GN Berg en Dal Heumen Mook

19 april 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 19 april 2017


Kogel door kapel

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Na een jarenlange zoektocht naar een geschikte expositieruimte voor amateur kunstenaars in Groesbeek, gemeente Berg en Dal, is het gelukt om met medewerking van de Stichting Vitaal Mariendaal de eerste tentoonstelling te organiseren in en rond Gasterij 't Groeske.

De Gasterij is gevestigd in het voormalige kapelgebouw van het klooster van de zusters van de orde der Heilige Carolus Borromeus. Na een ingrijpende renovatie van het kapelgebouw konden de oude eetzaal, de keuken, de kapel en de bibliotheek behouden blijven voor een eigentijdse sociale functie binnen de Groesbeekse gemeenschap. Sinds oktober is de Gasterij geopend, nu komt daar de oude bibliotheek op de eerste verdieping bij.

De organiserende commissie Kunst en Cultuur bestaat uit vrijwilligers en heeft zich als doel gesteld de maatschappelijke functie van het oude kapelgebouw te herstellen en uit te breiden. Het moet een kunst- en cultuurplek worden, waar amateur kunstenaars uit de regio elkaar kunnen ontmoeten en hun werk kunnen laten zien. Maar ook wil de commissie de geschiedenis van het klooster in beeld brengen. Deze ontwikkeling vergt de nodige tijd, maar ook de werving van de nodige financiële middelen. Daarom is besloten om het project in fasen te ontwikkelen. Als eerste wordt nu de voormalige bibliotheek opgeleverd. Behalve als expositieruimte, kan de bibliotheek worden gebruikt als ruimte voor vergaderingen, workshops en cursussen.

Met veel plezier kondigt de commissie de start van het project 'Beeldende Kunst' aan. Op zaterdag 22 april om 14.30 uur wordt de gerenoveerde bibliotheek op de eerste verdieping geopend met een tentoonstelling. Niet alleen in de bibliotheek, maar ook in de hal van de Kloostertuin, in de tuinkamer en in de Gasterij laten verschillende kunstenaars hun werk zien.

De deelnemende kunstenaars zijn Peter Rutten en Harry Willems met sculpturen, Mechelien Rensen, Sjef Reichgelt en Marion Rath met schilderijen, en Jan de Koning met foto's. Tijdens de opening verzorgt het duo Wout en Leon de muzikale omlijsting .

Belangstellenden zijn welkom. De ruimten rond Gasterij 't Groeske liggen aan de Stationsweg 9T, bereikbaar via de tuinen van de Gasterij langs de nieuw aangelegde Groesbeek achter het nieuwe winkelcentrum in Groesbeek.

Voor meer informatie kan men terecht bij reichgelt@hetnet.nl of 06 23047162.

Cantantes zingen voor laatste keer onder leiding van Elske van Thoor

MOOK - Iedere woensdagavond komen er 20 vrouwen bijeen in de Mookse kerk om daar lekker te zingen. Zij doen dit onder leiding én begeleiding van Elske van Thoor. Zij nam in 1999 het stokje over van Fred Pinckers en nu, na 18 jaar, gaat Elske ermee stoppen. Wie de nieuwe dirigent wordt, is nog onbekend.

Op 19 april laten de Cantantes tijdens het afscheidsconcert in de Sint-Antoniusabtkerk in Mook horen wat ze van hun dirigent hebben geleerd. Aanvang concert 20.00 uur. Elske dirigeert niet alleen, maar ze begeleidt het koor ook op de piano. Zij zet muziek om naar de stemmen van de koorleden en doet stemoefeningen met de koorleden. Een muzikale, veelzijdige en zorgvuldige dirigente. De 20 Cantantes zijn onder leiding van Elske dan ook uitgegroeid tot een muzikale én hechte groep met een breed repertoire. Regelmatig verzorgen ze een concert en al jaren trakteren ze Mook en Groesbeek op een kerstviering. Ze zingen éen-, twee-, drie- en vierstemmig en wat ze zingen is zeer gevarieerd.

Tijdens het afscheidsconcert laten de Cantantes graag hun veelzijdig repertoire horen en laat Elske zien en vooral horen wat ze met de Cantantes gepresteerd heeft. De tantes rekenen op een volle kerk.

Programma Koningsdag in Millingen

MILLINGEN - Oude zeemansambachten, de geur van vers gerookte paling, Volendamse huisjes en een koor met zeemansliederen zullen daarvoor zorgen. Natuurlijk kun je jezelf ook op de gevoelige plaat vast leggen in Volendams kostuum en in een Volendamse huiskamer. Met simpele middelen een optimale sfeer. U bent van harte welkom. Hieronder vind je het programma.

Programma Koningsdag

10.30 uur optocht met versierde fietsjes

10.45 uur aubade op het Kastanjeplein

11.00 uur Opening spellen en braderie

11.30 uur ontvangst genodigden op het Oranjeplein

12.00 uur concert fanfare St Cecilia.

13.00 uur DJ Jos Vink

14.00 uur Eerste optreden Hartkoor

14.30 uur DJ Jos Vink

15.30 uur Tweede optreden Hartkoor

16.00 uur DJ Jos Vink

18.30 uur einde OFM

Uw consumptiebonnen en uw informatie kunt u halen in de ter plaatse afgemeerde boot. Daarnaast is er natuurlijk ook voor de kinderen gezorgd. Voor de deelnemers aan de versierde fietsjesoptocht is er na afloop een bon waarmee ze gratis een heerlijke suikerspin kunnen halen. Daarnaast hebben we de inmiddels bekende schuitjes, is er een reuzenrad voor kinderen en voor de wat groteren is er een speciaal luchtkussen waar je hangend in een tuig allerhande mogelijk capriolen kunt maken.

Bij slecht weer wordt het feestprogramma verplaatst naar Millings Centrum en de braderie naar de Dröge tent. De attracties staan dan tussen die twee gebouwen. Dus weer of geen weer Millingen is klaar voor Koningsdag.

Kloosterbezoek Trapistinnen

GROESBEEK - Heeft u altijd al graag eens een kijkje in een klooster willen nemen, dan is dit uw kans. Op donderdag 11 mei is men om 10.00 uur welkom bij de zusters Trapistinnen in hun klooster in Oosterbeek bij Arnhem.

Na ontvangst met koffie is er een film en een gesprek over het leven van de zusters. Er zullen twee gebedsdiensten bijgewoond worden om 12.15 uur en om 14.30 uur.

‘s Middags is de abdijwinkel open, en is er gelegenheid om onder andere kaarsen, boeken en Trapistenbier te kopen.Iedereen die interesse heeft om kennis te maken met de leefwijze van de zusters en hun prachtige moderne klooster is welkom. Afhankelijk van de grootte van de groep liggen de kosten rond 15 euro per persoon. "Als u mee wilt, moet u zich opgeven voor 1 mei bij pastor Jos van Rooij: pastor.van.rooij@inter.nl.net, 06 27182591 of bij domina Janneke Ruijs: ruijsjanneke@hotmail.com, 024 3976628."

Zeskamp SC Millingen

MILLINGEN - Donderdag 25 mei op hemelvaartsdag houdt SC Millingen weer de jaarlijkse zeskamp op sportpark De Hove.

"Ook dit jaar proberen we er weer een sportieve en gezellige dag van te maken met fanatieke, sportieve en ook tactische spellen. Meteen na afloop wordt de zeskamp feestelijk afgesloten met medewerking van DJ Erwin. Geef jezelf op samen met familie, vrienden, buurtgenoten of sportmaatjes.

Een team moet minimaal uit zes, maximaal uit tien personen bestaan. De minimumleeftijd voor deelname is 16 jaar. Het inschrijfgeld bedraagt 40 euro per team. Je kunt je tot 17 mei opgeven, Inschrijfformulieren zijn te in te vullen op de site van SC Millingen (www.scmillingen.nl/zeskamp).

Kampioenschappen indoor vendelen

MILLINGEN - Zondag 2 april, heeft het GKVI plaats gevonden in sporthal De Duffelt georganiseerd door schuttersgenootschap O.E.V. (de Dreuge) onder auspiciën van de Gelderse Federatie Sint-Hubertus.

Die dag hebben 37 verenigingen, in diverse klassen, deelgenomen met 500 vendeliers. De sporthal was vanaf 09.00 uur goed gevuld met bezoekers en deelnemers. Vanuit geheel Gelderland kwam men naar dit evenement kijken. Met een mooie openingsshow, uitgevoerd door oud-vendeliers van O.E.V. en de majorettes, werd de dag geopend.

