niet de juiste De Liemers

14 september 2018

niet de juiste De Liemers 14 september 2018


Hope XXL houdt 'Nacht van acht'

LIEMERS - Welke idealen kunnen we in onze eigen regio nog realiseren? Die vraag staat centraal tijdens de 'Nacht van de Acht'. Een initiatief van Hope XXL, waarin Liemerse jongeren streven naar een betere wereld.

Wat is er nodig om iedereen, overal ter wereld prettig te laten leven? Die vraag heeft Hope XXL zich gesteld. Om dit ultieme doel te bereiken is de Liemers List opgesteld. Een toekomstvisie voor veranderingen op lokaal, nationaal en mondiaal niveau. De Liemers List is het resultaat van acht jaar van gesprekken met jongeren, prominenten en inhoudelijke experts.

Nu volgt een volgend initiatief: De Nacht van de Acht. Met als doel om een aantal idealen in onze eigen regio te kunnen realiseren.

Boekwerk

Hope XXL heeft hiervoor een boekwerk uitgebracht met verschillende TR8-projecten (trachtprojecten) in het gebied Arnhem/Liemers en omgeving. Met steun van Rabobank Arnhem en Omgeving. Tijdens de 'Nacht van de 8' komen in de nacht van vrijdag 5 oktober tot zaterdag 6 oktober in het Provinciehuis in Arnhem tal van sprekers, gasten en jongeren uit de regio samen. Het belooft een bijzondere nacht te worden waarbij teams van acht personen met elkaar de uitdagingen verkennen om tot realisatie van de TR8-projecten te komen. Verschillende gasten zullen de deelnemers inspireren en hun visie geven op de toekomst. Zo komen schrijver en oud-politicus Jan Terlouw, professor Jos van den Broek en gedeputeerde Bea Schouten langs.

Wil je zelf ook met een team meepraten? Geef je op! Meer informatie: hope-xxl.com.

Cultuur- en Erfgoedpact Liemers honoreert elf initiatieven

LIEMERS - De Liemers bruist van de goede ideeën. Dankzij het Cultuur- en Erfgoedpact Liemers worden er dit jaar al elf gerealiseerd. En dat kunnen er nog meer worden! Initiatieven die de leefbaarheid en identiteit van de Liemers versterken via kunst, cultuur of erfgoed kunnen tot 1 oktober 2018 een aanvraag indienen voor een financiële bijdrage.

De elf aanvragen die een stimuleringsbijdrage ontvangen van het Cultuur- en Erfgoedpact zijn divers. Het ene project transformeert het Bijlandse strand van een vuilnisbelt tot een museum, het andere brengt jong en oud bij elkaar om samen muziek te maken. De eindproducten variëren van een wandel- en fietsroute in de Liemers tot een vertaling van Nijntje in het Liemers dialect. Maar één ding hebben de gehonoreerde aanvragen gemeen: ze leggen een verbinding met cultuurparticipatie, cultuureducatie of cultuurtoerisme. Het Cultuur- en Erfgoedpact Liemers wil nog meer initiatieven de kans geven om een aanvraag te doen bij het stimuleringsbudget. Daarom is er een tweede aanvraagronde gestart. Projecten die aansluiten op de criteria van het stimuleringsbudget komen in aanmerking voor een bijdrage van maximaal €2.000,- euro. Meer informatie: www.levenindeliemers.nl/stimuleringsbudget.

Mans Zat op de barricade Vriendengroep al veertig jaar in de weer voor kermis

Een traditie is inmiddels ook dat burgemeester Rik de Lange bij Gieling in de rol van bieleman kruipt. Foto: Rob Gieling

GROESSEN - Het is traditie in Groessen dat bewoners tijdens de kermis een barricade leggen. De barricade wordt doorgehakt en dan kan schutterij EMM weer verder met de tocht naar het feest. Al voor het veertigste jaar legt de vriendengroep van Sjon Gieling en Nico van Kerkhoff deze barricade.

Volgens de traditie moeten de bielemannen van de schutterij de opgeworpen barricades verwijderen. In Groessen is het nog steeds een gebruik om deze symbolische barricades neer te leggen. De bielemannen verwijderen deze en de kermis kan beginnen. In 1978 startte de vriendengroep van Nico en Sjon met het leggen van de barricade. ''Het was gebruikelijk dat iedereen een barricade neerlegde. Zo besloten ook wij veertig jaar geleden mee te doen met de traditie van het dorp'', vertelt Sjon. Toentertijd noemde de vriendengroep zichzelf de P.L.J. oftewel de Progressieve Liemers Jeugd. De groep begon aan de traditie bij café de Hoefslag, dit café bestaat inmiddels al niet meer. ''We hebben hier vier jaar met, vooraf al, veel plezier de barricade neergelegd. Maar omdat de burgemeester via deze straat binnenkwam lagen er altijd twee barricades. Dat was natuurlijk niet de bedoeling; de aandacht moet naar jouw barricade gaan. Dus hebben we na vier jaar besloten verder het dorp in te gaan'', zegt maatje Nico van Kerkhoff, die net als Sjon al meer dan veertig jaar lid is van de vriendengroep.

Lees verder op pagina 7

Nina Elbers Foto: jan van den heuij

Eens in de twee weken ligt er een gloednieuwe De Liemers Helemaal Goed Courant op de deurmat. Alle artikelen staan er netjes in, alle foto's hebben een plekje, maar hoe komt zo'n krant nu eigenlijk tot stand? De Liemers Helemaal Goed Courant wordt bijna helemaal gemaakt door scholieren en studenten. Wij schrijven de artikelen. Eén keer in de maand hebben we een redactievergadering. We hebben een gezamenlijke One Drive waar iedereen op kan kijken. Daarop staat de indeling van het volgende krantnummer en de onderwerpen die steeds aangevuld worden. Daar kijken we dan regelmatig op en als er een onderwerp is dat ons leuk lijkt, kunnen we het aanvragen. Of we kunnen zelf ideeën aandragen. Na toestemming krijgen we de contactgegevens en kunnen we beginnen. Als journalist maak je eerst een afspraak voor een interview. Je bereidt vragen voor en zoekt alvast informatie op. Dan vindt het interview plaats. Dit kan op twee manieren: je spreekt ergens af om het interview te houden, of je maakt een belafspraak en doet het interview telefonisch.

