GN Berg en Dal Heumen Mook

15 maart 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 15 maart 2017


Vrijwillige taalmaatjes gezocht!

BERG EN DAL - Het project Taalmaatjes van Forte Welzijn geeft taalondersteuning aan mensen die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen. We willen hiermee de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen van de deelnemers vergroten, zodat zij gemakkelijker hun weg vinden in de samenleving. Hiervoor worden per direct vrijwilligers taalmaatjes gezocht.

Vrijwilligers van Taalmaatjes begeleiden en ondersteunen anderstaligen die Nederlands willen leren of hun Nederlands willen verbeteren. Wekelijks bezoekt de vrijwilliger de deelnemer thuis om samen het Nederlands te oefenen. De activiteiten van een Vrijwilliger Taalmaatjes zijn heel divers:

•woordenschat vergroten en spreekvaardigheid verbeteren

•samen gesprekken oefenen, zoals bellen naar de tandarts om een afspraak te maken

•leesvaardigheid verbeteren

Gezocht worden mensen, die:

•belangstelling en respect voor andere culturen hebben;

•de Nederlandse taal goed beheersen;

•wekelijks 1,5 uur vrij kunnen maken voor huisbezoek;

•zelfstandig kunnen werken;

•zorgvuldig, gestructureerd en betrouwbaar zijn;

•woonachtig zijn in gemeente Berg en Dal.

Geboden wordt:

•uitdagend vrijwilligerswerk waaraan je zelf invulling kunt geven;

•flexibiliteit in uren;

•een korte introductietraining

•persoonlijke en groepsgerichte begeleiding door de coördinator Taalmaatjes;

•verzekering tijdens de uitvoering van je vrijwilligerswerk.

"Ben je enthousiast geworden? Neem dan contact op met Lisanne Bron: lisanne.bron@fortewelzijn.nl of bel naar 06 83544053."

Rondje Millingen: hardloopevenement voor jong en oud!

MILLINGEN - Ook dit jaar organiseren de vrijwilligers van de loopgroep Ooijpolder het hardloopevenement Rondje Millingen op zondag 9 april. Er wordt gestart vanaf 11.30 uur.

De eerste wedstrijden zijn voor de spontane, niet te stoppen kids, 500 meter en 1 km. Zodra je kan lopen, mag je meedoen! Het is voor alle leeftijden. De route gaat door het dorp, waardoor alle fans jullie goed kunnen aanmoedigen. Deelname kost drie euro en iedereen krijgt een medaille! Daarna starten de 5 km en de 10 km en dit jaar weer de Trail Run.


"Wil je een persoonlijk record lopen, of is dit je eerste wedstrijd? Deze 5 km is perfect, je start in het dorp waarna je heerlijk doorloopt over de dijk. Met een fantastisch uitzicht over de Rijn loop je snel richting finish. Deelnemen kost 6,50 euro bij voorinschrijving; bij na-inschrijving 8 euro.

Er is een extra snelle route voor de 10 km, hier ga je een PR lopen! Je eerste 10 km is altijd spannend en een ervaren loper weet dat je de afstand nooit moet onderschatten. Je start over de dijk, op een verharde weg, daarna ga je door de Millingerwaard, heerlijk in de natuur, langs bizons en wilde paarden! Deelnemen kost 8 euro bij voorinschrijving; bij na-inschrijving 10 euro.


Dit jaar hebben we voor echte bikkels de Trail Run. Tijdens een afstand van ongeveer 15 km ga je onder begeleiding flink ploeteren. Je loopt via de uiterwaarden, langs de Rijn en door het prachtig natuurgebied. Het tempo is pittig en dit is voor de getrainde loper. Trailschoenen zijn aanbevolen en deelname is op eigen risico. Deelnemen kost (alleen voorinschrijving) 10 euro. Inschrijven kan via www.rondjemillingen.nl."

Filmvertoningen 'Krieg am Niederrhein'

GROESBEEK - Op 16, 19 en 23 maart van 14.00-17.00 uur en op 21 maart van 19.30-22.30 uur vertoont het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek de film 'Krieg am Niederrhein'.

Deze Duitstalige film (geen Nederlandse ondertiteling) gaat over het zinderende Rijnlandoffensief in februari 1945. De genoemde tijden zijn inclusief pauze. Bij de avondvertoning is de zaal open vanaf 19.00 uur.

Er gelden de standaard tarieven Bevrijdingsmuseum (museumkaart geldig). Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 ligt aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Potgrondactie SC Millingen / Odio

foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zaterdag 25 maart is de jaarlijkse potgrondactie van voetbalvereniging SC Millingen en dameskorfbalvereniging Odio.                                        

Voor de zesde keer gaan de leden van beide sportverenigingen uit Millingen aan de Rijn gezamenlijk op pad door hun dorp om zakken potgrond te verkopen. De opbrengst van deze huis-aan-huisactie in Millingen aan de Rijn is bestemd voor stichting FC De Hove.
Deze stichting gaat de opbrengst gebruiken voor verfraaiing en verdere inrichting van het clubhuis van SC Millingen / ODIO aan de Hoefseweg.                                                        

Vanaf 10.00 uur kan men op zaterdag 25 maart de leden van SC Millingen en Odio aan ieders voordeur verwachten om zakken potgrond te verkopen. "U kunt uw bestelling ook vooraf doen door te bellen met Alex Janssen 06 10434247 of met Kees van der Velden 06 20077125. U krijgt dan uw zak(ken) potgrond thuisbezorgd."

Paasbrunch bij Buurtsoepie Op de Heuvel

GROESBEEK - Op maandag 3 april kan men aanschuiven bij Op de Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek voor een gezellige paasbrunch, georganiseerd door de vrijwilligers van 't Buurtsoepie 'Op De Heuvel' en medewerkers van Forte Welzijn.

Wekelijks bereiden deze vrijwilligers een heerlijke verse soep die door een groeiend aantal bezoekers gegeten wordt. Vanaf 11.30 uur is men welkom voor een kop koffie, de brunch start rond 12.30 uur.

Men kan zich tot uiterlijk woensdag 29 maart aanmelden bij: Tilly Peters 024 3975775 of bij Forte Welzijn, 085 0406066. De kosten bedragen 3,00 euro per persoon. Graag betalen bij binnenkomst. Vragen? Bel gerust naar Louise van der Waart: 06 25051643.

Marieke's Voetverzorging bij Vrouwen van Nu

GROESBEEK - Bij vrouwenvereniging Vrouwen van Nu - Groesbeek is binnenkort een interessante avond over onze nederige onderdanen: de voeten.

Marieke van Duijnhoven - de Bruin geeft een presentatie over alles wat met voeten en voetklachten te maken heeft. De 'gewone' voetproblemen zoals een ingroeiende teennagel, likdorns en eelt komen aan bod. Hoe ontstaan ze en wat kan eraan gedaan worden?

Verder geeft de branche gediplomeerd medisch pedicure informatie over voetverzorging en beantwoord ze vragen over risicovoeten zoals bij diabetes- of reumapatiënten en de voeten van ouderen. Marieke brengt ook wat materialen mee die zij gebruikt. Iedereen die interesse heeft in dit onderwerp kan deze ledenavond van Vrouwen van Nu bijwonen. Het is op dinsdagavond 21 maart, aanvang 20.00 uur in de benedenzaal van De Mallemolen. Kosten inclusief twee kopjes koffie of thee en een consumptie zes euro. (Informatie/aanmelding VvN - Groesbeek: nettyhubbers@hotmail.com.)

Samen werken aan Energierijck Berg en Dal

BERG EN DAL - Voor de concrete uitvoering van zonne-energieprojecten in de gemeente Berg en Dal zijn grote en gunstig gelegen daken nodig. "Wij van Energierijck Berg en Dal nodigen eigenaren van grote daken (minimaal 750m2) uit om hierover met ons in gesprek te gaan om de mogelijkheden te onderzoeken. Voor het duurzaam opwekken en gebruiken van hernieuwbare elektriciteit is samenwerking op een coöperatieve basis erg waardevol en leidt tot een win-win situatie. Zo worden economische en sociaal maatschappelijke belangen verenigd.æ

In de gemeente Berg en Dal zijn er vooral kansen voor zonne-energieprojecten als dakeigenaren, gemeente en inwoners samenwerken. Afgelopen jaar zijn via diverse inwonersbijeenkomsten ideeën uitgewisseld en tijdens het laatste DuurzaamBeek Café is die groep betrokken inwoners verder gegroeid. Coöperatief leren en organiseren vormen de basis voor het samen werken aan een Energierijck Berg en Dal. Dit kan voor iedereen waardevol zijn; behalve in Beek zijn er nu al diverse eigenaren van grote daken in Groesbeek, Ooij en Millingen geïnteresseerd om samen de haalbaarheid van een zonne-energieproject te bespreken.

"Om onze gemeente energieneutraal te maken zijn veel meer daken verspreid over het hele grondgebied nodig. Ondernemingen, bedrijven en instellingen die een goed dak beschikbaar hebben nodigen wij graag uit voor een verkennend gesprek. Voor meer informatie en contact kunt u contact opnemen met Arjan Vernhout via 06 38280817 of stuur een email naar samen@energierijck.nl."

Zalmpodium presenteert: Boerenmaasjazz

MILLINGEN - Het swingt en het fluistert.Van Cheek tot Cheek tot Cry me a River. Van stuwende ritmes tot verstilde emoties, gevangen in fluwelen koperklanken. Zondag 19 maart om 14.00 uur in Kerkje Zalmstraat in Millingen aan de Rijn.

Boerenmaasjazz is een nieuw format van muziek maken. Begeleid door een combo-uit-een-blikje verkennen Thed Maas en Gerard de Boer op trompet en saxofoon de wereld van de jazz. Van jazz oude stijl tot aan jazz zoals die vandaag de dag in de krochten van de internationale jazzclubs gespeeld wordt. Maas en De Boer waren daar: zij geven de traditie door aan de toehoorder.

Het combo-uit-een-blikje bestaat uit een drummer, een pianist en een bassist die op elk gewenst moment door een simpele druk op de knop in actie komen. Computermuziek gemixed met de sexy levende sax van Gerard de Boer en de pijnlijk scherpe riffs op de trompet van Thed Maas: blijf wakker en geniet…

Dit keer, in het Zalmkerkje van Millingen, brengt Boerenmaasjazz bovendien een jong talent. Zangeres Annabel Nillesen zet de eerste schreden op het pad van muziek en performance. Een jong, veelbelovend talent, dat aan de hand van ervaren muzikanten een treetje klimt op de toonladder van muziek die ons leven dag in dag uit begeleidt.

De entree is zoals altijd gratis, maar de bekende hoge hoed zal na afloop uiteraard zijn rondje weer doen.

Koor AP/Art naar festival Kaf van het Koren

GROESBEEK - Op zondag 19 maart houdt De Linde in Groesbeek voor de eerste keer het Kaf van het Koren Sing & Swing Popkoren-festival. Na het succes van meerdere Smartlappenkoren-festivals de afgelopen jaren en vragen vanuit andere enthousiaste koren, heeft de organisatie besloten om ook voor popkoren een eigen festival te organiseren. Koor AP/Art zal hierbij ook van de partij zijn.