Aansluitend begonnen de wedstrijden. Hier werd zowel klassiek als acrobatisch korps -en individueel gevendeld. Voordat het middagprogramma van start ging, was er nog een aantal shows te zien. Eerst een optreden van de jongste majorettes, daarna een spectaculair optreden van de jeugd van Bicycle-team Juliana en aanvullend een optreden van de oudste majorettes met hun nieuwe show.

Na de middag liep de zaal goed vol. Waar veel mensen toch verrast over waren was dat er zoveel jeugdvendeliers mee deden. Voor hen was dit een echte uitdaging, eerst achter de schermen met elkaar overleggen, de laatste slagen nog een keer bespreken, dan met een gespannen gezicht de opmars doen en de zaal in marcheren waar het publiek van heeft genoten.

Ook bij O.E.V. kan men aan dit onderdeel meedoen, er zal in ons verenigingsgebouw geoefend worden om dan bij de concoursen aan de wedstrijden deel te nemen. "Lijkt het je ook wat, vendelier te worden bij OEV, meld je dan aan! (mail naar alexander.oev@outlook.com)."

Voor de prijsuitreiking werd er door de jeugdgroep van Onderling Genoegen uit Duiven nog een vendeloptreden gegeven, nu op moderne muziek.

De Gelderse kampioenen van 2017 zijn geworden: Vendelen Klassiek Senioren Superieure A St. Sebastianus Gendt Senioren Superieure B St. Remigius Duiven Senioren ereafdeling St. Andreas Zevenaar Senioren Vaandelafd. Vrede & Vriendschap Herwen Junioren Superieure B E.M.M. Ooy-Zevenaar Junioren Ere Afdeling St. Andreas Zevenaar Junioren vaandelafd. Loil Vooruit Didam Aspirant Ereafdeling St. Martinus Greffelkamp Didam Aspirant Vaandelafd. Loil Vooruit Didam

Acrobatisch: Senioren Korps St. Martinus Greffelkamp Didam Junioren Korps Onderling Genoegen Duiven Senioren Individueel Tom Loeters, St. Bavo Angeren Junioren Individueel Bram van de Boom Onderling Genoegen Duiven Aspiranten Individueel Tygo Engel St. Hubertus Ulft

Schuttersgenootschap O.E.V. is alle vrijwilligers, deelnemers en bezoekers dankbaar voor deze fantastische dag.

Vroege vogels kijken, dan ontbijten

OOIJ - Begin de zondag eens anders! Ga mee met een vroege vogelexcursie in een kleine groep met aansluitend een heerlijk ontbijt bij 't Roosje van Ooij.

Onder leiding van veldbioloog en vogelspecialist Iris Berends van Bureau Buitenlucht, gaan we al wandelend kijken en luisteren naar de eerste zomervogels, de steltlopers en watervogels op de Oude Waal. Vanaf de dijk hebben we een goed zicht op de polder waar we ongetwijfeld roofvogels zullen zien. Wie weet zien we wel een visarend of een ijsvogel. Het is altijd een verrassing wat we tegenkomen op deze afwisselende vogeltocht. Heel geschikt voor beginnende vogelaars.

Er gaat een telescoop mee zodat we de vogels ook van dichtbij kunnen zien. Een verrekijker mee nemen is aan te raden. Na afloop van de ruim twee uur durende excursie schuiven we aan voor een uitgebreid huisgemaakt ontbijt. Zondagochtend 23 april.. Kosten 20 euro (inclusief ontbijt). Start bij 't Roosje van Ooij, Vlietberg 3, Ooij om 07.00 uur. Omdat we in een kleine groep gaan, van te voren even aan melden info@buitenlucht.nl of 024 6632747.

Schrijfavond Amnesty International

GROESBEEK - Op dinsdag 25 april worden vanaf 19.30 uur brieven geschreven voor de acties van Amnesty International in de bibliotheek van Groesbeek.

Iedereen is welkom om mee te komen schrijven, er liggen die avond voorbeeldbrieven klaar. Meer info op 024 3972786/3972362.

Seniorenlunch in Groesbeek

GROESBEEK - Zondag 23 april organiseren KBO en De Mallemolen weer een gezellige seniorenlunch. Het betreft een ruim twee uur durend gezellig samenzijn voor senioren.

De lunch bestaat uit een gevarieerd warm buffet met heerlijke gerechten. Deelnemers hieraan kunnen zich tot uiterlijk vrijdag 21 april 14.00 uur opgeven bij de receptie van De Mallemolen of telefoon 024 3976360. Ook ligt er bij de receptie van De Mallemolen een inschrijvingslijst klaar. De kosten voor de lunch bedragen 9,95 euro. Deze sfeervolle lunch begint om 12.00 uur en is een initiatief van De Mallemolen en de KBO. Iedereen is welkom! De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Hemmie Hermsen.

Filmvoorstelling

over Portugal

GROESBEEK - Zondag 23 april wordt er weer een filmvoorstelling gehouden. Cineast J. Driessen neemt de kijker nu mee op reis naar Portugal.

Het land heeft veel Pou sada's, dat zijn hotels die veelal gevestigd zijn in oude gebouwen zoals in een oud kasteel, een klooster of een oude villa. We gaan eerst naar Marvau, een spectaculair stadje het is gelegen op een rots en geheel ommuurd. Het plaatsje heeft kleine knusse huisjes die geheel witgekalkt zijn. Er is hier een museum met een indrukwekkende studio voor fotografie uit 1860 van de fotograaf pionier Relvas. Daarna bezoeken we het kasteel Almorol dat aan de rivier de Taag staat.

Portugal heeft veel wijngaarden waarvan we er een zullen gaan bezoeken en natuurlijk gaan we ook wijn proeven. De stad Tomar is de parel in de kroon van Portugal. Het is een magisch stadje vol mooie architectuur. Hier is een groot kasteel dat door de Tempeliers gebouwd is. Hier staat ook het Convento Cristo, een klooster, dat verfraaid is met houtsnijwerk, schilderijen en fresco's.Obidos is een middeleeuws stadje, het is het best bewaarde vestingstadje van Portugal. Het is ook beroemd om de kersenlikeur 'Shinjinha de Obidos'. Het stadje Sintra staat vol prachtige kastelen en paleizen. Het was het zomerverblijf van de Portugese Koningen.

Bij Sintra staat het Palacio Nacional de Pena, een groot en mooi museum dat we gaan bezoeken. Na het museum gaan we naar het landgoed dos Sabores. Het landgoed was een voormalige boerderij. Het restaurant staat bekend om haar kwaliteit. In de stad Mafra staan het Nationale Paleis, een klooster, een kathedraal en een bibliotheek met 30.000 waardevolle boeken. Het gebouw overtreft qua grootte het Escorial in Madrid. De koning wilde de pracht van Rome overtreffen. Het programma wordt besloten met een film over een spectaculaire Chinese show.

De aanvang is 11.00 uur, toegangsprijs is inclusief een kopje 2,00 euro. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Spoedcursus spionagetraining

GROESBEEK - Volg een spoedcursus om spion te worden op woensdag 26 april in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek! Speciaal voor kinderen van 8-12 jaar.

Kinderprogramma van 14.00-15.30 uur over spionage en geheimschrift in de oorlog. Ga na afloop met een diploma naar huis! De standaardtarieven Bevrijdingsmuseum gelden. Museumkaart is ook geldig. Begeleidende (groot)ouders betalen 5,00 euro.

Reserveren is noodzakelijk via 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Plechtige inspectie van Royal Canadian Army Cadets

Foto: Peter Hendiks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Dinsdagmiddag heeft er op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek een korte maar plechtige inspectie van de graven plaatsgevonden door Canadese kadetten.

Deze Canadese kadetten varieerden in de leeftijd van 13 tot 16 jaar. De inspectie werd uitgevoerd door Luitenant Kolonel Ad van Kreeke in aanwezigheid van diverse Canadese militairen, burgemeester Mark Slinkman, het hoofd van de wijkagenten Frans van Driel en clustercommandant van de Veiligheidsregio Ignas Kamps.

Een doedelzakspeler speelde de beide volksliederen waarna er door de Canadese kadetten een krans werd gelegd bij het monument op de begraafplaats. Na een toespraak van Luitenant Kolonel Ad van Kreeke overhandigde hij een boek betreffende de Canadese begraafplaats aan de Groesbeekse hoogwaardigheid bekleders. Nadat burgemeester Slinkman een toespraak had gehouden, bedankte hij de kadetten en wenste hen veel succes in hun verdere militaire carrière.

