De Liemers Helemaal Goed Courant

11 februari 2015

De Liemers Helemaal Goed Courant 11 februari 2015


Olderwets frühschoppen in Diedeldam

Prins Joost 1e en zijn gevolg met de pannen gereed voor het eieren bakken op de Rozen maandag op het Geinplein Foto door: Gerald Welling

DIDAM - Carnavalsvereniging De Geinsköp gaat dit jaar zijn deuren openen op twee locaties in Diedeldam. Dat betekent dus dubbel feest bij de Geinsköp!

Op zondag 15 februari vanaf 13.00 uur gaat De Geinsköp van start op het Geinplein bij Jan&Jan. Met een carnavals-dj en de presentatoren Kiske & Royke zal er op een ludieke wijze weer commentaar gegeven worden tijdens de mooie en gezellige optocht van de De Vrolijke Drammers en De 11jes.

Deze middag kan men onder genot van een drankje genieten van muziek op het overdekte en verwarmde Geinplein om helemaal in de stemming te komen voor carnaval 2015 in Diedeldam. Na de optocht zal dj Henry van Vossen een ieder welkom heten in de zaal en er een knalfeest van maken.


's Avonds opent de Geinsköp de deuren van residentie Plok met dj Maurice en zijn Après-Ski Safari vanaf 20.30 uur. Net zoals vorig jaar zal deze Dirty-Sunday ode residentie op haar grondvesten doen trillen! De grote vraag is natuurlijk... wie o wie gaat dit jaar de Miss Geinsköpverkiezing winnen?


Op maandag gaat de Geinsköp voor het eerst vroeg van start in het centrum van Diedeldam bij Jan&Jan. Rozen Maondag; Olderwets frühschoppen voor jong en oud. Het Geinplein is volledig nieuw ingericht zodat iedereen warm en droog staat. Van 10.00 tot 11.00 uur kan men gratis komen ontbijten. Ook dj Roel Staarink zal vanaf 10.00 uur op het Geinplein het geheel muzikaal ondersteunen. De entree is de gehele dag gratis.

Van 13.30 tot 19.00 uur zal Hike de pannen van het dak spelen om het carnavalsfeest tot een hoogtepunt te brengen! Jong en oud zijn welkom om de gehele dag binnen en buiten weer olderwets te frühschoppen in Diedeldam. Ook voor het avondeten hoeft de feestvierder niet naar huis... vanaf 18.00 uur kan men gezellig met vrienden, famillie, kinderen genieten van een stamppottenfestijn.


Dolle dinsdag start vanaf 13.30 bij De Plok met de formatie Hike. In het café zal Djames de carnavalsbeats door het café laten klinken. Deze Dolle Dinsdag is een heerlijke, traditionele druk bezochte afsluiting van carnaval 2015 in Diedeldam! Meer informatie staat op www.geinskop.nl.

Grote treinenshow in Herwen

HERWEN - Modelspoorclub Veluwezoom (MSCV) viert dit jaar haar 35-jarig jubileum. De MSCV viert dit jubileum met een grote treinenshow in sporthal De Cluse in Herwen op zaterdag 28 februari en zondag 1 maart van 10.00 tot 17.00 uur.

Na de vorige succesvolle jubileumshow in 2010, heeft de MSCV weer een groot aantal modelbouwers en verenigingen met mooie treinbanen uitgenodigd. Het gaat hierbij niet alleen om modelbouwers uit Gelderland, maar ook uit de rest van Nederland en het Duitse grensgebied. Wethouder Jos Lamers van de gemeente Rijnwaarden zal zaterdagmorgen de treinenshow feestelijk openen.

Wat is er te zien in Herwen? De vorige en de komende treinenshow van de MSCV is de grootste in haar soort in Oost-Nederland. De MSCV wil graag laten zien hoe veelzijdig de modelspoorhobby is voor alle leeftijden. Daarom wordt de grote sporthal van De Cluse vol gezet met de modelbanen; Bahnhof Mawitz en Rhätische Bahn, Duitsland - Zwitserland, De Houten Baan, waar kinderen zelf mee mogen rijden. De Hezelpoort, verkeer rond vooroorlogse Hezelpoort in Nijmegen.
Bahnhof Nordhalben, station Nordhalben in Duitsland. Tripton by the Sea, Engelse spoor 0 - baan. Langs Weg en Rail In Nul, streekvervoer in de Achterhoek. Nederlands Spoor in het klein, Nederlandse Spoorbaan. Berkeldam, lokaalspoor Nederland 1960. Märklinbaan, Duits landschap.
Spoor 0 baan, naar Duits voorbeeld. Traject Weesp-Diemen, traject 1996 in N spoor. B.A.Bodil, berglandschap in perspectief. Digitale baan, Duitsland 20-er jaren. Duitse baan, lokaalbaan 60-er jaren. Rhätische baan, Zwitsers smalspoor 0. Demo spoor 2, presentatie spoor 2 modellen in normaalspoor. Verzameling Trix Express, presentatie modellen. Trix Express baan, Duitsland 1960. Demonstratie huizen bouwen, modelbouw huizen. Modellen 1:22, modelbouw treinen, trams en schepen.

Er is beperkte verkoop van nieuw en tweedehands treinmateriaal. Ook is er nog een leuke prijsvraag waarbij de eerste en de tweede prijs een treinen-startset is !

Sporthal De Cluse ligt aan de Martinusweg 29 in Herwen. Meer informatie staat op www.mscv.nl.

Laatste Sint-Maartensmaaltijd in Martinikerk Doesburg

DOESBURG - Het bestuur van de Stichting Manifestaties Martinikerk Doesburg (www.smmd.nl) heeft besloten dit jaar de laatste Sint-Maartensmaaltijd in de Martinikerk in Doesburg te organiseren.

Het bestuur kampt de laatste jaren met een teruglopend aantal bestuursleden en het is moeilijk gebleken nieuwe bestuursleden te vinden die bereid zijn dit middeleeuws festijn, dat ruim vijfendertig jaar op de tweede zaterdag in juni wordt gehouden, in stand te houden.

Het bestuur verwacht niet dat er zich dit jaar nog voldoende nieuwe bestuursleden zullen aanmelden. Mocht er toch nog een wonder gebeuren (nieuwe bestuursleden) dan kan de stichting blijven bestaan en daarmee ook de Sint-Maartensmaaltijd in juni, de Creatief-In in oktober en het Sint-Maartenszingen op 11 november. Door de herinrichting van de kerk is het helaas niet meer mogelijk gebleken de jaarlijkse exposities van diverse kunstenaars te blijven realiseren. Reacties kunnen gestuurd worden naar info@smmd.nl.

NLdoet 2015: heel Nederland doet mee!

REGIO - Op 20 en 21 maart steken vele maatschappelijk betrokken Nederlanders de handen uit de mouwen tijdens NLdoet. Dit is de grootste vrijwilligersactie van Nederland, georganiseerd door het Oranje Fonds. Ben of ken je een maatschappelijke organisatie waar vrijwilligers nodig zijn voor een leuke klus of activiteit? Of heb je zin om samen met collega's, vrienden of teamgenoten bij een organisatie aan de slag te gaan? Doe dan mee met NLdoet.

Vrijwilligers zijn het kloppende hart van sociale initiatieven. Met NLdoet stimuleert het Oranje Fonds jong en oud om zich in te zetten voor de samenleving en zet vrijwillige inzet in de spotlights. Vorig jaar waren al 325.000 Nederlanders actief tijdens NLdoet, een recordaantal. In 2015 wil het Oranje Fonds nog veel meer mensen op de been brengen.

Samen aan de slag

Overal in het land zijn leuke vrijwilligersactiviteiten te doen. Het opknappen van een clubhuis, een dierenverblijf of een speeltuin. Een paar uur erop uit met ouderen of gehandicapten. Tussen al deze klussen vind je vast en zeker een mooie activiteit die je samen met je collega's, familie of je sportteam kunt doen. Ben je maatschappelijk betrokken en heb je zin om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken? Meld je aan op www.nldoet.nl. Er komen dagelijks nieuwe activiteiten bij!

Een klus te klaren?

Ben of ken je een maatschappelijke organisatie waar vrijwilligers nodig zijn? NLdoet is de uitgelezen kans om elke activiteit met hen aan te pakken. Meedoen betekent extra handen, nieuwe netwerken en naamsbekendheid voor je organisatie. Heb je een klus te klaren of wil je tijdens NLdoet net dat beetje extra doen? Meld je klus dan aan op www.nldoet.nl.

Meer weten?

Voor aanmelding, extra informatie, het laatste nieuws en tips en inspiratie voor een fantastische NLdoet activiteit kun je terecht op www.nldoet.nl of bel met de Vrijwilligerscentrale Caleidoz Welzijn (0316) 243299. Mailen mag ook: infovrijwilligerscentrale@caleidoz.nl.

Jong Talent in Folkcafé de Liemers

DUIVEN - Een zeer gevarieerde avond in Folkcafé de Liemers op vrijdag 13 februari. Als eerst duiken we in de wereld van soul en pop met Reitse Giesbers. Reitse, geboren in 1988, raakte op jonge leeftijd al geïnspireerd door de muziek van soulzangers als Stevie Wonder en Donny Hathaway. Bekend van de programma's 'The Hit' op RTL5 en 'De beste singer-songwriter van Nederland' op NL3 probeert hij met zijn soulvolle stem en pianospel, een ieder te raken.

Vervolgens kunnen we gaan genieten van twee dolenthousiaste blondines genaamd Merel Hilhorst (17) en Lisanne Heersink (19). Samen vormen zij het duo DonkerBlond. De beide dames studeren aan de school voor de podiumkunsten te Arnhem en gaan geen enkele muziekstijl uit de weg. Van de hedendaagse top 40 tot de vroege jaren '60, alles passeert de revue. Vele bekende nummers worden getransformeerd tot een 'DonkerBlond' versie en worden daardoor zeer verrassend. Recensies van hun optredens zijn louter positief.

Het derde optreden deze avond gaat verzorgd worden door StreetLive. De stijl van hun muziek kan beschreven worden als een bijzondere mix van bekende en onbekende folk uit onder andere Schotland, Ierland, Spanje, Italië en eigen nummers. Zoals hun naam al een beetje doet vermoeden, zijn ze begonnen met optredens op straat. Maar al snel werden ze ook gevraagd voor pubs, buurthuizen en festivals.

Het Folkcafé staat aan de Kastanjelaan 2 in Duiven. Geopend vanaf 20:00 uur, aanvang muziek 20:30 uur en de toegang is gratis. Meer info staat op www.folkcafe-de-liemers.webnode.nl.

Burgemeester De Lange helpt geleden Knotploeg

DUIVEN - Het winterse weer is Knotploeg Duiven op zaterdagochtend 30 januari goed gezind. Met de temperatuur net boven het vriespunt en windstil weer zijn de werkomstandigheden uitstekend voor de ruim twintig knotters.


De werkplek aan de Rijnstrangenweg in Groessen is fantastisch: rustig gelegen en de bomen zijn ideaal om met de hand te knotten.
Rik de Lange, burgemeester van Duiven, is vanmorgen weer aanwezig. Burgemeester De Lange lost zijn belofte van afgelopen jaar in om weer te komen knotten.

Burgemeester De Lange is een man van 'woord en daad': in zijn eentje knot hij een complete wilg. De knotters genieten van de aanwezigheid van de burgemeester en van zijn aandacht voor hen als vrijwilliger. Burgemeester De Lange is erg geïnteresseerd in ieders motivatie voor dit handwerk. Het jongste lid van Knotploeg Duiven, Guus Bouwman, heeft de fraaie groepsfoto gemaakt en de foto siert inmiddels de website.

Tijdens de gebruikelijke pauze worden zij met zijn allen gastvrij onthaald op 'De Wellinghoeve'. Na deze pauze wordt er energiek doorgewerkt en het resultaat aan het begin van de middag mag er zijn: 27 wilgen zijn ontdaan van hun knot, het takhout ligt strak gevleid op grote stapels, het nieuwe gereedschap is goedgekeurd. Tevreden genieten de 21 knotters van hun lunch op 'De Wellinghoeve', ook in de winter een prima plek om te vertoeven. Met z'n allen kunnen ze terugkijken op een geslaagde en gezellige werkochtend.

Belastingaangifte: goede voorbereiding is 't halve werk

ZEVENAAR - Op maandag 16 februari verzorgt Stichting Netwerk Chronisch Zieken Zevenaar een themaochtend over het invullen van de belastingaangifte. Joop Gerrits zal wat vertellen over de veranderingen die er dit jaar zijn.


Joop zal ook aandacht besteden aan de zorg- en de huurtoeslag en over de veranderingen van de WMO-wet. Tevens is er gelegenheid om vragen te stellen. "Wilt u goed voorbereid uw belastingaangifte doen, komt dan op maandag 16 februari naar deze themaochtend. Deze wordt gehouden van 10.00 tot 12.00 uur in De Hooge Bongert in Zevenaar (dit gebouw is goed toegankelijk voor mensen met een rolstoel). Vooraf opgave is niet nodig. Inlichtingen: Tonnie Gevers 0316 330135 of acgevers@hetnet.nl.

Carnavalsbingo bij Caleidoz

ZEVENAAR - Op dinsdag 17 februari houdt Caleidoz samen met de BOZ een bingo in carnavalssfeer.

"Trek een leuke kiel aan, zet een grappige pruik of rode neus op en kom ook naar ontmoetingscentrum De Hooge Bongert in Zevenaar. Houdt met al die gezelligheid wel uw nummers in de gaten. En heeft u het gevraagde rijtje vol? Roep dan uit volle borst: 'Alaaf'. Er zijn leuke prijzen te winnen. Om het feest compleet te maken wordt er tijdens de pauze op ambachtelijke erwtensoep compleet met roggebrood en spek getrakteerd. De bingo begint om 14.00 uur, een bingoplankje kost 1,50 euro."

Weerbaarheidstraining voor kinderen in Zevenaar

ZEVENAAR - Op woensdag 25 februari start jongerenwerk Caleidoz Zevenaar weer een weerbaarheidstraining voor kinderen van acht tot en met twaalf jaar.

Docente Seraja Schreuder leert kinderen die gepest worden, weinig zelfvertrouwen hebben of gewoon niet zo stevig in hun schoenen staan, technieken zodat zij zichzelf kunnen verdedigen en hun emoties beter leren kennen en beheersen. Daardoor durven ze weer lekker zichzelf te zijn. Tijdens de training staan plezier, sport en respect voor elkaar centraal. De weerbaarheidstraining duurt tien weken, elke woensdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur in jongerencentrum 4ALL aan de Engeveldweg 4 in Zevenaar. Kosten bedragen totaal veertig euro. "Stuur voor meer informatie of om aan te melden een mail naar b.vanhall@caleidoz.nl."

