GN Lingewaard

11 april 2018

GN Lingewaard 11 april 2018


Bemmel in de mode 2018

BEMMEL - Op zondag 15 april schijnt het lentezonnetje in Bemmel. Althans dat hopen de ondernemers. Want dan staat de jaarlijkse voorjaarskoopzondag met onder andere twee modeshows op het programma.

Er zullen twee shows zijn op de catwalk waarvan één om 13.00 en één om 15.00 uur. Dit op de promenade in het centrum van Bemmel. De nieuwste modetrends op het gebied van kleding, schoenen, accessoires en kapsels worden dan geshowd. Natuurlijk zijn op die dag van 12.00 tot 17.00 uur de winkels geopend, zodat alle fashionato´s en fashionata´s hun zomergarderobe bij elkaar kunnen shoppen. Want per slot van rekening bepaalt u zelf wat de nieuwe modetrend wordt.

´In de mode zijn´ betekent dat een 'verschijnsel' op een bepaald moment aantrekkelijk wordt gevonden. De Bemmelse ondernemers staan te popelen om dat 'verschijnsel' zo aantrekkelijk mogelijk te laten zien. In het centrum staat die dag ook een traditionele voorjaarsmarkt met een gevarieerd aanbod. Deze wordt georganiseerd door Star Promotions. Interesse in een kraam? Stuur een mail naar info@starpromotions.nl voor meer informatie. Ook de inwendige mens komt niks te kort. Misschien dat we daarmee nog wel verrassend uit de hoek kunnen komen. Er is volop gratis parkeergelegenheid in de buurt, zodat het u zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt. "Vindt u het aantrekkelijk genoeg om te komen?
Tot ziens dus op 15 april. Groeten van de ondernemers van Bemmel."

Gendt gaat knallen met straatfeest 'Laat de klinkers leven'

De Gendtse winkeliers als organisator van het Kersenfeest.

GENDT - "Wanneer iemand jarig is dan brengen je gasten een cadeau voor je mee. Wij doen het andersom. De Gendtse Winkeliers Vereniging is jarig en biedt de inwoners van Gendt en omgeving een cadeau aan." Voorzitter Henk Gertsen nodigt mensen uit voor een bijzonder straatfeest op zondag 15 april van 12.00 tot 17.00 uur. Het straatfeest 'Laat de klinkers leven' is voor jong en oud

Het programma is divers. Het concentreert zich op het Julianaplein en een deel van de Dorpstraat. Het wordt volgens Gertsen een gezellige mengelmoes van muziek, proeverij, creatief, sport, theater, workshops, mode en kinderactiviteiten. Centraal staat een horecaplein waar men elkaar kan ontmoeten.
Vijftig jaar bestaan is een mooi moment om feestelijk bij stil te staan, zegt Gertsen. Het organiseren van een braderie tijdens het Kersenfeest was toen een van de doelstellingen. De GWV is nog steeds een belangrijke speler van het jaarlijkse Kersenfeest in Gendt. Het ledenaantal groeit nog steeds.

Formule

Een commissie van ondernemers ging onbevangen aan de slag. "Al gauw kwam het idee om een evenement te organiseren dat niet binnen de geijkte lijntjes zou passen." De voorzitter van de GWV is tevreden over het resultaat. "De gevonden formule is denk ik een mooie basis om ermee door te gaan." Een aantal ondernemers wil zich op een creatieve manier presenteren. Zo komt er een brei- en haakcafé waar bezoekers thee kunnen leuten. De horeca gaat ook creatief buiten de lijntjes met bijzondere hapjes, drankjes en zelfs met druiven stampen voor volwassenen.
De kinderen hebben ruim keus in activiteiten. Zoals marsepein maken, kunstwerk De Vlam nabouwen, een drumworkshop en hilarische foto's maken in een retro-caravan. Volwassenen en kinderen kunnen gezamenlijk een auto met graffiti tot een kunstwerk maken. Het is te veel om op te noemen, zegt Henk Gertsen van de GWV. "Kom zondag 15 april vooral kijken. Beleef het zelf, misschien wel het gezelligste straatfeest van Lingewaard."

Oproep Oranjeverenigingen insturen Koningsdagprogramma

LINGEWAARD - De voorbereidingen voor Koningsdag zijn in volle gang. De vele vrijwilligers van Oranjeverenigingen in Lingewaard hebben natuurlijk weer allerlei leuke activiteiten bedacht om jong en oud mee te vermaken. Laat het iedereen weten!

De activiteitenprogramma's kunnen, zoals ieder jaar, weer onder de aandacht worden gebracht in Hét Gemeente Nieuws. Deze mogen bij uitzondering aangeleverd worden per mail: gemeentenieuws@starterspers.nl. De programma's van de Oranjefeesten die uiterlijk op vrijdagmiddag 13 april om 12.00 uur bij de redactie binnen zijn, worden geplaatst in de editie die op woensdag 18 april verschijnt. Natuurlijk mag er ook één leuke kleurrijke foto worden bijgevoegd, het liefst in een liggende versie. Vragen? Bel: 0481 464770.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 14 april

19.00 uur: Maria Geboorte Driel, eucharistieviering, V. Bulthuis, Enjoy

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

19.00 uur: H. Johannes de Doper Indoornik, gebedsviering, Liturgische werkgroep, R.K.G.K.I.

19.00 uur: Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, N. Sales, Young at Heart

Zondag 15 april

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, GK De Levensbron

11.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, N. Sales, In B 'Tween

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

De geschiedenis van De Leemkuulers (16)

25 juni 2018 bestaat Egerlander kapel De Leemkuulers, uit Bemmel, 25 jaar als zelfstandige kapel. In deze serie kunt U lezen hoe het de kapel deze 25 jaar vergaan is.

2007. Dit jaar is goed geweest voor ons. Veel optredens, weer enkele nieuwe leden erbij, zodat we kunnen spreken van een 'uitgebalanceerde kapel'. Zes kleinkoperspelers, vier tenor/baritonspelers, twee basspelers, een slagwerker, drie trombonespelers, vier klarinetspelers en een zanger en zangeres. Voorwaar een geweldige club. We hebben veel optredens gehad dit jaar. Zo zijn we, onder andere, weer aanwezig geweest tijdens de pronkzitting in Luidina, hebben we een speler vanons verrast met een serenade in verband met zijn Koninklijke onderscheiding. We hebben een concert gegeven, samen met Theresia Lent, in het Witte huis aldaar. Het centrum van Bemmel was opgeknapt en tijdens de Beleef Bemmel happening hebben we ons laten horen. Ook zijn we dit jaar present geweest tijdens Huissen bij kaarslicht. Het was bar koud, maar het enthousiasme van het publiek verwarmde ons.

Bijzondere activiteiten in dit jubileumjaar

--Vierdaagse zondag 15 juli Internationaal Kapellen Festival Bemmel op de markt in Bemmel. Aanvang 11.30 uur gepland einde 17.00 uur. Dit is het eerste lustrum. Gratis toegang.

--Zaterdag 29 september jubileumconcert in zalencentrum De Kolk in Haalderen. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur Kosten 7,5 euro.

--15 december slotconcert samen met zangkoor Meander in de Theaterkerk in Bemmel. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur Tevens is er een minikerstmarkt verzorgd door en voor goede doelen (SOL, Buddyhuis is www.stophersentumoren.nl, Vlinderfonds).

Gaat Koningsdag Angeren echt verloren?

Foto: Henk Sluiter

ANGEREN – Het Oranjecomité Angeren bestaat dit jaar 70 jaar. Het belooft dan ook een spetterend Oranjefeest te worden! Maar... het zal toch niet tegelijkertijd ook een spetterend einde zijn van de jaarlijkse Koningsdagviering in Angeren?

Na jaren van enthousiaste inzet hebben de huidige bestuursleden al langer geleden aangegeven het stokje over te willen dragen. Een nieuw bestuur, nieuw bloed, een frisse wind zorgt weer voor nieuwe ideeën en energie! Toch is gebleken dat er niemand staat te trappelen om in Angeren één keer per jaar een onvergetelijke dag te organiseren voor jong en oud... Koningsdag Angeren kenmerkt zich door de versierde fietsenoptocht voor de kinderen, de fietspuzzeltocht voor de volwassenen en allerlei activiteiten voor de jeugd. Er is altijd gezellige muziek bij het Dorpshuis. Een leuk moment om met iedereen bij te praten, onder het genot van een hapje en een drankje.

Maar misschien heb je wel veel leukere ideeën? Wil je het in Angeren eens over een heel andere boeg gooien? Ook dat mag! Je bent meer dan welkom om toe te treden in het nieuwe bestuur. Het zou toch erg jammer zijn als alle Angerense kinderen voor de viering van Koningsdag moeten uitwijken naar een van de andere dorpskernen van Lingewaard? Hoe mooi zou het zijn, als de volwassen inwoners van Angeren aan de jeugd van Angeren meegeven dat de saamhorigheid, zoals te zien is bij de Angerense kermis, het mooie van een kleine dorpskern is. Dat het iets is om trots op te zijn!

Beste inwoners van Angeren, laten we óók volgend jaar weer samen Koningsdag organiseren en vieren. Dus pak je vriend of vriendin, buurman of buurvrouw, sportmaatje, schoonzus of zwager bij de arm en meld je samen aan! De huidige bestuursleden staan klaar om de nieuwe bestuursleden op weg te helpen. Voor alle informatie bel je: 06 25377615 of mail naar: oranjecomiteangeren@hotmail.com. Gewoon doen. Koningsdag Angeren mag toch niet verloren gaan?

Start voorverkoop Sing Along in Concert

GENDT - Je zit of staat in het publiek. Op het podium speelt het harmonieorkest van Sint-Caecilia Gendt, begeleid door het enthousiaste koor Lef!, een geweldig, bekend nummer. Je tikt met je vingers de maten van het lied. Je keel kriebelt. Kon je maar luidkeels meezingen… Dat kan, tijdens Sing Along in Concert!

Harmonie Sint-Caecilia organiseert op zaterdag 2 juni vanaf 19.30 uur een weergaloos Sing Along Concert in de theaterzaal van Providentia in Gendt. Naast het harmonieorkest van Sint-Caecilia onder leiding van dirigent Peter Spierings zal ook het bekende koor Lef! onder leiding van Rob Baas medewerking aan het meezingfeest verlenen. Daarnaast zullen er nog meer muzikale verrassingen acte de présence geven.

Het programma bevat een aaneenschakeling van bekende liedjes voor jong en oud, waarbij de bezoekers natuurlijk hartstochtelijk mee mogen zingen. In de gezellige ambiance van Providentia zal het dak er figuurlijk vanaf gaan.

De voorverkoop voor Sing Along in Concert start op zaterdag 14 april. Entreebewijzen kosten vijf euro per stuk en zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij The Readshop Gendt, WijnZinnig Gendt en eveneens op zaterdag 2 juni aan de kassa van Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt. "Koop op tijd uw entreebewijs, want vol is vol!"

Wandeltocht voor vogelvrienden

Foto: Gijsbert Peelen Foto: Gijsbert Peelen

BEMMEL - “Drie maal drie is negen, ieder zingt zijn eigen lied”, zo gaat het bekende kinderliedje. Maar als wij goed luisteren naar de vogels, ontdekken wij dat zij dat ook doen. Iedere soort heeft zijn eigen liedje en is daaraan te herkennen. Voor wie er zich een beetje in verdiept gaat een wereld open. Naar vogels kijken en luisteren maakt de wereld vrolijker!

Wie de eerste stappen wil zetten en een aantal vogels wil leren kennen op uiterlijk, zang en voorjaarsgedrag, kan op zondag 15 april mee met een natuurgids van stichting Lingewaard Natuurlijk. In een wandeltocht door en langs Het Ooibos leren we de geluiden herkennen en met de verrekijker worden de vogels in de weilanden nader bekeken. Onderweg is er natuurlijk aandacht voor het ontspruitende lenteleven!

Deze excursie is geschikt voor het hele gezin. Kinderen vanaf 6 jaar zijn welkom. Om 13.45 uur staat een gratis kop koffie, thee of limonade klaar. De excursie begint om 14.00 uur vanaf De Veldschuur aan de Sportlaan 1M in Bemmel en duurt tot ongeveer 16.15 uur. Kosten voor volwassenen zijn zes euro, voor kinderen drie. Aanmelden wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. Voor mindervaliden is deze tocht niet geschikt.

Tip: laarzen aan, verrekijker en fototoestel mee. Voor nadere informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 of www.lingewaardnatuurlijk.nl.

VBI versterkt zich met Wouter Ludwig

Wouter Ludwig

HUISSEN - Na het vertrek van Maarten Linssen ging damvereniging VBI op zoek naar een sterke vervanger voor het eerste team. Die werd gevonden in de persoon van Wouter Ludwig.

Wouter is een sterke dammer die twee keer meespeelde in de finaleronde van het NK. Hij is geboren in Vlissingen en groeide op in Doetinchem. Daar leerde hij van zijn opa dammen en kwam via een schooldamkampioenschap van de basisschool terecht bij damvereniging Doetinchem. Hij ontwikkelde zich uitstekend en speelde jarenlang afwisselend ereklasse en hoofdklasse voor zijn club. Hij ging in Tilburg Econometrie studeren en werd Europees studentenkampioen. Na zijn studie speelde hij ereklasse voor Volendam en Culemborg en kwam weer terug op het oude nest toen hij bij Dammers uit Oost hoofdklasse ging spelen. Hij kijkt ernaar uit om bij damvereniging VBI weer op het allerhoogste niveau te kunnen spelen.

Behalve als speler is Wouter actief geweest als trainer-coach en hij is als lid van team KNDB meerdere keren naar het WK en EK jeugd uitgezonden. Vorig jaar werd zijn pupil Machiel Weistra daar Europees kampioen. Wouter is 31 jaar, woont in Utrecht en is als Data Scientist werkzaam bij de Belastingdienst.

Nieuwe mensen bij ICT helpdesk

GENDT - Bij de ICT helpdesk in het Hof van Breunissen zitten elke woensdagochtend vrijwilligers klaar om mensen te helpen met problemen en vragen over computers, mobiele telefoons, i-pads en dergelijke.


Iedereen kan hier tussen 10.00 en 12.30 uur binnenlopen en men wordt ter plekke geholpen. Ook voor eenvoudige vragen over het gebruik van een computer kan men hier terecht. Sinds kort zitten hier ook nieuwe vrijwilligers die graag willen helpen. Deze helpdesk is onderdeel van de activiteiten van Participatiepunt Gendt. Ook de vrijwilligers van het Participatiepunt zijn elke woensdagochtend hier aanwezig om te helpen met vragen over vrijwilligerswerk, het invullen van formulieren, het aansluiten bij activiteiten enzovoort.

Tevens is er hier maatschappelijk werk, en om de veertien dagen is er ook een WMO consulente aanwezig.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

De komende periode organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Vrijdag 13 april van 10.00 -12.00 u in het Ontmoetingscentrum (Kerkstraat 3), Doornenburg

Zaterdag 14 april van 14.00 – 16.00u bij SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Dinsdag 17 april van 13.30 – 15.30 u in het Dorpshuis (Emmastraat 23), Angeren

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Lente bij Vrouwenvereniging Angeren

(foto: Ria Visser-Huijnk)

ANGEREN - Dinsdag 17 april om 20.00 uur brengt Bloembinderij Dorothé en haar team de Vrouwenvereniging in lentesfeer.

