GN Nijmegen-Noord

13 november 2019

GN Nijmegen-Noord 13 november 2019


Herfststruintocht bij Doornik

Gaai. (foto: Gijsbert Peelen SLN) Gijsbert Peelen SLN

LINGEWAARD - De struintocht voert door het Spiegelbos, Doornik natuurakkers en langs de kolk. Aan het einde van de 18e eeuw is deze kolk ontstaan. Daarbij verdween het dorpje Doornik.

"We besteden aandacht aan deze onderwerpen en kijken ondertussen naar wat we tegenkomen. Planten en dieren bereiden zich voor op de komende koude periode. Vragen zijn onder andere: Hoe houden planten rekening met het klimaat, de veranderingen en hoe anticiperen zij hierop? Verdorren de planten en bomen nog steeds en wanneer laten zij hun bladeren vallen? Hoe doet de bever het hier in de polder 's winters? Waar en hoe overwinteren insecten en andere dieren? Waarom is er vogeltrek en zijn de ganzen de enige gasten uit het hoge noorden?"

Natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk gaan op zondag 17 november van 14.00 tot ongeveer 16.30 uur de polder in voor een flinke wandeling. Onderweg hebben we oog voor alles wat leeft en probeert te overleven. "Wij vertrekken vanaf de parkeerplaats bij Restaurant Zijdewinde te Doornik, Waaldijk 28 Bemmel. Gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar zijn welkom. Deze tocht is niet geschikt voor minder-validen." Tip: laarzen aan; kijker en fototoestel mee. Deelname drie, kinderen anderhalve euro. Informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 of info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Hoe regel je je digitale erfenis?

Leer hoe je je digitale leven inzichtelijk maakt voor nabestaanden.

ELST - Op maandagochtend 18 november kun je in Bibliotheek Elst van 10.00 tot 12.00 uur aanschuiven bij een workshop over digitale erfenis. Je leert hoe je je digitale leven inzichtelijk maakt voor nabestaanden. De workshop wordt verzorgd door Forte Fit voor senioren.

Steeds meer informatie over onszelf staat online. Denk aan e-mailadressen, foto’s, accounts op social media of de inloggegevens voor online bankieren. Als iemand overlijdt, weten nabestaanden vaak niet hoe ze toegang krijgen tot deze digitale informatie. In de workshop ‘Digitale erfenis’ leer je hoe je je digitale leven inzichtelijk houdt, zodat nabestaanden na jouw overlijden al jouw online informatie en persoonlijke accounts kunnen terugvinden.

Geef je op voor deze workshop door een mailtje te sturen naar elst@obgz.nl. Je kunt ook bellen naar 024 3274939. Wil je vaker naar cursussen of workshops in de bieb om digitaal vaardiger te worden? Neem een kijkje op www.obgz.nl/digitaalvaardig voor het aanbod.

De Minkhof zoekt coördinatoren

De Minkhof met tuin. (foto: PR De Minkhof)

BEMMEL - De Minkhof -gezellige ontmoetingsplek en activiteitencentrum voor jongere en oudere senioren in Bemmel- groeit en bloeit.

Mede daardoor is er behoefte aan een drietal coördinatoren. Het betreft coördinator vrijwilligers, coördinator deelnemers en activiteiten, en coördinator Public Relations en administratie. Het drietal vormt samen een team dat het reilen en zeilen op De Minkhof coördineert. Voor deze functies is teamspirit, empathie voor ouderen en het kunnen omgaan met vrijwilligers een vereiste. Voor deze taken wordt een redelijke vergoeding verstrekt. Interne sollicitanten hebben bij gebleken geschiktheid voorrang. Heeft u interesse of wilt u meer weten, dan kunt u contact opnemen met de bestuursvoorzitter van De Minkhof, Cor van Dalen, per mail voorzitter@minkhof.nl of telefonisch 06 55335519. De volledige taakomschrijving staat op www.minkhof.nl. Reageren kan tot maandag 25 november.

Vogeltentoonstelling Kantropa Oosterhout

OOSTERHOUT - Vrijdag 15 november houdt Kantropa Oosterhout weer haar jaarlijkse vogeltentoonstelling.

Tijdens deze tentoonstelling showen de leden hun zelf gekweekte vogels, dit zijn kanaries in verschillende kleuren en of houding rassen. Ook zijn er zeer moeien tropische vogels uit Afrika en Zuid-Amerika. Europese cultuurvogels en parkieten zoals kleine papsgaaisoorten zullen ook niet ontbreken. De toegang is gratis en rolstoelvriendelijk.

Opening van de tentoonstelling is op vrijdag 15 november in zaal/café Merkus aan de Dorpsstraat in Oosterhout. Zaterdag is de tentoonstelling geopend van 10.00 tot 19.00 uur. Zondag is de tentoonstelling geopend om 10.00 uur. Om 17.00 uur gaan de vogels weer naar huis. Er is een grot verkoopklassen met gezonde vogels. De vogelverkoopklassen heeft een goedkeurcertificaat van de Nederlands Bond van Vogelliefhebbers.

