GN Berg en Dal Heumen Mook

6 september 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 6 september 2017


Oogstfeest Camping De Zoete Aagt niet meer weg te denken in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het Oogstfeest dat op zondag 10 september voor de derde maal wordt gehouden op de landschapscamping De Zoete Aagt aan de Grafwegen 31 is een niet weg te denken evenement in Groesbeek geworden. De organisatie is al weer enkele maanden druk doende om ook weer van de derde editie een groot succes te maken mede dankzij de 25 vrijwilliger(ster)s.

Ook dit maal is er een markt met producten uit eigen omgeving zoals paling, boerderij hamburgers van Hubers, kazen en zuivel van de geitenboerderij, brood en gebak van de Buurtsuper, pompoenen van Poelen, bierbrouwerij, appelsap uit eigen boomgaard en een speenvarken aan het spit.

Daarnaast is er een kunst– en nijverheidsmarkt waar diverse oude ambachten te bewonderen zijn. Aan muziek zal het die dag ook niet ontbreken om 11.00 uur wordt de spits afgebeten door de Jan van Tuttiband gevolgd door een concert van fanfare Jubilate Deo, waarna koor Vivace ook van zich zal laten horen. Daarnaast zullen er nog diverse plaatselijke artiesten op het podium verschijnen.

Voor de jeugd wordt er een speciaal jeugdplein ingericht waar ze zich helemaal kan uitleven. Zo kan er geknutseld worden, genieten in het strobalen dorp, dieren knuffelen, paardrijden en kan men zich laten schminken. Voor de inwendige mens zal ook worden gezorgd in de vorm van hamburgers en saté en niet te vergeten de zelfgemaakte frites. Evenals de voorgaande edities is er ook nu weer een gezellig terras ingericht waar men kan genieten van de live muziek die over De Zoete Aagt gestrooid wordt. De entree voor het bezoeken van dit Oogstfeest is gratis. De oogstmarkt is van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Groen licht voor ecologische moestuin in Ooij

BERG EN DAL – Het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal geeft toestemming aan een groep enthousiaste burgers die een burgerinitiatief hebben ingediend om een ecologische moestuin te realiseren nabij de Kerkdijk in Ooij.

Deze groep bestaat uit tien bewoners van Berg en Dal en enkele bewoners uit Nijmegen. Een aantal van hen huurde al een moestuintje nabij het kruispunt Nieuwe Rijksweg en Sint-Hubertusweg in Beek, waarvoor een aanvraag is binnengekomen voor een TOP (Toeristisch Opstap Punt). Voor de huidige moestuinen is de huur door de eigenaar al opgezegd, vandaar dat het oog gevallen is op de locatie in Ooij. Wel dienen de aanvragers een omgevingsvergunning aan te vragen, omdat het beoogde perceel als moestuin niet past binnen het van kracht zijnde bestemmingsplan. De gemeente Berg en Dal is bereid de leges van de wijziging voor haar rekening te nemen. De gemeente wil hiermee voorkomen dat vanwege de hoge kosten een goed en verantwoord burgerinitiatief de das om wordt gedaan. Dit initiatief heeft volgens het college ook een hoog maatschappelijk gehalte omdat het bijdraagt aan een goed woon– en werkklimaat binnen de gemeente en heeft een sociaalmaatschappelijke insteek doordat de omgeving erbij betrokken wordt door scholing en aandacht voor het milieu. Daarbij levert het initiatief volgens het college kwaliteitswinst op, omdat het bijdraagt aan landschapskwaliteit doordat de vijver wordt hersteld en struweel en fruitbomen worden aangeplant en tevens wordt het perceelsdeel goed onderhouden, aldus het college.

Afsluiting Bol-seizoen jeu de boules

LEUTH - Met het Bol On Tour toernooi is het Bol-seizoen afgesloten. Dit jaar was het in Leuth.

Onder prachtige weersomstandigheden werd het een schitterende middag met veel gezelligheid. Er werd sportief gestreden om de eerste drie plaatsen. Een team bestond uit ieder een speler van Ooy, Beek en Leuth. Er werden drie voorgelote rondes gespeeld. Als er een probleem was met 'welke boule ligt er' stond scheidsrechter Jan Goud klaar om te meten.

De drie eerste plaatsen waren op het laatst mooi verdeeld tussen de drie verenigingen, ze hadden alle hun partijen gewonnen. Eerste werd Wiellie Seegers van team Leuth met 28, tweede Riet Arnst van team Ooy met 27 en de derde plaats was voor Jan Arnst van team Beek met 20 pluspunten. De aanmoedigingsprijs was voor Ger Verbeet. Iedereen werd bedankt voor de door hen geleverde bijdragen en PV Leuth kan terugzien op een mooi Bol-sezoen.

Open rondleidingen door tentoonstelling 'Rosie the Riveter'

GROESBEEK - Zondag 10 september zijn er in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek een tweetal open rondleidingen door de tijdelijke tentoonstelling 'Rosie the Riveter'.

‘Rosie the Riveter’ is de naam die symbool werd voor de Amerikaanse vrouwen die tijdens WO2 in fabrieken gingen werken om de arbeidstekorten op te vullen die ontstonden doordat mannen naar het front gingen. Miljoenen vrouwen trokken naar de fabriekshallen om oorlogsmaterieel te maken. Hun veelzijdige verhalen komen tot leven in meeslepende filmbeelden, historische objecten van echte Rosies en een groot aantal prachtige nooit eerder vertoonde foto’s.

De open rondleidingen zijn om 14.00 en om 15.00 uur en worden gegeven door één van de conservatoren van het Bevrijdingsmuseum. Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Reserveren is niet nodig. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Kerkberichten

VIERINGEN H.H. COSMAS

EN DAMIANUS GROESBEEK

Overleden: Petrus Jacobus van Rens uit Leuth; Hendrikus Antonius van de Lest;

Zaterdag 9 september 19.00 uur: H. Janssen en I. van Baal; Gezinsviering –voorstellen van de vormelingen; Jeugdkoor Mikado;

Misintenties: Zuster Jo Laming; Wim Kaal en echtgenote. Annie Kaal- v.Kesteren, Catharina Jacobs, Thea Hendriks en zoon;

Zondag 10 september 10.00 uur; H.Janssen; Gregoriaans Hoogmis m.m.v. Schola Cantorum

Misintenties:

Dinsdag 12 september 09.00 uur; R.Franken; H.Mis in Mariakapel C&D

Donderdag 14 september 09.00 uur; R.Franken; H.Mis in Mariakapel C&D

VIERINGEN ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Zondag 10 september.23e zondag door het jaar. 9.30 uur:

Eucharistieviering m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintenties: Regien, Johanna en Theodorus Kersten en voor het welzijn van de parochianen

Woensdag 13 september. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Het 3 Oever Festival en de kunst

Foto: foto Nemeton van SJI Parts, fotograaf Barbara Beekman.

REGIO - Tijdens het 3 Oever Festival, van 15-17 september in de hele Gelderse Poort, zijn ruim 400 artiesten en kunstenaars actief, op allerlei locaties en met heel veel verschillende kunstvormen.

Een aantal kunstenaars is speciaal voor het 3 Oever Festival aan de slag gegaan voor een bijzondere productie. Zo heeft choreografe Steffi van Leth meerdere plekken van het festivalterrein bezocht. Uiteindelijk heeft ze besloten om in de Millingerwaard, aan de oever van de Waal, een dansvoorstelling te gaan ontwikkelen. Het is een eerbetoon aan de 8000 jaar oude, versteende, eikenstammen, die hier het natuurlijk kunstwerk Woodhenge vormen. Het is de voorstelling 'Nemeton' geworden. Samen met danseres Annemarie Oerlemans en zanger Gerben van den Bosch zal zij op zaterdag- en zondagmiddag haar ervaring met het publiek delen. Het is mogelijk voor deze voorstelling te reserveren via www.3oeverfestival.nl/programma.

Een voorstelling als deze past bij uitstek bij het 3 Oever Festival, waar natuur en cultuur met elkaar worden verbonden. Het publiek kan niet lui achterover hangen, maar moet actief op pad, van locatie naar locatie, door het bijzondere landschap van de Gelderse Poort.

Veel voorstellingen en tentoonstellingen zijn gratis, soms wordt 'voor de pet' gespeeld, voor een aantal voorstellingen (zoals Nemeton) wordt een toegangsprijs (vaak 5 euro) gevraagd. Meer informatie over locaties en programma staat op www.3oeverfestival.nl.

Repaircafé Groesbeek

GROESBEEK - Niet weggooien, maar repareren en opnieuw gebruiken! Op zaterdag 9 september van 13.00-16.00 uur is er weer het eerste Repaircafé van dit seizoen in Inloop Op de Paap, Op de Paap 1, Groesbeek.

In het repaircafé staan vrijwilligers klaar voor reparaties aan huishoudelijke apparaten, computers en fietsen, maar ook voor verstelwerk en dergelijke. Bij huishoudelijke apparaten valt te denken aan koffiezetapparaten (Senseo!), stofzuigers, strijkijzers et cetera, maar ook aan (oudere) audioapparaten zoals cassettedecks en platenspelers.

Ook zijn er vrijwilligers met verstand van computers. Iedereen kan bij hen terecht met vragen over de werking van uw smartphone, tablet of laptop. Bij een ‘ouderwetse’ desktop is het mogelijk om onderdelen te vervangen of bij te plaatsen, zoals een harde schijf of een videokaart. "Wij adviseren u graag en zo mogelijk voeren wij dit ook voor u uit. Daarnaast zijn er vrijwilligsters die achter de naaimachine klaar zitten om verstelwerk te doen. De reparaties worden kosteloos uitgevoerd, met natuurlijk wel een gepaste vergoeding voor de onderdelen. Ook zonder kapot apparaat is men welkom om binnen te lopen en gewoon eens te komen kijken en een kopje koffie te drinken.

Voor meer informatie: Metty Kainama, 06 10474589. Dit telefoonnummer is ook te gebruiken om aan te geven, dat men een vervoersprobleem heeft. Repaircafé Groesbeek zorgt dat men wordt opgehaald en thuisgebracht.

Midweek korfbal-

vereniging Odio

zoekt speelsters

MILLINGEN - Ben je een op zoek naar een leuke sport? Nou dan zijn we op zoek naar jou. Wij zijn een leuk, gezellig korfbalteam.

"We spelen op de woensdagavond. Spelen we niet, dan trainen we die woensdag. Neem gewoon eens contact met ons op, of kom een keer kijken. Mail naar driessun@hotmail.com."

Kristalzuivere taal ofwel verbindend communiceren

REGIO - "We starten weer een cursus Geweldloze ofwel verbindende communicatie. In de cursus onderzoeken we spelenderwijs (eenvoudige spelopdrachten) wat wij elkaar meedelen in woord en daad, houding - verhouding tot de ander, hoe wij communiceren."

"Om vervolgens de vier fases van Rosenberg te oefenen in subgroepen. Ter afsluiting een kleine toelichting in beelden, zodat hetgeen ontdekt en/of ervaren is, ook woorden krijgt. Voor verdere informatie: http://www.wylerbergkring.eu/pages/geweldloze-communicatie.php."

VVN-opfriscursus voor oudere

automobilisten

NIJMEGEN – De afdeling Nijmegen van Veilig Verkeer Nederland organiseert ook dit jaar weer een opfriscursus voor ouderen automobilisten.

De cursus vindt plaats op zondag 8 oktober en start om 09.00 uur. De eigen bijdrage is 20 euro. Aanmelden voor 27 september (het aantal plaatsen is beperkt ). Aanmelden kan via de website www.nijmegen.vvn.nl of per brief aan: M.H.Bots, Aalsburg 12-37 6602 TE Wijchen.

Presentatie 'North American en haar Rosies'

GROESBEEK - Op 12 september vertelt luchtvaarthistoricus Wim Nijenhuis alles over de rol van vrouwen tijdens de bouw van de B-25 bommenwerper tijdens een presentatie in het in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

North American Aviation Inc. was één van de succesvolste Amerikaanse vliegtuigbouwers tijdens WO2 en speelde een vooraanstaande rol bij de ontwikkeling van de massaproductie in de vliegtuigbouw. Een van de beroemdste vliegtuigtypen die door North American werd ontwikkeld en gebouwd was de B-25 Mitchell bommenwerper.

Wim Nijenhuis publiceerde een boek over deze bommenwerper en tijdens zijn lezing zal hij meer vertellen over het productieproces. Daarnaast is er aandacht voor het werk en het fabrieksleven van de ‘Rosies’, de vrouwen die meehielpen aan de bouw van de B-25 bommenwerper. Zijn boeiende verhaal wordt toegelicht met unieke en originele foto’s, genomen in de fabrieken van North American.

