GN Berg en Dal Heumen Mook

9 november 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 9 november 2018


Hét GemeenteNieuws

BEMMEL - Vanaf 3 november 2018 verschijnt Hét Gemeente Nieuws' ook in de gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Deze wekelijkse krant staat boordevol met nieuws uit de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar.

Je vindt in Hét GemeenteNieuws het nieuws, dat je interesseert. Nieuws uit jouw wijk, dorp en regio. Van jouw vereniging, club, organisatie of instelling. Nieuws, dat je graag deelt met de andere lezers. Hét GemeenteNieuws is bij uitstek het medium voor al deze artikelen. Maar hoe komt al dat nieuws in deze krant? Helemaal met jouw hulp en met die van de andere lezers! Dat is uniek: dit GemeenteNieuws wordt gemaakt voor, maar ook door de lezer!

Stuur je berichten in via onze website www.gemeentenieuwsonline.nl. We plaatsen het artikel op onze website en in onze papieren krant. Een bericht mag 250 woorden bevatten en er mag een (rechtenvrije) foto bij. De deadline voor het aanleveren van artikelen ligt op dinsdag 17.00 uur.

Hét GemeenteNieuws Berg & Dal/Heumen/Mook en Middelaar wordt in het weekend verspreid, tot uiterlijk zondagavond. Mocht het bericht gaan over een evenement dat plaats zal vinden in het verspreidingsweekend, dan kun je dus beter de tekst een week eerder insturen, zodat men het de week voor het evenement al kan lezen.

Tip bijvoorbeeld de pr-medewerker van je vereniging op de mogelijkheid om regelmatig gebruik te maken van dit gratis medium. Of klim zelf in de pen of achter de computer. Heb je vragen? Bel gerust 0481 464770.

Digitale workshops voor kinderen in de bibliotheek

Special effects met een green screen, (foto: Marcel Krijgsman)

BEEK/GROESBEEK - Ben jij nieuwsgierig en wil je op ontdekkingstocht in de digitale wereld? Kom dan samen met andere kinderen (8-13 jaar) experimenteren in de Digi Playground van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Je kunt op 16 november aan de slag met stop motion in Bibliotheek Beek-Ubbergen. Op 30 november staat er in Bibliotheek Groesbeek een green screen klaar om special effects mee te filmen.

Wel eens van stop motion gehoord? Dit is een filmpje gemaakt van foto’s die je snel achter elkaar afspeelt. In de workshop op 16 november in de Bibliotheek Beek-Ubbergen leer je tussen 15.30 en 17.30 hoe je zelf een animatie kunt maken. Je heb je eigen smartphone of tablet nodig, de gratis app ‘Stop Motion Studio’ en verder vooral veel fantasie!

Voor een green screen kun je jezelf filmen met allerlei special effects. Ga bijvoorbeeld op de foto met jouw held of op je favoriete vakantiebestemming. In de Bibliotheek Groesbeek kun je op 30 november tussen 15.30 en 17.00 uur ontdekken hoe zo’n green screen werkt en wat je er allemaal mee kunt doen.

Wil je graag experimenteren in de Digi Playground van de bibliotheek? Meld je dan vooraf aan in de vestiging waar de workshop plaatsvindt. Alle workshops zijn gratis. Een overzicht van alle Digi Playground activiteiten in de Bibliotheek Gelderland Zuid kun je vinden op www.obgz.nl/digiplayground.

Ingezonden brief

(foto: Henk Burgers)

Wordt N325 straks de dodenweg?

Op 31 oktober zijn ze begonnen met de voorbereidingen om de bushaltes te realiseren langs de N325, de weg van Nijmegen naar Kleef. Vanaf 9 december gaat de Duitse bus niet meer door het dorp Beek, maar moeten de inwoners naar de drukke N325 bij het tunneltje of de kruising bij de stoplichten om naar Nijmegen te kunnen. (zie foto's)

Ik kan maar niet begrijpen, dat de provincie hiervoor bij monde van gedeputeerde mevrouw Connie Biese hiermee heeft ingestemd. Deze weg wordt heel druk bereden met snelheden van 80 km en soms nog meer. Ik vraag me af hoelang het duurt voor hier het eerste ongeluk met buspassagiers kan worden geschreven. Een verzoek om de snelheid terug te brengen, was niet bespreekbaar. Ik blijf de ontwikkelingen op de voet volgen en hou uw op de hoogte.

Henk Burgers.

Zwarte Piethaters nieten affiche aan voordeur Civitas Christiana

HEILIG LANDSTICHTING – In de nacht van 24 op 25 oktober hebben vandalen een affiche geniet op de voordeur van pelgrimshuis casa Nova in Heilig Landstichting waar Civitas Christiana kantoor houdt.

De vandalen – die blijkens foto's met minimaal vijf personen waren, hebben onherkenbaar en bij Nacht und Nebel het terrein van Casa Nova betreden. Dit terrein is 's nachts afgesloten dus moeten de vandalen over het hek geklommen zijn. Bovendien hebben ze bij het vastnieten van de poster de voordeur beschadigd. Daarnaast zijn in de omgeving en op ruiten roze extremistische stickers geplakt die zich onder meer tegen Zwarte Piet en het gezin keren. Ook wordt het doden van ongeboren kinderen door abortus een 'recht' genoemd. Civitas Christiana heeft bij de politie aangifte gedaan van vandalisme.
Hugo Bos, leider van Civitas Christiana staat van het optreden van de vandalen bij Casa Nova niet echt te kijken: "We leven in een klimaat waarin de revolutie steeds wanhopiger wordt. Op steeds meer fronten zie je dat steeds meer mensen het bedrog doorzien. Achter dit zogenoemde activisme gaat gifzwarte haat schuil tegen het gezin. Zij zijn antifa ; anti-familie. Tegen Nederland en de Nederlandse christelijke cultuur", aldus Hugo Bos. Volgens hem is de actie bij Casa Nova een overduidelijke uiting van onverdraagzaamheid. Deze groepen mijden het debat en menen andere mensen de mond te mogen snoeren. Zij zijn hier gemaskerd binnengedrongen, maar tegelijk hebben zij hun masker daarmee afgelegd. Antifa's en Zwarte Piet-haters staan niet voor niets op de terreurlijst, zij zijn een gevaar voor de samenleving. Bos vindt de verruwing van het klimaat niettemin zorgelijk, hij vraagt zich af hoelang de overheid deze cultuurterroristen blijft gedogen?

Kerstbomen gevraagd

GROESBEEK - De kersttijd komt weer naderbij. In de kerk van De Horst in Groesbeek zal dan de kerststal weer worden opgebouwd en zullen de versieringen worden aangebracht. Daarvoor zijn weer mooie kerstbomen nodig.

"We zoeken drie bomen van 4 - 5 meter en ook 7, 8 bomen van 1,5 tot 3 meter. We komen kijken na een berichtje en als ze goed zijn komen we ze na afspraak halen. In verband met het transport hebben we liefst bomen die niet te ver van De Horst staan. De wortelknot laten we zitten! Heeft u bomen voor ons? Dan graag een telefoontje of mailtje naar Simon Meilink, Fretstraat 15, Groesbeek; 024 3972934; s.meilink@upcmail.nl."

Collecte voor kinderen met handicap

REGIO - Duizenden vrijwilligers gaan van 12 -17 november weer op pad om geld in te zamelen voor kinderen en jongeren met een handicap. Zij komen aan de deur tijdens de landelijke collecteweek van NSGK, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind.

In onze samenleving zijn veel drempels waardoor kinderen en jongeren met een handicap niet gewoon kunnen meedoen. Zij gaan bijvoorbeeld naar aparte scholen. Of ze gaan helemaal niet naar school. De speeltuin in de buurt is voor hen vaak niet toegankelijk, evenmin als de sportclub, de theatercursus of de arbeidsmarkt. Daardoor staan zij vaak aan de zijlijn. Dankzij de hulp van vele donateurs en vrijwilligers, die zich daarvoor belangeloos inzetten, helpt NSGK deze drempels uit de weg te ruimen. Zodat zij gewoon kunnen spelen, leren, wonen en werken, sámen met niet-gehandicapte leeftijdgenoten.

Heeft u geen collectant aan de deur gehad maar wilt u toch een bijdrage doen? Dat kan door de letters NSGK te sms-en naar nummer 4333 (eenmalige gift van 3 euro) of met een online donatie via www.nsgk.nl. NSGK is in het bezit van het CBF-keurmerk. Dit garandeert dat ze op een verantwoorde manier omgaat met de giften die zij ontvangt.

NSGK kinderambassadeur Merijn: "Door mijn handicap zijn er dingen die ik niet kan. NSGK zorgt voor aanpassingen zodat kinderen zoals ik toch gewoon mee kunnen doen en daar word ik heel blij van."

Hoor wie klopt daar kinderen…

ZEVENAAR - Ook dit jaar logeren Sint en Pieten weer bij het Liemers Museum. In de sinterklaasperiode van 17 november tot 5 december is er weer van alles te beleven zoals een speurtocht voor kleine kinderen én je kunt Sinterklaas en de Pieten ontmoeten.

Ook zijn er voor de kinderen diverse leuke workshops. Zo kun je op zondag 18 november een aftelkalender maken en op woensdag 21 november een taaipop komen versieren. Op zondag 25 november maken we een heerlijke pepernotenkrans. Op woensdag 28 november kan je Sinterklaasservies beschilderen en op zondag 2 december een taaipop versieren.

Op woensdag 28 november en zondag 2 december is er ook een combiticket met het Filmhuis mogelijk. De middag start met een rondleiding door het logeerhuis onder begeleiding van een Piet en de kinderen gaan daarna naar het Filmhuis waar om 15.00 uur de film begint. Een combiticket kost 9,00 euro.

Op deze dagen geldt het reguliere toegangstarief. Kosten workshop 5,00 euro. Reservering is mogelijk via 085 0409971 of via museumsecretariaat@liemerskunstwerk.nl.

Kunstwerk! Liemers Museum, Kerkstraat 16 in Zevenaar. Open op dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur (www.liemerskunstwerk.nl).

Druk én geslaagd weekend met LBG

Natuurwerkdag Galgenhei. (foto: Peter Pouwels)

GROESBEEK - Landschapsbeheer Groesbeek had een druk én zeer geslaagd weekend met een record aan deelnemers.

Zaterdag 3 november waren er 75 vrijwilligers, die de handen uit de mouwen staken tijdens de nationale natuurwerkdag op de Galgenhei in Groesbeek. Op zondag waren er liefst 130 deelnemers bij de natuurwandeling op Dekkerswald. Kortom een geslaagd weekend, met dank aan iedereen die hieraan heeft meegeholpen!

Gemeente ziet Silly Walk op Zevenheuvelenweg niet zitten

GROESBEEK – Een motie van PvdA raadslid Lesley Albers om een stukje van het fiets - en wandelpad langs de Zevenheuvelenweg aan te wijzen als 'Silly – 7 – hills - walk' heeft het niet gehaald in de begrotingsvergadering.

Volgens Albers is er in Eindhoven onlangs een silly – walks – zebra in gebruik genomen. Wethouder Fleuren ontraadde de motie, ondanks dat ze het een ludiek idee vond. "Maar veel te gevaarlijk op die plek", aldus Fleuren. Daarop trok Lesley Albers de motie in.

Auto vliegt uit bocht in Beek

BEEK – Op de Van Randwijckweg in Beek is zaterdagavond een personenauto uit de bocht gevlogen.

De auto heeft daarbij een splinternieuwe personenauto van het merk Audi F8 geramd, die daar bij een woning op de oprit stond geparkeerd. Een van de twee inzittenden van de auto raakte hierbij gewond en is per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. Voor de politie is het een raadsel wie van de twee de auto bestuurde. De twee inzittenden beweren allebei niet gereden te hebben.

Sinterklaas komt naar Berg en Dal

BERG EN DAL – Sinterklaas heeft laten weten dat hij op zondag 25 november met een aantal bruin-zwarte Pieten naar Berg en Dal komt.

