GN Lingewaard

12 november 2014

GN Lingewaard 12 november 2014


Vijfenzestigste intocht Sinterklaas in Gendt

GENDT - Op zondag 16 november komt Sinterklaas rond 13.00 uur met zijn Pieten aan bij Zaal Concordia in Gendt. Dit jaar voor de vijfenzestigste keer. Het gerucht gaat dat er zelfs Pieten bij zijn die al voor de vijfenzestigste keer met Sinterklaas naar Gendt komen!

Ook dit jaar neemt Sinterklaas weer heel veel Pieten mee, zoals de Gendtse bevolking gewend is. De Pietenband is ook van de partij, dus het wordt zeker weer een muzikaal feest. Na aankomst bij Zaal Concordia zal Jong Sint-Sebastianus de stoet begeleiden naar het centrum van Gendt. Daar zal de harmonie de Sint ook muzikaal verwelkomen. De Gendtse winkeliers hebben allerlei leuke spelletjes georganiseerd en er zijn verschillende acties. De meeste winkels zijn geopend.

Omdat Providentia niet beschikbaar is gaat Sinterklaas met zijn Pieten dit jaar een deur verder om bij café De Klok een leuk feest ter afsluiting te vieren. De Pieten maken zich wel een beetje zorgen. Dit heeft te maken met drukte, die wordt verwacht bij café De Klok. De Pieten gaan er alles aan doen om de toestroom van kinderen met hun ouders zo goed mogelijk te laten verlopen. Uiteraard kan iedereen Sinterklaas een handje geven en op de foto gaan. Ook speelt de Pietenband muziek en krijgen de kinderen een leuke attentie. Hugo Peeters komt zijn nieuwe sinterklaaslied ten gehore brengen, al is het wel duidelijk dat Sinterklaas niet met een luchtballon komt.

Actie4kids: op naar één miljoen schoenendozen

HAALDEREN - Actie4kids is weer van start gegaan, ook in Haalderen! Door een schoenendoos te vullen met schoolspullen, hygiëne producten, speelgoed en een knuffel maken we duizenden kinderen blij. Want na twintig jaar moeten we helaas vaststellen dat Actie4kids nog steeds nodig is. Ook nu nog leeft één op de twee kinderen wereldwijd in armoede. De slogan van Actie4kids is 'voor jou van mij''. Kom in actie en geef een kind dat niets heeft een stukje van onze rijkdom.

De schoenendozen kunnen tot en met zaterdag 29 november ingeleverd worden bij Woninginrichting Bakker, Van de Mondeweg 31 (tegenover de kerk) en in dorpshuis De Tichel, beide in Haalderen. De leerlingen van De Wieling proberen op school zoveel mogelijk schoenendozen te verzamelen.

Heeft u 'los' materiaal voor in de schoenendozen, bijvoorbeeld 'oud' promotiemateriaal, denk daarbij aan schrijfblokken, pennen, potloden, ballonnen, linnen draagtassen, petten, t-shirts of kunststof bekers. Dit is natuurlijk allemaal zeer welkom bij de bovengenoemde inleverpunten.

Ter afsluiting is er zaterdag 29 november om 18.30 uur in dorpshuis De Tichel een gezellige bijeenkomst voor iedereen die meer wilt horen en zien over de schoenendoosactie. "Op deze avond tellen we natuurlijk hoeveel schoenendozen, hoeveel kinderen we gaan verblijden. Maar ook laten we beeldmateriaal zien over de uitdeelmomenten in de arme landen." De koffie, thee en limonade met iets lekkers staat klaar voor iedereen!

Meer info staat op www.actie4kids.org.

Open generale repetitie van harmonie in Doornenburg

DOORNENBURG – Op zaterdag 15 november zal harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg deelnemen aan het KNMO concertconcours in Enschede. De harmonie komt hierbij uit in de vierde divisie.

Op vrijdag 14 november vindt de laatste testcase voor deze deelname plaats in de vorm van een open generale repetitie. Een repetitie die om 19:30 uur start met het werken aan de laatste details. Vervolgens zal vanaf 20:00 uur het volledige concoursprogramma worden uitgevoerd.

Alle belangstellenden hiervoor zijn uitgenodigd om deze laatste voorbereiding te komen bekijken in het Ontmoetingscentrum in Doornenburg.

Overleven in de winter

BEMMEL - De haard gaat aan, de verwarming wordt wat hoger gedraaid. Met zorg houden we de deur dicht om de winter buiten te houden. Koelkast en diepvrieskist zijn goed gevuld. Laat de winter maar komen...

Welke maatregelen treffen dieren in de polder om de naderende winter het hoofd te bieden? Hoe doen insecten dat? En andere kleine diertjes? Waarom is er vogeltrek hoe doet onze polderbewoner de bever het 's winters? Welke gasten uit het hoge noorden mogen we welkom heten? Waarom verdorren planten en laten bomen hun blad vallen?

Natuurgidsen van Lingewaard Natuurlijk gaan op zondag 16 november van 14.00 tot ongeveer 16.30 uur vanaf De Veldschuur, Sportlaan 1m in Bemmel de polder in voor een flinke wandeling. "Onderweg hebben we oog voor alles wat leeft en probeert te overleven. We begroeten kramsvogels en koperwieken en genieten van de laatste paddenstoelen van het seizoen.

Tip: laarzen aan; kijker en fototoestel mee. Deelname inclusief consumptie kost zes euro. Nadere informatie wordt gegeven door Ben Cornelissen 06 44870449.

Bingo videoavond in Huissen

Donderdag 20 november s.s. wordt deze bingo videoavond georganiseerd door het Comité Hengelwedstrijd 65 +

Tussen de bingo ronden door, waarbij leuke prijzen te winnen zijn, wordt er een videofilm gedraaid van eerder gehouden viswedstrijden .

De avond begint om 19.00 uur en is in Sancta Maria

Lingewaard Natuurlijk zoekt beheerder voor de tuinen rondom De Veldschuur

BEMMEL - Lingewaard Natuurlijk zoekt beheerder (m/v) voor de tuinen rondom De Veldschuur in Bemmel.

Stichting Lingewaard Natuurlijk is een vrijwillgers organisatie die zich inzet voor ecologisch landschapsbeheer, natuur- en milieueducatie, natuurbeleving voor jong en oud en betere kansen voor bedreigde flora en fauna.

Om deze doelen te realiseren geven wij aan alle basisscholen van de gemeente Lingewaard buitenlessen in de natuur, is er een vogelwerkgroep actief, organiseren we ieder jaar een bomen en struikplandag voor de bovenbouw van de Lingewaardse basisscholen, is er een werkgroep voor knotten van wilgen en beheer van hoogstamboomgaarden, geven wij kinderen van de basisscholen de gelegenheid kennis te maken met het moestuinieren (schoolmoestuinen) en verzorgen wij natuurexcursies voor jong en oud.

Ons natuurbelevingcentrum De Veldschuur en het natuur- educatiecentrum Het Dijkmagazijn ondersteunen onze doelen met workshops, lezingen, symposia, et cetera.

Voor de moestuinen rondom de Veldschuur zoeken we een beheerder. De taken voor hem of haar zijn het beheren en coördineren van de werkzaamheden in de buitenruimte van De Veldschuur, het betreft onder andere de gezamenlijke vrijwilligersmoestuin, de kruidentuin, geneeskrachtige kruidentuin-bloementuin en de Veldschuurmoestuin. Van haar of hem wordt verwacht: Kennis en ervaring met tuinieren en moestuinieren in het bijzonder. Alle voorkomende tuinwerkzaamheden kunnen uitvoeren. Het coördineren van de werkzaamheden van de vrijwilligers.De beschikbare kennis overdragen. Twee dagdelen beschikbaar zijn in het tuinseizoen (maart tot oktober). Woonachtig zijn in de gemeente Lingewaard.

"De beloning is het met hart en ziel opgaan in een super gezonde en gezellige club van vrijwilligers die de natuur een warm hart toedraagt. Is dit iets voor u? Laat het weten en mail aan Cor van Dalen (vandalen@lingewaardnatuurlijk.nl). Vooraf meer willen weten? Bel dan naar Cor van Dalen telefoonnumer 0481462663."

Inloopspreekuur en vergadering Platform Gendt

GENDT – Het inloopspreekuur is donderdag 13 november vanaf 19.00 tot 19.50 uur en wordt gehouden in het SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt. In het inloopspreekuur is iedereen welkom.

Onder het genot van een kopje koffie of thee kan men uw suggesties, opmerkingen, klachten over leefbaarheid, verkeer en veiligheid in uw wijk melden, dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en door middel van een meldingsformulier naar de gemeente doorgegeven.

Indien men het spreekuur niet kan bezoeken kan men dit ook e-mailen naar info@platformgendt.nl. "Voor klachten over groenvoorzieningen, openbare verlichting (met vermelding van het paalnummer) en/of trottoirtegels enzovoort kunt u rechtstreeks contact opnemen met de gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111.

Heeft u interesse in ons werk in uw woonomgeving, over wat er in uw dorp of wijk gebeurt, of nog zou moeten of kunnen gebeuren, in samenwerking met Gemeente en politie? Of misschien wil je zelf wel het wijkplatform komen versterken, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter de heer Nico Gerritsen via e-mail voorzitter@platformgendt.nl."

Voor meer informatie over de Platforms in Lingewaard, dan kunt u de vernieuwde gezamenlijke websites gemeente Lingewaard inzien: www.wijkplatformslingewaard.nl ,verder klikt u op Gendt, daarna Website Platform Gendt en u komt op de website van Platform Gendt.

Richard Doodkorte speelt zondag bij TOP

BEMMEL - Zin in een relaxte zondagmiddag met een originele componist? Voor zijn nieuwste project The Search reisde gitarist/ componist Richard Doodkorte af naar London om in niets minder dan de Abbey Road Studios zijn cd af te ronden.

Het resultaat is een prachtig werk met tien nieuwe composities . Zijn muziek richt zich op vernieuwende harmonische en melodische structuren zonder daarbij de traditionele jazz uit het oog te verliezen.

Richard Doodkorte studeerde met eervolle vermelding voor zijn composities en geluid af aan het Hilversums conservatorium. Na zijn studie inspireerde hij velen met zijn werk als sessieleider, componist en bandcoach. Hij trad op in bijna alle Nederlandse theaters vaak samen met muzikanten als Bert Heerink, Jasperina de Jong en Coen Bais. Richards composities kennen zowel nationale als internationale releases.

Aan The Search werkten mee: Wim de Vries (drums), Bart Tarenskeen (contrabas) en Martin Gort (percussie). De cd werd door de befaamde technicus Christian Wright in de Abbey Road Studios gemasterd. Met complimenten van onder andere Larry Carlton op zak vertolkt Richard Doodkorte Quartet werk van deze cd en meer…

Zondag 23 november begint de voorstelling om 14.30 uur. De foyer is geopend vanaf 14.00 uur. Kaarten à tien euro zijn te koop bij boekhandel Polman en Arends Optiek of aan de kassa . Reserveren kan via www.topbemmel.nl.

Damsimultaan in Sancta Maria

HUISSEN - In het feestjaar van Huissen 700 jaar organiseert damvereniging VBI Huissen een damsimultaan in de recreatiezaal van Sancta Maria. Dammer Jo ten Westeneind zal het tegen een ieder gaan opnemen.

Dit zal plaatsvinden op woensdag 26 november. "Wilt u meedoen? U kunt die ochtend vrijblijvend aanschuiven. Om 10.15 uur zal Jo ten Westeneind aanwezig zijn.

Iedereen is welkom bij de damsimultaan op woensdag 26 november vanaf 10.15 uur in Betuweland Zorg, Welzijn&Wonen locatie Sancta Maria, Helmichstraat 22 Huissen.

Bingo videoavond in Huissen

Bingo videoavond in Huissen

Donderdag 20 november s.s. wordt deze bingo videoavond georganiseerd door het Comité Hengelwedstrijd 65 +

Tussen de bingo ronden door, waarbij leuke prijzen te winnen zijn, wordt er een videofilm gedraaid van eerder gehouden viswedstrijden .

De avond begint om 19.00 uur en is in Sancta Maria

Mee op een reis door de ruimte

BEMMEL - Ga mee op een reis door de ruimte en ervaar de overweldigende grootsheid van ons universum. De reis begint op donderdag 20 november om 20.00 uur in De Veldschuur van Lingewaard Natuurlijk, Sportlaan 1M in Bemmel.

De KNVWS afdeling Arnhem biedt in samenwerking met Lingewaard Natuurlijk een kijkje in de oneindige ruimte om ons heen met een lezing over ons zonnestelsel en de Melkweg. Daarna, een beetje afhankelijk van de weersomstandigheden, is er gelegenheid om met de telescoop enkele bezienswaardigheden aan de nachtelijke hemel te aanschouwen.

De presentatie van 'Een reis door zonnestelsel en de Melkweg' is in handen van Henk Knoester. De reis begint bij onze zon en de planeten. Hoe 'werkt' de zon en hoe lang heeft zij nog te leven? Daarna gaan we dieper het heelal in en reizen we langs een spiraalarm naar een groot zwart gat in het centrum van de Melkweg. Ook bezoeken we andere, naburige sterrenstelsels. Tot hoever kunnen we doorreizen tot we bij de grenzen van het heelal aankomen?

De kosten inclusief koffie of thee. zijn zes euro per persoon.

Maartje en Kine spelen Vreemd Folk bij TOP

BEMMEL - Maartje en Kine sieren al de voorkant van het TOPboekje dit jaar, het zijn twee dames die nergens bang voor zijn. Niet om harde noten te kraken, niet voor gemene tackles op de enkels. Maartje & Kine, ontwapenend en charmant, muzikaal hoogstaand en origineel, jong en ambitieus, lief en vilein, messcherp en grappig, blond en rood, Nederlands en Noors.

Maartje de Boer en Kine Handlykken ontmoetten elkaar in de gangen van het conservatorium. Met hun eerste cabaretprogramma schopten ze het meteen tot de finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival 2010 en de halve finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Inmiddels zijn ze regelmatig te zien op VARA HumorTV en spelen en schrijven ze alle muziek voor de Eindemaandsshow in Toomler met Martijn Koning van Comedytrain.

In Vreemd Folk gaan Maartje & Kine, als muzikanten op een oud cruiseschip, zingend ten onder. Met elf verschillende muziekinstrumenten, spelen ze opzwepende Klezmer, Ierse folk, Franse chansons, Argentijnse tango en klassieke muziek. In combinatie met hun verfrissende blik op de actualiteit en ontwapenende aanwezigheid op het podium brengt dit unieke en muzikale duo op een eigenwijze manier het oude cabaret terug in het theater.

