GN Nijmegen-Noord

21 maart 2018

GN Nijmegen-Noord 21 maart 2018


Het jaarlijkse schaak-concert in Ressen

Welkom op het Nationaal Schaak Concert 2018 te Ressen met muziek, schaak, natuur en heraldiek! (foto: (CCML)) Foto: (CCML)

RESSEN - Welkom op de familiedag van het jaarlijkse schaak-concert zondag 25 maart in het kerkje en de kosterij in Ressen. De eerste lentezondag van 2018 met een gezellige middag vol verrassingen. Let op, want de lenteklok ontwaakt een uur eerder deze zondag...

De gezamenlijke opening start om 13.00 uur met een korte lezing van Kees Schoonenbeek over schaak-muziek. Aansluitend volgt de korte muziek interval-race met de muziek interval-klokjes. Voor jong en oud! Schaak-liefhebbers kunnen daarna hun slag slaan in het Triade schaak-toernooi dat om kwart over twee start; graag voor 13.00 uur aanmelden.

Niet-schakers kunnen genieten van muziek, spannende en superleuke creatieve heraldiek met een cultuurrondje van de schaaktoren ofwel 'de bemmel' en/of een speur-tochtje rondom het erfgoed waar Ouessante schaapjes grazen (een van de kleinste schapenrassen ter wereld). Met dank aan de sponsoren: het Prins Bernhard Cultuur Fonds en ouders waardoor het mogelijk is dat dit unieke nationale evenement doorgang kan vinden met nieuwe schaakklokjes! De muziekklokjes worden gratis in bruikleen gesteld die dag (door auteur/ontwerpers/ontdekkers).

Kom kennismaken met schaken, heraldiek, natuur en muziek op zondag 25 maart te Ressen!! De entree bedraagt vijf euro voor alle verrijkingselementen inclusief programma. Aanmelden mag, voor info zie: www.TalentoMetissimo.nl. Het team en het ouderplatform van ANBI Stichting T. Metissimo zetten zich vrijwillig in voor talentontwikkeling in Beta, Natuur & Cultuur voor jong en oud(er), binnen & buiten school.

Jeugd Egerländerkapel zoekt jonge muzikanten!

BEMMEL - Egerländerkapel De Leemkuulers uit Bemmel bestaat dit jaar 25 jaar. "Ter gelegenheid van ons jubileumjaar willen we graag een speciaal orkest laten optreden. Daarom willen we graag eenmalig op projectbasis een jeugdkapel opzetten."

"Je bent welkom als je een jonge muzikant bent tot ongeveer 16 jaar, lid van een muziekvereniging uit de gemeente Lingewaard, Er worden nummers gespeeld uit het Böhmische en/of Mährische repertoire." De repetities zijn in De Kinkel in Bemmel op vrijdagavond
van 18.30 - 19.30 uur. Het optreden is tijdens het Internationaal Kapellen Festival Bemmel op zondag 15 juli. Duur van het concert 15 tot 20 minuten en er zullen vijf tot zes nummers gespeeld worden.

"Mocht je vragen hebben dan kan je een mail sturen naar jeugdegerlanderkapellingewaard@gmail.com. Je kan natuurijk ook een van onze muzikanten bellen: Wilma Altena 06 22573427, Elly Tamboer 06 36320919 of Henry Meijer 0646173659. Deelname is gratis. Jij doet toch ook mee?"

Brons op kwartfinale NK turnen

Podiumfoto: Lieke Meulenberg op de derde plaats (foto: GV Elistha) Foto: GV Elistha

ELST - Afgelopen zaterdag turnde Lieke Meulenberg haar landelijke kwartfinale tweede divisie in Leek, en sleepte hier de bronzen medaille binnen.

Met een gespannen start zette zij een prachtige oefening neer op haar eerste onderdeel, vloer. Op sprong liet zij zien dat een hoge moeilijkheidsgraad niet nodig is om in de top te presteren. Simpel maar perfect turnde zij hier een half-in half-uit. Ook op brug liet Lieke zien dat netheid haar sterkste punt is. Op balk resulteerde haar wedstrijdoefening met een val, waardoor een podiumplaats van de baan leek te zijn geschoven. Maar door het turnen en afronden van een nagenoeg foutloze oefening op dit toestel, bleek een podiumplaats toch haalbaar. Het is een bizarre en ongekende prestatie om dankzij een val op een wedstrijd, in het eerste jaar van deze hoge divisie, nog steeds aan de top te kunnen blijven staan. Op naar de halve finale van het Nederlands kampioenschap!

KNVB schoolvoetbaltoernooi

ELST - Voor de eerste keer vindt het schoolvoetbaltoernooi plaats bij Elistha. Op woensdag 21 maart spelen de meisjes in zeventallen, op woensdag 28 maart en woensdag 4 april spelen de jongens in elftallen.

De finale (jongens en meisjes) wordt op woensdag 11 april gespeeld. Het toernooi begint om 14.30 uur en eindigt rond 18.00 uur. Er doen 20 meidenteams en 17 jongensteams mee, van 12 scholen uit de Overbetuwe. Iedereen is welkom om de voetballers aan te moedigen. Ouders, opa’s, oma’s, meesters en juffen. De kantine op De Pas 5 is open.

De sportbus van www.overbetuwebeweegt.nl staat op 21 maart en 11 april bij Elistha. Deze bus zit vol met uitdagende sport- en spelmaterialen. Voor broertjes, zusjes, vriendjes en andere belangstellenden gaan studenten hiermee aan de slag. Er kan de hele middag worden gesport op een van de voetbalvelden. "Mocht je zin krijgen om bij Elistha te gaan voetballen: er liggen flyers klaar om mee te nemen."

ZVO actief op derde Swimkick

(foto: W.Filippo) Foto: W.Filippo

ELST - De jongste zwemmers van de Zwemvereniging Overbetuwe (ZVO) hebben deelgenomen aan de derde Swimkick in Nijmegen.

