De Liemers Helemaal Goed Courant

19 juli 2014

De Liemers Helemaal Goed Courant 19 juli 2014


Jonge snorkelduikers ontdekken onderwaterleven in Liemers

Jonge snorkelduikers geven het oké teken en showen trots het DLHG logo om aandacht te vragen voor het mooie onderwaterleven in de Liemers

LIEMERS - Tijdens de laatste funles voor de zomervakantie verkenden de jonge snorkelduikers van duikteam Sub Aqua Libera (SAL) het veelzijdige onderwaterleven in de Liemers.

Met trots showen de jonge snorkelduikers de vlag van De Liemers Helemaal Goed (DLHG). Zij weten na hun snorkelexpeditie, hoe mooi het onder het spiegelende wateroppervlak van de Liemers is. Tijdens het snorkelen kwamen de kinderen vele verschillende dieren tegen zoals scholen jonge baarsjes, voorntjes, geleikogeldiertjes, kokerjuffers, kikkervisjes, poelslakken, baarzen en zelfs snoeken en kreeften werden gespot. Na het snorkelen en zwemmen praatten de snorkelduikers na bij de BBQ. De kinderen werden begeleid door een groep gebrevetteerde duikers, die vervolgens een nachtduik maakten om het schouwspel onderwater bij nacht te bekijken.

Duikteam SAL geeft speciale lessen voor kinderen vanaf tien jaar. De lessen gaan volgens een vierwekelijks programma waarbij de kinderen afwisselend een snorkelles, conditieles, duikles met persluchtset en funles hebben. In de snorkellessen trainen ze voor het A-, B-, C- en rescuesnorkelbrevet. Vanaf veertien jaar mag je een eerste ster Open Water Divercursus volgen. De contributie, inclusief wekelijkse training in het zwembad en cilindervulling, bedraagt per maand (bij automatische incasso) acht euro voor juniorleden tot en met zeventien jaar en veertien euro voor seniorleden.

"Wil jij meer weten over de mogelijkheden om te komen jeugdsnorkelen, een duikopleiding voor beginners of gevorderden te volgen of de mogelijkheid om een kinder- of bedrijfsfeest te geven? Kijk dan voor meer informatie op www.subaqualibera.nl en maak een afspraak voor een vrijblijvende introductieduik door te mailen naar opleidingen@subaqualibera.nl."

Liever de Liemers Cultuurprijs zoekt talent

Gitaarvirtuoos Tijs Groen sleepte vorig jaar de Liever de Liemers Cultuurprijs in de wacht. Met het prijzengeld kon hij zijn eerste album uitbrengen. (foto: Rotaryclub Zevenaar)

ZEVENAAR – Wie sleept dit jaar de Liever de Liemers Cultuurprijs in de wacht? Vanaf nu kan lokaal talent zich weer aanmelden voor dit bijzondere evenement in de Liemers. De winnaar keert met vierduizend euro huiswaarts. Aanmelden kan nog tot 1 september.

De Liever de Liemers Cultuurprijs is er voor iedere club, vereniging of individu die zijn of haar talent ten toon wil spreiden. Zang, dans en muziek is welkom, maar zeker ook andere podiumkunsten worden uitgedaagd om mee te doen. Bij de Liever de Liemers Cultuurprijs gaat het namelijk om creatief cultureel talent in de breedste zin van het woord. Ook bijvoorbeeld stand-up comedians en toneeltalent zijn welkom. Het evenement eindigt dit jaar met een spetterende finaleavond op zaterdag 11 oktober in Het Musiater. Een onafhankelijke vakjury bepaalt dan wie dit jaar met de award én het prijzengeld naar huis gaat. Net zoals andere jaren wordt de hoofdprijs van vierduizend euro beschikbaar gesteld door Rabobank De Liemers. De overige genomineerden winnen een bedrag van tweehonderdvijftig euro.

Voorronde

Aanmelden kan tot 1 september. De aanmeldprocedure staat op www.lieverdeliemers.nl. Deelnemers dienen zich in ieder geval te presenteren via YouTube. Na 1 september buigt de jury zich over de inzendingen en maakt een eerste selectie. Deze 'winnaars' krijgen eind september bericht. Zij mogen vervolgens voor het grote publiek optreden tijdens de finaleavond op zaterdag 11 oktober. Tijdens deze finaleavond in Het Musiater bepaalt de jury wie zich daadwerkelijk hét Liever de Liemers talent 2014 mag noemen.

Blauwalgen in Horsterpark

DUIVEN - In het water van het Horsterpark zijn blauwalgen aangetroffen. Waterschap Rijn en IJssel heeft dit geconstateerd. Blauwalgen kunnen giftig zijn voor mens en dier. Voorkom daarom dat u, uw kinderen of uw huisdieren in aanraking komen met het water in het Horsterpark. De gemeente Duiven plaatst ter waarschuwing borden in het Horsterpark.

De vijver in het Horsterpark ziet er misschien aantrekkelijk uit om in te springen en af te koelen. De vijver is echter niet bedoeld als zwemvijver. De waterkwaliteit maakt dat het water ongeschikt is voor mensen om in te zwemmen. Nu er blauwalgen zijn aangetroffen, is het onverstandig om om honden te laten zwemmen of van het water te laten drinken.

Wat is blauwalg?

Blauwalgen (ook wel cyanobacteriën genoemd) zijn microscopisch kleine organismen die overal ter wereld voorkomen, zowel in zoet als in zout water en op de waterbodem. Blauwalgen kunnen giftig zijn en in de zomer voor veel overlast zorgen.

