GN Nijmegen-Noord

25 oktober 2017

GN Nijmegen-Noord 25 oktober 2017


KH Baits and Tackle-meeting over het riviervissen

OOSTERHOUT - Op vrijdag 3 november zal de jaarlijkse KH Baits and Tackle-meeting weer plaats vinden. U kunt onder het genot van een hapje en drankje (op eigen kosten) gezellig met ons en collega-vissers ervaringen uitwisselen over de visserij.

"Ons team zal deze avond aanwezig zijn om al uw vragen te beantwoorden. Dit jaar zal Frank Geutjes een zeer interessante lezing verzorgen over het rivier vissen. Bent u van plan om ook op de rivier aan de slag te gaan of wilt u goede tips als aanvulling op uw kennis? Dan is het zeker de moeite waard om te komen! Ook dit jaar is er weer een leuke loterij waar mooie prijzen te winnen zijn.

Kortom, wilt u meer te weten komen over het rivier vissen, wilt u leuke prijzen winnen of drinkt u liever een drankje met je vismaten? Dan bent u welkom." Deze avond is voor jong en oud en begint om 20:00 uur. De entree is gratis. Dorpshuis De Schakel ligt aan De Honsvoet 2 in Oosterhout.

'Nacht van de Nacht' in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Wat brengt de natuur ons in de nacht en vertellen ons de sterren? Wandel op 28 oktober mee met IVN RijnWaal rondom Het Gat van Hage en luister naar de verrassende geluiden van het nachtelijk leven en bewonder de prachtige sterrenhemel.

De wandeling van ongeveer vijf kilometer begint om 19:00 uur bij de parkeerplaats 100 meter ten zuidoosten van De Pannekoekenbakker, Valburgsestraat 22 in Slijk-Ewijk. (Denk aan warme kleding en stevige wandelschoenen.) Voor meer informatie Piet Broekhof, 06 44149876

Voor informatie over IVN RijnWaal www.ivn.nl/afdeling/rijnwaal.

Boeiende reizen met de Siberië- en Mongolië-Express

BETUWE - Bij de KBO afdeling Elst-OverBetuwe is er op woensdag 1 november een filmmiddag over de Siberië Express van Moskou naar Peking, de Mongolië Express naar Ulaan Baataar en van Irkoetsk naar Peking.

De vertoning vindt plaats in de Ontmoetingsruimte van wooncentrum Wervershove, Grote Molenstraat 50 in Elst. Aanvangstijd is 14.00 uur, zaal is open vanaf 13.30 uur. Senioren vanaf 55 jaar uit Gemeente OverBetuwe zijn welkom.

De films worden gepresenteerd door de heer J. Driessen die eerder te gast was bij de KBO. De KBO afdeling Elst-OverBetuwe is een actieve seniorenvereniging en behartigt met de KBO-SBOG Gelderland de belangen van de senioren gemeentelijk en provinciaal door het informeren aan senioren in het algemeen en naar haar leden in het bijzonder. Voor meer info: rvnistel@outlook.com of 0481357110.

Informatieavond Eerste Heilige Communie

OVERBETUWE - Als uw kind dit jaar in groep 4 zit, mag hij of zij de Eerste Heilige Communie doen. Het duurt nog even voor het zover is, maar er moet ook nog veel gedaan worden. De werkgroep Eerste Heilige Communie van de Sint-Benedictusparochie regelt veel zaken om u te helpen bij de voorbereiding op de Eerste Heilige Communie van uw kind.

Voor alle ouders die erover denken hun kind de Communie te laten doen, is er een informatieavond. Ook ouders die nog niet zeker weten of ze hun kind de Communie willen laten doen, zijn van harte welkom.

Deze avond vindt plaats op dinsdag 14 november om 20.00 uur in ontmoetingscentrum De Hoeksteen aan de Prinses Irenestraat 58 in Elst. Deze avond krijgt de bezoeker informatie over de gang van zaken rond de voorbereiding van de Eerste Heilige Communie, ouder- en kinderavonden, belangrijke data, het communieproject en de werkgroep die dit voorbereidt.

"Verder doen wij dan een beroep op uw medewerking/hulp bij het voorbereiden en organiseren van de diverse activiteiten, want de werkgroep wil de Communie van uw kind graag samen met u voorbereiden en vieren. U kunt zich voor deze informatieavond opgeven bij het secretariaat van de parochie. Als u deze avond verhinderd bent, maar u denkt erover uw kind de Communie te laten doen, geef dit dan ook door aan het secretariaat van de parochie, telefoonnummer 0481 451371 of via de email secretariaat@stbenedictus.nl. U ontvangt dan een informatieboekje met een inschrijfformulier."

Kinderkleding- en speelgoedmarkt Valburg

VALBURG - Ook dit najaar is er in Valburg een wintereditie van de speelgoed en kledingmarkt. De markt vindt plaats op de Jacobusschool in Valburg aan de Dorpsstraat 5.

Op zaterdag 4 november van 10.00 tot 12.00 uur is men welkom. Tijdens de beurs kan er tweedehands najaars- en winterkleding verkocht worden en speelgoed. Dit alles tegen een zeer aantrekkelijk prijsje! Ideaal voor de decembermaanden die er aan komen.

"Wilt u nog kleding of speelgoed aanleveren? U kunt een mailtje sturen naar markt@jacobusschool.nl en ontvangt dan alle informatie. U kunt alles geprijsd aanleveren en hoeft niet zelf aanwezig te zijn. Wij verkopen het voor u." Kleding wordt aangeboden vanaf maat 80 - 176.

Weggooien? Mooi niet! Er is 'n Repair Café Nijmegen-Noord

NIJMEGEN - Nog steeds worden er onnodig spullen weggegooid. Het Repair Café wil dit tegengaan door spullen te repareren. Ook al kun je makkelijk een nieuw artikel kopen, het is duurzamer én goedkoper om het opnieuw te gebruiken.

Kom langs met uw kapotte spullen. Kom eens kijken en beleef het in De Klif of De Ster. Het eerstvolgende Repair Café staat gepland in De Klif op zaterdag 28 oktober, van 14.00 tot 16.30 uur.

"Wilt u een bijdrage leveren? Wij zoeken nog iemand die kan helpen met onder andere de PR naar de krant en/of financiën. Inzet een paar uur per maand. Interesse? E-mail dan naar groenevingers2010@live.nl. Wij zien u graag op 28 oktober in De Klif."

In een oogopslag

Vieringen in Parochie De Levensbron

Woensdag 25 oktober

09.30 uur: Dagkapel Gendt, eucharistieviering, G. Peters

Zaterdag 28 oktober

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten kerk Haalderen, eucharistieviering, A. Hulleman, Gemengd koor

Zondag 29 oktober

10.00 uur: O.L.V. Tenhemelopneming Huissen-Stad, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Woensdag 1 november (Allerheiligen)

09.30 uur: St. Bavo Angeren, eucharistieviering, G. Peters.

19.00 uur: OLV Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Middenkoor InVoice

Donderdag 2 november (Allerzielen)

19.00 uur: OLV Ten Hemelopneming Huissen-stad, woord- en gebedsviering, G. Peters, Gemengd koor

19.00 uur: OLV van Zeven Smarten Haalderen, woord- en gebedsviering, J. Kallen, Middenkoor InVoice

19.00 uur: St. Bavo Angeren, woord- en gebedsviering, M. Peters, Zang en Vreugd

19.00 uur: St. Martinus Doornenburg, woord- en gebedsviering, werkgroep Avondwake, Herenkoor en JeKaDee

19.00 uur: H. Martinus Gendt, woord- en gebedsviering, C. Driessen, LEF

Vrijdag 3 november

10.00 uur: Kapel Liduina-Gouden Appel Bemmel, eucharistieviering, G. Peters

10.00 uur: Sancta Maria Huissen, eucharistieviering, C. Crolla

Zaterdag 4 november

19.00 uur: OLV van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Zondag 5 november

10.00 uur: OLV Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor

deBol in concert met het Kromme Rijn Fluitkwartet

BEMMEL - Op zondag 29 oktober om 15.00 uur verzorgt stichting deBOL uit Bemmel een klein, intiem concert in de Foyer van de Theaterkerk in Bemmel. De entree bedraagt tien euro.

