De Liemers Helemaal Goed Courant

12 oktober 2018

De Liemers Helemaal Goed Courant 12 oktober 2018


Ritmisch Koor Babberich viert gouden jubileum

Ritmisch Koor Babberich. (foto: Iensch)

BABBERICH - Bijna is het zover! Lang er naar toe geleefd, veel geoefend en nog meer oefenen deze laatste weken voor de jubileumviering op zaterdag 20 oktober.

Het Ritmisch Koor, onder leiding van dirigent Theo Barten, staat al vijftig jaar garant voor mooie zang en vieringen met hedendaagse teksten en liedjes, met begeleiding van het combo. Het repertoire is vlot, eigentijds, veelzijdig en meertalig. De nummers worden door Theo speciaal voor het koor gearrangeerd, waardoor er een eigen, herkenbare en mooie klankkleur ontstaat. Naast de vieringen wordt er ook gezongen in verzorgingshuizen, op concerten met drumfanfare, harmonie of andere koren, kerstoptredens, (koren)festivals en andere evenementen.
Bestuursvoorzitster Esse: "Het verwondert ons steeds weer hoe muziek kan verbinden, dat we na zoveel jaren nog steeds met plezier en zoveel motivatie zingen in dit koor, ooit bedoeld om de jeugd naar de kerk te krijgen met moderne liedjes en pakkende teksten. Nu, na 50 jaar functioneert dat eigenlijk nog net zo. De koorleden en de kerkbezoekers zijn in al die jaren meegegroeid en voelen zich nog steeds verbonden met elkaar en de Sint-Franciscuskerk.

Het hele koor heeft zich ingezet om zoveel mogelijk oud-leden op te sporen en zij komen ook naar de jubileumviering. Het thema van de viering zal niemand verbazen, 'Verbondenheid: van vroeger tot nu, maar ook van kerk tot dorpsgemeenschap, van koor tot toehoorders'.
Het bestuur, leden, combo en dirigent van het Ritmisch Koor nodigt iedereen hartelijk uit voor hun jubileumviering op zaterdag 20 oktober om 19.00 uur in de Sint-Franciscuskerk van Babberich.

Feestelijke opening Klompenpad Rijnstrangenpad

(foto: SLG)

ZEVENAAR - Op vrijdag19 oktober vindt in Zevenaar de feestelijke opening plaats van het Rijnstrangenpad, het tweede Klompenpad in de gemeente Zevenaar. Het Rijnstrangenpad is een rondwandeling van veertien kilometer door het mooie buitengebied van Aerdt, Pannerden en Zevenaar.

Wandelen door ruig rivierenlandschap met uiterwaarden en rabatten, over dijken, via twee trekpontjes, langs een gemaal en oude verdedigingswerken. De opening vindt plaats om 13.30 uur in Restaurant Zaal Thoen en Thans, Kerkweg 10 in Zevenaar. Wethouder Belinda Elfrink, Eduard Poodt, grondlegger Gangen door de Strangen en directeur-bestuurder Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) verrichten de opening. Na de onthulling van het startpaneel is er gelegenheid tot het wandelen van (een deel) van het Klompenpad. Dus klompen aan, rugzak op en gaan!

Netwerk van Klompenpaden

Het Rijnstrangenpad is de opvolger van het bestaande wandelpad Gangen door de Strangen. De route is opgeknapt, de inrichting is vernieuwd en er is een brochure met informatiepaneel over verschenen. De route is nu onderdeel van een landelijk netwerk van Klompenpaden en wordt gepromoot via een website, Facebook met ruim 5.500 vrienden en is beschikbaar via de gratis Klompenpaden app. Het nieuwe Klompenpad in Zevenaar is het 111de Klompenpad en is naast het Rijnweidepad bij Spijk en Tolkamer het tweede Klompenpad in de gemeente Zevenaar. Onder begeleiding van SLG en in samenwerking met vrijwilligers, de gemeente Zevenaar en grondeigenaren als Staatsbosbeheer, Stichting Twickel, Vereniging Streekbeheer Rijnstrangen, Waterschap Rijn en IJssel is deze route tot stand gekomen. Het Rijnstrangenpad is mede gefinancierd door de gemeente Zevenaar, Provincie Gelderland, SBNL Natuurfonds en de Nationale Postcode Loterij.

Thema-avond over de Joodse gemeenschap in Zevenaar

Abraham Goud Gekregen van Willem Franck

ZEVENAAR - Maandag 19 november is er bij zalencentrum Staring, Grietakkers 3 in Zevenaar, een thema-avond met als onderwerp 'Joodse mensen die in Zevenaar woonden rond de Tweede Wereldoorlog'.

Deze avond wordt gepresenteerd door Willem Franck. Willem Franck hoorde van zijn ouders en andere mensen veel verhalen over die tijd. Verhalen die gingen over gewone mensen die ongewone dingen meemaakten. Met behulp van veel oude foto’s neemt hij ons mee in de geschiedenis van deze Joodse mensen.

Willem Franck is bezig met een bijzonder project. Een project dat zorgvuldig en met veel geduld wordt uitgevoerd. Hij ging op zoek naar de verhalen van Joodse families die hier leefden. De eersten die hij terugvond, waren twee vrouwen die in 1939 geboren zijn. Daarom heet het project waar hij mee bezig is 'De meisjes van ‘39'. Eén van die meisjes is de dochter van Abraham Goud, de laatste voorganger van de Zevenaarse synagoge. Tijdens deze avond zal dit project zeker aan bod komen.

De avond is georganiseerd door Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy. Toegang voor leden is gratis, niet-leden betalen 2,50 euro entree. De avond begint om 19.00 uur. De zaal is open vanaf 18.30 uur. Verwachte eindtijd is 21.30 uur. Iedereen is welkom!

Nacht van de nacht

WESTERVOORT – Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties.

Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land honderden evenementen georganiseerd in het donker en doven honderden bedrijven en gemeenten lichten van gebouwen en reclameverlichting. Dit jaar wordt de Nacht van de Nacht voor de veertiende keer georganiseerd op zaterdag 27 oktober van 19:00 tot 21:00 uur.

"Kom jij het donker beleven in en rond de Werenfriedkerk in Westervoort? Je kunt kijken door een echte telescoop, pompoensoep proeven, een stokbroodje bakken en luisteren naar de verhalen bij het kampvuur. Laat je schminken of knutsel een sterrenkaart en nog veel meer sfeervolle activiteiten. Ga met ons samen op zoek naar vleermuizen en misschien zie jij de uil wel." Het is voor alle leeftijden en de toegang is gratis. De Werenfriedkerk ligt aan de Dorpstraat 61.

Najaarsconcert van Sint-Gregorius Giesbeek en zanggroep Spontaan Angerlo

Orkestmuzikanten in actie tijdens het concertconcours in Zutphen. (foto: Bert van der Saag)

GIESBEEK - Op zaterdag 27 oktober geven het orkest van Sint-Gregorius uit Giesbeek en zanggroep Spontaan uit Angerlo een gezamenlijk concert in de Sint-Martinuskerk van Giesbeek. Het belooft een leuk concert te worden waarbij muzikanten en zangers zorgen voor een afwisselend programma.

Het orkest van Gregorius staat onder leiding van Dineke Griek en bestaat uit 41 muzikanten. Zij starten het concert en eindigen de avond en spelen onder andere 'Innuendo' het rapsodische muziekstuk bekend van de rockgroep Queen. Het prachtige werk 'Oregon' gecomponeerd door Jacob de Haan staat ook op het programma. Deze muzikale fantasie vertelt het verhaal van één van de noord-westelijke staten van de Verenigde Staten. De luisteraar wordt meegevoerd door het boeiende landschap van Oregon waarbij ook indianen, cowboys, goudzoekers en paarden met huifkarren de revue passeren.

Zanggroep Spontaan is een groep van meer dan twintig enthousiaste mannen die het heerlijk vinden om samen te zingen en hun repertoire bestaat uit Nederlandstalige liedjes, Engelse Country Klassiekers maar ook de liedjes van The Beatles staan op hun repertoirelijst. Tijdens de optredens en repetitieavonden is er sprake van muzikale ambitie aangevuld met een aangename ongedwongenheid. De groep streeft gezamenlijk naar een hoog muzikaal niveau en dat doen zij onder leiding van Jos van Amerongen.

Iedereen is welkom om te komen kijken en luisteren op zaterdag 27 oktober in de Sint-Martinuskerk in Giesbeek. Het concert begint om 20.00 uur en de kerk is open om 19.30 uur. De toegang is gratis; een vrije gift na afloop van het concert is welkom.

Clusenarren 44 jaar

HERWEN - In de jaren zestig van de vorig eeuw organiseerde voetbalvereniging Carvium al diverse jaren het carnavalsbal in Herwen. Het vond plaats in een achterzaaltje van het oude café De Lange Jan aan de Herwensedijk.

Omdat het zaaltje eigenlijk te klein was voor een dergelijk festijn liep Carvium met de gedachte om op carnavalsgebied iets te organiseren in de Clusezaal. Dit werd serieus besproken door Kathie Reintjes, Jan Tiemissen en Henk Fekkes en het idee was geboren om een eigen carnavalsvereniging op te richten in Herwen met als doelstelling het houden van een pronkzitting en een gemaskerd bal. Het idee werd serieus overgenomen door Carvium en schuttersgilde Vrede & Vriendschap en op 15 juli 1974 zag carnavalsvereniging De Clusenarren het levenslicht.

De vereniging organiseerde vanaf het begin elk jaar een pronkzitting, gemaskerd bal en een optocht met heel veel mooie praalwagens. Op pronkzittingen traden in begin nog wel eens artiesten van buitenaf op maar de laatste jaren wordt deze verzorgd door uitsluitend Herwense artiesten

Optochten zijn vanaf het begin altijd mooi verzorgd geweest en de laatste jaren doen er zelfs praalwagens van buitenaf mee. En nu 44 jaar later zijn ze een club met weinig verloop en die met heel veel plezier een pronkzitting en carnaval organiseert voor de mensen uit Herwen en omgeving.

Deze mijlpaal moet gevierd worden en zaterdag 27 oktober houden ze een feestavond in dorpshuis De Cluse. De avond begint om 19:30 en zal duren tot 00:30 uur en de toegang is gratis. De band Kiep Movin zal voor de muzikale omlijsting zorgen. Er is voor deze avond gekozen voor een dresscode en deze is rood / wit. De Clusenarren willen via deze weg ook iedereen uitnodigen die zich in het verleden heeft ingezet voor de carnaval in Herwen.

Alzheimer Café Zevenaar

ZEVENAAR - Op 23 oktober staat de avond bij Alzheimer Café Zevenaar in het teken van 'Communicatie bij dementie'. Brenda Bouwmeester, logopedist/afasietherapeut bij Liemerije, zal uitleg geven over veel voorkomende communicatieproblemen bij dementie.

Aan de hand van videofragmenten zal ze laten zien wat logopedie bij dementie kan betekenen. Daarnaast zal ze tips geven hoe de communicatie makkelijker kan verlopen. Er is ruimte voor het uitwisselen van eigen beleving, emoties en ervaringen. Het Alzheimer Café is bedoeld voor mensen die zelf aan dementie lijden, maar ook hun partners, familieleden, vrienden en hulpverleners. Het café vindt plaats in ontmoetingscentrum De Hooge Bongert, Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Het programma is van 19:30 tot 21:00 uur. De zaal is open om 19:00 uur. De toegang is gratis. De avond wordt mogelijk gemaakt door Alzheimer Nederland afdeling Arnhem en Keten Dementie de Liemers.

H. Andreas Groessen

Vieringen: zo 14-10-2018 om 09.30 uur Woord & communieviering Pastoraal werker Jeroen Heeming m.m.v. Herenkoor. Zo 21-10-2018 geen viering.

Intenties: zo 14-10-2018: Jaargedachtenis Theodora Koning-Bloemberg, Maria Nass-Uffing, Riek Derksen-Roordink en Willy, Miriam Reijmer-Peters, jaargedachtenis moeder Staring, jaargedachtenis Hans Buhler, Wim en Lies Melchers-Derksen, Theodorus en Riek van Ditshuizen-Peters, ouders Jeurissen-Knuiman, Gerda Stokman-Koning, Frits en An van den Hazelkamp-terwindt, Theodorus en Gerda Aleven-van Uum, Bernard Bouwman en Mientje Bouwman-Driessen, Gerrit en Leike Driessen, familie Kloppenburg, Wim Vermeulen, Jan te Witt, Riet Otten-Peters, Stien Bisseling-Roordink, jaargedachtenis Bertus Driessen, Marga van Haren-van Kerkhoff,Bennie Derkzen, Mientje Bouman-Driessen, Marga de Jong-Wolters, Piet en Annie de Kinkelder-Nass.

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

De diensten worden gehouden in de SoW Kapel Rijksweg 56B te Duiven

14 oktober 8.30 u ds R.A. Nijhoff, 16.00 u ds H.S. van Hemmen

21 oktober 8.45 u ds J.J. Poutsma, 16.00 u ds R.A. Nijhoff

Werenfridus

Westervoort

Zaterdag 13 oktober om 19.00 u. is er een Viering met Uitstelling Allerheiligste.

Zaterdag 20 oktober om 19.00 u. is er een viering met Keniaans koor.

KBO-themamiddag in Duiven

DUIVEN - KBO afdeling Duiven houdt een themamiddag op woensdag 17 oktober.

Deze middag staat in het teken van een muziekoptreden door het duo2gether uit Duiven. Deze middag is van14.00 tot 16.00 uur; de zaal is open om 13.30 uur. Koffie en thee zijn gratis. PCOB-leden en andere belangstellenden zijn ook welkom op deze muziekmiddag.

Sint-Francisus

Babberich

Op zaterdag 20 oktober is er om 19.00 uur een H. Mis met als voorganger Pater Gerard Remmers. Tijdens deze viering viert het Ritmisch Koor haar 50-jarig jubileum.

Misintenties:
Overleden ouders Jansen-van Wessel en kleinzoon Aron

Ome Paul en tante Marie Reijmer-Aaldering

Henk en Dineke van Dinther

Albert en Henkie van Dinther

Tonnie van der Lugt

Bart Willemsen

Thea en Diny Martens

Fien Verhoeven

Henk Peters

Overleden leden en overleden oud leden van het Ritmisch Koor

Henk Schreven

Jan en Piet Ross

Teun en Greet Peters-Ross

Telefoon: 0316 247216; email:babberich@rkliemers.nl.

Zijactief Groessen

GROESSEN - In oktober, november en december staan nog op het programma bij Zijactief Groessen.

Woensdagavond 24 oktober: Een schitterend en interessante digitale presentatie van zeven klassieke en nieuwe wereldwonderen.

Woensdagavond 21 november: Cabaret Sjapoo met een voorstelling van wat een hoed ........ met je doet.

Deze avonden zijn introducees welkom, vanaf 19.15 uur is de zaal open. De avonden beginnen om 19.45 uur, zoals gewoonlijk in het Dorpshuis te Groessen.

Woensdagavond 19 december: Kerstviering, alleen voor de leden, het koor Select onder leiding van Jan Holland brengt ons deze avond in Kerstsfeer. Hiervoor kan men zich opgeven bij het bestuur. Kosten zijn 15.00 euro all-in.

Expositie schilderijen van Marieke Laverman

Olieverf op doek. (foto: Marieke Laverman)

WESTERVOORT - De eerste expositie die door de Stichting Vrienden van de Werenfried wordt gehouden toont schilderijen van Marieke Laverman.

De schilderijen hebben zeer toepasselijk monumenten van Westervoort tot onderwerp. Met twaalf van de schilderijen heeft ze een kalender voor 2019 samengesteld die ook op de tentoonstelling te verkrijgen zal zijn.

In het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 oktober zijn de schilderijen te zien in de Werenfriedkerk. Vrij toegankelijk op zaterdag van 12.00-17.00 uur, op zondag van 12.00-14.00 uur. Aansluitend vindt het concert plaats van popkoor 'A sign of Friendship' uit Didam, van 15.00-17.00 uur, de kerk opent hiervoor om 14.30 uur.

Marieke Laverman woont nu ruim twee jaar in Westervoort. Ze schildert en geeft schilder- en tekenles in haar atelier aan groepjes enthousiaste cursisten. Afgelopen zomer heeft ze haar liefde voor historische panden en locaties gecombineerd met het schilderen. Twaalf locaties in Westervoort zijn in olieverf op doek of paneel terecht gekomen.