In gesprek met mantelzorger in Alzheimer Café

ELST – Leven met iemand met dementie gaat samen met ingrijpende veranderingen binnen een relatie. De vanzelfsprekendheden die je in het dagelijks leven houvast geven verdwijnen. "Woensdag 20 november gaan we in gesprek met een mantelzorger die vertelt hoe zij omgaat met dementie."

"Hoe is het om een naaste te hebben met deze ziekte en wat betekent het om mantelzorger te zijn? Welke tips zijn er en hoe houd je het vol om positief te blijven en een eigen leven te leiden, wanneer je een naaste hebt met dementie? We vragen haar hoe het is en wat wij kunnen doen om haar en haar naaste te helpen.

De bijeenkomsten van het Alzheimer Café vinden plaats in zalencentrum Onder de Toren, Sint-Maartenstraat 34 in Elst. U bent van harte welkom vanaf 18.30 uur. Het programma duurt van 19.00 tot 20.30 uur en om 21.00 uur sluiten de deuren. De toegang is gratis, evenals de koffie en de thee. Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Inge van Dijk, coördinator Alzheimer Café Overbetuwe, via 06 53118823 of i.vandijk@alzheimervrijwilligers.nl."

Kinderdorp Bemmel sluit het jubileumjaar af

BEMMEL - Het Kinderdorp ligt al weer enkele weken achter ons en wat was het fantastisch. Met 315 kinderen hebben we een zeer actieve en feestelijke week beleefd met als hoogtepunt ongetwijfeld ons bezoek aan Avonturenpark Hellendoorn.

De kinderen hebben gedurende de eerste dagen de meest prachtige hutten gebouwd in één van de thema’s van de afgelopen jaren. Daarbij bleek het thema Halloween verreweg het meest populair, gevolgd door feest. Het jeugdbestuur had als jury dan ook een lastige taak om uit de 32 prachtige hutten de winnaars voor het bouwtechnisch hoogstandje en mooist aangeklede hut te kiezen.

Het Kasteel: 30 spijkers heeft de prijs gewonnen voor bouwtechnisch hoogstandje. Naast een prachtige trofee, voor het tiende jaar op rij door Marlou Stoffels voor ons Kinderdorp gemaakt, hebben zij ook toegangskaarten voor Jumpsquare gewonnen. De prijs voor de mooist aangeklede hut is gewonnen door De Griezelaars. Zij mochten afgelopen woensdag 6 november op bezoek bij ijsfabriek Gelati Granucci aan de Nijverheidsstraat in Bemmel. Daar hebben zij genoten van een uitvoerige rondleiding, hebben zij alles uitgelegd gekregen over hoe het ijs door hun gemaakt wordt en hebben zij heerlijk gesnoept van supervers ijs. Ook hebben zij donuts en ijslolly’s versierd.

"Wij bedanken Gioia en Didi voor hun gastvrijheid en al het lekkers, het was geweldig! Daarmee hebben wij ons jubileumjaar afgesloten en willen wij als bestuur iedereen nogmaals van harte bedanken die aan ons Kinderdorp bijgedragen heeft, in welke vorm dan ook."

Schaakprobleem 2

Wit geeft mat in 2 zetten.

Wit geeft mat in 2 zetten

Oplossing mailen binnen drie weken na plaatsing in Hét Gemeente Nieuws naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 2. De oplossing staat na drie weken op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl.

Mocht u interesse hebben om een keer een partij mee te schaken loop dan op donderdag avond een keer binnen bij Onder de Toren in Elst. Ook de externe competitie is weer begonnen. In de eerste ronde speelde Elster Toren 1 tegen Zutphen. Uitslag 4,5 – 3,5 in het voordeel van de Elster Toren.

Welk nummer in de TOP 2000 staat op 1 in Bemmel?

Bemmelse muzikanten heten een ieder van harte welkom bij 100% in Concert. (foto: Thijmen Peters) Thijmen Peters

BEMMEL - Leo Blokhuis en Mathijs van Nieuwkerk draaien alweer warm voor de Top 2000 ten aller tijden. Maar voordat zij Nederland de laatste week van het jaar in hun greep gaan houden met hét media-event van het jaar, kunt u al in Bemmel terecht.

In het weekend van 7 & 8 december presenteren Alarmfase 3, De Rotdweilers en muziekvereniging UDI de Bemmelse versie van de Top 2000. En wie zou daar dan op nummer 1 staan? Tijdens alweer de vijfde editie van '100% in Concert' wordt het duidelijk als zij een greep uit de lijst-der-lijsten gaan spelen. En dat in een Top 2000-café-achtige ambiance in de Bemmelse Theaterkerk.

De presentatie is in handen van entertainer/zanger Martijn van Vuuren, die in elk geval al veel beter zingt dan Mathijs en Leo samen. De Bemmelse zangeres Hanneke Engels zal de orkesten vocaal bijstaan. Zij heeft haar sporen al ruim verdiend als actrice en zangeres en speelde in onder andere de musical Soldaat van Oranje en Sister Act.