Het concert wordt verzorgd door het Kromme Rijn Fluitkwartet en begint om 15.00 uur. Het Kromme Rijn Fluitkwartet begon met musiceren in 1975 en bestaat uit de volgende vier (amateur)musici;
Fluitist Frank Adriaans speelde in het NSO (Nederlands Studenten Orkest) en in het Reicha Quintet. Violist Jan Gispen was van 1965 tot 1970 concertmeester van het USKO (Utrechts Studenten Koor en Orkest) en speelde in het Nationaal Jeugdorkest. Met het Zaratrio won hij twee maal het Singer kamermuziekconcours voor amateurmusici en met het Zarakwartet ook het Avro Haydnconcours.
Altviolist Maarten Pieters speelt zowel viool als altviool. Hij maakte deel uit van het orkest van het Arnhems muzieklyceum, was in 1974 en 1975 concertmeester van het USKO, speelde in het Nesko (Nederlands Studenten Kamer Orkest) en in de Utrechtse Muziek Academie.
Cellist Camiel Severijns speelde in het Bosch Symfonie-orkest en diverse kamermuziekensembles. Hij heeft ook diverse composities op zijn naam staan. Met zijn concert voor klavecimbel en strijkers won hij in 1999 de eerste prijs bij de compositiewedstrijd van de Haarlemse Clavecimbel Dagen.
Kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar aan de ingang van de kerk. Wilt u zeker zijn van een plaats, stuur dan even een mailtje naar stichting.debol@planet.nl.

Live-muziek in De Kinkel

BEMMEL - In de studio's van cultureel centrum De Kinkel repeteren wekelijks vele bands en zij willen zich graag presenteren aan het publiek. Die bands passen niet in één avond live-muziek vandaar dat er een aantal avonden gepland is waarop zij zullen spelen.


De eerste avond live-muziek is op zaterdag 11 november en de eerste band begint om 21.00 uur te spelen, de entree is gratis. Misty Giants in de huidige samenstelling speelt Misty Giants stevige Rock-Blues muziek, afgewisseld met een enkele ballad, van de seventies tot heden. Lex Hubers: gitaar en zang Erik Elbers: gitaar Marcel Rensen: basgitaar, Hans Derksen: drums en zang.

TheetsBluesBand

Naast Frans Bergen op basgitaar, Harm Megens op drums, Ron van Hal mondharmonica en Theo Hendriks zang, is de band vernieuwd met twee slag/solo gitaristen Derek Vermaat en Eric Schoots. Theetsbluesband speelt covers van o.a. Peter Green, Jeff Healy Band, ZZ Top, Stevie Ray Vaughan, en Eric Clapton

FuzzBall Jr.

FuzzBall Jr. werd gevormd met vele muzikale invloeden van onder andere Jimi Hendrix, The Black Keys en Foo Fighters. Na diverse lokale optredens als trio te hebben gespeeld is er in 2016 bassist Fortuné bijgekomen om het muzikaal compleet te maken.
Met deze nieuwe muzikale uitbreiding hebben ze al op diverse podia staan rocken, zoals Woodstock aan de Waal en ParkBob. Hoogtepunt was een tweede plaats in de popronde van de Parel van de Betuwe.

Peter Hoogakker - zang/gitaar, Hartger Ruysch - gitaar, Jeroen Hoogakker - drums, Fortuné Elekonawo – bas.

Huurdersvereniging Over-Betuwe zoekt kandidaten

OVERBETUWE - Huurdersvereniging Over-Betuwe reikt op 13 Januari voor de elfde maal de leefbaarheidsaward De Regelaar uit. De winnaar ontvangt een cheque van 1000 euro plus 50 euro vrij te besteden en tevens ontvangen de tweede en derde genomineerden 100 euro.

Voor de eerste plaats is er tevens de afbeelding van de award. Een onafhankelijke deskundige jury bestaande uit vijf personen beoordeelt de inzendingen. Deze moeten wel betrekking hebben op de leefbaarheid in Elst. Eventueel te nomineren kandidaten kunnen tot 8 december worden voorgedragen bij het secretariaat van HVOB, Antwoordnummer 210 6660 WB Elst of per mail: hvob@outlook.com. Met vermelding (Award). Meer info over de Award staat op www. huurderselstover-betuwe.nl.

Theo Schut winnaar internationale meeting BMW 02 club

HUISSEN - Theo Schut heeft al jaren passie voor auto's. Hij is de trotse eigenaar van een gerestaureerde BMW 2002 TII uit 1973!

Na jaren actief te zijn geweest in de autosport, is de passie voor de BMW is altijd gebleven. Theo's droom is altijd geweest om zijn BMW 2002 TII tot in de puntjes te restaureren. Vijf jaar geleden is hij hiermee begonnen. Nadat hij zijn 02 geheel had gestript, is Theo begonnen met de volledige restauratie van de auto. Na diverse beurzen te hebben bezocht; om alle benodigde onderdelen te verzamelen, zodat zijn BMW in originele nieuwstaat kon worden hersteld.

Zijn bedrijf Theo Schut Autoschade is volledig uitgerust om dit restauratie project uit te kunnen voeren. Het laswerk, spuitwerk en montage van alle onderdelen was een tijdrovende klus, daar zijn dan ook vele uren in gaan zitten. Na jaren werk was het deze zomer zover! Theo kon de weg op met zijn BMW 2002 TII. Samen met vele liefhebbers van deze auto's had hij zich ingeschreven voor de internationale BMW 02-treffen in Lelystad.

De auto werd grondig geïnspecteerd door de keurmeesters en ook het publiek kon zijn stem uitbrengen. Aan het einde van de dag kwam de uitslag met als resultaat de publieksprijs en de eerste prijs van Concours d'Elegance Standard. Dit is een fantastische beloning voor alle gewerkte uren en het precisiewerk, aldus een trotste Theo Schut.

Retraitedag pleisterplaats Ressen

RESSEN - De Retraitedagen in Ressen zijn langzaam maar zeker een begrip aan het worden in de Betuwe. Diverse mensen weten hun weg te vinden naar deze zaterdagen waarop er volop ruimte is voor bezinning, tijd voor jezelf, verstilling en creativiteit in ruime zin.


Ook deze keer is het thema ontleend aan de Keltische Christelijke Spiritualiteit: ‘Gebrokenheid geheeld’. Ieder mens krijgt in zijn of haar leven te maken met de gebrokenheid van deze wereld. Dat onder ogen zien en ervaren dat er ook ruimte is en kracht wordt gegeven voor heelwording is iets dat in de Keltische spiritualiteit op een heel mooie manier aanwezig is en dat ook in onze christelijke traditie wordt ervaren en gedeeld.

Wees welkom op zaterdag 18 november van 11.00 - 16.00 uur (inloop vanaf 10.30 uur) in De Kosterij / Ressense kerk aan de Kerkenhofstraat 3 in Ressen. De kosten inclusief koffie/thee en soep zijn vijftien euro. Gevraagd wordt een lunchpakket en wandelschoenen mee te nemen. Aanmelden kan bij Winny Eijbersen 06 14894540 of via de mail wilma@4-plek.nl. Meer info staat op www.4-plek.nl / www.pleisterplaatsressen.nl.

Concert van 'Zingen voor je Leven'

NIJMEGEN - Op zondag 5 november 16.00 uur geeft het koor Zingen voor je Leven Nijmegen een groot benefietconcert in het Lindenbergtheater in Nijmegen.

Het koor bestaat vijf jaar en dat mag gevierd worden. Met een concert en workshops zullen de belangstellenden de helende energie van creatieve expressie ervaren. Hoe creatieve expressie helpt om een chronische ziekte, waaronder kanker, te verwerken.