Het leek haar toepasselijk om de schilderijen in de Werenfriedkerk, markant monument in de dorpskern, te exposeren. Ook de Stichting Vrienden van de Werenfried was enthousiast over dit idee.

De Stichting is opgericht om het eeuwenoude monument te behouden voor Westervoort en open te stellen voor evenementen. Dit wordt de eerste expositie die in de kerk te zien zal zijn. De toegang is gratis. Een deel van de opbrengst van de verkoop van kalender en schilderijen gaat naar de Stichting en draagt zo bij aan onderhoud van de kerk. (www.mariekelaverman.nl; www.vriendenwerenfriedkerk.nl)

Passage Zevenaar

ZEVENAAR - De start van de maandelijkse avonden bij Passage is geweest. Gezondheidsvoorlichtster mevrouw Vierhout bracht het onderwerp osteoporose duidelijk naar voren en veel vragen werden beantwoord.

De avond van woensdag 17 oktober wordt ingevuld door de heer J. Rooijakker uit Bennekom. Jaren werkte hij als korpschef op de Nederlandse Antillen. Over de bewoners, hun leven en cultuur weet hij veel te vertellen. Door zijn vrijwilligerswerk op Aruba in maart is deze avond verschoven naar 17 oktober. De plaats van samenkomst is Ons Huis, Dr. Honigstraat om 19.30 uur.

Zijactief Groessen

GROESSEN - In oktober, november en december staan nog op het programma bij Zijactief Groessen.

Woensdagavond 24 oktober: Een schitterend en interessante digitale presentatie van zeven klassieke en nieuwe wereldwonderen.

Woensdagavond 21 november: Cabaret Sjapoo met een voorstelling van wat een hoed ........ met je doet.

Deze avonden zijn introducees welkom, vanaf 19.15 uur is de zaal open. De avonden beginnen om 19.45 uur, zoals gewoonlijk in het Dorpshuis te Groessen.

Woensdagavond 19 december: Kerstviering, alleen voor de leden, het koor Select onder leiding van Jan Holland brengt ons deze avond in Kerstsfeer. Hiervoor kan men zich opgeven bij het bestuur. Kosten zijn 15.00 euro all-in.

Herfstwandeling Gimbornhof

Gimbornhof in de herfst. (foto: Alie de Bildt)

ZEVENAAR - Op zondag 14 oktober kan men samen met natuurgidsen van de IVN-regiowerkgroep De Liemers een prachtige herfstwandeling maken door de Gimbornhof in Zevenaar.

Gekeken wordt speciaal naar de grote verscheidenheid aan bomen en planten en hun vruchten. De Gimbornhof is een botanische tuin met bijzondere naald- en loofbomen. De groene oase bevindt zich dicht bij het stadscentrum. De wandeling is ook leuk voor kinderen en is tevens rolstoeltoegankelijk. Start: 10.30 uur (duur wandeling: ongeveer 1.5 uur) bij ingang Gimbornhof aan het einde van de Guido Gezellestraat (haakse bocht). Info: Alie de Bildt, 0316 526781; www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek.

Kerkberichten Oud-Zevenaar

Zondag 14 oktober 11.00 uur:

Communieviering met Pastoraal werker J. Heemink en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Frits en Betty Hugen-Wienhoven

Martin Bitter Jr.

Jan van den Dam

Diny Goorman-Visser

Theo Hoksbergen

Mientje Peters-Teunissen

Johan en Grada Engelen-Polman en dochter Ria

Maria Driessen-van Rumund en dochter Maria

Collecte:

Missiezondag

Mededeling:

Overleden op zondag 30 september in de leeftijd van 81 jaar mevrouw Rikie Keultjes-Geurds,

Masiusplein, Zevenaar.

De eerstvolgende vieringen in oktober zijn:

Donderdag 25 oktober 19.00 uur: Mariaviering mmv. Werkgroep en het JOKO uit wehl.

Zondag 28 oktober 11.00 uur: Allerzielenviering met Pastoraal werker M. Smits en GK.

In het weekend van zaterdag 20 oktober en zondag 21 oktober is er geen viering

in de Sint-Martinuskerk van Oud-Zevenaar.

Donderdag 25 oktober 19.00 uur:

Mariaviering met medewerking van werkgroep en het JOKO uit wehl.

Gebedsintenties:

Maria Driessen-van Rumund en dochter Maria

Geloofsgemeenschap Sint-Francisus Babberich

Op zaterdag 20 oktober is er om 19.00 uur een H. Mis met als voorganger Pater Gerard Remmers. Tijdens deze viering viert het Ritmisch Koor haar 50-jarig jubileum.

Misintenties:

Overleden ouders Jansen-van Wessel en kleinzoon Aron

Ome Paul en tante Marie Reijmer-Aaldering

Henk en Dineke van Dinther

Albert en Henkie van Dinther

Tonnie van der Lugt

Bart Willemsen

Thea en Diny Martens

Fien Verhoeven

Henk Peters

Overleden leden en overleden oud leden van het Ritmisch Koor

Henk Schreven

Jan en Piet Ross

Teun en Greet Peters-Ross

Telefoon: 0316 247216; email:babberich@rkliemers.nl.

KBO-themamiddag in Duiven

DUIVEN - KBO afdeling Duiven houdt een themamiddag op woensdag 17 oktober.

Deze middag staat in het teken van een muziekoptreden door het duo2gether uit Duiven. Deze middag is van14.00 tot 16.00 uur; de zaal is open om 13.30 uur. Koffie en thee zijn gratis. PCOB-leden en andere belangstellenden zijn ook welkom op deze muziekmiddag.

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Zaterdag: 13 oktober om 19.00 uur. Taizeviering.

Voorganger: Diaken A. van Boven. Koor: Gelegenheidskoor.

Zondag : 14 oktober om 11.00 uur. Eucharistieviering.

Voorganger: Pastoor Thanh Ta. Koor: Dames en Herenkoor.

Zondag : 21 oktober om 11.00 uur. Eucharkistieviering.
Voorgangers: Pastoor Thanh Ta en diaken A. van Boven. Koor : Samenzang.

Gebedsintenties 14-10-2018: Loes Oosterman-Geurtsen, John Francis Post, Riekie Peters-Wieleman.

Gebedsintenties 21-10-2018: Herman Derksen, Ouders Nijenhuis-Klein Goldewijk.

Mededelingen : Woensdag 17 en 24 oktober is er om 19.00 uur Rozenkrans bidden in de H. Remigiuskerk.

Het Palet Trefpunt Duiven

DUIVEN - Het Palet Trefpunt Duiven organiseert onder het motto, mensen ontmoeten en gezellig samen zijn, wekelijks een groot aantal activiteiten zoals: darten, sjoelen, klaverjassen, jokeren, hobbyclub, studiekring, schaken, koersbal, Engelse conversatie, et cetera.

Ook zijn er activiteiten die maandelijks worden georganiseerd zoals: een aanschuifdiner, lunchbuffet en muziekavond. Enkele keren per jaar worden er kaarttoernooien, darttoernooien en bingo’s georganiseerd. Kortom voor elk wat wils.

Bij diverse activiteiten is weer ruimte voor nieuwe deelnemers. In het bijzonder bij het sjoelen op de maandagmiddag en bij het darten op de donderdagavond zou men graag nieuwe deelnemers verwelkomen. "Wij werken niet met leden. Uiteraard wordt er wel verwacht dat men zoveel mogelijk iedere week mee doet. Al onze activiteiten zijn voor jong en oud. Kom gerust vrijblijvend eens een keer kijken bij een van onze activiteiten, de koffie staat klaar. Kijk voor uitgebreide informatie op www.hetpaletduiven.nl of op facebook: hetpaletduiven."

Sinterklaasintocht Lobith Tolkamer

TOLKAMER - De herfstvakantie is in de aantocht, maar de organisatie van het Sinterklaascomité is al weer druk met intocht voor 18 november. De pepernoten liggen al in de supermarkten. En de speelgoedboeken zijn al bezorgd.

De intocht ziet er dit jaar iets anders uit. Dat heeft te maken met de wisseling van de boot. "Dit jaar maken we geen gebruik meer van de Graaf van Bylant van rederij Witjes. De rederij heeft dit met veel plezier gedaan en wij als organisatie zijn hen natuurlijk enorm dankbaar. Op de facebookpagina https://www.facebook.com/sintlobithtolkamer/ zal het volledige programma tijdig bekend gemaakt worden. Warboel is er zoals gewoonlijk wel bij. Dus na de intocht zal er zoals altijd een groot feest in het Gildehuis in Lobith gevierd worden.

De collecteweek vindt plaats in de week van 22 tot en met 26 oktober. Alle vrijwilligers zullen de huizen in Lobith en Tolkamer weer langs gaan voor een bijdrage voor de intocht. Zonder deze bijdrage is geen intocht namelijk! De intocht is gepland op 18 november omstreeks 13:00 uur aan de Europakade in Tolkamer. Het feestprogramma in het Gildehuis start om 15:00 uur.

Geloofsgemeenschap Werenfridus Westervoort

Zaterdag 13 oktober om 19.00 u. is er een Viering met Uitstelling Allerheiligste.

Zaterdag 20 oktober om 19.00 u. is er een viering met Keniaans koor.

Basketiers'71: Het oog wil ook wat

ZEVENAAR - Even terug naar het vorige seizoen, Dames 1 wordt ongeslagen kampioen. Dit heeft een enorme positieve aantrekkingskracht.

Dit seizoen zijn er meer dan 25 dames actief, verdeeld over twee teams. Beide teams met veel ambities, talent en sportieve verwachtingspatronen. Alle speelsters volop gemotiveerd met een meer dan positieve uitstraling.

In het kader van dit (over)enthousiasme en de dadendrang voor de toekomst, is besloten om de beide damesteams in het nieuw te steken. Dat wil zeggen, nieuwe sportkleding, nieuwe tenues, shooting shirts, enzovoort. Een krachtige uitstraling, overkomen als een eenheid, die haar 'vrouwtje' staat.

De eerste indruk is vaak de beste, tegenstanders zijn dan onder de indruk. Dan sta je toch eigenlijk al, direct op voorsprong, zonder dat er een punt is gescoord. Aan de buitenkant zijn de damesteams met hun nieuwe kleding, nu helemaal een blik voor het oog. Aan de binnenkant, stroomt het blauwe bloed door de aderen, klopt het Basketiers hart. Dan moet het toch helemaal goed komen, zeker ook op sportief gebied.

In hoeverre deze positieve stimulans van nieuwe kleding de prestaties sportief verhoogt? Blijft de vraag en afwachten, alle vertrouwen in de kwaliteiten van de dames. Wilt u ze komen aanschouwen, dat kan op zaterdag 13 oktober in sporthal Heerenmaten. Beide teams zullen dan in een thuiswedstrijd hun opwachting maken in hun nieuwe kledij. Mogelijk zullen de andere teams van Basketiers’71 ook in het 'nieuw' worden gestoken.

Deze toekomstplannen zullen hopelijk spoedig en op korte termijn worden gerealiseerd.

Kunstwerk! Het Musiater

Theater

Roué Verveer - Heppie De Peppie

Roué Verveer behoort tot de top van de Nederlandse cabaretwereld en komt met de gloednieuwe theatervoorstelling Heppie De Peppie. Zijn achtste programma bevat opnieuw een stortvloed aan hilariteit, scherpe grappen en zelfspot!
De altijd vrolijke Roué Verveer is een graag geziene gast bij tv-programma's, stond met Gabbers in de Ziggo Dome en heeft met zijn boek Waarom? Daarom! een bestseller op zijn naam staan. Hij geeft op originele en grappige wijze een eigen kijk op de wereld en zet met Heppie De Peppie wederom een ijzersterke voorstelling neer!

Cabaret. Vrijdag 2 november 20.15 uur. Prijs 24 euro

Mr. Gerard Spong - In Vertrouwen

Een unieke college-voorstelling door niemand minder dan advocaat Mr. Gerard Spong. Spong geeft een intrigerende kijk in het functioneren van een advocaat in strafzaken. De taakopvatting van een advocaat, dilemma's en bewijsperikelen komen ruim aan bod. Spong bespreekt deze facetten mede aan de hand van onder meer een aantal geruchtmakende moordzaken, zedenzaken en fraudezaken.

Theater college. Zaterdag 3 november 20.15 uur. Prijs 25 euro.

Darttoernooi bij Het Palet Trefpunt Duiven

DUIVEN - Het Palet Trefpunt Duiven organiseert weer een darttoernooi en wel een Koppel Dart Tactics toernooi op zaterdag 27 oktober.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden tot 24 oktober bij Tonnie Aalbers, 06 51662024 of via darttoernooi@hetpaletduiven.nl. Opgave is ook mogelijk in Het Palet aan de Mondriaanstraat 14 in Duiven tijdens een van de activiteiten.
Het dartoernooi is van 10.00 tot 17.30 uur. De zaal is open vanaf 09.30 uur. Het inschrijfgeld is 7,00 euro per koppel. Deelname vanaf 16 jaar. Het Palet is gevestigd aan de Mondriaanstraat 14 tin Duiven (tegenover de Coop).

De Waay Groessen heropend als vertrekpunt wandel- en fietsroutes

Openingshandeling van De Waay. Op de foto Rut IJzermans, Dorpsraad Loo en Theo Kampschreur, voorzitter projectgroep. (Eigen foto)

GROESSEN – Zaterdag is De Waay in Groessen feestelijk in gebruik genomen. Daarmee is het project Verbeteren Routestructuren in de Liemers afgerond en heeft Scouting Groessen de beschikking gekregen over een prachtig buitenterrein. Dorpsraad Groessen en Dorpsraad zijn blij met het eindresultaat en de samenwerking met de Scouting.

Met het aansluiten van twee elektrische fietsen en het afsteken van een vuurpijl werd de openingshandeling ludiek luister bij gezet. ‘Er is met deze laatste handeling een mooi startpunt gecreëerd voor de vele fiets- en wandelroutes die langs de Waay lopen. Op de Loodijk tussen de Lijkweg en het Kandiakanaal is er keuze genoeg voor fietsers en wandelaars die van de omgeving willen genieten’ aldus Theo Kampschreur, voorzitter projectgroep Natuur & Recreatie. De voorzitter van Dorpsraad Loo, Jan Rasing, roemde de samenwerking tussen de Dorpsraden, Scouting, buren van de Waay, gemeente en provincie: ‘Alleen door samen te werken, kon dit project gerealiseerd worden. Het heeft even geduurd, maar alle partijen zijn er blij mee.’

Aansluitend aan de openingshandeling hield Scouting Groessen open huis. De scouts vermaakten zich prima. Het mooie weer zorgde er voor dat de sfeer opperbest was. Als afsluiting van het evenement maakte een groep van circa 25 geïnteresseerden een fietstocht langs alle recreatieplaatsen in Groessen en Loo.

De Waay vindt u aan de Vossendel in Groessen en is voorzien van oplaadpunten voor fietsen en auto’s. Ook is er een informatiebord met daarop een groot aantal wandel- en fietsroutes die langs De Waay lopen.

Trio Odessa bij Filmhuis Zevenaar

Trio Odessa. (foto: Filmhuis Zevenaar)

ZEVENAAR - Trio Odessa staat garant voor een ochtend met sfeervolle Balkan- en Klezmermuziek.

Een accordeon, viool, contrabas, mandoline en zang zijn de ingrediënten van Odessa. Het repertoire van Ton, Pauline, Paul en Emmie biedt veel afwisseling, van melancholieke ballades tot opzwepende Balkan klanken.

De oorsprong van de muziek ligt hoofdzakelijk in Oost Europa. In de Balkan leven verschillende bevolkingsgroepen waaronder veel zigeuners. Voor de rondtrekkende bevolking was muziek een belangrijk middel om de ziel te verheffen uit de dagelijkse soms niet al te plezierige werkelijkheid. Ook bij het ontstaan van de Klezmermuziek is de geschiedenis van het Joodse volk bepalend geweest.

Odessa bestaat uit: Pauline Duurland (viool, fluit en zang), Ton Biesiot (accordeon), Marius Duurland (contrabas, gitaar en zang) en Emmie Hulsing (zang). Zondag 21 oktober van 11:00-12:30 uur. Entree tien euro en donateurs/vrienden acht euro. Meer informatie staat op www.filmhuiszevenaar.nl

Geloofsgemeenschap Sint-Martinus Oud­-Zevenaar

Zondag 14 oktober 11.00 uur:

Communieviering met Pastoraal werker J. Heemink en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Frits en Betty Hugen-Wienhoven

Martin Bitter Jr.

