GN NederBetuwe-Rhenen

1 april 2020

GN NederBetuwe-Rhenen 1 april 2020


FIFA 20 toernooi voor jongeren

RHENEN - FIFA 20 toernooi voor jongeren in Ede, Rhenen en Wageningen Sportservice Ede, Rhenen en Wageningen en Malkander dagen jeugd en jongeren van 8 - 21 jaar uit om op donderdag 2 en vrijdag 3 april achter de Playstation plaats te nemen en tegen elkaar te strijden in een heus online FIFA 20 toernooi.


Sociaal afstand houden is vooral voor wie jong is niet makkelijk. Je wilt juist graag met vrienden en vriendinnen samen zijn, kletsen en lekker hangen. Sportservice en Malkander hebben daar een online oplossing voor bedacht. Een superleuk FIFA 20 toernooi.

Donderdag 2 april staat het toernooi op het programma voor jeugd van 8 - 12 jaar. Een dag later, vrijdag 3 april worden jongeren van 13 - 21 jaar uitgedaagd tegen elkaar te strijden en alle voetbaltalenten in te zetten. Het toernooi is beide dagen van 15.00 tot 17.00 uur. Deelname is gratis. Er is wel een aantal voorwaarden om mee te kunnen doen. Je hebt FIFA 20, een Playstation 4 en een Playstation Plus account.

Aanmelden voor dit toernooi kan uiterlijk tot en met 18.00 uur op woensdag 1 april. Stuur hiervoor een WhatsApp naar buurtsportcoach Berry Hellegering via 06 - 10 88 68 29. Vermeld in de app je naam, leeftijd en gebruikersnaam. Alle informatie over het toernooi wordt via WhatsApp verstuurd. Wil je dat de informatie naar een ander mobiel nummer wordt gestuurd, geef dit dan aan in de app.

Kaarten- en tekeningenactie in Ochten!

OCHTEN - Vanwege het corona virus zijn veel oudere en kwetsbare mensen nu op zichzelf aangewezen. Zij voelen zich vaak alleen. Aan de andere kant zitten kinderen nu thuis en hangt de koelkast wellicht al vol met tekeningen.


Daarom starten wij, Dorpshuis Ochten en Huis van Ochten in samenwerking met Welzijn Rivierstroom en thuiszorgorganisaties, een kaarten en tekeningen actie.


Teken of schrijf jij mee?
Heb je tijd over? Maak dan een tekening of kaart voor een mede-Ochtenaar om te laten weten dat je aan ze denkt. Natuurlijk hoef je helemaal geen kind te zijn om aan deze actie mee te doen. Iedereen die het leuk lijkt een kaart te maken of te schrijven nodigen wij van harte uit om mee te doen. Via het Oranjefonds kun je gratis kaarten aanvragen https://formulier.oranjefonds.nl/eenzaam


Inleveren
De kaarten en tekeningen mag je inleveren in de brievenbus van Dorpshuis Ochten, Dr. Van Drielplein 2, tegenover de Aldi. Wij zullen de brievenbus regelmatig legen en de kaarten en tekeningen bezorgen bij ouderen en kwetsbare dorpsgenoten. Uiteraard houden we daarbij rekening met de RIVM regels.

Mocht je iemand blij willen maken? Schrijf dan je nummer op je tekening en wie weet krijg je een telefoontje! Wil je mee helpen met bezorgen of heb je vragen of ideeën, laat het weten aan anneliekesteenbergen@welzijnrivierstroom.nl of bel 06 47321364 (ma, di, wo).

Wandeltips wandelgroep Hemmen

HEMMEN - Wandelgroep Hemmen kan als gevolg van de corona-crisis niet meer in groepsverband trainingen sportief wandelen verzorgen. Gelukkig is het nog wel mogelijk om in tweetallen op de voorgeschreven afstand van elkaar of alleen te wandelen.


Ook dan is het mogelijk om te letten op je houding en te werken aan je conditie. Op onze website komt iedere week een nieuwe tip en oefenvorm die je kunt gebruiken om je wandeling afwisselend en conditieopbouwend te maken.


Tip 1. Houding.

Instructie: Let tijdens het wandelen op je houding:

• Loop rechtop en kijk circa 10 meter voor je uit met je kin evenwijdig aan de grond (dit vermindert de druk op nek en rug).
• Houd schouders ontspannen en beetje achterwaarts en laat je armen natuurlijk meebewegen
Trek je buik iets in en houd je rug recht.


Oefenvorm:

• Loop 50 passen in de juiste houding en daarna weer zoals je gewend bent. Herhaal dit enkele malen tijdens je wandeling. Merk je verschil?

