niet de juiste De Liemers

16 maart 2018

niet de juiste De Liemers 16 maart 2018


Starten is één ding, maar kijk eens aan: ook de tweede editie ligt al weer op de deurmat. Een prestatie van ons, journalisten, maar ook van u, de lezer. De ene prestatie kan zonder de ander niet bestaan; zonder aanhang zou ik alleen nog maar schrijven, omdat ik daar zo van geniet. Juist de interactie tussen wat de andere schrijvers en ik leuk vinden om te doen en u, die uw ogen weer vrijwillig op een stuk papier legt, is voor mij ontzettend waardevol. Schrijven is, naast spraak en handgebaren een eeuwenoud communicatiemiddel.

We zijn van ver gekomen: vroeger schreven we in de vorm van hiërogliefen op papyrus, tegenwoordig vanachter een elektronisch apparaat. Wat niet veranderen zal, is de verstandhouding die de schrijver met de lezer opbouwt. Want U, beste lezer, draagt bij aan ons project. U stimuleert ons creatief en origineel te blijven. Daarvoor ontzettend bedankt.

Zoals ik al aangaf, is starten de eerste stap geweest in het verhaal over ons krantje. Zo zijn wij gestart anders te denken, gestart het gebaande pad te verlaten en lukraak het bos in te lopen. Hoe mooi zou het zijn als meer jongeren ons voorbeeld zouden volgen en met ons een zoektocht naar het onbekende aangaan? In mijn ogen is het belangrijk om betrokken te zijn met je omgeving. Maar betrokkenheid, is dat een bestemming? Niet helemaal, het is meer een streven. Maar zoals met alles, moet ook een streven een start hebben. Ik ben trots dat ik deel uit mag maken van dit Liemerse initiatief. Graag wil ik mensen en gebeurtenissen in de Liemers een stem op papier geven. Starten is één ding, daarna begint pas het échte verhaal.

Ted Prost

Jorie Schepers is international Oud-Zevenaarse blinkt uit in zaalvoetbal

Jorie Schepers haalt uit tijdens haar debuut. Foto: Romke Visser (Smelne Sport)

OUD-ZEVENAAR - De Liemers is een international rijker. Op zondag 18 februari speelde Jorie Schepers haar eerste officiële zaalvoetbalinterland tegen Finland. Dat duel ging verloren, maar de 25-jarige linkspoot met Oud-Zevenaarse roots, is zo trots als een pauw op haar 'haasje'.

Het ongeloof straalt nog van haar gezicht. Ooit begon Jorie bij DVV met veldvoetbal. Via DTS en Be Quick belandde ze in de eredivisie bij PEC Zwolle. De veldvoetbalkicksen ruilde ze in september 2016 in voor zaalvoetbalschoenen en nog geen jaar later kreeg ze een telefoontje dat ze stand-by stond op de lijst van de selectie voor het vernieuwde Nederlandse dameszaalvoetbalteam.

In november mocht de speelster van Exstudiantes Zwolle/Cycloon mee op trainingskamp in Portugal, waar ze twee oefenwedstrijden speelde. Op 18 februari volgde de eerste interland, een dag later de tweede tegen opnieuw Finland. Die wedstrijd werd wél gewonnen: 2-0.

"Ik had totaal geen idee dat ik uitgekozen zou worden", blikt Jorie terug. Met haar 'we zien wel waar het schip strandt' mentaliteit veroverde ze echter het hart van bondscoach Marius Privée. Jorie hoopt dit jaar nogmaals flinke stappen op zaalvoetbalgebied te zetten. "Met Exstudiantes bij de eerste vier eindigen in de eredivisie, zodat we mogen strijden in de kampioenspoule. En het EK-kwalificatie toernooi mee maken. Volgend jaar februari is het EK. Het zou mooi zijn als we ons daarvoor zouden plaatsen."

Gemeente Zevenaar pakt samen met basisscholen zwerfafval aan

ZEVENAAR - De gemeente Zevenaar pakt samen met de Natuur- en Milieu-Educatie (NME) rondslingerend zwerfafval aan. Veel vrijwilligers steken tot en met zaterdag 24 maart in 'De weken van Nederland Schoon' de handen uit de mouwen om Zevenaar (nog) schoner te maken.

Het zijn vooral de Zevenaarse basisscholen die de omgeving van hun school ontdoen van zwerfvuil. Dit doen zij in het kader van het schoolproject 'Schoon, heel gewoon'. Voor de jongste kinderen worden er gastlessen georganiseerd door NME de Liemers. De kinderen uit de groepen 3 t/m 5 krijgen een theatervoorstelling 'Midas en het boterham-met-pindakaas zakje.' De groepen 4, 5 en 6 gaan creatief aan het werk met afval en de oudste kinderen brengen een bezoek aan het Aanbiedstation in Zevenaar. Daarnaast nemen op zaterdag 24 maart de Werkgroep Leefklimaat Zevenaar, NME de Liemers, Werkgroep Gelders Eiland Schoon en de gemeente Zevenaar deel aan de landelijke opschoondag. Ook wijkteams, dorpsraden, hengelsportverenigingen, de scouting en politieke partijen nemen deel. Op woensdag 14 maart gaf wethouder Carla Koers bij basisschool Het Kofschip in Zevenaar het startschot voor de activiteiten.

Brandweer Didam: verbouw of nieuwbouw

DIDAM - De brandweerkazerne in Didam is sterk verouderd. Daarom moet er iets mee gebeuren. Nog een reden: de huidige kazerne onderdeel maakt onderdeel uit van Masterplan Didam. Een aanpassing of verhuizing heeft directe gevolgen voor de invulling van dat plan.

Daarom zijn in opdracht van het college vier scenario's uitgewerkt. Het eerste scenario is dat de kazerne onderhouden wordt. Deze optie voldoet alleen niet aan de arbotechnische eisen. Het tweede scenario is dat de bestaande kazerne geoptimaliseerd wordt. In het derde scenario wordt het huidige pand gesloopt en komt er een nieuwe kazerne op de oude locatie. Een nadeel: bij nieuwbouw op deze stek is er sprake van een nieuw bestemmingsplan. Dan mag er in een straal van vijftig meter geen sprake zijn van woningbouw. En dat wil de gemeente wél. Ook zal de brandweer in dat geval tijdelijk elders gehuisvest moeten worden. Dat betekent dubbele verhuiskosten. Het laatste scenario is dat de huidige kazerne ook gesloopt wordt, maar dat er een nieuwe kazerne zal worden gebouwd op een nieuwe locatie op een goed bereikbare plek zoals de noordwestelijke randweg. Omdat de eerste twee scenario's niet haalbaar zijn, zal de raad straks een keuze moeten maken: of een flinke opknapbeurt of complete nieuwbouw elders. Het nadeel van een verbouwing is dat de huidige locatie niet optimaal is, omdat de brandweer snel weg moet kunnen en dat is lastig in het centrum. Nog een verschil: na een verbouwing kan de brandweer 25 jaar vooruit, met complete nieuwbouw elders zo'n veertig jaar. Het woord is in het najaar aan de raad.

Burgemeester Rik de Lange

voelt zich thuis in Duiven

Kevin Jeurissen volgt

Willem Mulderij op

Leerlingen speeddaten met

professionals dankzij Rotary

Célèste Wennekes (rechts) deelt haar goede zin met Roosmarijn: "Want mijn moeder gaat trouwen." Foto: Jairo in der Beeck

Door onze redactie

Ilse van Velsen

Lotte Egging

2 / 12

Foto: Bas van Spankeren

'Heerlijk Klassiek'

Stef Schaap en Peter Schampers zijn al jaren onze voormannen van het Filmhuis Bij Bert. Afgelopen jaar breidden ze hun succesvolle activiteiten uit met lezingen. Dat loopt allemaal prachtig. Nu, in samenwerking met Ben Aarntzen (Ten Donkelaar Administratie & Advies), hebben ze iets nieuws 'verzonnen'. We komen er nog uitgebreid op terug. Het is niet voor alle Liemerse inwoners interessant, maar voor hen die van klassieke muziek houden, wijs ik erop, om de komende tijd deze krant in de gaten te houden. Let dan op: Horsterpark Appeltaart- Concerten. Want zo'n lekkere punt zal in de pauze worden geserveerd!
Stef en Peter hebben twee nieuwe maten erbij: Jan Willem Verhaaf en Marjan Stroosnijder. Steeds meer 'gepensioneerden' melden zich bij ons. We hebben, voor een ieder die actief wil zijn, ideeën op de plank liggen. Loop gerust bij me binnen.

