GN Berg en Dal Heumen Mook

7 februari 2020

GN Berg en Dal Heumen Mook 7 februari 2020


Nederlandse en internationale crossers draaien warm in Groesbeek

Internationale vedette Lars van Berkel aan het werk op het circuit van MBC De Zeven Heuvelen. (foto: Kees Siroo)

GROESBEEK - Op 16 februari organiseert MBC De Zeven Heuvelen in Groesbeek voor de twintigste keer zijn wintercross. Het is dé kans om dicht bij huis enkele grote namen uit de crosswereld aan het werk te zien.

Voor veel rijders is dit de ideale gelegenheid om warm te draaien voor het nieuwe seizoen. Groesbeek is daarom in februari verzamelplaats van crossers uit zowel Nederland als België en Duitsland. Zelfs de Britten komen elk jaar op het spannende evenement af. Ook grote namen als Jeffrey Hellings en Lars van Berkel reizen regelmatig af naar de Groesbeekse heuvels om te starten met ritme opdoen.

Zeker de subtop verschijnt er elk jaar weer aan de start. “Daar hoeven we weinig reclame voor te maken”, zegt Nico Troost, voorzitter van MBC de Zeven Heuvelen. Het aantal deelnemers bedroeg vorig jaar 242 en Troost verwacht dat aantal in 2020 zeker weer te evenaren.

Vijf klassen komen aan de start, te beginnen met 85cc rijders. Daarna komen de liefhebbers, gevolgd door de zogenaamde DMX-klasse en mensen met een sportlicentie. Als derde rijden samen junioren, senioren, veteranen en dames. De vijfde klasse is de nationale jeugd van zowel de crossbonden KNMV als MON. De zesde en laatste klasse is voor de zwaargewichten: de professionele rijders (MON Inters en KNMV ONK), internationals en endurorijders.

De toegangsprijs bedraagt tien euro, jongeren van 6-15 mogen voor vijf euro binnen (als ze hun ouder(s) meebrengen). Kinderen mogen gratis.

Hugo Nooij wint regionale voorleeswedstrijd Nijmegen

(foto: Basisschool Breedeweg)

GROESBEEK - Maandagavond is Hugo Nooij van Groep acht van basisschool Breedeweg uitgekozen als winnaar van de regionale voorleeswedstrijd in Nijmegen.

Door deze fantastische prestatie van Hugo mag hij op zaterdag 14 maart naar de halve finale van de voorleeswedstrijd in Doetinchem. Hugo werd dinsdagmiddag door de kinderen van basisschool Breedeweg feestelijk onthaald en uiteraard mocht hij nog een keer zijn voorleeskunsten laten horen, maar nu voor het eigen publiek.

Verhalen delen in Gasthuis Millingen

Vertel eens mooie verhalen aan elkaar. (foto: Marcel Krijgsman) Marcel Krijgsman

MILLINGEN - Ken je nog mooie verhalen van vroeger en nu? Deel ze met elkaar in Gasthuis Millingen. De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert hier wekelijks een ‘Vertel eens’-bijeenkomst om elkaar te ontmoeten en mooie verhalen uit te wisselen. Op woensdag 12 februari vindt de aftrap plaats van 14.00 tot 15.30 uur.

In Gasthuis Millingen is iedereen vanaf woensdag 12 februari welkom bij de ‘Vertel eens’-bijeenkomsten. Onder het genot van een kopje koffie vertel je elkaar herkenbare, leuke, grappige of ontroerende verhalen. Bijvoorbeeld dierbare herinneringen, verhalen van de buren of anekdotes uit je wijk. Je mag natuurlijk ook alleen lekker luisteren of een verhaal voorlezen uit een boek. Gezelligheid staat voorop. Iedereen uit Millingen, oud of jong, is welkom.

De gratis ‘Vertel eens’ bijeenkomsten vinden iedere woensdag van 14.00 tot 15.30 uur plaats in Gasthuis Millingen aan de Sint-Willibrordstraat 1 in Millingen aan de Rijn. Alle activiteiten van de Bibliotheek Gelderland Zuid staan vermeld op www.obgz.nl/agenda.

Carnavalsconcert in Kulturhus Beek

BEEK - Op vrijdag 14 februari vindt voor de tweede keer het carnavalsconcert plaats in het Kulturhus in Beek, aanvang 19.00 uur.

Na het succes van vorig jaar hebben carnavalsvereniging De Cavalieren en harmonie KNA dit jaar de handen ineen geslagen om deze avond samen vorm te geven. Wat staat er dan op het programma: de optredens van de orkesten van KNA, inclusief jeugdorkest en slagwerkgroep, de Beekse Heerlijkheden geven acte de présence. Prinselijke hoogheden vanuit de gemeente maken hun opwachting en zelfs vanuit Kranenburg komt een delegatie, waaronder de dansgarde, naar Beek om deze avond tot een groot carnavalsfeest te maken. Dweilorkest KNA-galm zorgt voor de nodige feestmuziek. Dat zijn meer dan voldoende ingrediënten om alvast lekker in carnavalsstemming te komen. Iedereen is van harte uitgenodigd om deze avond mee te feesten, erbij te zijn en te genieten van een gezellige avond.

Carnavalsmiddag bij KBO Groesbeek/De Horst

GROESBEEK – Zaterdagmiddag 15 februari viert traditiegetrouw de KBO Groesbeek/De Horst haar carnavalsmiddag in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.


Prins Ummenie van De Feestneus én de Prins van Net Aecht hebben laten weten op deze middag met hun gevolg aanwezig te zullen zijn. Daarnaast brengen diverse carnavalsgroepen hun nieuwste carnavalsschlager ten gehore. Aan buutreedners is er op die middag ook geen gebrek. De muzikale omlijsting van deze carnavalsmiddag is in handen van het eigen dweilorkest 'Drek Pak Ow'. De organisatie zorgt uiteraard voor een hapje en een drankje. Het feest begint om 14.00 uur en duurt tot 17.30 uur. Leden van KBO Groesbeek / de Horst hebben gratis toegang, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van vijf euro.

Geheugenverlies, vergeetachtigheid: bij wie moet je zijn voor advies?

BERG EN DAL - Heeft u of uw partner last van geheugenverlies of vergeetachtigheid? Ga dan naar de huisarts. Die kan een onderzoek starten om te kijken of er sprake is van alleen vergeetachtigheid of dat er iets meer aan de hand is.

Als dementie vroeg wordt vastgesteld is de kans groter om de ziekte te stabiliseren, vertragen of te verzachten. Bovendien heeft iemand met de diagnose dementie recht op hulp en ondersteuning.

Wat is het verschil tussen dementie en vergeetachtigheid? Geheugenverlies en vergeetachtigheid zijn verschillende dingen. Bij geheugenverlies zijn er herinneringen en informatie uit je geheugen verdwenen. Vergeetachtig zijn betekent dat je tijdelijk iets niet meer weet. De informatie kan weer terugkomen. Je ziet vaak dat de partner of een familielid merkt dat er iets niet in orde is. Dit zijn kleine problemen die steeds vaker gaan voorkomen, zoals geheugenklachten, gedragsproblemen en veranderingen in karakter.

Hieronder staan tien signalen die op een vorm van dementie kunnen wijzen. Deze symptomen kunnen ook een andere oorzaak hebben. Daarom is het verstandig om bij twijfel te overleggen met de huisarts. De signalen: Vergeetachtigheid. Dagelijkse handelingen lukken minder goed. Verdwalen in tijd en plaats. Taalproblemen. Spullen kwijtraken. Verminderd beoordelingsvermogen. Terugtrekken uit sociale activiteiten. Verandering in gedrag en karakter. Onrust. Visuele problemen

"We publiceren regelmatig artikelen over dementie en dementievriendelijkheid in deze krant. Heeft u tips over onderwerpen die u belangrijk vindt? Mail deze dan naar: M.Weima@Bergendal.nl of mailto:petra.kregting@fortewelzijn.nl."

Wethouder leest en schrijft haiku bij opening Poëzieweek

Wethouder Eetgerink leest haiku tijdens opening Poëzieweek Heumen -rechts dorpsdichter Marjolein Pieks. (foto: Hans van Wijk)

MALDEN - Op donderdag 30 januari waren dichters, kunstenaars en geïnteresseerden samengestroomd op het centrale plein In winkelcentrum Malden: Frank Eetgerink, wethouder van cultuur (gemeente Heumen) opende samen met De Pennenstreek en M&M PoëziePromoties (Marjolein Pieks en MariannA Bakker) officieel de Gedichtendag en Poëzieweek Heumen.

Van De Pennenstreek ontving de wethouder de eerste set gedichtenkaarten. Vier dichters van De Pennenstreek hebben elf gedichten geschreven, die zijn afgedrukt op een kaart. Deze gedichtenkaarten zijn in de loop van de ochtend gratis uitgedeeld aan ongeveer 900 bezoekers in het winkelcentrum.

Ook is die ochtend geopend het project Kunst in de etalage met PosterPoëzie in winkelcentrum Malden (een activiteit in Poëzieweek Heumen die de hele week duurde). Twaalf winkels hebben kunst in de etalage getoond voorzien van poëtische teksten door acht schrijvers van collectief Vers uit Heumen. Een mooie samenwerking van M&M PoëziePromoties met Kunstroute Heumen en de ondernemers. Verder waren er in andere etalages in het winkelcentrum ook posters met verschillende dichtteksten te vinden betreffende het thema van de week: De toekomst is nu!

De wethouder las een haiku voor, geschreven door Charlotte Lithmaath van De Pennenstreek:
Als je een boek leest
Verlies je je in de tijd
Die nog komen gaat.

Hij liet ook zijn eigen dichtkunsten horen met een zelfgeschreven haiku:

De toekomst is nu
Virtuele wereld in mij
Spiegelt jouw woorden.

Marjolein Pieks, dorpsdichter Gemeente Heumen, sloot de opening af met het lied: De toekomst van het heden.

Geen extra carnavalstent op Dorpsplein in Groesbeek

GROESBEEK – De uitbaters van café De Comm aan de Dorpsstraat en restaurant EigenWeijs op het Dorpsplein hadden bij het gemeentebestuur van Berg en Dal een verzoek ingediend om op het Dorpsplein een carnavalstent te plaatsen voor ouderencarnaval.

Naast de tent op het Marktterrein zou deze tent als extra uitgelegenheid geplaatst gaan worden. De omwonenden van het Dorpsplein en ook de ondernemers op het Dorpsplein waren hiervan niet op de hoogte. Ook voor de toiletten zouden de carnavalgangers dan de Dorpsstraat moeten oversteken om gebruik te maken van de toiletten in de grote tent. Het college heeft negatief gereageerd naar de ondernemers en voor komend carnaval wordt er in ieder geval geen vergunning verleend voor de extra carnavalstent op het Dorpsplein. Zij vragen zich af of er geen mogelijkheden zijn – voor ouderen carnaval - in zaal De Comm of eventueel in De Mallemolen. Een carnavalstent op het Dorpsplein zou de nodige overlast kunnen betekenen voor de aanwonenden en ondernemers van het Dorpsplein.

Gemeentelijke carnavalsspeld voor Prinsen op Prinsenreceptie in Leuth

(foto: Peter Hendriks)

LEUTH - In zaal De Vriendenkring in Leuth was zondagmiddag de receptie van Prins Martijn 'De Geplande ' van carnavalsvereniging De Sokkenummers.

In totaal waren er vijf carnavalsverenigingen uit Berg en Dal naar De Vriendenkring gekomen om Prins Martijn te feliciteren met zijn benoeming. Ook diverse andere verenigingen waren aanwezig en namens de gemeente Berg en Dal was wethouder Sylvia Fleuren in De Vriendenkring. Sylvia had voor de vijf aanwezige prinsen een carnavalsspeld van de gemeente Berg en Dal. Familieleden van Prins Martijn hadden ter gelegenheid van deze receptie een familie-orkest geformeerd en brachten Martijn een serenade, gevolgd door een daverend applaus vanuit De Vriendenkring.

Het dorpshuis in de monumentale kerk op De Horst?

Foto van een vendel door inwoners van de Horst gemaakt bij de opening van het vernieuwde dorpshuis. (foto: Jos Perenboom)

GROESBEEK - Op 21 januari zijn op een bewonersvergadering van de Wijkraad 'Samen op de Horst' de plannen toegelicht het huidige dorpshuis De Slenk te verhuizen naar de naastgelegen kerk.

Martien Nillesen, voorzitter van de stichting STEP die het dorpshuis de Slenk beheert, zei 'de allerbelangrijkste reden voor ons is de kerk voor de gemeenschap en voor een maatschappelijk doel te behouden'. Deze plannen zijn door de inwoners van de Horst met groot enthousiasme ontvangen.

Er is nog slechts een ruwe schatting van de kosten van de noodzakelijke verbouwingen gemaakt, en alle bouwkundige aspekten, mogelijkheden en risico's, moeten nog goed in kaart worden gebracht. STEP hoopt op een subsidie, zodat met deskundigen alles goed kan worden onderzocht, en er een gezonde basis gelegd kan worden voor de exploitatie van het kerkgebouw.

De werkgroep en het bestuur van STEP hebben wel met belanghebbenden, de gemeente en andere betrokken instanties overlegd, en zijn tot de conclusie gekomen dat er goede mogelijkheden zijn, en nog belangrijker dat niemand echte bezwaren ziet. "We streven ernaar in de loop van dit jaar duidelijkheid te krijgen, ook wat er met het terrein van het oude Dorpshuis mogelijk is. De initiatiefnemers vertrouwen erop dat het parochiebestuur alle medewerking verleent om de aankoop van het kerkgebouw te regelen."

