GN Lingewaard

7 februari 2018

GN Lingewaard 7 februari 2018


Carnaval Countdown op Facebook en Deutsche Mitttag op dinsdag Nieuwe en oude tradities met carnaval in Buitenpoort

Lederhosen en dirndls uit de kast, op dinsdag is het Deutsche Mittag Carnaval in De Buitenpoort. Ook op zaterdag, zondag en maandag: feest! (Foto: Benno Arends)

HUISSEN - Van zaterdag 10 tot en met dinsdag 13 februari is het carnaval! De Buitenpoort in Huissen is klaar voor vier dagen feest der zotten van alle leeftijden uit alle plaatsen. Van Carnaval Countdown tot Idols en van Optocht Party tot Frühschoppen tot Deutsche Mittag met live Ingrid Striek auf Deutsch en de Halli Hallo Große Karaoke Show!

De Buitenpoort biedt op dinsdag een gratis (!) brunch aan vanaf 11.30 uur. Bij het Buitenpoort Büffet ook Duitse lekkernijen, want het is Deutsche Mittag Carnaval. Te beginnen met Blasmusik van de Bevelanders. Daarna geht's los met DJ Hansi Schimanski en de Buitenpoort Bier Bahn, onder andere pullen schuiven en broodjes Bockwurst eten. Mach mal mit! Opgeven via: info@debuitenpoort.nl. Dat geldt ook voor de Halli Hallo Große Karaoke Show later die middag. Zing zelf 99 Luftballons, Du of Atemlos. De beste 'Voice von Deutschland' wint een prijs. De best verklede bezoekers trouwens ook!

Als Klappe auf die Feuerpfeile zingt topzangeres Ingrid Striek auf Deutsch. De nummers van Andrea Berg, Beatrice Egli, Helene Fischer en oude Schlagerhits. Op dinsdag dus: essen, trinken, schunkeln en (mit) singen!

Start optocht

Maar allereerst warmt het Huissense horecabedrijf op voor het feest der zotten met de fotocompetitie Carnaval Countdown op Facebook.com/debuitenpoorthuissen. De te winnen prijzen zijn zaterdag tijdens de Idols avond op te halen. Die doldwaze, oergezellige en drukbezochte talentenjacht is dé kick-off voor de carnaval in Huissen (vanaf 20.00 uur).

Op zondag vanaf 13.00 uur de (After) Optocht Party. De stoet van praalwagens is het best te zien bij De Buitenpoort, omdat hier wordt gestart. Op maandag: vanaf 11.00 uur Frühschoppen. De bekende DJ Antoine draait op zaterdag, zondag en maandag telkens de lekkerste feesthits (in de zaal), partydj René zet de tent op zondag en maandag op de kop. Tip: check iedere dag de Facebookpagina van de Buitenpoort voor 'verse' partyfoto's! Veel plezier en… Huusse' Helau!

Sleuteloverdracht carnaval in het Koakelnest

BEMMEL - Nog even en het carnaval gaat losbarsten in Bemmel. Carnavalsvereniging De Geintrappers en De Blauwe Pony '81 hebben de eer van de sleuteloverdracht om het Lingewaardse carnaval te openen en te organiseren.Op zaterdagochtend zal het Koakelnest vol met veren zijn, want de sleuteloverdracht van de gemeente Lingewaard vindt plaats in Bemmel. Prins Lucas op d'n Bok uut het Zwaonenest, prins Jan Willem de Buutegewone uut het Sprauwenest, prins Jochem de Kartrekker uut het Keujesgat, prins William du Verve uut het Baggergat en gastvrouw prinses Mirjam van het Festijn komen met al hun narren en narinnen naar de Theaterkerk. Vanaf daar zullen zij in optocht gaan richting Maije (het beeld bij het Kinkelplein en vervolgens naar ons feestpaleis De Roskam.

Burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven gaat traditiegetrouw starten met het uitreiken van de Orde van de Vlinder. Deze worden uitgereikt aan carnavalisten uit alle kernen die zich op een bijzondere manier inzetten voor het carnaval. Elke hoogheid uit de gemeente heeft een optreden vanuit het dorp of stad meegenomen om aan het publiek op de bühne te laten zien.

Voordat de burgemeester haar ambtsketting af gaat doen, zal ze elke dorstlustige hoogheid de sleutel van hun nest uitreiken. Alle carnavalisten verzamelen om 9:30 uur in de Theaterkerk in Bemmel. Het programma in De Roskam zal starten om 11:11 uur, waarbij u allen van harte welkom bent.

Carnavalsfeestmiddag in Doornenburg voor senioren

Band " Egereid" uit Gendt. (Foto: Harry Boerstal)

DOORNENBURG - Welkom in Doornenburg op de carnavalsfeestmiddag voor senioren op 13 februari om 13.30 uur in het Ontmoetingscentrum

De muziek, de dans, de Prins, de Prinses en de bezoekers zullen zorgen voor een topmiddag. Iedereen is welkom. Gratis entree en voor iedere bezoeker een gratis kopje koffie en een drankje. De muziek wordt verzorgd door de band Eigereid uit Gendt. Echte muziek om op te dansen en naar te luisteren. Speciaal voor de carnavalsmiddag zal ook de dansvereniging Mixed Movies enkele geweldige dansen laten zien. Het wordt echt genieten!

Kom en ontmoet onze eerste seniorencarnavalsprins en Prinses. Het zal een verrassing zijn wie het wordt en welke namen ze hebben. De organisatoren Riet Derksen, Bud Joosten en Johan Tolkamp heten iedereen welkom op deze mooie carnavalsmiddag in 2018. Voor informatie bel 06 10995095 of 06 30069770.

MHCBemmel 1 kampioen

Heren 1 MHCBemmel800. (Foto: Elsbeth van der Hoeven)

BEMMEL - Afgelopen weekend zijn drie teams van MHCBemmel zaalkampioen geworden. Meisjes A1 en heren 1 op zaterdag. En jongens C1 op zondag.

Heren 1 speelt in februari nog de laatste wedstrijden in de zaal maar door nu al voldoende afstand in punten te nemen op de directe concurrent uit Lochem zijn de heren 1 verzekerd van het kampioenschap. Winst van de twee wedstrijden afgelopen zaterdag was daar voor nodig. De eerste wedstrijd werd met overmacht gewonnen, eindstand 12 -1.

De tweede wedstrijd was wat spannender. Heren 1 speelde voor eigen publiek in de Bongerd in Bemmel. Mede door een enthousiast publiek wonnen de heren 1 uiteindelijk met 4 - 1. Geweldig resultaat! De komende weken worden er door verschillende teams nog wedstrijden in de zaal gespeeld en kunnen ook nog meerdere teams kampioen worden of mooie resultaten in de zaal behalen. Op 18 maart zullen de kampioenen gehuldigd worden op de club.

Activiteiten KBO Huissen

HUISSEN - De februari-activiteiten voor de leden van KBO Huissen:

14, 21 en 28 februari: Koersbal in zaal De Gouden Engel in de Helmichstraat. Aanvang 14.00 uur.

22 februari: Bingo in de entree van 't Convent in de Langekerkstraat. Aanvang 19.00 uur.

Dolle dagen in het keujesgat!

(foto: Henk Sluiter)

ANGEREN - Kom gezellig carnaval vieren in het Keujesgat onder het motto van Prins Jochem de Kartrekker en zijn hofdame Lianda: 'Samen houwe wij de gang d'r ien'.

Zaterdag 10 februari: Bouwersbal

Het is weer tijd voor de opwarmer van de optocht: het Bouwersbal. Op deze feestavond, met muziek van Seven Days, wordt alvast een stukje van de sluier opgelicht over de onderwerpen van de diverse bouwgroepen. Aanvang 20:11 in het dorphuis. De entree is 5.00 euro. Kom allen naar dit grootse, gezellige en drukbezochte carnavalsfeest in Angeren.

Zondag 11 februari: Keutje wassen

Om 11.00 uur zal prins Jochem de Kartrekker en hofdame Lianda, samen met jeugdprins Tibbe de Veldduuker en prinses Jenna, traditioneel het keutje wassen als opening voor de optocht.

Zondag 11 februari: Angerse optocht

Kom kijken naar de mooiste optocht van Lingewaard! De lange, gekleurde optocht start om 13.30 uur vanaf het kermisterrein aan de Zahnstraat. Tijdens en na de optocht kunt u weer stemmen uitbrengen voor de publieksprijs. U kunt stemmen via de briefjes die worden uitgedeeld tijdens de optocht of u kunt mailen naar; info@narrenpoel.nl. De briefjes kunt u achter op de prinsenwagen in de daarvoor bestemde bussen doen. Mailen kan tot dinsdag 13 februari, 12.00 uur. Het eindpunt is het dorpshuis. Hier zal tevens rond 17.00 uur de prijsuitreiking zijn. In het dorpshuis kan op de muziek Seven Days nog nagefeest worden.

Maandag 12 februari; Rosenmontagfestival

Het Rosenmontagfestival Lingewaard! Een carnavalsfestival voor het hele gezin. Op carnavalsmaandag vanaf 12.30 uur in zaal Providentia in Gendt, georganiseerd door de Gentenarren, de Narrenpoel en de Waskniepers. Voor de kinderen is er in de foyer een kidspodium. Er is gezorgd voor gratis busvervoer tussen Angeren en Gendt. Voor meer info zie www.narrenpoel.nl en de facebookpagina van AKG de narrenpoel.

Dinsdag 13 februari: Afsluiting van de carnaval in De Letste Stuyver.

Dit jaar wordt het seizoen afgesloten in herberg De Letste Stuyver. We vieren deze avond carnaval en zullen om 24.00 uur de dolle dagen en het carnavalsseizoen afsluiten. Vanaf 20.00 uur is iedereen van harte welkom. Op deze avond zal de uitreiking zijn van de publieksprijs. Burgemeester Schuurman zal op deze avond de sleutel weer op komen halen. Om 24.00 uur gaan de steken af. De avond wordt traditioneel afgesloten met haringhappen. De muziek wordt verzorgd door Vision.

Meisjes A1 MHCBemmel kampioen in de zaal

Kampioen Meisjes A1. (Foto: Elsbeth van der Hoeven)

BEMMEL - De meisjes van A1 zijn afgelopen zaterdag zaalkampioen geworden.

Op de laatste wedstrijddag speelde Bemmel allereerst tegen de directe concurrent meisjes A3 van Wageningen. Deze wedstrijd won MHCBemmel met 1 tegen 0. Hierdoor was het kampioenschap veilig gesteld. Het was een geweldig spannende wedstrijd. Van de 10 wedstrijden die het team dit seizoen heeft gespeeld zijn, heeft het er negen weten te winnen. Wageningen bleek een sportieve verliezer door de meiden van MHCBemmel te trakteren op een champagne douche! Het team bedankte de coach en het publiek, dat luid en duidelijk aanwezig was tijdens meerdere wedstrijden in de zaal.

Zeemanskoor Schip-Ahoy goed op koers

ANGEREN - Zondagmiddag 28 januari nam kapitein dirigent Gert Huting en zijn bemanning een volle zaal mee op een muzikale reis.

De laatste maanden heeft het koor keihard gewerkt aan een nieuw repertoire. Dit werd door het publiek met een enthousiast applaus beloond. Ook de solisten, en Ans Buurman die niet alleen op accordeon maar ook op haar dwarsfluit het koor begeleidde, kregen een warm applaus. Het Zeemanskoor Schip Ahoy is nu zes jaar bezig, en we kunnen alleen maar zeggen: chapeau! voor wat ze deze middag hebben laten horen.

Heeft dit gemist? of wilt u ze graag nog eens horen? Kom dan zondagmiddag 8 april naar de Lentekriebels in Angeren.

Activiteiten KBO Huissen

HUISSEN - De februari-activiteiten voor de leden van KBO Huissen:

14, 21 en 28 februari: Koersbal in zaal De Gouden Engel in de Helmichstraat. Aanvang 14.00 uur.

22 februari: Bingo in de entree van 't Convent in de Langekerkstraat. Aanvang 19.00 uur.

Informatie-avond over dementie in Doornenburg

DOORNENBURG - Op donderdag 22 februari om 19.30 ’s avonds organiseert de Werkgroep Doornenburg een thema-avond over dementie in het Ontmoetingscentrum in Doornenburg. Tijdens de thema-avond zal Saskia de Jonge van de Alzheimerstichting vertellen over dementie en de betekenis daarvan voor jezelf en voor je omgeving.

Daarna gaan we op een interactieve manier met elkaar in discussie over belangrijke thema’s rondom dementie, zoals signalering, het omgaan met, mantelzorg, wonen, zorg, et cetera. De avond is bedoeld om te informeren over het thema dementie. Daarnaast is de werkgroep Doornenburg is ook benieuwd naar behoeften van mensen die te maken hebben met dementie, om zo acties te kunnen inzetten om Doornenburg meer ‘dementievriendelijk’ te maken. Dementievriendelijk betekent dat vrijwilligers, zorgverleners, mantelzorgers, de gemeente, etc dusdanig samenwerken, zodat mensen die lijden aan dementie zo lang mogelijk hun leven kunnen blijven leiden zoals ze dat al deden en geaccepteerd worden door hun omgeving.

Wij hopen natuurlijk op een zo groot mogelijke opkomst! Mensen van buiten het dorp zijn ook van harte welkom. Wil je verzekerd zijn van een zitplaats? Meld je dan even aan bij Diny Selman (d.selman@buurtzorgnederland.com).

Vrijwilligers gezocht voor kledingbeurs

Kledingbeurs in OBC (foto: Sandra Kuster) Sandra Kuster

BEMMEL - "Voor onze tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs in Bemmel op zaterdag 3 maart zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers."


