GN Lingewaard

13 juli 2016

GN Lingewaard 13 juli 2016


Ongehoord succes voor G-hockey Bemmel: Goud voor beide teams

Foto: Ed van Eechoud

NIJMEGEN/BEMMEL - Vrijdag 1 juli: een prachtige en indrukwekkende openingsceremonie van de Special Olympics 2016 in het vrijwel uitverkochte Nijmeegse Goffertstadion. Het Olympisch vuur, aangedragen vanuit Heerenveen, werd er ontstoken onder het toeziend oog van een stadion vol enthousiaste supporters. Dat gold ook de speciale act van Introdans. Frans Bauer maakte er ten slotte een echt feestje van voor de 2400 sporters.

De volgende dag werd er in Nijmegen, Wijchen en Groesbeek het startsein gegeven voor het sportieve gedeelte. Op hockeyclub Nijmegen zette de Bemmelse afvaardiging met twee teams zijn beste beentje voor. De overwinningen volgden elkaar snel op, maar ze kregen het niet voor niks. Het was hard werken en het weer werkte niet altijd mee, maar de G-hockeyers zijn niet bang voor een beetje regen.

Na deze eerste dag werden de teams ingedeeld in een nieuwe poule en moesten zij het op zondag opnemen tegen teams die ook goed gepresteerd hadden op zaterdag. Beide teams kwamen ongeslagen uit de strijd. Op het erepodium kregen alle spelers van de beide Bemmelse teams een welverdiende gouden plak.

G-hockey Bemmel kan terugkijken op een prachtig, onvergetelijk toernooi waarbij ze zichzelf en de verwachting van de voltallige aanhang ruimschoots overtroffen hebben.

Speelweek Hulhuizen gaat Op Reis

GENDT – In de eerste week van de zomervakantie nemen ruim 230 kinderen deel aan de speelweek, die dit jaar in het teken staat van het thema Op Reis.De vakantiereis begint maandag in Nederland en start met het opbouwen van de tenten op het terrein van sport en speeltuinvereniging Hulhuizen. De middag wordt ingevuld met diverse Hollandse spelletjes. Op dinsdag pakken alle kinderen de boot en wordt het water overgestoken richting Engeland. Met een fiets- en voettocht voor de oudere kinderen en diverse spellen op het strandje voor de jonge kinderen worden de Engelse tradities beleefd.

Op de woensdag wordt Frankrijk bezocht en organiseert de jeu de boulesvereniging en Dynamic Tennis enkele clinics voor de oudere jeugd en kan deze zich vermaken op en rondom het zwembad van Walburgen met kano’s en waterballen. Voor de jongere kinderen start de ochtend met knutselen en in de middag brengen zij tussen 14.00 en 16.00 uur een bezoek aan zorgcentrum Sint-Jozef, waar een Franse modeshow wordt gehouden.

In de avond zijn alle kinderen weer welkom voor het avondprogramma. De kinderen blijven slapen in hun eigen tent. Het zal een korte nacht worden… want donderdag moet iedereen weer vroeg uit de tent voor een heerlijk ontbijt van Albert Heijn Gendt. Hopelijk schijnt de zon die dag volop in Spanje, want op het terrein staan dan allerlei waterspellen klaar. Op vrijdag trekken we richting de bergen en in Oostenrijk kan er geklommen worden. In de middag wordt er een roofvogelshow georganiseerd. De avond wordt spectaculair afgesloten waarbij het programma nog even strikt geheim blijft.

Huissense dag: gezelligste zomerevenement

HUISSEN - Iedereen weer helemaal startklaar voor het meest gezellige zomerevenement van Lingewaard dat dit jaar plaatsvindt op dinsdag 2 augustus van 10.00 tot 01.00 uur in het centrum van Huissen!

De organisatie van de Huissense Dag met muziek en braderie, dit jaar voor de 40e keer, is in handen van Stinase waar men achter de schermen hard bezig is met de samenstelling van een programma dat voor iedere bezoeker, van jong tot oud, zo aantrekkelijk mogelijk zal worden gemaakt.


Het opwarmertje voor de Huissense Dag is de Huissense Avond. Die start al op maandagavond 1 augustus van 20.00 tot 24.00 uur. Duo Topp! verzorgt deze avond het avondvullende optreden. Duo Topp! bestaat uit Pal van den Hoogen en Hanz Beekman. Met een uitgekiende lichtshow, up-to-date apparatuur en een repertoire bestaande uit onder andere easy listening, dansmuziek, disco, rock en Nederlandstalig weten zij elk feest tot een waar spektakel te brengen. De Huissense Dag biedt fietsers twee leuke fietstochten aan die speciaal voor deze dag zijn uitgezet door VVV Lingewaard. De starttijd is tussen 09.30 en 11.00 uur. Men kan zich hiervoor inschrijven bij de stand van de VVV op de Markt.


Nieuw dit jaar is het Open Podium op het Raadhuisplein van 14.00 tot 18.00 uur. Hiervoor zoeken wij talenten voor verschillende optredens waarbij je kunt denken aan toneel, musical, dans, zang, muziek of cabaret. Je kunt alleen optreden, maar ook in een groep. Deelname vindt plaats op vrijwillige basis en zonder vergoeding. Dus wees creatief, vorm een leuke groep, of misschien durf je wel alleen… geef je dan op via Stinase@gmail.com. Wie weet is dit voor jou hét startsein voor een toekomst in de schijnwerpers!

Verkoop jubileumboek Sportclub Bemmel in juli

BEMMEL - Op vrijdag 3 juni is onder grote belangstelling het jubileumboek van Sportclub Bemmel gepresenteerd. Sindsdien zijn er ruim 550 exemplaren van dit 'standaard werk' verstrekt aan de mensen die hadden voor-ingeschreven en verkocht aan geïnteresseerden.

Het boek bevat veel foto’s van het vooroorlogse Bemmel, veel uniek materiaal uit de 50-jaren, maar ook veel recente foto’s waaronder de elftalfoto’s van alle huidige teams! Kortom een feest van herkenning en de lovende reacties geven aan dat de samenstellers er in geslaagd zijn een uniek boek te maken, waarin men op zoek is gegaan naar het DNA van 'de Sportclub'. Ook is er in het boek, een bloemlezing van ruim 100 anekdotes opgenomen. Een boek dat niet in de boekenkast van een Sportclub Bemmel-fan mag ontbreken!

Het boek is alleen te koop via Sportclub Bemmel en niet in de reguliere boekhandel. Om het ook tijdens de zomersluiting van de kantine mogelijk te maken een boek te kopen is het mogelijk om iedere donderdagavond in juli tussen 19.00 en 20.00 uur een boek te kopen bij Helgo Borgers, Saturnushof 18 in Bemmel. De kosten van het 256 pagina’s dikke en fullcolor-boek bedragen 25 euro.

Waardwonen heeft plannen voor sloop/nieuwbouw Klappenburg Bemmel

BEMMEL - Waardwonen heeft op 5 juli de huurders van 74 woningen aan de Klappenburgstraat, Pastoor Grimmeltstraat, Ds. Israëlstraat, Gerard Rijssenbeekstraat en Meidoornstraat in Bemmel en twee eigenaar-bewoners in dit plangebied, geïnformeerd over haar voornemen om te komen tot vervangende nieuwbouw.

Voor de huurders betekent dit dat hun woning gesloopt wordt en dat zij daarvoor in de plaats een nieuwbouwwoning krijgen. De nieuwbouw wordt in co-creatie, dus samen met de betrokken huurders, vormgegeven.

Het voornemen van Waardwonen

De woningen voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. De woningen zijn niet of nauwelijks geïsoleerd, gehorig, veel bewoners ervaren tochtproblemen en de buitenbergingen zijn slecht. Er wonen veel ouderen in de wijk maar de huidige woningen zijn moeilijk geschikt te maken voor ouderen zodat zij langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Waardwonen wil de wijk vernieuwen voor de huidige én toekomstige bewoners. Een grondige renovatie betekent een forse investering, terwijl de te behalen kwaliteit en het wooncomfort aanzienlijk lager is dan bij nieuwbouw. Daarom kiest Waardwonen voor nieuwbouw.

Nieuwbouw: samen bedenken, samen ontwerpen

Waardwonen gaat samen met de bewoners nadenken over de nieuwbouw. De nieuwe woningen moeten in ieder geval voldoende ruimte en kwaliteit bieden én betaalbaar zijn. Alle huidige bewoners die terug willen keren, kunnen dat ook, want zij hebben een terugkeergarantie. Ook de Molukse Wijk keert terug en wordt samen met bewoners ontworpen.

Van Kerk naar Theater 23: Sibe de Vree De creativiteit moet er vanaf spatten!

'Sibe de Vree bij portret 'Vader Ben' van zijn hand'

BEMMEL - Het Ontwerpvolk: Sibe de Vree is de naam en in '81 ben ik in Bemmel geboren, opgegroeid en na 10 jaar terug van weggeweest. In Zwolle studeerde ik 8 jaar en uiteindelijk en ben ik interieurarchitect geworden na met goed gevolg de Hoge School voor de Kunsten daar te hebben afgerond. Grafische vormgeving, reclame, presentatietechnieken, de opleiding bood een breed onderlegd scala van beroepsgeoriënteerde vakrichtingen.

Een van mijn eerste werkervaringen was het bouwen en schilderen van het decor voor de uitreiking van het 'Gouden Kalf' in 2006, via youtube kun je zien wat dat geworden is. Ik werkte in Amsterdam en mijn grootste project was het ontwerp voor een stand van 10.000m² voor Canon op een beurs in Monaco: een boom werd het van 40 m doorsnee met fotografische bollen eraan: deze 'appels' stonden symbool voor de vruchten van het bedrijf. Met een team van 3 personen hebben we er een half jaar aan gewerkt.

Als kerkvrijwilliger vond ik de mooiste klus, het door het dak naar binnen brengen van de luchtkokers en de ijzeren balken waar de theaterverlichting en het geluid aan komen te hangen, daar heb ik echt van genoten. De folder voor de start van het project 'Donatuskerk wordt Theaterkerk: Doe Mee!' is van mijn hand. Bij TOP –Toestanden-Op-Podium- ben ik webmaster en heb ik het programmaboekje voor 2016-2017 mogen maken en ik werk mee in de techniek. De projecten die ik als professional en voor vrijwilligerswerk gemaakt heb, ben ik best trots: mooie opdrachten waarvan het resultaat in de smaak bleek te vallen.

Professioneel leef ik mijn creativiteit uit op de computer, maar mijn andere passie is schilderen op doek: van portretten tot dieren, stillevens en landschappen. Op fruitbedrijf De Woerdt vind je een muurschildering van mij en kun je een indruk van mijn werk opdoen. Wat theater betreft, zou ik het mooi vinden, als TOP Ronald Goedemondt nogmaals wist te strikken: avondje heerlijke hapklare humor.

Ehbo tijdens 100e vierdaagse

REGIO - Tijdens de 100ste wandelvierdaagse van Nijmegen staan de ehbo-verenigingen uit de gemeente Lingewaard klaar om de deelnemende wandelaars te verzorgen.

Wandelaars die blaarbehandeling en / of voetverzorging nodig hebben kunnen terecht bij één van de onderstaande verenigingen. Het meenemen van een eigen handdoek is wenselijk.

Ehbo-vereniging Lingewaard Sint-Lucas Doornenburg:

Dinsdag 19 tot en met donderdag 21 juli van 18.00 - 20.00 uur: blaarbehandeling en voetverzorging.

Locatie blaarbehandeling: tandarts Geurts, Sint-Maartenstraat 1, Doornenburg (ingang tegenover de RK kerk).

Locatie voetverzorging: Fysiotherapie en Podokinesiologie, Sint-Maartenstraat 5 te Doornenburg bij de heer Vetsuypens

(ingang tegenover de RK Kerk). Info: ehbodoornenburg@gmail.com. Een vrijwillige bijdrage is welkom.

Ehbo-vereniging Gannita Gendt:

Maandag 18 juli vanaf 18.00 preventief plakken en lichte massage.

Dinsdag 19 ttot en met donderdag 21 juli vanaf 18.00 uur blaarbehandeling en voetverzorging.

Locatie: Fysiotherapie Gendt, Markt 5 te Gendt (naast cafe De Klok).

