GN Arnhem

10 september 2016

GN Arnhem 10 september 2016


Wijkdag Rijkerswoerd bij winkelcentrum

ARNHEM - Op zaterdag 24 september zal op en rond Winkelcentrum Rijkerswoerd het bol staan van de vele activiteiten die hier georganiseerd worden voor jong en oud. Dankzij de samenwerking tussen de wijkvereniging, winkeliersvereniging, Jeugdland en voetbalvereniging ESA is er een uitgebreid programma waaraan ook Rijnstad en andere wijkpartijen een bijdrage leveren.

Het programma bestaat uit onder andere schiettent, luchtkussen, rodeostier, klimtoren en bunjeetrampoline. Ook kun je kanovaren en genieten van een hapje en drankje en er is muziek. De festiviteiten beginnen om 11.00 uur en duren tot 15.00 uur.

Kleedjesmarkt

Voor de kinderen (maar ook voor volwassenen) is er ook een kleedjesmarkt. Heb je nog oude spulletjes waar je niets mee doet? Probeer ze dan te verkopen. Neem zelf een kleedje mee. De deelname hieraan is gratis. Je kunt vanaf 9.00 uur een plek voor je kleedje zoeken. Kleedjes mogen niet voor een winkelingang gelegd worden.

Huiskamerfestival Muziek bij de Buren start in Arnhem

Foto: Tse Kao

ARNHEM - Op zondagmiddag 11 december presenteert Arnhem, in huiskamers door de hele stad, wat het te bieden heeft aan opkomend en gearriveerd muzikaal talent. Minstens 20 huiskamers, verdeeld over meerdere wijken, worden omgetoverd tot een intiem podium. Hier kan je luisteren naar één van de drie optredens van lokale muzikanten; van jazz tot klassiek, van singer-songwriter tot elektronische beats.

Tijdens Muziek bij de Buren ontmoet je de inwoners van Arnhem en maak je in de intieme sfeer van de huiskamer kennis met al het moois wat Arnhem op muzikaal vlak te bieden heeft. Omdat de gastvrijheid onbetaalbaar is zijn de optredens vrij toegankelijk!


Inwoners van de deelnemende steden kunnen zich vanaf 8 september opgeven als huiskamer, muzikant, of als beide! Want alleen samen maken wij Arnhem op 11 december gezelliger en muzikaler. Tot en met 16 oktober kunnen huiskamers en muzikanten zich inschrijven via de website van Muziek bij de Buren: http://www.muziekbijdeburen.nl


Muziek bij de Buren is een initiatief van Stichting Muziek bij de Buren. De organisatie van Muziek bij de Buren is in iedere stad in handen van enkele enthousiaste inwoners die worden ondersteund door diverse lokale partners en sponsoren. Samen maken zij Nederland op 11 december één grote huiskamer.

Praktische informatie. Locaties: diverse huiskamers in Arnhem, Deventer, Ede, Enschede, Hengelo, Meppel, Nijmegen, Wageningen en Zwolle. Datum: zo 11 december 2016, 12:00 -18:00 uur. Meer informatie en aanmelden: www.muziekbijdeburen.nl.

Alzheimer Café Arnhem 15 september: Zorgtechnologie als ondersteuning bij dementie

ARNHEM - Op donderdag 15 september is in Waalstaete het maandelijkse Alzheimer Café: trefpunt voor mensen met dementie en hun partners, familieleden, vrienden, professionals en andere betrokkenen. Het thema is deze maand: Zorgtechnologie als ondersteuning bij dementie.

Deze avond is Nienke Nijhof gastspreker, zij zal ons bijpraten over de huidige technische ontwikkelingen in de domotica. Er zijn tegenwoordig allerlei praktische (technische) hulpmiddelen voor extra veiligheid en gemak in huis verkrijgbaar. Hierdoor kunnen mensen met dementie langer zelfstandig functioneren en op een prettige, verantwoorde wijze thuis blijven wonen. Nienke Nijhof is senior medewerker Innovatie & Onderzoek eHealth bij Vilans en deskundige op het gebied van domotica.

Er is uitgebreid de gelegenheid om vragen te stellen, onderling van gedachten te wisselen en ervaringen te delen, maar alleen luisteren mag natuurlijk ook. Er is een stand met informatiemateriaal over dementie van Alzheimer Nederland. U bent welkom op donderdag 15 september bij Woonzorgcentrum Waalstaete, Waalstraat 36 in Arnhem. Het Café opent om 18.30 uur, het programma begint om 19.00 uur, sluiting om 21.00 uur.
De toegang is gratis, vooraf aanmelden is niet nodig. Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen via arnhem@alzheimer-nederland.nl.

Open Dag Stadspastoraat Arnhem in Rozet

ARNHEM - Zaterdag 10 september is het Open Dag bij het Stadspastoraat Arnhem. Voor iedereen die dit 'centrum voor bezinning en ontmoeting' (beter) wil leren kennen en vast wil voorproeven van het nieuwe cursusaanbod.

Er zijn enkele presentaties van verschillende activiteiten, er is gelegenheid om te speeddaten met docenten en er zijn verschillende workshops. En het is natuurlijk ook hét moment om de nieuwe locatie te gaan zien (het Stadspastoraat is deze zomer verhuisd en zit nu in Rozet!).

De open dag begint om 11:00 uur met de opening van de expositie van Karen Baarspul, 'Blijvende verwondering', en duurt tot 15:00 uur. Om 13:00 en 14:00 uur starten de workshops.

Karen Baarspul (1965) heeft de Vrije Academie en de Kunstacademie in Den Haag gevolgd, en vervolgens de docentenopleiding tekenen en schilderen in Utrecht. Eigen ervaringen, herinneringen en emoties vertaalt Karen in beelden. Rode draad in haar werk is vooral verwondering en schoonheid – op zoek naar ruimte en diepte in het leven. Met verschillende materialen en technieken bouwt zij aandachtig en gestaag aan een nieuw verhaal in lagen en met lijnen. De lijnen verbinden ervaringen en de lagen laten zien dat dingen niet altijd zijn wat ze lijken.

Haar veelzijdigheid uit zich in schilder- en tekenwerk, mono-prints en collages. En de laatste jaren maakt zij steeds meer ruimtelijk werk en sieraad-objecten. Daarbij maakt ze gebruik van de kunst van het edelsmeden, solderen en het zelf vilten en papier maken. Zo zijn ook haar schatkistjes ontstaan, alle met een eigen verhaal.

Babycafé nu in alle vestigingen met themaochtenden

ARNHEM - Vanaf september is het babycafé in alle vestigingen van Bibliotheek Arnhem. Ook is er een keer in de maand een themaochtend. Het thema in september is: voorlezen met je baby.

De jeugdbibliothecaris vertelt over het belang van lezen en voorlezen met je baby. De Bibliotheek heeft een grote collectie babyboekjes Ze geeft tips en laat geschikte babyboekjes zien. Tijdens deze ochtenden is er ook de gelegenheid om andere ouders met baby’s te ontmoeten. Ouders kunnen ervaringen uitwisselen en vragen stellen over voorlezen onder het genot van een kopje koffie of thee.

Het babycafé vindt iedere week plaats op vrijdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur in de Bibliotheek Rozet, woensdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur in de Bibliotheek Kronenburg en donderdagochtend van 11.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Presikhaaf. De thema-ochtenden zijn op 16 september in de Bibliotheek Rozet, 21 september in de Bibliotheek Kronenburg en 22 september in de Bibliotheek Presikhaaf. Toegang is gratis.

Museumwoningen open op Monumentendag

ARNHEM - Op zondag 11 september zijn bezoekers welkom in de Arnhemse museumwoningen. De vijf volkswoningen uit de periode 1860-1960 zijn in oorspronkelijke stijl bewaard. De huidige bewoners leiden u graag rond en vertellen hoe het is om 'in vroeger tijden' te leven.

