GN Lingewaard

10 juni 2015

GN Lingewaard 10 juni 2015


Polder Gendt krijgt rioolaansluiting

Door herinrichting van de Gendtsche Polder wordt aanleg van het riool aantrekkelijk. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Woningen in de Gendtse polder worden aangesloten op de riolering. Het college wil meeliften met de herinrichting van de polder. De gemeenteraad is hierover schriftelijk op de hoogte gebracht. Voor de bewoners gaat een lang gekoesterde wens in vervulling.

Aanleg van riolering voor een paar woningen in de polder is een kostbare zaak. In 2004 besloot de gemeente vijfentwintig woningen in de polder dan ook te voorzien van een IBA om het afvalwater te zuiveren. Die afvaltanks functioneren slecht en zijn al aan vervanging toe. Bovendien klagen veel bewoners over stank en hebben aangegeven graag op het riool aangesloten te worden.

Dienst Landelijk Gebied (DLB) gaat in kader van het project Oeverwal Gendtsche Polder de polderweg en omgeving herinrichten. Bovendien worden er bouwkavels aangeboden die aangesloten moeten worden op de riolering. Het combineren van werkzaamheden levert voor Lingewaard een financieel voordeel op. Nu de weg toch op de schop moet vindt de gemeente dat het moment is aangebroken om de hele polder op het riool aan te sluiten.

Een aantal woningen in Lingewaard is nog aangewezen op een IBA-systeem. Een woordvoerder van Lingewaard zegt desgevraagd dat het niet de bedoeling is om binnen afzienbare tijd deze IBA-systemen te vervangen.

De herinrichting van de polder in Gendt, inclusief aanleg van riolering, staat gepland in de periode 2016-2018.

Excursie Klompenwaard

GENDT - Op dinsdagavond 23 juni verzorgt camping Waalstrand uit Gendt een lezing over de natuurontwikkeling in de Klompenwaard. Een dag later volgt dan de excursie naar dit nieuwe natuurgebied dat op een steenworp afstand van de camping ligt.

De Klompenwaard is het splitsingspunt van Rijn en Waal en vormt daarmee het hart van de Gelderse Poort. Rondom Fort Pannerden is (in vijftien jaar tijd) een landbouwpolder omgevormd tot een prachtig struingebied. Tijdens de lezing en excursie zal Fokko Erhart, natuurbeheerder en natuurfotograaf, stilstaan bij de vele veranderingen die zich in het gebied hebben voorgedaan. Van de komst van de grote grazers, het graven van de nevengeul, tot het ontstaan van het ooibos en de komst van de bever.

De lezing is van 20.00 tot 21.30 uur en wordt gehouden in een zaal bij de camping (Waaldijk 23A in Gendt). De kosten bedragen 3,50 euro. Een dag later volgt de excursie, van 14.00 tot 16.00 uur (startpunt: Waaldijk 1 in Doornenburg). De kosten voor de excursie bedragen vier euro. Wandelschoenen of laarzen worden aanbevolen.

Gezellige fietstocht bij de Gendtse Ouderenvereniging

GENDT - Op woensdag 24 juni stappen leden van de Gendtse ouderenvereniging op de fiets, voor een ongeveer vijfentwintig kilometerlange fietstocht.

Ook ditmaal is de route over rustige wegen uitgezet. Halverwege is er bij boerderijwinkel De Geer aan de Flierensestraat koffie en staat er een portie kersen klaar. Bij terugkomst is er nog een gezellig samenzijn en wordt een drankje aangeboden. Onderweg moeten er ook nog enkele leuke vragen worden opgelost, waarmee een paar prijsjes te verdienen zijn. De kosten voor leden bedragen vijf euro. Niet-leden betalen 7,50 euro. In het kader van een nauwere samenwerking met de Stichting Welzijn Ouderen Gendt,kunnen mensen die aan een SWOG-activiteit deelnemen voor het gereduceerde bedrag van zes euro aan deze fietstocht deelnemen inclusief de koffie met een bakje kersen onderweg en het drankje na afloop.

Betalen kan vóór de start op 24 juni. Telefonisch aanmelden kan nog tot en met 20 juni bij: Paul van Werkhoven, telefoon 423596 of Wim de Beijer telefoon 423572. Zaal Tinneveld is op de dag van de fietstocht vanaf 13.00 uur open en vanaf 13.30 uur kan er gestart worden.

Sc Bemmel D1 promoveert naar derde divisie

BEMMEL - Op tweede pinksterdag was het zover de promotiewedstrijd van sc Bemmel D1 tegen DZOHD1 uit Emmen stond op het programma. Inzet was het bereiken van de derde divisie, wat een geweldige, unieke prestatie zou zijn!

Een enorme colonne auto's vertrok vanaf Ressen naar het neutrale terrein in Heerde. Na de bespreking en een goede warming-up betraden de beide teams onder luid gejuich het veld en kon de wedstrijd beginnen. Onze mannen trokken gelijk ten strijden en hadden een duidelijk veldoverwicht. Desondanks waren de kansen schaars, maar naarmate de eerste helft verstreek werd Bemmel beter en volgde de ene vloeiende combinatie de andere op. De verdediging van DZOH kwam steeds meer onder druk te staan en kon uiteindelijk de dik verdiende voorsprong niet voorkomen.

Een prachtige stiftbal verschalkte de keeper en het Bemmelse publiek stond op de banken 1-0! In de rust werd de tactiek wat aangescherpt en vol vertrouwen stapten de Bemmelse-spelers weer het strijdtoneel op. Vanaf het startsignaal werden de Emmenaren vastgezet en dit resulteerde al vlot in het tweede doelpunt, waarbij de keeper met bal en al over de doellijn werd gekegeld 2-0! De wedstrijd kwam nu echt los en na lat, paal en doelman viel de verdiende derde treffer alsnog vlak voor tijd, uit een prachtige combinatie scoorde werd er beheerst gescoord, 3-0!

Promotie naar de derde divisie, een prachtige bekroning voor een geweldig seizoen met een talentvol, hecht en positief team!

Knop aan, knop uit op afsluitende avond van het eerste stookseizoen!

GENDT - Donderdag 28 mei is het eerste stookseizoen met de betrokken bewoners van de wijken Molenwijk-Dries gevierd en afgesloten in De Leemhof in Gendt. De straatwinnaars waren de bewoners van De Eikhof, die gezamenlijk 25,6 procent bespaard hebben op hun totale energieverbruik.

Joop Kusse kwam uit de bus als beste bespaarder met liefst 43 procent besparing op gas en elektra! Alle winnaars zijn in het zonnetje gezet met energiebesparende artikelen en waardebonnen van Gendtse winkeliers. Dankzij de grote inzet van het wijkplatform Molenwijk-Dries is het Coöperatie Lingewaard Energie gelukt om bewoners in verschillende straten energie te laten besparen.

Tijdens de avond werden de bewoners geïnspireerd door een presentatie over technische en duurzame snufjes. Met de 'Knop aan/knop uit Quiz' werd de kennis van de bewoners getest op duurzaamheid. Er werden nog volop tips gedeeld en gaven bewoners aan hun gedrag blijvend te hebben aangepast. Zo blijkt maar weer dat energiebesparing van tien tot vijfentwintig procent goed te realiseren is zonder in te leveren op comfort. Ook goed om te zien dat bewoners hun contacten weer hebben aangehaald in de wijk. "We kunnen terugkijken op een zinvolle en feestelijke avond waarbij we het eerste stookseizoen van het energiebesparingsproject 'De knop om' in alle opzichten positief hebben afgesloten."

Een van de doelstellingen van de gemeente Lingewaard is het besparen van energie in huishoudens. Energiebesparingsproject De knop om is hier een mooi voorbeeld van. Het project wordt in opdracht van de gemeente Lingewaard uitgevoerd door Coöperatie Lingewaard Energie. Meer informatie is te vinden op www.lingewaardenergie.nl/de-knop-om.

"Woon je in één van de wijken en wil je nog meedoen met het volgende stookseizoen, dat in oktober van start gaat? Dat kan! Geef je op via deknopom@lingewaardenergie.nl. Ook het Wijkplatform Molenwijk-Dries heeft alle informatie."

De Vliegende Post Haalderen

HAALDEREN - W. Geurtz en Zn en de Comb. Van Zadelhoff weten te winnen.

In het weekend van 23 en 24 mei stond er weer twee vluchten op het programma. Door het mindere weer op zaterdag werden al beide vluchten verzet naar de zondag. De eerste vlucht van de dag was die vanuit Feluy (191 km) hieraan deden 199 duiven mee van negentien liefhebbers en deze werden gelost om 8.15 uur.

W. Geurtz en Zn 18 mee 7 pr. 1, 2, 20, 22, 38, 40, 42

A.J. v. Olderen 10 mee 5 pr. 3, 16, 19, 35, 37
H. de Wijse 10 mee 8 pr. 4, 6, 18, 25, 28, 44, 45, 49
Chr. Graven 10 mee 5 pr. 5, 15, 33, 41, 50
Comb. Weijers 26 mee 9 pr. 7, 8, 11, 13, 14, 29, 30, 31, 32
J. v.d. Scheur 10 mee 1 pr. 9
J. Evers 6 mee 5 pr. 10, 24, 26, 34, 43
Comb. van Zadelhoff 15 mee 3 pr. 12, 47, 48
Comb. Engelen 10 mee 3 pr. 17, 39, 46
H. Leemreise 16 mee 1 pr. 21
Wiltink-Meijs 12 mee 2 pr. 23, 27
Muller – de Wijse 19 mee 1 pr. 36

De tweede vlucht van de dag was die vanuit Gien (522 km) hieraan deden 59 duiven mee van tien liefhebbers ze werden gelost om 0.900 uur.

Comb. van Zadelhoff 9 mee 3 pr. 1, 7, 12
Chr. Graven 5 mee 4 pr. 2, 3, 6, 9

W. Geurtz & Zn 10 mee 3 pr. 4, 5, 14
Comb. Engelen 10 mee 3 pr. 8, 11, 13
Wiltink- Meijs 4 mee 1 pr. 10
Muller – de Wijse 8 mee 1 pr. 15.

Wafels versieren en opeten bij de Zilverkamp

HUISSEN - Wafels versieren en natuurlijk opeten! Bij dit lekkere weer horen gezellige dingen. Ook lekkere dingen spelen hierbij een rol.

Zaterdag 13 juni zullen de kinderen daarom wafels gaan versieren met slagroom, hagelslagjes en aardbeien. Kortom de moeite waard om langs te komen en mee te smikkelen. Tot dan bij winkeliersvereniging De Zilverkamp. Zie ook www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Bemmelnaar fietst voor strijd tegen kanker

BEMMEL - Op 30 augustus staat Arie-Jan van der Ende samen met 135 andere deelnemers aan de start van de Tour for Life. Deelnemers fietsen in acht dagen van Italië naar Nederland om geld in te zamelen voor kankeronderzoek.

De tour loopt via de Franse Alpen, de Vogezen en de Belgische Ardennen naar Rotterdam en beslaat 1400 kilometers en 15000 hoogtemeters.

Arie-Jan van der Ende (37) is zelf Intensive Care-verpleegkundige. Hij roept iedereen op om hem te sponsoren: “in mijn werk en ook in mijn directe omgeving zie ik regelmatig de gevolgen van kanker. Het is toch mooi dat ik op deze manier kan bijdragen om kanker nog behandelbaarder te maken.”

Elke deelnemer haalt tenminste 2500 euro op voor Daniel Den Hoed Stichting/ Erasmus MC Kanker Instituut. Het geld gaat naar het onderzoek voor een individuele kankertherapie in dit grootste kankerinstituut van Nederland.

Kanker is helaas nog steeds doodsoorzaak nummer één. Eén op de drie mensen krijgt kanker en jaarlijks overlijden in Nederland meer dan 43.000 mensen aan deze ziekte.

