GN Lingewaard

22 augustus 2018

GN Lingewaard 22 augustus 2018


Huissense boekenmarkt met tachtig kramen

Huissense boekenmarkt (foto: Marco Hoek)

HUISSEN - Zaterdag 1 september is het weer zover. Boekliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want dan wordt voor de vijftiende keer in het centrum van Huissen een boekenmarkt gehouden. Zo'n 80 kramen zullen worden opgesteld in het centrum van Huissen.

De Huissense boekenmarkt is inmiddels een begrip geworden en een van de grotere boekenmarkten in Nederland. Het aanbod is veelzijdig. Natuurlijk worden er romans aangeboden, maar ook strips, boeken uit Huissen en omgeving en er staan verschillende aanbieders van antiquariaat. Ook zijn er vaak boeken te vinden over Huissen en directe omgeving. Soms vind je er net dat boek waar je al jaren naar zocht. Ook liggen er recente romans voor een leuke prijs. Er worden ook boeken aangeboden met wetenswaardigheden uit de streek en er zijn voldoende kinderboeken te koop waarmee kinderen hun boekenkast kunnen vullen. Kortom voor iedereen is er wat te vinden.

Er zijn standhouder uit Huissen zelf, maar ook vanuit de rest van Nederland. De Huissense boekenmarkt is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste boekenmarkt van Nederland. Naast de handelaren staan er veel standhouders die hun zolder of boekenkast hebben opgeruimd.

Ook zullen dit jaar de 'goede doelenkramen' niet ontbreken. Zo zullen onder meer de Klup, een missieproject en inzamelaars voor kindertehuizen in Oost-Europa boeken aanbieden en de opbrengst hiervan schenken aan een goed doel.

Meer informatie over de boekenmarkt is te vinden op www.boekenmarkthuissen.nl. De markt begint om 10.00 en duurt tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

'Uren turen' naar bevers in de Gendtse Polder

bever Foto: Herman Hendriks

GENDT - Is ook hier de droogte van de afgelopen periode een beetje de spelbreker? Het voedselaanbod is in deze tijd van het jaar normaal gesproken zeer divers te noemen, maar er zijn niet bijzonder veel knaagsporen waar te nemen momenteel.

Desondanks zijn deze en andere sporen er natuurlijk wel. Om ze toch te zien en te duiden nodigen we je uit om aan deze, weliswaar beperkte struintocht deel te nemen. Beperkt omdat we een gedeelte van de tocht stilstaand en in stilte zullen doorbrengen in de hoop een bever of meerdere bevers te zullen zien.

Bever (foto: Herman Hendriks) Herman Hendriks

Rond de maanden juli en augustus en in de vroege ochtend of vlak voor de schemer, is de beste tijd om bevers te spotten. De jonge bevers zijn voldoende gegroeid om de eerste 'stappen' buiten de burcht te zetten. Dit natuurlijk onder het toeziend oog, oor en neus van pa en ma.

Natuurlijk laat de natuur zich niet sturen en een harde garantie voor het spotten van een bever kunnen we niet geven. Maar achtergrond informatie over deze prachtige knager zal er volop gegeven worden. 'Uren turen' kan op woensdag 22 augustus. Het verzamelen is bij de dijk, ter hoogte van de kommerdijk aan de afrit Waaldijk – Polder, richting steenfabriek Rodruza in Gendt. Om 19:30 uur start de tocht van 1½ tot 2 uur. Aan deze tocht zijn geen kosten verbonden. Zorg voor goed eventueel waterdicht schoeisel, lange broek en neem, zo mogelijk, een verrekijker mee. Aangezien de zon omstreeks 21.00 uur ondergaat, kan voor de terugweg een zaklamp handig zijn.

VANNU. open 25+ toernooi

DOORNENBURG - In de week van 1 tot en met zondag 7 oktober wordt het jaarlijkse -door TC Doornenburg georganiseerde- VANNU. open tennistoernooi gespeeld.

Het herfsttoernooi in Doornenburg wordt georganiseerd voor heren-, dames- en gemengd dubbels. Het open toernooi is van oudsher bekend als 35-plus toernooi. Dit is alweer het derde jaar dat de leeftijdsgrens verlaagd is naar 25+, zodat ook jongere tennissers de gelegenheid krijgen om hun krachten te meten en de gezelligheid te proeven op het Vijzelpad in Doornenburg. De toernooileiding nodigt tennissers uit de regio uit om zich voor 16 september in te schrijven op www.toernooi.nl.

Job Brandts Memorial Weekend in Angeren

ANGEREN - In het weekend van 25 en 26 augustus zal er op sportpark De Poel van alles te beleven zijn. Op zaterdag 25 augustus vindt het gezelligheidstoernooi plaats. Een dag later op 26 augustus wordt het elfde Job Brandtstoernooi gehouden met acht Betuwse clubs!

Op zaterdag is het de beurt aan de teams die zich hebben opgegeven voor het gezelligheidstoernooi. In een gemoedelijke sfeer worden op deze dag de wedstrijden afgewerkt op het sportpark. Na afloop wordt er nog gezellig nagepraat over het toernooi en alle overige dingen. Tijdens het toernooi en na afloop is er een dj aanwezig om er een gezellige boel van te maken. Het sportpark is voor iedereen geopend om de wedstrijden te bekijken en het feestje mee te maken.

Job Brandtstoernooi

Het Job Brandtstoernooi wordt alweer voor de elfde keer gehouden. Een bijzonder toernooi uiteraard al door de naamgever. "We zijn er ontzettend trots op dat dit toernooi na 22 jaar nog steeds bestaat in deze opzet. Een toernooi waar dit jaar meerdere Lingewaardse clubs aan meedoen aangevuld met Spero uit Elst. Deze clubs komen iedere keer ook graag terug op het Job Brandtstoernooi." De volgende clubs zijn aanwezig op het elfde Job Brandts toernooi: S.V. Angeren, S.C. Bemmel, De Bataven, R.K.H.V.V., Jonge Kracht, G.V.A., H.A.V.O., Spero.

Op het Job Brandtstoernooi is er voor jong en oud van alles te doen, hier staat het toernooi ook al jaren om bekend. Dit toernooi is gratis te bezoeken. Oftewel en mooie reden om van jouw vereniging het eerste elftal te bekijken! Na het toernooi word de muziek verzorgd door Hans Schmeinck (alias Kinky Sminky). Zo kan er nog gezellig nagepraat worden.

Programma Kinkelacademie

BEMMEL - De Kinkelacademie Bemmel organiseert lezingen, debatten, presentaties en discussies die een sociaal, cultureel, maatschappelijk of wetenschappelijk karakter hebben.

Dit seizoen weer vijf keer in het cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1 in Bemmel. Prijs 12,50 euro per lezing (inclusief een kopje koffie/thee bij aanvang).
Maandag 24 september 20.00 uur.Jan Six, kunsthistoricus. 'Rembrandt' 2019: themajaar over Rembrandt. Vorig jaar ontdekte Jan Six een nieuwe Rembrandt.

Maandag 22 oktober 20.00 uur| Dries van Agt, voormalig hoogleraar en politicus. 'Palestina: Een Schreeuw om Recht'

Maandag 19 november 20.00 uur Jacques Pauwels, hoogleraar politicologie en geschiedenis in Canada en België; schrijver van het boek: 'De Groote Klassenoorlog 1914-1918. 100 jaar na WO-1' de aanloop, de oorlog, en de betekenis daarvan voor nu.

Maandag 25 februari 20.00 uur Jan Spijker, hoogleraar psychiatrie. 'Waarom zijn we zo depressief'

Maandag 20 mei 20.00 uur Ron Wevers, voormalig hoogleraar klinische chemie. 'Het zit in mijn DNA' Na elke lezing van ongeveer een uur is er na de pauze gelegenheid tot het stellen van vragen.

Voor kaarten en meer informatie kijk op: www.dekinkel.nl. Kaarten ook steeds, drie weken voor de lezing, verkrijgbaar bij: boekhandel De Toren van Bemmel.

Koperen Kees gaat internationaal

Boeing Boeing. De dames uit Duitsland, Amerika en Italië. (foto: Annie Jansen)

HUISSEN - Boeing Boeing is een komedie van Marc Camoletti, in een eigentijdse uitvoering door theatergroep Koperen Kees. De première vindt plaats op vrijdag 12 oktober om 20.00 uur in Theater Kees, Kampstuk 23 in Huissen.

Wanneer Robert Janssen zijn oude vriend Bernard bezoekt, komt hij terecht in een wel heel bizarre situatie. Bernard blijkt namelijk een relatie te hebben met drie verschillende stewardessen die op drie verschillende vliegtuigmaatschappijen vliegen. Onder toeziend oog van zijn huishoudster weet hij het vliegschema van de dames perfect uit elkaar te houden. Maar kan hij het allemaal aan wanneer er een snellere super Boeing in dienst wordt genomen?

Wanneer Duitsland, Amerika en Italië tegelijkertijd binnen vallen, dreigt het gevaar dat zij elkaar tegen het lijf lopen. Robert wordt voor het karretje gespannen, maar kan hij zijn oude vriend redden uit de benarde situatie? Zelfs de huishoudster ziet het allemaal even niet meer zitten. De waarheid dreigt boven tafel te komen na een opeenvolging van hilarische, vrolijke en onhandige ontwikkelingen in het appartement van Bernard.

Reserveer nu alvast je kaartje op www.theater-kees.nl. De voorstellingen zijn te zien op 12, 13, 19, 20, 26 en 27 oktober om 20.00 uur in Theater Kees. Kaarten kosten 9 euro 50. Direct online via Ideal betalen is mogelijk.

Programma Kinkelacademie

BEMMEL - De Kinkelacademie Bemmel organiseert lezingen, debatten, presentaties en discussies die een sociaal, cultureel, maatschappelijk of wetenschappelijk karakter hebben.

Dit seizoen weer vijf keer in het cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1 in Bemmel. Prijs 12,50 euro per lezing (inclusief een kopje koffie/thee bij aanvang).
Maandag 24 september 20.00 uur.Jan Six, kunsthistoricus. ‘Rembrandt’ 2019: themajaar over Rembrandt. Vorig jaar ontdekte Jan Six een nieuwe Rembrandt.

Maandag 22 oktober 20.00 uur| Dries van Agt, voormalig hoogleraar en politicus. ‘Palestina: Een Schreeuw om Recht’

Maandag 19 november 20.00 uur Jacques Pauwels, hoogleraar politicologie en geschiedenis in Canada en België; schrijver van het boek: 'De Groote Klassenoorlog 1914-1918. 100 jaar na WO-1’ de aanloop, de oorlog, en de betekenis daarvan voor nu.

