GN Nijmegen-Noord

10 januari 2018

GN Nijmegen-Noord 10 januari 2018


Tweede LentseHeerenzitting uitverkocht

LENT - Zondag 14 Januari is het dan zover de tweede LentseHeerenzitting in de historie van Lent ,vanaf 09:30 uur gaan 225 kels! genieten van een live gemaakt ontbijtje.

Vanaf 10:30 uur barst het feest los en gaat het dak eraf van Fort Lent aan de Waaldijk in Lent, met diverse optredens, zelfs een artiest/artieste uit het buitenland dit jaar. Kortom, een spetterend entertainment progamma onder het genot van een drankje en lekkere hapjes. Verscheidene lokale bedrijven / vriendengroepen / particulieren hebben tafels bemachtigd om dit spektakel mee te kunnen maken. Het biedt de mogelijkheid om in ontspannen sfeer bedrijven kennis met elkaar te laten maken. "Maar dat is niet ons hoofdoel, nee dat is het spetterende feest met als thema: 'Zullen we ze om je nek hangen', zodat we ook weer een derde LentseHeerenzitting kunnen gaan organiseren voor jullie als bedrijf, vriendengroep of pariculier. Kijk ook eens op www.lentseheerenzitting.nl."

Salon Sjur geeft verwenmomenten aan vrouwen met kanker

LENT – 'Goede verzorging van jezelf maakt dat je je beter voelt.' Dit geldt zeker ook als je ziek bent. Daarom organiseert stichting Look Good Feel Better samen met ruim 300 schoonheidsspecialisten in februari opnieuw de landelijke actie 'Geef een glimlach cadeau'. Vanaf Wereldkankerdag 4 februari geven schoonheidsspecialisten door het hele land gratis verwenmomenten aan vrouwen met kanker.

"Uiterlijke verzorging bij kanker is veel belangrijker dan de meeste mensen denken." Jasja Sikking vertelt over haar ervaring met het verwenmoment. "Nu ik borstkanker heb, ga ik door een intensieve periode met behandelingen. Tegelijkertijd wil je het normale gezinsleven zoveel mogelijk laten doorlopen. Dat kost best veel energie. Het verwenmoment was echt een moment voor mijzelf. Even niet ziek zijn, maar gewoon genieten en ontspannen. Het gaf mij een boost in mijn zelfvertrouwen en dat gun ik iedereen."

Shirley Firing van Salon Sjur doet graag mee met de actie van Look Good Feel Better: "Vrouwen met kanker verliezen vaak hun zelfvertrouwen door de uiterlijke veranderingen als gevolg van de behandelingen. Het mooie van dit verwenmoment is dat je tijdens de behandeling het zelfvertrouwen ziet groeien. Soms zijn een paar tips al genoeg om ze weer te laten stralen. Dat is precies waarom ik graag meedoe met 'Geef een glimlach cadeau'."

In februari geeft Salon Sjur tien vrouwen met kanker een gratis verwenmoment. Aanmelden voor deze actie kan eenvoudig via de actiewebsite www.geefeenglimlachcadeau.nl. Ken jij iemand met kanker? Attendeer haar dan op deze actie en geef haar een glimlach cadeau!

KDG Herveld-Andelst ontvangt Kees Terlouw

HERVELD - Op 16 januari om 20.00 uur is wereldreiziger Kees Terlouw te gast bij het Katholiek Dames Gilde te Herveld – Andelst, in de bovenzaal van De Hoendrik.

Kees Terlouw heeft een grote passie: reizen door de jaren heen over verschillende continenten en door vele landen gezworven. Deze vele avontuurlijke reizen hebben een scala aan dia`s over de cultuur, natuur, bevolking architectuur etc. opgeleverd, hij deelt met ons zijn ervaringen. Het thema van deze avond is dan ook: Reizen in Woord en Beeld.

Deze avond is voor iedereen toegankelijk; de kosten inclusief een kop koffie of thee zijn voor niet-leden vijf euro. Graag van tevoren aanmelden bij Gonda Krijnen: 0488 451085.

Midwinterblazers bij Stal Esha Ness

Midwinterhoornblazers in stal Esha Ness. Foto: Tineke Buijs

ELST - Op zaterdagavond 23 december klonk er hoorngeblaas vanaf ‘De Streep’. Vier midwinterhoornblazers bliezen om de beurt op hun midwinterhoorn: een roep om het duister te laten gaan en het nieuwe licht te laten komen.

Het was de start van de eerste Yuleviering van Stal Esha Ness op de nieuwe plek aan de Bemmelseweg in Elst. Afgelopen jaar verhuisde de stal van Jane Brommet noodgedwongen naar deze mooie stek. Inmiddels staan de nieuwe stallen en hebben de zes shetlandpony’s er hun draai gevonden. Een mooi moment om het Yule feest te vieren samen met de stalkinderen en hun familie. Met lekkere zelfgemaakte hapjes en warme kinderglühwein werd het een gezellige avond, met muziek en mooie verhalen. De hoornblazers uit Ughelen maakten het feest dit jaar extra bijzonder!

