niet de juiste De Liemers

30 augustus 2019

niet de juiste De Liemers 30 augustus 2019


Foto: Jan van den Heuij

Opstaan, tanden poetsen, aankleden, eten en naar school. Ook wel bekend als een routine, dit is mijn schoolroutine. Een nieuw begin, dit keer niet alleen voor ons. De vakantie is voorbij, wat betekent dat velen weer terug gaan naar school en/of werk. De school- en werkroutines worden weer uit het hoekje van het geheugen gevist en toegepast. De vakantieroutine wordt weer opgeborgen en probeert in de weekenden te ontsnappen. Er zijn nieuwe situaties waar je mee moet omgaan, wat ervoor kan zorgen dat er dingen veranderen. Zowel op een positieve als negatieve manier. Na mijn eerste jaar op havo te hebben doorgebracht en vervolgens vier jaar op het vwo te hebben gezeten ben ik nu in mijn examenjaar terechtgekomen. 6-vwo is een hele uitdaging en ik ben hier dan ook niet in een rechte lijn gekomen, het was een hele reis vol bochten. Door de jaren heen maak je nieuwe vrienden, gaan er vrienden weg, ontmoet je docenten en hoop je dat je sommige niet meer terugziet. Na een tijdje wordt school een vaste routine, de lessen gaan langzaam, terwijl de vakantie nog geen week leek te duren. Routines maken het gemakkelijker voor ons de dagen door te komen, maar veranderingen kunnen fijn zijn. Ik weet zeker dat jij als lezer ook vaker je 'vaste routine' hebt moeten aanpassen, elke dag is namelijk anders en soms kom je in een nieuwe situatie terecht waarbij de keuze voor het verloop van de dag volledig bij jou ligt. Soms is het maar beter ook de routine aan te passen. Aan het einde van dit schooljaar hoop ik mijn vaste middelbare schoolroutine in te kunnen ruilen voor een hele nieuwe routine. Een routine op de universiteit.

Rahma Maqboul

DCS wint Ronny Joosten-bokaal OBW excelleert op Frans van de Zandtoernooi

Een blije DCS-selectie na de winst in het eigen Ronny Joosten toernooi

ZEVENAAR - De voetballers van DCS hebben net als vorig jaar de Ronny Joosten-bokaal in eigen huis gehouden. In de finale bleek de tweedeklasser een maatje te groot voor DVV: 4-0.

Voor de mannen van Kevin Jeurissen en Frank Burgers scoorden Jarno Geurds (2), Jelle Smalbraak en Alex Scheffer. DCS kwam in de finale door een 8-0 overwinning op Columbia; DVV versloeg daarvoor Warnsveldse Boys.

Frans van de Zandtoernooi

Een paar kilometer verderop won het zaterdagteam van OBW op de velden van SV Babberich het Frans van de Zandtoernooi. In de finale versloeg OBW 't Peeske met 3-1. 't Peeske kwam nog wel op voorsprong via Kron Bosman, maar Martijn Piek en invaller Dimitri Vrehe (2) zorgden voor de eindstand.

Het leek een beetje op de winst van Denemarken op het EK van 1992. Dat team viel op het allerlaatste moment in voor Joegoslavië en won het toernooi zonder noemenswaardige voorbereiding. Nu hielp het zaterdagteam Babberich uit de brand en hoe. De ploeg van trainer Niek Tinneveld won in de poule met 3-1 van RKPSC en met 2-1 van Gelders Eiland. Thuisclub Babberich kon geen potten breken tijdens het toernooi dat is vernoemd naar de in 2012 overleden erevoorzitter van de club. De ploeg speelde vier keer gelijk en verloor de strijd om de zesde plek van RKPSC na strafschoppen. Rijnland pakte de derde plek door Gelders Eiland met 4-1 af te troeven.

Inhaken en in de polonaise maar!

ZEVENAAR - Het najaarsfestival op 7 en 8 september is een olderwets gezellige afsluiting van een grandioos muziekjaar van Muziekstad Zevenaar.

Feestband De Paloma's is de hoofdact op zaterdagavond; op zondag zorgen zeven dweilorkesten en vier koren voor sfeer in het centrum van Zevenaar. Toporkest De Paloma's in notendop: zes vrolijke feestgangers met Achterhoekse roots die het niets leuker vinden dan een ouderwets gezellig feestje vieren. Figuren die gek zijn van muziek maken e`n die graag oude tijden laten herleven. Denk aan nummers van onder meer Corry en de Rekels, The Sunstreams, George Baker, Normaal en The Cats. Al die nostalgische liedjes komen dankzij De Paloma's opnieuw tot leven. Inclusief het geluid van een echte accordeon en Hammondorgel. Het optreden begint om 21.15 uur op het Raadhuisplein in een overdekte tent. DJ Job verzorgt vanaf 20.00 uur het voorprogramma.

Zondag is de traditionele gezelligheidskoren- en dweildag.De Duitekluiters uit Arnhem, Shoeks Toe uit Beuningen, Bats Mar Deur uit Elst, Azum's Aosum uit Azewijn, Zwaje de la Mimol uit Zaltbommel en De Tröters uit Doetinchem komen naar Zevenaar. Wij uut Zender speelt een thuiswedstrijd.Net als de vorige twee jaren treden er op verschillende plekken in het centrum gezelligheidskorenop: op het Raadhuisplein De Grolse Hofzangers, op de hoek van de Weverstraat/Markt Chantykoor de Iesselbrassers, op Muldershof smartlappenkoor de Liemers en bij het Eet-Lokaal gezelligheidskoor Tijdloos. Het najaarsfestival begint op zaterdagavond om 20.00 uur en op zondag om 13.00 uur.