Een vrijwillige bijdrage is welkom.

Ehbo-vereniging Bemmel - Haalderen in Bemmel

Dinsdag 19 tot en met donderdag 21 juli vanaf 18.00 - 21.00 uur: blaarbehandeling. Kosten per behandeling 4,00.

LET OP: Dit jaar wordt er geen massage gegeven. Voor behandeling van blessures kan uiteraard wel een afspraak gemaakt worden. Locatie: De Loods fysiotherapie en haptonomie, Dorpsstraat 30a, Bemmel; 0481 461624.

Ehbo-vereniging Sint-Christoffel Huissen

Maandag 18 juli van 16.00 – 19.00 uur preventief plakken, dinsdag 19 tot en met donderdag 21 juli van 15.30 - 21.00 uur: blaarbehandeling en voetverzorging door masseurs. Een vrijwillige bijdrage is welkom.

Locatie: Basisschool De Abacus, Van Voorststraat 21, Huissen (ingang Van Gelrestraat). Informatie: Nelly Liskaljet, secretariaat ehbo Sint-Christoffel Huissen; 06 50413631 of via de website: www.ehbohuissen.nl.

937,42 euro opgehaald in Gendt voor buikpatiënten

GENDT - In de week van 13 tot en met 18 juni haalden collectanten van de Maag Lever Darm Stichting maar liefst 937,42 euro op in Gendt.


Omdat iedere dag 60 mensen te horen krijgen dat ze een vorm van kanker in het spijsverteringskanaal hebben en ruim 55.000 mensen iedere dag leven met een chronische darmontsteking. De Maag Lever Darm Stichting liet daarom één week lang het alarm iedere dag langs de deuren en op radio en tv klinken, om zo aandacht te vragen voor al deze buikpatiënten.

Het bedrag van 937,42 euro, dat zij ophaalden gaat naar wetenschappelijk onderzoek, zodat wetenschappers iedere dag kunnen werken aan een oplossing voor de in totaal 2 miljoen buikpatiënten in Nederland.

Heeft u de collectant gemist? Doneren kan alsnog via www.mlds.nl of sms BUIK naar 4333 en doneer automatisch 3 euro.

SWL en Loopland Gelderland: beter Bewegen en Lopen

LINGEWAARD - In het nieuwe sportseizoen bieden de SWL buurtspotcoaches sportverenigingen de mogelijkheid om hun trainers te laten scholen in beter bewegen en lopen. In samenwerking met stichting Loopland Gelderland wordt er een training van twee bijeenkomsten georganiseerd. In deze training kunnen trainers van alle niveaus en van alle doelgroepen terecht.

Na deze training ben je als trainer in staat om binnen je eigen training op een speelse en actieve manier oefeningen ter verbetering van het lopen en bewegen aan te bieden. De training kan per vereniging door meerdere trainers bezocht worden. Daarnaast is er ook de mogelijkheid voor een trainer zich individueel aan te melden. Deelname aan deze training is gratis maar aanmelden is wel noodzakelijk.

Aanmelden of meer informatie via SWL Buurtsportcoach Manon Huinink via 06 13966204 of m.huinink@swlingewaard.nl. Aanmelden kan tot 10 september.

John Brits neemt na 42 jaar afscheid van zaalvoetbalclub

BEMMEL - Hoe vaak gebeurt het dat iemand na meer dan 40 jaar trouwe dienst afzwaait bij zijn favoriete sportclub? Zelden! Een bijzondere gebeurtenis waar echt even bij stil gestaan dient te worden.

Op een mooie dag in 1974 deed John Brits voor het eerst mee met de personeels-sportactiviteiten op het SGOB (nu bekend als het Over Betuwe College). In het begin werden er allerlei sporten afgewisseld, maar na enige tijd ontstond de hechte zaalvoetbalgroep. Elke dinsdagmiddag werd er trouw gevoetbald, met John als drijvende kracht.
John, voormalig docent Duits op het SGOB/OBC, had al snel een belangrijke rol naar zich toe getrokken. Hij had de verantwoordelijkheid om elke week twee gelijkwaardige teams te maken. Naast deze illustere taak hield hij, op geheel eigen wijze, de stand bij. Het was aanbevelingswaardig om in zijn team plaats te nemen om de kans op winst groter te maken.
Na 42 jaar actief meegevoetbald te hebben, heeft hij afgelopen dinsdag voor het laatst een trap tegen een bal gegeven. De zaalvoetbalclub in Bemmel zal moeten wennen aan zijn afwezigheid. Men is John dankbaar voor zijn tomeloze inzet!

Vierdaagsezondag in het teken van Woonboulevard Nijmegen

NIJMEGEN - Woonboulevard Nijmegen pakt groots uit deze 100e Vierdaagse.

"De Vierdaagsezondag staat namelijk helemaal in het teken van de Woonboulevard Nijmegen. Die dag worden duizenden flyers / loten uitgedeeld onder de bezoekers van de Vierdaagsefeesten en 's avonds staat ons team op alle invalswegen richting het vuurwerk om speciale medailles, blinkies, uit te delen. Draag je deze blinkie en word je hiermee tussen zondag 17 juli en vrijdag 22 juli door een van onze fotografen op de foto gezet, dan maak je kans op een van de vele wooncheques ter waarde van 50 euro."

Maar dat is nog niet alles. "De flyers die worden uitgedeeld zijn tevens loten waarmee je kans maakt op een wooncheque ter waarde van 1.000 euro of een van de vele andere prijzen, zoals wooncheques ter waarde van 500, 250 of 100 euro." Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je dit ingevulde lot zaterdag 23 juli persoonlijk om 13.00 uur in komen leveren bij Woonboulevard Nijmegen. "Tussen 13.00 en 16.00 uur trekken we de winnende loten. De prijzen worden alleen verloot onder de aanwezigen, dus zorg dat je erbij bent." Voor diegenen die niet in de grote prijzen zijn gevallen, liggen er speciale Vierdaagsepuzzels van Jan van Haasteren klaar. "Maar wees er snel bij, want op is op."

"Namens alle ondernemers van Woonboulevard Nijmegen wens ik iedereen fantastische Vierdaagsefeesten toe. En tot ziens bij ons prijzenfestival op zaterdag 23 juli!", aldus Ben Traa, voorzitter Woonboulevard Nijmegen.

Vakantietijden dorpshuis De Tichel Haalderen

HAALDEREN - Het bestuur van stichting dorpshuis Haalderen heeft besloten, in overleg met de ouderenvereniging Bejaard maar Jong, tijdens de zomervakantie weer beperkt open te gaan op donderdagmiddag tussen 13.30 en 16.30 uur.

Het blijkt dat vooral ouderen tijdens de zomerstop contacten missen. Veelal zijn kinderen en kleinkinderen met vakantie of ze vertoeven aan de waterkant. Gezien de leefbaarheid in ons dorp willen we dan ook voor het tweedde jaar de donderdagmiddag open gaan om een kaartje te leggen of te biljarten. Natuurlijk bent u ook welkom om een praatje te maken en een kopje koffie of thee te drinken. Deze activiteit valt niet onder verantwoording van Bejaard maar Jong.

De bloedprikpost (onder andere trombosedienst) op maandagochtend blijft tijdens de zomervakantie gewoon geopend, op maandagochtend om 08.30 tot 08.45 uur. Ook de fysiotherapeut zal zijn/haar werkzaamheden op maandagmiddag en vrijdagochtend gewoon door laten gaan. De bingo op woensdagavond begint weer vanaf de eerste en derde woensdagavond in september.

Het dorpshuis heeft nog ruimtes vrij voor diverse activiteiten. Hebt u belangstelling neem dan contact op met onze beheerster tijdens openingstijden telefoon 0481 464409 (tijdens openingstijden) of mail: info@dorpshuisdetichel.nl.

Luisteren in de Theaterkerk

BEMMEL - Op zondag 17 juli organiseert de Theaterkerk in Bemmel voor de laatste keer een open middag. Iedereen is welkom van 14 tot 16 uur.

Dit keer wordt de aandacht gevraagd voor de akoestiek, want daar is veel aandacht aan besteed. De kerk had van zichzelf een enorme nagalmtijd die het eigenlijk ongeschikt maakt voor theater en muziek. Met deskundigen zijn metingen gedaan en is een plan gemaakt om de nagalmtijd terug te brengen.

Het akoestisch plan is gebaseerd op een groot aantal klankkaatsers aan het plafond. Die zijn allemaal door vrijwilligers vervaardigd en opgehangen. Het effect is opzienbarend. Tijdens de open middag zal het bezoekers onmiddellijk opvallen hoe anders het geluid in de kerk nu klinkt.

Als over enkele weken de tribune is geplaatst worden opnieuw akoestische metingen gedaan. Ook zullen nog proefavonden worden georganiseerd inclusief mensen op de tribune. Op basis daarvan worden eventueel nog extra ingrepen gedaan om de akoestiek verder te optimaliseren.

De theaterkerk is nu nagenoeg klaar. De oplevering is gepland voor eind juli. Nu is dus heel goed te zien hoe de theaterkerk er definitief uit komt te zien, echter zonder tribune, want die komt na de 4-daagse week. De audio- en lichtinstallatie worden in augustus aangebracht, daarna volgt de verdere stoffering en inrichting. U bent welkom op de open zondag op 17 juli van 14.00 tot 16.00 uur.

OBC Huissen: enorm bedrag Bas van de Goor Foundatio

HUISSEN - Donderdag 7 juli was de spanning goed te voelen in de gymzaal van OBC Huissen in Park Rosendael. Leerlingen van OBC Huissen reikten een sponsorgedrag van liefst 6.749,84 euro uit aan Bas van de Goor van de Bas van de Goor Foundation. Een geweldig bedrag wat ingezet gaat worden ten behoeve van kinderen met diabetes.

Het bedrag is verzameld door OBC-leerlingen van leerjaar 1 en 2 door middel van een sponsorloop. Daarnaast hebben de leerlingen diverse sportactiviteiten uitgevoerd zoals voetbal en stormbaan trotseren. De klas met het hoogte bedrag mocht op 7 juli de gift uitreiken aan Bas van de Goor, Nederlands Olympisch oud-volleyballer. "Wat mooi dat ik dit enorme bedrag hier in deze gymzaal in ontvangst mag nemen. Bewegen is namelijk zeer belangrijk voor je gezondheid en al helemaal wanneer je diabetes hebt. Bedankt en echt super dat jullie dit met z'n allen bij elkaar gekregen hebben", aldus Bas van de Goor.

Kinkelbestuur in gesprek met… Armoede bij kinderen… hoe help je?

BEMMEL - De thermostaat op 16?, het eten van de voedselbank, sobere behuizing en inrichting en weinig dingen om mee te spelen. De aanblik van armoede is heel confronterend. Zeker als het om kinderen gaat. Soms hebben gezinnen niets meer met de instanties. Ze worden niet meer gerespecteerd. In het gesprek zoek ik eerst vertrouwen.

Wij praten met Linde. Ze is vrijwilliger bij Stichting Leergeld. Ze doet huisbezoeken en stelt adviezen op. Ze komt in gezinnen waar echt armoede is. Maar ook in gezinnen met een bepaalde levensstijl. Veel van het budget in die gezinnen gaat op aan ‘luxe', zoals merkkleding, roken en drinken, een grote tv, extra telefoonkosten en huisdieren. Hoe het ook zij, in zulke gezinnen ligt sociale uitsluiting op de loer. Linde kiest principieel voor het kind, ook als de ouders andere keuzes maken. Ze wil het kind een zetje geven, zodat het toch met het schoolreisje meekan, toch kan leren zwemmen of muziek maken. Het gaat dus om relatief kleine bedragen om mee te kunnen doen.

Linde vertelt over de werkwijze. Deze is zorgvuldig met een scherp oog voor privacy. Er wordt gewerkt aan de hand van een protocol met een heldere advisering. De hulp is aanvullend en komt alleen in beeld als andere instanties niet kunnen bijspringen.
Op dit moment erkent de gemeente de behoefte aan deze vorm van laagdrempelige hulp. Dit blijkt uit de eenmalig toekenning van budget voor 2016. Omdat Stichting Leergeld het aantal aanvragen in dit jaar ziet verdubbelen, lijkt dit al voldoende argument om de subsidie structureel te maken. Armoede is kennelijk in veel gezinnen aanwezig.