Leefbaarheidsaward De Regelaar

ELST - Zaterdag 13 januari houdt huurdersvereniging Over-Betuwe van 14,00 tot 16,30 uur in Onder de Toren aan de Sint-Maartenstraat 34 in Elst, een feestelijke nieuwjaarsreceptie waarop tevens de leefbaarheidsaward 'De Regelaar' zal worden uitgereikt.

De leden en alle genodigden zijn op deze receptie welkom. Om 15,30 uur zal voor de elfde keer de winnaar van de award bekend worden gemaakt en uitgereikt. Een deskundige jury heeft een aantal inzendingen die ontvangen zijn uit Elst een winnaar geselecteerd, die liefst duizend euro voor een bestaand of nieuw leefbaarheidsproject De Regelaar zoals de award heet ontvangen, tevens een waardebon van vijftig euro in ontvangst kan nemen. Voor de drie overige genomineerde is er een cheque van honderd euro als aanmoedigingspremie. Deze zal worden uitgereikt door de wethouder Ron Hoeven.

Basisscholenvolleybaltoernooi

ZETTEN - Op zaterdag 27 januari 2018 is de 36ste editie van het basisscholen volleybaltoernooi van Xanthos. De voorbereidingen zijn alweer in volle gang voor het basisscholen volleybaltoernooi van 2018.

Basisscholen uit Zetten, Herveld, Valburg en Randwijk zullen weer strijden om de ereplaatsen. Ook dit jaar wordt dit toernooi georganiseerd door de ‘Evenementen Crew’ van volleybalvereniging Xanthos te Zetten. Het toernooi vindt plaats in De Wanmolen in Zetten.

In de ochtend zullen de leerlingen van groep 7 gaan volleyballen en ’s middags zullen de leerlingen van groep 8 strijden voor de eerste plaats. De evenementencrew van Xanthos zal er ook dit jaar weer voor zorgen dat alle deelnemers een mooie goodiebag mee naar huis mogen nemen, gesponsord door Antalis Almere, Betuwe Express Andelst en Van Olst.

"Vind je het leuk om te komen kijken bij dit volleybal evenement of wil je zelf mee doen met je basisschool? Kom langs of mail naar toernooixanthos@gmail.com."

De complimenten van Popkoor 2000

Oeverfestival 2017 - Optreden bij camping Waalstrand (foto: Anciëlla Tap)

BETUWE - Popkoor 2000 strooit deze week met complimenten voor zingende mannen. Ben jij of ken je een goede zanger die niet is gecomplimenteerd maar dat zeker wel verdient? Neem dan contact op met Lisette Aleven van het secretariaat via mail.aleven@gmail.com of 06 48287796.

Het Popkoor 2000 weet goede zangers te waarderen. Tot dusver kan het er zelfs geen genoeg van krijgen. Er is nog ruimte voor nieuwe zangers bij het Popkoor. Op 17 en 24 januari worden er daarom speciale 'Men’s Only'-repetities gehouden. Je kunt hierbij vrijblijvend kennis maken met de mannen van het Popkoor en de dirigent.

Neem contact op met Lisette Aleven voor meer informatie of kijk op de website www.popkoor2000.nl. Het Popkoor 2000 volgen op Facebook kan ook. Dan ben je direct ook op de hoogte van de optredens en het concert in november 2018. Voel je niet bezwaard wanneer je liever alleen wil luisteren. Goed publiek kunnen ze bij het Popkoor 2000 ook waarderen!

Retraitedag Ressen

RESSEN - Ook in het nieuwe jaar organiseert Pleisterplaats Ressen om de maand een Retraitedag.

'Retraite' betekent 'terugtrekken'. Een dag zonder drukke agenda, mobiele telefoon en andere dingen die onze aandacht voortdurend vragen. Tijd voor bezinning, verstilling en creativiteit in ruime zin. Het thema is 'Vrede en gerechtigheid'. Dit jaar laten we ons inspireren door de Keltische spiritualiteit, waarin het ook altijd gaat om het gewone alledaagse bestaan en hoe je daarin verbonden met elkaar en met de schepping bewust en met aandacht vorm aan geeft. We staan stil bij de betekenis van innerlijke vrede, maar ook bij de vraag hoe je in deze tijd een 'mens uit één stuk' kunt zijn.

Gun jezelf deze waardevolle dag en geef je op! Op zaterdag 20 januari ben je welkom in De Kosterij, Kerkenhofstraat 4 in Ressen. Inloop vanaf 10:00 uur. Programma van 10:30 tot 16:00 uur. Lunchpakket en stevige schoenen zijn aanbevolen, voor koffie/thee en soep wordt gezorgd. De kosten bedragen 15 euro. Aanmelden bij Winny Eijbersen 06 14894540 of via pleisterplaatsressen@4-plek.nl.

