GN Arnhem

16 april 2015

GN Arnhem 16 april 2015


1 / 32

De Tuinmaat in Rijkerswoerd hoopt op een bloeiend tuinjaar

ARNHEM - Op woensdag 1 april zijn de tuinen van Biologische tuinvereniging De Tuinmaat in Rijkerswoerd geopend. In een feestelijke ambiance werd in De Hooimaat van stadsboerderij de Korenmaat het glas geheven op een vruchtbaar en bloeiend tuinjaar.

Ruim veertig leden zijn nu enthousiast en voortvarend aan het werk om de malse klei te bewerken met compost. Biologische tuinvereniging De Tuinmaat heeft momenteel ruim veertig leden en nieuwe leden zijn welkom. "Stuur een bericht naar voorzitter Tom de Koning, tuinmaat@gmail.com."

Wil jij een steuntje in de rug?

ARNHEM - Je wilt best vrijwilligerswerk gaan doen maar weet niet goed hoe je dat aan moet pakken. Dan is een vrijwillige coach net wat je nodig hebt. Samen met een vrijwillige coach zet je op een rijtje wat je wilt en wat je kunt en hoe je op een leuke plek terechtkomt.

Door met elkaar in gesprek te gaan, kom je vaak al een heel eind. Een coach kan bijvoorbeeld ook meegaan naar een kennismakingsgesprek met een organisatie waar je vrijwilligerswerk zou willen gaan doen.


Als je denkt dat een vrijwillige coach je kan helpen bij je zoektocht naar 'meedoen', meld je dan aan bij Vrijwillige Inzet Arnhem. Uiteraard hebben we oog voor een goede match, de klik is erg belangrijk. Een traject duurt maximaal drie maanden. Als blijkt dat daarna op de werkvloer ook begeleiding nodig is, dan stemmen we dat af met de organisatie waar je als vrijwilliger aan de slag gaat en met de vrijwillige coach uiteraard.

Wie is de coach?
Een vrijwillige coach is iemand die vaak ervaring heeft in het coachen, openstaat voor allerlei verschillende mensen, niet gauw ergens van opkijkt en je graag verder wil helpen. Schroom niet, zet de eerste stap en maak een afspraak met ons. We vertellen je er graag meer over.

Neem contact op met Rineke Luijckx, 026 4422833, bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag, r.luijckx@via-arnhem.nl. www.vrijwilligeinzetarnhem.nl.

TV Malburgen stelt zich voor

MALBURGEN - Tennisvereniging Malburgen (TV Malburgen) wil zich graag voorstellen. Op een prachtig goed onderhouden complex, kan men zomer en winter, elke dag, tennis spelen op elk niveau.

"U kunt overdag spelen, maar onze banen zijn ook uitstekend verlicht, zodat u ook 's avonds welkom bent. Wij bieden gelegenheid om (tegen betaling) door een erkende tennisleraar gegeven tennislessen te volgen, gelegenheid om competitie en toernooien te spelen. En er is een gezellig terras en een gezellige bar aanwezig om na afloop van de wedstrijd of training een drankje te nemen. Kom eens kijken en kennismaken als het park open is. Nu de competitie weer begint is daar volop gelegenheid voor. De komende zaterdagen worden er de gehele dag competitiewedstrijden gespeeld.. Kom eens kijken en sfeer proeven bij deze gezellige vereniging."

Tennispark De Bakenhof ligt aan de Huissensestraat 285 in Arnhem; telefoon De Lobby: 026 3218840.

Gratis cursus Digisterker in bieb

ARNHEM - Dinsdag 21 april start de gratis cursus Digisterker in de Bibliotheek Rozet. Deze cursus van vier bijeenkomsten helpt deelnemers gebruik te maken van digitale diensten van de gemeente en landelijke overheid.

Tijdens deze cursus leren deelnemers in vier dagdelen werken met de digitale overheid.

De cursus is op 21 en 28 april en 12 en 19 mei van 09.30 tot 11.30 uur in Rozet. De cursus is alleen bestemd voor inwoners van de gemeente Arnhem.

Deelnemers leren onder meer een DigiD aan te vragen en te gebruiken, informatie te vinden, in te loggen op overheidsites, toeslagen aan te vragen en afspraken te maken en de Regelhulp te gebruiken. Deze cursus is bestemd voor mensen die al enigszins met internet kunnen omgaan. Voor mensen die thuis geen internet hebben en/of geen e-mailadres, is de workshop Klik en tik.

De cursus vindt plaats in lokaal 4.26 van de Bibliotheek Rozet (Kortestraat 16). De toegang is gratis, vooraf inschrijven verplicht. Meer informatie en inschrijven: www.bibliotheekarnhem.nl/agenda of via 026 354 3111.

Foto: Koos Dansen

ARNHEM - De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen verzorgt op donderdag 23 april een lange wandeltocht over de landgoederen Mariëndaal, Warnsborn, Westerheide, Lichtenbeek en Boschveld. Dit landgoederencomplex wordt ook wel Mariënborn genoemd.

De tocht gaat door bossen, over heidevelden, langs landbouwgronden, statige landhuizen, vergezichten, beken, sprengen en vijvers. Onderweg worden vanzelfsprekend de highlights van de landgoederen aangedaan, zoals de 'Groene Bedstee' en de Christuskoepel op landgoed Mariëndaal en de terrassentuin en lanenzesster op landgoed Warnsborn.

Start: 10.00 uur op de parkeerplaats Mariëndaal: ingang via Mariëndaal, zijstraat Utrechtseweg (N 225) tussen Arnhem en Oosterbeek, 200 m voorbij de boogtunnel onder spoorlijn. Duur: 6 à 7 uur. Kosten: € 5,00 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van GLK-pas. Deelnemers dienen zelf lunch en drinken mee te nemen voor onderweg. Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen, Peter Palstring, 06 47966663 of Bert Spit, 06 49058102.

Dannic & Hardwell lieten publiek helemaal losgaan Dancetour Arnhem was het waard

ARNHEM - Een feest om nooit meer te vergeten, zo zou je Dancetour Arnhem kunnen omschrijven. Dit feest werd op eerste Paasdag georganiseerd op de Stadsblokken. Deze keer kwam Hardwell als verrassing mee met Dannic, een verrassing die door het publiek goed werd ontvangen.

Dit jaar verschenen de volgende namen op Dancetour; Double H, Robin Riccio, Yellow Claw, Franky Rizardo, MOTi, Dannic, Showtek. Ze werden op deze stralende dag ondersteund door MC Boogshe. Door het weer kon de menigte extra genieten, het is de hele dag droog gebleven. Vijftienduizend mensen hebben er weer een geweldige dag van gemaakt, zonder hun was het natuurlijk nooit zo speciaal.

Zeventig jaar zingen

in vrijheid...

ARNHEM - Op zondagmiddag 26 april zingt om 14.00 uur het Arnhems Oratoriumkoor het Requiem van Mozart in de Walburgiskerk. Samen met diverse culturele organisaties biedt het koor een uniek programma dat in het teken staat van Zeventig jaar Zingen in Vrijheid.

Aan dit bijzondere concert werken het Nederlands Begeleidingsorkest, solisten uit de geallieerde landen en jongeren van de Vrijeschool Zutphen VO mee. Dirigent van het koor, Alexander Geluk, leidt het concert. Het AOK draagt met dit concert bij aan de viering van zeventig jaar bevrijding.

In het grootse Requiem van Mozart staat herdenken centraal en wordt de hoop op een betere toekomst in prachtige en ontroerende muziek 'verteld'. Voorafgaand aan het concert houdt burgemeester Kaiser van Arnhem een korte toespraak over het herdenkingsmotto van het concert, acteur en oud-lid van het koor Jan Verhoeven draagt een gedicht voor en het orkest speelt het Adagio for Strings van Samuel Barber. Ook is in de Walburgiskerk een fototentoonstelling ingericht over de bevrijding en wederopbouw van Arnhem, samengesteld door het koor, het Airborne museum, het Trolleybus museum en de Eusebiusparochie.

De toegangsprijs is 25 euro; Gelrepashouders betalen tien euro. Kaarten zijn te bestellen via www.arnhemsoratoriumkoor.nl, de VVV Arnhem en boekhandel Jansen & de Feijter in Velp.

Lezing over blaas- en nierkanker

ARNHEM - Prostaatkanker krijgt in Nederland veel aandacht omdat het zo vaak voorkomt, maar daarnaast worden in Nederland per jaar ook ongeveer vierduizend gevallen van kanker van de urinewegen, blaas- en nierkanker, vastgesteld. Daarom vindt het Toon Hermans Huis Arnhem het hoog tijd hier door middel van een lezing aandacht aan te geven.

Uroloog Carl Wijburg en oncologieverpleegkundige Marita van den Berg, beide werkzaam in Ziekenhuis Rijnstate, willen de bezoeker op dinsdag 14 april graag meenemen in het traject van diagnose, behandeling en nazorg van deze kankersoort. "Samen met uw inbreng kunnen wij dan een informatieve avond te realiseren."

De lezing vindt plaats in het Toon Hermans Huis, Eusebiusbuitensingel 34, Arnhem en de toegang is kosteloos. Vanaf 19:30 uur kunt u inlopen voor een kop koffie of thee. De avond start om 19:30 uur en zal tot ongeveer 21:00 uur duren. Na afloop is er gelegenheid om nog na te praten.

Aanmelden
Wij stellen het op prijs wanneer u zich van te voren aanmeldt. Dat kan telefonisch op dinsdag en donderdag tussen 09.30 en 16.00 uur en op vrijdag tussen 09.30 en 13.00 uur. Een mailtje naar info@thharnhem.nl sturen, kan natuurlijk ook.

Parkeren
Parkeren kan in de avonduren voor 0,50 euro per uur in de parkeergarage Musis. Deze ligt op ongeveer zes minuten lopen aan de overzijde van de straat. Voor de deur kan ook geparkeerd worden tegen een regulier parkeertarief van 2,85 euro per uur tot 23.00 uur.

Meer informatie over deze activiteit en andere programma's staat op www.thharnhem.nl.

Dominee Kees Kant spreekt in Arnhem over Israël

ARNHEM - Dominee Kees Kant spreekt woensdag 22 april op een avond van Christenen voor Israël in Arnhem. Hij doet dat in de Sionkerk, hoek Callunastraat /Gentiaanstraat, aanvang 20.00 uur (zaal open 19.30 uur). Iedereen is welkom en de toegang is vrij.