Maandag 25 februari 20.00 uur Jan Spijker, hoogleraar psychiatrie. ‘Waarom zijn we zo depressief‘

Maandag 20 mei 20.00 uur Ron Wevers, voormalig hoogleraar klinische chemie. 'Het zit in mijn DNA‘ Na elke lezing van ongeveer een uur is er na de pauze gelegenheid tot het stellen van vragen.

Voor kaarten en meer informatie kijk op: www.dekinkel.nl. Kaarten ook steeds, drie weken voor de lezing, verkrijgbaar bij: boekhandel De Toren van Bemmel.

VoorleesExpress Lingewaard zoekt voorlezers

Voorlezen aan kleine kinderen vergroot hun taalvaardigheid

LINGEWAARD - Jonge kinderen en hun ouders met een taalachterstand helpen door middel van voorleessessies en taalspelletjes. De vrijwilligers van de VoorleesExpress Lingewaard zetten zich hier dubbel en dwars voor in. Wil je hier ook je steentje aan bijdragen? Meld je dan aan als voorlezer!

De VoorleesExpress zet voorlezers in bij gezinnen met jonge kinderen (2-8 jaar) die de Nederlandse taal nog lastig vinden. Gedurende twintig weken komen vrijwilligers bij gezinnen thuis om voor te lezen en taalspelletjes te doen. Hierdoor vergroten kinderen op speelse wijze hun woordenschat en leesplezier. Ook hun ouders worden actief bij de activiteiten betrokken, zodat ze later zelf het voorleesstokje kunnen overnemen. Na afloop van de twintig voorleesweken staat een feestelijke afsluiting op het programma.

Ook aan de slag met taal in jonge gezinnen met een taalachterstand? De VoorleesExpress Lingewaard is op zoek naar nieuwe voorlezers. Als voorlezer kom je wekelijks bij gezinnen thuis op een vast moment. Je krijgt vooraf een training waarin je leert hoe je ouders en kinderen op een leuke manier bij het voorlezen kan betrekken. Het programma start in oktober. Geïnteresseerde voorlezers kunnen zich aanmelden via www.obgz.nl/voorleesexpress.

De VoorleesExpress is een initiatief van de Bibliotheek Gelderland Zuid en gevestigd in de gemeenten Nijmegen, Berg en Dal, Lingewaard en Overbetuwe.

Warming-up pre-party met Jed Thomasband

Jed Thomas (foto: Jed Thomas site)

HUISSEN - Op 1 september viert festival Under the Milky Way in Huissen zijn eerste lustrum. Dit bijzondere feit zal op donderdagavond 30 augustus worden opgeluisterd met een warming-up pre-party met de uit Engeland afkomstige Jed Thomasband.

Stevige bluesrock , ingetogen bluesballads met een vleugje Rory Gallagher en Jimi Hendrix. Jed Thomas speelt 'screaming slide blues', ondersteund door drummer, bassist en toetsenist vanuit zijn hart en ziel. Vanaf zijn 17de jaar speelde hij in verschillende bands en deelde het podium met grootheden als Buddy Guy, Nine Below Zero en Joe Bonamassa. De warming-up pre-party is donderdagavond 30 augustus in de kleine zaal van De Buitenpoort. Aanvang 21.30 uur. Toegang gratis, maar vol is vol.

Kermisbeker Bemmel voor Rene van Zadelhoff

Rene van Zadelhoff (foto: Chantal Staal)

HAALDEREN - Het was Rene van Zadelhoff die de kermisbeker bij De Vliegende Post won met de jongeduivenvlucht vanuit Niergnies op zaterdag 11 augustus waar tien deelnemers gezamenlijk 167 duiven inkorfden.

Ook de eerste natour vlucht vanuit Geel was er een overwinning voor Rene van Zadelhoff waar 9 deelnemers 176 duiven inkorfden.

Uitslag als volgt:

Losplaats Niergnies.

Rene van Zadelhoff 15 mee 4 pr.1,9,10,11.

Comb. Weijers 19 mee 8 pr. 2,3,14,15,32,33,38,40.

L. Meijer 18 mee 1 pr. 4.

H.J. de Wijse 17 mee 3 pr. 5,18,25.

Chr. Graven 20 mee 9 pr. 6,7,8,16,19,26,34,35,42.

H.J.A. Leemreise 22 mee 5 pr.12,13,17,23,24.

H. Jansen 6 mee 2 pr. 20,41.

Dirk Peters 21 mee 2 pr. 21,31.

Comb. Muller-de Wijse 19 mee 3 pr. 22,30,36.

Th.Rutjes 10 mee 5 pr. 27,28,29,37,39.

Losplaats Geel.

Rene van Zadelhoff 20 mee 15 pr. 1,2,3,4,10,12,14,16,17,18,22,23,24,34,35.

Comb. Weijers 30 mee 5 pr. 5,15,27,33,36.

T. Tinnebroek 34 mee 2 pr. 6,8.

H.J. de Wijse 9 mee 4 pr.7,21,30,40.

Chr. Graven 17 mee 4 pr.9,11,13,44.

Dirk Peters 10 mee 5 pr.19,20,26,32,45.

Th. Rutjes 10 mee 3 pr. 25,42,43.

Comb. Muller-de Wijse 24 mee 7 pr. 28,29,31,37,38,39,41.

Menu ‘Bemmels afhaalpunt’

BEMMEL - Op maandag 27 augustus kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: soep, vlees met sperziebonen en aardappels én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen! Wilt u ook genieten van zo'n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu's beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het Bemmels afhaalpunt is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

'Op de koffie' in De Zandse Kerk in Huissen

(foto: N. Hubers)

HUISSEN - Stichting De Zandse Kerk verzorgt op woensdag 29 augustus van 10.30 tot 12.00 uur haar zesde inloop-koffieochtend. Een maandelijks terugkerend ontmoetingsmoment in de sfeervolle Zandse Kerk, waarin bezoekers gezellig met elkaar in gesprek kunnen gaan.

Gedurende de zomermaanden gaan de koffieochtenden in de Zandse Kerk gewoon door; iedere laatste woensdag van de maand. En inderdaad, vorige maand bleek dat dit zeer op prijs werd gesteld. Ook deze maand is alle tijd beschikbaar om, onder het genot van een heerlijk kopje koffie of thee, met elkaar te praten. Door de gestadig groeiende belangstelling van ook buiten de wijk Het Zand, neemt de kans toe om ook met minder bekende bezoekers in contact te komen en uw kennissenkring uit te breiden. .

Ons team van gastvrouwen verheugt zich er op u te ontvangen en het samen met u gezellig te maken. Dit alles onder het motto: 'ontmoet elkaar, deel je verhalen, leer elkaar kennen en geniet vooral van de gezelligheid'. Wij stellen het zeer op prijs wanneer de vaste bezoekers ook mensen uit eigen familie, kennissenkring of buurtgenoten stimuleren mee te gaan. Dan kunnen ook zij ervaren wat deze vorm van ontmoeten in de Zandse Kerk voor hen kan betekenen.

Wij zien weer uit naar een grote opkomst van enthousiaste deelnemers. De kosten blijven beperkt tot twee euro per deelnemer. Zoekt u contact met onze Werkgroep Koffieochtenden, mail dan naar info@zandsekerk.nl of bel naar 06-14803998 of bezoek www.zandsekerk.nl.

Open science & cultuur educatie T.Metissimo

BEMMEL - Op zaterdagmiddag 2 september houdt ANBI Stichting Talento Metissimo een open middag aan het Tuin-Oevertje 30 in Bemmel. Dit jaar kijkt het Science- en Cultuurpleintje uit op de waterkant. Vanaf 13.00 tot 16.00 uur zijn er verschillende workshops met prettige hersenkrakende activiteiten zoals een speurtocht voor jong en oud(er).

Even heerlijk uitwaaien en buiten-tuin-struinen (we hopen op droog weer) om weer in de mood te komen van het nieuwe schooljaar. Via de workshops kan men kennismaken met de nieuwste educatietechnieken in ons aanvullende onderwijsprogramma (1-2 uur per week). Prettig effectief waarbij je de lol leert inzien van proberen en leren (handig voor groep 7/8, VO of vervolgonderwijs).

Naast het verrijkende jaarprogramma (32 lessen) kun je je ook weer aanmelden voor de cursus Science met Muziek. Er zijn twee levels: Basiswijs en level A a 12 lessen van 1,5 uur inclusief (proef)toetsing, certificaat of diploma. De studie-materialen zijn in bruikleen omdat de nieuwste Science- & Muziekklokjes (2e druk) een uniek doorlopend systeem vormen. Naast het jaarprogramma of losse cursussen is begeleiding van je ProfielWerkStuk mogelijk.

"Ook dit jaar is er weer de actieve speurtocht: of cultuur of science of allebei. Wij zijn reuzenbenieuwd wie dit jaar de Science- of Cultuurkampioen van T. Metissimo van 2018 gaat worden, met beker! T. Metissimo heeft een (gratis) onafhankelijk platform voor onderwijsvragen. Wilt u graag jureren, meedenken, helpen et cetera? Van harte welkom! Het wordt weer zo leuk als we het samen kunnen maken. Voor info zie: www.TalentoMetissimo.nl."

Hengelsportvereniging Doornenburg

DOORNENBURG - Zondag 26 augustus wordt de achtste wedstrijd voor het Koningschap bij Lotus Vulgaris gevist.

Het loten is om 7.00 uur bij eet- en drinkfestijn De Waay. Gevist wordt er van 8.00 tot 11.30 uur. Tevens kan men zich dan opgeven voor de bestuurswedstrijd van 8 september, die wordt georganiseerd door Angeren en wordt gevist in de Rijn van 9.00 tot 13.00 uur.

Negende Kunstmarkt Huissen

Eén van de kunstenaars (foto: J. Geertsen)

HUISSEN - Op zondag 2 september van 10.00 tot 17.00 uur wordt voor de negende keer Kunstmarkt in Huissen gehouden

Net als vorig jaar staan de kunstenaars weer rondom het Restaurant Beide Zussen aan de Helmichstraat 37 in Huissen. Dit jaar zijn er verschillende kunstenaars die niet eerder in Huissen te zien zijn geweest dus het is echt de moeite waard om te komen kijken. Ook al bent u eerder geweest. Er is veel moeite gedaan om de verscheidenheid zo groot mogelijk te houden. Schilderijen, sieraden, beeldhouwwerk, keramiek, hout, glasfusing, grote tuinbeelden van gerecycled materiaal enzovoort. Alvast een indruk krijgen? Op www.Kunstmarkthuissen.nl staan de kunstenaars met foto’s van hun werk.