Het Musiater start dj-cursus

ZEVENAAR - Het Musiater start voor het eerst met een dj-cursus gegeven door dj Walter Wiltlov.

Jan Willem Gijsbers ook wel bekend als dj Walter Witlov draait vanaf zijn 26ste muziek, en heeft ruim tien jaar ervaring als dj.
Sinds 4 jaar mag hij zich 'Huis-dj' van Vitesse noemen. Dj Walter Witlov heeft al bewezen dat hij de 'twaalfde man' kracht bij zet. Onder andere met hits als 'Waar is dat feestje' en 'Daddy Cool' brengt hij de juiste sfeer in het stadion GelreDome.

In de dj-cursus komen de volgende aspecten aan bod: Wat doet een dj nu precies? Hoe werkt de apparatuur? Hoe zit een track in elkaar? Hoe wordt die ene plaat in de andere gemixt? Waarom is Hardwell de beste dj van de wereld? Tevens is er ruimte voor vragen van de cursisten.

Theorie en praktijk wisselen zich af met als climax de finale! Tijdens de cursus oefenen de cursisten samen om in de zesde les, 'de finale' te strijden in een heuse dj Battle. Je neemt het dan op tegen je medecursisten. Plezier staat voorop, maar het is een serieus vak, en zo zal de cursus ook worden gegeven!
Altijd al de kneepjes van het dj vak willen leren? Dit is je kans!

De lesdata zijn woensdag 11 maart, woensdag 18 maart, woensdag 1 april,dinsdag 7 april, woensdag 15 april, dj Battle dinsdag 21 april. Steeds van 18:30 tot 19:45 uur in Het Musiater in Zevenaar. Leeftijd: vanaf tien jaar. De prijs is 149,00 euro (vanaf 21 jaar: exclusief 21 % BTW). Opgeven kan via www.hetmusiater.nl/muziek. Er zijn slechts enkele plaatsen beschikbaar.

Cursus Junior Popkoor in Zevenaar

ZEVENAAR - Cursussen in Het Musiater. Het Musiater start met de cursus Junior Popkoor. Deze cursus is bedoeld voor kinderen van acht tot twaalf jaar. In het 'Junior Popkoor' wordt er aandacht besteed aan het zingen in koorverband.

Het repertoire bestaat uit liedjes van 'Kinderen voor Kinderen' en de nieuwste popliedjes. De cursus wordt afgesloten met een spetterend optreden! Dus houd je van zingen, heb je altijd al graag willen meezingen in een koor en ben je tussen de 8 en 12 jaar oud, meld je dan aan voor de cursus Junior Popkoor. De docent is Atie Vletter en de cursus start op dinsdag 24 februari om 17.15 uur in Het Musiater in Zevenaar. De cursus bestaat uit tien lessen van 45 minuten en kost 75 euro. Opgeven kan via www.hetmusiater.nl/muziek aan Bommersheufsestraat 62.

Er zijn gewijzigde openingstijden in verband met carnaval/voorjaarsvakantie. De muziekschool is gesloten van maandag 16 tot en met vrijdag 20 februari. De administratie en de kassa van Het Musiater zijn gesloten op maandag 16 en dinsdag 17 februari.

Vierde editie Liemers 50plusbeurs komt er aan

ZEVENAAR-Vier jaar geleden werden Elzo Hut en Loes Kemperman (de organisatoren van de Liemers50plusbeurs) gevraagd of de beurs een jaarlijkse traditie werd. De beurs is inmiddels een begrip geworden in de Liemers.

Het informatieve karakter van de beurs blijft ook deze editie vanzelfsprekend gehandhaafd. Er mogen wel kortingsacties, -bonnen uitgegeven en/of contracten ed. gesloten worden. Vanzelfsprekend zijn er zorgpartijen aanwezig maar ook het uitgaansleven!. Dit jaar zijn we verheugd dat er eindelijk een tuinarchitect/hovenier op de beurs aanwezig is. Doordat er nu en in de komende jaren veel verandert in de zorg en de mogelijkheden om mantelzorg in eigen kring te realiseren zijn de organisatoren erg blij dat ook hierin een divers aanbod in exposanten te vinden is.

De kwieke senior reist nog graag. De een plant een reis of stedentrip helemaal zelf en wil alleen wat hulp in of, waar en wanneer er gevaccineerd kan worden. Toch vinden senioren het ook nog weleens lastig om zelf te beoordelen waar de mooie plekjes met een goed onderkomen te vinden zijn. Ook hier is antwoord op te vinden op de komende beurs.

Ook het sportcafé Lentemorgen is weer geopend. Hier zijn koffie/thee en versnaperingen verkrijgbaar. Sporthal Lentemorgen is goed bereikbaar. De beurs vindt plaats op zaterdag 11 april van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Er zijn nog kramen/plaatsen beschikbaar. "Heeft u interesse om aan deze beurs als exposant deel te nemen? Mail naar liemers50plusbeurs@gmail.com."

Nieuwe leiding bij Lios Lobith

Foto: M

LOBITH - 27 januari heeft Iris de Jong haar examen behaald Gymnastiek Leider niveau 3.

Na ongeveer anderhalf jaar instructiedagen van vijf uur en stageopdrachten binnen de gymclub, en minimaal vijftien lessen heeft Iris haar examen behaald. Lios is supertrots op Iris en haar prestatie.

Sint-Martinusschool wint scholentoernooi Labyellov

Het winnende team Sint-Martinus 4: Guus, Daan, Jop, Max en Thijs met de beker; begeleidster van het team was Ilse Boerboom.

ZEVENAAR - Het traditionele scholentoernooi van volleybalvereniging Labyellov werd dit jaar op gespeeld op woensdag 28 januari in sporthal Lentemorgen. Er namen zestien teams van vier basisscholen uit Zevenaar en Oud-Zevenaar deel aan het toernooi: de basisscholen Sint-Martinus, Fonkelsteen, Het Kofschip en Lindenhage.

Er werd vanaf het begin fanatiek en met inzet gespeeld. De wedstrijden werden met veel belangstelling gevolgd door ouders, vriendinnen en vriendjes. Allen even benieuwd hoe het de jonge talenten zou vergaan. De spannende finale werd uiteindelijk gewonnen door het team Sint-Martinus 4.

De uitslag: 1e Sint-Martinus 4, 2e Fonkelstein 1, 3e Het Kofschip 1 en 4e Sint-Martinus 5. Alle deelnemende teams ontvingen een beker of aandenken. De Fair Playcup was voor het team Fonkelsteen 3.

Country Maatjes Line dance

ZEVENAAR - Op 15 februari 2005 is in Zevenaar Line dance gestart voor 55+mannen en vrouwen. Dit bleek een zeer goed initiatief te zijn, het liep storm die dinsdagmiddag in het gebouw van wijkcentrum De Maatjes.

Binnenkort is het weer 15 februari, maar nu 2015 en kunnen wij laten weten dat Country Maatjes Line dance hun tienjarig jubileum viert. "Een mijlpaal waar wij trots op zijn. Nieuwsgierig hoe wij dansen? Kom gerust kijken. Elke dinsdagmiddag vanaf 14.00 uur zijn wij in De Maatjes, Kardinaal de Jonghstraat in Zevenaar aanwezig. Wij geven demonstraties en kunnen na overleg ook een workshop geven. Interesse? Voor inlichtingen telefoonnummer 06 23976964."

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zondag 15 februari, 9.30 uur: Eucharistieviering, Koor: AMK, Voorganger: Pater G. Remmers. Intenties: Teun Koenders, Henk Peters, Familie Visser-Verkerk, Wim en Maarten Nieuwenhuijs.

Aswoensdag, 18 februari, 19.00 uur: Eucharistieviering, Koor: NGK, Voorgangers: Pater G. Remmers en Diaken A. van Boven.

Zondag 22 februari, 9.30 uur: Eucharistieviering, Koor: NGK, Voorganger: Pastoor Thanh. Intenties: Dick Ghijben, Theo de Wolff, Wim Jörissen, Piet Wanders, Familie Schennink, Thea van Alst-Kelderman en overleden ouders Kelderman, Overleden ouders van Alst en broers en zusters, Familie Degen-Evers.

Overleden:

16 jan. Joke Reicheld-Smits, 83 jaar, Heerenmaten 55 Zevenaar.

31 jan. Do Holland-Bouwmans, 81 jaar, Grietsestraat 108, Zevenaar.

Succesvolle start van gymvereniging Margriet

DIDAM - Het jaar 2015 is voor gymvereniging Margriet succesvol van start gegaan. De eerste wedstrijden zitten erop met de nodige resultaten voor de dames.

De jongste deelneemsters Marie-José Kluitman en Evi Nibbeling mochten hun eerste officiële wedstrijden turnen en wel in de tweede divisie (Instap, niveau N2). De meiden in deze divisie turnen op een hoog niveau, een niveau waar we al een aantal jaren niet meer aan hebben deel genomen. Gelukkig is G.V. Margriet hier nu weer aanwezig! Marie-José en Evi namen in twee districtswedstrijden een gouden medaille en twee bronzen medailles mee naar huis.

In dezelfde tweede divisie won Karlijn Som binnen haar categorie (Jeugd 1, niveau N3) zelfs de zilveren medaille. Alle drie meiden hebben zich hiermee geplaatst voor de landelijke kwartfinales.

Ook binnen de derde divisie hebben de volgende meiden succes behaald: Zoë Alfons (Jeugd 1, niveau N4), Elke ten Brinke (Jeugd, supplement E), Lotte Egging en Ruth Wolters (Junior, supplement D) en Demi Bod en Daphne Reuling (Senior, supplement C). Zij hebben drie goede regionale voorrondes geturnd waarin ze in totaal vier medailles in ontvangst mochten nemen.

Alle meiden hebben zich geplaatst voor de districtsfinale! Dus ook honderd procent finaleplaatsing voor de meiden in de derde divisie.

Nieuwe kunstexpositie in gemeentehuis

LOBITH - Vanaf maandag 10 februari is een nieuwe kunstexpositie te zien in het gemeentehuis van Rijnwaarden in Lobith. Klara Vilgelm en Geert Peters exposeren hun werk tot en met 31 maart. De kunstcommissie is verheugd dat weer een expositie van grote kwaliteit te zien zal zijn.

Klara Vilgelm woont in Ede. Zij is afkomstig uit Georgië en is daar aan de Staatsacademie van Beeldende Kunsten afgestudeerd. Zij is een fijnschilder, die constant opzoek is naar nieuwe technieken, mogelijkheden en inspiratiebronnen. Zij schildert in een realistische stijl, heel mooi en kleurig en is pas onlangs toe aan het exposeren van haar werk.

Geert Peters is een uit Breskens afkomstige beeldhouwer. Hij heeft een kunstopleiding gevolgd en jaren les aan school gegeven. Na een periode zonder beeldhouwen heeft hij het werk weer met veel enthousiasme opgepakt met dezelfde kenmerkende stijl van voorheen. Hij is de maker van het beeld voor het gemeentehuis van Rijnwaarden.

Bezichtiging van de expositie is mogelijk tijdens kantooruren van het gemeentehuis.

Gekostumeerd bal met Commercial Break

LOO - Carnavalsvereniging De Nathalzen uit Loo maakt zich op voor alweer een groot festijn: het Gekostumeerd Bal op zaterdag 7 februari. Deze carnavalsavond is er muziek van topband Commercial Break en dweilorkest Loos Alarm. Entree voor leden is gratis, niet-leden hebben toegang voor tien euro per persoon. Er is geen voorverkoop.

Het belooft een bijzondere carnavalsavond te worden. Tijdens het gekostumeerd bal is er muziek van Commercial Break. Dit is het allerlaatste openbare optreden dat de band in Loo zal verzorgen. Dit voorjaar stopt Commercial Break na vele jaren. De band is in Loo al jaren het vaste orkest tijdens kermis en carnaval. De Nathalzen wil er samen met alle feestvierders nog één keer een onvergetelijke avond met Commercial Break van maken.

De feestzaal (Loostraat 38) is geopend om 19.30 uur. Om 20.11 uur begint het gekostumeerd bal officieel met de binnenkomst van het kabinet, de raad van elf en de senaat. Nadien treedt huisdweilorkest Loos Alarm op en begint omstreeks 21.00 uur de inschrijving voor de bustoer op dinsdag 17 februari. Die dag trekt De Nathalzen rond naar carnavalsfeesten in de omgeving. Kosten: vijf euro per persoon (plaats voor maximaal honderd mensen).

Dames 1 Basketiers'71 boekt eerste overwinning

ZEVENAAR - Zaterdag 31 januari weer een speelzaterdag van Basketiers'71. Met liefst zes teams is het een gezellige en sportieve volle bak.

De U12 speelt een beste pot en BV Ede wordt met 84 – 10 opgerold. Bij de U16 is het net andersom en wordt tegen Black Stars een 31 – 85 nederlaag geleden. De U18 treedt ook aan tegen BV Ede, en met een goed laatste kwart wordt het 60 – 53. Een mooie overwinning, waar hard voor geknokt is.

Ja en dan eindelijk de eerste overwinning van dames 1, tegen Trajanum wordt het 47 – 10. Alle teams hebben dit seizoen nu minimaal één keer gewonnen.

De U20 treedt ook aan tegen BV Ede, deze is de koploper in deze klasse. En dat blijft ze ook, een 48 – 63 nederlaag voor Basketiers, ondanks hard werken.

Heren 1 tegen WSV kent een beroerde start, in mum van tijd staat het 2 – 15. Voor de rust is dit gaatje al gedicht, hierna wordt het een spannende, gelijk opgaande strijd. Waarin de beslissing in het laatste kwart valt, helaas in het nadeel van Basketiers 68 – 73.

De volgende speelzaterdag is zaterdag 7 maart.

Hockeyvereniging Zevenaar jongens A1 pakt alsnog titel

ZEVENAAR - In de allesbeslissende laatste wedstrijd van het zaalhockeyseizoen 2014/2015 werd weliswaar een absurd hoog speltempo aan de dag gelegd maar de jongens A1 van HVZ lieten na te scoren.