Het koor maakt deel uit van het landelijke korennetwerk van stichting Kanker in Beeld. Er wordt gezongen door mensen, die geraakt zijn door kanker. Voor de koorleden werkt het zingen helend en verbindend bij de verwerking van kanker.

Het plezier in zingen staat daarbij centraal. Het repertoire bevat liedjes van over de hele wereld. Eenstemmig, in canon of meerstemmig en vooral enthousiast.

Bij het concert zingt het koor samen met de Zingen voor je Leven koren uit Arnhem en uit Ede. Muzikaal worden ze begeleid door Diana de Vries (harp) en Wilco de Bruijn (viool).

Voorafgaande aan het concert worden er inspirerende workshops georganiseerd met professionele begeleiders; zingen, beeldend, schrijven, taborlicht yoga, koken, spelen en een extra kinderworkshop (kinderen 7 tot 15 jaar).

Een kaartje voor het concert kost 5 euro en daarvoor mag u zich ook belangeloos inschrijven voor een workshop vooraf. Er zijn hiervoor een beperkt aantal plaatsen; iedereen is welkom!

Voor het reserveren van kaartjes voor dit bruisende concert en voor informatie over de workshops: http://zingenvoorjeleven-nijmegen.nl/jubileum.html of schrijf een mailtje naar zingen@zingenvoorjeleven-nijmegen.nl.

Succesvol tennistoernooi

Centraal op de foto - met het bord met sponsorbedrag in de handen - staat TVHA voorzitter Roy Swartjes. Hij wordt omringd door de volgende SJOC medewerkers (van links naar rechts): Angelique Janssen, John Wouters, Jan Broenland en Thea van Schaik-Hendriks

HERVELD/ANDELST - Op zondag 15 oktober vond er een speciaal tennistoernooi plaats bij TVHA in Herveld/Andelst. Aan dit toernooi deden natuurlijk TVHA-leden mee, maar ook niet-leden genoten van het mooie spelletje. Het was een genot om te zien hoeveel plezier iedereen in de warme najaarszon beleefde aan dit Invitatietoernooi.


De opbrengst van deze dag ging – zoals ieder jaar – naar een goed doel. Dit jaar was de keuze gevallen op de SJOC Avond4daagse. De groep enthousiaste vrijwilligers die ieder jaar in Herveld verantwoordelijk is voor het organiseren van de succesvolle Avond4daagse. Aan het eind van dit evenement kon bekend worden gemaakt dat deze dag 185 euro had opgeleverd voor de SJOC. Roy Swartjes (de voorzitter van TVHA) overhandigde dit bedrag graag aan de aanwezige leden van de SJOC. Ook zijn een aantal deelnemers zo enthousiast geworden, dat zij meteen lid zijn geworden van onze gezellige tennisvereniging.
"We danken iedereen die heeft meegeholpen aan deze dag. En een speciaal dank je wel gaat uit naar Stichting Zorgeloos Kind uit Dodewaard voor het leveren van het springkussen." TVHA kijkt terug op een zeer geslaagde dag, en organiseren dit evenement volgend jaar graag weer.
"Mocht je na dit artikel geïnteresseerd zijn geworden in onze tennisvereniging? Kijk dan voor meer info op www.tvha.nl.

Ecologische moestuincursus

LENT - 'Velt Nijmegen en omstreken' organiseert een ecologische moestuincursus (voor beginners) in Lent. Ecologisch moestuinieren is groenten kweken zonder bestrijdingsmiddelen en met aandacht voor de natuur.

Het hoe en waarom van vruchtwisseling, een gezonde bodem, bemesting en composteren komen aan bod. Iedere deelnemer maakt een teeltplan dat besproken wordt met de docent.

De cursus bestaat uit vier avonden van 19.30 tot 22.00 uur op 26 oktober, 16 november, 30 november en 11 januari. De kosten zijn voor Velt-leden 55 euro, niet-leden betalen 70 euro. Aanmelden kan via paulavanlingen@gmail.com

Velt(vereniging ecologisch leven en tuinieren) is een van oorsprong Belgische organisatie. De afdeling Velt Nijmegen organiseert vier keer per jaar een activiteit: cursus, lezing, tuinbezoek, waarbij mensen met een groen hart, elkaar ook kunnen ontmoeten en inspireren.

Etaleer jouw talent bij Open Podium

ELST - Altijd al op een podium willen staan? Ben jij bereid om te laten horen wat jij of jouw band zoal in de mars heeft? Dat kan op vrijdag 27 oktober vanaf 21.00 uur bij het maandelijkse Open Podium in het Overbetuwse Elst.

Vanaf dat tijdstip kunnen deelnemers het aanwezige publiek wellicht laten verbazen met hun liedjes of met hun optreden. De organisatie Muziek In Elst faciliteert de deelnemers daarbij, want de benodigde apparatuur, zoals versterkers en microfoon, is aanwezig.

Ristorante L’Italiano aan de Smidsstraat 1 in het centrum van Elst fungeert maandelijks als locatie waar talenten de gelegenheid krijgen zich te etaleren. Bespeel jij een instrument, speel je met een band of zing jij? Meld je dan aan voor het Open Podium op vrijdag 27 oktober bij Tonny Dulos. Dat kan vóór 27 oktober via 06-53868766, of via Tonny@muziekinelst.nl

Op deze avond geeft de formatie Stone Edge tijdens het Open Podium een optreden. De band heeft sinds kort twee nieuwe muzikanten binnen de gelederen waardoor Stone Edge nu uit vijf leden bestaat. De afgelopen vijf jaar maakt het gezelschap met veel plezier muziek. Hun repertoire is heel divers, dat varieert van nummers van The Rolling Stones, Dire Straits, Billy Joel tot aan John Mayer. Daarnaast brengt de band ook hun zelf geproduceerde nummers op de bühne ten gehore.

Publiek is bij het Open Podium altijd welkom. De entree is gratis. Meer informatie staat op www.muziekinelst.nl/open-podium.

ELST - Op zondag 19 november komt Sinterklaas rond 14.00 uur aan bij de kruising Dorpsstraat/Valburgseweg. Vanaf daar zal hij lopen naar het gemeentehuis, waarbij hij onderweg verschillende Pietenacts tegenkomt. Doe jij ook mee?

Vanaf 13.30 uur wordt het bij het gemeentehuis al gezellig! Dan gaan we meezingen met de band P.W.A en de Pietenband.

PS: Je kunt je brief aan Sinterklaas alvast kwijt in de brievenbus die staat bij Colors at Home (naast het gemeentehuis) in Elst. Wie weet wordt jouw brief op 19 november voorgelezen!

Workshop houtbewerken bij De Minkhof

BEMMEL - De Minkhof start op 6 november met een workshop houtbewerken voor beginners of gevorderden.

"Bent u een senior van 55+ dan ontmoeten wij u graag bij deze workshop bestemd voor vrouwen en mannen. Gekozen kan worden uit drie maal de maandag- of vrijdagochtenden. Tijdens deze ochtenden is intensieve begeleiding aanwezig en leert u de kneepjes van het vak houtbewerken. Wat kunt u zoal maken? Denk aan vogelnestkastjes, voederhuisjes voor vogels, een insectenhotel, maar als we aan de komende feestdagen denken dan zijn kerstversieringen ook een mooi uitgangspunt, zoals een originele houten kerstboom, kinderspeelgoed, of presenteerbladen. Een eigen bedenksel kan natuurlijk ook en beginnelingen maken wij graag enthousiast om verder te experimenteren.

De kosten bedragen vijftien euro. U kunt zich inschrijven bij de coördinator@minkhof.nl, 06 41575409 op maandag, woensdag en vrijdag van 10:00- 12:00 uur met opgave van welk dagdeel u wilt komen."

"Verder maken wij u erop attent dat de zondagopening op 5 november wordt opgeluisterd door Jochem Macare op de piano. De zondagsopeningen staan bekend om de gezelligheid en saamhorigheid. Voeg daarbij een heerlijke lunch en uw zondag is geslaagd! Ook hiervoor kunt u zich inschrijven bij de coördinator. De kaartjes voor de zondagopening incl. lunch bedragen 7,50 euro en zijn bij De Minkhof te koop. Zie www.minkhof.nl."