"Onder begeleiding van Dorothé gaan we een lente-bloemstuk maken. Hiervoor vragen we een tangetje mee te nemen. Samen creatief bezig zijn onder het genot van een drankje en praatje is zéker gezellig. We verwachten daarom weer veel leden op deze avond in het dorpshuis van Angeren."

Jong Belegen weer in actie

BEMMEL – De toneelgroep van Senioren Actief Bemmel (SAB) speelt 'Boer Hendrik in zijn hemd gezet'. In deze klucht, dat zich afspeelt in het huis van de gezusters Brackhout, zorgt een excentrieke kunstenares voor veel commotie.

De uitvoeringen zijn op zaterdag 21 en zondag 22 april in De Kinkel. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur en de aanvang is om 20.00 uur. Kaarten à 7,50 euro zijn verkrijgbaar bij Modehuis Poortman en Boekhandel De Toren van Bemmel.

Toneelavond bij Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag 16 april is er een toneelavond voor de leden van het Vrouwengilde Doornenburg. Ook niet-leden zijn (tegen betaling van 2,50 euro) welkom.

De toneelgroep speelt de klucht 'Boer Hendrik in zijn hemd gezet'. Het is een klucht vol doldwaze taferelen. Op een boerenerf leidt een boer met z'n vrouw en twee zonen, een tevreden bestaan. Tot hun rustige leventje volkomen ontregeld raakt door een bezoek aan de nieuwe buren.

Deze open toneelavond begint om 20.00 uur en vindt plaats in zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg.

Goede start TC Bemmel

Team 2

BEMMEL - Het eerste mixteam van TC Bemmel is goed gestart aan de competitie in de tweede klasse mix. Bij de seizoensopening werd het sterke Rapiditas uit Nijmegen met 6-2 verslagen. Na de enkelwedstrijden was de tussenstand 3-1 in Bemmels voordeel.

Jill Jansen verloor in drie sets en ook Lonneke Muhlhaus leek ten onder te gaan. Ze rechtte haar rug en boog zowel in de tweede als derde set een 1-4 achterstand om: 2-6 6-4 6-4. Bij de heren won een ijzersterke Joost Geurts en ook invaller Nick van Boxtel (verving de geblesseerde Luuk Kool) had aan twee sets genoeg.

De damesdubbel werd een enorm spannende wedstrijd, waarbij de Bemmelse tennissters Jill Jansen en de teruggekeerde Hilde ten Wolde heel koelen bleven en knap de supertiebreak met 10-5 wonnen na eerdere setstanden van 5-7 en 7-6. In de laatste drie partijen verloren alleen Joost Geurts en Lonneke Muhlhaus hun mixwedstrijd. Zowel de herendubbel (Van Boxtel en Geurts) en de 1e mix met Van Boxtel en Ten Wolde werd in winst omgezet. Volgende week reist Bemmel af naar De Pettelaer in Den Bosch.

Ruime uitzege

In Beneden-Leeuwen beleefde het tweede team van Bemmel een goede start van de competitie. Lewabo werd met 1-7 aan de kant gezet. Alleen de damesenkel van Lisa van Hoogstraten werd verloor. Maar ze won wel knap de damesdubbel aan de zijde van Julia Danen. Ook de teruggekeerde Karen Rombouts kende een goede rentree, ze won zowel haar damesenkel als de mix met Marc van Hoogstraten. Laatstgenoemde had samen met Boy van Barneveld nog wat spannende momenten in de herendubbel, maar uiteindelijk wonnen ze deze toch in de beslissende supertiebreak in de derde set. Op speeldag 2 speelt Bemmel 2 thuis tegen De Pettelaer.

Bemmel 3 nipt onderuit

Op bezoek bij studenten tennisvereniging Slow uit Nijmegen verloor Bemmel 3 met kleine cijfers van Slow 2: 5-3. Hannah van der Goes speelde een spannende eerste wedstrijd en capituleerde pas bij 7-5 in de derde set. Ook Bjorn Peters en nieuwkomer Laura Wieringa moesten hun meerdere erkennen in hun enkelwedstrijden. Lode Dams won wel knap de eerste herenenkel en bracht de tussenstand op 3-1 in Nijmeegs voordeel.

Nadat de damesdubbel werd verloren, moest de beslissing in de laatste drie partijen elke keer komen uit de supertiebreak. Simon Dams en Bjorn Peters behaalden een fantastische zege in de herendubbel. Ook Lode Dams en Famke Weijers stapten als winnaars van de baan. Helaas redden Simon Dams en Hannah van der Goes het net niet op het gelijkspel uit het vuur te slepen: zij verloren 12-10 in de beslissende set. Zondag 15-4 speelt Bemmel 3 thuis tegen Uithof uit Utrecht.

Mobile Service Centre Lingewaard

HUISSEN - Mobile Service Centre, een groeiende franchiseformule gespecialiseerd in de reparatie van smartphones en tablets van alle merken, heeft afgelopen week wederom een franchise- overeenkomst gesloten. Franchisenemer Rob van Genderen wordt vanaf vandaag door ons opgeleid tot Certified Engineer en hij zal naar verwachting in mei 2018 de deuren openen van zijn franchisevestiging in Huissen (Gemeente Lingewaard)

Rob van Genderen is in 2002 zijn bedrijf 'Freelance Systeembeheer' gestart voor zakelijke klanten. In de binnen- stad van Huissen heeft hij al een aantal jaren een computerwinkel genaamd 'Computerhulp'.

Al zoekende naar een aanvulling van zijn bedrijfsactiviteiten kwam hij in contact met Mobile Service Centre. Wij danken Rob voor het in ons gestelde vertrouwen en wensen hem veel succes met Mobile Service Centre Lingewaard.

Mobile Service Centre repareert al geruime tijd voor consumenten, bedrijven en verzekeraars. Alle services (reparatie, onderhoud, upgrade en software download) aan smartphone of tablet vinden plaats met (zo mogelijk) originele onderdelen, wat een storingsvrije werking tot een maximum garandeert.

Mobile Service Centrum mag de titel 'erkend electronisch installatiebedrijf' voeren. Dit is een initiatief van UNETO-VNI. De titel geeft klanten extra garantie voor een goede service.

U kunt binnenkort zes dagen per week terecht bij Mobile Service Centre Lingewaard en via de website (www.mobileservicecentre.eu) uw afspraak inplannen. Mocht u een afspraak willen inplannen buiten de kantoortijden, dan kunt u telefonisch contact opnemen via 085 5363637 of per email via lingewaard@mobileservicecentre.eu.

De vestigingslocatie van Mobile Service Centre Lingewaard is: Vierakkerstraat 48, Huissen.

Ierse folk van Boxin'The Vox in concert op kasteel

Duo Boxin'The Vox (foto: Anne-Lotte Paymans) Anne-Lotte Paymans

DOORNENBURG - Laat je in kasteel Doornenburg op 21 april meevoeren door de Ierse folk van Boxin'The Vox. Songs, tunes en stories over en uit Ierland, gezongen en gespeeld door Anne-Lotte Paymans (zang, gitaar) en David Plasmeijer (zang, luit, banjo).

Foto: M Foto: M

In hun show 'Take me home' nemen zij je mee op reis langs kliffen en kastelen, langs groene heuvels en gezellige pubs. In 2017 brachten zij het debuutalbum 'Take me home' uit. Het meest opvallende lied is de Ierse vertaling van 'De Vondeling van Ameland' van Boudewijn de Groot en Freek de Jonge. David en Anne-Lotte hebben een geheel eigen interpretatie van dit nummer gemaakt en het Ínant of Inismore' genoemd. Inismore is een eiland aan de westkust van Ierland. 'Take me home' werd opgenomen door Janos Koolen in Studio Doornenburg, op nog geen 500 meter afstand van het kasteel. (Aanvang 20.00 uur, inloop 19.30 uur; entree 12,50 euro. Reserveren kan via cultuur@kasteeldoornenburg.nl of 06 10395449.)

9 / 28

Column

Herfst

Ik vind het een ervaring om in de herfst van mijn leven te staan. Ouder worden betekent vaker in aanraking komen met de medische sector. Een ziekenhuis wordt bekend terrein. Minder gestrest het gangenstelsel van CWZ in Nijmegen doorlopen om bij de gewenste afdeling te komen. Toch kan het hopeloos fout gaan. In mijn agenda van mijn vingerveegtelefoon(!) staat meldpunt 2b, A71. Mag ik uw geboortedatum en registratiekaart met barcode, vraagt de meldpuntmiep. 24,7,53, zeg ik. Huh, barcode? De meldpuntmiep slaat een andere toon aan. Ze praat langzamer en harder. Ik blijk zo'n kaart te hebben. Ze tikt op haar toetsenbord. Meneer, u gaat links naar de lift en dan naar A72. En dan slaat in de lift mijn herfst ongenadig toe. Ik druk op A. De lift stopt, maar er gaat geen deur open. Ik druk op deur open. De lift gaat echter in beweging. Dit herhaalt zich, totdat ik weer bij mijn meldpuntmiep aankomt. Een vriendelijke meid heeft mijn gevecht met de lift in de gaten. Meneer, doet u aan sightseeing? Waar moet u heen? Ze praat langzaam en harder. De liftdeur voor uw afdeling gaat aan de andere kant open. Ik maak een vriendelijke niet-gemeende glimlach die een politicus niet zou misstaan. Het is een ervaring om tegenover jong grut in de herfst van je leven te staan. Recent sprak ik in Gendt een herfstmannetje. We keuvelden wat over fietsen in druk verkeer. Deze stukjesschrijver is op een rotonde door een afslaande automobilist hard op het rode fietsasfalt gekletst. Het herfstmannetje noemt een gevaarlijke situatie op de Kapelstraat. Hij heeft hoop. In het verkiezingsprogramma van de VVD stond dat ze daar aandacht aan zullen besteden. Daarom heb ik op de VVD gestemd, zegt het herfstmannetje. Met een worst voorhoudende marketing is de VVD van Helga Witjes dus de grootste geworden. Ik ben sprakeloos. Het blijft een ervaring om in de herfst van je leven te staan.


Sjaak.

Lingewaards Mannenkoor en de Win-Win-Situatie

LINGEWAARD - Al een week zit ik me suf te piekeren hoe ik het Lingewaards Mannenkoor onder de aandacht kan brengen. Dan valt er op dinsdag Hét GemeenteNieuws op de mat. Ik ben altijd geïnteresseerd in lokaal nieuws en start dan ook onmiddellijk mijn zoektocht naar wetenswaardige berichten, activi- en andere rariteiten.

Op bladzijde 24 valt mijn oog op een advertentie van Gemeng Koor Meander. Ik citeer (gratis reclame!) “Meander is een gemengd koor met leden uit heel Lingewaard en ook nog een paar daarbuiten. De mannen zijn in aantal de minderen, maar tegelijkertijd zijn ze onmisbaar om vierstemmig te kunnen zingen”. Ik zou toch als man niet graag de 'mindere' willen zijn, maar dat ter zijde. Verderop wordt vermeld dat ze op zoek zijn naar 'een paar nieuwe mannen'. Ik heb het al eerder gesignaleerd dat er te veel koren zijn, maar het probleem wordt alleen maar groter: iedereen vraagt naar mannenstemmen. Er wordt ook veel vierstemmig gezongen, heb ik uitgevonden. Dus hoe kun je nou echt een opvallend koor in de markt zetten?

Maak het driestemmig, dan val je echt op en je hebt die mannenstemmen niet meer nodig. Zie je de oplossing?

Als Meander nu de mannen aan het Lingewaards Mannenkoor uitleent voor bijvoorbeeld, een jaar of tien, dan kunnen we toch wel spreken van een win-win situatie! Overigens zoeken wij geen 'nieuwe' mannen, gebruikte mannen mag ook!

Het is dus duidelijk: hartelijk welkom aanstaande dinsdag! Je mag ook eerst even bellen met de secretaris van ons koor, Theo Vermaes, 026 3257408.

Lezing in De Veldschuur op dinsdag 17 april

Microbioom: de natuur op en in ons lichaam

BEMMEL - Mensen en dieren zijn nooit alleen. Ieder van ons draagt ongeveer anderhalve kilo micro-organismen met zich mee. Deze zijn van groot belang voor onze gezondheid.

Wist u dat er een relatie is tussen ons microbioom en ziekten zoals huidaandoeningen, allergische reacties, darmontstekingen en obesitas? Joop Koopman (oud-onderzoeker Radboud Universiteit) en Ewald Nijenhuis (oud-docent biologie) zijn de sprekers van deze avond. Zij zullen de toehoorders aan de hand van een aantal voorbeelden het belang van microbioom duidelijk maken.

Geïnteresseerd? Kom dan op 17 april naar De Veldschuur, Sportlaan 1M in Bemmel. Aanvang om 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Toegang kost 7,50 euro, waarbij inbegrepen een kop koffie of thee. De toegang voor 'Vrienden van Lingewaard Natuurlijk ' is gratis.

Jaarvergadering Schutterij Doornenburg

DOORNENBURG - De jaarvergadering van De Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen zal plaatsvinden op zondag 15 april.

Op de agenda staan onder andere de gebruikelijke verslagen van de secretaris en de penningmeester, de aanname van nieuwe leden en de bestuursverkiezingen. De jaarvergadering zal plaatsvinden in het Schuttersgebouw en begint om 11.00 uur. Het bestuur nodigt alle schutters van harte uit deze vergadering bij te wonen.

Parklopen nu ook in Lingewaard

(Foto: Dick Leseman)

BEMMEL - Naast succesvolle edities van Parklopen in Park Sonsbeek in Arnhem en Park Lingezegen in Elst is er nu een derde locatie voor ‘parklopers’. Zondag 6 mei is de eerste editie van dit maandelijkse evenement: Park Doornik in Bemmel.

Parklopen kenmerkt zich door een route van 3 km en een ronde van 1 km voor kids in de natuur. Wandelaars en hardlopers van elk niveau kunnen meedoen aan Parklopen. Het initiatief is gratis en voor iedereen. Jong & oud, van snelle hardloper tot recreatieve wandelaar. Het is puur voor de fun, er zijn geen prijzen voor de winnaars. Voor elke deelnemer staat er na afloop een certificaat met een persoonlijke score online.

Het concept komt van de Atletiekunie die samen met lokale clubs een bijdrage wil leveren aan gezonde inwoners. De SWL Sport & Cultuur coach heeft het concept naar Lingewaard gehaald en lokale partijen bereid gevonden samen te werken. De organisatie ligt in handen van twee hardloopclubs; b.o.d. de Sprinters uit Bemmel en Loopvereniging Nijmegen Noord. Samen met de Atletiekunie zetten zij routes uit in een beweegvriendelijke en laagdrempelige omgeving en verzorgen de online community. Vanaf 6 mei start elke 1e zondag van de maand de Parkloop bij Restaurant Zijdewinde in Bemmel.