2.500 schutters en muzikanten komen op 15 september naar Zevenaar

ZEVENAAR - Ruim 2.500 schutters strijden op zondag 15 september in het centrum van Zevenaar om verschillende titels tijdens het Federatief Schuttersconcours.

Het Federatief Schuttersconcours oftewel de Gelderse Schuttersdag is een jaarlijks terugkerend evenement voor alle schutterijen die lid zijn van de federatie St. Hubertus. De organisatie is dit jaar in handen van de Zevenaarse schutterij St. Andreas 't Grieth. Met de organisatie van het concours brengt St. Andreas 't Grieth een uniek evenement naar het centrum van Zevenaar.

Alle wedstrijden, of het nu gaat om de marswedstrijd, vendelen of de schietwedstrijden, worden in het centrum van Zevenaar gehouden. De wedstrijden voor bielemannen, vendeliers en marketentsters vinden plaats op het kermisterrein aan de Oude Doesburgseweg. Het Raadhuisplein staat in het teken van de muziekwedstrijden en op het parkeerterrein van Jumbo Heemskerk worden schietwedstrijden gehouden.

De voorbereiding voor het concours zijn volop aan de gang. Binnen de schutterij zijn verschillende commissies gevormd.

De avond voor het grote gebeuren is er een feestavond in het schuttersgebouw met de Retteketet Showband als hoofdact.

Ondanks de hitte vermaakte ook de jeugd zich prima op de Duivense kermis.

Lynn, Fae en Halo kropen gezellig samen in de cups. Foto: Eva Peters

Door onze redactie

Annelieke Loman exposeert

in 3 Oever Open Atelier Route

Susanne Vroom is al

27 jaar poppenspeelster

Spring op de fiets voor

de Smuggeltocht

Door onze redactie

Door onze redactie

Elke donderdag: creatieve middag in De Ogtent

Na de kermis en voor de herfst is het weer tijd om je creatief bezig te houden. Elke donderdagmiddag is er onder het genot van een kopje koffie of fris gelegenheid om dat samen te doen. Voor dames én heren is er gelegenheid om een nieuwe of bestaande hobby uit te voeren. U kunt uw eigen werkje mee brengen maar er zijn ook gratis hobbyartikelen aanwezig. Natuurlijk geen grote dingen maar iets dat in een tasje past en niet te veel geluid maakt. Gewoon gezellig bezig zijn zonder verplichting van een vereniging. Er is iemand die u ook kan helpen om u met iets nieuws te helpen: b.v. haken, diamond-painting, sieraden maken, kleuren voor volwassenen etc. Dus de eerste keren kunt u met lege handen komen....

We hopen zo een "vast" groepje te krijgen, dat elke week komt en mensen kunnen natuurlijk altijd aanschuiven.

Tijd: 13:30- 16:00 uur bij De Ogtent tegenover de bibliotheek / Kosten €2,50

Schmuggeltocht: fietsen, historie en beleving 'Verkorte routes maken het extra aantrekkelijk voor gezinnen'

Remco Peters, coördinator van de 4e Schmuggeltocht. Foto: Maaike Hageman

DIDAM – In grensregio de Liemers werd al van voor de oorlog flink gesmokkeld. Om verhalen van toen te laten herbeleven is het idee ontstaan om een smokkeltocht op te zetten.

Op 8 september wordt de vierde editie van de Schmuggeltocht gehouden.

De Schmuggeltocht is het resultaat van samenwerking op lokaal, regionaal en zelfs internationaal niveau. Verschillende culturele instellingen en de gemeenten Montferland en Emmerich am Rhein hebben de handen ineen geslagen om deze vierde editie van de Schmuggeltocht weer tot een succes te maken. Remco Peters is organisator vanuit Welcom: "Ik heb een coördinerende rol en geef sturing in alle belangrijke stappen die we maken. De samenwerkingen zijn samen met het stukje historie en kunstbeleving voor de bezoekers en bewoners het belangrijkste."

Fietstocht, historie en beleving

De Smokkeltocht wordt één keer in de twee jaar gehouden. Peters: '"Het is een fietstocht, dus je moet het leuk vinden om te fietsen, leeftijd maakt daarin niet uit. We proberen het ook voor gezinnen leuk te houden. Zo hebben we namelijk een aantal verkorte routes. De twee oorspronkelijke routes zijn 45 kilometer." Het zuidelijke parcours gaat via Emmerich, Anholt en Netterden naar 's-Heerenberg. Noordwaarts gaat de route van 's-Heerenberg naar Didam, Zevenaar, Rijnwaarden en Elten. De fietstocht gaat deels over de vroegere smokkelroutes van Nederland naar Duitsland. Om een stukje spanning te creëren krijgen deelnemers smokkelwaar mee die de douane onderweg niet mag vinden. Zo kun je zelf het smokkelen écht beleven. Smokkelen is namelijk niet alleen iets van vroeger. Ook in deze tijd wordt er nog veel gesmokkeld, bijvoorbeeld via havens.

