GN Berg en Dal Heumen Mook

27 januari 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 27 januari 2018


Leuke luitjes uit Berg en Dal ontmoeten elkaar

Kennismaken met koffie. Foto: Shironosov

BERG EN DAL - Diverse 60-plussers uit Berg en dal en omgeving hebben zich aangemeld op www.leukeluitjes.nl, omdat ze interesse hebben in nieuwe contacten en samen op pad willen. Leuke luitjes gaan graag een hapje eten, naar een concert of wandelen.

Maar eerst kennismaken bij een kopje koffie. Wil jij ook nieuwe mensen van 60 jaar en ouder leren kennen? Meld je dan aan op www.leukeluitjes.nl. Wij brengen je in contact met andere Leuke luitjes bij jou in de buurt.

Wat is www.leukeluitjes.nl? Via Leuke luitjes kun je in contact komen met mensen in de buurt (60+) die dezelfde hobby's hebben als jij. Je bent echt niet de enige die iemand zoekt om mee op stap te gaan. Kijk maar op onze website, dan zie je vele aanmeldingen. Aanmelden bij Leuke luitjes is simpel en gratis. Het aanmeldformulier vind je op de website www.leukeluitjes.nl.

Diverse 60-plussers schreven zich al in bij Leuke luitjes. En een deel van hen vond al een nieuw maatje om mee op pad te gaan. Zij ontmoetten elkaar bij een kopje koffie en toen het bleek te klikken gingen ze samen op pad.

Mogen we jou ook blij maken? Dan kun je gezellig samen wandelen, taart of wijn proeven, handwerken of samen koken. Alle hobby's zijn welkom. Leuke luitjes zijn echt dichterbij dan je denkt! Leuke luitjes is speciaal voor mensen vanaf 60 jaar die samen iets leuks en gezelligs willen gaan doen. "Meld je aan, dan kijken wij of we voor jou een buurtgenoot kunnen vinden die hetzelfde leuk vindt. Gezellig!"

Groesbeekse Boys gaat door met Koen Renswoude

Koen Renswoude (rechts) en voorzitter Harm Hubers (links) onderschrijven de samenwerking. (Foto: Frank Ermers)

BREEDEWEG - Het bestuur van R.K.S.V. Groesbeekse Boys en hoofdtrainer Koen Renswoude zijn overeengekomen de huidige verbintenis met een jaar te verlengen. Renswoude is met zijn eerste jaar op sportpark Breedeweg bezig. Daarvoor heeft hij als hoofdtrainer ervaring opgedaan bij R.K.S.V. Brakkenstein. Met dit team werd hij twee keer kampioen.

De huidige hoofdtrainer past uitstekend bij het voetbaltechnische beleid van Groesbeekse Boys. Ondanks de tegenvallende resultaten in de eerste seizoenshelft is het vertrouwen aanwezig om in het restant van de competitie gestelde doelen te bereiken. Herkenbaarheid wordt verkregen door spelers uit het tweede elftal en A-junioren binnen het vlaggenschip in te passen. Met deze spelersgroep wil men een prominente rol spelen in de derde klasse van het zondag amateurvoetbal.

Sint-Maartenoptocht in Millingen

MILLINGEN - Afgelopen jaar is er in Millingen gebroken met een mooie traditie. Er was geen Sint-Maartenoptocht meer. Van diverse kanten waren geluiden te beluisteren dat het toch wel erg jammer was dat zo’n mooie traditie voor de kinderen uit ons dorpsbeeld zou verdwijnen.

Binnen de carnavalsvereniging De Deurdouwers bestaat er de commissie OFM (Oranje Festijn Millingen). Deze commissie organiseert al dertig jaar Koningsdag. Ook dit festijn is in belangrijke mate gericht op kinderen. Helemaal vreemd is het dus niet dat deze commissie het idee heeft geopperd om de Sint-Maartentraditie weer nieuw leven in te blazen. Het bestuur van De Deurdouwers heeft inmiddels de commissie groen licht gegeven om dit idee verder uit te werken.

"In goed overleg met de Sint-Martinusschool en met Renske Lentjes (die ook ideeën had om de traditie voort te zetten), kunnen we bij deze dan ook zeggen dat er in 2018 opnieuw een Sint Maarten optocht georganiseerd gaat worden. Te zijner tijd zullen we de Millingse dorpsgemeenschap hierover verder informeren."

Vrijwilligerswerk in Berg en Dal

BERG EN DAL - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. Zo worden er mensen gezocht om iets voor ouderen te betekenen, om een gastvrouw of –heer functie te bekleden of om een voetbalteam te coachen.

Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst. De Vacature die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht is: Pluryn zoekt een maatje

We zijn op zoek naar een maatje voor een meisje die het lastig vindt om alleen activiteiten te ondernemen, maar het samen met iemand wel leuk en makkelijker vindt. Ze houdt van één op één activiteiten zoals samen uitstapjes maken, creatief bezig zijn of spelletjes doen.

Deze cliënt is een meisje van 17 jaar met autisme. Het is een hele gezellige en leuke meid die graag dingen onderneemt, maar het moeilijk vindt om hierin zelf het initiatief te nemen. Ze houdt van dieren, uitstapjes maken, creatief bezig zijn en spelletjes doen.

Ze woont op een locatie van Werkenrode Jeugd. Werkenrode ondersteunt jongeren van 10 tot 23 jaar met een lichamelijke handicap, autisme, NAH of een chronische ziekte. Vaak hebben zij een complexe zorgvraag. Het doel is dat cliënten zo zelfstandig mogelijk leren leven in de maatschappij.

Het is voor deze cliënt fijn als zij haar omgeving rondom Werkenrode beter leert kennen en haar activiteiten uitbreidt. Is deze vacature iets voor u? Neem dan contact op met contactpersoon: Maaike Nawijn; e-mail: info.vrijwilligers@pluryn.nl; 06 10116347.

Bent u geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vrijwilligersvacatures? Neem dan eens een kijkje op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal.

Berichten aanleveren

BERG EN DAL - Wist u, dat u zelf persberichten mag insturen voor in Hét Gemeente Nieuws? U moet dan wel op een paar dingen letten!

De krant wordt nu in iedere even week op zaterdag of zondag bezorgd. Als u een activiteit heeft, die in dat weekend plaatsvindt, dan is het uiteraard verstandig om dit al in het weekend ervoor in Hét Gemeente Nieuws te plaatsen. De redactie moet dan al op de maandag in een oneven week bij ons binnen zijn, vóór 12.00 uur.

Automobiliste gewond bij aanrijding in Groesbeek

(Foto: Harm van de Brink)

Foto: Harm van de Brink

GROESBEEK – Bij een frontale botsing op de Cranenburgsestraat in Groesbeek is vrijdagmiddag rond kwart voor zes een automobiliste gewond geraakt.

Het ongeval werd veroorzaakt door een automobiliste die vanaf de Cranenburgsestraat linksaf de Dennenkamp op wilde rijden en zag daarbij een tegemoetkomende automobiliste die op de Cranenburgsestraat reed over het hoofd. Het gevolg was een frontale botsing waarbij de veroorzaakster gewond is geraakt en met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. Beide auto's zijn zwaar beschadigd door een bergingsbedrijf afgesleept. Een gedeelte van de Cranenburgsestraat is vanwege de wrakken op de weg enige tijd afgesloten.

Cursus 'Omgaan met borderline voor familieleden'

(Foto: Indigo)

Foto: Indigo

REGIO - Op dinsdag 6 maart van 19.00-21.00 uur start de cursus 'Omgaan met Borderline'. Deze is bedoeld voor familieleden en naastbetrokkenen van mensen met een borderlinestoornis woonachtig in de regio Nijmegen.

Quote deelnemer: “Ik heb zelf handvatten voor effectiever gedrag gekregen. Mijn vrouw en ik delen veel meer inzichten dan tevoren en kunnen elkaar beter verstaan. De relatie met mijn dochter profiteert hiervan.”

Tijdens de cursus wordt uitleg gegeven over het ziektebeeld, maar centraal staat het omgaan met borderline-gedrag. De cursus wordt door de deelnemers als positief en helpend ervaren. Het merendeel van de cursisten geeft aan dat de ervaren belasting als gevolg van het omgaan met borderline-gedrag is afgenomen.

Het contact tussen degene met borderline en familieleden (ouders, partner, broers / zussen) verloopt vaak moeizaam. Er is veel teleurstelling en frustratie aan beide kanten. Familieleden voelen zich soms uitgeput of wanhopig en machteloos. De onvoorspelbaarheid en de wisselende (soms heftige) emotionele reacties van diegene met borderline vraagt veel van familieleden. In de cursus leren familieleden, hoe het gedrag van degene met borderline hen beïnvloedt en hoe ze zich anders kunnen gedragen. Dit helpt familieleden om overbelasting te voorkomen, maar helpt ook degene met borderline.

De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten en wordt aangeboden door Indigo. Aanmelding, informatie en opgave Indigo; info@indigogelderland.nl of 026 3124483

Bingo Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 30 januari is er bij de senioren weer een bingomiddag; de aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes, de twee-kaart kost twee en de een-kaart kost één euro. De jackpot staat op tachtig euro.

Iedereen is welkom, ook niet-leden. Op De Heuvel is te bereiken met de buurtbus, bushalte bij het voorzieningenhart Op De Heuvel.

Start Ehbo-cursus

in Groesbeek

GROESBEEK - Medio februari start Ehbo-vereniging Groesbeek weer met een cursus ehbo.

De cursus bestaat uit tien lessen en een examen, wordt op dinsdag van 19.30-21.30 uur gegeven in het Montessori College, Spoorlaan 16 in Groesbeek. De kosten inclusief lesboekjes ehbo en AED, examen en diploma bedragen 165 euro. (Bij een aantal zorgverzekeraars kan men de kosten (gedeeltelijk) declareren. De lesstof is volgens het Oranje Kruisboekje 27e druk. Aanmelden en/of informatie via : ehbogroesbeek@hotmail.com of de heer Leenders 06 13801152.

Winterconcert Sint-Cecilia

MILLINGEN - Op zaterdag 27 januari zal fanfare Sint-Cecilia een Winterconcert verzorgen in zaal O.E.V. (dreuge tent) aan de Heerbaan in Millingen. Naast de fanfare zal ook het jeugdorkest haar medewerking verlenen.

De fanfare staat onder leiding van Dick Bolt en de jeugd onder leiding van Tonnie Lelie. Zowel de jeugd als de fanfare hebben hun uiterste best gedaan om een zo afwisselend mogelijk programma samen te stellen. Een paar werken die de fanfare speelt die avond spelen zijn Haij (vertelt over de pelgrimstocht naar Mekka) en War of the Worlds (gaat over een invasie van buitenaardse wezens van Mars in Engeland, naar het beroemde boek van H.G. Wells). De jeugd speelt onder andere Singapura Suite en een solowerk voor Es bas en Bes bas. Het concert begint om 20.00 uur en de entree is vrij.

Donderdag bingo

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs is wekelijks 250 euro, terwijl de jackpot kan oplopen tot wel 400 euro. Dat is het maximale bedrag dat in de jackpot mag zitten. Als die met dat bedrag niet sneuvelt, worden er vier extra rondes gespeeld van ieder 100 euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen gaat iedere donderdagavond om 19.00 uur open; de bingo begint om 20.00 uur.