Op de Kinderkleding- en Speelgoedbeurs wordt goede en betaalbare tweedehands (merk)kleding en speelgoed voor de verkoop aangeboden. Een deel van de opbrengst en de overgebleven artikelen gaat naar goede doelen. Om alles goed te kunnen laten verlopen voor, tijdens en na de beurs zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Lijkt het jou gezellig en leuk om ons een aantal dagdelen te komen helpen dan ben je van harte welkom. Bovendien profiteer je als vrijwilliger natuurlijk van een aantal voordelen. Voor meer informatie kun je bellen met Sandra Kuster 06 10201556. Je kunt ook een mail sturen naar kinderkledingbeursbemmel@gmail.com. Er zijn overigens ook nog verkoopnummers beschikbaar om kleding voor de verkoop aan te bieden. Op deze site staat informatie voor vrijwilligers, verkopers en kopers vermeld, zie www.kinderkledingbeursbemmel.nl.

Jaarlijkse kindermiddag bij De Waskniepers

GENDT - Dinsdagmiddag 13 februari worden traditioneel getrouw alle Lingewaardse kinderen uitgenodigd om samen met De Waskniepers carnaval te komen vieren en er samen weer een dolle boel van te maken. Jong geleerd is tenslotte oud gedaan en dat ook de jeugd flink feest kan vieren is door de jaren heen wel gebleken door de grote opkomst.

Ook dit jaar zullen de Knieperinnen weer de sterren van de hemel dansen met ’n showdans, solo- en duodans. De jeugdprins of -prinses (dat is nog een verrassing) van basisschool De Vonkenmorgen zal de vereniging met een bezoek vereren. Natuurlijk zal ook Prins Jan-Willem de Buutegewone met zijn schoonheid Anita en een delegatie van de Gentenarren aanwezig zijn. Halverwege de middag krijgen de kinderen natuurlijk iets te drinken met iets lekkers erbij.

De hele middag door kunnen de kinderen zich laten schminken en zal er gezellige muziek gedraaid worden door een echte kinderdj met volop gelegenheid voor een polonaise. Ook zal er deze middag weer ‘n special guest een bezoek brengen. Aan het eind van de middag krijgen de kinderen bij vertrek nog een warme snack, reden genoeg dus om deze middag mee te vieren. De middag is in De Klok”Horeca Gendt aan de Markt 1 in Gendt. Het feest begint om 14.00 uur en eindigt om 16.30/17.00 uur. Entree: Kinderen 3,00; volwassenen 2,00 euro.

Räökelaovend: het begin van carnaval in Huissen

Het Huissense Foekepotlied wordt ten gehore gebracht door Chantal tijdens de Räökelaovend.

HUISSEN - Het Huissens carnaval gaat vrijdag 9 februari van start met een Räökelaovend onder het motto Bèter Goeie Vrejdag aswoensdag. Op deze avond in Het Moment aan de Vierakkerstraat wordt het smeulend carnavalsvuur ‘opgeräökeld’ (opgepookt) met een gevarieerd programma.

Hoogtepunt is de uitreiking van Het Räökeliezer (een speciaal vervaardigde kachelpook) aan een persoon die zich heeft ingezet voor Huissen, en zich mogelijk daarbij de vingers heeft gebrand. Ook een slimme actie kan aanleiding zijn om in de prijzen te vallen. De onderscheiding is vorig jaar voor het eerst uitgereikt, en was de opvolger van de Orde van de Foekepot die door De Bevelanders was ingesteld. Het kleinood ging in 2017 naar Martin van Hemmen voor zijn niet te stuiten strijd om Exodus en de evacuatie in 1944 onder de aandacht te brengen.

Tijdens deze Räökelaovend viert de nostalgie hoogtij, met daarbij veel aandacht voor muziek en filmbeelden van carnaval tientallen jaren geleden. Artiesten die medewerking verlenen zijn onder anderen Bevelanders, Slubkes, Piratenkoor, 4Döps, Chantal, Femke en Trudie. Bezoekers aan de Räökelaovend komen per traditie verkleed. Voor de meest originele costumering heeft de Sectie H. prijzen beschikbaar gesteld, zoals een mudje kolen.

Carnavalsoptocht Bemmel

(foto: Bart Bomer)

BEMMEL - Op zondag 11 februari zal de carnavalsoptocht weer door Bemmel trekken. Een stoet vol gezelligheid, muziek en vooral veel plezier. De optocht zal vanaf het Kinkelplein van start gaan. Ook dit jaar zullen er weer leuke geldprijzen te winnen zijn. Hoofdprijs voor de categorie wagens 350 en de categorie groepen 250 euro.

Start optocht om 15.00 uur vanaf het Kinkelplein richting Dorpsstraat, Dr. Poelstraat, Willem Janssenstraat, Klappenburgstraat, Dr. Boudewijn Bastiaansstraat, Dr. Poelstraat, Dorpsstraat, van Ambestraat, Cuperstraat, Teselaar, Dorpsstraat Aankomst bij café De Roskam. De prijsuitreiking zal aldaar rond 17.00 uur plaatsvinden.

(foto: Bart Bomer) Bart Bomer

Inschrijven

Je mag aanmelden via de website maar kom wel even je startnummer ophalen bij de inschrijving. Ook kun je kunt inschrijven op de dag zelf vanaf 14.00 uur in Het Wapen van Bemmel. (www.bok-bemmel.nl)

Wijkplatform zoekt secretaris

HUISSEN - Wijkplatform Zilverkamp Holthuysen zoekt met spoed een secretaris of secretaresse.

De werkzaamheden bestaan uit onder andere het notuleren en uitwerken van de notulen van de maandelijkse vergadering en het op tijd aan leveren van de agenda daarvoor. Ook het versturen van binnengekomen post naar de leden hoort hierbij.

Interesse of vragen? Mail deze naar ben.derksen@hotmail.com. met vermelding van Uw telefoonnummer zodat wij contact kunnen opnemen.

Verlichte carnavalsavondoptocht Gendt

GENDT - De bonte stoet van carnavalisten en verlichte praalwagens zal weer te bewonderen zijn wanneer deze zondagavond 11 februari de straten van Gendt doorkruist.

Verzamelplaats loopgroepen: is op de parkeerplaats naast zaal Providentia. Om 19.15 uur zullen ze onder begeleiding van de praalwagens van de Gentenarren en de Waskniepers naar Villa Ganita vertrekken voor start optocht.

Aanvoerroute praalwagens: is de weg volgen naar de rotonde Kruisstraat-Langstraat en neem de afslag naar de Kruisstraat richting Kommerdijk en Poelwijklaan.

Opstelplaats praalwagens: opstellen in de Poelwijklaan.

Route optocht: De start van de optocht is 19.30 uur bij 'Villa Gannita', het voormalige gemeentehuis. Nadat ook de ouderen onder ons die woonachtig zijn in het Zorgcentrum St. Jozef 'Hof van Breunissen' hebben kunnen genieten van de voorbijtrekkende Verlichte Carnavalsoptocht, doet deze karavaan het centrum van Gendt aan. Het einde van de optocht is ongeveer 21.00 uur bij zaal Providentia in Gendt.

Route: Nijmeegsestraat, Bernhardstraat, Ventweg/parallelweg Langstraat, Hendrik Braamstraat, Wilhelminastraat, Dorpstraat, Markt, Torenlaan, Burcht Graafstraat, Dijkstraat, Dorpstraat, Nijmeegsestraat waar de optocht wordt beëindigd voor de praalwagens.

Voor de loopgroepen eindigt de optocht wanneer ze zaal Providentia voor de tweede maal passeren. Na de optocht zijn optochtdeelnemers, toeschouwers en carnavalsvierders welkom in zaal Providentia. Hier zal de prijsuitreiking en trekking van de carnavalsloterij plaatsvinden. Ook bij café De Klok is het de hele avond gezellig druk met bezoekers en deelnemers aan de optocht.

De prijzen van de loterij zijn vanaf dinsdag 20 februari af te halen bij schoenmakerij Nico Jansen. De uitslag verlichte avondoptocht en loterij zullen ook op de website van de Gentenarren (optochtcommissie) worden vermeld.

Een dringend verzoek voor de bewoners van de optochtroute: Vanaf 17.00 uur tot na afloop van de optocht uw auto niet langs de weg te parkeren voor een goede doorstroming van de optocht en bezoekers erop attenderen hun auto elders te parkeren. Bij problemen contact opnemen met 06 46002670 of 06 21583002.

De Leeuwenkoning viert 20-jarig bestaan in Angeren

ANGEREN – Zoals de meesten al weten bestaat dit jaar de musical The Lion King 20 jaar. Naast het 20–jarig bestaan heeft de musical ook nog eens de AD-publieksprijs gewonnen.

Nederlandse musicalliefhebbers vinden The Lion King de beste musical van het jaar. The Lion King wil dit alles vieren met een speciale openlucht voorstelling. Door goede contacten met de carnavalsvereniging 'De Schumende Pauwen' is besloten dit te willen vieren in Angeren. Deze unieke belevenis is op zondag 11 februari te zien vanaf 13.30 uur in de straten van het Keujesgat.

The Lion King is gebaseerd op de gelijknamige Disneyfilm uit 1994. Het gaat over een leeuwenwelpje Simba die moet vluchten voor zijn gemene oom Scar. Scar heeft de vader van Simba vermoordt om de macht te krijgen in het dierenrijk. Om de macht te krijgen in het dierenrijk heeft Scar de hulp ingeroepen van hyena`s. Simba slaat op de vlucht naar het tropisch regenwoud en komt daar stokstaartje Timon tegen en knobbelzwijn Pumba. Simba hoort van zijn vriendin Nala dat het niet goed gaat in het dierenrijk. Hij besluit om daar iets aan te doen en wil Scar van de troon afstoten. "Bent u nu nieuwsgierig geworden hoe dit allemaal afloopt, dan nodigen wij u van harte uit om op 11 februari te komen kijken in Angeren."

Alle bekende dieren zullen aanwezig zijn. Denk daarbij aan Simba, Nala, Mustafa, Scar, de hyena`s, giraffen, Zazu, Rafiki, Timon en Pumba. Deze mooie dieren zullen door de straten trekken van het Keujesgat. Ze zullen de tijd nemen om met jullie op de foto te gaan en ze zullen op bepaalde plekken een unieke voorstelling geven. Kom dus met zijn allen op 11 februari naar de mooiste optocht van Lingewaard en geniet van alles wat door de straten van Het Keujesgat trekt.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 13 februari - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 14 februari - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 15 februari - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 15 februari - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a (van tevoren aanmelden bij de bar van de Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481-464409)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag t/m donderdag tussen 10.00 - 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Let op: Het meldpunt is niet bereikbaar van 26 tot en met 30 december! Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Actief in wijk en buurt'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Op zaterdag 10 februari van 14.00 – 16.00u bij SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

If it be your will

Foto: Johan Dijkstra

HUISSEN - Komende zondag is de laatste dag van de Maand van de Spiritualiteit. Een maand waarin zingeving en inspiratie centraal staan. Op zoek naar evenwicht tussen materiële welvaart en geestelijk en lichamelijk welzijn.

Over hoe je omgaat met je medemens, je leefomgeving, de aarde. Waar het gaat om leven met aandacht voor wat er ècht toe doet. Leven met hartstocht. Vanuit een religieuze invalshoek zijn we hier in de kerk naar op zoek. Pakken we een moment van rust. Een pas op de plaats. Even stil zijn. Zingen. Luisteren. Samen.

Maar niet alleen op zondag. Ook op een doordeweekse dag. Bijvoorbeeld op donderdagavond 8 februari, 20.00 uur. Over singer-songwriter Leonard Cohen. Religie en spiritualiteit zijn overal aanwezig in zijn leven en oeuvre. Geboren in een Joods gezin stempelde deze religie zijn leven. En het weerhield hem niet om zich tot boeddhistisch monnink te laten wijden. Of over Jezus te zingen over wie hij als jongetje al verhalen hoorde van zijn christelijke kindermeisje. Een avond om te luisteren, naar muziek, teksten, onszelf. Gratis toegang.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, zondag 11 februari 10.00 uur, voorganger ds. Bram Grandia, Doesburg. Nieuwsgierig? Kom langs. Ook op vrijdagmiddag van 14-16 uur is de kerk open.

Start tafeltenniscompetitie Hutaf-teams

HUISSEN - Afgelopen weekend begon de voorjaarscompetitie voor de tafeltennissers van Hutaf . Het eerste jeugdteam begon de competitie in landelijk B met een thuiswedstrijd tegen Olympia 1 uit Enkhuizen.

Het werd een eenvoudige middag voor het thuisteam wat terug te zien was in de 9-1 uitslag. Joeri van Ekeren en Mats Janssen wonnen beide al hun partijen. Sam ten Westenend mocht twee keer de felicitaties in ontvangst nemen bij zijn debuut als basisspeler van Hutaf 1.

Ook Hutaf 2 speelde thuis in landelijk C. Zij ontvingen in ’t Koelhuis de Treffers 1 uit Arnhem. Jaimie Brans bleek niet te verslaan voor de Arnhemmers. Mathhijs van Hilten en Jesper van Zanten wonnen ieder twee wedstrijden. Deze 7-3 overwinning is een goede start van het seizoen.

In de vierde klasse speelde Hutaf 7 tegen Bit.nl 5 uit Ede. Famke van Wissen, Nova Brethouwer en Julia Hendriksen droegen allemaal met twee winstpartijen evenveel bij aan de 6-4 overwinning.

Derde jaar op rij groei Leergeld Oost Betuwe

BETUWE - In 2017 heeft Leergeld 230 aanvragen van kinderen uit Overbetuwe en Lingewaard toegekend. Daarmee is de verwachting voor het derde jaar op rij overtroffen. Met 25% worden fietsen het meest aangevraagd, gevolgd door 21% laptops. De overige aanvragen betreffen respectievelijk zwemles (20%), schoolreis en schoolkosten (18%) en sport en cultuur (16%).