Aanvang: 19.30 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur. De entree is 5,00 euro per persoon. Museumkaart geldig. Reserveren noodzakelijk via 0243974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 ligt aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Kristalzuivere taal ofwel verbindend communiceren

Kristalzuivere taal ofwel verbindend communiceren

REGIO - "We starten weer een cursus Geweldloze ofwel verbindende communicatie. In de cursus onderzoeken we spelenderwijs (eenvoudige spelopdrachten) wat wij elkaar meedelen in woord en daad, houding - verhouding tot de ander, hoe wij communiceren."

"Om vervolgens de vier fases van Rosenberg te oefenen in subgroepen. Ter afsluiting een kleine toelichting in beelden, zodat hetgeen ontdekt en/of ervaren is, ook woorden krijgt. Voor verdere informatie: http://www.wylerbergkring.eu/pages/geweldloze-communicatie.php."

VVN-opfriscursus voor oudere automobilisten

VVN-opfriscursus voor oudere automobilisten

NIJMEGEN – De afdeling Nijmegen van Veilig Verkeer Nederland organiseert ook dit jaar weer een opfriscursus voor ouderen automobilisten.

De cursus vindt plaats op zondag 8 oktober en start om 09.00 uur. De eigen bijdrage is 20 euro. Aanmelden voor 27 september (het aantal plaatsen is beperkt ). Aanmelden kan via de website www.nijmegen.vvn.nl of per brief aan: M.H.Bots, Aalsburg 12-37 6602 TE Wijchen.

Pompoenen- en kalebassenseizoen weer begonnen

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het zal niemand die op de Zevenheuvelenweg – Derdebaan rijdt, fietst of loopt ontgaan dat het pompoenen- en kalebassenseizoen bij de familie Poelen aan de Derdebaan weer is begonnen.

Een grote pompoen op het pompoenenveld naast de Canadese Ere begraafplaats maakt de voorbijgangers erop attent dat het weer zo ver is. Bij de familie Poelen aan de Derdebaan staan honderden pompoenen en kalebassen in alle vormen en maten op de nieuwe eigenaren te wachten. De Groesbeekse pompoenen en kalebassen vinden hun weg door heel Nederland en zelfs Duitsland. Ieder jaar komen mensen van heinde en verre om de mooiste exemplaren mee te nemen om hun tuin op te sieren of eetbare pompoenen te kopen.

Prikkelarme kermis trekt ook veel bezoekers van buiten Berg en Dal

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De prikkelarme kermis die voor de tweede maal in Groesbeek werd gehouden is een groot succes geworden.

Vorig jaar was de testcase en trok deze kermis behoorlijk wat bezoekers; dit jaar was het veel drukker. Volgens enkele kermisexploitanten is het tijdstip zaterdagmiddag van 15.00 tot 18.00 uur perfect. Niet alleen de mensen met een beperking of ADHD uit de hele regio hebben kunnen genieten van de kermis in Groesbeek zonder harde geluiden en flitsende lichten. Ook ouderen hebben Groesbeek weten te vinden, zoals een groep ouderen van kleinschalig wonen Juliana uit Nijmegen in de leeftijd van 80 tot 92 jaar. Ze hadden het naar hun zin op de Groesbeekse kermis.

Zelfs Trees Elbers waagde het op 92-jarige leeftijd om bij Jan Wijers in de autoscooters te gaan en daar genoot ze zichtbaar van. Na nog lekker gegeten te hebben bij De Spil werden er voor de gehele instelling oliebollen gekocht en ging het bejaardengezelschap met een busje via de Zevenheuvelenweg – wat op zich ook al een uitje was - weer huiswaarts.

Ook bewoners van een instelling uit Wamel waren in Groesbeek van de partij. Dit jaar was er weer een tiental vrijwilligers die de mensen hielpen bij het in– en uitgaan van de attracties. Kortom: het volgend jaar is er in ieder geval weer een prikkelarme kermis in Groesbeek en zeer waarschijnlijk weer bij de start op zaterdag.

Dankzij verhuizing Truus Janssen is gemeente 19.000m2 bedrijventerrein rijker

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Dankzij de verhuizing van de 99-jarige Truus Janssen naar Dekkerswald kan de gemeente Berg en Dal weer 19.000 m2 bedrijventerrein gaan uitgeven.

In 1999 kocht toentertijd de gemeente Groesbeek de boerderij van Gerrit Janssen en zijn zussen Truus en Bertha, die toen alle drie in de 80 jaar waren. De familie Janssen verkocht boerderij en land met de bepaling dat zij er net zo lang mocht blijven wonen als zij zelf wilde. Gerrit en Bertha Janssen overleden in de loop der jaren, zodat Truus er nog alleen in woonde.

In 2016 kon zij niet meer alleen wonen en kwam in Dekkerswald terecht. Toen kon de gemeente Berg en Dal de boerderij gaan slopen en de grond bouwrijp gaan maken. Inmiddels is van de 19.000 m2 grond al 3.800 m2 grond door de gemeente verkocht aan Niels Rikken van Rikken Bouw 2.500 m2 en aan garagebedrijf Thijs Leenders (1.300m2 ), die er binnenkort gaan bouwen en uitbouwen. Wethouder Fleuren liet weten dat de gemeente Berg en Dal met nog vijf ondernemers in overleg is, die interesse hebben in een bouwkavel.

Realistische kunst in kerkje van Persingen

PERSINGEN - Nadat Rob Pluijm en Pieter van Bernebeek elkaars werk op afzonderlijke exposities hadden gezien, besloten ze samen te gaan exposeren. Op 16 en 17 september is hun gezamenlijke expositie in het schitterende kerkje van Persingen in de Ooijpolder bij Nijmegen.

Rob Pluijm is een vakfotograaf gespecialiseerd in bijzondere portretten. In 2013 en 2016 werd hij internationaal bekroond. Met een serie portretten, gemaakt tijdens de Gildefeesten in Ravenstein kreeg Rob van de Federation of European Professional Photographers de kwalificatie Qualified European Photographer. Het licht en de achtergrond zorgden in combinatie met de kunde van de fotograaf voor deze bijzondere serie.

Pieter van Bernebeek maakt realistische schilderijen in olieverf. In 2016 won hij met het realistische olieverfschilderij 'Appels in koperen pan' de publieksprijs Oog van Oss 2016 die jaarlijks georganiseerd wordt door de Osse kunstenaarsvereniging K26.

Op deze expositie hangen stillevens, portretten en landschappen. De foto's van Rob hebben een schilderachtige sfeer, terwijl de schilderijen van Pieter fotorealistische kwaliteit hebben. Mooie werken dus, te zien op 16 en 17 september in het kerkje van Persingen .

Een indruk van de werken van Rob en Pieter staat op www.robpluijm.nl en www.pietervanbernebeek.nl. De expositie maakt deel uit van de zuidelijke kunstroute van het 3-Oeverfestival, drie dagen lang muziek, theater, verhalen, eten & drinken, dans en exposities in het mooiste landschap van Nederland. Meer informatie staat op http://www.3oeverfestival.nl

Luchtbeschermingsdienst vraagt uitbreiding ehbo-groep (2)

Foto: Archief Gerrie Driessen

De Gelderlander van 20 mei 1942. 'Ten behoeve van de blokploegen en andere diensten bij den Luchtbeschermingsdienst is het noodzakelijk den Geneeskundigen dienst met meerdere E.H.B.O.- ers uit te breiden, verdeeld over de gehele gemeente. Teneinde het benodigde diploma te verkrijgen, zal er binnenkort een cursus gegeven worden in Groesbeek door dokter J.Kippersluijs en te Berg en Dal door dokter E.Heslinga. In verband met het grote belang van dezen cursus, rekent den burgemeester er op , dat velen, zowel heren als dames, zich hiervoor zullen opgeven. Bij de genoemde dokters, het hoofd van de Luchtbeschermingsdienst P.Leenders en bij bestuursleden J. van Bernebeek en W. van Lieshout'.

Door Gerrie Driessen. Heemkundekring Groesbeek

In de herinnering van dokter Kippersluijs waren het 'de dappere en fijne kerels' Antoon Oomen, Frits Verheij (van de Klos) en ene Bons die hem gevraagd hadden deze cursus te gaan geven. Tevens vertelde hij dat de veearts Hommels regelmatig het hart van een rund of varken meebracht om te demonstreren hoe een hart werkte. Deze EHBO - lessen zouden na de oorlog (in 1945) leiden tot de oprichting van de plaatselijke afdeling van het Ned. Oranje Kruis, later Rode Kruis genoemd. Antoon Oomen, bakker van beroep, ontpopte zich tot een stuwende kracht, vijftien jaar was hij voorzitter van de EHBO-vereniging. In 1955 werd hij benoemd tot groepscommandant van de Rode Kruis- colonne Groesbeek en in 1957 tot adjudant - commandant. Wegens zijn bijzondere verdiensten voor het Ned. Rode Kruis is Oomen in 1969 onderscheiden met de Medaille van Verdienste in zilver. De plaatselijke Rode Kruis - colonne werd in 2001gefuseerd met de afdeling Nijmegen.

Foto: Rode Kruis –colonne afd. Groesbeek tijdens de Kalorama - wandeltocht van 1956.

Vooraan, van links naar rechts: A. de Bruin (Hoge Horst), A. van Doorn (trommellaar) en Th. 'Boer' Driessen. Achter hem Annie Verhey en naar links Nellie Cillessen en Mies Heling. Op de fiets sergeant Langen uit Nijmegen en naast hem A. Oomen. Dan volgen H. Sanders (van de Horst) en Michiel Cillessen. Daarachter lopen leden van de colonnes Beuningen en Weurt.

Demonstratie Bielemannen BUB

Foto: Rosita Lohnstein

KEKERDOM - Zondag 27 augustus was er een delagatie van de Bielemannen BUB aanwezig op de kermis in Kekerdom. Op uitnodiging van schutterij EMM gaven zij een demonstratie houthakken in de pauze van het prijs- en koningschieten.

Ook liepen zij mee met de rondgang door het dorp om het oud-koningspaar op te halen. Het was een warme en gezellige dag waar uiteindelijk Carl-Heinz Haukes zich koning schoot. Jeugdkoningin werd Isa Haukes. De kermis werd druk bezocht naarmate de dag vorderde en werd omlijst met muziek van fanfare UNA uit Kekerdom.

Boa´s vaker te zien in winkelcentrum Bellevue

GROESBEEK - Afgelopen woensdag is er een samenkomst geweest met het bestuur van ondernemers vereniging Bellevue, omwonenden, wijkagenten en burgemeester Slinkman.

Er komen de laatste weken weer steeds meer klachten die veroorzaakt worden door jongeren die rommel veroorzaken, tegen de muren urineren en hardrijden door de winkelstraat (voetgangersgebied) van Bellevue met fietsen of scooters. Dit heeft al meerdere gevaarlijke situaties opgeleverd voor het winkelend publiek. Tijdens het samenzijn zijn diverse oplossingen besproken. Uiteindelijk is er uitgekomen dat de komende tijd meer Boa's te zien zullen zijn in het Groesbeekse winkelcentrum. Zij zullen bij overtredingen en bij overlastgevende jongelui verbaliserend optreden. Men hoopt hiermee dat de overlast en de onveiligheid spoedig tot het verleden behoren in Bellevue.

Avond over energie besparen in De Mallemolen

Avond over energie besparen in De Mallemolen

GROESBEEK - Vrouwenvereniging Vrouwen van Nu - Groesbeek heeft op haar eerste ledenavond van het nieuwe seizoen meteen een interessante gast. Op dinsdag 12 september zal Simone van Santen de Hoog van het Energieplein Berg en Dal uitleg komen geven over de noodzaak van energie besparen in en om de woning en het huishouden.

Aan de hand van een powerpoint-presentatie en een kwisje (met leuke prijsjes!) wordt duidelijk met welke maatregelen men slim kan investeren en hoe het Energieplein - een initiatief van de gemeente - daarbij kan helpen. Ook zal Simone tips geven hoe je voedselverspilling kunt voorkomen door slim te kopen, koken en bewaren.

Ook niet-leden zijn deze avond welkom in de benedenzaal van De Mallemolen in Groesbeek. De avond begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. De kosten zijn 5 euro en hierbij krijgt de bezoeker gratis koffie/thee en een drankje. "Voor informatie en/of aanmelden kunt u mailen naar nettyhubbers@hotmail.com of bellen: 024 3971069."

Kickoff-dag met nieuwe hoofdsponsoren SCM en Odio

MILLINGEN - SC Millingen en Odio hebben met een aantal vrijwilligers van Odio en SCM een sponsorgroep opgericht, waarbij de bijdrage van de jeugd verfrissend werkt! De sponsorgroep heeft een sponsormap gemaakt met alle sponsormogelijkheden die SC Millingen en Odio samen aan de sponsoren kunnen aanbieden. Het doel was onder andere om eenduidigheid te creëren voor de sponsor.