Ik hoor u zich al afvragen, hoe kom je dan aan een foto bij het artikel? Dat zit zo: bij de redactie zijn niet alleen redacteuren, maar ook scholieren aanwezig die gespecialiseerd zijn in het maken van foto's. Als je een telefonisch interview doet of je kan zelf geen goede foto maken, dan kunnen we hen vragen of ze een foto willen maken, waarvoor ze dan zelf een afspraak maken. Daarna ga je het artikel uitwerken. Zo komt het allemaal in de krant. Het is soms wel hard werken voor de deadlines, maar het is een mooie ervaring om dit al zo jong te kunnen doen.

Nina Elbers

Foto: jan van den heuij

Camillia Stokman

Door onze redactie

Door onze redactie

SONY DSC

De twaalfjarige Gino Field heeft er weer een training op zitten bij zijn cluppie DVC'26. Voor hem mag het echte werk beginnen! Foto: Jairo in der Beeck.

Brandweervrouwen gaan

voor elkaar door het vuur

Gerard Lamers: 'Julianastraat

mooiste straat van de Liemers'

SamenLoop voor Hoop Foto: Walter Verwaal

SamenLoop voor Hoop

de Liemers levert € 52.802 op

2 / 12

3 / 12

Muzikaal gevecht op het Remigiusplein Tweede editie Battle Of The Bands De Liemers

De formatie JJETT is eind jaren negentig opgericht door een stel vrienden. Foto: Bert Gort. Foto: Bert Gort

DUIVEN - Battle Of The Bands De Liemers is toe aan de tweede editie. Op vrijdag 28 september strijden zes bands om de hoofdprijs die bestaat uit een betaald optreden van 750 euro en een professionele fotoshoot ter waarde van 500 euro.

Duiven begint steeds meer te bruisen. Battle of The Bands is een voorbeeld van een leuk, origineel en gezellig evenement in het vernieuwde centrum. Ook dit keer met een gevarieerd deelnemersveld.
Een overzicht van de deelnemende bands. De formatie JJETT is eind jaren negentig opgericht door een stel vrienden. De naam van de band ontstond door de vóórletters van de bandleden te verbinden. De eerste jaren draaide alles vooral om gezelligheid. De repetitie-avonden in Ooy waren een welkome afwisseling van de drukke dagelijkse werkzaamheden. Door de jaren heen heeft de band successen maar ook diepe dalen gekend. Toch wist JJETT de muzikale draad steeds weer op te pakken. Vorig jaar werd het twintigjarig bestaan van de band gevierd.

Ruych ontstond als band in de jaren zestig met muziek uit die tijd: John Mayall, The Stones, Van Morrisson, Jeff Beck, Small Faces, The Kinks. Begin 1970 ging de band uit elkaar. In 1995 werd Ruych in Zevenaar heropgericht in de oorspronkelijke samenstelling. Het accent ligt nu meer op blues, blues-rock, rhythm and blues en rock in de stijl van Chuck Berry, the Stones (blues ballads) en John Mayall.

StingRay is een coverband met een stevige bite waarvan de bandleden onder andere uit Duiven komen. De steady ritme sectie gebracht door Jeroen en Rob, het gitaarwerk van Twan, de herkenbare tunes op toetsen van Marcel vormen samen met de energieke vocals van de twee frontladies Saskia en Anne een prachtige sound.

Blues en rock

Off The Grid is een viermans formatie die blues, rock en stoner mengt in de – zoals ze het zelf noemen - 'gifbeker' van het dagelijkse leven. Ze repeteren in Duiven. De leden van deze band zijn een samensmelting uit eerdere en bestaande bands. De mannen kennen elkaar al een geruime tijd en besloten samen het podium weer te betreden. In Duiven vindt hun eerste optreden plaats.

De Boogie Nights Band is een tienmans formatie uit Duiven, Arnhem en Rheden. De band speelt 'energieke funky en disco muziek. Met een blazerssectie en maar liefst drie vocalisten worden de vetste hits van vroeger en nu gebracht. Van Chaka Khan en Bruno Mars tot de Pointer Sisters en Stevie Wonder.

7Tools is een vierkoppige Hard Rock band uit Ulft. In 2012 werd de band opgericht door broers Sjoerd Peters (drums) en Coen Peters (basgitaar). Vanuit een voorliefde voor Metallica en het betere 'scheurwerk' besloten de bandleden zich vooral te focussen op hun eigen creativiteit in het realiseren van zelf geschreven muziek.

Battle Of The Bands De Liemers vindt plaats op het Remgiusplein in Duiven en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Door onze redactie

Foto: jan van den heuij

Maaike Hageman

World's Best News: minder clustermunitie

Wereldwijd kwamen er in 2017 289 mensen om het leven door clustermunitie

Het aantal slachtoffers door clustermunitie is afgelopen jaar wereldwijd gedaald.