9 / 24

10 / 24

Hotelovernachtingactie van Coop De Bats en Pannenstraat

GROESBEEK - Coop De Bats en Pannenstraat verrassen met flinke korting op hotelovernachting. Vanaf maandag 17 april staan de twee Coop supermarkten in het teken van Hotel de Botel. Tijdens deze nieuwe campagne verrast de winkel klanten met flinke kortingen op een hotelovernachting bij Fletcher Hotels.

Van maandag 17 april tot en met zondag 21 mei ontvangen de klanten bij besteding van 25 euro of meer aan boodschappen een hotelvoucher. Hiermee krijgt de klant een flinke korting op een hotelovernachting. Hoe meer hotelvouchers de klant heeft, hoe uitgebreider het hotelbezoek kan zijn. Er is keuze uit een hotelovernachting voor twee personen, een uitbreiding met een uitgebreid ontbijtbuffet en een uitbreiding met een uitgebreid ontbijtbuffet en culinair driegangendiner.

Patrick en Jan, de managers van de twee Coop supermarkten: "In het voorjaar begint het te kriebelen: mensen hebben zin om erop uit te gaan. Hotel de Botel komt dan ook op een perfect moment! Klanten kunnen tot en met 30 juni hun actiecodes invoeren op de site coop.nl/hoteldebotel. Het hotel kunnen zij reserveren tot en met 31 december 2017." Meer informatie staat op www.coop.nl/hoteldebotel.

Zeventig jaar geleden eerste officiële herdenking op de Canadese begraafplaats

Foto: Archief Gerrie Driessen

Door Gerrie Driessen

Heemkundekring Groesbeek

GROESBEEK - Met de aanleg van het ereveld werd begonnen in de lente van 1945 en de wijze waarop de keuze en de verwerving van het terrein tot stand kwam is hoogst merkwaardig. De gang van zaken is beschreven in de uitgave 'De Historie van de Canadese begraafplaats en de Zevenheuvelenweg te Groesbeek'.

De officiële ingebruikneming van het Canadian Military Cemetery vond plaats ter gelegenheid van de: ´Jaarlijkse herdenkingsdienst bij de tweede verjaardag van de overgave van het Duitse leger aan het Canadese leger in Nederland op 5 mei 1947´.

De plechtigheid werd bijgewoond door H.M. Koningin Wilhelmina, Z.K.H. Prins Bernard, de Canadese ambassadeur Mr. P.Dupuy, Corps diplomatique, Canadese legerautoriteiten, ministers en verder veel geestelijke en burgerlijke autoriteiten. De burgerbevolking werd opgeroepen om zo veel als mogelijk in Groesbeek aanwezig te zijn. De aan de Canadese ambassade verstuurde door de gemeente Groesbeek opgemaakte ´Lijst der genodigden´ geeft een treffend inzicht in de toenmalige zo overzichtelijke maatschappelijke verhoudingen. Onder ´Besturen van de plaatselijke verenigingen ´worden genoemd: Boerenbond, Middenstandsverenging, Werkliedenvereniging, Jonge Boerenstand afdeling Groesbeek, Jonge Boerenstand de Horst en Jonge Boerenstand Breedeweg, Jonge Middenstandsvereniging, Arbeidersjeugd, Vereniging Mobilisatiekruis en de Gemeenschap van Oud- illegale Werkers. Verder komen voor uitnodiging in aanmerking: Geestelijken, Burgers en Autoriteiten van elders. Onder 'Plaatselijke autoriteiten' wordt genoemd het 'Gemeentebestuur' (incl. raadsleden). Het plaatselijk comité regelde vrachtwagens voor het vervoer van de schoolkinderen van de Horst, Breedeweg en Dorp. Ook de schooljeugd van Beek –Ubbergen nam deel. Voor het aandragen van de te leggen kransen zorgde de R.K. Verkennersgroep St. Hubertus, terwijl de R.K. Gidsen de bloemenhulde regelden.

De foto laat zien dat de publieke belangstelling groot was. De voorste rij mensen wordt tussen en tegen de flankerende soldaten geduwd. Dicht opeengepakt probeert men te zien wat er gebeurt.

Betreffende het begrip 'Bevrijdingsdag' is het goed te weten dat kort na de oorlog bepaald werd dat die om de vijf jaar herdacht zou worden. Op 5 mei 1950 gebeurde dit weer op de Canadese begraafplaats. 'De Telegraaf' bericht over: 'Een eerbiedige herdenking.(…) Samenkomst van de hoogste vertegenwoordigers van de landen die meehielpen de bevrijding te bevechten. (…) Er werden 40 kransen gelegd. Groesbeekse schoolkinderen legden bloemen op elk graf. (….). Bevrijdingsdag zoals wij die nu kennen bestaat pas sinds 1990, toen uitgeroepen tot nationale feestdag.

Abrupt einde aan halve eeuw paastraditie door pastoraal team

GROESBEEK – Na bijna 50 jaar met veel plezier de paasdiensten in de Cosmas en Damianuskerk aan de Pannenstraat in Groesbeek opgeluisterd te hebben, is aan deze traditie van jongerenkoor Vivace abrupt een einde gekomen. Dit tot grote teleurstelling van het koor.

De door het koor zelf samengestelde themadiensten kunnen helaas niet meer voldoen aan de eisen van het huidige pastorale team. Die willen een traditionele katholieke Latijnse paasdiens,t die volgens hen bij hoogtijdagen hoort. Daardoor past het jongerenkoor - die ondanks dat ze al die jaren voor een volle kerk hebben gezorgd - niet meer in het beleid van het huidige pastorale team.

"Het is jammer, niet alleen voor het koor, maar zeer zeker ook voor de fans, die altijd speciaal voor onze themadiensten naar de kerk kwamen. Ons zul je het paasweekend niet zien in de kerk", aldus teleurgestelde bestuursleden. "Na pasen gaan we nog in gesprek om te kijken of er nog mogelijkheden zijn voor onder andere de vieringen bij het vormsel, kerstmis en de 4Daagse-mis, die wij ook altijd opgeluisterd hebben. Zo niet stoppen wij definitief voor de kerkgemeenschap in Groesbeek."

Vivace bestaat in januari 2018 vijftig jaar en dat wordt uiteraard gevierd. Of dat in de kerk gaat gebeuren is afwachten. Ook wethouder Sylvia Fleuren vindt het bijzonder jammer, want juist met pasen spreekt mij een H. Mis meer aan met het jongerenkoor Vivace dan een Latijnse mis. Het zou zonde zijn als dit besluit betekent dat Vivace niet meer diensten op gaat luisteren in de Cosmas en Damianuskerk. "Het koor hoort al bijna 50 jaar bij de kerkgemeenschap en nu wordt het weggestemd zonder dat de parochianen erover gehoord zijn, dat is niet democratisch, aldus Sylvia Fleuren. Ook is het bijzonder sneu voor de themagroep die al die jaren een passende dienst hebben verzorgd."

PV Beek 2 en 3 winterkampioen

BEEK - De nieuwe competitie van de NJBB is door de drie teams van PVBeek met succes afgesloten. Zaterdag 8 april werd de laatste wedstrijd gespeeld.

PV Beek 1 het team van Frans van Heumen speelde uit tegen de Valkatties uit Nijmegen en wist met een gelijkspel op de vierde plaats te eindigen, wat een mooi resultaat is.

PV Beek 2 het team van Henk Gunsing speelde de laatste wedstrijd ook tegen de Valkatties uit Nijmegen en wist door een 5-3 overwinning het kampioenschap te behalen.

PV Beek 3 het team van Marijke Janssen speelde thuis tegen Plop uit Uden en wist door een 6-2 overwinning Mooie Boule uit Berlicum achter zich te laten en mocht zich kampioen noemen.

Paaslunch pupillen SC Millingen

MILLINGEN - Woensdagmiddag 12 april verzorgden de supportersvereniging en het JAC van SC Millingen samen de paaslunch voor ruim 40 pupillen van de JO07 en JO09 (E en F). De paashaas en Hovy waren ook aanwezig.

Om 12.30 uur werden de voetballertjes welkom geheten in het in Paassferen omgetoverde kantine van het clubhuis en werd begonnen met de paaslunch. Na de paasbroodjes, broodjes worst, de eieren en het drinken was er onder leiding van spelleider Patrick de Wijse en met hulp van de beamer een heuse quiz met echte voetbalvragen, waar je kon kiezen uit twee antwoorden (rood of groen). Na een spannende strijd won uiteindelijk Meike Kregting deze quiz en ontving de eerste prijs van deze middag.
Daarna was het de hoogste tijd om buiten achter het hoofdveld en ODIO-velden de verstopte eieren te zoeken. Aan sommige eieren was een prijs verbonden, die ze later bij de prijsuitreiking kregen. Bij het naar huis gaan, kreeg elke pupil nog iets lekkers mee, zodat alle kinderen niet met lege handen naar huis gingen.
Het JAC, de supportersvereniging en presentator Patrick de Wijse bedankten alle kinderen, alle hulpouders en vrijwilligers, die aan deze leuke paasactiviteit meegeholpen hebben.

