GN Arnhem

7 januari 2015

GN Arnhem 7 januari 2015


Wandelen door 't winterse landschap van Mariëndaal

ARNHEM - De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen verzorgt op zondag 18 januari een winterwandeling op landgoed Mariëndaal voor de wat sportievere wandelaar, die niet bang is voor een paar stevige hellingen.

Tijdens deze wandeling wordt aandacht besteed aan de geologie, de Christuskoepel, de mooie doorzichten nu de bladeren van de bomen zijn en voor de militaire activiteiten in september 1944.

Foto: Rob Schouten

De start is om 13.30 uur op parkeerplaats Mariëndaal: ingang via Mariëndaal, zijstraat Utrechtseweg aan de N225 (weg Oosterbeek - Arnhem), na driehonderd meter aan het eind voorbij de spoorboog. De duur is tweeënhalf á drie uur. Kosten: vijf euro, kinderen vier tot en met twaalf jaar 2,50 per persoon. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van GLK-pas. Reserveren niet nodig. Meer informatie staat op www.glk.nl/evenementen of bij Pedro van Gogh, 06 54 654 049.

Kijken en sjoelen bij de eerste Arnhemse Sjoelvereniging

ARNHEM - Verstoken blijven van het sjoelen in verenigingsverband? Het nieuwe jaar is net begonnen, misschien een mooie gelegenheid om kennis te maken met de Arnhemse Sjoelvereniging. De sjoelvereniging is al bijna veertig jaar actief in Arnhem en speelt haar competitie elke dinsdagavond in de grote zaal van het Wijkcentrum Elderveld.

Sjoelen doe je niet alleen thuis, maar ook in verenigingsverband. Al heel veel jaren wordt er volop gesjoeld in verenigingsverband. Nederland telt op dit moment meer dan honderd verenigingen.

De sjoelvereniging nodigt liefhebbers van het sjoelen graag uit om deze maand een kijkje te nemen. "Aanstaande dinsdag bent u al van harte welkom en kunt u direct mee sjoelen."

De competitie, die zes klassen kent, is een onderlinge sportieve strijd met promotie en degradatie. Er is een voor- en najaarscompetitie. Op een competitie-avond worden tien partijen gesjoeld en iedere partij wordt op een andere bak gesjoeld. De vereniging sjoelt op de Schilte bak, de officiële wedstrijdbak,

Sjoelen is een leuke en betaalbare vrije tijdsbesteding, de jaarcontributie bedraagt slechts 45 euro per persoon. Meer informatie staat op www.elderveld.nl. Algemene sjoelinformatie op: www.sjoelsport.nl.

"Het is niet belangrijk of u al goed sjoelt, er worden scores behaald tussen de 80 en 130, maar één ding weten zij zeker, als u gaat sjoelen, u al snel uw score zult verbeteren." Aan nieuwkomers wordt extra aandacht besteed en zonodig de fijne kneepjes bijgebracht. Wij zien u graag aankomende dinsdag rond 19.30 in de grote zaal van het Wijkcentrum Elderveld, naast de sporthal. De competitie start om 20.00 uur."

Seniorweb Leercentrum Mediatrefpunt De Spil start Stap voor stap aan de slag met computer en internet

ARNHEM - Wilt u ook meer kunnen doen met uw computer? Zoals uw foto's bewerken, beter leren omgaan met uw Windows besturingssysteem, Word, Excel of Powerpoint? U leert het bij SeniorWeb Leercentrum Mediatrefpunt De Spil in Arnhem(Zuid).

Stap voor stap en onder de geduldige begeleiding van onze ervaren vrijwilligers. Het Leercentrum heeft geen winstoogmerk. Daarom zijn de lessen betaalbaar voor iedereen. Na een interne verhuizing en de aanschaf van nieuwe computers starten de cursussen weer vanaf 19 januari.

Een cursus bestaat uit tien lessen van twee uur en kost vijftig euro exclusief boek. Houders van een Gelrepas krijgen vijftig procent korting op het cursusgeld bij inlevering van bon 30 of 31.

Het adres van ons Leercentrum is: Lupinestraat 12, 6841 GD Arnhem. Zie voor meer informatie http://arnhem-spil.seniorweb.nl/ of neem contact op met G. Magendans locatie ambassadeur, bereikbaar op mediatrefpuntdespil@gmail.com en 026 381 52 91.

Activiteiten Gaanderij in januari

ARNHEM - Donderdag 29 januari. Is er een lezing over paleis 't Loo. Mevrouw Wenting zal alles vertellen over dit mooie slot en daarbij mooie foto's tonen.

De zaal gaat om 13.45 open en de lezing is van 14.00 tot 16.00 uur. De entree kost 2,50 euro. Kaartjes zijn te koop bij de receptie van De Gaanderij.

Zaterdag 31 Januari is er een dansbingomiddag van 14.00 tot 17.00 uur; de zaal gaat om 13.30 open. Een plankje kost drie euro en voor vijf lootjes betaalt men een euro. Iedereen is welkom, er zijn leuke prijzen te winnen. En in de pauze zal de band One step today de bezoekers vermaken met herkenbare dans- en meezingmuziek.

De Gaanderij ligt aan het Driemondplein 1 in Arnhem.

Kaarten in De Petersborg

ARNHEM - Op zaterdagmiddag 24 januari is in De Petersborg Slochterenweg 40 in Arnhem-Zuid de maandelijkse klaverjas/jokerdrive.

De aanvang is 13.30 uur, de zaal gaat open om 13.00 uur. De kosten zijn twee euro. Iedereen is welkom om een kaartje te komen leggen.

Dansbingo

Op maandagmiddag 12 januari 2015 kunt u in De Petersborg Slochterenweg 40 in Arnhem-Zuid dansen op live muziek en meedoen met de bingo, die op dezelfde middag wordt gehouden. Een gezellige dans-bingomiddag, dus!. De muziek wordt verzorgd door het Duo Pardon, een graag gezien tweetal in De Petersborg. Iedereen is welkom. Aanvang 14.00 uur, de zaal gaat open om 13.30 uur.

Voorlichtingsbijeenkomst Creaselfie CreaSelfie, levensboek in een creatieve vorm

ARNHEM - Tijdens deze voorlichting worden aan de hand van tekeningen, collages, teksten en andere kunstuitingen worden herinneringen, belevenissen en ervaringen op papier gezet. Dit doet men zelf en men laat alleen zien, wat men aan anderen wilt tonen.

Gedacht wordt aan familieleden, vrienden, verzorgers en verpleegkundigen, die meer moeten weten over jou. Een aandenken voor het nageslacht en een verdieping voor jezelf, het opfrissen van het geheugen.

Er worden verschillende aspecten van je leven belicht, zoals het lichamelijke (hoe kwam je aan de littekens, welke sporten heb je beoefend) of liefhebberijen (hobby's, boekenvoorkeur of filmgenres). Ook smaken komen aan de orde en voorkeuren. Verhalen, die je hebt geschreven en gedichten, gedachten en ideeën. Welke studies heb je gevolgd en naar waar gaat je belangstelling. Welke gebeurtenissen (in je leven) hebben een onuitwisbare indruk op je gemaakt. Wat zou je nog willen doen. (Bucket-list, creëer actief je eigenleven.)

"Houdt u van knutselen en wilt u, uw leven in een boek bundelen. Kom 13 januari naar de voorlichtingsbijeenkomst om te kijken of deze cursus werkelijk iets voor u is. De doelgroep is 55-plus."

De bijeenkomst is van 12.00 tot 13.30 uur op De Petersborg Slochterenweg 40, Arnhem.

Zin in zingen

bij Xing?

ARNHEM - Het gemengde Arnhemse koor Xing zoekt tenoren en nog een enkele bas, jong en oud. Het dertigjarige koor maakt een fris begin met een nieuwe dirigent: Hans Scholing (www.hansscholing.nl).

Met veel nieuw repertoire kunnen nieuwkomers 'zonder achterstand' aansluiten. Xing streeft naar vierentwintig leden. Het repertoire is grotendeels klassiek (van alle tijden), maar er is ook veel lichtvoetigs. Diversiteit en avontuurlijke uitstapjes staan hoog in het vaandel.