Eva Meande zwom sneller op de 25m schoolslag en de 25m vrije slag. Emma Biesheuvel, Berber McCarthy, Isis Lamers en Mila Hof, Sarah Meande, Floor Kooij, Nataly Dulos, Elke van Dorst, Amber Martens en Diede Hof deden mee aan de 50m schoolslag en verbeterden zich allen op de 50m vrije slag. Bij de jongens deden Joost Pollmann, Mees Huibers en Thomas Natte mee op de 50m schoolslag en 50m vrije slag. Wessel van Dorst en Mees Huibers zwommen een persoonlijk record op de 50m vrije slag. Wessel zwom ook nog sneller op de 50m schoolslag en werd tweemaal eerste.

Sem Teunissen en Enna Lamers kwamen uit op de 50m vlinderslag en de 100m schoolslag. Sem was op deze afstanden steeds de snelste en Enna verbeterde zijn bestaande beste tijden. De 50m vrije slag en 200m wisselslag gaf Odo McCarthy, Finn Foekens en Gyan Spaan als deelnemers met persoonlijke records. Op de 200m wisselslag verbeterde Gyan Spaan ook zijn beste tijd. Odo werd op deze afstanden eerste.

Emma Altena kwam uit op de 100m vrije slag en 100m vlinderslag en verbeterde haar persoonlijke beste tijd op deze afstanden. Mats van der Rijst deed mee op de 100m vlinderslag en zwom meer dan 25 seconden sneller op de 400m vrije slag. Juliët Matser en Kim van Veenendaal startten op de 50m vrije slag en de 200m wisselslag. Kim verbeterde zich op de 50m vrije slag en Juliët op de 200m wisselslag. Tenslotte waren er nog goede prestaties bij de estafettes.

Kerken in actie op Lentekriebels

ANGEREN - De protestantse kerken van Angeren, Lent, Oosterhout, Ressen-Doornik, Bemmel en Gendt-Doornenburg hebben een project geadopteerd, waarvoor ze op verschillende manieren geld proberen in te zamelen.

Het project heet 'Met noten uit de nood'. "We ondersteunen hiermee boerinnen in het noorden van Ghana, die een inkomen verdienen met het oogsten en verwerken van de noten van de kariteboom. Uit deze gemalen en gekookte noten, ontstaat een soort boter, die verwerkt wordt in allerlei cremes voor de cosmetische industrie. Aan een spaaractie is door alle gemeenteleden deelgenomen en deze actie is onlangs afgesloten. Nu komen vrijwilligers van de gezamenlijke kerken opnieuw in actie op 8 april tijdens de 'Lentekriebels' in Angeren.

In verschillende kramen wordt koffie, thee en limonade met iets lekkers verkocht. Ook worden er poffertjes gebakken en zijn er kramen met tweedehands boeken, noten, plantjes, allerhande kleine spullen en zelfgemaakte artikelen zoals kaarten en jam. "Wij hopen dat iedereen naar de 'Lentekriebels komt en ook naar het kerkplein van de protestantse kerk aan de Molenstraat, om ons project 'Met noten uit de nood' te ondersteunen."

Voeding is feest dit jaar!

NIJMEGEN - Voedsel wordt steeds belangrijker voor het afremmen van de klimaatverandering. Daarom is het een van de thema's in het kader van de Nijmeegse Green Capital in 2018.

Iedereen (ook uit de omgeving!) kan meedoen en inspiratie opdoen voor lekker, gezond en klimaatvriendelijk eten, én kennis maken met allerlei initiatieven die al in of rondom Nijmegen bestaan. Doe mee aan kookworkshops, wildplukken, zelf kweken, een graanwandeling, ga mee naar een zefloogst-moestuin of voedselbos, et cetera: elke maand wat anders...

"Heb je iets met voeding of wil je er meer over weten? Doe mee en win! Ga naar www.samengezondetennijmegen.nl en doe mee! Je maakt dan kans op een bijzondere workshop bij Kiemkracht in oktober. Als je je via de site aanmeldt voor de nieuwsbrief blijf je van alles op de hoogte. Contact: info@samengezondetennijmegen.nl."

Verhalentocht: Het verdwenen dorp

Kampvuur (foto: De Bastei) Foto: De Bastei

LENT - Wist je dat er ooit een dorp was in de polder tussen Lent en Bemmel in? Het kolkende water van de rivier heeft het dorp heel lang geleden verzwolgen, toen de dijken plots doorbraken. Dit is een van de verhalen die je kunt horen tijdens een spannende verhalentocht op woensdag 21 maart. We wandelen een mooie route over de dijk en door de polder bij Lent. Deze tocht is speciaal voor kinderen tussen 6 en 10 jaar. Deelname kost drie euro.

Je hoort ook meer over steenuiltjes die hongerig zijn, verliefde ooievaars en de Waal die bevroren was, zodat je van Nijmegen naar Lent kon lopen! En bij verhalen hoort natuurlijk ook een kampvuur! Na het wandelen verzamelen we rond het warme vuur en wacht er iets lekkers. We zijn benieuwd naar jouw spannende natuurverhaal!

We starten om 14.30 uur bij het Sprokkelbos in Lent en eindigen om 16.30 uur bij het Wijnfort aan de Bemmelsedijk 4, Nijmegen. Er kunnen maximaal twintig kinderen mee, dus meld je snel aan! Schrijf je vooraf in bij De Bastei via info@debastei.nl of 024 3297070.

Dit is een WaalWoeMi-activiteit. Onder die naam organiseren De Bastei, Dijkmagazijn Beuningen en Bezoekerscentrum De Grote Rivieren het hele jaar door buitenactiviteiten in het rivierengebied in en rond Nijmegen voor kinderen en jongeren. Meer informatie staat op www.debastei.nl.