De eerste hoofdsponsor Rabobank heeft aangegeven om nog een jaar hoofdsponsor te blijven. SC Millingen en Odio zijn hier natuurlijk heel blij mee. Voor beide verenigingen is het van groot belang dat er naast contributiegelden ook sponsorgelden binnenkomen, zodat de gehele vereniging ondersteund wordt, zonder dat de contributie teveel verhoogd moet worden. Ook kledingsponsoren zorgen ervoor dat via sponsoring van kleding de spelende leden er netjes bij lopen. Om te zorgen dat alle activiteiten voor de jeugd en de senioren van SC Millingen en Odio doorgang kunnen vinden was het van belang om één of meerdere hoofdsponsoren te vinden. Daarbij werden de stersponsoren als eerste benaderd. Er vonden gesprekken plaats en er werden twee Millingse ondernemers bereid gevonden om de twee grootste verenigingen van het dorp (met 1.100 leden) financieel te ondersteunen.
Naast deze twee nieuwe hoofdsponsoren, naast de huidige Rabobank, heeft reeds een aantal sponsoren aangegeven Businessclubsponsor te willen worden (voorheen Stersponsoren). Nog niet alle sponsoren zijn bezocht, maar de planning is om iedere sponsor de komende maanden een bezoek te brengen.

Tijdens de Kickoff-dag werden de twee nieuwe hoofdsponsoren bekend gemaakt door Marc-Jan Schenning, lid van de sponsorgroep. Aannemingsbedrijf Spann-Eerden en AH van den Hatert worden naast de Rabobank de nieuwe hoofdsponsoren. Johan en Mieke van den Hatert en Willem Spann waren namens de bedrijven aanwezig. De selecties van Odio en SC Millingen presenteerden de kleding met de bedrijfsnamen erop aan beide nieuwe sponsoren. Beide verenigingen zijn dan ook erg blij dat Willem en Johan met Mieke SC Millingen en Odio de komende drie jaren willen ondersteunen.

Nieuwe muziekcursus fanfarekorps

MILLINGEN - Met de cursus 'Muziek Maak Je Zelf' biedt fanfare Ons Genoegen kinderen van groep 4 - 7 van de basisschool de gelegenheid om op een leuke en speelse manier kennis te maken met muziekonderwijs.

In vijftien lessen komen alle instrumenten voorbij. De kinderen mogen allerlei vragen stellen en natuurlijk op een instrument spelen. En leren ook zelf muziek maken. In de cursus wordt gebruik gemaakt van een blokfluit, de leerlingen hebben zo direct een eigen blaasinstrument. "Wil jij dit ook geef je dan op. Kosten: 2,50 euro per les. De start van de cursus: is vrijdag 15 september 16.30-17.15 uur. De blokfluit/instrumenten en het lesmateriaal zijn bij de les inbegrepen.

Na de cursus kunnen de kinderen zich opgeven voor les op een instrument/slagwerk van de vereniging. Meteen starten op een blaas of slaginstrument kan natuurlijk ook. Inlichtingen/aanmelden vóór 11 september via muziekmaakjezelf@gmail.com.

Avond over

energie besparen

GROESBEEK - Vrouwenvereniging Vrouwen van Nu - Groesbeek heeft op haar eerste ledenavond van het nieuwe seizoen meteen een interessante gast. Op dinsdag 12 september zal Simone van Santen de Hoog van het Energieplein Berg en Dal uitleg komen geven over de noodzaak van energie besparen in en om de woning en het huishouden.

Aan de hand van een powerpoint-presentatie en een kwisje (met leuke prijsjes!) wordt duidelijk met welke maatregelen men slim kan investeren en hoe het Energieplein - een initiatief van de gemeente - daarbij kan helpen. Ook zal Simone tips geven hoe je voedselverspilling kunt voorkomen door slim te kopen, koken en bewaren.

Ook niet-leden zijn deze avond welkom in de benedenzaal van De Mallemolen in Groesbeek. De avond begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. De kosten zijn 5 euro en hierbij krijgt de bezoeker gratis koffie/thee en een drankje. "Voor informatie en/of aanmelden kunt u mailen naar nettyhubbers@hotmail.com of bellen: 024 3971069."

Zeggingskracht in verf, klei en steen

PERSINGEN – Op zaterdag 9 en zondag 10 september exposeren drie Valburgse vrouwen in het kerkje van Persingen bij Nijmegen. Maak kennis met de kunstenaars en hun nieuwe werk, de expositie is open van 11.00-17.00 uur.

Henny van Daalen schildert kleurrijke verhalende doeken, waarop veelal vrouwen een belangrijke rol spelen. Er is veel te zien met een knipoog naar folkloristische, soms oosterse sferen, waar zij haar eigen draai aan geeft.

Ria Klomp werkt graag intuïtief aan haar beeld of schilderij, het verhaal ontvouwt zich tijdens het ontstaan van het beeld. Zij beeldhouwt en schildert met diverse materialen, wabi sabi, de schoonheid van de imperfectie, is daarbij een belangrijke inspiratiebron.

Het keramisch werk van Nienke Faber is ingetogen en stevig. De sterke, sierlijke lijnen van de vrouwentorso en de speciale textuur geven tederheid prijs. In haar werk creëert Nienke Faber een sfeer van archeologische vondsten. Gladde vlakken en ruwe, woeste details wisselen elkaar af. Daarmee laat zij de eigenschappen van het materiaal naar voren komen.

Battlefield fietstour 'De bevrijding van Nijmegen'

GROESBEEK - Zondag 10 september verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum een battlefieldfietstocht (met eigen fiets) van 10 kilometer over de WO2-slagvelden rond de bruggen in Nijmegen.

De tour duurt van 13.00-17.00 uur en is onder begeleiding van twee gidsen. Bij slecht weer vervalt de fietstocht. De startlocatie is bij het standbeeld Mariken van Nimwegen, Grote Markt, centrum Nijmegen. Kosten ter plekke te betalen aan de gids: 6,00 euro incl. entreebewijs voor het Bevrijdingsmuseum met 50 procent korting. Museumkaart is niet geldig. Reserveren noodzakelijk via 0243974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 ligt aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Protestantse gemeente Groesbeek

Foto: Jannie Schaapman

Kerkberichten van de Protestantse Gemeente Groesbeek

Zondag 10 september. Startzondag met als thema “Luther”

Aanvang: 10.00 uur

Voorgangers zijn prof. Markus Matthias, hoogleraar Lutherana aan de Protestantse Theologische Universiteit en da. Janneke Ruijs.

Tijdens de dienst is er een collecte voor Platform Asielzoekers Wijchen e.o.

Na de dienst zal het nieuwe seizoen feestelijk worden ingeluid met een drankje, en hapje enz.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Politie verschaft zich toegang in woning Millingen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - De politie van Berg en Dal heeft zich woensdagmiddag met een breekijzer toegang verschaft tot een woning aan De Kamp in Millingen.

De politie had de melding van bezorgde buren gehad dat de bewoner al enige tijd niet gesignaleerd was en dat de brievenbus propvol zat. Omdat op de deur zowel het dag– als nachtslot zat, heeft de politie met een breekijzer de ruit van de voordeur ingeslagen om de woning binnen te komen. Vervolgens is de gehele woning doorzocht, maar de bewoner is niet aangetroffen. Na de inval in de woning is de voordeur door een bedrijf dicht getimmerd. Het is niet bekend waar de bewoner op dit moment is.

Schutterij Eendracht Ooij huldigt jubilarissen

Op foto: Van links naar rechts: Hendrik Awater (70jr), Riet Groothuizen-van Nistelrooy (40jr), Joep Arnts (25jr), Annie Sommers-Hermsen (40jr). Mientje Strik-Ebben (40jr), Annie Jordens-Jonkhans (40jr).

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ - Voorafgaand aan het jaarlijkse koningschieten zondagmorgen 27 augustus van schutterij Eendracht achter dorpshuis 'De Sprong' was er een openluchtschuttersmis die werd voorgegaan door pastoor Henk Janssen en met medewerking van koor Encore.

Na de mis stond er in De Sprong voor de leden een brunch klaar. Tijdens deze brunch werden zes leden van Eendracht in het zonnetje gezet voor hun trouwe lidmaatschap. De jubilarissen kregen uit handen van schutterskoning Appie Peters de speld opgespeld en/of kregen ze een oorkonde overhandigd. De jubilarissen waren, voor 25-jarig lidmaatschap Joep Arnts, 40-jarig lidmaatschap Annie Jordens-Jonkhans, Annie Sommers-Hermsen, Riet Groothuizen-van Nistelrooy en Mientje Strik-Ebben. Hendrik Awater kreeg voor zijn 70 jaar lidmaatschap zowel bijbehorende speld als de oorkonde uitgereikt. Twee leden konden niet aanwezig zijn. Zij zullen op een ander tijdstip worden gehuldigd.

Karperwedstrijd De Voorn in Ooij

Foto: Marcel Vink

Foto: Marcel Vink

OOIJ – In het weekend van vrijdag - zondag 3 september werd voor de 17e keer de karperwedstrijd voor senioren van NHV De Voorn gevist op het viswater Kasteelsehof in Ooij.

Vanaf vrijdagmiddag 15.00 uur werd de poort geopend voor de 24 enthousiaste karpervissers die zich opgegeven hadden voor de karperwedstrijd. Er moest vooraf nog even geloot worden voor een mooi stekkie aan de waterkant. Het startsein werd om 17.00 uur gegeven door Win Jacobs om weer een spannende wedstrijd te vissen tot zondagmorgen 11.00 uur. Zondagmorgen om 11.00 uur klonk alweer het eindsignaal waarna de eindstand werd opgemaakt. De prijsuitreiking was om 12.00 uur

De uitslagen

1e prijs: (en wisselbeker) Eric Top: behaalde met 2 Karpers 57 pond

2e prijs: Roy Teunissen: Behaalde met 2 Karpers 42 pond

3e prijs: Cees van Duinen: met 1 Kaper 28 pond

De overige prijzen waren voor:

4e - Peter Samson: 1 karpers 32 pond

5e - Peter Schluter: 1 karper 22 pond

6e - K. Kavawaijk: 1 karper 19 pond

7e - Wim Doeleman: 1 karper 17 pond

8e - David Kosacki: 1 karper 16 pond

9e - Henk Wallert: 1 karper 13 pond

Er zijn in totaal 11 karpers gevangen met een totaal gewicht van 237 pond.

Badminton en dynamic tennis bij Kwiek Actieve Leefstijl

REGIO - Bij Kwiek Actieve Leefstijl hebben ze niet alleen georganiseerde sport, maar ook inloopuren waar je zelf of samen met een vrijwilliger of student kan badmintonnen en dynamic tennis kan spelen. Er zijn nog enkele veldjes vrij.

Badminton is op woensdagmorgen van 9.00 tot 10.00 uur en kost 2,00 euro per persoon per keer en dynamic tennis is op vrijdagmorgen van 9.30 tot 10.30 uur en kost 4,00 euro per persoon per keer. Allebei in sporthal Heuvelland. Iedereen, ouder dan 35 jaar kan hieraan meedoen. Je kunt vrijblijvend binnenlopen. Meer informatie staat op www.kwiekactieveleefstijl.nl of bel ervoor 06 13260571.

11 / 28

Themarondleiding voor blinden en slechtzienden

GROESBEEK - Donderdag 7 september verzorgt het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek van 16.30-18.00 uur een themarondleiding speciaal voor blinden en slechtzienden.

Het motto van de dag is: 'kijken mag met je handen'. De gids vertelt het verhaal van de bevrijding van Nederland aan de hand van vele originele objecten en er is voor alle zintuigen iets te beleven: voel het gewicht van een granaat, hoor het geluid van Radio Oranje, ruik surrogaatkoffie en proef bevrijdingsbrood naar origineel recept.

Wie met het openbaar vervoer komt, wordt opgehaald bij bushalte De Oude Molen om 16.16 uur, aansluitend op het arriveren van bus 5 vanaf station Nijmegen. Na de rondleiding kan men ook worden teruggebracht naar de bushalte. (Standaard tarieven. Begeleiders en museumkaarthouders gratis toegang. Hulphonden toegestaan.) Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 staat aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Veel schade bij Buurtmarkt Breedeweg door noodweer

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-BREEDEWEG – Het noodweer dat dinsdagavond rond kwart voor acht over Groesbeek trok, heeft voor de nodige overlast gezorgd en heeft bij Buurtmarkt Breedeweg veel schade veroorzaakt.

Tijdens het noodweer kreeg de brandweer een melding dat enkele woningen in de Accaciastraat ondergelopen waren. Het water was van dien aard dat de brandweer niets kon uitrichten. Daarna kwam er een melding van een woning aan de Vendelierstraat waar een kelder was ondergelopen. Daar heeft de brandweer de kelder leeggezogen. Ook waren op twee plaatsen (de Breedeweg en Industrieweg) de putdeksels uit het wegdek gevlogen wat een gevaar voor het verkeer opleverde. De brandweer heeft de putdeksels weer op de plaats gelegd. De laatste melding was van Buurtmarkt Breedeweg. Daar was de gehele voorraad kelder met levensmiddelen en diepvriesartikelen helemaal onder gelopen.