De loop is 6 mei om 9.30 uur met als startpunt Restaurant Zijdewinde aan de Waaldijk 28 in Bemmel. Aanmelden kan via www.parklopen.nl. Door een account aan te maken, krijg je en uniek startnummer die je zelf kunt printen. De tijdregistratie verloopt door het scannen van de unieke QR code, die bij het startnummer hoort.

Lezing in De Veldschuur op dinsdag 17 april Microbioom: de natuur op en in ons lichaam

BEMMEL - Mensen en dieren zijn nooit alleen. Ieder van ons draagt ongeveer anderhalve kilo micro-organismen met zich mee. Deze zijn van groot belang voor onze gezondheid.

Wist u dat er een relatie is tussen ons microbioom en ziekten zoals huidaandoeningen, allergische reacties, darmontstekingen en obesitas? Joop Koopman (oud-onderzoeker Radboud Universiteit) en Ewald Nijenhuis (oud-docent biologie) zijn de sprekers van deze avond. Zij zullen de toehoorders aan de hand van een aantal voorbeelden het belang van microbioom duidelijk maken.

Geïnteresseerd? Kom dan op 17 april naar De Veldschuur, Sportlaan 1M in Bemmel. Aanvang om 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Toegang kost 7,50 euro, waarbij inbegrepen een kop koffie of thee. De toegang voor ‘Vrienden van Lingewaard Natuurlijk ‘ is gratis.

Stichting Lingewaard Natuurlijk wil het landschap in beeld brengen

(foto: Landschapsbeheer Gelderland)

LINGEWAARD - Het buitengebied van Lingewaard wordt steeds groener, door natuurontwikkeling in de uiterwaarden en het buitengebied. In Lingewaard worden tijdens de jaarlijkse boomfeestdagen veel bomen, struiken en heggen geplant.

Dit jaar hebben meer dan 300 kinderen heggen geplant op percelen in Park Lingezegen (nabij de Plakselaan in Bemmel). Ook door bewoners van het buitengebied van Lingewaard is de afgelopen jaren al veel nieuwe aanplant gerealiseerd. Landschapsbeheer Gelderland heeft deze bewoners geholpen met advies over aanplant en verzorging. Hierdoor is het landschap verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een enkele boom, struikenrij, haag of hoogstamboomgaard.

Deze aanplantacties zijn traditie geworden. Stichting Lingewaard Natuurlijk en Landschapsbeheer Gelderland zijn in overleg met de gemeente Lingewaard om al dit moois samen met bestaande en oude begroeiing in beeld te brengen. Het doel is te werken aan behoud en ontwikkeling van het groen in Lingewaard. Voor deze inventarisatie heeft Stichting Lingewaard Natuurlijk vrijwilligers nodig. De vrijwilligers gaan deze zomer -na een korte training- in kleine groepjes de natuur in om de landschapselementen in beeld te brengen.

"Ben je een enthousiaste natuurliefhebber en wil je meedoen met de inventarisatie of wil je meer informatie? Stuur dan een berichtje met vermelding van je naam en telefoonnummer naar werkgroeplandschap@lingewaardnatuurlijk.nl. Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met je op."

Zuid-Afrika OBC Bemmel

Basisschool in Greyton: Janne en Britt met Zuid-Afrikaanse kinderen (Foto: Sten Gielingh )

BEMMEL - "Hoi! Wij zijn Britt Lammers en Janne van Kesteren en zitten in het vierde jaar van tweetalig vwo en havo van OBC Bemmel. Samen met 26 andere leerlingen zijn wij twee weken naar Zuid-Afrika geweest."

"Dit was het tiende jaar dat OBC Bemmel een reis met de Emil Weder High School in Genadendal, Zuid-Afrika heeft georganiseerd. Samen met alle leerlingen hebben wij voor deze reis geld ingezameld. Dit geld ging naar de Stichting Ubuntu Goes Dutch en is verdeeld over een aantal goede doelen: de crèche in het dorpje Genadendal, een BSO in een van de sloppenwijken, Safehub (non-profit organisation), de Emil Weder High School, basisscholen in Genadendal, Bereaville en Greyton. Ook is er geld vrijgemaakt voor drie studenten van de Emil Weder High School, zodat zij verder kunnen studeren.

Het was een fantastische ervaring om in een andere omgeving te zijn en de gemeenschap in Genadendal te kunnen helpen. Dit is allemaal mogelijk gemaakt door onze sponsoren. Hierbij bedanken wij: BeOne Interim Services BV, Magazijninrichting SSI Schäfer BV, stofFUN, Euronics Eltink, Regina werkzaam bij Kop-Art kappers, Bloemenshop Veja, Hema Bemmel, Sport 2000 Huisman, Pure Skin Care, Jos Janssen bestratingen en Kapsalon Nathalie van Asten."

Grenzenloos geloven

HUISSEN - De kerk van Christus kent geen grenzen. De protestantse gemeente in Huissen staat open voor allen, ongeacht overtuiging en achtergrond. Een uitgestoken hand mag vastgepakt worden zonder vragen. In het vertrouwen van aandacht zonder grenzen.

Een van deze uitgestoken handen is de jaarlijkse ontvangst van theologische studenten, komend uit verschillende delen van de wereld, van China tot Afrika en Zuid-Amerika. Zij verblijven voor twee maanden in ons land en bezoeken in deze periode in de weekeinden ook kerkelijke gemeentes. In het jaar 2009 ontving onze gemeente een Cubaanse predikant in opleiding. Met hem bestaat nog altijd een intensief contact. Hij werkt in het havenkwartier van een van de Cubaanse havensteden. Hij probeert in zijn werk (groot)ouders mogelijkheden te geven om hun (klein)kinderen binnen hun gemeenschap nieuwe hoop en kracht te geven. De leef- en woonomstandigheden in deze wijk staan in een scherp contrast met de aangename resorts die ook in Cuba te vinden zijn. De afstand tussen Huissen en Cuba wordt overbrugd door direct contact via e-mail en door gebed. Waar mogelijk reiken wij hem (financiële) ondersteuning voor een vruchtbare voortzetting van het werk in zijn gemeente en een zichtbare verbetering van de leefomstandigheden in zijn wijk (Jan J. Rietveld, diaken).

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 15 april 10.00 uur, voorganger ds. Matthijs Glastra. U bent van harte welkom tijdens onze erediensten. Dat geldt ook voor de vrijdagmiddaginloop van 14-16 uur in ons kerkgebouw, Raadhuisplein 35.

GENDT - Tweestroom-HS1 speelde uit bij Boem.Komeet-HS3 en was de boven liggende partij. In geen enkele set was de tegenstand niet voldoende voor een setwinst; dus een fraaie overwinning…(0-4)(18-25/16-25/14-25/19-25)

Dames-DS5 speelde thuis tegen Weekenders-DS4 en maakte er een spannende vijfsetter van. Over en weer werden de sets gewonnen, de 4de set nipt door o ze dames.(25-23) Helaas werd de 5de set verloren, toch 2 punten.(2-3)(16-25/25-10/19-25/25-23/09-15)

Heijendaal-DS12 ontving Tweestroom-DS4 en was i deze strijd de bovenliggende partij; een overwinning. Gelukkig was de uitslag voor onze dames ook nog gunstig; ""VEILIG"(4-0)(256-16/25-22/25-18/25-19)

Tweestroom-DS3 ontving Kidang-DS5 en bood goede tegenstand, wat inde 2de set een nipte verlies(28-30) gaf. Gelukkig werd de 4de set nipt gewonnen.(27-25) Een punt voor handhaving in deze klasse.(1-3)(16-25/28-30/21-25/27-25)

Boem.Komeet-DS1 ontving Tweestroom-DS2 om directe plaatsen voor degradatie. De 1ste en 2de set werden gewonnen. De 3de set werd nipt verloren.(25-23) Gelukkig werd de 4de set wederom gewonnen…Door deze zege werd afstand genomen van de onderste plaatsen. De 4 punten geven wat meer adem.(1-3)(19-25/18-25/25-23/17-25)

Tweestroom-DS1 speelde thuis tegen Pegasus-DS3 en kon geen vuist maken voor setwinst. Alleen in de 4de set werd gestreden en er nipt verloren. Helaas geen punten.(o0-4)(17-25/20-25/18-25/26-28)

Jongens-mix-JB1 speelde thuis tegen Lingewaard-JB1 om de koppositie in de klas. Het een spannende strijd, met steeds nipte zeges in de sets. Alleen de 3de set was overtuigend voor onze jeugd.(4-0)(26-24/25-23/25-15/2624) Door deze overwinning neemt men de koppositie over; op naar het kampioenschap.

Tweestroom-MA2 speelde uit bij Volar-MA2 en verloor de 1ste set nipt.(25-23) In de andere sets waren onze meiden duidelijke de betere, dus met 4 punten aar huis.(1-3)(25t-23/17-25/18-25/04-25)

Meisjes-MC1 speelde uit bij Switch''87-MC1 en boekte er een fraaie overwinning met duidelijk cijfers in de setstanden. Hier werden 5 punten mee naar genomen naar huis(Gendt).(0-4)(11-25/13-25/15-25/12-25)

Tweestroom-MC2 bezocht Pegasus-MC3 en wist de 1ste set nipt te winnen.(23-25) In de andere sets speelde men aardig mee, maar net niet genoeg voor setwinst.(3-1)(23-25/25-15/25-18/25-19)

Jaarvergadering Schutterij Doornenburg

DOORNENBURG - De jaarvergadering van De Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen zal plaatsvinden op zondag 15 april.

Op de agenda staan onder andere de gebruikelijke verslagen van de secretaris en de penningmeester, de aanname van nieuwe leden en de bestuursverkiezingen. De jaarvergadering zal plaatsvinden in het Schuttersgebouw en begint om 11.00 uur. Het bestuur nodigt alle schutters van harte uit deze vergadering bij te wonen.

Uitslagen

teams Tweestroom

GENDT - Tweestroom-HS1 speelde uit bij Boem.Komeet-HS3 en was de boven liggende partij. In geen enkele set was de tegenstand niet voldoende voor een setwinst; dus een fraaie overwinning…(0-4)(18-25/16-25/14-25/19-25)

Dames-DS5 speelde thuis tegen Weekenders-DS4 en maakte er een spannende vijfsetter van. Over en weer werden de sets gewonnen, de 4de set nipt door o ze dames.(25-23) Helaas werd de 5de set verloren, toch 2 punten.(2-3)(16-25/25-10/19-25/25-23/09-15)

Heijendaal-DS12 ontving Tweestroom-DS4 en was i deze strijd de bovenliggende partij; een overwinning. Gelukkig was de uitslag voor onze dames ook nog gunstig; ""VEILIG"(4-0)(256-16/25-22/25-18/25-19)

Tweestroom-DS3 ontving Kidang-DS5 en bood goede tegenstand, wat inde 2de set een nipte verlies(28-30) gaf. Gelukkig werd de 4de set nipt gewonnen.(27-25) Een punt voor handhaving in deze klasse.(1-3)(16-25/28-30/21-25/27-25)

Boem.Komeet-DS1 ontving Tweestroom-DS2 om directe plaatsen voor degradatie. De 1ste en 2de set werden gewonnen. De 3de set werd nipt verloren.(25-23) Gelukkig werd de 4de set wederom gewonnen…Door deze zege werd afstand genomen van de onderste plaatsen. De 4 punten geven wat meer adem.(1-3)(19-25/18-25/25-23/17-25)

Tweestroom-DS1 speelde thuis tegen Pegasus-DS3 en kon geen vuist maken voor setwinst. Alleen in de 4de set werd gestreden en er nipt verloren. Helaas geen punten.(o0-4)(17-25/20-25/18-25/26-28)

Jongens-mix-JB1 speelde thuis tegen Lingewaard-JB1 om de koppositie in de klas. Het een spannende strijd, met steeds nipte zeges in de sets. Alleen de 3de set was overtuigend voor onze jeugd.(4-0)(26-24/25-23/25-15/2624) Door deze overwinning neemt men de koppositie over; op naar het kampioenschap.

Tweestroom-MA2 speelde uit bij Volar-MA2 en verloor de 1ste set nipt.(25-23) In de andere sets waren onze meiden duidelijke de betere, dus met 4 punten aar huis.(1-3)(25t-23/17-25/18-25/04-25)

Meisjes-MC1 speelde uit bij Switch''87-MC1 en boekte er een fraaie overwinning met duidelijk cijfers in de setstanden. Hier werden 5 punten mee naar genomen naar huis(Gendt).(0-4)(11-25/13-25/15-25/12-25)

Tweestroom-MC2 bezocht Pegasus-MC3 en wist de 1ste set nipt te winnen.(23-25) In de andere sets speelde men aardig mee, maar net niet genoeg voor setwinst.(3-1)(23-25/25-15/25-18/25-19)

Lezing Angela Maas in Marikenhuis Nijmegen

Angela Maas (Radboudumc)

NIJMEGEN - Op dinsdag 17 april om 19.30 uur zal Angela Maas ingaan op de gevolgen van behandelingen (radiotherapie, chemotherapie) op de cardiale belastbaarheid bij inspanning. Het is een interactieve bijeenkomst met veel gelegenheid tot het stellen van vragen. Gratis toegang.

Angela Maas is expert in cardiovasculaire ziekten bij vrouwen en de rol van vrouwelijke hormonen op het vasculaire systeem. Zij vindt ook dat ieder zichzelf respecterend oncologiecentrum kennis moet hebben van cardiologie, en vice versa.

Angela Maas. “De disciplines in de gezondheidszorg zijn netjes afgebakend, maar zo werkt het lichaam natuurlijk niet. Het ene lichamelijke proces heeft invloed op het andere. Dit moeten wij ons realiseren en ernaar handelen: werk samen.” Maas pleit dan ook voor een veel nauwere samenwerking tussen cardiologie en oncologie. Hiervoor is al een nieuwe discipline gekomen: de cardio-oncologie.

Meer info en aanmelding voor de bijeenkomst met Angela Maas staan op www.marikenhuis.nl. Het Marikenhuis, regionaal inloophuis voor iedereen die is geraakt door kanker, ligt aan de Slotemaker de Bruïneweg 163 in Nijmegen.

Inschrijven voor versierde- fietsenoptocht door Bemmel

BEMMEL - Op Koningsdag wordt er voor de kinderen een versierde-fietsenoptocht georganiseerd. Kinderen mogen met alle soorten karretjes, skelters, fietsen, steps of zelfs rolstoelen meedoen.

Versier je voertuig zo mooi mogelijk en maak kans op een van de vele leuke prijzen! Onder begeleiding van oldtimer tractoren en aangevoerd door een echte fanfare maak je een tocht dwars door Bemmel naar het Kinkelplein, waar de deskundige jury bekendmaakt wie er allemaal in de prijzen is gevallen.

Gratis inschrijven kan op aanmelden@oranjecomitebemmel.nl of anders voor aanvang van de optocht. Verzamelen voor de optocht om 10.00 uur bij zorgcomplex De Gouden Appel (Liduina). Kijk ook op www.oranjecomitebemmel.nl/koningsdag.htm voor inschrijven voor de tekenwedstrijd en de sportinstuif.

