GN Berg en Dal Heumen Mook

4 oktober 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 4 oktober 2017


Boekbuffet in Kekerdom

KEKERDOM - Wil je tijdens een uitgebreide warme maaltijd – met keuze tussen een vegetarisch hoofdmenu of een met vlees – genieten van gezelligheid en mooie fragmenten uit boeken? Kom dan naar het volgende Kekerdomse Boekbuffet op donderdag 19 oktober.

"Om 17.30 uur verwelkomen we je in het Kulturhus aan de Schoolstraat met een gratis drankje. Tussen de gangen door verrassen daarna onze vertellers je met fragmenten uit het door hen gekozen boek, met gedichten of met hun eigen verhalen. Heb je er zin in? Geef je dan meteen of - in verband met de inkopen - uiterlijk 16 oktober op via boekkekerdom@gmail.com of via 0481 432800. Deelname kost vijf euro. Wil je zelf iets voorlezen of voordragen? Ook dan horen we graag van je via mail of telefoon."

Meditatieve wandeling

GROESBEEK - Op donderdag 5 oktober is er een meditatieve wandeling, die start vanuit de Serre bij de protestantse kerk in Groesbeek.

De wandeling begint om 9.45 uur. De deelnemers krijgen een thema mee voor de wandeling en wandelen een uur in een rustig tempo. "Je zou kunnen zeggen dat we ‘wandelend stilstaan bij ons leven’. Maar we wandelen natuurlijk ook met elkaar, dus ook die ontmoeting krijgt zijn plaats en we wandelen in de rijke natuur rond Groesbeek, ook die willen we met aandacht ervaren. Het eerste half uur wandelen we in stilte, het tweede half uur kunnen we onze gedachtes met elkaar delen."

Rond 11.15 uur zijn de wandelaars uiterlijk terug in de Serre, waar ter afsluiting een kaarsje wordt aangestoken in de kerk. "We besluiten met koffie/thee tot 11.45 uur."

Iedereen is welkom. Opgave vooraf is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden.

Sponsor bedankt

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zondagmiddag 24 september vlak voor de aftrap tegen Union 3 (uitslag14 - 1) werden door Driessen Appendages sporttassen uitgereikt aan het derde seniorenelftal van SC Millingen.


Namens Driessen Appendages reikte Sybren Janssen aan het elftal nieuwe sporttassen uit. Driessen Appendages is een echt Millings bedrijf op het Molenveld, dat gespecialiseerd is in revisie en modificatie van alle mogelijke appendages, aandrijvingen en veiligheden. Een filmpje van Driessen Appendages staat op internet: YouTube filmpje Driessen Appendages

SC Millingen 3 bedankt Driessen Appendages voor de schenking van de mooie sporttassen. Door Theo Houkes en Stefan Jung van SC Millingen 3 werd aan Sybren Janssen een leuke attentie overhandigd.

Centrum Groesbeek gebukt onder indringende geur

GROESBEEK – Zowel dinsdagmiddag 26 september als 's avonds is het hele centrum van Groesbeek en zelfs wijken daarbuiten gebukt gegaan onder een indringende geur dat bewoners heeft doen besluiten de ramen te sluiten.

Ook de plaatselijke horeca heeft de nodige maatregelen genomen en hebben de schuifpuien en ramen ook gesloten, omdat de lucht niet te harden was. Zowel bij de meldkamer van de politie en brandweer zijn de nodige meldingen binnen gekomen. De brandweer heeft ook onderzoek gedaan naar de herkomst van de indringende geur en hebben metingen verricht.

De brandweer is tot de conclusie gekomen dat het de lucht van 'kuilgras' betrof, die niet gevaarlijk is, aldus een woordvoerder van de brandweer. "Wij hebben nog het KNMI gebeld waar de wind op dit moment vandaan komt , dat bleek noord-oostelijk te zijn. Naar aanleiding daarvan bestaat het vermoeden dat de lucht afkomstig is vanaf de omgeving Cranenburgsestraat in Groesbeek.

Ge makt wa me bij Den Zuuten Ienval

GROESBEEK - Toneelvereniging Den Zuuten Ienval speelt in november weer haar jaarlijkse serie voorstellingen. Met de komedie Ge makt wa me! staat er weer een prachtige voorstelling op stapel.

Twee families…. De familie van Henegauwen, welgesteld, kakkerig en arrogant, woont met dochterlief in een groot huis. Moeder Sjan van de familie van Geffen, een ordinaire familie, recht voor zijn raap en grof, runt een verlopen friettentje. Ze woont met haar beide zoons, haar tweelingdochters en oma in een klein huisje. Er zijn grote verschillen tussen beide families, maar er is ook een overeenkomst. Ze hebben beide dezelfde werkster. En die speelt een belangrijke rol. Door omstandigheden komen beide families met elkaar in aanraking en wat er dan allemaal gebeurt, is met geen pen te beschrijven…

Beide families blijken meer op elkaar te lijken dan vooraf mogelijk leek. Het wordt weer een avond vol onvervalste humor met veel onverwachte verwikkelingen.

De premièrevoorstelling vindt plaats op zondag 5 november (19.00 uur). Verder wordt er gespeeld op vrijdag 10 en zaterdag 11 november (20.00 uur), op zondag 12 november (14.30 uur matineevoorstelling) en op vrijdag 17 en zaterdag 18 november (20.00 uur). De speellocatie is zaal De Sleutel, Bredeweg 71 in Groesbeek. Kaarten kosten negen euro en kunnen gereserveerd worden via www.denzuutenienval.nl of via de reserveerlijn: 024 3578390.

Zonnebloem-uitje bij afdeling Ooijpolder

OOIJ - Op dinsdag 14 november wil Zonnebloem afdeling Ooijpolder naar het oude ambachten en speelgoedmuseum in Terschuur. Het vertrek is rond 9.30/ 9.45 uur.

"De dag begint in Terschuur met koffie en gebak, daarna kunt u rondkijken in het museum. Tegen 12.30 is er een lunch. Na de lunch kunt u dan uw route vervolgen en aan het eind van de middag, zo tegen de klok van 16.30 uur gaan we weer richting Ooij/ Leuth." De kosten inclusief bus, koffie met gebak en lunch bedragen 15 euro.

Opgeven voor 21 oktober bij Erna Driessen: 024 6633103 of 06 13651285. Het volgende uitje, een dagje Intratuin is op 13 december.

Sponsor bedankt!

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zaterdagmiddag 23 september reikten Marc-Jan en Melanie Schenning van Autorijschool Irene aan het hoogste juniorenteam, JO19-1 (A1) sporttassen en inloopshirts uit.


Autorijschool Irene voor je theorie en praktijkexamen voor de auto. Je eerste rijles door twee ervaren rijinstructeurs en met een slagingspercentage, dat hoger is dan het landelijke gemiddelde.
Leiding en spelers van JO19-1 bedanken Autorijschool Irene voor de sporttassen en inloopshirts.

Meer informatie over Autorijschool Irene, klik op de koppeling:
https://www.scmillingen.nl/sponsoren/kledingsponsors_4/autorijschool-irene_20.

Fieldtrips van Grateful Generation Tours

GROESBEEK - Zondag 8 oktober zijn er tussen 13.00 en 17.00 uur weer spannende fieldtrips in een authentieke Willy's MB uit WO2 (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden.

De fieldtrips worden verzorgd door Grateful Generation Tours in samenwerking met het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Het zijn korte tours van dertig minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. De tours zijn ieder half uur doorlopend van 13.00-17.00 uur.

Kosten zijn 7,50 euro, alleen contant te betalen. Museumkaart niet geldig. Reserveren ter plekke op de dag zelf bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Avondsymposium 'Water als wapen'

GROESBEEK - Woensdag 4 oktober in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek: een avondsymposium met als thema ‘Water als wapen’. Verschillende Nederlandse en Duitse historici zullen deze avond hun licht laten schijnen over een thema dat ten onrechte lang buiten de schijnwerpers is gebleven.

De Slag om Nijmegen werd beslist op 20 september 1944 tijdens de legendarische 'Waaloversteek'. De stad en haar omgeving werden echter frontgebied: een half jaar lang werd het gebied aangevallen door Duitse granaten en bommen. Daarna volgde in de winter van ’44-’45 een grootschalige onderwaterzetting die enorme gevolgen had voor de burgerbevolking in met name de Betuwe, de Ooijpolder en de Duffelt. Dit thema zal tijdens het symposium centraal staan.

De entree bedraagt 2,50 euro. De Museumkaart is geldig. Aanvang: 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4, Groesbeek.

Stichting 2ehands- zorghulpmiddelen houdt open huis

Foto: Eigen foto

GROESBEEK – Zaterdag 7 oktober is het de eerste zaterdag van de maand, en dus open huis bij stichting 2ehands-zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 in Groesbeek.

Van 10.00 - 14.00 uur kan iedereen (zonder afspraak vooraf) komen kijken naar de rollators - douchestoeltjes - toiletsteunen - (elektrische) rolstoelen – tilliften – bedkastjes – wandsteunen – loeplampen – luierbroekjes et cetera. Voor alle andere keren dat men langs wil komen, èn als men grotere artikelen nodig heeft (zoals elektrisch verstelbare hoog/laag-bedden en bedkastjes, statafels/sta-ortheses of 2wiel/3wielfietsen), kan een telefonische afspraak gemaakt worden op 06 42898537. Meer info staat op www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl. De opbrengst wordt geheel aan een goed doel geschonken: 'fun' voor gehandicapte kinderen (denk aan aangepast paardrijden, buitenschools sporten, speelweek, atletiek).

Alex Janssen geslaagd voor Instructeur Eerste Hulp/AED

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Onlangs is Alex Janssen geslaagd voor het diploma Instructeur Eerste Hulp / AED.

Het bestuur en leden van de ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn / Kekerdom feliciteert voorzitter Alex Janssen met het behalen van het Instructeursdiploma Eerste Hulp inclusief Reanimatie/AED.