Om 10.30 uur vertrekt Sinterklaas vanaf de Waldeck Pyrmontlaan voorafgegaan door muziekvereniging Edelweijsz richting verenigingsgebouw Kerstendal. Daar geven de Pieten een show weg, terwijl kinderen diverse optredens verzorgen voor Sinterklaas.

Groesbeekse spoorlijn officieus in gebruik genomen door NSM

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – Veel mensen hebben zowel donderdagmorgen als donderdagmiddag verbaasd opgekeken toen er een lorrie op de voormalige spoorlijn reed in het centrum van Groesbeek.

De lorrie was gehuurd van Rail Care Spoormachine Verhuur door de Nijmeegse Spoorweg Maatschappij. Het is de eerste promotierit over de oude spoorrails, aldus Maurice Niesten van de NSM. "Donderdagmorgen zijn we eveneens vanuit het centrum van Groesbeek vertrokken naar Kleef, waar we ruim één uur over gedaan hebben. We hebben slechts één opstopping gehad, waardoor we de lorrie even op de banden hebben moeten laten rijden." Donderdagmiddag ging de route naar de Bieseltsebaan en weer terug; de mensen konden zo maar meerijden. "Hier moesten we vanwege de begroeiing enkele malen op de banden gaan rijden. Met deze eerste promotierit willen we laten zien dat de spoorrails er nog ligt. De trein is het groenste middel om van A naar B te gaan", daar is Maurice van overtuigd.

Het streven is om de treinverbinding van Nijmegen naar Kleef via Groesbeek en Kranenburg weer te reactiveren. In maart zijn er Provinciale verkiezingen en dan hoopt de Nijmeegse Spoorweg Maatschappij dat de politiek het nut in zal zien om deze lijnverbinding te reactiveren.

Consternatie om stoken snoeiafval

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Vrijdagmorgen is consternatie ontstaan toen een bewoner van de Cranenburgsestraat in Groesbeek snoeiafval aan het stoken was.

De man had zes weken geleden al vergunning aangevraagd en mocht vrijdagmorgen zijn snoeiafval opstoken. Ook had de eigenaar vrijdagmorgen nog de politie gebeld dat hij ging stoken. Desondanks werd hij geconfronteerd met de komst van een motoragent, enkele boa's en een officier van dienst van de brandweer. Even later verscheen er ook nog een brandweerwagen.

De gemoederen liepen hoog op, omdat volgens de eigenaar de buren (kinderdagverblijf) verantwoordelijk waren voor de komst van alle instanties. "Toen wij begonnen met stoken stond de wind goed", liet hij weten en af en toe draaide de wind even en dat was alles. De boa's van de gemeente Berg en Dal constateerden, dat de verbrander niets verkeerd deed, waarna de brandweer zonder wat uit te richten vertrok. Een van de boa's ging vervolgens naar de klager om hen mede te delen dat de buurman zijn snoeiafval gewoon mocht opstoken zoals ook in de vergunning vermeld stond.

Wordt zebra-oversteekplaats in Groesbeek verplaatst?

BERG EN DAL – De fracties van Sociaal Groesbeek, Voor Berg en Dal, D66 en PvdA hebben het college gevraagd de zebra-oversteekplaats ter hoogte van Bruna en de voormalige Rabobank te verplaatsen.

Volgens deze raadsleden steken de bezoekers van het winkelcentrum Bellevue zo de weg over naar Kruidvat, wat al tot gevaarlijke verkeerssituaties heeft geleid. Het winkelend publiek kiest volgens de raadsleden voor de kortste weg om over te steken. Eenzelfde situatie doet zich voor ter hoogte van het marktterrein/gemeentehuis. Wethouder Fleuren ontraadde de motie, omdat volgens haar de mobiliteitsvisie nog opgesteld moet worden waarin dan deze locaties meegenomen kunnen worden.

Vuurwerkvrije zones zonder handhaving geen enkele zin

BERG EN DAL – De fracties van Voor Berg en Dal, PvdA en Groenlinks hebben burgemeester Slinkman gevraagd vuurwerkvrije zones aan te wijzen in de gemeente Berg en Dal. Burgemeester Slinkman hield de raadsleden voor dat het geen enkele zin heeft om vuurwerkvrije zones aan te wijzen als er niet gehandhaafd kan worden en dat is het geval.

De politie heeft al aangegeven niet te kunnen handhaven, omdat er niet voldoende personeel is. "Ook zullen we het eerst in de APV op moeten nemen", hield Slinkman de raadsleden voor. Verheijen (CDA) liet weten dat het vuurwerkgedoe maar eens afgelopen moet zijn. Eikholt (GVP): "Wij moeten de eerste stap zetten, anders lost het probleem niet op." Ten Doesschate (VVD): "Wij moeten een signaal afgeven en zet de Boa's maar in, als de politie geen tijd heeft." Vree (GroenLinks): "In in een vuurwerkvrije zone kun je iemand vervolgen als hij/zij zich er niet aan houdt." Kersten (Sociaal Groesbeek): "Als je niet handhaaft zie ik er niets in."

Burgemeester Slinkman is van mening dat de verzorgingshuizen beschermd moeten worden. "En wat denk je van Syriërs die bij elke knal herinnerd worden aan hun oorlogsverleden. We zullen bekijken op welke wijze we de vuurwerkvrije zone in de APV zullen opnemen", aldus Slinkman.

Mantelzorgavond in Kerstendal

BERG EN DAL - Op 14 november is er in dorpshuis Kerstendal in Berg en Dal een avond voor mantelzorgers.

Mantelzorg Berg en Dal heeft voor mantelzorgers en degenen die zorg ontvangen een feestelijke avond georganiseerd. Uit Kekerdom ontvangen we het Hartkoor voor de muzikale ondersteuning. Toneelvereniging 'Zeg maar Pang' uit Millingen kleurt de avond op ludieke wijze. Gast is ook Rob van Elst. Rob is een bekende buutredner uit Groesbeek en komt een optreden verzorgen. Het belooft een fantastische avond te worden waar we u graag ontmoeten met een mooi programma en onder het genot van een hapje en drankje.

"Komt u ook? Opgeven graag tot 10 november op 085 0406066. Vragen over vervoer? Neem contact op en we regelen het. De zaal is open van 19.30 tot 22.30 uur Adres: Dorpshuis Kerstendal, Kerstendalseweg 17, Berg en Dal.

Winter Wonderland… dat wil je meemaken

MILLINGEN - Je zou het niet zeggen, met het fantastische weer nog in ons achterhoofd. De dansvloer van De Natte wordt binnenkort bedekt met een witte sneeuwlaag. Het bier heeft dan ook een schuimkraag. De sfeer is nu nog angstaanjagend stil. Precies zoals ons klimaat het wil.

Terwijl de bloemen onder een wit laken dromen, zit Winter Wonderland er aan te komen. Met andere woorden grootvadertje vorst staat weer voor de deur! "Get ready" voor gezelligheid met een swingende coverband in De Natte.

De door de jaren heen, door de wol geverfd coverband Tribute zet De Natte Tent deze avond naar hun hand. Onder het motto 'A Tribute to many kinds of music' heeft coverband Tribute geen nadere introductie meer in de regio. Met David van Rooij (The Voice Of Holland) in hun gelederen staan ze garant voor een vorstelijke swingende dansavond.

Bier, wijn en fris zullen rijkelijk vloeien, een uitstekend middel tegen de kou. Krijg je het hier al warm van? Kom dan in winterse sferen met z'n allen op zaterdag 24 november, om 20:30 uur naar OEV I De Natte aan de Heerbaan 117 in Millingen aan de Rijn. Entree bedraagt vijf euro (leden gratis).

Geen extra gehandicaptenparkeerplaats aan Dorpsstraat in Groesbeek

BERG EN DAL – Diverse raadsleden hebben het college tijdens de begrotingsvergadering gevraagd een extra gehandicaptenparkeerplaats te realiseren ter hoogte van Bruna / Kruidvat aan de Dorpsstraat.

Wethouder Fleuren ontraadde de motie omdat gehandicaptenparkeerplaats daar niet aan vastgestelde eisen voldoet. Eventueel zal nader worden bekeken of er in de Kerkstraat een extra gehandicaptenparkeerplaats bij kan komen.

Baggeren in de Leigraaf

(foto: Foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – Momenteel wordt er gebaggerd in de Leigraaf langs de Ketelstraat in Groesbeek.

Onze fotograaf Peter Hendriks kwam er toevallig langs en legde het baggeren op de gevoelige plaat vast. De reden van het baggeren in de Leigraaf is niet bekend. Het is een Nederlands bedrijf dat deze klus op zich genomen heeft.

Top 2000 bij O.E.V. Millingen

MILLINGEN - Op tweede kerstdag is het Top 2000-café bij O.E.V. in Millingen aan de Rijn weer geopend.

De Top 2000 radio-uitzending start op 25 december en eindigt op oudejaarsdag vlak voor 0:00 uur.
2000 populaire songs in liefst 144 uur. "Heb jij ook zo’n zin in veel van die bekende wereldhits op een rij? Kom dan op tweede kerstdag alvast in de stemming met óók jouw favoriete Top 2000-liedjes. Daarnaast gaan we een heuse 'Millingse en omstreken'-Top 30 ten gehore brengen." Meer info hierover volgt later. De entree is deze avond gratis.

Clubgebouw De Treffers bijna te klein tijdens bekendmaking Elftal van de Eeuw

(foto: Jan Peters) Foto: Jan Peters

GROESBEEK – Ruim driehonderd voetballiefhebbers waren vrijdagavond naar het clubgebouw van De Treffers gekomen om getuige te zijn van de bekendmaking van het elftal van de eeuw van De Treffers. Niemand minder dat Frank Evenblij sportverslaggever van Buro Sport van BNNVara was de presentator van deze avond en dat deed hij met verve.

Naast de diverse interviews onder andere met René Meulensteen (assistent-trainer van Manchester United) en voorzitter Bert Janssen, die hij afnam met de nodige grappen en grollen werden diverse hoogtepunten door de jaren heen van het eerste elftal van De Treffers op beeldschermen vertoond. Uiteindelijk werd het elftal van de eeuw bekend gemaakt dit in verband met het 100-jarig bestaan van De Treffers in 2019. Verdedigers: Jasper Zuidwijk, Willie Willems (de huidige assistent-trainer), Piet Giebels en Joop van de Ing. Keeper: Jan Liebers (Jan de Bessum). Middenvelders: Erwin Wennekers, Frank Wijnhoven en Paul Janssen. Aanvallers (spitsen): Henk Grim, Said Echargui en Sandy Schreur. Trainer: Jan Peters.
Alle winnaars kregen uit handen van Frank Evenblij een standaard als herinnering overhandigd.

Na het officiële gedeelte werd er nog tot in de kleine uurtjes nagebabbeld over het Elftal van de Eeuw en gezien het applaus dat bij iedere bekendmaking ontstond, was iedereen het met de keuze eens.

Jan van Ramshorst weet te boeien in historische kerk

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Meester verteller Jan van Ramshorst heeft zaterdagavond in de historische kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek ruim 130 mensen Beatlesfans van het begin tot het eind weten te boeien.

Eerder had van Ramshorst in dezelfde kerk al muzikale uitleg gegeven van het Weihnachtsoratorium van Bach en later de Mattheus Passion dat ook bijzonder in de smaak viel. Ditmaal bracht hij uitvoerig met beeld en geluid de Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band die ruim vijftig jaar geleden uit kwam (het nieuwe hoogtepunt van de legendarische Britse popgroep van The Beatles). Het bijzondere album geldt nog steeds voor velen als het meest invloedrijke aller tijden. Jan van Ramshorst vertelde zaterdagavond hierover in een muzikale exposé, waar uiteraard de muziek centraal stond. Maar Van Ramshorst zou Van Ramshorst niet zijn, als hij geen aandacht zou besteden aan alles wat er bij het ontstaan een rol heeft gespeeld zoals de grote artistieke vernieuwingen, de Oosterse invloeden, de tijdgeest van de roemruchte jaren zestig, de hippie beweging, het gebruik van psychedelische middelen enzovoort. ' Lucy in the Sky with Diamonds' en 'A Day in the Live' allemaal kwamen ze voorbij zaterdagavond in de levendige presentatie met grootbeeldprojectie van Jan van Ramshorst. Ook de hoes van de album werd helemaal ontleed, evenals diverse boodschappen, die er op te zien waren. Het was een bontgekleurd avond over een bijzonder groot moment in de popgeschiedenis.

