GN Arnhem

4 oktober 2014

GN Arnhem 4 oktober 2014


Concert for Charity met Niels Geusenbroek

ARNHEM - In november is het vijf jaar geleden dat Ronald McDonald Huis Arnhem is geopend. Dit is zeker iets om even bij stil te staan en wat is passender dan dit te doen met een avond met live muziek. Daarom is er op zaterdag 29 november een bijzonder Concert for Charity en iedereen is welkom.

Elk kind wil graag bij zijn ouders en broertjes en zusjes zijn, even alles vergeten en 'gewoon' kind zijn. Ouders, broertjes en zusjes van kinderen die behandeld worden in Groot Klimmendaal of Rijnstate kunnen overdag en 's nachts terecht in dit bijzondere [t]Huis. Ook gezinnen met een gehandicapt of ziek kind die niet 'zomaar' op vakantie kunnen, zijn welkom. Voor al deze gezinnen betekent het Huis veel meer dan een 'dak boven het hoofd'. Dankzij onmisbare vrijwilligers is het Huis 365 dagen per jaar open. Daarnaast is elk Ronald McDonald Huis volledig afhankelijk van acties en giften. De opbrengst van dit concert gaat dan ook naar Ronald McDonald Huis Arnhem.

Zaterdag 29 november kan de bezoerker genieten van een avond met geweldige live muziek. In de Eusebiuskerk geven Niels Geusebroek, Harmonie De Club en dj Chiel van Tongeren een exclusief concert voor Ronald McDonald Huis Arnhem. Iedereen is welkom.

Voor bedrijven zijn er speciale sponsorarrangementen, daarnaast zijn er losse kaarten te koop. Meer informatie over het concert en Ronald McDonald Huis Arnhem staat op www.ronaldmcdonaldhuisarnhem.nl.

Wie Ronald McDonald Huis Arnhem op een andere manier wil steunen of als vrijwilliger aan de slag wil, kan altijd telefonisch (026 3525260) contact opnemen.

Zaterdag dierendag op de Stadsboerderij Presikhaaf

ARNHEM - Stadsboerderij Presikhaaf zal zaterdag 4 oktober weer in het teken staan van werelddierendag. Je verwent je huisdier natuurlijk extra op deze dag. Maar de rest van het jaar heeft een dier ook goede verzorging nodig. Op dierendag besteden wij daar op de stadsboerderij aandacht aan. Er zijn die middag allerlei demonstraties en informatiestands.

Kom tussen 13.30 en 16.30 uur naar stadsboerderij Presikhaaf! De entree is gratis. "Wij zorgen er voor dat je kunt genieten van leuke, gezellige en informatieve activiteiten voor jong en oud! Wat kun je zoal verwachten? Diverse verenigingen geven demonstraties, hebben informatiekramen en laten zien waar hun liefde voor dieren ligt. Om je een kleine indruk te geven..."

De trimsalon laat zien hoe je honden moet verzorgen en geeft vachtadvies. Je mag je eigen hond ook laten borstelen. Wil je weten wat het beste is voor je cavia of konijn? Met deze vraag kun je bij ons terecht.

De dierenvoedselbank heeft een informatiestand. Zij ondersteunen mensen die niet veel geld hebben om hun dier te kunnen verzorgen. Zij ontvangen graag donaties om die dieren ook een goed leven te geven. Denk hierbij ook aan dierenspullen, dierenvoeding en dierensnacks.

Wil je meer weten over het houden van amfibieën en reptielen, of over de opvang van egels? Op de stadsboerderij krijg je daar meer informatie over. De imker is er met de bijenkorf. Daarnaast is er voor de kleine dierenliefhebbers een knutselactiviteit in het winkeltje.

Kortom, wil je alles weten over de zorg voor dieren? Kom dan zaterdag 4 oktober naar Stadsboerderij Presikhaaf.

Waar zit de stadsboerderij? Stadsboerderij Presikhaaf ligt aan de Ruitenberglaan 4 in Arnhem-Noord. De parkeerplaatsen zijn bereikbaar via de ingang aan de Laan van Presikhaaf/Wichard van Pontlaan.

Huis van de Jeugd biedt gratis workshops

ARNHEM - Huis van de Jeugd is er voor vrijwillig jeugd- en jongerenwerk in Gelderland en is een samenwerkingsverband tussen Scouting Gelderland, Lava - bureau voor jeugdwerk, opvoeding en onderwijs en In-Spe, organisatie voor jongeren, dialoog en politiek.


"Om kennis te maken met Huis van de Jeugd, bieden we tijdens de Week van de Opvoeding elke dag een andere, gratis workshop aan. Van maandag 6 oktober t/m vrijdag 10 oktober. In en om de Zeelandsingel 40 in Arnhem. Voor iedereen die met kinderen en jongeren werkt of ze zelf heeft: ouders, vrijwilligers en professionals. Vanaf 19.30 uur staat koffie en thee klaar. De workshop begint om 20.00 uur en is rond 22.00 uur afgelopen.

Doe-workshop
Elke workshop is een echte doe-workshop. Volgens de deskundigen van Huis van de Jeugd is dit de beste manier om alles wat je tijdens zo'n workshop leert ook toe te passen in je contact met kinderen.
Meer informatie en aanmelden via www.huisvandejeugd.nl. Huis van de Jeugd ligt aan Zeelandsingel 40 in Arnhem

Het programma

Maandag 6 oktober - Spelen in de natuur, spelen met de natuur

Dinsdag 7 oktober - Wie ben ik? Over jongens en meiden.

Woensdag 8 oktober - Verhalen vertellen

Donderdag 9 oktober - Spelen met talenten. Positief opvoeden.

Vrijdag 10 oktober - Buiten spelen in het donker

Tweede World Streetpainting Festival

ARNHEM - Duizenden bezoekers vanuit heel Nederland zijn naar de Arnhemse binnenstad getrokken om de vijftien streetpainters live aan het werk te zien. Het eerste Streetpainting festival van Nederland had 2D en 3D straatkunstwerken die in teken stonden van het thema 'Vrijheid, WOII'.

De streetpainters, afkomstig uit Nederland, Italië, Mexico, Polen, Ierland, Amerika en Duitsland, hebben drie dagen de tijd gekregen om het thema 'Vrijheid, WOII' te vertalen in een betoverende krijttekening.


De Nederlander Leon keer, bekend van zijn 3D Terracotta Lego Army en tevens curator van het festival, tekende een prachtige engel in een loopgraf op het plein bij Bistro Piaff. De drie Italiaanse kunstenaars op het Land van de Markt maakten een historisch portret in 2D van oma in een veld met klaprozen, een jonge soldaat voor een bommenwerper en een oude veteraan die terugblikte naar vroeger.

Op het plein voor Rozet tekende de Amerikaanse Joel Yau twee vredesduiven en maakte de Nederlander Remko Van Schaik een 3D legerjeep met kleurrijke bloemen. Het Musis Kwartier werd opgefleurd door een artiestenduo; Frederike Wouters (DE) & Roberto Carlos Treviño Rodriguez (MEX). Zij maakten samen een mooie tekening van de John Frostbrug met kinderen die een bom ontdekten.

Op zondag 21 september hebben honderden kinderen meegetekend in de vrijheidsmandela gemaakt door studenten van ArtEZ hoge School voor de Kunsten.