"Onder begeleiding van onze dirigent Frans Coerwinkel en onze eigen live-band brengen we een vijftal nummers, waaronder Bohemian Rhapsody en Mad World, ten gehore." Deze nummers zullen gejureerd worden door de jury die wordt voorgezeten door Wim Bakker, een bekende in de regio op muziekgebied.

In totaal treden er twaalf koren op, die elk 25 minuten speeltijd krijgen om hun kunsten op de bühne te vertonen. Naast Koor AP/Art treden onder andere Popkoor Prestige Arnhem, Popkoor Switch en Trente Plus op. De gejureerde optredens zullen plaatsvinden in De Tuinzaal en Studio 24. Koor AP/Art treedt op om 12.30 uur in de Tuinzaal. Tijdens de gejureerde optredens vraagt de organisatie uit respect voor alle optredende koren stilte in de zaal. In enkele andere zalen, De Nachtwacht en Club Perfect, zullen optredens verzorgd worden waarbij niet gejureerd wordt.

De gejureerde optredens zullen om uiterlijk 17:45 uur afgelopen zijn, waarna er nog geswingd kan worden op de afterparty in Studio 24. Om 18:30 uur is daar ook de prijsuitreiking.

Echtpaar Maddoe-Amierali zestig jaar geleden in Paramaribo getrouwd

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN/BEEK – Het echtpaar Maddoe-Amierali heeft maandag het diamanten huwelijksfeest gevierd bij de zoon en schoondochter aan De Boterbloem in Millingen aan de Rijn. De heer (78) en mevrouw (77) zijn na een half jaar verkering te hebben gehad in maart 1957 getrouwd in het Surinaamse Paramaribo.

Het stel leerde elkaar kennen omdat de moeders vriendinnen van elkaar waren. Toen de moeder van mevrouw Maddoe ernstig ziek werd, was haar wens dat ze het trouwen van haar dochter en aanstaande schoonzoon nog mee kon maken. Om die reden zijn ze al na een half jaar verkering te hebben gehad getrouwd. In 1975 zijn ze naar Nederland vertrokken omdat beiden het Nederlands staatsburgerschap wilden behouden. Ze zijn terecht gekomen in de Refter in Ubbergen en na een jaar zijn ze verhuisd naar een woning aan de Konings Holster in Beek.

Na een week in Nederland te zijn, kreeg de heer Maddoe al werk bij aannemersbedrijf De Wit uit Beek. Daar heeft hij tot aan zijn pensioen gewerkt, voornamelijk in de Sint-Maartenskliniek waar hij alles onderhanden heeft genomen. In Suriname had hij al een aannemersbedrijf waar 25 mensen werkzaam waren. Hij is zijn hele leven een allround bouwvakker geweest en kon metselen, timmeren en schilderen.

Mevrouw Maddoe heeft in Suriname in een restaurant gewerkt en heeft in Nederland voor haar gezin gezorgd. Het gezin heeft twee zonen gekregen, 1 kleinzoon en een achterkleinkind van enkele maanden oud, te weten Yara. De hobby van de heer Maddoe is koken en beiden genieten volop van hun gezin, wat voor hen alles is. Op enkele ouderdom kwaaltjes na verkeren beiden nog in goede gezondheid. Burgemeester Slinkman bracht maandagmorgen een bezoek bij het diamanten paar om hen geluk te wensen met deze mijlpaal. Namens de gemeente Berg en Dal was er een fraai bloemstuk bezorgd.

Koffie met: Trees Lemmens van

Berg en Dal

GROESBEEK - Op woensdag 15 maart is er weer de maandelijkse editie van 'Koffie met…'. Deze keer zal een medewerker van de gemeente Berg en Dal ingaan op de verschillende 'voorzieningen', die de gemeente Berg en Dal biedt.

Waarvoor kunnen de bewoners met een zorg- of hulpvraag terecht bij de gemeente Berg en Dal en hoe moet je dat aanpakken? Het is goed om hier ook als mantelzorger bij stil te staan, omdat de Gemeente soms kan ondersteunen om de zorg wat lichter te maken. De deskundige is Trees Lemmens en zij heeft veel ervaring op dit onderwerp. Koffie met… vindt plaats in cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. We beginnen om 14.00 uur en stoppen om 15.30 uur.

Koffie met…is één van de activiteiten van Mantelzorg Berg en Dal. Het is bedoeld voor mensen die langdurig voor een ander zorgen (mantelzorgers) uit de hele gemeente Berg en Dal. Heeft u vragen? Laat het weten: 06 13859106 (mantelzorgtelefoon) of info@mantelzorgbergendal.nl of bel op werkdagen tot 13.00 uur naar Forte Welzijn 085 0406066.

Excursie naar de Tuin van Anneleen

Verhaegen

REGIO - De tuin van Anneleen en Paul Verhaegen is het hele jaar prachtig. En ook in maart is deze tuin zeer de moeite waard! Er staan veel bloembollen die afhankelijk van de winter wel of niet in bloei zullen staan.

Op zondag 19 maart aanvang 10.00 uur is er een excursie naar deze tuin. De excursie wordt georganiseerd wordt door Groei & Bloei afdeling Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal. De Tuin van Anneleen Verhaegen ligt aan De Balmerd 60 in Beuningen. Leden G&B en IVN betalen 2 en niet-leden 4 euro voor deelname.

Excursie naar de Tuin van Anneleen Verhaegen in Beuningen, 19 maart

REGIO - De tuin van Anneleen en Paul Verhaegen is het hele jaar prachtig. En ook in maart is deze tuin zeer de moeite waard! Er staan veel bloembollen die afhankelijk van de winter wel of niet in bloei zullen staan.

Op zondag 19 maart aanvang 10.00 uur is er een excursie naar deze tuin. De excursie wordt georganiseerd wordt door Groei & Bloei afdeling Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal. De Tuin van Anneleen Verhaegen ligt aan De Balmerd 60 in Beuningen. Leden G&B en IVN betalen 2 en niet-leden 4 euro voor deelname.

Franse ster-organist belicht Bach

BEEK - Zondagmiddag 19 maart geeft de internationaal gevierde organist Thierry Mechler een concert op het Lindsen-orgel in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek.

Zijn optreden is het eerste in de orgelserie ‘Bach belicht’: drie concerten met werken van Bach en andere componisten, waarin de organist een verwantschap ervaart. Het programma vermeldt naast Bach, composities van Brahms, Reger, Karg-Elert en improvisaties. Aanvang 15:00 uur, toegang 10,00 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa in de kerk en via www.concertseriebeek.nl.

De in de Elzas geboren organist Thierry Mechler (1962) studeerde orgel bij Daniel Roth en Marie-Claire Alain. Sinds 1989 geeft Thierry Mechler concerten over de hele wereld en maakte hij talrijke cd-opnames. In 1998 werd hij professor voor orgel aan de Musikhochschule in Keulen. Enkele jaren later volgde zijn benoeming als organist van het indrukwekkende Klais-orgel in de Kölner Philharmonie. Mechler is een veelgevraagd jurylid bij orgelconcoursen en geeft masterclasses in de historische uitvoeringspraktijk.

Ooij krijgt eigen beweegpark nabij dorpshuis

Foto: Van Raaij

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – In het dorp Ooij wordt nabij dorpshuis De Sprong een beweegpark gerealiseerd. Deze week is de gebruikersovereenkomst tussen de gemeente Berg en Dal en stichting De Speulplek ondertekend.

Bewoners uit het dorp hebben zelf het initiatief voor dit project genomen. Het beweegpark is voor jong en oud en biedt oefenmogelijkheden gericht op uithoudingsvermogen, coördinatie, spierkracht en balans.

Er komen drie toestellen die jaarlijks door de gemeente worden gekeurd. Mochten er verbeterpunten zijn moet de stichting, dat is de gebruiker, die binnen twee weken uitvoeren. Daarnaast zorgt de gemeente er voor dat het huidige pad toegankelijker wordt voor minder validen. Een pad zorgt er namelijk voor dat er meer sprake is van een park.

Het park moet door de stichting worden onderhouden. Zij moet de toestellen betalen, plaatsen en onderhouden. De toestellen worden na de overeenkomst eigendom van de gemeente (er is om financiële en juridische redenen geen recht van opstal), maar het risico van het gebruik gaat over op de stichting als de toestellen niet goed zijn onderhouden. "De risico's voor de gemeente zijn minimaal", zeggen burgemeester en wethouders over het hele project. De stichting wordt verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

De financiering wordt door de inwoners zelf geregeld. Lokale ondernemers en woningcorporatie Oosterpoort steunen het project en voor het maaien en het verwijderen van onkruid is al een groenaannemer gevonden. Met de getekende overeenkomst is het voor de stichting makkelijker om extra financiële middelen te krijgen, onder andere vanuit fondsen.

Na ondertekening heeft de gemeente in principe tien jaar geen zeggenschap over het perceel. De gemeente en de gebruiker hebben het recht de gebruiksovereenkomst schriftelijk op te zeggen met inachtneming van een opzegtermijn van één maand.

De gemeente verwacht dat bewoners in de toekomst steeds vaker gaan ondernemen in de openbare ruimte, waardoor er meer van dit soort overeenkomsten zullen komen.

Ook in Breedeweg hebben inbrekers minder kans

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK/BREEDEWEG – Inbrekers hebben in het kerkdorp Breedeweg steeds minder kans om hun slag te slaan. Maandagmiddag is in het begin van het dorp een waarschuwingsbord geplaatst voor de inbrekers en andere lieden die het niet zo goed voor hebben met de bewoners.

Het bord werd onthuld door burgemeester Slinkman, Angela Rikken en wijkagent Martin Bekkenk op de Koningin Wilhelminaweg nabij de Breedeweg. Bij alle ingangen van de Breedeweg zullen dergelijke borden geplaatst gaan worden. Op de borden worden onder andere het inbrekersgilde erop gewezen dat in Breedeweg de buurtpreventie van kracht is. Inmiddels hebben zich al vijf wijken aangesloten op de buurtWabp met in totaal liefst 350 huishoudens.

Op tweede kerstdag heeft de alarm Wabp al succes gehad, de aangeslotenen werden gewaarschuwd dat mensen aanbelden bij diverse woningen en vertelden dat ze van de krant waren en vroegen om een gift. Dat werd niet vertrouwd vandaar dat er onderling gewaarschuwd werd. Volgens burgemeester Slinkman wordt momenteel Groesbeek in wijken verdeeld, want de bedoeling is dat heel Groesbeek aangesloten zal worden. Om die reden is de gemeente op zoek naar schatting 15 appbeheerders.

Ruim 150 deelnemers meer bij 48e Poldermars Ooij

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Afgelopen zondag 12 maart werd voor de 48e maal de Poldermars gelopen, een mars door de Ooijpolder en georganiseerd door wandelsportvereniging De Roodborstjes uit Ooij.