Tijdens de fietstocht zijn er onderweg activiteiten en gaat de route langs monumenten die iedereen kan bezichtigen. Peters: "Door dit soort activiteiten komen mensen met elkaar in contact en dat vinden wij belangrijk. Bij deze fietstocht hebben alle deelnemers hetzelfde doel waardoor het mensen met elkaar verbindt. Elke editie van de Schmuggeltocht wordt steeds iets uitgebreid met aangepaste routes, activiteiten en andere grensovergangen."

Deelnemers aan de Schmuggeltocht kunnen op 8 september tussen 10.00 uur en 14.00 uur beginnen. Er zijn zes startpunten, namelijk: Heimathaus in Anholt, Bibliotheek in Didam, Rheinmuseum in Emmerich am Rhein, 't Neije Reathuys in 's-Heerenberg, Partycentrum Terhorst in Netterden en Liemers Museum in Zevenaar. Deelname is 3 euro, kinderen 1 euro.

Ontbijt

Voorafgaand aan de fietstocht kunnen deelnemers van 9.30 uur tot 12.00 uur ook samen ontbijten bij de startpunten in Didam. Netterden, Elten en Anholt, voor 7,50 euro per persoon. Aanmelden kan tot 4 september via het daarvoor bestemde formulier op de website. Alle informatie is te vinden via www.schmuggeltocht.eu.

Nina Elbers

Maaike Hageman Foto: jan van den heuij

Maaike Hageman

HOPE XXL Archief: Bangladesh

De delegatie uit Bangladesh

Op 28 mei 2016 kwamen op uitnodiging van HOPE XXL zeven studenten vanuit Bangladesh naar Nederland.


Het was een hele klus geweest om dat te regelen met visa en dergelijke. Op het programma stond een tweedaagse conferentie met de jongeren van HOPE XXL en met deze groep waarvan Nusrat, rechts naast burgemeester Rik de Lange van de gemeente Duiven, al in New York gesprekken had gevoerd met Yama Akbari. Yama, de spokesman van HOPE XXL, had haar gesproken toen hij bij De Verenigde Naties in 2015 een vergadering bijwoonde waar hij de Liemers List had gepresenteerd voor een zaal van 400 mensen, waaronder Nusrat.
Het contact was gelegd en Nusrat was enthousiast over het HOPE XXL- idee van het People's Partnership. Twee landen worden aan elkaar gekoppeld en zorgen ervoor dat in gezamenlijkheid aan het eind van de 21ste eeuw de inwoners van die landen hun leven met een 8 waarderen. De jongeren uit de Liemers hadden 96 koppels van landen gemaakt en Nederland aan Bangladesh gekoppeld. Ontwikkelingssamenwerking direct tussen twee landen.
Er was al contact met Royal Has Koning die in Bangladesh polders aan het aanleggen is in opdracht van De Wereldbank. De bedoeling was, en is, dat Nusrat de vooruitgeschoven post blijft van HOPE XXL en dat er contacten gelegd gaan worden met scholen. Dat is ook gebeurd. Echter een tegenbezoek van ons aan Bangladesh wordt ons erg afgeraden. Het is er veel te onrustig en (westerse) buitenlanders zijn er hun leven niet zeker. Met de keuze voor Bangladesh hebben de Founders van HOPE XXL Nederland een 'lastige' partner bezorgd. De hele groep bezocht destijds de waterzuivering in Duiven en zij werden toegesproken door Rik de Lange. Het wordt vervolgd, de contacten zijn er, de wil ook, maar het gaat moeizaam.

De slag in de Javazee

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd er ook in het Azië hevig gevochten. Na eerdere gevechten op het vasteland met China viel Japan in 1941 de Amerikaanse vloot in Pearl Harbor aan. Door een aanval op deze vloot hoopte de Japanse marine een vrijere hand te hebben gedurende operaties tegen verschillende eilanden in Zuid-Oost Azië, waaronder toenmalig Nederlands-Indië. Na Pearl Harbor begon dan ook een geleidelijke invasie van deze eilanden.Hoewel de Nederlandse strijdkrachten in Nederland zelf al in 1940 gedwongen waren te capituleren, kon een gedeelte van de Nederlandse vloot onder schout-bij-nacht Karel Doorman haar operaties verder zetten, aangezien het toentertijd opereerde in Zuid-Oost Azië. In 1942 deed Doorman, die het bevel had over een gecombineerde vloot van Amerikaanse, Britse, Australische en Nederlandse schepen een poging om de Japanse invasie tegen Java een halt toe te roepen.

Doorman probeerde met zijn vloot de Japanse troepentransporten, die bestemd waren voor de landingen op Java, aan te vallen. Hiermee wilde hij de algehele invasie een halt toeroepen. Echter deze transportschepen werden beschermd door een aantal Japanse schepen, waardoor een zeeslag noodzakelijk was. Hoewel beiden kanten in numerieke aantallen ongeveer gelijk waren, waren de Japanners superieur. De vloot van Doorman bestond grotendeels uit oudere schepen die nog uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog kwamen. De moderne Japanse schepen konden meer vuurkracht gebruiken en hadden hierdoor een duidelijk overwicht ten opzichte van de geallieerde vloot. De slag om de Javazee eindigde dan ook in een geallieerde nederlaag en had het zinken van twee Nederlandse slagkruisers tot gevolg. Tevens liet Doorman het leven op zijn kruiser. De slag om de Javazee betekende het einde voor de onafhankelijke opererende Nederlandse vloot.