De show begint zaterdag 22 november om 20.30 uur. De foyer is geopend vanaf 20.00 uur. Kaarten à veertien euro zijn te koop bij boekhandel Polman en Arends Optiek of aan de kassa. Reserveren kan via www.topbemmel.nl.

Kerkdienst protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 16 november is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd is 10:00 uur. In deze dienst zal ominee. M. de Bree zal voorgaan.

Op zondag 16 november zal het een bijzondere dienst zijn. Op deze zondag zal de herdenkingsdienst gehouden worden. In deze dienst willen we stilstaan bij mensen uit onze kring die in het afgelopen jaar zijn overledenen.

De collecte is bestemd voor Kerk in Actie, en in het bijzonder voor het werk van de Rudolphstichting. Vanuit deze stichting werd honderd jaar geleden jeugddorp De Glind opgericht. Reeds in 1914 werden de eerste kinderen in het dorp opgevangen. Tegenwoordig wonen er ongeveer 120 uithuisgeplaatste kinderen en jongeren in gezinshuizen. Kinderen die niet meer thuis kunnen wonen, omdat hun ouders niet meer voor hen kunnen zorgen. Voor deze kinderen biedt het jeugddorp een plek van warmte en bescherming. Naast het jeugddorp ontwikkelt de Rudolphstichting ook in andere delen van Nederland vernieuwende vormen van jeugdzorg. "Want", zo vindt de stichting, "alle kinderen en jongeren verdienen een eerlijke kans op een hoopvolle toekomst."

Boerenkoolfietsdag van Sasa

Foto: Fons Brekelmans

ANGEREN - Op 1 november werd bij stralend weer de traditionele Boerenkoolfietsdag van Stichting Actieve Senioren Angeren gereden.

De 37 deelnemers vertrokken vanaf Het Dorpshuis in Angeren, anderhalf uur later arriveerde het gezelschap bij museumboerderij 'Den Tip' in Herveld, waar de koffie met traditioneel gebakken appelflappen klaarstond. Rond elf uur begon men met de voorbereiding van het afsnijden van het 'Keue' dat aan de leer hing, een medewerker van 'Den Tip' vertelde, hoe het huisslachten er vroeger aan toe ging.

Men mocht roepen hoe zwaar het geslachte 'Keue' zou wegen, diegene die het juiste gewicht zou raden, zou worden beloond met een grote worst. Onze SASA-deelneemster Greet Giessen riep '93 kilo' en dat was het juiste gewicht; zij werd beloond met de worst.

Hierna gingen de deelnemers weer op de fiets richting Elst, waar in zalencentrum 'Onder De Toren" de volgende koffiestop was. Er was ruimschoots de tijd om even lekker in het najaar zonnetje te zitten om bij te praten of om even de Dorpsstraat of de grote kerk in te lopen.

De laatste etappe ging naar De Buitenpoort in Huissen. Uitbater Herman van Gellecum heette een ieder welkom en vertelde, dat Elise Evers de boerenkool had gekookt en ook een pan zuurkool had bereid. De stamppotten met worst en een grote gehaktbal, jus en zuur, gingen er goed in bij de 'hongerige' fietsers.

Een van de deelneemster nam het woord en bedankte de twee organisatoren voor deze geweldige Boerenkoolfietsdag en werden beloond met een applaus. Na nog een gezellig uurtje napraten ging een ieder voldaan naar huis.

Dynamic Tennis bij SASA

ANGEREN - Stichting Actieve Senioren Angeren is in september 2011 gestart met Dynamic Tennis voor senioren, intussen is dit uitgegroeid naar veertig deelnemers.

In 2012 hebben verschillende deelnemers zich aangesloten bij de Dynamic Tennis Bond Nederland, waarin zij middels een competitie zich kunnen meten met andere club en verenigingen.

Het eerste seizoen was een gewenningsperiode met veel verliespartijen voor de Dynamic Tennissers uit Angeren, maar het plezier aan het spel en het sociaal contact was een reden om vol te houden.

Afgelopen woensdag moest D.T. Angeren 2, in Het Dorpshuis van Angeren, aantreden tegen Dutedo 3 uit Doetichem en wisten voor de eerste keer te winnen van deze sterke ploeg.

Er wordt in deze competitie gespeelt in dubbelspel, hierbij de persoonlijke uitslagen: 1e partij: Henk Bouwmeister en Jam Matijssen tegen Peter Koster en Henk Verburgt 21-15 hierna wordt er van speelveld gewisseld en spelen de zelfde spelers nog een keer tegen elkaar, uitslag 21-10 voor D.T. Angeren. 3e partij: Jan Matijssen en Jan Hochstenbach tegen Peter Koster en Harry Reefman 21-14, wisselen van speelveld 17-21 voor Dutedo 3. 5e partij: Henk Bouwmeister en Jan Hochstenbach tegen Harry Reefman en Henk Verburgt 21-15, wisselen van speelveld 21-14. Totaal uitslag DT Angeren – Dutedo 5-1.

Open Grandprixtoernooi bij Strijdlust Huissen

HUISSEN - Van 13 tot en met 16 november verzorgt schietvereniging Strijdlust voor de zestiende keer een open grandprixtoernooi luchtgeweer en luchtpistool.

Men kan deelnemen in verschillende disciplines: luchtgeweer staand/opgelegd of luchtpistool staand/opgelegd. Ieder die belangstelling heeft voor de schietsport kan op deze dagen een kijkje komen nemen in de accommodatie van schietvereniging Strijdlust aan de Kardinaal de Jongstraat 2 in Huissen. Openings ijden tijdens het toernooi, verdere informatie en uitslagen staan op www.svstrijdlust.nl.

Ledenontmoetingsmiddag KBO Bemmel-Doornenburg

DOORNENBURG - Ook dit jaar houdt KBO Bemmel-Doornenburg een ledenontmoetingsdag in Doornenburg op vrijdag 14 november. Men wordt vanaf 14.00 uur uitgenodigd in het Ontmoetingscentrum in Doornenburg. De eindtijd is 16.30 uur.

Alle leden van KBO Bemmel-Doornenburg zijn welkom. De toegang is gratis. Er is een gezellig programma en er wordt gezorgd voor een hapje en een drankje.

Angeren opent nieuw carnavalsseizoen

ANGEREN - AKG De Narrenpoel houdt op zaterdag 15 november zijn openingsavond en prinsenbal in het dorpshuis aan de Emmastraat 23 in Angeren.

Onder het motto van Prins Ronald de Muzikant en prinses Debby 'Wij sloan ons d'r wel dur hin' openen ze het nieuwe carnavalsseizoen. De aanvang is 20.11 uur. Jaarkaarthouders hebben gratis entree.

Tijdens deze avond zullen The Stars voor het eerst hun nieuwe dansen laten zien aan het publiek. Na een kort officieel gedeelte zal het prinsenpaar het bal openen op muziek van Seven Days Music. Kom allen gezellig feestvieren in Angeren!

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 13 november vindt er weer een open eetcafé plaats in het Dominicanenklooster van Huissen. Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

De TV uitzendingen zijn te zien op UPC Kanaal 31 (analoog 14+) op de website lingewaardlokaal.tv uitzending live.

TV Programmering:

Zondag 12.00 uur Nieuwe Lingewaard Lokaal Info uitzending met nieuws uit de gemeente Lingewaard. Deze uitzending wordt elke dag om 08.00u - 15.00u - 17.30 u - en 22.00u herhaald. De uitzending is ook rechtstreeks te zien via www.lingewaardlokaal.tv. Uitzending live en via glasvezel KPN Kanaal 629. UPC kanaal 31.

De Radioprogramma's zijn te horen op FM 93.6 en kabel 93.1 onder Tekst TV en op kanaal 379 op KPN glasvezel.

Radio Programmering:

Maandag 20.00 – 22.00u That's Music – presentatie Alfred Danjé. Om je werkweek verder goed door te komen. Met muziek vanaf de jaren 60 tot de hits en tips van nu!!

Dinsdag 20.00 – 22.00u Country Shop – presentatie Alex van Beek. In Country-shop kunt u luisteren naar country, folk, americana, bluegrass en country-pop. Er is veel aandacht voor nieuw uitgebrachte albums maar ook het oudere wordt niet vergeten.

Woensdag 20.00 – 22.00u Avondvitaminen – presentatie Carl Witjes. @Live - met wekelijks aandacht voor (minimaal) twee nummers. Rondje Hollands - wekelijks aandacht voor Nederlandse artiesten (zowel Nederlandstalig/Engelstalig). Vitamineplaat. Uit de cloud.

Donderdag 20.00 – 22.00u Muziekdossier – presentatie Hans Verduijn. De muziek kan wekelijks verschillen maar kent wel een rode draad zoals een oude hitparade, een willekeurig jaar met nieuwsberichten en muziek uit dat jaar, of een programma over een bepaalde muziekstroming zoals Ska, dialect, soul, glitterrock.

Zaterdag 11.00 – 13.00u Hans Verduijn met Muziekdossier Extra. Afwisselend Nederlands of Duits.

07.00 – 09.00 / 15.00 – 17.00u Prettig Weekend gepresenteerd door Louis Carpaij. De radiomaker achter dit programma is de 50 al een tijdje gepasseerd en zijn passie ligt bij de 70's en 80's. Maar ook in de 60-er jaren is er mooie muziek gemaakt en om niet al te oubollig te klinken, zitten er in Prettig Weekend ook 'n paar 90's in. Kortom de muziek en de gebeurtenissen van vandaag, in het verleden.

Zondag 10.00 u Kerkradio vanuit Eucharistisch centrum Huissen.

Berichten voor TV, radio en Tekst TV kunt u sturen aan redactie@lingewaardlokaal.tv

Sponsorwedstrijd bij HSV De Karper

HAALDEREN - Op zondag 2 november werd de jaarlijkse sponsorwedstrijd van Instalatiebureau Bart Evers en zoon gehouden. Er deden tien koppels mee om er een gezellige dag van te maken.

Om 06.30 uur waren alle vissers aanwezig in café Haalderen en ieder kreeg een lekker kopje koffie.Niet veel later werd er geloot om de stekken. We gingen vissen van 08.00 uur tot 12.00 uur in de Waal om zoveel mogelijk kilo's vis te vangen.

Sommige vissers hadden het goed gedaan,terwijl anderen er alles aan deden om beet te krijgen. Nadat de wedstrijd was afgelopen en alles netjes was gewogen gingen we terug naar het cafe voor een drankje en een goed verzorgd buffet dat ook weer werd gesponsord door Bart Evers en zoon. "Wij als wedstrijdvissers zijn dan ook Bart en Jurgen heel erg dankbaar voor deze fijne en vooral gezellige dag."

De uitslag: 1 bert van vorsselen-menno albouts 39.500 kg; 2 michon plones-toon vemeulen 27.630 kg; 3 tonnie de haas-luuk dennissen 19.800 kg; 4 jan derksen-john boshoven 19.080 kg; 5 eef gertsen-roy van moerkerk 12.200 kg; 6 frank enklaar-joop van royen 9.500 kg; 7 cor remie-wim verhoeven 7.990 kg; 8 mart sweers-werner gertsen 7.630 kg; 9 marcel willemsen-john bisselink 3.950 kg; 10 jurgen evers-wim van zuilekom 2.000 kg.

Dit was tevens de laatste wedstrijd van De Karper. De wedstrijdcommissie zijn alle sponsors,vrijwilligers en wedstrijdvissers dankbaar voor een zeer geslaagd seizoen.

Damvereniging VBI verliest van Apeldoorn

Johan Krajenbrink (links) en Pepijn van den Brink. Foto: Joop Hendriksen

HUISSEN - In de vierde ronde van de competitie incasseerde damvereniging VBI een 8-12 verlies tegen Apeldoorn. De Veluwenaren zijn al jaren dank zij een kapitaalkrachtige sponsor kanshebber voor het landskampioenschap maar hebben dit nog niet bereikt.

Tegen mede-kampioenskandidaat Damvereniging VBI werd alles uit de kast gehaald en werden drie internationale grootheden uit Rusland en Oekraïne speciaal ingevlogen. Dat pakte voor hen goed uit, want het leverde drie winstpartijen op. Joost Hendriksen, Pepijn van den Brink en Geert van Aalten waren de slachtoffers.

Joost Hendriksen tastte in de openingsfase al mis, leverde eerst een schijf en later de partij in. Guntis Valneris trof een tegenstander die alleen maar op de rem trapte. Dat leverde licht voordeel maar geen partijwinst op. Bij Johan Krajenbrink gebeurde hetzelfde. Gérard Jansen zette wel een goede aanval op maar zijn voordelige stand was niet voldoende voor de winst. Pepijn van den Brink speelde een grillige partij, kwam wel tot dam maar moest die weer inleveren. Zijn stand was toen niet meer te houden. Dat betekende dat halverwege de wedstrijd de achterstand van 3-7 eigenlijk al niet meer in te halen was.

Yuriy Lagoda trof een tegenstander die er alleen maar op uit om remise te maken. Dat leverde licht voordeel op maar onvoldoende voor de overwinning. Toen Geert van Aalten het hoofd moest buigen tegen veelvuldig wereldkampioen Tsjizjov werd de Apeldoornse overmacht alleen maar duidelijker. Jos Stokkel redde de eer voor de Huissenaren door in een drukpartij de winst binnen te halen. Maarten Linssen hield tenslotte goed vol tegen vijfvoudig Nederlands kampioen Kees Thijssen.

Vrijwilligers gezocht voor behoud hoogstamboomgaarden

REGIO - Vindt u hoogstamboomgaarden ook zo mooi? Wilt u ze helpen behouden in uw gemeente? Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) zoekt nieuwe vrijwilligers uit de gemeenten Arnhem, Lingewaard en West Maas en Waal die het behoud van deze boomgaarden een warm hart toedragen.

De hoogstamboomgaard is niet alleen cultuurhistorisch waardevol maar zij biedt ook veel ruimte voor dieren en planten. Door samen aan de slag te gaan blijven deze boomgaarden behouden. Het is nuttig maar vooral gezellig om te doen! Vrijwilligers krijgen voor hun inzet een vierdaagse cursus over hoogstamfruit kostenloos aangeboden. De eerste theorieavond vindt plaats op woensdag 3 december op kasteel Doornenburg in Doornenburg. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via info@landschapsbeheergelderland.nl of via de website www.landschapsbeheergelderland.nl.

De nieuw opgeleide vrijwilligers sluiten zich uiteindelijk aan bij een Hoogstambrigade in een van de drie gemeenten: Arnhem, Lingewaard of West Maas en Waal. Een Hoogstambrigade is een groep enthousiaste vrijwilligers die zich inzet voor het behoud en beheer van hoogstamfruit. De Hoogstambrigade Lingewaard, Hoogstambrigade Land van Maas en Waal en Hoogstambrigade BTV Elderveld gaan regelmatig aan het werk in diverse kleine particuliere boomgaarden in hun gemeente. Een extra paar handen zijn nodig!