Clustermunitie bestaat uit een huls met daarin tientallen tot honderden kleine bommen (submunities). Bij ontploffing bedekken ze een gebied ter grootte van een aantal voetbalvelden. Vaak explodeert de subminutie niet, waardoor ze als een soort landmijnen achterblijven en jaren later pas kunnen ontploffen. Daarom worden de munities ook wel sluipmoordenaars genoemd. Wereldwijd kwamen er in 2017 289 mensen door om het leven, waarvan 187 mensen in Syrië. In 2016 overleden nog 971 mensen door clustermunitie, waarvan 860 in Syrië. Dit liet de Cluster Munitie Coalitie (CMC) in Genève weten. Een daling dus. Het CMC heeft tien jaar geleden een verdrag ingesteld tegen de clustermunitie. Dit verdrag is inmiddels door 103 landen ondertekend. CMC constateert tevens dat de ondertekenaars 99% van hun voorraden clustermunitie hebben vernietigd; oftewel 1,4 miljoen clusterbommen en 177 miljoen submunities zijn vernietigd. Helaas zetten de Syrische regeringstroepen de wapens nog steeds in met steun van bondgenoot Rusland. Tijdens de VN-resolutie ter ondersteuning van internationale conventie vorig jaar waren Rusland en Zimbabwe de enige ''tegenstemmers'' op het verbod op clustermunitie. Ook de VS en China hebben het verdrag van CMC niet onderschreven. Er bestaan daarom nog veel zorgen bij het CMC: ''Clustermunitie vormt een extreem gevaar voor burgers op het moment van gebruik, zoals de conflicten in Syrië en Jemen nu illustreren, maar clustermunitieresten vormen ook na het conflict een aanzienlijk gevaar voor burgers", zegt Jeff Abramson, coördinator van de Landmine and Cluster Munition Monitor. Het positieve is het feit dat sinds publicatie van de vorige monitor in 2017 landen zoals Kroatië, Cuba, Slovenië en Spanje de vernietiging van hun opgeslagen clustermunitie hebben voltooid.

De bevrijding in aantocht

Uit Old Senders Ni-js

Dat de Tweede Wereldoorlog in Zevenaar eind maart of begin april zou eindigen werd in het vroege voorjaar van 1945 duidelijk merkbaar. Zo herinnert Bertus Klutman zich nog goed dat er vlak bij zijn woning drie zware kanonnen stonden opgesteld: één bij Vermaeten, één bij Jansen en de laatste een paar huizen verderop bij Rutjes. Ook bij Polman stond een Duits afweergeschut. Het weghalen van de kanonnen gebeurde vlak voor de bevrijding. Klutman: "De kanonnen werden 's nachts onder de eikenbomen opgesteld. Alle voertuigen achter elkaar op de weg. Ineens kwam er een sein en toen gingen ze. Er kwamen nog wel lichtkogels, maar ze reageerden al niet meer. Ze gingen naar Zutphen".

Enkele dagen later kwam de bevrijding op gang. Klutman: "Het was 1 april, Eerste Paasdag. Ik moest 's ochtends door de Sleeg naar de kerk. De paters deden de dienst op een deel van een boerderij. Toen ik uit de kerk kwam stond er nog een groepje na te praten. Zij zaten bij het ondergrondse. "Vanmiddag komen de Engelsen", zeiden zij. "Je bent gek, dacht ik nog en ik ging naar huis. Onderweg heb ik nog in de sloot gelegen langs het Bettestraatje, omdat er werd geschoten. Ik kwam thuis en ik vertelde wat ik had gehoord, maar niemand geloofde mij."

Op een gegeven moment kwam er toch nog contact met de Duitsers. Zij waarschuwden de dat de Canadezen vlak in de buurt zaten.

Die middag was het inderdaad zover. Rond 14.00 of 15.00 uur zag Klutman twee gevechtswagens en drie 'weapon carriers' komen aanrijden. De 'weapon carriers' stonden iets voorbij zijn uitrit, één gevechtswagen stond bij de uitrit van Pijnappel en de tweede reed door tot het spoor.

Escaperoom "Universiteit in het verzet"

De Tweede Wereldoorlog en de bezetting van Nederland hadden natuurlijk ook impact op studenten die op dat moment een opleiding volgden aan de universiteit. Studenten moesten van de bezetter een verklaring van loyaliteit tekenen om te mogen blijven studeren. Gebeurde dit niet dan riskeerden zij te werk gezet te worden in Duitsland.

De Radboud Universiteit heeft een hedendaagse manier opgezet om deze heftige situatie te ervaren. Op basis van historische reconstructie is een escaperoom opgezet in het museum het Valkhof te Nijmegen. In de escaperoom nemen de deelnemers de rol van de vrienden van Jozef van Hövell, die op het moment van de bezetting de president was van de studentenvereniging Carolus Magnus. Deze vereniging was gedurende de bezetting verboden. In de rol van de studenten worden de deelnemers met dezelfde dilemma's geconfronteerd als 75 jaar geleden.

Het is voor het eerst dat een dergelijk historisch verhaal wordt verteld via een interactieve escaperoom. De hoop van de universiteit is dat zij met "deze innovatieve manier het indringende verhaal bij een groot publiek bekend te maken." Ook kan men op deze manier ervaren hoe het is om in een oorlogssituatie te moeten leven en welke keuzes dit met zich mee kan brengen.

Met een groep van zes personen kost deelname aan de escaperoom € 106. Om het verhaal echter verder te verspreiden onder met name jongeren wordt er € 11 korting gegeven per persoon die onder de 25 jaar is. Met een volledige groep jongeren is de totaalprijs dus slechts €40. Voor meer informatie en het boeken van de escaperoom kunt u terecht op https://universiteitinverzet.ruhosting.nl

Mede mogelijk gemaakt door het vfonds.

Foto: jan van den heuij

Camillia Stokman

Piet Bus

Sylvain Thöni

SamenLoop voor Hoop levert € 52.802 op

Op het podium waren doorlopende muziekoptredens.

DUIVEN – Bijna vijfhonderd wandelaars en honderd kinderen brachten afgelopen weekend met hun benenwagen en leuke acties in 24 uur € 52.802,71 bijeen voor het KWF tijdens de SamenLoop van Hoop de Liemers in het Horsterpark. De sfeer was ingetogen en positief. Vooral saamhorigheid voerde de boventoon. Waarschijnlijk zal het bijeengebrachte bedrag in de komende weken nog hoger gaan worden. De organisatie van de Liemerse editie van de SamenLoop voor Hoop kijkt tevreden terug. Iris Melis, voorzitter, is dankbaar voor de inzet van iedereen, wandelaars, vrijwilligers en ook de commissie die ruim een jaar bezig is geweest met de voorbereiding van dit evenement. "Ik ben ontzettend trots op iedereen die heeft geholpen om dit evenement neer te zetten."
Foto's: Eva Peters, Ilya van Kersbergen, Qiën de Gooyert, Famke Keijzer en Bram Polman.

