GN Berg en Dal Heumen Mook

3 mei 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 3 mei 2019


Bevrijdingsfestival Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Bevrijdingsfestival Bevrijdingsmuseum Groesbeek. (foto: Archief Bevrijdingsmuseum Groesbeek)

GROESBEEK - Zondag 5 mei presenteert het Bevrijdingsmuseum van 10.00-16.30 uur een Bevrijdingsfestival met een feestelijk programma in en rondom het museum met onder andere muziek en film. Entree 5 euro (inclusief museum, festiviteiten en parkeren). Geen korting op korting mogelijk. Museumkaart geldig.

Het programma bestaat uit:

- Live muziekoptredens door Band of Four Brothers

- Optredens door goochelaar Paul Weiss

- Verkoop tweedehands boeken WO2 en aanwezigheid van jeeps

- Van 14.00-15.30 uur opa's en oma's vertellen over de oorlog: het persoonlijke verhaal van opa's en oma's, speciaal verteld voor kinderen van 10-12 jaar. Een beleving voor de jeugd! Reserveren noodzakelijk: 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl

- Grateful Generation Tours organiseert spannende fieldtrips in een authentieke Willy's MB uit WO2 (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden. Het zijn korte tours van 30 minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. Kosten: € 8,50 pp, alleen contant te betalen (exclusief € 5,- voor festiviteiten en bezoek museum). Museumkaart niet geldig. Ieder half uur doorlopend van 10.00-16.30 uur. Reserveren ter plekke op de dag zelf.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Duurzame Dorpen Tour komt langs in Berg en Dal

BERG EN DAL - De Duurzame Dorpen Tour komt langs in Berg en Dal komt woensdag 22 mei om 20.00 uur (inloop vanaf 19:30 uur) bij Dorpshuis Kerstendal, Kerstendalseweg 17, in Berg en Dal.

De bijeenkomst is bestemd voor alle inwoners, verenigingen en bedrijven uit de gemeente Berg en Dal. Er is informatie over woning verduurzamen en de kosten ervan; aardgasvrij wonen; Klimaatneutraal eten? Eten van boeren en tuinders uit je eigen regio! Met muzikale omlijsting en gratis koffie/thee op 22 mei in Berg en Dal, 18 september in Groesbeek en 13 november in Millingen. Voor vragen of meer informatie: samenduurzaambergendal@gmail.com.

Inzameling rommelmarkt fanfare Wilhelmina Groesbeek

GROESBEEK - Ook weer toe aan het opruimen in huis en schuur? De organisatie van de rommelmarkt van fanfare Wilhelmina is heel blij met nog goed te gebruiken spullen.

Twee maal per jaar wordt een rommelmarkt gehouden bij Wijngaard De Plack. De opbrengsten worden besteed aan de opleiding en aanschaf van nieuwe instrumenten voor onze leerlingen. De vrijwilligers van de fanfare ontvangen een ieder graag elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek.

De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp’s, dvd’s, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc’s, kleding en tassen kunnen helaas niet ingenomen worden. Klein meubilair en brocante zijn wel welkom.

Op cruise met fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - Dit jaar neemt fanfare Wilhelmina een ieder tijdens het jaarlijkse themaconcert in de Mallemolen mee aan boord van haar eigen Loveboat.

"Kent u deze bekende serie nog? U gaat mee op een ware cruise waarbij u als gast de romantische avonturen van de bemanning en de passagiers beleeft! Antoine Janssen zal uw reisleider zijn. Uiteraard wordt u tijdens de reis verrast met prachtige muziek waarbij zowel fanfare, slagwerkgroep als opleidingsorkest van zich laten horen. Ook stellen we dit jaar graag onze twee nieuwe vocalisten aan u voorstellen: Katja Herbers en Marcel Schut. Het schip staat uiteraard onder de bezielende leiding van Kapitein Louis van de Waarsenburg.

Hebt u zin in deze ontspannende en muzikale cruise, pak dan uw koffer en boek uw tickets voor de cruise op zaterdag 29 juni om 20.30 uur of zondag 30 juni om 14.00 uur via Trudy Rikken, via telefoon 06 30658323, per e-mail: trudy.rikken@hotmail.com of via De Mallemolen."

Vogels ringen en lezing Natuurgeluiden in Huis Wylerberg

Kinderen laten vogels weer vrij. (foto: Marijn Nijssen)

BEEK-UBBERGEN - Zondagochtend 12 mei kun je aanwezig zijn bij het vogels ringen op de Wylerberg bij Nijmegen in het kader van de Nationale Vogelweek. Kinderen kunnen de vogels van heel dichtbij zien en krijgen uitleg over het ringen, het onderzoek en de vogels. Jong en oud is welkom van 7.00 tot 11.00 uur. Hoe vroeger je komt, hoe meer vogels er te zien zijn. Leuk en leerzaam!


Om 10.30 uur geeft de bekende natuurgeluidenman Henk Meeuwsen een lezing over Natuurgeluiden in het veld. Henk Meeuwsen (1963) neemt sinds 1998 natuurgeluiden op en dan met name die van vogels. Hij maakte de geluidsopnamen voor de films De Nieuwe Wildernis en Wild, is regelmatig bij Vroege Vogels te horen. Hij maakt ons tijdens zijn lezing (niks te zien, veel te horen) deelgenoot van speciale momenten in het veld die hebben geleid tot dierbare herinneringen en bijzondere geluidsopnamen.

Ringactiviteit en lezing Henk Meeuwsen zijn gratis in Huis Wylerberg Rijksstraatweg 178, Beek-Ubbergen. (Let op: auto’s beneden aan de straat parkeren).

Vijf keer Lid in Orde van Oranje Nassau

(foto: Bert Roodbeen)

BERG EN DAL - Burgemeester Mark Slinkman van de gemeente Berg en Dal heeft vrijdagmorgen 26 april tijdens de traditionele lintjesregen vijf inwoners de versierselen opgespeld die horen bij de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De drie vrouwen en twee mannen werden verrast tijdens een feestelijke bijeenkomst in de raadszaal van het gemeentehuis in Groesbeek. Ze hebben zich op uiteenlopende manieren verdienstelijk gemaakt voor de samenleving.


Arnold de Bruin
Arnold de Bruin uit Groesbeek is sinds 1982 vrijwilliger bij carnavalsvereniging De Soppers. Daarnaast is hij al vanaf 1984 actief bij toneelvereniging D'n Zuuten Ienval. Hij is er vrijwilliger en bestuurslid (onder meer voorzitter). Verder is de Groesbeker sinds 2003 lid van de beheerscommissie van het verenigingsgebouw De Sleutel in Groesbeek. Bovendien is hij sinds 1994 vrijwilliger bij Malderburch, het centrum voor welzijn, wonen en zorg in Malden. Vanwege zijn brede maatschappelijke betrokkenheid is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


Erik Hell
Erik Hell uit Millingen aan de Rijn is eveneens koninklijk onderscheiden. Ook hij mag zich voortaan Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen. Hell heeft zijn lintje te danken aan zijn jarenlange inzet voor de lokale omroep. Daar is hij al vanaf 1990 bijzonder actief. In eerste instantie was dat bij WFM. Na de gemeentelijke herindeling (tot de gemeente Berg en Dal) was het het plan dat WFM met Omroep Groesbeek zou fuseren. Toen dat mislukte, was Erik Hell een van de oprichters van lokale omroep BD1.


Geertje den Hertog-Spanhoff
Geertje den Hertog-Spanhoff uit Beek is sinds 2001 actief bij Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC). Als vrijwilligers is ze gastvrouw van het Landschapsmuseum in Beek. Vanuit haar liefde voor en betrokkenheid bij de natuur was ze tevens chauffeur van de dassenambulance van Das&Boom. Daarnaast is ze sinds 2008 vrijwilliger op de zonnetrein van de Stichting Van Steen en Natuur te Ooij. Vanwege al haar verdiensten is Geertje den Hertog-Spanhoff benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


Jet Jacobs-Veenhuizen
Jet Jacobs-Veenhuizen uit Groesbeek heeft eveneens de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau in ontvangst genomen. Zij kreeg deze onderscheiding uit handen van burgemeester Mark Slinkman omdat zij sinds 1970 gastouder is voor een bewoonster van de Groesbeekse Tehuizen. In 1989 was ze medeoprichtster van de (rechtsvoorganger van) patiëntenvereniging Hersenletsel.nl. Bij deze vereniging was ze daarna bestuurslid en vrijwilligster. Daarnaast is ze vanaf 2005 vrijwilligster bij de zorgstichting De Waalboog in Nijmegen.


Dinie van Kesteren-Meijer
Ook Dinie van Kesteren-Meijer uit Groesbeek is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dat heeft ze onder meer te danken aan haar verdiensten bij voetbalvereniging Achilles'29. Bij die club is ze al sinds 1980 actief. Ook is mevrouw Van Kesteren actief bij de Groesbeekse Katholieke Vrouwenorganisatie Bredeweg. Sinds 2005 is ze bestuurslid, waaronder voorzitter. In 2012 kwam er nog een activiteit bij: sindsdien is ze vrijwilligster bij de Voedselbank Groesbeek.
Na de toespraak en het opspelden van de versierselen werd er getoost met Oranjebitter gevolgd door een hapje en een drankje.

DVSG pakt punt

GROESBEEK - DVSG speelt thuis tegen SCD’33 die net boven hen staan op de ranglijst staan. Vandaag is de opstelling enigszins aangepast. Paul Vissers speelt voor de afwezige Rico Voeten. Na een kwartier gebeurt er pas wat noemenswaard op het veld. Een schot van Niel Derksen gaat over het doel. Even later redt keeper Stan Peters knap en uit de counter is er daarna een kansje voor Niek Derksen.

In de 31e minuut creëert DVSG een goede kans, maar Ivo van Balkom en Paul Vissers krijgen de bal niet in het doel. Het wordt pas echt spannend als DVSG een vrije trap krijgt binnen de 16-meter, maar scoort niet. In de 41e minuut wordt Ivo van Balkom diep gestuurd. Niek Derksen kan de bal inschieten, maar de keeper van SCD pakt zijn inzet. Het is dan ook 0-0 met de rust.Na de rust is Niek Derksen gewisseld voor Stan Hoevenaars. Even later worden ook Patrick Janssen en Paul Vissers gewisseld voor Tijmen Heus en Bjorn Peters.Hiermee is de complete voorhoede gewisseld. Het veldspel van DVSG is in de tweede helft beduidend minder geworden. Niet onlogisch als er veel veranderingen in het team worden doorgevoerd. DVSG moet het hebben vancounters, maar het samenspel is niet goed genoeg voorin met onbekende medespelers. SCD’33 heeft een paar balvaste spelers, maar weet hieruit niet echt kansen te creëren. Mede door goed verdedigend werk achterin. De wedstrijd stevent af op een 0-0 stand. Toch krijgt DVSG in de slotminuut nog een levensgrote kans, maar weet ook na twee keer inschieten de bal niet in het doel te krijgen. DVSG houdt vandaag maar een punt over aan deze wedstrijd.DVSG speelt op donderdag 9 mei uit tegen DSZ.

Wylerbergconcert Scheffer - van Oostenbrugge

BEEK-UBBERGEN - Op zondag 12 mei geven Hanke Scheffer (piano) en Lieke van Oostenbrugge (zang) in Huis Wylerberg een lenteconcert, aanvang 12.00 uur. Zij brengen een afwisselend programma met werken van Beethoven, Schumann, Strauss en Albéniz. De entree is tien euro.

De dames zijn zeer getalenteerde musici die studeerden aan het ArtEZ-conservatorium in Zwolle. Als duo volgden zij masterclasses bij Massimo Cottica en Marien van Nieukerken. Scheffer (1994) is bekend van het Odayin Trio, dat al eerder in Huis Wylerberg speelde. Ook maakt zij deel uit van het Doppio Kwartet. Van Oostenbrugge (1992) heeft haar talenten bewezen in de requiems van Fauré en Duruflé en zong ze in Bach- en Telemann cantates.

In de ochtend, vanaf 8.00 uur, kun je meekijken bij het vogels ringen rond Huis Wylerberg (gratis). Leuk en leerzaam voor kinderen! Tevens is er om 10.30 uur de gratis lezing ‘Vogelgeluiden’ door Henk Meeuwsen. Adres: Huis Wylerberg, Rijksstraatweg 178, Beek-Ubbergen. (Let op: auto’s beneden aan de straat parkeren).

Koningsdag was nat en koud

(foto: Joop Verstraaten)

BERG EN DAL – Voor de Oranje comités was het op Koningsdag flink slikken door het natte en koude weer. Diverse buiten activiteiten moesten naar een overdekte ruimte of gebouw in om het voor de kinderen toch iets aangenamer te kunnen maken.