Optische 3D illusie

Middels een 3D Streetpainting creëren de kunstenaars een optische illusie met perspectief en/of diepte. Bij de juiste kijkhoek toont de tekening een diepte effect, een gat in de grond of een rechtopstaand realistisch object. Voor het echte 'wauw' effect moesten de bezoeker door een lens (van de artiest of je eigen camera) kijken; de tekeningen kwamen dan nog meer tot leven.

Tweede editie

Dankzij het enthousiaste publiek en het enthousiasme van de straatkunstenaars heeft Stichting Worldstreetpainting besloten om in 2015 de tweede editie van het festival te plannen.

World Streetpainting Festival kon alleen bestaan en is tot stand gekomen dankzij steun van: Vfonds, Arnhem Ambassadeurs, Gemeente Arnhem, Stichting Ondernemersfonds Arnhem, Rabobank Arnhem, Akzo Nobel, Musis Kwartier en Liberation Route Europe.

Walburgislezingen seizoen 2014/2015 Bezieling, met een duurzaam karakter

ARNHEM - De Walburgislezingen die in het seizoen 2014/2015 gehouden gaan worden, staan in het teken van het thema 'bezieling, met een duurzaam karakter'. In tegenstelling tot de jaren zestig van de vorige eeuw, toen de secularisering binnen het reguliere kerkelijk leven zijn intrede deed, constateren we in de huidige tijd een hernieuwde interesse naar spiritualiteit.

Zowel zoals dit vroeger werd beleefd, als voor moderne belevingsvormen. Veel mensen trekken zich tegenwoordig bijvoorbeeld een paar dagen voor bezinning terug in het klooster. Wat bezielt hen? En wat bezielde mensen op spiritueel vlak in het verleden? In dit kader zijn er vier gastsprekers uitgenodigd. De eerste gastspreker is Gerard Pieter Freeman.

Gerard Pieter Freeman, woonachtend in Arnhem, is bijzonder hoogleraar franciscaanse spiritualiteit aan de Faculteit Katholieke Theologie te Utrecht en was daarnaast ruim zestien jaar directeur van het Franciscaans Studiecentrum aldaar. Het zal u dan ook niet verbazen dat zijn lezing over 'het godsbeeld van Franciscus van Assisi' gaat.

Wat bezielde Franciscus om, na een toch turbulente jeugd (zijn eerste biograaf noemde hem een wildebras), te kiezen voor een leven dat daarna geheel in het teken stond van een leven in armoede, gebed en dienstbaarheid aan de armen?

Hoe bijzonder is het dat de huidige paus voor zijn pontificaat juist de naam Franciscus heeft aangenomen? En hoe actueel is het leven dat Franciscus van Assisi heeft geleefd, geprojecteerd op de huidige tijd?

Allemaal vragen en antwoorden die Gerard Pieter Freeman met ons zal delen op woensdag 8 oktober om 20:00 uur (kerk open vanaf 19:30 uur) in de Walburgiskerk, Walburgisplein 1 Arnhem. De kosten zijn zes euro per persoon.

Reserveren kan via walburgis.locatie@eusebiusparochie.nl of 026 4426469. Ook op de avond zelf zijn er nog voldoende kaarten beschikbaar!

Overige gastsprekers:

12 november: Zr. Benedict Thissen over 'wat bezielt deze trappistin'.

11 februari: Leo Feijen over 'God van de gewone mensen'.

20 jaar Jazz in Arnhem: da's feest met dubbelconcert

ARNHEM - Zeven muzikanten openen het nieuwe jazzseizoen op 14 oktober in Arnhem. De nieuwe concertreeks start met duo Soo Cho & Javier Girotto en 'Open Song Book', een spannend initiatief van Diederik Rijpstra, Ayanna Witter-Johnson and friends. Het dubbelconcert wordt georganiseerd door de jubilerende Stichting Jazz in Arnhem.20 jaar Stichting Jazz in Arnhem. Met dit dubbelconcert opent de Stichting Jazz en Arnhem het jubileumjaar. Na de oprichting, twintig jaar geleden, waren veel mensen betrokken bij het organiseren van jazzconcerten. Voor dit eerste concert van het jubileumseizoen zijn velen van hen uitgenodigd.

Soo Cho & Javier Girotto en Diederik Rijpstra, Ayanna Witter-Johnson & friends Dinsdag 14 oktober, Musis Sacrum (Parkzaal), 20.30 uur
De entree bedraagt -inclusief hapjes en drankjes in de pauze- achttien euro. Meer info staat op www.jazzinarnhem.nl.

Ladies Event

ARNHEM - Zondag 2 november van 13.30 tot 17.00 uur is er een Ladies Event in Wijk- en sportcentrum Vredenburg.

Dit gebouw ligt aan de Slochterenweg 29 in Arnhem-Zuid, vlakbij winkelcentrum Kronenburg. De toegang is gratis.
Er zijn diverse dingen te zien en te kopen zoals pedicure, massage, sieraden, huidverzorging, make-upen nog veel meer.

Wie interesse heeft om ook met een kraam te staan of inlichtingen wil, kan contact opnemen met Martha de Vos - Boon, telefoon 026 3232321 of per mail: martha.de.vos@hotmail.com.

ASV AZ 2000: een laagdrempelige vereniging

ARNHEM - ASV AZ 2000 is een Arnhemse voetbalvereniging, waar de mogelijkheid bestaat om op ieder niveau te kunnen voetballen. Zo kent de vereniging vijf seniorenteams, vijf jeugdelftallen, vier zaalvoetbalteams en twee G-teams.

ASV AZ 2000 heeft in totaal ongeveer 350 leden. Het is een laagdrempelige vereniging, waarbij plezier en prestatie hand in hand gaan. Het sportpark Drielse Dijk ligt aan de rand van de wijk Elderveld in Arnhem-Zuid.

Binnen de vereniging is ruimte voor nieuwe leden op ieder niveau, zoals:

Jeugdleden: op ieder gewenst niveau is instroom mogelijk. Je kunt een aantal keren vrijblijvend meetrainen om te kijken of je ASV AZ 2000 een vereniging vindt die bij je past.

35+ en 45+: Al gestopt met spelen, maar stroomt het voetbalbloed nog steeds door je aderen? Iedere donderdagavond wordt er om 20.30 uur afgetrapt voor een onderlinge partij voetbal. Zin om een keer te kijken of het wat voor je is? Je kunt je voorafgaand melden in de kantine, zij helpen je op weg.

Uiteraard is er na de training ook tijd voor gezelligheid en een drankje.

Geïnteresseerd geraakt? Neem eens vrijblijvend contact op met Cor van Heteren, secretaris van ASV AZ 2000, bereikbaar op telefoonnummer 026 3218234. Ook kun je 's avonds telefonisch contact opnemen met de kantine van ASV AZ 2000, op telefoonnummer 026 3817418.

Voorlezen voor peuters en kleuters in bieb Arnhem

ARNHEM - Vrijdag 10 oktober tussen 15.30 en 16.00 uur zijn peuters en kleuters welkom tijdens het wekelijkse voorleeshalfuurtje in de Bibliotheek Centrum (Rozet) en Kronenburg.

Voorlezen is leuk, voorgelezen worden nog leuker. Daarom opent de bieb haar deuren en ligt er een nieuw en mooi verhaal klaar. De toegang is gratis en opgeven van tevoren is niet nodig.