De kaarsenceremonie op zaterdagavond was een indrukwekkend moment. Het parcours werd verlicht met meer dan 2.000 kaarsen, allemaal opgedragen aan iemand die ziek is of is overleden aan kanker. Foto: Walter Verwaal Foto: Walter Verwaal
Speciaal voor de kinderen was er een 24 minuten KinderLoop. De kinderen zorgden samen voor een opbrengst van ruim 2.000,-.
Een blije deelnemer: Zevenaarder Sjors van Dulmen van team Family Matters.
Marieke Jansen, in 2016 Eregast, en nog steeds ziek, kwam zaterdagmiddag rechtstreeks vanuit het ziekenhuis naar SamenLoop voor Hoop. Samen met Ed Ooms knipte ze het lint door.
Veel groepen maakten al wandelend de 24 uur vol.
Wat een opbrengst! Maar liefst 52.802,71.
6 / 12

'Leggen van barricade schept band'

"We blijven de traditie in ere houden tot het echt niet meer kan"

vervolg van voorpagina

Inmiddels legt de groep al 36 jaar een barricade neer voor Zaal Gieling Groessen. Pas later is het een gebruik geworden om als buurt of vriendengroep een boog op te zetten en daaronder een barricade neer te leggen. ''Maar wij waren vroeger de P.L.J. en waren het hier niet zo mee eens. Traditie is traditie riepen we toen'', verklapt Sjon.

Inmiddels staan er al jaren bogen tijdens de kermis in Groessen en is het boogzetten ook een echte traditie geworden..

Bij de traditie horen ook andere gebruiken. De zaterdag vóór de kermis moet er natuurlijk hout gemaakt worden voor de barricade. De barricade bestaat uit een boomstronk. Samen met een dorpsgenoot haalt een aantal leden van de vriendengroep het hout op. Dit wordt gelijk naar Zaal Gieling Groessen gebracht, zodat het alvast klaar staat. Het hout wordt klaar gemaakt door het nat te maken met water. ''Daarna wordt er vanzelfsprekend iets gedronken, om alvast in de kermisstemming te komen'', vertelt Nico lachend.

Op maandagmorgen verwijderen ze dan volgens het gebruik de barricade. Tegenwoordig moet de groep zich aan iets meer regeltjes houden vanwege de veiligheid. De groep noemt zichzelf nu Mans Zat, de periode van de P.L.J. zat erop.

De groep staat nog niet op het punt om te stoppen. "Wel hebben we hier vaak over gesproken. Er vallen steeds meer mensen af. Misschien is er wel een jonge nieuwe vriendengroep die het van ons over wil nemen. Maar we hebben besloten om de traditie in ere te houden. Net zo lang totdat het echt niet meer kan'', zegt Nico. ''Het leggen van de barricade tijdens de kermis schept een band. Niet alleen tussen ons als vriendengroep, maar ook tussen alle mensen uit het dorp. Het houdt ons allemaal bezig. Je krijgt er een samenhorigheidsgevoel van. Dat is waar een traditie om draait'', concluderen Nico en Sjon.

14-16 september 3 Oever Festival

Vanaf 11.00 uur, Muziek, theater, dans, kunst en eten & drinken in Tolkamer en omgeving. Ruim 200 artiesten en meer dan 30 beeldend kunstenaars, veelal uit de regio, nemen bezoekers mee op culturele ontdekkingstocht. Het kleine genieten staat centraal: geen grote podia, maar intieme performances. Deelname: grotendeels gratis. Enkele optredens vijf euro. www.3oeverfestival.nl.

14 september Olympia's Tour

Duiven is finishplaats van deze wielerronde. Aanvang 14.00 uur

15 september Kunstroute Didam

27 kunstenaars hebben zich aangemeld om hun meest recente creaties aan het publiek te tonen. Aanvang 11.00 uur. Bezoekers kunnen gratis routekaart kunnen ophalen bij Burgers van Diem. Om 16.30 uur begint de afterparty in Meulenvelden bij Burgers van Diem, waar deelnemers kunnen napraten met de kunstenaar.

15 en 16 september Jonge dierenshow

Locatie: Schuttersgebouw Excelsior Lobith. Dierenshow van konijnen, hoenders, volierevogels en cavia's. Toegang gratis. Aanvang 10.00 uur.

23 september Expositie kerkje Aerdt

Van 14.00-17.00 uur. Expositie van Leo Gerritsen (vogelhuizen in cortenstaal) en Els Lemkes. Om 14.30 uur is de officiële opening. Met muziek van Duo Bleichrodt.

23 september Liemers tour rally

Aanvang 8.30 uur. Locatie start: Landgoed Halsaf in Babberich.

SONY DSC

Groene herfst

het gras groen

de bladeren aan de bomen ook groen

de lucht blauw

het meer verderop ook blauw

het begint herfst te worden

al is het nog niet te zien

de mensen merken het wel

drinken warme chocolademelk met slagroom

wandelen door het Juvenaatpark

daarna een kopje thee

blijven we lekker binnen

en nemen de gezelligheid met ons mee

FvL

Foto: jan van den heuij

Camillia Stokman

8 / 12

'Muziek uit de jaren 60/70 werkt als medicijn' Sinusgroep houdt zondagmiddagconcert op 23 september in de Ogtent

Jan van den Boom, Joop Schoenmakers, Joop Thuyns en Frans Driessen zijn goed op elkaar ingespeeld. Foto: Alie Engelsman

DUIVEN - De vierkoppige Sinusgroup bestaat uit Jan van den Boom, Joop Schoenmakers, Joop Thuyns en Frans Driessen. Muziek uit de jaren 60/70 is hun gezamenlijke hobby. Die hobby heeft een positief effect op henzelf, maar ook op een grote groep andere mensen uit de regio. Zondagmiddag op 23 september houdt de jaren 60/70 band een memoriemiddag in de Ogtent in Duiven.

