GN Overbetuwe

9 januari 2019

GN Overbetuwe 9 januari 2019


Woont u in het buitengebied? Help (mee met) de bijen!

Een bijenhotel is een door mensen gemaakte plek waar bijen hun eitjes kunnen achterlaten.

OVERBETUWE - U weet vast dat bijen belangrijk zijn in het landschap van Overbetuwe. Bijen zorgen voor de bestuiving van planten. Dit is nodig om onder andere fruit te laten groeien.

Op dit moment gaat het slecht met de bijen in Nederland. Als bewoner van het buitengebied kunt u helpen de leefomgeving van bijen te verbeteren. Daarom organiseren we binnenkort avonden waar we u informeren over de mogelijkheden. We nodigen u uit voor één van de twee informatieavonden die gemeente Overbetuwe samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseren. SLG legt uit hoe u planten, bomen en struiken op een 'bij-vriendelijke' manier aanplant en verzorgt en wat u nog meer voor bijen kunt doen. Heeft u bijvoorbeeld al wel eens gehoord van een bijenhotel?

U kunt kiezen uit de volgende informatieavonden: maandag 14 januari om 19:30 uur in zalencentrum De Bongerd, Flessestraat 54, Heteren; woensdag 16 januari om 19:30 uur in zalencentrum De Hoendrik, Het Dorpsplein 22, Herveld.

Gratis beplanting en advies

Tijdens de informatieavond kunt u een afspraak maken voor een gratis advies voor bij-vriendelijke beplanting (aanmelden kan tot 25 januari). Een medewerker van SLG komt dan in de periode 20 januari tot 1 maart bij u thuis om een beplantingsplan op te stellen. Daarna moet u zelf de beplanting aanleggen. De gemeente Overbetuwe stelt de aan te planten bomen en struiken in maart gratis ter beschikking.

Voorwaarde deelname

U komt in aanmerking voor een erfbezoek en een beplantingsplan als u een hoogstamboomgaard gaat inrichten met minimaal 15 fruitbomen en/of ten minste twintig laan- of knotbomen of een houtsingel gaat aanplanten en/of tien are bos gaat aanleggen. Het project is dus niet bedoeld voor kleinschalige beplanting op het erf. Dit project is mogelijk vanwege de subsidie van de gemeente Overbetuwe en de Provincie Gelderland.

Heeft u een groot erf en wilt u een bijenhotel? Graag kijken wij met u of het één van de acht locaties is waar we een bijenhotel plaatsen.

Aanmelden voor erfbezoek voor het opstellen van een beplantingsplan kan bij SLG via een aanmeldformulier op de website, zie https://landschapsbeheergelderland.nl/aanmelden-voor-erfbezoek-en-bijvriendelijk-beplantingsplan-overbetuwe.

Het ontstaan van de Betuwe en met de nadruk Hemmen...

HEMMEN - Op 15 januari om 20.00 uur houdt de Historische Kring Midden-Betuwe een lezing in dorpshuis De Oude School in Hemmen. Onderwerp is het ontstaan van de Betuwe. Aan het dorpje Hemmen wordt extra aandacht besteed.

Inleider is John Mulder, voorzitter van de Historische Kring Oosterhout, Slijk-Ewijk en Valburg. Het landschap van de Betuwe en dus ook van de heerlijkheid Hemmen is sinds de préhistorie steeds weer veranderd. Diverse factoren veroorzaakten die veranderingen. Soms kwam het door het klimaat, (langdurige koude, regenperiodes of juist droogte) of door extreem weer (zware stormen, hevig onweer en dergelijke). Maar ook activiteiten van de bewoners, bijvoorbeeld door bebouwing, de aanleg van dijken en houtwallen, of het ontginnen van woeste grond heeft grote invloed gehad.


De voordracht gaat dus ook over mensen die hun verhaal in het landschap – onder en boven de grond- hebben achtergelaten. Dat verhaal is terug te vinden in de archieven maar ook in het geheugen van de huidige bewoners. Een heel groot archief bevindt zich in de bodem. Dat archief is alleen door archeologen op een verantwoorde wijze te ontsluiten. Zij vinden aanwijzingen over bodem en bodemgebruik, afwatering, dijken en dijkdoorbraken, kastelen, over de Linge en over Hemmen, kortom over het ontstaan van onze Betuwe en de heerlijkheid Hemmen in het bijzonder.

Iedere belangstellende is welkom. Aan niet-leden van de Kring vragen wij een bijdrage van drie euro ter bestrijding van de kosten.

Betuwse humor in Streekmuseum

Streekmuseum Baron van Brakell. (foto: PR Streekmuseum Baron van Brakell)

OMMEREN - Op maandagavond 14 januari om 20.00 uur wordt er in Streekmuseum Baron van Brakell aan de Provincialeweg 21 in Ommeren door streekgenoot Piet Verwoert een lezing gehouden met als titel ‘Humor in de Betuwe’.

Verwoert schreef als redacteur bijna veertig jaar voor regionale kranten en publiceerde diverse boeken over ‘zijn’ Midden Betuwe. Als verslaggever schreef hij over gebeurtenissen in de streek en de politiek. Tijdens zijn werk merkte hij dat de ‘echte’ Betuwenaar over heel veel humor beschikt. Al zijn gesprekken, met bewoners, observaties en verdere research gaan nu leiden tot een nieuw boek van zijn hand.

Verwoert heeft zijn lezing onderverdeeld in een groot aantal herkenbare onderwerpen. Het gaat dan om grappen en kwinkslagen, alsmede sterke verhalen over hoe het de Betuwenaar verging als er iets mis was of kon gebeuren met zijn gezondheid, over het leven en werken op het boerenbedrijf. Maar ook over de grillen en grollen van de lokale middenstand. Uitgebreid wordt verhaald over de veldwachter, later de lokale politieagenten, dito de brandweer.

Ook belangrijke humor bronnen voor Verwoert waren ‘de derde helft’ bij voedbalclub FC Lienden, en wat hem allemaal ter ore kwam in de gemeentehuizen van onder andere Lienden, Opheusden, Buren en Maurik. In zijn lezing zal Piet niet schuwen de nodige namen te noemen die onlosmakend gekoppeld zijn aan leuke gebeurtenissen. Het wordt een lezing met veel herkenningspunten. Gratis toegang voor een ieder met interesse in heden en verleden. Zaal open vanaf half acht.

Alzheimer Café Overbetuwe

OVERBETUWE - Woensdag 16 januari vindt weer een bijeenkomst plaats van het Alzheimer Café Overbetuwe, een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun mantelzorgers, familie, professionals en andere belangstellenden.

De bijeenkomst is voor iedereen die in het dagelijks leven te maken heeft met dementie. Vanaf nu is zalencentrum Onder de Toren de nieuwe locatie voor de bijeenkomsten van het Alzheimer Café.

Als onderwerp voor deze avond is gekozen voor het 'niet-pluis' gevoel. Wanneer we ouder worden hebben we allemaal wel eens last van vergeetachtigheid. Geen reden om je ongerust te maken, maar het wordt anders wanneer je het gevoel hebt dat je niet meer zo goed kunt nadenken en dat het warrig is in je hoofd. Vanavond vertelt huisarts Hugo Hardeman uit Herveld over het vermoeden van dementie en hoe je hiermee verder kunt.

De bijeenkomsten van het Alzheimer Café vinden plaats in zalencentrum Onder de Toren, Sint-Maartenstraat 34 in Elst. Men is welkom vanaf 18.30 uur. Het programma duurt van 19.00 tot 20.30 uur en om 21.00 uur sluiten de deuren. De toegang is gratis, evenals de koffie en de thee. Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Renate Buitenhuis, coördinator Alzheimer Café Overbetuwe, via 06 11197525 of R.Buitenhuis@alzheimervrijwilligers.nl.

Alzheimer Café Overbetuwe

Alzheimer Café Overbetuwe

OVERBETUWE - Woensdag 16 januari vindt weer een bijeenkomst plaats van het Alzheimer Café Overbetuwe, een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun mantelzorgers, familie, professionals en andere belangstellenden.

De bijeenkomst is voor iedereen die in het dagelijks leven te maken heeft met dementie. Vanaf nu is zalencentrum Onder de Toren de nieuwe locatie voor de bijeenkomsten van het Alzheimer Café.

Als onderwerp voor deze avond is gekozen voor het ‘niet-pluis’ gevoel. Wanneer we ouder worden hebben we allemaal wel eens last van vergeetachtigheid. Geen reden om je ongerust te maken, maar het wordt anders wanneer je het gevoel hebt dat je niet meer zo goed kunt nadenken en dat het warrig is in je hoofd. Vanavond vertelt huisarts Hugo Hardeman uit Herveld over het vermoeden van dementie en hoe je hiermee verder kunt.

De bijeenkomsten van het Alzheimer Café vinden plaats in zalencentrum Onder de Toren, Sint-Maartenstraat 34 in Elst. Men is welkom vanaf 18.30 uur. Het programma duurt van 19.00 tot 20.30 uur en om 21.00 uur sluiten de deuren. De toegang is gratis, evenals de koffie en de thee. Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Renate Buitenhuis, coördinator Alzheimer Café Overbetuwe, via 06 11197525 of R.Buitenhuis@alzheimervrijwilligers.nl.

Nieuw sportaanbod in Opheusden: Dans je fit met Nia!

OPHEUSDEN - In januari start er een uniek sportaanbod, speciaal voor vrouwen 35+, in De Notenbalk in Opheusden.

Kom maandagavond 14 januari van 19:30 tot 20:30 uur kennis maken met deze leuke, dynamische workout en ervaar zelf de vitaliserende werking van Nia. Kosten bedragen 7,50 euro.

Nia is een mindful(fit)ness-dans-workout dat jouw vitaliteit, gezondheid en welzijn verbetert. Nia heeft een positieve werking heeft op hoe je je voelt, hoe je eruit ziet, hoe je denkt en hoe je beweegt. Met plezier bewegen en jezelf goed voelen, daar draait het in de lessen om. Nia is een veilige manier van bewegen, een laagdrempelige mix van verschillende bewegings- en ontspanningstechnieken. Dans, yoga en tai chi worden eenvoudig gecombineerd op mooie, krachtige en inspirerende muziek.

Je beweegt op jouw eigen manier. Het is zelfs mogelijk om vanuit een stoel deel te nemen. Naast fysieke inspanning ontspan je ook en maak je je hoofd leeg. Nia belooft je te laten genieten van zowel de klassieke voordelen van fitness als de heilzame werking van op lichaam en geest gerichte technieken. Fysiek nemen je uithoudingsvermogen en soepelheid toe, je spieren worden sterker en je kunt gewicht verliezen. De bloedcirculatie verbeterd en je immuunsysteem wordt gestimuleerd. Op mentaal gebied vergroot Nia je zelfbewustzijn, het maakt je geest rustig en verminderd stress. Je concentratie- en denkvermogen en creativiteit verbeteren.

Iedereen die houdt van bewegen is welkom. Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar info@ligtvoetig.nu of te bellen naar 06 15693122.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 12 januari
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Herenkoor
H. Johannes de Doper Indoornik: 19.00 u: woord- en gebedsviering, Liturgische werkgroep, R.K.G.K.I.
St. Leonardus Oosterhout: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Leonarduskoor


Zondag 13 januari
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, St. Caeciliakoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 10.00 u: eucharistieviering G. Peters, presentatieviering EHC, Spetters
St. Willibrordus Herveld: 11.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Uitslag Parencompetitie Bridge Vereniging Lienden

LIENDEN – Uitslag top-5 wekelijkse parencompetitie ronde 3, zitting 3, bij Bridge Vereniging Lienden.

Lijn A

1 Mery Vroege & George Jansen 65,97%

2 Josseke Jonker & Inge van Rossum 62,50%

3 Alieke van de Kraats & Willem Mos 61,81%

4 Jannie & Johan de Bruine 61,46%

5 Erna Ansing & Dicky Hobé 60,76%

Lijn B

1 Hans Schu¨tz & Geke Verver 59,67%

2 Cees Harteman & Dick van Voorthuizen 58,26%

3 Hannie & Jannes Bos 54,67%

4 Susan & Hein van Berkel 53,04%

5 Femmy van Dijk & Co van Toorn 52,00%

Lijn C

1 Toos & Mark Dubelaar 59,42%

2 Rose Blommers & Theo Burgers 55,00%

3 Ineke & Henk Kersten 53,26%

4 Janny van Drumpt & Tineke van der Lippe 52,99%

5 Evert van Drumpt & Klaas Hoornveld 52,25%

Bingo in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Januari is voor velen een lange saaie maand. Dan is het prettig als er dan een onderbreking te vinden is.