Woensdagmiddag 15 oktober wordt van 15.30 tot 16.00 uur voorgelezen in de Bibliotheek Presikhaaf.

Ladies Event


Zondag 2 november van 13.30 uur tot 17.00 uur is er een Ladies Event in Wijk- en sportcentrum Vredenburg.
Dit gebouw ligt aan de Slochterenweg 29 in Arnhem-Zuid, vlakbij winkelcentrum Kronenburg.

De toegang is gratis!!

Er zijn diverse dingen te zien en te kopen, o.a.
- pedicure
- massage
- sieraden
- huidverzorging
- make-up
en nog veel meer.

Hebt u interesse om ook met een kraam te staan of wilt u inlichtingen kunt u contact opnemen met:
Martha de Vos - Boon, tel. 026 32 32 321 of per mail:
martha.de.vos@hotmail.com

Kinderboekenweek in de Bibliotheek: feest!

ARNHEM - De Kinderboekenweek bestaat dit jaar zestig jaar. De zestigste Kinderboekenweek (woensdag 1 tot en met zondag 12 oktober) is het moment om het kinderboek te vieren. Dit jaar is het thema, zeer toepasselijk: Feest! De Bibliotheek Arnhem heeft een feestelijk programma ontwikkeld voor kinderen vanaf zes jaar.

Op zaterdagmiddag 4 oktober komt de bekende kinderboekenschrijfster Nanda Roep met haar feestelijke Plaza Patattashow naar de Bibliotheek Centrum (Rozet). Kinderen kunnen meedoen aan verschillende workshops en tot slot is er een Plaza Patattavoorstelling. Met hun deelnemerskaart kunnen de kinderen bovendien tijdens de Kinderboekenweek een gratis boek ophalen in de Arnhemse Kinderboekwinkel.

Op woensdagmiddag 8 oktober komt de bekende illustrator Kees de Boer naar de Bibliotheek Presikhaaf en de Bibliotheek Kronenburg met zijn vrolijke Bert en Bartshow.

Tijdens de hele Kinderboekenweek is er weer een zoekplaatwedstrijd. Dit keer moeten kinderen zoveel mogelijk figuren uit kinderboeken opzoeken met een feesthoedje. De deelnemers maken kans op gratis kids-menu's voor twee personen van Momento en gezinsarrangementen van Chimpie Champ.

Alle Kinderboekenweekactiviteiten zijn gratis toegankelijk, maar aanmelden (voor de meeste activiteiten) via www.bibliotheekarnhem.nl/activiteitenprogramma is verplicht.

Informatiebijeenkomst leesgroep geschiedenis

ARNHEM - Op dinsdag 28 oktober is er, in samenwerking met boekhandel Hijman Ongerijmd, een informatieve bijeenkomst over een leesgroep geschiedenis. In deze leesgroep zullen 'non-fictie' boeken met een geschiedenisthema van de vroege oudheid tot de geschiedenis van de 20e eeuw worden behandeld.

Het initiatief komt van de Stichting Senia, die overal in het land leesgroepen opricht. De leesgroepen die door Senia worden opgericht, werken met handleidingen in de vorm van 'leeswijzers' aan de hand waarvan de deelnemers over het boek discussiëren. Meer informatie over de werkwijze is te vinden op de website www.senia.nl.

Aan het eind van de bijeenkomst worden met de mensen, veelal vijftig-plus, die willen deelnemen, een of meer nieuwe leesgroepen opgericht. Wie belangstelling heeft, of eens wilt horen wat deze leesgroep inhoudt, is welkom op dinsdagmiddag 28 oktober van 14.00-16.00 uur in de boekhandel, Grote Oord 15 in Arnhem.

Informatie en opgave via info@senia.nl of via info@hijmanongerijmd.nl.

"Bent u verhinderd maar hebt u wel belangstelling, meldt dit dan bij Stichting Senia, telefoon 0570 562656 of stuur een mail aan info@senia.nl."

Project Taalmaatjes gaat ook in 2015 door

ARNHEM - In de afgelopen jaren heeft het project Taalmaatjes vele honderden 'taalkoppels' gemaakt tussen vrijwilligers en mensen met een taalachterstand. Door bezuinigingen was het lange tijd onzeker of dit project ook na 2014 nog voortgezet kon worden. Maar afgelopen week kreeg Rijnstad te horen dat het project Taalmaatjes opnieuw geld krijgt van de gemeente.

Het project Taalmaatjes, uitgevoerd door VIA (onderdeel van Rijnstad), draagt al jarenlang bij aan het bestrijden van taalachterstand. Met dit project worden tussen de zeventig en honderd taalkoppels per jaar gemaakt, tussen Nederlandssprekende vrijwilligers en mensen met een taalachterstand. Door deze vorm van werken, wordt er op een natuurlijke manier gewerkt aan het verbeteren van de taalbeheersing. Daarnaast worden er nieuwe en soms verrassende onderlinge contacten gelegd.

Het niet (goed) beheersen van de Nederlandse taal, is een van de grootste drempels om goed te kunnen participeren. Mensen die de taal niet of nauwelijks machtig zijn, hebben een sterk verhoogd risico om geïsoleerd te raken waardoor meedoen in de maatschappij lastig wordt.

Rijnstad is erg blij dat ook de gemeente het belang van dit project heeft gezien. Voor 2015 is er in ieder geval zekerheid geboden.

Wijvenkraam in Eusebiuskerk

ARNHEM - Wijvenkraam, vlooienmarkt voor 'meiden' van alle leeftijden gaat na succesvolle aftrap voor de tweede editie.

Vintage, tweedehands, jurkjes, schoenen, sieraden, zelfgemaakte spullen, drankjes, muziek, dj's, design en alle andere dingen waar vrouwen niet zonder kunnen. Het is niet alleen maar een vooroordeel, dat de dames voor een handtas of een paar aparte schoenen hun laatste cent uitgeven en in sommige gevallen zelfs hun partner in willen ruilen! Wie niets liever doet dan de hele dag shoppen of oude spullen verkopen om nieuwe aankopen te kunnen doen, is bij Wijvenkraam op de juiste plaats.

Wijvenkraam is een mode-, tweedehands- en designmarkt met de focus op kleding, sieraden en accessoires voor vrouwen van alle leeftijden. De eerste editie op zondag 29 juni was een groot succes! Het evenement was drukbezet door standhouders en ook de bezoekers lieten het niet afweten.

Behalve snuffelen door kledingrekken konden bezoekers dansen op muziek van Arnhemse dj's en genieten van zowel Duitse als lokale horeca.

Met liefde voor detail creëert Wijvenkraam een heel eigen shoppingsfeer. Het unieke van Wijvenkraam zijn de zelf gemaakte en/of ontworpen producten waar soms maar een enkel exemplaar van bestaat. Perfect tijdverdrijf op jouw zondagmiddag en niet alleen voor de meiden!

Op zondag 2 november tussen 11.00 en 17.00 uur, vindt de tweede Nederlandse editie van Wijvenkraam plaats in de Eusebiuskerk van Arnhem.

Nu al is een behoorlijk deel van het aantal beschikbare meters gevuld met een kleurrijke selectie van deelnemers uit Nederland en Duitsland. Samen met diverse horeca stands en de lokale dj's (Patski (8Bahn Dynasty / Voyage), Hence Dupree (Cravings / Broccoloci) brengen de deelnemers een veelzijdig en gevarieerd aanbod naar Wijvenkraam.