CHRIS VAN DE VEN

Culzz Kwizz

In Duiven wordt op een gezellige manier je kennis getest! Eens in de maand op een woensdagavond van september t/m mei is er in DE OGTENT een Kwizzavond waarin teams van maximaal 6 personen strijden om de eer! Onder het genot van een drankje en een hapje worden enkele tientallen vragen op de teams afgevuurd. Men krijgt enkele minuten de tijd om de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

De vragen gaan over politiek en actuele gebeurtenissen, aardrijkskunde en geschiedenis, biologie en natuurkunde, godsdienst en wetenschap, over sport, film, radio en televisie, klassieke muziek en popmuziek, taal: over alles!! Er zitten beeldvragen tussen en geluidsfragmenten en soms wordt er live gezongen. Het is een inspannende, spannende en gezellige avond voor jong en oud. Het ingelegde geld (€ 2,50 euro per persoon) wordt als prijzengeld uitgekeerd en aan het eind van het seizoen krijgt het beste team de wisselbeker. Zoek een team bij elkaar en kom! Gezellig, en je leert er nog iets van ook! Exacte data vindt u op: www.deogtent.nl

VOL ANIMO speelt met veel plezier: "As oma 't wist!"

Foto: Chris Van de Ven

"As oma 't wist"

Oma is helaas overleden. Ze heeft een prachtig leven gehad en was altijd dol op de bergen in Oostenrijk.
Haar grootse wens was dat na haar dood haar as zou worden uitgestrooid vanaf de hoogste berg. Haar drie dochters willen graag aan het laatste verzoek van hun moeder voldoen. Daarom hebben ze besloten om met de hele familie naar Oostenrijk af te reizen.Nu is de familie nog nooit eerder met elkaar op vakantie geweest. Dat had ook een goede reden. Ze zijn namelijk nogal verschillend.
Als de familie eenmaal is aangekomen op plaats van bestemming begint de ellende pas goed. Persoonsverwisselingen, misverstanden, oplichters en verkleedpartijen zijn er de orde van de dag. Als dan ook nog de as van moeder verdwenen is dan is de paniek helemaal compleet!Hoteleigenaressen Gretchen en Hedwig proberen de boel nog in toom te houden maar tevergeefs. Iedereen bemoeit zich overal mee en de emoties lopen hoog op. Oh oh, "As oma het toch geweten had"

Za 17 maart

Kledingbeurs

Verkoop van 12.00 - 14.00 uur

www.kledingbeursduiven.nl

Di 20 maart

Filmhuis Bij Bert

Thema wijnproeven

Aanvang 20.00 uur - Uitverkocht!

Do 22 maart

Filmhuis Bij Bert

Aanvang 20.00 uur - entree € 4,-

Vr 23 + Za 24 maart

Voorstelling Vol Animo

Aanvang 20.00 uur - entree € 7,50

Zo 25 maart

Voorstelling Vol Animo

Aanvang 14.30 uur - entree € 7,50

Kaarten in voorverkoop: € 6,50

Voorverkoop kaarten: Sascha Diertotaal, Theepaviljoen Horsterpark

en Café bij de Buren.

Ma 26 maart

Optreden zangeres Angela van Leeuwen entree € 7,50

Vooraf inschrijving via info@deogtent.nl

Wo 28 maart

Culzz Kwizz - aanvang 20.15 uur

inleg € 2,50

Do 29 maart

Filmhuis Bij Bert

Aanvang 20.00 uur - entree € 4,-

Za 31 maart

Militariabeurs - aanvang 10.00 uur

info: www.militariaplaza.nl

Dinsdag 20 maart 20.00 uur

SIDEWAYS

Twee mannen van rond de veertig maken samen een wijntoer door de Santa Ynez-vallei in Californië. Onderweg ontmoeten ze twee vrouwen en leren ze veel verschillende wijnen kennen. De film kreeg een Oscar en veroorzaakt een grote toename van het wijntoerisme in Californië. Bij deze film zorgt André Seubring (de Pompernikkel) er voor dat u enkele wijnen en bijpassende kazen kunt proeven.
wijnfilm - Uitverkocht!

vanaf 12 jaar, 126 minuten, Engels gesproken

Donderdag 22 maart 20:00 uur


LADY MACBETH

Engelse film uit 2016, gebaseerd op de novelle Lady Macbeth uit het district Mtsensk van Nikolaj Leskov.
Over een mooie jonge vrouw die uitgehuwelijkt wordt aan een vermogende autoritaire man van middelbare leeftijd.

vanaf 12 jaar, 89 minuten, Engels gesproken


Maandag 26 maart 20:00 uur


ANGELA VAN LEEUWEN


Zij zingt biografische liedjes over historische personages.
Optreden zangeres met begeleiding van gitarist Sander van Herk


Entree : €7,50


Vooraf inschrijving via info@deogtent.nl

Donderdag 29 maart 20:00 uur

BRIMSTONE


Film van Martin Koolhoven, won 6 Gouden kalveren. Muziek van Junkie XL.
Over een vrouw die niet kan praten en een moordzuchtige dominee. Volgens een criticus "één van de beste Europese westerns

vanaf 16 jaar, 148 minuten, Engels en Nederlands gesproken

Kledingbeurs Duiven

Zaterdag 17 maart bent u van harte welkom op de kledingbeurs te Duiven in De Ogtent.

Belangrijke wijziging kledingbeurs:
De kleding wordt op maat gepresenteerd. Wij verzoeken u daarom uw kleding op maat gesorteerd in een tasje aan te leveren. U stopt de kleding per maat in een tasje, op het tasje schrijft u de maat van de kleding.

Het aanleveren van uw artikelen is zaterdagmorgen tussen 8.30-10.00 uur.

De verkoop tussen 12.00-14.00 uur en voor het afhalen van uw niet-verkochte artikelen en uw evt. opbrengst kunt u terecht tussen 16.00-16.30 uur. Voor de onkosten houden wij bij de verkoper na afloop 20% in en wordt bij de koper het te betalen bedrag met 10% verhoogd.

Wij stellen ons niet aansprakelijk voor beschadiging of zoekraken van uw artikelen.
Het inleveren is geheel op eigen risico.

Succes bij het inleveren en bedankt voor het vertrouwen in onze organisatie.

Wij zijn nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor het helpen op de beurs. Van harte welkom!

Meer info: www.kledingbeurs.duiven.nl

NR.166 | 16 maart 2018

Kim Booltink geniet bij 'De Eilandruiters' 'Iedereen draagt zijn steentje bij'

Kim Booltink helpt ook bij de lessen. Foto: Kim Kleijkers

LOBITH - Twee jaar geleden kwam Kim Booltink met haar paard op manege 'De Eilandruiters' in Lobith. Geen gewone manege, want de vereniging wordt geheel gerund door vrijwilligers. Iedereen draagt er zijn steentje bij. Ook Kim werd één van de vaste vrijwilligers op de manege. "Vele handen maken licht werk is mij altijd geleerd."

"Het is altijd heel gezellig op de manege en je ziet een hoop blijde gezichten." Niet alleen de gezelligheid is een reden voor Kim om naar de manege te komen, er is namelijk altijd wel iets te doen. "Het is niet zoals het gras van een voetbalveld maaien of zorgen voor schone tenues voor de hockey. We werken met levende dieren en die hebben verzorging nodig. Als een paard slecht loopt kun je niet zoals bij een lekke bal even snel een nieuwe pakken."

Klusjesdag

Niet alleen de paarden worden goed verzorgd, ook de manege zelf wordt zo goed mogelijk onderhouden en ondanks dat het geen grote manege is, is er toch veel te doen. Het bestuur, dat ook geheel uit vrijwilligers bestaat, vergadert een keer per zes weken en bespreekt onder andere wat er allemaal gedaan moet worden. Ook houdt het bestuur eens in de zes weken een klusdag om zoveel mogelijk kleinere klusjes te doen. Daarnaast wordt er een keer per jaar een vrijwilligersmiddag georganiseerd, waarbij de vrijwilligers in het zonnetje gezet worden. "Wat ik allemaal als vrijwilliger doe? Oef, haha, heel veel."

Stallen uitmesten

Samen met andere vaste vrijwilligers zorgt Kim er onder andere voor dat het terrein van de manege netjes is geveegd. In het voorjaar en de zomer proberen ze het onkruid tegen te gaan en snoeien ze de struiken om de weides. "Alle paarden worden gevoerd, zowel de paarden van pensionklanten als de manegepaarden. We mesten de stallen uit, zetten de paarden in de wei, zodat ze hun benen kunnen strekken. 's Avonds halen we ze uit de wei voor de lessen."