Die onderbreking is er op zaterdag 19 januari in dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk. Er wordt dan een gezellige bingo gehouden met mooie prijzen. Er zijn geldprijzen, vleesschalen, levensmiddelen en een hoofdprijs van 70 euro. Het adres van dorpshuis Beatrix is: Dorpsstraat 15 in Slijk-Ewijk. De bingo begint om 20.00 uur. Om 19.00 uur is de zaal open.

Kevin van Veen nieuwe trainer Spero

BETUWE - Met ingang van het seizoen 2019-2020 is Kevin van Veen (27) hoofdtrainer van SV Spero. Op 1 juli 2019 volgt hij Gerrit Jan Barten op, die dan na vier seizoenen vertrekt bij Spero. In die periode bracht hij de hoofdmacht van de club terug naar de tweede klasse en speelt daarin nu voor het derde seizoen mee om de prijzen. Kevin van Veen tekent een eenjarig contract bij Spero.

Op dit moment is Kevin van Veen assistent- trainer en keeperstrainer van jong FC Utrecht, dat uitkomt in de Keuken Kampioen divisie. Sinds 2018 is dat op full-time basis voor een periode van twee jaar. Van 2014 tot 2018 was hij op parttime basis keeperstrainer bij FC Utrecht. Daarnaast is Kevin sinds 2014 (nu voor het vijfde seizoen) hoofdtrainer van SKV uit Wageningen, dat uitkomt in de zaterdag derde klasse A. Kevin is in het bezit van het diploma TC2.

Fons van Lith, voorzitter: "Spero speelt met een redelijk stabiele groep nu enkele jaren boven in de tweede klasse. We zochten een jonge, moderne trainer met een gezonde ambitie. Iemand die niet bang is voor vernieuwing maar wel vanuit een zekere ervaring en met kennis opgedaan bij een professionele organisatie. Iemand die ook begrijpt hoe het is om bij een grotere club te werken waarin voornamelijk intern wordt gescout. Het is dan ook een belangrijke taak van Kevin eigen jeugdspelers van Spero in te passen in het team. Uit de vele reacties die we kregen kwam Kevin voor ons als meest geschikte kandidaat naar voren. Hij voldoet helemaal aan het profiel."


Kevin van Veen, trainer: "Ik ben erg blij met deze aanstelling. De ambitie van de club en de mogelijkheden die Spero biedt, spreken mij erg aan. Vanaf het eerste gesprek was er daarom al sprake van een goede match tussen mij en de club. Na vijf jaar met veel plezier hoofdtrainer te zijn geweest van SKV, ben ik verheugd dat Spero en ik snel op een lijn zaten."

Bingo in Kesteren

KESTEREN - Zaterdag 12 januari is er een grote bingo in Ons Dorpshuis Kesteren.

De aanvang is 20.00 uur; zaal open om 19.00 uur. Deze bingo aan de Nedereindsestraat 27a wordt verzorgd door de vrijwijlligers van stichting SWAN. Voor info: 0488 427882 of 06 12438723.

Bingo in Slijk-Ewijk

Bingo in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Januari is voor velen een lange saaie maand. Dan is het prettig als er dan een onderbreking te vinden is.

Die onderbreking is er op zaterdag 19 januari in dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk. Er wordt dan een gezellige bingo gehouden met mooie prijzen. Er zijn geldprijzen, vleesschalen, levensmiddelen en een hoofdprijs van 70 euro. Het adres van dorpshuis Beatrix is: Dorpsstraat 15 in Slijk-Ewijk. De bingo begint om 20.00 uur. Om 19.00 uur is de zaal open.

Theologisch café: Eer je vader en je moeder

ELST - Het Theologisch café heeft woensdag 9 januari als thema ‘Eer je vader en je moeder’ en wordt gehouden in Stamtafel ‘De Ruimte’ van 20.00-22.00 uur

Het theologisch café opent in het nieuwe jaar weer haar deuren voor een inspirerend gesprek. Deze avond willen we ons buigen over het gebod: ‘Eer je vader en je moeder’. Een interessant gebod. Want wat wordt hiermee bedoeld? Moeten we onze ouders eren wanneer we als kind psychisch zijn mishandeld? Wie zijn eigenlijk onze ouders? Zijn onderwijzers, inspirerende theologen of filosofen ook niet een soort ouders voor mensen? Kortom: voldoende voer voor een inspirerende dialoog. Deze avond is theoloog en schrijver Victor Bulthuis de inleider. Hij zal een praatstuk schrijven om het gesprek op gang te brengen. Dit stuk is te vinden op de website van de PG-Elst. De afgelopen jaren is er aan de stamtafel een vrolijke oecumenische mix ontstaan van bezoekers. Daarnaast weten ongebonden spirituelen, agnosten en atheïsten ook de weg naar stamtafel te vinden. Inspirerend om met respect elkaars geloofsvragen te delen. Halverwege de avond wordt er voor de liefhebber een heus kloosterbier geschonken. Om daarna met volle vaart weer verder in gesprek te gaan. (Ds. Jeroen Jeroense).

Succesvol jaar voor Drielse Veer

DRIEL - Het Drielse Veer kan terugzien op een uitstekend jaar 2018. Er werden 91.944 passagiers overgezet. Ten opzichte van 2017 (met 81.503 passagiers) betekent dat een toename van liefst 10.441.

Het totaal aantal passagiers in 2018 is opgebouwd uit 57.027 fietsers (toeristen, recreanten en forenzen), 3.237 voetgangers en 31.680 scholieren.

Het prachtige zomerweer is een van de oorzaken van deze toename. Ook de bekendheid en betrouwbaarheid van de veerdienst hebben daar zeker aan bijgedragen. Zo kon het veer ondanks de wekenlange lage waterstand van de Nederrijn voortdurend in de vaart blijven. Toen de nachtligplaats van de pont nagenoeg droogviel werd in de nabijheid van de aanlegsteiger een goed functionerende noodvoorziening getroffen.

Parttime schipper gezocht

Het bestuur van het Drielse Veer is opzoek naar een collega voor de parttime-schippers van de veerdienst. Meer informatie daarover is te vinden op www.drielseveer.nl.

Dienstregeling van 6 januari 2019 tot 19 april 2019

Het veer vaart in de eerste maanden van 2019 van maandag t/m vrijdag en wel van

07:00 uur - 10:00 uur en van 13:30 uur - 18:00 uur

Tarieven

Voor het gebruik maken van de veerdienst gelden de volgende tarieven:Overtocht voetganger: 0,75

Overtocht fietser: 1,--

Tienvaartenkaart fietser: 8,--

Vier tienvaarten fietser: 30,--

Overtocht fietsplus *: 1,50

Tienvaartenkaart fietsplus*: 9,--

Scholieren van het Dorenweerdcollege kunnen via de school een jaarabonnement aanschaffen.

* Fietsplus = fietser met bakfiets, fiets met aanhanger, scooter of brommer

Informatie over het Drielse Veer via www.drielseveer.nl en Twitter: @drielseveer (voor de meest actuele vaarinformatie).

Maak kennis met Zhineng Qigong

Eilke tijdens een workshop van Teacher Ning. (foto: Medecursist Nynke) Medecursist Nynke

DODEWAARD - Zhineng Qigong is een Chinese bewegingsleer. Iedereen weet dat bewegen gezond is. Het doel van Zhineng Qigong is om weer in balans te komen door bewust te bewegen. Het lichaam met rustige bewegingen losmaken en ontspannen.

Docent Eilke van Ingen heeft in 2016 Zhineng Qigong Betuwe opgericht. Haar cursisten ervaren haar lessen als rustgevend. Echt een momentje voor jezelf. In 2018 is ze ook begonnen met aangepaste lessen te geven voor ouderen bij Dagbesteding Steegakker in Dodewaard.

Programma 2019 te Dodewaard:

Vrijdag 11 januari inloop 18:30 – 20:00 uur: Bibliotheek, Wilhelminalaan 3, Dodewaard

Deze avond kunt u kennismaken met docent Eilke van Ingen, vragen stellen, informatie vragen en aanmelden is mogelijk.

16 januari starten we weer met de wekelijkse lessen:

Woensdagmorgen 10:00 – 11:30 uur: Molenpad 4, Dodewaard

Woensdagavond 19:30 – 21:00 uur: Bibliotheek, Wilhelminalaan 3, Dodewaard

Bij voldoende aanmelding zal er ook wekelijks les worden gegeven op de vrijdagochtend.

2-daagse workshops voor beginners:

Dinsdagavond 15 & 22 januari 19:00 – 21:00: Bibliotheek, Wilhelminalaan 3, Dodewaard

Vrijdagochtend 18 & 25 januari 9:30 – 11:30 uur: Bibliotheek, Wilhelminalaan 3, Dodewaard

Losse les thema Stress:

Dinsdag 12 februari 19:00 – 21:00 uur: Bibliotheek, Wilhelminalaan 3, Dodewaard

In 2019 start Zhineng Qigong Kids (6 t/m 12 jaar)

Kosten: Voor alle aangeboden lessen geldt een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

Aanmelding/ informatie: zhinengqigongbetuwe@outlook.com (aan elkaar kleine letters)

Master-titels voor vakfotografen Fred van Soest en Patricia van Kuilenburg

LIENDEN - Fred van Soest en Patricia van Kuilenburg van Design & Zo Fotografie en Vormgeving uit Lienden, zijn beiden door een internationale jury bekroond voor hun fotografische werk.

Patricia behaalde haar Zilver Master-titel die werd toegekend door Master Photographers Network (MPN); een netwerk van professionele fotografen dat als doel heeft het niveau van creatieve professionele fotografie op een hoog peil te houden.

Eens per jaar krijgen MPN-leden de mogelijkheid om op te gaan voor de kwalificaties Brons-, Zilver- of Goud Master. De vakjury beoordeelt de beelden onder andere op kwaliteit, techniek en onderscheidendheid. Patricia is direct opgegaan voor haar Zilver Master zonder eerst haar Brons Master te halen, een uitzonderlijke prestatie.

Fred van Soest behaalde deze titel een aantal jaren geleden al en heeft zijn werk ingestuurd naar de Federation of European Professional Photographers (FEP), waar vijf zeer gerenommeerde en ervaren juryleden zijn werk hebben beoordeeld. Fred mag zich behalve Zilver Master nu ook Qualified European Photographer (QEP) noemen. Om dit niveau te bereiken moet een fotograaf over uitstekende technische en artistieke vaardigheden beschikken en excellent werk leveren. Hij was slechts één van de negen Europese fotografen die zich wist te kwalificeren.

Wilt u meer werk zien of kijken wat Fred en Patricia voor u of uw bedrijf kunnen betekenen, kijk dan op www.design-en-zo.nl. Design & Zo is gevestigd op De Hofstede 49 in Lienden.

ZwemVereniging Overbetuwe

Sam Pollmann. (foto: Michiel Pollmann) Michiel Pollmann

ELST - Zondag 2 december was de tweede Lange Afstand Circuit in Doetinchem. Van ZwemVereniging Overbetuwe deden 6 zwemmers mee. Ze behaalden samen acht persoonlijke records met de grootste verbetering voor Sam Pollmann op de 800 meter vrije slag.

Sam behaalde vier persoonlijke records, op de 400 meter vrije slag en op de 800 meter vrije slag. Op de 800 meter verbeterde Sam zijn persoonlijk record met liefst ruim 44 seconde! Verder behaalde Sam een persoonlijk record op de 50 meter vlinderslag en de 200 meter wisselslag.

Drie persoonlijke records waren er voor Sem Teunissen, op de 400 meter vrije slag, de 50 meter vlinderslag en de 200 meter wisselslag. Ook was er nog een persoonlijk record voor Gyan Spaan op de 50 meter vlinderslag. Ook de andere zwemmers hebben goed hun best gedaan, maar helaas werden er geen persoonlijke records gezwommen.