Kom appels plukken in Tolkamer

De familie Van Schip zet de deuren open

TOLKAMER - Op zaterdag 14 en zondag 15 september houdt fruitteeltbedrijf F. van Schip weer een appelplukdag. Deze dagen stellen Ferdinand, Lidy, Chancely en Angeline hun bedrijf open van 10.00 tot 16.00 uur.

Tijdens deze dagen kan iedereen zijn of haar eigen appels plukken en daarna afrekenen in de winkel. Tevens is er gelegenheid om het bedrijf te bezichtigen. Dit kan zowel lopend onder begeleiding of middels een leuk ritje met de pluktrein door de boomgaard. Dit is altijd leuk voor jong en oud. Bezoekers zien dan het verschil in leeftijd van de percelen en hoe de appels en peren aan de boom groeien.

Ferdinand en Lidy: "Weer terugkomend op het erf kun je mee met een rondleiding over het bedrijf en zien hoe we het fruit voor lange tijd gekoeld bewaren en sorteren voor de handel. Zo kunnen we ons product bijna het hele jaar door leveren en blijf je verse appels en peren houden." Ook de winkel met diverse streekproducten is natuurlijk open.

Kindervermaak

Voor de kinderen is er een springkussen. Er zijn diverse kraampjes waaronder een poffertjes bakfiets met verse poffertjes en een lekkere stoelmassage. Tevens is er gelegenheid om even gezellig op een terrasje te genieten van een lekker kopje koffie, thee, frisdrank of een sapje terwijl de kinderen bezig zijn.

Voldoende parkeergelegenheid

Waan je in de wereld van een echte fruitteler en proef het sap van pure appels en peren. Kom dan gezellig zaterdag 14 september of zondag 15 september naar de 's-Gravenwaard 1 in Tolkamer. Dit is achter de voetbalvelden van Rijnland, waar voldoende parkeergelegenheid is die direct aansluit op de fruitpercelen.

'Ik draag de Liemers een warm hart toe'

'Er zit veel diversiteit in mijn werk en dat maakt het leuk' Foto: Ilya van Kersbergen

Voor de rubriek De Liemers Werkt bezoeken we regelmatig een ondernemer of medewerker van een Liemers bedrijf.

Naam?

"Dorothé Kuppens, ik woon in Didam en werk bij Baston Wonen als medewerkster bij de klantenservice."

Baston Wonen?

"Ik ben 23 jaar geleden gevraagd of ik interesse had in een functie bij de Stichting Volkshuisvesting Zevenaar, de voorganger van Baston Wonen.

Ik begon op de afdeling financiën, stapte over naar de reparatielijn en vervolgens de klantenservice. Ik werk voor en met bewoners en woningzoekenden. Er zit veel diversiteit in mijn werk en dat maakt het leuk! Ik krijg hier veel energie van, omdat ik samen met collega's en samenwerkingspartners kan samenwerken aan prettig en betaalbaar wonen.

Ik beantwoord vragen over het zoeken en toewijzen van een woning en ga bijvoorbeeld in op reparatieverzoeken, huurbetaling en leefbaarheid."

Vrije tijd?

"Naast mijn werk ben ik vooral in Didam erg actief. Ik was jarenlang omroepster bij de thuiswedstrijden van DVC'26 1, zat ik in het bestuur van de Oudheidkundige Vereniging en nu zit ik in het bestuur van het Oranje Comité Didam. En dan heb je nog mijn hobby's: werken in de tuin, schilderen, lezen, fietsen en een terrasje pakken…"

Liemers?

"Ik draag een warm hart toe aan de Liemers. Ik moet er niet aan dénken om weg te gaan. Ik zie Didam als mijn thuis en heb een fijne buurt. Ik ken veel mensen, waar ik ook op terug kan vallen. Dat geeft een vertrouwd gevoel. Bovendien is iedereen in de Liemers heel gemoedelijk onder elkaar. Je merkt dat men ook vaak iets voor elkaar wil doen! Hier voel ik me prettig."

Sylvain Thöni

Kyra Sannes

27 aug/1 sept Liemers Museum Zevenaar

Expositie / 14:00 / € 4,-- vanaf 18 jr

31 aug Halsaf Babberich

Braderie / 10:00 / € 2,--

Vanaf 14.00 uur de band Flow!

1 sept Horsterpark Duiven

Sport en spel / 9:30 / Gratis

FRoS loop ter nagedachtenis aan Bert Timmer

1 sept Kunstwerk! Volksuniversiteit Zevenaar

Open dag / 11:00 / Gratis

Met o.a. demonstraties van 3D printen, drone vliegen ect.

1 sept Kulturhus de Nieuwhof W'voort

Open dag / 11:00 / Gratis

1 sept OBW Zevenaar

Voetbalinstuif / 10:00 / Gratis

Voor kinderen 3 t/m 10 jaar

5 sept De Ogtent Duiven

Film / 20:00 / € 4,-- Eerste film van dit seizoen

7/8 september Centrum Zevenaar

Najaarsfestival met zaterdagavond The Paloma's en op zondagmiddag dweilorkesten en gezelligheidskoren. Toegang gratis.