Jan de Moor en Johan Hesselink

Ressen betaalt de rekening van Waalsprong

De Ressensestraat wordt 'verlost' van verkeersremmers. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL/LENT - De financiering en tijdsdruk hebben voor de colleges van Lingewaard en Nijmegen de doorslag gegeven om te kiezen voor een traject door Ressen als verbinding tussen de Waalsprong en Bemmel. Hiermee lijkt de aanleg van de Dorpensingel in Lent na veel maatschappelijk en politiek geharrewar van de baan. Besloten is om 'Variant Ressen' nader te onderzoeken.

Variant Ressen betekent dat de bussluis op de A325 weer opengaat voor het autoverkeer. De route gaat via de Hoeksehofstraat en de Ressensestraat richting Bemmel. Hiermee lijkt Ressen de rekening te betalen voor de verbinding met de Nijmeegse Waalsprong

Vanaf 1996 zijn Nijmegen en de gemeente Bemmel, gevolgd door Lingewaard, in gesprek over een verbinding tussen Nijmegen Noord en Bemmel. De Vossenpelssestraat heeft in de discussie een belangrijke rol gespeeld. Bemmel was faliekant tegen de Nijmeegse oplossing voor een knip in de Vossenpelssestraat, in combinatie met de aanleg van de Dorpensingel. Onhaalbaar zeggen beide colleges nu in koor. Te duur en tijdrovend door procedures. De miljoenen schraap je niet zo maar even bij elkaar, zo is het excuus. Variant Ressen wordt begroot op 2,8 miljoen euro. Variant Dorpensingel op 8,8 miljoen.

Het besluit om 'Variant Ressen' te onderzoeken zal ongetwijfeld in Ressen en oppositie veel verzet opleveren. De wethouders Theo Peren (CDA) van Lingewaard en Harrriët Tiemens (GroenLinks) van Nijmegen zeggen zich dat terdege bewust te zijn. Tiemens: "Natuurlijk, voor Ressen is zo'n bericht niet leuk. Ik weet het, het is een duivels dilemma." Volgens de Nijmeegse wethouder is er over bestaand asfalt een oplossing gevonden voor de verbinding tussen Bemmel en de Waalsprong. Als er niks wordt gedaan verwacht Tiemens stellig dat de Vossenpelsstraat door de groeiende Waalsprong zal dichtslibben door toenemend autoverkeer.

Bemmel

Volgens wethouder Peren wordt Bemmel er niet slechter van, hoewel hij zegt zich te realiseren dat de bewoners van de Hoeksehofstraat te maken krijgen met veel meer verkeer langs hun deur. Voor de rest alleen maar pluspunten. De knip richting Lent is van de baan en de Ressensestraat wordt 'verbeterd', zo stelt het college. De verbetering houdt in dat de weg voor een deel zijn oude vorm terug krijgt. De afslag naar Klein Rome gaat op de schop. Het verkeer kan straks weer gewoon rechtdoor. De kruising met het RijnWaalpad wordt aangepast. De wegversmallingen verdwijnen en de overstekende fietsers hebben straks geen voorrang meer op het autoverkeer. Als de Ressensestraat straks weer 'verlost' is van alle verkeersremmers, betekent dat volgens Peren niet dat de weg weer een racebaan wordt. De Ressenstraat krijgt straks per etmaal een toename te verwerken van 6000 naar 9000 motorvoertuigen.

Variant Ressen kan zonder procedures en op bestaand asfalt worden gerealiseerd. Wethouder Theo Peren verwacht daarom dat de klus half 2017 voltooid kan zijn. Over de kostenverdeling van de 2,8 miljoen wordt nog overleg gevoerd.
Donderdag staat Ressen op de agenda van de Lingewaardse gemeenteraad. De raad is verdeeld en kritisch. Aanvang 19.30 uur.

Bemmelse molenaar op de nieuwe Thornse molen

PERSINGEN - Op 15 juli om 14.00 uur zal de Commissaris van de Koning van de provincie Gelderland, de Hr. Cornielje, samen met de Hr. Heijdra, provinciale ambtenaar en zoon van de overleden molenarchitect Heijdra, de recent herbouwde Thornsche Molen officieel in gebruik stellen.

Na de tweede wereldoorlog is de eeuwenoude molen afgebroken. Tien jaar geleden startten Jan van Eck, Henny Driessen en Wim Jansen de inzameling van gelden, om de molen te herbouwen. Molenbouwer gebroeders Coppes uit Bergharen trok meer dan een jaar uit en nu staat er een juweel van een koker-standaard-molen. De Bemmelse molenaar Jan Meurs gaat met zijn kompanen van stichting Kekerdomse Molen De Duffelt de Thornse Molen draaien

De ingebruikstelling zal gebeuren na de traditionele kerkelijke inzegening. Aansluitend zullen nazaten van de molenaarsfamilie Vierboom het naambord van het terras onthullen. Door Jan van Eck zal de boekpresentatie plaatsvinden en het eerste exemplaar worden aangeboden van het door hem geschreven boek over geschiedenis en herbouw van de Thornsche Molen.

De feestelijkheden zullen worden opgeluisterd door een vocaal optreden van het koor AP/ART en een muzikaal optreden van De Spetters.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - Deze week organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Woensdag 13 juli - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 14 juli - 17.30u - Dominicanenklooster, Stadsdam 1, Huissen

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00u via het SWL Meldpunt: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, kan je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Column

Hockey

De stad trok mijn oudste dochter meer dan opgroeien in haar geboortedorp Gendt. Bas en Max zijn dan ook geboren Nijmegenaren. Ze groeien op in de Waalsprong. We zien ze wekelijks. Zeker omdat Bas muziekles heeft bij 'onze' harmonie. Max komt graag mee. Kortgeleden heeft hij opa geholpen met aardappels rooien. Er was een periode dat Bas zwemles had in Bemmel. Max volgt zijn broertje op. Bas uit Nijmegen en de jongste kleinzoon Stan uit Gendt hebben beide belangstelling voor muziek. Stan is een fan van de Gendtse schutterij. Hij kan straks in eigen dorp blijven.

Waarom vertel ik dit. Vorige week had ik de moed om weer een raadsvergadering bij te wonen. Omdat een Lingewaardse raadsvergadering op een theater zonder publiek lijkt waar raadsleden elkaar hun debatkunstjes tonen, verslapt regelmatig mijn aandacht. Totdat lingewaard.NU mompelt eigen volk eerst. Nijmegenaren Winkelen in Lingewaard? Welkom. Lid worden van MHC Bemmel 800? Nee, mompelt lingewaard.NU. Het sportpark is vol. Lingewaard.NU wil van hun wethouder weten hoeveel inwoners van de Waalsprong gebruik maken van Sportpark Ressen. SC Bemmel en Mixed Hockeyclub Bemmel 800 zagen samen het ledenaantal verdubbelen waardoor het sportpark schreeuwt om uitbreiding. Kosten circa 1 miljoen. Vooral het hockey is explosief gestegen. Als een sportaccommodatie barstensvol zit, lijkt me uitbreiding óf ledenstop een logisch gevolg. Nee, lingewaard.NU gaat zich verdiepen in de etnische herkomst van leden. Niet alleen de EU gruwt kennelijk van 'profiteurs' die grenzen oversteken. De vraag van lingewaard.NU roept vragen op. Waarom wil de politiek de etnische afkomst van leden van een sportvereniging weten. Wat wil je met die informatie. Wellicht denkt lingewaard.NU aan een EU-oplossing. Ressen wordt geen rechtstreekse verbinding met Nijmegen, maar een zwaar bewaakte grenspost. De slagboom bij de bussluis gaat omlaag. Waalsprongers worden als profiteurs zonder pardon over de grens gelazerd. Hopelijk loopt het met een sisser af. Max heeft zijn zwemdiploma nog niet. En wie weet, wil Bas op hockey.
Sjaak

In een Oogopslag

woensdag 13 juli
09.30 St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

Donderdag 14 juli
19.00 u. Zaal Providentia Gendt, Schoolverlatersviering met Pastoraatsgroep en het Jongerenkoor Remember.

zaterdag 16 juli
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Herenkoor

zondag 17 juli
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het koor Exotherm

woensdag 20 juli
09.30 u. HH Martelaren van Gorcum, Eucharistieviering met Pastoor Peters

19.30 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, concert van Zwitsers Muziekgezelschap Spiel Berner Oberland

Expositie in kerkje Gendt

GENDT - Ook deze zomer zal er weer een expositie gehouden worden in het kerkje van Gendt aan de Torenlaan. Deze keer zijn de zeer kleurrijke schilderijen gemaakt door cliënten van Stichting ‘Elver’ (voorheen Fatima) uit Nieuw Wehl.

De vorige predikant van de protestantse gemeente Gendt-Doornenburg werkt nu als geestelijk verzorger bij Elver en via hem kwam de kunstcommissie van de kerk in contact met de cliënten van Elver. Zij maken prachtige grote schilderijen, waaruit we een keuze hebben gemaakt.

Het thema is: ‘Ontmoeting door kunst’. Kijken naar kunst is het ervaren van wat een kunstwerk ons zegt. Proberen te beleven wat de kunstenaar de kijker wil vertellen, De kunstenaars van ‘Elver’ zijn mensen met een verstandelijke beperking. Op zondag 17 juli zal de expositie geopend worden om 11.00 uur na de kerkdienst. Elke zondagmiddag tot 28 augustus van 13.00 - 17.00 uur is de kerk open. Het kerkje vormt een mooi rustpunt voor fietsers. Zij kunnen dan even uitrusten en een kopje koffie of thee of iets fris komen drinken en de expositie bekijken. Iedereen is welkom!

Geluk van Lingewaard en Redoutes in Doornenburg: 11 Redoutes en Montmartemarkt

DOORNENBURG - In de periode juli tot en met augustus vindt een vijfde editie van 'Het Geluk van Lingewaard' plaats met als thema 'Sjans met de buren'. Een belangrijk onderdeel hiervan is een project dat in het teken staat van de redoutes of wachttorens die in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) langs de rivieren stonden.

Een elftal grote torens zal door diverse organisaties en verenigingen gebouwd worden op diverse plaatsen in Doornenburg. Daarnaast zijn vier scholen bezig geweest met het ontwerpen van mini redoutes. Deze worden tentoongesteld in het ontmoetingscentrum op 19, 20 en 21 augustus tijdens het Geluk van Lingewaard.

Daarbij wordt onder andere gewerkt met planken die in het vorige Geluk van Lingewaard (het 'Waalindrukken-project') zijn gebruikt. In Doornenburg zal er gedurende drie weken een 'route de Redoute route' komen door de wijken.

19 augustus zullen deze torens rond 19.00 uur feestelijk worden geopend in samenwerking met de 225-jarige Schutterij en harmonieën uit de omgeving. Aansluitend een korte theatervoorstelling van Jeanmarie gratis bij te wonen in de redoute bij de pastorietuin-dokterspraktijk. En feest in het schutterijgebouw.

21 augustus zal er een Montmartre markt zijn door de Kerkstraat heen. Van 9 tot 18 uur zal de Kerkstraat een straat vol beleving zijn. Vijf kramen zullen er komen te staan en een groot aantal demonstraties van kunstenaars, verhalenvertellers, waarzegger, muzikanten et cetera. Kasteel, ontmoetingscentrum, schutterijgebouw en Sint-Martinuskerk zijn onderdeel van deze beleefmarkt.

De organisatie van het programma wordt verzorgd door stichting Honderdmorgen in samenwerking met Schutterij Gijsbrecht van Aemstel en Kasteel Doornenburg.. Wilt u als bewoner deelnemen aan dit initiatief heeft u aanvullende ideeën of vragen dan hoor ik dit graag", aldus Marjo Wiltingh 06 51587368.

Knap stuk werk op expo creatieve ochtend Gendt

GENDT - Netjes uitgestald op tafel in de activiteitenruimte staat het werk van de crea-ochtend behorend bij ParticipatiePunt Gendt. Het afgelopen jaar is er weer druk ingekleurd, geschilderd op verschillende materialen, zijn er mobielen gemaakt van schelpen en flessen gedecoreerd met allerlei materiaal. Knap stuk werk wat de deelnemers daar geleverd hebben!