Cursus hoogstamfruit

Nieuwe vrijwilligers volgen dus een gratis vierdaagse cursus. Zij leren over aanplanten en snoeien van jonge bomen, snoeien in de winter, snoeien in de zomer. Ook is er een terugkomdag. Hoogstamfruitdeskundige Michael Witjes geeft de theorie- en de praktijklessen. De eerste theorieavond vindt plaats op woensdag 3 december op kasteel Doornenburg in Doornenburg. De twee praktijkdagen vinden plaats op zaterdag 6 en vrijdag 12 december. De vierde cursusdag, een terugkomdag, stellen we in overleg met de cursisten vast. Na de cursus sluit u zich aan bij de hoogstambrigade, die in uw gemeente actief is.

Meer informatie over hoogstambrigades en hoogstamfruit staat op www.landschapsbeheergelderland.nl.

Voetbalprogramma HAVO

Voetbalprogramma HAVO

Zaterdag 15 november

THUIS

10:00 uur HAVO E2G - OSC E8

12:00 uur HAVO D2 - Bennekom D6

14:30 uur HAVO A1D - Doesburg SC A2

UIT

17:00 uur Union C4 - HAVO C1D

12:30 uur BVC '12 D1D - HAVO D1GD

10:00 uur Bemmel SC E4 - HAVO E1

11:30 uur DTS Ede F8G - HAVO F1

Zondag 16 november

THUIS

10:30 uur HAVO 3 - Bataven 7

11:00 uur HAVO 2 - SML 3

Kleintje koffie: Communiceren en vooral leren luisteren

HUISSEN - Speciaal voor ouders met kinderen tot drie jaar verzorgt Bibliotheek Lingewaard in samenwerking met Jeugdgezondheidszorg op woensdag 19 november van 09:45 tot 11:00 uur Kleintje Koffie: Communiceren met kleintjes in de bibliotheek in Huissen. Het gaat hierbij vooral om: 'leren luisteren'.

Tijdens de bijeenkomst staan de volgende vragen centraal: Hoe luisteren peuters eigenlijk en hoe benader je peuters als je wilt dat ze luisteren? Hoe ga je om met belonen en straffen? Welke manieren zijn er om ongewenst gedrag te veranderen en gewenst gedrag te bevorderen?

De toegang is gratis en voor kinderopvang is gezorgd. Inschrijven is verplicht via de site van de bibliotheek: www.bibliotheeklingewaard.nl.

Voetbalprogramma HAVO

Zaterdag 15 november

THUIS

10:00 uur HAVO E2G - OSC E8

12:00 uur HAVO D2 - Bennekom D6

14:30 uur HAVO A1D - Doesburg SC A2

UIT

17:00 uur Union C4 - HAVO C1D

12:30 uur BVC '12 D1D - HAVO D1GD

10:00 uur Bemmel SC E4 - HAVO E1

11:30 uur DTS Ede F8G - HAVO F1

Zondag 16 november

THUIS

10:30 uur HAVO 3 - Bataven 7

11:00 uur HAVO 2 - SML 3

Intocht Sinterklaas Haalderen

HAALDEREN - Zondag 16 november komt Sinterklaas met zijn pieten naar Haalderen. Vanaf 13.30 uur maken ze een rondgang door het dorp in een deze keer zeer speciaal vervoersmiddel.

De muziekwagen zal deze intocht begeleiden volgens onderstaande route Kolkweg / Hofsteestraat / Biezenkampstraat / Huchtstraat / Geerstraat /Katwijk / Kleine Geer / De Halden / Melkvart / Huchtstraat / Pastoor Van de Weystraat / Domakkerstraat / Biezenkampstraat / Hofsteestraat / Kolkweg.

Aan de peuterspeelzaal kinderen en de onderbouw basisschool leerlingen worden woensdag 12 november blanco vlaggetjes uitgedeeld. De kinderen kunnen deze versieren door middel van tekeningen of stickers. Het zou fijn zijn als al deze vlaggetjes langs de route staan tijdens de intocht. De vlaggetjes kunnen bij binnenkomst in De Tichel in een grote emmer worden geplaatst en als je naar huis gaat kun je de vlag weer meenemen. De Sint en zijn Pieten zullen zeker erg blij zijn met een aankomst met 'vlag en wimpel'.

Hierna kan iedereen naar dorpshuis De Tichel komen voor een leuk programma met Sinterklaas en zijn pieten. Ook is er natuurlijk gelegenheid om Sinterklaas een handje te geven, om met hem of zijn pieten een praatje te maken of zelfs op te foto te gaan.

Kaartjes voor deze middag zijn te koop in dorpshuis De Tichel tijdens openingstijden van het dorpshuis maar ook bij binnenkomst. De kaartjes kosten drie euro per kind. Deze middag duurt tot circa 16.30 uur. Volgens verwachting 'zo klopt het hart' zal Sinterklaas voor alle kinderen een presentje achterlaten.

Kerkdienst protestantse gemeente in Huissen

HUISSEN - De kerkdienst van de protestantse gemeente Huissen is zondag 16 november om 10.00 uur te bezoeken in het kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

Voorganger is dominee W. Hartogsveld uit Schaarsbergen. Er is een crèche, kinderkerk vier tot twaalf jaar en jeugdsoos voor twaalf tot zestienjarigen. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

De kerk is bij uitstek de plek waar men 'omziet naar elkaar'. Dat gebeurt in vele ontmoetingen - in het kerkgebouw zelf en zeker ook in het pastoraat. Denk bijvoorbeeld aan ouderen in de wijk, zieken of mensen in een moeilijke situatie, echtscheiding of werkloosheid. Mensen zoeken samen een weg in geloofs- en levensvragen. In gespreksgroepen, op Bijbelkringen en bij groothuisbezoek gaan gemeenteleden met elkaar in gesprek over zaken die hen raken. Wie werkzaam is in het pastoraat weet wat er allemaal kan spelen in een mensenleven. Vrijwilligers en ambtsdragers hebben geleerd om goed te luisteren. Zij willen er zijn voor mensen en zoeken samen met hen naar verheldering van hun situatie en begeleiding op de levensweg. Het pastoraat vindt plaats in en vanuit een lokale kerkelijke gemeente. Kerkenraadsleden, pastorale medewerkers en predikanten spelen daarin een belangrijke rol. Zij stimuleren het onderlinge pastoraat en geven zelf pastorale aandacht aan mensen die daaraan behoefte hebben. Met diverse gespreksvormen worden mensen pastoraal bijgestaan en geholpen om hun weg te vinden in hun vragen over geloof en leven. Er wordt Regelmatig aandacht geschonken aan bepaalde groepen mensen of situaties die bijzondere zorg behoeven. Op deze wijze is de PKN Huissen in gesprek met zijn leden en waar mogelijk met mensen uit de omgeving.

Column

Spelletje

Ko en Nijn waren een stelletje. Bas en Max zijn met ze opgegroeid. Ko en Nijn hebben het samen goed gehad. Maar Nijn is al een poosje dood. Bas en Max hebben niet om een nieuw konijn gevraagd. Stel dat Sinterklaas dood gaat, zei mijn kleinzoon Bas. Dan wil hij wel een pakje inpakken, want bij een sinterklaasfeest horen toch pakjes! Hoewel Bas van vijf er blindelings van uit gaat dat Sinterklaas en Zwarte Piet ook in Nijmegen-Noord langs de deur komen om bij hem en zijn broer Max een zak vol met speelgoed te brengen, weet hij dat niet alleen Nijn, maar ook de Sint een keer dood gaat.

Communiceren met mijn kleinkinderen vind ik een verademing. Geheimen zijn er niet. Nou, ja, alleen als opa bij het afscheid buiten het zicht van oma stiekem een extra snoepje in zijn hand stopt. Praten met politici of bestuurders is van een heel andere orde. Geheimen hebben ze niet. Transparantie moet, zeggen ze. Maar politici en bestuurders laten nooit het achterste van hun tong zien. Niks mis mee, zo wordt het politieke spel gespeeld. Maar als de meest simpele vraag wantrouwend worden ontvangen, dan is dat niet mijn spelletje. Volgens de rechtspositieregelingen kan het college terecht reis- en verblijfkosten declareren. Dit jaar heeft alleen de burgemeester van die regeling gebruik gemaakt. De vier wethouders niet. Chapeau bestuurders. Ik vraag via de mail aan Helga, Theo, Theo en Johan, wat hun afweging is om niet te declareren. Een schot voor open doel, zou ik zeggen. Je moet hardwerkende bestuurders die alsmaar stront over zich heen krijgen soms ook wat gunnen Zo wordt het spel gespeeld.

Alleen Johan Sluiter heeft binnen vier dagen voor de deadline van dit stukje gereageerd. De wethouder verzoekt mij om het een en ander via de afdeling communicatie te laten verlopen. Aan dit kinderachtig spel doe ik niet mee. Ik communiceer liever ongedwongen met mijn openhartige kleinkinderen.

Sjaak

Recreatief volleyballen? Dat kan bij Setash in Huissen!

HUISSEN - Op elke dinsdag- en donderdag avond spelen de recreantgroepen van Setash een fanatiek potje volleybal.

Heb je een hogere leeftijd? Geen probleem! Iedereen is welkom om lekker mee te doen en na afloop samen nog even na te praten met een drankje. Gezellig, sportief, samen. Nieuwsgierig geworden en kan je niet wachten om mee te doen?

Meld je aan via www.setash.nl/meetrainen of loop binnen op dinsdagen (21.30 tot 23.00 uur) en donderdagen (20.15 tot 21.45 uur) in sporthal De Brink in Huissen.

Prinsenbal De Gentenarren op zaterdag 15 november

Foto: Niels Sparnaaij, Foto Mireat Gendt

GENDT - Zaterdag 15 november is het weer zover. Het carnavalsseizoen staat te beginnen. De openingsavond wordt gehouden bij café De Klok. Onder het motto 'het gaat pas goed, als je het samen doet' nodigt Frank de Narrenprins iedereen uit.

Het programma begint om 20.11 uur. Er zijn optredens van onder andere de prinsengarde, de prinsenparels en uiteraard zingt hofkoor De Gentekwekers. Hierna opent Frank de Narrenprins met zijn schoonheid Annita de dansvloer, voor een gezellige avond, begeleid door live muziek. Nog geen seizoenskaarten? Reserveer ze door een e-mail te sturen naar info@gentenarren.nl.

Ons Verzetje in concert bij Hof van Breunissen in Gendt

DOORNENBURG - Gezelligheidskoor Ons Verzetje uit Doornenburg verzorgt een concert in Hof van Breunissen op woensdag 19 november.

Dit koor - bestaande uit 39 leden in de leeftijd van dertig tot tachtig-plus - zingt voornamelijk Nederlandstalige liedjes, maar weet ook in het Duits en Engels de gevoelige snaar te raken.

Op woensdag 19 november kan men vanaf 19.00 uur genieten van dit concert in Hof van Breunissen, Kloosterplein 4 in Gendt. De entree inclusief een kopje koffie of thee bedraagt 3,50 euro.

Sinterklaasavond bij Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag 17 november gaan de leden van Vrouwengilde Doornenburg genieten van een paar leuke pakjespieten.

Ze maken er een supergezellige avond van. Dat is in ieder geval het plan.
Pepernoten, pakjes en een lekkernij horen daar natuurlijk bij.
De avond begint om 20.00 uur in zaal Kort Oisterwijck.

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 18 november is er een open eetcafé in creatief centrum Hofstede aan de Hoefslag 28 in Bemmel. Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het menu van 18 november bestaat uit tomatensoep, babi ketjap met rijst en een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Zeer succesvolle bingoavond bij Stichting Tikkieerbij

BEMMEL - Afgelopen zaterdag 8 november was er weer de supergezellige bingoavond van Stichting Tikkieerbij!

Een goede opkomst waarbij er nog wel ruimte was voor meer bezoekers (noteer begin november alvast in je agenda voor volgend jaar) beloofde een prachtige avond. En dat is het geworden. De donaties van de vele prijzen door de sponsoren uit Bemmel, Huissen en omgeving dreven de bingo spelers tot het uiterste. Opperste spanning was er onder deelnemers bij het opnoemen van de nummers door Jurgen Pietersen, bestuurslid van Tikkieerbij.

De uiteindelijke opbrengst van de avond was een bedrag van 1.800 euro. Een geweldig resultaat voor de goede doelen van Stichting Tikkieerbij dit jaar. De organisatie is zaal De Meierij/café De Roskam dankbaar voor het ter beschikking stellen van de ruimte, hapjes en de koffie!

Meer informatie staat op www.tikkieerbij.nl.

Pronkzitting op zaterdag 22 november Start nieuw carnavalsseizoen De Kleibakkers

Prins Erwin van Zottendaal en prinses Eleny Foto: Evelien Kaandorp

HAALDEREN – Carnavalsvereniging De Kleibakkers viert op zaterdag 22 november de opening van een nieuw carnavalsseizoen. Zin in een avond onvervalste gezelligheid? Mis dan de pronkzitting niet!

De openingsavond bestaat uit de nodige officiële handelingen. Geniet daarnaast uiteraard ook van diverse optredens van onder meer de dansgarde. Bovendien is er alle gelegenheid voor een drankje en je uit te leven op de dansvloer. Volgens voorzitter Anja Verhoeven is het de ongedwongenheid die de vereniging zo kenmerkt. "Dit keer zijn zowel De Narrenkap, De Geintrappers en De Blauwe Ponny bij ons te gast, dus dat belooft wat." Al met al voldoende ingrediënten om op feestelijke wijze een beetje warm te draaien voor de carnavalsdagen in februari.

Een dag later, op zondag 23 november, nemen jeugdprins Bas uit 't Leeuwennest en prinses Iris afscheid. Ook op deze dag komen er verschillende acts voorbij. En wie vormen straks het nieuwe jeugdprinsenpaar?

Aanvang en entree

De pronkzitting begint om 20:11 uur, maar de zaal is vanaf 19:30 uur open. Leden hoeven geen entree te betalen. Niet-leden kunnen voor 7,50 euro de unieke Kleibakkers-gezelligheid meemaken. Het is mogelijk ter plekke lid te worden, waardoor andere carnavalsavonden tijdens het seizoen zonder bijbetaling bezocht kunnen worden. Voor de jeugdmiddag bedraagt de entree voor iedereen 2,50 euro.