Getuigen lieten weten dat de Breedeweg net een rivier was; zo stroomde het water er doorheen. Achter bij de Buurtmarkt is het laagste punt en daar liep vele duizenden liters water de voorraadkelder in. De kelder is 2,5 meter hoog en het water stond tot ruim 2 meter in de kelder. De diepvriezers zwommen evenals de levensmiddelen allemaal in het water. De gehele voorraad kan als verloren worden beschouwd. De schade wordt in eerste instantie geraamd op ruim 100.000 euro. De brandweer is met twee grote pompen direct begonnen om het water uit de voorraadkelder te zuigen. Van de levensmiddelen was niets meer te redden. Ook de diepvriezers in de winkel zijn door het water buiten werking getreden. De boerenslager heeft al het diepvriesvlees uit de Buurtmarkt gehaald en in zijn eigen diepvries gedaan.

Een bijzonder afscheid van de Romeinse Zomer in Orientalis

Foto: Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING - Het laatste weekend van de Romeinse Zomer brengt twee verrassingen, de Romeinse Herberg is versierd met op authentieke wijze vervaardigde muurschilderingen en de bezoekers van de wisseltentoonstelling worden begroet door een heel bijzondere gastheer. Voor het eerst te zien, prachtige nieuwe fresco's in de Romeinse Herberg.


De Academie voor Kunst en Ambacht heeft het terras van de herberg verfraaid met een reeks fresco's rondom het thema van een Romeinse lusthof. De belangrijkste inspiratiebron voor deze in natte kalk gemaakte schilderingen zijn de fresco's in de slaapkamer van Livia Drusilla de vrouw van keizer Augustus. Livia hield van tuinen en liet haar slaapkamermuren opleuken met fraaie tuintaferelen. Deze fresco's zijn tegenwoordig nog steeds in Rome te bezichtigen. Livia Drusilla zelf is tegenwoordig vooral beroemd als de grootste slechterik uit de klassieke tv serie 'I Claudius' uit 1976. De laatste kans om 'Het Kruis in handen van mensen' te zien
Tentoonstellingsmaker en vermaard kruisbeeldenkenner Wim de Mul is het hele weekend aanwezig om aan geïnteresseerden uitleg te geven over de kruisbeelden in zijn tentoonstelling en over de rol van kruisigen als doodstraf in het Romeinse Rijk. Neem uw eigen kruisbeeld mee en laat het door Wim bekijken. Aanstaande maandag begint het uitruimen van de kruisbeeldententoonstelling en de opbouw van de nieuwe wisseltentoonstelling. Deze nieuwe expositie is Tempel festival, Tempelfeesten en Volkscultuur van Taiwan. Een internationaal reizende tentoonstelling die als eerste in Museumpark Orientalis te zien zal zijn.

Kickoff-dag/Summer Party Millingen

MILLINGEN - Zaterdag 26 augustus was de jaarlijkse Kickoff-dag van het nieuwe seizoen. Dit jaar werd de Kickoff-dag in een ander jasje gestoken. Andere verenigingen uit Millingen vrolijkten de middag en avond op.

De jeugd begon met allerlei voetbalspellen, met een spel waar ze de snelheid van het schieten konden meten; een goal met een spandoek met gaten erin en leuke voetbalspellen. De jeugd kon een lekkere suikerspin halen en ballen gooien was ook erg in trek, waarbij er altijd een prijsje getrokken kon worden. Odio had ook leuke korfbalspelletjes voor haar jeugd. De boksschool was ook aanwezig en menig spelertje heeft met bokshandschoenen op de bokszak geslagen.

De brandweer in Millingen had ook genoeg jongelui die een brandje wilde blussen en de volle straal water mochten spuiten. Uiteraard mocht je ook in de brandweerauto kijken. Tijdens de gehele dag bracht het dweilorkest meerdere deuntjes ten gehore, afgewisseld door een spectaculair programma van kunstrijwielvereniging Juliana. Het weer was geweldig en de loopgroep en de vrijwilligers van de beweegtuin waren ook aanwezig om uitleg te geven hoe je verantwoord hardloopt en de toestellen gebruikt van de beweegtuin. Vier dames van Achilles'29 werden bereid gevonden om meisjes voetbaltrucjes te leren (zie ander artikel). Naast hoofdsponsor Rabobank presenteerde de sponsorgroep nog twee hoofdsponsoren. (Zie ook ander artikel.) Na alle sportieve activiteiten werd de avond gezellig gevuld met muziek van DJ Erwin. Een zeer geslaagde dag, het bestuur is alle vrijwilligers dankbaar voor de goede organisatie en de tijd die ze erin hebben gestoken!

Groesbeekse Kwis leeft!

Foto: Arjan Broekmans

Foto: Arjan Broekmans

GROESBEEK - Direct nadat de website van de Groesbeekse Kwis gelanceerd werd, ontstond er in Groesbeek al veel belangstelling voor deelname aan deze dorpsquiz op zaterdagavond 25 november. De Groesbeekse Kwis bestaat uit een groot aantal vragen en opdrachten verdeeld over 10 hoofdstukken.

Vragen over Oud Groesbeek, het Groesbeeks dialect, Groesbeek anno 2017 maar zeker ook hersenkrakers en algemene vragen over sport en muziek. Dus de Goesbeekse Kwis is zeker niet bedoeld voor alleen autochtone Groesbekers maar voor iedere inwoner van de gemeente Groesbeek. Wel is het handig om in je team een Groesbeker te hebben die al enige tijd hier woont.

Op de website kan men met een inschrijfformulier een team aanmelden. Omdat er ook vragen en opdrachten buiten zijn is het aan te bevelen met minimaal vijf personen een team te vormen. Alles moet ook binnen een tijdsperiode van ongeveer vier uur opgelost worden. De officiële aanmelding geschiedt op zondagmiddag 1 oktober in café De Comm aan de Dorpsstraat 12. Vertegenwoordigers van de teams krijgen naast een inschrijfbewijs ook een joker. Deze kan extra punten opleveren tijdens de quizavond. Deze inschrijfmiddag wordt omlijst met muziek van 'ShortCut'. Op de quizavond van 25 november kan tussen 18.30 en 19.00 uur het Kwisboek opgehaald worden in Ccafé De Comm. Tot 23.00 uur heeft men de tijd voor alle vragen en opdrachten. Voor 23.15 uur moet het Kwisboek weer ingeleverd worden bij café De Comm. De feestelijke prijsuitreiking waarop de winnaars bekend worden gemaakt is op zaterdagavond 16 december in zaal Verhoeven aan de pompweg. Deze avond wordt muzikaal opgeluisterd door Johnny Romein 'De Vrolijke Koster'.

Als opwarmertje hier al twee algemene fotovragen over sport. Voor de winnaar worden door zaal Verhoeven twee entreekaartjes beschikbaar gesteld voor de tonpratersavond Lekker Lache In Groesbeek op zaterdag 4 november.

• Op welke dag reed Max Verstappen zijn eerste meters in een F1 auto? • Op welk circuit was dit?

Mail uw antwoorden naar info@groesbeeksekwis.nl Uit de goede inzendingen wordt op 22 september een winnaar bekend gemaakt. Meer info staat op www.groesbeeksekwis.nl.

Bingo bij Odio

MILLINGEN - Zondag 10 september houdt het werkcomité van Odio een bingoavond in haar clubgebouw op sportpark De Hove, Heerbaan 67 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 en er zijn twee bonus ronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Bingo bij seniorenvereniging

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 5 september is er bij de senioren weer een bingomiddag om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. De jackpot staat op 25 euro. Iedereen is welkom ook niet-leden.Te bereiken met de buurtbus bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

13 / 28

14 / 28

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

GROESBEEK - Op zondag 10 september verzorgt Stichting Hebbes weer haar halfjaarlijkse kinderkleding- en speelgoedbeurs.

Er is een groot aanbod van mooie tweedehands najaars- en winterkleding voor baby’s (vanaf maatje 56) tot tieners (maat 176). Het verdere aanbod bestaat onder andere uit: (buiten)speelgoed, spellen, knuffels, puzzels, boeken, fietsen, dvd’s, games, sportschoenen en kleding, verkleedspullen, ski- en carnavalskleding, schaatsen, et cetera. De beurs wordt van 09.00 tot 12.30 uur gehouden in sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg 8 in Groesbeek. De entree bedraagt één euro en kinderen hebben gratis toegang. Stichting Hebbes steunt een vereniging, goed doel of stichting die zich inzet voor kinderen.

Bond voor Senioren Breedeweg

BREEDEWEG - De seizoensopening van de Bond voor Senioren Breedeweg in De Mallemolen is op zaterdag 16 september; de zaal is open vanaf 13.30 uur.


De aanvang is om 14.00 uur en het inmiddels bij iedereen bekende dansorkest Aldörum zal deze muzikale middag verzorgen. Aldörum zal zowel lijndansmuziek als gewone stijldansmuziek spelen zodat door iedereen naar hartenlust gedanst kan worden. Danst u niet, geen ramp; kom er lekker bij zitten, geniet van de dansers, maak een praatje en zo heeft u toch een gezellig middagje uit.

"Mocht u trek krijgen van al dat dansen, dan is er in de loop van de middag nog een gratis (warme) Indische verrassing! Laat deze middag niet schieten. Voor de drankjes gebruiken we zoals gewoonlijk eigen consumptiemunten. Vergeet na afloop de overgebleven munten niet in te leveren, want deze zijn alleen deze middag geldig. Zoals van ouds krijgt u bij binnenkomst een kopje koffie met iets erbij en een consumptiemunt van ons aangeboden." Niet-leden en introducees zijn ook welkom en betalen deze keer zes euro per persoon.

Leden die graag willen deelnemen aan deze middag maar niet meer in de gelegenheid zijn om per auto/ fiets of te voet kunnen komen, kunnen contact opnemen met een van de bestuursleden. Er wordt dan naar een oplossing gezocht zodat u aanwezig kunt zijn.

De grote fietstocht van KBO Beek...

Foto: Rene Hendriks

Foto: Rene Hendriks

BEEK - De laatste vrijdag van augustus ging de grote fietstocht van de KBO Beek via Millingen waar de pont werd genomen langs een bijzonder mooie route waarbij onder andere Aardt, Pannerden, het kanaal van dezelfde naam, een 'volle' vrouw op de heuvel, binnendoor langs de uiterwaarden van de Waal, via de inlaat van de Spiegelwaal op weg naar Nijmegen werd gekoerst.

Er werd verschillende malen gestopt om al het fraais in de natuur te bekijken, ook werd er tijdens een pauze de lunch genuttigd en een versnapering tot zich genomen. Bij het Hollands-Duits gemaal ging het via Persingen naar de Thornsche molen, waar de dag met een kopje koffie werd afgesloten en er alle lof was voor de organisatoren van de tocht, René Hendriks en George Felet.

Wilt u nu ook iedere maand afsluiten met bewegen en onderweg genieten van alles wat ons geboden wordt, lid worden van de KBO Beek en ook u kunt alles meemaken wat de seniorenvereniging van Beek te bieden heeft. Nu lid worden van de KBO Beek voor dertig euro tot 1 januari 2019, het loont zich. Gérard Tesser, voorzitter van de KBO Beek, beantwoordt uw vragen.

Familie Li zwaar gedupeerd door cafetariabrand

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De familie Li is zwaar gedupeerd naar aanleiding van de brand die hun cafetaria 't Stekje aan de Stekkenberg totaal heeft vernield.

De brand is in een van de bakovens begonnen en binnen de kortste tijd sloegen de donkere rookwolken uit de cafetaria. De achterburen hebben de familie Li op de hoogte gesteld dat er rook uit de cafetaria kwam. Direct is de brandweer gealarmeerd die met groot materieel ter plaatse kwam. Ook verleende de Nijmeegse collega's assistentie. De naast gelegen woning kon bespaard blijven.

De heer en mevrouw Li stonden gisterenavond beduusd naar hun cafetaria te kijken. "Wij hebben boven de cafetaria gewoond, maar gelukkig nu niet meer", laat de heer Li weten. De gehele inventaris is verloren gegaan en daarnaast is de cafetaria helemaal zwart geblakerd. "Het zal wel enkele maanden gaan duren voordat wij de deuren van 't Stekje weer kunnen openen. Woensdag komt de verzekering en dan maar kijken hoe het verder gaat."

De heer Li schat de schade op ruim 100.000 euro. Alleen de oven –die geheel verloren is gegaan- kost al 40.000 euro. "Maar wij proberen in ieder geval om zo snel mogelijk onze klanten weer van dienst te zijn", aldus de heer Li.