Vol trots poseren enkelen met hun ‘meesterwerken’ voor de foto. De samenstelling van de groep deelnemers bestaat uit bewoners van RijnWaal Zorggroep en mensen van buitenaf. Iedere eerste woensdag van de maand komen zij samen en gaan na een kopje koffie creatief aan de slag. Er worden ervaringen uitgewisseld, tips gegeven en onder het knutselen door lekker gekletst en gegrapt. Voor de meesten echt een moment om naar uit te kijken!

De creatieve ochtend is twee jaar geleden op initiatief van ParticipatiePunt Gendt van start gegaan. Dankzij de gedreven vrijwilligster van PP Gendt en de drie vrijwilligsters verbonden aan de activiteit; Masja, Marlies en Nancy is het een succes. Na een korte onderbreking voor vakantie starten zij op woensdag 7 september weer met een nieuw seizoen. Bent u benieuwd en lijkt het u leuk ook eens aan te schuiven dan bent u welkom!

Creatieve ochtend: iedere eerste woensdag van de maand van 9.30 tot 11.30 uur in Hof van Breunissen, Kloosterplein 4, Gendt. Eigen bijdrage: 2,50 euro. De creatieve ochtend is een initiatief van het ParticipatiePunt Gendt. Vrijwilligers van zowel het ParticipatiePunt als de daaraan verbonden activiteiten worden ondersteund door Stichting Welzijn Lingewaard.

Zesde plaats voor Huissen C1 op NK Beach Handball

Foto: Van links naar rechts: Inge K., Anniek, Anne, Sam, Inge V., Isa, Maaike, Evi, Renée en Judith. Op de foto ontbreekt Marlou wegens een blessure.

HUISSEN - Met een prachtige zesde plaats hebben de meiden van het C1 van HV Huissen geschiedenis geschreven. Nooit eerder wist een team uit Lingewaard het NK Beach Handball te bereiken maar deze kanjers is het gelukt.

In het sterke deelnemersveld waren zij het enige team dat niet over een eigen beach-accommodatie beschikt. Dat gaf ze een grote technische achterstand ten opzichte van de andere teams die al maanden in het zand konden trainen. Maar gedreven door een enorme spirit en met veel werklust wisten de allround-handballers uit Huissen te stunten. Nadat de eerste wedstrijd verrassend werd gewonnen en de tweede wedstrijd pas na de noodzakelijke shoot-outs werd verloren moest de laatste poulewedstrijd de beslissing brengen over de strijd om de medailles.

En weer hing een stunt lang in de lucht: tegen meervoudig landskampioen Niedorp werd de eerste set ruim gewonnen en de tweede set met maar één doelpunt verschil verloren. In de noodzakelijke shoot-out bleek het Noord-Hollandse team net wat geroutineerder. Op een haar na misten de Huissense meiden daarmee een plek bij de beste vier van Nederland. Na de kruisfinales restte er uiteindelijk een fraaie zesde plek en met de wetenschap dat ze voor de top van Nederland nauwelijks meer onder doen zijnde meiden dik tevreden! Na afloop van het NK doken de meiden lachend het Veluwemeer in om het zand af te spoelen....

Huissen heeft z'n Zwaonenbord!

Foto: W. van der Schouw

HUISSEN - Een testpanel bestaande uit Bram, Luna, Maud en Tim heeft het nieuwe Zwaonenbordspel goedgekeurd en dus is het voor iedereen te kopen (op bestelling) bij het Stadsmuseum Hof van Hessen in Huissen.

Het spel is ontwikkeld door Jeannette Eeuwes, Piet Driessen en gerealiseerd door Wim van der Schouw. De spelers gaan met de miniatuur Huissense zwaan op pad en proberen alle obstakels te ontwijken om zo snel mogelijk het doel te bereiken. Het spel bestaat uit vraag- en dialectkaartjes, 4 zwanen in een opbergblikje, een bord en een rode of blauwe dobbelsteen naar keuze. Dit alles voor 20 euro.

Foto: W. van der Schouw

De foto's zijn van Jos van der Leijgraaf, Gerry Aldershof, Wielly van Onna en Wim van der Schouw. Het project is gesponsord door het Gerrit Jeurissen Fonds, Van Dalen B.V., Huisman Sport en Maarten van Rossem VMBO. Het spel geeft gelegenheid aan jong en oud om de folklore van Huissen nog beter te leren kennen. Wanneer je bijvoorbeeld op een zwaan terecht komt, wordt er gevraagd: "Wat düt de man met de bèn ien d'n Umdrach'?" Op de Huissense dag (2 augustus) van 11.00 tot 15.00 uur bent u welkom in het Stadsmuseum Hof van Hessen aan de Vierakkerstraat 39 om samen met de makers het spel te spelen (en alle goede antwoorden te vinden). Info: 026 3255058 of hofvanhessen@gmail.com. (www.huessen.nl).

Blarenpoli Ehbo Sint-Christoffel Huissen tijdens 100-ste Nijmeegse wandelvierdaagse

HUISSEN - Dit jaar organiseert de Ehbo-vereniging Sint-Christoffel uit Huissen opnieuw een blarenpoli voor de wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse. Gekwalificeerde leden van de vereniging staan weer tot uw beschikking om blaren te behandelen.

Er zijn ook enkele masseurs beschikbaar om de pijnlijke spieren te masseren en uiteraard is er koffie en thee. Op maandagmiddag beginnen we al met het preventief afplakken van de voeten.

De openingstijden zijn op maandag van 16:00 tot 19:00 uur. Op dinsdag, woensdag en donderdag is de poli geopend van 15:30 tot 21:00 uur. U vindt ons ook dit jaar in de aula van IKC De Abacus aan de Van Voortstraat 21 in Huissen (ingang aan de Van Gelrestraat). Vergeet niet een eigen handdoek mee te nemen als u langskomt. Voor de behandeling vragen wij een vrijwillige donatie te doen in de clubkas van de vereniging. Het is niet mogelijk om van te voren een afspraak te maken en er wordt gewerkt op volgorde van binnenkomst. (www.ehbohuissen.nl / secretariaat@ehbohuissen.nl.)

Marang negende gecertificeerde PBS-school van Nederland

ANGEREN - Marang in Angeren heeft 30 mei het certificeringstraject vanuit het kenniscentrum SWPBS officieel afgesloten. "Wij voldoen aan alle eisen die gesteld zijn om onszelf een 'School Wide Positive Behaviour Support'-(PBS) school te noemen. Het leeft in de school; het is terug te zien bij leerkrachten en terug te horen van kinderen en ouders."

Tijdens de feestavond van maandag 4 juli is het 'muurbord' met daarop de certificering onthuld in bijzijn van alle leerlingen en ouders. Kunstenares Riet Desserjer heeft samen met de groepen 1 tot en met 8 een smiley-kunstwerk gemaakt. Het hangt prominent aan de gevel van het gebouw, onder het logo van Marang.

"Het kunstwerk is voor en door kinderen gemaakt het is tekenend voor de manier waarop we samen aan het hele traject gewerkt hebben. Donderdag 6 juli gaan we met z'n allen bij het plaatselijke cafetaria een lekker ijsje eten.

Veiligheid, betrokkenheid en respect zullen we samen levend houden en voortdurend doorontwikkelen. Deze waarden zorgen voor een veilig klimaat in onze school."

Uitslag Jeugdwedstrijd van De Snoek Gendt

GENDT - Dinsdag 5 juli werd de voorlaatste wedstrijd om het koningschap gevist bij de jeugd. Met 21 vissers was de opkomst weer goed te noemen. Er werd zoals alle wedstrijden weer in de kanovijver gevist.

Ondanks de harde wind werd er goed vis gevangen. Iedereen wist vis te vangen. Teun Scholten wist al snel veel vis te vangen en eindigde met 37 vissen en 376 cm op een knappe eerste plaats. Lukas Akse ving binnen 5 minuten al drie mooie vissen. Later in de wedstrijd wist hij er nog 10 visjes bij te vangen, waardoor hij op de tweede plaats eindigde met 13 visjes en 150 cm. Ian van de Horst heeft de smaak ook goed te pakken en werd derde met 13 visjes en 130 cm. Een paar minuten voor het eindsignaal ving Joes Kersten een mooie zeelt van 23 cm, tevens de grootste vis tot nu toe, hierdoor eindigde hij op de vierde plaats. Op 12 juli wordt de laatste koningswedstrijd gevist. Het tussenklassement is te vinden op www.hsvdesnoekgendt.nl.

Prima taekwon-do weekend

ARNHEM - Taekwon-do Academie Gelderland heeft afgelopen weekend een uitdagend kamp georganiseerd in de bossen rond Arnhem.

Een kleine 40 taekwon-Do beoefenaars is op het kamp afgekomen. Het thema van het kamp was uiteraard plezier maar vooral ook een knipoog naar het authentieke militaristische karakter van alle (budo)gevechtskunsten. Onderdelen van het kamp waren; camouflage trainingen, sparren, boksen, hapkido, yoga, schermen, meditatie training, overnachting in de buitenlucht, bootcamp, tuls, zelfverdediging tegen wapens.

Er waren diverse gasttrainers onder wie een zeer speciale docent die les gaf in de oudste vechtkunst van de wereld Kalarippayat uit India. Een stijl die normaal in Nederland niet wordt gedoceerd. In september start het nieuwe seizoen; voor meer informatie: www.tagelderland.nl.

Terugblik op een fantastisch Thetis kersenfeest

GENDT - Het zit er weer op, het Thetis kersenfeest 2016 is in onze ogen en naar aanleiding van alle positieve reactie zeer succesvol geweest. Na een fantastische opening op de vrijdag werd het thema 'water raakt je' helaas op zaterdag en zondag iets te letterlijk gevoeld.

Ondanks het minder goede weer hebben alle activiteiten gewoon plaats kunnen vinden. De jeugdtriatlon is geheel in de regen afgewerkt en de sportieve kanjers mogen supertrots zijn op hun prestatie! Naast de sportieve en ludieke activiteiten is er ook geld ingezameld voor www.fightcancer.nl. Mooi was het om te zien dat praktisch iedereen met het Thetis Fight cancer polsbandje rondliep. De opbrengst tot op heden is 2127 euro.

Er kan nog een bijdrage geleverd worden via de site http://fightcancer.igive.iraiser.eu/projects/thetis-kersenfeest-2016-nl.

Actieve Senioren Angeren slapen in Yurt-tent

Foto: Antoon Schraven

ANGEREN - In november 2015 was er in het Dorpshuis van Angeren een Wiekent Angeren quiz. Dit ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van het dorpshuis.

De hoofdprijs werd gewonnen door Jaap Stienstra en Els Tijssen-Joosten van team 1 van de Stichting Actieve Senioren Angeren (SASA). Zij mochten een nacht logeren in een echte Mongoolse Yurt op de Ger Camping QKLQ , Kamervoort 25, Angeren, aangeboden door de eigenaren de familie Roelofs. Het ontbijt zou worden verzorgd door de medewerkers van het Dorpshuis.

Foto: Antoon Schraven

Woensdag 7 juli was het zover en is de cheque ingewisseld. De winnaars hebben met hun partners in een Yurt- tent geslapen want deze zijn ingericht voor vier personen. Donderdagochtend brachten Antoon Schraven en Simone Harmsen namens het Dorpshuis Angeren, een uitgebreid ontbijt. Aan alles was gedacht.

Na het ontbijt werd de tent uitgeveegd en afscheid genomen van Ben en Anne-Marie Roelofs. Het was echt een leuke belevenis.

Een rondwandeling door Huissen .

HUISSEN - Op vrijdag 29 juli bestaat de gelegenheid om deel te nemen aan een begeleide rondwandeling door Huissen. Emile Smit van de Historische Kring Huessen zal onderweg een en ander vertellen over wat er te zien is, hoe oud de dingen zijn en of er vroeger bijzondere andere dingen waren.

Er zijn heel wat mensen die zullen denken: “Ach, Huissen, daar woon ik al zo lang… Dat ken ik onderhand wel!” Toch valt bij elke wandeling op, dat juist de “echte” Huissenaren verrast zijn over wat ze onderweg tegenkomen en niet wisten. In je eigen stad loop je de dingen vaak gewoon voorbij. Een reden dus om toch mee te doen.