Website

Nieuwsgierig naar het reilen en zeilen van De Kleibakkers? Op www.kleibakkers.nl zijn het laatste nieuws, het dagboek van het prinsenpaar en vooral veel foto's terug te vinden.

Drie keer is scheepsrecht bij Kidang in Bemmel

BEMMEL - Dit jaar is het de derde keer dat de Bemmelse volleybalvereniging Kidang door middel van een Sinterklaasactie geld hoopt te verdienen voor de club. De actie bestaat uit het verkopen van chocoladeletters en andere Sinterklaasartikelen door leden aan vrienden, bekenden, buren, collega's en andere mensen.

Heeft u al geproefd van deze heerlijke chocolade of marsepeinen artikelen? Deze zijn speciaal uitgezocht op kwaliteit bij een chocolaterie die voldoet aan het kwaliteitskeurmerk. Deze artikelen worden ook geleverd aan banketbakkers.

In de afgelopen jaren werd de opbrengst onder andere besteed aan: goede doelen zoals een bijdrage aan stichting De Speeltuinbende, activiteiten die het volleybal stimuleren of voor kwaliteitsimpulsen zoals nieuwe ballen of een trainersclinic. De instuiftraining op zondag, die Kidang sinds vorig jaar aanbiedt, is gefinancierd vanuit deze actie zodat het voor de mensen gratis kan blijven.

De Sinterklaasactie is inmiddels gestart en loopt door tot 21 november. Meer informatie staat op www.Kidang.nl. "Wilt u bestellen waardoor u gelijk onze vereniging steunt? Bestel bij één van onze leden of mail uw bestelling naar kidangacties@gmail.com."

Men kan ook op een donderdagavond binnenlopen, een wedstrijd kijken, kopje koffie drinken en een bestelling plaatsen. "Kom daarvoor naar sporthal De Bongerd, vanaf 19.30 uur."

Bemmelse netwerkers gezocht voor ParticipatiePunt

BEMMEL - Lingewaard heeft nu in vijf kernen een ParticipatiePunt; Huissen, Gendt, Doornenburg, Angeren en Bemmel. Bij dit laagdrempelig ontmoetingspunt kunnen inwoners terecht met en (hulp) vraag, als ze op zoek zijn naar een activiteit of vrijwilligerswerk of gewoon om even en praatje te maken.

In Bemmel is het ParticipatiePunt op de woensdagmiddag gehuisvest in de bibliotheek, waardoor mensen het nog makkelijker kunnen vinden.

"Voor de bemanning van het ParticipatiePunt Bemmel zijn we op zoek naar inwoners met een levendig netwerk en goede kennis van de sociale kaart in Bemmel. Je bent niet alleen het gezicht van het PP Bemmel, maar ook een verbinder die samen met de SWL, de Bibliotheek en andere samenwerkingspartners, waaronder de vele vrijwilligersorganisaties activiteiten op kan zetten en mensen weet te motiveren om mee te doen.

"Ben jij een netwerker en verbinder, die enthousiast, ondernemend en creatief is, in staat is in kansen en mogelijkheden te denken en mensen in hun 'eigen kracht' te zetten, communicatief, sociaal en digitaal vaardig is, minimaal een dagdeel per week beschikbaar is, dan willen je graag ontmoeten!"

Neem contact op met het SWL Meldpunt voor meer informatie of een afspraak, tel: 088 255 25 55 of e-mail: meldpunt@swlingewaard.nl

MS-collecteweek start

LINGEWAARD - Op maandag 17 november gaat de MS-Collecte weer van start. Een bijzonder jaar, omdat de MS-Collecteweek tien jaar geleden voor de eerste keer werd georganiseerd met vijfhonderd collectanten. Dit jaar gaan circa 14.000 vrijwilligers in het hele land op pad om zoveel mogelijk geld op te halen voor Multiple Sclerose (MS).
Het is een hele uitdaging voor de collectanten om in dit jaargetijde, waarin het vroeg donker is en het flink kan regenen, langs de deuren te gaan.

"Laat u de collectant niet in de kou staan?" Elke MS-collectant kan zich legitimeren. Het Nationaal MS Fonds is te herkennen aan het oranje vlinderlogo. Wie de collectant mist, kan uiteraard ook een gift overmaken op giro 5057.

Eén op de duizend Nederlanders krijgt de diagnose MS. Jaarlijks komen er ongeveer driehonderd nieuwe mensen met MS bij. MS is de meest voorkomende invaliderende aandoening onder jongeren in Nederland.

Het Nationaal MS Fonds strijdt voor een beter leven met MS. Het opgehaalde collectegeld wordt besteed aan onderzoek (voor een beter leven nu en een toekomst zonder MS), begeleiding en voorlichting.

Meer informatie staat op www.nationaalmsfonds.nl. "Ook kunt u zich nog steeds aanmelden als collectant. Neem contact op met Pamela Zaat van het Nationaal MS Fonds, 010-5919839, pamela@nationaalmsfonds.nl."

Zwaar gedupeerde carnavalsvereniging Hofbrouwers haalt geld op via benefietavond

't Huusses Mins laat, ondanks de trieste oorzaak, de zaal lachen tijdens de benefietavond van de Hofbrouwers op vrijdag 14 november in De Buitenpoort.

HUISSEN – Ken je die mop van De Hofbrouwers die hun jubileum gingen vieren? Nou, die gingen niet. Kas van carnavalsclub leeggeroofd. Zwaar gedupeerd maar strijdbaar organiseren ze zelf een benefietavond. Op vrijdagavond 14 november in De Buitenpoort. Met de inkomsten van dit wervelende feest vol leut hopen de Huissenaren hun 55-jarig (!) jubileum toch nog enige glans te geven.

Toegegeven, er zal door menigeen vast besmuikt zijn gelachen, toen eerder dit jaar in het nieuws kwam dat de (vrouwelijke) penningmeester er met 20.000 euro vandoor was gegaan. Niks zat er meer in kas van De Hofbrouwers. Ja, veertig cent. Als een soort wrange herinnering aan het jaren fanatieke sparen van de Huissenaren. Met die spaarcenten hadden ze onder meer hun 55-jarig jubileum luister bij willen zetten.

Om de kas weer een beetje te vullen houden ze een voor iedereen (!) vrij toegankelijke benefietavond met tal van artiesten, die allen belangeloos optreden: Gradje Boemel (tonprater uit Brabant), 't Huusses Mins (wereldberoemd in Huissen), Wim Kelle (prominent Hofbrouwer, maar bovendien een van Huissens grappigste en aardigste mannen), De Bevelanders, De Kwiebus & De Smèrzak, Ome Cor, De B-artiest, Zwaonekoor De Slubkes en Hansi Schimanski!
Dan kan het besmuikte lachen worden ingewisseld voor ongegeneerd gieren, bulderen en brullen. En dat voor maar tien euro. Bovendien, en da's het belangrijkste, je steunt een goed doel: De Hofbrouwers!
Reserveer kaarten voor de benefietavond op vrijdag 14 november vanaf 20.00 uur in De Buitenpoort via info@debuitenpoort.nl. Of haal ze bij Wim Kersten (Langestraat 47a), Caroline Hopman (Gravekamp 56) of Hendriette Rijfkogel (Jorisplein 1).

Stamppotbuffet bij Gendtse Ouderenvereniging

GENDT - Bij de Gendtse Ouderenvereniging staat er voor de leden die zich hiervoor hebben aangemeld op woensdag 19 november de traditionele stamppotbuffet op het programma.

Het buffet wordt geopend met erwtensoep en roggebrood met spek. Aansluitend is er keuze uit hutspot, boerenkool en zuurkool. Ook de nodige aanvullende ingrediënten zoals hachee en sparerib ontbreken deze keer niet.

Het buffet wordt afgesloten met enkel soorten pudding en koffie. Na afloop van het buffet is er nog voldoende tijd om even gezellig na te kletsen. De muzikale invulling is ook dit jaar weer voor rekening van Jan Verkerk die dit al vele jaren tot ieders tevredenheid verzorgt.

Naast een aangeboden consumptie is er ook weer de traditionele verloting waarmee de kosten enigszins gedekt moeten gaan worden. De aanvang van deze gezellige bijeenkomst is 17.00 uur en vindt, zoals alle activiteiten, plaats in zaal Tinneveld.

Creatieve inloopactiviteit in Kenniscentrum

LINGEWAARD - Met Sinterklaas in aantocht en kerst voor de deur staat er weer een leuke inloopcreamiddag op het programma in het Kenniscentrum.

"Heb je zin om creatief aan de slag te gaan, laat je dan verrassen door aan te sluiten bij deze activiteit georganiseerd door de partners van het Kenniscentrum; Stichting Welzijn Lingewaard, Driestroom en Bibliotheek Lingewaard."

Meedoen kan op woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in de bibliotheek in Bemmel. Tevens zal tijdens deze middag voor genodigden om 14.00 uur de prijsuitreiking van de gedichtenwedstrijd plaats zal vinden. Burgemeester Marianne Schuurmans (voorzitter van de jury ) zal winnaar Frans Walch, de eerste 'Bloemlezing Gelderland, literaire reis door de tijd' overhandigen, uitgegeven door Stichting Achterland.

Op vrijdagmiddag van 14.00-16.00 uur ben je welkom in de Bibliotheek in Huissen. Tijdens de Creatieve inloop zijn de PartipatiePunten open waar je onder andere terecht kunt voor (hulp)vragen, advies en vrijwilligersvacatures.

Meer info staat op www.swlingewaard.nl/images/Homepage/Creatieve-Activiteit.jpg.

Vergadering Platform Zilverkamp-Zuid

HUISSEN - Op donderdag 13 november heeft het platform Zilverkamp-Zuid weer haar maandelijkse vergadering. Deze vindt plaats in de oude raadszaal aan de Langekerkstraat 17. De vergadering begint om 19.30 uur.

De vergadering is openbaar. Wijkbewoners kunnen de vergadering bijwonen en hun vragen problemen en wensen kenbaar maken. Mogelijk kunnen die in een volgende vergadering worden besproken. In deze vergadering komen de volgende onderwerpen aan de orde: Verwijdering bielzen bij de Lemoen en Schoren, parkeerplaatsen aan De Paalsteen, groenonderhoud aan de Huurland, verslag gesprek met SWL over jongerenopvangplek (De Bunker). Onderzoek naar openbare verlichting. Voortgang revitalisering Zilverkamp, hierbij zullen twee ambtenaren van de desbetreffende afdeling van de gemeente een toelichting geven. "Het platform heeft 'verjonging' nodig. De leeftijd van de huidige vijf leden is zestigplus! Heeft u belangstelling of voelt u zich betrokken bij bij uw leefomgeving schroom niet contact op te nemen met het secretariaat."

Meer informatie is te vinden op www.zilverkamp-zuid. Vragen? Mail naar het secretariaat@zilverkamp-zuid, of bel naar R. Cheizoo 026 3254711.

Het Ontmoetingscafé in Bemmel

BEMMEL - Zorgt u structureel voor uw partner, familielid of naaste dan bent u mantelzorger. Het is heel belangrijk dat u als mantelzorger niet overbelast raakt om deze dierbare maar vaak ook zware taak uit te kunnen blijven voeren. Daarom is er op dinsdag 25 november weer een Ontmoetingcafé, waar ruimte is voor kennisuitwisseling , ervaringsverhalen en ontmoeting onder mantelzorgers.

Het thema is deze keer: De ziekte van Parkinson. Jolique Huibers, Parkinson verpleegkundige in het CWZ Nijmegen, geeft deze avond informatie over het ziektebeeld en gaat in op de behandeling.

Op verschillende gebieden kunnen gezondheidsproblemen ontstaan. Dit vereist dat zorgverleners specifiek deskundig zijn en behandelingen goed op elkaar worden afgestemd. Verder wordt er deze avond ingegaan op de gevolgen voor de betrokkene, de partner en de familie.

Mevrouw Verhoeven, zelf Parkinsonpatiënt en een van de kinderen zal samen met Jolique Huibers in gesprek gaan over wat het voor de familie betekent. De organisatie van het Ontmoetingscafé is in handen van huisartsenpraktijk De Teselaar, Zinzia zorggroep locatie verpleeghuis de Lingehof, Betuweland Zorg, Welzijn, Wonen en Stichting Welzijn Lingewaard. Contactpersonen van deze organisaties zijn aanwezig voor het stellen van gerichte vragen.

Voor aanmelding kan men contact opnemen met het Meldpunt van de Stichting Welzijn Lingewaard telefoon 088 2552555 of mailen naar: meldpunt@swlingewaard.nl.

Het Ontmoetingscafé voor Mantelzorgers is dinsdag 25 november van 19.30 tot 21.00 uur in het Grand Café van verpleeghuis De Lingehof aan Gouden Appel 122 in Bemmel.

Angerse Aovond bij Historische Kring

De Maliebaan wordt in 1936 bestraat en is dan de eerste verharde weg in Angeren. Foto: HKA-Ben Otters (Historische Kring Angeren)

ANGEREN - De Historische Kring Angeren (HKA) organiseert haar Angers Aovond op dinsdagavond 18 november in het Dorpshuis aan de Emmastraat 13. Deze avond begint om 20.00 uur en zal rond 22.30 uur eindigen. De toegang voor de HKA-leden is gratis.

Twee Angerse onderwerpen staan op het programma. Als eerste zal Chris van Asperen in het kort de oorsprong en de geschiedenis van de Angerse Umdracht behandelen. Een 'actueel' onderwerp in deze tijd van sluiting van de RK-kerk met de daarbij behorende discussie of de traditionele Angerse Umdracht nog wel bestaansrecht heeft.

Het tweede onderwerp draagt de titel 'Angere ien onze tied'. Aan de hand van een achttal interviews, die gehouden zijn met in Angeren geboren en getogen tachtigjarigen of ouder, worden beelden en herinneringen opgeroepen over Angeren in de jaren 30-40. Hoe was het in hun 'tied', waar zaten ze op school, wat deden ze elke dag, welke spelletjes speelden ze, gingen ze ook uit, wat kwam er zoal op tafel?". Het antwoord hierop wordt door de sektie Dialek gegeven.

Wil je nog even 'trug ien de tied', kom dan naar de Angerse Aovond op 18 november in het Dorpshuis. Aanvang 20.00 uur.

Wie o wie wordt het nieuwe prinsenpaar?

BEMMEL - Na twee geweldige carnavalsjaren heeft carnavalsvereniging De Piejassen vorig jaar afscheid genomen van Prins Sam en Prinses Anne.