Ingezonden brief

Cellotape-loos kantoor

Op maandag, 13 augustus, had ik mezelf aangemeld voor een nieuw rijbewijs. Dat hebben ze toch aardig voor elkaar daar in Bemmel! Dat het voor een Huissenaar toch wel een hele stap is, moge bekend zijn. Maar ja, het moet soms. Afijn, toen ik mezelf aanmeldde en de starttijd om 10:00 uur had gezet, zat ik er aan vast.

Wat ze op het Gemeentehuis al heel lang weten, maar ik dus niet, is dat er in Bemmel van alles met paarden en pony's te doen is! Als je dan ook nog niet zo geweldig de weg kent loop je dus tegen een uitdaging aan. Hetgeen mij dus overkwam. Nergens het stuk blik kwijt kunnen binnen redelijke loopafstand van het gemeentehuis: hadden ze dat er niet even bij kunnen zetten op het moment dat ik de afspraak maakte? Maar goed, ik was keurig op tijd, toch wel, en verder was er geen draad te doen! Allemaal naar de kermis of een verse pony kopen.

De meneer in zijn ronde balie, heet-ie griffier of is dat teveel eer, keek niet op of om. Kuchend moest ik mij een weg banen tot 's mans bewustzijn. Na het stellen van enige pikante vragen, geboortedatum en dat soort dingen, ging er in de holle ruimte een belletje af en lichtte er een tekstboard op. Ik werd verwacht bij balie 3, hetgeen logisch was, want er was geen andere balie begenderd. Ook hier een serietje vragen en het overhandigen van de pasfoto. Die werd uitvoerig bekeken, de pasfoto bedoel ik. Hij werd niet met mijn gezicht vergeleken, hetgeen mij toch redelijk noodzakelijk leek. Als afsluiter mocht ik een kleine veertig euro aftikken en volgende week weer terugkomen om het onderhavige document persoonlijk in ontvangst te nemen.

Zouden ze dan Kop en Foto vergelijken? Ik wilde graag nog even voor het Lingewaards Mannenkoor een A4tje ophangen met vermelding wanneer en waar we weer met elkaar aan de slag kunnen. Maar wat ik vergeten was dat je daarvoor duimspijkers of cellotape nodig hebt. Op mijn vraag daaromtrent aan griffiermans was het antwoord dat ik mij bevond in een cello-tape-loos kantoor!

Mijn ogen flitsten heen en weer door de ruimte op zoek naar iets handzaams waar je mee kon gooien…

Henk Koetsier

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 25 augustus

19.00 uur: H. Maria Geboorte Driel, eucharistieviering, V. Bulthuis, Enjoy/Cantorije, startviering

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, F. Bomers, GK De Levensbron

19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, eucharistieviering, G. Peters, samenzang

Zondag 26 augustus

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, N. Sales, St. Caeciliakoor

10.00 uur: O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

10.00 uur: H. Martinus Gendt, woord- en communieviering, J. Kallen, kermisviering

09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, eucharistieviering, V. Bulthuis, samenzang

11.00 uur: H. Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, V. Bulthuis, Young at Heart

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv). Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Een heerlijk dagje Kevelaer

Gerard Rutjes oefent met het Kevelaer orkest (foto: Theo Jansen/Volharding)

HUISSEN - De jaarlijkse Betuwse Bedevaart naar Kevelaer wordt altijd begeleid door een harmonieorkest uit onze mooie Betuwe en is samengesteld uit diverse muziekverenigingen. Onder deskundige leiding van Gerard Rutjes wordt er twee maandagavonden gerepeteerd om klaar te zijn voor Kevelaer.

Donderdag 9 augustus was het zover, om acht uur vertrok de bus bij de Zandse kerk, waar het merendeel van de muzikanten bestond uit leden van Volharding Huissen en Sint-Cecilia Angeren. Vervolgens werd er gestopt in Bemmel en de laatste muzikanten werden opgepikt in Lent. In een comfortabele touringcar waren we na een uur in Kevelaer. In de prachtige Maria Basiliek werd samen met een groot zangkoor uit verschillende Betuwse plaatsen de Heilige Mis opgeluisterd. Ook dit koor staat onder leiding van Gerard Rutjes.

Tijdens de H. Mis is het genieten van het imposante Seifert orgel uit 1907, een van de grootste van de wereld. Na de Mis en vóór het Lof is er 2,5 uur tijd voor aangenaam verpozen in de plaatselijke horeca. In groten getale werd ditmaal Hotel Zum Goldenen Apfel aangedaan, waar we een prima maaltijd genoten met de nodige drankjes. De kleine schnitzels vond een muzikant klein, maar dat was gezichtsbedrog, door de grote borden waarop geserveerd werd. Na een paar lekkere Duitse biertjes, werd de terugtocht naar de Maria Basiliek aanvaard, waar het traditionele Lof muzikaal werd opgeluisterd. Moe, maar voldaan stapten we, na een korte serenade buiten de basiliek, om zes uur in de bus naar huis. Als je als muzikant ook zin hebt om een keer mee te gaan, kun je je aanmelden via info@volhardinghuissen.nl.

Demonstratie- en inlooptraining Old Stars Lingewaard

Teamfoto Old Stars Lingewaard (foto: N. van der Ham)

ANGEREN - Je kunt het bijna niet gemist hebben, maar sinds afgelopen jaar heeft Lingewaard een groep enthousiaste Walking Footballers. Deze club, genaamd ‘Old Stars Lingewaard’ geeft op 26 augustus tijdens het Job Brandts toernooi bij S.V. Angeren een demonstratie van deze snel groeiende voetbalvorm.

Ook is er de mogelijkheid om een balletje mee te trappen! Ben je 60+ en lijkt je dit wat? Haal dan je oude kicksen uit de kast (andere sportieve schoenen mag ook) en zorg dat je om 12.00 uur aanwezig bent.

Wat is Walking Football? Old Stars / Walking Football is een laagdrempelige variant op het reguliere voetbal en is bedoeld voor 60-plussers. Bij dit speltype mag er alleen gewandeld worden en dus niet gerend. Dit is om blessures te voorkomen en iedereen de mogelijkheid te bieden mee te kunnen doen. Er wordt 6 tegen 6 gespeeld, zonder keepers. Tevens mogen er geen slidings worden gemaakt en is lichamelijk contact verboden. Op deze manier ligt de nadruk op het positiespel en is het de perfecte variant voor mensen die lang niet meer hebben gevoetbald of pas op late leeftijd willen beginnen met voetbal. Plezier en gezelligheid staan bij Old Stars Lingewaard voorop!

De huidige groep is een mooie mix van spelers van SV Angeren, R.K.V.V HAVO, v.v. GVA, SC Bemmel, V.V. de Bataven, v.v. Jonge Kracht, R.K.H.V.V. "Kom jij ons team versterken? Tot zondag 26 augustus bij het Job Brandts toernooi in Angeren!"

Linedancingcursus

HUISSEN - De start van de linedancingcursus in Huissen is donderdagmiddag 6 september van 14.00 tot 16.00 uur in sporthal De Brink Huissen (balletzaal).

"Kom even langs en maak kennis met ons." Meer info: 06 11135373/ 026 325190/ 06 49700404 / 026 3252527.

De vakantie is voorbij, de Stedelijke begint weer

Leerlingen-ensemble (foto: Maarten van Woerkom)

HUISSEN - De schoolvakanties zijn voorbij en de repetities en muzieklessen beginnen bij de Stedelijke Muziekvereniging Huissen weer in de week vanaf 20 augustus.

Wil je mee doen? Je kunt je aanmelden voor de muzieklessen of voor het mee spelen in het harmonieorkest of het slagwerkensemble. Kom gerust eens kijken en luisteren op de repetitie avond van het orkest op woensdagavond en van het slagwerk ensemble op de vrijdagavond. Je bent welkom.

Muzieklessen zijn niet alleen voor de jeugd. Ook voor volwassenen is het een leuke hobby en tegelijk een uitdaging om een instrument te leren bespelen. Je kunt bij de Stedelijke les krijgen op alle instrumenten, die in een harmonieorkest voorkomen. Voorbeelden daarvan zijn: fluit, klarinet, trompet, saxofoon, bariton, trombone, hoorn en slagwerk. Daarnaast kun je ook pianoles krijgen bij de Stedelijke. Je krijgt les van gediplomeerde docenten.

Bij de Stedelijke Muziekvereniging Huissen is ook een leuk leerlingenorkest waar je samen kunt spelen met andere leerlingen. We proberen leerlingen zo snel mogelijk daarin mee te laten spelen. De lessen en de repetities zijn in Muziekgebouw Het Stedium, Muntstraat 10 in Huissen.

Meer weten of aanmelden via telefoonnummer: 06 21844411; via e-mail: secr.smh@stedelijkemuziekhuissen.nl of op www.stedelijkemuziekhuissen.nl.

Donateursactie harmonie Sint-Caecilia Angeren

ANGEREN - In de week van maandag 27 augustus tot en met zaterdag 1 september zullen leden van harmonie Sint-Caecilia in Angeren langs de deur gaan voor de collecte van de jaarlijkse donateursactie.

De opbrengst van deze actie is onder meer bestemd voor aanschaf en onderhoud van instrumenten en de opleiding van jeugdleden.

Linedancingcursus

HUISSEN - De start van de linedancingcursus in Huissen is donderdagmiddag 6 september van 14.00 tot 16.00 uur in sporthal De Brink Huissen (balletzaal).

"Kom even langs en maak kennis met ons." Meer info: 06 11135373/ 026 325190/ 06 49700404 / 026 3252527.

Pianolessen in Huissen-Zand

HUISSEN - Het Gemeenschapshuis heeft een nieuwe pianodocente gevonden en wel Sabrina de Bruyne.

Zij heeft aan het conservatorium gestudeerd en gaat vanaf maandag 3 september pianoles geven in Het Gemeenschapshuis Huissen-Zand, Van Wijkstraat 31 in Huissen. Er is plaats voor nieuwe leerlingen. Voor aanmelden en informatie kan men contact opnemen met Sabrina: e-mail: sabrina.debruyne@outlook.com, 06 26460728.

Prinses Beatrix Spierfonds zoekt collectanten

BEMMEL - Van 9 tot en met 15 september is de collecteweek voor het Prinses Beatrix Spierfonds. Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert en stimuleert onderzoek naar genezing en een beter leven voor spierziektepatiënten nu.