Veel succes en wandelplezier gewenst! Volg de tips op www.wandelgroephemmen.nl.

Welzijn Rivierstroom staat voor u klaar

NEDER-BETUWE - Welzijn Rivierstroom blijft voor u klaarstaan, ook in tijden van corona. Niet op de manier, zoals u van ons gewend was. Ook wij moeten ons houden aan de landelijke regels. Dat betekent dat alle activiteiten, die fysieke nabijheid vragen, zijn stopgezet. Maar wij zoeken nu naar alternatieven om iedereen te bereiken, die het moeilijk heeft of die hulp nodig heeft. Dat geldt ook als u niet eerder van onze diensten gebruik hebt gemaakt.


Wij werken hard aan een helder overzicht van het lokale, regionale en landelijke hulpaanbod. Dat kunnen telefoonnummers zijn, waar u informatie kunt krijgen of zomaar een praatje kunt maken. Maar dat kan ook een concreet aanbod zijn voor vrijwilligers, die uw boodschappen kunnen doen. Waar nodig bemiddelen wij tussen vraag en aanbod.

Het eerste overzicht is nu al te vinden op de website van Welzijn Rivierstroom: www.welzijnrivierstroom.nl. De lijst wordt de komende tijd - waar mogelijk - steeds aangevuld.

U kunt ook bellen met Welzijn Rivierstroom met uw vraag om informatie of hulp: 0344 602337. Elke werkdag van 9 tot 14 uur wordt de telefoon beantwoord. Buiten die tijden kunt u een bericht inspreken. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Stopzetting programma 'Vrijheid vier je samen'

RHENEN – Voorlopig stopt Stichting Slag om de Grebbeberg in Rhenen met de organisatie van het programma 'Vrijheid vier je samen'. Evenementen tot en met mei gaan niet door of worden verplaatst. Dit vanwege de corona-pandemie.


Voorzitter Hans Brons: "Samen met de gemeente Rhenen hadden we graag op een indrukwekkende manier stil willen staan bij 80 jaar Slag om de Grebbeberg. En op een mooie manier 75 jaar vrede en vrijheid willen vieren. Heel jammer, maar ons aller gezondheid gaat boven alles." Nadrukkelijk spreekt het bestuur van 'voorlopig' stopzetten. "Wij hopen later dit jaar of in 2021 toch nog een groot aantal evenementen te organiseren. Dat hangt af van de overheidsmaatregelen."

Er is een streep gehaald door een jongerenfeestavond, een expositie over vrijheid, de Vrijheidsmaaltijd, het rijden van een historische route, het Vrij Land theaterconcert, een concert door een militaire fanfare voor de basisscholen en locatietheater op de Grebbeberg in mei. De bedoeling is om laatstgenoemde drie evenementen in het najaar alsnog te organiseren.

Twee activiteiten gaan wél door: op zondag 3 mei van 13.00 tot 14.00 uur de bevrijdingsestafette op de beiaard van de Rhenense Cuneratoren door stadsbeiaardier Klaas de Haan. Op minimaal 75 locaties in het land wordt van september 2019 tot 5 mei 2020 een beiaard bespeeld. Op 29 juli is de presentatie van het boek 'Vertel me toch wat oorlog is'. Een verhalenbundel over de Tweede Wereldoorlog, samengesteld door leerlingen van Pantarijn Rhenen (mogelijk met minder publiek).

Woord dominee Martin Bil

Martin Bil. (foto: Martin Bil) Martin Bil

DODEWAARD - Het zijn onzekere tijden, vind ik. Alles is anders geworden. Ik kom nauwelijks nog buiten, zie weinig mensen meer, werk grotendeels thuis, spring zo af en toe bij in het gezin nu de kinderen thuis werken voor school.


We zitten dicht op elkaar: dat geeft mooie kansen, maar is soms ook een hele uitdaging. Regelmatig denk ik aan gezinnen waarin het samen thuis zijn heel intensief is. Ook denk ik vaak aan de ouderen en alleenstaanden: hoe zou het met ze gaan, nu ze nog minder mensen zien, zich kwetsbaar voelen. En wat te denken als je bedrijf hard wordt geraakt of je inkomen op het spel staat. Het coronavirus maakt het leven compleet anders. Misschien maakt het u onzeker: waar kun je je nog wel aan vasthouden? Of maakt het je bang: wat staat je nog te wachten, wat als je zelf ziek wordt of iemand van wie je veel houdt? Of zit je met de vraag: waarom gebeurt dit, hoe moet je vanuit het geloof er tegenaan kijken? Of heb je een praktisch probleem.