Spannende competitie voor teams TTV Essentia

BEMMEL - Voor tafeltennisvereniging Essentia uit Bemmel is de competitie enkele wedstrijden onderweg. Tijd om de voorlopige balans op te maken.

Team 1 bezet de een na laatste plaats in de derde klasse, maar door de ruime overwinning tegen de nummer (9-1!) laatst kunnen ze weer omhoog kijken. Mogelijk kunnen ze door goede resultaten op korte termijn één of twee plekken stijgen. Ton Wannet speelt tot nu toe een stabiel seizoen. Hij wist acht van de twaalf wedstrijden in winst om te zetten

Zo mogelijk is de competitie bij het tweede team nog spannender. Weliswaar bezetten ze momenteel de laatste plaats in de vierde klasse, maar het is zo spannend dat zelfs de koppositie nog niet uit zicht is. In twee weken tijd kunnen ze zomaar een aantal plekken stijgen op de ranglijst.
Pascal Schipperheyn en Dick Wismans laten heel degelijk spel zien. Maar ook Adri Leissner en Toon Stinissen hebben mooie wedstrijden binnengesleept. De verwachting is dat het winstpercentage van deze vier toppers nog verder zal gaan stijgen waardoor het tweede team in de middenmoot terecht zullen komen.

Ook zin om eens een balletje te komen spelen? Kom dan op vrijdagavond langs in De Schaapskooi in Bemmel. Om 20.15 uur begint de seniorentraining. Om 21.15 uur is er dan nog de mogelijkheid om vrij te spelen. Meer informatie? Neem dan contact op via info@essentiabemmel.nl of stuur een bericht via de Facebook-pagina.

Toon je talenten op het Elster Open Podium

(foto: Gerard van der Post) Foto: Gerard van der Post

ELST – Zoal gebruikelijk fungeert de bijzaal van Ristorante L’Italiano aan de Smidsstraat 1 in het centrum Elst als locatie voor deze muzikale happening. Iedereen is er op 30 maart welkom vanaf 21:00 uur.

Nog effe: Deze mannen zijn zich bewust van hun beperkte houdbaarheid. Dit is een band met uiteenlopende leeftijden tot wel 74 jaar! Vandaar de naam: Nog effe… Maar net als bij belegen kaas en oude port worden sommige dingen net wat lekkerder als je het even laat rijpen.

De heren hebben een flinke muziekgeschiedenis achter zich: de één meer als bühne- of, studiomuzikant, de ander weer wat meer als componist/schrijver. Hun opgedane ervaring brengen ze maar wat graag als Nog effe aan het voetlicht. Sinds enkele jaren spelen Rob, Gerard, Sascha en Gert samen. Aanvankelijk begonnen ze als een akoestisch Golden Oldies ensemble. Maar na mate de tijd verstreek, bleek dat ze hun muziek steeds meer naar hun eigen hand zetten. Zo ontstond langzaam de herkenbare Nog effe-sound.

Wie interesse heeft om op deze avond op te treden kan zich vóór vrijdag 23 maart melden bij organisator en initiatiefnemer Tonny Dulos via 06 53868766, of via Tonny@muziekinelst.nl.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 24 maart

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, InVoice

19.00 uur: St. Leonardus Oosterhout, eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Leonarduskoor

Zondag 25 maart (Palmpasen)

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering met kinderwoorddienst, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters en M. Sanders, Exotherm, Palmpasenstokken maken en optocht.

10.00 uur: Maria Geboorte Driel, woord- en communieviering, R. Heinen, Enjoy, Palmpasenoptocht10.00 uur: H. Martinus Gendt, oecumenische Palmzondagviering, M. de Bree met werkgroep.
11.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, N. Sales, In B'tween

Dinsdag 27 maart19.00 uur: Zalencentrum De Valom, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Kom naar de open dag van TC Bemmel

BEMMEL - Zin om een leuke en laagdrempelige sport te beoefenen? Dan is tennis misschien wel iets voor jou. Tennis is gezond, ontspannend en je kunt het spelen wanneer het jou uitkomt.Tennisclub Bemmel organiseert op zondag 25 maart een open dag en jij bent welkom!

De open dag is de perfecte gelegenheid voor leden om hun liefde voor de sport te delen met al hun vrienden, familie, collega's en kennissen. En voor niet-leden is het een laagdrempelige en gezellige manier om kennis te maken met tennis en uiteraard met Tennisclub Bemmel.

Programma en mooie aanbiedingen

Van 13.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom om op het tennispark aan de Sportlaan 3a samen een balletje te komen slaan. "Je hoeft alleen maar sportschoenen aan te trekken – de club zorgt voor rackets en ballen. "Op onze open dag verrassen we jou met diverse activiteiten en kortingsacties. Er worden demonstratiewedstrijden gespeeld, er is een Tenniskids funbaan met springkussen en je kunt natuurlijk vrijblijvend een balletje slaan! We geven daarnaast flinke kortingen op de contributie. Kids tot en met 6 jaar worden bijvoorbeeld gratis lid! Ga naar www.tennisclubbemmel.nl voor meer informatie over onze open dag."

Waarom tennis?

In Nederland gaan meer dan één miljoen mensen jaarlijks de baan op en daarmee is tennis de tweede sport van ons land. Of je nu al een tijdje speelt, net begonnen bent of wilt starten: tennis is een uitdagende verenigingssport voor alle leeftijden en alle niveaus. Daarnaast is tennis gezond, ontspannend en je kunt het spelen wanneer het jou uitkomt. Maar tennis wordt nóg leuker als je het met elkaar deelt. Dus kom gezellig naar de open dag. Vragen? Mail naar sec@tennisclubbemmel.nl.

Grote Kerk van Elst open op koopzondag

ELST – Op koopzondag 25 maart is de Grote Kerk van Elst open van 13.30 tot 16.30 uur.

