GN Berg en Dal Heumen Mook

28 maart 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 28 maart 2019


Alzheimer Café: Zingeving en levensvragen

MOLENHOEK - Zingeving en levensvragen. Dat is het onderwerp van het Alzheimer Café Heumen- Mook en Middelaar op donderdag 4 april.

Als je zelf dementie hebt, of als je voor iemand zorgt die dementie heeft, kunnen er vragen of twijfels ontstaan over zingeving of levensvragen. Waarom overkomt ons dit? Kan ik zinvol leven als ik dementie heb? Of vragen over rouw, verlies en afscheid nemen. Over deze persoonlijke onderwerpen gaan we in gesprek met Kees Scheffers, geestelijk verzorger en verbonden aan het Centrum Ontmoeting in Levensvragen.

Er is ook weer ruimte voor uw persoonlijke vragen en het delen van ervaringen met andere bezoekers van het café. U bent welkom bij Van der Valk Hotel De Molenhoek, Rijksweg 1 in Molenhoek. Inloop vanaf 19.00, start om 19.30 uur. Afsluiting rond 21.00 uur. Toegang en koffie/thee is gratis. Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Malderburch, Centrum voor Welzijn, Wonen en Zorg, 024 - 3570570.

Kievitshofdam weer in beeld in het Heumense landschap

De eikenlaan op de Kievitshofdam. (foto: Ronald Jansen)

HEUMEN - De Kievitshofdam heeft een nieuwe start gemaakt in het Heumense Landschap. Cultuurhistorie en natuur hebben weer een nieuwe balans gekregen op dit kleine stukje grond met zo veel geschiedenis.

Dankzij de openstelling als struinroute en de opname in het wandelknooppuntennetwerk Rijk van Nijmegen Zuid is de dam en omgeving vanaf nu van dichtbij te bekijken door de wandelaar.

Na de eerste landschapsconferentie van de Gemeente Heumen in 2014 ontwikkelde het Erfgoedplatform Heumen de eerste ideeën over natuurontwikkeling in combinatie met struinroutes. De zogeheten Kievitshofdam ten noorden van Overasselt en Heumen bleek een geschikt gebied hiervoor. De dam heeft gediend als grens tussen de oude gemeenten Heumen en Overasselt en de bijbehorende poldergebieden. Een cultuurhistorisch belangwekkend stukje landschap dus.

De Kievitshofdam was tot voor kort voor wandelaars ontoegankelijk. Met hulp van de betrokken landeigenaren, Staatsbosbeheer en de Gemeente Heumen is de dam opengesteld voor wandelrecreatie én heeft de dam een groene impuls gekregen. Met hulp van de Heumense jeugd van basisschool Sint-Joris vond de aftrap voor de inrichting plaats tijdens boomfeestdag op 22 maart 2017 met de aanplant van nieuwe laanbomen. Snel daarna volgde opschoonwerkzaamheden en de aanplant van nieuwe heggen. Dit alles met ondersteuning van de Landschapsbrigade: het vrijwilligersteam van het Erfgoedplatform dat in de gemeente ook actief is met onder andere onderhoud van hoogstam boomgaarden.

DVSG sterk in beginfase, maar vergeet te scoren

GROESBEEK - DVSG speelt uit tegen SCD33. Het elftal van DVSG is wat aangepast door blessures en schorsingen. Zo is er voor Dirk Ebbers een plaats in het doel en staat Wout Pouwels weer in de basis.

Paul Vissers krijgt in het begin van de wedstrijd al meteen een goede schietkans, maar mist. Enkele minuten later verovert Rens Hubers de bal bij de keeper en geeft Paul Vissers een goede schietkans, maar de bal gaat voor het doel langs. DVSG komt ijzersterk uit de startblokken, maar na het missen van deze goede kansen begint het spel wat minder te worden. Na 15 minuten krijgt Menno Sillissen uit een vrije trap een goede kans, maar zijn schot belandt op de lat. Nog geen minuut later is het SCD die de 1-0 scoort. DVSG blijft het proberen, maar moet met een 1-0 achterstand gaan rusten.

Na rust is het steeds meer SCD dat de wedstrijd dicteert. In de 50e minuut komt DVSG goed weg met een bal tegen de paal. Er wordt bij DVSG aanvallend gewisseld; Willem Jochoms komt voor Tijn Willems. Menno Sillissen kan in de 71e minuut opnieuw een vrije trap nemen en deze keer gaat de bal via binnenkant paal het doel uit. Ook de rebound gaat er niet in. De volgende minuut is het SCD dat een kans krijgt. In eerste instantie redt Dirk Ebbers, maar de rebound gaat alsnog in het doel. Nog geen minuut later valt zelfs de 3-0 uit een rare klutssituatie. Het doelpunt telt en de wedstrijd is nu definitief gespeeld. Vandaag was scoren een probleem en dan kun je ondanks een goede inzet, met soms goed spel geen wedstrijd winnen.

Volgende week weer een nieuwe kans voor DVSG uit tegen Unitas’28.

Concert Kunst en Volharding uit Beuningen en Ooijse Toekomst

Muziekvereniging Ooijse toekomst. (foto: Herman Leensen)

OOIJ - Op zondag 7 april zullen muziekvereniging Kunst en Volharding uit Beuningen en muziekvereniging Ooijse Toekomst samen een voorjaarsconcert houden in dorpshuis De Sprong in Ooij.

Muziekvereniging Kunst en Volharding uit Beuningen is een vereniging voor jong en oud, met een eigen muziekopleiding, een slagwerkgroep en een fanfareorkest. Het fanfareorkest, onder leiding van dirigent Sjef de Kort, zal diverse genres muziekstukken ten gehore brengen. Echte fanfarewerken worden afgewisseld met popmuziek en oeroude New Yorkse jazz uit de jaren '20.

Muziekvereniging Ooijse Toekomst onder leiding van dirigent Paul Vlieks zal na de pauze eveneens een gevarieerd programma ten gehore brengen, met een klassiek fanfarewerk, muziek van verschillende bekende popgroepen, en muziek van Frank Sinatra. Ooijse Toekomst sluit het concert af met een toepasselijke swingende mars. Het concert begint om 13.00 uur en de toegang is gratis.

Rondje Millingen uitgesteld tot juni

MILLINGEN – Het Rondje Millingen 2019 – dat afgelopen weekend gehouden zou worden is wegens te weinig inschrijvingen verplaatst naar zondag 2 juni.

Volgens de organisatie heeft dit duidelijk te maken met de concurrentie van de Stevensloop – die het afgelopen weekend in Nijmegen heeft plaatsgevonden – Volgens de organisatie heeft dit duidelijk het Rondje Millingen parten gespeeld. De afgelopen jaren waren er liefst tussen de 250 en 400 deelnemers. De organisatie hoopt dat in juni er nog meer deelnemers zullen zijn, omdat er een prachtig parcours is uitgezet door de Millingerwaard. "Dan hebben we minder concurrentie van andere lopen", volgens de organisatie. Op zondag 2 juni zijn er kinderlopen van 500 en 1000 meter, is er een trailrun, waarbij de lopers mogen afwijken van de paden en daarnaast worden er routes uitgezet van 5 en 10 kilometer.

Samen praten over ouder worden

GROESBEEK - Ouder worden doen we allemaal. Wat betekent het om ouder te worden. Hoe beleeft u dat? Wilt u eens met anderen uw ervaringen delen? In samenwerking met Netwerk 100 en ’t Trefpunt (De Meent) organiseert Forte Welzijn drie bijeenkomsten: samen praten over ouder worden.

"We gaan praten over dagelijkse zaken als wonen, hobby’s, gezondheid en sociale contacten. Deelname is gratis, koffie is voor eigen rekening. De bijeenkomsten vinden plaats op: dinsdag 16 april, dinsdag 30 april en dinsdag 14 mei van 14.00 tot 15.30 uur bij ’t Trefpunt, De Meent 2 in Groesbeek (nabij de Jumbo). Bent u geïnteresseerd, u kunt zich opgeven bij Forte Welzijn via 085 0406066. Vermeld uw naam en geef aan dat u wilt deelnemen aan ‘Samen praten over ouder worden’.

Start prestatietocht Londen-Millingen bijna zover!

Training op de dijk tussen Duffelward en Bimmen. (foto: Willem Hol)

MILLINGEN - Nog een paar weken flink trainen en dan kunnen we eindelijk van start! We kijken ernaar uit dat we in Londen de fiets op kunnen stappen en hebben er alle vertrouwen in dat we zullen slagen om in tien dagen minimaal 630 kilometer te eenwieleren.

"Op 16 april vertrekken we met acht fietsers en zes begeleiders naar Londen en hopen met de hele groep op 27 april weer in Millingen terug te zijn. We hebben inmiddels ruim 825 kilometer getraind op de eenwieler. Veel kilometers hebben we in De Duffelt, de streek tussen Nijmegen en Kleef, afgelegd. Om vast te wennen aan het onbekende stappen wij regelmatig ook wat verder van huis op de eenwieler.

Zo zijn we zaterdag 23 maart in Stokkum de fiets opgestapt en hebben 55 km door het Montferland gefietst. De fietstocht leidde ons in het heuvelachtige landschap door uitgestrekte bosgebieden, prachtige weide- en akkerbouwgebieden, langs kastelen en oude landgoederen. Zondag 24 maart zijn we in de vroege ochtend weer de fiets op gestapt en hebben we 50 km getraind. Vanuit Millingen zijn we richting Nijmegen gefietst en via Zyfflich weer terug naar Millingen.

Op de route lag de 'Grote Kop', de steilste klim op de Nijmeegse stuwwal. Met stijgingspercentages tussen 11 en 13 procent werden de kuitspieren zwaar op de proef gesteld. Met elf enthousiaste fietsers zijn we begin november van start gegaan. Helaas hebben Siebe de Beijer, Willy Hol en Laura Langens vroegtijdig moeten afstappen. We hebben er met ons allen veel zin in en kunnen niet wachten om aan de prestatietocht te beginnen. Misschien zien we u bij de binnenkomst op 27 april in Millingen."

Je (groot)ouders 60 jaar of langer getrouwd?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestig jaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét GemeenteNieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét GemeenteNieuws.

Orchideeën en hun bestuivers

Orchidee met vlinder. (foto; J. Claessens en J. Kleijnen) J. Claessens en J. Kleijnen

GROESBEEK - Een ieder wordt uitgenodigd voor een unieke informatieavond, die zal plaatsvinden op vrijdag 29 maart in dorpshuis De Slenk in het Groesbeekse kerkdorp De Horst aan de Reestraat 2.

De organisatie is in handen van Landschapsbeheer Groesbeek (LBG). Aanvang is om 19.30 uur, einde rond 22.00 uur. De toegang is gratis. Meer informatie wordt gegeven door Paul Leenders, 024 3972405.

Veel mensen weten niet dat in Nederland een kleine veertig soorten orchideeën voorkomen. Ze zijn niet zo groot als hun tropische soortgenoten, maar zeker even interessant. Orchideeën zijn voor hun voortplanting grotendeels afhankelijk van insecten, vooral van verschillende soorten bijen en hommels.