De wandeling begint om 18.30 u. en duurt ongeveer anderhalf uur. U kunt zich aanmelden bij Corry Huisman, 026 3254762.

Summerparty met topattractie Be Floyd

ZEVENAAR - Alle meesterwerken van Pink Floyd op een rij. Muziekliefhebbers gaan het op zaterdag 16 juli vanaf 21.15 uur meemaken tijdens de 't Centrum/Grolsch Summerparty van Muziekstad Zevenaar op het Raadhuisplein.

Sluit je ogen en je waant je bij een live concert van Pink Floyd, sound, licht, stemmen en instrumenten zijn precies in balans. Soms spacey passages, soms krachtig, de betoverende melodieën van David Gilmour en momenten vol waanzin van Roger Waters...

Be Floyd heeft sinds 2013 al haar concerten uitverkocht en mag ondertussen gerekend worden tot één van de beste Pink Floyd tributebands van Europa. Zo'n 25 songs uit het totale oeuvre passeren in twee sets en toegift de revue. Complete meesterwerken als Dark Side Of The Moon, The Wall en Wish You Were Here worden door de band gespeeld. Uniek aan de show is de combinatie van muziek, een adembenemende licht- en lasershow, digitale videokunst. Ouderen in het publiek zullen de concerten van Pink Floyd herbeleven. De jongere generatie maakt kennis met de prachtige en unieke muziek van één van de meest originele en innovatieve bands uit de geschiedenis van de popmuziek. Onder het motto 'Wat goed is hoef je niet van ver te halen' heeft Muziekstad Zevenaar voor het voorprogramma de Belgrave Band gestrikt met frontvrouw Joanne Belgrave. Het voorprogramma begint om 20.00 uur.

Als het goed is, is de Zevenaarse zangeres dan al helemaal warm gedraaid. Want de band staat ook tijdens het middagprogramma van de Summerparty op het podium. De Summerparty begint om 14.00 uur op het Raadhuisplein. De toegang is gratis.

Meditatie aan de Waal

LENT - In de zomervakantie (16 juli tot en met 20 augustus) is er elke zaterdagochtend van 9.30-10.30 uur aan de Spiegelwaal, op het eiland in de buurt van de dam, de mogelijkheid om te mediteren / mindfulness te beoefenen.

We starten met zacht lichaamswerk met daarna een zitmeditatie op ademhaling en/of lichaam en een loopmeditatie. We sluiten dan weer af met een zitmeditatie. Een mooie gelegenheid om met vriendelijke aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu en stil te staan bij wat zich aandient. Bij regen wijken we uit naar Akkerwinde 40 in Lent.

De begeleiding is in handen van Ine Albers en Olga Jans. Kosten: geen. Een donatie is welkom. De opbrengst daarvan gaat naar SOS Kinderdorpen. Aanmelden is niet nodig. Aangeraden wordt om gemakkelijk zittende kleding te dragen en een handdoek en/of kussen mee te nemen om op te zitten. Kijk voor de precieze locatie op: www.meanderen.org of www.mediterenisteleren.webklik.nl.

Elster kerken gastvrij tijdens 100ste 4Daagse

ELST - Op dinsdag 19 juli zijn de twee kerken in Elst, beide gelegen aan de route van de Nijmeegse 4daagse weer open voor lopers en bezoekers. Op het plein voor de kerk staat de jeugd van The Meeting klaar. Zij zet zich in voor het goede doel door koffie, koek, frisdrank et cetera te verkopen.

Ze zorgt ook voor schone toiletten, waarvan de lopers en bezoekers gebruik kunnen maken tegen een geringe vergoeding. De opbrengst gaat dit jaar naar een project voor straatkinderen in Uganda. Het doel van het project is zoeken van contact met familie van kinderen, het helpen van kinderen aan een dak boven hun hoofd en begeleiden van kinderen naar school.

De eerste dag van de Vierdaagse passeren duizenden wandelaars de Grote Kerk met haar markante toren. Vele wandelaars hebben deze historische kerk ontdekt om even op adem te komen en even uit te rusten binnen of buiten. Dit kan dit jaar ook weer in De Ruimte, het centrum voor ontmoeting naast de kerk en in de nieuw aangelegde Sint-Maartenshof. Met deze actie willen de jongeren van The Meeting een start maken om het komende jaar veel aandacht aan besteden aan dit project. Meer informatie: staat op www.kerkinactie.nl/projecten/karamojong-kinderen-naar-huis-en-naar-school.

Wat in 2000 bescheiden begon door alleen de kerk open te stellen is uitgegroeid tot een grote happening. Het is ook een mooie gelegenheid voor de wandelaars om elkaar hier te treffen, omdat bij de Grote Kerk alle afstanden weer bij elkaar komen. Al eeuwen is deze 'hoog' gelegen cultusplaats een kruispunt van wegen!

Bijenstal De Park geopend

BETUWE - Onder ruime belangstelling van onder meer de cursisten van ‘Maak kennis met de honingbij’ en leden van de Imkersvereniging Oost-Betuwe is op 10 juli De Bijenstal op Landerij De Park feestelijk geopend.

Jan de Wit, oud-bestuurslid van Stichting Boerderij Lingezegen, schetste de route van de wedstrijd van de Stichting Voor Elkaar van Univé Stad en Land. Daarbij zorgde het stemmende publiek voor de 4e prijs met een beloning van 10.000 euro. Met dat bedrag bouwden vrijwilligers onder leiding van imker Allard Klein Onstenk een mooie bijenstal.
Samen met Laura van Wolfen, regiomanager van Univé onder andere voor Arnhem en Elst, opende Jan de Wit De Bijenstal officieel. Met een toelichting op de betrokkenheid van Univé bij dit soort projecten feliciteerde Laura van Wolfen Landerij De Park met de mooie aanwinst.
Landerij De Park is een centrum voor natuurbeleving: 5 hectare speelnatuur om te ontdekken, te beleven en vooral om van te genieten. Voor jong en oud. Je vindt Landerij De Park op De Park 12 in Elst tussen Elst en Arnhem-Schuytgraaf. Zie ook: landerijdepark.nl.

Jeugdland opent zomervakantie met Holiday Kick off

ARNHEM - Op woensdag 20 juli houdt stichting Jeugdland samen met stichting Rijnstad, Sportbedrijf Arnhem, Kinderopvang SKAR en Decathlon de Holiday Kick off voor kinderen 4 tot en met 12 jaar bij de Rijnhal/Decathlon (parkeerplaats). De activiteiten beginnen om 14.00 uur en eindigen om 17.30 uur. De toegang is voor iedereen gratis.

De zomervakantie wordt dit jaar weer spetterend geopend. Voor iedereen zijn er allerlei leuke dingen te doen, zoals bijvoorbeeld een skatebaan, klimtoren, bunjeetrampoline, BMX en schermen. Creatieve activiteiten als buttons maken, medailles en krissen maken en koken. Er kan gechilld worden bij het schminken en dan en op het podium kun je je act laten zien. En dan nog is er veel meer!

Het hele feest is mogelijk gemaakt omdat veel Arnhemse organisaties, om niet hun medewerking verlenen. Vorig jaar kwamen er ruim 4000 kinderen af op het evenement. Voor ouders/ begeleiders is er een mogelijkheid om op het terras te genieten van een kopje koffie of een drankje.

Meer informatie? Wil je je opgeven als vrijwilliger of meer over Jeugdland weten? Kijk dan op www.jeugdland.nl. Je kunt je via de site opgeven. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Stichting Jeugdland, Vissteeg 5, Arnhem; 026 4422062.

Fancy music braderie en snuffelmarkt in Millingen

MILLINGEN - Op zondag 4 september presenteert fanfarekorps Ons Genoegen de jaarlijkse Fancy Music snuffelmarkt.

Van 10.00 tot 16.00 uur kunnen bezoekers rondstruinen tussen de marktkramen, genietend van de muziek opleidingsorkest Jong & Oud Ons Genoegen, een hapje en een drankje. Ook is er een gokje te wagen tijdens de loterij en tombola om kans te maken op een van de prijzen uit de goed gevulde prijzenpot. Kortom: alle ingrediënten voor een gezellige dag zijn aanwezig!

Voor het huren van een kraam, kan contact opgenomen worden met Wendelien Janssen (fanfareonsgenoegen@gmail.com). De kosten bedragen 17,50 voor een hele kraam en 9 euro voor een halve. Zowel bedrijven als particulieren zijn welkom!

Koor Ap/Art bij opening van Thornse Molen

PERSINGEN - Koor Ap/Art uit Millingen aan de Rijn treedt op vrijdag 15 juli op bij de Thornse Molen. Tijdens de officiële opening van deze molen, waarbij onder andere de wieken voor het eerst zullen gaan draaien, verzorgt het koor een deel van de muzikale opluistering.

"Om 13.30 uur, tijdens de ontvangst van de gasten, laten we onder de enthousiaste leiding van dirigent Frans Coerwinkel en begeleiding van onze vaste live-band alvast horen wat we in huis hebben. Maar ook tijdens en na het officiële programma brengen we diverse nummers ten gehore die uiteen lopen van ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen tot ‘Imagine’ van John Lennon."

In beweging de In Balans cursus afsluiten

DOORNENBURG - Op de warme donderdagochtend kom ik het ontmoetingscentrum binnenlopen. Ik hoor de In Balansgroep al. In verband met de warmte hebben zij een ander zaaltje, ramen open en op gepaste wijze zijn zij bezig met balans oefeningen op de stoel.

De tennisbal staat deze les centraal. De groep met dames en één heer zijn geconcentreerd aan het bewegen. Thijs, de In Balansdocent, vraagt om achter de stoel te gaan staan. Er worden allerlei oefeningen gedaan mry betrekking tot kracht. Aan het einde van de les vraagt een deelneemster enthousiast: "Gaan wij nu de In Balans dans doen? Die vind ik zo leuk!" Iedereen neemt de positie in en op een prachtige manier sluiten zij de les af.

Thijs bespreekt de resultaten van de testen en iedereen is vooruit gegaan! Bij de reiktest is de groep 48 cm verder gekomen dan aan het begin van de cursus, dat is 28 procent. Bij de oefening 5 keer opstaan en zitten is de groep zelfs 1.25 min sneller, dat is 41 procent vooruitgang!. Conclusie: de In Balanscursus werkt! Na afloop gaan wij met zijn allen koffie drinken in het ontmoetingscentrum. Gezelligheid na de les is heel belangrijk.

Heeft u ook interesse om uw balans te verbeteren en zo de kans op vallen te verminderen? In september 2017 start Fysiotherapie Lingewaard in Doornenburg met een nieuwe cursus In Balans. Meldt u snel aan, er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Voor vragen neem contact op met Herman Vetsuypens: 06 54228873.

Kleutergroepen in Gendt halen Nijntje beweegdiploma

GENDT - Afgelopen woensdag 6 juli hebben de kinderen van twee kleutergroepen van IKC De Tichelaar in Gendt hun Nijntje beweegdiploma diploma gehaald. Tijdens deze ochtend hebben de kinderen laten zien wat zij de afgelopen vijftien weken tijdens de beweeglessen hebben geoefend.

Door de samenwerking met SWL Lingewaard en sponsoring van de gemeente, was het mogelijk dat 49 kinderen van IKC De Tichelaar hun Nijntje beweegdiploma hebben gehaald. Het beweegdiploma zorgt voor een belangrijk ontwikkeling van deze jonge kinderen. De kinderen zijn met sprongen vooruit gegaan en door de versterking van het zelfvertrouwen, durven en doen de kinderen steeds meer.

Wilt u uw kind ook het Nijntje beweegdiploma laten halen? Kom op zaterdag van 09.30 tot 10.30 uur met uw kind gymen bij GTV-Zwieps aan de Nijmeegsestraat 3 in Gendt. De leeftijd voor deze groep is 3-5 jaar.

Meer informatie staat op www.zwieps.nl. Kom anders vrijblijvend eens met uw kind kijken. Uw kind kan geheel vrijblijvend met de les meedoen. Aanmelden voor een kijkles kan via larissa@zwieps.nl.

Exoduscomité verheugd met 4-Daagse juwelen

Foto: Airborner Bill Call, foto Martien van Hemmen

HUISSEN - Gaandeweg krijgt in wijde omgeving de inrichting van het WO II Herinneringslandschap in de Betuwe meer aandacht. In de openbare ruimte kan in de omgeving van de Linge gefietst worden op bijvoorbeeld het Frontlijn Pad, het Verlaten Land Pad, maar ook op het Airborne Pad.

