GN Lingewaard

29 juni 2016

GN Lingewaard 29 juni 2016


Live muziekfeest Huissen-centrum op 3 juli, tevens koopzondag Back to the Music goes Sixties

Fotobijschrift: The Very Very Nervous, een van de vele bands tijdens Back to the Music ‘Sixties’. Op 3 juli a.s., tevens koopzondag. Ideale combi: shoppen en stappen inclusief live muziek! (eigen foto The Very Very Nervous)

HUISSEN - Het stadje van plezier hoort dit jaar 200 jaar bij Nederland. Voor Back to the Music duikt Huissen minder ver de historie in. Het live muziekspektakel heeft dit jaar als thema: Sixties. Datum: zondag 3 juli, tevens koopzondag.

De eerste zondag in juli is in Huissen steevast gereserveerd voor Back to the Music. Duizenden muziekliefhebbers en fuifnummers bezoeken het stadje van plezier dan. Grote troef: de live bands bij de horecagelegenheden met terrasjes. Bijkomend voordeel: de winkels in het centrum zijn van 13.00 tot 17.00 uur open. Shoppen én genieten van muziek met een drankje en een hapje bij de hand. Klinkt als muziek in de oren!

De eerste noten van de acts zijn vanaf 13.00 uur te horen, de laatste klanken om 20.00 uur. Dit jaar is het thema: Sixties. Van rock 'n roll tot soul. Bezoekers die in stijl gekleed komen, maken kans op een waardecheque, na het evenement te besteden in de horeca. Zo'n cheque is er tevens voor de mooiste (privé)foto uit de jaren '60, die wordt geplaatst op Facebook.com/BacktotheMusicHuissen.

Check Facebook

De programmering dit jaar biedt voor ieder wat wils. Bij Beide Zussen: 2nd Opinion. Een akoestisch duo dat zich tussen het publiek begeeft. Bij De Buitenpoort Huissens bekendste band Flashback en de Rolling Beatles met, inderdaad nummers van beide beroemde bands/'rivalen'.

Bij Borrelzz speelt Whatever in op het Sixties-thema en Time Out en Cold Beverage laten het publiek op het 'Museumplein' –bij Het Moment/Bar Lekker- swingen. Nieuw dit jaar: live muziek op de Markt, met Tulsa Time dat bij de Claudio en De Betuwe haar 10-jarig bestaan luister bij zet. Bij De Dijk heerlijk vette rockabilly van The Very Very Nervous.

Vertrouwd goud van oud met Reflexion bij Big Fish en Buddy & Friends rocken erop los bij 't Huessenaartje. Blijf op de hoogte van nieuws over en van Back to the Music en de koopzondag via: Facebook.com/BacktotheMusicHuissen en Facebook.com/ovhhuissen.

Middeleeuws Festijn Kasteel Doornenburg op 2 en 3 juli

Foto: Collectie kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Vervlogen tijden keren terug naar het imposante kasteel Doornenburg. Het Middeleeuws Festijn maakt de riddertijd weer levend op een zeer brede wijze. De middeleeuwen is een gevaarlijke periode in onze geschiedenis.

Deze periode kunt u herbeleven door te kijken in het belegeringskamp van de onverschrokken huurlingen. Zij zullen het gevecht aangaan met hellebaarden, strijdvlegels, kanonnen en handbogen. Bewonder de maliënkolders van de ridders, hoor de pijlen zoeven, voel het kanongebulder in je maag en ruik de kruitdampen; je waant je live in de middeleeuwen!

Foto: Collectie kasteel Doornenburg

Voor kinderen zijn er speciale veldslagen waaraan deelgenomen kan worden. Daarnaast kunnen ze een Ridder- of Hofdamediploma verdienen als ze bewezen hebben zich staande te kunnen houden in de middeleeuwen. Wat dat inhoudt? Kom het ervaren tijdens de Machtig Mooie Middeleeuwen! Naast het belegeringskamp is er een grote jaarmarkt waarbij u een groot aanbod zult aantreffen van handelaren, ambachten, muzikanten et cetera. Een geweldig evenement voor groot en klein. Er zijn veel groepen en ambachten aanwezig uit Nederland, België en Duitsland.

De openingstijden van het festijn zijn zaterdag en zondag, van 10.30 tot 18.00 uur. Prijzen en aanvullende informatie staan op www.kasteeldoornenburg.nl.

Er zijn veel groepen en ambachten aanwezig uit Nederland, België en Duitsland. Rondleidingen: tijdens het Middeleeuws evenement zijn er halfuurs rondleidingen in het kasteel. De rondleidingen starten iedere dag van 11.30 tot 16.30 uur. Voor deze rondleidingen is een speciaal tarief van toepassing.

Bemmel Zingt zondag 3 juli

BEMMEL - Overal staat het al aangekondigd: zondag 3 juli vindt van 11.00 tot 17.30 uur in het centrum van Bemmel het gezellig evenement 'Bemmel Zingt' plaats. Voor het eerst een combinatie van Het Smartlappenfestival, een koop(je)zondag en een rommelmarkt.


Smartlappenfestival. Tijdens het Smartlappenfestival treden in het centrum 14 koren met deelnemers uit het hele land op. De drie podia staan op de volgende plaatsen: De Markt, Hoek Dorpsstraat/
Klappenburgstraat en Hoek Dorpsstraat/ van Ambestraat.

Koopjeszondag - en rommelmarkt
De winkeliers in het centrum zetten deze dag, elk op hun eigen creatieve manier, hun koopwaar buiten in de vorm van een koopjesmarkt. In de Deken Dr. Mulderstraat vindt een rommelmarkt plaats met tientallen kramen. Inschrijven kan nog steeds bij:
Hema Bemmel, Markt 11 in Bemmel en Buiting Schoenen, Dorpsstraat 25 in Bemmel.

Programma

Smartlappenkoor

10.30 - 11.00 Ontvangst koren door de gastvrouwen (Parkeerplaats Kinkelplein).
11.00 Opening door de locoburgemeester Theo Peren op de Markt.
11.10 – 14.05 Optreden koren op de drie podia
11.10 - 11.35 SLK Lingewaard opening
14.05 - 14.30 pauze                        
14.30 – 16.25 Vervolg optreden koren op drie podia
17.00 - 17.30 Samenzang alle koren

Koop(jes) zondag
11.00 – 17.00 uur Koop(jes)zondag. Alle winkels in het centrum zijn open en houden een gezellige koopjesmarkt voor hun winkels.
Rommelmarkt
11.00 – 17.00 uur Rommelmarkt in de Deken Dr. Mulderstraat

Bemmel Zingt wordt mede mogelijk gemaakt door: café Het Hertenkamp, Café 61 en café De Roskam.

Van Kerk naar Theater aan de Markt (21) Omdat het zoveel vrijwilligers zijn, lijkt het niet meer op werken...

BEMMEL - Het werkvolk: Gerrit Peren is de naam, in '47 geboren en getogen in de noodwoning op 't Hoog, ik ben weduwnaar en heb twee getrouwde kinderen Pieter en Dorie met drie kleinkinderen.

Vader Piet is vroeg gestorven en met broer Piet nam ik de zaak over. Na een jaar, in '72 ging Piet in de naaimachines en ik alleen verder, 29 jaar lang met trouwe medewerker Paul Peters. In 2001, drie jaar nadat mijn vrouw Rieja plotseling was overleden, heb ik de zaak verkocht en ben voor Lingewaard Wonen gaan werken. Daar had ik telefoondienst, heel leuk werk, ik kreeg de huurders aan de lijn met hun vragen en ik stuurde dan de werkers en de onderaannemers erop uit om werkzaamheden te verrichten.

In 2012 ging ik met pensioen, maar viel niet in een gat: ik had gevoetbald, bij de brandweer gezeten en zoveel kennissen opgebouwd en met de familie, de nodige feestjes en klusjes, kwam er ik wel. Nu met de kerk ben ik zowat iedere week daar bezig. In de kerk en de kazerne werken we met 8 tot 12 personen waarvan er geen een schilder is, maar hoe leuk ze 't onder elkaar hebben, die inzet, grandioos en belangeloos. Paul legt alles geduldig uit, stuurt aan en doet de controle. Dat is hem op het lijf geschreven, ik doe het regelwerk eromheen. Al die vrijwilligers zullen straks naar de kerk blijven komen en anderen meenemen om hen te laten zien, wat ze gedaan hebben, daarom heb ik er vertrouwen in.

De sfeer doet aan vroeger denken, aan ons nozemclubje van 16-jarigen met Henk van Brakel, Ad Ratering, Theo Pauwelsen, Theo Rikken, Paul Peters, Bert Rutgers en Joop van Deelen. D.N.L. heten we, wat staat voor 'De Natte Lip.' We zijn begonnen in het (illegale) B.V.-café bij Meurs op de Plak, de vrollie zaten bij elkaar en de kerls ook, die zaten zich samen zat te zuipen, maar de vrollie zorgden, dat we goed thuis kwamen. We liepen alle kermissen af en de carnaval, Jos de Waal dook dan bij ons thuis de kelder in en vrat het soepvlees uit de pan, die voor 's avonds klaarstond. Vrijdagavond hebben we met z'n achten nog een feestje gehad.

Maarten Luther 2017: 500 jaar Reformatie

HUISSEN - Het is in 2017 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen op de deur van de slotkerk in Wittenberg spijkerde. Historisch niet bewezen, maar toch een gebeurtenis die de wereld veranderde – en een groot jubileum.

Maarten Luther, monnik, professor en kerkhervormer. In Duitsland staat hij tien jaar lang centraal. In Nederland vieren we het jubileumjaar 500 jaar Reformatie van 31 oktober 2016 tot 31 oktober 2017. Luther staat aan de wieg van het protestantisme. Maar zijn erfenis is ook enigszins ongemakkelijk als het gaat om zijn anti-Joodse uitspraken. In tal van verklaringen hebben de Lutherse (wereld)organisaties en kerken uit diverse landen hiervan afstand genomen. Van Joodse zijde is hierop ook positief gereageerd. Maar wat verbindt, is wat Trinette Verhoeven, voorzitter van de Lutherse synode binnen de protestantse kerk, schrijft: ‘We delen een gezamenlijke erfenis die inspireert om aan een wereld te werken waarin oorlog niet meer dreigt. Armoede en honger niet meer bestaan. En geweld en vooroordelen worden overwonnen. Dat komt heel dicht bij de intentie van onze kerkorde dat onze kerk geroepen is gestalte te geven aan haar onopgeefbare verbondenheid met het volk Israël.’ De dialoog moet worden opgestart, doorgezet en uitgebreid. Verbondenheid gaat over maatschappelijke betrokkenheid en gezamenlijke verantwoordelijkheid voor G’ds schepping. Een belangrijke verklaring die oproept om met elkaar na te denken over hoe je staat ten opzichte van elkaar en wat je samen kunt doen. In de aanloop naar 2017 komt hiermee een gesprek op gang wat protestantisme inhoudt, mede in het licht van joods-christelijke verhoudingen. Bron: Kerkinformatie, Kerk & Israël, website PKN.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 3 juli 10.00 uur: voorganger ds. Matthijs Glastra, tafelviering

Ingezonden brief

Vuurwerk, wat een onderwerp voor deze tijd van het jaar! Als moeder van vier kids in de puberleeftijd weet ik al te goed dat vuurwerk zijn aantrekkingskracht heeft. Er zijn strikte regels opgesteld door de regering die niet altijd worden nageleefd. Ik kan mij goed voorstellen dat het heel leuk is de dagen voor oud en nieuw alvast het vuurwerk uit te proberen. Het is ook zonde van het geld om het overgebleven vuurwerk weg te laten rotten, dus moet het in de week na oud en nieuw toch nog even afgevuurd worden. In de weken voor en na de genoemde periode kan het ook nog wel eens knallen, mij zul je er niet over horen, het hoort er nu eenmaal bij.


