GN Lingewaard

15 augustus 2018

GN Lingewaard 15 augustus 2018


Feestelijke tiende festival De Oversteek

Ooibosje aan de Waal (foto: Hans Cras) Hans Cras

NIJMEGEN - Op zondagmiddag 2 en 9 september is de tiende editie van Festival De Oversteek op zo'n vijfentwintig sfeervolle en groene locaties aan de Waal in Nijmegen-Noord. Er zijn acts en voorstellingen te zien in alle disciplines: muziek, theater, dans, literatuur, beeldende kunst en meer. De kaartverkoop is per direct gestart via festivaldeoversteek.nl.


Festival De Oversteek 2018 presenteert enkele hoogtepunten uit het rijke festivalverleden, waaronder singer-songwriters Alex Roeka en LAVALU. Rocco Ostermann (Donnerwetter), draagt voor uit eigen werk en speelt liedjes. Ook Tjitske Jansen en Nyk de Vries dragen voor uit eigen werk. Er zijn ook optredens van Loes (Wijhoven, Clean Pete) & Lea (Kliphuis), Ariah Lester en vele andere artiesten.

Locaties
Festival De Oversteek 2018 vindt plaats op een dertigtal tot de verbeelding sprekende locaties: Waalstrandjes, boomgaarden, tuinen, landgoederen, natuurakkers, ooibosjes, dijkhuisjes, forten en ateliers. Nieuwe locaties zijn ecodorp StadsNomaden, het kasje van Doornik en de Lentse Warande aan de Spiegelwaal.

Waalstrandje bij bunker (foto: Mika Kraft) Mika Kraft
Waalstrandje bij bunker (foto: Mika Kraft)


Een tiental (groepen) dans- en theatermakers gaat voor de tweede editie van Atelier TAW aan de slag met nieuwe voorstellingen van zo'n 20 minuten op locatie in Nijmegen-Noord. Voor de derde editie van Expeditie Noord maken beeldend kunstenaars Maaike Jaspers en Pim Steinman nieuw werk in het mini-atelier bij Fabrikaat.

Kaartverkoop
Dagtickets à vijftien en passe-partouts à vijfentwintig euro zijn online verkrijgbaar via www.festivaldeoversteek.nl.

Volleybalclub Hexagon zoekt versterking voor de competitieteams

Damesteams Hexagon (foto: M.van Woerkom) M.v.Woerkom

ANGEREN - Na een geslaagd seizoen, zowel competitie als recreatief, is bij Hexagon Volleybal alles weer in volle voorbereiding voor het komend seizoen.

Hexagon heeft nog ruimte voor dames en heren die het komend seizoen competitievolleybal willen spelen en of recreatief een balletjes willen slaan. "Zit je vakantie er bijna weer op, heerlijk genoten van het mooie weer en heb je misschien ook nog eens sportieve voornemens gemaakt. Volleybalclub Hexagon is een gezellige laagdrempelige vereniging waar ruimte is voor competitie en recreatief volleybalspelen. Onze competitie teams komen uit in de 2e en 3e klasse van de NeVoBo."

Dames teams Hexagon Foto: M.v.Woerkom

Met name voor dames 1 en heren 1, beide uitkomend in de 2e klasse, is er nog ruimte voor speelsters en spelers die het leuk vinden om in competitie verband te willen volleyballen. De minder-ervaren spelers kunnen natuurlijk ook eerst mee komen trainen. "Op maandag 20 augustus beginnen we weer met de trainingen voor de competitieteams. Op vrijdag 24 augustus gaan de recreanten weer spelen.

Zou je willen volleyballen maar twijfel je nog. Hexagon bied je de mogelijkheid om een maand lang gratis mee trainen. Voor meer informatie over onze vereniging, bezoek onze website www.vchexagon.nl, voor info mail naar info@vchexagon.nl. of kom langs in het Dorpshuis in Angeren op de trainingsavonden."

Zomerstruinen in de Bemmelse Waard

(Foto: Gijsbert Peelen)

BEMMEL - Zomerstruinen in de Bemmelse Waard kan op zondag 19 augustus. Het is volop zomer, enkele planten staan nog helemaal in bloei, maar de meesten zijn uitgebloeid en hebben zaad gezet. De paden en wissels die overwoekerd waren worden langzaam weer zichtbaar.

Na de lange droge en bijzonder warme periode van dit jaar staat het water erg laag. We kunnen daardoor struinen door de opgedroogde plassen en metershoge planten van het ruige wilgenwoud. We gaan op zoek naar sporen van de bronstige reeën, hun slaapplaatsen en veegsporen. Misschien zien we haren, keutels of pootafdrukken en met een beetje geluk horen wij zelfs een ree blaffen! Tijdens het speuren vinden we misschien wel een nieuwe beverburcht, die de bevers gemaakt hebben vanwege het lage water. De zomer is geen stille tijd in de natuur. Avontuurlijk wordt het vast en zeker.

Tip: draag een lange broek, trek stevige schoenen of laarzen aan en neem een verrekijker mee. Wie mee gaat wordt verwacht op zondag 19 augustus om 13.45 uur in De Veldschuur, Sportlaan 1M in Bemmel. Vertrek om 14.00 uur. De tocht duurt tot ongeveer 16.15 uur. Gezinnen met kinderen vanaf zes jaar zijn welkom. Kosten volwassenen drie euro per persoon, kinderen 1,50 (exclusief consumptie). Voor mindervaliden is deze tocht niet geschikt. Voor informatie: info@lingewaardnatuurlijk.nl of Gijsbert Peelen 06 10864179.

Gratis informatie bridgespel

een goed resultaat behaald (foto: jos van de werken)

GENDT - Op vrijdag 31 augustus (van 19.30 tot 22.00 uur) organiseert Bridge Club Gendt samen met De klok Horeca een informatiebijeenkomst over het bridgespel. De toegang is gratis.

"Laat u verrassen door het prachtige bridgespel. U krijgt deze avond in een kort tijdsbestek de ins and outs van het bridgespel te horen. U bepaalt dan of dit spel bij u past en eventueel een bridgecursus wilt volgen. Bridge is een spannend en boeiend kaartspel waaraan u veel plezier kunt beleven. Bij bridge speelt u samen met uw partner (die tegenover u zit) tegen twee tegenstanders. In elk spel probeert u met uw partner meer slagen te maken dan de tegenstanders. Een spel duurt ongeveer tien minuten. Voldoende kansen dus om je u revancheren na een spel dat niet zo goed ging. De spelregels zijn wereldwijd hetzelfde. Bridge is een sociale sport. Speelt u bij een club of neemt u deel aan een drive, dan ontmoet u voortdurend andere bridgeparen. U praat met elkaar, u drinkt samen wat en er ontstaan nieuwe vriendschappen. Met uw partner maakt u afspraken over het bieden en het spelen, waarbij u samen uiteraard probeert om beter te scoren dan de tegenstanders. Kortom, een uitdagend en boeiend spel. Kom en laat u verrassen."

Locatie: De Klok in Gendt; aanmelden via mail of telefoon: Jannievandewerken@hotmail.com of telefonisch: 06 28449582.

Startschot nieuw seizoen

Jeugdschutter luchtgeweer opgelegd (foto: Frank Streng)

BEMMEL - Op vrijdag 17 augustus gaan de deuren van schietsportvereniging Op de Korrel in Bemmel weer open, na een zomerstop van zo’n zes weken.

Alle vrijwilligers hebben zich op kunnen laden en de sporters mogen hun startschot voor het seizoen 2018-2019 komen doen. Geïnteresseerden en nieuwsgierigen zijn natuurlijk ook weer welkom, waarvoor een vrije inloop geldt op de algemene verenigingstijden, namelijk: dinsdagochtend 10.00 - 12.00 uur (besloten); dinsdagavond 19.00 - 24.00uur; vrijdagavond19.00 - 24.00 uur; jeugdtraining: vrijdagavond vanaf 19:00 uur.

Een bezoek op afspraak heeft echter wel de voorkeur, zodat er begeleiding is en er wellicht wat schoten gedaan kunnen worden. Ga hiervoor naar www.svopdekorrel.nl, of mail naar info@svopdekorrel.nl. "We gaan uit van weer een leuk, sportief en gezellig seizoen bij Op de Korrel aan de Sportlaan 1e in Bemmel.

Gendtse fietstochten

GENDT - Op dinsdag 21 augustus zal de laatste fietstocht worden verreden van de Stichting Welzijn Ouderen Gendt. Door de extreme temperaturen konden de tweede en derde tocht helaas geen doorgang vinden, waardoor er dit jaar maar twee tochten worden gereden en er geen medailles worden uitgereikt.

De laatste tocht voor mensen van 50 jaar en ouder, is ongeveer 50 km. lang en voert langs allerlei leuke plaatsen. U kunt zelf bepalen hoeveel km. u van deze tocht gaat rijden. Start en finish zijn bij sporthal Walburgen aan de Nijmeegsestraat in Gendt. U kunt zich daar vanaf 8.30 uur inschrijven en er kan worden gestart vanaf 9.00 uur.