Bruidsbeurs Fletcher Hotel-Restaurant Erica

BERG EN DAL - Zondag 8 oktober vindt voor de zesde keer een inspirerende bruidsbeurs plaats bij Fletcher Hotel-Restaurant Erica in Berg en Dal. Deze unieke trouwlocatie biedt veel mogelijkheden voor een complete, uitstekend georganiseerde huwelijksdag.

De sfeervolle feestzalen hebben een prachtig uitzicht op de bosrijke omgeving van het landhuis. In de zomer biedt het park, dat volledig in bloei staat, een uniek decor voor een romantische ceremonie of feestelijke receptie. Geef elkaar het jawoord bij de grote boom of verklaar de liefde onder het sprookjesachtige witte prieel. Romantischer kan niet! Alle locaties kunnen geheel naar wens gestyled worden voor een persoonlijk tintje aan jullie huwelijksdag. Geniet vervolgens van een lekkere lunch, high tea, een heerlijk buffet of een uitgebreid vijfgangen diner in restaurant Villa.

Start de avond met een feest in de Erica zaal. Deze modern-klassieke feestzaal met hoge raampartijen, prachtige kroonluchters en royale dansvloer is uitermate geschikt voor een spetterende feestavond. Sluit de dag heerlijk af in de comfortabele bruidssuite.

Kortom, bij Fletcher Hotel-Restaurant Erica is alles mogelijk! Nieuwsgierig? Bezoek dan deze mooie trouwlocatie tijdens de bruidsbeurs op zondag 8 oktober van 11.00 – 16.00 uur. Er staan deze dag vele enthousiaste leveranciers uit de trouwbranche klaar om jullie te inspireren en te informeren. Daarnaast is er een spetterende bruidsshow met verschillende verrassende optredens.

Wanneer je je vooraf aanmeldt, ontvang je gratis de Fletcher Trouwen Shopper boordevol inspiratie en een Kras & Win kaart met een prijzenpakket ter waarde van 40.000 euro! Meer informatie staat op www.trouwenbijfletcher.nl en meld je snel aan!

Extra subsidie voor Omroep Berg en Dal

BERG EN DAL – Ondanks de nodige bedenkingen is de gemeenteraad van Berg en Dal alsnog akkoord gegaan met het verlenen van een extra subsidie ter grootte van 11.800 euro voor Omroep Berg en Dal.

Het college had deze extra subsidie voorgesteld om een faillissement van de Omroep hiermee af te wenden. Ellen van Broekhoven van Voor Berg en Dal wilde wel geld voor de omroep vrijmaken maar nadat er eerst een onderzoek is geweest. Pas als de resultaten van het onderzoek bekend zijn kan het geld beschikbaar worden gesteld en niet eerder, aldus van Broekhoven. Ook was zij van mening dat de Omroep met een goed verhaal moet komen om de omroep weer voor de hele gemeente levensvatbaar te maken. GVP, GJS en C'90 stelde in een motie voor een plan van aanpak gericht op langdurige levensvatbaarheid van de omroep. GroenLinks en D'66 wilden buiten de 11.800 euro ook dat er geld beschikbaar werd gesteld voor een luister– en kijkonderzoek. Met de resultaten hiervan kunnen beleidsplannen eventueel worden bijgesteld wat hopelijk gunstiger is voor het binnenhalen van de broodnodige adverteerders.

Wethouder Erik Weijers deelde mede dat hij een luister– en kijkonderzoek ontraadt omdat de gemeente een trainee (stagiaire) heeft die in december aantreedt met als opdracht de verschillende media in Berg en Dal waaronder ook de lokale omroep te onderzoeken. Robert Houkes had sterk de indruk dat Omroep Berg en Dal veel minder luisteraars heeft in de polder dan in Groesbeek. Hans Peters van Sociaal Groesbeek was van mening dat de hoge huur die de omroep moet betalen ook eens ter discussie moet worden gesteld. De motie van GVP, GJS enC'90 haalde het wel dat gericht is op een langdurige levensvatbaarheid van Omroep Berg en Dal.

Groesbeekse Kwis slaat aan

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Groesbeekse Kwis waarvan afgelopen zondagmiddag de eerste feestelijke inschrijving was, slaat in Groesbeek aan. Het feestelijk gebeuren vond plaats in café De Comm aan de Dorpsstraat in Groesbeek.

Zondagmiddag even na 18.00 uur kon de organisator Hans Verhoeven van dansschool Verhoeven de balans opmaken. Liefst 22 teams met in totaal 400 personen hadden zich aangemeld. "Het is een mooi resultaat", liet Hans Verhoeven zondagavond weten, "maar daar was ik ook niet bang voor."

Uiteraard kunnen zich nog teams aanmelden. Diverse leden van de aangemelde teams bleven nog enige tijd hangen in De Comm en konden genieten van de muziek gebracht door 'Shortcut'. Op zaterdag 25 november kan het quizboek worden opgehaald in café De Comm. Hierna kan men in eigen omgeving, bij een teamlid thuis de hoofdstukken van het quizboek onder de teamleden verdelen. Het quizboek moet op die avond om 23.15 uur weer worden ingeleverd. Daarnaast zullen teamleden op die avond ook de hort op moeten voor onder andere de 'geheime opdracht'. Zondagmiddag ontving men naast het bewijs van deelname ook een joker waarmee de teams extra punten kunnen behalen tijdens de quizavond. Alle middelen zijn toegestaan om de vragen van het quizboek te beantwoorden.

Opfriscursus bridge

REGIO - Binnenkort organiseert de Bridgeclub Hoog Laag weer een opfris- en bijspijkercursus. De cursus omvat twaalf middagen. Naast het bieden krijgt ook het afspelen en tegenspelen de nodige aandacht.

De cursus is opgesplitst over twaalf woensdagmiddagen van 13.30 – 16.30 uur bij De Sprong, zaal 1 (Groenlanden). Cursusleiding: Antoon Kuhlmann; maximaal 40 deelnemers. Data: 8, 15, 22 en 29 november, 6 en 13 december; 3, 10, 17, 24 en 31 januari, 7 februari.

Basis voor de cursus vormt 'Vijfkaart hoog'. De programmering van de te behandelen onderwerpen staat te lezen op de website van BC Hoog Laag: zie http://www.nbbclubsites.nl/club/15016/pagina/850150. Elke cursusmiddag bestaat uit systematisch doornemen van theorie (PowerPoint presentatie), oefenopdrachten en 9 tot 12 oefenspellen. De kosten voor deze cursus van twaalf middagen bedragen 90 euro voor leden van BC Hoog Laag en 135 euro voor niet-leden.

Opgave kan vóór 30 oktober bij Gerard van het Erve: gerardvanheterve@upcmail.nl of 024 6842466

Concertserie Beek opent seizoen met onbekende Barokke pareltjes

BEEK - Zaterdagavond 7 oktober openen sopraan Amaryllis Dieltiens en ensemble Capriola Di Gioia uit Brugge (B) het concertseizoen in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek.

Op het programma getiteld 'Bella Immago – uit de schatkamer van Fétis' staan recentelijk ontdekte cantates van Alessandro Scarlatti, Giovanni Bononcini en Carlo Caproli. Daarnaast worden instrumentale werken gespeeld van Baldassare Galuppi en Georg Friedrich Händel. Aanvang 20:15 uur, toegang 23,00 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera De Postkoets in Beek, boekhandel Roelants in Nijmegen en via www.concertseriebeek.nl.

Toen François-Joseph Fétis in 1832 werd aangesteld als directeur van het Brusselse Conservatorium kon men nog niet vermoeden welke impact hij op de muziekwereld zou hebben. De man had een neus voor het binnenhalen van muzikaal talent en hij wist ook een enorme collectie aan composities van toondichters uit de hele muziekgeschiedenis op te bouwen. Na zijn dood schonk hij zijn persoonlijke bibliotheek met een groot aandeel authentieke manuscripten aan het koninkrijk België en tot op vandaag wordt het Fétis-fonds bewaard en beheerd in de Koninklijke Bibliotheek van België. Capriola Di Gioia dook in een tot nu toe onberoerd manuscript uit Fétis’ persoonlijke collectie met prachtige werken van onder meer Scarlatti, Bononcini en Caproli. Het is repertoire dat de musici van Capriola Di Gioia als gegoten zit: de onlangs verschenen cd-opname van Bella Immago werd door het Franse muziekblad Diapason maximaal bekroond.

Toneelclub DEKO circa 1952 kerkdorp Breedeweg

Foto: Archief Gerrie Driessen

BREEDEWEG - Toneelclub Door Eigen Kracht Omhoog (DEKO) circa 1952. Opgericht in kerkdorp/parochie Breedeweg, waarschijnlijk door de onderwijzer Piet Küsters.

Door Gerrie Driessen. Heemkundekring Groesbeek.

Deze unieke foto bevond zich in het archief van wijlen pastoor G.Thuring en is in aug. 2017 door Teun van Grinsven overgedragen aan het archief van de Heemkundekring. Hoe lang DEKO actief is geweest, is niet achterhaald. Waarschijnlijk niet zo heel lang want op 9 juli 1954 wordt in Breedeweg de R.K. Gemengde Toneelvereniging 'Sint Tunnis' opgericht. Als bezielende leden worden onder meer genoemd: H. van Bentem en H. Giesbers, voorheen lid van D.E.K.O.