8 sept Huize Vredenburg Westervoort

Concert / 14:00 / € 2,--

De danseres Judith Naber en zangeres Monica Coronado.

8 sept Braamhuis Zevenaar

Concert / 14:00 / Gratis

Een fadoconcert van Fransie Leenders.

8 sept Wip-inn Zevenaar

Fair met Flair/ 12.00 uur /gratis

8 sept MC ASOM

9:30 / € 6,-- incl. koffie

Lekkere Bochtenrit Motorclub ASOM

11 sept Filmhuus Westervoort

Film / 20:00 / € 5 / Huize Vredenburg

Eerste film van het seizoen: Life itself

Susanne Vroom is al zo'n 27 jaar poppenspeelster

Een trotse Susanne: "Ik ben nu de derde generatie." Foto: Kyra Sannes

ZEVENAAR - "We hebben het meel al weer gevonden, dus er kunnen genoeg pannenkoeken worden gebakken voor iedereen!" zegt de vrolijke handpop van Susanne Vroom. Alle kinderen juichen. Natuurlijk, want wie wil er nou geen lekkere pannenkoeken? Vooral na een spannende poppenkast over de zoektocht naar het desbetreffende meel!

Als de kinderen weg zijn komt Susanne achter de zelfontworpen poppenkast vandaan. Jan de Klusjesman heeft het voor haar in elkaar gezet. Hiernaar zit een kleine verwijzing in het decor, waar je een etalageruit kunt zien met een netjes geschilderde zaag en daarbij de tekst: 'Jan de Klusjesman'. Ook zie je 'Vision Art', het bedrijf van haar broer en 'Aggies Patat,' een verwijzing naar de patatzaak waar haar moeder vroeger werkte. Maar hoe is ze bij deze kast gekomen? "Mijn vader was poppenspeler en heeft zijn kast geërfd van mijn opa. Ik ging altijd mee met mijn vader. Dan mocht ik helpen en soms zelfs een pop vasthouden," vertelt Susanne.

'Het mooiste is als

je het hele publiek

op zijn kop krijgt'

"Later, inmiddels een stuk ouder, kwam ik op gegeven moment thuis te zitten. Ik verveelde me en ging poppen maken om de tijd te doden. Eerst wilde ik die aan mijn vader geven. Dat heb ik uiteindelijk niet gedaan. Ik heb mijn eigen kast gemaakt en wilde ook mijn eigen verhaal maken. Daar was ik nog niet eens aan begonnen, toen mijn vader al een opdracht voor me had: spelen op koningsdag. Dat was al een groot succes!" Ze kijkt trots. "Ik ben nu de derde generatie."

Kierewiet

Met haar poppentheater Kierewiet speelt Susanne voor gevarieerde gezelschappen: van personeelsverenigingen tot verjaardagsfeestjes. Of ze voor een grote of kleine groep staat maakt haar niet uit: "Als één kind het al leuk vindt, dan is het geslaagd," zegt ze lachend. "Maar als je het goed doet, juichen grote groepen wel altijd zo leuk mee! Het mooiste is als je het publiek helemaal op zijn kop krijgt." Dat doet haar denken aan een Montessori school waar ze een keer heeft gespeeld. "Het ging over bloemetjes en bijtjes. Ik kreeg die kinderen helemaal gek. Ze waren helemaal uitgelaten en vonden het prachtig."

Kinderen en volwassenen

Naast kinderen, speelt Susanne ook wel eens voor volwassenen. Bijvoorbeeld als een koppel zoveel jaar getrouwd is, of een collega ergens 25 jaar werkt. "Ik speel ook vaker voor volwassen verstandelijk gehandicapten, met Sinterklaas. Die vragen dan iedere keer weer of ik nog een poppenkast ga spelen met Sinterklaas. Heel leuk natuurlijk." Ze heeft dus een grote doelgroep. "Het jongste waar ik ooit voor gespeeld heb, was… twee jaar? Dus zeg maar van twee tot honderd. Mensen zien het toch wel als een stukje van hun jeugd."

Vierde generatie

"Vroeger was dit werk nog wel redelijk normaal, maar tegenwoordig zit iedereen alleen nog maar achter de computer. Dit is juist lekker interactief met de kinderen, even wat anders." De ervaren poppenspeelster ziet het dan ook echt als een hobby. "Ik wil nog wel meer voorstellingen geven, ook in mijn nieuwe blacklight theater, samen met mijn vriendin Clementine. Mijn dochter, Keri, wil ook graag een keer meespelen. Misschien wordt zij wel de vierde generatie."

Feestelijke opening theaterseizoen

Foto: PR

ZEVENAAR- Nu de zomervakantie voorbij is, staat de start van een nieuw theaterseizoen alweer voor de deur. In Kunstwerk! Het Musiater in Zevenaar wordt het nieuwe theaterseizoen feestelijk geopend met Blind Date, een verrassingsvoorstelling waarbij van tevoren niet bekend is wie er optreedt en wat voor voorstelling het wordt.