De vrijmarkten zijn op een enkele plaats na afgelast en elders werden regen en kou getrotseerd. In Groesbeek was op het Dorpsplein een kindervrijmarkt waar zo'n tien kinderen probeerden goede zaken te doen, maar de bezoekers lieten het in het begin afweten. Later toen de lucht wat op klaarde en de Kidz – dj begon te draaien kwam de publieke belangstelling pas op gang.

(foto: Peter Hendriks)
(foto: Joop Verstraaten)

In Breedeweg werd de oude traditie in ere gehouden. Daar hees onder de muzikale klanken van fanfare Jubilate Deo (en enkele gastspelers van fanfare Wilhelmina ) ex-wethouder Erik Weijers de Nederlandse vlag samen met de 7-jarige Thomee Peters. Na het Wilhelmus vertrok de bonte stoet van kinderen met versierde fietsen, steppen en karretjes naar de accommodatie van de Groesbeekse Boys waar de spelen binnen werden afgewerkt.

Dat was ook in Leuth het geval daar werden de kinderen gastvrij ontvangen door De Vriendenkring die hun deuren voor hen wijd wagen open zetten zodat de pret voor de kinderen er niet minder om was. In Millingen werden alle activiteiten naar schutterij OEV (De Dröge) verplaatst. In Malden werden een gedeelte van de Oranje activiteiten plaats in het overdekte winkelcentrum gehouden, terwijl bij SV Juliana de spelen plaatsvonden. Voor de rest werden zoveel mogelijk activiteiten naar binnen verplaatst. Ook het traditionele Koningsfeest bij De Wolfsberg met optredens van 'Bouk Live', VOF De Kunst, Tino Martin en Daredevals hadden ook duidelijk te kampen met het vooral koude weer zodat een groot deel van de bezoekers al eerder huiswaarts keerden. Al met al jammer voor de Oranjecomités en iedereen die zijn nek heeft uitgestoken. Hopelijk zijn de weergoden het volgend jaar de Koningsfeesten beter gezind.

DJ Robert Pouwels zet Millingen op zijn kop

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN - De Koningsnacht in Millingen aan de Rijn is ook dit jaar vrijdagavond een groot succes geworden.

De in Millingen alom bekende DJ. Robert Pouwels zorgde ervoor dat binnen de kortste tijd het dak van het schuttersgebouw af ging. Buiten het gebouw kon men zich tegoed doen aan friet of hamburgers. Vooral de jongeren waren voor in het schuttersgebouw bij de muziek te vinden terwijl de ouderen achter in het gebouw een gezellig feestje aan het bouwen waren.

Ruilbeurs en koopjes op 't Haonehart Kekerdom

KEKERDOM - Op hemelvaartdag 30 mei is er van 10:00 tot 14:00 uur een ruilbeurs en een tafeltjesverkoop op ’t Haonehart, Jan Arntzstraat in Kekerdom. Kom en doe er je voordeel mee! Je weet maar nooit waar je tegen aan loopt…

"Ruilbeurs voor planten, zaden en stekjes: Heb je een beetje te enthousiast zaadjes gestrooid en zit je nu met een overschot aan planten? Of heb je zaadjes geoogst en heb je er een heleboel over? Of zijn ál je stekjes uitgelopen? Kom dan naar ’t Haonehart en ruil - met gesloten beurs - jouw planten, zaden en/of stekjes voor andere soorten.

Tafeltjesverkoop (uitsluitend voor particulieren): Wil je je overtollige kleding, andere spulletjes of zelfgemaakte frutsels verkopen? Ook dat kan op deze dag op ‘t Haonehart. Neem een eigen tafeltje of grondkleed mee.

Ook kinderern zijn welkom om hun speelgoed te ruilen of aan te bieden. Ruilers en verkopers: aanmelden vóór 23 mei bij Bert Bosman, 0481 432967 of b.bosman11@chello.nl."

Vers van de Dorpsdichter

HEUMEN - Dorpsdichter van de gemeente Heumen is Marjolein Pieks. In 2017 werd zij officieel verkozen door een deskundige jury.Sindsdien publiceert zij regelmatig haar gedichten over de gemeente Heumen in de lokale media.

Vrijheid kwam uit de lucht vallen

vrijheid kwam uit de lucht vallen

er landden mensen

in de armen van

het Maasland

de lucht droeg een parelketting

die brak onder de wolken

en nu, terwijl we vrede verkopen

aan de vrije markt

schurkt in onze schoot

het kind van duizend oorlogen

twee minuten geven we

onhoorbaar adem

aan een vredeslichaam

dat huilt

Jubileum Groesbeekse Looptour

GROESBEEK - Van 11 tot en met 18 mei wordt voor de 30e keer de Groesbeekse Looptour gehouden. De organisatoren zijn bijzonder trots dat de GLT zonder onderbreking voor de 30e keer georganiseerd gaat worden.

De GLT is een uniek evenement in Nederland. Het is de enige trim / hardloopwedstrijd waarbij de lopers kunnen kiezen uit een 4- of 7-daagse variant. De looptour richt zich op de recreatieve trimmer die een sportieve uitdaging niet uit de weg gaat. Alle etappes worden gelopen in de schitterende Groesbeekse bosrijke omgeving. Door het meerdaagse karakter en het uitdagende heuvelachtige parcours telt de GLT zeker tot een van de zwaarste loopevenementen in Nederland. Elk jaar mag de GLT zich verheugen op een grotere deelname uit de regio maar de organisatie wil het evenement vooral kleinschalig en niet te prestatief houden.

In deze jubileum-editie wordt er door de organisatie voor de voor-inschrijvers een mooi jubileum T-shirt gratis beschikbaar gesteld. De GLT wordt op zaterdagavond 18 mei afgesloten met een feestavond en de prijsuitreiking in het Cardo van Pluryn.

Aanmelden voor de meerdaagse wedstrijd kan via de www.groesbeekselooptour.nl.

RepairCafé Groesbeek: Niet weggooien, maar repareren en opnieuw gebruiken!

GROESBEEK - Op zaterdag 11 mei van 13.00-16.00 uur is er weer een RepairCafé bij Inloop Op de Paap, Op de Paap 1, Groesbeek.

In het RepairCafé staan de vrijwilligers klaar voor reparaties aan huishoudelijke apparaten, computers en fietsen, maar ook voor verstelwerk. Bij huishoudelijke apparaten valt te denken aan koffiezetapparaten (Senseo!), stofzuigers, strijkijzers, en ook aan (oudere) audioapparaten. Daarnaast zijn er vrijwilligsters die achter de naaimachine voor u klaar zitten om verstelwerk te doen. Daarbij kunt u denken aan het korter/langer maken van mouwen en broekspijpen, ritsen inzetten, enzovoort.

Ook zijn er vrijwilligers met verstand van computers. men kan bij hen terecht met vragen over de smartphone, tablet of laptop. Bij een ‘ouderwetse’ desktop is het mogelijk om onderdelen te vervangen of bij te plaatsen, zoals een harde schijf of een videokaart. De reparaties worden kosteloos uitgevoerd, met natuurlijk wel een gepaste vergoeding voor de onderdelen en een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Overigens bent u ook zonder kapot apparaat welkom om binnen te lopen en een kopje koffie te drinken. Meer informatie geeft Metty Kainama via 06 10474589. "Dit telefoonnummer kunt u ook gebruiken om aan te geven, dat u een vervoersprobleem hebt. Repaircafé Groesbeek zorgt dat u wordt opgehaald en thuisgebracht."

Paasviering KBO Beek

(foto: René Hendriks)

BEEK - Woensdag 17 april in hotel `t Spijker celebreerde de eerwaarde heer F. Bomers de eucharistieviering daarin bijgestaan door Herman Roelofs, acoliet en Ria Hoogenkamp, lectrice.

Het zaalkoor De KBO-singers ondersteunde vocaal de viering. Tijdens zijn, inmiddels fameuze preken, vertelde pater Bomers ook zeer gedreven over het project van de collecte, de Vincentius stichting Nijmegen. Na de eucharistieviering werd er begonnen aan onze uitgebreide en complete paasbroodmaaltijd, ieder jaar weer een verscheidenheid en een genot om er aan deel te nemen. Alle aanwezige leden gingen in alle opzichten, na de viering, voldaan naar huis.

"Wilt u nu ook een viering met alles er op en er aan meemaken, heel eenvoudig voor 20 euro bent u een kalender jaar lid en maakt u al onze activiteiten mee. Alle foto's van onze fotograaf staan op de site Welkom In Het Laag van Bert Roodbeen en op omroep Berg en Dal."

Bingo in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is nog de jackpot in de wacht te slepen. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft, worden er vier extra rondes gespeeld van 100 euro. De opbrengst van deze bingo-avonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Select Captain naar De Waard van Kekerdom

Select Captain. (foto: Kasper Olsen)

KEKERDOM - De gemeente Berg en Dal mag zich het komende jaar opmaken voor een reeks unieke Real Roots Cafe LIVE sessies in de regio. Vanaf een uur of acht speelt, op vrijdag 17 mei Select Captain in de Waard van Kekerdom.

Select Captain, aka singer-songwriter en gitarist Kristian Gaarskjær komt uit Copenhagen. Select Captain heeft inmiddels twee spraakmakende albums en een EP op zijn naam staan. Nog niet zo lang geleden maakte Nederland kennis met zijn derde CD Off To Save The World. Op die plaat werk hij samen met het loepzuivere stemgeluid van Eurovisiesongfestival deelneemster Soluna Samay. Select Captain is bezig aan een tournee door Duitsland en vond het interessant om even de Duits Nederlandse grens over te wippen.

Tijdens Select Captain akoestische solo live shows word de luisteraar meegezogen in zijn verhalen. De fluitende Bard ligt lekker in het gehoor, amuseert en betrekt zijn publiek in zijn vertellingen. Het liedje If I Should Go (Video) is niet voor niets een graag beluisterd nummer op Spotify. Al meer dan 1 ½ miljoen mensen hebben hun oor te luister gelegd. Deze voortreffelijk zingende bariton komt tekstueel kristal helder over. In juni doet hij dan ook het voorprogramma van de uit Rock Island, Illinois afkomstige folkrock singer-songwriter Lissie.

Entree, voor dit avondvullende concert is gratis. Een bijdrage in de tip jar voor het podium of tijdens de rondgang met de hoed wordt erg op prijs gesteld. Uiteraard heeft Select Captain cd’s bij zich, die hij uitsluitend tijdens zijn live concerten verkoopt. Kom gewoon een oor te luister leggen en hoor je hart kloppen.

Bicycle Team Millingen geniet van laatste rustpunt voor de finale

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Het Bicycle Team dat 10 dagen geleden is vertrokken vanuit Londen naar Millingen aan de Rijn heeft voordat het een groots onthaal wachtte in Millingen in Groesbeek een laatste rustplaats gehad.

In Groesbeek kwamen ze terecht bij La Vie & Passie aan de Dorpsstraat waar de oud-Millingse gastvrouw Pascale de sportievelingen met aanhang een kopje koffie aanbood. Wat de gezondheid betrof, ging het goed. Alleen de billen en knieën hadden en hebben van de lange rit vanuit Londen het nodige te verduren gehad. Even voor 12.00 uur vertrokken de eenwielers voor de laatste trip van 20 kilometer van Groesbeek naar Millingen aan de Rijn.

Kinderen uit Groesbeek bedenken actie voor Warchild

Van links naar rechts: Tycho, Casper en Mirre. (foto: Sonja van Duijnhoven)

GROESBEEK - Onlangs bedachten de 10-jarige Casper Knoop en de 11-jarige Mirre van den Broek uit Groesbeek een challenge voor het goede doel; 24 uur lang Fortnite spelen. Samen besloten ze sponsoren te zoeken die dit initiatief financieel zouden ondersteunen. De 13-jarige broer Tycho van den Broek sloot bij de uitdaging aan en afgelopen woensdag om 8.00 uur gingen zij van start.


Samen besloten zij geld in te zamelen voor Warchild. Het leed van kinderen in oorlogsgebieden spreekt hen aan. Ze realiseren zich dat Fortnite een online spel is waarin veel geschoten word, net als in de oorlog. En dat zij zich er uit terug kunnen trekken, maar dat er andere kinderen zijn die niet zomaar even de oorlog uit kunnen zetten. De moeders van de kinderen stonden in eerste instantie niet te juichen voor het 24 uur lang gamen, maar toen zij hoorden van het goede doel en de gedachte er achter, konden zij niet anders dan hun kinderen te supporten.

Afgelopen woensdag om 8 uur ’s ochtends begon de challenge; vol goede moed. De moeders zorgden voor gezonde smoothies en lekkere energie gevende versnaperingen, uiteraard ook voor de mentale steun. Naarmate de nacht vorderde, kregen de kinderen het zwaar, zeker de laatste uren gingen langzaam. Maar volhardend als ze waren, hielden ze vol en slaagde de 24 uurs-challenge.
Ze zijn de sponsoren erg dankbaar. Het exacte bedrag moet nog worden bepaald, maar zeker is dat zij een dezer dagen meer dan duizend euro aan Warchild mogen overhandigen. Een actie die hen nog hun leven lang bij zal staan. Gelukkig kunnen zij nu naast het gamen ook weer buiten spelen, in een land zonder oorlog.