Deze vereniging heft zich op of fuseert met de op 14 jan. 1975 opgerichte toneelvereniging S.I.O.K. (Samenspel is onze kracht). Deze naam wordt in 1987 veranderd in Stichting Amateur Toneel 'Den Zuute Ienval', onder welke naam deze toneelvereniging nog steeds volle zalen trekt. De Groesbeekse toneelhistorie begint in 1893 met de oprichting van de Vereniging tot Nut en Genoegen. Deze heft zich op na de oprichting in 1898 van de Muziek en Toneelver. Wilhelmina, waarvan de toneelvereniging omstreeks 1965 ter ziele gaat. In 1945 wordt op de Stekkenberg de toneelvereniging 'De Heidebloem' opgericht, ook deze verdwijnt in de jaren zestig van het toneel. Omstreeks 1960 is toneelspelen nog bijzonder populair, want behalve Wilhelmina, De Heidebloem en St. Tunnis kent Groesbeek de Protestantse Gemengde Zang –en toneelvereniging Crescendo en op de Horst de R.K. Gemengde Toneelgroep De Beiaard. Het tij keert als steeds meer mensen een televisietoestel aanschaffen. Nu staat alleen Den Zoete Ienval nog op de planken, tot vreugde en vermaak van een steeds uitverkochte zaal.

Ebbersdag in Beek

BEEK - De jeugd van manege Ebbers in Beek kijkt uit naar het optreden op zondag 8 oktober. Op hun pony's gaan ze een reis om de wereld maken.

In kleding en met muziek van vele landen maken ze er een wervelende show van. Iedereen is welkom van 10 - 13 uur en 14 - 17 uur. De toegang is gratis bij manege Ebbers aan de Alde Weteringweg 2 in Beek.

Kulturhus Millingen aan de Rijn

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Het Kulturhus (voormalig gemeentehuis) aan de Heerbaan in Millingen aan de Rijn wordt momenteel grondig aan de buitenkant aangepakt. Een aannemer is druk doende om de leien van de torens te vervangen. Wat er nog meer aan de gevel moet gebeuren is op dit moment niet bekend.

In 2014 heeft een grote renovatie plaatsgevonden. Toen werd van het gemeentehuis het Kulturhus gerealiseerd. Overigens tot ieders tevredenheid. Onze fotograaf zag de werkzaamheden en legde deze op de gevoelige plaat vast.

Drukte op kleding- en speelgoedbeurs Millingen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN - Zaterdagmorgen was het weer een geweldige drukte tijdens de halfjaarlijkse tweedehandskinderkleding- en speelgoedbeurs in sporthal De Duffelt.

Al voor de opening om 10.00 uur stonden lange rijen mensen te wachten om De Duffelt binnen te kunnen op zoek naar leuke kinderspullen en kinderkleding voor een habbekrats. Het viel op dat ook veel bezoeker(ster)s aan deze halfjaarse beurs afkomstig zijn van de andere kant van de grens. De organisatie van deze succesvolle beurs is in handen van de Stichting Beurs voor een Kind. De entree komt geheel ten goede om initiatieven voor de Millingse jeugd te kunnen ondersteunen.

Pluimveebedrijf Bach niet failliet

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – In tegenstelling tot een bericht dat Bach failliet zou zijn berust op een misverstand. De eierhandel Bach is inderdaad failliet, laat Miranda Bach desgevraagd weten. "Maar het pluimveebedrijf van Bach aan de Koningin Wilhelminaweg is zo gezond als een vis."

De cliënten kunnen gewoon zoals ze gewend waren hun kakelverse eieren uit de automaat halen. Nadat het bericht verscheen dat eierhandel Bach failliet was hebben veel cliënten gemeend dat het ook het pluimveebedrijf betrof. Maar de eierhandel is een apart bedrijf die failliet is gegaan omdat een Duitse afnemer zijn betalingsverplichting niet na was gekomen. Omdat de vaste klanten in de veronderstelling waren, dat de eierautomaat ook gesloten was heeft Miranda Bach op facebook geplaatst dat de eierenautomaat dagelijks van 09.00 tot 20.00 uur geopend is.

9 / 24

10 / 24

Sponsor bedankt!

GROESBEEK - Afgelopen juli en augustus konden klanten van Jumbo De Meent in Groesbeek via de lege flessen automaat hun statiegeld schenken aan de Voedselbank. Daar is ruimhartig gebruik van gemaakt. In totaal werd er bijna 300 euro aan onze organisatie gedoneerd.

"Wij van Voedselbank Groesbeek e.o. willen op deze plaats iedereen die zijn statiegeld aan de Voedselbank heeft geschonken hartelijk bedanken. En natuurlijk ook Jumbo De Meent in Groesbeek die ons deze gelegenheid gaf. Wij zijn er heel blij mee."

Zwijnbal-toernooi PV Beek

BEEK - Op zondag 24 september werd weer het jaarlijkse zwijnbal-toernooi gehouden bij de Petanque Vereniging in Beek. Er deden twintig personen aan mee, die speelden allen drie rondes. Bij sommige partijen werd er ook echt gezwijnd!

De organisatie was in handen van de twee J's, die het weer voortreffelijk voor elkaar hadden. Evenals de dames Ine en MIrjam achter de bar.

De winnaars van het toernooi zijn:

1e plaats Emmie Burgers met 28 pluspunten
2e plaats Marian Hoogma met 23 pluspunten.

3e plaats Marian van Thiel met 22 pluspunten.

De aanmoedigingsprijs was voor Paul Wolters.

'Veilig financieel ouder worden' in Berg en Dal

BERG EN DAL - Nationaal is de afgelopen jaren door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het onderwerp 'Veilig financieel ouder worden' op de kaart gezet. In 2015 is door VWS de Brede Alliantie opgericht met vrijwilligers en professionele brancheorganisaties. Sindsdien zijn er fantastische stappen gezet.

In onze regio werkt GGD en Veilig Thuis (Gelderland-Zuid) met verschillende nieuwe ketenpartners samen aan deskundigheidsbevordering, bewustwording, voorlichting, preventie en aanpak van misbruik van senioren. De regionale alliantie 'Gelderland Zuid', opgericht door de GGD, wil elke gemeente inspireren initiatief te nemen tot het vormen van een Lokale alliantie.

Lokale behoefte aan kennis en efficiënt netwerken. Uit de verschillende bijeenkomsten is gebleken dat door het delen van kennis over financieel misbruik de handelingsverlegenheid bij professionals afneemt. Een manager in de zorg had nooit kunnen bedenken dat bijvoorbeeld een bank of een notariskantoor een belangrijke ketenpartner zou worden.

Resultaat: Er wordt nu verder gekeken dan binnen het eigen netwerk. Lokale allianties werken samen met nieuwe ketenpartners, die voorheen niet zo voor de hand lagen. Een formule waardoor misbruik eerder ontdekt wordt maar ook kan worden voorkomen!

Het initiatief is genomen! Tijdens de inspirerende Kick-off van 15 juni en de werkconferentie van 25 september over financiële uitbuiting wist Astrid Lukassen van Bureau SIM het zeker 'hier gaan we mee aan de slag'. Vanuit haar (samenwerkings)netwerk raakte zij in gesprek met verschillende professionals om te komen tot een Lokale alliantie voor de inwoners van de Gemeente Berg en Dal. De initiatiefnemers komen van Bureau SIM - Notaris Mostart & Timmersmans - Goedrecht Advocaten - Rabobank - Zeker Financiële Zorgverlening - Veilig thuis - Beleidsmedewerker van de gemeente, WMO-adviesraad en Vrijwillige ouderenraad. Zij zullen de nodige stappen zetten om hun kennis te bundelen en samenwerking te zoeken met de KBO's, zorgcentra, huisartsen, ZZG-zorggroep, wijkagenten, etc. In nauw contact met GGD en Veilig Thuis gaan zij voor een gefaseerde aanpak voor de organisatie van het nieuwe netwerk. Hierbij laten zij zich adviseren door twee deelnemers van de Brede alliantie van VWS (Bert Nijborg van de ANBO en Oscar Balkenende).

Doel: Veilig financieel ouder worden bespreekbaar maken én werken aan een seniorenveilige Gemeente Berg en Dal.

De Treffers boekt terechte overwinning in Amsterdam

GROESBEEK - Na zeven (!) opvolgende uitnederlagen tegen AFC trok De Treffers eindelijk weer aan het langste eind. Van een gestolen zege was absoluut geen sprake. Behoudens het eerste kwartier was de ploeg van Anton Janssen heer en meester.

AFC begon sterk aan de wedstrijd. Veel balbezit leverde echter geen grote kansen op. In de 21e minuut hadden zowel Joris Janssen als Bas Hendriks een uitgelezen kans om de blauwen uit Groesbeek op voorsprong te brengen. Beide raakte ze helaas de lat. Hierna kwam AFC maar sporadisch in het spel voor. Vier minuten na de dubbele latpoging kwam een voorzet via Pim Balkestein bij Coen Maertzdorf terecht. Coen aarzelde niet en verschalkte AFC keeper Potveer, 0-1.

Na de rust was hetzelfde spelbeeld te zien op het zonnige sportpark Goed Genoeg. AFC-trainer Du Chatinier wisselde in de rust aanvallend en ging van twee spitsen naar drie spitsen. Dit had echter niet het gewenste resultaat. Na een klein uur spelen werd Cedric Badjeck in de zestienmeter neergelegd en kon scheidsrechter de Bruijn niet anders dan fluiten en naar de elfmeterstip wijzen. Nick de Bondt verzilverde dit buitenkansje en bracht De Treffers bijna in veilige haven.
Voor Du Chatinier was dit het sein om een alles of niets offensief in te zetten. Twintig minuten voor tijd wisselde hij nogmaals aanvallend en hierdoor ging AFC 1 op 1 spelen met vier spitsen. Even leek dit offensief het gewenste resultaat te geven toen een kwartier voor tijd Magid Jansen uit een penalty (er werd in een scrimage een overtreding door De Treffers gemaakt) de aansluitingstreffer binnenschoot.
Verder dan de eretreffer van Magid Jansen kwam AFC (gelukkig) niet. De Treffers bleek vlijmscherp in de counter en wist via Badjeck uit te lopen naar 1-3. Hiermee was het Amsterdamse offensief en de spirit gebroken en kon Coen Maertzdorf een minuut later (90e) zelfs de 1-4 aantekenen.
Aanstaande zaterdag ontvangen De Treffers op eigen sportpark Zuid HHC uit Hardenberg. Aanvang: 18.00 uur!