Mede door het mooie weer waren er ruim 150 deelnemer(ster)s meer als vorig jaar. Bij het startbureau hadden zich 1145 wandelaars aangemeld voor de 5, 10, 15, 20 en 30 km. In 2016 lag dit net onder de 1000, Mogelijk speelde de Sint-Stevensloop in Nijmegen daar toen een rol in. De deelnemers konden tot 16.30 uur terecht bij de finish.                        

Schooltennis bij tennisvereniging Groesbeek

GROESBEEK - Liefst zestien klassen uit de bovenbouw van diverse basisscholen in Groesbeek, krijgen weer tennisles bij de tennisvereniging.

Vorige week was het een regenachtige start, maar daar hadden de kinderen gelukkig geen last van: "Het regent dan wel, maar je kunt gewoon tennissen. Het is hartstikke leuk." Met zo'n enthousiasme was het voor de vrijwilligers ook niet zo erg om in de regen te staan!
Iedere klas krijgt een les van zestig minuten. Er wordt natuurlijk aangespeeld, er zijn mini velden gemaakt en de kinderen kunnen extra vaardigheden oefenen tijdens het circuit. Dat de kinderen uit Groesbeek een goed bal gevoel hebben, is goed te zien!
Op zondag 2 april is er een open dag bij de tennisvereniging. Dan is iedereen welkom om een balletje te komen slaan. Zowel op de tennisbaan als op de midgetgolfbaan. Het volledige programma staat op www.tvgroesbeek.nl.

Goldene Perle der Blasmusik

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

KEEKEN - Zondagmiddag 12 maart waren er meer Nederlandse dan Duitse liefhebbers van Egerländer- en Böhmische muziek in het Schützenhaus van Schützenverein Keeken.

Hier vond voor de derde maal De Goldene Perle der Blasmusik plaats in een unieke samenwerking tussen De Fraps uit Leuth en de Die Original Maastaler uit het Limburgse Heijen.

Zelfgemaakt met NLdoet

GROESBEEK- Trots laten deze jonge deelnemers het voederhuisje zien dat zij (bijna) helemaal zelf getimmerd hebben tijdens NLdoet.

Het krijgt vast snel een mooi plekje in de tuin, want vogels mogen het hele jaar door worden gevoederd. Zo’n 40 kinderen kwamen op 11 maart naar de Tullekesbom om een voederhuisje te maken. Aan deze jaarlijkse activiteit van de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek nam dit jaar ook een kleine delegatie van Pluryn deel. Dankzij Henk Klaassen die al het hout op maat heeft gezaagd en voorgeboord, was het voor de deelnemers niet al te moeilijk om het huisje in elkaar te zetten.

Kermis Groesbeek 1901

Foto: Archief Gerrie Driessen

GROESBEEK - De Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbosche courant bericht op 23 september 1901 onder de opsomming van te houden markten: 'Als Zondag wordt gevierd': Vrijdag 27 sept., feestdag van de Heiligen Cosmas en Damianus, Martelaar, te Groesbeek en Niftrik'.

Door Gerrie Driessen. Heemkundekring Groesbeek

Op genoemde datum werd tevens kermis gevierd, al eeuwenlang, op het feest van de patroonheiligen van de moederkerk van het dorp. Omdat het eind september vaak koud en nat was overwoog de gemeenteraad in 1930 de kermis te verplaatsen naar half augustus. Hiermede was echter geen rekening gehouden met de gevolgen die de hotel-pensionhouders en de landbouwers hiervan zouden ondervinden. De hotelgasten zouden verjaagd worden door het lawaai van 'de Kop van Jut', de schiettent, de dansmuziek, het uitbundige gezang van de levenslustige en dorstige kermisvierders en door de onvermijdelijke dronkenmansruzies.

Voor de landbouwers betekende het houden van de kermis in augustus dat ze, midden in de oogsttijd, het zonder landarbeiders moesten doen, aangezien die allemaal vrij zouden nemen om aan dit enige, traditionele dorpsfeest te kunnen deelnemen. Om voornoemde redenen werd besloten: 'de kermis voortaan te doen aanvangen de 1e zondag van september'. Een gelukkige datum, aangezien sindsdien de kermis meestal onder gunstige weersomstandigheden gevierd kon worden. Omstreeks de eeuwwisseling werden de kermisvierende dorpelingen vermaakt door vreemde vogels, zo vertelde in 1972 Bart Nillessen. Door een berenleider, een grote kerel, gekleed in grove werkbroek, halfhoge laarzen, jas van geiten - of schapenvel, rode doek om de hals gestoken door grote koperen ring, ringen in de oren en op zijn hoofd een hoge spits toelopende hoed met een lange veer. Het was een woest uitziende kerel met in zijn ene hand een soort karwats en in de andere een ketting waaraan de beer geleid werd.

Er was ook een vrouw bij, vol arm - en oorringen, die met een centenbakje rondging. Dan was er de man met de aapjes, de boeienkoning en een jongetje in een wijde jas waaronder hij een kistje met matmotjes meedroeg. Verder een man in een narrenpak met een hoge puntmuts, die van onder tot boven vol met kopen belletjes zat. Huppelend ging hij tussen de kermisgasten door, al rinkelend met zijn centenbakje. En dan draaimolen, die verlicht werd door walmende olie en carbidlampen. De foto is gemaakt aan de Dorpsstraat, tussen café Oomen en café Bouwens.

Nieuws uit De Smorenhoek

BEEK - De paddentrek is weer begonnen. Veel padden steken de drukke wegen over en halen helaas de overkant niet.

Daarom heeft de paddenwerkgroep op zondag 5 maart borden geplaatst om hier extra aandacht voor te vragen. Heeft u belangstelling om te helpen bij het overzetten van de padden om ze veilig te helpen oversteken neem dan eens contact op met de paddenwerkgroep De Smorenhoek, telefonisch te bereiken onder nummer 024 3578281.

Gouden huwelijk

Op dinsdag 7 maar was het 50 jaar geleden dat Harrie Philipsen en Ria van Bergen elkander het ja woord gaven. Zij hebben dit in huiselijke kring gevierd. "We wensen het gouden paar nog heel veel gelukkige jaren toe in goede gezondheid:, aldus buurtreporter Henk Burgers.

Bonhoeffer, Luther en de 'ontjoodsing' van kerkliederen

GROESBEEK - 2017 is het jaar waarin wordt herdacht dat Luther 500 jaar geleden zijn 95 stellingen op de deur van de slotkapel in Wittenberg heeft gespijkerd. Deze gebeurtenis kennen we als het begin van de Reformatie.

Toch was Luther meer dan de reformator, de monnik die het Nieuwe Testament in het Duits vertaalde. In menig geschrift keerde hij zicht tegen de joden. Wat waren de gevolgen van zijn uitspraken? In haar lezing 'Bonhoeffer, Luther en de 'ontjoodsing' van kerkliederen. Een verkenningstocht' zal theologe drs. Irene Meijer, o.a. hierop ingaan.

Iedereen is welkom op dinsdagavond 21 maart vanaf 20.00 uur in de Serre achter de protestantse kerk van Groesbeek.

Geen aansluiting

bij Streekomroep

BERG EN DAL – In een brief van 9 februari heeft het bestuur van Omroep Berg en Dal aan de Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) laten weten zich niet te zullen aansluiten bij de Streekomroep Nijmegen e.o.

Nadat het bestuur kennis heeft genomen van de relevante stukken en na het overleg met het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal en na enkele voorlichtingsbijeenkomsten voor het personeel zijn we tot die conclusie gekomen, aldus het bestuur. De argumenten die tot dit besluit geleid hebben, zijn als volgt:
- Een regionale omroep staat verder af van de lokale gemeenschappen en betekent in de praktijk minder lokaal.
- De lokale gemeenschap van Berg en Dal hebben niet of nauwelijks interesse in nieuws, informatie of programma's van andere regiogemeenten.
- Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft in september 2016 ook al aangegeven dat zij de voorkeur geeft om de huidige Omroep Berg en Dal te behouden gezien de draagvlak en betrokkenheid. Ook de lokale politiek wil Omroep Berg en Dal behouden.
- Daarnaast zijn de vrijwillige medewerker(ster)s faliekant tegen aansluiting bij de Streekomroep, wat zij zien als een aantasting van de lokale verankering en lokale betrokkenheid.
Het bestuur heeft daarnaast de nodige bedenkingen bij het fusie proces dat tot een Streekomroep moet gaan leiden. Door de gemeentelijke herindeling heeft het zelf net een fusieproces tussen twee lokale omroepen achter de rug en zit nog in de fusieperikelen. Tenslotte laat het bestuur weten dat het wel met de Streekomroep wil samenwerken voor die onderdelen en programma's die een lokale meerwaarde hebben.

Driebandentoernooi

LEUTH - Ook dit jaar zal biljartvereniging 't Fuske het welbekende driebandentoernooi organiseren.

Deze is altijd in het tweede weekend van oktober. Vanwege de Leuthse kermis is besloten het toernooi te verplaatsen naar een andere datum. Het driebandentoernooi zal dit jaar gehouden worden op 10, 11 en 12 november.

Overlast door jongeren in winkelcentrum Bellevue wordt aangepakt

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op verzoek van de ondernemers en bewoners van het winkelcentrum Bellevue en het appartementencomplex worden er nu maatregelen getroffen tegen overlastgevende jeugd. Het liep de laatste maanden de spuigaten uit, laten zowel de ondernemers als de bewoners weten.

Het is zelfs zo erg dat de bejaarde bewoners zich niet of nauwelijks meer durfden te vertonen in het winkelcentrum, laat staan om te winkelen. De hangjeugd kwam voor hen bedreigend over maar ook qua de veiligheid liet Bellevue te wensen over. Vanaf Zeeman/AH tot bij Primera/Etos is het een voetgangersgebied, maar zowel fietsers als bromfietsers trekken zich daar niets van aan. Dat gaat nu veranderen, de wijkagenten zullen bonnen uitschrijven om zo een eind te maken aan de onveiligheid.

De overlast van de jeugd betreft het naroepen van winkelend publiek, spugen tegen de winkelramen, sigarettenpeuken naar voorbijgangers gooien en cliënten van Pluryn uitschelden. En zelfs de eenden in de Spoorbeek zwemmen niet veilig; zij worden met regelmaat met stenen en afval bekogeld. Ook werd er onlangs een fiets in de Spoorbeek gesmeten en werd er zelfs een vuurwerkbom afgestoken. Dit is maar een kleine greep uit de vele incidenten die dagelijks in het winkelcentrum plaatsvinden.

Ook het achterlaten van de nodige rotzooi is voor velen een doorn in het oog en als daar niets aan gedaan wordt, gaat het winkelcentrum in de toekomst verloederen en dat mag niet de bedoeling zijn. Onlangs is een drietal jongelui van het achttien- tot twintig meter hoge dak van Bellevue gehaald, nadat de politie getipt was. De jongelui waren stenen naar beneden aan het gooien. De ondernemers hebben de handen ineen geslagen en hebben inmiddels een gesprek gehad met wethouder Thijssen die de winkeliers steun heeft beloofd om aan de overlast zo spoedig mogelijk een eind te maken. Zo heeft hij met de wijkagenten, de boa's en jongerenwerker afgesproken dat er verbaliserend opgetreden zal worden. De jongerenwerker gaat met de jongeren in gesprek op het nabij gelegen Montessori College.