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Zaterdag 11 mei: 17.30 uur H. Mis.

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 11 mei om 19.00 uur H. Mis met J. Grubben en zang door het Herenkoor.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Dinsdag 7 mei: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 12 mei: 11.00 uur H. Mis.

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 6 mei: 9.00 uur H. Mis met aansluitend aanbidding tot 10.00 uur.

Vrijdag 10 mei: 9.00 uur H. Mis met aansluitend barmhartigheidsrozenkrans.

Zondag 12 mei: 9.30 uur H. Mis.

Stichting Lichtjes Avond Groesbeek
heeft nieuw bestuur

GROESBEEK – De succesvolle lichtjesavond op de Canadese Erebegraafplaats die afgelopen jaar voor de derde maal werd gehouden op kerstavond, heeft onlangs een nieuw bestuur gekregen.

Bij de graven op de Canadese Erebegraafplaats zijn u al drie jaar 2619 kaarsen bij de graven geplaatst door de schooljeugd en overige belangstellenden. Ook afgelopen jaar was het een enorm succes.
Roland Boschman (uitbater van Brouwerij Den Drul) is de nieuwe voorzitter geworden, Rogier de Swart (penningmeester), Wilma Boschman (secretari) , Bart Boone ( bestuurslid) en Bert – Jan Sengers (bestuurslid). Op woensdagavond 22 mei vindt er een evaluatie plaats en kan er kennis gemaakt worden met het nieuwe bestuur.

Inwijding Mariagrot Mariëndaal

GROESBEEK - Op zondagochtend 19 mei organiseren vrijwilligers van stichting Vitaal Mariëndaal de plechtige inwijding van de gerestaureerde Mariagrot in park Mariëndaal, Groesbeek. De inwijding gaat gebeuren met een Heilige Mis in de open lucht op het veld nabij de grot.

Inwijding door oud-pastor Van Gestel. De viering start om 11.00 uur. Pastor Henk Janssen gaat voor. Eregasten zijn de zusters van de Orde van de Barmhartige Zusters van de Heilige Carolus Borromeüs en oud-pastor Van Gestel die aansluitend de inwijding zal verrichten bij de grot. Het koor Sionsheuvel-Horst- Breedeweg zal Marialiedjes zingen en een wijkbewoonster speelt fluit. Er doen ook kinderen mee in de viering. Zij lezen kleine teksten en brengen bloemen voor Maria mee.

Bij de inwijding keert ook het gerestaureerde oorspronkelijke Mariabeeld terug in de grot. Diny Kuijpers van Huismuseum De Kleine Heilige Geest zorgde voor een minutieuze restauratie van het Mariabeeld. Vrijwilligers hebben in de afgelopen periode hard gewerkt aan herstel van de Mariagrot en de tuin rondom. Daarbij kregen ze steun van verschillende fondsen en van lokale bedrijven die via sponsoring een bijdrage leverden. Ook waren lokale ambachtslieden betrokken bij de restauratie. Zo maakt de lokale smid Richard Kerkhoff de sierlijke smeedijzeren poort, de kozijnen en kaarsenstandaard. Glaswerker Tonnie Peters zorgde voor gekleurd glas in de ramen.

Geschiedenis

De grot wordt eind 19e eeuw voor het eerst genoemd in de lokale archieven. Het was oorspronkelijk een zogenoemde Herz Jesu Grotte, opgericht door de Duitse zusters van de Orde van de Barmhartige Zusters van de Heilige Carolus Borromeüs. Zij woonden in het naastgelegen klooster Mariëndaal. Uittreksels van de kloosterkronieken spreken van de eerste steenlegging in 1904 en de vervolmaking in de jaren 1904-1909. Er stond in deze periode een beeld van Jezus in de grot die op zijn hart wijst. De grot droeg toen de tekst 'Ziehier het hart dat de mensen zozeer lief heeft'. De grot was destijds rijk versierd met ornamenten, schelpmozaïeken en symbolen, waaronder ook beelden van God de Vader en de Heilige Geest. In de Tweede Wereldoorlog werd de grot grotendeels vernield door beschietingen. In de loop van de 20e eeuw werd het beeld van Jezus vervangen door dat van Maria. Later dit jaar komt er een historisch informatiepaneel bij de grot.

Programma 19 mei

10.30 uur Ontvangst gasten in de open lucht 'kerk'

11.00 uur Start Heilige Mis

12.15 uur Inwijding & kaarsje branden bij de grot

Aansluitend is er voor alle gasten koffie en thee met iets lekkers in 't Groeske.

Stichting Lichtjes Avond Groesbeek heeft nieuw bestuur

GROESBEEK – De succesvolle lichtjesavond op de Canadese Erebegraafplaats die afgelopen jaar voor de derde maal werd gehouden op kerstavond, heeft onlangs een nieuw bestuur gekregen.

Bij de graven op de Canadese Erebegraafplaats zijn u al drie jaar 2619 kaarsen bij de graven geplaatst door de schooljeugd en overige belangstellenden. Ook afgelopen jaar was het een enorm succes.
Roland Boschman (uitbater van Brouwerij Den Drul) is de nieuwe voorzitter geworden, Rogier de Swart (penningmeester), Wilma Boschman (secretari) , Bart Boone ( bestuurslid) en Bert – Jan Sengers (bestuurslid). Op woensdagavond 22 mei vindt er een evaluatie plaats en kan er kennis gemaakt worden met het nieuwe bestuur.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Dinsdag 7 mei: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 12 mei: 11.00 uur H. Mis.

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 6 mei: 9.00 uur H. Mis met aansluitend aanbidding tot 10.00 uur.

Vrijdag 10 mei: 9.00 uur H. Mis met aansluitend barmhartigheidsrozenkrans.

Zondag 12 mei: 9.30 uur H. Mis.

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 11 mei om 19.00 uur H. Mis met J. Grubben en zang door het Herenkoor.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Jeu de bouleskoningstoernooi P.V.Leuth

Winnaars Konings toernooi. (foto: Paull) paull

LEUTH - De verwachtingen wat het weer betrof waren niet hoog op deze zaterdag. Met een lekker zonnetje konden we toch op tijd starten. Met drie partijen te gaan vielen er tussendoor toch wel wat druppeltjes, maar dat mocht de pret niet drukken om er weer een gezellig toernooi van te maken.

Met een hoop feestvierende kinderen met hun ouders om het Koningsfeest in de zaal te houden in verband met het weer 's morgens was er toch al een aparte sfeer van gezelligheid. Tussen de drie partijen door waren er weer lekkere hapjes en de bekende oranjebitter. We werden ook verrast door het Oranje Comité met heerlijke tompouce en een schaal met heerlijke broodjes en krentenbollen. Er werd natuurlijk ook flink gebouled om de eerste drie plaatsen. Na de drie ronden hadden we maar een winnaar met alle drie de partijen gewonnen: Roel Brink, tweede werd Rieky Groothuizen en derde Ton Stevens met beiden twee gewonnen partijen. De poedelprijs was voor Wil Gunsing. Allen kregen een leuke prijs. Er werd nog even nageborreld en konden we allemaal weer terugkijken op een geslaagd toernooi.

Wedstrijden De Zeelt

MILLINGEN - Voor 2019 staan er weer diverse viswedstrijden gepland. In tegenstelling tot andere jaren wordt er niet alleen op gewicht gevist, ook op aantallen.

Voor zowel gewicht als aantallen zullen er punten toegekend worden, het totaal aantal punten bepaald de uitslag van de wedstrijd(en). "Tevens is het de bedoeling dat u zich van tevoren via onze website opgeeft voor de wedstrijd(en) zodat wij van tevoren weten hoeveel personen er mee doen. Dit opgeven kan via www.hsvdezeelt.mijnhengelsportvereniging.nl en kan tot vijf dagen voor de betreffende wedstrijd. Zonder inschrijving kunt u dus niet deelnemen aan de wedstrijd. Alle data, tijden en reglement van de wedstrijden staan op onze site onder de kop 'wedstrijden 2019'."

Millingen loopt uit voor Bicycle Team Juliana

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – Het Bicycle Team van kunstrijvereniging Juliana zijn zaterdag als helden ontvangen na hun terugkeer van hun monstertocht van liefst 645 kilometer van Londen naar Millingen.

De sportievelingen werden op hun laatste meters in Millingen als helden ontvangen. In tien dagen op een wiel van Londen naar Frankrijk, België en Duitsland weer terug in hun Rijndorp Millingen, dat doen maar weinigen dit na. Alle acht waren opgelucht dat ze de eindstreep gehaald hadden zij het niet allemaal zonder kleerscheuren. De zitvlakken hebben de nodige schade opgelopen, maar dat heelt wel weer, lieten ze lachend weten, terwijl Femke Arens – die voor de stichting Energy4All ruim 13.000 euro inzamelde Millingen bereikte met helaas twee ontstoken knieën. Zij zal het voorlopig wat rustig aan moeten doen. Ze hadden zo'n intocht in de verste verte niet verwacht met fanfare Sint-Cecilia voorop naar hotel Millings centrum waar het inhuldigingsfeest begon. Daar kreeg de 73-jarige Willy Hol een Koninklijke Onderscheiding in de vorm van Lid van Oranje Nassau. Hij was zichtbaar ontroerd.

In Groesbeek helpen ze elkaar!

GROESBEEK - Buurtklus, een initiatief van buurtbewoners in Groesbeek, is er voor hen die er alleen voor staan en geen middelen hebben om iemand voor hun klus te betalen. De buurtbewoners die Buurtklus organiseren kunnen bewoners in Groesbeek helpen met kortdurende klussen.

Dit kan zijn:

- Klusjes zoals; ophangen van spullen, kleine reparaties, klein tuin onderhoud

- Korte ritjes naar het ziekenhuis

- Vragen over hardware en software (basis) van computers en laptops

- Op orde brengen van huis en/of administratie

"De klussen kunnen in overleg op een verantwoorde manier door buren worden opgelost in Groesbeek. U bent en blijft zelf verantwoordelijk voor de klus en bent zelf aanwezig bij het uitvoeren van de klus. Het gaat om onderlinge burenhulp en er wordt geen controle uitgevoerd over wat onderling wordt afgestemd. "Kunt u wel een buurman of buurvrouw gebruiken die u komt helpen? Bel dan op werkdagen tussen 09.00-13.00 naar het servicebureau van Forte Welzijn: 085 0406066. Vermeldt hierbij ‘Buurtklus’."

"Wilt u ook buurtbewoners helpen met klussen, meldt u dan aan door een e-mail te sturen naar lisanne.bron@fortewelzijn.nl. We kunnen jullie goed gebruiken! Woont u niet in Groesbeek, maar wilt u wel uw buren helpen met klussen? Dan kunt u een e-mail sturen naar info@fortewelzijn.nl."

Buurtklus en haar vrijwilligers wordt ondersteund door de samenwerking Sociaal Team Groesbeek en Opbouwwerk van Forte Welzijn.

Bingo Odio

MILLINGEN - Zondag 12 mei houdt het werkcomité van Odio een bingoavond in haar clubgebouw op sportpark De Hove" aan de Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro en bestaat uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is230,00 en er zijn twee bonus ronden met een eerste prijs van 50 euro. In verband met moederdag is er een extra gratis ronde. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

(Groot)ouders 60 jaar of langer getrouwd?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestigjaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét GemeenteNieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét GemeenteNieuws.

Kerken Heumen,

Nederasselt

en Overasselt

Heumen-St Georgius

Zondag 12 mei geen viering

Nederasselt-H Antonius Abt

Zaterdag 11 mei 19.00 uur Eucharistieviering; m.m.v.Mazing Joy; Yves Mambueni.

Gebedsintenties: Lambert Bruijsten en Dien Bruijsten-Janssen.

Overasselt-H.Antonius Abt

Donderdag 09 mei 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum

Zondag 12 ,mei 11.00 uur Eucharistieviering; m.m.v. Parnassuskoor; Ad Blommerde

Gebedsintenties: Nelly Loeffen ; Elisabeth van Xanten-Arts ;Thomas van Boekel ;Marietje Beelen-Janssen.

Dinsdag 14 mei 10.15 uur Mijlpaalviering

Bingo in Ooij

OOIJ - Vrijdagavond 10 mei houdt wandelvereniging De Roodborstjes de maandelijkse bingoavond.


Deze avond staat in het teken van moederdag en bloemen. De avond begint om 20.00 uur en wordt gehouden in dorpshuis De Sprong in Ooij. De zaal is geopend om 19.30 uur. Iedereen is er welkom voor een gezellige avond met mooie prijzen.

Weggeefwinkel Groesbeek

GROESBEEK - Buurtbewoonster Wilma Fransen heeft tijdens haar werkende leven als wijkverpleegkundige altijd kleding weggegeven aan hen die het nodig had. Omdat ze nog een hoop goede kleding had, kwam ze op het idee om een kleinschalige weggeefwinkel te starten in Groesbeek.