"Voor Bemmel zijn wij op zoek naar nieuwe collectanten. Heeft u die week twee uurtjes over voor het goede doel? Meldt u dan aan als collectant. U kunt contact opnemen met Marjolein Verheijen (collecteleider in Bemmel) op telefoonnummer 0481 464852."

Taekwon-Do Tigers Life Skill Education

LINGEWAARD - Taekwon-Do Academie Gelderland (TAG) biedt een compleet nieuw en speciaal ontwikkeld pedagogisch Taekwon-Do programma aan voor jonge kinderen van 3 - 6 jaar:

Tigers LSE! LSE staat voor Life Skills Education. Naast dat kinderen in dit programma leren zich weerbaar te maken door middel van Taekwon-Do-technieken, worden ze ook getraind in, sociale en levensvaardigheden, respect, discipline en actuele thema's die wellicht ooit hun leven kunnen redden!

De lessen van de Taekwon-Do Tigers worden vanaf september zowel in Bemmel als in Huissen aangeboden! Ga naar www.tagelderland.nl voor meer informatie.

Mea Vota verkoopt druiven tijdens tienjarig bestaan

Gerenoveerde kas (foto: Mea Vota)

HUISSEN - Maandag 27 augustus start Mea Vota met de verkoop de druiven. Mea Vota is geopend van maandag tot zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur tijdens deze periode. Voor nu al het tiende jaar is Mea Vota toegankelijk voor het publiek aan de Boskoops Glorie 33 in Huissen.

In het weekend van 8 en 9 september is Mea Vota deelnemer aan de Open Monumenten dagen. Tijdens dit weekend zijn wij geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Op beide dagen zijn niet alleen de druiven te bezichtigen, maar is er ook Kunst en Mozaïek te bekijken van de Kunst Werkgroep uit Arnhem. Voor de jeugd is er zondags een springkussen, maar ook zal de eigen gemaakte wijn geproefd en verkocht worden.

Mea Vota bestaat 10 jaar en in deze perioden heeft de tijd zeker niet stil gestaan. Op zaterdagmiddag zal burgemeester Schuurmans om 17.00 uur de recent gerenoveerde kas uit 1934 (her-)openen, en daarnaast de Kunst en Mozaïek-expositie.

Vanwege het tienjarig bestaan heeft de film club Arnhem Zuid een film gemaakt en die zal doorlopend worden vertoond op zondag.

Verloren portemonnee

BEMMEL - Op vrijdag 10 augustus is er een zwarte portemonnee verloren Cafetaria 't Hart van Bemmel aan de Loostraat in Bemmel.

De eigenaresse zou de portemonnee heel graag terug willen. De eerlijke vinder mag zich melden bij Het Gemeente Nieuws, 0481-46477.

Uniek in de regio: SV Angeren-TV!

ANGEREN – De supportersvereniging van SV Angeren (SuVe) is zeer dankbaar dat er zoveel bedrijven trouwe sponsor zijn van de club. Daarnaast mag de Angerense voetbalvereniging ook rekenen op financiële steun van 'De Club van 50', tevens een initiatief van de SuVe. De Club van 50 bestaat uit mensen die SV Angeren een warm hart toedragen door jaarlijks 50 euro over te maken. Wat er met dat geld gedaan mag worden, bepaalt De Club van 50 zelf! Dankzij hen is SV Angeren-TV nu een feit.

Vanaf het komende seizoen zal na iedere thuiswedstrijd de samenvatting ervan te zien zijn op de website, op het YouTubekanaal SV Angeren-TV en op de Facebookpagina van SV Angeren. En dat niet alleen; ook een interview met dé speler van die wedstrijd en met de trainer zijn op SV Angeren-TV te zien. Vanzelfsprekend zijn tijdens die interviews, net zoals bij Studio Sport, de sponsoren zichtbaar in beeld! Het kloppend hart van SV Angeren-TV is een aantal enthousiaste vrijwilligers, die deze thuiswedstrijden opnemen vanuit 'De Uutkiek', een verhoogde ruimte naast het veld, van waaruit de verslaggeving wordt gedaan. Gelijktijdig met het beeld wordt ook het live geluid opgenomen, om zo bij de samenvatting het echte gevoel van de wedstrijd te kunnen ervaren. Het live streamen ervan naar de Facebookpagina van SV Angeren wordt ook door vrijwilligers verzorgd. Lijkt het je leuk om als vrijwilliger camerawerk te verrichten, de montage te verzorgen of te interviewen? Stuur dan een mail naar svangerentv@gmail.com Je hulp is meer dan welkom!

Dat de SuVe SV Angeren TV heeft weten te realiseren dankzij De Club van 50, is niet alleen geweldig, maar ook uniek voor zo'n kleine dorpskern in Lingewaard. Het laat zien hoe groot de betrokkenheid is onder bewoners van Angeren. 'Voorafgaand aan de jaarvergadering van de SuVe kunnen deelnemers aan De Club van 50 ideeën aandragen wat er met het geld gedaan mag worden. Hierover wordt dan tijdens de jaarvergadering gestemd. Het te besteden bedrag is uiteraard bepalend of er meerdere ideeën tegelijk gerealiseerd kunnen worden. En als er geen ideeën naar voren komen dan blijft het jaarbedrag gewoon staan voor het volgende jaar', legt Vincent Janssen uit, voorzitter van de SuVe. Omdat de deelnemers zelf bedenken wat er met het geld gedaan wordt, vergroot dit de betrokkenheid nog eens extra. Ben je 18+ en lijkt het je leuk om met eigen ideeën te helpen allerlei wensen voor SV Angeren te realiseren? Word dan ook lid van De Club van 50! Kijk voor informatie en voor SV Angeren TV op www.svangeren.nl.

Derde editie van de 3 Oever Open Atelier Route in de Gelderse Poort

REGIO - In het derde weekend van september vindt het jaarlijkse 3 Oever Festival plaats in de Gelderse Poort. Een belangrijk onderdeel van het festival is de 3 Oever Open Atelier Route. Ruim vijftig kunstenaars exposeren speciaal voor dit festival in hun eigen atelier of op een andere locatie in het grote festivalgebied.

'Het is heel mooi dat de route groeit', vindt de organisatie, 'Tijdens zo'n festival kunnen bezoekers en bewoners van de Gelderse Poort op een laagdrempelige manier kennis maken met kunst.' Veel expositieplekken worden feestelijk aangekleed met muzikale optredens.

'Een kijkje in het atelier van een kunstenaar geeft een completer beeld dan alleen een kunstwerk aanschouwen,' zegt een van de kunstenaars, 'In het atelier is het maakproces, of de weg ernaar toe te zien. Het geeft je een blik in de werkplaats van de kunstenaar. Zoiets zie je niet zo veel.'

Bijzonder is ook dat er voor het 3 Oever festival routes worden uitgezet, zodat de bezoeker door het prachtige natuurgebied van de Gelderse Poort van atelier naar atelier kan fietsen of wandelen. Uiteraard zijn de meeste locaties ook met de auto bereikbaar.

Meer informatie over de 3 Oever Open Atelier Route en over het 3 Oever Festival staat op de website https://www.3oeverfestival.nl/nl.

Collectanten in Doornenburg gezocht

DOORNENBURG - Van 9 tot en met 15 september is de jaarlijkse collecte van het Prinses Beatrix Spierfonds. In deze week zetten vrijwilligers door heel Nederland zich in voor de strijd tegen spierziekten.

Het Prinses Beatrix Spierfonds krijgt geen overheidssteun en is volledig afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Samen maken we wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten mogelijk. Het fonds zoekt hiervoor in Doornenburg nog extra collectanten.

“Met de opbrengst van de collecte kunnen we een behandeling voor spierziekten dichterbij brengen. Voor één spierziekte hebben we een levensreddend medicijn gevonden en voor een aantal andere staan we aan de vooravond van een doorbraak. Collecteren duurt gemiddeld maar twee uur per jaar en samen kunnen we het verschil maken voor mensen met een spierziekte”, aldus Jordy Wigman, collecteorganisator van Doornenburg bij het fonds.

Geïnteresseerde vrijwilligers kunnen zich aanmelden via Jordy Wigman jordywiggie@msn.com, 06 34851004 of www.prinsesbeatrixspierfonds.nl/wordcollectant.

Ingezonden brief

Speculaasbrokken gedumpt

bij Hertenpark Haalderen

Een of meerdere inwoners hebben dinsdag 14 augustus speculaasbrokken gedumpt bij het hertenpark in Haalderen. Deze koeken zijn erg slecht voor de dieren die daar verblijven. Wij hopen dat de inwoners in Haalderen goed nadenken over wat ze de dieren te eten geven, zodat alle inwoners nog lang kunnen genieten van de dieren en het park. Platform 'Haalderen leeft' is ter ore gekomen dat dit veelvuldig gebeurt en daarom ook deze oproep! Wat kan men dan wel geven aan de dieren? Kruiden, wortels, bladgroente, (onbespoten) schillen van appels en peren, uien schillen en bladeren.

Timo Leissner

André Hendriks erelid bij tafeltennisvereniging Looping uit Angeren

ANGEREN - Op zondag 29 juli tijdens zijn vijftigste verjaardag werd André Hendriks zichtbaar verrast met het erelidmaatschap van TTV Looping.

In de vele Loopingjaren die hij reeds achter zich heeft liggen, was André in meerdere functies, waaronder de laatste jaren als voorzitter, zeer verdienstelijk voor tafeltennisvereniging Looping. Ook als vrijwilliger werd nooit tevergeefs een beroep op hem gedaan. En natuurlijk was hij actief een zeer gepassioneerd speler.

Helaas heeft André sinds een jaar vanwege gezondheidsredenen een flinke stap terug moeten doen. Dit waren redenen om in de afgelopen ledenvergadering het voorstel te doen om André te benoemen tot erelid van TTV Looping. Dit voorstel werd uiteraard unaniem geaccepteerd. En het resultaat werd op de dag van zijn vijftigste verjaardag aan hem overhandigd.

Verloren portemonnee

BEMMEL - Op vrijdag 10 augustus is er een zwarte portemonnee verloren Cafetaria 't Hart van Bemmel aan de Loostraat in Bemmel.

De eigenaresse zou de portemonnee heel graag terug willen. De eerlijke vinder mag zich melden bij Het Gemeente Nieuws, 0481-46477.

Pheidippides Loper Waarom loop ik hard

HUISSEN - Waarom loop ik hard. Niet omdat ik sneller van a naar b wil komen, nee want dan pak ik de (elektrische) fiets of de auto. Ik loop hard omdat ik dat een fijne sport vind.

