GN Berg en Dal Heumen Mook

10 mei 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 10 mei 2018


Nationale Molendagen, ook bij De Duffelt in Kekerdom

Molen en koolzaad (foto: Rene Rieken)

Foto: Rene Rieken

KEKERDOM - Op zaterdag 12 en zondag 13 mei van 11.00- 17.00 uur zal voor de 46e keer de Nationale Molendagen worden georganiseerd en na het succes van vorig jaren zal uiteraard 'De Duffelt' ook weer deelnemen.

Want de reactie van de bezoekers is vaak: ”ik kom hier honderden keren langs, maar ben nog nooit binnen wezen kijken”. Tijdens dit weekend is daar alle gelegenheid voor. Altijd al willen malen? "Tijdens dit weekend zullen wij de kweersteen weer gebruiken. Hiermee kan men zelf met handkracht meel malen. Zeer leuk voor de kinderen om dat te doen. Uiteraard neemt u bij uw bezoek ook wat pannenkoekmeel mee, deze is gemalen door de molenaars van De Duffelt en is nu al bekend om zijn sublieme smaak." Natuurlijk zijn er ook de smakelijke riefkoeken te koop. Voor de kinderen is er het springkussen. Meer informatie staat op www.molendeduffelt.nl.

Nóg meer lokale producten en oude ambachten op zondag 27 mei Gezellige Streekmarkt Breedeweg krijgt vervolg

BREEDEWEG - Na het succes van vorig jaar krijgt Breedeweg opnieuw een Streekmarkt. De eerste editie van 2018 vindt plaats op zondag 27 mei van 11.00 tot 20.00 uur op het Kerkplein in Breedeweg, bij Groesbeek. De organisatie is mede in handen van Buurtmarkt Breedeweg.

Bezoekers vinden op deze gezellige marktkramen van lokale (boeren)bedrijven met onder andere zuivel (kazen, geitenkaas, yoghurt), bloemen en planten, paling, groente (zoals asperges) en fruit (zoals aardbeien), boerderijvlees, wijn, bier, ijs, fruitsappen, zelfgemaakte frieten, koffie en thee. Voor de kinderen is er van alles te doen, schminken, een grote container met zand, poffertjes. Ook zijn er presentaties van oude ambachten.

Live muziek zorgt vanaf 13.00 uur voor extra sfeer. Van 15.00-20.00 uur treedt de bekende regionale coverband New Leaf op.

Gemeente-Koningschieten in Leuth

REGIO - Op zaterdag 12 mei is de eerste editie van het Gemeente-Koningschieten in de gemeente Berg en Dal.

Liefst zeven schutterijen uit de gemeente nemen aan dit evenement deel. Elke vereniging is vertegenwoordigd door vijf koningen, vijf koninginnen, en twee jeugdkoningen/koninginnen, die meestrijden om deze titel, die liefst twee jaar gedragen mag worden. Schutterij Vriendenkring uit Leuth zal de spits afbijten.
Om 12.00 uur na het spelen van het Wilhelmus en het hijsen van de diverse vlaggen begint de rondgang van de verenigingen door Leuth met defilé.
Vanaf 13.00 uur starten de schietwedstrijden op het terrein van de Vriendenkring. Na het Koningschot staat feestdj Mike klaar om de aanwezigen nog een paar gezellige uurtjes te bezorgen. Het evenement is zaterdag 12 mei in De Vriendenkring.

Wandelvierdaagse Nijmegen zoekt bedden

NIJMEGEN - De internationale Wandelvierdaagse Nijmegen staat in de startblokken. De inschrijving voor de 102de editie is gesloten. Veel wandelaars hebben gelukkig al een slaapplek gevonden, maar nog niet alle wandelaars hebben slaapgarantie. Daarom zoekt vierdaagsebed.nl nog inwoners die een bed te huur hebben voor Vierdaagse deelnemers.

Vierdaagsebed.nl - een initiatief van VVV Rijk van Nijmegen - brengt elk jaar vele honderden wandelaars onder bij circa 800 gastgezinnen. De gastgezinnen bieden, in ruil voor een vergoeding, de wandelaar een comfortabele overnachting en ontbijt. Optioneel is ook de verzorging van een lunchpakket en warme avondmaaltijd.

Hanneline Oosting, adjunct directeur van Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen, is erg te spreken over dit unieke staaltje van (Nijmeegse) gastvrijheid: "De inwoners van het Rijk van Nijmegen dragen bij aan de prestaties en de unieke beleving van de wandelaar. En uit de matches tussen wandelaars en gastgezin komen soms leuke contacten voort. Ook dit jaar doen we weer beroep op de gastvrijheid van inwoners, want we zoeken nog bedden! En dan bedoelen we goede, comfortabele bedden en het liefst op basis van volpension. De prestaties van de wandelaars verdienen natuurlijk een goede nachtrust en goede maaltijden."

Aanmelden

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via vierdaagsebed.nl of contact opnemen met VVV Rijk van Nijmegen: Per mail via info@vierdaagsebed.nl, telefonisch via 0481 366280 (maandag - vrijdag tussen 09.30-17.30 uur).

Vergoedingen

De Wandelvierdaagse vindt dit jaar plaats van 17 - 20 juli. De vergoeding voor het gastgezin bedraagt 32,20 euro per persoon per nacht, op basis van overnachting met ontbijt. Voor volledig pension (met lunch en warme avondmaaltijd) bedraagt de vergoeding 45,08 euro per persoon per nacht.

NAH-groep zoekt penningmeester

MILLINGEN - In Millingen aan de Rijn is een gespreksgroep voor mensen met NAH, de NAH-groep. NAH staat voor Niet Aangeboren Hersenletsel. Mensen, die getroffen zijn door een hersenbloeding, herseninfarct of ander hersentrauma.


De NAH-groep Millingen aan de Rijn en omstreken is opgericht om deze mensen uit onze regio dichter bij elkaar te brengen in de vorm van gezellige bijeenkomsten om zo met elkaar te praten, leren van elkaar, naar elkaar te luisteren over de problemen, waar men dagelijks of regelmatig tegenaan loopt of gelopen is.

Deze NAH-groep zoekt een penningmeester voor het bijhouden van de financiële handelingen binnen deze kleine groep, zoals de verwerking van de contributie van het ledenbestand. Voelt u zich geroepen om het bestuur van deze bijzondere gespreksgroep op financieel gebied te helpen en wilt u wat voor de NAH-groep Millingen aan de Rijn betekenen?
Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact opnemen met de voorzitter van de NAH-groep: Alex Janssen 06 10434247 of via mail alexdoortje@kpnmail.nl.

Stem op KinderVakantieWerk

KVW Groesbeek 2017 (foto: Ria Janssen Klaassen)

Foto: Ria Janssen Klaassen

GROESBEEK - Zoals eerder aangekondigd doet KinderVakantieWerk (KVW) Groesbeek mee met de Rabobank Clubkas Campagne. Binnenkort ontvangen alle leden van de Rabobank Rijk van Nijmegen via de post een persoonlijke kaart met een unieke stemcode.

"Met deze code kunt u van 15 - 30 mei stemmen op onze organisatie. Elke stem is geld waard! Geld wat wij graag willen gebruiken om van de vijftigste editie van KVW Groesbeek een onvergetelijke editie te maken. Op www.kvwgroesbeek.nl staat een link naar de stempagina van de Rabobank.

Dodenherdenking en kranslegging in Berg en Dal

(Foto: Henk Burgers)

Tekst en foto:

Henk Burgers

BERG EN DAL - Bij De Naald aan de Clarenbeekseweg in Berg en Dal vond dit jaar de jaarlijkse dodenherdenking plaats.

Na het spelen door fanfare Edelwijs uit Berg en Dal nam de heer Van Steen het woord en heette iedereen welkom op deze bijzondere bijeenkomst. Namens de gemeente Berg en Dal nam Rob Verheyen het woord en stond stil bij wat de oorlog allemaal teweeg had gebracht. Ook pastoor Wagemaker sprak over de verschrikkingen van de oorlog. Nadat diverse verenigingen en organisaties hun bloemen hadden gelegd en de jeugd ook haar bijdrage had geleverd in de vorm van een gedicht voorgedragen door Evelien Janssen en het plaatsen van kaarsjes werd deze dodenherdenking waardig afgesloten met de taptoe en het Wilhelmus.

Lekkage waterleiding centrum Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Bij Makelaarskantoor HV aan de Dorpsstraat in Groesbeek is donderdag 3 mei een spontane waterleidinglekkage ontdekt.

Medewerkers van Gebroeders van Steen uit Berlicum zijn donderdagmorgen aan de slag gegaan om het euvel te verhelpen. Zij kwamen tot de conclusie dat er een nieuwe waterleiding naar het betreffende pand aangelegd diende te worden. Daarvoor moesten ze niet alleen het trottoir voor HV openbreken, maar moesten ook onder de drukke Dorpsstraat door ter hoogte van het gemeentehuis de nieuwe waterleiding aansluiten. Daar werd een groot gat gegraven om vervolgens de nieuwe waterleiding onder de Dorpsstraat door te schieten. Bij het gemeentehuis werd de nieuwe waterleiding aangesloten op het bestaande waterleidingnet. Het verkeer op de Dorpsstraat heeft voor een groot deel van de dag enige hinder van de graafwerkzaamheden ondervonden. De schade van de lekkage is gering.

G-tennis team uit Groesbeek naar de Special Olympics!

G-team Tennisvereniging Groesbeek (foto: Marije Kroonenburg)

Foto: Marije Kroonenburg

GROESBEEK - Net als in 2017, zal er dit jaar een team G-tennissers van tennisvereniging Groesbeek meedoen met de Special Olympics. In 2017 viel het Groesbeekse G-team goed in de prijzen met één gouden, twee zilveren en vijf bronzen medailles!

Het team uit Groesbeek is er helemaal klaar voor: er wordt sinds 1 maart weer wekelijks volop getraind op de donderdagavond. Deze training wordt al jaren verzorgd door een aantal zeer enthousiaste leden van de tennisvereniging.

Special Olympics is dé sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Iedereen kan meedoen op zijn eigen niveau. Er is daarvoor een speciaal systeem ontwikkeld waarbij alle sporters ingedeeld worden naar hun eigen sportprestaties. Plezier staat voorop. Via sport wil Special Olympics de persoonlijke ontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking stimuleren, het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van mensen vergroten en bijdragen aan een positieve beeldvorming.

Op 8, 9 en 10 juni gaan sporters met een verstandelijke beperking de strijd met elkaar aan in 22 takken van sport: voetbal, tennis, tafeltennis, badminton, hockey, basketbal, handbal, skeeleren, paardrijden, zwemmen, open water zwemmen, wandelen, wielrennen, atletiek, gymnastiek, judo, golf, bowlen, volleybal, beachvolleybal (demonstratiesport), bocce en korfbal.

De voorbereidingen zijn in volle gang en het belooft een groots sportfeest te worden voor de circa tweeduizend deelnemers, de coaches/begeleiders, toeschouwers en vele vrijwilligers.

Den Zuuten Ienval gaat naar zeven voorstellingen

Een scene uit de vorige voorstelling (foto: Sjaak Pouwels)

Foto: Sjaak Pouwels

GROESBEEK – Toneelvereniging Den Zuuten Ienval speelt dit jaar in november zeven voorstellingen. Het besluit om een extra voorstelling te spelen is genomen nadat voor de laatste voorstelling veel mensen geen kaarten hebben kunnen bemachtigen. Onder hen ook teleurgestelde donateurs.

Om iedereen de kans te geven de voorstellingen te bezoeken wordt op één van de speeldagen een dubbele voorstelling gepland. De uitvoeringen vinden plaats op 4 november om 19.00 uur, op 9 en 10 november om 20.00 uur. Op zondag 11 november speelt de vereniging twee maal, om 14.00 en om 19.00 uur. Op 16 en 17 november wordt gespeeld om 20.00 uur.

Toneelvereniging Den Zuuten Ienval neemt ook deel aan de Rabobank Clubkas Campagne 2018. Leden van Rabobank Rijk van Nijmegen kunnen hun stem op de vereniging uitbrengen tussen 15 en 30 mei. Leden ontvangen binnenkort een persoonlijke stemcode.