Met ondersteuning van de sociale teams in Groesbeek, Forte Welzijn en Voorzieningenhart Op de Heuvel staat Wilma met een groep vrijwilligers elke 2e en 4e woensdag klaar van 10.00-13.30 met kleding in het Voorzieningenhart. Door de enorme behoefte zijn de vrijwilligers van de Weggeefwinkel op zoek gegaan naar een tweede locatie. Deze is gevonden! In samenwerking met RIBW Nijmegen & Rivierenland vindt elke 1e en 3e maandag de Weggeefwinkel plaats van 10.00-13.30 aan de Paulus Potterweg 63 in Groesbeek. Bestemd voor hen die het nodig heeft, die wil consuminderen, duurzaamheid belangrijk vindt. Komende data: Paulus Potter: 6 mei & 20 mei; Op de Heuvel: 15 mei & 29 mei (eenmaal afwijkend, namelijk 3e en 5e woensdag)

Dag van Europa

GROESBEEK - Donderdag 9 mei is het de Dag van Europa.

De gehele dag door is er van 10.00-17.00 uur een doorlopend filmprogramma in de filmzaal van het museum over de wording van Europa. Tarieven: volwassenen: 12,50 pp, kinderen (7 t/m 17 jaar): 6,50 pp. De Museumkaart is geldig bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek.

Weggeefwinkel op twee plekken in Groesbeek!

GROESBEEK - Buurtbewoonster Wilma Fransen heeft tijdens haar werkende leven als wijkverpleegkundige altijd kleding weggegeven aan hen die het nodig had. Omdat ze nog een hoop goede kleding had, kwam ze op het idee om een kleinschalige weggeefwinkel te starten in Groesbeek.

Met ondersteuning van de sociale teams in Groesbeek, Forte Welzijn en Voorzieningenhart Op de Heuvel staat Wilma met een groep vrijwilligers elke 2e en 4e woensdag klaar van 10.00-13.30 met kleding in het Voorzieningenhart. Door de enorme behoefte zijn de vrijwilligers van de Weggeefwinkel op zoek gegaan naar een tweede locatie. Deze is gevonden! In samenwerking met RIBW Nijmegen & Rivierenland vindt elke 1e en 3e maandag de Weggeefwinkel plaats van 10.00-13.30 aan de Paulus Potterweg 63 in Groesbeek.

Bestemd voor hen die het nodig heeft, die wil consuminderen, duurzaamheid belangrijk vindt.

Komende data: Paulus Potter: 6 mei & 20 mei; Op de Heuvel: 15 mei & 29 mei (eenmaal afwijkend, namelijk 3e en 5e woensdag)

Concert 'Gezichten van mei' door vocaal ensemble Pipelare

Vocaal ensemble Pipelare. (foto: Maria Wienk)

GROESBEEK - Op zaterdag 11 mei zingt vocaal ensemble Pipelare een programma in de hervormde kerk aan de Kerkstraat 18 in Groesbeek met als thema de verschillende gezichten van mei: sereen en uitbundig, hemels en aards, vrolijk en verdrietig. De entree is 12,50 euro. Aanvang 20.00 uur.

Het is de maand van de maagd Maria, maar ook de maand waarin alles tot bloei komt, liefdes ontvlammen en soms weer even snel uitdoven. Of nooit beantwoord worden. Deze contrasten klinken in de muziek van Engelse componisten uit de vijftiende en zestiende eeuw. Op het programma staan religieuze werken zoals het Salve Regina van Peter Philips, het Ave Maria Celorum van John Dunstable en het Magnificat van Thomas Tallis. De liefde ontbrandt heftig in Fyre and lightning van Thomas Morley, maar is onbereikbaar in Weep, weep mine eyes van Thomas Wilbye. De geliefden zijn plagend of wreed, maar ook domweg gelukkig wanneer in mei de bloemen bloeien en de vogels zingen.

Vocaal Ensemble Pipelare bestaat uit twaalf geschoolde amateurzangers die onder leiding van wisselende coaches meerstemmige muziek uit Renaissance en vroege Barok laten klinken. De muzikale leiding is in handen van Kees Doevendans.

(Groot)ouders 60 jaar of langer getrouwd?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestigjaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét GemeenteNieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét GemeenteNieuws.

Dag van Europa

GROESBEEK - Donderdag 9 mei is het de Dag van Europa.

De gehele dag door is er van 10.00-17.00 uur een doorlopend filmprogramma in de filmzaal van het museum over de wording van Europa. Tarieven: volwassenen: 12,50 pp, kinderen (7 t/m 17 jaar): 6,50 pp. De Museumkaart is geldig bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek.

Kerken Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen-St Georgius

Zondag 12 mei geen viering

Nederasselt-H Antonius Abt

Zaterdag 11 mei 19.00 uur Eucharistieviering; m.m.v.Mazing Joy; Yves Mambueni.

Gebedsintenties: Lambert Bruijsten en Dien Bruijsten-Janssen.

Overasselt-H.Antonius Abt

Donderdag 09 mei 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum

Zondag 12 ,mei 11.00 uur Eucharistieviering; m.m.v. Parnassuskoor; Ad Blommerde

Gebedsintenties: Nelly Loeffen ; Elisabeth van Xanten-Arts ;Thomas van Boekel ;Marietje Beelen-Janssen.

Dinsdag 14 mei 10.15 uur Mijlpaalviering

Kinderboek op de koffie bij Buurtkoffie Malden

Lodie Beer Lodie Beer

MALDEN - Thomas Verbogt noemde het verhaal 'Teer en aandoenlijk'. Illustrator Patricia Heijmen uit Molenhoek las het ook, zei spontaan: Hier wil ik mee aan de gang.” Dat stimuleerde Gerie van der Land uit Plasmolen om van haar verhaal een boek te maken. ‘Kinderboek Lodie Beer.’

De illustraties van Patricia zijn bijzonder: gescheurd uit behang. Het boek bestaat al langer. De dames kennen elkaar via een netwerkbijeenkomst voor vrouwelijke ondernemers. Dat was in 2014.

Via Ton Hoogstraten, de initiatiefnemer van BuurtKoffie Malden, kwam het boek weer van de plank. Opeens was Kinderboek Lodie Beer weer actueel! Gerie vertelde over ‘hoe het kwam’ en in het kort waar het over gaat. Over scheiden, verdriet en vriendschap. Over dat kleur er niet toe doet en ook niet of je een jongen of een meisje bent. Patricia liet zien hoe zij de illustraties maakte. Het werd een plezierige middag. Het boek gaf leuke gesprekken en verschillende bezoekers kochten het boek.

Kinderboek Lodie Beer werd in eigen beheer uitgebracht. Patricia en Gerie zijn er helder over: “Daar worden we niet rijk van. Wel blij. Net zoals van deze middag!” Buurtkoffie Malden. is iedere dinsdagmiddag van twee tot vier in Malderburch Malden. Ontmoeten en verhalen delen. BuurtKoffie Malden is bestemd voor alle 55-plussers uit Malden en verder voor iedereen die het leuk vindt om ernaartoe te gaan.

Groesbeekse Boys maakt zich op voor kampioenschap

Groesbeekse Boys maakt zich op voor het kampioenschap. (foto: Will Verbeeten)

BREEDEWEG - Koploper Groesbeekse Boys maakte afgelopen zondag geen fout en won overtuigend met 1-3 van Batavia. Omdat Ewijk verassend onderuit ging tegen SV Nijmegen bedraagt de voorsprong op deze concurrent zeven punten. Met nog drie wedstrijden te gaan kan het team uit Breedeweg bij winst op Diosa het kampioenschap binnenhalen. Deze wedstrijd wordt zondag 12 mei op sportpark Breedeweg gespeeld.

Gedurende de hele wedstrijd had Groesbeekse Boys het overwicht. In de eerste helft werden diverse kansen gemist. Dave Kleijnen was een aantal keren dicht bij de openingstreffer maar moest in de goed keepende Batavia doelman Luc Geijsen zijn meerdere erkennen. De gastheren kwamen zelfs tegen de verhouding in op voorsprong. Bij één van de spaarzame uitvallen wist Boys doelman Mike Verriet redding te brengen op een kopbal maar in de rebound werd hij alsnog verslagen.

Na de thee was eenzelfde spelbeeld te zien. Nu lukte het Groesbeekse Boys wel om het krachtverschil in doelpunten uit te drukken. Eerst was het Thom Jochoms welke een penalty binnen schoot nadat Dave Kleijnen in het strafschopgebied gevloerd was. Ruben de Bruin bracht de geel-zwarte formatie op 1-2 voorsprong door een mooie combinatie met Dave Kleijnen koelbloedig af te ronden. Tien minuten voor het eindsignaal gooide Bram de Bruin met zijn treffer de wedstrijd definitief op slot.

Groesbeekse Boys speelt zondag 12 mei op sportpark Breedeweg de eerstvolgende wedstrijd. Tegenstander is dan Diosa. Aanvang de wedstrijd is 14.00 uur.

Natuurwandeling Mookerheide

Mookerheide. (foto: Peter Pouwels)

MOOK - Zondag 19 mei houdt Landschapsbeheer Groesbeek een publieksexcursie op de Mookerheide. Er kan gestart worden tussen 13.00 en 14.00 uur 's middags en de wandeling duurt zo’n twee uur.

Het verzamelpunt is bij de P-plaats van Natuurmonumenten aan de Hendrik van Nassaulaan in de gemeente Mook. Deze parkeerplaats is te bereiken via de Bracamonteweg (verhard) en dan rechts de Papenbergseweg (onverhard) inrijden. Volg de borden P-plaats van Natuurmonumenten.

"We lopen over de stuwwal, afwisselend over de heide en door een stuk bos. Een prachtig natuurgebied met steeds wisselende hoogtes. Op het hoogste punt (ongeveer 60 meter) heb je een fantastisch uitzicht over de wijde omgeving het Maasdal in. Dit gebied met zijn hoogtes en dalen is gevormd tijdens de ijstijd, een onderwerp waar je niet omheen kunt in dit landschap.

Door het relatief warme micro-klimaat is de heide een belangrijk leefgebied voor reptielen zoals de zandhagedis, maar ook voor insecten als zandbijen, kevers en mieren. Vaak niet zo geliefd bij de mens, maar onontbeerlijk voor bloembestuiving en als onderdeel van de voedselketen. Wellicht komen we ook nog grote grazers tegen, schapen en runderen die hier door de mens zijn gebracht. Zij zijn de 'grasmaaiers' van de hei. In het Startse Dal is de vegetatie totaal anders. In dit bos vinden we bekende en minder bekende bomen, planten en vogels. Kortom, een diverse wandeling.

Denk aan stevige schoenen, het terrein is hier en daar behoorlijk steil, en wanneer het geregend heeft ook glad. Deelname aan de wandeling is gratis." Meer informatie wordt gegeven door Paul Leenders, telefoon 024 3972405.

Een laatste noodkreet van Inloophuis De Korenbloem

GROESBEEK - De gasten die elke dinsdagmiddag bij elkaar komen in Inloophuis de Korenbloem onder begeleiding van gastvrouw Gerda van Boekel zijn eensluidend in hun wens dat het Inloophuis blijft voortbestaan.

Zij kwamen in contact met het Inloophuis via de huisarts, een andere gast, een pr-actie op de markt en zo nog meer. Zonder uitzondering wordt genoemd, hoe waardevol ze deze bijeenkomsten vinden. Behalve het onder elkaar zijn in een gemoedelijke sfeer noemt men als belangrijkste de veiligheid om wel en wee met elkaar te kunnen delen. Iedereen mag en kan zichzelf zijn zonder dat er geoordeeld wordt.

Gerda staat in hun ogen altijd klaar, leeft met ze mee, en niets is haar teveel, ondanks haar eigen kwetsbare lichamelijke conditie. Maar Gerda heeft wel iemand nodig die haar ondersteunt en haar kan vervangen als ze door ziekte 'n keer uitvalt. Haar woorden: "Ik voel me inmiddels een roepende in de woestijn. Veel mensen weten hoe belangrijk dit Inloophuis is. Daarom kan ik alleen nog maar zeggen: Help het inloophuis te laten voortbestaan."

Inloophuis De Korenbloem staat open voor iedereen die direct of indirect met de gevolgen van kanker of een andere ernstige ziekte te maken heeft, dus ook voor familieleden, vrienden, nabestaanden, ex-patiënten, mantelzorger. Het inloophuis biedt een prettige ontmoetingsruimte waar de koffie klaar staat en biedt hulp, begeleiding, activiteiten, contact en informatie. Een plek waar de mens centraal staat, waar men met elkaar activiteiten kan ondernemen, kan ontspannen, ervaringen en informatie kan delen.