Zijn thema is: 'De grote betekenis van Israël voor onze wereld'. Dominee Kant is sinds 2010 predikant in Katwijk aan Zee en was dat daarvoor in vier andere plaatsen. In 1993 studeerde hij af aan de universiteit in Utrecht.

"Israel is iets van vroege uit de tijd van de Bijbel, denken veel mensen", aldus Kant, "en vandaag is Israël een gewoon land als elk ander land. Maar is dat wel zo? De Bijbel zegt iets heel anders. God gaat een bijzondere weg met zijn volk Israël en er gaan grote dingen gebeuren in onze wereld. God wil door zijn volk Israël de hele wereld zegenen en goed doen. Waarom verzetten wij ons daar toch zo tegen? De profeet Jesaja zegt dat de mensen in onze wereld een bedekking hebben die moet worden weggenomen, zodat we de dingen van God goed kunnen begrijpen. Pas dan kan het grote bruiloftsfeest van Messias Jezus komen." Kant wil op de komende bijeenkomst laten zien wat de bijbelteksten werkelijk willen zeggen over het Israël van nu en straks. En wat de rol van de kerken en van ons als christenen daarin mag zijn. In de loop van de avond is er verkoop van producten uit Israël.

Koningsdagactiviteiten winkelcentrum Rijkerswoerd

ARNHEM - Op maandag 27 april zal op en rond winkelcentrum Rijkerswoerd het bol staan van de vele activiteiten die hier georganiseerd worden voor jong en oud. Dankzij de nieuwe samenwerking tussen de wijkvereniging, winkeliersvereniging en voetbalvereniging ESA is er een uitgebreid programma waaraan ook Rijnstad en Jeugdland een bijdrage leveren.

Het programma bestaat uit onder andere fietsen tegen de klok, luchtkussen, speedcheck, pannavoetbal, boksbal, ballenbad, duivenschieten, kruisboogschieten, wervelwind, enveloppenspel, en nog veel meer.

Kleedjesmarkt
Voor de kinderen is er ook een kleedjesmarkt. Heb je nog oude spulletjes waar je niets mee doet? Probeer ze dan te verkopen. Neem zelf een kleedje mee. De deelname hieraan is gratis.

Ook kan men waterfietsen en genieten van een hapje en drankje en er is muziek. De festiviteiten beginnen om 11.00 en duren tot 15.00 uur.

Het Arnhems Oratoriumkoor zingt het Requiem van Mozart Zeventig jaar zingen in vrijheid in de Walburgiskerk

ARNHEM - Op zondagmiddag 26 april zingt het Arnhems Oratoriumkoor het Requiem van Mozart in de Walburgiskerk. Samen met diverse culturele organisaties biedt het koor een uniek programma dat in het teken staat van 70 jaar Zingen in Vrijheid.

Aan dit bijzondere concert werken het Nederlands Begeleidingsorkest, solisten uit de geallieerde landen en jongeren van de Vrijeschool Zutphen VO mee. Dirigent van het koor, Alexander Geluk, leidt het concert. Het AOK draagt met dit concert bij aan de viering van zeventig jaar bevrijding.

In het grootse Requiem van Mozart staat herdenken centraal en wordt de hoop op een betere toekomst in prachtige en ontroerende muziek 'verteld'. Voorafgaand aan het concert houdt burgemeester Kaiser van Arnhem een korte toespraak over het herdenkingsmotto van het concert, acteur en oud-lid van het koor Jan Verhoeven draagt een gedicht voor en het orkest speelt het Adagio for Strings van Samuel Barber. Ook is in de Walburgiskerk een fototentoonstelling ingericht over de bevrijding en wederopbouw van Arnhem, samengesteld door het koor, het Airbornemuseum, het Trolleybusmuseum en de Eusebiusparochie.

Het concert is 26 april in de Walburgisbasiliek Arnhem om 14.00 uur (kerk open vanaf 13.20 uur). De toegangsprijs is 25 euro; Gelrepashouders betalen tien euro.

Kaarten zijn te bestellen via www.arnhemsoratoriumkoor.nl, de VVV Arnhem en boekhandel Jansen & de Feijter in Velp.

Concert Arnhems Mannenkoor Die Gelre Sanghers met als gastkoor het WereldVrouwenKoor uit Arnhem

ARNHEM - Zondagmiddag 26 april geeft Arnhems Mannenkoor Die Gelre Sanghers zijn traditionele voorjaarsconcert. Deze keer in samenwerking met het onlangs in Arnhem opgerichte WereldVrouwenKoor.

Die Gelre Sanghers staat onder muzikale leiding van dirigent Karel Barten, een dertig jaar jonge, reeds zeer bekende musicus, die inmiddels meerdere koren dirigeert in Arnhem en omgeving. Het WereldVrouwenKoor staat onder leiding van Monique Verhoeven, dirigente van een zestal koren in de regio Arnhem-Nijmegen, waaronder ons broederkoor het Elster Mannenkoor!

Tijdens het concert gaan beide koren samen met de toehoorders een vocaal reis(je) door de wereld maken. Op het programma staan naast enkele Duitse, Engelse, Italiaanse en Russische liederen, gezongen door het mannenkoor, ook liederen uit onder andere Spanje, De Filipijnen, Indonesië, Viëtnam en Oost-Afrika. Deze worden uitgevoerd door het WereldVrouwenKoor.

Het concert wordt gegeven in de Diaconessenkerk/Bakermat aan de Izaak Evertzlaan 11 in Arnhem. De aanvangstijd is 15.00 uur (zaal open vanaf 14.30 uur). Het zal, inclusief een korte pauze, duren tot ongeveer 16.30 uur.
Het concert is gratis toegankelijk voor belangstellenden, maar vooral ook voor hen, die eens kennis willen maken met (mannen)koorzang. Na afloop van het concert kan men een (kleine) bijdrage doneren ter dekking van de kosten van deze
middag.
"U zult ervaren hoeveel plezier de zangers en zangeressen beleven aan hun hobby. Misschien is dit voor u aanleiding eens een repetitie van het koor mee te maken, waar we elke woensdagavond steeds hard oefenen op een vernieuwd en aantrekkelijk repertoire. Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen via secretaris Wil Laagland (026 3219001), email: secretaris@amkdiegelresanghers.nl, of via www.amkdiegelresanghers.nl."

Denk mee over gezonde stadslucht

ARNHEM - We pakken gemakkelijk de auto, maar willen ook gezonde lucht. Een parkeerplek voor de deur is handig, maar een ronkende file in de straat alweer veel minder prettig. Het is de spagaat van het leven in een stedelijke omgeving. Milieudefensie Arnhem organiseert op donderdag 22 april een informatie- en debatavond over de luchtkwaliteit in onze stad. Iedereen is welkom om te luisteren, mee te debatteren en ideeën te spuien.

Aanleiding voor de focus op gezonde lucht is de ingegane nieuwe norm van de Europese Unie. Per 1 januari moet de Nederlandse lucht voldoen aan duidelijke eisen en liggen er serieuze boetes klaar als gemeenten boven de norm uitkomen. "Echter, die norm is slechts een compromis," meldt voorzitter van Milieudefensie Arnhem Nicole Klein Middelink. "De wereldgezondheidsraad had die norm liever veel en veel strenger gezien. Niet voor niets zal onze avond aftrappen met een presentatie over de gevolgen van het wonen aan wegen met een hoge verkeersdruk. En dat zijn er nogal wat in Arnhem." Deze inleiding wordt verzorgd door Chris Zwerver van GGD Gelderland-Midden.

Omdat nog altijd geldt meten is weten, heeft Milieudefensie een tweetal meetinstrumenten in de stad opgehangen. Deze bevinden zich aan het Nieuwe Plein en aan de Apeldoornseweg. Het zijn kokers die zich op ongeveer twee meter hoogte bevinden en die als aanvullend worden gezien in het netwerk aan kokers dat de gemeente in beheer heeft. Milieudefensie zal op de debatavond de eerste resultaten van haar meetpunten bekend maken. De wethouder verkeer, Alex Mink, zal vertellen wat de gemeente allemaal al heeft gedaan om de luchtkwaliteit te verbeteren en welke plannen en ambities de gemeente heeft voor de komende jaren.

Een belangrijk onderdeel van de avond wordt gevormd door een paneldiscussie. Iedereen kan daarbij in gesprek gaan met Milieudefensie, de GGD, Alex Mink en de Arnhemse fietsersbond. Een professionele panelleider zal er zorg voor dragen dat zoveel mogelijk concrete ambities en ideeën opborrelen. Opdat alle Arnhemmers een zo schoon mogelijke lucht in kunnen ademen. De bijeenkomst heet niet voor niets 'Ambitie avond Gezonde Lucht'. Deze is op donderdag 22 april jn de 'In de Weerd', Weerdjesstraat 168 (niet ver van het Feestaardvarken). Snuif de lucht op en adem rustig weer uit. De zaal opent om 19.00 uur en om 19.30 uur gaat het programma van start.

Koningsdag terug in Elden!

ARNHEM - De Stichting Evenementen Elden (SEE) zorgt ervoor dat Koningsdag dit jaar weer in Elden gevierd wordt. Volledig in de traditie van het dorp kunnen jong en oud op maandag 27 april dit feest gezamenlijk vieren.

Op het terrein rondom molen De Hoop verzorgt de SEE voor de jongste kinderen vanaf 13.00 uur diverse leuke kinderspelen. Oudere kinderen kunnen uiteraard aan de spelletjes deelnemen, maar daarnaast is er voor hen de gelegenheid deel te nemen aan een kleedjesmarkt (opbouwen vanaf 12.00 uur). Deelname aan de kinderspelen en de kleedjesmarkt is helemaal gratis!

Ook de Arnhemse burgemeester Herman Kaiser komt op Koningsdag naar Elden! De burgemeester zal het Eldense Koningsfeest om 14.05 uur officieel openen door de vlag te hijsen. Nadat de vlag gehesen is zullen de 'Eldense Touwtrek Kampioenschappen' (ETK) van start zullen gaan. Deelname aan de ETK is mogelijk vanaf zestien jaar. Teams van minimaal vier personen kunnen zich opgeven via eldensgetrek@outlook.com.

Naast de ETK staat ook het traditionele Koningsschieten op de agenda van Koningsdag 2015! Het startschot van het Koningsschieten zal om 14.30 uur door de burgemeester worden gelost. Het is mogelijk 'Koning' te worden voor deelnemers vanaf 16 jaar! Het Eldense Koningsfeest zal vanaf 15.00 uur muzikaal omlijst worden door een DJ/Zanger. Tot ongeveer 21.00 uur kan er met een hapje en drankje worden genoten van deze 'live-muziek'!