Daarnaast draait Kim nog kantinediensten en maakt ze ook de kantine schoon. Ze helpt met schilderwerk in en om de manege en maakt de stallen spinnenweb vrij. Ook helpt ze bij de lessen door de kinderen en de volwassenen de weg te wijzen en te laten zien hoe je een paard poetst en op- en afzadelt.

Ontzettend gezellig

Gemiddeld is Kim wel twee tot drie uur per dag kwijt op de manege, maar ze vindt het zeker de moeite waard. "Iedereen draagt zijn steentje bij en wat vooral gezellig is, is dat NL Doet elk jaar terugkomt. Iedereen komt dan naar de manege om te helpen en de vele handen maken dan licht werk. Dit jaar was NL Doet op zaterdag 10 maart. De manege zorgde hierbij net als bij elke klusdag voor eten en drinken. "Ook dit jaar sloegen weer veel mensen de handen ineen en was het een gezellige dag."

'Glasvezel verhoogt leefbaarheid op platteland' Harrie Mom en Rob van der Ende dolblij met snellere internetverbinding in buitengebied

Rob van der Ende: "Een hogere snelheid is echt noodzakelijk." Foto: Rob van der Ende

LOIL – De meerderheid heeft gesproken. Bijna zeventig procent van de huishoudens en bedrijven in het gebied Achterhoek-Zuid (gemeenten Montferland, Doesburg, Doetinchem, Oude IJsselstreek en een stukje Zevenaar) sloot de afgelopen periode een glasvezelabonnement af. De benodigde vijftig procent werd daarmee ruimschoots overschreden en dus gaat de aanleg van glasvezel in het buitengebied definitief door. Dat voelt als een persoonlijk succes voor Rob van der Ende en Harrie Mom uit Loil.

Rob van der Ende runt vanuit huis een internetbedrijf. Al jaren ergert hij zich aan de slechte en verouderde verbindingen in het gebied. "Thuis werken of zorg verlenen op afstand is nu al lastig. En aangezien de intensiteit van het internetverkeer in de toekomst alleen maar toeneemt, wordt een hogere snelheid echt noodzakelijk." Harrie Mom is met zijn agrarische bedrijf ook steeds afhankelijker van internet: "Denk bijvoorbeeld aan camerabeelden of het uitwisselen van data vanuit melkrobots naar derden. KPN gaat de huidige verbindingen afbouwen, waardoor we als regio steeds verder achterop zouden raken." Tijd voor verandering dus. Daarvoor zet Rob van der Ende zich al sinds 2011 in. "Ik ben begonnen met de website waaromhetbuitengebiedniet.nl en heb geprobeerd de gemeenten en provider Reggefiber (nu KPN) over te halen om glasvezel aan te leggen in het buitengebied. Zij vonden de kosten destijds te hoog." In 2015 leek het met hulp van de gemeente wèl te lukken, tot Europa roet in het eten strooide. Er zou sprake zijn van ongeoorloofde staatssteun. "Onrechtvaardig", vindt Harrie Mom. "In de kernen wordt de aanleg wel centraal gefinancierd. Hier moeten we het – zonder gegronde reden - zelf betalen."Pas toen het CIF (Communicatie Infrastructuur Fonds) zich begin 2017 met de zaak ging bemoeien, kwam er een doorbraak. CIF wil heel Nederland van glasvezel voorzien en richt zich puur op het buitengebied. Voorwaarde voor de aanleg is dat de meerderheid van de inwoners van Achterhoek-Zuid een glasvezelabonnement afsluit. Daarom organiseerde Van der Ende samen met de plattelandsraad Montferland, waar Harrie Mom deel van uitmaakt, in verschillende dorpen informatieavonden. Mensen kregen daar advies en konden direct een abonnement afsluiten. "We zijn ook bij mensen thuis geweest en hebben ons verhaal vaak via kranten en sociale media verspreid", zegt Harrie Mom. Met succes. Daarvoor roemt Harrie Mom vooral de commerciële verkopers: "Met hun technische uitleg en steun zijn zij van levensbelang geweest. Maar ook wethouder Gerritsen heeft zich nadrukkelijk ingezet." Rob van der Ende verkocht zelf ook een aantal glasvezelpakketten. "Mensen hebben wat betreft de vastrechtvergoeding twee opties. Ze kunnen die voor €1600 in één keer afbetalen, of kiezen voor een maandbedrag van €12,50." Harrie Mom voegt toe: "Voordat de aanleg kan beginnen, moeten wel eerst huidige abonnementen worden stopgezet en sommige e-mailadressen worden aangepast." Naar verwachting hebben in de loop van 2019 alle aanmelders uit Achterhoek-Zuid glasvezel. "Heel belangrijk dat dit doorgaat", vindt Harrie Mom. "Glasvezel verhoogt de leefbaarheid op het platteland."

Sam Dijkstra

Kim Kleijkers

4 / 12

Man van de club wordt hoofdtrainer bij DCS Kevin Jeurissen volgt Willem Mulderij op

Kevin Jeurissen: "Ik ga het maximale uit de spelersgroep halen". Foto: Nomi Vermeulen

ZEVENAAR - De 35-jarige Kevin Jeurissen kwam als twaalfjarig jongetje voetballen bij DCS. Toen hij achttien jaar jong was begon hij met het trainen van de jeugd bij de Zevenaarse club. Na een aantal jaren het tweede van DCS te hebben getraind, gaat hij nu een nieuwe uitdaging aan. Komend jaar staat hij als opvolger van Willem Mulderij aan het roer van het eerste elftal.

Op de vraag wie zijn grote voorbeeld is als trainer, noemt Kevin gelijk de naam van Erik Whittie. De huidige trainer van Victoria Boys was vijf jaar lang zijn oefenmeester. Whittie is één van de aanleidingen geweest dat Kevin zelf trainer is geworden. Momenteel volgt Jeurissen de cursus UEFA B, waarvoor hij in april hoopt te slagen.

Diego Simeone

Als Kevin zichzelf zou vergelijken met bekende trainers, ziet hij zichzelf als een oefenmeester die tussen Diego Simeone en Phillip Cocu inzit. "Ik kan erg gedreven zijn en flink uit mijn plaat gaan als het niet goed gaat, maar ik kan ook erg rustig zijn."

Hij voetbalde zelf tot zijn 31e. "Toen ben ik er mee gestopt omdat het fysiek niet meer ging en ik me niet meer volledig kon geven. Ik heb toen besloten om me volledig op het trainerschap te richten." Eén van de leuke dingen aan het trainerschap vindt hij het zien groeien van de spelers naarmate het seizoen vordert. "De leukste leeftijdscategorie om te trainen vind ik de senioren.

Senioren hebben af en toe ook nog wel eens tegenspraak en willen met je in discussie gaan, junioren doen dat niet zo snel. Toch vond ik mijn jaren bij de junioren ook erg leuk."

In discussie gaan

Op de vraag of hij veel verschil merkt met de mentaliteit van de spelers in zijn tijd en nu, antwoordt Kevin volmondig ja: "Spelers hadden er vroeger meer voor over om te voetballen. De acceptatie naar elkaar was hoger dan nu het geval is. Als ik in mijn tijd werd gecorrigeerd in het veld, dan accepteerde ik dat. Nu merk je dat spelers met elkaar in het veld in discussie willen gaan."

Negentig minuten alles geven

De ambitie van Kevin bij DCS is om goed voetbal laten zien met een talentvolle jonge groep. Ook wil hij dat de toeschouwers het echt leuk vinden om naar DCS 1 te gaan kijken.

"Om dit te kunnen bereiken zullen de spelers elke wedstrijd negentig minuten alles moeten kunnen geven. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken.De technische commissie heeft het volste vertrouwen in mij uitgesproken. Als het minder gaat, moet je gewoon harder werken om het om te buigen."

TC-1 diploma

Hoe zijn toekomst eruitziet? "Ik wil graag mijn TC1-diploma halen. Ooit hoop ik van mijn hobby mijn werk te kunnen maken, maar dat hangt van zoveel factoren af en de mogelijkheden die op je pad komen."
Resoluut: "Maar eerst ga ik natuurlijk het optimale uit de spelersgroep van DCS halen."

Frank Futselaar droomt van Olympische Spelen Westervoorter maakt van hardlopen zijn professie

Frank Futselaar: "Je presteert het beste als je het leuk vindt en gelukkig bent." Foto: Floortje van Lierop

WESTERVOORT - Van amateurvoetballer naar professioneel hardloper. Het is Westervoorter Frank Futselaar (26) gelukt. Zijn droom? Kwalificatie voor de marathon van de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Als dat lukt komt er een tattoo met vijf ringen. Wellicht op zijn voet, want daar heeft hij het uiteindelijk mee gedaan.