Met de opbrengst wil de vereniging bijdragen aan de aanschaf van nieuwe stoelen voor zaal De Sleutel zodat bezoekers de komende jaren op comfortabele wijze naar de voorstellingen kunnen kijken. De vereniging rekent op ieders stem!

Vierdaagse-vrijwilligers gezocht

REGIO - De Nijmeegse Vierdaagse komt er aan en Wandelvereniging Magnus is drukdoende met de organisatie daarvan. Tijdens deze week verblijven wij met een groep wandelaars in Ontmoetingscentrum De Kloosterhof in Weurt.

Wandelvereniging Magnus is nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers of stagiaires vanaf 16 jaar die het leuk vinden om onze wandelaars te vertroetelen en in de watten te leggen. "Voor op de route zijn wij op zoek naar verzorgers je gaat vroeg op pad in een gezellig team om je positie in te nemen langs de route. Je bouwt daar met elkaar een verzorgingspost op en als de wandelaars arriveren ben jij een soort gastheer of gastvrouw. Dat betekend lunchpakketten uitreiken, dranken inschenken en dergelijke. Voor op de locatie: klaar maken van lunchpakketten, keuken werkzaamheden, helpen bij het buffet tijdens de warme maaltijd of barwerkzaamheden.

Ben jij de persoon die in teamverband kan werken, enthousiast is, geen ochtend humeur heeft, beschikt over enige pit dan ben je van harte welkom. In verband met de teambuilding die in zo’n week ontstaat, geven wij de voorkeur aan personen die alle 4 de wandeldagen inzetbaar zijn. Kom je van buiten Nijmegen dan bestaat de mogelijkheid om bij ons gratis te overnachten en uiteraard is ontbijt en de warme maaltijd ook gratis! Ons motto is: er met elkaar een gezellige en sfeervolle week van maken.

Heb je interesse of wil je meer weten over bovengenoemd vrijwilligerswerk neem dan gerust contact op met Vierdaagse coördinator Jan Polman 06 51757645 of stuur een mail naar: janpolman@planet.nl."

Jeugdinstuif Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Woensdag 16 mei zijn jongens en meisjes in de leeftijdscategorie 4 - 12 jaar welkom op sportpark Breedeweg voor de jaarlijkse jeugdinstuif van Groesbeekse Boys.

Kinderen die geïnteresseerd zijn in het voetbalspelletje kunnen ervaren hoe er bij Groesbeekse Boys getraind wordt. Onder begeleiding van ervaren jeugdtrainers en spelers uit de selectie-elftallen worden er die avond verschillende spelonderdelen afgewerkt.

De instuif is van 18.15 tot ongeveer 19.30 uur. "Aanmelden is niet nodig, zorg gewoon dat je op tijd aanwezig bent. Broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes zijn uiteraard ook welkom." Deelname is gratis.

Bewoners Wethouder Koenenstraat in Millingen eensgezind

(Foto: Peter Hendriks)

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – De bewoners van de Wethouder Koenenstraat in Millingen aan de Rijn hebben op Bevrijdingsdag allemaal de Nederlandse driekleur uitgehangen.

Dat de bewoners eensgezind zijn komt door het feit dat ze een zeer goede buurtvereniging hebben. Als ze als straat wat doen, doen ze het allemaal. Ook wat versiering betreft bij feestdagen en dergelijke trekken ze allen samen op. Daar kan menige straat in de gemeente Berg en Dal een voorbeeld aan nemen.

Seniorenbingo

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 15 mei is er bij de senioren weer een bingomiddag. Komt u ook? Het belooft weer een gezellige middag te worden.

De bingo begint om 14.00 uur. De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39. Grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten één euro. Er is ook een tweekaart voor twee euro; De jackpot staat op 35 euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden.

Junior Beach Circuit in Millingen

Foto: STAM

MILLINGEN - Op zondag 3 juni houdt STAM/Switch '87 samen met de Nederlandse Volleybal Bond (Nevobo) een officieel jeugdbeachvolleybaltoernooi in het kader van het Junior Beach Circuit op Sportpark De Hove in Millingen.

In het Junior Beachcircuit (JBC) kan jeugd in de leeftijd van 12 tot 19 jaar beachvolleyballen op zijn of haar eigen niveau. Door het hele land worden toernooien georganiseerd door verenigingen en ander beachvolleybalaanbieders. Het zijn gezellige en leuke toernooien op het strand of bij een beachvolleybalaccommodatie met een steeds betere spreiding.

De toernooien vinden in de maanden mei tot en met augustus plaats en één van deze toernooien is dit jaar bij Switch '87 voor de categorieën mix < 13 jaar en meisjes < 15, <17 en <19 jaar. Het Junior Beach Circuittoernooi vindt gelijktijdig plaats met het grote Buitentoernooi van Switch '87 (Millingse Volleybalfeesten).

Inschrijven voor het JBC kan alleen via de Nevobo www.zelfbeachen.nl tot 28 mei 12.00 uur.

Basisschool Breedeweg op de bres voor Vlinderkind.nl

GROESBEEK-BREEDEWEG – Basisschool Breedeweg houdt op donderdag 24 mei van 15.30 tot 18.00 uur aeen GoedeDoelenMarkt op het schoolplein.

Het goede doel is het 'Vlinderkind.nl'. De school houdt eveneens een kledinginzamelingsactie voor hetzelfde goede doel. Men kan de tweedehands kleding van 22 tot en met 29 mei voor en na schooltijd inleveren bij de gymzaal van de school en uiteraard tijdens de GoedeDoelenMarkt.

Zwitserloot Dak Run stopt

GROESBEEK – De in heel Nederland bekende Zwitserloot Dak Run houdt na de twintigste editie op zondag 3 juni op te bestaan. Jeroen van Erp (hardloper) een van de organisatoren laat weten dat het op zich jammer is maar diverse factoren spelen hierbij een rol.

Twintig jaar geleden werd er door Gerrit Zwitserloot een stichting in het leven geroepen, sponsoren benaderd en werden er samenwerkingsverbanden aangedaan. Toen was de Zwitserloot Dak Run een feit, en genoemd naar het bedrijf van de hoofdsponsor Zwitserloot Dak. In de beginjaren werden er topatleten aangetrokken en er kwamen internationale en nationale toppers aan de start. Zo stond de winnaar van de Rotterdam en Londen Felix Limo aan de start in het centrum van Groesbeek.

Daarnaast stond Groesbeek elk jaar in de top tien van steden waar de snelste tijden werden gelopen zoals Toronto, Brussel, Groesbeek, Rio de Janeiro, Mosko , New York... Toen een aantal jaren geleden de recessie toesloeg is de Zwitserloot Dak Run één jaar niet doorgegaan, waarna er is nagedacht over een nieuw concept. De Gala Run werd geschrapt en maakte plaats voor een afstand loop voor recreanten. Het werd een dagje sportief en gezellig dagje uit voor het hele gezin; dat was de bedoeling. Ondanks dat werd jaren hierna niet het aantal deelnemers bereikt, dat de organisatie graag gewild had.

Bij een dergelijke grote organisatie met zo'n 60 vrijwilligers bleef het aantal deelnemers steken op 600 volwassenen en 800 kinderen en dat is te weinig, aldus Van Erp. In de begin jaren waren dat ruim 1.000 volwassenen en 1.000 kinderen. "Als er 1.500 volwassenen hadden deelgenomen waren wij beslist niet gestopt." Ook een van de belangrijke factor is dat er in de brede regio wel 50 hardloopwedstrijden zijn. Ook de hoofdsponsor die binnenkort met pensioen gaat heeft laten weten als hoofdsponsor te stoppen. "Het vorig jaar hadden we nog een samenwerking met een middelbare school uit Nijmegen en dat leverde 150 lopers op. Dit jaar is dat niet het geval daarnaast is er elk weekend niet alleen in Groesbeek, maar ook elders van alles te doen."

Op zondag 3 juni bij start van de laatste Zwitserloot Dak Run zal het allerlaatste startschot worden gegeven door Gerrit Zwitserloot. Hij is tenslotte de grondlegger en heeft het ruimschoots verdiend.

Drum en vogels gaan samen in De Halve Bunder Millingen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Zondagmiddag heeft kunstenaar Fred van Duijnhoven met zijn drumstel vogels geïmproviseerd onder het motto 'Drum en vogels gaan samen'.

Voordat Fred begon te drummen werden hij en de 25 bezoekers in het prachtige natuurgebied 'De Halve Bunder 'welkom geheten – op het koelste plekje - door de initiatiefneemsters van de 'Stelpost' aan de Rijndijk en 'De Halve Bunder' aan het Ons Genoegenpad Anja Middelkoop en Ria Roerdomp.

Fred begon te drummen en vertelde bij elke drumsessie welke vogel het betrof, zoals de boomklever en zanglijster,. Ook inheemse vogels zoals de 'Toei' die hij in 1996 in Nieuw Zeeland had gezien en daarvan onder indruk was geraakt. Fred was een van de eerste t waalfkunstenaars die optrad tijdens het project Zomerverschijnselen 2018. Tijdens het drummen was het muisstil en kon je de vogels zelf(s) niet horen.

Basisschool Breedeweg op de bres voor Vlinderkind.nl

GROESBEEK-BREEDEWEG – Basisschool Breedeweg houdt op donderdag 24 mei van 15.30 tot 18.00 uur aeen GoedeDoelenMarkt op het schoolplein.

Het goede doel is het 'Vlinderkind.nl'. De school houdt eveneens een kledinginzamelingsactie voor hetzelfde goede doel. Men kan de tweedehands kleding van 22 tot en met 29 mei voor en na schooltijd inleveren bij de gymzaal van de school en uiteraard tijdens de GoedeDoelenMarkt.

Historisch paneel onthuld na dodenherdenking in Leuth

Foto : Marcel Vink

LEUTH – Na de dodenherdenking vrijdagavond 4 mei is op het Kerkplein in Leuth een historisch paneel onthuld.

Het panel is in samenwerking met de stichting Thornsche Molen tot stand gekomen.

Informatieavond Walking Football

MILLINGEN - De VAM (Voetbal Academie Millingen en onderdeel van SC Millingen) heeft in samenwerking met met de gemeente Berg en Dal, ervaringsdeskundigen van Old Stars bij NEC en SV Juliana en de GGZ de activiteit Walking Football & More opgezet. Medio 2018 wordt voor vitale ouderen vanaf circa 55 jaar van start gegaan.


Walking Football is voetballen zonder te rennen. Maar ook alternatieve activiteiten zoals Nordic Walking, Sportief Wandelen, Bootcamp Senior of gecombineerd zijn mogelijk. Wat is er leuker dan met elkaar op een dag en tijdstip een balletje te trappen en een leuke en gezellige tijd samen te hebben?

"Bent u geïnteresseerd in Walking Football, maar heeft u nog wat vragen en wilt u nadere toelichting? Speciaal daarvoor wordt een informatieavond georganiseerd op maandag 28 mei in het clubhuis op sportpark De Hove in Millingen aan de Rijn. De aanvang is om 19.30 uur en de avond duurt tot circa 20.45 uur.

Daarnaast willen wij ook op een verantwoorde manier met u gaan bewegen en zullen wij u de mogelijkheid bieden zich te onderwerpen aan een fitheidstest. Deze fitheidstest zal gehouden worden op maandag 4 juni (een week later), ook op sportpark De Hove van 16.00 uur tot 20.00 uur. Een sessie duurt circa 1,5 uur inclusief adviesgesprek.

Zich opgeven voor deze informatie-avond kan via vam@scmillingen.nl. De fitheidstest komt dan ook aan de orde', aldus Marc-Jan Schenning (06 14992849) of mailen naar vam@scmillingen.nl.

Pinksterweekend bij DVSG

GROESBEEK - Op 18, 19 en 20 mei is het welbekende pinksterweekend op De Horst. Een weekend vol spellen, voetbal en quizvragen.

"De inschrijvingen gaan hard, dus wil je zeker weten dat jij (en je team) mee kan/kunnen doen dit weekend, geef je dan snel op! Dit weekend is namelijk voor iedereen, ook niet-leden van DVSG. Heb je een vraag of wil jij je opgeven? Neem dan contact op met Henk Janssen (henkj2112@gmail.com), Ton Kersten (tonhelma@hotmail.com), of Marc Herfkens (marcherfkens@hotmail.com).