Ook alvast lopende meters in de kerk reserveren? Dat kan nu al via www.wijvenkraam.nl.

Rommelmarkt in De Gaanderij

ARNHEM - In het weekend van 13 en 14 december is er in De Gaanderij een rommelmarkt.

"Heeft u nog gebruikte spulletjes staan die u zou willen verkopen dan kunt uw nu al een tafel huren. Opgeven kunt u doen bij de receptie van de Gaanderij. De markt zal op beide dagen open zijn voor bezoekers van 10.00 tot 16.30. Standhouders kunnen al vanaf 08.00 hun tafel(s) inrichten."

De Gaanderij ligt aan het Driemondplein 1 in Arnhem; telefoon 026 3810265.

Lezing Historische Kring Elden

ARNHEM - Op dinsdag 14 oktober houdt de Historische Kring Elden een lezing. Dr. Jan Brouwer, historicus, vertelt mede aan de hand van het door hem recent geschreven boek Van Market Garden tot Bevrijding over de vele gebeurtenissen die zich in die periode in september 1944 hebben afgespeeld.

Jan Brouwer is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Over-Betuwe en het laatste oorlogsjaar 1944-1945. Mede in relatie tot de vele evenementen, die in het kader van de herdenkingen zeventig jaar Market Garden in deze regio plaatsvinden, kan dit worden gezien als een bijzondere lezing.

De lezing vindt plaats in het Dorpshuis, Rijksweg West 50 in Elden en begint om 20.00 uur De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis.

Opgave Volkorenavond

ARNHEM - Zaterdag 11 april 2015 vindt weer de jaarlijkse Volkorenavond plaats in de Koepelkerk in Arnhem. Een tiental koren uit Arnhem en omgeving laat dan het beste van zichzelf horen en zien, in een wervelend en zeer afwisselend programma.

Voorafgaand aan de optredens kunnen de deelnemers gebruik maken van een voortreffelijke maaltijd in de foyer van de Koepelkerk. 's Middags kunnen zang- en andere muziekliefhebbers deelnemen aan diverse Volkorenworkshops. Deze vinden plaats in het centrum van Arnhem.


Koren die geïnteresseerd zijn in deelname of hierover meer willen weten kunnen een mail sturen naar info@volkorenavond.nl of telefonisch contact opnemen met Suzanne Spijkerman, 06 55831013. De sluitingsdatum voor de aanmeldingen is 1 december.

Een impressie van de voorgaande Volkorenavonden staat op www.volkorenavond.nl.

Dienst in Lutherse kerk Arnhem

In de Evangelische Lutherse Kerk in Arnhem zal zondag 5 oktober 2014 cantate BWV 131 "Aus der Tiefen rufe ich Herr zu dir" van J.S. Bach worden uitgevoerd door Bach Ensemble Arnhem.

Aanvang van deze dienst op 5 oktober is 10:30 uur in Lutherse kerk Arnhem, Spoorwegstraat 8

Uitvoerenden:

solisten:

Tenor:                 Joost van der Linden

Bas:                        Hans Scholing

Instrumentalisten:

Hobo d'amore: Arjen Threels

Fagot:                 Pieter de Oude

Viool                 Cornelie Wannee en Adrian Martig

Viola                 Ingrid Jacobs

Cello                 Minke Laeven-Haverkarte

Contrabas         Gerard Schoren

Orgel                 Alet Maasland

Koor: Zangers van het Bachensemble Arnhem m.m.v. Koorschool Arnhem

Muzikale leiding: Myra van der Jagt

Meer informatie te vinden op de website: www.bachcantate.nl

Huberts Tweewielercentrum: kwaliteit, service, nazorg

HUISSEN – De Gazelle en Sparta bike en e-bike dealer voor in Lingewaard. Altijd onderdelen op voorraad van de nieuwste modellen, onderdeel niet op voorraad de volgende dag in huis. Bij reparaties altijd een leenfiets beschikbaar.

Op al onze nieuwe fietsen en e-bikes geven wij vier gratis servicebeurten. (dat doen we al jaren) en voor e-bikes horen daar nog vier gratis software updates bij. Bij tweedehands bikedemo's jong gebruikte bike en e-bikes geven wij fabrieksgarantie en twee gratis servicebeurten en één jaar garantie op versnellingssystemen.

In onze winkel 300 m2 staan de mooiste Gazelle's en Sparta's van 2014. Binnenkort komen van Gazelle en Sparta de nieuwste modellen van 2015 binnen. In onze bike-outlet 200 m2 staan voor u de mooiste demo's, jong gebruikte bikes en e-bikes voor u. Tot wel – vijfendertig procent af catalogusprijs. Elke zaterdag fietsmarkt en altijd krijgt u voor uw fiets een extra hoge inruil. Vijf dagen per week geopend van 08.00 tot 19.00 uur, zaterdag van 08.30 tot 17.00 uur. Nu ook eigen webwinkel met duizenden artikelen, vanaf 1 oktober.

Tegen inlevering van deze advertentie:vijftien procent korting op accessoires en reparatie. Vijfentwintig euro voor een onderhoudsbeurt voor uw fiets. Dertig euro voor binnen- en buitenband en montage. Deze advertentie is honderd euro waard, bij aankoop van een bike of e-bike zonder inruil. Geldig tot 7 oktober.

Huberts Tweewielercentrum. Julianastraat 52 Huissen. Telefoon 026 3251153. www.kooshubertstweewielercentrum.com; facebook.

Nieuw in Elden: Kip-Restaurant/Steakhouse en Partycentrum Bonnie & Clyde

ELDEN/ARNHEM - Op 20 augustus is Kip-Restaurant en Partycentrum Bonnie & Clyde in Elden geopend! Voorheen was dit Bistro en Partycentrum De Kastelein.

Kip-Restaurant/Steakhouse Bonnie & Clyde is gelegen in het mooie dorp Elden (Arnhem) waar u kunt genieten van heerlijke vers bereide kip gerechten. Gezellig met zijn tweeën, met een groep of met de kinderen.

Houtskool-grill
Op onze houtskool-grill voegen wij een authentieke smaak aan het vlees toe. Heerlijke gegrilde kip Piri-Piri zoals het behoort te zijn. Vol van smaak, mals en een smaaksensatie in de mond. Niet alleen kip smaakt beter op houtskool. Een T-bone Steak en alle andere vlees soorten smaken beter als ze op houtskool gegrild worden. U zult het verschil direct proeven en niet anders meer willen.

Verse ingrediënten
Al onze producten worden vers voor u bereid. Van kruidenboter tot Piri-Piri, alles komt uit eigen keuken. Hierdoor kunnen wij een eigen smaak garanderen en onze kwaliteit op het hoogste niveau behouden.

Ook zalenverhuur is bij ons mogelijk, zo kunt u terecht voor onder andere bruiloften, Feest tot Artiesten avonden. Het kan allemaal tot en met tweehonderd personen. Ook heeft u een keuze uit een groot assortiment vers bereide buffetten.

Wij zijn zeven dagen per week geopend van 17:00 tot 23:00 uur het bezorgen en afhalen behoort ook tot de mogelijkheden. Voor meer informatie over zalenverhuur en onze menukaart zie onze website www.bonnieenclyde.nl; Klapstraat 13, Elden (Arnhem) 026 8446868.