Burgemeester laat samen met twintig ambtenaren de handjes wapperen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BEEK-UBBERGEN – Burgemeester Slinkman heeft na een lange raadsvergadering donderdagavond, vrijdagmorgen samen met twintig ambtenaren de handjes laten wapperen in het kader van NLdoet.

Om 09.00 uur werd er verzameld in het Beekse Kulturhus waar het gezelschap door vrijwilligers werd ontvangen. Onder het genot van een kopje koffie met koek werd uitleg gegeven wat de bedoeling van de dag was. De groep werd in tweeën verdeeld. Voor de ene groep was het de taak om van de speelotheek een ruilhuis te maken. Dit is een plek waar overtollig speelgoed ingeleverd kan worden en weer speelgoed meegenomen kan worden. Op deze manier kunnen alle kinderen blijven spelen. De tweede groep met burgemeester Slinkman zorgde ervoor dat het prachtig stuk natuurgebied 'Het Zwanenbroekje' er vrijdagmiddag weer piekfijn uitzag. Ook de Syriërs staken de handen uit de mouwen. Over integratie gesproken. De werkzaamheden werden afgesloten met een gezamenlijke lunch in het Kulturhus.

Driebanden toernooi 't Fuske

LEUTH - Ook dit jaar zal biljartvereniging 't Fuske het welbekende driebandentoernooi organiseren.

Deze is altijd in het tweede weekend van oktober. Vanwege de Leuthse kermis is besloten het toernooi te verplaatsen naar een andere datum. Het driebandentoernooi zal dit jaar gehouden worden op 10, 11 en 12 november.

13 / 28

Wylerbaan geen 50-kilometerweg

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Peter Maas van VOLG heeft donderdagavond vragen gesteld over de gebrekkige dienstverlening van de gemeente Berg en Dal.

In december 2016 hebben enkele tientallen aanwonenden van de Wylerbaan bij het gemeentebestuur een verzoek ingediend om aandacht te vragen voor de gevaarlijke verkeerssituatie op de Wylerbaan. Zij stellen het college voor om van de Wylerbaan een 50-kilometer- te maken in plaats van de huidige 80-kilometerweg. Echter de indieners van het verzoek hebben na er melding van te hebben gemaakt tijdens de carrouselvergadering op 19 januari slechts een excuusmail op 20 januari ontvangen, aldus Peter Maas.

In deze mail stond dat de aanwonenden eind januari een inhoudelijke reactie zouden ontvangen. Echter ruim een maand later hebben ze nog niets ontvangen. Maas vroeg het college stappen te ondernemen betreffende deze zaak, want op deze manier is het slecht gesteld met de dienstverlening, liet hij weten. Wethouder Ten Westeneind liet weten dat er sneller gereageerd had moeten worden "en daar zullen we in de toekomst alerter op moeten reageren. Maar de werkdruk en de capaciteit op de afdeling is van dien aard dat het beslist niet eerder kon", aldus Ten Westeneind.

"Er ligt een conceptbrief klaar die volgende week naar de aanwonenden gaat. De inhoud van de brief is duidelijk dat wij niets aan deze situatie zullen doen. Er zijn in de gemeente Berg en Dal meer van deze vergelijkbare situaties die veel geld kosten; bij 50-kilometerwegen moeten er aan beide zijden trottoirs komen. Daarnaast gebeuren er op de Wylerbaan nagenoeg weinig ongelukken, liet Ten Westeneind raadslid Maas weten.

Groesbeekse Boys doet goede zaken

BREEDEWEG - Groesbeekse Boys moest afgelopen zondag in Gennep aantreden tegen Vitesse '08. Voor de ploeg uit de Breedeweg was het aanklampen of afhaken om de strijd om de derde plaats. Groesbeekse Boys bleek effectief met de spaarzame kansen om te kunnen gaan. De spannende maar tevens sportieve strijd eindigde met 3-4 in het voordeel van de Groesbeekse gasten.

Na een half uur voetballen zagen de vele meegereisde Groesbeekse supporters dat Sander Bisseling namens Groesbeekse Boys de score opende. Hij werkte een vrije trap bij de tweede paal binnen. Bjorn Hendriks tekende kort daarop voor de gelijkmaker. Toch gingen de Groesbeekse gasten met een voorsprong rusten. Thom Jochoms was trefzeker bij een corner.

Slecht Groesbeeks uitverdedigen vormde de inleiding van de gelijkmaker door Safa Kizir. Hierop nam Groesbeekse Boys afstand van de gastheren. Maarten van de Burg en Dave Kleijnen tekenden voor de doelpunten. Twee minuten voor het einde werkte Thymo Zeelen de 3-4 binnen. In de extra tijd was Vitesse '08 tot twee maal toe dicht bij de gelijkmaker.

Door het resultaat is de geel-zwarte equipe nog volledig in de strijd voor een troostprijs aan het einde van het seizoen. Aanstaande zaterdagavond volgt opnieuw een derby. SV Milsbeek is dan de tegenstander op sportpark Breedeweg. Inzet van de strijd voor Groesbeekse Boys is de plek in de subtop vast te houden. Milsbeek zal er alles aan doen om van de laatste plaats af te komen. Aanvang van de wedstrijd is 19.00 uur. Na afloop is er muziek in de kantine.

15 / 28

16 / 28

Gemeente wil dierenweitje Kerkstraat herinrichten

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal wil het dierenweitje aan de Kerkstraat/ Houtlaan herinrichten, inclusief de nieuwbouw van de dierenverblijven.

De dierenweide vormt samen met de schapenweide bij de kerk en de groene zone langs de Groesbeek richting centrum de groene sfeer van deze omgeving. De dorpsweide is een belangrijke ontmoetingsplek waar (groot)ouders met (klein)kinderen graag naar toe gaan mede daardoor vervult deze weide een belangrijke rol in de Groesbeekse samenleving. Al ruim 45 jaar beheert de familie Van de Ven deze weide naar alle tevredenheid, en steekt er veel energie in.

De laatste jaren zijn er ook cliënten van Pluryn die enkele dagdelen per week de dieren mee verzorgen en de weide onderhouden. Vanwege het achterstallige grootonderhoud stelt het college voor om het geheel te herinrichten en de gehele weide op te plussen met nieuwbouw van het dierenverblijf. De kosten die hiermee gemoeid zijn bedragen 93.000 euro. Pluryn heeft laten weten in de kosten een aanzienlijk deel te willen bijdragen. Ook de beheerder wil een deel van de kosten voor zijn rekening nemen.

Verder zal er een veilige ingang gecreëerd worden door de ingang te realiseren op het terrein van Pluryn aan de Kerkstraat 9. waar ook parkeergelegenheid is voor de bezoekers. Naast cliënten van Pluryn kunnen ook cliënten van andere organisaties aan de slag. De gemeenteraad zal om een krediet worden gevraagd om zodoende zo snel mogelijk te starten met de uitvoering.

De Treffers is het best van de rest

Foto: Jan Peters

GROESBEEK - De beste amateurclub van Nederland huist op dit moment in Groesbeek. In de strijd om de tweede plaats achter het ongenaakbare Jong AZ vermorzelde De Treffers concurrent GVVV. De Veenendalers mochten blij zijn, dat het bij 4-0 bleef...

De Treffers startte als een speer. En dat leidde na iets meer dan een kwartier tot de verdiende voorsprong. Wesley Meeuwsen gaf de bal mee aan Robert Mutzers, de bal werd prima teruggelegd: 1-0. Vier minuten later stuurde Frenk Keukens de bal diagonaal over het veld naar Wesley Meeuwsen, die weer eens verwoestend uithaalde: 2-0. Rick Verbeek had in de 34e minuut het derde doelpunt op de schoen, maar keeper Jansen kon vangen. Even later werd het zelfs 3-0, toen Pim Balkestein uit een vrije trap van Nick de Bondt over doelman Janssen in het netje kopte.


Direct na rust in de 46e minuut bediende Frenk Keukens Wesley Meeuwsen op maat, die met een rake knal in de lange hoek al direct de 4-0 aantekende.
Mutzers had tien minuten later voor 5-0 kunnen zorgen na een combinatie met Meeuwsen en Verbeek, maar doelman Jansen was alert. Adnane (bal van de lijn gehaald door Balkestein) en Latupeirissa (geblokt door Kornelis) mochten hopen op een eretreffer. Maar dat zat er niet in. Integendeel, Coen Maertzdorf, zojuist ingevallen, had nog voldoende energie om Rick Verbeek in stelling te brengen (bal uit de hoek getikt door Jansen) en vervolgens zelf twee goede mogelijkheden te kunnen noteren. De einduitslag bleef 4-0 voor De Treffers en steeg daardoor maar de tweede plaats.

Cursus Voeding en Ayurveda

GROESBEEK - De cursus 'Voeding en Ayurveda' is een cursus van vier ochtenden vol inspiratie om je eigen unieke weg te vinden in voedingsland. Een cursus waarvan je niet thuiskomt met een map vol kennis, feiten en dieetvoorschriften, maar met een hart en een hoofd vol inzichten, bewustwording, inspiratie en liefde voor jezelf, je voeding en de Aarde die ons voedsel geeft.

De cursus is geënt op de Ayurveda, een heel oude Indische levensfilosofie die de samenhang en balans ziet in de hele kosmos en de Ayurvedische voedingsleer die ook balans wil teweeg brengen binnen het menselijk lichaam door middel van voeding en leefstijl. De ochtenden zijn bedoeld om je vanuit die oude wijsheid de mogelijkheid tot zelfkennis aan te dragen met daarbij praktische toepassingen voor je dagelijkse maaltijden.
Alles rondom voeding, van het zaad dat in de grond gaat tot aan jouw spijsvertering, komt aan de orde. We gaan ontdekken wat voor type mens jij bent en de consequenties daarvan voor je voeding. De vierde ochtend gaan we een ayurvedisch eenpansgerecht maken (en opeten!). Eenvoudig maar weldadig voor je spijsvertering. Kosten inclusief koffie/thee 60 euro met ayurvedische lekkernij en één maaltijd
Data: woensdagochtend 22 maart, 5 april, 19 april en 3 mei steeds van 9.30-11.30 uur met uitloop tot maximaal 12.00 uur. Plaats: Haydnstraat 51 in Groesbeek. "Tijdig opgeven, er is plaats voor 3-6 personen", aldus Adelheid Jochemsen, Haydnstraat 51 Groesbeek
06 17009796; (a_jochemsen@hotmail.com).

Koren Sing & Swing Popfestival

GROESBEEK - Het is de organisatie van de eerste editie 'Het Koren Sing & Swing Popfestival' uit Groesbeek gelukt om liefst twaalf pop-koren uit heel Nederland naar De Linde te krijgen.