Seniorenvereniging Sionsheuvel

GROESBEEK - 4 februari is er weer een bingomiddag bij seniorenvereniging Sionsheuvel.

De aanvang is om 14.00 uur; de zaal is open vanaf 13.00 uur. De grote kaarten kosten zes en de kleine kaarten kosten één euro.

Repair Café Malden

MALDEN - Minder afval? Kom naar het Repair Café Malden! Wie zijn spullen repareert hoeft ze niet weg te gooien en dat scheelt afval!

Kringloopwinkel Vintage & More, Bolder 18b (Industrieterrein Sluisweg, na de Praxis links daarna tweede rechts) in Malden, 024 7610057. Geopend op vrijdag 14 februari van 13.30 tot 16.30 uur (repaircafemalden@gmail.com; https://repaircafe.org/locatie/repair-cafe-malden).

Schrijfavond

voor Amnesty

GROESBEEK - Op dinsdag 18 februari worden in de serre van de Hervormde Kerk in Groesbeek vanaf 19.30 uur brieven geschreven in het kader van de schrijfacties van Amnesty.

Er zijn voorbeeldbrieven die we gebruiken en iedereen kan mee komen doen. Eerst meer info? Bel 024 3972786 (Margot) /3978225 (Anna).

Bingo in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt 250 euro. Daarnaast is nog de jackpot in de wacht te slepen. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft, worden er vier extra rondes gespeeld van 100 euro. De opbrengst van deze bingo-avonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal is om 19.00 uur open. Aanvang: 20.00 uur . Meer informatie: www.mallemolengroesbeek.nl.

Repair Café Malden

MALDEN - Minder afval? Kom naar het Repair Café Malden! Wie zijn spullen repareert hoeft ze niet weg te gooien en dat scheelt afval!

Kringloopwinkel Vintage & More, Bolder 18b (Industrieterrein Sluisweg, na de Praxis links daarna tweede rechts) in Malden, 024 7610057. Geopend op vrijdag 14 februari van 13.30 tot 16.30 uur (repaircafemalden@gmail.com; https://repaircafe.org/locatie/repair-cafe-malden).

Let's play darts! bij tennisvereniging Groesbeek

GROESBEEK - Sinds kort is het mogelijk om bij tennisvereniging Groesbeek 'one hundred and eightyyy' te gooien op het nieuwe dartboard in de kantine.

Iedereen is hier welkom, ook mensen die geen lid zijn van de tennisvereniging. Dit kan tijdens de openingstijden van de kantine. Momenteel is dit op dinsdag-, en donderdagavond van 18.30 tot 23.00 uur. Per 1 april is de kantine weer dagelijks geopend. Kijk voor exacte openingstijden op www.tvgroesbeek.nl

Om iedereen de kans te geven om te spelen, is het helaas niet mogelijk om te reserveren. Mocht het dartboard bezet zijn, dan is men natuurlijk ook welkom om toch een drankje te komen drinken en wellicht te kijken naar een leuke tenniswedstrijd.

Bingo in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is nog de jackpot in de wacht te slepen. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft, worden er vier extra rondes gespeeld van 100 euro. De opbrengst van deze bingo-avonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Duurzame Dorpen Tour komt in dorpshuis De Sprong

OOIJ - De Duurzame Dorpen Tour komt woensdag 19 februari om 20.00 uur langs in Dorpshuis De Sprong aan de Prins Bernhardstraat 3 in Ooij. Alle inwoners, verenigingen en bedrijven die meer willen weten over duurzaamheidsinitiatieven in Ooij zijn welkom.

Programma: Gemeente Berg en Dal gasvrijer, hoe doen we dat samen? (door Gemeente Berg en Dal, spreker Moniek Daggenvoorde).
Verduurzamen? Vandaag beginnen! Samen besparen we 20 procent op ons energieverbruik door Wil Meertens, werkgroep Duurzaamheidscafé. Renovatie en verduurzamen, hoe pak je dat aan? (Verhaal van familie Radstaak, aan de Kruisstraat.) Zin in Groen! - (Alberthe Papma over natuur en duurzaamheidsinitiatieven in en rond Ooij). Duurzaam vervoer, natuur en recreatie (Marcel Willemsen, stichting Van Steen en Natuur. Dorpsagenda Ooij en de verbinding met duurzaamheid (Emile Verstege).

Voor vragen en informatie: samenduurzaambergendal@gmail.com.

Schrijfavond Amnesty International in Groesbeek

GROESBEEK - Op dinsdag 18 februari worden in de serre van de Hervormde Kerk in Groesbeek vanaf 19.30 uur brieven geschreven in het kader van de schrijfacties van Amnesty.

Er zijn voorbeeldbrieven die we gebruiken en iedereen kan mee komen doen. Eerst meer info? Bel 024 3972786 (Margot) /3978225 (Anna).

Van 6 tot en met 12 februari

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS WATERMAN. Waterman is vooral een nerveus type. Het is dan ook niet gek dat aandoeningen van de zenuwbanen bij dit teken horen. Gordelroos (ontsteking van zenuwuiteinden) is ook typisch voor de waterman. Spanning, en dus ook overspanning/burn out) is ook waterman eigen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus komen spataderen ook veelvuldig voor.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Op vrijdag voer jij het hoogste woord. Laten je opmerkingen nu ook nog hout snijden! Op diezelfde dag gaat de planeet Venus naar jouw sterrenbeeld. Dat is de komende weken een stand waardoor je vake het compromis opzoekt en gemakkelijker samenwerkt. Op maandag voeg jij de daad bij het woord.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Vanaf vrijdag staat jouw planeet Venus in het teken ram. Dat is de komende weken een stand waardoor je eerder geïrriteerd bent en ongeduldiger wordt. Volgende week maandag krijg je hulp van vrienden. En volgende week woensdag geniet je vooral van fysiek contact. Dat kan een massage zijn!

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Op vrijdag maak jij zeer spitse opmerkingen die anderen in hun zak kunnen steken. In het weekend raak je verzeild in een discussie die echt nergens toe leidt. Maak het vooral op zondag niet ingewikkelder dan nodig is. Volgende week woensdag is het nodig om zaken heel simpel uit te leggen.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Op donderdag en vrijdag ga jij, ondanks de vele twijfels die door je heen gaan, als een trein vooruit. In het weekend is het volle maan en ben je mede daardoor gemakkelijk van je stuk gebracht. Na het weekend kom je niet goed uit je woorden. Maar jouw daden spreken gelukkig boekdelen!

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
De volle maan op zondag markeert een ongewoon moment voor jou; je hebt zo'n beetje overal twijfels over. En daarmee loop je niet graag te koop! Aanstaande maandag is het gelukkig beter met jou en je eventuele onzekerheidsgevoelens. Je zet je in voor het groepsbelang en geniet hiervan.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Aanstaande vrijdag laat je zien dat jouw inzicht in complexe problemen heel groot is. Bijna blind doe je die dingen die goed zijn. Anderen bewonderen dan jouw vakkundigheid. Zondag is het gevaarlijk om jouw kritiek te uiten. Het zou kunnen leiden tot grote verwijdering waar jij dat eigenlijk niet wil.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Vanaf vrijdag staat jouw planeet Venus in het snelle teken ram. Dat geeft een periode van enkele weken waarin jij vaker ervoor kiest om solistisch te werk te gaan. Toch vergeet je aanstaande maandag niet wie je vrienden zijn. Volgende week woensdag verdiep jij een bepaald contact.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Aanstaande vrijdag doorgrond jij een bepaald probleem. En je kunt aan de ander precies uitleggen hoe dit in elkaar steekt. In het weekend kun je beter zwijgen dan spreken! Dat scheelt een hoop gedoe! Volgende week woensdag kun je succesvol de banden met een bepaald persoon aantrekken.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Vlak voor het weekend twijfel jij aan je eigen wijsheden. Iemand maakt zulke rake opmerkingen dat jouw overtuigingen op hun grondvesten staan te schudden! Het weekend verloopt nogal rustig dus heb jij alle tijd om hierover na te denken. Volgende week dinsdag komt je zelfvertrouwen weer terug.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Vlak voor het weekend heb je overal even genoeg van. Gelukkig is het weekend zo rustig dat je echt even tot jezelf kunt komen. Vergeet niet te informeren naar hoe het met de ander gaat! Aanstaande maandag ben je heel doeltreffend bezig. Op woensdag kom je maar moeilijk uit je woorden.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Aanstaande donderdag voel jij je heel senang. Maar op vrijdag en zaterdag verkeer je in het verkeerde gezelschap waardoor jouw stemming omslaat. Volgende week maandag voel jij je zo goed dat je de wereld aan kunt. Volgende week woensdag zit de ander helaas niet op jouw golflengte.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Aanstaande donderdag twijfel jij heel erg aan jezelf. Geef jezelf niet overal de schuld van, vissen! Op vrijdag gaat het beter en ben jij in de stemming om de bloemetjes buiten te zetten. Geniet ervan! Volgende week dinsdag is een verwarrende dag. Probeer je gevoeligheid met humor te relativeren.

School 's Cool zoekt mentoren

BERG EN DAL - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. School' s cool is dringend op zoek naar vrijwilligers in de gemeente Berg en Dal.

Met name in Millingen. School 's cool is een mentororganisatie die kwetsbare kinderen in de leeftijd van 11 tot 18 jaar, ondersteuning en begeleiding biedt bij schoolse zaken en bij het welbevinden van het kind. Een mentor biedt een leerling een steuntje in de rug bij de overstap naar het voortgezet onderwijs of een leerling die verderop in het voortgezet onderwijs tegen problemen aanloopt. Een mentor leeft mee en geeft het kind tips en goede raad. Deze individuele begeleiding en positieve aandacht van de mentor heeft een gunstige invloed op de motivatie van de leerling en het zelfvertrouwen. Als mentor kun je goede schoolresultaten bevorderen en ook de betrokkenheid van ouders bij school vergroten.

"Heb jij een dosis enthousiasme en zin om twee uurtjes van je tijd te investeren in de toekomst van een kind en spreekt dit je aan? Neem dan contact op met Fleur Buijs 06 12427154, fleur.buijs@fortewelzijn.nl. Ben je geïnspireerd geraakt? Kijk dan op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal. Bellen kan natuurlijk ook naar Forte Welzijn 085 0406066. Staat er geen geschikte vacature voor je bij dan gaan we graag met je in gesprek over de mogelijkheden."

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren (vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

Overledenen: Maria Wilhelmina Roza-Verbeet en Jozef Wilhelm Johan Giesbers

H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zaterdag 15 februari 17.00 uur H. Mis 't Trefpunt de Meent

15 februari 19.00 uur H. Mis, Gezinsviering m.m.v. Mikado

15 februari 19.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin m.m.v. KK St Caecilia

Zondag 16 februari 10.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintenties: Overl. ouders Driessen-Nillesen en zoon Willy, Theo Bieleveldt en zus Riny, Huub Schipperheijn, Frans Derksen, Anne Driessen en Pieter Driessen en Peter Lemmens; Petrus Theodorus Langeveldt, Wilhelmina Antonetta Langeveldt-Derks, Jacques Bleize en Henk van Peer; Thijs Janssen vw verjaardag; Herman Stoffelen en overl. fam. Stoffelen-van Duijnhoven

Dinsdag 18 februari 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Donderdag 20 februari 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 12 februari 19.00 uur H. Mis

Misintentie: voor vrede en welzijn van de parochianen

Zondag 16 februari 09.30 H. Mis m.m.v. Seniorenkoor Breedeweg

Misintentie: Jaargetijde van Elisabeth Kuijpers-Kersten, haar ouders Elisabeth en Hermanus, haar echtgenoot Gerardus, hun dochters Monique, Marietje en Marijke en schoonzonen Wim en Johan.

Woensdag 19 februari 19.00 uur H. Mis

Misintentie: voor vrede en welzijn van de parochianen

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint-Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Kerk Heumen Nederasselt en Overasselt

Heumen-St Georgius

Zondag 16 febr Geen viering in deze kerk

Nederasselt-H.Antonius Abt

Zaterdag 15 febr 19.00 uur Eucharistieviering m.m.v. Mzaing Joy Yves Mambueni.

Gebedsintenties: Francien Roelofs; Rie Bruijsten en Johanna Bruijsten; Gerrie van Raaij-Jans

Overasselt-H.Antonius Abt

Donderdag 13 febr 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum

Zondag 16 febr 11.00 uur Eucharistievieiring Samenzang Yves Mambueni.

Gebedsintenties: Thé Dinnissen; Jan en Mien van Delst; Michel Derks(namens de KBO); Jan en Anneke van Gog en Melanie.

KBO-themamiddag 'Levensboek'

BEEK - Donderdag 13 februari komt in hotel `t Spijker om 14.30 uur Karlijn(-Santi) Raats vertellen over het wel en wee van het maken van uw levensverhaal. Ook de Unie KBO is daar voorstander van.

"U hoopt natuurlijk graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen en actief te zijn, daarbij is het schrijven van uw levensverhaal een goede, fijne mogelijkheid om terug te kijken. Het hoofdpunt is, dat levensboeken bovenal belangrijke testimonials vormen van ouderen over het/hun verleden. Het is een waardevol document waarmee de verteller liefdevol het levensstokje kan over te dragen aan de volgende generatie. Neemt u alstublieft schrijfpapier en een pen mee naar deze hoogst interessante middag. Ook in het nieuwe jaar ontvangen de KBO Beek u met een kopje koffie of thee en in de pauze verwennen wij u met een consumptie. De middag is voor leden van de KBO Beek uiteraard gratis te bezoeken, niet-leden van de KBO Beek betalen bij binnenkomst vijf euro."