Winterconcert fanfare Sint-Cecilia

MILLINGEN - Op zaterdag 27 januari zal fanfare Sint-Cecilia een Winterconcert verzorgen in zaal O.E.V. (dreuge tent) aan de Heerbaan in Millingen. Naast de fanfare zal ook het jeugdorkest haar medewerking verlenen.

De fanfare staat onder leiding van Dick Bolt en de jeugd onder leiding van Tonnie Lelie. Zowel de jeugd als de fanfare hebben hun uiterste best gedaan om een zo afwisselend mogelijk programma samen te stellen. Een paar werken die de fanfare speelt die avond spelen zijn Haij (vertelt over de pelgrimstocht naar Mekka) en War of the Worlds (gaat over een invasie van buitenaardse wezens van Mars in Engeland, naar het beroemde boek van H.G. Wells). De jeugd speelt onder andere Singapura Suite en een solowerk voor Es bas en Bes bas. Het concert begint om 20.00 uur en de entree is vrij.

Inbrekers ook in Beek en Ubbergen gewaarschuwd

(Foto: Peter Hendriks)

Foto: Peter Hendriks

BEEK – Sinds woensdagmiddag 17 januari zijn de inbrekers er op attent gemaakt dat een groot gedeelte van Beek en Ubbergen attent zijn op vreemde situaties en elkaar daarvan op de hoogte houden.

Burgemeester Slinkman heeft woensdagmiddag samen met twee beheerders mevrouw Cornelissen en mevrouw Philipsen op het eind van de Van Randwijckweg in Beek onder aan de berg een WhatsApp – Buurtpreventiebord onthuld. Op elke toegangsweg naar Beek en Ubbergen zijn inmiddels de waarschuwingsborden geplaatst. Een groot deel van Beek en Ubbergen heeft zich inmiddels aangesloten bij de WhatsApp – Buurtpreventie zodat het voor inbrekers steeds moeilijker wordt om in de kerkdorpen Beek en Ubbergen toe te slaan. In kerkdorp Berg en Dal zullen binnenkort ook waarschuwingsborden geplaatst worden. Dan rest alleen nog Heilig Landstichting maar daar is men nog bezig om de WhatsApp buurtpreventie op te zetten.

Start Ehbo-cursus in Groesbeek

GROESBEEK - Medio februari start Ehbo-vereniging Groesbeek weer met een cursus ehbo.

De cursus bestaat uit tien lessen en een examen, wordt op dinsdag van 19.30-21.30 uur gegeven in het Montessori College, Spoorlaan 16 in Groesbeek. De kosten inclusief lesboekjes ehbo en AED, examen en diploma bedragen 165 euro. (Bij een aantal zorgverzekeraars kan men de kosten (gedeeltelijk) declareren. De lesstof is volgens het Oranje Kruisboekje 27e druk. Aanmelden en/of informatie via : ehbogroesbeek@hotmail.com of de heer Leenders 06 13801152.

Huldigingen bij SC Millingen

40 jaar lid

MILLINGEN - In besloten kring en voorafgaand aan de gezamenlijke nieuwjaarsinstuif van Odio en SC Millingen waren zaterdagavond 6 januari in het clubhuis op sportpark De Hove de huldigingen van de jubilarissen van beide verenigingen door hun voorzitters Annemieke Cronenberg en Jan Scholtens.

SC Millingen heeft voor het jaar 2018 liefst 23 jubilarissen. Als laatste werd Antoon Kievits gehuldigd voor zijn 70-jarig lidmaatschap. Helaas waren twee personen niet aanwezig, zodat 21 jubilarissen werden gehuldigd door de voorzitter met bijbehorend speldje en een mooi boeket bloemen voor de partner.

25 jaar lid
50 jaar lid
60 jaar lid
70 jaar lid

SC Millingen

25 jaar: Jan Janssen, René Lenders, Dorien Lenders, Henk Nielen, Paul Spann.40 jaar Pascal Gesthuizen, Jan van Haren, Henri Janssen, Marc-Jan Schenning, Albert Spann, Antoine Tienesen.

50 jaar: Paul van de Broek, Piet Driessen, Geert Hoogenkamp, Hennie Maas, Dick Vermeulen.

60 jaar: Jan Berning, Wim Gesthuizen, Jos Lörx, Ben Schmitjes.

70 jaar: Antoon Kievits.

* Sander Joosten (25) en Ben Burgers (50) waren helaas verhinderd en niet aanwezig.

Na de huldigingen stroomde het clubhuis langzaam vol en rond 20.30 uur begon de gezellige nieuwjaarsinstuif, die muzikaal uitstekend omlijst werd door feestdj Jos.

Startersdag Nijmegen

NIJMEGEN - Op woensdag 28 februari verzorgt Startersdagen.com in samenwerking met Rabobank Rijk van Nijmegen en Interpolis een gratis startersdag bij De Lindenberg in Nijmegen. Aanvang: 19.45 uur.

De avond bevat veel informatie en kennis over beginnend ondernemerschap en is bedoeld voor starters en eigenaren van een bedrijf tot drie jaar oud of oriënterende starters. Waarom een startersdag? Zeventig procent van de beginnende zelfstandigen en jonge bedrijven blijkt na achttien maanden alweer te zijn gestopt. Zonde! Het gebrek aan een goede voorbereiding is daarvan meestal de oorzaak. Daarom biedt Startersdagen.com de kans op een goede voorbereiding door het organiseren van een startersdag. Het evenement bestaat uit een rijk avondprogramma dat wordt gevuld met een startersmarkt, seminars, workshops en een netwerkborrel.

De avond bestaat uit een officiële opening en plenaire kennisdeling, een startersmarkt met landelijke en regionale kennispartners en doorlopende seminars en workshops. Aanmelden is alvast mogelijk via www.startersdagen.com/nijmegen2018. Het aanbod aan kennispartners wordt de komende weken aangevuld.

Vrijwilligerswerk Berg en Dal maatje Pluryn

REGIO - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. Zo worden er mensen gezocht om iets voor ouderen te betekenen, om een gastvrouw of –heer functie te bekleden of om een voetbalteam te coachen.

Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst. We zijn op zoek naar een maatje voor een meisje die het lastig vindt om alleen activiteiten te ondernemen, maar het samen met iemand wel leuk en makkelijker vindt. Ze houdt van één op één activiteiten zoals samen uitstapjes maken, creatief bezig zijn of spelletjes doen.

Cliënt is een meisje van 17 jaar met autisme. Het is een hele gezellige en leuke meid die graag dingen onderneemt, maar het moeilijk vindt om hierin zelf het initiatief te nemen. Ze houdt van dieren, uitstapjes maken, creatief bezig zijn en spelletjes doen.

Ze woont op een locatie van Werkenrode Jeugd. Werkenrode ondersteunt jongeren van 10 tot 23 jaar met een lichamelijke handicap, autisme, NAH of een chronische ziekte. Vaak hebben zij een complexe zorgvraag. Het doel is dat cliënten zo zelfstandig mogelijk leren leven in de maatschappij.

Contactpersoon: Maaike Nawijn; E-mail: info.vrijwilligers@pluryn.nl; Telefoonnummer: 06 10116347. Bent u geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vrijwilligersvacatures? www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal.

Gemeente zet samenwerking met Via Natura voort

BERG EN DAL – De drie voormalige MUG-gemeenten hebben in 2005 de stichting Via Natura opgericht met als doel het realiseren van de doelen van het Landschapsontwikkelingsplan uit 2004.

Tot 2015 is er aan de stichting subsidie gegeven. Het college van burgemeester en wethouders heeft in 2015 besloten de samenwerking voort te zetten met een iets gewijzigde rol van de stichting. De rol van Via Natura is nu het creëren van een breed draagvlak voor het landschapsontwikkelingsplan, alsmede de verkenning en voorbereiding van projecten uit het uitvoeringsprogramma van het LOP 2015. Het uitvoeringsprogramma van het LOP 2015 heeft een looptijd van tien jaar en is flexibel. In de komende jaren kunnen andere projecten worden verkend en/of voorbereid. Een voorbeeld is een project gericht op het behouden en herstellen van het leefgebied van vlinders en overige insecten. De subsidie bedraagt 25.000 euro.

Vrijwilligerswerk Berg en Dal

REGIO - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. Zo worden er mensen gezocht om iets voor ouderen te betekenen, om een gastvrouw of –heer functie te bekleden of om een voetbalteam te coachen.

Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst. We zijn op zoek naar een maatje voor een meisje die het lastig vindt om alleen activiteiten te ondernemen, maar het samen met iemand wel leuk en makkelijker vindt. Ze houdt van één op één activiteiten zoals samen uitstapjes maken, creatief bezig zijn of spelletjes doen.

Cliënt is een meisje van 17 jaar met autisme. Het is een hele gezellige en leuke meid die graag dingen onderneemt, maar het moeilijk vindt om hierin zelf het initiatief te nemen. Ze houdt van dieren, uitstapjes maken, creatief bezig zijn en spelletjes doen.

Ze woont op een locatie van Werkenrode Jeugd. Werkenrode ondersteunt jongeren van 10 tot 23 jaar met een lichamelijke handicap, autisme, NAH of een chronische ziekte. Vaak hebben zij een complexe zorgvraag. Het doel is dat cliënten zo zelfstandig mogelijk leren leven in de maatschappij.

Contactpersoon: Maaike Nawijn; E-mail: info.vrijwilligers@pluryn.nl; Telefoonnummer: 06 10116347. Bent u geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vrijwilligersvacatures? www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal.

Gemeente honoreert subsidie- aanvraag De School als Vindplaats

BERG EN DAL – De gemeente heeft de subsidie aanvraag 'De School als Vindplaats' gehonoreerd. Op de locaties Op De Heuvel in Groesbeek en bij de Martinusschool in Millingen aan de Rijn is momenteel al een professional van de jeugdzorgaanbieder Entrea aanwezig.

Om de specialistische jeugdzorg kennis beschikbaar te stellen aan de kinderen, ouders en medewerkers van beide scholen. Het beoogd effect is dat niet steeds een stapje zwaardere hulp- en ondersteuning ingezet wordt, maar direct passende hulp. Op deze manier wordt de jeugdhulp makkelijker toegankelijk voor kinderen en hun ouders en wordt sneller de juiste hulp ingezet. De jeugdspecialisten houden zich echter niet bezig met pedagogische of didactische problemen om dat dit de verantwoordelijkheid is van de betreffende scholen. Er is gestart met de basisscholen Op De Heuvel in Groesbeek en de Martinusschool in Millingen aan de Rijn omdat op beide scholen een hoger aantal zorgleerlingen aanwezig is. De kosten bedragen in totaal voor beide scholen voor 2018 34.000 euro.

Grote snertactie bij fanfarekorps Ons Genoegen

MILLINGEN - In de Albert Heijn in Millingen aan de Rijn kan men zaterdag 3 februari van 09.00 tot 13.30 uur een heerlijke zelfgemaakte kop erwtensoep proeven voor 1,50 euro. Deze verse goed gevulde erwtensoep kan men ook kopen voor 4,50 euro per liter (3 liter voor 12,50 euro).

Lekker om direct op te eten of handig voor in de vriezer. De ingevroren erwtensoep is nu al te bestellen in literbakken vanaf 4.50 euro per liter. Bestellingen mailen naar onsgenoegensnertactie@gmail.com (naam, adres, bezorgen of afhalen). De soep kan worden opgehaald op vrijdagavond 9 februari tussen 19.30 en 20.30 uur in verenigingsgebouw fanfarekorps Ons Genoegen, Ons Genoegenpad 4, Millingen aan de Rijn.