Dat deed de tegenstander wél en dus stond na de reguliere speeltijd 1-4 op het scorebord. Daarmee leek dit seizoen in een deceptie te eindigen. Echter het extreem hoge tempo, in het bijzonder te danken aan de intensieve conditietrainingen van trainer John, opgelegd aan de tegenstander was debet aan het feit dat Lochem haar laatste wedstrijd geen vuist meer konden maken. De pap was op. Een gelijkspel was het enige wat restte voor Lochem.


Dankzij klinkende resultaten in de andere wedstrijden mocht Zevenaar zich na dit enerverende seizoen alsnog kampioen noemen. In het vierde achtereenvolgende jaar wordt de zaaltitel gepakt. Het avondbanket bij een regionale horeca gigant kreeg daardoor alsnog een meer dan feestelijk tintje.
"Uitdaging is dit resultaat komend voorjaar op het veld te continueren en de 'dubbel' te pakken", aldus de coaches van JA1 van HVZ.

Succesvol Beslist.nl zaalvoetbaltoernooi

ZEVENAAR - Vriendenteam ZVL 3 kijkt terug op geslaagd toernooi in thuisstad Zevenaar. Op zaterdag 31 januari vormde Zevenaar het decor voor de eerste editie van het Beslist.nl zaalvoetbaltoernooi. Het toernooi in sporthal Lentemorgen, dat werd georganiseerd door het Zevenaarse zaalvoetbalteam ZVL 3, was een daverend succes.

Zaalvoetbalteam ZVL 3 werd twee jaar geleden opgericht. Sindsdien leeft bij het vriendenteam uit Zevenaar het idee om in de thuisstad een toernooi te organiseren. ZVL 3 vond in de vorm van het Arnhemse bedrijf beslist.nl, het grootste online winkelcentrum van Nederland, een sponsor van formaat.

Afgelopen zaterdag was het zover. Acht zaalvoetbalteams uit Oost-Nederland streden in Sporthal Lentemorgen om de titel van de eerste editie van het Beslist.nl zaalvoetbaltoernooi. Het toernooi verliep bijzonder sportief. Er werd op het scherpst van de snede gespeeld.

Na ruim vier uur gepassioneerd zaalvoetbal werd het toernooi beslist in een Zevenaarse finale. Gelegenheidsteam ZVL Friends veroverde na een overtuigende 5-1 overwinning op Vesterboys de titel. De bezoekers van SC Markelo legden beslag op de derde plaats na een gewonnen strafschoppenserie tegen het organiserende team ZVL 3.

ZVL 3 kijkt terug op een zeer succesvol toernooi. De eerste editie van het Beslist.nl zaalvoetbaltoernooi kende enthousiaste deelnemers en werd druk bezocht door familie, vrienden en andere voetballiefhebbers. Het is de bedoeling om het toernooi jaarlijks te organiseren.

De diervriendelijk tuin

Foto: Gerrit van Alst

ZEVENAAR - IVN werkgroep de Liemers organiseert op 14 februari de laatste van de vier winteractiviteiten namelijk de tuin 'diervriendelijk' maken. Er wordt gestart met een lezing over een tuin die diervriendelijk is voor vogels, vlinders, libellen, bijen en egels.


Na de pauze kan de bezoeker zelf aan de slag met het maken van een bijen/insectenhotel, of met het ontwerp van uw eigen tuin. Voor het laatste onderdeel wordt gevraagd een plattegrond van de tuin meenemen (voorzien van N/Z richting).
Voor deze ochtend dient men zich aan te melden bij Marjon van Drongelen, 0575 452010 of 06 16639475. Meer informatie staat op www.ivn.nl/afdeling-de-oude-ijsselstreek

De bijeenkomst is zaterdag 14 februari van 10.00 tot 12.00 in het NME gebouw (Natuur-en Milieu Educatie) aan het Vestersbos 2 in Zevenaar. De kosten (inclusief koffie/thee) 2,50 euro..

Kwartfinale Thor Zwaluwen

ZEVENAAR - Onlangs stond voor de jongens van Thor Zwaluwen de kwartfinale op het programma. Voor sommige jongens hun eerste echte wedstrijd, dus erg spannend!

De jongens hebben erg hun best gedaan en al veel mooie oefeningen laten zien. Kjell mocht zelfs met een zilveren medaille naar huis en Senna met een bronzen medaille! Alex werd vijfde, Floris zestiende en Guus zestiende. Ze blijven hard door oefenen voor de volgende wedstrijd!
Afgelopen zaterdag was het voor Bram tijd om de kwartfinale pupil 10 te turnen. Bram is dit jaar twee niveaus omhoog gegaan, dus alle onderdelen zijn nu een stuk moeilijker geworden. Ondanks dat heeft hij het prima gedaan! Vooral op vloer en sprong laat hij zien prima mee te kunnen komen. Met een 22e plaats mag Bram erg tevreden zijn over zijn eerste wedstrijd in pupil 10.

sponsor bedankt Jacobs verhuizingen en transporten sponsort DCSMC1

ZEVENAAR - Begeleiding DCSMC1 is trots op de familie Flipse van Jacobs verhuizingen en Transporten dat ze hun naam gaan koppelen aan DCSMC1.

Jacobs verhuizingen uit Velp is de specialist in verhuizingen in binnen- en buitenland voor zowel particulier als bedrijf. Daarnaast kan men er terecht voor elke vorm van transport en beschikt men over een geconditioneerde loods met opslagboxen voor tijdelijke opslag.

Afgelopen zaterdag zijn de meiden bij Intersport Luising geweest om de maten te nemen en wat het gaat worden zullen we jullie in maart gaan presenteren! Wie meer info wenst, kijkt op Jacobs.nl.

Smashballevent voor groep vijf tot en met acht in sporthal Heerenmäten

ZEVENAAR - Op woensdag 18 februari vindt in sporthal Heerenmäten in Zevenaar van 09.30 tot 12.30 uur het Smashballevent plaats. Dit evenement wordt georganiseerd door volleybalvereniging Labyellov.

De volleybalbus van de Nevobo is ook aanwezig: een supercoole bus met allerlei attributen zoals een springkussen, een opblaasbaar volleybalveld, oefenen met duiken, een smashbalsnelheidsmeter en je kunt kijken hoe hoog je kunt springen.

"Natuurlijk gaan we ook lekker smashballen, een supersnelle sport, waarbij je hard tegen een bal mag slaan en proberen te scoren. Heb je dit nog niet eerder gedaan? Geen probleem, voordat we gaan beginnen leggen we eerst de spelregels uit. Daarna zal het toernooi officieel geopend worden door niemand minder dan Caroline Wensink. Zij is een echte volleybaltopper die in het Nederlandse damesteam heeft gespeeld en graag een kijkje komt nemen hoeveel volleybaltalent er in Zevenaar aanwezig is!"

"Hoe kun je meedoen? Iedereen van groep vijf tot en met acht van de basisscholen mag meedoen! Neem je sportkleding mee, je sportschoenen en een flesje water. De deelname is gratis! Je kunt je aanmelden tot 13 februari bij Kim Wolswijk, email-adres kimwolswijk@hotmail.com of tel 06 28530937."

Enthousiaste vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - De Vrijwilligerscentrale van Caleidoz Welzijn zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties.

De Bezoek en Opvang Service van Caleidoz Welzijn zoekt een ervaren volwassen hondenuitlater. Gevraagd wordt iemand die 1x per 2 dagen doordeweeks tot zomer 2015 ongeveer een uur wandelt met de honden.

Amnesty International Zevenaar zoekt collectanten in de week van 1 tot en met 7 maart voor ongeveer vier uur per week. De collecte is ten behoeve van de verbetering van de mensenrechten.

Stichting Belfjor zoekt begeleiders voor activiteiten met hun verstandelijk gehandicapten pupillen. Bezigheden zijn onder andere algemene zorgtaken, spelletjes doen en dieren verzorgen met elkaar.

De Beverwerkgroep zoekt natuurliefhebbers voor het zoeken naar sporen van bevers en otters in de Liemers voor ongeveer vier tot zes keer per jaar.

Voor meer informatie over deze en circa 250 andere vacatures kan men contact opnemen met de Vacaturebank van Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag tot en met vrijdag van 9.00 en 12.00 uur, telefoon 0316 243299). Men kan ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Aldo meisjes naar de tweede voorronde

WESTERVOORT - Zaterdag 21 januari hebben Sascha Brakenhoff en Nikkie Driessen van gymnastiekvereniging Aldo meegedaan aan de tweede voorronde van de turnwedstrijden in de vierde divisie van Gelderland – Oost. De wedstrijd vond plaats in de Sazahal te Doetinchem.

De meisjes turnden een nette wedstrijd. Helaas hadden zij wat problemen met de balk die zij erg glad vonden. Dit resulteerde in een aantal vallen, waarbij voor elke val een hele punt aftrek gerekend wordt. Sascha eindigde op de achttiende plaats met 41.375 punten, en Nikkie op plaats twintig met 40.725 punten. De volgende en laatste voorronde vindt plaats op 28 maart. Deze wedstrijd zal door Aldo georganiseerd worden. Van de drie geturnde wedstrijden bepalen de beste twee welke meisjes door mogen naar de halve finale op 18 april.

sponsor bedankt Nieuwe tassen voor Dames 2 SC Groessen

GROESSEN - Dames 2 van Sportclub Groessen heeft een nieuwe tassensponsor. Sponsor is Kinderdagverblijf Pepeloentje van Els van Kerkhoff.

Saillant detail: Dochter Chrissie van Kerkhoff handbalt in dit team, dat het na de promotie van vorig jaar overigens goed doet in de nieuwe tweede klasse. De dames van trainer Frank Derkcks nemen een tweede plek in op de ranglijst.

Op de foto staand vanaf links: Els van Kerkhoff (sponsor), Marieke Vosselman, Frank Dercks (trainer/coach), Manouk van den Born, Sharon Lamers, Rommy Wennekes, Manouk van Dijk. Zittend vanaf links: Lobke ten Velde, Nynke Kemper, Chrissie van Kerkhoff, Anouk Visser, Jilte van Onna, Elcke van Onna.

Cursus sterrenkunde in Zevenaar

ZEVENAAR - De sterrenwacht Corona Borealis geeft dit voorjaar weer een cursus sterrenkunde voor jong en oud.

De cursus zal gegeven worden op zes woensdagavonden van 20.00 tot 22.00 uur vanaf 11 maart tot en met 15 april. Men komt veel te weten over sterren, planeten, zwarte gaten en opbouw van het heelal. De kosten zijn zestig euro inclusief cursusmateriaal, koffie en thee. Ook kan men met mooi weer door de opgestelde kijkers waarnemen.

Informatie kan worden ingewonnen bij H.K.Meuter: hmeuter@hotmail.com en 026 3615861 (na 19.00 uur). De Sterrenwacht staat aan de Breulylaan 3 in Zevenaar (www.coronaborealis.nl).

Groessenaar nog een seizoen hoofdtrainer van vierdeklasser Groessen Michel Buiting verlengt contract

Links op de foto Michel Buiting, rechts Menno van 't Hull. Foto: Koos Roelofs.

GROESSEN - Michel Buiting heeft zijn contract als hoofdtrainer van Sportclub Groessen met een seizoen verlengd. De 47-jarige Groessenaar is op dit moment bezig aan zijn eerste seizoen bij de vierdeklasser.

"Van beide kanten is er een goed gevoel over de samenwerking", legt Michel Buiting zijn contractverlenging uit. "De groep heeft duidelijke stappen gemaakt en ik denk dat er nog meer groei in zit. Dat groeiproces wil ik graag aansturen. Het loopt heel plezierig en ik zie nog genoeg mogelijkheden om progressie te maken en om ons verder te ontwikkelen als team en kader. Natuurlijk zonder voorbij te gaan aan een stuk plezier en respect."

Voetbalvoorzitter Menno van 't Hull van Sportclub Groessen is blij met Michel Buiting als trainer. "De resultaten zijn gewoon goed. We hebben in de eerste seizoenshelft al bijna net zoveel punten gehaald als vorig jaar het hele seizoen. Maar belangrijker vinden we dat Michel helder is in zijn aanpak, verzorgd en aanvallend voetbal voorstaat en een stuk rust uitstraalt. Hij geeft de spelers vertrouwen."

Ook de aandacht voor de rest van de vereniging spreekt het bestuur aan. "Michel heeft oog voor onze jeugdtalenten. Naast het eerste elftal volgt hij met het oog op de toekomst ook de verrichtingen van A- en B-juniorenselecties nauwgezet. Dat vinden we erg prettig. Daarbij is Michel als inwoner van Groessen een echte clubman en zichtbaar voor de leden van onze vereniging."

Scott MacDonald en Farquhar MacDonald in De Lantaern in Zevenaar

ZEVENAAR - Scott MacDonald en Farquhar MacDonald treden op in De Lantaern Zevenaar op zaterdag 21 februari vanaf 20.15 uur aan De Hooge Bongert 3 (naast de bibliotheek). De toegangsprijs bedraagt elf euro (plusdonateurs tien euro).

Scott MacDonald is een singer/songwriter uit Glasgow, hij speelt akoestische gitaar en mondharmonica. Scott groeide op aan de zuidkant van Glasgow en werd verslaafd aan de muziek toen hij een concert van de punkgroep The Clash bijwoonde in het Apollo Venue in Glasgow. Toch is hij het meest beïnvloed door de muziek van Neil Young, Xavier Rudd, JJ Cale, Mike Scott, John Martyn en maar deels door The Clash.

Voordat hij vertrok naar Australië (waar hij een jaar lang in veel pubs en clubs optrad en zelfs straatoptredens verzorgde) was hij de leadsinger van de lokale band The Passengers. Toen terug keerde in Schotland bracht hij een EP uit "Burn baby burn" die was ge-released door BBC Schotland. Daarna kwam zijn eerste solo album uit 'New Hearth' dat een zeer hoge waardering kreeg in de recensies van de vakbladen, dit album werd veelvuldig gedraaid op de radio. Er zouden daarna nog drie albums volgen waarvan het laatste 'Hope Street' heet waarin ook Farquhar Macdonald zijn aandeel heeft. Scott heeft diverse optredens op festivals op zijn naam staan in zowel Groot Brittannië, Verenigde Staten als in Canada.

Tijdens het optreden in De Lantaern wordt Scott MacDonald op viool begeleid door Farquhar MacDonald bekend van onder andere Beggars Row en Shanakua waar hij ook deel van uitmaakt en waarmee hij in een recent verleden met veel succes in De Lantaern heeft opgetreden (www.scott-macdonald.co.uk).

Meer info staat op www.delantaern.nl.