Om aan de wensen van iedereen te voldoen is er dit jaar gekozen voor een staconcert en een zitconcert. Op zaterdagavond kunt u lekker swingen op de populaire Top 2000 nummers. Op zondagmiddag kunt u op de luxe tribune genieten. Voor welk concert u kiest, een ding is zeker. De muzikanten zorgen voor een geweldige show! U kunt uw toegangskaartje kopen bij de leden van de orkesten, of bij boekhandel de Toren van Bemmel. De toegangskaartjes kosten tien euro. De voorverkoop is inmiddels gestart.

Zaterdagavond 7 december vanaf 20:00 en zondagmiddag 8 december 14:00 uur. Theaterkerk Bemmel.

Lezing over de geschiedenis van het boerenbedrijf in de regio

Familie met landbouwwerktuigen. (foto: Regionaal Archief Nijmegen)

BEMMEL - Stichting Lingewaard Natuurlijk nodigt u uit om deze lezing bij te wonen. René van Hoften en Wim Ebben zijn onze gastsprekers en vertellen in hun presentatie over de geschiedenis van het boerenbedrijf van 1850-1940. Aan de hand van een unieke fotocollectie laten zij ons een historische reis maken langs de boerderijen in de buurt.

Er worden verschillende typen boerderijen gepresenteerd. Daarnaast staan ze stil bij de introductie van de tractor. Hoe de agrarische samenleving in die tijd werkte wordt duidelijk aan de hand van voorbeelden. De akkerbouw, veeteelt, kersenpluk, warmoezerij, paardenfokkerij en varkensslachterij worden belicht. Ook laten zij ons zien wat de verschillen zijn tussen herenboeren en keuterboeren. En hoe moeilijk het voor de boeren was om de draad weer op te pakken, na dramatische overstromingen, veepest en andere dierziekten.

De vele oude boerderijen zijn verdwenen en hebben plaats gemaakt voor nieuwbouwwoningen en bedrijfsterreinen. In het boerenbedrijf zijn andere tijden aangebroken met vele veranderingen. Iedereen is welkom op donderdag 28 november in De Veldschuur aan Sportlaan 1M Bemmel. Aanvang 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.

De kosten voor de lezing zijn 7,50 euro per persoon inclusief koffie of thee. Houders van de Vriendenkaart van 2019/2020 van Stichting Lingewaard Natuurlijk hebben gratis toegang. Vriendenkaarten kunt u kopen voor de lezing. Meer informatie staat op: info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Vlooienmarkt in Bemmel

BEMMEL - In de sporthal De Bongerd aan de Sportlaan 1 is er zondag 17 november van 9.00 tot 16.00 uur een grote overdekte vlooienmarkt.

Het is een grote vlooienmarkt waar weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuisterijen, brocante, huisraad en kleding te koop wordt aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. De markt wordt georganiseerd door Animo vlooienmarkten bv. (06 39108152, www.animo-vlooienmarkten.nl).

De markt bezoeken kost 3,00 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor 65-plussers; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering.

Intocht Sinterklaas Bemmel

Sinterklaas en zijn pieten voor aanvang van de intocht. (foto: Rezie Leenders) Rezie Leenders

BEMMEL - Op zaterdag 23 november bezoekt Sinterklaas Bemmel. Met de nodige pieten en na een optocht door het dorp, die om 13.00 uur begint, komt de goedheiligman onder begeleiding van drumfanfare Eska aan op het marktplein. Een deel van het programma vindt plaats in de Theaterkerk.

De intocht wordt georganiseerd door carnavalsvereniging De Geintrappers, in samenwerking met de Bemmelse ondernemersvereniging en speciaal voor basisschoolkinderen tot en met groep vijf. Ook kinderen van omliggende dorpen zijn welkom.

Op het marktplein begin om 13.00 uur een voorprogramma. Sinterklaas maakt een halfuur later z’n opwachting, waarna hij in de Theaterkerk zal worden verwelkomd door waarnemend burgemeester Josan Meijers en kinderburgemeester Tess Elbers. De entree is gratis. Er mogen per gezin maximaal twee volwassenen mee naar binnen. Andere belangstellenden kunnen in de foyer meekijken. ‘Het wordt een spannend feest’, aldus organisatoren Trudy en Johan van Schaijk. ‘Na afloop is er voor kinderen gelegenheid om op de foto te gaan en krijgt iedereen een traktatie aangeboden.’

Route optocht
De start is bij de oefenruimte van Eska (Sportlaan), waarna Sinterklaas rechtsaf de Wardstraat in gaat. Aan het einde van de weg linksaf (Dijkstraat) en vervolgens de tweede weg links de Klappenburgstraat in, helemaal tot aan de voormalige Marskramer. De stoet gaat dan linksaf (winkelpromenade). Aan het eind rechtdoor via de Dorpsstraat en dan de eerste straat rechtsaf de Pollenbrink in (cafetaria Moos). Tot slot gaat de stoet op het kruispunt linksaf de Loostraat op naar het marktplein.