Meer informatie over Koningsdag 2015 en/of de andere evenementen van SEE staat op www.evenementen-elden.nl. Bij vragen kan men contact opnemen met de SEE via info@evenementen-elden.nl.

Visles van ware hengelsportprofs

ARNHEM - Op zaterdag 20 juni kunnen jonge sportvissers les krijgen van ware hengelsportprofessionals. De jeugddag van de Hengelsport Federatie Midden Nederland wordt dit jaar georganiseerd aan de visvijvers gelegen langs de Winkelsteegseweg in Nijmegen.

De jeugddag wordt ieder jaar georganiseerd in samenwerking met drie hengelsportverenigingen. Dit jaar zijn HSV Neerbosch-Oost (Nijmegen), HSV de Sportvisser (Nijmegen) en HSV de Put (Opijnen) van de partij. Zij stellen hun beste vissers beschikbaar om ervoor te zorgen dat iedereen goed begeleid wordt.

Tijdens de jeugddag worden er clinics gegeven door de VNV (Vereniging Nederlandse Vliegvissers), SNB (Snoekstudiegroep Nederland-België) en de KSN (Karper Sportvisserij Nederland. Zij leren de aanwezige kinderen alle beginselen over het vissen met de vliegenhengel, vissen op snoek en karpervissen. Daarbij zijn diverse specialisten uit de diverse hengelsportdisciplines aanwezig om alle vragen van de kinderen te beantwoorden.

Jonge vissers tussen de leeftijd van acht tot en met zestien jaar kunnen zich opgeven voor de jeugddag. "Deelname is gratis en je hoeft niet in het bezit te zijn van een VISpas. Opgeven kan door een mail te sturen naar de federatie onder vermelding van je naam, leeftijd, mailadres en telefoonnummer van je ouders. De dag start om 9.00 uur en is uiterlijk om 16.00 uur afgelopen."
Alle deelnemers krijgen vooraf een uitgebreid programma toegestuurd. Voor eten en drinken wordt op de dag zelf gezorgd. "Hou de website www.hfmiddennederland.nl in de gaten voor meer informatie!"

In actie voor stichting Opkikker

ARNHEM - De aankomende weken gaat Peter de Wijs, werkzaam bij het Lorentz Lyceum, zich op school inzetten om zoveel mogelijk oude mobieltjes in te zamelen voor Stichting Opkikker. Deze stichting verzorgt onvergetelijke Opkikkerdagen voor langdurig zieke kinderen en hun gezin.

Langdurig ziek zijn vraagt veel energie van een kind en overige gezinsleden. Lichtpunten zijn in zo'n situatie van groot belang. Stichting Opkikker verzorgt deze lichtpunten. Zo'n tweeduizend keer per jaar verrast Stichting Opkikker gezinnen met een langdurig ziek kind met een onvergetelijke Opkikkerdag. Een dag waarbij alle tegenslagen even naar de achtergrond verdwijnen.

Initiatiefnemer van de inzamelingsactie op het Lorentz Lyceum is Peter de Wijs. Peter is een jaar verbonden aan Stichting Opkikker als vrijwilliger en begeleidt met veel enthousiasme gezinnen tijdens de Opkikkerdagen. Peter was direct onder de indruk van de verhalen en de saamhorigheid onder de vrijwilligers. "Ik heb dan ook niet lang na hoeven denken over de vraag of ik vrijwilliger wilde worden". Dat 'ja' zeggen een goede keuze was bleek al snel. ''Een lachend kind, een twinkeling in de ogen van de ouders, dat is wat ik tijdens een Opkikkerdag om mij heen zie. Dat is mij meer waard dan wat dan ook"!

Het Lorentz Lyceum ondersteunt de inzamelingsactie van harte. Voor iedere ingezamelde mobiel krijgt de Stichting Opkikker een vergoeding. De opbrengst van de mobieltjesactie komt volledig ten goede aan de organisatie van de Opkikkerdagen. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op www.opkikker.nl of contact opnemen met Peter de Wijs via pdewijs@lorentzlyceum.nl.        

Steun voor startende game-ondernemers

ARNHEM - Gelderland gaat bijdragen aan Game Incubator: Yellow Riders. Dit initiatief richt zich op het steunen van startende ondernemers bij het opzetten van hun eigen bedrijf voor toegepaste games.

Deze toegepaste of applied games worden om steeds meer redenen ingezet, zoals voor simulaties en instructies. Ze worden in allerlei sectoren gebruikt zoals de gezondheidszorg, stadsplanning, defensie en onderwijs. Gedurende twee jaar draagt de provincie in totaal ruim 400.000 euro bij.

"Dit initiatief is een eerste stap om de sector in Gelderland te ontwikkelen waardoor de sector verder kan groeien en zich kan ontwikkelen tot een sterke speler in het veld. Dat is goed voor de studenten, jonge ondernemers en voor de economie in Gelderland", aldus gedeputeerde Jan Jacob van Dijk.

Game Incubator: Yellow Riders is een eerste stap op weg naar het ontwikkelen van een gamesector in Gelderland. Door het bundelen van talent, creativiteit, betrokkenheid en financiering ontstaat werkgelegenheid. Gelderland heeft goede en veelzijdige opleidingen op allerlei niveaus voor het ontwikkelen van toegepaste games. Een opleiding die veel jonge mensen aantrekt. De bijdrage van de provincie past in de subsidieregeling meer en betere starters.

Kom naar Koningsdag in Elderveld!

ARNHEM - Op maandag 27 april zal de Koningsdag weer groots gevierd worden in Elderveld. Van 10.30 tot 16.30 uur zal er een groot spektakel zijn op het sportveld en in Wijkcentrum Elderveld aan/bij het Breezandpad.

De hele dag zijn er allerlei leuke activiteiten te doen: opblaasbare Hellingbaan; meerdere springkussens; kleine spelen zoals blikgooien, sjoelen en kegelen, zaklopen, touwtrekken en eendjes hengelen.

Een spellenkaart kost 2,30 euro en je mag gebruik maken van al deze activiteiten. Met deze spellenkaart krijg je ook één keer popcorn/suikerspin en een puntzakje friet.

Wil jij op Koningsdag een plekje op de kleedjesmarkt? Meld je dan aan bij de wijkvereniging Elderveld: wijkver.elderveld@hetnet.nl. Aanmelden is mogelijk tot donderdag 23 april a.s. Wees er snel bij! Voor een plaats op de kleedjesmarkt rekenen wij een borg van vijf euro. Dit moet vooraf contant worden betaald. Aan het einde van de dag wordt deze bij het netjes achterlaten van je plek weer teruggegeven.

Voor organisaties en particulieren is er een mogelijkheid een marktkraam (4 x 1,5 mtr., inclusief dakzijl) te huren voor de prijs van vijftien (exclusief stroom). Eveneens aanmelden via bovenstaand e-mailadres tot donderdag 23 april.

Cursussen en workshop in Elderveld

ARNHEM - Er zijn weer cursussen en een workshop mogelijk in Elderveld. Houders GelrePas 2015 krijgen vijftig procent korting op maximaal twee cursussen/workshops per jaar!

Workshop

- Bloemschikken - Moederdagworkshop (donderdag 7 mei, 's middags of 'avonds)

Cursussen

- Eerste Hulp aan Kinderen + herhaling (maandag- of woensdagavond)

- Hartreanimatie + herhaling (maandag- of woensdagavond)

Bewegings- en gymnastische cursussen:

- Active Body (woensdagavond)

- Conditiegym (donderdagochtend)

Voor nadere informatie over deze cursussen/workshop en/of aanmelding kan men wijkvereniging Elderveld bellen: 3810798 of e-mailen: wijkver.elderveld@hetnet.nl.

Lezing over hoeden Modekwartier

ARNHEM - Hoe leuk is het om op zaterdag 18 april naar het Modekwartier in Arnhem te komen om naar een lezing over hoeden te luisteren.

Dirk-Jan Kortschot, zelf werkend en wonend als hoedenmaker in dit creatieve stadsdeel zal over zijn werk een interessante lezing geven. Want hoe anders kan de wereld er uit zien met een hoed op? Feestelijk, verhullend, beschermend of religieus?

"In deze eerste kunst en textielontmoeting, die wij organiseren, is er ruimte voor uitwisseling en gelegenheid werk te bekijken van een aantal weefsters."

Programma
Zaal open 10.00 uur: presentatie film Weefnetwerk
10.30 uur: lezing door Dirk-Jan Kortschot
11.15 uur: pauze
11.45 uur: laat u verrassen door 'hoedendingen'
12.30 uur: einde

13 / 32

Maandag 20 en dinsdag 21 april: heerlijke superactie! Feest bij snackbar, lunchroom en ijssalon Jaap aan Suikerland

ARNHEM – Snackbar, lunchroom en ijssalon Jaap aan Suikerland in Malburgen bestaat binnenkort een jaar! Sinds een jaar staat deze horecazaak bekend als een locatie, waar het niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk heerlijk toeven is. Even een kop koffie drinken, een broodje eten of heerlijk genieten van een ambachtelijk Italiaans ijsje. Op maandag 20 en dinsdag 21 april viert Jaap het eenjarig bestaan met een spectaculaire actie!

Snackbar, lunchroom en ijssalon Jaap heeft zich met de eigenaren Nelly Arnold en Richard Jansen en medewerker Jaap (de echtgenoot van Nelly) een prima naam weten te verwerven in Malburgen en omgeving. Service en kwaliteit leveren staat er hoog in het vaandel. "Royale porties, en een redelijke prijs, daar houden onze klanten van", aldus Jaap, die ook wijst op de specialiteit van de snackbar: Schnitzel Jaap! Maar ook de huisgemaakte saté mag er zijn! En wat te denken van (nieuw!) een bittergarnituur (veertig of tachtig stuks met saus voor respectievelijk 15 en 27,50 euro)? Handig bij onverwacht bezoek bij de borrel 's avonds.

Alle snacks kun je ook laten bezorgen via thuisbezorgd.nl of justeat.nl in de postcodegebieden 6831-6841 én 6828.

Op maandag 20 en dinsdag 21 april geldt de actie (alleen bij afhalen): 4 friet, 4 frikandel en beker mayo voor vijf euro. Vier stokjes saté voor 2,50 euro. Je hoeft die dagen echt niet te koken!

Snackbar, lunchroom en ijssalon Jaap, Suikerland 8-12, Arnhem; 026 3799791.

Eerlijk, degelijk materiaal vervaardigd in eigen land... Bedden Centrum: slaapcomfort voor ieder wat wils!