Hardlopen voor beginners bij vereniging De Liemers

ZEVENAAR - Voor de onervaren hardloper wordt op maandagavond 2 maart weer een hardloopcursus voor beginners gehouden onder het motto 'Get Running'. Hiervoor is geen enkele hardloopervaring nodig. De doelstelling is om na tien weken op een plezierige en vooral verantwoorde manier ongeveer drie kilometer, in eigen tempo, kunnen hardlopen.

Deelname is mogelijk vanaf de leeftijd van zestien jaar. De trainingen worden gegeven op de maandagavond van 20.00 tot 21.15 uur. De duur van de cursus is tien weken.De kosten hiervoor bedragen 35,00 euro per persoon (dit is inclusief een functioneel loopshirt).

De trainingen worden gehouden op de atletiekbaan in Zevenaar en gegeven door gediplomeerde trainer van atletiekvereniging De Liemers. Ook wordt er uitleg gegeven over schoenen en kleding en na de training is er altijd gratis thee. Naast trainen op de atletiekbaan krijgt men ook 'huiswerk' mee. De atletiekbaan ligt aan de Heerenmäten 4 in Zevenaar (naast het Liemers College).

Voor aanmelden en nadere informatie: (0313) 474725 of mail naar trainer.arend@avdeliemers.nl.

Nieuwe website Hobbycentrum De Liemers

ZEVENAAR - Het creatieve centrum in Zevenaar heeft een nieuwe website. Tijdens een gezellige nieuwjaarsbijeenkomst van leden, werd onlangs door voorzitter Jan Gerards de nieuwe website op een ludieke wijze gelanceerd. De website is gemaakt door eigen leden. Om de website voor de leden aantrekkelijk te houden worden ze daar ook actief bij betrokken. Zo kunnen ze ondermeer foto's of een aardig verhaal aanleveren.

Hobbycentrum De Liemers is een creatief centrum en heeft een ruim atelier en een grote werkplaats. Leden kunnen daar voor een aantrekkelijk jaarbedrag creatief en kunstzinnig bezig zijn en allerhande mooie dingen maken in een ontspannen en gezellige sfeer.

Zo kunnen in de werkplaats kleine meubels of vogelhuisjes worden gemaakt of gerepareerd. Deskundige hulp is daarbij aanwezig. De werkplaats beschikt over een goed machinepark en allerhande gereedschap.

In het atelier kan ieder zich uitleven op kunstzinnig gebied. Op donderdagmiddag worden ondermeer beelden gemaakt in hout of zachte steen zoals speksteen, albast en serpentijn. Ook is een actieve groep bezig met mooi houtsnijwerk.

Op de andere dagdelen zijn diverse groepen actief met het maken van prachtige schilderijen in olieverf, acryl en aquarel. Op enkele dagdelen wordt geschilderd met begeleiding.

Het hobbycentrum is gevestigd aan de Marconistraat 20 in Zevenaar, bij het parkeerterrein van OBW op Hengelder. Kom eens kennis maken. De openingstijden zijn van maandag tot donderdag van 0.900 tot 16.00 uur en op vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur.
Voor meer informatie kan men de voorzitter bellen op 0316 342641 of 06 51945720. Meer informatie staat op www.hobbycentrumdeliemers.nl.

sponsort bedankt Mans bouw en DVV Duiven

DUIVEN - Netwerken is belangrijk dat merk je ook binnen de sportwereld, elkaar kennen en weten te vinden. Zo is ook het contact ontstaan tussen Sandra Vermeer-Mans en Dianne de Geus. Je komt elkaar tegen tijdens een beurs, babbelt wat over en weer en je blijkt een overeenkomst te hebben: DVV Duiven.

Mans bouw sponsort al met een bord langs het hoofdveld en wellicht zat er nog wel meer in. Na even gebrainstormd te hebben kwam er het idee uit om een stamtafel te sponsoren. Mans bouw ging aan de slag en zie hier een prachtige stamtafel met daarbij behorende bankjes. Het logo van Mans staat er ingegraveerd. Nu maar hopen dat de DVV-er hier veel en vaak gebruik van gaat maken. Bankzitten in de voetbalwereld is niet je favoriet maar binnen in het clubhuis natuurlijk wel.

sponsor bedankt Rabobank de Liemers steunt Het Musiater

Arjan Kruisselbrink, directeur bedrijven, van Rabobank de Liemers de hand van Bert Frölich, directeur Het Musiater schudden. Foto; Henk ter Velde.

ZEVENAAR - Rabobank de Liemers heeft een driejarige sponsorovereenkomst met Het Musiater getekend. Daarmee is de voortzetting van de sponsoring een voldongen feit. En daar is Het Musiater maar wat blij mee.

"Het Musiater neemt een belangrijke plaats in, in de samenleving en de cultuur van de Liemers en daar willen wij graag een aandeel aan leveren", zegt Arjan Kruisselbrink, directeur Bedrijven van Rabobank De Liemers.
Mede door de steun van Rabobank de Liemers en de andere sponsoren is Het Musiater in staat om een gevarieerd theateraanbod te blijven neerzetten. "Wij zijn zeer verheugd dat Rabobank de Liemers kunst en cultuur zo hoog in het vaandel heeft staan en ons wil blijven steunen", aldus Bert Frölich, directeur van Het Musiater.

Open podium in De Lantaern Zevenaar

Foto: Marcel Krijgsman

ZENENAAR - Belgisch talent tijdens het gratis Open Podium in De Lantaern op zaterdag 14 februarii vanaf 20.15 uur aan De Hooge Bongert 3 (naast de bibliotheek). De toegang is gratis.

Maya Lizz is een singer-songwriter met persoonlijke, Engelstalige liedjes. Artiesten zoals Kacey Musgraves, the Band Perry en Taylor Swift zijn muzikale voorbeelden voor haar en mede door hen heeft haar muziekstijl zich ontwikkeld tot pop met country invloeden.

De Belgen Frank en Piet vertellen het verhaal over hun leven op straat en wat ze allemaal meemaken tijdens het reizen door Europa. De gebruikte poëzie is vaak melancholisch maar doorspekt met vlagen van humor en hun muzikale roots, van klassiek tot de weg terug in de delta blues (www.frankpiet.be).

Ton is al jaren de gitarist en zanger van de Indie-popband, 'The Deeps' die al sinds 1999 bestaat. 'The Deeps' maakt eigen werk en is zeer oor vriendelijk. Ton heeft echter ook eigen songs gemaakt, waarvan hij er een paar wil laten horen in De Lantaern (www.thedeeps.nl).

David komt uit Sliedrecht. Hij vindt het leuk om voor publiek te zingen. Hij is IT-er van beroep, maar heeft als serieuze hobby het zingen van rustige ballads en Ierse folk songs; wat country en eventueel wat hedendaagse rustige pop.

De Mondharmonicaboys Rijnwaarden' vindt zijn oorsprong in een grensoverschrijdende groep mondharmonicaspelers die in 1985 is gestart. De huidige formatie bestaat liefst uit zeven man. De instrumenten die de mannen bespelen zijn tremolo-mondharmonica, chromatische mondharmonica's, vineta-mondharmonica, een basmondharmonica, alpenecho, blues harp en een semi- akoestische gitaar (https://mondharmonicaboys.wordpress.com).

Meer info staat op www.delantaern.nl.

Kunstproject Montessorischool Westervoort

WESTERVOORT - Op Montessorischool Westervoort hebben alle kinderen het schoolproject 'Kunst door de eeuwen heen' afgesloten. De school stond en hing vol mooie kunstwerken en op het podium was een kunstzinnige huiskamer ingericht met meubels en huishoudelijke voorwerpen die door de kinderen volgens diverse kunststromingen versierd waren. Thuis in kunst, kunst in huis!

Er werd drie weken lang gewerkt en gesproken over kunst en kunstenaars en natuurlijk gekeken en geluisterd naar werk van kunstenaars. Kinderen zijn op excursie geweest naar musea en ateliers, kregen van een ouder les in flamencodansen en er zijn mooie gedichten geschreven. De schoolviering van de tussen- en bovenbouw stond in het teken van 'muziekstromingen door de eeuwen heen'. In de onder- en middenbouw stond het kennismaken met kunstenaars, kunstvormen, materialen en technieken centraal. In de tussen- en bovenbouw werd kunst in tijd gezet; in welk tijdvak zag je welke kunstuitingen. Donderdagmiddag heeft wethouder H. Breunissen van de gemeente Westervoort de school bezocht om de activiteiten van de kinderen te bekijken.

Montessorischool Westervoort is een school met 130 leerlingen in de groepen een tot en met acht. De school heeft twee afdelingen, een Montessori-afdeling voor regulier onderwijs in de groepen een tot en met acht. en een DaVinci-afdeling met fulltime onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen in de groepen drie tot en met acht..

Op de website staat meer informatie over de school en foto's van het project: www.montessorischoolwestervoort.nl.

Peter Smolders clubkampioen TTV Zevenaar

ZEVENAAR - Als voorbereiding op de voorjaarscompetitie organiseert tafeltennisvereniging Zevenaar de laatste jaren steeds de clubkampioenschappen en dit jaar gingen de titels naar Peter Smolders bij heren 1, Henk Kemperman (2) en Jan van Duren (3).

In de sterkste categorie ging de strijd zoals verwacht tussen de spelers van team 1 en 2, waarbij nieuwkomer Gijsbert Wind (hij maakte een verdienstelijk competitiedebuut in team 2 en werd gelijk kampioen) als een gevaarlijke outsider werd beschouwd. Hij werd uiteindelijk derde door Erik Boss in de troostfinale te verslaan. In de finale leek Maik Stokman aan het langste eind te trekken, maar hij kon de 2-0 voorsprong niet vasthouden. Peter Smolders kwam knap terug tot 2-2, maar ook in de beslissende 5e game leek Stokman de beste papieren te hebben. Na 9-9 was het geluk iets meer aan de zijde van Smolders en was hij het die de wisselbeker in ontvangst mocht nemen.

Bij de heren 2 ging het in de finalepoule tussen de spelers van team 4 en een van team 4. Waar Henk Kemperman in de voorronde nog moest buigen voor teamgenoot Jules Prick, waren de rollen in de finale omgekeerd en was het Kemperman die met de eer ging strijken. Ook in de strijd om de derde plaats was er sprake van een revanche. Verloor Piet van Breukelen in de voorronde nog van Paul Leunen, in de finalepoule bleek hij in vier games de sterkste.

Bij heren 3 werd een meerkamp gespeeld waarin Jan van Duren ongeslagen bleef (hij promoveert daardoor naar heren 2) en John Willemsen beslag legde op de tweede plaats.

Judo en jiu-jitsuexamen

ZEVENAAR - Op alle locaties van Judokwai Fred Schilder werden onder grote belangstelling van ouders en familieleden in Rheden, Zevenaar, Elst en Giesbeek de gebruikelijke judo en jiu-jitsuexamens afgenomen.

Er was een echte examencommissie aanwezig van judoleraren. Jorn Massink, Bram Goris, Luuk Timmermans, Armand Samson, David Willemsen, Jori Florissen, Roderik Verbeek en Aldo Hendriks judoka's en jiu-jitsuka's slaagden voor hun volgende graad.

Openstelling Giesbeekse kerk

GIESBEEK - Zondag 22 februari is de Giese kerk en haar toren open van 13.00 tot 17.00 uur.

                                                                                                        

Tijdens de openstelling die overigens elke laatste zondag van de maand is kan men genieten van orgelmuziek en zijn er op verzoek rondleidingen. De gerestaureerde meubelen de prachtige en multifunctionele verbouwing van de kerk met de ruime Martinuszaal, geschikt voor vergaderingen zullen de bezoeker verbazen. Tijdens een bezoek kan men in een kleine ruimte artikelen kopen om zo het behoud en onderhoud van kerk en toren een financiële injectie te geven.

De toegang is gratis. Meer informatie staat op www.giesbeektorenhoog.nl.

VWM-concert groot succes

Alle Carnavalsprinsen van Zevenaar Foto: Frank Dercksen

ZEVENAAR - Het Vesterwalder Carnavals Concert op 8 februari was weer een groot succes.

In het bomvolle zalencentrum Staring werd uitbundig feest gevierd op de vrolijke blaasmuziek van de Vesters Walder Muzikanten. Op de foto is te zien hoe de gezamelijke Zevenaarse hoogheden poseren voor de pers. Carnaval kan nu beginnen, Zevenaar is er klaar voor!

Indoor nachtduiken bij Sub Aqua Libera

LOBITH - Afgelopen donderdag hadden de jeugdleden van duikteam Sub Aqua Libera een spannende funles waarbij ze met persluchtsets en duiklampen een nachtduik maakten in een donker zwembad.

De kinderen trainen op donderdagavond regelmatig met persluchtsets. Deze keer was het extra bijzonder omdat ze in het donker mochten duiken. Onder begeleiding van ervaren duikers gingen de kinderen met een persluchtset en duiklamp op onderzoek uit. "Best spannend en ook een beetje gek zo'n donker zwembad, maar wel heel gaaf om met een duiklamp onder water te zwemmen," aldus een van de enthousiaste kinderen.

"De kinderen waren eerst even onder de indruk maar het was heel geslaagd. Een donker zwembad met dansende lichtjes onderwater is super leuk om te zien. We gaan dit volgend jaar zeker weer doen", aldus jeugdtrainer Iris van Marwijk.

Duikteam SAL heeft een speciaal jeugdprogramma van vier weken. Hierin krijgen de kinderen snorkellessen waarmee ze oefenen voor hun snorkelbrevet, duiklessen met persluchtset, conditielessen die gaan van estafettes tot stormbanen en funlessen waarin we naast nachtduiken onder andere ook wakduiken of met waterballs op het water lopen.
De trainingsavonden van duikteam SAL zijn op donderdag avond in zwembad de Boskuul. De contributie (bij automatische incasso) bedraagt voor jeugdleden tot achttien jaar acht euro per maand en veertien euro voor senioren (dit is inclusief cilindervulling). Naast jeugdlessen geeft duikteam SAL-opleidingen voor zowel beginnende als gevorderde duikers. "Wil je meer weten over deze gezellige vereniging kijk dan op www.subaqualibera.nl of mail voor een afspraak voor een introductieduik naar opleidingen@subaqualibera.nl."

Vibe sluit carnaval in Doldorp af

WESTERVOORT – 14, 15, 16 en 17 februari vinden in de feestburcht van De Dolbotters zalencentrum Wieleman de vier dolle dagen plaats.

Partyaward winnaar 2014, dj Dow, zorgt tijden het Spätshoppen op de maandagavond voor een energieke avond in het teken van après-ski. Kaarten voor deze avond zijn alléén in de voorverkoop voor actieprijs van vijf euro verkrijgbaar.