Een inloophuis kan niet draaien zonder gastvrouwen en gastheren. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor de bezoekers. Maar voor een doorstart en goed verloop zijn op meerdere terreinen vrijwilligers nodig die graag hun ideeën, kwaliteiten en ambities willen inzetten. "Acuut zoeken wij gastvrouw/gastheer tevens voor ondersteuning activiteiten en nieuwe bestuursleden. Daarom een laatste noodkreet aan alle bewoners en organisaties van Berg en Dal. Als u vindt dat het Inloophuis een doorstart verdient, laat dan uw stem horen of meldt u aan als lid van een nieuw team. Voor uw reacties en vragen kunt u mailen naar info@inloophuisgroesbeek.nl, bellen naar 06 38287212 en u kunt ook naar het Inloophuis komen in cultureel centrum De Mallemolen op 7 mei vanaf 14 tot 16 uur."

17 / 32

18 / 32

19 / 32

20 / 32

JANN Conceptstore een winkel met visie in winkelcentrum Bellevue

(Eigen foto) Foto: Eigen foto

GROESBEEK – JANN Conceptstore van Jeanette Philipse in winkelcentrum Bellevue in het centrum van Groesbeek is met recht een winkel met visie. Iedereen die houdt van een hip , vintage of industrieel interieur moet beslist een kijkje komen nemen bij JANN Conceptstore.

Daar kan men zien hoe verschillende parels uit landen zoals Engeland en Frankrijk door Jeanette gecombineerd zijn met moderne items. Hierdoor krijgt men een verassend en vooral sfeervol geheel. Daarnaast vind je bij JANN producten van verschillende hippe merken zoals de damesmode van Zusss en van Saint Tropez. Maar ook voor baby mode ben je bij JANN op het juiste adres dankzij de baby kleding merken van Your Wishes en Monkey Mo. Ook met de interieuraccessoires van Zusss kom je goed voor de dag. JANN heeft cadeaus voor elke beurs en daarmee ben je een graag geziene gast op elk feestje. Tussen het shoppen door kun je tevens genieten van een heerlijke kop Illy koffie of thee met een huisgebakken (Homemade bakery ) taartje of gebak. Op het terras naast De Spoorbeek kan men niet alleen genieten van de prachtige natuur maar ook van de diverse alcoholvrije cocktails en bieren. JANN is gevestigd aan de Bellevue 64 en is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.30 en op zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur. 's Maandags is JANN gesloten. Bekijk ook eens de website www.jeanettephilipse.com.

Hét Zwitserse zakmes voor de slechthorende, nu bij Coppes Hoorzorg in Groesbeek

Phonak Audéo M. (Foto: NELSON MOUELLIC) Foto: NELSON MOUELLIC

GROESBEEK - Afgelopen voorjaar is hoortoestel leverancier Phonak met haar nieuwste lijn op de markt gekomen. Phonak Marvel. Deze multifunctionele hoortoestellen zijn uitgerust met een uitzonderlijke geluidskwaliteit in combinatie met alle innovaties uit de branche van de afgelopen jaren.

De toestellen zijn oplaadbaar, niet veel groter dan de standaard hoortoestellen met batterij en hebben de mogelijkheid om connectie te maken met verschillende apparatuur zonder tussenkomst van een kastje of accessoire om uw hals. Ervaar met de Phonak Marvel hoe eenvoudig het kan zijn om geluid te streamen vanaf uw mobiele telefoon, tablet of TV rechtstreeks naar uw hoortoestel. Allerlei functies die nog nooit eerder in één model hoortoestel samen kwamen.

Phonak hoortoestellen staan bekend om haar eersteklas geluidskwaliteit en goede spraakverstaan. De AutoSense 3.0 is het resultaat van 20 jaar Zwitserse ontwikkeling: Autosense zorgt ervoor dat het hoortoestel zich automatisch aanpast aan de luistersituatie. U ervaart dus altijd de beste geluidskwaliteit, een beter spraakverstaan en minder luisterinspanning in rumoer, kortom; een rijkelijke geluidservaring.

Heeft de revolutionaire Phonak Marvel uw interesse gewekt? Neemt u dan contact op met uw hoorspecialist uit de regio: Coppes Hoorzorg Groesbeek. Onze openingstijden zijn van dinsdag t/m vrijdag van 9:30u tot 18:00u en zaterdag van 9:30u tot 17:00u. U kunt telefonisch een afspraak maken via: 024-8445599, of breng een bezoek aan Bellevue 2 te Groesbeek, u vindt ons recht tegenover de Bruna. Graag tot horens!

Etos ruim gesorteerd in innerlijke en uiterlijke verzorging

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Ook het filiaal van Etos in het Groesbeekse winkelcentrum Bellevue is steeds ruimer gesorteerd in innerlijke als uiterlijke verzorgingsproducten waaronder diverse voedingssupplementen. Onlangs heeft Etoszich nog verrijkt met het bekende merk 'Vitalize'.

De producten van Vitalize leveren een bijdrage om de kwaliteit van het leven zo hoog mogelijk te houden. Hun producten kunnen hierbij een extra ondersteuning bieden. Om een gezonde levensstijl te ondersteunen ontwikkelt Vitalize doorlopend nieuwe supplementen en zijn te gebruiken door iedereen jong of oud en man of vrouw. Op dinsdag 7 mei vanaf 13.00 uur komt er in de Etos in winkelcentrum Bellevue een gezondheidsspecialiste van Vitalize, die passend advies kan geven over de gezondheid. Het is beslist de moeite waard om hierbij aanwezig te zijn.
Maar ook op gezichtsverzorging heeft Etos een streepje voor. Onlangs heeft Etos als eerste drogisterij en exclusief 'Gladskin' het merk van gezichtsverzorging binnengehaald. Het merk is bekend van 'Dokters van Morgen '. Ook nieuw bij Etos is het merk 'Neutrogena', dé specialist in beautyproducten van hoge kwaliteit. Zij combineren wetenschappelijke oplossingen met inspirerende cosmetische innovaties en hebben bijna een eeuwenlange ervaring.
Nieuw in de schappen van Etos is sinds kort te vinden 'Garnier Bio', de natuurlijke eigenschappen zorgen voor een optimale verzorging op maat voor elk huistype. Dit product is puur natuur met een zichtbaar resultaat. Klanten die op zoek zijn naar luxe, hoogwaardige huidverzorging tegen betaalbare prijzen komen terecht bij 'Pure Face Care', die sinds kort ook bij Etos te verkrijgen is, aldus bedrijfsleidster Marlot Gerrits.

van 2 tot en met 8 mei

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS STIER. De stier is erg lijfelijk ingesteld. Noem ze maar extra 'knuffelbaar'. Ze genieten met al hun zintuigen, maar voor een massage staan ze vooraan. Hun lijf heeft wel de neiging om extra vet weg te zetten. Overgewicht is een stier probleem! Daarnaast is hun nek een gevoelig punt. De stembanden vallen ook onder stier. Ze hebben vaak een prachtige stem.

RAM van 21 maart t/m 20 april
De komende week ligt de nadruk op het weekend. Rammen die voor een sportieve uitdaging staan kunnen hun kansen iets te rooskleurig inschatten. Pas op met het teveel of te lang belasten van bepaalde spiergroepen. Sta je voor een keuze? Stel die liever een tijdje uit dan nu iets te forceren.

STIER van 21 april t/m 21 mei
In het weekend staan de planeten goed om helemaal tot ontspanning te komen. Slaap lekker uit en ga overdag relaxed in de natuur picknicken. Vanaf maandag gaat de planeet Mercurius in jouw sterrenbeeld lopen. Dat geeft een periode waarin de reislust toeneemt en je sociaal actiever bent.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Voor het weekend probeert iemand een soort bekentenis uit jou te krijgen. Je weet er slim omheen te praten. Vanaf maandag loopt jouw planeet Mercurius in het teken stier. Een goede stand om volop van de lente te genieten. Volgende week woensdag heb jij een geweldige ingeving. Noteren!

KREEFT van 22 juni t/m 22 juli
Vóór het weekend stapelen de problemen zich op. Maar jij bent deze allemaal aan het relativeren. De nieuwe maan op zaterdag geeft jou zelfinzicht. Zondag heb je daar zeer interessante gesprekken over. Dinsdag ben je even de weg kwijt. Maar op woensdag heb jij je doel weer duidelijk voor ogen.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
De nieuwe maan op zaterdag is een uitstekend moment om met nieuwe initiatieven te komen. Men reageert daar enthousiast op en men erkent jou meteen als de natuurlijke leider. Volgende week woensdag klopt men bij jou aan voor advies. In de woorden die je gebruikt klinkt veel wijsheid door.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Aan het einde van de week hik je tegen een klus aan die veel van je vergt. Toch blijf je de zaken zo positief mogelijk benaderen. Deze optimistische houding sleept jou er doorheen. Vanaf maandag gaat jouw planeet Mercurius in het teken stier lopen. Daardoor kun je vanaf dan resultaten 'cashen'.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op donderdag voel jij je erg op je gemak bij een bepaalde persoon. Je kunt bij hem of haar gerust je hart uitstorten. In het weekend wil je helemaal niks. Dat is een goede zaak! Laat je maar eens door anderen verwennen! Rond volgende week dinsdag krijg je te maken met een bittere tegenvaller.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Vlak voor het weekend stuurt je gevoel je naar links terwijl je verstand je naar rechts stuurt. Laat de kwestie nog even rijpen. Op zondag stelt iemand jou voor een keuze. Maar is het wel een echte keuze? Of zit diegene jou te manipuleren? Ook hier is het advies om alles even te laten rijpen.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Op vrijdag zit jij weer eens ouderwets op je praatstoel. Maar je hebt dan ook interessante dingen te melden. Ze hangen niet voor niets aan je lippen! In het weekend sta je voor een keuze. Ingrijpen of afstand nemen. Volgende week woensdag heb jij hele creatieve adviezen voor de ander in huis.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Vlak voor het weekend ben jij een tikje chagrijnig. Het is deze week niet helemaal gelopen zoals jij zou willen. Maar tijdens het weekend, met oude bekenden en familie om je heen, ontdooi je gelukkig weer. Volgende week dinsdag zit je in je maag met een financieel probleem. Negeer dit niet!

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Aan het einde van deze week krijg je te maken met veel chaos. Daardoor lukt het je maar niet om in een ritme te komen of te blijven. Alles staat min of meer op z'n kop. Pas na het weekend kun je ingrijpen door je heel stug aan de regeltjes te houden. Woensdag is er wel ruimte voor improvisatie.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Vlak voor het weekend krijg je te maken met onverwachte veranderingen. Die schoppen de boel in de war, maar op vrijdag lukt het je toch om je hoofd koel te houden. In het weekend daagt iemand je uit, maar ga je daar wijselijk niet op in. Op woensdag is het belangrijk dat jij boven de partijen staat.

Vrijwilligerswerk in Berg en Dal

BERG EN DAL - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. Zo worden er mensen gezocht om iets voor ouderen te betekenen, om een gastvrouw of –heer functie te bekleden of om een voetbalteam te coachen.

Het Vrijwilligerssteunpunt van de gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst. De vacatures die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht zijn:

Dorpshuis Kerstendal in Berg en Dal zoekt vrijwilligers die het leuk vinden op verschillende momenten in de week bardiensten te verzorgen, of koffie en thee te schenken tijdens activiteiten of de inkoop en voorraadbeheer van de bar te verzorgen.

Binnen Pluryn zijn er diverse mogelijkheden om een maatje te zijn voor iemand. Bijvoorbeeld om samen een uitstapje te maken naar de dierentuin of zwemmen, fietsen. Of vind u het leuker om te helpen bij theater maken of een andere groepsactiviteit?

Bent u geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vrijwilligersvacatures? Neem dan eens een kijkje op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal. Bellen kan natuurlijk ook naar Forte Welzijn 085 0406066

Mille Affetti - een maalstroom aan gevoelens

Luciana Mancini. (foto: Alina Antoniou)

BEEK - Zaterdag 11 mei treden de Chileens-Zweedse mezzosopraan Luciana Mancini en Concerto d’Amsterdam op in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek.

Op het programma staan werken van Händel, Avison, Corelli en Veracini. Aanvang 20:15 uur, toegang is 23,00 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera De Postkoets in Beek (alleen contante betaling), boekhandel Roelants in Nijmegen en via www.concertseriebeek.nl.

Mille Affetti - duizend gevoelens: liefde en trouw, maar ook verdriet, woede en wanhoop zetten de toon voor dit programma, waarin Concerto d’Amsterdam en soliste Luciana Mancini hun emoties de vrije loop laten. Nergens lag in de Barok de gevoelstemperatuur hoger dan in de opera, en dan speciaal in Italië, ook toen al operaland bij uitstek. Het genre was zo populair dat zelfs een componist als Händel opera’s schreef die qua tekst en muzikaal idioom honderd procent Italiaans zijn. Zangeres Luciana Mancini is met haar warme en expressieve, maar soms ook bijna rauwe en hartverscheurende stem de ideale pleitbezorger van dit repertoire. U hoort aria’s uit Veracini’s Adriano in Siria en Händels Orlando en Ariodante. Barokorkest Concerto d’Amsterdam omlijst Mancini’s prachtige aria’s met instrumentaal repertoire dat uit dezelfde bron ontsprongen is: een concerto grosso van Corelli en twee van de wonderbaarlijke composities van de Engelse componist Charles Avison, gebaseerd op muziek van Domenico Scarlatti.