Bezorgen is ook een mogelijkheid. "Wij bezorgen vrijdagavond 9 februari tussen 18.00 en 19.00 uur alleen in de gemeente Berg en Dal. Hiervoor kan men een briefje met naam, adres, telefoonnummer en aantal liters erwtensoep in brievenbus deponeren op Werfstraat 1. "U kunt dan kiezen of u het afhaalt of dat wij bezorgen."

Prins Fabian De opschepper heerser bij De Sokkenummers Leuth

Foto: Bert Roodbeen

LEUTH - Onder grote belangstelling is zaterdagavond In verenigingsgebouw De Vriendenkring Prins Fabian De Opschepper geïnstalleerd als heerser bij carnavalsvereniging De Sokkennummers uit Leuth.

Samen met zijn Prinses Anne en zijn adjudanten Maurice en Lesly zal Fabian het komend carnavalsseizoen de scepter zwaaien over het Sokkennummers rijk. Prins Fabian volgt hiermee Prins Gert-Jan & pages Ruth & Mirjam op. Wat Leuth betreft kan daar ook de carnaval van start gaan nu de nieuwe Prins Fabian bekend is.

1e Wereldoorlog ook lucratief voor de douaniers in Groesbeek

Tijdens de 1e Wereldoorlog was ook lucratief voor de douaniers: te Groesbeek werd in een maand ruim f. 3000, - aan premie uitbetaald.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Nijmeegsche Courant bericht op 14 december 1917: UIT GROESBEEK. Gisteravond werd, even buiten 't dorp, een smokkelaar op de fiets aangehouden en naar het gemeentehuis gebracht. Terwijl commiezen om den sleutel gingen, sprong de smokkelaar weer op z'n fiets en verdween in vliegende vaart door de Dorpsstraat. En hoewel de spooroverweg was afgesloten, wist hij nog langs den zijweg der losplaats en verder dwars over de rails te ontkomen. Een paar schoten der commiezen brachten wel de Dorpsstraat in opschudding maar niet den vluchteling tot staan. De smokkelheld is echter bekend bij de commiezen. Einde bericht. Uit een op dezelfde pagina gepubliceerde mededeling blijkt dat schieten op smokkelaars heel gewoon was. OP SMOKKELAARS GESCHOTEN. In den Ooijpolder onder Ubbergen, hebben commiezen smokkelaars achtervolgt. Er werd wel 17 maal op hen geschoten, maar zij ontkwamen met achterlating van 300 pond zeep. Einde bericht. ijver en de schietlust van de commiezen en belastingambtenaren werd mogelijk aangewakkerd door de te verdienen premies, gesteld op aanhouding van smokkelaars en inbeslagneming van de contrabanden. Dit is af te leiden uit het op 30 januari 1918 gepubliceerde bericht: UIT GROESBEEK. De verificateur H.Menger en de rijksambtenaar P. Sjerp te Groesbeek, die een zeer werkzaam aandeel hadden in 't verijdelen van een reuzen-smokkelzaak van ongeveer f. 60.000, - ontvingen van den minister, naast een eervolle vermelding, successievelijk een premie van f 500, - en f 1500,-. In den tijd van ruim een maand werd aan de rijksambtenaren te Groesbeek ruim f 3000,- aan premie uitbetaald.

(De destijdse waarde van 60.000 gulden, zou nu een koopkracht hebben van ruim één miljoen euro. De premie van 500 zou nu 3900 euro waard zijn en die van 1500,- nu 11.720 euro. En het totaal uitbetaalde premiegeld van 3000,- zou nu de som van 27.4446 euro bedragen.)

Activiteiten bij KBO Beek

Foto: Rene Hendriks

Foto: René Hendriks

BEEK - Niet alleen het nieuwe jaar is begonnen, ook de KBO-activiteiten draaien weer volop.

"Onze sportweek begint uiteraard op de maandag, `s morgens wordt er gefietst iedere week een ander rondje met Mieke en Gerrit Groothuyse. `s Middags is er MBVO, (Meer Bewegen Voor Ouderen) daarna is het Dans je fittijd. Beide groepen staan onder de deskundige leiding van Chiquita Zonneveld.


Na de rustdag op dinsdag, zijn er op de woensdagochtend twee activiteiten. De wandelclub loopt haar toertje met Ans ter Huurne en Annie Gielen als uw gids en in het Kulturhus is onze lijndans groep bezig zich in vorm te houden onder leiding van Ans en Koos Kusters. In de middag plegen onze koersballers in het Höfke de bal de juiste richting te geven. Herman Roelofs en Marti Merkus zorgen er voor dat het geheel soepel verloopt. Er wordt ook gebridged op de woensdagmiddag in het Kulturhus

Donderdagmiddag is de KBO Beek clubmiddag met alle mogelijkheden om de geest zijn werk te laten doen met allerlei spellen met Herman Roelofs als gastheer. U ziet: KBO Beek is de supersportieve seniorenvereniging van Beek, een seniorenclub om bij te horen en dat kan natuurlijk. Voor 20 euro per kalenderjaar bent u ook een van ons en geniet u ook van alle voordelen die de KBO Beek u biedt."

Carnaval op de Sint-Martinusschool!

MILLINGEN - Op vrijdag 9 februari is het zover, dan vieren we op de Sint-Martinusschool het grote carnavalsfeest!

Na een geweldig programma in onze aula gaan we om 11.45 uur hossend naar buiten voor de start van onze optocht. Het zou fantastisch zijn als er zoveel mogelijk publiek komt kijken naar deze vrolijke, bonte stoet. De route is: Chopinsstraat-Sint Antoniusplein- Sint Willibrordstaat- Zeelandsestraat- Ravelstraat-Mozartstraat-Beethovenstraat-Chopinsstraat. De optocht eindigt ongeveer om 12.15 uur.

"Wij zien u graag (verkleed) op vrijdag 9 februari in Boemelgat langs de route!", aldus het team van de Sint-Martinusschool in Millingen aan de Rijn.

Kookcursus voor mannen

De Koks Foto: G. van Eldijk

Foto: G. van Eldijk

LEUTH - Gemeente Berg en Dal bood in 2016 een kookcursus aan voor mannen in het Kulturhus in Leuth.

Diverse mannen hebben zich aangemeld en de cursus kon beginnen. Een van de cursisten zorgde voor de recepten en de ingrediënten. Voordat er gekookt werd dronken de mannen een kopje koffie en werd gezellig even bijgepraat. Daar komt tijdens het koken namelijk niet veel van.

Vorig jaar hebben de mannen opnieuw samen gekookt in het Kulturhus. De recepten werden al wat gewaagder. Na een avond koken is het natuurlijk heerlijk smikkelen. De mannen hebben veel opgestoken tijdens deze kooklessen.

Vooral de gezelligheid heeft ertoe geleid dat de mannen gezamenlijk hebben besloten om dóór te gaan. Om hen moverende redenen zijn er wel drie afgevallen. Nu koken zij op eigen initiatief om de beurt bij één van de mannen thuis. Besloten is om iedere zes weken elkaar te treffen en daarbij te zorgen voor een inmiddels culinair hoogstandje. De recepten zijn wel allemaal geënt op de gebruikelijk dagelijkse kost.

Nieuwe prins bij De Deurzakkers het Prins Jur den Erste 'De Gedestilleerde'

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Bij carnavalsvereniging De Deurzakkers in Ooij werd zaterdagavond 20 januari in dorpshuis De Sprong Jurriaan Leensen geïnstalleerd als nieuwe Prins. Hij gaat samen met zijn Hofdames Jolanda en Nicole en Adjudanten Jos en Bram als Prins Jur 'De Gedestilleerde' het komende carnavalseizoen in Ooij de scepter zwaaien.

De installatie werd gedaan door Margaret Reijnen, koningin van schutterij Eendracht Ooij. Jurriaan volgt hiermee prins Jurgen de Rijzige Roos op. Jurriaan is in het dagelijks leven werkzaam bij Destel een groothandel in gereedschap, hang en sluitwerk en ijzerwaren.

Tijdens een druk bezochte receptie werd door de nieuwe en oude prins de foto van de laatste prins bij de eregalerij toegevoegd. Alle carnavalsverenigingen uit Het Laag en Hoog waren aanwezig evenals vele dorpsgenoten en dorpsverenigingen. Vanuit de gemeente Berg en dal waren wethouder Sylvia Fleuren en Alex ten Westenend naar Ooij gekomen om de kersverse prins te feliciteren. Speciaal vanuit het land van Maas en Waal waren uit Lauwe Beneden (Leeuwen) de drie jaar oude carnavalsvereniging Oellebollen naar Ooij gekomen om praktijkervaring op te doen.

Judotoernooi Groesbeek

een mooie worp Foto: Henny Brinkhof

Foto: Henny Brinkhof

GROESBEEK - Dit jaar wordt voor de 31e keer het jaarlijkse, grote Breedtesport Judotoernooi Groesbeek georganiseerd. Komende zondag 28 januari in Sporthal Heuvelland komen 520 jonge judoka’s van 51 judoclubs uit het hele land bij elkaar om deel te nemen aan wedstrijden.

Het toernooi is vooral bedoeld voor beginnende judoka’s: jongens en meisjes. Er is onderscheid gemaakt tussen beginnende beginners met weinig tot geen wedstrijdervaring en beginners die al wel regelmatig meedoen aan wedstrijden.

De 520 deelnemende judoka’s zijn in 109 verschillende categorieën ingedeeld, afhankelijk van leeftijd, gewicht, geslacht en band. Ze strijden op negen matten. Aangezien er bij iedere poule drie judoka’s in de prijzen vallen, gaat meer dan de helft van hen met een mooie prijs naar huis. Zo dragen Judovereniging Groesbeek en Sportschool Theunissen, geholpen door een klein legertje vrijwilligers hun steentje bij om de judosport ook voor beginnende judoka’s aantrekkelijk te maken en ze op een hoger peil te brengen.

Iedereen die judo wil zien op allerlei niveau of interesse heeft dit judotoernooi bij te wonen, is van harte welkom. Ook voor kinderen die er misschien over denken dat ze zelf te gaan judoën is het raadzaam om eens te komen kijken. Ook ouders zijn natuurlijk ook welkom. Het toernooi begint in Sporthal Heuvelland om 9.30 uur en duurt tot 17.00 uur. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis; kinderen van 12 jaar tot en met 15 jaar en 65+ bedraagt de entree 1,50 per persoon; vanaf 16 jaar bedraagt de entree 2,50 euro per persoon.

11 / 28

12 / 28

13 / 28

14 / 28

VIERINGEN PAROCHIE GROESBEEK

GROESBEEK - Opgeven van intenties: Intenties moeten 10 dagen voor het verschijnen van de krant opgegeven zijn. I.v.m. de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid gaan worden, zal het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast moeten worden. Aan u het verzoek om voortaan uw misintenties vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum in te leveren s.v.p.