"Strijd ook mee!" Dat kan door Arie-Jan te sponsoren op www.tourforlife.nl/arie-jan-van-der-ende. Inwoners van de gemeente Lingewaard kunnen verder sponsoren via de emballageacties bij de Albert Heijn. In de periode 15 juni tot en met 12 juli (Albert Heijn Bemmel) en 22 juni tot en met 12 juli (Albert Heijn, Gendt en Albert Heijn Huissen) kan men daar de bonnetjes van uw statiegeld voor deze sponsoractie inleveren. Meer informatie staat op www.tourforlife.nl en www.tourforlife.nl/arie-jan-van-der-ende.

Afscheid van Irene bij Setash

HUISSEN - Zei je: “Volleybal voor de jeugd in Huissen”, dan zei je: “Irene Reitsma”! Dertien jaar lang was zij actief voor volleybalvereniging Setash en nu stopt ze ermee. “Ik heb het altijd met veel plezier gedaan, maar het is mooi geweest en nu tijd voor iets anders”, zegt Irene.

Irene was coördinator van de jeugdcommissie en trainde de Cool Moves Volleybalgroepen (CMV) bij de jeugd tot twaalf jaar en een een C-team. CMV is een spannende en beweeglijke voorloper van het echte volleybal waarbij je ook competitie speelt. Liefst drie teams trainde ze en daarmee was haar donderdagavond geheel gevuld. Als coördinator had ze ook nog vele taken: trainers aansturen, teams samenstellen, wedstrijdprogramma regelen, enzovoort. En natuurlijk de organisatie van de jeugdkampen. Elk jaar in mei keken de kinderen weer met spanning uit naar deze gezellige activiteit. Ook kon Setash altijd een beroep op haar doen als er ergens een volleybalclinic gegeven moest worden. "Kortom: de inzet voor Setash van Irene was enorm en we zullen haar erg gaan missen." Afgelopen donderdag, na haar laatste training is Irene door de kinderen en het bestuur in het zonnetje gezet. Meer informatie staat op www.setash.nl.

Guido van den Oever uit Huissen verkozen tot beste buur van Gelderland

HUISSEN - Guido van den Oever uit Huissen is deze week verkozen tot Beste Buur van Gelderland en is daarmee in de race voor 'Beste Buur van Nederland'.

Hij heeft de Gelderse titel gewonnen omdat hij zich al jarenlang inzet voor een schone buurt. Van den Oever ruimt troep op van hangjongeren en houdt de straat tijdens de winter sneeuwvrij. De komende weken strijdt hij met elf andere provinciewinnaars om de titel 'Beste Buur van Nederland'. Stemmen kan tot en met 17 juni via www.buurtlink.nl/bestebuur2015. De winnaar wordt op 25 juni feestelijk gehuldigd in zijn of haar woonplaats. De verkiezing is een initiatief van stichting Buurtlink.

Een harde werker

Guido van den Oever is genomineerd door zijn buurvrouw Lisa Pouw. "Guido is een harde werker. Niet alleen in en rond zijn eigen huis, maar ook voor de buurt. Hij is altijd bezig met het opruimen van troep die de hangjeugd maakt en houdt onze straat zowel in de zomer als winter netjes schoon. Ook maakt hij zich hard voor gezamenlijke doelen, zoals het speeltuintje in onze wijk. Geweldig dat iemand zich zo inzet voor zijn buurt!"

Stichting Buurtlink

Stichting Buurtlink heeft in 2006 het online platform Buurtlink.nl ontwikkeld om het buurtgevoel in Nederland te versterken. Op het platform kunnen Nederlanders door hun postcode in te vullen, kennismaken met mensen in hun buurt en leuke en relevante informatie over hun buurt met elkaar delen. Ook kunnen buurtgenoten via het platform inspiratie opdoen voor activiteiten in hun buurt. De stichting hoopt hiermee de leefbaarheid in Nederlandse buurten te verbeteren en dat mensen zich nog meer thuis zullen voelen in hun woonomgeving. Buurtlink.nl is het grootste buurtplatform van Nederland en heeft sinds de oprichting al 300.000 leden. Meer informatie over Buurtlink staat op www.buurtlink.nl.

Voorjaarsmarkt geslaagd

GENDT - Zaterdag 30 mei organiseerde Sint-Jozef een voorjaarsmarkt in het Hof van Breunissen.

Sint-Jozef is de bewoners, de medewerkers, familieleden en inwoners van Gendt dankbaar voor hun medewerking, aanwezigheid en bijdrage! "Het aanbod van mooie, goede gebruiksartikelen heeft ons overweldigd."

Dankzij de verkoop van deze spullen heeft Sint-Jozef een mooi startbedrag voor het jaarlijkse bewonersuitstapje bij elkaar gekregen voor de Stichting Vrienden van Sint-Jozef. "De bestemming van het uitstapje houden we nu nog even geheim, maar het zal zeker een gezellige dag worden!"

Klas van OBC Huissen in actie tegen zwerfafval

HUISSEN - Op 1 juni stond de maatschappelijke stage voor klas B2B van het OBC Huissen gepland. Ze hebben zwerfafval opgeruimd in de buurt van het viaduct in Bemmel.

"Ik fiets dit stuk vaak zelf en de hoeveelheid plastic in de berm irriteerde me al een tijdje totdat ik dacht dat dit een mooi project zou zijn voor de maatschappelijke stage. Een leerling bij ons op school bleek aangesloten te zijn bij 'stichting vrijwillige zwerfafval opruimers' en via hem worden benodigdheden zoals hesjes, handschoenen, vuilniszakken, containers en eventueel grijpers geleverd. Zwerfafval is een probleem waar we wat aan kunnen doen. Irriteer je dus niet aan zwerfaval, maar ruim het op", aldus Bob Arends.

Gevonden Petflesjes kun je in plaats van weggooien ook inleveren bij NGO's zoals 'Kleanworldwide' of 'Plastic Madonna'. Deze nonprofit organisaties maken er kunstwerken van zoals een borstvoedende plastic Madonna van twaalf meter lang. Het beeld zal tijdens de Olympische spelen in 2016 op het strand van Rio de Janeiro worden geëxposeerd en staat symbool voor het feit dat zwerfafval weer onze voedselketen terecht komt, maar ook voor de enorme impact van alle kleine beetjes die helpen. En die impact is nodig voor toekomstige generaties die recht hebben op een schone(re) planeet. "Want we erven de aarde niet van onze ouders, we lenen 'm van onze kinderen."

Het mooiste was dat de leerlingen vandaag zelf ook trots waren, mede omdat veel voorbijgangers, fietsers en automobilisten door te claxonneren en/of duimen omhoog lieten blijken dat zo goed bezig zijn. "Bedankt B2B. Ik ben trots op jullie!", aldus Bob Arends.

Zwanentocht in Huissen

HUISSEN - Maandag 25 mei ging de eerste zwanentocht van start. Ondanks de slechte weersvoorspellingen was het al vroeg druk op het startbureau.

De wandelaars kwamen uit alle winstreken en de meeste lopers zien het als een goede training voor de vierdaagse. Het miezerde toen de veertig- en vijfentwintigkilometer van start gingen, maar later werd het droog en perfect wandelweer en het waren mooie wandelroutes. Jammer was dat we het parcours van de veertig kilometer moesten veranderen, waardoor de afstand niet klopte, Maar volgend jaar is de afstand echt wel veertig kilometer.

Later op de dag ging ook de andere afstanden van start. Voor de tien en vijftien kilometer km er geen rustmogelijkheid, dus moesten we zelf een rust creëren, mede door het goede weer en de twee dames en een heer die de toko runden was het een succes.

Met ruim vierhonderd deelnemers waren we erg tevreden en kunnen we na de vakantie beginnen met de voorbereidingen voor de tweede zwanentocht op maandag 16 mei 2016 (tweede pinksterdag).

De Vliegende Post Haalderen

HAALDEREN - Midfondvlucht Sezanne is gewonnen door W. Geurtz en Zn.

In het laatste weekend van Mei stond Sezanne (386 km) op het programma. Aan deze vlucht deden 179 duiven mee van 17 verschillende liefhebbers en werden gelost om 9.25 uur.

W. Geurtz & Zn 10 mee 6 pr. 1, 21, 22, 27, 32, 40
A.J. van Olderen 12 mee 3 pr. 2, 6, 19
Comb. Engelen 10 mee 3 pr. 3, 16, 31

J. v.d. Scheur 10 mee 2 pr. 4, 18
Comb. van Zadelhoff 10 mee 2 pr. 5, 9
H. de Wijse 10 mee 6 pr. 7, 8, 17, 28, 37, 45

Muller – de Wijse 22 mee 4 pr. 10, 24, 35, 36
Chr. Graven 10 mee 4 pr. 11, 30, 33, 43
Wiltink – Meijs 10 mee 2 pr. 12, 38
Comb. Weijers 30 mee 6 pr. 13, 14, 20, 25, 26, 39
H. Leemreise 15 mee 4 pr. 15, 29, 34, 42
L. Meijberg 4 mee 2 pr. 23, 44
D. Rutjes 3 mee 1 pr. 41

De Karperjeugd

BEMMEL - De jeugd van hengelsportvereniging De Karper heeft inmiddels alweer hun vierde koningswedstrijd gevist. Er hebben in totaal veertien vissers meegedaan wat gezien de harde wind en slechte vooruitzichten erg knap is.

Gelukkig komen de voorspellingen niet altijd uit en hebben we het droog gehouden. De vangsten waren echter erg teleurstellend. Er werd maar door vier kinderen vis gevangen. Lars Gertsen wist voor de vierde keer op rij de wedstrijd te winnen. Uitslag jeugd tot veertien jaar: 1. Lars Gertsen met 59 cm 2. Lisa Zweers met 19 cm 3. Joep van Haren met 14 cm. Bij de jeugd van veertien tot achttien jaar was alleen Jari Gertsen in staat en vis te vangen. Hij was dan ook eerste met een mooie karper van vijftig centimeter.

Kerkdienst protestantse gemeente

HUISSEN - Op zondag 14 juni is om 10.00 uur de kerkdienst van de protestantse gemeente in het kerkgebouw aan de Raadhuisplein 35.

Voorganger is dominee K. Touwen uit Angeren. Er is crèche en mini-kinderkerk tot vier jaar; kinderkerk voor kinderen van vier tot twaalf jaar. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Duchenne Heroes nu ook voor Weekend-Heroes

NIJMEGEN - Duchenne Heroes, dé mountainbike tocht van de Benelux voor kinderen met Duchenne Spierdystrofie, viert dit jaar een jubileum! Speciaal voor deze tiende editie kunnen deelnemers zich inschrijven als Weekend-Hero.

Alleen dit jaar kunnen mountainbikers de laatste twee dagen van de officieel zeven dagen lange tocht mee fietsen, op vrijdag 18 en zaterdag 19 september. Voor iedere mountainbiker die al jaren de sfeer van het evenement wil proeven maar geen tijd heeft om een week te fietsen of zich daarop voor te bereiden, is dit de uitgelezen kans om er toch bij te kunnen zijn. Daarbij hoeven alle deelnemers uit Nijmegen en omstreken niet ver terug naar huis te reizen, want de onvergetelijke finish van Duchenne Heroes beleven ze in Park Brakkenstein. Er zijn slechts veertig plaatsen beschikbaar.

Over Duchenne Heroes

Duchenne Heroes is een mountainbiketocht van 700 kilometer in zeven dagen door vier landen voor één doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar Duchenne Spierdystrofie. Bijna driehonderd Heroes zetten hun spieren in 2015 weer een week lang in voor kinderen die dit zelf niet kunnen. Zij worden daarin ondersteund door ruim 130 vrijwilligers. Deze tocht vindt plaats van 13 tot en met 19 september.

Meer informatie over deelname als Weekend-Hero staat op www.duchenneheroes.nl/weekend-heroes of bel er voor naar 088 3665460.

Kerkdienst protestantse gemeente Huissen

HUISSEN - Op zondag 14 juni is om 10.00 uur de kerkdienst van de protestantse gemeente in het kerkgebouw aan de Raadhuisplein 35.

Voorganger is dominee K. Touwen uit Angeren. Er is crèche en mini-kinderkerk tot vier jaar; kinderkerk voor kinderen van vier tot twaalf jaar. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Sponsors bedankt

HUISSEN - Nu het stof is neergedaald in het Utrechtse Lopik willen wij van crossteam De Zandse Doppenlichters alle sponsors en eenieder die ons crossweekend mogelijk en onvergetelijk maakte hartelijk danken.