Inschrijving verlichte avondoptocht

Verlichte optocht Gendt

GENDT / NIJMEGEN - Dit jaar zal er weer een verlichte avondoptocht plaatsvinden in Gendt. Deze zal plaatsvinden op zondagavond 11 februari aanvang 19.30 uur.

Evenals voorgaande jaren zal er een stoet van kleurrijke verlichte praalwagens en deelnemers door de straten van Gendt trekken. Ook is het weer feest bij zaal Providentia in Gendt. Hier vindt de presentatie van de optocht deelnemers en praalwagens plaats. Carnavalsvereniging De Gentenarren zal zorg dragen voor een feestelijk geheel waar jong tot oud welkom is.

Voor de deelnemers aan de verlichte optocht Gendt is het mogelijk om verlichting te huren via de optochtcommissie. Uitleen zal gaan na volgorde van aanmelding. Voor deelname aan de verlichte optocht in Gendt is het digitale inschrijfformulier te vinden op www.gentenarren .nl onder verlichte optocht. Voor overige vragen kan men een mail sturen naar verlichteoptochtgendt@hotmail.nl.

Nieuw dit jaar is de intensievere samenwerking met de optochtcommissie Nijmegen. Op zondagmiddag start de optocht van Nijmegen om 14:00u. De verlichte optocht in Gendt start om 19:30 uur.

"Wanneer je aan beide optochten wil deelnemen, kun je in het voorste deel van de Nijmeegse optocht starten. De praalwagens zullen daarna in colonne naar Gendt rijden.De deelnemers worden vervoerd per touringcar van Nijmegen naar Gendt. In Gendt worden jullie ontvangen in zaal Providentia en zaal De Klok. Je hebt hiermee de gelegenheid om jullie wagen of loopgroep aan een breder publiek te tonen. Al het werk wordt niet een keer gewaardeerd, maar twee keer. Daarnaast willen wij alle deelnemers aan deze combideelname op een unieke manier bedanken. Laat je verrassen."

De Ward met groot aantal zwemmers naar GK, NJJK en GBK

BEMMEL - November en vooral december zijn voor iedereen drukke maanden, zo ook voor een groot deel van de junioren-, - jeugd en seniorenzwemmers van De Ward. Zij hadden allemaal een of meerdere limieten gezwommen die recht geven op deelname aan het GK, NJJK en/of GBK.

Het GK werd gezwommen in vier dagen verdeeld over twee weekenden in november. Er werden liefst 73 persoonlijke records verbeterd, 6 gouden, 11 zilveren en 10 bronzen medailles in de wacht gesleept. Liz Veldman en Jon de Wit wisten zich tijdens het GK zelfs op een aantal afstanden te plaatsen voor de Nederlandse Junioren & Jeugd Kampioenschappen.
De GBK werd net als de NJJK half december gezwommen, wederom verdeeld over twee dagen. Tijdens het NJJK wisten Liz en Jon PR´s te zwemmen. Vanuit de GBK werden 10 gouden, 23 zilveren en 15 bronzen medailles mee teruggenomen en 81 PR´s werden flink verbeterd. Al met al uitslagen om HAPPY van te worden!!!

Deelnemers GK:
Eline Baas, Mathijs van Dijk, Twan van Engen (1x goud, 1x brons), Dominique van Grevenbroek, Stephan van Grevenbroek (1x zilver, 3x brons), Aniek Henken, Kyra Huisman, Eva Kattouw, Eline van Kempen, Mick van Kempen (1x goud, 3x zilver), Esmee Kok, Mees Peters, Iris de Schrijver, Mick Schüssel, Anniek Takken, Liz Veltman (1x goud, 5x zilver, 1x brons), Niels Versteeg, Tycho Wannet, Victor Willemse, Jon de Wit (3x goud, 2x zilver, 1x brons), Kiran de Wit

Deelnemers NJJK:
Liz Veltman (200m en 400m wisselslag, 100m rugslag, 50m, 100m, 200m en 400m vrije slag), Jon de Wit (200m rugslag)

Deelnemers GBK:
Esmee van Dijk, Mathijs van Dijk (3x zilver), Thomas van Dijk, Twan van Engen (1x goud, 1x brons), Claudia van Grevenbroek, Dominique van Grevenbroek (1x goud, 3x zilver, 1x brons), Aniek Henken (1x zilver, 1x brons), Kyra Huisman (1x zilver, 1x brons), Eva Kattouw (1x goud, 1x brons), Eline van Kempen (2x zilver), Mick van Kempen (2x goud), Esmee Kok (1x goud, 2x zilver, 1x brons), Sanne van Konijnenburg, Emma de Man, Sanne Meijer, Anne Middelkoop (1x zilver), Ilse Molthof, Mees Peters (1x goud, 1x zilver, 1x brons), Cas Polman (2x zilver, 2x brons), Noor Polman, Iris de Schrijver (1x goud, 1x zilver, 1x brons), Mick Schüssel (1x goud, 2x zilver, 1x brons), Anniek Takken (2x brons), Nienke de Vos, Rick de Vos, Victor Willemse (1x goud, 1x zilver, 1x brons), Kiran de Wit (2x zilver, 1x brons)

