GN Overbetuwe-Nederbetuwe

20 februari 2019

GN Overbetuwe-Nederbetuwe 20 februari 2019


Opmerkelijk nieuw en hartverwarmend initiatief voor ouderen in Elst

Deelnemers Eshof aan 'De Soeptafel'. (foto: Edwin Kettelerij)

ELST - Ook zin in gezelligheid en samen soep koken? ‘De Soeptafel’ organiseert in 2019 belangeloos terugkerende gezellige soepdagen waaraan ouderen in Elst kosteloos kunnen deelnemen. Samen koffie drinken, groente snijden, verhalen delen, soep koken en tot slot samen soep eten. Elke bijeenkomst wordt een feestje!

Het idee voor ‘De Soeptafel’ is ontstaan nadat Suzanne Bas en Maaike van Beek, de drijvende krachten achter ‘De Soeptafel’ in Elst, in aanraking waren gekomen met de jongens van ‘Oma’s Soep’ in Amsterdam. ‘Oma’s Soep’, gestart in 2017 door twee studenten en een enorm succes in Amsterdam, beoogt zoveel mogelijk ouderen een gezellige en zinvolle dagbesteding aan te bieden door middel van het samen koken van soep.

De deelname van ouderen aan ‘De Soeptafel’ is gratis; voor 2019 kunnen Suzanne en Maaike deze bijeenkomsten financieren door deelname aan de actie ‘Overbetuwe Doet’ (zie www.overbetuwedoet.nl ) en de emballage-actie bij AH Driessen in Elst.

Suzanne en Maaike zijn nog op zoek naar (jonge) vrijwilligers die het initiatief kunnen ondersteunen en naar kooklocaties in Elst. De eerste twee Soeptafels in 2019 zullen bij Maaike thuis plaats vinden. Reeds geplande data in 2019 zijn vrijdag 8 maart (volgeboekt), vrijdag 29 maart, vrijdag 26 april, vrijdag 24 mei ( in AH Elst) en vrijdag 28 juni.

"Wilt u meer informatie over dit initiatief of wilt u (vrijblijvend) deelnemen aan een Soeptafel neem dan contact op met Maaike van Beek, 06 44986453 of Mvanbeek1966@gmail.com."

Carnavalsprogramma Zet 'm Op

Groot carnavalsfeest op De Hucht. (foto: B. Knot)

ELST - Carnavalsvereniging Zet ‘m Op heeft weer een gevarieerd programma voor het carnavalsweekend van vrijdag 1 - dinsdag 5 maart samengesteld.

In de feestzalen op De Hucht is er op vrijdag de inmiddels traditionele Apres ski party (16+) en zaterdagavond carnaval (18+), beide avonden met topdj’s. Zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur het kindercarnaval met DJ Patrick. Maandag natuurlijk weer de Hollandse avond met dit jaar de Sjonnies, Bennie Solo en Danny Nicolay op het podium. Dinsdagavond sluiten de Zet ‘m Oppers, aansluitend aan het boerenkool eten, het carnaval af op De Hucht.


Op zaterdagavond is er in De Vereniging de primeur van het jaren 80-90 'Perd ien de gang'-carnaval met DJ Eric en het duo Tsjonge Jonge en op zondagavond na de optocht, na het succes van vorig jaar, weer 'Deurdoen ien De Vereniging' met DJ Twan en Femke Hengeveld. CV Zet ‘m Op ondersteunt deze activiteiten van De Vereniging van harte. Toegang is gratis.
Ook op zaterdagavond is er in de feesttent op Het Plein Tropical carnaval XXL voor de jeugd van 12 -17 jaar en op zondag aansluitend aan de Veko-optocht Duppertzondag met feestband De Bijtels. Deze beide activiteiten worden georganiseerd in samenwerking tussen de carnavalsverenigingen Zet ‘m Op en De Batsers. Entreekaarten zijn verkrijgbaar bij AH Driessen en Bruna Herberts. Meer info staat op www.zetmop.nl, Facebook en Instagram.

SWPN met sterke line-up van start in IDM

Van links naar rechts: Ricardo Brink, Wayne Tessels en Melvin van der Voort. (foto: SWPN) SWPN

DODEWAARD - Wayne Tessels gaat in 2019 van start voor SWPN, partner van stichting Zorgeloos Kind, in de IDM Supersport 600. Daarnaast begint het door Yamaha Motor Europe, branche Nederland ondersteunde team een junior traject met Melvin van der Voort in de IDM Supersport 300. Ricardo Brink blijft het team trouw en is komend jaar weer te zien in de IDM Superbike, waardoor SWPN komend seizoen in drie raceklassen actief zal zijn.

SWPN kan met de steun van Yamaha Motor Europe, branche Nederland een prachtige rijders line-up presenteren voor het seizoen 2019. Met Wayne Tessels heeft SWPN een sterke rijder in huis gehaald. In 2014 werd de 24-jarige coureur vice-kampioen in de EK Superstock 600. Na een aantal seizoenen in de FIM Superstock 1000 en FIM Europe Supersport Cup wil Tessels dit jaar laten zien wat hij waard is in de IDM Supersport 600. Daarnaast brengt Tessels ook ChromeBurner mee als teamsponsor naar SWPN.

Ook start SWPN in 2019 met de 13-jarige Melvin van der Voort een junior traject dat aansluit op het Yamaha bLU cRU jeugdprogramma. De jonge Van der Voort wordt gezien als een talent en zo werd hij vorig jaar tweede als nieuwkomer in de Yamaha R125 Cup. Het is voor Van der Voort zijn eerste volledige seizoen op de grote circuits, daarom is het voor de rijder uit Ede voornamelijk belangrijk om zoveel mogelijk meters te maken en te leren in de IDM Supersport 300 categorie op de Yamaha R3 van SWPN.

Begin maart gaat SWPN met Wayne Tessels, Van der Voort en Brink in Spanje een uitgebreid testprogramma doorlopen om zich optimaal voor te bereiden op het seizoen 2019.

Pronkzitting en kindermiddag De Toorenuulen

(foto: Magda Essers)

DRIEL - Op zaterdag 23 februari zal er weer gepronkt worden voor prins Eric de Zoute en prinses Eva. Diverse dorpsgenoten, maar ook mensen van buiten Driel hebben hun medewerking toegezegd. De Pottekieker, De Giechelmeiden, Gaby,Kevin Jansen, Hannes uut Elst, de gemeentebode en Mirjam en Michel en niet te vergeten de drie meiden.

Het belooft weer een bonte avond te worden en deze avond wordt gehouden in De Oldenburg. Vanaf 19.30 uur is de zaal open en de aanvang is 20.11 uur. DJ Robin en Kapel 3l zullen het publiek muzikaal onderhouden Dansgroep Next Movement uit Heteren zullen met dans de pronk openen. Het prinsenpaar hoopt een ieder met velen te mogen begroeten.

Zondag 24 februari is er de kindermiddag. Aanvang 14.00 uur en clown Dico zal vanaf 14.30 tot 16.30 uur de kinderen gaan bezig houden met een mooi optreden. Voor elk kind is er een verrassing en ook het jeugdprinsenpaar zal aanwezig zijn. DJ Robin zal muzikaal deze middag opluisteren. Ook prins Eric en prinses Eva zijn aanwezig. Zij hopen deze middag vele kinderen te mogen verwelkomen.

Voor beide evenementen is de toegang gratis, dankzij de opgehaalde sponsorgelden bij de ondernemers uit Driel en omgeving. "Denkt u er nog aan om uzelf in te schrijven voor de tweede verlichte optocht voor zaterdag 2 maart. Dat kunt u doen via de site van De Toorenuulen. Een ondernemer uit Driel heeft de hoofdprijs een enorme jump gegeven, hoeveel, dat merkt u als u een prijs hebt gewonnen."

Jetzt Geht's Los Party belooft spektakel

Carnavalsvereniging De Meelhoppers organiseert Die Grosse Jetzt Geht's Los Party. (foto: Mike van Leijen)

DRIEL – Op vrijdag 1 maart presenteert carnavalsvereniging De Meelhoppers uit Driel in samenwerking met zalencentrum Driessen ‘Die Große Jetzt Geht’s Los Party’. Vanaf 20.30 uur openen de deuren van het zalencentrum voor alle feestgangers in de regio.

De organisatie gaat dit jaar voor een ware ‘Zwei Punkt Null’ editie. Het belooft een knalfeest te worden, met onder andere een live optreden van Der Rudi, bekend van de Heinekenreclame. De rest van de avond zullen de dj’s zorgen voor de beste party hits van toen en nu, met af en toe een knipoog naar de echte Duitse klassiekers. Ook de ‘Wurstmeister’ is aanwezig, om met zijn foodtruck de gasten te voorzien van een toepasselijke en smakelijke Duitse bratwurst of currywurst.

De voorverkoop is inmiddels in volle gang. Tickets voor het feest zijn voor vijf euro te koop bij Albert Heijn Ger Koopman, aan het Polenplein in Driel. Toegang is vanaf 18 jaar. De sponsoren van deze avond zijn zalencentrum Driessen, Albert Heijn Ger Koopman, Gerritsen Heteren en Mabo Boomkwekerijen.

Carnaval in Nölerhout

Eerste prijs wagens 2018. (foto: Patricia Zwitserloot)

OOSTERHOUT - Op zondag 3 maart zal de Grootse Nölerhoutse optocht weer door de straten van Oosterhout trekken. Ook dit jaar belooft het weer een waar spektakel te worden met veel deelnemers uit eigen en omliggende dorpen.

De deelnemers aan de optocht stellen zich, vanaf 13.00 uur, op in de Oosterhoutsestraat. Om 13.30 uur zal onder het toeziend oog van Prins Ben de Zwevende Troef het startsein voor de optocht worden gegeven. Als een lang lint kronkelen de wagens, loopgroepen, paren en individuelen door het dorp om te eindigen bij Dorpshuis de Schakel. Hier is iedereen welkom voor een hapje of een drankje en om lekker bij te komen van de optocht en nog een lekkere polonaise te lopen!

Rond de klok van 17.00 uur zal de prijsuitreiking plaatsvinden. Per categorie worden de winnaars bekend gemaakt. Tevens zijn er twee speciale prijzen. Als eerste de publieksprijs. De Senaat der Wielewoalers zal hiervoor tijdens de optocht naar reacties vragen in het publiek langs de route. De tweede speciale prijs is de 'Dorpshuistrofee', dit is een prijs voor het meest originele idee over Oosterhout of de gemeente Overbetuwe.

Een dag later, op maandag 4 maart, organiseren De Wielewoalers een kindermiddag met het thema 'Pirates of the Wielewoalerians'. Van 13.30 tot 16.30 uur verzorgen wij een leuke middag voor alle kinderen in Dorpshuis De Schakel, Honsvoet 2 in Oosterhout.

Het hele carnavalsprogramma van De Wielewoalers staat op www.dewielewoalers.nl.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 23 februari
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Magna Voce
H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Cantorije
St. Willibrordus Herveld: 19.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, St. Caeciliakoor

Zondag 24 februari
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, G. Peters, InVoice
St. Leonardus Oosterhout: 11.00 u: eucharistieviering, N. Sales, Musica Nova

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Huissenaar Dick Scholten: La dolce vita in Italië (én Nederland)

'Ik leef nu veel intenser, in twee werelden'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Dick Scholten (56) uit Huissen die in 2016 vanwege het werk van zijn vrouw Marije in Singapore terecht kwam. En een jaar later met haar en zoontje Jip in Italië ging wonen. Al vliegt hij voor zíjn werk wekelijks naar Nederland. 'Dat biedt quality time met m'n oudere kinderen.'

,,Ik kom uit een echt Huissens gezin, mijn vader Theo Scholten -uit de Hoeve- en mijn moeder Sophie Gertzen, van de Pol'', aldus Dick. In 2016 kreeg zijn vrouw Marije een half jaar een invalbaan kreeg op de Hollandse School Singapore. Dick woonde zijn hele leven in Huissen en vanaf 2006 met Marije (van Kempen, uit Lent), waarmee hij in 2011 trouwde. In 2013 werd hun zoon Jip geboren.

Uit z'n eerste huwelijk komen dochter Sophie (28) en Art (26) en Dik (21). De geboren en getogen Huissenaar werkt bij de cyber-security afdeling van de Belastingdienst. Met zijn werkgever regelde Dick dat hij naar Singapore kon. ,,Vanwege een speciaal project kon ik werken op afstand. Dat ging super en met het tijdsverschil konden mijn collega's het mooi overnemen zodat ik weer een duik kon nemen. Een prachtige periode.''