De dolle dinsdag is de traditionele afsluiter van de vier dolle dagen in Doldorp. De band Vibe zorgt voor de muzikale omlijsting in de laatste uren van het carnaval 2015.

Kaarten voor de vier dolle dagen zijn verkrijgbaar bij zalencentrum Wieleman, Cigo en de Music Shop in Westervoort. Ook is een passe-partout verkrijgbaar die toegang geeft tot alle vier avonden. De prijs hiervoor bedraagt 29 euro.

Het volledige feestprogramma van De Dolbotters staat op www.dedolbotters.nl ook via Twitter: @dolbotters. Of like C.V. De Dolbotters op facebook.

'De Mammoet heeft het overleefd' Groessense optocht groter

De kop van de ingestorte Mammoet die vorig jaar in het nieuws was Foto: Sanne Smits

GROESSEN – Vorig jaar nog landelijk in het nieuws nadat een reusachtige mammoet tijdens de optocht bezweek door technische pech. Dit jaar komt hij weer terug, maar dan met toegevoegde snufjes en tijdens de optocht te volgen via facebook (www.facebook.com/deurbouwers) en als doel het eind van de optocht te halen.

Daarna zal er nog strijd volgen om de prijzen, want er zijn al 28 deelnemende wagens gemeld, en zeker zoveel groepen en individuen. Het Liemerse dorp is erg populair bij de carnavalsvierders. Carnavalsvereniging De Deurdreiers zet alle zeilen bij om die toestroom te beheersen. "De sfeer moet gezellig blijven, dat is ons hoogste doel", aldus het bestuur.

Programma

Vrijdag 13 februari: 09.11 uur Carnaval op de Joannesschool met Prins Roel Wilting en prinses Anne Otten. Om 20.00 uur Carnaval in Jongerensoos Rinoceros.

Zaterdag 14 februari, Zondag 15 februari, Maandag 16 februari: Vanaf 20.00 uur gekostumeerd carnaval in Feestburcht Gieling met muziek van 'VIBE'. (zaterdag is geheel uitverkocht, zondag en maandag is entree € 10,00)

Zondag 15 februari: 12.00 start van de grote optocht door de straten van Groessen met bijna 30 wagens en veel kleurrijke creaties in groepen en individuen.

Maandag 16 februari: Vanaf 10.30 het nieuwe Früschoppen in Café Gieling, en in de zaal Kindercarnaval dat haar 33-jarig jubileum viert met speciale optredens.

Dinsdag 17 februari: Vanaf 15.00 uur in Feestburcht Gieling carnavalsfeest met de Senioren Sociëteit Groessen.

Zaterdag 14 maart: Vanaf 20.30 uur filmavond in Café Gieling van de optocht en de voorbereidingen voor onder andere degenen die met de optocht meededen en er zelf weinig van meekregen.

Meer informatie staat op www.deurdreiers.nl.

Vrolijke Eilanders achter De Snotneuzen aan

AERDT - Het carnavalsfeest in Aerdt staat weer voor de deur. Dit jaar zullen de vrolijke mennekes en wiefkes achter prins Guus den erste in de polonaise lopen. Samen met zijn adjudant Jesse voeren zij het feestgedruis aan.

Vrijdagmorgen 13 februari zal een delegatie van De Vrolijke eilanders het grote carnavalsfeest van De Dolhoek bezoeken. Hier gaan zij samen met jeugdprins Bas en adjudant Pim het schoolcarnaval weer opluisteren. Prins Bas zal dan voorop gaan in de jongste polonaise van het dorp.

Vrijdagavond is weer het traditionele gekostumeerd bal. Om 20.11 zal de drumfanfare prins Guus het dorpshuis in begeleiden, waarna hij de Proclamatie zal voorlezen. Vanaf 20.41 uur zullen de wagenbouwers hun startnummers weer op mogen halen bij Prins en adjudant en zullen zij een toost uitbrengen op de optocht van zaterdag. De muzikale omlijsting is in handen van: Commercial Break. Rond 22.11 uur volgt dan het demasqué, waarna het feest nog zal doordenderen tot circa 0.30 uur.

Zaterdag 14 februari, de dag van de liefde, staat in Aerdt de grote optocht op het carnavalsmenu. Om 12.49 uur, lees elf vóór een, zal de bonte stoet zich weer in beweging zetten. De route is als volgt: Schoolstraat – Aerdtsedijk – Brugweg – Pannerdensedijk – Heuvelakkersestraat – Schoolstraat – Kerkweg – Bleekveld – Dorsvlegel – Hekkeslag – Akkerveld – Koeweide – Loostraat – Schoolstraat –aankomst.

Hierna is er weer het grote Matinee. Dj Robert zal de zaal vermaken met zijn muziek. Aan de kleintjes wordt ook weer gedacht. Zij krijgen in de loop van de middag een traktatie en om 17.11 uur is de prijsuitreiking voor iedereen. Hierna zal het feest nog even doorlopen.

Op maandag 16 februari gaan De Vrolijke Eilanders naar de openbare narrenzitting bij De Havenmeester in Tolkamer die om 9.31 uur zal beginnen. Een fijn carnaval toegewenst onder het motto: Carnaval is top met de snotneuzen veurop.

Sleuteloverdracht op het Dorpsplein in Westervoort

WESTERVOORT - Op zaterdag 14 februari om 16:11 zal burgemeester Van Hout op het Dorpsplein in Westervoort de sleutel aan Prins Marc 1e en Prinses Barbara van Carnavalsvereniging De Dolbotters overhandigen.

Vanaf dat moment is Westervoort voor vier dagen omgedoopt in Doldorp en heeft Prins Marc1e de touwtjes in handen. Ook zullen Jeugdprins Ryan 1e en jeugdprinses Senna on een mini-sleutel ontvangen en regeren dan over het feest voor alle kinderen in Doldorp. Hierna is het vier dolle dagen feest in feestburcht Wieleman voor iedereen.

Na de sleuteloverdracht en het voorlezen van de proclamatie zal er een feestelijke rondgang door winkelcentrum De Wijborgh plaatsvinden om de start van het carnaval te vieren.

Meer informatie over carnavalsvereniging De Dolbotters staat op www.dedolbotters.nl op www.facebook.com/dedolbotters en via twitter: @dolbotters.

Vier dagen feest bij De Dolbotters

WESTERVOORT – Vanaf zaterdag 14 februari is het vier dagen feest bij carnavalsvereniging De Dolbotters in Westervoort. In de feestburcht zalencentrum Wieleman vinden dan de vier dolle dagen plaats.

Kaarten voor de Dolle Dagen zijn verkrijgbaar bij de voorverkoop adressen: zalencentrum Wieleman, Cigo en de Music Shop in Westervoort. Na een lange carnavalsdag duiken De Dolbotters op maandag de après-ski in. 'Spätshoppen'; een energieke avond vol met feest en plezier voor wie het frühshoppen te vroeg is of juist voor diegene die hierna verder willen feesten. Dj Dow, winnaar van de Partyaward 2014, draait deze avond net al afgelopen jaar het dak er af. Geen stempel zet daarnaast als echte 'Brabo' ook zijn stempel op dit feest.


Kaarten voor deze avond zijn in de voorverkoop verkrijgbaar voor vijf euro, een korting van vijftig procent. Aan de deur kost een kaart 11 euro. Ook is het mogelijk om een passe-partout aan te schaffen die toegang geeft tot alle vier Dolle Dagen. De prijs hiervoor bedraagt 29 euro.

Het volledige feestprogramma van De Dolbotters staat op www.dedolbotters.nl. Volg De Dolbotters nu ook via twitter: @dolbotters. Of like carnavalsvereniging De Dolbotters op facebook.

Werving meer vrijwilligers groot succes bij The Phantoms

DOESBURG - De eerste informatie avond over het werven van meer vrijwilligers bij The Phantoms was een groot succes. Liefst negen ouders werden vrijwilliger. Dit naast de vele vrijwilligers die de jeugdafdeling van The Phantoms al kent.

Een aantal Doesburgse verenigingen, waaronder The Phantoms, heeft het afgelopen jaar de cursus 'weven van meer vrijwilligers' gevolgd. Naar aanleiding hiervan zijn de bestuursleden van The Phantoms bezig gegaan met het werven. De aftrap van de wervingsactie bestond uit een informatie avond voor de ouders van de jeugdleden.

Tijdens deze avond werd aangeven welke activiteiten The Phantoms allemaal organiseert voor haar jeugd: diverse toernooien, een kamp, sinterklaas, Hanzefeesten, maar ook deelname aan regiotrainingen en Nederlands kampioenschappen, diverse acties om nieuwe materialen aan te schaffen. Ook werd aangegeven dat er ideeën zijn voor meer activiteiten, maar dat momenteel de menskracht nog mist.

Naar aanleiding van de presentatie, verzorgd door Annemieke Hordijk, bestuurslid Jeugdzaken, gaven zeven ouders zich ter plekke op ondersteuning bij een of meerdere van de activiteiten.

The Phantoms is alle oude en nieuwe vrijwilligers dankbaar voor hun bijdrage.

Jazz en soul door superjonge talenten

DOESBURG - Zondag 15 februari is het podium van de Gasthuiskerk voor Lizzie Ossevoort en Stefan Bos. Hun muzikale programma begint om 16.00 uur. Kaarten à tien euro zijn verkrijgbaar bij de VVV, of voor aanvang van het programma bij de Gasthuiskerk, Gasthuisstraat 41 in Doesburg. Jongeren tot 21 jaar betalen op vertoon van hun ID vijf euro.

Lizzy Ossevoort en Stefan Bos zijn twee jonge en talentvolle muzikanten, die al vroeg hun sporen in de muziek hebben verdiend. Sinds 2012 betreden ze samen het podium: zangeres Lizzie met Stefan Bos als haar begeleider op de piano. Op hun programma staat jazz, soul en Nederlands repertoire.

Al op de lagere school stond Lizzy Ossevoort graag in de schijnwerpers. Haar muzikale talent ontwikkelde zich van de schoolmusical tot een auditie bij het junior songfestival. Later lukte het haar om mee te doen bij de Gelderse finale van Kinderen voor Kinderen. Daarmee stond ze voor het eerst voor de volle zaal van het Doetinchemse Amphion Theater. Bij dat eerste schouwburgoptreden was ze twaalf.

Stefan Bos trad onder andere op op het North Sea Jazz festival en in het Concertgebouw in Amsterdam. Ook was hij al verschillende keren op tv te zien, onder andere bij het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble, bij de TV Show van Ivo Niehe en in het Kinderprinsengrachtconcert, waar hij optrad met het Jeugd Orkest Nederland.

Lizzie studeert aan conservatorium Artez in Arnhem en Stefan aan het conservatorium van Amsterdam. In 2013 behaalde Lizzie, met Stefan op piano, de tweede plaats op het Nederlands Jazz Vocalisten Concours in Zwolle. Op 30 november behaalden ze tweede prijs van het Prinses Christina Jazz Concours.

The Great Charm met orkest in Gasthuiskerk

DOESBURG - Op zondag 22 februari speelt het gerenommeerde ensemble 'The Great Charm' met 'Friends' Barokke Soloconcerti om 15.30 uur in de Gasthuiskerk Gasthuisstraat 41 in Doesburg. Er worden werken uitgevoerd van Johann Sebastian Bach, Dario Castello, Antonio Vivaldi en Georg Philipp Telemann.

De solisten zijn Gudrun Herb op blokfluit en traverso, Baldrick Deerenberg, blokfluit en Frank Wakelkamp op de barokcello. Het orkest bestaat uit professionele musici die allen op historische instrumenten spelen.

Het programma bevat een eigen bewerking van het beroemde zesde Brandenburgs Concert. Verder hoort de bezoeker de prachtige echosonate van de vroegbarokke Italiaanse componist Dario Castello, een concerto voor cello van Antonio Vivaldi en het charmante concerto voor blokfluit en traverso van G. Ph. Telemann.

Zoals bij The Great Charm gebruikelijk zal men kunnen genieten van heel bijzondere instrumentaties. Het zesde Brandenburgs concert klinkt in de originele bezetting laag en donker. Het is een spannende belevenis om deze muziek een keer in een stralend en feestelijk jasje te horen, want het ensemble heeft dit stuk voor hun bezetting met fluiten, violen, altviool, cello, contrabas en clavecimbel bewerkt. De sonata van Castello is heel bijzonder. The Great Charm wil graag dat deze interessante componist bij een breder publiek bekend wordt. "Laat u meenemen door Vivaldi's muziek die de weelderige en van leven bruisende sfeer van Venetië weerspiegelt."

Het concerto van Telemann is het enige concerto waar blokfluit en traverso, de achttiende eeuwse houten dwarsfluit, solistisch tegenover elkaar staan. In het laatste deel gebruikt Telemann zelfs folkloristische Poolse elementen.

Het concert duurt ongeveer een uur. Toegang bedraagt 12,50 euro, voor 65-plus 11,50 euro en voor donateurs van StiDoMu 10,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

Het voor zondag 22 maart aangekondigde concert in de Grote of Martinikerk kan geen doorgang vinden in verband met de herinrichting van de kerk.

Floral arts & Designs 'Gezelligste Winkel'

ZEVENAAR - Bij de Verkiezing van de Gezelligste Winkel is Floral arts & Designs uitgeroepen tot winnaar van de gemeente Zevenaar. Met 99 stemmen en een waardering van 9,55 gemiddeld liet Floral arts & Designs de concurrenten achter zich. Floral arts & Designs vertegenwoordigd vanaf 5 februari de gemeente Zevenaar in de finale van de verkiezing die plaats vindt tot en met 23 februari.

Floral arts & Designs strijdt dan samen met andere gemeentewinnaars, om de provincie overwinning en de felbegeerde landelijke titel van de 'Gezelligste Winkel van Nederland'.

Stem ook op Floral arts & Designs
Lisanne Feenema van de organisatie van de verkiezing roept iedereen op om een stem uit te brengen op Floral arts & Designs of één van de andere finalisten. "Het is ontzettend spannend in de finaleronde en iedere stem telt. Bij het uitbrengen van een stem worden rapportcijfers gegeven voor klantvriendelijkheid, sfeer, medewerkers en prijs/kwaliteit-verhouding. Ook die rapportcijfers tellen allemaal mee in de uiteindelijke eindstand", aldus Lisanne Feenema. Stemmen kan tot en met 23 februari via de website www.gezelligstewinkel.nl.