Jan van den Dam

Diny Goorman-Visser

Theo Hoksbergen

Mientje Peters-Teunissen

Johan en Grada Engelen-Polman en dochter Ria

Maria Driessen-van Rumund en dochter Maria

Collecte:

Missiezondag

Mededeling:

Overleden op zondag 30 september in de leeftijd van 81 jaar mevrouw Rikie Keultjes-Geurds, Masiusplein, Zevenaar.

De eerstvolgende vieringen in oktober zijn:

Donderdag 25 oktober 19.00 uur: Mariaviering mmv. Werkgroep en het JOKO uit wehl.

Zondag 28 oktober 11.00 uur: Allerzielenviering met Pastoraal werker M. Smits en GK.

In het weekend van zaterdag 20 oktober en zondag 21 oktober is er geen viering

in de Sint Martinuskerk van Oud-Zevenaar.

Donderdag 25 oktober 19.00 uur:

Mariaviering met medewerking van werkgroep en het JOKO uit Wehl.

Gebedsintenties:

Maria Driessen-van Rumund en dochter Maria

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Kerkdiensten in Andreaskerk:

Woensdag 10 oktober 19.00 uur: Maria viering. Voorgangers: Werkgroep met medewerking van het A.M.K.koor.                

Zondag 14 oktober 9.30 uur: Eucharistieviering, Voorganger Pastoor Thanh Ta met medewerking van het A.M.K.koor.

Intenties: Stef Jansen. Otto Opdenoordt.                        

Op zondag 14 oktober is het bloemetje van verbondenheid beschikbaar. Als u iemand een teken van bemoediging of een bedankje wilt bezorgen, kunt u na de viering een bloem meenemen uit de vaas bij het altaar.

Woensdag 17 oktober 19.00 uur: Maria viering. Voorgangers: Werkgroep met medewerking van het A.M.K.koor.                        

Zondag 21 oktober 9.30 uur: Eucharistieviering, Voorgangers Pastoor Thanh Ta en Diaken A. van Boven met medewerking van het N.G.K.koor.

Intenties: Tom Rodenberg, Overleden familie Visser-Verkerk, Teun en Betsie Dikker, Mies Smits-te Dorsthorst, Jan ten Brinke, Ben Willemsen.

Woensdag 24 oktober 19.00 uur: Maria viering. Voorgangers: Werkgroep met medewerking van het A.M.K.koor.                        

Overleden: Op 14 september: Meeuwissen-Winters, 85 jaar, verpleeghuis, (v.h. Schaapsdrift)

Op 20 september: Jos de Veer, 59 jaar, Emmerich,

Op 21 september: Wilhelmus Arends, 66 jaar, Straatsburg,

Op 24 september: Dinie Küper, 78 jaar, Mozartlaan,

Op 28 september: Gerard Berends, 71 jaar, Masiusplein Zevenaar.

Geloofsgemeenschap Sint-Martinus Oud­-Zevenaar

Zondag 14 oktober 11.00 uur:

Communieviering met Pastoraal werker J. Heemink en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Frits en Betty Hugen-Wienhoven

Martin Bitter Jr.

Jan van den Dam

Diny Goorman-Visser

Theo Hoksbergen

Mientje Peters-Teunissen

Johan en Grada Engelen-Polman en dochter Ria

Maria Driessen-van Rumund en dochter Maria

Collecte:

Missiezondag

Mededeling:

Overleden op zondag 30 september in de leeftijd van 81 jaar mevrouw Rikie Keultjes-Geurds, Masiusplein, Zevenaar.

De eerstvolgende vieringen in oktober zijn:

Donderdag 25 oktober 19.00 uur: Mariaviering mmv. Werkgroep en het JOKO uit wehl.

Zondag 28 oktober 11.00 uur: Allerzielenviering met Pastoraal werker M. Smits en GK.

In het weekend van zaterdag 20 oktober en zondag 21 oktober is er geen viering

in de Sint Martinuskerk van Oud-Zevenaar.

Donderdag 25 oktober 19.00 uur:

Mariaviering met medewerking van werkgroep en het JOKO uit Wehl.

Gebedsintenties:

Maria Driessen-van Rumund en dochter Maria

Loo Budget Concerten presenteert Rose-Ile

LOO - Rose-île brengt tango’s, rumba’s, walsen en luisterliedjes in het Frans, Spaanstalig uit Zuid-Amerika, Duits en Jiddisch. Vrolijke en melancholische melodieën alsook ritmische nummers om op te dansen, of om gewoon van te genieten. Zij creëren een intieme sfeer van romantiek en melancholie.                                                        

Zangeres Toetie Rijnaard heeft in de loop der jaren een breed repertoire opgebouwd. Zij zong in diverse groepen en deelt nu deze rijke ervaring met de huidige begeleiders. Haar warme stem past uitstekend bij de mooie klankkleur van de instrumenten. Deze worden bespeeld door: Theo Worm klarinet en gitaar, Gérard Baldeo gitaar en basgitaar, Nico Hoogland accordeon. Meer informatie staat op www.rose-ile.webnode.nl. "Bent u nieuwsgierig geworden? Kom dan kijken en luisteren op zondagmiddag 21 oktober om 15.00 uur in het mooie kerkje van Loo aan de Loostraat 32 in Loo. Entree: inclusief een kopje koffie of thee 7,50 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar of te reserveren bij Peter Koopmans, op maandagochtenden in het secretariaat tussen 10.00 en 12.30 uur (telefoon 0316 263981 of privé 0316 261612) en voorafgaand aan het concert in de kerk.

Muzikanten uit diverse culturen gezocht

ZEVENAAR - Muziekcafé De Lantaern zoekt muzikanten uit diverse culturen die willen optreden op zaterdag 24 november. Het jubilerende Muziekcafé wil graag het publiek laten kennismaken met de originele muziek en zang van de diverse culturen die in ons land aanwezig zijn.

De organisatie denkt vooral aan de talloze vluchtelingen die in opvanghuizen en asielzoekerscentra zijn gehuisvest. Juist deze mensen worden van harte uitgenodigd om hun vaak prachtige muziek van herkomst te laten zien en horen tijdens de zogeheten Multi Culti avond. Uiteraard zijn de artiesten uit de Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en andere gemeenschappen ook welkom om de bezoekers te laten genieten van hun muziek. Muziek maakt hongerig. Als er keukenprinsen en prinsessen zijn die graag hun zelfgemaakte hapjes en gerechtjes van hun eigen cultuur willen laten proeven door de bezoekers van deze avond, worden ook zij van harte uitgenodigd om te reageren.

Muziekcafé De Lantaern hoopt met deze avond op een gezellig samen zijn waarop de diverse culturen met elkaar kunnen kennismaken onder het genot van een oorspronkelijk hapje en drankje terwijl er geluisterd wordt naar bijzondere muziek. Muzikanten en koks kunnen zich aanmelden via j_oudendijk@hotmail.com.

Sjors Sportief en Sjors Creatief in Westervoort

WESTERVOORT - Alle kinderen uit het basisonderwijs in de gemeente Westervoort ontvangen weer het Sjors Sportief/Creatief boekje. In dit boekje staan sportieve en creatieve workshops waaraan leerlingen (vaak gratis) kunnen deelnemen om kennis te maken met één of meerdere activiteiten.

Een leuke manier voor kinderen om zich te oriënteren op het gebied van sport en cultuur in onze gemeente. Vorig schooljaar was Sjors al een succes: 400 kinderen hebben gebruik gemaakt van het aanbod.

Op deze manier hoeven leerlingen niet direct lid te worden van een vereniging, maar maken ze op een laagdrempelige en toegankelijke manier kennis met een activiteit. Basisschoolleerlingen uit groep 1 - 8 schrijven zich vanaf 17 oktober in voor activiteiten via www.sjorssportief.nl.

Kinderen uit de gemeente Westervoort kunnen kennismaken met meer dan 50 activiteiten zoals atletiek, badminton, dansen, lasergamen, pietengym, paardrijden, turnen, scouting en tennis. Ook voor de creatievelingen is er veel aanbod, denk hierbij aan astrologie, muziek maken, tekenen en schilderen, taartjes maken en knutselen. Kinderen mogen zich voor alle activiteiten inschrijven die zij willen doen. Inschrijven kan het hele schooljaar door.


Gemeentelijk sport- en cultuurbeleid

Kinderen verbinden aan sport en cultuur is een van de speerpunten van het gemeentelijk sport- en cultuurbeleid. Sjors Sportief & Sjors Creatief zijn instrumenten die de gemeente Westervoort hiervoor inzet. Deze formule heeft zich inmiddels in meer dan 90 gemeenten bewezen. Het geeft ieder kind de kans om zich te oriënteren op diverse takken van sport en cultuur en stimuleert kinderen om structureel aan de activiteiten deel te nemen. Meer informatie staat op www.sjorssportief.nl.

Jubileumvoorstellingen van NoTV

OOY - NoTV uit Ooy speelt twee weekenden lang de jubileumvoorstelling: de Strijd om Carina!

In het kader van 90 jaar toneel in Ooy, (sinds 1928 met de oprichting van zang- en toneelvereniging Vrede & Vriendschap) speel NoTV zes keer een ouderwets fijn blijspel over een hoteleigenaar die zijn kop maar net boven water kan houden. En net als het met de bedbezetting wat beter lijkt te gaan, gooit een verkeersongeval vreselijk roet in het eten. De kelner weet raad, maar zijn verkleedplan blijkt toch lastiger dan ingeschat. Gelukkig komt uiteindelijk iedereen weer bij zinnen, of toch niet…

De laatste weken is er hard gewerkt om het EMM-gebouw aan de Slenterweg 2 weer om te toveren tot een knus Ooys theatertje. Een perfecte ambiance voor de wereldpremière van de kersverse niet-te-ver-Meidengroep 'de Importantes' die de toneel avond muzikaal zullen omlijsten met fijne liederen van toen en thans. Dolf de Kinkelder heeft de dames al enige weken flink onder handen genomen en met een gastoptreden van Monique van de Ven kan de zang en toneelavond van NoTV niet meer stuk.
De speeldata zijn: 19, 20, 21 en 16, 27 en 28 oktober. Vrijdag en zaterdag aanvang 20.00 uur (open 19.30) en op de zondagen 14.00 uur (zaal open 13.30). Telefonisch reserveren is mogelijk op iedere woensdagavond tussen 18 en 21 uur op 0316 342304. Of online via www.notv-ooy.nl. De entree is 7,50 (inclusief één gratis consumptie).

Tiende Zevenaarse Kapellendag

OOY-ZEVENAAR - De Original Liemers Musikanten vieren dit jaar het tienjarig bestaan van de Kapellendag. In dit kader is besloten om een aantal top-orkesten uit te nodigen op het gebied van de Egerländer-, Böhmische en Tsjechische blaasmuziek.

Die dag zullen optreden: de Rozenbottels uit Haps; de Böhmerwaldkapel uit Schinnen; blaaskapel Stesti uit Boxmeer; de Isseltaler Musikanten uit Rheden en de Essener Muzikanten uit Essen in België. Uiteraard zal de Original Liemers Musikanten ook een mooi optreden verzorgen.

De optredende orkesten zijn allen van een zeer hoog muzikaal niveau en zullen de aanwezige bezoekers ongetwijfeld een prachtige muzikale dag bezorgen.

Dit muzikale festijn zal plaatsvinden op zaterdag 3 november in zalencentrum Staring aan de Grietakkers 3 in Zevenaar. De zaal is geopend vanaf 12.30 uur en het festijn begint om 13.00 uur. De toegang is gratis, ter dekking van de onkosten zal er een loterij worden georganiseerd.

Voor de liefhebbers van dit genre blaasmuziek is dit een unieke kans om een aantal toporkesten aan het werk te zien, waarbij iedereen van harte uitgenodigd is.

Meer informatie, speelschema, et cetera over dit evenement zal gepubliceerd op de website van de Original Liemers Musikanten: www.originalliemersmusikanten.nl.

Het zondagse lunchbuffet bij Het Palet

DUIVEN - Op zondag 21 oktober zal er door Het Palet Trefpunt Duiven weer een lunchbuffet georganiseerd worden voor 50+ers en alleenstaanden.

De kosten bedragen inclusief een kopje koffie of thee 6,50 euro. Het uitgangspunt is het maken van nieuwe contacten, gezellig samen zijn en lekker eten. Inloop vanaf 11.30 uur voor een kopje koffie of ander drankje en een gezellig babbeltje met de medebezoekers. Het lunchbuffet begint om 12.00 uur.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden tot zaterdag 11 augustus bij mevrouw Tonnie Aalbers, telefoon 06 51662024 of via lunchbuffet@hetpaletduiven.nl. Aanmelden kan ook via de aanmeldlijst op onze locatie Mondriaanstraat 14.

Begeleiders zijn ook welkom. "Heeft u een vervoersprobleem bel dan Hulpdienst graag gedaan telefoon 026 4440094. Voor meer informatie kijk op onze website: www.hetpaletduiven.nl."

Prijswinnares Ballonvaart Truckstop Transito

Ingrid Huyink

Jubileum Zonnebloem afdeling Groessen

GROESSEN - Afdeling Groessen van de Zonnebloem heeft het 35-jarig jubileum gevierd. In zaal Gieling werden de gasten onthaald op een gezellige middag met muzikale ondersteuning en leuke sketches. Als afsluiting was er een heerlijk diner.

Gezelligheid troef met Trio Pagero

Hans Elzinga

ZEVENAAR - Op 20 oktober staat de huisband van De Lantaern Trio Pagero weer op het podium van dit gezellig Zevenaars Muziekcafé. Niet alleen Pagero treedt op. Ook gitarist Hans Elzinga geeft act de présence tijdens dit Open Podium. De zaal is open vanaf 20.15 uur. De muziek begint om 21.00 uur en de toegang is helemaal gratis.

Trio Pagero

Hans Elzinga trekt het hele land door met zijn solo gitaarprogramma. Zijn divers repertoire bestaat uit nummers van verschillende genres en muziekstijlen. Meditatief, americana, folk, filmmuziek en nog meer. Bijna alles is eigen werk. Elzinga wil een mooi aangenaam geluid. Dit heeft alles te maken met zijn streven naar harmonie, in de muziek, in het geluid en in het leven in het algemeen. De gitarist maakt gebruik van een loop pedaal en bespeelt soms ook de fluit. Een kleine act met een groot geluid.
De mannen van Trio PaGeRo zijn drie gedreven en enthousiaste muzikanten uit Duiven en Arnhem. Binnen de kringen van De Lantaern hebben ze de titel van huisband gekregen. Pagero speelt weer een keur aan liedjes uit hun programma “Mooie Liedjes”. Dit zijn nummers van Huub van der Lubbe, Herman van Veen, Toon Hermans, Kommil Foo en vele anderen. En zoals we van ze gewend zijn, is er vanavond weer veel ruimte voor passie, drama, humor en veel gezelligheid. Een optreden om stil van te worden en te (glim)lachen.

Dynamic tennis, net iets voor u!?

DUIVEN - Wellicht heeft u er nog niet eerder van gehoord, maar dynamic tennis is een geweldig aanstekelijke sport voor jong en oud. Het lichte materiaal, het speelveld ter grootte van een badmintonveld en de regels van het tafeltennis maken dat ook senioren zich er volledig aan kunnen overgeven.

Of u nu ontspannen lekker een balletje wilt slaan of fanatiek een wedstrijd naar uw hand wilt zetten, het kan allebei zonder dat het zijn uitdaging verliest. Integendeel, na afloop voelt u zich moe maar voldaan, ja zelfs verkwikt, want u bent op een gezonde manier in beweging geweest en de uitdaging die u bent aangegaan geeft u het gevoel dat u uzelf heeft overwonnen. Met Eric Scherder, professor in de neuropsychologie en presentator van het programma ‘op zoek naar Methusalem’ onderschrijven wij het belang van gezond bewegen tot op hoge leeftijd.

Dynamic tennis biedt u niet alleen die gelegenheid, maar ook het plezier in bewegen. "Wij hebben dit plezier met een aantal mensen ervaren en daarom het initiatief genomen om hiervoor op woensdagmiddag een deel van sporthal Triominos te huren. Wij zoeken nog mensen om dit spelplezier te delen en ons groepje aan te vullen."