Wandel Nijmeegse Vierdaagse voor de Parkinsonvereniging

Nijmeegse Vierdaagse 2017

NIJMEGEN - Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse kan men voor verschillende goede doelen lopen. De Parkinson Vereniging is hier een van.

"Wilt u iets betekenen voor de 50.000 mensen in Nederland die de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme hebben? En samen met anderen proberen om zoveel mogelijk geld bij elkaar te lopen voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met parkinson(isme)?

Stuur dan een e-mail naar jolanda@parkinson-vereniging.nl voor meer informatie. Bellen kan ook: 030 6561369. De Nijmeegse Vierdaagse start op dinsdag 17 juli.

Schrijfavond voor 50-jarig Amnesty International in Groesbeekse bieb

GROESBEEK - Al vijftig jaar zet Amnesty International de Rechten van de Mens op de kaart, wereldwijd.

In Groesbeek doet een groep mensen al 26 jaar mee aan de schrijfacties. Op dinsdag 22 mei liggen vanaf 19.00 uur voorbeeldbrieven klaar in de bibliotheek van Groesbeek. "Kom meedoen, veel brieven maken meer indruk." Meer informatie te verkrijgen via 024 3972786/3972362.

Millingse Jonny Janssen nieuwe koning schutterij BUB Beek

Foto: Peter Hendriks

BEEK – De Millingenaar Jonny Janssen is zondagmiddag met het 340e schot de nieuwe Koning geworden van schutterij BUB uit Beek.

Samen met zijn partner Rosita Lohnstein zullen zij het komend jaar en met de kermis in Beek de scepter gaan zwaaien bij schutterij BUB. In totaal stonden er vijf kandidaten onder de schuttersboom. Tijdens de Beekse kermis zal Jonny de huidige koning Walter Kersten opvolgen. De tweede jeugdkoningin in de geschiedenis van BUB werd weer Mila Thijssen; zij prolongeerde haar titel nadat zij de strijd had aangegaan met Martijn Steenmans. Het koningschieten vond dit jaar plaats op het terrein van verzorgingstehuis ´t Höfke.

Mij overkomt zoiets niet...

KRANENBURG - „Mij zal zoiets niet overkomen" of „daar trap ik niet in !" De ervaring geeft weer, dat deze inschatting vaak niet juist is. Niet alleen middels de zo vermaarde 'kleinzoon-truc', waar ondanks zijn bekendheid velen regelmatig intrappen, ook over andere, in gewetenloosheid nauwelijks te overtreffen trucs, geeft de Kreispolizei Kleve regelmatig opheldering.

Op voorstel van de commissie voor sport, onderwijs, jeugd en senioren nodigt de gemeente Kranenburg een ieder uit op 6 juni om 17.00 uur in de Euregio-school, Galgensteeg 21-23, 47559 Kranenburg een informatie-bijeenkomst van de Kreispolizei Kleve bij te wonen. Aanmelding is niet nodig en bezoek aan de bijeenkomst is kosteloos. Verdere informatie is te verkrijgen bij de gemeente Kranenburg onder telefoonnummer 0049-(0)28267932.

Het aantal oplichtingen, waarbij noodsituaties per telefoon of aan de huisdeur voorgespiegeld worden, is gedurende de laatste jaren enorm gestegen. Opheldering is achteraf in de meeste gevallen niet mogelijk. Hier kan preventie helpen. Preventie betekent in dit geval, mogelijke trucs te bespreken om als slachtoffer passend te reageren en niet in de truc te trappen.

Aangezien het merendeels senioren betreft, die slachtoffer worden, nodigt de gemeente Kranenburg vooral deze personengroep uit aan deze informatie-bijeenkomst deel te nemen. Een groot gedeelte van de preventie betreft deze gezinnen, vandaar wordt aangeraden ook verdere gezinsleden aan de bijeenkomst deel te laten nemen.

Programma Museumpark Orientalis

Programma Hemelvaartsdag:

Binnenactiviteit: Peter Vogelzang vertelt boeiende verhalen van 12.00 – 16.30 uur. Het zijn verhalen die te maken hebben met eten.

Buitenactiviteit Metselen zoals Abraham, van 12.00 – 16.30 uur. Onder begeleiding mogen zelfs de allerkleinsten meedoen aan bijenkorfhuisjes lemen.

Buitenactiviteit Rondleiding, start om 13.00 uur. Thema Hemelvaart •

Buitenactiviteit Romeinenspeurtocht. Koop een rugzakje met benodigdheden en een speurtocht voor 3,50 euro. Leen ook een Romeinse tunica bij de kassa..

Bij de kassa is een arrangement te koop waarmee je met een voucher bij de restaurants heerlijke proeverijen krijgt.

Ook zijn er opnames te zien van de Liedjeskaravaan met 20 kinderen vanaf 4 jaar die de liederen zingen. Het thema is Jona in de walvis.

Programma Pinksteren 20 en 21 mei:

Spectaculaire vuurshow 'vurige tongen' te zien om 13.00, 14.00, 15.00 en om 16.00 uur.

Gratis rondleiding, start om 13.00 uur. Thema Pinksteren.

Exposities: Proeven van het Midden Oosten, voedsel voor lichaam en ziel. Wat betekent het eigenlijk als je koosjer of halal eet? Ontdek het bij de expositie.

Foto-expositie Syrië 1987. Door Gerd Renshof. Een kleine blik op het gewone dagelijks leven op straat, religie en geschiedenis.

Inschrijving Zwitserloot Dak Run

GROESBEEK - Schrijf je nu in voor de Final Edition van de Zwitserloot Dak Run! Hij wordt nog één keer georganiseerd. Hardlopen kun je vrij snel oppakken, kost weinig tijd en is goed voor je gezondheid.

Deelnemers kunnen zondag 3 juni genieten van een prachtig parkoers en van een gezellig ingericht plein. Het motto van de organisatie: Kies je afstand, schrijf je in en train er naar toe!

Programma:

11.45 uur Start Warming up.

12.00 uur Start Rabo 5 km Run.

12.10 uur Start Run 2 Day 10 km Run.

13.45 uur Start Racerunners.

14.00 uur Start COOP Junioren Run 1 km.

14.35 uur Start Axitraxi Kids Run 1 km.

Schrijf je nu in via: www.zwitserlootdakrun

Bingo in Ooij

OOIJ - Op vrijdag 11 mei verzorgt wandelsportvereniging De Roodborstjes in Ooij een gezellige bingo-avond.

Deze zal plaatsvinden in het dorpshuis De Sprong. Aanvang: 20.00 uur. De hoofdprijs is liefst 230 euro. "Komt u gezellig een kansje wagen? Het bestuur en haar leden van W.S.V. De Roodborstjes heten u welkom!"

Betonnen paal uit grond gereden

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het afgelopen weekend is in de bocht van de Grafwegen door een automobilist die uit de richting Milsbeek kwam een betonnen grenspaal uit de grond gereden.

In de betreffende bocht gaan met regelmaat motoren onderuit – vaak door te hoge snelheid – en in de winterdag voornamelijk personenauto's. Ook dit maal is een tot nog toe onbekend gebleven automobilist uit de bocht gevlogen en heeft daarbij de grenspaal uit de grond gereden. Volgens buurtbewoners is daarbij de auto zwaar beschadigd; de bestuurder kwam met de schrik vrij.

13 / 32

14 / 32

15 / 32

Millingse Volleybalfeesten op sportpark De Hove

Foto: STAM

MILLINGEN - In het weekend van 1 tot en met 3 juni mei is het weer zover. Stichting Toernooiactiviteiten Millingen (STAM) organiseert dan samen met sportvereniging Switch ’87 de Millingse Volleybalfeesten op sportpark De Hove.

Al 44 jaar een recept dat nog steeds goed smaakt: overdag lekker sporten en ’s avonds feesten: vrijdagavond met DJames, zaterdagavond komt Anderkovver en overdag worden 'de spelen' opgeluisterd met 'Muziek Met De Zon Op Je Bol' zaterdag verzorgd door DJ Erwin en zondag door Feest-DJ Mike.

Gespeeld kan worden in de volgende klassen op een of twee dagen:

Senioren

· 6x6 op gras: regioklasse

· 6x6 op gras: recreatief voor dames, heren en mixteams

· 3x3 op gras: 1e divisie t/m 4e klasse

· 2x2 beach: 1e divisie t/m 1e klasse en Aspiranten A Hoofd en Topklasse

Jeugd

· Aspiranten A, B, C

· CMV (9-12 jaar) op zaterdag

Informatie en inschrijven via www.stamvolleybal.nl en info@stamvolleybal.nl.

Junior Beach Circuit

Tijdens het buitentoernooi wordt samen met de Nederlandse Volleybal Bond (Nevobo) op zondag 3 juni een officieel jeugdbeachtoernooi gehouden in het kader van het Junior Beach Circuit. In het Junior Beachcircuit (JBC) kan jeugd in de leeftijd van 12 tot 19 jaar beachvolleyballen op zijn of haar eigen niveau. Bij Switch '87 kan dat op 3 juni voor de categorieën mix < 13 jaar en meisjes < 15, <17 en <19 jaar. Inschrijven voor het JBC kan tot en met 28 mei 12.00 uur alleen via de Nevobo www.zelfbeachen.nl.

Pinksterprogramma Museumpark Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING - Tijdens de komende pinksterdagen 20 en 21 mei is er in Museumpark Orientalis een spectaculaire vuurshow genaamd 'Vurige Tongen'. Dit spectaculair gebeuren vindt op beide dagen plaats om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Daarnaast start er op beide dagen om 13.00 uur een rondleiding met als thema 'Pinksteren'.

Ook zijn er een tweetal exposities: Proeven van het Midden Oosten, voedsel voor je lichaam en ziel. Wat betekent het eigenlijk als je koosjer of halal eet ? Ontdek het bij de expositie.
En: Foto-expositie Syrië 1987, door Gerd Renshof. Een kleine blik op het gewone dagelijks leven op straat, religie en geschiedenis.

Bayerischer Frühschoppen met De Leemkuulers

MILLINGEN - Op eerste pinksterdag, zondag 20 mei, zal De Dreuge in Millingen aan de Rijn omgetoverd zijn tot een gezellige Beierse feesttent.

Wanneer de eerste klanken van Egerländerkapel De Leemkuulers uit Bemmel klinken en men zich te goed doet aan een heerlijke pul Weizenbier, zal men zich spontaan in de Beierse Alpen wanen. Gemütlichkeit alom dus! Er zijn onder andere tapvaatjes bier verkrijgbaar, zodat men zelf zijn eigen pul kan vullen aan de eigen tafel.
Uiteraard kan men zijn drankjes ook gewoon aan de bar halen. Tevens zullen er diverse overheerlijke traditionele Beierse specialiteiten verkrijgbaar zijn zoals Eisbein mit Sauerkraut, Hähnchen mit Sauerkraut, broodje Krakauer en meer.

Als spectaculaire afsluiting van de middag hebben we de kleinste DJ van Europa 'DJ Timmie Tirol' weten vast te leggen. Hij zal op geheel eigen wijze de tent op zijn kop weten te krijgen. "Dus, op eerste pinksterdag geen andere plannen? Kom gezellig Frühschoppen in De Dreuge! Met of zonder Lederhose of Dirndl, iedereen is welkom." Om 11.00 uur zal het feest losbarsten, de feesttent is geopend vanaf 10.45 uur. Gratis Entree! Er is mogelijkheid tot reserveren, zodat men zeker is van een (zit)plaats. Reserveren kan via: fruhschoppenoev@gmail.com (Heerbaan 190, Millingen aan de Rijn).