Het stel had de buitenland-smaak te pakken. ,,We verkochten ons huis en Marije solliciteerde op een baan in Italië.'' Met succes en sinds ruim 1,5 jaar woont het gezin in Varese, Noord-Italië. ,,Marije is daar coördinator en leerkracht op de Europese school.'' Voor zijn eigen werk ('Een heerlijke baan') vliegt Dick wekelijks naar Nederland. ,,Omdat ik iedere week in Nederland ben zie ik mijn oudere kinderen regelmatig. Echt quality time. Ze komen gelukkig ook geregeld naar Italië.''

Noodlot

Dick verbleef voor zijn werk telkens bij zijn moeder, in zijn ouderlijk huis. Tot in november vorig jaar het noodlot toesloeg en ze op 88-jarige leeftijd overleed na een aanrijding met een auto. ,,Wat een verdriet, we worstel er nu nog mee.'' Toch kan hij genieten van het verblijf in Italië. ,,We wonen in een prachtig gebied tussen Lago Maggiore en Lago Como. Het leven hier is in geweldig; heerlijk eten, de Alpen om de hoek, wonen in een oude Italiaanse karakteristieke villa en in de zomer dagelijks zwemmen in het meer.''

Al kan 'La dolce vita' ook zeer frustrerend zijn. ,,Italië is een zeer bureaucratisch land. Zwetende ambtenaren achter stapels papieren dossiers en vele doorverwijzingen. De Italianen zelf zijn behoorlijk gesloten naar buitenlanders in hun omgeving, want die hebben weinig kans als het om de 'famiglia' gaat.''

Toch ziet hij het leven in het buitenland als een groot voordeel. ,,Je leeft veel intenser omdat je in twee werelden vertoeft. We leven in een meertalige omgeving met mensen die ook voor dit leven hebben gekozen. Dat schept een band. Ook de kennis over de verschillende culturen die je verkrijgt verrijking het leven van mijn vrouw en mij. En Jip zit momenteel in de kleuterklas van de Europese School en is nu al drietalig; een echte wereldburger.''

Een terugkeer naar Nederland 'kan wel even duren'. ,,Marije heeft een meerjarig contract aan de Europese Scholen gekregen. Bovendien lonken de warme oorden ook, misschien toch een keer voor langere tijd verhuizen naar Azië? Who knows...''


'Italië is een zeer bureaucratisch land, zwetende ambtenaren achter dikke dossiers'

Pet-flessenactie voor Concordia!

DRIEL - Op zaterdag 23 februari zal Concordia Driel, traditiegetrouw, weer een Pet-flessenactie houden.

Al meerdere malen heeft de muziekvereniging bij naderende jubileumjaren de flessenactie uitgevoerd. Iedere jubileumjaar levert het weer een mooi extra geldbedrag op. De inkomsten van deze ronde zijn bedoeld om de doelen die de vereniging heeft gesteld, ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum te realiseren. Met de flessenactie heeft iedere inwoner van Driel de kans om naar vermogen zijn of haar steentje bij te dragen.

"Wij vragen u om de komende weken al uw Pet-flessen en/of bierkratjes te bewaren. Op zaterdag 23 februari komen wij langs tussen 10.00-14.00 uur op ze op te halen. Uiteraard kunt u de lege flessen ook bij uw voordeur plaatsen mocht u zelf niet thuis zijn op het genoemde tijdstip."

Samenwerking smaakt naar meer

De samenwerkingspartners.

OVERBETUWE - Dinsdag 12 februari sprak de gemeenteraad van Overbetuwe in een voorbereidende vergadering over het plan Vitaal sportpark De Pas. Sjoukje ten Broeke (voorzitter HCOB) gaf namens de gebruikers van het sportpark een inspraakreactie.

Naast instemming met het voorstel vroeg zij aandacht voor een paar zaken die wat onderbelicht bleven:

- het unieke samenwerkingstraject dat er het afgelopen jaar is doorlopen;

- het feit dat verenigingen/clubs naast hun eigen belang oog hebben voor het algemeen maatschappelijk belang;

- de samenwerking van sportverenigingen met andere organisaties;

- samenwerking die naar meer smaakt en in de toekomst voortgezet wordt.

Binnenkort start Werkpost De Pas. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, statushouders, cliënten van Driestroom gaan als vrijwilligers aan de slag op het sportpark. Ze trekken samen op met de doorgewinterde vrijwilligers van de clubs.

Het plan is om daarvoor een coöperatie op te richten. Onder de paraplu van deze coöperatie of los daarvan willen de clubs nog meer mooie dingen realiseren. Gedacht wordt aan het tweejaarlijkse Special Sports Event, energie-inkoop, gezamenlijke duurzaamheidsmaatregelen, opslagruimte delen, misschien een gezamenlijke open dag, samenwerking op het gebied van Ehbo, et cetera.

Elistha, Spero, HCOB, Scouting, Postduiven De Toekomst, De Rietvoorn, Running Elst, Special Sports, Driestroom, Overbetuwe Beweegt, basisschool Stap voor Stap, De Kikkerkoning gaan ervoor.

Start Zuid-Veluwetocht

Op de Defentieweg Rhenen. (foto; Het Versnellertje) Het Versnellertje

OCHTEN - Op 23 februari houdt 't Versnellertje uit Ochten de eerste fietstocht op de weg: de Zuid-Veluwetocht over honderd kilometer.

Dit is een mooie tocht over de Veluwe er zitten ook nog wat klimmen in, onder andere de Italiaanseweg, Van Bosselenweg, klim Defensieweg Rhenen. De start en finishlocatie is bij de Dodewaardse IJsclub in Dodewaard. Bij de IJsclub, de start-en finishlocatie is er voldoende parkeergelegenheid aanwezig. Ook zijn er gescheiden toiletten, douches en kleedruimtes aanwezig.

Starttijd is tussen 9.00 tot 10.00 uur. Meer informatie staat op www.het-versnellertje.nl. Op deze website kan men ook alvast voorinschrijven. Voorinschrijven kan vanaf nu ook voor de Bergtoer van 30 maart.

Oostermeint nog mooier op NLDoet

De paddenpoel. (foto: Leo Starink)

BETUWE - De NLDoet vrijdag 15 maart van stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk is een kennismaking met natuurwerk. De Oostermeint is een ruilverkaveling bosje van Staatsbosbeheer.

Er ligt een grote paddenpoel, een cirkel van twaalfverschillende fruitbomen, daaromheen een cirkel van Gieser Wildeman (stoofperen), en in een rand naar het bos toe wilde fruitbomen, zoals die hier altijd al groeiden: appel, peer, kers en mispel. Bovendien hebben we drie jaar geleden een prachtig bijenhotel geplaatst voor solitaire bijen.

Het natuurwerk bestaat uit het vrij zetten van de jonge aanplant, het vrij maken van de oevers van de paddenpoel en het maaien van de binnencirkel van de fruitbomen. "Vrijdagmiddag 15 maart beginnen we om 12.00 uur met een korte uitleg van het werk, verdeling van de groepen en uitleg van de middag. Natuurlijk zorgen we voor thee en soep, en u zelf voor een boterham tussendoor. Doe wel laarzen aan, want het kan behoorlijk nat werk zijn, en misschien een extra paar droge schoenen en sokken? We stoppen uiterlijk 16.00 uur."

Het bosje van Staatsbosbeheer aan de Langstraat maakt onderdeel uit van een grotere groep bosjes die met de ruilverkaveling van de jaren '80 aangeplant zijn. Er loopt een grote wandeling door heen, die voert langs Homoet, Fikkersdries van Vitens en de Bremerton. Langs Golfbaan Welderen kunt u ook nog doorlopen naar Park Lingezegen en Landerij de Park. Voor de wandeling kunt u kijken op de website van overbetuwegroennatuurlijk.nl onder Wandelingen!
En natuurlijk moet u zich aanmelden op NLDoet.nl, Oostermeint nog mooier, bij Elst, natuurgebied.

Triatleet Erik Elbers (54!) gaat doorrrr

'Ze zeggen hoe ouder, hoe gekker'

Erik Elbers heeft een ambitieuze bucket list voor dit jaar. De in Doornenburg geboren maar in Gendt woonachtige triatleet wacht een wel heel hete zomer. Te beginnen met de kwart triathlon in 'zijn' Gendt op 30 juni en twee hele vlak achter elkaar in augustus. 'Acht dagen om te herstellen is belachelijk kort'.

Tekst: Hans Schmeinck

Erik Elbers noemt het op Facebook 'mijn sportieve hoofddoelen voor 2019'. De opsomming is imposant: kwart triathlon Gendt (30 juni), een halve in Didam op 6 juli en twee hele in augustus, op de 15e in de Franse Alpen (Embrunman) en de 24e in Nederland (Gelreman). ,,Aan de Embrunman wil ik altijd al mee doen. Vlak na mijn inschrijving hoorde ik dat de Gelreman langs mijn huis aan de dijk in Gendt gaat. Maar ja, wel weer een hele triathlon én al binnen acht dagen na die in de Alpen. Belachelijk kort om te herstellen, maar ik zou er spijt van krijgen als ik me niet had ingeschreven. Ze zeggen hier wel hoe ouder, hoe gekker ja.''

De 54-jarige Gendtenaar beseft dat 2019 een van zijn meest ambitieuze sportjaren gaat worden. Mind you; een hele triatlon is 3800 meter zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,195 kilometer hardlopen. ,,Ik ben met deze sport begonnen in 1987, dat zijn dus 31 seizoenen, keer gemiddeld zeven wedstrijden per seizoen. Tel maar uit.'' Doen we; dat zijn 217 wedstrijden in totaal. Met, volgens Erik, meer kwart en halve dan hele triathlons, maar toch… Na een berekening komen we op grofweg 4400 kilometers zwemmen, 18000 kilometers zwemmen en 4300 kilometers hardlopen. Alleen al in wedstrijden. Trainingen niet eens meegeteld, dat moeten tienduizenden uren zijn. ,,Mijn vrouw Conny weet niet beter.''

Mentaliteit

Overigens is Erik al in november begonnen met trainen. ,,Mede vanwege dit uitdagende jaar. Anders had ik een winterstop gehad.'' Onder trainen wordt ook verstaan; fietsen vanaf Gendt naar Westervoort om daar te zwemmen en naar zijn werk, de Belastingdienst in Apeldoorn, fietsen. ,,Goed voor mijn mentaliteit.''

Wat hij mooi vindt aan de (duur)sport? ,,De strijd tegen de elementen, het heroïsche. Al ben ik niet van de categorie pijn is fijn, het is wel lekker om kapot te gaan. Het gevoel bij de finish is heel bevredigend.'' Heel wat anders dan voetbal, dat hij tot z'n 26e speelde, bij GVA. ,,Ook leuk, maar bij het triathlon ben je alleen op je zelf aangewezen.''

Hoe lang hij nog door wil doorgaan weet Erik niet. ,,Tot ik niet meer kan, maar eerst maar eens even zien hoe ik dit zware jaar door kom.''

Atleet ook rocker

In zijn vrije tijd is Erik Elbers gitarist bij hobbyband The Misty Giants, min of meer voortgekomen . Een vijftal Lingewaardse local heroes die stevige rock van (vooral) even geleden spelen. Denk aan Neil Young, Deep Purple, Thin Lizzy en Status Quo. Niet altijd even spatzuiver, maar met een ongekende energie. De 'krasse knarren' hebben inmiddels een soort cultstatus bereikt in de regio. Komende zaterdag spelen ze in De Klok in Gendt. Bassist Marcel en onze drummers Rene en Hans zijn ook triatleet.

Magna Voce naar Haalderen

BETUWE - Zaterdag 23 februari om 19.00 uur maken de zangers van Magna Voce hun opwachting in Haalderen.

Tijdens de eucharistieviering aanvang 19.00 uur waar pastoor G. Peters zal voorgaan in de prachtige en sfeervolle kerk van O.L.V van Zeven Smarten, zal Magna Voce de Gregoriaanse gezangen verzorgen van de 7e zondag door het jaar. Het Introitus Domine, in tua misericordia speravi en het Alleluia gezang Verba mea auribus percipe, zullen weer als vanouds klinken in deze viering.

Het koor kiest ervoor om tijdens de vieringen ook de aanwezigen te betrekken in de verschillende gezangen zodat er afgewisseld door koor en aanwezigen wordt gezongen. Dit geeft het samen vieren een extra beleving in gezang en gebed.Het koor zal tijdens deze viering de vaste gezangen van de XI mis zingen.

Tijdens de communie zal het meerstemmig 'Frieden' worden gezongen. De muzikale begeleiding zal worden verzorgd door Harry van Kempen uit Oosterhout aan het orgel en Harry van Kempen uit Elst en Harry Wassenberg uit Heteren verzorgen opnieuw een muzikaal intermezzo, het geheel staat onder leiding van dirigent Rita Branderhorst.