De woningen zijn vrijwel iedere laatste zondagmiddag van de maand open. Check voor de zekerheid de website: www.museumwoningenarnhem.nl. U vindt de woningen op de volgende adressen:

Catharijnestraat 28 (Klarendal, 1866)

Vijverlaan 73 (Klarendal, 1919)

Borgardijnstraat 3 (Klarendal, 1921)

Hazelaarstraat 69 (Malburgen, bouwjaar 1947)

Johan de Wittlaan 268-II (1950)

De woningen zijn open van 12 tot 16 uur. De toegang is gratis. Meer informatie staat op www.museumwoningenarnhem.nl.

Data 2016

In principe laatste zondag, behalve in september (open monumentenweekend).

Open van 12 tot 16 uur.

11 september (open monumentweekend), 30 oktober (einde herfstvakantie) en 27 november

Zie ook:

https://www.youtube.com/watch?v=cLHYwRJsp20 (RTV Arnhem, jan 2015)

http://www.youtube.com/watch?v=_3sqg2aK13c (TV Gelderland, april 2014)

Inloop bij Mystique Arnhem

ARNHEM - In dit najaar zal muziekvereniging Mystique Arnhem weer inloopdagen organiseren. In een drietal sessies willen we iedereen kennis laten maken met de drie afdelingen binnen onze vereniging. De eerste inloopmiddag is op zaterdag 17 september van 15.00 tot 17.00 uur. Iedereen is welkom om kennis te maken met de Blazersklas.

De opleiding van de Blazersklas is bestemd voor een ieder die nog geen instrument bespeeld en dat graag wil gaan leren. In groepsverband leer je op een instrument te spelen onder leiding van gediplomeerde muziekdocenten. Deze opleiding is geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar. Tijdens deze middag kun je instrumenten uitproberen en meteen al mee spelen. Er zijn leden aanwezig om alle informatie te geven en alle vragen te beantwoorden.

Wist u trouwens dat muziek slimmer maakt en betere studieresultaten geeft. Ons verenigingsgebouw staat aan de Drielsedijk 17 in Arnhem. Heeft u vragen, dan kunt u altijd contact opnemen via 06 52024783 of een mail sturen naar john@showbandmystique.nl. Later dit jaar zullen er ook nog inloopdagen zijn voor de Show & Marchingband en voor de Stageband.

Cursussen en workshops Elderveld

De volgende worden aangeboden:

- Active Body - woensdagavond

- Bloemschikken - donderdagavond

- Herfstworkshop bloemschikken - dinsdagmiddag / donderdagavond

- Kerstworkshop bloemschikken - dinsdagmiddag / donderdagavond

- Bridge - woensdagmiddag

- Computergebruik voor beginners, incl. internet en e-mail - dinsdag of woensdag overdag

- Conditiegym - donderdagochtend

- Digitale fotobewerking voor beginners - dinsdagavond

- Digitale videobewerking met Pinnacle Studio Versie 19 - woensdagavond

- Eerste hulp aan kinderen - maandag- of donderdagavond

- Eerste hulp aan kinderen (bijscholing) - maandag- of donderdagavond

- Engels - Basis (vervolg) - maandagavond

- Frans - Vervolg (niveau 1 à 2 jaar Frans) - donderdagavond

- Frans - Conversatie voor gevorderden - donderdagavond

- Hartreanimatie - maandag- of donderdagavond

- Hartreanimatie (bijscholing) - maandag- of donderdagavond

- Kleding maken (introductieprijs) - maandagavond

- Schilderen en tekenen / open atelier - dinsdagavond

- Spaans (vervolg) - zaterdagochtend

- Yoga - donderdagavond

Houders GelrePas 2016 krijgen 50% korting op maximaal 2 cursussen/workshops per seizoen

Voor nadere informatie over deze cursussen/workshops en/of aanmelding kunt u de Wijkvereniging Elderveld bellen, tel. 381 07 98 of e-mailen: wijkver.elderveld@hetnet.nl.

Start Ehbo-lesseizoen

ARNHEM - Op 4 oktober start het lesseizoen van KNV ehbo-afdeling Arnhem-Zuid. Alle lesavonden zijn op dinsdagavond van 19.30 tot 21.30 uur in de Maarten van Rossemschool aan de Groningensingel 235 in Arnhem-Zuid.

Vanaf dan is het mogelijk om herhalingslessen te volgen voor onze eigen leden, een beginnerscursus voor het diploma Eerste Hulp te starten, een reanimatieles te volgen of een cursus Eerste Hulp aan Kinderen. "Op onze website staan alle data van de verschillende cursussen en herhalingsavonden vermeld. bovendien vindt u daar de aanmeldingsformulieren."

Op 8 november start de beginnerscursus voor het Diploma Eerste Hulp, die vanaf nu niet alleen de gericht is op volwassenen, maar ook op kinderen. "Wanneer u echt wilt weten wat te doen bij een onwelwording, ongeval(letje) of plotselinge stoornis, aarzel dan niet om u op te geven voor de cursus. Natuurlijk bent u ook welkom als u wilt leren hoe te reanimeren of alleen het certificaat Eerste Hulp aan Kinderen wilt behalen."

Meer informatie staat op www.ehbo-arnhemzuid.nl.

Kamermuziek in de Lucaskerk

ARNHEM - Cultureel Actief Arnhem-Zuid verzorgt Kamermuziek in de Lucaskerk in Elden. Musici van Arnhem Sinfoniëtta geven op woensdagavond 28 september een intiem kamermuziekconcert in de Lucaskerk aan de Brink in Elden. Zij spelen muziek voor kleine bezettingen van diverse componisten.

Op het programma staat toegankelijke klassieke muziek van onder meer Gaetano Donizetti en Wolfgang Amadeus Mozart. Daarnaast wordt ook muziek gespeeld van minder bekende componisten, zoals een strijkkwartet van Johann Georg Distler, een tijdgenoot van Mozart.

Dat ook hedendaagse muziek heel welluidend en toegankelijk kan zijn bewijst een fluittrio van Piet Kingma. Deze componist, een leerling van Hendrik Andriessen, woonde aan het eind van zijn leven in Arnhem-Zuid, waar hij tien jaar geleden overleed. Het is dus heel passend dat muziek van Piet Kingma nu in Elden wordt uitgevoerd. Overigens niet voor het eerst, want enkele jaren geleden voerde Arnhem Sinfoniëtta in dezelfde kerk met veel succes het hoboconcert van Piet Kingma uit.

Het concert begint om 19.30 uur; vanaf zeven uur wordt er koffie en thee in de kerk geserveerd. De toegangsprijs bedraagt 5 euro. Inlichtingen bij: g.c.oostveen@planet.nl en arnhemsinfonietta@planet.nl.

Rommelmarkt in De Gaanderij

ARNHEM - In de Gaanderij wordt zaterdag 17 en zondag 18 september rommelmarkt gehouden. Tijdens de rommelmarkt kan er volop gesnuffeld worden tussen de kramen van tweedehands spullen. Iedereen is welkom.

De deuren van de Gaanderij staan open van 10.00 tot 16.30 uur. Entree is gratis. "Bent u niet zo’n koopjesjager? Onze deuren staan natuurlijk ook open om een drankje te nuttigen of een praatje te maken.Hebt u gebruikte spullen die u graag zou willen verkopen kan dat natuurlijk ook. Er zijn op beide dagen nog tafels te huur. Per tafel voor 7 euro per dag. Zich opgeven kan bij de receptie van de organisatie. Betaling van de tafel vindt plaats op 13 september tussen 19.00 tot 20.00 uur bij de receptie van De Gaanderij, Driemondplein 1 in Arnhem; 026 3810265.

OKK zoekt nieuwe leden; mannen weten waarom

OOSTERBEEK - Het Oosterbeeks Kamerkoor start een campagne voor nieuwe leden. "We zijn een 4-stemmig koor, dat klassieke en modern-klassieke werken zingt. En soms een populaire uitstap maakt."