Gezocht: ondernemers met een mening

BETUWE - In heel het land wordt deze weken onderzocht hoe ‘ondernemersvriendelijk’ Nederlandse gemeenten zijn. In de gemeente Neder-Betuwe worden nog enkele tientallen plaatselijke ondernemers gezocht die online een korte, volledig anonieme vragenlijst willen invullen.

De gemeente heeft baat bij een gezond bedrijfsleven, voor werkgelegenheid, lokale welvaart en een gevarieerd winkel- en dienstenaanbod. Verbetering van het lokale ondernemersklimaat is dan ook het belangrijkste doel van de verkiezing tot MKB-Vriendelijkste Gemeente van Nederland.

In deze verkiezing, die MKB-Nederland iedere twee jaar organiseert, spreken lokale ondernemers zich middels een tiental vragen uit over het mkb-beleid en de servicegerichtheid van hun gemeente.

In de gemeente Neder-Betuwe is het onderzoek in volle gang, maar worden nog redelijk wat ondernemers gezocht die de vragen anoniem willen beantwoorden. In maart 2019 worden voor de vijfde keer de winnaars binnen diverse categorieën bekendgemaakt. Bij de laatste editie was Rijssen-Holten de landelijke winnaar en was Apeldoorn de MKB-Vriendelijkste Stad.

Ben u ondernemer en wilt u meehelpen het mkb-beleid in uw gemeente te verbeteren? Geef dan binnen slechts drie minuten uw beoordeling via www.mkbvriendelijkstegemeente.nl.

Opening Massage Midden Betuwe

Cadeaubonnen van MMB. (foto: Hilde Kema) Hilde Kema

ECHTELD - Op 1 januari heeft Massage Midden Betuwe haar deuren geopend. Met de slogan is direct duidelijk wat hier te krijgen is: degelijke massage, zonder poespas.

U kunt hier terecht voor massage vanuit een fysiotherapeutische basis, met resultaat en vrij van spiritualiteit. Van ontspannen en bijkomen, tot werken aan stramme spieren of spierpijn. Je lijf leren waarderen en ervaren of juist je lichaam en geest even rust geven. Het kan allemaal. Welkom in Echteld!

René Vernooy uit Haalderen als kweker in Brazilië 'Dit land is zo mooi, je wilt gewoon niet weg'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: René Vernooy (59) uit Haalderen die met zijn uit Loo afkomstige vrouw Marijke Goris (58) al ruim 35 jaar in Brazilië leeft. ,,De corruptie hier is een groot probleem.''

Toen René en Marijke in 1981 naar Brazilie gingen hadden ze verkering. Hij was 22 en net klaar met de Middelbare Tuinbouwschool en zij, 21, kwam van de Botanische Analisten-opleiding in Wageningen. ,,We konden samen gaan werken op een rozenkwekerij in Holambra.'' Een samentrekking van Holland, Amerika en Brazilië en voortkomend uit een Nederlandse nederzetting die ontstond rondom een boerderij. Holambra ligt in het zuidoosten van het immense land in de staat Sao Paolo.

Het stel ging daarna bij andere telers in de regio aan de slag. ,,We wilden na drie ervaring hier terug naar Nederland, maar dat is niet gelukt, haha.'' Sterker nog, in 1988 begon René voor zichzelf. ,,Eerst een stuk land gehuurd en een jaar later al kochten we grond waarop we een kas van 2500 vierkante meter hebben geplaatst voor de teelt van Kaaps viooltjes en begonia's.''

Daarna was er de focus op potplanten en hibiscus. Hun bedrijf Panorama Flores (www.panoramaflores.com.br) is gegroeid naar vier hectare op twee locaties.

Tussentijds trouwden ze aldaar (1991) en werden hun kinderen geboren; Guido (in 1994), Jordi (1997) en Luan (1999). ,,Marijke trok zich daarna terug uit het bedrijf en is zich gaan verdiepen in antroposofie.'' Ofwel een spirituele filosofie, gericht op innerlijke ontwikkeling. Vanuit die 'leer' richtte het stel in 2004 een zogeheten Waldorf School op, voor kinderen van 2 tot 6 jaar. Marijke is handwerklerares. De school is gegroeid naar 180 leerlingen.

Economische crisis

,,Of het bevalt hier? Tja, als je het hier al ruim 35 jaar volhoudt, dan bevalt het zeker. Waarom? Het leefklimaat, de openheid van de Brazilianen, de zon, de vrijheid, de ruimte, niet te veel regeltjes enzovoorts.'' Niet alles is rozengeur en manenschijn. ,,Wat een groot probleem is de corruptie en de verschillen tussen rijk en arm. Bovendien zijn het staatsonderwijs en de gezondheidszorg erg slecht. Brazilië zit in een diepe economische crisis. Er zijn 13 miljoen werklozen en er is een begrotingstekort van acht procent.''

René en Marijke houden de moed erin. ,,In al die jaren hier hebben we al meer mee gemaakt, twee procent inflatie per dag, lege schappen in de supermarkten, bankrekening geconfisqueerd. Je moet hier zeer flexibel kunnen zijn. Toch blijft het een schitterend land.''

Op het gebied van waarden en normen en ethiek voelt hij zich nog Nederlander. ,,De Hollandse opvoeding heeft zeer veel waarde gehad.'' Zijn jaarlijkse trip naar Nederland is in april. ,,Vanwege de verjaardag van m'n moeder. Ze wordt dit jaar 97.'' Herinneringen aan Haalderen heeft René wel, maar niet veel. ,,Het dorp had niet veel te bieden. Ik voetbalde bij HAVO en schaatste op de kolken. En verder vond ik de kermissen leuk en het carnaval in Huissen.''

De 'kou en de donkere, lange winter in Nederland mist hij zeker niet. En hem/hen terug verwachten zal niet gebeuren. ,,Dit land is zo mooi, hier wil je gewoon niet weg.''

[streamer]
'Onze bankrekening werd geconfisqueerd, je moet zeer flexibel zijn'

DFS op zoek naar assistent-leider en meisjes

OPHEUSDEN - DFS VR1 is op zoek naar een leider / assistent voor de tweede seizoenshelft.

Dit damesteam heeft op dit moment een trainer, maar verdient ook een betrokken leider die samen met de trainer een positieve bijdrage gaat leveren aan dit elftal. Ben jij dit of ken jij iemand die geschikt zou zijn?
Mail dan naar Christiaan Beijer, tcbeijer@hotmail.com.

DFS wil ook de jeugd graag uitbreiden met een meisjesteam. In eerste instantie zoeken we meisjes in de leeftijd van 13-17 jaar oud. Wil jij meer informatie of eens proberen of dit wat voor je is? Neem dan contact op met Christiaan Beijer, tcbeijer@hotmail.com en/of bezoek in het voorjaar één van onze dames-clinics. De datums van de dames-clinics volgen later via de sv DFS-site.

Is er meer na kerst? De Alpha Bijbelcursus!

In een kunstwerk lieten deelnemers aan de Alpha-Bijbelcursus 2018 zien wat het geloof in Jezus voor hen betekent.

LIENDEN - Na de kerstdagen en de jaarwisseling kan die vraag zomaar opkomen: is er meer? Is er voortdurende warmte, liefde? Is er meer over Jezus, nog meer dan die bijzondere geboorte in de kribbe, de engelen, de herders? Wie is Jezus als zoon van God, hoe wil Hij het leven leiden?

Over deze vragen gaat de Alpha-Bijbelstartcursus. In Lienden is er maandag 21 januari een kennismakingsavond voor de Alpha-cursus, die op maandagavond 28 januari echt van start gaat.

Wat is de Alpha-cursus? Samen met andere mensen op een ontspannen manier ontdekken wat het christelijk geloof inhoudt. Aan de hand van de bijbel wordt tijdens de bijeenkomsten op een eigentijdse manier de basis van het christelijk geloof besproken. De cursus omvat tien maandagavonden van 18:30 uur tot 22:00 uur, en één zaterdag. Elke avond begint met een gezamenlijke warme maaltijd, gevolgd door een inleiding. Daarna praat je met elkaar over het onderwerp. Het is een cursus zonder examen.

De Alpha-Bijbelstartcursus is bedoeld voor mensen die niks van Jezus weten en nog nooit in Hem geloofd hebben, maar ook voor mensen die het geloof vaarwel hebben gezegd of gewoon elke zondag in de kerk zitten.
De cursus wordt gehouden in het verenigingsgebouw ‘De Open Deur’, naast de hervormde kerk in Lienden aan de Papestraat 3 en is geheel gratis. De kennismakingsavond is maandag 21 januari om 19:30 uur, ook in De Open Deur. Meer weten? Kijk op de Facebook-pagina AlphaCursusLienden. Voor vragen en aanmelden kun je bellen met Ike Niesing (06 46468115) of Henriëtte Verspuij (0344 750203).

HVOB-spreekuur voor huurders van Vivare

ELST - HVOB houdt spreekuur van 19.00-20.00 uur voor haar leden op iedere derde donderdag van de maand.

Het spreekuur is bedoeld voor wie inlichtingen willen en/of problemen hebben met hun verhuurder (Vivare). Schroom niet om contact met ons op te nemen. Het spreekuur is in het kantoor van HVOB aan de Verdistraat 27a in Elst.

Vrijwilligers kinderboerderij zoeken versterking

(foto: ReversePixel Photography)

BETUWE - Landerij De Park is met spoed op zoek naar vrijwilligers voor de kinderboerderij.

"Heb je belangstelling en heb je zin om mee te draaien in een hecht en leuk team? Kom dan (helemaal vrijblijvend) naar de voorlichtingsbijeenkomst op 18 januari van 16.00 - 17.00 uur (locatie: De Park 12, Elst). Je krijgt daar te horen wat het werk precies inhoudt en wat er van je verwacht wordt. Voor deze bijeenkomst kun je je aanmelden via: info@landerijdepark.nl."

De kinderboerderij zoekt: een assistent beheerder Voor het dagelijks beheer van de kinderboerderij voor minstens één dag per week van 11.00 tot 17.15. Je bent minimaal 18 jaar en opleidingsniveau is MBO+. Verder ook dierverzorgers voor 6 à 24 uur per week van 11.30 - 17.00 uur.

Kijk voor de uitgebreidere beschrijving van beide functies op de website: www.landerijdepark.nl."

Rhonradturnen in Elst

ELST - Turnen in een ronddraaiend rad? Je hebt het misschien wel eens op tv gezien. Boy Looijen heeft in het RTL programma 'Holland's Got Talent' Rhonradturnen laten zien. En met zijn reuzenhoepel en spectaculaire shows, behaalde hij zelfs de tweede plaats!

Rhönradturnen is sinds 1995 een officiële wedstrijdsport, waarbij gebruik wordt gemaakt van een rad: twee hoepels, verbonden door dwarspoten waarbinnen de turner haar oefeningen uitvoert. Er worden drie typen onderdelen gecombineerd tot één oefening:

Rechtuit: het rad rolt op twee hoepels heen en weer, terwijl de turn(st)er verschillende oefeningen in het rad uitvoert. Knierolletjes om de dwarspoten heen, maar ook bewegingen waarbij de turnster geheel of gedeeltelijk vastgehouden wordt door bindingen.
Sprong: het rad wordt met vaart weg gerold en de turn(st)er springt erop of eraf. De sprongen kunnen variëren van simpel zittend over het rad heen, tot overslagen en salto’s bij de afsprong.
Spiralen: het rad rolt op één hoepel. De turn(st)er voert verschillende oefeningen uit, terwijl ze tegelijkertijd het rad steeds kleinere spiralen naar de grond toe laat maken.

Het is een sport voor zowel jongens als meiden. Nieuwsgierig geworden? Bij G.V. Elistha in Elst kun je nu zelf gaan Rhonradturnen. WIl je een keer komen proberen of dit iets voor jou is? Stuur dan even een berichtje naar ledenadministratie@elistha.nl. Meer informatie staat ook op http://rhonradturnenelst.blogspot.com/ en wie weet zien we jou volgend jaar in een van onze raderen verschillende oefeningen uitvoeren.

Bronnen vinden in de stilte

RESSEN - Op zaterdag 12 januari wordt voor de tiende keer een retraitedag gehouden in Pleisterplaats Ressen!

Deelnemers genieten om de maand van een dag zonder mobiel, een plek van stilte en ontmoeting. Een deelnemer zei: 'Op zo'n dag tank ik weer bij, het geeft me gek genoeg rust en energie!'