In 2015, het eerste jaar van Leergeld Oost Betuwe, zijn 78 aanvragen toegewezen. In 2016 waren dat er al 173 en in 2017 is de groei doorgezet naar 230. Het uitgebreide jaarverslag plaatsen we binnenkort op onze website. Wij verwachten in 2018 een verdere groei naar mogelijk 300 aanvragen. Door de groei breiden we onze groep van 13 vrijwilligers graag verder uit.

Leergeld Oost Betuwe zet zich, als onderdeel van Leergeld Nederland, in om kinderen die opgroeien in een gezin met weinig geld mee te kunnen laten doen met hun leeftijdgenoten. In heel Nederland helpt Leergeld met 100 lokale stichtingen meer dan 85.000 kinderen per jaar. De inspanningen van Leergeld zijn bedoeld om kinderen letterlijk niet langs de kant te laten staan. Dat is enorm belangrijk voor zowel de kinderen als onze samenleving.

Leergeld Oost Betuwe heeft vanaf 1 februari 2018 een nieuwe voorzitter. Peter de Waard uit Valburg (rechts op de foto) stopt na ruim drie jaar om invulling te kunnen geven aan zijn politieke ambities bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hij wordt opgevolgd door Cor Hendriks uit Bemmel. Cor weet vanuit zijn werk voor het OBC in Bemmel en zijn vrijwilligerswerk bij Sportclub Bemmel hoe belangrijk het is dat kinderen mee kunnen doen.

U kunt ons steunen door gezinnen die onze hulp nodig hebben over ons te vertellen of uw bijdrage over te maken op NL77 RABO 0301 1969 58. Voor zowel aanvragen als meer informatie kunt u terecht op onze website: www.leergeld.nl/oostbetuwe.

Huissenaar John Willemsen is touroperator in Brazilië 'Corruptie en criminaliteit zijn gigantisch'

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze nieuwe rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: John Willemsen (40) uit Huissen, die al op 23-jarige leeftijd in Brazilië zijn geluk ging beproeven. Hij werd er touroperator en trouwde zelfs, met zijn 'buurmeisje'.

Tekst: Hans Schmeinck

Huissenaar John Willemsen had al van jongs af aan de wens de wijde wereld in te trekken. Dat gebeurde al op z'n 23e. Hij vertrok naar Campo Grande, in de verre binnenlanden van Brazilië. Op circa 500 kilometer van zowel de Boliviaanse als Paraguayaanse grens. Da's wat anders dan het Laaksevoetpad, de plek van zijn ouderlijk huis. ,,Mijn droom was altijd Afrika, maar het lot bracht me naar Brazilië.''

In Nederland had Willemsen Geografie, Sociale vraagstukken en Toerisme gestudeerd en hij kreeg in het immense Zuid-Amerikaanse land een baan aangeboden in de reisbranche,. ,,Ik werd meteen in het diepe gegooid, ik sprak nog geen woord Portugees. Avonden lang op de stoep gezeten met mijn buurmeisje en een woordenboekje om de taal te leren. Dit buurmeisje, Itamara, is uiteindelijk mijn vrouw geworden. We zijn in 2005 getrouwd en hebben samen een dochter van 10, Zoë genaamd.''

En sinds 2009 runt Willemsen zijn eigen touroperator bureau, Brazil Nature Tours. Gespecialiseerd in natuurreizen in met name de Pantanal wetlands (met de hoogste concentratie fauna van het continent) en het Amazone regenwoud. ,,Ons vlaggenschip is jaguar observatie reizen.''

Criminaliteit

Willemsen had in het begin wel aanpassingsproblemen én heimwee. ,,Omdat het leven hier totaal anders is. Ik ben nu aardig ingeburgerd en heb een goed leven kunnen opbouwen, een prachtige familie en gegarandeerde tropische temperaturen. De problemen van Brazilië zijn bekend; zowel in politiek als dagelijks leven zijn criminaliteit en corruptie gigantisch. Het eerste komt voornamelijk door het immense verschil tussen arm en rijk en het ontbreken met name scholing en zorg.''

Willemsen voelt zich 'ondanks het kneuterige' in Nederland nog steeds Nederlander. ,,Ik ben trots op ons kikkerlandje. Mijn ouders of broers en zussen bezoeken ons hier regelmatig, maar ik probeer toch wel een keer in het jaar de oversteek te maken. Het is heerlijk om gewoon lekker ´thuis´ bij mijn ouders rond te hangen, vrienden te bezoeken in Amsterdam, biertjes te drinken in Huissen, voetbal van mijn broertje en neefje te kijken bij RKHVV. De laatste keer was afgelopen september voor de bruiloft van mijn broertje. Ik bel elke zondag met mijn ouders, dat is een soort therapie.''

De mooie herinneringen aan Huissen zijn divers. ,,Voetballen op het schoolplein van de Jozefschool, zwemmen bij het Zwanenbad, carnaval en kermis vieren met vrienden, de derde helft bij RKHVV en, hoewel ik er niet altijd zin in had, amaryllissen snijden bij mijn ouders in de kassen.''

Willemsen zegt niet per se naar Nederland te hoeven terugkeren. Maar een terugkeer naar Europa, wellicht Portugal, zit in de planning. Met name kiezend voor de toekomst van mijn dochter. Met name op het gebied van opleiding, arbeidsmarkt en veiligheid. "Daarnaast ben je vanaf bijna elke plek in Europa in no time en at low cost in Huissen.''

(www.brazilnaturetours.com)

[streamer]

'Mijn therapie, iedere zondag bellen met mijn ouders'

Valentijnsdiner bij Hof van Breunissen

GENDT - Donderdag 15 februari is er vanaf 18.00 uur in het restaurant Hof van Breunissen van de RijnWaal zorggroep, locatie Sint-Jozef in Gendt, een Valentijnsdiner.

"We starten met een vurige tomaten-courgettesoep als vóórgerecht. Vervolgens geniet u van het hoofdgerecht: gemarineerde kalkoenfilet met kerrie-kokossaus. Hierbij serveren we saffraan-risotto, broccoli, gebakken aardappelpartjes en radicchio-salade. Als dessert serven wij roomijs, sinaasappelbavarois en chocoladecake met slagroom. Dit menu kost, exclusief de drankjes, 16,95 euro per persoon.

Reserveren kan tot 12 februari bij ons restaurant aan het Kloosterplein 4 in Gendt. Of telefonisch via 0481 421338.

Drie dolle dagen Huissen in teken van veiligheid en wetgeving

HUISSEN - Net als voorgaande jaren speelt tijdens carnaval in Huissen de veiligheid een belangrijke rol. Zo zal tijdens de optocht een klemmend beroep worden gedaan op de deelnemers om het alcoholgebruik gedurende de optocht te matigen en alert te zijn op geluidsoverlast. Vanuit wetgeving worden deze onderwerpen specifiek benoemd als een risico waar rekening mee gehouden dient te worden.

Niet alleen met de optocht, ook tijdens het Frusjoppe staat de veiligheid hoog op de agenda. Ook dit jaar zullen alle deelnemers aan het Frusjoppe een polsbandje moeten aanschaffen om het alcoholbeleid 18+ en 18- te kunnen naleven. Op diverse locaties in de kom worden deze bandjes uitgegeven. Naast toegang tot de verschillende cafés geeft een bandje de mogelijkheid om een of meerdere consumpties aan te schaffen. Een 18+ bandje gaat 3 euro kosten. Een bandje voor 18- zal gratis worden verstrekt. De opbrengst van de bandjes wordt gebruikt om de organisatie rondom de uitgifte van polsbandjes mogelijk te maken. Verder worden kosten gemaakt voor toiletevoorziening, beveiliging, aankleding en inhuren van blaaskapellen.

Beveiliging en toileten

Om de veiligheid te kunnen garanderen zullen diverse beveiligers zichtbaar aanwezig zijn tijdens het frusjoppe. Ook zal een EHBO team aanwezig zijn om daar waar nodig hulp te kunnen bieden. Om aan een dringende behoefte tegemoet te komen zullen extra toiletvoorzieningen worden geplaatst in de kom. Zo zullen twee toiletwagens en een groot aantal plaszuilen in de kom worden geplaatst. Door deze voorzieningen uit te breiden zal overlast beperkt worden.

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 12 februari kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00u het volgende menu afhalen: groentesoep, sukadelappen met bloemkool en gekookte aardappels én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9, Bemmel. "Graag zelf drie afsluitbare bakjes meenemen! Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555. Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Januari goed voor schietcompetities

BEMMEL - Het jaar werd goed begonnen door de teams van schietvereniging Op de Korrel in de verschillende schietcompetities, met zelfs alle teams een overwinning in één week tijd.


Op zowel het onderdeel kruisboog als luchtgeweer waren er competitiewedstrijden, waarbij het kruisboogteam thuis schoot tegen St. Hubertus. Doordat elk teamlid boven zijn of haar gemiddelde schoot en de Groesbeekse collega's een mindere dag hadden, kon er met duidelijke overtuiging gewonnen worden.
Bij Luchtgeweer in de TeamCompetitieGelderland (TCG) werden er in de 2e klasse twee wedstrijden geschoten, toevallig uit en thuis tegen dezelfde vereniging. Sv. St. Hubertus dacht de verloren punten in Bemmel weer op te kunnen halen, maar dan moet er eerst gewonnen worden. Het tweede team van OdK wist beide wedstrijden, met een verschillende opstelling, met de hakken over de sloot te winnen: beide malen 3-2 van de maximaal mogelijke vijf winstpunten. Het team in de eerste klasse mocht naar Elspeet, waar een spannende uitwedstrijd geschoten werd. Met verschillen van maar één puntje in de geschoten scores, werd het 2-3 in het voordeel van team 1. En ook de Opgelegd schutters mochten 2x aantreden, beiden een uitwedstrijd. In Megchelen werd er van sv. ULTO gewonnen met 1-4 en de voorbereiding op sv. Strijdlust moest goed zijn; de moeilijkste tegenstander. Maar hier blijkt ook dat elke dag anders is en een wedstrijd pas klaar is bij het laatste schot. De Bemmelse schutters wisten in Huissen met de volle 0-5 te winnen en staan daarmee aan de leiding in de competitie. Meer info en uitslagen op www.svopdekorrel.nl.

Column

Belangstelling

Een drukke agenda wordt gemakkelijk gekoppeld aan een goed leven. Druk zijn is de mode. Onze dochters hebben het ook druk. Daarom kunnen ze naast geplande oppas, bij ons ook terecht bij calamiteiten. Soms past het niet in onze agenda, maar met een beetje geschuif lukt het meestal wel. Niet als er een rouwkaart op de deurmat valt. Een neef is overleden. In mijn jeugdjaren trokken we samen op, maar later gingen onze wegen hun eigen weg. Op zijn sterfbed heeft hij me op de uitnodigingenlijst gezet. Over drie dagen in Silvolde een afscheidsdienst. Zonder raadpleging van agenda's was het gewoon gáán. En daar zit je dan als afvallige gelovige in de Sint-Mauritiuskerk. Ik luister met belangstelling naar de toespraken en hoorde mooie woorden over mijn neef. Iedereen luisterde aandachtig. Allemaal gekomen door dezelfde uitnodiging, dacht ik. Een dag eerder zat ik bij de raadsvergadering. Ondanks de uitnodiging van de raadsgriffier dat het initiatiefvoorstel afschaffing hondenbelasting op de agenda staat, kwam er geen hond op af. Toch heeft zo'n 20 procent van de huishoudens een hond. Zelfs de pers liet verstek gaan. De politiek lijkt bar weinig mensen te boeien. En dat beseffen raad en college ook. De gemeente roept in een ruim opgezette campagne het volk op om op 21 maart te gaan stemmen. Het mag wat van ons belastinggeld kosten om het ongelovige volk bij de politiek te sleuren. Ambtenaren zijn vrijgemaakt voor de voorbereiding. Ik was voor het wekelijkse persuurtje uitgenodigd, maar kwam ongewild als figurant bij de opname van een promofilm. Met burgemeester Schuurmans in de hoofdrol. Marianne geeft gastlessen op scholen, zegt ze trots. De camera snort: "Ik maak leerlingen duidelijk dat de gemeente de belangrijkste overheid is. Ook geef ik alle leerlingen flyers mee, zodat ze het onderwerp met hun ouders kunnen bespreken." Kinderen worden gebruikt om hun ouders naar de stembus duwen. Is de belangstelling voor de politiek al zover gezakt?

Sjaak

Prins Carnaval Huissen repareert naaimachines

HUISSEN - Prins Lucas op d’n bok, in het gewone leven Luc van Aalten, heeft ondanks zijn drukke carnavalsagenda de moeite genomen om op zijn vrije dag de naaimachines bij ParticipatiePunt Huissen te repareren.

Als mede-eigenaar van naaimachinehandel Eltink in winkelcentrum Kronenburg weet Luc alles van naaimachines. Met deze geheel gratis actie wil de ondernemer zijn steentje bijdragen aan de Huissense samenleving. Een top-actie waar alle dames van het wekelijkse brei/haak & naaicafé in Huissen enorm blij mee zullen zijn.

Ook zin om aan te haken bij deze activiteit, die georganiseerd wordt vanuit het ParticipatiePunt Huissen? Loop dan eens binnen op vrijdagmorgen van 10.00 – 12.00 uur in de Lange Kerkstraat 15 in Huissen en doe gezellig mee!

Openbare repetitie Uhmeezing in Theaterkerk

Uh Meezing in actie onder begeleiding van Monique Jansen. (Foto: Rob Hutting)

BEMMEL - Het koor Uhmeezing is net zo verbazingwekkend als de naam doet vermoeden. Dit koor is opgericht om óók mensen die denken dat ze niet kunnen zingen te laten genieten van het zingen. Waarom zou dat alleen mogelijk zijn voor talenten?