In de rij voor 120-jarige fanfare Wilhelmina Groesbeek

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Het Groesbeeks verenigingsleven en muziekverenigingen uit de hele regio zijn vrijdagavond naar het cultureel centrum De Mallemolen gekomen om de 120-jarige fanfare Wilhelmina de hand te schudden met het behalen van die hoge leeftijd.

De ceremoniemeester was Luc Remers die zijn woordje voor iedereen klaar had. Burgemeester Slinkman sprak de jubilerende vereniging – en vermoedelijk de oudste vereniging van Groesbeek – toe. Hij memoreerde dat fanfare Wilhelmina in 1898 was opgericht na de kroning van Koningin Wilhelmina.

Een stel Groesbekers ergerde zich dat tijdens die kroning de fanfare uit Heumen in Groesbeek voor de muzikale noten moest zorgdragen. De fanatiekelingen wisten geen raad om instrumenten bij elkaar te scharrelen en gingen op de fiets naar de muziekles buiten Groesbeek. Toen was fanfare Wilhelmina geboren, aldus burgemeester Slinkman. "Dat hebben jullie nu al 120 jaar volgehouden en op een hoog niveau. Jullie hebben in die 120 jaar geen stap terug gedaan, sterker nog jullie zijn alleen maar vooruit gegaan en dat geeft vertrouwen voor de toekomst."

Na het officiële gedeelte werd de afterparty voortgezet in de foyer van De Mallemolen. Zondagmiddag werd ter afsluiting van het 120-jarig jubileum een jubileumconcert gegeven in De Mallemolen waar zo'n 250 muziekliefhebbers van hebben genoten.

9 / 28

10 / 28

11 / 28

12 / 28

Omnitet viert feest!

Vocaal Ensemble Omnitet. Vlnr: Carissa Lynn Gerving, Roel Schutgens, Frank Leurs, Niels van Laar, Chris Hilkens, Jurgen de Jong. (foto: Frank Leurs)

NIJMEGEN - Vijftien jaar Omnitet alweer! Een goede reden voor een feestje! Op 17 en 18 november geven de vijf zangers en pianist van Vocaal Ensemble Omnitet liefst twee jubileumconcerten in het prachtige Van ’t Lindenhoutmuseum.

Het afwisselende programma bestaat uit lied- en operarepertoire en wordt op een luchtige, frisse manier gepresenteerd door presentator Niels van Laar.

Het belooft weer een echt Omnitet-concert te worden: een beproefd recept met afwisselend lied- en operarepertoire uit verschillende stijlperiodes van de (klassieke) muziek. Zo zal onder meer muziek van Rameau, Mozart, Quilter, Donizetti, Sibelius, Puccini en Bernstein ten gehore worden gebracht.

`We willen dat de muziek tot leven komt’, aldus Ellen Goossens, mezzosopraan bij Omnitet. `De zangers hebben hard aan de presentatie met regisseur Niels van Laar. Alle muziek zal worden ondertiteld. In combinatie met de originele presentatie van Niels hopen we de muziek toegankelijk te maken voor een publiek dat minder gewend is om naar klassieke muziek te luisteren. We nodigen iedereen uit om het feestje samen met ons te komen vieren.’

Het concert is 17 november (20.00 uur) en 18 november (14.30 uur) in het Van ‘t Lindenhoutmuseum. Voor meer informatie en reserveringen: www.omnitet.nl/ info@omnitet.nl.

Frizzante: bruisende barok uit Italië

Combattimento. (foto: Annelies Janssen)

BEEK - Zaterdag 17 november treedt ensemble Combattimento op in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek. Op het programma staan werken van Albicastro, Brescianello, Dall’Abaco, Durante, A. en D. Scarlatti en Vivaldi.

Een programma vol bruisende Italiaanse barokmuziek in een mooie mix van bekende en onbekende werken. Niet alleen Vivaldi, ook Francesco Durante schreef over de vier jaargetijden, maar dan voor klavecimbel solo: Le Quattro Stagioni del Anno. Combattimento-lid Pieter Dirksen maakte van dit werk een spannende reconstructie voor strijkers. Grootmeester Antonio Vivaldi mag natuurlijk niet ontbreken: van hem klinkt een spetterend vioolconcert plus een fraai hoboconcert. De Venetiaan Giuseppe Brescianello is minder bekend, maar zijn muziek is zeker zo boeiend, evenals het werk van de uit Verona afkomstige Evaristo Dall’Abaco. Wat dacht u van een glaasje Prosecco in de pauze?

Combattimento is de voortzetting van het vroegere Combattimento Consort Amsterdam. Bekende en onbekende werken uit de zeventiende en achttiende eeuw vormen de kern van het repertoire, met nadruk op de stijlen waarin fantasie en beweging een grote rol spelen. De leden van Combattimento, ieder met solistische kwaliteiten, dragen een schat aan opgebouwde kennis en ervaring met zich mee. Samen vormen ze een hecht ensemble dat jaren heeft gewerkt en blijft werken aan een geheel eigen klank en speelwijze: energiek, vurig, stijlbewust.

Aanvang 20:15 uur, toegang 23,00 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera De Postkoets in Beek (alleen contant), Boekhandel Roelants in Nijmegen en via www.concertseriebeek.nl.

Den Zuuten Ienval: Hotel op stelten

Een scene uit het toneelstuk. (foto: Marco Schoofs) Marco Schoofs

GROESBEEK - Den Zuuten Ienval grossiert de laatste jaren in komische voorstellingen en uitverkochte zalen. Ruim voor de première was het overgrote merendeel van de toegangskaarten alweer in handen van het trouwe publiek.

Met de komedie Ho-tel-de-botel, onder regie van Katy Gröning – Küsters, trapte de vereniging op 4 november de reeks voorstellingen af.

Receptionist Joost (Nol de Bruin) heeft het moeilijk met zijn collega’s Nienke (Carlijn van Basten) en ex-danseres mevrouw Jolink (een rol van Lisette de Valk). Hun andere normen en waarden werken door op de gasten. Decadente zakenman Hans (Gerard Rikken) en zijn secretaresse Lily (Samanta Nillessen) arriveren. Hans is nieuwsgierig naar de kwaliteiten van Lily. Maar ook moeder Emma (Ineke Kaal) en mamma kindje Mathijs (Daniel Daam) arriveren. Emma schermt haar zoon erg af. Het wereldvreemde boerenpaar Gijsbertus Huisman (Marco Schoofs) en zijn vrouw Frederike (Ria Sillessen) komen voor het eerst in een hotel. En twee dames (Ilse Kersten en Sophie Schuijffel) die op zoek zijn naar rijke mannen. En dan is daar nog Vincent (Bram Arents), een gestoorde jongeman. Joost moet alle zeilen bijzetten om het in goede banen te leiden, zeker als Vincent ook nog een bonte avond eist. Den Zuuten Ienval brengt weer een actieve en humorvolle voorstelling ten tonele. Kan Joost de boel in het gareel houden? Het publiek krijgt antwoord op deze vragen.

Voor de voorstellingen van zondag 11 november (om 14.00 uur en om 19.00 uur) zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Reserveren: www.denzuutenienval.nl of via de reserveerlijn: 024 3578390.

Sint-Hubertus huldigt jubilarissen

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK-DE HORST – Schutterij Sint-Hubertus heeft het afgelopen weekend de activiteiten rondom het 90-jarig bestaan feestelijk afgesloten.

Zaterdagmorgen traden de schutters aan voor het traditionele schuttersontbijt met voor elke schutter een halve meter verse worst in zaal Oomen. Tijdens dit schuttersontbijt werden jubilarissen van de schutterij in het zonnetje gezet. Voorzitter Jan Zwartjes had voor iedere jubilaris een woordje en daarnaast een oorkonde en een fraai boeket bloemen. Zaterdagmiddag was er een druk bezochte receptie in het schuttersgebouw, waar naast leden, families van leden, verenigingen, ondernemers en schuttersverenigingen uit de hele regio de 90-jarige schutterij de hand kwamen drukken. Zaterdagavond werd het 90-jarig bestaan afgesloten met een grandioze feestavond eveneens in het schuttersgebouw.

Ingezonden brief

(foto: Henk Burgers)

Informatiebijeenkomst:

Reizen met het OV

Op maandag 5 november vond er een informatiemiddag plaats in Wijkcentrum Op De Heuvel in de Ericastraat Groesbeek. 21 personen hadden de uitnodiging aangenomen en kregen door de heren Cees Sweere en Tom Fest ( O.V. ambassadeurs) een duidelijke uitleg over de werking van de O.V. kaart. Deze middag heeft al eerder plaatsgevonden in Millingen aan de Rijn. Maar helaas was daar weinig belangstelling. Ik kan uw zeggen dat ik deze middag veel heb opgestoken over het reilen en zeilen bij en met het openbaar vervoer.

Mocht er in de gemeente Berg en Dal zich de mogelijkheid voordoen om een middag of avond te bezoeken zou ik uw zeker aanraden om te gaan. Deze middag werd afgesloten met de uitnodiging om een proefreisje te maken met de bus, de trein en de buurtbus, waarbij uw onder toezicht van beide O.V. ambassadeurs alle handelingen zelf moet uitvoeren. Natuurlijk ontbrak het gratis kopje koffie niet op deze middag.

Met natuurlijk dank aan beide heren voor goede uitleg.

Henk Burgers.

Kruispunt in Millingen op de schop

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – Momenteel is de kruising Heerbaan, Wethouder Koenenstraat en Burgemeester Van Gilsstraat in Millingen afgesloten voor het verkeer.

Het hele kruispunt ligt tot vrijdag 14 december op de schop. Het verkeer wordt in die periode omgeleid. De straatklinkers gaan eruit en maken plaats voor asfalt.

Cecilia-viering met Vivace

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN - Zaterdagavond 17 november 19.00 uur wordt in de parochiekerk weer de naamdag van Sint-Cecilia, beschermheilige van muziek en muzikanten, gevierd.

Zo zal zangvereniging Vivace de H.Mis muzikaal opluisteren door het uitvoeren van de inmiddels bekende ‘Missa Santa Cecilia’ van Jacob de Haan. Daarnaast vertolkt het koor prachtige liederen van Mozart. Vivace staat onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel. De muzikale begeleiding is in handen van organist/pianist Wouter Broens.

U bent van harte welkom deze mis mee te vieren.

Kunnen we eigenlijk wel een poosje zonder water of elektriciteit?

REGIO - Verwarming, water uit de kraan, stroom, internet; we vinden het de gewoonste zaak van de wereld. Een kleine storing ervaren we al als vervelend. Helemaal als er één of meer voorzieningen langer uitvallen. Daarom is het goed om eens stil te staan bij de vraag of we voorbereid zijn op langdurige verstoringen van onze vitale voorzieningen zoals drinkwater, elektriciteit, gas, telecom en ICT.

Hoewel de continuïteit van onze vitale voorzieningen in Nederland dik in orde is, kan er natuurlijk altijd iets onverwachts gebeuren. Zo zaten 24.000 huishoudens in de regio Rivierenland eind 2017 een hele avond zonder stroom omdat een helikopter een hoogspanningskabel raakte en waren 8.000 huishoudens afgelopen juni rondom Geldermalsen enkele dagen in de ban van een bacterie in het drinkwater.

Bovendien maakt onze moderne samenleving onze zelfredzaamheid ook kwetsbaar. Supermarken zijn dagelijks geopend en onze mobiele telefoon is verworden tot een adressenboek, agenda, wachtwoordonthouder en navigatie die continu in verbinding staat met internet.