'Schromelijke verwaarlozing van den toren', 1924

Overgenomen uit 'Het Vaderland: staat- en letterkundig nieuwsblad' van 9 december 1924:

'Voor vijf jaar reeds vestigde de Geldersche archeologische commissie de aandacht van Gedeputeerde Staten van Gelderland op de schromelijke verwaarlozing van den toren der Ned. Hervormde Kerk te Groesbeek. B.?en?W. van Groesbeek (de toren is gemeente-eigendom) verkeerden in de mening, dat de toren niet in vervallen staat was, de Raad scheen hun mening te delen en dus kon 't verval voortwoekeren, waardoor de toren binnen afzienbare tijd het lot zou kunnen delen, dat de kerk aldaar in Januari 1809 trof. Tijdens een hevige storm stortte deze toen in, alleen het koor kon als kerk dienst blijven doen. (G.D.: 'Het instorten van het schip gebeurde in 1798, in 1809 werd de ravage opgeruimd en het koor tot kerk ingericht'.) Het artikel vervolgt: 'In de loop der vorige maand is een bespreking gehouden tussen B.?en?W. en een vertegenwoordiger van den Rijksmonumenten-commissie met het gevolg, dat thans de Raad ƒ 1000,– voor de reparatie van den toren heeft beschikbaar gesteld. Aan de regering zal een gelijk bedrag verzocht worden en aan de provincie ƒ 750,–.'

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

De uitslag van de aanbesteding sluit af met de mededeling:' De toren zal zoveel mogelijk in zijn oude toestand worden gebracht. Zo zal ook de ingang aan de westzijde, welke dichtgemetseld was, weer worden hersteld'. De op 1 aug. 1925 gepubliceerd uitslag luidt als volgt: Aannemersbedrijf B. van Tienen te Nijmegen f. 3290,-. Aannemers M.Cillessen en J.Thijssen te Groesbeek f. 2675,-, H.Leenders te Berg en Dal f. 2597,-, G.Driessen te Groesbeek f 2587,- en J.van Doorn en J.Tillemans te Groesbeek f 2225,-. Gunning aangehouden. De architect was Oscar Leeuw te Nijmegen, die er voor zorgde dat de in 1809 dichtgemetselde ingang van de toren (de huidige) weer toegankelijk werd. Voor meer info zie de uitgave 'Geschiedenis van Groesbeeks oudste kerk en van 400 jaar protestantse gemeente 1612- 2012'.

Rondleiding door de Cenakelkerk

HEILIG LANDSTICHTING - Op 16 mei vanaf 14.00 uur is er voor mantelzorgers een boeiende rondleiding door de heel bijzondere Cenakelkerk, Pastoor Rabouplein 1 in Heilig Landstichting.

Aanmelding voor deelname kan tot en met 4 mei via 085 0406066 of info@mantelzorgbergendal.nl. "Vervoer is mogelijk als u de behoefte daaraan kenbaar maakt bij uw aanmelding." Aanmelding kan ook bij SWOM 0481 431105.

Vleesbingoavond

GROESBEEK - Op zaterdagavond 19 mei houdt de Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger weer een super vleesbingoavond.

Op deze avond zijn er vlees- en barbecueschalen, rollades, tassen boodschappen en een supervleesschaal in de wacht te slepen. Deze avond is in de school aan de Ericastraat in Op de Heuvel. De zaal is open om 19.00 uur en de aanvang is om 20.00 uur Er worden 18 rondes gespeeld en één superronde. Een grote kaart kost tien euro. Iedereen is op deze bingoavond welkom.

Hond dood na ongeval met motor

Foto: Eigen foto

GROESBEEK - Op de Rijlaan in Groesbeek heeft donderdagmiddag een aanrijding plaatsgevonden tussen twee honden en een motorrijder daarbij werd een hond op slag gedood.

De eigenaren van de honden uit Groesbeek waren een bastaard Boucheron en een Friese stabij aan het africhten. Anderhalf uur hebben beide honden aan de voeten gelopen van hun baasjes totdat zij iets zagen en er spontaan achteraan gingen. Daarbij liepen de honden de Rijlaan over op het moment dat een motorrijder uit de richting Molenhoek kwam. De Friese stabij liep tegen de motor en de Boucheron kwam voor het achterwiel van de motorrijder uit Groesbeek. Het dier was op slag dood. De Friese stabij heeft ribben en heup gekneusd en is in een shock geraakt. Wonder boven wonder ging de motorrijder niet onderuit, maar moest wel de nodige capriolen uithalen om op de motor te blijven op deze weg met aan beide zijde bomen. Hij raakte daarbij lichtgewond aan zijn pols.

Bejaarde gewond op zebrapad

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op het zebrapad aan de Dorpsstraat in Groesbeek ter hoogte van het Dorpsplein is vrijdagmorgen een bejaarde voetgangster gewond geraakt. Het slachtoffer uit Groesbeek liep daarbij diverse verwondingen op aan haar pols en gelaat.

Een rapid responder van de ambulancedienst heeft eerste hulp verleend, maar gezien de verwondingen is het slachtoffer met een ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. Het slachtoffer stond aan de kant van het Dorpsplein te praten met een kennis. Toen het gesprek afgelopen was stak zij plotseling de weg over en liep tegen een auto bestuurd door een inwoonster uit Berg en Dal, die al halfweg op de zebra reed. In eerste instantie is aan het hevig bloedende slachtoffer hulp verleend door een buschauffeur en een mountainbiker in afwachting van de gealarmeerde ambulance. Het drukke verkeer op de Dorpsstraat werd in goede banen geleid door enkele burgers.

Driftbui cliënt Werkenrode

GROESBEEK – Donderdagmiddag heeft een cliënt van Werkenrode in De Waag in een driftbui schoonmaak- en oplosmiddelen de gang opgegooid.

Hierdoor ontstond een dusdanige stankoverlast dat vier begeleiders last kregen van hun ogen en luchtwegen. Desondanks hebben ze de middelen opgeruimd en was er na twee uur nog steeds sprake van ernstige stankoverlast waarna ze besloten de brandweer van Groesbeek te alarmeren. De brandweerlieden hebben vervolgens de doeken waarmee de middelen waren opgeruimd – die nog in enkele emmers stonden – verwijderd en hebben daarna de ruimte helemaal geventileerd. De bewoners van De Waag kunnen gewoon in het pand blijven.

Niet-voeren-bord ontvreemd uit De Spoorbeek Groesbeek

GROESBEEK – De gemeente Berg en Dal had onlangs een drietal borden in De Spoorbeek geplaatst met het verzoek 'Niet voeren', waarmee ze de eenden bedoelen. De borden zijn geplaatst vanwege de rattenoverlast ter plaatse.

Dit wordt echter door de aanwonenden – die wel eens een rat hebben zien lopen – erg overdreven genoemd. Het komt wel eens voor dat kinderen brood aan de eenden voeren, maar dat is sporadisch en daarnaast eten de eenden het brood gelijk op, aldus een buurtbewoner.

De gemeente had eerder rattenvallen geplaatst maar die zijn door onbekende ontvreemd of in het water gegooid. Nu is een bord van de zware sokkel midden in het water gehaald en de sokkel in het water gesmeten. Ook nu is niet bekend wie de diefstal gepleegd heeft. Het zou ook kunnen dat het bord ontvreemd is omdat er naast de eend ook een stripfiguur (rat) op staat. In ieder geval moet diegene die het bord ontvreemd heeft, natte voeten hebben opgelopen.

Tientallen gedupeerd door Groesbeekse die tickets vervalste

GROESBEEK – De politie heeft onlangs een 34-jarige inwoonster uit Groesbeek aangehouden die tientallen mensen uit heel Nederland heeft gedupeerd door het vervalsen van tickets van evenementen en concerten.

De Groesbeekse bood de vervalste tickets aan op internet en kreeg het geld op haar bankrekening gestort. Daardoor zijn er tientallen concertgangers en mensen die grote evenementen bezoeken gedupeerd geraakt. De vrouw heeft inmiddels een bekentenis afgelegd en zal zich moeten verantwoorden voor de rechter.

Vaccinaties? Voor dichtbij en ver weg

REGIO - De zomer komt eraan. Velen zoeken weer massaal de zon op. Per jaar reizen veel gezinnen naar bestemmingen waar ziekten zoals hepatitis A (geelzucht) voorkomen. Ook in landen die minder risicovol lijken, zoals Marokko, Turkije of Kaapverdië, kun je besmettelijke geelzucht (hepatitis A) oplopen. Een vaccinatie voorkomt ziekte.

Ouders gaan er vaak ten onrechte van uit dat kinderen benodigde vaccinaties hebben gehad via het Rijksvaccinatieprogramma. Hepatitis A maakt hier echter geen deel van uit. Uit onderzoek blijkt dat ruim 1,25 miljoen mensen per jaar naar risicolanden voor Hepatitis A reizen. Ongeveer 23% laat zich hiervoor niet laten vaccineren. Vaak omdat men niet weet dat het nodig is.

Hepatitis A

Hepatitis A is een ziekte van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Dat krijg je via de mond binnen. Kinderen en ook volwassenen kunnen de ziekte gemakkelijk oplopen. Hepatitis A kan zich na terugkomst van vakantie via de toiletten, deurklinken, kranen en handdoeken verspreiden. Hierdoor worden meer mensen ziek. Met goede voorbereidingen en een vaccinatie zijn veel gezondheidsproblemen te voorkomen. Meer informatie over hepatitis A, andere reis gerelateerde ziekten en landen waarvoor vaccinaties aanbevolen/verplicht zijn, vindt u op de website van GGD Reisvaccinaties www.ggdreisvaccinaties.nl.

Vergoedingen van vaccinaties zitten vaak in het aanvullend pakket. Zo'n 70% van de reizigers is aanvullend verzekerd. Download de app GGDreistmee om goed voorbereid op reis te gaan!

Zes fietsen ontvreemd in De Horst

GROESBEEK – In de nacht van woensdag 2 op donderdag 3 mei hebben fietsendieven huisgehouden in het Groesbeekse kerkdorp De Horst.

Bij bakkerij Oomen aan de Reestraat hebben de dieven in een afgesloten schuur vier fietsen ontvreemd. De daders zijn via de achterkant van de bakkerij door een weiland gelopen, waarbij ze over tweehekken moesten klimmen om bij de schuur te komen. De daders zijn via dezelfde wei en de obstakels van de hekken er vandoor gegaan. "De diefstal moet gepleegd zijn tussen woensdagavond 23.00 en donderdagmorgen 03.00 uur, want toen ben ik weer brood gaan bakken", liet Guido Oomen desgevraagd weten.

De schade loopt in de duizenden euro's. Even verderop bij café Oomen eveneens aan de Reestraat zijn in dezelfde nacht ook fietsen ontvreemd. Ook hier zijn de daders via de achterkant door een weiland en langs de kerk bij de schuur gekomen en er met twee fietsen vandoor gegaan.

Bakker Guido ging donderdagmorgen toen hij de diefstal ontdekte in de wei kijken en ontdekte de sporen van de daders en trof aan de rand van de wei twee fietsen aan, die -wat later bleek- bij café Oomen ontvreemd waren en door de daders waren achtergelaten. Die beide fietsen zijn inmiddels weer bij de rechtmatige eigenaar terug. Er is van de diefstal aangifte gedaan bij de politie in Berg en Dal.

Zes fietsen ontvreemd in De Horst

GROESBEEK – In de nacht van woensdag 2 op donderdag 3 mei hebben fietsendieven huisgehouden in het Groesbeekse kerkdorp De Horst.

Bij bakkerij Oomen aan de Reestraat hebben de dieven in een afgesloten schuur vier fietsen ontvreemd. De daders zijn via de achterkant van de bakkerij door een weiland gelopen, waarbij ze over tweehekken moesten klimmen om bij de schuur te komen. De daders zijn via dezelfde wei en de obstakels van de hekken er vandoor gegaan. "De diefstal moet gepleegd zijn tussen woensdagavond 23.00 en donderdagmorgen 03.00 uur, want toen ben ik weer brood gaan bakken", liet Guido Oomen desgevraagd weten.

De schade loopt in de duizenden euro's. Even verderop bij café Oomen eveneens aan de Reestraat zijn in dezelfde nacht ook fietsen ontvreemd. Ook hier zijn de daders via de achterkant door een weiland en langs de kerk bij de schuur gekomen en er met twee fietsen vandoor gegaan.

Bakker Guido ging donderdagmorgen toen hij de diefstal ontdekte in de wei kijken en ontdekte de sporen van de daders en trof aan de rand van de wei twee fietsen aan, die -wat later bleek- bij café Oomen ontvreemd waren en door de daders waren achtergelaten. Die beide fietsen zijn inmiddels weer bij de rechtmatige eigenaar terug. Er is van de diefstal aangifte gedaan bij de politie in Berg en Dal.