Open Podium nu echt met een goochelaar

Zangeres Anita. (eigen foto zangeres)

ELST - Stichting Muziek in Elst, de organisatie achter het Open Podium, begroet vrijdag 22 februari vanaf 20.30 uur ook een aantal muzikanten.

De goochelaar die op 25 januari zou optreden werd ziek, maar verschijnt alsnog op vrijdag 22 februari tijdens het Open Podium in zalen- en partycentrum Onder de Toren aan de Sint-Maartenstraat 34 in Elst.

Een van de muzikale artiesten die acte de présence geeft, is Anita. Zij zingt ruim zeven jaar piratennummers die allemaal door haar in een nieuw jasje zijn gestoken. De vijfmansformatie Stone Edge uit Elst en omgeving, speelt een thuiswedstrijd. De groep speelt nummers van Dire Straits, The Rolling Stones en Eric Clapton.

Ook weer van de partij is gitarist/zanger Ton Tacke. Hij zingt en begeleidt zichzelf op de akoestische gitaar.
Een andere gitarist/zanger is Ronnie Rabble, the medleyman. Ronnie Rabble is beter bekend als Rinie van Rijsingen en hij speelt bekende covers van alle tijden.
Zoals eerder vermeld completeert de 50-jarige goochelaar uit Nijmegen, Fred van Drempt, het Open Podiumprogramma, dat voor deze avond letterlijk is volgeboekt.
Publiek is bij het Open Podium altijd van harte welkom. De toegangprijs bedraagt 2 euro.
Info: www.muziekinelst.nl/open-podium

Collecte Hersenstichting

REGIO - Van 28 januari tot en met 2 februari vond in Zetten, Andelst en Herveld de Hersenstichtingcollecte plaats.

Er zijn veel collectanten op pad gegaan om voor al die mensen met een hersenaandoening geld in te zamelen. Deze enthousiaste inzet heeft 2453 euro opgeleverd. Deze mooie opbrengst wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek en aan voorlichting, om zo een bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor mensen met een hersenaandoening. De Hersenstichting is de gevers dankbaar.

Heeft u de collectant gemist? Uw gift is altijd welkom op rekeningnummer NL18 INGB 0000 000 860 tnv Hersenstichting, Den Haag. Meer informatie staat op www.hersenstichting.nl.

Theatervoorstelling De Maria Passie

HUISSEN - Hartverwarmend en zonder poespas. De Maria Passie komt in de Zandse kerk aan de Van Wijkstraat 33 Huissen op 9 maart. Een groep bijzondere enthousiaste mannen en vrouwen vertellen en zingen over het levensverhaal van Maria. "Een bron hoop en bovenal een moeder van liefde."

Maria wordt vertolkt door verschillende vrouwen, het verhaal verteld door meerdere vertellers. De muziek van bekende artiesten als Blöf, Ruth Jacott, Ilse de Lange (e.a) brengen diepgang in het verhaal én plaatsen het in deze tijd. Het is prachtig om te horen hoe de voor velen voor ons bekende popnummers naadloos in een religieus verhaal passen. Het levens verhaal van Maria dat, volgens productie leider Annemarie van Leen verteld moet worden omdat het zo herkenbaar is. Want ook al speelt het verhaal zich af in het verre verleden, als mens zijn we weinig veranderd. We oordelen, we hebben lief, krijgen te maken met verlies en velen moeten helaas ook op de vlucht net als Maria. Aanvang: 19.30 uur, kerk open vanaf 18.30 uur.

Kosten: 10.00 uur in de voorverkoop; 12.50 euro aan de deur. Kaarten zijn te bestellen via www.demariapassie.nl. Tevens te koop bij Slijterij Degen, Restaurant de Betuwe beide te Huissen en bij schoonheidsspecialiste Jolande Mattijssen in Doornenburg. "Wilt u meer informatie? Informeer bij Lourdeswerk Huissen Janneke Schluter, Ria Vos 06 51047878, Annelies Mulder 06 14287712, Pierre Spaan 06 12681870 of per e-mail lourdeswerk@rkparochiemariamagdalena.nl. Kijk ook eens op www.demariapassie.nl.

Jeugdprinsentreffen in Deurdouwerdam

Jay de Partyknaller met prinses Esmee en de Jeugdraad. (foto: Hoffotograaf Peter Ariese) Hoffotograaf Peter Ariese

HERVELD - Op de laatste zaterdag voordat de dolle dagen van start gaan, is altijd het Jeugdprinsentreffen. Jeugdprinsen, Prinsessen en Jeugdraden van verschillende carnavalsverenigingen uit de regio komen bij elkaar voor een gezellige middag.

Dit jaar wordt het Jeugdprinsentreffen georganiseerd door carnavalsvereniging De Deurdouwers en zal plaatsvinden op zaterdagmiddag 23 februari in hun Deurdouwersnest! Tijdens deze middag zal er een aantal optredens zijn en staat het maken van plezier met elkaar voorop. De Jeugdprins van de Deurdouwers Jay de Partyknaller, zijn jeugdprinses Esmee en de Jeugdraad zijn natuurlijk ook van de partij.

Iedereen is welkom om aanwezig te zijn tijdens deze gezellige middag. Het feest begint om 14.11 uur en vanaf 13.30 uur is de grote zaal van De Hoendrik in Herveld geopend. We zien jullie graag tijdens deze gezellige middag, en natuurlijk ook een week later tijdens de Dolle Dagen in Deurdouwerdam! Meer info staat op: www.cvdedeurdouwers.nl.

High Tea op zorgboerderij

LIENDEN - Op vrijdag 1 maart is er op de zorgboerderij een high tea, samengesteld en geserveerd door medewerkers en gasten van Hoog-Broek.

Men is welkom tussen 13.30 en 15.30 uur. "Wij serveren dan verse thee en een mix van zoete en hartige hapjes uit eigen keuken. Aanmelden kan tot en met dinsdag 26 februari. Bent u vegetariër of heeft u een dieet, laat het ons weten dan houden wij er rekening mee. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt. De prijs bedraagt 15,00 euro per persoon.

En mocht u geen vervoer hebben, wij kunnen u ophalen en weer thuisbrengen. Binnen de kernen Kesteren, Lienden en Ommeren zijn hieraan geen kosten verbonden."

Stichting Zorgboerderij Hoog-Broek, Burg. Houtkoperweg 6, Lienden; 0488 483208; info@hoogbroek.nl.

Dolle Dagen
in Deurdouwerdam

Dolle boel in het Deurdouwersnest. (foto: Hoffotograaf Peter Ariese) Hoffotograaf Peter Ariese

HERVELD - Alle Deurdouwers staan weer te popelen om lekker los te gaan tijdens de vijf fantastische Dolle Dagen. Op vrijdag 1 maart starten ze voor jong en oud met ons Jeugdcarnaval én het 'Wermdraaiuh'. Prins Bas de Feestbouwer en zijn Hofdames Marieke en Petra, gaan er samen met jullie 5 Dolle Dagen van maken.

Het programma: Vrijdag 1 maart 19.41 uur: Jeugdcarnaval (vanaf groep 5) met onze Jeugdprins Jay de Partyknaller en zijn Prinses Esmee. In de Foyer vanaf 21:11 uur: Wermdraaiuh met de Oud-Prinsen en Hofdames.

Zaterdag 2 maart 11.11 uur: de opening van de Dolle dagen; om 11 over half twee is de zaal open voor de prachtige kindermiddag met DJ Blijwin. 20.11 uur: groot feest met DJ Henry en de Plekband.
Zondag 3 maart 11.00 uur: Carnavalsmis en om 11 over 8 Live muziek van Anderkovver en de Plekband. Maandag 4 maart om 10.11 uur: Frühshoppen (uitverkocht). Om 20.11 uur: De derde avond Lekker fauwdt, en Deur!, een nieuwe themafeest maar het Prijslopen is er natuurlijk ook. Kom dus extra leuk verkleed, doe mee in je eentje, duo of als groep. Leuk om te doen, en je kunt er ook nog consumptiemunten mee winnen!

Dinsdag 5 maart 15.11 uur: Live muziek van Xplain. Vanaf 18.11 uur de grote finale met verkiezing van Deurdouwer en Deurdouwerinneke. Toegang vanaf 14 jaar, legitimatie verplicht. Kaarten verkrijgbaar in zalencentrum De Hoendrik en bij Crazy Flowers in Herveld. Online te bestellen via http://www.dehoendriktickets.nl. Meer info staat op: www.cvdedeurdouwers.nl.

Zondagmiddagconcerten in de muziekbuurt in Elst

ELST - Verzilver uw cheque en bezoek een concert! Vanaf 31 maart zullen er regelmatig concerten aan huis worden georganiseerd op zondagmiddag van 14.30 tot 17.00 uur. Halverwege wandelen we naar het volgende gasthuis en worden we daar ontvangen met een drankje.

"Dit project kunt u mede-financieren door de cheque, die u deze week in de bus krijgt, te verzilveren ten bate van 'zondagmiddagconcerten in de muziekbuurt'. Informatie staat op de website Overbetuwedoet.nl of op het prikbord in De Helster. U mag uw cheque ook in de bus doen op Bizetstraat 9 of op Haydnstraat 44. Als voldoende mensen de cheque doneren dan kunnen we de concerten gratis aanbieden. Voor uw drankje mag u een vrijwillige bijdrage geven.

We zijn nog op zoek naar musici, die willen optreden. Kent u iemand of hebt u een suggestie, meld het bij Chris Rooijackers, mailadres rooijackers.holkenborg@xs4all.nl of bij Mariëtte van Erp-Uitterhoeve mail mverp@kpnmail.nl We zoeken ook nog gasthuizen met ruimte om 20 mensen te herbergen. Als u een piano hebt is dat extra fijn."

High Tea op zorgboerderij

LIENDEN - Op vrijdag 1 maart is er op de zorgboerderij een high tea, samengesteld en geserveerd door medewerkers en gasten van Hoog-Broek.

Men is welkom tussen 13.30 en 15.30 uur. "Wij serveren dan verse thee en een mix van zoete en hartige hapjes uit eigen keuken. Aanmelden kan tot en met dinsdag 26 februari. Bent u vegetariër of heeft u een dieet, laat het ons weten dan houden wij er rekening mee. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt. De prijs bedraagt 15,00 euro per persoon.

En mocht u geen vervoer hebben, wij kunnen u ophalen en weer thuisbrengen. Binnen de kernen Kesteren, Lienden en Ommeren zijn hieraan geen kosten verbonden."

Stichting Zorgboerderij Hoog-Broek, Burg. Houtkoperweg 6, Lienden; 0488 483208; info@hoogbroek.nl.

Ingezonden brief

Valentijns-uitnodiging...

Toen ik gisteravond thuis kwam na mijn meldkamerdienst, lag er een blanco witte envelop op mijn deurmat. Op Valentijnsdag! Vol verwachting maakte ik de envelop open en... vond daar een (totaal niet romantisch, hihi) grijs kopietje van de uitnodiging van buurtvereniging De Kersenbongerd, om weer deel te nemen aan de braderie op 30 mei in de Kersenbongerd in Dodewaard, op hemelvaartsdag Ik moest er vreselijk om lachen en heb een gedicht geschreven..

Valentijn?

Soms komt een boodschap
anders binnen
dan hoe men het
had bedoeld.
Beladener
of positiever
wordt er dan iets
bij gevoeld
iets toegevoegd
iets bij gedacht:

een envelop
bij mij gebracht
geen naam er op
maar wel voor mij...
't Is Valentijn
dus werd ik blij:
is dit een brief
van iemand die
misschien heel lief
me warmte schenkt
en liefde brengt?

Maar nee...

De Kersenbongerd
is weer bezig,
zoekt ondernemers
voor een kraam
en vraagt me
"Doe je mee?"

Geen liefde.
Wel een leuk idee!

P.s.: ik heb inmiddels "ja" gezegd op deze aanzoek, ik doe mee met de braderie.


Yvonne van der Laan, Dodewaard.

Zeer uitgebreide garageuitverkoop

DODEWAARD - Zaterdag 23 februari van 10.00 - 16.30 uur is er van alles te koop in de garage van Willem de Zwijgerlaan 32 in Dodewaard. Omdat niet alles in de garage past, gaat de verkoop ook in om ons huis heen. Alles tegen zeer scherpe prijzen, want als je gaat emigreren naar een klein huisje in de bergen, kunt je niet veel meenemen.