Sinds twee weken echter is er onrust in huis. Was het in februari tot en met mei eens af en toe een knal voor de lol, nu is het vuurwerk in de buurt dagelijks te horen. Hond doodziek in de mand, is geen beweging meer in te krijgen. Mede hondenbezitters kom ik tegen die vertellen dat hun hond ook vreemd gedrag vertoond, de hond wil niet wandelen en is voortdurend om zich heen aan het kijken naar komend gevaar.
Laten wij toch eens wat rekening houden met elkaar. Besef als verantwoordelijke ouder dat er grenzen zijn. Het moet toch niet nodig zijn meldingen te doen bij de politie. Zij hebben al werk genoeg met veel belangrijkere zaken waar ouders niet altijd invloed op hebben.

Een verontrustende moeder uit Angeren, Mirjam Oudshoorn.

Grenzen verleggen, doorzetten, overwinnen Geweldige prestatie Han bij handbikebattle in Oostenrijk

BEMMEL - Na maanden van training en voorbereiding stond team MaartensMasters op 15 juni aan de start van de handbikebattle in Oostenrijk. De handbikebattle wordt georganiseerd voor revalidanten van 12 revalidatiecentra in Nederland, met de bedoeling hun te laten ervaren dat er nog zo veel wel mogelijk is na het krijgen van een lichamelijke beperking.

Han Verheijen uit Bemmel deed mee met het team van de Sint-Maartenskliniek. De route naar de Kaunertalergletsjer brengt je eerst langs een geleidelijk stijgende weg naar het stuwmeer. Han kwam als eerste van alle deelnemers bij het stuwmeer aan. Na de 6km lange route langs het stuwmeer ging de weg verder omhoog, met stijgingen van 14 procent.

"Na ongeveer 2 kilometer werd ik ingehaald door een andere deelnemer. Ik heb nog geprobeerd om hem bij te houden, maar ik moest mijn meerdere bekennen. Ik vervolgde mijn eigen weg, met goede aanwijzingen van mijn buddy Robert Kersten. Hij is al voor het vierde jaar buddy bij de MaartensMasters, dus hij kent de Kaunertalergletsjer op z'n duimpje."

Uiteindelijk kwam Han als tweede deelnemer over de finish. Een bijzondere prestatie! Vooral aangezien de winnaar lid is van het Nederlands Paralympisch team. "In mijn stoutste dromen heb ik dit nooit voor mogelijk gehouden!" Han werd winnaar in de H5 klasse, en tweede in de categorie mannen overall. Team MaartensMasters heeft de eerste prijs in de categorie teams in de wacht weten te slepen.

Han is zijn familie, vrienden en alle sponsoren dankbaar voor hun ondersteuning. Zeker ook alle mensen, die bij de Albert Heijn Bemmel als Gendt hun statiegeld bon gedoneerd hebben. "Het was voor mij een unieke levenservaring welke mijn levensmotto onderstreept: denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen" aldus Han Verheijen.

Buurtprevent Hulhuizen gaat ook voor 'Hart Safe'

HULHUIZEN - Hulhuizen heeft momenteel een hand vol geregistreerde gediplomeerde mensen binnen de grenzen, die verbonden zijn met www.hartslagnu.nl. Hartslag Nu is een landelijk netwerk waarbij mensen worden gewaarschuwd om hulp te bieden bij een reanimatie.

De doelstelling van Buurtprevent Hulhuizen is, dat we dit getal van 5 minimaal kunnen gaan verdriedubbelen of zelfs nog meer. Om dit te verwezenlijken heeft BP Hulhuizen hierin een tweetal goede partners gevonden in Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard en Café Zaal Concordia in Hulhuizen, voor de noodzakelijke opleidingslocatie. Gezamenlijk gaan we een AED-trainingsprogramma opzetten om de Heerlijkheid Hulhuizen 'Hart-safe' te maken voor de toekomst.

Het doel hierbij is, om hierbij zo veel mogelijk vrijwilligers op te leiden/opgeleid houden voor reanimatie en het gebruik van de AED's die in de woonomgeving aanwezig zijn. In onze reanimatiecursus leert u reanimeren en een AED bedienen. U weet daarna hoe u moet handelen bij een hartstilstand. Meld u dus aan voor de reanimatiecursus!

De duur van de cursus is één avond van ongeveer 4 uur. Na afloop van deze cursus ontvangt u een officieel certificaat. Er zijn vooralsnog 2 opleidingsavonden vastgesteld: 19 en 28 September 19:00. Meld u aan voor deze cursus via mail: buurtprevent.hulhuizen@gmail.com. Vermeld naam, adres, geboortedatum, geboorte-plaats,en telefoonnummer voor de inschrijving.

Sasa-busreis een groot succes

ANGEREN - Met de mooie fietstocht van 2 juni nog in gedachten gaan we vandaag weer op reis, maar nu met een luxe bus die rond 08:30 vertrok op weg naar een mooi stukje Nederland... Drente, het land van Bartje.

Op de foto de eerste deelnemers. We maken kennis met Frenk, de chauffeur van de bus, die goed kon sturen want bij de eerste halteplaats, Brasserie KriebelZ in Terwolde, wist hij de bus feilloos over de smalle inrit naar het parkeerterrein te krijgen. Wij in de bus hadden de kriebels in de maag, wij kregen koffie met gebak. Ondertussen was onze gids van de middag, Bert, gearriveerd. Hij ging met ons mee en liet ons de omgeving zien, en je gelooft het of niet, vanaf het moment dat de rondrit startte. begon hij te praten en hij stopte met praten toen de bus weer stilstond en we bij Brassere KriebelZ een voortreffelijke warme maaltijd onder onze neus geschoven kregen, met muziek.

Toegegeven, Bert had een aangename manier van vertellen. Leuk... in de bus toen Bert aan het praten was kwam Jaap van Det langs en deelde 'sneupkes fan de feursitter' uit. Nu we toch effe plat goan, wat zijn Huissense 'riefkuukskes' en Bemmelse 'erreppelpufkus'. Als laatste gingen we naar het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis in Diepenheim. Daar werd verteld over de koninklijke familie, maar ook hoe mensen leefden in deze omgeving, hun gebruiken, hun tradities. Bij dit museum was een toegangspad, ongeveer 100 meter lang. Je liep door een tunnel van groene struiken links, rechts en boven je. Aan het eind stond de bus met Frenk die ons naar Angeren bracht.

Kleuters van IKC Pius X / ’t Hummelhonk in Bemmel bezoeken De Groote Locht

Foto: Petra Timmers

BEMMEL - De kinderen uit groep 1 en 2 van de Pius X/’t Hummelhonk hebben op woensdag 22 juni een fantastische en leerzame ochtend gehad op zorgboerderij De Goote Locht aan de Zandsestraat in Bemmel. Het bedrijf is aangesloten bij Boerderij-educatie Rivierenland, een organisatie die zich inzet om agrarische bedrijven te promoten onder basisscholen.

De kinderen werden gastvrij ontvangen door Twan en Ester die leiding geven aan het bedrijf. De kleuters hebben geleerd hoe de aardappels groeien op het land en weten nu ook het verschil tussen hooi en stro. De dieren op de boerderij, geiten, schapen en varkens stonden ook in de belangstelling. Ze werden bekeken, gevoerd, geaaid en geknuffeld door de kinderen.

Foto: Petra Timmers

Op de boerderij is ook veel ruimte om te spelen. Zo was er een grote berg zand en er waren volop plassen water van de vele plensbuien van afgelopen dagen. De kleuters hebben naar hartenlust gegraven, gebouwd en modder gemaakt.

Kinderen en juffen hebben veel geleerd en enorm genoten van deze stralende ochtend op de boerderij!

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Donderdag 30 juni - 17.30u - Dominicanenklooster, Stadsdam 1, Huissen

Donderdag 30 juni - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 5 juli - 17.30u - Creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28, Bemmel

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Spellenmiddag Zonnebloem Bemmel, Haalderen en Ressen

BEMMEL - Afgelopen week hebben dertig gasten van de Zonnebloem een gezellig middag gehad inzorgboerderij De Minkhof.

Voor een ieder wat wils, kaarten, rummikub , triominos, mens erger je niet, alles was mogelijk. Ook voor de inwendige mens werd goed gezorgd. Een hapje en een drankje met als afsluiter een heerlijk slaatje en ijs toe. Deze middag is mede mogelijk gemaakt door sponsoring van de Coop en Eetwinkel Polly, waarvoor onze hartelijke dank.

Kunstexpositie in bieb Gendt

GENDT - Van 23 juni tot en met 21 juli is er in de Bibliotheek Gendt een bijzondere expositie te zien door en over vluchtelingen.

Schilderijen, beelden, foto's en verhalen geven een inkijkje in het leven van vluchtelingen. Indringende foto's schetsen samen met de persoonlijke verhalen een aangrijpend portret van vluchtelingen uit onder andere Afghanistan, Iran en Syrië. Daarnaast worden kunstwerken van twee kunstenaars met een vluchtelingachtergrond getoond: de schilderijen van Aref Damee en de beelden van Soheil Hooshmandi.

Mooie resultaten De Ward

Foto: Marjon Wismans

LINGEWAARD - Mick S., Kyra, Tycho en Anniek mochten afgelopen weekend zwemmen op de Nederlandse Junioren & Jeugd kampioenschappen lange baan in Dordrecht. Al een hele prestatie, want hier strijden de beste zwemmers van Nederland!

Mick S. zwom de 400 vrije slag in 5.19.45 en werd hiermee 38ste De 200 meter vlinderslag ging in een tijd van 3.02.36 en hij werd hierop 15de. Kyra had helaas een valse start op de 100 meter vrije slag, maar op de 200 meter vrije slag maakte ze dit weer goed door naar een 38ste plaats te zwemmen in een tijd van 2.23.36. Tycho zwom op de 200 meter vrije slag 2.26.86 en werd 46ste van Nederland. Anniek startte op de 800 meter vrije slag en zwom naar een 15de plaats in een tijd van 12.12.45.