Door uw bijdrage hebben we in diversen klassen kunnen strijden. Onze blauwe auto’s waren te zien in de driewielerklasse, de Lopik-500, de banger, de bangerstox en de caravanrace.

9 / 28

Column

Alleen thuis. Mijn vrouw was met haar zussen een paar dagen er op uit om te fietsen en natuurlijk te klessebessen. In mijn huis was het stil. En eerlijk gezegd, ik had het niet goed georganiseerd. De eerste alleenochtend begon meteen verkeerd. Geen brood. Prompt acht uur naar mijn buurman Appie. Ik was de eerste klant. Het eerste stemgeluid van de dag hoorde ik van Sylvia. Sjaak, ik heb nog geen halfrond bruin afgebakken. Zal ik het voor je apart houden, vroeg ze vriendelijk. Sylvia wist niet dat ik thuis in een lege broodtrommel had gekeken. Ik liep met één Kaiserbroodje naar de kassa. Kassamevrouw Ria wenste mij een fijne dag, niet wetend dat ik het Kaiserbroodje alleen zou opeten. Op de tropische vrijdag ging het uitstekend. Koude aardappelsalade met gerookte haring, ei, spekjes, olijven, groen en kruiden van eigen moestuin en een dressing van olijfolie, witte wijnazijn, suiker en mosterd. Ik nam de kans, want mijn vrouw houdt niet van zuur. Heerlijk, maar niet echt gezellig om in de tuin met het bord op schoot een heerlijke salade naar binnen te werken. De huismerel kwam aangevlogen, maar om daar nu een gesprek mee aan te gaan. De raad van Lingewaard moet mij aanvoelen, want zij kruipen voor een gezellig opstootje graag bij elkaar. CDA wethouder Theo Pere en ex raadslid Henry Peren van het PvdA-dwergje organiseren voor de raad en college een zomerborrel. In de Rooie Haan. Café de Rooie Haan? Ken ik niet. Bestaat ook niet. Het is in Henry’s Rooie Zuipkeet achter zijn huis. Met een heuse bar. De consumpties zijn voor rekening van de gasten. Oeps, illegaal? Flauw om te zeggen dat het college en raad een voorbeeldfunctie hebben? Een ietsepietsie illegaal moet kunnen? Ik weet wat het is om alleen een biertje te drinken en aardappelsalade te eten. Ik vroeg mijn huismerel om zijn mening. Hij gaf geen sjoege. Zeker lid van de PvdA.

Sjaak

Diamanten bruiloft in Gendt

GENDT - Jos en Annie hebben elkaar leren kennen toen Jos als bakkersknecht brood kwam venten in de Boerenhoek in Angeren, waar Annie woonde.

Zij trouwden in 1955 en gingen wonen in de Dorpstraat in Gendt. Uit dit huwelijk zijn drie dochters en twee zonen geboren. Inmiddels hebben zij elf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

De meeste kinderen zijn in de buurt blijven wonen behalve Marian, die is in 1979 naar Memphis USA verhuisd. Het mooie hieraan is dat Jos en Annie om de twee jaar naar Memphis vlogen om hun dochter voor een lange tijd te bezoeken.

Jos en Annie zijn in Gendt bij velen bekend omdat Jos altijd actief is geweest in het verenigingsleven waaronder de visclub en het herenkoor. Zij zijn ondanks hun hoge leeftijd nog steeds gezond en wonen nog altijd zelfstandig.

14 juni is het zestig jaar geleden dat zij in het huwelijksbootje stapten en dit gaan zij op deze dag samen met familie, vrienden en buurt vieren bij café De Klok in Gendt.

Midzomernachtconcert in Bemmel

Aquarel: Kerkje aan het Oude Kerkhof in Bemmel Schilder: Hai Verstappen

BEMMEL - De vier seizoenen doen verschillende gevoelens ontwaken, van hoop en liefde in de lente tot melancholie in de herfst. In de loop der jaren zijn deze emoties op vele manieren muzikaal vertolkt en in liedteksten vastgelegd.

Het Nieuw Betuws Kamerkoor onder leiding van Frans van de Loo brengt een aantal hiervan ten gehore op 19 juni onder de titel 'The Sense of Seasons'. In de sfeervolle ambiance van het kerkje aan het Oude Kerkhof in Bemmel worden Engelse Folksongs uitgevoerd, maar ook het Summertime van Gershwin en een gedeelte uit de Jahreszeiten van Haydn staan op het programma.

Twee aanstormende talenten uit Lingewaard: Sterre Lennards en Niels Wiltink (zang en piano) verzorgen de intermezzo's. De pianobegeleiding is in de vertrouwde handen van Linda Bouman en het ensemble Animuze tekent voor de muzikale omlijsting. Na afloop van het concert is er gelegenheid voor een drankje, wellicht (bij goed weer) 'onder de platanen'.

Het concert begint om 21.00 uur. De entreeprijs bedraagt twaalf euro en in de voorverkoop tien euro (bij boekhandel Polman in Bemmel en Bruna in Huissen). Meer informatie over Het Nieuw Betuws Kamerkoor staat op www.nieuwbetuwskamerkoor.nl.

Voorlopige opbrengst voor MayaFoundation

BETUWE - Na afloop van een geslaagde en ook gezellige bridgedrive ten bate van de Maya Foundation heeft bridgeclub Doublet een cheque met de voorlopige opbrengst van 1.250 euro kunnen overhandigen aan Rene Voss, de drijvende kracht achter de Maya Foundation.

"Rene heeft ons uitgebreid verteld hoe hoog de nood is in Nepal en dat er nog vele jaren hulp moet worden geboden. De echte nood wordt pas duidelijk als de moessons over enkele maanden verleden tijd zijn. Dan is het nieuws natuurlijk allang naar de achtergrond verdwenen en gaan mensen zoals Rene weer hard aan de slag om de bevolking in Nepal een klein beetje op weg te helpen.

Wij zijn blij om daar als vereniging, met de ondersteuning van veel leden, vrijwilligers van buiten onze vereniging en vele ondernemers en instellingen uit Bemmel, ons steentje aan bij te hebben kunnen dragen. We weten nog niet precies wat de definitieve opbrengst gaat worden, maar we schatten dat we uiteindelijk ongeveer 1.800 euro kunnen overmaken naar de Maya Foundation.

Op de site van de verenging staat de uitslag van de drive: http://www.nbbclubsites.nl/club/15030/uitslagen.

We hebben gespeeld in 4 lijnen. In de A-lijn was het echtpaar Toxepeus bovenaan geëindigd met 61,25 procent; In de B-lijn was als eerste geëindigd de dames van Brandenbrug – Derksen met 70,63 procent. In de C-lijn waren de toppers de heren Wessels en Smit met 71,88 procent en in de D-lijn ging de heer van Workum en mevrouw Wentink er met de eerste prijs vandoor met 72,40 procent.

De echte winnaar was natuurlijk de Maya Foundation en dat was ook de bedoeling van deze drive."

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 16 juni houdt de SWL een open eetcafé in creatief centrum Hofstede aan de Hoefslag 28 in Bemmel.

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Gouden Appelvierdaagse

BEMMEL Dinsdag 2 juni ging voor de vijftiende keer de Gouden Appelvierdaagse van start in Bemmel.

Bewoners van verpleeghuis De Lingehof en verzorgingshuis Liduina genoten met volle teugen van een mooi versierde route om het complex heen, met onderweg de nodige versnaperingen en muziek. Voor de tiende keer fantastisch en enthousiast begeleid door kinderen van basisschool De Borgwal.

Dankzij de prima organisatie van het team Welzijn en de onmisbare vrijwilligers en familie, die ieder jaar weer klaarstaan, hebben de bewoners een prachtige week gehad.

Liggen bij klarinetconcert in de Koningskamer mag!

GENDT - Zaterdagavond 13 juni geeft klarinettist Paul Scheerder een concert in de Koningskamer van de piramide op de Munnikhof in Gendt.

Zijn spel heeft een geheel eigen plek verworven binnen de Nederlandse klarinetmuziek. Zijn muziek wordt ook wel omschreven als "De zalf voor de ziel". Op zijn nieuwe (derde) cd 'Behind the Clouds' wordt de klarinet begeleid door de heldere klanken van de Japanse Koto. Zijn muziek nodigt uit tot ontspanning en meditatie. Bij zijn concerten mag je zitten of liggen.

De aanvang is 20:15 uur. De entree is tien euro. Meer info staat op www.munnikhof.nl.

Fiat 500 voor bokstalent Enrico La Cruz

Dankzij stichting SOL (Sport en Ondernemen Lingewaard) heeft Enrico La Cruz een auto gekregen voor trainingen et cetera.

HUISSEN - SOL staat voor stichting sport en ondernemen Lingewaard. Een enthousiaste ondernemersclub, die als doel heeft de jeugdsport in de gemeente Lingewaard op een hoger niveau te brengen. Een van de sporters die op ondersteuning kan rekenen is het Huissense boksertalent Enrico La Cruz (21).

Dankzij stichting SOL (Sport en Ondernemen Lingewaard) heeft Enrico La Cruz een auto gekregen voor trainingen et cetera.

Enrico La Cruz behoort tot de elite van de vaderlandse bokssport. Zijn droom is kwalificatie voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. La Cruz: “Daarvoor zet ik alles opzij. Veel trainen, reizen en wedstrijden en dan op het juiste moment presteren een ticket voor Rio te bemachtigen. En ik wil niet alleen meedoen, maar ook voor een medaille gaan.”

Fiat 500

Tot nu toe loopt de voorbereiding van La Cruz soepel. Met dank ook aan SOL. “Zij ondersteunen mij financieel waardoor ik me kan concentreren op het boksen. En nu krijg ik deze prachtige Fiat 500," zegt Enrico La Cruz glunderend. “SOL en Autobedrijf Paul van Dalen hebben dat geregeld. Nu kan ik voortaan met de auto naar de training. Zes keer per week, afwisselend in Apeldoorn en Papendal. Eerder was ik aangewezen op het openbaar vervoer en dat was geen pretje. Altijd lang onderweg en heel laat thuis. Nu ik een auto heb, scheelt dat veel tijd en energie.”

Missie geslaagd

SOL voorzitter Paul Zaat en Paul van Dalen van het gelijknamige autobedrijf knikken instemmend. Paul Zaat: “We hebben gezegd dat we Enrico ondersteunen en dan doen we dat goed. Niet alleen financieel, maar ook met faciliteiten. Zo kwamen we uit bij deze mooie Fiat 500. Een leuke, sportieve auto, die autobedrijf Paul van Dalen tegen gunstige condities kon aanbieden. SOL staat garant voor de huur en Paul van Dalen neemt de verzekering, belasting en onderhoud voor zijn rekening.”

Tijdens de overdracht van de autosleutels voegt Paul van Dalen daar aan toe: “Enrico is goed bezig. Laatst pakte hij goud tijdens een toernooi in Belgrado. Als hij die lijn doortrekt komt Rio steeds dichterbij. Zou toch mooi zijn, een sporter uit Lingewaard op de Spelen. Dan is niet alleen de missie van Enrico geslaagd, maar ook die van stichting SOL.”

Champions League Jonge Kracht was een succes

HUISSEN - In maart startte Jonge Kracht met een Champions League voor de allerkleinsten.

Jongens en meisjes die geboren zijn in het jaar 2010 konden hier aan meedoen. Iedere woensdag werd er na hartelust getraind en vijf keer werd er op zondag een toernooitje gespeeld. De afsluiting was afgelopen zondag. Een leuk einde van de Champions League voorjaar 2015. Met dank aan de trainers Tim Gertsen, Carlo Janssen en Marcel Aaldering.

In september start Jonge Kracht weer met de Champions League voor de allerkleinsten. Informatie staat op www.jongekracht.nl.

Schilderen in de natuur

ARNHEM - Het wordt weer warm, en dus gaat Hartistiek er weer met mensen op uit om buiten op een mooie plek in de omgeving te tekenen/schilderen.