Xing werkt toe naar optredens – allereerst op zondagmiddag 11 januari in het Nederlands Openluchtmuseum - op een ontspannen manier, in een gemoedelijke sfeer en met de nodige humor. Het koor repeteert iedere maandagavond van 20.00 tot 22.15 uur in de Heijenoordschool, Gentiaanstraat 25. Wie eens een repetitie wil bijwonen is welkom.

Informatie: xingarnhem.blogspot.nl; e-mail: xingkoor@gmail.com of bel met Marion Brugman: 06 53438598 of Niek Bakker: 06 52450397.

Werelddansen

Balkandansen

ARNHEM - VA, Vereniging voor Werelddans, houdt vanaf woensdag 7 januari tot en met 25 maart (behalve 18 februari in verband met de voorjaarsvakantie) een cursus Balkandansen voor half- en gevorderde dansliefhebbers uit Arnhem en omgeving.

De cursus wordt geleid door de gerenommeerde dansdocent Majolein van de Beld en gegeven in Huis van Puck, (oude Menno van Coehoornkazerne), Klarendalseweg 193 in Arnhem, ingang Verlengde Hoflaan, eerste verdieping, lokaal 1.03, van 20.00 tot 22.00 uur. De prijs bedraagt 38,50 euro voor de hele cursus. Aanmelden kan via info@volksdansen.nl of telefoon (026) 3820102).

Nieuwjaarstoernooi van KV De Koning

ARNHEM - Kaartvereniging De Koning houdt op zondag 11 januari het jaarlijkse Nieuwjaarstoernooi in Ons Huis in Elden – Arnhem. De Brink 9.

De aanvang is 11.00 uur. Er wordt individueel gejokerd en geklaverjast (koppel – passen). Opgeven kan mij de secretaris: Monique de Wit: 026 3820658 / 06 40951615; mon@hetnet.nl.

Het Herenakkoord in Arnhem zoekt enthousiaste zangers

ARNHEM - Het Arnhems homomannenkoor Het Herenakkoord zoekt enthousiaste zangers. Mannen die gezellig samen willen zingen met andere homomannen en gevoel voor humor hebben, kunnen bij dit koor hun talenten kwijt.

Zangervaring of een geschoolde stem zijn niet nodig. U hoeft ook geen noten te kunnen lezen. Dat leert u in de introductiefase. U moet wel willen optreden en bereid zijn een eenvoudige choreografie uit te voeren. Het repertoire is heel gevarieerd: van levenslied tot klassiek. Het koor repeteert op maandagavond in Arnhem. De leden komen uit Arnhem en wijde omgeving.

"Lijkt het u leuk om bij dit koor te gaan zingen, maar u twijfelt nog? Kom dan eens kennismaken en zing met ons mee! U volgt zes repetities in de maanden januari en februari onder deskundige leiding. Dit is geheel vrijblijvend en gratis. We starten op 26 januari en sluiten af met een optreden op 9 maart. Tijdens deze periode heeft u een eigen begeleider. Daarna beslist u in overleg met het koor of u definitief lid wordt.

Heeft u zin gekregen om mee te zingen, stuur dan een mail naar info@herenakkoord.nl of laat een bericht achter op www.facebook.com/herenakkoord. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op."

Schaakcursus voor beginners

ARNHEM - Ooit willen leren schaken? Het is er nooit van gekomen? De Arnhemsche Schaakvereeniging organiseert nu een gratis cursus van vier lessen om u de beginselen van het schaken te leren.

Er wordt geen vóórkennis gevraagd. Op de donderdagavonden 29 januari, 5 en 12 februari wordt deze cursus gegeven in het activiteitencentrum Schreuder, Vlamoven 22 - 24 op IJsseloord I. Een cursusavond duurt van 18.30 tot 19.45 uur. Opgaven en informatie via nicoschoenmakers@kpnplanet.nl.

Er zijn plannen om aansluitend op deze cursus een serie schaaklessen te geven voor mensen die al kunnen schaken, maar die meer van deze prachtige sport willen weten. "Heeft u daar interesse in, dan kunt u dat ook al aangeven bij bovenstaand mailadres."

Kaarten bij De Hobbit en De Pit

ARNHEM - Zaterdag 17 januari verzorgt kaartclub De Hobbit een kaartmiddag in buurtcentrum De Hobbit aan de Zwanebloemlaan 2A in Arnhem-Zuid. De aanvang is om 13.30 uur. De zaal is open vanaf 12.30 uur.

Zondag 25 januari houdt kaartclub De Pit een kaartmiddag in het Scoutinggebouw aan de Veerpolderstraat 128A in Arnhem-Zuid. De aanvang is om 13.30 uur. De zaal is open vanaf 12.30 uur.

De volgende kaartmiddag van kaartclub De Hobbit is zaterdag 7 februari. De aanvang is om 13.30 uur. De zaal is open om 12.30 uur.

Gratis rondleidingen in Bibliotheek Centrum

ARNHEM - Dinsdag 13 januari wordt een gratis rondleiding gegeven in de Bibliotheek Rozet.

Tijdens de rondleiding krijgen deelnemers uitleg over de nieuwe indeling van de bibliotheek, de digitale catalogus en krijgen ze een kijkje achter de schermen. Er wordt ook een bezoek gebracht aan het Erfgoedcentrum, waar de collectie van de Gelderland Bibliotheek te vinden is.

De rondleiding is op dinsdag 13 januari van 11.00 tot 12.00 uur. De rondleidingen zijn gratis voor zowel leden als niet-leden. Wel dient men zich vooraf aan te melden via: www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

De avond in de Bazel

ARNHEM - De avond in de Bazel van 16 januari zal weer een bijzondere worden: Ella van Poucke speelt vanaf 20.15 uur in kantoor Hekkelman Advocaten en Notarissen aan het Sickesplein 1 op cello en Jean-Claude Vanden Eynden piano werken van Beethoven, Chopin en Schnittke.

Ella van Poucke wordt gezien als een van de meest veelbelovende cellisten van haar generatie en heeft 8 december de Prijs van de stichting Elisabeth Everts Fonds gewonnen. De prijs werd op 21 december uitgereikt in het programma Spiegelzaal, een live radio-uitzending vanuit het Concertgebouw.
Ella wordt komend concert in de Bazel begeleid door de internationaal vermaarde pianist Jean-Claude Vanden Eynden.

Uitgebreide informatie staat op www.studiopiano.nl. De entree bedraagt twintig euro. Reserveren kan via aidebazel@dds.nl of 026-3777111.

Peuter- en kleutervieringen

ARNHEM - Op de vieringen voor peuters en kleuters van twee tot en met zes jaar zijn ook jongere peuters en baby's zijn welkom! En natuurlijk vaders en moeders, broertjes en zusjes, oma's en opa's.

"We zingen en bidden met elkaar, luisteren naar een verhaal, spelen het na en steken een kaarsje aan voor wie jarig is of voor wie een beetje licht goed kan gebruiken. De vieringen zijn zondagochtend 25 januari, 22 maart en 24 mei. Steeds van 10.00 tot 10.30 uur; aansluitend is er wat te drinken voor iedereen."

De vieringen zijn in de Sint-Walburgiskerk aan het Sint-Walburgisplein 1 in Arnhem. Op zondagochtend tot 12.00 uur is er volop gratis parkeergelegenheid op het plein voor de kerk en in de buurt van de kerk.

Samengaan Bibliotheek Arnhem en Volksuniversiteit Arnhem een feit

ARNHEM - Volksuniversiteit Arnhem en de Bibliotheek Arnhem hebben hun voornemen tot samengaan per 1 januari 2015 bezegeld met een fusie.

Onder de vlag van 'Een leven lang leren' bundelen de organisaties hun deskundigheid en krachten en wordt een breed en actueel aanbod van informatieve, educatie en culturele activiteiten geboden.