Jean Claessens en Jacques Kleynen zijn gespecialiseerd in de relatie orchidee-insect en schreven veel artikels en twee boeken over dit onderwerp. In deze lezing willen ze de aanwezigen meenemen op ontdekkingsreis door het binnenste van de orchideeënbloem om duidelijk te maken op welke manier de orchideeën de insecten weten aan te lokken. Dit fascinerende onderwerp wordt op aanstekelijke en deskundige wijze door de beide heren uitgelegd, waarbij veel prachtige foto’s en verhelderende video’s de lezing ondersteunen en voor een visueel spektakel zorgen. De duo-presentatie zorgt voor een afwisselende, gevarieerde presentatie die niet vlug vergeten zal worden, vooral niet door het enthousiasme waarmee alles gepresenteerd wordt. Hun website: www.europeanorchids.com. geeft een indruk wat beide auteurs deze avond zullen tonen.

Bingo voor senioren

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 2 april is er bij de senioren weer een bingomiddag bij Senioren Vereniging Sionsheuvel.

De aanvang is om 14.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39. Iedereen is er welkom, ook niet leden. De zaal is te bereiken met de buurtbus (bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel).

Vishandel Piet Vissers (Piet de Keizer), van zuurtent tot vispaleis

(foto: Gerrie Driessen)

Keizerlijk initiatief. Morgen begint markt in Groesbeeks centrum, zo bericht het Groesbeeks Weekblad op 6 okt. 1966.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

7 oktober opent Vissers Visbedrijf een wekelijkse markt in het Dorp met een standplaats voor het Parochiehuisplein (nu Dorpsplein), waar de zuurtent van deze Groesbeekse vis-keizer geen onbekende verschijning is. Hij is daar van 8.30 uur tot 15.30 uur aanwezig. De verscheidenheid van vissoorten die dit visbedrijf levert, is bekend. Men kan er gerookte en gestoomde vis krijgen, maar ook gebakken, die in een plastic zak warm blijft. Hij brengt zowel in de normale winkelverkoop aan de Stekkenberg als in zijn vis tent zeer goedkope inmaakharing. Ongetwijfeld zal de heer Vissers velen gerieven met deze standplaats van verse vis. En wanneer dit succes heeft, zullen zijn verdere grootse plannen voor de toekomst in een goede bodem aarden.

Op 25 juli 1968 bericht het Groesbeeks Weekblad: 'Sedert twee jaren kunnen de inwoners van Groesbeek iedere week op vrijdag vis kopen bij Vissers Visbedrijf, met een standplaats aan de Dorpsstraat. De steeds gebruikte tent (zoals tijdens de kermis) zal a.s. vrijdag vervangen zijn door een zeer moderne wagen. Het nieuwste product op dit gebied. De wagen is 5 meter lang en tot 2.70 breed. . Hij is voorzien van de meest moderne benodigdheden en voor vele doeleinden geschikt. De wagen werd in Duitsland vervaardigd, waar de bouwer ervan nog familie is van een Groesbeekse familie. (P.Kersten ofwel Piet van Dos van café de Amstelbron). Voorlopig zal alleen op vrijdag de standplaats worden ingenomen'. Het onderschrift van de daarbij opgenomen foto van de wagen luidt: 'Het vispaleis van Vissers, dat een sieraard zal zijn voor de Dorpsstraat'. Als in 1995 deze kleurenfoto gemaakt wordt, is het 'vispaleis' 27 jaar oud en in handen van Piet Vissers jr., die het visbedrijf van zijn vader had overgenomen.

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Woensdag 3 april: 9.00 uur H. Mis

Zaterdag 6 april: 19.00 uur H. Mis

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 1 april: 9.00 uur H. Mis met aansluitend aanbidding tot 10.00 uur.

Zondag 7 maart: 9.30 uur H. Mis

Dienst Protestantse Gemeente Heumen

Zondag 7 april om 10.00 uur, Dorpsstraat 19, Heumen.

Voorganger ds. B.J. Veldhorst uit Nijmegen. De collectes zijn bestemd voor Kerk in Actie (India) en de Diaconie. Na afloop van de dienst is er koffiedrinken in de Terp.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Dinsdag 2 april: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 7 april: 11.00 uur H. Mis; 14.00 uur H. Mis Engelstalig.

Lichtjesoptochten

in de regio

BERG EN DAL - In de gemeente Berg en Dal zijn het komend weekend twee lichtjes optochten.

De eerste lichtjes optocht vindt plaats vrijdagavond 29 maart in het centrum van Millingen aan de Rijn en wordt georganiseerd door CV De Deurdouwers de aanvang is van 20.11 tot 21.00 uur.
De tweede lichtjes optocht vindt plaats op zaterdagavond 30 maart in het centrum van Groesbeek georganiseerd door VHO Groesbeek (Verlichte Halfvasten Optocht). De aanvang is ook hier om 20.11 uur en is rond 22.30 uur afgelopen.

Lichtjesoptochten in de gemeente Berg en Dal

Lichtjesoptochten in de gemeente Berg en Dal

BERG EN DAL - In de gemeente Berg en Dal zijn het komend weekend twee lichtjes optochten.

De eerste lichtjes optocht vindt plaats vrijdagavond 29 maart in het centrum van Millingen aan de Rijn en wordt georganiseerd door CV De Deurdouwers de aanvang is van 20.11 tot 21.00 uur.
De tweede lichtjes optocht vindt plaats op zaterdagavond 30 maart in het centrum van Groesbeek georganiseerd door VHO Groesbeek (Verlichte Halfvasten Optocht). De aanvang is ook hier om 20.11 uur en is rond 22.30 uur afgelopen.

Vers van de Dorpsdichter

Gevel zorgcentrum Malderburch in Malden. (foto: Zonwering Nijmegen B.V.)

HEUMEN - Dorpsdicher van de gemeente Heumen is Marjolein Pieks. In 2017 werd zij officieel verkozen door een deskundige jury. Sindsdien publiceert ze regelmatig haar gedichten over de gemeente Heumen in de lokale media.

Dit keer een gedicht over Malderburch, een zorgcentrum aan de Broekkant in Malden.

Het gouden uur

Ze kijkt met toegeknepen ogen uit over een straat. Auto's raken drempels, sportvelden de kant van het kanaal. Het traanuur is begonnen. Oogleden tegen het netvlies. Gedachten aan minnaars en kinderen. Vandaag geen blinden.

Soep. Het is 16.00 uur. Ze maakt zich op. Lippenstift, oogschaduw en gele wimpers. De buren laten hun zonneschermen neer. Het gebouw doet een middagdut. Zij niet. Ze knippert met haar ogen, ziet alles Klimt.

Een auto parkeert bij het bloemenperk van de onderburen
Bezoek. Een vage herinnering. Een ik-persoon fietst langs,ziet de gelijkenis tussen wimpers en zonneschermen. Verder niets.

Dienst Protestantse Gemeente Heumen

Dienst Protestantse Gemeente Heumen

Zondag 7 april om 10.00 uur, Dorpsstraat 19, Heumen.

Voorganger ds. B.J. Veldhorst uit Nijmegen. De collectes zijn bestemd voor Kerk in Actie (India) en de Diaconie. Na afloop van de dienst is er koffiedrinken in de Terp.

Kerkberichten Molenhoek

Kerkberichten Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Dinsdag 2 april: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 7 april: 11.00 uur H. Mis; 14.00 uur H. Mis Engelstalig.

Kerkberichten Mook

Kerkberichten Mook

Parochie H. Antonius Abt

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 1 april: 9.00 uur H. Mis met aansluitend aanbidding tot 10.00 uur.

Zondag 7 maart: 9.30 uur H. Mis

Bingo in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is nog de jackpot in de wacht te slepen. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft, worden er vier extra rondes gespeeld van 100 euro. De opbrengst van deze bingo-avonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen.

Lege flessenactie bij Jumbo Groesbeek voor Letje

GROESBEEK – Bij de Jumbo supermarkt aan De Meent 1 in Groesbeek is momenteel een lege flessenactie ten gunste van de stichting Letje de strijd tegen anorexia.

De lege flessenactie ten behoeve van Stichting Letje loopt voorlopig door.

IKPAS = 40 dagen zonder alcohol

HEUMEN - In opdracht van Gezondheidscentra Samen Gezond schrijft Gerie van der Land-Zijderveld over bijzondere ontmoetingen tijdens de 40 dagenactie.

Ontmoeting

“Ik baal ervan, achteraf. Vertel het verder tegen niemand. Zeker niet tegen de kinderen. Zondagmiddag hebben we een glaasje genomen. ’t Regende pijpenstelen. Geen weer om eruit te gaan. ‘Weer voor een wijntje,’ zei ik. ‘Goed plan’, zei m’n man. Het voelde een beetje samenzweerderig.

Als twee pubers hebben we zitten overleggen. Wel doen. Niet doen. We verzonnen allerlei redenen om het wél te doen. Omdat het regende. Omdat we al 11 dagen geen alcohol dronken. Omdat we ons niet hebben laten registeren. Omdat niemand het hoeft te weten. En omdat we morgen weer zouden stoppen. ‘Een keertje, dat maakt niks uit.” En toen besloten we om het wel te doen. ‘t Voelde als spijbelen. En als je dan zo gezellig zit… Hapje erbij, ja dan zit je zo weer te pimpelen. Fles leeg, tweede open gemaakt. En dat restje gooi je dan niet weg, toch? Dus dat hebben we maandagavond bij het eten leeggemaakt en toen gezegd dat we het verder weer gaan volhouden. Dat willen we ook! Vorig jaar is het wel gelukt. 40 dagen geen druppel. We kunnen het dus wel!” Grinnikend. “Wat die actie bij mij teweeg heeft gebracht, is dat ik nu met een soort van schuldgevoel zit en ondertussen een enorm groot besef van alcoholbewustwording! En jij? Hoe gaat het met jou?” www.ikpas.nl www.alcoholinfo.nl

Grote voorjaars-

rommelmarkt

bij fanfare

GROESBEEK - Er zijn weer prachtige spullen binnengekomen, die netjes overzichtelijk zijn uitgestald in een grote loods. De vrijwilligers van fanfare Wilhelmina ontvangen iedereen graag op zondag 28 april van 10.00-15.00 uur.

Het kijkgeld bedraagt twee euro per persoon, kinderen tot twaalf jaar kunnen gratis naar binnen. Bij het entreegeld zit een kortingsbonnetje voor de koffie of een lekkere kop zelfgemaakte soep. Verdere info staat op www.fanfarewilhelminagroesbeek.nl.

De markt vindt plaats op de mooie locatie bij Wijngaard De Plack, Ketelstraat 36 in Groesbeek. John en Virginie Grutters van de wijngaard zorgen ervoor dat de koffie op tijd klaar staat. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid in de buurt aanwezig. Iedereen is welkom!

Egeländeravond in Op De Heuvel Groesbeek

GROESBEEK – Op zaterdagavond 6 april wordt er in het voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek een gezellige Egeländeravond gehouden.