Tiende Euregio Vrijheidswandeling

Foto: Organisatie Vrijheidswandeling

GROESBEEK - De Euregio Vrijheidswandeling wordt georganiseerd door stichting Wandelen in Vrijheid, in samenwerking met het Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek en Euregio Rijn –Waal en Tourist Info Center Kranenburg.

Bij dit jaarlijks terugkerende wandelevenement in September in Groesbeek wil Stichting Wandelen in Vrijheid de nadruk leggen op het wandelen in vrijheid en het beleven van de vrijheid, democratie en mensenrechten. Als ook het blijvend levend houden van de herinnering en het bevorderen van de positieve betrekkingen tussen Nederland en Duitsland.

De monumenten, herdenkingspunten en vooral ook de zo herkenbare en tot nadenken aanleiding gevende begraafplaatsen in Nederland ( Groesbeek) Canadian war Cemetery & Memorial en in Duitsland (Kleef) Donsbrüggerheide zijn daarom belangrijk aanwezig op /of in de nabijheid van de routes. Alle wandelaars hebben gratis entree tot het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Hier start ook de gezinstocht/parachutetocht van ongeveer 6 km met leuke opdrachten voor jong en oud.

Het streven is ook om samenwerking te bewerkstelligen tussen Duitse en Nederlandse wandelliefhebbers daarom is er een start -rustplaats in Duitsland aan de route toegevoegd, waarmee het internationale karakter van de wandeling vorm heeft gekregen. Euregio Rijn –Waal wil de sociale contacten tussen Nederlanders en Duitsers stimuleren en steunt dit grensoverschrijdende wandel initiatief, vandaar de naam Euregio Vrijheidswandeling. Meer info staat op www.wandeleninvrijheid.nl.

"Voor de 10e Euregio Vrijheidswandeling willen we in 2017 graag nog meer contacten en samenwerking met grensbewoners / organisaties /scholen. Hiervoor kunt u contact opnemen met Stichting Wandelen in Vrijheid: Mariet Wouters Wolken, Zonnebloemstraat 1, Groesbeek; 024 3229966 - 06 15168899; leoenmariet@hotmail.com en/of wandeleninvrijheid@outlook.com."

Route met de zonnetrein

HEILIG LANDSTICHTING - Alle monumenten in Heilig Landstichting werken samen tijdens het Open Monumenten Weekend. Als eerbetoon aan kunstenaar Piet Gerrits.

De zonnetrein rijdt tijdens het Monumentenweekend (9 en 10 september) een route langs het Nebo Klooster, Museumpark Orientalis, de Cenakelkerk en het Begraafpark Heilig Land Stichting. Gebruikmaken van de zonnetrein is gratis. Museumpark Orientalis Speciaal tijdens het Open Monumenten Weekend is voor iedere bezoeker de toegangsprijs voor Museumpark Orientalis gereduceerd, namelijk vijf euro per volwassene en drie per kind (4 - 15 jaar). Kinderen onder de vier jaar en museumkaarthouders gratis entree.

Elke dag zijn er twee gratis rondleidingen om 12.00 en 14.00 uur. Eerst langs de rijksmonumenten in het museum, waarna bij hoge uitzondering de poort tussen museum en begraafplaats open gaat en de rondgang verder gaat langs de rijksmonumenten aldaar. Begraafpark Heilig Land Stichting Het begraafpark ademt de sfeer van het oude Midden-Oosten. Het golvende landschap is een oase van rust en intimiteit. De harmonie tussen natuur en graven biedt een decor voor de werken van Piet Gerrits. Een rondleiding over het begraafpark start bij de kassa van het museum.

Tien jaar zanggroep De Kèls

Foto: De Kels

GROESBEEK - Zanggroep De Kèls begon 10 jaar geleden als een jongensdroom van Theo Jansen en is tamelijk snel daarna uitgegroeid tot een heuse zanggroep van 20 kèls (kerels), die gemiddeld eenmaal per maand ergens in Nederland optreedt en beschikt over een repertoire van meer dan 100 liederen.

De meeste optredens zijn in de grote regio rondom Groesbeek en daar weet ondertussen iedereen wie De Kèls zijn. Het repertoire bestaat uit Duits-, Engels- en Nederlandstalige evergreens uit de jaren '60, '70 en '80 van de vorige eeuw. Er is algemeen veel belangstelling voor deze liedjes en niet alleen van mensen, die deze liedjes toentertijd in hun jeugd al hebben gehoord en meegezongen. Ook de jongelui van nu horen graag deze muziek en veel regionale dj's en radiostations hebben deze nummers in hun discotheek opgenomen.

De inmiddels gebruikelijke Kèlsavond in het najaar zal een extra feestelijk tintje krijgen. Ter gelegenheid van het jubileum is er hard gewerkt aan hun tweede cd, die op deze avond officieel zal worden gepresenteerd. De cd is opgenomen in de studio van Opmaat Produkties in Groesbeek en bevat een keuze uit de meest gevraagde liedjes van hun omvangrijke repertoire.

Deze feestelijke Kèlsavond is op zaterdagavond 4 november in cultureel­ centrum De Mallemolen in Groesbeek. Vanaf dat moment zal de cd te koop zijn via de leden van de zanggroep. Naast de cd-presentatie zal het programma een feestelijk karakter hebben. De Kèls zullen hun laatste succesnummers zingen en de avond wordt verder ingevuld met optredens van lokale kanjers.

De verkoop van de kaarten verloopt via het cultureel centrum De Mallemolen en via de leden van De Kèls. De entree bedraagt 7,50 euro per persoon. Er kunnen geen plaatsen worden gereserveerd. Het optreden begint om 20:00 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur. Voor nadere Informatie: www.zanggroep-de-kels.nl en voor contact: Theo Janssen, 06 16669306, contact@zanggroep-de-kels.nl.

Handbalseizoen is weer begonnen!

GROESBEEK - De vakantie is voor de meesten van jullie alweer achter de rug. Een periode waarin niet gedacht moet worden aan werk/school en handbal. Maar hieraan komt natuurlijk weer een eind.

In de afgelopen maanden is achter de schermen veel energie gestoken in de voorbereiding richting aanvang nieuwe handbalseizoen 2017-2018. Bijna alle teams starten met nieuwe kleding. Binnenkort worden de sponsoren uitgenodigd bij de opening van de nieuwe competitie begin oktober. Ook de website is in een 'nieuw jasje' gestoken en het trainingsschema zit weer goed in elkaar.

"Op maandag 25 augustus zijn voor alle teams de trainingen weer begonnen. Dit jaar gaan we met vier seniorenteams waarvan één recreantenteam, één A-team, één C-team, één D-team, één F-team en één H-team van start. Afgelopen week werd er al weer fanatiek getraind met als eerste doel het toernooi in Wijchen op 2 en 3 september voor alle teams. Maar natuurlijk zijn we ook hard aan het trainen voor de competitiestart begin oktober. In het weekend van 30 september – 1 oktober gaat de officiële competitie weer van start. Zodra het programma bekend is wordt daar melding van gemaakt op onze website en wekelijks op de FB-pagina."

"Voor iedereen die het leuk vindt om met de handbalsport kennis te maken, staat de sporthaldeur open. De trainingen zijn in sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg in Groesbeek en je mag altijd drie keer gratis mee trainen om te kijken of je deze sport leuk vindt. Meer info over de trainingstijden staat op www.groesbeeksglorie.nl, FB-pagina (HV Groesbeeks Glorie) of stuur ervoor een mailtje naar info@groesbeeksglorie.nl."

Gezocht: nieuwe Aardhommels

GROESBEEK - De Aardhommels is de Groesbeekse natuurclub voor kinderen in de leeftijd van 9 -12 jaar. Iedere twee weken trekt de groep er op zaterdagmorgen op uit, soms lopend maar meestal op de fiets naar een plek in de omgeving zoals het Reichswald, Mookerheide en Groesbeeks bos.

Een greep uit de activiteiten: op zoek naar reptielen en sprinkhanen op De Mulderskop, waterleven onderzoeken in de Groesbeek of langs de Leigraaf, meedoen aan het ringen van roofvogelkuikens, paddenstoelen zoeken in het bos. Buiten is altijd wel iets te beleven en te doen. Bij heel slecht weer blijven de Aardhommels binnen om bijvoorbeeld braakballen uit te pluizen of vetbollen te maken.

De begeleiding is in handen van Henny Brinkhof en Erik Lamers, met oud-Aardhommel Britt als hulpleiding. Heb je zin om mee te doen, meld je dan snel aan bij Henny (024 3974221). Of kom met je fiets op zaterdag 9 september om 9 uur naar de Tullekesbôm, Nijerf 9 (naast De Treffers) voor de eerste Aardhommelochtend na de zomervakantie.

Stadswandeling voor mantelzorgers

Foto: Claudia Fitsch

REGIO - Op donderdag 14 september om 14.00 uur wordt er speciaal voor mantelzorgers weer een stadswandeling door Nijmegen georganiseerd. De wandeling duurt tot 15.45 uur.

Hans Eysbouts weet ontzettend veel over de binnenstad van Nijmegen. Laat u betoveren door de prachtige geschiedenis tijdens deze stadswandeling. En kom tegelijkertijd in contact met andere mensen die ook voor hun partner, familie of bekende zorgen. Het is een mooie combinatie. De start is om 14.00 uur bij bushalte ‘Kelfkensbos’ en de route is 4.5 kilometer. Het eindpunt is ook weer bij deze bushalte. Deze stadswandeling is één van de activiteiten van Mantelzorg Berg en Dal. Het is bedoeld voor mensen die langdurig voor een ander zorgen (mantelzorgers) uit de hele gemeente Berg en Dal. "Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden? Laat het ons weten: 085 0406066 op werkdagen tot 13.00 uur of info@mantelzorgbergendal.nl."

Koffie met... over Parkinson

GROESBEEK - Op donderdag 14 september om 14.00 uur is de maandelijkse editie van 'Koffie met…'. Deze keer zal een deskundige ingaan op allerlei zaken rond Parkinson.

Parkinson is een lastige ziekte. In de omgang met mensen die kampen met deze ziekte of een andere ziekte in de hersenen kom je als mantelzorger toch wel wat zaken tegen... "Kom je ook bij ons op de koffie om hier meer over te weten te komen? 'Koffie met…' vindt plaats in cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. We beginnen om 14.00 en stoppen om 15.30 uur. De inloop is vanaf 13.30 uur. Je bent welkom! 'Koffie met…' is één van de activiteiten van Mantelzorg Berg en Dal. Het is bedoeld voor mensen die langdurig voor een ander zorgen (mantelzorgers) uit de hele gemeente Berg en Dal. Heb je vragen? Laat het ons weten: 085 0406066 op werkdagen tot 13.00 uur of info@mantelzorgbergendal.nl."

Toneelvoorstelling voor leden KBO

GROESBEEK – KBO Groesbeek / De Horst start na de vakantie periode op donderdagmiddag 21 september met een gezellige toneelvoorstelling in De Mallemolen. De voorstelling gaat over De Juf, de bakker en de dominee.

De juf is dol op zingen en kent talloze liedjes, maar het geheugen laat haar wel eens in de steek. Gelukkig schieten de altijd zingende bakker, de dominee én het aanwezige publiek haar te hulp. Een lieve juf, een vrolijke bakker en een muzikale dominee. Zij zijn de hoofdpersonen in een prachtig programma waarin liedjes met een grap en een grol aan elkaar worden gepraat en de mensen in de zaal hun inbreng kunnen leveren. De aanvang van deze voorstelling is donderdag 21 september om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 16.15 uur. Bij binnenkomst ontvangen de gasten koffie/thee en in de pauze een consumptie. De entree voor de leden is geheel gratis, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van vijf euro.

Kickoff-dag Clinic Meisjes Achilles'29

Foto: Angela Sanders


MILLINGEN - Tijdens de Kickoff-dag waren vier dames van eredivisievereniging Achilles'29 uit Groesbeek naar Millingen gekomen om de meisjes van de meisjesteams en de meisjes die mee wilden doen voetbaltraining te geven.

Ze lieten gelijk de meisjes met de bal allerlei oefeningen doen, waarbij de meisjes gelijk een goede kleur op de wangen kregen (het was uiteraard ook lekker warm, dus dat speelde ook mee). De sfeer zat er goed in en wat kunnen die dames van Achilles'29 goed voetballen! De meisjes hadden ontzettend veel plezier en wie weet meldt zich een aantal zich aan als lid van SC Millingen.

De komende vrijdagen is er vrijdag 's middags door oud-damesvoetbalspeelsters Annebelle van Ophuisen en Angela Sanders de komende vrijdagen instuifmiddagen. Ieder meisje vanaf 5 - 16 jaar kan meedoen. Je hoeft geen lid te zijn!
SC Millingen en met name de meisjes zijn de dames van Achilles'29 en Marc-Jan Schenning dankbaar voor de training of organisatie.