Vaste onderdelen van retraitedagen in Ressen zijn meditatie, wandelen en zelf - al dan niet creatief - in de stilte aan de slag met het thema. Dat thema is deze keer 'Bronnen vinden'. Aan de hand van een aantal oude bronnen die al duizenden jaren mensen inspireren zoeken we deze dag naar wat onszelf gaande houdt.

De dag start in de Kosterij van Ressen, Kerkenhofstraat 4, en is van 10:30 tot 16:00 uur (inloop vanaf 10:00 uur), de kosten bedragen vijftien euro per persoon, koffie/thee en soep is inbegrepen. Een lunchpakketje en stevige schoenen neem je zelf mee. Aanmelden/info bij Winny Eijbersen, E info@pleisterplaatsressen.nl / pleisterplaatsressen@4-plek.nl / 06 14894540. Deze activiteit is een initiatief van de commissie Pleisterplaats Ressen (www.pleisterplaatsressen.nl).

Open repetitie muziekvereniging PWA Elst

Orkest PWA aan het repeteren. (foto: Wouter Simons) W

ELST - Wil je 2019 muzikaal goed beginnen? Kom dan meespelen tijdens de Open Repetitie van Orkest PWA!

Op maandagavond 14 januari houdt muziekvereniging PWA een open repetitie voor iedereen die graag muziek wil maken. Je bent welkom in ons repetitielokaal PV De Toekomst, De Pas 1 in Elst. Vanaf 19.30 uur zal je ontvangen worden met een kopje thee of koffie. Van 19.45 tot 21.15 uur zal er gerepeteerd worden onder leiding van onze dirigent Guus Janssen.

Het Orkest van PWA is een orkest voor lichte muziek en kenmerkt zich door een breed repertoire van bekende hits van toen en nu. Twee grote concerten staan elk jaar centraal; Overbetuwe Zingt Mee waarbij de nadruk ligt op het begeleiden van zangers/zangeressen en een meezingend publiek op een drukbezocht dorpsplein, en een Jaarconcert waarbij de nadruk ligt op instrumentale muziekstukken waarbij het orkest haar kwaliteiten laat horen aan donateurs, familie, kennissen en muziekliefhebbers. Daarnaast is het orkest te horen en zien tijdens evenementen in Elst als Koningsdag, dodenherdenking, de Nacht van Elst en de Sinterklaasintocht.

De bezetting bestaat uit de volgende instrumenten: trompet, trombone, bariton, hoorn, saxofoon, klarinet, hobo, dwarsfluit, elektrische gitaar, basgitaar, toetsen en drums.

Lijkt het je leuk om de open repetitie met PWA mee te spelen? Neem dan contact op met manager Wouter Simons - orkest@pwa-elst.nl - 06 48522883.

Toneelvereniging Expansie speelt voor luistervinken

Repetitiefoto. (foto: Johan Swanenveld)

HETEREN - Luistervink spelen? Dit is heel legaal als u op 11 en 12 januari naar zalencentrum De Bongerd in Heteren komt. Toneelvereniging Expansie wil twee eenakters laten zien van Maria Goos met de sprekende titels 'Nu even Niet' en 'Nu even wel.

Soms komt er onder ogenschijnlijk simpele gesprekken meer venijn en emotie naar boven als men zou willen. Kaarten kan men reserveren via www.toneelverenigingexpansie.nl of op 0317 317428 (tussen 18.00 en 19.00 uur). Kaarten zijn ook verkrijgbaar aan de zaal. De voorstelling begint om 20.00 uur.

Kaartmarathon SVHA

HERVELD/ANDELST - Op zaterdag 19 januari is er weer de gezellige jaarlijkse kaartmarathon bij SVHA in de kantine van sportpark Jan van Baal aan De Zandakkers in Herveld.

Na de koffie starten we met de gezellige marathon, tussendoor verzorgen wij een heerlijke boerenkoolmaaltijd. Aanvang: 09.30 uur; einde: 16.00 uur. Kosten (inclusief warme maaltijd) 12.50 euro per persoon. Zich opgeven voor rikken / klaverjassen of jokeren kan bij Diny van Baal 0488 452318.

Nieuwjaarsparty Ons Tehuis IJzendoorn

IJZENDOORN - Zaterdag 26 januari om 20.00 uur vindt in Dorpshuis Ons tehuis de jaarlijkse nieuwjaarsparty plaats met optredens van geweldige Hollandse artiesten.


Zo komen Henk Bernard, Vinnzent en Danny Terp naar Ochten en de avond zou niet compleet zijn zonder het Ochtense talent Marlane. Feestdj Matthew zorgt voor de overige muzikale omlijsting en de presentatie is in handen van Henk van Zomeren.
Kaarten à 15,00 euro zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Dorpshuis Ons Tehuis en erg gewild. Reserveren kan ook via 0344 643311 en vraag naar Esmee Rijnders.

Dominee uit Elst deelnemer naar vieringen in Den Haag

Asielkerkdiensten. (foto: Willem Otto)

ELST/DEN HAAG - Sinds oktober wordt in Den Haag in de Bethelkapel asiel verleend aan de Armeense familie Tamrazyan door er doorlopende vieringen te houden.

Vanuit heel Nederland komen voorgangers om daaraan bij te dragen. Het doel is de regering te bewegen tot een humaner asielbeleid. Op donderdag 10 januari reist ds. Ineke van Middendorp - voor de tweede keer - naar Den Haag om er van 12.00 - 13.00 uur voor te gaan. Ga/doe je mee? Mail naar kvmidson@planet.nl. Nadere info: www.protestantsekerkdenhaag.nl/kerkasiel.

Schaakprobleem 4

Wit geeft mat in 2.

Oplossing mailen binnen twee weken na publicatie in deze krant naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 2. De oplossing staat daarna op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl.

Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op de site voor meer informatie.

Auto Stuart Elst gaat vol gas vooruit

ELST – Een gezegde luidt: 'De beste manier om je toekomst te voorspellen, is haar zelf te creëren'. Het zouden woorden van Liroy Stuart kunnen zijn. De eigenaar van Auto Stuart Elst is volop bezig met de toekomst: 'We willen onze klanten namelijk telkens opnieuw, nóg beter kunnen bedienen.'

Auto Stuart Elst is al 36 jaar een belangrijke speler in de autobranche, waarvan Liroy nu drie jaar het stuur in handen heeft. In een geheel vernieuwd pand op het industrieterrein in Elst, bruist het van de nieuwe ontwikkelingen. 'We hebben geïnvesteerd in extra opleidingen voor onze vakmensen, omdat het marktaandeel hybride auto's groeit. Dat vraagt om specifieke kennis van reparatie- en onderhoudsmonteurs', legt Liroy uit. Het bedrijf blijft up-to-date. Ook in de werkplaats worden de nieuwste technieken toegepast, zoals 3-D uitlijners.

Liroy is een gedreven ondernemer en staat niet graag stil. Naast zijn ondernemerschap is hij ook een begaafd autocoureur. 'Ver vooruit kijken en gepast gas blijven geven' is hem op zijn lijf geschreven. Inmiddels is Auto Stuart Elst ook aangesloten bij 'James Autoservice'. 'We kunnen hierdoor zakelijke rijders dealeronderhoud en -kwaliteit bieden tegen universele tarieven', vertelt hij. Ook op de particuliere markt heeft Auto Stuart Elst in al die jaren een groot vertrouwen gewonnen, dankzij het bieden van optimale service en vakwerk. 'En om de particuliere markt nog beter te kunnen bedienen gaan we ons terrein uitbreiden. Zo kunnen we een nog grotere voorraad occasions plaatsen', vertelt Liroy enthousiast. Het is wel duidelijk; de vaart is er bij Auto Stuart Elst nog lang niet uit! Auto Stuart Elst is een universeel autobedrijf en gecertificeerd door Stichting Duurzaam Repareren. Adres: Voltweg 5 Elst. T: 0481 820220. Profiteer deze week van de Oliebollenshow! www.autostuartelst.nl.

Een nieuwe keuken uitzoeken was nog nooit zo relaxed Keuken en Keukens bespaart u tijd én geld

HUISSEN – U zoekt een nieuwe keuken en dus bezoekt u de ene na de andere showroom. Dat kost veel tijd, parkeren is vaak lastig en u wordt niet altijd meteen geholpen in keukenzaken. Bovendien geeft iedere keukenverkoper weer een ander advies... Keuken en Keukens is anders. Eigenaar Frits Reijmers komt gewoon bij u thuis!

In veel woningen is de keuken de spil van het huis. Er wordt niet alleen eten bereid, maar ook gezellig samen gegeten, een krant gelezen en koffie gedronken. Naast praktisch, moet de keuken dus ook een ruimte zijn, waar u fijn samen kunt genieten. Door bij u thuis langs te komen, krijgt Frits een goed beeld van uw smaak en uiteraard van de beschikbare ruimte. En ook al lijkt een beschikbare ruimte niet ideaal te zijn, met zijn creatieve ideeën en jarenlange ervaring in de keukenbranche, komt Frits altijd tot een ontwerp dat bij uw stijl en uw leven past. Vaak is er zelfs meer mogelijk dan u denkt.

Keuken en Keukens is leverancier van bekende keukenmerken in iedere gewenste stijl en is altijd up-to-date op het gebied van nieuwe trends, materialen en apparatuur. Vanzelfsprekend kunt u stalen van uw gewenste materialen en kleuren bij u thuis bekijken, om zo een goede keuze te maken. Voor de montage werkt Frits al jaren met een vast team van ervaren vakmensen, maar u heeft altijd één contactpersoon, met wie u alle afspraken maakt en dat is Frits zelf. Betrouwbaarheid, transparantie en afspraken nakomen, dat zijn kernwoorden waar Keuken en Keukens garant voor staat. Geen zin in al die woonboulevards? Bel Frits Reijmers: 06 34314684 voor eerlijk advies bij u aan de keukentafel. www.keukenenkeukens.nl.

Talentenavond OBC Bemmel

BETUWE - Op donderdagavond 17 januari presenteert OBC Bemmel een speciale talentenavond voor leerlingen en ouder(s)/verzorger(s).

Tijdens deze informatieavond worden het vwo (TOP-projecten), tweetalig onderwijs (TTO) havo en vwo, Lifestyle vmbo-t, Versterkt Talenonderwijs (VTO) Duits, Leerling in Beeld (LiB) en Sportprogramma havo (LiB) extra belicht. Het programma start om 19:00 uur (inloop vanaf 18.45 uur) op zowel de vmbo-t locatie (De Essenpas) als op de havo-vwo locatie (De Heister).

VwoHet vwo van OBC Bemmel heeft een uitdagend programma met onderzoeksprojecten gericht op talentontwikkeling, Onderzoekende houding en Praktijk (TOP-projecten). Het veelzijdige programma biedt leerlingen veel keuzemogelijkheden op het gebied van onder andere techniek, natuur, wereldhandel, milieu, talen, kunst, cultuur en de eigen omgeving.

Tweetalig onderwijs (TTO): OBC Bemmel is een echte specialist in tweetalig onderwijs, voor zowel vwo als havo. Met het senior TTO-certificaat en de uitzonderlijke goede resultaten behoort het OBC tot de top van Nederland.

Lifestyle vmbo-t en VTO Duits: Jongeren die geïnteresseerd zijn in gezonde voeding, een gezonde leefstijl en alles wat daarbij komt kijken, komen zeker aan hun trekken met Lifestyle vmbo-t. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om op het vmbo-t Versterkt Talenonderwijs (VTO) Duits te volgen. De leerlingen krijgen een verdiepend programma aangeboden, waarbij het spreken van de Duitse taal en 'feeling' krijgen met de Duitse cultuur de volle aandacht krijgt.

NIEUW in leerjaar 1 Leerling in Beeld (LiB) en Sportprogramma havo (LiB): Op de havo kunnen leerlingen nu het unieke en persoonlijke programma Leerling in Beeld (LiB) gaan volgen. Eigen keuzes maken, samenwerken, een grotere stem in het leerproces en plezier in het leren staan centraal. In deze leerstijl wordt ook het Sportprogramma havo aangeboden.