Vier extra rondes op bingoavond

GROESBEEK – Omdat de jackpot het maximale bedrag van 400 euro heeft behaald en die er op donderdagavond 13 april niet uit is gegaan, komen er donderdagavond vier extra rondes.

Dat houdt in dat vier keer het eerste rijtje eruit gaat voor 25 en vier keer de volle kaart à 75 euro. De hoofdprijs bedraagt zoals gewoonlijk 250 euro. Dus het is beslist de moeite waard om op donderdagavond 20 april mee te spelen met de bingo in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. Iedereen is welkom, de aanvang is om 20.00 uur; de zaal zal om 19.00 uur open gaan.

Eendkuikens voorteken van pasen bij Gasterij ' t Groeske in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Enkele weken geleden streek een eend - die normaliter zwemt in De Spoorbeek en De Groesbeek - neer in een grote verroeste bloembak bij Gasterij 't Groeske langs De Spoorbeek in het centrum van Groesbeek.

Het broedproces werd al die tijd gadegeslagen door omwonenden van de appartementencomplexen en passanten. Het afgelopen weekend was het zover, naar schatting tien eendkuikens zagen het daglicht wat voor iedereen een lust voor het oog is. Binnenkort zullen de jonge eendjes het wat lager op moeten gaan zoeken – wel zo'n twee meter – om in De Spoorbeek te kunnen gaan dwarrelen. Zij zullen ongetwijfeld voor veel bekijks gaan zorgen.

Fieldtrips Grateful Generation Tours

GROESEEK - In samenwerking met het Bevrijdingsmuseum organiseert Grateful Generation Tours op zondag 23 april spannende fieldtrips in een authentieke Willy's MB uit WO2 (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden.

Het zijn korte tours van 30 minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. Kosten: € 7,50 pp, alleen contant te betalen. Museumkaart niet geldig. Ieder half uur doorlopend van 13.00-17.00 uur. Reserveren ter plekke op de dag zelf.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

GROESBEEK – Omdat de jackpot het maximale bedrag van 400 euro heeft behaald en die er op donderdagavond 13 april niet uit is gegaan, komen er donderdagavond vier extra rondes.

Dat houdt in dat vier keer het eerste rijtje eruit gaat voor 25 en vier keer de volle kaart à 75 euro. De hoofdprijs bedraagt zoals gewoonlijk 250 euro. Dus het is beslist de moeite waard om op donderdagavond 20 april mee te spelen met de bingo in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. Iedereen is welkom, de aanvang is om 20.00 uur; de zaal zal om 19.00 uur open gaan.

Kamerkoor Ton sur Ton zingt Souterliedekens & Zoete koek

dirigent Margriet Stok

Foto: Peter van de Lavoir

GROESBEEK - Op zondag 14 mei brengt Ton sur Ton een concert met psalmbewerkingen van componisten uit de Lage Landen. In het kader van 500 jaar Reformatie laten we psalmen weerklinken vanaf de allereerste toonzettingen tot en met heden.

Van souterliedekens (souter is een verbastering van psalter) tot en met de zeer eigentijdse compositie van ons koorlid Frea van de Lavoir (1953) op psalm 12, Tends-nous la main , speciaal voor dit concert gecomponeerd. Deze primeur is al reden genoeg om te komen luisteren.

De 150 psalmen zijn altijd actueel gebleven. Al eeuwenlang worden ze gelezen als een verzameling van gedichten, met als thema’s zorgen, verdriet en verdrukking, naast lof, hoop en aanbidding van God. Voor de melodieën van de Nederlandstalige Souterliedekens heeft de renaissancecomponist Clemens non Papa liedjes van de straat geplukt. Liefdesliedjes, smartlappen, drinkliederen, ballades. Berijmingen van de psalmen heeft hij op deze melodieën gezet. In de vocale composities van andere Nederlandse componisten zijn veelal Latijnse teksten en Franse berijmingen gebruikt.

U hoort psalmen getoonzet door Jacobus Clemens non Papa, Jan Pieterszoon Sweelinck, Daan Manneke, Vic Nees, Andries Clément en Frea van de Lavoir. Na afloop van het concert serveren we vanwege Moederdag koffie, thee en fris met hartige & zoete koek.

Het concert is 14 mei om 15.00 uur in de protestantse kerk aan de Kerkstraat 18 in Groesbeek. De entree is inclusief zoete koek 14 euro aan de deur, 12 euro in de voorverkoop (www.kamerkoortonsurton.nl).

Met project Wilhelminaweg wordt Groenblauwe diensten afgerond

Foto: Peter Hendriks

Foto: Hendriks

GROESBEEK – De gemeente Berg en Dal heeft zich de afgelopen jaren ingespannen voor een goed resultaat van het project Groenblauwe diensten. Dit project werd uitgevoerd in het kader van het voorbeeldgebied: Landschapsontwikkeling Ooijpolder – Groesbeek.

In twee gebieden rondom de kerkdorpen De Horst en de Postweg in Berg en Dal zijn er in het agrarisch gebied landschapselementen aangelegd, maar in totaal zijn er 19 projecten gerealiseerd bij elkaar 7 ha en 13 kilometer. Het gaat hierbij om poelen, kruidenstroken, struweelranden, knop– en scheerheggen, knotbomen en niet te vergeten wandelpaden. Dinsdagmiddag was de oplevering het laatste project van de groenblauwe diensten langs de Koningin Wilhelminaweg die de natuur dichter bij de bevolking en toeristen moet gaan brengen.

Jaap Dirkmaat directeur van Vereniging Nederlands Cultuurlandschap was blij dat er in de gemeente Berg en Dal stukken landschap zijn teruggebracht. "Wij planten meer aan dan dat er verdwijnt. Wij zijn op de goede weg", aldus Dirkmaat. Wethouder Erik Weijers liet weten dat een fraai landschap van groot belang is voor de gemeente Berg en Dal, niet alleen voor de toeristen maar zeer ook voor de mensen die hier wonen en werken. Een natuurlijke omgeving draagt bewezen bij aan de fysieke maar ook mentale gesteldheid van de mensen.

Nu al deze projecten gerealiseerd zijn, start de beheersfase, ook hierin neemt de gemeente haar verantwoordelijkheid als het om financiën en onderhoud gaat, want onderhoud is net zo essentieel, besloot Weijers. Als laatste sprak Mathieu Gremmen van Waterschap Rivierenland zijn dank uit aan de gemeente Berg en Dal voor het verbreden van de bedding van De Groesbeek. De gemeente heeft naast het landschap ook naar het beheer van het water gekeken in verband met de klimaatverandering en de gevolgen daarvan. Berg en Dal leeft vooruit, aldus Gremmen. Vervolgens volgde een rondleiding in het prachtige landschap met een kersenlaan.

Dodenherdenking Leuth

LEUTH - Donderdag 4 mei herdenkt Leuth oorlogsslachtoffers en wordt stilgestaan bij vrede en vrijheid. Het dorp Leuth verloor meerdere dorpsgenoten tijdens de oorlog.

Gedenkstenen op het plein voor de kerk houdt de namen van de burgerslachtoffers en gesneuvelde militairen in herinnering. Deels werden zij in Nederland slachtoffer, maar ook het oorlogsgeweld in Indonesië eiste zijn tol.

Om 19.00 uur begint de herdenking met een bijeenkomst in het Kulturhus. Gedichten en gedachten zullen worden afgewisseld met muziek. Omstreeks 19.40 uur vertrekt vanaf het schoolplein vervolgens de stille tocht naar het Kerkplein. Aansluitend vindt om 20.00 uur, na de twee minuten stilte, de kranslegging plaats bij de beide monumenten.

Ook dit jaar wordt een ieder weer uitgenodigd om aan de herdenking deel te nemen. Er is gelegenheid om een zelf meegebrachte bloem of bloemen bij de monumenten te leggen. Het herdenkingscomité Leuth wordt gevormd door Wim Megens, Marit Lijnse, Marian Jansen, Willem Schenk en Annelies Zegers. Informatie: 024 6632634.

Workshop 'Het leven van de parachutist in WO2'

GROESBEEK - Dinsdag 25 april organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek een workshop van 14.00-15.30 uur voor kinderen van 8-12 jaar met als thema 'Het leven van de parachutist in WO2'.