Fieldtrips Grateful Generation Tours

GROESBEEK - In samenwerking met het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek verzorgt Grateful Generation Tours op zondag 10 september spannende fieldtrips in een authentieke Willy's MB uit WO2 (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden.

Het zijn korte tours van 30 minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. Ieder half uur doorlopend van 13.00-17.00 uur. De kosten bedragen 7,50 euro, alleen contant te betalen. Museumkaart is niet geldig. Reserveren ter plekke op de dag zelf. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 ligt aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek. Meer informatie staat op www.bevrijdingsmuseum.nl.

De Duffelt op Monumentendag

KEKERDOM - Op zondag 10 september zal stichting Kekerdomse molen De Duffelt deelnemen aan de landelijke monumentendag.

Van 11.00-17.00 uur is de molen De Duffelt geopend. Weer een unieke kans om dit rijksmonument te bezichtigen. Dit jaar is het thema 'Boeren, burgers en buitenlui' dus zeker van toepassing op een molen voor de boeren (malen graan) burgers (bakken brood) en buitenlui (prachtig monument).

In het bijgebouwtje De Stomert is tot 1968 met een elektrisch aangedreven maalstoel meelgemalen. De stichting is in het bezit gekomen van de identieke maalstoel die gepaatst is in De Stomert. Tevens dit gebouwtje ingericht gaan worden als ontvangst en presentatieruimte, voorzien worden van een eenvoudig keukentje en toilet en de plaatsing van verwarming.

Dit kan natuurlijk alleen als er voldoende financiële middelen voorhanden zijn. Daarom zullen ook dit jaar weer hét streekgerecht van De Duffelt riefkoek gebakken worden. "Dus alle boeren, burgers en buitenlui op naar molen De Duffelt. Welkom op de 10 september tussen 11.00 en 17.00 uur, op de molen in Kekerdom."

Waterleiding kapot getrokken in centrum van Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Tijdens rioolwerkzaamheden onder het trottoir aan de Dorpsstraat in Groesbeek ter hoogte van Flowers & Miracles en EVE is dinsdagmiddag met een kraan een huisaansluiting van de waterleiding kapot getrokken.

De werkzaamheden werden uitgevoerd door het Wijchense bedrijf Remmis die het riool moesten controleren. Tijdens die werkzaamheden werd met de kraan een huisaansluiting geraakt waarna de aansluiting afbrak. Het gevolg was dat het water de weg op stroomde, maar het verkeer heeft er geen hinder van ondervonden. De werknemers hebben direct Vitens van het voorval op de hoogte gesteld. Die heeft laten weten de huisaansluiting nog dezelfde middag te zullen herstellen. Slechts één woning heeft dinsdagmiddag zonder water gezeten.

Outletverkoop winterjacks

BEMMEL - De zomer is weer voorbij en de herfst is begonnen. Tijd voor het plannen van de wintersportvakantie. Tevens tijd om de winterkleding weer uit de kast te halen, past deze nog en vinden we dit nog wel leuk?

Peters Wintersport heeft op 15, 16 en 17 september weer de traditionele outletverkoop van skikleding, ski's en schoenen en andere hardware. De kortingen voor alle winterjacks zijn 50 tot wel 75 procent. Verder geldt op de gehele collectie minimaal 20 procent korting.

Kom geheel vrijblijvend even langs op vrijdag 15 september van 10.00 tot 20.00 uur, zaterdag 16 september van 10.00 tot 17.00 uur, zondag 17 september van 12.00 tot 17.00 uur. Vanaf maandag 2 oktober zijn wij weer geopend en is de nieuwe collectie weer binnen.

Peters Wintersport, De Houtakker 6a, Bemmel.

Bevrijdingsfestival & Kindervrijmarkt 2017

GROESBEEK - Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek organiseert op zondag 17 september het jaarlijkse Bevrijdingsfestival met diverse leuke activiteiten. Het festival met de kleurrijke kindervrijmarkt rondom de koepel van het museum is de gehele dag doorlopend van 10.30-16.30 uur. De entree is 3 euro per persoon (incl. museum, festiviteiten en parkeren). Jongeren tot en met 17 jaar hebben gratis toegang. De Museumkaart is geldig.

Tijdens het Bevrijdingsfestival kunt u genieten van verschillende muzikale optredens die worden verzorgd door Delta Swing Band, Pauwergirls, Murrayfield's Regiment Pipes & Drums, The Cowpokes, accordeonist Pieter Geijsberts en doedelzakspeler Albert van Spierenburg. Bovendien is er een radioshow met zend- en ontvangstapparatuur uit WO2, een tweedehands boeken verkoop met diverse stands, een show van radiografisch bestuurbare militaire modelvoertuigen, zijn er Oldtimers te zien en is de bekende Bandritzer geopend waar u een leuke foto kunt maken.

Kinderen kunnen armbandjes vlechten, geschminkt worden en daarnaast vinden er de gehele dag hoepelworkshops plaats, georganiseerd door Hoepeljuf. Verder zijn er op het museumterrein living statues aanwezig, samen met Evacuatiegroep Betuwe. Eveneens zijn er tussen 13.00-16.00 uur levendige flitslezingen over diverse WO2 onderwerpen. Ook kunt u voorwerpen (bijvoorbeeld dagboeken) uit WO2 inhoudelijk laten beoordelen door een deskundig panel. Bijzondere objecten zijn later mogelijk terug te zien in het programma '75 jaar vrijheid' van Omroep Gelderland. Als u een object meeneemt voor het panel krijgt u gratis toegang (max. 1 persoon per voorwerp). Bovendien is op 17 september de doortocht van de Euregio Vrijheidswandeling, die dwars door het museum loopt.

Tenslotte organiseert Grateful Generation Tours spannende fieldtrips in een authentieke Willy's MB uit WO2 (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden. Het zijn korte tours van 30 minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. Kosten: 7,50 euro pp, alleen contant te betalen (exclusief 3 euro voor festiviteiten en bezoek museum). Museumkaart niet geldig. Ieder half uur doorlopend van 10.30-16.30 uur. Reserveren ter plekke op de dag zelf.

Hierbij graag de volgende foto's plaatsen: PauwergirlsKindervrijmarkt

Titel

Laatste kans: expositie 'Rosie the Riveter'

Tekst

U heeft nog tot en met 1 oktober de mogelijkheid om de tijdelijke tentoonstelling 'Rosie the Riveter' te bezichtigen in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

'Rosie the Riveter' is de naam die symbool werd voor de Amerikaanse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in fabrieken gingen werken om de arbeidstekorten op te vullen die ontstonden doordat mannen naar het front gingen. Miljoenen vrouwen trokken naar de fabriekshallen om oorlogsmaterieel te maken: van autobanden tot vliegtuigen. Ze deden zwaar en soms gevaarlijk werk dat voorheen als 'mannenwerk' was bestempeld, met een salaris dat vrouwen vóór de oorlog niet snel konden verdienen. De onafhankelijkheid die dit de jonge vrouwen bood smaakte naar meer en de rol van vrouwen op de arbeidsmarkt zou nooit meer hetzelfde zijn. Hun veelzijdige verhalen komen tot leven in meeslepende filmbeelden, historische objecten van echte Rosies en een groot aantal prachtige nooit eerder vertoonde foto's.

Hierbij graag de volgende foto's plaatsen: 'We Can Do It' posterPublic domain Rosie

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Tel. +31 (0)24-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl; www.bevrijdingsmuseum.nl

Donateursactie Inloophuis

GROESBEEK - De penningmeester van het Inloophuis Groesbeek Jan Norp heeft in juni aan 150 personen een mail gestuurd om donateurs te werven voor het Inloophuis Groesbeek. In totaal zijn daarvan slechts vijf reacties binnengekomen die een totaal bedrag hebben opgeleverd van 230 euro.

Gezien de uitgaven aan huur, organisatie en activiteiten heeft Inloophuis Groesbeek dringend behoefte aan meer inkomsten. Vandaar dat er nog een beroep op de inwoners van Groesbeek wordt gedaan het Inloophuis financieel te ondersteunen. Dat kan door een gift over te maken op bankrekening van de Stichting Inloophuis Groesbeek NL69RABO 0159 1070 40, dan wel door het Inloophuis te machtigen tot wederopzegging maandelijks een bedrag van je rekening te laten afschrijven.

Via deze machtigingen komt er constant geld bij het Inloophuis binnen ook al zijn de maandelijkse bedragen gering te weten 2, 5 en 10 euro. In 2016 zijn er tijdens de vrije inloop liefst 900 bezoekers geweest. Deze bezoekers zijn zowel mensen die zelf met de ziekte geconfronteerd worden als familieleden en / of nabestaanden van mensen die kanker (gehad) hebben. De mensen komen naar het Inloophuis om hun ervaringen met de gastvrouwen / heren en andere bezoekers te delen. Ook willen ze meer informatie over de ziekte. Voor hen staat altijd een kopje koffie / thee klaar. De gastvrouwen / heren starten binnenkort weer een cursus in samenwerking met de overkoepelende organisatie IPSO. Jan Norp is te bereiken onder telefoonnummer 024 3972093.

Monumentendag

in Kekerdom

KEKERDOM - Tijdens de Open Monumentendag op 10 september zijn er diverse festiviteiten rondom de kerk in Kekerdom.

In navolging op de sfeervolle Open Monumentendag 2016 organiseert de stichting Vrienden van het Kerkje van Kekerdom op zondag 10 september een fraai feest met heerlijke hapjes en drankjes en verkoop van kunst. Ook worden in het historisch kerkje een interessante rondleiding verzorgd. Op het terras en in de kerk is het genieten van diverse muzikale optredens. In de ochtend treden Jolanda Kleinjan en Esther Scholi en Anne en Rosa Ambrosius op. In de middag Peter Rutten. De dag wordt afgesloten met een spetterend optreden van fanfare UNA.

Feestprogramma Open Monumentendag 2017 rondom de Laurentiuskerk:

Ochtendprogramma

09.00 u - 10.00 u plechtige H. Mis in de Laurentiuskerk. Met medewerking van het Laurentiuskoor

10.15 u - 10.45 u koffie & gebak

11.00 u - 11.30 u zondagochtendconcert door Jolanda Kleinjan en Esther Scholi

11.30 u - 12.00 u zondagochtendconcert door Anne en Rosa Ambrosius

Middagprogramma

12.00 u - 17.00 u feestplein met zitjes, statafels en kraampjes. U kunt hier genieten van heerlijke hapjes en drankjes.

13.00 u - 13.30 u concert Jolanda Kleinjan en Esther Scholi

14.30 u – 15.00 u concert Peter Rutten

15.00 u - 15.30 u historische rondleiding Laurentiuskerk

15.30 u - 16.30 u muzikaal optreden van de fanfare UNA

17.00 u Sluiting terras

Bingo-jackpot

gesneuveld

GROESBEEK – Donderdag 31 augustus is de jackpot op de wekelijkse bingoavond gesneuveld.

Donderdagavond 7 september wordt er gestart met 50 euro in de jackpot. De hoofdprijs van de avond is zoals gewoonlijk 250 euro. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend voor hen die een mooie plaats willen bemachtigen. De bingoballen gaan om 20.00 uur rollen.

Tijdens Open Monumenten Weekend als eerbetoon aan kunstenaar Piet Gerrits Monumenten in Heilig Landstichting werken samen

Foto: Orientalis

Foto: Museum park Orientalis
HEILIG LANDSTICHTING - De zonnetrein rijdt tijdens het Monumentenweekend (9 en 10 september) een route langs het Nebo Klooster, Museumpark Orientalis, de Cenakelkerk en het Begraafpark Heilig Land Stichting. Gebruikmaken van de zonnetrein is gratis.

Museumpark Orientalis. Speciaal tijdens het Open Monumenten Weekend is voor iedere bezoeker de toegangsprijs voor Museumpark Orientalis gereduceerd, namelijk vijf euro per volwassene en drie per kind (4 -15 jaar). Kinderen onder de vier jaar en museumkaarthouders gratis entree. Elke dag zijn er twee gratis rondleidingen om 12.00 en 14.00 uur. Eerst langs de rijksmonumenten in het museum, waarna bij hoge uitzondering de poort tussen museum en begraafplaats open gaat en de rondgang verder gaat langs de rijksmonumenten aldaar.

Begraafpark Heilig Land Stichting. Het begraafpark ademt de sfeer van het oude Midden-Oosten. Het golvende landschap is een oase van rust en intimiteit. De harmonie tussen natuur en graven biedt een decor voor de werken van Piet Gerrits. Een rondleiding over het begraafpark start bij de kassa van het museum. Het begraafpark is ook vrij toegankelijk vanaf de ingang van de begraafplaats aan het Pastoor Rabouplein.