"Al vanaf de start in 1988 staat het OKK onder leiding van Annelies Boone. Ze weet ernst en humor te combineren en ons koor zonder stress toonaangevend te maken in de regio. Ze wordt hierin bijgestaan door zangpedagoge en soliste Diane Hidding en pianiste Ella Kamerich.
Beleef het plezier van samen zingen en voeg je bij ons. Met name tenoren en bassen zijn zéér welkom. Elke dinsdagavond van 20 tot 22.00 u. tref je ons in een inspirerende omgeving, de Concertzaal van Oosterbeek (Rozensteeg 3).

De repetities lopen van september tot half juli, met uitzondering van de schoolvakanties. Daarnaast worden we gevoed met muziekbestanden, partituren en links naar websites, om thuis te oefenen en ter stimulans. We treden bij gelegenheid a capella op, maar durven ook onze stem te laten horen in een groter concert. Zo gaven we vorig jaar een concert in de Remonstrantse Kerk van Oosterbeek (zie foto), met werk van Lauridsen, Vasks, Purcell en Saint-Saëns. Voor 2017 (voorjaar) staat een concert gepland in de Concertzaal van Oosterbeek.
Vanaf dinsdag 20 september bent u welkom om kennis te maken met ons koor; definitief beslissen doet u later. Méér informatie staat op www.oosterbeekskamerkoor.nl; 06 22159205 (Herman Damen)."

Wereldkeukens onder één dak: Atlantis Arnhem

Eigenaar en Chef kok Justin Ding

ARNHEM – Het zo bekende pand op de hoek van de Hollandweg in Elderveld, doet nog vermoeden dat Atlantis een 'gewoon' Chinees wokrestaurant is. Maar niets is echter minder waar! Wereldrestaurant Atlantis heeft een complete metamorfose ondergaan en is onlangs van binnen volledig gemoderniseerd.

'Na elf jaar werd het tijd voor een facelift', aldus Wuen-tse Chang, mede-eigenaar van Atlantis. 'Bovendien is Atlantis allang geen Chinees wokrestaurant meer, maar een echt Wereldrestaurant'. Specifieke gerechten vanuit allerlei delen van de wereld worden er bij Atlantis vers voor u bereid. Van Hollandse poffertjes en Japanse sushi tot aan Duitse braadworst, u beleeft gewoon een culinaire reis over de wereld. Daar past inderdaad geen cultuurgebonden interieur meer bij.

Naast een nieuw interieur zijn er ook nieuwe buffetten geplaatst en zijn de kookeilanden uitgebreid. Hierdoor kan er nog meer live-cooking worden verzorgd. Voorheen werden de buffetten regelmatig aangevuld vanuit de centrale keuken achter. Vanaf heden kunt u zich laten verrassen door de koks, die live verse gerechten bereiden. Dus ook salades en toetjes kunnen nu live worden bereid. Dat is niet alleen bijzonder leuk om te zien, maar direct ook een garantie voor versheid en kwaliteit. Wuen-tse Chang: 'Om onze facelift te vieren bieden wij van 8 september tot en met 30 september deze actie aan: Tweeënhalf uur onbeperkt eten en drinken, van maandag tot en met donderdag voor 24,95 euro per persoon en van vrijdag tot en met zondag voor 26,95 euro per persoon!'
Kijk op www.atlantisarnhem.nl of op Facebook voor meer informatie.

Wereldrestaurant Atlantis, Hollandweg 6-8 in Arnhem; 026 3831610.

Verhuisd naar nieuwe vestiging in het Matserhuis Bij MaxStudios blijf je dansen!

ARNHEM – Het is nóg plezieriger geworden: dansen bij MaxStudios. Het danscentrum is in Arnhem verhuisd naar een nieuwe zaal in het Matserhuis aan de Burgemeester Matsersingel 200. Je kunt er alle soorten dansstijlen leren en in het weekend zijn er regelmatig workshops. Het dansen is er voor iedereen: van vier tot zeg-maar-hoe oud! Neem maar eens een gratis proefles!

Max Odarty is de eigenaar van MaxStudios. Hij danst al zijn hele leven lang, al vanaf zijn veertiende. Max's passie en hobby werden zijn werk: van danser tot dansdocent en nu zelfs dansschooleigenaar. Sinds 2009 is MaxStudios met meerdere vestigingen befaamd in heel de regio. Momenteel richt Odarty zich met zijn dansscholen op Wageningen, Nijmegen en Arnhem.

Dansen bij MaxStudios is puur. 'Just Dance' is dan ook het motto. "We blijven heel dicht bij de dans, wat verder weg van de sport. Dat geldt voor alle lessen, uitgezonderd voor de MaxStudios Dancecrews, die deelnemen aan wedstrijden en demo's geven", aldus een enthousiaste Max Odarty.

Dansen bij MaxStudios is voor iedereen, voor jong en oud. "We geven zelfs dansles aan kinderen met autisme. En ook speciaal aan vijftig-plussers: van disco tot urban, en van salsa tot show!" De workshops zijn vernieuwend: alle dansstijlen kunnen aan de orde komen, zoals hiphop, modern, afrodance en high heels.

Meer informatie hierover staat op de website. MaxStudios, Burgemeester Matsersingel 200, Arnhem; 06 26484206; www.maxstudios.nl.

Nieuwe zaak met jonge ondernemers, die hun vak verstaan GiGa Vloeren legt de meeste vloeren gratis!

ARNHEM – Waar kun je voor vloeren beter terecht dan in een zaak geleid door ondernemers, die het ambacht zelf al jaren hebben uitgeoefend? Zowel Ronnie als Sylvia weten wat zij adviseren; en nog steeds komen ze ook bij hun klanten thuis de meeste vloeren gratis opmeten en leggen! GiGa Vloeren, dat is Giga Goed en GiGa Goedkoop!

Of het nu gaat om laminaat, pvc of parket, GiGa Vloeren levert kwaliteit van vele merken vanaf zeer vriendelijke prijzen (reeds vanaf 5,95 per m2). Je vindt namen als Ambiant, Balterio, Douwes Dekker en Hoomline in hun nieuwe zaak aan de Ir. JP. Van Muijlwijkstraat 154 in Arnhem. Je kiest er uit de vele soorten, die ook nog eens op de vloer te bewonderen én te voelen zijn.
Bijzonder is dat bij aankoop van vloer, ondervloer en plinten boven de 30m2 de vloer gratis wordt gelegd! U hoeft dus niets meer zelf te doen. En dat alles zonder meerprijs!
Dat betekent dat alle vloeren vanaf 13.50 Euro per m2 die gekocht worden in combinatie met de ondervloer en plinten gratis wordt gelegd.

GiGa Vloeren, Ir. JP. Van Muijlwijkstraat 154, Arnhem; 026 8444547; www.gigavloeren.nl.

E-care Repairshop Duiven geopend

DUIVEN - Sinds kort kunt u ook met uw defecte smartphone, laptop of tablet terecht bij de Repairshop van E-care Reverse Logistics BV in Duiven. Het reparatiebedrijf, gelegen aan de Stenograaf 2 in Duiven (op het industrieterrein nabij de IKEA), biedt sinds kort ook een reparatieservice voor deze apparaten aan.

De firma is al geruime tijd een betrouwbare partner van veel importeurs en retailers, met een reparatieservice voor alle bekende merken. Nu biedt ze dus ook een (klaar terwijl u wacht) service aan voor smartphones, laptops en tablets.

De apparaten kunnen aan de balie (zie foto) worden afgegeven, maar uiteraard ook worden verstuurd via DHL. Apparaten, die opgestuurd worden, dienen wel eerst even aangemeld te worden via de website van E-care (www.e-care.nl).

Voor de meest gangbare reparaties kunt u vooraf van E-care een prijsopgave ontvangen. De repairshop is dagelijks geopend tussen 08.30 en 17.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 14.00 uur. De reparaties waarvoor de onderdelen voorradig zijn, kunnen mogelijk ter plekke worden uitgevoerd. Klanten kunnen in de wachtruimte gebruik maken van gratis WiFi en een lekkere bak koffie.

Franse les volgen bij geboren Françaises…

HUISSEN - Voor velen van u, ondernemers, families, werknemers, studenten is het de start van een nieuw seizoen. Het hoofd nog vol met mooie herinneringen en het gevoel van vrijheid is dit het moment bij uitstek om beslissingen te nemen.