"Graag willen wij onze kunsten vertonen en jullie meenemen in de ervaring van lekker zingen. Misschien hebben jullie al gehoord dat zingen goed voor je is en dat iedereen kan zingen. Wij zijn het bewijs daarvan. Een breed repertoire, meerstemmig, canons, uiteenlopende talen, we deinzen er niet voor terug. Iedereen is daarom welkom bij de openbare repetitie op zondag 4 maart. Er wordt gerepeteerd zoals we dat altijd doen en waarbij jullie kunnen meezingen, meegenieten en/of meeluisteren.

De deuren zijn open om 13.45 uur, we beginnen om 14.00 uur. Graag op tijd komen, de toegang is gratis. Mochten wij jullie enthousiast hebben gemaakt voel je dan vrij om op donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur te komen repeteren in dezelfde prachtige Theaterkerk."

Wedstrijden van Tweestroom

GENDT - Tweestroom-DS1 speelde uit bij Vocasa-DS5 en speelde de 1ste en 2de set duidelijk mee om de punten; helaas verlies. Gelukkig werd de 3de set nipt gewonnen.(24-26) Hierna was de pap op.(3-1)(25-22/25-21/24-26/25-11)

Dames-DS2 speelde thuis tegenHeijedaal-DS7.De 1ste set werd nipt verloren.(23-25) Gelukkig werd de 3de set wel gewonnen, maar nipt(26-24) De andere sets werden verloren.(1-3(23-25/17-25/26-24/14-25)

Tweestroom-DS4 speelde thuis tegen Kkaros-DS4. De 3de set werd met goed spel verloren, maar nipt(26-28) In de andere drie sets werd wel aardig meegespeeld, maar duidelijk niet voor de punten.(1-3)(17-25/18-25/26-28/11-25)

Tweestroom-HS1 speelde thuis tegen naaste belager Heijendaal-HS5. Voor afgaande aan deze strijd, was men niet zeker over de afloop. In iedere set nam men het initiatief, en daardoor ook de voorsprong. Hierdoor werden de sets wel gewonnen. Door deze uitslag werden er wel 5 punten voor de rangschikking behaald.(4-0)(25-17/25-21/25-14/25-21)

Trivos-MC2 ontving Tweestroom-MC1 en won de 1ste set nipt(25-23) De drie andere sets waren voor onze meiden. Het was de 1ste wist, na promotie naar de 1ste klasse. Een fraai resultaat.(1-3(25-23/22-25/14-25/15-25)

Tweestroom-mix-jongens-JB1 speelde uit bij Hofnar-Bovo-JB1. Ons team begon de wedstrijd zeer voortvarend, door de 2ste set ruim te winnen De 2de set werd nipt binnen gehaald.(23-25) Ook de 3desetwerd gewonnen. Helaas werd de laatste set verloren, maar toch een mooie overwinning.(1-3)(11-25/23-25/22-25/25-17)

Reflex-JC1 ontving Tweestroom-mix-jongens-JC1 en had de grootste moeite om maar een set te kunnen winnen. Iedere set werd door ons team gemakkelijk gewonnen.(0-4)(17-25/22-25/13-25/18-25)

12 / 26

13 / 26

14 / 26

15 / 26

16 / 26

Geschiedenis Egerlanderkapel De Leemkuulers (7)

BEMMEL - 25 juni 2018 bestaat Egerlander kapel de Leemkuulers, uit Bemmel, 25 jaar als zelfstandige kapel. In deze serie kunt u lezen hoe het de kapel deze 25 jaar vergaan is.

1998. Dit jaar is een rustig jaar voor ons geweest. De grote gebeurtenissen van dit jaar zijn echter wel deelname aan het Wereldconcours voor Blaaskapellen in Kerkrade. Met een bus vol met supporters naar het Limburgse. In een heel grote hal hebben we een prima indruk achter gelaten, hetgeen door de jury met een tweede prijs in de Bergklasse werd beloond. Ook ons jaarconcert in het Wapen van Bemmel werd goed bezocht en door het publiek zeer gewaardeerd. Voor deze twee activiteiten hebben we extra repetities ingelast en zelfs een hele zondag gebruikt om te repeteren.

Verder hebben we dit jaar de gebruikelijke optredens gehad, zoals tijdens de carnaval, kermis Bemmel en enige serenade's. In december hebben we voor het eerst buiten Nederland een optreden gehad en wel in het Planataria te Twiststeden. Ook daar waren eigenaar en het publiek zeer tevreden over ons gespeelde nummers.

Bijzondere activiteiten in dit jubileumjaar

--11 maart Brunchconcert in zalencentrum De Kolk in Haalderen. Aanvang 11.00 uur gepland einde 14.30 uur. Kosten 20 euro. Kaartenbestellen via info@deleemkuulers.nl of 06 51600818 of 06 48864983.

--Vierdaagse zondag,15 juli Internationaal Kapellen Festival Bemmel op de markt in Bemmel. Aanvang 11.30 uur gepland einde 17.00 uur. Dit is het eerste lustrum. Gratis toegang.

--Zaterdag 29 september jubileumconcert in zalencentrum De Kolk in Haalderen. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur Kosten 5 euro.

--15 december slotconcert samen met zangkoor Meander in de Theaterkerk in Bemmel. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur Tevens is er een mini-kerstmarkt verzorgd door en voor goede doelen (SOL, Buddyhuis, Vlinderfonds).

Lezing sterren en planeten

BEMMEL - Stichting Lingewaard Natuurlijk houdt op woensdag 14 februari een lezing over sterren en planeten. De lezing wordt gegeven door Henk Knoester, docent bij de Arnhemse afdeling van de Koninklijke Vereniging voor Weer en Sterrenkunde.

De heer Knoester zal samen met de aanwezigen het diepere heelal verkennen. Het ontstaan van het heelal, de expansie en het uiteindelijke lot van ons heelal zullen uitvoerig aan de orde komen. Ook zal hij vertellen over exoplaneten, de kans op buitenaards leven en de toekomst van ons zonnestelsel.

De lezing wordt gehouden in De Veldschuur Sportlaan 1M in Bemmel. De lezing begint om 20.00 uur en eindigt rond 21.30 uur. Entree inclusief een kop koffie of thee 7,50 euro. Houders van een vriendenkaart van Lingewaard Natuurlijk hebben gratis toegang.

FNV belastingaangifte

LINGEWAARD - Evenals vorig jaar zal de FNV Lingewaard nu ook weer de belastingaangifte voor haar leden invullen. Dat zal ook nu weer gebeuren in het clubgebouw van drumfanfare Eska aan de Sportlaan 1c.

Vanaf 7 maart tot en met 12 april kunnen alle leden hun aangiftebiljet geheel gratis laten invullen. Vergeet vooral niet uw aangiftebrief, ledenpas en machtigingscode mee te brengen naar de invulavond. Gezien de grote belangstelling is het wel noodzakelijk eerst even een afspraak te maken.

De FNV-leden die van deze service gebruik willen maken, kunnen tussen 14 en 21 februari op woensdag, donderdag en vrijdag tussen 18.00 uur en 20.00 uur bellen met 06 33665467. Of aanmelden via internet op www.afspraakmakenfnv.nl.

Betuwe Onderneemt Beter: Out of the Box in 2018!

(Foto; Jan Adelaar)

BETUWE - Betuwe Onderneemt Beter beleeft zijn vijfde editie op maandag 11 juni. Tijdens dit lustrum pakt hét evenement voor en door ondernemers in de Betuwe flink uit. Dat bleek tijdens de kick-off afgelopen woensdag. Betuwe Out of the Box is het motto.

Input van ondernemers.Omdenken. Creatieve oplossingen zoeken. Uitdagingen aangaan. Dat zijn sleutelwoorden bij Betuwe Onderneemt Beter. Voorzitter Donny Meeusen geeft aan: "Samenwerking is hierbij onmisbaar. Want uit kruisbestuivingen ontstaan de mooiste ideeën. Voor de invulling van het dagprogramma vragen we ondernemers zelf om input. Over welke ontwikkelingen wil je van gedachten wisselen met anderen? Dat kunnen allerlei onderwerpen zijn: klein en groot, lokaal of landelijk. Hierover gaan we 11 juni in discussie. Zo levert de dag gegarandeerd nieuwe inzichten en inspiratie op."

(Foto; Jan Adelaar)

Ondernemer van het jaar
De kick off vond plaats bij Watergoed van Joost Frijlink, de ondernemer van het jaar 2017. Het is meteen de start voor de ondernemersverkiezing van 2018. Nomineren kan tot 1 maart op www.betuweonderneemtbeter.nl. Nieuw dit jaar is de Rabo Talent Award voor talenten die 2 tot 5 jaar ondernemen. Hoofdsponsor Rabobank Oost Betuwe kiest de winnaar van deze extra prijs uit de inzendingen voor ondernemer van het jaar. Op 11 juni worden beide winnaars bekend.

Schrijf je snel in!
Het middagprogramma van Betuwe Onderneemt Beter 2018 start 11 juni om 15.00 uur in de Theaterkerk in Bemmel. Om 18.00 uur is er een diner, gevolgd door de verkiezingsavond. Inschrijven kan via www.betuweonderneemtbeter.nl. Wees er snel bij, want het aantal kaarten is beperkt.

FNV belastingaangifte

LINGEWAARD - Evenals vorig jaar zal de FNV Lingewaard nu ook weer de belastingaangifte voor haar leden invullen. Dat zal ook nu weer gebeuren in het clubgebouw van drumfanfare Eska aan de Sportlaan 1c.

Vanaf 7 maart tot en met 12 april kunnen alle leden hun aangiftebiljet geheel gratis laten invullen. Vergeet vooral niet uw aangiftebrief, ledenpas en machtigingscode mee te brengen naar de invulavond. Gezien de grote belangstelling is het wel noodzakelijk eerst even een afspraak te maken.

De FNV-leden die van deze service gebruik willen maken, kunnen tussen 14 en 21 februari op woensdag, donderdag en vrijdag tussen 18.00 uur en 20.00 uur bellen met 06 33665467. Of aanmelden via internet op www.afspraakmakenfnv.nl.

Kaartententoonstelling in Hof van Hessen

HUISSEN - Nog tot eind maart is in museum De Hof van Hessen in Huissen de tentoonstelling 'Kaarten van Gelre en Kleef' te zien. Het gaat om originele kaarten uit de periode 1650 tot 1830. Het merendeel is afkomstig uit een particuliere verzameling.

Huissen lag tot 1816 op de grens van twee gewesten en het is dus vaak op kaarten van een van beide hertogdommen te zien. In detailopnamen kan men zien, hoe de kaartenmakers daar in het verleden mee omgingen. De merendeels handgekleurde kaarten zijn vaak kunstwerken op zichzelf.

De Hof van Hessen (Vierakkerstraat 39 in Huissen) is elke middag behalve op maandag geopend.

Oproep aan huurders van Waardwonen

LINGEWAARD - Wij van de bewonersraad (huurdersbelangen organisatie) zijn op zoek naar huurders van Waardwonen om ons team te versterken. Doet u mee? Wij overleggen met de gemeente, Waardwonen en andere partijen over het beleid dat wordt gevoerd.

"U kunt dan denken aan huurprijsbeleid, onderhoud aan de woningen en woonomgeving, prestatie afspraken met de gemeente,veiligheid in uw omgeving et cetera. We overleggen 8 tot 10 maal per jaar. Geinteresseerd? Neem dan contact op met onze secretaris. Stuur een mail naar bewonersraadlingewaard@gmail.com. Velen zullen u dankbaar zijn voor uw inzet. (Deze vrijwillige inzet geeft u recht op vrijwilligersvergoeding 750 /1500 euro na de kennismaakperiode.)

Kaartententoonstelling in Hof van Hessen

HUISSEN - Nog tot eind maart is in museum De Hof van Hessen in Huissen de tentoonstelling 'Kaarten van Gelre en Kleef' te zien. Het gaat om originele kaarten uit de periode 1650 tot 1830. Het merendeel is afkomstig uit een particuliere verzameling.

Huissen lag tot 1816 op de grens van twee gewesten en het is dus vaak op kaarten van een van beide hertogdommen te zien. In detailopnamen kan men zien, hoe de kaartenmakers daar in het verleden mee omgingen. De merendeels handgekleurde kaarten zijn vaak kunstwerken op zichzelf.

De Hof van Hessen (Vierakkerstraat 39 in Huissen) is elke middag behalve op maandag geopend.

Mooie plaatjes

(Foto: Joyce Derksen)

LINGEWAARD - Hoog water mist en zon gaven een mooie combinatie in Gendt. Gelukkig waren er ook af en toe wat blauwe luchten te zien. Dat gaf de dag weer wat kleur in Doornenburg. De foto's zijn van Joyce Derksen.

Foto: Joyce Derksen
Foto: Joyce Derksen
Foto: Joyce Derksen

Ontmoetingsochtenden (groot)ouders met kinderen

De koffie staat klaar!

HAALDEREN - Elkaar ontmoeten in dorpshuis De Tichel in Haalderen. Voelt u zich aan huis gekluisterd met uw (oppas) kind? Wilt u graag even onder de mensen komen en onder het genot van een kopje koffie andere ontmoeten?

"Vanaf donderdag 8 februari starten we hiermee om te kijken of hier animo voor is. Om 10.00 uur staat de koffie klaar! Aan de kinderen is ook gedacht. Uw gastvrouwen voor deze ochtend zijn Marga en Marjo."

Ufo's

naderen Keujesgat

ANGEREN - Zondag 11 februari zal er op het kermisterrein in het Keujesgat een ware ufo neerstrijken. Een delegatie van star-troopers en personages van Star Wars zullen u vergezellen.

In een van de langste en mooiste optochten van de Betuwe zullen de personages aan u voorbij trekken. De star-troopers en personages zijn zondag 11 februari de hele dag in het Keujesgat. Daar waar na de optocht zullen ze nog een eenmalig bezoek brengen in het plaatselijke dorphuis. Na wat gebabbel, drankje en een Star-Wars dansje zullen zij weer terug keren naar hun ufo's en planeet. Zorg dat U erbij bent dit is eenmalig en nog nooit vertoond. Tot 11 februari in het Keujesgat!