Talentenavond en open dag

Tijdens de talentenavond op donderdag 17 januari (start programma: 19:00 uur, inloop 18:45 uur) zijn er algemene voorlichtingsrondes. Bezoekers kunnen ook gesprekken voeren met leerlingen en docenten. Daarnaast zijn geïnteresseerden welkom tijdens de open dag op zaterdag 9 februari vanaf 10:00 – 15:00 uur. Meer informatie staat op www.obc-bemmel.nl.

Lezing Herberg de Aandacht

HETEREN - In de lezing 'De tien geboden voor het milieu' door Marjolein Tiemens is onder meer het gedachtegoed van paus Franciscus uit Laudato Si' verwerkt.

Marjolein Tiemens laat zien hoe we vanuit de christelijke spiritualiteit en traditie handen en voeten kunnen geven aan wat we noemen 'zorg voor de schepping'. Dat duurzaamheid niet alleen 'iets plats' is van zonnepanelen en elektrische auto's (de buitenkant van duurzaamheid, is zeker nodig), maar dat het een levensstijl is die zich verbonden weet met en verantwoordelijk weet voor alle leven, duurzaamheid van binnenuit, van uit het hart. En dat het een levensstijl is die bevrijdend werkt en vreugde geeft en dankbaarheid.

De lezing begint donderdag 17 januari om 19.30 uur. Herberg De Aandacht, Kerkplein 1, Heteren. Graag opgave vooraf bij Corina Vos 06 20544726 of per mail herbergdeaandacht@gmail.com.

Filmavond bij Herberg De Aandacht

HETEREN - De persoon van Maria Magdalena heeft door de eeuwen heen altijd tot de verbeelding gesproken. Uit de Bijbel is bekend dat zij deel uit maakte van de groep leerlingen van Jezus en dat zij de eerste getuige is van de opstanding.

Binnen de kerkgeschiedenis is haar levensverhaal echter letterlijk en figuurlijk vervuild geraakt met dat van een aantal andere vrouwen. Deze film van Garth Davis, uitgebracht in maart 2018, geeft Maria Magdalena het eerherstel dat zij verdient.
Inleiding en nagesprek: Janine Kallen, pastoraal werkster. De film 'Mary Magdalene' (Garth Davis, 2018) begint donderdag 10 januari om 19.30 uur Herberg De Aandacht, Kerkplein 1, Heteren. Graag opgave vooraf bij Corina Vos 06 20544726 of per mail herbergdeaandacht@gmail.com.

IJsfietsen op de ijsbaan schot in de roos

Lekker scheuren op de icebikes tijdens een uniek evenement dat het Winterfestijn dit jaar won: de Croky IceByk Challenge. (foto: Anja van Hunnik) Anja van Hunnik/FotoAn

ELST – Het was een hele bijzondere ervaring voor de jongens en meisjes. En even iets anders dan schaatsen. Het was lekker druk afgelopen zaterdag 5 januari op de schaatsbaan waar acht heuse ijsfietsen stonden opgesteld.

Lekker scheuren op de ijsbaan in hele korte rondjes. Die middag werden er meerdere races gehouden en telkens was het spannend. Het werd de jongens en meisjes niet makkelijk gemaakt door de mensen van Croky. Bij elk rondje werd de baan veranderd, dus je moest snel bijsturen en opletten dat je niet tegen je tegenstander aan botste. De bikes bleken een grote aantrekkingskracht te hebben op alle leeftijden. Want ook een aantal volwassenen waagde een rondje op de fiets.

Het evenement met de icebykes was uniek voor het Winterfestijn en ook een grote verrassing. Het stond niet in het programma vermeld, want met de bikes won de organisatie de challenge toen het Winterfestijn al begonnen was. De jury vond dat de organisatie de beschikbaar gestelde materialen van het chipsmerk mooi en nuttig had ingezet. Maar ze prees vooral het creatieve gebruik van de nieuwe tortilla-chips in de fotoreportage die Anja van Hunnik maakte.

Sinds dit jaar is de ijsbaan in Elst aangesloten bij IJstijd! Deze organisatie schreef een fotowedstrijd uit voor de beste en leukste fotoserie met de nieuwe Croky-tortilla-chips.

Filmavond bij Herberg De Aandacht

Filmavond bij Herberg De Aandacht

HETEREN - De persoon van Maria Magdalena heeft door de eeuwen heen altijd tot de verbeelding gesproken. Uit de Bijbel is bekend dat zij deel uit maakte van de groep leerlingen van Jezus en dat zij de eerste getuige is van de opstanding.

Binnen de kerkgeschiedenis is haar levensverhaal echter letterlijk en figuurlijk vervuild geraakt met dat van een aantal andere vrouwen. Deze film van Garth Davis, uitgebracht in maart 2018, geeft Maria Magdalena het eerherstel dat zij verdient.
Inleiding en nagesprek: Janine Kallen, pastoraal werkster. De film 'Mary Magdalene' (Garth Davis, 2018) begint donderdag 10 januari om 19.30 uur Herberg De Aandacht, Kerkplein 1, Heteren. Graag opgave vooraf bij Corina Vos 06 20544726 of per mail herbergdeaandacht@gmail.com.

Stabiele Van Ommeren opnieuw kampioen

OMMEREN- Dick van Ommeren is er opnieuw in geslaagd om het goud in de hoofdklasse van de tafeltennisvereniging SER 80 binnen te halen. Van Ommeren is een technisch goede speler, die bovendien slim tafeltennist. Wel wordt de concurrentie wat groter.

Zowel Ruben Verwoert als André van Ingen finishten qua percentage iets achter de kampioen. Jack Hamersma uit Maurik en John Peters uit Wageningen degradeerden uit de hoogste klasse. De veteraan Alex van Schaik gaat het opnieuw proberen in de hoofdklasse. Hij eindigde ruimschoots boven de coming man in de eerste klasse, Wim Schippers uit Ingen. Jeroen Boneschanser uit Ommeren pakte het brons in de eerste klasse,

Einduitslag: Hoofdklasse: 1. Dick van Ommeren 39-1621-98.9 %, 2. Ruben Verwoert, 39-1573-96.-%, 3. Andre van Ingen, 39-1561-95.3%. Eerste klasse: Alex van Schaik, 39-1317-80.4%, 2. Wim Schippers 39-1223-74.6% en 3. Jeroen Boneschanser, 39-1150-70.2 %.

De tafelttennisvereniging SER 80 hervat de (voorjaars)competitie op dinsdagavond 8 januari in De Meentzaal in Ommeren. Aanvang: 18.30 uur. Nieuwe leden zijn welkom.

Lef en creativiteit en een levensboek:

twee inspirerende avonden

ZETTEN - Lef en creativiteit: nieuwe kerkvormen. We kunnen er niet omheen; de meeste kerken hebben te maken met krimp. Tegelijkertijd is er een groeiende groep mensen die behoefte hebben aan verbinding en ontmoeting en gesprekken over levens- en geloofsvragen. Maar misschien niet meer in de traditionele vormen.

Op woensdagavond 9 januari zal ds. Wilma Hartogsveld ons iets vertellen over haar visie op kerk zijn in deze tijd en kunnen we met elkaar nadenken en praten over nieuwe vormen. Wilma is predikant van de Vierplek in Lent, Oosterhout en Ressen. Zij schreef ook diverse boeken en is columniste van Volzin.
Plaats: De Rank, Hoofdstraat 3 te Zetten. Aanvang: 20:00 uur.

Een levensboek vormgeven
Een levensboek maken is een mooie manier om de balans van iemands leven op te maken en op die manier in gesprek te komen over herinneringen, verhalen, foto's, en eventueel de plaats en weg van het geloof. Zo maak je ook een heel persoonlijke en tastbare herinnering voor later.
Maandag 14 januari, 20.00 uur in de Vloedschuur, Kerklaan 4a in Heteren. De avond staat onder leiding van ds. Anette Melzer, predikant in Heteren en Marjon Bosch, kerkelijk werker in Kesteren. Neem een notitieblok mee!

Beide avonden zijn georganiseerd door de regionale werkgroep V&T, Het Gele Boekje. Toegang is gratis, vrijwillige bijdrage na afloop, bijdrage voor koffie/thee is 0,80 euro. Informatie over het gehele programma staat op www.gele-boekje.nl.

Lef en creativiteit en een levensboek, twee inspirerende avonden

ZETTEN - Lef en creativiteit: nieuwe kerkvormen . We kunnen er niet omheen; de meeste kerken hebben te maken met krimp. Tegelijkertijd is er een groeiende groep mensen die behoefte hebben aan verbinding en ontmoeting en gesprekken over levens- en geloofsvragen. Maar misschien niet meer in de traditionele vormen.

Op woensdagavond 9 januari zal ds. Wilma Hartogsveld ons iets vertellen over haar visie op kerk zijn in deze tijd en kunnen we met elkaar nadenken en praten over nieuwe vormen. Wilma is predikant van de Vierplek in Lent, Oosterhout en Ressen. Zij schreef ook diverse boeken en is columniste van Volzin.
Plaats: De Rank, Hoofdstraat 3 te Zetten. Aanvang: 20:00 uur.

Een levensboek vormgeven
Een levensboek maken is een mooie manier om de balans van iemands leven op te maken en op die manier in gesprek te komen over herinneringen, verhalen, foto’s, en eventueel de plaats en weg van het geloof. Zo maak je ook een heel persoonlijke en tastbare herinnering voor later.
Maandag 14 januari, 20.00 uur in de Vloedschuur, Kerklaan 4a in Heteren. De avond staat onder leiding van ds. Anette Melzer, predikant in Heteren en Marjon Bosch, kerkelijk werker in Kesteren. Neem een notitieblok mee!

Beide avonden zijn georganiseerd door de regionale werkgroep V&T, Het Gele Boekje. Toegang is gratis, vrijwillige bijdrage na afloop, bijdrage voor koffie/thee is 0,80 euro. Informatie over het gehele programma staat op www.gele-boekje.nl.

BC Zetten: januari badmintonmaand

ZETTEN - Liefhebbers van badminton kunnen het nieuwe jaar sportief beginnen. Onder het motto ‘januari badmintonmaand’ geeft de club de gelegenheid een maand lang gratis te spelen. Dat geldt zowel voor de jeugd als volwassenen.

De jeugd begint maandagavond om 19.00 uur, de volwassenen vanaf 20.00 uur. Iedereen kan dan meteen kennismaken met de leuke, dynamische sport. Bestuursleden zijn aanwezig om belangstellenden op te vangen. Rackets zijn aanwezig. Naast maandag is er ook gelegenheid om vrijdagavond te spelen.

Onder leiding van trainer Ger Trouerbach kan er getraind worden, maar ook onderling gespeeld. BC Zetten speelt in De Wanmolen in Zetten. Informatie: www.bczetten.nl of 06 43274447.

Verrassingswandeling

Blije wandelaars. (foto: Fons Brekelmans)

HERVELD - Wat was het druk, gezellig en hartverwarmend met zoveel blijde en opgewekte wandelaars.

Reeds om even voor 10.00 uur meldden zich reeds de eerste wandelaars daar zij gebruik gemaakt hadden van het openbaar vervoer en op tijd bij Den Tip wilden zijn. Zij werden al direct met een heerlijk kop koffie ontvangen. Tegen elf uur kwam het echt goed op gang en noteerden wij zo’n 169 wandelaars en circa 16 kinderen die zich kwamen meldden voor de twee uitgezette wandeling waarbij die van 10 kilometer de meeste aftrek vond.

Bij de eerste tafel met hoornblazers werden de wandelaars door onze vrijwilligers getrakteerd op heerlijke warme oliebollen en bij de tweede tafel met een heerlijk 'bruintje' en zoutstengels. Bij terugkeer op onze gezellige deel werden de wandelaars voorzien van heerlijke warme glühwein en voor de liefhebbers was er ook nog eens heerlijke erwtensoep. De vrijwilligers kunnen terugkijken op een zeer geslaagde dag en het was voor hen heerlijk om zoveel enthousiaste wandelaars te mogen verwennen.

Projectkoor 'Gospel Rhythm' start repeteren

Koorleden Desire december 2019. (foto: Desire)

REGIO - Woensdag 16 januari start een Projectkoor in Arnhem-zuid, waarvoor liefhebbers van gospelmuziek zich kunnen melden.