Maar er is een tijd van komen en een tijd van gaan. En de scepter zal weer overgedragen worden. Op de elfde van de elfde begint ieder jaar traditiegetrouw het carnavalseizoen. Op zaterdag 15 november zullen we jullie niet langer meer in spanning houden. En wordt de nieuwe jeugdprins van Bemmel onthuld. Hebben jullie al een idee? Misschien zit hij wel bij jou op school? Of bij jou op je sport? Of woont hij bij jou in de buurt? Wie denk jij dat het wordt?

Ben jij ook zo nieuwsgierig kom dan zaterdag 15 november naar café zaal De Roskam in Bemmel. Tijdens de openingszitting van carnavalsvereniging De Geintrappers zullen wij de nieuwe jeugdprins van Bemmel onthullen. Het programma begint om 20.11uur. Voor 21.00 uur zal duidelijk zijn wie de nieuwe jeugdprins en prinses zijn geworden. Tijdens deze openingszitting zal ook de 'grote' prins van Bemmel onthuld worden.

Sponsor bedankt

BEMMEL - In sporthal De Bongerd (Bemmel) kun je tegenwoordig als je binnenkomt, je ogen niet afhouden van een groot doek, met daarop de volleybalvereniging Kidang. Ook de twee teams die door Jan Groot Antink in nieuwe trui of pak zijn gestoken hangen met hun foto in de zaal!

Toch was het nog niet genoeg: Ook de trainers en scheidsrechters van Kidang gaan profiteren van de exploitant, die er veel plezier in heeft. Alle trainers van de volleybalvereniging Kidang zijn voorzien van schitterende nieuwe truien; blauw voor de heren en rood voor de dames.

Wij danken Jan voor zijn gulle gift. Het ziet er geweldig uit!

Natuurwerkdag in Bemmel...

BEMMEL - Zo'n twintig enthousiaste vrijwilligers van de Natuur- en Vogelwerkgroep Bemmel hebben op 1 november meegedaan aan de landelijke natuurwerkdag. De natuurwerkdag is de start van het werkseizoen voor landschapsonderhoud.

Onder uitzonderlijke warme weersomstandigheden zijn de wilgen langs de dijk bij het Dijkmagazijn in Bemmel geknot. Daarmee is een mooie bijdrage geleverd aan de instandhouding van ons mooie landschap. Het regelmatig knotten van de wilgen is noodzakelijk ze in goede conditie te houden. Als ze niet geknot worden breken de takken af en scheuren de bomen uit waardoor ze op den duur verdwijnen.

Eens per drie weken is de werkgroep actief met het knotten van de wilgen in de omgeving van Bemmel. 22 november is de volgende werkdag. Meer informatie staat op www.lingewaardnatuurlijk.nl.

Parkeerdruk en hardrijders: grote ergernissen

Ondanks maatregelen blijft de stroom klachten over te hard rijden aanhouden. Foto: Sjaak Veldkamp

BEMMEL – Parkeeroverlast en hard rijden blijven grote ergernissen. Klachten hierover stromen binnen. In het veiligheidsprogramma 2015 heeft het college echter een concreet antwoord voorhanden. Voor wijkbewoners zit er weinig anders op dan leren omgaan met de hoge parkeerdruk in hun wijk.

(van de redactie)

Te hard rijden lijkt lastig te beteugelen. "Ondanks infrastructurele maatregelen en controles blijft dit een groot probleem in de gemeente Lingewaard, de stroom klachten over te hard rijden blijft aanhouden" zegt het college. De hoge snelheid wordt vooral in de wijken als een veiligheidsprobleem ervaren. Objectief is aangetoond dat hardrijders vooral buiten de bebouwde kom voor de nodige onveiligheid zorgen. Door een gebrek geld is de invoering van 60 km-zones buiten de kernen niet op gang gekomen, met uitzondering van de dijk tussen Angeren en Huissen. Voor de wijken zou een oplossing kunnen zijn om het in te richten als een 30 km-zone." Maar het spaarzame college houdt de hand op de knip.

Parkeren

Inwoners ervaren parkeeroverlast in woonwijken, rondom scholen en bij winkelcentra. Het college ziet dat de gemeente een groot autobezit telt en er weinig parkeerplaatsen tegenover staan. Het college heeft de woonwijken weinig te bieden. "In de woonwijken is verhogen van de parkeernorm geen optie (ook financieel niet) en zijn de problemen nog maar nauwelijks of niet op te lossen."

Bemmel en Huissen hebben parkeerzones om het parkeren beter te kunnen sturen. Maar ook daar is de rek er uit.
Parkeren bij scholen blijft een taai probleem. Kinderen brengen en halen gebeurt nog te veel met de auto. Ouders parkeren dan hun auto volgens het college ook nog op ongelukkige plaatsen waardoor de veiligheid in het geding komt. Het college weet geen ander antwoord dan dat in 2015 de parkeercontroles worden opgevoerd.
Het veiligheidsplan staat voor 11 december op de raadsagenda.

Sponsor bedankt

BEMMEL - Dames 4 van volleybalvereniging Kidang uit Bemmel is vorig jaar gepromoveerd naar de tweede klasse. Het is gezellige mix van jonge en ervaren speelsters.

Het team is regelmatig ook in de sfeervolle kantine van sporthal De Bongerd te vinden. Daarom heeft de beheerder van de sporthal, Jan Groot Antink, ons gesponsord met fijne warme sportvesten met het logo van de De Bongerd, onze namen en yell `let´s do it` erop.

Sponsor bedankt

BEMMEL - Aspirantenteam MA1 van volleybalvereniging Kidang heeft trainingspakken van sporthal De Bongerd gekregen. Namens alle speelsters, trainers en coach bedankt.

Vier generaties in Huissen

HUISSEN - Overgrootmoeder mevrouw Derksen uit Gendt is 94 jaar. Ze heeft op de arm Alissa Peelen, geboren 21 september 2014 in Huissen. Alissa is achterkleinkind nummer negentien. Moeder Judith Peelen uit Huissen, Oma Ria Peelen – Derksen uit Gendt.

Sponsor bedankt

HUISSEN - De mb2 van rkhvv, dankzij de sposnor Bouwman Zonwering voorzien van inloopshirts.

Burgemeester Marianne Schuurmans komt naar de Angerse ondernemers

ANGEREN - Op woensdag 19 november komt Marianne Schuurmans, burgemeester van de gemeente Lingewaard, kennismaken met de ondernemers van Angeren.

Door diverse oorzaken kon de burgemeester tijdens haar introductieperiode niet naar Angeren komen. Ze komt nu om zich te laten informeren over het ondernemerschap in Angeren in het algemeen en in kleine, krimpende kernen in het bijzonder.

De Angerse ondernemers hebben voor die avond een programma dat onder andere bestaat uit een uitwisseling van informatie met de burgemeester en een presentatie van de innovatieve Angerse ondernemer Theo Eeuwes.

Als innovator heeft Theo een kookapparaat op zonnewarmte mede-ontwikkeld. Met dit SUstainable RUral Energy Station (SURES) is Theo ook op de TV geweest. Als ondernemer zal hij ingaan op wat er allemaal komt kijken om een idee tot een commercieel succes te maken. Passie, creativiteit, durf en samenwerking vormen voor Theo daarbij de basis tot succes.

De kennismakingsavond met de burgemeester en de innovatieve ondernemer is vrij toegankelijk voor iedere Angerse ondernemer met zijn of haar partner. Ook als je geen lid van de Angerse Ondernemersvereniging bent. "Bij deze word je met jouw partner door ons uitgenodigd."

De avond is op woensdag 19 november in het dorpshuis van Angeren (Emmastraat 26) en begint om 20.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om verder met elkaar kennis te maken en te netwerken.

Evaluatieavond van de Angerse Oldtimer Club

ANGEREN - Op vrijdag 14 november is de jaarlijkse evaluatie- en contactavond van de Angerse Oldtimer Club in het clubhuis Herberg De Ploeg aan de Molenstraat 6 in Angeren.

Vanaf 19.30 uur wordt de bezoeker ontvangen met een kopje koffie voor leden en niet-leden aangeboden door de Angerse Oldtimer Club. Begonnen wordt met het avondvullend programma om 20.00 uur. Er wordt deze avond teruggekeken op het afgelopen buitenseizoen van de club. De voorzitter zal een korte samenvatting geven van alle gebeurtenissen over 2014. Een mede-organisator van 'Het Nachtje Elders Slapen' zal verslag doen over dit jaarlijkse gebeuren van de Angerse Oldtimer Club.

Als spreker deze avond heeft het bestuur de heer Stinnissen gevraagd om inzicht te geven over het reviseren van brandstofmotoren. Dit onderwerp zal veel oldtimerbezitters interesseren. Als bezitter van een oldtimer is reviseren niet weg te denken. Daarom was het bestuur van mening dat de heer Stinnissen leden en niet-leden kennis en inzicht zou kunnen uitbreiden om deze te gebruiken en uit te voeren op hun oldtimers. Traditiegetrouw wordt er een foto-dvd getoond van het afgelopen seizoen. "Bent u geïnteresseerd of ook van plan lid te worden van de Angerse Oldtimer Club, kom deze avond en proef aan de sfeer zodat u doelbewust de keus maakt lid te worden."

Tweestroom Dames 1 nog niet op stoom

GENDT - Meisjes-MB1 ontving Hurry-Up-MB1 en verloor de derde set krap (23-25). De andere sets werden krap gewonnen (25-23). Toch een mooie overwinning( 3-1) en dus weer vier punten voor ranglijst.

Tweestroom-MB2 speelde thuis tegen Pegasus-MB2 en kwam niet echt tot een wedstrijd (0-4). Meisjes-MC2 ontving Trivos-MC2 en won krap de tweede set (26-24). De andere sets waren voor de tegenstanders (1-3). Tweestroom-MB4 speelde thuis tegen Weekenders-MC1, maar kwam niet in hun spel (0-4). Tweestroom-DS1 ontving Pegasus-DS4 en won de tweede set nipt (29-27). In de andere drie sets kwam men net iets te kort (1-3).

Dames-2 speelde thuis tegen streekgenoot Kidang-DS3 en was niet opgewassen tegen dit team (0-4). Dames-4 ging op bezoek bij Vocasa-DS9 en nam vier punten mee naar huis in een zeer spannende wedstrijd (1-3).

Tweestroom-DS5 ontving Isala'77-DS2 en maakte er een spannende pot van. Over en weer werden de sets gewonnen… De vijfde set bracht de beslissing (15-8). Hierdoor wel de overwinning (3-2). Ook de recreanten speelden hun wedstrijden thuis.

Het dinsdagmorgenteam tegen Kidang-2 (Bemmel) won de tweede set. Helaas geen totale winst (1-2) en het dinsdagavondteam tegen Rsvv(Valburg) verloor de eerste set, maar won wel de wedstrijd (2-1).

Sinterklaasintocht in Huissen

Foto: Henk van Eimeren

HUISSEN - Sinterklaas is weer vanuit Spanje onderweg naar Nederland en heeft aan Stinase laten weten dat hij naar Huissen zal komen. Hij brengt weer vele pieten mee. De Stichting voor Nationale en Stedelijke Evenementen zal alles in het werk stellen om van de intocht een groot feest te maken.

Op zondag 16 november zal Sinterklaas rond 14.00 uur vanuit Gouda per boot aanmeren aan het Looveer en voet aan Huissense wal zetten. Vanaf het Looveer zal Sinterklaas in een rijtuig met in zijn gevolg zijn knechten en onder muzikale begeleiding van muziekvereniging Volharding zijn tocht naar het centrum van Huissen maken. Bij de bibliotheek op de Stadsdam zal Sint-Nicolaas uitstappen om de daar aanwezige kinderen te begroeten en hun handen te schudden. De tocht gaat daarna verder via Markt, Vierakkerstraat en Nonnengas naar het Raadhuisplein.

De aankomst van Sinterklaas op het Raadhuisplein zal rond 15.00 uur zijn. Daar zal hij welkom worden geheten door vertegenwoordiger van de Gemeente Lingewaard. Natuurlijk heeft de Sint weer heel wat te vertellen en hij zal ook graag weer met een aantal kinderen een praatje maken en een liedje zingen.

Stinase organiseert samen met Ondernemersvereniging Huissen een kleurplaatwedstrijd voor de kinderen. De kleurplaten zullen op de dag van de intocht door de pieten op het Raadhuisplein worden uitgedeeld. De prijsuitreiking aan de kinderen die de mooiste kleurplaten hebben ingeleverd, zal plaatsvinden op 30 november, als het koopzondag is in Huissen en Sinterklaas opnieuw aanwezig zal zijn, ook om cadeautjes uit te reiken aan kinderen die bij hem op audiëntie komen. Koopzondag is van 13.00 tot 17.00 uur en om 15.00 uur is de prijsuitreiking.

Daarna begeeft hij zich met zijn pieten naar zalencentrum De Buitenpoort, Helmichstraat 1 in Huissen. In De Buitenpoort worden de kinderen opgewacht door 'de clown en de koffer'. Zij gaan met alle kinderen iets leuks doen voordat Sinterklaas aankomt in de zaal. Als Sinterklaas binnenkomt, zal hij het middelpunt zijn van een feestelijk ontvangst.

Groen licht voor renovatie Ot en Sienpad

Ook basisschool Drieluik kan rekenen op een gerenoveerd onderkomen. (Archieffoto Sjaak Veldkamp)

HUISSEN – De renovatie van het Ot en Sienpad in Huissen is een stap dichterbij. De gemeenteraad heeft afgelopen donderdag besloten opdracht te geven om de renovatie van het scholencomplex verder uit te werken. Het voorstel van B06-L2000 om een deel van het bedrag in overige revitaliseringsplannen van de Zilverkamp te steken, kreeg weinig steun.

(van de redactie)

De raad had in een eerder stadium besloten om 1.950.000 euro uit te trekken voor herhuisvesting van basisschool De Zilverzwaan en renovatie van het scholencomplex. Om leegstand te voorkomen wordt het gebouw voor een deel gesloopt. De verkleining is ingegeven omdat het leerlingenaantal terugloopt en dat leerlingen van 't Tweespan na de fusie verhuizen naar De Abacus.

Volgens B06-L2000 kunnen de kosten voor het Ot en Sienpad beperkt worden tot 1.400.000 euro. Een kleiner scholencomplex kost minder om gerenoveerd te worden, zo cijferde Patrick Hegeman de raad voor. Het bespaarde budget van 550.000 euro kan beter bestemd worden voor herontwikkeling van de Appelbongerd en revitalisering van de Zilverkamp. Nu heeft de gemeente de kans om een beleid te maken en verder te kijken wat er met de Zilverkamp moet gebeuren. En dat is volgens hem hard nodig. Hij noemde de opmerking van oud wethouder Barth van Eeten dat de Zilverkamp in de buurt komt van een Vogelaarwijk. Lingewaard moet prijsbewust zijn en niet 'zomaar' geld weggooien, zei Hegeman.