Tot Zangs! uit Millingen in dubbelconcert

MILLINGEN/BEMMEL - Op 27 mei om 14.30 uur vindt in de protestantse kerk in Bemmel (Oude Kerkhof) een optreden plaats van het koor Tot Zangs! uit Millingen aan de Rijn en het Donatuskoor uit Bemmel. Beide koren staan onder leiding van de enthousiaste en gedreven dirigent Frans Coerwinkel.


Tot Zangs! heeft een tamelijk breed repertoire; en zingt van klassiek tot pop, zowel a capella als met pianobegeleiding; soms ook met een samengesteld gelegenheidscombo. Vorig jaar verzorgde dit koor op dezelfde locatie het concert met de titel 'Een nieuwe horizon', dat toen veel indruk maakte.

De belangrijkste activiteit van het Donatuskoor uit Bemmel is het begeleiden van afscheidsceremonies; het koor wordt daarvoor tot ver buiten Bemmel gevraagd. Daarnaast hebben koor en dirigent ook liederen op het repertoire die ze graag op dit concert ten gehore willen brengen. Het wordt een concert met mooie liederen in een sfeervolle ambiance. De toegang is vrij.

Klein strooiveld en gedenkboom bij protestantse kerk in Groesbeek

(Foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Het kerkhof bij de protestantse kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek krijgt binnenkort een klein strooiveld en een gedenkboom.

Al eeuwen lang is het kerkhof bij de protestantse kerk een kleine oase in het centrum van Groesbeek. Het kerkhof wordt door een kleine groep mensen met liefde en aandacht onderhouden. Gemeentelid Hennie Smit is de motor en regelt ook de dagelijkse gang van zaken rondom het kerkhof. Haar nimmer aflatende inzet heeft er mede voor gezorgd dat ook de laatste decennia overledenen (aangesloten zijn bij de kerkgemeenschap) er een mooie laatste rustplaats vinden en nabestaanden een troostrijke plek om te herdenken. De protestantse gemeente Groesbeek is anno 2018 een gemeente met een traditie van openheid en gastvrijheid, een gemeente waar ruimte is voor iedereen, ook op het kerkhof.


Levenden kregen in de loop der tijd meer wensen over 'na hun dood'. Tal van wensen zijn ingevuld. Naast traditionele graven is er voor mensen die gecremeerd willen worden een columbarium, urnenplekken en urnenkeldertjes met de mogelijkheid daar een ornament op te plaatsen. Binnenkort wordt het uitgebreid met een klein strooiveld en een gedenkboom. De gedenkboom is gemaakt door Richard Kerkhoff van smederij Kerkhoff Breedeweg, gemaakt naar een idee van Hennie Smit. Bij de start van de Landelijke Week van de begraafplaats met als thema 'tussen Kist en Kunst' op zaterdag 26 mei om 16.00 uur zal zowel het strooiveld als de gedenkboom ingewijd worden.

Periodetitel voor Groesbeekse Boys

(Foto: Hans Hoogenbosch)

Foto: Hans Hoogenbosch

BREEDEWEG - Ondanks de 2-1 nederlaag tegen Trekvogels is Groesbeekse Boys er toch in geslaagd een periodetitel naar zich toe te trekken. Doordat de koploper van de competitie uit Mook eveneens niet wist te winnen belandde deze titel op sportpark Breedeweg.

Gaandeweg de eerste helft was het de thuisclub die het heft in handen nam. Na een kwartier voetballen lukte het Sil Eikholt nog wel om door de Nijmeegse linies te breken, maar werd het doelpunt dat daarop volgde wegens buitenspel afgekeurd. In de tegenaanval wist Trekvogels wel de openingstreffer te scoren. Voor Groesbeekse Boys wist alleen Jorn van de Horst de Trekvogelsdoelman met een afstandschot nog op de proef te stellen.

Direct na de thee kwam Groesbeekse Boys op gelijke hoogte. Bram de Bruin wist een verdedigende fout genadeloos af te straffen. In het verloop van de tweede helft leverden beide ploegen veel strijd maar wisten geen kansen te creëren. De 2-1 in het voordeel van de thuisclub kwam dan ook onverwacht. Sander Geerts wist de penalty na een verdedigende fout van Rens Hubers feilloos binnen te schieten. Groesbeekse Boys was daarna niet in staat nog langszij de Nijmeegse gastheren te komen.

Groesbeekse boys is nu zeker van een plaats in de nacompetitie die recht geeft op promotie naar de tweede klasse. Het team van trainer Koen Renswoude heeft echter nog wel een aantal punten nodig om bij de onderste plaatsen in de competitie weg te blijven. Zondag 13 mei is een eerste mogelijkheid om zich definitief veilig te spelen. In Haalderen moet Groesbeekse Boys het opnemen te HAVO. Deze wedstrijd begint om 14.00 uur.

Theatervoorstelling 'Ik wil je niet kwijt…'

GROESBEEK - Op dinsdag 22 mei om 19.30 uur speelt theatergroep Nocturne de indrukwekkende voorstelling 'Ik wil je niet kwijt'. De voorstelling vindt plaats in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

Thea en Joop zijn 55 jaar getrouwd, wanneer blijkt dat Thea aan het dementeren is. Terwijl de naaste omgeving zich zorgen gaat maken, blijft zij nog strijdbaar ontkennen, wat tot tragikomische conflicten leidt. Wanneer Thea toch wordt opgenomen, neemt Joop een drastisch besluit, waarna de gebeurtenissen een onverwachte wending nemen. De rode draad van het verhaal is de liefdevolle verbintenis van twee oudere mensen, een band die sterker is dan de ellende die hen overkomt. De zaal is open vanaf 19:00 uur. De toegang is vrij.

Na afloop zijn er nog een aantal deskundigen aanwezig. Zij kunnen met de aanwezigen nog even doorpraten over dit soms lastige onderwerp. Deze voorstelling is één van de activiteiten van Mantelzorg Berg en Dal. Het is bedoeld voor mensen die voor een ander zorgen (mantelzorgers) uit de hele gemeente Berg en Dal.

"Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden? Laat het ons weten: 085 0406066 op werkdagen tot 13.00 uur of info@mantelzorgbergendal.nl."

Bayerischer Frühschoppen met De Leemkuulers

MILLINGEN - Op eerste pinksterdag, zondag 20 mei, zal De Dreuge in Millingen aan de Rijn omgetoverd zijn tot een gezellige Beierse feesttent.

Wanneer de eerste klanken van Egerländerkapel De Leemkuulers uit Bemmel klinken en men zich te goed doet aan een heerlijke pul Weizenbier, zal men zich spontaan in de Beierse Alpen wanen. Gemütlichkeit alom dus! Er zijn onder andere tapvaatjes bier verkrijgbaar, zodat men zelf zijn eigen pul kan vullen aan de eigen tafel.
Uiteraard kan men zijn drankjes ook gewoon aan de bar halen. Tevens zullen er diverse overheerlijke traditionele Beierse specialiteiten verkrijgbaar zijn zoals Eisbein mit Sauerkraut, Hähnchen mit Sauerkraut, broodje Krakauer en meer.

Als spectaculaire afsluiting van de middag hebben we de kleinste DJ van Europa 'DJ Timmie Tirol' weten vast te leggen. Hij zal op geheel eigen wijze de tent op zijn kop weten te krijgen. "Dus, op eerste pinksterdag geen andere plannen? Kom gezellig Frühschoppen in De Dreuge! Met of zonder Lederhose of Dirndl, iedereen is welkom." Om 11.00 uur zal het feest losbarsten, de feesttent is geopend vanaf 10.45 uur. Gratis Entree! Er is mogelijkheid tot reserveren, zodat men zeker is van een (zit)plaats. Reserveren kan via: fruhschoppenoev@gmail.com (Heerbaan 190, Millingen aan de Rijn).

Bayerischer Frühschoppen met De Leemkuulers

MILLINGEN - Op eerste pinksterdag, zondag 20 mei, zal De Dreuge in Millingen aan de Rijn omgetoverd zijn tot een gezellige Beierse feesttent.

Wanneer de eerste klanken van Egerländerkapel De Leemkuulers uit Bemmel klinken en men zich te goed doet aan een heerlijke pul Weizenbier, zal men zich spontaan in de Beierse Alpen wanen. Gemütlichkeit alom dus! Er zijn onder andere tapvaatjes bier verkrijgbaar, zodat men zelf zijn eigen pul kan vullen aan de eigen tafel.
Uiteraard kan men zijn drankjes ook gewoon aan de bar halen. Tevens zullen er diverse overheerlijke traditionele Beierse specialiteiten verkrijgbaar zijn zoals Eisbein mit Sauerkraut, Hähnchen mit Sauerkraut, broodje Krakauer en meer.

Als spectaculaire afsluiting van de middag hebben we de kleinste DJ van Europa ‘DJ Timmie Tirol’ weten vast te leggen. Hij zal op geheel eigen wijze de tent op zijn kop weten te krijgen. "Dus, op eerste pinksterdag geen andere plannen? Kom gezellig Frühschoppen in De Dreuge! Met of zonder Lederhose of Dirndl, iedereen is welkom." Om 11.00 uur zal het feest losbarsten, de feesttent is geopend vanaf 10.45 uur. Gratis Entree! Er is mogelijkheid tot reserveren, zodat men zeker is van een (zit)plaats. Reserveren kan via: fruhschoppenoev@gmail.com (Heerbaan 190, Millingen aan de Rijn).

Ruim drieduizend wandelaars tijdens zonnige 26ste Bosbesjestocht

GROESBEEK - In het weekend van 5 en 6 mei kwamen er liefst 3000 wandelaars op de 26ste bosbesjestocht af. Door het prachtige zonnige weer en de mooie routes, die bijna allemaal door het Reichswald en natuurreservaat De Bruuk lopen, was het een mooi en goed verlopen weekend voor wandelsportvereniging De Bosbesjes.

Dit was ook mede te danken aan de rustplaats van de schutterij in Schottheide die het druk had met de verkoop van de eigen gemaakte taart en soep, en dat alweer voor de derde keer op rij. Nieuw was dit jaar de rust bij de Theetuin van de familie Marja en Frans Groenen aan de Bruuksestraat, waar de vijfkilometerlopers langs kwamen en op hun erf hartelijk werden ontvangen met fris, ijsjes en snoepgoed maar natuurlijk ook thee. Dankzij de goede organisatie en hulp van zo'n vijftig vrijwilligers kan de 26ste bosbesjestocht de boeken in als een zeer geslaagd en vooral warme wandeltocht.

DVSG beloont

zichzelf nog niet

GROESBEEK - DVSG speelde afgelopen weekend uit tegen sv Heumen. In de thuiswedstrijd heeft DVSG het eerste punt tegen deze tegenstander gehaald.

De opstelling van DVSG doet vertrouwd aan met de eigen fitte selectiespelers en een aanvulling met Patrick Janssen en Max Thijssen. DVSG speelt vrij uit en dit levert uit een vrije trap een kopkans op voor Niek Derksen. Het is DVSG die aanvalt in het begin, maar langzamerhand wordt Heumen steeds vaker gevaarlijk. Zo mist Heumen in de 28e minuut een goede kans, maar mist DVSG een minuut later ook het doel. In de 33e minuut gebeurt waar DVSG de laatste tijd vaak door onderuit gaat. Een speler van Heumen wordt niet snel genoeg aangepakt en kan schieten op het doel. Keeper Stan Peters keert de inzet, maar deze belandt voor de voeten van een speler van Heumen en zo wordt de 1-0 ingetikt.

Na rust komt DVSG steeds beter in de wedstrijd. Luuk Rikken is gewisseld voor Tim Nillessen en Max Thijssen voor Wout Pouwels. DVSG probeert de gelijkmaker te maken. In de slotminuten krijgt Menno Sillissen nog een goede schietkans uit een afgeweerde bal, maar gaat de bal over het doel. DVSG heeft vandaag goed gespeeld. In de tweede helft had DVSG wel recht op een gelijkspel, maar daarvoor moet er toch echt gescoord worden. Heumen kwam gemakkelijk aan hun goal. Uit de mogelijkheden die het team nog kreeg, wist het niet te scoren, mede door goed keeperswerk van Stan Peters. Gijs Bach was aanvallend vandaag bij DVSG de meest opvallende man. Hard gewerkt, maar net niet genoeg voor een beslissende actie.