Koninklijke onderscheiding voor Willy Hol uit Millingen

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – De 73-jarige Willy Hol uit Millingen aan de Rijn heeft zaterdagmiddag 27 april uit handen van burgemeester Slinkman de versierselen opgespeld gekregen als Lid van Oranje Nassau. Willy kreeg de onderscheiding bij het binnenkomen van het Juliana Bicycle Team in ' Hotel het Millings Centrum' bij hun terugkomst uit Londen.


Willy kreeg de onderscheiding omdat hij al vanaf 1969 zeer actief is bij de Millingse Kunstrijwielvereniging Juliana. Daarnaast is hij al vier jaar zeer betrokken bij de beweegtuin Millingen aan de Rijn waar hij wekelijks lessen verzorgt voor de senioren. Maar bij carnavalsvereniging De Deurdouwers is Willy ook al geen onbekende daar is hij ook al 25 jaar actief en is er zelfs een maal Prins Carnaval geweest en staat daar bekend als liedjesschrijver en vooral zanger. Bij zittingen in Gasthuis Sint-Jan de Deo is Willy zelfs entertainer en gangmaker. Om de lijst van verdiensten nog completer te maken is Willy voorzitter van zangvereniging Vivace en is niet te beroerd om als voorzitter de handen uit de mouwen te steken met het vervoeren van instrumenten en het opbouwen van het podium. Al met al een zeer terechte toekenning van de koninklijke onderscheiding dat was ook de mening van de aanwezigen gezien het daverende applaus tijdens de bekendmaking.

Verbod voor gebruik van plastic confetti en oplaten ballonnen

BERG EN DAL - Voordat de raadsvergadering begon sprak mevrouw Abels de raadsleden toe. Zij maakte zich ernstige zorgen hoe er omgegaan wordt met de natuur. Met name het gebruik van plastic zorgt voor afgifte van chemische stoffen in de natuur.

Ook het oplaten van ballonnen die her en der terecht komen in de natuur waar dan ook weer de dieren de dupe van worden moeten verboden worden, aldus mevrouw Abels. Zij was blij dat D66 en VOLG een motie hebben ingediend met betrekking tot het verbieden van plastic confetti en het oplaten van heliumballonnen. Raadslid Vorderman D66 liet weten dat plastic slecht voor ons is, als je nagaat dat er per jaar miljoenen ballonnen de lucht in gaan.

Zij stelde voor de APV aan te passen op verbod van plastic confetti en het oplaten van heliumballonnen. Het college alsmede het merendeel van de raadsleden steunde de motie waardoor het verboden wordt plastic confetti en het oplaten van heliumballonnen. Alleen Hennie Eikholt en Ruud Verstraaten van de GVP waren tegen. Als je iets in de APV opneemt, moet je handhaven en dat is in dit geval onmogelijk. Daarom zijn wij tegen, aldus Eikholt. Burgemeester Slinkman stelde voor het verbod in te laten gaan en dit in de nieuwe APV op te nemen. Daar ging de gemeenteraad mee akkoord.

Tom Bloemberg carrousellid in gemeente Berg en Dal

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal heeft donderdagavond tijdens de reguliere raadsvergadering in het gemeentehuis in Groesbeek de 37-jarige Tom Bloemberg benoemd tot carrousel lid van de gemeente Berg en Dal.

Tom komt namens de D66-fractie in de carrousel van de gemeente. Tom woont in Beek en is in het dagelijks leven docent chemie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij heeft zich drie maanden geleden aangesloten bij de D66 afdeling Berg en Dal, omdat het klimaatstandpunt van de partij hem wel aansprak.

Verbod voor gebruik van plastic confetti en oplaten ballonnen

BERG EN DAL - Voordat de raadsvergadering begon sprak mevrouw Abels de raadsleden toe. Zij maakte zich ernstige zorgen hoe er omgegaan wordt met de natuur. Met name het gebruik van plastic zorgt voor afgifte van chemische stoffen in de natuur.

Ook het oplaten van ballonnen die her en der terecht komen in de natuur waar dan ook weer de dieren de dupe van worden moeten verboden worden, aldus mevrouw Abels. Zij was blij dat D66 en VOLG een motie hebben ingediend met betrekking tot het verbieden van plastic confetti en het oplaten van heliumballonnen. Raadslid Vorderman D66 liet weten dat plastic slecht voor ons is, als je nagaat dat er per jaar miljoenen ballonnen de lucht in gaan.

Zij stelde voor de APV aan te passen op verbod van plastic confetti en het oplaten van heliumballonnen. Het college alsmede het merendeel van de raadsleden steunde de motie waardoor het verboden wordt plastic confetti en het oplaten van heliumballonnen. Alleen Hennie Eikholt en Ruud Verstraaten van de GVP waren tegen. Als je iets in de APV opneemt, moet je handhaven en dat is in dit geval onmogelijk. Daarom zijn wij tegen, aldus Eikholt. Burgemeester Slinkman stelde voor het verbod in te laten gaan en dit in de nieuwe APV op te nemen. Daar ging de gemeenteraad mee akkoord.

Nieuw in Groesbeek!

Adelheid Jochemsen. (foto: Cees Bakker) Cees Bakker

GROESBEEK - Nieuw: Inspiratieplek EigenAardig met een praktijk voor coaching en healing, een atelier voor natuurverbinding en een activiteitenruimte voor ontmoeting en inspiratie.

Open Dagen: Om je kennis te laten maken organiseer ik een paar open dagen. Wat je kunt verwachten zijn een verrassende inrichting, een speelse expositie, biologische hapjes van bioCatootje uit Groesbeek en een paar leuke programmapunten. En uiteraard ben ik er om te vertellen waar het om gaat en wat er te doen is. Er is dan ook een programma beschikbaar van de activiteiten tot het einde van het jaar.

De opening is vrijdag 10 mei 17.00 uur, klank en-stemceremonie en introductie in wat deze plek te bieden heeft. Vrij binnenlopen kan op zaterdag en zondag 11 en 12 mei van 11.00 -17.00 uur, uitgezonderd tijdens de workshops.

Zowel zaterdag als zondag is er een korte workshop van 14.30 tot 15.00 uur. Zaterdag is dat een edelsteenmeditatie, waarbij je een mooi steentje als hangertje mee naar huis krijgt. Zondag is dat een creatieve workshop met als titel ’Versier een stronkje en spiegel jezelf’. Het resultaat mag je meenemen. Je hoeft je niet aan te melden, gewoon op tijd aansluiten.

Voel je vrij, kom een kijkje nemen, en stel je vragen. Ik heet je van harte welkom.

Adelheid Jochemsen, Haydnstraat 51, Groesbeek; www.inspiratieplekeigenaardig.nl (wordt nog aan gewerkt).

Vrijwilligers gezocht voor de Avond-4-daagse Groesbeek

Groesbeek - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd.

Zo worden er mensen gezocht om iets voor ouderen te betekenen, om een gastvrouw of –heer functie te bekleden of om een voetbalteam te coachen. Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst.

Soms betreft het een kortdurende klus. Dus ook voor als je graag meer vrijheid hebt en voor een korte tijd je in wil zetten. Zo'n korte klus is bijvoorbeeld die van verkeersregelaar.

De Avondvierdaagse is op zoek naar vrijwilligers die verkeersregelaar willen zijn. Het gaat om de dagen 3 tot en met 6 juni van 16.00 tot 21.00 uur. "Bent u geïnteresseerd, dan kunt u bellen naar Forte Welzijn 085 0406066."

Vernieuwd! Grand Café De Mallejan in Plasmolen

PLASMOLEN - "Wauw René wat glimt alles mooi!" Nieuwe keuken. Spiksplinternieuw. Roesvrijstaal. Open. Ruim, strak en overzichtelijk. "Het hart van onze zaak. We zijn er hartstikke trots op." Silvia: "Ook op de nieuwe aanbouw met patio en de vernieuwde toiletgroepen. En hoe vind je de nieuwe tafels?"

Tekst en foto:

Gerie van der Land-Zijderveld

Plasmolen. Steeds meer in beweging. Fijne plek voor wandelaars, fietsers, watersporters en vakantiegangers. "En voor lekker en goed eten."

'De Mallejan,' een begrip. Sinds 1966 siert die naam de gevel aan de Muldershofweg. Lekker en laagdrempelig. Alle dagen van de week geopend! Zodra de zon schijnt weten gasten het fraaie terras te vinden. En als die niet schijnt, dan is het goed toeven in het gezellige restaurant.

Sinds 2017 zijn René Fitters en zijn levenspartner Silvia de eigenaren. In korte tijd wisten zij en hun team veel gasten aan zich te binden. "Steeds vaker kregen we de vraag: 'kunnen we bij jullie ook een feestje geven. Of een zakelijk event houden.' Dat bracht ons op het idee om de zaak flink te vernieuwen en uit te breiden. En ook om de menukaart op te frissen."

"Een hele onderneming."

René, lachend naar Silvia: "Ondernemen, daar houden wij van, hè?" "Ja. En om onze gasten te verwennen! Dat doen we graag en met plezier!"

www.grandcafedemallejan.nl. Nu ook voor feestjes, zowel privé als zakelijk.

Volop mooie gekleurde perkplanten bij kwekerij Jansen in Ottersum

OTTERSUM – Eindelijk is het tijd voor de tuinen, terrasjes en balkons. Deze schreeuwen om kleur en fleur. Het is tijd voor mooie perkplanten, gekleurde kant-en-klare hanging baskets en kuipplanten. Reden om een bezoekje te brengen aan Kwekerij Jansen aan de Oude Panovenseweg 8 – 10 te Ottersum.

Daar vindt u een ruim assortiment perkplanten (en ook vaste planten) voor uw tuin, terras en balkon. Het zijn bijna allemaal éénjarige planten, welke voor heel veel kleur in uw tuin of op uw balkon zorgen. "Als je ze goed verzorgt en ze regelmatig water geeft, kun je er heel lang plezier van hebben", zeggen Wiljan en Monique Jansen, die zich al bijna 30 jaar toeleggen op het kweken van perk- en vaste planten. Dat het met de kwaliteit en prijs wel goed zit, merken zij aan de nog steeds groeiende klantenkring, die zich bij de eerste lentestralen al melden om de tuinen op te vrolijken.

Uitbundig met perkplanten uitgedost zijn de kant-en-klare hanging baskets. Deze brengen op een speelse wijze overal kleur en zijn razend populair! Ook kuipplanten zijn er volop en planten voor het terras, de borders, balkons etc. "Bij ons koop je planten rechtstreeks van het veld of uit de kas. Dus altijd vers", zegt Wiljan. Wij zijn ook geopend op Bevrijdingsdag (5/5), Moederdag (12/5), Hemelvaartsdag (30/5) en 2e Pinksterdag (10/6). "Wie de weg naar ons zoekt, volgt de borden die langs de Nijmeegseweg (Ottersum/Gennep (tegenover de Multimate) en de Zwarteweg (Milsbeek) staan of stel je navigatiesysteem in", voegt Monique nog toe.

Kwekerij Jansen, Oude Panovenseweg 8-10 in Ottersum. T. (06) 51 60 24 66. Wij zijn geopend: maandag - zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur. Zondagen in mei van 10.00 – 16.00 uur. Op genoemde feestdagen van 10.00 tot 17.00 uur; www.jansen-kwekerij.nl.

Cursus 'Ontspannen en omgaan met stress voor mantelzorgers'

MALDEN - Tijdens vijf cursusavonden worden ontspanningsoefeningen aangereikt, krijgt men. tips over goed slapen en bewegen en heeft men het over het voorkomen van piekeren en het omgaan met angsten.

Deze avonden worden begeleid door een zeer ervaren psycholoog van Psychotherapie Praktijk Malden. Het is wenselijk dat men alle vijf de avonden aanwezig is. Er zijn geen kosten aan de cursus verbonden. Deze cursus kan een opstap zijn naar de cursus 'Mindfulness' die later dit jaar aangeboden wordt. Aanmelding bij Mantelzorg Heumen, Mook en Middelaar is noodzakelijk. Dit kan telefonisch bij de receptie van Malderburch op 024 3570570 of op mantelzorgheumen@malderburch.nl; mantelzorgmookenmiddelaar@malderburch.nl. Graag bij uw aanmelding uw NAW-gegevens en uw telefoonnummer vermelden. Data: 28 mei, 4 juni, 11 juni en 18 juni 2019 van 19.30 – 21.00 uur. Locatie: Psychotherapie Praktijk Malden aan de Broeksingel 1, Malden. De cursus is alleen toegankelijk voor mantelzorgers die in de gemeenten Heumen, Mook en Middelaar wonen.