Foto: Marjon Wismans

Cas, Eva, Anne, Mick S., Mick K., Eline, Britt, Fleur, Sanne, Claudia, Esmee, Stephan, Anniek, Aniek en Tycho mochten, eveneens afgelopen weekend, zwemmen op de Gelderse B Kampioenschappen in de Grote Koppel in Arnhem. Er zijn hele mooie tijden neergezet door iedereen. In totaal zijn er 8 gouden, 2 zilveren en 6 bronzen medailles behaald op de individuele nummers en de estafettenummers. Helaas ontbreekt Aniek op de foto.

Kids in Concert Harmonie Angeren

ANGEREN -Op vrijdagavond 1 juli organiseert Harmonie Angeren het tweede 'Kids in Concert' met dit jaar het thema Disney. Tijdens deze avond zullen de jeugdleden van Harmonie Angeren laten zien wat ze het afgelopen jaar tijdens de lessen geleerd hebben.

De MusicKids zullen een liedje zingen uit Disneyfilm Frozen; zij hebben met de eerste drie noten op de blokfluit een liedje ingestudeerd en zij zullen hun kunsten laten zien met de boomwhackers. De blokfluitleerlingen zullen laten horen welke liedjes ze hebben geleerd uit het boek van Tom Stone en het Disneyblokfluitboek. De leerlingen zullen met hun muziekinstrument laten zien èn horen wat ze het afgelopen jaar op de lessen hebben geleerd. Ze doen dit onder andere individueel, maar er zal ook een ensemble van dwarsfluiten te horen zijn.

En natuurlijk een optreden van de het jeugdorkest Harmonie Angeren/Volharding Huissen. Dit jeugdorkestje bestaat uit leerlingen van Harmonie Angeren en Muziekvereniging Volharding Huissen en is in november 2015 gestart. Het orkest heeft al een geslaagd optreden gehad tijdens de Lentekriebels.

Kids in Concert vindt plaats in de theaterzaal van het Dorpshuis Angeren. Het concert begint om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 20.15 uur. De toegang is gratis.

Voltooiing Herinneringslandschap WO II

HUISSEN - Op vrijdag 17 juni werd aan de Linge het Verlaten Land Pad onthuld. Deze naamgeving sluit aan bij namen zoals Frontlijnpad en Exoduspad.

Op diverse plaatsen zijn reeds markeringen zoals drietalige informatiepanelen, schuttersputten en monumenten zoals De Vleugel. De naam Verlaten Land Pad is een verwijzing naar het Niemandsland dat ontstond door de grote Exodus van burgers, die het oorlogsgeweld moesten ontvluchten in de periode 1944-1945. Op termijn zal ook langs het Verlaten Land Pad een informatiepaneel worden geplaatst.
Herdenken van wat meer dan 70 jaar geleden gebeurde kan niet zonder stil te staan bij de actuele situatie. Tevens moet de betrokkenheid van jeugd zichtbaar zijn. Om die reden werd de onthulling verricht door voormalige vluchtelingen uit de WO II periode door kinderen uit de Exodusevacuatiegroep en een uit het Syrische Aleppo gevlucht echtpaar.
Voorzitter Martien van Hemmen en wethouder Theo Janssen spraken over het belang van juist het tonen en uitdragen wat in de Betuwe is geschied, zo wel op het militaire terrein als de impact voor de burgers.

Door Mom droeg op indrukwekkende wijze in dialect het gedicht 'Terugkeer' voor. Dit gedicht heeft sinds de bevrijding geen kracht verloren. Er waren bij de onthulling vertegenwoordigers van het Bevrijdingsmuseum, Liberation Route Europe en diverse gemeenteraadsleden aanwezig.

De naam zal een grote toegevoegde waarde hebben in de verdere bewustwording. Tevens maakt het onderdeel van een groter geheel rond de Linge, waarbij de profilering van diverse thema's aaneengesloten worden getoond. Het is een uniek project,?dat in zijn geheel een Herinneringslandschap WO II wordt waar inwoners en andere belangstellenden al wandelend en fietsend kennis van kunnen nemen.

Voor meer info:www.exodushuissen.nl.

Judoclub Bushi Arnhem start in De Laar-West

ARNHEM - De judosport, de club, en het wedstrijdjudo leven in Arnhem. en omgeving. Bushi Arnhem heeft de afgelopen 10 jaar een goede naam opgebouwd in Arnhem Zuid en flink aan de weg getimmerd als club met als gevolg een grote vraag naar judolessen.

De judotrainers en coaches, samen met het bestuur, vrijwilligers en ouders van de club, hebben het judo in Arnhem op de kaart gezet. Bushi Arnhem start met judolessen op een nieuwe locatie met meer mogelijkheden voor groei, de grote wens van Bushi Arnhem.

Bushi Arnhem is een enthousiaste vrijwilligersorganisatie, met een gezonde sportieve ambitie en een goede wedstrijdselectie. De inzet, motivatie, en goede sfeer hebben ervoor gezorgd dat sportieve successen niet konden uitblijven bij de jeugd. Bushi Arnhem heeft ondertussen o.a. drie Nederlands kampioenen onder 15 jaar, kampioenen op het Dutch Open Espoir en goede resultaten op sterk bezette internationale toernooien. Daarnaast plaatste Bushi Arnhem zich de afgelopen jaren nog ieder jaar met jeugdteams voor het NK-teams. Bushi Arnhem merkt dat de groeiende belangstelling voor het judo bij zowel de judolessen als de selectietrainingen toeneemt. Op de locatie SHK sportcentrum, het thuishonk van Bushi Arnhem de afgelopen tien jaar, was uitbreiding van de judolesuren jammer genoeg niet mogelijk.

Het sportbedrijf van de gemeente Arnhem heeft de afgelopen maanden meegedacht en meegezocht naar een passende oplossing voor een judozaal. De sporthal de Laar West is een goede mogelijkheid voor Bushi Arnhem om haar activiteiten uit te breiden. Bushi Arnhem heeft recentelijk een vereniging opgericht en in de zomervakantie zal de dojo worden ingericht. Wij hopen op een mooi begin van het nieuwe judoseizoen en wij gaan op maandag 5 september met het nieuwe lesrooster starten.

Vrijdagavond 8 juli wordt er door de judoka's een sponsorloop gehouden in de wijk De Laar-West. De judoka's vragen u om hen te ondersteunen. Indien u meer informatie wilt over de nieuwe accommodatie in De Laar-West, aanmelden voor een judoles bij Bushi Arnhem, of meer informatie over judo, dan kunt u die vinden op www.bushiarnhem.nl of op facebook.

G-hockey team naar Special Olympics Nationale Spelen

Foto: Ed van Eechoud

NIJMEGEN - Op 1, 2 en 3 juli vinden in en rond Nijmegen de Special Olympics Nationale Spelen plaats. Dit is het grootste landelijke sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking.

Foto: Ed van Eechoud

Meer dan 2500 deelnemers zullen met elkaar de strijd aangaan in 18 verschillende takken van sport. Eén van de onderdelen is hockey. MHC Bemmel 800 heeft al jaren een zeer succesvolle G-Hockey team. Zij hebben al meerdere prijzen gewonnen met als (voorlopige) hoogtepunt het landskampioenschap in het seizoen 2014-2015. Diverse sponsoren steunen dit team, opdat zij hun eer en titel kunnen verdedigen. Huisman Sport en Tweehuyzen Advies hebben gezorgd voor mooie teamkleding. Deelname is tevens mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Henk Scholten Volvo!

Jeugdviswedstrijd bij Lotus Vulgaris Doornenburg

DOORNENBURG - Zaterdag 2 juli organiseert Hengelsportvereniging HSV Lotus Vulgaris Doornenburg een viswedstrijd voor de jeugd van Doornenburg.

Aan deze viswedstrijd mogen alle jongeren tot en met 17 jaar deelnemen je hoeft geen lid te zijn! De jongsten graag onder begeleiding van vaders, moeders, opa’s of oma’s. De wedstrijd vindt plaats bij de het viswater De Driehoek aan de Rijndijk bij de Krakkedel van 14:00 tot 16:00 uur.

Inschrijving is mogelijk bij het viswater vanaf 13:00 u of via mail of telefoon bij secretaris Mart Verhoeven; 06 17820261; email: mart.verhoeven@telfort.nl.

Heb je geen hengel! geen probleem er zijn hengels en aas beschikbaar. Voor iedereen is er een prijs,

Column

Ambtenarenmop

Op een buurtfeest leer ik buurtgenoten anders kennen. Anders dan door een vluchtige hoi-ontmoeting, een trottoirgesprek of als we elkaar bij de kassa van Appie tegenkomen. Drie jaar wonen we in de Sint-Maartenstraat. Drie jaar waren we present op het buurtfeest. Drie jaar achtereen kreeg het programma een ander thema. De organisatoren hadden dit jaar voor het thema Gendt gekozen. Het hoofdmenu was riefkoek. Drie jaar dezelfde mensen. Ik leer ze kennen. Bezielende organisatoren, internationale vrachtwagenchauffeurs die hun buitenlandse ervaringen willen delen, serieuze mannen en pittige vrouwen, hoog opgeleiden, technisch opgeleiden, jong, oud, rustige zielen, druktemakers, grappenmakers en deze stukjesschrijver die het in de straat prima naar hun zin hebben. Want de sfeer is goed. Het is anders gesteld in het gemeentehuis met 4 wethouders, een burgemeester en ambtenaren die hun boterham verdienen. Serieuze mannen, pittige vrouwen, hoog en technisch opgeleiden, jong, oud, rustige zielen, grappenmakers en druktemakers. Het gaat niet goed. Het ziekteverzuim is gestegen tot 10 procent. De werkdruk is te hoog, zo vertelt burgemeester Marianne Schuurmans de gemeenteraad Ambtenaren werken zich uit de naad om de wettelijke taken uit te voeren. Grappen over ambtenaren zijn volgens haar niet op zijn plaats. Niks nieuws onder de zon. Schuurmans vraagt al een jaar om meer ambtenaren voor verlichting van de werkdruk. Vorige week hoorde ik een nieuw drammend offensief. Ze heeft respect voor haar ambtenaren. Ik dacht, waarom zegt ze dat. Machteloosheid? Een burgemeester heeft toch vanzelfsprekend respect voor haar troepen? Met holle woorden help je overspannen ambtenaren geen steek verder. Uit de naden van het gemeentehuis sijpelen vanaf de gemeentelijke herindeling ambtelijke geluiden over een beroerde werksfeer. In combinatie met een hoge werkdruk is dat funest. Zou burgemeester Schuurmans ook voor deze ambtenaren respect tonen? Een onderzoek naar de sfeer op het gemeentehuis zou op zijn plaats zijn, maar daar is bestuurlijke moed voor nodig. Een ambtenarenkorps dat niet tegen goedkope ambtenarenmoppen kan is overspannen.