Mensen met/zonder ervaring die een leuke dag creatief en samen bezig willen: het kan op 6, 13 en 27 juni van 12.00 tot 16.00 uur. Met een diepe ervaring door goed te kijken, en je werk, keer je weer naar huis. praktische informatie en opgave: info@hartistiek.nl; 026 3790772 of kijk op www.hartistiek.nl/agenda.

Gezellige rommelmarkt

HUISSEN - Op zondag 14 juni is er in het lokaal van postduivenvereniging De Vriendenkring Den Ark weer een leuke rommelmarkt.

Deze is aan de Hazekamp 2b (Bredestraat richting tennisvelden) in Huissen. De rommelmarkt is te bezoeken tussen 09.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis. "Kom eens gezellig rondneuzen." Verdere info is te verkrijgen via 026 3252392.

Sponsor bedankt Sportclub Bemmel D2 op onvergetelijk Summercamp in Heino

BEMMEL - D2 van Sportclub Bemmel is in het weekend van 29 tot en met 31 mei op kamp geweest op Summercamp Heino. D2 heeft dit seizoen een uitstekend seizoen gedraaid in de tweede klasse.

Ondanks de langdurige blessures van Mats, Bjorn en Rick is met aanvullingen van D3 en D4 toch een zeer verdienstelijke vierde plaats bereikt. Deze goede prestatie was aanleiding om op een eigen kamp te gaan. De locatie was Summercamp Heino. Een voortreffelijke locatie voor een teamweekend. Veel activiteiten en goede voorzieningen. Van slapen is dan ook weinig gekomen!

Het Summercamp is mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren. KLJ Schilderwerken Arnhem, Bouwbedrijf Van Kesteren Elst, Bemap Houtmeel, S&S Woningstoffering, Bouwservice H. Straatman Arnhem en Café Het Hertenkamp Bemmel hebben een gulle financiële bijdrage gedaan. Bakker Bart heeft de BBQ mogelijk gemaakt, Coop Bemmel heeft het team voorzien van de nodige versnaperingen, drankjes en fruit en RM Accountancy & Advies heeft het team van mooie shirts voorzien. Het team is trots dat deze sponsoren hun maatschappelijke betrokkenheid hebben getoond!

DOORLOOP Fiat 500......

J. v. Ingen & Zn snelste Lingewaard

LINGEWAARD - Zaterdag 30 mei was er een midfondvlucht vanaf Sezanne.

De afstand was dit keer 390 kilometer. De duiven haalden een snelheid van 89 kilometer per uur. De duiven werden om 09.25 uur gelost. Om 13.46 uur draaide J v.Ingen & Zn hun eerste duif. Dit was goed om de snelste van Lingewaard te zijn. Tweede werd E.v.Aalten, derde H.Hegeman, vierde C.Vermeulen en vijfde C.Neijenhuis.

Promotie RKHVV VR2 naar eerste klasse

HUISSEN - Na in de competitie op een fraaie tweede plaats te zijn geëindigd zijn de dames van RKHVV2 alsnog via de nacompetitie gepromoveerd naar de eerste klasse van het vrouwenvoetbal door te winnen thuis met 3-0 van DAW uit Schaijk.

Sponsors bedankt

Foto: Robert Kuster

GENDT - Hoewel de naam 'Bourgondische Triathlon Ploeg' wellicht anders doet vermoeden, staat het sportieve element binnen onze ploeg centraal.

Vanuit een hechte vriendenploeg die dezelfde passie deelt, is sinds 2008 de naam Bourgondische Triathlon Ploeg een begrip in Gendt en omgeving. Want daar, waar al 27 jaar een prachtige recreatieve Triathlon wordt georganiseerd, ligt onze bakermat. Dit jaar debuteren wij in de derde divisie Triathlon. Sinds dag één worden wij als ploeg gesteund op kledinggebied, door deels trouwe en deels nieuwe sponsors. Op de huidige kleding zijn Sportcentrum Scatt, Wijnzinnig wijn en drankspecialist, Willemsen interieurbouw en scheepsbetimmering, BDO accountants en Kamphuisen projects vertegenwoordigd. Ook nu hebben zij ons weer van prachtige, moderne, nieuwe kleding voorzien. Het resultaat mag er weer zijn.

Het programma van de ploeg in 2015 zit overvol, we zullen natuurlijk proberen om allemaal tijdens de 'Gendtse Kersenfeest Triathlon' te starten. Enkele bourgondische triathleten starten in de challenge 'Roth' en de challenge 'Almere'. Hier wordt de hele klassieke afstand, 3.8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42.195 m van de marathon, afgelegd. Andere ploeggenoten reizen door heel Nederland en Europa om overal verschillende soorten disciplines af te leggen, zoals duatlons, crosstriathlons, alle afstanden triathlons en survivalruns. Meer informatie willen over de ploeg, de wedstrijden en onze sponsors staat op www.bourgondischetriathleten.nl.

Teejaater Pan hartverscheurend

BEMMEL - Teejaater Pan heeft de toneelvoorstelling Augustus: Oklahoma op de planken gebracht. Zonder enige terughoudendheid lieten de acteurs van Pan zien en horen wat er onderhuids speelt bij de familie Weston. Het was aangrijpend.

Alles wat je normaal gesproken alleen denkt en voelt, werd nu uitgesproken. Uit de reacties van het publiek blijkt dat het de mensen raakte. Bezoekers van Pan bedankt voor jullie beleving tijdens de voorstellingen. Dankzij die steun konden de acteurs van Teejaater Pan schitteren. In Augustus: Oklahoma zaten tal van motieven - zichtbaar en verborgen- die voor confrontaties zorgden en gewoon lekker zijn om te spelen. De kunst is om alle situaties en confrontaties elke avond opnieuw te laten ontstaan. En dat is de acteurs van Pan gelukt. Elke avond weer. Daaraan vooraf gingen vele, vele uren repeteren en de nodige spanningen of het allemaal wel weer zou lukken. Gezien de reacties van het publiek is het weer fantastisch geweest. Reacties zoals: “Jullie acteren echt heel professioneel”, “ Heel emotioneel”, “ Tranen in de ogen” zeggen voldoende. Het grote decor met bovenverdieping (gerealiseerd door vele uren van de vrijwilligers van de decorploeg) was perfect ingedeeld voor de verschillende scènes.

Foto: Anne-Marie de Bruin

De regisseur (Ton Schurink) en assistente (Mieke Sanders) zorgden ervoor dat de artistieke invulling verzorgd was. Een goede casting. Begeleiding, licht en overgangen tussen de scenes waren top. "En dankzij alle vrijwilligers, adverteerders, donateurs en vrienden van Pan konden wij deze voorstelling realiseren."

Geslaagde editie 2015 voor Betuwe Onderneemt Beter

BETUWE - Betuwe Onderneemt Beter kijkt terug op een geslaagde editie van het gelijknamige ondernemersevenement. Op maandag 1 juni vond de spannende verkiezingsavond plaats, met als ondernemer van het jaar Certilas. Dinsdag 2 juni was de goedbezochte beursdag, waar zo’n negentig bedrijven zich presenteerden. Alles onder het motto: het KAN in de Betuwe.

Léon Collaris, voorzitter van de Stichting Betuwe Onderneemt Beter, opende om 14.00 uur de beurs. Het officiële startschot gaf Peter Gerritsen, de kersverse ondernemer van 2015, met het doorprikken van een symbolische ballon. Dit deed hij samen met Peter Waterman van hoofdsponsor Rabobank Oost Betuwe en Antoine van Dalen van Van Dalen BV, die gastheer was en de beursruimte beschikbaar stelde.

Kijken en doen

Tot 20.00 uur bezochten honderden bezoekers de stands. Hier presenteerden zich grote en kleine ondernemers in de meest uiteenlopende branches – van advocaten, accountants en personeelsdiensten tot horeca, reclame en installateurs. Ook de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe en diverse ondernemersorganisaties waren vertegenwoordigd. Bezoekers konden daarnaast meedoen aan informatieve workshops, bijvoorbeeld over de Participatiewet en trends in de virtuele wereld.

In de smaak

Met een Foodmarket en daarna een netwerkborrel, beide verzorgd door Buitenpoort Catering, werd de beursdag smaakvol afgesloten. Betuwe Onderneemt Beter bedankt alle bezoekers en deelnemers en kijkt graag vooruit naar een vervolg in 2016.

Foto: Gerard van Bree http://www.vvbvanbree-foto.nl

Wandel aanstaande Exodustocht ook voor het goede doel

HUISSEN - De Exodustocht is al een bekend evenement. De tocht kent vijf afstanden voor jong en oud, variérend van relatief korte aftsanden tot aan de 42 kilometer wandelmarathon.

De Exodustocht vindt haar oorsprong in de intense WO II geschiedenis in onze regio. Destijds werden zowel militairen als burgers bijgestaan door dappere Rode Kruismensen. Eén van hen was de van geboorte Poolse Szerkowski. In 1945 verscheen een boek met de titel 'Zij, die voor u paraat stonden', waarin hij zijn belevenissen had opgetekend. Inmiddels is door het Exoduscomité dit boek opnieuw uitgegeven. Het geeft een prachtig inzicht in de uitdagingen en gevaren waarmee het Rode Kruis werd geconfronteerd. In veel verhalen van evacués blijkt de moedige rol van de Rode Kruismensen.

Wethouder Theo Janssen neemt het Rode Kruisboek in ontvangst

Als ode aan hen is het Rode Kruis de Goede Doelenpartner van de Exodustocht. Dat houdt in, dat een belangrijk bedrag aan het Rode Kruis wordt overgemaakt. Het minimum bedrag van 750 euro kan nog hoger worden als veel wandelaars deelnemen aan de Exoduswandeltocht.

Een belangrijke factor is, dat het Rode Kruis heden ten dagen overal in de wereld bij brandhaarden aanwezig is om hulpbehoevenden te helpen. Daarmee sluit het thema van de Exodustocht zowel bij het verleden als het heden aan.

"Doe daarom mee aan de wandeling, want u loopt een gezellige, recreatieve, sportieve tocht en tegelijkertijd helpt u het Rode Kruis als goede doel. De Exoduswandeltocht vindt vanuit Huissen plaats op zaterdag 27 juni. Kijk op www.exodustocht.nl en schrijf vast in.

Winnaars ballonwedstrijd Oranje-Comité

BEMMEL – Dinsdag 2 juni vond de prijsuitreiking van de Koningsdag-ballonwedstrijd plaats in ijssalon Maarten Liet.

De winnaars: Linde, Nova en Lieke. Johan van Schaijk en John Regensburg van het Oranje Comité Bemmel-Ressen. Song Ho Hong van de ijssalon.

Dit jaar werd een record-afstand behaald; de ballon van Linde Jansen overbrugde een hemelsbrede afstand van 211 kilometer en kwam terecht in Oldenburg te Duitsland. Hiermee verdiende zij de eerste plaats. Linde is tevens de jongste winnaar ooit met haar twee jaar! (haar papa had haar wel een beetje geholpen met invullen van de deelnemerskaart). De tweede plaats was voor Nova, haar ballon kwam in Friesoythe Dld 183 kilometer) en de derde plaats was voor Lieke (Peheim Cloppenburg Dld 172 kilometer). Dan is er eigenlijk nog een gedeelde eerste plaats, want ook de ballon van Irk Haenen (?) kwam terecht in Oldenburg. Zijn of haar gegevens waren echter niet goed te lezen, zodat het comité geen contact met deze winnaar kon opnemen. Daarom vraagt het OC of Irk (?) zich wil melden via de site van Oranje Comité Bemmel-Ressen zodat hij/zij alsnog een prijs in ontvangst kan nemen.

Duurzaamheid op de sportvereniging

BEMMEL - Op maandag 15 juni verzorgt de buurtsportcoach van Stichting Welzijn Lingewaard in samenwerking met Lingewaard Energie en Lingewaard Sport! een themabijeenkomst over duurzaamheid op de sportvereniging.