Op zondag 19 maart om 12.30 uur is de aftrap van de première. Verdeeld over vier zalen kan het publiek luisteren naar pop-koren en gelouterde muzikanten die de koren zullen ondersteunen. Dat het idee van de organisatie een doorslaand succes is blijkt uit het feit dat Groesbeek zich inmiddels kan verheugen op afvaardigingen die met bussen vol zullen komen uit onder andere Schoonhoven, Sliedrecht en zelfs uit Dordrecht. Uit Groesbeek komen de koren Trente Plus en History Sounds.

Aan de wieg van dit muzikale hoogstandje staat de Groesbeekse Marielle Poelen, zelf dirigente van diverse koren. De jurering zal worden gedaan door de koren zelf die ieder twee juryleden mogen afvaardigen. Voorzitter van die jury is Wim Bakker, volgens Poelen de enige musicus in de gemeente Berg & Dal die geen introductie meer behoeft.

De entree is gratis en de prijsuitreiking zal plaatsvinden rond 18.00 uur. Gezien de positieve ontvangst van deze eerste editie wordt publiek en muziekliefhebbers geadviseerd om tijdig aanwezig te zijn in zalencentrum De Linde aan de Cranenburgsestraat.

Berg en Dalse monumenten komen er weer netjes uit te zien

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – De gemeenteraad van Berg en Dal is akkoord gegaan met het opknappen en schoonmaken val alle 100 monumenten en oorlogsmonumenten die Berg en Dal rijk is.

Het bedrag wat er voor nodig is bedraagt 185.960 euro. De objecten zijn alle geïnventariseerd en geïnspecteerd en op basis daarvan is er een onderhoudsplan opgesteld. Uit het rapport blijkt dat de monumenten zijn aangedaan met een lichte vervuiling terwijl er in een enkel geval meer zal moeten gebeuren om het monument weer geheel te kunnen herstellen. In de gemeentebegroting is momenteel geen structureel bedrag begroot voor het onderhoud van de kunstwerken, daar gaat men nu een potje voor maken.

De gemeenteraad is gevraagd er eenmalig 61.000 euro in te stoppen voor onderhoud vanaf 2016 en voor 2017. Vanaf 2018 zal er jaarlijks een bedrag van 16.000 euro aan worden toegevoegd. Jo Coerwinkel van GroenLinks had een amendement ingediend met het verzoek dat er ook geld beschikbaar blijft voor de aankoop van nieuwe kunstwerken; volgens hem zijn er nog steeds kernen in Berg en Dal waar een kunstwerk in de buitenlucht ontbreekt. Het amendement werd breed gedragen alleen Sociaal Groesbeek was tegen. Het voorstel voor het opknappen van de kunstwerken werd ook breed gesteund.

Wandelen met...

BERG EN DAL - Wandelen met... Op de stippellijn kan van alles ingevuld worden. Met elkaar, met de huisarts, met een wethouder, met een betrokken buurtbewoner, met een fysiotherapeut, met het sociaal team, enzovoort. Tijdens de wandeling kunnen we meer leren over de omgeving aan de hand van een thema of gewoon genieten van het gezelschap en de natuur.

Samen wandelen is in ieder geval gezond en fijn. Niet alleen kan een half uur wandelen per dag veel ernstige aandoeningen voorkomen, een kans om in beweging te komen als men wel wil maar net niet weet met wie. Het wandelen is ook een gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, om wat gezelligheid. Dat is óók heilzaam.

"Daarom zijn we in Berg en Dal gestart met een wandelgroep. Frequentie en route worden bepaald op basis van animo en mogelijkheden van de deelnemers (gedacht wordt aan circa een uur wandelen). Maar de beweegroute waar een aantal inwoners en professionals mee bezig zijn (met bankjes langs de route) wordt in ieder geval mee genomen. Iedereen mag meelopen en daarom wordt er rekening gehouden met het tempo van de wandeling.

We nodigen u dan ook van harte uit voor onze wandeling op woensdag 15 maart om 10.00 uur. We sluiten af (voor wie dat wil) met een kop koffie bij de inloop (à 0,75 cent). Tijdens deze wandeling lopen Stephanie Ebbers (Sociaal Team) en Karin Ysvelt (Oosterpoort woon) mee. We starten bij de inloop in dorpshuis Kerstendal, Kerstendalseweg 17, Berg en Dal."

Meeuwsen bezorgt De Treffers overwinning

GROESBEEK - Geweldige doelpunten (fantastic), juweeltjes. Met daaronder de handtekening van de meester, Wesley Meeuwsen. Woorden schieten te kort om te beschrijven wat De Treffers in het laatste kwartier liet zien. Woorden schieten ook te kort om het verslag van een verder doodsaaie dinsdagavondwedstrijd lang genoeg te maken. De Treffers – HHC Hardenberg: 3 – 0.

Pas na zo'n 25 minuten nam de thuisclub het heft wat meer in handen. Uit een voorzet van Robert Mutzers, die zich aanvallend én verdedigend het vuur uit de sloffen liep, kwam Rick Verbeek een fractie van een seconde te laat om binnen te tikken. Doelman Danes kon redding brengen. Het was een van de spaarzame momenten, waarin de roodzwarten gevaarlijk voor het doel van de tegenpartij verschenen.
In de 66e minuut kwam Wesley Meeuwsen in het veld voor Rick Verbeek. Meeuwsen stond niet in de basis, omdat hij als gevolg van vakantie een aantal trainingen had moeten missen. Maar Wesley maakte wel het verschil. Nog niet meteen. Eerst moest Niels Kornelis nog met een katachtige reactie Rob van der Leij het scoren beletten.

Maar toen was daar in de 76e minuut ineens dat geweldige schot van Wesley Meeuwsen, die met zijn pegel van ver buiten het strafschopgebied doelman Danes verraste: 1 – 0. En vijf minuten later bracht een Mutzers – Meeuwsen-combinatie eerstgenoemde vrij voor doel. Mutzers rondde bijzonder fraai af: 2 – 0. Hardenberg probeerde bakens nog wel te verzetten, maar met een snelle uitval via Nick de Bondt werd het laatste verzet in de 85e minuut gebroken. De bal kwam terecht bij Meeuwsen, die met een fraaie krul in de verre hoek de 3 – 0 aantekende. Waarmee een slechte wedstrijd een geweldig mooi einde kreeg.

Film Palermo

GROESBEEK - Zondag 26 maart wordt er weer een filmvoorstelling in cultureel centrum De Mallemolen gehouden. Filmmaker J. Driessen neemt de kijker deze keer mee naar Palermo de hoofdstad van Sicilië.

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse zee. Het eiland heeft een magnifieke kust en stranden, pittoreske dorpen, een prachtige natuur en een fascinerende cultuur. Palermo staat bekend om haar bruisende straatmarkt, waar de inwoners dagelijks hun vlees, vis, fruit en groenten kopen. De Quartro Canti di Citta, letterlijk vierhoeken van de stad is een achthoekig en hectisch knooppunt van de twee grote verkeersaders.

We bezoeken het Benedictijnenklooster uit 1130. Er is hier een tuin met bloemen en er staan bomen met citrusvruchten. Vervolgens gaan we naar het stadspark aangelegd in 1777. Er is een fontein en rondom staan vier Odeons, muziektempels. De botanische tuin is van de universiteit van Palermo. Het klooster van de zusters Dominicanessen is uit de 14" eeuw. Het interieur is rijkversierd. Voor de decoratie van de kerk is het mooiste en duurste marmer gebruikt. De sculpturen en fresco's vormen een harmonisch en architectonisch geheel.

De stad Palermo heeft veel historische gebouwen onder andere de Poort, Porta Nuova. Het Normandische Paleis dateert uit de 9e eeuw. Er zijn nog kelders uit het jaar 800 en ze zijn nog te bezichtigen. Er is een grote binnenplaats met galerijen en bogen. Ze heeft drie verdiepingen en is fraai versierd met mozaïeken. We bezoeken het operagebouw Massima, het grootste operagebouw van Italië en horen de zangkunst van de Italiaanse zangers en zangeressen.

Tenslotte gaan we naar Monreale gelegen in het noorden van Sicilië. Daar staan de Kathedraal van Monreale en het Benedictijner klooster. De kathedraal is rijkelijk versierd met mozaïeken in Byzantijnse stijl. Het klooster is mooi door haar eenvoud. De binnenplaats heeft de vorm van een vierkant en is omgeven met 228 kolommen met kapitelen en spitsbogen. In de tuin werden groenten en fruit geteeld om in het levensonderhoud te voorzien. De aanvang is 11.00 uur, de toegangsprijs inclusief een kopje koffie bedraagt 2,00 euro. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Informatiemiddag voor kinderen in het Reichswald

REGIO - Op zaterdag 18 maart verzorgt de ‘Klever Waldjugend’ (www.waldjugend-kleve.de) een informatiemiddag in het Reichswald. De middag is speciaal bedoeld voor kinderen en jongeren, maar volwassenen zijn natuurlijk ook welkom.

Onder leiding van deskundigen krijgen de bezoekers op een toegankelijke en uitdagende manier voorlichting over de geheimen, de rijkdommen en de geschiedenis van dit duizenden jaren oude bos en zijn omgeving. Zo zal een boswachter tijdens een wandeling vertellen over de bijzondere planten en dieren die hier leven. In deze tijd van het jaar is dat extra interessant omdat de natuur nu uit haar winterslaap ontwaakt. Uiteraard zal ook worden ingegaan op de mogelijke komst van windindustrie in het Reichswald, dat een ernstige bedreiging vormt voor het bos en zijn bewoners.

Aangezien Nederlandse volwassenen aanwezig zijn die voor een vertaling zorgen, zijn ook Nederlandse jongeren meer dan welkom. Geïnteresseerden kunnen zich om 15.30 uur melden op de parkeerplaats Kartenspielerweg/B 504. De organisatoren verzoeken de bezoekers drinken en een pen mee te nemen. Bij regen wordt aangeraden laarzen en beschermende kleding te dragen. De informatiemiddag is kosteloos.

Oosterpoort verhuurt eerste energiezuinige EasyComfort-woning in Groesbeek

Foto: Goedele Monnens

Foto: Goedele Monnens

GROESBEEK - Op 6 maart organiseerde woningcorporatie Oosterpoort een feestelijke sleuteluitreiking bij haar eerste EasyComfort-woning aan de Papaverstraat in Groesbeek. Directeur Eugène Janssen feliciteerde samen met Johan Beelen, directeur Totaalonderhoud van KlokGroep, huurder Frank van Doorn met zijn woning. Volgens Janssen de meest energiezuinige woning die Oosterpoort bezit.

Frank van Doorn woont sinds januari in de hoekwoning uit 1957 en is heel tevreden. 'Ik betaal nu, midden in de winter, maar 19 euro per maand aan energie, terwijl het hier altijd aangenaam warm is. Het lijkt of ik vloerverwarming heb.'

Reflecterende folie

KlokGroep ontwikkelde het concept van de helemaal elektrische EasyComfort-woning. Ze verbouwden de woning van binnenuit. De verwarming bestaat uit een dunne mat met verwarmingsdraad, die onzichtbaar in het plafond is weggewerkt. In de wanden, vloeren en plafonds werkten ze ook reflectiefolie weg. 'Het effect van vloerverwarming komt door de folie. Die kaatst de warmte terug zodat ruimtes heel gelijkmatig worden opgewarmd', vertelt Beelen. 'De folie zorgt er ook voor de er minder geluid doordringt in de woning en dat het er in de zomer koeler blijft.'