Volgende week speelt DVSG om 14.30 uur thuis tegen Aquila en kan het werken wellicht omgezet worden in broodnodige doelpunten.

DVSG wil energie-neutrale kleedaccommodatie bouwen

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-DE HORST – Voetbalvereniging DVSG heeft in 2016 al een aanvraag ingediend bij de gemeente Berg en Dal voor de nieuwbouw van de kleedaccommodatie. Echter de aanvraag is onlangs aangevuld met het verzoek de accommodatie energieneutraal te bouwen.

Dat houdt in dat de kleedaccommodatie een schuin dak moet krijgen om er zonnepanelen op te bevestigen. De kosten van nieuwbouw waren in eerste instantie 632.437 euro waarvan de gemeente Berg en Dal 80 procent vergoedt, terwijl DVSG 125.000,-- zelf zal moeten betalen. Om de accommodatie energieneutraal te bouwen is er nog eens 80.000 euro nodig. DVSG zal een duurzaamheidslening moeten afsluiten om het allemaal gerealiseerd te krijgen.

Het bestuur van DVSG heeft aangegeven geen geld te willen lenen vanwege de verplichting het geleende terug te moeten betalen. Het bestuur van DVSG is intern nog in beraad, maar zonder lening komt er geen energieneutrale kleedaccommodatie. Voorzitter Henk Janssen van DVSG hoopt dat de gemeenteraad op 8 juni DVSG goed gezind is en de club 80.000 euro schenkt. "Naast de zonnepanelen denkt de vereniging aan douches die verwarmd worden met aardwarmte en als het kan nemen we de veldverlichting ook mee", aldus Janssen.

Inbreker in Groesbeek overlopen

GROESBEEK – Bewoners van een woning aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek hebben op vrijdagavond 4 mei in hun woning een inbreker overlopen.

Rond 21.15 uur overliep de bewoner een jongeman op zijn slaapkamer na het douchen. Hij bedacht zich geen moment en overmeesterde de inbreker. Hij belde direct 112 en wist de inbreker in bedwang te houden tot de gealarmeerde politie ter plaatse was. De politie hield de inbreker aan en trof in zijn broekzak autosleutels aan van een auto die in de directie omgeving stond. In de auto trof de politie een tweede verdachte aan. Bij onderzoek in de auto troffen de agenten diverse inbrekerswerktuig aan, alsmede horloges en sieraden, die in beslag zijn genomen.

De auto van de verdachte is afgesleept voor nader onderzoek. De verdachte is 25 jaar zonder woon – of verblijfplaats en is aangehouden op verdenking van poging inbraak in woning. Bij de tweede verdachte -een 21-jarige inwoner uit Kleef- trof de politie tijdens fouillering een boksbeugel aan die direct in beslag werd genomen. Beide mannen zijn in het bureau van Nijmegen voor verhoor ingesloten. De eigenaar van de woning heeft aangifte gedaan. Voor zover bekend is er uit de woning niets ontvreemd. Volgens insiders hebben de twee verdachten de Russische nationaliteit.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Intenties moeten 10 dagen voor het verschijnen van de krant opgegeven zijn. In verband met de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Aan u het verzoek om voortaan uw misintenties vóór maandag 12.00 uur bij ons (Pastorie, Parochie centrum) in te leveren.

Cosmas en Damianus

Zaterdag 19 mei 19.00 uur H.Mis m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintenties: Theodorus van Duijnhoven; Siem Lamers vw sterfdag en verjaardag;

G. Ebbers vw sterfdag; Ria IJsveld-v.d. Poll,overleden fam. v.d. Poll-de Haan.

Zondag 20 mei Pinksteren 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Petrus Theodorus Langeveldt, Wilhelmina Antonetta Langeveldt-Derks en Jacques Bleize; Gertruida Sluis-Lamers, Willem Sluis de echtgenoot en Wim de zoon.

Maandag 21 mei 2e Pinksterdag 10.00 uur H. Mis m.m.v. Cantors

Meimaand-Mariamaand

In de kerk van H.H. Cosmas en Damianus wordt op de doordeweekse avonden in de meimaand om 18.30 uur de rozenkrans gebeden en kunt u naar Maria liederen luisteren en/of mee zingen. U wordt van harte uitgenodigd.

St. Antonius Breedeweg

Woensdag 16 mei. 19.00 uur, Rozenhoedje gevolgd door Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 20 mei. Hoogfeest van Pinksteren.

9.30 uur. Eucharistieviering met samenzang.

Intentie:

Voor pastor Gerard Thuring.

Voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Woensdag 23 mei. 19.00 uur, Rozenhoedje gevolgd door Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Mededeling: In de meimaand wordt op woensdag 19.00 uur het rozenhoedje gebeden voorafgaande aan de eucharistieviering.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Drukte bij zevende editie van '80 en 90 party

(Foto: Peter Hendriks)

Drukte bij zevende editie van '80- en '90-party schutterij OEV 1 De Natte

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Zaterdagavond 5 mei (Bevrijdingsdag -was het weer een drukte van jewelste tijdens de zevende editie van de '80- en '90party bij schutterij OEV 1 De Natte aan het Kastanjeplein in Millingen.

De DJ's Mike & René zorgden ervoor dat alle goede én ook de foute hits uit die jaren de revue passeerden. Het werd weer een feest van erkenning dat zijn weerga niet kende, waar niet alleen Millingenaren maar ook liefhebbers uit de regio naar hebben uitgekeken.

Al zeven jaar zorgt dit feest voor een harmonieus feestende menigte. Naast de nostalgische muziek waren er ook nu weer een flitsende licht– en geluidsshow met twee mega-ledschermen. Iedereen genoot met volle teugen van deze party.

Vriendinnen leren de eerste kneepjes van voetbal in Millingen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Zondagmorgen vond op het Millingse sportpark De Hove het vriendinnenvoetbal plaats. Het was de bedoeling dat de jeugdige dames kennis te laten maken met het meisjesvoetbal.

Enkelen van de jeugdige dames zitten al op het meisjesvoetbal, maar het was vooral de bedoeling om ook hun vriendinnen voor deze mooie sport te interesseren. Na een rondje voorstellen met een cupcake gingen ze allen het veld op waar hen allerlei speloefeningen, behendigheid met de bal en penalty schieten werden geleerd. Speciaal waren de dames van Achilles'29 naar Millingen gekomen om de meisjes een workshop voetbal te geven. Het werd een prachtige dag die ongetwijfeld in de nabije toekomst tot nieuwe leden zal leiden.

Hoogwerker brandweer Groesbeek helpt ambulancepersoneel in Ooij

Foto: Joop Verstraaten

OOIJ – Maandagmorgen werd de ambulance gealarmeerd voor een bewoner van een woning aan de Marialaan in Ooij.

Het ging om de bewoner die op de eerste etage van de woning lag en naar een ziekenhuis in Nijmegen moest. Uit voorzorg werd de hoogwerker van de Groesbeekse brandweer gevraagd te komen om de helpende hand te bieden. Het slachtoffer werd vervolgens met behulp van de hoogwerker uit de slaapkamerraam van de woning gehaald, waarna hij alsnog per ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen kon worden vervoerd. De hulpactie trok veel bekijks in de buurt.

Pinksteractviteiten bij DVSG

Winnaar Horster spektakeldag 2017; C.V. 'ut zeut d'r kloar uut'. Ook dit jaar gaan ze weer voor de eerste plaatst. Wie stopt hen?

Vrijdag 18 mei 20.30 uur: 3e editie quiz: 'Ik (k)wis ut''

Zaterdag 19 mei: 11.00 uur: 27e Mix - toernooi voor jong en oud.

Zaterdag 19 mei 20.30 uur: 4e editie van Hoppie Dance Small Edition voor de jeugd van 16 jaar,

kaarten verkrijgbaar bij café Hopmans.

Zondag 20 mei: 11.30 uur: 20e Horster Spektakeldag.

Hoe zit het nu werkelijk met partneralimentatie, kinderalimentatie, co-ouderschap en alimentatie?

ARNHEM - Alimentatie is een hekel onderwerp. Er zijn vele meningen, maar hoe zit het nu precies. Bij Bosveld scheidingsbemiddeling is er elk half jaar een thema-avond over dit onderwerp. Woensdag 23 mei bent u weer van harte welkom.

Johan Bosveld van Bosveld Scheidingsbemiddeling is al twaalf jaar een specialist op het gebied van alimentatierekenen. Hij zal u deze avond wegwijs maken over alles wat met alimentatie te maken heeft. Over alimentatie bestaat nog steeds heel veel onduidelijkheid volgens Bosveld.

Bosveld vertelt: "Mensen horen wat, vergelijken wat en er ontstaat een eigen beeld van hoeveel alimentatie er betaald zou moeten worden en of er wel alimentatie betaald zou moeten worden. Een feit is echter dat geen enkele situatie hetzelfde is!

Tijdens de thema-avonden probeer ik dan ook zoveel mogelijk in simpele bewoordingen uit te leggen hoe alimentatie wordt berekend en wanneer alimentatie (niet) meer betaald hoeft te worden. Het wordt een interactieve avond waarbij er ook ruimte is om vragen te stellen".

Wilt u graag kosteloos een van onze thema-avond bijwonen dan kunt u zich telefonisch aanmelden via ons telefoonnummer: 026 2022686, per mail een berichtje sturen naar info@scheidendoejesamen.nl of via onze website www.scheidendoejesamen.nl

Locatie: Facility Point Arnhem aan de Meander 251 te 6825 MC Arnhem (nabij Velperbroekcircuit), industrieterrein IJsseloord II (nabij de Karwei). Datum: woensdag 23 mei 2018. Tijdstip aanvang: 19.45 uur tot ca. 22.00 uur.

Reis door de tijd

BEEK - Heeft u ook altijd al een reis door de tijd willen maken? Sluit dan aan bij Cine Beek op woensdag 16 mei van 14.00-15.30 uur in het kulturhus in Beek.

'Reis in de tijd' is een programma waarbij het publiek, veelal ouderen worden meegenomen naar bijzondere gebeurtenissen in hun jeugd, naar de muziek uit hun tijd en naar de uitvindingen en apparaten uit hun tijd. Met behulp van filmmateriaal uit filmarchieven en filmmuseums dat op jaartal is gezet komt de tijd weer tot leven. Het is mogelijk om terug te gaan tot beelden uit 1894, het jaar waarin de eerste filmvertoning op de wereld plaatsvonden of een kijkje te nemen bij de dag van gisteren en alles daartussen.

Met een keuze uit meer dan drieduizend filmische onderwerpen is het mogelijk om aan vele wensen tegemoet te komen tijdens de voorstelling. Overal waar dit programma werd vertoond werden senioren er blij van, en konden junioren, mantelzorgers en familieleden zien hoe het leven op aarde er uit zag in de jeugd van hun ouders/familie.

Terug naar de tijd van Marilyn Monroe of Charlie Chaplin, van Elvis of de Everly Brothers, het ontstaan van de popmuziek, sensationele uitvindingen, de ontwikkeling van de mode, van het vrouwenkiesrecht, van de tijd waarin de voetbal nog een lederen monster werd genoemd,? En Dan Gaan We Naar De Speeltuin en de Huishoudbeurs en nog veel meer grappig nieuws.

Kortom, voor oud en jong de moeite waard om bij aan te sluiten! Stapt u met ons in de tijdmachine? Meer informatie? Petra Kregting, petra.kregting@fortewelzijn.nl, 06 53764809.

Waterschap en gemeente gaan de goudvissen vangen

GROESBEEK – Medewerkers van de gemeente Berg en Dal en Waterschap Rivierenland gaan of hebben inmiddels actie ondernomen om het grote aantal goudvissen in De Spoorbeek te verwijderen. De ambtenaren hebben laten weten de komende dagen proberen te ontdekken waar de goudvissen zich in De Spoorbeek ophouden, waarna ze met schepnetten zullen worden verwijderd.