De muziek op deze speciale avond wordt verzorgd door niemand minder dan blaaskapel De Fraps uit Leuth. De Fraps is een hechte club muzikanten, die de laatste jaren uit de wijde omtrek naar Leuth komen om daar te komen repeteren. Hierdoor waarborgt de club haar kwaliteit en tilt deze naar een hoger plan. Blaaskapel De Fraps richt zich vooral op Böhmische en Tsjechische blaasmuziek. De avond in voorzieningenhart Op De Heuvel begint om 20.00 uur maar de zaal zal al om 19.00 uur open gaan. De entree bedraagt 5,00 euro per persoon; kaarten zijn in de voorverkoop te verkrijgen aan de bar bij voorzieningenhart Op De Heuvel en bij cultureel centrum De Körf in de Breedeweg en indien nog voorradig 's avonds aan de kassa.

Wij van het aardgas af; in Kranenburg krijg je subsidie

als je eraan gaat

GROESBEEK – Het lijkt wel de omgekeerde wereld in Nederland doen we er alles aan om de mensen van het aardgas af te krijgen en moet er zelfs aardgasvrij gebouwd worden.

Bij onze Oosterburen is het net andersom: daar krijgen de bewoners een subsidie van 750 euro als ze op het aardgas gaan. Het lijkt wel de omgekeerde wereld. Volgens wethouder Nelson Verheul is het maar waar je voor kiest. Wij in Nederland kiezen voor aardgas-neutraal, terwijl in Duitsland veel meer ingezet wordt op windenergie door het plaatsen van de nodige windmolens, aldus wethouder Verheul. Het ene land kiest hiervoor en het andere land daarvoor. "Wij kiezen in Nederland voor het aardgasloos."

Themamiddag

over Parkinson

GROESBEEK – In samenwerking met het Parkinson Centrum van het Radboudumc in Nijmegen houdt Forte Welzijn op dinsdagmiddag 9 april in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek een themabijeenkomst over Parkinson.

Deze bijeenkomst is bedoeld voor vrijwilligers en geïnteresseerden die zich willen verdiepen in de ziekte van Parkinson. Het doel van de middag is kennisoverdracht, bewustwording en deskundigheidsbevordering. Vragen zijn onder andere: Wat is het en wat zijn de kenmerken van parkinson?, Wat betekent dit voor mensen met parkinson?, En hoe kun je het beste omgaan met mensen die deze ziekte hebben.

Het is een interactieve middag waar veel ruimte is voor eigen inbreng en vragen. De themabijeenkomst is van 14.00 tot 16.00 uur en vindt plaats in de benedenzaal van De Mallemolen. Aanmelden kan men bij de receptie van Forte Welzijn of via 085 0406066 of men kan een mail sturen naar info@fortewelzijn.nl.

Vistoernooi PVBeek

BEEK - Op zondag 24 maart kwamen 26 spelers van de Petanque Vereniging Beek naar de speelhal om het jaarlijkse Jacob de Graaf Vistoernooi te spelen.

Zeevishandel De Graaf uit Spakenburg had weer veel prijzen en vishapjes gesponsord. Zoveel, dat iedereen uiteindelijk met een prijs naar huis ging. De winnaars van vorig jaar: Jan en Mirjam Arnts, waren verhinderd zodat we dit jaar zeker nieuwe winnaars kregen. Na twee ronden spelen waren er nog drie teams ongeslagen. De strijd om de wisselbeker werd n de laatste ronden beslist. Hans Bos en Emmie Burgers verloren hun laatste partij en werden derde. Ben Rutten en Marian Hoogma wonnen ook hun laatste partij en dat deden ook Henk en Wil Gunsing. Omdat Henk en Wil meer pluspunten behaalden dan Ben en Marian, wonnen zij het vistoernooi en de felbegeerde wisselbeker.

Er werd na afloop van de wedstrijden nog gezellig nagezeten onder het genot van lekkere vishapjes bereid door de activiteitencommissie. Zeevishandel Jacob de Graaf werd hartelijk bedankt voor de beschikbaar gestelde prijzen en hapjes.

Gezellige Egeländeravond in Op De Heuvel Groesbeek

Gezellige Egeländeravond in Op De Heuvel Groesbeek

GROESBEEK – Op zaterdagavond 6 april wordt er in het voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek een gezellige Egeländeravond gehouden.

De muziek op deze speciale avond wordt verzorgd door niemand minder dan blaaskapel De Fraps uit Leuth. De Fraps is een hechte club muzikanten, die de laatste jaren uit de wijde omtrek naar Leuth komen om daar te komen repeteren. Hierdoor waarborgt de club haar kwaliteit en tilt deze naar een hoger plan. Blaaskapel De Fraps richt zich vooral op Böhmische en Tsjechische blaasmuziek. De avond in voorzieningenhart Op De Heuvel begint om 20.00 uur maar de zaal zal al om 19.00 uur open gaan. De entree bedraagt 5,00 euro per persoon; kaarten zijn in de voorverkoop te verkrijgen aan de bar bij voorzieningenhart Op De Heuvel en bij cultureel centrum De Körf in de Breedeweg en indien nog voorradig 's avonds aan de kassa.

Themamiddag over Parkinson

Themamiddag over Parkinson

GROESBEEK – In samenwerking met het Parkinson Centrum van het Radboudumc in Nijmegen houdt Forte Welzijn op dinsdagmiddag 9 april in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek een themabijeenkomst over Parkinson.

Deze bijeenkomst is bedoeld voor vrijwilligers en geïnteresseerden die zich willen verdiepen in de ziekte van Parkinson. Het doel van de middag is kennisoverdracht, bewustwording en deskundigheidsbevordering. Vragen zijn onder andere: Wat is het en wat zijn de kenmerken van parkinson?, Wat betekent dit voor mensen met parkinson?, En hoe kun je het beste omgaan met mensen die deze ziekte hebben.

Het is een interactieve middag waar veel ruimte is voor eigen inbreng en vragen. De themabijeenkomst is van 14.00 tot 16.00 uur en vindt plaats in de benedenzaal van De Mallemolen. Aanmelden kan men bij de receptie van Forte Welzijn of via 085 0406066 of men kan een mail sturen naar info@fortewelzijn.nl.

Tinyhouses op 't Haonehart in Kekerdom

KEKERDOM - Het was de bedoeling om op zaterdag 16 maart aan de slag te gaan met NL Doet op ’t Haonehart, maar door de slechte weersomstandigheden zijn de activiteiten gedeeltelijk verschoven.

Door de schoolkinderen van de Laurentiusschool waren in voorbereiding op NL Doet liefst veertig vogelhuisjes beschilderd en versierd. Deze tiny houses zijn op woensdagmiddag 20 maart geplaatst op ’t Haonehart. Vreemde vogels, bezige bijen en huismussen kunnen alvast hun honk betrekken om in Kekerdom een gezinnetje te stichten.

Op zaterdag 22 maart is het terrein voorjaarsklaar gemaakt. Er werd gesnoeid, onkruid gewied, de tenten werden weer van een dak voorzien en er werd geschuurd en geschilderd: de haan pronkt weer met mooie bonte veren en ook de buitenboekenkast is weer als nieuw. Het vele werk werd afgesloten met een gezamenlijke lunch. Alle kinderen, ouders, opa’s en oma’s en natuurlijk alle vrijwilligers werden hartelijk bedankt voor deze geslaagde NL Doet! Of dit de laatste NL Doet op ’t Haonehart was? Net als iedereen zijn ook wij benieuwd of het terrein weer bebouwd zal gaan worden. Binnenkort zal de bloemenstrook op ’t Haonehart ingezaaid worden. Op een oproep in De Gelderlander om bloemzaden te doneren, ontvingen we veel positieve reacties.

Mee met de schaapsherder van Natuurmonumenten

Schapen drijven. (foto: Natuurmonumenten)

HEUMEN - Word je helemaal blij als je bij toeval de schaapskudde treft in Heumensoord? Ga op 7 april mee met de boswachter van Oerrr en je ontmoet zeker de schaapsherder. De schapen, de commando’s van de herder en de honden die druk in de weer zijn om alles bij elkaar te houden: de schaapskudde verveel nooit!

Altijd al een schaapsherder aan het werk willen zien? Of nog leuker zelf willen proberen schapen te drijven. Hij zal je vertellen wat de schapen in ons gebied doet en natuurlijk laat hij zien hoe de honden en de schapen met elkaar werken. Ook mag je zelf aan de slag. Meld je dan snel aan want er is maar plek voor 20 kinderen.

Tips van de boswachter

- Trek stevige wandelschoenen aan
- Draag kleding die passen bij het weer
- Graag een kwartier voor aanvang aanwezig, zodat de - groep op tijd kan vertrekken.

- Honden zijn niet toegestaan tijdens deze wandeling.

- Controleer jezelf achteraf altijd op teken

Aanmelden

De tocht begint om 14.00 uur en is geschikt voor kinderen tussen de 7 en 11 jaar. Rond 16.00 uur is het weer afgelopen. Kinderen mogen alleen komen, maar als papa of mama het ook leuk vinden mogen die uiteraard ook meekomen, maar dat hoeft niet. Ze moeten dan ook een kaartje kopen. Kinderen van Oerrr of leden betalen 4 euro en niet-leden betalen 7 euro per persoon. Zorg dat je warme kleding en stevige schoenen aan hebt. Honden mogen niet mee. Opgave is verplicht, via www.natuurmonumenten.nl/heumensoord. Er kunnen maximaal twintig kinderen meedoen.

Als verwennerij op de buurtlunch Eet op je gemakkie een riefkuukske van Kakkie

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Elke maandagmiddag rond 12.00 uur wordt er een gezellige buurtlunch gehouden in voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek.

Gerrit Peters bij veel Groesbekers bekend als Kakkie was er afgelopen maandagmorgen bij om voor de aanwezigen zijn bekende riefkuukskes te komen bakken. Enkele dames hadden maandagmorgen liefst tien kilo aardappelen geschild, waarna ze door Raymonda en Nel in stukjes werden gesneden die door Gerrit zelf vervolgens werden geriefd.

Nadat alle aardappelen geriefd waren en voorzien van paprikapoeder, peper en zout kon Gerrit aan het bakken. De tien kilo aardappelen verdwenen uiteindelijk als sneeuw voor de zon . Naast zijn riefkuukskes wordt de lunch compleet gemaakt met een lekker kopje zelfgemaakte soep met zorg bereid door kok Astrid die geassisteerd wordt door enkele kinderen van de school. De lunch wordt afgesloten met ene lekker kopje koffie / thee. Dit alles tegen een kleine vergoeding van 3,50 euro. Van te voren aanmelden is niet nodig, iedereen is van harte welkom.
Wil men graag bij de buurtlunch aanwezig zijn maar heeft men geen vervoer dan zijn er vrijwillige chauffeurs die de mensen komt halen en brengen. Daarvoor moet men bellen naar Forte Welzijn, dagelijks te bereiken via 085 0406066. Daarnaast stopt ook de gratis buurtbus 564 elk uur om kwart over het hele uur bij Op De Heuvel.