'Spinoza ontmoet Kunst'. . . in Huissen

HUISSEN - Beleef een inspirerende themamiddag in de sfeervolle Zandse Kerk aan de Van Wijkstraat 33 in Huissen op zondag 22 april om 14.30 uur.

Spinoza kundige Rikus Koops uit Deventer gaat op deze middag de dialoog aan met beeldend kunstenaar Rob Sweere uit Arnhem. Aan de hand van teksten van Spinoza en beeldmateriaal van Rob Sweere wordt men meegenomen op een reis langs denkbeelden en beelden. Zo kunt u ontdekken waarin de filosofie verschilt van de beeldende kunst of er juist aansluiting bij vindt. Op deze eigentijdse manier wordt er invulling gegeven aan zingeven en ontmoeten, refererend aan de oorspronkelijke functie van deze voormalige katholieke kerk.

Dit initiatief van beeldend kunstenaars Fons Snelder en Monique Cornielje, in samenwerking met stichting De Zandse Kerk, wil hiermee bijdragen aan het behoud van de verdieping in de samenleving en van de mogelijkheid om te ontmoeten in De Zandse Kerk. Doordat het vooral ook een ontmoeting wordt van het publiek met de disciplines kunst en filosofie, belooft het een bijzonder interessante middag te worden.

Na de presentaties wordt een ieder uitgenodigd om hierover in groepjes verder te praten. De sprekers zijn daarbij aanwezig en begeleiden deze gesprekken persoonlijk. De middag wordt rond 17.15 uur afgesloten onder het genot van een hapje en een drankje.

Meer informatie is te verkrijgen via de website van stichting De Zandse Kerk (www.zandsekerk.nl), over Rikus Koops (www.overspinoza.nl) en over Rob Sweere (www.robsweere.com). Gevraagd wordt zich vroegtijdig aan te melden per mail via info@zandsekerk.nl of telefonisch via 06 1480399.

Vrouwenvoetbal Betuwse clubs in lagere klassen Op zoek naar nieuwe Lieke Martens

De stoere speelsters van Spero 1, net als alle Betuwse teams komen zij echter niet uit op landelijk niveau maar in de kelder van het Nederlandse vrouwenvoetbal. (Foto: Facebook/Sperodames1)

Na de degradatie van RKHVV uit de topklasse vorig seizoen speelt er geen enkel Betuws vrouwenteam landelijk. Desondanks bestaat nog steeds de kans dat er in de regio een nieuwe Lieke Martens opstaat. Maar of die lang zal blijven is uiterst twijfelachtig.

Tekst: Hans Schmeinck

Huissen c.q. de regio Over-Betuwe had even haar eigen Lieke Martens. Luisterend naar de naam Marieke van Ottele. Ze was exponent van de befaamde Vrouwenvoetbalschool die begin deze eeuw werd opgericht bij RKHVV. Van Ottele werd getransfereerd naar FC Twente, vlak voor de Eredivisie Vrouwen het levenslicht zag.

Het eerste doelpunt in die nieuwe klasse, het allerhoogste clubniveau voor voetballende vrouwen ooit, werd gescoord door de blonde Huissense spits. Waarmee ze op 29 augustus 2007 landelijk historie schreef. Ze keerde nog terug bij 'de blauwen' uit Huissen, maar hing enkele jaren geleden haar schoenen aan de wilgen.

RKHVV bleef tussentijds wel goed presteren, met een plek op het allerhoogste amateurniveau, de topklasse, als beloning. Drie jaar geleden nog maar werd een fraaie gedeelde tweede plaats behaald en twee jaar geleden strandden de Huissense talenten pas in de kwartfinale van het landelijke bekertoernooi tegen ADO Den Haag.

Maar al snel kwam de klad er in, blessures, speelsters die stopten (zoals Van Ottele) of naar andere clubs overstapten waren redenen voor de degradatie van RKHVV vorig seizoen uit de Topklasse.


Geen teams

Het eerste Huissense vrouwenteam speelt sinds dit seizoen in de derde klasse. In een jaar tijd van het hoogste amateurniveau naar het op twee na laagste dus. RKHVV is middenmoter, net als De Bataven uit Gendt, terwijl Spero (zie foto) tegen degradatie strijdt. OSC uit Oosterhout staat overigens derde.

Andere regionale clubs met een (of meer) vrouwenteams; GVA, Sc Valburg, DVOL, SVHA (allen 4e klasse), Angeren, Bemmel, SDOO, Dodewaard, EMM Randwijk (5e klasse). Acterend op het op (een na) laagste niveau dus.

De enige club vlakbij met een vrouwenteam dat 'hoog' speelt is het Arnhemse Eldenia, want nog in topklasse en vierde. Maar liefst Betuwse vijf clubs, Jonge Kracht, HAVO, Elistha, RKSV Driel en Excelsior Zetten hebben geen voetballende vrouwelijke senioren.

Gelukkig wel veel voetballende meiden, dus de kans dat er in de Betuwe binnenkort een nieuwe Marieke van Ottele, of misschien wel een Lieke Martens, opstaat is zeker aanwezig (zie ook kader). Alleen zal deze snel door hoger spelende clubs worden weg gekaapt. Jammer voor de regio, maar goed voor de voetbalster zelf én het algehele niveau van het vrouwenvoetbal in Nederland.

                                        

Wordt Aniek de nieuwe Lieke?

Over vrouwelijke voetbaltalenten gesproken, Aniek Janssen uit Huissen is dat zeker. Ze speelt bij Jongens 13-1 van RKHVV en werd vorig jaar Nederlands kampioen schoolvoetbal. Ook is ze weer opgenomen in de KNVB-selectie Noord/Oost voor meisjes onder 13 jaar! Mogelijk gaat ze Vera ten Westeneind achterna, de voormalig speelster van Jonge Kracht die furore heeft gemaakt bij de Jonge Oranje Leeuwinnen en uitkomt voor PSV Vrouwen.

Noémie vecht op positieve wijze tegen Lyme

Noémie van der Vegt 'bedelt', positiever: ze bracht een song uit over haar ziekte, Lyme.

HUISSEN - Noémie van der Vegt lijdt aan de ziekte van Lyme. Ze heeft schulden omdat ze medicatie en behandeling uit eigen zak heeft betaald. Ze vraagt om aandacht voor haar ziekte én de sponsorloop Lopen Voor Lyme. Onlangs nam de voormalig rockzangeres ook wat liedjes op.

Noémie (38) lijdt aan chronische Lyme, een ziekte die wordt veroorzaakt door een tekenbeet (Borrelia-bacterie). Lyme leidt tot diverse pijnen, van spieren en gewrichten tot in het zenuwstelsel en hersenen. Ze heeft door het zelf moeten betalen van medische kosten fikse schulden gemaakt. En daarom heeft ze geld nodig.
Tijdens een ‘bedelactie’ onlangs op Utrecht Centraal (zie foto) vroeg ze aandacht voor de actie Lopen voor Lyme, op zaterdag 14 april bij het Henschotenmeer in Woudenberg. ,,Die lopen mijn zoons voor mij! En ik heb mensen uitleg gegeven over de ziekte van Lyme.’’ Hard nodig, volgens haar.
,,Zelf heb ik jaren ervaren hoe je wordt behandeld en weggestuurd als zijnde hypochonder. Achteraf gezien is Lyme bij mij begonnen met een tekenbeet op m’n 15e. Door verkeerde diagnoses en medicatie en operaties heb ik mijn lijf onnodig veel schade berokkend. De pijnen zijn soms onmenselijk en ik ben als voormalig militair toch echt geen mietje.’’
Ze vindt het fantastisch en ontroerend dat haar zoons meedoen aan de sponsorloop. Alleen al voor hen hoopt ze op veel steun. ,,Dat verdienen de jongens.’’ En zij ook, al zal ze dat zelf niet zeggen. ,,Van de opbrengsten kan ik misschien wel een jaar de kosten van medicatie en behandeling betalen.’’

Beleef de Bengaalse keuken en steun het goede doel

Bengaalse Kook /Eetdag Foto: Uit archief Stichting Pani

HUISSEN/ARNHEM - Op 22 april organiseert de Stichting Pani een Bengaalse Kook/Eetdag onder leiding van de Bengaalse Laiju. De opbrengst gaat voor 100 procent naar de LearnWorkShop van Pani in Bangladesh.

Kom mee koken of gewoon alleen lekker proeven. De kosten blijven voor koken en/of mee-eten gelijk: 35 euro per persoon, inclusief de drankjes. De kosten voor inkoop van eten en de drankjes betaalt het bestuur van de stichting privé.

Programma

Kook Mee: 14.00 uur starten we met koken.
Eet Mee: Vanaf 16:00 uur borrel; vanaf 18:30 uur samen eten.
Locatie: Montessori College, Utrechtseweg 174, Arnhem.
Meld je aan via: elise@stichtingpani.nl en vermeld het aantal personen en of je alleen komt eten of ook koken. Betalen graag via rekeningnummer NL08INGB0006048505 o.v.v. Stichting Pani Arnhem, Bengaalse dag.

Informatie
De Bengaal Ali Sekender woont al ruim 30 jaar in Huissen. Samen met zijn familie zet hij zich in voor de mensen in Bangladesh en heeft hij de Stichting Pani opgericht. Pani zet zich in voor de provincie Rangpur in Bangladesh. Pani is het Bengaalse woord voor water: het fundament van leven. De mensen achter de stichting zijn ervan overtuigd dat hulp begint met de basis (water, hygiëne, school). Hulp heeft echter pas echt zin als dit leidt tot zelfstandigheid. Stichting Pani streeft hiernaar met de Learn.Work.Shop (LWS). Meer informatie staat op www.stichtingpani.nl.

Toernooidag bij jeugd van Tweestroom

GENDT - De jongste leden (mini's) van Tweestroom hebben weer een toernooi achter de rug.

Op nivo-1 zien we team-5 op een 4de plaatst staan… Op nivo-3 staat team-4 op de 3de stek, terwijl team-3 in een andere poule ook op de 3de plek terugvinden. Op nivo-5 zien we teamp-1 op een fraaie 2de plaatst staan, terwijl in de andere poule team-2 op de 6de plaatst staat. Op paaszaterdag moesten de volgende teams aantreden voor de competitie.

Tweestroom-Meisjes-A1 speelde uit bijVolar-MA3 en moest met een nederlaag naar huis.(4-0)(25-15/256-20/25-10/25-17). Dames-DS4 ging op bezoek bij Isala'77-DS3. Ook dit werd een nederlaag, maar in twee sets was men net niet goed genoeg voor setwinst. Helaas geen punten voor de rangschikking.(4-0)(25-22/25-13/25-19/25-21)

Tweestroom-mix-JC1 speelde uit bij Labyellov-JC1 en bracht wel de vijf punten mee naar huis.(Gendt) In iedere set was men duidelijk de betere ploeg.(0-4)(11-25/13-25/15-25/12-25)

Freubelhof Bemmel

BEMMEL - ABC Bemmel biedt op woensdagen een wekelijks samenzijn aan op het Oude Kerkhof 17 in Bemmel. Deze momenten zijn vrij van invulling, of je nu gewoon een kop koffie komt drinken, een praatje maakt of creatief aan de slag wilt, het mag allemaal.

Er zijn geen indicaties of voorwaarden, een ieder is welkom. Onze creatieve en enthousiaste Jacqueline ontvangt je graag en helpt waar nodig in het creatieve proces.

Freubelhof is bij ABC Bemmel, Oude Kerkhof 17 in Bemmel. Bedoeld voor iedereen die wel wat gezelschap kan gebruiken op de woensdagen 13.30 – 15.30 uur. Kosten: Gratis en mede mogelijk gemaakt door de protestantse gemeente Bemmel.

Vergadering wijkplatform Angeren

ANGEREN - Op dinsdag 24 april is er een vergadering van het platform Angeren in het Dorpshuis aan de Emmastraat om 19.30 uur.

Er is een inloopuurtje van 19.30 tot 20.00 uur, waarin iedereen welkom is om zijn opmerking over leefbaarheid en veiligheid in ons dorp aan ons kenbaar te maken. "Elke opmerking nemen we serieus, zullen we noteren en bespreken. Zo proberen we samen met u bij te dragen aan leefbaarheid en veiligheid in ons dorp. Met trots kunnen we zeggen, dat in dit inloopuurtje steeds meer en vaker dorpsgenoten even binnenlopen met een goed idee. Mede dankzij hun bijdrage zijn er een aantal projecten gerealiseerd. U kunt hierbij denken aan meer bladkorven, meer veiligheid bij het zebrapad in de Jan Joostenstraat, de 60km-snelheidsaanduiding in de Kampsestraat, meer afvalbakken bij de bushaltes, opknapbeurt van de speeltuin aan de Emmastraat, ondergrondse glas/kledingcontainers bij de Coop supermarkt en zo is er nog een aantal zaken, die op deze manier verwezenlijkt zijn."

"Wilt u alle ingediende projecten bekijken, bezoekt dan onze vernieuwde website www.platform-angeren.nl. Lukt het u niet om even bij ons langs te komen, dan kunt u ons ook mailen. Mailt u dan naar platformangeren@gmail.com. Het is ook mogelijk, om uw opmerking aan ons kenbaar te maken, door onze brievenbus in het dorpshuis te gebruiken. Wij zien u graag op 24 april om mee te denken over méér veiligheid en leefbaarheid in ons dorp."

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 15 april is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan.

De aanvangstijd is 10 uur. In deze viering zal ds. C. Klaver voorgaan. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen welkom!

Start Galm-project

(foto: Fotografienne)

LINGEWAARD - Op zaterdag 12 mei gaat het Galm-project in Bemmel van start. GALM (Groninger Actief Leven Model) start onder begeleiding van gemeente Lingewaard, KBO Bemmel - Doornenburg en Stichting Welzijn Lingewaard met een fitheidstest voor de doelgroep van 50 tot en met 65 jaar.

Alle inwoners van 50 tot en met 65 jaar uit Bemmel ontvangen rond de datum van 16 april een brief thuis. Deze brief geeft uitleg over het project Galm. Degenen die niet (meer) regelmatig lichamelijk actief zijn, maar dit wel graag willen worden, worden uitgenodigd om zich in te schrijven voor Galm. Door deel te nemen aan Galm verbetert structureel de motorische fitheid en gezondheid van de potentiële deelnemers.

De eerste Galm-activiteit is een fitheidstest van ongeveer 1,5 uur. Deze test vindt plaats op 12 mei in sporthal De Bongerd in Bemmel (inschrijven is noodzakelijk). Aan de hand van enkele eenvoudige oefeningen wordt de algehele fitheid gemeten. Na de fitheidstest volgt een introductieprogramma van twaalf weken voor de potentiële deelnemers. Dit programma bestaat uit een divers beweegprogramma. Na het introductieprogramma kunnen de potentiële deelnemers kiezen voor een vervolgprogramma. Onder leiding van dezelfde docent en met dezelfde groep gaan de deelnemers verder met bewegen. Galm draait niet alleen om de gezondheid. Het is vooral een sociale activiteit waarbij ontmoeting en gezelligheid centraal staat. Daarnaast wordt gewerkt aan de gezondheid.