In het water vormen de bacteriën een 'algenmat' die bestaat uit kolonies of lange draden. De alg groeit het best in stilstaand water van 20 tot 30 graden Celsius. Het vormt een dikke blauw-groene of rood-bruine drap die op het water drijft. Als de algenlaag te dik wordt, sterven de algen (of blauwwieren) af, waarbij giftige stoffen vrijkomen. De vrijgekomen gifstoffen kunnen schadelijk zijn voor dier en mens. Honden en kinderen lopen een groter risico zich te vergiftigen, omdat ze tijdens het zwemmen en spelen in het water vaak meer afgebroken deeltjes van de algenmat inslikken.

Symptomen

De symptomen van blauwalgen besmetting kunnen voor mens en dier verschillen. Kijk voor meer informatie op http://www.rijkswaterstaat.nl/water/natuur_en_milieu/zwemwater_en_blauwalgen/veelgestelde_vragen/index.aspx of raadpleeg voor uw huisdier, uw dierenarts.

Filmhuis Zevenaar draait door

ZEVENAAR - Filmhuis Zevenaar blijft ook in de komende zomermaanden overdag films vertonen. De proef van het afgelopen seizoen is geslaagd er komt vrijwel iedere ochtend en middag een behoorlijk aantal bezoekers.

Vergeleken bij vorig jaar kreeg het filmhuis mede daardoor vijftien procent meer bezoekers. Voldoende reden voor het bestuur en medewerkers om de middagvoorstellingen in de zomertijd voort te zetten. Alleen de dinsdagochtend komt (tijdelijk) te vervallen.

Dit betekent dat er met uitzondering van de zaterdag iedere middag een film gedraaid zal worden. Op het programma staan onder andere The Railway Man, de boekverfilming De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween en de verfilming van het waargebeurde verhaal van Robyn Davidson (Tracks) die met vier kamelen en haar hond een tocht maakte van drieduizend kilometer door de Australische woestijn.

Ook voor de jeugd is er een aantrekkelijk programma in de schoolvakantie. Van zondag 10 tot en met woensdag 13 augustus Tinkerbell en de piraten. Uiteraard staat er nog een aantal andere mooie films geprogrammeerd.

Alle films en speeldata staan uitgebreid op de website van Filmhuis Zevenaar beschreven.

Leerlingen geslaagd voor muziekexamen

ZEVENAAR - Afgelopen seizoen hebben 42 leerlingen een muziekdiploma behaald bij Het Musiater. De leerlingen hebben met succes zowel een theorie- als praktijkgedeelte afgerond. Woensdag 2 juli vond de feestelijke diploma-uitreiking plaats.

De avond werd opgeluisterd door het play-inn orkest en enkele optredens van geslaagden. 's Middags werd er gerepeteerd om 's avonds gelijk vier stukken ten gehore te brengen. Met deze avond is het muziekseizoen afgesloten. De lessen beginnen weer 1 september.

De leerlingen die zijn geslaagd voor hun diploma zijn: A-diploma: Myrthe Kouwenhoven (dwarsfluit), Lynn Jansen (viool), Ati Smeenk (dwarsfluit), Annefien Kluitman (dwarsfluit), Sophie Hentzenpeter (dwarsfluit), Moos van Woesik (saxofoon, met lof), Marloes van Mierlo (dwarsfluit), Dennis Bolder (slagwerk), Joep Schuurman (slagwerk), Koen Lankhorst (slagwerk), Scott Krauts (slagwerk), Joppe Buiting (slagwerk), Mike Elbertsen (slagwerk), Kevin Roording (slagwerk), Bram Kobesen (slagwerk, met lof), Jop Koenders (slagwerk), Joris Mullink (slagwerk), Linn Esselink (slagwerk), Dirk Berendsen (slagwerk), Guus Willemsen (slagwerk), Roel Wilting (slagwerk), Jarrick van de Berg (slagwerk), Rick Vos (slagwerk).

B-diploma: Simone Quaedvlieg (dwarsfluit), Ilse Kersten (dwarsfluit), Noa Horsting (dwarsfluit), Tessa Janssen (sopraan saxofoon), Hester Stinesen (trompet), Cas Weernink (trompet), Lina Kuipers (trompet), Max Heijnk (slagwerk), Christiaan Frölich (slagwerk), Tijn Polman (slagwerk), Kjeld Thoonen (slagwerk, met lof), Famke van den Boom (slagwerk), Jelmer Jansen (slagwerk).

C-diploma: Jeroen Elferink (slagwerk), Sanne Lamers (dwarsfluit), Tim Ouwejan (trombone, met lof), Marc Terhorst (slagwerk)

D-diploma: Auke Rasing (slagwerk), Martin Wentholt (slagwerk).

Rijnwaarden50plus/KBO biedt de oplossing... Laat digitale overheid ouderen in de steek?

LOBITH - "Maak kennis met de computer en de digitale wereld op de open dagen." Vijftigplussers kunnen nu beslissen: Blijven mokken of achter de computer gaan zitten. De digitale krant lezen, internet- bankieren, beeldbellen met je (klein)kinderen, veel is nog mogelijk.

Op zaterdag 2 augustus van 10.00 tot 15.00 uur en maandag 4 augustus van 14.00 tot 16.00 uur opent het computerlescentrum in het Dorpshuis in Lobith zijn deuren. Het computerlescentrum biedt een scala aan mogelijkheden om computerkennis te vergaren. Bijvoorbeeld cursussen Windows 7 of 8.1 , de Ipad-actie met de gratis beeldbel App. Veel vijftigplussers uit de Liemers hebben de laatste jaren al met veel plezier en succes deelgenomen aan één van de computercursussen.