"Bent u geïnteresseerd dan kunt u gratis een paar keer komen proberen of deze sport wat voor u is, al het materiaal is aanwezig. Kom eens meedoen op woensdagmiddag tussen 14.00 en 15.15 uur in de sporthal Triominos aan de Eltensestraat 4 in Duiven of neem ’s avonds na 19.00 uur contact op met Annemarie Alberts op telefoonnummer 0316 263249 of 06 40322104."

Programma Filmhuis Didam

Maandag 15 oktober 20.00 uur: Den Skyldige. In een meldkamer van de alarmcentrale beantwoordt Asger Holm een noodoproep van een ontvoerde vrouw. Wanneer de verbinding plotseling wordt verbroken begint de zoektocht naar de vrouw en haar ontvoerder.

Woensdag 17 oktober 13.30 en 15.30 uur: Casper en Emma maken theater. Elk jaar zamelt de school van Casper en Emma op een leuke manier geld in voor het goede doel. De tijd voor het inzamelen is aangebroken!

Vrijdag 19 oktober 20.0 uur: Bankier van het verzet. Bankier van het Verzet is het waargebeurde, onbekende verhaal van Nederlands grootste verzetsheld.

Maandag 22 oktober 20.00 uur: Benzinho. Irene woont met Klaus en hun zoons vlakbij Rio de Janeiro. Oudste zoon Fernando, een getalenteerd handbalspeler, wordt gescout door een Duitse profclub. Irene wist dat er een dag zou komen dat ze haar kind los zou moeten laten, maar met dit scenario had ze geen rekening gehouden.

Vrijdag 26 oktober 20.00 uur: BlacKkKlansman. BlacKkKlansman is gebaseerd op het leven van Ron Stallworth. Deze politieman uit Colorado Springs slaagde er als eerste Afro-Amerikaanse agent in om te infiltreren in de Ku Klux Klan.

Filmhuis Didam is gevestigd aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Meer informatie over films of het filmhuis staat op www.filmhuisdidam.nl. Entree film 7 euro, ‘Vriend Van’ 5 euro, kinderfilm 5 euro. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open. De filmzaal is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Buiten bowlen bij Duuve te Gek groots succes

Bowen bij Duuve te Gek! (foto: Robert Vermaak)

DUIVEN - "Op zondag 30 september was er weer Duuve te Gek. De weergoden waren ons weer goed gezind, maar als wij met onze bowlingbaan ergens staan is het meestal goed weer! Dus mocht u twijfelen, huur onze baan, meer info via onze site www.bowling-zevenaar.nl."

Terug naar Duuve te Gek. Net als vorig jaar was bowlingvereniging Zevenaar van de partij op het Liemersplein. Vanaf het moment dat de baan stond was er gelijk belangstelling van de jeugdigen om een bal te gooien. Sommigen kwamen wel meer dan drie keer langs zo leuk vonden ze het. Wat is er ook leuker om op een markt buiten te bowlen, waar kan dat? Nou, bij Duuve te Gek natuurlijk.

"We hebben deze dag heel veel bezoekers gehad bij de bowlingbaan, di e een bal wilde gooien. Mocht je nou na afloop denken goh, dat bowlen is misschien wel iets voor mij, twijfel dan niet langer en kom langs op een van onze speelavonden. Woensdagavond speelt onze jeugd vanaf 18.30 uur, je wordt dan begeleid door onze trainers, die je alle kneepjes bij kunnen brengen. Maandag, dinsdag en donderdagavond spelen onze senioren vanaf 19.30 uur.

Kom gewoon eens langs in ons gezellige bowlingcentrum aan de Oude Doesburgseweg 24 in Zevenaar. Er is altijd wel iemand die je dan in alle rust informatie kan geven over het bowlen. Meer info staat ook op www.bowling-zevenaar.nl.

Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 14 oktober is er om 10.00 uur een viering, waarin ds. A. Jonkman zal voorgaan.

Na afloop van deze viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in Ons Huis onder het genot van een kopje koffie of thee.

Op zondag 21 oktober gaat in de viering om 10.00 uur ds. L. den besten voor.

Om 11.00 uur is er in Ons Huis kinderkerk voor kinderen van 3-7 jaar met hun (groot)ouders.

Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 14 oktober is er om 10.00 uur een viering, waarin ds. A. Jonkman zal voorgaan.

Na afloop van deze viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in Ons Huis onder het genot van een kopje koffie of thee.

Op zondag 21 oktober gaat in de viering om 10.00 uur ds. L. den besten voor.

Om 11.00 uur is er in Ons Huis kinderkerk voor kinderen van 3-7 jaar met hun (groot)ouders.

Slagwerkconcert in Doesburg

DOESBURG - Op zondag 4 november treedt de slagwergroep van Sint-Gregorius op tijdens het Slagwerkconcert in Doesburg.

De groep bestaat uit tien enthousiaste slagwerkers en staat sinds 2016 onder leiding van Edwin Rosmulder. De muzikanten spelen die middag onder andere Radar Love van The Golden Earing en een medley van diverse 'Normaal-hits' in Doe Normaal.

Naast de slagwerkgroep van Gregorius treden het malletkorps van Muziekcorps der Voormalige Schutterij uit Doesburg, de Airborne Mallet Band uit Oosterbeek en de slagwerkgroep Ons Genoegen uit Millingen aan de Rijn op. Het concert wordt gehouden in het Martinus Atrium in Doesburg en begint om 14.00 uur en de toegang is gratis.

Lezing Annegreet van Bergen bij Rebers Boek en Buro

ZEVENAAR - Onlangs verscheen 'Het goede leven' van Annegreet van Bergen, het vervolg op 'Gouden jaren', de bestseller over de ontwikkeling van Nederland in de afgelopen 50 jaar. Annegreet van Bergen (1954) is econoom en werkt sinds 1982 als journalist. In augustus 2014 verscheen Gouden jaren, dat 100 weken in de bestsellerslijst stond.

Op maandag 15 oktober om 20.00 uur geeft Annegreet van Bergen bij Rebers Boek en Buro in Zevenaar een zeer interactieve lezing met veel herkenbaar beeldmateriaal en verhalen uit haar nieuwe boek 'Het goede leven'. De winkel is geopend vanaf 19.30 uur en de lezing start om 20.00 uur (duurt tot 22.00 uur). Toegang tot de lezing is gratis, wel graag aanmelden via zevenaar@boek-en-buro.nl, deze link: https://goo.gl/forms/Ay1FYfNfFl6ZizS43 of in de winkel.

Bedrijfswagenbeurs op 26 en 27 oktober Bij Bloemberg

ZEVENAAR - Eind van de maand houdt Toyota Bloemberg een bedrijfswagenbeurs aan de Kelvinstraat 24. Waarbij alle mogelijke bedrijfswagenuitvoeringen staan opgesteld in de hal van Bloemberg Automotive.

Er staan allerlei ombouwvarianten van de Proace zoals een koel-, installateurs-, schilderswagen, een taxi-variant en diverse dubbele cabine-variant. En natuurlijk de Hilux en Landcruiser. Deze beurs is vrijdag 26 oktober van 10.00 tot 22.00 en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Voor ondernemers houden wij op vrijdagavond vanaf 19.30 uur een 'Start your impossible avond'. Hierbij zal wereldkampioen snowboarden, Chris Vos, zijn inspirerende levensverhaal vertellen. Dus bent u benieuwd naar de raakvlakken tussen topsport en ondernemerschap meldt u gratis aan via toyota-bloemberg.nl. De avond wordt hierbij afgesloten met een netwerkborrel.

Zaterdag bent u ook welkom met familie en vrienden, waarbij er diverse bedrijven in de regio hun specialisme rondom bedrijfswagen laten zien zoals Lapré Reclame (auto wrappen), Mikra (spotrepair en ramen blinderen) en Zevim bedrijfswagensinrichting. Naast inspiratie is er ook entertainment (cartoonist/goochelaar) en lekker eten (foodtruck). Kortom genoeg redenen om bij ons langs te komen. Voor meer informatie kijk op www.toyota-bloemberg.nl.

Cursus voor mensen met dementie en mantelzorger

Deelnemer aan de cursus. (foto: Liemerije)

DUIVEN - Op vrijdag 26 oktober start de cursus Mijn brein laat me in de steek…En nu?. De cursus is bedoeld voor mensen die recent de diagnose dementie hebben gekregen en hun naaste. De cursus bestaat uit zes vrijdagmiddagen van 13.00 tot 15.30 uur bij Liemerije Droostaete in Duiven.

"Naast veel praktische informatie over dementie krijgt u tips van de behandelaars van Liemerije en stimuleert een bewegingsagoog u om in beweging te blijven. Bewegen is belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat bewegen de kwaliteit van leven verbetert en het ziekteproces iets kan vertragen. Daarnaast verlopen dagelijkse activiteiten makkelijker doordat u conditie en kracht opbouwt."

Op www.liemerije.nl staat meer informatie over de cursus.

Oficiële opening Beweegtuin Pelgromhof

Beweegtuin in gebruik genomen. (foto: Erik, Het Span)

ZEVENAAR - Met de zon hoog aan de hemel en onder toeziend oog van veel belangstellenden opende afgelopen dinsdagmiddag 9 oktober wethouder Nanne van Dellen -samen met een vrijwilliger van Vrienden van de Pelgromhof- de Beweegtuin in de binnentuin van De Pelgromhof in Zevenaar.

De Beweegtuin, met vijf toestellen, is een beweegvriendelijke ingerichte buitenomgeving met een goede balans tussen beweeg- en beleefelementen. Het was die dag tevens mogelijk om, onder begeleiding van Marleen Bus en Jelmer Derksen fysiotherapeuten van de Romei Therapie en Training, de toestellen uit te proberen. De reacties waren zeer positief.

De Beweegtuin is tot stand gekomen door burgerinitiatief Zevenaar en Caleidoz. Dankzij een goede samenwerking tussen bovengenoemde initiatiefnemers en sponsorgelden is de Beweegtuin nu gerealiseerd. Door deze Beweegtuin actief in gebruik te nemen, zullen therapeuten van de Romei Therapie en Training, de Gimbornhof en vrijwilligers en medewerkers van Caleidoz de bewoners van de Pelgromhof, Masiusplein en Dokter Honigstraat wekelijks begeleiden in hun beweging. Training om mensen, individueel of in groepsverband, op de juiste manier met de toestellen te laten werken.

De Beweegtuin mag meer dan een beweegplek gaan worden: een plek waar men elkaar kan ontmoeten en waar mensen werken aan zelfredzaamheid. Iedereen is welkom.

Beeldende kunst en design-expositie van Theo Konijnenburg

ZEVENAAR - Tot en met 18 november exposeert kunstenaar en ontwerper Theo Konijnenburg in Kunstwerk! Liemers Museum in Zevenaar.

Theo Konijnenburg brengt de realiteit terug tot archetypische vormen: een stoel, een koelkast, een platenspeler, een theekopje, een fles, een melkpak, een brood. De dingen zijn gestript van alle franje; versimpelde vormen, geconstrueerd uit eenvoudige materialen. Sommige objecten bewegen langzaam. Soms zo langzaam dat je het alleen merkt als je aandachtig kijkt. Door deze eenvoudige voorwerpen, al dan niet uit hun vertrouwde context gehaald, maakt Konijnenburg ons bewust van onze manier van kijken, die vaak vluchtig is zonder echt waar te nemen.

Kunstwerk! Liemers Museum aan de Kerkstraat 16 in Zevenaar is open op dinsdag - zondag van 14.00 tot 17.00 uur (www.liemerskunstwerk.nl).

Training Eindeloos Musiceren

ZEVENAAR - Binnenkort start er een nieuwe gratis training Eindeloos Musiceren. De training wordt gegeven door Ignar Rip van AlzheimerMuziekGeluk.nl

Eindeloos musiceren: het samenstellen van muzikale afspeellijsten kan toegepast worden voor mensen met een verstandelijke of fysieke beperking, mensen met Parkinson en dementie. Maar ook eenzame en licht gedesoriënteerde ouderen hebben baat bij muziek. De muziek kan thuis, in zorginstellingen of door medewerkers van de thuiszorg gebruikt worden. Door Eindeloos Musiceren in te zetten, krijgt de mantelzorger meer rust en ondersteuning.

Data: maandag 22 oktober / maandag 29 oktober 20.00 - 22.00 uur. Locatie: Kunstwerk! Volksuniversiteit Zevenaar, Vincent van Goghstraat 4.

De inhoud van de training Eindeloos Musiceren bestaat onder meer uit: Wat doet muziek met het brein?; Wie heeft er baat bij?; Hoe kun je de juiste muziek achterhalen?; Het samenstellen van de Zorggerichte afspeellijsten op smartphone en/of tablet; Muziek door de dag heen; Binnenkomen & contact maken; Omgangstips.

Er is een maximaal aantal deelnemers per training, daarom moet je vóór 17 oktober een bevestiging zenden naar het volgende e-mailadres:

info@liemerskunstwerk.nl. Geef daarbij duidelijk aan voor welke twee data je inschrijft.

’t Land van Waoter & Wiend maakt zich op voor pronkzitting

PANNERDEN - Op vrijdag 16 en zaterdag 17 november wordt er weer de jaarlijkse pronkzitting in ’t Land van Waoter & Wiend gehouden.

De organisatie is in handen van de gelijknamige carnavalsvereniging ’t Land van Waoter & Wiend in samenwerking met cabaretgroep OKO. Hoogtepunt van deze gezellige avond vol zang, dans, sketch en buut is de bekendmaking van de nieuwe prins of prinses. Nadat afscheid is genomen van Prins Pascal 1e, zal traditiegetrouw halverwege de avond tijdens het spektakelnummer de nieuwe prins(es) te voorschijn komen.

Het thema dit jaar staat in het teken van de '4 jaargetijden'. Wie gaat komend jaar in ’t land van Waoter & Wiend regeren tijdens de carnaval? Ook zal er weer een orde van verdienste uitgereikt worden aan een of meerdere personen die zich hebben ingezet voor ons dorp. Kortom: het worden twee avonden die men niet mag missen!

De kaartverkoop voor onze pronkzitting zal gehouden worden op maandag 29 oktober vanaf 19:00 uur in het schuttersgebouw (Dorpsplein 11 in Pannerden), men kan dan voor meerdere personen kaarten halen.

Zorg dan wel voor de juiste naam en adres gegevens. De prijs van de kaarten bedraagt twaalf euro per persoon, men is dan tevens lid. Voor de mensen die beperkt zijn wat zien, gehoor en lopen betreft is er net als vorig jaar een mogelijkheid om plaatsen te reserveren voor de vrijdagavond. Men kan dan contact opnemen met Sander Meulebeek (06 10613716). "Samen met de carnavalsvereniging bespreekt u de mogelijkheden om een plaats te reserveren op de vrijdagavond 16 november." Meer informatie staat op www.waoterenwiend.nl.

'Kijk door de ogen van een archeoloog en breng het verleden weer tot leven'

ZEVENAAR - Veel van onze verre geschiedenis ligt verrassend dichtbij. In de bodem liggen sporen die mensen ver voor ons hebben achtergelaten. Archeologen vertellen dankzij deze sporen veel over het leven van onze voorouders.

Tijdens de Nationale Archeologiedagen vindt op 14 oktober in Kunstwerk! Liemers Museum een workshop voor kinderen plaats. Door deze workshop maken kinderen kennis met de werkzaamheden van een archeoloog. Ze gaan zelf aan de slag met een opgraving en leren meer over determineren, restaureren, construeren en het tentoonstellen van vondsten. Bovendien krijgen ze in het museum een beeld van de archeologische voorwerpen die in de Liemers gevonden zijn, waaronder echte botten van een mammoet!

Kunstwerk! Liemers Museum aan de Kerkstraat 16 in Zevenaar is open op dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Meer informatie staat op www.liemerskunstwerk.nl.

Week van het Landschap, mooi dichtbij

Lange dagwandeling-wandelschoenen. (foto: Geldersch Landschap & Kasteelen)

REGIO - De provinciale Landschappen organiseren in de herfstvakantie de Week van het Landschap. Een week vol activiteiten voor jong en oud om de natuur en cultuur in de eigen omgeving te verkennen en te beleven.