Voor meer informatie kan men contact opnemen met SWL Meldpunt, telefoonnummer 088 2552555 of via e-mail meldpunt@swlingewaard.nl.

Een zomers welkom in Doornenburg voor Lingewaardse mantelzorgers

DOORNENBURG - Op zaterdag 2 juni staan diverse vrijwilligers in Doornenburg klaar om de mantelzorgers uit de gemeente in het zonnetje te zetten. Samen met Stichting Welzijn Lingewaard organiseren zij een leuke en ontspannende dag voor alle mantelzorgers van jong tot oud.

Vanuit het schuttersgebouw Gijsbrecht van Aemstel aan Kerkstraat 9 starten diverse activiteiten. Om 9.30 uur wordt gestart met een vers bakje koffie/ thee en iets lekkers. Je kunt dan ook een kijkje nemen in het schuttersgebouw met opgestelde kruisbogen. Voorzitter Geert Claassen neemt je mee in de rijke geschiedenis van schutterij Geijsbrecht van Aemstel en voordat de activiteiten rond 10.30 starten zal de dag geopend worden met een kanonschot op het plein. Daarna kun je deelnemen aan diverse activiteiten zoals kruisboogschieten, luchtgeweerschieten, jeu de boulestoernooi, heerlijk wandelen langs historische plekjes in het dorp of een struinwandeling maken in De Klompenerwaard. Tijdens een yogales kan je tot totale ontspanning komen. Om 13.00 uur wordt de dag afgesloten met een lunch.

"Ben je mantelzorger voor je partner, vader, moeder, kind of buur en bedraagt deze zorg meer dan acht uur per week? Dan is deze dag speciaal voor jou. In verband met de organisatie van deze dag is het van belang dat je je vóór 10 mei aanmeldt via SWL Meldpunt: 088 2552555 of via de mail: meldpunt@swlingewaard.nl. Graag bij aanmelding vermelden aan welke activiteit je wilt deelnemen."

Koffie-uurtje bij ParticipatiePunt Huissen

HUISSEN - "Woon je in Huissen, vind je het leuk om meer betrokkenheid te creëren in deze wijk en heb je woensdagmiddag niks te doen? Kom dan 18 april naar het koffie uurtje bij het ParticipatiePunt. Dit is een initiatief van Philadelphia zorg; locatie Vicarie in samenwerking met studenten van de HAN en het ParticipatiePunt."

"Heb je behoefte aan een praatje of wil je nieuwe mensen leren kennen? Dan is dit koffie-uurtje het perfecte moment hiervoor. De bewoners van de Vicarie zijn op het idee gekomen van dit koffiemoment, omdat ze wat meer betrokkenheid wilden creëren in de buurt. In samenwerking met Het ParticipatiePunt in Huissen en studenten van de HAN is dit in gang gezet. Wij hopen dat je mee doet aan dit koffiemoment en dat je zin hebt om een kopje koffie te drinken en een gezellig praatje te maken met een van de bewoners!

Koffie-uurtje is 18 april van 14.30 -15.30 uur in het PP Huissen aan de Lange Kerkstraat 15 in Huissen. "Heb je vragen over het koffie-uurtje, een andere (hulp)vraag of ben je op zoek naar vrijwilligerswerk? Dan kan je contact opnemen met het ParticipatiePunt Huissen op de woensdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur; 088 2552530 of mail: pphuissen@swlingewaard.nl."

Duik in de geschiedenis van Huissen in de bieb

College tussen de boeken in de bibliotheek (foto: Marcel Krijgsman) Marcel Krijgsman

HUISSEN - Neem op donderdag 19 april in Bibliotheek Huissen een duik in de geschiedenis van Huissen. Jeanette van Nigtevegt-de Graaff geeft een mooi beeld van het dagelijks leven van de middeleeuwen tot nu, in het kader van de ‘Universiteit van Lingewaard’.

In een van de oudst overgebleven woonhuizen in Huissen zijn documenten gevonden die een mooi beeld geven van de geschiedenis van Huissen. Met haar ervaring als geschiedenislerares neemt Jeanette van Nigtevegt-de Graaff je mee in de historie van Huissen aan de hand van deze documenten en andere bronnen.

Jeanette van Nigtevegt-de Graaff (foto: Marcel Krijgsman)

De Universiteit van de bieb laat lokale deskundigen aan het woord. De colleges in de bibliotheek bieden je de mogelijkheid je te verdiepen in uiteenlopende onderwerpen en mensen uit de buurt te ontmoeten. De Universiteit van de bieb is te vinden in meer dan tien bibliotheken van Bibliotheek Gelderland Zuid. Bibliotheekleden en studenten betalen 2,50 euro, overige bezoekers kopen een kaartje voor vier euro. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via www.obgz.nl/universiteiten.

Op 8 mei is het laatste college van de Universiteit van Lingewaard in het Dominicanenklooster. Schrijfster en non Holkje van der Veer vertelt over haar boeken. Haar werk inspireert mensen om op een positieve manier om te gaan met hun beperkingen. Kijk voor meer activiteiten in Bibliotheek Huissen op www.obgz.nl/agenda-huissen.

Landelijke teams Hutaf handhaven zich als koploper ondanks nederlagen

HUISSEN - Hutaf 1 speelde in landelijk B tegen directe concurrent Enjoy&Deploy Taverzo 1 uit Zoetermeer. Het Huissense team begon als koploper, met een voorsprong van vijf punten, aan de wedstrijd. Het begin van de wedstrijd zag er veel belovend voor Hutaf. Halverwege stond het team met 3-2 voor.

In het tweede deel van de wedstrijd werd echter geen partij meer gewonnen, waardoor de gasten met 7-3 de wedstrijd naar zich toetrokken. Ondanks deze nederlaag blijft Hutaf 1 koploper met één punt voorsprong op Enjoy&Deploy Taverzo 1.

Het tweede team van Hutaf speelde tegen team 3 van Enjoy&Deploy Taverzo. Ook hier begon het Hutaf-team als koploper en was de directe tegenstander ook de grootste concurrent voor de titel. Na een gelijk opgaand begin nam Enjoy&Deploy Taverzo het initiatief waardoor ook hier de Huissense formatie een 7-3 nederlaag leed. Ondanks dat gaat in deze landelijk C poule Hutaf 2 nog fier aan kop.

De komende wedstrijden zullen voor Hutaf 1 en Hutaf 2 spannend en beslissend worden in de strijd om het kampioenschap. In de tweede klasse speelde Hutaf 5 tegen SKF 4 uit Veenendaal. Het bezoekende team nam vanaf het begin het initiatief. Dankzij het gewonnen dubbelspel en één winstpartij van Duco van Leeuwen werd het uiteindelijk 8-2 voor SKF.

Kaarten voor KBO Huissen

HUISSEN - In veel huiskamers werd het gespeeld, de alom bekende kaartspelen jokeren en klaverjassen.

"In leuke groepen spelen we bij KBO Huissen dit spel, waar naast de strijd ook tijd is voor een praatje. U komt in contact met uw leeftijdsgenoten en kunt leuke herinneringen ophalen van vroeger en nu. Er is momenteel plaats voor nieuwe spelers. We spelen weer in de hal van het voormalige gemeentehuis, ’t Convent aan de Langekerkstraat in Huissen.

De datum is 19 april. Kom gerust eens kennismaken en speel een avondje met ons mee. We starten om om 19.00 uur."

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 15 april is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan.

De aanvangstijd is 10 uur. In deze viering zal ds. C. Klaver voorgaan. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen welkom!

15 / 28

16 / 28

17 / 28

Feestelijke heropening Huessensche Poort Optiek

HUISSEN – Op vrijdag 13 april bent u van 18.00 tot 20.00 uur van harte welkom om onder het genot van een hapje en een drankje een kijkje te komen nemen en... misschien gaat u wel met een dinercheque naar huis!

Huessensche Poort Optiek is één van de vier vestigingen van Polman Opticiens en al 23 jaar gevestigd aan de Langstraat 64. Polman Opticiens is een familiebedrijf waarvan Hans en Annemiek de grondleggers zijn. 'Deze metamorfose was nodig om alle vier vestigingen dezelfde herkenbare uitstraling te geven. Het oogt nu veel lichter en eigentijds', aldus Annemiek. Uiteraard kunt u er blijven rekenen op de deskundigheid van het vertrouwde team van opticiens en audiciens. Daarbij maakt optometrie dit specialistenaanbod compleet.

Huessensche Poort Optiek staat bekend als dé Varilux-specialist van de regio en om het leveren van hoogwaardige kwaliteit. Zowel in producten als ook in service. U kunt zelfs gehaald en gebracht worden als u daartoe zelf niet in staat bent. In het smaakvolle assortiment vindt u gerenommeerde merken zoals Ray-Ban, Cartier, Silhouette, Adidas en Bentley. Een nieuwe bril is echter niet voor iedereen haalbaar...

Daarom steunt Polman Opticiens Stichting Leergeld, Stichting Emefa en de Voedselbank! Hans: 'Als iemand via de Voedselbank bij ons komt met een bril die met plakband is gerepareerd, dan geeft het ons een nog fijner gevoel als wij voor een nieuwe bril kunnen zorgen.'

Komt u 13 april een kijkje nemen? Er is een bijzondere actie: bij iedere aankoop in april krijgt u een dinercheque, ter waarde van tien procent van uw aankoopbedrag! U wordt graag gezien bij Huessensche Poort Optiek Huissen. www.polmanopticiens.nl.

Bemmel krijgt haar eigen dweilkoekje

Theo en Ria Engelen met de Bemmelse Dweiltjes (foto: Judith Bosch)

BEMMEL - Vergeet de moorkop en de appelflap dit voorjaar: Bemmel krijgt haar eigen banket in de vorm van een heerlijk koekje. Ambachtelijke bakker Theo Engelen werkt in samenwerking met de Bemmelse Dweildag aan dweilkoekjes: een fris, krokant koekje in de vorm van een dweil.

De koekjes zijn vanaf 16 april verkrijgbaar bij Theo Engelen en worden op zondag 15 april tijdens de koopzondag in de kraam van de Bemmelse Dweildag verkocht.

Wijnand Janssen, bestuurslid van de Bemmelse Dweildag, vertelt hoe het idee voor het dweilkoekje ontstaan is. “Theo en Ria Engelen verzorgen al jaren prijzen en bedankjes in de vorm van brood en banket voor de Bemmelse Dweildag. Daarnaast zijn ze altijd erg betrokken en hebben ze bijvoorbeeld al eens een muzieketalage gemaakt rondom de Dweildag. We hebben al vaker tegen elkaar gezegd dat we ‘iets’ typisch Bemmels zouden moeten maken dat met de Dweildag te maken heeft. Theo en Ria kwamen met het idee voor het dweilkoekje. De eerste exemplaren kwamen glansrijk door de smaaktest. We besloten op dat moment dat we het koekje willen introduceren bij de Bemmelse bevolking. Het eerste echte Bemmelse banket!”

De samenstelling van het koekje blijft het geheim van de bakker, maar het is een krokant koekje met een frisse smaak. Ze worden vanaf maandag 16 april verkocht bij Theo Engelen. De prijs is drie euro voor een zakje van 200 gram. Wanneer je de koekjes koopt, steun je ook de Bemmelse Dweildag. De Dweildag vindt dit jaar op zondag 10 juni plaats.

Boerderij De Lande in twee jaar een begrip in Lingewaard

HUISSEN – 26 maart bestond Boerderij De Lande twee jaar. Tijd om weer eens polshoogte te nemen bij deze onderneming. Bij binnenkomst voelt het direct weer goed aan. Boerderij De Lande ademt een gezellige en gemoedelijke sfeer uit. Het pand, het interieur en de entourage hebben karakter.

"Wat vliegt de tijd snel voorbij. De eerste dagen dat wij open waren staan nog scherp op mijn netvlies. Het waren ook wel de moeilijkste dagen," lacht Rubén Arcos Schuurs die samen met Michiel Straten eigenaar is van Boerderij De Lande. "Je begint een restaurant waarbij alles nieuw is. Het pand, het personeel, de gerechten, de manier van werken en de systemen, echt alles, " vervolgt Michiel. "Ja en toen liepen wij hier en daar een beetje vast. Maar dat hebben we snel meer dan goedgemaakt."

Twee jaar later behoort Boerderij De Lande tot één van de meest gewaardeerde pannenkoekenrestaurants uit de regio. "De gasten waarderen onze gastvrijheid en kwaliteit. Dit zien we terug in de recensies waarbij wij worden beloond met een 9,7! Hier zijn we natuurlijk erg blij mee omdat het een positieve bevestiging is van de inzet en de visie die je hebt", aldus Rubén.

Bij Boerderij De Lande kan men niet alleen genieten van een heerlijke lunch, pannenkoek of ander gerecht. Maar Boerderij De Lande heeft ook mogelijkheden voor onder andere feesten en partijen. Boerderij De Lande, Karstraat 91, Huissen; 026 2135054; www.boerderijdelande.nl.

Een stoere barbecue van Slagerij Buurman

(foto: Sjaak Veldkamp)

GENDT - Geen puzzel oplossen, geen prijsvraag, maar een paasactie met gratis een verloting. Slagerij Wim Buurman, misschien wel dé barbecuespecialist van Lingewaard, heeft in zijn winkel is in Bemmel, Gendt en Huissen elk een stoere barbecue verloot.


Voor de winnaars kan het feest op een mooie zomerse dag beginnen, zegt Wim Buurman. In de winkel in Gendt is Xandra Janssen uit Doornenburg de gelukkige. In Bemmel is de stoere bbq gegaan naar Alex te Dorsthorst uit Arnhem (!). De trekking in Huissen is positief uitgevallen voor Th. Muller uit Huissen.

Het team van Slagerij Buurman wenst de winnaars een fijne zomer en vele dagen plezier van een gezellige en smakelijke BBQ.

Informatie- en lesavond jeugdvissen Huissen

HUISSEN -De jeugdcommissie van hengelsportvereniging Sint-Petrus uit Huissen organiseert op dinsdagavond 24 april een informatie- en lesavond in de lokale Welkoop.

Er zal les worden gegeven door de vismeesters van de vereniging waarna de kinderen zelf ook aan de slag zullen gaan met de basisvaardigheden van het vissen. Deze informatie- en lesavond is gratis en voor iedereen toegankelijk tot en met 14 jaar.

Inloop is mogelijk vanaf 18:15uur. Aanvang 18:30 uur; de avond duurt tot ongeveer 20:30 uur bij de Welkoop aan de Huismanstraat 44 in Huissen. Meer informatie komt op http://hsvstpetrus.mijnhengelsportvereniging.nl te staan én op de Facebookpagina.

Vlooienmarkt in Bemmel

BEMMEL - In de sporthal De Bongerd aan de Sportlaan 1 is er zondag 15 april van 10.00 tot 17.00 uur een vlooienmarkt.

Het is een grote vlooienmarkt waar weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding te koop wordt aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. De markt wordt georganiseerd door Animo vlooienmarkten bv.