Zowel ervaren zangers als beginners zijn welkom. Iedereen die gevoel voor ritme en zang heeft kan meedoen. In een periode van vijf maanden worden verschillende authentieke gospelsongs ingestudeerd. Wekelijks vinden de repetities plaats op de woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in het sportcentrum Rijkerswoerd. Tot slot en als hoogtepunt van het project staan in het weekend van 15 en 16 juni een of twee optredens gepland.

Voor aanmelding en nadere informatie: stuur een e-mail naar projectkoor@gospelkoordesire.nl of bel Angelique Schlief, 06 55723060. Het projectkoor is een initiatief van gospelkoor Desire.

11 / 20

12 / 20

Gendtse waterpolosters ware winnaars Gouden Sport Ster Lingewaard voor Thetis

(foto: Fons Sluiter)

Tekst: Hans Schmeinck

Traditiegetrouw wordt op de eerste zondag van januari de Gouden Sport Ster Lingewaard uitgereikt. Wie was de beste individuele sporter of sportploeg van het jaar ervoor. De waterpolosters van Thetis uit Gendt haalden de meeste stemmen binnen. Nog voor triatleet Erik Elbers en Tino Driessen, die Braziliaans jiu-jitsu beoefent.

De verkiezing is in handen van Sportpromotie Lingewaard en een deel van de verkiezing en de feestelijke uitreiking wordt steevast gehouden in de kantine van Jonge Kracht in Huissen. En die was zondag vol en gezellig. Zowel de Thetis-waterpolosters, Elbers en Driessen waren aanwezig en hadden familie en fans meegenomen. De drie genomineerden waren er allen een goed 2018 achter de rug.

Thetis promoveerde naar de bondscompetitie, Elbers had voor de 30e maal deelgenomen aan de kwart triatlon in zijn woonplaats Gendt (en daarmee de enige persoon die alle 30 edities had volbracht), terwijl Driessen was doorgebroken in zijn sport (goud op Nijmegen Open en brons op Dutch Open).

Toen de stemmen waren geteld (zie kader) bleken de waterpolosters de duidelijke winnaars. ,,Een mooie beloning voor hoe we bezig zijn'', aldus Linda Plönes. De Gendtse is met 34 een van de ervaren speelsters, speelt al 26 jaar voor Thetis en maakte de laatste succesjaren mee. ,,Afgelopen seizoen werden we tweede, maar wonnen we wel twee keer van de nummer 1 en mochten we promoveren naar de bondscompetitie omdat er een plekje vrijkwam.''

'Gemener'

Een seizoen ervoor waren we kampioen geworden en een paar jaar ervoor ook al. Daarmee hebben we het waterpolo in de regio wel op de kaart gezet. En met het winnen van de Gouden Sportster van Lingewaard natuurlijk helemaal.''

De Gendtsen wonnen een cadeaubon van Huisman Sport en een (door Sport & Ondernemen Lingewaard te organiseren) evenement. ,,We denken aan een clinic van een bekende waterpolotrainer. Of een trainingskamp of misschien wel nieuwe materialen.'' Elbers en Driessen ontvingen beiden een cadeaubon van Huisman Sport.

Plönes wilde gelijk nog wat rechtzetten voor wat betreft vooroordelen over haar sport. ,,Tijdens de presentatie en interviews van de genomineerden vanmiddag zei een teamgenoot voor de gein dat er tijdens waterpolo veel geslagen en geschopt wordt. Dat valt allemaal wel mee. Als je elkaar al raakt dan is dat vanwege de weerstand van het water nooit hard. Het is wel fysiek, maar er zijn in vergelijking met voetbal veel minder blessures. Ik denk overigens wel dat vrouwen wel iets gemener zijn dan mannen.''

Meeste stemmen gelden

Vorig jaar wonnen de basketbalsters van Lekdetec/Batouwe uit Bemmel de Gouden Sport Ster Lingewaard en daarvoor de handballers van HV Huissen. Sportclubs uit Lingewaard mogen een sporter of team aanmelden (www.sportpromotielingewaard.nl). Daaruit selecteert de organisatie drie genomineerden. De jury bestaat uit Sportpromotie Lingewaard, het College van B&W, Sport & Ondernemen Lingewaard (SOL), Huisman Sport, Omroep Lingewaard en het tijdens de uitreiking aanwezige publiek. Allen hebben 1 stem. De genomineerde met de meeste stemmen wint. Dit jaar dus Thetis, de naam van een zeenimf uit de Griekse mythologie.

Inloop-informatiemiddag over gebruik computer, tablet of smartphone

Wegwijs in digitale vaardigheden. (foto: Seniorweb)

ELST - Voor senioren uit de gemeente Overbetuwe verzorgt Forte Fit op woensdag 16 januari in Elst een inloop-informatiemiddag over het gebruik van de computer, tablet of smartphone.

Docenten van Forte Fit en SeniorWeb geven deze middag individueel antwoord op uw vragen bijvoorbeeld over Windows 10, veilig internetten, e-mailen met outlook.com of gmail.com, foto’s overzetten of over het gebruik van app’s op de computer, tablet of smartphone. Ook geven zij vrijblijvend informatie over het aanbod van computer-, tablet- of smartphonecursussen en workshops in 2019 en is er gelegenheid tot inschrijven.

Computer-, tablet- of smartphonecursussen

Begin februari start Forte Fit in samenwerking met SeniorWeb en de Bibliotheek Gelderland Zuid weer met diverse computer-, tablet- of smartphonecursussen voor senioren. Het cursusaanbod is vooral gericht op senioren die nog geen of weinig ervaring hebben met het werken op een computer, tablet of smartphone. Voor wat meer ervaren gebruikers zijn er echter ook interessante cursussen. Ook kunnen op aanvraag korte workshops over verschillende onderwerpen aangeboden worden.

De inloop-informatiemiddag vindt plaats op woensdag 16 januari tussen 13.30 en 16.00 uur in sociaal cultureel Centrum De Wieken, Prinses Irenestraat 49 in Elst. Aanmelden vooraf is niet nodig. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie contact opnemen met Koos de Bondt, 06 44606844 of mailen naar: computer.fortefit@fortewelzijn.nl.

Bridgeclub 3 Sans-Atout Sinterklaasdrive en kerstdrive

De Kerstcrea's van bridgeclub 3 Sans-Atout. (foto: Henk Pennings)

HERVELD - Als deze 'pluim' een ieder bereikt, zijn de kortste dagen al weer voorbij en zijn de goede voornemens óf nog voornemens óf realiteit. De pluim is voor de evenementencommissie van Bridgeclub 3 Sans-Atout die zowel voor de Sinterklaas- als de kerstdrive enorm hebben uitgepakt.

Op 29 november werden alle leden verrast met een wervelende Sinterklaasdrive inclusief de enige echte Sinterklaas. De aankleding, de cadeautjes, de versnaperingen bij de koffie, de gedichten en een rasechte Zwarte Piet zorgden voor de vertrouwde Sinterklaassfeer.

Op 20 december werd het nog eens dik over gedaan met de kerstdrive. 128 leden in kerstdresscode bewonderden bij binnenkomst de prachtige door de evenementencommissie en haar helpers gemaakte kerststukken op de met kaarslicht verlichte prijzentafel. Na vijf ronden bridge werd de zaal omgetoverd tot een ware kerstambiance waar de leden werden uitgenodigd aan tafels van acht personen voor de jaarlijks afsluitende kersttraktatie.
Voorzitter Ton van Amsterdam blikte terug en vooruit en prees de vereniging onder andere met zijn vele vrijwilligers. Zij werden allen in het zonnetje gezet en ontvingen als dank een heerlijke banketstaaf.
Hierna volgde de prijsuitreiking van de drive en als klap op de vuurpijl werden zowel de kerststukken als de flessen wijn, waarvan er op elke tafel één stond, verloot onder de leden die aan de bewuste tafel zaten.
Elkaar mooie kerstdagen wensend gingen de leden, met of zonder prijs, met een warm clubgevoel naar huis.

Groei & Bloei-lezing over plantenexpeditie door Yunnan

Expeditie in Yunnan. (foto: Harry Jans) Harry Jans

KESTEREN - Op dinsdagavond 15 januari om 20.00 uur organiseert de Groei & Bloei afdeling Midden-Betuwe in de Helicon VMBO-school aan de Industrieweg 4 in Kesteren een boeiende lezing over de rotsplanten in het Yunnan gebergte in China.

Voor deze avond is Nederlands bekende alpiene flora specialist, en lid van de Alpine Garden Society, Harry Jans uitgenodigd. Spreker heeft vele malen over de bergflanken in de van de Yunnan gezworven om de flora tot op een hoogte van circa 5000 meter te inventariseren en te bestuderen. Tijdens de lezing kunnen de aanwezigen, middels de door Jans in China lichtbeelden, kennis maken met deze bergstreken. Een gebied dat nog maar zelden door niet-Chinezen bezocht mocht worden.

Rotstuin van Harry Jans. (foto: Harry Jans) Harry Jans

Tijdens zijn bergtochten heeft Jans kans gezien heel veel planten te verzamelen, te beschrijven en te drogen voor transport naar Europa. Haast nog belangrijker is zijn verzameling zaden van deze bergplanten. Daardoor heeft Harry vele nieuwe plantensoorten naar Europa kunnen brengen. Harry staat in zijn voordracht niet alleen stil bij de daar nog aanwezige prachtige flora, maar ook bij het dagelijks leven en de cultuur in China. Beelden van prachtige pagodes, kloosters en klederdracht wisselen die van de rijke flora af. Deze lezing is extra interessant omdat veel van onze tuinplanten oorspronkelijk uit China komen en mede door Jans er heel veel extra soorten hebben bij gekregen.

Voor meer informatie: www.midden-betuwe.groei.nl. Voor leden van Groei & Bloei is de avond gratis. Niet-leden betalen drie leden. Koffie en thee 0,50 euro. Bij de Helicon VMBO-school is voldoende parkeerruimte aanwezig.

Toneelvereniging weer de planken op!

HETEREN - Ooit een tafelgesprek in een restaurant gevolgd? Op 11 en 12 januari is dit mogelijk in zaal De Bongerd in Heteren.

Toneelvereniging Expansie is flink aan het repeteren om u voorbeelden te laten zien hoe zo'n gesprek zich kan ontwikkelen. Toneelvereniging Expansie speelt dan twee eenakters van Maria Goos met de sprekende titels 'Nu even niet' en 'Nu even wel'. Kaarten zijn al te bestellen op www.toneelverenigingexpansie.nl of op telefoonnummer 0317 317428 (tussen 18.00 en 19.00).

Between Two Rivers in het Openluchtmuseum

Zeeuwse kerk, Nederlands Openluchtmuseum. (foto: Between Two Rivers) Between Two Rivers

ARNHEM - Op zaterdag 19 januari treedt barbershopkoor Between Two Rivers op in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. In het Zeeuwse kerkje zingen zij om 12:00 uur, 12.45 uur en13.30 uur het beste van hun repertoire.

Het winterconcert in het Openluchtmuseum is inmiddels een jarenlange traditie. De bijzondere lichte close harmony klank van het koor sluit dan ook perfect aan bij de intieme sfeer van het kerkje. En met hun bijpassende performance maakt Between Two Rivers er ook visueel een feestje van!

Between Two Rivers, Gofferttheater 2018. (foto: Han Winters) Han Winters

De kerstliedjes zijn weer in de kast gezet. Op 19 januari zingen de vrouwen van Between Two Rivers hun eigen favorieten! Onder enthousiaste leiding van dirigent Bram Versteegen zingen zij meeslepende ballads en vrolijke uptempo’s. Kenmerkend is dat elke song een eigen verhaal vertelt, waardoor het publiek wordt meegenomen. Het concert is zaterdag 19 januari om 12:00, 12.45 en13.30 uur in het Zeeuwse kerk in het Nederlands Openluchtmuseum aan de Hoeferlaan 4 in Arnhem en is gratis toegankelijk voor museumbezoekers.

Between Two Rivers is altijd op zoek naar nieuwe leden. Ervaring of noten lezen is niet nodig! Enthousiasme wel. Repetities: elke woensdag vanaf 20.00 uur in basisschool De Ark in Elst.