Je ziet in films van toen hoe parachutisten werden getraind voor de bevrijding en de spannende geschiedenis van de luchtlandingen. Je mag daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen. Kortom: beleef het verhaal van de parachutist in WO2.

Rt gelden de standaardtarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart is ook geldig. Begeleidende (groot)ouders betalen 5,00 euro. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of per info@bevrijdingsmuseum.nl.

Bestuurder vrachtwagen vernielt straatmeubilair en rijdt door

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een bestuurder van een vrachtwagen uit Wognum heeft dinsdagmorgen in een bocht in de van Ruysdaelweg straatmeubilair vernield.

De chauffeur stapte nadat hij het ongeval had veroorzaakt uit de wagen, keek of hij schade aan de wagen had en reed vervolgens door. Doordat hij een paaltje uit het trottoir gereden had zijn ook de trottoirtegels uit het trottoir geslagen. Op het bewuste trottoir lopen veel bejaarde mensen en ouders met schoolgaande kinderen. De identiteit van de vrachtwagen is bekend en er is van het voorval is aangifte gedaan bij de politie. De schade loopt in de honderden euro's.

Drukte op informatieavond over mogelijk melkverwerkingsbedrijf

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Ruim 100 belangstellenden hebben donderdagavond de informatie bijeenkomst in De Linde bezocht ter gelegenheid van de mogelijke vestiging van een melkverwerkingsbedrijf aan de Dennenkamp in de voormalige megakippenfarm van Van Deursen.

Op deze avond was ook de nieuwe eigenaar van de Megakippenfarm en miljonair Kees Koolen aanwezig. Koolen was van plan om in zijn nieuwe aankoop 252.000 kippen te vestigen. Toen de plannen nog niet helemaal uitgewerkt waren, kwam de provincie Gelderland met de suggestie of hij niet eens naar andere alternatieven wilde kijken om zo van de ammoniakuitstoot verlost te zijn. Toen werd het plan geboren om in de megakippenfarm een melkverwerkingsbedrijf te gaan realiseren.

Iedereen was het erover eens dat een dergelijk bedrijf in feite op een industrieterrein thuishoort, maar omdat de megafarm er al staat zou dit de beste oplossing zijn volgens de gemeente Berg en Dal en de provincie Gelderland. Vooral de bewoners van de Cranenburgsestraat , Dennenkamp en Wylerbaan hadden de nodige bedenkingen rondom de verkeersafwikkeling omdat er per dag tussen de 12 en 20 vrachtwagens naar het nieuwe bedrijf zouden gaan, maar dat was bij de kippenfarm niet anders, volgens insiders.

Ook de vanuit de milieubeweging kwam er forse kritiek om dat een dergelijk bedrijf niet daar thuis hoort maar op het industrieterrein. Maar van de uitstoot van ammoniak bij de kippenfarm werd niet meer gepraat en dat konden diverse aanwezigen niet begrijpen. Jarenlang hebben ze zich verzet tegen de kippenfarm en nu komt er nagenoeg een schoon bedrijf en trekken ze weer aan de bel, onbegrijpelijk lieten enkele weten. Kees Koolen kan er binnenkort ook kippen in brengen waar ze niets aan tegen kunnen doen. Koolen liet na afloop weten niet teleurgesteld te zijn over de reacties. "Ik heb wel vaker van deze informatieavonden meegemaakt waar de aanwezigen hun emoties toonden. Wij houden zoveel mogelijk rekening met de wensen. Wij zijn er nog altijd uit gekomen", aldus Kees Koolen.

Gezellige overdekte vlooienmarkt

GROESBEEK - Er is zondag 23 april van 10-17 uur weer een leuke grote vlooienmarkt in sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg 8a in Groesbeek.

Hier wordt door veel particuliere standhouders hun tweedehands, antiek, curiosa, snuiterijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden. Leuk om als bezoeker te komen snuffelen, of als u nog zelf overtollige spullen heeft deze te koop aan te bieden. Huur dan ook een kraam. Een kraam is 4 meter met bovenbouw en kost 22,50 euro. Deze kan men bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of 06 39108152.

De markt bezoeken kost 2,50 euro entree voor volwassenen en voor 65+ 2,00 euro. Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding hebben gratis entree. De sporthal zorgt voor de catering.

Bestuurder vrachtwagen vernielt straatmeubilair en rijdt door

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een bestuurder van een vrachtwagen uit Wognum heeft dinsdagmorgen in een bocht in de van Ruysdaelweg straatmeubilair vernield.

De chauffeur stapte nadat hij het ongeval had veroorzaakt uit de wagen, keek of hij schade aan de wagen had en reed vervolgens door. Doordat hij een paaltje uit het trottoir gereden had zijn ook de trottoirtegels uit het trottoir geslagen. Op het bewuste trottoir lopen veel bejaarde mensen en ouders met schoolgaande kinderen. De identiteit van de vrachtwagen is bekend en er is van het voorval is aangifte gedaan bij de politie. De schade loopt in de honderden euro's.

17 / 24

"Zullen we hier blijven of verder gaan?" Die keuze wordt nu nóg makkelijker voor u. CO-BUS Buscamper Verhuur


OOIJ bij NIJMEGEN – Alweer vijf jaar verhuurt CO-BUS Pössl buscampers voor vakanties. Sinds juni 2016 gebeurt dit vanuit het bedrijfspand in Ooij – de Bouwkamp.

Er is niets zo leuk als mensen uit te zwaaien die zin hebben om op vakantie te gaan en enthousiaste huurders met hun vakantieverhalen weer welkom te heten. CO-BUS Buscamper Verhuur richt zich op vakantiegangers die de keuze willen hebben om rond te reizen of ergens zomaar een paar dagen of langer willen blijven staan.

Heleen en Arnold gebruiken hun jarenlange reiservaring in hun bedrijf. Dat is onder andere terug te vinden in de complete inventaris, huurders hoeven alleen hun kleding, beddengoed/handdoeken en een boek/tablet mee te nemen en zelf de voorraadkastjes te vullen. Bovendien worden huurders goed geïnformeerd en krijgen uitleg van de buscamper en de apparatuur bij vertrek. Sinds december 2016 biedt CO-BUS Buscamper Verhuur voor de wintermaanden ook een fly-and-drive-service aan op airport Faro (Algarve). Hoe fijn is het lentegevoel in de winter én de mogelijkheid om door Portugal te reizen, zonder eerst een lange afstand te moeten rijden om er te komen.

Zin in vakantie met een buscamper? Kijk op de website co-bus.nl of bel CO-BUS voor een afspraak (06 12403209), Heleen of Arnold is er dan zeker.

Geen tijd om boodschappen te doen? Geen probleem!

GROESBEEK - Je bent druk, druk, druk en hebt eigenlijk helemaal geen tijd om boodschappen te doen. Of gewoon geen zin (dat kan natuurlijk ook). Op zo'n moment schiet Coop je graag te hulp. Op coop.nl. Het onlineadres voor alle boodschappen. Dichtbij. Betaalbaar. En gegarandeerd vers. Van het land, uit de oven, uit de boom, of uit het nest.

Via coop.nl haal je de kwaliteit en het voordeel van de dichtstbijzijnde Coop winkel in huis. Zonder dat je de deur uit hoeft! Dat is lekker. En lekker makkelijk!

Dus sla je laptop open, of start je computer op, en bestel op coop.nl. Dan zorgt jouw Coop ervoor dat het keurig wordt geregeld. En zet al jouw boodschappen voor je klaar. Zodat je ze op kunt halen op een moment dat het jou het beste uitkomt. Trouwens, je kunt je boodschappen ook rechtstreeks thuis laten bezorgen. Tot in de keuken, als je wilt. Geen enkel probleem!

Dus heb je het druk en zit je lastig in je tijd. Of staat je hoofd er gewoon niet naar? Doe dan je voordeel met coop.nl. Je eigen vertrouwde, verse, voordelige winkel. Onze medewerkers helpen je graag!

Bestellen op coop.nl kan al vanaf 40 euro aan boodschappen! En thuisbezorging is tot en met vrijdag 21 april gratis bij aankoop van een krat Heineken bier. Inderdaad. Helemaal gratis! Dus profiteer ervan. Probeer het eens uit. En geniet van het gemak. Ga voor je eerste bestelling, meer informatie of de volledige actievoorwaarden naar coop.nl.

In Zaak in Zaak kan iedereen zijn eigen zaak openen

GROESBEEK - Aan de Atelierweg 5 te Groesbeek is een unieke zaak geopend.I n Zaak in Zaak, is het voor iedereen mogelijk zijn spulletjes te laten verkopen. Dit kan door tegen een vast huurbedrag, een schap of kledingrek te huren.