Omroep Berg en Dal huldigt jubilarissen

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Tijdens de jaarlijkse medewerkersbijeenkomst en de nieuwjaarsborrel van Omroep Berg en Dal in de foyer van De Mallemolen is vrijdagavond 31 januari een viertal jubilarissen gehuldigd.

Tijdens deze grote opkomst zette de nieuwe voorzitter Rob Bekers alle vier de leden in het zonnetje omdat zij de omroep al 12,5 jaar trouw zijn gebleven. Naast een attentie, een oorkonde en de gebruikelijke bloemen en een woordje van de voorzitter voor; José Theunissen, redactielid bij de programma's van de Muzikale Mixer; René Klösters, hoofd van de tv-roep, die zorgt ervoor dat de beelden bij de mensen in de huiskamers komen; Eric Jacobs, presentator en redactielid van het populaire en wereldwijd bekend programma Blues Moose; Jaap Peters, samensteller van de Muzikale Mixer op de woensdag.

Tijdens de toespraak van voorzitter Rob Bekers werden de toekomstplannen uiteen gezet en enkele bestuursmededelingen gedaan. Zo werd de wens uitgesproken om vaker op locatie te gaan uitzenden in alle kerkdorpen van de gemeente Berg en Dal. Verder werd door de coördinator van de Nieuwe Media Groep Berry Kersten de vernieuwde Intranetsite, een communicatiemiddel voor de 95 medewerkers, geïntroduceerd. De medewerkersbijeenkomst werd afgesloten met een gezellig samenzijn in het theatercafé van De Mallemolen.

KBO-themamiddag 'Levensboek'

BEEK - Donderdag 13 februari komt in hotel `t Spijker om 14.30 uur Karlijn(-Santi) Raats vertellen over het wel en wee van het maken van uw levensverhaal. Ook de Unie KBO is daar voorstander van.

"U hoopt natuurlijk graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen en actief te zijn, daarbij is het schrijven van uw levensverhaal een goede, fijne mogelijkheid om terug te kijken. Het hoofdpunt is, dat levensboeken bovenal belangrijke testimonials vormen van ouderen over het/hun verleden. Het is een waardevol document waarmee de verteller liefdevol het levensstokje kan over te dragen aan de volgende generatie. Neemt u alstublieft schrijfpapier en een pen mee naar deze hoogst interessante middag. Ook in het nieuwe jaar ontvangen de KBO Beek u met een kopje koffie of thee en in de pauze verwennen wij u met een consumptie. De middag is voor leden van de KBO Beek uiteraard gratis te bezoeken, niet-leden van de KBO Beek betalen bij binnenkomst vijf euro."

Alzheimer café Berg en Dal krijgt incidentele subsidie

BERG EN DAL - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal heeft het verzoek ingewilligd van Alzheimercafé Berg en Dal om incidenteel een subsidie beschikbaar te stellen van 1.500 euro.

Dit Alzheimer café is in 2019 van start gegaan en is een laagdrempelige ontmoetingsactiviteit voor mensen met de ziekte dementie en hun naasten/mantelzorgers. Het Alzheimer café is ook toegankelijk voor hulpverleners, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en overige belangstellenden. In 2019 hebben ze al een startsubsidie gekregen van 1.500 euro. Het Alzheimer café was in 2019 een groot succes en zij willen dit in 2020 voort zetten. De bevolkingsprognose geeft aan dat het aantal ouderen in Berg en Dal toeneemt evenals het aantal mensen die met een vorm van dementie te maken krijgen. Momenteel bezoeken vooral inwoners uit Groesbeek en directe omgeving. De initiatiefnemers overwegen het bereik te gaan vergroten door onder andere vervoersvoorzieningen aan te gaan bieden in samenwerking met Mantelzorg Berg en dal en SWOM Millingen waarbij de hulp van de gemeente welkom zou zijn. In 2019 zijn tien bijeenkomsten, die werden gehouden in Gasterij 't Groeske waar gemiddeld zo'n 80 mensen op af kwamen.

School van de buurtschap Breedeweg (de Bruuk) geopend 15 november 1901 (1)

De foto is gemaakt op 25 oktober 1906, wanneer de Bredeweg versierd is met slingers van dennengroen ter opluistering van de viering van het 25-jarig ambtsjubileum van burgemeester R.M. Ottenhoff. Voor de school, links van de speelplaats, de woning van de hoofdonderwijzer J. Toebosch. (foto: Archief Gerrie Driessen)

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Tot de ingebruikneming van het schoolgebouw bezochten verschillende in de Bruuk en Grafwegen woonachtige kinderen de school op de Duitse Grafwegen. Zeer begrijpelijk want anders moesten ze naar de dorpsschool aan de Kerkstraat lopen, wel drie kilometer van huis af. Door de aanname van de Leerplichtwet in 1900 en de invoering daarvan per 1 jan. 1901, moest het gemeentebestuur actie ondernemen. Tegelijkertijd verschijnt op 14 jan. 1901 in De Maasbode het volgende artikel:

'Men schrijft uit Groesbeek: De kinderen van de buurtschap Grafwegen, die tot nu toe steeds de Duitsche school te Nergena vlak bij hunne woningen even over de grenzen gelegen- bezocht hebben, worden, als zij hiermede voort blijven gaan, voor den leerplicht geacht geen onderwijs te genieten, en dus gedwongen de op drie kwartier van hunne woonplaats gelegen openbare school te Groesbeek te bezoeken. Terwijl het getal der onder de nieuwe wet vallende kinderen in deze gemeente ruim 900 bedraagt, biedt deze school nog voor geen helft ruimte. De bouw van een school nabij de Pruisische grenzen is nu een zaak geworden, die geen uitstel meer gedoogt'.

Zestig jaar of langer getrouwd?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestigjaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét GemeenteNieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét GemeenteNieuws.

The Favourite bij filmcafé Overasselt

OVERASSELT - Donderdag 13 februari draait het filmcafé van het Verenigingsgebouw de film: The Favourite .

De film is geregisseerd door Yorgos Lanthimos met Olivia Colman, Emma Stone en Rachel Weisz. Olivia Colman won vorig jaar de golden globe voor beste actrice in deze film.

The Favourite is een kostelijke kostuumfilm over manipulatie, macht en misbruik. Het speelt in Engeland, begin achttiende eeuw. Centraal staat de relatie tussen koningin Anne en haar vertrouwelinge, adviseur en geliefde Sarah Churchill, de hertogin van Marlborough. Hun levens veranderen voorgoed door de aankomst van Sarahs jongere nicht Abigail. Al snel veranderen de dynamieken tussen de vrouwen en pogen ze invloed uit te oefenen op de koningin en op het paleis. Aanvang: 20.15 uur. www.filmcafeoverasselt.nl.

Boek en Buffet

MILLINGEN - Houd je van lezen en lekker eten? Sluit dan op zondag 8 maart vanaf 16.30 uur aan bij 'Boek & Buffet' in kulturhus 'Den Ienloop' in Millingen aan de Rijn.

De middag staat in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsdenkers. Dit is het Thema van de Boekenweek 2020. Laat je verrassen door een buffet van zoete en hartige hapjes en geniet van de verhalen die door de deelnemers worden voorgedragen uit de Nederlandse literatuur.

De organisatie van Boek & Buffet is in handen van de Bibliotheek Millingen, samen met een team van enthousiaste vrijwilligers. Tijdens het buffet wisselen de deelnemers van plek, zodat je met verschillende mensen een praatje kunt maken.

Entree: 7,50 euro, graag contant betalen. Aanmelden vóór 1 maart via boekenbuffetmillingen@gmail.com of bel 0481 712051.

School van de buurtschap Breedeweg (de Bruuk) geopend 15 november 1901 (1)

De foto is gemaakt op 25 oktober 1906, wanneer de Bredeweg versierd is met slingers van dennengroen ter opluistering van de viering van het 25-jarig ambtsjubileum van burgemeester R.M. Ottenhoff. Voor de school, links van de speelplaats, de woning van de hoofdonderwijzer J. Toebosch. (foto: Archief Gerrie Driessen)

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Tot de ingebruikneming van het schoolgebouw bezochten verschillende in de Bruuk en Grafwegen woonachtige kinderen de school op de Duitse Grafwegen. Zeer begrijpelijk want anders moesten ze naar de dorpsschool aan de Kerkstraat lopen, wel drie kilometer van huis af. Door de aanname van de Leerplichtwet in 1900 en de invoering daarvan per 1 jan. 1901, moest het gemeentebestuur actie ondernemen. Tegelijkertijd verschijnt op 14 jan. 1901 in De Maasbode het volgende artikel:

'Men schrijft uit Groesbeek: De kinderen van de buurtschap Grafwegen, die tot nu toe steeds de Duitsche school te Nergena vlak bij hunne woningen even over de grenzen gelegen- bezocht hebben, worden, als zij hiermede voort blijven gaan, voor den leerplicht geacht geen onderwijs te genieten, en dus gedwongen de op drie kwartier van hunne woonplaats gelegen openbare school te Groesbeek te bezoeken. Terwijl het getal der onder de nieuwe wet vallende kinderen in deze gemeente ruim 900 bedraagt, biedt deze school nog voor geen helft ruimte. De bouw van een school nabij de Pruisische grenzen is nu een zaak geworden, die geen uitstel meer gedoogt'. **De gemeente maakt er werk van, want in de loop van 1901 wordt in Breedeweg een openbare school in gebruik genomen. Ondertussen was op 3 maart 1901 een kort bericht gepubliceerd: 'Tegenstanders van de Leerplichtwet hebben haar vaak overbodig genoemd. Een bijdrage daarvoor levert Groesbeek bij Nijmegen. Daar zijn thans 828 kinderen in den leerplichtigen leeftijd, en daarvan gaan er 227 niet naar school'.

Nieuwe fractievoorzitter en raadslid Groen Links Heumen

Nieuwe fractievoorzitter GL Heumen Ineke Gijsenbergh. (foto: Elza van der Saag) Elza van der Saag

HEUMEN - Groen Links Heumen heeft met ingang van 31 januari een nieuwe fractievoorzitter: Ineke Gijsenbergh.

Zij volgt Rob Schuurman op die donderdag 30 januari afscheid neemt in de raad, na zich 18 jaar te hebben ingezet voor de lokale politiek in de gemeente Heumen. Ineke Gijsenbergh, gepensioneerd docent pedagogiek op de HAN in Nijmegen, is al zeer lange tijd lid van GroenLinks, actief betrokken geweest bij de fractie en sinds maart 2018 raadslid.

Nieuw raadslid vanaf februari 2020 GL Heumen Saskia Tuinder. prive.

Vanaf februari is er ook een nieuw raadslid voor Groen Links: Saskia Tuinder uit Malden. Saskia is Hogeschooldocent paramedisch in Eindhoven. Saskia Tuinder is sinds 2018 actief in de fractie en sinds september 2019 commissielid Sociale Leefomgeving voor Groen Links in gemeente Heumen.

Boek en Buffet in Millingen

MILLINGEN - Houd je van lezen en lekker eten? Sluit dan op zondag 8 maart vanaf 16.30 uur aan bij ‘Boek & Buffet’ in kulturhus ‘Den Ienloop’ in Millingen aan de Rijn.

De middag staat in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsdenkers. Dit is het Thema van de Boekenweek 2020. Laat je verrassen door een buffet van zoete en hartige hapjes en geniet van de verhalen die door de deelnemers worden voorgedragen uit de Nederlandse literatuur waarbij dwarsdenkers en rebellen op de voorgrond staan.

De organisatie van Boek & Buffet is in handen van de Bibliotheek Millingen, samen met een team van enthousiaste vrijwilligers. Tijdens het buffet wisselen de deelnemers van plek, zodat je met verschillende mensen een praatje kunt maken.

De kosten voor Boek & Buffet bedragen 7,50 euro, graag contant betalen op de middag zelf. Aanmelden vóór 1 maart via boekenbuffetmillingen@gmail.com of bel 0481 712051.

Met muziek van Deep Purple, Metallica, Thin Lizzy en Status Quo Legends of Rock van De Wolfsberg

De Engelse band Dizzy Lizzy stond in 2018 al eerder op het Groesbeekse festival en komt deze editie terug met hun authentieke tribute aan rockgroep Thin Lizzy.

GROESBEEK - Op 26 april brengt het Groesbeekse muziekfestival Legends of Rock de beste tributebands samen in de tuin van hotel-restaurant De Wolfsberg. Tijdens hét tributefeest voor liefhebbers van de hardere muziekstijlen worden er odes gegeven aan helden uit de rockscene.

Deze editie staan er liefst vier liveshows op het programma met de muziek van Deep Purple, Metallica, Thin Lizzy en Status Quo. Geniet van dikke gitaarsolo's, vurige vocalen en stevig slagwerk gehuld in een energiek eerbetoon aan een aantal van de grootste rockers op aarde.

Deep Purple

Als een tribute wordt aangeraden door de originele band, dan zit het wel goed. Dat is het geval met Purpendicular, de meest geboekte - en volgens velen de beste - Deep Purple tribute act ter wereld. Met die typische sound van harde gitaarriffs gemixt met het psychedelische Hammond orgeltje, speelt deze groep klassiekers als 'Child In Time', 'Woman From Tokyo' en 'Hush'.