"Dit wordt het derde jaar op rij dat wij als Musiater een blind date voorstelling organiseren als opening van het theaterseizoen", zegt Bert Frölich, directeur van Kunstwerk! waar Het Musiater onder valt. Frölich vertelt: "Alle Oost-Gelderse theaters willen het theaterseizoen op ludieke wijze openen, daarom luiden we op 28 september allemaal op dezelfde tijd het nieuwe theaterseizoen in met de blind date voorstellingen. Via de blind date voorstelling hopen we dat mensen in vervolg vaker naar iets gaan dat nieuw voor hen is, zo komen minder bekende artiesten ook meer in beeld."

Na de opening van het nieuwe theaterseizoen gaat Het Musiater gelijk door met het seizoensprogramma. Er staan dit seizoen vijftig professionele shows op de planning met onder andere gasten als Ali B, Jim van der Zee en André Kuipers. Ook leuk is dat de muzikanten, cabaretiers of acteurs die voorgaande jaren een blind date voorstelling hebben gegeven, nu ook in het jaarprogramma zitten. Zo kunnen bezoekers die vorige jaar de blind date gemist hebben nu in de herkansing.

Zaterdagavond 28 september om 20:15 uur wordt iedereen feestelijk welkom geheten met een drankje bij de blind date voorstelling in Het Musiater. Frölich zegt: "Ik ben helemaal klaar voor het nieuwe theaterseizoen en ik hoop onze bezoekers ook, want er staat heel veel leuks op hen te wachten!" Een kaartje is 10 euro en te koop via de site: liemerskunstwerk.nl, kopje Het Musiater.

SONY DSC

Nieuwe schooljaar

Weer fit na de vakantie

Begint school een nieuw jaar

Mijn brein goed opgeladen

Schoolboeken liggen klaar

Maar snel weer veel leren

Is ook snel weer moe

Ik heb al gauw genoeg

Van dat geleer en gedoe

En als de leraar eens vraagt

"Waar zitten je gedachten?"

Dan zijn die al opnieuw

Naar de vakantie aan 't smachten

                                                                                                         Kyra Sannes

Kyra Sannes

Nina Elbers

Blind date

Foto: Bas van Spankeren

Blindelings ergens voor gaan. Doe je dat wel eens? Ik zelf doe het te weinig. Vaak zijn we veel te berekenend. We willen weten wat er gaat komen, of we waar voor ons geld krijgen of we zijn bang voor de teleurstelling als de verwachting niet uitkomt. Dat zijn de mitsen en de maren. Ergens blindelings voor gaan kan ook positief zijn. Je laat je verrassen, je hebt geen verwachtingen.

Er vol in gaan zonder dat je precies weet waar je uitkomt, maar wel een ervaring rijker. Ik zou willen dat we wat vaker ergens blindelings voor gaan. In dit geval doel ik op theaterbezoek. We staan aan het begin van een nieuw theaterseizoen. Met zorg heeft de schrijver van dit stukje ook het theaterprogramma samengesteld. Van veel voorstellingen ken je misschien de acteurs of de cabaretiers.

Je kiest iets bekends of vertrouwds en hoopt op een verrassend nieuw programma. Maar ieder jaar komt er nieuw talent bij. Theatermakers die graag willen tonen wat ze hebben gemaakt of bedacht. Voor hen is het een begin van een carrière. Ga je ook blindelings naar voorstellingen waarvan je de namen niet kent of waarvan je niet weet wat er gaat komen? Argumenten als: ik betaal ervoor, ik wil wel kwaliteit en een gezellige avond, spelen dan een rol. Maar… meestal word je juist blij verrast.

Je hebt een eerste ontdekking gedaan van een nieuw talent. Je bent blindelings ergens naar toe gegaan en hebt de avond van je leven. Tenslotte is voor iedere artiest altijd een eerste keer geweest.

Gun het nieuwe talent ook een super eerste keer en kom eens blindelings naar een voorstelling. Om je een beetje te helpen hebben we op zaterdag 28 september a.s. een blind date voor je georganiseerd.

Stort jij je in het onbekende? Het leven wordt er een stuk leuker en spannender door!

Multatuliaanse reactie

~Commentaar

Bidden heeft geen zin, dat is wat Multaboni zegt. Het verleden kan niet veranderd worden, we kunnen niet tijdreizen en de toekomst zal je nooit geven wat je wil. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat wat je wil niet in de toekomst kan gebeuren, maar ervoor bidden heeft geen zin.

Actie ondernemen wel. Misschien dat bidden je kracht geeft om de actie uit te voeren, maar toch. Maar als je over tijd na gaat denken, dan is het maar iets raars. Iets wat wij bedacht hebben om een dag, een leeftijd aan te geven.

Maar wat heeft het voor zin, wat is het nut? Waarom willen wij weten hoe lang een dag duurt, hoe lang we leven? Heeft het enige toegevoegde waarde voor wie we zijn en wat we doen? Tijd is gewoon raar. Iets relatiefs. We kunnen terugkijken op het verleden, zonder dat we daar iets aan hebben, wij mensen leren immers niet snel van onze fouten, maar maken ze liever eerst drie keer.

We kunnen niet in de toekomst kijken, dus weten we niet wat ons te wachten staat.

Dus wat heeft tijd voor zin? Is alles al bepaald en zijn onze hersens onze toekomst gewoon vergeten of is niks bepaald en hebben we een vrije wil en keuze in ons leven? Of is het, zoals ik ook al een keer eerder vermeld heb, dat we denken dat we een vrije wil hebben?