Of nieuw tegen een vast percentage van de opbrengst goederen in te brengen zonder huurbetaling. Daarnaast kan men er voor kiezen om na afloop van de (huur)periode het overgeblevene aan een goed doel te schenken. (kleding- of speelgoedbank of Leger des Heils. Hiertoe is men natuurlijk niet verplicht.

Voorbeelden van wat men bijvoorbeeld kan inbrengen: kan nieuw, oud of zelfgemaakt zijn; (kinder)kleding, speelgoed, schoenen, gereedschap, boeken, platen, strips, autootjes, dvd's, verzamelartikelen, zelfgemaakte zaken en leuke tweedehandsspullen.

Naast Zaak in Zaak, heeft zoals eerder aangegeven ieder van de drie ondernemers zijn eigen bedrijf binnen het pand aan de Atelierweg 5 in Groesbeek, te weten: Bella Ladies, wimperextensionshairextensionswimperliftingnagelsMax Pro haarstyling tools Marc Inbane spray tan. Meer info op de Facebookpagina van Bella Ladies/ 06 39146212; Massagepraktijk Jane van den Eijs en Ayurvedische massageKlassieke massageHaptische massage Klankschaalmassage. Behandeling op afspraak te maken via telefoonnummer 06 30338986 of janevandeneijs@gmail.com; Faces Moordspelen Nederland. Zoekt u voor een groep een leuke activiteit? Deze verzorgen wij op onze locatie in Groesbeek en op iedere gewenste locatie in Nederland. www.facesheijen.nl of bel 06 46186818. (www.zaakinzaak.nl).

Zaak in Zaak, Atelierweg 5, Groesbeek; 024 6757150; e-mail: info@zaakinzaak.nl. Openingstijden zaak in zaak: maandag en zaterdag van 10.00 – 16.00 uur.

Internationale Bosbesjestocht

GROESBEEK - Ontdek de heuvelrijke bossen in het grensgebied bij Groesbeek tijdens de 25ste Internationale Bosbesjestocht. De Internationale Bosbesjestocht begon in 1992 en dit jaar viert WSV De Bosbesjes in het weekend van 6 en 7 mei haar 25e jubileum, een feestelijke editie dus.

Op 8 juli 2016 bestond WSV De Bosbesjes 60 jaar, en dit jaar dus de 25ste Internationale Bosbesjestocht. Je start de tocht vanuit verenigingsgebouw De Sleutel in de Breedeweg, waarna je richting de bosrijke heuvels in het Duitse Reichswald loopt. De tocht gaat zowel door bos als door landelijk gebied. Ook gaan de routes door het Groesbeekse natuurreservaat De Bruuk in de volksmond 'De Botterpot' genoemd.

Er zijn diverse rustposten aanwezig met toiletten en voor de langste afstanden is er in het Duitse Schottheide zelfs een binnenrustpost. Ook zijn er diverse EHBO posten aanwezig. Bij start en finishbureau De Sleutel krijgt men een routebeschrijving mee van de te lopen afstand, zit er een stempelpost voor het wandelboekje en krijgt de wandelaar nog een leuk aandenken mee, nadat de tocht volbracht is. Ook is er parkeergelegenheid vlakbij De Sleutel geregeld.

De te lopen afstanden tijdens de Bosbesjestocht zijn: 5-10-15-20-25-30-35 en 40 km. Starttijden zijn voor de grootste afstanden vanaf 07.00 uur en de overige afstanden vanaf 08.00 uur. Het startbureau sluit beide dagen om 17.00 uur. Actuele info staat op www.bosbesjes.nl.

Geslaagde paasviering KBO Beek

Foto: René Hendriks

BEEK - Woensdag 12 april was de jaarlijkse viering voor pasen in hotel `t Spijker, pastoor Frans Bomers ging voor in de eucharistieviering, waarin hij geassisteerd werd door Herman Roelfs, acoliet, Riet Selbach, lectrice, en het Beeks KBO koor, een viering van formaat.

In de warme preek, werd de diaconie in het zonlicht gezet, het dienstbaar zijn voor en met elkaar, vooral in deze participatie tijd (op het lijf geschreven van de KBO Beek).
Na de viering kwam de consumptie het voor de leden op tafel en werden er lootjes verkocht voor de fantastische prijzen waarvoor onze penningmeester, Magda de Bruijn zorg had gedragen, prijzen waarmee je thuis kon komen. De middag werd afgesloten met een heerlijke kop soep en een bijzondere broodmaaltijd, met toebehoren, geheel in het teken van pasen.
"Wilt u ook een bijzonder viering meemaken, dat kan natuurlijk, gewoon lid worden van de seniorenvereniging van Beek, de KBO.
En de KBO Beek doet nog veel meer voor haar leden, kom erbij, voor de 20 euro per kalender jaar hoeft u het toch niet te laten.
Gérard Tesser, voorzitter van de KBO Beek, vertelt u er alles over." Op 20 april is er een themamiddag over ouderenmishandeling.

Sport- en Spelmorgen in Millingen

MILLINGEN - Turnen, judo, dansen en een volleybalattractiepark: Sport- en Spelmorgen voor de jeugd (groepen 1 - 8) op donderdagmorgen 4 mei in Sporthal De Duffelt in Millingen.

In de meivakantie organiseren Turnvereniging De Hazenkamp, Judoschool Theunissen Volleybalvereniging Switch '87, Dansschool D&D en BSO Op Stelten van Kinderopvang Humanitas een sport- en spelmorgen in Sporthal De Duffelt. Onder leiding van trainers, assistenten en vrijwilligers kun je springen, hangen, rollen en zweven op diverse spectaculaire toestellen, zoals luchtkussens en trampolines. Je leert de basistechnieken bij Judo, je kunt dansen bij dansschool D&D en de Nederlandse Volleybalbond levert een bus vol met spectaculaire volleybalmaterialen zoals een smashmeter, een springstadion, duikmat, spronghoogtemeter en uiteraard een superluxe tropisch volleybalveld

Kortom een sport en spelmorgen waar je bij moet zijn, je hoeft je niet van te voren op te geven maar gewoon op tijd komen zodat je overal aan mee kunt doen:

Aanmelden van 9.30 – 9.45 uur. Start activiteiten: 9.50 uur. Einde rond 12.00 uur. Entree 3 euro per kind:

Iedereen is welkom, ook als je geen lid bent van de Hazenkamp, Switch '87, Judoschool Theunissen of Dansschool D&D. Dus neem gezellig je broer, zus, vriendje of vriendinnetje mee en laat ze zien hoe leuk het Turnen, Dansen, Judo en Volleyballen is.

Pasen: traditioneel begin toeristenseizoen

ARNHEM-NIJMEGEN – De toeristische sector zet in 2017 sterk in op de ontvangst van meer Duitse gasten. Onder aanvoering van het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN) wordt een grote hoeveelheid aan marketingactiviteiten ingezet voor de Duitse markt.

De activiteiten worden breed ondersteund door het toeristisch bedrijfsleven. De regio is goed zichtbaar dankzij prominente persaandacht in Duitse media en met de campagne 'Das andere Holland´ zijn er veel online-activiteiten gericht op Duitsers. De social media-kanalen van de campagne vertonen interessante aanbiedingen en bloggers vertellen er hun verhalen aan hun volgers. Maar ook achter de schermen investeert RBT KAN in de vergroting van gastvrijheid voor Duitse gasten en zijn er online trainingen voor ondernemers. Pasen is het traditionele begin van het toeristenseizoen, niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland. RBT KAN en de ondernemers in de regio Arnhem Nijmegen verwachten dit seizoen veel binnenlandse vakantiegangers maar ook een toename van het aantal Duitse gasten.

Duitse gastenRBT KAN voert dit voorjaar een groot marketingprogramma uit dat Duitsers in Noordrijn-Westfalen en Niedersaksen zal stimuleren een vakantie in de regio door te brengen. Kansrijk, omdat daar 25 miljoen potentiële toeristen wonen die interesse hebben in een vakantie in het buurland. Statistieken wijzen uit dat het aantal door hun doorgebrachte vakanties in Nederland groeiend is en dat Gelderland een steeds groter stuk van die taart meekrijgt. Van groot belang omdat de binnenlandse vakantiemarkt al jaren op gelijk niveau blijft. Herre Dijkema, directeur RBT KAN: "We presenteren onze regio aan de Duitsers als 'Das andere Holland', een gastvriendelijke bestemming dichtbij, met aantrekkelijke recreatiemogelijkheden en een prima alternatief voor de Nederlandse kust. We presenteren dit voorjaar de regio Arnhem Nijmegen in een uitgebreide special in grote Duitse kranten en zetten de regio als fietsbestemming online op lekkerradeln.de. Bovendien investeren we sterk in de vergroting van de gastvrijheid voor die Duitse gasten."