ARNHEM – Wie op beddengebied iets zoekt, moet beslist de winkel en showroom (750m2) van Bedden Centrum aan de Steenstraat in Arnhem binnenstappen. In de zaak worden boxsprings, matrassen, kussens, dekbedden en zeer uitgebreid bedtextiel aangeboden. Tegen spectaculair lage prijzen. En van een onberispelijke degelijke Hollandse kwaliteit. Hoe dat kan? Lees hieronder het verhaal van de heer Kaya.

De heer Kaya is een bekende in de beddenbranche; hij heeft zelfs jaren een eigen bedden- en matrassenfabriek gehad, die hij op den duur verkocht. Hij besloot toch niet helemaal de branche te verlaten en zijn kennis over bedden en matrassen in te zetten in zijn winkel Bedden Centrum. Bovendien maakt hij dankbaar gebruik van een netwerk aan relaties, waardoor het Bedden Centrum goedkoper dan wie ook kan inkopen. "Dat voordeel speel ik door naar de klant, die hier kwaliteit tegen budgetprijs koopt. Het zijn geen lokkertjes, maar rechtstreekse prijzen!"

Je kunt bij Bedden Centrum kiezen uit een hele reeks van boxsprings en matrassen van hoge kwaliteit. "We zijn de goedkoopste in de hele regio!" Zo is er al een basic boxspring mét topmatras voor 299 euro. Alle boxsprings zijn van Nederlands fabrikaat (snelle levering) en alle met drie jaar garantie.
Bedden Centrum, dat binnenkort de collectie verder uitbreidt met zowel een speciale junior- als ook een seniorafdeling, is eveneens het adres voor matrassen en bedtextiel.

Bedden Centrum, Steenstraat 110, Arnhem; telefoon 026 3795627.

Ook de kruiden en snackgroenten zoek je zelf uit in de kas Kleur je terras en tuin met de fleurige zomerbloeiers van kwekerij Gerritsen...

HUISSEN – Het is er weer de tijd voor: zomerbloeiers op terras, balkon en in de tuin. Ze zijn er nu in vele kleuren en soorten, Kijk maar eens in de kas bij kwekerij Gerritsen in Huissen. Hier zoek je de mooiste planten zelf uit! Planten rechtstreeks van de kweker, wat heb je nog meer te wensen? Ze zijn ook nog eens extra voordelig!

Met de vrolijke zomerbloeiers in allerlei kleuren wordt je tuin, terras en balkon een bloemenparadijs, waar het zowel overdag als in de avonduren fijn toeven is. Ze staan er weer fantastisch bij, de nieuwe fleurige zomerbloeiers.Van diascia tot surfinia en van bacopa tot verbena. Tevens zijn er alle maten hangpotten van ontelbare stekplanten.

Vrijwel alles is eigen opkweek. Bij elk plantje zit weer een kaartje gestoken met de beschrijving en verzorgingsadvies. Gemakkelijk voor thuis. Een goed advies krijg je er gratis van de kweker bij! Kijk ook eens naar de opgemaakte bloembakken: leuk om kado te krijgen! Op de inpaktafel kun je ze zelf voorzien een vrolijk kadopapier!

Plukgroente om van te snoepen…

Dan zijn er de kruiden (van salie en krulpeterselie tot aan oregano en koriander), snacktomaten, courgettes, midikomkommers en minipaprika's in potjes. Mooi, leuk en lekker voor op terras en balkon! "Voor wie wil experimenteren zeker de moeite waard", aldus Anita Gerritsen. "En kinderen vinden gaaf om ze te zien groeien en heerlijk om ervan te snoepen!"

Kwekerij Gerritsen, Polseweg 23, Huissen; telefoon 026 3251933; www.kwekerijgerritsen.nl.

Kledingbeurs in De Gaanderij

ARNHEM - Op zondag 17 mei houdt De Gaanderij een kledingbeurs voor mannen en vrouwen.

Deze kledingbeurs is van 12.00 tot 16.00 uur. Op deze dag zijn nog tafels te huur voor 7,50 euro per tafel. Voor opgave of meer info kan men terecht bij Danielle Garcia via 06 36040409. De locatie is Driemondplein 1 in Arnhem; 026 3810265.

Klaverjas/jokerdrive

ARNHEM - Op zaterdagmiddag 25 april is er in De Petersborg Slochterenweg 40 in Arnhem Zuid de maandelijkse klaverjas/jokerdrive.

De aanvang is 13.30 uur, de zaal gaat open om 13.00 uur. De kosten zijn twee euro. Iedereen is welkom om een kaartje te komen leggen.

Feest op

Koningsdag bij De Kroon

ARNHEM - Wijkvereniging De Oostelaar verzorgt op 27 april volop activiteiten rondom boerderij De Kroon aan de Randweg 2 van 10.00 tot uiterlijk 16.00 uur een grandioze rommelmarkt en spelletjesfestijn.

Het spelletjesfestijn start om11.30 uur op en rondom het terrein van boerderij De Kroon. "Als superspektakel hebben we dit jaar een stormbaan voor de oudere jeugd; voor de kleintjes is er een springkussen en een kleine zweefmolen. Er kan worden meegedaan aan spelletjes als: kop van Jut, muizenmeppen, fietsen tegen de klok, enzovoort."

Een spelletjeskaart kost voor leden op vertoon van de lidmaatschapskaart 0,50 euro en voor niet-leden een euro.

Ook ouders zijn welkom op het terras en van een hapje en een drankje genieten. De livemuziek wordt van 11.00 tot 16.00 uur, verzorgd door Just Danny. Tegen een kleine vergoeding kunnen kinderen zich laten schminken of een glittertattoo laten zetten; ook daar zijn leuke spelletjes te doen.

Bij de zorgboerderij staan de deuren wijd open. Er worden door de cliënten gemaakte spulletjes verkocht. Voor dorstige kinderen staat hier de limonade-olifant met een buik vol (gratis) limonade. Het feest duurt tot ongeveer 15.00 uur.

Bij slecht weer zal een alternatief binnenprogramma georganiseerd worden. De tijdens het feest gemaakte foto's zijn kort daarna te vinden op www.oostelaar.nl.

Collecte Longfonds voor onderzoek

ARNHEM - Van 20 tot en met 25 april is de landelijke collecte van het Longfonds (voorheen Astma Fonds). Zo'n 40.000 collectanten gaan dan samen op pad, met maar één doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor de strijd tegen longziekten.

Elk jaar worden duizenden kinderen met astma benauwd opgenomen in het ziekenhuis. Kinderen zoals Bas. Daarom wil het Longfonds investeren in onderzoek om astma te voorkomen en genezen. Bas lijkt een gewone negenjarige jongen. Toch belandt hij door zijn astma zeker tien keer per jaar in het ziekenhuis en kan hij weken niet naar school. Sinds zijn geboorte heeft hij problemen met ademhalen. Bas: "Ik lig vaak in het ziekenhuis. Mijn grootste wens is dat ik weer normaal kan ademen." Bas is niet de enige. Elk jaar worden duizenden kinderen met astma benauwd in het ziekenhuis opgenomen. Gewoon kunnen ademen is voor deze kinderen niet vanzelfsprekend. Daarom wil het Longfonds investeren in onderzoek om astma te voorkomen en genezen.

In Nederland hebben meer dan een miljoen mensen een ongeneeslijke longziekte, zoals astma of COPD. Het Longfonds strijdt voor mensen met een longziekte en wil gezonde longen gezond houden. Want gezonde longen zijn van levensbelang. Geef daarom in de week van 20 tot en met 25 april aan de collectant!

Gesprekken over eenzaamheid

ARNHEM - Op zaterdag 18 april verzorgt het Humanistisch Verbond Arnhem een lezing over eenzaamheid. Het zien of ervaren van eenzaamheid bij iemand die we kennen roept de diepe wens op om te helpen. Het is bijna niet te verdragen om een mens te zien lijden.

"We halen daarom alles uit de kast om iets voor hem of haar te doen. Wat moet je weten als je probeert om iemand uit de eenzaamheid te helpen? Waar moet je rekening mee houden in gesprekken met eenzamen?" Emmy Davids, trainer en humanistisch raadsvrouw, zal hier dieper op ingaan.

De lezing is gratis en vindt plaats van 14:30 tot 17:00 uur in De Wasserij, Molenbeekstraat 26A in Arnhem. In verband met de beperkte ruimte graag aanmelden via secretaris@hv-arnhem.nl of 0316 264332. Meer informatie staat op www.hv-arnhem.nl.

Het Slecht Bewaakte Meisje

ARNHEM - Ieder jaar maakt Toneelgroep Oostpool een Coming of Age-voorstelling met veertig jongeren tussen de veertien en negentien jaar. Na het succesvolle Giselle (2013) gaat het gezelschap dit jaar opnieuw de samenwerking aan met Introdans.

Regisseur Timothy de Gilde en choreograaf Adriaan Luteijn maken Het Slecht Bewaakte Meisje, een bewerking van de balletklassieker La Fille Mal Gardée. In de wereld van Ritalin, 'likes', 'hashtags', selfies, plastische chirurgie, CITO-training en avatars is deze Fille Mal Gardée een slecht bewaakt meisje dat op een slecht bewaakt moment de kans krijgt om haar hart te volgen en zo de enige juiste keuze in haar leven maakt.

La Fille Mal Gardée (Bordeaux,1789) schreef geschiedenis. Het was het eerste ballet, een komedie, waarin niet de adel maar het gewone volk de hoofdrol speelde. Dat de première destijds net voor de Franse Revolutie viel, zal daarom niet verbazen. Het verhaal is even simpel als aansprekend: de kinderlijke tiener Lise raakt verliefd op de lieve boerenjongen Colas, maar haar moeder wil dat ze trouwt met de sneue zoon van een rijke weduwnaar. Keer op keer probeert het meisje aan de aandacht van haar moeder te ontsnappen om een kort moment samen te zijn met de mooie Colas.

Toneelgroep Oostpool en Introdans maken met Het Slecht Bewaakte Meisje een bewerking die zich afspeelt in de huidige tijd, waarin jongeren, gestimuleerd door ouders en omgeving, in alles perfect moeten zijn (www.toneelgroepoostpool.nl).

Er is veel onduidelijkheid in de wereld van het honden opvoeden

Een cursist die met haar pup bezig is

ARNHEM - Het leren van gehoorzaamheid (training) kan tegenwoordig op bijna elke hoek van de straat, gehoorzaamheid cursussen zijn er genoeg.