Professioneel hardloper. Frank Futselaar traint tien keer in de week trainen bij Running Team Liemers van Zevenaarder Titus Fierkens. Allemaal dankzij een sponsortraject dat is opgezet door Hans Frieling. Negen bedrijven en een selecte groep 'Vrienden van' gaan Futselaar ondersteunen in zijn missie: deelname aan de Olympische Spelen in 2020. Slechts twee dagdelen in de week blijven er over om op een basisschool les te geven. Het opgeven van zijn reguliere baan als leraar voor een fulltime job als hardloper viel Futselaar zwaar. Want afwisseling is erg belangrijk voor voor hem. "Ik kan me moeilijk focussen op één ding. Lesgeven op een middelbare school of basisschool is geweldig. Dat je professioneel sporter bent betekent niet meteen dat dat het enige is in je leven. Je presteert het beste als je iets leuk vindt en gelukkig bent. Wanneer je alleen maar bezig bent met hardlopen is dat niet het geval."

Feestje

Af en toe is er daarom ook tijd voor een feestje. "In overleg met de coach doe je de volgende dag op de training gewoon iets rustiger aan. Het is wel een voordeel dat ik laat ben begonnen met mijn carrière. Ik heb een studentenleven gehad en daarom heb ik nu minder de behoefte om te feesten." Hij heeft geen strak voedingsdieet. "Gewoon normaal doen en gevarieerd eten is voldoende."

Voetbal

Frank voetbalde van jongs af aan en had daardoor altijd al een goede conditie. Hij rende tijdens trainingen en wedstrijden het hele veld over. Zijn vader liep zelf altijd hard en motiveerde hem om mee te doen met een hardloopwedstrijd. Hij deed mee met een 'kidsrun' en werd tweede en dat terwijl hij viel bij de start. Op zijn veertiende liep hij tijdens een wedstrijd verkeerd, maar werd hij ook daar tweede. Na deze wedstrijd kwam een man naar Frank toe die vroeg of hij bij Ciko in Arnhem wilde komen trainen. Daar trainde het hardlooptalent drie jaar.

Op zijn 22e kwam de hardloper dankzij een vriend bij het succesvolle Running Team Liemers terecht. De atleten trainen onder de bezielende leiding van Titus Fierkens op de baan bij Atletiek Vereniging De Liemers in Zevenaar.

Als Nederlands kampioen op de tien kilometer is Frank Futselaar gemotiveerd om zijn eigen tijden te verbeteren en naast sneller ook tactisch beter te worden. "Steeds jezelf verbeteren is het mooiste wat er is." Nu hoopt hij het hoogste haalbare te behalen in de sport: de Olympische Spelen. Op zijn lievelings hardloopschoenen van Nike moet dit lukken. Doping komt er niet aan te pas bij dit talent. "Het gaat tegen principes in van de eerlijke sport. Er zou meer voorlichting over gegeven moeten worden."

Nomi Vermeulen

Maaike Hageman & Silke Janssen

Van camping naar wereldtoneel

Dustin Eier oefent in de Liemers. Foto: Sem Roelofs

REGIO - Van Hongarije naar Amerika en van Slovenië naar Indonesië, de 23-jarige Dustin Eier zal zich niet snel vervelen. Ondanks zijn handicap tafeltennist hij overal ter wereld. Met de Liemers als oefenbakermat. De sportieveling uit Hellevoetsluis traint niet alleen op Papendal, maar ook in Zevenaar en Duiven.

"Het is tafeltennis en geen pingpong!" Zo, dat is er uit. Volgens Dustin wordt pingpong vaak geassocieerd met een campingactiviteit. Dat is ook de plek waar Dustin begon met de sport, maar inmiddels is het serieuze business geworden.

Zeven jaar geleden werd de grootste hobby van Dustin aangewakkerd toen hij besloot zich aan te sluiten bij een sportclub na een zogeheten talentendag op sportcentrum Papendal.

Dustin heeft een congenitale spierdystrofie, een aandoening waarbij het eiwit Merosine onvoldoende wordt aangemaakt in zijn lichaam. Dit zorgt ervoor dat zijn spieren zich niet goed kunnen ontwikkelen. Daardoor is hij minder beweeglijk en heeft hij minder kracht. Toch blijft Dustin optimistisch en gedisciplineerd tijdens zijn sport. "Iedereen heeft een eigen speelstijl, of je nou valide of invalide bent. De regels voor het spel veranderen er voor mij ook niet op," vertelt Dustin. Dustin laat zich minimaal hinderen door zijn handicap.

Sterker nog, hij gaat naar internationale ranglijsttoernooien om zichzelf daar te ontwikkelen in de hoop op een kwalificatie voor het WK en zelfs voor de paralympische spelen. Om dit doel te bereiken traint Dustin tien keer twee uren in de week. Buiten de tafeltennistafel om is Dustin bezig met een opleiding als medisch biologisch analist. Op zijn school heeft hij een aangepast rooster, zodat er ook tijd is zodat zijn sportieve leven zich kan ontwikkelen. "Hij is er vaker niet dan wel", grappen enkele medescholieren.

Op de vraag wat de kunst achter zijn sport is, antwoordt hij: "Pingpong, sorry tafeltennis, is een verrassend mentaal spel. Je moet constant kunnen anticiperen op de volgende bal van je tegenstander. Het is soms net een schaakspel. Het is goed voor zowel lichaam als geest dus. De keerzijde van de medaille is echter wel een hoop frustratie tijdens het spelen."

Dustin zou mensen graag willen oproepen om ook te gaan tafeltennissen. "Tafeltennis is relatief zwak vertegenwoordigd in Nederland. Ik wil de sport graag zien opbloeien.Eén tip geeft hij aan iedereen mee: "Laat je vooral niet weerhouden door een handicap. Sport kan een verrijking van je geest zijn."

Rotary helpt leerlingen met speeddaten

"Je kunt veel leren van professionals" Foto: Henk van Velsen

DUIVEN - Leerlingen konden op 28 februari met professionals uit tal van werkvelden speeddaten bij Van der Valk in Duiven. Het initiatief kwam van de Rotaryclubs Duiven en Zevenaar om zo leerlingen om verder te helpen bij hun studie- en beroepskeuze.

"Rotary staat voor het delen van kennis om zo anderen verder te helpen. Het verder ontwikkelen van mensen staat daarbij centraal", gaf de organisatie aan. Het idee kwam van Wim Lamers, oud-directeur van het voormalige Andreas Scholengemeenschap en lid van Rotaryclub Zevenaar. Hij had altijd al de ambitie om zoiets te organiseren. Hij ging in gesprek met de decanen van het Liemers College en het Candea College en vroeg Rotary Duiven om ook te helpen met organiseren. Vervolgens werkten zes mensen van Rotary het idee verder uit. "Het is belangrijk dat jongeren naar zo'n avond komen. Jongeren zijn de toekomst." De organisatie hoopt leerlingen door deze avond een stap dichter bij hun studiekeuze te brengen. "We kunnen de leerlingen niet gelukkig maken, maar we kunnen ze wel helpen met de keuze door onze kennis en ervaring te delen."

Het was de derde keer dat Rotary zo'n soort avond organiseerde. Vanwege de enthousiaste reacties van de leerlingen de vorige keer, waren de verwachtingen hoog voor deze avond. Er waren meer dan tachtig professionals aanwezig en veel jongeren. De professionals vonden het erg leuk om hun kennis en ervaring te delen. "Ik vind het belangrijk dat mensen hun weg vinden en daarbij help ik ze graag" zei Carolien Ubbink, één van de professionals. Maar niet alleen de professionals waren enthousiast. Ook de leerlingen vonden het een erg leuke en nuttige avond. "Er is erg veel aanbod van elke sector, dus je hebt veel keus. Je kunt veel leren van de professionals en behalve dat het een leerzame avond is, hangt er ook een leuke sfeer", vertelde een leerling.

Pigeons on Wheels gouden greep

Er wordt twee keer in de week getraind. Foto: Froukje Koremans (Shots by Froukje)

DUIVEN - "Het was een droom voor mij om rolstoelbasketbal te integreren in de vereniging en nu is die droom werkelijkheid geworden," zegt Taco Jansen, voorzitter van de Duivense basketbalvereniging Pigeons over de oprichting van een rolstoelbasketbalteam binnen zijn club: Pigeons on wheels.

Zelf zat hij ook korte tijd in een rolstoel na een heftig auto-ongeluk. "Omdat ik zelf op dat moment fanatiek sporter was heeft me dat aan het denken gezet over sporten als iemand met een beperking." Pigeons startte in 2017 met het rolstoelbasketbalteam. Taco Jansen: "We vonden dat er binnen de club meer mogelijkheden moesten zijn voor mensen met een beperking." Door zijn eigen ervaring was hij er extra op gebrand om dit te realiseren.