13 / 28

van 28 maart tot en met 3 april

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS RAM. In relaties is de ram ook al een solist. Hij of zij trekt graag zijn eigen plan. Vrijheid binnen een relatie is een 'must'. De ram trekt graag met vrienden op waarbij hij graag het initiatief neemt. De ram houdt van een pittige discussie waarbij hij fel van leer trekt. De ram is snel geïrriteerd en kwaad, maar hij is het ook zo weer vergeten. Rammen zijn snel verliefd.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Op donderdag kun je je mening prachtig formuleren. En op vrijdag kom je helemaal tot rust. Vanaf aanstaande zondag staat jouw planeet Mars in het teken tweelingen. Dit geeft een periode van zeven weken waarin communicatie belangrijk is. Maar ook de reislust neemt toe. Een stedentrip is favoriet.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Aanstaande zaterdag zijn er allerlei verplichte nummers die je nog af moet werken. Maar op zondag kun je dit achter je laten en genieten van 'het goede leven'. Ga gezellig met iemand lunchen of dineren. Op dinsdag reageer jij erg emotioneel als iemand bewust afstand van jou neemt. Moet dit?

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Op donderdag en vrijdag ben jij nogal gespannen. Maar er moeten dan wel knopen doorgehakt worden. Vanaf zondag staat de felle planeet Mars in jouw sterrenbeeld. Dat maakt je haastig en ongeduldig. Dinsdag en woensdag zijn zeer emotionele dagen omdat je dan hypergevoelig bent.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Aanstaande vrijdag schrik je van bepaald nieuws. Je bent helemaal ondersteboven hiervan. Zaterdag is een drukke dag maar je hebt energie voor tien. Dus dat komt wel goed. Volgende week woensdag staan gevoel en verstand recht tegenover elkaar. Het is dan goed om hierover advies in te winnen.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Aanstaande donderdag zit je niet zo lekker in je vel. Maar tijdens het weekend kom jij helemaal tot jezelf. Je geniet van het feit dat het lente is en bomen en struiken uit gaan lopen. Na het weekend kom je goed tot je recht als je anderen helpt bij het vinden van oplossingen voor hun vraagstukken.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Donderdag en vrijdag krijg je te maken met technische vraagstukken die zich niet zomaar op laten lossen. Maar met jouw inzicht en doorzettingsvermogen krijg je het toch voor elkaar. Volgende week dinsdag is spreken zilver maar zwijgen goud! Praat in ieder geval niet je mond voorbij bij gevoelige kwesties.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Eind deze week zijn er relationele spanningen. Die kun je oplossen door goede afspraken te maken. Zondag is een dag om door een ringetje te halen. Het geluk lacht je als het ware toe! Volgende week dinsdag voel je aan dat iemand iets achterhoudt. Ga je daarnaar vissen of laat je de ander met rust?

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Donderdag weet je bepaalde zaken heel scherp te verwoorden. Op vrijdag ben je erg gevoelig en zou je het beste teveel prikkels kunnen mijden. Vanaf zondag loopt jouw planeet Mars zeven weken in het teken tweelingen. Een goede stand om je kennis te vergroten én voor een leuke trip.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Eind van deze week is heel rustig. Tijdens het komende weekend ben je echt aan het genieten. Dat kan in de natuur zijn, maar een uitstapje in de horeca doet jou ook goed! Volgende week woensdag zit jij emotioneel niet zo lekker in je vel. Maar je kunt ook overdrijven. Hou je een beetje in.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Vrijdag heb je de neiging om je emoties te onderdrukken. Hoeft niet, steenbok. Je mag je emoties best tonen. Een wees vooral niet bang voor de reacties van anderen, want die doen er niet toe. Zaterdag speelt er een financiële kwestie die jou hoofdbrekens kost. Maak er goede afspraken over.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Tot en met zaterdag spelen er allerlei spanningen binnen relaties. En dat levert heel veel emotie op. Het is vooral de ander die dwars doet en niet mee wil werken. Je mag je ongenoegen best uiten! Volgende week dinsdag neem jij het voortouw bij een nieuw initiatief. Men sluit zich hier graag bij aan.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Vrijdag is het goed om in je eentje bepaalde zaken aan te pakken. Dan hoef je niet te overleggen en kun je het helemaal op je eigen manier doen. Het weekend is vooral geschikt om juist dingen samen te doen. Dinsdag wordt je uitgenodigd om over je emoties te praten. Grijp die kans, vissen!

Reeks informatieavonden over glasvezel

MOOK&MIDDELAAR - Limburg glasvezel organiseert drie info-avonden over glasvezel in de gemeente Mook & Middelaar. In Middelaar wordt op 3 april de eerste gehouden in MFC de Koppel. De presentatie start om 19.30 uur. De andere avonden zijn op 10 april in 't Môks café in Mook en 16 april in De Wieken in Molenhoek telkens om 19.30 uur.

Op de informatieavond legt een projectleider van Limburg glasvezel uit waarom de noodzaak voor glasvezel zo hoog is, wat de kosten zijn en hoe overstappen in zijn werk gaat. Een goede internetverbinding is voor de leefbaarheid van deze dorpen namelijk van levensbelang. Lees hierover meer in het groene glasvezelmagazine dat huis-aan-huis is rondgebracht of op limburgglasvezel.nl.

Tijd voor een nieuw netwerk
De huidige koperen kabelnetwerken werden zo'n vijfenveertig jaar geleden aangelegd toen internet en interactieve tv nog niet bestonden. Inmiddels versturen en ontvangen we enorme hoeveelheden data en het zal niet lang meer duren voordat het bestaande netwerk de grenzen van z'n capaciteit bereikt. Op dit moment schrappen kabelmaatschappijen al in het zenderaanbod om voldoende capaciteit, oftewel bandbreedte, over te houden voor interactieve tv. Bovendien loopt de snelheid van de verbinding merkbaar terug als meerdere mensen in huis of in de straat tegelijkertijd tv-kijken of internetten. De huidige situatie laat zich vergelijken met een tweebaansweg die vastloopt door het steeds maar groeiende verkeer. Glasvezel daarentegen heeft een haast onbeperkte capaciteit en biedt honderden rijbanen waarop alles en iedereen onbelemmerd kan doorstromen.

De gemeente Mook & Middelaar is commercieel niet interessant voor de grote kabelmaatschappijen. Daarom is het initiatief Limburg glasvezel opgestart. Als voldoende mensen uit de gemeente Mook & Middelaar zich inschrijven voor glasvezel, wordt een gebiedsdekkend glasvezelnetwerk in de hele gemeente gerealiseerd.

De ambassadeurs van de gemeente Mook & Middelaar stellen het zeer op prijs als u bij één van deze informatieavonden aanwezig bent. Een goede internetverbinding is voor de leefbaarheid van de dorpen namelijk van levensbelang.

Vrijwilligers helpen padden een handje bij het oversteken

BERG EN DAL – De paddentrek is onlangs weer begonnen. Dit betekent dat padden, kikkers en salamanders terug gaan naar de plaats, waar ze geboren zijn om zich voort te planten.

Vaak komen ze dan drukke verkeerswegen tegen. Vrijwilligers helpen de beestjes dan door ze veilig naar de overkant te brengen. In de gemeente Berg en Dal gebeurt dat in Ubbergen bij de Rijksstraatweg ter hoogte van de Refter en bij De Smorenhoek in Beek. "Gelieve rekening te houden met de vrijwilligers en de overstekende dieren en let daarbij op uw snelheid", wordt gevraagd. Om de vrijwilligers veilig hun werk te laten doen, heeft de gemeente Berg en Dal borden en waarschuwingshekken geplaatst aan de Rijksstraatweg in Beek. De paddentrek vindt plaats tijdens de iets warmere nachten van februari tot april.

Fietser door bestelwagen geschept

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Op de kruising Hulsbroek / De Ren in Groesbeek is maandagmiddag even na half zes een fietser afkomstig uit Groesbeek gewond geraakt, toen vanuit De Ren een bestelwagen De Hulsbroek op wilde rijden.

De chauffeur van de bestelwagen werd door de zon verblind en heeft de fietser op het fietspad te laat opgemerkt. Het gevolg was een aanrijding, waarbij de fietser tegen de voorkant van de bestelwagen terecht kwam. Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

Open huis stichting 2ehands-zorghulpmiddelen Groesbeek

(Eigen foto) Foto: Eigen foto

GROESBEEK,DE HORST - Zaterdag 6 april is het de eerste zaterdag van de maand, en dus van 10.00 tot 14.00 uur open huis bij stichting 2ehands-zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 in Groesbeek.

Men kan (zonder afspraak vooraf) komen kijken naar de rollators, douchekrukjes, rolstoelen, toilet-douchestoelen, toiletsteunen, scootmobielen, tilliften, wandsteunen, luierbroekjes et cetera. Voor alle andere keren dat men langs wil komen kan men een telefonische afspraak maken op 06 4289 8537 of een mail sturen naar info@2ehands-zorghulpmiddelen.nl. Meer informatie staat op www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl.

De opbrengst wordt geheel aan een goed doel geschonken: fun voor gehandicapte kinderen (denk aan aangepast paardrijden, speciaal spelmateriaal, speelweek, atletiek).

Ledenvergadering KBO Groesbeek De Horst

GROESBEEK – De KBO Groesbeek De Horst houdt op dinsdag 9 april haar jaarlijkse ledenvergadering.

Deze ledenvergadering wordt voorafgegaan met een eucharistieviering om 13.30 uur in de Cosmas en Damianuskerk aan de Pannenstraat in Groesbeek met als bijzondere intentie voor de in het verenigingsjaar overleden leden van de bond. Het eigen zangkoor De Zingende Heuvelen zal de viering muzikaal opluisteren. Ook familieleden van de overleden leden zijn van harte uitgenodigd bij de viering te zijn. Na de dienst wordt eenieder bij binnenkomst van De Mallemolen een kopje koffie/thee aangeboden. De algemene ledenvergadering begint om 15.00 uur.

15 / 28

16 / 28

17 / 28

Expositie schilderijen van Martien Nuijen bij Kalorama

BEEK - Van begin april tot en met eind mei zijn bij Kalorama de werken van Martien Nuijen te zien. Martien werd geboren op zondag 13 november 1955 in 't heuvelachtig dorpje Berg en Dal in een bosrijke omgeving op het hoogste punt omgeving Nijmegen.

Als kind was hij altijd al creatief bezig met tekenen en knutselen. Na een periode van ruim 42 jaar een eigen zaak bestierd te hebben is hij sinds najaar 2017 heel actief verder gegaan met zijn passie schilderen. Hij is autodidact, zonder enige opleiding of cursus. Men zegt dat Martien een optimistisch mens is en dat hij positief in het leven staat. Waarschijnlijk is dát de reden dat hij van kleur hou, zijn werken hebben vaak vrolijke onderwerpen in welke vorm dan ook, heel veelzijdig, maar hij kan natuurlijk ook stil staan bij serieuze zaken, zijn schilderijen vertalen zijn gedachten en humeur.