Rood Wit wint

bij Blauw Wit

GROESBEEK - Rood Wit kende weinig problemen bij Blauw Wit. Na 90 minuten was de stand 0 – 4. Een dik verdiende overwinning voor Rood Wit.

In de vijfde minuut werd een vrije trap van Wesley Klomp door de keeper gestopt, zes minuten later had hij geen kans op een schot van Niek Schoofs maar de bal kwam tegen de paal, maar Omar Nejjari stond op de goede plaats om de bal binnen te tikken, 0-1.
In de 15e minuut kwam Blauw Wit voor de eerste keer gevaarlijk op maar het schot ging naast. Rood Wit was veel sterker dan Blauw Wit, in de 23e minuut kwam de bal via Wesley bij Omar die keihard de 0-2 binnenschoot. Drie minuten later kon de keeper van Blauw Wit Omar van zijn derde doelpunt afhouden. In de 44e minuut stopte Ton van Doorn een schot van de spits van Blauw Wit.
Op slag van rust beland een schot van Omar op de paal in de rebound schiet Wesley ook op de paal, maar de goed leidende scheidsrechter had een overtreding gezien. Emir Tiganj krulde de vrije trap over de muur onbereikbaar voor de keeper tegen het net 0-3 en gelijk rust.

De tweede helft was een stuk saaier met maar weinig hoogtepunten. Na 17 minuten kreeg Rood Wit een corner die door Wesley werd voorgegeven en door Aako Yassin uit een bijna onmogelijke hoek werd binnen getikt 0-4.
Het laatste half uur gebeurde er nog weinig, een schot van Blauw Wit werd door Ton naast getikt en een schot van Wesley ging over. Eindstand 0-4. Volgende week zondag komt sc Millingen naar Rood Wit. Deze wedstrijd begint om 14.00 uur.

Verjaardagsloterij Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Na afloop van de competitiewedstrijd tegen Beuningse Boys vierde Groesbeekse Boys haar 87ste verjaardag. Ondermeer werd de trekking van de verjaardagsloterij gehouden.

De hoofdprijs dit jaar was een fraaie scooter. De tweede hoofdprijs een heerlijke kerstmarktreis per cruiseschip. De loten werden verkocht door de jeugd van Groesbeekse Boys. De uitslag van de loterij en foto's van de verjaardag zijn te vinden op www.groesbeekseboys.nl en de Facebookpagina van Groesbeekse Boys.

Montessori College Groesbeek legt rode loper uit voor buren

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het Montessori College aan de Nijverheidsweg in Groesbeek heeft vrijdagmorgen de rode loper uitgelegd voor de buren de bewoners van het appartementencomplex Spoorzicht aan de Spoorlaan.

Het Montessori College grenst pal aan de 24 appartementen. Het idee was van de leerlingen van D en P (Dienstverlening en Productie) de buren ter gelegenheid van de Nationale Burendag uit te nodigen voor de koffie met eigengebakken cake en speculaas. In totaal hebben vrijdagmorgen 26 bewoners van appartementencomplex Spoorzicht gebruik gemaakt van de uitnodiging. Zij werden welkom geheten door lerares Ilze de Vries. Jullie wonen al enkele jaren naast het Montessori College en de meesten van jullie hebben het college nog nooit van binnen gezien. Dit is een mooie gelegenheid om ook de school te bezoeken."

Koffie mèt… Alphons Taks over omgaan met hersenaandoeningen

GROESBEEK - Op donderdag 12 oktober is er weer de maandelijkse editie van Koffie met… Op veler verzoek zal deskundige Alphons Taks weer ingaan op tips bij de omgang met iemand die bekend is met dementie.

Dit wordt gedaan aan de hand van korte filmpjes van heel herkenbare situaties. Ook als degene waar je extra zorg voor hebt een andere ziekte aan de hersenen heeft, herken je toch bepaalde zaken. Hoe ga je om met veranderingen in gedrag of hoe kun je toch begrip voor elkaar weten op te brengen in soms lastige situaties... Het lijkt soms wel zo, maar je bent niet de enige die af en toe met vraagtekens rondloopt. De deskundige is Alphons Tax en hij heeft veel ervaring als begeleider bij dementie.

Koffie met… vindt plaats in cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Begonnen wordt om 14.00 uur en gestopt om 15.30 uur. Vanaf 13.30 uur is de inloop.

Koffie met… is één van de activiteiten van Mantelzorg Berg en Dal. Het is bedoeld voor mensen die langdurig voor een ander zorgen (mantelzorgers) uit de hele gemeente Berg en Dal. "Vragen? Laat het ons weten per mail via info@mantelzorgbergendal.nl of bel ons op werkdagen tot 13.00 uur: 085 0406066."

Verjaardag Groesbeekse Boys verstoord

BREEDEWEG - Afgelopen zondag 1 oktober vierde Groesbeekse Boys haar 87ste verjaardag. Rondom de thuiswedstrijd tegen Beuningse Boys waren er diverse activiteiten georganiseerd. Helaas ging het vlaggenschip van de vereniging met 1-2 onderuit waardoor het verjaardagsfeestje enigszins verstoord werd.

De wedstrijd tussen de beide boys was zeker niet hoogstaand. Beide teams werkten hard maar wisten weinig kansen te creëren. De eerste kans, na een half uur voetballen viel voor Groesbeekse Boys te noteren. Aanvaller Maarten van de Burg werd gelanceerd waarna hij vrij voor de Beuningse doelman via de paal naast het doel schoot. Enkele minuten later verzilverde David van Genderen de eerste Beuningse kans wel. Hij wist Groesbeekse Boys doelman Jeffrey Hoogenbosch van dichtbij met een vlammend schot te verschalken.

Direct na rust was Maarten van de Burg opnieuw dichtbij een treffer maar ook ditmaal viel de treffer aan de andere zijde. Vanuit een voorzet kopte spits Glenn Muller binnen. Het team van trainer Koen Renswoude probeerde de aansluiting te vinden. Dit lukte nadat spits Dave Kleijnen een penalty verzilverde. Ondanks het slotoffensief wist Groesbeekse Boys niet meer langs de boys uit Beuningen te komen.

Door de nieuwe verliespartij staat Groesbeekse Boys na twee wedstrijden voetballen zonder punten op de laatste plaats. Zondag 8 oktober staat de uitwedstrijd tegen RKSV Brakkenstein op het programma. Het is Groesbeekse Boys er alles aan gelegen om van deze nieuwkomer in de derde klasse te winnen en van de laatste plaats af te komen. De wedstrijd in Nijmegen begint om 14.30 uur.

Fotolezing Ierse westkust: The Wild Atlantic Road

Foto: Helma Groenen

Foto: Helma Groesnen

GROESBEEK - Op zondag 8 oktober houdt Helma Groenen een fotolezing op een meters groot scherm over de Ierse westkust: The Wild Atlantic Road.

Helma Groenen is graag in de natuur. De eerste 25 jaar van haar leven bracht ze dan ook door aan de rand van het natuurreservaat De Bruuk en heeft ze de liefde opgebouwd voor de buitenlucht. Al wat buiten te zien is trekt haar aandacht en de zorg hiervoor speelt ook een belangrijke rol in haar leven. Om al dit moois met anderen te delen probeert zij door middel van foto's iedereen bewust te maken van al het bijzondere van de natuur. Wij kunnen niet zonder! Omdat ze een studie Biologie heeft gevolgd en steeds leergierig blijft in alles wat erbuiten speelt weet ze er ook heel veel over te vertellen. Met haar fotografie groeit ook haar visie en krijgt ze steeds meer oog voor de details in de natuur. Maar ook de techniek wordt door ervaring steeds verbeterd. Laat u meenemen in de natuur van de Ierse westkust: The Wild Atlantic Road! De fotolezing vindt plaats in cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Aanvang 11.00 uur en de toegangsprijs inclusief kopje koffie of thee bedraagt twee euro. De lezing duurt ongeveer 2 uur. Reserveren kan via info@mallemolengroesbeek.nl is mogelijk! Een voorproefje staat op www.wonderendernatuur.nl.

19-jarige jongen komt onder band shovel

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Dinsdagavond 26 september is de nodige consternatie ontstaan bij een rundveebedrijf aan de Dennenkamp in Groesbeek.

Tijdens werkzaamheden bij voedersilo naast de stal was men links met de shovel aan het werken en rechts het slachtoffer met een schop. Op een gegeven moment is het slachtoffer op het gedeelte waar de shovel werkzaam was terecht gekomen. Daar werd hij door de shovel geraakt, kwam ten val, waarna de shovel over hem heen reed. De bestuurder had het direct in de gaten en reed de shovel van het slachtoffer af. Direct werd 112 gebeld omdat de jongeman -een 19 jarige inwoner uit het Limburgse Afferden - kermde van de pijn. Toen hij plotseling wegviel werd wederom 112 gebeld, waarna de traumaheli vanuit Volkel opsteeg om het slachtoffer eerste hulp te verlenen. Inmiddels waren er al twee ambulances ter plaatsen. Het slachtoffer is vervolgens per ambulance overgebracht naar het UMC Radboudziekenhuis in Nijmegen. Bij onderzoek bleken de verwondingen wonder boven wonder mee te vallen. Buiten de opgelopen schaafwonden heeft het slachtoffer enkele bloeduitstortingen opgelopen. Het ongeval heeft op de normaal rustige Dennenkamp voor bekijks gezorgd, zodat er bijna geen doorkomen meer aan was.

Wie helpt ons aan meer informatie over deze foto?