Shop Huisman nog steeds het adres voor de mooiste planten, -bakken en zijde bloemwerk

HUISSEN - Met de herfst in aantocht gaan we het binnenshuis weer gezellig maken en wat is dan mooier en sfeervoller als een prachtige kamerplant die ook nog gezond is voor ons leefklimaat.

Shop Huisman speelt daar op in door de maand oktober als voordeelmaand uit te roepen en geeft maar liefst de hele maand oktober vijfentwintig procent korting op alle (hydro) kamerplanten (uit eigen kwekerij).

"Ook op zoek naar een mooie plantenbak passend in uw interieur ook dat vindt u bij ons in de shop! En kijk ook eens naar ons prachtige assortiment zijde bloemen niet van echt te onderscheiden en uniek door onze eigen opmaak daarvan. Heb u zelf een mooie schaal of vaas brengt hem mee en wij maken een creatie met zijde bloemen geheel in uw stijl!"

"Moeite na al dat moois om een keuze te maken? Geen probleem wij komen als u dat wilt geheel vrijblijvend bij u thuis of op kantoor om u advies te geven over soort/plaats en verzorging! Want service en advies staan bij ons hoog in het vaandel Komt langs en pakt uw voordeel!"

Let op: openingstijden vrijdags en zaterdags geopend van 9.30 tot 17.00 uur Adres; Salvia 2 6681 RC Bemmel (kassengebied Bergerden) Tel. 026 3254270; www.shophuisman.nl.

Meerdaags talentenshow in de herfstvakantie

ARNHEM - In de herfstvakantie, van 19 tot en met 26 oktober organiseert stichting Jeugdland een meerdaags evenement, Jeugdland's got talent, in de Rijnhal voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar. Steeds van 11.00 tot 16.00 uur. Deze talentenshow (aanvang 14.30 uur) komt in de plaats van het Vakantie Paspoort dat dit jaar, als proef, niet wordt uitgegeven in de herfstvakantie.

In twee dagen maken we een spetterende show waarvoor kinderen ook zelf het decor en de kostuums maken. Op dinsdag zijn de voorrondes. Een auditie mag maximaal twee minuten duren, maar wordt misschien iets korter als er heel veel aanmeldingen zijn. Op donderdag is de show! Mocht een act niet door de voorronde komen, dan kan er altijd nog meegewerkt worden aan het decor, de kostuums of de dansgroepen.

Kinderen kunnen zich opgeven voor één van de volgende onderdelen: zang, dans, podiumkunsten (stand up comedian, acrobatiek, goochelen etc) of decorbouw. Het is belangrijk dat er thuis al geoefend wordt. Er zijn professionele docenten aanwezig die de kinderen zullen helpen bij het perfectioneren van de act en het maken van het decor.

De entree is vier euro per dag, met Gelrepas (couponnr 92) één euro. Opgeven kan via www.jeugdland.nl tot uiterlijk maandag 20 oktober 11.00 uur.

Saliha van Sifa Acupunctuur in Arnhem: 'De patiënt is de beste arts van zichzelf!'

Foto: Saliha Atasever-Akkurt voor de praktijk aan de Hommelseweg in Arnhem Foto: Martien Holthuis

ARNHEM – Vanuit heel Nederland, zelfs vanuit Parijs komen de patiënten naar Sifa Acupunctuur in Arnhem, naar de bijzondere praktijk van Saliha Atasever. Ze behandelt haar patiënten volgens de traditionele acupunctuur, maar is ook bedreven in bleeding cupping en behandeling met kruiden.

Acupunctuur is voor veel klachten een geschikte therapie. De uit Turkije afkomstige Saliha Atasever heeft er jaren voor gestudeerd en is de eerste Turkse acupuncturiste in Europa. Sinds twee jaar heeft ze haar eigen praktijk in Arnhem. Vanwege haar Turkse afkomst, komen er veel vrouwelijke patiënten van Turkse en Marokkaanse afkomst. "Omdat ik hun taal spreek en hen begrijp, kunnen ze mij goed hun klachten vertellen. Daarop kan ik een doeltreffende behandeling geven. Goed luisteren is voor mij het begin van de behandeling en uiteindelijk is de patiënt de beste arts van zichzelf!"

Iedereen die klachten heeft –ook al is men elders uitgedokterd- is bij Sifa Acupunctuur welkom. Saliha behandelt veel pijnklachten met goed resultaat! Klachten van migraine, nek- en rugklachten tot aan eczeem en allergieën. "Niet altijd kunnen klachten worden weggenomen, maar kan de pijn wel worden verlicht zoals bij ziektes als kanker of bij chronische aandoeningen." Saliha behandelt ziektes verder ook op natuurlijke wijze met kruiden. Ze is bekwaam met diverse vormen van de acupunctuur zoals cupping (hacamat) en sinds kort bleeding acupunctuur, zeer effectief bij pijn.

Sifa Acupunctuur is gevestigd aan Hommelseweg 29 in Arnhem; telefoon (026) 8800102 / 0655161905; www.sifaacupunctuur.nl.

Dag zomer, hallo herfst op de Sonsbeekmarkt en festival

ARNHEM - Kom je ook meegenieten? Op zondag 5 oktober van 11.00 tot 18.00 uur in het mooiste park van Nederland en vier alweer de achtste edtie Sonsbeekmarkt met ons. Lekker in de frisse buitenlucht.

De Sonsbeekmarkt is een vrolijke mix tussen een streekmarkt en een buitenfestival. Gedurende het hele jaar door, op elke eerste zondag van de maand bieden kleurrijke kramen en mobiele keukentjes hun 'streetfood' en creatieve producten in hun puurste vorm aan.

Dit alles valt direct samen met een inspirerende line-up aan straattheater, muziek, natuurbeleving en workshops voor jong en oud.

Met deze keer onder andere een 'bak-je eigen-appel-kaneel-broodjes-taartje-workshop' van Jorrit de streekbakker en zijn mobiele houtgestookte oven.

Met de herfst in aantocht ligt het park vol met kastanjes en andere leukigheden. We erg zijn benieuwd naar jullie knutselcreaties.

"Dus laat je fantasie 'os en sluit je gezellig bij ons aan. Wij zorgen ondertussen alvast voor knapperende vuurtjes en leuke vintage zitjes die speciaal zijn samengesteld voor ons door 2Switch Arnhem."

Je vindt ons op vijf minuten lopen vanaf het stadscentrum en het NS-station. In het Sonsbeekpark tussen de witte villa en het hertenkamp in. Kom je met de fiets? Ga dan vooral op de lekkere geuren en vrolijke deuntjes af.

Er stoppen (trolley)bussen recht voor de ingang van het park. Met de auto navigeer je op Tellegenlaan 3 inArnhem. Parkeergelegenheid is er om en rond het park zelf of in de nabij gelegen buurt.

Nan Haring vertelt in bieb

ARNHEM - Donderdag 9 oktober van 19.30 tot 21.30 uur vertelt Nan Haring over haar tijd in verschillende jappenkampen in Nederlands-Indië. In het auditorium op de vijfde verdieping van Rozet kan haar aangrijpende verhaal beluisterd worden.