Sportverenigingen staan in deze tijd voor grote financiële uitdagingen. Subsidies en sponsorinkomsten lopen terug, terwijl de kosten van de accommodatie en de energierekening juist toenemen. Tijdens deze avond willen we de verenigingen graag informeren over de mogelijkheden om hier op in te spelen. Wist u bijvoorbeeld dat sportverenigingen vanaf 1 januari 2016 gebruik kunnen maken van een subsidiemogelijkheid om duurzame maatregelen te treffen? NOC*NSF en Lingewaard Energie vertellen u hier graag meer over. Ook zullen deze organisaties de verenigingen informeren hoe ze duurzamer om kunnen gaan met bijvoorbeeld licht, warmte, energie en afval. Heeft u wel eens gedacht aan zonnepanelen of led-verlichting, bent u op de hoogte van de isolatie van uw gebouw? "Hier gaan we graag met u over in gesprek."

Aan het eind van de avond is het zelfs mogelijk om per vereniging een adviesgesprek in te plannen met een adviseur van Lingewaard Energie om tot een specifiek plan voor uw club en accommodatie te komen.

De avond vindt plaats op 15 juni om 20.00 uur in de kantine van sportclub Bemmel aan de Ressensestraat 30B.

Sportverenigingen kunnen zich nog tot 11 juni aanmelden bij Nick van der Ham op n.vanderham@swlingewaard.nl. Geen sportvereniging, maar wel interesse? Geen probleem, neem gerust contact op!

Vijftienhonderd taxatiedagen oude boeken

DOORNENBURG - Vrijdag 12 juni is de bekende Nederlander Arie Molendijk, taxateur en veilinghouder van oude boeken uit Rotterdam te gast in de herberg van kasteel Doornenburg.

Tussen 13.00 en 16.00 uur kan het publiek hier terecht om hun oude boeken, (staten)bijbels handschriften, documenten, oude ansichtkaarten et cetera op waarde te laten schatten. Molendijk is vooral gespecialiseerd in oude geschiedenis, topografie, (staten)bijbels en theologie en vele ja alle andere soorten boeken..

De heer Molendijk oprichter van diverse boekenmarkten heeft dit over moeten dragen mede wegens zijn gezondheid. Verder kan advies worden gegeven tot verkoop of restauratie van oude boeken, bijbels, et cetera. Ook het opstellen van een taxatierapport voor de verzekering is mogelijk.

Taxatie gebeurt zo mogelijk aan de hand van bewijsmateriaal uit recent verschenen veilingcatalogi. Een nauwkeurige vaststelling van de waarde van boeken is afhankelijk van de druk en van de staat waarin het boek verkeert. Met enige regelmaat komen er op dit soort taxatiedagen uiterst zeldzame werken voor de dag en soms duiken zelfs geheel onbekende boeken op.

Dit jaar viert Arie Molendijk zijn 1500ste taxatiedag. Dit is volgens de directeur van het Plantinmuseum in Antwerpen internationaal op boekengebied nog nooit gebeurd! En zal in Rotterdam dit jaar worden gevierd. Locatie en datum zijn nog niet bekend.

Regelmatig taxeert Molendijk op uitnodiging in musea, bibliotheken, kerken en op monumentendagen. De belangstelling is overwegend groot op dergelijke dagen.

Er is voldoende parkeergelegenheid in de omgeving. Taxatie kost vijf euro ongeacht het aantal te beoordelen boeken. De taxatie is in kasteel Doornenburg in de herberg aan de Kerkstraat 27 op vrijdag 12 juni van 13.00 tot 16.00 uur.

In een oogopslag

Weekendvieringen voor de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

woensdag 10 juni

09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastoor Peters

zaterdag 13 juni

13.30 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Gezamenlijke Doopviering met Pastoor Peters en het kinderkoor Spetters

zaterdag 13 juni

19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Jongerenkoor Remember

zondag 14 juni

10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad; Eucharistieviering met Pastoor Peters het koor Exotherm zal de zang verzorgen

woensdag 17 juni

09.30 u. HH Martelaren van Gorcum, Huissen-Zand, Eucharistieviering met Pastoor Peters

Platform Huissen Centrum

HUISSEN - Voelt u zich aangesproken, als bewoner of gebruiker van Huissen-Centrum? Het wijkplatform wil graag met u meedenken over uw wijk, maar heeft daarbij uiteraard uw medewerking nodig.

"Graag nodigen wij u uit voor een bijeenkomst op woensdag 17 juni om van gedachten te wisselen over het centrum van Huissen. De avond begint om 19.30 uur in de voormalige raadzaal aan de Langekerkstraat 17 in Huissen en duurt tot uiterlijk 21.30 uur. Tijdens deze bijeenkomst zal ook een vertegenwoordiging van de gemeente aanwezig zijn.

Mocht u verhinderd zijn maar toch uw bijdrage willen leveren, dan kunt u contact opnemen met het wijkplatform. Het emailadres luidt: wijkplatform.huissencentrum@gmail.com.

Wiecherink Open LTC Gendt

GENDT - Het 32e open toernooi van LTC Gendt staat weer voor de deur. Dit jaar is Wiecherink Bouwmaterialen weer de hoofdsponsor van dit gezellige toernooi. Van 6 tot en met 12 juli zullen de wedstrijden gespeeld worden op het tennispark in Gendt.

Er wordt gestreden in de categorieën vier tot en met acht: gemengd dubbel, heren dubbel en dames dubbel. Uniek is het poulesysteem waarmee in Gendt gespeeld wordt. Hierdoor spelen alle deelnemers minimaal twee partijen.
In het compleet vernieuwde clubhuis kunt u voor en na de wedstrijden natuurlijk genieten van een drankje en heerlijke hapjes.
Inschrijven voor het toernooi kan nog t/m 28 juni via de websites www.toernooi.nl of www.ltcgendt.nl.

"Zoek een tennismaatje en schrijf je in. Uiteraard kun je gedurende de toernooiweek ook dagelijks komen genieten van mooie tenniswedstrijden!"

Rockfestival Under the Milky Way op 5 september

HUISSEN - Het Rockfestival Under the Milky Way krijgt een vervolg op 5 september. Surfclub De Peppelweide stelt weer haar unieke plekje in de uiterwaarden van Huissen beschikbaar voor dit geweldige rockspektakel.

De ingrediënten blijven ongewijzigd. Lage entree, lage consumptieprijzen, duurzaamheid, aankleding met sloopafval, gratis toegang tot achttien jaar en muziek, heel veel muziek. Een mooie mix van regionale en zelfs buitenlandse acts. De opzet blijft eigenwijs: bands worden betaald uit een gedeelte van de entree. Met veel vrijwilligers kan zo met beperkte financiële risico's het festival wederom plaatsvinden.

Voor de kids is er overdag ook voldoende vertier. Als professor, instrumentenmaker of raketkunstenaar kunnen ze zich uitleven. En de aftrap van het festival wordt verricht door het multimediale kinderproject 'De Sterrenplukmachine'.

De voorverkoop start binnenkort. Meer info staat op www.underthemilkyway.nl.

Vijftig jaar De Klok in Gendt

GENDT – Dit jaar is het precies vijftig jaar geleden dat Cas en Joke Kruip vanuit Lichtenvoorde naar het Gendtse toekwamen om daar een start te maken met iets dat uiteindelijk uit zou groeien tot een begrip in de regio. Reden genoeg om dit heugelijke feit te vieren.

Op 6 januari 1965 openden Cas en Joke de deuren van café De Klok in Gendt. Destijds zeker niet het enige, uiteindelijk wel het enige overgebleven, café in Gendt. Wat ooit begon als een café met hotel en slijterij is in vijftig jaar uitgegroeid tot een café met zalen, catering en evenementen. Alle reden voor een feest, dit zal dan ook gebeuren op zondag 14 juni aanstaande.

Van 12.00 uur tot 15.00 uur kunt u kennis maken met de verschillende leveranciers van de Klok. De leveranciers zullen met allerlei proeverijen hun mogelijkheden laten zien die ze via de Klok kunnen bieden. Het volledige programma zal nog even geheim blijven, maar te denken valt aan kleine buffetjes, een kaasbar en een chocoladefontein.

Na het middagprogramma is er tijd voor een gezellige borrel met live muziek. Het is immers ook alweer vijftig jaar geleden dat Grolsch kennis maakte met Gendt, en andersom. De feestelijke middag zal eindigen rond de klok van 19.00 uur.

De deur van De Klok staat, zoals altijd, voor iedereen open die dag. Dus kom gezellig proeven op 14 juni aan de Markt 1 in Gendt.

Open dag zaterdag 20 juni Natuurbegraafplaats Heidepol

ARNHEM - Natuurbegraven is in Nederland een relatief nieuwe vorm van begraven. Een natuurbegraafplaats is een mooi natuurgebied waar u vrij bent een plek te kiezen.

Op zaterdag 20 juni bent u welkom op natuurbegraafplaats Heidepol, tijdens de open dag tussen 11:00 en 17:00 uur. U kunt kennis maken met deze bijzondere plek en inspiratie opdoen bij diverse stands met producten rondom verantwoord natuurbegraven. U ziet hier onder meer prachtige bloemsierkunst, natuurlijke wades, bijzondere kisten en handgemaakte manden. Ook zijn er verschillende uitvaartondernemers aanwezig om u te informeren over hun diensten.

Verder kunt u aansluiten bij een informatieve rondwandeling door medewerkers van Heidepol, luisteren naar mooie live muziek van celliste Eveline Rosenhart en een lezing bijwonen van notaris Natascha Dröge.

Bij de ontvangstruimte kunt u terecht voor een kop koffie of thee en iets lekkers. Kortom; een bijzondere dag, op een bijzondere plek.

Een afspraak maken?
Is 20 juni voor u geen geschikte datum? U bent natuurlijk ook op een ander moment van harte welkom om kennis te maken met Heidepol. U kunt op eigen gelegenheid een kijkje nemen. Ook kunt u een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek en een rondleiding. Om een afspraak te maken neemt u telefonisch contact op of u stuurt een e-mail. Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze website.

Natuurbegraafplaats Heidepol, Harderwijkerweg 37, 6816 VA Arnhem, 026 – 7112210, vraag@heidepol.nl, www.heidepol.nl.

Bouw acht eengezinswoningen Tuindorp-Oost Huissen van start

HUISSEN - Op woensdag 3 juni is de bouw van acht eengezinswoningen in Tuindorp Oost in de wijk Loovelden in Huissen officieel van start gegaan. Wethouder Johan Sluiter van de gemeente Lingewaard en manager Vastgoed & Ontwikkeling Wilfried Groot Zevert van Waardwonen hebben de officiële handeling verricht.

De woningen zijn door Waardwonen als middeldure huurwoningen in de markt gezet en allemaal verhuurd. De acht eengezinswoningen aan de Limes worden hoogstwaarschijnlijk in december 2015 opgeleverd.

Wethouder Johan Sluiter (links) en Wilfried Groot Zevert (rechts)

De wijk Loovelden, de jongste wijk van Huissen, bestaat uit vijf deelgebieden met elk een eigen karakter. In 2013 heeft Waardwonen twintig eengezinswoningen gerealiseerd nabij het woonzorgcentrum dat al eerder in nauwe samenwerking met Driestroom, Zorgcentra Betuweland en BPD Ontwikkeling gerealiseerd is. Een goed voorbeeld van maatschappelijke samenwerking tussen de corporatie en zorgaanbieders. De acht woningen die nu gerealiseerd worden, liggen tussen de twintig eengezinswoningen en het woonzorgcentrum aan de Plaza. Met de toevoeging van nog eens acht middeldure eengezinswoningen ontstaat een goede mix van huur- en koopwoningen. De diversiteit aan bewoners zorgt voor een goede leefbaarheid.

Waardwonen is trots dat zij wederom invulling heeft gegeven aan de realisatie van sociale huurwoningen in de wijk Loovelden.

Pleinfeest en Avondvierdaagse: Herveld-Andelst laat zien hoe gezellig het is

foto: Karel Hulsteijn

HERVELD - "We hebben weer een geweldige wandelweek achter de rug. Liefst 2425 deelnemers hebben genoten van de prachtige wandelroutes door de mooie Betuwe. Het weer was bijna de hele week prima."