'Loop even binnen! U kunt het interieur van de kerk bezichtigen. Het kerkmuseum met de Romeinse opgravingen is geopend. Ook is er een expositie van Henk van Loenen – 'Dromen en gezichten' – schilderijen en foto’s. Verder kunt u een kaarsje aansteken in de Stiltekapel, is er informatie over de protestantse gemeente en een gratis boekje met activiteiten 2018."

Waar deskundigheid en betrokkenheid, maar bovenal de belangen van de kinderen de hoogste prioriteit hebben! 'Scheiden doe je samen' een ervaringsdeskundig familiebedrijf

BETUWE - Vanaf de oprichting in 2005 heeft Bosveld scheidingsbemiddeling zich met hart en ziel ingezet voor de kinderen die te maken krijgen met de scheiding van hun ouders. Bosveld heeft een eigen kindercoach (dochter Denise), om zo kinderen een plek te geven waar zij "gehoord en gezien worden". Uniek is dat deze gesprekken ook bij de kinderen thuis kunnen plaatsvinden.

Uiteraard moet er meer geregeld worden rondom een scheiding. Samen met de mediator moet er over allerlei (financiële) zaken gesproken worden. Met name vraagstukken rondom de eigen woning, alimentatie en pensioen zijn belangrijke onderwerpen. Alle financiële, juridische en fiscale kennis binnen Bosveld scheidingsbemiddeling wordt op hoog niveau 'up to date' gehouden. Maar ook de afspraken rondom de zorgverdeling van de kinderen zijn een zeer belangrijk onderdeel van uw scheiding. Inge Bosveld en haar dochter Denise hebben veel kennis en ervaring op dit gebied en zetten zich met hart en ziel in om voor beide ouders en de kinderen, in overleg met ouders en soms ook de kinderen (afhankelijk van hun leeftijd), de meest optimale zorgverdeling te creëren.

Alle financiële afspraken worden vervolgens door ons in een echtscheidingsconvenant of vaststellingsovereenkomst vastgelegd en de afspraken over uw eventuele minderjarige kinderen in een zorgplan. Wij weten vanuit onze eigen ervaringen ook dat een scheiding de nodige emoties met zich mee kan brengen. Tijdens de mediationgesprekken is er bij ons ook ruimte om deze emoties bespreekbaar te maken. Ook dit maakt immers onderdeel uit van een scheidingsproces.

Wilt u uw scheiding goed regelen en snel weten waar u financieel aan toe bent, kijk dan voor meer informatie over onze zeer complete dienstverlening, of het aanvragen van een kosteloos kennismakingsgesprek op onze website: www.scheidendoejesamen.nl of bel naar het algemene nummer: 0481 700215.

Gewijzigde openingstijden Mattijssen Verf & Wonen

BEMMEL – Er is steeds meer vraag naar het vernieuwde concept van Mattijssen; advies van een professionele interieurstyliste aan huis. Dat is een van de redenen om de openingstijden van de winkel aan te passen per 2 april. Met deze aanpassing kan een efficiëntere planning worden gemaakt, waardoor er ook in de winkel meer tijd kan worden vrij gemaakt voor de klant.

Men komt er speciaal voor naar Mattijssen; voor het deskundige advies van vakmensen. Niet alleen verf en behang maar ook handige tips vliegen er over de toonbank. De medewerk(st)ers van Mattijssen hebben allemaal goede kennis van zaken en daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Wat ooit begon als een schildersbedrijf is uitgegroeid tot een modern totaalconcept voor alles wat met verf en wonen te maken heeft. Het is er dan ook druk.

'Met deze aanpassing in onze openingstijden creëren we een betere bezetting in de winkel waardoor wachttijden tot het minimale worden beperkt', aldus Sabine Janssen. 'Bovendien slaat het vernieuwde concept 'Interieurstyliste aan huis' enorm aan waardoor onze stylisten steeds vaker op huisbezoek gaan.' Door bij de klant thuis te gaan kijken kan de styliste echt een advies op maat geven. 'We willen onze klanten graag het 'Yes!'-gevoel geven', zegt Sabine lachend. 'Onze klant helpen durven, dat is onze uitdaging. Vaak weet iemand wel wat zij of hij mooi vindt, maar hebben ze iemand nodig om te helpen het ook echt te realiseren.'

Voor 69 euro komt een interieurstyliste aan huis, maar dat bedrag wordt weer verrekend als je vervolgens bij Mattijssen slaagt! Afspraak maken? Bel: 0481 464214 of kom langs aan de Dorpsstraat 22 in Bemmel. Vanaf 2 april geopend op di. t/m vr. van 10.00 tot 17.30 en za. van 9.30 tot 17.00 uur. (www.mattijssen.com)

Archeologische opgravingen

NIJMEGEN-NOORD - De afgelopen twintig jaar heeft er veel en grootschalig archeologisch onderzoek plaatsgevonden binnen de regio Oosterhout-Slijk-Ewijk en Valburg en ook Nijmegen-Noord. Hierover wordt dinsdag 27 maart om 20.15 uur in café De Viersprong in Valburg, een lezing gehouden door regio-archeoloog Joris Habraken.

De aanleiding hiervoor zijn diverse ontwikkelingen zoals de bouw van nieuwbouwwijken, Park15 en de geplande verbreding van de A15. Het onderzoek heeft geleid tot nieuwe inzichten in het archeologisch rijke verleden van deze regio. Tijd dus voor een update!

Succes voor menners op kampioen- schappen van mendistrict Oost

BETUWE - Op 10 maart vonden de district kampioenschappen van het mendistrict Oost plaats in Ermelo.