Ook Geldersch Landschap & Kasteelen doet mee. Van 13 - 28 oktober haakt de stichting aan met tal van excursies in de natuurterreinen en op de landgoederen in de hele provincie. Variërend van wildkijk excursies, paddenstoelenwandelingen, lange dagwandelingen, een bustocht tot een ontdekkingstocht voor kinderen en een appeltjesworkshop. Meer informatie (tijden, prijzen en het volledige programma) staat op www.glk.nl.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Caleidoz Ouderenadvies zoekt voor een cliënt iemand die twee keer per dag de hond wil uitlaten.

- Sport- en speluitleen zoekt een medewerker die de klanten helpt, kleine reparaties verricht en de administratie hiervan verricht.

- Werkwinkel de Liemers zoekt een chauffeur die iedere donderdag en vrijdag de koek van de Koekfabriek wegbrengt naar de lokale afnemers.

- Zorgburo de Liemers zoekt iemand die iets weet van bloemen en planten en die het leuk vindt om met een jongvolwassen cliënt een bloemstuk maken.

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag - vrijdag van 9.00-12.00 uur, 0316 243299). U kunt ook kijken op www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Walk&Talk, dé koffiepauze voor werkzoekenden

Walk&Talk. (foto: Walk&Talk) Walk&Talk

DIDAM - Woensdag 24 oktober van 10:00-12:00 uur is er Walk&Talk in de Bibliotheek Didam, Schoolstraat 22. Bij deze bijeenkomst is Thom Hofland gastspreker. Thom werkt bij Seesing Personeel en zal allerlei tips en trucs geven om een baan te vinden op de huidige arbeidsmarkt.

Wanneer je op zoek bent naar een andere baan, verandert er veel in je leven. Daar kun je wel wat hulp bij gebruiken of misschien help je juist graag anderen. Het maakt niet uit hoe lang of hoe kort je op zoek bent naar werk, welk werk je zoekt of hoe jong of oud je bent. Deze koffiepauze geeft je nieuwe ideeën en energie voor je zoektocht – ook als je nog een baan hebt!

Bibliotheek Montferland biedt met Walk&Talk werkzoekenden een plek voor herkenning, inspiratie en praktische tips. Met wisselende onderwerpen, gastsprekers en ervaringen van andere deelnemers. Walk&Talk is geen workshop en ook geen lezing. Het belangrijkste deel is de koffiepauze waarin je nieuwe mensen leert kennen. Zij kunnen jou op weg helpen bij het vinden van de baan die het beste bij jou past. De koffie en thee staan dan ook voor je klaar.

Meer informatie staat op www.bibliotheekmontferland.nl en www.levendesollicitatiegids.nl.

Leeskring Filosofie

DUIVEN - Geniet van mooie boeken lezen, inspirerende gesprekken voeren en nieuwe contacten leggen. Het samen met elkaar bespreken van boeken geeft meer inzicht. Je krijgt een andere blik op het verhaal.

Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers heeft een filosofiekring in Duiven. De groep komt eens in de zes weken samen in De Ogtent. Tijdens deze bijeenkomst worden boeken besproken die door stichting Senia worden aangeboden door middel van een samengestelde boekenlijst. De groep kiest samen de boeken en bij ieder boek ontvang je een leeswijzer. Kosten 34,50 euro per jaar. Heb je interesse, mail naar m.peeters@liemerskunstwerk.nl.

Gratis cursus Klik en Tik

ZEVENAAR - Wil je ook leren browsen, navigeren en e-mailen? Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers start met Klik & Tik-trainingen. Hiermee ga je onder begeleiding aan de slag met het online cursusprogramma Klik & Tik.

Na afloop van de cursus kun je zelfstandig het internet op. Deze cursus is ook zeer geschikt voor mensen die via het UWV naar de bibliotheek komen. Kunstwerk! helpt je graag op weg in werk.nl. De Klik & Tik cursus bestaat uit zes bijeenkomsten, waarbij de volgende onderwerpen behandeld worden: 1. Het internet op; 2. Websites bekijken; 3. Zoeken met een zoekmachine; 4. Invullen van aanvragen; 5. E-mailen; 6. Downloaden.
Inschrijven kun je via de Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers, activiteitenbibliotheek@liemerskunstwerk.nl.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Caleidoz Ouderenadvies zoekt voor een cliënt iemand die twee keer per dag de hond wil uitlaten.

- Sport- en speluitleen zoekt een medewerker die de klanten helpt, kleine reparaties verricht en de administratie hiervan verricht.

- Werkwinkel de Liemers zoekt een chauffeur die iedere donderdag en vrijdag de koek van de Koekfabriek wegbrengt naar de lokale afnemers.

- Zorgburo de Liemers zoekt iemand die iets weet van bloemen en planten en die het leuk vindt om met een jongvolwassen cliënt een bloemstuk maken.

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag - vrijdag van 9.00-12.00 uur, 0316 243299). U kunt ook kijken op www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

H. Antonius Abt Kerk

Zaterdag 13 oktober 18.00 uur, Woord en Communieviering, voorganger P.Peters, lector W. Berentsen.

Zaterdag 20 oktober 18.00 uur. Woord en Communieviering, voorganger Diaken A. van Boven, lector E.Kroets.

21 oktober 15.00 uur. Loo Budget Concert met medewerking van Rose-Ile.

Spetterende GTBM dag bij ZRC De Duuvels

ZEVENAAR - Zaterdag 29 september vond bij Zevenaarse Rugby Club De Duuvels de GTBM dag plaats. Hierbij waren 125 enthousiaste kinderen in de leeftijd van 5 -11 jaar samen om lekker te rugbyen.

Tijdens deze ochtend hebben ze van half 10 tot 11 uur lekker in het zonnetje kunnen kennismaken met de mooie sport rugby. De allerjongsten leren het spelletje waarbij ze nog niet mogen tackelen, maar de zogeheten tags van hun tegenstander af moeten proberen te trekken en de oudste groep speelt het spelletje waarbij de spelers wel hun tegenstander mogen tackelen. Verder moeten ze wel volgens de basisregels spelen zoals het passen van de bal naar achteren.

De aanwezige spelertjes zijn afkomstig ook van andere clubs uit de regio. Ze komen van de Wild Rovers (Doetinchem), The Pigs (Arnhem), RC Wageningen en The Wasps (Nijmegen). De dagen worden op een roulerende wijze steeds bij een andere vereniging uit de regio gehouden. De eerstvolgende GTBM dag bij De Duuvels is weer op zaterdag 12 januari.

Anders gedenken met Allerzielen

Eucharis bloem. (foto: Jeanette Creteer)

DUIVEN - Zaterdag 3 november zal bij de KunstKring Duiven een aantal workshops gegeven worden die in het teken staan van Allerzielen.

Er kan een keuze gemaakt worden uit een vijftal workshops: Het maken van een reliekhouder, een herinnering van een dierbare die verwerkt wordt in een kastje, een object, wandkleedje of iets degelijks; Een herinneringssieraad maken door een bestaand aandenken te restylen; Het boetseren van een herinneringsbeeld, u kunt ook kiezen voor het maken van een beeld uit steen; Portret tekenen of schilderen; Het maken van een bloemversiering voor een urn of een graf.

De docenten zorgen voor deskundige begeleiding en voor de materialen. De inschrijving voor deelname sluit op 29 oktober. Meer informatie staat op www.kunstkringduiven.nl.

Herstvakantie-inloop bij NME

Spelen met dieren. (foto: NME Liemers)

ZEVENAAR - Op woensdag 17 oktober van 9.30 tot 11.30 uur zijn alle basisschoolkinderen welkom!


In het bos, het park en zelfs in je eigen tuin liggen de mooiste knutselspulletjes. Vrolijk gekleurde bladeren, grappige nootjes, glanzende kastanjes, kronkelige takjes, donzige vogelveertjes… En noem maar op. Je kunt daar een mooie wand- of raamversiering van maken. Als je dat leuk vindt kom dan naar NME en neem je vriendje of vriendinnetje mee. Als je zelf ook mooie herfstspulletjes hebt gevonden mag je ze natuurlijk gebruiken.

Houd je niet zo van knutselen? Niet erg je mag ook gezellig met de dieren komen knuffelen. We zien je graag aan het Vestersbos 2 in Zevenaar.

Opera Gelderland-Oost geeft voorstelling Van Rome tot Babylon

OGO tijdens een concert in Oud-Zevenaar. (foto: Frans Ypma)

ZEVENAAR - Opera Gelderland-Oost (OGO) geeft op zondag 11 november een matineevoorstelling in Het Musiater onder de naam Van Rome tot Babylon. Aanvang van het optreden is 15.00 uur.

Koor en solisten brengen in wisselende samenstellingen operamelodieën ten gehore van beroemde componisten als Delibes, Mozart, Donizetti en Verdi. Zijn opera Nabucco krijgt ruime aandacht. In 2013 heeft OGO deze opera in zijn geheel uitgevoerd. Het koor zingt het imposante openingskoor Gli arredi festivi, maar natuurlijk staat het bekende Va pensiero ook op het programma. De bekendere muziekstukken worden afgewisseld met nieuw repertoire uit de opera’s Die lustigen Weiber von Windsor, Lakmé en Macbeth.

Gastsolisten zijn de sopraan Marjo Harmsen en bas/bariton Hans de Vries. Beiden deden in 2013 mee met de uitvoering van Nabucco. Zoals altijd staan koor en solisten onder leiding van dirigent Frank Litjens. De vaste pianiste Floor Lanz zorgt voor de muzikale begeleiding. Auriol Schut tekent voor de regie.

De entree is 17,50 euro. Kaartverkoop bij Het Musiater in Zevenaar, www.liemerskunstwerk.nl.

De kermis in Didam...

DIDAM - Didam viert komend weekend weer de oktoberkermis! Op zaterdag gaat het feest van start bij Jan&Jan met Team Rush Hour & dJames. Team Rush Hour is bekend van remixen op onder andere de Spice Girls, Ed Sheeran & huidige hit Djadja. Ook hebben ze met eigen singles als 'Oh Na Na' & 'Doe Die Dans' de hitlijsten bereikt.

Op zondag staat John West op het programma bij Partycentrum Plok. John West is bekend van vele hits, onder andere 'Jouw Blik', 'Lekkerding', 'Blijf Bij Mij' en 'Wit Zwart'. DJ Ronnie zal zorgen voor de overige invulling. DJ Ronnie kun je kennen van zijn recente feesthit 'Hulapalu'.

Op kermismaandag is het de beurt aan Billy the Kit & dj Roel Staarink. Billy the Kit is een energieke dj die je kent van bijna alle grote festivals en zal er zeker voor zorgen dat alle voetjes van de vloer gaan.

De laatste kermisdag, dinsdag 17 oktober, wordt er begonnen bij Jan&Jan met dj, zanger en entertainer: Henri van Vossen. Vanuit hier rijdt de plokomotief in de middag naar Plok waar Summerland en dJames zorgen voor de muzikale omlijsting. Meer informatie & tickets staan op www.janenjan.com en www.plok.nl.

Met Loesje in protest

(foto: Bibliotheek Montferland)

DIDAM - Zaterdag 27 oktober gaat Bibliotheek Montferland met Loesje in protest. Onder leiding van Vrienden van Loesje maken deelnemers in één middag een Loesje-poster.

De workshop is in Bibliotheek Didam van 13:00 – 15:00 uur. Deelname is gratis, maar het aantal deelnemers is beperkt. Mensen die mee willen doen, kunnen zich – vóór 19 oktober - opgeven via info@bibliotheekmontferland.nl of 0316 221184.

Deelnemers van de workshop maken kennis met de positieve manier waarop Loesje protesteert. De bekende posterplakkers zijn dit jaar een campagne gestart: 'Zeggen wat je denkt, kan ook iets aardigs zijn'.

Een Belevingsdag met 'Edelstenen & Mineralen' in Duiven?

DUIVEN - Bij Ruben Robijn valt er op 20 oktober heel wat te beleven rondom edelstenen en mineralen. Zo zullen er die dag allerlei therapeuten, coaches, Reiki-masters, healers en readers aanwezig zijn die je laten zien wat je met edelstenen zoal kunt doen.

Bijvoorbeeld sieraden maken, maar ook pendelen of mensen en dieren helpen zich beter te voelen op fysiek, emotioneel en energetisch niveau. Ook zullen er lezingen zijn over bijvoorbeeld skulls (oftewel schedels), veel mensen associëren dat met de dood, terwijl het juist een weg opent naar het universum. Hoog sensitiviteit, daar hoor je ook steeds meer over, maar wat betekent dat nu eigenlijk en hoe ga er mee om?

Wordt het je soms allemaal een beetje te veel? Dan is Personal Life Mapping wellicht iets voor jou. Dit programma helpt je bij het beter indelen van je tijd, je leven in combinatie met werk of andere zaken die druk kunnen opleveren. En wat kunnen essentiële oliën voor jouw betekenen? Hoe en wanneer gebruik je dat dan? Kun je er zelfs mee koken? Maar misschien wil je wel liever advies over schoonheid van binnenuit middels edelsteenwater of een Guasha massage. Slapen op een eigen edelsteenmatras, demonstraties over het slijpen van edelstenen, alles is mogelijk.

Kortom, wil je meer weten en vooral beleven wat edelstenen voor jou kunnen doen, dan is dit een uitstekende dag om dat eens mee te maken en je erover te laten informeren. Voor meer info zie onze website www.rubenrobijn.nl of check onze facebook pagina.

Ruben Robijn, Stenograaf 1a Duiven; www.rubenrobijn.nl

Halfmiljoenste passagier voor buurtbus Rijnwaarden

RIJNWAARDEN - Buurtbus Rijnwaarden heeft maandag 1 oktober de halfmiljoenste passagier mogen verwelkomen.

In het bijzijn van de gemeente Zevenaar, provincie Gelderland en vervoerder Connexxion is de 500.00e passagier op feestelijke wijze binnengehaald bij de bushalte. Hierna is er een korte receptie gehouden waar onder het genot van een drankje deze passagiers in het zonnetje zijn gezet. Door de aanwezige genodigde is er een dankwoord gehouden naar alle vrijwillige chauffeurs toe, dat er zonder hen geen buurtbus Rijnwaarden is, en dat hun inzet erg wordt gewaardeerd. Voor buurtbus Rijnwaarden is de 500.000 passagier een groot mijlpaal in hun bestaan, met in 2017 bijna 55.000 passagiers rijden de vrijwilligers op drie goed bezette lijnen.

Buurtbus Rijnwaarden is opgericht op 9 oktober 2007. Er is begonnen met één bus (lijn 560), in de maand januari 2008 maakte er al 1117 passagiers gebruik van de net opgerichte buurtbus. Gezien het passagiers aanbod bleef groeien kwam er in december 2008 bij het intreden van de nieuwe dienstregeling een spitsbus bij op de lijn 560. In 2008 werden er in totaal 23.004 passagiers vervoerd op de lijn 560. Ook in 2009 bleef het aanbod groeien waardoor er per 1 november de versterkingsbus (derde bus) werd ingezet op lijn 560. In december 2010 werd lijn 566 opgericht de dienst tussen station Zevenaar en Spijk via Elten (Duitsland).

Al heel snel bleek dat deze lijn ook een succes ging worden met als gevolg dat er vanaf 5 september 2009 tijdens de eerste twee ochtendritten worden ondersteund door een taxibusje (Inmiddels zijn het al twee taxibusjes). In 2012 was het absolute topjaar op lijn 560 namelijk 40.797 passagiers. Dit gold ook voor onze lijn 566 namelijk 23.720 passagiers.

Eind 2015 kwam er vanuit de gemeente Zevenaar het verzoek om naar de mogelijkheden te kijken voor overnamen van lijn 64 (Zevenaar-Didam-Doesburg) echter was dit geen haalbare kaart gezien deze dienst niet in een uur rooster pasten. Om de gemeente Zevenaar tegemoet te komen en wij onze versterkings bus qua passagiers ook graag een boost wilden geven is er vanaf 15 december 2016 lijn 555 gaan rijden in plaats van de versterkingsbus. Waar de versterkingsbus op zijn topjaar 2394 passagiers vervoerde, haalde de nieuwe lijn 555 in zijn eerste volledige jaar in 2017 al een passagiersstroom van 8.798 passagiers. Op 14 maart 2014 konden we onze 250.000 passagier verwelkomen waar nu 4,5 jaar later onze halfmiljoenste passagier verwelkomen.

