specialist bij uitstek in Huissen!

HUISSEN – Wat is er leuker en vrolijker dan een tuin en terras vol fleurige planten en bloemen! En in de herfst en winter hoeven we echt niet zonder te doen! Want wat te denken van de winterviolen, die er in veel kleurvariaties zijn. Kijk maar eens bij kwekerij Gerritsen in Huissen.

De winterviolen staan niet alleen prachtig in de border, ook in kuipen en bakken doen ze het goed! Groot- en kleinbloemigen. Wie volop van de winterviolen wil genieten, koopt ze rechtstreeks van de kweker. Kwekerij Gerritsen heeft ze speciaal voor de particuliere verkoop gekweekt. In grote potten, zodat er weer een seizoen lang van genoten kan worden.

Kwekerij Gerritsen is dé specialist in deze regio als het om winterviolen gaat. Je vindt hier het allernieuwste en... je kunt er in de kas zelf je viooltjes uitzoeken. Neem gerust het bakje en potten mee, waarin ze moeten staan en zoek de beste kleurcombinaties uit!

De viooltjes zijn van hoge kwaliteit tegen een alleszins vriendelijke prijs en kunnen tegen een nachtvorstje! Ga maar eens naar al dat moois kijken. En kijk ook eens naar die prachtige heideplanten en gaultheria's (bergthee) met fraaie rode bessen. Ook siergras, laurier en palmpjes doen het dit jaargetijde goed.

Boomschors, potaarde, hydrokorrels of tuinaarde nodig? Ook dat wordt geleverd door Wilbert en Anita Gerritsen met het juiste advies er gratis bij!

De kwekerij is geopend van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.

Kwekerij Gerritsen, Polseweg 23, Huissen; telefoon 026 3251933; www.kwekerijgerritsen.nl.

Winter Veiligheidsweek bij Wouter Hageman

GENDT - Is uw auto klaar voor de winter? Van dinsdag 6 tot en met zaterdag 11 oktober staan wij voor u klaar om uw auto een gratis Winter Veiligheidscheck te geven. Wij inspecteren uw auto op tien belangrijke punten die tijdens de herfst- en winterperiode het meest op de proef worden gesteld.

Schokdempers zijn belangrijker dan u denkt. Tijdens de Wouter Hageman Winter Veiligheidstest voeren we ook een moderne schokdempertest uit. Uw schokdempers houden uw auto in het spoor als u remt, in bochten en over hobbelige keien rijdt of last hebt van sterke zijwind. Zijn uw schokdempers versleten, dan wordt uw remweg langer, verliest u de controle in bochten, heeft u meer kans op aquaplaning en slijten uw banden en dragende chassisdelen sneller. Ook verbruikt u meer brandstof wanneer de schokdempers niet optimaal werken.

Geen slip, maar grip. Hoe staat het met uw winterbanden? Tijdens de Wouter Hageman Veiligheidscheck adviseren we u ook graag over een perfect passende set winterbanden. Eenmaal gewend aan het rijden op winterbanden wilt u nooit meer zonder.

Koop u voor 17 oktober uw vier winterbanden op stalen of lichtmetalen velgen dan profiteert u van: gratis montage! Wij monteren uw nieuwe set winterbanden gratis en netjes op uw auto en u krijgt uw auto als nieuw terug! Wij wassen, poetsen & stofzuigen uw auto. Als u uw auto weer komt ophalen glimt hij weer als nieuw, en ruikt hij heerlijk fris! Een geweldige ervaring. Gewoon gratis.

Gratis
De Wouter Hageman Winter Veiligheidscheck voeren wij helemaal gratis uit. Kom langs! Een afspraak maken voor de Winter Veiligheidscheck is niet nodig, maar wel handig. Bel 0481 425000 of regel het online: http://www.wouterhageman.nl/werkplaatsafspraak.

Bloembollen Extra Vaganza in Huissen

HUISSEN - Op vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober organiseert Epric in Huissen de eerste internationale bloembollendagen onder de naam: Bloembollen Extra Vaganza.