Marije van der Graaff uit IJzendoorn, wist daar met haar Friese merrie Bjokke van de Walenhoek het kampioenslint in de wacht te slepen in de M dresssuur met een gemiddelde van 195,5 punten. Judian Zaaijer uit Ommeren was geselecteerd in de L vaardigheid met haar Arobofriese merrie, Jani van de Koren hoeve. Judian had helaas 1 balletje en wat tijdoverschrijding, maar dat was toch voldoende om reserve kampioen te worden. Beide mensters uit de Betuwe komen uit voor PSV de Roskam.

Volgende week vindt voor de pony's de kampioenschappen plaats in Nijkerk. Daar mogen van deze vereniging in de vaardigheid Tony Gorissen, Ingrid van Cleef en Joan van Rijn starten.

Tandprothetische Praktijk Primi Dentes: Uw specialist in natuurlijke gebitsprotheses

ARNHEM - "Heeft u last van uw gebitsprothese? Een kapotte gebitsprothese? Is uw kunstgebit toe aan vervanging? Voor alle tandprothetische zorg kunt u bij ons terecht."

"Ruim tien jaar vervaardigen wij met trots gebitsprotheses voor tandartspraktijken in de wijde omgeving, die belang hechten aan kwaliteit en aan tevredenheid van hun patiënten. Sinds enkele jaren bieden wij eveneens tandprothetische zorg op maat voor iedereen die een kunstgebit draagt of wenst te dragen.

Wij vervaardigen uw gebitsprothese vanaf het aanmeten tot het eindresultaat. U heeft geen verwijzing van uw tandarts nodig. Als patiënt staan uw wensen centraal. Samen met u willen we het hoogst mogelijke eindresultaat behalen. Primi Dentes staat voor kwaliteit, dit betekent dat wij werken met de beste materialen en de meest hoogwaardige technieken. We bieden informatie over de hygiëne en het onderhoud van uw kunstgebit. Voor tandheelkundige zorg en onderhoud van uw implantaten, werken we samen met meerdere specialisten binnen hetzelfde pand.

Om onze praktijk en onze diensten toegankelijker te maken voor hulpbehoeftige en mindervalide patiënten kunnen zij desgewenst opgehaald worden en weer thuis gebracht. Wenst u meer informatie over verschillende gebitsprotheses? Wenst u een vrijblijvend nazicht van uw kunstgebit?

Kwekerij Arnhem-Nijmegen bestaat twee jaar!

GENDT - Twee jaar geleden begon Bert van Deelen uit Gendt aan een unieke uitdaging: het ondernemerschap. Met zijn kwekerij aan de Langstraat (ook in Gendt!) begon hij met de kweek en verkoop van zomerbloeiers: bloemen die zorgen voor de mooiste kleuren tijdens de warmste maanden van het jaar. "Het unieke is echter dat we er bakken met waterreservoir bij gingen verkopen, zodat dagelijks gieten verleden tijd werd", aldus Bert.

En dat ging goed, vervolgt hij: "Veel mensen zien er het voordeel van in. Ouderen vinden het prettig omdat ze zonder veel moeite genieten van mooie bloemen, jongeren kunnen gerust een paar weken op vakantie zonder om te kijken naar hun planten." Het jubileum wordt dan ook groots gevierd, op zondag 8 april. Met onder andere zeemanskoor Schip Ahoy, springkussens voor de kleinsten onder ons en een verrassing voor iedereen die komt, nodigt hij iedereen uit om langs te komen: "Mensen kunnen alles komen bekijken: van het kweekproces tot een ingerichte woonkamer als eindresultaat, natuurlijk met een hapje, een drankje en een hoop gezelligheid."

Het jubileum van Kwekerij Arnhem-Nijmegen vindt plaats op 8 april van 10:00 tot 17:00 uur aan de Langstraat 46 in Gendt. Meer informatie is te vinden op www.kwekerijarnhemnijmegen.nl.

Sjeng Schalken in De Schaapskooi

BEMMEL - Op uitnodiging van Sport 2000 Snelders uit Elst verzorgt voormalig Nederlands kampioen en nummer 11 van de wereld Sjeng Schalken op maandag 26 maart een tennisclinic in De Schaapskooi in Bemmel.

Sjeng zal persoonlijk aan zo'n 80 deelnemers de fijnere kneepjes van het tennis op meerdere niveaus bijbrengen. De clinic is van 18.00 tot 21.00 uur. Alle deelnameplaatsen zijn inmiddels vergeven, maar u bent welkom om te komen kijken. Niet alleen om Sjeng Schalken aan het werk te zien, maar ook de medewerking van de bekende tennismerken Babolat, Wilson en Head, die met speciale collecties aanwezig zijn, en de tennisshop van Sport 2000 Snelders, die voor deze avond is verplaatst naar De Schaapskooi maken uw bezoek meer dan de moeite waard.

De Schaapskooi bevindt zich aan de Sportlaan 3 te Bemmel. Toegang is gratis. Sport 2000 Snelders heeft een gespecialiseerde afdeling tennis. Tennisspecialist Stefan Nab is tijdens de clinic aanwezig, maar helpt u ook in de winkel en beantwoordt graag uw vragen. Sport 2000 Snelders is gevestigd aan de Dorpsstraat 24 in Elst: www.snelderssport.nl.

Met Boodschappenbus naar markt

Ook thuis ophalen en brengen (Foto: Eddie van Hattum) Foto: Eddie van Hattum

ELST - Op donderdagen is het centrum van Elst extra aantrekkelijk om te bezoeken. Dat kan zijn om te winkelen, de markt te bezoeken of sociale contacten te onderhouden. Helaas is niet iedereen in de gelegenheid het centrum te bezoeken. Lichamelijke ongemakken zijn dikwijls de oorzaak. De Elster Boodschappenbus kan dan helpen.