ZOV Doesburg zoekt mannen!

DOESBURG - Ons koor Zang en Ontspanning Vereniging Doesburg is een gemengd koor met ruim veertig leden. Het koor staat onder leiding van dirigent Hans Heringa en zoekt mannen.

"Op ons repertoire staan allerlei soorten muziek, van licht klassiek tot populair, Engelstalig maar zeker ook Nederlandstalig en wordt driestemmig gezongen.

In februari 2016 bestaat het koor dertig jaar en wij gaan dit vieren met een concert in de Gasthuiskerk in Doesburg. De voorbereidingen voor dit concert zijn in volle gang. Om dit lustrumconcert te vervolmaken zijn wij dringend op zoek naar mannen!"

"We repeteren iedere woensdagavond in de Onderbouw, Juliana van Stolburglaan 5 in Doesburg van 19.45 tot 22.00 uur. Heb je interesse in een goed geleid maar ook gezellig koor, meld je dan aan of loop binnen tijdens onze repetitieavond."

Agenda Hanzegilde

DOESBURG - Het Hanzegilde heeft in de maand februari weer verschillende activiteiten. Hieronder staat de agenda voor de maand februari. Elke maandag tot en met donderdag: de ondernemerslunch. Voor twee euro kan men aanschuiven en meelunchen.

De lunch start tussen 12 en 12.30 uur. Aanmelden van tevoren heeft als voordeel dat u weet wie er nog meer komen lunchen. Woensdag 4 februari: informatieavond NLP communicatiecursus. De avond wordt verzorgd door Hetty Bosman van In- & outside coaching. De deuren gaan open om 19.00 uur.

Dinsdag 10 februari: Themaavond over Lean ondernemen. De avond wordt verzorgd door Erik Visser van The future Group. De deuren gaan open om 19.30 uur.

"Wilt u een van de activiteiten bijwonen, dan kunt u zich aanmelden via ilse@kleynenborgh.com, of via een PB op facebook (www.facebook.com/hanzegilde)."

'Zomercarnaval in de winter' in Pannerden

PANNERDEN - Prins Bob 1e, regeert tijdens de carnaval onder de volgende leus 'Ers Tim en nou Bob, met 'n muus as prins blief 't Top'.

Het programma tijdens carnaval 2015 in 't land van Waoter en Wiend!

Vrijdagmorgen bezoek aan 't scathe, bekend making jeugd prins en prinses. Vrijdagavond 'Duimnaval' tevens installatie prinsenraad van prins Bob 1e.

Zaterdagavond begint met een carnavalsviering in de Martinuskerk met Pur Sang.
Daarna vertrekt het hele gezelschap naar zaal De Oude Waal voor het grandioze carnavalsfeest. De muziek tijdens deze warme winteravond is in handen van The Hitmachine.

Zondag is de grote optocht door 't Land van Waoter & Wiend.

Inschrijven tussen 11:00 en 12:00 uur bij café De Oude Waal.
Start optocht 12:41 uur, aansluitend is het gezellig verder carnavallen met 'Feestdj Martin' in zaal De Oude Waal. Hier volgt ook de prijsuitreiking

Maandagmorgen word er een bezoek gebracht aan de Pannerd en het woonzorgcentrum. Direct daarna is er in café De Oude Waal frühshoppen en is er in de zaal kindercarnaval.

Dinsdag is alweer de laatste avond van carnaval en is het tijd voor bierhappen en het welbekende Assekruus. Oud-prins Santi 1e wordt opgenomen in de orde van Paanderse Prinsen. Om klokslag 00.00 uur trekken zij naar het dorpsplein. Prins Bob 1e zet dan de bacchus in lichter laaien en met n knallend vuurwerk is carnaval 2015 officieel voorbij!

Het Tekenlokaal: hét lokaal voor kunstworkshops en cursussen

ZEVENAAR - Workshop Kleuren voor volwassenen. Wil je graag een moment voor jezelf nemen of wat ontspannen?

In de workshop kleuren voor volwassen geven we aandacht aan de manier van inkleuren zoals gebruik van verschillende materialen, kleurgebruik en technieken. Je gaat ontdekken welke kleurtechniek en materiaal bij jou past. Daarnaast kun je bij ons terecht voor vragen en ondersteunen we je bij jouw creatief proces. Aan het einde van deze workshop ga je naar huis met een ingelijste kleurplaat.

De workshop is zaterdag 7 februari van 13.30 tot 15.30 uur in Juvenaat Sint-Stanislaus, Babberichseweg 23 te Zevenaar. De prijs van twintig euro per persoon inclusief materialen en ingelijste kleurplaat. Aanmelden kan via jsnoordhuis@hotmail.com.

Maandelijkse kleurmiddag voor volwassenen. Wil je graag elke maand een middag voor jezelf nemen of wat ontspannen? In deze middag ga je onder professionele begeleiding aan de slag met kleuren. Je kunt bij ons terecht voor vragen en we ondersteunen je bij jouw creatief proces.De workshop is zaterdag 7 maartvan 13.30 tot 15.30 uur in Juvenaat Sint-Stanislaus, Babberichseweg 23 te Zevenaar. De prijs van 13,50 euro per persoon inclusief materialen. Aanmelden kan via jsnoordhuis@hotmail.com.

Carnaval in Boemelburcht: Het dak gaat eraf!

ZEVENAAR - Tijdens het komende carnaval gaat het dak er in Zevenaar weer af. De opening van het carnaval is op 14 februari op het Raadhuisplein en begint om 13.30 uur. Loco-burgermeester mevrouw Van Norel en wethouder mevrouw Van der Werf dragen de sleutels van de stad respectievelijk over aan Stadsprins Karel 1 en Jeugdprins Jarrick.

Zondag 15 februari trekt vanaf 13.00 uur de Boemelparade door het centrum. De optocht start bij de Kampsingel. Aansluitend is er in sporthal Lentemorgen tot 18.00 uur het optochtfeest met De Retteketet Showband.

Frühschop ontbijt

Liefhebbers kunnen op carnavalsmaandag 16 februari weer frühschoppen. Bijna twintig horecagelegenheden zijn die dag actief om alle bezoekers een geweldige frühschop dag te bezorgen. Naast de muzikale bijdrage van een aantal dweilorkesten, staan er op verschillende plaatsen Dj's en zijn er live optredens. De dag begint echter met het frühschop-ontbijt op het Raadhuisplein in het centrum van Zevenaar.

Kindercarnaval

Het kindercarnaval is op de dinsdag 17 februari bij carnavalsvereniging De Griethtreejers in zaal De Griethsepoort. Alle kinderen en ouders zijn tussen 14.00 en 16.00 uur welkom aan de Oude Doesburgseweg 24. Ook hier is de toegang gratis. Om 15.45 uur komt er een einde aan het kindercarnaval in Boemelburcht. Jeugdprins Jarrick zal dan de reservesleutel van de stad weer teruggeven aan wethouder mevrouw Van der Werf. Vanaf 23.30 uur is de sluiting van het carnaval in schuttersgebouw Sint-Andreas aan de Oude Doesburgseweg. Stadsprins Karel zal dan de sleutel van de stad weer terug geven aan loco-burgemeester mevrouw Van Norel om vervolgens het feest af te sluiten.

Welling Bouw Onderhoud ontvangt eerste keurmerk 'Betrokken ondernemen'

WESTERVOORT - Betrokken ondernemer ontvangt gouden keurmerk en eigen webpagina bij Mikado, als dank voor de maatschappelijk betrokkenheid: vanuit Welling Schilderwerken, bedrijfsonderdeel van Welling Bouw Onderhoud bv werd verf gesponsord voor het opknappen van de ontmoetingsruimte in De Wilgenpas te Westervoort. Tevens verzorgde zij leerwerkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voldoende reden om de ondernemer in het zonnetje te zetten.

Maandag 26 januari nam Koen Bos, commercieel manager van Welling Bouw | Onderhoud bv , de keurmerk in vorm van een raamsticker in ontvangst. Naast deze symbolische vorm van dankbaarheid ontvangt de ondernemer een eigen webpagina, waar zij haar betrokkenheid en haar diensten nader kan toelichten.

"Bent u ook een betrokken ondernemer? Maatschappelijk betrokken ondernemen kan op verschillende wijzen. Mikado is op zoek naar ondernemers die op een of meerdere fronten betrokken onderneemt, zodat zij in het zonnetje gezet kunnen worden. Denk aan: Het schenken van materialen; Het beschikbaar stellen van ruimtes; Kennis, ervaring of expertise delen in vorm van cursussen of presentaties; Meeloopstages aanbieden voor jongeren die zich oriënteren op hun toekomst."

Om eerlijkheid te garanderen wordt er enige onderscheid gemaakt in mate van ondernemen wat betreft het keurmerk, respectievelijk: brons, zilver of goud. "Bent u nog niet op deze wijze aan het ondernemen maar staat u er wel open voor? Laat het ons graag weten. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk op onze website www.mikado-vc.nl of bel met coördinator Bart Hoesté via 06 10722666."

Zilver voor Lios Jaydin Pijl

LOBITH - Zondag 1 februari was de tweede voorronde vierde divisie turnen in Doetinchem. Lios deed mee met zes meiden in verschillende categorieën.

Bij de instap D1 werd Celina Albers tiende en Kayi Vermaeten 23e. Bij de jeugd 2 F behaalde Jaydin Pijl een mooie zilveren medaille, Eva Wienhoven werd vierde en Quinty Bergervoet tiende. Bij senior D werd Maureen van Marwijk 21e. Hun laatste voorronde is 29 maart en die dag zal Lios de gehele wedstrijd organiseren in Doetinchem.

Kom feesten met het jeugdprinsenpaar! Kindercarnaval in Wieleman

WESTERVOORT - Op woensdagmiddag 11 februari verzorgt carnvalsverenging De Dolbotters kindercarnaval in zalencentrum Wieleman.

Jeugdprins Ryan 1e en Jeugdprinses Senna roepen alle kinderen uit Westervoort en omgeving op om naar Wieleman te komen en samen met het feest te vieren. Er zijn optredens van de Jeugdraad, de Dolle Kits en de dansgarde. Om 13:30 uur is de zaal geopend en vanaf 14:11 uur zal het Jeugdprinsenpaar in polonaise de middag beginnen!

Voor kinderen tot en met twaalf jaar is de toegang gratis, vanaf twaalf jaar bedraagt de toegang één euro.

Meer informatie over carnavalsvereniging De Dolbotters staat op www.dedolbotters.nl op www.facebook.com/dedolbotters en via twitter: @dolbotters.

Sponsor bedankt

DIDAM - Fiets Inn uit Didam heeft een driejarige overeenkomst getekend als shirtsponsor van keepersacademie de Liemers. Wij zijn blij dat eigenaar Wout van Dijk van Fiets Inn op onze nieuwe kleding komt te staan en zijn hier erg dankbaar voor.

Om nog deel te nemen aan de voorjaarsessie die eind februari zal starten, kan men zich nog opgeven zie site www.keepersacademie-deliemers.nl onder aanmelden.

Veertigdagentijd, tijd voor bezinning

DUIVEN - 18 februari begint op aswoensdag de veertigdagentijd voor Pasen. In deze periode is de Samen-op-Weg-Kapel iedere woensdagochtend van half elf tot twaalf uur open.

Men kan in een rustige omgeving luisteren naar Bijbellezingen die geschikt zijn in deze tijd van bezinning. Ieder kwartier wordt een ander gedeelte gelezen. Kom gerust langs, een kwartiertje of een uur... vanaf woensdag 18 februari tot en met 1 april in de SOW-kapel, Rijksweg 56b, achter het gemeentehuis Duiven.

Piepeblaozers-carnaval als opwarmertje in Oud-Dijk

OUD-DIJK - Het Piepeblaozerscarnaval is al jaren het opwarmertje voor het grote carnaval. Dit jaar op zaterdag 14 februari bij Partycentrum Plok in Oud-Dijk. De naam Piepeblaozer is ontleend aan het feit dat de feestlocatie voor 1989 café De Stoom-Piep heette. Prinses Martine de eerste heerst er met haar motto 'Wi'j slaon d'r vol op!'.

Het Piepeblaozerscarnaval zal dit jaar zijn 38e opvoering hebben. De eerste editie vond plaats in 1978. De nieuwe Prins of Prinses is altijd het grote gissen aan het begin van de avond. De nieuwe Prins(es) van 2015 is dan ook het grote bewaarde geheim in Oud-Dijk naar het carnaval toe. De Raod van (de h)Elf kan al wel prijs geven dat dit jaar de Prins(es) een echte geboren en getogen Old-Dieker/Diekse zal zijn.

De Piepblaozers vieren prinsenbal, pronkzitting en carnaval in één avond, dus uniek. De muziek wordt verzorgd door dj Robert, die vorig jaar al garant stond voor een onvergetelijke feestavond. Om ongeveer 21.00 uur wordt de nieuwe prins(es) bekendgemaakt. Hij/zij zal daarna prijzen uitreiken aan de meest origineel verklede individu, paar en groep.

Er wordt een all-inclusive prijs gehanteerd, zodat je kunt gaan, staan en dansen waar je wilt. All-inclusive betekent ook koffie/cake, drank, hapjes tijdens de avond en koffie/broodjes op het eind. Meer informatie in deze en het opgeven voor deze prachtige carnavalsavond staat op de web-site www.piepeblaozers.nl.

Jan van der Zee

bij KerkvoorNu

DUIVEN - Zondag 15 februari spreekt Jan van der Zee in de dienst van KerkvoorNu.

De dienst wordt gehouden in het Candea College, Saturnus 1 in Duiven en begint om 10.30 uur. Voor de kinderen tot en met drie jaar is er crèche.

Carnaval Duiven

DUIVEN - Het is bijna carnaval en De Duufkes staan al weer te popelen om te gaan feesten. Begonnen wordt op 14 februari met de traditionele kindercaranval. Deze zal plaatsvinden in het CCOG aan de Kastanjelaan 2.


De entree is zo als gewoonlijk gratis en we beginnen om 14:00 tot 15:30 uur. Maandag 16 februari is het de hele dag feest in het CCOG. Vanaf 10:30 uur: frühshoppen, thuis met bezoek van verschillende verenigingen wordt het een gezellige middag.
In de avond is de zaal geopend vanaf 19:30 uur. Met de twee andere verenigingen als 'party in crime' wordt het een mooie feest.

Sint-Franciscus

Babberich

BABBERICHT - Op 15 februari om 09.30 uur is er in de kerk een communieviering met Pastoraal werker Ria Doornbusch; het Gemengd Koor verzorgt hierbij de zang.