De deelnemers van het team komen uit de wijde omgeving. Dat komt omdat de andere dichtstbijzijnde clubs die rolstoelbasketbal aanbieden in Apeldoorn en Nijmegen zitten, de Duivense basketbalvereniging heeft dus een groot gat opgevuld. Tot nu toe zaten er vooral leden van 18+ in het team, maar de club is nu druk bezig met het maken van een plekje voor kinderen met een beperking die interesse hebben. Pigeons on Wheels traint twee per week, op de woensdag met twee trainers en op de vrijdag trainen ze zelf. Wie interesse heeft kan de eerste keren een rolstoel lenen van de vereniging. Wie officieel mee gaat doen kan een rolstoel aanschaffen via de Wmo (wet maatschappelijke ondersteuning) afdeling bij de eigen gemeente. Pigeons on Wheels speelt wedstrijden in een competitie met teams uit het hele land. De leden zijn dolenthousiast. "In het team hangt een fijne sfeer. Als je er voor de eerste keer bent en meedoet word je goed geholpen en opgenomen in de groep. Het rolstoelteam is helemaal een met de rest van de vereniging en iedereen draagt zijn steentje bij."

Annefleur Verholen: 'Wat een ervaring!'

Annefleur in actie op het water.

ZEVENAAR - De Zevenaarse Annefleur Verholen deed afgelopen zomer voor de tweede keer mee aan een wereldkampioenschap zeilen, maar nu met een andere boot, de Laser 4.7, waar ze nog niet veel mee gezeild heeft.

Het WK vond plaats bij Nieuwpoort in België. Hoewel Annefleur nog niet veel op zee had gevaren, moest ze er nu toch aan geloven. "Wat een ervaring!" Het was voor Verholen wennen om onder zoveel verschillende en veranderende condities te varen: op zee krijg je namelijk, naast de benodigde wind om te zeilen, ook te maken met golven en stroming. Het WK bestond in totaal uit negen wedstrijden. Met haar resultaten was Annefleur niet helemaal tevreden. De eerste dag voer ze meteen een BFD, een valse start. Later in de week kreeg ze ook nog last van materiaalpech, waardoor ze twee van de negen wedstrijden niet heeft kunnen zeilen. Toch blijft Annefleur altijd optimistisch: "Ik heb het WK als een grote les gezien, ik heb er ontzettend veel van geleerd en een hele leuke tijd gehad. Ik ben een stuk behendiger geworden in het zeilen met verschillende condities op zee. Ook is het natuurlijk geweldig om te zeilen met zoveel mensen van over de hele wereld met stuk voor stuk dezelfde passie als ik." Aan deze mooie ervaringen heeft Annefleur toch veel gehad. In het najaar heeft ze selectiewedstrijden gevaren en hierbij prachtige prestaties neergezet: "Uiteindelijk heb ik me als 16e Nederlander en als 6e meisje in mijn klasse geplaatst." Vanwege het weer werden er in de winter in Nederland geen wedstrijden gezeild. In deze periode was Annefleur veel te vinden in de sportschool. "Ik heb nieuwe doelen gesteld voor het komende seizoen. Hiervoor ben ik met een nieuw sportschema begonnen en ik heb mijn voeding aangepast.' Eind februari zat Annefleur in Zuid-Frankrijk voor een trainingsweek. Nu is ze weer elk weekend te vinden op de Nederlandse wateren, om te trainen.

Nina Elbers

Ilse van Velsen

Pien Heijneman

Wilgenknotten door jong en oud

Het buiten zijn en werken in de natuur geeft een heerlijk gevoel. Foto: Harry Bouman

DUIVEN - Al jaren zetten vrijwilligers in de Liemers zich in voor de natuur. Zo is sinds 1997 de door Peter Mekkink opgerichte Stichting Knotploeg Duiven actief. Ongeveer veertig vrijwilligers werken elke drie weken op zaterdag in de natuur om mooie wilgen te onderhouden. De redactie van deze krant liep vorige maand een dagje mee.

We starten aan de Oliemolen in Pannerden. Een mooi, groot natuurgebied met aan de zijkanten enorm veel wilgen. Door uitbreiding van het team kan de knotploeg nu ook grotere stukken natuur aanpakken dan voorheen. Vele locaties krijgt de ploeg toegewezen door bijvoorbeeld Staatsbosbeheer en Waterschap Rijn en IJssel, voor hen zijn deze locaties geen prioriteit. Het knotseizoen begint in november. Ongeveer tien keer per jaar vindt een knotdag plaats.

Het vrijwilligersteam bestaat uit een gevarieerde, grote groep mensen van alle leeftijden. De twee jongste deelnemers, Jorne en Marije, zijn pas elf en zestien jaar oud. De oudste deelnemer had hun opa kunnen zijn, hij is al in de zeventig. Iedereen is dus welkom bij dit team. De hoofdreden dat ze meedoen aan deze knot-ochtenden, is vooral voor de natuur. Het buiten zijn en werken in de natuur geeft een heerlijk gevoel, ondanks de kou in de wintermaanden. Ook het werken in teamverband ervaren de deelnemers als leuk en aangenaam.

Basisscholen

Om het knotten wat meer betekenis en animo te geven, nodigt de ploeg elk jaar ook drie basisscholen uit om een dagje mee te knotten. Zo leren de kinderen waarom er geknot wordt en ook heel belangrijk: wat vrijwilligerswerk nou eigenlijk inhoudt. Stiekem hoopt voorzitter Joop Bakker natuurlijk dat er hierdoor ook weer nieuwe leden worden toegevoegd aan de ploeg.

Gerald Waijer: 'We willen vooral boeven vangen'

"We willen laagdrempelig zijn."

ZEVENAAR - Gerald Waijer is Operationeel Expert Wijkagent van Zevenaar. Hij heeft verschillende taken gehad bij de politie in de regio de Liemers: hij is vijf jaar in surveillancedienst geweest, hij was acht jaar wijkagent in Duiven en deze zomer is hij drie jaar Operationeel Expert Wijkagent van Zevenaar. Een gesprek.

Waarom bent u wijkagent geworden?

"Ik ben destijds wijkagent geworden, omdat je heel gericht met mensen aan de slag kan. Als je in surveillancedienst zit, heb je nooit de tijd om te investeren in een probleem, in een gezin of in een misdrijf/zaak. Als wijkagent krijg je een bepaald gedeelte van de gemeente onder je en daar kun je aan de slag."

Wat houdt het in om Operationeel Expert Wijkagent te zijn?

"Als Operationeel Expert wijkagent pak ik samen met collega's de zaken aan die zich aandienen. Dat zijn wijk-overstijgende zaken. Wij zitten bij overleggen van personen uit de wijk die problemen voorzaken. Daarnaast ben ik ook het aanspreekpunt voor de gemeente. Ik heb vanuit mijn rol nu ook bepaalde thema's onder me waarmee we aan de slag gaan. We zijn onder meer bezig met het Donkere Dagen Offensief, motorclubs, persoonsgerichte aanpak en burgerparticipatie, zoals WhatsApp groepen."

Afgelopen jaren gaat het in het nieuws veel over geweldpleging tegen hulpverleners. Heeft u dit ook ervaren?

"Met oud en nieuw niet zozeer, maar in het verleden hebben we dat hier wel ervaren. De laatste jaren is het op dat gebied hier wel rustig. Afgelopen jaar, dat blijkt ook uit de cijfers, is het landelijk gezien enorm gedaald."

Hoe probeerde u toen geweld te voorkomen?

"We zitten met de gemeente om tafel om te kijken welke feesten er zijn en dan spreken we van tevoren probleempersonen aan. Afgelopen jaar zijn er ook vuurwerkacties geweest. We zijn zeker tien woonadressen ingestapt waar we illegaal vuurwerk hebben aangetroffen dat eventueel gebruikt kan worden voor vernielingen of misschien om te gooien naar politie. Dus we proberen ter preventie dingen te doen met elkaar en met netwerkpartners."

Heeft uw werk veel invloed op uw persoonlijke leven?

"Als wijkagent kun je wel de vooruitgeschoven post van de politie zijn als je jezelf veel laat zien en praatjes maakt. Mensen gaan je herkennen. Destijds zat ik veelvuldig op Twitter en ik heb nog steeds mijn eigen Twitter-account. Dat werkt heel positief. Je hoeft natuurlijk niet altijd te bekeuren, met een waarschuwing of een gesprek kun je er ook voor zorgen dat het niet nog een keer gebeurt."

Welke positieve bijdrage hoopt u te leveren aan de wijk/buurt?