Hij kreeg weinig bijval. René Derksen van LBL verweet B06-Lokaal 2000 dat ze onderwijsgeld wil besteden voor andere zaken. Cuypers van D66 zei dat 2 miljoen veel geld is, maar of het te duur is? Hij is blij dat voor het Ot en Sienpad de kogel door de kerk is.

Wethouder Helga Witjes gooide de berekeningen van B06-L2-000 in de prullenbank. De 1.400.00 euro is al nodig voor onderhoud. Met de renovatie komt volgens Witjes de realisatie van een IKC binnen handbereik.

Collectanten MS-Fonds in Angeren gezocht

ANGEREN - Van maandag 17 tot en met zaterdag 22 november is het de landelijke week voor de MS-Collecte. Vele vrijwilligers gaan met een collectebus langs de deuren, om geld op te halen voor het MS Fonds, dat strijdt voor een beter leven met Multiple Sclerose. Eén op de duizend Nederlands krijgt de diagnose MS, een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Met het opgehaalde collectegeld kan het Nationaal MS Fonds onderzoek mogelijk maken en begeleiding en voorlichting bieden aan MS-patiënten.

Collectanten voor Angeren? In Angeren wordt de collecte voor het eerste georganiseerd door Gea Boerboom, die nog op zoek is naar acht vrijwilligers die het collectantenteam willen helpen. Op dit moment bestaat het team uit twaalf mensen en dat is voor een dorp als Angeren wat weinig. Er zijn twintig collectebussen beschikbaar! Hebt u nog wat tijd over en wilt u wat doen voor het goede doel: het MS Fonds? Meldt u zich dan snel aan bij Gea, via 026 3275470.

Het is een hele uitdaging voor de collectanten om in dit jaargetijde, waarin het vroeg donker is en het flink kan regenen, langs de deuren te gaan. Laat u de collectant niet in de kou staan? Elke MS-collectant kan zich legitimeren. Het Nationaal MS Fonds is te herkennen aan het oranje vlinderlogo. Wie de collectant mist, kan uiteraard ook een gift overmaken op giro 5057.

Druk bezochte lezing van Wouter Duinisveld

HUISSEN - De Bruna in Huissen was bijna te klein vanwege de grote belangstelling voor Wouter Duinisveld bij de lezing en presentatie van zijn boek 'De Hartslag van een ander'.

André Kwakernaat, manager van Team4Talent, deed het voorwoord en vertelde over de sportieve instelling van Wouter. Na één emotioneel gesprek, door de instelling en het karakter van Wouter, was André al snel om en bood hem een contract aan. In oktober is zijn biografie verschenen. Zijn aangrijpend en inspirerend verhaal gaat over het omgaan met tegenslagen, het najagen van dromen en de kunst van het leven.

Het boeiende verhaal hoe hij na zijn hartfalen en het verkrijgen van een donorhart de draad weer oppakte en weer topprestaties kan leveren. Hij vond het erg bijzonder, en op momenten confronterend, om hier de afgelopen maanden aan te werken samen met auteur Marcia Jansen. Hoewel de meeste biografieën gaan over mensen met meer levensjaren, is zijn kijk op het leven en zijn ervaringen hopelijk een inspiratiebron voor velen.

Wouter Duinisveld, een harttransplantatiepatiënt die in juli 2014 zijn grootste droom uit zag komen: deelnemen aan de Ironman van Frankfurt (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km lopen). Het boek is een wake-up-call voor iedereen die nog twijfelt over orgaandonorschap.


Naast zijn passie voor sport zet hij zich in voor het terugdringen van het orgaandonortekort. Als ambassadeur is hij betrokken bij de Transplantatiestichting, de Hartstichting en de Hart en Vaatgroep. De afgelopen jaren geeft hij door het hele land presentaties over zijn leven en de kunst van het doorzetten.

Na het emotionele verhaal was er onder het genot van een drankje van Het Wijnhuys en een hapje van De Kaasshop voldoende ruimte om een boek te laten signeren en met Wouter te praten. Al met al een zeer geslaagde avond.

Het boek "De hartslag van een ander" is verkrijgbaar bij Bruna Huissen Langestraat 8A te Huissen.

Intratuin Fair in Elst dit jaar nog specialer

ELST - Woensdagavond 19 november zal bij Intratuin Elst de jaarlijkse Intratuin Fair plaatsvinden. De fair is voor alle dames en zal dit jaar nog specialer worden dan anders. De avond staat niet alleen in het teken van de opening van de kerstshow, maar er zullen ook leuke acts, grote namen en lokale ondernemers aanwezig zijn om de avond extra bijzonder te maken!

Zo zal onder andere pianist Jan Vayne de avond muzikaal begeleiden. Hij zal voorafgaand aan de avond starten in restaurant De Boerderij voor een privé optreden aan de VIP gasten, om vervolgens zijn optreden voort te zetten in de winkel zelf.

Daarnaast zal er een bar opgebouwd worden op het kassaplein door het bekende drankje Jillz. Tijdens het afrekenen kunnen alle dames genieten van een lekker glaasje Jillz die geserveerd zal worden door de echte Jillzmannen.

Ook lokale ondernemers zoals Jewelz & More, Mugs & Muffins, en Jumbo zullen deze avond aanwezig zijn om de klanten kennis te laten maken met hun producten. Naast al deze leuke activiteiten en acts zal de nieuwe kerstafdeling van Intratuin Elst het middelpunt van de avond zijn. Het is namelijk weer een betoverende kerstmarkt geworden!

Kaarten voor de Intratuin Fair zijn tot en met 18 november gratis af te halen bij de servicebalie van Intratuin Elst. Ook zijn er nog VIP-arrangementen te boeken voor 14,95 euro per persoon; dit arrangement omvat een 3-gangen diner in restaurant De Boerderij met een privé-optreden van Jan Vayne.

LedenOntmoetingsAvond Rabobank succesvol

BETUWE - Vandaag al bankieren zoals morgen. Dat was het centrale thema tijdens de succesvolle LedenOntmoetingsAvond van Rabobank Oost Betuwe. Op donderdag 6 november werden zo'n driehonderd leden over dit onderwerp bijgepraat in de voormalige veilinghallen in Bemmel. Tijdens de avond zijn ook dertien nieuwe leden van de ledenraad benoemd.

Peter Waterman, directievoorzitter van Rabobank Oost Betuwe, nam de aanwezigen mee in het centrale thema: "Liefst 92 procent van de klantcontacten verloopt via de telefoon of online. Omdat dit aantal nog altijd toeneemt, biedt Rabobank een breed pakket online-diensten zoals apps en andere online-mogelijkheden. Daarnaast introduceert Rabobank Oost Betuwe servicepunten waar klanten persoonlijk kunnen worden geholpen bij hun dagelijkse bankzaken."

De servicepunten vervangen per 1 januari de traditionele bankkantoren in Bemmel, Huissen en Zetten. De bank heeft inmiddels drie locaties op het oog: cultureel centrum De Kinkel in Bemmel, de bibliotheek in Huissen en ontmoetingscentrum De Loohof in Zetten. Binnenkort verwacht de bank de afspraken met hen te formaliseren. Peter Waterman: "We blijven polsen of er op andere plekken ook behoefte is aan dit soort servicepunten. Zo zijn we dichterbij dan ooit." In december kunnen klanten kennismaken met het concept, dan wordt in de kantoren in Bemmel, Huissen en Zetten een servicepunt ingericht.

Het centrale thema kwam ook terug in de paneldiscussie. Aan de hand van stellingen ging het panel met de leden in gesprek over de rol van de Rabobank in de samenleving en hoe we in contact blijven in een steeds virtueler wordende wereld. Tot slot konden de Rabobank-leden de belevingsmarkt bezoeken - met demo's over online-bankieren - en in gesprek gaan met directie, ledenraad en medewerkers.

Vrijdag 14 november opening Hipp & More in Bemmel

BEMMEL - Vrijdag 14 november is de opening van Hipp & More op de benedenverdieping van Hipp aan de Dorpsstraat 50b in Bemmel. Hipp & More biedt een ruime keuze in damesmode voor de trendy en stijlvolle vrouw van nu van maat 42 tot 50.

Het team van Hipp kreeg steeds vaker de vraag naar grotere maten, vandaar dat wij u bij HIPP & More dit maatje meer nu aanbieden. "Dankzij de snel wisselende collectie door wekelijkse nieuwe inkoop, is het aanbod steeds vernieuwend", vertelt eigenaresse Ans Seggelinck.

"Als openingsactie geven wij tot en met 31 december op alle aankopen tien procent korting. Wij zijn geopend op maandag van 13.00 tot 17.30 uur, dinsdag t/m vrijdag van 09.30 tot 17.30 uur en zaterdag van 09.30 tot 17.00 uur. Loopt u gerust vrijblijvend binnen. De koffie en thee staan klaar!"

Knubben Oliebollen op het Kinkelplein in Bemmel Omdat kwaliteit geen toeval is!

BEMMEL – Op het Kinkelplein, hoek Dorpsstraat en Van Ambestraat, staat Willy Knubben de lekkerste oliebollen te bakken. Willy is de derde generatie en bakt volgens het geheime recept van zijn opa! Dat is ook de reden dat Willy altijd roept: "Kwaliteit is geen toeval".

In de kraam worden natuurlijk niet alleen oliebollen en rozijnenbollen gebakken maar ook de overheerlijke appelbeignets en wafels. We kennen de kwaliteit al want Willy staat al negen jaar op alle kermissen in Lingewaard. Uiteraard kunt u op oudejaarsdag en de aanloop er naar toe bij Willy terecht van dinsdag tot en meet zaterdag. Om iedereen kennis te laten maken met zijn heerlijke oliebollen, heeft Knubben de hele maand november vijftien procent korting tegen inlevering van zijn advertentie in deze krant. Aan de kraam zijn nog meer leuke acties te vinden. Zo kan Willy laten zien dat kwaliteit geen toeval is. Dus knip de advertentie uit en kom naar het Kinkelplein in Bemmel.

Chocoladeletters haal je bij Robert's Chocolate

HUISSEN - De donkere dagen staan voor de deur! Dat betekent lekker thuis op de bank, met de Sint en naast de kerstboom, een dampende beker thee in je ene hand en een doos vol chocolade in de andere. Niet zomaar chocolade, maar echte ambachtelijke chocolade van Robert's Chocolate (voormalig Palino)!

Chocoladeletters of kerstklokken, met kleurtjes of logo's, voor particulieren of bedrijven, Robert's Chocolate maakt voor ieder wat wils! Laat de feestdagen nog gezelliger worden met heerlijk bereide chocolade uit uw eigen regio! Dat is pas smaakvol genieten.. bij Robert's Chocolate!

Robert's Chocolate is onderdeel van Banketbakkerij Gerritsen, Langestraat 32 in Huissen; telefoon 026 3252862; www.banket-bakker.nl.

Een van de vele projecten gerealiseerd door Boerboom Deuren in Bemmel...

BEMMEL - Boerboom Deuren heeft weer een prachtig project gerealiseerd met drie grote industriële deuren in Bemmel op De Houtakker, in het nieuwe pand waar onder andere Brezan in zit.

Tevens hebben wij een zeven meter brede deur geleverd aan Derksen Transport. Er zijn deuren leverbaar tot zelfs tien meter breed. Boerboom Deuren levert en monteert industriële ISO en ALU sectionaaldeuren van hoogwaardige kwaliteit, tegen zeer scherpe prijzen.

Tevreden klanten, voor wie wij graag een wereld aan nieuwe mogelijkheden openen. De ISO 40 mm sectionaaldeur is de best verkochte deur. De deur combineert uitstekende warmte-isolerende en geluiddempende eigenschappen in een moderne vormgeving. De mogelijkheden zijn nagenoeg onbegrensd, waardoor de deur altijd perfect past in elke gewenste situatie. Keuze uit tal van venstervarianten, hoogtes en breedtes en in iedere Ral kleur leverbaar. Het is ook mogelijk om uw bestaande deur te voorzien van een elektrische bediening laat uw door boerboom deuren adviseren.

Ook voor onderhoud aan uw deuren kunt u bij Boerboom deuren terecht, ongeacht welk merk, zo blijft uw deur gegarandeerd van een goede werking en verlengd u daarmee de levensduur van de deur. Komt u gerust geheel vrijblijvend een keertje langs in onze showroom.

Onder het genot van een kopje koffie informeren wij u graag over alle mogelijkheden en prijzen.

Tot ziens, Boerboom Deuren Groenestraat 2 Bemmel, telefoon 0481 350208 of mail naar info@boerboomdeuren.nl.

Ook voor hulp bij het leren naar Marant in Elst

ELST - Marant, adviseurs in leren en ontwikkeling, heeft al jaren een bloeiende behandelpraktijk op het gebied van dyslexie. Minder bekend is dat ook jongeren die steun kunnen gebruiken bij het omgaan met gedragsproblemen of gewoon bij het leren bij Marant terecht kunnen.

Marant uit Elst geeft al sinds 2009 succesvol behandeling aan tal van kinderen met dyslexie in de regio. Grote kans dat ze ook op de school van uw kind komen. Minder bekend is dat Marant ook directe hulp biedt aan kinderen met faalangst of (lichte) gedragsproblematiek. Ook met problemen met rekenen en spelling kunnen kinderen in kleine groepjes bij Marant aan de slag. De begeleiding gaat verder dan remedial teaching of bijles. Uw kind wordt begeleid door gespecialiseerde orthopedagogen en psychologen.

Vrij nieuw is het aanbod voor jongeren. Dat varieert van een algemene training om beter te leren leren, tot brugklastraining of het omgaan met examenstress.

Op de middelbare school wordt er opeens veel meer van uw kind verwacht. Sommige kinderen hebben moeite met de planning en de aanpak van al het leerwerk.

Mentorlessen en huiswerkinstituten gaan hier wel op in, maar het gaat vaak vooral om dat je je huiswerk doet. Hoe je dat het beste doet, dat leer je er maar zelden. Bij Marant leer je welke leerstrategieën het beste werken en oefen je met toepassen. Het doel is de kinderen te versterken zodat ze weer op eigen kracht verder kunnen.

Meer informatie? Kijk op www.marant.nl onder 'ouders' .

Wederom kerstspektakel bij tuincentrum De Pas

GENDT - Het lijkt inmiddels een traditie te worden; de kerstshow van tuincentrum De Pas is ongekend populair bij menig kerstliefhebber. De Pas mag inmiddels dan ook niet alleen bezoekers verwelkomen uit de gemeente Lingewaard, maar ook van ver daar buiten.