Eerst had ik er geen zin in, maar een buurman haalde me over om te gaan oefenen voor de eerste Bridge to Bridge loop. Hij had in boeken gelezen dat, als je goed wilde worden in hardlopen, je nooit drie dagen achter elkaar moest gaan hardlopen, maar ook nooit drie dagen achter elkaar niet hardlopen.

Het was voorjaar en we pakten het schema voortvarend op. Tijdens ons rondje van drie kilometer bespraken we van alles. Al lopende losten we alle problemen op. Aan het eind zag de wereld er een stuk beter uit. We spraken af voor een volgende ronde en gingen naar huis. We hielden elkaar aan het schema.

Eerst renden we 500 meter, om dan toch maar even hijgend en puffend te wandelen. Na enkele dagen renden we een half rondje, om weer wat later een heel rondje aan te kunnen. Toen werd het tijd om meer kilometers te maken. De B to B-loop waar we ons op richtten was 10 kilometer.

Toen het startschot viel waren we er klaar voor. De massastart was toen gangbaar dus voelden we ons en beetje onder de voet gelopen door een stel fanatici die er echt een wedstrijd van gingen maken. Wij kwamen een uurtje later over de finish om onze welverdiende medaille in ontvangst te nemen. Wat waren we trots.

Keramiek Wilma Roelofs in De Kijkruit

GENDT - Van 17 augustus tot en met 28 september toont Wilma Roelofs haar keramiek in De Kijkruit (raammanifestatie) aan de Dorpstraat 21b in Gendt. Mijn naam is Wilma Roelofs, geboren in Bemmel, wonend in Gendt.

"Ik ben ruim 30 jaar geleden begonnen met pottenbakken bij Geert Schreuder aan de Kleine Academie in Bemmel. Later werd dit de Open Academie. Vervolgens heb ik les gehad van Mart Janssen en Jannie Blok. Omdat er niet genoeg draaischijven beschikbaar waren ben ik begonnen met handvormen, naast het draaien. Al snel bleek dat het handvormen meer mogelijkheden had en ik daar meer mijn ideeën in kwijt kon.

Toen ik les kreeg van Henk van Meurs stimuleerde hij mij om groter te gaan werken. Ik ben toen heel groot gaan werken en heb een aantal totempalen gemaakt waarvan de grootste een kleine drie meter hoog is. Inmiddels heb ik al weer een aantal jaren begeleiding van Bart Janssen, bekend van Het Ambacht Haalderen. Ik werk veelal zelfstandig en wanneer ik tegen problemen oploop denkt Bart mee om tot een oplossing te komen.

Elk cursusjaar wordt afgesloten met een Raku stook. Dit is een speciale Japanse stooktechniek waarbij de glazuren kunnen reduceren en er een craquelé in het glazuur ontstaat. Vaak wordt ook een deel van het object ongeglazuurd gelaten wat dan vervolgens zwart in rookt. Ik hoop dat u geniet van mijn werk, zoals ik geniet van het vervaardigen!"

Algehele informatie over Werkgroep De Kijkruit: Anneke van Huystee, Dorpstraat 56, Gendt Tel. 0481-421156. Mail: a.huystee@planet.nl; https://twitter.com/GendtVerbeeld; https://www.facebook.com/GendtVerbeeld.

Muziekvereniging Volharding start nieuw seizoen

Impressie van een repetitieavond (foto: Theo van Vuuren)

HUISSEN - De schoolvakanties zitten er weer op en dus zijn de docenten en het bestuur van muziekvereniging Volharding al weer druk bezig met de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Maandag 20 augustus trapt het A-orkest af met hun eerste repetitie na de vakantie.

Dirigent Casper Braafhart en ook de leden hebben er weer zin in om samen te repeteren voor mooie optredens de komende maanden. Zo staat als eerste het Fleiskeuren op donderdag 20 september voor zowel het A-orkest als ook de slagwerkgroepen op de agenda. Op 25 november zal het A-orkest zijn medewerking verlenen aan de Lingewaardcup 2018, die georganiseerd wordt door harmonie Sint-Ceacilia Doornenburg. Op 23 september beginnen de jeugd en grote slagwerkgroep hun repetities. Ook zij gaan er weer tegen aan om het komende seizoen weer goed voor de dag te komen. Zo hebben beide groepen op 26 augustus al direct een studie zondag gepland. Daarnaast doen de groepen op 27 oktober mee aan de Sla je slagcup in Heijen. Ook zullen de docenten hun lessen weer oppakken. De precieze datums hiervan worden met de desbetreffende leden afgestemd.

Het A-orkest van muziekvereniging Volharding kan nog muzikanten gebruiken. Zo zouden wij graag nog muzikanten op de pauken, klarinet, alt en tenorsaxofoon en trombone binnen het orkest willen verwelkomen. Kom een keer langs op maandag (repetitieavond) vanaf 18.45 uur, dan kun je met eigen ogen zien hoe gezellig het is om samen muziek te maken.

Kinderprogramma festival Under the Milky Way

UTMW 1 september (foto: utmw)

HUISSEN - Dit jaar, op zaterdag 1 september, is er weer een mooi kinderprogramma op festival Under the Milky Way. Natuurlijk op hun eigen kinderweide! Diverse vrijwilligers zijn al maanden in de weer om er iets moois van te maken.

Niet alleen voor de aankleding van het terrein maar ook specifiek voor het maken van een aantrekkelijk kinderprogramma. Het thema is dit jaar 'Flower Power'! En om maar gelijk met de Power te beginnen. Op het strandje op het terrein verzorgt The Gym uit Huissen een echte bootcamp. Het belooft een zware maar ook leuke uitdaging te worden. Misschien wel spierballen kweken. Laat je niet kennen en doe mee. De Flower staat voor activiteiten waarbij jullie creatieve brein wordt aangesproken.

Kom naar het festivalterrein en laat je maar verrassen. Oké, één dingetje verklappen we. Je kunt jezelf weer in de kleurrijke schmink laten zetten. Mooi toch? Loop je kleurrijk rond op ons kleurrijk festival. En niet vergeten je ouders mee te nemen. Die kunnen zich ook goed vermaken op het terrein. DJ Guus zorgt voor de aller-leukste deuntjes op de kinderweide die vanaf 13.00 uur geopend is. Voor meer info over het festival ga naar www.underthemilkyway.nl of naar de facebook pagina. Entree in de voorverkoop 10 euro en kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang.

Open repetitie voor muzikanten!!

OOSTERHOUT - Speel je een muziekinstrument of heb je in het verleden gespeeld maar ligt je instrument al jaren in de kast te verstoffen? Lijkt het je leuk om (weer) eens een avondje samen met anderen te spelen? Kom dan op vrijdagavond 14 september naar de open repetitie van muziekvereniging Con Amore in Oosterhout!

"Meld je uiterlijk 6 september aan via info@conamore-oosterhout.nl en we sturen je bladmuziek toe. Vermeld dan meteen even welk instrument je speelt en of je een eigen instrument hebt. Bij onze muziekvereniging kun je terecht met een blaasinstrument (hout of koper) of slagwerk. De leeftijd van onze muzikanten varieert van 8 -71 jaar.


Van 18.45-19.45 repeteert Opleidingsorkest Wit Lof. Vereist niveau: A of minstens 2 jaar les/ervaring in een orkest; van 20.00-22.15 (inclusief pauze) repeteert Con Amore. Vereist niveau: B of minstens 5 jaar les/ervaring in een orkest.

Wat langer meespelen? We vinden het leuk om op 14 september 2018 ons orkest eenmalig open te stellen voor iedereen die eens mee wil spelen. Mocht je de smaak te pakken hebben gekregen dan is het na overleg mogelijk om meteen in te stromen en mee te doen aan de voorbereidingen van ons Winterconcert op 15 en 16 december. Het thema is 'Top 2000'. Liever eerst luisteren? Dat kan natuurlijk ook. Gezellig als je komt!

Interesse in onze muziekvereniging? Kijk ook op onze facebookpagina Muziekvereniging Con Amore of op de website www.conamore-oosterhout.nl."

14 / 28

15 / 28

16 / 28

17 / 28

Retro Toertocht ‘Über die Grenze!‘

HUISSEN - Het is weer zover! Liefhebbers van oude stalen rossen, wollen wielertruien, wielerpetjes en Lederen koershelmpjes kunnen hun hart weer ophalen. Op zondag 26 augustus gaat de vijfde Retro Toertocht van Huissen van start.

Oude racefietsen verzamelen niet alleen leuk, maar ze ook gezamenlijk berijden is een heel andere beleving, getuige ook de vele retro toertochten die jaarlijks worden georganiseerd. Ook dit jaar organiseren Willie Welles en Henk Janssen nu voor de vijfde maal in successie deze mooie toertocht in de regio die ‘an Groupe’ zal worden verreden.

De toertocht start weer in het centrum van Huissen en dit jaar gaat de route, anders dan andere jaren, voor het eerst richting Nijmegen en vervolgens via Ooij, Zyflich en Mehr naar Kranenburg in Duitsland en weer terug via Beek-Ubbergen. Hierbij worden natuurlijk de mooiste routes gereden en zullen uiteraard enkele tussenstops worden gehouden op de mooiste plekjes en bezienswaardigheden tijdens de tocht.

"Bent u in het bezit van oude stalen race- of sportfiets met buiscommandeurs van minimaal 30 jaar of ouder en heeft u ergens nog oude wollen trui in de kast liggen, dan kunt u zich voor deze tocht over ruim 70 kilometer gratis aanmelden bij Henk Janssen, e-mail: henkjanssen37@gmail.com of via het evenement op de facebookpagina www.facebook.com/uberdiegrenze."

De start zal omlijst worden met wat oude auto’s uit de jaren ‘60 en ’70. Aanvang is om 9:30 uur en de start is om 10:30 uur bij café Het Moment in Huissen.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij het volgende eetcafé om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 28 augustus - 17.30u SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 29 augustus- 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 30 augustus - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 30 augustus - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Groei & Bloei excursie naar De Ommuurde Tuin in Renkum

BETUWE - Groei & Bloei Overbetuwe-Lingewaard houdt op zaterdagochtend 25 augustus een excursie naar De Ommuurde Tuin in Renkum.

De Ommuurde Tuin ligt in de historische moestuin van koning Willem III op Landgoed Oranje Nassau's Oord in het Renkums beekdal. Het wordt omsloten door een prachtige muur; robuust en authentiek. De geschiedenis van de afgelopen eeuw is af te lezen aan scheuren en reparaties. Sinds 1999 is de tuin een productief biologisch tuinbouwbedrijf.