Metallica

De jonge rockgroep Scream Inc. uit Oekraïne staat met hun Metallica show voor de tweede keer op het festival. Met hun snelle snaren, harde drums en de ietwat rauwe baritonstem van de zanger presenteert Scream Inc. een strakke interpretatie van de muziek van Metallica. Tevens op hun conto: 85.000 bezoekers in 15 landen, 5 miljoen Youtube views en lovende woorden van Metallica zanger James Hetfield. Een ijzersterk visitekaartje.

Thin Lizzy

Het eerbetoon aan Thin Lizzy wordt uitgevoerd door de uit Birmingham afkomstige band Dizzy Lizzy, die eveneens voor de tweede keer naar Groesbeek afreist. Bassist en zanger 'H' brengt met zijn stem en looks de vibe van de extravagante Philip Lynott terug op het podium. Zing mee met herkenbare rocksongs als 'Whiskey In The Jar' en 'The Boys Are Back In Town'.

Status Quo

De Wolfsberg strikt John Coghlan's Quo, een band opgericht door de originele drummer van Status Quo. Als geen ander weet dit gezelschap de iconische boogie rock van Status Quo ten gehore te brengen. Een heerlijke tijdreis naar de gloriejaren van deze geliefde band.

Tickets voor het evenement op zondagmiddag 26 april zijn nu te koop via www.tributeparty.nl. De early bird tickets zijn 18,00 euro en de reguliere tickets 22,00 euro per stuk.

Met herdenkingen en bijzondere expositie 75 jaar Operatie Veritable in Groesbeek herdacht

Kunstschilder Alex Colville, Duitsland 4-3-1945. (foto: Lieut. Barney J. Gloster)

GROESBEEK - Op zondag 9 februari wordt om 12.00 uur begonnen met een herdenkingsdienst in de Historische Kerk aan de Groes-beek, Kerkstraat 18, gevolgd door een herdenkingsceremonie om 14.00 uur, op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg.

Gastspreker tijdens de herdenkingsdienst is de locoburgemeester van Kleve, Josef Gietemann. Hij staat in deze regio bekend als “bruggenbouwer” en is dan ook een graag geziene gast in de gemeente Berg en Dal. Gietemann wordt vergezeld door een delegatie van de Heimat- und Verkehrsverein Donsbrüggen. Tijdens deze dienst zingt het Sankt Cäcilienchor Wyler enkele liederen van de Italiaanse componist Marco Frisina. Twee grensbewoners vertellen over hun ervaringen tijdens de evacuatie en scholiere Jet Bierkens draagt een gedicht voor.

Expositie

De kerk wordt voor deze gelegenheid opgeluisterd met tien werken van twee vooraanstaande Canadese kunstschilders, Alex Colville en George Pepper, die een aangrijpend beeld geven van de periode voorafgaand en tijdens de eerste dagen van Operatie Veritable februari 1945. Deze werken zijn gemaakt door schilders die de oorlog in al haar facetten vastlegden op de plaats waar de oorlog zich afspeelde.

Herdenkingsceremonie

De herdenkingsceremonie op de Canadese Erebegraafplaats die om 14.00 uur begint, wordt begeleid door muziekgezelschap Edelweisz uit Berg en Dal. Bij deze herdenking staat de rol van de Britse en Canadese genietroepen tijdens de openingsfase van de aanval centraal. Beide herdenkingen en de expositie zijn vrij toegankelijk.

Winnaar digitale Nikon camera Mol Optiek

MILLINGEN - De afgelopen twee maanden maakten klanten kans een Nikon topcamera te winnen bij aankoop van een paar Nikon brillenglazen.

Meedoen was eenvoudig. Alleen het inleveren van een foto van de nieuwe bril was voldoende om deze prachtige camera te winnen. Afgelopen week heeft de loting plaats gevonden onder alle inzendingen. De gelukkige winnaar is de heer Hell, die de camera overhandigd kreeg uit handen van Peter Mol. "Wij wensen de heer Hell heel veel plezier met zijn gewonnen prijs", aldus Peter en Lia Mol.

Mol Optiek, Heerbaan 132b, Millingen aan de Rijn; 0481 769113, info@mol-optiek.nl, www.mol-optiek.nl.

Waalstad Bridge voor 't goede doel

Lionsconcert Mindervaliden 2020. (foto: Ruud Payens)

NIJMEGEN - Het is alweer bijna zover ! Op zaterdag 14 maart organiseert de Lions Club Nijmegen haar zilveren jubileum bridgedrive 2020 voor alle bridgeliefhebbers van Nijmegen en omgeving!

De opbrengst van deze dag wordt gebruikt voor de 45e editie van het jaarlijkse Lions Concert voor ruim duizend ouderen en mindervaliden in Concertgebouw De Vereeniging. Op 11 januari 2020 verzorgden we samen met het orkest van de Luchtmacht een muzikale en gezellige middag voor mensen die er zelf niet meer op uit kunnen.

"We vragen u als bridgeliefhebber ons te helpen door in te schrijven op www.waalstadbridge.nl. Deze 25e editie zijn we te gast bij diverse horecagelegenheden rondom Lindenberg en Kelfkensbos. Ook het Valkhofmuseumcafé doet mee! Als Lions Club Nijmegen zijn we blij met de inzet van de horeca aan de WaalStadBridge. Met hun steun en vele vrijwilligers wordt de organisatie van zowel dit evenement als de concertmiddag mogelijk. Een bijzondere bridge drive op bijzondere locaties! Voor een bedrag van 55 euro per paar speelt u een hele dag bridge, onder het genot van koffie met gebak en een (h)eerlijke lunch. Als klap op de vuurpijl sluiten we de drive af met een mooie prijsuitreiking in De Lindenberg."

Carnaval in Berg en Dal kan gaan beginnen De Lange Pier hangt er weer

(foto: Peter Hendriks)

BERG EN DAL - Traditiegetrouw werd vrijdagmiddag 31 januari het carnavalsdoek (De Lange Pier) aan de toren van het gemeentehuis aan de Dorpsstraat in Groesbeek gehangen.

Dit gebeurde door wethouder Sylvia Fleuren, die geassisteerd werd door Henri Janssen van het Samenwerkings Orgaan Karnaval (SOK) en Willy Jansen van Helaho. De drie werden omhoog gehesen met de verreiker van Bakker. Sylvia Fleuren liet weten dat wat haar betreft het carnaval in de gemeente Berg en Dal kan beginnen, want alle prinsen en prinsessen zijn inmiddels bekend. Daar werd direct gehoor aan gegeven: 's avonds werd in sporthal Heuvelland 'Vrienden van Gruusbek Live' gehouden waaraan fanfare Jubilate Deo haar medewerking verleende. Zaterdagavond werd voor de 33ste maal het succesvolle Schlagerfestival gehouden in een bomvolle sporthal.

Varkensbedrijf op Klein Amerika mag twee woningen bouwen

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Het college had al in mei 2019 ingestemd met de wijziging van de agrarische bedrijfsbestemming (varkensbedrijf) Klein Amerika 7 in woonbestemming.

Tijdens het ter inzage leggen van het ontwerp bestemmingsplan zijn er diverse zienswijze binnengekomen tegen het plan. De zienswijze geven echter geen aanleiding om het bestemmingsplan niet door de gemeenteraad te laten vaststellen. Wel hebben de zienswijzen aanleiding gegeven het plan op onderdelen aan te passen. Omdat er meer dan 1.500 m2 bedrijfsbebouwing (varkensstallen) gesloopt worden, mag de initiatiefnemer twee vrijstaande woningen bouwen.. Dit onder voorwaarde dat de betreffende stallen eerst gesloopt worden en de locatie landschappelijk zal worden ingepast.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

www.vommmm.nl; parochiemolenhoek@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 55 41 67 09.

Zondag 9 februari: 11.00 uur H. Mis met gemengd koor.

Dinsdag 11 februari: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 16 februari: géén H. Mis (wel in Mook)

Vind een Zeven voor Levenbloem op Wereldkankerdag

Zeven voor Leven verspreidt bloemen op wereldkankerdag. (foto: Johan Tiesnitsch)

BERG EN DAL - Zeven voor Leven stond op dinsdag 4 februari op een bijzondere wijze stil bij wereldkankerdag. Het bestuur gaat samen met een aantal deelnemers gerbera’s door Nederland en dan met name in het gebied rondom Berg en Dal, nabij Nijmegen, neerleggen. Aan de bloem zit een leuke boodschap voor de vinder. Dit alles onder het mom #voorwiefietsjij?

Deelnemers aan Zeven voor Leven stappen op 17 mei op de fiets om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker, specifieker: het eerder diagnosticeren en gerichter behandelen van tumoren. “Hierdoor vergroten we niet alleen de kans op overleven, maar verbeteren we ook de kwaliteit van leven na behandeling", aldus professor Barentsz.

De bloemenactie

Het parcours van Zeven voor Leven loopt dwars door de prachtige omgeving van Berg en Dal. De start en finish is op de bekende Zevenheuvelenweg en doet naast een paar pittige klimmetjes ook de dorpskernen van Groesbeek en Beek aan. De bloemen zullen dan ook met name in de buurt van het parcours en andere aan Zeven voor Leven gerelateerde plekken neergelegd worden.

Het thema van de tweede editie van Zeven voor Leven is: #voorwiefietsjij? Ook dit komt terug in de actie. Aan de bloem zit namelijk een kaartje met een berichtje voor de vinder. Uiteraard mag hij/zij de gerbera voor zichzelf houden maar het is ook mogelijk om deze door te geven aan een ander. Vind je nu een gerbera? Deel dit vooral via #voorwiefietsjij met bijvoorbeeld een foto. Of beter nog: geef je op en doe mee op 17 mei. Zo helpen we samen deze ziekte bestrijden.

Samen Sterker!

GROESBEEK - Er was een feestje beloofd en dat werd het! Op 30 januari gingen voetbalclub De Treffers en voetbalclub RKSV Groesbeekse Boys gingen samen met sponsoren en maandagmiddaggroep op pad.

In de lange geschiedenis van beide clubs, Treffers 100 jaar en de Boys 90 jaar, was dat de eerste keer. En het werd meteen een succes! Liefst meer dan 120 gasten werden in de businessclub van De Treffers welkom geheten. Een gastvrij welkom met koffie, thee, soep en lekkere broodjes. Liever iets anders drinken? Ook dat kon. Vervolgens met twee luxe touringbussen op weg. Waarnaartoe? Dat was een verrassing.

Twee sponsoren kregen de gelegenheid om hun bedrijf te presenteren. Directeur Paul Boers van Toonen Reizen vertelde in Malden vol verve over de geschiedenis en huidige stand zaken van zijn familiebedrijf en Robert Janssen, (ook directeur van Staalbouw Mook) sprak, mede namens Martijn Fischer en Piet van Haaren vol passie over de visie, beleid, strategie en doelstellingen van Metaalbewerkingsbedrijf WeldOn BV welke sinds 2019 gevestigd is op Bijsterhuizen in Nijmegen. "Waar staan we voor en waar gaan we voor." In zijn presentatie trok Robert paralellen naar de beide clubs en sponsorschap. "Waar goed samengewerkt wordt, ontstaat iets moois!"

De avond werd afgesloten bij WeldOn, waar de vier eigenaren van de beide bedrijven in de bloemen werden gezet en gasten verrast met een lot. Studio Knipping uit Nijmegen won de fotoschoot, die Fotografie Sandra Eeren ter beschikking had gesteld. "Waar goed samengewerkt wordt ontstaat iets moois!" Daar was iedereen het over eens. Nu al werd afgesproken: "Volgend jaar weer!"

14 / 40

De Treffers knap terug tegen Katwijk

01-02-2020: Voetbal: De Treffers v VV Katwijk: Groesbeek. Coen Maertzdorf van De Treffers blij met zijn goal, 2-2. (foto: Jan Peters)

GROESBEEK - Weinigen, hadden nog hoop op een goed resultaat na een 2-0 achterstand voor De Treffers bij rust tegen een van de gedoodverfde kampioenskandidaten. Maar de roodzwarten kwamen sterk terug uit de kleedkamer en waren in de tweede helft niet de mindere van Katwijk, De Treffers – vv Katwijk; 2-2.

Katwijk liet over haar (zijn?) bedoelingen geen misverstand ontstaan. Vanaf de aftrap werd Mengerink bediend, die met een kiezelhard schot in de negende seconde maar net over de lat mikte. Maar ook De Treffers liet zich niet onbetuigd. In de daarop volgende minuut wurmde Dilivio Hoffman zich langs de Kattukker verdediging, haalde de achterlijn maar kon met zijn messcherpe voorzet net niet Boy van de Beek voor doel bereiken. In de 37e minuut ging het toch mis. Uit een vrij gemakkelijk weggegeven hoekschop belandde de bal op het hoofd van de boven iedereen uit torenende Susan, die het leder in de verre hoek knikte. Kornelis zat er met zijn vingertoppen nog aan. Drie minuten later was Robbert Susan opnieuw succesvol, zij het pas in tweede instantie. En dus moest de thuisclub alsnog met een 2-0 achterstand de kleedkamer opzoeken.