Contacten onderhouden via e-mail of facebook is voor velen een verrijking van het sociale leven geworden. Leercentrum Senioren Rijnwaarden nodigt vijtigplussers uit om kennis te komen maken met de computer en lesmateriaal op de 'Open dagen'. Er wordt rekening gehouden met de manier van leren, behoeften en wensen van 'ouderen'.

Tijdens, maar ook na de cursus, blijft het leercentrum de cursisten ondersteunen tijdens de wekelijkse inloopmiddagen, op iedere maandagmiddag, het gehele jaar door. Er ligt een informatiepakket klaar. Het Dorpshuis is in Lobith op Markt 8, eerste etage, (lift aanwezig). Meer informatie wordt gegeven door Joop Joosten, telefoon 0316 543051.

Geslaagde slotweek voor leerlingen van basisschool De Toermalijn in Duiven

Alain Kersten zingt een lied voor, voor en met de kinderen

DUIVEN - Een radiografisch bestuurde camera snorde boven het publiek. Je zou bijna ademloos kijken hoe werd ingezoomd op een weergaloos optreden of juist een hogere positie werd gezocht om een totaalshot van het publiek te maken. Maar het ging natuurlijk om het programma op het podium.

Het was donderdag 10 juli en we konden onder een heerlijk zonnetje genieten van een talentenshow waarin alle kinderen van De Toermalijn hun zang-, dans- of acteerprestaties lieten zien. Wat hebben we gelachen om de grappenmakers en hoe vertederend was het om de kleuters verkleed en geschminkt hun dans te zien doen.

De vakkundige jury bestond uit bovenbouwleerlingen Erik en Mees, meester Bert en zangeres Linda Wagenmakers. Linda, gekleed in een prachtige rode jurk, zong ook nog een lied voor ons uit de musical Fame. Het was een fantastische middag die bezocht werd door buurtbewoners, ouders en andere familieleden. Winnaar Edward Koomen had een prachtige one-man-show, hij is een geboren stand-up comedian!

De presentatie lag in handen van Alain Kersten. Met een massale polonaise werd het feest afgesloten. De opbrengst van deze middag (verkoop van hapjes en drankjes) ging naar Dream4kids, een organisatie die zich inzet om dromen voor kinderen die een trauma hebben opgelopen te verwezenlijken. Meer informatie staat op www.dream4kids.nl/home.html.

De slotweek van christelijke basisschool Toermalijn was al zo mooi begonnen. Op maandag was er een sport- en spelmiddag met uitdagende activiteiten. Erg leuk om te zien hoe de kinderen elkaar aanmoedigden.

Schutterij Sint-Antonius houdt jaarvergadering

NIEUW-DIJK - Traditioneel op de zondag voor het schuttersfeest houdt schutterij Sint-Antonius uit Nieuw-Dijk op 20 juli om 11.00 uur bij Steak'm zijn jaarvergadering.

Leden en aanstaande leden zijn uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Op de agenda staan onder andere de organisatie van het aanstaande schuttersfeest, het financieel verslag, het vaststellen van de consumptieprijs en het vaststellen van de prijs van het lidmaatschap.

Er staan bestuursverkiezingen op de agenda. Aftredend en herkiesbaar zijn Wouter Lodewijk, Gert Stinissen en Ivo Kluitman. Aftredend en niet herkiesbaar is Wim Loef. Leden die zich kandidaat willen stellen voor het bestuur, kunnen dit tot vrijdag 18 juli (20.00 uur) aangeven bij het secretariaat per adres Henk Peters, Tinneveldstraat 23 in Nieuw-Dijk bij aanlevering van tien handtekeningen van leden van Sint-Antonius. Tevens is het mogelijk om zich tijdens de pauze van deze vergadering aan te melden als lid.

Fietstocht voor ouderen

DUIVEN - Op woensdag 30 juli wordt er een mooie fietstoer (ongeveer vijfendertig kilometer) georganiseerd, door de ANBO en PCOB ouderenbonden.

Vertrek is om 10.30 uur vanaf NS-station Duiven aan de zuidzijde. Deelnemers moeten zelf zorgen voor een lunchpakket en drinken, maar onderweg treffen ze ook een post, die de deelnemers opwacht met een kopje koffie.
Leden kunnen zich hiervoor opgeven. Ook niet-leden zijn welkom om mee te doen. Opgeven kan bij Wil Westra, telefoon 0316 280640 of Luus van de Anker, telefoon 0316 261361.

Pannerden HSV De Rietvoorn

Piet Sloot

PANNERDEN - De vierde en de laatste vaste stokwedstrijd bleek een spannende strijd te zijn, zij het echter op het laatste moment het eindschot van lijstaanvoerder Piet Sloot uit Spijk deze serie winnend met een brasem van 1300 gram zijn totaal gewicht op 6 kilo en 550 gram zette...

Al eerder werden mooie beten waargenomen die enkele malen leidde tot beroering en golfslag door de strijd met menig karper deze morgen deed het water golven. Zo ook ondervond Wiellij Groenen de strijd met een schub karper die de visser na enige tijd dollen met zijn hengel, werd het nazien voor de visser.

Uitslag

1 Piet Sloot 6 kilo 550 gram pt 4; 2 Wiellij Groenen 1 kilo 770 gram pt 8; 3 Jan Wensink 2 kilo 400 gram pt 10; 4 Rob Brinkhuis 3 kilo 420 gram pt 11; 5 Jan Buiting 2 kilo 300 gram pt 11; 6 Rolf Visser 1 kilo 920 gram pt 11; 7 Harry Reulink 1 kilo 600 gram pt 17; 8 Quinty v/d Berg 120 gram pt 22.

Schuttersfeest Stichting Senioren Kontakt

DODAM - Maandag 21 juli viert de Stichting Senioren Kontakt haar jaarlijks schuttersfeest in zalencentrum Jan en Jan aan het Lieve Vrouweplein 4 in Didam.