De kosten voor deelname bedragen 2 euro. Bovendien kunt u om 17.00 uur deelnemen aan een speciaal samengesteld fietstochtenmenu in Hof van Breunissen bij Zorgcentrum Sint-Jozef. U dient zich dan 's morgens hier voor op te geven bij de inschrijving. De kosten voor dit driegangendiner bedragen 16,50 euro. Voor eventuele nadere informatie kunt u bellen met Ton Balduk (06 12202918) of Jan Verkuil (06 50216832).

KWF Kankerbestrijding zoekt collectanten

BEMMEL – Voor de KWF-afdeling Lingewaard worden nog collectanten gezocht. Met slechts drie uurtjes van je tijd breng je de dag dat we kanker verslaan dichterbij. Collecteer dus mee in jouw eigen buurt tijdens de KWF-collecteweek van 3 - 8 september.

Eén op de drie Nederlanders krijgt kanker. KWF Kankerbestrijding heeft als ideaal een wereld waarin niemand meer sterft aan kanker. Daarom financieren en faciliteren we wetenschappelijk onderzoek, beïnvloeden we beleid en delen we kennis over kanker en de behandeling ervan. KWF-afdeling Lingewaard helpt mee door geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Samen komen we steeds dichter bij een wereld waarin kanker geen dodelijke ziekte meer is.

Collecteer mee

Tijdens de KWF-collecteweek zetten ruim honderdduizend vrijwilligers door het hele land zich in. Elke euro die de collectanten ophalen, draagt bij aan de missie van KWF: minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten. De collecteweek is dus van levensbelang. Om zoveel mogelijk huishoudens te kunnen bereiken, zijn we op zoek naar nieuwe collectanten in Lingewaard. Collecteer mee! Meld je aan via kwf.nl/collecte. Of bij de plaatselijke coördinator:

Angeren: Regina van de Broek-Peters 026 3254041

Bemmel/Ressen: Mirjam van Kempen 06 27164908

Doornenburg: Irma Weijsenfeld 0481 424559

Gendt: Geert Kerkman 06 14458076

Voor Haalderen: Jos Derksen 06 14240039

Voor Huissen: Ben Roelofs 06 20443932.

Gendtse fietstochten

GENDT - Op dinsdag 21 augustus zal de laatste fietstocht worden verreden van de Stichting Welzijn Ouderen Gendt. Door de extreme temperaturen konden de tweede en derde tocht helaas geen doorgang vinden, waardoor er dit jaar maar twee tochten worden gereden en er geen medailles worden uitgereikt.

De laatste tocht voor mensen van 50 jaar en ouder, is ongeveer 50 km. lang en voert langs allerlei leuke plaatsen. U kunt zelf bepalen hoeveel km. u van deze tocht gaat rijden. Start en finish zijn bij sporthal Walburgen aan de Nijmeegsestraat in Gendt. U kunt zich daar vanaf 8.30 uur inschrijven en er kan worden gestart vanaf 9.00 uur.

De kosten voor deelname bedragen 2 euro. Bovendien kunt u om 17.00 uur deelnemen aan een speciaal samengesteld fietstochtenmenu in Hof van Breunissen bij Zorgcentrum Sint-Jozef. U dient zich dan 's morgens hier voor op te geven bij de inschrijving. De kosten voor dit driegangendiner bedragen 16,50 euro. Voor eventuele nadere informatie kunt u bellen met Ton Balduk (06 12202918) of Jan Verkuil (06 50216832).

De schooltuin… oefenplaats van de kleine motoriek

BEMMEL - ‘Mag ik ook een Amerikaantje’. Betty loopt rond met een tray kleine Afrikaantjes. Voor de liefhebbers ter bestrijding van de wortelvlieg. Rosalie van Pius-X probeert er een uit het potje te trekken. De uitleg is ze vergeten. ‘Niet zo’, zegt Guus. Hoe wel weet hij ook niet meer. Rosalie doet het mij nog eens na: wijsvinger zo ver mogelijk in de hoek van het potje duwen, dan de vinger zo krommen dat deze onder de wortels komt en het plantje eruit wippen.

Voor veel kinderen gaat werken in de schooltuin niet vanzelf. Zaaien met in de ene hand een potje zaad, snijden van spinazie met een mes en bonen plukken zonder de plant er uit te rukken. En niet te vergeten met gereedschap omgaan zoals de meetlat, de gieter, de hak en nog veel meer. Het is allemaal lastig de eerste keer. Omgekeerd pikken kinderen juist op de leeftijd van 9-10 jaar de tuinvaardigheden razendsnel op. De kleine motoriek is daarvoor voldoende ontwikkeld en is er eigenlijk klaar voor. Maar wat als het aanbod er niet is, zoals op veel scholen buiten Bemmel?

Het antwoord is simpel als wij kijken naar het recente rapport over bewegingsonderwijs van de Inspectie. Er wordt op scholen veel minder bewogen. Kinderen scoren steeds slechter bij vaardigheden in de gymzaal zoals mikken, springen, zwaaien, werpen en vangen. Wat kinderen niet krijgen aangeboden wordt ook niet geleerd of later pas met meer moeite. Zo ook de schooltuin. De meest gevoelige periode voor het krijgen van groene vingers gaat dan onbenut voorbij. De Afrikaantjes zullen daar niet wakker van liggen. Wij op den duur wel.

Jan de Moor

KWF Kankerbestrijding zoekt collectanten

BEMMEL – Voor de KWF-afdeling Lingewaard worden nog collectanten gezocht. "Met slechts twee uurtjes van je tijd breng je de dag dat we kanker verslaan dichterbij. Collecteer dus mee in jouw eigen buurt tijdens de KWF-collecteweek van 3 - 8 september."

Eén op de drie Nederlanders krijgt kanker. KWF Kankerbestrijding heeft als ideaal een wereld waarin niemand meer sterft aan kanker. "Daarom financieren en faciliteren we wetenschappelijk onderzoek, beïnvloeden we beleid en delen we kennis over kanker en de behandeling ervan. KWF-afdeling Lingewaard helpt mee door geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Samen komen we steeds dichter bij een wereld waarin kanker geen dodelijke ziekte meer is."

Tijdens de KWF-collecteweek zetten ruim honmderdduizend vrijwilligers door het hele land zich in. Elke euro die de collectanten ophalen, draagt bij aan de missie van KWF: minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten. De collecteweek is dus van levensbelang. Om zoveel mogelijk huishoudens te kunnen bereiken, zijn we op zoek naar nieuwe collectanten in Lingewaard. Collecteer mee! Meld je aan via kwf.nl/collecte of bij de plaatselijke coördinator:. (Voor Angeren bij Regina van de Broek-Peters 026 3254041; voor Bemmel/Ressen bij Mirjam van Kempen 06 27164908; voor Doornenburg bij Irma Weijsenfeld 0481 424559; voor Gendt bij Geert Kerkman 06 14458076; voor Haalderen bij Jos Derksen 06 14240039; voor Huissen bij Ben Roelofs 06 20443932).

Replica van middeleeuwse reliekhouder te zien in de Stevenskerk in Nijmegen

NIJMEGEN - Op 25 en 26 augustus vindt het Gebroeders van Limburg Festival plaats in de historische binnenstad van Nijmegen. Het atelier Meijer van Doornewaard heeft speciaal voor het festival een schitterende replica gemaakt van een van de reliekhouders die afgebeeld worden op de Gregoriusprocessie.

Deze beroemde afbeelding komt uit het getijdenboek 'Les Très Riches Heures du Duc de Berry' gemaakt door de Gebroeders van Limburg. Er wordt een religieuze optocht in de middeleeuwen getoond. Paus Gregorius leidt deze processie om zo te proberen de pest te verdrijven uit Rome. Volgens de Legenda Aurea lukte dat nog ook. Na deze plechtige ommegang werd Rome bevrijd van de pest.

De reliekhouder

De priester in de zwarte koorkap draagt op de afbeelding, geschilderd over twee pagina's, een reliekschrijn waardoor Charles en Willem van het atelier zich hebben laten inspireren. De reliekhouder is gemaakt in de stijl van de laatgotiek. Een verfijnde vergulde constructie met sierstenen en filigraan rondom een zilveren reliekvaatje. Vier handgesneden heiligen sieren de hoeken. De reliekhouder is in zijn geheel van restmaterialen gemaakt. Vele uren werk hebben geresulteerd in een fantastisch object dat past in de Nijmeegse traditie van de edele ambachten, zeker in de tijd dat de Gebroeders van Limburg nog aan de Burchtstraat in Nijmegen woonden.