Als u of jij met vragen zit of even behoefte hebt aan een luisterend oor, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Dat kan door te bellen, appen of mailen: 0488 427411, 06 83196490 of predikant@hervormddodewaard.nl.

Ik wens u en jou veel moed, liefde en vertrouwen toe!

ds Martin Bil

Rijnweek wordt verplaatst naar volgend jaar

(foto: Rijnweek) rijnweek

RHEDEN - In lijn met andere grote evenementen, festivals en concerten die deze lente en zomer door de coronacrisis zijn verzet, ziet ook de Rijnweek geen andere uitweg dan het festival voor 2020 te annuleren en te verplaatsen naar 2021. Daarmee wordt een traditie van 23 jaar Rijnweek doorbroken.


De organisatie is verheugd, na overleg met de gemeente Rhenen, de datum voor 2021 al bekend te kunnen maken. De Rijnweek 2021 zal plaatsvinden van 2 tot en met 10 juli! “Onze sponsoren zijn de basis voor de Rijnweek, zij maken het festival jaarlijks mogelijk. De kick-off in februari 2020 was goed, niet eerder waren er zoveel sponsoren bereid de Rijnweek te sponsoren. We hadden een geweldig programma in de maak en gingen op volle kracht vooruit. Het beloofde een geweldige editie te worden die we groots wilden vieren. Nu is er enkel de zorg, de zorg voor elkaar, ons netwerk, onze sponsoren onze partners, vrienden en familie in het bijzonder”, aldus de organisatie.

André Hazes. (foto: Rijnweek) rijnweek
(foto: Rijnweek) rijnweek

De burgemeester van Rhenen, Hans van der Pas vertelt: “Wij vinden dit ontzettend jammer maar wel begrijpelijk en logisch, gezien de huidige omstandigheden, richtlijnen van de regering en adviezen van het RIVM. Gezondheid gaat altijd voor en daarom is dit het beste besluit.”

Het nieuwe bestuur van de Rijnweek gaat meteen al verder met de organisatie Rijnweek 2021, welke groots gehouden gaat worden in een gezond Nederland.

De nieuwe Struingids is beschikbaar

De nieuwe gids. (foto: Jan van den Berg) Jan van den Berg

NEDER-BETUWE - De tweede editie van de Struingids is verschenen. Met een aantal nieuwe routes om er langs de rivieren op uit te trekken en natuurlijk veel aandacht voor cultuur, mensen, landschap & natuur.


Makers Emmie Nuijen en Jan van den Berg hopen hiermee een inspirerende gids te hebben gemaakt, met info over ons typisch Nederlandse rivierengebied, de nooit aflatende natuur en de cultuur die we gedurende vele eeuwen hebben opgebouwd. Inspiratie biedt deze gids hopelijk ook, onder andere om er op uit te trekken, nu of in de toekomst.


De gids is gemaakt dankzij meewerkende Rivierenlanders, ondernemers, organisaties en een bijdrage uit het Regionaal Investeringsfonds van FruitDelta Rivierenland.

De Struingids is gratis op te halen op diverse plekken in het Rivierenland. Kijk op www.struingids.nl voor de meest actuele stand van zaken. Wil of kun je niet naar een ophaalpunt, dan kun je een exemplaar bestellen op de website. Hier is de gids ook digitaal in te zien. Ook alle nieuwe routes komen als pdf op de website, dus makkelijk uit te printen.

Organisaties kunnen tegen betaling een grote partij Struingidsen tegelijk afnemen (vanaf 200 stuks), bijvoorbeeld om uit te delen aan bezoekers of bij een congres.

5 / 12

Beiaard Cuneratoren, rots in de branding

Kokken in de Cuneratoren. (foto: Cuneragilde) Cuneragilde

RHENEN - De carillons in kerktorens spelen momenteel een verbindende en muzikale rol in een verwarrende tijd. Door de maatregelen tegen het coronavirus zijn alle concertzalen en kerken gesloten. De traditieionele Mattheus of Johannes Passion concerten zijn afgelast. Tijdens de aanloop naar Pasen wordt kerkbezoek node gemist. Veel mensen zitten eenzaam thuis.


De beiaard lijkt het enige instrument te zijn dat in het openbaar bespeeld kan worden en op veilige afstand beluisterd kan worden. Zelfs thuis. Open de ramen of luister vanaf balkon of tuin. Door de hoge en meestal centraile ligging in de stad, herpakt de beiaard haar oude rol van muziekinstrument en communicatiemiddel. Een oeroud instrument vanaf de MIddeleeuwen dat bespeeld wrerd in tijden van lief en leed.