De passie ligt bij het kweken van en koken met groenten vol smaken, geuren en kleuren. Ieder jaar worden weer andere soorten uitgeprobeerd en worden er ruim 400 verschillende eetbare planten geteeld; groenten, fruit en kruiden van historische, moderne en wilde soorten.

We worden om 10.30 uur ontvangen met koffie of thee en iets lekkers. De rondleiding duurt tot 12.00 uur. We gaan met eigen vervoer en vertrekken om 10.00 vanaf de carpoolplaats aan de Sillestraat in Elst. Graag bij aanmelding aangeven of u mee wilt rijden, of dat u beschikt over een auto en hoeveel personen er eventueel mee kunnen rijden. Op eigen gelegenheid naar Renkum gaan is natuurlijk ook mogelijk.

De kosten voor deze excursie zijn voor niet-leden 8,50, leden betalen 4,00 euro. Voor deze anderhalf uur durende rondleiding meldt u zich aan via genb.lingewaard.overbetuwe@gmail.com en het bedrag kunt u overmaken op rekening NL24 RABO 0152702067.

Info-avond omgevingsfonds windpark Nijmegen-Betuwe

(foto: Christine Wevers)

BETUWE - Donderdag 23 augustus van 19.30-21.30 uur is er in het bezoekerscentrum windpark Nijmegen-Betuwe, Griftdijk 244, Nijmegen een info-avond omgevingsfonds windpark Nijmegen-Betuwe

Eind vorig jaar is het Omgevingsfonds Windpark Nijmegen-Betuwe opgericht. Uit dit fonds kunnen projecten subsidies ontvangen in de woongebieden rondom het windpark: buurtschap Reeth, het dorp Oosterhout, de wijk Nijmegen-Oosterhout en het grondgebied Ressen. Subsidies kunnen worden aangevraagd van 15 september t/m 15 oktober. Op de info-avond vertellen we waar uw projectaanvraag aan moet voldoen.

De vier windmolens van Windpark Nijmegen-Betuwe draaien sinds november 2016. Afgesproken is dat voor elke megawattuur (MWh) die het windpark opwekt 1 euro beschikbaar komt voor het fonds. Per jaar levert dat naar verwachting gemiddeld zo'n 24.000 euro op. Het omgevingsfonds kan hieruit subsidies verstrekken voor projecten en initiatieven op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing en duurzame energie, leefbaarheid en sociale samenhang. Projecten dienen het persoonlijk belang van betrokkenen te overstijgen.

Omdat Reeth en Ressen dichter bij het windpark liggen, maar in Nijmegen-Oosterhout en Oosterhout veel meer mensen wonen, is in het reglement vastgelegd dat elk van deze woongebieden over twintig jaar gerekend in aanmerking komt voor ¼ deel van de fondsgelden. Meer info staat op www.windparknijmegenbetuwe.nl/omgevingsfonds.

Zonder handen zwemmen tegen kanker

BEMMEL - 'Zich aan handen en voeten gebonden voelen' is een spreekwoord dat regelmatig terugkomt als mensen strijden tegen kanker. De machteloosheid die de ziekte met zich meebrengt, inspireerde Dion Jansen uit Bemmel om de 1500m Swim to Fight Cancer Nijmegen met zijn handen vast op zijn rug te zwemmen.

'Ik wilde sowieso deelnemen aan het evenement, maar toen ik tijdens het oefenen in het spitsuur van het zwembad was beland en ik geen normaal tempo kon zwemmen, besloot ik te proberen mijn handen op mijn rug te leggen. Dat was niet makkelijk, maar met wat oefenen lukte het behoorlijk. Met het spreekwoord in mijn achterhoofd werd dit mijn nieuwe doel', zegt de 26-jarige Bemmelaar. 'Uiteraard is alles overlegd met de organisatie: veiligheid staat altijd voorop. Na een zwemtest bij een van de aangesloten zwemleraren en de garantie dat ik mezelf te allen tijde kan bevrijden, werd het initiatief goedgekeurd, niet in de laatste plaats omdat de koppeling zo treffend was.'

Swim to Fight Cancer Nijmegen vindt op 9 september plaats in de Spiegelwaal. Het doel van het evenement is om zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek. Dions actie steunen kan via https://nijmegen.swimtofightcancer.nl/dionjansen.

Week van de Alfabetisering

BETUWE - Tijdens de Week van de Alfabetisering van 3 - 9 september is er in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe het een en ander te doen!

Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid, het RijnIJssel college, Forte Welzijn, Stichting Welzijn Lingewaard, Stichting Lezen en Schrijven, de gemeente Overbetuwe en de gemeente Lingewaard vormen samen de kerngroep laaggeletterdheid. De kerngroep wil in de Week van de Alfabetisering extra aandacht geven aan het feit dat laaggeletterdheid nog steeds voor 1 op de 9 mensen een obstakel is en wil door middel van voorlichting en activiteiten laten zien dat het geen obstakel hoeft te zijn.

In beide gemeenten zijn veel mogelijkheden om taal-, schrijf- en rekenvaardigheid te verbeteren, individueel of in een groep. Bijvoorbeeld het aanvragen van een taal- of rekenmaatje bij SWL of Forte Welzijn, het volgen van taallessen bij het RijnIJssel college, het volgen van Klik- en Tik cursussen bij de bibliotheek en nog veel meer.

In de Week van de Alfabetisering is in alle bibliotheekvestigingen een tentoonstelling en quiz rondom laaggeletterdheid. Ook zal Goed Spul, de Gendtse ruilwinkel, heropend worden op woensdag 5 september. Bij Goed Spul werken statushouders samen met vrijwilligers en SWL-professionals en leren zij spelenderwijs de taal. Wethouders Aart Slob en Helga Witjes zullen aanwezig zijn bij deze opening! Bij het Rijn IJsselcollege zal wethouder Helga Witjes aansluiten bij een les. In beide gemeenten wordt hard gewerkt om mensen die moeite hebben met taal, schrijven en rekenen te ondersteunen en verder te helpen want iedereen doet ertoe en iedereen kan meedoen.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

                                

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Woensdag 29 augustus van 10.00 – 12.30 uur in het Hof van Breunissen (Kloosterplein 4) in Gendt

Woensdag 29 augustus van 19.30 – 21.30 uur in Dorpshuis de Tichel (Kolkweg 5a) in Haalderen

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT - Op zondag 26 augustus om 10.00 uur is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. Hierin zal mevrouw Ada Mosterd voorgaan.

Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen uitgenodigd!

Gedicht van Mark Ortman
Moge je altijd nieuwe wegen vinden om te bewandelen;
nieuwe horizonten om te verkennen;
nieuwe dromen om de jouwe te noemen.

Gemeenschapshuis Huissen-Zand weer open

HUISSEN - De zomerstop is voorbij en Het Gemeenschapshuis Huissen-Zand is weer open voor tal van activiteiten.

Het Gemeenschapshuis is een multifunctioneel gebouw, waarin ondermeer de volgende activiteiten plaatsvinden: pianoles, gitaarles, diverse andere muzieklessen, dansen voor kinderen, ballet, zwangerfit, yoga, pilates, body fit, tai chi, naailes, gym en biljarten voor ouderen, tafeltennis, kung fu en schilderen. Verder is er een peuterspeelzaal.

Het Gemeenschapshuis is ook de thuisbasis en oefenruimte voor Muziekvereniging Volharding. De Wijkvereniging 't Zand-Binnenveld houdt enkele malen per jaar een bingoavond. Ook zijn er ruimten te huur voor vergaderingen of andere activiteiten. Voor aanmeldingen voor en informatie over alle activiteiten: zie www.gemeenschapshuishuissenzand.nl. Het adres is Van Wijkstraat 31 in Huissen, naast de Zandse kerk.

Pheidippides start nieuw loopseizoen

(foto: Cor Frensen) Cor Frensen

HUISSEN - Deze mooie, warme en zonnige vakantie zit er weer op. Heb je ook zo kunnen genieten? Al zal het voor buitenactiviteiten soms aan de warme kant zijn geweest. Nu de warmte inmiddels is getemperd zijn er nieuwe kansen voor activiteiten in de buitenlucht.

Bij Pheidippides gaat in ieder geval het nieuwe loopseizoen weer van start. Onze trainers staan weer volledig gemotiveerd klaar om de lopers te ontvangen. Ben je een van hen? Op dinsdag 21 augustus start de eerste trainingsavond met wandelaars en hardlopers van de dinsdagavondgroepen. Op donderdag 23 augustus is de eerste training van de donderdagavondgroepen. De starttijd op beide avonden is 20:00 uur vanaf De Brink. Dit jaar met uitzondering van de ‘snelle jongens en meisjes’. Deze groep start om 19:30 uur vanaf De Brink gezamenlijk met de snelle groep van Loopgroep Huissen. De trainingen duren een uur en een kwartier tot maximaal anderhalf uur.

Foto: Cor Frensen

Wil je ook meedoen? Kom gerust enkele kennismakingstrainingen meelopen op een van de dagen. Dit is kosteloos en geheel vrijblijvend voor maximaal drie(?) trainingen (ingang bij de sporthal). Op de site van Pheidippides staat hierover nadere informatie. Weet je al dat je echt mee wilt gaan doen, neem dan contact op met onze ledenadministratie, Jan Koolwijk via koolwijk.taal@hetnet.nl. Jan helpt je op weg naar een gezonde, goed begeleidde sport. Pheidippides verwelkomt je graag.

Meisjesvereniging Sint-Dymphan begint weer

HAALDEREN - Na een gezellige en zeer geslaagde kampweek was het even stil rond de gidsen in Haalderen. Gelukkig gaat na de zomervakantie de Gidsen weer van start en worden er weer allerlei activiteiten georganiseerd. De gidsen start in week 35.

Ben je nog geen lid? Kinderen vanaf 6 jaar en die in groep 3 van de basisschool zitten zijn van harte welkom. Op 24 augustus om 19.00 uur worden zowel huidige leden als nieuwe leden verwacht voor inschrijven bij ons clubgebouw (achter De Tichel) in Haalderen. De kinderen krijgen dan ook te horen op welke dag ze gidsen hebben en welke leiding van de desbetreffende groep is.

Meisjesvereniging Sint-Dymphan begint weer

HAALDEREN - Na een gezellige en zeer geslaagde kampweek was het even stil rond de gidsen in Haalderen. Gelukkig gaat na de zomervakantie de Gidsen weer van start en worden er weer allerlei activiteiten georganiseerd. De gidsen start in week 35.