Ook voor woningeigenaren

Wethouder Sjaak Thijssen van Wonen is onder de indruk van de besparing die Van Doorn op zijn energierekening maakt. Samen met wethouder Erik Weijers van Duurzaamheid laat hij zich bijpraten. 'Wij vinden de EasyComfort-woning vooral interessant omdat het concept ook bruikbaar is voor koopwoningen. Woningcorporaties zijn verplicht hun doelstellingen op het gebied van energiezuinig wonen te halen en dat gaat Oosterpoort wel lukken. Maar het is veel moeilijker om woningeigenaren over de streep te trekken. Daarom onderzoekt de gemeente Berg en Dal de mogelijkheid om duurzaamheidsleningen te verstrekken.'

Verantwoordelijkheid

'We hebben als woningcorporaties de verantwoordelijkheid om in nieuwe concepten te investeren. Dat doen we samen met onze bouwpartners en collega-corporaties. Samen kunnen we voldoende tijd en geld investeren om het verschil te maken. Daarnaast gaan we natuurlijk door met onze woningen isoleren (160 woningen in 2017). Oosterpoort vindt het belangrijk dat de energierekening voor onze huurders betaalbaar blijft. En we doen graag iets tegen de opwarming van de aarde, zodat ook volgende generaties hier nog goed kunnen leven.'

DVSG verliest

GROESBEEK - De wedstrijd begint rustig. DSZ is meer aan de bal en laat ook aanvallend meer zien. Er is echter geen scherpte bij DSZ en als deze er wel een paar keer is, dan is de verdediging van DVSG attent.

Stan Peters staat goed te keepen en onderscheidt zich weer door een paar prima reddingen. DVSG zelf creëert ook een paar kansjes. Na rust krijgt DVSG meteen een goed kans, maar zowel Wilco Bons als Guus Piepenbrock scoren niet. Bij een uitbraak kan DVSG de overtal situatie niet uitbuiten. Nog geen drie minuten later fluit de scheids( onterecht) voor hands binnen de 16 meter en geeft een penalty tegen DVSG. Het geeft wat commotie en na enkele gele kaarten kan de penalty genomen worden en staat DVSG met 1-0 achter.

Menno Sillessen pakt echter wegens commentaar zijn tweede gele kaart en DVSG moet verder met tien man. Een later kopt Guus Piepenbrock de bal net naast uit een corner. Nog geen minuut later kan de spits van DSZ vrij aangespeeld worden binnen de 16 meter. Hij draait en schiet onhoudbaar de 2-0 binnen. Nu zit de wedstrijd op slot. DVSG wisselt nog een paar spelers en gaat vol op de aanval spelen Dit levert ook nog een kans op, maar de tegenstander countert ook gevaarlijk. Op het einde van de wedstrijd krijgt Wilco Bons zijn tweede gele kaart na een overtreding en staat DVSG nog met negen man op het veld.

Even later blesseert de keeper zich en kan hij niet meer vervangen worden. Veldspeler Luuk Rikken neemt even de taken waar en nu staat DVSG zelfs nog maar met acht man op het veld. We zitten al ver in blessuretijd als ook Tom Sillessen naar de kant moet DVSG met zeven spelers de laatste seconden uitspelen.

Derby op sportpark Breedeweg

BREEDEWEG - Zaterdagavond 18 maart speelt Groesbeekse Boys 1 de derby tegen SV Milsbeek 1.

Groesbeekse Boys speelt om plaats drie, tegenstander Mislbeek om van de laatste plaats af te komen. De wedstrijd op sportpark Breedeweg begint om 19.00 uur. Na afloop is er muziek in de kantine van DJ Dave & DJ Vince.

Trente Plus pakt uit op Sing & Swing Festival

GROESBEEK - Popkoor Trente Plus is een gezellig zingend, swingend popkoor bestaande uit 40 leden. Staat al enige jaren onder leiding van Reinoud van der Haar en wordt begeleid door een viermansband.

Na de prachtige show vorig jaar in De Linde, genaamd 'Over de Top' gaat popkoor Trente plus nu weer acte de préséance geven in De Linde Groesbeek tijdens het korenfestival genaamd 'Kaf van het Popkoren Sing & Swing Festival, dat gehouden wordt op zondag 19 maart.

Liefst twaalf popkoren uit heel Nederland doen mee met de eerste editie van 'Het Kaf van het Popkoren Sing & Swing Festival'. Op zondag 19 maart om 12.30 uur is de aftrap van de première. De entree is gratis en de prijsuitreiking zal plaatsvinden rond 18.00 uur. Gezien de positieve ontvangst van deze eerste uitgave wordt publiek en muziekliefhebbers geadviseerd om tijdig aanwezig te zijn in De Linde aan de Cranenburgsestraat 33 in Groesbeek.

Derby op sportpark Breedeweg

BREEDEWEG - Zaterdagavond 18 maart speelt Groesbeekse Boys 1 de derby tegen SV Milsbeek 1.

Groesbeekse Boys speelt om plaats drie, tegenstander Mislbeek om van de laatste plaats af te komen. De wedstrijd op sportpark Breedeweg begint om 19.00 uur. Na afloop is er muziek in de kantine van DJ Dave & DJ Vince.

Graafwerkzaamheden beweegpark nabij dorpshuis De Sprong gestart

Foto: Bert Roodbeen

Foto : Bert Roodbeen

OOIJ – Met het aanleggen van een trap naar het terras bij dorpshuis De Sprong zijn maandag 6 maart de voorbereidende graafwerkzaamheden voor het beweegpark van start gegaan.

Nog deze week verwacht men dat op plaatsen waar beweegtoestellen komen deze werkzaamheden zijn afgerond; ook het pad rondom de waterplas wordt er bij betrokken en onderhanden genomen. De beweegtoestellen zullen zo spoedig mogelijk worden geplaatst.

Speelgoed- en kledingbeurs Ooij

OOIJ - Op zaterdag 1 april van 10.00 tot 12.00 uur is er weer een speelgoed- en kledingbeurs bij basisschool 'Op Weg' (Beatrixstraat 55) in Ooij.

Er is verkoop van onder andere baby- en kinderkleding, zwangerschapskleding, kinderboeken, spelletjes, fietsstoeltjes, buggy’s, fietsjes, babybadjes, schoenen, sportkleding, poppen en auto’s. Entree: 0,50 euro (kinderen onder begeleiding zijn gratis). Wandelwagens/buggy's zijn in verband met de brandveiligheid niet toegestaan.

Men kan ook zelf kleding en speelgoed inbrengen. Bij verkoop ontvangt men 75 procent van het bedrag. Van de resterende 25 procent worden speel- en leermiddelen aangeschaft voor de school. Op www.kledingbeursooij.nl staat informatie over de werkwijze en een emailadres om de inbreng op te geven.

Protestantse Gemeente Groesbeek

Foto: Jannie Schaapman

GROESBEEK - Op zondag 19 maart, 3e zondag van de 40-dagen begint de kerkdienst van de Protestantse Gemeente Groesbeek om 10.00 uur.

Voorganger is da. J. Ruijs i.s.m. bewoners van Plurijn, m.m.v. Koor de Wielewaal o.l.v. Eugene Ceulemans.

Tijdens de dienst is er een collecte voor Bethania Christen Relief Association, een organisatie die zich inzet om het leven van ouderen in Moldavie, het armste land van Europa, te verbeteren. Na de dienst is er koffie en thee in de Serre. Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Meer info staat op www.pkn-groesbeek.nl.

Topkapellenfestival in Groesbeek

GROESBEEK - Op zondag 19 maart vindt van 11:00 tot 17:00 uur in Groesbeek het jaarlijkse festival plaats met deelname van 4 toporkesten.

De orkesten zijn Freunde Echo, Štesti, Blaasorkest Geldrop, MaasgalmKapel Kessenich (België). Het festival is in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

Personeel Rabo legt gedeelte kronkelpad aan in avonturenbos Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Twaalf medewerker(ster)s van de Rabobank Nijmegen hebben vrijdagmiddag hun kantoorstoel verruild voor een middagje Avonturenbos in het kader van NLdoet.

Vrijdagmorgen hadden al 15 leerlingen van de Titus Brandsmaschool de sloot van het Avonturenbos geschoond en een vijvertje gegraven. Vrijdagmiddag kwam het grotere werk aan de beurt. De Rabo-medewerkers werden door een van de beheerders van het Avonturenbos Henk Klaassen ontvangen, waarna ze aan de flinke klus konden gaan beginnen. Hun taak was een kronkelpad in het Avonturenbos te realiseren. Het pad mocht geen 10 meter recht zijn, dus er moest met bomen gesleept worden, gezaagd, geknipt en geharkt worden. Maar het lukte: aan het eind van de middag hadden ze liefst zo'n 200 meter kronkelpad weten aan te leggen.

Volgens Henk Klaassen is het een educatief belevenispad geworden. Het verbaasde hem dat kantoormensen zo hard in de buitenlucht konden werken. De Rabo-werkers waren bijzonder enthousiast mede door het fantastische lenteweer was het goed toeven in het Groesbeekse Avonturenbos, dat jaarlijks meer dan 10.000 bezoekers uit de hele regio trekt.

Germania lijdt weer geflatteerde

nederlaag

GROESBEEK - Germania heeft in de uitwedstrijd tegen het zwakke Longa weer eens een geflatteerde nederlaag geleden. Totaal overbodig werden de punten in Lichtenvoorde afgeleverd.

Germania kwam al in de derde minuut op voorsprong toen Bas Broekman na een prima pass van Jordy de Klijn de bal goed controleerde en onder de doelman van Longa doorschoof 0-1. Echter twee minuten later werd het 1-1 doordat de blijkbaar geblesseerde Daan van Geenen zijn man liet lopen die vervolgens voorzette waardoor er simpel 1-1 kon worden gescoord.

Germania bleef het doel van Longa bestoken en in de 40e minuut kreeg Arjan Verhey De kans om Germania op voorsprong te brengen. Door te lang treuzelen bleef deze kans echter onbenut. Ruststand 1-1. Na rust een beter Germania dat in de 60e minuut op een verdiende voorsprong kwam doordat Bas Broekman ene prima aanval afrondde 1-2. Longa maakte gelijk doordat Kaan Karakaya onvoldoende ingreep bij een actie van de rechterspits van Longa. Waardoor de doelman Sesay van Germania kansloos was op zijn schot 2-2. Eén minuut later kwam Longa op voorsprong toen Tijn Jellema de bal precies in de voeten schoot van een Longa aanvaller die dit geschenk graag aannam 3-2. Vijf minuten later kwam Germania op gelijke hoogte doordat Melvin de Klijn scoorde uit een scrimmage 3-3.