Lezing Historische Kring Bemmel: Het pokerspel met het water

Britse soldaten aan het verdronken front in de Over-Betuwe. (foto: publiek domein) publiek domein

BEMMEL - Het pokerspel met het water gaat over de onderwaterzetting van de Betuwe in 1944-45. Ferdinand van Hemmen, landschapshistoricus, gaat in op het sensationele verhaal over de strategische inzet van water in de Rijndelta en de gebeurtenissen aan het verdronken front.

Op zaterdag 2 december 1944 vliegt de Rijndijk bij Elden de lucht in. De Duitsers zetten de Betuwe onder water. Het water moet voorkomen dat de Geallieerden via Midden-Nederland oprukken naar het Ruhrgebied. Maar de onderwaterzetting loopt uit de hand. Op 6 december bezwijkt de Liniedijk tussen Ochten en Opheusden: het dwarsdijkje dat het inundatiewater had moeten tegenhouden. Met geweld stroomt het water richting Tiel en de West-Betuwe.

Er ontstaat een uniek monsterverbond: Duitsers en Nederlanders slaan de handen ineen om bij het kanaal de opmars van het water te stuiten. Duizenden mensen, gewapend met spaden en schoppen, stromen toe om te zorgen dat de kanaaldijken worden versterkt en standhouden.

Tijdens de lezing wordt ingegaan op de heroïsche rol van Betuwse poldermensen bij de pogingen om een groot menselijk drama af te wenden. Duidelijk wordt ook dat water een ongewisse bondgenoot is in de strijd. Omgaan met die bondgenoot heeft alles weg van een pokerspel.

De lezing wordt op woensdag 20 november gehouden in Het Wapen en begint om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. Entree gratis, koffie staat klaar.

Film in De KiK: Beautiful Boy

Beautiful boy.

ELST - Op donderdag 14 november draait om 20:00 uur de dramafilm Beautiful Boy in Theater De KiK in Elst.

Journalist David Sheff woont samen met Karen met wie hij twee kinderen heeft. En hij onderhoudt een goede band met zijn zoon Nic uit zijn huwelijk met Vicki. Zijn leven stort in wanneer hij tot de ontdekking komt dat Nic met een crystal meth-verslaving worstelt en hij probeert alles om het leven van zijn zoon te redden.

Kaartjes bestellen via www.theaterdekik.nl 8,00 euro (9,00 euro uur voor aanvang aan de deur) inclusief drankje. De foyer is vanaf 19.00 uur geopend.

Nieuws insturen?

REGIO - Berichten kunnen online worden ingestuurd via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Klik bovenaan het scherm eerst op de regio waarover uw bericht gaat. U stuurt alleen voor die regio in. Bij 'Opmerkingen' kunt u vragen om plaatsing in meerdere regio's. Rechts bovenaan klikt u op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. De rest wijst zich vanzelf. Vragen? Bel: 0481-464770.

Jaarlijkse Winterfair bij Liduina en De Lingehof

Gezellige fair in winterse sfeer. (foto: RijnWaal Zorggroep)

LINGEWAARD - Ook dit jaar houden RijnWaal Zorggroep, locatie Liduina en Zinzia, locatie de Lingehof hun jaarlijkse Winterfair in het gezamenlijke complex aan de Gouden Appel 120-122 in Bemmel. Op vrijdag 6 december is iedereen hier tussen 14.00 uur tot 18.30 uur weer welkom.

De winterfair heeft een leuk aanbod van zelfgemaakte artikelen, zoals kaartjes, kaarsen, borduurwerk, sieraden, bloemstukjes en nog veel meer. Ook de inwendige mens wordt uiteraard niet vergeten. Want wat is een kerstmarkt zonder warme chocomelk, glühwein en andere lekkernijen? Om het geheel compleet te maken, is er live muziek. Uiteraard is de kerstman ook aanwezig. Namens Liduina en de Lingehof: “Graag tot ziens op onze gezellige jaarlijkse winterfair!”

Aftrap stemprocedure BIZ-plannen Centrum Management Elst

Centrum Elst. (foto: Eric Duffhuis)

ELST - Het Centrum Management Elst (CME) heeft plannen om over te gaan van de reclamebelasting-regeling naar een zogenaamde BIZ (Bedrijven Investerings Zone).

Het centrum van Elst staat er goed voor; het is zaak om nu een en ander te borgen voor de toekomst. Samenwerken en collectief investeren is meer nodig dan ooit! CME, ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente Overbetuwe hebben zich verenigd in een initiatiefgroep en stellen na een gedegen onderzoek en informele draagvlakmeting een gezamenlijke BIZ voor.

De toegevoegde waarde van een BIZ is vooral het gezamenlijk optrekken met elkaar. Met een BIZ dragen niet alleen de ondernemers, maar ook de vastgoedeigenaren bij én profiteren zij gezamenlijk van de economische vitaliteit en leefbaarheid van het gebied.