Jan de Jonge moet zijn ploeg flink opgepept hebben, want al meteen in de 45e minuut leek Lowie van Zundert de aansluitingstreffer te kunnen noteren. Met een uiterste krachtsinspanning wist doelman Kieboom de bal nog onder de lat uit te tikken. Maar uit de daarop volgende corner was het alsnog raak. Lowie van Zundert kopte de bal richting doel en in de rebound pegelde de mee opgekomen Bryan Sirvania de bal in de touwen. Nu was De Treffers de boven liggende ploeg. Kieboom moest redding brengen op een inzet van Tjeu Langeveld. En in de 71e minuut kregen de roodzwarten dan toch loon naar werken. Dilivio Hoffman zette voor en vanuit een onmogelijk lijkende hoek schoot Coen Maertzdorf de bal hoog in de touwen. Katwijk kreeg tien minuten voor tijd nog een enorme kans om alsnog met de winst aan de haal te gaan. Maar Robinson slaagde er in om van dichtbij voor open doel op een tegenstander te mikken. Trainer Zoutman weet dat na afloop mede aan het niet geheel egale veld.

De Kèls gaan afscheid nemen

Zanggroep De Kèls. (foto: Diny Kuijpers) Diny Kuijpers

GROESBEEK - In het najaar 2007 verzamelden zich 22 mannen in cultureel centrum De Mallemolen. Deze verzameling mannen noemde zich zanggroep De Kèls. Een (h)echte vriendengroep.

Ze zongen als de besten en de keuze voor liedjes uit de jaren 1960, 1970 bleek een uitstekend keuze. Meer dan 150 liedjes werden in de loop der tijd onder professionele leiding ingestudeerd. Liedjes uit de tijd, waarin zij jong en gepassioneerd waren, verliefd werden en de liefde van hun leven ontmoetten.

Dertien jaar grote belangstelling en succesvolle, drukbezochte optredens bij allerlei zeer uiteenlopende activiteiten in Duitsland, Brabant, Limburg en Gelderland en ook en bovendien ook nog twee cd's. Er is samengewerkt met regionale orkesten en dito artiesten. Beroemd waren de Kèlsavonden in De Mallemolen. De belangstelling hiervoor was zo groot, dat dit evenement al snel ook in dorpshuis De Sprong in Ooij werd aangeboden met ook daar een uitverkochte zaal.

Echter, de oudste kèls bereiken in 2020 de leeftijd van tachtig jaar. Van de overige twintig kèls is de grootste groep ook al ouder dan zeventig jaar. De een iets ouder dan de ander, maar toch. De Kèls zijn als groep begonnen en willen ook als groep eindigen. Een bewuste keuze. Het zou pijn doen als er kèls vanwege gezondheid zouden afvallen en het clubje steeds kleiner werd. Aanvullen met jongere leden, zoals dat bij verenigingen gebruikelijk is, zou afbreuk doen aan de groepsgedachte.

In 2020 zijn er nog verschillende -waarvan enkele vaste- optredens gepland. Deze gaan alle gewoon door. De afsluiting is op 1 november in De Mallemolen.

Derby van Breedeweg onbeslist

Beeld uit de derby tussen Groesbeekse Boys en Rood Wit. (foto: Frank Ermers)

BREEDEWEG - Ondanks de natte weersomstandigheden waren er veel supporters op de derby van Breedeweg afgekomen. Groesbeekse Boys kwam gedurende de wedstrijd op een comfortabele 2-0 voorsprong. De individuele klasse van de gasten zorgde er uiteindelijk voor dat ook zij nog twee wisten te scoren waardoor de 'Bruukse' derby onbeslist werd afgesloten.

Al na enkele minuten voetballen leek Rood Wit op voorsprong te komen maar het was aan Groesbeekse Boys goalie Mike Verriet te danken dat de inzet van Mohammed Lemrini naast het doel verdween. Tien minuten later nam Groesbeekse Boys de leiding. Spits Dave Kleijnen strafte slordig Rood Wit balverlies in het strafschopgebied genadeloos af. Op slag van rust verzuimde Mohammed Lemrini de bezoekers op gelijke hoogte te brengen. Van dichtbij schoot hij voorlangs.

In de tweede helft volgde eenzelfde spelbeeld. Dave Kleijnen schoot hard de 2-0 achter Rood Wit doelman Dion van Megen. Daan Wijnhoven vond in Mike Verriet zijn meerdere maar kort daarop schoot Roy van Ottele binnen. Yanis Ngola had de gelijkmaker op zijn schoen maar schoot van dichtbij naast. Uiteindelijk werd een voorzet van Cherano Hasselbaink door alle spelers gemist waardoor ook doelman Mike Verriet verrast en verslagen werd.

Door het gelijkspel blijft Groesbeekse Boys op vier punten achterstand van Rood Wit. Zondag 9 februari wacht Groesbeekse Boys opnieuw een thuiswedstrijd. Dit keer tegen de koploper Brakkenstein. De wedstrijd op sportpark Breedeweg begint om 14.00 uur. Nummer drie Rood Wit speelt dan op sportpark Kapittelland om 14.00 uur de thuiswedstrijd tegen vier Ewijk.

Alcoholpauze tijdens de

vastenperiode?

REGIO - Van 26 februari tot en met 5 april laten weer veel mensen de alcohol een tijdje staan en doen mee aan de landelijke actie IkPas.

"IkPas is een uitdaging aangaan met uzelf. U drinkt 5,5 week geen alcohol om te ervaren wat het met u doet. U wordt bewuster van de keuze die u kunt maken om wel of niet te drinken, u doorbreekt vastgeroeste patronen en alcohol is niet meer vanzelfsprekend. Maar dat zijn niet de enige effecten van meedoen met IkPas. Veel deelnemers ervaren ook lichamelijke voordelen. Zo voelt 62 procent zich bijvoorbeeld fysiek fitter, slaapt 55 procent beter en verliest 32 procent gewicht. Klinkt goed toch?

IkPas helpt bij de uitdaging. U kunt bij IkPas terecht voor vragen, tips, recepten om uw uitdaging te volbrengen! Daarnaast is een coach als vraagbaak beschikbaar die advies kan geven tijdens moeilijke momenten. Wat ook helpt is als u de uitdaging aangaat samen met anderen; uw gezin, familie, vrienden of collega’s!"

De zorgverleners aangesloten bij Gezondheidscentra Samen Gezond bevelen de actie van harte aan! "We vragen niet om nooit meer alcohol te drinken, maar om uw alcoholgebruik even op pauze te zetten en te ervaren wat het met u doet. Veel mensen die meededen aan eerdere acties drinken ook na de actie minder alcohol dan ervoor. Zelfs na een jaar is er dat effect. Misschien heeft u getwijfeld om mee te doen bij de actie van IkPas tijdens ‘dry january’. Of is het inmiddels traditie geworden om mee te doen aan de vastentijdactie ‘40 dagen zonder alcohol’ van 26 februari tot en met 5 april. Ga de uitdaging aan en schrijf u in op www.ikpas.nl."

De Horst 1 wint met gelijkspel:18-18!

GROESBEEK - Op 2 februari speelde De Horst 1 uit tegen ODC 1 in Asten. ODC stond derde in het klassement, dus de verwachting was een pittige wedstrijd.

Na een goede voorbespreking, onder leiding van coach Mikki Olthof, gingen de dames met een duidelijke opdracht de wedstrijd in. Helaas werd de rust ingegaan met een 10-5 achterstand. Toen de dames weer het veld op gingen werd er een hele andere wedstrijd neergezet. Het eerste doelpunt na rust viel overigens wel aan de kant van ODC, maar De Horst wist zichzelf aanvallend ook meer te belonen. Na een kwartier hard werken stond er een achterstand van 16-14 op het scorebord.

Na een nieuw doelpunt van ODC leek het echter even dat de Horst toch aan het kortste eind ging trekken; opnieuw een gat van 3 doelpunten. Echter, de dames zaten nu met de juiste mentaliteit in de wedstrijd en lieten zich niet gek maken. Snel vielen er drie doelpunten in het voordeel van De Horst en stond het 17-17. Na een verdedigende fout van ODC wist Mijke Liebers nog een strafworp te verzilveren. Even leek het er dus op dat de dames zelfs met twee punten naar huis zouden gaan, maar ook ODC verzilverde in de laatste minuut nog een strafworp. De einduitslag van 18-18 voelde, na deze pittige wedstrijd, als een punt winst voor de dames uit Groesbeek.

Op 9 februari, gaan we zien of er ook punten gewonnen kunnen worden van de nummer 2 in het klassement Oranje Wit. Deze wedstrijd wordt om 12.20 uur thuis gespeeld. Doelpunten: Janiek van Kesteren 4x; Dianne van Kesteren 3x; Lotte Roeloffs 3x; Karin van de Poll 2x; Malissa Jacobs 2x; Mijke Liebers 2x; Vera Janssen 2x.

Nieuws insturen?

Wilt u ook iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht stuurt u heel eenvoudig in via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl Heeft u vragen? Belt u dan gerust even: 0481-464770. We helpen u graag verder.

Diamanten echtpaar in Millingen

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN - Dankzij een foxtrot en een middagje op de ijsbaan in Kekerdom zijn John Bekker (85) en Lenie Driessen (83) nu al 65 jaar bij elkaar. Het was bij dansschool Wanders waar John al een oogje had op Lenie, maar hij wist niet waar ze woonde.

Na een middagje schaatsen bij de steenfabriek in Kekerdom waar Lenie ook was sloeg de vonk definitief over en vroeg John aan Lenie of ze mee ging naar de film van Doris Day bij De Natte. Vanaf die tijd waren ze een stel en hebben vervolgens vijf jaar lang verkering gehad. John werkte toentertijd bij de steenfabriek, de directeur Jan van Wechel liet weten dat hij maar moest gaan trouwen dan kon hij de woning aan de Duffeltdijk 26 zo betrekken. Zo gezegd zo gedaan.

John had zich opgewerkt tot baas van liefst 75 medewerkers. Vanaf 1975 ging hij projecten doen bij diverse steenfabrieken waarna een bedrijfsongeval bij een pannenfabriek in Deest een einde maakte aan zijn actieve loopbaan. De hobby's van John waren actief motorcrossen (met als hoogtepunt Nederlands kampioen Enduro in Vorden), fanfare UNA in Kekerdom en tuinieren rondom zijn eigen woning. Verder pakte hij van alles aan, en had gouden handjes.

Lenie heeft 8 jaar als coupeuse gewerkt bij Peek & Cloppenburg, totdat de kinderen kwamen: drie jongens en een meisje. De kleren van de kinderen werden allemaal door Lenie gemaakt. De hobby's waren korfbal Klimop waar Lelie in het bestuur gezeten heeft en kleding herstellen voor een ondernemer. Maar Lenie was altijd thuis als de kinderen kwamen en zorgde daarbij ook nog dat de tuin er netjes bij lag.

Het paar heeft twee kleinkinderen: een jongen en een meisje. Zowel John als Lenie verkeren in redelijke gezondheid. Burgemeester Slinkman heeft het diamanten paar bezocht in hun appartement aan de Heerenhof in Millingen, vergezeld van een ingelijste trouwakte van 1960 en bloemen. Koning Willem Alexander en de commissaris van de Koning in Gelderland hebben beiden een felicitatie gestuurd. Het feest zal worden gevierd met familie, vrienden en kennissen.

Protestantse gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman) Jannie Schaapman

Zondag 16 februari. Aanvang viering: 10.00 uur.

Voorganger: pastor Bert Oosterveer uit Wijchen.

Tijdens de dienst is er een collecte voor het Wenchi Hospital in Ghana.

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre achter de kerk.

Auto-ophaaldienst: mevr. G. van der Land, tel. 06-52088052

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen van harte welkom.

Voor meer info. zie www.pkn-groesbeek.nl

Vier generaties in Heumen

Mama Liza, Omi met Lune en oma Anita. (foto: Liza) Liza

HEUMEN - Vier generaties in Heumen: op 30 december 2019 werd Lune geboren, dochter van Liza Janssen Bouwmeester en Ruud van Kruchten.

Kleindochter van Anita van Uden en achterkleindochter van Fien van Uden-de Valk. Alle vier zijn zij ook toevallig de oudste in ieders gezin. Mama Liza en haar moeder Anita waren -op de dag af!- precies even oud als ze zijn uitgerekend van hun eerste kindje. Dat is wel heel bijzonder en hoor je bijna nooit! Lune groeit op in het dorp waar ook haar Omi opgroeide, in Heumen, de cirkel is weer rond.

Nieuws insturen?

Wilt u ook iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht stuurt u heel eenvoudig in via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl Heeft u vragen? Belt u dan gerust even: 0481-464770. We helpen u graag verder.

Heel Groesbeek typt

Docente Diana Box.

GROESBEEK - Voor een geslaagde (school) carrière is het tegenwoordig enorm belangrijk dat je goed leert typen.

Anno 2020 is de computer niet meer weg te denken en wordt de pen steeds vaker vervangen door het toetsenbord. Werkstukken,boekverslagen,e-mails en scripties. Alles dient digitaal aangeleverd te worden. Daarom worden er op veel scholen typecursussen aangeboden. Online, klassikaal of een combinatie van die twee.

Type Talent geeft bewust alleen klassikale cursussen. Goed leren typen kan alleen met de juiste werkhouding en de juiste vingerzetting. En doordat je elke twee weken naar de les komt, is dat de bekende stok achter de deur.

Is zo'n typecursus geschikt voor kinderen met dyslexie of een andere leerstoornis? Ja, absoluut! Door het programma waar Type Talent mee werkt, wordt er maatwerk geleverd, afgestemd op behoefte van de leerling.

Maar hoe zit het met leren typen voor volwassenen? Zowel voor werk als privé wordt de computer steeds meer gebruikt: e-mails, brieven typen, rapportages,facebook en Linkdin. Wanneer je één uur per dag bezig bent met typen en je leert blind typen kan je op dat uur een half uur tijd besparen.