'Scheiden doe je samen' heeft al meer dan 10 jaar een zeer compleet pakket om uw scheiding zorgvuldig af te kunnen wikkelen

BETUWE - Inge Bosveld, gecertificeerd MfN mediator, vertelt: "Er wordt ons wel eens gevraagd wat onze "kracht" is. Zeker weten doe je het natuurlijk nooit, maar ik weet wel dat het feit dat wij een familiebedrijf zijn, zelf te maken hebben gehad met een scheiding, de kindercoach, mijn dochter is, dus ook 'kind van gescheiden ouders'."

"Wij zijn dan ook in staat om over te brengen dat wij begrijpen wat mensen meemaken tijdens een scheidingsprocedure. Hoe zakelijk een scheiding ook is kan zijn, vooral emotioneel gezien doet een scheiding nogal wat met je."

Bij Bosveld weten zij dan ook goed waar je allemaal mee te maken kunt krijgen bij een scheiding, maar vooral wat er allemaal verkeerd kan gaan als de zaken niet goed geregeld worden. Johan Bosveld, de man van Inge, neemt alle financiële- en fiscale vraagstukken, alsmede het complete alimentatieverhaal voor zijn rekening, daar waar Inge het volledige juridische gedeelte voor haar rekening neemt. Denise van Oosterhout, is de kindercoach en zij kan uw kinderen op een goede manier door dit proces begeleiden. Tevens begeleidt Johan cliënten ook nog eens bij het aanvragen van toeslagen en aanvragen/aanpassen voorlopige aangifte inkomstenbelasting. Qua tarieven kunt u bij Bosveld kiezen voor een uurtarief of een vast 'all-in' tarief. Daarbij is het kennismakingsgesprek geheel kosteloos en vrijblijvend.

Meer informatie op: www.scheidendoejesamen.nl of bel met ons kantoor 0481 700215.

Bewegen op muziek

ELST - Iedereen is welkom om op iedere maandagmiddag in De Helster te komen bewegen en uw lichamelijke conditie op peil te brengen en te houden.

"Elke les besteden we aandacht aan bewegen op muziek, conditionele en spierversterkende oefeningen en oefeningen voor het evenwicht. Tevens werken we met verschillende materialen en doen we soms een spelvorm. Daarnaast is het ook gewoon gezellig om samen te bewegen.

Kom gerust langs op de open les op 15 januari. Maandag van 13.15 – 14.15 uur in de multifunctionele ruimte in De Helster, Schubertstraat 1 in Elst. Contactadres: Nelleke Beckering (0481 840708/ 0620845446; nellekebeckering3@gmail.com)."

Vliegende wintergasten in de polder

Roodhalsgans (foto: Gijsbert Peelen)

BEMMEL - Of onze winter nu streng is of niet, het is bij ons altijd warmer dan bij de Noordpool. Veel vogels overwinteren dan ook hier. Zoals kol- en brandganzen, grote zaagbekken, nonnetjes, kramsvogels en koperwieken. Soms zien we de zeldzame roodhalsgans of rotgans, of zoals enige tijd geleden de middelste zaagbek. Op zondag 21 januari van 14.00 tot 16.00 uur kan men met natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk de polder in, op zoek naar deze gasten.

De struintocht gaat door het ooibos, langs oude kleigaten en vroegere rivierloop. Onderweg speuren wij naar activiteiten van reeën en bevers, en misschien ontdekken wel weer sporen van de das. Langs de kleigaten zijn er vast vliegende wintergasten te zien. Misschien zitten er nonnetjes, smienten of anders wel de wintertaling. Een ding is wel zeker, er is altijd wat te beleven in de natuur.

De struintocht begint bij de Veldschuur, Sportlaan 1M 6681CD Bemmel en is geschikt voor het hele gezin met kinderen vanaf 5 jaar. Voor minder-validen is deze tocht niet geschikt. Vanaf 13.45 uur staat een gratis kop koffie/thee of limonade klaar. Kosten voor volwassenen zijn zes euro, voor kinderen drie euro. Aanmelden wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. Nadere informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 of www.lingewaardnatuurlijk.nl. Tip: laarzen aan, verrekijker mee.

In gesprek met mensen met dementie

(foto: Alzheimer Nederland)

ELST - Woensdag 17 januari is weer het Alzheimer Café Overbetuwe: de ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun mantelzorgers, familie, professionals en andere belangstellenden. Kortom voor iedereen die in het dagelijks leven te maken heeft met dementie.