De replica is samen met andere kunstschatten te bewonderen in de Stevenskerk tijdens het Gebroeders van Limburg Festival. De Gregoriusprocessie zal ook in levende lijve te zien zijn tijdens de speciale Middeleeuwse Kerkdienst in de Stevenskerk op zondagochtend 26 augustus. Op zondagmiddag gaat de processie vervolgens ook mee met de Blijde Incomste (historische optocht) door Nijmegen.

Ruilwinkel voor speelgoed en klein huisraad Goed Spul opent haar deuren in nieuw onderkomen

interieur Goed Spul (foto: Henny Campschroer)

GENDT - Vanaf woensdag 22 augustus is de ruilwinkel Goed Spul weer open. De vrijwilligers van het Participatiepunt Gendt zijn heel erg blij en dankbaar voor het onderkomen dat zij aangeboden hebben gekregen van Hans Geveling Vastgoed b.v.

In de vakantieperiode is er heel hard gewerkt aan de verhuizing van de Dorpstraat naar de Julianastraat (voormalig Etospand) door veel vrijwilligers. Op deze nieuwe plek zijn de openingstijden verruimd: op dinsdag en donderdag van 10-14 uur en op woensdag van 14 tot 17 uur zullen we open zijn. Dat betekent dat ook meer statushouders een kans krijgen om werkervaring op te doen.

Hoe werkt Goed Spul? We zijn een ruilwinkel en dat betekent dat mensen iets kunnen inleveren wat zij niet meer gebruiken. Dit moeten wel goede, schone, bruikbare spullen zijn. Daarvoor krijgen zij dan stempels op een stempelkaart en met die stempels kunnen zij dan andere spullen meenemen. Wil iemand alleen iets brengen, dan mag dat natuurlijk ook! Als iemand voor het eerst komt en niets te ruilen heeft, krijgt hij/zij 5 stempels om een begin te kunnen maken. Iedereen die een stempelkaart krijgt komt in ons klantenbestand. Dus iedereen is welkom, loop gerust eens binnen.

Op 5 september is de officiële heropening van 15 -17 uur, waarbij iedereen van harte welkom is.

Dorst lessen tijdens Gendtse Kermis

Feestende schutters na droge periode (foto: Corrienne Huisman)

GENDT - Er komt een einde aan het vochttekort, smakkende monden en droge kelen in Gendt. Vanaf zaterdag 25 augustus tot en met dinsdag 28 augustus zullen mensen met schuttersbloed hun vocht aanvullen tijdens de Gendtse Kermis oftewel de Schuttersfeesten.

De extreem hete zomer heeft afgelopen weken ook in Gendt gezorgd voor een enorme droogte. Eind augustus zal het vocht weer aardig aangevuld worden in de schutterstent tijdens de Gendtse Kermis. Organisator Sint-"Sebastianus vindt het belangrijk dat mensen elkaar ontmoeten, feesten en goed in gesprek kunnen blijven tijdens deze prachtige dagen. Dit gaat allemaal samen met een goede vochtbalans. "Kom een schutterskaart halen op dinsdag 21 en donderdag 23 augustus bij Providentia tussen 19.00 tot 21.00 uur. Deze schutterskaart biedt je liefst zes maal entree."

SWL: Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard.

Je kunt terecht bij het volgende eetcafé om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 21 augustus - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel;

Woensdag 22 augustus - 17.30u – RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen


Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Gilden Huissen bij Europees Schutterstreffen

HUISSEN - In het weekend van 17 tot en met 19 augustus vindt het Europees schutterstreffen plaats in Leudal. Om de drie jaar wordt dit internationaal schutterstreffen georganiseerd.

Dit schutterstreffen zal bezocht worden door meer dan 10.000 schutters en gildenbroeders uit heel Europa. Van Frankrijk, tot aan de Oekraïne zullen schutters vertegenwoordigd zijn. Ook de Huissense gilden zullen hierbij aanwezig zijn, evenals de gilden en schutterijen uit Lingewaard en Gelderland.

Nederland behoort tot de regio 5, en zullen als laatste in de grote schutters en gildeoptocht lopen. Het hoogtepunt is altijd het Europees koningschieten. Alle koningen zullen strijden om deze fel begeerde titel. Het evenement begint op vrijdag, met een bijeenkomst van alle Europa oud-koningen en de leden van de Sebastianusorde. Tijdens de plechtige investituurmis zullen verschillende schutters worden opgenomen in deze orde.

Zaterdag is de dag van het koningschieten, waar alle koningen zullen strijden om de titel van Europees koning. Als hij of zij bekend is, volgt de kroningsmis, en daarna een groot verbroederingsfeest. Zondagochtend verzamelen alle gilden en schutterijen zich voor de grote optocht. De Huissen gilden zullen ook hun vendelkunsten laten zien, en voor de jeugd is er ook speciaal aandacht. Om 12:00 uur begint de grote optocht. Tegen 18:00 uur zal de laatste binnen zijn, en zullen de Europese schuttersfeesten worden afgesloten. Over drie jaar zal dit evenement in Deinze, België, plaatsvinden. Bezoeken van dit evenement is zeker een aanrader! Meer info staat op www.gildenhuissen.nl.

SWL: Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard.

Je kunt terecht bij het volgende eetcafé om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 21 augustus - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel;

Woensdag 22 augustus - 17.30u – RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen


Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Stevenskerk in Nijmegen

NIJMEGEN - De Stevenskerk bevindt zich op Sint-Stevenskerkhof 62 in Nijmegen. De bouw begint in 1254. Daarna zijn er nog vier bouwperioden, waarbij de kerk steeds verder wordt vergroot. In ongeveer 1566 bereikt de kerk zijn huidige vorm. Het is vooral een gotische hallenkerk. Bij een hallenkerk zijn de zijbeuken even hoog als het middenschip. Dat wil zeggen dat het plafond in het middenpad en de zijpaden even hoog is.

Boven de hoofdingang staat een beeld van Sint-Steven. Dit is de eerste martelaar van de kerk. Hij heeft een steen in zijn hand. Hiermee wordt verwezen naar de manier, waarop hij vermoord is: hij is dus gestenigd.

Het Königorgel is één van de mooiste en grootste orgels van Nederland. Het stamt uit 1776. En het heet zo omdat het gebouwd is door Ludwig König. Hij heeft er twee en een half jaar over gedaan. Het orgel bezit 3600 pijpen, 64 knoppen of registertrekkers, 54 registers, drie klavieren en één pedaal.

Het stadsbestuur heeft de vier grote en tien kleine koperen lichtkronen aangeschaft en de gilden laten betalen. U kunt nog zien aan de schildjes welk gilde welke kroon betaald heeft. De grote kronen zijn geschonken door de brouwers, de snijders, de schippers en de kramers. Snijders zijn kleermakers en kramers zijn kooplieden.

Fresco's zijn muurschilderingen. Op een aantal plaatsen in de kerk komt u ze tegen. Bijvoorbeeld in de Kapel van het heilig graf. Ook in de kooromgang zijn schilderingen te zien. Allereerst kunt u in een kapel rechts het fresco van de Heilige Petronilla bewonderen. Zij is de dochter en de huishoudster van apostel Petrus geweest. Iets verderop vindt u het fresco van Mozes in de Mannaregen. En tegen de muur van het koor ziet u de schildering van Sinte Ontcommer. U ziet de afbeelding van een vrouw met baard aan het kruis. Volgens de legende is zij een christen-prinses. Haar heidense vader wil haar uithuwelijken aan een heidense prins. Zij weigert. En in de nacht voor het huwelijk bidt zij tot God om het huwelijk te voorkomen. Dan wordt ze wakker met een baard. En de prins wil haar niet meer. Haar vader is woedend en veroordeelt haar tot de kruisdood.

In het midden van het koor staat de graftombe van Anna Catharina van Bourbon. De tombe wordt gedekt met een koperen plaat, waarin een afbeelding is gegrift van de hertogin. De crypte eronder kunt u bezoeken. De Stevenskerk begon als parochiekerk. Anna Catharina heeft zich erg ingezet om er een Kapittelkerk, met meer status, van te maken. Dat gebeurt in 1475. Een kapittel is een college van geestelijken: kanunniken. Zij verzorgen elke dag op voorgeschreven tijden het officiële koorgebed en het plechtig zingen van de hoogmis. Bezoek de kerk gratis en de vrijwilligers vertellen u meer…

Copyright Harlekeyn

Mariken van Niemeghen

De vertelvoorstelling wordt gegeven door Elise van Riet en Maria Kessels.

LENT - Dit jaar is het jaar van Mariken van Niemeghen; Nijmegen viert het 500-jarig bestaan van het middeleeuwse mirakelspel van Mariken van Niemeghen. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd om hier aandacht aan te besteden.

Op maandag 20 augustus wordt van 14.30 – 15.30 uur bij Plein Lent van locatie Sint-Jozef van RijnWaal Zorggroep een vertelvoorstelling gegeven door Elise van Riet en Maria Kessels. Zij zijn verhalenvertellers en al jaren betrokken bij het verhaal van Mariken.