Eén van die Airborners was Bill Call, wiens relaas te lezen is op het Verzoeningspaneel nabij de Bevrijdingsbrug over de Linge. Bill heeft in dat oorlogsgebied - vlak na een vuurgevecht - een dodelijk gewonde Duitse militair hulp geboden door hem water en een sigaret te geven.De twee spraken nog van mens tot mens en dat gebeuren is te lezen op het enige jaren geleden onthulde paneel.Hierbij waren vertegenwoordigers aanwezig van respectievelijk de Britse, Canadese, Amerikaanse en Duitse ambassade.

Tijdens de 4 Daagse wordt iedere dag een historische zone ingericht. Op dinsdag 19 juli is de Betuwse dag. Dan zullen tienduizenden wandelaars ter hoogte van WO II monument De Vleugel, nabij de Irishgardsbrug en de Linge de beleving kunnen ervaren dat men hier in de Betuwe op historische grond loopt.

Dit wordt door het Exoduscomité gezien als een erkenning van de oorlogsgeschiedenis in onze regio. Metershoog wordt in beeld en geluid het thema van de historische zone uitgedrukt. Daar zal de 'Betuwse' Airborner Bill Call de verdiende eer krijgen.Ook zijn er beelden van gevluchte burgers afgebeeld. Gedurende een groot deel van de dag is deze unieke zone te bewonderen. In de ochtend zal versterking van deze zone plaats vinden door aanwezigheid van de evacuatiegroep en jeep.

Dit project kreeg vorm door samenwerking tussen het RBT KAN, het vfonds, Liberation Route Europe,Bevrijdingsmuseum en het Exoduscomité.

Parkeerschade gezien?

"Op donderdag 30 juni hebben wij ons voertuig (Audi A6 Avant voorzien van het kenteken 1-ZTS-14) geparkeerd op de parkeerplaats Stadsdam / Looveer te Huissen tussen 13.30 en 14.15 uur. Bij terugkomst zagen wij dat er schade is gereden aan ons voertuig.

Waarschijnlijk heeft de tegenpartij vergeten een briefje achter te laten…. Wellicht dat er getuigen zijn van dit voorval. Zo ja, wilt u zich dan zo spoedig mogelijk melden op het telefoonnummer 0481 420444."

Open turnkampioenschappen SGS-Lingewaard groot succes

Silke van Bon, kampioen van de C- selectie bovenbouw 2016

LINGEWAARD - De in Arnhem gehouden turnkampioenschappen van SGS-Lingewaard zitten er weer op en wat was het een mooie dag.

Plezier, gezelligheid en daarbij knap gymmen en turnen in wedstrijdvorm, afgewisseld met spectaculaire demo’s van de A- en B- selectie meiden van SGS-Lingewaard. Behalve medailles voor de podiumplaatsen was er voor iedere deelnemer een herinneringsmedaille en een certificaat. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde dag!

Sterreschansnieuws

Foto: Anton de Kluijs

DOORNENBURG - Afgelopen zondag was het voor de achtste keer, dat de schippers mis werd gehouden. Schippers en boeren kijken naar de lucht en kunnen meestal voorspellen of er regen komt of dat het mooi weer wordt.

Zo ook vorig jaar en dit jaar hadden de schippers het weer goed voorspeld, zondagmorgen was er nog een flinke regen periode, als je dan alles nog moet gaan klaar zetten voor een open air mis, is het niet fijn meer, om alsnog naar een kerk te gaan. Dit jaar hadden de schippers al vroeg genoeg besloten om het risico in dit regenland niet te nemen en gelijk de schippers mis in de Sint-Martinuskerk in Doornenburg te organiseren.

De opkomst van belangstellenden en ook niet schippers was bevredigend. Aalmoezenier Bernard van Welzenes, weet ieder jaar weer op zijn eigen inspirerende manier van voorgaan, de aanwezigen op een fijne en blijde manier te benaderen. Zo eerde hij de ontvallen dierbaren familie leden, middels een kaarsje aan te steken, om deze te herdenken. De aalmoezenier vertelde over compassie, Paus Franciscus heeft een heilig jaar uitgeroepen, dat begon op 8 december 2015 en dat gewijd is aan één van de kernbegrippen van het pontificaat van de Paus.

Barmhartigheid kunnen worden genoemd, compassie, deernis, edelmoedigheid, genade, goedertierenheid, goedheid, liefdadigheid, mededogen, medegevoel, medelijden, ontferming. Na de mis werden de vele aanwezigen kerkgangers uitgenodigd voor een kopje koffie of thee achter in de kerk.

Creatief Bemmel met koopzondag op herhaling

BEMMEL - Na het succes van vorig jaar beleeft Bemmel op 18 september haar tweede Creatieve koopzondag van 12.00 tot 17.00 uur. Naast een gezellige koopzondag inclusief braderie met afwisselende kramen en standhouders, zal op het marktplein plaats zijn voor creatievelingen en hobbyisten om zich te presenteren aan het publiek.

Ook zullen er kramen en standhouders staan met artikelen om de inwoners van Bemmel en omstreken te bewegen om zelf iets te gaan maken of een hobby te starten. Op de promenade zal een plek worden ingeruimd voor de Kidsclub. Hier kunnen kinderen onder begeleiding knutselen, breien of haken en verven. Dit jaar zal clown Click uit Gendt rondlopen op de braderie om de kinderen te vermaken.

Deelnemers aan deze creatief/hobby markt kunnen zich aanmelden via peervandervenmarkten@hotmail.com. De kosten van een kraam met zeil bedragen 30,-- maar een matje, kofferbakverkoop of openlucht optreden zijn toegestaan mits vooraf aangemeld. Zondag 18 september centrum Bemmel, daar kun je Niet omheen. De ondernemers van Bemmel heten u die dag welkom.

Meer informatie staat op http://www.beleefbemmel.nl/ en op facebook: www.facebook.com/centrumbemmel.

Zondag 18 september vindt ook weer de wielerronde in Bemmel plaats georganiseerd door Toer- en Wielerclub 't Verzetje. Het programma staat op www.twctverzetje.nl/ en op facebook: www.facebook.com/twctverzetje.

Psalmen

HUISSEN - Kwartetten, een vakantiespelletje voor bij de tent. Zou het nog gespeeld worden? 'Mag ik van jou?' De vier vieringen in juli (3, 10 en 24) en augustus (28) waarin ik voorga, wil ik elke keer ruimte maken voor een Psalm. Een kwartet Psalmen met inderdaad als refrein: 'Mag ik van jou'.

De persoonlijke vraag van mensen naar God. God, mag ik van Jou woorden horen die de weg wijzen? Laat mij van JOU ervaren dat het klopt: Jij zult er zijn. We lezen de Bijbel vaak als een boek met Bijbelse geschiedenissen. De geschiedenis van Israël, van Jezus, de zendingsreizen van Paulus. Maar in die Bijbel lezen we ook bij al die levensverhalen hun binnenkant. Kleine gesprekjes met jezelf. Keuzes die je maakte. Verdriet en schuld, niet alles lukte. Dankbaarheid.

Het boek van de Psalmen zijn van die intieme gesprekken. Ik en God, mag ik van Jou?

Ds. Matthijs Glastra

De kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen is zondag 17 juli om 10.00 uur; voorganger Mw. Woord, Ens (proponent).

Marja Huson-ter Avest: 06 20535946.

Zomerse struintocht door Bemmelse polder

Foto: Lingewaard Natuurlijk

BEMMEL - Zouden de paden alweer begaanbaar zijn? Het wordt spannend. Het hoge water heeft ook de Bemmelse polder veranderd. De planten staan inmiddels manshoog en bloeien uitbundig.

Ook de bevers zullen hun sporen beslist achtergelaten hebben. Bent u ook benieuwd wat het hoge water heeft achtergelaten en welke gevolgen het heeft gehad voor de natuur? Ga mee met de zomerse struintocht op zondag 17 juli met de gidsen van Lingewaard Natuurlijk!

Foto: Lingewaard Natuurlijk

Waar kunnen we langs, waar staat het water te hoog? Goed schoeisel of laarzen en waterbestendige kleding zijn dus gewenst voor een tocht door het volledig dichtgegroeid ooibos. Natuurgidsen vertellen onderweg over wat de natuur nu te bieden heeft. Wij maken kennis met de verschillende planten in dat stroomdaloerwoud en kijken naar sporen van de slapende bevers. Misschien zien we wel een vos of een ree.

Wie het mee wil maken, kan zich zondag 17 juli tussen 13.30 en 14.00 uur verzamelen in De Veldschuur, Sportlaan 1m in Bemmel. De thee of koffie staat klaar! De tocht duurt ongeveer 2,5 uur en kost, inclusief consumptie, 6,- per persoon, kinderen half geld. Deze tocht is niet geschikt voor minder validen. Inlichtingen: Ben Cornelissen 06 44870449 of Gijsbert Peelen 06 10864179.

Sociëteit Het Manneneiland bestaat 75 jaar

BEMMEL - Ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan, willen wij onze feestvreugde delen met enkele inwoners van de Gemeente Lingewaard.

Op 17 december stelt de sociëteit drie plaatsen kosteloos beschikbaar voor de muzikale cabaret voorstelling van ZAZI in de Theaterkerk Bemmel. Bent u door omstandigheden niet meer in staat, om welke reden dan ook, zelfstandig deze voorstelling te bezoeken en bent u toe aan een gezellige avond uit, laat dit weten.

Mogelijk behoort u tot de gelukkigen en beleeft u een heerlijk ontspannen avond waarbij wij u kosteloos zullen ophalen en na afloop weer naar huis terug zullen brengen.

Schroom niet en meld u aan bij Louis du Pré, secretaris Societeit het Manneneiland; louisdupre4@gmail.com; 06 53115400. De gelukkigen zullen voor 1 september hiervan op de hoogte worden gesteld. Het is ons voornemen dit enige keren per jaar te herhalen.

Sem Plönis viskoning

BEMMEL/HAALDEREN - De laatste twee viswedstrijden zijn inmiddels gevist door de jeugdleden van De Karper. Sem wist de 5de koningswedstrijd te winnen waardoor hij een stukje dichter bij de leider Rayen wist te komen.

Rayen had de laatste wedstrijd nog een voorsprong van 105 cm op Sem. Dit beloofde spannend te worden. Om 18:30 klonk het startsein van Willy en de strijd kon beginnen. Het weer was niet heel erg geweldig maar toch werd er hier een daar wel een visje gevangen. Zo ook bij Rayen en Sem beide wisten wat visjes te vangen, maar Sem wat meer dan Rayen.

Na het eindsignaal was het spannend: Sem was eerste geworden deze avond met 137cm. Rayen wist 28cm op de lat te leggen en daarmee was het beslist dat Sem met 4 cm verschil zichzelf voor de derde keer op rij de Viskoning van hengelsportvereniging De Karper mag noemen.

De prijsuitreiking hebben we dit jaar tijdens ons 60-jarig jubileumfeest bij vis- en recreatieplas Het Broek in Gendt gedaan.
1. Sem Plönis met 465cm
2. Rayan van Schaijk met 461cm
3. Stijn Piels met 260cm

Headliner tweede editie festival Under the Milky Way komt schuld inlossen

HUISSEN - Vorig jaar was Texas Radio headliner tijdens de tweede editie van festival Under the Milky Way. Minder dan 24 uur voor de gig moest de band afzeggen in verband met ziekte van een van de bandleden. Dan maar volgend jaar werd er gezegd. En die belofte komen ze nu na.

Niet als Texas Radio, maar onder hun nieuwe naam. Op 27 november vorig jaar namen ze afscheid van Texas Radio tijdens de “Grote Fuck off Texas Radio show”. “Omdat”, zoals zanger Arthur droog aangaf, “Texas Radio een kloteband was.” Sinds die tijd heten ze “The Grand East”. Ofwel rock ’n soul uit het oosten. Rond ’n uur of kwart over negen in de avond arriveert het gezelschap van “The Grand East” op Main Stage. Met invloeden van o.a. The Allman Brothers en The Doors kunnen we spreken van een echte rock ’n soul sound. Soms strak rechtdoor, soms uit de bocht, dan weer over snelweg of de toeristische route! Strakke drums, een swingende hammond, een groovende bas, een schreeuwende gitaar en in het midden staat een frontman met de bezieling van een swingende predikant die zijn kerk voorgaat. Halleluja! The Grand East!

