GN Berg en Dal Heumen Mook

19 juli 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 19 juli 2019


Kermis vieren in Millingen

MILLINGEN - 'Kom kermis vieren in De Dreuge!' Onder dit motto wordt iedereen uitgenodigd om mee te feesten in zaal O.E.V., Heerbaan 190 in Millingen aan de Rijn.

Ook dit jaar belooft het weer een oergezellig spektakel te worden waarbij een hoofdrol is weggelegd voor de band Summerland. Van smartlap tot hardrock, alles zal voorbij komen en het repertoire van deze gerenommeerde muzikanten is werkelijk onuitputtelijk

Het programma voor de kermis ziet er als volgt uit:

Zaterdag 20 juli 21:00 uur: Start van de eerste kermisavond met Summerland

Zondag 21 juli 13:30 uur: Verzamelen van de schutters en afmars naar ons koningspaar Eric en Gemma ten Westeneind aan de Burg. Van Gilsstraat.

Rond 14:30 uur starten we met het schieten op de vogel. Eerst voor de prijzen en dan voor de titel koning(in) en Jeugdkoning(in) van de Dreuge. Vanaf een groot terras kan iedereen deze sportieve strijd komen volgen.

Om 17:00 uur zullen we onze nieuwe koning(in) en jeugdkoning(in) installeren.

Net als in 2018 gaan we door, rond 17:30 uur tikt Summerland de openingsdans af en gaan we proosten en feesten op ons nieuwe koningspaar.

Maandag 22 juli 12:00 uur: Verzamelen en afmars van de schutters naar de residentie van ons nieuwe koningspaar.

Om 14:00 uur zijn we met de hele schutterij weer terug en zal Summerland aftikken en gaan we door zolang het gezellig is.

Dinsdag 23 juli 20:30 uur: Grand Finale. Voor deze avond hebben we Feest-DJ Mike in onze gelederen. Binnen O.E.V. zeker geen onbekende.

Alle dagen vrij entree. Kom allemaal naar De Dreuge met de kermis en dan maken we er een mooi feest van!

Bijzonder vrijwilligerswerk voor jonge mensen tussen de 17 en 30 jaar

NIJMEGEN - Jonge mensen tussen 17 en 30 jaar krijgen de kans om waardevolle werkervaring op te doen bij stichting Dedicon.

De groep wordt vooral opgeroepen om boeken, kranten en tijdschriften in te spreken voor mensen voor mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Omdat de makers van de gesproken lectuur zich vrijwillig inzetten voor een maatschappelijk doel, en omdat zij voor veel gebruikers onzichtbaar maar enorm waardevol zijn, draagt het initiatief de toepasselijke naam Onzichtbare Helden.

Er zijn maar liefst elf verschillende functies waarbinnen jongeren aan de slag kunnen. “We zoeken vooral jongeren met een goede stem die van lezen houden”, aldus projectleider Anne-Claire van der Lugt. “Maar ook als je in audiotechniek geïnteresseerd bent of als webredacteur aan de slag wilt ben je van harte welkom."

Ook jongeren met een visuele beperking kunnen aan de slag. “Dedicon maakt onder andere diensten en producten voor leerlingen en studenten die blind of slechtziend zijn”, vervolgt Anne Claire. “Het was voor ons dan ook vanzelfsprekend dat deze doelgroep zelf ook als vrijwilligers aan de slag kan in de Adviesgroep of het Testpanel. De jongeren met een visuele beperking krijgen daarmee de kans om direct invloed te hebben op de oplossingen die Dedicon voor hen maakt.”

De Vrijwilligerscentrale Nijmegen is een belangrijke partner in dit project, dat financieel wordt gesteund door het ministerie van VWS. Na afloop kunnen de jongeren een erkend Europass certificaat aanvragen. Voor velen is dat een mooie aanvulling op hun cv. (www.onzichtbarehelden.com)

Eindejaarsfeest basisschool Sint-Laurentius Kekerdom

Buffet. (foto: Marjolein Heijmen)

KEKERDOM - Op basisschool Sint-Laurentius in Kekerdom werd donderdagmiddag een heel bijzonder feest gevierd!

De ouderraad van de Laurentius organiseerde in samenwerking met het team en de buurtbewoners een feest op ’t Haonehart om het schooljaar in stijl met elkaar af te sluiten! Eerst werd er afscheid genomen van groep 8 en daarna was er een springkussen en een reuzenwaterglijbaan, waar groot en klein samen vanaf gingen, inclusief ouders en de juffen. Ook waren er weer heel veel heerlijke hapjes en drankjes gemaakt door alle ouders en buurtbewoners. Een fantastische manier om samen het schooljaar af te sluiten, groep 8 uit te zwaaien en de vakantie in te luiden.

Kunstexpositie 'Bewogen' in het Kerkje van Persingen

Afscheid. (foto: Mariette Hanssen)

PERSINGEN - Kunstenaarsgroep artSALONtwee008 organiseert van zaterdag 10 tot en met zondag 11 augustus een expositie met werken van verschillende kunstenaars met als thema 'Bewogen'.

Geopend van 10.00 tot 17.00 uur in het Kerkje van Persingen, Persingsestraat 7 in Persingen. Toegang gratis. Officiële opening is op zaterdag om 14.00 uur en wordt verricht door Elise Huijberts van 'De Kunstfactorij' en conservator van de Cultura Galerie Ede.

Deelnemende kunstenaars aan deze expositie zijn: Chris van Aar (houtbewerking), Carolien Corton (schilderijen en foto's),                         Mariëtte Hanssen (schilderijen), Stephan de Jong (fotobewerking), José van Loon (textiel), Riekje Luitjes (schilderijen en tekeningen), Anne-Marie Perquin (bronzen beelden) en Benno Steenaert (schilderijen).

Cheque Rabo Clubkascampagne voor ehbo-afdeling Millingen

Overhandiging cheque (foto: Hans Driessen)

MILLINGEN - Zaterdagmorgen 15 juni deden 7 leerlingen van groep 8 van de basisschool in Millingen examen Eerste Hulp en Reanimatie/AED voor een ehbo-examinator.

In de kantine van het sportcomplex van SC Millingen/Odiokonden de leerlingen hun kennis en vaardigheden tonen. Alle 7 leerlingen zijn geslaagd en de clubvoorzitter heeft hen een medaille overhandigd.

Mevrouw Elly Daamen uit Leuth, was ook bij dit jeugd-ehbo-examen aanwezig. In het kader van de Clubkas-campagne gaf zij, namens de Ledenraad van de Rabobank Rijk van Nijmegen, de ehbo-vereniging een cheque van 1.398 euro.

De ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn / Kekerdom bedankt alle mensen, die op de lokale ehbo-vereniging hebben gestemd, maar vooral de Rabobank Rijk van Nijmegen voor het beschikbaar stellen van dit grote bedrag. Van het bedrag is inmiddels een zeer moderne reanimatiepop aangeschaft.

Uitreiking Vierdaagse-t-shirts door gemeente Berg en Dal

(foto: Peter Hendriks)

Tekst: Bert Roodbeen

GROESBEEK - Het is al jaren een traditie dat alle Berg en Dalse deelnemers aan de Nijmeegse 4-daagse op de zaterdag voor de start op dinsdag een speciaal gemeente Berg en Dal T-shirt mogen afhalen op het gemeentehuis.

Zo ook deze keer lagen er ruim 600 klaar in de raadszaal voor lopers uit de gemeente. In zijn welkomstwoord sprak burgemeester Mark Slinkman blij te zijn met weer zo'n grote opkomst. Met wat cijfers gaf hij door dat er 554 deelnemers, waaronder 255 vrouwen waren, die -uitgezonderd Erlecom- uit alle kerkdorpen van de gemeente Berg en Dal kwamen. Ook was er op verzoek, voor de dames een t-shirt met V-hals. De burgemeester onthulde zelf het thema van de t-shirt in 4daagse kleuren "Wandelend op weg naar de 75 jaar vrijheid" dit naar aanleiding van de 75e herdenking van operatie Market Garden in september. Na de uitreiking was er een gezellig samen zijn met een hapje en een drankje in de hal. Op de trap en verdiepingen van het gemeentehuis werd een groepsfoto gemaakt, waar vanwege het aantal niet iedereen op kon of wilde. Tot 17.00 uur kon men een t-shirt afhalen.

Pontificale afscheidsviering van pastoor Eric Smits

Buiten kreeg de pastoor een serenade aan geboden door fanfare UNA. Op de foto een laatste  groepsfoto met de misdienaars. (foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN - Op zondag 14 juli is tijdens een Heilige Mis afscheid genomen van pastoor Eric Smits.

Pastoor Smits is 16 jaar geleden als pastoor naar Millingen aan de Rijn gekomen. Hij heeft de mensen uit de polder in zijn hart gesloten en het valt hem zwaar om te vertrekken. "De jaren gaan bij mij ook tellen en ik ben nu 65 jaar en dat merk ik", aldus Smits. De dienst werd door Mgr. Rob Mutsaerts hulpbisschop van 's Hertogenbosch en Pater Willem Spann OFS, waren celebrant in deze viering.

Voor deze viering was het gelegenheidskoor -bestaande uit koorleden van verschillende koren- aanwezig om de dienst te zingen en stond onder leiding van dirigent Lianne van der Burgt.

Een beperking hoeft geen beperking te zijn; kom bij het GVO

NIJMEGEN - "Soms is het moeilijk als je een verstandelijke beperking hebt om je aan te sluiten bij een groep. Maar dat is niet nodig! Wij zijn GVO de club, en bieden mensen met een verstandelijke beperking allerlei activiteiten aan."

"Zwemmen, koor, yoga-koken, creatieve soos, fietsen, uitstapjes, speelweek voor jongeren, schouwburg en nog veel meer. Gezellig samen zijn, dat staat bij ons voorop en genieten. Mocht je interesse hebben kijk dan eens bij ons op de website en zie wat er allemaal mogelijk is Wij zoeken deelnemers maar zeker ook vrijwilligers. Dus kom van de bank af en meld je aan. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Kom gratis een keertje kijken. Wie weet..."

Nieuwe website: www.allevooroudersuit.nl

REGIO - Sinds 1 maart bestaat er een nieuwe website: www.allevooroudersuit.nl. Daarop zijn de gegevens terug te vinden van alle personen die geboren en getrouwd zijn in de gemeenten Ammerzoden, Hedel, Mook en Middelaar en Oeffelt. Op 16 juli is daar de gemeente Heumen aan toegevoegd.

Het bijzondere van deze website is dat uit alle losse persoonsgegevens complete gezinnen zijn samengesteld. Hierdoor ziet de bezoeker in één oogopslag alle kinderen vermeld van een ouderpaar, wanneer en waar deze geboren, getrouwd en overleden zijn. Bovendien wordt ook bij de ouders vermeld van wie zij de zoon of dochter zijn, waar en wanneer zij geboren, getrouwd en overleden zijn en welk beroep zij uitoefenden. Door deze informatie kan het gezin waar de ouders uit voortkwamen gemakkelijk worden teruggevonden.

Omroep Berg en Dal zoekt vrijwilligers

BERG EN DAL - Omroep Berg en Dal is actief op de radio, televisie, kabelkrant en sociale media. De omroep bestrijkt de gehele gemeente Berg en Dal en zelfs daarbuiten.

Onlangs is bij een medewerkers overleg de wens uitgesproken om nog meer programma's samen met de bewoners van onze gemeente te maken. Het liefst wil de omroep naar de bewoners toe door middel van locatie uitzendingen en interviews ter plaatse. Om dit te realiseren is er voldoende apparatuur aanwezig maar ontbreekt het aan menskracht.

Voor dat soort programma's zijn er technici, redactieleden, cameramensen en presentatoren nodig. Enige ervaring zou prachtig zijn, maar de omroep beschikt ook over mensen die voor opleiding zorgen. Als het werken bij de omroep de vrijwilliger aanspreekt, kan hij of zij bij de omroep ontdekken wat bij hem of haar past. Het werk kan enkele uren per week vergen.

Wie interesse heeft in deze mooie dynamische hobby kan bellen naar Willy Hopman, 06 36217725 of mailen naar vacature@omroepbergendal.nl.

Zomercolleges in bieb Muntweg

REGIO - Deze zomer vinden er twee hoorcolleges plaats in Bibliotheek Muntweg over de rol van de overheid bij misdrijven.

Het eerste college op woensdag 7 augustus gaat in op cold cases en justitiële dwalingen. Het tweede deel op woensdag 14 augustus gaat over mensenrechten, van euthanasie tot privacy. De colleges duren van 10.00 tot 12.00 uur en zijn los van elkaar te bezoeken.

Cold cases zijn strafrechtelijke zaken die na vele jaren nog niet zijn opgelost. De Deventer Moordzaak is zo’n zaak. Belastingadviseur Ernst Louwes werd veroordeeld voor de moord op de weduwe Wittenberg. Tijdens dit zomercollege op 7 augustus komt de Deventer Moordzaak uitgebreid aan bod, samen met andere mysterieuze misdrijven en veroordelingen.

Mensenrechten

Het tweede zomercollege op 14 augustus gaat over mensenrechten, waaronder het recht op leven. Wanneer is euthanasie aanvaardbaar? Dit recht en andere mensenrechten komen in dit college uitgebreid aan bod. In hoeverre mag de overheid bijvoorbeeld inbreuk maken op het recht op privacy, om mensen te beschermen?

Een kaartje kost 5 euro. Wil je zeker zijn van een plaatsje, koop dan vooraf een kaartje in de bibliotheek of via www.obgz.nl/zomercolleges. De colleges zijn los van elkaar te bezoeken.

Meditatie aan de Spiegelwaal

Ine Albers

NIJMEGEN - In de zomervakantie is er in augustus elke zaterdagochtend van 9.30-10.30 uur Meditatie aan de Spiegelwaal, op een strandje in de buurt van de dam.

Een uurtje mediteren en mindful bewegen om lichaam, geest en hart te openen. De data zijn 3, 10, 17, 24 en 31 augustus.

Een frisse start van de ochtend in de buitenlucht waarbij alle zintuigen worden wakker gemaakt. Dit is een aanrader voor ervaren meditatie-beoefenaars, maar zeker ook voor mensen die niet eerder hebben gemediteerd en die op een laagdrempelige manier willen ervaren hoe dat is. Iedereen is welkom!

Dit meditatie-uurtje wordt begeleid door Ine Albers en Olga Jans, beiden ervaren in het geven van meditatie en mindfulness. Meditatie aan de Spiegelwaal is gratis, maar donaties zijn welkom. De opbrengst gaat naar Wereldvrouwenhuis Lent. Aanmelden is niet nodig. Aangeraden wordt om gemakkelijk zittende kleding te dragen en een handdoek en/of kussen mee te nemen om op te zitten.

Kijk voor meer info en de precieze locatie op: www.oudersenbalans.nl of www.mediterenisteleren.nl

Geopaden in een landschap uit de pré-historie

Elementen uit de ijstijd zijn nog steeds zichtbaar (foto: Toin Diks)

REGIO - In de Saale ijstijd, 300.000 tot 130.000 jaar geleden, stuwde landijs uit Scandinavië enorme aardmassa’s op.

In het heuvelgebied Nijmegen-Mook-Gennep-Kleef zijn veel kenmerken uit die lang vervlogen tijden herkenbaar. Geopaden.nl biedt een website over dit stuwlandschap met veel informatie, een aantal interessante wandelingen en een fietstocht.

Donderdagavond 18 juli organiseert Geopaden.nl een 2 uur durende avondexcursie rond de Mookerheide. Tijdens deze excursie zien we de sporen van het natuurgeweld dat dit gebied meer dan 150.000 jaar geleden vormde. Aan de orde komen: Het ontstaan van de stuwwal, ijstijden, droogdalen, spoelzandvlaktes of sandrs, zwerfkeien, bodemmateriaal/löss, klimaatverandering. Op verschillende plaatsen wordt uitleg gegeven over de geologie en tijdens de excursie genieten we van het prachtige stuwwallandschap. Start: parkeerplaats bij de kruising van de Papenbergseweg en de Hendrik van Nassaulaan bij de Mookerheide tussen Mook en Groesbeek, om 18:30 uur. Aanmelden via info@geopaden.nl of de website geopaden.nl. Onder agenda wordt gemeld als de excursie niet doorgaat.

Kerk Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen-St Georgius

Zondag 28 juli 09.30 uur Eucharistieviering,Samenzang,Yves Mambueni

Gebedsintenties: Jan en Dora de Valk; Annie Thoonen-Welte;Gerrit Kesseler.

Nederasselt-H.Antonius Abt

Weekend 27/28 juli Geen viering.

Overasselt H-Antonius Abt

Donderdag 25 juli 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum

Zondag 28 juli 11.00 uur Eucharistievieirng,Samenzang,Yves Mambueni.

Gebedsintenties: Nellie van den Berg-Dinnissen; An den Brok-Klabbers; Gerrit Janssen en Anna Janssen-Uijen; Corrie Arts-Wientjens; Marietje Beelen-Janssen; Truus Sewalt-Opgenoort.

Harttrimclub Groesbeek

GROESBEEK - Harttrimclub Groesbeek zoekt nog enkele nieuwe leden om te komen sporten. Ook hartpatiënten of ex-hartpatiënten van buiten Groesbeek zijn welkom.

"We sporten op dinsdagavond van 19.00 tot 20.00 uur in de gymzaal van 't Vossenhol, te bereiken via de Van Ruysdaelweg of Paulus Potterweg. Er wordt gesport onder begeleiding van een therapeut. Aanmelden kan bij Wim de Bie onder telefoonnummer 024 6962494 of per mail whmdebie@hetnet.nl."

Malden Wellknown

Juni 1995. Mijn vriendin en ik keren met de auto terug van een vakantie in Ierland, waar ik onder andere verliefd ben geworden op de Ierse muziek, wat geleid heeft tot deelname aan talloze Ierse Sessies in muziekcafé De Muse. We rijden over de snelweg langs de noordkant van Londen. De dochter van mijn vriendin woont in de bekende Londense wijk Ruislip en we hebben afgesproken daar te overnachten. Ik verwacht een bord met vermelding afslag Ruislip, maar die komt niet, dus besluiten we op goed geluk Londen in te duiken.

De weg vragen heeft geen zin want alle Engelsen wijzen een andere kant op, dus vragen we naar het dichtstbijzijnde politiebureau, dat ze gelukkig wel weten. We worden zeer vriendelijk ontvangen door de dienstdoende 'officer', een vijftiger, die ons duidelijk uitlegt hoe we moeten rijden. En we vinden het adres daarna dan ook zonder mankeren. "Waar komen jullie vandaan', wil hij graag van ons weten. "Uit de buurt van Nijmegen", vertel ik hem. Ja, Nijmegen kent hij wel. Logisch, denk ik, want dat heb je vroeger op school geleerd: Market Garden. "Maar waar precies vandaan", vraagt hij dan. Nou ja, dat dorpje zegt jou toch niks, maar als je het per se wilt weten: "Malden". "O ja, Malden dat ken ik wel" , zegt hij tot mijn stomme verbazing.

Sta je daar midden in Londen en zegt de eerste de beste politie-agent dat hij Malden goed kent! Blijkt deze officer Mick Pausley al jaren de Vierdaagse te lopen. "Dan ben je dus over een maand weer in Holland", zeg ik tegen hem. Ja dus. "Dan moet je me bellen en gaan we een biertje drinken". En zo geschiedde. Maandag ging ik naar zijn accommodatie (toen kinderdorp Neerbosch-Oost, nu ondertussen Orion), maakte kennis met zijn vriend Peter Parker en dronken een biertje. Donderdag haalde ik hen beiden op en dronken we een biertje bij mij in Malden en vrijdag stond ik hen op te wachten aan de Rijksweg en dronken we een biertje langs de route. En dat programma wordt jaarlijks herhaald, nu voor de 24e keer.

Eerst liep ik met hen mee naar Union, waar ze zich douchten en verkleedden om zich na een gezellig samenzijn te voegen in de politieparade met muziek, nu (ze zijn al jaren met pensioen) op een terrasje in Malden. Mick, al flink in de zeventig, is al jaren geleden geëmigreerd naar Australië, waar hij met z'n pondenpensioen meer kan doen dan in Engeland, maar hij komt elk jaar naar Europa om de Vierdaagse te lopen. En z'n familie en vrienden in Groot-Brittannië te bezoeken en de Ierse Driedaagse te lopen. Zo sta je in een politiebureau in Londen en zo hou je er een 24-jarige vriendschap aan over!

Kees Ruig, Malden.

'Space Cake' met 125-jarige Vlijt en Volharding Heumen

Muzikale onthulling reclamebord voor muziekspektakel van 12 oktober. (foto: Peter Verhoeven)

HEUMEN - Op dinsdagavond 9 juli heeft muziekvereniging Vlijt en Volharding haar jubileumjaar muzikaal geopend. Dit gebeurde met de onthulling van het grote reclamebord met de space shuttle bij de entree van Heumen aan de Dorpstraat.

Muziekvereniging Vlijt en Volharding viert haar 125-jarig bestaan op 12 oktober met een grandioos muziekspektakel Space Cake. Het concert vindt plaats om 20.00 uur in zaal Maldensteijn in Malden. Daarna (vanaf 22.00 uur) wordt de avond vervolgd met een feestelijke afterparty in Terp in Heumen.

De afterparty zal worden opgeluisterd door de achtkoppige coverband The DoMu Brothers. Tevens is er de gelegenheid om met film en foto's terug te kijken op de 125-jarige geschiedenis van Vlijt en Volharding. De afterparty in Terp (onze thuishaven waar we altijd welkom zijn) zal overigens voor iedereen vrij toegankelijk zijn, dus ook voor gasten die niet naar het muziekspektakel zijn geweest.

Voor degenen die een kaartje kopen (komen voor 12,50 euro begin september beschikbaar) voor het muziekspektakel Space Cake zal het mogelijk zijn om met de 'spacebus' op en neer tussen Maldensteijn in Malden en Terp in Heumen te reizen. Tussen 19.00 en 19.30 uur wordt men ontvangen (medewerking van toneelgroep Het Plankier) in Terp en in de Space Shuttle begeleid maar Malden. Na afloop wordt men weer naar Heumen gebracht voor de afterparty. Dit vervoer is in de entreeprijs meegenomen, net als één consumptie voor de afterparty.

Zie ook www.vlijtenvolharding.com

Snuffelroute Millingen

MILLINGEN - Op zondag18 augustus vindt de tweede editie van de Millingse Snuffelroute plaats. Ruim 70 adressen deden mee in 2018, de organisatie hoopt dit aantal te evenaren.

Een rommelmarkt op eigen terrein, een yard-sale zogenoemd met een sociale inslag. Van 11:00-16:00 uur stallen de deelnemers hun waar uit. Ze zijn herkenbaar aan de gekleurde vlaggenlijn, de ballonnen en de deelnameposter.

Inschrijven kan nog tot 8 augustus en kost 10,00 euro. Daarmee kom je met adres op de digitale en papieren route en ontvang je het deelnamepakket. De opbrengst is geheel voor de deelnemer. "Mobiliseer je buurt, haal de zolder, garage, kelder of speelgoedkast leeg en maak er met ons een leuke, gezellige dag van! Kijk op www.snuffelroutemillingen.nl voor info en deelname."

Vrijwilligerswerk in Berg en Dal

BERG EN DAL - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd.

Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst. De Vacatures die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht zijn:

Kindercentrum Domino is op zoek naar enthousiaste overblijfkrachten voor de tussen schoolse opvang op basisschool De Sieppe in Groesbeek. Het gaat om vaste krachten en oproepkrachten. Vind je het leuk om de kinderen te helpen en te begeleiden tijdens het overblijven op maandag, dinsdag en donderdag tussen 11.30 en 13.00 uur dan word je van harte uitgenodigd te reageren. Per keer ontvang je een belastingvrije vergoeding. info@kindercentrum-domino.nl.

Bent u geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vrijwilligersvacatures? Neem dan eens een kijkje op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal. Bellen kan natuurlijk ook naar Forte Welzijn 085 0406066.

Bestuurder Kalorama en aannemer tekenen bouwovereenkomst

BEEK - Op maandagochtend 15 juli ondertekenden Fieke van Deutekom, bestuurder van Kalorama, en Frank van Rennes, eigenaar Van Rennes Groep de bouwovereenkomst voor de nieuwbouw van het Centrum voor doofblinden in Beek (Berg en Dal).

"Onze bewoners hebben hier lang op gewacht. Ik ben dan ook ontzettend blij dat het eindelijk zover is", aldus Fieke van Deutekom. De overeenkomst werd ondertekend in aanwezigheid van een aantal bewoners en collega's.

Met het ondertekenen van de bouwovereenkomst tussen Kalorama en aannemersbedrijf Van Rennes Groep, is een grote stap gezet naar de nieuwbouw van het Centrum voor doofblinden. De feitelijke bouw begint in de eerste week van september.

Aan de achterzijde van het terrein boven op de berg aan de Nieuwe Holleweg in Beek verrijzen twee compleet nieuwe gebouwen. "We gaan bouwen áchter het huidige Centrum voor doofblinden. De bewoners kunnen medio volgend jaar rechtstreeks van de oudbouw naar de nieuwbouw verhuizen. De bouwoverlast proberen we voor iedereen tot een minimum te beperken. Het heeft lang geduurd maar er gaat nu echt iets moois komen", vertelt Fieke van Deutekom.

"Dat je hier aangenaam kunt wonen, komt voor ons op de eerste plaats", gaat Van Deutekom verder. "De bewoners in de woongroepen vormen samen een zelfstandig huishouden. Waar gekookt en gegeten wordt en waar huishoudelijke taken zoals de was doen met elkaar worden verdeeld. Wij zorgen ervoor dat alle randvoorwaarden en faciliteiten in orde zijn. Zodat je hier straks niet alleen prettig kunt wonen maar dat het voor onze collega's ook fijn werken is."


Op de website van Kalorama is het bouwproces te volgen en kan men zich ook aanmelden voor een speciale nieuwsbrief. Zie kalorama.nl/kalorama bouwt nieuw.

Nieuw familiepad in Heumensoord

MALDEN - Natuurmonumenten zorgt voor een betere toegankelijkheid van de natuur voor mensen met een fysieke beperking. In het kader van het project ‘natuur voor iedereen’ is in natuurgebied Heumensoord een nieuw familiepad aangelegd.

Het pad, vanaf de parkeerplaats Beukenlaan, gelegen aan de Scheidingsweg in Malden, is geopend door wethouder Velthuis van de gemeente Nijmegen.

“Heumensoord vormt 500 hectare aan rust en ruimte, en dat zo dicht bij de stad. Je kunt hier genieten van de statige beukenlanen, bloeiende rododendrons en open heideterreinen. In Heumensoord lopen diverse wandel- en fietspaden maar er is nog geen pad aanwezig voor mensen die niet zo ver kunnen wandelen. Daar wilde Natuurmonumenten verandering in brengen. Vorig jaar is samen met Kenniscentrum Groen & Handicap een 2 kilometer lange route uitgezet door het gebied.

Inmiddels is het nieuwe pad gerealiseerd. Er is gezorgd voor een natuurlijk uitziende verharding zodat de gebruikers zo min mogelijk gestoord worden in hun beleving. Ook zijn er twee extra rustpunten gecreëerd d.m.v.het plaatsen van twee bankjes langs het pad, zijn de informatieborden vervangen en maakt de bewegwijzering d.m.v. blauwe pijlen het pad helemaal af. De route is ongeveer twee kilometer lang en vormt een leuke ronde door het gebied heen.

Het nieuwe pad in Heumensoord maakt deel uit van het project ‘natuur voor iedereen’ en is gerealisserd met steun van de Nationale Postcode Loterij, HandicapNL, het Kenniscentrum Groen & Handicap, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind en de Speeltuinbende.

Infocentrum WO2 Nijmegen zoekt vrijwilligers

De interactieve belevingswand in het Infocentrum WO2 Nijmegen. (foto: Archief Infocentrum WO2 Nijmegen)

NIJMEGEN - Het Infocentrum WO2 Nijmegen is een historisch, toeristisch en educatief informatiepunt. Het geeft de bezoekers aan het Rijk van Nijmegen de beste introductie op de verhalen, historisch erfgoed, evenementen en musea die de regio te bieden heeft als het gaat om WO2.

"Voor het Infocentrum zoeken we meerdere vrijwillige gastheren en gastvrouwen. We zoeken een collega die de bezoekers professioneel, klantvriendelijk en enthousiast kan ontvangen. In deze functie ontvangt u de bezoekers bij binnenkomst van het Infocentrum en heet hen welkom. U hebt affiniteit met het onderwerp en u kunt bezoekers wegwijs maken in stad en regio.

Gezien het grote aantal Duits- en Engelstalige bezoekers is een basiskennis van deze talen van belang. Daarnaast bedient u de kassa van zowel de entree als de winkel en verzorgt u alle daarbij behorende werkzaamheden. Inzet: hele dagen, minimaal twee keer per maand zowel door de week als in het weekend en in vakantieperiodes. Bent u flexibel, zelfstandig en klantvriendelijk? Meldt u dan snel aan!"

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de Coördinator Personeelszaken, mevrouw Karen van Gelder, via welkom@infocentrumwo2.nl. Kijk voor meer informatie over het Infocentrum WO2 op www.infocentrumwo2.nl. Infocentrum WO2 Nijmegen, Ridderstraat 27, 6511 TM Nijmegen

9 / 16

10 / 16

Gezelligheidstoernooi P.V.Leuth

Winnaars gezelligheidstoernooi. (foto: Paull)

LEUTH - Dit toernooi is een mix van een introductie- en een gezelligheidstoernooi. Met 40 spelers werd het een heel goed bezet toernooi en onder goede weersomstandigheden gespeeld.

Twintig leden met hun introducé vonden het onder elkaar ook zeer gezellig en menigmaal werd er een hi-five uitgedeeld, zelfs tegen de tegenstander. Tussendoor weer lekkere hapjes, verzorgd door Wil en Trees. Er waren diverse spelers met alle drie partijen gewonnen. Wil Gunsing was met haar introducé de winnaar, tweede werd Gerda Stevens met introducé en als derde eindigde Ben Rutten met zijn introducé. Maar er was geen eerste, tweede of derde prijs! Iedereen was een winnaar. We hadden voor iedereen een aandenken.Er werd na afloop nog gezellig nagepraat en geborreld en de meesten riepen: ik kom volgend jaar terug! We kunnen terugzien op een zeer geslaagd en gezellig toernooi.

Het Bestuur P.V.Leuth

Muzikale inloop in Kulturhus Beek

Muzikale inloopmiddag. (foto: René Hendriks)

BEEK – Zaterdag 13 juni organiseerde in het Kulturhus van Beek, de KBO Beek in samenwerking met de Zonnebloem en beheerstichting van het Kultuthus de derde muzikale inloopmiddag van het jaar.

Perry, een ras-entertainer was deze keer onze muzikale gast, hij wist deze middag bij iedereen de juiste snaar te raken. Fijne muziek die goed in het gehoor lag en ook de dansliefhebbers kwamen volop aan hun trekken.

De belangstelling kwam ook dit maal weer uit vele kernen van onze gemeente, dit zijn steeds weer een middagen waarbij u als senior niet mag ontbreken, gezelligheid ten top, die de eindtijd enkele malen deed verlengen. Ook deze middag kwamen er weer, warme en koude hapjes langs en ook nu was het eerste kopje koffie of thee en de entree gratis, dit alles ter voorkoming van het isolement van senioren uit onze gehele gemeente.

Bridgecursussen bij De Groebelton

GROIESBEEK - Bridge is een uitdagend en sociaal kaartspel dat zowel geest als lichaam in goede conditie houdt tot op hoge leeftijd.

De meeste bridgers spelen thuis met vrienden of familie, maar daarnaast telt ieder dorp of stad in Nederland wel één of meerdere bridgeclubs.

Sinds 1975 is bridgeclub (BC) De Groebelton actief in Groesbeek. Ongeveer 70 leden bridgen iedere donderdagavond in hotel De Oude Molen, naar sterkte verdeeld over verschillende groepen. Voor verdere informatie, zie: https://www.nbbclubsites.nl/club/15013. Daarnaast heeft BC De Groebelton inloopmiddagen: woensdags in dorpshuis De Mallemolen in Groesbeek en dinsdags in het dorpshuis van Heilig Landstichting.

BC De Groebelton streeft naar een verhoging van het aantal actieve leden door het mooie bridgespel te promoten onder potentiële bridgers in Groesbeek en omgeving. Bij voldoende belangstelling zal Theo de Witte, gediplomeerd bridgedocent, een beginnerscursus gaan geven op woensdagmiddag om 15.30 uur in hotel De Oude Molen. De cursus beslaat ongeveer 15 lessen van 2,5 uur, waarin steeds een stuk theorie wordt behandeld en praktisch geoefend. Daarnaast zal hij een vervolgcursus geven in Groot Berg en Dal, als vervolg op de beginnerscursus, eerder dit jaar in Groot Berg en Dal. Beide cursussen starten op de eerste woensdag van september.

"Bent u geïnteresseerd in één van de twee cursussen, dan kunt u contact opnemen per mail: theodewitte@planet.nl of telefoon: 06 51691226. Daarna krijgt u meer informatie over de lesmethode en de cursuskosten. U kunt zich individueel of als paar opgeven voor de cursus."

Herdenking op Canadese Erebegraafplaats

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK - Op de Canadese Erebegraafplaats in Groesbeek is de herdenking geweest door de Canadese militairen.

Deze militairen lopen de Nijmeegse 4daagse en hielden deze herdenking normaal op de donderdag als ze door Groesbeek komen, maar dat gebeurt nu al op de maandag voor de start van de 4daagse. Op deze herdenking worden de gesneuvelde Canadese militairen herdacht die tijdens de Tweede Wereld oorlog zijn gevallen. Er werden kransen gelegd door vertegenwoordigers van diverse landen en stichtingen. Namens de inwoners van de gemeente Berg en Dal legde burgemeester Mark Slinkman een krans.

Zomeropenstelling Kerk aan de Groesbeek

(foto: Gerie van der Land-Zijderveld)

GROESBEEK - Er staan vele leuke reacties in het gastenboek. En er worden door bezoekers mooie verhalen verteld en herinneringen opgehaald: “Wie hem erin heeft gehangen, dat wist mijn vader niet. Maar opeens wapperde de Nederlandse vlag vanuit de toren van deze kerk. Pas toen durfden mijn vader en moeder te geloven dat de oorlog voorbij was. Ze dansten eronder! Waren zó blij. Dat hebben ze mij zo vaak verteld. Als ik langs de kerk wandel moet ik daar vaak aan denken. En nu stond de deur open… Mooi om binnen te kijken.”

Dat binnenkijken kan komende week twee keer! Ook tijdens de Groesbeekse Jaarmarkt is de kerk van 11.00 tot 16.00 uur geopend. Beeldend kunstenaar Ingrid Claessen, wier nieuwe werk Encaustiek tot en met 2 augustus de wanden siert is aanwezig en haar man Ap van Gelder speelt piano.

Om 13.30 en om 14.30 uur is er gelegenheid om aan Zhi (Chi) Neng Qigong mee te doen onder leiding van Marianne Lindner-Zaat uit Beek. Zij vertelt: “Samen nemen we een moment van rust en aandacht voor onszelf en met elkaar. Stil worden om van hieruit te gaan bewegen, om je hart te openen en daarna weer allemaal onze eigen weg te gaan. Voor iedereen toegankelijk en mogelijk om mee te doen. De meditatie/beweging duurt ongeveer 20 minuten.”

Vrijdag 26 juli bespeelt organist Rob van Haarlem uit Ede van 14.00 tot 16.00 uur het orgel. De koffie staat klaar. Meer info staat op www.pkn-groesbeek.nl.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23766873 .

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels tel: 0485 511426 of 06 55416709.

Dinsdag 23 juli 19 uur H. Mis voorafgegaan om 18:30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 21 juli om 11 uur (21 juli is er geen mis te Mook)

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73 .

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels tel: 0485 511426 of 06 55 41 67 09 .

In de vakantie vervallen de missen op woensdag.

Zaterdag 20 juli om 19 uur (21 juli geen mis te Mook)

Excursie over de stuwwal

Elementen uit de ijstijd zijnj nog steeds zichtbaar. (Toin Diks)

REGIO - De Vereniging Geopaden.nl heeft een fraaie website waarop het ontstaan van het stuwlandschap in de driehoek Nijmegen, Kleef, Gennep wordt uitgelegd.

Dit landschap ontstond zo’n 160.000 jaar geleden. Elementen uit deze ijstijd zijn nog duidelijk zichtbaar in het landschap. Op de site zijn een aantal wandelingen te vinden waarbij deze landschapselementen beschreven worden. Elke derde woensdag van de maand wordt een excursie georganiseerd. De volgende 3-4 uur durende excursie is woensdag 17 juli: Geopad Donsbrüggen - Adolfsschlucht DE-03. Start: parkeerplaats tegenover de kerk in Donsbrüggen (Duitsland), om 10:30 uur. (Lunchpakket meenemen.) Aanmelden hoeft niet. Meer info: geopaden.nl. Onder ‘agenda’ wordt gemeld als de excursie niet doorgaat.