Alle 55-plussers, die zijn ingeschreven voor de contactavond, worden om 19.00 uur verwacht om dit gezellige feest mee te maken. Uiteraard zijn introducés ook welkom; zij kunnen echter geen koning of koningin worden. Schutterij Sint-Isidorus Oud-Dijk verleent ook dit jaar weer haar spontane medewerking.

De avond wordt geopend met een muzikale intocht van de kruisboogkoningin Willke Hageman en de luchtbukskoning Harrie Hageman. Na ongetwijfeld ook dit jaar weer spannende wedstrijden, zullen de prijzen worden uitgereikt. De dan bekende nieuwe koningin en koning krijgen een vendelhulde van de vendeliers van de schutterij.

Tussendoor is er weer voldoende gelegenheid om een dansje te maken op de muziek van Henri van Vossen. Ook dit jaar wordt omstreeks 23.00 uur de gezellige avond beëindigd. Meer inlichtingen zijn te verkrijgen bij Annie Clappers, telefoon 0316 223478 en Henk Boerstal, telefoon 0316 223885.

Kinderen halen zwemdiploma bij De Breuly

LIEMERS - Op dinsdag 1 juli hebben 36 leerlingen van Reddingsbrigade De Breuly hun A-, B-, of C-diploma behaald.

In een waterrijk land als Nederland is het heel belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren zwemmen. Het is dan ook aan te raden om het A-diploma uit te breiden met het B- en C-diploma. Meer informatie staat op www.debreuly.nl.

A-diploma:

Ishan Debipersad, Loiss Wonneberg en Ellis Dietvorst.

B-diploma:

Meis Bakker, Daan van der Bruggen, Thomas van der Bruggen, Dara Dullaert, Naomi van der Dussen, Indy Geurds, Kees Hoveling, Colin Meijer, Dylan Ramaker, Nyall Vonk, Dennis van der Bruggen,

Thomas vanden Berg, Lotte Willemsen, Simone Jansen, Jasmijn McQue, Pelle vande Polder, Koen Timmerman, Thijs Vossers, Simon Putman, Daan Huuskes, Justus Haaijema, Emma Lensink, Guusje Kleinpenning, Lieke Philipsen, Nickita Sciphorst, Rens Timmer, Sven Punselie, Jade Beijer.

C-diploma:

Dion Hulshof, Mats Bosma, Myrthe Visser, Evy Gysbers van Wijk en Noortje Biezeman.

Directeur neemt afscheid na 40 jaar onderwijs

WESTERVOORT - Na veertig jaar, waarvan 26 jaar als directeur van Daltonbasisschool De Schakel in Westervoort, heeft Joop Ahlers met een spetterend feest afscheid genomen van het onderwijs.

Op woensdag 9 juli werd meester Joop, niet gehinderd door het slechte weer, in een prachtige witte oldtimer naar Kulturhus De Nieuwhof gereden. Daar stonden de kinderen van zijn school al vol spanning te wachten langs een lange loper in de grote gymzaal. Onder luid gejuich liep de meester onder met ballonnen versierde bogen door naar een speciaal voor hem gebouwde troon. Daar werd hij enthousiast toegezongen met een speciaal lied en mocht hij de Meester Joop koningsspelen openen.

Er was voor de kinderen van alles te doen: sumoworstelen, boogschieten, springen op het springkussen, suikerspin eten en vele andere feestelijke activiteiten. Meester Joop kon alles vanaf zijn troon bekijken, maar ook heerlijk rondlopen en meedoen. De ochtend werd afgesloten met een dans die de kinderen 's maandags stiekem hadden ingestudeerd. In vier groepen dansten zij de sterren van de hemel voor 'hun' meester Joop. Na afloop van deze ochtend was er op school voor ouders gelegenheid om de directeur de hand te schudden.

's Middags kon meester Joop nog genieten van een intieme receptie op 'zijn' school, waar hij werd toegezongen door het team en in toespraken nog even werd teruggeblikt op zijn carrière. Het was een prachtig afscheid van een lange onderwijsloopbaan die via Emmen, Texel en Wedde, mocht eindigen in Westervoort.

WMO en Rijnwaarden50plus

RIJNWAARDEN - Tijdens de bestuursvergadering van Rijnwaarden50plus/KBO maakte voorzitter Jan Bruns zijn zorgen kenbaar. Beleidsspeerpunt is nu de invoering van de WMO per 1 januari 2015.

Naast hetgeen Rijnwaarden50plus al aan belangenbehartiging doet, zoals belastinghulp, computerhulp, voorlichting op het gebied van gezondheid, verkeer, veiligheid, en dergelijke vergt nu ook de WMO veel aandacht. Alle veranderingen, die in het Sociaal Domein op ons afkomen, zullen veel inspanningen vereisen om bij te dragen in de participatiemaatschappij.

Natuurlijk is er ondertussen ook al wat gebeurd, zij het achter de schermen: Op 14 mei was er al een bijeenkomst georganiseerd door Zorgbelang Gelderland, in opdracht van de Gemeente Rijnwaarden: 'Samen voor elkaar in Rijnwaarden'.

"Gezien het belang, waren wij met een zware delegatie aanwezig. Het eerste onderwerp was 'Hoe kunnen we de inwoners van Rijnwaarden het beste informeren en erbij betrekken?' Hierbij hebben wij gepleit voor voorlichting per dorp en daarbij onder andere de dorpsraden en andere verenigingen te betrekken."
Inmiddels heeft de gemeente samen met Zorgbelang en de WMO Adviesraad denktankbijeenkomsten gepland, waarbij naast Rijnwaarden50plus ook andere betrokken maatschappelijke organisaties worden uitgenodigd. De gemeente is bereid de bijeenkomsten op dorpsniveau te faciliteren. Eind augustus gaan de denktankbijeenkomsten van start.