In dit eerste café van 2018 staan de ervaringen van mensen met dementie centraal. Hoe is het om te leven met deze ziekte? De diagnose dementie verandert je leven ingrijpend. We gaan in gesprek over hoe je mee blijft doen in onze maatschappij als je dementie hebt en wat daarvoor nodig is.

Er is tijdens deze avond voldoende gelegenheid voor het stellen van vragen en delen van ervaringen, maar alleen luisteren mag natuurlijk ook. Het café vindt plaats in cultureel centrum De Wieken, Prinses Irenestraat 29 in Elst.

Iedereen is welkom vanaf 18.30 uur. Het programma duurt van 19.00 tot 20.30 uur en om 21.00 uur sluiten de deuren. De toegang is gratis, net als de koffie en thee. Men hoeft zich vooraf niet aan te melden. Voor meer informatie is Annet Fleer, coördinator van het Alzheimer Café Overbetuwe, te bereiken via 06 53544019 of alzheimercafe.overbetuwe@gmail.com.

Pronkzitting De Geintrappers in Bemmel 'Het is weer tijd om de veren te laten zien'

Dansgarde De Kinkeltjes. Foto: Loes Bouwens

BEMMEL – Op zaterdag 13 januari vindt de eerste zitting van het nieuwe jaar plaats. Carnavalsvereniging De Geintrappers pronken in café De Roskam aan de Dorpsstraat in Bemmel. De avond is geheel gevuld met artiesten uit de eigen vereniging.

Volgens traditie zal het buutduo ‘t is Gruun en ‘t blief Gruun de Lingewaardse en vooral de Bemmelse gemeenschap op de hak nemen. Maar ook De Kinkeltjes laten hun kunsten zien met een nieuwe garde en een indrukwekkende showdans. Cc de Aa’tjes en Menno J. en de Pins brengen vervolgens een aantal vrolijke noten op de bühne, waarna drie nieuwe groepen – A to Z, Krakkemikkig & Co en Kop in het Zand – de bezoekers gaan verrassen met een superact waarbij de lachspieren alvast worden getraind voor de carnavalsdagen in februari.

Tot slot hebben de Queenies weer de eer om de zitting af te sluiten. Menigeen is nieuwsgierig naar waar de groep mee op de proppen komt. Eén ding is zeker: het dak gaat eraf! Prinses Mirjam en adjudant Jan zullen als hoofdpersonen deze avond de deuren openen om 19:30 uur. De entree is geheel vrij.

Meer weten over De Geintrappers? Ga voor onder andere het laatste nieuws, een overzicht van alle evenementen en veel foto’s naar de onlangs geheel vernieuwde website (www.degeintrappers.nl).

Vieringen parochie Maria Magdalena

Weekendvieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 13 januari

19.00 uur: Maria Geboorte Driel, woord- en communieviering, M. Sanders, Presentatieviering Vormsel, Enjoy

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

19.00 uur: H. Johannes de Doper Indoornik, woord- en gebedsviering, Liturgische Werkgroep, R.K.G.K.I.

Zondag 14 januari

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, F. Bomers, St. Caeciliakoor

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad, eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

10.00 uur: H. Martinus Gendt, woord- en gebedsviering, C. Driessen, Schuttersviering in Providentia metSt. Sebastianus

09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, woord- en communieviering, R. Heinen, Ubi Caritas

10.00 uur: Maria Geboorte Lent, oecumenische viering, J. Rademakers en W. Hartogsveld, St. Caeciliakoor Lent en St. Leonarduskoor Oosterhout

09.30 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, eucharistieviering, V. Bulthuis, Chaveriem

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 Liefkenshoek (wcv) elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad 19.00 dagkapel, rozenkr. elke dinsdag

Oosterhout 09.00 dagkapel 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren 09.30 sacristie/kerk 1e woensdag van de maand

Doornenburg 09.30 kerk 2e woensdag van de maand

Gendt 09.30 dagkapel 4e woensdag van de maand

Herveld 19.00 kapel Hoge Hof 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand 09.30 dagkapel 3e woensdag van de maand

Lent 19.00 St. Jozef 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst 10.30 Tertzio 1e donderdag van de maand

Elst 09.30 De Hoeksteen 2e donderdag van de maand

Elst 10.30 Tertzio (wcv) 3e donderdag van de maand

Elst 09.30 De Hoeksteen 4e donderdag van de maand

Elst 09.30 De Hoeksteen 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel 10.00 kapel Liduina 1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad 10.00 Sancta Maria 1e vrijdag van de maand

Valburg 09.00 sacristie, rozenkr. elke vrijdag

Valburg 09.30 sacristie elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

TOP-film: Brimstone

BEMMEL - De eerste TOP-film van dit jaar is een regelrechte blockbuster! Op donderdag 11 januari kunt u in de theaterkerk Martin Koolhoven's Brimstone zien.

De film gaat over een jonge, tongloze vrouw Liz (Dakota Fanning). Ze raakt in acute doodsangst als ze in het kerkje van haar 19e eeuwse Amerikaanse plattelandsdorp de stem hoort van de nieuwe huiveringwekkende dominee (Guy Pierce).