En als u eens zou besluiten om uw Frans te verbeteren, zodat u tijdens de volgende vakantie toch met die Fransen kunt communiceren die zelf vaak geen andere taal durven te spreken? Of u, als ondernemer, misschien wilt u eindelijk eens de stap zetten om uw activiteiten uit te breiden naar een Franstalig gebied? En studenten, die hun niveau van het Frans willen verhogen, of hele families die hun droom willen realiseren: leven in Frankrijk. Voor u allen hebben wij een oplossing. Een lesmethode helemaal aangepast aan uw situatie en wensen, verzorgd door twee Françaises: Claude Nijst-Adam en Maryline Delubriat-Loysel.

123Francais heeft als motto 'à la carte', Franse les geven op maat gesneden. Of u nu beginner bent of gevorderde, wat ook uw leeftijd of motivatie is: u bent welkom bij ons. U kunt kiezen voor een privé-cursus, of een cursus met z'n tweeën, met een familie of in een groep (van maximaal 6 personen).
Het nieuwe seizoen voor groepslessen gaat in week 39 van start. De groepen worden met zorg samengesteld zodat iedereen optimaal aandacht en begeleiding kan krijgen. Er zijn dus groepen van verschillende niveaus.
Onze benadering 'à la carte' spreekt ook steeds meer bedrijven aan, want 123Francais is zeer flexibel wat betreft de lestijden en de lessen zijn altijd helemaal toegespitst op de zakelijke specialismen van elk bedrijf.
Aarzelt u dus niet langer om eens kennis met ons te komen maken!

www.123francais.nl; e.mail: info@123francais.nl; 026 3258822.

Kledingreparaties, maatkleding, stomerij, tweedehands damesmode

ARNHEM - Bij Made by Estrella kun je terecht voor bijvoorbeeld een kapotte rits, het vermaken van een colbert of het namaken van een lievelingskledingstuk. Maar ook voor bijvoorbeeld gordijnen kunt u er terecht.

Estrella wordt in het atelier geholpen door Marijke en Sandra. Esther helpt u bij het inbrengen of aanschaffen van de tweedehands damesmode. Made by Estrella probeert uw kleding binnen twee maanden te verkopen, daarna schenken zij het aan de Kledingbank Arnhem als u het zelf niet meer wilt hebben. Zijn uw items verkocht, dan verdient u er zelf ook nog aan.

Om uw kleding mooi te houden, werkt Made by Estrella samen met een stomerij. Op dinsdag en donderdagen kunt u uw kleding weer ophalen. En heb je even geen zin of tijd om te strijken, dan bieden ze ook nog een strijkservice aan.

Made by Estrella is zes dagen in de week geopend van 10.00 tot 17.00 uur aan de Van Lawick van Pabststraat 97, Arnhem.
Kijk eens op onze site: www.kledingreparatie-arnhem.nl voor meer informatie of bel naar 026 3794415.

Nederlandse Wijnfeesten Groesbeek

GROESBEEK - In het weekend van 23 tot en met 25 september is de 10e editie van de Nederlandse Wijnfeesten Groesbeek. Een mijlpaal voor een bijzonder evenement dat enorm heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het toerisme en de bedrijvigheid in Groesbeek en omgeving. Alles wat Wijndorp Groesbeek zo speciaal maakt, komt samen tijdens dit evenement: voortreffelijke wijnen, heerlijk eten en bijpassende muziek en dat alles verpakt in een prachtig programma.

Op zaterdag- en zondagmiddag tussen 13:00 en 19:00 uur presenteren in Groesbeek Centrum bijna 75 standhouders meer dan 200 soorten wijn en nog veel meer. Voor 10 euro word je Vriend van de Wijnfeesten en ontvangt men een proefglas waarmee je overal kunt proeven van de wijnen, 2 gratis proefmaatjes, gratis vervoer naar de wijngaarden en een wijnfietsroute. Ook heeft men gratis toegang bij het swingende Music meets Wine op zaterdagavond.

Op beide dagen kun je tussen 14:00 en 15:30 uur en van 16:00 en 17:30 uur aansluiten bij de verschillende Wijnworkshops. Deelnemers proeven en praten over wijnen uit bijzondere gebieden, verschillende druivenrassen en wijn- spijscombinaties.

Wijnvatrollen

De Kerkstraat is op zondagmiddag het decor van het 2e NK Wijnvatrollen. Tweetallen strijden om de snelste tijd als zij een wijnvat over een parcours van 150 meter rollend moeten verplaatsen. De kampioen wint een ton en maakt kans op een miljoen! De presentatie is in handen van Martijn Schmiermann. Enkele dweilorkesten luisteren dit onderdeel muzikaal op.

De 10e editie van de Nederlandse Wijnfeesten biedt met Business meets Wine op vrijdagavond een feestelijke all inclusive jubileumavond voor ondernemende mensen en hun partners. Inspirerende sprekers Mieke Verhaegh (Zakenvrouw van het jaar 2016 Noord Limburg) en Wim Kieft (columnist, analist, international en succesvol bestsellerauteur), zorgen in combi met Groesbeekse wijnen, een smaakvol Walking Dinner en sfeervolle muziek voor een avond die je niet mag missen.

Zaterdag aan het einde van de middag tussen 18:00 en 21:00 uur, vindt voor het eerst een Pruuvenement plaats. Dit betekent samen aan lange tafels volop genieten van een speciaal bereid menu van exquise gerechtjes en (Groesbeekse) wijnen. Vanaf 21:00 uur volgt Music meets Wine & more; een avond meezingen met en swingen op een mix van de grootste hits van toen en de beste van nu.

Ontdek al het moois van de 10e Nederlandse Wijnfeesten en geniet samen een dag, avond of heel weekend in Wijndorp Groesbeek! Kijk voor alle info, prijzen en reserveringen op nederlandsewijnfeesten.nl.

Beleef Kasteel en Park Rosendael

REGIO - In Kasteel Rosendael heerst een bewoonde sfeer. De prachtige collectie meubels, zilver en porselein laten de 18- en 19de-eeuwse grandeur van het interieur herleven. Maar de geschiedenis van Rosendael gaat terug tot de tijd dat hier de graven en hertogen van Gelre, ruim 200 jaar, verblijf hielden.

Vermaard tot over de grenzen is dit kasteel ook om zijn park. Al in de 17de eeuw was Rosendael voorbeeld van verfijnde tuinaanleg: hagen, kabinetjes, beeldhouwwerk, tuinvazen, vijvers, watervalletjes en fonteinen.

Kasteel en park zijn tijdens de Open Monumentendagen beide te bezichtigen. Er zijn diverse rondleidingen in het kasteel waar u aan deel kunt nemen. Het omringende park kunt u ook zelf ontdekken! Bezoek het souterrain van het kasteel met leuke wetenswaardigheden en doe activiteiten. Neem zeker ook deel aan het dagelijks Beleef!moment. Dit moment is elke dag anders en de invulling wordt speciaal op de dag zelf geprogrammeerd! Geniet tussendoor van een kopje koffie, lunch of borrel in de theeschenkerij of oranjerie. Voor een mooi souvenir of cadeau kunt u terecht in de sfeervolle kasteelwinkel.

Tijden: 11.00 – 17.00 uur. Entree park en kasteel: 7,00 volwassenen en 3,95 euro kinderen 4 tot en met 12 jaar. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis. Adres: Kasteel en Park Rosendael, Rosendael 1, Rozendaal; 026 3644645 of rosendael@glk.nl.

Hondenwandeling op Mariëndaal

Foto: Geldersch landschap & kastelen

ARNHEM – Geldersch Landschap & Kasteelen houdt op zondag 18 september voor de tweede keer een wandeling voor baasjes en hun honden op landgoed Mariëndaal.

Onderweg besteedt de boswachter aandacht aan de geschiedenis van het landgoed en de natuur in het gebied. Ook zal hij nader ingaan op het beleid van Geldersch Landschap & Kasteelen met betrekking tot honden in de terreinen van de stichting. Tijdens deze wandeling mogen honden los lopen. Er geldt wel een maximum van twee honden per begeleider.