De Cenakelkerk Deze kerk in Byzantijnse stijl is onderdeel van het grootste museum van Nederland project, i.s.m. Museum Het Catherijneconvent. Hier ontdekt u de verborgen schatten. Op zaterdag is de kerk gratis toegankelijk voor publiek van 10.00 – 13.00 uur en op zondag van 14.00 – 17.00 uur.

Het Nebo Klooster Dit voormalige Redemptoristen klooster en voormalig kleinseminarie is alleen toegankelijk met rondleidingen. Gratis rondleidingen worden vanaf 11.00 – 16.00 uur om het half uur gegeven. Deze rondleiding start bij de ingang van het Klooster.

Muziek in Millingen

MILLINGEN - "Zoek je een uitdaging, een prettige vrije tijdsbesteding. Ben je beschikbaar en ben je geïnteresseerd om (opnieuw) lid te worden van fanfarekorps Ons Genoegen, neem dan contact op via fanfareonsgenoegen@gmail.com om een afspraak te maken."


"We willen graag enthousiaste muzikanten (opnieuw) welkom heten die reeds muzikale ervaring hebben of bereid zijn een instrument te leren bespelen. Misschien ben je ooit lid geweest en weer van plan om terug te komen of heb je ooit een instrument bespeeld! Wat hebben we jou te bieden? Een enthousiaste fanfare die mooie muziek wil maken maar ook een prettige sfeer belangrijk vindt!Leeftijd is daarbij niet belangrijk, motivatie wel.Je bent uiteraard van harte welkom op een van onze repetitieavonden (zie repetitietijden op www.fanfarekorpsonsgenoegen.com). Kom gerust eens langs!"

Volleybalrecreanten Switch Leuth zoeken versterking

LEUTH - "Heb jij ook als een van de goede voornemens, meer te gaan bewegen? Dan is volleybal misschien iets voor jou. We spelen op woensdagavond in de sportzaal in Leuth van 20.30 tot 22.00 uur."

"Wij van de recreanten Switch Leuth beginnen altijd met wat grond- en baloefeningen en daarna spelen we onderling enkele partijtjes volleybal. Een keer in de maand spelen we tegen de recreanten uit Ooij. Dat is de ene keer in Leuth en de andere maand in de sportzaal in Ooij. Ook spelen we een keer in de maand tegen de recreanten uit Millingen. Ook dit is de ene keer in Leuth en de andere keer in Millingen. Heb je interesse? Kom gerust een keertje met ons meedoen op een woensdagavond om te kijken of het iets voor jou is."

Bingo-jackpot gesneuveld

Bingo-jackpot gesneuveld

GROESBEEK – Donderdag 31 augustus is de jackpot op de wekelijkse bingoavond gesneuveld.

Donderdagavond 7 september wordt er gestart met 50 euro in de jackpot. De hoofdprijs van de avond is zoals gewoonlijk 250 euro. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend voor hen die een mooie plaats willen bemachtigen. De bingoballen gaan om 20.00 uur rollen.

Volleybalrecreanten Switch Leuth zoeken versterking

LEUTH - "Heb jij ook als een van de goede voornemens, meer te gaan bewegen? Dan is volleybal misschien iets voor jou. We spelen op woensdagavond in de sportzaal in Leuth van 20.30 tot 22.00 uur."

"Wij van de recreanten Switch Leuth beginnen altijd met wat grond- en baloefeningen en daarna spelen we onderling enkele partijtjes volleybal. Een keer in de maand spelen we tegen de recreanten uit Ooij. Dat is de ene keer in Leuth en de andere maand in de sportzaal in Ooij. Ook spelen we een keer in de maand tegen de recreanten uit Millingen. Ook dit is de ene keer in Leuth en de andere keer in Millingen. Heb je interesse? Kom gerust een keertje met ons meedoen op een woensdagavond om te kijken of het iets voor jou is."

23 / 28

Gemeente verstrekt vergunning aan Gallant Metaal Leuth

LEUTH – Niet iedereen mag zomaar oud ijzer ophalen! Het is van groot belang dat u alleen metaalafval laat ophalen door een metaalhandel die beschikt over een officiële vergunning van de gemeente waar u woont.

In Gemeente Berg & Dal kunt u daarvoor Gallant Metaal inschakelen. Zij beschikken over deze vergunning en zijn dus een betrouwbare partij om al uw metaalafval op te komen halen. Gallant Metaal heeft een jarenlange ervaring in de metaalbranche en beschikt over de expertise die nodig is voor de veilige en verantwoorde afvoer van metalen afval: oud ijzer, koper, aluminium, staal, zowel huishoudelijk als bedrijfsafval. Ongeacht de hoeveelheid, want Gallant Metaal beschikt over een containervrachtauto met kraan en over een open bestelwagen.

Zelf uw metaalafval komen brengen kan ook; aan de Lieskes Wengs nummer 8, industrieterrein in Leuth. Eigenaar Michael Gallant: 'Al het materiaal wordt netjes gewogen en tegen dagprijzen afgenomen. Voor vrachtwagens is er een weegbrug aanwezig.' Het spreekt voor zich dat Gallant Metaal over alle milieuvergunningen beschikt en een VIHB-nummer, waarmee betrouwbaarheid en vakbekwaamheid gewaarborgd zijn. Dankzij specialistische kennis van metaalrecyclingsprocessen en -verwerking is Gallant Metaal ook voor bedrijven de juiste partner. Laat u door Gallant Metaal adviseren hoe u uw metaalafval efficiënt en volgens wetgeving kunt afvoeren. Michael: 'We zijn nu gevestigd op 15 minuten afstand van Nijmegen, voor bedrijven een perfecte locatie! Aan de voorkant, mooi in het zicht, hebben wij nog vier units te huur met eigen voorzieningen. Iedere unit biedt 50 m2 kantoor- en 50 m2 bedrijfsruimte. Interesse? Bel 024 7950272.' (www.gallantmetaal.nl Gallant Metaal: IJzersterk!)

Fly Drive airport Faro – Portugal met Co-Bus Buscamper Verhuur Het lentegevoel in de wintermaanden

OOIJ (bij Nijmegen) – De verhuur van buscampers vanuit Ooij, verplaatst zich in de wintermaanden naar Portugal. Nu de zomer bijna op het eind loopt en de huurders van Co-Bus nagenieten van hun vakantieherinneringen of in de vroege herfst nog op reis gaan, richten Heleen en Arnold zich weer op de verhuur van hun buscampers in Portugal en zuid Spanje tijdens de wintermaanden.


In plaats van de lange rit naar Portugal of zuid Spanje te moeten ondernemen in de winter, boeken huurders een vlucht naar airport Faro - Algarve Portugal, aldaar opgewacht door Co-Bus met een volledig ingerichte buscamper.

Het soort vakantie waarin je zelf je uitzicht kiest. Cultuur of natuur verkent, wandelt langs de kust en in het bergachtige achterland, stadjes bezoekt in de Algarve, Alentejo of in Spanje – Sevilla. Gewoon geniet van de rust of een terrasje of een rondreis door zuid Portugal en zuid Spanje maakt. Altijd verzekert van een onderkomen op vier wielen, waar je ook wil blijven staan.

Huurders hoeven alleen een koffertje met persoonlijke zaken mee te nemen. De buscamper is volledig ingericht. Zin in vakantie in de wintermaanden of overwinteren met een buscamper? Kijk op de website co-bus.nl bij Overwinteren of bel Co-Bus / Heleen en Arnold voor meer informatie (06 12403209).

Allround dansschool in Wageningen, Arnhem én Nijmegen Bij MaxStudios dans je met passie!

ARNHEM/NIJMEGEN – Wat is belangrijk in je leven? Eten, drinken, slapen én bewegen. Dansen dus! Dansen bij MaxStudios. De allround dansstudio in de wijde regio. In Wageningen, Arnhem en Nijmegen (zijkant van het Triavium). Bij MaxStudios begint het dansseizoen vanaf de eerste week van september.

Je kunt er terecht voor de bekende dansstijlen als Hiphop, Breakdance en Modern, maar ook voor nieuwe hippe danslessen zoals Afrodance en Female Hiphop. MaxStudios staat erom bekend een aantal keer per jaar beroemde nationale en internationale dansdocenten uit te nodigen om workshops te geven. Op de Facebookpagina van MaxStudios vind je meer info over wie er dit jaar langs komen. Wil jij ook gaan dansen? Neem maar eens een gratis proefles!

De Amerikaanse Max Odarty is de eigenaar van MaxStudios en danst al sinds zijn veertiende. Max groeide op in New York en heeft in Los Angeles audities gedaan en samengewerkt met diverse celebrities. Ook danste hij in verschillende commercials, videoclips en films. Met meer dan 30 jaar danservaring, zowel op het podium als backstage, het geven van danslessen/workshops en het maken van choreo's voor zowel nationale als internationale acts, was het openen van eigen dansstudio's vanzelfsprekend.

Dansen bij MaxStudios is puur. 'Just Dance' is dan ook het motto. Jong of oud, beginner of gevorderd, er zijn lessen voor iedereen. Geef je een kinder-, verjaardagsfeestje of organiseer je een feest voor jouw bedrijf? Of ga je trouwen en wil je een openingsdans die je gasten niet snel zullen vergeten? Ook dan ben je bij MaxStudios aan het goede adres!

Meer informatie staat op de website. MaxStudios werkt samen met GelrePas, Jeugdcultuurfonds en Stichting Leergeld.

MaxStudios Nijmegen, Van Rosenburgweg 6 (zijkant schaatsbaan Triavium).
06 26484206; www.maxstudios.nl.

Jonge ondernemers met lef kopen grond op bedrijventerrein

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Vrijdagmorgen hebben twee jonge ondernemers een koopovereenkomst gekregen uit handen van wethouder Sylvia Fleuren, omdat zij het lef hebben getoond om respectievelijk 2.500 en 1.300 m2 grond op het bedrijven terrein hebben gekocht van de gemeente Berg en Dal.

Voor wethouder Fleuren was dit een reden om er een (zeer klein) feestje van te maken. Niels Rikken (38) en Thijs Leenders (28) zien het beiden wel zitten nu de economie aantrekt en hebben om die reden vertrouwen in de toekomst. Niels Rikken van Rikken Bouw gaat op zijn 2.500 m2 grond een nieuw kantoor in eigen beheer bouwen, terwijl de hal wordt gebouwd door een gespecialiseerd bedrijf. Het is de bedoeling dat Niels op 11 september met de bouw gaat beginnen. Hij heeft inmiddels de paaltjes uitgezet en hoopt eind van dit jaar – afhankelijk van de winter – klaar te zijn.

Thijs Leenders van het gelijknamige garagebedrijf – was acht jaar geleden een van de oudste ondernemers van Berg en Dal – die het aandurfde een garage te beginnen. Zijn bedrijf is inmiddels uit zijn jasje gegroeid met momenteel vijf werknemers en Thijs zelf. Toen de grond vrij kwam hoefde ik niet lang na te denken, aldus Thijs, want je kunt maar een maal de grond van je buren kopen en dat heeft hij dus ook gedaan. "Binnenkort heb ik meer ruimte nodig, maar ik ga eerst het terrein verharden zodat ik dan op een nette manier de auto's allemaal kwijt kan worden en dan zie ik wel verder", aldus Thijs.

Kermisfamilie in 't zonnetje gezet

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft zaterdagmiddag voordat de prikkelarme kermis van start ging, de familie Saedt in het zonnetje gezet.

De familie Saedt is niet meer weg te denken op de Groesbeekse kermis waar ze liefst al 90 jaar staan met de Grand Carrousel (draaimolen) van 1890, waar een orgel uit 1924 nog steeds nostalgische muziek ten gehore brengt en de autoscooter. De familie Saedt wordt nu vertegenwoordigd door Raymond Saedt die de draaimolen in zijn beheer heeft, terwijl zijn zoon Rem verantwoordelijk is voor de autoscooter. Burgemeester Slinkman heette naast de familie Saedt ook de voorzitter van de kermisbond de heer Boots welkom. Het is de tweede maal dat ik de Groesbeekse kermis mag meemaken, aldus Slinkman. "Aan deze mooie kermis is één familie trouw aan de Groesbeek en dat is de familie Saedt die liefst 90 jaar op deze kermis staat met haar attracties. Jullie steken er met kop en schouder bovenuit. Namens de Groesbeekse bevolking dank ik jullie voor het plezier dat jullie al die jaren aan de Groesbeekse kermisbezoekers hebt gegeven."

Dat het kermisleven bij de familie Saedt in het bloed zit bewijst wel dat Raymond nu ook al 25 jaar in het vak zit met zijn Grand Carrousel. Zowel Raymond als zijn zoon Remco kregen uit handen van Slinkman een oorkonde van de gemeente Berg en Dal overhandigd. Ook de heer Boots van de kermisbond vond het een hele prestatie, die maar zelden voorkomt binnen één kermisfamilie. De draaimolen en de autoscooter hebben al vele jaren een centrale plaats op de Groesbeekse kermis. "Ik hoop ook de honderd kermisjaren van de familie Saedt nog mee te maken", aldus Boots.