Sjaak

Wie knapt de zitbanken in Angeren zo goed op?

ANGEREN - Zoals u wellicht weet, maakt het Platform Angeren zich sterk voor leefbaarheid en veiligheid in ons dorp. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van een duidelijk verkeersbord bij een onoverzichtelijke verkeerssituatie, om zo de veiligheid te verbeteren.

U kunt ook denken aan het opknappen van speeltuintjes, het plaatsen van een trapleuning daar waar nodig is et cetera. Momenteel wordt een aantal zitbanken in Angeren op verzoek van het platform Angeren en in overleg met de gemeente Lingewaard netjes opgeknapt door Frits Botterblom.

Ziet u Frits Botterblom deze zomer een bank in Angeren monteren dan wel demonteren weet dan, dat hij dit doet voor ons aller leefgenot. Het platform Angeren is Frits op voorhand dankbaar voor alle tijd en energie die hij er in steekt om zo een bijdrage te leveren aan de veiligheid en leefbaarheid in ons dorp Angeren.

Extra voorstelling Freek de Jonge

BEMMEL - Freek de Jonge geeft op zondag 6 november een tweede voorstelling in de Theaterkerk in Bemmel. De eerste voorstelling op zaterdag 5 november was namelijk razendsnel uitverkocht, tot grote teleurstelling van velen.

Kaartverkoop Theaterkerk gaat hard. De theaterkerk is in trek, dat is wel duidelijk. Vanaf het moment dat de online voorverkoop op de website van TOP van start ging, draaide de ticketshop overuren. Freek was binnen tien minuten uitverkocht, zo rap ging het. De telefoon van TOP stond roodgloeiend die dag. Ook via de mail kwamen nog talloze verzoeken om kaartjes binnen. Al die mensen moesten worden teleurgesteld. Gelukkig is er nu een oplossing.

Extra voorstelling

TOP heeft alles in het werk gesteld om Freek voor een tweede voorstelling naar Bemmel te krijgen. In eerste instantie leek dit niet te gaan lukken, maar het bijzondere verhaal over de theaterkerk en de snelle voorverkoop maakte zoveel indruk dat alsnog is besloten om ook op zondag een voorstelling te geven. Freek treedt dan weer op om 20.30 uur.

Wie kaartjes wil kopen voor deze tweede voorstelling kan dat het beste online doen via www.topbemmel.nl. De voorverkoop start op vrijdag 1 juli om 12.00 uur precies. Klokslag 12 uur verschijnt de voorstelling op de website en kunt u kaarten kopen. Als u te vroeg naar de website gaat, loopt u het risico dat de voorstelling niet in beeld verschijnt. Wachten heeft geen zin. Om 12 uur moet u de website opnieuw openen.

Andere voorstellingen eveneens in trek

Vergeet ook niet tijdig kaarten te bestellen voor de andere voorstellingen, want de kaartverkoop gaat zoals gezegd hard. Met name de cabaretvoorstellingen zijn populair. De filmvoorstellingen op donderdagavond worden pas in september toegevoegd aan de agenda. Meer informatie staat op www.topbemmel.nl.

Kinkelbestuur in gesprek met… Aandacht voor kinderen in armoede blijft nodig

BEMMEL - Veel kinderen groeien nog steeds op in armoede. Ook in Lingewaard. Je merkt dat pas goed als je bij mensen achter de voordeur komt. Stichting Leergeld Oost Betuwe helpt kinderen van 4 tot 18 jaar, die weinig of niets hebben en daarom ’niet gewoon kunnen meedoen’.

Wij spreken met Don Derksen en Monique. Don woont in Bemmel. Hij doet dit werk uit betrokkenheid bij kinderen die de gevolgen van armoede ondervinden. Hij is de penningmeester van de stichting (standplaats De Kinkel). Zij bestrijkt zowel Lingewaard als Overbetuwe. In 2015 werden 78 gezinnen geholpen. Je moet dan denken aan bedragen van maximaal 250 euro per kind.

Maar er wordt nooit geld gegeven, aldus Don. In het recente jaarverslag lezen wij dat het bij de verzoeken in 40 procent ging om een fiets, in 28 procent om een school gebonden activiteit, in 15 procent om meedoen met sport of cultuur en in 17 procent om een laptop. In Lingewaard is Leergeld een aanvulling op de ‘meedoen regeling’, terwijl in Overbetuwe de Gelrepas dit is.
Monique is vrijwilliger. Ze bezoekt als tussenpersoon de gezinnen en helpt bij de verzoeken. Als ik van huis vertrek en het is koud weer, denk ik altijd aan een extra warme trui, want soms is de verwarming in huis niet aan of is het gas afgesloten. Ik kom op plekken, waar normaal een gemeente niet komt. Je komt voor een fiets en je ziet een sterk vermagerd kind. Dat is heftig. Dat zijn dan tegelijk de dilemma’s waar je voor komt te staan. Ik zie echte armoede en niet alleen de gevolgen van een bepaalde levensstijl… Maar over de werkwijze en ons huisbezoek de volgende keer meer…
Jan de Moor en Johan Hesselink

H. Cornelissen wint Saint-Vincent met mooie teletekst vermelding

LINGEWAARD - Zaterdag 19 juni was de eerste fondvlucht vanaf Saint-Vincent op een afstand van 1063 kilometer. De duiven werden om 13.00 uur gelost.

Op zondag draaide H. Cornelissen zijn eerste duif om 12.12 uur. Dit was een vroege duif die een mooie teletekst vermelding kreeg. 2e W. Buys, 3e E. v. Aalten, 4e P. Eeuwes. 5e A. Borgers.

Op zondag waren de duiven vanaf Nanteuil Le Haudouin gelost om 09.00 uur op een afstand van 380 kilometer. Hier draaide H. Hegeman zijn eerste duif om 13.50 uur. 2e,T. Sas, 3e, E.v. Aalten, 4e, J. v. Ingen & Zn.

Wie knapt de zitbanken in Angeren zo goed op?

ANGEREN - Zoals u wellicht weet, maakt het Platform Angeren zich sterk voor leefbaarheid en veiligheid in ons dorp. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van een duidelijk verkeersbord bij een onoverzichtelijke verkeerssituatie, om zo de veiligheid te verbeteren.

U kunt ook denken aan het opknappen van speeltuintjes, het plaatsen van een trapleuning daar waar nodig is et cetera. Momenteel wordt een aantal zitbanken in Angeren op verzoek van het platform Angeren en in overleg met de gemeente Lingewaard netjes opgeknapt door Frits Botterblom.

Ziet u Frits Botterblom deze zomer een bank in Angeren monteren dan wel demonteren weet dan, dat hij dit doet voor ons aller leefgenot. Het platform Angeren is Frits op voorhand dankbaar voor alle tijd en energie die hij er in steekt om zo een bijdrage te leveren aan de veiligheid en leefbaarheid in ons dorp Angeren.

C1 HV-Huissen naar NK Beachhandbal

HUISSEN - Nadat de C1 voor de tweede achtereenvolgende keer kampioen werd in de hoogste klasse, dit keer in de zwaardere regio Overrijssel, hebben ze het beachhandbal weer opgepakt.

Dit onder de bezielende leiding van Frank Nab. Trainen op De Posbank, een oude manegebak en waar maar zand was, waren ze bezig om alle truckjes te verbeteren. In vier zwaar bezette toernooien met daarin tegenstanders uit de regio oost, wisten ze telkens in de top te eindigen. Hiermee scoorden ze voldoende punten om hun doel te bereiken.

Nu strijden ze op 2 + 3 juli om het Nederlands Kampioenschap Beach Handbal voor de C-jeugd in Biddinghuizen. Maar wat de eindranking ook zal zijn, bij de beste acht teams van Nederland, is het een prestatie van nationaal formaat van Judith, Inge, Maike, Sam, Renée, Anne, Anniek, Evi, Marloe, Lotte, Isa en Frank.

Verslag LTC Gendt Weekend Open Jeugdtoernooi

GENDT - In het weekend van vrijdag 17 tot en met zondag 19 juni hebben op de tennisclub in Gendt weer 42 jongens en meisjes gestreden om de eerste prijs van het open jeugdtoernooi. Een goede bezetting met veel enthousiaste en sportieve kinderen.

Kinderen uit de directe omgeving en ook van elders in de provincie hebben zich ingeschreven en minimaal twee wedstrijden gespeeld. In een weekend met veel zon zijn in totaal 61 wedstrijden gespeeld en zijn er 12 kinderen met een eerste prijs naar huis gegaan. Op de terrassen werd genoten van de zon, maar vooral van vele spannende en soms lange wedstrijden. Alle uitslagen en winnaars zijn te vinden op www.toernooi.nl.

De organisatie is alle deelnemers en ouders dankbaar voor de deelname en bijdrage aan zeer geslaagd jeugdtoernooi. Ze hoopt hen allen ook volgend jaar weer te zien op het tennispark van LTC Gendt.

Vier sterren uit Lingewaard schitteren bij Star Stage

Foto: Joyce van Onzenoort

HUISSEN/NIJMEGEN - Zaterdag 18 juni was de eindvoorstelling van 'Niemand stopt the beat' in theater De Lindenberg in Nijmegen. In twee voorstellingen, waarvan een volledig uitverkocht, speelden vier kinderen uit Huissen mee.

De musical ’Niemand stopt the beat’ is een bewerking van de bekende musical Hairspray. In deze musical speelden 45 kinderen mee in de leeftijd van 5 tot en met 16 jaar. Noudin Qualie, Luca Thomassen, Fenna Weimar en Summer van Onzenoort acteerden, zongen en dansten mee in deze bijzondere voorstelling.

Foto: Joyce van Onzenoort

Musicalschool Star Stage van Anne Peuscher is een school waar ieder kind welkom is en iedereen de kans krijgt om te stralen. Voor meer informatie www.starstage.nl.

Eska oefent voor taptoe tijdens muziekweekeinde

BEMMEL - Onlangs was het zover; tijdens het muziekweekeinde werd er door Eska hard geoefend ter voorbereiding op Aalbers-taptoe Bemmel. Alle leden verzamelden zich bij het Eskadome en speelden en exerceerden in de grote hal in De Schaapskooi (foto) om hun showoptreden straks foutloos aan het publiek te kunnen laten zien.

Dit jaar zijn er naast de volwassen leden nog meer jeugdleden die mee gaan lopen, dus het was zeker oefenen geblazen. De jeugd die nog niet mee zal lopen, kreeg een hele middag les van de muziekdocent die ook de maandelijkse (jeugd)groepslessen geeft en een aantal moeders (de Eskamama's) zorgden voor de versnaperingen door de dag heen.

Na een gezellige activiteitenavond bleef de jeugd slapen in het scoutinggebouw.

Het belooft een geweldige taptoe te worden: zondag 11 september streetparade en taptoe. Meer informatie en foto's op www.eska.nl.