Gebedsintenties: Betsie Schliefn en Lies Burgers-Hendriks (jaargetijde)

De eerstvolgende viering hierna is op zaterdag 28 februari 19.00 uur met pastor Gerard Remmers en Diaken André van Boven en met medewerking van het Ritmisch Koor. Hierin worden de eerste communicanten voorgesteld.

Telefoon: 0316-247216; email: babberich@sint-willibrordusparochie.nl.

Ontmoetingskerk Zevenaar

ZEVENAAR - Zondag 15 februari 10:00 uur: ds. D. Juijn

Zondag 15 februari 11:00 uur: kleuterkerk in Ons Huis

Zondag 22 februari 10:00 uur: ds. A. Jonkman, na afloop koffiedrinken

Zondag 1 maart 10:00 uur: mw. ds. A. Meurs

Zondag 1 maart 10:00 uur: Jeugdkerk in Ons Huis

Vlooienmarkten in de regio

REGIO - Op zondag 22 februari in Lobith van 10.00 tot 16.30 uur in de Habeshal Lobith/Tolkamer.

Op zondag 22 maart in Duiven van 10.00 tot 16.30 uur in het CCOG-gebouw in het centrum van Duiven. Er zijn nog wat plaatsen vrij. Kraam vier meter: vijfentwintig euro en twee voor veertig euro. Grondplaatsen (Lobith) vier meter: tien euro. Informatie bij Thema-events 06 31769290.

HDAV-presentatie door Chris Stenger Onze wereld in vogelvlucht

GIESBEEK - In deze HDAV-presentatie neemt Chris Stenger de toehoorder mee naar een aantal zeer verschillende gebieden op vijf continenten.

De natuur zal deze avond een belangrijke plaats innemen, maar ook culturele aspecten komen aan de orde. "We gaan vogels kijken in Afrika en op IJsland. We bezoeken het ruige uiterste noorden van Scandinavië en de geweldige natuur in de woestijnen van Zuid Amerika. We nemen een kijkje in de oeroude wouden van zuidwest Australië met z'n exotische dieren als koala's en kangaroes. Op hetimmense continent van Azië bezoeken we een oude stad in het zuiden van China en maken we een kort uitstapje naar het Syrië van voor de burgeroorlog", aldus Chris.

'Onze wereld in vogelvlucht' is een HDAV-presentatie door Chris Stenger op donderdag 19 februari in Kulturhus De Brede Blik aan de Kerkstraat 68-74 in Giesbeek. De aanvang is 20:00 uur, de zaal is open vanaf 19:30 uur, de entree bedraagt 3,50 euro per persoon, info: arnhem@beeldgeluid.nl.

Regio Arnhem
"De presentatie is gebaseerd op (maar niet identiek aan) het speaker supportprogramma dat ik zeer recent in het Museon in Den Haag vertoond heb. Het programma is aangepast om meer interactie met de zaal te hebben dan tijdens het vertonen van een gebruikelijk speakersupportprogramma."

Snoeicursussen Groei en Bloei

TOLKAMER - Ook in 2015 kan men weer bij Groei & Bloei afdeling Liemers 'goed' snoeien leren. De cursus hoogstamfruitbomen staat gepland op vrijdagavond 20 (theorie) en zaterdag 21 februari. Voor de siertuin en klein fruit op vrijdagavond 6 (theorie) en zaterdag 7 maart.

De cursusgelden zijn veertig euro voor leden van Groei & Bloei de Liemers en 45 euro voor niet-leden. Dit is inclusief koffie, snert en een lesmap. De cursussen worden gegeven in Groessen door Jos Looman en Geert Wijtten.

Voor meer informatie wil vaste docent Geert Wijtten vast en zeker meer vertellen. Zijn telefoonnummer is (0316) 524077 of geert.wijtten@upcmail.nl.

Natuurlijk kunt u zich ook alvast opgeven via e-mail: info@liemers.groei.nl of schriftelijk via het secretariaat; G&B Liemers, Rekkenveld 32 6916 LN Tolkamer.

Muziek-dansavond bij ZijActief Groessen

GROESSEN - Woensdag 25 Februari Country en Westeravond alleen voor leden van ZijActief Groessen.

Er is een optreden van duo Ted en Helen, dat mooie countrysongs ten gehore brengt . Na de pauze is er een workshop linedance, waar de bezoekers enkele pasjes leren. De avond wordt gehouden in Dorpshuis van Groessen. De aanvang is 19.45 uur.

Netwerkbijeenkomst bij Hotel Wanders in Elten

ELTEN - Op 3 maart houdt IW Elten zijn eerste netwerkborrel van 2015 bij Hotel Wanders in Elten. De avond begint om 19:30 uur.

Naast een voordracht met het thema 'Toekomst Elten' door burgemeester Johannes Diks kunnen geïnteresseerden een voorstelling verwachten van het IWE programma met talrijke nieuwe activiteiten. Drie verdere bijeenkomsten volgen nog dit jaar. Geïnteresseerden zijn uitgenodigd om deze avonden bij te wonen om zich te laten informeren over het wel en wee in Elten en zijn ondernemingen, en hoe deze elkaar kunnen ondersteunen.

Jaarvergadering

DUIVEN - Op 24 februari wordt de jaarvergadering gehouden. Dan legt het bestuur verantwoording af over het beleid van het afgelopen jaar.

Het jaarverslag en het financieel verslag over 2014 worden besproken. Op de jaarvergadering wordt ook het rooster van aftreden bekend gemaakt. Na afsluiting van de jaarvergadering krijgten de leden weer een lijst met onderwerpen voor de ledenmiddagen van het seizoen 2015/2016, waarop men zijn voorkeur kan aangeven.

De middag wordt afgesloten met een gezellig samenzijn in de Samen op wegkapel Duiven, ingang achter het gemeentehuis. Vanaf 14.15 uur is er koffie of thee, om 14.30 uur wordt begonnen. Informatie geeft Ali Baarslag 0316 265726.

Derde dansfestival van De Schuumneuzen

BABBERICH - Op zondag 22 februari verzorgt carnavalsvereniging De Schuumneuzen uit Babberich voor de derde keer een dansfestival voor dansgardes van carnavalsverenigingen.

Na de twee succesvolle en zeer geslaagde eerste jaren, zal het festival dit jaar weer georganiseerd worden in Kulturhus De Borg. Dit jaar zijn er twaalf carnavalsverenigingen, naast De Schuumneuzen, die al dansend een beker willen binnenslepen. Zoals ook in de eerdere edities zullen De Schuumneuzen vertegenwoordigd worden door de Ienieminies, de Minioren, de Junioren en de Jeugd.

De deelnemende verenigingen zijn verder: De Toetenburgers uit Ooij, De Duufkes uit Duiven, De Geintrappers uit Bemmel, De Deurdouwers uit Angerlo, De Dijkvelders uit Ewijk, De Vrolijke Drammers uit Loil, De Nachtuulen uit Oud-Zevenaar, De Mölledraejers uit Wehl, De Deurdreiers uit Groessen, 't Olde Tollus uit Lobith, de Clusenarren uit Herwen en dansvereniging D-Rythm uit Oosterhout.

Iedereen is welkom om de verschillende dansgroepen te komen aanmoedigen. Het programma begint om 11.00 uur en rond 17.00 uur zal de prijsuitreiking plaatsvinden.

De entree bedraagt drie euro voor volwassenen en anderhalve euro voor kinderen. Meer informatie over De Schuumneuzen staat op www.schuumneuzen.nl. De Schuumneuzen via Twitter volgen, kan via @schuumneuzen.

Welkom bij Net Werk!

ZEVENAAR - Op donderdagmiddag 19 februari van 14.00 tot 15.30 uur is er een informatiemiddag van Caleidoz voor werkzoekenden met als thema 'De Vrijwilligerscentrale en De Vacaturebank' van Caleidoz.

Vrijwilligerswerk? Niet alleen een zinvolle en gewaardeerde vrijetijdsbesteding maar ook vergroot u uw werkervaring en verrijkt daarmee uw cv. Men komt in een nieuwe andere fase van het leven wanneer een betaalde baan is gestopt met allerlei gevolgen van dien. Minder inkomsten, weer zoeken naar werk, het privéleven, het missen collega's en structuur, dingen uitstellen zijn vast herkenbare feiten. Bij Net Werk! ontmoet men anderen die in dezelfde situatie verkeren en staat men niet alleen.

Deze middag staat in het teken van vrijwilligerswerk. Jan Schreiber van Caleidoz geeft uitleg over vrijwilligerswerk en wat de VWCentrale voor vrijwilligers en organisaties doet. Ook wordt gekeken hoe men in aanmerking kan komen en welke vacatures er zijn. De informatiemiddag is aan Steenhuizen 6 in Zevenaar (achter het Musiater). De entree (inclusief koffie/thee) bedraagt twee euro.

Zonnekinderen Academy weer groot succes

ZEVENAAR - Afgelopen vrijdag vond de voorstelling 'Dat hebben wij weer!' plaats in Het Musiater van Zevenaar. Deze voorstelling was het eindresultaat van de vierde editie van de Zonnekinderen Academy, een samenwerkingsproject tussen kinderopvang Zonnekinderen en Het Musiater.

De theaterzaal zat ook deze keer vol met belangstellende ouders en kinderen in afwachting van de voorstelling. De spelers hadden er, ondanks hier en daar wat gezonde plankenkoorts, veel zin in en stonden te popelen om te zingen, dansen en acteren. Het verhaal gaat over Puk en Polli die van de ene op de andere dag niet meer kunnen stoppen met huilen. Dan zijn er ook nog Smiley en Lollo, zij kunnen ineens niet meer stoppen met lachen.

Alle vrienden van de vier gaan op zoek naar een oplossing voor het mysterie. Verschillende figuren passeren. Het podium wordt gevuld met een zangclub, een prinses, een professor club en heuse superhelden! Aan het einde van het verhaal krijgen Puk, Polli, Smiley en Lollo een mysterieus drankje en is alles weer als vanouds. Er worden prachtige liedjes gezongen, mooie dansen opgevoerd en de kinderen spelen de sterren van de hemel.

Na het eindlied ontvangen de kinderen terecht een staande ovatie van het publiek.

De Zonnekinderen Academy is een aanvulling op de belangrijke pijlers sport, cultuur, natuur & avontuur en multimedia. "Voor meer informatie: www.zonnekinderen.nl of bezoek ons op facebook."

Sponsoring Coop Pannerden loterij RKPSC

PANNERDEN - Op 18 december werd de trekking voltooid van de grote RKPSC-loterij. Het was dit jaar voor de tweede keer dat deze loterij door de Pannerdense voetbalvereniging werd georganiseerd. Dit jaar was Coop Pannerden de hoofdsponsor van dit prijzenfestijn.

De supermarkt van Pannerden had voor deze gelegenheid een groot aantal waardebonnen ter beschikking gesteld als prijs. De belangrijkste prijs was echter een cheque voor één minuut gratis winkelen in de Coopsupermarkt.

Na de trekking meldde zich Ben van den Berg als gelukkige winnaar bij de eigenaren. Het moment van verzilveren van de waarde cheque werd vastgesteld op donderdag 29 januari om 10.30 uur. Op deze dag was de heer Van den Berg al tijdig aanwezig om samen met zijn echtgenote Beate de winkel te verkennen om zo tactisch mogelijk de boodschappen te verzamelen in één minuut. Een echte voetbalkenner dus. Na eerst gezellig een kopje koffie te hebben genuttigd was het uiteindelijk zover. Onder het toeziend oog van eigenaren Thera Leenders en Frans van Loon werd het startschot gegeven. Als een speer vertrok hij direct naar vleesafdeling om vervolgens snel zijn weg te vervolgen door de rest van de winkel. De heer Van den Berg was vroeger vast en zeker een buitenspeler want hij had er flink de vaart in. Nadat de minuut was verstreken werd er afgerekend. Van den Berg was in ieder geval dik tevreden over het behaalde resultaat. Na overhandiging van een boeket bloemen en een doos bonbons aan mevrouw Van den Berg vertrokken de winnaars tevreden huiswaarts richting Tolkamer.

Handdoeken Pajodos weer beschikbaar

Vanaf maandag 2 februari zijn er weer volop handdoeken van Pajodos beschikbaar. Eind vorig jaar hield Coop Pannerden een spaaractie voor omni-vereniging Pajodos. Tegen inlevering van een volle spaarkaart konden klanten van Coop Pannerden een mooie handdoek bemachtigen voor slechts één euro. Deze euro werd door Coop Pannerden weer geschonken aan Pajodos. De actie was een groot succes en bleken uiteindelijk het aantal beschikbare handdoeken tekort voor de actie. Een nieuwe opdracht voor productie van de handdoeken werd aan de leverancier gegeven. Met ingang van maandag 2 februari zijn dus weer handdoeken beschikbaar en kunnen klanten met een volle spaarkaart tegen inlevering van deze kaart weer een mooie handdoek voor één euro meenemen.

Al meer dan 21 jaar kwaliteit, service en tijd voor de klant! Vakwerk van Desire Zonwering in Arnhem...

ARNHEM – Het voorjaar komt er aan: een prima tijd om eens kritisch naar ons huis te kijken. Genieten we wel optimaal van onze woning en tuin? Hoe staat het met bijvoorbeeld de zonwering en rolluiken? Misschien denkt u eraan deze aan te schaffen of te vernieuwen. Tijd om Glenn Haman van Desire Zonwering eens uit te nodigen.

Glenn is al 23 jaar werkzaam in de zonweringsbranche. Hij begon in Huissen en verhuisde met zijn zaak naar Arnhem-Zuid. In zijn showroom aan huis laat hij de verschillende mogelijkheden van buiten- en binnenzonwering zien, inclusief rolluiken en roldeuren. Ook komt hij graag aan huis om de mogelijkheden te laten zien en te bespreken.

Desire Zonwering heeft alles in huis zoals bijvoorbeeld knikarm- en uitvalschermen, markiezen en rolluiken. Glenn kan producten leveren van vele merken, in vele maten en kleuren. De prijs is afhankelijk van de gewenste kwaliteit en materiaal. Een goede montage en service is een groot goed bij Desire Zonwering. "En omdat ik zelf de opmetingen, de afspraken en de offerte maak plus de montage doe, is de communicatie ook altijd duidelijk. Ik neem ruim de tijd voor mijn klanten!"

Niet vreemd dat veel klanten van het eerste uur (en de kinderen van hen) juist vanwege de prettige en uitstekende service terugkomen bij Desire Zonwering!