Vaste stylist Richard Sprokkereef van Ri-Style heeft samen met het team van De Pas wederom alles uit de kast gehaald om de bezoekers te verrassen. En dat is gelukt! Weer totaal anders dan de afgelopen jaren maar nog altijd met een scherp oog de naar prijs-kwaliteit verhouding. "Want een mooie kerst hoeft niet veel te kosten", aldus het team.

Eyecatchers zijn dit jaar de vele glazen stolpen, de draadloze lichtbollen en de vele traditionele vogeltjes voor in de boom. Naast de kerstshow staat er tal van showmodellen klaar om de kerst-bloemschik-workshopbezoekers te inspireren. Geliefd bij bedrijven en verenigingen, maar ook bij particulieren die een gezellige avond uit willen, creatief bezig willen zijn en volledig in de watten gelegd willen worden.

Inschrijven voor de workshops is nog mogelijk. "Om u van dienst te kunnen zijn gaan in de maand december de deuren extra open op de vele koopzondagen en de Ladies Night's op 20 en 21 november. Kerst bij tuincentrum De Pas moet je gezien hebben. Graag tot ziens!" (www.tuincentrumdepas.nl)

Fris je woning op, nodig de binnenschilder uit

BEMMEL - Hoe vaak je binnen moet schilderen is van verschillende factoren afhankelijk. Je ziet vanzelf wanneer je muren weer toe zijn aan een frisse laag verf. Even alle meubels aan de kant en de klus is geklaard, dan is je woongenot weer optimaal! Lang leve binnenschilder Lamers Schilderwerken!

Binnenschilderwerk is eigenlijk net zo belangrijk als buitenschilderwerk. Goed schilderwerk heeft naast het feit dat het je woning een frisse uitstraling geeft, ook een beschermende functie:

Bescherming tegen vocht
In elk huis ontstaat veel waterdamp door bijvoorbeeld koken, douchen en de verwarming. Muren en houtwerk in je huis worden door de verflaag beschermd tegen het intrekken van dit vocht.

Bescherming tegen schimmels
Aansluitend op de bescherming tegen vocht, zorgt een verflaag ook voor bescherming tegen schimmels. Deze schimmels ontstaan vaak in ruimtes die erg vochtig worden, zoals de badkamer en de kelder. Goed onderhouden schilderwerk gaat het ontstaan van schimmels tegen.

Bescherming tegen slijtage
Een verflaag beschermt materialen tegen slijtage. Schilderwerk van je trap zorgt er onder andere voor dat je trap tegen het vele belopen beschermd wordt. Het hout zal minder snel slijten. Uiteraard geldt dit ook voor bijvoorbeeld je houten vloer.

Wist u dat u bij Lamers Schilderwerken tot en met maart tien procent 'winterschilderkorting' krijgt? Niet alleen op saus- en lakwerk, maar ook op behangwerkzaamheden en het plakken van glasvezelbehang. Daarnaast loopt uw voordeel verder op door het lage btw-tarief van zes procent op woningen ouder dan twee jaar. "Hiermee bent u dus verzekerd van een voordeel van vijfentwintig procent!"

Twijfel niet en vraag een gratis offerte aan bij Lamers Schilderwerken. Telefoon 06 28549851; www.lamersschilderwerken.com.

Albert Heijn Gendt gaat door met steun voor Providentia

GENDT - Bij de opening van de geheel vernieuwde Albert Heijn in Gendt heeft Hans Geveling vijftienduizend euro geschonken aan de grote verbouwing van Providentia. Maar daar stopt de hulp niet! "We gaan door met nog een aantal acties voor de klanten van AH Gendt om Providentia te steunen."

Één daarvan is dat klanten bij Albert Heijn in Gendt kunnen sparen voor unieke Brick'm-items. Klanten kunnen sparen voor bijvoorbeeld een supermarkt, een vrachtwagen, een bestelbusje, een sportauto of een winkelwagentje dat speciaal met het logo van AH Gendt gemaakt is.

Bij iedere vijf euro aan boodschappen ontvangt u één spaarzegel. Ook is er elke week een bonusartikel waarmee één extra zegel verkregen kan worden (zie hiervoor de spaarfolder in de winkel). Bij tien zegels is de kaart al vol en heeft u recht op één item naar keuze met de benodigde bijbetaling. Van elk verkocht item gaat er één euro naar de verbouwing van Providentia.

Een steun voor het dorp en een leuke cadeautip met de feestdagen in het vooruitzicht. Deze actie loopt van 10 november tot en met 14 december. Begin 2015 is er ook nog een leuke spaaractie met koffiemokken.

Ingezonden brief Gun Bemmel hangplek van De Zilverkamp

Burgemeester Harry was er, vergezeld van wat ambtenaren. Er speelde een bandje. En er was een handjevol jongens en meiden. Hoera: de jongeren ontmoetingsplaats, zeg maar JOP, nabij winkelcentrum Zilverkamp was geopend! Een creatieve hangplek waar de jeugd lekker creatief kon recreëren zonder de betuttelende ogen van volwassenen in de nek.

Een mooi succes, stelden gemeentelijke deskundigen dit voorjaar tevreden vast. Vermoedelijk waren ze op een zonnige woensdagmiddag vanuit Bemmel eens noordwaarts gereden, hadden ze wat pubers rond zien hangen en daarmee hun visie bevestigd gezien.

Jammer dat de ambtelijke equipe niet even verder keek dan de neus lang is. Of wat tijd nam om eens rond te vragen. Want op alle andere dagen van de week hangt de doelgroep voornamelijk op de bankjes wat verderop, nabij de vijver. Waar hun luidruchtige conversaties vér over het water klinken en hun troep aan plastic, blikjes en sigarettendoosjes onvermijdelijk in de plas belanden. Want de afvalbak die er eerder stond, was alvast weggehaald. Toch niet meer nodig.

Rondhangende en rondbrommende jongens en jongedames die luidruchtig om hun aandacht vragen, de vervuiling - het matcht allemaal niet lekker met de ouderen die er wonen, moeders die hun kroost van school halen en mensen op weg naar de winkels. Intimiderend, vinden velen het ook.

Wie desondanks niet wil voor-oordelen en een praatje probeert, krijgt soms onverwacht aardige reacties. Niet benauwd zijn dus, al krijg je vaker tegenvallers. 'Zeik niet, ouwe lul', als je wijst op prullenbakken even verderop. 'Ik ga die hond schoppen', als je door een kluitje op de brug manoeuvreert. En zoals een meisje tekeer ging toen ze aan de verkeerde kant van het pad bijna onder een fiets liep, had ik in 65 jaar nog niet eerder uit een damesmond gehoord.

Waarom ze niet bij hun eigen JOP hangen? 'Daar wil je toch niet wezen!' zei er een. 'Een rotplek', vond een ander. Een beetje hanger hangt bij de sporthal, voor velen al bekend van schoolgym. Die dus ook nogal wat troep bij de bankjes oplevert.

Al met al een regelrechte miskleun, die JOP. Ook al omdat er geen adequaat ondersteunend beleid op is losgelaten. Een BOA bijvoorbeeld die geregeld poolshoogte komt nemen en zo nodig optreedt. En de vervuiling bestrijdt. Wat activiteiten. En de winkeliers waar veel van de verpakkingen vandaan komen, had best om afvalbakken gevraagd mogen worden.

De raadsleden van B06-L2000 gaan de stand van zaken nu samen met de buurt evalueren. Het had veel geld en ergernis bespaard als de gemeente vooraf goed had rondgevraagd. Haar ideeën over een JOP in Bemmel zijn echter zo gek nog niet. Haal die in Huissen maar op en zet 'm nabij de Kinkel. Een inspirerende locatie met behoorlijk toezicht, want de BOA's kunnen er makkelijk eens achter hun bureau vandaan komen. En de Zilverkamp knapt er ook van op.

Wie het gaat betalen? Lingewaard is nooit te beroerd de knip te trekken om eigen missers te corrigeren, desnoods uit hogere OZB-belastingen. Maar laten we nu ook Harry niet vergeten. Zo'n bekwame man zal intussen vast niet meer thuis rondhangen, en een goede baan gevonden hebben. Gewoon even checken. De besparingen op zijn wachtgeld zijn vast voldoende om de JOP te brengen waar die hoort, in Bemmel.

J. Durant

Huissen

Cultuur met dialect in Huissen

HUISSEN - De Historische Kring Huessen verzorgt donderdag 20 november een Huissense culturele avond in het eigen dialect. In De Buitenpoort wordt vanaf 20.00 uur een avondvullend programma gepresenteerd. In dit jubileumjaar van de zevenhonderdjarige stad Huissen wordt er op literair gebied van alles uit de kast gehaald. Iedereen wordt uitgenodigd om deze avond te aanschouwen en zo Huissen en 't Huusses nog beter te leren kennen.

Er is van alles over Huissen en het dialect te beleven. Een specialist van het Gelders Erfgoed laat onder andere zien hoe en waarom zij het dialect als cultureel erfgoed behandelen. Deze avond wordt gevuld met spel, rijm, volksverhalen, muziek, zang en de verkiezing van 't nejje Huussese woord. Dit jaar wordt er een vertaling gezocht voor het overkoepelende woord voor de zondagse activiteiten in het centrum van Huissen. In de kom van Huissen zijn er op de zondagmiddag steeds meer activiteiten te beleven dus zoiets opvallends schreeuwt om een leuke Huissense vertaling. Iedereen kan nog tot en met 16 november een woord (met toelichting) inzenden naar ha.eerden@kpnmail.nl Uit de vijf mooiste inzendingen kan het aanwezige publiek zelf kiezen en ontvangt de bedenker, naast eeuwige roem, een heus geboortebewijs.

Aan het Huusses dictee kunnen, naast diverse verenigingteams, ook tien individuele kandidaten meedoen. Men kan zich hiervoor bij binnenkomst opgeven. De rest kan als toeschouwer van deze avond vooral gaan genieten. De grote zaal van De Buitenpoort is open vanaf 19.45 uur. De toegang is gratis.

Topdrukte in WO II-excursieland

foto: Exoduscomité

HUISSEN - De onthulling van het monument De Klok in Huissen trekt bijzondere aandacht. Het heeft de mogelijkheid dichterbij gebracht om een mooie excursie op te zetten. Concrete aanleiding was het privéfeestje van een Huissenaar.

Voorafgaand aan dat feestje werd een excursie aangeboden waarvoor liefst bijna zestig personen zich aanmeldden. Dus trokken onlangs vier gidsen met ieder een groep van vijftien personen door de kern van Huissen. Na kennismaking met het Dominicanenklooster, werden onder andere Massagraf, Liberationkei en het op 2 oktober onthulde monument De Klok bezocht. Natuurlijk richtte alles zich niet alleen op WO II en werd en passant uitgelegd, waar de naam Klokkenpad vandaan komt en wat functie was van de herstelde watertoren.

foto: Exoduscomité

Ook de legende van de dwaallichtjes sprak velen tot de verbeelding. Voor het Exoduscomité was deze ervaring de bevestiging, dat het WO II-gebeuren en de markering daarvan in veel opzichten een onderdeel uitmaken van de totale historie van onze omgeving.

De plannen voor meer fiets-en wandeltochten, eventueel in excursieverband, worden verder ontwikkeld. De belangstelling voor de oorlogsperiode is groot en zal zeker ook in de Betuwe in 2015 aanwezig blijven. Dan herdenken we 75 jaar na de inval en 70 jaar bevrijding. Meer informatie staat op www.exodushuissen.nl.

Sint in dorpshuis Angeren

ANGEREN - Sinterklaas komt met zijn pietenaanhang naar Angeren. Hij wordt zaterdag 15 november verwacht.

Om 13.30 is het dorpshuis geopend en als het goed is komt Sinterklaas rond 14.00 uur op bezoek. Het belooft een mooi feest te worden samen met de pietenband, mooie liedjes, nieuwe dansjes en nog veel meer.

Lekdetec.nl ontvangt Loon Lions voor de achtste finale van de beker

Foto: Brigitte van Heeswijk

BEMMEL - Op zaterdag 15 november ntvangt Lekdetec.nl het altijd sterke Loon Lions uit Landsmeer voor een ongetwijfeld spannende bekerstrijd. In 2012 speelde de ploegen de zeer spannende finale tegen elkaar waarin Lekdetec.nl de sterkste bleek en de nationale beker (de Carla de Liefdetrofee) sensationeel binnenhaalde.

Ook nu zullen de ploegen aan elkaar gewaagd zijn. Ze opereren beiden aan de top van de ranglijst in de hoogste vrouwencompetitie en houden van snel en aantrekkelijk basketball. Altijd smullen voor de toeschouwers.

Lekdetec.nl wil de goede vorm die de ploeg tot nu toe in de competitie heeft laten zien graag vasthouden en dat zal nodig zijn om de ploeg uit Landsmeer te verslaan. Het thuisvoordeel kan daarbij wel eens belangrijk blijken.

Kris Biesters is aan de kant van Lekdetec.nl helaas nog geblesseerd en zal nog niet van de partij zijn hoewel haar genezing voorspoedig verloopt. Wij verwachten haar terugkeer wel in de komende weken.

"Komt allen naar De Bongerd om deze boeiende krachtmeting met eigen ogen te aanschouwen. De wedstrijd begint om 20.45 uur."

Op het moment van schrijven is het in principe nog steeds mogelijk dat de wedstrijd toch op een ander tijdstip in het weekend gespeeld zal gaan worden. Aangeraden wordt om de website www.batouwebasketball.nl in de gaten te houden.

26 / 36

27 / 36

28 / 36

29 / 36

Raf Kappers 'gewoon' in Huissen

HUISSEN - Raf Kappers is sinds 2000 een gevestigde naam in Huissen. Intussen is de kapsalon uitgegroeid tot een zelfstandig team van drie topstylisten; een goede reden om de kapsalon Guido's Trendline in Duiven over te nemen en mijn aandacht en aanwezigheid te verdelen over de twee salons.

Raf Janssen: "Het is mijn ambitie om twee zaken te runnen." In Duiven staat een topteam van zeven kapsters. "Een zeer ervaren, zelfstandig en verantwoordelijk team, dus mijn aanwezigheid is vooral sturend." Hetgeen betekent dat vaste klanten Raf in Huissen niet veel hoeven te missen. "Nee hoor, ik ben op de woensdag en donderdagocht na alle dagen in Huissen te vinden. Anders zijn mijn kapsters Rosanne en Sharon natuurlijk prima vervangers." Kwaliteit en gezelligheid blijven bij Raf Kappers gewaarborgd.

Extra open met de kerstdrukte
Normaal gesproken is de kapsalon gesloten op maandag. In de maand december voor kerst, zijn wij op maandag 22 december van 09.00 tot 18.00 uur geopend om ervoor te zorgen dat iedereen in de gelegenheid is om een afspraak te plannen in deze drukke periode. "Graag tot ziens!"