Hernieuwde samenwerking tussen Popkoor2000 en Harmonie Doornenburg

DOORNENBURG – Popkoor2000 uit Bemmel en Harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg zullen op 9 juli opnieuw samenwerken tijdens het galaconcert 'A Century of Music' van de jubilerende muziekvereniging.

Het concert dat plaatsvindt op het festivalterrein van speeltuin De Doornenburg zal het grootste evenement worden, dat ooit door de harmonie is georganiseerd. De eerste samenwerking tussen beide verenigingen vond plaats begin 2014. Een samenwerking die resulteerde in een prachtig, drukbezocht concert in de aula van OBC Bemmel. Organisatorisch, muzikaal en op persoonlijk vlak hebben beide verenigingen deze samenwerking als zeer prettig ervaren. Er was een mooie 'klik' tussen de twee clubs. De harmonie is dan ook erg verheugd dat het koor haar medewerking heeft toegezegd om tijdens 'A Century of Music' opnieuw samen op te treden.

Om de kwaliteit van deze samenwerking optimaal tot zijn recht te laten komen heeft dirigent en arrangeur Emile Stoffels specifieke arrangementen gemaakt van de te maken nummers. Naast nummer met het harmonieorkest zal Popkoor2000 ook samen met de slagwerkgroep een nummer ten gehore brengen.

Na afloop van het galaconcert zal dj Deprado de muziek overnemen voor een spetterende afterparty waarbij bezoekers en deelnemers van het concert de avond feestelijk kunnen voortzetten.

Presentatie Huissense Stadswijn op 1 juli

HUISSEN - Rotaryclub Arnhem Huissen presenteert op 1 juli een witte en rode Stadswijn. De wijn komt voort uit een opdracht van de Stadsquiz 2015. Teams ontwierpen toen een wijnetiket. De Stadswijn is nu voorzien van het winnende etiket van Werner van Dongen.

Op 1 juli om 20.00 uur presenteert de club de wijnen aan de teamcaptains van de afgelopen Stadsquiz. Dat vindt plaats in 't Wijnhuys, Tempelierstraat 2 in Huissen. Met de aanschaf van de Stadswijn draagt de koper bij aan een goed doel.

De teamcaptains zullen de wijn proeven en kunnen zich alvast warm lopen voor de Stadsquiz op 14 oktober. Nieuwe teams kunnen zich door hun captain laten inschrijven op deze avond. De captains ontvangen een fles Stadswijn.

Uitslag vierde Jeugdwedstrijd De Snoek

GENDT - Dinsdag 21 juni werd de vierde jeugdwedstrijd voor het koningschap gevist. De opkomst was weer goed met 21 deelnemers. Met een paar fikse buien werd er op sommige plekken in de kanovijver toch goed vis gevangen.

Zo wist Ian van de Horst liefst 31 visjes te vangen met een totale lengte van 293cm. Hiermee werd hij dik verdiend eerste. Tim Joosten ving ook redelijk goed vis, met 20 visjes en 187cm werd hij tweede en deed ook goede zaken voor het koningschap. Ivar Teunissen wist al drie wedstrijden goed zijn visjes te vangen. Zo ook vandaag, met 14 visjes en 129cm werd hij derde. Sem Janssen kwam net een visje tekort en werd vierde met 13 visjes en 120cm. De volgende wedstrijd wordt gevist op 5 juli.
voor meer info: www.hsvdesnoekgendt.nl.

13 / 24

14 / 24

15 / 24

16 / 24

Mooie start schaakconcert Talento Metissimo

RESSEN - Op zondagmiddag 12 juni opende Gijs Teunissen (11) – kinderburgemeester van Lingewaard – met een mooie toespraak het eerste schaakconcert van stichting Talento Metissimo in het Ressense kerkje met kosterij.

Gijs ontstak een kaarslichtje voor de velen jeudige vluchtelingen, waarna de Elegie van Glazunow sfeervol werd ingezet door concertpianiste Sofia Vasheruk en altvioliste Ikira Wortel (15). Het recital vervolgde met onder andere Enesco's Concertpiece, Andriessen, Telemann, Mozart.

Tijdens de koffietafel genoten we van heerlijke Russische flappen van de familie Kazarian. Coen ondersteunde met een onverwachte catwalk de lezing over de Daft Punk Helmet gebouwd door Valentin Thonen en Kaj Wortel; Geweldig! Rond half 4 startte het muzieksprookje van Spurn op muziek van V. Williams muzikaal verteld door Marlon, Coen en Nika samen met Sofia en Ikira. Luisteren, kijken, meedoen en genieten!

Als toegift volgde het Capricieux van Kees Schoonenbeek. Rond 16.00 uur togen we naar de kosterij waar Europees kampioene Anna-Maja Kazarian klaar stond voor de simultaan. KNSB-schaaktrainer Rob Knuiman wist snel nog extra borden met schaakstukken ergens vandaan te toveren. Rob en Anna-Maja maakte het spannend terwijl omstanders gezellig keuvelden. Onze kinderburgemeester had die middag samen met zijn broer leren schaken en ze hielden het tot 10 voor 6 vol; Super! Na ruim twee uur hadden velen rode wangen van opwinding gekregen en duidelijk genoten en vroegen: Nog een keer? Namens het team van T. Metissimo: Enorme dank voor deze fantastische opening van ons aller-eerste schaakconcert in Lingewaard!

Vossenjacht en Uitmarkt IKC De Abacus

HUISSEN - Het schooljaar loopt ten einde, dus tijd voor een gezellige activiteit voor de hele school. Na overvloedige regenval brak op woensdagochtend 22 juni de zon door. En hoe! Een prachtige dag voor de vossenjacht van IKC De Abacus.

Liefst 28 leerkrachten en stagiaires hadden zich verkleed en probeerden zoveel mogelijk op te gaan in het straatbeeld van Huissen. Dat dit vaak heel goed gelukt was ziet u op deze foto. Rond half 10 mengde het winkelende publiek zich tussen de groepen kinderen en probeerde een ouder echtpaar een lekkere Hema-worst te kopen. Jammer, maar ook de verkoopster was een vos. Er waren wel echte krentenbollen, gesponsord door Albert Hein. De kinderen hebben, onder leiding van ouders, erg hun best gedaan en alle vossen gevonden!

Met het naderende einde van het schooljaar is ook het einde van de naschoolse activiteiten in zicht. Sinds enkele jaren zijn deze naschoolse activiteiten een groot succes en is het aanbod flink uitgebreid. Van een vreemde taal tot type-les, van musical tot yoga en van knutselen tot bootcamp, voor groot en klein is er dagelijks iets te doen.

Voor het komende schooljaar zijn er nieuwe activiteiten opgenomen in het programma. Om deze en de huidige activiteiten te presenteren wordt er op zaterdag 2 juli van 13.00 – 17.00 een uitmarkt gehouden in de school. Kinderen die meegedaan hebben aan het huidige blok presenteren hun werkstukken en spelen een musical gebaseerd op de film Frozen. Nieuwe en huidige aanbieders zijn aanwezig en bieden geheel kosteloos een workshop aan.

Nieuwsgierig geworden? Kom zaterdag een kijkje nemen en houd de facebookpagina in de gaten voor de laatste informatie en het programma.

Exoduswandeltocht hoort bij het DNA van onze omgeving

Minke, Mariël en Roel Foto: Exoduscomité

HUISSEN - Op 25 juni vond de zesde Exoduswandeltocht plaats. Velen wisten de weg naar Huissen centrum te vinden.Te midden van een grote groep kinderen werd door Jeugdjournaal-journalist Taco Rietveld de jongste deelneemster - van de komende Vierdaagse in juli voorgesteld, de 11-jarige Caithlyn Rosmalen.

Natuurlijk was weer menigeen trots op het krijgen van de Exodusmedaille. De doedelzakspelers lieten hun sfeervolle indringende muziek horen in Doornenburg; op De Heuvel en op De Praets. Tussen de bedrijven door werd les gegeven aan belangstellenden.

Jeugdjournaal interviewt Taco Rietveld Foto: Exoduscomité

Ondanks de Ramadan was het echtpaar Ali uit Gendt van de partij. Dit met het gezin uit Aleppo gevluchte echtpaar was terecht trots op deze prestatie..Zij herkennen in de geschiedenis van WO II in de Betuwe ook hun ellendige verhaal uit Syrië. Natuurlijk maakt het thema van de oorlog onderdeel uit van het karakter van de Exodustocht. Naast de sportieve activiteit, in een omgeving van natuur en gezelligheid, is er de ceremonie bij het Massagraf.

Minke, Mariël en Roel lazen de indrukwekkende lijst voor met 62 namen van in het massagraf begraven kinderen van 18 jaar en jonger. Nour wist harten te raken met zijn relaas over het vernielde en verlaten Aleppo. Te concluderen is, dat men de Exodustocht koestert als ene sportieve voorbereiding op de Vierdaagse, als een recreatieve ontspanningsvorm. Maar tevens als een hedendaags signaal, dat de exodus van meer dan 70 jaar geleden een relatie heeft met het heden.

De dynamiek van de dag sprake velen aan en de organisatie kon zich verheugen over het aantal van 1675 deelnemers. Het spreekt voor zich, dat binnen een dergelijke positieve dynamiek de regen van de namiddag geen spelbreker was, maar slechts een ongemak.

Een dergelijk evenement kan alleen plaats vinden dankzij de sponsors en de tientallen vrijwilligers. In 2017 vindt de Exodustocht weer plaats op de laatste zaterdag van juni (24 juni). Voor meer impressies: exodustocht.nl.

Copy- en pakketservice: snelheid en kwaliteit tegen vriendelijk tarief Copy & Send: van ondernemer tot student!

ELST – Waar laat ik het geboortekaartje drukken? Mailing, flyer of folder? Of een scriptie uitprinten, en meteen laten inbinden? Steek je licht maar eens op bij Copy & Send. Dit jonge bedrijf van Phyllis Leijser en Robin van Zadelhoff verzorgt de opdracht tot in de puntjes. Moet het printwerk dezelfde dag ook nog worden verzonden, dan kan dat bij de pakketservice van Copy & Send.

Voor beide afdelingen van Copy & Send geldt een snelle levering, waarbij ook de kwaliteit de boventoon voert. Het bedrijf dat gevestigd is in het bedrijfsverzamelgebouw (het voormalige consultatiebureau) aan het Europaplein heeft haar deuren op 20 juni geopend.

Van visitekaartjes tot aan posters. Lever het (foto-) of ontwerp materiaal aan en Copy & Send gaat aan de slag. Aanleveren kan zelfs via de mail, en contact houden via whatsapp. Dringende opdracht of een deadline? Opdrachten die voor 12.00 uur worden aangeleverd, liggen dezelfde dag vanaf 18.00 klaar!