Er zijn zo veel theorieën over tijd en tijdreizen. Al die films die erover gaan en toch altijd iets met elkaar gemeen hebben als het gaat om tijdreizen, maar toch ook iets wat anders is. En met elke nieuwe film lijkt er weer een nieuw idee te zijn over tijdreizen. Onderzoek ernaar leidt volgens mij altijd tot niets of alleen maar meer vragen en theorieën. Ik denk dat we tijd gewoon moeten laten voor wat het is en gewoon moeten leven in het hier en nu. Laat tijd gewoon een relatief begrip zijn.

Open dag Kunstwerk! Volksuniversiteit Zevenaar

"Er is voor elk wat wils" Foto: Robert Timmermans

ZEVENAAR - Op de open dag van 1 september is iedereen van 11.00 tot 15.00 uur welkom om een kijkje te nemen in de toekomstplannen van de Kunstwerk! Volksuniversiteit Zevenaar aan de Vincent van Goghstraat.

Met een nieuw oog voor de wensen van de regiobewoners verschaft Kunstwerk! Volksuniversiteit Zevenaar laagdrempelig workshops die vernieuwen, verrijken en verblijden. In samenwerking met de andere entiteiten binnen Kunstwerk! zoals het Liemers Museum en Het Musiater, wordt er zorgvuldig gekeken naar hoe er het best ingespeeld kan worden op wat men graag wil doen of leren; workshops tai-chi? Prima. Kunstgeschiedenis, moderne techniek en... sushi maken? Toch wel als het aan de Volksuniversiteit ligt! "Voorheen was er enkel ruimte voor een vast aanbod van traditionele cursussen, maar tegenwoordig is er ruimte voor zoveel meer," zegt Robert Timmermans, werkzaam voor Kunstwerk!. "Mensen zijn tegenwoordig sneller en flexibeler, dus zijn wij dat ook," vult Bert Aalders, clustercoördinator, aan. "Kijkende naar de behoefte, passen wij ons aan om iedereen te voorzien van educatie die bij hen past." Bijzonder aan de open dag is dat het de transitie zal kenmerken tussen de Volksuniversiteit van vroeger en de Volksuniversiteit van straks, die zal verplaatsen naar Hal 12. Het 'ontgrendelen van mogelijkheden', daar draait het bij de Volksuniversiteit allemaal om; met de zogeheten 21e century skills, een collectie 'moderne' vaardigheden zoals het besturen van drones, het leren programmeren en het omgaan met 3d-printers, hoog in het vaandel, zal de nieuwe aanpak goed in de smaak te vallen bij de bezoekers. Hoewel de koers gericht is op vernieuwing, laat de universiteit de traditionele activiteiten niet in de steek en zal er voor die interesses ook genoeg leuks zijn."Er is voor elk wat wils." begint Robert weer. "Maar alles leerzaam én pleziervol!" eindigt Bert.

Kim Kleijkers

7 / 8

Kunstroute verbindt natuur en cultuur Duivense Annelieke Loman exposeert in de 3 Oever Open Atelier Route

Annelieke Annelieke is één van de 52 kunstenaars die op 21 en 22 september op 33 locaties, verspreid in de Gelderse Poort hun kunstwerken laten zien. Foto: Alie Engelsman.

DUIVEN - In het 3e weekend van september vindt het 3 Oever Festival plaats in de Gelderse Poort. Een van de belangrijkste onderdelen van het festival is de 3 Oever Open Atelier Route. Deze interessante kunstroute bestaat nu drie jaar en is van een kleine 20 kunstenaars naar ruim 50 gegroeid, verdeeld over 33 locaties in de gemeenten Zevenaar, Lingewaard en Berg en Dal. Annelieke Loman, kunstschilder uit Duiven, doet voor het eerst mee.

Annelieke Loman tekent haar hele leven al. Toch deed ze geen kunstopleiding, ze ging naar de Pabo en werkte jarenlang in het basisonderwijs. Geïnteresseerd als ze was in de schilderkunst, kwam ze in aanraking met een Edese kunstschilder. Hij zag in haar een prachtig model, maar Annelieke wilde meer dan model zijn. Ze vroeg de kunstschilder of hij haar les wilde geven. Mede door deze lessen ontwikkelde Annelieke haar eigen schilderstijl, gekenmerkt door veel kleurgebruik.

Annelieke schildert veel Liemerse en Nederlandse landschappen. Foto: Alie Engelsman