Inloopspreekuur Doornenburg

DOORNENBURG - Themagroep Leefomgeving, onderdeel van de werkgroep Doornenburg vergadert elke éérste woensdag van de maand (nu 7 februari) in het Ontmoetingscentrum aan de Kerkstraat 3 in Doornenburg. Het inloopspreekuur is van 20.00 tot 20.30 uur.

Men mag zonder afspraak binnen lopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij de themagroep Leefomgeving van de werkgroep Doornenburg terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare verlichting, verkeer, leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende vergadering besproken en krijgt alle aandacht en wordt indien nodig doorgestuurd naar de Gemeente en of Politie. Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook een e-mail sturen aan het secretariaat, secretariaat@werkgroepdoornenburg.nl.

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kunt u rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111 of www.lingewaard.nl.

Zakcentje opruimen zwerf- afval sportaccommodatie

(Foto: Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Sportverenigingen die gebruik maken van een buitenaccommodatie kunnen een zakcentje bijverdienen door in een straal van 100 meter vier keer per jaar een opruimactie te houden.

De actie is een aanvullend initiatief om zwerfvuil in de gemeente aan te pakken. In 2017 deed wethouder Theo Pere de officiële aftrap met een uitgebreide zwerfvuilaanpak. De nadruk van het programma lag vooral op gedragsverandering en het faciliteren van initiatieven van burgers.

Dit jaar is zwerfafval rond sportparken er aan toegevoegd. Pere heeft met eigen ogen kunnen zien dat er rond sportparken zwerfafval ligt. Sportverenigingen kunnen die rommel best zelf opruimen, meent de wethouder. “Dan gaat het vooral om chipzakjes en flesje en meer van dat soort geneuzel.”

Verengingen die meedoen, worden gevraagd de omgeving van het sportpark vier keer per jaar met een opruimactie schoon te houden. Om aan het einde van het jaar de 250 euro daadwerkelijk te kunnen innen zijn er spelregels aan verbonden. Na elke opruimactie wordt het resultaat gecontroleerd. Pere geeft toe dat het bedrag om ‘enkele centen gaat’. Maar als een elftal kinderen er op uittrekt, dan is de klus met half uur klaar, zo schat de milieuwethouder zelf in.

Het gaat om circa veertien sportparken. Binnenkort worden ze benaderd over de mogelijkheid om dit contract met de gemeente aan te gaan. De opruimacties worden door de sportverenigingen zelf ingepland.

Gezellig en geslaagd optreden bij De Lingehof

Accordeongroep. (Foto: Eef Jurjus)

BEMMEL - In Bemmel werd voor het eerst sinds lange tijd het Bemmels volkslied weer uit volle borst gezongen. Aanleiding was een optreden van de Accordeongroep uit Haalderen in verpleeghuis De Lingehof.

Zij speelden een door de leden van de groep gemaakt arrangement voor accordeonorkest, dat door de vele aanwezigen meegezongen werd. Voor wie belangstelling heeft voor de muziek en tekst is het origineel te vinden op de website van de Historisch Kring Bemmel. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met de accordeongroep (www.accgpbetuweoost.nl).

Dans-Mee-Week bij de SBOB

Voorstelling KUNST. (Foto: Johannes Swart)

BETUWE - Opnieuw zijn er Doe-Mee lessen bij de SBOB, en wel in de week van 19 t/m 23 februari. Iedereen is deze week welkom om gratis en vrijblijvend mee te komen dansen. Er is volop keus uit diverse dansstijlen, die gegeven worden op de locaties in Bemmel, Gendt, Elst, Huissen, Herveld en Zetten.

Peuterdans, kleuterdans, klassiek ballet, jazzballet, streetdance en boys class, er is voldoende (dans)keus voor jong en oud! Alle lessen worden gegeven door professionele en enthousiaste dansdocenten, die graag hun passie voor dans met jullie delen. Alle informatie over de SBOB en het lesrooster is te vinden op www.sbob.info.

Top-Film: Sage femme

BEMMEL - Donderdag 8 februari kunt u genieten van de mooie Franse film ‘Sage femme’, met Catherine Deneuve in een van de hoofdrollen.

Claire (Catherine Frot) is de eerlijkheid zelve. Als vroedvrouw heeft ze haar hele leven gewijd aan anderen. Al bezorgd over de aanstaande sluiting van haar kraamafdeling, ziet ze haar leven helemaal overhoop gehaald door de plotse terugkeer van Beatrice (Catherine Deneuve), de voormalige maîtresse van haar verdwenen vader. Een grillige en egoïstische vrouw, precies haar tegenovergestelde.

Aanvang 20:00 uur. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Inloopspreekuur Werkgroep Doornenburg

DOORNENBURG - Themagroep Leefomgeving, onderdeel van de werkgroep Doornenburg vergadert elke éérste woensdag van de maand (nu 7 februari) in het Ontmoetingscentrum aan de Kerkstraat 3 in Doornenburg. Het inloopspreekuur is van 20.00 tot 20.30 uur.

Men mag zonder afspraak binnen lopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij de themagroep Leefomgeving van de werkgroep Doornenburg terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare verlichting, verkeer, leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende vergadering besproken en krijgt alle aandacht en wordt indien nodig doorgestuurd naar de Gemeente en of Politie. Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook een e-mail sturen aan het secretariaat, secretariaat@werkgroepdoornenburg.nl.

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kunt u rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111 of www.lingewaard.nl.

De Ward zwemt swimkick-miniorenwedstrijd

BEMMEL - Zaterdag 27 januari was het de beurt aan de jongste zwemmers van De Ward om een wedstrijd te zwemmen. De meeste minioren zwemmen al een tijdje en hebben al een aardig aantal wedstrijden gezwommen.

De ‘swimkickers’ daarentegen zwemmen nog niet zo lang en hebben nog niet zoveel wedstrijdervaring. Zo’n wedstrijd kan dan ook heel spannend zijn. Voor Elles Dekker, Ties Scholten en Pepijn Jansen was het zelfs de aller eerste keer. En wat deden alle zwemmers het goed. Heel veel zwemmers wisten hun tijd te verbeteren, soms zelfs met wel dertig seconden.
Pepijn wist meteen twee medailles in de wacht te slepen, heel knap. Daarnaast gingen Alexander, Fenna, Frederieke, Inge, Jelmer, Lucas, Lynn, Marijn, Marit, Mies, Léon, Rochelle, Thomas met een of meerdere medailles naar huis. Helaas waren er voor de estafetteteams geen medailles want daar zwom zowel het swimkickteam als een miniorenteam naar een eerste plaats. Weer een uitslag om happy van te worden.

Ufo's naderen Keujesgat

ANGEREN - Zondag 11 februari zal er op het kermisterrein in het Keujesgat een ware ufo neerstrijken. Een delegatie van star-troopers en personages van Star Wars zullen u vergezellen.

In een van de langste en mooiste optochten van de Betuwe zullen de personages aan u voorbij trekken. De star-troopers en personages zijn zondag 11 februari de hele dag in het Keujesgat. Daar waar na de optocht zullen ze nog een eenmalig bezoek brengen in het plaatselijke dorphuis. Na wat gebabbel, drankje en een Star-Wars dansje zullen zij weer terug keren naar hun ufo's en planeet. Zorg dat U erbij bent dit is eenmalig en nog nooit vertoond. Tot 11 februari in het Keujesgat!

Inloopspreekuur huurdersvereniging Gendt

GENDT - Huurdersvereniging Gendt vergadert elke eerste dinsdag van de maand in Hof van Breunissen,

Het spreekuur is van 18.30 tot 19.00 uur. Iedereen kan zonder afspraak binnen lopen,of vooraf een afspraak maken. "Heeft u als huurder vragen, klachten, suggesties, wij horen ze graag en krijgen de aandacht in onze vergadering en worden indien nodig besproken met de Woonstichting Gendt. Mocht u niet kunnen komen op dit tijdstip, stuur een e-mail naar info@hvgendt.nl. Schrijven kan ook, het adres is Huurdersvereniging Gendt, p/a Kloosterplein 8, 6691 CX Gendt."

Nieuws vanuit De Tichel

HAALDEREN - Bingo: iedere eerste en derde woensdagavond is er om 20.00 uur een bingoavond. De eerst komende bingoavonden zijn woensdag 7 febr./21 febr./7 maart en 21 maart.

Eetcafé: U kunt zich persoonlijk of telefonisch aanmelden bij De Tichel tot de maandagmiddag voorafgaand aan het open eetcafé. De kosten zijn inclusief kop koffie of thee vier euro. Organisator is Stichting Welzijn Lingewaard die dit open eetcafé met behulp van vrijwilligers organiseert. Eerstkomende datums zijn: 15 febr./1 maart/15 maart.

Culturele avond: maandag 9 april aanvang 19.30 uur. Vrij entree, graag gift in collectebus.

De bibliotheek is een zelfservice bibliotheek. De openingstijden zijn gekoppeld aan openingstijden van het dorpshuis. Op maandag en donderdag is tussen 11.00 en 13.00 uur een medewerkster van de bibliotheek aanwezig.

Bij het participatiepunt kunt u terecht voor al uw vragen over maatschappelijke ondersteuning, leefbaarheid, zorg etc. Dit is telkens op de maandagmiddag in de even weken van de maand vanaf 13.00 tot 15.00 uur.

Het repaircafé is de laatste woensdagavond van de maand vanaf 19.30 tot 21.30 uur

Wilt u informatie over de verenigingen, die hun clubhuis in De Tichel hebben, dan kunt u op de website van De Tichel kijken of bij de betreffende verenigingen. Ook kunnen onze medewerksters u altijd doorverwijzen naar activiteiten.

Zoekt u ruimte voor vergaderen, repeteren, cursussen, lezingen, musiceren of welke activiteit dan ook, wij komen graag aan uw wensen tegemoet. Kijk eens op www.dorpshuisdetichel.nl.

Unieke situatie handballende heren; ook meidenteams top Alle mannenteams HV Huissen kampioen

Foto: Fons Sluiter

Toegegeven, achter bovenstaande kop mag/moet een vraagteken. Want het is niet zeker dat alle drie mannenteams van Handbalvereniging Huissen over twee maanden inderdaad kampioen zijn. Maar de kans is op een dergelijke unieke prestatie is er wel degelijk. Bovendien hindert een vraagteken wishful thinking.

Tekst: Hans Schmeinck

HV Huissen heeft drie mannenteams. Ingewijden van de club kunnen zich niet voor de geest halen dat 'heren 1, 2 en 3' allen kans maken om kampioen te worden van hun klasse. Dat is dit seizoen 2017-2018 wel het unieke uitgangspunt. Het eerste speelt landelijk, in de hoofdklasse A. Het vijfde niveau in Nederland. Het team staat (bij het schrijven van dit artikel) vierde, met 17 punten uit 13 duels.
Maar één punt minder dan nummer twee UDI'96 uit Arnhem, waar de Huissenaren thuis glansrijk van wonnen. Koploper UGHV heeft 23 punten, maar een wedstrijd meer. Jammer dat HV Huissen tegen de Ulftenaren vorig weekend verloren. Toch is de titel nog mogelijk. Ondanks, of misschien wel juist dankzij, dat het team geen vaste coach heeft. Oud-speler Bert Arfman is de interim, geassisteerd door voormalig cracks Roy Kleisterlee en Kevin Engelen. Arfman geeft aan dat een vaste trainer/coach voor, het getalenteerde team, zeer gewenst is. Sollicitaties zijn welkom, aldus Arfman.


Jagen op Godin van jacht

Het tweede komt uit in de tweede klasse A en is gedeeld eerste met Borhave 1 uit het Twentse Borne. Beiden 14 gespeeld en 20 punten. Alleen het doelsaldo van de Huissenaren is iets minder. Achilles 2 uit Apeldoorn is de 'sluipmoordenaar', want een punt minder maar ook een wedstrijd.

Het derde speelt in de klasse NO-Oost HS-01 Z en staat tweede met 15-24. Eerste staat Artemis'15 3 met 14-24. HV Huissen doet de naam van de koploper –Godin van de jacht- eer aan en jaagt op de Achterhoekse fusieclub van Apollo en Gazellen.

Bij de goede prestaties van de mannelijke senioren steken die van de junioren helaas schril af. De 'jongens' van de A staan in hun klasse voorlaatste met vijf uit 14. Helaas zijn er niet meer jongensteams bij HV Huissen. Dus de opvolging van de momenteel prima presterende mannen stokt. Begin april, als de competities ten einde zijn, zal blijken of een vraagteken achter de kop hierboven terecht was geweest... (www.hvhuissen.nl)                                        


Toppers in de dop

De vrouwen zijn bij HV Huissen ver in de meerderheid, want 75 procent. Het eerste staat derde in 2A. Maar de titel zal naar DFS Arnhem 2 of aartsrivaal HV Angeren gaan. Het tweede en het midweekteam spelen om des keizers baard in hun klasses. De prestaties van de vrouwelijke junioren zijn echter top. De meiden van de A (tot en met 18 jaar) staan tweede, met Artemis'15 als ogenschijnlijk ongenaakbaar koploper. De B3 en B2 staan tweede en de B1 zelfs eerste. Evenals de C(2). Met de opvolging zit het wel snor.

Seniorenzitting in Bemmel

BEMMEL - Hebt u ook zo’n zin in een feestje? Ja natuurlijk! Want de 'Hendrikken' en alle andere Opperstalmeesters van carnavalsvereniging De Blauwe Pony’81 organiseren op dinsdag 13 februari weer een supergave feestmiddag: de Seniorenzitting!