Start om 10.00 uur. Duur: 2 uur. Deelname: 5,00 euro, kinderen 4 tot en met 12 jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van GLK pas.
Startlocatie: parkeerplaats Mariëndaal: ingang via Mariëndaal, zijstraat Utrechtseweg (N 225) tussen Arnhem en Oosterbeek, 200 m voorbij boogtunnel onder spoorlijn. GPS DM (decimale graden): 51.989998, 5.864342. Informatie: Pedro van Gogh, 06 54654049. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen.

Muzieklessen in Elden/ Arnhem

ARNHEM - Op vrijdag 23 september start bij muziekvereniging Crescendo het nieuwe semester voor muzieklessen in de Muziekboerderij, Klapstraat 72B Elden (Arnhem-Zuid).

Zo zijn er lessen Basisvorming met blokfluit, trommel of een instrument naar keuze. De basisopleiding is voor leerlingen van de groepen 4, 5 en 6 van de basisschool.

De kinderen krijgen les in groepjes gedurende twee tot drie kwartier per week afhankelijk van de groepsgrootte. Het eerste semester van de basisopleiding is gericht op kennismaking met de vele verschillende instrumenten die binnen het harmonieorkest voorkomen: slagwerk instrumenten, koper- en hout-blaasinstrumenten. Spelenderwijs worden de basisbeginselen van het notenschrift behandeld. Het voornaamste doel is plezier te beleven aan het maken van muziek.

Na de basisopleiding kunnen de leerlingen kiezen om verder te gaan met de opleiding op een instrument naar keuze. Mocht de keuze nog te moeilijk zijn, dan is er de mogelijkheid een oriëntatiecursus op een instrument te volgen.

Samenspel wordt altijd gestimuleerd. Zo zijn er diverse sectie-ensembles (bijv. hoorn, klarinet, fluit, slagwerk) en het leerlingenensemble dat een bijzondere plaats inneemt in de vereniging. Alle leerlingen van de eigen opleiding en daarbuiten kunnen hieraan deelnemen. De kroon op het werk is het volwaardig mee spelen in het harmonieorkest!

De opleidingen van Crescendo staan open voor jong en oud, uit Arnhem en omgeving. De opleiding is gecertificeerd door Kunstkeur. Zowel de lessen als de ensembles staan onder leiding van bevoegde docenten. Er kunnen landelijk erkende diploma's behaald worden.

Crescendo Elden Arnhem bestaat uit een harmonieorkest, leerlingenensemble en dweilband en is een actieve vereniging met leden in alle leeftijdscategorieën. Door het jaar heen worden diverse concerten gegeven, vaak met een showelement dat zowel leden als het publiek erg aanspreekt. Ieder concert of evenement heeft een eigen, vaak vernieuwend karakter.

Voor meer informatie over opleidingen en aanmeldingen kun je terecht bij het secretariaat van de vereniging via: info@crescendo-elden-arnhem.nl of www.crescendo-elden-arnhem.nl.

Conferentie in teken van vrouwen en oorlogsgeweld

ARNHEM - Op vrijdag 16 september wordt tijdens de Conferentie Bridge to the Future uitgebreid ingegaan op de rol van vrouwen in oorlogssituaties. De elfde editie van de conferentie draait om de manier waarop vrouwen vroeger en nu hun bijdrage leveren aan de gevechten, het verzet en het vredesproces. Ook wordt aandacht besteed aan hun lot en problemen als gevolg van oorlogsgeweld, zoals 'early marriages', kinderarbeid en huiselijk en seksueel geweld.

"Wanneer vrouwen alleen als slachtoffers worden gezien, wordt te weinig ruimte gegeven aan het belang van vrouwen om de gemeenschap samen te brengen", aldus Mirjam van Reisen, hoogleraar International Relations Innovation and Care. "Vrouwen moeten in gelijke mate als mannen kunnen deelnemen aan het vredesproces." Documentairemaakster Abigail Disney zei over de rol van vrouwen in het beslechten van oorlogsconflicten: "Mannen schieten zich naar de onderhandelingstafel, maar je hebt vrouwen nodig om te voorkomen dat ze schietend de zaal verlaten."

Tijdens de conferentie zijn er vrouwelijke sprekers die hun verhaal vertellen en antwoord geven op de vragen van journaliste en rechtsfilosofe Heikelien Verrijn Stuart. Zij gaat in gesprek met de 102-jarige verzetsstrijdster Hebe Kohlbrugge en met Marjan Schwegman, oud-directeur van het NIOD. Ook bevraagd ze voormalig arts bij Artsen zonder Grenzen Alexa ter Horst en journaliste Brenda Stoter, die een dag voor de conferentie terugkeert uit het Midden-Oosten. Minister Bert Koenders sluit de conferentie af met zijn visie op de situatie en perspectieven in actuele conflictgebieden.

Informatie en aanmelden

De 11e conferentie Bridge to the Future, georganiseerd door Stichting War Requiem – Bridge to the Future, vindt plaats in de Eusebiuskerk in Arnhem op vrijdagmiddag 16 september van 14.00 tot 17.30 uur. De conferentie Bridge to the Future wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds. Aanmelden kan via www.bttf.nl. Er wordt een financiële bijdrage naar draagkracht gevraagd.

Programma van SWOA

Koffieuurtje in De Laar-Oost, locatie boerderij De Kroon in samenwerking met de Wijkvereniging Oostelaar en SWOA

Vanaf woensdag 21 september wordt er gestart met een koffieuurtje van 10.00 uur tot 12.00 uur.

U bent als wijkbewoner van harte welkom. Samen met u gaan wij kijken welke activiteiten er georganiseerd gaan worden

Dag van Ouderen, vrijdag 7 oktober

In de locatie De gaanderij, Driemondplein 1 worden er de volgende activiteiten georganiseerd

Van 10.00 uur tot 11.30 uur wordt er intuïtief schilderen gegeven door Mw. Laura Oostdam, Kunstenaar met een heerlijk kopje koffie en SWOA-gebak

Van 14.30 uur tot 16.30 uur is er een optreden van Mw. Corry Roelofsen met de Hoedenshow.

Iedereen is er welkom.

Bruishuis, Malburgen

Iedere woensdagmiddag is er in het Bruishuis intuïtief schilderen van 14.00 uur tot 16.00 uur op de zesde verdieping van het Bruishuis

Dit wordt gegeven door Mw. laura Oostdam, kunstenaar

Iedereen is er welkom.

Kinderkledingbeurs in Rijkerswoerd

ARNHEM - Zaterdag 17 september van 13:00 tot 15:00 uur is er weer een tweedehands kinderkledingbeurs in Activiteitencentrum Rijkerswoerd, Mr. P.S. Gerbrandysingel 45 in Arnhem.

Nu het weer herfst wordt, is dit een uitgelezen kans om voor weinig geld kwalitatief goede en leuke (merk)kleding voor kinderen te kopen. Er zijn ook schoenen, laarzen, (winter)sportkleding en accessoires te koop. De toegang is gratis. De parkeerruimte is beperkt. Kom zoveel mogelijk lopend, met de fiets of bus, of parkeer de auto bij winkelcentrum Rijkerswoerd (vijf minuten lopen).

Verdere informatie staat op tweedehandsbeurzen.wordpress.com.

Bezoek de John Frostbrug Arnhem op Open Monumentendag

ARNHEM - De John Frostbrug in Arnhem is een van de veertien locaties van Rijkswaterstaat die meedoen aan Open Monumentendag op zaterdag 10 september. Vanaf het Informatiecentrum Slag bij Arnhem aan de Rijnkade 155 wordt om 11.00 en om 14.00 uur een rondleiding gegeven. Opgeven voor de rondleiding kan via info@bta44.nl.