Festival Under the Milky Way wordt op zaterdag 3 september gehouden op de surfweide aan de Badweg in Huissen. Kaartverkoop online via www.underthemilkway.nl of bij de vvk-adressen Foto van Eimeren in Huissen en cafetaria Braulio in Angeren. Kaart kost 10 euro en tot 18 jaar is de toegang gratis.

Voor school een nieuwe laptop nodig?

ELST - Heb jij straks voor school een nieuwe laptop nodig? Prof PC helpt je graag bij de advisering en aanschaf van een nieuwe laptop, tablet of PC. Ons advies voor studenten; een laptop tussen de 12 en 15,6 inch groot, kwalitatief hoogwaardige behuizing. Een SSD voor de opslag bevordert razendsnel opstarten en voorkomt een crash als je deze stoot of laat vallen.

Wat heeft Prof PC voor jou in de aanbieding? Wij hebben op het moment diverse scherpe aanbiedingen van zowel nieuwe als gereviseerde laptops. Je koopt bij ons al een geschikte laptop vanaf 299 euro voor een gereviseerde en een nieuwe laptop al vanaf 499 euro.

Wij zullen je ook adviseren met betrekking tot het maken van een backup van je bestanden en foto's. Dit is bij ons op verschillende manieren mogelijk. Je zult er niet aan moeten denken om tijdens je studie al je gemaakte verslagen/rapporten
en dergelijke kwijt te raken.

Eigen technische dienst!
Prof PC beschikt over een eigen technische dienst en reparaties; zijn daarom veelal tussen de 1-3 werkdagen klaar. Daarnaast kunnen wij je huidige laptop of PC upgraden.

Ben je benieuwd welke modellen wij kunnen leveren? Kom gerust een kijkje nemen in onze showroom. Daar hebben wij verschillende modellen staan om te testen.

Vanaf 25 juli is de spoorovergang bij Station Elst afgesloten. Wij blijven bereikbaar via de rotonde bij de Gamma.


Prof PC | Nieuwe Aamsestraat 28 | 6662 ND | Elst | 0481 372 473 | info@profpc.nl | www.profpc.nl
MA 13:00–18:00 | DI 10:00–20:00 | WO 10:00–18:00 | DO 10:00–20:00 | VR 10:00–18:00 | ZA 10:00 – 13:00

Welkom in ons zespersoons vakantiehuis De Betuwe

BETUWE - Vakantiehuis De Betuwe, de naam zegt het al. Het vakantiehuis staat in Lienden, centraal in het mooie Betuwe.

Deze prachtige gerenoveerde woning is van alle gemakken voorzien. Zo vindt u in de keuken een combi-oven, stoomoven, vaatwasser en een groot assortiment aan keuken materiaal. De badkamer is voorzien van een stortdouche en groot ligbad en op de bovenverdieping staan heerlijke Boxspring bedden.

In deze woning komt u volledig tot rust. De bedden zijn opgemaakt bij aankomst, het huis wordt bij vertrek kosteloos schoongemaakt en uw badhanddoeken kunt u thuis laten, want ook die zijn er ruim voldoende aanwezig.

De tuin is op het zuiden, u kunt van iedere zonnestraal genieten met volop privacy. Er is een grote speelweide met een voetbalgoal, trampoline en een speeltoestel. U voelt zich direct thuis in dit heerlijke vakantiehuis met gratis wifi en interactieve tv.

De Betuwe met in het voorjaar de prachtige bloesem aan de fruitbomen en in de zomer de kersen en in het najaar de appels, peren en pruimen. U kunt hier genieten van de rust en de ruimte van de prachtige natuur in de provincie Gelderland.

Kijkt u eens op www.vakantiehuisdebetuwe.nl; daar vindt u heel veel informatie en fotomateriaal.

Trekkingslijst loterij Pinksterfestijn Speeltuin Hulhuizen

GENDT - Bij Speeltuin Hulhuizen is nog een aantal prijzen niet opgehaald van de verloting van het Pinksterfestijn. De trekking van de 49ste verloting was op maandag 23 mei.

De eerste prijs, een cadeaubon ter waarde van 125,00 euro is gevallen op lotnummer 9.

De tweede prijs, een cadeaubon ter waarde van 50,00 euro is gevallen op lotnummer 137 en de derde tot en met de achtste prijs zijn cadeaubonnen die gevallen zijn op lotnummers: 1161, 2068, 1080, 855, 838, 1989.

De prijzen zijn gedurende 3 maanden na trekking af te halen bij Jolanda Meijer, Groenestraat 2, Gendt; 0481 423123.

Badmintontoernooi Angeren kent verrassende winnaar

ANGEREN - Dit jaar leverde het Dorpshuis Angeren badmintontoernooi een verrassende winnaar op.

Na het tellen van de punten bleek 'good old' André Polman met de verschillende partners in het dubbelspel de meeste punten te hebben gescoord. Hij bleef daarmee onder meer zijn broer Clemens (nipt!) en de winnaar van vorig jaar Wim ten Westeneind voor. Uit handen van de secretaris ontving de winnaar de beker en de wisselbeker die hij volgend jaar hoopt te verdedigen.

20 / 28

21 / 28

22 / 28

23 / 28

24 / 28

Het Rabo Starterstraject: ideale start van onderneming

BETUWE - Bent u een (potentiële) startende ondernemer die graag een vliegende start wil maken? Dan deelt de Rabobank graag haar kennis met u. Tijdens het Rabo Starterstraject krijgt u antwoord op tal van ondernemersvraagstukken en deelt u ervaringen met andere startende ondernemers. Om zo een vliegende start te maken.

Deelnemers aan het Starterstraject worden tijdens vijf themagerichte avonden meegenomen in onderwerpen die voor startende ondernemers interessant zijn: van ondernemersvaardigheden en juridische zaken tot (online) marketing en bedrijfsadministratie. Een deelnemer van het Starterstraject van 2015 vertelt: "Met de informatie uit de bijeenkomsten ga je goed voorbereid van start. Het is leuk om zo met een groep starters contacten te leggen."

Het voorgaande Starterstraject werd met een 8.7 hoog gewaardeerd door de aanwezige deelnemers. "Voor ons reden genoeg om voor nieuwe, ambitieuze starters weer een Rabo Starterstraject te organiseren", licht Joep van Hoek, accountmanager MKB bij Rabobank Oost Betuwe, toe. "Door de verschillende thema's die voor iedere starter relevant zijn, is het Starterstraject interessant voor iedereen die een eigen bedrijf wil beginnen of die stap recent hebben gemaakt."

Nieuwsgierig geworden?
Bekijk het inspirerende programma op www.rabobank.nl/oostbetuwe. Het Starterstraject vindt plaats op vijf maandagavonden in oktober op het Adviescentrum van Rabobank Oost Betuwe, Industrieweg Oost 16 in Elst. De bijeenkomsten starten om 19.30 uur en eindigen om 21.00 uur. Deelname is kosteloos. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er snel bij!

Gun jezelf ontspanning en geluk Mindfulness en meditatie in Arnhem-Zuid en Huissen

HUISSEN - Gun jezelf een mindfulnesstraining of een meditatieles bij WeDe Consult. Je leert om te ontspannen, om in het nu te zijn, om vriendelijk(er) te zijn voor jezelf, eerlijker, meer naar je lijf te luisteren en grenzen te stellen. En je leert jezelf, en jouw patronen en reacties, beter begrijpen en herkennen.

Je doet oefeningen die je direct in de praktijk van je dagelijks leven kunt toepassen en die je hele leven meegaan. De groepstraining van biedt de mogelijkheid om onderlinge ervaringen in de groep uit te wisselen, waardoor je ook weer van elkaar kunt leren. Herkenning en steun zijn vaak erg fijn. Deze training van acht lessen kan je leven duurzaam veranderen! Trainer en coach Wendy Derksen helpt je om daarbij het beste van jezelf te ontdekken.

Op donderdag 29 september start er een training in Gezondheidscentrum 't Duifje en op woensdag 2 november in het Klooster in Huissen. Je kunt ook meedoen met een wekelijkse meditatieles of met een introductietraining mediteren voor vrouwen.

Wil je weten of het iets voor je is? Neem dan vrijblijvend contact op met Wendy voor een intake- of kennismakingsgesprek via: www.wendyderksen.nl of info@wendyderksen.nl of 06 21593590.

Het gaat Goed! Goed Geregeld Makelaardij & Financiële diensten heeft haar team uitgebreid

BEMMEL - De nieuwe teamspeler heet Nienke zij gaat zowel André als Michel ondersteunen bij de werkzaamheden zodat de 'mannen' het hoge servicelevel kunnen blijven waarborgen voor de klanten.

"Ik heb het afgelopen jaar mijn studie met succes afgerond en ben er klaar voor om te gaan werken. Ik heb er heel veel zin in om een onmisbare duizendpoot te worden. Het bedrijf heeft veel facetten waar ik me goed thuis in voel en verder kan gaan ontwikkelen. Het is een groeiend bedrijf waar ik heel graag mijn steentje wil bijdragen om het verder te laten groeien zonder in te leveren op de persoonlijke touch. Ik denk zeker dat de kracht van Goed Geregeld zit in de oprechte interesse in de klant daar moet tijd voor blijven en daar zullen we met z'n drieen voor moeten werken", aldus Nienke.

Een bedrijf starten is een, goed continueren is een andere zaak. Zowel de woning- als de financiële markt heeft absoluut een run genomen. Aangezien wij alle drie de diensten die betrekking hebben op de huizenmarkt verkoop, aankoop en financieren succesvol aanbieden, is het werkaanbod behoorlijk toegenomen. Hier ziet Michel de uitdaging om dit in goede banen te leiden.

"Wij willen niet inleveren op ons service-nivo", aldus André van Ast. :Ik werk al jaren in de makelaardij en je kan het vak op veel manieren uitoefenen. Ik wil graag tot in detail een woning bekijken en presenteren voor zowel de het aan- als het verkooptraject en dat kost veel tijd."

"Kortom: Nienke is een zeer welcome-aanvulling op ons team waardoor we verder kunnen met verwezenlijken van vele woonwensen. Mocht u nieuwe woonwensen hebben is een telefoontje genoeg om de gehele situatie in kaart te krijgen."

Goed Geregeld Makelaardij & Financiële diensten, 0481 471135; mail info@goedgeregeldmakelaardij.nl; www.goedgeregeldmakelaardij.nl.

Topmasseuse aan de slag bij Anchalee Massagesalon

BEMMEL - Vanaf 17 juli gaat er een topmasseuse aan de slag bij Anchalee Massagesalon aan de Deken dr. Mulderstraat 6b in Bemmel. Haar naam is Ao en zij heeft in Thailand bijna alle denkbare massagediploma's met positief resultaat afgerond.

Ao heeft als masseuse gewerkt bij het Sanitas Spa & Wellness in het Kempinsky hotel in Istanbul. Hier zijn onder meer Poetin, Barack Obama, Koning Willem Alexander, Koningin Maxima, Eros Ramazotti en Christina Aquilera gemasseerd. Ao zal werkzaam zijn op zondag, dinsdag en donderdag. Bent u echt aan ontspanning toe of heeft u last van hoofdpijn, chronische vermoeidheid, stress, stijve spieren of rug- en nekklachten? Dan weet u nu waar u terecht kan!

"Buiten het feit dat ik echt op zoek was naar een goede nieuwe masseuse, ben ik trots dat Ao voor onze massagesalon heeft gekozen. Omdat ze niet in de directe omgeving woont, had ze de keuze uit tal van andere massagesalons. Onze goede naam in de regio heeft de doorslag gegeven dat ze voor onze salon gekozen heeft. Dat maakt mij extra blij. De afgelopen periode hebben wij niet veel geluk gehad wat personeel betreft. Maar nu hebben we weer de beschikking over een hecht, enthousiast en ervaren team", aldus eigenaresse Anchalee Pongpanas. Indien u ook graag door Ao gemasseerd wil worden, is het verstandig vooraf telefonisch te reserveren: 06 57060794. Actie maand juli: 100 minuten voor 62,00 euro.