De bus rijdt iedere donderdag tussen 10.00 en 13.00 uur door Elst en brengt inwoners die daarvoor in aanmerking komen naar het centrum en weer terug naar de instapplaats. Tegen een betaling van twee euro retour. In- en uitstapplaatsen van de boodschappenbus zijn: Tertzio (Bachstraat), Wervershove, Valburgseweg nabij AH, Europaplein en Theater De Kik. "Is het u niet mogelijk naar een instapplaats te komen dan wordt u thuis opgehaald en weer thuisgebracht."

De Boodschappenbus wordt beschikbaar gesteld door Tertzio (Attent). De organisatie van de ritten is in handen van vrijwilligers van de stichting Algemene Hulpdienst Elst. "Wilt u meerijden dan is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dat kan tot uiterlijk op woensdagochtenden tot 10 uur bij de coördinator van de Hulpdienst, bereikbaar op werkdagen tussen 9 en 10 uur onder telefoonnummer 0481 374926."

Film Tulipani te zien bijTheater De KiK in Elst

ELST - De jonge boer Gauke ontvlucht op de fiets het natte Nederland en komt na dagen aan in Zuid-Italië, waar hij uitgeput van zijn fiets valt en liefdevol opgevangen wordt door een plaatselijke 'mamma'. Nadat hij door haar vakkundig opgelapt is met borden pasta, vestigt hij zich aan de rand van het dorp, waar het hem lukt om tulpen te kweken.

Hij wordt een opvallende verschijning in het dorp, een levende legende – maar op een dag is hij verdwenen. Dertig jaar later probeert een Italiaanse politie-inspecteur te achterhalen wat er daadwerkelijk gebeurd is, wanneer een jonge vrouw uit Canada beweert de dochter van Gauke te zijn. Hij krijgt daarbij de hulp van een van de dorpsbewoners die als jongen met Gauke bevriend was.

Tulipani was de officiële openingsfilm van het Nederlands Film Festival. 'Een oer-Hollandse film met Italiaans temperament, origineel en sprankelend', aldus het Nederlands Film Festival. Oscarwinnaar Mike van Diem (Karakter) nam de regie voor zijn rekening en Gouden Kalf-winnaar Gijs Naber speelt de hoofdrol. Tulipani werd gefilmd in Zuid-Italië in de prachtige streek Puglia.

Op donderdag 22 maart om 20:00 uur is de film Tulipani te zien bij Theater De KiK in Elst. Kaarten kosten acht euro (voor Gelrepashouders vier euro) inclusief drankje, zijn te reserveren via www.theaterdekik.nl.

Optredens Mark of Chaos en No Shelter in Herveld

HERVELD - Op 7 april treden Mark Of Chaos en No Shelter op in de Hoendrik in Herveld.

Mark Of Chaos is een band uit Zetten bestaande uit vier bandleden (Julian Grimm op zang/gitaar, Tom de Laak op gitaar, Martijn Lens op bas en Benjamin Grimm op drums). Ze zijn al sinds de basisschool bevriend en maken nu al 3 jaar samen muziek onder de naam Mark Of Chaos. Ze zijn geïnspireerd door het punkrock genre met bands zoals NOFX en Billy Talent. Op 7 april spelen zij eigen nummers, covers en klassiekers met een rocktintje die ongetwijfeld meegezongen kunnen worden.

No Shelter is een bekende naam in de Betuwe. De band bestaat al sinds 1988 en viert dit jaar dus haar 30-jarig bestaan. No Shelter bestaat uit Henk van den Brink, Chris Gerretsen, Sander Peelen, Carel van de Westeringh en Wilbert Janssen, die roots hebben in Zetten, Herveld en Valburg. De formatie speelt eigen werk, dat eerder werd uitgebracht onder de naam Reverend Henry and the Pharisees, aangevuld met blues- en rockcovers. Pretentieloze, old-skool rock & roll, aangevuld met wat rustiger werk om het publiek, maar zeker ook de band zelf, even op adem te laten komen.

De optredens in De Hoendrik in Herveld op 7 april beginnen om 21:00 uur. Om 20:30 gaat de zaal open.

Foto: Pathé

NIJMEGEN - Ook dit jaar zendt Pathé CineMec Nijmegen op zaterdagavond 28 juli en zondagmiddag 29 juli weer het prachtige concert uit van Andre Rieu in zijn eigen thuishaven Maastricht. Zaterdag 28 Juli begint de voorstelling om 19.00 uur en op zondagmiddag 23 juli zal de aanvang om 15.00 uur zijn. Tickets (12,50 euro) voor André Rieu 2018 Maastricht Concert zijn nu te koop via www.pathe.nl en aan de kassa van de bioscoop.

André Rieu, bij miljoenen bekend als 'De koning van de wals', is een van de populairste muzikanten ter wereld. Zijn legendarische concert in Maastricht, dat jaarlijks plaatsvindt, is een van de jaarlijkse bioscoopevenementen waarnaar met ongekend enthousiasme wordt uitgekeken.

Het spectaculaire concert in Maastricht vindt plaats op het prachtige middeleeuwse plein in de thuisstad van André, waar de maestro zich in zijn element voelt en zijn 60-hoofdige Johann Strauss Orkest samen met sopranen, tenoren en heel bijzondere gasten zijn opwachting maakt. André zorgt voor een onvergetelijke muzikale ervaring vol humor, plezier en emotie voor alle leeftijden.

Deze zomer draait alles om de wereld van de liefde! 'Amore, my tribute to love' is Andrés eerbetoon aan de liefde – de liefde voor muziek en voor zijn twee families: die met zijn vrouw en kinderen en die van het Johann Strauss Orkest. Neem een kijkje achter de schermen, geniet van interviews met André en zijn bijzondere gasten, van muzikale favorieten en van nog veel meer – exclusief in de bioscoop.

Open repetitie Between Two Rivers

ELST - Op woensdag 28 maart en op woensdag 4 april houdt vrouwenkoor Between Two Rivers open repetities. Vrouwen die van zingen houden en niet afkerig zijn van een beetje show kunnen komen kijken, luisteren, kennismaken en/of meezingen.