Overleden: Mathea Johanna Hopmans-de Valk; Hendrina Jeanettie Maria Gröning-Cillessen

Cosmas en Damianus

Zaterdag 3 februari 19.00 uur H. Mis m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintenties: Overled. Ouders Sluis-Lamers en Henk en Sander

Zondag 4 februari 10.00 uur Gregoriaans m.m.v. Schola Cantorum

Vrijdag 2 februari 19.30 uur Meditatie

Dinsdag 6 februari 14.00 uur Ziekendienst

St. Antonius Breedeweg

Woensdag 31 januari. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Misintentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 4 februari 09.30 uur, Eucharistieviering m.m.v. Seniorenkoor Breedeweg

Misintenties: Truus Jacobs –v.d. Logt nms de Bond van Ouderen, Breedeweg; Jaargetijde Monique Kuypers en ouders Gerardus Kuypers en Elisabeth Kuypers, zus Marijke en zwager Wim Liebers; verjaardag van Lambertus Wijnhoven en Catharina Janssen, de echtg, en dochter Anja, van kinderen en kleinkinderen; Bert Zilesssen en Lies Zilessen-van Elst vw verjaardag en dochter Barrie van de kinderen -klein en achterkleinkinderen.

Woensdag 7 februari 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg. Naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Drukke receptie Prins Stijn van De Berggeiten Berg en Dal

(Foto: Remco Wildeman)

Foto: Remco Wildeman

BERG EN DAL – Vrijdagavond was het een drukte van jewelste in het Berg en Dalse dorpshuis Kerstendal in verband met de receptie van de 32-jarige Prins Stijn van Raaij aangeboden door CV De Berggeiten.

Meerdere carnavalsverenigingen uit Berg en Dal waren naar Kerstendal gekomen om de nieuwe Prins afkomstig uit Ooij te feliciteren met zijn benoeming in Berg en Dal. Namens het gemeentebestuur van Berg en Dal waren de wethouders Sylvia Fleuren en Alex ten Westeneind ook van de partij om de prins met zijn hofdames Kim Luiken en Reni Handzhieva (vriendin van Prins Stijn) de hand te drukken en hem succes toe te wensen voor de komende carnavalsdagen.

Samen met zijn adjudanten Yoeri van Raaij (broer van Stijn) en oud-prins Max van Rooij met zijn hofdames gaan ze de scepter zwaaien over de 'Duufelshemel' de naam van Berg en Dal tijdens de carnavalsdagen. Het motto van Prins Stijn is 'Carnaval is net als après – ski, zonder bier, gaat 't niet'.

Duizend Vrienden op zesde editie van Gruusbêk Live

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Liefst 1000 vrienden van Gruusbêk Live zijn vrijdagavond naar sporthal Heuvelland gekomen om de zesde editie – daags voor het Schlagerfestival – van het typisch Groesbeeks gebeuren mee te maken. Deze variant van Amstel live heeft een groot verschil bij Amstel Live komen landelijk bekende artiesten op het podium terwijl het in Groesbeek allemaal artiesten zijn van eigen bodem.

De vier bands Van Trien, New Leaf, Plegband en Leff Music brachten naast het spelen van hun eigen vertrouwde repertoire ook nummers van en met elkaar waardoor ze genres speelden die voor geen van hen gebruikelijk waren. Dit leverde evenals de vijf voorgaande edities verrassende muzikale uitvoeringen op die door het publiek werden toegejuicht.

Dit muzikale Groesbeekse gebeuren vond plaats in een sporthal die een ware facelift had ondergaan en vergezeld ging van een fantastische spetterende lichtshow. Al met al een geweldig voorproefje van het schlagerfestival waar zaterdagavond 20 januari zo'n 2000 toeschouwers werden verwacht.

Westerstorm richt grote schade aan

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto's : Joop Verstraaten

BERG EN DAL – De westerstorm die donderdag 18 januari ook over Berg en Dal raasde heeft niet alleen voor de nodige overlast en ravage gezorgd maar ook voor veel schade. Rond half elf deden zich de eerste meldingen voor van omgevallen bomen, afgerukte takken en afgewaaide dakpannen en dakbedekking.

(Foto: Joop Verstraaten)
(Foto: Joop Verstraaten)

Op de Nijmeegsebaan, Zevenheuvelenweg, Oude Kleefsebaan, Mooksebaan en Rijlaan vielen de bomen als luciferhoutjes om, waarop werd besloten diverse straten voor het verkeer af te sluiten dit voor veiligheid van de weggebruikers. Daardoor was het een verkeerschaos op diverse plaatsen vooral in Groesbeek.

In de brandweerkazerne aan de Industrieweg werd een crisiscentrum ingericht waar alle meldingen binnen kwamen. De vrijwillige brandweer had voor heel de gemeente Berg en Dal dertig brandweerlieden ingezet terwijl de gemeente Berg en Dal vier zaagploegen van twee personen beschikbaar had gesteld naast Staatsbosbeheer, dat ook de nodige mankracht had ingezet.

De omgewaaide bomen die eigendom van de gemeente waren, werden door of gemeentewerkers of brandweerlieden verwijderd terwijl bomen die op particulier terrein vielen door de eigenaren zelf moesten worden verwijderd, mits ze geen gevaar voor de omgeving opleverden. Het dak van het clubgebouw van Germania waaide er grotendeels af waardoor waterschade ontstond in de bestuurskamer en in de kantine. Ook de zendmast van Omroep Berg en Dal moest er aan geloven. Op de Bosweg waaide een boom tegen een huis en op de Breedeweg viel een grote boom gedeeltelijk op het dak van een woning, waardoor vele tientallen dakpannen sneuvelden en ook waterschade ontstond. Van een vogelvolière aan de Hoge Horst waaide het dak eraf waardoor vijftien vogels het luchtruim kozen. De brandweer van Millingen aan de Rijn kreeg vijftien meldingen, in Ubbergen elf en in Groesbeek 39.

Boekbespreking in Serre van protestantse kerk

GROESBEEK - Dinsdagavond 6 februari komt ds. Johan Dorst uit Nijmegen naar Groesbeek voor een tweede boekbespreking. Deze avond zal het boek 'Ons soort mensen' van Juli Zeh worden besproken.

Het lijkt alsof Linda in het paradijs is beland in het dorp Unterleuten. Maar de plattelands-idylle wordt wreed verstoord wanneer een investeringsmaatschapp besluit er een windmolenpark te gaan bouwen. Dit roept veel heel verschillende reacties op onder de bewoners van het dorp. Oude geschillen steken de kop op – hoeveel intriges kunnen bewoners aan?

Evenals bij de vorige boekbespreking heeft ook deze avond als thema 'Met het oog op een duurduurzame toekomst'. Iedereen is welkom, ook als men het boek niet heeft gelezen. De lezing is dinsdagavond 6 februari, vanaf 20.00 uur in de Serre achter de protestantse kerk.

Nieuws van hengelsportvereniging

De Zeelt

MILLINGEN - Het bestuur van hengelsportvereniging De Zeelt wil een aantal zaken onder de aandacht brengen.

"De laatste tijd gaan er geruchten rond dat wij in Kekerdom geen viswateren en visrechten meer zouden hebben, voor een aantal leden was dit een reden om hun lidmaatschap op te zeggen. Echter niets is minder waar, de visrechten zoals we die de afgelopen jaren hebben gehad hebben we nog steeds, ondanks dat sommige gronden en wateren van eigenaar veranderd zijn. Dus er mag nog gewoon op de zelfde plaatsen gevist worden. Deze plaatsen vindt u op onze site en op de visplanner-app. Het spreekt voor zich dat wij reeds al in contact zijn getreden met de nieuwe eigenaar en daarmee in gesprek zijn om de visrechten nog verder te verlengen.

Via onze website hsvdezeelt.mijnhengelsportvereniging.nl kunt u zich aanmelden voor het lidmaatschap van onze vereniging. Dit doet u door op de homepage te klikken op het vispas symbool of onder de kop vergunningen. Tevens vindt u onder de kop vergunningen een vispascheck waarin u kunt zien welke vispas u nodig heeft.

Ook voor de jeugd hebben we een leuke link geplaatst: 'mijn stekkie.nl'. Hiermee kan de jeugd van alles uploaden en delen met elkaar, tevens staat er veel informatie over het vissen.

Wij willen nogmaals alle huidige leden die zich nog niet aangemeld hebben voor de nieuwsbrief vragen om dit alsnog te doen, dit kunt u rechts boven op de homepage doen. Natuurlijk geldt dit ook voor de nieuwe leden. Omdat niet iedereen dit gedaan heeft hebben wij afgelopen jaar zo'n driehonderd euro aan drukwerk kosten gehad om de leden te informeren. Dit is natuurlijk zonde van het geld en misschien zijn wij hierdoor in de toekomst gedwongen om dit door te berekeningen aan de leden.

Natuurlijk geldt dit alleen voor de leden die over een mailadres beschikken. Mocht u verder nog vragen, info of tips hebben kunt u ons altijd mailen via onze website of rechtstreeks op dezeelt@gmail.com."

Paul Wilbers ontvangt onder grote belangstelling Kranich Orde

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

KRANENBURG – De oud-burgemeester van Ubbergen en oud-wethouder van Groesbeek de 69-jarige Paul Wilbers heeft zondagmorgen onder grote carnavalistische belangstelling de hoge Kranich Orde in ontvangst genomen.

In het Bürgerhaus vond het traditionele Internationale Prinsenfrühschoppen plaats waar naast diverse lokale en landelijke hoogwaardigheids bekleders 18 Prinsen en Prinsessen met gevolg bij aanwezig waren. Daarnaast waren uitgenodigd diegene die in het verleden al een Kranich Orde hadden ontvangen.

Tijdens het ontbijt heette Thomas Janssen van het Zugkomitee iedereen welkom en gaf het woord aan Wim Sanders die namens het Grensoverschrijdende Schutters treffen het vorig jaar de Kranich Orde in ontvangst had mogen nemen. Degene die nu de Kranich Orde in ontvangst mag nemen, Paul Wilbers, is een legende. Naast het vele grensoverschrijdend werk dat hij jaren heeft verricht zoals het Nachbar Fest, grensoverschrijdend Koningschieten, Euregio Rijn Waal en Partnerschapsverband met de Hongaarse stad Körmend was hij een uitstekend Buutreedner, aldus Sanders. "Grenzen bestaan niet meer, daar mag je best trots op zijn, jij hebt je jaren ingezet voor de grensregio en daarom heb je deze hoge onderscheiding dik en dubbel verdiend", besloot Sanders zijn toespraak.

Paul Wilbers ging achter de microfoon staan en maakte er een ware buut van, waarbij hij diverse malen de handen op elkaar kreeg. "Het is een spannende dag niet alleen voor mij maar ook voor de SPD. In het Nederlands moet ik eigenlijk zeggen Lieber Gender en Genderinnen, ik ben zeer vereerd met deze hoge onderscheiding waarvoor ik pastoor Scholten, burgemeester Steins en het Zugkomitee, hartelijk dank. Ik ben blij dat er geen grenzen meer zijn, want op de plaats van een slagboom staat nu een reisbureau, dat hadden mijn opa en oma alsmede mijn ouders nog graag mee willen maken", aldus Paul Wilbers.

Het grote gezelschap vertrok vervolgens naar boven waar in de grote zaal het carnaval al was losgebarsten. Nadat alle Prinsen en Prinsessen op het podium waren was het burgemeester Günter Steins van Kranenburg die onder groot applaus en staande ovatie de plaquette en de oorkonde die behoren bij de Kranich Orde overhandigde aan Paul Wilbers.

Natuurexcursies

in de regio

Zondag 18 februari | 09.00 - 11.00 uur | KNNV Vogelexcursie per fiets door de Bemmelse uiterwaard.