"Muziek, en vooral uit de jaren 60/70, kun je zien als een medicijn. Het is goed voor de mensen. Ze verlaten allemaal vrolijk de zaal als we hebben gespeeld. En daar doen we het voor," zegt Jan. Joop Schoenmakers: "We komen met veel apparatuur binnen en dan zie je mensen soms denken: moet dat nou? Maar als we eenmaal beginnen te spelen zie je hun humeur snel veranderen en steken ze een duim naar ons op. Dat zijn leuke reacties." Sinusgroup wil de afstand tussen henzelf en het publiek zo klein mogelijk houden. 'Eigenlijk zitten we midden in het publiek," vertelt Jan. 'We willen met onze muziek een grote vriendenkring in de omgeving maken," vult Joop Thuyns aan. "Ook wij gaan na zo'n optreden met een blij gevoel naar huis. Het is heerlijk om die gevoelens van vroeger terug te halen, voor onszelf en ook zeker voor het publiek."

Vriendschap

Joop, Joop en Frans hebben bijna hun hele leven muziek gespeeld in verschillende bands. Jan speelde van jongs af aan in de vroegere The Sinusgroup. Toen deze werd opgeheven heeft Jan jarenlang zijn basgitaar niet meer aangeraakt. Maar toen hij met pensioen ging wilde hij zijn hobby weer oppakken. Hij wilde meer mensen van zijn muziek laten genieten. Joop Schoenmakers kwam via een contactadvertentie bij de band, nadat de jaren 60/70-band waar hij in speelde er mee stopte. Joop Thuyns en Frans Driessen leerden Jan kennen via gezamenlijke kennissen. "Het klikt goed," zegt Jan en aan de formatie zal ook niets veranderen. 'We zijn goed op elkaar ingespeeld en voelen elkaar goed aan. Ook kunnen we elkaar wijzen op fouten. Vertrouwen in elkaar hebben is belangrijk,' aldus Joop Schoenmakers. De band treedt 6 tot 8 keer per jaar op, maar repeteert wekelijks in het, door de mannen zelf gebouwde, Sinushome. "Samen muziek maken geeft uitbouw aan onze vriendschap," vindt Jan.

(H)eerlijke muziek

De doelgroep is breed, er komen ook jonge mensen luisteren naar Sinusgroup. De band speelt muziek zonder technische snufjes, zoals midifiles. "Je kunt de muziek easylistening noemen," legt Joop Thuyns uit. 'Muziek uit de jaren 60/70 is echt ons keurmerk. We spelen wel eens een keer wat moderners op verzoek, maar we komen altijd weer terug bij onze muziek."

Sinusgroup houdt bewust een zondagmiddagconcert, want dat is voor de wat ouderen het uitgaansmoment. Het wordt een reünie-achtige sfeer, waar the sound of the sixties and seventies het publiek terug zal brengen naar hun jeugd. Er zal een gastoptreden zijn van Jacklien Bronckhorst. Locatie: Ogtent Duiven. Tijdstip: 14.30-18.30 uur. Entree 5 euro.

Frans Schaars schrijft Zingende Sluizen Derde boek in vijfdelige boekserie Quintalogia verschijnt op 21 september

Frans Schaars: "het verhaal staat als een huis". Foto: Kim Kleijkers.

DIDAM – Quintalogia beschrijft een wereld die gebaseerd is op de Liemers en Montferland. Schrijver Frans Schaars, zelf geboren in Didam, haalt zijn inspiratie voor de vijfdelige boekenserie uit zijn omgeving en de belevenissen die hij daar meemaakte. Op 21 september verschijnt de derde editie: Zingende Sluizen.

Quintalogia is een fantasy, gebaseerd op de sprookjesachtige wereld die Frans Schaars als kind zag in de Liemers. "De boeken bevatten herkenbaar Nederlandse bossen, polders en dijken. Sommige namen zijn herleidbaar: de Merliëns is natuurlijk de Liemers. Andere namen zijn verstopt: de Rijnstrangen zijn de Oltrienmoerassen geworden. Weer andere zijn verzonnen namen zoals het grote rijk Sousourion. Het verhaal laat een wereld zien ver weg van de drukke moderne wereld. We wonen in een super mooie streek waar ik veel waardering voor heb. De sfeer in de hele regio en de betrokkenheid van de mensen bij elkaar zijn wonderbaarlijk."

De boeken van Frans zijn gebaseerd op zijn eigen belevenissen die hij al vroeg opschreef. "Mijn herinneringen en eigen ervaringen leken op zich al zo veelzijdig en wonderbaarlijk dat je soms meent dat niemand het zal geloven als je er een verhaal van maakt. Ik weet van iedere herinnering precies in welke omgeving die plaatsvond en welke gevoelens er waren. Ik wilde van herinneringen een origineel en spannend verhaal schrijven." Om van wat hij had meegemaakt een verhaal te maken, gebruikt Frans een soort van photoshoppen. Hij voegt op deze manier bijvoorbeeld drie personen in één. Hij laat situaties en gebeurtenissen met elkaar versmelten, of haalt ze juist uit elkaar. "Door te photoshoppen met herinneringen creëerde ik een fantasiewereld gebaseerd op de plekken waar ik me thuis voel, de wereld waar ik me prettig voel. Daarnaast verzon ik bijvoorbeeld boekaniers en piraten, die een bedreiging van buiten af vormen. Boosaardige figuren heulen met de piraten om te proberen de stad Daim bij verrassing in te nemen."

Frans Schaars begon met het definitief schrijven van de serie toen hij met pensioen ging en zijn verhalen ging 'opruimen'. "Ik hoef er niet veel nieuws bij te verzinnen. Daarom doe ik rustig aan en laat ik me niet opjagen." In 2017 had Frans de verhalen in grote lijnen klaar. Daarna was het een kwestie van tientallen keren herlezen en herschrijven, verfraaien. "Het verhaal staat als een huis, het stort niet in elkaar. Het moest alleen opgekalefaterd, mooi gemaakt en verfijnd worden." De afbeeldingen op de omslagen van de boeken laten meteen zien dat er zich een verhaal afspeelt. "Je wordt gegrepen door de omslag en je kan voelen dat er een verhaal achter zit." De serie Quintalogia bestaat uit vijf delen die op elkaar aansluiten en gaat over de weesjongen Farras en zijn weg naar de volwassenheid. Zingende Sluizen is het middelpunt van het hele verhaal en komt 21 september uit. "Farras blijft in de omgeving van de Liemers en Montferland tot hij volwassen is en genoeg kracht heeft om de wereld in te trekken." De boeken worden uitgegeven door uitgeverij Boekscout en zijn op www.boekscout.nl te bestellen zonder extra verzendkosten.