Ben je nog geen lid? Kinderen vanaf 6 jaar en die in groep 3 van de basisschool zitten zijn van harte welkom. Op 24 augustus om 19.00 uur worden zowel huidige leden als nieuwe leden verwacht voor inschrijven bij ons clubgebouw (achter De Tichel) in Haalderen. De kinderen krijgen dan ook te horen op welke dag ze gidsen hebben en welke leiding van de desbetreffende groep is.

Gemeenschapshuis Huissen-Zand weer open

HUISSEN - De zomerstop is voorbij en Het Gemeenschapshuis Huissen-Zand is weer open voor tal van activiteiten.

Het Gemeenschapshuis is een multifunctioneel gebouw, waarin ondermeer de volgende activiteiten plaatsvinden: pianoles, gitaarles, diverse andere muzieklessen, dansen voor kinderen, ballet, zwangerfit, yoga, pilates, body fit, tai chi, naailes, gym en biljarten voor ouderen, tafeltennis, kung fu en schilderen. Verder is er een peuterspeelzaal.

Het Gemeenschapshuis is ook de thuisbasis en oefenruimte voor Muziekvereniging Volharding. De Wijkvereniging ‘t Zand-Binnenveld houdt enkele malen per jaar een bingoavond. Ook zijn er ruimten te huur voor vergaderingen of andere activiteiten. Voor aanmeldingen voor en informatie over alle activiteiten: zie www.gemeenschapshuishuissenzand.nl. Het adres is Van Wijkstraat 31 in Huissen, naast de Zandse kerk.

KWF Kankerbestrijding zoekt collectanten

BEMMEL – Voor de KWF-afdeling Lingewaard worden nog collectanten gezocht. "Met slechts twee uurtjes van je tijd breng je de dag dat we kanker verslaan dichterbij. Collecteer dus mee in jouw eigen buurt tijdens de KWF-collecteweek van 3 - 8 september."

Eén op de drie Nederlanders krijgt kanker. KWF Kankerbestrijding heeft als ideaal een wereld waarin niemand meer sterft aan kanker. "Daarom financieren en faciliteren we wetenschappelijk onderzoek, beïnvloeden we beleid en delen we kennis over kanker en de behandeling ervan. KWF-afdeling Lingewaard helpt mee door geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Samen komen we steeds dichter bij een wereld waarin kanker geen dodelijke ziekte meer is."

Tijdens de KWF-collecteweek zetten ruim honmderdduizend vrijwilligers door het hele land zich in. Elke euro die de collectanten ophalen, draagt bij aan de missie van KWF: minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten. De collecteweek is dus van levensbelang. Om zoveel mogelijk huishoudens te kunnen bereiken, zijn we op zoek naar nieuwe collectanten in Lingewaard. Collecteer mee! Meld je aan via kwf.nl/collecte of bij de plaatselijke coördinator:. (Voor Angeren bij Regina van de Broek-Peters 026 3254041; voor Bemmel/Ressen bij Mirjam van Kempen 06 27164908; voor Doornenburg bij Irma Weijsenfeld 0481 424559; voor Gendt bij Geert Kerkman 06 14458076; voor Haalderen bij Jos Derksen 06 14240039; voor Huissen bij Ben Roelofs 06 20443932).

Start to Run bij b.o.d. De Sprinters

Hardlopen bij b.o.d. De Sprinters (foto: Yakult Start to Run)

BEMMEL - Wil jij beginnen met hardlopen, maar wel in je eigen tempo en op een verantwoorde manier? Dan is de cursus Start to Run bij b.o.d. De Sprinters in Bemmel iets voor jou.

Met het Start to Run-programma leer je in korte tijd hardlopen onder begeleiding van een professionele trainer in een kleine groep. Op maandag 3 september start de eerste training.

B.o.d. De Sprinters biedt bovenop het bestaande Start to Run-concept nog twee leuke extra’s: In plaats van de gebruikelijke zeven weken, bieden wij twaalf weken trainingen aan. Dit doen wij om je voor te bereiden op het onafgebroken hardlopen van 5 km. De Pietenloop in Bemmel op 25 november biedt jou daarbij de kans om jezelf te testen in je eigen omgeving. "Wij bieden ook de mogelijkheid om wekelijks de tweede training onder begeleiding op woensdag bij de vereniging te doen. Normaal gesproken is de tweede training ‘huiswerk’ dat je alleen doet."

Voorafgaand aan de cursus vindt een informatieavond en proeftraining plaats op dinsdag 28 augustus om 19.30 uur vanuit het clubhuis op sportpark De Heister in Bemmel. De trainingen vinden plaats op de maandag -en woensdagavond om 19.30 uur. Informatie en inschrijven www.yakultstarttorun.nl. Informatie over de vereniging: www.boddesprinters.nl.

Laatste oproep Sjors Sportief & Creatief

LINGEWAARD - Sjors Sportief & Creatief Lingewaard heeft in afgelopen schooljaar al 1100 basisschoolkinderen kennis laten maken met diverse sportieve en culturele activiteiten binnen onze gemeente. Kinderen krijgen zo op een laagdrempelige manier de kans om kennis te maken met naschoolse activiteiten binnen de gemeente.

Aanbieders krijgen de mogelijkheid om hun activiteit te promoten in het Sjorsboekje. Ook in het nieuwe schooljaar 2018-2019 gaan we verder met Sjors Sportief & Creatief voor groep 1 - 8. Kinderen uit het basisonderwijs mogen het hele schooljaar één of meerdere sport(en) of cultuurvorm(en) uitkiezen. Zij volgen enkele introductielessen bij een aanbieder naar keuze.

Meld nu uw sport- of cultuurcursus aan! Wilt u als sport- of cultuurorganisatie uw deuren openstellen en kinderen de kans geven kennis te maken met uw aanbod? Doe dan mee met Sjors Sportief en Creatief en meldt uw cursus vanaf vandaag aan op www.sportstimuleringnederland.nl. Aanmelden kan tot 5 september. De start in oktober vindt plaats in samenwerking met Stichting Welzijn Lingewaard, Gemeente Lingewaard, Sportstimulering Nederland, basisscholen en sport- en cultuurorganisaties van gemeente Lingewaard.

Bent u geen vereniging, maar wilt u toch graag een activiteit voor deze doelgroep aanbieden? Of wilt u meer informatie over het project in gemeente Lingewaard? Neem dan contact op met Stichting Welzijn Lingewaard, Rosanne de Groot: r.degroot@swlingewaard.nl of bel: 088 2552555.

Strijd om clubkampioenschap van tennisvereniging Huissen barst weer los

Speler van tennisvereniging Huissen (foto: Tessa de Vor)

HUISSEN - Het duurt niet lang meer tot de leden van tennisvereniging Huissen weer gaan strijden om het clubkampioenschap. Van 9 - 15 september staat het tennispark geheel in het teken van dit jaarlijks terugkerende toernooi. Want wie wil er nou niet met de eerste prijs naar huis?

Het thema van dit jaar is Las Vegas. Dat betekent gewaagde wedstrijden, hoge inzetten en een gezonde dosis bluf op de baan. Maar ook Amerikaanse hapjes en drankjes, een Amerikaans diner op de finaledag met daaropvolgend een feest waarbij de kantine wordt omgetoverd tot een heus casino.

Nieuw dit jaar is de categorie Gemend Dubbel 50+. Deze categorie is toegevoegd om nog meer leden te betrekken bij het clubkampioenschap. Verder staat de week, zoals gewoonlijk, bol van de spannende partijen. Omdat zo veel mogelijk in poules wordt gespeeld, komt iedereen voldoende aan spelen toe. Het zal een drukke boel zijn op het tennispark. Kom dus vooral een kijkje nemen en sfeer proeven en tevens de vijf nieuwe Smashcourt tennisbanen bewonderen.

Leden van TV Huissen kunnen zich nog tot 1 september inschrijven voor het toernooi. Ook nieuwe leden of mensen die nog niet eerder een toernooi hebben gespeeld, zijn welkom om tijdens de clubkampioenschappen hun eerste wedstrijdervaring op te doen.

W.Geurtz & Zn pakt derde winst met jonge duiven

W. Geurtz & Zn. (Foto: Geurtz)

DOORNENBURG - Op 11 augustus stond de vierde jongeduivenvlucht van 2018 op het programma vanuit Niergnies (270 km). Hieraan deden 249 duiven mee van 9 liefhebbers. Zij werden gelost om 7.45 uur.


W. Geurtz & Zn 20 mee 4 pr. 1, 22, 23, 37
H. van Hal 40 mee 22 pr. 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 15, 16, 35, 36, 38, 44, 51, 53, 54, 58, 59, 60, 62
Van Olderen & Meuwsen 55 mee 11 pr. 4, 24, 26, 43, 46, 48, 49, 50, 52, 61, 63
Nissen & Vermaas 63 mee 22 pr. 10, 13, 14, 17, 18, 19, 20, 21, 25, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 37, 39, 45, 47, 55, 56
J. v.d. Scheur 17 mee 1 pr. 34
P.C. Engelen 23 mee 2 pr. 40, 41
J. Pauwelsen 13 mee 1 pr. 42

Succes Betuwse Kleindier Vereniging

Rexdwerg castor (foto: Kenneth Bouwman)

GENDT - In het weekend van 11 en 12 augustus zijn de konijnenfokkers van de Betuwse Kleindier Vereniging weer succesvol geweest op de Jungtierschau, een konijnenkeuring, in het Duitse Bedburg-Hau.

Er werden tachtig Nederlandse dieren gekeurd. Henk Huisman uit Gendt, op de foto met zijn Rexdwerg in de kleurslag castor, werd voor de zesde maal winnaar én tweede met een F-predicaat. Daarnaast behaalden Jo Brugmans uit Haalderen en Kenneth Bouwman uit Gendt een F-predicaat met respectievelijk een Rexdwerg Castor en een Kleurdwerg in de zeldzame kleurslag Midden Sepia Marter.

Nu gaan de leden van B.K.V. zich opmaken voor hun eigen jaarlijkse jong dierendag op zaterdag 15 september in Gendt. Op deze jongdierendag - die in zaal De Leemhof wordt gehouden - worden in de ochtend vanaf 8.30 uur watervogels, hoenders, dwerghoenders, konijnen gekeurd door deskundige keurmeesters. Iedereen is welkom om deze keuring te bezoeken. De entree is gratis.

Tweestroom start nieuw seizoen

GENDT - De aspiranten beginnen weer met hun trainingen, zowel op de maandag- als op de vrijdagavond. De jongste leden (mini) starten op vrijdagmiddag 24 augustus. Dit ter voorbereiding op het seizoen 2018-2019, waarin de eerste wedstrijden op 20 en 22 september gepland staan.