Drie minuten later gaf de matig leidende scheidsrechter een gemakkelijk gegeven vrije trap op de16 meter lijn van Germania. Het schot werd in eerste instantie gekeerd maar uit de rebound werd het 4-3. Germania richtte zich op en uit een corner scoorde de ploeg 4-4 maar de scheidsrechter keurde dit doelpunt. Dat was het breekpunt van de wedstrijd. Germania ging achterin 1 tegen 1 spelen waardoor Longa nog twee keer scoorde zodat de eindstand p 6-3 werd. Een onnodig verlies.

Open dag bij zeeverkennersgroep De Batavieren

NIJMEGEN - Op 29 april houdt zeeverkennersgroep De Batavieren een open dag. Van 14.00 - 17.00 uur is iedereen van 6 tot en met 11 jaar welkom bij de blokhut op Grootstalselaan 13 in Nijmegen.

Het belooft een leuke middag vol avontuur te worden! We gaan pizza’s bakken, van een kabelbaan, levend bingo spelen en nog veel meer toffe dingen doen. Ook je vriendjes en vriendinnetjes zijn welkom om een kijkje te komen nemen bij onze scoutinggroep.

Ouders/verzorgers kunnen hun kind tussen 13.45 en 14.00 uur brengen en kort kennismaken met de leiding. Tussen 14.00 en 17.00 uur vindt het programma plaats en vanaf 16.30 uur bent u weer welkom om aan te schuiven bij het gezellige kampvuur.

Voor meer informatie kan men contact opnemen met Jens Deelen (jens@batavieren.com) of kijken op www.batavieren.com. Aanmelden is niet nodig!

Dave van Loon geïnstalleerd als CDA-raadslid

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Aan het begin van de raadsvergadering afgelopen donderdagavond 9 maart is de 43-jarige Dave van Loon geïnstalleerd als raadslid voor het CDA in de gemeenteraad.

Dave was al vanaf 2006 tot 2015 tot aan de herindeling lid van de Groesbeekse gemeenteraad voor het CDA. Door het onlangs overlijden van de nestor van de gemeenteraad Jan Poelen was er een raadszetel voor het CDA vacant. Normaliter zou de plaats van Poelen ingenomen worden door Hannie de Jong uit Millingen aan de Rijn, maar zij heeft vanwege de lange staat van dienst van Dave van Loon haar zetel aan hem beschikbaar gesteld. Van Loon woont samen en heeft drie zonen. Hij is werkzaam als uitgever. Ten overstaan van burgemeester Slinkman heeft Van Loon donderdagavond de eed afgelegd en nam hierna de plaats van Jan Poelen in.

Feestelijke open dag bij Gemarko Tuindesign!

BEMMEL – We verlangen er weer naar; het buitenseizoen. Maar waarom nog wachten als je ook al heel vroeg in het seizoen behaaglijk in je tuin kunt zitten? Gemarko Tuindesign maakt het mogelijk.

Een overkapping aan je huis is als een verlengstuk van je woonkamer. En met een fijne heater erbij, haal je binnen gewoon naar buiten. Bovendien verfraait een overkapping niet alleen je tuin, maar biedt het ook nog eens een meerwaarde voor je woning. En Gemarko Tuindesign kan ook maatwerk leveren, dus in principe is alles mogelijk.

Al ruim vijftien jaar is Gemarko hét adres voor overkappingen, schuttingen, tuinhuisjes en (steiger)houten (tuin)meubels. Onlangs is Gemarko zelfs verder uitgebreid; Korné en Arnessa van Gessel namen Tuindecor over van Edwin Ebbing. 'Ik gunde het Korné, om Tuindecor over te nemen. Ik had bij hem gewoon het goede gevoel', aldus Edwin, voormalig eigenaar van Tuindecor. Korné: 'Wij horen regelmatig van klanten terug hoe ontzettend tevreden zij zijn over de werkwijze, die Edwin altijd heeft gehanteerd. Dat zullen wij natuurlijk precies zo blijven voortzetten!'

Edwin vult hem aan: 'En dat is precies wat ik bedoel met 'het goede gevoel', Korné heeft net zoveel passie voor zijn vak als ik, dus dat zit wel goed.' Het is wel duidelijk dat de klantvriendelijkheid en -service van zeer hoog niveau is bij Gemarko. Korné: 'En we staan garant voor kwaliteit! Onze schuttingpalen bijvoorbeeld worden altijd in beton gestort voor een lange levensduur'.

Het betere genieten, begint buiten! Vraag een vrijblijvende offerte aan. Of kom langs op de open dag: zaterdag 25 maart. Inspiratie opdoen, terwijl de kinderen zich vermaken op het springkussen of in de knutselhoek. Wees welkom aan de Karstraat nr. 42 in Bemmel; 0481 785351, www.gemarko.nl / www.tuindecor.com.

Dorpshuis De Slenk theetuin rijker dankzij NLdoet is

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK-DE HORST – Dorpshuis De Slenk in De Horst is dankzij NLdoet een theetuin rijker geworden. Zaterdagmorgen is de wens van Elma Burg (vrijwilligster van dorpshuis De Slenk aan de Reestraat) in vervulling gegaan.

Foto: Peter Hendriks

Twintig vaklieden uit De Horst verzamelden zich zaterdagmorgen bij De Slenk om aan de achterzijde van het dorpshuis een ware theetuin te realiseren met een natuurstenen tuinset. Zo werd van de oude zandbak – die nauwelijks meer gebruikt - een terras gerealiseerd, werden de bestaande banken geschuurd en weer voorzien van beits, terwijl er een plateau werd gemaakt voor de container, die steeds door de drassige grond in zakte. Naast firma Van Kesteren, die materialen, gereedschap en een stratenmaker ter beschikking had gesteld, zorgde boomrooibedrijf Jan Beers dat het gehele terrein werd voorzien van houtsnippers. In de tijd dat de vakmensen aan de gang waren, schoonde wethouder Erik Weijers met een stel vrijwilligers de bermen ging op. De dag werd afgesloten met een optreden van de gelegenheidsband 'Van Toen'.

Pion mag blijven hopen op handhaving in tweede klasse

GROESBEEK - Wie een uur na de start van de schaakmatch tussen het eerste team van schaakclub Pion en mede-degradatiekandidaat Voerendaal langs de borden liep, zal niet gedacht hebben dat hier twee gelijkwaardige teams bezig waren. Geen van de acht Pion-spelers stond slechter en de helft van de spelers stond beter tot gewonnen.

De einduitslag was in overeenstemming met dit beeld: 5-3 voor Pion. Tegenover twee overwinningen van de Groesbekers stonden geen nederlagen. Zes remises completeerden de score.

Held van de dag was invaller Ton Thijssen. Hij kwam tegenover een tegenstander met 300 ratingpunten meer te zitten, maar liet zich niet door het krachtsverschil intimideren. Toen zijn tegenstander zijn g-pion lichtvaardig naar voren stootte, stak Ton het bord in brand met een gelijksoortige pionopstoot. In de duizelingwekkende complicaties die volgden, trok hij aan het langste eind.

Ook Luuk de Ruijter was weer ouderwets op dreef. In zijn partij tegen Dragos Ciornei voerde hij zet na zet de druk op de damevleugel op, tot de vijandelijke stelling ineenstortte.

De overige spelers remiseerden, maar alleen in het geval van eerstebordspeler Olav Schoonenberg was sprake van een salonremise. Aan de overige borden werd lang maar vergeefs gevochten om het evenwicht te verbreken.

Pion is met dit resultaat opgeschoven van de negende en voorlaatste naar de zevende plaats, maar de verschillen in de ranglijst zijn klein. Uit de twee resterende wedstrijden zal Pion nog minstens twee matchpunten moeten binnenhalen om verzekerd te zijn van een voortgezet verblijf in de landelijke tweede klasse.

Frontale botsing in Beek

BEEK – Zaterdagmiddag heeft er een frontale botsing plaatsgevonden op de Sint-Hubertusweg in Beek.

Door onbekende oorzaak botsten twee auto's frontaal op elkaar op de 80-kilometerweg tussen Beek en Ooij. Een bejaarde automobilist uit de richting Beek en kwam in botsing met een tegenligger bestuurd door een inwoner uit Millingen. De bejaarde automobilist is vermoedelijk onwel geworden en op de verkeerde weghelft terecht gekomen. Hij is voor onderzoek per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

De politie heeft onderzoek verricht naar de oorzaak van de frontale botsing. Het verkeer heeft enige hinder van de botsing ondervonden, omdat het via het fietspad zijn weg moest vervolgen. Beide auto's raakten zwaar beschadigd en werden afgesleept.

Informatiemiddag voor kinderen in het Reichswald

REGIO - Op zaterdag 18 maart houdt de ‘Klever Waldjugend’ (www.waldjugend-kleve.de) een informatiemiddag in het Reichswald. De middag is speciaal bedoeld voor kinderen en jongeren, maar volwassenen zijn natuurlijk ook welkom.

Onder leiding van deskundigen krijgen de bezoekers op een toegankelijke en uitdagende manier voorlichting over de geheimen, de rijkdommen en de geschiedenis van dit duizenden jaren oude bos en zijn omgeving.

Zo zal een boswachter tijdens een wandeling vertellen over de bijzondere planten en dieren die hier leven. In deze tijd van het jaar is dat extra interessant omdat de natuur nu uit haar winterslaap ontwaakt. Uiteraard zal ook worden ingegaan op de mogelijke komst van windindustrie in het Reichswald, dat een ernstige bedreiging vormt voor het bos en zijn bewoners.

Aangezien Nederlandse volwassenen aanwezig zijn die voor een vertaling zorgen, zijn ook Nederlandse jongeren meer dan welkom. Geïnteresseerden kunnen zich om 15.30 uur melden op de parkeerplaats Kartenspielerweg/B 504.

De organisatoren verzoeken de bezoekers drinken en een pen mee te nemen. Bij regen wordt aangeraden laarzen en beschermende kleding te dragen. De informatiemiddag is kosteloos.

Rood Wit bijna gelijk tegen koploper

GROESBEEK - RKZVC uit Zieuwent is de koploper in de klasse en zij waren niet naar Groesbeek gekomen om zich te laten inpakken. Toch lukte het Rood Wit het de gasten moeilijk te maken. Zeker in de slotfase scheelde het uiteindelijk niet veel of de Rood Witten hadden er een gelijkspel uitgehaald.


In de 20ste minuut wisten de gasten te profiteren van een fout in de achterhoede van Rood Wit 0-1. In de 35ste minuut was het wel raak. Onvoldoende ingrijpen van de verdediging zorgde voor een vrije kans die de bal keurig over de doelman van Rood Wit , 0-2. In de 42ste minuut wisten de gasten de voorsprong uit te breiden tot 0-3. Een gemakkelijk gegeven 11-meter werd beheerst benut. Vlak voor het rustsignaal wist Rood Wit de voorsprong kleiner te maken. Een goed combinatie werd voorgegeven en door Soufiane Dadda ingeschoten, 1-3.