Maar wat als de stroom echt, zoals in de Bommelerwaard, enkele dagen uitvalt? Hebben we bijvoorbeeld wel voldoende houdbaar eten en drinken in huis? En contant geld, want de pinautomaten gaan buiten werking. En waar halen we onze informatie vandaan als de wifi stopt en de telecommasten ook nog eens uitvallen?

Noodpakket

Gelukkig kunt u zelf veel doen om u voor te bereiden en de gevolgen te beperken. Het eerste advies is om dit onderwerp eens bespreekbaar te maken aan de keukentafel met je familie of vrienden. De tweede tip is het samenstellen van een noodpakket. Een noodpakket samenstellen is makkelijk en niet duur. De meeste spullen heeft u waarschijnlijk zelfs al in huis. Op www.crisis.nl staat meer informatie over dit pakket.

Leerlingen genieten van burgemeestersontbijt

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – In navolging van het schoolontbijt heeft burgemeester Slinkman van Berg en Dal dinsdagmorgen de leerlingen van groep 4 en 5 van basisschool Op De Heuvel van juf Natasha en meneer Niek uitgenodigd voor een heus burgemeestersontbijt.

De leerlingen werden door burgemeester Slinkman in de raadszaal van het gemeentehuis ontvangen. Nadat de 21 leerlingen plaats hadden genomen op de raadszetels werden de jongelui welkom geheten door burgemeester Slinkman. Vandaag mogen jullie op deze belangrijke stoelen zitten waar normaal gesproken alleen de 23 raadsleden van de gemeente Berg en Dal plaats nemen. Slinkman maakte aan de jeugd duidelijk dat een goed ontbijt erg belangrijk is voor de gezondheid. Hij nodigde vervolgens de kinderen uit om langs de eettafel te lopen en een keuze te maken uit de verschillende broodjes, kaas, komkommer en allerhande zoet beleg alsmede melk en karnemelk. Het liet de kinderen in de leeftijd van 7- tot 9 jaar goed smaken zoals de 7-jarige Lucas de Haan, die liefst zeven broodjes naar binnen werkte en een bakje muesli na. Burgemeester Slinkmaan betaalde symbolisch voor zijn ontbijt met een donatie van 250 euro voor de Stichting Kinderpostzegels. Nadat de kinderen afscheid van burgemeester Slinkman hadden genomen gingen de kinderen voldaan weer naar school.

Competitie PVBeek

BEEK - Zaterdag 10 november speelt PVBeek 1 thuis tegen Plop 2 en PVBeek 2 eveneens thuis tegen Venray 1 aanvang 12.00 uur.

Op 17 november speelt PVBeek 3 uit tegen Plop 6. Zondag 18 november worden de jaarlijkse clubkampioenschappen gespeeld in de Jeu de Bouleshal. Publiek is er altijd welkom.

Het Landelijk Atelierweekend

Logo van het Landelijk Atelierweekend

OOIJ - Tijdens de Nationale Kunstweek vindt op 17 en 18 november het Landelijk Atelierweekend plaats. Meer dan vierhonderd beeldend kunstenaars in heel Nederland openen hun deuren voor het publiek, waardoor belangstellenden een kijkje achter de schermen krijgen bij het creëren van een kunstwerk.

Ook worden extra activiteiten georganiseerd zoals workshops, exposities en demonstraties. Tijdens dit Landelijk Atelierweekend opent Ann Hoogendoorn in de Ooij haar atelier èn de kleine expositieschuur Chambre d'Amis met haar herfsttentoonstelling 'Bladeren'. Met deze tentoonstelling vraagt Ann aandacht voor tekenen als actieve meditatie.
Kan een mogelijke ‘linkse’ hobby, bijdragen aan de (volks)gezondheid? “Art is neither a profession nor a hobby, just a way of being” – Frederick Franck – .

De deuren van de kleine expositieschuur Chambre d'Amis in Ooij. (foto: Ann Hoogendoorn) Ann Hoogendoorn

Het atelier Ann Hoogendoorn en de expositieschuur zijn zaterdag 17 en zondag 18 november open van 13.00 tot 17.00 uur. Prins Hendrikstraat 1 in Ooij. De herfsttentoonstelling 'Bladeren' is alleen tijdens dit weekend te zien is. (https://landelijkatelierweekend.nl/, https://annhoogendoorn.nl/, https://www.kunstweek.nl/).

Kindcentrum Op De Horst officieel geopend

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK-DE HORST – Maandagmorgen heeft de unieke samenwerking met basisschool Op De Horst en Kindercentrum Domino echt gestalte gekregen door Kindcentrum Op De Horst officieel te openen in aanwezigheid van de wethouders Visser en Van de Scheur.

De samenwerking tussen kindercentrum Domino en de scholen van SPOG bestaat al sinds 2007 en is de afgelopen jaren verder ontwikkeld en versterkt. Ook binnen basisschool Op De Horst is sinds enkele jaren de peutergroep gevestigd waardoor voor de peuters de overgang naar de basisschool een stuk minder groot is geworden. De peuters horen er inmiddels echt bij in de school. Ook de schoolkinderen kunnen voor en na schooltijd terecht in de school, waar zij worden opgevangen in een voor hen veilige en bekende omgeving.

Sinds enkele jaren werken de leerkrachten en de pedagogisch medewerkers bovendien samen vanuit één team onder één aansturing door de directeur op de werkvloer. Het gehele team heeft vorig schooljaar gewerkt aan het vormen van een gezamenlijke visie op het kind binnen Op De Horst.
Vanaf maandagmorgen treden de basisschool en de kinderopvang op locatie Op De Horst aan de Plakseweg samen naar buiten als 'Kindcentrum Op De Horst'. Dat betekent vooral dat nu ook aan de buitenkant zichtbaar wordt wat binnen het gebouw en de organisatie al heel normaal is; dat er niet alleen school en kinderopvang is, maar een kindcentrum waar kinderen terecht kunnen vanaf 2,5 tot ongeveer 13 jaar, 52 weken per jaar van 07.30 tot 18.00 uur en waar gewerkt wordt vanuit één team en één visie. Waar alle kinderen samen leren, ontwikkelen, spelen en vooral ervaren.

Weggeefwinkel zoekt goed en heel speelgoed

GROESBEEK - In oktober blijkt dat steeds meer mensen de weggeefwinkel weten te vinden. Zo sluit ook een buurtbewoonster aan als vrijwilliger. De bewoonsters die de weggeefwinkel draaien willen ook iets kunnen betekenen tijdens de feestdagen voor kinderen. Daarom organiseert de weggeefwinkel twee inzamelingsdagen voor goed en heel speelgoed.

Tijdens de inzamelingsdagen sorteert de weggeefwinkel gelijk wat ingenomen kan worden en wat niet. Wilt u speelgoed afgeven? Zou u dit in handzame dozen of tassen willen doen. De inzamelingsdagen zijn: zaterdag 17 november 10.00-14.00 uur en zaterdag 24 november 10.00-14.00 uur. (Let op! De inzameling vindt niet plaats in Op de Heuvel, wel in De Korf, Kerkpad 7, Groesbeek-Breedeweg.)

Uitdeeldagen speelgoed: Zaterdag 1 december 10.00-14.00 in De Korf, Kerkpad 7, Groesbeek-Breedeweg. Woensdag 5 december 10.00-13.00 tijdens reguliere weggeefwinkel. Woensdag 19 december 10.00-13.00 tijdens reguliere weggeefwinkel.

"De Weggeefwinkel zorgt voor inpakpapier, zodat u het speelgoed gelijk kunt inpakken! Tijdens de inzamelingsdagen zal ook een spaarpotje staan zodat de weggeefwinkel ook nog wat kleine cadeautjes kan kopen. Wilt u een kleine bijdragen leveren, dan kan dat. Voor wie: voor hen die het nodig heeft en voor hen die wil consuminderen. Wanneer: iedere twee weken 10.00-13.30 uur. Waar: Voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. Data november: 7, 21 november Data December: 5, 19 december (+ uitdelen speelgoed)."

Ontspannen oefenen met je hond in Heumen

HEUMEN - Aan de Maasstraat in Heumen kan men elke zondagochtend een aantal enthousiaste hondenliefhebbers op een ontspannen wijze zien oefenen met hun hond.

Daar geeft hondentrainer Hans Kesseler, samen met zijn vrouw José tussen 9.00 en 12.00 uur puppytraining, basistraining en training voor gevorderden in kleine groepjes. Het veldje is door de gemeente in beheer gegeven aan Kesseler. Hij verzorgt het samen met een aantal cursisten.

De trainingen verlopen in een gemoedelijke sfeer. Er mag van alles fout gaan. Er wordt serieus geoefend, maar ook gelachen...

"Gezelligheid en plezier van baas en hond staan hoe dan ook centraal", benadrukt Kesseler.
Mensen die interesse hebben, om in een van de groepjes mee te komen doen met hun viervoeter, kunnen informatie inwinnen op https://hondentrainingheumen.jimdo.com. "Kom gerust een keertje kijken."

Snerttoernooi SC Millingen op sportpark De Hove

(foto: Hans Driessen)

MILLINGEN - Zaterdag 12 januari wordt er om 11.00 uur afgetrapt op de voetbalvelden van sportpark De Hove in Millingen aan de Rijn voor een gezellig Snerttoernooi.

"Tot de klok van 16.00 uur spelen we voetbalwedstrijdjes van 5 tegen 5 op een voetbalveld van circa 20 x 40 meter. De standaard pupillendoeltjes worden platgelegd, zodat er een doel ontstaat met dezelfde breedte, maar een stuk lager. Er wordt gespeeld zonder keeper, eerlijker voor alle teams, meer doelpunten, wat de wedstrijden aantrekkelijker maakt. Een team met een goede keeper zou anders al snel met 2-0 voorstaan bij de aftrap. De laatste man mag gerust het doel verdedigen, maar zonder handjes.

Uitballen worden ingepasst of ingedribbeld. Een scheidsrechter heeft de leiding over de voetbalwedstrijd, die twaalf minuten duurt. De prijsuitreiking zal rond 17.00 uur zijn. Halverwege het toernooi wordt er een heerlijk snertbuffet gepresenteerd en aangeboden door AH - Van den Hatert en Slagerij Kees van der Velden."

Bij deelname aan het Snerttoernooi is het Snertbuffet inbegrepen. Het inschrijfgeld bedraagt 25 euro per team en dient bij aanmelding op 12 januari contant te worden voldaan. Een groot gedeelte van het inschrijfgeld komt ten goede aan een lokaal goed doel zoals het Ziekencomité in Millingen aan de Rijn.

Vanaf 16.00 uur zal DJ Erwin zijn opwachting maken en ons entertainen met zijn muziek vanachter zijn dj-booth. De organisatie hoopt op een gezellige dag met veel voetbalplezier en een geslaagde afterparty in het clubhuis. Meer informatie is te verkrijgen via mail snerttoernooi@scmillingen.nl. De link om je team in te schrijven: http://bit.ly/SCM-Snerttoernooi.

HC effectiever

dan De Treffers

GROESBEEK - Meer balbezit en in grote delen het betere van het spel leverden voor De Treffers in het uitduel tegen HHC Hardenberg geen punt(en) op.

HHC toonde zich gevaarlijker en scherper voor de goal en De Treffers kwam daarentegen niet tot levensgrote kansen. Tel daarbij op dat HHC een betere werkethos had en gemakkelijk aan de goals kwam en de eindstand van 3-0 is voor een groot deel verklaard. De Treffers startte met een wijziging op de linkerflank. Door de rode kaart tegen Excelsior Maassluis was Arda Havar geschorst en zijn plaats werd ingenomen door Aziz Khalouta. Daarnaast keerde Abel Franssen terug van een blessure ten kosten van Bryan Sirvania.