Maar goed gehoorzamen blijkt in de praktijk toch iets anders te zijn dan enkel trainen. Goed contact tussen baas en hond en evenwicht in de roedel ligt op veel meer facetten die ook direct met ons als mens te maken hebben. Onze gedragingen, houding en energie spelen net zo'n grote rol.

Gedrag als agressie naar andere honden, soms ook naar mensen, zelfs eigen baas, maar ook angst (voor harde geluiden, voor alleen zijn, voor andere honden en mensen) en trekken aan de lijn kan namelijk voorkomen worden door de pup al op de juiste manier gedragingen bij te brengen en op te voeden (dat is iets anders dan trainen op de cursus).
Dat gaat bij een pup net iets anders dan bij een volwassen hond.


Er is veel onduidelijkheid in de wereld van het honden opvoeden. Maatwerk, gericht op uw hond, uw persoon en uw omstandigheden in uw eigen omgeving wanneer het u uitkomt.
Er gaat niets boven een sessie met persoonlijke aandacht en kennis uit talloze noodsituaties die veelal voorkomen hadden kunnen worden.

"Wij zetten ons graag in voor uw hond(en)." Voor meer informatie: Hondengedrag Coaches Lunadogs, www.lunadogs.nl; telefoon: 06 33092667.

Dagje uit voor mensen met beperking en begeleiding

DRIEL - Mensen met een beperking die afhankelijk zijn van begeleiding kunnen door deze omstandigheden zelden een leuk dagje uit beleven, maar hier gaat verandering in komen.

Linsen Tours en Peppie Events hebben gezamenlijk een uniek concept ontwikkeld voor deze doelgroep: een compleet dagje uit voor alle mensen met een beperking die begeleiding nodig hebben of het fijn vinden dat er begeleiding is. De dagjes uit zijn compleet verzorgd met entree, koffie met gebak, een uitgebreide lunch, diner, vervoer per luxe touringcar en natuurlijk professionele begeleiding gedurende de gehele dag.

Er zullen veel verschillende dagjes uit worden aangeboden. Op het programma staan onder andere Volendam, een boottocht over rivier De Moezel, een muziekfestival en skiën. Maar er is nog veel meer mogelijk, de organisatie wil graag inspelen op de behoefte van deze mensen die in onze drukke maatschappij afhankelijk zijn van andere mensen.

Er is voor dit concept een speciale website ontwikkeld die vanaf 1 april (geen grap!) in de lucht is, kijk voor meer informatie op www.begeleiddagjeuit.nl. Natuurlijk is er ook informatie verkrijgbaar via telefoonnummer 026 7501112.

Grote beweeg- en gezondheidsbeurs in Elderveld

ARNHEM - In de Nationale Sportweek kunnen senioren van 35 tot 100 jaar gratis hun fitheid laten meten in sporthal Elderveld.

Zondag 26 april is er van 10:00 tot 16:00 uur ruimte voor 200 deelnemers om zich onder deskundige leiding van de Gelderse Sportfederatie te laten testen op diverse onderdelen zoals bloeddruk, kracht, BMI, lenigheid en uithoudingsvermogen. De deelnemers krijgen toelichting en persoonlijk advies van fysiotherapeuten van de Behandelbank, waarna ze verder kunnen 'shoppen' bij diverse gezondheidsaanbieders uit de wijk waaronder een diëtist, pedicure, masseur, lifestyle coach, wondzorg en pijnbestrijding.

De organisatie is in handen van Elderveld In Beweging, een samenwerkingsverband van diverse sportaanbieders uit de wijk, Sportbedrijf Arnhem, stichting Rijnstad, SWOA, de wijkvereniging en de Behandelbank. Met het geven van diverse clinics en demo's laten diverse verenigingen de wijkbewoners kennis maken met hun aanbod dat gericht is op 35-, 55- en zelfs 70plus. Zo zijn koersbal, jeu de boules, voetbal en korfbal voor 35+, (speed)badminton, knotshockey, frisbee, gymfit en line-dance vertegenwoordigd. Er is ook een demonstratie van Aikido valpreventie training, die binnenkort gratis aan een aantal oudere wijkbewoners kan worden aangeboden.

Voor meer informatie kan men terecht op www.elderveld.nl of bellen naar 06 83093777. Deelnemers dienen zich voor de test op te geven. Dit formulier kunnen ze aanvragen bij: eib@ekca.nl.

Markt met snuisterijen in Elderveld

ARNHEM - Het Leger des Heils organiseert een snuisterijenmarkt op zaterdag 25 april van 10.00 tot 14.30 uur, in haar korpsgebouw aan de Leidenweg 11-13 in wijk Elderveld in Arnhem-Zuid.

"Naast de gebruikelijke 'snuiterijtjes' vindt u in onze huiskamer ook koffie, thee met iets lekkers, en iets hartigs te eten. De opbrengst van deze markt is voor onze jeugdactiviteiten en een zendingsproject in Cuba. Kom ontdekken wat we allemaal te bieden hebben! Een deel gaat ook naar een bouwproject van het Leger des Heils in Cuba.

Een van onze mensen gaat zelf meebouwen aan een korpsgebouw in Santiago de Cuba. Kunt u niet komen, maar wilt u toch steunen? Neemt u dan contact op via onderstaande gegevens, we kunnen u dan verder helpen." (korps.arnhem@legerdesheils.nl).

Engelse koormuziek door Cappella ad Fluvium

ARNHEM - Dit voorjaar haalt Cappella ad Fluvium de banden aan met Engeland. Onder de noemer 'Music as a Bridge' geeft het Arnhemse projectkoor onder leiding van Dirkjan Horringa een serie concerten in Nederland én Engeland.


Het koor zingt onder meer muziek waarbij men dezelfde tekst hoort in een versie van een Engelse en een Nederlandse componist. Zo klinkt het Salve Regina van William Byrd naast de even prachtige versie van Josquin des Prez. Van de hedendaagse componisten John Tavener en Daan Manneke hoort men hun composities op Psalm 121.

Ook klinken er werken die zijn bedoeld voor een zogenoemde Anglicaanse Evensong. Het is een voorproefje van een concertreis in mei. Dan is het koor te gast in het prachtige Waltham Abbey nabij Londen om daar naast de concerten tevens een Evensong te verzorgen. Meer informatie en voorverkoop via www.adfluvium.nl

De concerten zijn vrijdagavond 24 april om 20.15 uur in de Opstandingskerk, Rosendaalseweg 505, Arnhem; zaterdagavond 25 aprill om 20.15 uur in de Cenakelkerk, Monseigneur Suysplein 1, Heilig Landstichting (bij Nijmegen).

Mystique in De Keukenhof

ARNHEM - Op 29 maart heeft muziekvereniging Mystique een optreden verzorgd in De Keukenhof in Lisse. 28 en 29 maart was het Fanfareweekend en was ze hiervoor uitgenodigd. De muziek werd gemaakt buiten door de tuinen en ook werd er in Prins Willem Alexanderhal opgetreden.

De belangstelling was zeer groot en het was wel wennen aan de grote schare buitenlanders met name Japanners die op elk moment met de muzikanten op de foto wilden.


Mystique is een muziekvereniging in de wijk Elderveld op het Sportpark Drielsedijk. Zij wil het ledental graag uitbreiden met personen die in het verleden met plezier muziek hebben gemaakt maar om diverse redenen (gezin, studie, werk, et cetera) dit niet konden voortzetten. De vereniging biedt de mogelijkheid tot bespelen van een instrument en het behalen van het A-diploma. Je krijgt les van bevoegde docenten. Het instrument krijg je in bruikleen van de vereniging.

Heb je vragen of twijfel je nog? Kom en maak (hernieuwde) kennis met onze vereniging, bekenden, nieuwe gezichten en onze dirigent en goed bereikbaar met fiets, auto en openbaarvervoer (lijn 5).

De lessen worden gegeven door goed professionele dirigenten en docenten. De volgende instrumenten worden bespeeld: trompet, bariton, schuiftrombone, tenor- en altsaxofoon, dwarsfluit, sousafoon, bekkens en diverse trommels met effectinstrumenten. Op de maandag repeteert de band van 19.30 tot 21.30 uur. Op de woensdagavond is er repetitie voor de leerlingen vanaf 18.30 uur.

De Stageband is sinds een jaar actief en bestaat uit geoefende muzikanten die één keer in de veertien dagen op zondagmorgen repeteren onder leiding van dirigent Marcus van Kerpershoek. Mystique heeft haar clubgebouw op tien minuten fietsen in de wijk Elderveld op het sportpark aan de Drielsedijk. Wie interesse heeft kan ook een kijkje nemen op www.ShowbandMystique.nl.

Druk weekend voor Diamond Girls

ARNHEM - Afgelopen weekend was het als vanouds druk voor de Diamond Girls! Zaterdag 11 april werd deelgenomen aan het festival in Nunspeet.

De uitgevoerde creaties leverden naast een opbouwend juryrapport bovendien een daverend applaus op van een enthousiast publiek! Een passende beloning voor een gedegen studie van de deelnemende dames, die wekenlang de uitvoering instudeerden.

Zondag 12 april was het geen rusten van geleverde inspanningen. Tijdens het cultuurevenement Elderveld Open op locatie De Gaanderij was de Diamond Girls ook present. De infostand wed opgebouwd en de laatste danspasjes doorgenomen. Vanaf 12.00 uur was het zo ver en stroomden belangstellenden langs de infostand en werden voorzien van flyer en gewenste informatie. Ook de presentatie door een selectie van Twirlgroep van de Diamond Girls in de nabij gelegen Heemtuin kregen grote belangstelling van een ruim publiek, dat de inzet beloonde met een enthousiast applaus.

Inloop-repetitieavond

Niet moe van alles zwaaien de Diamond Girls op woensdag 22 april vanaf 19.30 uur de deuren van hun verenigingshonk weer wijd open voor een inloop-repetitieavond. Het verenigingshonk staat aan de Agnietenstraat 88 in Arnhem-Noord. Belangstellenden en fans kunnen dan kennis nemen van verrichtingen van de Diamond Girls, repeteerwijzen en de vereniging. Deelname staat ieder open, als men tijd wil inruimen voor repetitiebezoek/–deelname, alsook enige thuisstudie. Maar, kom gewoon even langs, luister naar de muziek en kijk naar de creaties van de Diamond Girls op deze muziek.

Aanwezige bestuursleden beantwoorden graag vragen. Wie niet tot woensdagavond 22 april kan wachten en nu al meer informatie wil weten, treft deze aan op www.diamondgirlsarnhem.nl en op www.arnhemsemuziekfederatie.nl Het secretariaat van de Diamond Girls is bereikbaar onder de nummers 0316 263496 en 026 3219724.