Alleen op de slotdag viel de intocht een beetje in het water. De hele route hebben de wandelaars in de regen gelopen en pas na 21.00 uur werd het droog. Velen zullen een heerlijke warme douche hebben genomen, toen ze eenmaal thuis waren. En op het plein ging het feest volop door onder de Mega Party Tenten. Wat waren we blij dat die er stonden en wat een gezellige artiesten zijn dj duo the Disco Kings. Het hele plein deed volop mee met de opzwepende nummers die ze afspeelden op de grote beeldschermen.

Het Mega Plein Festijn van zaterdagavond telde rond de 1.800 bezoekers. Het was supergezellig met zeven acts op het grote podium: Partyband TOF, Django Wagner, De Snollebollekes, Ronnie Ruysdael, Duo Pak Aan, Het Feestteam en Peter Beense. Het thema van de avond kwam door hen en het publiek volop tot zijn recht: Van 0 tot feest in tien seconden!

Degenen die een sponsorarrangement hadden, werden ontvangen in het sponsorcafé en volgden het programma van dichtbij onder het genot van een hapje en drankje. Kortom: we kunnen terugkijken op een geslaagde week en een geslaagd weekend.

"Wij zijn alle wandelaars en alle bezoekers dankbaar, want zonder jullie zouden deze evenementen niet bestaan! We vergeten natuurlijk de hulp van alle vrijwilligers niet, want daar staan de SJOC Avondvierdaagse en Stichting Actief om bekend. Deze helpende handen zijn onmisbaar, zonder hen zouden we niet verzekerd zijn van het slagen van deze feestweek."

'Herstel woningmarkt in heel Nederland'

LINGEWAARD - Huizenprijs in Lingewaard zijn een procent gedaald in eerste kwartaal 2015. Vrijwel alle Nederlandse regio's haken aan bij het landelijke herstel op de woningmarkt. In elke regio nam in 2014 het aantal woningverkopen toe en in 37 van de veertig regio's steeg de gemiddelde verkoopprijs. Dit schrijven economen van de Rabobank in de verschenen studie Herstel op de regionale woningmarkt.

In Lingewaard is de gemiddelde verkoopprijs van koopwoningen in het eerste kwartaal van 2015 met een procent gedaald. Voor wat betreft het herstel van de gemiddelde verkoopprijzen lopen de steden over het algemeen voorop. Het aantal woningtransacties in Lingewaard is in het eerste kwartaal van 2015 met 49 procent gestegen

Directeur Particulieren Thea van Bommel van Rabobank Oost Betuwe: "In de gemeente Lingewaard zien we een sterkere groei dan gemiddeld in Nederland als het gaat om het aantal transacties. Hieruit mogen we concluderen dat de woningmarkt aantrekt. Een positieve ontwikkeling voor de woningbezitter in de gemeente Lingewaard." In vrijwel heel Nederland staat de woningmarkt er beter voor. Door de gedaalde woningprijzen, de lage hypotheekrente, de gestegen werkgelegenheid en het herstelde vertrouwen in de woningmarkt groeide het aantal woningtransacties in 2014 fors ten opzichte van 2013.


Gelderland

In de provincie Gelderland groeide het aantal transacties in 2014 met 37 procent en steeg de gemiddelde verkoopprijs met 2,8 procent. De regionale verschillen binnen de provincie zijn groot. De regionale woningmarkt kunt u vinden op: www.rabobank.com/economie/.

21 / 28

22 / 28

Bevrijdingsconcert als bijdrage in bewustwording

Foto: Henk van Eimeren

HUISSEN - Het Veteranen-Exodusconcert werd verzorgd door de Koninklijke Marinierskapel. Panelen met foto's van missies en van WO II vertelden het verhaal van oorlog en vrede. Op de plek - de stadskerk van Huissen- die zo symbool staat voor de wederopbouw heette burgemeester Marianne Schuurmans iedereen uit de gemeente Lingewaard welkom.

Zij benadrukte dat het thema van de vrede voor haar van belang is, omdat juist in de gemeente Lingewaard alles en iedereen zo zwaar werd getroffen in WO II. Met trots gaf zij aan ambassadeur van het Exoduscomité te zijn. Centraal staat in die benadering, dat we nooit vergeten; dat we weten te verbinden en met doortastend optimisme doorbouwen op de herwonnen vrijheid. Vrijheid die niet vanzelfsprekend is.

Foto: Henk van Eimeren

Uit alle kernen waren de 550 bezoekers afkomstig; ook mensen, die een oude band hebben binnen onze gemeente. Speciale gasten waren de veteranen en de 'burgerveteranen'. Burgers die aan den lijve de oorlogshandelingen en de evacuatie nog hebben mee gemaakt. Die bijna natuurlijke verbinding maakte het tot een uniek gebeuren. Niemand hoefde de ander er van te overtuigen, dat oorlog nooit vergeten mag worden .Als vanzelfsprekend was dit het uitgangspunt van dit bijzondere muzikale gebeuren.

De bewustwording van hetgeen in de Betuwe in de periode '44-'45 is gebeurd is de afgelopen jaren zeer gegroeid. Niet alleen binnen de gemeente, maar ook ver daarbuiten. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de introductie van de Marigold als symbool voor de burger en de exoduswandeltocht op 27 juni. Kijk voor meer info op www.exodustocht.nl.

Soldaat van Angeren grandioos succes

ANGEREN - Vol lof was iedereen over de musical 'Soldaat van Angeren' afgelopen zaterdag in een bomvol Dorpshuis in Angeren. Een avond met toneel, muziek en zang over een waargebeurd verhaal van Gijs Jansen van Beek. Van de eerste tot de laatste minuut zat het publiek geboeid en geëmotioneerd te kijken naar het theaterstuk.

De avond begon met de welbekende tune van Soldaat van Oranje. Daarna nam Geert Bouwman als verteller het woord. Hij ging kleinzoon Teun een verhaal vertellen – geschreven door Corrie Kemperman – over Gijs. Een van de vele jongens uit de Betuwe. Gijs had een droom, maar die werd ruw verstoord door de oorlog.

En zo werd het publiek meegenomen door de oorlogsontwikkelingen. Van de mobilisatie, de Duitse inval, het werk in de Duitse fabrieken, Market Garden en de bevrijding. De ene keer verteld door Geert, de andere keer door Gijs zelf (gespeeld door Martijn van Vuuren). Dit alles aangevuld met mooie passende (video)beelden en muziek.

De Meyers zongen onder andere 'Mag ik dan bij jou' en Hanneke Engels 'Mijn leven is van mi'. Met schitterende kleding uit de oorlogstijd beeldde toneelgroep Mozaïek onder andere de evacuatie uit. Bastian Wagener speelde piloot Howard Moebius.

Een moment van herdenking vond plaats met het schitterende 'Hymn to the Fallen' die door het orkest en Heisterkoor indrukwekkend werd neergezet. Maar ook veel indruk maakte het Wilhelmus in een speciale bewerking. In de foyer van het Dorpshuis, waar Anne en Renée na afloop nog zeker een uur hebben staan zingen, werd nog lang nagepraat.

Oproep pallets kindervakantiedorp

OOSTERHOUT - Van maandag 24 tot en met vrijdag 28 augustus zal het 'Kindervakantiedorp' in Oosterhout plaatsvinden. Dit is een bouwweek waar 250 tot 300 kinderen van basisschoolleeftijd aan deelnemen.

Dit jaar is het jubileum, het dorp bestaat dertig jaar. Er zullen daarom extra uitgaven gedaan worden om er een knallend jaar van te maken. Zoals elk jaar gaan de kinderen hutten bouwen, hutten schilderen, spelletjes spelen en een dagje uit. Op vrijdagavond is onze feestavond. Voor het bouwen van de hutten hebben wij een hoop pallets nodig. Wij hebben helaas niet het budget om deze pallets te kopen. Daarom onze vraag aan u: 'Bent u of kent u iemand die pallets heeft en deze beschikbaar wil stellen voor ons?' Dan kunt contact opnemen met Simone Jansen. Het e-mailadres is simonejansen95@hotmail.com en telefoonnummer is 06 24849293."

Amateurvoetbalclubs spelen regiotoernooi

REGIO - Nu de voetbalcompetities zijn afgesloten, spelen de eerste elftallen van diverse amateurclubs uit de regio een onderling toernooi, ter afsluiting van het seizoen. Voetbalclub OSC uit Nijmegen-Noord organiseert op zondag 14 juni het Nieuw Balveren Toernooi.

De prijzen zijn verdeeld, de strijd om klassebehoud, promotie en degradatie is gestreden. Gezelligheid staat derhalve centraal op 14 juni. Niettemin zal het prestige dat op het spel staat, zorgen voor spannende wedstrijden. Typisch voor toernooivoetbal, zijn de relatief korte wedstrijden. Dit zorgt doorgaans voor verrassende uitslagen. Welke club met de wisselbeker aan de haal gaat, is dan ook allesbehalve een uitgemaakte zaak.

De deelnemende clubs aan het Nieuw Balveren Toernooi zijn: Arnhemse Boys, Driel, Elistha, HAVO, OSC, Spero, Union en WVW. De loting voor de poule-indeling vindt plaats om 09.15 uur. De eerste wedstrijden starten om 10.00, de finale is om circa 17.00 uur.

Het toernooi wordt gespeeld op de velden van OSC, sportpark Nieuw Balveren, Stationsstraat 24A, Nijmegen-Noord.

Help Landerij De Park de bijenstal winnen

LINGEWAARD - Landerij De Park is momenteel in een nek aan nek race verwikkeld in de publiekswedstrijd van Stichting voor Elkaar van Univé. Uit meer dan honderd inzendingen is het centrum voor natuurbeleving doorgedrongen tot de laatste acht kandidaten.

Nu is het aan het publiek om zijn stem uit te brengen voor het beste initiatief. De winnaar van de verkiezing kan maar liefst een bedrag van 25.000 euro winnen. "Met dit bedrag willen wij een bijenstal en een educatief programma opzetten voor schoolkinderen in deze regio", aldus Allard Klein Onstenk, huisimker van Landerij De Park. "Vandaar de oproep aan alle bewoners van OverBetuwe, Lingewaard, Arnhem en Nijmegen: Breng je stem uit op www.stichtingvoorelkaar.nl/elst. Want… zonder bijen geen appels en peren."
De verkiezingsstrijd loopt nog tot 12 juni 12.00 uur en dan is bekend wie de winnaar is.

Landerij De Park is een initiatief van Stichting Boerderij Lingezegen en opent deze zomer aan De Park 12 in Elst. Het wordt een centrum voor natuurbeleving in Park Lingezegen waar jong en oud op een verrassende manier in aanraking komt met de natuur.

Er komt een kinderboerderij, een avontuurlijke natuurspeelplaats en beleef- en ontdektuinen. Er komt een educatief centrum waar leerzame workshops en exposities worden georganiseerd. Op Landerij De Park leren kinderen samen met hun vriendjes, ouders en grootouders spelenderwijs hun eigen natuur kennen. Fietsers en wandelaars vinden op Landerij De Park een heerlijke pleisterplaats om uit te rusten en te genieten. Voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en vrijwilligers is Landerij De Park een plaats voor een betekenisvolle dagbesteding. Voor mbo-leerlingen die een opleiding volgen in de groensector is het een mooie leer- en ervaringsplaats.

Landerij De Park, opent op de Dag van Park Lingezegen (28 juni) voor het eerst haar poorten om vervolgens voor een periode van circa drie maanden te gaan proefdraaien. De officiële opening is voorzien voor eind september van dit jaar.

Uitbreiding van Oosterhout: start bouw Grote Boel

OOSTERHOUT - Talis is als eerste begonnen met de realisatie van woningen in Grote Boel. Plannen worden werkelijkheid! Alle reden dus om dit gezamenlijk te vieren. Talis en de Waalsprong hielden daarom een feestelijke start bouw op vrijdag 5 juni.

In mei is woningcorporatie Talis als eerste gestart van de realisatie van woningen in Grote Boel. Wethouder Bert Velthuis was uitgenodigd om op 5 juni samen met bewoners en andere ontwikkelaars in het gebied de start van de bouw van deze 43 sociale huurwoningen feestelijk in te luiden.