"Nieuwe ontwikkelingen melden wij via ons maandblad 't Plusje en www.rijnwaarden50plus.nl. Verder gaan wij onderzoeken op welke manier wij onze leden verder met raad en daad kunnen ondersteunen op het gebied van zorg, welzijn, wonen, mobiliteit en inkomen", aldus de voorzitter.

'Word jij onze groepsbegeleider?'

LIEMERS - Scouting Subanhara Liemersgroep is op zoek naar een groepsbegeleider, die samen met de huidige groepsbegeleidster deze vrijwilligersfunctie wil invullen en vorm wil geven. De groepsbegeleider maakt deel uit van het bestuur van de scoutinggroep.

Hij begeleidt bij lastige zaken, zoals kinderen met probleemgedrag of moeilijke gesprekken met ouders. Hij coacht de leiding bij het ontwikkelen van het programma en bewaakt van een afstandje de afspraken en de samenwerking van het team.

De groepsbegeleider stimuleert de leiding om zichzelf te ontwikkelen en persoonlijke vaardigheden te ontplooien. Hij is het aanspreekpunt binnen de groep.

Binnen Scouting Nederland worden er diverse cursussen aangeboden om de eigen vaardigheden te ontwikkelen en zo op verantwoorde wijze de groep te ondersteunen. Om deze functie goed te kunnen vervullen is het van belang dat je regelmatig aanwezig bent op het tijdstip van de opkomsten. Ervaring met scouting is een pré.

Voor nadere informatie kan men contact opnemen via groepsbegeleiding@subanharaliemersgroep.nl.

Fietstocht bij seniorenvereniging Pannerden

GIESBEEK - Voor de liefhebbers van de seniorenvereniging Pannerden is een fietstocht gepland op 31 juli naar melkveebedrijf De Genders in Giesbeek van ongeveer veertig kilometer.

Het vertrek is om 11.00 uur vanaf 'De Oude Waal. De route gaat via Kandia, Loo, Duiven naar Giesbeek, waar een koffiestop is met een rondleiding bij De Genders. Vervolgens fietsen de deelnemers naar via Didam, Oud-Zevenaar weer richting Pannerden.

Opgeven kan voor 29 juli bij het bestuur. Inlichtingen zijn te verkrijgen via telefoon 371238 of 371309.

Zevenaar treft schikking bergbezinkleiding

ZEVENAAR - In 2010 is langs de Methen en Ringbaan-Noord in Zevenaar een bergbezinkleiding aangelegd om aan de wet en regelgeving te voldoen. Met de aannemer was na afronding van de werkzaamheden een geschil ontstaan over het meerwerk dat is uitgevoerd. Dit geschil is door de aannemer aanhangig gemaakt bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw.

Op verzoek van de gemeente heeft deze Raad een richtinggevend oordeel gegeven. Inmiddels heeft de gemeente Zevenaar een schikking met de aannemer getroffen en in totaal 1.192.659 euro voldaan.

De ingediende claim voor het meerwerk was aanvankelijk aanzienlijk hoger. Onderhandelingen hebben ertoe geleid dat de meerkosten zijn bepaald op 800.000 euro. Aangevuld met rente, BTW en juridische kosten bedraagt de afwikkeling totaal 1.192.659 euro.

De gemeente Zevenaar heeft vanaf 2012 rekening gehouden met de negatieve financiële gevolgen van de afwikkeling van het project en had hiervoor in 2013 1.200.000 euro gereserveerd. Door de schikking komt de risicoreservering te vervallen. Dit betekent dat financiële positie van de gemeente verbetert, aangezien de risicoreserve wordt betaald uit de algemene dekkingsmiddelen. De overschrijding komt ten laste van de voorziening 'vervanging riolering'. De extra kapitaallasten worden gedekt door het Gemeentelijk Rioleringsplan, zodat er geen sprake is van een tariefsverhoging voor inwoners.

In de raadsvergadering van september wordt een dekkingsvoorstel aan de raad voorgelegd.

Vogelschieten voor koningschap Sint-Andreas

Clemens & Renate van Onna, met hun dochter Lieke, direct na hun inhuldiging als het nieuwe koningspaar van Schutterij St. Andreas.

GRIETH - Op dinsdag 8 juli was het vogelschieten voor het koningschap van schutterij Sint-Andreas. Na 76 schoten werd de houten vogel naar beneden geschoten en was het nieuwe koningspaar bekend.

Celemens en Renate van Onna zijn het nieuwe koningspaar van St. Andreas. Hiermee kwam een einde aan het koningschap van Kees en Angela van den Hondel. Na de installatie van Clemens en Renate zijn de jubilarissen gehuldigd. Vijftig jaar lid van schutterij Sint-Andreas zijn: Theo Arns, Gerrit Dercksen, A Meijer. Geert Keultjes werd gehuldigd voor zijn zestigjarig lidmaatschap. Ook hen bedanken wij voor hun jarenlange lidmaatschap en inzet voor onze schutterij.

Op maandag 7 juli hebben de Music Kids hun einduitvoering gedaan. Na negen weken van oefenen, hebben de kinderen een muziekstuk geleerd. Dit stuk hebben zij maandagavond aan de aanwezige schutters en ouders laten horen. Een mooie uitvoering. Na de zomervakantie (op 28 augustus) gaan de kinderen verder met muziek maken. "Wij hopen dat zij daar nog lang mee doorgaan, zodat zij een mooie aanvulling voor de malletband gaan worden. Heb je ook interesse om muziek te gaan maken, kom dan op de donderdagavond langs bij een oefenavond. Wil je meer weten over de schutterij Sint-Andreas, kijk dan op www.st-andreas-grieth.nl of facebook (www.facebook.com/SchutterijStAndreas).