Regisseur Koolhoven heeft met Brimstone een film gemaakt die dwingt tot nadenken over wraak, religie, afkomst en vrijheid. Maar ook over westerse cliché's, de vastgeroeste rolverdeling in het genre: dominante mannen en ondergeschikte vrouwen (Carice Van Houten in een onvergetelijke bijrol!).

Aanvang 20:00 uur. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Kaartmarathon

HERVELD - Op zaterdag 20 januari is er van 09.30 tot 16.00 uur de gezellige jaarlijkse kaartmarathon bij SVHA in de kantine van sportpark Jan van Baal aan de zandakkers in Herveld.

Na de koffie starten we met de gezellige marathon, tussendoor verzorgen wij een heerlijke boerenkoolmaaltijd. De kosten inclusief warme maaltijd zijn tien euro. Zich opgeven voor rikken / klaverjassen of jokeren kan bij Diny van Baal 0488 452318.

Batsers

gaan weer pronken!

ELST - Onlangs hebben De Batsers afscheid mogen nemen van Prins Frank van de Rullekes met z'n adjudant Vince, hij is opgevolgd door Prins Arno van de Paplepel met z'n adjudant Dave.


Deze heren gaan komend jaar; het 55-jarig jubileumseizoen van CV De Batsers; regeren over Elst. Namens De Batsers werd hen een mooi en goed carnavalsseizoen toegewenst.

Op 12, 13 en 14 januari gaan De Batsers weer een weekend vol pronkzittingen neerzetten. Dit alles in de sporthal van De Helster.

De kaarten (inclusief garderobe) à zestien euro zijn te koop bij Albert Heijn (Elst, Valburgseweg 20) of Dierspecialist Moniek (Elst,Dorpsstraat 80) Tevens zijn ze ook online te bestellen via batsers.nl/kaartverkoop.

Nieuwjaarsborrel Vrouwen met Lef

ELST - Alle Vrouwen met Lef en andere vrouwelijke belangstellenden zijn welkom op de nieuwjaarsborrel op 18 januari vanaf 20.00 uur in De Vereniging, Dorpsstraat 23.


Op deze avond hoef je geen entreegeld te betalen. Natuurlijk kun je wel lid worden van Vrouwen met Lef en drankjes zijn voor eigen kosten. "Begin het jaar goed en kom op 18 januari gezellig met een vriendin naar deze nieuwjaarsborrel!"

Nieuwjaarsborrel Vrouwen met Lef

ELST - Alle Vrouwen met Lef en andere vrouwelijke belangstellenden zijn welkom op de nieuwjaarsborrel op 18 januari vanaf 20.00 uur in De Vereniging, Dorpsstraat 23.


Op deze avond hoef je geen entreegeld te betalen. Natuurlijk kun je wel lid worden van Vrouwen met Lef en drankjes zijn voor eigen kosten. "Begin het jaar goed en kom op 18 januari gezellig met een vriendin naar deze nieuwjaarsborrel!"

Open huis bij zencentrum Suiren-Ji

Zencentrum Suiren-Ji. Foto: Z van der Plas

BEMMEL - Op zondag 14 januari kan men kennis maken met het zenboeddhisme in zijn breedste vorm bij zencentrum Suiren-Ji aan Doornik 1 in Bemmel.

Suiren-Ji ligt in het wandelgebied ‘park Lingezege’. In deze oase van rust bieden wij de gelegenheid om u kennis te laten maken met:

10:00 u. Do-in Japanse yoga (actief)

11:00 u. Zenmeditatie,

12:00 u. Lezing over het zenboeddhisme.

13:00 u. vragenuurtje

14:00 u Japans fluitspel,

15 00 u. Theeceremonie,

16:00 u. Zenmeditatie Alle activiteiten zijn vrij toegankelijk.

Meer info staat op www.zencentrum.nl.

Batsers gaan weer pronken!

ELST - Onlangs hebben De Batsers afscheid mogen nemen van Prins Frank van de Rullekes met z'n adjudant Vince, hij is opgevolgd door Prins Arno van de Paplepel met z'n adjudant Dave.

Deze heren gaan komend jaar; het 55-jarig jubileumseizoen van CV De Batsers; regeren over Elst. Namens De Batsers werd hen een mooi en goed carnavalsseizoen toegewenst.

Pronkzittingen

Op 12, 13 en 14 januari gaan De Batsers weer een weekend vol pronkzittingen neerzetten. Dit alles in de sporthal van De Helster.

De kaarten (inclusief garderobe) à zestien euro zijn te koop bij Albert Heijn (Elst, Valburgseweg 20) of Dierspecialist Moniek (Elst,Dorpsstraat 80) Tevens zijn ze ook online te bestellen via batsers.nl/kaartverkoop.