Ongeveer 100.000 mensen hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Japans burger-interneringskamp in Nederlands-Indië gezeten. Eén van hen was Nan Haring. Als meisje van twaalf jaar kwam zij terecht in het vrouwenkamp Karees in Bandoeng op West-Java. Er zouden nog twee andere kampen volgen, voordat zij als vijftienjarige weer vrij kwam.

Mevrouw Haring vertelt over haar ervaringen in deze jappenkampen. Haar verhaal, ondersteund door beeldmateriaal, gaat over het harde dagelijkse leven in het kamp. Zijdelings komt ook het dagboek van haar vader aan de orde, die gescheiden van zijn gezin in een mannenkamp zat en zijn ervaringen aan het papier toevertrouwde.

Kosten voor deze lezing zijn vijf eurovoor leden, voor niet-leden zeven euro. Meer informatie en aanmelden via: www.bibliotheekarnhem.nl/activiteitenprogramma.

Wandelen met Gilde Arnhem door Spijkerkwartier

ARNHEM - Wandel door het Spijkerkwartier met Gilde Arnhem op zondag 12 oktober om 14.00 uur, start bij de kiosk van Musis Sacrum. Duur van de wandeling anderhalf uur; de kosten 3.50 euro.

De stad Arnhem was in de middeleeuwen ommuurd om de vijand buiten de poorten te houden. Buiten de wallen waren weilanden, akkers en korenvelden.

Koning Willem I gaf toestemming om de stadswallen af te breken. Dat was ook dringend nodig want met tienduizend bewoners was de binnenstad tjokvol, de bewoning vaak armzalig.

Hendrik Jan Heuvelink sr. kreeg in 1853 opdracht een uitbreidingsplan te ontwerpen. Dit plan omvatte onder meer de bebouwing van de buitensingels met voorname huizen voor de gegoede stand en het Boulevard- en Spijkerkwartier.

"Waar woonde dan wel het gewone volk'", vraagt u zich af. "Bestond er al iets als volkshuisvesting?" Gedurende de wandeling kunt u zich verwonderen over de verschillen hoe de mensen woonden en de diverse bouwstijlen. De Brusselse huizen versus de sloppenwijken die in de vorige eeuw hebben plaats gemaakt voor nette appartement gebouwen.

De binnentuinen van het Spijkerkwartier zijn beroemd. Wie zijn daar de initiatiefnemers van geweest en wie zorgt er nu voor dat die tuinen netjes blijven? Als u geluk hebt kunt u een kijkje nemen in de school genoemd naar een groot geleerde en Nobelprijswinnaar, dezelfde school waar een beroemd graficus inspiratie opdeed. Ook bezoeken we een prachtig gerestaureerd patriciërshuis 'De Vergaderie' aan de singel. U zult zich afvragen waarom deze wijk het Spijkerkwartier wordt genoemd. U hoort het allemaal tijdens deze rondleiding.

Kledingactie voor Dorcas

ARNHEM - Op zaterdag 18 oktober wordt een Dorcas Kledingactie gehouden bij het inzameldepot van Dorcas in Arnhem. Tussen 10.00 en 12.00 uur kan schone en gave kleding worden ingeleverd. Ook gebruikte mobiele telefoons en schoenen zijn welkom, evenals huishoudelijk textiel zoals dekens, beddengoed, handdoeken en gordijnen.

Het depot (bereikbaar op telefoonnummer 06 48090786 of via www.dorcasarnhem.nl) is gevestigd aan de Graanhoeve 25 in Arnhem-Zuid, Schuytgraaf. Onder genot van koffie en/of thee is er gelegenheid om vragen te stellen. De opbrengst is bestemd voor het werk van hulporganisatie Dorcas.

Vrijwilligers sorteren het grootste deel van de ingezamelde kleding voor kwetsbare mensen zoals ouderen, chronisch zieken, (wees)kinderen en gehandicapten in Oost-Europa. Een ander deel van de ingezamelde kleding stelt Dorcas beschikbaar aan kerken in Oost-Europa die het verkopen voor de financiering van sociale projecten in hun directe omgeving. Dorcas verkoopt een klein deel ongesorteerde kleding aan het Leger des Heils. Dit is noodzakelijk voor de financiering van het vervoer van de kleding naar en de distributie in Oost-Europa.

Jaarlijks verstrekt Dorcas ongeveer 800.000 kilo gesorteerde kleding aan arme mensen in Oost-Europa die over onvoldoende geld beschikken om kleding in de winkel te kopen. Jaarlijks gaan er ruim honderdvijftig transporten met hulpgoederen naar Roemenië, Moldavië, Albanië, Oekraïne, Hongarije, Zuid-Afrika, Lesotho en Rusland.

Dorcas is een internationale hulporganisatie die in zeventien landen in Oost-Europa en Afrika 154 projecten van lokale partnerorganisaties ondersteunt. Dorcas helpt de allerarmsten in de wereld, ongeacht ras, religie, geslacht of politieke overtuiging. In Nederland zijn tienduizenden vrijwilligers, ondernemers en giftengevers bij Dorcas betrokken. Meer informatie: www.dorcas.nl of telefoon 0228 595900.

Cursus Balkandansen

ARNHEM - VA, Centrum voor Werelddans, start op woensdag 8 oktober met een cursus Balkandansen voor dansliefhebbers uit Arnhem en omgeving. De cursus wordt geleid door de gerenommeerde dansdocent Majolein van de Beld.

De cursus wordt gegeven in Huis van Puck, Kazerneplein 6-2 (voorheen Klarendalseweg 193, Arnhem) in Arnhem, van 20.00 tot 22.00 uur. Leden van VA betalen vijfentwintig euro bij vooruitbetaling voor acht lessen, niet-leden drie euro vijftig per keer. Aanmelden kan via info@volksdansen.nl of telefoon 026 3820102.

Toesj zoekt recreatieve volleyballers

ARNHEM - Volleybalvereniging Toesj is een actieve vereniging die volleybal aanbiedt voor een brede doelgroep. Naast de reguliere competitiespelers en diverse jeugdteams, kent Toesj ook een groep recreanten.

De recreanten trainen één keer per week op maandagavond, maar spelen geen competitie. Het is een mix van sportieve dames en heren met een uiteenlopend niveau, beginnend als meer ervaren. Naast het sportieve element is uiteraard ook de gezelligheid van belang! Dat maakt het juist zo leuk…

Vind je het leuk om één keer per week te volleyballen, zonder competitieverplichtingen? Kom dan een keer op maandagavond kijken en / of meetrainen! Locatie is sporthal De Bongerd op maandagavond om 21.00 uur.

Meer informatie staat op facebook 'Recreanten Toesj' of stuur ervoor een mailtje naar volleybalverenigingtoesj@gmail.com.

DeBroekriem zoekt eventmanagers

ARNHEM - Bij DeBroekriem in Arnhem worden wekelijks inspirerende meet-ups en workshops georganiseerd met als doel de (sollicitatie)vaardigheden te vergroten en het netwerk van de werkzoekende deelnemers uit te breiden. Voor het organiseren van deze activiteiten is DeBroekriem op zoek naar eventmanagers.