Eerste stappen in een nieuwe wijk

Op vrijdag 5 juni verzamelden vanaf 13.00 uur toekomstige bewoners en andere genodigden zich op de bouwplaats van Talis in Grote Boel, te oosten van de Griftdijk. Kinderen kregen een bijzondere rol in de feestelijke handeling: hun eerste symbolische voetstappen in Grote Boel werden vastgelegd, zodat ze in een later stadium verwerkt kunnen worden tijdens de inrichting van de wijk. Deze 'footprints' worden onderdeel van een ontmoetings- en speelplek in de toekomstige Astrid Lindgrenhof. Daar wordt een waterput, historiserend gebouwd, middelpunt van het hofje. Dat sluit aan bij de architectuur van de woningen van Talis, die verwijst naar historische functies van Grote Boel.

Grote Boel

Grote Boel is de nieuwe uitbreiding van de wijk Oosterhout. Er komen in totaal circa 850 woningen; samen met de uitgifte van de huurwoningen van Talis is ook de verkoop van verschillende woningprojecten inmiddels gestart. Het is een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van de Waalsprong. De sfeer van Grote Boel laat zich het best kenmerken als die van een tuindorp. De nieuwe woonbuurt is heel waterrijk, ligt direct aan de Oosterhoutse Plas en heeft een groot fiets- en kindvriendelijk karakter. Als tuindorp anno 2015 heeft Grote Boel een landelijk karakter met gevarieerde woningen, veel openbaar groen, speelplekken, goede voorzieningen en volop recreatiemogelijkheden in de omgeving.

Vereniging Ouders van een Overleden Kind Wandelen met lotgenoten

BETUWE - Wandelen met lotgenoten op zondag 14 juni met de Vereniging Ouders van een Overleden Kind (VOOK).

VOOK is een zelfhulporganisatie van ouders van een overleden kind, die begrip en medeleven willen bieden aan lotgenoten. Wanneer je kind sterft, val je in de duisternis en de chaos van tomeloos verdriet: de wereld is vergaan. Veel meer ouders ondergaan deze traumatiserende ervaring dan over het algemeen wordt gedacht. Vele ouders dragen daardoor een onvoorstelbaar groot verdriet met zich mee, dat bepalend is voor de rest van hun leven.
Hoe daarmee om te gaan? Hoe overleef je dat?

Wat VOOK voor een ieder kan betekenen, staat op: www.vook.nl. Voor zondagmiddag 14 juni heeft VOOK in een prachtige bosrijke omgeving een wandeling rondje 'Paradijs' georganiseerd. Verzamelen vanaf 13.00 uur bij gebouw De Beken van Staatsbosbeheer, Nieuwe Keijenbergseweg 174 in Renkum.

Hier is gelegenheid om een consumptie te nuttigen (voor eigen rekening). De start is om 13.30 uur en de lengte van de wandeling is ongeveer zeven kilometer. Om de natuurontwikkeling in het Renkums Beekdal van dichtbij te kunnen bekijken is een vlonder door het moeras aangelegd. De wandelroute gaat over deze vlonder en er wordt gelopen langs diverse beekjes.

U kunt u opgeven per e-mail: gelderland-an@vook.nl of bettie_elzen@hotmail.com.

Vierdaagse Doornenburg

DOORNENBURG - Sportvereniging Olympia organiseert onder auspiciën van de kWbn de avondvierdaagse. Deze wordt gehouden van dinsdag 16 tot en met vrijdag 19 juni.

De start tussen 18.00 en 19.00 uur is vanaf het ontmoetingscentrum in Doornenburg, Kerkstraat 3.

Op de volgende afstanden kan gestart worden: 2.5 - 5 - 10 en 15 kilometer. De afstand van vijftien kilometer kan ook speciaal gebruikt worden als training voor de vierdaagse. Op drie van de vier avonden worden er nieuwe routes uitgezet!

Op de vrijdagavond volgt er een groots onthaal, vooraf gegaan door tamboercorps en harmonie van Sint-Caecilia, vanaf de speeltuin.

Voor nadere informatie: Marian Visch: 0481 424127.

Mini-ruil bieb in de wereldwinkel Lingewaard

HUISSEN - Sinds enkele maanden heeft de wereldwinkel Lingewaard een ruil- en/of leenbibliotheek.

Het idee is ontstaan doordat veel mensen thuis boeken hebben liggen die ze een keer gelezen hebben en deze dan wegleggen. Uiteindelijk komen ze bij het oud papier. Doodzonde natuurlijk. Een wereldwinkel houdt niet van weggooien en nam dit project opzicht. Tot nu toe zijn de reacties zeer positief, maar er kunnen meer mensen gebruik van maken.

In de winkel staat een tweedehands boekenkast met boeken voor alle leeftijden. Trillers, vakantieboeken, romance, kinderboeken en dergelijke.

"U kunt een boek uitzoeken, deze ruilen tegen een ander boek of door geven aan derde. Vooral in de vakantietijd kan het voordelig uitpakken. U hoeft geen boek te kopen, maar u komt naar de wereldwinkel voor een boek." Het adres is: Wereldwinkel Lingewaard, Vierakkerstraat 32b in Huissen.

Bingo Kantropa Oosterhout

OOSTERHOUT - Op vrijdag 12 juni houdt de vogelsportvereniging Kantropa haar jaarlijkse terugkerende zomerbingo met de welbekende prachtige prijzen.

Ook zijn er vleesschalen manden met levensmiddelen en diverse geldprijzen te winnen. De bingo bestaat uit acht rondes en de kosten daarvan zijn 4,50 euro. Ook is er de welbekende gratis ronde en verloting voor eenieder die meespeelt.

De aanvang van de bingo is 20:00 uur en de zaal is al open om 19:00 uur. De bingo zal gehouden worden in café/zaal Merkus aan de Dorpsstraat 12 in Oosterhout.

Sportfondsen Nijmegen steunt Spieren voor Spieren

NIJMEGEN - Op vrijdagavond 19 juni vindt voor de tweede keer de Midzomernachtduik plaats. Met dit evenement wordt niet alleen de zomer ingeluid, maar zamelt Sportfondsen Nijmegen ook geld in voor kinderen met een spierziekte.

De Midzomernachtduik verwijst naar het midzomernachtfeest, een bekend verschijnsel in met name de Scandinavische landen. Sportfondsen Nijmegen wil met dit evenement laten zien hoe leuk, gezond en vooral gezellig het is om te zwemmen.

Wilt u ook zwemmend de zomer inluiden? Kom dan 19 juni naar Openluchtbad de Goffert, Goffertweg 22. Een eigen bijdrage wordt zeer op prijs gesteld: alle donaties komen ten goede aan Spieren voor Spieren.

Hoe ziet het programma eruit? Van 19.30-21.30 uur kunt u recreatief zwemmen in het wedstrijdbad. Kinderen kunnen 'op water lopen' doordat er een loopmat en een looprad in het water liggen. Daarnaast wordt er tussen 19.30-21.30 uur 2 keer een les aquasport gegeven in het speelbad.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via m.boerboom@sportfondsennijmegen.nl of r.koedam@sportfondsennijmegen.nl.

Tegelhuys Arnhem Tegels & Sanitair

ARNHEM - Tegelhuys Arnhem blijft groeien. Steeds meer mensen weten de tegel- & sanitairspeciaalzaak aan de Johannes Huddeweg in Arnhem te vinden. Naast de formule van Tegelhuys Arnhem is het assortiment ook uitgebreid met sanitair zoals Bruynzeel, Sphinx, Geberit enzovoort.

Eigenaar Dennis Hamer is een tevreden man. Wij ontmoeten hem in de showroom van het bedrijf dat ingericht is met tegels & sanitair in meerdere prijsklassen. "We zijn tevreden over de ontwikkeling die ons bedrijf doormaakt'', zegt Hamer. "Dat komt in eerste instantie door de kwaliteitsproducten, die we leveren in tegels & sanitair. Maar daarnaast schenken we ook veel aandacht aan onze klanten, die recht hebben op een goed advies. We werken bewust met een klein team van slechts vier personen waardoor het contact heel persoonlijk is.''

De keuze in tegels & sanitair is groot. "Ook keramisch parket wordt steeds populairder, wij hebben een ruime collectie keramisch parket in vele vormen en kleuren . "Het is niet van echt te onderscheiden", aldus Dennis Hamer.

Tegelhuys Arnhem, Joh. Huddeweg 19, Arnhem (Industrieterrein Het Broek); www.tegelhuysarnhem.nl; webshop: www.badkamerarnhem.nl.

Krijtkunsten kids; schilderijen in etalages; openluchtgalerie; winkels open Kinderen centraal op koopzondag 'Kunst'

Foto: Van Eimeren Huissen

HUISSEN – Schuilt er een Rembrandt in uw kind? Of juist een Banksy? Dan heeft uw kroost op (koop)zondag 14 juni in Huissen dé kans om hun kunsttalent te laten zien. Er zijn dan volop activiteiten voor kids. Ook is er een openlucht galerie waar (volwassen) kunstenaars hun werken tonen, als ook in de etalages van wel vijftig winkels (open van 13.00 tot 17.00 uur) en is er zwierige (live) muziek.


Kunst door kinderen krijgt ruim baan komende zondag. Tijdens de koopzondag 'Kunst' kunnen kids onder begeleiding een huisje versieren met bloemen (echte en zelf gemaakte). Verder staan er bij de kledingwinkels Van Monique en Trend & Co emmers met stoepkrijt klaar zodat de kunstenaars in de dop prachtige tekeningen kunnen maken op straat. Met een Van Monique cadeaubon voor de mooiste tekening!
De winkeliers in het centrum openen hun deuren van 13.00 tot 17.00 uur. In de etalages van maar liefst circa vijftig winkels zijn van bijna evenzoveel kunstenaars beeldhouwwerken en schilderijen te bewonderen. Bij hun creatieve uitspattingen speciale flyers waar uitleg over kunstenaar en werk wordt gegeven. De organisatie van Kunst in de Etalage is in handen van Ondernemersvereniging Huissen en Kunstplatform Mea Vota.

Place du Tertre

Zo'n twintig (amateur-, semiprofessioneel en professioneel) kunstenaars uit Lingewaard en daarbuiten tonen op de Markt hun werken in een openlucht galerie. En werken ook aan nieuwe werken. Met Franse chansons erbij waan je je op het Place du Tertre, het wereldberoemde kunstenaarsplein in de Parijse wijk Montmartre.
Met de live klanken van de Bronco Brothers, troubadours avant la lettre, die van 't Huessenaartje naar de Buitenpoort door de winkelstraten trekken wordt het gezellige sfeertje bijna compleet. De winkeliers en de horeca-uitbaters zorgen met hun specialiteiten, gastvrijheid, goede adviezen en vriendelijkheid voor een topbeleving op koopzondag Kunst op 14 juni.

Topshelf Open 2015 belooft succes te worden

BEUNINGEN - Topshelf staat voor een totaal assortiment op het gebied van Sport, Fashion en Outdoor. De beste labels op al deze gebieden zijn vertegenwoordigd in de vijf megastores van Topshelf in Beuningen, Utrecht, Leerdam, Rotterdam en Cruquius.

Voor elke sport, iedere vorm van vrijetijdsbesteding en de casual outfit voor elke dag voor iedere leeftijd is er bij Topshelf een uitgebreide collectie. Shoppen bij een van de vestigingen van Topshelf biedt een totaalbeleving voor iedereen. Topshelf is toegankelijk, heeft en voert kwaliteit, is sportief en sfeervol.

Hetzelfde kan gezegd worden van Topshelf Open, het internationale tennistoernooi op gras in Rosmalen. Vandaar dat Topshelf al drie jaar naamsponsor is van dit ATP/WTA toernooi, dat al garant staat voor geweldige en spannende dagen in verband met de toptennissers die aantreden maar verder ook quality time biedt voor het hele gezin. Rondom het gezellige horecaplein heeft Topshelf 1500 vierkante meter vol tennis- en sportkleding, mode, accessoires, beursaanbiedingen en een impressie van de nieuwe wintercollecties. Ook is er van alles te doen voor kids.