Desire Zonwering, Boxmeerhof 28, Arnhem-Zuid; telefoon 026 3251575 / 06 51691563; www.desirezonwering.nl.

Agenda Musiater

ZEVENAAR - Op de agenda van Het Musiater staan de volgende activiteiten.

Reggaeband Reality met leadzanger Robert Green, 73 jaar, heeft door de jaren heen haar sporen al verdiend in de muziek. Songwriter Robert Green heeft in de jaren 1980 getourd met UB40 door heel Europa. In 1982 kwam Robert Green in contact met de Nederlandse Reggaeband DOE MAAR. Ook de andere leden zijn al jaren verbonden aan Reality. Deze band is ontstaan in 1978. Tijdens hun optreden kan het publiek nooit stil zitten of staan. Een genot om naar hen te luisteren! (Zaterdag: 21 februari. Aanvang: 20:15 uur, Locatie Rabobankzaal – Het Musiater, Prijs: vijftien euro.)

Twente Plat, Op tournee

De Twentse humor is een van de mooiste van ons land. Nergens klinkt het dialect sappiger en nergens kan men de humor zo beeldend vertellen als juist in het Twentse land. Twente Plat laat dat al jaren zien en staat dan ook garant voor een oergezellige en onvergetelijke avond uit, waar de lachspieren het zwaar te verduren krijgen. Prachtige conferences, knotsgekke sketchen en heerlijke liedjes maken deze avondvullende voorstelling tot een onvervalste happening. Laat u meevoeren op de golven van de Twentse humor en U vergeet een paar uur lang de zorgen van alle dag. (Vrijdag 27 februari. Aanvang 20.00 uur, Prijs zeventien euro.)

Meer informatie staat op www.hetmusiater.nl.

Jochem Uytdehaage bij MKB Rijnwaarden 'Ondernemen is topsport'

PANNERDEN - Elk jaar nodigt MKB Rijnwaarden een spreker uit met een eigen en bijzondere kijk op ondernemen. Dit jaar is Jochem Uytdehaage bereid gevonden de ondernemers van Rijnwaarden op 25 februari te inspireren onder het motto 'Ondernemen is topsport'.

"Ik noem het de weg naar Optimaal Presteren!" Jochem is bekend geworden als een succesvol schaatser met diverse nationale en internationale titels. Na deze schaatscarrière is zijn passie komen te liggen bij het overdragen van zijn opgedane kennis en ervaring op sporters en in het bedrijfsleven; de weg naar Optimaal Presteren!

Naast de leden van MKB Rijnwaarden zijn ook niet-leden, inwoners en andere geïnteresseerden welkom. De avond vindt plaats in café-zaal De Dijk in Pannerden en de zaal is open vanaf 19.30 uur.

Zich aanmelden kan via de website van MKB Rijnwaarden (www.mkbrijnwaarden.nl ) of door rechtstreeks een mail te sturen naar info@mkbrijnwaarden.nl. "Bent u geen lid van MKB Rijnwaarden dan zal er een toegangsprijs gehanteerd worden van tien euro euro per persoon, dit is dan wel inclusief twee consumpties."

Het aantal plaatsen is beperkt.

Winnaars TabAktief Gemak Shop Leuven in Zevenaar

ZEVENAAR - In de periode van 27 oktober tot en met 18 januari kregen de kopers van een Decemberkalender de mogelijkheid dat -indien ze niks hierop wonnen- zij deze konden inleveren voorzien van adresgegevens, hiermee maakten de deelnemers kans om een van de drie Diners ter waarde van 150 euro (voor vier personen) te winnen.

Op zaterdag 31 januari werden twee prijswinnaars uitgenodigd om de prijs in ontvangst te komen nemen bij TabAktief Gemak Shop Leuven en werden zij ook nog eens verblijd met een bloemetje van Floral Arts en Designs; helaas kon de derde prijs nog niet worden overhandigt omdat de winnaar nog niet gereageerd heeft. "Ondanks de pogingen van ons via facebook, twitter en rechtstreeks, krijgen we geen contact; wellicht leest hij dit bericht."

De gelukkige prijswinnaars zijn: familie Ten Vaarwerk uit Beek wint een diner bij Restaurant De Minnarij, familie Wardenier uit Giesbeek wint een diner bij Restaurant Lokaal De Revolutie en familie Sipkes uit Tolkamer wint een diner bij Restaurant Grand Café De Markt.

De winnaars werd een gezellige avondje uit in Zevenaar toegewenst. "Hou ook in 2015 weer deze aktie in de gaten; de bij ons gekochte Decemberkalenders 2015 mogen dan weer meedoen."

Kledingbank op zoek naar kleding

DIDAM - Kledingbank Montferland heeft een druk jaar achter de rug. In 2014 is ruim 1200 keer aan personen uit de regio in de kledingbank te Didam kleding verstrekt. Alleen diegenen die tijdelijk te weinig geld hebben om zelf kleding te kopen kunnen daar terecht na verwijzing door een hulpverlener. Van dit aantal kwamen bijna zevenhonderd keer de personen uit Didam, Duiven, Zevenaar en Rijnwaarden. Burgers uit de gemeente Westervoort zijn aangewezen op de kledingbank in Arnhem.

Voor het verstrekken van de kleding is de kledingbank afhankelijk van wat aan kleding gebracht wordt. Gebruikte kleding wordt veel gebracht en soms ook een restant uit een winkel. Deze kleding wordt gesorteerd en in de winkel gehangen. Wat niet bruikbaar is bij de kledingbank krijgt een vervolgbestemming. Voor de meeste kledingsoorten is er zo voldoende voorradig om in de behoefte te voorzien. Toch zijn er enkele categorieën die we tekort komen: (spijker-)broeken voor jongens en mannen, kinderkleding vanaf maat 92 en alle soorten ondergoed. Daarnaast zijn ook schoenen, zeker kinderschoenen, en andere accessoires welkom. "Ook ontvangen we graag beddengoed, hoeslakens (zowel boven- als onderhoeslakens), badhanddoeken en keukentextiel. Mocht u binnenkort de kledingkast en of de linnenkast weer eens uitruimen, dan houden wij ons aanbevolen voor wat daar overschiet."

Voor het brengen van de kleding is de kledingbank open op woensdagmorgen en op zaterdagmorgen, beide keren van 10.00 tot 12.30 uur. Het adres is Lockhorststraat 10 in Didam (bij de markthal; naast de C1000). Kleding halen kan alleen na het indienen van een aanvraag en de afspraak die daarna gemaakt wordt.

Meer informatie staat op www.kledingbankmontferland.nl.

Vier carnaval bij De Nathalzen

LOO - Carnavalsvereniging De Nathalzen maakt zich op voor het traditionele carnavalsweekend. In Loo zijn er de komende week tal van activiteiten. Vrijdag (13 februari) bezoekt de vereniging de Bernadetteschool, op zaterdagmiddag (14 februari) is er Jeugdcarnaval en carnavalsmaandag (16 februari) is omgedoopt tot Blauwe Maondag. Op die dag trekt tevens de optocht door de straten van Loo.

Jeugd aan zet. Vrijdagochtend (10.00 – 12.00 uur) gaat De Nathalzen eerst op bezoek bij de Bernadetteschool. Samen met jeugdprins Luc worden de Loose scholieren alvast in de stemming gebracht voor het lange carnavalsweekend. Een dag later is er in de feestzaal Jeugdcarnaval. Williams Music Express verzorgt de muziek en ook laten de Loose jongeren zich van hun beste kant zien. Zij treden op in de finale van een playbackshow en trekken mee in de jeugdoptocht door het dorp. Aanvang: 13.11 uur. Jeugdigen tot 16 jaar en leden hebben gratis toegang. Entreeprijs niet-leden vanaf zestien jaar: vijf euro.

Blauwe Maondag
Knaller in het feestprogramma is Blauwe Maondag (16 februari). Loo is die dag een centraal feestpunt in de regio met vele carnavalsvierders. 's Ochtends beginnen de festiviteiten in alle vroegte (09.30 uur) met een gratis carnavalsontbijt. De Nathalzen verzorgt erwtensoep, koffie, brood en eieren met spek voor alle aanwezigen. Voldoende om de dag goed te beginnen. Op het podium op het buitenplein treedt onder meer huisorkest Loos Alarm op.

Nadien (11.11 uur) trekt de optocht in gang. Intussen hebben reeds meer dan twintig groepen zich ingeschreven. De meeste komen uit de Liemers, maar sommige ook van daarbuiten. Zo meldden zich deze week spontaan wagenbouwers uit Apeldoorn en een slagwerkgroep uit Doesburg zich aan. Groepen die zich op het allerlaatste moment nog willen inschrijven, doen dat bij voorkeur online (www.nathalzenloo) en anders ter plaatse.

's Middags vindt de prijsuitreiking plaats in de feestzaal (Loostraat 38). Er zijn bekers en geldprijzen te verdienen. Vanwege het 55-jarig jubileum van De Nathalzen is er een extra jubileumcategorie (thema: 55 jaar De Nathalzen). De feestmiddag is voor jong en oud gratis toegankelijk. Rasentertainer en deejay Robert Pouwels verzorgt de muziek en komen dweilorkesten uit het hele land. Afgelopen jaar was de zaal overvol met meer dan 1.100 bezoekers.

Vernieuwde braderie Duiven wordt dit jaar spetterend

DUIVEN - In 2015 zullen de kermisbraderieën, die plaatsvinden op 14 juni en 30 augustus, nieuw en grootser van opzet zijn.

De braderieën worden dit jaar door een nieuwe organisatie: Peters Events uit Duiven, georganiseerd. Dit gebeurt in goede samenwerking met gemeente, kermisexploitant F de Voer en de winkeliers uit Duiven.

Johan Peters van Peters Events wil in 2015 een nieuw impuls geven aan de al lange historie van de bestaande kermisbraderieën in Duiven. Johan Peters is van mening dat de braderieën weer in oude glorie hersteld kunnen worden. Wie in de afgelopen jaren over de braderieën heeft gelopen kan niet ontkennen, dat er van de oude glorie niets meer over is. In de jaren negentig waren de braderieën ruim voorzien van verschillende marktkooplieden met hun producten. Anno 2014 was hier niets meer van over en telde de braderie nog achttien kramen met veelal dezelfde producten. Johan Peters wil proberen de braderieën weer op de kaart te zetten als publiekstrekker voor Duiven en omstreken

Dit jaar zullen ook de verenigingen van Duiven welkom zijn en kunnen zich inschrijven voor de braderieën. Peters Events, Kermisexploitant Frits de Voer, gemeente Duiven en de winkeliers van Duiven zullen samen alles in het werk stellen om hier een spetterend evenement van te maken.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Johan Peters, EventsPeters@gmail.com; 06 20767484.

Nieuwbouw Subenhara feestelijk geopend

ZEVENAAR - Op 2 februari was het eindelijk zover. Bijna een jaar nadat de eerste paal van het nieuwbouwproject werd geslagen is het complex, bestaande uit woonzorgcentrum Subenhara en zeventien huurappartementen, feestelijk geopend.

De opening vond plaats in het bijzijn van de genodigden, waaronder de wethouders Anja van Norel-Hansen en Stef Bijl die de openingshandeling verrichtten.
De eerste bewoners hebben medio februari hun intrek genomen in het zorggebouw en de nieuwe appartementen. Ook de aanleg van parkeergelegenheid en groen wordt binnenkort afgerond, waarmee het nieuwbouwcomplex af is. Baston Wonen en Diafaan zijn blij met het mooie resultaat en wensen de bewoners veel woongenot toe.

Nieuwe naam appartementencomplex bekend

ZEVENAAR - Op 2 februari werd, gelijktijdig met de opening van woonzorggebouw Subenhara, de naam van het nieuwe appartementencomplex op de hoek Platanenlaan/Hunneveldweg bekend gemaakt. Het complex gaat 't Zaenders heten.

Zowel Subenhara als 't Zaenders verwijzen naar Zevenaar. Hoewel beide namen dus mooi op elkaar aansluiten, bevat het daarnaast een opvallende tegenstelling: Subenhara is de deftige, historische benaming van Zevenaar, terwijl 't Zaenders juist staat voor ons lokale, alledaagse dialect. Daarnaast straalt het warmte, gezelligheid en een huiselijke sfeer uit. Behalve het feit dat de naam goed past bij Zevenaar, klinkt het ook gewoon lekker: "Ik woon op 't Zaenders".

Mevrouw Anke Binnerts bedacht de naam voor het complex in het kader van een prijsvraag en ontving daarom uit handen van Sandra van Zaal, Directeur-bestuurder van Baston Wonen, een cheque voor een arrangement in Het Musiater in Zevenaar. Men is naast de 76 creatieve inzenders de juryleden dankbaar, evenals de werkgroep dialect van de Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar voor het onderzoek naar de juiste dialectspelling.

Carnaval bij de (T)overlaat

TOLKAMER - Basisschool De (T)Overlaat uit Tolkamer is deze carnavalsweek gestart met een 'pyjamadag'.

Alle kinderen en leerkrachten mochten op maandag in hun pyjama of ochtendjas op school komen. Om 14.30 uur was de onthulling van de prins en prinses van De Overlaat. Prins Mats en Prinses Anne regeren deze week op De Overlaat. Prinses Anne is de dochter van de prins van 'Het Olde Tollus'.

Vrijdag 13 februari wordt het carnavalsfeest op De Overlaat afgesloten met een optocht door Tolkamer en hoog bezoek van prins Raymond van 'Het Olde Tollus'.

Eclipsbril voor komende zonsverduistering

ZEVENAAR - Zoals men misschien weet is op 20 maart een zonsverduistering te zien van ruim tachtig procent. Deze bijzondere gebeurtenis is zowel in Nederland als ook in België te zien. Om deze verduistering goed en vooral veilig te kunnen bekijken is het verstandig om een eclipsbril te gebruiken.

Sterrenwacht Corona Borealis heeft een eclipsbril ontworpen waamee u veilig naar de zon kunt kijken, tevens als zonnewijzer kunt gebruiken en ook kunt gebruiken als zonnekompas.

"We kunnen deze bril aanbieden voor 2,75 per stuk of 10 voor 25,00 euro excl. de verzendkosten. Een bestelling is te plaatsen op vstw.corona.borealis@gmail.com en na de bestelling krijgt u informatie over de betaling."

Volkssterrenwacht Corona Borealis Zevenaar is te bezoeken aan de Breulylaan 3 in Zevenaar. Meer infoematie staat op www.coronaborealis.nl.