"We willen vooral boeven vangen en hopen mensen te helpen die de hulp nodig hebben. We moeten optreden tegen criminelen, maar daarnaast heb je als wijkagent de mooie verantwoordelijkheid om ze daarna niet laten vervallen in het oude gedrag. Toen ik wijkagent was in Duiven was ik nauw betrokken bij gezinnen waar ik soms wel maandenlang over de vloer ben geweest.

We willen laagdrempelig zijn en daarom proberen we op sociale media preventietips te geven en we geven informatie prijs over de dingen die we doen."

Je zou maar wonen op een plek als deze
Waar je je fiets buiten kan laten staan zonder te vrezen
Dat hij de volgende ochtend weg is
Verdwenen met de ochtend mist
De zon die opkomt en de dag verlicht
Op de hoek van elke straat een bekend gezicht
De natuur die zijn gang kan gaan
De vele weilanden met hun groeiend graan
We mogen van geluk spreken
Dat onze tuinen liggen in de Liemerse streken

-S.J.

17 maart

Boekpresentatie ' Van ego naar eco' van Rien van den Heuvel bij Rebers boek en euro in Zevenaar. Toegang gratis. Aanvang 14.00 uur.

17 maart

Workshop Diems Schrijverscollectief in bibliotheek Didam. Van 11.00 tot 13.00 uur. Toegang gratis.

18 maart

Open dag De Groene Schuur met rondleidingen en proeverijen. Lijkweg 9b in Groessen. Toegang gratis. Aanvang 11.00 uur.

18 maart

Komedie Dolle Beestenboel door Vriendentrouw in zalencentrum Wieleman. Aanvang 14.00 uur. Kaarten € 6,-. (voorverkoop 5,-).

18 maart

Expositie in Galluskerk. Dorpstraat 31 Angerlo. Toegang gratis. Aanvang 13.00 uur.

24 maart

Emilio Guzman Kom dan! Theatervoorstelling in het Musiater in Zevenaar. Prijs € 17,50. Aanvang 20.15 uur.

24 maart

Voorjaarsblues bij zalencentrum Wieleman in Westervoort. Vanaf 19.30 uur. Tickets: € 18,- (voorverkoop € 15,-).

24 maart

Open voor bezoek en rondleiding St. Martinusmolen, Molenhoek 16a in Didam. Toegang gratis. Aanvang 9.30 uur.

29 maart

Optreden gezelligheidskoor Tijdloos in Theaterzaal Meulenvelden in Didam. Van 19.30-21.30 uur.

Ilse van der Kamp

Bärbel Weigel

8 / 12

9 / 12

'Drie leuke dorpen en veel bedrijvigheid' Burgemeester Rik de Lange voelt zich thuis in 'zijn' Duiven

Op de fiets. "Ik ben lid van de Duivense Toerclub Duiven. Ik heb helaas bijna nooit tijd om mee te rijden." Foto: Sjoerd Geurts

Vier jaar bekleedt Rik de Lange nu de burgemeesterspost in Duiven. Dat bevalt hem uitstekend. Hij werkte tot 1994 in verschillende functies in het middelbaar beroepsonderwijs om daarna de overstap te maken naar de geestelijke gezondheidszorg. In die sector was hij werkzaam als directeur en organisatieadviseur. In 2005 deed zich de kans voor om fulltime in de politiek te stappen en werd hij wethouder in Zutphen. Een gesprek over zijn ambities, Duiven en de regio.

Waarom heeft u ervoor gekozen om de politiek in te gaan?

"Ik werk met veel plezier in deze mooie gemeente." Foto: Sjoerd Geurts
"We moeten samen het leven leuker maken." Foto: Gemeente Duiven

"Ik had al tijdens de middelbare school veel belangstelling voor politiek en geschiedenis. Geschiedenis gaat ook veel over politieke stromingen zoals het socialisme en liberalisme. Dat heeft me altijd geboeid, net als staatsinrichting. Vanuit deze interesse ben ik geschiedenis gaan studeren op de lerarenopleiding. Op het moment dat zich echter de kans voordeed om in de politiek te stappen als wethouder in Zutphen, heb ik die kans met beide handen aangegrepen. Toen ik nog in het onderwijs zat, werd ik lid van de PvdA. Tijdens de afdelingsvergaderingen maakte ik wethouders mee en dacht ik: 'dat lijkt me heel interessant'. Die interesse is altijd gebleven. Ik heb in verschillende afdelingsbesturen gezeten in Hengelo (Ov), Emmen en in Zutphen. In Zutphen ben ik ook raadslid geweest en daarna ben ik wethouder geworden. Dat heb ik negen jaar gedaan."

Sinds 1 december 2013 bent u burgemeester van Duiven. Waarom Duiven?

"Ik vond voor mezelf dat twee termijnen als wethouder een mooie tijd was. Dus ging ik tegen het einde van mijn tweede termijn nadenken over een vervolgstap in mijn leven. Dan is burgemeester een mooi vervolg van een carrière als wethouder. Ik wilde die stap graag zetten in Duiven. Duiven is een gemeente die veel te bieden heeft. De gemeente heeft drie leuke dorpen met een rijk verenigingsleven, veel bedrijvigheid en werkgelegenheid.

'Een belangrijk proces

is het stimuleren van

initiatieven in buurten en wijken'

Een andere leuke bijkomstigheid is dat ik van oorsprong uit Arnhem kom. De eerste keer dat ik hier rondliep om een kijkje te nemen in de gemeente, kwam ik mensen tegen die ik uit Arnhem kende. Dat gaf meteen een heel vertrouwd gevoel. En ook een broer van mij woont in de gemeente. Dus ik heb Duiven al heel lang kunnen volgen, al doe je dat als burgemeester natuurlijk op een heel andere manier."

Wat vindt u bijzonder aan de regio de Liemers?

"De geschiedenis van de Liemers. De regio ligt ingeklemd tussen grote rivieren en is ook altijd bedreigd door het water. Het is geen rijke regio. De mensen moesten hard werken om letterlijk en figuurlijk het hoofd boven water te houden. Ook interessant zijn de historische wortels in de gemeente. Daar ben ik eigenlijk in de loop van de tijd steeds meer achter gekomen. Duiven bestaat als gemeente nu iets meer dan tweehonderd jaar en heeft een geschiedenis die aan de Duitse geschiedenis verwant is. Het gebied hoort pas 200 jaar echt bij Nederland, daarvoor viel het onder Kleef. Ik vind het interessant hoe dat doorademt in de huidige tijd, bijvoorbeeld in de processies en de schutterijen."

Bij Hope XXL streven wij ernaar dat alle inwoners van de Liemers hun leven een acht kunnen geven. In DLHG-Courant willen we onze inwoners positief nieuws brengen. Wat vindt u van dit initiatief?

"Het is een goed initiatief, maar ik vind wel dat het om evenwicht draait. Als je alleen maar doet alsof er nooit wat aan de hand is, dan doe je het niet goed. Als je naar de gemiddelde Nederlander kijkt zijn de meeste mensen best tevreden over dit land. We zitten al dicht in de buurt van die 8 die HopeXXL nastreeft. We leven lang, gemiddeld steeds langer en we zijn op hoge leeftijd vaak in goede gezondheid. Er is goed onderwijs, we wonen vaak goed en veel mensen hebben werk. Ik denk dat het een voorrecht is in dit land te leven en het is goed daarover te berichten. Maar niet iedereen heeft alles mee en er is nog genoeg te verbeteren. Ook dat verdient aandacht in een krant. Een tandje extra voor het goede nieuws is prima, maar vergeet niet dat het niet met iedereen altijd goed gaat. Er zijn ook mensen zonder werk, mensen die ziek zijn, slecht wonen en hun kinderen niet altijd kunnen bieden wat ze zouden willen."

Wat zijn in uw ogen belangrijke punten voor de burger die voor een 8 kunnen zorgen?

"Ik denk toch dat goede sociale voorzieningen, werk, al dan niet betaald, zinvol bezig zijn met je leven en een goede gezondheid voor veel mensen de belangrijkste dingen zijn. En we moeten samen het leven leuk maken. De activiteiten, evenementen en voorstellingen in de Ogtent en op het Remigiusplein in het centrum van Duiven dragen daaraan bij, net als de cafeetjes en terrassen. Dat was ook de bedoeling en dat horen wij gelukkig ook terug."

Wat zijn op dit moment belangrijke bestuurlijke issues binnen de gemeente Duiven?