Herfstrommelmarkt in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Zondag 29 oktober is er een rommelmarkt in het dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk.

Er zijn vele standhouders die diverse leuke spulletjes aanbieden. De markt is van 11:00 tot 15:00 uur. Voor meer info: 06 513302299 of www.dorpshuisbeatrix.nl.

Allerzielenviering in Elst

ELST - De geloofsgemeenschap Sint-Werenfridus in Elst staat op 2 november stil bij haar overledenen. De Allerzielenviering in de Werenfriduskerk aan de Dorpsstraat begint die dag om 19.00 uur.

Voor iedereen uit deze geloofsgemeenschap die in de periode van 1 oktober 2016 tot en met 30 september van dit jaar is gestorven, wordt een kaars ontstoken. Als laatste wordt een kaars voor alle overledenen ontstoken. Door het samenzijn weten de nabestaanden zich zeer gesteund. Na de viering mag de familie de herdenkingskaars mee naar huis nemen. Voor mensen die niet in de gelegenheid zijn om te komen, wordt de kaars voor hun dierbare aangestoken. De kaars kan dan later worden opgehaald in De Hoeksteen, waar hij tot het eind van het jaar bewaard wordt. De viering wordt muzikaal omlijst door Koor Zonder Grenzen. Na afloop is er in ontmoetingscentrum De Hoeksteen gelegenheid voor ontmoeting en een kop koffie of thee.

Run op kennismakingscursussen Sjors Sportief & Sjors Creatief in Lingewaard

LINGEWAARD - Vanaf het startschot op woensdag 11 oktober 15.00 uur loopt het storm op de website www.sjorssportief.nl. Alleen al die middag hebben 525 kinderen zich opgegeven voor hun favoriete sport- en/of cultuuractiviteit. Een week later staat de teller al op meer dan 761!

Via Sjors Sportief en Creatief kunnen basisschoolkinderen (vaak gratis) kennismaken met activiteiten zonder meteen lid te hoeven worden. Kinderen vanaf groep 1 - 8 mogen zich het gehele schooljaar inschrijven voor zoveel sport- en cultuuractiviteiten als ze willen.

Sjors Sportief en Creatief is één van de instrumenten die de gemeente Lingewaard inzet om haar beleidsdoelen te behalen op het gebied van sport en cultuur.

Meer informatie staat op: http://www.swlingewaard.nl/sub.php?page=603.

Gevraagd nieuwe vrijwilligers voor Home-Start Overbetuwe

OVERBETUWE - Wegens grote vraag van gezinnen zoekt Forte Welzijn vrijwilligers met opvoedkwaliteiten. Ben jij de vrijwilliger die een gezin zou willen ondersteunen?

Vrijwilligers van Home-Start Overbetuwe bieden ondersteuning aan ouders die dat nodig hebben. De gezinnen geven zelf aan op welke gebieden zij steun willen. Dat kan bijvoorbeeld zijn door: overbelasting, moeilijkheden met kinderen, weinig sociale contacten, spanningen tussen partners of problemen met de Nederlandse taal. Als vrijwilliger gaat u wekelijks bij ‘uw’ gezin op bezoek. Het uitgangspunt van Home-Start is het zelfvertrouwen van ouders vergroten en hun sociale relaties versterken.

De training
Wil jij als vrijwilliger een gezin een steuntje in de rug bieden? Na een kennismakingsgesprek kun je deelnemen aan de training. De cursus bereidt je voor om de gezinnen zo goed mogelijk te ondersteunen. Deze start donderdagochtend 9 november en 23 november. Daarna volgen nog twee dagdelen in januari 2018. Tijdens de training besteden we onder andere aandacht aan: opvoedproblemen, normen & waarden, communicatie en grenzen stellen.

Aan de slag
Na de training ben je gecertificeerd om als vrijwillige gezinsondersteuner aan de slag te gaan. Samen kijken we welk gezin er bij je past en vervolgens zal er een kennisgesprek plaatsvinden. Als jij en het gezin een klik hebben, kun je starten. Je wordt in het werk begeleid door de (Home-Start) coördinator.

Heb je belangstelling? Bel of mail de coordinator, Saskia Henze: saskia.henze@fortewelzijn.nl, 06 46375070 of Roly Buijs roly.buijs@fortewelizjn.nl, 06 33793841.

Run op kennismakingscursussen Sjors Sportief & Sjors Creatief in Lingewaard

LINGEWAARD - Vanaf het startschot op woensdag 11 oktober 15.00 uur loopt het storm op de website www.sjorssportief.nl. Alleen al die middag hebben 525 kinderen zich opgegeven voor hun favoriete sport- en/of cultuuractiviteit. Een week later staat de teller al op meer dan 761!

Via Sjors Sportief en Creatief kunnen basisschoolkinderen (vaak gratis) kennismaken met activiteiten zonder meteen lid te hoeven worden. Kinderen vanaf groep 1 - 8 mogen zich het gehele schooljaar inschrijven voor zoveel sport- en cultuuractiviteiten als ze willen.

Sjors Sportief en Creatief is één van de instrumenten die de gemeente Lingewaard inzet om haar beleidsdoelen te behalen op het gebied van sport en cultuur.

Meer informatie staat op: http://www.swlingewaard.nl/sub.php?page=603.

Allerzielenviering in Elst

ELST - De geloofsgemeenschap Sint-Werenfridus in Elst staat op 2 november stil bij haar overledenen. De Allerzielenviering in de Werenfriduskerk aan de Dorpsstraat begint die dag om 19.00 uur.

Voor iedereen uit deze geloofsgemeenschap die in de periode van 1 oktober 2016 tot en met 30 september van dit jaar is gestorven, wordt een kaars ontstoken. Als laatste wordt een kaars voor alle overledenen ontstoken. Door het samenzijn weten de nabestaanden zich zeer gesteund. Na de viering mag de familie de herdenkingskaars mee naar huis nemen. Voor mensen die niet in de gelegenheid zijn om te komen, wordt de kaars voor hun dierbare aangestoken. De kaars kan dan later worden opgehaald in De Hoeksteen, waar hij tot het eind van het jaar bewaard wordt. De viering wordt muzikaal omlijst door Koor Zonder Grenzen. Na afloop is er in ontmoetingscentrum De Hoeksteen gelegenheid voor ontmoeting en een kop koffie of thee.

Recreatieondernemers uit Lingewaard worden Gastheren van de Gelderse Rivieren

LINGEWAARD - Woensdag 11 oktober kwamen recreatie- en horecaondernemers uit gemeente Lingewaard bijeen voor de eerste trainingsmiddag van het programma IVN Gastheer van het Landschap Gelderse Rivieren.

Tijdens het programma, georganiseerd door IVN Gelderland, leren de ondernemers alles over de ontstaansgeschiedenis van het landschap, de bijzondere karakteriseren van de uiterwaarden en de bijzondere plekjes van het Gelderse rivierengebied. Zo kunnen zij dat delen met hun gasten. Stichting Lingewaard Natuurlijk in Bemmel vormde het decor voor de eerste bijeenkomst, die in het teken stond van elkaar én het landschap van Lingewaard beter leren kennen. Wethouder Theo Janssen opende de bijeenkomst en benadrukte dat samenwerking tussen recreatieondernemers belangrijk is om het Gelderse (rivieren)gebied op de kaart te zetten.

Gelderse Rivieren
Na de aftrap door wethouder Janssen werden de ondernemers tijdens deze eerste bijeenkomst meegenomen in de ontstaansgeschiedenis van de Gelderse Rivieren. Onder andere de landschapstypen die voorkomen in het gebied en recente en toekomstige ontwikkelingen van de Gelderse rivieren kwamen aan bod. Het programma IVN Gastheer van het Landschap Gelderse Rivieren draait om het beter leren kennen van het gebied, maar ook om het vormen van een netwerk van recreatieondernemers. Vanuit dit netwerk kunnen de ondernemers vervolgens samen natuurarrangementen ontwikkelen om zo de Gelderse rivieren beter op de kaart te zetten. “Ik heb eindelijk mijn buurman ontmoet!”, concludeerde een deelnemer.