Alie Engelsman

SONY DSC

Kim Kleijkers

9 / 12

Gezellig middagje uit voor senioren Seniorenorkest Liemers en Hooge Bongertkoor werken samen op 'Dag van de ouderen'

Dicky Westerik en Hennie Bakker: "Kom er een gezellig middag uit!"

ZEVENAAR - Op maandag 1 oktober is het 'Dag van de Ouderen'. Deze dag valt in 'De Week tegen Eenzaamheid'. Dicky Westerik, sociaal werker bij Caleidoz Zevenaar en Hennie Bakker van de Belangenvereniging Ouderen Zevenaar vertellen wat er die dag staat te gebeuren in hun woonplaats.

"Vanaf 14.30 uur kunnen senioren genieten van een gezellige en muzikale middag in Het Musiater in Zevenaar", aldus het tweetal. Wie belangstelling heeft om ook mee te genieten kan voor € 7,50 in het bezit komen van een toegangsbewijs. Voor dat bedrag krijgen bezoekers ook voorafgaand aan het concert in de foyer een kop koffie of thee met iets lekkers. Kaartjes zijn te verkrijgen aan de kassa van het Musiater, Bommersheufsestraat 62 en bij Caleidoz aan de Hooge Bongert 3 in Zevenaar.

Al meer dan twintig jaar wordt er in de gemeente Zevenaar jaarlijks een 'Dag van de Ouderen' georganiseerd. Oorspronkelijk werden dat soort dagen vaak ingevuld rondom een thema. De laatste vijf jaren is de invulling meer en meer komen te liggen op een middagje ontspanning. Met het Musiater als ontmoetingsplaats konden senioren genieten van regionale artiesten op het gebied van theater en muziek. De afgelopen jaren waren er steeds rond de 250 bezoekers aanwezig.
Dit jaar heeft het Platform senioren Zevenaar samen met Caleidoz gekozen voor een muzikale middag. In eerste instantie werd daarvoor Het Hooge Bongertkoor benaderd. Hennie Bakker is lid van dit koor en zit er in het bestuur. Het Hooge Bongertkoor bestaat al 47 jaar en heeft rond de zestig leden. Dit koor is een aantal malen per jaar in de regio te beluisteren. Toen het Senioren Orkest Liemers hiervan hoorde werd geopperd om samen te gaan werken. Een aantal nummers dat het koor zingt staat ook op het repertoire van het orkest. Het Seniorenorkest Liemers heeft rond de vijftig leden en heeft al eerder opgetreden tijdens een 'Dag van de Ouderen' of andere evenementen voor senioren. Er volgde overleg tussen de dirigenten en de muziekcommissies van koor en orkest en zo konden ze samen een gevarieerd programma samenstellen. Op 1 oktober brengen het koor en het orkest elk delen van hun eigen programma ten gehore. Daarnaast spelen ze stukken samen. Met name het slotnummer belooft spectaculair te worden en het zou heel goed kunnen dat een groot deel van het publiek dan uit volle borst gaat meezingen. Op maandag 1 oktober zijn de bezoekers vanaf 13.30 uur welkom in de foyer van het Musiater. Om 14.15 uur gaat de zaal open. Er is voldoende vrijwillige hulp om te zorgen dat iedereen een mooie plaats in de zaal vindt. Er is geen pauze tijdens het concert, dat negentig minuten duurt. Wie niet op eigen gelegenheid naar het theater kan komen mag contact opnemen met Caleidoz op telefoonnummer 0316-526994. Voor dit concert heeft Caleidoz voldoende mensen die zich als vrijwilliger inzetten om het evenement te laten slagen. Wie zich echter nu of in de toekomst in zou willen zetten om iets te doen aan eenzaamheidsbestrijding is altijd welkom en kan daarvoor bijvoorbeeld contact opnemen met Caleidoz of een van de belangenorganisaties voor ouderen.

'Julianastraat mooiste straat van de Liemers' Diemse straat is onderdeel van 11-dorpentoer in Montferland

Gerard Lamers koestert de Julianastraat, waar de officiële opening van de 11-dorpentoer plaatsvindt.

DIDAM - De 11-dorpentoer vindt op zondag 23 september plaats in de gemeente Montferland. De hele dag van 11.00 uur tot 16.00 uur kan er gefietst worden langs elf dorpen en één stad ('s Heerenberg), die elk op hun eigen manier invulling geven aan culturele activiteiten, zoals muziek, theater, dans en erfgoed. Een toerrit van veertig km.

Gerard Lamers, al vanaf het begin van de 11-dorpentoer bij de organisatie betrokken, vertelt hoe hij het plan heeft opgevat deze route in Montferland te organiseren. "Als organisator van Didam op Stelten kwam ik in contact met een man uit Didam die Oldtimers opknapte en tentoon stelde. Heel toevallig woont deze man in de Julianastraat. Hij nodigde me uit om samen met hem de 11-stedentocht in Friesland te rijden met een Oldtimer. Dat was ontzettend leuk, want er reden veel oldtimers mee in de tocht en in alle elf steden was een leuke feestelijke sfeer. Dat heeft mij aan het denken gezet. De gemeente Montferland bestaat uit elf dorpskernen en het leek mij leuk om één dag in het jaar een culturele toer langs die dorpen te organiseren. Op dit moment heeft elk dorp wel iemand of een groepje mensen die de kar voor dat dorp trekt. Ik hou me dit jaar speciaal bezig met de Julianastraat in Didam. Dat is voor mij de mooiste straat van de Liemers en zelfs van Gelderland."