De Meulenwiekers deelnemer Rabo clubkascampagne

MOLENHOEK - Bent u klant en lid van de Rabobank Rijk van Nijmegen? De Rabobank stelt een bedrag beschikbaar om verenigingen en stichtingen te ondersteunen.C.V. De Meulenwiekers uit Molenhoek ontwikkelt samen met gemeenschapshuis De Wieken een nieuw zaalverlichtingscocept waar alle gebruikers van De Wieken van profiteren: Modern, energiezuinig, digitaal aan te sturen, multi-inzetbaar en ... mooi! "Stem daarom tussen 14 en 29 mei op ons project, want het geld kunnen we hiervoor goed gebruiken. U ontvangt op 14 mei stemkaarten met unieke codes van de Rabobank."

Vrijwilligers gezocht voor de Avond-4-daagse Groesbeek

Groesbeek - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd.

Zo worden er mensen gezocht om iets voor ouderen te betekenen, om een gastvrouw of –heer functie te bekleden of om een voetbalteam te coachen. Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst.

Soms betreft het een kortdurende klus. Dus ook voor als je graag meer vrijheid hebt en voor een korte tijd je in wil zetten. Zo’n korte klus is bijvoorbeeld die van verkeersregelaar. De Avondvierdaagse is op zoek naar vrijwilligers die verkeersregelaar willen zijn. Het gaat om de dagen 3 tot en met 6 juni van 16.00 tot 21.00 uur. "Bent u geïnteresseerd, dan kunt u bellen naar Forte Welzijn 085 0406066."

Leer tuinieren in je eigen tuin

REGIO - Vanaf deze week schrijft TuinTeacher Henny van Lent gedurende het tuinseizoen wekelijks een column in Hét GemeenteNieuws. Henny is samen met haar man Wilco al meer dan 30 jaar eigenaar van tuincentrum en hoveniersbedrijf Lepona Tuinarrangeurs in Balgoij.

"De vraag naar tuinadvies is groot en omdat ik de expertise heb kruip ik graag in de pen om iedereen die van planten, struiken en bomen houdt, te helpen met het groen maken van hun omgeving. Dat doe ik niet alleen via de columns, maar ook bij de mensen thuis als TuinTeacher".

TuinTeacher: het woord zegt het eigenlijk al. Het is een deskundige docent die jou leert om met je eigen tuin om te gaan. Geen algemeen advies over gazon- of plantonderhoud, maar specifieke tips voor jouw situatie. In deze tijden van het veranderende klimaat, wijzigt ook de manier hoe je met je tuin dient om te gaan voor een optimaal resultaat. Henny: "Ik ga naar de mensen toe en geef dan specifieke adviezen voor het onderhoud en snoeien van hun tuin. Mensen stellen ook vragen en schrijven alles op in een handig tuinschrift. Alles wat ik zie, van ziektes tot verkeerde locaties, laat ik de klant in het tuinschrift noteren. Het is uiteindelijk aan de mensen zelf of ze het overnemen. Elke keuze kan ik verantwoorden, zodat ze weten waarom ik iets adviseer."

Advies op maat

Henny is er van overtuigd dat als mensen in het voor- en najaar de TuinTeacher inschakelen dat ze bezuinigen op de totale onderhoudskosten voor hun tuin. "Elk jaar is anders, net zoals elk seizoen anders is", stelt ze. "Met twee keer per jaar zestig minuten privéles in je eigen tuin, volledig op maat, houd je alles fris en de kennis van je eigen tuin up-to-date, zodat je er het hele jaar van kunt genieten." Naast het advies kan de TuinTeacher ook meekijken naar de inrichting van je tuin. "Samen met de klant geef ik dan een voorzet", vertelt Henny. "Op basis daarvan kan men zelf aan de slag of een tekening laten maken door een tuinontwerper. Het advies dat ik geef, sluit aan bij het plaatje dat jij voor ogen hebt."

Meer informatie is te vinden op www.lepona.nl of de facebookpagina Lepona Tuinarrangeurs.

Toscaanse sfeer op Landgoed Bergzicht

HEUMEN - De vogels zingen al vroeg in de ochtend en de bomen laten de fris groene kleur weer zien. De zonnestralen geven de historische kas de warmte die de sla, courgette en vele kruiden zo nodig hebben. Het terras staat weer op zijn plek en de parasols zijn van de zolder gehaald. We zijn op Landgoed Bergzicht klaar voor een mooie zomer.

Om zo veel mogelijk mensen te laten genieten van het mooie Landgoed zijn er naast de besloten feesten veel activiteiten op de agenda. Zo serveren vieren we 12 mei Moederdag in de tuin met een feestelijke high tea en is er in de ochtend een wilde kruidenwandeling onder leiding van Maartje Gruter (kruidentuin Nijmegen). Ook aan vader hebben we gedacht met een Vaderdag spiesengrill bij de oude kuiperij Graaf van Heumen op 16 juni .

Onder de druivenbladeren met je vrienden en familie aan een tafel vol lekkers, vis en vlees vanaf de grill en afsluiten met onze huisgemaakte tiramisu, dat kan tijdens de drie Toscaanse avonden 07 juni, 21 juni en 05 juli. Een bourgondische avond voor jong en oud met pure gerechten in Toscaanse sfeer.

Informatie: www.bergzicht-deraaf.nl, info@bergzicht-deraaf.nl

Landgoed Bergzicht, Rijksweg 232 6582AB Heumen.

Culinaire zondag is… samen genieten van scherpe restaurantacties

NIJMEGEN - Elke zondag in mei en juni in Holland Casino Nijmegen. Zondag is bij uitstek de dag om tijd door te brengen met familie en vrienden. Samen te genieten in een ongedwongen sfeer en dan het liefst ook nog profiteren van een goede restaurantaanbieding.

Bent u het hier mee eens? Dan hebben wij bij uitstek een goede tip voor u: Culinaire Zondag in Holland Casino Nijmegen. Elke zondag in mei en juni kunt u tijdens Culinaire Zondag profiteren van twee scherpe acties: Luxe lunchbuffet voor 7,50 euro (vanaf 12.30 uur). Uitgebreid tapas buffet voor 17,50 euro, inclusief een feestelijk welkomstdrankje. Bovendien maakt u ook nog gratis kans op speelgeld ter waarde van 25 euro.

Reserveer alvast uw restauranttafel op hollandcasino.nl of telefonisch via 024 3816381 (dagelijks vanaf 12.00 uur bereikbaar). Indien u vooraf reserveert is de entree tot Holland Casino Nijmegen ook nog eens gratis. Beproef uw geluk tijdens de Culinaire Zondag. Entreevoorwaarden: minimumleeftijd 18 jaar en geldig legitimatiebewijs. Dresscode: stijlvol en verzorgd.

Wandelen is gezond, samen wandelen is gezellig!

REGIO - Doe mee aan de Wandel Challenge van mei - september in de gemeenten Heumen en Mook en Middelaar.

De vorige drie edities hebben vooral mensen met (risico op) diabetes, ofwel suikerziekte, meegelopen. Bijna iedereen wandelt nog steeds en voelt zich daar echt beter bij! Dit jaar nodigt de organisatie graag íedereen uit voor wie het goed is om in beweging te komen. Heeft u bijvoorbeeld (risico op) longklachten, hart- en vaatklachten, diabetes of overgewicht of een andere reden: Samen met anderen én zorgverleners wandelt u voor een betere gezondheid onder het motto: ‘iedere meter wandel je beter!’. En het is ook nog eens gezellig. Leeftijd speelt geen rol. Het wandelen is in drie groepjes met verschillende tempo’s en de afstand wordt langzaam opgebouwd, dus echt iedereen vindt aansluiting!

Vanaf 23 mei wandelen we elke donderdag om 19.00 uur tot en met de afsluitende vierdaagse van 25 - 28 september. Voor de finaledag op 28 september gaat de hele groep naar Den Haag. De ervaring leert dat iedereen dan zeker 5 km zal kunnen lopen! Sommigen gaan misschien zelfs voor 10, 15 of 20 km. Het wandelen is gratis. Men betaalt alleen 5 euro voor een T-shirt! De begeleiding is in handen van diabeteswandelcoach Mirjam de Jonge, medewerkers van Gezondheidscentra Samen Gezond en andere gezondheidswerkers in de gemeenten.

Kom naar de informatiebijeenkomst op donderdag 9 mei van 19.30 tot 21.00 uur in Gezondheidscentrum De Kroonsteen 1, Kloosterhof 1, Malden. Aanmelden is niet verplicht, wel gewenst. Bij vragen kan men contact opnemen met Mirjam de Jonge via 06 12128494.

Aanrijding voorkomen in Groesbeek

GROESBEEK – Johanna en Gerben Post van de Urker Visspeciaalzaak aan de Dorpsstraat 13 in Groesbeek hebben zaterdagmorgen rond 11.00 uur een aanrijding voorkomen in de op dat moment drukke Dorpsstraat in Groesbeek.

Gerben Post liet tegen zijn echtgenote Johanna weten, nadat hij even naar buiten keek, dat een auto tegenover de viszaak asociaal geparkeerd was. Nee, liet Johanna weten, zojuist stond die wagen – van een ondernemer op het Dorpsplein - nog netjes in het parkeervak. En toen constateerden beiden dat de auto naar voren liep. Gerben vloog naar buiten – de vis op dat moment de vis latend – naar de auto toe en Johanna ging naar het Dorpsplein de ondernemer waarschuwen. In tussen stond Gerben de auto alleen tegen te houden – wat hen aardig lukte – voordat de eigenaar ter plaatse kwam. De auto bleek niet op de handrem te staan. Enkele jaren geleden reed een onbestuurbare vrachtwagen de Dorpsstraat in en kwam in het VVV kantoor op het Dorpsplein tot stilstand. Daarbij vielen enkele gewonden en was de schade groot.

Kindercollege over rituelen in Bibliotheek Malden

MALDEN - Beschuit met muisjes eten als er een baby is geboren, een verhaaltje voor het slapengaan, eieren zoeken met Pasen: het zijn allemaal rituelen.

Hans van Koningsbruggen vertelt er graag over. Kom op dinsdag 14 mei van 16.00 tot 17.00 uur naar zijn gratis kindercollege over rituelen in Bibliotheek Malden. Misschien heb je zelf ook wel een speciaal ritueel? Kom er over vertellen tijdens het kindercollege in Bibliotheek Malden. Het wordt sowieso een gezellige boel. Dit kindercollege is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Meld je van tevoren even aan via malden@obgz.nl of in de bibliotheek zelf. De toegang is gratis. Kijk op www.obgz.nl/jeugd voor nog meer leuke activiteiten in de bieb en boekentips!

Aanrijding voorkomen in Groesbeek

GROESBEEK – Johanna en Gerben Post van de Urker Visspeciaalzaak aan de Dorpsstraat 13 in Groesbeek hebben zaterdagmorgen rond 11.00 uur een aanrijding voorkomen in de op dat moment drukke Dorpsstraat in Groesbeek.

Gerben Post liet tegen zijn echtgenote Johanna weten, nadat hij even naar buiten keek, dat een auto tegenover de viszaak asociaal geparkeerd was. Nee, liet Johanna weten, zojuist stond die wagen – van een ondernemer op het Dorpsplein - nog netjes in het parkeervak. En toen constateerden beiden dat de auto naar voren liep. Gerben vloog naar buiten – de vis op dat moment de vis latend – naar de auto toe en Johanna ging naar het Dorpsplein de ondernemer waarschuwen. In tussen stond Gerben de auto alleen tegen te houden – wat hen aardig lukte – voordat de eigenaar ter plaatse kwam. De auto bleek niet op de handrem te staan. Enkele jaren geleden reed een onbestuurbare vrachtwagen de Dorpsstraat in en kwam in het VVV kantoor op het Dorpsplein tot stilstand. Daarbij vielen enkele gewonden en was de schade groot.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren (vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

VIERING H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zondag12 mei 10.00 uur Eerste H. Communie, Cosmas en Damianus m.m.v. Mikado

Misintenties: Ouders Bertus Thijssen en Cisca Thijssen-Peters en broer Bert, nms fam. Thijssen, Thé Janssen; opa van Joris en Teun Peters; Betsie van Haare-Schoofs, oma van Dani van Haare; Willie Gerritzen, opa van Fleur Teunissen; Fons Egging, opa van Roos Egging; Wil Peerenboom, opa van Sien van Doorn en Gerrit van Doorn, opa van Sien van Doorn; Lin en Grada Klaassen, Toon en Lies Frieling, opa's en oma's van Noud Smits.