Zo hebben Elise en Maria deelgenomen aan de opvoering in de stad tijdens het Gebroeders van Limburgfestival en hebben zij het verhaal al vele malen en op verschillende wijzen voor het voetlicht gebracht. Zij voelen zich verbonden met het verhaal en willen daar in het Marikenjaar aandacht aan besteden. In deze voorstelling zijn zij twee marktkoopvrouwen die hun waren verkopen op de Grote Markt bij het Mariken standbeeld.

De kosten voor deze voorstelling zijn inclusief koffie of thee vijf euro.

Rugby, jouw nieuwe uitdaging?

BEMMEL - Lijkt het jou ook leuk om onderdeel uit te maken van een hecht team, dat samen de strijd aangaat met de tegenstander? Denk dan eens aan rugby.

Rugby is een teamsport, waarbij iedereen tot zijn recht komt of je nu een rouwdouwer of snelle Jelle bent: iedereen is nodig. Voor de 'scrum' zijn de zwaardere mensen nodig, terwijl je 'in de lijn' het van snelheid en behendigheid moet hebben. En winnen doe je alleen als er een goede balans is tussen deze spelelementen. Ben jij benieuwd naar wat 'in de lijn' of in de 'scrum' staan voor jou zou kunnen betekenen? Kom dan eens vrijblijvend mee trainen tijdens onze introductie - trainingen begin september.

Wie? Meiden en jongens, vrouwen en mannen vanaf 6 jaar. Waar: sportpark De Heister (achter het OBC in Bemmel) op dinsdag 4, vrijdag 07, dinsdag 11 en vrijdag 14 september (het is niet noodzakelijk alle vier trainingen aanwezig te zijn.)

Tijden: 6 - 18 jaar van 19.00 en 20.00 uur; 19 jaar en ouder van 20.00 - 21.30 uur. Kom in een sportieve outfit (voetbalschoenen zijn handig, maar niet noodzakelijk). Heb jij vragen of wil je jezelf aanmelden? Mail dan naar: info@rugbyclubbetuwe.nl.

Samen spelen en samen op pad bij buitenschoolse opvang De Linge

De kinderen bakken hun eigen stok-brood boven een vuurtje (foto: Doran Leijser)

LINGEWAARD - Deze zomer gaan de gezamenlijke bso’s van De Linge samen spelen en samen op stap. Dat is toch veel leuker!

Vorige week bijvoorbeeld, zijn de kinderen van Bso De Doornick en Bso Het Drieluik op bezoek gegaan bij IKC De Donatushof in Bemmel. Naast heerlijk spelen op het vernieuwde plein stond er een echte stormbaan voor de kinderen. Om de hoofden koel te houden stond er een waterslang gericht op de baan. Hierdoor was het een vrolijke boel.

Als onderdeel van de lunch konden de kinderen hun eigen 'stok-brood' bakken, brooddeeg aan een stok boven een vuurtje. Het was een gezellige dag en zeker voor herhaling vatbaar. In de laatste vakantieweek gaan de kinderen met zijn allen naar speeltuin De Leuke Linde in Arnhem.

De 45e editie van Aalbers-Taptoe Bemmel...

Aalbers-Taptoe Bemmel 2017

BEMMEL - De taptoecommissie zet op dit moment de laatste puntjes op de 'i' ter de voorbereiding op de 45e editie van Aalbers-Taptoe Bemmel. Dit jaarlijks terugkerend evenement vindt dit jaar plaats op zaterdag 8 september, op het gazon bij kasteel De Kinkelenburg.

Dit jaar zal het programma beginnen om 15.00 uur met een JeugdTaptoe. Deelnemende jeugdkorpsen hieraan zijn: Jeugd Showband Urk, Jong Juliana Amersfoort, Jong Kamper Trompetter Korps en Jong Sint-Sebastianus Gendt.

Vervolgens gaat het programma om 18.00 uur verder met een korte streetparade door het centrum van Bemmel, met een tussenstop bij verzorgingshuis Lidwina. Hier zullen alle korpsen één stilstaand werk presenteren.

De dag wordt afgesloten met Aalbers-Taptoe Bemmel, die dit jaar een internationaal tintje heeft. De Taptoe zal starten om 20.00 uur, met de volgende deelnemers: Excelsior Renkum, Arnhem Band, Sint-Sebastianus Gendt, Kamper Trompetter Korps, Spielmannzug Rödemis Husum (D) en Eska Bemmel.

Zowel de streetparade als de taptoe zijn gratis toegankelijk voor het publiek. Er zijn ook speciale zitplaatsen te reserveren! Meer informatie staat op www.eska.nl en www.taptoebemmel.nl.

Dorpshuis Angeren klaar voor het nieuwe seizoen

ANGEREN - Vanaf 20 augustus zijn de deuren van sport- & cultuurcentrum Dorpshuis Angeren weer dagelijks geopend voor haar vele gebruikers en bezoekers. Team Dorpshuis is er klaar voor.

Op het gebied van dans, sport, muziek en overige ontspanningsvormen is er wekelijks volop kans om mee te doen bij de vele verenigingen en groeperingen die onder dit dak hun activiteiten ontplooien. Kijk op www.dorpshuisangeren.nl voor de meest recente informatie zoals openingsuren, weekschema's en de jaarlijkse eventenmentenkalender.

Tweestroom start nieuw seizoen

GENDT - Op maandag 20 augustus starten de seniorenteams van Tweestroom hun trainingen voor het nieuwe seizoen.

Ook de aspiranten beginnen met hun trainingen, zowel op de maandag- als op de vrijdagavond. De jongste leden (mini) starten op vrijdagmiddag 24 augustus. Dit ter voorbereiding op het seizoen 2018-2019, waarin de eerste wedstrijden op 20 en 22 september gepland staan.

Tweestroom kan op alle niveaus leden gebruiken voor de teams. Raadpleeg de website (tweestroomsv.nl) voor de tijden van de trainingen, die in de sporthal Walburgen in Gendt worden gehouden. De leden van de gym beginnen op dinsdag 4 en woensdagavond 5 september. De recreanten starten op dinsdagmorgen en dinsdagavond 4 september.

Tweestroom start nieuw seizoen

GENDT - Op maandag 20 augustus starten de seniorenteams van Tweestroom hun trainingen voor het nieuwe seizoen.

Ook de aspiranten beginnen met hun trainingen, zowel op de maandag- als op de vrijdagavond. De jongste leden (mini) starten op vrijdagmiddag 24 augustus. Dit ter voorbereiding op het seizoen 2018-2019, waarin de eerste wedstrijden op 20 en 22 september gepland staan.

Tweestroom kan op alle niveaus leden gebruiken voor de teams. Raadpleeg de website (tweestroomsv.nl) voor de tijden van de trainingen, die in de sporthal Walburgen in Gendt worden gehouden. De leden van de gym beginnen op dinsdag 4 en woensdagavond 5 september. De recreanten starten op dinsdagmorgen en dinsdagavond 4 september.

9 / 20

10 / 20

D66-kamerlid Rens Raemakers op bezoek bij jongeren

LINGEWAARD - Op 21 juli kwam Tweede Kamerlid voor D66 Rens Raemakers op uitnodiging van Douce Endlich, raadslid voor D66 in onze gemeente- op werkbezoek bij Stichting Welzijn Lingewaard (SWL).

Rens is het jongste kamerlid (27 jaar) en heeft onder meer Jeugdzorg, Jeugdcriminaliteit, Kinderopvang, Armoede & schulden en Participatiewet in zijn portefeuille. Er was dan ook genoeg om over te praten. Het eten werd verzorgd door de wekelijkse kookworkshop van SWL en tijdens het etentje schoven hulpverleners, de jeugdraad (Lingeraad), straatcoaches en jongeren aan om te praten over het werk, de mogelijke verbeteringen en de wensen.

Ook gingen Rens en Douce ’s avonds mee met de straatcoaches Jim Dokter en Maarten Marsen. De groepen die op straat aagesproken zijn, wilden heel graag een overdekte plek om samen te kunnen komen. Nu met het mooie weer niet echt noodzakelijk, maar voor in de winter wel aangenaam. Voor straatcoaches ook handig; dan weten ook zij waar de jongeren zich begeven en houden zij makkelijk contact. Daarnaast is handhaving goed; maar wel wanneer het écht nodig is. Op sommige plekken mogen ze niet ‘hangen’. Dat is begrijpelijk; vooral in een drukke buurt met speelpleintjes voor kleine kinderen. Maar als ze dan een plek krijgen (en zelfs een prullenbak voor hun blikjes) dan willen zij niet om het minst of geringst weer weg moeten vanwege overlast- een begrip dat vooral om de beleving van een ander gaat. De straatcoaches beamen dit; zij hebben de jongeren liever op één plek.

Betuws seniorenorkest definitief van start

HUISSEN - Met een volwaardige bezetting gaat het Betuws orkest voor senioren onder de naam BOS op donderdag 20 september definitief van start!