Het is volop winter, hopelijk gaan we bijzondere wintergasten zien. Een verrekijker is zeer gewenst en een vogelgids nuttig. Vertrek: bij restaurant 'Sprok', Waaldijk 9, Bemmel. Exc.leider: Ben Brouwer, (024 324398).

Woensdag 21 februari | 10.00 - 13.00 uur |KNNV natuurwandeling door Dekkerswald.

Dekkerswald is een natuurgebied van ongeveer 160 hectare met als middelpunt de voormalige TBC-kliniek.

De omgeving van Nijmegen gold als de Groene long. Vandaar!

Vertrek: P-plaats a.d.Nijmeegse Baan 31 Groesbeek. Parkeren 1e afslag rechts, na ongeveer 100 meter aan uw li.hand.

Titus Frielink en Ria van Gaal. tel. 06 15546656 of mail: tjfrielink@gmail.com

Zaterdag 24 februari | 09.00 - ± 11.30 uur | KNNV Vogelexcursie per FIETS over de waaldijk, richting Ooij.

Denk aan een verrekijker en evt. een vogelboekje. Het is winter, dus altijd weer een verrassing wat er te zien is. Vertrek: bij het 'Hollandsch-Duitsch gemaal', Dijkgraaf van Wijckweg 4 te Nijmegen. Exc.leider: Pieter de Vlieger (024 6631735)

Zondag 18 maart | 09.00 - 12.00 uur | KNNV vogelexcursie per FIETS in omgeving Molenhoek en Groesbeek.

We gaan kijken en luisteren welke voorjaarsvogels in deze groene omgeving al aanwezig zijn.

Een verrekijker is zeer gewenst en een vogelboekje nuttig. Vertrek: P-plaats bij het station aan de Lindenlaan te Molenhoek. Exc.leider: Peter Egelmeers, 0485 324132.

Woensdag 21 maart | 10.00 - 13.00 uur | KNNV natuurwandeling Holthurnsche Hof.

Aandacht voor Romeins productiecentrum voor aardewerk en dakpannen. Legionairs van het tiende legioenuit Nijmegen legden het aan in de 1e eeuw na Christus.

Vertrek: Zevenheuvelenweg 48A Berg en Dal. Hotel Holthurnsche Hof.

Excursieleiders: Titus Frielink en Ria van Gaal. Tel. 06 15546656 of mail: tjfrielink@gmail.com

Inzameling voor rommelmarkt

GROESBEEK - Het opleidingsorkest groeit gestaag, dat is fijn want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Maar dat brengt veel kosten met zich mee aan opleiding en instrumentaria. Daarom houdt fanfare Wilhelmina periodiek een rommelmarkt.

Inzameling hiervoor is elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp’s, dvd’s, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc’s, kleding en tassen kunnen helaas niet worden ingenomen. Kleinmeubilair en brocante zijn welkom. Dus mocht u gaan opruimen, denk dan even aan fanfare Wilhelmina.

Een echte 'Waar ben ik?'-kalender voor jonge kinderen

BETUWE - Wat maakt deze kalender zo bijzonder? Deze kalender is speciaal ontwikkeld door onze kindercoach voor kinderen vanaf 4 jaar die in twee huizen wonen en/of extra structuur en 'houvast' nodig hebben.

Kinderen kunnen zelf ( of samen met een ouder) de verschillende stickertjes met afbeeldingen plakken op de dag/dagdeel dat er een gebeurtenis activiteit, wisselmoment plaats vindt (papa-stickers, mama-stickers, BSO-sticker, opa en oma-stickers zwem/sportstickers et cetera). Kinderen die in twee huizen wonen kunnen dus onder andere mama en papa-stickers plakken op de dagdelen dat er gewisseld wordt. Dit geeft kinderen rust doordat ze zelf steeds kunnen kijken wanneer ze weer naar iedere ouder gaan en het dus niet steeds hoeven te vragen. Er wordt gewerkt met een tweewekelijks rooster, waardoor de kinderen in de week zelf, maar ook in de aankomende week precies kunnen zien wat er allemaal gepland staat. Omdat er ook afbeeldingen staan op de dagen en dagdelen, kunnen kinderen die niet kunnen lezen ook zien welke dag het is en welk moment van de dag het is. Deze kinderkalender wordt ook heel veel gebruikt voor kinderen die een stoornis hebben binnen het autistisch spectrum.

Onze kinderkalender is inmiddels ruim vijf jaar 'op de markt' en heeft zijn meerwaarde voor kinderen al ruimschoots bewezen. Onze kinderkalender is er in een jongensuitvoering, meisjesuitvoering en een 'neutrale uitvoering'. U kunt deze kalender bestellen via onze website www.waarbenikkalender.nl.

Vestiging van Tandartspraktijk De Koppel

ARNHEM - Per 1 februari 2017 heeft Mary-Ann Manalo eigenaar van tandartspraktijk De Koppel zich gevestigd aan de Eimerssingel-West 41 – 43 te (6832 EW) Arnhem. Mary-Ann is afgestudeerd in Nijmegen en werkt sinds 2016 als zelfstandig tandarts. Zij heeft ervaring opgedaan in verschillende praktijken en heeft ook stages gelopen bij een aantal implantologie-praktijken.

Mary-Ann heeft als aandachtsveld het behandelen van kinderen en angstpatiënten. Uiteraard kunnen ook alle andere patiënten bij haar terecht. Tandartspraktijk De Koppel is in opbouw en er kunnen zich nog patiënten inschrijven. Zij is tijdelijk te bereiken onder telefoon 026 7950010.

In het pand aan de Eimerssingel-West 41-43 is ook een praktijk voor mondhygiëne gevestigd onder de naam "Mondzorg Alma". Alma is mondhygiëniste en werkt nauw samen met Mary-Ann zodat u voor nagenoeg alle behandelingen bij hen terecht kunt. Zij is te bereiken onder tel:efoon 06 85328827.

Bovendien is het Tandtechnisch laboratorium van Pro-da Tandprothetischepraktijk ook in het pand aan de Eimerssingel-West 41-43 gevestigd. U kunt hier ook terecht voor reparaties aan uw gebitsprothese (in veel gevallen kunt u wachten), een nieuwe gebitsprothese en kronen en bruggen. Ook komen zij bij u aan huis. Dit alles tegen normale prijzen. Zij zijn te bereiken onder telefoon 026 7950010.

Omdat er verschillende disciplines (medewerkers met verschillende achtergrond) in het pand aanwezig zijn hebben wij het voordeel dat er ook verschillende talen gesproken worden.

U kunt bij ons terecht met de volgende talen onder andere Nederlands, Engels, Spaans, Filipijns, Turks, Arabisch, Pools, Joegoslavisch, Roemeens en Chinees.
Als u geholpen wilt worden terwijl een van de behandelaren/assistentes uw spreektaal machtig is en bij de behandeling aanwezig moet zijn kan dit alleen op afspraak vanwege het feit dat, zoals u zult begrijpen, niet iedere behandelaar altijd bij ons in het pand aanwezig is.

Open dag bij Autobedrijf Pouwels Millingen

MILLINGEN - Zaterdag 27 januari opent Autobedrijf Pouwels haar werkplaatsdeuren om autobezitters een kijkje in de keuken te gunnen.

Sinds de bedrijfsbeëindiging van Autobedrijf Scholten zijn namelijk nogal wat mensen zoekende naar een nieuw onderhoudsadres voor hun auto. Plotseling missen zij de Toyota-expertise, klantvriendelijke benadering en vlotte service die ze gewend waren.

De mensen van Pouwels laten graag in alle openheid zien dat ook zij daar prima voor kunnen zorgen. Goed auto-onderhoud voor alle merken is namelijk dé specialiteit van garage Pouwels: Netjes volgens de officiële fabrieksvoorschriften, uitsluitend met origineel kwaliteit onderdelen en met de voorgeschreven soort en kwaliteit motorolie. Bovendien heeft Pouwels met 1e monteur Reamon Driessen de nodige extra Toyota-expertise binnengehaald.

Tijdens de Open dag kunt u zich onder andere laten informeren over de voordelen van de Full-Service Card. Hiermee krijgen klanten die Pouwels het auto-onderhoud laten uitvoeren heel veel extra service en voordeel, onder andere gratis opslag van de winter-/zomerbanden en levenslang gratis pechhulp in heel Europa.

Pouwels wil vooral graag laten zien dat kleinschaligheid en kwaliteit wel degelijk hand in hand gaan. Een strak en professioneel georganiseerde moderne autowerkplaats kan ook nog steeds dat vertrouwde sfeervolle dorpse karakter hebben. Ga die sfeer van kwaliteit, servicegerichtheid en liefde voor het autovak proeven, aanstaande zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur.

Spaar bij Coop Pannenstraat en De Bats voor Lock&Lock snijplanken

GROESBEEK - Coop Pannenstraat en De Bats beginnen het nieuwe jaar goed met een aantrekkelijke spaaractie voor haar klanten. Zeven weken lang kunnen klanten sparen voor kleurrijke snijplanken van Lock&Lock.

Lock&Lock staat bekend om de luchtdichte vershoud- en opbergdozen, waar klanten van Coop Pannenstraat en De Bats afgelopen jaar al voor konden sparen. Vanaf maandag 22 januari start de supermarkt een nieuwe spaaractie. De Lock&Lock snijplanken met handgrepen zijn gemakkelijk in gebruik en kennen een aantal voordelen. Zo zijn de planken aan beide zijden te gebruiken, vaatwasmachinebestendig en voorzien van een antislip- en antibacteriële afwerking. De spaaractie loopt tot en met 11 maart. Volle spaarkaarten kunnen tot en met 18 maart worden ingeleverd.

Patrick van Putten en Jan Willems Supermarktmanagers van de twee Coop Supermarkten. "De snijplanken zijn verkrijgbaar in drie maten en voorzien van vrolijke kleuren. Samen met een goed ontwerp zorgt dit ervoor dat onze klanten hygiënisch en met plezier producten zullen snijden met deze planken! Ook handig: voor slechts 1,50 euro is een bijpassende standaard verkrijgbaar."

Naast de spaaractie profiteren klanten van Coop Pannenstraat en De Bats van meer voordelige acties. Tijdens de Versweken, Hollandse Weken en Voorraad Voordeel zijn veel (vers) producten extra voordelig geprijsd. Meer informatie staat op www.coop.nl.

Informatieavond Nieuwe Onderwijsvorm 10-15 in Groesbeek

GROESBEEK - Stichting Primair Onderwijs Groesbeek (SPOG) en het Montessori College starten samen een nieuw initiatief voor leerlingen van 10-15 jaar.

Enerzijds om de doorgaande lijn van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs te bevorderen, anderzijds om een nieuw onderwijsconcept neer te zetten dat gebaseerd is op het Agora onderwijs in Roermond. Onderwijs dat niet uitgaat van bestaande kaders maar vanuit anders denken. Onderwijs dat dus niet persé plaats vindt in een lokaal, met lesmethodes, toetsen, cijfers en een leraar voor de klas. Leerlingen van diverse niveaus en leeftijden leren met en van elkaar en met hoofd, hart en handen. Vaardigheden zijn minstens zo belangrijk als kennis. Leerlingen staan aan het roer: hun interesses, talent en bewustwording van mogelijkheden staan centraal. Het onderwijs wordt daarop afgestemd. De leraar staat naast de leerling en neemt een belangrijke positie in, onder andere door te inspireren en te coachen. Op die manier ontdekken kinderen wie ze zijn en wat ze kunnen, in eigen tempo vanuit eigen interesses en op een passend niveau. Uiteindelijk wordt een regulier diploma behaald.