Na de thee begonnen beide ploegen weer aanvallend en de eerste mogelijkheid was voor Rood Wit. De aanvallers van RKZVC waren beter in het benutten van de mogelijkheden. In de 50ste minuut werd een prachtige combinatie afgerond met een mooi schot 1-4. De Rood Witten zetten een inhaalrace op. Dat resulteerde in de 75ste minuut in een treffer van Rood Wit. Soufiane Dadda omspeelde een paar spelers om vervolgens met een goed schot de bal beheerst in de hoek te prikken, 2-4. Rond de 85ste minuut zette Max Scholten een aanval goed voor die Jordi Wijnhoven goed afrondde 3-4 dat was ook de einduitslag. Volgende week speelt Rood Wit in Ulft tegen SDOUC aanvang 14.30 uur.

Fietsster gewond

na val in Ooij

OOIJ – Een fietsster is zondagmiddag op de Kerkdijk in Ooij door tot nog toe onbekende oorzaak met haar fiets ten val gekomen en raakte gewond.

Buurtbewoners die getuige waren van de val hebben hulpverlenende instanties gealarmeerd. Ambulancepersoneel heeft het slachtoffer eerste hulp verleend maar vond het nodig dat ze werd overgebracht naar het UMCRadboudziekenhuis in Nijmegen vanwege de opgelopen verwondingen. De fiets is door de buren in veiligheid gesteld.

Succesvol Zin in Pop met drummer Slagerij van Kampen

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen
GROESBEEK - Zondagmiddag 12 maart was er veel belangstelling voor mensen die 'Zin in Pop' hadden, dit werd voor de tweede maal georganiseerd in de protestantse kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek die dan ook vol zat.

Tijdens deze popmiddag werden er samen popliedjes gezongen onder begeleiding van Mariëlle Poelen, zoals het bekende lied van Billy Joel: Piano man. Janneke Ruijs had een gesprek met Irma van de Scheur (raadslid voor Groesbeekse Volkspartij) en met Olaf Fase (drummer bij popgroep Slagerij van Kampen, hij liet zich verleiden tot een drumsolo) over de betekenis van muziek in hun leven en wat hij het mooiste poplied vindt. Een popquiz waaraan iedereen mee kon doen. Er was een optreden van het meezingkoor met de nummers Slow Down van Douwe Bob en Hallelujah van Leonard Cohen.
Al met al een zinvolle en gezellige popmiddag met na afloop gelegenheid voor een drankje en gezellig napraten in de Serre van de kerk.

Fietsster gewond na val in Ooij

Fietsster gewond na val in Ooij

OOIJ – Een fietsster is zondagmiddag op de Kerkdijk in Ooij door tot nog toe onbekende oorzaak met haar fiets ten val gekomen en raakte gewond.

Buurtbewoners die getuige waren van de val hebben hulpverlenende instanties gealarmeerd. Ambulancepersoneel heeft het slachtoffer eerste hulp verleend maar vond het nodig dat ze werd overgebracht naar het UMCRadboudziekenhuis in Nijmegen vanwege de opgelopen verwondingen. De fiets is door de buren in veiligheid gesteld.

Thornsche Molen met mogelijk bezienswaardigheid?

Foto: Marcel Vink

Foto: Marcel Vink

KEKERDOM - Als het aan enkele vrijwilligers ligt krijgen de bezoekers van de Thornsche Molen er mogelijk een bezienswaardigheid bij als ze op het terras of in het restaurant verblijven.

Kekerdommer Johan van Deelen heeft een prachtige ooievaarsnest gemaakt in de vorm van een prachtige rietenmand voor het eventuele ooievaars paar dat hier hopelijk voor hun nazaten zullen gaan zorgen. Samen met Kees van Kippenveld zorgen beiden voor de diverse ooievaarsnesten die in de Ooijpolder te vinden zijn. Kuijpers grondwerken heeft voor de afwerking gezorgd. Het is te hopen dat het nieuwe ooievaarsnest de gasten van de Thornsche Molen op tijden zal vermaken.

Europese toppers

op thuisbasis van

De Treffers

GROESBEEK - Het Nederlands elftal onder 17 speelt deze week de Elite Ronde van het UEFA-kwalificatie toernooi.

Aan de eliteronde doen 32 landen mee, in acht groepen van vier. Elke groepswinnaar verdient een ticket voor het EK. Datzelfde geldt voor de zeven beste nummers twee. Het EK 2017 voor spelers onder 17 zelf vindt plaats in Kroatië, van 3 tot en met 19 mei.

Trainer Kees van Wonderen, we kennen hem nog uit zijn tijd bij NEC, en assistent trainer Michael Reiziger selecteerden 17 talenten die zullen strijden om het felbegeerde ticket naar Kroatië. Tientallen scouts uit binnen- en buitenland zullen de wedstrijden bezoeken op zoek naar nieuw talent.

Het wedstrijdschema bij De Treffers ziet er als volgt uit:

Op dinsdag 14 maart speelt om 19.00 uur Wit-Rusland tegen Italië.

Op donderdag 16 maart ontmoeten Italië en België elkaar. Aanvang 18.00 uur.

Zondag 19 maart neemt het Nederlands elftal het op tegen de mannen van Italië. Aftrap is om 15.00 uur.

De kaarten kosten 3 euro per persoon. Groepen vanaf 10 personen betalen 2 euro per persoon. Toegangskaarten zijn vanaf heden te koop bij Texaco in Groesbeek en in de kantine op sportpark Zuid.

Jackpot 200 euro

GROESBEEK – Op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is de jackpot gegroeid tot 200 euro.

Daarnaast is de hoofdprijs zoals gebruikelijk 250 euro, zodat er voor de gelukkige donderdagavond 16 maart liefst 450 euro in de wacht te slepen is. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend; de bingoballetjes rollen vanaf 20.00 uur.

Drieduizend euro van Oranje Fonds voor dorpshuis De Slenk

GROESBEEK-DE HORST – Woensdag 29 maart om 11.00 uur komen vertegenwoordigers van het Oranje Fonds naar Dorpshuis De Slenk om een cheque uit te reiken van liefst drieduizend euro.

In buurten waar de straatprijs van de Nationale Postcode loterij is gevallen, verblijdt het Oranje Fonds een organisatie met het buurtcadeau, zodat alle omwonenden langdurig profijt hebben van de straatprijs. Het bestuur van De Slenk is blij verrast met het buurtcadeau van drieduizend euro. Hiervan wordt een jeugdbios en een pc-café van ingericht, aldus Elma Burg van De Slenk. Ook een gedeelte van de theetuin zal hiermee bekostigd worden.

De Slenk heeft dit bedrag te danken aan het feit dat on oktober 2016 de straatprijs gevallen was in de Ruyterstraat in Groesbeek met de postcode 6562. Daarna zoekt de Nationale Postcode Loterij naar een organisatie met dezelfde postcode, die draait op vrijwilligers. Zodoende is men bij De Slenk aan de Reestraat op De Horst terecht gekomen. De Postcode loterij nodigt iedereen uit de uitreiking van de cheque bij te wonen.

Bingomiddag

Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 21 maart is er bij de senioren weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. De jackpot staat op 20 euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus. Bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

Bingomiddag Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 21 maart is er bij de senioren weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. De jackpot staat op 20 euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus. Bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

Jackpot staat op 200 euro

GROESBEEK – Op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is de jackpot gegroeid tot 200 euro.

Daarnaast is de hoofdprijs zoals gebruikelijk 250 euro, zodat er voor de gelukkige donderdagavond 16 maart liefst 450 euro in de wacht te slepen is. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend; de bingoballetjes rollen vanaf 20.00 uur.

Kloostertuin en 't Groeske ook flink onder handen genomen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – De Kloostertuin en 't Groeske beide in het centrum van Groesbeek zijn zaterdag in het kader van NLdoet ook flink onder handen genomen.

Foto: Peter Hendriks

Enkele tientallen vrijwilligers zijn zaterdagmorgen en -middag met gereedschap op pad gegaan om zowel de Kloostertuin alsmede 't Groeske een grote schoonmaakbeurt te geven. 't Groeske werd ontdaan van onkruid en mocht zaterdagmiddag weer gezien worden. In de Kloostertuin was het eveneens werken geblazen door vrijwilligers. Hier werden nieuwe groenteplanten geplant, alsook diverse fruitbomen zoals appels en peren waarvan aan het eind van de zomer lekker kan gesmikkeld worden. Iedereen ging zaterdagmiddag nadat de klussen geklaard waren tevreden huiswaarts. Zowel 't Groeske als de Kloostertuin zag er weer spic en span uit.

Keepersdag in Elst

MILLINGEN - Keepersschool On Tour houdt maandag 24 april in de komende Meivakantie, een keepersdag voor keepers van 8 jaar tot en met 18 jaar.

Deze speciale keepersdag wordt van 10.00 tot 16.00 uur door ervaren keeperstrainers gegeven en wordt gehouden op het hoofdveld (kunstgras) van SC Elistha aan De Pas 5 in Elst, Gelderland, zo’n 26 kilometer vanaf Millingen aan de Rijn. De prijs van 20 euro is inclusief lunch, aandenken en gebruik van ballen en materialen. Zelf moet je je bidon, trainingskleding, voetbalschoenen, keepershandschoenen en slippers meenemen.

Meer informatie en aanmeldformulier staan op
https://www.keepersschoolontour.nl/keepersdag-24-april-2017 of op Facebook: https://www.facebook.com/events/100471303802053/
Via mail: info@keepersschoolontour.nl.

27 / 28

Hoera,
Sabine wordt op 15 maart al weer 40 jaar
Gefeliciteerd van Ma en Harry, Christian en Camilla

Hoera, op 10 maart is onze ma en oma 85 jaar geworden!
Van harte gefeliciteerd
van ons allemaal.

Monique,
tis wat, over 30 jaar een luier om je gat!
Gefeliciteerd namens de Optimaal-club van zaterdags om 07.30 uur

Voor deze HUNK zingen we zeventig maal hoera met een klein hiepje…
HOI
Liefs kinderen en kleinkinderen.

11 maart 50 jaar getrouwd.
Opa Joop en Oma Rina.
Gefeliciteerd
Kevin, Jesse, Wesley, Jay en Ryan.

oma viert haar 85 ste verjaardag op16 maart.
Hartelijk gefeliciteerd je kinderen kleinkinderen en achterkleinkinderen we houden van je.

Lieve Sara en Abraham
Verlies niet de moed
Ook na 50 is het leven super goed
Van harte gefeliciteerd
Liefs van ons allen

Je kunt het niet aan hem zien,
maar onze John wordt morgen 5x10!
Hartelijk gefeliciteerd,
Hester, Joost & Amber

Ja, het is echt waar...
17 maart
Hoera Dik 50 jaar!
Proost op je verjaardag.
Groeten van de Ahorn genießen Berg
app. familie

Arco nog Gefeliciteerd met je verjaardag,
van vrijdag 10 Maart.
Je bent al 1 jaar geworden!
De groeten van oma.

Hiep Hiep Hoera
Het meisje van Reijnen
50 jaar

Hiep hiep hoera
Deze kanjer Kitty is 60 jaar!
Dikke kus je man, kinderen en
kleinkind Amy

Janet van der Ley ziet zaterdag 18 maart SARAH
Proficiat de meiden vrijdagavond damesteam

Stijn wordt 17 maart
10 jaar
Gefeliciteerd Stijn
Kusjes Opa en Oma