De foto is alleen een voorbeeld van een paar neer gezette dingen! Aanstaande zaterdag zal alles netjes geprijsd, overzichtelijk op schappen staan of ruim neergezet! Hieronder een alfabetische lijst van wat u zoal aan kunt treffen in en om ons huis.

Allerlei soorten afbeeldingen (waaronder fraaie aquarel van Dodewaard), boeken, bureaus, bureaustoel (nieuw) curiosa, diepvrieskast, (tuin)gereedschap, gitaar (voor kind), grasmachine elektrisch, die ik wil ruilen voor een handmaaier (liefst een wat grotere soort), gourmetstel, hobbyspullen, hogedrukspuit, kantoorspullen, kasten, keukenspullen, koelkast tafelmodel, kruimeldief, leren tassen, langlaufski's, lijsten, muziekboeken, schoenen, serviesgoed (w.o. Wedgwood), sieraden, speelgoed (w.o. babyborn, Fisherprice, Little tikes en veel Petshop), spelletjes, schoenen (o.a. nieuw), stoelen, tafels, tostiapparaat, tuinset, tweepersoonsslaapbank, stretcher, wasmachine (AEG), wasdroger (AEG), wasmachine (AEG), zijde kunstbloemen (van goede kwaliteit) etc. etc.

Wees van harte welkom! Kijk rustig rond en hopelijk gaat u naar huis met spullen waar u blij mee bent!

Zondagmiddagconcerten
in de muziekbuurt in Elst

ELST - Verzilver uw cheque en bezoek een concert! Vanaf 31 maart zullen er regelmatig concerten aan huis worden georganiseerd op zondagmiddag van 14.30 tot 17.00 uur. Halverwege wandelen we naar het volgende gasthuis en worden we daar ontvangen met een drankje.

"Dit project kunt u mede-financieren door de cheque, die u deze week in de bus krijgt, te verzilveren ten bate van 'zondagmiddagconcerten in de muziekbuurt'. Informatie staat op de website Overbetuwedoet.nl of op het prikbord in De Helster. U mag uw cheque ook in de bus doen op Bizetstraat 9 of op Haydnstraat 44. Als voldoende mensen de cheque doneren dan kunnen we de concerten gratis aanbieden. Voor uw drankje mag u een vrijwillige bijdrage geven.

We zijn nog op zoek naar musici, die willen optreden. Kent u iemand of hebt u een suggestie, meld het bij Chris Rooijackers, mailadres rooijackers.holkenborg@xs4all.nl of bij Mariëtte van Erp-Uitterhoeve mail mverp@kpnmail.nl We zoeken ook nog gasthuizen met ruimte om 20 mensen te herbergen. Als u een piano hebt is dat extra fijn."

Twee halve finale tickets voor DGV Dodewaard

DODEWAARD - Op 9 februari gingen vier turnsters van DGV Dodewaard naar Nijmegen voor de districtsfinale 3e divisie. Hier streden zij om een plaats op de landelijke halve finale.

Om er te mogen turnen hadden zij na de drie plaatsingswedstrijden al heel wat turnsters achter zich gelaten. Een prestatie op zich! De dag begon met Silke Verwoert (junior). Silke turnde een stabiele wedstrijd, haar beste toestel was de brug, waar ze een achtste plaats behaalde. Silke werd veertiende van de 35 turnsters en heeft zich hiermee geplaatst voor de halve finale van het NK!

In de tweede ronde kwam Kim van Merkenstein (Jeugd 2) in actie. Zij begon met veel pech op vloer. De muziek startte niet waardoor zij haar oefening zonder muziek moest turnen. Daarna liet ze een supersprong zien. Helaas ging het bij brug en balk niet vlekkeloos waardoor het niet genoeg was om door te gaan. Kim werd 20e.

In wedstrijd 3 turnde Ilse Pouwels (Pupil 2) weer een superwedstrijd. Ze werd eerste met haar balkoefening en ook op de andere toestellen eindigde ze hoog. Dit maakte dat Ilse ook bij deze districtsfinale een podiumplaats behaalde. Ze werd tweede en stond te stralen met zilver om haar nek. Uiteraard leverde dit een plek in de halve finale op!

Luna van der Goes (jeugd 1) moest lang wachten, zij turnde pas in de laatste ronde. Ze turnde een stabiele wedstrijd en maakte geen grote fouten. Zij behaalde de hoogste notering op de brug. De concurrentie was ook in deze wedstrijd sterk en dat maakte dat het helaas niet voldoende was om door te gaan. Ook Luna werd 20e.

De halve finale waar Silke en Ilse namens DGV in actie komen zal in april of mei plaatsvinden.

De lente kriebelt!

11 februari. Begin van het broedseizoen: Blauwe reigers staand op nest! (foto: Henk van der Kooij) Henk van der Kooij

De temperatuur is ineens omhoog gegaan,
en .. ziet u de reiger staan?!
De nestplek wordt staande bezet
anders komt een ander en vist deze reiger achter het net.
Want er is woningnood:
het aantal nestplekken in deze kolonie is niet groot.
En startersplekken kennen reigers niet,
wie het eerst komt, die maalt, zingt het reigerlied.
Vorig jaar veertien paren,
dit maximum heeft de kolonie al jaren.
De paring vindt plaats in de woning, op het nest,
bij gezondheid volgen eieren en jongen, de ouders doen zo hun best!
Wilt u ze zien: ga naar Lienden, naar de Nieuwe Waai,
een schitterend stukje schepping, zo mooi, zo schoon, zo fraai!

NL-Doet in Hemmen

HEMMEN - Voor de boekenmarkt tijdens NL-Doet in maart zoeken we nog personen die zelf boeken, platen, speelgoed, enzovoort willen verkopen.

Hiervoor zijn tafels te huur en de markt is van 11.00 tot 15.00 uur in het dorpshuis De Oude School te Hemmen. Informatie via 0488 451002.

11 / 22

12 / 22

School's Cool van start in Overbetuwe

OVERBETUWE - School’s Cool is een organisatie die kwetsbare, maar kansrijke leerlingen in het basisonderwijs en Voortgezet Onderwijs koppelt aan vrijwillige mentoren.

Zij geeft wekelijks ondersteuning bij schoolse zaken. School’s Cool heeft een programma voor leerlingen vanaf groep 3 tot en met groep 8, die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, maar dit door omstandigheden niet kunnen krijgen van hun ouders. Daarnaast kunnen leerlingen aangemeld worden die de overgang gaan maken van groep 8 naar het Voortgezet Onderwijs en hierbij begeleiding nodig hebben. Ook is er een programma voor leerlingen die vastlopen in het Voortgezet Onderwijs.

De kracht van deze projecten is het bieden van ondersteuning op maat. Belangrijk hierbij is dat de leerling plezier in school blijft houden en het vertrouwen in eigen kunnen groeit. Mentoren lopen gedurende langere periode met de leerling mee. Ze helpen bijvoorbeeld bij het plannen, brengen structuur in het maken van huiswerk, herhalen leerstof, vergroten het zelfvertrouwen maar ook begeleiden ze bij het aangaan van nieuwe vriendschappen. Dit alles gaat nu ook in Overbetuwe van start!

"We zijn op zoek naar betrokken vrijwillige mentoren die het verschil willen maken in het leven van een kind/ jongere. Wilt u meer informatie of lijkt het u leuk om als mentor in Overbetuwe iets te betekenen voor een kind/ jongere? Heeft u zin/ tijd om wekelijks 1-2 uur te besteden aan dit project? Neem dan contact op met Daniëlle van Deutekom, coördinator School’s Cool Overbetuwe. Mail: danielle.van.deutekom@fortewelzijn.nl of bel: 06 23389641."

Edith Visser voorleeskampioen

OCHTEN - Op dinsdag 12 februari kwamen acht voorleeskampioenen uit de regio Neder-Betuwe op De Houtkoperschool in Ochten bijeen voor de regionale kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd. De jury benoemde Edith Visser van basisschool De Houtkoperschool uit Ochten tot kampioen in deze regio.

De 11-jarige Edith las in deze kwartfinale een fragment voor uit het boek Juffrouw Pots van Tosca Menten. De in totaal 8 kwartfinalisten werden ieder kampioen van hun basisschool en streden in aula van de Houtkoperschool voor de titel van regiokampioen.

Halve finale

Met haar winst heeft Edith zich geplaatst voor de halve finale, op woensdag 20 februari in de Pluk in Geldermalsen. De voorleeswedstrijd begint ieder jaar op de basisscholen en vindt plaats vóór 1 december. In de periode januari tot half maart vindt op een locatie in de buurt de eerste vervolgronde plaats. Bibliotheek Rivierenland organiseert elk jaar zes regionale kwartfinales, waarin de schoolkampioenen van Rivierenland strijden voor een plek in de provinciale finale.

Landelijke finale
Na de regionale ronde volgt nog een provinciale ronde, die de Gelderse kampioen oplevert voor de landelijke finale. De landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd 2018 vindt plaats op woensdag 22 mei in de Schouwburg Amstelveen. De twaalf provinciale kampioenen lezen ieder een fragment voor uit het door hen gekozen boek. Foto's van de kwartfinales zijn te bewonderen op de facebookpagina van Bibliotheek Rivierenland, voor meer informatie zie www.bibliotheekrivierenland.nl.

Schaatsfilm I, Tonya in Theater De KiK

I, Tonya pr

ELST - De film I, Tonya (Biografisch drama) draait op donderdag 21 februari om 20:00 uur in Theater De KiK. Kaartjes inclusief drankje, zijn voor acht euro te reserveren via theaterdekik.nl.

Het waargebeurde verhaal van Olympisch kunstschaatsster en buitenbeentje Tonya Harding die in opspraak komt vanwege verwonding van haar grootste rivaal. Kunstschaatsster Tonya Harding (Margot Robbie) is een natuurtalent en niets lijkt haar selectie voor de Olympische Spelen in de weg te staan. Maar Tonya is bepaald niet van goede komaf, haar vulgaire outfits en gedrag zijn de keurige schaatswereld een doorn in het oog.

Omringd door idioten, met goede én slechte bedoelingen, beraamt Tonya een plan om wraak te nemen op haar grootste concurrente: de engelachtige Nancy Kerrigan. Eén van de grootste Amerikaanse sportschandalen is geboren… Het waargebeurde I, Tonya is een hilarisch en aandoenlijk portret van een uitzonderlijk getalenteerd buitenbeentje.

Margot Robbie schittert als de verguisde Tonya Harding, en Allison Janney zet als moeder van Tonya een filmpersonage voor de eeuwigheid neer. Regisseur Craig Gillespie (Lars and the Real Girl) levert met I, Tonya een uniek evenwicht tussen humor, geweld en ontroering af.”

Betuwse Goudsbloem bloeit in Brussel

Martin Schulz ontvangt de Marigold van Martien van Hemmen en Ulrich Francken. (Euregio Rijn Waal) (foto: Jan in 't Hout)

BETUWE - Natuurlijk was het bestuur van het Exoduscomité onlangs weer aanwezig bij de jaarlijkse conferentie van de Liberation Route Europe.In Brussel troffen vertegenwoordigers van Europese groepen elkaar. Doel is om de Bevrijdingsroute verder uit te breiden en te markeren.

Daarbij is voor het Exoduscomité de inzet, dat hetgeen in de Betuwe is gebeurd onderdeel blijft van deze Europese markering. Daartoe is het aantal Luisterkeien met behulp van de gemeenten en de Euregio Rijn Waal uitgebreid. Ook wordt er samengewerkt met initiatiefnemers in Kleef en het Bevrijdingsmuseum.

Bijzonder was het moment waarop de Marigold, de Goudsbloem, als symbool voor burgers in oorlogstijd, kon worden uitgereikt aan de Duits Europse politicus Martin Schulz. Met belangstelling nam hij hiervan kennis; verzekerend dat dit een blijvende plek krijgt in zijn hart.

De conferentie was òòk de gelegenheid om touroperators te ontmoeten, die markante plekken in onze regio aandoen.Herinneringstoeristen uit Amerika en Engeland bezoeken steevast het Airborne- en Bevrijdingsmuseum. Dat is volkomen terecht, maar gaandeweg groeit de interesse voor hetgeen in de Betuwe in de periode '44-'45 is gebeurd. In oktober zal een bus met Amerikanen een bezoek brengen aan Huissen en het daar aanwezige ere Massagraf waar circa 150 burgers zijn begraven.

In het herdenkingsjaar 2019 staan veel initiatieven op stapel. Hierover zal men op de hoogte worden gehouden. Zoals over de Exodustocht op 29 juni en de 2 Oktoberherdenking.

Wandeling voor lotgenoten Ouders Overleden Kind

OOSTERBEEK - Er is een wandeling voor lotgenoten op zondagmiddag 3 maart. OOK Ouders Overleden Kind is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers.

Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren. OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer.

Wil je eens met een lotgenoot praten? Samen wandelen in de natuur en ondertussen ervaringen en herinneringen uitwisselen? Wandel dan mee op zondagmiddag 3 maart in Oosterbeek. Lengte van de wandeling is ongeveer 7 km. Niet-leden zijn ook welkom!

We ontmoeten elkaar vanaf 13.30 uur bij Restaurant De Oude Herbergh, Utrechtseweg 245, Oosterbeek. Start wandeling rond 14.00 uur. Stevige (wandel)schoenen zijn zeker aan te bevelen. Het is geen verhard wandelpad. We moeten best wel klimmen en afdalen. Na afloop van de wandeling is er gelegenheid om bij Restaurant De Oude Herbergh iets te eten of te drinken (voor eigen rekening) en als je dit wilt, samen na te praten.

Voorgaande wandelmiddagen waren waardevolle en fijne middagen. Broers en zussen, grootouders, familie en vrienden zijn ook welkom. Aanmelden wordt op prijs gesteld. Je kunt bellen met Bettie Elzenaar 06 40875275. Besluit je op het laatste moment om mee te lopen, dan is dit prima. www.oudersoverledenkind.nl.

Voetbal Dodewaard

Zaterdag 23 februari

Thuis

10.00 Dodewaard JO13-1 OVC '85 JO13-4
14.30 Dodewaard 1 GVC 1
14.30 Dodewaard 2 SV Otterlo 3

Meer informatie staat op www.vvdodewaard.nl

Wandeling voor lotgenoten Ouders Overleden Kind

OOSTERBEEK - Er is een wandeling voor lotgenoten op zondagmiddag 3 maart. OOK Ouders Overleden Kind is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers.

Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren. OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer.

Wil je eens met een lotgenoot praten? Samen wandelen in de natuur en ondertussen ervaringen en herinneringen uitwisselen? Wandel dan mee op zondagmiddag 3 maart in Oosterbeek. Lengte van de wandeling is ongeveer 7 km. Niet-leden zijn ook welkom!

We ontmoeten elkaar vanaf 13.30 uur bij Restaurant De Oude Herbergh, Utrechtseweg 245, Oosterbeek. Start wandeling rond 14.00 uur. Stevige (wandel)schoenen zijn zeker aan te bevelen. Het is geen verhard wandelpad. We moeten best wel klimmen en afdalen. Na afloop van de wandeling is er gelegenheid om bij Restaurant De Oude Herbergh iets te eten of te drinken (voor eigen rekening) en als je dit wilt, samen na te praten.

Voorgaande wandelmiddagen waren waardevolle en fijne middagen. Broers en zussen, grootouders, familie en vrienden zijn ook welkom. Aanmelden wordt op prijs gesteld. Je kunt bellen met Bettie Elzenaar 06 40875275. Besluit je op het laatste moment om mee te lopen, dan is dit prima. www.oudersoverledenkind.nl.

Milieupas nodig voor
milieustraten Overbetuwe

OVERBETUWE - Inwoners van Overbetuwe krijgen binnenkort een milieupas thuisgestuurd. Deze milieupas heeft men vanaf 1 maart nodig om afval te kunnen brengen op de milieustraten in Andelst en Elst.                

Alleen voor inwoners van Overbetuwe. De milieustraten in Andelst en Elst zijn alleen bedoeld voor inwoners van de gemeente Overbetuwe. Met de invoering van een milieupas kunnen alleen inwoners uit Overbetuwe afval brengen en houden we de milieustraten betaalbaar. Inwoners uit omliggende gemeenten en bedrijven met bedrijfsafval worden niet toegelaten. In de tweede helft van februari worden de milieupassen per brief verstuurd aan alle woonadressen in Overbetuwe.

Toegang tot milieustraten
Vanaf vrijdag 1 maart heeft men deze milieupas nodig bij elk bezoek aan de milieustraat in Andelst of Elst. De afvalpas is uw toegangsbewijs tot de milieustraat. De afvalpas is gebonden aan een huisadres en staat niet op naam. Informatie over de soort en hoeveelheid gebracht afval wordt niet op de milieupas geregistreerd.
Meer informatie over de milieupas en de milieustraat staat op www.overbetuwe.nl/afval.

Uitslag Parencompetitie Bridge Vereniging Lienden

LIENDEN – Uitslag top-5 wekelijkse parencompetitie ronde 4, zitting 3, bij Bridge Vereniging Lienden

Lijn A

(1) Adri Engelaar & Gijs Slotboom 56,60%

(1) Johan Eerbeek & Kees de Haas 56,60%

3 Erna Ansing & Dicky Hobé 55,90%

4 Jannie & Johan de Bruine 55,21%

5 Aart Hendriks & Rinus van Lunteren 52,78%

Lijn B

1 Francis & Karel Duijmelings 72,92%

2 Len Molenaar & Maria van Schoonhoven 61,25%

(3) Lena & Wim Holtman 53,75%

(3) Gerie Honders & Betty Douma 53,75%

5 Susan & Hein van Berkel 53,33%

Lijn C

1 Wietske & Bert de Vries 55,21%

2 Rose Blommers & Theo Burgers 55,00%

3 Corinne van der Kooi & Pieter Hielckert 53,41%

4 Janny van Drumpt & Tineke van der Lippe 53,39%

5 Evert van Drumpt & Klaas Hoornveld 50,16%

Een debatavond maar dan anders
'Elst, Speerpunt of Doelwit?'

ELST - Theater De KiK presenteert op maandag 11 maart in de theaterzaal een debatavond over de toekomst van Elst. Biedt de ligging van Elst, tussen de steden Arnhem en Nijmegen juist kansen of is het een bedreiging en moet je beschermen wat je hebt.

In maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Waterschap. Op deze avond heb je de kans om je mening te laten horen en om je te laten informeren.

Tijdens deze avond presenteren vier sprekers hun visie met zowel een blik op de toekomst als een terugblik naar het verleden:

- Marieke Helsen (archeoloog en antropoloog) verzorgt de aftrap met een interessant verhaal over het gebied waarin wij leven.

- Wim von der Heijden (Arcadis) geeft vanuit de invalshoek van het bedrijfsleven een beschouwing over de kansen voor dit gebied.

- Jan Brouwer (historicus, Marithaime Elst) betoogt zijn visie op onze omgeving.

- Toon van Asseldonk (burgemeester en inwoner van Overbetuwe) vertelt zijn zienswijze op de mogelijkheden voor onze streek.

De vier sprekers eindigen hun betoog met een stelling. Hierover kunnen de bezoekers in debat gaan met elkaar en hun denkbeeld, gedachte of oordeel duidelijk maken. De avond staat onder de bezielende leiding van Frank Hemeltjen (kunstenaar), van hem zijn we gewend dat hij zijn eigen inkleuring geeft aan de avond. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Chris Korzec (musicus, gitarist). Daarnaast ondersteunt Elmar Noteboom (kunstenaar, docent) met live tekeningen op het scherm de gesprekken en de debatten. Aanvang is 20:00 uur. Kaarten voor deze avond kosten (inclusief drankje) 9,50 euro en zijn te reserveren via www.theaterdekik.nl.

Theater De KiK wil met de debatavonden mensen met elkaar in gesprek brengen over maatschappelijke thema's. Inspireren, uitdagen, anders kijken en wellicht komen tot nieuwe zienswijzen, maar ook een mooie avond beleven is daarbij het doel.

Musical Hair op HPC Zetten

ZETTEN - Het Hendrik Pierson College heeft een lange traditie van musicals, die dit jaar wordt voortgezet met de musical Hair. Op 27 en 28 februari en 1 maart om 19.30 uur herleven de sixties op het HPC!

Het verhaal gaat over een groep hippies die de plattelandsjongen Claude opnemen in hun groep. Dit tegen de achtergrond van de oorlog in Vietnam, de hippiecultuur van de jaren ’60 en de eigen identiteit die de jeugd ontwikkelde. Dit deden ze door zich af te zetten tegen hun ouders en de heersende cultuur in die tijd.

Actuele thema’s die u kunt bekijken en beluisteren in het nieuwe muziektheater op het Hendrik Pierson College, aanvang 19.30 uur, entree 7,50 euro. De kaarten zijn op de school verkrijgbaar en de voorverkoop start op maandag 18 februari in de pauzes op het HPC. Kamer 64. Kaarten zijn te reserveren via de receptie:
0488-451544.

Bridgeclub Klavertje Elf uit Zetten scoort goed

ZETTEN - Zaterdag 9 februari organiseerde District Midden en Oost Gelderland van de Nederlande Bridgebond voor de zestiende keer het klaverkampioenschap. Hieraan mogen alleen clubs/leden meedoen die deel uitmaken van dit district.

Er stonden twee titels op het spel. In de eerste plaats de titel en prijs voor de hoogst scorende club en een titel en prijs voor het paar met de hoogste score. Er was een record aan inschrijvingen van 53 paren.

Bij de clubs behaalde BC Klavertje Elf een mooie derde plaats met een score van 117,25%. De eerste plaats was voor BC Huisen met 117,75%. Hoe spannend kan het zijn. Bij eindscore voor paren was er een mooie 5e plaats voor Corine van Dam/Jeanet Hiuyser met 58,67%, een 6e plaats voor Erik Remmerde/Stien Wisserhof met 58,58%, een 9e plaats voor Marjo Geurts/Conny van Gist met 57,92% en een 13e plaats voor Wil Nas/Henk van Ballegoijen met 57%. Ook hier was erg spannend want de eerste plaats behaalde 60%.

'Heeft U ook interesse in het bridgespel: neem dan even contact op met Jeanet Huyser van onze club: 06 40997743. Of kijk op www.nbbclubsites.nl/club/7013. Een mail zenden KAN naar: bc.kavertje11@outlook.com.

Waalzoomruiters kleurrijk in Betuws dialect

Toneelgroep 2018. (foto: Eric van Ammers)

IJZENDOORN - Vrijdag 8 en zaterdag 9 maart spelen De Waalzoomruiters uit Ochten in dorpshuis 'Ons Tehuis' in IJzendoorn het toneelstuk 't Moar Tijdelijk!

Het verhaal speelt zich af op de boerderij van Anna en haar zoon Jan, die stiekem een oogje heeft op het buurmeisje. Stiekem? Ach, heel het dorp weet dat al, behalve zijn schoonmoeder. Aan de andere kant van het dorp wonen twee boeren. De katholieke Evert en zijn protestantse buurman: Gijs. De beide boeren kunnen elkaar niet uitstaan. Er gaat geen dag voorbij of die twee hebben ruzie over het land, de kerk of over de krant.

Wanneer deze boeren dakloos raken, worden ze het probleem van de plaatselijke dominee en de nieuwe pastoor. De beide herders vragen Anna om hulp en die verzucht. Kom er in…’t Is Moar Tijdelijk! Nietwaar dominee en meneer pastoor?

Maar acht weken later zit Anna nog met de twee ruziënde boertjes opgescheept. Gelukkig biedt de kerk hulp aan, echter zet dat geen zoden aan de dijk. Want een rokende non zorg voor nog meer ophef en verwarring. Dan krijgen de beide boeren een idee, zodat ze hun toekomst op de boerderij veilig kunnen stellen. Maar wanneer hun toekomst letterlijk in de kreukels valt op het kippenhok van buurvrouw Toos, blijkt het bejaardenhuis nog de enige optie te zijn. Of biedt Martha met haar geliefde toch nog uitkomst?

Een heerlijke plattelandskomedie vol kleurrijke rollen en een vleugje romantiek in Betuws dialect.

Kaarten zijn te koop bij bakkerij Ad Bos, Molendam 5 in Ochten en bij dorpshuis ‘Ons Tehuis’, J.R. Zeemanstraat 12a in IJzendoorn. Kosten 7,50 euro per persoon.

Activiteiten in De Verbinding

Activiteiten in het ontmoetingscentrum De Verbinding, Stationsstraat 1 in Zetten; 0488 453187.

Woensdag 20 febr.8.30 – 09.00 uur Prikpost

Donderdag 21 febr. 10.00 - 11.30 uur bloemschikken met Anneke

Donderdag 21 febr. 14.00 - 16.00 uur creatief met Joke D.

Vrijdag 22 febr. 10.00 - 12.00 uur koersbal met Jack

Vrijdag 22 febr. 13.30 – 16.00 uur kaarten met Ben

Vrijdag 22 febr. 19.30 – 22.30 uur kaarten met Joker Troef

Maandag 25 febr . 10.00 - 11.30 uur koffietijd met Els

Maandag 25 febr. 17.00 - 18.30 uur samen eten met Joke D. bruine bonen maaltijdsoep

Dinsdag 26 febr.10.00 – 11.30 uur koffietijd met Joke D.