Door Theo Giesbers en pastoor Christoph Scholten

GROESBEEK - In vorige edities van Gemeente Nieuws hebben we reeds een drietal artikelen gewijd aan de zalige Karl Leisner in verband met de grote Karl Leisnerherdenking op zondag 29 oktober.

Karl Leisner heeft gedurende zijn relatief korte leven voortdurend een dagboek bijgehouden. Hans-Karl Seeger heeft deze dagboeken geredigeerd en uitgegeven in vijf delen (meer dan 4000 pagina's!). Ook het in Groesbeek, in 1934, gehouden kindervakantiekamp heeft Karl Leisner uitvoerig beschreven en zelfs verlucht met vele foto's en ansichtkaarten. Eén van die foto's staat bij dit artikel. Op de foto zien we de 31 jongens uit Kleve die net de mis hebben bijgewoond in de Cosmas en Damianuskerk. Rechts loopt de toen 19-jarige jeugdleider Karl Leisner. De vlag die altijd wordt meegevoerd, is de zogeheten Kreuzbanner (vlag met kruis).

Uiteraard hebben we een idee waar deze foto genomen zou kunnen zijn, maar we willen het graag zeker en precies weten. Wie herkent de straat en de panden op de foto? Weet iemand nog de naam van het hondje? Et cetera. Kunt u ons helpen? Bij voorbaat heel hartelijk dank. Stuur uw antwoorden per e-mail: wilmagiesbers@hotmail.nl of per post: Theo Giesbers, Binnenveld 21, 6562 ZW Groesbeek of bel 024 3971010.

Groesbeekse teams welkom op Open NK Boerengolf

Foto: Eigen foto

Foto: Eigen foto

GROESBEEK – Op zaterdag 7 en zondag 8 oktober wordt op de weide van Martien en Marga Nillesen aan de lage Horst voor de tweede maal het Open Nederlands Kampioenschap Boerengolf 2017 gehouden.

Sinds 1999 staat Boerengolf in Nederland op de kaart. Het is een sportspel voor jong en oud, en het gaat er over het algemeen serieus aan toe. Tijdens de route van tien holes wordt er ook veel pret gemaakt. Twee teams van drie of vier personen strijden tegen elkaar. De groep met de minste slagen wint en de te winnen bedragen zijn niet mis. De spelsport boerengolf is geschikt voor jong en oud, voor families, vrienden, buren, collega's en verenigingen.

Het zou ook leuk zijn als er Groesbeekse teams zich aanmelden die een gooi doen op het kampioenschap. Inschrijven is mogelijk tot 4 oktober via www.boerengolfdehorst.nl of mailen naar mnillesen@online.nl. Er zijn tevens diverse activiteiten rondom het Open Nederlands kampioenschap Boerengolf voor jong en oud rondom de boerderij van de familie Nillesen. Daarnaast is er voor de bezoekers een Streekmarkt en kan men een kijkje nemen in de moderne boerderij van de familie Nillesen aan de Rijn.

Stil protest om behoud Berkenhof op terrein Dekkerswald

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Gerrie en Ria Thijssen hebben zaterdagmiddag een stil protest gevoerd voor de ingang van Berkenhof op het terrein van Dekkerswald aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek.

Berkenhof is een afdeling van ZZG voor kwetsbare en dementerende ouderen. De vader van Ria de 86-jarige Jan Janssen is daar opgenomen en heeft het daar goed naar zijn zin. Op 30 augustus jongstleden is nog het 5-jarig bestaan van Berkenhof gevierd en 15 september viel er een brief op de mat met de mededeling dat huiskamer 2 op korte termijn gaat sluiten, omdat het volgens het ZZG niet meer voldoet aan de eisen des tijds.

Onzin, laten Gerrie en Ria Thijssen weten, de cliënten krijgen hier ouderwets aandacht en zo gauw als ze hier binnen komen voelen ze zich thuis laat een verzorgster weten. Het enige waar ZZG tegenaan hikt is het feit dat de cliënten met twee man op een kamer slapen, wat voor hen geen enkel probleem is. Het ziet er naar uit dat de ouderen een gedwongen verhuizing te wachten staat waarschijnlijk naar De Bosrand bij Vijverhof in Berg en Dal. Volgens insiders ligt het in de bedoeling dat op den duur het geheel gaat verhuizen naar Mook.

Eerste thuiswedstrijd van DVSG...

GROESBEEK - DVSG speelt de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen DSZ. Weer laat DVSG behoorlijk samenspel zien, maar creëert te weinig kansen.

DSZ daarentegen is gevaarlijker, krijgt meer goede kansen,maar weet deze niet te verzilveren. Des te pijnlijker is het dan ook dat DVSG weer op achterstand komt door een ongelukkige eigen goal. Een strak en laag voorgeven corner belandt via het lichaam van een verdediger in het eigen doel. Bij de ruststand van 0-1 is nog van alles mogelijk.

Na rust komt DVSG zwaar onder druk te staan en komt verschillende keren goed weg bij gevaarlijke situaties voor het doel. In de 58e minuut maakt DSZ de 0-2 en lijkt de wedstrijd definitief verloren. Charl Jacobs wordt gewisseld voor Dirk Thijssen en even later maakt DVSG de 1-2. Een vrije trap van Menno Sillessen wordt door Thijmen Heus in een keer in het doel geschoten. DVSG heeft de eerste goal gescoord van dit seizoen. Meteen is er ook een overwicht van DVSG en lijkt DSZ compleet in de war. DVSG creëert nog een paar kansjes, maar weet niet te scoren. Langzaamaan herstelt DSZ zich en weet via een goede counter de 1-3 te scoren. Nu is de wedstrijd echt gespeeld.

Jens Liebers en Per Berns maken nog hun minuten als invaller, maar kunnen de einduitslag niet meer veranderen. DSZ is de terechte winnaar gezien de hoeveelheid kansen die het heeft gecreëerd. DVSG heeft goed gespeeld, maar kwam op beslissende momenten toch te kort, in de aanval, maar ook verdedigend. Volgende week speelt DVSG uit tegen AVIOS/DBV

Gemeente deelt financiële meevaller met inwoners

Foto: Gemeente Berg en Dal

Foto: Gemeente Berg en Dal

BERG EN DAL - De gemeente Berg en Dal houdt in 2018 bijna 1,3 miljoen euro over. Een kleine 1,1 miljoen hiervan is eenmalig en mag gebruikt worden om eenmalige uitgaven mee te betalen. 150.000 euro gaat naar lastenverlichting.

Het college wil met voorstellen naar de raad komen voor de besteding van de overige 900.000 euro. Bovendien wil het college 1 miljoen euro van de spaarpot van de gemeente gebruiken voor eenmalige uitgaven. In totaal kan de gemeente dus nog voor 1,9 miljoen aan eenmalige uitgaven doen. Zo houdt de gemeente nog meer dan genoeg over om de risico's op te vangen. Dit staat in het raadsvoorstel over de concept begroting 2018 dat het college aan de gemeenteraad heeft aangeboden.

Afgelopen juli, tijdens de bespreking van de Kadernota 2018, werd al duidelijk dat er een overschot is. Daarnaast heeft de gemeente een goed gevulde spaarpot. Dit is goed om tegenvallers op te vangen, maar het college denkt dat er best wat minder geld in die pot mag zitten.

Het college heeft in het raadsvoorstel nog niet concreet opgenomen waar het geld naar toe gaat. In het raadsvoorstel staan enkele voorbeelden, zoals: snel internet, extra geld voor het museum Orientalis, de aanleg van een fietspad en oplossingen tegen wateroverlast. Het college vraagt de raad om dit geld nog beschikbaar te houden voor een nadere invulling en uitwerking.

Het enige dat het college wel concreet noemt is een lastenverlichting in 2018. Deze bedraagt 150.000 euro en dit bedrag gaat terug naar de inwoner. Hiermee komt het college tegemoet aan de stijging van de rioolheffing en afvalstoffenheffing in 2018. Deze stijging is nodig om alle kosten voor de riolering en het afval te kunnen betalen.


Hoe is de meevaller ontstaan? De meevaller in 2018 is al ontstaan in de begroting 2017. Toen heeft de gemeente in de meerjarenraming alleen in het jaar 2018 een hoge post voor onvoorziene uitgaven opgenomen. In de Kadernota 2018 is afgesproken om deze post te verlagen en voortaan ieder jaar hetzelfde bedrag te begroten voor onvoorziene uitgaven. Dit leverde voor het jaar 2018 een eenmalige meevaller van ongeveer 1 miljoen euro op.
Wat vindt wethouder Fleuren van Financiën? Wethouder Fleuren is verheugd met deze begroting. "Onze gemeente staat er financieel goed voor. We kunnen tegen een stootje en de cijfers zien er goed uit. In het verleden hebben we vaak offers gevraagd van de inwoners. Nu is er geld beschikbaar om wat terug te kunnen geven en wat terug te kunnen doen. Natuurlijk blijven we wel op de kleintjes letten."

Op donderdag 2 november vanaf 16.00 uur behandelt de gemeenteraad de begroting. De politieke partijen kunnen dan nog onderdelen van de begroting wijzigen. Op 5 oktober is er om 20.00 uur een technische toelichting over de begroting voor de gemeenteraad.
Waar kunt u de begroting zien? Meer informatie over de begroting 2018 kunt u vanaf 5 oktober vinden via: http://programmavan.bergendal.nl/. Hier vindt u ook onder andere de Kadernota 2018.

Er even tussenuit: mantelzorgers en wijn proeven?

BERG EN DAL - Als mantelzorger is het belangrijk dat je af en toe ook even ontspant. Dat kan op allerlei manieren. Maar in deze tijd is het toch ook fijn om elkaar te kunnen ontmoeten, er even tussen uit te zijn en ondertussen nog het nodige bijleren over de verschillende wijnen die in de eigen omgeving gemaakt worden? Een ontspannen manier om even met iets anders bezig te zijn. Dat kan ook voor jou!