Expositie en lezing: Verhalen rond de Waal

BEMMEL - Van 31 oktober tot en met 12 november is de tentoonstelling 'Verhalen rond de rivier de Waal' te bezichtigen bij Lingewaard Natuurlijk in de Veldschuur te Bemmel.

Deze tentoonstelling is een productie van het Besiendershuis in Nijmegen. Het leven rondom de Waal nu én in het verleden wordt getoond met oude foto's en tekeningen maar ook met verhalen. Er is een verhalenbank opgezet waarin getuigenissen zijn verzameld van mensen die aan de rivier woonden. Bezoekers van deze tentoonstelling kunnen verhalen met koptelefoons beluisteren.

Op 1 november om 20.00 uur wordt er een speciale lezing rond de tentoonstelling georganiseerd. Frank Anthonie van Alphen, schrijver en schipperszoon vertelt ons dan over leven en werken rondom de rivier.

Kom kijken naar de tentoonstelling! Speciale openingstijden van de Veldschuur Sportlaan 1M, Bemmel: van 14.00 tot 17.00 uur op zaterdag 4 en 11 november en zondag 5 en 12 november. Avondopenstelling van 19.00 tot 21.00 uur op dinsdag 31 oktober en 7 november, woensdag 1 en 8 november en donderdag 2 en 9 november. Website:https://www.lingewaardnatuurlijk.nl.

BETUWE - Wil je graag iets voor een ander betekenen? En heb je affiniteit met mensen met een psychische beperking?

"Wij zijn opzoek naar maatjes die bereidt zijn om samen met iemand activiteiten te ondernemen. Denk hierbij aan wandelen, fietsen of gewoon ergens een kop koffie drinken. Naast de afspraken met jouw maatje, vindt er één keer per maand een bijeenkomst plaats.Via www.welzijnrivierstrooom.nl kunt u zich aanmelden. Voor vragen en meer informatie kunt u bellen met Esther Seijkens op 06 33421037."

Jubileumconcert Sint-Maartenskerkkoor Elst

ELST - Op 2 november 1942, midden in de Tweede Wereldoorlog, werd in Elst (Gld.) het Sint-Maartenskerkkoor opgericht. Het is zeker te zien als een teken van licht en soms gezongen protest in een donkere tijd. De eerste jaren werd er nog gezongen onder de naam Hervormd Kerkkoor.

Op zondag 12 november is er een feestelijke viering met het koor in een reguliere dienst in de Grote Kerk in Elst met aansluitend een receptie in Onder de Toren. Op zaterdag 18 november is er om 20.00 uur een feestelijk concert van het Sint-Maartenskerkkoor, ook in de Grote Kerk. Tijdens dit concert zingt het koor stukken van Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn Bartholdy en Georg Frederic Händel. Dit concert staat onder leiding van Dr. Herman Schimmel, dirigent van het SMKK. Verder wordt medewerking verleend door IJsbrand ter Haar (orgel), vier solisten en een klein orkest. Het is zeker de moeite van het komen waard. De entree bij dit concert is vrij: het koor wil haar feest op deze manier graag vieren met u.

Lingewaard wil in 10 jaar 10 miljoen uitgeven aan het verkeer

Doorgaand vrachtverkeer zal nog lang door Huissen denderen. Er wordt gedacht aan een onderzoek naar mogelijke oplossingen. (foto Sjaak Veldkamp) 

LINGEWAARD - De bereikbaarheid van Lingewaard staat onder druk. Ondanks alle plannen, zoals doortrekking van de A15, is volgens het college twijfelachtig of de drukte en filevorming tijdens de spits volledig wordt opgelost. Automobilisten zullen daar in de toekomst rekening mee moeten houden. De gemeente kan er weinig aan doen.

"Als gemeente kunnen we vooral iets betekenen voor de lokale doorstroming, fietsers, verkeersveiligheid en in beperkte mate voor het openbaar vervoer." Dit schrijft het college in het gemeentelijk mobiliteitsplan dat een doorkijk geeft tot het jaar 2040. De gemeenteraad wordt in november een pakket aan maatregelen aangeboden voor de komende 10 jaar.

Bemmel aansluiten op de A325 is stevig verankerd in het nog door de raad vast te stellen mobiliteitsplan. "Zo'n aansluiting ontlast de Papenstraat. Houtakker beter ontsluiten met een nieuwe aansluiting op de Van Elkweg biedt de mogelijkheid om de Papenstraat te ontlasten." In het verlengde hiervan staat de aanpak van de Ressensestraat op het programma. De wegversmallingen en fietsoversteekplaatsen zijn onveilig.

Ook Huissen staat vol in de schijnwerpers. Vooral de aanpak van het sluipverkeer en doorgaand vrachtverkeer door Huissen. Er komt een onderzoek naar mogelijke oplossingen. Voor een daadwerkelijke oplossing heeft de gemeente de provincie Gelderland hard nodig.

Op de Karstraat tussen de Linge en Polseweg vraagt de bus en het langzaam verkeer aandacht.

Met de doortrekking van de A15 komt de carpoolplaats aan de Van Elkweg in Bemmel op het gemeentelijke programma. Onderzoek moet uitwijzen of opwaarderen voldoende is of verplaatsing naar een nieuwe locatie. Er komt ook een onderzoek naar een parkeergelegenheid met voorzieningen voor vrachtwagens.

Als aandachtspunt wordt ook genoemd het doorgaand verkeer door Gendt en Haalderen. Hier wordt het verkeer alsmaar drukker.

Voor het uitvoeren van al die maatregelen wordt een termijn genoemd van 10 jaar. De kosten worden geschat op zo'n 10 miljoen euro. Ruim 2 miljoen staat in de begroting, met de verwachting dat de gemeente 2 miljoen aan subsidie ontvangt. Om het hele wensenlijstje te kunnen realiseren moet er de komende 10 jaar een dekking gevonden worden van bijna 6 miljoen euro. Oftewel 1 miljoen per begrotingsjaar.

Top-film: Hidden Figures

BEMMEL - Op donderdag 2 november brengt Top de film Hidden Figures. Deze prachtige Amerikaanse film werd genomineerd voor drie Oscars.

De film gaat over het ongelofelijke en nooit eerder vertelde waargebeurde verhaal van drie briljante Afro- Amerikaanse vrouwen die voor de NASA werkten. Ze waren het brein achter een van de grootste operaties in de geschiedenis: de lancering van astronaut John Glenn in de ruimte. Een indrukwekkende prestatie die het land weer moed gaf, de verhoudingen in de ‘Space Race’ volledig op zijn kop zette en de wereld in beweging bracht. Het visionaire trio oversteeg geslacht en ras, en inspireerde generaties om groots te dromen.

Aanvang 20:00 uur. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Optreden Eurasia Kwartet in Mook

MOOK - Op 29 oktober treedt het Eurasia Kwartet op in de kerk van Mook.
Het kwartet bestaat uit vier fantastische strijkers uit Rusland.

Op het programma staan drie werken:
Jonathan Dove (geb 1959): Out of Time (2001)
Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975): Strijkkwartet nr 8. (1960)
Alexandr Borodin (1833-1887): Strijkkwartet nr. 2 (1881).
Voor meer informatie zie:http://kamermuziekmookenmiddelaar.nl/zondag-29-oktober.
Aanvang: 20:00 uur. Kaartjes: kosten online 16 euro en 17 euro in de kerk, jonger dan 18 jaar 8 euro.

Collectanten gezocht voor Alzheimercollecte in Bemmel

BEMMEL - In de week van 6 tot en met 11 november is de collecte van Alzheimer Nederland.