De John Frostbrug is de oudste van drie verkeersbruggen over de Nederrijn bij Arnhem. Het was een van de twaalf verkeersbruggen over de grote rivieren uit het Rijkswegenplan van 1927. De brug is vooral bekend vanwege zijn rol tijdens de slag om Arnhem in september 1944. Daardoor is het een symbool voor de bevrijding van Nederland.

Op 10 mei 1940 blies het Nederlandse leger de toenmalige Rijnbrug op om de Duitsers tegen te houden. De door de bezetter herbouwde brug vormde het middelpunt van hevige gevechten tijdens de laatste fase van de operatie Market Garden. Het bataljon van luitenant-kolonel John Frost voerde een verloren strijd om de noordelijke oprit van de Rijnbrug.

Van de oorspronkelijke situatie rond de brug bij Arnhem was in 1976 niets over. Daarom werden de filmopnamen voor A Bridge Too Far over de operatie Market Garden in Deventer gemaakt. De Wilhelminabrug over de IJssel bij Deventer lijkt namelijk veel op de verkeersbrug in Arnhem.

In 1951 onthulde John Frost een bronzen plaquette met een dankbetuiging aan de Britse soldaten. Als eerbetoon werd de verkeersbrug in 1978 naar John Frost vernoemd. Aan het begin van de eenentwintigste eeuw is de John Frostbrug in de paars-rode kleuren van de 1st Airborne Division geschilderd.

Iconen en symbolen

Rijkswaterstaat doet voor het zevende jaar mee aan de landelijke Open Monumentendag. Dit jaar is het thema 'Iconen en symbolen'. Sinds 1798 werkt Rijkswaterstaat dagelijks aan de aanleg en het beheer van wegen en vaarwegen. Rijkswaterstaat beheert zo'n 6.800 (unieke) objecten. Vuurtorens en havenlichten, bruggen, sluizen en stuwen zijn belangrijk cultuurhistorisch erfgoed, waarmee Rijkswaterstaat mede het gezicht bepaalt van Nederland. Uit deze bouwwerken heeft Rijkswaterstaat een aantal monumenten met een iconische waarde geselecteerd om dit jaar open te stellen voor publiek. Iedereen, van jong tot oud, is welkom om te komen kijken bij de iconen van Rijkswaterstaat.

Alle Rijkswaterstaat-openstellingen en activiteiten zijn te vinden in de brochure op www.rws.nl/openmonumentendag. Een volledig overzicht van het programma is te vinden op de website van de Open Monumentendag 2016.

Avonturenbrug in Arnhem-Zuid

ARNHEM - Woensdag 14 september om 15.30 uur onthult Wethouder Ron König op symbolische wijze de nieuwe avonturenbrug op Stadsboerderij De Korenmaat. Deze avonturenbrug zal kinderen nóg nadrukkelijker uitdagen om te spelen en te ontdekken in de natuurlijke omgeving van het struinmoeras op deze stadsboerderij. De pijlers van de brug zijn klaar, de opbouw volgt later. De onthulling vindt plaats tijdens ons jaarlijkse oogstfeest.


Met de nieuwe avonturenbrug worden kinderen nog meer uitgedaagd om te spelen en op ontdekkingstocht te gaan in het struinmoeras. Natuurbeleving is een belangrijke pijler van het natuurcentrum. We bieden kinderen de ruimte om de natuur te ontdekken en te beleven op onze stadsboerderijen. Een avontuurlijke omgeving in het groen, die inspireert en een welkome afwisseling is op andere uitdagingen in het digitale tijdperk. "Ook na de verzelfstandiging van Natuurcentrum Arnhem op 1 januari blijven we ons hiervoor inzetten."

Steeds duidelijker wordt dat bewegen en spelen in de natuur positieve effecten heeft op kinderen. Betere schoolprestaties en afname van overgewicht zijn slechts enkele voorbeelden. Nieuwe maatschappelijke inzichten als 'zitten is het nieuwe roken' of de positieve effecten van de Pokémonrage, waardoor kinderen weer naar buiten gaan, sluiten hierop aan.

De aanschaf van de avonturenbrug is mogelijk gemaakt door vele kleine en grote bijdragen van onze bezoekers, met name door twee voormalige huisartsen uit de wijk en door een sponsoractie van Albert Heijn in Huissen.

Oogstfeest
De onthulling van de avonturenbrug vindt plaats tijdens het oogstfeest op en rond het erf van Stadsboerderij De Korenmaat. Daar zijn op 14 september tussen 13.30 en 17.00 uur verrassende activiteiten, rondleidingen en proeverijen voor jong en oud. Een overzicht van alle activiteiten staat op http://stadsboerderijdekorenmaat.nl/oogstfeest2016/.

Op woensdag 21 september vieren we de oogsttijd op een wat bescheidener schaal op Stadsboerderij Presikhaaf.

Meer informatie over Natuurcentrum Arnhem of de boerderijen staat op www.natuurcentrumarnhem.nl, www.stadsboerderijdekorenmaat.nl, www.stadsboerderijpresikhaaf.nl of bel 026 3775464. (Stadsboerderij De Korenmaat, Marius van Beeklaan 5, Arnhem-Zuid; Stadsboerderij Presikhaaf, Ruitenberglaan 4, Arnhem-Noord.)

Wassalon De 3-Slag en One day Cleaning; wat is nu het verschil?

ARNHEM – Natreiniging – Droogreiniging? Wat is het verschil? Wassalon De 3-Slag – One day Cleaning? Wat is het verschil? Het is een wereld van verschil, Wassalon De 3-Slag(wasserij) reinigt al uw textiel met water en zeep en One Day Cleaning(stomerij) reinigt al uw textiel met koolwaterstof het zogenoemde dry cleaning.

En ja, zij werken samen om de meest optimale reiniging voor al uw textiel aan te kunnen bieden. Is standaardreiniging niet voldoende, dan zoeken wij in overleg met u de grenzen op, om tot een beter resultaat te komen. Beide bedrijven bieden een stuk gemak, de stomerij voor al het stoom-, pers- en strijkwerk voor al uw delicate textiel; de wasserij wast, droogt en vouwt al uw dagelijkse was. Soms is zelf wassen niet handig, geen tijd, onhandelbaar groot beddengoed, afhankelijk van familie of vrienden. Deze zorg kunnen wij voor u ontzorgen.

Beide bedrijven nemen uw dagelijkse/wekelijkse was (minimaal drie kg.) graag in ontvangst en spreken een ophaaldag met u af. Ook kunt u eventueel gebruik maken van onze haal- en brengservice. Twee bedrijven van oudsher gevestigd in Arnhem -samen ongeveer 130 jaar ervaring- voor al uw textiel, bruidskleding, dekbedden, bedrijfskleding, horeca-restaurant, horeca-keuken, artiesten- en toneelkleding, en nog veel meer.

Kom eens langs en ervaar het gemak en de service van onze wasserij en stomerij.

Wassalon De 3-Slag, Middelgraaflaan 71, 026 3214925
One Day Cleaning, Velperplein 9-A, 026 4420324

Openstelling gemaal in Malburgen-West

ARNHEM - Het Brinkman Visser gemaal aan de Gelderse Rooslaan is een icoon in de wijk Malburgen. Binnenkort verandert het gebouw van bestemming: er komt een woning met een publieke ruimte erbij voor kunst of horeca, waarbij elementen van het gemaal zichtbaar blijven.

Tijdens Open Monumentendag zondag 11 september zal het gemaal van 13:00-16:00 uur worden opengesteld voor publiek. Zo kunnen wijkbewoners en andere geïnteresseerden het van binnen bekijken, nu het nog in oorspronkelijke staat is. Dit bezoek zal een speciale belevenis worden dankzij de aanwezigheid van kunstenaars die zich laten inspireren door de architectuur, de pompen en de akoestiek: de ruimte zal zich gedurende de middag vullen met klank en kleur door live action painting van Mimi van Bindsbergen en de stromende klanken van de harp van Arpalisa.

De activiteit is initiatief van Lies Joosten en Volkshuisvesting Arnhem, mogelijk gemaakt door wijkplatform Malburgen. Het Brinkman Visser gemaal ligt aan de Gelderse Rooslaan, Malburgen, Arnhem-Zuid.