Het team van de Volksuniversiteit en de functie volksuniversiteit gaan deel uitmaken van de Bibliotheek. Het team zal samen met de collega's van de bibliotheek de functie volksuniversiteit blijven uitoefenen, doorontwikkelen en verbreden. Dat alles onder het motto: 'Wij maken leren leuk! Kwaliteit, persoonlijke groei, ontmoeten en sociale participatie blijven daarbij hoog in het vaandel staan'.

Om het samengaan van de Volksuniversiteit en de Bibliotheek te vieren kunnen (nieuwe) cursisten en (nieuwe) leners van de Bibliotheek profiteren van een tweetal feestelijke aanbiedingen. Zo krijgen bibliotheekleden in 2015 tien procent korting op cursussen, workshops en lezingen van de Volksuniversiteit. Cursisten van de Volksuniversiteit kunnen een gratis proefabonnement voor drie maanden afsluiten bij de Bibliotheek.

Ontdek met bibliodrama nieuwe dingen in een verhaal

ARNHEM - In januari start een serie van vijf bijeenkomsten bibliodrama, voor iedereen die plezier heeft in spel en nieuwe dingen wil ontdekken in een verhaal en in zichzelf.

De serie wordt begeleid door Marie-Louise Vroemen, leerkracht in het speciaal onderwijs, vrijwillig voorganger in de Sint-Eusebiusparochie en in opleiding tot professioneel begeleider van bibliodrama.

Een avond bibliodrama ziet er ongeveer zo uit: inloop met koffie en thee;
warming up (eenvoudige drama-oefening); het lezen van het (bijbel-)verhaal; het verzamelen van alle rollen in het verhaal; het kiezen van een rol; interviews door de begeleider met elke deelnemer in zijn of haar rol; het spelen van een scène of ontmoetingen tussen deelnemers; korte pauze met koffie en thee; gesprek: welke nieuwe inzichten heeft het spel mij opgeleverd?; het nogmaals lezen van het verhaal.

Er zijn variaties mogelijk op deze opbouw en die zullen zeker voorbij komen.

Bij voldoende belangstelling wordt de serie twee keer gegeven: op donderdagen in de Walburgiszaal en op dinsdagen in de Fliednerzaal. "Hebt u nog vragen dan kunt u bellen: 026 4454144 (na 19.00 uur, op donderdag ook overdag) of mailen: marielouisevroemen@tiscali.nl."

Opgave kan door uiterlijk 10 januari een mail te zenden naar marielouisevroemen@tiscali.nl en daarin vermelden: naam, adres, telefoonnummer, en op welke locatie men de serie wilt volgen.

De data en plaatsen zijn: Walburgiszaal, Walburgisplein in Arnhem op de donderdagen: 22-1, 12-2, 12-3, 16-4 en 21-5; Fliednerzaal in wijkcentrum De Bakermat, G.A. van Nispenstraat 139, Arnhem op de dinsdagen: 20-1, 24-2, 24-3, 21-4 en 26-5. Steeds van19.30 tot 22.00 uur. De kosten zijn een bijdrage voor koffie of thee.

Lezing Susan Smit in bieb Arnhem

ARNHEM - Susan Smit is tijdens de Maand van de Spiritualiteit op zondag 11 januari van 14.00 tot 16.00 uur speciale gast in de Bibliotheek Rozet.

Susan Smit (1974) werkte jarenlang als fotomodel en studeerde Culturele Studies in Amsterdam. Als freelance journalist werkt ze voor tijdschriften als Marie Claire, AvantGarde en Happinez. Haar eerste boek, Heks, ontketende een ware mediahype. Daarna volgden een reeks boeken en romans. Eind januari verschijnt het nieuwe, autobiografische boek van Susan Smit: En dan de liefde.

De Maand van de Spiritualiteit

Veel mensen hebben behoefte aan inspiratie en zingeving. Het lijkt erop dat er ondanks alle welvaart ook iets verloren is gegaan. Daarom zoeken mensen naar een beter evenwicht tussen materiële welvaart en geestelijk en lichamelijk welzijn. De initiatiefnemers van De Maand van de Spiritualiteit willen aansluiten bij deze groeiende behoefte aan zingeving en inspiratie die we in onze samenleving op dit moment zien.

Spiritualiteit kan heel concreet evenwicht, voeding en richting geven in een complexe wereld. Richting voor een betere omgang met de medemens, onze leefomgeving en onze planeet. Door met aandacht voor wat er écht toe doet te leven, door bewuster te werken en met anderen om te gaan, vinden we balans, kan het leven gaan bruisen en leven we met 'hartstocht'.

De lezing vindt plaats in het auditorium van Rozet aan de Kortestraat 16 in Arnhem. Leden van de Bibliotheek betalen 7,50, niet-leden 10,00 euro.

Meer informatie (met mogelijkheid tot inschrijven) staat op www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Informatieavond OBC Bemmel

Foto: Fedor Meuwsen

ARNHEM /BETUWE - Op dinsdag 13 januari om 19.30 uur, organiseert het Over Betuwe College Bemmel een speciale informatieavond voor leerlingen, ouders en verzorgers van groep 8. Tijdens deze avond worden het vwo met projectonderwijs, tweetalig onderwijs (TTO) havo en vwo, vmbo Lifestyle, Sportklas havo en het nieuwe versterkt talenonderwijs (VTO) Duits extra belicht.


Het vwo van OBC Bemmel heeft een aantrekkelijk programma voor álle vwo-leerlingen. Zo kent de onderbouw (leerjaar 1 t/m 3) vier projecten per jaar waarbij elke leerling zijn talenten leert kennen en verder ontwikkelt. Het programma is zo opgebouwd dat het ­leerlingen de kans geeft om uit te blinken op verschillende gebieden. Daarnaast is extra ondersteuning ook mogelijk. Zo worden waar nodig extra steunlessen voor de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde aangeboden.

Tweetalig onderwijs (TTO)
Tweetalig onderwijs is erg in trek bij de jongere van nu. En terecht: een goede kennis van de Engelse taal is een 'must' in de wereld van nu. OBC Bemmel is een echte specialist in tweetalig onderwijs, voor zowel vwo als havo. Met het senior TTO certificaat draait de school mee in de top van Nederland. OBC Bemmel is de enige school in de regio waar leerlingen zowel op havo als op vwo TTO kunnen volgen.

Vmbo-t: Lifestyle en versterkt talenonderwijs (VTO) Duits
Naast vwo en TTO wordt tijdens de informatieavond het talentenprogramma vmbo Lifestyle belicht. Een programma dat heel geschikt is voor jongeren die geïnteresseerd zijn in gezonde voeding, een gezonde leefstijl en actief bewegen. Nieuw op het vmbo-t is VTO Duits. Vanaf leerjaar 1 krijgen alle vmbo-t leerlingen Duits aangeboden. Daarna kunnen de leerlingen ervoor kiezen om door te gaan met VTO Duits. Die leerlingen krijgen een verdiepend programma aangeboden, waarbij het spreken van de Duitse taal en 'feeling' krijgen met de Duitse cultuur de volle aandacht krijgt.

Sportklas havo
Voor de leerling die graag beweegt, energiek is, graag praktisch bezig is en van aanpakken houdt is het interessant om meer informatie in te winnen over de sportklas. Naast het reguliere havo programma is er meer ruimte voor sportieve activiteiten en zijn er meer gymlessen. Door aan te sluiten bij de talenten van deze leerlingen wordt de motivatie vergroot en daarmee de prestaties.

Informatieavond en open dag

Tijdens de informatieavond zijn er algemene voorlichtingsrondes. Bezoekers kunnen ook gesprekken voeren met leerlingen en docenten. De informatieavond zal plaatsvinden op dinsdag 13 januari en begint om 19.30 uur in de aula van het OBC Bemmel, locatie de Heister 1. Daarnaast zijn geïnteresseerden van harte welkom tijdens de open dag op zaterdag 31 januari tussen 10:00 en 15:00 uur. Voor meer informatie over de open dagen kan men terecht op www.sgomb.nl

Nieuwe leesgroep Engels in bibliotheek Rozet

ARNHEM - De Bibliotheek en stichting Senia organiseren een informatiebijeenkomst voor mensen die belangstelling hebben voor een leesgroep Engels. Deze leesgroep richt zich op kennis van de Engelse literatuur en Engelse taalvaardigheid.