De opbrengst van deze collecte komt ten goede aan onderzoek, ondersteuning, belangenbehartiging en voorlichting over dementie. Omdat 1 op de 5 mensen (waarvan 1 op de 3 vrouw is) deze ziekte zal krijgen, krijgen we er steeds meer mee te maken.

"In mijn werk krijg ik veel te maken met het verdriet en de machteloosheid van cliënten en hun familie/kennissen. Dit is ook de reden dat ik mij al vele jaren belangeloos inzet om middels deze collecte zoveel mogelijk geld op te halen", vertelt Bianca van Brandenburg, coördinator collecte Bemmel. "Maar ik kan dat niet alleen! Ik heb collectanten nodig, enthousiaste mensen die zo'n twee uurtjes van hun eigen tijd in willen zetten ten behoeve van dit enorm goede doel. Wil jij mij helpen? Mail mij dan je naam en telefoonnummer zodat we even contact kunnen hebben over welke straten je wilt collecteren." collectebemmel@gmail.com

Koor Tot Zangs! in kerk Bemmel

BEMMEL - Op zondag 29 oktober om 15.00 uur in de protestantse kerk, Oude Kerkhof 13 in Bemmel. Op 29 oktober gaat koor Tot Zangs! uit Millingen aan de Rijn voor de tweede keer een bijzonder concert geven.

Het thema is actueel: Hoe is het om als vluchteling vanuit een oorlogsgebied in Nederland terecht te komen? En hoe word je dan opgevangen? Lukt het om je hier veilig te voelen en een nieuwe horizon te ontdekken.

Voor dit concert hebben we enkele mensen die gevlucht zijn uit een oorlogsgebied om hun medewerking gevraagd. In samenwerking met vredesorganisatie PAX komt Imad uit Syrië zijn belevenissen vertellen. In woord en beeld. En de uit Irak gevluchte Aysha, die nu met haar gezin in Millingen aan de Rijn woont, zal een gedicht voorlezen. Zij zal ook door haar gemaakte Irakese hapjes aanbieden.

Koor Tot Zangs! zal toepasselijke liederen ten gehore brengen. We worden begeleid door een gelegenheidscombo: dat bestaat uit: Wouter: piano, Rob: gitaar, Hans: cajon en Philip: contrabas. Koor en combo worden gedirigeerd door: Frans Coerwinkel. De toegang is gratis.

Vrijwilligers gezocht voor het Grand Café in De Lingehof

BEMMEL - Zit gastvrijheid in jouw DNA? In het Grand Café van locatie de Lingehof in Bemmel ontvangen wij dagelijks veel bezoekers en bewoners voor een kopje koffie of borrel. Om ons team te versterken zijn we op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die ons bij onze mooie taken willen ondersteunen.

Als vrijwilliger bied je net dat extra stukje aandacht aan onze gasten. Wij zoeken vrijwilligers die representatief, klantgericht en gastvrij zijn. Je ben sociaal en communicatief vaardig (Nederlandse taal) want je zult veel contact hebben met verschillende doelgroepen. Ook vinden we het fijn als je met ons mee wilt denken, wij zijn erg ambitieus en willen graag dat ook vrijwilligers actief bijdragen om van de diverse concepten een groot succes te maken. Horeca-ervaring is ook gewenst, omdat het ook draait om het serveren en verkopen van koffie, thee en iets lekkers. Je komt terecht in een gemotiveerd team waarin we samen werken aan een gastvrije cultuur. Je wordt gewaardeerd in je werk, waardoor er een prettige werksfeer is. Je zult altijd werken met één van onze medewerkers. Daarnaast kun je van ons verwachten dat wij je ondersteunen en waar nodig scholing aanbieden. Je gaat werken met verschillende diensten: wij bieden zeven dagen per week van 08.00 tot 20.00 uur gastvrijheid! Je bent vrij om aan te geven hoeveel uur je beschikbaar bent en welke dagen en tijden je het beste uitkomen. Spreekt het bovenstaande je aan? Neem dan contact op met de supervisor gastvrijheid, Bianca van Brandenburg b.vanbrandenburg @zinzia.nl, bel naar 06 53969105 of kom gewoon een keer langs!

Sponsor bedankt!

Foto: Rezie Leenders

BEMMEL - Zaterdag 7 oktober was het zover. De meiden van M8E2 van MHCBemmel 800 werden in het nieuw gestoken.

Alle meisje kregen een mooi nieuw trainingspak van hun sponsor EyeQuestion. Hiermee zijn de meiden voorbereid op het kouder wordende weer en kunnen ze met nog meer passie, prestatie en plezier trainen en wedstrijden spelen.

Hoge korting op de Dolle Sintdagen van Top1Toys Bemmel

BEMMEL - Evenals voorgaande jaren heeft Top1Toys Bemmel ook dit jaar voor haar klanten weer een speciale Sintactie. Aankomende donderdag 26 en vrijdag 27 oktober wordt er eenmalig 20 procent korting verstrekt op de aankoop van alle artikelen (met uitzondering van lopende acties en boeken).

Esther en Sanne hebben voor de drukke feestdagen de winkel goed vol staan en dus is er nog volop keuze voor een ieder. Naarmate de maand december dichterbij komt, loopt men het risico dat artikelen landelijk niet meer leverbaar zijn. Mocht het toch zo zijn dat tijdens deze Sintdagen artikelen niet voorradig zijn in de winkel, dan kunnen deze alsnog wel besteld worden. Er geldt dan wel een korting van 10 procent. Met een paar dagen worden dan ook deze goederen netjes geleverd.

De winkel in Bemmel heeft net na de vakantieperiode een volledig nieuwe vloer gekregen en is gerestyled. Recent is er ook samen met Lego meer dan 11 meter Lego ingeruimd en is deze wand ook feestelijk verlicht. Voor de meiden is er onder andere een grote voorraad aangelegd voor de populaire Sunshine Catamaran uit de Lego Friends Collectie.

Voor de jongens is er onder andere volop keuze uit diverse afstand bestuurbare auto´s van Nikko en ook Pokemon kaarten.

Zo blijft Top1Toys tijdens de feestmaanden de nummer 1 in speelgoed en zal de winkel in Bemmel voor de Sint ook de goedkoopste speelgoedwinkel zijn. Esther en Sanne heten u van harte welkom!

Jolanda Fransen 10,5 kilogram lichter en 93 cm slanker ZLIM bodystyling: afvallen en je fit blijven voelen

Jolanda voor de start bij Zlim

ELST – Geen pillen, geen poeders, geen shakes, geen extreem dieet. Wel gewoon alledaags eten. Maar verstandig en gezond. En... bewegen. Wel onder deskundige begeleiding. Iedereen, die zich hieraan houdt, kan bij ZLIM bodystyling resultaat boeken. Dat deed ook Jolanda Fransen (52) uit Valburg. Ze is nu 10,5 kilogram lichter en 93 cm slanker!

"Ik ben altijd al aan de forse kant geweest", vertelt Jolanda. "Maar de laatste tijd kreeg ik last van mijn gezondheid. Als ik de trap opliep of met mijn hond aan het wandelen was, liep ik te hijgen als een oude vrouw. Toen was voor mij de maat vol."

Jolanda nu slank en fit!

"Ik hou helemaal niet van sporten, maar het oefenen in een warme cabine sprak me wel aan. De begeleiding is heel goed evenals de voedingsadviezen. Je leert op gezondere manier koken. Ook geeft Mirjam tips hoe je om moet gaan met moeilijke momenten."

"Half april ben ik begonnen en nu is het oktober en ben ik een compleet ander mens. Dus dames, vind je jezelf te dik, pak de telefoon en maak een afspraak met de dames van Zlim. Als ik het kan, kun jij het ook!"

Zlim biedt ondersteuning met twee keer een uur per week in de studio een intensieve begeleiding bij de oefeningen in de warmtecabine, waarbij ook de dieetbesprekingen een belangrijke plaats inneemt. "We leren je een gezond normaal eetpatroon, waarbij je best wel eens iets mag eten, wat je lekker vindt", aldus Mirjam Melchers. "Eenmaal je einddoel bereikt, is eenmaal per week oefenen voldoende om je fit te blijven voelen èn op gewicht te blijven." Zlim heeft momenteel een kortingsactie van 10 procent bij afsluiting van een kuur.