Meer informatie over Between Two Rivers: www.facebook.com/B2Rbarbershop

De miauwende prooi-jager

Fraaie lichte jonge buizerd in heerlijke winterzonnetje bij HIen speurend naar prooi. (foto: Henk van der Kooij)

BETUWE - Er komen in ons Rivierengebied dag- en nachtroofvogels voor. Bij de tweede groep moeten we denken aan de geweldig boeiende, wijze uilen. De meest algemene dagroofvogel van ons buitengebied – ook landelijk (met ruin 10.000 broedparen) – is de buizerd.

U en jij hebben vast wel eens een miauwend geluid gehoord, voordat u of jij de vogel zag. Zeker als de vogel schroevend op de thermiek rondjes draaide hoog aan de lucht. Ik verwacht dan ook dat menigeen deze forse roofvogel kent. Heel vaak zijn ze in de graslanden en uiterwaarden zittend op een paaltje te zien.
Buizerds hebben een variabel verenkleed: er zijn lichte en donkere vormen. De foto toont een juveniele vogel (lichte vorm) in een schilderachtige boom, rustig op de uitkijk, speurend naar prooi op de grond. Als het zo lukt aan je eten te komen, is het toch wel makkelijk.
De foto is door mij (Henk van der Kooij) genomen bij Hien vanaf de Waalbandijk. De jonge buizerd zat heerlijk in de laagstaande winterzon in de fraaie boomrand iets westelijk van de Hiensche dorpskerk. De foto laat zien dat de vogel een zwarte snavel heeft met een gele waslaag over de snavelbasis. Weet dat dit schepsel vliegend al gauw een spanwijdte heeft van meer dan één meter!

Dierengeluiden Speuren op ons Landgoed

Onder de spar vind je zeker sparrenkegels.

HETEREN - Het is nog steeds vakantie. Hoera! of bah, ik verveel me. Als je je verveelt, of het gewoon leuk vindt, dan kun je naar Landgoed Overbetuwe aan de Uilenburgsestraat 3 in Heteren gaan en bij Corry in de kantine een doosje kopen voor 1,00 euro, waar je natuurlijke dingen in kunt verzamelen.

In het eierdoosje zitten plaatjes van wat je zoal kunt vinden bij ons op het landgoed. Gewapend met dit doosje ga je een leuke speurtocht over het terrein maken. Probeer van alle plaatjes die in het doosje zitten één ding te vinden. Hiervoor mag je het hele landgoed afspeuren. Als je heel goed gezocht hebt en (bijna) alle voorwerpen gevonden, dan kun je terug gaan naar de lekker warme kantine waar je van Corry een heerlijke beker chocolademelk krijgt.

Als je met meerderen hebt gespeurd, kun je onder het opdrinken van de chocolademelk de voorwerpen met elkaar vergelijken en natuurlijk mag je alles mee naar huis nemen om aan je vader, moeder en broertje en zusjes of wie je maar wilt te laten zien. Wil je eerst wat meer hierover weten dan kun je bellen met Corry op 06 30006376. Als je z’n leuke speurtocht gaat maken dan weet ik zeker dat je een hele fijne middag zal hebben die heel gezellig bij ons in de kantine afgesloten wordt met die heerlijke kop chocolademelk. Tot gauw bij ons in de kantine aan de Uilenburgsestraat 3 in Heteren.

Lustrum high tea voor Ouderen in Heteren

High Tea 2018 in de sfeervolle Vloedschuur. (foto: Jos Sinkeldam)

HETEREN - Voor de vijfde keer organiseren de gezamenlijke kerken uit Heteren voor de gezelligheid, voor het doorbreken van de wintersleur, om samen het sociale hart van Heteren kloppend te houden, deze bijzondere high tea-middag voor de ouderen van Heteren.

"Jaarlijks staan we altijd weer even stil bij het feit dat we het in Heteren goed hebben. We zijn blij dat er in ons eigen dorp geen opvang nodig is voor dak- en thuislozen. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen om ons heen het even gezellig heeft. Dit was vijf jaar geleden de aanleiding om de high tea te organiseren en inmiddels is het een zeer gewaardeerd initiatief waar we ieder jaar meer mensen verwelkomen. Dit jaar met een bijzonder intermezzo vanwege het lustrum."

Bijzonder is dat sinds het bestaan van Heteren Sociaal de Haal- en Brengservice zorgt voor het vervoer van de gasten naar De Vloedschuur en weer terug. Een logistieke uitdaging! Daarnaast zijn er vele vrijwilligers betrokken bij deze middag en zijn er ieder jaar weer jongeren die helpen met het uitserveren van al het lekkers.

"Mochten er nog mensen in Heteren zijn van 75 jaar of ouder die geen uitnodiging gehad hebben, dan kunnen zij zich – zolang er ruimte is – nog opgeven door een e-mail te sturen aan Yvonne Sinkeldam, familiesinkeldam@hotmail.com of te bellen met 026 4721060."

Protestactie Railterminal

Bewoners aan het woord bij bijeenkomst over railterminal, augustus 2018 Valburg. (foto: Overbetuwe Overbelast)

OVERBETUWE - De bezorgde bewoners van Overbetuwe Overbelast nodigen inwoners van de gemeente Overbetuwe uit om hun stem te laten horen voor aanvang van de belangrijke vergadering van de gemeenteraad op 15 januari. Dan staan de plannen voor een railterminal aan de Betuweroute bij Valburg op de agenda.

Het verzamelen is op dinsdagavond 15 januari tussen 18.30 en 18.45 uur op het plein aan de oostzijde van station Elst. Om mee te nemen: borden spandoeken en iets waarmee je van je kunt laten horen zoals deksels pannen, fluitjes toeters.

Vanaf 18.45 uur lopen de bewoners samen naar het Westeraam college waar de raadsvergadering gehouden wordt. Daar luisteren ze welk besluit de raad neemt en of deze wel of geen groen licht geeft aan de provincie voor de plannen voor een railterminal.

De bezorgde bewoners van Overbetuwe Overbelast vinden dat de plannen voor een railterminal van tafel moeten omdat zo tientallen miljoenen gemeenschapsgeld bespaard kunnen worden. En overlast voor omliggende dorpen en buurtschappen zoals Reeth, Eimeren, Valburg, Elst, Oosterhout en Slijk-Ewijk wordt voorkomen. Ook maken de bewoners zich zorgen over veiligheid en doorstroming van het (fiets)verkeer.

Aanmelden (niet verplicht, wel handig) of vragen? overbetuweoverbelast@gmail.com. Meer informatie staat op www.overbetuweoverbelast.nl Facebook @OverbetuweOverbelast Twitter @overbelast.

Vuurman maakt feestje van snertwandeling

HEMMEN - De traditionele 'snert-wandeling' op derde kerstdag mondde uit in een gezellig feestje rondom een kampvuurtje. Vuurman Cees stookte het vuur flink op om de pan met glühwein te verwarmen. Op de strobalen rondom konden de wandelaars met een glaasje bijkomen van de mooie wandeling door Hemmen.

Dit alles vond plaats bij de Pannenkoekenboerderij Aan De Linge. Al voor de achtste keer organiseerde wandelgroep Hemmen deze groepswandeltocht op de dag na kerst. De deelnemers konden kiezen uit drie groepen waarin op verschillend tempo gelopen werd. De opkomst was hoger dan verwacht en het kwam goed uit dat de bovenzaal onlangs met extra zitplaatsen uitgebreid is. Zo kon iedereen daar terecht voor de erwtensoep met brood en gezellig natafelen. Al met al een geslaagde themawandeling van de wandelgroep waarbij de deelnemers aan de verschillende wandelgroepen van wandelgroep Hemmen elkaar en ook andere wandelaars hebben kunnen ontmoeten.

Meer bewegen in het nieuwe jaar? Kom ook Sportief Wandelen in Hemmen! Meer info staat op www.wandelgroephemmen.nl (of men kan ervoor bellen met Yvonne Onck 0488 454729).

Lezing bij Vrouwen van Nu

J.H.Isings, De Noormannen voor Dorestad (1928) (foto: Jacques Dane)

ZETTEN - Woensdagavond 16 januari houdt Jacques Dane een lezing over schoolplaten bij Vrouwen van Nu. Over schoolplaten voor de Vaderlandsche Geschiedenis in Europees perspectief (1850-1970).

Het werd stil in de klas als de juf of de meester een schoolplaat van onderwijsillustrator J.H. Isings (1884-1977) tevoorschijn haalde. De meeste schoolplaten gingen over oorlog en strijdgewoel. Onderwijsillustratoren bepaalden met hun kleurige taferelen letterlijk het beeld dat generaties Nederlanders van de geschiedenis gepresenteerd kregen. Wanneer werd het vak geschiedenis op het schoolrooster ingevoerd? Bepaalde de Nederlandse overheid de inhoud van het vak? Hoe kwamen de illustratoren aan hun onderwerpen? Kwamen de in beeld gebrachte onderwerpen voort uit de fantasie van de illustrator, of waren de personen en de voorwerpen op de schoolplaten ‘waarheidsgetrouw’? En wat kregen leerlingen in de ons omringende landen in de periode 1850-1970 over hún vaderlandse geschiedenis te horen?

Dr. Jacques Dane (1964), historicus, is hoofd van de afdeling Collectie & Onderzoek van het Nationaal Onderwijsmuseum, Dordrecht. De avond wordt gehouden in De Verbinding, Stationsstraat 1 in Zetten en begint om 19.45 uur. De koffie/thee staat klaar om 19.30 uur. Belangstellenden voor de lezing zijn welkom.

Activiteiten in De Verbinding

Voorbeeldschilderij Robert Piket

Activiteiten in Ontmoetingscentrum De Verbinding, Stationsstraat 1 in Zetten. Telefoon 0488 453187.

Woensdag 9 jan. 08.30 - 09.00 uur prikpost

Woensdag 9 jan. 14.30 uur - 16.00 uur sjoelen met Zeinab

Donderdag 10 jan. 10.00 - 11.30 uur bloemschikken

Donderdag 10 jan. 14.00 - 16.00 uur creatief met Joke D.

Vrijdag 11 jan. 10.00 - 12.00 uur koersbal met Robert

Vrijdag 11 jan. 13.30 – 16.00 uur kaarten met Ben

Vrijdag 11 jan. 19.30 - 22.30 uur Joker Troef

Maandag 14 jan . 10.00 - 11.30 uur koffietijd met Els

Maandag 14 jan. 17.00 - 18.30 uur samen Eten met Joke

Dinsdag 15 jan. 10.00 – 11.30 uur wandelen en koffietijd met Joke en Zeinab

Dinsdag 15 jan. 14.00 – 16.00 uur schilderles met Robert Piket

Agendatip; donderdag 17 jan. Bingo met Ben en 24 januari filmavond met Anneke

Tijdens alle activiteiten bent u van harte welkom om een kopje koffie te komen drinken of voor een gezellig praatje.

Onze gastvrouwen en gastheren worden bijgestaan door Chelo, Christien, Linie, Mariëtte, Dini, Ali, Ank, Jolande, Alfred, Ronja, Annemieke, en Wim en Henk de buitenwerkzaamheden. Ontmoetingscentrum de Verbinding draait volledig op vrijwilligers. Zonder dit team vrijwilligers zou het ontmoetingscentrum de Verbinding niet kunnen voortbestaan.

Voor info over onze activiteiten kunt u bellen naar 0488 453187 op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 09.30 – 11.30 uur of mailen; ontmoeten01@gmail.com. Onze gastvrouw / gastheer staat u graag te woord.

Stichting Samen Zorgen

Liefkenshoek Heteren

Woensdag 9 januari: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 14.00 uur Sjoelen en Rummikub, 14.00 uur kaartclub, 17.00 uur Liefkenssmullerijj

Donderdag 10 januari: 14.30 uur Bingo.