De markt bezoeken kost 3,00 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor 65-plussers; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering.

Informatie- en lesavond jeugdvissen Huissen

HUISSEN -De jeugdcommissie van hengelsportvereniging Sint-Petrus uit Huissen organiseert op dinsdagavond 24 april een informatie- en lesavond in de lokale Welkoop.

Er zal les worden gegeven door de vismeesters van de vereniging waarna de kinderen zelf ook aan de slag zullen gaan met de basisvaardigheden van het vissen. Deze informatie- en lesavond is gratis en voor iedereen toegankelijk tot en met 14 jaar.

Inloop is mogelijk vanaf 18:15uur. Aanvang 18:30 uur; de avond duurt tot ongeveer 20:30 uur bij de Welkoop aan de Huismanstraat 44 in Huissen. Meer informatie komt op http://hsvstpetrus.mijnhengelsportvereniging.nl te staan én op de Facebookpagina.

Campagneteam 'Rijden Zonder Invloed' komt naar OBC Bemmel

BEMMEL - Iedereen weet dat rijden onder invloed gevaarlijk is. Toch stappen er nog steeds mensen achter het stuur na het drinken van een paar borrels, het roken van een joint of terwijl zij zware medicatie gebruiken. De campagne ‘Rijden Zonder Invloed’ heeft als doel om rijden onder invloed van alcohol, drugs en medicijnen - en de gevolgen daarvan - sterk te verminderen.

Op 12 april komt het campagneteam naar Bemmel om leerlingen van OBS Bemmel, locatie Essenpas, bewust te maken van de gevaren van alcohol- en drugsgebruik in het verkeer. Het campagneteam is aanwezig bij OBC Bemmel, locatie Essenpas, in Bemmel met het lespakket 'Sleutel tot veilig verkeer'. Tijdens dit bezoek zal het campagneteam toekomstige jonge bestuurders kennis laten maken met verkeersveiligheid. De belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen worden besproken. Daarnaast kunnen leerlingen met behulp van een alcohol- of drugsbril zelf meemaken waarom het een slecht idee is om onder invloed achter het stuur te stappen.


ROV Oost–Nederland
De campagne is een initiatief van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland. Het ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel dé partner voor verkeersveiligheid. Met hun kennis van verkeersveiligheid en van het gebied brengen zij de juiste partners bij elkaar en initiëren ze projecten. Ze richten zich daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. De ambitie? Iedereen elke dag weer veilig thuis! Het ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincies Overijssel en Gelderland.

Vakantieouders gezocht

Foto: EKH

REGIO - Mogen wij u even voorstellen? Luc, Lisa, Sophie en Sven. Doodgewone, leuke kinderen. Niets aan de hand, althans zo lijkt het. Maar ongevraagd en door uiteenlopende oorzaken zijn zij thuis de dupe van conflict, armoede of verdriet. Je ziet het niet aan ze; ze lopen er ook zeker niet mee te koop. Maar ze hebben er wel het hele jaar last van. Behalve die tweeënhalve week in de zomer...

Dan maken Luc, Lisa, Sophie en Sven en ruim 1400 andere leeftijdgenootjes mee wat het is om onbekommerd kind te kunnen zijn. Even geen problemen. Wat dan wel? Aandacht, liefde en structuur in een Nederlands vakantiegezin. Daarmee zijn ze geholpen; komen ze steviger in hun schoenen te staan en krijgen ze vertrouwen in de toekomst.

Europa Kinderhulp heeft ervaren dat dit type, korte vakanties kinderen veel energie geeft. Ze kunnen even alles sores van zich afschudden. Ze zien bovendien dat het anders kan. Dankzij vakantiegastouders zijn vanaf 1961 al vele tienduizenden kinderen uit binnen- en buitenland geholpen.

Geef een kind de vakantie van zijn/haar leven. En EKH heeft nog steeds dringend nieuwe vakantiegastouders nodig. Bent u bereid te helpen? Aanmelden, meer informatie of een kennismakingsboekje aanvragen kan via de website: europakinderhulp.nl of per mail: info@europakinderhulp.nl.
Liever direct en rechtstreeks contact, bel dan één van onze EKH-medewerkers: Theo Kersten 0316 264844.

Huissen in Tekstbeeld De Zilverkampse lente...

HUISSEN - ...Hoera, het is lente! Na 21 maart, die magische datum, ligt de winter weer achter ons. Dat geeft me ieder jaar een opgelucht gevoel. En de lentekriebels. Bij de eerste zonnestralen ligt de 'lentegang' al voor me op een presenteerblaadje. Tijd voor een rondje Zilverkamp. Langs de Nielant, de 'toegangspoort' naar de Zilverkamp, daar is mijn hoerastemming al compleet. Een wouwmoment. En hoe.

Tekst en fotografie Gerrie Aldershof

Duizenden knalgele narcissen lachen me tegemoet. Schitterend uitkomend tussen allerlei tinten groen. Elke narcis is al een zonnetje. De narcissen zijn een geschenk van de wijkplatforms Zilverkamp-Zuid en Zilverkamp-Holthuysen. Met een handreiking vanuit de afdeling groenbeheer van de gemeente. Eind december werden de narcissen geplant en nu, zo vanuit de 'winterslaap', tonen ze al deze bloemenshow. Ik geniet met volle teugen. Een fantastisch gebaar. Een visitekaartje voor en van de wijk. Het geel van de narcis staat voor optimisme en energie; van geel word je actief. En de narcis staat symbool voor een nieuw begin.

Inspirerend, dat soort ingrediënten. Het doet me sterk denken aan het wijkontwikkelingsplan Zilverkamp 2018-2023. Die ontluikende bol. Met die handreiking, die 'katalysator', vanuit de gemeente met hun partners naar de Zilverkampers. Die smeltkroes van enthousiasme bij de 'tafelgesprekken' in sociaal cultureel centrum De Brink. Die kruisbestuiving. Met die aansprekende plannen voor nu en voor de toekomst. Die uitdagingen. De opmaat, onder het motto; 'samen aan de slag', om van de Zilverkamp, eens de Voorbeeldwijk voor Nederland en ook wel de 'goudkust' genoemd, weer die Topwijk van weleer te maken. Dat gouden randje teruggeven bij het vijftigjarig jubileum in 2023. Dat knallende 'lentegeel' langs de Nielant, die voorbode.

Volg de plannen op de voet. Kijk bij de gemeente 'Info' in Hét Gemeente Nieuws en/of bij de twee Wijkplatforms Zilverkamp en sluit je (ook) aan bij deze missie; de (nieuwe) Zilverkampse lente...

Hockey Bemmel niet tevreden over renovatie sportpark

Het eerste veld is door een bijdrage van de vereniging van 225.00 euro het zandveld vervangen door een waterveld (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Met de uitbreiding van sportpark Ressen is veel bereikt, maar over de afronding wil de Mixed Hockeyclub Bemmel met de nieuwe gemeenteraad nog een robbertje stoeien. De uitbreiding van de reeds geplande kleedkamers is tegen de zin van het hockeybestuur. Sportwethouder Theo Janssen ziet geen ruimte voor overleg. Dan maar geen kleedkamers.

Het college heeft eerder besloten dat de kleedkamers versoberd worden gerealiseerd. Wethouder Janssen heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij wil vasthouden aan het budget van één miljoen euro dat door de gemeenteraad is vastgesteld voor uitbreiding en renovatie van sportpark Ressen.
Gezien de strekking van de brief lijkt het overleg met de wethouder niet altijd soepel verlopen te zijn. Volgens Janssen zijn de gebruikers van sportpark Ressen al rijkelijk bedeeld. "Het gaat goed totdat je iets zegt wat ze niet willen."

Hockeyvoorzitter Sander Schinkel heeft de gemeenteraad een brief gestuurd waarin staat wat er wel en niet is bereikt en wat er van de gemeente wordt gevraagd om tot een akkoord te komen. "Helaas heeft MHC Bemmel 800 geen akkoord kunnen geven op het voorgelegde plan ten behoeve van de realisatie van de kleed- en aanverwante ruimtes." Met 30.000 euro meer kan volgens de hockeyvoorzitter voor beide verenigingen worden voldaan een 'acceptabele' uitvoer.

Er is volgens Schinkel nog steeds geen duidelijkheid over renovatie van de velden, gebouw, douches licht en warmte- en pompinstallatie op middellange termijn, zo schrijft hij aan de raad. "Rekening houdend met een afschrijftermijn van 10 jaar zouden enkele zaken inmiddels vervangen moeten worden." Een meerjarenplan is gewenst.

Lezing Frits de Lange in Huissen Pelgrim zonder God

HUISSEN - Frits de Lange, hoogleraar protestantse universiteit Groningen, komt woensdag 18 april naar Huissen voor een lezing over zijn boek 'Heilige onrust – een pelgrimage naar het hart van de religie’.

In de moderne pelgrim ziet hij een treffend beeld voor hedendaags geloven. Niet te veel in het denken blijven zitten, niet maar bezig blijven om de oude woorden van de traditie te vertalen – maar ga op weg het leven in. Geef je over aan het leven zoals het zich aandient.
Onderweg door het leven zijn er die momenten waarop mensen ervaren dat iets groter of sterker dan henzelf hen in beweging zet. Zo zouden ook kerk en theologie veel meer midden in het leven moeten bewegen, vanuit het diepe vertrouwen dat mensen aangesproken worden door iets onvoorwaardelijks zonder precies te weten waar het vandaan komt. De pelgrim nieuwe stijl heeft meestal de gevestigde religie achter zich gelaten. De reis zelf is de bestemming. Frits de Lange herkent zich in deze pelgrims, voor wie geloof overgave aan dit leven is zonder een religieus vangnet.

De lezing begint om 20.00 uur in de protestantse kerk in Huissen. Toegang is vrij, er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Veel vlaggetjes voor Laat de klinkers leven

De handwerkgroep van zorgcentrum Sint-Jozef ging massaal aan de slag om katoenen vlaggetjes te haken. (foto Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

GENDT – Het 50-jarig jubileumfeest van Winkeliers Vereniging Gendt (WVG) op zondag 15 april is voor Lianne Pere een beetje uit de hand gelopen. Haar oproep vlaggetjes te haken om het Haak-en Breicafé feestelijk aan te kleden heeft heel Lingewaard aan het haken gezet. Het feestprogramma 'Laat de klinkers leven' begint om 12.00 uur en duurt tot 17.00 uur.

Het programma speelt zich af in de Dorpstraat en op het Julianaplein. Een straatfeest met muziek, proeverijen, creatief, sport, theater, workshops, mode en kinderactiviteiten. Een deel van de Dorpstraat wordt in beslag genomen door een grote stormbaan en een catwalk voor modeflitsen. Op het Julianaplein zijn tal van doe-activiteiten. Centraal staat het horecaplein voor een drankje, hapje en natuurlijk om elkaar te ontmoeten.


In het Haak- en Breicafé kunnen belangstellenden onder het genot van een gratis kop thee haken en breien. De bedoeling was de tent te versieren met vlaggetjes, gehaakt met restjes katoen. Zo'n honderd vlaggetjes zou al mooi zijn, zo had Pere in gedachte. Een oproep op Facebook bracht onverwacht veel reacties op. "Na een maand dacht ik, oei, waar gaat dat heen." De handwerkgroep van zorgcentrum Sint-Jozef kreeg de smaak te pakken.

Het straatfestival 'Laat de klinkers leven', wordt aanstaande zondag aangekleed met gehaakte slingers met een totale lengte van circa 175 meter. "Ik denk dat er in heel Lingewaard geen restje katoen meer over is", zegt Lianne Pere met een lach. Een aantal bereidwillige haaksters heeft Lianne bijgestaan om de lapjes katoen tot een slinger aan elkaar te haken. De organisatie heeft nog geen idee wat er na zondag met de slingers gedaan kan worden.

Pere is eigenaar van een handwerkwinkel in Gendt. Volgens haar is haken, breien en zelf kleding maken terug van weggeweest. Het is weer een populaire hobby voor jong en oud. Het Openluchtmuseum in Arnhem heeft het haken onder scholieren weten te promoten. Ook op internet verschijnen steeds meer nieuwe webshops en handwerkblogs.

Opening van strandseizoen op Watergoed

VALBURG - Wij worden blij van de weervoorspellingen met oplopende temperaturen. De houtkacheltjes zijn gedoofd, het meubilair staat klaar op het terras en de gasten verschijnen met hun zonnebril op. Tijd om strandpaviljoen Watergoed! voor het komende seizoen te openen.

Graag vieren wij de start van het strandseizoen met iedereen die dit leuk vindt. Met die reden organiseren wij een Open Dag. Ontmoet Watergoed! op zondag 15 april. Tussen 14:00 en 17:00 uur zijn er diverse spectaculaire activiteiten waar men gratis aan kan deelnemen onder begeleiding van onze ervaren instructeurs: Quad rijden op onze snelheidsbaan en het behendigheidsparcours met diverse hindernissen; Klim en klauter door het uitdagende klimpark op twee hoogteniveaus en ga naar beneden via de zipline van 180 meter over het water; Ga het water over met de waterfiets en de kano; Geniet van de Land Rover demo over het 4x4 off road terrein; Aanschouw de RC showDe kleintjes kunnen zich vermaken op het luchtkussen.

Uiteraard is het restaurant de hele dag geopend en zowel vooraf alsook na afloop van de dag is er mogelijkheid om te borrelen of een hapje te eten. De dag wordt muzikaal omlijst. Kom genieten op ons prachtige terras. Zien we jullie ook verschijnen? Aanmelden voor deze dag is niet nodig.

Hollandse avond op Watergoed

VALBURG - Zaterdag 21 april is Watergoed omgetoverd tot een Hollands walhalla. Gedurende de avond vinden er optredens plaats van Vinzzent en Stef Ekkel, afgewisseld door de plaatjes van DJ Coenio. Deze line-up zorgt gegarandeerd voor een mooi feestje.

Iedereen die van (Hollandse) gezelligheid houdt is welkom. Om 19:00 uur openen de deuren naar het Hollandse walhalla. Tussen 20:30 tot 00:00 uur komen de hits als 'liever te dik in een kist dan weer een feestje gemist', 'de woonboot' en 'dans jij met mij' je tegemoet. Samen met vele andere meezingers.

"Kom ook en we maken er samen een onvergetelijk avond van." Kaarten zijn te koop via www.watergoed.nl/live en kosten 12,50 euro. Aan de deur bedragen de kosten voor een kaart 15 euro.

Lourdeswerk in Huissen

HUISSEN - VNB Nationale Bedevaarten zorgt er samen met een aantal vrijwilligers van de plaatselijke afdeling Huissen voor, dat er één keer per jaar een collecte wordt gehouden.

De opbrengst van deze collecte wordt gebruikt om één of meer (zieke) pelgrims in de gelegenheid te stellen deel te nemen aan de Lourdesreis in september. Samen betekenisvol ontmoeten, staat hierbij centraal! Dit jaar wordt de collecte gehouden van 07 mei t/m 12 mei 2018.