Op 13 november start de stemprocedure voor de draagvlakmeting. Vanaf 17.30 uur kunnen ondernemers en vastgoedeigenaren hun stem uitbrengen bij Bistro Wijnbar Bonte Veren aan de Dorpsstraat 48 in Elst. Diegenen die hierbij niet aanwezig kunnen zijn, krijgen het stembiljet persoonlijk overhandigd of per post toegestuurd.

In december worden de stemmen geteld en zal duidelijk worden of het CME verder kan gaan met deze BIZ om zodoende te komen tot nog meer bredere samenwerking en betrokkenheid aan de hand van de kernwoorden: gastvrij, compleet, economisch verantwoord, duurzaam en vooral samen. ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 16 november
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Spetters, GK De Levensbron
H. Maria Geboorte Lent: 19.00 u: eucahristieviering, K. Donders, St. Caeciliakoor


Zondag 17 november
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering K. Donders, Musica Amare
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Herenkoor

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Huiskamer van Elst bruist!

Burgemeester Hoytink-Roibois in gesprek met bezoekers Huiskamer van Elst. (foto: Eddie van Hattum) Eddie van Hattum

ELST - Donderdagochtend is voor steeds meer Elstenaren het wekelijkse moment om een bezoek te brengen aan de Huiskamer van Elst.

Op verschillende plekken in de Bibliotheek aan het Europaplein is wel iets te doen. Neem afgelopen donderdag. Burgemeester Hoytink-Roubos neemt de tijd om met vrijwilligers en bezoekers in gesprek te gaan. Ondertussen worden alle stoelen bezet door bezoekers die een praatje maken en de tijd nemen om van een kopje koffie of thee te genieten. Een koekje van Jumbo-Macleane ontbreekt daarbij niet en als men het wil is een krantje of tijdschrift ook te lezen.

Elders wordt robot Robin van de Bibliotheek gepresenteerd. Wat Robin kan en doet verrast de aandachtige bezoekers. Weer elders in de Bibliotheek is het een drukte van belang als Manuela en Chris Aarts bezoekers helpen boeken ‘What Elst?’ met Jumbo-plaatjes compleet te krijgen.

Iedere donderdag tussen 10 en 12 uur is iedereen welkom tijdens de Huiskamer van Elst. Meer weten? Zie www.huiskamervanelst.nl of e-mail naar info@huiskamervanelst.nl.

Leren schaatsen op de ijsbaan van het Winterfestijn

(foto: Jaleesa Derksen) Foto: Jaleesa Derksen

ELST - Het is een beeld dat er voor kinderen van nu wel gek uit moet zien. Achter een stoel op het ijs om de kunst van het schaatsen te leren. Maar bij het Winterfestijn bieden we schaatslessen op de ijsbaan.

De schaatslessen zijn ieder jaar een groot succes. Ze worden gegeven onder de bezielende leiding van schaatstrainingsgroep Exerceo. Al vier jaar doen de instructeurs van Exerceo dit met veel passie en liefde op de schaatsbaan in Elst. En de kinderen krijgen het schaatsen bijzonder snel onder de knie in slechts twee lessen.

Omdat de lessen zo populair zijn en er maar een paar plaatsen beschikbaar zijn, moeten we helaas altijd mensen teleurstellen. Dit jaar mikt de organisatie dan ook vooral op kinderen die nog niet of nauwelijks kunnen schaatsen. Kinderen die al vaker bij ons schaatslessen hebben gevolgd, kunnen niet meer meedoen aan de lessen.

De lessen bestaan uit twee ochtenden van twee uur op een zaterdag en zondag. Je krijgt dus in één weekend les van in totaal vier uur. De lessen worden gegeven in het weekend van 14 en 15 december en van 21 en 22 december en duren van 9.00 tot 11.00 uur. De kosten bedragen 30 euro per kind. Dit is inclusief schaatsen en schaatsbaanhuur.

Dit jaar is er geen reservelijst en is er geen mogelijkheid voor een voorinschrijving. Als je je inschrijft via onze website, kun je gelijk afrekenen. Als je bent aangemeld en je hebt betaald, ben je verzekerd van een plek.

Tijdens de schaatslessen is de ijsbaan gesloten voor andere schaatsers dan deelnemers aan de lessen. Voor aanmelding en voor meer informatie: www.winterfestijnoverbetuwe.nl.

Opening Mauritstoren in Bemmel

BEMMEL - Zaterdag 16 november is de opening van de Mauritstoren in Bemmel. De inloop is vanaf 13.30 uur in De Veldschuur te Bemmel; om 14.30 uur is de officiële opening door wethouder Theo Janssen (gemeente Lingewaard).