Voordat de eerste goal viel had De Treffers een mogelijkheid. Sjoerd Ars kon een voorzet van Aziz Khalouta echter niet tot doelpunt promoveren. In de tiende minuut kwam de thuisploeg op 1-0. Metaj schoot vanaf de zestienmeter diagonaal in. Drie minuten later zag Boy van de Beek een afgeslagen corner en hij waagde een poging om de bal in de lange hoek te deponeren. Zijn inzet ging net naast de goal van Nijland.

In de blessuretijd van de eerste helft ging keeper Niels Kornelis in de fout. Een terugspeelbal van Balkestein werd aangenomen door Kornelis maar op het moment dat hij de bal weg wilde schieten kreeg de bal een tikje van zijn standbeen. Niels) schoot hierdoor naast de bal en Mannes was er als de kippen bij om een verdubbeling van de voorsprong binnen te schieten.

Met een ruststand van 2-0 gingen de ploegen de kleedkamers in. De Treffers ging de druk opvoeren opzoek naar de aansluitingstreffer. Op Den Camp zag tot tweemaal zijn inzet uiteenspatten op de vuisten van keeper Nijland. Khalouta kwam een teenlengte tekort en invaller Niels Wouters stond koud in het veld toen de keeper zijn inzet van de lijn haalde. De 3-0 viel in de tweede minuut van de blessuretijd. Rens van Benthem was de maker. Al met al een goede wedstrijd van de rood-zwarten, waarin slordigheid ervoor zorgde dat er geen punt(en) mee de bus ingingen naar Groesbeek.

Ingezonden brief

Oproep bosarbeiders

In Hét GemeenteNieuws van woensdag 28 juni 2017 heeft een foto gestaan van een 10-tal bosarbeiders die in 1924 vanuit Groesbeek- in dienst van een Belgische bosonderneming- zijn vertrokken naar Zuid-Frankrijk, in de buurt van de Spaanse grens. In de hoop daar een goedbetaalde baan te vinden. Eén van hen was ploegbaas Gradus Kosman.

Door de familie van Gradus is geprobeerd te achterhalen in welke plaats/ gemeente/ streek deze groep mensen is terechtgekomen. Tot dusverre zonder resultaat. Daarom de vraag: zijn er nabestaanden van deze Groesbekers die wél iets naders over deze locatie kunnen vertellen?

Een berichtje aan deze krant via gemeentenieuws@starterspers.nl dan wel via telefoonnummer 024 3977245 wordt zeer op prijs gesteld.

Met vriendelijke groet, Hanneke Kosman.

Ontvangst Sinterklaas in Groesbeek

GROESBEEK – Op zaterdagmiddag 24 november om 14.00 uur wordt Sinterklaas ontvangen op het bordes van het gemeentehuis aan het Dorpsplein door burgemeester Mark Slinkman.

Vanaf het verenigingsgebouw van fanfare Wilhelmina aan de Kloosterstraat vertrekt Sinterklaas voorafgegaan door fanfare Wilhelmina naar het gemeentehuis, waar Sinterklaas zal worden ontvangen door burgemeester Slinkman. Sinterklaas heeft laten weten dat hij vergezeld zal zijn van zo'n twintig Pieten. Vanaf het bordes zal Sinterklaas de kinderen toespreken. Na de ontvangst zal DJ Disco Piet voor de nodige stemming zorgdragen op het Dorpsplein. Sinterklaas heeft vervolgens een Meet 'n Greet in de hal van het gemeentehuis waar de kinderen met Sinterklaas op de foto kunnen. Sinterklaas komt op uitnodiging van de Groesbeekse Ondernemers Vereniging naar Groesbeek.

Intocht Sint-Nicolaas in Malden

MALDEN - Sinterklaas en zijn zwarte pieten zetten zondag 18 november om 13.45 uur voet aan wal bij het Stenen Hoofd aan 't Maas en Waalkanaal. Daar zal burgemeester Mittendorff de goedheiligman welkom heten.

Vandaar trekt Sinterklaas, gezeten op zijn paard Americo onder muzikale begeleiding, door de wijk Hoogenhof naar de Rooms Katholieke kerk Heilige Antonius Abt te Malden. Sinterklaas vindt het altijd fantastisch als de route is versierd met slingers en/of vlaggen. Aansluitend aan de intocht, van 14:30 tot 16:00 uur is er het Sinterklaasfeest in de Rooms Katholieke kerk Heilige Antonius Abt in Malden.

Voor de kinderen van 2 – 8 jaar heeft Sinterklaas een klein presentje. Hiervoor kan men een gratis kaartje ophalen zolang de voorraad strekt:

Op vrijdag 9 november van 14:30 tot 16:00 uur op het centrale plein in het winkelcentrum. Tevens verkrijgbaar tijdens openingstijden bij de servicebalie van Plus Verbeeten en bij snoepwinkel Z&Z. Zie ook de website http://sinterklaasmalden.jouwweb.nl.

Ontvangst Sinterklaas in Groesbeek

Ontvangst Sinterklaas in Groesbeek

GROESBEEK – Op zaterdagmiddag 24 november om 14.00 uur wordt Sinterklaas ontvangen op het bordes van het gemeentehuis aan het Dorpsplein door burgemeester Mark Slinkman.

Vanaf het verenigingsgebouw van fanfare Wilhelmina aan de Kloosterstraat vertrekt Sinterklaas voorafgegaan door fanfare Wilhelmina naar het gemeentehuis, waar Sinterklaas zal worden ontvangen door burgemeester Slinkman. Sinterklaas heeft laten weten dat hij vergezeld zal zijn van zo'n twintig Pieten. Vanaf het bordes zal Sinterklaas de kinderen toespreken. Na de ontvangst zal DJ Disco Piet voor de nodige stemming zorgdragen op het Dorpsplein. Sinterklaas heeft vervolgens een Meet 'n Greet in de hal van het gemeentehuis waar de kinderen met Sinterklaas op de foto kunnen. Sinterklaas komt op uitnodiging van de Groesbeekse Ondernemers Vereniging naar Groesbeek.

Wat maakt het Inloophuis De Korenbloem speciaal?

GROESBEEK - Wat is eigenlijk een 'inloophuis' als De Korenbloem? Het is een voorziening voor mensen die te kampen hebben (gehad) met een ernstige ziekte als kanker, jong en oud, ook hun partners en naasten.

Op initiatief van het KWF zijn op ruim 75 plaatsen, verspreid over het gehele land, inloophuizen opgezet. Door de overkoepelende organisatie IPSO (Inloophuizen en PSycho-Oncologische centra) is de naam 'inloophuis' gekozen om het laagdrempelige karakter te onderstrepen. Ook De Korenbloem functioneert onder de vlag van IPSO, en door IPSO is de training van de gastheren en gastvrouwen verzorgd. Daarom kun je De Korenbloem niet op één hoop vegen met inloopvoorzieningen in een buurthuis.

De Korenbloem is geen professionele zorginstelling, maar er wordt met getrainde vrijwilligers een belangrijke aanvulling op de reguliere gezondheidszorg geboden. Zo is er aanvullende informatie over de ziekte en over contactadressen te vinden. De gastvrouw/gastheer biedt een luisterend oor, waarbij in alle beslotenheid angsten, en twijfels uitgesproken kunnen worden. Onder de vrijwilligers zijn ook mensen die zelf met een ernstige ziekte te maken hebben (gehad). De Korenbloem is een 'huiskamer', waar een kop koffie of thee klaar staat, en waar je - als je er aan toe bent - met lotgenoten aan activiteiten kunt deelnemen, zoals spellen, creatieve bezigheden, gespreksgroepen, ontspanningsoefeningen, rouwverwerking, of waar maar behoefte aan is.

"Wilt u ons als vrijwilliger of op een andere manier helpen, maak dan een afspraak via info@inloophuisgroesbeek.nl."

Sinterklaasintocht Millingen

MILLINGEN -

Zondag 18 november is de intocht van de Pieten en de Sint

in Millingen aan de Rijn met de boot door weer en wind.

Ongeveer half drie zullen ze aankomen bij de loswal,

waar hij een hoop kinderen ontmoeten zal.

Dus kinderen zorg dat je er ook staat,

dan speelt Sint-Cecilia sinterklaasliedjes op maat.

Hierna zullen we in een grote stoet naar de sporthal lopen,

daar aangekomen gaan de deuren ook pas open.

Kinderen van school zullen optredens geven,

Disco Switch Music zal met zijn muziek de zaal doen beven.

Na afloop van het programma van Sint en Piet,

kunnen de kinderen een handje geven of zingen een lied.

Hierna is er een lekkere verrassing voor ieder basisschoolkind,

en hopen wij dat u allen het een leuke middag vind.

Het Sint-Nicolaas comité Millingen aan de Rijn (www.sintinmillingen.nl).

Extra geld voor bestrijding wateroverlast

BERG EN DAL – Op verzoek van het CDA, GroenLinks, GVP en Polderbreed stelt het gemeentebestuur van Berg en Dal een extra budget ter beschikking van 400.000 euro om de wateroverlast in de gemeente te bestrijden.

Volgens de partijen is wateroverlast een probleem dat extra inzet vraagt. Volgens de fracties dient het extra budget zo spoedig mogelijk besteed te worden aan de geprioriteerde locaties in de gemeente Berg en Dal. Het college kon zich helemaal vinden in het voorstel van de fracties.

Hennepkwekerij ontdekt in bedrijfspand in Malden

(foto: Vincent Albers)

MALDEN – In een bedrijfspand aan de Ambachtsweg in Malden is maandagmorgen rond 11.00 uur een hennepkwekerij ontdekt.

De politie was massaal aanwezig en samen met de brandweer werd toegang tot het pand verschaft. Binnen werden tussen de 300 en 350 hennepplanten aangetroffen alsmede een paar honderd stekjes. Een 50-jarige man is aangehouden en overgebracht naar het bureau in Nijmegen voor nader onderzoek. In het pand werd ook een hond aangetroffen, die elders zal worden ondergebracht. Medewerkers van Liander waren er om te constateren of de stroom illegaal was afgetapt. Een gespecialiseerd bedrijf heeft de gehele hennepkwekerij ontmanteld en afgevoerd ter vernietiging.

Protestantse gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman)

Zondag 18 november. Aanvang: 10.00 uur

Voorganger is ds. A. Hiemstra uit Westervoort.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor het Wenchi Hospital in Ghana.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Red House Rock in De Slenk

GROESBEEK - Red House Rock op 17 november (20:00-24:00 uur) is het jaarlijkse muzikale evenement waarbij bands die in muziekoefenruimte Red House repeteren zichzelf presenteren aam het ‘grote publiek’. Dit jaar staat Red House Rock in het teken van een muzikale tijdreis door de rockmuziek met bands die muziek spelen uit de jaren ’60 (Van Toen), de jaren ’70 (Memphis Belle) en ’80 (Stone Drone).

Van Toen (20:00-21:00 uur) is opgericht in 1996. Het was toen al duidelijk dat het moest gaan om de muziek uit de jaren ’60. Er werd toen ook wel gesproken over de muziek ‘van toen’ en met die opmerking was de naam van de band een feit: Van Toen! Van Toen speelt muziek van The Shadows/Cliff Richard, The Beatles, The Stones, C.C.R. en vele anderen, met af en toe een uitstapje naar muziek uit latere perioden.

Memphis Belle (21:30-22:30 uur) brengt southern rock met nummers van o.a. Lynyrd Skynyrd en The Allmann Brothers Band. Denk aan Sweet Home Alabama en Ramblin’ Man. In de gelederen ex-leden van Emperors en Montana Red Dog. Memphis Belle staat garant voor lekkere rock waar gevoel en virtuositeit elkaar versterken.

Stone Drone (23:00-24:00 uur) is een viermans rockformatie. Van origine metal-heads, maar na verlies van de nodige wilde haren gepaard met de nodige ouderdomsverschijnselen (incontinentie en gehoorbeschadiging) besloten om een tandsteentje minder overdrive te gebruiken.

De Slenk is gelegen aan de Reestraat 2 in Groesbeek/De Horst. De entree (inclusief 2 consumpties) bedraagt zes euro. Meer info wordt verstrekt door John Duijghuisen (beheerredhouse@gmail.com of 024 3975743) en staat op www.dorpshuisdeslenk.nl.