Giga technobiel ter afsluiting schooljaar voor De Tamboerijn

ZEVENAAR - Ter afsluiting van het schooljaar had Trijn van De Tamboerijn samen met Stocker centrale verwarming een grote verrassing geregeld: een gigantische Technobiel voor groep vijf tot en met acht.

Deze Technobiel is een mobiele experimenteerruimte waarin leerlingen, op twee verdiepingen van alles kunnen onderzoeken. Op de eerste verdieping konden de kinderen onder andere ontdekken hoe een transportband en 3D printer werkt en hoe ze vliegtuigjes kunnen laten vliegen door er met licht op de schijnen. Maar ook waren er de laatste technieken te vinden, zoals Augmented Reality (AR). Met AR-technologie kun je iemand anders op afstand mee laten kijken en werken. Een verdieping hoger kwamen de kinderen in een echte experimenteerzone terecht waar ze verschillende technische en natuurkundige proefjes konden doen.

De kinderen en leerkrachten waren heel enthousiast! De dag sloot perfect op het TASconcept van school: talentontwikkeling, activerend onderwijs en samenwerkend leren. De school heeft acht verschillende pleinen, het vak techniek wordt binnen het kijk- en rekenplein opgepakt.

Merklappententoonstelling in protestantse kerk

WESTERVOORT - De historische protestantse kerk Westervoort (aan de Dorpstraat 61) is deze zomer weer geopend voor bezoekers. De kerk kan bezichtigd worden, daarbij is een informatiefolder aanwezig.

In de kerk is een tijdelijke tentoonstelling te zien van merklappen. Deze zijn grotendeels afkomstig uit privébezit van gemeenteleden. Ook is een aantal bijzondere merk- en borduurlappen van adellijke dames te zien, waaronder een 350 cm lange zogeheten pronkrol. Deze zijn in bruikleen van het Liemers Museum in Zevenaar.

Merklappen dienden ooit als proeflap waarop meisjes steken en borduurtechnieken oefenden. Hedendaagse borduursters versieren merklappen nog steeds met oude motieven en symbolen. Er zijn verschillende voorbeelden te zien van bijzondere, oude en nieuwe merk- en stoplappen.

Borduren staat, evenals breien en haken, weer volop in de belangstelling. In de kerk zijn voornamelijk traditionele lappen te zien. Daarnaast is er ook allerlei literatuur en zijn er patronen aanwezig. Voor kinderen is er een speciale borduur-activiteit.

De protestantse kerk ligt op loopafstand van station Westervoort. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid in de buurt van de kerk. De openingstijden zijn van 11.00 tot 15.00 uur op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 24 juli tot en met 22 augustus. Op 22 augustus is de kerk ook open tot van 17.00 tot 21.00 uur. Het is dan ook mogelijk de toren te beklimmen. De entree is gratis. Meer informatie staat op www.werenfried.nl.

MKB Montferland deelt nieuwe haring uit

Foto: Dies Goorman

DIDAM - De bewoners van Woonzorgcomplex Meulenvelden in Didam genoten op 8 juli van verse haring. Jeroen van der Hoop van JK Authentic Basic Stores uit Didam won tijdens de jaarlijkse barbecue van MKB Montferland symbolisch de veiling van het 'eerste vaatje haring'.

De opbrengst van de veiling was liefst 1035 euro. De haring werd gratis ter beschikking gesteld door Visgroothandel Wennekes uit 's-Heerenberg.

Ondernemers konden gedurende een vooraf bepaalde tijd vijf euro of een veelvoud daarvan deponeren. De ondernemer die bij het afgaan van de wekker als laatste een bedrag doneerde was de winnaar. Na negentien minuten bieden, bleek Jeroen van der Hoop van JK Authentic Basic Stores in Didam het laatste MKB Montferland-lid te zijn dat vijf euro in het vaatje deponeerde. De gewonnen haring wordt elk jaar bij een van de zorgcentra in Montferland uitgedeeld.

De opbrengst van het eerste vaatje gaat naar basisschool De Boomgaard in Braamt. De school heeft twee mogelijke bestemmingen voor het geld. Of er worden iPads aangeschaft die schoolbreed kunnen worden ingezet of muziekinstrumenten voor kinderen van groep vijf tot en met acht.

De jaarlijkse barbecue is vast onderdeel van de netwerkavonden van MKB Montferland. Dit jaar vond deze plaats bij grand-café Heeren Dubbel in 's-Heerenberg. Ondernemers die in Montferland wonen of er hun bedrijf hebben, kunnen zich aanmelden als lid. Dat kan via www.mkbmontferland.nl of tijdens een van de netwerkbijeenkomsten. De volgende bijeenkomst is op dinsdag 2 september bij Huifkarcentrum Bergh in Loerbeek.

Easylife@home: beursmarkt in Duiven

Langer zelfstandig prettig wonen en gemakdiensten aan huis centraal

DUIVEN - Voor op zaterdag 6 september organiseren gemeenten Duiven en Westervoort , woningcorporatie Vivare, stichting Mikado en het Candea College een markt genaamd: 'Easylife@home'.

Het initiatief komt voort uit het project Vertrouwd Wonen, dat erop gericht is aanpassingen in en om huis te promoten en te ondersteunen om zo langer prettig en zelfstandig te blijven wonen. Mensen in het algemeen en ouderen maar ook gehandicapten en/of chronisch zieken in het bijzonder, willen zo lang mogelijk prettig zelfstandig blijven wonen. Easylife@home is er om hen te informeren over de mogelijkheden die lokale bedrijven, verenigingen, organisaties en initiatieven bieden ten aanzien van langer prettig zelfstandig wonen en gemak diensten aan huis.