Nieuw atelier, nieuwe start Creatief Atelier 't Duifje

ARNHEM - Sinds deze zomer heeft Creatief Atelier 't Duifje een spiksplinternieuwe ruimte betrokken. In de kapschuur achter boerderij 't Duifje is een aantal ateliers gebouwd, waarvan Atelier 't Duifje er een gehuurd heeft. Dit biedt ongekende mogelijkheden voor deze creatieve vereniging!

Gert Jan Schouten, één van de drijvende krachten achter het atelier: 'Wij gaan er van uit dat in iedereen een kunstenaar schuilt. Elk werk, elke deelnemer, elk niveau zijn uniek, geïnspireerd en inspirerend. Jarenlange ervaring leert dat kunst en creativiteit heel goed naast elkaar kunnen bestaan; sterker nog: ze versterken elkaar!'

Was het atelier voorheen alleen op de vrijdagmiddag geopend, vanaf 1 september 2016 kan er op zes dagdelen gewerkt worden: dinsdagochtend- en middag, donderdagochtend- en middag en vrijdagochtend- en middag. Daar zal nog een avond bij komen.

Creatief Atelier 't Duifje wil voor iedereen zo toegankelijk mogelijk zijn. Daarom wordt het atelier gerund door vrijwilligers en levert ieder lid zijn bijdrage naar vermogen. De kosten kunnen daardoor laag worden gehouden. Gelrepashouders krijgen bovendien vijftig procent korting.

Open Dag                                                                                                                
Op zondagmiddag 18 september 2016 van 13 tot 17 uur is iedereen welkom om een kijkje te nemen en de sfeer te proeven. Maar ook op de dagen dat het atelier geopend is, staan de koffie en thee klaar. Van harte welkom!

Voor meer informatie: www.ateliertduifje.nl of info@ateliertduifje.nl. Kijk ook eens op de facebookpagina.

De geschiedenis van wijk Malburgen

ARNHEM - De wijk Malburgen is een wijk, gelegen in Arnhem-zuid. De geschiedenis van deze wijk gaat eeuwen terug. Omdat de stad Arnhem geen uitbreidingsmogelijkheden meer had, heeft ze haar ruimte gevonden aan de zuidzijde van de Rijn. Hierdoor is Malburgen de eerste wijk van Arnhem-Zuid. Vanaf de jaren zeventig zijn daar meerdere wijken bij gekomen zoals Het Duifje, Eimersweide, Vredenburg, Kronenburg, Elderveld, De Laar en Rijkerswoerd.

Omdat tijdens de tweede wereldoorlog alle vooroorlogse bebouwing was verwoest en er daarna woningschaarste heerste, moesten er in hoog tempo veel woningen worden gebouwd. Dit heeft geresulteerd voor in totaal zevenduizend woningen in Malburgen. Waarvan er ongeveer zeventig procent in de sociale huur sector vielen.

Dit resulteerde dat er ook extra voorzieningen en bedrijven zich vestigden in Malburgen. Daardoor bestaat Malburgen hoofdzakelijk uit kleine en opgestapelde huizen. Hierdoor is het wijk aantrekkelijk voor starters op de woningmarkt en mensen met een laag inkomen. Mensen die een grotere woning wilden of een hoger inkomen hadden, weken uit naar de overige wijken in Arnhem. Hierdoor dreigde Malburgen af te zakken naar de onderkant van de woningmarkt.

Om dit te voorkomen is Arnhem samen met verschillende woningverhuurders een ontwikkelingsplan opgesteld om dit te voorkomen. Een duidelijke uitvoering hiervan is al merkbaar in het wijk.

De Wijkwinkel van Malburgen zit tegenwoordig in Het Bruishuis!

Riekie Robben; een van de enthousiaste vrijwilligers van de Wijkwinkel. Foto: Michiel Lammerse van Foto Propaganda

ARNHEM - Sinds januari dit jaar heeft Malburgen haar Wijkwinkel terug. Beneden in Het Bruishuis, naast de liften. Het winkeltje is vijf dagen per week geopend van 09:00 tot 17:00 uur. Het wordt helemaal door enthousiaste vrijwilligers bemenst.


In de Wijkwinkel is informatie te krijgen over de wijk. Weten de vrijwilligers geen antwoord op uw vraag, dan is er altijd nog de Zorgstraat beneden in het gebouw waar onder meer het Huurdershuis en de SWOA hun kantoor hebben. Ook zijn daar regelmatig leden van het Wijkteam aanwezig.

Koffie, thee en ander lekkers
Behalve voor allerlei informatie, kunt u ook in de Wijkwinkel terecht voor een gezellig praatje, koffie (in allerlei variaties), thee, lekkers (koekjes en chocola bijvoorbeeld) en ijsjes. Koffie en thee is er ook 'to go'; in speciale bekers met deksel. Komen kinderen of kleinkinderen mee? Die kunnen heerlijk spelen in de speeltuin!

Waar?
U vindt de Wijkwinkel beneden in het Bruishuis: even door de schuifdeuren en dan meteen links. Het adres is Akkerwindestraat 1 in Malburgen. U bent van harte welkom!

Steeds meer kinderzwerfboeken in Malburgen

ARNHEM - Een jaar geleden opende Akker71 het eerste zwerfstation van Malburgen: een grote boekenkast gevuld met kinderboeken voor alle leeftijden. Kinderen mogen hier (gratis) een kinderzwerfboek komen uitzoeken om thuis te lezen. Heb je hem uit? Dan mag je hem komen omruilen voor een ander boek of doorgeven aan een vriendinnetje of buurjongen.

Bij basisschool Het Mozaïek en op De Malburgt zijn ook kinderzwerfboeken te vinden. Kinderzwerfboeken zijn boeken die van kind naar kind zwerven. De boeken hebben een zwerfsticker op de kaft zodat ze goed herkenbaar zijn. Iedereen kan meedoen met Kinderzwerfboek, bijvoorbeeld door kinderenboeken te brengen naar een zwerfstation en er een zwerfsticker op te plakken. Of door juist een boek te komen uitzoeken. Kinderzwerfboeken zijn niet van één kind, maar van álle kinderen.

Lotte Nagengast, ambassadeur van Kinderzwerfboek in Arnhem, vertelt: "Waar boeken zijn, wordt er gelezen. Lezen is niet alleen leuk, je steekt er ook veel door op. Door 15 minuten per dag (voor) te lezen leren kinderen duizend extra woorden per jaar. Kinderen die lezen gaan gemiddeld drie jaar langer naar school en kunnen zo meer bereiken."

Meer weten? Mail naar lotte.nagengast@gmail.com of kijk op www.kinderzwerfboek.nl.

LOUSenZO komt snel tot de kern

ARNHEM - Je kent dat wel. Je bent ondernemer, startende zzp'er of kersverse moeder en je wilt alles waar je bedrijf of kind voor staat in één beeld vangen. Dat is toch niet te doen?!

Maar de meeste klanten van LOUSenZo laten heel andere geluiden horen. "Het knappe van Marlous is dat ze gewoon gezellig met je om tafel gaat zitten en eigenlijk al na een paar minuten tot de kern doordringt. Echt een goed gevoel!"

Marlous herkent dat wel: "Ik wil gewoon samen met klanten iets neerzetten waar ze trots op zijn. Of dat nou in fotografie is of grafisch ontwerp. En het hele proces van luisteren, schetsen, creëren, uitvoeren en lanceren geeft mij net zoveel energie."

Alles wat LOUSenZO aflevert, is dan ook maatwerk. Dat kan alleen als je heel open samenwerkt om de wensen af te tasten en de essentie te raken. Daar komt haar jarenlange ervaring bij reclamebureaus natuurlijk om de hoek kijken.

En of het nou gaat om een huisstijl, een website, een beurspresentatie, een flyer of een fotoshoot, het is altijd zonder gedoe: korte lijnen en optimale service. Daar word je gewoon blij van!

LOUSenZO, info@lousenzo.nl, www.lousenzo.nl.