De Julianastraat heeft een rijke historie. Na de tweede wereldoorlog werden er, in het kader van de volkshuisvesting 97 huizen gebouwd in de Juianawijk, voor bewoners die in principe zelfvoorzienend moesten zijn. Dus elk huis had een varkenshok en een groot stuk land, waar de mensen hun eigen groente en fruit konden verbouwen. De huizen zijn uiteraard door de jaren heen verbouwd, maar de voorgevels van de huizen en de grote tuinen zijn hetzelfde gebleven. "Veel van de huidige bewoners stammen af van de eerste bewoners in de straat. Het is een hechte buurt. Jonge mensen die wegtrekken komen er vaak weer terug," vertelt Lamers. "Halverwege de jaren 90 dreigde de straat op de schop te gaan. Er konden natuurlijk veel meer en modernere woningen gebouwd worden op dat stuk grond. De bewoners protesteerden en richtten het Julianacomité op. Dat resulteerde erin dat de straat in zijn oorspronkelijke staat bleef bestaan en op de monumentenlijst terecht kwam."

Juliaantjes

Gerard heeft met veel passie gezorgd dat de Diemse Julianastraat een mooie locatie wordt in de 11-dorpentoer. Hij kijkt met plezier terug op de persoonlijke contacten die hij heeft gehad met bijna alle bewoners.

Hij is er trots op dat de burgemeester er voor heeft gekozen de opening van het evenement in de Julianastraat te doen. Alle bewoners en alle genodigden kunnen genieten de 'Juliaantjes'. Bakker Braamt uit Didam bakt deze koekjes met straatnaambordje speciaal voor de 11-dorpentoer.

De overkoepelende organisatie is in handen van Welcom. De routes en het volledige programma is te vinden op www.iedereenwelcom.nl.

Peter Schampers

Multatuliaanse reactie

Commentaar~

Een leugen voor eigen bestwil. Een mooie, wonderschone leugen om de afschuwelijke waarheid te verbergen. We hebben toch het beste voor met de ander? Al helpt die leugen jouzelf natuurlijk ook uit de brand. En dan doorgaan totdat de waarheid naar voren komt. De waarheid ontdekt door de wetenschap, de werkelijkheid. Al is niet ieders waarheid de ander zijn waarheid. Al die vragen over God en de hemel en de hel. Het universum en zijn eeuwigheid tot zolang het duurt, want wie weet houdt het universum ooit ook wel op met bestaan door wat voor reden dan ook. We weten dus eigenlijk niks en dus moeten we blijven nadenken en zoeken naar antwoorden. Denk nu na en in de toekomst. Wat is de toekomst eigenlijk? Het vergaan van tijd, al weten we eigenlijk niet eens wat tijd precies is. Uren, minuten, een begrip bedacht door ons mensen. Tijd. Wij mensen hebben niet eeuwig de tijd, we zijn niet onsterfelijk zoals goden zouden zijn. Dus moeten we alles uit het leven halen wat er in zit, maar hoe doen we dat en hoe doen we dat goed? Volgens de regels van God die bepalen of je naar de hemel mag, of moet je juist helemaal los gaan, of is er geen juiste manier van leven? Waarom leven we überhaupt? Omdat God ons op de wereld gezet heeft? Omdat we geëvolueerd zijn? Niemand die het zeker weet. Het is een kwestie van geloof. Ieder zijn mening. Of hebben we geen mening? Is alles al voor ons bepaald door een godheid of het lot of iets? Is het universum met zijn oneindigheid de reden van ons bestaan en ons gevoel van meningsvrijheid? Zijn we echt vrij of voelen we ons vrij in de wereld waarin we leven? Denken we dat we vrij zijn of zijn alleen onze zielen vrij, waar ze ook vandaan komen, en zijn onze lichamen gebonden aan de aarde en dus helemaal niet vrij? Wie zijn wij?

Léon runt 'kringloopwinkel voor musici'

Léon Keppels: "Het is mooi om zoveel mooie instrumenten in mijn handen te krijgen." Foto: Stijn Kuster

REGIO - Westervoorder Léon Keppels is al ruim vijf jaar eigenaar van 'de kringloopwinkel voor muzikanten': Tunnel Music in Arnhem. Tunnel Music is voornamelijk gericht op drummers en heeft een groot assortiment nieuwe en gebruikte producten. Naast de verkoop van nieuwe en gebruikte producten biedt Tunnel Music ook oefenruimtes aan.

Mede door de muzikaliteit van zijn moeder kwam Léon al op jonge leeftijd met muziek en drummen in aanraking. "Ik had als klein jongetje nog geen drumstel, maar heb er zelf één gebouwd van verfblikken. Het nadeel van deze verfblikken was dat ik door de deksels heensloeg en mijn kleren onder de verf zaten, mijn ouders hebben toen maar besloten om mij een drumstel te geven", vertelt Léon.Toen Léon eenmaal een drumstel had ging hij al snel bij een bandje met studenten die veel ouder waren dan hij. Léon heeft in de loop der jaren in meerdere bandjes gezeten en veel ervaring opgedaan.

Tunnel Music

Toen Léon na een ziekteperiode dreigde afgekeurd te worden wilde hij absoluut niet thuis op de bank zitten. Hij is daarom begonnen met het opknappen en doorverkopen van drumstellen vanuit huis. Toen dit grotere vormen begon aan te nemen is Léon op zoek gegaan naar een bedrijfspand. Die vond hij aan de Nieuwe Havenweg in Arnhem. Tunnel Music zit hier samen met onder andere Eelco van GitaarTech in een gebouw. Léon vindt zijn werk na vijf jaar nog steeds super leuk. "Ik vind het geweldig dat ik de hele dag met mijn hobby bezig kan zijn en hier ook nog van kan leven. Het is mooi om zoveel mooie instrumenten in mijn handen te krijgen."

In de toekomst wil Léon vooral doorgaan met zijn bedrijf en zijn hobby. Zo hoopt hij nog veel muzikanten blij te maken met de producten die hij verkoopt.