De landelijke Stichting Senia brengt belangstellenden bij elkaar. Na deze informatiebijeenkomst kunnen de aanwezigen beslissen of ze wel of niet meedoen. Met de mensen die willen deelnemen wordt een nieuwe groep gevormd. Dan wordt meteen een keuze gemaakt voor de te behandelen boeken en de datum en plaats van de eerste bijeenkomst.

Iedereen is welkom, ook zonder aanmelding vooraf.

De Bibliotheek Rozet bevindt zich aan de Kortestraat 16. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Meer informatie staat op www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Beginnerscursus

badminton bij Gova

ARNHEM - Op 3 februari begint de cursus badmintonnen voor beginners. Deze cursus duurt twaalf weken en na die tijd ben je in staat een behoorlijke partij te spelen.

Je denkt dat het een 'makkie' is, maar badmintonnen vergt veel uithoudingsvermogen, reactiesnelheid en samenspel. In twaalf weken krijg je informatie over de spelregels, het materiaal, de enkel, de mix en de dubbel en train je de verschillende slagen in het badminton.

BC Gova heeft voor de zomer veel nieuwe leden in de sporthal in De Laar West gehad en dat leidde ertoe dat er nu een beginnerscursus is opgezet. Tot 21 januari kunnen mensen zich aanmelden en bij vier tot maximaal zes beginners wordt gestart. Je bent een beginner als je alleen op de camping of op de weg voor je huis een shuttle overslaat, maar de spelregels en de diverse technieken niet kent. Doordat je met z'n vieren begint krijg je snel contact met elkaar en merk je dat je samen snel opklimt naar het spelen van een wedstrijd met elkaar, maar ook met de andere leden van de vereniging.

BC Gova is een gezellige badmintonvereniging waar je op alle niveaus kunt spelen. Dus als je het na de cursus leuk blijft vinden, kun je meedoen aan trainingen om jezelf nog meer uit te dagen en eventueel je inschrijven voor competitie. Maar ook als recreant kom je zeker aan je trekken. Veel vrouwen en mannen van divers niveau en van alle leeftijden spelen op de dinsdag- en woensdagavond. Daarnaast worden er diverse andere activiteiten georganiseerd.

De deelname is voor twaalf keer 75 minuten training kost zestig euro, maar word je daarna lid voor een jaar dan zijn de eerste twee maanden van je lidmaatschap gratis (ter waarde van 38,50 euro). Het bedrag is inclusief een kop koffie/thee en een consumptie achteraf.

Ben je geïnteresseerd en wil je je aanmelden of meer informatie stuur dan een e-mail naar info@bcgova.nl.

Y Fair Food Share:

ludieke actie

voor Voedselbank

ARNHEM - Yvonne Renckens, oprichter en oud-voorzitter van de stichting Fairtrade gemeente Arnhem, heeft onlangs Y Fair Productions opgericht. Dit bedrijf organiseert 10 januari in samenwerking met Voedselbank Arnhem een uniek inzamel evenement voor de Voedselbank.

Y Fair Food Share is in het leven geroepen voor Voedselbank Arnhem. "Met dit unieke concept zamelen we lang houdbare producten in voor mensen in en om Arnhem die door omstandigheden niet in staat zijn om zichzelf te voorzien van de primaire voedselbehoeften. Het evenement is gratis, mits je als entree drie lang houdbare producten inbrengt."

"Maar niet alleen deze mensen hebben profijt van deze middag, ook jij als bezoeker wordt beloond!" Four Digits stelt hun prachtige pand ter beschikking en zij zullen het publiek inspireren met hun gave initiatieven. Een ervaren sportpsycholoog die de politiekorpsen in Nederland traint op mentale weerbaarheid, zal een lezing geven over 'Presteren onder druk'. Ook zal de populaire Arnhemse dj Microvibez het dak er af draaien deze middag!

"Bekijk het programma en meld je aan: Het programma voor de Y Fair Food Share voor Voedselbank Arnhem op 10 januari: 13.15 tot 13.45 uur: Inloop / inbreng drie lang houdbare items voor de Voedselbank. 13.45 uur: Welkom gasten door organisator Yvonne Renckens. 13.50 uur: Update Voedselbank. 14.00 uur: Four Digits vertelt over hun unieke werkwijze & projecten. 14.15 uur: Lezing sportpsycholoog 'Presteren onder druk' 15.00 uur: Dj Microvibez draait het dak eraf! 17.00 tot 17.30 uur: Vergeet je goodiebag niet bij de uitgang! What's in it for you: - Gratis boeken; neem je uitgelezen boeken mee en ruil ze in de openbare boekenkast - Koop de heerlijke producten van Rawsome; zij doneren bij aankoop van elke drie producten één product aan de Voedselbank.

"Meld je aan via info@yfairproductions.nl of het facebook-event Y Fair Food Share. Er zijn maar honderd
plaatsen beschikbaar. Four Digits ligt aan Jansbinnensingel 26 in Arnhem.

Alzheimer Café Arnhem 15 januari: 'Met mij is toch niets aan de hand?'

ARNHEM - Op donderdag 15 januari is in Waalstaete in Arnhem het maandelijkse Alzheimer Café. Deze maand wordt besproken wat het verschil is tussen 'normale' vergeetachtigheid en beginnende dementie.

Mensen merken vaak dat bij het ouder worden hun geheugen achteruitgaat: niet op namen of woorden kunnen komen, niet meer weten waar je iets neergelegd hebt, vergeten wat je wilde gaan doen. Bij sommige mensen roept dat angst voor dementie op, maar heel vaak is die vergeetachtigheid een normaal verschijnsel.

Soms kan toch het vermoeden bestaan dat er meer aan de hand is, bijvoorbeeld als iemand erg vergeetachtig wordt, en daarvan hinder ondervindt in het dagelijks leven. Dan is het beter om niet te lang te blijven rondlopen met dergelijke klachten, maar ze te bespreken met de huisarts. Een onderzoek naar de aard en de oorzaak van de geheugenstoornissen is belangrijk voor het bepalen van de juiste behandeling.

Voor de pauze is er een presentatie en komen vragen aan de orde als: Hoe kun je merken of er sprake is van 'normale' vergeetachtigheid of van een beginnende dementie? Kunnen er ook andere oorzaken zijn voor geheugenklachten? Op welke manier kan de huisarts dementie herkennen? Wanneer word je doorverwezen naar de poli geriatrie?

Na de pauze is er uitgebreid gelegenheid om vragen te stellen, om onderling van gedachten te wisselen en ervaringen te delen. De gastspreker van deze avond is Max Franken, een arts die in staat is om in duidelijke taal uitleg te geven over het thema van deze avond. Er is een stand met informatiemateriaal over dementie van Alzheimer Nederland.

Het Alzheimer Café wordt gehouden op donderdag 15 januari in Woonzorgcentrum Waalstaete aan de Waalstraat 36 in Arnhem (Presikhaaf). Het Café opent om 18.30 uur, het interview begint om 19.00 uur, de sluiting is om 21.00 uur. De toegang is gratis, vooraf aanmelden is niet nodig, iedereen is welkom!

Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen via Alie van den Brink, 06 10828003 of via

arnhem@alzheimer-nederland.nl.

Eldense avond met De Meulewiekers

ARNHEM - Carnavalsvereniging De Meulewiekers uit Elden viert zaterdag 17 januari de Eldense avond.

De Eldense avond houdt in dat de leden van deze carnavalsvereniging een introducé mee mogen nemen om kennis te maken met de zeer gezellige feestavonden. Thema van deze avond is campingparty. Onder aanvoering van de nieuwe Prins Frank de eerste en zijn Hofdame Ellen maken ze er weer een gezellig avond van.