Grote wietkwekerij ontdekt in centrum Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – In een bedrijfsruimte aan de Pannenstraat in Groesbeek is vrijdagmorgen een grote wietplantage ontdekt. De bedrijfsruimte lag achter de voormalige slagerij van Boerman en was zo'n vijfhonderd vierkante meter groot.

John Boerman had een jaar geleden de bedrijfsruimte verhuurd aan een inwoner uit Cuijk en dat zag er allemaal goed uit, liet John desgevraagd weten. Alles leek in orde zoals de inschrijving bij de Kamer van Koophandel en dergelijke. Vrijdagmorgen was de politie en medewerkers van Liander aanwezig die wilden het pand betreden, maar konden er niet in komen. Vervolgens werd de brandweer van Groesbeek gealarmeerd om de ruimte open te breken. De brandweer kwam met zo'n tien brandweerlieden en ging met motorzagen de zwaargeïsoleerde deur forceren.

Toen de deur het had begeven, gingen de brandweerlieden met gasmaskers naar binnen en werden er opnieuw enkele deuren geforceerd. Toen was het al duidelijk dat er een grote wietkwekerij in het pand aanwezig was. De politie zette vervolgens het terrein met linten af aan De Muldershof waar de ingang van de bedrijfsruimte was. In de bedrijfsruimte werden vervolgens 750 wietplanten aangetroffen alsmede 12.000 stekken. De medewerkers van Liander constateerden dat de stroom illegaal werd afgetapt. Een speciaal bedrijf uit Arnhem heeft vrijdag de gehele wietkwekerij ontmanteld en ter vernietiging afgevoerd. Voor zover bekend zijn er geen aanhoudingen verricht. John Boerman was danig onder de indruk van het gebeuren. 'Dat dit nu weer bij ons moet gebeuren', liet hij emotioneel weten.

Groesbeekse Boys blijft winnen

BREEDEWEG - Nadat de eerste competitiewedstrijd verloren ging wist Groesbeekse Boys de overige zes wedstrijden winnend af te sluiten. Afgelopen zondag was nummer drie van de ranglijst SCP het volgende slachtoffer. Door de overwinning heeft het team uit Breedeweg een voorsprong van vijf punten op deze achtervolger opgebouwd.

Groesbeekse Boys kwam na één minuut voetballen op voorsprong door een eigen doelpunt van SCP. Daarvoor had Ruben de Bruin al de mogelijkheid de score te openen. Tien minuten later kwamen de gastheren op gelijke hoogte. Dit was van korte duur, Dave Kleijnen scoorde 1-2. Het team van trainer Michel Houterman verzuimde daarna verder afstand te nemen. Enkele grote mogelijkheden bleven onbenut. Thom Jochoms lukte het uiteindelijk om vanuit een vrije trap de 1-3 binnen te schieten.

De thee deed Groesbeekse Boys aanvankelijk geen goed. Direct bij aanvang van de tweede helft scoorde SCP 2-4. De geel-zwarte formatie liet zich echter niet van de wijs brengen. Na een uur voetballen bracht Jorn van der Horst de 2-4 stand op het scorebord. Met goed voetbal werden daarna nog diverse kansen gecreëerd. Helaas werd de score niet verder uitgebouwd. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd kwam de spanning terug toen SCP opnieuw wist te scoren (3-4). Bijna ging de winst voor Groesbeekse Boys nog verloren maar gelukkig voor de vele meegereisde Boyssupporters wist SCP niet meer te scoren.

Aanstaande zondag is Groesbeekse Boys vrij. Zondag 18 november speelt Groesbeekse Boys de derby tegen SC Millingen. De wedstrijd op sportpark Breedeweg begint om 14.00 uur.

Kermisvreugde in 1927 – Drukke zaken voor den rechter. Kastelein te Groesbeek, vroeger een enerverend beroep

(foto: Archief Gerrie Driessen)

16 nov. 1927 publiceert: 'Het Volk: dagblad voor de arbeiderspartij' onder de kop RECHTSZAKEN een serie voorvallen 'uit het katholieke Groesbeek'. Uitspraak voor: belediging, f 10,- of 4 dagen hechtenis; steken met een riek, f 10,- of 5 dagen hechtenis; met een mes in de rug gestoken, 1 maand gevangenis; met een mes in het hoofd en den arm gestoken, 1 maand gevangenis; bierglas op iemands hoofd stukslaan, f 15,- of 10 dagen hechtenis; zich niet verwijderen uit een café na aanzegging van den kastelein, 14 dagen gevangenis; mishandeling, 1 maand gevangenis; steken met een mes, 6 weken gevangenis. Dit alles werd in één zitting behandeld. In de meeste gevallen schijnt 'kermisvreugde' te zijn verdisconteerd.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek.

Dat in Groesbeek van oudsher een stevige borrel werd gedronken blijkt uit een in 1896 uitgebracht rapport:' Drankverbruik is hier groot en toenemend, het grootste euvel waaraan de welstand der gemeente lijdt. Bestond drankverbruik , of beter gezegd misbruik, niet vooral onder den minderen stand, er kon bij geregelde verdiensten en niet zeer groote behoeften, bepaald welvaart heerschen. Verbruik over 1896 bedraagt 16.506 liter à 50% , ongerekend de hoogst belangrijke hoeveelheden die den fiscus ontgaan en in de Pruisische herbergen en te Nijmegen genuttigd worden'.

Begin jaren vijftig van de vorige eeuw bestonden hier 24 herbergen en de meeste uitbaters waren aangesloten bij de R.K. Kasteleinsbond St. Petrus. Deze beschermheilige of schutspatroon zal door gelovige kasteleins regelmatig 'aangeroepen' zijn, als er weer eens een caféruzie uitbrak. Een aantal leden van de kasteleinsbond poseert op deze circa 1955 gemaakte foto. Gehurkt: Echtpaar Jan van de Werdt – Boschker en Netje v.d. Werdt, J. Wijers (Jo den Doop), Anna Jacobs (dochter van Leen Soeli), Frits Verheij en Piet van Bernebeek. Staande: Gerrit Driessen, Lies Hopmans- Zwitserloot, Drikus Hopmans, J. 'Köl' Kamps, Gerrit Fleuren, Miets Kamps – Peters (van d'n Apsolon), Toon Fleuren, L. Jacobs- Cillessen (Leen Soeli) en Marie van Bernebeek -Kuijpers.

Gewonden bij vechtpartij in café

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Tijdens een cd-presentatie van een Nijmeegse/Lentse zanger in een café aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek is zondagavond rond kwart voor acht een vechtpartij ontstaan tussen twee mannen.

Een van de mannen is weggegaan en is rond half negen weer teruggekomen, waarna de vechtpartij zich weer voortzette. Bij de politie kwam de melding binnen dat er sprake zou zijn van een steekpartij. Vier patrouillewagens van de politie togen naar het café, alsmede een ambulance. Toen de politie ter plaatse was, bleek een van de vechtenden gevlucht te zijn. De man een 57-jarige inwoner uit Nijmegen is later in Nijmegen aangehouden en bleek zodanig gewond, dat de politie met hem naar de eerste hulp is gegaan. Het andere slachtoffer is door ambulancepersoneel behandeld aan zijn opgelopen verwondingen. Volgens een woordvoerder van de politie is niet met een mes gestoken, maar wel mee gedreigd. De politie heeft getuigen gehoord en zet het onderzoek voort, als er aangifte wordt gedaan.

Kern Breedeweg wacht nog steeds op zebrapad...

GROESBEEK-BREEDEWEG – De fracties Sociaal Groesbeek,Voor Berg en Dal, Volg en VVD in de gemeente Berg en Dal hebben het college gevraagd een tijdelijke zebra oversteekplaats te realiseren op de Breedeweg in afwachting van een definitieve.

De commissaris van de Koning heeft bij zijn bezoek het vorig jaar aan Berg en Dal een zebra toegezegd maar daar is tot op heden nog niets van terecht gekomen. Wethouder Fleuren bevestigde dat de commissaris de zebra heeft toegezegd. Een tijdelijke zebra is niet mogelijk omdat de Breedeweg een weg van de Provincie Gelderland is, aldus Fleuren die de gemeenteraad beloofde contact op te nemen met de provincie in de hoop dat het tweede kwartaal van 2019 de zebra op de Breedeweg gerealiseerd zal zijn.

Wals brengt Adriaan van de Laak en Trudy Janssen bij elkaar

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

KEKERDOM – Het is nu 69 jaar geleden dat Adriaan van de Laak (96) Trudy Janssen (92) ten dans vroeg in de tent tijdens de Kekerdomse kermis. Het was een Engelse wals, daar is Trudy vast van overtuigd.

Het was volgens Adriaan liefde op het eerste gezicht, hij had nog nooit eerder verkering gehad, terwijl Trudy eerder wel een vriendje had gehad. Het stel heeft liefst vier jaar verkering gehad, maar dat was voor Adriaan een moeilijke tijd. Trudy woonde in Bimmen op een steenworp afstand van de grenspaal met Millingen. Maar als Adriaan naar Trudy wilde, moest hij helemaal met zijn fiets omrijden via Wyler om zo naar Bimmen te gaan. Ondanks dat de commiezen bij ons elke dag melk kwamen halen, verdomden ze om Adriaan doorgang te verlenen. Trudy kan er nog boos over worden, maar Adriaan hield vol.

Na vier jaar is het stel getrouwd en kreeg een woning van de Marchalhulp in Kekerdom. Adriaan had samen met zijn broers Jaap en Frans een speciaal aannemersbedrijf: het maken van ovens voor steenfabrieken in zowel Nederland als Duitsland, België, Zuid-Afrika en zelfs Suriname. Daar heeft Adriaan tot aan zijn pensioen gewerkt. Trudy werkte voor het trouwen thuis op de boerderij in Bimmen en na het trouwen zorgde zij voor de kinderen drie zoons en twee meisjes. Het paar heeft nu acht kleinkinderen. De hobby van Adriaan was wandelen, tuinieren en kaarten, terwijl Trudy zich bezig hield met handwerken, sokken breien (half Leuth loopt in de sokken of gemaakte sokken van Trudy) en ook kaarten en wandelen.

Het stel is samen veel op vakantie geweest. "We hebben de halve wereld gezien", lacht Trudy. Ze wonen al weer twaalf jaar in hun knusse appartement aan het Kerkplein in Kekerdom en hebben het geweldig naar hun zin. Burgemeester Slinkman heeft het Briljante paar een bezoek gebracht dat vergezeld ging van een fraai bloemstuk. Ook Koning Willen Alexander en de waarnemend Commissaris van de Koning in Gelderland hebben het briljante paar schriftelijk gefeliciteerd.

Koninklijke Onderscheiding voor Ans Beuming-Bosch uit Middelaar

(foto: Joop Verstraaten)

MIDDELAAR – Burgemeester Gradisen heeft zondagmiddag in restaurant De Loopplank in Middelaar een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de 69-jarige Ans Beuming-Bosch uit Middelaar.

Ans werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje – Nassau als dank voor de enorme hoeveelheid vrijwilligerstaken die zij al vele jaren op zich heeft genomen en nog steeds actief is. Zo is zij al vele jaren een carnavalist in hart en nieren, zowel in Middelaar als Mook waar zij diverse functies heeft bekleed zoals voorzitter van de optochtjury van de Krölstarte in Middelaar en behoorde tot de club van 59 die de vereniging uit de financiële nood hielp, nadat de penningmeester de fout in was gegaan.

Ook organiseerde zij Prins– en Pronkzittingen alsmede ouderenmiddagen. Daarnaast was Ans liefst 19 jaar bestuurslid bij harmonie Erica, waar zij diverse acties organiseerde om de kas van de vereniging te doen spekken. Ook kent men haar van 'Mook Promotion', ondernemersvereniging Mook en de parochie Sint-Antonius Abt, waar ze ook in het bestuur gezeten heeft, terwijl Ans op de stemburo's ook geen onbekende was. Burgemeester Gradisen typeerde Ans als beminnelijk, diplomatiek en een vrouw met passie.