De beiaard in de Cuneratoren in Rhenen behoort tot het cultureel erfgoed. Bespelingen worden verzorgd door het Cuneragilde, met hulp van donateurs. De komende weken bespelen de twee beiaardiers, Klaas de Haan en Siem Gerritsen, vaker de beiaard. Met een aangepast programma met passiemuziek in de aanloop naar Pasen en troostmuziek voor de zorgen om het coronavirus.

De eerstvolgende bespelingen zijn op woensdag 1 en maandag 6 april om 14:00-15:00 uur, op donderdag 9 april om 11:30- 12:30 uur, op zaterdag 11 april 14:30 - 15:30 uur. Zie voor meer bespelingen op de agenda van www.cuneragilde.nl.

Luidende klokken en gebed in IJzendoorn

Luidende klokken als teken van hoop en troost die bij God te vinden is. (foto: Hervormde gemeente IJzendoorn)

IJZENDOORN - We zijn ernstig getroffen door het coronavirus. Wat is er in korte tijd veel veranderd. Er zijn dingen gebeurd die we echt niet hadden kunnen bedenken. Ineens zoveel angst voor besmetting, zoveel zieken en doden. Kinderen mogen niet meer naar school en mensen niet meer naar de kerk.


Er komen veel vragen op je af. Waarom gebeurt dit? Misschien heb je behoefte om te bidden, omdat je zelf geen oplossingen weet. Zou God kunnen helpen? De kerkklokken luiden als teken van troost en hoop die er bij God te vinden is. Daarom kun je je in deze onzekere tijden het beste naar God toe gaan.
Elke woensdag om 19.00 uur luiden de kerkklokken zolang het coronavirus heerst. Ds. L. Hak houdt een korte overdenking en gaat daarna voor in gebed. Iedereen kan dan thuis mee luisteren en mee bidden via de website kerkdienstgemist.nl of via de website hervormdijzendoorn.nl.

Als u specifieke gebedspunten heeft, kunt u die mailen naar l.hak@kliksafe.nl. Ook mag u voor vragen rondom God en corona of andere pastorale vragen contact opnemen met ds. L Hak, 0344 605785. Helaas kunnen er tot 1 juni geen gewone kerkdiensten gehouden worden, maar wel zullen de kerkdiensten uitgezonden worden om 10.00 en 18.30 uur via kerkdienstgemist.nl.

9 / 12

10 / 12

Hiep Hiep Hoera!
Lieve Max en Nika, gefeliciteerd met jullie verjaardag.
10 en 7 jaar alweer.|
Dikke knuffel, opa Joop en oma Helga

Marion, van harte gefeliciteerd met je 47e verjaardag.
Liefs, Chiara, Luca en Michele.

Wat kan het leven mooi zijn. Ard en Sara
55 jaar gelukkig getrouwd.


Hoera, Hugo 13 jaar
Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!
Groetjes van je opa's en oma's.

Hiep hiep hoera Opa Bertus wordt
5 April 87 jaar. Gefeliciteerd van
Herbert,Dorien,Daan,Maud,Demi & yourie. Xxxx

Hiep hiep hoera voor het briljanten paar
Op 6 april zijn Riek en Hugo 65 jaar getrouwd
Gefeliciteerd van ‘De Schuil-tjes’

Onze lieve Jelmer wordt 3 april een tiener!
Hartelijk gefeliciteerd schat!
Dikke kus papa, mama en Melle.

Klaar met klussen en alles op z’n plek.
Nu genieten van jullie prachtige nieuwe stek.
Veel Liefde en Geluk op jullie levenspad.
Liefs Pa,Ma,Bart

Hoera 5 april wordt ma ( oma/omi ) 90 jaar!
Wilma, Joyce en Lena, Swen en Henny

We mogen je niet feliciteren met een knuffel of hand,
Daarom doen we het nu maar in de krant

Het is echt waar,
deze heer wordt 2 april 80 jaar!
Van harte gefeliciteerd!
Van Gerard en Thea

Hiep hiep hoera,
deze knappe kerel wordt op
5 april 73 jaar! Van harte
gefeliciteerd! Van Gerard en Thea.

Henk Veenbrink 1 april 2020
40 jaar werkzaam bij het waterschap.
Van harte gefeliciteerd
Groeten van je collega’s        

Al 15 jaar bezorgt zij de post met veel plezier.
Altijd met een lach, wenst zij, u een prettige dag.

Hiep Hiep Hiera
Quinten wordt 3 jaar!
Liefs papa en mama