Tevens is er aandacht voor het vijftigjarig bestaan, wat in de carnavalswereld geen echt jubileum is omdat er daar in jubilea van elf jaren wordt gerekend. "Maar we laten dat toch niet ongemerkt voorbij gaan."

Muziek wordt verzorgd door ons huisorkest Partytime en er is een optreden van Pascal Redeker. De avond vindt plaats in de zaal van Ons Huis in Elden vanaf 20.11 uur

"Volg ons ook op faceboek c.v. de meulewiekers of bezoek onze website www.meulewiekers.nl; daar staat alles over de vereniging. De foto`s op de site geven een indruk van onze carnavalsavonden."

Symfonie in Musis Sacrem voor angsthazen en durfals

ARNHEM - Symfonie voor angsthazen en durfals is een familieconcert met verteller Eric Robillard onder regie van Margrith Vrenegoor. De arrangementen zijn vanToek Numan en Teus van der Stelt is verantwoordelijk voor het licht. Zondag 18 januari is het concert om 16.00 uur (sing-in om 15.00 uur) in Musis Sacrum.


Alles mag bij dit klassieke concert! Opstaan en een wave doen. Lawaai maken en in je handen klappen, of op je benen, buik en dijen. Dansjes doen. Of een spreekkoor beginnen! Sterker nog… al deze dingen zijn juist de bedoeling!

Tijdens de Symfonie voor angsthazen en durfals zingen en dansen alle kinderen in de zaal samen met Het Gelders Orkest. Iedereen kan de liedjes thuis alvast oefenen. En als je wat eerder komt, kun je de liedjes ook nog een keer samen met alle andere kinderen oefenen tijdens de sing-in.

Dan weet je helemáál zeker dat je startklaar bent als het concert begint! Wil je voelen hoe het is om een artiest te zijn? Presentator Eric Robillard geeft je instructies en vertelt tegelijkertijd het spannende verhaal van de jongen die wil leren griezelen!

Ondertekening koopovereenkomst woningen Schuytgraaf

ARNHEM - Op 19 december hebben wethouder Gerrie Elfrink en de heer Van de Klok van KlokWonen uit Nijmegen een koopovereenkomst getekend voor de bouw van 29 woningen in Schuytgraaf.

De woningen worden gebouwd op een markante plek in Schuytgraaf, namelijk in de noord-west hoek van het Singelkwartier (veld 19.1). KlokWonen krijgt de grond nog voor de jaarwisseling geleverd van de gemeente Arnhem.

In eerdere plannen die stammen uit de tijd van de Grondexploitatiemaatschappij (GEM), was op deze plek hoogbouw gepland. KlokWonen bouwt er nu eengezinswoningen met op de hoek aan de Marasingel twee bijzondere woningen van vier lagen. De woningen gaan nog het eerste kwartaal van 2015 in de verkoop. Wethouder Gerrie Elfrink: "Dit is de eerste keer sinds de overname van de GEM dat een ontwikkelaar grond op risico koopt. Het zegt iets over het vertrouwen in Schuytgraaf en over de successen die we er de afgelopen twee jaar boekten."

Meer informatie staat op www.schuytgraaf.nl en www.klokwonen.nl.

Ondernemersfonds Arnhem open tot en met 25 maart

ARNHEM - Arnhemse ondernemerscollectieven zoals verenigingen, stichtingen of samenwerkingsverbanden van ondernemers kunnen weer aanvragen indienen bij het Ondernemersfonds voor een financiële bijdrage aan een project of een activiteit dat een impuls geeft aan de Arnhemse economie.

"Heeft u, samen met andere Arnhemse ondernemers, een innovatief idee waar meerdere ondernemers economisch profijt van kunnen hebben? Dien dan een subsidieaanvraag in, dit kan tot en met woensdag 25 maart 2015. In 2014 heeft de Stichting Ondernemersfonds Arnhem 24 aanvragen ontvangen en beoordeeld. Een bedrag van 194.995 euro werd als subsidie toegekend aan projecten voor en door Arnhemse ondernemers. In 2015 is weer subsidie beschikbaar voor projectaanvragen! Op www.ondernemersfondsarnhem.nl staan de voorwaarden voor subsidieverstrekking en voor het aanvraagformulier 2015.

Stichting Ondernemersfonds Arnhem

Ondernemersfonds Arnhem wordt gevoed door middel van een opslag op de OZB-niet-woningen. De Stichting Ondernemersfonds Arnhem beheert het fonds. De bestuurders van de stichting zijn voorgedragen door het bedrijfsleven. De gemeente Arnhem adviseert het bestuur van de stichting bij de beoordeling van de subsidieaanvragen.


De Stichting Ondernemersfonds Arnhem legt jaarlijks verantwoording af aan het college van B en W van de gemeente Arnhem en aan het Arnhemse bedrijfsleven.

Evaluatie Ondernemersfonds Arnhem

Het Ondernemersfonds is in 2014 geëvalueerd. Zowel door het bestuur van Stichting Ondernemersfonds Arnhem als door een onafhankelijk onderzoeksbureau in opdracht van de gemeente Arnhem. Het evaluatierapport van het stichtingsbestuur vindt u op www.ondernemersfondsarnhem.nl. Het evaluatierapport van de gemeente Arnhem is nog niet openbaar, daar besluitvorming door het gemeentebestuur over (de wijze van) voortzetting van het Ondernemersfonds nog dient te geschieden. In afwachting van dit besluit blijft het Ondernemersfonds Arnhem ook in 2015 voor subsidieaanvragen beschikbaar.

Wandelwagensoos start 2015 met leuke activiteiten!

ARNHEM - De Wandelwagensoos start het nieuwe jaar goed. Op het programma van de Wandelwagensoos staan weer leuke activiteiten voor jou en je kleintje(s)! De Wandelwagensoos is er op maandag en vrijdagochtend, tussen 9:30 en 11:30 uur en is bedoeld voor ouders en hun kinderen tot vier jaar.

Voor de baby`s zijn er speelkleden en voor de dreumesen en peuters is er van alles te doen in de ruime speelhoek. Ouders kunnen gezellig een kopje koffie en thee drinken en andere ouders ontmoeten in een ongedwongen sfeer.

In januari start de Wandelwagensoos met zes aaneengesloten lessen dreumes/peuterdans op de maandagochtend. Uitgangspunt van de lessen is de beleving van de kinderen en ontdekken zij hun eigen lichaam door te bewegen op verschillende manieren en met verschillende thema's. Alle kinderen die houden van muziek worden uitgedaagd om mee te dansen. In hun eigen tempo laat de docente (Elise Kok) ze wennen aan de les, zodat ze zichzelf steeds vrijer durven te bewegen.

Dramatherapeut Anne van Berne verzorgt vanaf 9 januari op zes achtereenvolgende vrijdagen toneellessen voor kinderen van twee en drie jaar. Door middel van middel van spelletje, muziek, mimiek, schmink en verkleedkleding doen ze hun eerste stapjes op het gebied van theater en leren ze zodoende nieuwe manieren van uiting en veel over zichzelf. Ook zal hun fantasie geprikkeld worden met de zintuigen zoals horen, zien en voelen.

Naast deze leuke activiteiten is er ook Soos. Soos zijn inloopochtenden voor alle ouders en hun kinderen van nul tot vier jaar (entree inclusief consumpties 3,50 euro). De Wandelwagensoos is dé plek in Arnhem waar kersverse ouders elkaar ontmoeten en waar baby`s en peuters samen spelen. Met ingang van 1 december is de Wandelwagensoos op een nieuwe locatie in de wijk De Laar-Oost gestart in Boerderij de Kroon. Meer informatie (en/of aanmelden) staat op www.wandelwagensoos.nl.

Bridgen voor toekomst kinderen

HUISSEN - Een aantal leden van Bridge Club Huissen organiseert in samenwerking met de Bridge Club Cool Down een benefietbridgedrive voor Care4Tina op 1 februari op Golfbaan Landgoed Welderen in Elst, aanvang 14:00 uur, inloop vanaf 13:00 uur.