In 'n korte periode heeft Martien grote exposities gedaan, met succes. Veel belangstelling, geweldige reacties, dat doet 'n mens goed. Het geeft hem voldoening dat men kan genieten van zijn werken en zelfs in huis willen hebben. Zijn moto 'Colour your life' geef kleur aan je leven in welke vorm dan ook. Door zijn werken probeert hij dit vast te leggen op doek, met verschillende materialen gemengd met verf. Veelzijdige onderwerpen, maar toch kenmerkend door de kracht zoals de verf op het doek is aangebracht.

Het gevoel dat hij met schilderen heeft is moeilijk te omschrijven, smetteloos wit doek… je begint met kleur... droomt of is het werkelijkheid… en natuurlijk komt fantasie ook om de hoek kijken… niet wetende wat het eindresultaat is…, net een wereldreis zonder eindbestemming… geweldige ervaring… zijn passie.

Verpleegtehuis Kalorama aan de Nieuwe Holleweg 12 in Beek-Ubbergen kent geen openingstijden en is altijd open.

Zeg maar Pang speelt 'De invalbruid'

MILLINGEN - Op 12 ,13 en 14 april speelt toneelvereniging 'Zeg maar Pang' uit Millingen aan de Rijn een nieuwe voorstelling. Deze keer is er gekozen voor het komische stuk 'De invalbruid'.

Waar gaat het over? Arend-Jan woont samen met zijn huisgenoot Viktor in een luxe appartement voorzien van alle gemakken. Op een dag krijgt Arend-Jan een zorgwekkend telefoontje dat een spontane visite aankondigt. Deze visite zou wel eens het einde kunnen betekenen van zijn luxe leventje. Arend-Jan gaat wanhopig op zoek naar mogelijke oplossingen, maar wie gaat hem daar bij helpen en... zal het daadwerkelijk lukken. Kortom, een vermakelijk toneelstuk geschreven door Peter Damen en geregisseerd door Jur den Breejen.

Voortstellingen zijn op vrijdag 12 april 20.00 uur; zaterdagavond 13 april 20.00 uur en zondagmiddag 14 april 14.30 uur. Alle keren is de zaal een half uur voor aanvang open. Locatie: De Natte, Millingen aan de Rijn, Heerbaan 117 in Millingen aan de Rijn. Kaarten á 8.50 euro zijn vanaf 30 maart te koop bij de Primera in Millingen aan de Rijn.

Einde winterboules P.V. Leuth

Winnaars wintertoernooi. (foto: paull)

LEUTH - Na acht gezellige boules-avonden en het kerst en nieuwjaar toernooi in de hal van de P.V.Beek gaat P.V.Leuth weer buiten spelen in Leuth (7 april openingstoernooi).

Het zijn ieder jaar weer sportief en kwalitatief mooie en spannende wedstrijden, die zeer goed georganiseerd zijn door de voorzitter. Net als vorig vorig jaar werd ook dit jaar weer Theo van Dreumel de winterkampioen met 16 gewonnen partijen en 79 pluspunten. Tweede werd Rieky Groothuizen met 15 gewonnen en 71 plus en als derde eindigde Wil Gunsing ook met 15 gewonnen maar met 46 pluspunten. Hierna werden de dames achter de bar bedankt voor hun altijd vriendelijke en correcte bediening.

Speelgoed- en kledingbeurs Ooij

OOIJ - Op zaterdag 6 april van 10.00 tot 12.00 is er een speelgoed- en kledingbeurs bij basisschool 'Op Weg' (Beatrixstraat 55) in Ooij.

Er is verkoop van baby-, kinder- en puberkleding, zwangerschapskleding, kinderboeken, spelletjes, fietsstoeltjes, buggy’s, fietsjes, babybenodigdheden, schoenen, sportkleding, enzovoort. Entree: 0,50 euro (kinderen onder begeleiding zijn gratis). Wandelwagens/buggy's zijn in verband met de brandveiligheid niet toegestaan.

"U kunt ook zelf kleding en speelgoed inbrengen. Bij verkoop ontvangt u 75 procent van het bedrag. Van de resterende 25 procent worden speel- en leermiddelen aangeschaft voor de school. Meer info op www.kledingbeursooij.nl

BEMMEL - Een bezorgklacht kunt u melden via onze website www.gemeentenieuwsonline.nl. Daar klikt u eerst op de regio Berg en Dal en vervolgens op de tekst: Niet ontvangen?

Uw melding wordt door ons direct doorgegeven aan het verspreidingsbureau, zodat zij het kunnen oplossen. Vragen? Belt u dan gerust even: 0481-464770

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 6 april om 19.00 uur H. Mis met H. van der Donk en Maldens Gemengd Koor.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Alain Verheij komt spreken

Boektitel. (foto: J.S)

MAKDEN - Op dinsdag 9 april wordt in Malden een lezing verzorgd door de r.-k parochie en de protestantse gemeente Heumen. Alain Verheij komt en bespreekt onder andere zijn boek God en Ik, dat in 2018 verscheen.

Het boek wordt het beste theologische boek van dat jaar genoemd. Alain Verheij (1989) is schrijver, journalist, blogger, theoloog en zelfbenoemd ‘Theoloog des Twitterlands’. Alain Verheij is lid geweest van drie (protestantse) kerken (de traditionele protestantse kerk, de evangelische gemeente en de gereformeerde kerk) Hoewel geen lid meer van een kerk heeft hij de fascinatie voor Bijbelverhalen behouden. Hoe praat een seculiere cultuur over religie? Welke invloed heeft geloof in het politieke speelveld? Kan de Bijbel vandaag nog relevante lessen bieden aan weldenkende 21e eeuwers? Wat is de link tussen eeuwenoude tradities en de berichten uit de media die ons dagelijks ter ogen of oren komen. Daarover kan de jonge (31) onafhankelijk theoloog Alain Verheij uren praten. Hij doet verslag van zijn omzwervingen in kerk en Bijbel. Hij laat zien hoe deze oude verhalen relevant kunnen zijn voor (jonge) mensen vandaag.

De avond wordt gehouden in de Woonvorm De Horst, Horst 1, Malden. Dinsdag 9 april 20.00 uur. Iedereen is welkom. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Introductiecursus Nordic-walken

GROESBEEK - Nordic Walking Vereniging Groesbeek organiseert in april en mei een introductiecursus van maximaal zes lessen. Bij een kleine groep krijgen de deelnemers veel persoonlijke aandacht en wordt de cursus in minder bijeenkomsten gegeven.

De lessen vinden wekelijks plaats op zaterdagen van 14.00-15.00 uur te beginnen op 20 april. Je maakt je de techniek stap voor stap eigen in een ontspannen en gezellige sfeer. Bart Putman, ervaren en gecertificeerd wandelinstructeur, geeft de lessen. Je hoeft geen eigen poles (nordic-stokken) te hebben daar wordt voor gezorgd. De kosten zijn 60 euro, dat is inclusief een kopje koffie of thee na de les en je ontvangt een certificaat van deelname. De lessen starten vanaf de parkeerplaats aan de Houtlaan in Groesbeek. Voor meer info en aanmelden: sjverriet@upcmail.nl of telefonisch 024 6632040 / 06 10332892.

"Als je wilt, kun je na de cursus regelmatig gaan lopen met de vereniging. Na een aantal keer sfeerproeven (kan ook al voor de cursus) word je dan lid. Maar dat hoeft niet, de cursus staat op zich! Voor meer info over de vereniging: www.nwvgroesbeek.nl."

Harmonie Erica Mook doet goede zaken met ophalen oud ijzer

MOOK – Het is onderhand traditie geworden dat harmonie Erica uit Mook jaarlijks op een zaterdag oud ijzer gaat ophalen.

De inwoners van Mook hoeven maar een belletje te plegen dat er voor hen oud ijzer klaarlicht en dan komen de muzikanten van zelf voorrijden. Met in totaal zo'n zeven aanhangwagentjes werd deze klus zaterdag geklaard en hadden de muzikanten tussen de vijf- tot zesduizend kilo oud ijzer opgehaald. Hiermee werd de clubkas met zo'n 500 euro gespekt en daar gaat het allemaal om. Jaren geleden hebben we wel eens zo'n 10.000 kilo ijzer opgehaald maar dat was in de goede tijd; tegenwoordig is er minder oud ijzer volgens een van de vrijwilligers. Momenteel telt Erica zo'n zestig spelende leden. Naast de oud-ijzeractie telt de harmonie nog meerdere acties zoals de jaarlijkse rommelmarkt en de plantjesdag.

Kerk aan de Groesbeek in zomermaanden ook vrijdagmiddag open

GROESBEEK - Vorig jaar was het een succes. Daarom dit jaar weer! Zomeropenstelling voor inwoners van Groesbeek, buurgemeenten en toeristen.

In de maanden juli, augustus en september is de kerk, naast de zondagse viering, ook geopend op vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Iedereen is dan vrij om binnen te lopen voor een moment van bezinning, meditatie of het aansteken van een kaars. Of om te ontmoeten, zomaar een praatje, of om te kijken naar een expositie van een Groesbeekse kunstenaar. De geschiedenis van de eeuwenoude toren is bijzonder en er is een fantastisch verhaal over een steen van twee bij twee meter welke onder het middenschip van de kerk begraven ligt.

Om de opening te realiseren zijn er vrijwilligers nodig. Mensen die de bezoekers willen ontvangen en muzikanten en koren die dan een uurtje muziek willen maken die past in de sfeer van het gebouw. In verband met de organisatie worden die nu al opgeroepen om zich aan te melden via info.pkn.groesbeek@gmail.com.

Om de zomeropenstelling breed onder de aandacht te brengen is er een Facebookpagina geopend onder de naam: zomeropenstelling kerk aan de Groesbeek. Liken en delen wordt gewaardeerd (www.pkn-groesbeek.nl).

Derde bijeenkomst Alzheimercafé Berg en Dal Een andere kijk op dementie

GROESBEEK - Als de diagnose dementie gesteld is, denken we vaak direct aan wat er straks niet meer kan. Dat is jammer, want met wat extra inzicht kan er vaak meer dan we voor mogelijk houden.

In 2016 hadden in Nederland 270.000 mensen de diagnose Dementie. De diagnose komt hard binnen, net als een diagnose hartfalen of diabetes. Het zijn ziektes waarmee we moeten leren leven, want het zijn ziektes waarmee we kunnen leven. Op deze alweer derde bijeenkomst van het Alzheimercafé in de gemeente Berg en Dal is iedereen welkom om hierover mee te denken en vragen te stellen. Er zal aandacht zijn voor de mens met dementie en de mensen om die persoon heen. Hoe blijf je actief? Hoe blijf je dingen doen die fijn zijn? Kortom, hoe zorg je ervoor dat je mee blijft tellen en erbij blijft horen?

Een expert-caoch geeft deze avond advies onder het motto 'Een andere kijk op dementie'. Iedereen is welkom op 1 april in Gasterij 't Groeske, Stationsweg 9t in Groesbeek. Inloop en koffie vanaf 19.00 uur. Start programma 19.30. Afsluiting 21.00 uur. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Brouwers gaan in China eigen brouwinstallatie bekijken

GROESBEEK – De brouwers van Brouwerij D'n Drul / Stollenberg stappen binnenkort op het vliegtuig om in China naar hun eigen brouwinstallatie te gaan kijken.