Tweestroom kan op alle niveaus leden gebruiken voor de teams. Raadpleeg de website (tweestroomsv.nl) voor de tijden van de trainingen, die in de sporthal Walburgen in Gendt worden gehouden. De leden van de gym beginnen op dinsdag 4 en woensdagavond 5 september. De recreanten starten op dinsdagmorgen en dinsdagavond 4 september.

Björn Gertsen terug in het Gendtse

GENDT - Ruim twee jaar geleden besloot Björn Gertsen uit Doornenburg om zijn enthousiasme en positieve uitstraling te steken in een eigen autobedrijf.

Björn die ondertussen ruim achttien jaar ervaring had opgedaan in een werkplaats bij een dealerbedrijf van Volvo en bij diverse universele werkplaatsen, was toe aan een nieuwe uitdaging. Om die reden startte Björn maart 2016 zijn eigen autobedrijf, Autobedrijf Gertsen op het industrieterrein in Andelst. Maar al heel snel groeide Björn in Andelst uit zijn jasje, en kreeg na ruim twee jaar de mogelijkheid zijn autobedrijf te verplaatsen naar het industrieterrein Gendt-Bemmel in Gendt. Waar Björn sinds mei van dit jaar officieel gevestigd is aan de Nijverheidsweg 20a.

U kunt Autobedrijf Gertsen bereiken via email-adres; info@autobedrijfgertsen.nl en telefoonnummer 0481 354616 of 06 22522634. Ook kunt u de website bezoeken, www.autobedrijfgertsen.nl.

Om u in de gelegenheid te stellen zijn nieuwe bedrijf te bewonderen, nodigt Björn u graag uit voor een feestelijke opening. U bent dan ook van harte welkom op zaterdag 25 augustus van 11.00 – 15.00 uur op zijn nieuwe locatie aan de Nijverheidsweg 20a in Gendt.

Zomerfair in Ressen

Tractor met treintje. (Foto: Wessel van Olst)

RESSEN - Op zaterdag 25 augustus van 9.00 tot 17.00 uur kunt u bij Landwinkel De Woerdt in Ressen terecht voor de jaarlijkse ‘Zomerfair’. Deze dag staat in het teken van (h)eerlijke streekproducten, spelen en beleven.


Op het erf zijn er verschillende producten om te proeven. Wat dacht van u van de sauzen van Boer ’n Dip? Of droge worst van Brandt & Levie en de vegetarische boerenburger van Boekoeloekoe? Ook de Streekbakker ontbreekt niet met zijn houtgestookte oven en brood. Daarnaast zijn onder andere Bakken met Niels, Van Bommel Beef, Hoeksche chips, Jimini’s (insectenproeverij) en Caramelz aanwezig met streekproducten en delicatessen. Bovendien wordt ter plekke paling gerookt en appelsap geperst.

Spelen en beleven
De gehele dag kunt u meerijden met de boomgaardtrein of kunnen kinderen springen op het appelspringkussen. Daarnaast is er schminken, spelletjes en kunt u zelf appels plukken.

Om 10.30 en 12.30 uur geeft een groep meiden van turnvereniging Oranje Blauw uit Nijmegen een demonstratie waarbij sporten met plezier voorop staat. Gedurende de dag is er veel gezelligheid met muziek en terras. Bovendien zingt Zeemanskoor Schip Ahoy om 13.00 en 15.00 uur bekende en minder bekende zeemansliederen.

De zomerfair is van 9.00 tot 17.00 uur. Meer informatie en het volledige programma staan op www.dewoerdt.nl/zomerfair. Landwinkel De Woerdt ligt aan de Woerdsestraat 4 in Ressen.

Hoe leert u uw kind goed met geld omgaan? 'Mam, ik wil een pinpas...'

GENDT – Betalen met een pincode of contactloos betalen met een pinpas; geld uitgeven gaat erg gemakkelijk. Maar hoe leert u uw kind overzicht te houden? JongWijs van RegioBank is een financieel pakket voor kinderen tot 18 jaar en biedt met informatieve extra's ook ondersteuning bij de financiële opvoeding.

Voor informatie over het JongWijs pakket van RegioBank loopt u gewoon zonder afspraak binnen bij Guijt, zelfstandig adviseur van RegioBank. Guijt en RegioBank zijn een goede match; klantvriendelijkheid en persoonlijke benadering zijn aspecten die zowel Guijt als RegioBank al jaren hoog in het vaandel hebben staan. 'JongWijs leert kinderen stap voor stap omgaan met geld en met een betaalpas. Voor kinderen van 0 tot en met 7 jaar is er de JongWijs spaarrekening met mooie rente en vanaf 8 jaar wordt er automatisch een JongWijs betaalrekening bij geopend. Ook een Jeugdpas met jeugdlimiet en internetbankieren tussen eigen rekeningen is dan mogelijk', legt adviseur Miranda Hegeman uit. 'Vanaf 12 jaar kan uw kind zelf geld overboeken naar rekeningen van anderen, maar uiteraard blijft u zelf inzicht houden.'

Het geven van zakgeld en/of kleedgeld is leerzaam maar ook zaken als veilig pinnen bij een geld- en betaalautomaat zijn belangrijk om kinderen op jonge leeftijd op voor te bereiden. Jong geleerd is oud gedaan en JongWijs helpt daarbij. Profiteer tot 14 september nog van een leuk welkomstpakket bij het openen van een RegioBank JongWijs rekening bij Guijt; vijf euro startgeld, een powerbank én een tegoedbon voor heerlijk ijs van Wijs IJs! Is uw kind nog Jong? Wees dan Wijs en vooral Welkom, aan de Langstraat 1 in Gendt. Ook voor verzekeringen, hypotheken, pensioenen en makelaardij. www.guijt.nl; 0481 427777.

Uitvaartverzekeringen ook te verzilveren bij Tumulus uitvaartverzorging

LINGEWAARD - Wij van Tumulus uitvaartverzorging hebben er al vaker over geschreven: U heeft een natura-uitvaartverzekering maar u kunt zelf uw uitvaartverzorger kiezen. Samen stellen we dan een wensenlijstje op dat binnen uw budget past. Is het zo simpel? Ja eigenlijk wel.

Uw natura-verzekering keert u wel een vast bedrag uit indien u voor een eigen uitvaartverzorger kiest. Lees de polis van uw verzekering nog eens door en kijk welke kosten door de verzekering gedekt worden en welke niet. Bedenk daarbij dat niet gebruikte posten niet 'geruild' kunnen worden voor iets anders. U zult ontdekken dat niet alles vergoed wordt en dat is logisch. De meeste natura verzekeringen zijn bedoeld om de gemiddelde kosten grotendeels te dekken. Die niet-gedekte kosten komen voor uw eigen rekening.

Tumulus als lokale ondernemer, bekend met alle ins en outs in de gemeente, heeft zelf een auto voor rouwvervoer en een eigen uitvaartcentrum: de Rouwhuiskamer. Hierdoor zijn wij in staat u een vergelijkbaar uitvaartpakket te bieden als dat van uw verzekering.

Samen met de verzekeringsuitkering en het bedrag dat u zelf wilt en kunt besteden bieden wij zo de mogelijkheid om een uitvaart geheel naar uw eigen wensen te realiseren. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en overleg over uw wensen en de kosten.

Tumulus uitvaartverzorging; info@tumulus.nl; 026 3258440.

Doe mee met de zwerfafvalbrigade!

HUISSEN - Op 28 augustus steken de vrijwilligers van de Zwerfafvalbrigade Huissen de handen uit de mouwen om zwerfafval aan te pakken. Ze lopen ongeveer een uurtje en zien dan al snel het resultaat van hun inspanningen: een schone omgeving!

De vrijwilligers zijn herkenbaar door de hesjes met opschrift 'Zwerfafvalbrigade Huissen'. Daarmee willen ze mensen ook bewust maken van het zwerfaval probleem, zodat er uiteindelijk minder afval op straat terecht komt. De start is om 19.30 uur op de Markt. Het is de bedoeling om per fiets op diverse locaties aan het werk te gaan.

Samen opruimen is gezellig, geeft veel voldoening en motiveert om er de volgende keer weer op uit te gaan. In het vervolg gaan ze dan ook regelmatig op pad en ruimen de rommel in hun buurt op. Ze bepalen zelf wanneer ze weer aan de slag gaan en als iemand een keer niet kan, dan doet hij de volgende keer weer mee.

Wilt u ook meedoen?! Neem dan contact op met Derk Huizinga van Stichting Landschapsbeheer Gelderland: d.huizinga@landschapsbeheergelderland.nl of 026 3537444.

Eska is sponsoren dankbaar

BEMMEL - Eska Bemmel is sponsoren dankbaar

Mede dankzij Vlinderfonds Lingewaard, Prins Bernhard Cultuurfonds, BizziBi en particuliere gift mochten we onlangs onze twee nieuwe trombones ophalen. Eska Bemmel en in het bijzonder trombonisten Hans en Maartje, zijn de sponsoren dan ook erg dankbaar.

27 / 28

Op 26 augustus wordt Mila,
onze diva 2 jaar.

Van harte gefeliciteerd en
dikke knuffels van
opa Martin en oma Marian

Onze mam en oma gaat voortaan als tachtig jarige door 't leven.
En ze is nog altijd even gedreven!
Proficiat mam

De zes dochters en de mannen

Onze grote boef Dex
wordt 26 augustus alweer 4 jaar!
Hiep hiep hoera! Gefeliciteerd!
Liefs Papa, mama en Kenji

Dit leuke stel is 26 aug 25 jaar getrouwd.
Proficiat van Annie Harry Sabine Marco Luke
en Lyanne, Christian en Camilla.

10 jaar Camèl is feest!

Zo blij om dat te mogen vieren.

Liefs Michael & Marije, Frederike, Milou, Marnick en Matthé

Het spandoek hangt al klaar

onze baasjes zijn nu een echt-paar

Miauw,Woef ,Gefeliciteerd.

Lieve Opa en Oma Koeien,
dankjewel voor de leuke
oppasdagen tijdens onze
lagere school! Liefs,
Lot en Bas

Hiep hiep hoera.
Nika alweer 1 jaar.
Dikke knuffel van Lisa en Danny

Hiep hiep hoera
Sanne en Sophie 3 jaar!
Gefeliciteerd meiden! Liefs opa, oma,
ome Alexander, tante Bianca en Noud

Hoera!
Roan is 7 jaar geworden.
Gefeliciteerd.
Neil Glenn Ryan
Owen en Fenna