Ook de pakketservice is er voor zowel de ondernemer als particulier. Het grote voordeel ten opzichte van veel andere verzenders is, dat Copy & Send met verschillende vervoerders zaken doet. "We zoeken per product de beste vervoerder voor de klant. Dat varieert nogal eens. We willen het de klant zo gemakkelijk mogelijk maken tegen een betaalbaar tarief", vertellen de jonge ondernemers, die kennis van zaken hebben. Copy & Send denkt met de klant mee en is voor iedereen toegankelijk, zelfs voor maar 1 kopie.

Copy & Send is geopend op maandag tot en met vrijdag van 09.30 tot 15.30 en van 18.00 tot 18.30 uur. Europaplein 39, Elst; telefoon 06 82269288; www.copyensend.nl.

Onderwijsprijs met studie- beurs voor Valentin en Kaj

LINGEWAARD - Afgelopen dinsdag 15 juni was de officiële prijsuitreiking voor de twaalf winnaars van de profielwerkstukkenwedstrijd door de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen. Valentin Thonen (18, Malden) en Kaj Wortel (17, Bemmel) waren uitgenodigd met hun technische Daft Punk Helmet in het Trippenhuis in Amsterdam.

KNAW-president prof. dr. José van Dijck leidde de feestelijke dag. Van de 351 inzendingen van 156 scholen waren 76 Natuur en Techniek profielwerkstukken. Na een eerste wetenschappelijke jurering bleven er tien over. Kaj en Valentin behoorde tot de drie besten van Nederland.

De jury prees de heren om het hoge niveau van de hard- en software, de knappe combinatie van (geavanceerde) materiaalkunde en het sterke programmeerwerk (C++/Python/JAVA-Arduino/Bluetooth). De via een mobiel aanstuurbare geïntegreerde led-matrix werd een technisch hoogstandje genoemd. Het verslag (met filmpjes) als boek noemde de jury goed geschreven, gestructureerd en geïllustreerd.

De NSG School uit Nijmegen kreeg een bronzen plakkette met de tekst: 'KNAW Onderwijsprijs 2016'. Kaj en Valentin ontvingen een derde prijs met als beloning een oorkonde en voor ieder 1000 euro als studiebeurs. Wat een verrassing, zeker als je een jaartje eerder van school afkomt! Valentin en Kaj gaan studeren in Eindhoven; de Led-Lichtstad van Europa.

Na de prijsuitreiking volgde een ware serenade door violiste en accordeonist en een gezellig samenzijn met drankjes en interessante hapjes. De winnaars kregen een pioenroos als afscheid.

Sponsor bedankt

LINGEWAARD - Sponsor bedankt voor de geweldige outfit. Wij hebben meegedaan aan de woensdagavondcompetitie tennis.

Andere teams waren Westervoort, Oosterbeek en Lunteren. Ons team bestaat uit Esther, Emma,Yvonne, Maarten, Rob en onze sponsor Wilbert. Wij zijn kampioen geworden.

Vliegers knutselen...

HUISSEN - Zaterdag gaan ze vliegers in winkelcentrum De Zilverkamp knutselen. Het weer neigt nu meer naar de zomerse temperaturen te gaan. Dus vliegers horen bij het lekkere weer.

Vliegers horen bij het zomerse beeld, bij het strand, de zon, de zee, de vakantie. Heerlijk! Kom dus ook en knutsel mee. Beplak je vlieger met stickers versier hem met je mooiste stift creaties. Zaterdag 2 juli van 10.00-13.00 uur.

Meer informatie staat op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

SBOB-dansvoorstelling De Magische Ballon

Foto: Nash Smith

BEMMEL - Opnieuw kijkt de StreekBalletschool Over-Betuwe terug op vier geslaagde dansvoorstellingen, deze keer speciaal gepresenteerd door alle peuter- en kleuter danseressen.

Op zaterdag 18 juni was de theaterzaal van De Kinkel in Bemmel gevuld met bewonderende en trotse ouders en andere familieleden. Kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar lieten met trots hun aangeleerde dansen zien. Een spannend moment, optreden op een echt podium voor een zaal gevuld met 150 man publiek. Met behulp van een aantal oudere danseressen van de SBOB, hebben de peuters en kleuters prachtige optredens laten zien. Achter de schermen was er een geweldig team aan hulpouders.

Foto: Nash Smith

Vertelster Lia Mur nam het publiek mee in het verhaal van De Magische Luchtballon. In de luchtballon vlogen de twee hoofdrolspeelster Jinthe Kastelein en Flore Neijenhuis rond en kwamen van alles tegen.

Zon op bestelling

GENDT - Na een lange periode van regen, flinke hoosbuien en ernstige wateroverlast zet camping Waalstrand de gasten letterlijk in het zonnetje. Eigenaren Roger Cornelissen en Anciëlla Tap verrassen hun gasten donderdag met gratis zonnebloemen.

De zomerbloeiers, met de toepasselijke naam Sunsation, staan volgens de campinghouders garant voor een vrolijk vakantiegevoel bij tent of caravan. Weer of geen weer. Vanaf donderdag zakt het rivierwater eindelijk, waardoor de campinghouders het terrein kunnen gaan schoonmaken dat door het hoge rivierwater bijna drie weken lang deels blank heeft gestaan. Tientallen gasten moesten daardoor geannuleerd worden en zeker dertig kampeerders hebben flinke overlast ondervonden van het water. Vanaf vrijdag zien de weersvoorspellingen er een stuk beter uit en breekt de zon echt door.

Camping Waalstrand is één van de populairste terrascampings in Gelderland met een prachtig uitzicht op de rivier. Waaldijk 23a Gendt; 0481 421604, www.waalstrand.nl.

Theaterkerk Bemmel zoekt technische wijsneuzen

BEMMEL - Ben jij een beetje handig met techniek en hou je van theater? Dan zijn we op zoek naar jou! In de Theaterkerk zullen verschillende verenigingen/organisaties optredens en dergelijke gaan verzorgen.

Zo zal TOP Bemmel jaarlijks vele voorstellingen op de planken brengen en zonder licht en geluid zijn deze voorstellingen niet mogelijk. Het technische team van de Theaterkerk is op zoek naar versterking, zeker wanneer onze nieuwe locatie in het najaar geopend zal worden. Je hoeft geen volleerd technicus te zijn, want je kunt bij ons altijd (bij-)leren als je iets niet weet. Een beetje affiniteit met muziek / theater is wel fijn, ervaring ook maar is geen must. Dus meldt je aan en ontdek hoe leuk het is om door techniek een voorstelling geweldig te kunnen maken en mensen een prettige voorstelling te bezorgen.

Voor meer informatie over deze 'vacature' kunt contact opnemen met: Pim de Leede - coördinator techniek Stichting TOP Bemmel; email: techniek@topbemmel.nl; 0481 769036.

Zilveren Toepers in Bemmel

BEMMEL - Deze mannen kaarten (toepen) al 25 jaar. Ze komen allemaal uit Bemmel en kaarten ouderwets gezellig op de maandagavond onder het genot van een hapje en een drankje. Lief en leed wordt met elkaar gedeeld en ook de vrouwen zijn vanaf het begin dikke vriendinnen.

Het kaartseizoen is van 1 oktober tot 1 mei. In 1991 zijn ze hiermee begonnen. Jaarlijks gaan de heren met hun dames een weekendje weg. Dit jaar is het 25-jarig bestaan en dat gaat zonnig en uitbundig gevierd worden. "Mannen, ga zo door! Wij vinden het altijd enorm gezellig! Veel liefs van jullie vrouwen en kinderen."

Zonnebloem Doornenburg gezellig aan de kersen

DOORNENBURG - Wat is er gezelliger dan met zo'n vijftig tal Zonnebloemgasten een middag met mooi weer, kersen te gaan eten in de flierensestraat bij boerderij De Geer.

Met hulp van vele vrijwilligers werden de Zonnebloemgasten verwend met koffie en kersencake. Er werd ook voor een drankje gezorgd, waarbij op de tafels de gasten werden voorzien met schaaltjes kersen, waarvan ieder heerlijk van kon smullen. En ook nog hun verhalen aan elkaar kwijt konden.

Door vrijwilligers werden er rondjes bingo gedraaid met mooie prijzen. De middag werd afgesloten met een heerlijke soep. En als kers op de taart: een wafel met ijs en slagroom afgewerkt weer met kersen. De Zonnebloem Doornenburg heeft weer genoten van de blije gezichten van de gasten en de weergoden heeft deze middag ook fijn meegewerkt. Het was weer een geslaagde middag.

Kasteel Doornenburg wil een conciërge

Stap je voor stap je komt het allemaal goed met Kasteel Doornenburg. (foto Sjaak Veldkamp)

DOORNENBURG – Kasteel Doornenburg heeft geen behoefte meer aan een beheerder. Het toezicht wordt overgenomen door een minder omvangrijke functie. De huiskamer van de beheerder wordt aangepast ten gunste van horecawerkzaamheden voor De Herberg.

Kasteel Doornenburg heeft een geschiedenis met verschillende beheerders, al dan niet in combinatie met een horecafunctie. Het stichtingsbestuur heeft voor een andere koers gekozen. De Herberg en feesten zijn gegund aan Buitenpoort Catering in Bemmel. In plaats van een beheerder komt er een vorm van een conciërge, zo legt directeur Remie Aleven uit. Zonder enig toezicht is geen optie, vooral wanneer De Herberg is gesloten.
De conciërge krijgt woonruimte aangeboden in de kasteelboerderij. Voor het opvullen van deze vacature is geen haast. Hiervoor is nog alle tijd. “Stap je voor stap je komt het allemaal goed met het kasteel”, zegt Aleven. De woning is voor een half jaar verhuurd als tijdelijke woonruimte. De huurders houden toezicht. “En wat voor het kasteel zeker niet onbelangrijk is zijn de inkomsten”, zo merkt de directeur met een lach op.

Stap je voor stap je komt het allemaal goed met Kasteel Doornenburg. (foto Sjaak Veldkamp)

De kleine verbouwing wordt na het zomerseizoen uitgevoerd. Even leek het er op dat de plannen gedwarsboomd zouden worden door een bezwaar van oud-secretaris Gijs van Elk. Die had de laatste eigenaar Jan van Heek van kasteel Doornenburg toegezegd om zich te blijven inzetten voor behoud van het kasteel. Het bezwaar is door het college afgewezen.

KWF Kankerbestrijding zoekt collectanten

Ellen collecteert al jaren voor KWF. In 2001 kreeg mijn vader op 58-jarige leeftijd beenmergkanker. "Dit heeft een enorme impact gehad op ons gezin.”

LINGEWAARD - Voor de KWF-afdelingen in de hele gemeente Lingewoord zoekt men nog collectanten. Met slechts 3 uurtjes van je tijd breng je de dag dat we kanker verslaan dichterbij. Collecteer dus mee in jouw eigen buurt tijdens de KWF-collecteweek van 5t tot en met 10 september.