Onder deskundige begeleiding worden zes rondes van vier spellen gespeeld. De verschillende sponsors hebben voor mooie prijzen gezorgd. De prijsuitreiking is rond 17:30 uur. Na afloop bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan een tafelbuffet. De opbrengst van de drive komt geheel ten goede aan Care4Tina.

Aanmelden voor de bridgedrive

"Stuur een e-mail naar adankers@gmail.com onder vermelding van: de namen van beide spelers, speelsterkte club / thuisbridger, wel / geen deelname aan het tafelbuffet na afloop à tien euro per persoon en wel of niet vegetariër. Maak gelijktijdig 25 euro per paar over op NL72 ABNA 040.69.73.725 ten name van Stichting Care4Tina onder vermelding van 'Benefiet bridgedrive' en de namen van beide spelers." Informatie geeft Anne Dankers, 026 3252479 / 06 17447783. De gehele opbrengst van de benefietbridgedrive gaat naar Care4Tina.

Care4Tina
Stichting Care4Tina is een onafhankelijke organisatie die volledig wordt gerund door vrijwilligers. Elk jaar organiseert Care4Tina een medische missie naar Xi'an (China) om kinderen die te vondeling gelegd zijn en een medische behandeling nodig hebben, te opereren. Een team van Gelderse Ziekenhuizen opereert daar, belangeloos, kinderen met een schisis en een palatum (hazenlip en open gehemelte). Ook gaan er vrijwilligers mee om in het ziekenhuis voor deze kinderen de dagelijkse zorg op zich te nemen, die normaal de ouders doen. Aangezien er in twee weken tijd 40/45 operaties plaatsvinden, is Care4Tina zeer actief in het voeren van acties voor de inzameling van geld en het vinden van sponsors. Meer informatie www.care4tina.nl.

Dansgala Lingewaard

BEMMEL - Zondag 18 januari is het weer zover dan zullen circa 250 danseressen hun kunsten vertonen op gardedans, de showdans in de freestyle of thema/karaktergebied. Dit kan als solo, duo of als groepsdans. Voor de eerlijkheid gebeurt dit in verschillende leeftijd categorieën tot en met acht jaar, negen tot en met vijftien jaar en zestien jaar en ouder.

Dit dansgala wordt georganiseerd door carnavalsvereniging De Geintrappers. Alle deelnemende verenigingen zullen bovendien in een onderlinge strijd bepalen wie er met de felbegeerde Geintrappers Wisseltrofee naar huis mag gaan. Het afgelopen jaar is deze gewonnen door carnavalsvereniging De Waalkanters uit Slijk-Ewijk.

Tijdens het eerste dansgala dat georganiseerd werd door De Geintrappers waren er honderd danseressen van de partij, tegenwoordig zijn er tussen de 250 en 280 dames/heren aanwezig om hun danskunsten te vertonen. In het eerste jaar namen er alleen verenigingen uit de gemeente Lingewaard deel aan dit dansgala. Dit groeide echter uit naar een landelijke vertegenwoordiging. "Nu zijn we terug naar een regionale afstemming. Dat het gala een grote aantrekkingskracht heeft, komt naast een strakke organisatie ook door de laagdrempeligheid. Er worden geen speciale eisen gesteld aan de kwaliteit van de dansen zoals de bonden dat doen. Iedereen kan en mag meedoen. Dat neemt niet weg dat er ook toppers deelnemen. Verder is er voor elke groep, duo of solo danseres een beker beschikbaar. Tevens krijgt elke deelneemster een persoonlijke herinnering. Deze dag moet voor zowel de deelneemsters als bezoeker een feest worden."

Het dansgala wordt dit jaar voor de derde maal gehouden in de Aaula van het OBC Scholengemeenschap op De Heister in Bemmel. Aanvang 10.50 uur. De zaal is open om 10:00 uur. De entree voor volwassenen is drie en voor kinderen één euro. Het gala is omstreeks 17.00 uur geëindigd. Voor informatie kan men bellen met 0481 464624 of kijken op www. degeintrappers.nl. Op deze site staan ook de foto's van het vorige gala.

Cabaret bij TOP in De Kinkel: Yora Rienstra drukt haar snor!

BEMMEL - Yora Rienstra speelt zaterdag 10 januari bij TOP haar derde avondvullende theatervoorstelling! Droogkomische liedjes, ijzersterke mimiek, oorspronkelijke gedachtespinsels en natuurlijk dat elastieken lijf! Met een klein kindje thuis en een echtgenote die te kampen heeft met hormonale schommelingen heeft Yora inmiddels behoorlijk wat begrip gekregen voor de man die richting de keuken roept: 'Ben even sigaretten halen!' en vervolgens niet meer terugkomt. Maar ja, ze rookt niet.

In Drukt haar snor begeeft Yora zich in een gebied dat nog niet in kaart is gebracht. Waar geen reisgids van bestaat. Met rake typeringen en scherpe observaties neemt ze zichzelf en haar nieuwe omgeving onder de loep. Soms pijnlijk, maar tegelijkertijd hilarisch. Yora Rienstra won in 2009 de Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunstfestival. Ze ging met zowel de jury- als de publieksprijs aan de haal.

In 2012 speelde Yora bij DWDD Jeannet van boer Aad ( uit Boer zoekt vrouw). Ze was te zien in tv-programma's als De Slimste Mens, Toren C, De Dino Show en Divorce en is bekend van de Rabobank-reclames. Elke zondagavond is ze op Radio 2 te horen in haar eigen radioprogramma Ha! Die Yora.

Haar eerste twee voorstellingen werden lovend ontvangen. De Volkskrant noemt haar 'Een comédienne met diepgang', Trouw roemt haar 'mooie mix van types, liedjes en persoonlijke verhalen,' en Het Parool besluit: 'Yora Rienstra laat de satire achter zich. Hoop, angst en ontroering vechten om voorrang.

Aanvang show 20.30 uur. Foyer open 20.00 uur. Kaarten à 15,00 euro zijn te koop bij boekhandel Polman en Arends Optiek of aan de kassa. Reserveren via www.topbemmel.nl.

Theatershow in Angeren: Back to the Country

ANGEREN - Dorpshuis Angeren Theater presenteert vierde editie van de theatershow 'Back to the Country' part four met Savannah, Dick van Altena & Cor Sanne.

Savannah, de meest populaire countryband van de Benelux, de immens populaire singer-songwriter Dick van Altena en gastheer/spreekstalmeester Cor Sanne zingt mee.

Kaarten voor de avondvoorstelling op zaterdag 10 januari om 20.30 uur zijn uitverkocht. Men kan zich zelf eventueel aanmelden voor de reservelijst.

Voor de matineevoorstelling op zondagmiddag 11 januari om 14.30 uur zijn nog enkele kaarten te koop aan de (buffet)kassa van Dorpshuis Angeren (026 3251186) of te reserveren via een email naar tickets@dorpshuisangeren.nl.

De entree (inclusief inloopkoffie of thee) bedraagt 15,00 euro in voorverkoop. Meer informatie staat op www.dorpshuisangeren.nl.

Osiris Trio en Klarinet kamermuziek

Osiris Trio

en klarinet

ARNHEM - Maandag 19 januari speelt vanaf 20.15 uur het Osiris Trio samen met klarinettist Arno Stoffelsma in Musis Sacrum. Er is een inleiding om 19.15 uur.

In de ijzige kou van januari 1941 vindt er een onwezenlijke première plaats. Componist en pianist Olivier Messiaen, cellist Etienne Pasquier, klarinettist Henri Akoka en violist Jean le Boulaire spelen op gammele instrumenten voor de eerste keer het Quatuor pour la fin du temps. Hun publiek: vijfduizend mede-krijgsgevangenen en een handvol Duitse officieren.

Plaats van handeling: een barak in kamp Stalag VIII-A, in het Poolse Silezië. De titel van het stuk is geïnspireerd op een tekst uit de Openbaringen van Johannes, waarin een engel uit de hemel neerdaalt en het einde der tijden aankondigt. De religieuze componist doelt echter op meer dan alleen de apocalyptische verschrikkingen van de naziterreur. De titel verwijst ook naar het einde van de begrippen heden en verleden. Messiaen onderzocht het begrip tijd en wilde het 'nu' vinden; een zuiver muzikale opvatting van tijd.