Het is een gemêleerd gezelschap uit de regio met hout en koperblazers, bespelers van snaarinstrumenten, toetsenisten en slagwerkers. Orkestleider Rudy Böhmer heeft er alle vertrouwen in om het kleurrijke klankpalet van dit gezelschap tot een harmonieus geheel te kneden met arrangementen in verschillende genres, aantrekkelijk voor een breed publiek. Niet prestatie maar kwaliteit staat voorop, een streling voor het oor is het streven.

De repetities zijn wekelijks op donderdag van 9.45 – 11.45 uur in het Stedium aan de Muntstraat in Huissen dat alle faciliteiten herbergt. En natuurlijk, muzikanten zijn nog steeds welkom. Hoe meer liefhebbers, hoe voller de klank is het adagium. De Betuwe en senior zijn hierbij een ruim begrip. Voorop staat om samen in ongedwongen sfeer verantwoord aanstekelijke muziek te maken, waarbij het sociale aspect niet onbelangrijk is. Lijkt het je wat, meld je dan aan via seniorenorkest.betuwe@gmail.com of kom vrijblijvend langs om de sfeer te proeven. Zin in muziek? Schroom niet, doe mee!

Zondag 9 september in De Spiegelwaal Nijmegen Swim To Fight Cancer blij met deelname kickbokslegende Perry Ubeda

NIJMEGEN - Perry Ubeda, 'Dynamite' voor de kenners, zwemt mee met Swim to Fight Cancer Nijmegen op 9 september in de Spiegelwaal! De geboren en getogen Nijmegenaar is bekend als vechtsporter en heeft internationaal vele prijzen gewonnen.

De laatste jaren is hij vooral bezig op sociaal-maatschappelijk vlak, namelijk als docent weerbaarheid en agressieregulatie. Omdat Perry mee zwemt voor het goede doel, geeft hij speciaal voor de jeugd tussen 9 en 15 jaar een gratis boxclinic. Ubeda draagt het zwemevent een warm hart toe: "Met Swim to Fight cancer help je mensen die aan het vechten zijn voor hun gezondheid. Sporten om anderen te helpen, beter kunnen wij toch niet bezig zijn ? Ik hoop op jullie opkomst en bijdrage aan dit goede doel."


Swim To Fight Cancer is een recreatieve zwemtocht van 500m (jeugd) en 1500m (volwassenen) met als doel zoveel mogelijk geld ophalen voor het goede doel, namelijk Stichting Fight Cancer, die alle donaties ter beschikking stelt aan kankeronderzoek naar betere behandelmethoden, zodat kanker op korte termijn geen dodelijke ziekte meer zal zijn. Dergelijk onderzoek, zogenoemde fellowships, wordt onder andere uitgevoerd door sr. onderzoeker Mark Rijpkema van UMC Radboud. Dit jaar doen elf steden in Nederland hieraan mee en is dit de allereerste editie van Nijmegen.

Meer informatie over dit evenement staat op https://nijmegen.swimtofightcancer.nl.

P.C. Engelen pakt eerste natourvlucht in EDV

Patrick en Chantal Engelen (foto: Engelen)

DOORNENBURG - Op 11 augustus stond Geel (105 km) op het programma al zijnde de eerste natourvlucht van 2018. Hieraan deden 205 duiven mee van elf liefhebbers. Zij werden gelost om 8.10 uur.

P.C. Engelen 10 mee 1 pr. 1
Van Olderen & Meuwsen 29 mee 22 pr. 2 t/m 5, 7, 10, 11, 12, 14, 16, 29, 33 t/m 39, 46, 47, 51, 52
H. van Hal 17 mee 2 pr. 6, 27
W. Geurtz & Zn 20 mee 12 pr. 8, 9, 13, 21, 24, 25, 32, 40, 42, 43, 44, 50
Nissen & Vermaas 20 mee 12 pr. 15, 17, 18, 19, 22, 23, 28, 30, 31, 41, 45, 48
G. Peters 18 mee 3 pr. 20, 26, 49

Betuws seniorenorkest definitief van start

HUISSEN - Met een volwaardige bezetting gaat het Betuws orkest voor senioren onder de naam BOS op donderdag 20 september definitief van start!

Het is een gemêleerd gezelschap uit de regio met hout en koperblazers, bespelers van snaarinstrumenten, toetsenisten en slagwerkers. Orkestleider Rudy Böhmer heeft er alle vertrouwen in om het kleurrijke klankpalet van dit gezelschap tot een harmonieus geheel te kneden met arrangementen in verschillende genres, aantrekkelijk voor een breed publiek. Niet prestatie maar kwaliteit staat voorop, een streling voor het oor is het streven.

De repetities zijn wekelijks op donderdag van 9.45 – 11.45 uur in het Stedium aan de Muntstraat in Huissen dat alle faciliteiten herbergt. En natuurlijk, muzikanten zijn nog steeds welkom. Hoe meer liefhebbers, hoe voller de klank is het adagium. De Betuwe en senior zijn hierbij een ruim begrip. Voorop staat om samen in ongedwongen sfeer verantwoord aanstekelijke muziek te maken, waarbij het sociale aspect niet onbelangrijk is. Lijkt het je wat, meld je dan aan via seniorenorkest.betuwe@gmail.com of kom vrijblijvend langs om de sfeer te proeven. Zin in muziek? Schroom niet, doe mee!

W. Geurtz & Zn dendert door met de jonge duiven

W. Geurtz & Zn (foto: Geurtz)

DOORNENBURG - Op 4 augustus stond de derde jongeduivenvlucht van 2018 op het programma anuit Biergies (160 km).

Aan deze vlucht deden 262 duiven mee van tien liefhebbers. De duiven werden gelost om 7.45 uur.

W. Geurtz & Zn 26 mee 10 pr. 1, 6, 14, 32, 33, 38, 39, 50, 52, 59.
Van Olderen & Meuwsen 62 mee 32 pr. 2 t/m 5, 7, 9, 11, 12, 18, 23, 25, 28 t/m 30, 36, 37, 40, 42 t/m 45, 49, 51, 55, 56, 64, 65
Nissen & Vermaas 56 mee 14 pr. 8, 10, 15, 16, 24, 31, 34, 35, 47, 48, 54, 57, 58, 63
H. van Hal 40 mee 9 pr. 13, 17, 19, 20, 21, 26, 27, 41, 46
P.C. Engelen 23 mee 1 pr. 22
J. Pauwelsen 12 mee 1 pr. 53
J. van de Scheur 18 mee 4 pr. 60, 61, 62, 66

Bridgecursus

voor beginners

BETUWE - Bridge is een kaartspel, dat wereldwijd door miljoenen mensen thuis of in verenigingsverband wordt gespeeld. Het is een denksport voor jong en oud. Door het spel te leren, ontstaan er vaak nieuwe sociale contacten, want bridge is ook een uitdagend en gezellig gezelschapsspel.

De basisregels zijn eenvoudig te leren, maar het spel heeft een enorme diepgang. De bridgeclubs van Elst, Huissen en Bemmel hebben ook dit jaar weer de handen ineen geslagen voor het opzetten van een bridgecursus voor beginners. De cursus vindt plaats op de woensdagavond en het eerste cursusdeel omvat 12 avonden. De eerste lesavond is op 12 september.

De cursus wordt met behulp van moderne apparatuur en op een zeer begrijpelijke manier gegeven. Daarnaast wordt er gezorgd voor een gezellige sfeer. Van bridge wordt gezegd dat het moeilijk is, maar op de eerste lesavond heeft u de kaarten al in de hand en worden u de eerste basisprincipes bijgebracht. Iedereen kan bridgen leren. Bridge is ook goedkoop. Vier stoelen en een tafel hebt u al!
U kunt zich individueel, per paar of als groep opgeven Dat kan bij Steef Weijers, email steefweijers@hotmail.com of per telefoon 06 45638238. Hij is gediplomeerd NBB bridgedocent. Uiteraard kunt u bij hem ook de verdere details over deze cursus vernemen. Ook op de websites van de hierboven vermelde bridgeclubs kunt u over deze cursus lezen. Ook kunt u een korte film van de Bridgebond over bridge bekijken (www.bridge.nl).

Tot slot: bridge leren kost inderdaad wat tijd, maar... wie heeft leren bridgen, heeft goed gezorgd voor zijn/haar oude dag.

Mariënburgkapel

NIJMEGEN - De Mariënburgkapel staat op Mariënburg 26. Oorspronkelijk hoorde het bij het klooster Mons Mariae of Mariaberg. De nonnen leefden volgens de regels van Augustinus. In 1616 stierf de laatste non en werd het klooster gesloten.

Gotiek. In de late middeleeuwen, om precies te zijn 1431, werd de Mariënburgkapel in gotische stijl gebouwd. Dat kunt u zien aan de nadruk op de verticale lijn. Er zijn steunberen en spitsboogvensters. Ook is er een hoog opgaand leiendak. Binnen vindt u kruisribgewelven.