"Mogen wij op uw steun rekenen? Alvast hartelijk dank voor uw gave! U kunt ons ook helpen door te collecteren in uw eigen straat of wijk; voor info mail naar lourdeswerk@rkparochiemariamagdalena.nl ; want samen sterk en vele handen maken licht werk!"

Baptist Arnhem: (houtbewerkings)gereedschappen, ijzerwaren en gebouwbeslag

ARNHEM - Sinds 1984 is Baptist een begrip in Arnhem en omstreken. Wij bieden een volledig assortiment kwaliteitsproducten waarmee u direct aan de slag kunt, variërend van ijzerwaren en gebouwbeslag tot (houtbewerkings)gereedschappen.

IJzerwaren en Gereedschappen
Ons assortiment bestaat uit vele kwaliteitsproducten zoals hand- en elektrische gereedschappen, ijzerwaren, lijmen, tuingereedschappen, bevestigingsmiddelen en nog veel meer! Onze specialisten delen hun kennis graag met u.

Gebouwbeslag
Een zorgvuldig samengesteld assortiment, met oog voor kwaliteit en design, biedt u het mooiste raam-, deur- en veiligheidsbeslag, voor monument of nieuwbouw. Maar ook stijlvolle accessoires, denk bijvoorbeeld aan beldrukkers en huisnummers.

Voor houtbewerkers
Als liefhebber van houtbewerking kunt u niet om Baptist voor Houtbewerkers heen! Nergens vindt u zo'n breed assortiment houtbewerkingsgereedschap. Beeldhouwers, meubelmakers, restauratoren en andere liefhebbers noemen ons niet voor niets dé snoepwinkel voor houtbewerkers.

Ook als beginner bent u zeer welkom bij Baptist! Heeft u weleens gedacht aan brandschilderen in hout, 3D figuurzagen of meubelmaken? Stap gerust binnen en ontdek uw nieuwe hobby!

Baptist nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties! www.baptist.nl

Baptist Demo Dag
Zaterdag 21 april demonstreren diverse leveranciers en klanten hun producten en technieken. Zij delen graag hun kennis met u. De toegang is gratis en de koffie en thee staat klaar!

Graag tot ziens bij Baptist! Vlamoven 32, Arnhem; www.baptist.nl.

'Het spijt ons'

GENDT - Niets is menselijker dan fouten maken. En ja, ook de Gendtse Winkeliers Vereniging maakt wel eens fouten. In het boekje van ons 50- jarig bestaan zijn we een van onze leden abusievelijk vergeten te vermelden: Result Accountants B.V.

Result Accountants B.V. is een betrokken resultaatgericht accountantskantoor dat ondernemers pro-actief ondersteunt op het gebied van financiën in de breedste zin van het woord en al jaren lang trouw lid van onze vereniging. "Sorry, Result Accoutants B.V.", aldus de Gendtse Winkeliers Vereniging.

Lourdeswerk in Huissen

HUISSEN - VNB Nationale Bedevaarten zorgt er samen met een aantal vrijwilligers van de plaatselijke afdeling Huissen voor, dat er één keer per jaar een collecte wordt gehouden.

De opbrengst van deze collecte wordt gebruikt om één of meer (zieke) pelgrims in de gelegenheid te stellen deel te nemen aan de Lourdesreis in september. Samen betekenisvol ontmoeten, staat hierbij centraal! Dit jaar wordt de collecte gehouden van 07 mei t/m 12 mei 2018.

"Mogen wij op uw steun rekenen? Alvast hartelijk dank voor uw gave! U kunt ons ook helpen door te collecteren in uw eigen straat of wijk; voor info mail naar lourdeswerk@rkparochiemariamagdalena.nl ; want samen sterk en vele handen maken licht werk!"

Fred Stienstra: 'part-time' Spanjaard 'Mañana, mañana is ellendig, siësta is goed'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Fred Stienstra uit Angeren die in 2012 naar Spanje vertrok. Vanwege een klus is hij de laatste tijd twee weken per maand terug op zijn geboortegrond.

,,Ja ja, ik werk op dit moment in Nederland. Twee weken per maand voor Jansen Totaal Wonen in Huissen.'' Op een steenworp afstand waar Fred Stienstra exact 49 jaar ter leven kwam, in Angeren (op 9 april 1969). Stienstra had er een stratenmakers- en klussenbedrijf en runde met zijn toenmalige vrouw in Huissen ook Manege Ruimzicht.

In oktober 2012 vertrok de geboren Angerenaar naar Spanje. ,,Ik heb altijd al gezegd dat ik naar het buitenland wilde vertrekken. Op dat moment was ik er aan toe om een nieuw leven op te bouwen.'' Dat lukte Stienstra goed en vlot. Zo ontmoette hij alras een Argentijns/Italiaanse schone, Laura. Samen met haar dochter van 13 Clara wonen ze in een mooi appartement in El Campello, aan de oostkust bij Allicante. ,,Mijn zoon Jay van 17 woont bij zijn moeder in Nederland en komt tijdens vakanties over naar ons. Laura werkt in het zomer seizoen in de horeca hier. Ik ben bezig om een eigen bedrijf van de grond te krijgen maar dat valt hier niet mee.''

Dat heeft deels te maken met sommige Spaanse tradities en gewoontes, die Stienstra maar matig bevallen. ,,Mensen komen hier hun afspraken slecht na en komen bijna nooit op tijd, dat mañana mañana gebeuren is verschrikkelijk.''

Wat wel goed bevalt: ,,De siësta, haha. En het warme klimaat, wat gunstig is voor de ziekte waar ik aan lijd. De ziekte van Bechterew (reumatische aandoeningen met ontstekingen in bekken en wervelkolom, HS). Ook het eten is top, Laura is een ster in het maken van pasta's en pizza's. Ik kook soms Nederlandse pot.''

Expositie

Mede gezien zijn ziekte mist Stienstra de kou en de regen in zijn moederland absoluut niet. ,,Maar ik blijf een echte Nederlander, met wat aanpassingen in de cultuur thuis. Ik ben Spaans sprekend voor zeventig procent, geleerd op straat en thuis. Een echte Spanjaard zal ik echter nooit worden. Ze kennen mij hier overigens als Wicky.''

Heimwee heeft 'Fred' nooit gehad, zegt ie zelf. ,,Al weet ik zeker dat als er geen Whattsapp en Skype was, ik waarschijnlijk na een paar maanden al terug naar Nederland was gegaan.''

Dierbaarste herinneringen aan zijn tijd in Angeren en Huissen heeft Stienstra zat, teveel om op te noemen. ,,Mijn zoon en mijn familie zijn me heel dierbaar, tevens mijn kameraden Henry en Mariska en Loes.''

Een grote hobby is het maken van mozaïekwerkstukken. Of noem het kunstwerken. ,,Ik heb vorig jaar in de bibliotheek van de gemeente El Campello mogen exposeren. Een eigen atelier hier is een grote wens van mij.''

Een terugkeer naar zijn geboortegrond ziet de Angerenaar (voorlopig) dan ook niet gebeuren. ,,Als ik hier in Spanje voldoende werk krijg, dan blijf ik sowieso hier wonen. Dan ga ik alleen nog maar naar Nederland om op bezoek te gaan.''

'Zonder Whatsapp en Skype was ik al snel terug geweest'

.

Natuurwandeling in Holthuizen en Immerloopark

Wandelaars (Foto: Herman Hendriks) Foto: Herman Hendriks

HUISSEN - Op zondag 15 april om 14.00 uur houdt IVN RijnWaal een natuurwandeling in Holthuizen en Immerloopark.

Deze gebieden aan weerskanten van de Huissensedijk tussen Arnhem en Huissen contrasteren en zijn rijk aan boomsoorten en een lieflijke gevarieerde omgeving. De ervaren gidsen van IVN RijnWaal loodsen de deelnemers door het landschap en zullen uitleg geven over de flora en fauna in het gebied. Startlocatie is de parkeerplaats langs de Loostraat tegenover de ingang Parkdreef in Huissen. De duur van de tocht is circa 2 uur. Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wandelschoenen en een verrekijker worden geadviseerd.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 17 april - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 18 april - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 19 april - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Voorlichtingslessen jonge mantelzorgers op OBC

HUISSEN - Eén op de tien jongeren komt thuis in aanraking met iemand die langdurig ziek is of een handicap heeft. Dit kan zijn vanwege een lichamelijke of psychische ziekte, een handicap of een ernstige verslaving van een gezinslid.

Behalve dat jongeren zich zorgen maken, zullen ze ook een handje mee moeten helpen om de boel thuis draaiende te houden. Ze zijn zich vaak niet bewust van hun mantelzorgtaken. Juist om die bewustwording gaat het in de voorlichtingslessen die van 23 - 27 april gegeven worden aan leerlingen van het OBC Huissen (leerjaar2). Met het geven van deze lessen zorgt het SWL steunpunt mantelzorg voor meer zichtbaarheid van en begrip voor jonge mantelzorgers.

De ervaring leert dat niet alle jongeren die hier thuis mee te maken hebben in beeld zijn op school. Schaamte om hierover te spreken speelt ook vaak mee. Juist in een periode als de pubertijd willen jongeren niet graag ‘anders’ zijn, zielig gevonden worden, maar gewoon zijn als de rest. Het is belangrijk dat jonge mantelzorgers gezien, erkent en ondersteund worden. Door hun klasgenoten, docenten en anderen zoals huisartsen, hulpverleners en jongerenwerkers. Zo kan eventuele overbelasting bij deze jongeren voorkomen worden.

"Heeft u als ouder in de thuissituatie te maken met een chronisch ziek of gehandicapt familielid? Heeft u vragen over de voorlichtingslessen of andere vragen rondom mantelzorg, dan kunt u contact opnemen met Monique Ritzen (mantelzorgconsulent SWL), 06 22933258 of via de mail: m.ritzen@swlingewaard.nl."

Oproep

Wie heeft familie of vrienden die uit Bemmel, Elst, Huissen, Zetten, Gendt, Driel, Angeren, of andere plaatsen in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe, vertrokken zijn om het avontuur in het buitenland aan te gaan? En graag zijn/haar verhaal in de rubriek Betuwenaren in het Buitenland wil delen?

Stuur dan een mail rechtstreeks naar de auteur van de rubriek, Hans Schmeinck: hansschmeinck@gmail.com. Daarin vermelden: naam emigrant, leeftijd, geboorteplaats/voormalige woonplaats, land van bestemming en mailadres. En wie weet staat je familielid of vriend(in) binnenkort in Hét Gemeente Nieuws!

Kaarttoernooi van Sasa

ANGEREN - Zaterdag 21 april houdt Sasa haar tweede kaarttoernooi van dit jaar.

Er kan weer gespeeld worden om de prijzen met jokeren, klaverjassen en bridgen. Tussen de middag wordt er een lunch geserveerd. Het inschrijfgeld bedraagt inclusief lunch negen euro (Sasa-deelnemers 7,50 euro). Inschrijven kan tot en met 19 april. Jokeren en klaverjassen is van 10.00 -16.00 uur. Opgeven bij Bertha de Wild 026 3257340 email: bertha@familiedewild.com. Bridgen van 11.00 -16.00 uur. Opgeven bij A. Rouwhorst 0481 462074, email: anton.rouwhorst@kpnmail.nl. Het toernooi is in Dorpshuis, Emmastraat 23, Angeren Tel. 026-3251186. Zaal open vanaf 9.30 uur.

Terugblik op een geslaagde dageraadsviering

Pastoraal werkster Margreet Sanders opent de viering (foto: Theo Schaars) Foto: Theo Schaars

ANGEREN - Het is inmiddels een mooie traditie geworden. Op eerste paasdag vieren we in alle vroegte de opstanding van Jezus. Om deze viering mee te maken moesten we wel heel vroeg opstaan, de dienst begon om 06.00, maar dit was geen probleem voor de ruim vijftig aanwezigen.

Speciaal voor deze viering was de kerk aan de binnenzijde sfeervol verlicht, het was lekker warm en de sfeer was heerlijk ontspannen. Rene Borgers was voor even terug in zijn geboorteplaats om de viering muzikaal te omlijsten. Aan de hand van beelden, muziek en een spel waarbij we moesten nadenken over bepaalde keuzes die we moeten maken in ons leven, herdachten we de laatste uren van het leven van Jezus.

Ook was er een creatieve opdracht waarbij we zelf een kruisje mochten versieren, dit leverde mooie creaties op. Nadat we een kruis in het vuur verbrand hadden, gingen we rond 07.00 uur de dijk op waar de zon ons helaas in de steek liet. Gelukkig hadden we foto`s van vorig jaar nog.
Terug bij de kerk mocht iedereen een kaarsje aansteken aan de paaskaars, en brachten we het licht van Christus mee de kerk in.
Na een korte afsluitende viering was er een gezellig ontbijt. Een goed begin van eerste paasdag. "We mogen terugzien op een inspirerende viering.”

KBO-leden Huissen op de fiets

HUISSEN - Fietsen is misschien wel een van de gezondste manieren van bewegen.

Hoe fijn is het om met een groep door onze mooie omgeving te fietsen en dingen te zien waarvan je tot voor kort het bestaan niet wist. Het fietsen gebeurt in een groep van mensen, die het leuk vinden om te fietsen. Daarom is de snelheid ook zo dat je rond kunt kijken. Men kan op verschillende soorten van fietsen meerijden: op een gewone, met trapondersteuning of een elektrische fiets. De groep bepaalt de snelheid. Onderweg is er op een mooie plek gelegenheid voor een kopje koffie en iets lekkers.

"Op dinsdag 17 april gaan we (leden van de KBO Huissen) fietsen. We hebben een route van ongeveer 30 kilometer. Halverwege drinken we ergens koffie. Rond 16.00 uur zijn we weer in Huissen. Gestart wordt telkens vanaf de Zandse kerk in de Van Wijkstraat in Huissen. Het merendeel van de deelnemers rijdt met een e-bike.
We vertrekken om 13.00 uur. Banden oppompen en tot ziens."

Autismemarkt Lingewaard

LINGEWAARD - Sinds 2017 is er een oudergroep voor ouders van kinderen met autisme in de gemeente Lingewaard. Als ouders vinden we het belangrijk dat allerlei onderwerpen rondom autisme meer op de kaart komen in de gemeente.

Voorlichting, kennisoverdracht en ervaringen delen is zowel voor ouders maar ook voor en samen met scholen, gemeente, organisaties, verenigingen en hulpverleners van belang. Meer begrip, afstemming en kennis kan vaak het verschil maken. Samen met SWL en MEE gaan we daarom eenmaal per jaar een autismemarkt organiseren.

Woensdag 16 mei is er van 19.00 – 21.30 uur bij SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel een bijeenkomst met als thema 'Vrije tijd, logeren en vakanties' voor ouders met kinderen, jongeren met ASS en belangstellenden.