Dinsdag 26 febr. 14.00 – 16.00 uur schilderles met Robert Piket

Agendatip; donderdag 21 febr. 19.00 uur ;gezellige bingo met Ben

Donderdag 28 febr. Filmavond Nova Zembla

Tijdens alle activiteiten bent u van harte welkom om een kopje koffie te komen drinken of voor een gezellig praatje. Voor niet abonnementhouders kost een kopje koffie /thee 1.50 euro

Onze gastvrouwen en gastheren worden bijgestaan door Chelo, Christien, Linie, Mariëtte, Dini, Ali, Ank, Jolande, Alfred, Ronja, Annemieke, en Wim en Henk de buitenwerkzaamheden. Ontmoetingscentrum de Verbinding draait volledig op vrijwilligers. Zonder dit team vrijwilligers zou het ontmoetingscentrum de Verbinding niet kunnen voortbestaan.

Voor info over onze activiteiten kunt u bellen naar 0488 453187 op maandag dinsdag donderdag en vrijdag van 09.30 – 11.30 uur of mailen; ontmoeten01@gmail.com. Onze gastvrouw / gastheer staat u graag te woord.

Bridgeclub Klavertje Elf uit Zetten scoort goed

ZETTEN - Zaterdag 9 februari organiseerde District Midden en Oost Gelderland van de Nederlande Bridgebond voor de zestiende keer het klaverkampioenschap. Hieraan mogen alleen clubs/leden meedoen die deel uitmaken van dit district.

Er stonden twee titels op het spel. In de eerste plaats de titel en prijs voor de hoogst scorende club en een titel en prijs voor het paar met de hoogste score. Er was een record aan inschrijvingen van 53 paren.

Bij de clubs behaalde BC Klavertje Elf een mooie derde plaats met een score van 117,25%. De eerste plaats was voor BC Huisen met 117,75%. Hoe spannend kan het zijn. Bij eindscore voor paren was er een mooie 5e plaats voor Corine van Dam/Jeanet Hiuyser met 58,67%, een 6e plaats voor Erik Remmerde/Stien Wisserhof met 58,58%, een 9e plaats voor Marjo Geurts/Conny van Gist met 57,92% en een 13e plaats voor Wil Nas/Henk van Ballegoijen met 57%. Ook hier was erg spannend want de eerste plaats behaalde 60%.

'Heeft U ook interesse in het bridgespel: neem dan even contact op met Jeanet Huyser van onze club: 06 40997743. Of kijk op www.nbbclubsites.nl/club/7013. Een mail zenden KAN naar: bc.kavertje11@outlook.com.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs Bemmel

Beurs OBC. (foto: Sandra Kuster)

BEMMEL - Zaterdag 23 februari vindt in het OBC aan De Heister in Bemmel de tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs plaats. De beurs is geopend van 9.00 tot 11.30 uur.

Tijdens de beurs is er de mogelijkheid goede en betaalbare (merk)kleding voor het voorjaar en de zomer te kopen. De entree is gratis. Er wordt ruim 18.000 stuks mooie tweedehands zomerkleding vanaf maat 80 - maat S aangeboden. "Naast kleding wordt er ook speelgoed verkocht en kunt u er terecht voor babyspullen, schoenen, sportkleding, autostoeltjes, fietsstoeltjes, kinderwagens en nog meer. En denkt u ook eens aan verkleedkleding, snowboots of skikleding. De kleding is op maat gesorteerd en overzichtelijk in rekken opgehangen, jongens- en meisjesspullen apart; geen gezoek op tafels!

Boven op de verkoopprijs komt 15%, hiervan betalen wij alle kosten. Is er nog geld over dan schenken wij dit, naast kleding en speelgoed, onder andere aan stichting Doe een Wens. Er mogen geen (hand)tassen, buggy's en kinderen tot en met 16 jaar mee het gebouw in. Portemonnee dus in de broekzak of om de nek." Meer informatie staat op www.kinderkledingbeursbemmel.nl.

Aanpak zwerfafval in Elst: doet u mee?

ELST - Op 21 februari van 19.30 tot 20.30 uur is er een startbijeenkomst over aanpak zwerfafval in Elst voor belangstellenden.

Steeds vaker zie je groepjes mensen die zwerfafval meenemen. Is dat een taakstraf? Nee hoor, het zijn gewoon bewoners uit eigen omgeving die in een opgeruimde buurt willen wonen. Het afgelopen jaar is er een recordaantal opruimacties in Gelderland geweest en is de ene na de andere zwerfafvalbrigade aan de slag gegaan, waaronder de Drielse brigade in onze eigen gemeente. Omwonenden hebben hier veel waardering voor en zo raken steeds meer mensen hierbij betrokken. Samen bereik je een snel en zichtbaar resultaat, want zonder zwerfafval is en blijft de omgeving nou eenmaal leefbaarder.

Ook in Elst komt er nu een zwerfafvalbrigade. Op 21 februari van 19.30 tot 20.30 uur is er een startbijeenkomst voor belangstellenden, op de Prins Hendrikstraat 5a in Elst. Er is koffie en thee. Stichting Landschapsbeheer Gelderland geeft een toelichting op praktische ondersteuning die zij bieden. Iedereen is welkom. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen: t.essens@landschapsbeheergelderland.nl.

Pronkzittingen Zet 'm Op weer top

ELST - Carnavalsvereniging Zet 'm Op heeft de afgelopen twee weekenden zes keer mogen pronken voor Prins Ron uut de Perenbuurt en zijn adjudant Willy in een bomvol en gezellig Wapen van Elst. Gezien de enthousiaste reacties en waardering tijdens en na de zittingen heeft het Elster publiek weer met volle teugen genoten.

De Hofzangers warmden de zaal op met een lekkere inzinger over het frühshoppen in Elst, kwamen later op de avond terug met een lekkere 'sjoenkel' en schitterden als Amsterdamse orgeldraaiers en makelaars in een fantastische medley over Elst, het Amsterdam van het oosten.

De Blauwe Blagen Bende lieten zien dat de vele restaurants in Elst goed met elkaar kunnen samenwerken. De Blue Bastards kregen alle mensen van de stoel met hun doldwaze rollatorpolonaise. De tieners van Nei Grei maakten zingend en dansend duidelijk dat ze het niet eens waren dat ze hun 'spiekerboxen' moesten inleveren ten behoeve van de isolatie van het gemeentehuis. Eigenwies gaf alvast een inkijkje in de nieuw te bouwen poli bij het station in Elst. Een hilarisch optreden. De Deurzetters zongen een lekkere carnavalskraker over het gezamenlijk carnaval vieren in Duppertdurp.

De stunt van de stuntgroep was dit jaar de sollicitatie naar de opvolging van burgermeester Toon van Asseldonck. De vier sollicitanten lieten zien erg veel te kunnen, maar helaas niet genoeg om burgermeester te worden. Marianne de Vette kwam, samen met haar hondje Polleke, vertellen dat ze dit jaar niet meedeed aan het programma omdat ze te druk was. Een geweldige buut met veel actualiteit, door het publiek beloond met staande ovaties.


Na de pauze was het de beurt aan Kant Noch Wal. Als de Bloebent, repeteerden zij hun oude koffers en sloten af met hun grootste koffer ooit, 'Vrouw'. Het dak ging eraf! De Chanellekes zongen op bekende Abba melodieën over actuele Elster onderwerpen als de sportschool, de appeltaart van Droom! en het afscheid van burgermeester Toon van Asseldonck.

Hent en Truus, hadden weer een technisch hoogstandje bedacht met behulp van een 'magic screen'. Optimale timing zorgde voor een bijzondere act die ze afsloten met het voornemen om samen naar het 66 jarig jubileum van Zet 'm Op toe te gaan werken.

Begin februari werd er in diverse media melding gemaakt van zwerver Dirk. Veel inwoners van Duppertdurp vroegen zich af waar die Dirk toch zou zitten, want niemand had hem ooit gezien. Tot….de pronkzittingen van Zet 'm Op. Daar bleek het hele verhaal te zijn verzonnen en bleek Dirk in werkelijkheid Dave Willemsen, te zijn. In een geweldige buut nam Dirk het publiek mee in zijn bestaan als zwerver. Met een staande ovatie nam het publiek afscheid van Dirk. Fake news bestaat dus ook in Duppertdurp!

Voor de finale had Zet 'm Op een cover gemaakt van het nummer 'Vrouw' van De Bloebent. Onder de feestelijke klanken van 'Blauw' haalde president Ruud Maatman, die de hele avond weer op vakkundige wijze aan mekaar praatte, alle ruim honderd artiesten en medewerkers van Zet 'm Op nog een keer het podium op om het dankbare applaus van het publiek in ontvangst te nemen.

DE WEEKHOROSCOOP VAN HÉT GEMEENTENIEUWS
van 21 tot en met 27 februari

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS WATERMAN. Het relationele leven van een waterman ziet er wat gecompliceerd uit. Ze verbinden zich wel met de ander, maar lijken er altijd op uit om te benadrukken dat ze het in hun eentje ook goed redden. Een LAT-relatie lijkt echt iets voor de waterman te zijn. Geef de waterman voldoende vrijheid. Dan kruipt hij uiteindelijk dicht tegen je aan.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Vlak voor het weekend lijkt het wel alsof iedere discussie uit moet lopen op ruzie. Het gevaar is dat je teveel de nadruk legt op de verschillen tussen jou en de ander. Probeer eens de overeenkomsten op te sporen! In het weekend voel jij je niet zo op je gemak. Zoek diegenen op waarbij jij je wel goed voelt.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Voor het weekend komt er een kleine verrassing jouw kant op. Dat kan een financiële meevaller zijn of een bijzonder scherp aanbod. Tijdens het weekend is er sprake van een heftig contact. Dat kan twee kanten op gaan. Of het wordt heel intens in positieve zin, of het is zo heftig dat het uit elkaar klapt.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Aanstaande vrijdag gebruik je zoveel woorden om jezelf duidelijk te maken, dat niemand er nog een touw aan vast kan knopen. Gelukkig ben je tijdens het weekend wat compacter qua boodschap. Je brengt wat je zegt terug tot de essentie. Na het weekend is er evenwicht tussen gevoel en verstand.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Zaterdag zijn er wat botsende belangen. Het is goed dat jij opkomt voor jezelf! Zondag is rustiger en harmonieuzer. Samen genieten is dubbel genieten, kreeft! Na het weekend ben je in eerste instantie heel evenwichtig, maar richting woensdag word jij uitgelaten. Er wordt dan heel wat gelachen.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Donderdag ben jij degene met een goed overzicht. Van daar uit kun jij hele goede en passende adviezen geven. In het weekend heb je vooral aandacht voor jouw familie. Het gaat er gezellig aan toe. Volgende week dinsdag loop je het risico dat een meningsverschil uitloopt op machtsstrijd.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Aanstaande vrijdag lijkt een probleem onoplosbaar. Laat het los, neem even afstand, en de oplossing zal zich spontaan aanbieden. In het komende weekend kun je ontspanning vinden door iets spannends. Een goed boek of een spannende film dus. Na het weekend bied jij iemand jouw diensten aan.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Vlak voor het weekend ben jij in goed gezelschap en ontstaan er zeer interessante gesprekken. Tijdens het weekend is er iemand die aan jou iets opbiecht dat héél persoonlijk is. Ga daar zo discreet mogelijk mee om! Misschien is het een goed idee om zelf ook iets aan die ander toe te vertrouwen.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Voor het weekend heb jij de neiging om bepaalde zaken heel scherp te formuleren. Dat kan kwetsend zijn! Tijdens het weekend heb je die neiging niet. Integendeel! Je bent juist heel vriendelijk en open. Pas volgende week dinsdag op dat je je niet laat verleiden tot een onnodige machtsstrijd.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Op donderdag 21 februari sta jij in het middelpunt van de belangstelling. Daar geniet je enorm van. De volgende dag blijkt dat er mensen zijn die jou dit gunnen, maar dat er ook figuren zijn die jaloers zijn en het je niet gunnen. Zoals alles waait dit ook over. Volgende week woensdag is een dag vol humor.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Aan het einde van de huidige werkweek voel jij je niet zo op je gemak. De mensen om je heen doen moeilijk terwijl daar geen enkele reden voor is. Tenminste in jouw ogen. Het weekend gebruik je om uit te rusten en op te laden. Na het weekend functioneer jij heel goed op de automatische piloot.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Vlak voor het weekend zijn er familie beslommeringen die je niet kunt of mag negeren. Juist jouw inbreng als min of meer onpartijdig persoon is belangrijk. In het weekend twijfel je eraan of je de juiste stappen hebt ondernomen. Blijf vertrouwen op jouw sterke intuïtie, waterman! Die heb jij.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Voor het komende weekend krijg jij een geweldige kans! Grijp die kans zodra die zich voordoet want die kans is er maar even. Je merkt aan de reacties van anderen dat ze jou dat wel gunnen, maar dat ze eigenlijk zelf die kans wilden hebben. Volgende week woensdag is een dag met een lach én een traan.