Het Quatuor is een mijlpaal in de muziekgeschiedenis geworden. Composer in residence Robin de Raaff, klarinettist Arno Stoffelsma en het Osiris Trio laten zich er ruim zeventig jaar later - ieder op hun eigen wijze – volop door inspireren.

Klaverjassen/jokeren in Nederland

ARNHEM - De Klaverjasverenigingen / kaartverenigingen in Nederland kunnen zich gratis en zonder enige verplichting laten registreren bij de Kaart Bond Nederland. De Kaart Bond Nederland (KBN) heeft haar zetel in Arnhem en promoot het klaverjassen (Amsterdams) en jokeren in Nederland.

De bond organiseert onder andere de Open Nederlandse kampioenschappen Klaverjassen voor Koppels en Jokeren, de Nederlandse kampioenschappen Klaverjassen voor Koppels en Jokeren in competitieverband, kaartvakantiereizen, kaartweekenden en zesdaagse kaartcruises.

Geregistreerde verenigingen krijgen periodiek de Nieuwsbrief 'Open Kaart' van de KBN gemaild en hebben toegang tot de downloadsectie van de site: http://www.kaartbondnederland.nl. Gratis kunnen zij onder andere systemen voor tafelindelingen, tellijsten klaverjassen en jokeren, scorebriefjes, model verenigingsstatuten, spelregels voor op de speeltafels, tafelnummering en draaikaarten downloaden. Een alom bevattende excel-toepassing voor de toernooiadministratie is in ontwikkeling.

Ook de fotoalbums en videotheek van de KBN zijn sinds 1 januari via de site toegankelijk. "Wilt u zich laten registreren als vereniging of persoon bezoek dan hun site en/of stuur een mailtje naar KBN@Live.nl."

Escalotjes maken doorstart

ARNHEM - De ESCALotjes, carnavalsvereniging van de omni-sportvereniging ESCA, pakken de draad weer op na een jaar afwezigheid. Vorig jaar waren zij helaas noodgedwongen gestopt in verband met het niet kunnen beschikken over een geschikte locatie. Maar gezien het grote aantal reacties over het gemis van het Escalotjes carnaval, hebben zij besloten dit jaar weer een carnavalsfeest te organiseren, maar dan op een nieuwe locatie.

Vrijdag 13 februari is het dan ook weer zover. De Escalotjes, veranderen het popcentrum Jacobiberg aan de Thomas à Kempislaan in een feestburcht voor het 45e carnavalsfeest, dat zal duren tot en met zondag 15 februari.

Het programma ziet er als volgt uit:

Vrijdag 13-02:

20.11 uur: Opening door President Martin Peters en de Raad van Elf met medewerking van dj Marius.

De nieuwe Prins zal weer op ludieke wijze worden binnengevoerd en worden onthuld door de Broeders van de Hop uit de bierbrouwerij van het voormalige klooster Jacobiberg.

Optredens van het Escalottencabaret met een spetterend nieuw repertoire. Bovendien zal er in de loop van de avond een verrassende Ere Escalot worden benoemd waarvan de naam tot dan toe geheim blijft. Het feest eindigt om 01.00 uur.

Zaterdag 14-02:        

20.30 – 01.00 uur: Glamour/Glitter Night met DJ Marius en diverse live artiesten.

Zondag 15-02:

12.00 uur: Fruhschoppen voor de Raad der Escalotjes met hun partners op het Escalottenplein (Raapopseweg hoek Taklaan/Van de Hellaan), waarna om 13:11 met zijn allen naar de optocht zal worden gekeken. Direct na de optocht vrije instuif in de feestburcht Jacobiberg, het nieuwe trefpunt voor de Arnhemse sportwereld en hun aanhang, van jong tot oud, voor een weergaloos carnavalsfeest ter afsluiting van een doorleefd weekend. Het Escalottencabaret zal ook hier weer een aantal acts op de buhne brengen. Tap dicht om 18.30 uur.

Play-in van de Koninklijke Rosendaalsche Kapel

VELP - De Koninklijke Rosendaalsche Kapel (KRK) houdt op zaterdag 7 februari een play-in voor blazers en slagwerkers in een harmoniebezetting. Dit muzikale festijn vindt plaats in de kerk van de Vrije Evangelische Gemeente in de Oranjestraat 74 in Velp.

De muzikale leiding is tijdens de play-in in handen van de dirigent van de KRK, Michel Jalink uit Oosterbeek. Alweer vier jaar leidt hij de kapel met deskundigheid, vertrouwen en speelplezier. Juist dat plezier dragen de spelers tijdens hun optredens overtuigend uit. Onder het motto 'Met een play-in het voorjaar in' wil de KRK dit speelplezier ook in 2015 delen met andere muzikanten uit de regio.

De play-in begint 's morgens om 09.00 uur met kennismaking, koffie en thee, waarna vanaf 9.30 uur een eerste inspeelronde wordt gehouden. Vervolgens worden een paar muziekstukken in een aantal rondes door alle deelnemers gerepeteerd. Om 16.00 uur 's middags geven de muzikanten een klein concert van wat zij tijdens de play-in hebben ingestudeerd. Hierbij zijn belangstellenden als publiek welkom. De kosten van deelname (muziekstukken, koffie, thee en lunch) zijn acht euro per deelnemer. Toegang bij het concert is voor belangstellenden gratis. Aanmelden kan via secretariaat@rosendaalschekapel.nl of een telefoontje naar 0316 263685.

17 / 20

Pondok Kita: authentiek Indisch eten zoals bij grootmoeder thuis

ARNHEM - Recent vierde Indonesisch afhaalhuisje Pondok Kita haar eenjarig bestaan. "Een bewogen jaar en een unieke ervaring", laat eigenaresse mevrouw Gouw desgevraagd weten. "Het was een bijzondere uitdaging om een goed draaiende zaak over te nemen en te proberen de bestaande klantenbase te behouden. Terugkijkend zijn we daar goed in geslaagd en mogen ons zelfs verheugen op een toenemende interesse, ook vanuit de eigen Indische gemeenschap."

In de kleine, maar goed geoutilleerde keuken maken ze convenience food, met een ambitie en kwaliteit die niet onderdoet voor de betere Indonesische restaurants. Toch heeft Pondok Kita niet de illusie te kunnen koken naar ieders mond. "Smaken verschillen nou eenmaal", lacht mevrouw Gouw. "We proberen echter de smaakbeleving zo puur mogelijk te houden zonder gebruik te maken van kunstmatige smaakversterkers zoals MSG [vetsin, redacteur]."

"Voor het nieuwe jaar willen we graag wat gaan variëren met de menukaart", voegt ze er nog even aan toe. U zult dan nog meer verschillende gerechten uit de Indonesische keuken kunnen proeven, maar mevrouw Gouw verzekerde ons dat de favorieten uiteraard op de kaart blijven staan.

Bent u ook benieuwd naar dit kleine stukje Indonesië in winkelcentrum Kronenburg? U vindt Pondok Kita aan de Kronenburgpassage 65 achterin de Asia Golden Dragon toko. Telefoon 026 3270609, www.pondokkita.nl, info@pondokkita.nl.

Tharathip Massage: nieuwe massagesalon in Oosterhout

OOSTERHOUT - Op vrijdag 2 januari heeft Tharathip Massage haar deuren aan de Stationsstraat 21a in Oosterhout/Nijmegen (ingang als Fit Center Feelgood) geopend.

Hier kunt u prima terecht voor Traditioneel Thaise massage, ontspanningsmassage, combinatiemassage en kruidenstempelmassage. Bedrijfsleidster Natcha, die over de nodige ervaring in het geven van massages beschikt, kan gebruik maken van twee fantastische massageruimtes (waarvan een kamer over een grote sauna beschikt) waarbij het ook mogelijk is om duomassages te geven. Hierbij kunt u samen met uw partner, collega of vriend(in) tegelijk op één kamer gemasseerd kan worden.