'Subsidie tussentijds aanpassen'

BERG EN DAL – Wethouder Annelies Visser heeft de gemeenteraad tijdens de begrotingsvergadering toegezegd om te bekijken of de subsidie aan verenigingen tussentijds kan worden aangepast.

Aanleiding is de leegloop bij voetbalvereniging Achilles'29 en die leden die opgestapt zijn hebben nu bij andere voetbalverenigingen onderdak gekregen. Achilles'29 krijgt nu subsidie voor jeugdleden die ze niet meer hebben, dat moet anders, volgens wethouder Visser. De gemeenteraad vroeg het college een hardheidsclausule toe te passen bij grote krimp of groei van het aantal leden.

Momenteel wordt het aantal leden van een vereniging gemeten per 1 januari en geldt dan voor de rest van het jaar. "We hebben het afgelopen jaar een leegloop bij Achilles'29 gezien", aldus Visser. "Die leden hebben zich inmiddels bij andere clubs aangemeld. Ik ben bezig met een regeling om tussentijds sterke schommelingen in de ledenaantallen op te vangen. De leegloop bij Achilles'29 kost de vereniging subsidie", besloot Visser haar betoog.

DVSG

niet de gelukkigste

GROESBEEK - DVSG speelt thuis tegen Unitas’28 uit Wamel. Op de ranglijst staat dit team net boven DVSG.

DVSG begint goed aan de wedstrijd. Rico Voeten is al meteen gevaarlijk en Tijn Willems levert in de beginfase twee maal een goede voorzet af. Unitas’ 28 heeft ook zo zijn momenten.
Er ontstaat een open wedstrijd met over en weer kansen. In de 35e minuut creëert DVSG een hele goede kans. Rico Voeten gaat op rechts door en geeft een goede voorzet. Twee man van DVSG weten de bal achter elkaar niet goed te raken en scoren dus niet. Even later krijgt de Tijmen Heus een kans, maar schuift de bal naast het doel.

In de tweede helft probeert DVSG op dezelfde voet verder te voetballen. Er komen wel wat mogelijkheden, maar langzamerhand ontstaat het gevoel dat vandaag een gelijkspel het hoogst haalbare is. Halverwege de tweede helft wordt Unitas steeds sterker. DVSG komt nog een keer goed weg met een bal tegen de paal, maar enkele minuten later is het wel raak en staat DVSG met 0-1 achter. Unitas scoort middels een van richting veranderde inzet in de 75e minuut. DVSG wisselt nog Gijs Bach voor Rico Voeten, later ook nog Patrick Janssen voor Remco Jochoms en Luuk Rikken voor Rick Goossens. De wedstrijd is echter gespeeld en het meest gelukkige team heeft vandaag gewonnen. Helaas was DVSG dat vandaag niet.

Op zaterdag 10 november wordt om 17.00 uur de geschorste wedstrijd met een 2-1 stand tegen DVE Trajanus thuis uitgespeeld. Te starten met een penalty en met nog negen minuten op de klok te gaan. Deze wedstrijd moet bijna zeker een overwinning opleveren voor DVSG.

Inwoners gemeente Berg en Dal scheiden afval steeds beter

BERG EN DAL - Jaarlijks doet Dar onderzoek naar de inzameling van afval, naar de mate van afvalscheiding en naar de tevredenheid van de inwoners over de afvalinzameling en beheer openbare ruimte. Daaruit blijkt onder andere dat Dar in 2017 weer minder restafval en meer grondstoffen inzamelde. Ook in de gemeente Berg en Dal.

In 2017 wisten inwoners van Berg en Dal samen ruim 88% van het afval gescheiden in te zamelen. In de hele regio Nijmegen was dat gemiddeld 78%. Dar zamelde in Berg en Dal ook weer minder restafval in. In 2016 nog gemiddeld 103 kilo per inwoner. In 2017 was dat nog maar 73 kilo. Gemiddeld in de regio Nijmegen was dat in 2017 93 kg. Daarmee zit Berg en Dal en de regio Nijmegen in de top van Nederland op het gebied van afvalscheiding.

Elk jaar onderzoekt Dar niet alleen welk afval we inzamelen, maar ook hoe we dit doen en vooral: wat vinden de inwoners van de Berg en Dal van de manier waarop we dit inzamelen? Wat gaat er goed en wat kan er beter? Inwoners geven de afvalinzameling gemiddeld een 7,5. De tevredenheid over beheer van de openbare ruimte is in 2017 iets toegenomen tot een 6,8.

Wat gaat er goed en wat kan er nóg beter? Steeds minder restafval betekent steeds meer gescheiden ingezamelde afvalsoorten. Toch zit er nog steeds veel keukenafval in het restafval. Dat mag allemaal bij het gft-afval. Dat is beter voor het milieu en de portemonnee. Ook de kwaliteit van het gescheiden ingezamelde afval kan nóg beter. Vooral in het plastic+ zitten nog veel andere afvalsoorten zoals medisch afval. Dat is onveilig voor sorteerders en Dar-medewerkers en zorgt ervoor dat plastic+ niet gerecycled kan worden.

Hoe nu verder? Alle inwoners doen het samen dus al heel goed, maar toch kan het nog beter. De landelijke doelstelling is dat we in 2025 al ons afval gescheiden inzamelen en dus bijna geen restafval overhouden.

Switch dames

blijven winnen

MILLINGEN - In een rumoerige Vocasa-hal, op een donderdagavond spelen, met slechts acht speelsters, het was wennen. De passing was ontzettend onrustig en niet goed. De druk werd door Vocasa goed opgevoerd. Naarmate de set vorderde en we redelijk gewend waren aan de omstandigheden, ging het beter lopen. De 1e set werd gewonnen met 19-25.

In de tweede en derde set was het verloop nagenoeg hetzelfde. We kwamen op een snelle achterstand, maakten het met een serviceserie van Ruth weer goed, lieten Vocasa weer uitlopen en kwamen moeilijk onder de druk uit. Aanvallend en verdedigend lieten we wat steekjes vallen en ook de service was niet goed genoeg. De sets werden verloren met 25-22 en 25-19.

In de vierde set speelden we meer ons eigen spel. Door de goede passing konden we snel spelen en werd Josephine veel aangespeeld. En dat loonde, want bijna iedere bal die zij kreeg werd gescoord. In het achterveld ging het ook beter draaien. We maakten een paar mooie kill-blocks en Margriet pakten haar punten mee. De set werd gewonnen met 20-25.

We begonnen fel aan de vijfde set en kwamen op een voorsprong. Vocasa deed iets terug, en vanaf dat moment was het eigenlijk alleen maar de side-out spelen. Dat lukte tot aan 10-12. Toen maakte Vocasa twee punten en kwam dus langszij. Met een wissel op de service liepen we uit. Mede dankzij een een schitterend kill-block van Dirkje op een driemeter aanval. We kwamen op 14-13, maar wisten het nog niet af te maken. Met een mooie service van Ruth en een aanval van Josephine maakten we het alsnog af, 14-16.

Zaterdag 10 november om 16.30 spelen we onze tweede thuiswedstrijd tegen koploper Heyendaal D4.

KBO-film

MALDEN - Op dinsdag 13 november wordt de film La Novio de Desierto vertoond!

Om 15.45 uur in bioscoop Cine Twins in Malden. Reserveren kan telefonisch op 024 6221346. De KBO Malden organiseert dit samen met de bioscoop!

Fosforgranaat aangetroffen in Mook

(foto: Joop Verstraaten)

MOOK – Woensdagmorgen is tijdens werkzaamheden aan de dijkverzwaring aan de Kanaalweg in Mook een fosforgranaat uit de Tweede Wereldoorlog boven de grond gekomen.

Werknemers van het bedrijf Dijkencombi uit Vinkel ontdekten dat bij de graafwerkzaamheden de grond begon te borrelen gevolgd door rook en later vuur. Direct werden de werkzaamheden stilgelegd en alarm geslagen nadat men met een hoop zand het projectiel voor de buitenlucht afgesloten had. De brandweer van Mook en de politie hebben een gedeelte van de Kanaalweg vervolgens afgezet in afwachting van de Explosieve Opruimingsdienst, die gealarmeerd was. De explosieve opruimingsdienst heeft het projectiel later in de middag onschadelijk gemaakt.

KBO-film

KBO-film

MALDEN - Op dinsdag 13 november wordt de film La Novio de Desierto vertoond!

Om 15.45 uur in bioscoop Cine Twins in Malden. Reserveren kan telefonisch op 024 6221346. De KBO Malden organiseert dit samen met de bioscoop!

Personeel Golfbaan ziet auto op parkeerplaats smeulen

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het personeel van Golfbaan Rijk van Nijmegen aan de Postweg in Groesbeek heeft dinsdagmorgen alarm geslagen toen het op de parkeerplaats rook uit een personenauto zag komen.

De brandweer van Groesbeek heeft een ruitje van de auto vernield om binnen in de auto te kunnen komen. Vermoedelijk door kortsluiting is er veel rook in de auto ontstaan. De personenauto -een Saab cabrio- heeft veel rook- en waterschade opgelopen en moet als verloren worden beschouwd. De eigenaar uit Nijmegen was op het moment van de brand op de golfbaan aan het golven.

Actie ondernemers winkelcentrum Bellevue nadert hoogtepunt

Foto: Eigen foto

GROESBEEK – 'Win met Uw kassabon', de actie die de ondernemers van het Groesbeekse winkelcentrum Bellevue in het centrum van Groesbeek op 8 september gestart zijn, nadert zijn hoogtepunt.

Vanaf 8 september konden de klanten wekelijks drie kassabonnen inleveren en maakten wekelijks kans op een waardebon van 25,00 euro te besteden bij een van de ondernemers in Bellevue. Op zaterdag 24 november worden uit alle ingeleverde kassabonnen die vanaf 8 september tot 24 november zijn ingeleverd er één uitgetrokken.

De gelukkige winnaar ontvangt dan van tien deelnemende ondernemers elk een waardebon van 25 dus in totaal 250 euro. Ter gelegenheid van deze trekking, die om 15.00 uur verricht wordt op het pleintje voor AH en Zeeman door de manager van AH de heer Verdijk worden er Minions en een fotograaf uitgenodigd. Vanaf 12.00 tot 16.00 uur kunnen de kinderen met deze Minions op de foto en zal er onderwijl om 15.00 uur de prijsuitreiking zijn.

Smulders en Van Altena voor vijfde maal in De Mallemolen

Foto: eigen foto

GROESBEEK – Vrijdagavond 30 november spelen Dick van Altena en Marcel Smulders voor de vijfde keer in de theaterzaal van cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Dick vierde in 2017 zijn 40ste muziekjubileum. Hij heeft met liefst vier noteringen een vaste waarde in de Gelderse Top 100. 'Die arm om mijn schouder' stond voor het eerst in de lijst en kwam binnen op een prachtige tiende plek. Ondanks bracht Dick zijn 32e album uit. Marcel maakt naast zijn solo-optredens als zanger-gitarist ook deel van de countryband Savannah, die al sinds 1986 aan de Europese top staat.

Het duo brengt in De Mallemolen een programma van (h)eerlijke countrycovers en nieuwe eigen songs. Kortom, het wordt voor de liefhebbers een heerlijk avondje genieten van countrymuziek. Aanvang 20.30 uur; toegangsprijs 9,00 in de voorverkoop en 10,00 euro aan de kassa. Kaarten zijn te reserveren: info@mallemolengroesbeek.nl. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Dansavond in De Mallemolen

Foto: Eigen foto

GROESBEEK – Vrijdagavond 16 november verzorgt De Mallemolen weer een gezellige dansavond met medewerking van het Groesbeekse seniorenorkest Aldorum.