"Een van de belangrijke bestuurlijke issues is de doortrekking van het tracé van de A15: vanaf Elst takt straks het tracé aan in de buurt van Zevenaar. Het is een moeilijk dossier. Enerzijds treft het de mensen die aan die weg wonen, anderzijds biedt de nieuwe weg ook nieuwe kansen voor de bedrijvigheid en werkgelegenheid. We proberen als gemeente de schade die de A15 oplevert voor mensen, het landschap en de natuur op te vangen." Hij vervolgt: "Een ander belangrijk proces is het stimuleren van initiatieven in buurten en wijken en het faciliteren van onze verenigingen. We bieden de mogelijkheid zelf initiatieven te ontplooien en mee te praten en mee te denken over de dingen die de gemeente doet. De gemeente is op dit ogenblik financieel gezond. Wat wel lastig is, is dat we graag onze bedrijfskavels willen verkopen, maar dat de provincie daarin juist wil snoeien. Gelukkig liggen de bedrijventerreinen van Duiven goed in de markt en is er veel belangstelling voor. Ik vind het erg belangrijk dat de gemeente een vangnet heeft voor mensen die het door allerlei omstandigheden moeilijk krijgen. Eenzaamheid van ouderen is ook een belangrijk punt van aandacht. Initiatieven uit onze samenleving kunnen er aan bijdragen dat mensen opgenomen worden in de gemeenschap. Dat kan een deel van het antwoord zijn op de eenzaamheidsproblematiek. Ik denk dat ouderen het heel erg op prijs stellen dat ook vanuit de jongere generatie belangstelling is voor ouderen, zodat oud en jong samen activiteiten en projecten bedenken en uitvoeren."

Heeft u nog doelen die u graag zou willen bereiken in Duiven?

"Jullie gaan voor een 8 in de Liemers. Het zou wel mooi zijn als we samen juist die dingen kunnen vinden die ervoor zorgen dat die 8 bereikt wordt. Wat meer concreet hoop ik dat we plezierig kunnen samenleven en het goede vangnet kunnen bieden voor mensen die het moeilijk hebben. En hoop ik dat we ondanks de pijn die er is over de A15, we er toch in slagen om dat zo goed mogelijk te doen."

Wat zijn uw verdere persoonlijke ambities binnen de politiek?

"Ik vind het vooral heel boeiend en uitdagend om burgemeester van Duiven te zijn. Ik wil een toegankelijke burgemeester zijn voor iedereen, goed luisteren naar onze inwoners en ervoor zorgen dat het goed gaat met Duiven. Wat betreft mijn ambities in de politiek, ik ben 61. Dan zit je in het laaste deel van je loopbaan. Dan kijk je naar wat je gedaan hebt in je werkzame leven. Dan vind ik het vooral heel mooi dat die loopbaan mij uiteindelijk naar Duiven heeft gebracht. Ik werk met veel plezier in deze mooie gemeente."

'We moeten de pijn

van de A15 zoveel

mogelijk verzachten'

Het burgemeesterschap kost veel tijd. Heeft u buiten uw werk om nog tijd voor hobby's?

"Zeker! Er is nog genoeg tijd om leuke dingen te doen. Ik speel klassiek gitaar en rijd graag motor. Ik schaak graag, ben lid van de Arnhemse Schaakvereniging en kijk veel sport. Ik ga weleens naar Vitesse, maar ik vind lokale sport ook leuk. Ik bezoek allerlei soorten concerten en ik hou van lekker eten, koken en fietsen. Ik ben lid van de Duivense Toerclub Duiven. Ik heb helaas bijna nooit tijd om mee te rijden." Last but not least: "Ik heb ook een leuke vriendin, maar dat kun je geloof ik niet echt een hobby noemen."

Ilse van der Kamp

10 / 12

Rinoceros: het begon met blues en Grolsch Oude verbrande deur Groessense jongerensoos in depot Kunstwerk! Liemers Museum

Een stuk van de verbrande deur is in het depot van het Liemers Museum bewaard gebleven. Foto: Sjoerd Geurts Foto: Sjoerd Geurts

De verbrande deur van Jongerensoos Rinoceros in Groessen. Een deel daarvan is te vinden in Kunstwerk! Liemers Museum. Samen met jubileumboekjes, krantenknipsels en foto's zijn dit de stille getuigen van bijna 48 jaar Rinoceros.

Groessen 1970. In het dorp en omgeving is er voor jongeren die houden van een lekker stukje muziek geen uitgaansgelegenheid. Een paar jongeren uit Groessen, liefhebbers van bluesmuziek en fan van biermerk Grolsch, steken de koppen bij elkaar en het idee voor een blues soos is geboren. De naam is snel gevonden: 'Blues Soos Rinoceros'. De neushoorn (rinoceros) is een stoer beest en de blues is stoere muziek, dat past goed bij elkaar! De eerste avond van Blues Soos Rinoceros is op Paaszaterdag 4 april 1970 in het zaaltje van Dora Nass naast de kerk.

Het oude houten gebouw waar Rinoceros jarenlang in bivakkeerde. Foto: Liemers Museum

Houten gebouw

Lang blijft Rinoceros niet in het zaaltje. Al vrij snel verhuist de soos naar een houten gebouw aan 't Straatje. Er komt een echte geluidsinstallatie en bierhandel Grolsch zorgt voor een heuse Grolsch tap. Vaste bezoekers kunnen 'lid' worden. Het eerste optreden van een bluesband is meteen een succes. De wekelijkse avonden met dj en lp's worden daarom afgewisseld met liveoptredens van (blues)bands. Het houten gebouw staat in het weiland naast het kerkhof. Geen last van klagende buren. Dat komt goed uit, want de volumeknop gaat vaak fors omhoog.
In het gebouwtje schrijft Rinoceros geschiedenis: swingende bluesmuziek, goede bands, het goedkope Grolsch biertje, de gezellige ontmoetingen én de relaxte sfeer. Jongeren uit Groessen en omgeving komen hiervoor naar Rinoceros. Het levert mooie vriendschappen en liefdesrelaties op. Dit alles maakt de blues soos uniek waardoor ze de concurrentie aankan met de nieuwe discotheken in de omgeving. De jaren erna verdwijnen de discotheken, maar Rinoceros blijft.

Sloop gebouw

Wat niet blijft, is het houten gebouw. Het wordt gesloopt voor woningbouw en Rinoceros moet op zoek naar andere ruimte. Op zaterdag 1 september 1979 opent de soos haar deuren in het nieuwe gebouw aan het Sint Isidorusplein. Vlak ervoor stijgen in Groessen zwarte rookpluimen op. Het vertrouwde houten gebouwtje dat is verlaten, staat in brand. Een oud 'Rinoceros tijdperk' gaat letterlijk in rook op, terwijl op hetzelfde moment een nieuw 'Rinoceros tijdperk' wordt geopend. Een stukje van de verbrande deur is bewaard en ligt in het museum.

Met het nieuwe onderkomen, gaat ook het roer om. Het bestuur gaat mee met de tijd. De naam wordt gewijzigd in 'Jongerensoos Rinoceros'. De blues blijft, maar wordt afgewisseld met de 'betere' hitparademuziek. Ieder lustrum wordt steevast gevierd met optredens van bekende bands. Er komen nieuwe activiteiten bij. Het onderkomen krijgt in de loop van de jaren regelmatig een nieuwe kleur of een andere aanpassing. Maar Rinoceros behoudt haar unieke karakter.

In al die jaren is het motto: 'voor jongeren, door jongeren'. Rinoceros is nog steeds voor veel jongeren uit Groessen en omgeving dé uitgaansgelegenheid. Een uitgaansgelegenheid voor jongeren met goede muziek (op draaitafel en van bands), een laagdrempelige prijs voor entree en bier, goede gesprekken in een gezellige en relaxte sfeer.

Deze serie is een initiatief van De Liemers Helemaal Goed. Met medewerking van Kunstwerk! Liemers Museum en Rabobank Arnhem en Omstreken.

De Liemers Helemaal Goed: 'Wij beseffen maar half hoe mooi deze regio is'

Foto van de oude stuurgroep samen met de projectgroep. Foto: Jacques Kok. Foto: Jacques Kok

De Liemers is een prachtig gebied. We beseffen maar half hoe mooi deze regio is. Dat stelt projectteam 'de Liemers Helemaal Goed (DLHG)'. Pablo van Dick, Sjoerd Geurts en Pascal Lindeman proberen de Liemers in opdracht van de Liemerse gemeenten op de kaart te zetten.