17 / 32

Workshop Prezi voor gevorderden in bibliotheek Rozet Kortestraat

ARNHEM - Maandag 20 april verzorgt de Bibliotheek voor ondernemers van 19.00 tot 21.00 uur de workshop Prezi voor gevorderden. Deze workshop sluit aan bij de workshop Prezi voor beginners van 16 april en is bedoeld om de vaardigheden met Prezi te verbeteren. Ook andere Prezi-gebruikers zijn welkom om aan te schuiven.

Onder begeleiding van Prezi-specialist Amy van Son gaan deelnemers aan de slag met Prezi. Een ondernemer heeft met Prezi een groot aantal mogelijkheden tot zijn/haar beschikking. Men kan letterlijk alle kanten op. Gebruik het als presentatiemiddel, nieuwsbrief, portfolio voor producten of diensten, beurspresentatie of zelfs om op afstand te brainstormen. Tijdens deze workshop kunnen deelnemers hun vaardigheden verfijnen om zo de perfecte presentatie, nieuwsbrief of portfolio te maken. Let op: Neem een eigen laptop (met muis!) mee, of ga aan de slag op een pc van de Bibliotheek.

Prezi

Een Prezi-presentatie bestaat in feite uit een 'groot vel papier' (canvas) waarop de presentatie wordt gecreëerd. Er kan op details in- en uitgezoomd worden en ook hyperlinks, afbeeldingen en video's kunnen worden toegevoegd.

De workshop vindt plaats in lokaal 4.26 van Rozet. Leden van de Bibliotheek betalen 15.00 euro; niet-leden 17.50 euro. Bibliotheek Rozet bevindt zich aan de Kortestraat 16. Voor meer informatie en aanmelden www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Componist schrijft symfonie voor 125 jaar

ARNHEM - Op 26 april krijgt Gelderland iets bijzonders te horen. In Arnhem gaat een gloednieuwe symfonie in première. Componist Robin de Raaff schreef de compositie Symphony no.2 'Illumination…Eclipse' ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Het Gelders Orkest. De uitvoering is in Musis Sacrum om 14.15 uur

De wereldpremière is een driedelige symfonie met als thema licht en duister. Dit thema gaat niet alleen over het muzikale spel, De Raaff wilde er ook een waarschuwing mee afgeven. Het 125-jarig bestaan van Het Gelders Orkest moet volgens de componist geen lichtpuntje worden in een verduisterend verdwijnen van klassieke muziek.

Klankschoonheid

Robin de Raaff is composer in residence van Het Gelders Orkest. 'Illumination…Eclipse' is zijn Tweede symfonie. De Raaff staat erom bekend dat hij componeert met een timmermansoog. Hij schept muziek vol details en met gevoel voor getalsverhoudingen en proporties. Daarbij verliest hij emotie en klankschoonheid niet uit het oog. De jonge componist won diverse prijzen en wordt zowel nationaal als internationaal geroemd om zijn vakmanschap.

Trois couleurs classiques

De nieuwe symfonie is één van de drie stukken tijdens de concertreeks Trois couleurs classiques. Illumination…Eclipse staat op het programma met de klassieker van Stravinsky, de Vuurvogelsuite en het Concert voor viool en orkest van Jean Sibelius met in de hoofdrol violiste en 'rising star' Veronika Eberle.

De compositie Symphony no. 2 Illumination…Eclipse door Robin de Raaff is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Fonds Podiumkunsten.

IVN Special voor Vroege Vogels in Heemtuin Presikhaaf

Foto: Maria Pompe

ARNHEM - In het vroege voorjaar krijgen vogels de kriebels: voortplantingsdrift. Ze zijn er 's morgens al heel vroeg bij. Bij dat voorjaarsgedrag hoort het enthousiaste zingen van de vogelmannetjes. Ze bakenen daarmee hun voedselterritorium af en hopen een vrouwtje voor zich te winnen. Met het stijgen van de temperatuur wordt er druk genesteld.

Van hun driften kunnen menselijke vroege vogels op zondag 19 april volop genieten, samen met natuurgidsen van IVN Arnhem. Die staan dan om 08.00 uur voor belangstellenden klaar om te genieten van alles wat het prille voorjaar aan vroege vogels te bieden heeft.

De Heemtuin van Presikhaaf is te vinden aan de Ruitenberglaan 4. Deelname is gratis en reserveren is niet nodig. Als je een verrekijker hebt, neem hem dan mee, in kale bomen kan je soms iets spotten… Maar zie je ze niet vliegen, dan kan je ze nog wel horen!

Meer info over activiteiten van IVN Arnhem staat op www.ivn.nl/afdeling/arnhem.

Maatjes Regio Arnhem zoekt vrijwillige netwerkcoaches

ARNHEM - Het sociale netwerk van iemand in kaart brengen en uitbreiden: daar draait het om bij netwerk coaching. Maatjes Regio Arnhem, onderdeel van SWOA zoekt allochtone en autochtone vrijwilligers die graag mensen hierbij willen helpen.

Een netwerkcoach helpt een cliënt om zijn of haar sociale netwerk in kaart te brengen en uit te breiden. Soms gaat het om nieuwe vrienden maken en soms om het herstellen van contact met oude bekenden, buren of vrienden van vroeger. De netwerkcoach ondersteunt de deelnemer van het project om (nieuwe) contacten te leggen en te onderhouden. Hij of zij is een tijdlang 'de motor' om te zorgen dat er om een deelnemer heen een netwerk wordt opgebouwd. Dit netwerk is er voor de deelnemer om onder andere aanspraak te hebben en om samen leuke dingen te doen.


De deelnemers aan het project zijn meestal kwetsbare burgers, zoals mantelzorgers, sociaal geïsoleerde ouderen, mensen met een psychiatrische achtergrond, mensen met een langdurige ziekte, chronische en/of levensbedreigende ziekte en mensen die ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt, waardoor het sociale netwerk grotendeels verdwenen is.
Het hele traject van netwerk coaching duurt een jaar. Voordat een vrijwillige netwerkcoach begint, volgt hij/zij gedurende vier weken een training op één dagdeel in de week. Na het volgen van de training, ontvangt de vrijwillige netwerkcoach een certificaat. Daarnaast ontvangt de vrijwilliger gedurende het hele traject reiskostenvergoeding.
"Spreekt het u aan om netwerkcoach te worden, meldt u dan nu nog aan! Voor meer informatie of aanmelding kunt u contact opnemen met rtakie-sahimi@swoa.nl of neem een kijkje op www.maatjesregioarnhem.nl."

Crowdfunding

voor particulieren

ARNHEM - Heb jij al jaren een droom op je bucketlist staan? Iets wat je echt heel graag zou willen doen, maar door een gebrek aan financiële middelen niet kan waarmaken? Zou je bijvoorbeeld heel graag een kinderboek willen schrijven? Of vrijwilligerswerk doen in Afrika?

Dan is nu de tijd aangebroken om korte metten te maken met deze blokkade! Op 30 april zal Y Fair Productions een workshop 'crowdfunding voor particulieren' verzorgen. Deze dag leer je de ins en outs van crowdfunding en ga je met je eigen droom aan de slag. Je zal niet alleen met een leuke duurzame goodiebag de deur uitlopen, maar ook met een crowdfunding plan wat op jou is afgestemd en waar je thuis mee aan de slag kunt.

Maak gebruik van de Early Fair korting en ontvang twintig procent korting op de toegang voor deze workshop. Kijk snel op de site voor de aanmelding, locatie en verdere info over deze workshop. "Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij!", aldus Yvonne Renckens (www.yfairproductions.nl).

Cursus 'Bepaal

je eigen toekomst'

ARNHEM - Heeft u weleens ruzies die uit de hand lopen? Wilt u nee leren zeggen tegen huiselijk geweld en begrijpen hoe geweld in een relatie ontstaat? Tijdens deze cursus krijgt u informatie over de gevolgen van huiselijk geweld en hoe u in deze situatie weer sterker kunt worden.

"Na deze cursus voelt u zich weer sterker in het maken van uw eigen keuzes." De cursus bestaat uit tien opeenvolgende donderdagochtenden. Start op 30 april van 09.30 tot 11.30 uur in wijkcentrum De Hobbit, Zwanebloemlaan 2a in Arnhem.

De cursus is bestemd voor vrouwen uit Arnhem, die te maken hebben (gehad) met huiselijk geweld. En wordt gegeven door Stella den Hoedt, maatschappelijk werker bij Rijnstad.

De cursus is gratis. Aanmelden kan via e-mail bij Stella den Hoedt, s.denhoedt@rijnstad.nl of via 026 3127700. Na aanmelding wordt er contact opgenomen om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek. Deze cursus start twee keer per jaar: in het voor- en het najaar.

Kunstwerkplaats komt weer tot leven

ARNHEM - Zondag 19 april opent het Buitenpodium de Blauwe Kikker van 14:00 uur tot 19:00 uur het seizoen met Schots/Ierse folkrock, van traditionals tot stevige folkrock door Stac Polly! In het voorprogramma folksliedjes van Tom & Marlou.

Stac Polly heeft een geheel eigen stijl omschreven als 'Akoestisch Schots/Ierse folkrock'. Het samensmelten van muzikanten uit de traditionele folk en uit de alternatieve rockscene, geeft Stac Polly een geheel eigen sound. Stac Polly, de Arnhemse folk-rock formatie is als de gelijknamige berg in Noordwest Schotland: Charismatisch en toegankelijk. Maar bovenal een bijzondere belevenis! De roots van voorman Neil Macfarlane liggen in datzelfde Schotland en met veel liefde en passie brengt hij samen met zijn bandleden diverse folky traditionals ten gehore, afgewisseld met eigen composities, pop en rocksongs.

Het singer- songwriter duo Tom&Marlou bestaat sinds april 2014. Beiden schrijven al hun liedjes zelf. Na een jaar hard werken, gaan ze 19 april voor het eerst hun nummers aan publiek laten horen. Het genre is voornamelijk folk.

Verder wordt het heerlijk vertoeven op de Kunstwerkplaats Schuytgraaf want tussen allerlei ontwakende kikkers die hun droogje en natje zoeken is er veel te beleven in dit stukje natuur. Voor jong en oud een bezoekje waard. Naast live muziek is er voor kinderen een speurtocht door de beeldentuin en kan er geknutseld worden onder leiding van de meiden van de 'Kinderlokker'.

Kunstwerkplaats Schuytgraaf is gevestigd aan Minervasingel 10 in Arnhem (www.stacpolly.nl, www.tomenmarlou.nl en www.facebook.com/BuitenpodiumDeBlauweKikker).