Kunstwerk! Het Musiater

Leonie Meijer (foto: @james_Brown)

Leonie Meijer
HierLeonie Meijer heeft in het theater de ideale plek gevonden voor haar liedjes. 'Hier.', haar derde theatertournee, gaat onder andere over een reis die zij in haar eentje maakte door het zuiden van de Verenigde Staten, de thuisbasis van veel van haar muzikale helden. Ze neemt u mee naar spontane optredens in achteraf cafeetjes van New Orleans en Memphis en via het heiligdom Nashville naar de blues in haar eigen ziel.

Donderdag 8 november. Aanvang 20.15 uur. Prijs 19,50 euro.

Sinterklaasvoorstelling

Vier het echte SinterklaasfeestPieten proberen tegenwoordig alles digitaal te doen. Ze raken steeds meer bezeten van hun mobieltjes. Daarbij vergeten ze de kleine kinderen. Maar Sint en zangpiet Pavarito willen niets liever dan het feest samen met de kinderen vieren. Bovendien is er ook nog eens het jubileum van het Liemers Jeugdorkest. Natuurlijk gaat er eerst van alles fout met de digipieten. Een heel herkenbare, grappige, originele Sinterklaasmusical met de Pieten, Sint en zijn secretaresse, het Liemers Jeugdorkest en het Liemers Jeugdkoor.

Zondag 18 november. Aanvang 13.00 uur en 15.00 uur. Prijs 6,50 euro.

Lakshmi
AdemLAKSHMI is een groot talent en wist in korte tijd veel indruk te maken in de Nederlandse muziekscene met haar pop-noir muziek. Na veel shows in poppodia en op festivals debuteert ze nu met een ongekende hoeveelheid voorstellingen in het theater.

"Ik ben ervan overtuigd dat als LAKSHMI in het theater staat, je er helemaal ingezogen wordt door haar muziek, performance en stem" - Eric Corton.

Zaterdag 24 november. Aanvang 20.15 uur. Prijs 19,50 euro.

De grootste raamdecoratie en zonweringshop in De Liemers

ZEVENAAR - Dé oplossing voor uw Raambekleding is bij het inrichten van je huis de kers op de taart. Wat je ook kiest, landelijk, romantisch of modern. Het maakt je huis rijker. Lichtinval bepaalt voor een groot deel de sfeer in uw huis. In onze showroom zijn alle mogelijkheden voor elk type raam aanwezig. Alle producten worden op maat gemaakt. Opmeten en monteren doen wij.

Duo Rolgordijnen zijn nog steeds populair. Strak, modern of juist een klassiek model? Wij hebben een uitgebreide collectie. Er is altijd wel een passend rolgordijn voor elk raam in elke ruimte.

Kwaliteit hoeft niet duur te zijn

Horizontale jaloezieën zijn leverbaar in aluminium en hout. Geen ander product biedt een betere daglichtregulering dan horizontale jaloezieën. Kiest u voor hout dan haalt u dé natuurlijke sfeermaker in huis. In vele kleuren leverbaar. In aluminium dan is het kleurbeeld fris en eigentijds. Met mooie prints, bijzondere finishes zoals met suède effect of met decoratieve perforatie.

Plissé en Dupli zijn een eigentijdse manier van raamdecoratie. Zowel decoratief als functioneel te gebruiken. Plissés zijn plooistoffen die door middel van een koordmechaniek of door middel van handbediening te bedienen zijn. Plissé is geschikt voor bijna ieder type raam, ook draai-kiepramen en koepels laten zich hiermee gemakkelijk bekleden. Leverbaar in verschillende transparanties en vele kleuren.

20 procent korting op raamdecoratie.

Darttoernooi bij Het Palet Trefpunt Duiven

DUIVEN - Het Palet Trefpunt Duiven organiseert weer een darttoernooi en wel een Koppel Dart Tactics toernooi op zaterdag 27 oktober.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden tot 24 oktober bij Tonnie Aalbers, 06 51662024 of via darttoernooi@hetpaletduiven.nl. Opgave is ook mogelijk in Het Palet aan de Mondriaanstraat 14 in Duiven tijdens een van de activiteiten.
Het dartoernooi is van 10.00 tot 17.30 uur. De zaal is open vanaf 09.30 uur. Het inschrijfgeld is 7,00 euro per koppel. Deelname vanaf 16 jaar. Het Palet is gevestigd aan de Mondriaanstraat 14 tin Duiven (tegenover de Coop).

Feestje voor oudejaarsdag rond 'geloof, hoop, liefde... en muziek' TOP2000 kerkdienst in Duiven!

DUIVEN - In Duiven vindt zondagmiddag 30 december pal voor oudejaarsdag 2018 de TOP2000 dienst plaats: in de Kapel aan de Rijksweg 56b.

Deze ontmoeting in de Kapel krijgt een gezellig, nostalgisch en inspirerend karakter. Aan het eind van het jaar kijken we samen terug via mooie muziek.

Na stemming van ieders tien meest inspirerende popsongs wordt een hitlijst van Duiven samengesteld. Die lijst wordt in de dienst bekend gemaakt. Iedereen kan meedoen, mee stemmen en mee komen zingen! De stemming vindt in november plaats. Je wordt gevraagd bij het stemmen via een speciaal mailadres je keus toe te lichten, in ieder geval jouw nummer één!

Het mailadres wordt in de komende aankondiging bekend gemaakt. Je kunt ook op ‘pkn-duiven.nl' of op Facebookpagina ‘Top2000dienst Duiven’ alles volgen. In de dienst wordt de top 10 live of van clip ten gehore gebracht, waarbij ieder mee kan zingen; elke song wordt persoonlijke gelicht. De live uitvoering kan door een koor zijn, maar ook een solist, een band, duo of kwartet! Het thema van de TOP2000 dienst is ‘geloof, hoop, liefde... en muziek'.

Popmuziek is de verzamelnaam voor de populaire muziek sinds de zestiger jaren van de vorige eeuw, eerst voor tieners, nu voor iedereen. Belangrijke wortels of invloeden zijn de negrospirituals, rock & roll, blues, country en folk. Op 28 oktober vindt al een smaakmakende dienst in de Kapel plaats, helemaal rond negrospirituals!

Repair Café wint duizend euro

Cheque wecycle voor Repaircafé Westervoort-Duiven. (foto: Karlo Bolder)

WESTERVOORT - Stichting Repair Café Westervoort-Duiven heeft een sponsorcheque ontvangen van duizend euro van Wecycle. Inwoners uit de gemeente Westervoort steunden dit goede doel door afgedankte elektrische apparaten en spaarlampen (e-waste) in te leveren bij kringloopbedrijf 2Switch en het afvalbrengstation én te stemmen op het goede doel.

Wethouder Hans Breunissen overhandigde de cheque aan de vrijwilligers op maandag 8 oktober. Met de duizend euro wordt nieuw gereedschap aangeschaft, in ieder geval een goede boormachine.

Iedere woensdagmiddag kunnen inwoners van Westervoort en Duiven met spullen die kapot zijn een bezoek brengen aan het Repair Café in het gebouw van Serviceteam De Liemers (Noordelijke Parallelweg 1 in Westervoort, tegenover de achterzijde van het station). De meeste spullen zijn na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar. Zoals kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen en speelgoed. Meer informatie staat op de facebookpagina Stichting Repair Café Westervoort-Duiven.

Het doel van de actie was om het inleveren van kleine afgedankte elektrische apparaten en spaarlampen te stimuleren. Deze producten worden nog vaak weggegooid of vergeten bij een bezoek aan het kringloopbedrijf of afvalbrengstation. Wecycle laat de ingeleverde kleine apparaten voor 81 procent recyclen tot nieuwe grondstoffen. Spaarlampen zelfs voor 92 procent. Door recycling komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht en wordt de uitstoot van CO2 vermeden.

Gezellige middag Zonnebloemgasten

Hans Vesterink heeft de stemming er al gauw in zitten zoals te zien is op deze foto die al in het begin van de middag werd genomen. (foto: Maas Foeken)

ZEVENAAR - Zoals gebruikelijk werden de gasten bij binnenkomst opgewacht door de vrijwilligsters die hen naar hun plaats begeleidden en waar ze een kopje koffie of thee met een heerlijk gebakje kregen. Voordat Vesterink de gasten liet genieten van zijn muzikale kwaliteiten, liet hij weten sowieso een band te hebben met de Zonnebloem: hij is al enige jaren penningmeester bij de regio Veluwezoom.

Door Piet van Breukelen

Niet gek dus dat hij de gasten een warm hart toedroeg en hen direct aan het klappen kreeg toen hij begon met 'Ik heb je voor het eerst ontmoet daar bij de waterkant'. Daarna kwamen er nog meer nummers uit de oude doos die vooral goed in de smaak vielen als hij zich met zijn accordeon in de zaal tussen de gasten begaf.

Nadat iedereen had genoten van het pauzedrankje ging Vesterink vrolijk verder met onder andere een ode van tien minuten aan Anneke Grönloh met natuurlijk ook 'Brandend Zand'. Inmiddels had zich ook al begeleid op gitaar en kwam zijn muzikaliteit nog eens extra naar voren toen hij een prachtige solo speelde op de bas trombone. Dit keer kreeg hij iedereen stil met het nummer 'I left my heart in San Francisco'.

Tine Boersma bedankte hem na afloop met bloemen voor de wijze waarop hij de aanwezigen een gezellige middag had bezorgd. De gasten gingen met een blij gevoel naar huis, uitkijkend naar de volgende activiteit: de Kerstviering.

Jeugdvendeliers Sint-Andreas alsnog gepromoveerd

De jeugdvendeliers van Sint-Andreas met hun commandant.

ZEVENAAR - De jeugdvendeliers van schutterij Sint-Andreas uit Zevenaar zijn alsnog gepromoveerd naar de hoogste klasse te weten de Superieure A.

Op zondag 9 september hebben zij deelgenomen aan het Federatieve Schuttersconcours te Pannerden. Hierbij wisten zij een eerste prijs in de wacht te slepen. Door een storing in het computersysteem bleef de promotie die dag onopgemerkt. Vorige week volgde alsnog een bevestigende mail van de promotie van de jury. Afgelopen zaterdag tijdens de najaarsschuttersavond kregen de jeugdvendeliers het heugelijke nieuws te horen van hun commandant Maurice Visser.

Belgische band in Westervoort en Zevenaar

Band 'Zonen met Vaders'. (foto: Veerle Frissen)

REGIO - De Vlaamse band Zonen met vaders uit Gent toert vanaf november door Nederland. De bandleden bezoeken plekken waar ze zijn opgegroeid en gaan samenwerking aan met artiesten uit die plaatsen.

Op vrijdag 2 november te zien en horen om 20.00 uur in Kulturhus De Nieuwhof in Westervoort met Humphrey Ottenhof. Niels Olaf van Heumen (trompet) groeide op in Westervoort. Ottenhof is er dorpsdichter. De band heeft enige gedichten op muziek gezet; de dorpsdichter neemt actief deel aan het optreden.

Op zaterdag 3 november spelen ze om 19.30 in muziekcafé De Lantaern in Zevenaar met Humphrey Ottenhof.

Concert Koninklijke Sint-Caecilia Herwen

HERWEN - Op zondagavond 21 oktober houdt de Koninklijke muziekvereniging Sint-Caecilia uit Herwen haar jaarlijkse najaarsconcert.

De harmonie, onder leiding van Michael van den Broeck en de tamboers, onder leiding van Arend-Jan van Straten, zullen samen maar ook afzonderlijk diverse leuke stukken ten gehore brengen. Het thema van dit jaar is filmmuziek. Het concert zal plaatsvinden aan de Martinusweg in dorpshuis De Cluse van Herwen, start om 19:30 uur en de toegang is gratis. Iedereen is welkom.

De scholen zijn weer begonnen, heeft mijn kind logopedie nodig?

DIDAM - De herfstvakantie staat voor de deur! Uw kind heeft alweer een aantal weken school achter de rug. Tijd om de balans op te maken! Gaat het goed met het leren lezen? Lukt het om de taalopdrachten op tijd af te krijgen? Wordt uw kind goed verstaan en begrepen door de leerkracht? Soms kan het zijn dat uw kind net iets meer moeite heeft met bepaalde schoolopdrachten. Logopedie zou een uitkomst kunnen bieden.

Een kind kan moeite hebben met schoolopdrachten als het bijvoorbeeld een kleine woordenschat heeft, moeite heeft met het maken van goede zinnen of een verhaal vertellen lastig vindt. Het kan ook zijn dat het leren lezen of het begrijpen van wat het kind leest moeizaam verloopt. Het niet of onvoldoende begrijpen van instructies en opdrachten kan ook zorgen voor frustratie en onzekerheid bij het kind.

De logopedist kan helpen door de taal te stimuleren, met behulp van bijvoorbeeld leuke boeken, spelletjes en tal van andere oefeningen.

Ook kan het zijn dat een kind niet goed verstaanbaar spreekt, doordat het klanken niet uitspreekt, vervangt door andere klanken en/of klanken verkeerd uitspreekt. Mompelen of binnensmonds spreken kan ook de verstaanbaarheid verminderen. De logopedist leert spelenderwijs helpen om de uitspraak te verbeteren door het versterken van de mondmotoriek en het juist uitspreken van de spraakklanken.

Indien u twijfelt over de spraak en/of taalontwikkeling van uw kind; dan kunt u de Logopedie check-app downloaden in de appstore. U krijgt dan direct advies. Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze website: www.praatjuf.nl.

Access Hetty Winkels in Wehl: 'Meer gemak en plezier met Access Bars'

WEHL - "Ruimte en rust; geen gepieker meer en beter slapen. Opruimen van belemmerende gedachten die stress veroorzaken, je onzeker maken en je weerhouden van het maken van keuzes. Met meer gemak en plezier in het leven staan. Dat is wat Access Bars doet", aldus Hetty Winkels.

Anderhalf jaar geleden heeft ze de stap gezet om na ruim vijfendertig jaar ontslag te nemen als coach en trainer in het onderwijs. Geen gemakkelijke keuze. "Ik voelde dat het niet langer werkte voor mij, maar durfde niet te kiezen. Uiteindelijk heb ik de stap gezet en tijd genomen de accu op te laden, ruimte te maken in mijn hoofd." Vijf maanden later las ze over Access Consciousness Bars, ontwikkeld in Amerika , inmiddels wereldwijd verspreid. "Wat ik las, ging over mij. Het was mijn proces. Ik heb me ingeschreven voor de opleiding als behandelaar en trainer en vanaf de eerste dag wist ik: dit is wat ik wil."

Hetty legt uit dat de Bars 32 punten op het hoofd zijn. Door deze punten aan te raken haalt het de energie omhoog en voert oude ballast af. Te vergelijken met het opschonen van de harde schijf van een computer. Het is een eenvoudig energetisch proces dat geschikt is voor mensen die zich om welke reden dan ook niet op hun gemak voelen, tot mensen met angsten, fysieke blokkades, een burn-out of depressie. Ook kinderen die erg gevoelig zijn voor prikkels van buitenaf hebben veel baat bij Access Bars. Ze slapen vaak beter, leren gemakkelijker en hebben meer zelfvertrouwen. "Ik reik ook Access technieken en tools aan, waar mensen zelf mee aan de slag kunnen. Voor mij is het geweldig om terug te horen en te zien dat Access Bars bijdraagt aan kwaliteit van leven. Zowel in relaties, werk als in gezondheid."

Naast de Bars behandelingen en bodyprocessen, geeft ze ook trainingen Access Bars. Na één dag ben je gecertificeerd de behandeling uit te voeren in je gezin of in je praktijk. Ook kinderen zijn van harte welkom.

Voor meer informatie bezoek de website, neem telefonisch contact op of kom naar de open middag op 24 oktober van 14.00 tot 16.00 uur.

Bedrijf: Access Hetty Winkels. Eigenaar: Hetty Winkels. Adres: Schopperdenseweg 5, Wehl; 06 22834219; info@accesshettywinkels.nl; www.accesshettywinkels.nl.

'Onze producten moet je kunnen zien en vooral voelen' Lifestyle & Wol klaar voor de winter

(foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

GENDT - Het lijkt of de zomer ons blijft verwennen, maar de herfst zal absoluut het seizoensstokje overnemen. Kou, guur, storm en een rillerig lijf. Maar Lifestyle & Wol is er helemaal klaar voor om er wat tegen te doen. Laat de winter maar komen, laat de Gendtse importeur van exclusieve wollen producten weten. De sfeervolle showroom is vrijdags en zaterdags ook voor particulieren geopend.