De campagne 'de Liemers, helemaal goed' ging in 2012 van start. Met leuke acties en verrassende initiatieven wordt aandacht gevraagd voor deze mooie regio. Niet alleen op toeristisch gebied, maar ook waar het gaat om werken, wonen en leven. Diverse projecten zijn inmiddels opgepakt. Zoals De Liemers Helemaal Goed Courant, die samen met Hope XL Is opgepakt. Of het geschiedenisproject met Kunstwerk! Het Musiater, waarin de geschiedenis van de Liemers in hapklare brokken (verhalen en vlogs) wordt ontsloten.
Verenigingen die het bekende logo (zoals op de voorpagina van deze krant) gebruiken, winnen een bijdrage voor de clubkas. Bedrijven vinden een podium op partnerportaal Liemersactueel.nl of kunnen deelnemen aan het filmproject Rondje Liemers waarin ze zich kunnen presenteren. Met het oog op het voorjaar schenkt De Liemers Helemaal Goed veel aandacht aan nieuwe fiets- en wandelroutes en de klompenpaden.
Pascal Lindeman: "Het projectteam wordt wekelijks benaderd door verenigingen, instellingen, bedrijven en gemeenten die iets met de Liemers willen. Wij helpen ze met advies, promotionele ondersteuning of wijzen ze de juiste weg."
Wethouder Arthur Boone (gemeente Westervoort) maakt deel uit van de stuurgroep en is een van de oprichters van DLHG. Hij is enthousiast over de campagne. "We willen iedereen in de Liemers trots krijgen voor deze mooie regio. Dat lukt. Steeds meer mensen omarmen de Liemers."


Stuurgroep

Het projectteam, dat in deze vorm vanaf 2016 actief is, wordt aangestuurd door een speciale stuurgroep DLHG waarin diverse geledingen zijn vertegenwoordigd. Deze bestaat uit Arthur Boone (wethouder gemeente Westervoort), Sjef van Groningen (wethouder gemeente Duiven), Belinda Elfrink (wethouder gemeente Zevenaar), Henk Dekker (voorzitter ondernemersvereniging Lindus), Jan Ummenthum (directievoorzitter Rabobank Arnhem en Omstreken), Leon Lucas (voorzitter directie Candea College) en Bert Frölich (directeur Kunstwerk!/het Musiater). Op de foto staan nog oud stuurgroepleden Anja van Norel (oud-wethouder gemeente Zevenaar) en Jos Lamers (oud- wethouder gemeente Rijnwaarden). Wethouder Belinda Elfrink - niet op de foto - is onlangs toegetreden tot de stuurgroep. "Ik ben enorm trots op dit gebied waarin ik ben geboren en getogen. Dit gebied kent veel mogelijkheden."

Door Irma de Theije

Door onze redactie

World's Best News: daling kernwapens

Over kernwapens praten is niet het meest gezellige onderwerp. De angstaanjagende beelden van een kernwapenoorlog zullen vast wel eens door uw hoofd hebben gespookt. Misschien kunnen we u opvrolijken met het goede nieuws dat ondanks de dreigementen van Iran, Noord-Korea en Trump het aantal kernwapens wereldwijd is afgenomen: de anti-kernwapenverdragen hebben hun vruchten afgeworpen.

De zogenoemde Koude Oorlog-mentaliteit lijkt terug van weggeweest. Het nieuws van Trump om nieuwe kernwapens aan te schaffen werd door veel landen niet hartelijk ontvangen. Geen wonder: de Koude Oorlog wordt aan dreigementen over kernwapens gekoppeld. In deze tijd lagen er ruim 70.000 kernwapens opgeslagen.

Rusland en de VS lopen nog steeds voorop als het gaan om het bezit van deze kernwapens, 93% van alle kernwapens in de wereld is in handen van deze landen.

Verdrag tegen kernwapens

Vorig jaar werd er een verdrag tegen kernwapens getekend door meer dan de helft van alle landen in de wereld. Door dit akkoord zouden alle kernwapens in de wereld uitgeroeid moeten worden. Er werd jarenlang campagne gevoerd voor dit akkoord. Het idee is ontstaan bij de ICAN, een vereniging van activisten, wetenschappers en religieuze leiders. Met resultaten: het akkoord van vorig jaar én een Nobelprijs. Het akkoord geeft een duidelijk signaal: de wereld wil eindelijk eens af van al die kernwapens'.

Helaas hebben de grootste kernwapenmachten het verdrag niet ondertekend. Desondanks is er een sterke daling te zien. In 2010 waren er nog zo'n 22.000 kernwapens, dat zijn er nu zo'n 15.000. Het blijft een schokkend aantal, maar we kunnen concluderen dat we vergeleken met de jaren '80 de goede kant op gaan.

Word vriend van het vfonds!

Het vfonds zoekt vrienden. Vrienden die Vrede en Vrijheid ook belangrijk vinden. Vrienden die geïnteresseerd zijn in de projecten die wij ondersteunen en die dat graag willen delen met hun familie en bekenden. Want samen maken wij vrede mogelijk!

Vind jij Vrede en Vrijheid ook belangrijk? En vind jij de projecten die wij ondersteunen interessant? Word dan vandaag nog gratis vriend van het vfonds! Je verplicht je helemaal tot niets. We informeren je ongeveer zes keer per jaar via onze nieuwsbrief en Facebook over leuke aanbiedingen. Korting op toegang in een oorlogs- en verzetsmuseum bijvoorbeeld. Dat doen vrienden. Voor onze vrienden hebben wij op dit moment de volgende aanbiedingen:
• Maart 2018: entree 1,- euro in Nationaal Onderduikmuseum Aalten
• Vanaf 8 maart: 2e kaartje gratis bij Movies That Matter

Uiteraard steunen wij ook dit jaar het V-Team met de honderd jongste lopers dat loopt onder leiding van de Kindercorrespondent. Daarnaast gaan wij ons Team vfonds uitbreiden. Ben jij vriend van het vfonds, loop je mee met de 4-daagse en heb je nog geen wandelshirt van Team vfonds? Vraag het dan gratis aan via 4daagse@vfonds.nl. Is het echt helemaal gratis? Ja, onze vriendschap is echt helemaal gratis en blijft dat ook. Het vfonds ondersteunt ruim tweehonderd projecten per jaar. Dat is mogelijk door onder meer bijdragen van de Nationale Postcode Loterij, De BankGiro Loterij en de Nederlandse Loterij. De projecten die wij ondersteunen vinden het fijn om een aanbieding te maken voor de vrienden van het vfonds, zodat nog meer volwassenen en kinderen kennis kunnen maken met hun werk. Vraag daarom vandaag nog je vriendenpas aan op https://www.vfonds.nl/word-vriend
En wil je je afmelden als vriend? Dan is een mailtje naar info@vfonds.nl voldoende.

Uit het archief van HOPE XXL

Leo van Paassen en Jan de Ruiter (rechts)

Op de foto is een vergadering gaande met Leo van Paassen en de vier Liemerse burgemeesters van weleer.

Nog voordat HOPE XXL echt bestond, maar wel nadat Leo van Paassen, destijds directeur van Rabobank De Liemers, al had ingestemd met het idee HOPE XXL op te richten, vroegen we de vier burgervaders op de koffie.

Uit Zevenaar Jan de Ruiter, uit Rijnwaarden Mark Slinkman, uit Westervoort Jos Geukers en uit Duiven Henk Zomerdijk. We schrijven 2009.

Het idee achter HOPE XXL was: een wereldperspectief op papier zetten en dat aan te bieden bij de Verenigde Naties in New York. Het kwartet fronste de wenkbrauwen bij zoveel ambitie maar… snelle denkers als ze zijn, waren zij al snel aan het meefilosoferen.

Vraag vanuit HOPE XXL en de bank was of ze moreel support wilden leveren, zitting wilden nemen in de Raad van Aanbeveling en wilden meedenken en adviseren?


Dat wilden ze. We konden altijd een beroep op ze doen. Ze waren er dan ook bij toen we jaren later besloten om in de Liemers het gedachtegoed van HOPE XXL ook daadwerkelijk te gaan uitvoeren.

Tijdens die bijeenkomst, met onder andere de Commissaris van de Koning Clemens Cornielje, Jan Terlouw, professoren, ondernemers, rectoren van de middelbare scholen, wethouders en raadsleden, waren ze weer present. Geukers was ondertussen vervangen door de even daadkrachtige Arend van Hout. Ook tijdens deze cruciale vergadering waren ze onverminderd enthousiast en stimuleerden zij de jongeren van HOPE XXL om juist nu vooral door te gaan.


Toen Jan de Ruiter in 2016 stopte als burgemeester en Leo van Paassen na acht jaar het voorzitterschap van HOPE XXL wilde overdragen, was De Ruiter degene die het stokje overnam. Henk Zomerdijk is ondertussen met pensioen. Mark Slinkman nu burgemeester van Berg en Dal.


Het waren deze vier heren die in het begin hun vertrouwen uitspraken en in een goede afloop geloofden.

Camillia Stokman

Kim Kleijkers

Advertorial

Sylvain Thöni

Lees ook