Open Huis: zondag 19 april tussen 11.00 en 16.00 uur Welkom in Ronald McDonald Huis Arnhem

ARNHEM – Ronald McDonald Huis Arnhem is een onmisbaar en warm (t)Huis voor gezinnen met een kind met een ernstige ziekte of beperking. Om iedereen de mogelijkheid te geven eens kennis te maken met dit bijzondere Huis, organiseren de vrijwilligers op zondag 19 april een Open Huis.

Ronald McDonald Huis Arnhem biedt - overdag en 's nachts - een thuis aan ouders, broertjes en zusjes van kinderen die worden behandeld in RMC Groot Klimmendaal of ziekenhuis Rijnstate. Daarnaast is het een Vakantiehuis voor gezinnen met een kind met een ernstige of langdurige ziekte of meervoudige beperking. Het Huis is volledig drempelvrij, benodigde hulpmiddelen zijn aanwezig en voor de kinderen is het een geweldig 'speelparadijs'.

Zondag 19 april van 11.00 uur tot 16.00 uur is er een Open Huis. Iedereen is welkom voor rondleidingen en gesprekken met vrijwilligers en ouders. Ronald McDonald Huis Arnhem is een bijzonder (t)Huis voor ouders én kinderen. Daarom zijn er die dag voor kinderen diverse leuke activiteiten waarbij zij prijsjes kunnen winnen. Ook is er een loterij en zijn er heerlijke hapjes en mooie Huis-cadeau's te koop. De opbrengst van de extra activiteiten komt ten goede aan Ronald McDonald Huis Arnhem. Het Huis is 365 dagen per jaar geopend dankzij zo'n vijftig onmisbare vrijwilligers. Zij zorgen voor een schoon en gastvrij thuis. Voor alle kosten (zoals energie en onderhoud) is het Huis volledig afhankelijk van giften en sponsoring.

Benieuwd naar dit bijzondere Arnhemse (t)Huis? U én uw kinderen zijn op zondag 19 april van harte welkom! Ronald McDonald Huis Arnhem is op het dak van Gebouw A van RMC Groot Klimmendaal (Heijenoordseweg 5, 6813 GG Arnhem). Meer informatie: www.ronaldmcdonaldhuisarnhem.nl en Facebook (RonaldMcDonaldHuisArnhem). Wilt u iets voor deze gezinnen doen? Uw steun is ook altijd welkom.

Klaverjas-/jokerdrive

ARNHEM - Op zaterdagmiddag 25 april is er in De Petersborg aan de Slochterenweg 40 in Arnhem Zuid de maandelijkse klaverjas-/jokerdrive.

De aanvang is 13.30 uur, de zaal gaat open om 13.00 uur. De kosten zijn twee euro. Iedereen is welkom om een kaartje te komen leggen.

Sporten in de

Bibliotheek Arnhem

ARNHEM - Tijdens de Week van het Sportboek van 18 tot en met 25 april organiseert de Bibliotheek verschillende sportieve activiteiten.

De Week van het Sportboek valt samen met de Nationale Sportweek van partner NOC*NSF. De campagne richt zich op meer zichtbaarheid van sportboeken in boekhandels en bibliotheken en wijst klanten en leden op het ruime aanbod aan sportboeken.

Bibliotheek Rozet

Workshop Sportbeweging in de dans: Zaterdag 18 april van 12.30 tot 13.30 uur verzorgt een docent van het Kunstbedrijf Arnhem een leuke workshop voor kinderen van zes tot twaalf jaar.

Bibliotheek Kronenburg

Pop-up Buurtfitness: Maak woensdag 22 april van 13.00 tot 16.00 uur kennis met zumba, steps, circuittraining en dans.

Bibliotheek Presikhaaf

Beginselen van tennis: Woensdag 22 april van 12.00 tot 13.00 uur legt een medewerker van het Sportbedrijf Arnhem de beginselen van tennis uit. Deelnemers kunnen zelf oefenen met bijvoorbeeld het leren stuiteren en het balletje hooghouden.

Alle vestigingen

Loopclinic: Zaterdag 25 april kunnen bezoekers in alle vestigingen van de Bibliotheek Arnhem leren hoe zij op de juiste manier kunnen hardlopen.

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. Inschrijven is niet nodig. Meer informatie en begintijden van de Loopclinics: www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Een bijzonder concert

ARNHEM - Kamerkoor Nomen Nescio uit Arnhem gaat de Holocaust Cantata uitvoeren op 4 mei om 20.30 uur in de Walburgiskerk in Arnhem. De entree is gratis.

De Holocaust Cantata, bestaande uit gezongen en gesproken teksten, is een indrukwekkend geheel. De teksten zijn door gevangenen in de concentratiekampen op de muren van de barakken geschreven. Later zijn deze teksten op muziek gezet door Donald McCullough.

Dirigent Marja Stoter is in de zomer van 2013 in Theresiënstadt geweest en is daar met deze cantate in aanraking gekomen. Zij was hiervan zo onder de indruk dat ze besloot dit met haar koor te willen uitvoeren tijdens de speciale dodenherdenking in 2015. De uitvoering is op 4 mei om 20.30 uur in de Walburgiskerk in Arnhem. De entree is gratis.

De Holocaust Cantata wordt uitgevoerd door koor, cello, piano en vertellers. Dit concert is mede mogelijk gemaakt door: het V-fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Liander en Rabobank Arnhem en omstreken.

Een zondagmiddaglang genieten in Elderveld

ARNHEM - Zondag 12 april was het dan zo ver. Voor organisatie van Elderveld Open 2015 gingen klokslag 12.00 uur de deuren open van de Schuur van de BTV, De Gaanderij en de Driemondpleinflat.

Op laatstgenoemde locatie vond de formele opening plaats door wijkregisseur Anneke Nijman, die haar bewondering uitsprak voor de vele vormen waarop wijkbewoners van Elderveld uiting geven van hun talenten en passies. Op alle verdiepingen van de Driemondpleinflat zijn door de bewoners kunstwerken aangebracht om enerzijds uiting te geven van de creaties van bewoners, en anderzijds hun flat op te vrolijken en meer te doen zijn dan een betonnen woonlocatie. Nijman en vele bezoekers met haar trokken, na een openingswoord en een creatief aanbrengen van het woord 'open' op de voordeur, langs de vele cultuuruitingen en creaties van wijkbewonrs van Elderveld.

Ook in de nabij gelegen Gaanderij waren vele wonderen van mensenhanden aanwezig. Van 3-D kaarten, sierraden, sjaaltjes, haak-, brei- en naaiwerken tot uitvoeringen van dans als flamenco door de dames van Academia Estrella. De boekverzameling over Arnhem riepen bij vele bezoekers de nodige herinneringen op, terwijl de aanwezige foto's en schilderijen situaties weergaven, die menigeen uit zijn/haar omgeving herkenden.

Ook in de BTV-schuur werden vele werkstukken aan de bezoekers getoond door enthousiaste deelnemers aan Elderveld Open. Een evenement dat inmiddels aangeeft dat ook Elderveld bewoners heeft met veel pit en creatief inzicht om op kunstzinnige wijze uiting te geven aan hun talenten en passies. Werkstukken, die veel bewondering en waardering kregen, en veelal niet van professioneel te onderscheiden waren. Al met al een evenement dat zeker voor herhaling vatbaar blijft!

Optreden David Kweksilber Big Band in Musis Sacrum

Foto: Pieter Boersma

ARNHEM - De David Kweksilber Big Band (DKBB) laat op zinderende wijze een afspiegeling horen van het rijkgeschakeerde componeren en improviseren in Nederland. Spannende aspecten van het Nederlandse muziekleven komen samen in deze band, haar aanpak en uitvoering. De bezetting inspireert eigentijdse componisten, uit binnen- en buitenland, uit uiteenlopende muzikale klankwerelden, om speciaal voor de DKBB te schrijven.


Het leuke is: DKBB vraagt componisten specifiek voor deze bezetting muziek te schrijven met daarin een vorm van improvisatie. Tot het repertoire behoren grensverleggende composities voor bigband van progressieve componisten uit de geschiedenis, onderdeel van de schatkamer van de Ebony Band. Visuele kunstenaars maken speciale producties voor de DKBB in samenwerking met componisten en solisten. DKBB werkt aan het opbouwen van een eigen unieke repertoire. Een muzikale schatkist, rijk van klank, energie en verbeelding. Ultieme muziek van het moment.

DKBB maakt per concert een setlijst waarin premières en reeds verworven repertoire elkaar complementeren en weet een zeer breed en divers publiek aan zich te binden. Met drive en enthousiasme brengt DKBB haar publiek in aanraking met klanken en muziek waarmee het voorheen niet bekend was. Bij collega-podium Bimhuis is DKBB dit seizoen (2014-2015) 'Big Band in Residence' ter viering van haar 40 jarig bestaan. Een grote Europese tournee staat in de planning.

David Kweksilber: "Het is waanzinnig voor de musici in de band, voor componisten en voor het publiek om te delen in zeer feestelijke, spannende rijkgeschakeerde klanken. Deze bigband is bij uitstek een vehikel voor een zinderende muzikale belevenis! De DKBB draagt een ongelooflijke energie uit met een prikkelend, fonkelnieuw hier en nu repertoire, met ultieme muziek van het moment."

In Musis Sacrum is op donderdag 23 april om 20:30 uur de voorstelling met David Kweksilber Big Band.

Het ontstaan van de wijk Kronenburg

ARNHEM - Kronenburg vormt samen met het wijk Vredenburg een wijk in het zuidelijke gedeelte van Arnhem. Deze wijken relateren uit de jaren '70. Tevens behoren de wijken Eimersweide en Holthuizen daar ook bij. Eimersweide ligt als enige gedeelte boven de verkeersaders A-325. De straatnamen van het gedeelte Holthuizen en Vredenburg zijn allen vernoemd naar plaatsen uit de provincie Friesland en Drente.

Het gedeelte Kronenburg kenmerkt zich door het gevestigde winkelcentrum Kronenburg en de voornamelijk hoogbouw. In het verleden werd de Appelgaard vaak bij de wijk Rijkerswoerd gerekend. Maar inwoners van de Appelgaard hebben zelf kenbaar gemaakt liever samen met de buurt Kronenburg te willen gaan in een buurtoverleg.

In totaal wonen er 8.161 inwoners in het wijk. Deze inwoners wonen verspreid over de 4314 woningen die het wijk in totaal telt. De woningen bestaan uit 73 procent uit huurwoningen en 27 procent uit koopwoningen. In totaal zijn er 510 bedrijven gevestigd volgens de statistieken in het wijk.