TOP-film: Brimstone

BEMMEL - De eerste TOP-film van dit jaar is een regelrechte blockbuster! Op donderdag 11 januari kunt u in de theaterkerk Martin Koolhoven’s Brimstone zien.

De film gaat over een jonge, tongloze vrouw Liz (Dakota Fanning). Ze raakt in acute doodsangst als ze in het kerkje van haar 19e eeuwse Amerikaanse plattelandsdorp de stem hoort van de nieuwe huiveringwekkende dominee (Guy Pierce).

Regisseur Koolhoven heeft met Brimstone een film gemaakt die dwingt tot nadenken over wraak, religie, afkomst en vrijheid. Maar ook over westerse cliché’s, de vastgeroeste rolverdeling in het genre: dominante mannen en ondergeschikte vrouwen (Carice Van Houten in een onvergetelijke bijrol!).

Aanvang 20:00 uur. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Ehbo-cursus voor beginners

BEMMEL – Op maandag 26 februari start de ehbo-vereniging Bemmel-Haalderen weer een ehbo-cursus voor beginners.

De cursus zal bestaan uit dertien avonden van twee uur, op de laatste avond zal het examen afgenomen worden. Hierna heeft de cursist een geldig ehbo-diploma volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor deze cursus. "Bent u geïnteresseerd? Neemt dan contact op via cursus@ehbo-bemmel.nl of kijkt op onze website voor meer informatie: www.ehbo-bemmel.nl. De kosten voor deze cursus kunnen eventueel vergoed worden door uw zorgverzekering. Raadpleeg uw verzekeraar of u recht heeft op deze vergoeding."

De cursus zal iedere lesavond gegeven worden in Bemmel en start om 20.00 uur.

Open Dag bij Het Westeraam en Lyceum Elst

ELST - Het Westeraam en Lyceum Elst organiseren op zaterdag 20 januari tussen 10.00 en 14.00 uur de jaarlijkse Open Dag!

Het Westeraam is een kleine vmbo-school met de praktijkgerichte leerwegen basis en kader. Daarnaast bieden we ook de gemengde leerweg aan. In de bovenbouw kan er een keuze gemaakt worden uit drie profielen (beroepsrichtingen): Groen, Economie & Ondernemen en Zorg & Welzijn. De school kenmerkt zich door een prettige sfeer, persoonlijk contact, actieve begeleiding, goed onderwijs, hoge slagingspercentages en een sterke combinatie van theorie en praktijk.

"Bij ons krijgen leerlingen unieke mogelijkheden om te leren in de praktijk door een uitgekiende lessentabel en maatschappelijke stages in de onderbouw. In de bovenbouw zijn er elke week beroepsgerichte stages bij verschillende bedrijven of instellingen. Wilt u meer weten en sfeer proeven, dan bent u van harte welkom op onze Open Dag De kennismakingslessen zijn op 20, 21 en 22 februari. Kijk op www.hetwesteraam.nl voor meer informatie."

Lyceum Elst

Lyceum Elst is een moderne school met persoonlijke aandacht voor leerlingen, goede resultaten en een enthousiast docententeam. We bieden drie onderwijsniveau's aan: mavo, havo en vwo. "We vinden het belangrijk dat elke leerling zich op zijn of haar manier kan ontwikkelen. Onze leerlingen worden uitgedaagd door een extra examenvak op de mavo, een zevende vak, wat veel mogelijkheden biedt voor de toekomst. Op de havo en vwo mag je bij ons een extra examenvak kiezen. En er valt nog veel meer te kiezen op Lyceum Elst zoals talenturen, fLExuren, een tutor en het bèta-excellentie-programma.

De Open Dag is een prima gelegenheid om kennis te maken met ons docententeam, onze leerlingen en de school. Wij nodigen jou uit om een kijkje te komen nemen op onze school!" De kennismakingslessen zijn op 6, 7 en 8 februari. Kijk op www.lyceumelst.nl voor meer informatie.

Vier generaties in de familie Gidding/Kooke

De vierde generatie in de vrouwelijke lijn, allen oudste dochter. Foto: Arno Kooke

BEMMEL/BOXMEER - Na weken van verbouwen en haasten werd op 6 december (een geweldig Sinterklaascadeau) geboren, om na een kort ziekenhuis verblijf, haar intrek te nemen in hun nieuwe woning te Boxmeer: Caro Remijnse. Daarmee werd Caro de jongste telg van de familie en vierde in lijn.

Op de foto ziet u overgrootmoeder Nolda Gidding-Zwartkruis (82) met oma Annelies Kooke-Gidding (58) uit Bemmel gemeente Lingewaard en moeder Mireille Remijnse-Kooke(29) met baby Caro Remijnse uit Boxmeer.