ZLIM bodystyling, Dorpsstraat 29a, Elst; 0481 375189; www.zlimelst.nl.

Hersengymnastiek voor ouderen

ELST - Je hebt je hersens nodig om te bewegen, maar je hebt ook beweging nodig om je hersens in conditie te houden.

Deze cursus voor 55-plussers staat onder leiding van de ervaren Yoga-docente Hanske Brouwer. Juist zij kan de verbinding tussen lichaam en geest (hersenen) als geen ander maken. Bij iedere sessie worden eerst lichaam en hersenen via ontspanningsoefeningen ‘los gemaakt’. Daarna wordt via opdrachten in spelvorm gewerkt aan de relatie tussen geheugen en bewegen.

Lisa Vos stelt: “Mentale trainingen kunnen de ontwikkeling van ouderdomsverschijnselen (zoals vergeetachtigheid) vertragen. Geestdodendheid is funest. Dus houd je hersenen jong: stimuleer het brein met hersengymnastiek, blijf bijleren en doe continu nieuwe ervaringen op”.

De start is 10 januari en duurt 18 woensdagmiddagen van 13.00 tot 14.00 uur in De Wieken, Prinses Irenestraat 49 in Elst. De kosten bedragen 75 euro bij tien deelnemers. Opgeven kan tot uiterlijk 6 december. Informatie is te verkrijgen bij: Nelleke Beckering. 0481 840708 en Lene Schetters, 0481 372072.

Steunpunt Mantelzorg zoekt een ‘zorg’-vrijwilliger

LINGEWAARD - Steunpunt Mantelzorg zoekt een 'zorg'-vrijwilliger. Als zorg-vrijwilliger word je als maatje ingezet bij mensen die langdurig voor iemand zorgen.

Je geeft mantelzorgers een steuntje in de rug, door er ‘gewoon’ te zijn voor diegene voor wie ze zorgen. Door je voornamelijk op het menselijk en persoonlijk contact te richten en een luisterend oor te bieden geef je emotionele en praktische steun. Hierdoor krijgt de mantelzorger even tijd heeft voor zichzelf Tijdens het vrijwilligerswerk krijg je ondersteuning van de mantelzorgconsulent.

"Voor een echtpaar in Bemmel zijn we nu op zoek naar een vrijwilliger die eenmaal per week een lieve dementerende mevrouw zou willen bezoeken, zodat de echtgenoot even rustig alle boodschappen kan doen. Heb je interesse, meld je dan aan bij Monique Ritzen, SWL mantelzorgconsulent; 06 22933258 of via email; m.ritzen@swlingewaard.nl."

Met dry needling van je pijnlijke spieren af

BEMMEL - Soms is het lastig om spieren die erg stijf zijn te laten ontspannen. Door een chronische overbelasting van de spier, bijvoorbeeld door een langdurig verkeerde (werk)houding, verkeerde leefgewoontes of sportieve inspanningen kunnen kleine voelbare verhardingen in een spier ontstaan. Deze worden ook wel triggerpoints (spierknoopjes) genoemd.

Triggerpoints zijn bij aanraking of bij het rekken van de spier zeer pijnlijk. Daarnaast kunnen ze uitstralende pijn veroorzaken naar aangrenzende gebieden zoals bijvoorbeeld in armen en benen of naar het hoofd. Triggerpoints beletten de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen waardoor de beweeglijkheid en de kracht van de spieren verminderen. Dry needling kan dan een manier zijn om deze triggerpoints te behandelen.

De therapeut zal eerst door een gesprek en onderzoek je klachten goed analyseren. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar de triggerpoints. De therapeut plaatst dan een zeer dunne (acupunctuur-)naald in de aangedane spier. "Dry" duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt. Dry needling is in principe pijnloos. Het enige gevoel dat optreedt, is een soort kramp op het moment dat de bewuste triggerpoint wordt aangeprikt. Deze korte spierkramp is een soort schrikreactie van de spiervezel op de scherpe prikkel van de naald. Hierdoor ontspant de spiervezel weer. Op deze manier maak je de triggerpoint weer los. Na de behandeling kunnen de behandelde spieren vermoeid en zwaar aanvoelen, maar dat is meestal van korte duur.

Dry needling is een onderdeel van een behandeling fysiotherapie en wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. Om een afspraak te maken kan je het beste even bellen 0481 454425 of bij de praktijk naar binnen lopen.

HGD Boerboom Deuren verhuist naar Elst

BEMMEL - "Per 1 februari 2018 openen wij onze nieuwe 'deuren' in Elst. Onze uitgebreide en nieuwe showroom aan de Fahrenheitstraat 6. We kunnen onze klanten dan nog meer laten zien en nog meer keuzes op het gebied van de garagedeuren en industriedeuren."

Met meer dan twintig jaar ervaring voorziet HGD Boerboom Deuren van passende garagedeursystemen voor particulieren en bedrijven. Voor wie de showroom binnenloopt, gaan de deuren letterlijk en figuurlijk open. "Wij zijn ook al jaren Premium dealer van Hörmann,. De beste deurenleverancier van Europa. Daar zijn we ook erg trots op."

"Er is veel keus als het gaat om garagedeuren. De ene woning is de andere niet en het draait erom hoe je de deur gaat gebruiken. Sommigen willen een aparte opening in de deur om gemakkelijk de fiets uit de garage te halen en anderen willen een automatisch systeem waarmee je de garage op afstand kan openen en sluiten."

HGD Boerboom Deuren kent twee locaties, waarvan één in Wijchen aan de Celciusstraat 13. Vanaf 1 november sluit de showroom in Bemmel aan de Groenestraat 2. Deze vestiging verhuist naar Elst, waar meer ruimte is voor het enorme assortiment dat HGD Boerboom Deuren biedt. "Op het internet is het aanbod soms overweldigend en ziet men niet wat er allemaal mogelijk is. Ook het willen zien wat je koopt en dan ook met een sluitend advies, daarom nodigen wij u graag uit om langs te komen in één van onze showrooms. Wij vinden het belangrijk dat u de juiste deur kiest die past bij uw situatie en woning of bedrijfsgebouw, want een garagedeur is meer dan slechts een afsluiting van een ruimte. Daar nemen wij graag de tijd voor en kijken wij niet alleen naar het model, kleur en materiaal, maar ook naar de isolatie en de veiligheid. En voor bedrijven denken wij graag mee over de beste oplossing om uw onderneming veilig af te sluiten, zonder in te leveren op toegankelijkheid. Uiteraard kunt u bij ons terecht voor onderhoud, zodat u verzekerd bent van jarenlang plezier aan uw garagedeur.

De opening van onze nieuwe locatie zullen we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Onze showroom in Wijchen blijft geopend, zodat u tot die tijd bij ons terecht kunt in advies op maat als het gaat om garagedeuren en kozijnen."

Kijk voor meer informatie op www.boerboomdeuren.nl of bel 0481 350208.

Optreden An-Deas in Ochten

OCHTEN - De Keltische muziekgroep An-Deas speelt op traditionele instrumenten mooie melodieën afkomstig uit Ierland, Schotland, Engeland en Frankrijk.

De muzikanten wisselen vrolijke Ierse, Schotse en Bretonse danstunes af met airs en liederen, zoals het lied Gloomy Winter, een gedicht van Robert Burns, bekend van de uitvoering door Dougie Maclean.

De groep bestaat uit: Marieke Lesparre: keltische harp, whistles, zang. Ellis Steenbeek: akoestische basgitaar, zang, bodhran, whistles. Gerrit-Jan Oonk: akoestische gitaar. Marc de Roos: uilleann pipes, concertina, whistles.

Dit concert is georganiseerd door stichting Cultureel Comité Neder-Betuwe en vindt plaats op zaterdag 4 november in Het Dorpshuis Ochten, Dokter M. van Drielplein 2 in Ochten.