1 op de 3 Nederlanders krijgt kanker. KWF Kankerbestrijding heeft als ideaal een wereld waarin niemand meer sterft aan kanker. Daarom financieren en faciliteren we wetenschappelijk onderzoek, beïnvloeden we beleid en delen we kennis over kanker en de behandeling ervan. KWF-afdeling Lingewaard helpt mee door geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Samen komen we steeds dichter bij een wereld waarin kanker geen dodelijke ziekte meer is.

Collecteer mee

Tijdens de KWF-collecteweek zetten ruim 100.000 vrijwilligers door het hele land zich in. Elke euro die de collectanten ophalen, draagt bij aan de missie van KWF: minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten. De collecteweek is dus van levensbelang. Om zoveel mogelijk huishoudens te kunnen bereiken, zijn we op zoek naar nieuwe collectanten in Lingewaard. Collecteer mee! Meld je aan via kwf.nl/collecte of Geert Kerkman: 0481 423429.

Veteranenteam Sv Strijdlust Nederlands kampioen

HUISSEN - Het veteranenteam opgelegd luchtgeweer van Sv Strijdlust Huissen is 11 juni in Zetten. In de categorie veteranen opgelegd luchtgeweer is het Nederlands kampioen geworden.

Met een totaal score van 1244.9 versloegen de schutters het team van Op de Korrel Bemmel, dat zilver behaalde met 6.4 punten. Het team dat Nederlands kampioen is geworden, bestaat uit: H.van Haren 416.2, G. Stinissen 415.1, A. Leijser 413.6.

Nog steeds op zoek naar een Vierdaagse slaapplaats?

BETUWE - Ben je nog op zoek naar een slaapplek tijdens de 100e Nijmeegse Vierdaagse? Wandelvereniging Magnus heeft nog een aantal bedden vrij.

De groep verblijft in ontmoetingscentrum De Kloosterhof in Weurt. Men kan hier overnachten, ontbijten en gebruik maken van een warme maaltijd. Tevens is er een medische post met gediplomeerde masseurs en ehbo’ers aanwezig. Gezelligheid staat bij deze vereniging hoog in het vaandel. Meer weten neem dan snel contact op met Jan Polman (verzorgingscoördinator) janpolman@planet.nl 06 51757645, of neem een kijkje op www.wvmagnus.nl.

Sponsor bedankt

HUISSEN - De organisatie van het Huisman Sport Open Toernooi van Tennisvereniging Huissen bedankt Huisman Sport voor het feit dat zij dit jaar wederom hoofdsponsor zijn van het gezelligste toernooi van Lingewaard. Ook de bespanservice van Huisman Sport kwam weer goed van pas!

RAF Kappers verhuisd naar nieuwe locatie in centrum van Huissen

HUISSEN - Er gaat veel veranderen in het straatbeeld in Huissen centrum, door de aanstaande bouw van de nieuwe Albert Heijn. De aankomende periode zal dit deel van Huissen nieuw elan worden ingeblazen. Het team van RAF Kappers is in ieder geval klaar voor een nieuw tijdperk, en opent op vrijdag 1 juli feestelijk haar deuren van hun nieuwe locatie aan de Langestraat 62 te Huissen. Vanaf deze dag staat het enthousiaste en vakkundig opgeleide team weer voor je klaar om je te ontvangen.

Eigenaar Raf Janssen wil zichzelf met zijn zaak blijven onderscheiden en persoonlijke aandacht voor de klant is voor hem essentieel. "Een snelle knipbehandeling kun je overal krijgen maar wij willen de klant meer bieden. Het naar de kapper gaan is ook een moment van ontspanning, even tijd voor jezelf in je drukke bestaan. Wij van RAF Kappers zijn trots op ons nieuwe pand en nodigen je van harte uit, het prachtige resultaat te komen bekijken".

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe acties, trends en verzorgingstips voor je haar? Volg RAF Kappers op de website of op Facebook en je weet (haarfijn) alle details.

De openingstijden zijn, dinsdag tot en met donderdag van 08.30 -18.00 uur, vrijdag 08.30-20.00 uur en op zaterdag van 08.30-16.00 uur. Graag tot ziens!

Raf Kappers. Langestraat 62, Huissen; 026 3257352; www.rafkappers.nl info@rafkappers.nl.

Als afscheid pijn doet

HUISSEN - Een succesvol boek schrijven over een taboe-onderwerp lukt niet iedereen. Tanja Borggreve uit Angeren deed dat samen met schrijfster Maria Genova.

Hun boek kreeg al een tweede druk nog voordat het persbericht verstuurd werd, puur via mond-tot-mond reclame. 'Als afscheid pijn doet' is het levensverhaal van Tanja, waarin vooral depressie en de onverwachte zelfdoding van dierbaren centraal staan. Voor velen is de omgeving herkenbaar.

Zelfmoord is nog steeds een groot taboe, vijf Nederlanders per dag maken zelf een einde aan hun leven, maar de nabestaanden praten er liever niet over. Tanja besloot de stilte te verbreken en dat heeft een heel aangrijpend boek opgeleverd. Op woensdag 6 juli om 19.30 uur komen beide schrijfsters een korte lezing geven in Bruna Huissen en boeken signeren.

Tanja vertelt over depressie, zelfdoding, maar ook over hoe je sterk en positief kunt worden door grote trauma's. Maria vertelt hoe ze een levensverhaal zo opschrijft, dat het een succesvol boek wordt. Ze schreef eerder de bestsellers 'Man is stoer, vrouw is hoer' (over vrouwenhandel en loverboys) en 'Het Duivelskind' (over kindermishandeling en falende jeugdzorg).

De lezing is gratis en iedereen is welkom. Het adres is Langestraat 8a in Huissen.

Buitenkok.com genomineerd als 'Starter van het Jaar' door Rabobank

BETUWE - Rabobank Oost Betuwe heeft De Buitenkok.com, het bedrijf van Antoin Buiting uit Elst, genomineerd als 'Starter van het Jaar'. Daarmee is de ondernemer de tweede genomineerde van dit jaar.

Ambitieuze ondernemer met passie voor koken op open vuur. De Buitenkok.com is het bedrijf van Antoin Buiting, een 42-jarige ondernemer uit Elst. Ervaring in ondernemen heeft Antoin al, voorheen was hij eigenaar van een ICT-softwarebedrijf. Nadat hij dit bedrijf had verkocht en in loondienst trad, begon hij het ondernemerschap en het directe klantcontact zodanig te missen dat hij een sabbatical nam. "Voor en tijdens mijn sabbatical kookte ik al regelmatig in de buitenlucht op open vuur. Niets is fijner dan in alle rust goede maaltijden te bereiden op een houtvuur. Daar is het idee achter Buitenkok ontstaan."

De Buitenkok.com is er voor iedereen die buiten wil koken in de breedste zin van het woord. Via een webwinkel verkoopt en verhuurt Buitenkok.com diverse buitenkookproducten. Ook verzorgt het bedrijf workshops en stoere buitenkook- en BBQ-catering. Zo draagt Antoin graag zijn passie voor en het plezier in het buitenkoken over op anderen.

Naast het runnen van zijn bedrijf is Antoin bestuurder van Park Bredelaar, een van de pocketparken van Park Lingezegen. Uiteraard staat hij met Buitenkok.com op alle evenementen die in dit park georganiseerd worden. Ook is hij in te huren voor zowel particuliere als bedrijfsfeesten. Meer weten over Buitenkok? Kijk op www.buitenkok.com.

Starter 'in de spotlight'

De 'Starter van het Jaar' verkiezing is een initiatief van Rabobank Oost Betuwe. Starterscoördinator Joep van Hoek: "Met deze verkiezing willen we startende ondernemers in de spotlights zetten. Ieder kwartaal nomineren we een starter die zich onderscheidt op een aantal gebieden. De genomineerden dingen eind 2016 mee naar de titel 'Starter van het Jaar' waarbij het publiek mag stemmen." Meer informatie rondom deze verkiezing staat op www.rabobank.nl/oostbetuwe.

Dankzij overkapping volop Gendtse kersen

Peter Roelofsen: "Zonder overkapping waren we nu al uitgeplukt geweest." (foto Sjaak Veldkamp)

GENDT - Het sompige pad naar de kersenboomgaard herinnert aan de extreme regenval van de afgelopen weken. Het KNMI maakt regelmatig melding van zware regenval. Funest voor de kersenoogst, maar dankzij de investering van een overkapping kunnen de plukkers aan de slag om de vroege kersen in Boerderijwinkel De Geer in Gendt te krijgen.

De afgelopen weken is met man en macht gewerkt om het dak dicht te krijgen. En niet voor niets, zegt Peter Roelofsen. "Zonder deze overkapping waren we nu al uitgeplukt geweest." Met plezier laat hij de volle takken met smakelijke Gendtse kersen zien.2016 is voor de kersenteelt ook in het buitenland een moeilijk jaar. De oogst van vroege Burlat kersen in Griekenland was in april net begonnen toen zware regen, onweer en hard wind de Griekse kersenboomgaarden schade aanbracht. Boerderijwinkel De Geer is tijdens het kersenseizoen alle dagen open. Zondags van 9.00 tot 17.00 uur. Proeven mag.

Boerderijwinkel De Geer, Flierensestraat 5 Gendt. Telefoon 0481 421612.

D.I.O. Drogisterij van Appeldoorn wint prijs voor beste service 2016 bij Eyelove Brillen

BEMMEL - De winnaar voor de beste service van 2016 bij Eyelove Brillen is bekend: D.I.O. Drogisterij Van Appeldoorn Bemmel! D.I.O. Van Appeldoorn heeft deze prijs gewonnen, omdat de klanten van Eyelove hier de beste service van Nederland ervaren.

Deskundig advies bij de aanschaf van een bril, juiste oogmeting en afstelling van de bril is, wordt door het team van D.I.O. Van Appeldoorn met de grootste zorg uitgevoerd. Eyelove Brillen feliciteert het team van D.I.O. Van Appeldoorn met het behalen van deze prijs.

Eyelove Brillen heeft sinds 2010 een samenwerking met D.I.O. Drogisterij Van Appeldoorn in Bemmel. Dit betekent voor u dat u hier een complete Eyelove bril kunt kopen op uw eigen sterkte. Tevens is het mogelijk om een gratis oogmeting te laten uitvoeren zonder afspraak. D.I.O. van Appeldoorn beschikt over een grote collectie monturen: meer dan 350 monturen, genoeg keuze voor iedereen!

Hoe werkt Eyelove Brillen?

Een winkelmedewerker, die van ons een optiekopleiding heeft gekregen, adviseert u bij de aanschaf van een bril. Binnen 14 dagen wordt uw bril afgeleverd in de winkel en ontvangt u een afhaalbericht via de mail. Daar zal de Eyelove-deskundige van D.I.O. Van Appeldoorn uw bril afstellen. Onze opticiens zien toe op de kwaliteit van uw bril. U ontvangt een factuur, die u zelf kunt indienen bij uw zorgverzekering.
Eyelove Brillen zijn verkrijgbaar bij D.I.O. Drogisterij Van Appeldoorn, Dorpsstraat 45, Bemmel; 0481 450267.