Zonnekleppen maken

HUISSEN - Winkeliersvereniging De Zilverkamp organiseert een nieuwe activiteit in het teken van de zomer: zonnekleppen maken.

Versier jouw zonneklep zoals jij deze mooi vind,t met parels, stickers, stiften en stempels. Deze activiteit kun je daarna nog lang gebruiken, voor alle zonnetjes die zullen schijnen. Kom dus langs op zaterdag 16 juli, tussen 10.00-13.00 uur en knutsel je eigen zonneklep.

Voor meer informatie kunt u terecht op Facebook: www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Ministerie baalt van 'criminele barbecues'

GENDT - De tuinhaarden en barbecues van Bad Boys Brand zijn door gevangenen gemaakt; maar het ministerie van Veiligheid en Justitie vindt de marketing "te gangsterachtig". Een spiesenset wordt aangeprezen als "choose your weapon", een barbecue met de naam "Sparta Gate"en een afvalbakje dat de "Bone Collector" heet.

Sinds kort is Home Garden Shop dealer van deze prachtige tuinhaarden en barbecues en zijn de modellen te bewonderen in de showroom. Iedereen blij: de gedetineerden doen zinvol werk, de gevangenis heeft extra inkomsten en Home Garden Shop verkoopt een uniek product!

Afgelopen donderdag 7 juli was een reportage vanuit de gevangenis over deze unieke producten te zien bij RTL Boulevard op RTL4. U kunt de uitzending terugkijken via RTLXL.nl.

Home Garden Shop, Biezenkamp 2, Gendt; 0481 424341; homegardenshop.nl

26 / 28

Weer of geen weer
Luuk is altijd tevree
Op 15 juli alweer twee
Gefeliciteerd Oma Gerrie Opa Cor
Uut Huessen

Hiep hiep hoeraaaa!
Ook al kun je het nog niet zien,
maar het is echt waar, Jo is 80 jaar!
Bedankt voor het mooie,
gezellige feest!
Liefs xxx

Deze knappe vent en kanjer mag op 13 juli, 40 kaarsjes uitblazen.
Van harte gefeliciteerd Walter!
Namens de knossies en knossie kids

Deze stoere bink wordt 16 juli alweer 1jaar.
Xxxjes je papa en mama

Hoera
11 juli zijn (o)pa Ben en (o)ma Mariannne Cornelissen
alweer 48 jaar een echtpaar!
Proficiat!
Lisa, Esmée, Cas, Miranda, Robert-Jan en Tinja

Jesse, grote vriend van mij.
Gefeliciteerd met je 3e verjaardag.
kusjes papa

Hiep Hiep Hoera
Tessa 13 juli 4 jaar.
Veel plezier op de basisschool.
Liefs Papa, Mama en Stein.

Hiep hiep hoera,
Onze kleinzoon Mike wordt 14 juli
1 jaar.
Van harte gefeliciteerd!
Liefs Opa en Oma

Johnny, succes met het lopen van je 25e vierdaagse.
Hans en Frieda.

Albert & Noortje
Gefeliciteerd met jullie
50-jarig huwelijk.
Namens familie,
vrienden en bekenden.

9-7-1966 - 9-7-2016
=50
John van harte gefeliciteerd
x de fam.

Willie 65 jaar,
samen met Wim al
43 jaar een echtpaar.

80 jaar!
(O)pa van harte gefeliciteerd met je verjaardag

Zomerbridge op donderdagavond in Herveld

HERVELD – Na vier donderdagen de topintegraalcompetitie gespeeld te hebben, gewonnen door het paar Rinie en Wil Broenland, hebben de leden van bridgeclub 3 Sans-Atout met de zeer geslaagde huisaanhuisdrive op zaterdag 2 juli het competitieseizoen 2015-2016 afgesloten.

Het zomerbridge, waarvoor ook niet-leden welkom zijn, start op donderdagavond 7 juli in De Hoendrik. Bridgers die in de buurt op vakantie zijn, thuisbridgers die eens willen proeven van clubbridge, aarzel niet, stap de drempel over en meldt u aan. Daar De Hoendrik tijdens de zomervakantie gesloten is, spelen wij het zomerbridge op drie locaties in Herveld. De planning is als volgt:
De Hoendrik: op donderdag 7 en 14 juli. De voetbalkantine van voetbalvereniging SVHA: op 21 en 28 juli, 4 en 11 augustus. Adres: Zandakkers 43 in Herveld. Restaurant De Deugniet: op 18 en 25 augustus. Adres: Dorpsplein 46 in Herveld.

Deelnemers worden verzocht zich ruim voor 19.30 uur te melden zodat om uiterlijk 19.45 met bridgen gestart kan worden. In De Hoendrik is ruimte voor een onbeperkt aantal paren, in de voetbalkantine voor 30 paren, in De Deugniet voor 20 paren. Meldt u dus tijdig aan, want vol is vol.
De bijdrage van een euro per persoon per avond wordt besteed aan de prijzen voor die avond. Speelt u vijf keer mee dan doet u mee met het zomercompetitieklassement.
Is de donderdagavond voor u een geschikte bridgeavond, ook na de zomervakantie, bekijk dan onze site voor meer informatie: www.nbbclubsites.nl/club/7064.

Vierdaagse Kleipeer-rotonde

ELST - Het is januari 2016, de feestdagen liggen achter ons en met alle goede voornemens gaan we het nieuwe jaar in. Het eerste goede voornemen is een datum plannen om met de Kleipeervrienden bij elkaar te komen en een eerste brainstorm te organiseren voor de komende vierdaagse op de derde dinsdag in juli. Dit jaar wacht de 100ste editie van de Nijmeegse vierdaagse en dat is zeer bijzonder te noemen.

Van Crisis Camping tot Dopingcontrole, er wordt altijd op de recente situatie ingespeeld en dat wordt zichtbaar gewaardeerd door de wandelaars. Want daar doen we het voor, we hebben één gezamenlijk doel en dat is interactie op een ludieke, leuke en prettige wijze met en voor de wandelaars. Daarnaast bieden wij ze ook een rustmoment aan. De kinderen zorgen voor een kleine versnapering en onze dj Pascale zorgt voor een prima muzikaal sfeertje waardoor snel alle pijntjes worden vergeten.

Als we kijken naar het enthousiasme en de waardering die de wandelaars ons toespelen dan geeft ons dat absoluut het ultieme gevoel. Wij helpen, motiveren ze om door te zetten. Met het passeren van de Kleipeer-rotonde geven wij de wandelaars nieuwe energie en motivatie om de eerste dag lachend, zingend en goed gemutst uit te lopen.

Wij tonen onze gastvrijheid vanaf de eerste tot en met de allerlaatste wandelaar die traditioneel door een boog van zingende mensen extra gemotiveerd zal worden en letterlijk een duwtje in de rug krijgt om zo alsnog de eindstreep te halen.

Het is zelfs al zo dat veel wandelaars zich nu al af vragen wat er dit jaar voor een interactie zal zijn en welk thema daaraan gekoppeld wordt.

Ook nu spelen we weer in op de huidige actualiteit en doen we mee met het Elster Thema: Blauwe dinsdag, Elst kleurt blauw! Hoe we dat gaan doen verklappen we nog niet maar dat er een feestelijk tintje aan vast zit mag duidelijk zijn.

Tenslotte willen wij langs deze weg alle wandelaars hartelijk danken voor hun enthousiasme waarmee zij langs de Kleipeer-rotonde lopen. Dit is voor ons de absolute voedingsbodem om ieder jaar weer met veel plezier er voor hen te zijn.

De Kleipeer-rotonde vrienden

Tentoonstelling: 'Op Vrije Voeten'

Foto: Bron:Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - De Vierdaagse in oorlog en vrijheid. 2016 is het jaar van de 100ste Vierdaagse. Wandelen in vrijheid tijdens de Nijmeegse Vierdaagse is niet altijd zo vanzelfsprekend geweest als nu!

De komende wisselexpositie van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek gaat onder andere over de roerige tijden van de Vierdaagse tijdens de jaren '30 en '40. Deze tijdelijke openluchttentoonstelling is te bezoeken van 14 juli tot en met 30 oktober. Wandel mee door een beweeglijke 20ste eeuw en zie hoe de turbulentie van destijds weerspiegeld wordt in de Vierdaagse. In de week van de Vierdaagse, van 19 tot en met 22 juli, vindt er een bijzondere publieksactie plaats: de entreeprijs die de individuele bezoekers betalen bedraagt op deze dagen het symbolische bedrag van 100 eurocent per persoon!

'Op Vrije Voeten' loopt door de geschiedenis vanaf de militaire oorsprong van de Vierdaagse. Daarna zorgde de Eerste Wereldoorlog tijdelijk voor een onderbreking maar voornamelijk de spannende ontwikkelingen in de jaren '30 en '40 hadden grote gevolgen. De tentoonstelling toont alle uitdagingen die er waren: de mobilisatie en bezetting, een nood-Vierdaagse, verzets-wandeltochten, beschuldigingen van collaboratie en het wandelen op de puinhopen direct na de oorlog. Nadien groeide de Vierdaagse stapsgewijs uit tot het grootste evenement van vandaag de dag.

De tentoonstelling belicht dit en meer van de Vierdaagse in tijden van oorlog en vrijheid. Ontdek en beleef het in en rondom het Bevrijdingsmuseum. Geproduceerd dankzij financiële steun van het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en in samenwerking met stichting De 4Daagse en stichting Liberation Route Europe. Meer informatie staat op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Buitenvolleybaltoernooi Olympia in Ochten

OCHTEN - Het jaarlijkse volleybaltoernooi van en door S.V. Olympia Ochten is op zaterdag 27 augustus vanaf 10:30 uur.

Het is een recreatief volleybaltoernooi voor verenigingen, familie, buurtverenigingen, bedrijf of vriendenclub. De regels zijn zo aangepast dat iedereen mee kan doen. Ook al heb je nog nooit gevolleybald.

Dit volleybaltoernooi, voorheen het buitentoernooi, is een begrip in en om Ochten en luidt daarmee de start van het nieuwe seizoen in. Het motto is “gezelligheid en er samen een heel sportieve dag van maken”. Er is muziek en een barbecue na afloop.
Het toernooi vindt plaats in sportzaal De Linie in Ochten.

Het sportief bezig zijn op een recreatief niveau is voor Autobedrijf Hazet uit Ochten, Warmteservice M. v. Arkel Tiel, Veenstra Vlechtbedrijf Andelst, Autobedrijf Ruud den Hartog Meteren en Slijterij Van der Kolk een belangrijke waard, waar zij graag ondersteuning in de vorm van sponsoring aan willen geven.

De kosten voor dit toernooi zijn 20 euro per team en mocht je willen deelnemen aan de barbecue zijn de kosten daarvan 12,50 euro per persoon. Een team aanmelden kan tot en met 1 augustus. Meer informatie staat op www.olympiaochten.nl.

Fotowedstrijd in Lent

LENT - De jaarlijkse fotowedstrijd van de Lentse Oeverspelen heeft deze keer het thema 'Eiland'. Iedereen kan meedoen.

Er is maar één eis: aan de foto moet je duidelijk kunnen zien dat die in Lent is genomen. Dus laat je inspireren door het bijzondere landschap. En mail jouw foto in groot formaat naar. oeverspelen@gmail.com .
De wedstrijdcommissie maakt een voorselectie van acht foto's die op groot formaat in de Dorpsschuur worden geëxposeerd. Tijdens de expositie bepaalt het publiek welke foto wint. Doe mee en zie voor nadere informatie www.oeverspelen.nl.

Drie meidenvoetbaldagen bij Girls Soccer Beek

BEEK-UBBERGEN - Op 15, 16 en 17 augustus zijn er op het sportpark van BVC’12 in Beek-Ubbergen drie voetbaldagen te beleven alleen voor meiden.

Ben je al heel goed in voetbal, of wil je er graag mee gaan beginnen? Girls Soccer Beek is er voor alle meiden tussen de 5 tot en met 14 jaar die beter willen worden, en vooral drie hele leuke dagen willen hebben.

Ga snel naar http://www.bvc12.nl Daar kun je ons terug vinden en je gelijk aanmelden.