Op woensdag 18 oktober tussen 14.00 en 16.00 uur zijn mantelzorgers welkom om deel te nemen aan een wijnproeverij met rondleiding! Je bent welkom in wijnhoeve De Colonjes, 2e Colonjes 4 in Groesbeek. Door even met iets heel anders bezig te zijn, raakt je hoofd even heerlijk leeg. Het kan ook een gemakkelijke manier zijn om andere mantelzorgers te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. Iets wat door heel veel mantelzorgers steeds weer als prettig wordt ervaren. Het geeft niks als je nog niet eerder bent geweest. Voor iedereen is het ooit de eerste keer. Voor mantelzorgers zijn er geen kosten aan verbonden. Je moet je wel van tevoren aanmelden, want we hebben maar een beperkt aantal plaatsen.

Wil je je aanmelden of heb je vragen, bijvoorbeeld over vervoer vanuit Millingen of andere delen van Berg en Dal of zoek je iemand die even bij je thuis op kan passen als dat nodig is om mee te kunnen? Je kunt contact opnemen op werkdagen tussen tot 13.00 uur: 085 0406066 of per mail info@mantelzorgbergendal.nl. Aanmelden kan tot uiterlijk 11 oktober.

Mini-accu-tramtrein op railverbinding

Nijmegen-Kleve?

REGIO – Al jaren lang wordt er gepleit voor een serieus onderzoek naar de haalbaarheid van Reactivering van de railverbinding Nijmegen – Kleve. Nu de Landrat van Kreis Kleve eindelijk in actie is gekomen en de blokkade van de Provincie Gelderland lijkt te ontdooien, gloort er hoop voor de bewoners van de vier aan de lijn liggende gemeenten.

Dank voor de instellingen en bedrijven die hebben gepleit voor serieus onderzoek alsmede voor de gemeenteraden die vaak tegen de stroom in bleven pleiten voor een serieus onderzoek naar de kansen en kosten van reactivering. De SPD (Kleve en Kranenburg) en PvdA (Nijmegen en Groesbeek) laten gezamenlijk weten dat ze er nog niet zijn, maar er worden momenteel wel meters gemaakt.

Alleen het college van B & W van Nijmegen laat het momenteel nog even afweten. Gedacht wordt aan een tramtrein die rijden op oplaadbare batterijen. Het moet een directe schone en veilige railverbinding gaan worden tussen de vier plaatsen, die directe aansluiting moet geven op het Internationale Spoorwegnet. Daarnaast geen geldverspilling door tunnels of viaducten. De tramtrein Nijmegen – Kleve moet zo dicht mogelijk stoppen bij zowel de Hochschule Rein – Waal als bij het station in Kleve. Inmiddels hebben al drie van de vier gemeenten uitgesproken dat;
- Het spoortraject dient als spoorverbinding veilig gesteld te worden.
- Reactivering van de spoorlijn is gewenst.
- Goederenvervoer wordt uitgesloten.
- Doorgaande spoorlijn voor railvoertuigen.
- Doorgaande verbinding tussen station Nijmegen tot station Kleve.
- Railvoertuigen rijden zo snel als mogelijk en binnen de bebouwde kom, zo langzaam als noodzakelijk.
Beide partijen zowel de SPD als de PvdA roepen de belanghebbende gemeenten op om bovenstaande punten over te nemen want het is volgens het Groesbeeks raadslid Thieu Hoeken 'één voor twaalf'.

Burgemeester Slinkman benoemt vier carrouselleden

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft donderdagavond als laatste punt van de raadsagenda 4 nieuwe carrouselleden benoemd.

Daisy Menting 35 jaar (PvdA) Daisy is geboren in Millingen aan de Rijn en woonachtig in Groesbeek. Zij is sinds november 2016 lid van de plaatselijke PvdA-afdeling Berg en Dal. Daisy volgt een bachelor opleiding rechten.
Arnold Driessen 65 jaar (GJS). Arnold is woonachtig in Millingen aan de Rijn en is in de jaren '90 al eens lid geweest van de plaatselijke partij GJS in Millingen aan de Rijn. In verband met zijn functie als ambtenaar bij de gemeente Berg en Dal kon hij niet meer actief voor GJS bezig zijn. Sinds januari is hij weer lid van GJS die hem vervolgens gevraagd hebben in de carrousel plaats te nemen.De voorkeur gaat bij Arnold uit naar Financiën en Ruimtelijke Ordening.
Susanne van Rooijen 38 jaar (Voor Berg en Dal) Susanne is woonachtig in Beek en is sinds afgelopen zomer lid geworden van de plaatselijke partij Voor Berg en Dal. In het dagelijks leven is Susanne Project Coördinator bij de Gelderse Sport Federatie. Daarnaast verricht zij vrijwilligerswerk bij Mantelzorg Beek. Haar interesses gaan uit naar zorg, welzijn en leefbaarheid.
Mark Franssen (D66). Mark is woonachtig in Berg en Dal en is sinds 2016 lid geworden van D66 Berg en Dal. Sindsdien heeft Mark zich ingezet in een ondersteunende rol op het gebied van communicatie, voorlichting en campagne voeren. In het dagelijks leven is Mark bewindvoerder en heeft daardoor veel te maken met zorg, de WMO en het sociaal domein. Hij zal zich in gaan zetten voor goede zorg , kans op een baan en ruimte om te ondernemen.

Germania gelijkspel in bloedstollende wedstrijd

GROESBEEK - In de uitwedstrijd tegen AZC Zutphen dat dit jaar 100 jaar bestaat, heeft Germania een gelijkspel behaald. Of dit als verlies van twee punten moet worden beschouwd of winst van 1 punt, zal altijd ongewis blijven. Want het scoreverloop was erg opmerkelijk.

Germania begon erg slecht aan de wedstrijd want na 10 minuten keek de ploeg van Piet de Kruijff tegen een 2-0 achterstand aan. De achterhoede was niet potdicht en simpele diepe ballen van de tegenstander leverden al meteen grote problemen op. Vooral aan de linkerkant van de Germania defensie was het open huis en dit werd ook niet gerugdekt door de Germania binnenverdedigers. Voortdurend werden er verdedigend verkeerde keuzes gemaakt en het was dan ook een wonder dat Germania in de eerste 20 minuten niet tegen een grotere achterstand aanliep. Onverwacht kwam Germania in de 21e minuut op 1-2 toen een goed genomen corner van Nasim Saber door Jacob berger achter de AZC doelman gewerkt werd. Ruststand 2-1.

Na rust een geheel ander Germania, kennelijk was in de rust het nodige verteld in de kleedkamer. Dat leidde in de 48e minuut tot de 2-2 toen Nasim Saber een foutje in de AZC achterhoede afstrafte en met een uitgekiende lob 2-2 liet aantekenen.

Germania bleef druk uitoefenen op de matige achterhoede van AZC en dat leidde in de 78e minuut tot een 2-3 voorsprong toen Max Nass een foutje in de achterhoede afstrafte en met een hard schot de AZC doelman kansloos liet. Germania drukte door en twee minuten later werd Nasim Saber diep gestuurd en zijn breed gelegde pass was een gewillige prooi voor de Klijn die simpel 2-4 kon aantekenen. Hierna kreeg Germania enkele uitgelezen kansen om uit te lopen tot 2-5 en zelfs 2-6, maar men faalde in de afwerking. En zoals een oude voetbalwet zegt, gebeurde er daarna het onvermijdelijke. In de 87e minuut werd na weer slecht dekken de stand op 3-4 gebracht door een goede kopbal en in de vierde minuut van de blessuretijd maakte de ingevallen Jordy Wijnhoven en domme overtreding op 20 meter voor het eigen doel. De slim genomen vrijen trap leidde alsnog tot een 4-4, waarmee Germania eigenlijk, te weinig kreeg. Samengevat: Germania heeft zich prima hersteld van de domper van vorige week tegen Orion en kan met vertrouwen de verdere loop van de competitie tegemoet zien.

Jackpot op bingoavond

GROESBEEK – Op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is donderdagavond 28 september de jackpot blijven staan.

Hierdoor is de jackpot op donderdagavond 5 oktober honderd euro. De hoofdprijs is als vanouds 250 euro. Voor de gelukkige bingospeler is er 350 euro in de wacht te slepen. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend. Het bingospel begint om 20.00 uur.

Brandweer verwijdert loshangende eikentak bij Avonturenbos

GROESBEEK – Een 64-jarige inwoner uit Groesbeek die donderdagmiddag met zijn hond aan het wandelen was nabij het Avonturenbos in het bos van Groesbeek hoorde boven zich gekraak. Hij keek omhoog en zag dat van een grote eikenboom een grote tak op hangen en vallen hing.

Aangezien er dagelijks veel kinderen een bezoek brengen aan het avonturenbos alarmeerde hij de brandweer van Groesbeek. Die kwam met twee wagens waaronder een hoogwerker. Vanaf de bosrand bleek het niet te lukken om bij de boom te komen en daarom moest met de hoogwerker via de Maldensebaan naar de plek des onheils gereden worden. Nadat de hoogwerker in het bos stabiel was neergezet kon het zaagwerk beginnen. De tak was zo dik dat de kettingzaag er op vast liep, een tweede kettingzaag bracht uiteindelijk uitkomst zodat de kinderen in ieder geval weer veilig naar het Avonturenbos kunnen gaan.

GROESBEEK - Het opleidingsorkest groeit gestaag, dat is fijn, want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Maar dat brengt veel kosten met zich mee aan opleiding en instrumentaria. Daarom houdt Fanfare Wilhelmina periodiek een rommelmarkt.

Inzameling hiervoor is elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp's, dvd's, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc's, kleding en tassen kunnen helaas niet ingenomen worden. Klein meubilair en brocante zijn wel welkom. Mocht u gaan opruimen denk dan even aan fanfare Wilhelmina.