In de 80-jarige oorlog vormde de Mauritslinie, bestaande uit versterkte steden, schansen, forten en wachttorens, de zuidelijke grens van de Noordelijke Nederlanden. De wachttorens, in onze tijd bovengronds nergens meer te zien, waren bedoeld om vijandelijke bewegingen en invasies van de Spanjaarden te voorkomen en plunderaars tegen te houden.

Iedereen is er welkom. Toegang is gratis, wel aanmelden via eventbrite zie 'opening Mauritstoren'. Of op www.onzewaal.nl bij agenda of www.facebook.com/onzewaal.

Bingotime

ELST - Het is weer bingo-time. Vrijdag 15 november houdt het bingoteam van Elst Noord weer een gezellige bingoavond!

De bingo is om 20.00 uur in zaal 002 van het cultureel centrum De Wieken. De zaal is open om 19.30 uur. Er zijn mooie prijzen te winnen en er is gelegenheid om koffie of een drankje te nuttigen.

Prinsenbal De Batsers en Zet 'm Op

ELST - Zaterdag 16 november, vindt vanaf 20.11 uur in Het Wapen van Elst het prinsenbal van Batsers en Zet ‘m Op plaats.

Tijdens een avondvullend programma nemen beide carnavalsverenigingen voor de pauze afscheid van Prins Ron uut de Perenbuurt en zijn adjudant Willy. Na de pauze presenteert Zet ‘m Op de 'neie' prins en adjudant van Batsers en Zet ‘m Op.
Kaarten voor deze avond zijn verkrijgbaar bij dierenspecialist Moniek en Bruna Herberts en aan de zaal van Het Wapen van Elst.

9 / 12

Mees is 50 jaar , dus gefeliciteerd en
we hopen nog vele "member vergaderingen"
te mogen hebben !

Hiep, hiep.. hoera,
Onze lieve meid en trotse zus is 10 november 3 jaar geworden.
Gefeliciteerd schatje!
Dikke kus,
Papa, Mama, Jaylin & Nyla

Onze lieve (o)pa Henk is 12 november alweer 80 jaar geworden!
Van harte gefeliciteerd namens ons.
Jan & Desiree
Lisa & Julia

Deze vrolijke meid Eleni wordt 16 november 5 jaar
Xxx opa en oma,
Alana, Alissa en Noud

Het is feest want op 14 november zijn Gerard en Thea Janssen 50 jaar getrouwd.
Van Harte gefeliciteerd liefs van Maickel Bep en Kevin Xxx

Na jaren werk is het tijd om het rustig aan te doen,
dus geniet nu maar lekker van je pensioen.

Hiep hiep hoera!
Dit echtpaar is op 14 november 50 jaar getrouwd
Van harte gefeliciteerd!
De kinderen

Hiep hiep hoera!
Oma wordt 14 november 74 jaar
Gefeliciteerd van Opa, Maickel, Bep en Kevin.

Ja, deze lieve vogelaar
is nu 50 jaar.
Van harte gefeliciteerd en geniet van deze mooie dag!
Liefs van Lenie en Janine
en een pootje van Mila

12 november ziet ook deze jonge dame Sarah!

Gefeliciteerd!!

VC

Van 14 tot en met 20 november

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS SCHORPIOEN. Dit is hét teken van alles of niets. Dus of een ijzeren gestel, of doodziek met bijvoorbeeld zeer hoog oplopende koorts. Je warm aankleden is belangrijk want een blaasontsteking ligt op de loer! Aandoeningen aan de seksorganen horen ook bij dit teken. Bij deze binnenvetters kan de energie makkelijk naar binnen slaan met als gevolg cysten of tumoren.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Op vrijdag reageer jij spontaan en warm. Maar op zondag lopen de emoties bij jou hoog op. Daar zitten anderen niet op te wachten. Vanaf dinsdag de 19e loopt jouw planeet Mars naar het teken schorpioen. Dat geeft de komende weken intense ervaringen. Op woensdag draag je water naar de zee.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Op donderdag ben je even de weg kwijt. Wat is er nog waardevol voor jou? Maar op vrijdag vind jij houvast bij 'oude' zekerheden. In het weekend vraag jij je af wie je nog een vriend(in) kunt noemen. Na het weekend zoek jij vertier in bevredigende belevenissen. Pas op dat je niet teveel 'eet'.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Vlak voor het weekend omring jij je graag met mensen waar je écht om geeft. In het weekend zelf zoek jij het meer bij familie of bij oude bekenden. Op maandag ben jij net iets teveel aan het woord. Op die manier kun jij je afvragen of jouw boodschap wel overkomt. Grote kans dat dit zo niet lukt.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Op zaterdag zoek jij vooral afleiding en plezier. In je achterhoofd speelt wel dat je bepaalde belangrijke zaken negeert. Op zondag voel jij je sterk maar loop je met die houding wel het risico dat je in een machtsstrijd belandt. Volgende week begint rommelig, maar op woensdag vind jij je eigen weg.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
In het weekend geniet jij van de warme mensen om je heen. Daardoor voel jij je uitgenodigd om ook meer warmte te verspreiden en zeer open te zijn over bepaalde gevoelskwesties. Rond volgende week dinsdag geef jij openheid over jouw toekomstplannen. Je enthousiasme werkt aanstekelijk!