Het barbershopkoor is al vijftien jaar een begrip in Overbetuwe. De 35 enthousiaste leden komen uit de hele regio Arnhem/Nijmegen. Het is dan ook niet zomaar een koortje. Zij zingen laagdrempelige muziek van hoge kwaliteit. Bekende en minder bekende songs. Van energieke uptempo’s tot gevoelige ballads. Dirigent Bram Versteegen maakt van elke repetitie een feestje, terwijl ze muzikaal de diepte in gaan. De close harmony-variant Barbershop wordt vierstemmig en a capella gezongen. De muziek heeft een bijzondere sound met kenmerkende akkoorden.

Between Two Rivers is lid van Holland Harmony, de overkoepelende organisatie voor Nederlandse barbershopkoren. Holland Harmony organiseert tweejaarlijks de ‘Conventie’. Dat is een wedstrijd tussen barbershopkoren. Between Two Rivers weet zich daarbij elke keer een beetje te verbeteren. Voor zo'n 2000 man publiek en een achtkoppige jury laten ze in Veldhoven zien wat ze in huis hebben. De volgende conventie is over een jaar en de eerste voorbereidingen worden nu al getroffen. Dat zij op zoek zijn naar nieuwe leden is dus niet geheel toevallig.

Wie zin heeft om met Between Two Rivers op het podium te staan, kan op 28 maart en/of 4 april komen kennismaken. Koffie en thee staan vanaf 19.45 uur gratis klaar bij De Ark (Kruisakkers 7) in Elst. Aanmelden: carolinebaggen@gmail.com of 06 28159611.

Het best bezochte klassieke TOP-concert in de TheaterKerk in Bemmel Richard Durrant 'Stringhenge'

Richard Durrant musiceert (foto: Hans Rutgers)

BEMMEL - Ter gewenning, om te oefenen en ter voorbereiding, is Richard Durrant de hele dag in de TheaterKerk. Al tokkelend wandelt hij met zijn kostbare gitaar de tribune op om de akoestiek uit te testen. Als ik hem voorstel wat op zijn instrument te spelen, zodat hij bovenin kan checken, zegt hij gedecideerd: “No one holds this instrument but me.” Zo geeft hij uiting aan zijn diepe verbondeheid met instrument, muziek en de ziel van de oorsprong, wat hem in staat stelt tot de buitengewone expressie en interpretatie van werken van grote muzikale en spirituele intentie.

Bach vertolken op de ukulele is Durrants ontdekking, hoe ieder afzonderlijke noot helder en levend door kan klinken. Ook zijn spel op de tenoor gitaar doet recht aan Bach in een fijne licht baroque stijl. Met zijn kostbare gitaar, waarvan het achterblad en de krans zijn vervaardigheid van 5.000 jaar oud moeraseiken, weet hij werken van oude meesters en de geest van antieke tijden op te roepen. Zijn voorstelling ‘Stringhenge’ stuwt Durrant tot grote hoogten en hij roept echo’s op van geluiden en landschappen uit vervlogen tijden. Zijn eigen composities bewijzen, dat wij allemaal onderdeel zijn van het DNA dat ons door muziek verbindt en de tijd doet stilstaan. Zijn uitvoering van Barrios werken bewerkstelligen eenzelfde gewaarwording; de geest van de 80 jaar geleden overleden Paraguyaan vult het theater. Een staande ovatie en twee toegiften waren de beloning voor een magische avond gitaarmuziek.

Écht waar! Nico en Rika
op 21 maart 2018 al 55 jaar een paar!
Gefeliciteerd ! Kinderen,
klein- en achterkleinkinderen.

Lieve Kyra.
Hip hip hooray, van harte
gefeliciteerd met je 20ste birthday!
Maak er een mooie dag van.
Kus van je bestie.

Van harte gefeliciteerd met
jullie 50 jarige huwelijk.
Veel liefs Frank, Rianne
en de kleinkinderen

Wij feliciteren Tijl met het behalen
van de Gele band en Jelle met het
behalen van de witte band gele slip!
Opa Bart en Oma Wenda

In volle vaart...
...op naar 24 maart...
Doe de oordoppen maar vast in,
want wij hebben er ZIN in!

Lieve Joni,
We zijn ontzettend trots op je!
Gefeliciteerd met je
zwemdiploma A. Liefs
papa, mama en Yente

Hoera! Op 21 maart is onze
lieve opa Jos jarig. Opa, die altijd leuke
dingen doet met ons! Gefeliciteerd!
Liefs Ryan Fenna en Dani

Alweer 1 jaar.
Liefs van Omie en van
Oma, Gerwin, Papa, mama
en je broertjes.

Hiep hiep hoera, Op 25 maart
wordt onze kleindochter Mette
alweer 2 jaar. Een dikke knuffel
van de Oma,s en Opa x x x

Bas, van harte gefeliciteerd
met je rijbewijs. Veel veilige
kilometers gewenst!

Helpt Van Dam Tweewielers Elst jou op weg naar je droomfiets?

Van Dam Tweewielers in Elst

ELST – Nederland is fietsland en meer dan ooit is het rijwiel populair. Zeker nu ook de elektrische fiets vrijwel tot de standaarduitrusting gaat behoren. Voor iedereen is er een fiets op maat. Echter, de keuze is zo groot, dat je niet meer weet welk rijwiel je moet kiezen. Goed en eerlijk advies van de vakman is hierbij beslist noodzakelijk.

Een fiets koop je weloverwogen. Bedenk eerst wat voor soort fiets moet het worden, voor wie bestemd en aan welke eisen moet het rijwiel voldoen? Vervolgens welk merk? En hoe zit het na de aflevering met het onderhoud en de service? Dat zijn zaken, die bij Van Dam Tweewielers in een rustig gesprek onder het genot van een kop koffie aan de orde komen.