Dubbelkerk. Er is een door zuilen en gewelven gedragen galerij in het westelijk gedeelte waardoor een boven- en onderkerk ontstaan. De mis in het koor kon gelijktijdig door burgers (beneden) en nonnen (boven) bijgewoond worden. Op deze manier was onderling contact onmogelijk.

Functies. In 1591 nam Prins Maurits Nijmegen in. Het katholieke geloof werd verboden. De nonnen bleven het complex bewonen en verzorgden gewonde soldaten. De gebouwen werden gebruikt als kazerne en militair hospitaal. In 1618 verlieten de soldaten de kazerne. De kapel kreeg verschillende doelen: kinderen voerden er komedies op; haver, stro, wapens en munitie werden er opgeslagen; het was een kunstenaarsoefenruimte, een militaire gevangenis, een stedelijke turfschuur, een stedelijk concertgebouw, een garen- en katoenspinnerij, een gemeentemuseum en een gemeente-archief. Sinds 2009 is de kapel het Huis van de Nijmeegse geschiedenis.

© Harlekeyn

Mariënburgkapel

NIJMEGEN - De Mariënburgkapel staat op Mariënburg 26. Oorspronkelijk hoorde het bij het klooster Mons Mariae of Mariaberg. De nonnen leefden volgens de regels van Augustinus. In 1616 stierf de laatste non en werd het klooster gesloten.

Gotiek. In de late middeleeuwen, om precies te zijn 1431, werd de Mariënburgkapel in gotische stijl gebouwd. Dat kunt u zien aan de nadruk op de verticale lijn. Er zijn steunberen en spitsboogvensters. Ook is er een hoog opgaand leiendak. Binnen vindt u kruisribgewelven.

Dubbelkerk. Er is een door zuilen en gewelven gedragen galerij in het westelijk gedeelte waardoor een boven- en onderkerk ontstaan. De mis in het koor kon gelijktijdig door burgers (beneden) en nonnen (boven) bijgewoond worden. Op deze manier was onderling contact onmogelijk.

Functies. In 1591 nam Prins Maurits Nijmegen in. Het katholieke geloof werd verboden. De nonnen bleven het complex bewonen en verzorgden gewonde soldaten. De gebouwen werden gebruikt als kazerne en militair hospitaal. In 1618 verlieten de soldaten de kazerne. De kapel kreeg verschillende doelen: kinderen voerden er komedies op; haver, stro, wapens en munitie werden er opgeslagen; het was een kunstenaarsoefenruimte, een militaire gevangenis, een stedelijke turfschuur, een stedelijk concertgebouw, een garen- en katoenspinnerij, een gemeentemuseum en een gemeente-archief. Sinds 2009 is de kapel het Huis van de Nijmeegse geschiedenis.

© Harlekeyn

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 20 augustus kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: loempiaatjes, nasi én een toetje.

Deze maaltijd kost 4 euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 te Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen!Wilt u ook genieten van zo'n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu's beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via tel. 088 2552555.

Het 'Bemmels afhaalpunt' is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Meer informatie is te verkrijgen via Wil van den Hurk (088 2552550).

Fietsen KBO

HUISSEN - Dinsdag 10 juli wilden we naar Valburg fietsen, maar helaas het weer zat tegen. Het regende!

We hebben samen besloten om niet te fietsen, maar gezellig in centrum van Huissen een kopje koffie te drinken. 21 augustus gaan we het weer proberen. De route is 35 km. We vertrekken om 13.00 uur vanaf de Zandse Kerk.

Parochie H. Maria Magdalena

Woensdag 15 augustus, Maria Ten Hemelopneming.

19.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, G. Peters, Projectkoor Maria Magdalena

19.00 uur: o.l.v. Ten Hemelopneming Huissen-stad, V. Bulthuis, InVoice

10.00 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, Mariaviering, V. Bulthuis, Dameskoor

Zaterdag 18 augustus

19.00 uur: H. Maria Geboorte Driel, eucharistieviering, F. Bomers, Cantorum

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

19.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

Zondag 19 augustus

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, N. Sales, samenzang

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, combikoor

St. Caeciliakoor Elst en Cantorije Driel.

11.00 uur: St. Leonardus Oosterhout, eucharistieviering, V. Bulthuis, Leonarduskoor

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Zing mee met Ons Verzetje

DOORNENBURG - De vakantie zit er voor velen weer op,er is veel energie om iets te gaan ondernemen.Zo ook voor het gezelligheidskoor Ons Verzetje uit Doornenburg.

Er staan optredens te wachten dus werk aan de winkel. Woensdagavond 22 augustus begint de repetitie.Doordat het Nederlandse lied steeds meer te horen is op radio, en televisie, zoals Nederland Muziekland. Waarbij jong en oud zich vermaken en uit volle borst meezingen, zo gaat dat met het koor Ons Verzetje op vele locaties het zelfde.

Daarom kunnen zangers en zangeressen, die daar van houden, altijd zich aanmelden en komen kijken en luisteren, maar natuurlijk ook meezingen. Meestal is de drempel voor de meeste een beetje hoog om die stap te zetten, maar schroom niet. Want heb je zin in zingen, zing dan met ons mee. Er staat een optreden te wachten op zondag 22 november in het ontmoetingscentrum, wat een jaarlijks gebeuren is geworden. De repetities zijn iedere woensdagavond om 20.30 tot 22.30 uur in het ontmoetingscentrum in Doornenburg. Wilt u meerdere informatie, dan kunt u terecht bij José Stoffels; email; josestoffels@msn.com of José Burgers email; gwburgers@gmail.com.

Woensdag 15 augustus, Maria Ten Hemelopneming.

19.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, G. Peters, Projectkoor Maria Magdalena

19.00 uur: o.l.v. Ten Hemelopneming Huissen-stad, V. Bulthuis, InVoice

10.00 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, Mariaviering, V. Bulthuis, Dameskoor

Zaterdag 18 augustus

19.00 uur: H. Maria Geboorte Driel, eucharistieviering, F. Bomers, Cantorum

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

19.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

Zondag 19 augustus

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, N. Sales, samenzang

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, combikoor

St. Caeciliakoor Elst en Cantorije Driel.

11.00 uur: St. Leonardus Oosterhout, eucharistieviering, V. Bulthuis, Leonarduskoor

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

16 / 20

Frank Smits Foto: Beatriz Smits

Hoera mijn Sweety, op 8 augustus weet je hoeveel kaarsen er zijn.
Van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Bedankt voor je aanwezigheid in mijn leven

Dikke kus, Je vrouw

Hoera, het is echt waar Dunya wordt 8 jaar
Gefeliciteerd van opa oma en Ies

Deze kanjer " Romy" is Gelders kampioen geworden.
Veel succes op de Nederlandse kampioenschappen.
Je grote fan Opa Henk

45 jaar bestaan van onze kaartclub,

Corrie, Helma, Elly, Ans, Dorie, Ciel.

Wout en Leny zijn op 20 augustus
een diamanten echtpaar.
Kinderen, kleinkinderen en
achterkleinkinderen

Hoera koen 17 augustus een kwart eeuw jong.
Gefeliciteerd van je grote vriend Léon en fam. Willemsen

Dit lieve stel sluit niet alleen 1 seizoen, maar zijn vanaf 13 augustus samen met pensioen. Lekker genieten xxx

Voor iedereen staat hij klaar, toch heeft hij nog weinig grijze haar. Onze (o)pa is al zestig jaar.
HOERA!

Hiep hiep hoera onze ondeugende
maar ook lieve Mila alweer 5 jaar!
Liefs,Sari,mama,papa,pip,fido,
oma,en de opa´s

Pheidippides Loper Lopen een sport voor twee (of meer)

HUISSEN - Is lopen een sport om met meer mensen te beoefenen? Vaak zie ik vaak mensen lopen. Duo's die met elkaar praten en vrolijk rondkijken. Groet ik ze, dan groeten ze meestal vriendelijk terug. Dit komt volgens mij het meest voor.

Vandaag zag ik een duo snelwandelen. Of de gestaag vallende regen de oorzaak was van hun hoge tempo weet ik niet. Ik fietste vlot door om op tijd thuis te zijn voor het warme eten. Naast de duo's zie ik ook wel mensen alleen lopen, maar daarbij valt mij op dat ze vrijwel allemaal met dopjes in hun oren lopen. Luisteren ze dan naar hun favoriete muziek zodat ze zich niet zo eenzaam voelen? Ik denk het wel want ze reageren in het geheel niet op een sportieve groet. Als die mensen nu eens bij Pheidippides zouden komen lopen. Zij kunnen dan genieten van een ongekend arsenaal aan gespreksonderwerpen die aan de orde (kunnen) komen en waar ze, toen ze van huis vertrokken het bestaan nog niet vermoedden. Een mp3 van jouw favoriete artiest is eigenlijk al van begin tot eind bekend. Niets mis mee overigens, maar waar is de variatie? Voor mij is de verrassing van de gesprekken tijdens een training ook een van de redenen om na een dag werken uit mijn luie stoel te komen en te gaan lopen met de club.