DeBroekriem wil werkzoekenden inspireren en in beweging zetten door het organiseren van activiteiten waarbij ontmoetingen ontstaan tussen collega-werkzoekenden en gastsprekers. De events worden georganiseerd door vrijwilligers. "We hebben nu twee eventmanagers, maar het mooiste zou zijn als dat er vier worden," vertelt eventmanager Karin de Groot. "Als eventmanager verzin je events en benader je hiervoor gastsprekers. De onderwerpen die we behandelen zijn divers. Van personal branding tot social media, maar soms gaat het ook over hele praktische dingen zoals hoe maak ik een goed profiel op LinkedIn." DeBroekriem werkt weliswaar met een budget van nul euro, maar toch lukt het keer op keer om interessante gastsprekers te krijgen.

Als eventmanager heb je een heleboel vrijheden. "Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Je kunt samenwerkingsverbanden aangaan, op zoek naar nieuwe locaties en onderwerpen en gastsprekers regel je helemaal zelf. Er liggen dus volop uitdagingen," aldus Karin.

Ervaring met het organiseren van events is niet noodzakelijk, een flinke dosis enthousiasme, zelfstandigheid en overtuigingskracht zijn belangrijker. "Ik ben destijds als eventmanager gaan werken om uit mijn comfortzone te treden en mezelf zichtbaar te maken. Ik vind het heel inspirerend en leuk. Ook heel leerzaam zijn de maandelijkse teamdagen voor eventmanagers met een masterclass van professionals." Informatie en aanmelden via www.debroekriem.nl.

Landelijk TBM-dag in Arnhem bij ARC The Pigs

ARNHEM - Heb je ooit een keer rugby willen zien maar nooit de mogelijkheid daartoe gehad? Dan is het eerste weekend van oktober een kans voor jou!

Op zaterdag 4 oktober is Arnhems enige rugbyclub ARC The Pigs één van de hosts voor de landelijk TBM-dag van het Nederlandse Rugby Bond. Hier komen ongeveer honderd jonge rugbyspelers van alle windstreken naar ARC The Pigs om tegen elkaar te spelen.

De jongste spelers zijn de Turven zij zijn zes tot acht jaar oud, de volgende leeftijd groep zijn de Benjamins en ze zijn negen en tien jaar oud. De laatste groep zijn de Mini's en hun leeftijd is elf en twaalf jaar oud. Elk leeftijdcategorie speelt op een aangepaste veld en de spelregels zijn aangepast om het spel zo veiliger te maken en ook zo veel mogelijk speelplezier te geven aan deze jonge spelers.

Tijdens de TBM-dag zal er een 'Coffee & Cake Stand aanwezig zijn, met lekkernij gemaakt door de rugby ouders van ARC The Pigs. Dus kom langs en onder genot van koffie en wat lekkers, kunt u kennis maken met deze fantastische sport.

Op zondag 5 oktober is er een dubbel programma voor jouw genot. Eerst is het rugbyveld het domein van de meisjes. Van 11:00 uur tot 13:00 uur spelen meisjes vanuit het hele land in de leeftijd van twaalf tot en met zeventien samen rugby 7's te spelen. Waaronder ook meisjes die uitgekomen zijn voor het nationale team.

Rugby 7's kenmerkt zich voornamelijk door snel en dynamisch spel met weinig doodspelmomenten en veel ruimte op het veld. Dit maakt dat er ongeveer elke zestig seconden een try wordt gescoord. Een doorgebroken speler is vaak niet meer te houden. Om goed deel te kunnen nemen aan het spel moet een Rugby 7's speler een allround atleet zijn.

Na de meisjes zal het senioren team van ARC The Pigs spelen tegen The Wallaby's uit Venlo. Dit is hun vierde wedstrijd van het seizoen en zal een mooie wedstrijd zijn voor wie toch op de zondag een potje rugby wil zien

Alle bovengenoemde activiteiten zullen plaats vinden op de rugbyveld in het sportpark aan het Drielsedijk in Arnhem.                                

Nieuwe leden welkom bij Zangvereniging Irene

ELDEN - De Christelijk gemengde zangvereniging Irene in Elden is op zoek nieuwe leden. Zeker bassen, tenoren maar ook alten en sopranen zijn welkom. Kom eens een keer sfeer proeven op woensdagavond van 19.30 tot 21.30 uur in het Dorpshuis Rijksweg West 50 in Elden.

Zingen is fijn en ontspannend probeer het eens. U kunt dan ook meezingen met de kerstsamenzang op vrijdag 19 december in de Lucas kerk. Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met via e-mail p.abbenhuis@planet.nl.

Nieuwe leden welkom bij Zangvereniging Irene

ELDEN - De Christelijk gemengde zangvereniging Irene in Elden is op zoek nieuwe leden. Zeker bassen, tenoren maar ook alten en sopranen zijn welkom. Kom eens een keer sfeer proeven op woensdagavond van 19.30 tot 21.30 uur in het Dorpshuis Rijksweg West 50 in Elden.

Zingen is fijn en ontspannend probeer het eens. U kunt dan ook meezingen met de kerstsamenzang op vrijdag 19 december in de Lucas kerk. Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met via e-mail p.abbenhuis@planet.nl.

Service Organisatie Van Eck: Luchtkanaalservice voor particulieren en bedrijven

Na behandeling

REGIO - Service Organisatie Van Eck is bekend van haar schoonmaakwerkzaamheden, maar het bedrijf is tevens gespecialiseerd in onderhoud van luchtbehandelingsinstallaties en reiniging van luchtkanalen. Deze diensten levert Service Organisatie Van Eck voor zowel woningen als bedrijfspanden.

U wilt zich goed voelen in uw woon- en werkomgeving. Toevoer van schone lucht en afvoer van vervuilde lucht zijn daarbij van groot belang. "Vaak is onbekend hoe vuil luchtkanalen in een woning of bedrijfspand zijn", zegt Hans van Eck. "Door vervuiling kunnen bacteriën en schimmels welig tieren. Vooral mensen met allergieën en luchtwegaandoeningen krijgen daar vroeg of laat last van. Een direct gevolg is het sick building syndroom, dat resulteert in klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en irritatie aan luchtwegen."

Voor behandeling

Ventilatiesystemen moeten periodiek worden gereinigd. Dit varieert van maandelijks de filters reinigen tot één tot vier keer per jaar de filters vervangen en één keer per jaar de installatie onderhouden. De frequentie van reinigen is afhankelijk van de omgeving van de woning of het bedrijfspand, hoe vaak de luchtfilters worden vervangen en het soort installatie.

Service Organisatie Van Eck inspecteert luchtkanalen met behulp van een endoscopische camera. "Deze inspectie voeren wij gratis uit binnen een straal van 50 kilometer rond Zevenaar. Op basis van de beelden adviseren wij de klant over de reiniging en de bijbehorende prijzen. Zo weet iedereen vooraf precies waar hij aan toe is en voorkomen we verrassingen achteraf."

Service Organisatie van Eck, Nobelstraat 10, Zevenaar; telefoon 0316 372185; www.so-vaneck.nl.

Bazaar In de Emmauskapel

ARNHEM - Op zaterdag 4 oktober wordt van 11.00 tot 15.00 uur een bazaar gehouden in de Emmauskapel aan het Sint-Gangulphusplein 5.

Iedereen is welkom en de koffie staat klaar!

Kinderkleding en speelgoedbeurs

ARNHEM - Op zaterdag 4 oktober vindt weer de tweeehandskinderkleding- en speelgoedbeurs van de Arnhemse School Vereniging plaats.