Onlangs werd bekend dat de brouwers zich gaan vestigen in een nieuw te bouwen loods bij de familie Lamers waar ze een loods ter beschikking krijgen van 350 vierkante meter. In eerste instantie leek het erop, dat ze zich zouden gaan vestigen in de witte kerk van De Horst waar de inwoners van het kerkdorp ook zeer content mee waren. Nu de brouwerij er niet in komt, vrezen de bewoners dat de kerk in verval zal geraken. Doordat het Geldersch Genootschap in verband met de vloer in de kerk op zich lieten wachten kozen de brouwers voor een andere locatie en dat is nu een nieuwe loods geworden bij boerderij Wylerbaan 14a in Groesbeek. Deze locatie is minder spectaculair dan de witte kerk maar op de nieuwe locatie zullen er ongetwijfeld rondleidingen en proeverijen gehouden worden. Verwacht wordt dat de eerste pilsjes half augustus 2019 van de nieuwe brouwerij verkrijgbaar zijn.

Uitstapje KBO en Zonnebloem Groesbeek

GROESBEEK – De besturen van de KBO en Zonnebloem Groesbeek hebben besloten om het geldbedrag dat zij hebben ontvangen van de Rabobankactie in te zetten voor een gratis uitstapje naar Hanzestad Doesburg op 21 mei.


Vanuit Groesbeek wordt er rechtstreeks gereden naar lunchroom La Fleur in Doesburg waar koffie /thee met boerenappeltaart zal worden geserveerd. Vervolgens wordt er per paardentram een rondrit door de stad Doesburg gemaakt. De paardentram is indien nodig te verwarmen en is uitgevoerd met prettige zitplaatsen. Tevens is er in de paardentram ruimte voor rolstoelers en rollators. Na de rondrit wordt in dezelfde lunchroom een lunch geserveerd met Doesburgse mosterdsoep of vegetarische tomatensoep en zachte broodjes met diverse soorten beleg.

De lunch zal omlijst worden met live muziek. Na de lunch gaat het gezelschap voor een rondleiding naar de alom bekende Doesburgse mosterdfabriek. Deze gratis reis is speciaal bedoeld voor leden van de Zonnebloem en KBO Groesbeek – De Horst die gebruik maken van een rolstoel of rollator en zij die moeite hebben met in– en uitstappen. Voor vragen kan men contact opnemen met de volgende telefoonnummers 024 3974606 of 3973655.

Smikkelen tijdens Boek & Buffet in Kulturhus in Leuth

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

LEUTH – Zo'n dertig personen hebben dinsdagavond deelgenomen aan het Boek & Buffet dat werd gehouden in het Kulturhus in Leuth ter gelegenheid van de Boekenweek.

Het thema van de Nationale Boekenweek is 'de moeder, de vrouw' naar een gedicht van Martinus Nijhoff. Dit thema gold ook deze dinsdagavond. Er werd voorgelezen door Claske Helders – Van der Veer uit haar boek 'Lang zal ze leven'. Dit boek gaat over vrouwen, die zij heeft geïnterviewd. De gasten werden getrakteerd op mosterd– en knollensoep, een bamigerecht en het diner werd afgesloten met een toetje. Iedereen ging voldaan huiswaarts.

Sponsor bedankt!

Overhandiging sponsordoek. (foto: Geert-Jan Berning) geert-Jan Berning

REGIO - Zondag 24 maart is de officiële overhandiging gedaan van het nieuwe sponsordoek van Goedrecht Advocaten uit Nijmegen/Lent door Geert Jan Berning voorzitter van TV PIT aan Wouter van de Velden, advocaat en vennoot van Goedrecht Advocaten.

Sponsordoek en toernooi. (foto: Geert-Jan Berning) geert Jan Berning

Het bestuur van TV PIT is Wouter zeer erkentelijk voor deze sportieve langdurige vorm van samenwerking met onze tennisclub. Deze week wordt tevens het Marc Sport Laag Toernooi gehouden op onze tennisbanen. Dus kom zeker even langs om de tennissters aan te moedigen.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren (vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochiecentrum).

H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zondag 7 april 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Dinsdag 9 april 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Donderdag 11 april 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Vrijdag 12 april 19.30 uur Meditatie Cosmas en Damianus

Zaterdag 13 april 17.00 uur H. Mis Trefpunt Meent m.m.v. Seniorenkoor Breedeweg

Zaterdag 13 april 19.00 uur. H. Mis Kapel Kloostertuin.m.m.v. KK St. Caecilia

Meditatie rond het thema bidden

Vrijdag 12 april, aanvang: 19.30 uur, Lokatie: Cosmas en Damianus Kerk

ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 3 april 19 uur Eucharistieviering.

Misintentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 7 april 09.30 uur Passiezondag. Eucharistieviering m.m.v. Seniorenkoor

Misintenties: Jaargetijde Marijke Liebers-Kuijpers, echtgenoot Wim Liebers, Gerardus, Elisabeth, en Monique Kuijpers en schoonzoon Johan Wiendels;

Voor de verjaardag van Lambertus de Bruijn en Martina Liebers de echtgenote en voor de verjaardag van Theodorus de Bruyn; Jaargetijde voor Anna Janssen en Maria Miskovics.

Woensdag 10 april 19 uur Eucharistieviering.

Misintentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint-Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnummer afzender vermelden.

De Treffers

in slechte doen

GROESBEEK - Afgelopen zondag bewees De Treffers zichzelf geen dienst in de thuiswedstrijd tegen degradatiekandidaat VVSB. Weliswaar werd door een bloedeloze 0-0 één punt over gehouden aan het duel, maar het spelpeil was niet om aan te zien.

Spelers vonden elkaar met moeite of helemaal niet en fatsoenlijke combinaties waren op de vingers van één hand te tellen. Ook VVSB kon maar met moeite een vuist maken en zo was het publiek de grote verliezer. Voorafgaand aan de wedstrijd werd één minuut stilte in acht genomen om daarmee het drama in Utrecht te gedenken. Maar ook daarna gebeurde er weinig. Een voorzet van Coen Maertzdorf - die weer de hele rechterkant moest bestrijken - waaide bijna het doel in en uit een hoekschop van Boy van de Beek kopte Joris Janssen maar rakelings naast. Maar dat was het dan ook zo'n beetje. Terwijl de roodzwarten zich toch geen zorgen behoeven te maken over eventuele degradatie, regeerde kennelijk de angst om te verliezen. En eerlijk is eerlijk, dat had ook nog gekund. Een inzet van Vijlbrief verdween voorlangs een leeg doel, een schot van Frans van Niel miste ook de goede richting. Toeschouwers veerden op, toen Brian Sirvania opstoomde en aflegde op Niek Versteegen: diens schot werd door doelman Valk met moeite tot hoekschop verwerkt. Aan de overkant kwamen Bakker en opnieuw Van Niel dicht bij het doel zonder echt gevaarlijk te worden. Het duurde lang voordat het rust was. De linkerkant van het veld leek voor de thuisclub verboden terrein.

Na de thee hetzelfde spelbeeld, zij het dat Abel Franssen eigenlijk had moeten scoren, toen de bal stil viel in het strafschopgebied uit een vrije trap van Boy van de Beek. Valk kon op zijn inzetje echter gemakkelijk redding brengen. Daarvoor was er twintig minuten niets gebeurd, dat het vermelden waard was. Coen Maertzdorf leek de score nog te gaan openen, toen zijn lob via een tegenstander bijna onder de lat plofte, maar opnieuw was Valk alert. Vervolgens moest Niels Kornelis nog een paar keer handelend optreden om in ieder geval het gelijkspel veilig te stellen. En dus bleef het 0-0.

Grandioze wijnproeverij door Bastion Wine & Spirits

HEUMEN - Wat worden de ultieme lente- en zomerwijnen? Ontdek het tijdens de grandioze voorjaarsproeverij op zondag 7 april, georganiseerd door Bastion Wine & Spirits.

Tijdens deze wijnproeverij maakt u, in een informele en gezellige sfeer, kennis met een groot scala aan frisse en fruitige witte, rosé en rode wijnen. Ook zijn de lekkerste aspergewijnen van het moment te proeven. Daarnaast kunt u deelnemen aan een gratis masterclass, gegeven door vinologen. De proeverij is zondag 7 april tussen 14.00 en 17.30 uur bij Landgoed Bergzicht - De Raaf, Rijksweg 232 in Heumen. Aanmelden kan via info@bastionmalden.nl (noodzakelijk). Geef hierbij uw naam en het aantal personen aan. Vermeldt ook of u wilt deelnemen aan één van de gratis masterclasses. Toegang: 7,50 euro per persoon. Contant of per pin te betalen aan de deur. Meer informatie is te verkrijgen via www.bastionmalden.nl/proeverijen.

Protestantse Gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman)

Zondag 7 april, 5e Zondag van de 40-dagen. Aanvang: 10.00 uur.

Voorganger: ds. P. Oosterhof uit Nijmegen

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor een project van Kerk in Actie: “Stop kinderarbeid in India ”

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Groesbeeks Glorie op derde plaats

GROESBEEK - Op zaterdag 23 maart om 19.50 uur speelde Groesbeeks Glorie dames 1 tegen Internos dames 2. Dit was de laatste wedstrijd van de competitie. Wanneer deze wedstrijd gewonnen zou worden, zouden zij eindigen op de derde plaats.

Na een lange rit naar Etten-Leur, stonden de dames van Groesbeek klaar om hun laatste wedstrijd te spelen. De start van de wedstrijd was niet erg sterk. Het leek alsof er niet voldoende concentratie was. Er werden kansen gemist en er was regelmatig balverlies. Toch wist Groesbeeks Glorie met regelmaat te scoren. Zo wist onder andere Chanou Kersten een aantal mooie break-outs te lopen. Ook de keepsters Lise Giesbers en Nikki van der Vorst wisten een aantal schoten van Internos eruit te halen, waardoor de afstand snel opliep. De ruststand was 6-12 in het voordeel van Groesbeek.

Ook in de tweede helft was Groesbeeks Glorie niet erg scherp. De dames van Internos konden af en toe gemakkelijk door de verdediging komen en ook de cirkelspeelster kon regelmatig aangespeeld worden. Door een aantal mooie doelpunten van speelsters Loeki de Bruin en Fleur Boonen, kon er ook in de tweede helft een flinke voorsprong worden behouden. Ondanks dat er geen sterke wedstrijd werd gespeeld, was de eindstand 13-24 in het voordeel van Groesbeek. Door deze winst hebben de dames de derde plaats in de competitie behaald.

Informatieavond 'Kanker.. en nu?'

Enkele zorgverleners.

MALDEN - Op woensdag 3 april van 19.00-21.00 uur is de informatiemarkt ‘Kanker.. en nu?’ in gezondheidscentrum De Kroonsteen 1, Kloosterhof 1 in Malden.

Liefst achttien verschillende organisaties in, of omgeving van, de gemeenten Heumen en Mook en Middelaar presenteren zich. Zij hebben alle een gespecialiseerd aanbod in de zorg rond kanker, nabij uw huis of zelfs aan huis. Zij kunnen hulp en ondersteuning bieden in alle fasen van kanker; voor of tijdens de behandeling, in de nazorg of als behandeling niet meer mogelijk.