*Wie blind typt heeft oog voor de inhoud* Met een kleine investering win je erg veel tijd! In twaalf klassikale lessen leert Type Talent je blind typen én tekstverwerken. Tussen de lessen in word je intensief begeleid per mail.

Start cursus 17 februari. Meer informatie of aanmelden kan via: www.typetalent.nl. Blind leren typen is een cadeau voor het leven.

Groesbeeks Glorie tegen The Flyers eindigt in gelijkspel

GROESBEEK - Groesbeek Glorie speelde op 2 februari om 13:40 uur een uitwedstrijd tegen The Flyers in Wijchen. Het vorige duel tussen de teams eindigde met een stand van 19 – 17 in het voordeel van Groesbeek Glorie. Het beloofde een spannende en felle wedstrijd te worden.

Met volle moed stapte Groesbeek Glorie het veld op. De dames zouden er alles aan doen om de punten mee naar huis te nemen. De wedstrijd begon erg moeizaam en slordig. Er werd slecht afgerond waardoor de keepster van The Flyers ze er met weinig moeite uit kon houden. Ook The Flyers kwam niet goed aan scoren toe. Met een tussenstand van 4-5 in het voordeel van The Flyers, gingen de teams de rust in.

Na de rust liet Groesbeeks Glorie van zich horen. Er werd sneller gespeeld, de verdediging stond sterker en ballen werden beter afgerond. Toch zwakte dit in het tweede deel van de tweede helft weer af. De teams werden steeds feller tegen elkaar. Van beide kanten werd er erg fel verdedigd. Dit hielp niet mee aan het scorend vermogen van beide teams. De wedstrijd eindigde in een stand van 13-13.

De hieropvolgende wedstrijd van Groesbeeks Glorie vond plaats op 8 februari tegen de koploper GHV in Groesbeek. Vorig duel eindigde met een eindstand van 22 – 15 in het voordeel van GHV.

Eerste statushouders gestart met intensieve taal- en participatie cursus

REGIO - De gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Heumen en Mook- en Middelaar hebben geld gekregen van het Rijk voor een intensievere taal- en participatiecursus voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning. De eerste zestien deelnemers zijn dinsdag 28 januari gestart met de cursus.De cursus is voor statushouders die nog onvoldoende Nederlands kunnen. Deze groep heeft in het verleden wel een inburgeringscursus gevolgd, maar geen diploma behaald. De cursisten krijgen nu een nieuwe kans in een aangepast lesprogramma. Opzet cursus VluchtelingenWerk Oost Nederland verzorgt de taallessen in Nijmegen. Een onderdeel van het lesaanbod gaat over het meedoen in de samenleving en bestaat uit opdrachten, trainingen, vrijwilligerswerk en dergelijke.

Na het programma moeten de deelnemers zich beter kunnen redden met het begrijpen, spreken, lezen en schrijven van de Nederlandse taal. Het doel van het programma is dat de deelnemers zelfredzaam worden, het liefst door betaald werk te vinden. De deelnemers volgen twintig uur in de week een programma, dat voor een deel individueel is. Het programma duurt een jaar en is voor de meeste deelnemers verplicht.

Naast VluchtelingenWerk doen ook andere organisaties mee aan de pilot, zoals Forte Welzijn, Stichting Perspectief uit Beuningen, de GGD en het regionaal WerkBedrijf uit Nijmegen.

Eerste statushouders gestart met intensieve taal- en participatie cursus

REGIO - De gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Heumen en Mook- en Middelaar hebben geld gekregen van het Rijk voor een intensievere taal- en participatiecursus voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning. De eerste zestien deelnemers zijn dinsdag 28 januari gestart met de cursus.

De cursus is voor statushouders die nog onvoldoende Nederlands kunnen. Deze groep heeft in het verleden wel een inburgeringscursus gevolgd, maar geen diploma behaald. De cursisten krijgen nu een nieuwe kans in een aangepast lesprogramma. Opzet cursus VluchtelingenWerk Oost Nederland verzorgt de taallessen in Nijmegen. Een onderdeel van het lesaanbod gaat over het meedoen in de samenleving en bestaat uit opdrachten, trainingen, vrijwilligerswerk en dergelijke.

Na het programma moeten de deelnemers zich beter kunnen redden met het begrijpen, spreken, lezen en schrijven van de Nederlandse taal. Het doel van het programma is dat de deelnemers zelfredzaam worden, het liefst door betaald werk te vinden. De deelnemers volgen twintig uur in de week een programma, dat voor een deel individueel is. Het programma duurt een jaar en is voor de meeste deelnemers verplicht.

Naast VluchtelingenWerk doen ook andere organisaties mee aan de pilot, zoals Forte Welzijn, Stichting Perspectief uit Beuningen, de GGD en het regionaal WerkBedrijf uit Nijmegen.

Beekse monstrans en relikwieën overgebracht naar Millingen

(foto: Bert Roodbeen)

MILLINGEN - Na de laatste eucharistieviering op 25 januari in de Grote Bartholomaeuskerk in Beek zijn op zondag 2 februari de monstrans en relikwieën naar Millingen gebracht.

Voor het begin van de welkomst eucharistieviering zijn leden van de Beekse schutterij BUB, enkele inwoners van Beek, onder wie ook burgemeester Slinkman, onder geleide van de Cantorij Millingen, celebranten en misdienaars in een processie rondgang door de Sint-Antonius van Paduakerk de monstrans met relikwieën, herinneringstekens én het Allerheiligste officieel overgedragen van Paduakerk overgedragen. Zowel de monstrans als de relikwieën van de Beekse kerk blijven nu binnen de parochie Maria ten Hemelopneming in Millingen, binnen de de Parochie Maria ten Hemelopneming.

De viering werd voorgegaan door Pastoor Rudo Franken, pater Henk Kuis, emeritus pastoor Frans Bomers en Diaken Henk Nieuwenhuis. Medewerking werd verleend door beide koren van Beek: het mannenkoor en het gemengd koor. Na afloop van de welkomstmis kon men elkaar ontmoeten onder het genot van een kop koffie.

De processie zou eigenlijk van af het Kastanjeplein plaatsvinden, maar vanwege het slechte weer werd dit aangepast.

Vrijwilligerswerk Berg en Dal

BERG EN DAL - Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt vacatures en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan organisaties. De vacatures die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht: Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek is op zoek is naar versterking van het vrijwilligersteam:

Met name medewerker m/v in het Museumcafé. Voor minimaal twee dagen per maand. Door de week of het weekend. Het gaat om het ontvangen van gasten, het schenken van dranken en het uitserveren van tosti’s en gebak. Ook ben je verantwoordelijk voor het schoonhouden van het café. Ben jij professioneel, klantvriendelijk en kun je zelfstandig werken? Stuur dan een berichtje naar welkom@vrijheidsmuseum.nl.

Stichting Van Steen en Natuur zoekt vrijwilligers voor het rijden met zonnetreinen door de Ooijpolder. Met deze zonnetrein wil de stichting bezoekers kennis laten maken met de Ooijpolder en met de invloed van de steenindustrie op de natuurontwikkeling van de polder. Ook voor het vertellen over wat er onderweg te zien is, zijn ze op zoek naar Gidsen. De duur van de ritten is meestal een uur. Heb je minimaal twee jaar een rijbewijs B en vind je het leuk om mensen een leuke dag te bezorgen? Neem dan contact op met Marcel Willemsen, 024 46631311 info@steenennatuur.nl.

Ben je geïnspireerd geraakt, neem dan een kijkje op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal. Bellen kan natuurlijk ook naar Forte Welzijn, 085 0406066. Staat er geen geschikte vacature voor je bij dan gaan we graag met je in gesprek over de mogelijkheden.

Ode aan damesschlagergroep De Restantjes op schlagerfestival

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK - Tijdens het laatste optreden van de Groesbeekse damesschlagergroep De Restantjes tijdens het Groesbeekse Schlagerfestival zijn de carnavalsdames totaal verrast.

Na 33 schlagers vonden de dames het welletjes en gaven aan dat dit de laatste maal zou zijn dat zij mee zouden doen aan het schlagerfestival in een stampvolle sporthal Heuvelland. Toen de dames van De Restantjes het podium betraden werden zij verrast doordat er enkele honderden sjaals vanuit de hal omhoog werden gehouden met als tekst 'De Restantjes' en aan de achterkant 'Hoie Hè'. Hierdoor waren ze totaal van slag en wisten niet wat ze zagen. Op het eind van het festival werd ook nog bekend dat ze de publieksprijs hadden gewonnen. Het kon dus niet meer op voor de dames, die ongetwijfeld de komende jaren met carnaval gemist zullen worden in het Groesbeekse.

Um 't Eve wint met 'En Volluk Appot' het Schlagerfestival Groesbeek

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – Carnavalsclub 'Um 't Eve' heeft met haar carnavalsschlager 'En Volluk Appot ' de 33ste editie van het schlagerfestival op hun naam weten te zetten.

In een bomvolle sporthal Heuvelland verschenen zaterdagavond dertig carnavalsclubs die met de nodige creaties hun nieuwste carnavalsschlager ten gehore brachten. Voor de jury de moeilijke taak om de beste vijf aan te wijzen. In ieder geval was het 'Um "t Eve' met hun schlager 'En Volluk Appot', die met de eerste prijs aan de haal ging, 2e werd CV Now Da Wer met schlager 'Mot now van huus', 3e CV 'n Gefoekst Trüpke met 'Vies Feest', 4e 'CV Waorum Nie' met de schlager 'Feesje Bouwe', en 5e werd CV 'Altied 't Eggest' met 'En deur wiejer'. Zoals bekend kregen De Restantjes de publieksprijs met 'Nie te Geleuve'. Het schlagerweekend werd zondagmiddag in sporthal Heuvelland afgesloten met de afterparty '33 jaar schlagerfestival'.

Kerk Mook

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

www.vommmm.nl; parochiemolenhoek@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 55 41 67 09.

Zondag 9 februari: géén H. Mis (wel in Molenhoek)

Vrijdag 14 februari: 9.00 uur H. Mis; aansluitend Barmhartigheidsrozenkrans

Zondag 16 februari: 11.00 uur H. Mis: Carnavalsmis

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

www.vommmm.nl; parochiemolenhoek@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 55 41 67 09.

Zaterdag 8 februari: géén H. Mis (wel op zondag in Molenhoek)

Zaterdag 15 februari: 19.00 uur H. Mis: Carnavalsmis

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

www.vommmm.nl; parochiemolenhoek@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 55 41 67 09.

Zondag 9 februari: géén H. Mis (wel in Molenhoek)

Vrijdag 14 februari: 9.00 uur H. Mis; aansluitend Barmhartigheidsrozenkrans

Zondag 16 februari: 11.00 uur H. Mis: Carnavalsmis

Inschrijven voor deelname carnavalsoptocht Millingen

MILLINGEN - De carnaval nadert snel. Wil je deelnemen aan de optocht(en), denk dan aan het tijdig inschrijven. Dit kan tot uiterlijk 15 februari. Zonder inschrijving en dus zonder startnummer kun je niet deelnemen.

Op dinsdag 18 februari zullen om 19.00 uur voor de groepen en enkelingen en om 20.00 uur voor de praalwagens de startnummers worden uitgereikt. Dit gebeurt in de Reinhal (verenigingsgebouw van de Deurdouwers) aan het Ons Genoegenpad (ingang Weth Arntzstraat). "Zorg voor een tijdige inschrijving. Zorg er bovendien voor dat de verantwoordelijke persoon die het startnummer op haalt een geldig legitimatiebewijs bij zich heeft."

21 / 40

23 / 40

Peter Marsman van Tandprothetische Praktijk Dukenburg laat u weer lachen Heeft u een goede 'klik' met uw kunstgebit?

NIJMEGEN – Als u problemen ervaart met uw gebitsprothese dan heeft dat een zeer negatieve impact op uw dagelijks leven. Uw gebit kan te los zitten of pijn veroorzaken. Vaak is dat een reden dat men bij Peter Marsman terecht komt. Peter is gespecialiseerd tandtechnieker en tandprotheticus en is tevens aangesloten bij de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici.

'Het professioneel kunnen aanmeten en vervaardigen van een gebitsprothese, daar gaat een medisch-biologische en technische opleiding tot tandprotheticus en tandtechnieker aan vooraf', legt Peter uit. 'Wanneer u dus een prothese nodig heeft, of problemen ervaart met uw huidige prothese, dan zal iedere goede tandarts u doorverwijzen naar een tandprotheticus. Iedere specialist heeft immers zijn eigen vakgebied'. Ook zonder verwijzing van uw tandarts kunt u terecht bij Peter Marsman voor vrijblijvend advies en het laten aanmeten en vervaardigen van een goed passende gebitsprothese. Een eerste consult is kosteloos. Bij zijn praktijk Tandprothetische Praktijk Dukenburg heeft Peter ook een eigen tandtechnisch laboratorium gevestigd. 'Wij besteden niets uit, maar vervaardigen alle protheses zelf. Dat werkt het beste, want we meten de protheses ook zelf aan en voeren zelf de gesprekken met onze cliënten. In die gesprekken luisteren we uiteraard goed naar de wensen, want we willen iedereen graag lachend de deur uit zien gaan!'

Bereikbaarheid:
Tandprothetische Praktijk Dukenburg is zeer gemakkelijk bereikbaar, bovendien zijn er (gratis) parkeerplaatsen voor de deur die veelal vrij zijn voor de patiënten.
De praktijk bevindt zich op de begane grond en is goed toegankelijk voor minder validen. U vindt Tandprothetische Praktijk Dukenburg in de wijk Aldenhof in Nijmegen vlakbij de A73.