Bij gemak diensten aan huis kunnen we denken aan services of diensten aan huis, die (mede) kunnen leiden tot het langer zelfstandig wonen zoals een maaltijdvoorziening, was en strijkservice, tuinonderhoud, klussendienst enzovoort. Op 6 september zullen van 12.00 tot 17.00 uur in het Candea College aan de Eltensestraat in Duiven allerhande stands te bezoeken zijn.

Gemeenten Duiven en Westervoort, woningcorporatie Vivare, stichting Mikado en het Candea College nodigen iedereen uit. Aanmelden als standhouder of informatie opvragen kan bij: Gwen Kemperman, sociaal werker Sichting Mikado: 0610606925 of g.kemperman@mikado-welzijn.nl.

Grandioos schoolfeest bij De Toermalijn

DUIVEN - Donderdagavond 10 juli vond voor de eerste maal een schoolfeest plaats ter afsluiting van het schooljaar.

Samen met de teamleden en de ouderraad werden de handen uit de mouwen gestoken en werd er een heerlijke barbecue gegeven om de vakantie in te luiden onder begeleiding van een echte DJ. Ruim 340 ouders en leerlingen waren aanwezig om er een geweldig feest van te maken en om nog even terug te kijken op het afgelopen schooljaar.

Voor de kinderen waren er allerlei activiteiten geregeld zodat zij zich ook heerlijk konden vermaken. Tevens was er een open podium waar leerlingen een optreden konden geven. Het was een zeer geslaagde avond. De geluiden gingen zelfs op om dit ieder jaar te doen.

Filmhuis Zevenaar: film over Pablo Picasso

ZEVENAAR - La Bande à Picasso is een sfeervolle periodeschets uit het leven van Pablo Picasso en is te zien op woensdag 23 juli om 20.15 uur. Dinsdag 22 juli ook om 14.30 uur.

Lang voordat Picasso Guernica maakte en uitgroeide tot god van het kubisme raakte de schilder verwikkeld 1911 in Parijs verwikkeld in een onwaarschijnlijk maar waar gebeurd verhaal: de diefstal van de Mona Lisa uit het Louvre. Picasso werd vrijgesproken, maar dat weerhield de makers van La bande à Picasso er niet van om deze luchtige komedie te maken.

Van zaterdag 19 tot en met dinsdag 22 juli om 20.15 uur en donderdag 24 juli om 14.30 uur draait 'Viva La Libertà'. De film is een tragikomedie waarin de leider van een Italiaanse oppositiepartij spoorloos verdwijnt als de verkiezingen een fiasco voor hem dreigen te worden. Hij wordt vervangen door zijn briljante maar enigszins gestoorde tweelingbroer. Diens speeches zijn ineens poëtisch, verrassend en meeslepend. Hij is al snel populair. Met Toni Servillo uit La Grande Belezza in een weergaloze dubbelrol.

Meer informatie staat op www.filmhuiszevenaar.nl of te verkrijgen via telefoon 0316 344250.

Prijs Liemers Mannenkoor

ZEVENAAR - De uitreiking van de Burgemeester Van Bastelaarprijs vindt voor de dertiende keer plaats. Het bestuur van het Burgemeester Van Bastelaarfonds keert deze prijs eens in de twee jaar uit aan een persoon of instelling die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor het culturele leven in de gemeente Zevenaar. Dit jaar valt het Liemers Mannenkoor in de prijzen.

Naar het oordeel van het bestuur van het fonds komt het Liemers Mannenkoor deze prijs toe omdat het op uitstekende wijze de zangkunst beoefent en bevordert. Het bestuur wil door het toekennen van de prijs de algemene waardering voor het Liemers Mannenkoor tot uitdrukking brengen en hoopt dat de toekenning ervaren wordt als een stimulans voor de toekomst .

Het Liemers Mannenkoor zal deze prijs op vrijdag 12 september in het gemeentehuis van Zevenaar in ontvangst nemen uit handen van de heer A.P.J. van Bastelaar, voorzitter van de stichting die het fonds bestuurt. De stichting wordt mede bestuurd door mevrouw G.M.Th.W. Hentenaar en de heer E.J.. Koenders. Het geldbedrag dat aan de prijs verbonden is bedraagt 1.500 euro.

Groep acht neemt afscheid van basisschool De Tragellijn

LIEMERS - De leerlingen van groep acht van basisschool De Tragellijn zijn klaar voor nieuwe uitdagingen. Het laatste jaar op de basisschool is altijd een bijzonder jaar: de keuze van het vervolgonderwijs, de citotoets, schoolkamp in Texel en natuurlijk de afscheidsmusical. Dit jaar laten deze leerlingen wel een heel voortreffelijk stukje toneelspel, zang en samenwerking zien.

Geslaagd uitje naar een struisvogelboerderij

LOO - Het jaarlijkse uitstapje voor de deelnemers van de dagbesteding in Loo van ABC zorgcomfort ging dit jaar naar de struisvogelboerderij van de familie Peters in Didam.

Het was een zeer geslaagde dag, iedereen heeft genoten! Mooie natuur, hartelijke ontvangst en prachtig weer... wat wil je nog meer?

Judo/jiu-jitsu-examens bij Judokwai Fred Schilder

LIEMERS - Onder grote belangstelling van ouders en familieleden werden op alle locaties van Judokwai Fred Schilder de gebruikelijk judo en jiu-jitsuexamens afgenomen. Alle judoka's en jiu-jitsuka's moesten hun technisch vaardigheden voor een echte examencommissie tonen; deze besliste over een behaalde graad.