Bij voldoende belangstelling start dit 10-15 initiatief in augustus. Binnenkort vindt er hierover een informatieavond plaats. Bent u als ouder of als professional nieuwsgierig geworden? Op maandag 5 februari vindt er informatieavond plaats, verzorgd door beide initiatiefnemers, op het Montessori College, Spoorlaan 16 Groesbeek. Aanvang 19.00 uur.

Er wordt gesproken door Sjef Drummen, directeur van het Agora onderwijs en leraren, ouders en leerlingen eveneens van de school uit Roermond.

Zeventien belangstellenden voor de cursus Groesbeeks dialect

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - Dinsdagavond vond de eerste cursus plaats over het Groesbeeks dialect in De Mallemolen in Groesbeek. Deze speciale cursus is opgezet door de Stichting De Siesmejénnekes de dialecten zanggroep uit Groesbeek.

Liefst 17 deelnemers hadden zich aangemeld om meer te weten van het Groesbeeks dialect. Niet alleen waren er geboren en getogen Groesbekers, ook waren er mensen bij uit Den Haag en Leiden die in Groesbeek zijn komen wonen zoals de 65-jarige Dieuwke van Vliet geboren in Friesland en later in Den Haag is gaan wonen. Op 23 december heeft zij en haar man een woning betrokken aan de Stekkenberg in Groesbeek. 'Door wandelen ben ik in contact gekomen met Riet Peters een geboren en getogen Groesbeekse. Zij is mijn wandelvriendin geworden en zodoende ben ik in Groesbeek terecht gekomen. Ook de Friese taal is erg mooi en daar heb ik me ook in verdiept. Ik ben docent Frans en ben eigenlijk een beetje een taalfreak. Nu ik in Groesbeek woon ben ik een beetje nieuwsgierig naar het Groesbeeks dialect en de herkomst ervan', aldus Dieuweke van Vliet.

Theo Giesbers die een groot deel van de cursus leidt, was blij met zo'n grote belangstelling. 'Voor de aanwezigen van buiten Groesbeek is het best een vreemde taal. Ik kan echter niet garanderen dat je na de komende tien lessen Groesbeeks kunt, maar het je is in ieder geval wel duidelijker', aldus Theo. Nadat ieder zich voorgesteld had ging de cursus van start.

Fitter, sterker, slanker met Radicalsports Ooij

OOIJ - Fitter, sterker en / of slanker worden in 2018? Serieus resultaat zien, er flink voor gaan, zonder dat het saai wordt? Dat kan. Met het vernieuwde Personal Fit Plan van Radicalsports.

Het Personal Fit Plan is een personal trainingsprogramma dat begint met een aantal metingen en tests om de startsituatie in kaart te brengen en het gewenste einddoel te bepalen. Vervolgens ga je onder deskundige begeleiding aan de slag met een persoonlijk trainingsprogramma. We volgen je progressie op de voet en verrichten periodiek metingen om je vooruitgang te meten.

Wat kun je verwachten? Toename van kracht en mobiliteit door veelzijdige, afwisselende trainingen en aandacht voor houding en core stabiliteit; groter uithoudingsvermogen door het aanleren van efficiënt bewegen onder hoge intensiteit; makkelijker gewichtsverlies door de hogere calorieverbranding in rust als gevolg van de opbouw van spiermassa; plezier in sport.

Voedingsadvies is optioneel, indien gewenst. Naast het Personal Fit Plan kun je bij Radicalsports onder andere terecht voor: fitness, crossfit, HIIT (high intensity interval training), indoor bootcamp, bokszaktraining (ook jeugd en dames), zelfverdediging.

Ga voor meer informatie of een proefles naar www.radicalsports.nl of kom langs op De Bouwkamp 13E in Ooij.

Al na de eerste dans was het dikke mik tussen Lin en Leen Eijkhout-Van Leur

Foto: Peter Hendriks

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het is nu 65 jaar geleden dat Lin Eijkhout (82) Leen van Leur (83) ten dans vroeg tijdens de kermis in de zaal van Joop van Jan van Toon (zaal Wilhelmina) aan de Dorpsstraat in Groesbeek.

Leen had allang gezien dat Lin goed kon dansen dus sloeg ze het aanbod van Lin niet af. Vanaf de eerste dans klikte het tussen Lin en Leen. Het jonge stel Lin 17 jaar en Leen 18 jaar hadden vijf jaar lang verkering en gingen toen trouwen. Omdat Lin die in Tilburg in militaire dienst was dan de weekenden naar huis mocht naar zijn Leen en niet te vergeten zijn geliefde voetbalclub Germania waar hij een goede rechts half positie innam.

Na het trouwen heeft het stel een jaar lang bij de zus van Leen ingewoond aan De Dries, vandaar naar de Bosstraat en Wikkestraat en tenslotte naar de Litsenhof waar ze al elf jaar wonen. Lin is zijn hele leven stukadoor geweest in Nederland alsmede in Duitsland vooral in en rondom Keulen. Leen ging op 15-jarige leeftijd werken bij de Nijmeegse schoenfabriek Robinson en later bij de Groesbeekse schoenfabrieken Henka en Pallas.

Vervolgens heeft Leen 33 jaar lang de gasten verzorgd van Hotel De Oude Molen. Het paar kreeg twee zoons en hebben nu drie kleinkinderen: twee jongens en een meisje. De hobby's van Lin waren bridge, biljarten en zwemmen, terwijl Leen 40 jaar lang gezongen heeft in het kerkkoor van Sionsheuvel en graag gaat gymmen.

Burgemeester Slinkman heeft maandagmiddag een bezoek gebracht aan het diamanten paar, vergezeld van een bloementaart alsmede een ingelijste trouwakte van 60 jaar geleden. Ook hebben Lin en Leen een schriftelijke felicitatie gehad van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima en van de Gelderse commissaris van de Koning Clemens Cornielje. Het feest is afgelopen zondag met een etentje gevierd in De Oude Molen in Groesbeek.

De Treffers

verliest in Lienden

LIENDEN/GROESBEEK -Nadat de laatste twee wedstrijden voor de winterstop in winst afgesloten werden kon De Treffers dit zelfde kunstje na de winterstop niet herhalen. Werd er vorige week nog thuis van De Dijk verloren, nu werd er met 1-0 in en tegen Lienden verspeeld.

Zonder aanvoerder Balkestein (hij zat de laatste wedstrijd van zijn schorsing uit) begon Anton Janssen met de driemans verdediging bestaande uit Sirvania, van Riel en Joris Janssen. Zij zagen Danny van den Meiracker in de 70e minuut de enige treffer van de wedstrijd maken. Uitverdedigen van De Treffers duurde maar kort. FC Lienden kwam weer in balbezit en rond de zestienmeter kwam de bal bij van den Meiracker die de bal die de bal aannam op zijn borst. Daarna maakte hij een omhaal en liet De Treffers keeper Niels Kornelis verbouwereerd achter.

De eerste helft was overduidelijk en ontegenzeggelijk voor de gastheren. De Treffers kwam er niet aan te pas en mocht van geluk spreken dat Lienden geen levensgrote kansen wist te creëren. Rond het kwartier werd Coen Maertzdorf nog wel twee keer weggestuurd waarbij één dieptebal geblokt werd en bij de andere bracht doelman Schimmel redding.

De Treffers begon sterker aan de tweede helft dan dat het in de eerste helft deed. Zonder grote mogelijkheden te ontwikkelen weliswaar. Vanaf het uur spelen werd Lienden weer sterker. Dit resulteerde in de 70e minuut tot boven omschreven treffer. Na de goal was het aan De Treffers om iets van een slotoffensief in elkaar te zetten. Dit lukte af en toe. Verder dan kansjes voor de ingevallen Badjeck en verdediger van Riel kwamen de rood-zwarten echter niet.

De aankomende twee wedstrijden zijn tegen directe concurrenten. Aanstaande zondag komt AFC naar sportpark Zuid en de week erop (zaterdag 03-02) komt Jong Sparta op bezoek. Wedstrijden waarbij er maar één ding telt en dat is de winst.

Sprankje hoop voor Ambrose Christy-vrouwen?

GROESBEEK - "Help jij Ambrose Christy-vrouwen een rol te geven in de samenleving en een sprankje hoop voor hun toekomst? Wie van kunst, fotografie, mooie teksten, muziek, film, maar ook van lekkere hapjes houdt is bij ons aan het goede adres."

Zaterdag 3 februari houden we een expositie in de protestantse kerk aan de Kerkstraat 18 in Groesbeek. Geopend van 10:30 tot 16:00 uur voor de expositie van foto's, teksten en andere kunst. Deze is ook te koop voor de liefhebber. "We verkopen ook koffie, thee, soep en diverse soorten gebak."

Van 18:00 tot 19:00 uur wordt de documentaire 'Boer Peer' vertoond, een intiem portret van een zeldzaam sobere man. Regisseur Daan Jongbloed wist het vertrouwen van deze 97-jarige boer te winnen en filmde de laatste acht jaar van zijn leven. (Kaartjes overdag verkrijgbaar bij de koffie en thee, of via de mail; Linda@igga.nl).

Alle opbrengsten gaan naar het goede doel: India! Voor juridische hulp en bijscholing over mensen rechten. Vroeger hadden bepaalde bevolkingsgroepen in India geen rechtspositie. Hierdoor leven ze nog altijd arm in kleine dorpjes en vallen volledig buiten de samenleving. Na wetswijzigingen hebben ze rechten gekregen en hebben ze veel meer status en dus ook kansen binnen de samenleving gekregen.

Helaas wordt dit hun niet verteld en omdat ze zo afgelegen leven, niet naar school gaan et cetera en komen zo ook nooit aan deze informatie. Mensen met een Missie heeft hier een bijscholing voor opgesteld met Lokale mensen. Ze worden opgeleid in alle juridische aspecten om elkaar te helpen opkomen voor hun rechten. Zo kunnen lokale mensen, met de nieuwe informatie en kennis, andere lokale mensen helpen te strijden voor een beter positie in de samenleving.

"Wij gaan als reporter (schrijver en fotograaf) naar India om alle projecten te bezoeken en daar verslag van uit te brengen in Nederland. We hebben geld nodig, om daar lokale ruimtes te huren en andere faciliteiten om de bijscholing te kunnen financieren van lokale mensen. Ons doel is om met deze markt 2000 euro op te halen! Zodat er twee mensen aangenomen kunnen worden om een jaar lang als juridisch adviseur werkzaam te zijn en alle mensen uit hun dorp te helpen bij rechtshulp!" Denk aan contant geld voor het doneren. Er is geen pin aanwezig.

21 / 28

22 / 28

23 / 28

Snert-toernooi bij Pètangque Vereniging Beek

BEEK - 21 januari werd in De But aan De Alde Wetering in Beek het jaarlijkse snert-toernooi gespeeld.

Velen hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging om mee te spelen. Zodoende waren alle banen bezet en werd er door 32 leden de strijd aangebonden om de felbegeerde Snert-cup binnen te halen. Er werden drie rondes gespeeld waarbij de sfeer ontspannen was maar de strijd om te winnen er niet minder om was. Natuurlijk mocht in de pauze de gebruikelijke kom snert met roggebrood en spek niet ontbreken.