Ook deze editie kunt u erin slagen om voor zachte prijsjes de garderobe en speelgoedkist van uw kinderen te vullen of juist op te ruimen!

Iedereen is op zaterdag 4 oktober welkom om te komen neuzen, er is weer een zeer gevarieerd aanbod! Een gedeelte van de opbrengst komt ten goede aan speelmateriaal voor de kinderen van de ASV, de rest is voor de inbrenger.

De tweedehandsbeurs vindt plaats op zaterdag 4 oktober van 12.00 tot 14.00 uur in de ASV, Brugstraat 6 in Arnhem. De toegang is gratis.

'Klik en tik,

het internet op'

ARNHEM - Voor op dinsdag 7 oktober organiseert de Bibliotheek Arnhem van 11.00 tot 12.30 uur de workshop 'Klik en tik, het internet op'. Deze (gratis) workshop is bedoeld voor iedereen die wil leren internetten en e-mailen. De workshop vindt plaats in de centrale vestiging van de Bibliotheek in Rozet.

Klik & Tik is een programma om te oefenen met internet. Na een korte video ga je zelf aan de slag met hulp van onze mediacoach. Deze gratis workshop is onderdeel van de landelijke campagne 'Door internet blijf je meedoen'.

Tijdens de workshop gaan deelnemers onder leiding van een mediacoach aan de slag met het online cursusprogramma 'Klik en tik'. Met dit programma wordt uitgelegd wat browsen, navigeren en e-mailen is. Na afloop van de cursus kunnen deelnemers zelfstandig het internet op.

De workshop is onderdeel van de landelijke campagne 'Door internet blijf je meedoen' en wordt iedere eerste dinsdag van de maand gehouden in Rozet (Kortestraat 16, lokaal 4.26, vierde verdieping). De toegang is gratis, aanmelden kan via de website www.bibliotheekarnhem/activiteitenprogramma of per telefoon (026 3543560 tijdens kantooruren).

Bijeenkomst over multiculturele familiezorg

ARNHEM - Voor op donderdag 16 oktober organiseren drie Arnhemse organisaties uit Zorg en Welzijn een speciale bijeenkomst over 'multiculturele familiezorg' voor vrouwen uit een andere culturele achtergrond.

Het zorgen voor iemand met een ziekte of een beperking kan zwaar zijn. Vrouwen kunnen door de problemen of spanningen van het zorgen overbelast raken. Ook is er soms onbegrip bij anderen of onzekerheid over het verloop van de ziekte van het familielid.

Daarom een speciale bijeenkomst die ingaat op wat het betekent om voor iemand te zorgen, hoe er om kan worden gegaan met stress en waar ondersteuning en informatie gekregen kan worden.

De drie samenwerkende partijen die de bijeenkomst organiseren zijn: Zorg en Welzijn Arnhem, zij bieden een breed pakket aan ondersteuning en thuiszorg aan Arnhemmers met onder andere een andere culturele achtergrond. Indigo, zij bieden kortdurende hulpverlening en preventie activiteiten op het gebied van de Geestelijke Gezondheid aan. En Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp is gespecialiseerd in de ondersteuning van mantelzorgers en het bieden van vrijwillige hulp.

De bijeenkomst wordt gehouden bij Zorg en Welzijn Arnhem aan het Kramersgildeplein 1 in Arnhem van 13.30 tot 15.00 uur. De bijeenkomst wordt in het Nedelands gegeven en in het Turks vertaald. De bijeenkomst is gratis. Meer informatie via 026 3639692 (mevrouw Kayhan) of 026 3270174 (mevrouw Janssen).

Start cursus Liever Assertiever

ARNHEM - Op maandagavond 27 oktober start Indigo met de cursus Liever Assertiever.

Weer ja gezegd tegen een klus op het werk terwijl u eigenlijk geen tijd heeft? Irriteert u zich al een tijdje aan een vriend, maar weet u niet hoe u dat moet zeggen? Vraagt de kapster of het naar wens is en durft u niet aan te geven dat het te kort is?

Voor volwassenen die het moeilijk vinden voor zichzelf op te komen en hun grenzen aan te geven, organiseert Indigo de cursus 'Liever Assertiever'. U krijgt inzicht in de manier waarop u communiceert: wat zijn uw valkuilen en wat kan beter? In de cursus werken we aan het vergroten van uw gevoel van eigenwaarde. U leert dat u zich niet altijd hoeft aan te passen aan de ander en dat uw mening en gevoelens er ook mogen zijn. Daarnaast gaan we oefenen met vaardigheden: hoe kunt u nu het beste nee zeggen of omgaan met een conflict? Stapsgewijs leert u situaties aan te gaan die u voorheen uit de weg ging.

Petra: 'Ik heb geleerd op een duidelijke en respectvolle manier aan te geven wat ik graag zou willen. Ik zeg nu gemakkelijker nee als ik iets liever niet wil doen. Nee zeggen tegen de ander is ja zeggen tegen jezelf.'

Praktische informatie

De cursus vindt plaats bij Indigo, locatie de Braamberg, Wagnerlaan 2 in Arnhem en bestaat uit vijf bijeenkomsten van twee uur. De bijeenkomsten vinden plaats op 27 oktober, 10, 17 en 24 november en 1 december van 19.00 tot 21.00 uur. Voor meer informatie, kosten of aanmelding kunt u contact opnemen met Indigo: 026 3124483 of info@indigogelderland.nl.

Concert door Sonsbeek Trio

ARNHEM - Op zondag 5 oktober geven de drie Arnhemse musici van het Sonsbeek Trio een concert in de Waalse Kerk in Arnhem.

Marjolein Berkvens (sopraan), Corien Hoepman (bes-, a- en bassetklarinet) en Dick van der Stoep (piano) spelen het programma "Songs of Innocence", een verzameling muziekstukken vol variatie dat zowel volwassenen als kinderen aan zal spreken. Het concert begint om 15.00 uur. Tijdens de inloop en in de pauze is het mogelijk een drankje te nuttigen. De Waalse Kerk staat aan de Gasthuisstraat 1 (achter de schouwburg). Kaarten zijn aan de zaal verkrijgbaar: volwassenen betalen tien euro; kinderen tot achttien jaar hebben gratis toegang. De zaal is open vanaf 14.30 uur.

Paddenstoelen in Heemtuin

Foto's: Maria Pompe

ARNHEM - Zwammen, paddenstoelen en schimmels vormen het accent van de laatste IVN-wandeling in de heemtuin van dit jaar.

Er zijn altijd wel rottingsprocessen te zien in dit seizoen. Een heleboel zwammen doen daar aan mee. Het aantal paddenstoelen en schimmels dat is te bewonderen, is afhankelijk van de periode ervóór. Bij koude en droogte komt er niet zo veel tot ontwikkeling als na warm en vochtig weer, maar dan tóch vinden de natuurgidsen van IVN Arnhem altijd wel iets waar wat over te vertellen is. In ieder geval maken ze de kringloop in de natuur met allerlei voorbeelden duidelijk, maar of er nou een heksenkring te zien valt…

Foto's: Maria Pompe
Foto's: Maria Pompe

Iedereen kan dit gratis meebeleven in de Heemtuin van Natuurcentrum Presikhaaf aan de Ruitenberglaan 4 tegenover de stadsboerderij op 12 oktober om 14.00 uur.

Meer activiteiten van IVN Arnhem staan op www.ivn.nl/arnhem.