Dinsdag 14 mei 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Donderdag 16 mei 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus
Intentie: Maria Cecilia Rademaker-Dezentjé

Vrijdag        17 mei09.00 uur H.Mis Kapel Kloostertuin, m.m.v. Seniorenkoor Breedeweg

Zaterdag 18 mei17.00 uur H. Mis Trefpunt Meent m.m.v. Seniorenkoor Dorp

Zaterdag 18 mei 19.00 uur H.Mis Kapel Kloostertuin

Meimaand-Mariamaand

In de kerk van H.H. Cosmas en Damianus wordt op de doordeweekse avonden in de meimaand om 18.30 uur de rozenkrans gebeden en u kunt naar Marialiederen luisteren en/of meezingen. U wordt van harte uitgenodigd.

VIERING ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Zondag 12 mei 9.30 uur H.Mis m.m.v. Seniorenkoor Breedeweg.

Misintentie: Antonius Jacobs en Wilhelmina Janssen de echtgenote.

Woensdag 15 mei 19.00 uur. Rozenhoedje gevolgd door Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Woningen én gezondheidscentrum zonder water...

Foto: Joop Verstraaten Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Donderdagmorgen is spontaan een hoofdwaterleiding gesprongen in de Industrieweg in Groesbeek. De hoeveelheid water zorgde ervoor dat duizenden liters schoon drinkwater in de straatputten verdween.

Ook sloeg de lekkage een groot gat in het trottoir en een gedeelte van het wegdek terwijl een tuinmuur bij een woning aan het verzakken was. Toen de monteurs van Vitens arriveerden werd de waterleiding afgesloten, waardoor er 41 huishoudens waaronder het gezondheidscentrum De Paap die middag zonder water kwamen te zitten.

Dementie? Wat nu?

GROESBEEK - Op 1 april was het gezellig druk in het Alzheimercafé en werd er door alle aanwezigen ingespannen geluisterd én meegedacht over een leven met dementie.

Op 6 mei is er weer zo’n avond. Dan is er een gesprek met een zogenaamde zorgtrajectbegeleider. Een zorgtrajectbegeleider komt vanzelf op het pad van een ieder die met dementie te maken heeft. Zij of hij loodst mensen met dementie door een wirwar van vragen heen.

Mensen met de diagnose dementie gaan doorgaans met andere ogen naar het leven kijken. Zij weten niet goed raad met de situatie en ook hun partner, waarvan ze steun verwachten, zit met veel vragen. Vragen over hoe het nu verder moet en hoe de ziekte zich zal ontwikkelen. Vragen over welke hulp er nodig is en wie die kan bieden. Dan komt de zorgtrajectbegeleider in beeld die de weg weet in de wereld van zorg en hulp. Zij helpt u in uw tempo en op uw manier. Hij of zij is er voor u zolang dat nodig is en blijft bij u totdat alles goed geregeld is. U hebt daar recht op!

Het Alzheimer Café vindt plaats op 6 mei in Gasterij ’t Groeske, Stationsweg 9 in Groesbeek. U bent welkom vanaf 19.00 uur, start van het programma om 19.30 uur. Afsluiting 21.00 uur. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Voor een kop koffie wordt gezorgd.

Busdienst Groesbeek - Nijmegen begon als een wilde busdienst'

(foto: Archief G. Driessen)

De eerste autobusdienst op Nijmegen startte omstreeks 1920, niet door één maar door drie plaatselijke busondernemingen. Het waren zogenaamde wilde busdiensten, als er voldoende passagiers waren werd er gereden. Vertrekpunt was een of andere herberg, die als wachtkamer fungeerde.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Uit de beginperiode is een vermakelijke anekdote te vertellen: 'Om de bus beter te kunnen schoonmaken, vooral van de spuug van pruimtabak, was de vloer gemaakt van los van elkaar liggende planken. De eerste weken dat de bus reed was het een raadsel waarom er zoveel Groesbekers halfdood uit de bus kwamen rollen. Pas na grondig onderzoek kwam aan het licht dat de uitlaatgassen van de bus door de kieren van de vloer door de passagiers waren ingeademd! ** Er werd gereden met busjes waarin circa 15 mensen konden plaatsnemen. Passagiers staande vervoeren was streng verboden omdat de wegen in die tijd nog niet geasfalteerd waren en dus vol hobbels en kuilen zaten. In 1930 verkochten twee busondernemers hun concessie aan hun concurrent W. Peerenboom, die toen begon met vaste vertrektijden. Zevenmaal per dag reed hij het traject Groesbeek -Nijmegen visa versa.

(foto: Archief G. Driessen)

Juist in die tijd bestonden er te Nijmegen plannen om nog meer Groesbeeks grondgebied te annexeren. Nogmaals, want in 1914 had de gemeente Nijmegen al 158 hectare weggekaapt. In Groesbeek was dit nog een open wond, zodat er in 1930 krachtig weerstand geboden werd. Om dit te Nijmegen kenbaar te maken, werd de autobus van Peerenboom beplakt met pamfletten met klinkende teksten. In september 1930 vraagt Peerenboom vergunning om de bewoners van de Heikant en de Horst van dienst te zijn. Een nobel streven, dat echter niet gerealiseerd is. In 1936 verkocht Peerenboom zijn concessie aan de busdienst van de Maasbuurt Spoorweg (MBS), waarna hij het aan de Dorpsstraat gelegen Hotel -Café Gelria kon overnemen.

Foto collectie GGD/ HKG.

Protestantse gemeente Heumen

Zondag 12 mei 2019 om 10.00 uur, Dorpsstraat 19 te Heumen. Voorganger ds. D.J. Deunk, Malden.

De dienst is m.m.v. de muziekgroep. In deze dienst zal Jacobien Verhave worden bevestigd tot jeugdouderling.

De collectes zijn bestemd voor Het Steunfonds vakantie bureau en de Diaconie.

Dementie? Wat nu?

GROESBEEK - Op 1 april was het gezellig druk in het Alzheimercafé en werd er door alle aanwezigen ingespannen geluisterd én meegedacht over een leven met dementie.

Op 6 mei is er weer zo'n avond. Dan is er een gesprek met een zogenaamde zorgtrajectbegeleider. Een zorgtrajectbegeleider komt vanzelf op het pad van een ieder die met dementie te maken heeft. Zij of hij loodst mensen met dementie door een wirwar van vragen heen.

Mensen met de diagnose dementie gaan doorgaans met andere ogen naar het leven kijken. Zij weten niet goed raad met de situatie en ook hun partner, waarvan ze steun verwachten, zit met veel vragen. Vragen over hoe het nu verder moet en hoe de ziekte zich zal ontwikkelen. Vragen over welke hulp er nodig is en wie die kan bieden. Dan komt de zorgtrajectbegeleider in beeld die de weg weet in de wereld van zorg en hulp. Zij helpt u in uw tempo en op uw manier. Hij of zij is er voor u zolang dat nodig is en blijft bij u totdat alles goed geregeld is. U hebt daar recht op!

Het Alzheimer Café vindt plaats op 6 mei in Gasterij 't Groeske, Stationsweg 9 in Groesbeek. U bent welkom vanaf 19.00 uur, start van het programma om 19.30 uur. Afsluiting 21.00 uur. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Voor een kop koffie wordt gezorgd.

Nieuws insturen?

REGIO - Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Vragen? Bel: 0481-464770.

Kindercollege over rituelen in Bibliotheek Malden

MALDEN - Beschuit met muisjes eten als er een baby is geboren, een verhaaltje voor het slapengaan, eieren zoeken met pasen: het zijn allemaal rituelen.

Hans van Koningsbruggen vertelt er graag over. Kom op dinsdag 14 mei van 16.00 tot 17.00 uur naar zijn gratis kindercollege over rituelen in Bibliotheek Malden. Misschien heb je zelf ook wel een speciaal ritueel? Kom er over vertellen tijdens het kindercollege in Bibliotheek Malden. Het wordt sowieso een gezellige boel. Dit kindercollege is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Meld je van tevoren even aan via malden@obgz.nl of in de bibliotheek zelf. De toegang is gratis. Kijk op www.obgz.nl/jeugd voor nog meer leuke activiteiten in de bieb en boekentips!

30 / 32

Op 1 mei is deze jonge man Michiel Straatman
al weer 11 jaar. Van harte gefeliciteerd en een
dikke zoen van Opa en Oma Straatman.

Dit dernje, ken je, met höär läpke, is ze gestege op ût träpke.
Ût träpke van Tien, want ze hêt op
3 mei, Sarah gezien.

Proficiat, lieve schat.
Vurdegekhouerij, liefs wij xx

Opgepast: Deze jongeman heeft zijn rijbewijs gehaald.

Gefeliciteerd Rens!

Lieve Luuk
Van harte gefeliciteerd met je 8e verjaardag!

Liefs,
Mama & Maik
Knuffel van Daan

Ja ja GLITTERTJE ook jij

moet er aan geloven

Gefeliciteerd met je

50e verjaardag.

Het is echt waar.
Op 5 mei wordt
Rob ook 60 jaar.

Hartelijk gefeliciteerd.

Liefs, José en de kids.

Ons prinsesje is alweer 2 jaar geworden.
Indy, gefeliciteerd van Oma Annette en Opa Dick.

Een biertje lust hij maar al te graag,
deze Jan ziet Abraham vandaag!
Gefeliciteerd van de 'kouwe kant'

Bijna is het zover

Mieske 50 jaar

Gefeliciteerd van familie en vrienden

"Het is Olaf niet aan te zien,
maar op 11 mei wordt hij echt 5x10!
Van harte jonguh!"

raar maar waar,
onze kloek-kloek nu ook al 50 jaar!
Gefeliciteerd.
Je nichtjes.

Ja mensen het is echt waar,

deze stresskip is nu toch echt 50 jaar!

Fanfare Wilhelmina spekt de kas dankzij succesvolle rommelmarkt

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Fanfare Wilhelmina heeft niet te klagen gehad over de belangstelling die hun voorjaarsrommelmarkt heeft getrokken in de grote schuur bij wijngaard De Plack aan de Ketelstraat in Groesbeek.

Al om 09.00 uur stonden de belangstellenden al te wachten dat de deuren van de schuur open gingen terwijl de rommelmarkt pas om 10.00 uur open ging. De mensen verdrongen zich door de paden langs de uitgestalde waren die er al een leven op hadden zitten en wachten op een tweede leven. Voor veel artikelen was dat ook het geval. Er was nog zoveel bruikbare rommel dat besloten is om in juni nogmaals een rommelmarkt op De Plack te houden. Fanfare Wilhelmina staat erom bekend dat hun rommelmarkt al vele jaren over belangstelling niet te klagen heeft. Ook zondag is de kas van de fanfare weer flink gespekt mede dankzij de enkele honderden bezoekers. Hiervan wordt de fanfare in de gelegenheid gesteld om nieuwe uniformen te kopen en uiteraard voor de jeugd.

Vrachtwagens moeten langs de Dorpsstraat gaan laden en lossen met alle gevolgen vandien Gemeente creëert bewust files in het centrum van Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De winkeliers in het centrum van Groesbeek zijn furieus wat betreft de verkeerssituatie in het centrum van Groesbeek. Vrachtwagens die moeten laden en lossen voor ondernemers in winkelcentrum Bellevue of de Dorpsstraat moeten dit doen langs de Dorpsstraat zelf. Zij mogen geen gebruik maken van het brede trottoir voor 't Soetrijck en Albert Heijn en naast Le Monde.

De boa's hebben aangekondigd als er toch geparkeerd wordt om te laden en lossen er direct verbaliserend zal worden opgetreden. Momenteel hebben de Hema en Etos ook hun eigen los- en laadruimte, die gaat ook verloren. Ook hier zullen de vrachtwagens langs de Dorpsstraat moeten laden en lossen. De eerste bekeuringen zijn inmiddels al gevallen. Deze maatregel zorgt ervoor dat er op de Dorpsstraat binnen de kortste tijd files ontstaan wat een gevaar betekent voor de hulpdiensten zoals ambulance , brandweer en politie, die dan niet of moeilijk door het centrum kunnen in verband met de file.

De gemeente geeft aan dat als automobilisten zich aan de files ergeren zij maar een andere route moeten nemen. De gemeente geeft wel aan dat auto's, bussen of vrachtwagens die moeten laden en lossen terecht kunnen op het stuk stoep tussen de Spoorbeek en het Marktterrein; deze stoep is aangemerkt als los- en laadruimte. Om bij de winkels te komen moeten de bevoorraders met containers over een rooster bij De Spoorbeek heen, wat vaak niet blijkt te lukken. De gemeente heeft een vaste boa aangetrokken voor het centrum van Groesbeek, die er op toe gaat zien dat de maatregelen ook nageleefd worden en zo nodig verbaliserend zal optreden. Deze boa zal ook in winkelcentrum Bellevue gaan controleren op fietsers en bromfietsers en lieden, die met regelmaat voor overlast zorgen in het winkelcentrum en de boel onveilig maken. De winkeliers zijn van mening dat er in ieder geval een los- en laadplaats moet komen langs de Dorpsstraat op het brede trottoir en niet langs de weg, waardoor het centrum steeds dicht loopt.