Bedrijfsleven actiefBurgers´ Zoo had in maart al twee weekenden een gigantische toeloop van Duitse gasten – teken dat het toeristisch product perfect aansluit bij de interesses. Met de aanstaande opening van de Mangrove is de Zoo ervan overtuigd goed op het netvlies van de Duitser te blijven staan. Ook de hotels in de regio Arnhem Nijmegen merken een groeiende toestroom van Duitse gasten. Marcel Hoogenboom, hotelmanager Fletcher Hotel Erica in Berg en Dal: "De laatste drie jaar zien we een sterke stijging van het aantal buitenlandse gasten. Niet alleen vanuit Duitsland, maar ook vanuit Vlaanderen en Groot-Brittannië. Het grote congres Velocity dat in juni in de regio Arnhem Nijmegen wordt gehouden draagt daar ook zijn steentje aan bij."

Vergroting gastvrijheid
Het werven van Duitse gasten is belangrijk. Maar nog essentiëler is een gastvrije ontvangst ter plaatse. Om receptiemedewerkers daar verder in te scholen heeft RBT KAN een online trainingsplatform opgezet, waarin zij gratis kennis kunnen opdoen. De training 'Hoe ga ik om met de Duitse gast, tips & trucs', geeft hun alle gereedschappen om de Duitse gasten nog gastvrijer tegemoet te treden. Dijkema: "Inmiddels heeft al een groot aantal frontofficemedewerkers zo'n training gevolgd. RBT KAN heeft de afgelopen winter het toeristisch bedrijfsleven ook taalcursussen Duits en een training online marketing Duitse markt aangeboden. De basis is hiermee gelegd. We zijn klaar voor de ontvangst van veel Duitse gasten gedurende dit toeristische seizoen!"

Schilderen, spelen met kleur en verf, in het Inloophuis

GROESBEEK - Eens per twee weken, op de woensdagmiddag, is er in het Inloophuis in Groesbeek de mogelijkheid om mee te doen met een schilderactiviteit, onder leiding van Hadewien Dobbelaer.

De middag wordt gestart met een korte ontspanningsoefening. Hierna volgt er een gezamenlijke opdracht, aan de hand waarvan er met diverse materialen kan worden gewerkt. Het uitgangspunt is dat een moment van lichtheid, plezier en met aandacht iets doen, een bron van ondersteuning kan zijn. Ervaring is niet nodig, wel de bereidheid om iets nieuws uit te proberen. Centraal staat het plezier in het samen schilderen in een ongedwongen sfeer.

Hadewien Dobbelaer is beeldend kunstenaar en heeft zelf veel geschilderd. De laatste jaren richt ze zich met name op het ontwerpen en maken van leren tassen. Hiernaast is ze zich aan het verdiepen in oude schilderstechnieken, zoals Eitempera, vanuit de wens het schilderen weer op te pakken. Er zijn zes woensdagmiddagen (van 3 mei tot en met 12 juli) om de twee weken van 13.30-15.30 In het Inloophuis in Groesbeek. Meer informatie: info@inloophuisgroesbeek.nl; 024 6756071.

Zalmpodium (23) presenteert: Het Robert Allen Trio

MILLINGEN - Onlangs stond hij nog drie dagen in de Heineken Music Hall: Bob Dylan met zijn band. Daarom zijn wij erg blij met de komst van het Robert Allen Trio zondag 23 april. Bob Dylan is nl geboren als Robert Allen Zimmerman. Bij ons is hij uiteraard het meest bekend onder zijn artiestennaam.

Het Robert Allen trio brengt ons deze middag veel liedjes van de nog jonge Bob Dylan. Maar ook andere zangers uit die tijd (onder andere Tom Paxton) komen aan bod. Het trio bestaat uit Jan Willems (gitaar en zang), John van den Broek (gitaar en zang) en Henk Donkers (bas en zang). We zien dan een gedreven stel gezworen muziekvrienden, die hun muzikale paden laten samenkomen. Zo herbeleven zij op een heel eigenwijze hun roots. We horen spetterend akoestisch werk en heel mooi harmonische samenzang.Een uurtje pure nostalgie, waar men zeker van zal genieten. Wij nodigen iedereen van harte uit. De entree is zoals altijd gratis, maar de bekende hoge hoed zal na afloop uiteraard zijn rondje weer doen.

Komt op tijd want… vol is ook echt vol zei de pastoor!

Succesvol Oorsprong open toernooi

BEEK - Van 19 tot en met 26 maart werd op de banen van tennisvereniging De Oorsprong in Beek het derde open dubbeltoernooi gespeeld. Het toernooi trok 133 spelers aan, vergelijkbaar met vorig jaar.

Spelers uit de wijde regio deden mee, vooral voor de speelsterkte-categorieën 6 en 7 was ruime belangstelling. Mede dankzij het zonnige voorjaarsweer was het toernooi een groot succes. Op zondag 26 maart werden de finales gespeeld met de volgende resultaten:

GD8 17+: Martin Bosch+Jutta van der Mast

DD8 17+: Danielle Gielen+Mirjam Jans

HD8 17+: Luc Buitinck+Peter Schütt

GD7 17+: J. de Vree+Femke van Leeuwen

DD7 17+: Andrea van der Bielerd+C de Kleyne-Barbier

HD7 17+: Ivo Brand+Jasper Verheijden

GD6 17+: Erik Smits+Leonie Kersten

DD6 17+: Mandy Hurkens+Anne Leenders

HD6 17+: Sjon de Blonde+Rob van der Pol

GD5 17+: Daan Janssen+Myra Swertz

HD5 17+: Robin de Bruin+Berry van Peer

Op de fotocollage de finalisten in de categorieen GD8, HD5, GD6 en DD7.

De Oorsprong maakt zich nu op voor het volgende toernooi: de 29e editie van het Oorsprong Open Toernooi (dubbels èn enkels): 24 juni- 2 juli. Dit open toernooi maakt weer deel uit van het NTT (Nijmegen Tennis Tournament), een koppeling van zes open toernooien waarbij de uitslagen verwerkt worden tot een gezamenlijke stand en de beste spelers worden uitgenodigd voor het finaleweekend 29 september-1 oktober.

Dorpen Avond4Daagse Berg en Dal gaat niet door

BERG EN DAL - De Avond4daagse (voormalig Dorpen Avond4Daagse Ubbergen) zal dit jaar geen doorgang zal vinden! Ondanks de voorbereidingen en de herhaaldelijke oproepen voor nieuwe vrijwilligers, heeft de organisatie tot nu toe onvoldoende hulp bij het uitvoeren van de bestuurlijke taken.


Tevens kan het bestuur door verschillende redenen dit jaar niet voor 100 procent werken en is daardoor niet bij machte om de organisatorische taken zorgvuldig uit te voeren. Hierdoor kan de veiligheid van de deelnemende kinderen en ouders niet gegarandeerd worden.

Het bestuur blijft druk met het werven van nieuwe bestuursleden en vrijwilligers, want het is de bedoeling om de Avond4daagse in 2018 zeker weer organiseren. Mocht je belangstelling hebben om er voor te zorgen dat de Avond4daagse volgend jaar wel kan doorgaan, meld je aan als vrijwilliger!

De organisatie zoekt nog een vrijwilligerscoördinator, routecoördinator, coördinator verkeersregelaar en iemand die de Facebookpagina en website kan bijhouden. "Ervaring is niet nodig, enthousiasme is genoeg! Wil jij meer informatie, neem contact op via het emailadres: A4D.bergendal@gmail.com."

Succesvol Oorsprong open toernooi

BEEK - Van 19 tot en met 26 maart werd op de banen van tennisvereniging De Oorsprong in Beek het derde open dubbeltoernooi gespeeld. Het toernooi trok 133 spelers aan, vergelijkbaar met vorig jaar.

Spelers uit de wijde regio deden mee, vooral voor de speelsterkte-categorieën 6 en 7 was ruime belangstelling. Mede dankzij het zonnige voorjaarsweer was het toernooi een groot succes. Op zondag 26 maart werden de finales gespeeld met de volgende resultaten:

GD8 17+: Martin Bosch+Jutta van der Mast

DD8 17+: Danielle Gielen+Mirjam Jans

HD8 17+: Luc Buitinck+Peter Schütt

GD7 17+: J. de Vree+Femke van Leeuwen

DD7 17+: Andrea van der Bielerd+C de Kleyne-Barbier

HD7 17+: Ivo Brand+Jasper Verheijden

GD6 17+: Erik Smits+Leonie Kersten

DD6 17+: Mandy Hurkens+Anne Leenders

HD6 17+: Sjon de Blonde+Rob van der Pol

GD5 17+: Daan Janssen+Myra Swertz

HD5 17+: Robin de Bruin+Berry van Peer

Op de fotocollage de finalisten in de categorieen GD8, HD5, GD6 en DD7.