De tuin kan veel rijker en groener

ARNHEM - Bij De Vrije Ruimte, werkplaats voor de tuin uit Arnhem, bedenkt en bouwt Frank ter Hedde bijzondere tuinen met een doel: de tuin dichtbij brengen. Inmiddels hebben al meerdere tuinbladen aandacht besteed aan zijn eigenzinnige tuinen.

'De tuin is jouw eigen stukje van de Wereld, heel dichtbij, een ruimte waar je zorgvuldig mee om moet gaan en jezelf, anderen en de wereld kunt ontmoeten. Dat kan een plek zijn met een ongelooflijke rijkdom. Een goede tuin doet verwonderen, confronteert en daagt uit. Zo'n tuin middelt tussen zaaien en oogsten, rusten en werken'. Daarin is geen plaats voor milieubelastende materialen, wel voor verantwoorde keuzes, vrijheid, optimisme en blijheid.

Vooral de 'kleine' stadstuin is een mooie uitdaging. 'De kunst zit in het goed vormgeven van zo'n tuin en de juiste materialen kiezen. Maatwerk kan een buitenruimte maken die goed aansluit bij je huis en rijker en groener is dan je vooraf ooit had kunnen bedenken.'

Bij een eerste vrijblijvend bezoek kun je met Frank de mogelijkheden voor jouw tuin bespreken en wellicht nieuwe kansen en mogelijkheden zien voor jouw tuin.

Nieuwsgierig geworden? Op facebook.com/DeVrijeRuimte kun je De Vrije Ruimte volgen en zien waar Frank nu mee bezig is.

De Vrije Ruimte; 06-44062027; frank@devrijeruimtearnhem.nl; www.devrijeruimtearnhem.nl.

Drukkerij Gerritsen geeft een verrassende draai aan uw zaak

ARNHEM - Drukkerij Gerritsen verzorgt met gemak al uw drukwerk; van geboortekaartje, brochure en infokrant tot kalenders, magazines en rouwkaarten. Maar wist u dat u ook voor heel veel andere zaken bij Gerritsen terecht kunt?

Voor al uw kopieerwerk bijvoorbeeld. Maar ook voor het bedrukken van textiel, canvas of banners. Laat uw leukste foto op doek afdrukken, geef een origineel rompertje met opdruk of leuke knuffels en kraam cadeautjes cadeau of laat een persoonlijke fotoslinger maken voor een jubilerend familielid. En wat dacht u van een set lollige shirts voor een vrijgezellenfeest?
Scholen en studenten kunnen vanaf heden ook terecht voor scripties, de scripties worden door drukkerij Gerritsen zelf gemaakt.

Ook voor de zakelijke markt biedt Gerritsen allerlei aanvullende mogelijkheden op 'dagelijks' drukwerk; van firmastempels en stickers tot bedrukte bedrijfskleding of clubtenues. Misschien eens een opvallende banner proberen voor sponsoringdoeleinden?

Meer weten? Kijk op onze website of kom eens langs. Samen, met onze ruim vijfentwintig jaar ervaring, krijgen we de beste ideeën op tafel. En dan drukken we het nog voorzichtig uit! Drukkerij Gerritsen berekent geen extra kleur kosten op familie drukwerk, dit is een vaste aanbieding.

Drukkerij Gerritsen Akkerwindestraat 33, 026 3219700, www.drukkerijgerritsen.nl.

Gitaarspelen voor iedereen: ook voor de kleine beurs

ARNHEM – Sjonnie Gitaar is het adres voor iedereen die gitaar speelt of wil gaan spelen. In onze winkel in Arnhem-Zuid staan gitaren in verschillende prijsklassen en krijg je een duidelijk advies en tips om je goed op weg te helpen.

"Ook in ons assortiment: kinder- en jeugd gitaren, (elektrische) ukeleles, mondharmonica's, basgitaren, effectpedalen, versterkers, accessoires, lesboeken en onderdelen. Maar ook voor onderhoud en reparatie kunt u bij ons terecht. Inruil/inkoop is ook mogelijk, wij hebben altijd diverse occasions in de winkel.

Tevens is het mogelijk gitaarles te volgen waarbij jouw motivatie het belangrijkste is en dat je al na één les een leuk pop/rock liedje kunt spelen. Mocht je al een instrument hebben, maar je hebt er problemen mee, dan kan deze kosteloos voor je nagekeken worden, wij beschikken over een eigen technische dienst."

Gitaarspelen is geschikt voor iedereen vanaf drie jaar tot zo oud je je voelt en bij Sjonnie Gitaar ook betaalbaar voor iedereen.

Sjonnie Gitaar, Dovenetellaan 77, Arnhem, 026 3210126 of 06 12373805, www.sjonniegitaar.nl.

Je auto in goede handen bij Roy, Eldjin en Boyd van Garage Centerpoort

ARNHEM – Als autorijden duur is, dan is het een verademing als je een goedkoop en goed adres hebt voor onderhoud en reparatie. Het moet dan wel een betrouwbaar adres zijn, waar je kunt rekenen op vakkundig werk. Zo'n adres vind je in Arnhem aan de Veerpolderstraat 98a (ingang Brasemstraat), waar de twee broers Roy en Eldjin samen met Boyd werken.

RDW erkend Apk keuringsstation. Geen dure locatie, geen overhead aan personeel; wel goed moderne uitlees- en diagnoseapparatuur voor alle merken auto's. Zo houdt Centerpoort de kosten in de hand. Het bedrijf heeft zelfs twee gediplomeerde apk-keurmeesters, zodat een apk snel en goed kan worden uitgevoerd. Er wordt snel en efficiënt gewerkt tegen alleszins prettige prijzen. Of het nu gaat om het vernieuwen van een uitlaat of een onderhoudsbeurt...
Garage Centerpoort verkoopt ook betaalbare occasions van diverse merken.mIndien de gewenste auto er niet bij staat geen probleem, want bij Centerpoort helpen ze u graag bij het vinden van de geschikte auto.


Roy en Eldjin zitten al van kinds af aan in de auto's. Roy heeft sinds tien jaar zijn eigen bedrijf en is blij met de groeiende klantenkring. "Klanten kunnen hier voor kleine en grote reparaties gewoon langskomen, maar een afspraak maken is natuurlijk handiger." Voor het maken van een afspraak of voor meer informatie kunt u bellen op nummer: (026) 3212211.

Garage Centerpoort, Veerpolderstraat 98a, 026 3212211.

Voetzorg, voetklachten, podotherapie

ARNHEM – Voeten zijn zwaar belaste lichaamsdelen. Als podotherapeut weet ik daar alles van , vertelt Huub Delea . Hij is inmiddels acht jaar werkzaam in Arnhem als podotherapeut. U kunt bij hem terecht voor voetklachten en voor pijn en vermoeidheid in benen en lage rug.

Een podotherapeut werkt voor alle leeftijden en behandelt alle soorten voetklachten: pijn door een standsafwijking van voeten of tenen, risicovoeten door reuma of diabetes en ingroeiende nagels of overmatig eelt.
Huub Delea: "De meeste klachten in mijn praktijk zijn een gevolg van overbelasting in combinatie met een standafwijking van voeten en/of tenen. Slecht functionerende voeten vragen extra werk van knieën, heupen en lage rug. Bij extra belasting door sport, staand werk of door leeftijd raken kunnen spieren en pezen te zwaar belast of kunnen onvoldoende kracht leveren met pijn als gevolg."

"Als podotherapeut zoek ik de oorzaak van uw klacht en probeer die weg te nemen met een corrigerende inlegzool of een hulpstuk voor uw tenen. Hebt u terugkerende pijn aan voeten, benen en rug, neem dan eens contact met mij op voor advies of behandeling." Podotherapie wordt vergoed via de aanvullende ziektekostenverzekering. Meer informatie staat op www.deleapodotherapie.nl.

Delea podotherapie, telefoon (026) 4422577, Hoefbladlaan 46 in Arnhem en iedere vrijdagochtend Slochterenweg 29 (De Vredenburcht).

28 / 28