Het is een uniek evenement waarbij vele zeldzame bloembollen zullen worden verkocht. Op deze dagen bieden we bijvoorbeeld verschillende oude en historische Narcissen aan. Soorten die je nergens meer aantreft. Daarnaast zijn er ook vele soorten Tulpen, crocussen, sieruien, zeldzame sneeuwklokjes als ook andere bloembollen te koop: in totaal meer dan 300 soorten! Epric is altijd bezig om zeldzame planten meer onder de aandacht van mensen te brengen. Bloembollen geven grote vreugde. Her is al leuk om ze uit te zoeken en daarna het proces tot bloei in je eigen tuin te vervolgen. Nu planten betekend veel bloemen in je voorjaarstuin.

De opbrengst van de verkoop gaat naar werkervaringsplek Epric te Huissen. Dit is een Stichting die het mogelijk maakt dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bezig kunnen zijn met planten. Tijdens deze dagen zijn er speciale acties met diverse bloembollen. Ook hebben we ook weer onze koffiehoek waar u broodjes, taart en uiteraard koffie en thee kunt verkrijgen.

Er is voldoende parkeergelegenheid en Epric is gemakkelijk te bereiken via openbaar vervoer, bushalte Nieuwediep, lijn 300. Het adres: Epric, Nieuwediep 9a, Huissen. Openingstijden van dit evenement: 2 en 3 oktober: 10-17 uur. Gratis toegang.

Albert Heijn Huissen doet mee aan de Supermarkt van het Jaar-verkiezing!

HUISSEN - Albert Heijn Huissen strijdt om de titel Supermarkt van het Jaar 2015-2016. "Wij doen mee aan de Verkiezing Supermarkt van het Jaar 2015-2016. Dit is een competitie waarin bijna 170 supermarkten, verspreid over heel het land, strijden om de titel beste (buurt-) supermarkt van Nederland."

De finale van deze nationale competitie vindt plaats op 19 maart. De race om de titel begint op 7 september. "Na een zware voorselectie, zijn wij uitverkozen om mee te mogen doen aan die strijd. De competitie is verdeeld over drie ronden, waarin wij moeten voldoen aan allerlei verschillende criteria om uiteindelijk een finaleplek te bemachtigen. Zodoende begint voor ons nu een belangrijke tijd, waarin wij alles uit de kast moeten halen om in de race te blijven.

Niet alleen moeten wij dagelijks de winkel orde hebben, ook zullen wij allerlei activiteiten organiseren om ons te onderscheiden van de rest van het deelnemersveld. De winkel zal tijdens de verkiezingsperiode worden beoordeeld door consumenten, mystery-shoppers en een vakjury."

Zonnebloemgasten bezoeken De Minkhof in Bemmel

BEMMEL - Op dinsdag 1 september is een groep van veertig gasten en vrijwilligers van de Zonnebloemafdeling Bemmel Haalderen en Ressen naar De Minkhof geweest voor een creatieve middag bloemschikken.

Twee ervaren bloemstylisten legden de mensen uit hoe ze moesten beginnen met het opzetten van een bloemstukje. Iedereen ging enthoustiast aan de slag. Ondertussen hielpen de vrijwilligers mee en zorgden voor lekkere hapjes en drankjes. Aan het eind van de middag ging iedereen naar huis met een mooi bloemstukje. Het was een geslaagde middag. Deze middag kon men aanbieden door sponsoring van BOD de Sprinters, Bloemshop Veja en Albert Heijn.

Winkeliersvereniging De Zilverkamp: Dierendagspecial!

HUISSEN - Op zaterdag 3 oktober tussen 10.00 en 13.00 uur vieren we bij het winkelcentrum weer dat het 4 oktober dierendag is. De dierendagspecial staat in het teken van de huisdieren (groot, klein, dik, dun, het maakt niet uit).

Faunaland draagt bij deze activiteit natuurlijk ook zijn steentje bij. Faunaland heeft namelijk een kleurwedstrijd "kleur de leguaan" en een prijsvraag. Doe mee en win toffe prijzen. Verder knutselen wij natuurlijk ook weer. Maak lekkere cakekatten, hondenzakjes of eierkoekmuizen en heb je een huisdier? Kies dan een cadeautje voor jouw huisdier uit. Meer informatie, updates en foto's; like onze Facebook-pagina: www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.