Kerkdiensten in De Liemers

H. Antonius Abt Loo

Zaterdag 19 juli 18.00 uur Woord en communie onder leiding van parochianen

Zondag 27 juli 09.30 uur Woord en communie Pastor Doornbusch

St. Werenfridus Westervoort

Zondag 20 juli 09.30 uur Woord en communie onder leiding van parochianen D-H koor

Zondag 27 juli 12.30 uur Eucharistie Fr. Firas Irakese Thomasparochie

Zaterdag 2 augustus 19.00 uur Woord en communie Pastor Heemink D-H koor

H. Remigius Duiven

Zondag 20 juli 11.00 uur Eucharistie Pastor van Merm D-H koor

Dinsdag 22 juli 15.00 uur Viering Thuvine Ds. van Buuren

Zondag 27 juli 11.00 uur Eucharistie Pastor Zemann D-H koor

Zondag 3 augustus 11.00 uur Eucharistie Pastor Hendriksen D-H koor

H. Andreas Groessen

Zaterdag 19 juli 19.00 uur Woord en communie Pastor Doornbusch Samenzang (organist)

Zondag 3 augustus 09.30 uur Woord en communie Pastor Lemmen Samenzang (organist)

Jaarlijkse bus-dagtocht voor 55-plussers

DIDAM - Op woensdag 27 augustus houdt Stichting Senioren Kontakt Didam, Loil en Nieuw- Dijk het jaarlijks uitstapje. Dit keer wacht een gezellig dagje uit naar het Brabantse Land.

De organisatie heeft haar best gedaan een gevarieerd programma samen te stellen. De dagindeling is als volgt uit: vertrek vanaf Loil, Zaal Hendriks om 08.15 uur en vertrek vanaf Didam, Mariakerk om 08.30 uur:. "Wij rijden via de autobaan naar Nuland /van de Valk waar we koffie drinken. Hierna vervolgen we de route naar Hilvarenbeek en bezoeken daar een entertainment-museum. Daaraan gekomen beginnen we om ca. 12.30 uur met een goede lunch. Daarna worden we op een speciale manier vermaakt met de kop 'Soet & Vermaeck'. De terugreis gaat om 16.00 uur beginnen en dan zijn we rond 18.00 uur in zaal Hendriksen voor het diner."

De kosten bedragen 55 euro per persoon en dienen contant te worden voldaan bij opgave. Inbegrepen is tweemaal koffie/thee met gebak, de lunch en het diner. De kaartverkoop is op donderdag 21 augustus in de soos Waverlo 10, Meulenvelden van 15.00 tot 16.30 uur.

Om teleurstelling te voorkomen, bij te grote deelname, hebben personen die op de een of andere manier deelnemen aan de activiteiten die het SSK organiseert, voorrang boven zij die dat nog niet doen. Laatstgenoemde personen komen dan in de wacht te staan. Zij worden dan als er nog plaats is door de organisatie benaderd.

Bewoners krijgen respijt van College

ZEVENAAR - Na anderhalf jaar van soms weerbarstig overleg, soms strijd en heel veel lobbywerk en inspreken bij de politiek van Zevenaar is er dan eindelijk duidelijkheid. Woensdag 9 juli ging de kogel door de kerk. Het college van B&W onder aanvoering van brugemeester Jan de Ruiter heeft besloten mee te gaan met de argumenten van de Vereniging Veilig Wonen Zevenaar.

De gemeente had eerder bepaald om de gedoogbeschikingen aan de bewoners uitsluitend te verstrekken indien ze voor januari 2010 op het park woonden. Het bestuur van de vereniging kon zich hierin niet verenigen en ging met burgemeester en ambtenaren in gesprek om te beargumenteren waarom volgens haar die knip op 13 maart 2013 zou moeten liggen. Vandaag kwam in het vervolggesprek met de burgemeester en ambtenaar belast met dit dossier het verlossende woord. Het college gaat mee met de argumentatie van het bestuur en legt de knip op 13 maart 2013.

Hiermee wordt heel veel sociaal en maatschappelijk leed voorkomen bij een groot aantal bewoners. Wel dienen er een aantal maatregelen en keuringen plaats te vinden op bouwtechisch en brandveiligheids gebied. Maar die zullen voor veel bewoners de permanente bewoning niet in de weg staan.


Burgemeester en bestuur spraken verder af om in de toekomst nauw samen te blijven werken in combinatie met de eigenaar van de Rhederlaagse Meren, de heer L. Bergevoet, om ook op de langere termijn succesvol te zijn.

"Wij als bestuur danken naast alle leden van de vereniging ook de Zevenaarse politiek die reeds eerder steun toezegde aan de vereniging in dit traject", aldus Vereniging Veilig Wonen Zevenaar bij monde van secretaris Huub Meijer en woordvoerder René van der Meulen (06 26 11 63 33 en www.verenigingveiligwonenzevenaar.nl).

Veteranencafé De Liemers

ZEVENAAR - Het bestuur van Stichting Veteranen De Liemers nodigt alle veteranen, oud-militairen en hun partners uit om bij de bijeenkomst op zaterdagmiddag 19 juli in de Hooge Bongert 3 in Zevenaar aanwezig te zijn.

Dit is tevens de laatste bijeenkomst voor de vakantieperiode. Daarna is de eerste bijeenkomt op 20 september.

De bijeenkomst begint om 13.00 uur. Uiteraard staat de koffie / thee weer klaar op deze dag. Ook jongere en oudere veteranen op die nog nooit geweest zijn, zijn welkom.

15 / 24

19 / 24

24 / 24