Wilt u ook lachend de deur uit gaan? Maak dan een afspraak! (Eerste consult is kosteloos.)

Tandprothetische Praktijk Dukenburg, Aldenhof 70-02 Nijmegen, 024 3430986; www.jouwgebit.nl, (Lid van O.N.T.)

Food & Health, deskundig in afvallen en bewegen in een warmtecabine

MALDEN - Al ruim zeven jaar begeleidt Ilona Loonstra-Hautvast (eigenaresse), samen met haar collega's, mensen bij het bereiken van hun doelen op het gebied van gezondheid en gewicht. De praktijk is kleinschalig en wordt door leden ervaren als prettig, betrokken en persoonlijk.

"Wij zijn een deskundig team dat naast een voedingsdeskundige bestaat uit diverse geschoolde personal trainers met kennis en ervaring op het gebied van voeding, sport, gezondheid, fysiotherapie en haptonomie. Er wordt getraind in warmtecabines (T.F.M.). "In de cabine kan gericht en op elke gewenste intensiteit worden getraind. We krijgen ook steeds meer leden met reuma en fibromyalgie omdat zij in de warme cabines ook op een prettige en veilige manier kunnen trainen."

Of je nu wat kilo's wilt afvallen, je fitter en gezonder wilt voelen of ondanks blessures lekker wilt bewegen.

Food & Health, De Wieken 102, Malden, 06 15104080; info@foodhealth.nl, www.foodhealth.nl.

Netwerk Cliënt-en-Raad Zorg (NCZ): Kennis- en Leernetwerk voor cliënten medezeggenschap in de zorg

REGIO - Met 20 jaar ervaring op het gebied van (centrale) cliëntenraden en hun gesprekspartners is NCZ een belangrijke speler in het zorgveld.

Wij maken ons sterk voor cliëntenraden die onafhankelijk en overduidelijk invloed willen uitoefenen op de kwaliteit van zorg en op de menselijke maat in de zorg. Hierbij zijn gelijkwaardigheid en positieve communicatie tussen het bestuur en de cliëntenraad van belang. NCZ wil dat cliëntenraden in de zorg krachtige gesprekspartners zijn als het gaat om cliënten/patiënten aangelegenheden. Lobbyen door NCZ heeft geresulteerd in de nieuwe Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (Wmcz2018) die op 1 juli 2020 ingaat.

Deze nieuwe wet houdt grote veranderingen in voor (centrale) cliëntenraden en zorgorganisaties. Cliëntenraden krijgen een bepalende rol. Wat nodig is gezien de grote veranderingen in de zorg en in de maatschappij. Zij krijgen Instemmingsrecht op bepaalde besluiten van de zorgorganisatie en daarmee kunnen zij daadwerkelijke invloed uitoefenen op de kwaliteit van de zorg!

Van cliëntenraden wordt verwacht dat zij een sterke partij zijn voor bestuurder(s) en andere geledingen in de zorg en dat zij hun achterban voorzien van juiste informatie. Cliëntenraden zullen zich goed voor moeten bereiden op de nieuwe wet. Ook zorgorganisaties zullen zich moeten instellen op nieuwe vormen van patiëntenparticipatie, inspraak, zeggenschap en medezeggenschap.

Heeft u één of meerdere cliëntenraden binnen uw zorgorganisatie? Of bent u door de nieuwe wet verplicht tot het instellen van één of meerdere cliëntenraden? Bent u- of kent u een (centrale) cliëntenraad en wilt u meer weten over uw rol, taak, functie en positie? Voor training, coaching, ondersteuning en advies kunt u een beroep doen op NCZ! Meer informatie: ncz.nl. Of bel met Marika Biacsics, directeur- bestuurder: 06 51222505.

Hielspoor: kom er vanaf door middel van shockwavetherapie!

MOLENHOEK - Result Care in Molenhoek is een centrum voor chronische en complexe klachten, emotionele problemen, fitheid en gezondheid. Door een combinatie van chiropractie, fysiotherapie, coaching, personal training en fitness kunt u hier terecht voor een groot aantal uiteenlopende klachten.


Eén van de specifieke klachten waar u bij dit centrum voor terecht kunt is hielspoor. Hielspoor is een verkalking van het hielbeen en geeft pijn aan uw hiel, bij elke stap. Als u te lang met deze klachten blijft rondlopen, zal het herstelproces ook langer gaan duren. Daarom is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Result Care biedt u daarom graag een gratis screening aan,


Sommige mensen wordt geadviseerd om een cortisonen-injectie te doen om daardoor hielspoor te verminderen. Deze injecties zijn echter niet zonder risico, waardoor het verstandig kan zijn om eerst een minder invasieve behandeling te doen. Als dat niet werkt kan er altijd nog voor deze spuit worden gekozen. Als hiervoor wordt gekozen, is het belangrijk dat het onder echogeleiding gebeurt. Alleen dan kan men zeker weten dat ze de prik op de juiste plek zetten.


Een minder invasieve vorm zijn rekoefening of shockwavetherapie. Shockwave wordt bij Result Care al jarenlang succesvol ingezet om hielspoor te behandelen. Mensen hebben gemiddeld tussen de vier en zes behandelingen nodig om sterke vooruitgang te bemerken. De behandeling kan pijnlijk zijn, zij het minder pijnlijk dan een injectie, en is in de meeste gevallen zeer effectief.


De shockwavetherapie wordt versterkt met de juiste rekoefeningen door de gediplomeerde fysiotherapeuten bij Result Care. Omdat de behandeling wordt uitgevoerd door een fysiotherapeut wordt het grootste deel van de behandeling vergoed door de zorgverzekering (indien u hiervoor verzekerd bent). Voor de shockwave zit er wel een eigen bijdrage van 19,95 euro per behandeling.

Result Care, Middelweg 10b, 6584AH Molenhoek; 024 3585905, www.resultcare.nl.

Gedicht van de week

WAT IS VRIJHEID?

Hallo, mijn naam is Yoran, ik ben 14 jaar en ik woon in Heumen. Voor mij is vrijheid je mening mogen uiten, zonder iemand te beledigen. Maar er zitten wel verschillen in je mening uiten en je mening uit laten komen. Dat houdt in, dat je mensen niet kan dwingen om te doen wat jij wil, – je mensen niet beledigt met je mening. Maar door je mening te uiten, heb je wel het gevoel, dat er naar je geluisterd wordt en dat verandert vaak al een heleboel.

GEDICHT OVER VRIJHEID

voel je vrij

geen moeite voor mij

want ik ben vrij

maar is dat ook zo voor jou?

voel jij je ook vrij?

of sta je allang in de rij

voor het gevoel

het gevoel, het verlangen naar

vrijheid en blijheid?

helaas is vrijheid

niet overal langs geweest

is dat wel het geval

dan is de vraag

blijft die vrijheid bij mij

of voel ik me maar even

blij en vrij?

Heumen, januari 2020

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 15 februari om 19.00 uur H. Mis met het Maldens Gemengd Koor.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding. Op de eerste woensdag van de maand wordt de H. Mis om 10.00 uur opgedragen in de kapel van Malderburch.
Het secretariaat in de pastorie is geopend op dinsdag en donderdag van 10-12 uur. Telefoon 024-3580476.

Parochie Maria ten Hemelopneming

Dinsdag 11 febr. Leuth 19.00 uur H. Mis Mariakapel

Woensdag 12 febr. Beek 09.00 uur H. Mis

Woensdag 12 febr. Millingen Rozenkransgebed

Donderdag 13 febr. Millingen 09.00 uur H. Mis

Donderdag 13 febr. Millingen 09.30-18.30 uur Aanbidding

Vrijdag 14 febr. Millingen 09.00 uur H. Mis

Zaterdag 15 febr. Millingen 17.00 uur H. Mis Laurentiuskoor

Zaterdag 15 febr. Beek 19.00 uur H. Mis

Zondag 16 febr. Ooij 09.15 uur H. Mis Gemengd Koor Beek

Zondag 16 febr. Millingen 11.00 uur H. Mis Familiekoor

Maandag 17 febr. Millingen 16.00 uur H.Mis Kapel Gasthuis

Misintentie 11 euro
Voortaan wordt er 11 euro gevraagd voor een misintentie in plaats van 10 euro.

Uitlegviering


Op zondag 16 februari is om 11.00 uur in de kerk in Millingen een Mis waarin voor de eerste communicanten en vormelingen de verschillende gebruiken en handelingen worden uitgelegd. Voor iedereen, of je nu voor het eerst of regelmatig naar de kerk gaat, kan dit helpen om de eucharistie (nóg) beter te begrijpen en mee te vieren.

Rudo Franken, pastoor

Parochie Maria ten Hemelopneming

Parochie Maria ten Hemelopneming

Dinsdag 11 febr. Leuth 19.00 uur H. Mis Mariakapel

Woensdag 12 febr. Beek 09.00 uur H. Mis

Woensdag 12 febr. Millingen Rozenkransgebed

Donderdag 13 febr. Millingen 09.00 uur H. Mis

Donderdag 13 febr. Millingen 09.30-18.30 uur Aanbidding

Vrijdag 14 febr. Millingen 09.00 uur H. Mis

Zaterdag 15 febr. Millingen 17.00 uur H. Mis Laurentiuskoor

Zaterdag 15 febr. Beek 19.00 uur H. Mis

Zondag 16 febr. Ooij 09.15 uur H. Mis Gemengd Koor Beek

Zondag 16 febr. Millingen 11.00 uur H. Mis Familiekoor

Maandag 17 febr. Millingen 16.00 uur H.Mis Kapel Gasthuis                

Misintentie 11 euro
Voortaan wordt er 11 euro gevraagd voor een misintentie in plaats van 10 euro.

Uitlegviering
Op zondag 16 februari is om 11.00 uur in de kerk in Millingen een Mis waarin voor de eerste communicanten en vormelingen de verschillende gebruiken en handelingen worden uitgelegd. Voor iedereen, of je nu voor het eerst of regelmatig naar de kerk gaat, kan dit helpen om de eucharistie (nóg) beter te begrijpen en mee te vieren.

Rudo Franken, pastoor

Gezellige boekenmarkt in Malden

MALDEN - Op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 februari houdt 024 Outlet een gezellige boekenmarkt in het winkelcentrum van Malden.

Onder de koepel tussen Albert Heijn en de Plus staan duizenden boeken te wachten op een nieuwe eigenaar. 90 procent van deze boeken gaat weg voor slechts 1,00 euro per stuk. Ook hebben we veel boeken die zo mooi zijn dat we daar 2,50 euro per stuk voor vragen of 5 voor 10,00 euro. Natuurlijk zullen de kinderboeken niet ontbreken met een prijsje vanaf 0,50 euro per stuk. Cd's staan er ook voldoende voor 0,50 euro per stuk.

"Als extra hebben we tijdens deze markt een mooie actie: Wie voor 10,00 euro aan boeken of cd's koop krijgt gratis een doosje Mozartkugeln, waarde ruim 4,00 euro (op is op) de tijden van deze markt is: Vrijdag 14 februari (Valentijnsdag) van 09.00 tot 20.00 uur. Koop dus een mooi boek of cd voor uw geliefde. Zaterdag 15 februari van 09.00 tot 18.00 uur. Zondag 16 februari van 10.00 tot 16.00 uur en vanaf 13.00 uur gaan we nog meer stunten met de prijs, alles mag/moet weg."

Informatie over deze boekenmarkt kan met verkrijgen bij Jan Oppers via 06 29522705.

Poëzie happen bij ontbijt in Malden

René Roumen, een van de dichters, serveert gedicht bij ontbijt bij Bakker Bart Malden-Opening Poëzieweek Heumen. (foto: Hans van Wijk) Hans van Wijk

MALDEN - Afgelopen donderdag 30 januari, Gedichtendag, leek Bakker Bart in Malden wel een theatertje voor kleinkunst. Dichters uit Malden en omgeving waren onder de ontbijtgenieters.

Zij maakten van de gelegenheid gebruik om hun verzen voor te dragen en trakteerden vanaf 9.00 af en toe gedichten aan verraste ontbijters.

'Broodje speciaal'
Helemaal speciaal werd het toen dorpsdichter Marjolein Pieks (gekleed in haar huispak en ondanks griep aanwezig) ook haar gitaar ter hand nam en het lied zong ‘Toekomst van het Heden’. Dit lied heeft zij geschreven speciaal voor de Poëzieweek Heumen met het thema ’De Toekomst is nu’. Het ontbijt was de eerste activiteit in deze week. Tegen 10.30 uur waren alle tafeltjes bezet en zag je vooral blije mensen genietend van het Vers ontbijt.

Toekomst van het heden

Is er nog een toekomst voor het heden
het verleden trekt aan ons bestaan.
Is er nog een toekomst voor het heden
of is het nu met ons nu gedaan?

Heden waar ben je nu,
waar ben je gebleven?
De toekomst zit ons achterop
wat als jij verdwijnen zal
en wij hier verlaten de tijd doden wat dan?

Wat dan lief Nu
weet jij dan misschien
wat er komen zal zonder jou?

Iets is veranderd aan alle tijden
we lijden aan een gestorven Nu.
De plaat die blijft hangen
maar we zijn het heden kwijt
we verlangen naar een andere tijd.

Overal is muziek
al horen wij die niet
het heden zijn gebeden en een lied.

(Liedtekst door dorpsdichter Marjolein Pieks)

Carnavalsberichten? Stuur het op tijd in!