De kerk in Ressen

Avondmaalsstel - 1702 (foto:Frans Kup, Nijmegen) Foto: Frans Kup, Nijmegen

RESSEN - In zijn artikel 'Het Kasteel en de Kerk te Ressen' beschrijft Gerard van Olst (1877-1958) de kerk te Ressen. Dit artikel werd in 1936 in deel 39 van Bijdragen en Mededelingen Gelre gepubliceerd. In het artikel beschrijft hij onder meer de vroegere klok van Ressen.

Deze luiklok, een uurwerk ontbreekt, en door meester klokkengieter Peter (V) van Trier vervaardigd, is in 1688 geschonken door Casper Antonis van Lynden tot Ressen aan het kerspel Ressen en Doornik. In de Tweede Wereldoorlog is deze bronzen klok door de Duitsers verwijderd en omgesmolten tot oorlogsmateriaal. Na de oorlog is een nieuwe klok opgehangen, maar die vond Van Olst niet 'klinken'.

Een anekdote vertelt door dochter Riet Breunissen-van Olst luidt dat haar vader daarom niet wilde dat de klok tijdens zijn begrafenis geluid zou worden. De wens van de overledene werd in 1958 gerespecteerd. Tot de inventaris van de kerk behoort onder meer het avondmaalszilver bestaande uit een beker, een schaal uit 1702 en een avondmaalskan. In 1707 verkoopt de kerkeraad voor honderd Carolus gulden aan Casper Antonis van Lynden tot Ressen de gerfkamer tot gebruik van een eeuwig durend familiegraf. Van deze grafkelder is niets meer terug te vinden, tegenwoordig staat hier de verwarmingsketel.

Speciale dank aan Riet Breunissen-van Olst voor haar medewerking en het schenken van het uniek boekje van haar vader aan de Historische Kring Bemmel. Dit laatste artikel uit het vierluik over Gerard van Olst is na te lezen door het intoetsen van 'Gerard van Olst' in de zoekbalk van de website van de Historische Kring Bemmel.

Benefiet-filmavond in Theater De KiK in Elst

ELST - "In oktober organiseerden wij een feestavond 'Dubbelfeest', waarbij de opbrengst ten goede kwam aan ons goede doel, een onderwijsproject in Malawi."

Deze avond heeft 1047 euro opgebracht! Dit kwam mede door de geweldige sponsoring uit de plaatselijke middenstand. Met de gekregen prijsjes hebben we een mooie loterij kunnen organiseren. "Maar, we zijn er nog niet! Op donderdag 18 januari wordt in Theater De Kik de film 'De kinderen van juf Kiet' vertoond. De opbrengst van de kaartverkoop zal geheel ten goede komen aan ons Malawiproject. De KiK werkt hier geheel belangeloos aan mee, dat is toch fantastisch! Kaartjes kosten 8 euro inclusief een drankje na afloop. Reserveren kan via de website van het theater, theaterdekik.nl.

Voor iedereen die het onderwijs een warm hart toedraagt is dit een fantastische film. 'Juf Kiet is de juf die iedereen verdient.' En dan zijn we er nòg niet... Op 8 maart organiseren wij een pubquiz in het café Bij Tante. Hierover binnenkort meer, maar een team aanmelden kan al wel. Stuur hiervoor een mail naar dubbelfeestmalawi@gmail.com."

Scheiden…en nu?

HUISSEN - Het nieuwe jaar is begonnen en de balans is opgemaakt, scheiden is onvermijdelijk. Een scheiding is een van de ingrijpendste gebeurtenissen in een mensenleven. Zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Een scheiding gaat over emoties, over praktische zaken en over geld. Maar hoe kom je daar samen uit?


Mediation

Eugenia van Bon uit Huissen is MfN-registermediator. Zij heeft een jarenlange ervaring in het begeleiden van stellen die uit elkaar gaan. Zij denkt mee in oplossingen. 'Daarbij verlies ik jullie als mens en jullie emoties niet uit het oog.'

Van A tot Z

Jullie komen voor veel keuzes te staan. Over de zorg voor jullie kinderen. Over gezamenlijke bezittingen en schulden en minimaal één verhuizing. Over kinder- en partneralimentatie, toeslagen en pensioen. Met Eugenia als echtscheidingsmediator hebben de (ex-)paren te maken met één aanspreekpunt die voor jullie doorrekent en coördineert, financieel, fiscaal en juridisch.

Samen afspraken maken over de afwikkeling van de scheiding betekent samen beslissen over de toekomst van jezelf en de kinderen, zodat je beiden verder kunt met je leven. En niet onbelangrijk, mediation is sneller èn goedkoper dan een scheiding met advocaten.

Wanneer partijen al de stap naar een advocaat hebben gezet, is er vaak behoefte aan een second opinion over de financiële kanten van de scheiding. Ook na de scheiding kunnen er nog vragen zijn. Daarvoor kun je ook bij Eugenia terecht. Eugenia begeleidt naar een stukje rust. 'Ik nodig jullie uit voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.'

www.scheidingsbegeleiding.com; eugeniavanbon@scheidingsbegeleiding.com; 06 26 62 87 26