De wijk Kronenburg kent op dit moment veel stedelijke functies, zoals grote MBO instelling, winkelcentrum, kantoren en Gelredome als directe buur. Vredenburg is daarin tegen een echt gezinswijk deze heeft dan ook veel zorginstellingen zoals een apotheek en de Iriszorg. Men heeft op dit moment een actieplan 2013-2015 opgericht voor de wijken. De doelstelling die men hier mee voornamelijk wil bereiken is om de kwaliteit van de woon- en leefomgeving in het wijk omhoog te krijgen.

Ook beschikt de wijk Kronenburg over een kantorenpark genaamd Kroonpark. Dit is een representatieve kantoorlocatie met moderne en klassieke kantoorpanden in de nabijheid van winkelcentrum Kronenburg. Kroonpark ligt centraal in het KAN-gebied (Knooppunt Arnhem-Nijmegen). Kroonpark ligt in de wijk Kronenburg direct langs de afslag van de snelweg A325 (Arnhem-Nijmegen) en aan de Pleyroute.

Pondok Kita – waar een klein huisje groot(s) in kan zijn

Van links naar rechts: Lila, Adrie en Ruth

ARNHEM – Afhalen, maar dan met de kwaliteit, service en smaak van een uitstekend restaurant? Indonesisch afhaalhuisje Pondok Kita bewijst dat het kan: waar een klein huisje groot(s) in kan zijn.

Om het succesvolle eerste jaar van het bestaan te vieren werd besloten om dit gepaard te laten gaan met een rijsttafelactie, waarbij men voor een vriendenprijsje via Groupon.nl een uitgebreide Indonesische rijsttafel kan afhalen.

En met al meer dan zeshonderd verkochte vouchers, goed voor meer dan achttienhonderd(!) rijsttafels, mag de actie op zich ook rustig een daverend succes worden genoemd.

Intussen is meer dan veertig procent van de vouchers ingewisseld en maakte het Pondok Kita team een tussentijdse balans op. En die liegt er niet om! Van de meer dan honderd terugkoppelingen op de Groupon site beveelt ruim negentig procent dit kleine Indonesische afhaalhuisje aan bij familie en vrienden.

In de kleine, maar goed geoutilleerde keuken maken ze heerlijk Indonesisch eten met een ambitie en kwaliteit die zich kan meten met de betere Indonesische restaurants. De smaakbeleving houden ze zo puur mogelijk door vooral geen gebruik te maken van kunstmatige smaakversterkers zoals MSG [vetsin, red.].

Bent u ook benieuwd naar dit kleine stukje Indonesië in winkelcentrum Kronenburg? U vindt Pondok Kita aan de Kronenburgpassage 65 achterin de Asia Golden Dragon toko. telefoon 026 3270609, www.pondokkita.nl, info@pondokkita.nl.

Maarten's Fotohoek dé pasfotozaak van Arnhem en omstreken

ARNHEM - Hoe makkelijk kan het zijn? Direct naast het gemeentekantoor Arnhem in winkelcentrum Kronenburg zit dé pasfotozaak van Arnhem en omstreken: Maarten's fotohoek.

U maakt een afspraak bij het gemeentekantoor en loopt dan voor de afspraak uit, even bij Maarten naar binnen voor een goede, officiële pasfoto! Maarten's fotohoek staat bekend om de persoonlijke aanpak van Maarten, die altijd aandacht en tijd voor u heeft. Ook wanneer u liever een leuke, niet-officiële foto wilt laten maken.

Naast het maken van pasfoto's kunt voor van alles terecht bij Maarten op fotogebied: accu 's voor uw fototoestel, zelf foto's afdrukken vanaf uw telefoon, en waanzinnig mooie fotolijstjes en nog veel meer. U kunt ook een oude foto laten 'opknappen' door Maarten, via digitale technieken.

Erg in trek is de mogelijkheid om oude foto's, films, video's en dia's te laten digitaliseren. Zo kunt u oude beelden nog eens bekijken op dvd, en er heerlijk van genieten. En natuurlijk blijven de beelden zo beter bewaard voor uzelf of voor de volgende generatie.

Loop gerust eens binnen voor informatie!
Maarten's Fotohoek, Kronenburggalerij 5, telefoon 026-3232181, www.maartensfotohoek.nl.

Pets Place Arnhem in winkelpassage Kronenburg: De beste vriend van je dier!

ARNHEM – Baasjes van huisdieren weten het: Pets Place is de beste vriend van je dier. Bij Pets Place vind je alles wat je huisdier nodig heeft: van voer, snacks, hulpmiddelen tot aan apotheekmiddeltjes toe. Voor hond, kat, knaagdier, vis en vogel! Maar bovenal kun je bij Pets Place terecht met vragen en voor informatie en deskundig advies...

In Kronenburgpassage is de Pets Place van Annemiek van Vulpen. Samen met haar team van medewerkers staat ze de klanten vriendelijk te woord. Geen vraag over dieren is hen te gek. En voor vrijwel alle 'problemen' is er in de gemoedelijke en sfeervolle winkel een antwoord te vinden. Wil een dier niet eten? Of moet het juist afvallen? Heeft een dier last van jeuk? Het zijn de dagelijkse vragen, waarop Pets Place een passend antwoord biedt.

Ook zijn er levende dieren te koop: van hamster, cavia en kuiken tot aan tropische vogels en vissen. Voor de vogels komt binnenkort een nieuwe stelling, zodat deze nog beter in een grotere ruimte gepresenteerd worden.

Pas binnen is ook een nieuwe collectie buitenhokken voor konijnen. En heel fraai zijn de (honden- en poezen)manden en speelgoed van Lief! en Stoer.

Pets Place, Kronenburgpassage 86 (tegenover de winkelkarretjes van AH), Arnhem, 026 3272984; www.petsplace.nl.

Wong's Paradise: een culinaire reis door China

ARNHEM - Wong's Paradise is een familiebedrijf van broer en zus Hsia. Koken, eten en genieten zit in ons bloed en in onze cultuur. Genieten van iedere dag, 'Carpe Diem' oftewel 'Pluk de dag' is ons levensmotto.

"Eten is wat ons betreft ook zo'n 'genietmoment'. Het is niet alleen je buikje vol eten, zodat je geen honger meer hebt. Nee, eten is ook een rustmoment en voor sommige mensen een sociaal moment op een drukke dag. Dus neem de tijd en geniet ervan.

Niet alleen staat ons restaurant bekend om de goede prijs/kwaliteit verhouding en goede service; eten bij Wong's Paradise gaat verder. Wij nemen u mee op een culinaire reis door China. Onze menukaart biedt een grote variatie aan gerechten uit diverse Chinese keukens Onze Chinees/Aziatische tapaskaart biedt de mogelijkheid om van meerdere gerechten te proeven. Naast onze afhaalkaart hebben wij ook de WokBox-to-go. Snel, lekker, gezond en niet duur. Precies goed voor één persoon.

Bij ons kunt u à la carte eten en voor groepen kunnen wij ook een lopend buffet verzorgen. Catering aan huis is ook geen probleem. Wij stemmen onze service op uw wensen af."

Tot ziens in ons restaurant, u bent van harte welkom!
Kronenburgpromenade 20, 026-3234168, www.wongsparadise.nl.

Schoen- & sleutelmakerij Mark Spierings

ARNHEM - Schoen- & sleutelmakerij Mark Spierings repareert alle soorten schoenen, van chique pumps tot stevige wandelschoenen. Ook innemen of uitleggen van laarzen, orthopedische aanpassingen en verhogingen behoren tot de mogelijkheden. Na een onderhoudsbeurt zien uw nette schoenen er weer pico bello uit en is de levensduur verlengd. Eigenaar Mark heeft meer dan twintig jaar ervaring als schoenmaker. Ze hebben al vele schoenen onder handen genomen, tot ze er weer spic en span uitzagen.

Lederaccessoires en onderhoud. In de winkel vindt u allerhande accessoires en lederwaren. Onder meer inlegzolen, steunzolen, portemonnees, riemen en tassen. Zelf aan de slag met schoensmeer? zij voorzien u graag van alle benodigde onderhoudsproducten én advies voor het beste resultaat. Ook hebben ze meer dan tachtig kleuren op voorraad.

Sleutelservice
Een extra huissleutel bij de buren of een goede vriend is voor de meeste mensen geen overbodige luxe. Wie raakt er nou nooit wat kwijt? Zij maken kopieën van al uw sleutels. Ook autosleutels met startonderbreker, chip of transponder zijn geen probleem. Zelfs gebroken, gebogen en beschadigde sleutels kunnen we namaken.

Palthe Stomerij
Schoen- & sleutelmakerij Mark Spierings is al jaren uw vertrouwde stomerij adres voor uw kleding, vandaag gebracht overmorgen weer klaar.

Graag tot ziens op onze nieuwe locatie tegenover de kassa's van Albert Heijn XL, Kronenburgpasage 73, Winkelcentrum Kronenburg Arnhem, telefoon 026 3232391.

Hem & Haar kappers winkelcentrum Kronenburg

ARNHEM - Hem & Haar kappers met eigenaresse Rita Hermsen is gevestigd in winkelcentrum Kronenburg waar het gezellig overdekt winkelen is, gratis parkeren en goed bereikbaar met openbaar vervoer.

Stap maar eens binnen bij Hem & Haar kappers. Je krijgt er een warm ontvangst en de medewerkers hebben tijd en aandacht voor je. Er werken hairstylisten, die hun vak beheersen en je een perfecte coupe en haarkleur geven. Heeft u problemen met uw haar, zij geven u een professioneel advies voor mooi en gezond haar.

Welke behandeling u ook wenst, bij Hem & Haar kappers zit je goed. Knippen, föhnen, kleuren, permanenten? Of wilt u wellicht langer haar of meer volume? Ook met Great Lenghts kunt u er terecht. Wilt u wel eens wat anders met u haar, zij geven u een ongekende metamorfose waarmee u de salon met een glimlach verlaat.

In de salon werken vakbekwame haarstylisten die opgeleid zijn door Schwarzkopf en de GNK 'Gezamelijke Nederlandse Kappers'. Het team houdt zich altijd op de hoogte van de laatste modetrends en technische ontwikkelingen.

Hem & Haar kappers is gevestigd aan Kronenburgpassage 37 in Arnhem (ook op de koopzondag open); telefoon (026) 3237541; www.hemenhaarkappersarnhem.nl; Facebook: Hem & Haar kappers Arnhem.

32 / 32