Programma:
19.00- 19.30: Inloop met koffie, thee.
19.30- 19.40: Welkomstwoord door Sharon en Esther, ouders. Oudergroep: Aanleiding en waarom autismemarkt.
19.40- 19.50: Wilma Jansen, MEE cliëntondersteuner jeugd voor de gemeente Lingewaard zal ingaan op wat zij kan betekenen voor ouders en vragen als: hoe krijg ik als ouder helder wat ik nodig heb, ik weet niet welke hulp er mogelijk is, bij wie kan ik terecht met mijn vragen.
19.50- 21.30: Start informatiemarkt met diverse organisaties die actief zijn op het gebied van vrije tijd, logeren en vakanties.
Aanmelding vooraf is niet noodzakelijk maar in verband met de organisatie wel wenselijk bij SWL steunpunt mantelzorg, m.ritzen@swlingewaard.nl of 06 22933258.

TOP-film: Una mujer fantastica

BEMMEL - Una mujer fantastica. Deze prachtige film speelt zich af in hedendaags Chili. De transseksuele Marina en haar twintig jaar oudere vriend Orlando zijn verliefd, gelukkig en bezig een gezamenlijke toekomst op te bouwen. Maar wanneer hij plotseling komt te overlijden is het leven zoals Marina dat kende plotseling voorbij.

Tijd om te rouwen wordt haar niet gegund. Zowel de doctoren als zijn familie zijn argwanend over haar exacte rol bij zijn dood. Terwijl er een onderzoek wordt gestart, sluit zijn familie -die de relatie nooit heeft geaccepteerd- haar volledig buiten. Ze is niet welkom op de begrafenis en wordt zijn appartement uitgezet. Marina laat zich echter niet zomaar buitenspel zetten en vecht voor haar recht om zichzelf te kunnen zijn. De regisseur weet precies hoe hij zijn film moet laten zwieren. Je raakt betoverd door de hoofdrolspeelster, die haar Marina een opgekropte kracht meegeeft.

De film is d donderdag 19 april om 20:00 uur in de Theaterkerk. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Voorjaarsconcert 'Happy Together' in Doornenburg

DOORNENBURG - Op 21 april houdt gemengd koor De Burchtsanghers een gezamenlijk concert in het Ontmoetingscentrum van Doornenburg.

Dit concert met als titel 'Happy Together' wordt samen met zeemanskoor Schip Ahoy, leden van de slagwerkgroep (landskampioen 2017) en dweilband Fanfarewordtjezeeziek verzorgd. 'We willen dit concert van harte bij u aanbevelen, want door de afwisseling verwachten we u aangenaam te verrassen."

Kaartjes zijn te koop voor 3,50 euro bij de Spar en het Ontmoetingscentrum in Doornenburg. Het concert begint om 19:00 uur, zodat er naderhand nog genoeg tijd is om gezellig na te praten en een glaasje te drinken.

Gezellige bingo in De Valom

Gasten van de Zonnebloem, afdeling Huissen met de vrijwilligers. (foto: Marijke Slootman) Marijke Slootman

HUISSEN - Vorige week hield De Zonnebloem afdeling Huissen de jaarlijkse bingomiddag.

Een gezellige middag met veel, door onze donoren geschonken, prachtige prijzen. Onder de prijzen was een mooi Gelders landschapsschilderij, geschilderd door Geert Berends, een van de vrijwilligers.

Gasten van De Zonnebloem, afd. Huissen. En vrijwilligers. Foto: Marijke Slootman

Iedereen ging dit keer met een prijsje naar huis omdat het altijd leuk is om iets te 'winnen'. De Valom zorgde samen met de vrijwilligers voor de bediening van de heerlijke versnaperingen.

Voor iedereen was het een geslaagde middag met veel plezier en spanning. Dank was er aan iedereen, de gasten, de gulle gevers en natuurlijk de vrijwilligers.

Sponsor bedankt

Jonge Kracht JO9 4 (foto: Ben Stellaard) Foto: Ben Stellaard

HUISSEN - Jong Oranje oefende 22 maart tegen Jong België. Dit duel werd gespeeld op De Vijverberg in Doetinchem.

De JO9-4 van v.v. Jonge Kracht werd door Installatiebedrijf Ramon Janssen uitgenodigd om deze wedstrijd te bezoeken, vooraf gegaan door een bezoekje bij McDonalds natuurlijk. De boys hadden er zin en waren niet alleen voorzien van oranje sjaals en dergelijke. Al vooraf was er een bedankje voor Ramon (zie de foto).

Ondanks het verlies van Jonge Oranje met 4 – 1 hebben de spelers een fantastische avond gehad en willen zij Installatiebedrijf Ramon Janssen hartelijk bedanken.

Schildpad in uiterwaard Gendt

Geelwangschildpad (foto: Birgitte Walgreen) Birgitte Walgreen

GENDT - Deze exoot trof Birgitte Walgreen vorige week in de uiterwaarden van Gendt. Vermoedelijk gaat het om een geelwangschildpad.

Geelwangschildpad (Foto: Birgitte Walgreen)
26 / 28

oma Roos 93 jaar, trotse (o)ma van
8 kinderen, 21 kleinkinderen en
25 achterkleinkinderen!
Gefeliciteerd van ons allemaal

Deze bezige BIJ was 7 april
50 jaar aan het zoemen!

Alsnog gefeliciteerd,
van De CBijtjes.

Dit lieve kleine meisje is
sinds 31 maart een teenager!!
Hartelijk gefeliciteerd,
van Oma en Opa

Het is haast niet te geloven
en zeker niet te zien
deze dame wordt 8 x 10!

van harte gefeliciteerd
van "de Bolletjes"

Deze vrolijke meid wordt 10 april
4 jaar en mag naar de basisschool. Gefeliciteerd lieverd en veel plezier bij juffrouw Ineke.

Xxx Opa, Oma, Lex. Sterrin,
Puk en Mees.


Rinie, gefeliciteerd met je 65e verjaardag.

We proosten op onze vriendschap.

Geert en Margriet XX

Simon en Marie,
7 kinderen, 22 kleinkinderen,
10 achterkleinkinderen en 3 op komst.
En... zij waren op 3 april 50 jaar getrouwd!
Alsnog van harte gefeliciteerd!

We zijn super trots op onze Rosa.
Zwemdiploma's A, B en C in 1 keer gehaald.
Goed gedaan!

Liefs papa, mama en Mart Jansen

Op 15 april wordt onze lieve, sterke power-oma 80 jaar.
HOERAAAA!

Heel veel liefs,

Esther, Marieke, Jordi en Ruben.

Hartelijk gefeliciteerd met je zwemdiploma B

liefs van opa en oma

Techniek heeft de toekomst, ook op OBC Huissen!

alle examenkandidaten P.I.E. en B.W.I. Overbetuwe College Huissen (foto: Koos Rentzing) Foto: Koos Rentzing

HUISSEN - De C.S.P.E.'s, oftewel de Centraal Schriftelijke Praktijk Examens zijn afgelopen dinsdag weer van start gegaan in Nederland. Liefst 109.000 VMBO-leerlingen zijn dit schooljaar weer begonnen aan hun praktijkexamen. Zo ook onze P.I.E. en B.W.I. leerlingen. Geen examen van 120 minuten. Nee, examens voor Pro’s van liefst 900 minuten per profiel. Het echte werk dus. Laten zien wat je in vier jaar onderwijs geleerd hebt op het Over Betuwe College Huissen.

Het profiel P.I.E. staat voor Produceren Installeren en Energie en de afkorting van het profiel B.W.I. staat voor Bouwen Wonen Interieur. Twee technische vakrichtingen die alweer door de bedrijven in de regio gebeld worden. “Heb je nog een leerling voor me” is dan de vraag. Al onze leerlingen hebben inmiddels hun nieuwe plaatsje gevonden en hun keuze gemaakt voor een passende voortzetting van hun studie op de ROC’s. Maar voor het zover is eerst de examens dus.

Veel van onze leerlingen gaan hun weg vinden in de wereld van de techniek. Leerlingen die hard nodig zijn om uiteindelijk de verbouwing bij je thuis te komen doen, je CV komen installeren/ repareren. Je auto repareren. De elektrische installatie bij je thuis maken. Vakmensen. Toppers dus!

Kinderen van de Pius X-school gestart met meetlat en werkboek…

Aardappels poten

BEMMEL - Ik droomde dat mijn plantjes al heel groot waren en niet meer hoefden te groeien. Toen werd ik wakker (Keano). In onze tuin poten wij nooit aardappelen. Hier kun je dat gewoon doen. En ook met goed gereedschap (Jelle). Je hoeft even niet naar school en je bent lekker buiten (Bram). Gedachten over de eerste schooltuindag.

De kinderen van groep 6 van de Pius X kwamen afgelopen dinsdag kletsend het terrein van De Veldschuur op. Sommigen hadden hun naambordje al bij zich, anderen moesten het nog timmeren. Droomweer was het die middag. Niet direct te zien aan de kleren. De meesten hadden de winterjas nog aan. Die kon uit. Een paar kinderen begrepen ook niet direct dat het met een rugzak op nogal moeilijk werken is of dat vingerloze handschoentjes snel vies worden.

Volgens het werkboek gaan vandaag de aardappelen de grond in. Twee per kind. Vrijwilliger Rinie toont hoe diep een kuiltje van 15 cm is en hoe je moet meten om de juiste plek te vinden. Toch levert de uitvoering ook dan nog veel hoofdbrekens en spanning op. Vooral de afmetingen! Putje te diep, of voor één aardappel te groot of de aardappelen te dicht bij elkaar. En dan kom je ook nog een diertje tegen. ‘Jakkes… een worm’. Een paar stuiven er op af. ‘Geef maar hier… ik pak hem wel’. Het poten wordt afgemaakt. Er verschijnt bij een van hen een zandkasteel boven de aardappel met zoiets van een gracht erom heen. Er wordt water ingegoten. De volgende dag zou het gaan plenzen. En nu drie maanden wachten tot er gerooid kan worden. Volgende week is de spinazie aan de beurt, maar dan in een geultje. (Jan de Moor)

Het Lente Schaakconcert: gezellig en geslaagd

RESSEN - Het Lente Schaakconcert in Ressen was een gezellige familiemiddag vol verrassingen en ontknopingen!

Na de opening hield componist Kees Schoonenbeek een lezing over zijn schaak-compositie uit 1997. Hij werd gehuldigd voor zijn brede nationale inzet waaronder de schaakmuziek. De serenade van en voor Kees werd opgedragen door het Basileitrio: altviool Ikira, altfluit Lucie en sopraanfluit Karen. In de nieuwe muziekwedstrijd met de Conso & Disso intervalklokjes haalden van de 24 deelnemers (6 - 70 jaar) junior Elmar en senior Bram na een foutloos parcours in de Muziek Interval Race; een 10! Prachtresultaten voor jong en oud!

Met heraldische wax-stempels en tekeningen van de schaaktoren 'het bemmeltje' werd Lingewaard letterlijk uniek op een kaart gezet, bestemd voor zieke, naaste et cetera. Buiten volgden wandelaars ballonnen en de Rondo Ressenspeurtocht. In de Kosterij streden teams in 't Triade schaaktoernooi met onder andere doorgeefschaak. In de muziekpauze zette Elmar de Schaak-Herautentune in, speelde Joost op blokfluit de Rondo uit Ressen en vertolkte Susan muzikaal: Swing, fur Elise en Let It Go.

In de schaakfinale volgde de ontknoping dat 't team De Paaseitjes won met 9 van 10 punten uit 6 ronden. In de Simultaan van Metissimo hield Elmar het 't langst vol tegen Ikira. Senior Jerry versloeg Rob onverwacht. Een proficiat was er aan alle deelnemers en tot volgend jaar! En dank was er voor sponsoren: ouders, talenten docenten van TM, Kerk & Kosterij Ressen, P. Bernhard Cultuurfonds en ouderplatform in samenwerking met Gemeente Lingewaard. Een verslag NSC 2018 staat op www.TalentoMetissimo.nl.

Samenwerking Fort Pannerden en Fort Evenementen

DOORNENBURG - Fort Pannerden zoekt de samenwerking met Fort Evenementen op. Zo wil Fort Pannerden zeven dagen in de week bereikbaar zijn voor hun gasten. Zij hopen hun bezoekers daarmee beter te kunnen faciliteren. Ook helpt Fort Evenementen het fort te verstevigen op de zakelijke markt.Directeur Eric Creemers is enorm blij met deze samenwerking. ´Fort Evenementen gaat een enorme aanvulling zijn op ons fort. Met deze samenwerking gaan we een mooie toekomst tegemoet. Helaas kunnen wij niet alle dagen in de week standaard geopend zijn, maar met een zevendaagse bereikbaarheid houden we de communicatie met onze bezoekers hoog.´ Fort Evenementen heeft een ruim aanbod aan activiteiten waar Fort Pannerden een prachtige locatie voor is.

Robert-Jan Nederbragt, directeur van Fort Evenementen, ziet de samenwerking als enorme plus. "De potentie van het prachtige Fort Pannerden is zeer groot voor de zakelijke markt. Het fort ziet er fantastisch uit en biedt vele mogelijkheden voor vergaderarrangementen, bedrijfsuitjes, product launches en nog veel meer. Wij zijn zeer verheugd met het toevoegen van Fort Pannerden aan ons aanbod en hopen hier vele (zakelijke) gasten te mogen ontvangen." Fort Evenementen is een evenementenbureau gespecialiseerd in zakelijke evenementen op de forten in Nederland.

'The King' en 'Queen' op Koningsdag bij De Buitenpoort

Guns ín Roses in het echt, de (beste) tribute op Koningsnacht (do. 26-4) in De Buitenpoort. (foto: Ed Vil, Wikimedia Commons)

HUISSEN – Bij de Buitenpoort op Koningsdag op vrijdag 27 april The King en Queen. Ook veel vermaak voor de kids. De avond ervoor: Koningsnacht = Rocknacht met Rosco P en 'Guns 'n Roses'!

Nergens anders als bij het Huissense multifunctionele horecabedrijf zijn op Koningsdag de 'Koning' en 'Koningin' aanwezig. Alleen maar wereldhits die middag, van Elvis 'The King' Presley: Jailhouse Rock, Hound dog, Blue Suede Shoes en Suspicious Minds en van Queen (by Miracle): I want to break free, Killer Queen, We will rock you en Somebody to love. Ervoor ook nog de tribute van Creedence Clearwater Revival (by The Crown Jewels), dus: Bad Moon Rising, Proud Mary en Down on the corner.

Meezingen en swingen, dansen en sjansen geblazen. Zoals WimLex en Maxima in hun beste dagen. Bij mooi weer buiten, anders binnen. En veel vermaak voor kinderen, waaronder kleedjesmarkt, schminken en springkussen. Vanaf 13.00 uur, entree: vrij!

De avond ervoor is het Koningsnacht = Rocknacht. Met als topper Guns 'n Roses (by Gunz n' Rozes). Terwijl Axl en Slash pas op 4 juli in het Goffertpark in Nijmegen spelen, kun je deze legendarische rockband al ruim twee maanden eerder in De Buitenpoort zien. De looks en de show benaderen het origineel akelig dicht. Natuurlijk spelen ze alle hits: van Patience tot Paradise City en van Knocking on heavens door tot Sweet child o' mine. Ervoor de local heroes van Rosco P. Aanvang: 20.00 uur. Entree: 5 euro. (vvk: www.debuitenpoort.nl, Foto Van Eimeren in Huissen en Cafetaria Braulio in Angeren).