Gezellig kaarten in De Sprong

OOIJ - Ook in het nieuwe seizoen kan iedereen in de maanden oktober tot en met april op de tweede zaterdag van de maand komen rikken of jokeren in dorpshuis De Sprong in Ooij. Aanvang: 20.00 uur

De data zijn: 14 oktober, 11 november, 9 december, 13 januari, 10 februari, 10 maart en 14 april. Er wordt gekaart in drie rondes, en het lot bepaalt per ronde welke medespelers met elkaar spelen. Voor de drie beste kaarters zijn er leuke prijzen te winnen. De prijswinnaars worden steeds aan het begin van de volgende kaartavond bekendgemaakt, behalve op 14 april, dan worden de prijswinnaars aan het einde van de avond bekendgemaakt

"Als u ook zin hebt om mee te doen bent u welkom. Per avond wordt twee euro eigen bijdrage gevraagd om de kosten te dekken." Het initiatief voor deze kaartavonden ligt bij muziekvereniging Ooijse Toekomst.

Het Landschapmuseum zoekt nieuwe vrijwilligers

BEEK-UBBERGEN - Het Landschapmuseum (voorheen Informatiecentrum Nederlands Cultuurlandschap) in Beek-Ubbergen is op zoek naar nieuwe vrijwilligers om het team te versterken. Tijdens een gratis bezoek aan het Landschapmuseum leren bezoekers over de rijke geschiedenis van het Nederlandse landschap.


De gasten worden er rondgeleid in het historische pand Huize Wylerberg, ontmoeten de das in levenden lijve, nemen vervolgens een kijkje bij de iconische miniatuurlandschappen en volgen tot slot een wandeling langs het demonstratiegebied Palland op de Duivelsberg. "Lijkt het u leuk om een paar keer per maand op een schitterende locatie bezoekers rond te leiden? Neem dan contact op met Rhea Diemer via rdiemer@nederlandscultuurlandschap.nl of via 024 6842294 (tijdens kantooruren)." Meer informatie over het Landschapmuseum staat op landschapmuseum.nl.

Buurt maakt schoon schip voor het kermispleinfeest begint

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De bewoners rondom het pleintje aan de Pieter de Hooghweg / Jan Steenweg in Groesbeek hebben zaterdagmiddag schoonschip gemaakt, voordat het kermis pleinfeest pas echt kon beginnen.

Al voor de dertiende maal maken de buurtbewoners op de zaterdag voor de kermis het plein spic & span schoon. Tijdens de werkzaamheden worden ze getrakteerd op koffie en kermiskoekjes (biscuitjes) door mevrouw Weijers eveneens uit de buurt. Daarna wordt er een tent geplaatst en rond de klok van zes uur kan er gebarbecued worden. In totaal schuiven er zaterdagavond 35 personen aan, inclusief de kinderen. Na de barbecue kan het feest dan beginnen.

Quad rijdt tegen geparkeerde auto

Foto: Waldie Rutten

Foto: Waldie Rutten

GROESBEEK – Zaterdagavond is een bestuurder van een Quad op de parkeerplaats bij de supers Aldi en Jan Linders tegen een geparkeerde auto gereden.

De bestuurder wilde wegrijden maar slipte door het zand dat op de parkeerplaats lag en kwam tegen de achterkant van een geparkeerde auto, eigendom van een inwoner uit Groesbeek. De auto raakte evenals de Quad licht beschadigd. Het zand ligt al enkele weken op de parkeerplaats om de voegen van de bestrating te vullen.

Vernielingen in nieuwe parkeergarage Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De afgelopen weken zijn in de nieuwe parkeergarage Spoorlaan diverse ergerlijke vernielingen aangericht door de jeugd, die zich daar 's avonds ophoudt.

Tijdens de opening van de garage ging men er van uit dat de vernielingen wel zouden meevallen en vond men het plaatsen van camera's niet nodig. Echter nu is er sprake van om alsnog camera's in de parkeergarage te gaan plaatsen, gezien de hoeveelheid vernielingen en het laten rondslingeren van afval in de garage.

Onlangs hebben de vandalen de stroomleidingen die de tl-buizen met elkaar verbinden voor een groot deel losgetrokken. Medewerkers van het gespecialiseerd bedrijf voor parkeersystemen zijn zaterdag de gehele dag bezig geweest om nieuwe en meer beugels om de stroomleidingen te plaatsen, zodat de jeugd deze er niet meer vanaf kan trekken. Ook zijn er onlangs zes stootpalen uit de garage gehaald en in de omgeving van de garage gedumpt. Daarnaast wordt er iedere dag weer rommel achtergelaten. Inmiddels is er al een schade aangericht van enkele duizenden euro's.

Fanfare Wilhelmina houdt traditie met kermisconcert in ere

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Groesbeekse fanfare Wilhelmina heeft zondagmorgen om 12.00 uur de traditie in ere gehouden door in de autoscooter van Remco Saedt het kermisconcert gehouden.

De botsauto's hebben een uur hun plaats af moeten staan voor de fanfaristen van Wilhelmina en voor de genodigden en belangstellenden onder wie burgemeester Slinkman en wethouder Erik Weijers. Al ruim twintig jaar verzorgt de Groesbeekse fanfare het traditionele concert dat over belangstelling niet te klagen had. Ook heeft de slagwerkgroep van Wilhelmina het concert luister bijgezet. Burgemeester Slinkman dankte de fanfare voor het geweldige concert, waarvan hij erg van genoten had en naar ik aanneem ook alle aanwezigen, aldus Slinkman gezien het applaus wat de fanfare in ontvangst mocht nemen. Na deze woorden van Slinkman begonnen de kermisexploitanten hun attracties en vermaakzaken te openen en gelijk was er over belangstelling al niet te klagen, mede dankzij het mooie weer.

26 / 28

Deze Beppie word 11 september
65 jaar

Kusjes
Pieter en Chantal en Mitch
Christiaan en Janine
Rinus en Jolanda

Hiep hiep hoera
Onze overbuurtjes Jaap en Clara
zijn 8 september
50 jaar getrouwd
Gefeliciteerd
Hans en Helma.

Hiep Hiep Hoera
8 september wordt Anniek
8 jaar
Gefeliciteerd en een dikke knuffel
Je zusje Felien

Oma Gerda - Opa Theo

Viggo 6 september alweer 7 jaar
gefeliciteerd papa, mamma, Nigel, Enzo en de gehele familie.

Hoera
Op 11-9-2017 wordt deze stoere cowboy en opa 85 jaar!

Gefeliciteerd van ons allemaal.
We zijn trots op jou.

De SCHUIL-tjes

Lieve (O)pa en (O) ma,
Proficiat, 50 jaar getrouwd!
Nog vele gelukkige en gezonde jaren.

Liefs, kinderen en
kleinkinderen

Hoera!
Deze lieve oma wordt 8 september
70 jaar.
Wij houden van u.
liefs Rowena, Robin en Wesley.

Actief op ontdekking in natuur en landschap

BREEDEWEG - De landschapsparade nodigt inwoners van gemeente Berg en Dal uit natuur en landschap ontdekken. Dit jaar in de omgeving van Breedeweg.

Er is op zondagochtend 10 september véél te doen voor kinderen. Je kunt mee met boswachter Ellen (NM) op safari. Gewapend met loeppotje op zoek naar kleine diertjes en met een verrekijker speur je naar vogels. Je kunt ook meedoen met de workshop over uilen met Henk en Gijs (LBG). Je kunt braakballen uitpluizen en ontdekken wat de uil allemaal gegeten heeft. Daarmee een collage maken. Er zijn vast veel ouders die dit nog nooit gedaan hebben.

En wie gaat mee met een tocht door het boerenland met Bart (Ploegdriever). Hij vertelt wat boeren doen om de natuur te helpen. Kinderen mogen om de beurt op de pony’s, die meegaan met de tocht. Vanaf 13.00 uur kun je terecht op landschapscamping De Zoete Aagt. Op het kinderplein kun je kaarsen maken van bijenwas bij Alberthe en Ton (St. BijDichterbij). Zij kunnen alles vertellen over bijen en de relatie met ons eten.

Een bijzondere activiteit is landschapsschilderen. Kunstenaar Ronald leert je een schilderij te maken van het landschap. Enkele scholen zijn actief voor landschapsparade. Kinderen uit de bovenbouw werken aan een schilderij of ander kunstwerk. Het onderwerp is de uil. De kunstwerken krijgen een plek op de tentoonstelling. Je kunt ook thuis iets moois maken en meenemen. En natuurlijk spelen in het stro of rijden op een van de pony’s. Ook voor ouders is er veel te genieten. Een terras met streekproducten en muziek maakt de dag compleet. (www.landschapsparade.nl).

Ons Genoegen luidt weer noodklok

MILLINGEN - Vanaf 1 januari is de manier van papier inzamelen veranderd in de gemeente Berg en Dal. Door het nieuwe afvalstoffenbeleid verliest fanfarekorps Ons Genoegen een flinke inkomstenbron als u het papier niet meer bij deze vereniging brengt...

De vergoeding die staat voor het maandelijks huis aan huis ophalen van oud papier geldt niet voor Ons Genoegen. "We zijn nu een aantal maanden verder en merken dat de kilo’s papier minder zijn geworden. Doe ons een plezier en gun ons uw karton en papier. Wij hebben uw steun nog steeds hard nodig. Onze vereniging is en blijft voor een groot deel afhankelijk van de opbrengsten van het oud papier. De inkomsten die we uit oud papier halen zijn een belangrijke, structurele inkomstenbron. Ze zijn onmisbaar.“

"De vertrouwde papiercontainers van fanfarekorps Ons Genoegen staan nog steeds aan het Onsgenoegenpad. Wij hopen dat u het papier blijft brengen. Zo zorgt u ervoor dat wij blijven bestaan. Bedankt voor uw steun."

De Treffers speelt gelijk tegen Excelsior Maassluis

MAASSLUIS – Excelsior zou nog bijna drie punten overhouden van dit duel, maar invaller Dyon Gijzen besliste anders. Hij volleerde een corner van Eef van Riel een minuut voor tijd in de hoek: 1-1.

Veel balbezit was zaterdagmiddag voor de Groesbekers, maar ze werden echter maar zeer sporadisch gevaarlijk. Het begin van de wedstrijd was overduidelijk voor de rood-zwarten; zij gingen op jacht naar de driepunter. De ploeg onder leiding van Jeroen Rijsdijk hield zich voornamelijk bezig met lange veelal hoge ballen en het frustreren van de tegenstander. De ruststand werd 0-0.

Na de rust zocht De Treffers de aanval, maar had moeite met het creëren van kansen. Tien minuten na rust kwam de thuisploeg op voorsprong, Smally was er als de kippen bij om miscommunicatie in de Groesbeekse defensie af te straffen: 1-0. Voor Anton Janssen werd de 1-0 het sein om in te grijpen. Nick de Bondt en Wouter Op den Camp verlieten het veld ten faveure van Patrick Heesakkers en Dyon Gijzen. Na deze dubbele wissel kon Excelsior alleen nog maar hopen op de lange balvaste Kevin Vink om de bal in de ploeg te houden. Maar De Treffers kreeg steeds meer balbezit maar zonder gevaarlijk te worden. De beide invallers waren dichtbij de gelijkmaker, maar Dyon Gijzen werd 1 minuut voor tijd het goudhaantje. Een corner van Eef van Riel werd door Dyon ineens op de slof genomen. Keeper van Leeuwen was volkomen kansloos: 1-1. Twee minuten in blessuretijd kwam een voorzet van Badjeck bij Gijzen die met een subtiel hakje helaas geen doel trof. Het laatste offensief was deze middag voor scheidsrechter Keijl, hij vond het nodig om in de 93e minuut Eef van Riel een hele flauwe tweede gele kaart te geven. Met de 1-1 blijft De Treffers ongeslagen, al had er meer ingezeten. Aankomende zaterdag speelt De Treffers om 18.00 uur thuis tegen Barendrecht.

Auto zwaar beschadigd bij kop-staartbotsing in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Vrijdagmorgen heeft op de Breedeweg ter hoogte Installlatiebedrijf Kerkhoff een kop-staartbotsing plaatsgevonden, waarbij een auto zwaar werd beschadigd.

Het ongeval werd veroorzaakt door een automobilist afkomstig uit Milsbeek, die te laat in de gaten had dat een voor hem rijdende auto moest afremmen voor een andere weggebruiker. Het gevolg was dat hij achterop zijn voorganger reed. Deze eerste auto raakte wel beschadigd maar kon zijn weg vervolgen. De wagen van de Milsbekenaar is door een bergingsbedrijf afgesleept. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.