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Aan het einde van deze werkweek ben jij toe aan de broodnodige ontspanning. Neem bijvoorbeeld extra dagen vrij (donderdag én vrijdag). In het weekend trek jij het liefste op met bekenden of familie. Na het weekend krijg je het zo druk dat je genoodzaakt bent om je plannen te herzien.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op donderdag raak jij uit balans door heftige emoties. Maar op vrijdag heb jij de boel weer onder controle door je vast te houden aan jouw vaste patronen. In het weekend zijn de mensen om je heen erg nerveus. Dat heeft ook z'n effect op jou! Op maandag deins je niet terug voor heftigheid.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Voor het weekend ben jij relaxed. In het weekend sta je emotioneel onder spanning. Maandag is iemand zeer vriendelijk tegen jou! Vanaf dinsdag loopt jouw planeet Mars in jouw eigen sterrenbeeld. Dat geeft gedurende anderhalve maand zeer heftige gebeurtenissen die jou aangrijpen.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Aan het einde van de werkweek heb jij het eventjes helemaal gehad. Daarom kies jij voor een heel rustig en stil weekend. Volgende week maandag heb jij weer eens het hoogste woord. Maar je vertelt wel heel warrig. Op dinsdag geef jij vol overtuiging je mening. Men is daarvan erg onder de indruk.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Op donderdag en vrijdag ben je lief voor de ander én voor jezelf. Je verwent jezelf zomaar! In het weekend spelen er allerlei zaken binnen de familie. Je vraagt je af of je een kant moet kiezen. Waarschijnlijk hoeft dat niet en kun je voor iedereen iets betekenen met je luisterend oor.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Vrijdag is een goede dag om met iemand die jij graag mag op stap te gaan. Dat wordt reuze gezellig! Op zaterdag kies je vooral voor je eigen pad in plaats van dat van je familie. Op zondag baal je dat je niet kunt afspreken met bepaalde vrienden. Volgende week woensdag heb je goede invallen.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Vlak voor het weekend krijg je vooral te maken met onbegrip. Maar in het weekend is er een bekende die jou veel steun schenkt. Rond dinsdag moet jij je hoofd koel houden terwijl iedereen zich over bepaalde zaken opwindt. Ga niet in op allerlei kritiek en kies vooral voor jouw eigen weg!

Lancering/Ophaaldag Monopoly Elst

ELST - Zaterdag 30 november wordt de allereerste editie van Monopoly Elst gepresenteerd. De voorzitters van de verenigingen die op het bord staan, zullen de eerste exemplaren in ontvangst nemen. Het spel is vanaf dat moment met een volle spaarkaart ook op te halen bij AH Driessen in Elst. Consumenten hebben wekenlang kunnen sparen voor korting op het spel.

Het project is geïnitieerd door Carmen Driessen van Albert Heijn Driessen in Elst in samenwerking met Identity Games. Het spel is volledig op maat gemaakt en heeft het karakter dat past bij Elst. Niet alleen de straten, stations en nutsbedrijven zijn vervangen, ook de vormgeving van het spel en de inhoud van de Kans- en Algemeen Fondskaarten zijn volledig afgestemd op het prachtige dorp.

De straten van het spel lopen van de Rijksweg tot de Deursteek. Ook bedrijven als Dries en Co, Nieuwe Buren en de Rabobank hebben een plekje gekregen in het spel. Natuurlijk mochten ook de sportverenigingen niet op het bord ontbreken van Spero, Elistha, HCOB tot Gemini, en ook carnavalsverenigingen De Batsers en Zet M Op, allemaal staan zij centraal.

Bij AH Elst kunnen consumenten nog tot en met 1 december sparen voor korting op het Monopolyspel. Zij besparen hiermee liefst 15 euro op dit collectors item. Vele spaarkaarten en zegels zijn inmiddels uitgegeven, dus het belooft grote drukte te worden op zaterdag 30 november.

Sinterklaasnieuws!

ELST - De herfstblaadjes zijn alweer gevallen, het wordt alweer vroeg donker… de decembermaand nadert met rasse schreden… Het Centrum Management Elst (CME) is drukdoende met de voorbereidingen van de komst van de goedheiligman.

Vanaf 9 november staat de rode 'Post voor Sinterklaas'-brievenbus bij Babs kinderkleding halverwege de Dorpsstraat. De kinderen kunnen hierin hun mooie tekeningen, verlanglijstjes en andere post voor Sinterklaas achterlaten. Vergeet vooral niet om je naam, adres en leeftijd te vermelden, wie weet win je wel een mooie prijs!

Deze brievenbus speelt daarnaast nog een rol bij het 'ZIN'-zoekspel. Dit spel start op 16 november en duurt tot 1 december (de koopzondag). Kinderen kunnen door het dorp heen letters verzamelen uit etalages; deze letters vormen samen een zin. Voor de winnaar is er een supertoffe prijs, die nog voor 5 december aan huis door Sinterklaas wordt bezorgd!