Volgens het winkelend publiek is dat niet zo moeilijk. De scholen goudvissen zwemmen tussen restaurant De Spil en Zeeman. Zowel Gemeente als Waterschap tast in het duister waar de goudvissen vandaan komen, maar dat ze er niet in thuis horen is duidelijk. Ze kunnen schade aanrichten aan het milieu waarin ze terecht zijn gekomen. Het Waterschap is niet blij met de goudvissen en doet een beroep op de bevolking om geen goudvissen te lozen. Zij kunnen inheemse soorten in de verdrukking brengen en daarom is het lozen ervan verboden. Een bewoonster van Bellevue heeft via-via vernomen dat bewoners van Bellevue – die inmiddels zijn verhuisd – hun aquarium in De Spoorbeek geleegd zouden hebben, maar dat zijn geruchten...

Moederdagkadotip van bloemenkweker Jos Mom Een XL-hortensia voor 'n kleine prijs

HUISSEN – Met wel twintig grote bolvormige bloemen per plant mag deze boerenhortensia met recht een XL-hortensia genoemd worden. Zelf gekweekt natuurlijk, want Jos gaat alleen voor de hoogste kwaliteit. Jos biedt de klant graag veel bloemen voor weinig geld. 'Want', zegt zoon Michel: 'Zelf houden we ook van veel voor weinig!'

In de kas kweekt Jos met de grootste zorg verschillende soorten hortensia's, van jonge stek tot stevige plant met schitterende bloemen. Tijdens de drukke verkoopperiode, van april t/m juni, komt zoon Michel zijn vader graag helpen en daar heeft hij duidelijk plezier in. 'Ik kroop al tussen de geraniums toen ik nog in de luier zat', zegt hij lachend. Zeven dagen per week, ook op feestdagen, is de kwekerij nu geopend voor de verkoop. 'Een klant zei eens zo mooi: 'De bloemen van Jos Mom, is de reden dat ik naar Huissen kom!', zegt Michel. Ook voor de actie '10 + 2 gratis' komt men graag naar Jos, bovendien is het assortiment in perkgoed erg groot.

Natuurlijk zijn er ook volop geraniums verkrijgbaar, de plant waar het vroeger allemaal mee begon voor Jos. 'Mijn vader kweekte groenten maar toen ik als jonge jongen ging werken bij een geraniumkweker vond ik dat meteen veel leuker', zegt Jos. Speciaal voor moeders met een groot hart, is de XL-hortensia een leuk kado-idee. Of bijvoorbeeld een grote mand vol met hortensia's, die is nu in de aanbieding! Op 13 mei is het moederdag; dus kom deze week naar Jos Mom aan de Papestraat 4A in Huissen en zet jouw moeder fijn in de bloemetjes. (www.bloemenkwekerij-josmom.nl)

Vrijwilligerswerk in Berg en Dal Help Kim met uitlaten hulphond

GROESBEEK - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. Zo worden er mensen gezocht om iets voor ouderen te betekenen, om een gastvrouw of –heer functie te bekleden of om een voetbalteam te coachen.

Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst. De vacature die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht is: Help Kim met uitlaten Hulphond.

Kim is gewezen op haar (elektrische) rolstoel en heeft meerdere hulphonden gehad. Helaas is haar laatste trouwe viervoeter dit jaar overleden. Kim wil graag een nieuwe hulphond, maar kan de hond 's ochtends en 's avonds niet uitlaten. Als Kim een netwerk van vrijwilligers kan vinden die haar willen helpen met het uitlaten van de hond, kan ze de aanvraag indienen en kan ze meer uit haar leven halen.

Uitlaten van de hulphond (1 á 2 keer per week) in Groesbeek Zuid. Contactpersoon: Lisanne Bron, E-mail: lisanne.bron@fortewelzijn.nl; 06 83544053.

"Bent u geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vrijwilligersvacatures? Neem dan eens een kijkje op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal."

Spring! powercursus voor vrouwen

Foto: Indigo

GROESBEEK - Heb je het gevoel dat je soms vast zit, dat dingen niet gaan zoals jij zou willen? Wil je in beweging komen en het stuur weer in handen nemen? Dan is deze cursus iets voor jou!

Empowerment heeft te maken met grip krijgen op jezelf en op je leven: vertrouwen in je eigen kunnen, opkomen voor jezelf en je minder laten beïnvloeden door anderen. In je eentje is het soms moeilijk om op dingen af te gaan, met een steun in de rug gaat het soms ineens beter.

In de cursus ‘Spring!’ ga je samen met andere vrouwen aan de slag. Hoor je t ook eens van een ander. Herkenning, maar vooral ook leren hoe je weer positief verder kunt. De cursus is geen therapie, maar een steun in de rug om verder te komen. Wij dagen jou uit: Spring erin en Spring mee!

De groep start op 23 mei op woensdagochtenden in Groesbeek. Er zijn zeven bijeenkomsten, begeleid door medewerkers van Indigo en Sterker. Er zijn geen kosten aan deelname verbonden. Graag van te voren aanmelden bij Indigo: 026 3124483 of info@indigogelderland.nl.

De Zwitserloot Dak Run: een sportief dagje uit!

GROESBEEK - Op zondag 3 juni is het zover, The Final Edition van de Zwitserloot Dak Run. The Final Edition. Nog één keer vlammen. Alle ingrediënten zijn hiervoor aanwezig; een bosrijk en autovrij parcours, het Axitraxi beweegparadijs, enthousiast publiek, een gezellige terras en een dj die zorgt voor vrolijke en opzwepende muziek voor de deelnemers.

Het hardloopfestijn voor heel de familie. Om 12.00 uur starten de eerste Runs en zijn de Axitraxi Kidspleinen geopend. Terwijl de vaders en moeders zich in het zweet rennen, kunnen de kinderen zich onder begeleiding, heerlijk uitleven op het Axitraxi Kidsplein. Hierna zijn de rollen omgedraaid. De kinderen gaan hardlopen en de ouders kunnen vanaf het terras genieten van de zwetende en vrolijke gezichtjes van de jonge talentjes. Kortom: de hele dag staat in het teken van sport en plezier!

Het parcours bestaat uit een ronde van 5 km en voert langs de mooiste plekken die het Groesbeekse bos te bieden heeft. De start en finish van alle afstanden zullen op de Houtlaan plaatsvinden. De deelnemers kunnen kiezen uit 1,5 of 10 km. De deelnemers worden tijdens hun rondjes aangemoedigd door een talrijk publiek.

De populaire Kids Run: De Kids Run is elk jaar weer het hoogtepunt van het evenement. Alle kinderen lopen een kilometer. Bij de finish ontvangen zij een Goodybag met natuurlijk een originele ZWD Run medaille. Tijdens het rennen ontvangen zij talloze aanmoedigingen van het publiek. Er staan 48 bekers klaar voor de winnaars. De deelname is gratis en er wordt gelopen voor het goede doel: 'de Zonnebloem'.

Racerunners: Dit jaar zijn de Racerunners; gehandicapte sporters, wederom van de partij. Zij zullen starten net voor de Kids Run. Een racerunner is een soort driewielfiets zonder pedalen en met een borststeun. Kinderen kunnen zich hiermee voortbewegen door te lopen of te rennen.

De bedrijven Run: De hoeveelheid teams groeit gestaag. Het gezamenlijk neerzetten van een prestatie en de onderlinge concurrentie strijd, worden vaak genoemd als motivatie om deel te nemen.

Je kunt je inschrijven vanaf vijf personen. De beste drie prestaties tellen mee voor het klassement. Teambuilding pur sang! Voor info en inschrijving: www.zwitserlootdakrun.nl.

Duizenden oorlogsboeken op bevrijdingsfestival Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – In en rondom het Bevrijdingsmuseum aan de Wylerbaan in Groesbeek werd zaterdag een Bevrijdingsfestival gehouden, waar ook diverse activiteiten waren georganiseerd voor het hele gezin. Zo was er buiten het museum een ware boekenmarkt, waar liefst duizenden veelal tweedehandse oorlogsboeken te koop werden aangeboden.

Voor de bezoekers die geïnteresseerd zijn in het verloop van de oorlog was dit een bijzondere gelegenheid. Daarnaast was er een radioshow met zend- en ontvangstapparatuur waarvan in de oorlog veel gebruik werd gemaakt. Ook vonden er Field Trips plaats in een jeep, maar die waren rond half twee al uitverkocht. Doedelzakspeler Albert van Spierenburg, Rolling DJ en saxofonist Mr. Saxo B zorgden voor de muzikale stemming buiten het museum.

Binnen waren er rondleidingen en konden de bezoekers de onlangs geopende tijdelijke expositie 'De communisten in verzet tegen fascisme en kapitaal' bezichtigen. De kinderen werden bezig gehouden met de verhalen uit de oorlog door de oma's en opa's. In totaal hebben ruim 600 mensen zaterdag een bezoek gebracht aan het Bevrijdingsfestival in Groesbeek.

Opa vist op goudvissen in Spoorbeek in bijzijn kleindochter

Foto: Alexander Kersten

GROESBEEK – Een opa heeft dinsdagmiddag voor de nodige hilariteit gezorgd in het centrum van Groesbeek. De man ging zich met zijn kleindochter de goudvissen tellen op het walletje langs De Spoorbeek.

Op een gegeven moment haalde hij een vishengel tevoorschijn en ging in De Spoorbeek zitten vissen op goudvissen. Zijn kleindochter sloeg de verrichtingen van haar opa gade. De gasten op het terras van restaurant De Spil genoten zichtbaar van het tafereel. "Voordat het Waterschap de goudvissen er allemaal uit haalt moet ik mijn slag slaan", moet de man gedacht hebben. Het kan ook zijn dat zijn kleidochter gevraagd heeft om een viskom met goudvissen. Of opa daarin is geslaagd, is niet bekend.

Driestroom beëindigt activiteiten De Villa Nijmegen

NIJMEGEN - Sinds januari 2014 is De Villa één van de horecalocaties van Driestroom. De Villa is gevestigd aan Oranjesingel 42 in Nijmegen. De afgelopen periode heeft Driestroom met de eigenaar van het pand overlegd over de invulling die Driestroom in de toekomst aan deze locatie had willen geven.

Hierover is geen overeenstemming bereikt en daarom is in goed overleg tussen beide partijen besloten om het huurcontract per 1 juli 2018 te ontbinden.Voor de cliënten en medewerkers, die werkzaam zijn bij De Villa, zoekt Driestroom een passende oplossing. De activiteiten van Filmhuis 042, ook gevestigd in De Villa, zullen door blijven gaan.

Wat is jouw Slaap-DNA®? Slaaptestweken bij Morgana Damminga

ARNHEM - Wist je dat meer dan de helft van de Nederlanders moeite heeft met slapen? Een goede nachtrust begint bij een perfect passend bed. Maar hoe weet je welk bed bij je eigen lichaamsprofiel past? Ontdek jouw unieke Slaap-DNA® tijdens de slaaptestweken van Morgana Damminga én profiteer van fikse kortingen.

Wat is jouw Slaap-DNA®? Slaapspecialist Morgana Damminga is constant op zoek naar innovatieve middelen om een beter slaapcomfort te kunnen bieden. Op basis van de unieke slaaptest en de resultaten van 300.000 mensen die deze slaaptest reeds hebben gedaan, is het voor Morgana Damminga mogelijk om 365 dagen slaapgarantie af te geven. Tijdens een acht minuten durende slaaptest voegt het hypermoderne testbed zich naar jouw contouren en wordt het patroon van je unieke drukpunten in kaart gebracht. Aan de hand van de resultaten van deze test, je persoonlijke voorkeuren én het beschikbare budget, stellen wij het bed samen dat bij jou past. Ontdek jouw bed, ingesteld op jouw eigen lichaamspro?el! Wacht niet te lang, want tijdens de slaaptestweken slaap je extra voordelig met een stapelkorting die oploopt per product. Hoe completer je oplossing; hoe meer korting!

Winterdekbed laten reinigen?
Ook voor het laten reinigen van je dekbed ben je bij Morgana Damminga op het juiste adres.
Laat je dekbed professioneel reinigen vanaf 18,50 euro. Voor 11:00 gebracht dezelfde dag klaar!

Morgana Damminga, Venlosingel 21-1, Woonboulevard Arnhem; www.damminga.nl; 026 4425108.