De Oorsprong maakt zich nu op voor het volgende toernooi: de 29e editie van het Oorsprong Open Toernooi (dubbels èn enkels): 24 juni- 2 juli. Dit open toernooi maakt weer deel uit van het NTT (Nijmegen Tennis Tournament), een koppeling van zes open toernooien waarbij de uitslagen verwerkt worden tot een gezamenlijke stand en de beste spelers worden uitgenodigd voor het finaleweekend 29 september-1 oktober.

Een halve eeuw Willem: Koningsnacht in Millingen

MILLINGEN - Op donderdag 27 april viert het hele land dat onze koning jarig is. En dan niet zomaar jarig, maar onze Willem viert dan al zijn vijftigste jaar. Dat moment willen we vanaf de eerste seconde gaan meemaken. Daarom gaat op woensdag 26 april het dak er al vast af wanneer de Deurdouwers en schuttersgenootschap O.E.V.1 samen de 2e koningsnacht organiseren.

En het leuke is, jij bent ook uitgenodigd. De lakeien van Oranje heten jou vanaf 20:30 uur van harte welkom in de rijk versierde Ridderzaal van de Duffelt. Het feest barst dan gegarandeerd los als entertainer en DJ Robert Pouwels het podium beklimt en de zaal verovert met feest en muziek.

Trek wat oranjes aan want deze koningsnacht wil je dus echt nooit missen. Zorg dat je woensdagavond 26 april in de Natte tent bent. De zaal gaat om 20.30 uur open, het bier is koud, de friet is warm en de entree is gratis. Geen enkele reden om thuis te blijven. Je vindt de Natte tent aan de Heerbaan 117 in Millingen aan de Rijn of volg de kronen. Met de Deurdouwers en de natte schutters is in ieder geval een topavond gegarandeerd.

Fanfare Wilhelmina toont koninklijke klasse!

GROESBEEK - Met haar themaconcert 'A Night With The Royals' heeft fanfare Wilhelmina op zaterdag 8 en zondag 9 april een uitverkochte Mallemolen in vervoering gebracht.

Samen met het koor Vivace en de drie topvocalisten Suzanne Coppens, Wido Fleuren en Susan Remers wisten de fanfaristen, de slagwerkgroep en de dansgroep zich van hun allerbeste kant te laten zien èn horen. Een fenomenale vertolking van Circus Renz en nummers van onder andere Queen, Prince, en Elvis (The King of Rock) onderstreepten het koninklijke thema.

Met een knipoog naar het huwelijk van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima zong het koor Vivace vol verve het beroemde Adios Nonino. Koninklijk bezoek mocht tijdens het majestueuze concert uiteraard niet ontbreken. Na de pauze betrad daarom het geroemde fanfarepaar Theo en Marion Kersten, gehuld in koninklijke kledij, het podium. Samen staan zij garant voor meer dan 100 jaar lidmaatschap. Hun liefde en passie voor Wilhelmina steken deze ambassadeurs niet onder stoelen of banken. Een koninklijk applaus en de ereplaats in de vip-zetels op de beste plek in de zaal was daarom geheel terecht voor dit paar gereserveerd.

23 / 24

Idee kind: tijdens wippen in speeltuin stroom opwekken! Raadslid Rona Vree verzorgt duurzaamheidsles op De Sieppe

Foto: Joop Verstraatexn

GROESBEEK – Het GroenLinks-raadslid Rona Vree heeft donderdagmiddag een duurzaamheidsles gegeven aan groep 7 van juf Dianne de Bruin van openbare school De Pauluspotterweg in Groesbeek.

Deze les was op initiatief van het Gelders Energie akkoord. Ondanks dat Rona Vree nog nooit voor de klas had gestaan wist zij met haar duurzaamheid verhaal de 29 leerlingen van juf Dianne zo'n 2,5 uur te boeien. Aan het eind van de les moesten de leerlingen zelf aangeven waar zij zelf aan dachten als het om duurzaamheid gaat. Zij bleken wel degelijk wat opgestoken te hebben van Rona Vree, want naast de zonnepanelen, windmolens en elektrische auto's wisten ze exact waar het over ging.

Als laatste kregen de leerlingen de opdracht aan te geven waar ze nu zelf al wat aan konden doen het resultaat was verbluffend. Niet zo lang douchen, minder computeren, zelf groenten kweken in de tuin en minder vlees eten; daar waren de meeste het over eens. Eén leerling vroeg zich af of het niet mogelijk was om tijdens het wippen in de speeltuin stroom op te wekken voor bijvoorbeeld de achtbaan. De duurzaamheidsles is in ieder geval een groot succes geworden en daarnaast leerzaam en daar ging het eigenlijk allemaal om..

Vignet Gezonde School voor Entreascholen

Foto's : Joop Verstraaten

UBBERGEN – De twee Entreascholen op het terrein van Sint-Maartenskliniek in Ubbergen hebben beide donderdagmiddag het vignet 'Gezonde School' gekregen. Wethouder Sjaak Thijssen was naar beide scholen gekomen om samen met enkele leerlingen het vignet bij de ingang van de scholen te onthullen.

Bij de eerste Entreaschool – waar voornamelijk autistische leerlingen zitten - werd Thijssen welkom geheten door teamleider Maarten Brunsveld. Volgens Thijssen heeft gezondheid niet alleen met artsen of ziekenhuizen te maken, maar het is belangrijk dat kinderen zich veilig voelen, thuis, buiten maar ook op school. Dat kinderen niet gepest of lastig gevallen worden, maar dat ze de kans krijgen zich te ontwikkelen op hun eigen wijze en dat er respect is voor al die eigenaardigheden die wij allemaal hebben en ieder kind heeft.

De Entrea scholen hebben heel wat inspanningen verricht en blijft verrichten om aan de leerlingen een veilige omgeving te bieden. Volgens Thijssen is het predicaat Gezonde School een eretitel en schept ook verplichtingen voor bestuur, directie, personeel en de leerlingen.

Samen met de jongste leerling Rick van der Meer (7) onthulde de oudste leerling Tom Beekhuis (13) het vignet. Bij de andere Entrea school van teamleidster Nardi Miggels waar leerlingen met ADHD en ODHD zijn, mocht de jongste leerling Menno Koek (7) samen met de oudste leerling Joey van Baardewijk (13) het vignet onthullen. Van de gemeente Berg en Dal kregen beide scholen een spel dat zij gezamenlijk moeten doen.

Kindervrijmarkt op Koningsdag op Dorpsplein in Groesbeek

Foto: Werkgroep Koningsdag

Foto: Werkgroep Koningsdag

GROESBEEK - Ook dit jaar is er op koningsdag in Groesbeek weer een oranje kinderfestijn. Op donderdag 27 april is het Dorpsplein (voor het gemeentehuis) in Groesbeek van 8:30 tot 15:00 uur omgetoverd tot een leuke kindervrijmarkt. Aanmelden is niet noodzakelijk en de toegang is gratis.


Alle kinderen uit Groesbeek en omgeving zijn welkom om hun spulletjes te verkopen op het Dorpsplein. Ze mogen naast het verkopen van eigen spullen, ook het publiek verbazen met knappe kunsten, zoals bijzondere muzikale talenten, jongleren, goochelen, of door te tonen hoe goed ze stil kunnen staan als Living Statue. Alle talenten zijn welkom.

Deze donderdag zal er gezellige muziek klinken op het Dorpsplein. Er staan luchtkussens, er zijn ballonfiguren, je kunt je laten schminken of je kunt een glittertattoo laten zetten. Ook kun je reuze zeepbellen maken en er zijn stroopwafels en suikerspinnen te verkrijgen.
De organisatie van deze dag is door de ondernemers in het centrum van Groesbeek opgedragen aan MMmagic Entertainment, een jong entertainmentbedrijf uit Groesbeek.
Kinderen die willen deelnemen kunnen donderdagochtend 27 april hun plekje uitzoeken onder het toeziend oog van de organisatie en vrijwilligers, die iedereen graag verwelkomen op deze feestelijke dag. Handelaren en aanbieders van partijen dienen zich wel vooraf aan te melden via koningsdag@mm-magic.nl. Ook als je vrijwilliger wilt worden tijdens deze speciale dag, zien we graag jouw e-mail verschijnen.