Waterfeest in Bemmel

BEMMEL - Het jongerenwerk van Stichting Welzijn Lingewaard organiseerde op dinsdag 7 augustus een waterfeest voor kinderen tot 14 jaar.

Kinderen konden zich uitleven met waterpistolen, sponzen en emmers. Ook konden ze springen op het springkussen en glijden op de buikglijbaan. Het feest kon helemaal gratis blijven voor de kinderen, doordat het Gerrit Jeurissenfonds SWL financieel steunde. Al met al een groot succes! Volgend jaar kan er hopelijk een tweede editie plaatsvinden.

Het doel van het jongerenwerk met deze dag, is om meer bekendheid te krijgen, ook onder jongere kinderen. Op die manier weten ze hopelijk de weg naar de jongerencoaches in de toekomst beter te vinden. Jongerencoaching is een laagdrempelige manier van ondersteuning. Iedereen is welkom om langs te komen aan de Cuperstraat 9 in Bemmel.

Ze zijn er weer!

LINGEWAARD - Ze zijn er weer! Gerardus kalenders met spreuken, gedichten, puzzels, moppen bezinningsteksten, moppen, informatie.

Prijs: 7.25 euro. Gratis schild.

Tevens inzameling van: oude mobieltjes, vakantie- en/of kerstkaarten e.a. postzegels.

Fam. Niels-Gelsing Nijmeegsestraat 31E, Gendt; 0481 424773

Mevr. L. Grootjen- Rensen, Rijnstraat 33, Doornenburg; 0481-422650

Ingezonden brief

Crowdfundingsactie voor Lombok door Bemmelse Lo Wolswijk

Dit is Edi...Tijdens onze reis in Indonesië hebben wij het geluk gehad deze levensgenieter te mogen ontmoeten. De dag voor de zware Rinjani trekking, heeft hij ons op ludieke wijze een rondleiding langs watervallen gegeven (zie het filmpje op mijn facebookpagina).

Helaas wordt, zoals velen van jullie weten, Indonesië de afgelopen weken geteisterd door allesverwoestende aardbevingen. Tijdens onze reis hebben wij deze aardbevingen ook ervaren. Deze onvoorstelbare ervaring in combinatie met onze vriendschap met Edi zorgt ervoor dat wij wat willen doen! Zoals op de foto's te zien is, mankeert er (gelukkig) niks aan Edi en zijn familie, maar zijn huis is compleet verwoest. Aangezien Indonesië tot de armste landen van de wereld behoort, zal het ongelofelijk veel tijd kosten om alle schade te herstellen, hetgeen onze drang om te helpen versterkt.

Via deze post vragen we u dan ook ons te helpen met deze actie, via een gift en het delen van deze post! Onwijs bedankt! Rekeningnummer: T.a.v. Wolswijk L J NL65SNSB8815036172

Expositie Ben en Gerda Berns uit Huissen

Dansende vrouw (foto: G. Berns )

HUISSEN - Ben en Gerda Berns exposeren met glaskunst, beelden en sieraden in de dorpskerk in Vorden van 20 tot en met 25 augustus.                

Gerda heeft enkele jaren bij een glaskunstenaar in Bemmel een cursus gevolgd, waarna ze is uitgegroeid tot vertolkster van vormen en kleuren gevat in de tiffany-techniek. Haar sublieme vermogen is de schakering van kleuren. Door de professionele afwerking van het geheel krijgt de glaskunst in de Tiffany techniek de glans die het verdient.

Ben maakt beelden van RVS staal, koper en messing. De bronzen beelden maken ze samen. Gerda maakt het ontwerp van was en laat dit door derden gieten, waarna Ben het geheel afwerkt. De stenen beelden worden door Gerda gemaakt, waarvoor ze cursus heeft gevolgd bij Zepplinn in Doornenburg. Ben maakt ook sieraden van goud en zilver, waarvoor hij cursussen volgde bij een cultureel centrum in Arnhem. Daarna heeft hij nog een opleiding gedaan in 'Schoonhoven'.

De expositie is te zien van maandag 20 tot en met zaterdag 25 augustus in de dorpskerk van Vorden van 11.00 tot 16.45 uur.

Open repetitie voor muzikanten!

OOSTERHOUT - Speel je een muziekinstrument of heb je in het verleden gespeeld maar ligt je instrument al jaren in de kast te verstoffen? Lijkt het je leuk om (weer) eens een avondje samen met anderen te spelen? Kom dan op vrijdagavond 14 september naar de open repetitie van muziekvereniging Con Amore in Oosterhout!

"Meld je uiterlijk 6 september aan via info@conamore-oosterhout.nl en we sturen je bladmuziek toe. Vermeld dan meteen even welk instrument je speelt en of je een eigen instrument hebt. Bij onze muziekvereniging kun je terecht met een blaasinstrument (hout of koper) of slagwerk. De leeftijd van onze muzikanten varieert van 8 -71 jaar.

Van 18.45-19.45 repeteert Opleidingsorkest Wit Lof. Vereist niveau: A of minstens 2 jaar les/ervaring in een orkest; van 20.00-22.15 (inclusief pauze) repeteert Con Amore. Vereist niveau: B of minstens 5 jaar les/ervaring in een orkest.

Wat langer meespelen? We vinden het leuk om op 14 september 2018 ons orkest eenmalig open te stellen voor iedereen die eens mee wil spelen. Mocht je de smaak te pakken hebben gekregen dan is het na overleg mogelijk om meteen in te stromen en mee te doen aan de voorbereidingen van ons Winterconcert op 15 en 16 december. Het thema is ‘Top 2000’. Liever eerst luisteren? Dat kan natuurlijk ook. Gezellig als je komt!

Interesse in onze muziekvereniging? Kijk ook op onze facebookpagina Muziekvereniging Con Amore of op de website www.conamore-oosterhout.nl."

Honing oogsten in De Veldschuur in Bemmel

Honing uit de raten slingeren (foto: Stichting Lingewaard Natuurlijk)

BEMMEL - Stichting Lingewaard Natuurlijk nodigt een ieder uit om te komen kijken naar het oogsten van honing.

Op zondag 19 augustus wordt in De Veldschuur aan de Sportlaan 1M in Bemmel de honing uit de eigen bijenstal 'Bij mag er zijn' geoogst. De honingbijen hebben weer een heleboel honing verzameld. Imker Hans Franken gaat voor belangstellenden honing uit de raten slingeren.

Van 14.00 tot 16.00 uur is men welkom om dit mee te maken. Het is heel interessant om te zien. Niet alleen voor volwassenen, maar ook kinderen met hun ouders zijn welkom. De kinderen leren ervan en mogen ook mee helpen. De toegang is gratis. Voor informatie: info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Ze zijn er weer!

LINGEWAARD - Ze zijn er weer! Gerardus kalenders met spreuken, gedichten, puzzels, moppen bezinningsteksten, moppen, informatie.

Prijs: 7.25 euro. Gratis schild.

Tevens inzameling van: oude mobieltjes, vakantie- en/of kerstkaarten e.a. postzegels.

Fam. Niels-Gelsing Nijmeegsestraat 31E, Gendt; 0481 424773

Mevr. L. Grootjen- Rensen, Rijnstraat 33, Doornenburg; 0481-422650                        

Goed nieuws voor senioren die willen verhuizen

BEMMEL - Het wordt voor senioren makkelijker om een hypotheek af te sluiten als ze naar een ander koophuis verhuizen. Vanaf juni 2018 zijn de voorwaarden van hypotheken mét en zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verruimd. Ben jij ouder dan 57 en wil je graag een ander huis kopen? Kom dan langs bij onze SNS Winkel in Bemmel voor meer informatie.

Wat verandert er? In de oude situatie moesten we voornamelijk uitgaan van je inkomen. Kon je op basis van je inkomen de lasten niet betalen, dan kreeg je geen hypotheek. In de nieuwe situatie is het mogelijk om meer specifiek naar je totale situatie te kijken. We mogen nu bijvoorbeeld uitgaan van je maandlasten mits je deze voor langere tijd kunt betalen. Gunstig dus voor de meeste AOW'ers. Kom langs dan leggen we het uit en kijken we of je toch in aanmerking komt.

Voor wie interessant? Je hebt nu een hypotheek. Je krijgt nu of over maximaal 10 jaar AOW. Je wilt je rente voor langere tijd vastzetten. Wil je weten of deze ruimere regeling ook voor jou voordelig is? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek. Kom langs in onze winkel of bel ons op 030 6333000.

Kronenburgertoren

NIJMEGEN - De Kronenburgertoren uit 1425/1426 staat aan de Parkweg 11 in Nijmegen. Vroeger werd er kruit in bewaard. Daarom wordt hij ook wel Kruittoren genoemd.