Heerenmäten in nieuw jasje

Leerlingen kunnen gebruik maken van veel meer werkplekken.

ZEVENAAR - Met de komst van onderbouw leerlingen van havo en vwo telt de locatie Heerenmäten van het Liemers College nu ruim 1050 leerlingen. De verbouwing is nog niet helemaal afgerond en het roosterprogramma functioneert nog niet optimaal. Toch zijn er vooral voordelen. Zoals veel nieuwe werkplekken.

"Na onderzoek bleek dat ouders liever hebben dat hun kind op één locatie bleef. Ook als leraar is het op deze manier makkelijker om zicht te hebben over de hele leerlijn van een leerling", vertelt locatieleider Emmy Vliegen over de reden tot samenvoeging van alle jaarlagen op Heerenmäten. "Daarnaast is het een stap om de krimp aan leerlingen in de omgeving op te vangen."

Ondanks het feit dat in de zomervakantie alle zeilen bijgezet zijn, is de verbouwing à 1,2 miljoen euro nog niet volledig afgerond. Vliegen: "Tijdens de verbouwing kom je er toch achter dat er dingen niet kloppen of dat er extra dingen moeten gebeuren, dit kost allemaal tijd." Zo moeten er op sommige plekken nog nieuwe ramen worden geplaatst en werkt de klimaatbeheersing nog niet. Verder zijn het vooral de laatste puntjes op de i, lampen en stroompunten op de werkplekken creëren en meubilair neerzetten.

Door het nieuwe roosterprogramma hebben sommige leerlingen die tot half vijf op school moeten zitten wat last van concentratieproblemen. Daarnaast hebben bovenbouwleerlingen veel tussenuren. Maar de pluspunten overheersen. Zo zijn er heel wat nieuwe werkplekken bijgekomen waar meer toezicht op is dan er eerder altijd was. Ook hebben de eerste- en tweedejaars geen tussenuren en is er dus voor de bovenbouw ruimte genoeg om te studeren. Vliegen: "Ik ben blij dat de lessen draaien en ik hoop dat wanneer de roosterproblemen opgelost zijn, dit een school is waar leerlingen graag naar toe komen en er hier een gezellige, prettige werksfeer heerst."

SONY DSC

Kim Kleijkers

Foto: jan van den heuij

Stijn Kuster

Foto: jan van den heuij

Pien Heijneman

11 / 12

Van groep acht naar brugpieper Jeno Lammers wil ambities en dromen waarmaken op Liemers College

Jeno Lammers: "Ik wil mijn eigen ICT-bedrijf beginnen of anders cabaretier worden" Foto: Lara Nijhof

ZEVENAAR – Van de oudste in groep acht op de basisschool ineens de jongste zijn op de middelbare school. Voor veel kinderen is dit een enorme overgang. Ook voor Jeno Lammers is het een hele verandering. Na acht jaar op basisschool de Bem te hebben gezeten, is hij nu één van de brugpiepers op het Liemers College.

Jeno Lammers (11) doet de havo. Voor hem is de middelbare school een nieuwe uitdaging, met enorme veranderingen, maar ook veel gelijkenissen. Bijna alle leerlingen in zijn klas zijn al bekenden, van de basisschool en van de voetbalclub. Helemaal nieuw is het meenemen van zo'n zware tas, het verwisselen van lokaal na bijna ieder uur en natuurlijk het hebben van een andere docent voor iedere les. Toch verwelkomt Jeno deze veranderingen met open armen. "Het leukste lijkt me het gebruiken van de kluisjes," vertelt Jeno. Maar ook heeft hij erg veel zin in het hebben van andere docenten voor ieder vak. Zijn lievelingsvak is nu al aardrijkskunde, door de docent. Ook vindt hij de pauze erg leuk, omdat hij dan geen les heeft. Maar ja, dit geldt voor alle scholieren wel.

De kennismakingsdag liep makkelijk. "We hebben alleen maar gekeken naar waar alle lokalen zaten, hadden enkele mini-lesjes en we hebben elkaar leren kennen." Het 'teambuilden' was niet nodig volgens Jeno: iedereen kende elkaar al dus voor hem was dit eigenlijk gewoon een leuke dag met zijn vrienden. Toch hielp het wel enorm om de sfeer binnen de klas te verbeteren. Doordat de eerste week eigenlijk vooral bedoeld was om te wennen aan de middelbare school en wegwijs te worden, viel de overgang wel mee.

Eigen ICT-bedrijf

Jeno droomt ervan om later een van zijn ambities waar te maken, en dat begint allemaal op het Liemers College. "Ik wil mijn eigen ICT-bedrijf beginnen, of anders cabaretier worden", zegt hij gedecideerd. Nu lijkt het nog ver weg voor hem, maar over vijf jaar hoopt hij zijn diploma te halen en voor zichzelf aan de slag te gaan. Voor nu betekent dat goed opletten bij zijn minst favoriete les, nasktec (natuurkunde, scheikunde en techniek), en in de derde een natuurprofiel moet gaan kiezen. Dit ziet hij wel zitten.

Minder gamen

Wat hij minder ziet zitten, is de hoeveelheid huiswerk. School is nu vier weken bezig en tot dusver valt het huiswerk nog wel mee. Maar Jeno is bang dat dit in de toekomst meer zal worden. "Dan kan ik minder gamen in mijn vrije tijd." Ook vindt hij het veel te druk op de school, maar nu er tweehonderd leerlingen meer op het Liemers College zitten, omdat de locatie Zonegge is gesloten, is dit voor iedereen nieuw. Verder maakt de voor hem nieuwe school een goede indruk. En niet alleen de school zelf, ook de docenten en de manier van lesgeven. Het totaalplaatje klopt precies voor hem. Al met al kijkt Jeno goedgezind vooruit naar de komende vijf jaar en begint hij met goede moed aan dit school jaar. Ook zijn ouders hebben veel vertrouwen in hem. "Ik heb ze beloofd dat ik altijd mijn best zal doen." Hoeveel hiervan echt werkelijkheid wordt, zal de tijd ons wel leren.

SONY DSC

Lara Nijhof