Kerkberichten

Vieringen H.H. Cosmas en Damianus Groesbeek

Overleden: Helga Ida Verbeeten-van Elten

Zaterdag 7 okt. 19.00 uur: Gezinsv./Inschr. 1e comm. m.m.v. Jeugdkoor Mikado

Misintenties: Zr. Jo Laming; Gert Jan de Leeuw

Zondag 8 okt. 10.00 uur; WoCo m.m.v. KK Horst-Sion-Breedeweg, Misintenties: Christiaan Andreas Poelen en Maria Anna Poelen-Pouwels; Jacobus Lamers en Wilhelmina Hendriks de echtg; Siem Lamers; Willem Theunissen v.w. sterfdag en echtg. Anne v.w. sterfdag en Tonia de dochter en zuster Wilma

Dinsdag 10 okt. 09.00 uur; H.Mis Mariakapel C&D

Dinsdag 10 okt. 14.00 uur, Ziekendienst CD

Donderdag 12 okt. 09.00 uur; H.Mis Mariakapel C&D

Oktobermaand ; C en D van maandag t/m vrijdag 8.30 uur rozenhoedje.

Zielboek

In november geen ochtendvieringen op de dinsdag en donderdag maar om19.00 uur gedachtenis van de overledenen, wier namen staan geschreven in het zielboek. U kunt de namen opgeven in de sacristie of op de pastorie.

Vieringen Sint-Antonius Breedeweg

Zondag 8 okt. 27e zondag door het jaar. 09.30 H. Mis m.m.v. Seniorenkoor Breedeweg. Intenties: Leny Hermsen-Kersten v.w. de verjaardag, voor de ouders Kersten-van der Zanden, overleden ouders Hermsen en zoon Wim; voor Regien, Johanna en Theodorus Kersten en voor het welzijn van de parochianen

Woensdag 11 okt. 19.00 uur, Rozenhoedje gevolgd door H.Mis , Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

In de oktobermaand wordt op woensdag weer het rozenhoedje gebeden voorafgaand aan de eucharistieviering.

RepairCafé in Groesbeek

GROESBEEK - Op zaterdag 14 oktober van 13.00-16.00 uur is er een RepairCafé in Inloop Op de Paap, Op de Paap 1, Groesbeek.

De komende maanden gaat RepairCafé Groesbeek meedoen met de fietsverlichtingsactie van de ANWB. In deze donkere maanden is een goede verlichting op de fiets van groot belang voor de veiligheid op straat. De doelgroep die de ANWB hierbij vooral voor ogen heeft zijn de scholieren die naar het voortgezet onderwijs gaan.

Met de verlichtings-reparatiebox die het RepairCafé Groesbeek van de ANWB heeft ontvangen wordt iedereen geholpen die naar het RepairCafé op de Paap komt. Tevens een uitgelezen mogelijkheid om de fietsreparateurs naar andere problemen aan de fiets te laten kijken en zo mogelijk te laten repareren. Deze verlichtingsactie loopt door naar de RepairCafés van 11 november en 9 december.

Naast deze verlichtingsactie draait het RepairCafé zoals gebruikelijk. De vrijwilligers staan klaar voor reparaties aan huishoudelijke apparaten, computers en fietsen, maar ook voor verstelwerk. De reparaties worden kosteloos uitgevoerd, met natuurlijk wel een gepaste vergoeding voor de onderdelen.

Ook zonder kapot apparaat is iedereen welkom om binnen te lopen en gewoon eens te komen kijken en een kopje koffie te drinken. Voor meer informatie: Metty Kainama: 06 10474589. Dit telefoonnummer kan men ook gebruiken om aan te geven, dat men een vervoersprobleem heeft. "Repaircafé Groesbeek zorgt dat u wordt opgehaald en thuisgebracht."

Consternatie om drooggekookt pannetje

GROESBEEK/DE HORST – Donderdagmiddag is de nodige consternatie ontstaan door een rookontwikkeling bij een woning aan de Plakseweg in het kerkdorp De Horst in Groesbeek.

Buren hadden alarm geslagen omdat er rook uit de keuken kwam en de bewoner op de bank lag te slapen en niet wakker te krijgen was. Zowel politie, brandweer en zelfs de traumahelikopter kwamen ter plaatse. De hulpinstanties durfden in eerste instantie niet de deur van de woning te forceren in verband met de aanwezige hond in de woning die fel van leer trok.

Uiteindelijk lukte het de politie de bewoner wakker te krijgen waarna de woning betreden kon worden. De rook was afkomstig van een pannetje dat in de keuken droog stond te koken. De bewoner is nog door ambulancepersoneel nagekeken of hij misschien rook had ingeademd wat niet het geval bleek te zijn. De traumahelikopter is niet geland en heeft rechtsomkeer gemaakt. Het voorval heeft veel bekijks getrokken in het doorgaans rustige kerkdorp.

Donateursdag Bevrijdingsmuseum

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

GROESBEEK - Om donateurs te bedanken organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum jaarlijks een donateursdag voor vrienden van het museum, ditmaal was dat donderdag 28 september waarin de middag in het teken van Rosie The Riverter.

De vijftig personen die op uitnodiging hadden gereageerd kregen in drie groepen verdeeld uitgebreid uitleg over de Rosies, welke naam symbool stond fabrieksvrouwen tijdens de WO2. Luchtvaarthistoricus Wim Nijenhuis liet rol van de 'Rosies' zien bij de productie van de B-25 Mitchell Bommenwerper, Conservator Rense Havinga gaf een rondleiding bij de tijdelijke expositie over de Rosie The Riverter en Amerikanist Lisa van Kessel toonde een propagandafilm over waarin vrouwen werden gestimuleerd om in de fabrieken te gaan werken. Zangeres Majorie Scholtz bracht enkele indrukwekkende 'Rosie-liedjes' ten gehore.

C90 wordt Polderbreed

BERG EN DAL - Tijdens de algemene vergadering op 25 september heeft C90 besloten om de verkiezingen van maart 2018 in te gaan zonder afspraken vooraf met andere partijen, op eigen kracht en op onze manier.

Samenwerking blijft echter nodig, zeker in een gemeente met zoveel partijen. De verkiezingen zullen uitwijzen met welke partijen dit het best kan.

Tevens is besloten tot wijziging van onze partijnaam. Vanaf de fusie van twee lokale partijen uit 'het Laag' in 1990 is de naam Combinatie 90 ontstaan. Deze naam dekt de lading van de nieuw te varen koers echter niet. C90 wil in haar nieuwe verkiezingsprogramma vooral opkomen voor de belangen van alle polderdorpen vanaf Millingen tot Beek. Daarom heeft C90 besloten om vanaf nu verder te gaan onder de naam Polderbreed.

Bingo Odio

MILLINGEN - Zondag 8 oktober houdt het werkcomité van Odio een bingo avond in haar clubgebouw op sportpark De Hove aan de Heerbaan 67 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee.

De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Grensoverschrijdend uit de bocht...

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Donderdagavond rond 23.30 uur werden de Duitse bewoners die aan de Grafwegen in Groesbeek wonen weer opgeschrikt doordat een auto uit de bocht vloog en in hun tuin op Duits grondgebied belandde.

De twee inzittenden - jongelui uit de Milsbeek- kwamen met de schrik vrij. De aangerichte schade was aanzienlijk. De bestuurder kwam uit de richting van de Milsbeek vanaf de neutrale weg en verloor in de bocht nabij de Grafwegen vermoedelijk door te hoge snelheid de macht over het stuur. Daarbij heeft hij eerst een grote struik geramd waarna hij door een hekwerk knalde om in de Duitse tuin tot stilstand te komen. De auto is zwaar beschadigd afgesleept. Volgens een bewoner aan de Duitse kant zijn sinds 2004 er al 15 automobilisten in dezelfde bocht eruit gevlogen. Het merendeel van de ongevallen is te wijten aan de hoge snelheid.

Beweegpark Ooij slaat aan

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

OOIJj – Het Beweegpark in Ooij lijkt aan te slaan. Sinds de officiële opening op 14 juli door Olga Commandeur hebben zich na het eerste beweeguur voor senioren op 6 september veel deelnemers aangemeld.

Dertig senioren gaan nu onder begeleiding van professionals van de Gelderse Sport Federatie verdeeld in twee groepen iedere woensdagmorgen verantwoord bewegen, de jong-senioren bewegen van 10 tot 11 uur en de wat beperktere senioren van 11 tot 12 uur. Nadien is er een gezellig kopje koffie. Bij slecht weer kan er uitgeweken worden naar een van de zalen van het naast gelegen dorpshuis de Sprong, er staan tien woensdagen gepland tot half november, in de tussentijd is er een evaluatie. Er worden in deze weken vrijwillige beweegcoaches opgeleid die op vrijwillige basis de beweegactiviteiten mogelijk kunnen voortzetten. We houden u op de hoogte!

Wilt u meedoen dan kunt u vrijblijvend langs komen of wilt u meer informatie? Stuur dan een mailtje naar: esther.heezen@geldersesportfederatie.nl

Uitslag loterij Vox Virorum Leuth

LEUTH - De trekking van de loterij Mannenkoor Vox Virorumna heeft na de repetitie op woensdagavond 20 september plaatsgevonden.

Ze zijn gevallen op lot nummers: 1e prijs waardebon 100,00 lot nr 1021; 2e prijs waardebon 75,00 1020; 3e prijs waardebon 50,00 1019; 4e prijs waardebon 25,00 193; 5e prijs ontbijtservies 742; 6e prijs wijnset 089; 7e prijs laptoptas modern 447; 8e prijs tinkaraf 711; 9e prijs waardebon 1317; 10e prijs waardebon 746.

Deze prijzen zijn af te halen bij Roel Brink, Hoeting 1 Leuth; 024 3568435.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 8 oktober aanvang: 10.00 uur.