Stadsmuur. De toren van 30 meter hoog was een belangrijk onderdeel van de Middeleeuwse stadsmuur. Eerst maakte die muur een hoek naar het oosten. Toen was de Kruittoren een hoektoren. Daarna is de muur uitgebreid. En de Kronenburger toren werd een muurtoren.

Sloop muur. In 1874 kwam er een nieuwe Vestingwet. Nijmegen wordt dan opgeheven als vesting. En de vestingwerken worden aan de gemeente verkocht. De gemeente sloopte de stadsmuur, die de uitbreiding van de woningbouw in de weg had gestaan. Maar als de vijftiende en zestiende eeuwse omwalling rond 1880 wordt gesloopt, blijft de toren bestaan.

Behoud toren. De toren is een uitzonderlijk gaaf bewaard voorbeeld van middeleeuwse militaire architectuur Daarom wordt hij behouden. Een deel van de muur rond de toren blijft ook overeind. En de stadsgracht wordt omgevormd tot vijver. Er komt een park in Engelse landschapsstijl.

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed geeft de volgende omschrijving: Zware, ronde vestingtoren bestaande uit twee geledingen, elk voorzien van een weergang met kantelen, uitgekraagd op een bakstenen boogfries. Van de vier boven elkaar gelegen vertrekken dragen de onderste twee gemetselde koepelgewelven.

© Harlekeyn

Open dag Medi@trefpunt Arnhem-Zuid

computer leercentrum (foto: Henny Boers)

ARNHEM - Heeft u een computer, laptop, tablet of smartphone en wilt u er meer van weten wat u daarmee kunt doen?

Wij bieden klassikale en individuele computer- en tabletcursussen aan voor beginnende en gevorderde computergebruikers. Onze docenten zijn enthousiaste gespecialiseerde vrijwilligers. Onze doelstelling is het bevorderen van de digitale zelfstandigheid waar in deze tijd steeds meer om wordt gevraagd.

Wilt u ook uw kennis verruimen of kent u iemand in uw omgeving die dat zou willen biedt de open dag een prima gelegenheid om u te laten informeren. Kom langs tijdens de open dag op zaterdag 1 september van 10.00 tot 14.00 uur in De Gaanderij van de SWOA aan het Driemondplein 1 in Arnhem.

Voor meer informatie over Medi@trefpunt Arnhem-Zuid kan men contact opnemen de heer J. Verhoeven, telefoonnummer 026 3231068. Zie ook www.mediatrefpuntarnhem-zuid.nl.

Info-avond omgevingsfonds windpark Nijmegen-Betuwe

BETUWE - Donderdag 23 augustus van 19.30-21.30 uur is er in het bezoekerscentrum windpark Nijmegen-Betuwe, Griftdijk 244, Nijmegen een info-avond omgevingsfonds windpark Nijmegen-Betuwe

Eind vorig jaar is het Omgevingsfonds Windpark Nijmegen-Betuwe opgericht. Uit dit fonds kunnen projecten subsidies ontvangen in de woongebieden rondom het windpark: buurtschap Reeth, het dorp Oosterhout, de wijk Nijmegen-Oosterhout en het grondgebied Ressen. Subsidies kunnen worden aangevraagd van 15 september t/m 15 oktober. Op de info-avond vertellen we waar uw projectaanvraag aan moet voldoen.

De vier windmolens van Windpark Nijmegen-Betuwe draaien sinds november 2016. Afgesproken is dat voor elke megawattuur (MWh) die het windpark opwekt 1 euro beschikbaar komt voor het fonds. Per jaar levert dat naar verwachting gemiddeld zo'n 24.000 euro op. Het omgevingsfonds kan hieruit subsidies verstrekken voor projecten en initiatieven op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing en duurzame energie, leefbaarheid en sociale samenhang. Projecten dienen het persoonlijk belang van betrokkenen te overstijgen.

Omdat Reeth en Ressen dichter bij het windpark liggen, maar in Nijmegen-Oosterhout en Oosterhout veel meer mensen wonen, is in het reglement vastgelegd dat elk van deze woongebieden over twintig jaar gerekend in aanmerking komt voor ¼ deel van de fondsgelden. Meer info staat op www.windparknijmegenbetuwe.nl/omgevingsfonds.

Ouders Overleden Kind organiseert een wandeling voor lotgenoten

wandelpad langs de Linge Hemmen

HEMMEN - OOK is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren.

OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben. "Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal keer op keer. Er is 1-op-1-contact mogelijk, maar we bieden ook contactavonden, lezingen, workshops en een landelijke dag. Altijd informeel en veilig. Wanneer jij er behoefte aan hebt.

9 september gaan we wandelen in een bijzonder stukje Betuwe, in de prachtige omgeving van Landgoed Hemmen. We brengen ook een bezoek aan de Kasteeltuin. Het is een verhard wandelpad en we komen diverse banken tegen waarop er even gerust kan worden. We ontmoeten elkaar binnen bij pannenkoekenboerderij Aan de Linge, Molenstraat 18 in Hemmen vanaf 13.30 uur. We drinken hier eerst een kop koffie/thee. Start wandeling (5 km) 14.00 uur. Na afloop van de wandeling is er gelegenheid om bij het startpunt iets te eten of te drinken (voor eigen rekening) en als je dit wilt, samen na te praten. Broers en zussen, grootouders, familie en vrienden zijn ook welkom."

Aanmelden wordt op prijs gesteld. Je kunt bellen met Bettie Elzenaar 06 40875275. (Besluit je op het laatste moment om mee te lopen, dan is dit prima). Meer activiteiten staan vermeld op www.oudersoverledenkind.nl.

Altijd in de weer bij Van Eimeren

Handen uit de mouw (foto: Wim Woudt )

HUISSEN - Het is velen opgevallen, dat er behoorlijk wat bedrijvigheid is in het wierige stadje Huissen. Winkelpanden worden weer betrokken en soms is er een soort stoelendans.

Al bijna twintig jaar heeft de Huissense Elsternaar Henk van Eimeren een vaste plek en in die periode is hij zelf onderdeel van het meubilair geworden. Van klassieke fotografie in het digitale tijdperk gestapt en menig pakketje wordt via zijn zaak afgeleverd of opgehaald. Dat leidt tot extra slijtage aan bijvoorbeeld de vloer en daarom komt zijn zaak in een nieuw jasje. Met de hitte van de afgelopen periode ging het jasje uit en deed Henk ook zelf de armen uit de mouwen.

Henk is ook voorzitter van de Winkeliersvereniging en met verve vertolkt hij de belangen. Binnen de gemeenschap voelt hij zich thuis. Soms verwondert hij zich over plannen in het centrum; daarbij gaat het dan ook om communicatie en de lange duur voordat een ei gelegd wordt.

De lokatie van het Odion - de muziektent op de Markt - was wat hem betreft lang een discussiepunt. Nu de kogel door de kerk is hoopt hij dat het snel gerealiseerd gaat worden, want dan houdt de uitwisseling van meningen op. Zeker is dat Henk van alle markten thuis is en er zelf ook weer in een nieuw jasje tegenaan gaat. Zijn deur staat bijna altijd open.

Info-avond omgevingsfonds windpark Nijmegen-Betuwe

BETUWE - Donderdag 23 augustus van 19.30-21.30 uur is er in het bezoekerscentrum windpark Nijmegen-Betuwe, Griftdijk 244, Nijmegen een info-avond omgevingsfonds windpark Nijmegen-Betuwe

Eind vorig jaar is het Omgevingsfonds Windpark Nijmegen-Betuwe opgericht. Uit dit fonds kunnen projecten subsidies ontvangen in de woongebieden rondom het windpark: buurtschap Reeth, het dorp Oosterhout, de wijk Nijmegen-Oosterhout en het grondgebied Ressen. Subsidies kunnen worden aangevraagd van 15 september t/m 15 oktober. Op de info-avond vertellen we waar uw projectaanvraag aan moet voldoen.

De vier windmolens van Windpark Nijmegen-Betuwe draaien sinds november 2016. Afgesproken is dat voor elke megawattuur (MWh) die het windpark opwekt 1 euro beschikbaar komt voor het fonds. Per jaar levert dat naar verwachting gemiddeld zo'n 24.000 euro op. Het omgevingsfonds kan hieruit subsidies verstrekken voor projecten en initiatieven op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing en duurzame energie, leefbaarheid en sociale samenhang. Projecten dienen het persoonlijk belang van betrokkenen te overstijgen.

Omdat Reeth en Ressen dichter bij het windpark liggen, maar in Nijmegen-Oosterhout en Oosterhout veel meer mensen wonen, is in het reglement vastgelegd dat elk van deze woongebieden over twintig jaar gerekend in aanmerking komt voor ¼ deel van de fondsgelden. Meer info staat op www.windparknijmegenbetuwe.nl/omgevingsfonds.