22 / 24

Lieve Pa en Ma ,
30 juni zijn jullie 50 jaar getrouwd!
Gefeliciteerd.
Zoals jullie hier stralen wensen we jullie toe....
Liefs (klein)( bonus), kinderen

(O)pa Jos,
1 juli eindelijk met pensioen
Bedenk eens wat je met al die extra tijd kunt gaan doen!
Thomas en Lizzy, en ook Carola,
Jan en Cindy, John en Mariela.

Ben je bedonderd…..
65 is nog lang geen 100!
Van harte lieve Henny
Liefs, Linda en Roy
Celeste en Vince

Hiep Hiep Hoera
27 Juni is de dag dat Sara 1 kaarsje uitblazen mag
Gefeliciteerd lieverd en Dikke kus van opa Boef en oma Astrid

Lieve Sjaak en Marion,
Van harte gefeliciteerd met jullie 25 jarig huwelijk!
Liefs van ons allemaal

Deze pientere knaap wordt op 1 juli al weer 9 jaar!
Fijne verjaardag Tim.
Liefs Opa en Oma.

4 juli 2016
Ha tiener, van harte gefeliciteerd!
Esmée van der Veen 13 jaar
Gefeliciteerd en knuffels
Mama, oma en opa

Deze rietdekker Peter wordt 28 juni 67 jaar.
En is 27 juni 8 jaar getrouwd.
Van harte gefeliciteerd van
Mirjam en Chantal

28 juni word deze stoere bink Thijmen alweer 4 jaar!
Gefeliciteerd
papa, mama en Milou


Pepijn gefeliciteerd met je zwemdiploma B.
We zijn beretrots op je.

Oma en opa Baard, Marjolein en Koen.

Deze sportieve jongen Wessel word 2 juli 8 jaar!

Gefeliciteerd!

Liefs de opa`s en oma`s

Gisteren nog
een jonge roos.
Vandaag al
een oude doos.

Deze twee kanjers allebei geslaagd!
Proficiat.

Ons elfje wordt een twaalfje.
Gefeliciteerd Madelief!

Ook Huissens bekendste band Flashback op live muziekspektakel

Fotobijschrift: The Rolling Beatles. ’s Werelds beste bands ooit in één. Te horen en te zien op Back to the Music 60’s bij De Buitenpoort. Ook: Flashback! (foto: via The Rolling Beatles)

HUISSEN – Altijd maar weer die keuze, Rolling Stones of The Beatles. Dat hoeft op zondag 3 juli niet meer. The Rolling Beatles speelt de hits van beide legendarische bands/rivalen bij De Buitenpoort. Op Back to the Music 60's speelt ook Flashback!

De eerste zondag in juli wordt steevast opgeëist door Back to the Music. Dit jaar dus op 3 juli, tevens koopzondag. Het thema is 60's. Uiteraard geeft De Buitenpoort daar een perfect passende invulling aan. Met live: The Rolling Beatles op!

Op deze dag hoeft er geen keus gemaakt te worden. The Rolling Stones óf The Beatles. Nee, dat is én én! Dus: She loves you, A hard day's night, All you need is love, Hey Jude, Yellow Submarine én I can't get no satisfaction, Under my thumb, Miss you, Paint it black, Angie.

Uniek dat 's werelds beste pop- en rockbands ooit door één formatie in één show samensmelten. Voeg aan de programmering Huissens bekendste, meest ervaren band bij, Flashback (sixtiespecialisten), en je snapt... tijdens Back to the Music moet je bij De Buitenpoort zijn. Swingen en meezingen. Tot zondag 3 juli. Vanaf 13.00 uur! Gratis toegang!

In een Oogopslag

vrijdag 1 juli 2016
10.00 u. Kapel Zorgcentrum Gouden Appel Bemmel, Eucharistieviering met Pastoor Peters, 1e vrijdagviering

vrijdag 1 juli 2016
10.00 u. Sancta Maria Huissen, Eucharistieviering met Aalmoezenier Crolla, 1e vrijdagviering

Woensdag 6 juli 2016
09.30 St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met Pastoor Peters

zaterdag 9 juli 2016
13.30 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Gezamenlijke Doopviering met Pastoor Peters en         kinderkoor Spetters

15.30 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Gezamenlijke Doopviering met Pastoor Peters

19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastor Bulthuis en het        Gemengd koor De Levensbron

zondag 10 juli 2016
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Middenkoor InVoice

Woensdag 6 juli 2016
09.30 St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

Hengelsport Doornenburg

Uitslag Koningswedstrijd 26-06

Bovenkant

1 Ger Rensen 3560 gr

2 Theo Willemsen 2450 gr

3 Perry Rijndertse 2240 gr

4 Jan Ligt 2120 gr

5 Chris v Moerkerk 980 gr

Onderkant

1 Henk Mazen 8840 gr

2 Toon Vermeulen 2900 gr

3 Mart Verhoeven 2600 gr

4 Henry Lichtenberg 2560 gr

5 Wim Witjes 2240 gr

Koningswedstrijd 6: 10 juli; loten om 7.00 uur; vissen van 8.00 tot 11.30 uur

Bij Primera kan weer geld worden overgemaakt

HUISSEN - Bij Primera op De Zilverkamp kan weer via Western Union geld overgemaakt worden naar buitenlandse rekeningen en binnenkort ook naar binnenlandse rekeningen.

Primera was al eerder 'n subagent van het grenswisselkantoor, maar die is gestopt met al zijn subagentschappen in Nederland. Vanaf nu kan de klant weer bij ons terecht voor betalingen in de winkel op De Zilverkamp.

Naast geldzaken van Western Union kan men hier ook terecht om geld te pinnen, het opladen van uw ov-vervoersbewijs en uiteraard een groot assortiment tabakswaren, wenskaarten, tijdschriften, boeken, Toto-Lotto, krasloten, reparatie van mobieltjes (met prijsopgave vooraf ). Tevens kan men bij Primera terecht voor alle pakketjes binnen- en buitenland. Daarnaast maken wij ook nog pasfoto zie advertentie in dit blad 6 foto's van 9,95 voor slechts 7.95 euro.

Tot ziens bij de Primera in winkelcentum De Zilverkamp.

Kinderfysiotherapie Fysiotherapie Wismans

GENDT - Bewegen hebben we allemaal min of meer vanzelf geleerd. Spelenderwijs ontwikkelen kinderen hun zintuigen en motoriek. Maar wat als dat langer duurt of anders gaat dan gebruikelijk?

Denk aan een baby die een voorkeurshouding heeft, een peuter die vaak valt, een kleuter die moeite heeft met knippen of een tiener met houdingsproblemen. Een kinderfysiotherapeut kan dan helpen. Onlangs werd het team van Fysiotherapie Wismans in Gendt ook versterkt met zo'n deskundige: Roelie de Bruijn-Rensen.

Hoe werkt de kinderfysiotherapeut?

Verschillende mensen spelen een rol in de ontwikkeling van een kind. Soms is het een leerkracht of de huisarts die fysiotherapie adviseert. Maar ook ouders zelf kunnen hun kind aanmelden, er is geen verwijzing nodig. Kinderen krijgen vanuit de basisverzekering een vergoeding voor fysiotherapie, het eigen risico wordt niet aangesproken.

De eerste stap is een intake. De kinderfysiotherapeut doet dan onderzoek, observeert en voert gestandaardiseerde tests uit, waardoor een compleet beeld van het motorische niveau van het kind ontstaat. Vervolgens stelt de kinderfysiotherapeut – in samenspraak met de ouders – een behandelplan op.

Het oefenmateriaal dat Fysiotherapie Wismans gebruikt, is speciaal ontwikkeld voor kinderen. Hoelang de behandeling duurt, hangt af van de aard van de hulpvraag. Bij het ene kind is alleen een advies voldoende, terwijl chronische klachten meer tijd vergen. Vaak geldt: hoe eerder de behandeling, des te kleiner de schade.

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met Fysiotherapie Wismans via 0481 769094 of info@fysiotherapiewismans.nl. De praktijk is gevestigd aan de Dorpstraat 21D in Gendt.

Workshop handgebonden tuinboeket

HAALDEREN - Wie geniet er nou niet van een prachtige, heel natuurlijke, kleurrijke zelf geplukt en gebonden bos bloemen.

Tijdens de workshop in pluktuin Pluk, Oude Wei 2 in Haalderen kun je dit leren. De ervaren bloemiste Marion van Hesteren laat je zien welke combinaties je kunt maken, welke bloemen geschikt zijn en hoe je een korenschoofboeket maakt. De workshop georganiseerd door Groei & Boei Over-Betuwe/Lingewaard is op vrijdagochtend 8 juli van 10.00 tot 12.00 uur. Er is nog een paar plekken vrij. Voor meer informatie mail naar aa.maters@kpnplanet.nl.

Afscheid dokter Rossen

BEMMEL - Op vrijdag 1 juli neemt Jan Rossen afscheid als huisarts in groepspraktijk De Teselaar in Bemmel. Na 35 jaar huisarts te zijn geweest, waarvan de laatste 34 jaar in Bemmel, is de tijd aangebroken om andere dingen te gaan doen.

Hij neemt afscheid van een drukke en intensieve loopbaan die veel energie en tijd in beslag nam. Met velen van u deelde hij lief en leed en dat persoonlijke contact zal hij zeker gaan missen. Maar er breekt ook een periode aan met meer vrije tijd en tijd voor andere bezigheden.

De festiviteiten rond dit afscheid vinden plaats in leef-en doeboerderij De Minkhof. U bent van harte uitgenodigd voor de receptie die duurt van 16:30 tot 18:30 uur.

Leef-en doeboerderij De Minkhof, Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat), Bemmel.

Jos Stokkel verovert damkampioenschap van Huissen

HUISSEN - Elk jaar wordt door de leden van damvereniging VBI gespeeld om het kampioenschap van Huissen. De wekelijkse clubavond is het strijdtoneel en aan het einde van het seizoen blijkt wie de meeste punten heeft vergaard en zich kampioen van Huissen mag noemen.

Dit jaar viel de eer te beurt aan Jos Stokkel. Jos is speler van het eerste tiental van damvereniging VBI en oud-Nederlands kampioen. Hij is sinds 2010 wereldrecordhouder simultaan dammen.

Tijdens de algemene ledenvergadering van 23 juni ontving Jos Stokkel de kampioensbeker uit handen van voorzitter Willem Hoek.

Jos loste met dit kampioenschap Geert van Aalten af, die gedurende een groot aantal jaren de titel in zijn bezit had. Geert werd dit seizoen tweede. De derde plaats werd veroverd door Dirk Joosten, met zijn 24 jaar een opkomende kracht binnen de vereniging. Dirk is speler van het tweede team van damvereniging VBI en daarnaast eerste invaller voor de Huissense hoofdmacht.