Lifestyle & Wol rust volgens Dries Koppejan op drie pijlers: wol, lifestyle producten en wonen. Je komt er gerenommeerde merken tegen als het Deense Fuza Wool, Fellhof uit Oostenrijk, Cape Mohair uit Kaapstad en Giardino Segreto uit Milaan.

Een kleine greep uit het assortiment: outdoor schoenen, wanten, sloffen, vesten, mutsen, sjaals truien, plaids, dekbedden, lamsvacht gevoerde producten en medicinale kousen. De levering aan winkeliers was tot voor kort de hoofdmoot. Daarvoor rijdt hij met zijn producten van Texel tot Limburg. Particulieren konden er voor kort alleen op zijn webshop terecht, legt Dries uit. Nu beschikt hij over een showroom. "Onze spullen moet je zien en vooral voelen. Echt waar, als je een trui of vest van honderd procent merinowol past ben je verkocht. Je voelt kwaliteit, dat hoef ik dan niet meer uit te leggen."

Het assortiment is te uitgebreid om breed te benoemen, weet Dries. Met de komende winter in aantocht wil hij er één uitlichten: pantoffels van lamsvacht, geïmporteerd uit Oostenrijk. "Ik durf te verzekeren dat wanneer 's avonds je deze sloffen hebt gedragen, 's avonds niet met koude voeten in bed komt.

Lifestyle & Wol, Henri Dunantstraat 16 in Gendt. 06-20238965 / 0481-355827, www.lifestyleenwol.nl. Geopend op vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Baptist Arnhem: (houtbewerkings)gereedschappen, ijzerwaren en gebouwbeslag

ARNHEM - Sinds 1984 is Baptist een begrip in Arnhem en omstreken. Wij bieden een volledig assortiment kwaliteitsproducten waarmee u direct aan de slag kan, variërend van ijzerwaren, gebouwbeslag tot (houtbewerkings)gereedschappen.

IJzerwaren en Gereedschappen
Ons assortiment bestaat uit vele kwaliteitsproducten zoals hand- en elektrische gereedschappen, ijzerwaren, lijmen, tuingereedschappen, bevestigingsmiddelen en nog veel meer! Onze specialisten delen hun kennis graag met u.

Gebouwbeslag
Een zorgvuldig samengesteld assortiment, met oog voor kwaliteit en design, biedt u het mooiste raam-, deur- en veiligheidsbeslag, voor monument of nieuwbouw. Maar ook stijlvolle accessoires, denk bijvoorbeeld aan beldrukkers en huisnummers.

Voor houtbewerkers
Als liefhebber van houtbewerking kunt u niet om Baptist voor Houtbewerkers heen! Nergens vindt u zo'n breed assortiment houtbewerkingsgereedschap. Beeldhouwers, meubelmakers, restauratoren en andere liefhebbers noemen ons niet voor niets dé snoepwinkel voor houtbewerkers.

Ook als beginner bent u zeer welkom bij Baptist! Heeft u weleens gedacht aan brandschilderen in hout, 3D figuurzagen of meubelmaken? Stap gerust binnen en ontdek uw nieuwe hobby!

Baptist nieuwsbrief
Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties! www.baptist.nl

Graag tot ziens bij Baptist! Vlamoven 32, Arnhem; www.baptist.nl.

Vlooienmarkt Doesburg

DOESBURG - In sporthal Beumerskamp aan de Breedestraat 39 op zondag 21 oktober van 09.00 - 16.00 uur een grote vlooienmarkt.

Ook deze keer zijn er kramen en grondplaatsen met tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen of als u nog overtollige spullen heeft. En wilt u deze zelf te koop aanbieden, huur dan ook een vier meter brede kraam met dakje voor 25 euro. Een grondplaats kost 15 euro. Boeken kan via www.animo-vlooienmarkten.nl of bel ervoor 06 39108152.

De markt bezoeken kost het drie euro entree voor volwassenen en voor 65+ is dat 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! Catering met terras wordt verzorgd door de sporthal.

Braamhuis ontvangt cheque van SamenLoop voor Hoop

Overhandiging van de cheque aan Braamhuis. Van links naar rechts: Edwin den Heijer, Christa Veraart, Arend Timmerman. (foto: Fotic, Walter Verwaal, Duiven)

ZEVENAAR – Afgelopen week heeft de organisatie van de SamenLoop voor Hoop de Liemers een cheque overhandigd aan het Braamhuis in Zevenaar. Volgens de regels van het KWF gaat tien procent van de opbrengst naar een lokaal doel.

Ondertussen is de opbrengst opgelopen tot bijna 60.000 euro. Daarom konden Edwin den Heijer, vice-voorzitter en Arend Timmerman, penningmeester, met trots een cheque van 6.000 euro overhandigen.

Op 8 en 9 september werd er gewandeld in het Horsterpark. ‘We kijken terug op een mooi evenement en zijn super trots op de teams en vrijwilligers. En de teller staat nog steeds niet stil’, aldus Edwin. Het Braamhuis is een ontmoetingsplek voor iedereen die zelf of in zijn omgeving te maken krijgt met kanker. ‘Je kunt er binnenlopen, er is altijd tijd voor een gesprek of ontspanning. Onze vrijwilligers zorgen dat iedereen zich thuis voelt’, aldus Christa Veraart van het Braamhuis.

‘Het was heel bijzonder dat de kinderen van het Braamhuis de eregasten waren bij de Kinderloop. Want of ze zelf kanker hebben, of hun vader, moeder of opa of oma, het heeft een grote impact. Op woensdagmiddag vinden kunnen zij terecht in het Braamhuis, om te knutselen, te praten of gewoon even niets te doen.’
‘Wij zijn heel blij met deze cheque. We kunnen nog meer activiteiten organiseren voor de jeugd en voor volwassenen.’ Christa: ‘Voor mensen die geïnteresseerd zijn in het werk van het Braamhuis, kom gerust eens kijken, de sfeer proeven en kijken waar uw donatie naar toe is gegaan.’

Bewoners Liemerije sluiten Diabetes Challenge feestelijk af

Deelnemers aan de challenge. (foto: Liemerije)

ZEVENAAR - Dertien bewoners van Liemerije Zevenaar hebben twintig weken lang iedere week gewandeld. De wandelingen gingen steeds iets makkelijker en steeds iets verder. Maar gezellig was het altijd.

De bewoners van De Eik, De Iep en De Beuk wandelden in het kader van de Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation. De challenge was oorspronkelijk bedoeld om mensen met diabetes te stimuleren om te wandelen om zo kwaliteit van leven te verbeteren.

Vandaag was de feestelijke afsluiting van het project. Na de laatste wandeling kregen de deelnemers uit handen van Mariëlle Durieux van de Bas van de Goor foundation een medaille uitgereikt. Met dank aan de sponsoren Bakkerij Godschalk en Baltus Bloemen was er met koffie met taart en kregen de bewoners een mooie roos.

Bewegingsagoog Esmee van de Klundert van Liemerije begeleidde de wandelingen. "We hebben gezien dat bewegen met regelmaat echt werkt. We begonnen twintig weken geleden met een klein rondje en wat rustpauzes. Op het laatst liepen we een rondje van twee kilometer zonder echte pauze.”

Mooie sportieve resultaten dus. "Maar de meeste bewoners vonden het sociale aspect van het wandelen het allerleukste. Het was gewoon erg gezellig.” Esmee wil graag de vijf vrijwilligers die meegewandeld hebben bedanken. ,,Dankzij hen hebben we iedere week kunnen wandelen en was het iedere keer weer gezellig.”

Volgend jaar weer? "Volgend jaar willen we met een nog grotere groep mee doen. Het was echt een geslaagde challenge.”

Symbion sluit ‘pestember’ af met cheque voor Villa Joep

Leerlingen van Symbion overhandigden de cheque aan Hans Vos (met rode jas), ambassadeur van Villa Joep. (foto: Tineke van de Lagemaat)

REGIO - Met de overhandiging van een cheque van ruim 2500 euro aan Villa Joep heeft de Liemerse praktijkschool Symbion het antipestproject ‘pestember’ afgesloten. De leerlingen hebben zich de hele maand september op allerlei manieren beziggehouden met pesten. Villa Joep zamelt geld in voor onderzoek naar neuroblastoom, een vorm van kinderkanker.

Symbion breidde de landelijke Week Tegen Pesten uit tot een hele maand om het onderwerp beter bij de leerlingen te laten beklijven. In veel lessen werd ingehaakt op het thema. Bewustwording van eigen gedrag en tegengaan van pesten stonden voorop.

Het project begon met de voorstelling ‘Klappen voor Bart’. Daarnaast werd samengewerkt met FC de Rebellen, een initiatief van oud-profvoetballers. Martijn Meerdink (De Graafschap) en Marcel Meeuwis (VVV en Roda JC) vertelden dat pesten ook in de voetballerij voorkomt en dat scheldwoorden met het woord kanker erin erg pijnlijk zijn voor mensen die ervaring met deze ziekte hebben. Die boodschap sloot goed aan op het goede doel van ‘pestember’, namelijk Stichting Villa Joep waarvoor via een sponsorloop 2547 euro werd ingezameld.

Symbion is trots op dit resultaat, vooral vanwege de manier waarop de leerlingen er samen de schouders onder hebben gezet. Volgens teamcoördinator Peter Breedveld komt pesten op iedere middelbare school voor en dus ook op Symbion. “Ik denk wel dat we er minder last van hebben, omdat we een kleine school zijn met kleine klassen. Dan worden problemen sneller gesignaleerd. Ik hoop dat het project onze leerlingen aan het denken heeft gezet.”

Filmmorgen Ooy groot succes

Bezoekers filmmorgen. (foto: Piet Elshof)

OOY - Zondagmorgen 7 oktober om 10 uur meldden zich de eerste bezoekers om een goede plek te hebben. Het aangeboden kopje koffie werd in dank meegenomen naar de plaats in de zaal die door de schutterij EMM was omgetoverd tot bioscoopzaal.

De zaal stroomde daarna snel vol en de laatkomers moesten genoegen nemen met een staanplaats bij de bar. Mars Teunissen heette de bezoekers van harte welkom namens de Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar in het gastvrije schuttersgebouw van EMM. Hij vervolgde zijn praatje met de mededeling dat de film eigenlijk een lokkertje is om het boek 'Ooy door de eeuwen heen' te promoten 'En dat lijkt goed gelukt', constateerde hij. Daarna gaf hij op zijn humoristische wijze een schets wat in het boek te lezen en te zien is. Ook de totstandkoming ervan kreeg op ludieke wijze zijn aandacht.

Met zijn opmerkingen over Ooyse families, maar ook met zijn lichaamstaal kreeg hij vaak bijval uit de zaal. Een geweldige manier om het boek aan te prijzen. Daarna startte de film met straatopnames uit de jaren '60 en '70 en beelden van de reünie van de Sint-Martinusschool. Het interview met caféhouder Henk van Aalst maakte ook weer veel reacties los in de zaal. De afsluiting met het optreden van André Rieu in 1994 was het sfeervolle einde van de filmmorgen.

In de pauze en na afloop werden veel boeken besteld en de de fotoherkenning druk bezocht. Voor veel bezoekers was het tevens een weerzien met oude bekenden, klasgenoten of vroegere buren. Met een 'tot ziens op de boekpresentatie op 25 november' werd veelal afscheid genomen.

Eerste Liever de Liemers Fietsronde geslaagd evenement

Prachtig weer tijdens geslaagde eerste editie van Liever de Liemers Fietsronde (foto: Rotary Zevenaar)

ZEVENAAR - Met zo’n tweehonderd deelnemers is de eerste editie van de Liever de Liemers Fietsronde een succes geworden. Organisator Rotary Zevenaar maakt al plannen voor de tweede editie, op zondag 29 september 2019.

Fietsliefhebbers konden zondag 30 september bij de Liever de Liemers Fietsronde een route van 40 kilometer fietsen of een kortere variant van zo’n 20 kilometer. Onderweg zorgden muziekformaties voor verrassend vertier. “Wij komen uit deze omgeving en fietsen regelmatig. Maar vandaag komen we op plekken waar we nog niet eerder zijn geweest”, aldus een van de deelnemers.

Eindeloos Musiceren

De opbrengst van deze eerste Liever de Liemers Fietsronde gaat naar het project ‘Eindeloos Musiceren’. Dit project zet muziek in om naasten weer even contact te laten hebben met iemand met Alzheimer. “Met de opbrengst kunnen we materialen aanschaffen, zoals iPods, mp3-spelers en bijvoorbeeld Spotify-abonnementen. Ook wordt het mogelijk om vrijwilligers op te leiden”, vertelt Anita die via haar werk bij de Liemerije dagelijks in aanraking komt met dementie. Samen met twee ‘project-collega’s’ was zij bij de Liever de Liemers Fietsronde om toelichting te geven.

Het definitieve sponsorbedrag voor het project Eindeloos Musiceren maakt Rotary Zevenaar binnenkort bekend, als alle bijdragen – ook van de sympathisanten van de nieuwe fietsronde – binnen zijn. In 2019 organiseert Rotary Zevenaar opnieuw de Liever de Liemers Fietsronde. De datum is vooralsnog 29 september 2019.

Hoe zit het nu werkelijk met parteralimentatie, kinderalimentatie, co-ouderschap en alimentatie als u gaat scheiden of gescheiden bent?

LIEMERS - Alimentatie is een hekel onderwerp. Er zijn vele meningen, maar hoe zit het nu precies. Bij Bosveld scheidingsbemiddeling is er elk half jaar een thema-avond over dit onderwerp. Donderdag 18 oktober bent u weer van harte welkom.

Johan Bosveld van Bosveld Scheidingsbemiddeling is al ruim twaalf jaar een specialist op het gebied van alimentatierekenen. Hij zal u deze avond wegwijs maken over alles wat met alimentatie te maken heeft. Over alimentatie bestaat nog steeds heel veel onduidelijkheid volgens Bosveld.

Bosveld vertelt: "Mensen horen wat, vergelijken wat en er ontstaat een eigen beeld van hoeveel alimentatie er betaald zou moeten worden en of er wel alimentatie betaald zou moeten worden. Een feit is echter dat geen enkele situatie hetzelfde is!

Tijdens de thema-avonden probeer ik dan ook zoveel mogelijk in simpele bewoordingen uit te leggen hoe alimentatie wordt berekend en wanneer alimentatie (niet) meer betaald hoeft te worden. Het wordt een interactieve avond waarbij er ook ruimte is om vragen te stellen".

Gaat u scheiden of wilt u wellicht een herberekening maken dan is dit een mooie gelegenheid om u te laten informeren. Wilt u graag kosteloos een van onze thema-avond bijwonen dan kunt u zich telefonisch aanmelden via ons algemene telefoonnummer: 085 4010839, per mail een berichtje sturen naar info@scheidendoejesamen.nl of via onze website www.scheidendoejesamen.nl

Locatie: Facility Point Arnhem aan de Meander 251 te 6825 MC Arnhem (nabij Velperbroekcircuit), industrieterrein IJsseloord II (nabij de Karwei). Datum: donderdag 18 oktober. Tijdstip aanvang: 19.45 tot ca. 22.00 uur.

Arkes Tuin- en Grondverzet verhuurt containers

Bert Hupkes: “De lijnen zijn kort.”

DUIVEN – Arkes Tuin- en Grondverzet heeft een nieuwe tak van sport aan de al uitgebreide dienstverlening toegevoegd. De specialist in minigraaf- en tuinwerkzaamheden verhuurt sinds 1 oktober afvalcontainers aan particulieren en bedrijven.

"In deze containers kunnen mensen al het grove tuinafval kwijt", vertelt eigenaar Bert Hupkes. De 53-jarige Duivenaar is gepokt en gemazeld in het grondverzet en de groenvoorziening. Van elke tuin, nieuw of bestaand, maakt hij een plaatje. "Het is prachtig om vanuit het niets iets op te bouwen", vertelt hij over zijn motivatie.

Met zijn eigen machinepark neemt hij op professionele en deskundige wijze een totaalpakket aan werkzaamheden voor zijn rekening: straatwerk, afvoer van grond en groen, bomen en struiken rooien, vijvers graven, waterafvoer, aanvoer van zand, sloopwerk, rioolwerkzaamheden, aanleg gazon en beplanting, schuttingen en overkappingen. Met oog voor detail, kwaliteit en prijs. "Ik doe echt alles", erkent hij. "Klanten hebben nergens geen omkijken meer naar, ze kunnen alles aan mij overlaten en hoeven niet met meerdere partijen in zee. Dat werkt snel en efficiënt." Hupkes werkt daarbij samen met verschillende bedrijven uit de regio zoals Peer Tuincentrum. Nog een voordeel van Arkes Tuin- en Grondverzet zijn de korte lijnen. Bert Hupkes is hét aanspreekpunt voor alle werkzaamheden.