De zaal is open vanaf 19.30 & het concert start om 20.00. Volwassenen 12.50 en tot 18 jaar 7.50 euro. Meer info/reserveren via Inge Smit e-mail - ccnedbet@gmail.com. Ook te volgen op: www.cultuurnederbetuwe.com.

Hennie en Herman,
van harte gefeliciteerd met jullie
50 jarige huwelijk op 27 oktober.
Een hele fijne dag!
Liefs kinderen en kleinkinderen

Hartelijk Gefeliciteerd met
jullie 60 jarig huwelijk.
Liefs van jullie kinderen,
kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Deze baardmans alias 'de vakantieman'
heeft deze week verjaard. Van harte piem!
Andre en ome Jos, Wimpie en tante Lieke
Jeroentje, Ome Tonnie en Don Eduardo

Hiep hiep hoera
Jaap word op
27 oktober 85 jaar!
Liefs Corrie en Conny

Deze kanjers zijn donderdag
26 oktober 60 jaar getrouwd.
Van harte gefeliciteerd! Liefs,
kinderen en kleinkinderen

Abraham wil het zelf niet weten,
maar wij zijn het niet vergeten.
Pap, van harte gefeliciteerd met
je 50ste verjaardag!
Liefs Ingrid, Marjolijn, Anouk en Fleur

Hiep hiep hoera
Op 28 oktober wordt
Onze lieve Isa alweer
6 jaar! Een dikke knuffel
van Papa, Mama & Yara

Onze 1e tiener in huis!
Van Harte Gefeliciteerd lieve Tim!
van Milan, Ruben, papa en mama

Applaus voor de vrijwilligers van
slagwerkgroep van kunst en
vriendschap opheusden, voor hun
inzet tijdens de marktdagen in opheusden

Hiep hiep hoera!!! Deze
kanjer werd 7 Oktober
alweer 3 jaar. Dikke knuffel
van papa, mama, Danny,
opa's, oma's, Heino en Jessie.

Dit Gouden Bruidspaar
willen we graag feliciteren.
Geniet ervan, Leo & Annie

Hiep, hiep, hoera,
Mam 85 jaar.

Onze lieve Jeroen is op
21 oktober al weer 8 jaar geworden!
Hartelijk gefeliciteerd van mama en Sander

Hoera Hep Gijsbers uit Dodewaard
wordt zondag 29 oktober 75 jaar!!
Hartelijk gefeliciteerd met deze mijlpaal.

Hiep hiep Hoera
Opa Hans wordt 65 jaar.
Groetjes kinderen
en kleindochter Fenna.

Sweet House Design: voor elk interieur op maat

NIJMEGEN – Bij 'een interieur op maat' denkt u vast aan op maat gemaakt meubilair. Maar wat Sweet House Design voor u kan betekenen, gaat veel verder dan dat! Voor zowel particulieren als ook voor bedrijven biedt Sweet House Design een totaalpakket op het gebied van interieurbouw en afwerking.

Als u Sweet House Design inschakelt, haalt u vijfentwintig jaar ervaring in huis. Vakmanschap, klantvriendelijkheid en service zit eigenaar Frank Roos in de genen: 'Het komt regelmatig voor dat we na onze klus ook nog even een schilderij of een lamp voor een klant ophangen.' Altijd net even dat stapje meer zetten, dat is waar Sweet House Design groot mee is geworden. Ooit begonnen bij mensen thuis; meubels en stoelen op maat maken of repareren en houten vloeren leveren en leggen. Of wat dacht u van een schitterend headboard voor uw bed, eventueel bekleed met stof?

Sweet House Design maakt het! De tevredenheid was groot, dus vroeg men om meer; behangen en verven bijvoorbeeld. Zo ontstond er een goede samenwerking met professionele schilders. Ook werd het werk van Sweet House Design gezien door ondernemers. Zo mocht het bedrijf voor zes hotels in Amsterdam het interieur bouwen, maar ook voor kapperszaken, cafés en winkels heeft het bedrijf inmiddels interieurs mogen bouwen. Frank komt ook graag bij u langs. Maakt u voor een vrijblijvende offerte even een afspraak. Omdat Frank slechthorend is, kunt u dat het best doen door het sturen van een mail naar info@sweethousedesign.nl of door het sturen van een bericht naar 06 14741011.

Alles in balans bij Autobedrijf Wientjes v.o.f.

BEMMEL – Zodra uw autostuur bij hogere snelheden een beetje begint te trillen, is het dringende advies om uw autobanden te laten balanceren. Bij Autobedrijf Wientjes wordt dit voor u gedaan met een zeer geavanceerd balanceerapparaat, zodat u weer veilig de weg op kunt.

Het gewicht en de omtrek van uw autobanden worden hiermee elektronisch gemeten zodat gelijk zichtbaar is waar het wiel in onbalans is en het gewicht (zink) op de juiste plaats op de velg kan worden aangebracht. Het apparaat heeft een nauwkeurigheid van ongeveer één gram. Twijfelt u of uw banden nog wel goed in balans zijn? Kom u dan gerust even langs om dit te laten controleren. Bij Autobedrijf Wientjes kunt u rekenen op eerlijk en vakkundig advies. Herman: 'Wij zijn specialist in het balanceren en uitlijnen en we werken vanzelfsprekend met professionele apparatuur. Vandaar dat we ons bedrijf voortdurend vernieuwen met de nieuwste apparatuur. Ook voor bandenopslag kan men bij ons terecht, als de banden straks tegen de winter weer verwisseld moeten worden.'

Familiebedrijf Wientjes staat in de regio bekend als een betrouwbaar adres voor in- en verkoop van occasions. Storingen worden er niet alleen uitgelezen, maar ook deskundig opgelost. Samen met zoon Nicky (1e monteur en APK-Keurmeester) staat Autobedrijf Wientjes garant voor kwaliteit en een uitmuntende service. Herman: 'Dat de klant tevreden is, is onze hoogste prioriteit.' Begin volgend jaar kan het autobedrijf alweer het tienjarig jubileum vieren. Als je al tien jaar tevreden klanten hebt, dan ben je als bedrijf prima in balans! Autobedrijf Wientjes is gevestigd aan 't Kattenleger 9A in Bemmel www.autobedrijfwientjes.nl T: 0481 356710.

Lezing over Luther: theologie aan de eettafel

KESTEREN - In het kader van 500 jaar Reformatie wordt er op woensdag 1 november een lezing over de bekende reformator Maarten Luther gehouden in kerkelijk centrum De Voorhof, Nedereindsestraat 30c in Kesteren. Aanvang 20.15 uur.

Voorafgaand is er van 19.30 – 20.00 uur een avondgebed in verband met Dankdag. Prof. Dr. Heleen Zorgdrager, hoogleraar aan de protestantse Universiteit met bijzondere aandacht voor gender, zal de lezing verzorgen en vooral aandacht hebben voor de gesprekken aan de eettafel van Luther, waarbij zijn vrouw Catharina van Bora een grote rol speelde.

Alle belangstellenden welkom! Vrij entree. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Organisatie en informatie: regionale werkgroep V&T; www.gele-boekje.nl; Tim van Beek 06 20421770; timvanbeek@tekstdirekt.nl.

ZETTEN – Voor wie het nog niet weet, ieder jaar wordt er een kerstmarkt gehouden. Die dag trekt heel wat bezoekers.

In het karakteristieke centrum van het dorpje Zetten geniet u niet alleen van de kramen die op het Julianaplein verspreid staan, maar ook van muziek, spel, dans, volkore en animatie. Daarom willen wij u als organisatie uitnodigen om op die dag uw kraam een keer uit te stallen bij dit evenement. De kraamhuur willen we zo laag mogelijk houden, zodat dit voor zowel particulieren als bedrijven toegankelijk blijft. Wilt u een kraam om op de kerstmarkt in Zetten te staan, dan kunt u een inschrijfformulier aanvragen op wizetmarkt@gmail.com, ook voor vragen kunt u daar terecht.