Voorganger: da. J. Ruijs. m.m.v. Koor de Wielewaal o.l.v. Eugene Ceulemans

Tijdens de dienst is er een collecte voor Stichting Scholenplan Gambia

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

KBO Beek sluit seizoen af

Foto: Rene Hendriks

Foto: René Hendriks

BEEK – Bijna exact om 10.00 uur startten vrijdag 29 september enkele leden voor de laatste fietstocht van het seizoen. Een verslag.

"Richting Kranenburg werd aangehouden via een wonderschone route kwamen we terecht in de uitlopers van het Reichswald, waar er genoten kon worden van de wilde zwijnen en reeën in deze vrije natuur. Altijd weer een belevenis, dieren te zien zoals het hoort. In Breedeweg was de eerste stop van de dag, een heerlijke kop koffie werd er genuttigd, die ook de verhalen over wat er gezien was los maakten.
Weer opgestapt reden we verder naar Klein America. Hier werd stilgestaan bij het monument van de Glider, dat herinnert aan de landingen van 17 september 1944. Het blijft toch altijd even een emotioneel moment.
Er werd verder gekoerst door Groesbeek naar onze dinerbestemming. In Kranenburg bij het Nimweger Tor werd de zonnige tocht en het seizoen feestelijk afgesloten."

"Fietsen ook iets voor u? De KBO Beek maakt het voor u mogelijk om gezellig met elkaar onderweg en bezig te zijn. Wanneer u nu lid wordt, betaalt u 30 euro tot 1 januari 2019", aldus Gérard Tesser, voorzitter KBO Beek, 024 3226377.

        

Muzikale inloopmiddag in Beek

Foto: Rene Hendriks

Foto: René Hendriks

BEEK - De beheerstichting van het Kulturhus, de Zonnebloem en de KBO Beek, hadden zaterdag 30 september de internationaal bekende live entertainer Jan Kersten op het podium. Met een stem als zijde en muziek van heden en verleden bezorgde hij de aanwezigen een wereldmiddag.

Deze middagen zijn een echt sociaal samenzijn, waar natuurlijk ook de voetjes van de vloer kunnen, dansen, lijndansen, alles is mogelijk op een middag als deze. Allerlei soorten muziek kwamen aan de orde, Jan heeft een groot scala tot zijn beschikking.
De drie samenwerkende organisaties hebben voor volgend jaar al een programma in elkaar gezet, zoals de muzikale middagen en de seniorenbingo`s gaan er ook in 2018 voor zorgen dat men verzekerd is van gezelligheid, dans en het winnen van fraaie prijzen. Ook de senioren uit alle kernen van de gemeente Berg en Dal zijn op deze middagen welkom.
De entree is en blijft natuurlijk gratis, maar voor niet-leden en donateurs staat er een bus voor een vrijwillige bijdrage. De opbrengst komt ten goede aan deze middagen. Volgende tref is 6 januari.

Nazomerconcert Vivace Solo

Foto: Karola Hendriks

Foto: Karola Hendriks

MILLINGEN - zondagmiddag 1 oktober heeft de Millingse Zangvereniging Vivace een bijzonder concert uitgevoerd in de parochie kerk van Millingen aan de Rijn onder het motto 'Vivace Solo'.

Bijzonder, omdat meerdere koorleden, naast hun gezang, nu eveneens hun andere muzikale talenten aan het publiek laten horen. Waren er voorheen gastoptredens van andere muziekverenigingen, nu bespelen de koorleden ook hun eigen instrumenten en treden solisten uit het koor op. Het thema van het concert is 'Maria', bezongen door velen, van Cliff Richard tot Maria Callas. Alles, wat ten gehore werd gebracht, getuigde van grote schoonheid en diversiteit. De aanwezigen hebben kunnen genieten van het 'Ave Maria' tot 'Maria' uit de musical West Side Story. Van klassieke tot modernere stukken. Van componisten uit Nederland tot Rusland. Dirigent Frans Coerwinkel heeft de leiding en Wouter Broens verzorgt de muzikale begeleiding van het koor.

Het concert begon om 15.00 uur in de parochiekerk in Millingen aan de Rijn. De aanwezigen hebben met volle teugen kunnen genieten van wat Vivace bracht, zij kregen dan ook een staande ovatie op het eind van het concert.

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Op dinsdag 3 oktober opent Enverion een pop-up store (een tijdelijke winkel) in het oude Etos-pand in Groesbeek (Dorpsstraat 41). In deze pop-up store is alle informatie te vinden over energie besparen en verduurzamen. Enverion is een initiatief van lokale ondernemers in samenwerking met onder andere de gemeente Berg en Dal.

Besparen op energiekosten. Een duurzame woning bespaart geld. Enverion adviseert welke energiebesparende maatregelen het meest opleveren. Een overzicht van investeringskosten en het bedrag dat daarmee bespaard wordt, geeft direct duidelijkheid.

Gratis energiescan woning. Op de ochtend van de opening worden op de markt in Groesbeek flyers uitgedeeld met daarop een uniek nummer. Met dit nummer is een woning-energiescan van 350 euro te winnen. Ook is er kans op één van de vier gratis energiebespaarboxen. In deze box van 45 euro zit onder meer een ledlamp, een ecosaver nachtlampje en een waterbespaarder.

Pop-up store komt ook naar Millingen aan de Rijn en Beek. De winkel in Groesbeek blijft tot 1 december open. De openingstijden worden nog vastgesteld en daarna vermeld op de website http://enverion.nl. Na december verhuist de winkel naar Millingen aan de Rijn en vanaf februari 2018 naar Beek.

Loket 'Duurzaam Wonen plus' Het huidige loket 'Duurzaam Wonen plus' zit vanaf 3 oktober op dinsdagmiddag in de pop-up store. Voorheen zat het loket in de hal van het gemeentehuis. Meer informatie over Enverion staat op http://enverion.nl.

Ledenvergadering Volg kiest Erik Weijers als lijsttrekker

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Tijdens de ledenvergadering van de plaatselijke politieke partij Volg (Voor Openheid en een Leefbaar Groesbeek) is de huidige wethouder Erik Weijers gekozen tot lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Op de tweede plaats op de lijst is het huidige raadslid Johanna Brouwer, derde Gaby Hustedt (ook huidig raadslid), vierde Peter Zwitserloot en op de vijfde plaats de oud-wethouder en momenteel voorzitter van de STER Theo Giesbers. Volg heeft momenteel drie raadsleden en één wethouder. Peter Maas (momenteel raadslid) staat niet meer op een verkiesbare plaats, omdat hij heeft laten weten te willen stoppen.

Gemeente zoekt kunstenaars voor kunstwerk op rotonde

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal is op zoek naar kunstenaars die een kunstwerk kunnen realiseren voor de rotonde Nieuweweg / Zevenheuvelenweg in Groesbeek.

Volgens de gemeente moet het kunstwerk aan enkele eisen voldoen te weten: Het moet een symbool zijn voor de verbinding tussen de drie voormalige gemeenten Millingen aan de Rijn , Beek en Groesbeek die op 1 januari 2015 gefuseerd zijn. Daarnaast is het van belang dat het kunstwerk verbinding en beweging uitstraalt. Daarnaast moet het kunstwerk duurzaam, vandalismebestendig en onderhoudsarm zijn.

Uiteindelijk zullen er drie kunstenaars worden gekozen die worden uitgenodigd een schetsontwerp van het kunstwerk te maken. Uit deze schetsontwerpen zal er een worden gekozen om uitgewerkt te worden voor een definitief ontwerp. De kunstcommissie van de gemeente Berg en Dal bestaat uit: Erik Weijers (voorzitter), en de raadsleden Johanna Brouwer , Jo Coerwinkel, Mechteld ten Doesschate, Hennie Eikholt en Tessa Vorderman.

Gemeente zoekt kunstenaars voor kunstwerk op rotonde

Gemeente zoekt kunstenaars voor kunstwerk op rotonde

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal is op zoek naar kunstenaars die een kunstwerk kunnen realiseren voor de rotonde Nieuweweg / Zevenheuvelenweg in Groesbeek.

Volgens de gemeente moet het kunstwerk aan enkele eisen voldoen te weten: Het moet een symbool zijn voor de verbinding tussen de drie voormalige gemeenten Millingen aan de Rijn , Beek en Groesbeek die op 1 januari 2015 gefuseerd zijn. Daarnaast is het van belang dat het kunstwerk verbinding en beweging uitstraalt. Daarnaast moet het kunstwerk duurzaam, vandalismebestendig en onderhoudsarm zijn.

Uiteindelijk zullen er drie kunstenaars worden gekozen die worden uitgenodigd een schetsontwerp van het kunstwerk te maken. Uit deze schetsontwerpen zal er een worden gekozen om uitgewerkt te worden voor een definitief ontwerp. De kunstcommissie van de gemeente Berg en Dal bestaat uit: Erik Weijers (voorzitter), en de raadsleden Johanna Brouwer , Jo Coerwinkel, Mechteld ten Doesschate, Hennie Eikholt en Tessa Vorderman.

Kleindieren keuren in Millingen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Afgelopen zaterdag hield de Millingse Konijnen en Pluimvee Vereniging (KPV) haar jaarlijkse jongdierendag, die gepaard ging met het keuren van de hoenders, dwerghoenders en konijnen.

Hiervoor waren drie keurmeesters naar het clubgebouw van De Gevleugelde Vrienden in Millingen gekomen. Zij hadden de handen vol om van de in totaal 130 dieren de beste en gezondste exemplaren aan te wijzen. Het betrof allemaal dieren die dit jaar het levenslicht hebben gezien. Voor de fokkers was het een spannende dag om te weten wat voor een kwaliteit zij momenteel in de hokken hebben zitten en kunnen desnoods al een selectie toepassen voor de clubshow die op zaterdag 11 en zondag 12 november zal worden gehouden in zaal OEV in Millingen aan de Rijn.