Dus Eefje, Marietje, Grietje, Piet, Evert, Jan, Kees, Frits of hoe je ook mag heten… luister goed: alle 50-plussers worden van harte uitgenodigd in café/zaal De Roskam aan de Dorpsstraat in Bemmel. Het programma begint om 14.30 uur, de zaal gaat open om 14.00 uur. De toegang is gratis!

Kom gezellig naar De Roskam in feestkleding, carnavalsoutfit, of in je dagelijkse kloffie, laat even alle zorgen thuis en ga lekker genieten van het programma dat de Opperstals hebben samen gesteld. Tussendoor ’n praatje maken, kopje koffie, een borreltje en de voetjes van de vloer bij de muziek van Wim Polman, meezingen met Bemmelse carnavalskrakers en vooral lekker ’n middag genieten! Niks moet en alles mag, ... als het maar gezellig is!

De Opperstalmeesters hebben ook weer hard gewerkt om hun 'Gouden Koets' op te poetsen en zelfs een paar leden van de hofhouding in Den Haag kunnen charteren om hen te begeleiden in de rijtoer door Bemmel. Iedereen moet dit echt gaan zien in de Bemmelse carnavalsoptocht op zondag 11 februari!

OVG gaat er weer voor

GENDT - De Ouderenvereniging Gendt heeft van de Rabobank Oost Betuwe de bevestiging gekregen, dat er ook dit jaar mag worden deelgenomen aan de Rabobank Clubkas Campagne. De Rabobank stelt jaarlijks 75.000 euro beschikbaar die onder de deelnemende vereniging verdeeld wordt naar rato van het op de vereniging uitgebrachte stemmem.

De OVG is hier erg blij mee want het is een onmisbare bron van inkomsten geworden. De leden worden op korte termijn geïnformeerd, hoe er actief aan deze campagne kan worden deelgenomen. In aanloop naar de stemperiode die van dinsdag 15 tot woensdag 30 mei loopt, zal er tijdens de verenigingsactiviteiten regelmatig aandacht aan de Cubkas Campagne worden besteed. Het OVG-bestuur hoopt, dat er ook dit jaar weer een mooi bedrag op de bankrekening kan worden bijgeschreven. Zaak is wel, dat men behalve een Rabobankrekening ook lid van de Rabobank moet zijn, of zich vóór 1 april als lid bij de bank aanmeldt. Alleen dan, mag men stemmen op de favoriete vereniging of stichting.

Koffieochtend in Zilverkamp steeds drukker!

HUISSEN - Afgelopen donderdag was het weer een gezellige drukte in de Kuul in Huissen. Ruim dertig inwoners van de Zilverkamp waren aanwezig bij de koffieochtend. Wijkagenten Bonnie Thomassen en Jeroen de Dunnen waren er ook om met inwoners te praten over veiligheid in hun wijk.

De ‘Babbeltruc’, het onder het mom van een smoes iemands huis binnendringen, kwam aan de orde. Maar ook ouderen die bestolen worden na een date via een datingssite. Hoe maak je jezelf weerbaar tegen dit soort acties en hoe kun je elkaar als buurtbewoner daarin ondersteunen? De politie werkt al nauw samen met enkele buurt Whatsapp groepen. Maar ook een site als www.112Lingewaard.nl is handig om op de hoogte te blijven van wat er gebeurd in de wijk. Of de politieapp installeren op de smart Phone, waarop inwoners ook melding kunnen doen van iets verdachts. Bezoekers van de koffieochtend konden uitgebreid hun ervaringen uitwisselen en vragen stellen aan de twee wijkagenten.

Daarnaast was er natuurlijk ruimte voor gezelligheid en een praatje. En van het ene burgerinitiatief komt het volgende; Max Bozon van het Wijkplatform heeft spontaan aangeboden om vanaf de volgende koffieochtend mensen te helpen bij problemen met de computer of de smart Phone. Reden te meer om volgende keer aan te schuiven bij de Koffieochtend! Dus noteer alvast in de agenda, neem de buurvrouw/-man of kennis mee en schuif gezellig aan bij de volgende koffieochtend op donderdag 1 maart (10.00-12.00 uur) in De Kuul in Huissen. Iedereen is welkom van jong tot oud!

Meander zoekt mannen, die niet kunnen zingen

BEMMEL - Meander zoekt mannen die niet kunnen zingen. Menig man daarnaar gevraagd, roept in eerste instantie vaak: “Sorry, ik kan niet zingen…”

"Wij van Meander beschouwen dat als een soort muzikale verlegenheid. Een bijna lief te noemen vorm van misplaatste bescheidenheid. Een dergelijk mondeling drempeltje werpen eigenlijk alle mannen op, om er vanaf te zijn. Zangvereniging Meander uit Bemmel doorziet dat klaar en duidelijk en wil daarom graag aan de slag met deze zangers in spé. Want het zijn zangers, alleen weten ze dat nog niet. Koren zitten vol met zingende mannen die deze gewraakte woorden eveneens hebben gezegd.

Dus heren, bel even met onze secretaris Geert Borkus (telefoon 06 38409731), maak een afspraak en laat je verlossen van dat hardnekkige idee dat je niet kunt zingen."

Kinderfysiopunt: dé praktijk voor kinderfysiotherapie

HUISSEN - Kinderfysiopunt De Wingerd is een samenwerking tussen drie ervaren en gespecialiseerde kinderfysiotherapeuten. In basis opgeleid als fysiotherapeut, daarna gespecialiseerd tot kinderfysiotherapeut.

Binnen deze beroepsgroep hebben ze alle drie hun eigen (super)specialisatie. Een kinderfysiotherapeut streeft ernaar om spelenderwijs de motorische ontwikkelingsmogelijkheden en het zelfvertrouwen van uw kind te vergroten. Problemen op motorisch gebied, kunnen belemmeringen geven op sociaal, emotioneel, en fysiek gebied. De kinderfysiotherapeut streeft ernaar deze belemmeringen op te heffen, zodat het kind fijner kan functioneren in zijn omgeving.

Uniek in grote regio (Lingewaard, Overbetuwe, Arnhem); omdat Kinderfysiopunt De Wingerd:

- Alleen is gericht op kinderen en hun ouders

- Aan huis komt in grote regio. ( Lingewaard, Overbetuwe, Arnhem)

- Topbegeleiding van prematuur geboren kinderen kan verzorgen

- Gespecialiseerd is in begeleiding van zuigelingen

- Gespecialiseerd is in poep- en plasproblemen.

De kinderfysiotherapeuten van Kinderfysiopunt begeleiden kinderen van 0-18 jaar. De allerkleinsten, van 0-2 jaar worden in hun thuissituatie gezien. Vanaf 2 jaar komen de kinderen naar de kindvriendelijke praktijk in Huissen of Zetten.

Kinderfysiotherapie is anders dan reguliere volwassen fysiotherapie. De kinderfysiotherapeut wordt niet (alleen) ingeschakeld bij klachten, maar kan helpen bij vele algehele ontwikkelingsproblemen. Enkele voorbeelden:

0-2 jaar:

- Motorische ontwikkeling van zuigelingen…van liggen tot lopen

- Overmatig huilgedrag van zuigelingen

- Moeite met ontspannen en in slaap vallen van zuigelingen

2-4 jaar:

- Problemen met plassen of poepen… niet op kunnen houden, of niet kunnen los kunnen laten.

- Afwijkend looppatroon

- Veel vallen

- Moeite met fietsen

4-18 jaar:

- Moeite om leesbaar te schrijven

- Moeite om leren zwemmen, fietsen, hinkelen, huppelen.

- Ademhalingsproblemen

- Houdingsafwijkingen

- Sportblessures

- Problemen met plassen of poepen

- Onverklaarbare pijnen

Om advies te krijgen van een kinderfysiotherapeut is geen verwijzing van de huisarts nodig. De behandelingen voor kinderen tot 18 jaar worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Meer weten: www.kinderfysiopunt.nl of 026 3259905.

Je rijbewijs halen bij een geboren instructeur! Waarom lessen bij Bjorn van Rijschool Simpelweg?

ARNHEM – Arnhem heeft een nieuwe verkeersschool. De ervaren Bjorn Lodder is gestart met zijn eigen rijschool: Simpelweg. In een Volkswagen Polo (nieuwste uitvoering) geeft hij de leerlingen les. En in de komende maanden maart en april biedt hij aantrekkelijk geprijsde lespakketten, waar bij aanschaf ervan ook nog eens een proefles gratis is!

Eigenlijk kon een eigen rijschool ook niet uitblijven. In dit vak is Bjorn een kanjer en geliefd bij zijn leerlingen. Het is een plezier om bij Bjorn van Simpelweg te lessen. Hij spreekt de taal van zijn leerlingen en weet hen op een efficiënte en prettige wijze te motiveren. Bijzondere aandacht is er voor leerlingen met faalangst.

Bjorn van Rijschool Simpleweg hanteert flexibele lestijden. Het is mogelijk om zowel overdag als 's avonds en ook op de zaterdag te rijden. Theorie kan worden gevolgd via internet volgens de speciale iTheorie. Eventueel aangevuld met een extra boek van de rijschool.

Het werkgebied van Rijschool Simpelweg is Arnhem en Lingewaard en omgeving. Meer informatie staat op de website www.rijschoolsimpleweg.nl. Met ook filmpjes over zowel de gang van zaken tijdens het theorie- en praktijkexamen. "Ik verwelkom je graag bij Rijschool Simpelweg en wens je alvast veel rij-plezier!", aldus Bjorn Lodder.

Rijschool Simpelweg, Ulvenhoutstraat 22, Arnhem; www.rijschoolsimpelweg.nl; 06 43729029.

Goudsmederij Puur Ambacht Starter van het Jaar 2017

HUISSEN - Op 30 januari maakte Joep van Hoek, Accountmanager MKB van Rabobank Oost Betuwe, de winnaar van de titel 'Starter van het Jaar 2017' bekend. Goudsmederij Puur Ambacht uit Huissen heeft de meeste stemmen van het publiek gekregen en mag zich Starter van het Jaar noemen!

'Wij zijn totaal overdonderd, want we hadden deze titel niet verwacht', aldus een verraste Anke Boerstal. 'We hadden wel wat ruchtbaarheid aan onze nominatie gegeven, maar dat er ook daadwerkelijk mensen op je bedrijf gaan stemmen, is hartverwarmend. Deze prijs is een mooie opsteker voor ons harde werken.'

Onderscheidend vermogen

Na lang dromen en klussen openden Anke Boerstal en Rony Ebben in 2016 de deuren van Goudsmederij Puur Ambacht in Huissen. Rony: 'Ons onderscheidend vermogen ligt in de aandacht voor onze klanten. Hun wensen moeten ze terug kunnen zien in een ring, hanger of armband. Een sieraad is zo ontzettend persoonlijk, dus daarom nemen we voor elke klant uitgebreid de tijd.'
Joep van Hoek: 'Wat dit bedrijf nog meer zo bijzonder maakt is dat er in de winkel een open atelier is waar hun klanten kennis kunnen maken met het oude ambacht. Er is echt nagedacht over beleving.'

Bij de verkiezing Starter van het Jaar wordt er elk kwartaal een veelbelovende startende ondernemer genomineerd die zich onderscheidt van de andere bedrijven. In 2017 ging de eer achtereenvolgens naar Goudsmederij Puur Ambacht, Carwash Loman Heteren, Zilverzorg en Online Assistants. Startende ondernemers zijn de ondernemers van de toekomst. Met deze verkiezing wil Rabobank Oost Betuwe hen een vliegende start te geven.

Dé Smaakcateraar 200e beroepsbeoefenaar Beroepenfeest Betuwe On Stage

Dé Smaakcateraar ontvangt taart (foto: B. Egelmeers) B. Egelmeers

GENDT - Afgelopen week meldde zich de 200e beroepsbeoefenaar voor vmbo Beroepenfeest Betuwe On Stage aan. Om dit te vieren brachten Nikkie en Aulona, derde jaars vmbo-leerlingen van OBC Huissen, een feestelijke taart naar Dé Smaakcateraar in Gendt. Dit bedrijf is één van de tweehonderd deelnemers aan dit beroepskeuze en netwerkprogramma voor vmbo-leerlingen.

Nikkie en Aulona reageerden verrast op het bordje op de parkeerplaats 'Leuk dat u er bent'. Er ontstond een verrassend gesprek tussen de leerlingen en eigenaar Roy Tinneveld en sales en operationsmanager Pascal Sisnaiski. Gastvrijheid zit de beide heren duidelijk in de genen en ze boden de leerlingen een rondleiding aan: “Het draait hier om details. Details waardoor anderen genieten van een mooi feest”, zegt Pascal. Roy vertelt “ Wij begonnen hier zeven jaar geleden, met één keuken”. Dat is nu niet meer voor te stellen. Het bedrijf groeit snel. “Met de feestdagen zie je je collega’s meer dan je familie. Het is daarom belangrijk dat je het goed met elkaar kunt vinden en elkaar helpt.”

De organisatie zoekt nog een kapster, schoonheidsspecialiste, bakker, medisch assistente, klasse-assistent, dierenverzorger en brandweer. Heeft u dit beroep? U maakt onze leerlingen blij wanneer u meedoet. Beroepenfeest 27 febuari. Doe Dag 15 maart. Aanmelden via www.betuweonstage.nl. Vragen: mail@betuweonstage.nl.

Beursdag specifiek voor hengelsport bij Welkoop Huissen

HUISSEN - De hengelsportafdeling in de winkel is al niet meer weg te denken, John en Marcel zijn ruim tien jaar geleden met een paar meter in de winkel begonnen, maar inmiddels is deze uitgegroeid tot een volwaardige hengelsportafdeling op 150m2 vloeroppervlakte.

Met een zeer uitgebreid assortiment voor karper-, roof-, witvisser en recreanten. Er is voldoende kennis in huis om, waar nodig, vissers van het juiste advies en service te voorzien. Op de beursdag zaterdag 24 februari staan verschillende activiteiten op stapel; zo kunnen er tot en met 23 februari overtollige hengelsportartikelen ingebracht worden door particulieren voor de tweedehandsbeurs. Deze zullen dan 24 februari aangeboden worden.