Ouderwetse dansavond op muziek van vroeger en nu. De avond begint om 20.00 uur. De entree bedraagt 5,00 euro en natuurlijk ontbreken de warme hapjes niet. Iedereen is welkom. Meer informatie staat op: www.mallemolengroesbeek.nl.

Kringloopwinkel Vintage and More populair bij een breed publiek

HEUMEN – Niet alleen klanten met een wat 'kleinere' portemonnee, maar juist ook steeds meer klanten die bewust nadenken over duurzaamheid, bezoeken graag de ruim opgezette kringloopwinkel Vintage and More. De uitspraak: 'Geef tweedehands een tweede kans' is weer helemaal hip!'

Het is ruim vier jaar geleden dat Bert de Haas op het industrieterrein Sluisweg de Kringloopwinkel Vintage and More is opgestart en de ruimte wordt nu al wat krap. Het is er druk en dat is niet zo vreemd, want er worden alleen goede tweedehands spullen verkocht. 'We nemen alleen goed verkoopbare spullen aan waar niets aan mankeert', legt Bert uit. Van meubels en servies tot kleding en elektrische apparatuur, het assortiment is groots.

De winkel met twee verdiepingen is zeer overzichtelijk en zeker niet 'stoffig en suf', zoals weleens wordt gedacht. Alles is schoon en netjes geordend waardoor het prettig winkelen is en er is altijd wel iemand die u kan helpen. In totaal werken er zo'n 85 medewerkers bij Vintage and More, onder wie een aantal vrijwilligers, en nog meer hulp is welkom!

Kom eens langs voor informatie over de vele mogelijkheden. Eugène de Haas, winkelmanager, neemt daar graag even de tijd voor. 'We zijn een stichting en bieden ook plaats aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt', legt Bert uit. Bij Vintage and More werken dan ook cliënten van Pluryn en RIBW. Wie je ook bent, welke achtergrond je ook hebt, bij Vintage and More is iedereen gelijk. Meer weten? Kijk op www.vintageandmore.nl voor de openingstijden en wanneer er goederen gebracht kunnen worden. Laten ophalen kan ook. Vintage and More is gevestigd aan de Bolder 18B in Heumen (024 7610057).

Informatiecentrum WOII in Nijmegen zoekt vrijwilligers

NIJMEGEN - Het Informatiecentrum WOII in Nijmegen, dat in februari 2019 geopend zal worden, is op zoek naar meerdere vrijwillige gastheren en gastvrouwen.

Het Informatiecentrum is een historisch, toeristisch en educatief informatiepunt. Het beoogt door middel van kennisoverdracht, ervaren, beleven, interactie, doorverwijzen en faciliteren belangstelling te wekken voor de verschillende WO2 locaties en initiatieven in Nijmegen en de regio. Het Informatiecentrum WOII zal een spilfunctie krijgen tussen allerlei WO2 spots en organisaties in Nijmegen en omstreken.

We zoeken een collega die de bezoekers professioneel, klantvriendelijk en enthousiast kan ontvangen. In deze functie ontvangt u de bezoekers bij binnenkomst van het Informatiecentrum en heet hen welkom. U hebt affiniteit met het onderwerp en u kunt bezoekers wegwijs maken in stad en regio. Gezien het grote aantal Duits- en Engelstalige bezoekers is een basiskennis van deze talen van belang.

Inzet: hele dagen, minimaal twee keer per maand zowel door de week als in het weekend en in vakantieperiodes. Bent u flexibel, zelfstandig en klantvriendelijk? Meld u dan snel aan! Het Informatiecentrum wordt in februari 2019 geopend. Het opleidingstraject zal eerder van start gaan. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de Coördinator Personeelszaken, mevrouw Karen van Gelder. Telefonisch via 024 3974404 of per e-mail: info@bevrijdingsmuseum.nl.

Bingo in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond is er in de grote zaal van De Mallemolen bingo.

De zaal van De Mallemolen gaat dan al om 19.00 uur open; de bingoballetjes rollen pas om 20.00 uur. De hoofdprijs is op elke donderdagavond 250 euro, en de jackpot kan oplopen tot 400 euro. Als de jackpot er bij de 400 euro er nog niet uit is dan worden er vier extra ronden van elk honderd euro gespeeld.

Paard met open landauer op hol

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK/MOOK – Een Friespaard met daarachter een open landauer is zondagmorgen tussen Mook en Groesbeek op hol geslagen.

Op het fietspad langs de Mooksebaan kon het paard met de landauer tot stilstand worden gebracht. Het paard met landauer kwam uit de richting Mook. Inmiddels waren hulpverlenende instanties onderweg naar de plek des onheils omdat de melding kwam dat erbij gewonden zouden zijn gevallen. Ter plaatse bleek dat er niemand -op enkele schaafwonden na- gewond was geraakt. Het paard is vermoedelijk geschrokken, maar is later weer tot rust gekomen.

Supervleesbingoavond bij De Gekleurde Zanger Groesbeek

GROESBEEK – De Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger houdt op zaterdagavond 17 november een supervleesbingoavond in het voorzieningshart Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek.

Tijdens deze avond zijn er vlees- en barbequeschalen, rollades, tassen boodschappen en een supervleesschaal in de wacht te slepen. Er worden in totaal achttien rondes gespeeld en één superronde. Een grote kaart kost tien euro. De zaal van Op De Heuvel is om 19.00 uur geopend; de bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen.

College over het gebedenboek van Maria van Gelre

Miniatuur van Maria van Gelre

MALDEN - Hertogin Maria van Gelre liet in de 15e eeuw een uniek gebedenboek maken, verrijkt met kleurrijke miniaturen en sierinitialen. Het is het best bewaarde gebedenboek uit de middeleeuwen. In Bibliotheek Malden gaat kunsthistoricus Trix Willemse op dinsdagavond 20 november dieper in op enkele bijzondere miniaturen uit het gebedenboek.

Maria van Gelre was vanaf 1405 hertogin van Gelre. Haar gebedenboek uit 1415 wordt gezien als een van de belangrijkste kunstschatten uit de late middeleeuwen. Een monnik uit Arnhem, Helmich die Lewe, schreef het boek met de hand. Hierna werd het boek ‘verlucht’ met meer dan honderd kleine illustraties. Trix Willemse, taalwetenschapper en docente kunstgeschiedenis, geeft op dinsdag 20 november van 20.00 tot 21.30 uur een college over dit beroemde gebedenboek. Ze licht een aantal miniaturen uit het meer dan 900 pagina’s tellende boek toe.

Met eigen ogen het gebedenboek bekijken? Tot en met 6 januari 2019 is er in Museum Het Valkhof een tentoonstelling te zien over Maria van Gelre. Hier zijn een veertigtal bladzijden uit het gebedenboek tentoongesteld, evenals vele andere objecten uit die tijd.

Dit hoorcollege is onderdeel van de collegereeks ‘Universiteit van Malden’. Deze colleges bieden je de mogelijkheid je te verdiepen in uiteenlopende onderwerpen en mensen uit de regio te ontmoeten. Bibliotheekleden en studenten betalen 2,50 euro; overige bezoekers kopen een kaartje voor vier euro. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via https://www.obgz.nl/uni-malden.html. Hier staan ook alle volgende colleges in de Bibliotheek Malden vermeld.

Kulturhus Leuth: een open huis voor iedereen

LEUTH - Mensen in Leuth weten wel dat in het kulturhus basisschool 't Bijenveld en kinderopvang Partou zijn gevestigd. Dat er ook een vestiging is van de bibliotheek Gelderland Zuid is minder bekend en zo weten ook maar weinig mensen wat je daar allemaal kunt doen.

Wist je dat een jeugdabonnement bij de bieb tot 18 jaar gratis is en dat je voor het lenen van boeken, films en muziek niets hoeft te betalen; dat je via de site alles gratis kunt reserveren en naar Leuth kunt laten komen om het daar op te halen; dat je ook voor je baby al een pasje kunt laten maken, want ook voor baby's zijn er al leuke stoffen boekjes te leen. (Je krijgt bij aanmelding een heel leuk koffertje met twee babyboekjes cadeau); dat de bibliotheek in Leuth speciale activiteiten organiseert zoals 'Vertel eens...' op donderdag om 15.00 uur en tweemaal per jaar een Boek&Buffet in samenwerking met 't Kookhus, zoals binnenkort weer op 20 november.

De Bibliotheek in Leuth is alle werkdagen geopend tot 18.30 uur met uitzondering van de woensdagmiddag. Op maandag (10.00-12.00 uur) en donderdag (15.00-17.00) is er een medewerkster aanwezig om je vragen te beantwoorden of een nieuw pasje te maken.

Multifunctionele ruimtes

Verder zijn er in het gebouw een prachtige sportzaal die veel wordt gebruikt (ook voor kinderfeestjes!) en drie multifunctionele ruimtes voor allerlei andere activiteiten. Zo is er op maandagmiddag inloop voor ouderen, wordt er elke dinsdag gegeten in het Kookhus en repeteert het mannenkoor Vox Virorum elke woensdag. De eerste zondag van de maand wordt er een H.Mis opgedragen sinds de kerk is gesloten en is er elke maand het peutercafé.

Opvang De Vriendenkring

Momenteel heeft het kulturhus ook een opvangfunctie voor de grotere evenementen die nu niet in De Vriendenkring kunnen plaatsvinden, omdat daar wordt verbouwd. Zo komt op 25 november Sint-Nicolaas op bezoek en worden het kerstconcert van Vox Virorum met Les Allouettes en de –viering van de KBO met het mannenkoor dit keer in het kulturhus gehouden.

Contact

Wanneer organisaties nog ruimte zoeken voor een vergadering of een andere activiteit, kunnen zij contact opnemen via de mail: kulturhusleuth@gmail.com of telefonisch 024 6631995. Ook voor het gebruik van de sportzaal kunnen verenigingen en particulieren contact opnemen; wij willen graag samen met jou bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Het kulturhus is overigens sinds dit jaar een zelfstandige stichting geworden, met als bestuur: Jo Coerwinkel (vz), Daniëlle van Zutphen (secr/penn) en Willem van Schoonhoven (beheer/onderhoud).

Filmvoorstelling Georgië in De Mallemolen Groesbeek

GROESBEEK - Zondag 18 november draait Jan Driessen weer een film in De Mallemolen, deze keer gaat de reis naar Georgië. Deze keer neemt hij de aanwezigen mee naar Georgië en Armenië, beide landen liggen in de Kaukasus.

We starten in Jerevan de hoofdstad van Armenië, daar is een cascade met 550 treden. Van hieruit zie je de berg Ararat waarop de Ark is gestrand. De Debed vallei is een mooi natuurgebied met een rivier, bossen en heuvels. Er staan nog veel oude kerken en kloosters in het land, enkele dateren van voor het jaar 800. In sommige kerken zijn nog fresco's te zien. Hier is een kabelbaan die 5700 lang is en 380 meter hoog. Hij brengt je in 12 minuten naar de overkant. Tiblisi is de hoofdstad van Armenië, ook hier starten we in het centrum van de stad. Ze is een kruispunt tussen de Europese en Aziatische cultuur.

De Sameba kathedraal dateert uit 2004. De kabelbaan geeft een prachtig uitzicht over de stad. De Vredesbrug over de rivier de wordt in de avond verlicht. In Kachetië in de woestijn staan nog15 kloosters, ze zijn uitgehouwen in de rotsen, in sommige wonen nu nog monniken.
In Georgië en Armenië zijn de hoogste berg toppen van Europa, de meest gastvrije mensen van de wereld en de oudste bouwwerken uit de Christelijke cultuur.
We rijden over de Vari pas die 2400 meter hoog is naar de stad Gori. Hier is de fotograaf Stan Storimans om het leven gekomen. Daarna bezoeken we de grotten van Prometeus die feeëriek verlicht zijn. We eindigen met een bezoek aan Bordjormi, een mooi stadje met kuuroord en met geneeskrachtige waterbronnen. Aanvang 11.00 uur. De toegangsprijs bedraagt inclusief een kopje koffie twee euro. Meer informatie staat op: www.mallemolengroesbeek.nl.