Loowaard

Er hangt veel mooi en divers werk van haar in het huis in Duiven. Annelieke heeft geen eigen atelier. Elke week schildert ze samen met haar vader, Karel Loman die in Ede woont, de ene keer bij hem thuis, de andere keer in Duiven. "Mijn vader timmert flink aan de weg," lacht ze, "Hij is autodidact, net als ik, maar hij heeft zelfs in Florence geëxposeerd. Hij schildert graag in de natuur." In tegenstelling tot haar vader werkt Annelieke het liefst in haar eigen woonkamer. "Ik kom daar helemaal tot rust als ik schilder. Daar kan ik me ook het beste concentreren. Natuurlijk is het mooi om in de Uiterwaarden te gaan schilderen en mijn vader probeert me ook vaak over te halen, maar ik ben dan te snel afgeleid en te onrustig om echt een goed schilderij te maken." Er hangen een paar mooie, kleurige schilderijen met paarden in de woonkamer. "Op deze zie je de Rijnstrangen," wijst ze aan. "Dat is zo'n prachtig gebied. Toen ik in Arnhem woonde, zei de Liemers me niet zoveel. Dat veranderde toen we in Duiven kwamen wonen. Mijn man en ik fietsen graag in het Rijnstrangengebied en wandelen en zwemmen in de Loowaard. Het rivierenlandschap met de Uiterwaarden en de wilde paarden is zo prachtig en inspirerend." Behalve Liemerse en Nederlandse landschappen schildert Annelieke ook Mediterrane landschappen. "Soms heb ik ook niet direct een onderwerp, maar begin ik gewoon met verf te spelen op het doek. Dan moet er niets en alles is goed. Intuïtief schilderen noem ik het maar. Dat levert vaak mooie abstracten op. En soms krijgt mijn werk een stripachtig karakter. Dat is ook heel leuk om te doen."

3 Oever Open Atelier Route

De Duivense kunstenaar heeft veel om te laten zien tijdens een expositie. Nu haar beide zonen groot genoeg zijn en ze meer tijd voor zichzelf heeft, is ze zich meer gaan toeleggen op haar passie voor de kunst. Sinds 2014 heeft ze 12 keer geëxposeerd. Dat deed ze onder meer in Duiven, Harskamp en Amsterdam. Ook exposeerde ze al eens in het kleine kerkje in Angeren. Tijdens het 3 Oever Festival doet ze in datzelfde kerkje mee aan de 3 Oever Open Atelier Route. Annelieke is één van de 52 kunstenaars die op 21 en 22 september op 33 locaties, verspreid in de Gelderse Poort hun kunstwerken laten zien aan het publiek. Een aantal kunstenaars zet het eigen atelier open, anderen exposeren op mooie locaties in het festivalgebied. Annelieke kwam in aanraking met de kunstroute via Rita Oostendorp, een van de coördinatoren. "Ik vind het ook best spannend om aan deze kunstroute mee te doen. Er wordt wel kwaliteit verwacht. Ook is het leuk om aan de andere kant van de rivier te exposeren. Het mooie van zo'n 3 Oever Festival, is de verbinding van drie heel verschillende oevers met elkaar, via de kunstroute en diverse optredens." Annelieke vindt het ook leuk om andere kunstenaars te leren kennen en andere locaties waar ze mogelijk in de toekomst kan exposeren. "Dat is zo speciaal aan deze route, de diversiteit, de verbondenheid van cultuur en natuur, maar ook de vrijheid om te kunnen zijn wie je bent als kunstenaar. Ik ben echt heel benieuwd wat deze kunstroute me gaat brengen en hoop ook echt dat er veel bezoekers komen kijken. Ik post vaak mijn schilderijen op Facebook, maar in een expositieruimte komt alles natuurlijk veel beter tot zijn recht. Het is een mooie manier om kunst te kunnen delen met mensen." Vaak is het een bepaald publiek dat galeries en ateliers bezoekt. Door de 3 Oever Open Atelier Route aan het 3 Oever Festival te verbinden, hoopt de organisatie dat de drempel voor andere mensen om naar kunst te komen kijken lager wordt. Daarbij is een bezoek aan een atelier heel boeiend, omdat je de werklocatie van de kunstenaar ziet, de plek waar kunst tot leven komt. Op een aantal locaties zullen er workshops en demonstraties gegeven worden tijdens het festival.

Fietsroutes

De Gelderse Poort is een groot gebied. Voor wie gewend is aan een festival op een paar hectare met gesloten hekken is het even zoeken. Het doel van het 3 Oever Festival is natuur en cultuur met elkaar te verbinden in de ruimste zin van het woord. Er worden fietsroutes uitgestippeld, die voornamelijk langs de ateliers zal voeren. Ook stimuleren de organisatoren dat de festivalbezoekers het water oversteken door gebruik te maken van de pontjes. De Rijnstrangen is immers zo'n andere gebied dan de Millingerwaard. Het water vormt vaak de blokkade om eens op de andere oever te gaan kijken. De organisatoren van het 3 Oever Festival hopen dat mensen daar in het 3e weekend van september de tijd voor nemen. De 3 Oever Open Atelier Route speelt daarin een grote rol. De Liemers blijft, als het om beeldend kunstenaars gaat, nog wat achter bij Lingewaard en Berg en Dal. Toch zijn er een paar prachtige Liemerse locaties betrokken in de kunstroute, zoals Gemaal Oude Rijn in Pannerden, Eet-Lokaal in Zevenaar, Four, Lounge & Leisure in Tolkamer, Dykhoeve Herwen en Heerlijckheid Herwen. De laatste is een pleisterplaats, met een uitgebreid programma. De locaties waar kunstenaars exposeren zijn op 21 en 22 september geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur. Een enkele locatie opent ook op 20 september de deuren. Bezoekers kunnen hun eigen route uitstippelen en een keuze maken uit de locaties, via de website, een slideshow of een handige, kleurige adressenwaaier die tijdens het 3 Oever Festival op verschillende plaatsen te koop zal zijn. Deze waaier is ook handig om te gebruiken als je in een andere periode eens een kunstenaar in zijn atelier wilt bezoeken. Meer informatie: www.3oeverfestival.nl.

Alie Engelsman