Workshop mozaïeken voor senioren

Mozaïeken: Dit kan het worden. (foto: Seniorweb)

ELST - Door een vruchtbare samenwerking van Creatief Collectief Elst met Forte Fit voor senioren kunnen wij u een leuke creatieve workshop aanbieden.

In deze workshop leert men in korte tijd de eerste beginselen van mozaïeken. Op een mdf-plankje van 15 bij 15 cm maakt u met stukjes tegel en allerlei andere materialen een klein werkstukje. Gereedschappen, waaronder mozaïektangen en lijm zijn aanwezig, evenals voorbeelden. Voegen en uitleg hoe je moet voegen worden na de workshop meegegeven. Het uiteindelijke werkstuk kan als onderzetter, maar ook als schilderijtje gebruikt worden.

Heeft u zelf een kopje of bordje met een mooi motiefje dat kapot mag, een schelp, porseleinen figuurtjes of wat dan ook, neem dit dan gerust mee. Dan kun je het op de cursus in een mozaïek verwerken op zaterdag 9 maart van 13:30 tot 15:30 uur (uiterlijk inschrijven tot 28 februari). Locatie is de werkplaats van Creatief Collectief Elst, Pr. Irenestraat 49 (paadje/zijkant De Wieken). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wil Teunissen.

Telefoon 06 30764452 of wilteunissen1956@gmail.com of www.fortefit.nl.

Scouting Zetten geeft de natuur een boost

Overvliegen achter het clubgebouw. (foto: Scouting Zetten) Scouting Zetten

ZETTEN - Het voorjaar komt er weer aan! De bomen en struiken krijgen bloesem en de wereld om ons heen kleurt groen, maar de natuur kan wel een handje gebruiken.

Op zaterdag 9 maart vanaf 10:00 uur gaat Scouting Zetten weer in Zetten en Hemmen langs de deuren om potgrond en mestkorrels te verkopen! De mestkorrels zijn geschikt als startmest. En wordt vooral in het voorjaar voor het gazon, de siertuinen, maar wordt ook voor de groente- en fruitteelt gebruikt. Dus het is ook geschikt voor uw moestuin!

De potgrond en koemestkorrels zijn van uitstekende kwaliteit, merk Naturado. De kosten zijn vijf euro voor een zak potgrond (40 liter) en 7,50 euro voor een zak koemestkorrels (5 kg).

De opbrengst van deze actie komt direct ten goede aan onze activiteiten. Er is een beperkte hoeveelheid, maar op www.scoutingzetten.nl kan men alvast reserveren

Dierengeluiden
En weer ontluikt de natuur...

Het heerlijke geel van speenkruid.

HETEREN - Vanochtend wakker geworden omdat er vogels zongen. Vooral de merel natuurlijk die hoor je boven alles uit. Heerlijk weer vroeger licht en later donker. De dagen duren nu alweer van bij achten tot ongeveer zes uur.

Tijd om er op te trekken en door de heerlijke Betuwe te wandelen en de natuur te zien ontluiken. Er staan al overal sneeuwklokjes en krokussen te bloeien, dat zijn echt de vroegste bloeiers in onze streek. Overal zie je ook al het groen van het speenkruid en het klein hoefblad. Deze heerlijke gele bloeiers die langs de sloten door de hele Betuwe staan komen na de sneeuwklokjes en krokussen aan de beurt. Ook de vogels zijn al weer bezig zich voor te bereiden op een nest vol eieren. Het is gewoon heerlijk de natuur die zich weer helemaal ontplooit en zich voorbereid op de zomer.

Wij zijn eigenlijk heel gelukkig dat wij in een streek wonen waar we seizoenen kennen. Hierdoor zie je elk voorjaar dat alles weer tot leven komt. Tere groene blaadjes aan de bomen, vogels die een nest bouwen om daar dan straks jongen in groot te brengen. En natuurlijk al die (on)kruiden langs wegen en paden die straks weer voor een veelkleurige berm zorgen. Nog even en de lammetjes en de kalveren bevolken weer de weilanden. Al dat jonge leven maakt dat een mens zich ook prettiger gaat voelen.

Bij ons op Landgoed Overbetuwe staan de sneeuwklokjes ook alweer te bloeien en hoor je dat de vogels druk bezig zijn met territoria afbakenen en stellen vormen. Wil je dit beleven kom dan naar de Uilenburgsestraat 3 in Heteren en beleef een stukje natuur.

Carolien Schouten finalist Miss Beauty of Gelderland

Carolien Schouten.

BETUWE - Wauw, ineens was daar een bericht van Bjorn von Schomberg, of ik interesse had om te komen op de Castingdag voor 'Miss Beauty of Gelderland 2019'. Het leek mij leuk om mee te maken en zo stond ik zomaar met een geselecteerde groep klaar voor een leuke dag.

We werden hartelijk ontvangen en toegesproken door Charina Bartels en begeleid door diverse knappe Missen in prachtige jurken. Nieuw, dus spannend, maar ook heel gezellig met zo’n grote groep meiden bij elkaar die hetzelfde doel hebben en hopen op een plek in de finale. Na de voorstelronde, bikinironde en Engelse vragenronde werden de finalisten 2019 bekend gemaakt en ik was echt blij dat de vijfde naam die van mij was.

Samen met dertien andere Miss Beauty's gaan wij strijden om de titel ‘'Miss Beauty of Gelderland 2019'’, daarnaast zijn er zestien Miss Teens die gaan strijden om de titel ‘Miss Teen of Gelderland 2019’. Op 30 maart is de finale in het Veluvine in Nunspeet en tot die tijd worden wij voorbereid met verschillende dagen waarin catwalk-, social media- en sporttrainingen. Een heel leuk avontuur waarbij ik hoop uiteindelijk tot Miss Gelderland gekozen te worden en zo de provincie te gaan vertegenwoordigen.

Naast het oordeel van de jury kan er ook worden gestemd op zijn / haar favoriet. Deze stemmen tellen mee in de puntenuitslag. Wilt u op mij stemmen dan zou ik dat echt heel erg leuk vinden. Dit kan via: Poll Gelderland Carolien 3010 (1,10 euro per stem).

Gezellige bingo in Zetten

ZETTEN - Op donderdagavond 21 februari is er in Ontmoetingscentrum De Verbinding Stationsstraat 1 in Zetten weer een gezellige bingo. Deze bingo begint om 19.00 uur. Vanaf 18.30 uur staan de deuren voor u open.

Op deze bingoavond speelt u 2 keer 3 ronden. Bij elke ronde is er 3 keer kans op een prijs. Op de bingotafel staat een groot aantal prijzen verdeeld in 3 categorieën, waaruit men zelf een keuze kan maken. Categorie 1 is voor de eerste prijs en categorie 2 is voor de tweede prijs en categorie is voor de derde prijs. Deze prijsjes bestaan uit huishoudelijke artikelen, lekkernijen, seizoensgebonden artikelen en leuke hebbedingetjes.

"Heeft u een leuk idee voor bingoprijsjes kunt u dit doorgeven aan de gastheer of gastvrouw. Helaas zijn wij genoodzaakt om de prijs van een bingokaart iets te verhogen. Voor abonnementhouders kost een kaart nu 4,00 en voor niet-abonnementhouders 5,50 euro. Dit is inclusief 1 kopje koffie. Koopt u twee kaarten betaalt u voor de tweede kaart 1,00 euro minder. Heeft u zin in een leuke avond in een prettige sfeer kom dan gezellig naar Ontmoetingscentrum De Verbinding. Het maakt niet uit of u jong, een jonge oudere of een oudere bent.

Voor vragen of info kunt u bellen naar onze gastvrouw / gastheer op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 9.30 en 11.30 uur op telefoonnummer 0488 453187. Het ontmoetingscentrum draait volledig op vrijwilligers. Zonder dit team zou De Verbinding niet kunnen voortbestaan. Op donderdag 28 febr. is er een filmavond met de film Nova Zembla.

Watervrees bij toneelvereniging De Toffies

ECHTELD - Toneelvereniging De Toffies speelt op vrijdag 8 en zaterdag 9 maart in het dorpshuis De Hoge Hof in Echteld de klucht Watervrees.

In deze klucht gaat het over het boerderij leven in een klein dorpje in de Betuwe. De boer is niet vies van een feestje waar veel alcohol vloeit en de stagiaire valt op de boerendochter. Als de boer tijdens een verloting een cruise op de Middellandse zee wint is iedereen blij, denk je.

Echter de boer is bang voor water, maar wil dit niet weten voor de omgeving en stuurt iemand anders. Terwijl hij zich verstopt op de boerderij en zich daar verkleedt als zijn lang vermiste zus ontstaat er een chaos die nog groter wordt als het schip zinkt en iedereen gered wordt, maar de boer niet te vinden is. Kortom, een voedingsbodem voor een leuke avond waar veel te lachen valt.

Voorverkoop van de toegangsbewijzen is op 20 en 27 februari van 20.30 – 21.30 uur in het dorpshuis. Toegangsbewijzen kosten vijf euro.

Museumboerderij
zoekt vrijwilligers

Voorhuis met waterput. (foto: Fons Brekelmans) Fons Brekelmans

HERVELD - "Ongetwijfeld heeft u als lezer van Hét GemeenteNieuws vorige week ook onze oproep gelezen waarin wij vrijwilligers zoeken om ons team te komen versterken."

"Omdat je een zinvolle vrijetijdsbesteding zoekt, gewoon met een leuk team wilt werken, voor een paar gezellige uurtjes per seizoen, waar geen zware eisen aan worden gesteld en je zou daar best wel wat meer over willen weten. Zet dan nu al je bezwaren opzij, aarzel niet maar pak de telefoon en bel even met Carla Brekelmans 06 10524166 voor meer info. Wij zijn ervan overtuigd dat je je bij ons helemaal op je plek zult voelen."

Dropping Hemmen

HEMMEN - Zaterdag 23 februari is de eerste dropping van 2019.

Vanaf 19.00 uur kunnen de deelnemers starten.vanuit dorpshuis De Oude School in Hemmen. Kosten 2.50 euro per persoon (kinderen en volwassenen). Meer info: 0488 451002.

20 / 22

Hoera, Alana wordt 7 jaar.
Het is toch wat, nu sta je alweer in de krant.

Xxx opa's en oma's
Alissa, Eleni en Noud.

Hiep hiep hoera!
24 februari wordt onze Ruud 4 jaar
En mag hij naar de basisschool.

Veel kusjes van
opaRinus en omaMarga

Hoera
Op 21 februari 2019 wordt Mathijs
10 jaar.
Gefeliciteerd en een dikke knuffel
Van Oma en Opa.

Onze grote broer Tijmen wordt 10 jaar!

Kus van Mette en Siebe

Na jaren van zorgzaamheid en werken,
is er aan "onze" Sarah nog steeds niks te merken!
Hiep hiep hoeraaa!
Jolanda 50 jaar
Dikke kuss Evert, Julian, Dylan en fam!

Pas op groot gevaar het is zwart en maakt veel lawaai.
Tom wordt 18 jaar en zijn eerste pilsje staat nu eindelijk klaar.
Opa en Oma.

21 februari 2019
Hoera, het is echt waar
Onze lieve (o)ma Cornelissen wordt 74 jaar

Liefs, Lisa, Esmée, Cas, Ben, Robert-Jan, Tinja en Miranda

Lieve Chan,
Van harte gefeliciteerd!
Jaja echt waar..
Op 19 februari wordt je 30 jaar!
Veel liefs van ons

Deze lieve mama is 7 februari
jarig geweest!
Gefeliciteerd veel liefs en een
dikke knuffel

Lisa en papa xxx

Hiep, hiep ,hoera.
25 februari wordt Sjors van Meerten
4 jaar, gefeliciteerd. En gaat naar groep 1 van de basisschool.
Veel leerplezier.
Liefs Oma Ria.

U ziet het goed hoor. In de krant
staat "de bijna 50-jarige Floor".
D.V. 21 februari is de dag,
waarop u hem feliciteren mag!

Ok al geet ze over t asfalt lankuut.
Noar 50 joar nog steeds 'n
strakke snuut

Lieve Anouk,
Hoera 22 februari word jij 25 jaar!
Gefeliciteerd!
Liefs,
Het feestteam.