Wilt u uw tuin een (nieuwe) kwaliteitsimpuls geven? Bel Arkes Tuin- en Grondverzet. Succes verzekerd.

Arkes Tuin- en Grondverzet, Terborchstraat 1, Duiven; 0316 266798, 06 18429534; www.arkesverhuur.nl; info@arkesverhuur.nl.

Gebruikte-fietsenmarkt bij Xycleservice in Doesburg

Volop keuze bij Xycleservice in Doesburg.

DOESBURG - Van zaterdag 13 - 20 oktober wordt er bij Xycleservice in Doesburg weer een gebruikte-fietsenmarkt gehouden.

Sinds een aantal jaren is de vraag naar gebruikte fietsen ontzettend toegenomen en is het dan ook zeer de moeite waard om eens te komen kijken of er tijdens deze week, waar u keuze heeft uit een groot assortiment fietsen in alle soorten en maten, iets voor u bij zit. Ook de school gaande jeugd richt zich tegenwoordig steeds meer op de elektrische fiets waardoor gebruikt een mooi betaalbaar alternatief is. Ook worden er overjarige en demo-modellen van elektrische fietsen aangeboden tegen aantrekkelijke prijzen. Tevens worden de laatste modellen racefietsen en mountainbikes opgeruimd.

Van kinderfiets tot elektrische fiets, met garantie voor de beste prijs of zo mee voor de laagste prijs. Tegenwoordig kunt u uw gebruikte fiets ook verzekeren tegen schade en/of diefstal. Kortom een week lang voordeel en korting, dus de moeite waard voor een bezoekje...

U bent van harte welkom van zaterdag 13 - 20 oktober bij Xycleservice aan de Leigraafseweg 33-F in Doesburg. Voor meer informatie: www.xycleservice.nl of 0313 412727.

Dave Willems Custom Motorcycles maakt van jouw motor iets unieks!

ZEVENAAR – Je motor is niet zomaar een vervoersmiddel, het is de belichaming van je leefstijl. Een fascinerende machine met opgepoetst lak en chroom die je het gevoel van vrijheid geeft, elke keer als je er op rijdt... Het laten customizen van je motor maakt hem nog unieker en persoonlijk. Dave Willems Custom Motorcycles creëert jouw droommotor, helemaal naar wens.

Eigenaar Dave Willems, zelf al vanaf zijn zeventiende gepassioneerd van Harley Davidson, is gespecialiseerd in het customizen en verbouwen van motoren. Beginnend met helemaal niks of een bestaande 'fatboy' volledig uitbouwen naar eigen idee, het is allemaal mogelijk. Zijn ervaring, precisie en kennis maakt dat er zelfs bikers vanuit België helemaal naar Zevenaar komen! En dat zijn niet alleen Harley Davidsonbezitters, want met alle merken motoren kun je bij Dave Willems terecht voor vakkundig onderhoud, reparatie en/of onderdelen.

Ook voor indrukwekkende tweedehands motoren is Dave Willems een betrouwbaar adres. Zijn groeiende bedrijf was dan ook al snel toe aan een groter pand. De slogan van Harley Davidson: 'The road starts here, it never ends...' past wel bij Dave. Onlangs verhuisde het bedrijf naar de Didamseweg 87 in Zevenaar, dat tevens ruimte biedt voor winterstalling. 'De stilstaande motoren worden bij ons aan een druppellader aangesloten om de accu 'fit' te houden. De stalling is droog, vorstvrij, beveiligd, verzekerd en zelfs verwarmd', legt Dave uit. 'En voor motoren die aankomende winter bij ons worden geplaatst, bieden we tien procent korting op de voorjaarsbeurt voor 2019.'

Werk van Dave Willems Custom Motorcycles is te bewonderen op de Bigtwin Bikeshow en expo in Houten, het eerste weekend van november. www.davewillems.nl (ook op Instagram en Facebook).

Wilde koopzondag bij Gilsing Herenmode

DIDAM - Kermis koopzondag 14 oktober heeft Gilsing Herenmode haar deuren weer geopend om gezellig te komen shoppen. We zullen deze middag in de sfeer komen van de herfst qua mode maar ook qua eten. Naast de gevarieerde mode voor jong en ouder is Kees Rosendaal aanwezig. Kees is gastheer van twee familiebedrijven, van Uitspanning 't Peeske en hotel 't Heuveltje in Beek.

Gilsing Herenmode en deze twee horecabedrijven hebben veel raakvlakken. Gemoedelijk, verrassend en een wisselend assortiment. Vaste bezoekers die steeds terugkomen voor je service en kwaliteit. Zodoende dat Hageman en Rosendaal elkaar ook regelmatig zakelijk opzoeken.

Het wildseizoen is weer geopend vanaf 15 oktober, maar bij Gilsing is het deze middag al even voorproeven. Er zullen diverse wildgerechtjes de revue passeren. Kleine hapjes met bijvoorbeeld gerookte eendenborst of wildpaté. Er wordt bokbier geschonken voor de liefhebber, maar ook aan de niet-wildliefhebbers wordt gedacht.

Iedere bezoeker krijgt deze dag een voucher waarmee men bij Uitspanning 't Peeske een gratis kop koffie of thee met Boskoek krijgt.

Het belooft dus een wild seizoen te worden bij Gilsing Herenmode. Er is sowieso een gevarieerd modebeeld. Warm rode kleuren, oker en groen passen prima naast de zwart, blauw, grijs en bruintinten. De warme jassen met afneembare capuchons, vesten en pullovers zijn volop op voorraad, dus laat de winter maar komen.

Gilsing Herenmode is deze middag geopend van 12.00 tot 17.00 uur en vind je aan de Spoorstraat 11 in Didam.

23 / 40

24 / 40

25 / 40

26 / 40

27 / 40

28 / 40

29 / 40

30 / 40

31 / 40

32 / 40

33 / 40

34 / 40

35 / 40

36 / 40

37 / 40

38 / 40

Volop spanning bij vijfde Eikeltjestoernooi Basketiers'71

ZEVENAAR - Twello heeft het zondag 30 september het Eikeltjestoernooi van basketbalvereniging Basketiers'71 op zijn naam geschreven. Het was voor de vijfde maal dat dit toernooi voor recreanten aan het begin van de herfst op het programma stond.

Zeven teams uit de regio gingen dit jaar de sportieve strijd aan met elkaar. Het was volop spanning tijdens de diverse wedstrijden waarin de sportieve rivaliteit hoogtij vierde. Althans binnen de velden, buiten het veld heerste er een gezellige sfeer. Het werd zo een zondagmiddag basketballen waarin het spelplezier voorop stond.

De wedstrijden waren spannend, beslissingen vielen vaak, pas echt in de slotfase. De gemixte teams van heren en dames waren aan elkaar gewaagd, maar lieten elkaar heerlijk 'ballen'. De rekenmeesters moesten er aan te pas komen om de eindstand te kunnen opmaken om ze zien welke vereniging dit jaar de felbegeerde Eikeltjesbokaal in de prijzenkast mocht zetten.

Na een meer dan sprankelende, spannende finalestrijd kwam als winnaar uit de bus Twello. De eindklassering zag er verder als volgt uit: 1) Twello 2) Supernice 3) Basketiers 2 4) BeCeGe 5) Deaf Jumpers 6) Arnhem Eagleas 7) Basketiers 1. Er was ook een shoot-out om uit te maken wie het beste vrije worpen kon nemen. De winnaar hier was Alexandra Ter Horst van BeCeGe.

Conclusie alom: het was een meer dan geslaagd toernooi, dat mede mogelijk gemaakt is door een organisatiecommissie bestaande uit Marian Peelen, Henk Kingma en Hans Siemes. Volgend jaar, is er zeker weten, weer de gezellige felle strijd om de Eikeltjesbokaal.

Sportbeleving vanaf de zijlijn bij Basketiers'71

ZEVENAAR - De basketbalsport niet beoefenen, maar toch beleven. Wij (Mike & Mark) doen het al jaren met heel veel sportplezier.

’s Morgens vroeg de lege sportvloer betreden, nog lege tribunes aanschouwen. Hoogste tijd om de velden om te bouwen, tot een basketbalarena. Met de vereende krachten van alle aanwezige leden. Hierna tijd voor de teams, voor de noodzakelijke warming ups. Een half uurtje later, klinken de eerste fluitsignalen, de wedstrijden starten.

Tijd voor koffie uit de eigen sportkantine, met een heerlijke koek. De eerste uitslagen noteren, kijken is een ieder aanwezig, om het volgende blok te starten. De enthousiaste belevenissen en frustraties van de deelnemende sporters aanhoren. IJszakken, alarmnummers bij de hand, in de koffer hebben, voor het geval dat. Alles scherp in de gaten houden, soms rustig achterover zitten, helpende hand bieden waar nodig is.

Rondom lunchtijd, de broodjes van thuis nuttigen, smaken altijd met moederliefde klaargemaakt. De zaal ombouwen voor de centrecourtwedstrijden, (onafhankelijke) scheidsrechters een sportdrankje aanbieden. Aan het einde de zaal weer ombouwen, opruimen van alle basketsportspullen,, alles afsluiten, dan huiswaarts .

Kortom op de vraag 'wat doen jullie eigenlijk op een speelzaterdag?', is het antwoord 'als alles loopt eigenlijk niks'. Alleen het beleven van de basketbalsport in op ti forma bij Basketiers’71 in Zevenaar.

Zien we u binnenkort, ook verschijnen als toeschouwer of actief basketbalsporter, u bent welkom. Dinsdag- & donderdagavond om te trainen, op de speelzaterdagen in sporthal Heerenmaten.

Nieuwe tenues bezorgen Basketiers dames eerste overwinning

Dames Basketiers '71 showen nieuw wedstrijdtenue. (foto: Basketiers '71)

ZEVENAAR - Het was even wachten, maar afgelopen weekend was het zover de dames konden hun opwachting maken in de nieuwe tenues. “Dit jaar zijn we gestart met een project om het damesbasketbal in Zevenaar en omstreken verder op de kaart te zetten, deze nieuwe uitstraling was een van de te nemen stappen en ik ben zeer tevreden met het resultaat”, zegt voorzitter Ronald Broekhuizen.

Ook sportief gezien zorgde het voor een positief resultaat. Dames 2 boekte de eerste overwinning van het seizoen door met 45-26 knap te winnen van Base uit Epe. Dames 1 was dichtbij de eerste stunt in de eerste klasse, maar verloor helaas met 44-51.

Hoofdcoach Steven Teunissen is blij met de overwinning, maar met name de progressie die zijn ploeg maakt. “Dames 2 was de vorige keer (tegen Trajanum) al dicht bij een overwinning, maar toen moesten we het in de slotfase weggeven. Tegen Base kwamen we vroeg in de wedstrijd al op voorsprong, dat hebben we nooit meer weggegeven ondanks dat Base nog wel dichtbij kwam. Het spel toonde hele goede momenten, maar ook hele slordige en die moeten eruit. Voor Dames 1 wisten we dat het een hele zware opgave zou worden, Landstede Zac heeft een hele goede ploeg en is zeker een van de kandidaten voor de titel. Wij hebben ze prima partij geboden en dan is het jammer dat we onszelf niet op een overwinning kunnen trakteren. Maar die overwinningen zullen er komen, daar ben ik van overtuigd. Daarnaast wil ik graag de organisatie van Basketiers een groot compliment geven, de tenues zien er fantastisch uit en de randvoorwaarden voor de dames worden met de week beter!”

Das Groessen ontvangt cultuurprijs Cul D’or

GROESSEN - Tijdens de manifestatie Duuve te Gek mocht Das Groessen afgelopen zondag de Cul D’orprijs in ontvangst nemen. Deze werd dit jaar voor de zeventiende keer uitgereikt.

Initiatiefnemer Cul-kwadraat beloont met deze prijs ieder jaar verenigingen of stichtingen die zich op een bijzondere wijze inzetten voor de gemeenschap op cultureel gebied. Dit keer mocht Das Groessen de prijs in ontvangst nemen voor de bijzondere wijze waarop de stichting de afgelopen jaren reuring hebben gemaakt in het dorp Groessen met de manifestaties Das Groessen en de Das Groessen Kwis.
Er waren lovende woorden van bestuurslid Chris van de Ven van Cul-kwadraat over de verbindingen die binnen het dorp zijn gelegd en de bijzondere samenwerkingen die tussen verenigingen en bedrijven tot stand zijn gekomen. "Das Groessen bestaat uit een bestuur waar jong en oud samenwerken. Tijdens de evenementen helpt iedereen elkaar waar mogelijk. Groessenaren zijn hierdoor extra trots op hun dorp”, aldus Chris van de Ven.

Het bestuur van Das Groessen bestaat uit Manouk van Dijk, Shannon van Kerkhoff, Anton Mulder, Edwin Neijenhuis, Dorien den Balvert, Wouter Derksen en Sjoerd Geurts.

Leerlingen ontwerpen hun eigen windmolen bij NME

Spannend... gaat hij draaien? (foto: NME Liemers)

ZEVENAAR - Ga jij wel eens ergens op de fiets naar toe? Heb je dan ook gevoeld hoe moeilijk het soms is om tegen de wind in te rijden? Maar ook hoe heerlijk het is om hem mee te hebben? Je vliegt gewoon over de weg!

De wind geeft energie en die kan gebruikt worden om elektriciteit op te wekken. Overal zie je dan ook windmolens verrijzen maar hoe werken ze eigenlijk? Ter gelegenheid van de Dag van de Duurzaamheid hebben groep 8 leerlingen van de Liemerse basisscholen zich daar mee bezig gehouden. Je moet met veel dingen rekening houden als je een windmolen bouwt. Grote wieken vangen veel wind maar vragen een extra stevige staander. Te korte wieken leveren weinig energie. En moeten ze nu recht, afgerond of spits zijn? Met de materialen die op tafels klaarstonden konden de leerlingen van alles uit proberen en zo komen tot de ideale verhoudingen en vormen. Aan het einde van de les draaiden alle wieken lustig in de wind van… een ventilator!

Sieraden krijgen tweede kans bij Nandri

Modellen showen de najaar- en wintermode van Nandri en recycle hoeden van kunstenares Meta Leefkens. (foto: Marja Engelen)

ZEVENAAR - Onder het motto 'waardeer wat je nog een keer kan gebruiken', werd op zes oktober een Hergebruikmarkt georganiseerd bij Caleidoz. Het Repaircafé, stichting Ayubowan Sri Lanka en stichting Nandri presenteerden hun tweedehands goederen en diensten. Ook was er een inzamelingsactie voor cartridges en mobiele telefoons, waarbij de opbrengst is bestemd voor Dorcas Hulp Nederland.

Stichting Ayubowan Sri Lanka (ASL) en Nandri hadden een kraam met gebruikte kleding, kinderboeken en speelgoed, waarbij de opbrengst van de verkoop rechtstreeks terecht komt bij de allerarmsten in Sri Lanka. Stichting ASL had een inzamelingsbak voor hergebruikte monturen en hoortoestellen. Die kunnen ook worden ingeleverd in de hergebruikwinkel van Nandri (Reisenakker 12) Joke Spang laat weten dat ze vorig jaar 170 hoorapparaten hebben ontvangen, onder andere van Nandri.

Naast speelgoed, schoenen en kleding, zijn sieraden ook welkom bij Nandri. Vrijwilligster Monique Verweij maakt van incomplete, binnengebrachte sieraden weer nieuwe ontwerpen. In haar werk combineert ze zowel oude als nieuwe materialen en ze repareert ze ook. "Reparaties doe ik op donderdagochtend bij Nandri", liet ze een klant weten, nadat die een blik wierp op sierlijke kettingen en armbanden met houten kralen.

Dat er van afgedankte materialen ook hoeden worden gemaakt, bleek vlak voor het eind van de modeshow, waarbij enkele modellen van Nandri hoofddeksels van strokunstenares Meta Leeflang showden. Na afloop kon de geshowde najaar- en wintermode voor een zacht prijsje worden gekocht. Voor elk was er wat wils.