Op zaterdag 16 november komt Sinterklaas op bezoek in het centrum van Elst. Vanaf 15.00 uur start de route vanaf het kruispunt vanaf L'Italiano en hij wordt rond 15.15 uur verwacht bij het gemeentehuis. Sinterklaas reikt dan ook de prijzen uit voor de drie winnaars (in diverse leeftijden) van de tekeningen die in de brievenbus zijn gedeponeerd. We maken er samen weer een hele mooie decembermaand van! Kijk voor meer informatie op Veko-elst.nl.

TOP-film: De Dirigent

BEMMEL - Donderdag 21 november is het in de Theaterkerk genieten van de mooie film ‘De Dirigent’. In de film speelt Christanne de Bruijn de rol van de 24-jarige Antonia Brico, een Nederlandse vrouw die als kind met haar ouders naar de Verenigde Staten is verhuisd.

Ze wil naar het conservatorium, maar niemand neemt haar ambities serieus. Ze kan maar beter gewoon trouwen en baby’s krijgen. Met die woorden probeert een dirigent Antonia Brico te ontmoedigen. Wat nou conservatorium? Waarom zou een vrouw in hemelsnaam pianist moeten worden, in het Amerika van de jaren twintig? Haar werkelijke ambitie heeft Brico dan nog niet uitgesproken: ze wil dirigent worden. Dat klinkt haar tijdgenoten zo mogelijk nog absurder in de oren. Op dat moment heeft er nog nooit een vrouw op de bok gestaan voor een groot symfonieorkest. Voor de ambitieuze Brico zelf is dat een ¬detail waar ze zich niet door uit het veld laat slaan. Na een muzikale opleiding in Amerika wordt ze uiteindelijk in1938 aangesteld als de eerste vrouw die voor het New York Philharmonic Orchestra staat.

Aanvang 20:00 uur. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

De kabouters willen je ontmoeten! Kom je kennis maken?

ELST – Heb je altijd al willen weten hoe het echte leven van kabouters eruit ziet? Dan is dit je kans! De kabouters nodigen jou uit, samen met papa en mama, in het weekend van zaterdag 23 en zondag 24 november bij Intratuin Elst. Wel een beetje bukken bij het kabouterdeurtje dan...

Dat kabouters je willen meenemen in hun wereldje dat is uniek, dus mis het niet! Zodra je via het kabouterdeurtje binnenstapt, krijg je eerst een echte knapzak. De kabouters laten je graag zien wat ze zoal de hele dag doen en... jij mag meedoen. Zo mag je bijvoorbeeld zelf kabouterbroodjes bakken en meedoen met het spelletje dennenappels gooien. Ook hebben de kabouters speciaal voor dit weekend een heuse kabouterspeurtocht uitgezet. Je mag dan met een speurkaart verschillende bosdieren gaan zoeken. Een hert of een zwijntje of misschien vind je wel een uil. En als je daarna je speurkaart inlevert, dan ligt er een leuke kabouterverrassing voor je klaar. Ben je best een beetje stoer? Dan mag je de kabouters ook meehelpen timmeren in hun kaboutertimmerfabriek. Of, als je het liever iets rustiger aan doet, mag je natuurlijk ook lekker gaan luisteren naar mooie verhalen van de sprookjesverteller in het kabouterbos. Misschien kom je dan ook de magische tovenaar tegen. Die maakt heerlijke kabouterdrankjes die je mag proeven. De kabouters zelf zijn daar dol op. Kom je het allemaal meebeleven? De kabouters kunnen niet wachten om je te ontmoeten en kabouter Plop en Kwebbel willen met je op de foto. Niets moet, alles mag. Je mag zelfs verkleed komen. Alle papa's, mama's, opa's en oma's mogen natuurlijk mee. De kabouters zijn er op zaterdag 23 november van 11.00 tot 17.00 en zondag 24 november van 12.00 tot 17.00 uur. Intratuin Elst, Nieuwe Aamsestraat 94. www.intratuin.nl

Doe mee... met de Bemmelse carnavalsoptocht!

BEMMEL - Het carnavalsseizoen gaat weer van start. Zondag 23 februari trekt de optocht met vele mooi wagens en uitgedoste mensen weer door Bemmel.

Bemmel en omgeving doe mee aan deze gezellige optocht en win dankzij onze sponsoren mooie geldprijzen. Dus raap je familie, vrienden, buurt en vereniging bij elkaar en bedenk een leuk en creatief ontwerp voor de deelname en kijk wat je kunt (her)gebruiken. Het publiek dat het weer trotseert zal hier zeker van genieten.

Heb je een ruimte voor het opbouwen van een wagen tot je beschikking mag je dit aan de BOK laten weten. Wellicht kunnen er meerdere groepen gebruik van maken. Voor info of contact zie www.bok-bemmel.nl.