Deze kanjer wordt 50!

Hoera!
Onze mooie meid Fenna
24 februari alweer 7 jaar
Gefeliciteerd

Liefs papa mama en Ryan

Jesse van Neerbos
geslaagd zwemmen
A
Knap gedaan.
Opa - Oma - Oma

Sanne
Dit leuke meisje wordt binnenkort 16 jaar.
Gefeliciteerd.
van de beide Oma's!

Een jaar tennissen voor vijftig euro

REGIO - "Kent u de tennisvereniging De Kleimeppers? Zo niet, dan is dit het moment om tot 31 december voor 50 euro, dus bijna een héél jaar lang, bij ons te komen tennissen."

"Wij zijn een tennisvereniging, waar sportiviteit en gezelligheid boven aan staan, maar spelen ook in competitieverband. Onze vereniging heeft 5 KNLTB-goedgekeurde kunstgrasbanen met ledverlichting. Wij hebben momenteel zo rond de 100 leden. U kunt dus vrijwel zeker op elk moment op de banen terecht. Na uw partijtje tennis kunt u terecht in ons clubhuis, of op ons terras van waar u een goed uitzicht hebt op de verrichtingen op de vijf banen.

De bar wordt door 35 vrijwilligers die onlangs IVA (Instructie Verantwoord Alcoholgebruik) gecertificeerd zijn gerund. De barcommissie zorgt tijdens toernooien of andere activiteiten voor extra hapjes en broodjes. Voor kleinere verwondingen is er een ehbo-trommel aanwezig, Ook heeft de vereniging een AED, waar voor leden gediplomeerd zijn. Ons complex wordt onderhouden door een groep vrijwilligers, samen met de Onderhoudscommissie en de ‘groundsman’.

Jaarlijks wordt er een KNLTB-toernooi georganiseerd, waar ieder lid van andere tennisverenigingen aan kan deelnemen. Voor de overige toernooien is onze Technische Commissie verantwoordelijk. 55-plussers kunnen samen met leeftijdsgenoten op maandagmorgen een balletje slaan. Wilt u tennislessen nemen dan kan dat uiteraard ook bij ons. Mocht u belangstelling hebben voor ons aanbod dan kunt informatie vinden op onze website, www.dekleimeppers.nl, of via secretariaat@dekleimeppers.nl."

Loop je Vitaal:
Runningtherapie maar dan meer...

Vitaal persoon. (foto: Shutterstock) Shutterstock

GENDT - Loop je Vitaal is bedoeld voor alle mensen die op een manier stress ervaren. Dit traject houdt in dat je 8 weken in een kleine groep, samen met de vitaliteitscoach, aan de slag gaat met je gezondheid door middel van runningtherapie.

De wisselwerking tussen hoofd en lichaam wordt door het lopen gestimuleerd, hetgeen een positief effect op de klachten zal hebben. Ook helpt dit de zelfredzaamheid te vergroten. Tijdens de wekelijkse 1,5 uur durende bijeenkomst beginnen we met het bespreken en/of ervaren van een thema welke met stress te maken heeft. De thema’s die aan bod komen zijn voeding, stress, ademhaling, yoga en mindfulness. Ook wordt er van iedere deelnemer een hardloopanalyse gemaakt door een fysiotherapeut. Daarna gaan we naar buiten en gaan we aan de slag met het hardlopen. Je hoeft hiervoor niet sportief te zijn. Het gaat hierbij om de beweging en niet om de prestatie.

Uniek aan ‘Loop je Vitaal’ is de multidisciplinaire aanpak van stress. Naast het (leren) hardlopen is er aandacht voor andere thema's die met stress te maken hebben zodat de deelnemers leren en ervaren wat ze nog meer kunnen doen om hun stress gerelateerde probleem aan te pakken. Voor deze multidisciplinaire aanpak werken wij samen met een gediplomeerd diëtist, yoga docent, mindfulness docent, fysiotherapeut en vitaliteitscoach.

De bijeenkomsten vinden plaats bij WdoCare in Gendt. "We starten met de eerste bijeenkomst op woensdag 13 maart. Deze is van 9:30 tot 11:00 uur. Wil je meer informatie of wil jij je aanmelden? Kijk hiervoor op www.wdocare.nl/loopjevitaal."

Het kleine zusje van het Oktoberfest:
Das deutsche fest!

Vriendengroep aan de pullen Stockfoto

VALBURG - Maak kennis met het zusje van. Om niet een jaar te hoeven wachten op een nieuwe editie van het Oktoberfest, wat ieder jaar weer een knallend succes is, introduceren we de voorjaarseditie: Das Deutsche fest, het zusje van het alom gevierde Oktoberfest.

Kleinschaliger maar met minstens zoveel vermaak. De kapschuur wordt omgetoverd waardoor je je in heuse Duitse contreien waant. Ook zullen hier de blauwwit geruite kleedjes weer op tafel liggen, hangen de pretzels aan de muur en gaat het bier in pullen. Het muzikale aspect wordt ingevuld door Miss Fischer, die met haar twee danseressen iedereen in extase weet te brengen en een ademloze ode brengt aan haar nicht. Jo-Ha-Lee zingt op zijn beurt gezellige meezingers om de schuur op zijn kop te zetten. Een ademloze, swingende en gezellige avond met volop meezingers. DJ Bart vermaakt jullie tussen de optredens door.

Op zaterdag 6 april is het zover, vanaf 18.00 uur zijn de deuren geopend. Er is de mogelijkheid om vanaf acht personen een vriendenarrangement te boeken. Hierbij schuif je aan een lange gereserveerde biertafel aan en krijg je voorafgaand aan het feest Duitse platters geserveerd. Inclusief zes consumptiemunten komt deze prijs op 45 p.p. Regular kaarten kosten 15 euro. Leuk om als verenigingsteam te doen, voor de invulling van een bedrijfsuitje of gewoon omdat je graag met je vrienden en vriendinnen een avond op stap gaat. Dus.. voel je vrij om de lederhosen of dirndl opnieuw uit die kast te trekken en hos je vervolgens naar www.watergoed.nl/deutschefest om kaarten te bemachtigen.

Woningcorporaties samen verder

LIENDEN – Eind januari ondertekenden woningcorporaties SCW en SWB een intentieovereenkomst tot fusie. De corporaties verwachten gezamenlijk de opgaven in de gemeenten Tiel, Neder-Betuwe en Buren beter aan te kunnen pakken.

Sinds begin 2018 verkennen de woningcorporaties de meerwaarde en haalbaarheid van samenwerking. Herman Suijdendorp, directeur-bestuurder van SCW: 'We denken dat we elkaar én de volkshuisvesting in ons werkgebied veel te bieden hebben.'

'We denken onze ambities op het gebied van wonen en verduurzaming samen te kunnen realiseren', aldus Johan Heesen, directeur-bestuurder van SWB. 'Fusie zal leiden tot efficiency en betere voorwaarden voor de continuïteit en doorontwikkeling van beide corporaties, zo blijkt uit het voorbereidende onderzoek.'

Samenwerken met partners

De woningcorporaties toetsen in de komende periode hun plannen bij partners in de volkshuisvesting, de drie gemeenten en hun huurdersorganisaties. Daarna worden er definitieve besluiten genomen. De beoogde fusiedatum is 1 januari 2020.

Een jaar tennissen voor vijftig euro

BETUWE - "Wij zijn een tennisvereniging, waar sportiviteit en gezelligheid boven aan staan, maar spelen ook in competitieverband. Onze vereniging heeft 5 KNLTB-goedgekeurde kunstgrasbanen met ledverlichting. Wij hebben momenteel zo rond de 100 leden. U kunt dus vrijwel zeker op elk moment op de banen terecht. Na uw partijtje tennis kunt u terecht in ons clubhuis, of op ons terras van waar u een goed uitzicht hebt op de verrichtingen op de vijf banen.

De bar wordt door 35 vrijwilligers die onlangs IVA (Instructie Verantwoord Alcoholgebruik) gecertificeerd zijn gerund. De barcommissie zorgt tijdens toernooien of andere activiteiten voor extra hapjes en broodjes. Voor kleinere verwondingen is er een ehbo-trommel aanwezig, Ook heeft de vereniging een AED, waar voor leden gediplomeerd zijn. Ons complex wordt onderhouden door een groep vrijwilligers, samen met de Onderhoudscommissie en de 'groundsman'.

Jaarlijks wordt er een KNLTB-toernooi georganiseerd, waar ieder lid van andere tennisverenigingen aan kan deelnemen. Voor de overige toernooien is onze Technische Commissie verantwoordelijk. 55-plussers kunnen samen met leeftijdsgenoten op maandagmorgen een balletje slaan. Wilt u tennislessen nemen dan kan dat uiteraard ook bij ons. Mocht u belangstelling hebben voor ons aanbod dan kunt informatie vinden op onze website, www.dekleimeppers.nl, of via secretariaat@dekleimeppers.nl."

Opening Infocentrum
WO2 & flitslezingen

NIJMEGEN - Op 23 februari opent het Infocentrum WO2 Nijmegen vanaf 13.30 uur de deuren voor het grote publiek. Het Infocentrum WO2 geeft bezoekers aan het Rijk van Nijmegen de beste introductie op de verhalen, historisch erfgoed, evenementen en musea die de regio te bieden heeft rond de Tweede Wereldoorlog. Zij krijgen een levendige ervaring van wat WO2 betekende voor Nijmegen en omgeving. Het Infocentrum is gratis toegankelijk.

Ter gelegenheid van de opening organiseert het Infocentrum WO2 op deze dag om 14.00 uur een drietal boeiende flitslezingen. Het centrale thema is Oorlog en vrijheid, toen en nu: waarom is het van belang dat dit thema onder de aandacht moet blijven van de samenleving? Drie verschillende sprekers zullen dit thema ieder vanuit een eigen invalshoek belichten:

- Thom de Graaf: de rechtsstaat. Thom de Graaf is sinds 1 november 2018 vicepresident van de Raad van State. Hiervoor was hij o.a. politiek actief voor D66 als Eerste en Tweede Kamerlid, fractievoorzitter en Minister van Bestuurlijke vernieuwing. Van 2007-2012 was hij burgemeester van de gemeente Nijmegen.

Özcan Akyol: de journalistieke vrijheid. Özcan Akyol is schrijver en opiniemaker. Naast zijn literaire werk is hij vaste columnist voor onder andere het Algemeen Dagblad, de Stentor, Tubantia, De Gelderlander, BN/De Stem, de VARAgids, Nieuwe Revu, Helden en 90 Minutes.

- Martijn Vermeulen: de jeugd. Martijn Vermeulen is docent geschiedenis aan het Pax Christi College, oprichter en eigenaar van Stadswandeling Nijmegen en actief in het Stedelijk 4 & 5 mei Comité Nijmegen. Hij werd eerder uitgeroepen tot Geschiedenisleraar van het jaar.

Iedere flitslezing duurt ongeveer 15 minuten, gevolgd door een korte discussie met de zaal. Gespreksleider van deze middag is dhr. Joost Roosendaal (universitair docent Radboud Universiteit Nijmegen en voorzitter van de Stichting WO2 Gelderland). De lezingen zijn gratis toegankelijk. Reserveren is noodzakelijk. U kunt uw reservering doorgeven via het secretariaat van het Bevrijdingsmuseum. Telefonisch via 024-3974404 of per mail naar info@bevrijdingsmuseum.nl.

Locatie: Infocentrum WO2 Nijmegen, Ridderstraat 27, Nijmegen. Datum: 23 februari 2019. Aanvang: 14.00 uur. De toegang is gratis.

Trouwen, verloven of elkaar opnieuw trouw beloven tijdens Vierdaagsefeesten

(foto: Jan-Willem de Venster)

NIJMEGEN - Hoe wil jij de liefde vieren tijdens de 50ste Vierdaagsefeesten? Midden op het Keizer Karelplein, met je blote voeten in de Waal of op het podium van de Stevenskerk? Vertel Vierdaagsefeesten jouw ultieme droom en wie weet maken zij het werkelijkheid.

Vierdaagsefeesten roept stellen op die elkaar hebben ontmoet op de Vierdaagsefeesten, zijn verloofd tijdens de Vierdaagsefeesten of al getrouwd zijn tijdens de Vierdaagsefeesten maar hun huwelijksgeloften opnieuw willen uitspreken.

Stuur jouw liefdesverhaal met de Vierdaagsefeesten in de hoofdrol én jouw droom voor de 50ste Vierdaagsefeesten uiterlijk 1 maart naar info@vierdaagsefeesten.nl. Twee weken na deze deadline neemt de organisatie contact met je op wanneer ze met jouw droom aan de slag gaat.