HSV St. Petrus is aanwezig met een stand. Zij geeft onder andere informatie over de viswateren, vergunningen en viswedstrijden. Evezet visvoeders geeft advies en tips over methodvisserij en wedstrijdlokvoeders; HollandBaits voor de karpervissers. Verder zijn er op deze dag veel aanbiedingen en wordt er twintig procent korting verleend op het gehele hengelsport assortiment. "We begroeten u graag op deze dag; de koffie staat voor u klaar", aldus het team Welkoop Huissen.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 10 februari

19.00 uur: OLV van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

19.00 uur: H. Johannes de Doper Indoornik, woord- en gebedsviering, Liturgische Werkgroep, R.K.G.K.I.

19.00 uur: St. Leonardus Oosterhout, eucharistieviering, F. Bomers, Musica Nova

Zondag 11 februari

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, V. Bulthuis, Gemengd koor De Levensbron

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor

11.00 uur: Maria Geboorte Driel, woord- en communieviering, Liturgische werkgroep, Cantorije, Carnavalsviering

11.11 uur: H. Martinus Gendt, woord- en communieviering, pastoraatsgroep, Lef, Carnavalsviering

11.00 uur: St. Willibrordus Herveld, woord- en communieviering, alle koren, Carnavalsviering

10.00 uur: Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, F. Bomers, Young at Heart, Carnavalsviering

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Inschrijving speelgoed- en kledingbeurs in Gendt

GENDT - Op zaterdag 17 maart houdt Speelotheek 't Gentje een beurs voor speelgoed en kinderkleding. Op deze beurs kunnen baby-artikelen, zomerkleding in de maten 74 tot en met 176, 34-36 en xxs, xs en s worden aangeboden. Ook kan carnavalskleding en speelgoed verkocht worden. De wijze van inschrijven is als volgt.

Als u artikelen op deze beurs wilt verkopen, kunt u vanaf 9 februari langskomen op de speelotheek. U krijgt dan een inschrijflijst, prijskaartjes en een handleiding zodat u thuis alle artikelen kunt inschrijven en voorzien van een code en de prijs. Er wordt één lijst van maximaal 60 artikelen per inschrijver verstrekt. Iedereen die een inschrijflijst wil, moet persoonlijk langskomen. De inschrijving start op vrijdag 9 februari. De week van 10 tot 17 februari zijn we gesloten ivm de carnavalsvakantie. Op maandag 19 februari zijn we weer geopend en kunt u weer terecht om lijsten op te halen.

De speelotheek is gevestigd bij Integraal KindCentrum de Vonkenmorgen, Schoolstraat 1 (ingang kerk/ voliëre) in Gendt. De openingstijden zijn: maandag van 18.00 tot 19.00 uur en vrijdag van 16.00 tot 17.00 uur. De te verkopen spullen levert u aan op vrijdag 16 maart vanaf 9.00 uur in de Providentia. Na afloop van de beurs haalt u de opbrengst van de verkochte artikelen samen met de overgebleven spullen op. Ook is er de mogelijkheid om niet verkochte artikelen te schenken aan een goed doel.

De opbrengst van de beurs wordt gebruikt voor de aanschaf van nieuw speelgoed en het organiseren van activiteiten voor kinderen zoals de straatspeeldag. De beurs vindt plaats op zaterdag 17 maart van 10.00 tot 12.00 uur in zaal Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt.

Veel activiteiten tijdens carnaval in Huissen

Optocht 2017. (Foto: Gerdien Jansen)

HUISSEN - Traditioneel is ‘de kom’ weer het podium voor diverse activiteiten tijdens het carnaval. Van zondag tot en met dinsdag vinden er activiteiten plaats die al lange tijd bij het Huissens Carnaval horen.

Als vanzelfsprekend trekt de optocht op carnavalszondag weer door Huissen. Het omdraaien van de route is vorig jaar dusdanig goed bevallen, bij met name de deelnemers, dat de optochtcommissie heeft besloten de route te handhaven. Om 14.11 uur zal het startschot klinken, waarna de stoet rond de klok van 15.30 uur bij De Gouden Engel zal zijn voor de prijsuitreiking die om 16.00 uur aanvangt.

Blaasfestival

Tijdens het frusjoppe op maandag zullen weer diverse blaaskapellen te horen zijn. Met De Gouden Engel als basis zullen deze blaaskapellen tussen 13.00 en 17.00 uur in de kom te horen zijn. Vanaf 17.00 uur zullen deze kapellen in De Gouden Engel strijden om het Blaaskapellen kampioenschap van Huissen. De winnaar zal worden bepaald door publiek en natuurlijk het hof van De Kraonige Zwaone.

Ganstrekke en Bierbahn

Een andere traditie die weer plaats zal vinden is het ganstrekke. Net als voorgaande jaren zal café De Dijk de plaats van handeling zijn. Vanaf 12.00 uur kunnen potentiële ganzekoning(innen) zich inschrijven. Deelname is gratis. Naast het ganstrekke zal bij De Buitenpoort weer de opvolger van het biersjouwe, de bierbahn, opgesteld worden. Inschrijven hiervoor start om 13.00 uur bij De Buitenpoort.

Win tablet bij Kindercarnaval in De Valom

De Kraonige Zwaone.(Foto: Tom Levels)

HUISSEN – Dinsdag 13 februari is er weer Kindercarnaval in De Valom. Onderdeel van deze Kindercarnaval is de jaarlijkse playbackshow voor en door de kinderen.

Sinds jaar en dag barst op dinsdagmiddag het Kindercarnaval los in Huissen in de feesttent van De Valom. Het wordt een wervelende middag. Met onder meer: een optreden van HJC De Krössels en de Zwaoninnekes. Ook zijn er diverse jeugdprinsen en prinsessen te bewonderen. Dit jaar is er weer een optreden van een bekende clown te bewonderen: Clown Click! De presentatie van deze dag wordt verzorgd door de president van HJC De Krössels: Guus Hopman.

Via de website www.dekraonigezwaone.nl kun je je opgeven voor de playbackshow (onder het kopje webshop staat het formulier). Durf jij op het podium voor honderden fans op te treden? Kleur jij de carnavalskleurplaat in en lever je deze voor 15:00 uur tijdens de Kindercarnaval in? Dan maak je kans op een 10” tablet! De winnaar wordt aan het einde van de middag bekend gemaakt. Je kunt de kleurplaat downloaden op de website van De Kraonige of ophalen bij Van Monique in Huissen.

De middag start om 14:00 (vanaf 13:30 is de zaal open) en duurt tot ongeveer 16:00 met een afterparty tot uiterlijk 17:00 uur. Het entree is twee euro- per persoon. Als het afgelopen is, is er nog een verrassing voor alle kinderen!

Ingezonden brief

Containers Bemmel.(Foto: Toon Otters)

Hebben deze containers een invalidekaart?

Dit is mij gisteren 30-1-2018 bij verzorgingshuis Liduina opgevallen. Dat deze containers met dranghekken waren geplaatst op een invalideparkeerplaats. Worden deze nu ook weggesleept. Ik heb met Gemeente Lingewaard gebeld er werd mij beloofd dat ze spoedig werden verplaatst. Ik was vanmorgen weer bij Liduina en wat schets mijn verbazing ze stonden er nog. Er zijn veel klachten bij Liduina gemeld dat het nergens op lijkt. Als er een auto staat zonder invalidekaart krijgt men een boete van 370 euro. Krijgt de Gemeente Lingewaard nu ook een boete?

Toon Otters

Jumping fitness in Gendt

GENDT - Petra A. (40) is afgelopen dagen druk bezig geweest met de voorbereidingen in zalencentrum De Leemhof in Gendt. 6 februari is namelijk de kick-off van haar trampoline lessen.

Trampolinespringen is helemaal hip en je wordt er verslaafd van, verzekert de Bemmelse. En dat is niet voor niets, want je springt op de gaafste hits van toen en nu. Jumping fitness is geschikt voor iedereen, ongeacht de leeftijd, gewicht of fysieke conditie. Jumping is vooral gericht op een betere conditie en sterkere been-en corespieren. Door trampolinespringen belast je minder de gewrichten en verbeter je de balans en coordinatie van het lichaam. En zo zijn en nog meer voordelen, zoals weining belastend voor je knieen en minder kans op blessures!

De lessen worden gegeven vanaf 6 februari, liefst vijf keer per week! Dus genoeg kans om mee te doen! De poster met meer informatie is te vinden bij De Leemhof.

Midwinterdiner van Rotary Lingewaard

Midwinterdiner 2018: Een zaal vol tevreden gasten. (Foto: Bouke Lolkema)

BEMMEL - Op 27 januari heeft voor de elfde keer het traditionele midwinterdiner van Rotary Lingewaard plaatsgevonden. Bijna honderd alleenstaanden van 65+ in de gemeente Lingewaard kwamen naar het diner in OBC Essenpas.

Dit jaar waren er vele nieuwkomers waarvan er één zei: "Dit is nog eens wat anders dan alleen tegenover de tv je avondmaaltijd te nuttigen”. De tafelschikking was op basis van hobby’s van de deelnemers wat sneller leidt tot gesprekken. Ook dit jaar is het diner weer mede mogelijk gemaakt door opbrengsten van het jaarlijkse Lingewaards Dictee, een bijdrage van de stichting Maatschappelijke GezondheidsZorg (MGZ) en Buitenpoort Catering.

Zoals gebruikelijk was er ook ruimte voor vertier. Rotary Lingewaard had een boeiende quiz gemaakt over het Lingewaardse nieuws van het afgelopen jaar. Daarna was het podium voor een enthousiast Popkoor 2000 en werd er meegeklapt en gezongen. Een primeur dit jaar was een goochelaar die tijdens het diner zijn kunsten met kaarten en munten vertoonde. Tussen dit alles door loopt als rode draad het doel van Rotary om mensen bij elkaar te brengen. De eerste afspraken tussen gasten om elkaar na het diner nogmaals te treffen zijn al gemaakt. Uiteindelijk is dat ook wat Rotary Lingewaard met deze avond wil bereiken. Al met al was het een geslaagde avond. De vele dankbare reacties aan het einde van de avond maken de organisatie meer dan de moeite waard.

Foto’s van het midwinterdiner zijn binnenkort te vinden op www.rotarylingewaard.nl. Het volgende evenement van Rotary Lingewaard is het Lingewaards Dictee op vrijdag 8 juni.

Ladies' Night gespeeld door toneelclub Sur Scène

BEMMEL - De nieuwe Bemmelse toneelclub Sur Scène bestaat uit acht enthousiastelingen. Het debuut is op 3 en 4 maart in De Kinkel Bemmel. Het blijspel Ladies’ Night onder regie van Anneke van Rijswijk is zeker niet voor dames alleen!

Een groep vriendinnen komt wekelijks bij elkaar voor een gezellige avond bij één van de meiden thuis. Wanneer één van de vriendinnen in een scheiding verwikkeld lijkt te raken, komen de onderlinge relaties onder druk te staan. De zeer verschillende vriendinnen reageren elk op hun eigen wijze. Na de ontmoeting met twee bijzondere buurmannen lijkt de chaos compleet. Of toch niet…

Zaterdag 3 maart 20.00 uur en zondag 4 maart om 14.00 uur. Kaartjes voor beide voorstellingen zijn verkrijgbaar bij DIO Van Appeldoorn, Dorpstraat 45, Bemmel. In de voorverkoop kosten ze zes euro. Uiteraard ook aan de kassa te verkrijgen voor 7,50 euro. Aan de kassa uitsluitend contant.

Effe d'r uut in Gendt!

een kijkje in de natuur. (Foto: Henny Campschroer)

GENDT - Bent u ouder en niet meer in staat om heel gemakkelijk zelf onder de mensen te komen, kom dan mee doen met Effe d’r uut.

"Elke derde dinsdag van de maand zijn we bij elkaar in het Hof van Breunissen in Gendt om gezellig samen koffie te drinken, bij te praten en eventueel samen spellen te doen. Bijna altijd kun je ’s ochtend in gesprek met iemand rond een bepaald thema en in de middag hebben we gezamenlijke activiteiten. Tussen de middag eten we met zijn allen in het restaurant. De kosten voor dit dagje uit zijn 10 euro.
U moet zich wel aanmelden. Dit kan tot de vrijdag voor de bijeenkomst bij de balie van Sint-Jozef, telefoon 0481 421338.

Wilt u eerst meer informatie bel dan met Henny Campschroer: 0481 421758."

Vrijwilligers gezocht voor kasteel

DOORNENBURG - Kasteel Doornenburg wordt jaarlijks bezocht door vele bezoekers die meer over ons Middeleeuwse kasteel en haar geschiedenis willen weten. Deze bezoekers variëren van dagjesmensen tot gereserveerde groepen en van kinderfeestjes tot (basis-)scholen, die op gezette tijden een rondleiding willen volgen.


"Daarvoor zijn wij op zoek naar enthousiaste gidsen voor de diverse rondleidingen. Denk hierbij aan: - Kinderfeestjes die doordeweeks en in het weekend geboekt worden. - Scholen die doordeweeks langs komen. - Feestgangers die hun feest uitbreiden met een rondleiding. - Bedrijven die hun presentaties en bedrijfsuitje met een rondleiding combineren. - Toeristen / dagjesmensen die het kasteel willen bezoeken.
Daarnaast zijn wij ook op zoek naar kaartverkoop medewerkers die de bezoekers van het kasteel als eerste ontvangt.
Wat bieden wij: een leuke manier om vrijwilligerswerk te doen en samen te werken met de andere vrijwilligers - Prettige werksfeer - Inwerkperiode en begeleiding door een medewerker kaartverkoop en voor de gidsen een gedegen opleiding - Vrijwilligerskorting bij evenementen/concerten (vrijwilligerspas)
Wat verwachten wij van een kasteelvrijwilliger? Een gastvrije en hulpvaardige instelling - Representatief door middel van het dragen van middeleeuwse kleding; visitekaartje van het kasteel zijn - Heeft belangstelling voor de geschiedenis van het kasteel - Kan zelfstandig werken en goed communiceren en kan een groep bezoekers toespreken - Goede beheersing van de Nederlandse taal. Talenkennis is een pluspunt, bij voorkeur de talen Engels en Duits - Houdt van bedrijvigheid, is stressbestendig en flexibel - Bereidheid om met andere vrijwilligers periodiek te overleggen - Ziet toe dat de huisregels nageleefd worden.
Lijkt het je leuk om vrijwilliger te worden op een Middeleeuws kasteel? Wil je meer weten over de mogelijkheden, stuur dan een mail naar coordinator@kasteeldoornenburg.nl."