Driestroom beëindigt activiteiten De Villa Nijmegen

NIJMEGEN - Sinds januari 2014 is De Villa één van de horecalocaties van Driestroom. De Villa is gevestigd aan Oranjesingel 42 in Nijmegen. De afgelopen periode heeft Driestroom met de eigenaar van het pand overlegd over de invulling die Driestroom in de toekomst aan deze locatie had willen geven. Hierover is geen overeenstemming bereikt en daarom is in goed overleg tussen beide partijen besloten om het huurcontract per 1 juli 2018 te ontbinden.

Voor de cliënten en medewerkers, die werkzaam zijn bij De Villa, zoekt Driestroom een passende oplossing. De activiteiten van Filmhuis 042, ook gevestigd in De Villa, zullen door blijven gaan.

De Treffers ontsnapt aan nederlaag

(Foto: Jan Peters)

Foto: Jan Peters

GROESBEEK - Het was geen beste wedstrijd, die met name De Treffers het publiek op sportpark Zuid voortoverde. En met een 0-2 achterstand bij rust gaven weinigen nog maar een dubbeltje voor het resultaat. Maar zoals de thuisclub het loon van de angst ontving in de eerste helft, zo mocht TEC uit Tiel het zich aanrekenen, dat men de voorsprong in de tweede helft weer kwijt raakte. Door overigens twee magnifieke doelpunten van Robin Janssen en Coen Maertzdorf. De Treffers - TEC: 2 - 2.

Het was een zespuntenwedstrijd. Beide ploegen moesten eigenlijk winnen om in ieder geval de strijd om degradatie te ontgaan. Terwijl De Treffers daardoor in zekere zin in een kramp schoot, speelden de Tielenaren met wat meer flair. Met een 0-1 stand na ruim een kwartier op het scorebord. Vanaf links werd de bal voorgezet en de kleine Serhat Koc kopte raak. Kort daarop had het door dom balverlies zelfs zo maar 0-2 kunnen worden. Niels Kornelis was attent op een schot van Vink. Het werd op slag van rust zelfs 0-2. Klungelig uitverdedigen stelde Koc in staat om opnieuw te scoren, nadat hij de bal overigens met de hand had meegenomen.

Na de thee tapte De Treffers uit een ander vaatje. Met wat omzettingen - Van Riel en Badjeck kwamen er in voor Wouters en Versteegen - slaagden de roodzwarten er in om wat tegengas te geven zonder echt te imponeren. Een kwartier voor tijd nam Robin Janssen - de bal ineens vanuit de lucht aannemend - met een strak schot en zorgde voor de aansluiting en toen was het geloof er weer bij de thuisclub. Met drie minuten later de gelijkmaker van Coen Maertzdorf - was het een schot of een voorzet, die bij de tweede paal binnen viel? - tot gevolg. Robin Janssen probeerde het opnieuw met een pegel, die deze keer door doelman Van der Sman wel werd gepareerd. In blessuretijd had De Treffers zelfs de misschien niet verdiende winst kunnen binnen halen. Badjeck mocht in buitenspelpositie doorgaan, maar zag zijn voorzet met de hand onschadelijk gemaakt worden. Scheidsrechter Bronsvoort zag het niet, maar een overwinning zou misschien ook te veel zijn geweest voor een van beide ploegen.

Rommelmarkt Millingen

MILLINGEN - Voor de 19e keer houden voetbalvereniging SC Millingen en carnavalsvereniging De Deurdouwers gezamenlijk de jaarlijkse rommelmarkt in de Reinhal, Ons Genoegenpad 12.

Dit jaar is de rommelmarkt op zaterdag 9 juni. De rommelmarkt opent om 11.00 uur en de entree is 1,50 euro. Het entreebewijs is tevens een lotnummer maar prijzen zijn nog een verrassing. De trekking van de loterij is rond 12.30 uur. De veiling krijgt een andere opzet, uitleg hierover op de dag zelf. De budgetboxen worden verkocht vanaf 14.30 uur en de sluiting is om 15.00 uur.

De opbrengst van deze rommelmarkt komt geheel ten goede aan de jeugd van voetbalvereniging SC Millingen en carnavalsvereniging De Deurdouwers. Er is een inmiddels vertrouwde opstelling in en bij de Reinhal. Voor iedereen, groot en klein voor verrassingen moet je bij de Millingse rommelmarkt zijn. De kramen staan binnen , zodat we weerbestendig zijn; de grote stukken liggen buiten op zeilen, voor het gebouw; smart kraamindeling, zodat u géén kraam kunt missen!; gezellig terras, binnen, tegenover de verkoopactiviteiten; duidelijk herkenbare verkopers, die u graag van dienst zijn!

De inname dagen zijn: maandag 28 mei, woensdag 30 mei en vrijdag 1 juni van 19.00 tot 21.00 uur en zaterdag 2 juni van 9.00 tot 12.00 uur in de bekende Reinhal, het verenigingsgebouw van De Deurdouwers aan het Ons Genoegenpad. Er wordt géén meubilair aangenomen en ook géén goederen, die stuk zijn…! Bijzondere stukken voor de veiling zijn welkom, de opbrengst is immers voor de jeugd van beide verenigingen.

De Reinhal is het verenigingsgebouw van de carnavelsvereniging De Deurdouwers Ons Genoegenpad 12 in Millingen aan de Rijn. Parkeren kan vooraan op het parkeerterrein in het Ons Genoegenpad (bij Koffie en Eethuis De Gelderse Poort). Ingang via het Ons Genoegenpad.

Rood Wit weet opnieuw niet te winnen

GROESBEEK - Het seizoen lijkt als een nachtkaars uit te gaan voor Rood Wit. De Groesbekers wisten na de 4-4 van twee weken terug op bezoek bij RKSV Driel weer niet te winnen. Op het eigen Kapittelland won HAVO uit Haalderen met 1-2.

Al vanaf het begin van het duel was Rood Wit niet bij de les en liet het eenvoudig de kaas van het brood eten. Een kolderiek en knullig doelpunt hielp de gasten in het zadel. HAVO-spits Thijs Barten liep door op doelman Van Megen die de bal niet op tijd kon wegwerken en de bal achter zich in het net zag verdwijnen, 1-0. Een afgeslagen voorzet viel pardoes voor de voeten van Barten die de tweede goal scoorde. In de blessuretijd van de eerste helft werd een van de weinig goedlopende aanvallen van Rood Wit bekroond met een doelpunt. Wesley Klomp speelde zich vrij en schoot hard op de HAVO-goalie. Deze bokste de bal naar de zijkant, maar Marc Gunterman volleyde de bal binnen, 1-2.

Na de rust liep HAVO terug en kwam de Haalderse formatie nauwelijks onder de Groesbeekse druk vandaan. Rood Wit bleef hopen op een gelijkspel of meer. Gunterman was dichtbij de 2-2, maar zijn poging ging over. Even later wilde Glenn Wijnhoven uithalen, maar werd op onreglementaire wijze uit balans gebracht. De arbiter zag er geen strafschop in. In de laatste tien minuten van het duel kon Omar Nejjari na een discutabele terugspeelbal de stand gelijktrekken, maar de verdediging, inclusief de keeper, stonden goed opgesteld. In de resterende minuten kwam Rood Wit niet meer door de Haalderense muur heen en hielden de gasten stand.

Door het verlies is de derde plaats, die aan het einde van de rit hoogstwaarschijnlijk recht geeft op nacompetitievoetbal, uit zicht en lijken de laatste vier duels tegen Hatert, Trekvolgels, weer Hatert en ONA '53 om des keizers baard te gaan.

Vaste Gasten presneteren eerste cd

Vaste Gasten (foto: Shoots &amp; More Arnhem)

Foto: Shoots & More Arnhem

BERG EN DAL/MALDEN - De Vaste Gasten zijn een nieuwe akoestische band uit Nijmegen en Berg en Dal. Hoewel de band nog maar sinds eind 2017 actief is, presenteert ze op zondag 27 mei al de eerste cd 'Buitenbeentjes in de Muse in Malden van 1 uur tot half 3.


Op de cd staan twaalf Nederlandse liederen van zanger/gitarist Leo de Kruis, plus drie instrumentale stukken van de hand van violist Jos Koning. Het kwartet Vaste Gasten wordt compleet gemaakt door contrabassist Marcel Snijders en percussionist Niek Edeling. Deze door de wol geverfde muzikanten hebben hun sporen al ruim verdiend en staan borg voor kwaliteit, variatie en originaliteit.
De Vaste Gasten kwamen bij elkaar voor een éénmalig optreden in 'De Genegenheid onder de Hemel' in Nijmegen. De prima samenwerking en de enthousiaste reacties van het publiek deden de vier mannen besluiten om samen door te gaan, wat nu resulteert in deze cd.

Vaste Gasten (foto: Shoots &amp; More Arnhem)


De teksten gaan over zeer uiteenlopende zaken, waarbij de onderwerpen zeer herkenbaar zijn. De zorg om de natuur, maar ook een man die juist alles van plastic wil hebben. Nostalgie, slechte wegen in België en kortzichtige politici, om een paar voorbeelden te noemen. De teksten zijn vaak humoristisch, maar die humor wordt regelmatig gebruikt om serieuze onderwerpen aan te kaarten. De muziek en de arrangementen kleuren alles op een treffende manier in met invloeden uit uiteenlopende muziekstijlen: van blues tot folk, van Balkan tot jazz. De eigenzinnige instrumentale stukken zorgen voor een nog grotere variatie op deze cd. Het adres van De Muse: Kerkplein 12 in Malden. De toegang is gratis.

Kindertheatervoorstelling voor stichting Bootvluchteling

BEEK-KEKERDOM - "Op vrijdag 25 mei om 19.00 uur worden alle kinderen uit de omgeving welkom geheten in het Kulturhus (muziekzaal) te Beek voor een theatervoorstelling, uitgevoerd door een groepje kinderen van Beek tot Kekerdom, samen met mij, Nicole Aarts."

Stella (9 jaar) ontmoet een sprekende vogel. Ze gaat mee met deze vogel, die van plan is terug te vliegen naar een land waar ze van droomt weer naar op vakantie te gaan. Geholpen door dierenvrienden in deze droomreis krijgt het verhaal een andere wending en ze maakt daardoor onverwacht moeilijke, maar ook mooie avonturen mee waar ze van leert dat het leven hier goed is. Wat leer je tijdens een reis van het leven en heb je wel alles bij je wat je nodig hebt? Wat te doen als je later groot bent?

Het theaterstuk duurt een half uur tot drie kwartier. "Als u op tijd komt, dan heeft u een goede zitplaats. De toegangsprijs bedraagt 2,50 euro per kind en 4 euro per volwassen bezoeker. Op Lesbos heeft stichting Bootvluchteling onder andere de bouw van een school gerealiseerd voor gevluchte kinderen om in elk geval onderwijs te genieten tijdens een tijd van onzekerheid, wat hen te wachten staat na de moeilijke vluchtreis. In dit stuk wil ik mede blijk geven van medeleven voor mensen gevlucht uit een oorlogssituatie, door als vrijwilliger dit project op te zetten met hulp van kinderen uit de omgeving, en tegelijkertijd mochten de kinderen mee-acteren/musiceren in een theatervoorstelling. De kinderen die meedoen aan het project zijn in dit geval de superhelden van mijn actie, waarbij ik tevens geprobeerd heb een mooie achtergrond neer te zetten, met hulp van kinderen."

Symposium over het communistisch verzet

Hannie Schaft

GROESBEEK - Ter gelegenheid van de nieuwe tijdelijke expositie 'De Communisten in Verzet tegen Fascisme en Kapitaal' verzorgt het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek op zaterdag 19 mei van 13.00-16.00 uur een symposium over deze unieke geschiedenis.

Het communistisch verzet kent een turbulente geschiedenis. Als eerste in Nederland kwamen ze in verzet tegen het fascisme en in veel aspecten waren hun daden en de felheid van hun vervolging uniek. Liefst acht experts zullen aanwezig zijn om hun kennis over het communistisch verzet te delen. Het symposium zal geopend worden door Max van den Berg, die zelf deelnam aan de beroemde Februaristaking, en zal worden afgesloten met een rondleiding door de gloednieuwe expositie.

Aanvang: 13.00 uur (inloop 12.30 uur). Einde: 16.00 uur. Standaard entreetarieven Bevrijdingsmuseum, zie www.bevrijdingsmuseum.nl. Museumkaart geldig. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 ligt aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.