Nadat de punten waren opgeteld bleek dat Albert Janssen als eerste uit de bus kwam en daardoor de Snert-cup had bemachtigd. Tweede was onze vriend Robbert uit Duitsland en derde werd Hans Bos. De poedelprijs was een gedeelde plaats voor Ans Verploegen en Erwin Welhausen. Natuurlijk hadden alle prijzen betrekking op snert. Al met al was het een zeer geslaagd toernooi waarvoor dank aan de leiding. Zaterdag 27 januari speelt PVBeek 1 uit tegen Cloeck en Moedigh in St. Oedenrode en PVBeek speelt thuis tegen Gemert de Boule 1 oma 12.00 uur.

Wat gemeente betreft kan carnaval gaan beginnen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Als het aan de gemeente Berg en Dal ligt kan het carnavalsgebeuren beginnen. Vrijdagmorgen is de traditionele doek genaamd 'De Pier' op de toren van het gemeentehuis bevestigd door Leo Kamps en Tonny Derksen van gemeentewerken in het bijzijn van Dick Kerkhoff en Dick Berns van DHD drukkerij en de wethouders Sylvia Fleuren en Alex ten Westeneind.

Vorig jaar heeft het doek voor de nodige commotie gezorgd omdat er op het doek alleen een foto van Prins Ummenie van De Feestneus en Prinses Ida van Net Acht op stonden. Dit was niet de bedoeling liet toentertijd het college van burgemeester en wethouders weten, omdat de gemeente Berg en Dal meer prinsen en prinsessen in haar midden heeft, aldus het college.

Uiteindelijk is het college akkoord gegaan met dien verstande dat het volgende doek neutraal moest zijn, en dat is gebeurd. Dick Kerkhoff van DHD drukkerij heeft in samenwerking met de gemeente Berg en Dal voor het huidige doek en tekst gezorgd. Onder de narrenkop staat de tekst 'Fijne Carnaval Alaaf!' In de hoogwerker van Werner Bakker gingen omhoog van links naar rechts: Dick Kerkhoff (DHD), Ronny Derksen, Alex ten Westeneind, Sylvia Fleuren, Dick Berns (DHD) en Leo Kamps. Het doek is 10 meter lang en kan wat de tekst betreft jaren lang meegaan. In ieder geval Berg en Dal is er klaar voor. Vanavond wordt er al gestart met 'Gruusbek Live' en morgenavond het traditionele Schlagerfestival beide in sporthal Heuvelland dat voor de 31ste maal wordt georganiseerd.

Griezelen en voorlezen op basisschool Breedeweg Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-BREEDEWEG – Woensdagmorgen vond op basisschool De Breedeweg de jaarlijkse voorleesmorgen plaats, die verzorgd werd door een viertal bekende personen.

Zo was oud juf Ellen weer terug op school om de groep 7 voor te lezen. Zij las de leerlingen het boek 'Gestolen' voor dat ging over het bureau Halt. Bram de Bruin die speelt in het eerste elftal van de Groesbeeksde Boy's als aanvaller / middenvelder las voor uit een boek over voetbal. Daarnaast was wethouder Erik Weijers die met het voorlezen groep 8 bezig hield en Clown Kwibus wist de groepen 1 en 2 bezig te houden met een boek vol grappen en grollen.

Voor de groepen 4 , 5 en 6 was de bekende Griezelbus op het speelterrein neergestreken. De griezelbus is vooral bekend van het boek van schrijver Paul van Loon van het boek 'Dolfje Weer Wolfje'. De kinderen kwamen met rode wangen de bus uit, maar hadden wel genoten. Na het voorlezen vertelden Ellen, Bram, Erik en Kwibus aan de kinderen hoe zij de dag doorkomen en wat hun beroep en hobby inhouden. Alle kinderen luisterden aandachtig wat de voorlezers te vertellen hadden.

Huldiging jubilarissen tijdens nieuwjaarsconcert

Jubilarissen op Zaterdag Foto: Nanda Kuijltjes

Foto: Nanda Kuijltjes

GROESBEEK - Op zaterdag 13 en zondag 14 januari vond het jaarlijkse nieuwjaarsconcert van fanfare Jubilate Deo plaats. Dit jaar was het thema 'Muziek maakt kunst' aan het concert verbonden.

Zeven Groesbeekse kunstenaars werkten mee aan dit concert. Tijdens het concert maakten zij elk een schilderij waarbij zij geïnspireerd werden door de muziek die op dat moment door fanfare- of leerlingenorkest ten gehore werd gebracht.

Tijdens het concert werden traditiegetrouw de jubilarissen van de vereniging in het zonnetje gezet. Dit jaar werden Dorien Janssen, Thea Krebbers en Toon Leenders gehuldigd voor hun 25-jarig lidmaatschap. Toon Kuijltjes, Thijs Bekers, Piet Janssen en Toon Kersten zijn allen 40 jaar lid. Henk Rutten werd zelfs gehuldigd voor zijn 60-jarig lidmaatschap. Jubilate Deo prijst zich erg trots en rijk met zulke actieve en trouwe leden in haar midden. Bestuur en leden van Jubilate Deo kijken weer terug op een geslaagd nieuwjaarsconcert.

Geweldige sfeer op verwendag in gasthuis Sint-Jan de Deo

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Het was dinsdag genieten in het Millingse Gasthuis Sint-Jan de Deo op de eerste verwendag van 2018.

"Wij hebben voor januari gekozen", aldus Diny Blom hoofd welzijn en coördinatrice van de vrijwilligers, "omdat januari over het algemeen een rustige maand is. Zo hebben wij zo'n zes maal per jaar een dergelijke verwendag met steeds een ander thema, zoals in februari carnaval en in april / mei lammetjesdag. Wij zijn om 10.00 uur begonnen met voor de 65 gasten een uitgebreid kopje koffie met van alles erbij. Daarna hebben we bingo gespeeld waarbij de prijzen beschikbaar waren gesteld door de 64 vrijwilligsters die Sint-Jan de Deo rijk is."

Tussen de middag werd er een warme maaltijd geserveerd die bestond uit frites met shoarma en de keuze uit diverse toetjes. Dinsdagmiddag om 14.00 uur mochten de beentjes van de vloer – voor hen die het nog kunnen – op muziek van het bekende duo The Sunny Boy's, dat in de hele regio bekendheid geniet in bejaarden- en verzorgingstehuizen met gezellige verstaanbare en herkenbare muziek voor die doelgroep.

De verwendag werd afgesloten met voor eenieder een broodje gebakken ei en een krentenbol. Wat bijzonder is, was dat wethouder Sylvia Fleuren zich spontaan aanbood als vrijwilligster op deze verwendag. Zij kreeg een button op met de naam Ellie en bracht koffie en hapjes rond en als de tijd het toeliet, maakte ze ook nog een dansje met een van de bewoners.

Welkom zondag 4 februari 11.00 uur in Groesbeek Rechtswinkel Berg en Dal van start

BERG EN DAL - De Rechtswinkel Berg en Dal gaat vanaf maandag 5 februari aanstaande starten met het draaien van spreekuren. Er zal worden gestart met spreekuren op de maandagavond en vrijdagmiddag.

Op de website zijn binnenkort de exacte locaties en tijden van de spreekuren terug te vinden. De rechtswinkel wil graag alle inwoners - woonachtig in de gehele gemeente Berg en Dal - bedienen en gratis juridisch advies verstrekken. Via de website (rechtswinkelbergendal.nl) kunt u ook een afspraak op locatie maken of mail uw vragen naar rechtswinkelbergendal@outlook.com.

Kennismaken

Voordat de spreekuren daadwerkelijk starten is een ieder van harte welkom op de startbijeenkomst, welke op 4 februari wordt gehouden in ’t Voorzieningenhart Op de Heuvel in Groesbeek (Ericastraat 39), van 11.00 uur tot uiterlijk 13.00 uur (inloop 10.45 uur). Het belooft een informatieve en leuke kennismaking te worden. Test jouw kennis tijdens de 'Ken-je-recht'-quiz, hoor meer over het laatste nieuws op het gebied van recht en maak kennis met onze medewerkers en met de werkzaamheden van een rechtswinkel. Schroom niet om direct ook jouw vragen te stellen. Er zal een klein hapje en een drankje aanwezig zijn.

De rechtswinkel is een initiatief van PvdA-er en afgestudeerd juriste Lesley Albers. Inmiddels is een groep enthousiaste vrijwilligers (veelal rechtenstudenten) uit de gemeente Berg en Dal bereid om de gratis juridische advisering tijdens de spreekuren op zich te nemen en hebben zij een bestuur gevormd. Zie ook de facebookpagina voor meer informatie: facebook.com/rechtswinkelbergendal.

Open Dag Werkenrode School

GROESBEEK - Werkenrode School houdt zaterdag 3 februari een open dag.

Werkenrode School biedt voortgezet speciaal onderwijs aan 12–20 jarige leerlingen, die, vanwege hun ondersteuningsbehoefte, niet in staat zijn het regulier voortgezet onderwijs te volgen. De school biedt een breed onderwijsprogramma op verschillende niveaus aan: VMBO (basis, kader en theorie) en onderwijs dat voorbereidt op de arbeidsmarkt en dagbesteding.

Er worden deze ochtend meerdere rondleidingen door medewerkers en leerlingen gegeven. De ontvangst is in de hal van Werkenrode School, op het terrein van Pluryn/Werkenrode, Nijmeegsebaan 9 in Groesbeek. De school is geopend van 10.00 tot 13.00 uur. Ook de VMBO-afdeling in het Montessori College, Nijverheidsweg 2A in Groesbeek is deze ochtend geopend.

Meer weten? Neem voor meer informatie contact op Theo Lucassen, trajectbegeleider Werkenrode School; 024 6759085, email: tlucassen@werkenrodeschool.nl. Meer informatie staat op www.werkenrodeschool.nl

Tweede playbackshow op De Horst

GROESBEEK - Voor de tweede maal gaat het gebeuren: Playbackshow in Dorpshuis De Slenk. Op 4 februari gaan om 13.00 uur de deuren open.

Ze gaan van start omstreeks 13.30 uur met een middag vullend programma dat aan elkaar wordt gepraat door niemand minder dan Martijn Schmierman van 'Aarm Snuutje'. Deze middag staan de kinderen in de spotlight, zij mogen hun favoriete artiesten imiteren.

Tijdens de pauze zal dansschool Sophie Duijghuisen een spetterend optreden verzorgen. Voor het eerst dit jaar is er een nieuwe categorie: 'moppentappen'. Wie kan de mooiste mop vertellen en laat het publiek lachen. Er zal ook een optreden zijn van een schlagergroep die haar nieuwste nummers ten gehore brengt.

Voor de winnaar is er voor het eerst een heuse wisselbeker beschikbaar. Maar niet getreurd: voor de rest want er zijn nog meerdere andere prijzen te winnen. Als je mee wil doen met de playbackshow of moppentappen dan kan je nog inschrijven tot 1 februari door te bellen of appen naar 06 44218207.

Geweldige start van de carnaval in Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Nadat vrijdag 19 januari De Pier tegen de toren van het gemeentehuis was gehangen kon wat het gemeentebestuur betrof het carnaval in het Heuveldorp beginnen. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd, want vrijdagavond waren er zo'n duizend op Gruusbék Live in sporthal Heuvelland en zaterdagavond ging het dak van sporthal heuvelland er helemaal af tijdens de 31ste editie van het traditionele Schlagerfestival.