Op 3 april zijn huisartsen, fysiotherapeuten, apotheek, verpleegkundig consulenten, ergotherapeut, diëtist, voetzorgdeskundigen, huidtherapeut, craniotherapeuten, vrijwilligers terminale thuiszorg, psycholoog, mantelzorgondersteuners en levensvragenconsulenten aanwezig.

Vanaf 18.45 is de inloop met koffie en thee. Na een korte gezamenlijke start kan men persoonlijk kennismaken met de verschillende organisaties. Iedereen is welkom! Meer informatie staat op www.gcsamengezond.nl.

Bezoekerscentrum Huys te Moock in Plasmolen weer geopend

PLASMOLEN - Het is weer voorjaar en de natuur ontluikt: tijd om erop uit te gaan. Vanaf Plasmolen is een mooie fietstocht (25 km) uitgezet langs de boorden van de Maas.

U fietst langs de Maas met prachtige uitzichten en ook door lang vervlogen tijden. Het startpunt is bij het Educatief Bezoekerscentrum Huys te Moock in Plasmolen. Dit bezoekerscentrum is vanaf 1 april weer geopend. Hier kunt u alles te weten komen over de plaatselijke gebeurtenissen in dit gebied tijdens de Tachtigjarige Oorlog, met als meest bekend: De Slag op de Mookerheide.

In het routeboekje ('Fiets door de Tachtigjarige Oorlog'), verkrijgbaar in het bezoekerscentrum/VVV, staat de route gedetailleerd beschreven en onderweg wordt, tijdens korte stops, verhaald wat er op deze locaties in de Tachtigjarige Oorlog gebeurd is. Zo leest u over de geschiedenis van Klooster Sint-Agatha en over de strijd rond het Genneperhuis. Ook beleeft u mee wat zich rond Huyse Middelaer afgespeelde en blijft natuurlijk de Slag op de Mookerheide niet onvermeld. De fietstocht komt door de mooie plaatsjes Cuijk, Gennep en Middelaar en er is voldoende mogelijkheid voor een rustpunt of een gezellig terras onderweg. Een fantastische manier dus om een mooie fietstocht te combineren met de verhalen over wat er in deze streek allemaal plaats vond tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Het Bezoekerscentrum Huys te Moock is gevestigd in de VVV-post in Plasmolen aan de Witteweg 10 en vanaf 1 april dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00 uur (op zondag van 11.00 tot 14.00 uur).

Kleding – en speelgoedbeurs in Millingen doet goede zaken

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – Stichting Beurs voor een Kind heeft afgelopen zaterdag van 10.00 – tot 12.00 uur een voorjaarsbeurs gehouden in sporthal De Duffelt aan 't Gengske in Millingen aan de Rijn.

Naast het aanbod van voorjaars– en zomerkleding, sportkleding en babyspullen was er ook tweede hands speelgoed te verkrijgen dus voor elk wat wils .De entree bedroeg 0,50 euro, terwijl kinderen gratis onder begeleiding naar binnen mochten. Om diefstal tegen te gaan mochten eigen tassen niet mee naar binnen, bij de entree kreeg iedereen een tas van de organisatie.

Leven is Lef!

HEUMEN - “Leven is Lef. Dat weet ik als de beste!”

Tekst en foto: Gerie van der Land-Zijderveld

“Mijn moeder was alcoholiste. Onderzoek heeft uitgewezen dat mijn handicap een direct gevolg is van alcoholmisbruik tijdens de zwangerschap. Rechts heb ik spasmen. Mijn handicap ervaar ik niet als een beperking, maar soms word ik er heftig mee geconfronteerd door mensen of situaties. Met een bovengemiddelde Citotoets-uitslag wilde mijn moeder mij ooit op de Mytylschool houden. Zo blij dat ik mij daartegen heb verzet. Via mavo heb ik leertraject havo, vwo afgelegd en nu studeer ik rechtswetenschappen. Ik word jurist. De studie gaat goed, maar mijn beperking beperkt mij in het afleggen van de toetsen binnen een bepaalde tijd. Dat is dus zo’n tegenvaller! Tot nog toe wordt binnen Radboud Universiteit Nijmegen helaas niet hard meegedacht om een oplossing te vinden. Ik geef de moed niet op, ben een vechter, ga voor mijn doel. Leven is lef. Dat weet ik als de beste! Ja hoor, zo nu en dan drink ik witte wijn. Daar geniet ik dan van. Ik drink weinig alcohol, want ik weet: alcohol sluipt stiekem en neemt graag de regie over! Dat laat ik niet gebeuren. Goed die actie van IKPAS. Zo onbegrijpelijk vind ik, dat er nog steeds mensen zijn die zeggen dat ze hun kinderen of de kinderen in de sportkantine en disco niet kunnen verbieden om alcohol te drinken! Natuurlijk kunnen ze dat wél!” Serieus: “Ook daar is lef voor nodig.”

Veel succes Petrie Bernhard uit Mook met het behalen van je doelen.

Leven is Lef verschijnt in opdracht van Malderburch Welzijn Ouderen, gemeente Heumen. Vragen over alcohol? Bel met 024-3570570

Groesbeeks hotel Heuvelrijk krijgt als eerste keurmerk voor toegankelijkheid

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – Rosanne en Tom Belgers van het pas geopende hotel Heuvelrijk aan de Wylerbaan in Groesbeek hebben het verhaal helemaal begrepen. Toen zij het hotel Heuvelrijk gingen bouwen, hadden beide ondernemers zich al verdiept in het project 'Zorgeloos op Vakantie' ook in Groesbeek, moeten zowel Rosanne als Tom toen gedacht hebben.

Vrijdagmiddag hebben de twee jonge ondernemers uit handen van wethouder Sylvia Fleuren het eerste Keurmerk Toegankelijkheid gekregen als eerste toeristische organisatie in de gemeente Berg en Dal. Het doel van het project 'Zorgeloos op Vakantie' is om de regio Rijk van Nijmegen beter toegankelijk te maken voor mensen met een lichte fysieke beperking en hun reisgenoten.

Reisondernemers, Stichting Toerisme en Recreatie Berg en Dal (STER), zorgorganisaties, de WMO adviesraad en de gemeenten werken hier samen aan. Heuvelrijk heeft het afgelopen jaar een scan laten uitvoeren op toegankelijkheid door de organisatie Ongehinderd. Een keurmeester met bouwkundige achtergrond heeft de test uitgevoerd en heeft zijn bevindingen met tips gerapporteerd. Op die manier hebben Rosanne en Tom inzicht gekregen in de toegankelijkheid van hun bedrijf. Met vragen als: Kunnen mensen in een rolstoel makkelijk bij Heuvelrijk in- en uitrijden? Is er een toegankelijk toilet? Volgens Rosanne hebben zij veel geleerd van de scan. "Zo hebben wij de pedaalemmers vervangen door exemplaren met een drukknop, traptreden buiten de entree zijn beter zichtbaar door witte markering en er zijn antislipmatten op de badkamers. Al met al zijn het kleine investeringen maar met veel gemak voor onze gasten. In ieder geval wij zijn er klaar voor."

DES presenteert 'Rhythm

of the (K)Night'

LEUTH - Ook altijd al gefascineerd geweest door de wereld van de ridders, jonkvrouwen en kastelen? Muziekvereniging DES uit Leuth heeft zich hierdoor laten inspireren voor haar jaarlijkse themaconcert.

Diverse films en series spelen zich af in deze tijd en kenmerken zich door mooie landschappen, romantiek maar ook de soms brute strijd van het goede tegen het kwade. Dit leent zich bij uitstek voor een mooie muzikale vertaling. Zo hoort u onder andere Floris en het verhaal van de Ridders van de Ronde tafel. Uiteraard bestaan er in iedere tijd ridders, die strijden voor hun nobele doel. Hier valt te denken aan Robin Hood en de 'Phantom' van de Parijse opera. Ook deze komen terug in het programma. Ridders van de huidige tijd zijn wellicht de nachtburgemeesters. Bekend bij de nachtbrakers en te vinden in hun favoriete nachtclubs. Deze clubs kenmerken zich door hun muziekstijl en ritme. Hieruit komt de tweeledigheid van de titel in optima forma naar voren. De rest van het programma wordt dan ook gevuld met afwisselende en opzwepende ritmes die u bekend voor zullen komen. Oftewel een afwisselend programma voor jong en oud!

Het orkest en slagwerkgroep van DES nodigt iedereen dan ook uit voor een verrassende avond uit op zaterdagavond 13 april in De Vriendenkring te Leuth om 20.00 uur. De entree is uiteraard gratis. "Men kan onze vereniging ook steunen op verschillende manieren: 1) Stem op DES met de Rabobank Clubactie, 2) Wij halen uw oud ijzer gratis bij u op, 3) Koop uw potgrond van hoge kwekerskwaliteit bij DES en we brengen het bij u thuis. Voor meer informatie neem contact op met des-leuth@hotmail.nl. Het orkest en slagwerkgroep van DES kunnen nog aanvullende muzikanten gebruiken. Speelt u een blaas- of slagwerkinstrument of zou u dit willen leren, neem dan contact op met bovenstaand email-adres."

Oldtimerdag en gratis kindervrijmarkt

MALDEN - Op zondag 14 april verzorgt stichting Vriendenclub Malderburch in Malden voor de 26ste keer een gezellige Oldtimerdag. Deze dag staat altijd in het teken van gezelligheid voor iedereen.

"Wij roepen oldtimer-liefhebbers op laat deze dag niet aan je voorbij gaan en schrijf je gratis in. Laat je oldtimer bewonderen en maak de gezellige rit op deze dag mee. Kan er een bewoner van het zorgcentrum met u mee rijden, dan kan deze dag voor de bewoner niet meer stuk. Ook als er geen bewoner met u mee kan rijden dan bent u natuurlijk welkom om deze dag mee te maken. De inschrijving is geheel gratis en de stichting zorgt dat er wat te eten en te drinken is. Een aandenken aan deze dag ligt op u te wachten. Wel even inschrijven voor 8 april anders kunnen wij niet meer garanderen dat er een aandenken voor u is."

"Op 14 april bent u welkom vanaf 10.30 uur bij zorgcentrum Malderburch Broekkant 16 in Malden. Veertig verkeersregelaars zorgen dat wij deze rit door de mooie omgeving van Malden kunnen rijden. Op deze dag zijn er ook diverse oldtimer-bromfietsen te bewonder, daar is deze inschrijving ook voor bedoeld. Mist deze dag niet, al bent u geen oldtimerbezitter. Inschrijving kan via: website@vriendenclubmalderburch.com."

Inschrijving kindervrijmarkt.
"Op deze zondag kunnen de kinderen gratis hun spulletjes verkopen in de voortuin van het zorgcentrum. Inschrijven alleen via onze website. Voor de eerste 10 inschrijvingen hebben wij nog een leuke verrassing, dus schrijf je snel in. Voor info bel vrijblijvend Cor Geurtz 06 25062865."