Programma Carnaval Bemmel

BEMMEL - Carnavalsverenigingen De Geintrappers en De Blauwe Pony '81 hebben weer een vol programma voor het Koakelnest tijdens de dolle dagen. Alle festiviteiten worden gehouden in café-bar De Roskam. Hieronder een overzicht van de activiteiten.

Zaterdag 10 februari 11.11 uur sleuteloverdracht. Zaterdagavond 20:30 uur meezingerij met medewerking van Marcel Leijser en Jessica van Krieken en Showcase. Zondag 11 februari 15:00 uur optocht met muziek in de Roskam van Trio Parttime. Maandag 12 februari 14:00 uur boerenbruiloft met muziek van Wim Polman. Maandagavond 20:30 uur carnaval zoals ’t Heurt met medewerking van John van Anholt. Dinsdag 13 februari 14:30 uur seniorenzitting, georganiseerd door De Opperstalmeesters. Dinsdagavond 20:00 uur afsluiting met karaoke-avond met medewerking van Showcase. Alle evenementen zijn vrij toegankelijk. Zondag na de optocht en maandag en dinsdag van 13:30 tot 17:00 uur kindercarnaval bij De Piejassen in De Kinkel.

Hiep - Hiep - Hoera
Deze grote kanjer wordt al weer 4 jaar!
En succes op de basisschool Kristie.

Liefs Opa en Oma xxx

Pepijn, onze stoere
jongen wordt 9 jaar.
Hartelijk gefeliciteerd van
Papa en Willemijn, Cathelijne,
Marjolein en Koen
opa en oma Huissen.

Deze topper staat op de TOP
Frank gefeliciteerd!!
Laura, Anne, Hera, Yvette

Hoera onze vriendin Fenna
heeft haar zwemdiploma A!
Ryan Neil Glenn Roan en Owen

Hiep… Hiep… Hoera…
Anouk heeft haar
zwemdiploma A! Een
dikke knuffel van Mama,
Papa, Isa, Oma en Opa. Xxx

Op 8 februari. En dan is
FELIEN weer jarig . Ze wordt
6 jaar. Gefeliciteerd Anniek
Sandra en Maurice

Johan, gefeliciteerd met
je 50e verjaardag!
'de kouwe kant'

Autivrouwencafé in Arnhem: autisme en relaties (dating)

ARNHEM - Woensdag 7 februari wordt in Zyp25, Zijpendaalseweg 25 in Arnhem, het Autivrouwencafé gehouden. Vrouwen met autisme hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Het thema is 'ASS en relaties (dating)'.

Veel personen met een ASS hebben geen partner. Als je op zoek bent naar een relatie: Weet je welke mogelijkheden er zijn om een partner te vinden? Durf je te reageren op een contactadvertentie of durf jij naar een speeddate te gaan? Als je wel een relatie hebt: hoe heb je dat aangepakt? Ben je er tevreden mee? Doen jullie veel samen of doe je activiteiten ook wel eens alleen? Hebben jullie afspraken gemaakt m.b.t. je (ASS)beperkingen? Een partner dagelijks of geregeld om je heen hebben vraagt veel van een persoon met autisme. Als je dat hebt hoe ga je daar dan mee om. Je bent welkom als je hierover wilt praten met andere mensen met een ASS.

Het Autivrouwencafé wordt elke eerste woensdag van de maand gehouden. Iedere maand zal er een ander thema besproken worden. Om 19.30 uur gaat het café open. Het themagesprek is van 20.00 tot 21.00 uur. Tot 21.30 is er gelegenheid om na te praten. Vooraf aanmelden is niet nodig. De kosten zijn inclusief consumpties vijf euro per avond. Meer informatie staat op www.autivrouwencafe.nl.

Ouders van een Overleden Kind Wandeling voor lotgenoten in Renkum

BETUWE - OOK is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren.

OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben. "Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer.

Voor zondagmiddag 18 februari is er deze keer in de prachtige omgeving van het Renkums Beekdal een wandeling georganiseerd. Tussendoor komen we banken tegen waarop er even gerust kan worden. We ontmoeten elkaar vanaf 13.30 uur bij Landgoed De Beken van Staatsbosbeheer, Nieuwe Keijenbergseweg 174 in Renkum. Hier is gelegenheid om iets te eten en/of een consumptie te nuttigen (voor eigen rekening)

Start van de wandeling (6 km): rond 14.00 uur. Na afloop is er (als u dit wilt) gelegenheid om samen na te praten. Graag ontvangen wij een aanmelding. U kunt bellen met Bettie Elzenaar 06 40875275. (Besluit u op het laatste moment om mee te lopen, dan is dit prima) Broers, zussen, grootouders, familie, vrienden zijn ook welkom. Meer info en activiteiten staan op www.oudersoverledenkind.nl."

Verkoop kaarten lezing Tommy Wieringa

Tommy Wieringa. (Foto: © Keke Keukelaar)

BEMMEL - De Kinkelacademie organiseert op maandag 5 maart om 20.00 uur een lezing in het cultureel centrum De Kinkel in Bemmel, met als gastspreker schrijver Tommy Wieringa.

Kaarten voor deze lezing zijn te bestellen op: www.dekinkel.nl/kinkelacademie.html en bij boekhandel De Toren van Bemmel, Dorpsstraat 42, Bemmel. Prijs inclusief kopje koffie/thee bij aanvang: 12,50 euro.

De kaartverkoop, via de website als ook via de boekhandel De Toren van Bemmel, start op woensdag 7 februari om 10.00 uur.

Koersbal en tai chi tao: lekker spelen en bewegen

ANGEREN - Lekker spelen en bewegen. Dat kan bij de Sasa in het Dorpshuis in Angeren.

Speel mee met Koersbal. Samen met anderen strijden om de ballen met een grote boog, zo dicht mogelijk bij de 'jack', het witte doelballetje te krijgen. Er is nog plaats voor enkele deelnemers. Iedere dinsdag van 13.30 -16.30 uur. Gratis kennismaken en een keer meedoen.

Bewegen. Met Tai Chi Tao maakt u uw lijf en leden losser en wordt u fitter. Er is nog plaats in de groep. Elke dinsdag van 13.30- 14.30 uur. Gratis eerste les.

Heren 2 Zaal MHCBemmel kampioen

Heren 2 MHCBemmel800. (Foto: Sander Schinkel)

BEMMEL - Op 4 februari ging Heren 2 al vroeg op pad. Rond 10.00 speelden zij hun zaalwedstrijd in Enschede tegen Zutphen.

Ondanks dat zij nog een speeldag hebben in februari konden ze bij winst van deze wedstrijd al het kampioenschap veilig stellen. Maar zou dat lukken zo vroeg in de ochtend. Het was een spannende wedstrijd die uiteindelijk met 3 tegen 2 werd gewonnen. De heren 2 van Bemmel zijn hiermee niet meer in te halen en behalen de eerste plek in de poule. De laatste wedstrijden zullen nog in Nijmegen gespeeld worden. Uiteraard is dan het doel 100 procent winst van alle wedstrijden. Geweldige prestatie dit jaar in de zaal van de Heren teams; beiden mogen zij zich kampioen noemen!

Slagwerkgroep muziekvereniging Volharding tweede op NK Slagwerk Ensembles

HUISSEN - Zaterdag 3 februari heeft de slagwerkgroep van muziekvereniging Volharding deelgenomen aan het Nederlands Kampioenschap Slagwerk Ensembles in Assen.

De slagwerkgroep was uitgenodigd om aan dit NK mee te doen voor hun deelname, op 9 december aan het podium concours in Heesch waar zij de hoogste aantal punten van de dag 92,67 punten en onderscheiding hadden behaald waardoor ze zijn gepromoveerd naar de 2e divisie.

Op dit NK kwam de groep uit in de 3e divisie. Zij hadden concurrentie van Dynamic van Euphonia Nijeveen. Na een mooi optreden met de stukken Curse of Tortuga, Who Wil Save Us Now en Elements moest de groep een hele middag wachten op de uitslag. Uiteindelijk is de slagwerkgroep van "Volharding" met 87,68 punten als 2e geëindigd. Dit was 0,65 punten minder dan Dynamic.

De slagwerkgroep is al weer aan het repeteren voor hun volgend optreden op 21 april bij het O.N.S.K. in Barneveld. Allereerst zullen enkele leden van de slagwerkgroep op 14 april deelnemen aan examens slagwerk in Afferden Puflijk. Via www.volhardinghuissen.nl is de vereniging te volgen.

MHCBemmel Meisjes B5 pakt kampioenschap

BEMMEL - Op zondag 4 februari speelde Meisjes B5 haar laatste competitiewedstrijden in de zaal. Natuurlijk liep de spanning voor de wedstrijd op.

Als het team in staat was een wedstrijdpunt te pakken in de twee wedstrijden dan zouden ze al zeker zijn van het kampioenschap. De eerste wedstrijd werd gelijk gespeeld dus de buit was wel binnen. En de tweede wedstrijd werd met 3 tegen 2 gewonnen. Van alle tien wedstrijden geen wedstrijd verloren. Erg knappe prestatie van het team. De meiden staan stralend op de foto. Meiden en coaches/begeleiding van harte gefeliciteerd met dit resultaat!

Meisjes D5 MHCBemmel800 ongeslagen kampioen in de zaal

BEMMEL - Het gezellige en sportieve team Meisjes D5 ging dit weekend weer op pad om te hockeyen in de zaal. Dit keer in Valkenhuizen. De wedstrijd werd gespeeld tegen Ede.

Het doel was winnen uiteraard zodat ze ongeslagen kampioen in de zaal zouden worden. Een beetje zenuwachtig, zowel kinderen als het publiek, begonnen ze aan de wedstrijd. Toen ze op achterstand kwamen gingen ze echt aan de slag en toen werd er gescoord. Maar zeker ook belangrijk om te noemen was de rol van de keeper van Bemmel. Zij heeft een geweldige wedstrijd gekeept. Na een spannende wedstrijd met uiteindelijke winst voor Bemmel werd met bloemen en taart het kampioenschap gevierd.

Inschrijving voor Klifloop

NIJMEGEN-NOORD - Vanaf nu is het mogelijk je in te schrijven voor de leukste hardloopwedstrijd van Nijmegen Noord. Op zondag 8 april organiseert Loopvereniging Nijmegen Noord alweer de 12e editie van de Klifloop.

Om 10:30 u klinkt het startschot voor de 5 km, om 11:30 uur gaan de 10 km-lopers van start en vanaf 13:00 uur zijn de 3- tot en met 12-jarigen aan de beurt voor hun rondje om de Klif. Mis het niet en schrijf je in met korting via www.inschrijven.nl. Kijk op www.klifloop.nl voor de directe link naar het inschrijfmenu en meer informatie.

Koersbal en tai chi tao: lekker spelen en bewegen

ANGEREN - Lekker spelen en bewegen. Dat kan bij de Sasa in het Dorpshuis in Angeren.

Speel mee met Koersbal. Samen met anderen strijden om de ballen met een grote boog, zo dicht mogelijk bij de 'jack', het witte doelballetje te krijgen. Er is nog plaats voor enkele deelnemers. Iedere dinsdag van 13.30 -16.30 uur. Gratis kennismaken en een keer meedoen.

Bewegen. Met Tai Chi Tao maakt u uw lijf en leden losser en wordt u fitter. Er is nog plaats in de groep. Elke dinsdag van 13.30- 14.30 uur. Gratis eerste les.

Eetwinkel Polly krijgt taart van prinses Mirjam

BEMMEL – Afgelopen zaterdag is er weer taart gebakken door de prinsen en prinses van Lingewaard, een traditie die al jaren plaatsvindt bij de Gentenarren in Providentia in Gendt. De Bemmelse prinses Mirjam van het Festijn en adjudant Jan hebben hun creativiteit laten zien met een fantastische creatie.

De taart van het prinsenpaar werd dit keer uitgereikt aan Eetwinkel Polly aan de Klappenburgstraat in Bemmel. Zowel De Geintrappers als De Blauwe Pony ’81 werden gastvrij ontvangen. Prinses Mirjam heeft Rob en Jesper Polman in het zonnetje gezet en hen bedankt voor hun betrokkenheid bij de carnaval.

Meisjes D5 MHCBemmel800 ongeslagen kampioen in de zaal

BEMMEL - Het gezellige en sportieve team Meisjes D5 ging dit weekend weer op pad om te hockeyen in de zaal. Dit keer in Valkenhuizen. De wedstrijd werd gespeeld tegen Ede.

Het doel was winnen uiteraard zodat ze ongeslagen kampioen in de zaal zouden worden. Een beetje zenuwachtig, zowel kinderen als het publiek, begonnen ze aan de wedstrijd. Toen ze op achterstand kwamen gingen ze echt aan de slag en toen werd er gescoord. Maar zeker ook belangrijk om te noemen was de rol van de keeper van Bemmel. Zij heeft een geweldige wedstrijd gekeept. Na een spannende wedstrijd met uiteindelijke winst voor Bemmel werd met bloemen en taart het kampioenschap gevierd.