Ruim 1800 belangstellenden hadden de sporthal gevuld in afwachting van de nieuwe Groesbeekse schlagers die op die avond de reveu passeerden. Liefst waren er 26 Groesbeekse schlagers met de mooiste uitdossingen wisselde elkaar af op het podium. Rond middernacht waren alle 26 schlagers gepresenteerd en was het voor de jury een zware taak om daaruit de eerste vijf winnaars aan te wijzen. Even na 01.00 uur kwam de jury het podium op en maakte eerst de publieksprijs bekend die was dit jaar gevallen op de groep CV Dur 't Dolle Hin met hun schlager 'Gruusbek op de schup'. De Omroep Berg en Dal publieks prijs was voor CV Altied 't Eggest met 'Gruusbek op appél'. Nu kwam de jury aan het woord en werd het wat rustiger in de sporthal omdat iedereen benieuwd was naar de winnaars. Op de vijfde plaats was geëindigd Da Krölt met 'Boerenkiel', vierde werd CV 'n Gefoekst Trupke met 'Buutte', derde Ons Tröpke met 'Dik Ut Kiepevel', tweede SV Um 't Eve met D'n Gruusbekse Troubadoer en winnaar van schlagerfestival 2018 was voor Waorum Nie? met hun schlager 'Kiek Die Noow'. Gezien het applaus was het merendeel van de gevulde sporthal het met de jury eens .

2.554,90 euro voor KWF Kankerbestrijding

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – De zevende editie van Spinning Sensation georganiseerd door Team Ooijpolder is een groot succes geworden. De organisatie spreekt van een topdag. De Spinning Sensation vond plaats bij Total Spirit bij Resort Groesbeek aan de Cranenburgsestraat.

Evenals voorgaande jaren was de opbrengst geheel voor KWF Kankerbestrijding. De organisatie had 47 spinningbikes in de kelder van Resort Groesbeek opgesteld waar het ook allemaal gebeurde. In totaal hebben 160 sportievelingen verdeeld over vier blokken èèn uur lang gespind voor het goede doel en die hebben in totaal 2.554,90 euro bij elkaar gefietst. Het gehele inschrijfgeld van 15 euro kwam ten goede aan het KWF daarnaast deden nog diverse spinners een extra donatie of rondde het bedrag af.

Onder de deelnemer(ster)s voornamelijk afkomstig uit de gemeente Berg en Dal waren er ook enkele uit Nijmegen en Wijchen. De wethouders Alex ten Westeneind en Erik Weijers van de gemeente Berg en Dal lieten zich ook van de sportieve kant zien en hebben het evenals de overige deelnemers het èèn uur lang spinnen volgehouden. Burgemeester Slinkman kwam in de loop van de middag ook een kijkje nemen en genoot van de sportiviteit van de deelnemers voor het goede doel.

Geert Keukens een van de organisatoren was een blij man evenals zijn gehele team. Het was allemaal zo spontaan dat er iemand een kijkje kwam nemen en zich gelijk bedacht. Hij trok een joggingbroek aan en ging gelijk op de fiets. De organisatie had ook voor enkele Bedrijfs Hulp Verleners gezorgd, maar die hebben niets hoeven uit te richten. "Alles is perfect verlopen", aldus Geert Keukens. Het Team Ooijpolder 2018 doen overigens op 7 juni mee met de Alpe Dues uiteraard ook voor het KWF Kankerbestrijding.

Open Laag Toernooi TV PIT

REGIO - Dit jaar organiseert TV PIT alweer voor de zesde keer het Open Laag Toernooi van zaterdag 24 maart tot en met zondag 1 april.

"We beschikken over een prachtig sportpark met vier verlichte kunstgras banen voorzien van alle faciliteiten. Het toernooi is een perfecte voorbereiding voor de diverse competities die beginnen vanaf april. Je kunt je inschrijven voor maximaal twee onderdelen in de categorieën 4 - 8: DD, HD en MD."

Het belooft zoals andere jaren weer een sportief en gezellig toernooi te worden. Op vrijdagavond 30 maart wordt weer een superleuke feestavond met pubquiz georganiseerd. De inschrijving staat vanaf nu open voor alle speelgerechtigde KNLTB -eden. Opgeven is eenvoudig, via toernooi.nl kun jij je aanmelden tot begin maart.

Dinsdagmiddag in Trefpunt in De Meent...

GROESBEEK - Denkt u soms weleens ‘Ik heb leuke verhalen te vertellen’, ‘Ik verveel me een beetje’ of zegt uw moeder of vader dit wel eens? Kom dan op dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur naar 't Trefpunt in De Meent in Groesbeek.

Buurtbewoners organiseren elke dinsdag een activiteit voor ouderen. De activiteit vindt plaats in 't Trefpunt in De Meent. Elke week wordt een andere activiteit gedaan, maar het gaat voornamelijk om het ontmoeten van elkaar en het gezellig hebben met elkaar.

Je hoeft je van tevoren niet aan te melden, maar dat mag wel natuurlijk. Bel hiervoor met Lisanne Bron 06 83544053 of stuur een e-mail naar lisanne.bron@fortewelzijn.nl.

Kansen voor natuur door storm

Schade in het bos Foto: Bart van der Aa

REGIO - De storm van afgelopen donderdag was niet te missen en heeft ook binnen de terreinen van Natuurmonumenten goed huisgehouden. De bomen vlogen in de bossen van het Rijk van Nijmegen, rondom Mill en De Stippelberg je letterlijk om de oren. Om wegen en de eerste paden vrij te maken, gingen de boswachters van Natuurmonumenten direct aan de slag.


Als luciferhoutjes knapten de stammen af; hele bomen vielen met wortel en al om. De meeste bomen kwamen neer in het bos zelf, ver van wegen en paden. Hoewel het er ernstig uitziet, is Natuurmonumenten blij met het omgewaaide hout. Vele insecten en paddenstoelen, maar ook mossen en korstmossen krijgen zo nieuwe kansen. Zij leven in en op het dode hout. Tegelijkertijd ontstaat er licht en ruimte voor nieuwe bomen en struiken, waardoor de variatie in het bos toeneemt. Indirect profiteren vogels en zoogdieren zo ook van de storm, omdat er meer voedsel en dekking beschikbaar komt. Over een paar jaar zie je nauwelijks nog iets van de storm.

Uiteraard haalt Natuurmonumenten de omgewaaide bomen en afgebroken takken op de wegen, wandelroutes, ruiterpaden en MTB-paden weg, zodat iedereen weer kan genieten van de mooie natuur en zelf kan zien wat de natuur doet met het dode hout. Beschadigde rasters zijn meteen na de storm al hersteld, zodat de grote grazers niet kunnen ontsnappen.

De bomen hangen nu nog vol met losse takken. Ga komend weekend niet het bos in. Natuurmonumenten probeert de komende weken de risico’s weg te nemen. Kijk daarom de komende tijd nog uit voor instabiele bomen of vallende takken.

Switch '87 dames

verliezen opnieuw

MILLINGEN - Vorige week zaterdag stonden we tegenover het geroutineerde Arvevo D1. Voor de tweede keer op rij, speelden we een wedstrijd met een fantastische eerste set. Alles leek te kloppen. Hoge servicedruk, afwisselend aanvalspel, goede verdediging en werklust maakten dat het spel aantrekkelijk was om naar te kijken. Sadé maakte een paar mooie punten met haar (keiharde) service bij haar debuut in D1. Terecht dat deze eerste set dan ook gewonnen werd, 25-21.

In de tweede set begonnen we weer te laat. We waren aboluut niet fel genoeg en we lieten Arvevo het spel maken. Door onze matige servicedruk konden hun middenaanvalsters te makkelijk worden aangespeeld en zij scoorden dan ook regelmatig. Wissels aan onze kant mochten niet meer baten en hoewel Bo ons nog terugbracht in de set, door een prachtige serviceserie van negen punten, moesten we de set aan Arvevo laten, 23-25.

Set drie begon aardig, we kwamen nu wel fel uit de startblokken. Het ging gelijk op en met vlagen werd er mooi volleybal gespeeld. We pakten onze punten mee, maar stonden helaas te vaak onder druk in de passing. Deze kwam niet altijd bij het net wat het voor Niké en later ook Patricia lastig maakte. De oplosingen werden vaak aan de buitenkant gezocht en Ruth en Bo konden er ook niet alles mee. Arvevo speelde het slim en won met 21-25.

In de vierde set kwamen we snel op achterstand en konden deze niet meer inhalen. Te laat deden we iets terug, werd de servicedruk opgevoerd en speelden we slimmer in de aanval. Aan werklust ontbrak het niet, we gingen voor iedere bal. Maar het hielp niet, de set werd verloren met 21-25.

Protestantse

gemeente Groesbeek

Zondag 4 februari

Jubileumviering Jennie Botter m.m.v. Moluks Jongerenkoor

Aanvang: 10.00 uur

Voorganger: da. Janneke Ruijs

Tijdens de dienst is er een collecte voor het Werelddiaconaat

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Theaterwerkplaats Spelemeien speelt 'Leukelo'

Van links naar rechts: Dirk, Jeroen, Lars, Marleen, Percy, Rene, Femke, Romano, Marsha, Paul (Foto: Marije Braakman) Foto: Marije Braakman

Foto: Marije Braakman

OOIJ - Theaterwerkplaats Spelemeien neemt het publiek mee naar het dorp Leukelo, waar het leven van de kleurrijke inwoners zich afspeelt rond de friettent van Frieda. De voorstelling ‘Leukelo’ is op woensdag 31 januari, maandag 5 februari en woensdag 7 februari te zien in dorpshuis De Sprong in Ooij.

De tien spelers met een verstandelijke beperking - Dirk, René, Paul, Percy, Marleen, Femke, Jeroen, Marsha, Lars en Romano - treffen elkaar elke maandag en woensdag in de theaterzaal van De Sprong. Vanuit oefeningen en improvisaties weten zij jaarlijks samen met hun begeleiders een zelfverzonnen voorstelling in elkaar te zetten.De theaterwerkplaats is onderdeel van VOF Allemeien, een kleinschalige particuliere zorgorganisatie uit Persingen.

Het publiek wordt altijd weer geraakt: er kan hartelijk gelachen worden, er is ontroering en bovenal vaak verbazing, want een voorstelling van de Spelemeiers is nooit een gangbare voorstelling. Alles wat er te zien en te horen is komt rechtstreeks uit het eigen(wijze) zijn van de spelers.

Tijdens de voorstelling maakt het publiek kennis met de markante inwoners van Leukelo: kattenvrouwtje Marijke, tuinmannen Theo en Henk, oude zeur Wim, breakdancers Tyler en Max, onhandige boer Guus, de goedlachse burgemeester, de ondeugende tai chi’er en radioman Jo. Zij verzamelen zich bij de friettent op het dorpsplein, waar eigenaresse Frieda zich over hen ontfermt. Tot Frieda er op een dag de buik vol van heeft. Maar… zou dat van de friet zijn, of van iets anders?

Protestantse Gemeente Groesbeek

Jannie Schaapman

Protestantse Gemeente Groesbeek

Zondag 4 februari

Jubileumviering Jennie Botter m.m.v. Moluks Jongerenkoor

Aanvang: 10.00 uur

Voorganger: da. Janneke Ruijs

Tijdens de dienst is er een collecte voor het Werelddiaconaat

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl