GN Lingewaard

25 januari 2017

GN Lingewaard 25 januari 2017


Komende clubkampioenschappen Essentia

BEMMEL - Op zondag 29 januari vanaf 10.30 uur vinden de jaarlijkse clubkampioenschappen plaats bij tafeltennisvereniging Essentia. Het belooft dit jaar een spannende strijd te worden.

Bij de Senioren A is titelverdediger Johan Schuurman de grote favoriet. Onlangs werd hij nog Gelders Kampioen in de dubbel, maar ook in de singles laat hij een voortreffelijke indruk achter. Een van de grote outsiders is Sjaak Reijnen. Zijn weergaloze spel zorgt voor veel verbazing bij menig tegenstander. Mogelijk kan hij dit jaar voor een grote stunt zorgen en de beker mee naar huis nemen.

Titelverdediger bij de senioren B, Maarten Nijenhuis, kampt met een grote vormcrisis. Vandaar dat alle ogen gericht zijn op Adri Leissner. Zijn gevaarlijke opslag en het goede voetenwerk zorgen voor veel problemen bij zijn tegenstanders. Er liggen ook nog wel kansjes voor René Frentz om eeuwige roem te behalen. Hoe dan ook, het wordt een spectaculair toernooi!

Bij de senioren C is het moeilijk te voorspellen wie er met de winst vandoor gaat. Ireen en Erna worden door veel mensen getipt, maar Lianne is ook moeilijk te verslaan. We durven onze vingers er niet aan te branden.
Mocht je van plan zijn te komen kijken op zo 29 januari, dan raden we aan om op tijd te komen. Er wordt een grote menigte verwacht waardoor er mogelijk files en parkeerproblemen kunnen ontstaan in de loop van de dag.

Après Skiparty met Don Camps en DJ Kevin

GENDT – De Gentenarren zijn verheugd Don Camps, ook wel bekend als Donny Campschreur, vast te hebben kunnen leggen voor de Après Skiparty tijdens de dolle dagen. Samen met feest-DJ Kevin gaan ze er tijdens de zaterdagavond van de dolle dagen weer een super party van maken.

Don Camps werd al op zijn 16e dj. Al snel behaalde hij zijn eerste succes door als tweede te eindigen in de nationale DJ-ranking. Hierna besloot hij dan ook om zich fulltime te richten op zijn grote passie. Don Camps is te zien bij Skihut Rotterdam, Jantjes Verjaardag Amsterdam, Costa en op carnavals dinsdag tijdens de Kuukse elfkroegentocht. Met een wervelende lichtshow, en op de vetste beats kan het niet anders dan dat het een superfeest wordt. Dit jaar komt Don Camps niet alleen naar Gendt. Hij neemt DJ Kevin mee. DJ Kevin is onder andere bekend van Bar Xo in Arnhem. Beide dj's draaien deze avond. Er wordt tijdens het feest een uniek licht- en geluidsconcept neergezet door Dutch Stars Events.

Voorverkoop van de kaarten is op woensdag 8 februari tussen 19.00 en 20.30 uur in de foyer van Providentia. De kaartjes kosten 10,- euro per persoon. Of bestel je kaarten door een mail te sturen naar info@gentenarren.nl.

Entree vanaf 16 jaar, legitimatie is verplicht tijdens de Après Skiparty. Er zal bij de entree streng gecontroleerd worden op leeftijd. Alcohol onder 18 jaar is niet toegestaan evenals roken. Meer info staat op www.gentenarren.nl of op facebook.

Burgemeester en kinderburgemeester geven gastles voor 'De knop om'

Foto: Niels Sparnaaij

HUISSEN - IKC Het Sterrenbos is het energiebesparingsproject 'De knop om' gestart en kregen hulp van zowel burgemeester Schuurmans als kinderburgemeester Britte.

Beide burgemeesters hebben de leerlingen van groep 8 (waar Britte zelf ook in zit) geholpen bij het maken van een etiket voor op een douchefles om ouders, broertjes en zusjes eraan te herinneren dat we korter moeten douchen. Met spreuken als: ‘denk eraan, dicht met die kraan’ helpen we de aarde. En dat is ook hard nodig volgens de groepen 6, 7 en 8 van het Sterrenbos: “want door alle verspilling gaat het niet goed met onze natuur”. Tijd dus voor actie.

De burgemeester werd onthaald door zes Energiedetectives plus Britte. De detectives gaan in een periode van 3 weken in school op zoek naar energievreters en zullen hun uitkomsten in een gezamenlijke afsluiting vertellen. Aangezien de burgemeester ook nieuwsgierig is naar deze resultaten en vroeg wanneer 'het rapport' klaar is, zal ze ook wel worden uitgenodigd voor de afsluiting.

Inloopspreekuur wijkplatform Molenwijk/Dries

GENDT - Voorafgaande aan de vergadering van donderdag 26 januari wil het wijkplatform een inloopspreekuur houden. Alle bewoners van onze wijk kunnen dan langskomen met op- en aanmerkingen over van alles en nog wat in onze wijk.

"Wij hebben al lang geen inloopspreekuur meer gehouden omdat daarvoor geen animo was. Het lijkt ons een goed plan om toch een aantal keren per jaar zo'n spreekuur wel te houden. Dus kom maar op met uw ideeën over zaken in onze wijk die niet in orde zijn of verbetering kunnen gebruiken. Iedereen is welkom op donderdag 26 januari om 19.30 uur in De Leemhof.

Recent hebben wij in De Molenwijk een verslag rond gebracht met het teleurstellend resultaat van het overleg met politie en gemeente over de kruising Kapelstraat - De Bonkelaar. Verder zijn in de Kapelstraat bij de bushalte bankjes en prullenbakken geplaatst en hebben we een WhatsApp groep opgericht en gezorgd voor WhatsApp bordjes bij de ingangen van onze wijk.

Onze plannen voor 2017:

Aanpassing trottoirs in de Molenwijk voor gebruik door mindervaliden.
Aandacht voor de kruising Kapelstraat- De Bonkelaar.
Renovatie van de speeltuin aan De Windroos.
Plaatsen duikelrek in de speelplaats bij De Wilgenhof.

Wellicht komen er vanuit de bewoners nog andere ideeën.

Pronkzitting De Blauwe Pony '81

BEMMEL - Het programma voor deze avond zaterdag 28 januari ziet er weer van het begin tot het eind erg veelbelovend uit en De Roskam kan zich opmaken voor een geweldige avond met de Pronkzitting van carnavalsvereniging De Blauwe Pony '81 vol met optredens van diverse pluimage.

Dit jaar pronkt de Blauwe Pony onder het motto: 'Mak de Sprong!'. De aftrap van het carnaval seizoen heeft met een spetterend Oordupkesfestival de trend gezet. De pronkzitting zal de volgende spreekwoordelijke horde voor de pony zal zijn.

Traditiegetrouw zal er tijdens deze avond ook weer worden gestreden om de unieke en fel begeerde Oordupkestrofee. De vier finalisten van het Oordupkesfestival zullen in een barrage gaan uitmaken wie de ‘cup met de grote oren’ in de lucht mag houden. De strijd zal deze editie gaan tussen 'Menno J en de Pins', 'De Bondtjassen', De Rollebollebollebolle Toepers en 'C.C. De A-atjes'.

Vanzelfsprekend zal de haverkist ook weer diverse keren worden beklommen en er zal worden gezorgd voor veel hilariteit. Verder kan er uiteraard worden genoten van dans en muziek. En komt er een nieuwe Opperstalmeester ?

Wilt u naast een fantastische avond ook antwoord op deze vraag, kom dan naar de Pronkzitting van De Blauwe Pony ’81 op zaterdag 28 januari. De zaal van de Roskam is open vanaf 19.30 uur. Het officiële programma begint om 20.11 uur. De muzikale omlijsting zal worden verzorgd door De Boemels en de afsluiting van de avond tot in de late uurtjes door Show Case.

Dorpsontwikkelingsplan

DOORNENBURG - Inmiddels zijn we alweer beland in 2017. Een nieuw jaar met nieuwe kansen en mogelijkheden. We nemen u nog even mee terug in 2016 want op 9 november is het Dorpsontwikkelingsplan (DOP) in Doornenburg gelanceerd!

De dorpswerkgroep heeft het plan overhandigd aan haar opdrachtgever, Stichting Leefbaar Doornenburg, die het plan op haar beurt heeft aangeboden aan het college van Burgmeester en Wethouders en platform Doornenburg. Tevens is het plan digitaal in te zien via de website www.stichtingleefbaardoornenburg.nl/dorpsontwikkelingsplan. Leuk zo'n plan op papier maar hoe moet dat nu verder, horen wij u denken.

Welnu, er wordt niet stilgezeten hier in Doornenburg! Op 14 januari heeft er namelijk een 'aftrap'bijeenkomst plaatsgevonden waarin het vervolgtraject met een groep enthousiaste Doornenburgers is besproken. Het plan is vooralsnog verdeeld in vier thema's waarbinnen de speerpunten de komende tijd zullen worden uitgewerkt en uitgevoerd. Uiteraard blijft het niet bij de speerpunten/plannen die in het dorpsontwikkelingsplan staan beschreven maar zullen er steeds nieuwe initiatieven ontstaan vanuit de bewoners. Ook deze initiatieven zullen met open armen ontvangen worden. Dus laat u horen en zien in de werkgroep(en).
De werkgroepen zoeken nog bemanning; bent u enthousiast en wilt u deel uitmaken bij de uitwerking daarvan, neem dan contact op via info@stichtingleefbaardoornenburg.nl.

Thema-avond Domotica in De Minkhof

BEMMEL - Ouderen moeten langer zelfstandig thuis blijven wonen. Maar kan dat ook veilig en verantwoord? Het overheidsbeleid dat enkele jaren geleden is ingezet om mensen zelfstandig thuis te laten wonen, wordt steeds duidelijker merkbaar.

Gelukkig zijn er steeds meer technische toepassingen op de markt die het zelfstandig wonen veiliger, gemakkelijker en prettiger maken. Door de komst van de computer en internet zijn er allerlei slimme oplossingen voorhanden die de kwaliteit van leven en wonen kunnen verbeteren en de zelfredzaamheid kunnen verhogen. Dit wordt ook wel domotica genoemd. Domotica helpt het gevoel van sociaal isolement en onveiligheid te verminderen. Voorbeelden zijn: de voordeur die op afstand kan worden geopend, overleggen met de verpleegkundige via beeldtelefoon of verlichting die automatisch aangaat bij nachtelijk toiletbezoek. En er zijn nog veel meer mogelijkheden.

Om u bij te praten over deze mogelijkheden organiseert leef-en-doe boerderij De Minkhof In samenwerking met Hesticare op woensdag 8 februari van 20.00 tot 22.00 uur de thema-avond ‘Welke rol kan technologie spelen bij langer zelfstandig thuis wonen?’ Marjolein Delsing en Robbert Bakker van Hesticare (www.hesticare.com) schetsen de laatste ontwikkelingen en geven voorbeelden uit de praktijk. Een woning in Andelst was vorig jaar als voorbeeld ingericht met al deze technische hulpmiddelen en trok vele bezoekers.

De avond is bedoeld voor deelnemers, vrijwilligers, donateurs en relaties van De Minkhof. Aanmelden kan door op de thema-avond-knop te klikken op www.minkhof.nl. Een e-mail sturen naar secretariaat@minkhof.nl kan ook.

Autismecursus voor ouders uit Lingewaard

LINGEWAARD - Gemeente Lingewaard heeft de 'Geef me de 5' een budget toegekend voor het organiseren van een 4-daagse cursus voor ouders van kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis. De cursus leert ouders om (beter) af te stemmen op hun kind met autisme.

In de cursus 'Geef me de 5' worden ouders stap voor stap meegenomen in de wereld van hun kind met autisme, waardoor het effect van de informatieverwerkingsstoornis op de waarneming, betekenisverlening, het denken, doen en laten duidelijk wordt. 'Geef me de 5' adviseert ouders sterk om samen aan de cursus deel te nemen. Want de manier van communiceren door de beide ouders is een onmisbaar onderdeel van de cursus.

Data: maandag 27 maart, maandag 20 april, donderdag 11 mei en donderdag 8 juni van 09.30-16.30 uur in de Geef me de 5 academie, Utrechtseweg 290 in Arnhem. De cursus wordt vergoed vanuit het innovatiebudget van de Gemeente Lingewaard. Er wordt geen eigen bijdrage gevraagd. Om te kunnen deelnemen dient u wel te voldoen aan te volgende voorwaarden: u bent woonachtig in de Gemeente Lingewaard, uw zoon of dochter heeft een officiële diagnose in het Autistisch Spectrum, u kunt alle cursusdagen aanwezig zijn.

Er zijn maximaal 24 cursusplekken beschikbaar. Aanmelden gaat op volgorde van binnenkomst. Aanmelding is mogelijk tot uiterlijk 10 februari via info@geefmede5academie.nl o.v.v. naam van de deelnemer(s), per deelnemer een emailadres en een telefoonnummer waarop u te bereiken bent. Informatie: Geef me de 5 academie, 0314 820940, ma tot en met do van 9.00 tot 14.00 uur.

Zwem & Waterpolovereniging Thetis gecertificeerd stagebedrijf

GENDT - Zwem & Waterpolovereniging Thetis is tegenwoordig een gecertificeerd leerbedrijf.

Studenten die een opleiding sport en/of beweging volgen kunnen bij Thetis een stage traject doorlopen. Tijdens deze stage periode wordt de student bijgestaan door gediplomeerde trainers. Zoek je een leuke stageplaats of wil je meer informatie? Neem dan contact op met zwem & waterpolovereniging Thetis. www.thetisgendt.eu. Of kijk op het studieportal: www.s-bb.nl.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 31 januari - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 1 februari - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 2 februari - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag t/ot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Een nieuw initiatief: Pleisterplaats Ressen

RESSEN - In Ressen heeft een nieuw initiatief vorm gekregen. Een kleine groep mensen uit de Protestantse Kerk, die zich behalve met religieuze vragen ook met zingeving op een bredere manier bezighoudt, organiseert voor een breed publiek activiteiten op zingevingsgebied.

De rustieke omgeving in en rondom het eeuwenoude kerkje van Ressen nodigt door zijn sfeer en stilte uit tot bezinning. Deze sfeer, in combinatie met de bij velen aanwezige behoefte aan zingeving hebben tot de oprichting van Pleisterplaats Ressen geleid.

Er worden diverse activiteiten georganiseerd die de gelegenheid bieden om van deze sfeer te genieten. Wie wil, kan hier de hectiek van de dag ontvluchten. Er worden bijvoorbeeld retraitedagen en stiltevieringen georganiseerd en er zijn mogelijkheden om het Labyrint te lopen.

Naast deze activiteiten is de kerk tijdens de zomermaanden regelmatig open en vrij toegankelijk voor iedereen. Wandelaars en fietsers kunnen een kijkje nemen in de kerk en hier even tot rust komen. Wilt u meer weten? Kijk op onze site www.pleisterplaatsressen.nl of neem contact op met Winny Eijbersen: info@pleisterplaatsressen.nl en 06 14894540.

Inschrijving beurs Gendt voor kinderkleding en speelgoed

GENDT - Op zaterdag 11 maart houdt Speelotheek 't Gentje haar halfjaarlijkse beurs voor speelgoed en kinderkleding. Op deze beurs kunnen baby-artikelen, zomerkleding in de maten 74 tot en met 176, 34-36 en xxs, xs en s worden aangeboden. Ook kan speelgoed verkocht worden.

Als u artikelen op deze beurs wilt verkopen, kunt u vanaf 31 januari langskomen op de speelotheek. U kunt dan inschrijflijst, prijskaartjes en een handleiding krijgen zodat u thuis alle artikelen kunt inschrijven en voorzien van een code en de prijs. Het inschrijfgeld is 1,50 euro per lijst. Iedereen die een inschrijflijst wil, moet persoonlijk langskomen.

De speelotheek is gevestigd in de barak op het plein van Integraal KindCentrum de Vonkenmorgen, Schoolstraat 1 (ingang kerk/ voliëre) in Gendt. De openingstijden zijn: maandag van 18.30 tot 20 uur en vrijdag van 15 tot 17 uur.

De te verkopen spullen levert u vrijdag 10 maart in bij De Providentia in Gendt. Na afloop van de beurs haalt u de opbrengst van de verkochte artikelen samen met de overgebleven spullen op. Ook is er de mogelijkheid om niet verkochte artikelen te schenken aan een goed doel.

De opbrengst van de beurs wordt gebruikt voor de aanschaf van nieuw speelgoed en het organiseren van activiteiten voor kinderen. De beurs vindt plaats op zaterdag 11 maart van 10.00 tot 12.00 uur in De Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt.

Daan Radier succesvol bij Dutch Open Espoir

REGIO - Daan Radier uit Huissen stond met acht andere judoka’s van Bushi Arnhem op het podium op het van een van de grootste internationale judotoernooien voor de jeugd tot 21 jaar. Een medaille halen op het Matsuru Dutch Open Espoir met 1900 deelnemers uit diverse landen zoals België, Duitsland, Frankrijk en Italië is eerder uitzondering dan regel.

Op zaterdag kwam de -18 jaar aan bod en daarbij wist Koen Heg knap kampioen te worden, Victor van Gerven en Amber van Workum behaalden een knappe bronzen plak. Op zondag kwam de jeugd tot -15 jaar uit op dit toernooi, ieder in zijn of haar gewichtsklasse. Bushi Arnhem kreeg er nog eens 6 podiumplaatsen bij. Daan wist deze dag een kampioen te worden. Een ongelooflijk knappe prestatie van onze inwoner uit Huissen.

Van Bushi Arnhem wist Fay Tempel een zilveren medaille te behalen. De bronzen plakken waren voor Binck te Winkel, Stan Heg, Danee Roos en Faye Hensen. Een ongekend hoog aantal medailles voor een vereniging op dit toernooi onder begeleiding van trainster Joyce Ott-Jansen.

Collecte Hersenstichting

REGIO - Van 30 januari tot en met 4 februari vraagt de Hersenstichting uw steun. Vele enthousiaste collectanten gaan in Gelderland en Utrecht op pad om geld in te zamelen voor al die mensen met een hersenaandoening.

Vrijwel iedereen krijgt ooit te maken met een hersenaandoening. Hieronder vallen onder meer beroerte, dementie, autisme, hersentumor, de ziekte van Parkinson en ADHD. Er komen per jaar 160.000 mensen met een hersenziekte bij. Bijna een half miljoen mensen kampen met blijvende ernstige gevolgen.

De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden en hersenaandoeningen te genezen. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting, voeren we vernieuwende projecten uit en werken we aan goede patiëntenzorg. Voor dit werk is veel geld nodig. Geef daarom aan de collectant.

U kunt ook uw gift overmaken op IBAN: NL18 INGB 0000 000 860 t.n.v. Hersenstichting Nederland, Den Haag. Meer informatie staat op www.hersenstichting.nl.

Film in de Theaterkerk: The Danish Girl

BEMMEL - The Danish Girl draait op donderdag 26 januari om 20.00 uur in de Theaterkerk Bemmel. Bestel kaarten à 5,50 euro via www.topbemmel.nl of koop ze bij Eyewish of aan de avondkassa in de TheaterKerk, Markt 5 Bemmel.

Brits/Amerikaanse film, gebaseerd op de gelijknamige roman. Actrice Alicia Vikander won de Oscar voor de Best Supporting Actress award! De film speelt af in Kopenhagen, 1926. De Deense artiest Gerda Wegener (Alicia Vikander) schildert haar eigen man, Einar Wegener (Eddie Redmaybe) als een vrouw.

Sponsor bedankt!

BEMMEL - Dames 5 van volleybalvereniging Kidang uit Bemmel heeft prachtige trainingspakken ontvangen van sponsor Ambachtstuc v.o.f. Stukadoors Bemmel!

Eigenaar en trainer/coach Peter Onstein sponsort zijn damesteam samen met mede-eigenaar Sander Klaassen, zodat de dames strak in het pak voor de dag komen. Kidang Dames 5 volleybalt in de derde klasse, maar heeft de ambitie door te groeien naar de tweede klasse waar momenteel ook Dames 3 en 4 in spelen. De speelsters van Dames 5 zijn afkomstig uit zowel Bemmel als uit omliggende dorpen als Huissen, Gendt, Valburg en Nijmegen Noord. Kidang Dames 5 bedankt Peter en Sander hartelijk voor hun gulle gift!

Wijkplatform Angeren

ANGEREN - Op dinsdag 31 januari is er weer de maandelijks terugkerende vergadering van het wijkplatform Angeren in het Dorpshuis aan de Emmastraat om 19.30 uur.

"Wij hanteren een inloopspreekuur van 19.30 uur tot 20.00 uur, waarin u welkom bent om uw idee, uw suggestie en/of uw klacht over leefbaarheid of veiligheid in ons dorp aan ons kenbaar te maken. Elke opmerking nemen we serieus, zullen we noteren en in de vergadering bespreken. Op deze manier proberen we samen met u te werken aan een zo optimaal mogelijke leefbaarheid en veiligheid in Angeren."

"Bent u niet in de gelegenheid om op 31 januari even bij ons langs te komen, dan kunt u ons ook mailen. Mailt u dan naar; platformangeren@gmail.com Ook is er de mogelijkheid om uw opmerking te deponeren in de daarvoor bestemde brievenbus in ons dorpshuis."

Brei- & haakcafé Kids

BEMMEL - Kom je woensdagmiddag 25 januari van 14.00-16.00 uur ook gezellig naar het Brei- & haakcafé Kids. Iedere laatste woensdag van de maand ben je welkom in de Cuperstraat 9 in Bemmel bij Stichting Welzijn Lingewaard.

Onder het genot van een glas limonade en wat lekkers ga je samen met de enthousiaste vrijwilligers aan de slag met een brei- of haakwerk. Aan het eind van de middag heb je een begin gemaakt aan een leuke knuffel, iets voor je moeder of vader of gewoon voor jezelf!

Ervaar hoe leuk het is om gezellig samen creatief aan de slag te gaan. Je hoeft je niet aan te melden en kunt gewoon binnenlopen. Kosten: inclusief limonade twee euro.

Op woensdagmiddag is op deze locatie ook het ParticipatiePunt Bemmel geopend waar u terecht kan voor vragen op het gebied van wonen, welzijn, zorg of als u op zoek bent naar een leuke vrijwilligersvacature. Tevens is de kledingruil Over & Weer open!

Oecumenische viering in Gendt

GENDT- Op zondag 29 januari is er een oecumenische viering in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd is 10 uur.

De viering is voorbereid door de oecumenische werkgroepen van de katholieke parochie en de protestantse gemeente Gendt-Doornenburg, in samenwerking met pastor Ineke van Cuijk en predikante Margreet de Bree. Voor de kinderen tot en met 12 jaar is er een eigen activiteit tijdens de viering.
De collecte is bestemd voor stichting Leergeld, Oost Betuwe. Steeds meer kinderen in Nederland kunnen vanwege financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdgenootjes heel normaal zijn. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. Leergeld wil deze kinderen laten meedoen. Stichting Leergeld Oost Betuwe is een van de lokale Leergeld-stichtingen die deze kinderen kansen biedt om deel te nemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. De stichting geeft hen hiermee een springplank, waardoor de kinderen kunnen opbloeien, en kennis en vaardigheden kunnen ontwikkelen.
Na afloop van de viering is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. "Allen welkom!"

Studiedag dirigenten

REGIO - Op zaterdag 18 maart organiseert de NSGV Utrecht in de Sint-Dionysiuskerk Rijssen (Rozengaarde 51) een studiedag voor dirigenten met als thema 'De psalmen en de vaste gezangen'.

Er wordt gekeken naar de exacte liturgische functie hiervan en hoe de dirigent er zorg voor kan dragen dat deze functioneel tot hun recht komen. Hoe te werken bij samenzang met de kerkgangers in combinatie met de plek van het koor en de akoestiek in de kerk?

In het ochtendprogramma wordt vooral gekeken hoe de dirigent zijn slagtechniek zo functioneel mogelijk hierin kan gebruiken. In de middag wordt er vanuit de praktijk gewerkt samen leden van het parochiële koor.

De studiedag wordt geleid door Ronald de Haan, start om 10 uur (inloop vanaf 9.30 uur) en duurt tot 15 uur. Voor informatie een aanmelding: 030 6982579 of post@nsgv-aartsbisdom.nl.

Afscheid bestuurslid Nadorp

BETUWE - Tijdens de bestuursvergadering heeft VPTZ Betuwe afscheid genomen van zeer gewaardeerd bestuurslid de heer Dick Nadorp, oud-huisarts in Bemmel en onder meer al sinds 1992 enorm betrokken bij de organisatie VPTZ.

Een mooi woord van dank, uitgesproken door voorzitter Paul Benders viel hem ten deel. De heer Nadorp was in zijn nopjes met de fleurige bloemen, een gesloten enveloppe en een prachtig glazen beeld. Met een zeer passend gedicht van Hyronimus van Alphen, voorgedragen door beleidscoördinator Jaap Toornvliet, werd het geheel afgesloten.

Sponsor bedankt

HUISSEN - Zaterdag 14 januari werd er door de enthousiaste leiding van Jonge Kracht F5 een heuse teambuildings dag georganiseerd. Deze fanatieke groep ging een bezoek brengen aan Skyzone in Doetinchem.

Hier werd druk gevoetbald en werden grenzen verlegd. Deze geweldige dag werd mogelijk gemaakt door de sponsoring van installatiebedrijf Ramon Janssen. De leiding en de blije jongens en meid willen hierbij dan ook Ton en Ramon van hartelijk danken voor hun gulle bijdrage aan deze dag.

Vogels van het vrije veld

BETUWE - Op 31 januari start op Landerij De Park de cursus Vogels van het vrije veld. De cursus is bedoeld voor vogelliefhebbers die al een redelijke basiskennis hebben.

De cursus wordt verzorgd door ervaren vogelaars Piet Broekhof en Ben Cornelissen (namens IVN RijnWaal). In vier cursusavonden met aansluitend excursies op de zaterdag, komen de volgende thema's aan bod: wintergasten, trek & broed, vogelzang en roofvogels & uilen.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Zie voor meer informatie over data, kosten en aanmelden: www.landerijdepark.nl.

Na kwakkelseizoen toch vierde op NK veldrijden voor Indy

ANGEREN - In Appelscha was zaterdag 21 januari de Nederlands Kampioenschappen veldrijden voor de jeugd. Ze hadden er een pracht parcours neergelegd waar de jeugd ieder in zijn eigen categorie moest strijden om die mooie rood wit blauwe trui. Zo ook de 13 jarige Indy van Os uit Angeren.

Dat ze er naar toe kon was al een prestatie op zich, gezien het feit dat haar seizoen bestond uit telkens opnieuw beginnen na ziekte of blessures. Zo was ze een maand voor het NK ook weer erg ziek en dachten we dat ze het NK wel kon vergeten, maar Indy gaf niet op en kwam weer redelijk in vorm.

Ze had er veel zin in en was erg gemotiveerd voor haar doen had ze een sterke start en ging als vijfde de eerste klim aan in de eerste ronde schoof ze een plaatsje op naar de vierde plek en ging de strijd aan voor het podium met het ingaan van de laatste ronde werd het gaatje met de nummer drie kleiner maar helaas niet klein genoeg. Ze heeft gestreden voor wat ze waard was en zat er dichtbij teleurgesteld maar toch ook wel trots omdat ze toch twee favorieten achter zich had gelaten kwam ze over de finisch. Na zo'n kwakkelseizoen mag ze ook echt trots zijn op deze prestatie.

ANGEREN - In Appelscha was zaterdag 21 januari de Nederlands Kampioenschappen veldrijden voor de jeugd. Ze hadden er een pracht parcours neergelegd waar de jeugd ieder in zijn eigen categorie moest strijden om die mooie rood wit blauwe trui. Zo ook de 13 jarige Indy van Os uit Angeren.

Dat ze er naar toe kon was al een prestatie op zich, gezien het feit dat haar seizoen bestond uit telkens opnieuw beginnen na ziekte of blessures. Zo was ze een maand voor het NK ook weer erg ziek en dachten we dat ze het NK wel kon vergeten, maar Indy gaf niet op en kwam weer redelijk in vorm.

Ze had er veel zin in en was erg gemotiveerd voor haar doen had ze een sterke start en ging als vijfde de eerste klim aan in de eerste ronde schoof ze een plaatsje op naar de vierde plek en ging de strijd aan voor het podium met het ingaan van de laatste ronde werd het gaatje met de nummer drie kleiner maar helaas niet klein genoeg. Ze heeft gestreden voor wat ze waard was en zat er dichtbij teleurgesteld maar toch ook wel trots omdat ze toch twee favorieten achter zich had gelaten kwam ze over de finisch. Na zo'n kwakkelseizoen mag ze ook echt trots zijn op deze prestatie.

Column

Seks

De vorst is spelbreker om in de tuin te wroeten. Zaterdagochtend, de dag na de beëdiging van de grofgebekte seksistische Donald Trump. Ik heb de tijd en ga er dus fijn voor zitten met dagblad Trouw breeduit op tafel. Trump zegt Washington de wacht aan, kopt de krant. Maar na tien keer Trump dit, Trump dat, ben ik eigenlijk Trump murw. Alsof ik wekenlang het gebral heb gelezen over een gekozen burgemeester Frans Schut van Lingewaard. FS draait de herindeling terug en besluit om Huissen als bestuurscentrum aan te wijzen. Het interview met dichter Jules Deelder heeft mijn stemming gered. Dus ook voor mijn Geliefde, want ze weet dat het met een ochtendhumeurige, sacherijnige krantenlezer slecht huizen is. De verslaggever stelt aan Deelder: Gij zult geen onkuisheid begeren. Deelder laat zich minachtend uit over de seksuele revolutie. Wat heeft die ons gebracht! Dat je middenin de nacht sekslijnen ken bellen om aan het gerief te komen zeker? Wat een treurigheid, wat een armoede. Seks is gewoon zwaar overschat, zegt Deelder. Hij heeft er een gedicht over geschreven: 'Fuck seks'. Zijn kortste gedicht tot nu toe, zegt de dichter. Heerlijk, twee woorden voor een helder verhaal. Lingewaard kan er veel van leren. Ik ben al een poosje niet meer op een raadsbijeenkomst geweest. Wat een treurigheid, zou Deelder zeggen. Onze gemeenteraad, onze volksvertegenwoordiging is voor mij als gemiddelde burger te ingewikkeld geworden. Deelders citaat in Trouw zoemt verlangend door mijn hoofd: "Pleurt toch op met je mooischrijverij, met je literatureluur. Het gaat mij er om dat de mensen die er zogenaamd géén verstand van hebben ook van mijn kunst kunnen genieten." Gemeenteraad Lingewaard is ingewikkeld, maar ook nog overgoten met een politiek correct treurigheidssausje. GroenLinks emmert over bijtjes en bloemen. Lingewaard.NU ging de gemeenteraadsverkiezingen in als rebellen, maar zijn raadsleden geworden die als braaf blatende kuddedieren achter het college aansloffen. Stiekem fantaseer ik over een grofgebekte seksistisch raadslid in Lingewaard.

Sjaak

Doe-dag in Doornenburg

DOORNENBURG - Voor mensen met NAH (niet aangeboren hersenletsel) wordt er weer een Doe-dag opgezet. Kennis maken met leuke ambachten op het mooie kasteel Doornenburg.

Ook kan er een rondleiding in het kasteel worden gevolgd. Alles in een rustig tempo. Deze dag is zondag 21 mei van 11.00 tot 17.00 uur.

Dit is tevens een trainingsdag van de Knights. Ze gaan dan boogschieten en zwaardvechten, zelfs de ruiters zijn van de partij bij goed weer. Lijkt het je wat, of heb je vragen: wermenkald@hotmail.com. Mensen met NAH graag aanmelden, dan houden we rekening met je. Ook toegankelijk voor mensen zonder deze aandoening. Kijk voor de laatste info op www.facebook.com/wermenkald.

Nieuwjaarsbrunch Zonnebloem Doornenburg

DOORNENBURG - Door de geweldige inzet van de vrijwilligers van Zonnebloem Doornenburg,werd er voor het eerst een nieuwjaarsbrunch georganiseerd.

Er hadden vele gasten zich aangemeld om daar aan mee te doen. Tijdens het eerste kop koffie met traktatie, opende de voorzitster Gerry Joosten deze bijeenkomst, en hoopte dat het jaar 2017 met de activiteiten die in het vooruitzicht zijn weer net zo fijn en gezellig mogen verlopen als de meeste jaren die alweer voorbij gevlogen zijn, en wenste de gasten een gezellige brunch toe.
Aan gezelligheid ontbrak het niet; de gasten hadden elkaar heel wat te vertellen. De brunch bestond uit twee soorten heerlijke soep, waar gretig gebruik van werd gemaakt; de kok werd dan ook geprezen. De heerlijke verschillende broodjes met beleg soorten en een goed gevulde omelet lieten de Zonnebloemgasten zich goed smaken. Een stukje fruit als vitamine ging er bij iedereen zonder twijfel door het mondje, iedereen ging met een goed gevulde maag naar huis.

950 VMBO-leerlingen oefenen voor Beroepenfeest Betuwe On Stage

BETUWE - Zo’n 950 leerlingen van 14-15 jaar van het Overbetuwe College Bemmel, Elst en Huissen en het Hendrik Pierson College in Zetten leven er al een tijdje naartoe: het vmbo Beroepenfeest Betuwe on Stage op 9 februari in CineMec Lent. Een groot evenement waar ze contact gaan leggen met mensen uit verschillende beroepen.

De leerlingen maken daar afspraken voor een meeloopochtend of -middag op 23 februari. Afgelopen week kregen ze daarvoor een training in netwerken en kennismakingsgesprekken voeren. “Vertel, wat wil je worden?” Trainster Anouk Briefjes gaat het rijtje af in de grote kring van bijna dertig mavo-3-leerlingen op het OBC in Elst. Daarna volgt een flitsend uurtje van oefenen. Hoe maak je op het Beroepenfeest meteen een goede eerste indruk bij de mensen die je wilt spreken? Hoe is je houding? Er wordt veel bij gelachen. Ook als Anouk laat voelen hoe het is als iemand heel dichtbij tegenover je staat. “Dat is intimiderend”, roept iemand. “Juist”, zegt Anouk. “Zo iemand wil óf vechten óf zoenen.”

Rode loper

Volgens Tommy van Erp, decaan-mavo bij OBC Elst, hebben leerlingen die sturing bij het kiezen echt nodig. Alleen derdeklassers doen mee. Zij zijn oud genoeg om de grootse opzet van het Beroepenfeest aan te kunnen, is de ervaring van de editie 2016. “Want stel je voor: de band speelt, de leerlingen komen binnen over de rode loper. Dat gééft die kinderen positieve vibes! Ónbetaalbaar, om die gezichten te zien.” Van Erp kijkt er zelf ook naar uit.

Seniorenpronkzitting De Kraonige Zwaone

HUISSEN - Op zondagmiddag 29 januari zal traditiegetrouw De Gouden Engel in Huissen vanaf 14.11 uur het decor vormen voor de Seniorenpronkzitting van SHCG De Kraonige Zwaone. In navolging van vorig jaar vindt dus ook dit jaar de Seniorenpronk na de 'grote pronk' plaats.

Het succes van vorig jaar heeft De Kraonige Zwaone doen besluiten hiermee door te gaan zodat de pronkartiesten, die afgelopen zaterdag nog schitterden in De Brink, weer hun medewerking aan de Seniorenpronk kunnen geven. Dit heeft De Kraonige weer de mogelijkheid geboden om een prachtig programma, bestaande uit buut, zang en dans, samen te stellen.

Senioren vanaf 65 gratis

Voor senioren van vijfenzestig jaar en ouder is deze middag gratis te bezoeken. Zij kunnen vanaf 13.00 uur een plekje in de zaal opzoeken. Indien er nog plaats is kan de 'jeugd; tot 65 jaar voor 7,50 euro deze pronkzitting ook bijwonen. Vanaf 13.45 uur kan men aan de deur een kaartje kopen. Voor medewerkers en vrienden van Kraonige Zwaone is deze middag ook vanaf 13.45 uur gratis toegankelijk.

Voor alle aanwezigen van de Seniorenpronkzitting zal de eerste consumptie gratis zijn. Deze wordt aangeboden door De Gouden Engel en SHCG De Kraonige Zwaone.

Vernieuwde De Kinkel behoudt eigen identiteit

De Gitaarschool is een vaste gebruiker van De Kinkel. Sasja Kersten krijgt les van Len Versteijen. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Met de feestelijke heropening van de vernieuwde Kinkel is het Bemmelse cultureel centrum begonnen aan een hoopvolle toekomst met nieuwe mogelijkheden. Aan de buitenkant een moderne jas aangetrokken, De foyer geheel vernieuwd, het beheer op orde en 26 lokalen waar het comfortabel vertoeven is en een bezettingsgraad van 95 procent. De volgende stappen zijn al gezet om buiten de entree aan te pakken.

Voorzitter Jan de Moor somt de positieve resultaten met genoegen op. Wat hem betreft is de Kinkel klaar voor de toekomst. Tijd om vooruit te kijken, want de Kinkel kan 10 jaar vooruit, zegt een tevreden voorzitter. Als wethouder Theo Peren de lange voorgeschiedenis aan de orde stelt, heeft De Moor weinig behoefte om hier in mee te gaan. Vanaf 2010 bleef het toenmalige college de verbouwing maar vooruitschuiven, zegt Peren. Gaandeweg kwam de Theaterkerk om de hoek kijken die de Bemmelse samenleving én politiek in 2 kampen uiteen liet vallen. Nog steeds bestaat de beeldvorming dat de Theaterkerk een zware concurrent is van de Kinkel. De verbouwingskosten had de gemeente bovendien beter in de kerk kunnen stoppen.
Jan de Moor wil die beeldvorming voor eens en altijd uit de wereld helpen. "De vele activiteiten die we nu in de Kinkel hebben, zouden nooit in de Theaterkerk passen." Van concurrentie is nauwelijks sprake. Wethouder Peren zegt dat hij met de Kinkel een waarborg ziet dat alle gebruikers van de Kinkel hun onderdak behouden. De gemeente is hiervoor verantwoordelijk. De Theaterkerk is volgens hem meer gericht op muziek. En dat doen ze goed.

De Kinkel richt zich op 2 poten, zegt Jan de Moor. Het is een sociale ontmoetingsplek en een gebouw voor culturele activiteiten. "En vergeet niet, wij zijn elke werkdag 's morgens van half negen tot half een 's nachts open", zo vult bedrijfsleider Albert ter Burg graag aan. Daarnaast zijn er nog tal van activiteiten in het weekeinde. Omdat TOP niet meer tot de vaste gebruikers van de Kinkel behoort, zijn er nieuwe mogelijkheden, zegt Ter Burg. De grote zaal kan en wordt door veel meer verenigingen gebruikt. Zelf werkt de bedrijfsleider aan een cultureel programma met een verrassende formule.

De Kinkel heeft nu zijn zinnen op de entree. Voor rolstoelgebruikers moet er een lift komen. De huidige hellingbaan kan dan verdwijnen. De verhoging bij de ingang wordt ingericht als terras. Wethouder Theo Peren is positief. Eigenlijk had wat hem betreft het plan met de verbouwing meegenomen moeten worden, maar het budget was niet toereikend. De entree is nu opgenomen in de uitwerking van de visie Kinkelgebied Bemmel.

Mystieke Waal, volksverhalen over een bovennatuurlijke rivier

GENDT - De Historische Kring Gente houdt een lezing over de Waal in de Gendtse overlevering met Ferdinand van Hemmen. De lezing met PowerPoint is op maandag 6 februari in Villa Ganita, Nijmeegsestraat 19 in Gendt en begint om 20.00 uur.

Er is meer tussen hemel en aarde, dachten de Gendtenaren vroeger. Ze keken dan ook heel anders naar het landschap van de Waal dan nu. In hun ogen had de rivier een bovennatuurlijke kracht, die heil en onheil kon brengen. Dit alles blijkt uit de schat aan volksverhalen uit Gendt en omgeving. Het geheimzinnige karakter ervan staat centraal in deze lezing van landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen. Allerlei wonderlijke voorvallen komen aan bod, een spookstem die uit de rivier roept, klokgelui in een diepe kolk, lichtjes die dansen boven het water, een spook dat naar de overkant van de Waal wordt gebannen, huiveringwekkend gekwetter in een bos bij de rivier. Hoe zijn die verhalen ontstaan? In Gendt en omgeving is er zoveel van bewaard gebleven dat je zelfs kunt spreken van een oase van wondergeloof in ons land. Welke verborgen betekenis hebben de wonderverhalen? En hebben ze ook voor deze tijd een boodschap in petto?

De toegang is gratis. Voor de koffie of thee wordt een bijdrage van 0,50 euro gevraagd.

Sponsor bedankt

BEMMEL – Biljartvereniging OBK uit Bemmel organiseerde afgelopen week voor de 30e keer het traditionele biljarttoernooi. Zondag 22 januari werd de finale, met Dave Snijders als winnaar, gespeeld in De Roskam.

Tekst en foto: Hein Arns

OBK bedankt haar hoofdsponsors Verfcentrum Harry Mattijssen (Bemmel), Auto Stuart by junior (Elst), Carwash Center Elst (Elst), Derks Oprijplaten (Bemmel) en Carcleaning Elst. Zonder de overige sponsors en vrijwilligers die het driebanden biljarttoernooi opnieuw tot een groot succes hebben gemaakt te willen vergeten.

Doornenburg: Trug ien de tied

DOORNENBURG - Is dansen plezier voor 2, zingen is dat in 100-voud. De Historische Kring Doornenburg bestaat dit jaar 30 jaar. Een ideale kans om de geschiedenis van Doornenburg op een andere, meer vrolijke en luchtige wijze onder de aandacht van jong en oud te brengen.

Daarom organiseert de Kring twee voorstellingen onder het motto “Trug ien de tied aon de hand van ’n lied”. Een groot gelegenheidskoor brengt onder de enthousiaste leiding van Gert Huting liedjes over de unieke geschiedebnus van Doornenburg ten gehore. Met muzikale begeleiding van een 6-koppig combo worden de liedjes afgewisseld met foto’s, verhalen en toneelstukjes. Dit betekent dus: 2 voorstellingen met een knipoog. Doornenburg: klein dorp, groots verleden, glanzende toekomst!

De voorstellingen zijn zaterdag 4 februari (15.00 of 19.30 uur) in Ontmoetingscentrum Doornenburg. Kaartjes voor vijf euro zijn verkrijgbaar bij de Spar, Van Kol, Ontmoetingscentrum en aan de zaal zolang de voorraad strekt. Slecht ter been? Bel. 0481 423192.

De kerk, touwtjes aan elkaar knopen?!

HUISSEN - ‘Touwtje’ is een mooi woord om de kerk mee te typeren. Ja, het hangt uit de deur: je bent welkom. Ook in de actie Kerkbalans keert het ‘touwtje’ terug omdat het gaat om de goede verbinding tussen geld en geloven. Om de touwtjes aan elkaar knopen.

In het geloven van mensen worden heel veel levenslijnen met elkaar verbonden, vastgeknoopt. Mijn opa’s lied, een tafelgesprek met Luther, een tekst uit de Bijbel. Onze levensverhalen mogen we vastknopen aan al die touwtjes. Levenslijnen van mensen die in de traditie hebben meegedaan. Leven en geloven doe je niet alleen. Je bent verbonden met andere mensen. Met de wereld om ons heen. Daarom is het fijn dat er een kerk is. Een ruimte om je te verbinden. Toen, nu en straks. Met mezelf, met anderen, met God. Dankbaar dat in de kerk de touwtjes van al die mensen aan elkaar worden geknoopt. Dat je – als je in de knoop zit – het touwtje mag ontspannen, laten vieren. Letterlijk en figuurlijk. Met je geloof en met je geld. Met je eigen mogelijkheden, je eigen touwtje. We nemen het in handen, knopen de eindjes aan elkaar en hakken de knoop door. Mijn, onze kerk verbindt, mijn, onze kerk in balans (Matthijs Glastra).

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen is zondag 29 januari om 10.00 uur met voorganger Elly Morelissen. Nieuwsgierig? Kom langs. Iedere zondagmorgen 10.00 uur en vrijdagmiddag van 14 tot 16 uur is de kerk open. Om stil te worden of elkaar te ontmoeten. "Van harte welkom."

Hutaf opent jubileumjaar met fraaie metamorfose

HUISSEN - Het jaar 2017 is voor tafeltennisvereniging Hutaf een bijzonder jaar. Op 1 september is het precies 50 jaar geleden dat de vereniging werd opgericht. Daarom worden er heel 2017 verschillende extra activiteiten georganiseerd om dit 50-jarig jubileum te vieren.

De start van het jubileumjaar was symbolisch met het heropenen van de speelzaal, het uitreiken van nieuwe tenues en de ingebruikname van nieuwe tafeltennistafels. De renovatie van de zaal was daarbij het meest ingrijpend. Om dit allemaal te realiseren is hier in de kerstvakantie enorm hard aan gewerkt door veel vrijwilligers van de club. Zo zijn alle wanden geschilderd, is de verlichting aangepast en de vloer gepolijst. Het pronkstuk van de metamorfose is de foto die een groot deel van de achterwand beslaat. Het geeft de zaal een nieuw eigentijds gezicht. Tijdens de feestelijke heropening bleek, als verrassing voor de vereniging, deze foto te worden aangeboden door de ‘Vrienden van Hutaf’.

Het sportieve deel van het programma werd geleverd door de jeugdleden die in drie klassen hun clubkampioenschappen speelden. In de C-klasse legde Pawel Jansen beslag op de titel door de onderlinge wedstrijd met Britt Cheizoo in zijn voordeel te beslissen. Achter Pawel en Britt eindigde Luca Goris als derde.

Ook in de B-klasse gaf het onderlinge resultaat de doorslag. Stijn Stellaard bleef daardoor Jowen Teunissen voor terwijl Danny Schuurman beslag legde op de derde plaats.

In de A-klasse maakte het eerste jeugdteam de dienst uit. Ricco Gerritsen won de titel voor Mats Janssen en Max Hubers.

Over een maand is het weer zo ver!

BEMMEL - De Opperstals van carnavalsvereniging De Blauwe Pony ’81 presenteren op dinsdag 28 februari de seniorenzitting.

Dit jaar zal de seniorenzitting op dinsdag 28 februari gehouden worden in café/zaal De Roskam aan de Dorpsstraat 95 te Bemmel. De Opperstals van De Blauwe Pony'81 gaan er weer een grandioos feest van maken en nodigen alle 50-plussers uit Bemmel, Haalderen, Ressen en omgeving graag uit om deze carnavaleske middag mee te komen vieren.

Het programma staat garant voor een oergezellige middag met muziek, zang én dans. Ook de buut zal niet ontbreken. De seniorenzitting begint om 14.30 uur. De zaal gaat open om 14.00 uur en de Opperstals zullen hen met open armen ontvangen! De toegang is gratis en natuurlijk krijgt de bezoeker een lekker kopje koffie/thee en een drankje aangeboden.

Deze speciale 50-plus carnavalsmiddag wordt mogelijk gemaakt door de stichting MGZ-Bemmel en wordt in samenwerking met de De Blauwe Pony’81 en De Geintrappers georganiseerd. De Opperstals nodigen graag alle 50-plussers uit! Voor meer informatie: 06 54975063 (Marianne van Eechoud-Bierens).

Spannende Blind Date in de Theaterkerk Bemmel

BEMMEL - Theater TOP heeft op zaterdag 28 januari om 20.30 uur een Blind Date voor u geregeld! Bent u avontuurlijk ingesteld en staat u open voor nieuwe ervaringen, dan is dit beslist iets voor u. Net als bij een echte blind date weet u van tevoren niet wie u zult ontmoeten.

Enkele reacties van theaterbezoekers die het blind date-concept hebben ervaren: ‘We hebben ons prima vermaakt.’ ‘Ik ben dol op verrassingen! Geen seconde spijt, erg leuke avond gehad.’ ‘Het was formidabel. Ik heb me helemaal suf gelachen.’ ‘Een spannende theaterbeleving.’

Hebben we uw nieuwsgierigheid geprikkeld? Aarzel dan niet, het kan zomaar een avond worden die u nog lang zal bijblijven, want theater is zoveel meer dan dat u in eerste instantie denkt! Tot het doek opgaat, blijft het dus spannend, want wat krijgt u te zien? Cabaret? Muziek? Of misschien een mooie show! Laat u verrassen! Bestel kaarten à 12,50 euro via www.topbemmel.nl of koop ze bij Eyewish of aan de avondkassa in de TheaterKerk, Markt 5 Bemmel.

15 / 28

16 / 28

17 / 28

18 / 28

19 / 28

20 / 28

21 / 28

Wandeling voor lotgenoten Ouders van een Overleden Kind

REGIO - Wandeling voor lotgenoten Ouders van een Overleden Kind op zondagmiddag 29 januari. OOK is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren.

OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer. We werken samen vanuit onze ‘ervaringsdeskundigheid’. Een lotgenoot heeft vaak maar een half woord nodig om jouw gevoelens te herkennen en te begrijpen. Dat tref je bij vrijwel niemand anders aan. Ondanks de gemeenschappelijke ervaring rouwt ieder van ons op haar en zijn eigen wijze. Ook (huwelijks-) partners rouwen vaak totaal verschillend om de dood van hun kind en dat geldt ook voor de andere kinderen in een gezin. Begrip voor die verschillen is van wezenlijk belang om elkaar tot steun te kunnen zijn. Er is 1-op-1 contact mogelijk, maar we bieden ook gespreksgroepen, contactavonden, lezingen, workshops en een landelijke dag. Altijd informeel en veilig. Wanneer jij er behoefte aan hebt.

"29 januari gaan we wandelen in de prachtige omgeving van het Renkums Beekdal. We ontmoeten elkaar vanaf 13.30 uur bij Landgoed De Beken van Staatsbosbeheer, Nieuwe Keijenbergseweg 174, Renkum. Graag aanmelden bij Bettie Elzenaar 06 40875275 (www.oudersoverledenkind.nl)."

Verrast door de Apostelen

Foto: Marijke Slootman

HUISSEN - Een heerlijke avond hebben wij gehad. Negen mannen zijn voor ons, totaal belangeloos, aan de slag gegaan. Recepten bedenken, inkopen doen en de keuken in.

Bij Jansen Totaal Wonen werden wij uitgenodigd. We hadden geen idee wat ons te wachten stond maar we hadden er wel erg veel zin in. Het liep als een trein, hun vrouwen deden hoofdzakelijk de bediening en voor we het wisten hadden we al een kleurrijke soep voor ons staan. Met een glaasje op en de verwarming hoog was de winterkou snel vergeten.
De rosbief met heerlijke saus, een stoofpeertje, puree van o.a. zoete aardappel en daarnaast diverse groenten vormden het hoofdgerecht. Als toetje kregen we twee soorten mousse, chocolade en bosbessen, met slagroom. Alles werd afgesloten met een lekker kopje koffie. We hebben genoten! Bedankt Apostelen jullie hebben ons echt blij verrast!
De vrijwilligers van De Zonnebloem, afdeling Huissen.

Arabische koffie in Huissense sneeuw

Martien van Hemmen

HUISSEN - Het zal niemand ontgaan zijn, dat het sneeuw- en winterlandschap de leefomgeving sterk bepaalt.

Onlangs was een pak sneeuw gevallen en de vaste,aardig natte,sneeuw was reden voor veel kinderen naar buiten te trekken. Dat gold ook voor de Syrische kinderen die hun eerste winter beleven in Huissen. Er werd stevig getrokken aan de beide sleetjes met daarop de kleine kroost.Natuurlijk werd ook een grote sneeuwpop gemaakt.

Het uit oorlogsgebied gevluchte gezin vermaakte zich best en de kinderen genoten volop in de vrije natuur.Het was een kort moment waarop mensen elkaar kunnen ontmoeten. Heel bijzonder was, dat er geen versnapering was in de vorm van choco melk of erwtensoep. De dankbare vader kwam extra warmte bieden met echte Arabische koffie. En het proefde goed.

Nieuws van Tweestroom

GENDT - Streekgenoot Kidang-DS3 (Bemmel) ontving Dames-DS1 en had een vrij rustige avond. De eindoverwinning kwam niet in gevaar.(0-4)(12-25/22-25/13-25/21-25)

Tweestroom-DS2 ging op bezoek bij Heijendaal-DS10 en verloor nipt de 1ste set. Hierna werden de puntjes op de i gezet; winst.(1-3)(25-23/14-25/19-25/19-25)

Dames-DS4 speelde thuis tegen onbetwistbare koploper DVOL-DS2(Lent). Alleen in de 3de set wist men de tegenstander angst aan te jagen.(0-4)(07-25/13-25/18-25/15-25)

Tweestroom-DS3 ontving Heijendaal-DS11. In dit duel werden de plaatsen op de ranglijst gewisseld, door de winst.(4-0)(25-2125-11/25-14/25-20)

Isala'77-DS3 was gast van onze dames-DS5.De 1ste set werd overtuigend gewonnen. In de andere set kwam men goed mee, maar geen setwinst.(1-3)(25-13/2025/22-25/22-25)

Tweestroom-HS1 ging op bezoek bij Boem.Komeet-HS3 en versterkte zijn leiders positie door zeer overtuigend deze wedstrijd te winnen.(0-4)(08-25/16-25/17-25/20-25.)

Tweestroom-MA3 speelde thuis tegenGemini-MA3 en speelde een goede wedstrijd. In de eerste drie sets was de tegenstand goed, maar die set werden wel gewonnen. In de 4de set was en oppermachtig.(4-0)25-18/25-20/25-16/25-09)

Meisjes-MB1 ontving Atalante-MB2. Dit werd een spannende strijd. De eerste en tweede set werden verloren. Gelukkig werden de 3de en 4de set wel gewonnen. Kennelijk was de pap op want de 5de set werd dik verloren. (2-3)(13-25/19-25/25-18/25-23/05-15)

Tweestroom-mix-JB1 bezocht Trivos-JB1 en kwam in feite niet de bak. Een gedegen verlies partij.(4-0)(25-10/25-16/25-08/26-11)

Havoc-MC5 ontving onze meiden van Meisjes-C1. Onze meiden speelde zeer goed mee om de punten maar helaas geen winstpunten.(4-)(25-21/256-20/25-16/25-20)

Tweestroom-mix-JC1 bezocht Gemini-JC1 en wist alleen de 2de set te winnen. De 3de set werd nipt verloren, zodat de 4de set zeer ruim werd verloren.(1-3)(21-25/25-19/23-25/07-25)

Ook de mini teams speelde hun 4de toernooi dag. Na deze dag vinden we teamTweestroom-4 op de 6de plaatst op nivo-4 terug.

Tweestroom-5 speelde op nivo-5 en nam de 6de plaatst in.

Op nivo-6 zie we teamTweestroom-1 op de 5de stek, terwijl team Tweestroom-2 in de andere poule op de 7de plaatst terug zien.

Traditionele lampionoptocht in Bemmel

BEMMEL - Ook dit jaar organiseert het Oranjecomité Bemmel-Ressen de jaarlijkse lampionoptocht op dinsdag 31 januari ter gelegenheid van de 79e verjaardag van Prinses Beatrix.

De feestelijke lampionoptocht is bedoeld voor alle kinderen tot en met 12 jaar die in Bemmel wonen of in Bemmel op school zitten. We verzamelen op het plein voor de Kinkel te Bemmel vanaf 18.00 uur, de optocht start om 18.30 uur. Vanaf 18.00 uur kunnen de kinderen in de Kinkel voor 1 euro een lampionstokje met verlichting en lampion kopen. Meelopen met een zelfgemaakt exemplaar mag natuurlijk ook. Om 18.30 uur vertrekt de optocht onder muzikale begeleiding van drumfanfare Eska.

De tocht gaat dwars door het centrum van Bemmel en komt rond 19.00 uur aan op het plein bij Grand Café Lingehof. Daarna is er voor de kinderen een gratis oliebol en warme chocolademelk. Voor de ouders is er gratis koffie en glühwein. Overigens staat de daar aanwezige oliebollenkraam al om 14.00 uur op het plein bij de Gouden Appel, met oliebollen voor 50 cent per stuk.

Via de basisscholen en peuterspeelzalen ontvangen kinderen en hun ouders een uitnodiging. Kinderen die buiten Bemmel op een basisschool zitten zijn ook van harte welkom om deel te nemen aan de optocht. Net als voorgaande jaren staat er een leuke kleurplaat op de achterkant van de uitnodiging. Kinderen die deze kleurplaat het mooist of origineelst inkleuren maken kans op een leuk prijsje! Tevens is de kleurplaat te verkrijgen bij de Jumbo Supermarkt Kloosterplaats.

Als de optocht niet zou kunnen doorgaan, wordt dat op www.oranjecomitebemmel.nl gemeld!

Dave Snijders pakt de triple in biljarttoernooi van OBK

BEMMEL – Het driebandenbiljarttoernooi van de Bemmelse biljartvereniging OBK twee maal op rij winnen is een unicum. Dave Snijders deed het vorig jaar. Afgelopen zondag bereikte de, inmiddels in Bemmel wonende, Snijders legendarische status bij OBK. Hij won voor de derde achtereenvolgende maal het toernooi dat ook nog eens zijn 30-jarig bestaan op bescheiden wijze vierde.

Tekst en foto: Hein Arns

"We hebben de dertigste uitgave niet echt uitgebreid onder de aandacht gebracht", liet voorzitter Peter Ebbers weten. Toch werd er wel even stilgestaan bij editie nummer dertig door penningmeester en brein achter het wedstrijdschema, Ronald Polman, in het zonnetje te zetten voor de langjarige verdiensten.

Titelverdediger Dave Snijders moest in de laatste poulewedstrijd van zondagmiddag afrekenen met René Bongers om door te gaan. Dat deed hij met verve. Bongers kreeg geen enkele mogelijkheid en werd met 16-4 in 16 beurten afgeserveerd. "Ik had alles eigenlijk in eigen hand om door te gaan. Ik hoefde alleen maar te winnen. Maar Dave speelde erg goed, dus ik heb er vrede mee", wist Bongers.

De andere kruisfinalisten waren Bemmelnaar Henk Hendriks (16 caramboles), Jac Janssen (20 caramboles) uit Oss en Nico Mortier (20 caramboles) uit Arnhem. Hendriks werd verslagen door Mortier maar wist Janssen die zijn meerdere in Snijders moest erkennen in de troostfinale te kloppen.

De grote finale tussen tweevoudig winnaar Snijders en Mortier was een spannende aangelegenheid. Na 18 beurten waren de heren volledig in evenwicht op 12-12, maar toen maakte Snijders een serie van drie en knakte Mortier die in de nastoot nog drie caramboles maakte. "Twee keer winnen was al apart, maar drie keer achter elkaar? Dat kun je vooraf niet bedenken. IK had wel gezegd dat ik de finale zou winnen als ik in de kruisfinales zou komen. Maar toen ik zag wie er in de kruisfinales stonden dacht ik wel dat ik een te grote mond had gehad. Ik ben superblij", aldus een dolgelukkige Snijders.

Finale: Dave Snijders (16) – Nico Mortier (20) 16-15 in 19 beurten.

Troostfinale: Henk Hendriks (16) – Jac Janssen (20) 16-11 in 18 beurten

Kortste partij: Arie Klop (Bemmel) en Jac Janssen (Oss) 9 beurten

Hoogste serie: Nico Mortier (Arnhem) en Jac Janssen (Oss) 7 caramoles

Dansgala Lingewaard groot succes

BEMMEL - Zondag 22 januari presenteerde carnavalsvereniging De Geintrappers in een tot de nok toe gevulde Nieuwe Theaterkerk in Bemmel het vijftiende dansgala Lingewaard. Liefst 275 danseressen presenteerden de nieuwste garde- en showdansen.

Het gala was weer een groot succes op deze nieuwe locatie, gelet op de reacties van zowel deelnemende verenigingen als het massaal opgekomen publiek. Er werd naast de verschillende categorie-prijzen ook fel gestreden om de Geintrappers wisseltrofee.

De dansgroepen van dansvereniging C.V. De Vrolijke Drammers uit Loil wisten nu voor de eerste maal in het bezit te komen van deze felbegeerde wisseltrofee. Deze trofee is bestemd voor de vereniging die gemiddeld het hoogste aantal punten bij de groepsdansen heeft behaald.

Dit gala stond in het teken van de laagdrempeligheid en plezier van de deelnemers en toeschouwers. Er zijn geen speciale eisen gesteld aan de kwaliteit van de dansen. Dit neemt niet weg dat er ook toppers aan hebben deelgenomen. Verder valt iedereen in de prijzen. Voor elke groep, duo of solo dans was er per dans een beker beschikbaar. "Wilt u de behaalde resultaten van de deelnemers (nog) eens bekijken, of alle foto's, kijk dan gerust eens op de internetsite van De Geintrappers, www.degeintrappers.nl. of volg en like ons via face-book."

Opgeven voor de mooiste optocht van Lingewaard

Foto: Henk Sluiter

ANGEREN - Heb je altijd al mee willen doen aan de mooiste optocht van Lingewaard? Geef je dan nu op! De optocht wordt gehouden op zondag 26 februari in het Keujesgat.

De optocht start om 13.30 uur vanaf het kermisplein aan de Zahnstraat. Voor het optochtreglement en verdere info zie www.narrenpoel.nl. Opgeven voor de optocht kan via optochtkeujesgat@gmail.com.

In de aanmelding graag het volgende vermelden;

* Naam groep.

* Categorie; wagen, loopgroep, paar, individueel of jeugdgroep.

* Gegevens van contactpersoon; naam, telefoonnummer, adres, e-mail adres

* Naam, telefoonnummer en e-mail adres jurylid.

* Adres bouwplaats.

* Onderwerp

* Aantal personen; zowel volwassenen als kinderen.

Voor meer info of vragen kunt u contact opnemen met Rob Evers; 06 18517072

Loopt u niet mee met deze bonte stoet, maar bent u wel nieuwsgierig naar hoe dat eruit ziet? Kom dan zondag 26 februari naar 't Keujesgat. Voor de route zie www.narrenpoel.nl.

Sneeuwpopactiviteit op de Zilverkamp

HUISSEN - Omdat het buiten nog steeds flink koud is en de sneeuw ons nog niet in de steek laat, doen we nog een sneeuwpopactiviteit. Zaterdag 28 januari gaan we daarom "naam" sneeuwpoppen maken.

Een korte naam is een kleine sneeuwpop en een lange naam kan een hele grote sneeuwpop worden. Elke bol is een letter. Heb je dus een naam met 10 letters, dan wordt je sneeuwpop 10 bollen groot! Kom dus langs tussen 10-13u en zorg dat jij weet welke letters in jouw naam horen. Tot dan bij het gele kraampje.

Meer informatie en foto's: www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp

Vroeger en nu ontdekken met jong en oud in Angeren

ANGEREN - Vanaf februari kunnen inwoners van zestig jaar en ouder creatief aan de slag met kinderen van basisschool Marang in Angeren. Samen gaan zij verschillen en overeenkomsten ontdekken tussen vroeger en nu in het project Factor 80*10*60; een initiatief van Cultuurmij Oost en lokale partners. Het project werd vorig jaar uitgevoerd in Huissen en Groesbeek, waar het een groot succes was. Nu is Angeren aan de beurt. Senioren uit Angeren kunnen zich nog opgeven.

Kinderen van basisschool Marang doen vanaf komende maand mee met het bijzondere generatieproject Factor 80*10*60. De kinderen van 11 en 12 jaar willen graag samen creatief aan de slag met senioren van 60 tot 100 jaar. Op vijf woensdagochtenden ontmoeten zij elkaar op school, tijdens het maken van kostuums met kunstenaar René Oudenhoven van VGTO.

Dicht op de huid

De kinderen en ouderen gaan elkaars verschillen en overeenkomsten ontdekken met mode en kleding van vroeger en nu. Kleding en mode zijn van alle tijden. Iedereen draagt kleding en de kleding die we dragen zegt iets over ons. Of dit nu bewust is of onbewust. Vragen als: 'Hoe waren de omgangsvormen vroeger?' Of 'Hoe zie ik eruit in jouw kleding?' komen voorbij en samen worden nieuwe ontwerpen gemaakt met hergebruik van kleding.

Plezier

Jong en ouder leren elkaar beter kennen en leren van en met elkaar tijdens het maken van de kostuums. Voor de kinderen en ouderen is het een beleving om samen te doen en ontdekken. Bij de eerdere uitvoeringen van Factor 80*10*60 in Huissen en Groesbeek spatte het plezier er vanaf.

Uitvoering vindt plaats op vijf woensdagochtenden vanaf 22 februari. Er wordt afgesloten met een eindpresentatie voor publiek op vrijdag 31 maart. Er wordt een eenmalige bijdrage van zes euro gevraagd.

Opgeven en informatie

Voor meer informatie en opgave kunt u contact opnemen met Rita Spikker van Stichting Welzijn Lingewaard 088 255 25 55 / info@swlingewaard.nl. Ook senioren die als vrijwilliger willen helpen zijn van harte welkom. Belangstellenden wordt gevraagd om zich aan te melden voor woensdag 8 februari.

Factor 80*10*60 in Angeren is een samenwerking tussen Cultuurmij Oost, Stichting Welzijn Lingewaard en basisschool Marang. Voor meer informatie zie www.cultuurmijoost.nl/projecten/factor-801060.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Woensdag 25 januari van 10.00 – 12.30 uur in het Hof van Breunissen (Kloosterplein 4) in Gendt

Woensdag 25 januari van 19.30 – 21.30 uur in Dorpshuis de Tichel (Kolkweg 5a) in Haalderen

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

deBol op pad om puur te genieten

BEMMEL - Weer of geen weer… deBol gaat op pad om puur te genieten! De Bol-wandelaars trekken er altijd graag op uit, weer of geen weer! Alleen als er een code oranje of rood advies wordt afgegeven vinden zij het verstandiger om niet op pad te gaan, maar gelukkig was het op de twee woensdagochtenden in januari best goed wandelweer!

De eerste woensdag van deze maand liepen ze een route in en om Bemmel met af en toe een buitje en op 18 januari lag er sneeuw maar scheen er ook ’n klein zonnetje. Al met al genoeg redenen om weer eens een keer een prachtige route te lopen vanaf Fort Lent naar Nijmegen waar het leuke 'vogelhofje' toch weer voor een verrassing zorgde. Fantastisch dat je onderweg midden in de grote stad zo’n gezellig straatje kunt ontdekken! De koffie stond klaar aan de Waalkade en alle wandelaars hadden bij terugkomst in Bemmel genoten van een heerlijke wandelochtend. De volgende wandeltocht wordt georganiseerd op woensdag 1 februari.

Het wandelcomité 50+ Bemmel bestaat dit jaar 20 jaar en stichting deBol zal ter gelegenheid daarvan van 19 tot en met 22 april nog eenmaal de 50+ Wandelvierdaagse organiseren! "Als u zin heeft om dit evenement mee te maken kunt u nu gaan trainen en in april meedoen aan dit hele gezellige en sportieve evenement! Informatie: www.debolbemmel.nl of tel.06 54975063 / 0627507051."

Klaverjassers gezocht

GENDT - Klaverjasclub De Klok in Gendt is op zoek naar mensen die graag klaverjassen.

Ons klaverjasseizoen loopt van september tot en met april, één keer in de veertien dagen wordt er gespeeld op donderdagavond, aanvang 19.30 uur.
Je speelt de avonden aan twee verschillende tafels, drie rondes, met elke keer een ander maatje. Zo leer je ook andere medespelers wat beter kennen. Kun je een avond niet? Geen probleem als je het maar bijtjds lat weten, minimaal 24 uur van tevoren. Wij proberen dan voor een vervanger te zorgen.

De nog overblijvende speeldagen van dit jaar zijn; 9-2, 23-2, 10-3, 9-3,23-3 en 6-4.
Wij sluiten het seizoen af met de jaarlijkse terugkerende Oranjeklaverjasdag. Deze op op zaterdag 22 april 2016, van 11.00-16.00 uur. Tegen een nog nader vast te stellen bedrag, kunt u gebruik maken de de gezamenlijke lunch. Ons thema is: laten we het vooral gezellig houden. Dit onder het genot van een hapje en een drankje.

Lijkt het u leuk om ook deel te nemen aan onze klaverjasclub? Dan bent u van harte welkom! De clublocatie is cafe restaurant De Klok, Markt 1 in Gendt. U kunt zich aanmelden bij de volgende adressen; De heer Kaandorp; Ac.kaandorp@kpnmail, telefoon 0481 422065 of de familie Hendriks; zandsehof@planet.nl. 0481 451178.

Honderd gasten bij Rotary Midwinterdiner

De gasten stromen binnen voor het Rotary Midwinterdiner Foto: Brenda Knip

BEMMEL - Op 21 januari heeft voor de 10e keer het traditionele midwinterdiner van Rotary Lingewaard plaatsgevonden. Ruim 100 alleenstaanden van 55+ in de gemeente Lingewaard trotseerden de kou en kwamen naar het diner in OBC Essenpas.

Ook dit jaar is het diner weer mede mogelijk gemaakt door opbrengsten van het jaarlijkse Lingewaards Dictee, een bijdrage van de stichting Maatschappelijke GezondheidsZorg (MGZ) en Buitenpoort Catering.

Tijdens het diner was er ook ruimte voor vertier. De Historische Kring Bemmel had een boeiende quiz gemaakt aan de hand van oude foto’s van Bemmel en omgeving. Daarna was het podium voor het Popkoor 2000 en werd er meegeklapt en soms ook gezongen.

Tussen dit alles door loopt als rode draad het doel van Rotary om mensen bij elkaar te brengen. De eerste afspraken tussen gasten om elkaar na het diner nogmaals te treffen zijn al gemaakt. Uiteindelijk is dat ook wat de Rotary Lingewaard met deze avond wil bereiken. In het kader daarvan heeft De Minkhof zich aan het eind van de avond nog gepresenteerd. Zij lieten zien wat zij kunnen betekenen voor de actieve oudere of het nu gaat om ontmoeten, samen eten, creëren of leren.

De vele dankbare reacties aan het einde van de avond maken de organisatie van deze avond weer meer dan de moeite waard: "Het was niet gemakkelijk om alleen te komen, maar ik heb echt genoten" en "Ik zit dan wel met onbekenden aan tafel, maar dat is onverwacht heel gezellig gebleken."

Foto’s van het midwinterdiner zijn te vinden op www.rotarylingewaard.nl.

In een Oogopslag

woensdag 25 januari
09.30 u. H. Martinus Gendt, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

zaterdag 28 januari Actie Kerkbalans (t/m 5 febr.) – Week voor het Gebed voor de Eenheid
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Herenkoor

zondag 29 januari, 4e zondag door het jaar – Week voor het Gebed voor de Eenheid
10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Middenkoor InVoice

zondag 29 januari, 4e zondag door het jaar - Week voor het Gebed voor de Eenheid
10.00 u. PKN-kerk Gendt, Oecumenisch viering voor de Week voor het Gebed voor de Eenheid met Ds. De Bree en pastor van Cuijk

zondag 29 januari, 4e zondag door het jaar - Week voor het Gebed voor de Eenheid
10.00 u. Providentia Gendt, Schuttersviering met Mevr. A. Buurman en Dhr. G. Bouwman en Schutterij St. Sebastianus

woensdag 1 februari
09.30 u. St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met Pastoor Peters

26 / 28

Onze lieve Opa wordt 26 januari
65 jaar
Gefeliciteerd Opa
Kusjes
Stijn, Fleur, Koen, Luuk

Hiep hiep hoera!
Mike is al weer 8 jaar!
Gefeliciteerd lieverd!
Dikke kus van papa en mama

Het is echt waar,
deze jonge dame wordt 30 januari 40 jaar!
Linda van harte gefeliciteerd!

Ma/Oma is op 20 januari 85 jaar geworden.
Namens kinderen en kleinkinderen,
Nog van harte gefeliciteerd!

Iedereen dacht het allang te zien
maar Chrissy is nu pas Sweet Sixteen!

Papa, Mama en Jill

Hiep Hiep Hoera

Amna Alobydi wordt 6 Jaar op 21/01/2017

Gefeliciteerd en een dikke knuffel van Papa en Mama , Aya , Hamza en Ingird.

Kleine meisjes, zijn al gauw groot!
Chrissy, van harte gefeliciteerd met je
16de Geboortedag op 30 januari
XXX Liefs,Theo & Herma,
Dazzle & Kwiebus.

Lune alweer 3 jaar,
gefeliciteerd door Papa, Mama, Ize
en de gehele Familie.

Hoera! Dit lieve meisje is 3 jaar!
Gefeliciteerd!
Liefs,
Lev, Fee en Lux

Woorden zijn overbodig.
Al twaalf en een half jaar "getrouwd"

Gewoon goed voor de kleine klus

HUISSEN - 65 Plus Klusdiensten uit Huissen is de eenmanszaak van Mathieu van Gellecum. "Ik verzorg klussen in en rondom uw woning. Zoals de bedrijfsnaam al doet vermoeden richt ik mij hierbij speciaal op ouderen uit de gemeente Lingewaard, die kleine of grote klussen gedaan willen hebben."

"Veel ouderen vinden het lastig om een beroep te moeten doen op familie of een naaste. Die hebben het vaak al zo druk of wonen verder weg. Daarom is het prettig om iemand in te roepen die de klus beroepsmatig en vakkundig kan uitvoeren. Hierdoor zijn mensen minder afhankelijk van familie, buren of kennissen. Ik sta voor kwaliteit en neem de tijd voor de mensen waardoor ik ook een sociale functie krijg. Natuurlijk doe ik ook klussen voor mensen die jonger zijn dan 65 maar die gewoon hulp en een paar handige handen kunnen gebruiken."

Voordelen: Betaalbaar tarief, geen voorrijkosten, vakkundig geholpen, klantgericht en adviserend, juist voor de kleine klus, mobiel pinapparaat aanwezig, een betrouwbaar en net persoon bij u in huis en voor spoed klussen ook buiten kantoortijden bereikbaar.

Voorbeelden van werkzaam heden zijn: Klein onderhoud aan uw huis binnen: witten van muren en plafonds, overig schilderwerk, laminaat leggen, kasten opbouwen, ophangen van schilderij tot lampen, lekkages verhelpen.

Klein onderhoud aan uw huis buiten: Schilderwerk, reparatie van deuren en kozijnen, regengoten bladvrij maken, lekkages verhelpen, klemmende deuren repareren.

Tuinonderhoud: Snoeien, heggen knippen, grasmaaien, onkruid bestrijden, periodiek tuinonderhoud (ook tijdens vakantie of langere afwezigheid) en verplanten van bomen of struiken.

Heeft u een klus, bel of mail gerust en informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden. Met vriendelijke groet, 65 Plus Klusdiensten, Stadswal 55a, 6851 CZ Huissen. Tel: 026 3254440 of 06 22512193; www.65plusklusdiensten.nl / info@65plusklusdiensten.nl."

Van jamsessie tot carnaval, van PianoHouse en smartlappenfeest tot 'U2' Evenementen Buitenpoort 2017: voor ieder wat wils

Foto: Benno Arends

HUISSEN – Vervelen is geen optie de komende maanden bij De Buitenpoort. De agenda voor 2017 van het multifunctionele horecabedrijf puilt uit van evenementen met een grote diversiteit. Enkele nieuwe events springen in het oog.

De Buitenpoort vervult veelal wensen die het van haar gasten hoort. Mede daarom trekt het in grote getale zulke gezellige bezoekers. Ook op zondag 19 maart, met het nieuwe concept Sunday Comedy Live, een unieke mix van keigoede comedy, mooie muziek en heerlijke hapjes. Een maand later, op zondag 16 april (Eerste Paasdag) keert op veler verzoek The PianoHouse na enkele jaren terug in De Buitenpoort. ,,Swingen en meezingen op jouw verzoekjes die live gespeeld worden door topmuzikanten'', aldus Buitenpoort-eigenaar Herman van Gellecum.

Ook nieuw: donderdag 25 mei (Hemelvaartsdag): Rockstreet. Een reizend circus met rockbands dat afsluit in De Buitenpoort, georganiseerd door TLH Presents. Verder in de eerste helft van dit jaar een aantal vertrouwde evenementen met telkens een vaste schare fans.

'Metallica, Golden Earring en U2'

Om te beginnen, op zondag 12 februari. Vanaf 15.30 uur de MuzikantenMix. De jofelste jamsessie van de regio voor muzikanten en zangers (m/v). Twee weken later is het hossen geblazen met… carnaval! Op zaterdag de knotsgekke talentenshow Idols, zondag de optocht kijken en feesten, maandag frühschoppen en op dinsdag een primeur: de Deutsche Mittag Carnaval. Met (ganz neu) de Bier Bahn, voorheen de Biersjouw Race. Vanaf 11.30 uur is er trouwens het –gratis!- Buitenpoort Büffet.

Nog een primeurtje, de party van Roparun team Lingewaard 31 op zaterdag 18 maart, waar een dj en de topband Cold Beverage iedereen laten swingen.

Dan een 'oude bekende', het smartlappenfeest Ik Hou van Holland én Huissen op (koop)zondag 26 maart. Inhaken, polonaise lopen en meezingen met koor Schip Ahoy, het Piratenkoor, feestzangert Ome Cor en DJ Hollandse Hansie.

Ook al een vertrouwd gezicht en vooral gezellig, Koningsdag op (donderdag) 27 april met de beste tributebands, dit jaar Golden Earring. De avond ervoor geldt Koningsnacht = Rocknacht. Waarop de lokale helden Rosco P Led Zeppelin spelen en de beste Metallica-tribute Damaged Justice optreedt.
Op zaterdag 13 mei: Q Music, inclusief Het Foute Uur. Kaarten? Vanaf 1 februari a.s. via Debuitenpoort.nl. Voor actuele info en winacties: Facebook.com/debuitenpoorthuissen. Tevens voor winacties. Wel liken. Voor een overzicht van de evenementenagenda inclusief tijden, zie elders in deze krant onze advertentie. Knip uit!

Theatergroep Koperen Kees zoekt ervaren regisseurs

Foto: Annie Middeldorp-Jansen

HUISSEN - Theatergroep Koperen Kees is voor haar theaterproducties in het komend theaterseizoen op zoek naar gedreven en ervaren regisseurs.

De theatergroep brengt, naast de jeugd- en kinderproducties, jaarlijks twee voorstellingen in het eigen sfeervolle Theater Kees aan het Kampstuk 23 in Huissen.

Koperen Kees speelt in de maand oktober met een kleinere spelersgroep drukbezochte volwassenvoorstellingen, in genres variërend van humoristische voorstellingen tot thrillers en toneelstukken met een serieuze ondertoon. Koperen Kees liet zich bijvoorbeeld van een duistere en spannende kant zien in de thriller 'Met voorbedachten rade' en speelde afgelopen jaar het ontroerde stuk 'Familie'.

In de maanden december en januari staat traditiegetrouw een grote spelersgroep van Koperen Kees op de planken met een familievoorstelling voor jong en oud. De première wordt altijd gespeeld op tweede kerstdag. Succesvolle familievoorstellingen die de laatste jaren voor volle zalen zijn gespeeld, zijn de hilarische en muzikale voorstellingen 'Woef Side Story', 'Sneeuwwatje & de 7 Erge', 'Lang & Gelukkig' en het wereldberoemde verhaal 'De Heksen' van Roald Dahl.

Gepassioneerde regisseurs die een mooie uitdaging zien in het regisseren van één van onze theaterproducties kunnen vóór 14 februari hun motivatie en cv sturen naar: bestuur@koperen-kees.nl.
Voor meer informatie kun je een mail sturen aan het secretariaat van Theatergroep Koperen Kees: secretaris@koperen-kees.nl of surfen naar www.koperen-kees.nl.

Damvereniging VBI zet stap naar landskampioenschap

Guntis Valneris

HUISSEN - In een zinderend gevecht won damvereniging VBI de titanenstrijd tegen Hijken DTC. Met een 9-11 nederlaag werd de huidige landskampioen naar huis gestuurd. De voorsprong van de Huissenaren is nu drie punten en biedt alle kansen voor een nieuw landskampioenschap.

Gérard Jansen trapte af tegen oud-wereldkampioen Harm Wiersma. Na een spannende strijd legde hij uiteindelijk remise op het bord. Jos Stokkel had een prima partij en voegde een probleemloze remise toe. Pepijn van den Brink kon zich onder aanvankelijke druk uitvechten en uiteindelijk werden de vaandels gestreken. Yuriy Lagoda ging aanvankelijk goed, maar kon niet tegen de voortdurende druk van regerend wereldkampioen Roel Boomstra op. Een foutje werd hem fataal. Joost Hendriksen legde een goede partij op het bord, maar kwam tenslotte tot een puntendeling. Geert van Aalten liet zich niet van de wijs brengen door de bizarre opening van zijn tegenstander. Na een schijfoffer in het eindspel werd de vrede getekend. Fred de Koning kwam in een klassieke partij tot enig voordeel maar dat bleek niet voldoende voor de winst. Johan Krajenbrink kwam niet goed uit de opening. Hij moest alle zeilen bijzetten om remise te maken. Toen was de stand na acht partijen 7-9 voor Hijken. Maar bij de Huissenaren zal het venijn in de staart. Alexander Baljakin trakteerde zijn tegenstander op een voortdurende aanval, kreeg twee schijven winst en maakt de partij in stijl af. Guntis Valneris trof een taaie tegenstander. Het klassenverschil was uiteindelijk bepalend voor de partijwinst.

Lezing over vogelkweek en meer...

ELST - Donderdag 26 januari wordt er een lezing gehouden door V.V. Vogellust uit Elst en Welkoop Huissen.

Spreker is Sjoerd Zwart, vogelliefhebber, onderzoeker en fabrikant van zijn eigen productlijn. De lezing Tips & Tricks over de vogelkweek gaat net een stukje verder dan de standaard lezingen over de vogelkweek: aan bod komen onderwerpen zoals onbevruchte eieren plukkende vogels enzovoort.

In een interessante lezing geeft Sjoerd voor de meest voorkomende problemen een oplossing. De lezing wordt gehouden donderdagavond 26 januari aanvang 20.00 in duivenlokaal, De Pas 1 in Elst.