Bij Tharathip Massage worden alleen gediplomeerde en ervaren masseuses ingezet. In de gehele maand januari krijgt u bij een massage van negentig minuten een gratis hoofd- of voetmassage van tien minuten extra voor de prijs van 60,00 euro. Het is ook mogelijk om in plaats van de tien minuten extra massage te kiezen voor het gebruik van de sauna voor een half uur. Indien u een duomassage (twee personen worden tegelijk op één kamer gemasseerd) van een uur neemt voor de prijs van 75,50 euro mag u beiden na afloop van de massage gratis een half uur gebruik maken van de sauna. Of u nu last heeft van hoofdpijn, nek en/of rugklachten, een slechte doorbloeding, stijve spieren of als u gewoon aan ontspanning toe bent bel dan voor een afspraak. Kijk voor openingstijden, tarieven, aanbiedingen en voor meer informatie over de verschillende soorten massages op www.tharathip.nl. Wilt u gelijk een massage reserveren of wilt u meer informatie? Bel dan 06 53997263.

D-Cars in Arnhem: voor scherp geprijsde auto's en onderhoud!

ARNHEM – D-Cars heeft nu ook een vestiging in Arnhem. Aan de Overmaat 22 wordt een ruime collectie van circa vijftig occasions tegen een transparante, scherpe en eerlijke prijs aangeboden. Inspelend op de recessie, weet Pim Derksen van D-Cars de prijzen zo laag mogelijk te houden!

Gewoon goede auto's zonder poespas. Geen afleveringskosten als de koper de wagen zo wil meenemen. Wil de klant meer zoals een grote of kleine servicebeurt, apk vanaf de koopdatum, een deukje eruit halen, enzovoort, kan dit natuurlijk worden geregeld. "Vaak zijn die extra's helemaal niet nodig. Ik zorg dat de klanten niet teveel betalen."

D-Cars is het adres als u niet teveel wilt betalen. U kunt bij D-Cars terecht voor alle soorten auto's. Van klein tot groot en van nieuwe auto tot youngtimer. Eigenaar Pim Derksen wordt gesteund door vader Peter. Samen hebben ze meer dan twintig jaar ervaring bij diverse grote automerken.

D-Cars is het adres voor in- en verkoop van zowel occasions als nieuwe auto's tegen zeer scherpe prijzen. Ook beschikt D-Cars over een moderne werkplaats waar voordelig onderhoud en reparatiewerkzaamheden worden uitgevoerd. Ook voor banden en velgen, uitlaten, airco service en tuning is de klant welkom. In de werkplaats kunnen ook campers en bedrijfswagens (tot 4000 kg) terecht. D-Cars, Overmaat 22, Arnhem; telefoon 06 55862984; info@d-cars.nl: www.d-cars.nl.

Statig en fier waakt WO II-monument De Vleugel

OVERBETUWE - Op 14 maart 2014 werd monument De Vleugel langs de Linge onthuld. Het unieke monument is een ode aan al degenen, die de oorlog feitelijk hebben meegemaakt. Daarbij is het niet alleen een verwijzing naar hetgeen in WO II is gebeurd. De metafoor is er zeker ook als eerbetoon aan de veteranen en de vluchtelingen, die heden ten dage veiligheid zoeken.

Mensen, die de oorlog hebben ervaren verdienen begrip en hulp. Zij moeten stevig in de schoenen staan, zeker ook in moeilijke omstandigheden.

Onlangs werd onze regio voorzien van een witte laag sneeuw en de weersomstandigheden waren bepaald niet gunstig. Toch maakt ook in deze situatie monument De Vleugel een stevige indruk.

Statig en fier toont het kracht en kwetsbaarheid ineen. In 2015 wordt herdacht, dat 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog begon. Tevens is het dan zeventig jaar geleden, dat we werden bevrijd, zowel hier als in Azië.

2015 wordt een jaar waarin we ons bewust zijn van hetgeen in onze regio is gebeurd. Een jaar ook, waarin we ons realiseren, dat 'liberation' een soms generatie lang proces vormt. De Exoduswandeltocht op 27 juni zal daarom in het teken staan van de burger en de bevrijding. Meer informatie staat ook op www.exodushuissen.nl.

Concert in Werenfriduskerk in Elst

ELST - Het Comité Werenfridusconcerten Elst (CWE) verzorgt zondag 11 januari in de Werenfriduskerk aan de Dorpsstraat in Elst een middagconcert, gegeven door Accordeon Vereniging Arnhem Zuid (AVAZ) onder leiding van John Holvast. De aanvang is om 14:30 uur. De toegang is gratis; er is een deurcollecte na afloop.


Het selectie-orkest van Accordeon Vereniging Arnhem-Zuid (AVAZ) bestaat uit de vaardigste spelers van deze vereniging en staat onder leiding van dirigent John Holvast. Het repertoire dat door dit ensemble van achttien accordeonisten gespeeld wordt, behoort tot de serieuze muziek uit de periode Vroeg-Barok tot en met Hedendaags. Dat klassieke muziek en accordeon een mooie combinatie is, bewijst dit orkest al vele jaren. Ze weet hiermee een steeds groter wordende schare liefhebbers aan zich te binden.


Sinds de jaren zestig is er in Nederland een conservatorium-opleiding voor accordeon. Dirigent John Holvast studeerde in de eerste lichting af aan het Utrechts conservatorium in 1963, nadat hij was afgestudeerd voor piano in Groningen. Sindsdien zet hij zich in voor de acceptatie van accordeonspel in de concertzaal, in het begin als solist en vervolgens als dirigent van AVAZ. In deze samenwerking profileert met name het selectie-orkest van AVAZ zich als ambassadeur voor ander repertoire dan de bekende feestmuziek.

Voorbeelden hiervan zijn de medewerking aan bijzondere projecten, concertreizen naar het buitenland en uiteraard optredens in Nederland onder andere: tweemaal een concertreis door de Baltische Staten met ieder zeven concerten; medewerking aan het Strawinsky-festival Arnhem; driemaal medewerking aan Ommetje Arnhem bij muziektheater De Plaats; medewerking aan een concert Russische Muziek van vocaal ensemble Encore in Utrecht en Austerlitz; uitwisselingsconcerten in de plaatsen Hannover, Euskirchen en andere plaatsen in Duitsland; medewerking aan het Leroy Anderson Centennial Festival Arnhem (Musis Sacrum en Stadhuishal), AVAZ was hiervan tevens bedenker en organisator; medewerking aan het project BeVoice in Arnhem (muziektheater).

Vacature dirigent bij Het Heisterkoor Bemmel

BEMMEL - "Wij zijn met spoed op zoek naar een dirigent. Wij repeteren op woensdagavond van half acht tot negen uur in het OBC aan De Heister in Bemmel. Momenteel hebben wij 21 leden."

"Wij zingen vierstemmig: bas, tenor, alt en sopraan. De vergoeding is afhankelijk van de graden/vaardigheden die de dirigent heeft. Info: www.heisterkoor.nl, Graag uw reactie naar: voorzitter@heisterkoor.nl f bericht delen!"

Start Taiji in Kesteren

KESTEREN - Taiji is een eeuwenoude bewegingsvorm. De beoefening heeft een positief effect op de concentratie, evenwicht, ademhaling, spieren en gewrichten. Bovendien ontspant Taiji de geest en het is plezierig om te doen.

De oefeningen worden uitgevoerd op muziek. De lessen worden gegeven door Leo Mosselman, taijidocent uit Zeist.

Dinsdag 3 februari start de nieuwe cursus Taiji met een open les in het Kruisgebouw aan de Torenstraat in Kesteren. De lessen zijn van 10.15 tot 11.30 uur of van 19.30 tot 20.45 uur.

Opgave en inlichtingen bij; Kruisverening Kesteren: Lenie van Boheemen, 0488 482284 of Leo Mosselman 030 6950951 of liyoutaiji@gmail.com.