Raf Kappers, Langestraat 86a, Huissen; telefoon 026 3257352.

Gratis DNEye oogmeting bij Berendsen Optiek & Optometrie

HUISSEN - Donderdag 13 en vrijdag 14 november kunt u bij Berendsen Optiek aan het Raadhuisplein in Huissen terecht voor een gratis DNEye oogscan.

Het meest geavanceerde automatische oogmeetinstrument ter wereld staat dan in een unieke caravancombinatie bij Berendsen Optiek voor de winkel. Dit apparaat meet 25 keer nauwkeuriger dan tot nu toe mogelijk was. De DNEye oogscan in combinatie met een oogmeting van een van onze gekwalificeerde medewerkers zorgt voor de meest zuivere brillenglazen ooit.

Berendsen Optiek bestaat dit jaar veertig jaar en om dit te vieren laten wij Huissen en omgeving kennis maken met deze unieke oogmeettechniek.

Profiteer van deze unieke kans om uw persoonlijke DNEye oogscan te laten maken en bel voor een afspraak: 026 3255323.

Nu gratis en met een kortingscheque ter waarde van 100 euro bij aanschaf van een paar DNEye aangemeten multifocale brillenglazen!

Het veertigjarige bestaan van Berendsen Optiek is ook het moment om de service uit te breiden met optometrie, onze optometrist werkt nauw samen met de huisartsen en oogartsen. Voor een optometrisch onderzoek kunt u nu dus ook bij ons terecht.

Op zoek naar nieuwe meubels? Kom naar Restyle24 In Gendt voor een ruim assortiment en betaalbare prijzen.

GENDT - Sinds mei 2013 heeft Restyle24 aan de Langstraat 277 in Gendt zijn deuren geopend voor het publiek.

Eigenaar Robbert Peters krijgt gedurig mensen in de winkel die erg verrast zijn. "Ik dacht dat het opgeknapte meubels waren", "Ik wist niet dat het zo groot was" en "De meubels zijn helemaal niet duur". Dit zijn uitspraken die Robbert regelmatig in zijn winkel hoort.

Ook over de mogelijkheden van de bankstellen zijn mensen vaak verrast, je kunt namelijk kiezen uit vele verschillende opstellingen en verschillende leuningen. Vaak is er de keuze uit meer dan honderd verschillende stoffen en kleuren.

Het aanbod van Restyle 24 bestaat uit: kasten, salontafels, banken, eetkamerstoelen, dressoirs, eetkamertafels en nog veel meer om uw interieur compleet te maken.

Restyle24 is onder andere XXL dealer van Urban Sofa en Jouwmeubel, regelmatig te zien in het weekend op de bekende woonprogramma's RTL4 en SBS6.

Om alvast een indruk te krijgen kunt u onze web shop bezoeken, het adres is: www.restyle24.nl

Voor de beste prijzen en goed woonadvies bezoekt u onze showroom en laat u verrassen.

De openingstijden zijn:

Dinsdag t/m Vrijdag van 10.00 uur t/m 18.00 uur

Zaterdag van 10.00 uur t/m 17.00 uur

Zondag van 12.00 uur t/m 17.00 uur

Restyle24

Langstraat 277

6691 EE Gendt

Tel. 085-7731738

Bemmelse prins in Knotsenburg

Foto: Robert Kuster

BEMMEL/NIJMEGEN - Afgelopen zaterdag werd hij geproclameerd tot prins Simon 1 van Knotsenburg. We hebben het hier over Simon Overdijk, 56 jaar oud, woonachtig in Bemmel met zijn vrouw Thea, heeft twee kinderen en werkt bij de gemeente Lingewaard.

Simons grootste hobby is het carnaval. Sinds 1996 is hij lid van carnavalsvereniging De Vrolijke Heikneuters en sinds 2003 President van deze vereniging. Zo kan het dus zomaar gebeuren, dat een Bemmelnaar de scepter gaat zwaaien over de Knotsenburg dit carnavalsseizoen.

31 / 36

Expositie in De Kijkruit in Gendt

GENDT - Een expositie van Albertus Wolters is van 7 november tot en met 19 december te zien in De Kijkruit. Albertus woont in Gendt en werkt in Atelier 23 in de Siza dorpgroep.

Het werk van Albertus Wolters bestaat uit gevarieerde tekeningen met trefzekere lijnen, afgewisseld dun en dik, in kleur en zwart-wit. Hij werkt graag met gekleurde inkt, waar hij mooi mee kan mengen. Albertus werkt met enorme gedrevenheid en doorzettingsvermogen. "Mensen tekenen doe ik het liefst. Mensen zijn voor mij belangrijk. Er zitten altijd ideeën in mijn hoofd. Soms komen ze zo op, maar ook op internet vind ik van alles.

Albertus heeft een groot oog voor detail, hij tekent na, uit het hoofd of maakt een combinatie van beiden. De onderwerpen waar Albertus over tekent zijn een fascinerende combinatie van beroemde schilders zoals Rembrandt en Van Gogh, en de directe wereld om hem heen zoals bekende soapactrices, Elvis Presley, carnavals-prinsen, het Koningshuis, mensen uit TV-shows, de Kersenkoningin uit Gendt, sporters. Hij weet hier altijd een heel eigen wereld uit te scheppen.

Met het grootste gemak maakt Albertus naast zijn tekeningen op 50 bij 65 cm formaat ook grote muurschilderingen.

Algehele informatie: Werkgroep De Kijkruit: Anneke van Huystee, Dorpstraat 56, 6691AZ Gendt Telefoon 0481 421156. Mail: a.huystee@planet.nl. https://twitter.com/GendtVerbeeld. https://www.facebook.com/GendtVerbeeld. Expositieadres (raammanifestatie) Dorpstraat 21b, Gendt.

Inschrijving open voor spinningmarathon Tikkieerbij

BEMMEL - Zondag 23 november houdt Tikkieerbij voor de achtste maal haar jaarlijkse spinningmarathon. Onder het motto: Met gezonde spieren kun je meer dan alleen sporten, wordt er weer hard getrapt om geld in te zamelen voor een aantal goede doelen. Het evenement start om 10.00 uur en eindigt om 16.00 uur met een gezellige afterparty met artiest!.

De inschrijving is nog steeds open zodat u nog makkelijk een uurtje kunt komen fietsen. Het leukste om met je hele gezin, fietsploeg, kaartploeg of anderszins een dagje je in te zetten voor het goede doel. Met een team- of bedrijfsfiets spin je zes uur lang waarbij ieder uur een ander teamlid kan fietsen. Er zijn ook nog individuele uren beschikbaar. Kijk daarvoor op onze website www.tikkieerbij.nl.

De spinning marathon vindt plaats in De Schaapskooi, Sportlaan 3 te Bemmel, zaal open vanaf 09.00 uur. Start om 10.00 uur. "Kunt u of wilt u niet fietsen, ook voor het publiek is het een spektakel om te zien. Om 12.00 en om 15.00 uur is er nog een extra showoptreden van de Palestra Crazybusters. Dit mag u eigenlijk niet missen evenals de afterparty!"

Goed werk van tafeltennissers Hutaf 1

HUISSEN - Het eerste herenteam van tafeltennisvereniging Hutaf heeft afgelopen week goed werk afgeleverd. Eerst verloor men de inhaalwedstrijd tegen Litac 1 met 4-6 maar twee dagen later werd met 8-2 gewonnen van Slagvaardig (R) 1.

Tom Leijser was goed voor in totaal vijf enkelspelzeges, Marc Korthouwer voor vier en Wilbert Neijenhuis voor één. In beide wedstrijden werd ook het dubbelspel gewonnen. Dor deze resultaten is men twee wedstrijden voor het einde van de competitie als zeker van handhaving in de hoogste afdelingsklasse. Heren 5, met een ongeslagen Mark Baerveldt, won ruim met 8-2 van HTTC'71 3 en blijft koploper. Bas Freriks,

Hans Peters en Jeroen Startman = Hutaf 6 boekten de maximale zege bij SKF 12 en hebben de koppositie in hun groep veroverd. Overige uitslagen seniorenteams: Hutaf 2 – Slagvaardig ® 3 6-4, Hutaf 4 – TIAN 2 3-7, DSV Relax 2 – Hutaf 7 7-3, Bit.nl 11 – Hutaf 8 7-3, Looping 2 – Hutag 9 8-2 n Treffers (A) 5 – Hutaf 10 8-2. Bij de jeugdteams deed Hutaf 3 goede zaken door met 0-10 te winnen bij Treffers (A) 2. Mikolaj Krawczyk, Joeri van Ekeren en Johan Neijenhuis hebben daardoor de koppositie in de eerste klasse weer in handen. Hutaf 4 met een ongeslagen Rowan Janssen won met 8-2 van GTTC 1. Hutaf 9, met de 3x score Sarah Teunissen blijft na de 4-6 zege op Litac 5 op kampioenskoers. Britt Stellaard legde met een hattrick de basis voor de 4-6 zege van Hutaf 12 bij Herpen 2. Overige uitslagen jeugdteams: TCB 1 – Hutaf 1 9-1, Tios'51 1 – Hutaf 2 6-4, TCB 5 – Hutaf 10 9-1 en Westa 4 – Hutaf 13 9-1.

Stichting Loes ontvangt een cheque van vijfduizend euro Rijnveste slimste team Stadsquiz Huissen

Rotaryclub Arnhem Huissen overhandigt Cheque aan Stichting Loes.

HUISSEN - De zaal van De Buitenpoort was op 31 oktober gevuld met deelnemers van 51 teams aan de stadsquiz. Vrijdagavond 7 november was de zaal vol met alleen maar winnaars! En dat waren er ongeveer zeshonderd.

De organiserende Rotaryclub Arnhem Huissen is er in geslaagd een bruisend programma te presenteren. De avond begon met een filmpje met sfeerbeelden van de quizavond. Elke uitslag werd met groot enthousiasme toegejuicht. Het 'Huissens Mins', kreeg de lachers weer op de hand. Ze maakte rake opmerkingen over enkele personen. En de opzet en uitvoering van de quiz. 'De Bevelanders' zorgde voor muzikale omlijsting van de avond.

Winnaars creatieve zwaan

Het was niet zozeer de herkenbaarheid van het beeld wat de jury zo trof. Het was vooral de durf tot abstractie, het niet voor de hand liggende metaal. Een origineel beeld, trots en brutaal. De hoofdprijs ging naar de zwaan van Stichting Loes.

Het goede doel

Drie goede doelen waren genomineerd voor de prijs. De deelnemende teams konden tijdens de quiz hun stem uitbrengen. Met een ruime meerderheid van stemmen ging de cheque van vijfduizend euro naar stichting Loes. Het bedrag werd bij elkaar gebracht door het inschrijfgeld en een belangrijke bijdrage van de sponsoren!

Einduitslag

Rond de klok van 22.00 uur waren nog drie teams in de race voor de eerste prijs, Het bleek dat Rijnveste met 318 punten het slimste team van Huissen is geworden. Rijnveste ontving onder een daverend applaus de wisselprijs 'De Wieste Zwoan'.

Cantanimus presenteerde Stem en Stilte

ANGEREN - Het koor Cantanimus zingt onder leiding van componist Caspar A. van der Vinne zijn Requiem veur mien Moe, Ave Maria en Onze Vader, omlijst met liederen van onder meer Bach, Schönberg, Schubert en Lauridsen.

Dit zangspektakel vond plaats op vrijdagavond 31 oktober in de Sint-Bavokerk in Angeren. Het koor bracht alle liederen zonder onderbrekingen in ruim zestig minuten ten gehore.

De aanwezigen werden in dat uur getrakteerd op mooie samenzang, van de zeer getalenteerde koorleden. De componist Caspar A. van der Vinne wist alle aanwezigen in de kerk te boeien met het nummer 'Filodie' die hij speelde op zijn accordeon. Dit concert heeft op iedereen een onuitwisbare indruk achtergelaten.

In een Oogopslag Weekendvierigen voor de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

Zaterdag 15 november

16.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastoor Peters, het Herenkoor en JeKaDee Vrijwilligersviering

19.00 u. H.H. Martelaren van Gorcum, Anders dan Andersviering met Leden van de werkgroep Anders dan Anders en een Gelegenheidskoor

Zondag 16 november St. Ceciliafeest

10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters, het Gemengde koor samen met koren uit de parochie Één viering voor de gehele parochie

Woensdag 19 november

19.00 u. H.H. Martelaren van Mariaviering met Pastor van Cuijk en het koor Cantemus

Jesse-Valentijn Veenvliet uit Gendt promoveert

GENDT - Jesse-Valentijn Veenvliet, opgegroeid in Gendt en oudleerling van de basisschool De Tichelaar is na het behalen van zijn diploma aan het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen en na zijn studie medicijnen en master in de neuroscience, op 31 oktober in de Agnietenkapel in Amsterdam gepromoveerd tot doctor in de neuroscience.

34 / 36

Hiep hiep hoera.
Op 12 november wordt onze Guus alweer 1 jaar.
Dikke kus van opa en oma Kok

Hiep Hiep Hoera

15 november wordt Raf 6 jaar

Een dikke knuffel

Van Opa Ben en Oma Angela

De Halden nu echt aan het vergrijzen,
want ook Christine behoort nu tot de
club der wijzen!

Het is echt waar

Onze mama 12 november alweer 4x10 jaar!

Dikke kus,

Stijn en Lars

Frans en Thea van de Water

Van harte gefeliciteerd met jullie 65 jarig huwelijk op 12 november 2014

Van de gehele familie

Jimmy wel een beetje aan de late kant
Maar nu sta jij toch ook in de krant
Resana, Ronald, Silvy en Lizzy gefeliciteerd met jullie zoon en broertje.
Opa Hans en Oma Marina

Yes!
Sieg mag nu zonder legitimatie haar (en natuurlijk onze) drankjes halen.
Gefeliciteerd met je 25e verjaardag.
Liefs,
je vriendinnen.

deze rij-instructrice is al zenuwachtig heur,
want SARA staat 13 nov. voor haar deur!

Tot vrijdag, Fam. Peters

Hiep Hiep Hoera

Willie 13 november 40 jaar

Zet de borrel maar klaar

Hieperdepiep hoeraaaa

Tessa word 19 november 1 jaar!

Gefeliciteerd lieve meid

Xxx Papa, Mama en Luuk

Op 11 november is deze vrolijke krullenbol 70 jaar geworden

Gefeliciteerd Corry!

Je (tennis-)vriendinnen van de maandag en de woensdag

Applaus voor deze trouwe supporters

Me1 GVA