REGIO - Wilt u graag uw carnavals informatie onder de aandacht brengen in deze krant?

Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl. Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waarover uw bericht gaat. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. De rest wijst zich vanzelf. De deadline is dinsdag 10 februari 17.00 uur.

Let op! De krant verschijnt in het weekend en mag tot zondagavond bezorgd worden, dus let op dat u uw bericht op tijd instuurt. Bij vragen belt u: 0481 464770.

29 / 40

30 / 40

31 / 40

32 / 40

33 / 40

34 / 40

Nick Bakker beëdigd als raadslid voor het CDA in Berg en Dal

(foto: Bert Roodbeen)

BERG EN DAL - Aan het begin van de raadsvergadering heeft burgemeester Mark Slinkman de 22-jarige Nick Bakker beëdigd als raadslid voor het CDA in de gemeenteraad van Berg en Dal.

Nick is hiermee het jongste raadslid. Nick studeert Politicologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en werkt bij de Plus-supermarkt in Beek. In juli 2017 is Nick al carrousellid bij het CDA geworden. Nick neemt de zetel over van Rob Verheijen die onlangs de gemeenteraad van Berg en Dal heeft verlaten. Dave van Loon wordt de nieuwe fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Berg en Dal.

Bij Voorzieningen Hart op De Heuvel in Groesbeek Eten met de Buurt slaat aan!

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK - De Buurtlunch of beter gezegd 'Eten met de Buurt' is bijzonder aangeslagen op Voorzieningen Hart Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek.

Voor de eerste maal op 31 januari waren liefst 24 buurtbewoners, die gezamenlijk gingen lunchen. Zij konden kiezen tussen twee voorgerechten, vier hoofdgerechten en een dessert. Astrid Delacroix die namens Forte Welzijn is bijzonder tevreden over het opzetten van deze buurt lunch. Er is behoefte aan om gezellig met elkaar te eten. Nu al zijn er reserveringen binnen voor de buurt lunch eind van deze maand.

Maandagmiddag 3 februari vond de traditionele lunch plaats, waarbij ook liefst 22 mensen bij aan schoven. Naast de soep genoten zij van een broodje omelet en toebehoren.

Roostergoot op Dorpsplein wordt vervangen door antislip-roostergoot

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Tijdens de herinrichting van het Dorpsplein – enkele jaren geleden – is ten behoeve van het afvoeren van hemelwater een roostergoot aangebracht. Het is gebleken dat dit rooster gevaarlijk glad is bij regen en vorst.

De afgelopen jaren zijn bij de gemeente diverse meldingen binnen gekomen over ongevallen op de desbetreffende rooster. Zo is een mevrouw met een kunstheup uitgegleden en zijn diverse mensen gevallen waarbij heup- en knieklachten werden opgelopen. Het gemeentebestuur heeft besloten het huidige rooster te vervangen voor een 'antislip'-versie (stroeve uitvoering ). Als beheerder van de openbare ruimte is de gemeente verantwoordelijk voor een veilige inrichting. Door deze éénmalige investering wordt de kans dat gebruikers van het plein lichamelijk letsel oplopen een stuk kleiner. De kosten van de nieuwe roosters bedragen 11.756 euro.

Burgemeester Slinkman benoemt drie leden rekenkamercommissie

(foto: Bert Roodbeen)

BERG EN DAL - Burgemeester Slinkman heeft donderdagavond 30 januari tijdens de raadsvergadering een drie leden benoemd tot de Berg en Dalse Rekenkamer.

Slinkman nam de belofte af van H.J.J.M. Smeets, D.J. Schonewille W. van Deursen. Deze laatste werd tevens voorzitter van de Rekenkamercommissie.

RepairCafé Groesbeek

RepairCafé in bedrijf. (foto:Erna Gerrits)

GROESBEEK - RepairCafé Groesbeek heeft als motto: Niet weggooien, maar repareren en opnieuw gebruiken! Op zaterdag 8 februari van 13.00-16.00 uur is er weer een RepairCafé in Inloop Op de Paap, Op de Paap 1, Groesbeek.

In het RepairCafé staan vrijwilligers klaar voor reparaties aan huishoudelijke apparaten, computers en fietsen, maar ook voor verstelwerk. Bij huishoudelijke apparaten valt te denken aan koffiezetapparaten (Senseo!), stofzuigers, strijkijzers etcetera, maar ook aan (oudere) audioapparaten.

Daarnaast zijn er vrijwilligsters die achter de naaimachine klaar zitten om verstelwerk te doen. Daarbij valt te denken aan het korter/langer maken van mouwen en broekspijpen, ritsen inzetten. Ook zijn er vrijwilligers met verstand van computers. Men kan bij hen terecht met vragen over uw smartphone, tablet of laptop. Bij een ‘ouderwetse’ desktop is het mogelijk om onderdelen te vervangen of bij te plaatsen, zoals een harde schijf of een videokaart.

De reparaties worden kosteloos uitgevoerd, met natuurlijk wel een gepaste vergoeding voor de onderdelen en een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Overigens is iedereen ook zonder kapot apparaat welkom om binnen te lopen en een kopje koffie te drinken. Voor meer informatie: Metty Kainama, 06 10474589.

Dit telefoonnummer is ook te gebruiken om aan te geven, dat men een vervoersprobleem heeft. Repaircafé Groesbeek zorgt dat men wordt opgehaald en thuisgebracht.

Valentijns concert in Kleine Bartholomeuskerk

Claudia y Manito. (foto: Edwin Huizing) Edwin Huizing

BEEK - Speciaal voor Valentijnsdag wordt er op vrijdagavond 14 februari in de Kleine Bartholomeuskerk, een romantisch concert gehouden door harp- gitaar duo Claudia y Manito. Vol overgave en vuur brengt dit tweetal een repertoire van muziek en liederen uit het Latijns-Amerikaanse continent ten gehore.

Op de Paraguayaanse harp speelt Claudia gevoelige melodieën en ritmische partijen. Menig luisteraar voelt bij haar spel de passie en hartstocht. Ook worden er Spaanstalige nummers met het thema ‘de liefde’ gezongen. Het gipsy flamencospel van Manito geeft de muziek een extra dimensie Zijn naam is een directe verwijzing naar de gitaarlegende Manitas de Plata.

De aanvang is 20.30 uur, entree inclusief drankje 12,50 euro. Het adres van het kerkje is Nieuwe Holleweg 2 Beek-Ubbergen. Reserveren is wenselijk dit kan via info@manito.biz of 06 23259107. (www.bartholomeuskerkje.nl)

Geen aanrijding, wel zinloze vernieling in Ooij

(foto: Foto: Bert Roodbeen)

OOIJ - Vandalen hebben afgelopen week de aluminium schrikhekplanken (planken die het verkeer waarschuwen voor gevaarlijke punten zoals een T- kruising) boven aan de Sint-Hubertusweg- Erlecomsedam vernield.

Het was zeker geen aanrijding, omdat er een plank langs half weg de dijk is gegooid. Weer zo'n zinloze actie waar men blijkbaar 'lol aan beleeft'...

Zo is carnaval bedoeld!

(foto: Annemarie Kroon) Annemarie Kroon

MIDDELAAR - Een impressie van de grote Prinsreceptie van Prins William d’n Örste van De Krölstarte in Middelaar.

Hoogheden, Adjudanten, Pages, Hofdames, Raden van Elf, Hofkapellen, Dansgardes en dat allemaal in een woud van veren, ballonnen en serpentines. Gezelligheid en verbroedering. Zo is carnaval bedoeld!

Zoals u leest hebben wij 8 februari feest.
Felien wordt 8 jaar. Van harte gefeliciteerd.
En een Knuffel. Van Oma Gerda en Opa Theo

Pepijn

Hoera Pepijn wordt 11 jaar!
Hartelijk gefeliciteerd van je zusje Cathelijne,
Papa en Willemijn, Marjolein en Koen,
opa en oma Huissen.

Noud

Hiep Hiep hoera, Noud is 3 jaar.
Gefeliciteerd schatje! Dikke kus
Opa Joop, Oma Ria, Ome Ed, Tante Mel
Sanne en Sophie

Ook met 50 jaar blijf je een echte vriend!
Je hebt dan ook wel een klein biertje verdiend!
Groetjes, je vrienden

Dit boefje wordt 18 februari 1 jaar!
Proficiat van Opa en Oma

Al 62 jaar een paar.
En erg gelukkig met elkaar!

Proficiat!
Van ons allemaal!

Nog geen grijze haar,
maar toch wel 60 jaar!
Proficiat! Pa, Ma en
de van Moerkerkjes

Deze jongen man word 11 februari 75 jaar.
Kusjes nel Christiaan en Janine

Abraham

Nu eindelijk 50 jaar gefeliciteerd Abraham.
Je weet wel van wie

Bas

Hiep hoera weer een jaar erbij
Bas 14 jaar!
Groetjes Opa en Oma Koeien -×××-

Derk

Hoera 6 februari stoere Derk 5 jaar.
Knuffel en een dikke kus,
Opa en Oma.

Je zult het niet geloven misschien, maar deze avontuurlijke dame gaat volgende week SARAH zien

Hiep hiep hoera
deze ouwe bok
6 februari
60 jaar

Cabaretier Stefano Keizers in Theater Overasselt

Stefano Keizers. (foto: Lotte Bronsgeest)

OVERASSELT - Op zaterdag 15 februari speelt Stefano Keizers zijn nieuwe voorstelling Sorry Baby in Theater Overasselt. “Bloedstollend cabaret van Stefano Keizers”, kopte het NRC Handelblad onlangs in een vijfsterrenrecensie. “Net als zijn debuut is opvolger Sorry Baby een radicaal theaterexperiment, waarbij hij de verwachtingen van het publiek op zijn kop zet.”

Wie Keizers een beetje heeft gevolgd, weet dat hij cabaret op een conceptuele manier benadert. In Sorry Baby speelt hij een artiest die zelf niet meer in zijn voorstelling gelooft. Het liefst had Stefano Keizers de hele tournee afgeblazen, maar vanwege de zakelijke afspraken die nu eenmaal zijn gemaakt, slaat hij zich met frisse tegenzin door het avondvoorstelling heen. Alleen de liedjes en dansjes waarover auteursrecht is betaald, voert hij uit. Wat er daarna gebeurt, is een groot vraagteken, maar ongetwijfeld zal Stefano Keizers ook deze avond met zijn spel het publiek ontregelen en uitdagen.

Naar aanleiding van de première op 18 januari schreef de Theaterkrant “Met Sorry baby biedt Keizers een opvallend programma op het grensgebied tussen cabaret en kunst, waarover je lang kunt napraten. Of je nu theaterprofessional, kunstenaar of gewoon cabaretliefhebber bent.” De voorstelling op zaterdag 15 februari begint om 20.00 uur. Kaarten kosten 15 euro en zijn te bestellen via de website theateroverasselt.nl. Theater Overasselt is gevestigd in het Verenigingsgebouw, Willem Alexanderstraat 1 in Overasselt.

Regiokoor Tamtam groeit uit oefenlokaal

GROESBEEK - De eerste maand van pas opgerichte regiokoor Tamtam zit er op en iedereen is superenthousiast. Elke week melden zich weer nieuwe leden aan.

De toeloop is zó groot, dat de huidige oefenzaal te klein is geworden. Daarom heeft het koor een grotere repetitie-locatie gezocht en gevonden in de aula van Jenaplan CBS Adelbrecht-Windekind aan de Cranenburgsestraat 112A/C in Groesbeek (024 3971928).

Het koor bestaat op dit moment uit al ruim vijftig dames en heren in de leeftijd van 17 tot 65 zingt iedere maandagavond (20.00-22.00 uur) met veel plezier onder leiding van Eugène Ceulemans. De vaste pianist is Vincent Cuppen. Het repertoire is erg breed; het koor zingt goede muziek in alle stijlen en meerdere talen.

"Vind je zingen op zich gewoon leuk en maakt het je verder niet zo veel uit in welke stijl, dan ben je bij Tamtam op de juiste plek. Er nog plaats voor nog maximaal zes nieuwe leden. Lijkt dit nieuwe koor iets voor jou, stuur dan een e-mail naar Eugène Ceulemans: eugeneceulemans@xs4all.nl."

Burgemeester Slinkman verwelkomt 35.000ste inwoonster

(foto: Gemeente Berg en Dal)

GROESBEEK - Begin januari heeft de gemeente Berg en Dal haar 35.000ste inwoonster mogen verwelkomen te weten: Puck Hendricks die op 3 januari is geboren en op 7 januari is ingeschreven bij de gemeente Berg en Dal.

Burgemeester Mark Slinkman heeft op donderdag 30 januari een bezoekje gebracht aan Puck, haar zusje Bobby en haar ouders in hun woning aan de Bezembinder in Groesbeek. Volgens een woordvoerder van de gemeente verschilt het aantal inwoners per dag. In de eerste week van januari telde Berg en Dal 35.010 inwoners. Puck was op 7 januari precies de 35.000 inwoonster. Op dit moment ( 30 januari 2020) heeft de gemeente Berg en Dal 35.005 inwoners.


Nieuwe raadsleden
Het aantal raadsleden in een gemeente hangt af van het aantal inwoners. Heeft de gemeente Berg en Dal op 1 januari 2021 nog steeds 35.000 inwoners of meer? Dan komen er bij de volgende verkiezingen (16 maart 2022) twee raadsleden bij in de gemeenteraad van Berg en Dal. Er zijn dan 25 raadszetels te verdelen.