Fiets Outlet Elst

Het team van Van Dam Tweewielers helpt je zo op weg naar je droomfiets. Je koopt er de juiste fiets, waarvan je nog jaren plezier hebt. Hier wordt verder gekeken dan alleen de aankoop; ook van het onderhoud en de service ben je verzekerd!

Van Dam Tweewielers biedt een ruim, overzichtelijk groot compleet aanbod. Van kinder- tot bakfiets. En van loopfiets tot aan rollator en scootmobiel. Met uiteraard ruime aandacht voor de elektrische fiets. Van alle merken met als toppers RIH (het in Nederland met handvervaardigde rijwiel) en Victoria, waarvan Van Dam Tweewieler Nederlands trots de grootste dealer is. Trots omdat Victoria van degelijke hoge (Duitse) kwaliteit is en het merk –evenals Van Dam- een perfecte aftersales levert.

Naast de vestiging in Elst, heeft zoon Max in Gendt (Julianastraat 31) ook een tweewielerzaak. Aan de Edisonweg 17 is de Fiets Outlet Elst.

Van Dam Tweewielers, Valburgseweg 11 in Elst (telefoon 0481 371194); www.vandamtweewielers.nl.

Vanaf 27 maart nieuwe brasserie in Nijmegen Noord Ambiance en kwaliteit, dé kenmerken van Brasserie 1910

Foto: Paul van Damme, Bastiaan van Brussel en André van Rijn voor de wand met een foto van het pand uit 1921.

NIJMEGEN-NOORD – De gasten zullen zich zeker welkom voelen bij Brasserie 1910. Iedereen, die de nieuwe brasserie binnenstapt, zal dat beamen. Op de prachtige locatie aan de Griftdijk zorgt Brasserie 1910 weer voor een bruisende en levendige activiteit. Voor koffie, lunch, diner en natuurlijk de high tea, is men er welkom!

De afgelopen maanden is er flink gewerkt aan een complete renovatie van het pand, waarin tot eind vorig jaar Mona's was gevestigd. Het interieur is totaal vernieuwd, de nieuwe eigenaren Paul van Damme en André van Rijn hebben gekozen voor een eigentijdse trendy uitvoering, licht en fris met oog voor detail. Ook aan de indeling is gewerkt. Zo is de brede ingang aan de parkeerplaats gerealiseerd en kunnen de gasten in een ruime receptie met garderobe wachten op de medegasten.

De eigenaren zijn geen onbekenden in de horeca. Beiden kennen we van restaurant De Klomp nabij Arnhem-Zuid. Paul als eigenaar en André sinds zes jaar als chef-kok, een functie die hij ook bij De Brasserie 1910 zal vervullen. Bedrijfsleider is Bastiaan van Brussel.

De menukaart vermeldt gerechten, die je doorgaans in een restaurant met een Frans-Nederlandse keuken aantreft. Een keur aan vlees-, vis- en vegetarische gerechten, waarbij de nadruk ligt op de kwaliteit. Zo wordt er een mooie tournedos geserveerd, is er ook een heerlijke kalfssukade en de liefhebber moet de burger 1910 beslist eens gegeten hebben. Verder staan er ook speciale gerechten voor de kinderen op de kaart. Vriendelijk tot gemiddeld in prijs.

Brasserie 1910 is zeven dagen per week geopend vanaf 11.30 uur; de keuken sluit om 21.00 uur. De Brasserie heeft een ruime parkeergelegenheid.

Brasserie 1910, Griftdijk 201, Nijmegen-Noord; 024 2049400; www.brasserie1910.nl.

Hollandse avond met Frans Duijts

NIJMEGEN - Op vrijdag 30 maart zet Holland Casino Nijmegen in op een feestelijke avond vol met 'Hollandse gezelligheid'. Geniet van de beste hits van eigen bodem, typische Hollandse hapjes en extra te winnen prijzen. En niemand minder dan Frans Duijts maakt deze avond compleet met zijn heerlijke, oer-Hollandse meezingers.

Test uw kennis over Nederland en maak gratis kans op onder andere speelgeld. Op de speelautomaten zijn extra jackpots te winnen. Wint u een weekend naar Maastricht? Kaarten voor de voetbalwedstrijd Nederland - Duitsland? Of gaat u naar huis met een heerlijk Hollands pakket? Het belooft een gezellige avond te worden. U komt toch ook?


Holland Casino
Holland Casino brengt het spannendste spel, altijd gastvrij en betrokken. Jaarlijks bezoeken circa 5,8 miljoen gasten één van de veertien vestigingen van Holland Casino. Een uniek aanbod van spel in een veilige en betrouwbare omgeving staat centraal. Holland Casino is wereldwijd toonaangevend op het gebied van veilig en verantwoord spelen. In samenwerking met verslavingszorg heeft Holland Casino het Preventiebeleid Kansspelen ontwikkeld. Het kansspelaanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. De speelautomaten in Holland Casino hebben gemiddeld een uitkeringspercentage van ongeveer 92% (de wettelijke norm is 80%). Bij een tafelspel als Roulette kan dit oplopen tot 97,3%. Meer informatie is beschikbaar op de website of volg Holland Casino Nijmegen op Facebook.


Frans Duijts
Frans Duijts begon zijn zangcarrière als André Hazes-imitator. Door het succes van het lied 'Jij denkt maart dat je alles mag van mij' (2008), besloot hij zich te gaan richten op een eigen zangcarrière. Inmiddels heeft hij al een tiental hits op zijn naam staan. In 2014 is Frans Duijts uitgeroepen tot de eerste winnaar van de Edison Volksmuziek. Naast zijn solocarrière vormt hij sinds 2017 samen met Peter Beense en Django Wagner de zangformatie 'Echte Vrienden'.