Topshelf Open wordt gehouden van 8 tot 14 juni en het spelersveld is bekend. Nederlands nummer één Robin Haase neemt het onder andere op tegen Jo-Wilfried Tsonga, Lleyton Hewitt, David Goffin en winnaar van 2014 Roberto Bautista Agut. Bij de dames is de top10 speelster Eugenie Bouchard van de partij evenals de successpeelsters Jelena Jankovic, Kiki Bertens, Kirsten Flipkens en winnares van 2014 Coco Vandeweghe. Ook Michaëla Krajicek is weer van de partij. Het tennispark Autotron Rosmalen en Topshelf Shopping Boulevard zijn dagelijks geopend vanaf 10.00 uur. Voor kaartjes: topshelfopen.nl en kijk voor aanbiedingen, tips en assortiment op topshelf.nl

Spectaculaire opening Mitra Huissen

HUISSEN - Afgelopen zondagmiddag was het dan zover voor Mitra Marcel & Maria. De slijterij werd officieel geopend door een 'special guest'.

"We hadden namelijk zanger Thomas Berge gevraagd om de winkel te openen. Omdat we hem al jaren als gezin volgen, vond Thomas het erg leuk om te doen. We hebben de winkel vanaf 18 mei overgenomen en na de aanpassing aan de buitenkant vonden we het tijd worden voor een opening.

Binnen in de winkel hebben we een ruime keuze aan kado`s, een groot assortiment speciaal bieren en onze partyservice niet te vergeten. We willen de service geven die klanten verdienen. Als we iets niet hebben, kunnen we dat via Mitra.nl snel in de winkel krijgen. Je kan nu ook in de winkel online bestellen, hoe makkelijk is dat.

We heten u van harte welkom in onze winkel aan de Brink 11 in Huissen."

Lieve Niels & Helga
Alles na Noorwegen...

Wij wensen jullie vrijdag 12 juni een prachtige bruiloft!
Familie Aalders/Tijssen & vrienden

Dit paar geniet op 20-06-2015 van hun 55ste trouwdag...
Van Harte proficiat en nog vele fijne en gezonde jaren toegewenst namens....
Leslie , Elly, Glenn, Xander en Nicole...

Tip,tap,top,
Zondag 14 juni zitten de eerste
50 jaren voor Cis erop!
Proficiat!
Gewoon doorgaan!
Toon, Jordy-Tesse, Sven. En de rest.

Julia is jarig!
5 jaar!

Dikke kus van Lucas, papa en mama.

Waterbeestjes bekijken onder de microscoop
Jij kent er al een hele hoop!
Natan wordt 6 jaar
Hiep, hiep Hoera!
Proficiat
Oma Rita

Op 16 juni wordt deze kabouter Plop 50 jaar
Staat hij toch nog een keer serieus in de krant

Gefeliciteerd van Lars, Jesper en Anja

Hoera,Lynn al 4 jaar!
Heel veel plezier op de basisschool.

Ome Michon, tante Bianca
Demi en Sem xxx

Cees Evers wordt 14 juni
12 jaar.
Dit lieve manneke wordt
gefeliciteerd door
Opa Jan en Oma Lies

Het is echt waar
onze lieve papa wordt 13 juni
40 jaar!

Dikke kus en knuffels van
Anneloes en Lynn

Theo en Marcella,
Een droom komt uit: een eigen huis!
Op een prachtig plekkie.
Ontzettend veel geluk gewenst
Met jullie eigen stekkie.
Pa en Ma

Lieve Theo,
Hieper de piep!
Zoals je ziet:
Pa en Ma
vergeten jou 30 ste verjaardag niet!

Hiep Hiep Hoera...onze knappe streetdance chick wordt 8 jaar!

Liefs van Papa, Mama en Jens

Het is nog niet te zien,
Chrisje gaat voor 4 x 10!

Deze kanjer is geslaagd voor zijn diploma A

Goed gedaan Thijs

gefeliciteerd van oma Astrid en opa Jan xxx

Verlengde Waalbrug vanaf 22 juni in gebruik Waalbrug dicht van 19 tot en met 22 juni

REGIO - Van vrijdagavond 19 juni 21.00 uur tot en met maandagochtend 22 juni 06.00 uur is de Waalbrug afgesloten voor alle verkeer. In dat weekend wordt de Verlengde Waalbrug, de nieuwe brug over de nevengeul, aangesloten op de bestaande Waalbrug. Auto's worden omgeleid via De Oversteek; wandelaars en fietsers moeten gebruik maken van de Snelbinder. Vanaf maandagochtend 22 juni rijdt het verkeer over de Verlengde Waalbrug.

Bijna twee jaar lang reed al het verkeer over een tijdelijke weg, parallel aan de Prins Mauritssingel. Hierdoor kon de Verlengde Waalbrug gebouwd worden zonder dat het verkeer daar hinder van ondervond. Zodra het verkeer over de nieuwe brug rijdt, start aannemer i-Lent met het verwijderen van de tijdelijke weg en het afgraven van het talud daaronder. Tot aan de Vierdaagse ondervindt het verkeer hiervan overlast. Voor autoverkeer zijn in die periode slechts twee van de vier rijbanen op de Waalbrug open. Voor wandelaars en fietsers gelden aangepaste routes. Dit wordt met borden aangegeven.

Nieuwe route

Met de ingebruikname van de Verlengde Waalbrug en de ontmanteling van de tijdelijke route veranderen de routes in het gebied. De route via het Sergeant Robinsonviaduct (Bemmelsedijk) is vanaf vrijdag 19 juni 21.00 uur niet meer beschikbaar. Autoverkeer naar Veur Lent kan ter hoogte van Station Lent de route Griftdijk Zuid, Parmasingel en Promenadebrug nemen. Bewoners van onder andere Veur Lent en Hoge Bongerd ontvangen binnenkort een brief met specifieke informatie over de nieuwe verkeerssituatie en route naar hun woning.

De Verlengde Waalbrug is een ontwerp van Architectenbureau Zwarts en Jansma. Om de brug niet te laten concurreren met de monumentale Waalbrug, hebben ze zich in hun ontwerp vooral gericht op de onderzijde van de brug en de pijlers. De pijlers hebben een bijzondere gebogen vorm en aan de onderkant wordt de bogenconstructie van de hoofdbrug doorgezet..

De Verlengde Waalbrug maakt onderdeel uit van het project Ruimte voor de Waal, een onderdeel van het landelijke waterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier. Door het verleggen van de dijk en het graven van een nevengeul krijgt de rivier meer ruimte en ontstaat er - in het hart van Nijmegen - een eiland in de Waal met ruimte voor wonen, recreatie en cultuur, water en natuur. Drie nieuwe bruggen verbinden het eiland met Nijmegen-Noord.

Uitslag ballonwedstrijd Kinderdorp Bemmel

Foto: Robert Kuster

BEMMEL - In oktober vorig jaar heeft Kinderdorp Bemmel tijdens de feestelijke vijfde editie van het Kinderdorp een ballonwedstrijd georganiseerd. Tot begin 2015 zijn de kaartjes die aan de ballonnen vastgeknoopt zaten teruggestuurd.

De kaartjes zijn teruggestuurd vanuit Nederland, Duitsland, Frankrijk en zelfs Zwitserland! Op zaterdag 30 mei heeft de prijsuitreiking plaatsgevonden en hebben de drie kinderen waarvan de ballon het verst is gekomen een prijsje mogen ontvangen uit handen van de jeugdcommissie en een afvaardiging van het bestuur van het Kinderdorp.

Het kaartje met daarop aangegeven de vindplaatsen van alle ballonnen met de namen van de kinderen is terug te vinden op de website www.kinderdorpbemmel.nl. De ballonnenwedstrijd is gewonnen door Kas Nissen (640 km), Thijmen Pustjens (540 km) en Tibe Lenting (395 km). Zij mochten naast een kleine traktatie ook de waardebonnen van Top1Toys in ontvangst nemen. In de herfstvakantie zal een nieuwe editie van Kinderdorp Bemmel plaatsvinden met het thema circus.

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 11 juni houdt de SWL een open eetcafé in het Dominicanenklooster van Huissen.

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Platform Zilverkamp-Zuid vergadert weer in de wijk

HUISSEN - Het wijkplatform heeft op donderdag 11 juni zijn maandelijkse vergadering. De vergadering vindt plaats in de Vijverzaal van ontmoetingscentrum De Brink, Brink 7 in Huissen en begint om 19.30 uur.

De vergadering is openbaar. Wijkbewoners kunnen de vergadering bijwonen en hun vragen, problemen en wensen met betrekking tot leefbaarheid, veiligheid in de wijk kenbaar maken. De wijkagent is vaak een deel van de vergadering aanwezig.

De vergadering staat hoofdzakelijk in het thema verwijdering bielzen! Door een van de leden is een 'bielzenboek' samengesteld. Hierin zijn foto's van alle plekken waar nog bielzen of resten van bielzen liggen opgenomen; in totaal driehonderd. Het platform vindt het opruimen van de bielzen hoogstnoodzakelijk omdat deze de straten en de pleintjes een verwaarloosd aanzien geven.

"We willen bezien of op een of nadere wijze samenwerking met en inzet van bewoners mogelijk is. Hoe eerder hoe beter!" De stand van zaken met betrekking tot de revitalisering komt ook op de agenda. Meer informatie is te vinden op www.zilverkamp-zuid.

Wandel-2-Daagse Bemmel

BEMMEL - In het weekend van 20 en 21 juni wordt door stichting deBol Bemmel voor de derde keer de deBOL Wandel-2-Daagse Bemmel georganiseerd.

Deze tweedaagse kenmerkt zich door de mooie routes door de weilanden, langs de rivier, over onbekende paadjes en de toch wel heel bijzondere en speciale deBol-gezelligheid!
U kunt op beide dagen een mooie route van tien of van twintig kilometer wandelen. Hebt u zin om mee te wandelen, maar u kunt niet op allebei de dagen, dan is dat geen enkel probleem. U kunt ook per dag inschrijven en meewandelen!
Kom gezellig meewandelen en proef ook die unieke deBol-sfeer!
Op beide dagen kunnen de twintigkilometer-wandelaars vanaf 08.30 uur starten, de tienkilometer-wandelaars kunnen vanaf 09.30 uur op pad.
Het startbureau is ingericht bij Laco Sportcentrum, Van Nispenstraat 2 in Bemmel. Het inschrijfgeld bedraagt vijf euro per persoon per dag. Dat is inclusief een kopje koffie onderweg. Inschrijven kan via de mail, stichting.debol@planet.nl of telefonisch via 0481 462890 of 461422. Natuurlijk kunt u ook op de dag zelf nog inschrijven. Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl.

Sint-Sebastianus drie keer in Hoogvliet

GENDT - Op 13 juni gaan het schuttersgilde Sint-Sebastianus, Jong Sint-Sebastianus en het showkorps van Sint-Sebastianus naar de taptoe in Hoogvliet. De taptoe begint om 20.00 uur.

Een leuk optreden staat er voor de deur. Op taptoes zijn voornamelijk showkorpsen te zien. Het is deze keer, dankzij Stichting Combinatie van Korpsen, aan Sint-Sebastianus om samen met het schuttersgilde op stap te gaan en de showvelden te betreden.

De vendeliers kunnen daar laten zien wat ook zij in hun mars hebben. Samen met de andere leden van het gilde en het showkorps zal het een groot spektakel worden. Ook de nieuwe shows van Jong Sint-Sebastianus en Sint-Sebastianus zullen gepresenteerd worden aan het publiek.

Zo komt Jong Sint-Sebstianus met de show 'Let's dance Baby!' en Sint-Sebastianus met 'The 4 Elements Experience'. Andere deelnemers aan deze taptoe zijn KDO uit Groessen, show- en drumfanfare Oranje uit IJsselmuiden en Red Hackle Pipe Band uit Antwerpen.

Café De Kater viert de zomer!

HUISSEN - Vorig jaar was er met succes een vrouwen- en mannenmiddag georganiseerd. Dit jaar is het tijd om het anders te doen.

"Wij organiseren een zomerfeest voor iedereen. Zondag 14 juni vieren wij de zomer! Zand, palmbomen, bbq en hopelijk veel zonneschijn. De grootste zomerhits worden gedraaid door dj Nick Kempkes. Komen jullie ook in een zomerse outfit? Zondag 14 juni om 15.00 uur!"