Vrijdag 11 januari: 10.30 uur Zingen met begeleiding, 13.30 uur Creatief in de 50+Club, 14.30 uur Vragenderwijs

Maandag 14 januari: 11.00-12.00 uur Sociaal Kernteam 13.15 uur bridge, 19.45 uur Bingo

Dinsdag 15 januari: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 10.00 uur Bibliotheekservice, 14.30 uur Koersbal, 18.30 uur Bewonerskoor

De Hoge Hof Herveld

Woensdag 9 januari: 11.00 uur Geheugentraining, 14.00 uur Sjoelen en kaartclubs, 17.00 uur Eet en drink café

Donderdag 10 januari: 10.00 uur Handwerken met Jannie, 13.30 uur Schilderen met Hennie, 16.00 uur Uitzending videoteam (in de huiskamer)

Vrijdag 11 januari: 09.30 uur Kaarten borduren met Nellie, 10.00 uur Geheugentraining, 14.30 uur Bingo

Zaterdag 12 januari: 10.00 uur Bibliotheekservice, 14.30 uur Nieuwjaarsconcert en koor van Alles Wat

Maandag 14 januari: 09.30 uur Workshop kaarten maken met Gerdie, 14.00 uur 3D kaarten maken met Truus, 14.00 uur Biljarten, 14.30 uur Roll-Ball

Dinsdag 15 januari: 14.00 uur Rummikub en spelletjes, 14.30 uur Handwerken met Els, 19.00 uur Bingo

18 / 20

Op 10 januari wordt deze kanjer al weer 42 jaar van harte gefeliciteerd en maak er een leuke dag van.

Pa en Ma Straatman

Lieve Lukas,
Voor de 10e keer.
Van harte proficiat, Kanjer!

Dikke kussen van Oma en Opa!

Hoera onze kleinzoon
Jelle van Blitterswijk wordt op
14 januari 8 jaar.

Hartelijk gefeliciteerd met een dikke kus van Opa Bart en Oma Wenda.

Het doet ons deugd,
Abraham begint aan zijn 2e jeugd!
Liefs van ons

Lieve Ziven,
Van harte gefeliciteerd met het behalen
van jouw zwemdiploma B, je bent een kanjer!
Oma en Opa Helsdingen

Tim veel plezier op de basisschool,
wij gaan je missen.
Oma en opa poes.

Dit "Baksje" ziet over 11 maanden Abraham.

Gefeliciteerd opa van elk 90 jaar.
Theo Jolanda
Marco Karlijn
Edwin Dion
Susan Rick

Deze jongeman wordt 11-01 alweer 25 jaar jong..!

gefeliciteerd heel veel liefs Bas en Sanne.

Lezing 'Iconen, vensters op de hemel'

Lezing 'Iconen, vensters op de hemel'

HETEREN - Inspiratie & Ontmoeting Heteren verzorgt op 17 januari van 20:00 tot 22:00 (inloop vanaf 19:30 uur) in zalencentrum De Bongerd Heteren de lezing Iconen, vensters op de hemel door Christa Klaver.

Een nieuw jaar geeft ons hoop op nieuwe mogelijkheden, nieuwe perspectieven, een nieuw uitzicht. Aan oosters orthodoxe gelovige geeft een icoon nieuwe uitzichten, elke dag biedt het een venster op de hemel. Op deze avond staan iconen centraal. We houden ze tegen het licht: als een kunstwerk, met informatie over hun geschiedenis en over wat er op is afgebeeld, maar ook als een spirituele ervaring, de aantrekkingskracht die een icoon op je kan hebben.

Christa Klaver is contextueel therapeute en predikant. Meer weten? Zie: www.spirituele-ontmoeting-heteren.com. Entree inclusief kop koffie/thee: 7,50 euro. Aanmelden kan via inspiratie.ontmoeting.heteren@gmail.com.

Ingezonden brief

Pand Carolus hoek Fazantstraat-Korte Molenstraat, Driel. foto: Roel Wagenaar)

Sloop wordt 'Soap'!

De sloop van het pand 'Carolus' in Driel is wederom uitgesteld. Ondanks het feit dat er door de gemeente telkenmale op gehamerd is dat er dringend behoefte zou zijn aan woningen voor urgenten, blijken gemeente en ontwikkelaar nu opeens niet meer zoveel haast te hebben met de sloop en nieuwbouw van het omstreden pand in Driel.

Buurtbewoners zijn in beroep gegaan bij de Raad van State en hebben tevens een verzoek om een voorlopige voorziening ingediend. Dit laatste bleek niet nodig. De voorzieningenrechter kon de buurtbewoners namelijk meedelen dat uit het overleg, dat tussen de gemeente en de woningstichting heeft plaats gevonden, naar voren kwam, dat er voorlopig geen bouwplannen zijn.

Het is verbazingwekkend dat de woningstichting geen aanstalten maakt om te gaan bouwen. Volgens het gemeentebestuur, de wethouder, de gemeenteraad en de ontwikkelaar zouden alle plannen goed in elkaar zitten. Ook het bestemmingsplan is uitentreuren besproken. Bewoners mochten wel spreken, maar voelden zich niet gehoord. Echter, nu er in beroep is gegaan bij de Raad van State gaat de ontwikkelaar opeens op de rem staan en wil wel een jaartje wachten tot de uitspraak is geweest. Hiermee lijkt het erop dat het argument dat er dringend behoefte is aan dergelijke woningen een gelegenheidsargument is. Of Is men toch onzeker over de kwaliteit van de eigen besluitvorming?

Roel Wagenaar

NLdoet voor vrijwilligersorganisaties

NLdoet 2018 in Ochten. (foto: Welzijn Rivierstroom)

BETUWE - Welzijn Rivierstroom roept vrijwilligersorganisaties op om mee te doen met NLdoet op 15 en 16 maart. Tot 31 januari is het mogelijk geld aan te vragen bij het Oranjefonds via www.nldoet.nl.


Dat geld kunnen organisaties en clubs gebruiken voor het opknappen van spullen of een ruimte. Ook is het mogelijk om geld aan te vragen voor het organiseren van een evenement voor sociaal geïsoleerde buurtbewoners.
NLdoet is leuk en gezellig en een goede manier om wat grotere klussen aan te pakken. Verenigingen of clubs die ondersteuning zoeken bij de aanvraag kunnen contact opnemen met Welzijn Rivierstroom op 0344 602337 of mailen naar info@welzijnrivierstroom.nl.

Lezing 'Iconen, vensters op de hemel'

HETEREN - Inspiratie & Ontmoeting Heteren verzorgt op 17 januari van 20:00 tot 22:00 (inloop vanaf 19:30 uur) in zalencentrum De Bongerd Heteren de lezing Iconen, vensters op de hemel door Christa Klaver.

Een nieuw jaar geeft ons hoop op nieuwe mogelijkheden, nieuwe perspectieven, een nieuw uitzicht. Aan oosters orthodoxe gelovige geeft een icoon nieuwe uitzichten, elke dag biedt het een venster op de hemel. Op deze avond staan iconen centraal. We houden ze tegen het licht: als een kunstwerk, met informatie over hun geschiedenis en over wat er op is afgebeeld, maar ook als een spirituele ervaring, de aantrekkingskracht die een icoon op je kan hebben.

Christa Klaver is contextueel therapeute en predikant. Meer weten? Zie: www.spirituele-ontmoeting-heteren.com. Entree inclusief kop koffie/thee: 7,50 euro. Aanmelden kan via inspiratie.ontmoeting.heteren@gmail.com.

Ruim vijfhonderd vrijwilligers zetten zich in voor succesvol Winterfestijn

Marieke Drent en Patrick Sonderen werden als vrijwilliger van het Winterfestijn 2018-2019 even in het zonnetje gezet.

ELST – Liefst 500 vrijwilligers hebben het ‘m weer geflikt dit jaar. De organisatie van het Winterfestijn Overbetuwe kan weer terugkijken op een fantastisch festijn. En hoewel het bestuur ze het liefst allemaal wil eren, zijn er twee die er dit jaar echt uitspringen: Marieke Drent en Patrick Sonderen.

Voor de keuze van Vrijwilliger van het Jaar doet het bestuur van het Winterfestijn een beroep op alle vrijwilligers om iemand aan te dragen. Marieke werd door diverse mensen uit de organisatie aanbevolen. Dit jaar zette ze zich volgens de ‘jury’ fantastisch in. Zo stond ze op de baan als ehbo-er, bhv-er én ijsbaanmedewerker. “Ze verstaat haar functie en neemt dit zeer serieus. Een rustige jongedame, ze valt totaal niet op, maar vindt het erg leuk om bij het Winterfestijn de diensten te vullen. Ze smeekt er nog net niet om en verdient de prijs dus dubbel en dwars.”

Patrick Sonderen stond er alweer voor de tiende keer! Hij blijft zich maar aanmelden voor een baandienst en wil zoveel mogelijk helpen. Hij is zeker de ‘de meest volhardende vrijwilliger’. Zelfs als hij geen dienst had, stond Patrick gewoon te helpen.

Zaterdagavond werd ook de finale van het curling gespeeld. De eerste prijs was voor het team ‘Het gaat om de techniek’. De tweede plek was voor team CBHH. Wie derde werd bleef nog even spannend, omdat drie teams zes punten hadden. Na een kort eindspel won VC uiteindelijk het brons. Dit jaar deden zestig teams mee met het curling, twaalf meer dan vorig jaar.

Podia bundelen krachten en delen kennis

ELST - Bijna twintig Gelderse podia hebben zich recent verenigd in een samenwerkingsverband om elkaar te versterken: Gelderse Podia. Het betreft podia tot zeshonderd stoelen, variërend van middelgrote zalen met betaalde professionele krachten tot kleine theaters die draaien op het enthousiasme en de inzet van vrijwilligers. Allemaal delen zij overduidelijk één ding: passie voor theater!

Gezamenlijke belangenbehartiging en onderlinge kennisdeling zijn de voornaamste doelen van deze jonge vereniging. Posttheater Arnhem nam het initiatief en peilde de belangstelling onder de Gelderse theaters. Velen reageerden positief en gaandeweg haakten meer podia aan. Het ledenaantal groeit nog steeds en het enthousiasme van de deelnemers is groot. Overlegmomenten worden benut om expertise te delen over bijvoorbeeld programmering, vrijwilligersbeleid en marketing. Ook kijken de podia naar gezamenlijke projecten, bijvoorbeeld samen met Cultuurmij Oost, de Gelderse cultuurorganisatie die graag haar medewerking aan dit initiatief verleent.

De theaters van Gelderse Podia zijn zonder uitzondering plekken waar cultuur broeit en groeit, door hun beperkte grootte zijn deze theaters goed in staat om verbinding te zoeken met een diversiteit aan doelgroepen. Ook bieden deze podia vaak aanstormend talent een kans om te spelen en zich te ontwikkelen tot een gevestigd artiest. De provincie erkent de waarde van deze podia, heeft de startfase van dit samenwerkingsverband ondersteund en is nu in gesprek met Gelderse Podia voor het verdere vervolg. Op deze manier hoopt Gelderse Podia álle podia in de provincie een stem te geven in het provinciale beleid en in het landelijke netwerk van podia en fondsen.

Open repetitie muziekvereniging PWA Elst

Orkest PWA aan het repeteren Foto: Wouter Simons

ELST - Wil je 2019 muzikaal goed beginnen? Kom dan meespelen tijdens de Open Repetitie van Orkest PWA!

Op maandagavond 14 januari houdt muziekvereniging PWA een open repetitie voor iedereen die graag muziek wil maken. Je bent welkom in ons repetitielokaal PV De Toekomst, De Pas 1 in Elst. Vanaf 19.30 uur zal je ontvangen worden met een kopje thee of koffie. Van 19.45 tot 21.15 uur zal er gerepeteerd worden onder leiding van onze dirigent Guus Janssen.

Het Orkest van PWA is een orkest voor lichte muziek en kenmerkt zich door een breed repertoire van bekende hits van toen en nu. Twee grote concerten staan elk jaar centraal; Overbetuwe Zingt Mee waarbij de nadruk ligt op het begeleiden van zangers/zangeressen en een meezingend publiek op een drukbezocht dorpsplein, en een Jaarconcert waarbij de nadruk ligt op instrumentale muziekstukken waarbij het orkest haar kwaliteiten laat horen aan donateurs, familie, kennissen en muziekliefhebbers. Daarnaast is het orkest te horen en zien tijdens evenementen in Elst als Koningsdag, dodenherdenking, de Nacht van Elst en de Sinterklaasintocht.

De bezetting bestaat uit de volgende instrumenten: trompet, trombone, bariton, hoorn, saxofoon, klarinet, hobo, dwarsfluit, elektrische gitaar, basgitaar, toetsen en drums.

Lijkt het je leuk om de open repetitie met PWA mee te spelen? Neem dan contact op met manager Wouter Simons - orkest@pwa-elst.nl - 06 48522883.