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73 .

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels tel: 0485 511426 of 06 55 41 67 09 .

In de vakantie vervallen de missen op woensdag.

Zaterdag 20 juli om 19 uur (21 juli geen mis te Mook)

Protestantse Gemeente Heumen

Zondag 21 juli 10.00 uur. Dienst van Schrift en Tafel. Voorganger ds. G. Ruiterkamp uit Wijchen. De collectes zijn bestemd voor jeugdwerk JOP en de Diaconie.

Zondag 28 juli 10.00.uur. Voorganger ds. W.H. ten Boom uit Didam. De collectes zijn bestemd voor Edukans en de Diaconie.

Qigong in de kerk aan de Groesbeek

(foto: Marianne Linder)

GROESBEEK - In het leven van Marianne Linder-Zaat uit Beek is bewegen en ontwikkelen belangrijk, net als de natuur. Nadat haar kinderen het huis uit zijn gegaan, heeft zij de mogelijkheid aangegrepen om zich verder te ontwikkelen. Zij kwam bij een opleiding uit waar qigong een onderdeel van was. Graag deelt zij haar bevindingen en kennis met andere mensen.

Qigong is een Chinese bewegingsleer die onderdeel is van de Traditionele Chinese Geneeskunde, net zoals onder andere acupunctuur. Qi (levensenergie), speelt een belangrijke rol. Het is de energie die alles in beweging brengt, al vanaf het ontstaan van het heelal. Overal is qi aanwezig, in alle materie, in ons en om ons heen, in het universum. Alles is met elkaar verbonden. Het woord gong staat voor oefening.

Eind vorige eeuw heeft dr. Pang Ming uit de eeuwenoude oefeningen oefeningen verzameld met als doel (citaat): ’de wetten van het leven te begrijpen in de context van mens, maatschappij en natuur en deze toe te passen door oefening en zelfontwikkeling. Dan maak je een sprong van het domein van zekerheid naar het koninkrijk van vrijheid.’

Zhi betekent wijsheid, Neng staat voor het potentieel van elke mens. Lichaam en geest zijn één.

De redenen waarom mensen qigong doen is verschillend. Voor de een is het de rust die het geeft in hoofd en lichaam, voor een ander gezondheid, voor weer een ander de ontspannen manier van bewegen, of het samen ervaren van energie of beweging en ontwikkeling.

23 juli kunt u met Marianne kennismaken tijdens Zomeropenstelling in de kerk aan de Groesbeek. Daar geeft zij om 13.30 en om 14.30 uur een oefening.

Ook uw bericht in de krant?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Voor verschillende regio's wordt Hét Gemeente Nieuws gemaakt: Overbetuwe/Nederbetuwe, Lingewaard, de Liemers, Arnhem, Berg en Dal, Nijmegen en Nijmegen-Noord. Op de homepage van onze website klikt u eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. Er verschijnt dan een tekstvak in beeld waarin u uw bericht kunt plaatsen. U kunt uw bericht er rechtstreeks intypen, maar u kunt het ook vanaf een Worddocument ´kopiëren' en 'plakken'. Komt u er niet uit, belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Liever delen dan verspillen!

Buurtkastje. (foto: Annie Jacobs)

WESTERVOORT - Sinds woensdag 3 juli staat er, bij de Werenfriedkerk aan de Dorpstraat in Westervoort een buurtkastje. Een mooi initiatief dat anderen misschien ook zal inspireren voor in de eigen regio?

Een buurtkastje is een openbare voorraadkast, bedoeld om voedselverspilling tegen te gaan en om elkaar te helpen. Mensen die iets kunnen en willen missen kunnen artikelen in die kastje leggen zoals bijvoorbeeld koekjes, pindakaas, rijst, tandpasta of zeep. Mensen die iets nodig hebben kunnen iets uit het kastje pakken. De voorwaarde is dat de artikelen goed en ongebruikt zijn. Het is niet de bedoeling dat er rookwaren of alcoholische dranken in geplaatst worden. Het principe is simpel. Pak wat je echt nodig hebt en geef wat je kunt missen.

Buurtkastje. (foto: Annie Jacobs)

Het buurtkastje is in Nederland geïntroduceerd door René Verhoogt van de stichting 'SoGOed'. Het motto van de stichting is: Liever delen dan verspillen. Hopelijk wordt het kastje bij de kerk een succes! Mochten er anderen (wijkraden, particulieren, verenigingen) zijn die ook een kastje willen plaatsen, informatie is te vinden op www.stichtingsogoed.nl.

Picknick Zonnebloem afdeling Ooijpolder/Beek

BEEK/UBBERGEN - Op donderdag 22 augustus zal de jaarlijkse picknick van Zonnebloem afdeling Ooijpolder/Beek weer plaatsvinden.

Bij goed weer zal het in de tuin in Wercheren zijn, bij slecht weer wordt er een alternatief gezocht. De picknick begint rond 11.00 uur en zal ongeveer tot 14:30 uur duren.

In tegenstelling tot andere uitjes zijn deze keer ook gasten welkom die, volgens de laatste richtlijnen, niet tot de doelgroep van de Zonnebloem behoren. Wij gaan dit keer voor: 'hoe meer zielen, hoe meer vreugd'.

De kosten hiervoor bedragen 2,50 euro, bij aanmelding betalen. Aanmelden kan tot en met vrijdag 9 augustus! Voor Ooijpolder bij Erna Driessen, 06 45683965 of 024 6633103; voor Beek bij Mieke Groothuijse, 024 3564491.

Ook uw bericht in de krant?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Voor verschillende regio's wordt Hét Gemeente Nieuws gemaakt: Overbetuwe/Nederbetuwe, Lingewaard, de Liemers, Arnhem, Berg en Dal, Nijmegen en Nijmegen-Noord. Op de homepage van onze website klikt u eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. Er verschijnt dan een tekstvak in beeld waarin u uw bericht kunt plaatsen. U kunt uw bericht er rechtstreeks intypen, maar u kunt het ook vanaf een Worddocument ´kopiëren' en 'plakken'. Komt u er niet uit, belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

14 / 16

Hiep hiep hoera onze lieve Jill wordt 21 juli alweer 5 jaar.
GEFELICITEERD
xxx
lieve groetjes
opa Wiely en oma Annie.

Onze lieve kleinzoon Jayden
is dinsdag 16 juli 4 jaar geworden.
Van harte gefeliciteerd
van oma Annette en opa Dick.


(O)pa Ben en (o)ma Mariannne Cornelissen
alweer 51 jaar een echtpaar!
Proficiat!

Lisa, Esmée, Cas, Miranda, Robert-Jan en Tinja

Hoera Saar heeft haar A diploma.
Gefeliciteerd lieverd, knap gedaan.
Wij zijn supertrots op jou.
Dikke kus van Opa en Oma Xx.

Hieperdepiep hoera!
Gefeliciteerd lieve Liselotte met je
3de verjaardag!
Kusjes papa en mama

Geslaagd en al een baan.
Opa en oma zijn trots op jou.
Hartelijk Gefeliciteerd.

Zestigjarig huwelijksjubileum familie Lochtenberg-Mijling

MALDEN - Op 4 juli 1959 traden Frans Lochtenberg en Annie Mijling in het huwelijk in Nijmegen. Dat is deze week zestig jaar geleden en natuurlijk reden voor een feestje.

Dat feestje is al gevierd in de Bistro in Malderburch; hierbij waren familie en vrienden aanwezig. Enkele dagen later kwam burgemeester Marriët Mittendorff namens de gemeente Heumen een bloemetje aanbieden alsmede de originele trouwacte. Hiermee was het stel erg verguld.

Frans en Annie zijn allebei geboren in Nijmegen: Frans in 1932 en Annie in 1939. Beiden ook uit grote gezinnen: Annie uit een gezin met dertien kinderen en Frans uit een gezin met zeven kinderen.

Kort na hun huwelijk vertrok het stel naar Australië, waar Frans diverse baantjes heeft gehad. Daar ook werd hun oudste dochter geboren. In 1964 keerde het stel terug naar Nederland. Ze kregen nog twee kinderen. Frans en Annie gingen wonen in Hatert en later, in 2002, zijn ze verhuisd naar Wijchen. Sinds 15 december 2011 woont het paar in Malden.

Annie heeft gewerkt bij een wasserij en Frans bij de Splendor Gloeilampenfabriek; later is hij gaan werken bij de technische dienst van Berkenoord (later PCN Psychiatrisch Centrum Nijmegen). De vakanties werden vroeger vooral gevierd in Oostenrijk, waarbij het gezin de auto met caravan meenam. Tegenwoordig doen Frans en Annie het rustig aan en zijn ze heel tevreden in Malderburch.

Films herdenking bevrijding

GROESBEEK - 15 september 1944 werd Groesbeek bevrijd door Amerikaanse Parachutisten. Om de bevrijding te herdenken worden er vier films gedraaid over Groesbeek.

We beginnen met een wandeling door 'het Groesbeek' van voor de oorlog. Er waren toen nog veel hotels en pensions in Groesbeek en er stonden nog veel bomen in het dorp, het was er nog groen.

In de tweede film zien we hoe de bevolking van Groesbeek hun huizen en het dorp aantroffen na de evacuatie van september 1944 tot het voorjaar van 1945. Groesbeek was grotendeels verwoest en moest weer worden opgebouwd.

De derde film laat allerlei zaken zien die ons nog doen herinneren aan de oorlog. Bijvoorbeeld oorlogsgraven onder andere van Groesbeekse militairen die in mei 1940 op de Grebbenberg zijn gesneuveld toen het Duitse leger Nederland binnen viel. Maar ook de Marechaussee Reckman die bij de verdediging van de brug in Heumen om het leven kwam. Verder opnamen van allerlei voorwerpen uit de oorlog zoals bonkaarten, persoonsbewijzen, zweefvliegtuigen, jeeps, kanonnen, munitie en gevaarlijke landmijnen. We zien ook de monumenten die in Groesbeek op veel plaatsen te zien zijn.

In de vierde film worden veteranen in De Goffert in Nijmegen ontvangen door de heer Van Groningen. Een groep komt naar Groesbeek en wordt op het gemeentehuis ontvangen door burgemeester Prik.

Op Klein Amerika wordt een show met vliegtuigen en legervoertuigen gehouden.

Parachutisten landen net zoals in September 1944.

Keep Them Roling komt vanuit Leopoldsburg met oude legervoertuigen via de Hels Highway over de brug in Grave naar het bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Tenslotte wordt er een bevrijdingsoptocht gehouden. We rijden door de Breedeweg, de Milsbeek en over de Wylerbaan naar het Cultureel Centrum in Groesbeek. Daar wordt een afscheidsparty gehouden. Voor veel veteranen en familie leden is dit na 50 jaar het eerste bezoek aan Groesbeek en waarschijnlijk ook het laatste in vrede en vrijheid.

De films zijn te zien in het cultureel centrum De Mallemolen Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Zondag 17 september van 11.00 tot 13.00 uur. De zaal is open om 10.30. De entree prijs is twee euro en een kopje koffie of thee krijgt de bezoeker gratis.

Protestantse Gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman)

Zondag 28 juli. Aanvang: 10.00 uur. Voorganger: ds. B. Oosterveer uit Duiven.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Edukans, een organisatie die werkt aan een wereld waarin ieder kind de mogelijkheid krijgt zich te ontwikkelen en uit te groeien naar een volwassene vol zelfvertrouwen, o.a. door goed onderwijs.

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen van harte welkom.

Voor meer info. zie www.pkn-groesbeek.nl.

Schoolreünie De Horst Groesbeek

GROESBEEK - Ja, het is weer zover, wij Els, Mia en Truus gaan proberen om weer in samenwerking met jullie een klassenreünie te organiseren. En wel van leerlingen van de Sint-Aloysiusschool De Horst Groesbeek.

We zijn dus op zoek naar leerlingen geboren na 01-10-1943 t/m 31-12-1946 . De reünie zal plaats vinden in oktober 2019. Als je / jullie zin hebben om te komen meld je dan aan via telefoon: Els: 024 3971776, Mia: 06 31079618, Truus: 024 3971126 of Truus: 06 25471889. Ook als je klasgenoten kent die buiten Groesbeek wonen neem dan aub contact met hen op. Mailen mag / kan ook: Els: elstheunissen46@gmail.com Mia: coosenmia@gmx.com Truus: gjm.peterskosman@gmail.com of Truus: gjm.peters@kpnplanet.nl.

Na de aanmelding krijgt u in september de uitnodiging.

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 27 juli om 19.00 uur H. Mis met samenzang.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.