Glossy magazine 'Londen-Millingen op éénwiel'

MILLINGEN - Op dinsdag 2 april komt het Juliana Bicycle Team huis aan huis in Millingen en Kekerdom langs met eenmalige uitgave van glossy magazine 'Londen – Millingen op éénwiel'.

Dit magazine is ter gelegenheid van de prestatietocht Londen-Millingen op éénwiel en het 110-jarig bestaan van kunstrijwielvereniging Juliana uitgebracht. Het magazine neemt je mee in de voorbereidingen van 'Londen Millingen op éénwiel'; wat de fietsers- en begeleiders van dag tot dag te wachten staat en interessante informatie over de route en bezienswaardigheden onderweg. Ook zijn de mooiste beelden van de fietsclub van vroeger en nu opgenomen met onderwerpen als: Fietsen door de tijd; Parijs-Millingen op éénwiel; Rondje Nederland op éénwiel; 100-jarig jubileum Sport – Muziekshow; de trainingen ter voorbereiding op de fietstocht van Londen naar Millingen!

Het glossy magazine is liefst 128 pagina’s dik en wordt full color op A4-formaat uitgegeven. "Het Juliana Bicycle Team bestaat dit jaar 110 jaar, daarom bieden wij het magazine aan voor 1,10 euro. Een beetje meer mag ook! Heb je ons gemist of ben je woonachtig buiten Millingen of Kekerdom en wil je graag in bezit komen van dit bewaarmagazine, vanaf donderdag 4 april is het boek verkrijgbaar bij Bakkerij Selten, Multimate en Vermeulen Makelaars of laat een berichtje achter via rwgjgesthuizen1993@kpnmail.nl."

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

(foto: Mieke Verstraaten)

GROESBEEK – De halfjaarlijkse kinderkleding – en speelgoedbeurs Hebbes heeft zondagmorgen in sporthal Heuvelland weer voor veel kopers gezorgd zowel uit de regio alsmede uit Duitsland.

Al ruim voor 09.00 uur stonden er rijen mensen bij de deur te wachten in de hoop om leuke en mooie tweedehands voorjaars – en zomerkleding te kunnen bemachtigen. Daarnaast werden er tweedehands (buiten)speelgoed, spellen, knuffels, puzzels, boeken, dvd's, games en ook sportschoenen en kleding, verkleedspullen en zelfs fietsen aan de man gebracht. Stichting Hebben steunt een goed doel of stichting die zich speciaal inzet voor kinderen.

Nederlandstalig concert in huiskamerrestaurant Berg en Dal

BERG EN DAL - In huiskamerrestaurant Babylon aan de Kwakkenbergweg 150 in Berg en Dal treedt zondag 7 april BloedGroep op.

De band speelt Nederlandstalige nummers, waarvan het grootste gedeelte zelf geschreven is. BloedGroep bestaat uit Ton van Nispen, Henk van Herpen en Jan Kniest. Het optreden is onderdeel van 'De Verwarring', een maandelijks terugkerend concert in het restaurant. De band betreedt om 14.00 uur het podium en de entree bedraagt 5,00 euro per persoon.

Auto over de kop op Rijksweg

(foto: Peter Hendriks)

KRANENBURG – Onze fotograaf Peter Hendriks reed afgelopen vrijdagmiddag op de Rijksweg van Kranenburg naar Kleve en werd plotseling geconfronteerd met een personenauto die op de kop op de Rijksweg lag.

Volgens de fotograaf betrof het een Nederlandse personenauto. Het is niet bekend of er persoonlijk letsel bij te betreuren is geweest. Bij terugkomst bleek de wagen geruimd te zijn.

26 / 28

Theo en Dieny al 50 jaar
een gelukkig paar.
Gefeliciteerd met jullie
gouden bruiloft.

Michael & Yvonne, Anouk,
Brent en Kasper

Hiep hiep hoera, Jasper wordt 21 jaar!
Van harte gefeliciteerd en een fijne dag.
Van mama, papa, Lisette, Wesley en Romy

Hiep hiep hoera
mijn lieve oom wordt 21 jaar!
Van harte gefeliciteerd met
je verjaardag.

Dikke kus Jaylinn.

Op 31 maart wordt deze jonge dame Suzanne Straatman al weer 13 jaar.
Van harte gefeliciteerd en een dikke zoen van Opa en Oma Straatman

Dit vrolijke schatje Zoë
wordt 27 maart 3 jaar
Dikke knuffel van opa Jo, oma Wilma,
ome Remco en tante Patricia

Gefeliciteerd ome Geert!
18000 rondjes geschaatst dit seizoen!
nummer 1 van Nederland.

groetjes,
neefjes en nichtjes + aanhang

Zet de rollator maar klaar.
Monique is 50 jaar!
Groetjes Frank, Robin en Senna

Aart Veenbrink 1 april 2019
40 jaar werkzaam in
de waterschapswereld.
Van harte gefeliciteerd
Je collega's

Met de vlam in de pijp,
een biertje erbij.
Op 29 maart wordt Marc 50,
een hele grote blij!
Gefeliciteerd
xxx Joyce, Kim en Luuk

Ingrid, van harte gefeliciteerd!

Vrijdag ga je dan toch echt Sarah zien!

Op 26 maart wordt Robbin 4 jaar en mag hij naar de basisschool.
Héél veel plezier en gefeliciteerd.
van Opa Gerard en Oma Els.

Nog een kanjer die viert op 1 april zijn 24ste verjaardag.

Theo van Blitz nieuwe single 'Mijn verlangen naar jou'

(Eigen foto)

GROESBEEK - Het is meer dan vijftig jaar geleden dat de sympathieke Groesbeekse muzikant Theo Gerrits van zijn hobby zijn beroep maakte. Na eerst zeven jaar als drummer werkzaam te zijn geweest bij het orkest The Grony Stars kwam hij bij het orkest 'The Flying Stars, dat later hun naam veranderde in orkest Blitz.

En toen begon het succes. Men scoorde diverse hits met o.a. 'You are my lady', 'Oh July', 'Ik heb niets te zeggen' en 'Help lieveling help' waarbij men diverse optreden in radio – en tv-programma's kreeg. Mede dankzij Frits Spits kwamen ze de top 100 binnen. Nadat het orkest Blitz ontbonden werd ging Theo verder onder de naam 'Theo van Blitz'. Met het avondvullend draaien als dj en afgewisseld met zang is Theo al jaren een druk bezet artiest op bruiloften en feesten. Ook presentatiewerk gaat hem goed af. Na diverse solo- en duetsingles te hebben gemaakt werd Theo gevraagd om deel te nemen aan het Album 'Groesbeek... daar muziek in!'. Dit leverde hem de nodige aandacht op.

Het lied 'Mijn verlangen naar jou' is nu op cd single verschenen, geproduceerd door Huub Arents die ook tekende voor de tekst. De inhoud van het lied roept bij velen herinneringen op van de vaak harde realiteit van het leven. Voor de opnames tekende Will Geerling van Geerling Media Producties in Valkenburg. Een prachtig videoclip maakt het geheel compleet.

De single is beschikbaar als cd via de bekende downloadshops en streamingsites.

Cursus Groesbeeks/Gruusbèks

(foto: Marco Cillessen)

GROESBEEK - Op donderdag 21 maart werd in De Mallemolen de cursus Groesbeeks afgesloten met de uitreiking van het Pepiereke Gruusbèks. Het was de achtste en laatste les van de tweede cursus Groesbeeks.

Als cursusboek werd gebruikt 'De Woordenschat van het Groesbeeks'. Met heel veel plezier hebben leden van de Siesmejénnekes de cursisten bijgestaan in onder andere de goede uitspraak van het Groesbeeks, in het goede gebruik van de lidwoorden en meervouden, in het opzeggen van Gruusbèkse versjes en sprökskes. Bovendien werd ook aandacht geschonken aan de voorlopers van het Groesbeeks: Oudnederlands en Middelnederlands. Het is altijd een openbaring om te horen hoe oud het Groesbeeks al is.

Ook werd er naar liederen geluisterd in het Groesbeeks, zoals liedjes rond vastenaovend en wasbèrre plukke. Veel cursisten konden al geweldig Groesbeeks praten, maar voor hen is het dan vooral interessant om te ervaren hoe het dialect in elkaar zit en waarom het Groesbeeks tot het Kleverlands behoort. Er is ontzettend veel gelachen toen het onderdeel 'de tegenovergestelde betekenis' aan de orde kwam.

De laatste les waren ook Wim 't Olliepitje en zijn vrouw Door aanwezig. Aandachtig werd er geluisterd naar een voordracht van Wim die in 1990 opgenomen was door Eurosound met de titel 'Oewaaah….. enne kloe.ke'. Alle cursisten hebben het begeerde diploma ontvangen. Wilma ontving van de cursisten als dank 'en onnut bloemstuk' en samen met Theo een pakket lekkere sapjes 'mè en stuk kè.s'.

Muzikale inloop Kuturhus Beek

BEEK – De Zonnebloem, KBO Beek en de Beheerstichting van Kulturhus Beek presenteren zaterdagmiddag 6 april om14.00 uur hun tweede muzikale inloopmiddag van dit jaar in het Kulturhus van Beek.

De entertainer van deze middag is voor velen in het circuit geen onbekende, maar bij ons laat hij voor de eerste maal horen, waartoe hij allemaal in staat is. Cor Kersten op de vloer is een garantie voor top-amusement, dus de dansschoenen kunnen weer aan, het belooft een topmiddag te worden. Ook voor een gesprekje of drankje is men welkom deze middag.

Natuurlijk is ook deze middag gratis te bezoeken voor alle senioren uit de gemeente ook een kopje koffie of thee te nuttigen. Daarnaast worden er door de samenwerkende organisaties nog enkele snacks aangeboden. Dit alles ter voorkoming van het isolement van senioren. Voor niet-leden van de KBO Beek en donateurs van de Zonnebloem gaat er een bus rond, waarvan de inhoud ten goede komt aan deze middagen.

Kerkberichten van Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen-St.Georgius

Zondag 7 april 09.30 uur Eucharistieviering m.m.v. Parochieel Zangkoor, Ad Blommerde. Gebedsintenties: Jan en Dora de Valk; Theodorus en Marie Cornelissen-Vroom; Tien en Annie Gerrits-Gerrits.Doopviering Robbie Peters om 13.30 uur

Nederasselt-H.Antonius Abt

Zondag 7 april 09.30 uur Eucharistieviering m.m.v. Gemengd Koor, Aloys van Velthoven. Gebedsintenties:

Overasselt H.Antonius Abt

Donderdag 4 april 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum. Zondag 7 april 11.00 uur Kinderkaravaan m.m.v. Kinderkaravaankoor, Lara van der Zee. Gebedsintenties: Antoon Theunissen / Bert Broekman en Rieky Broekman-Willems / Nellie en Piet van den Berg-Dinnissen / An den Brok-Klabbers / Corrie Arts-Wientjens / Til Kamps-Janssen / Truus Janssen-Duighuisen / Frans Kesseler / Marietje Beelen-Janssen/ Ger Vertogen / Mien Rutten-den Brok.