De Liemers Helemaal Goed Courant

8 november 2014

De Liemers Helemaal Goed Courant 8 november 2014


Loo viert Elfde van de Elfde

LOO - Carnavalsvereniging De Nathalzen gaat een bijzonder jaar tegemoet. De Loose vereniging bestaat dit seizoen vijfenvijftig jaar. Dat jubileum (vijf keer elf jaar) wordt groots gevierd. Op dinsdag 11 november, de Elfde van de Elfde, wordt het carnavalsseizoen officieel ingeluid bij het schuttersgebouw van Willem Tell.

De Nathalzen pakt komend jaar groots uit. Zo komt er een nieuwe prinsenwagen, wordt het dorp feestelijk versierd en wordt het kabinet deels in het nieuw gestoken. Achter de schermen wordt bovendien gewerkt aan een nieuw carnavalslied. De komende weken en maanden zal op diverse manieren blijken dat vrijwilligers van De Nathalzen in de afgelopen maanden niet hebben stilgezeten.

Op 11 november (zaal open: 19.30 uur, aanvang: 20.11 uur) toosten de Loose carnavalisten samen alvast op een succesvol en feestelijk jubileumjaar. De vereniging onthult tevens een nieuw gevelbord op het schuttersgebouw, lanceert de nieuwe website en presenteert het jubileumlogo. Voortaan wordt jaarlijks op de Elfde van de Elfde het Loose carnaval ingeluid. Iedereen is hiervoor uitgenodigd.

Na de opening op 11 november dient het eerste grote hoogtepunt zich al snel aan. Op zaterdag 29 november is er de Loose Avond, de jaarlijkse pronkzitting van De Nathalzen. Vele lokale artiesten zorgen voor het nodige amusement. Op de Loose Avond is er de bekendmaking van het nieuwe kabinet. Voor Loo is het ieder jaar weer een grote verrassing wie de scepter in het dorp mag zwaaien. De kaartverkoop start op 15 november in schuttersgebouw Willem Tell (vanaf 17.00 uur).

Prinsenbal Groessen met Commercial Break Afscheid van Prins Niels (Meijer) de 1e en Adjudant Berry

Prins Niels (Meijer) de 1e die tijdens de optocht van 2 maart jl. vanaf grote hoogte met snoep strooit. (Foto: Sanne Smits)

GROESSEN – Zaterdag 8 november zwaait Prins Niels de 1e samen met zijn vriend en Adjudant Berry Visser voor het laatst de scepter over Deurdreiersdarp. Met hun leus 'Carnaval vieren wij groots' waren ze een jaar lang het visitekaartje van carnavalsvereniging De Deurdreiers.

Het tweetal staat een waardige afscheidsceremonie te wachten. Nadat de scepter is ingenomen wordt het tweetal op een ludieke aftocht getrakteerd.

In aanloop naar de onthulling van het 'Best bewaarde geheim van Groessen' wordt de spanning in de zaal opgevoerd. Het aftellen kan beginnen tot de nieuwe prins wordt gepresenteerd.

Voor deze avond vol ontlading en gezelligheid zijn speciaal uitgenodigd alle optochtdeelnemers, de buren van de scheidende prins, de buren van de feestburcht, de ouders van de schoolverlaters van groep acht en de dansmarietjes, de adverteerders en collega-carnavalsvereniging De Nathalzen uit Loo.

Toporkest Commercial Break zal voor het laatst het Prinsenbal in Groessen muzikaal omlijsten. De bandleden stoppen er eind februari definitief mee. Op die allerlaatste dag, 28 februari, schitteren ze als nooit tevoren tijdens de Amsterdamse Live Avond. Deze 'Grande Finale' belooft een super feestje te worden met Emile Hartkamp, Peter Borkes en Dennis Versluis, die zich nog een keer van hun beste kant laten zien. De voorverkoop voor de Amsterdamse Live Avond start na de bekendmaking van de nieuwe prins.

Het Prinsenbal op zaterdag 8 november in Feestburcht Gieling is voor iedereen toegankelijk, de entree bedraagt tien euro. Leden en genodigden hebben vrij toegang.

Concert Nieuw Leven in De Meent in Angerlo

ANGERLO - Muziekvereniging Nieuw Leven uit Angerlo verzorgt op zaterdag 15 november haar jaarlijkse uitvoering. Tijdens deze avond is er aandacht voor zowel het orkest als voor de jeugd. Wat bijzonder leuk is, is dat de beide blokfluitgroepen aan het publiek laten horen wat ze allemaal al geleerd hebben.

Ook het aspirantenorkest en de slagwerkgroep zullen hun beste beentje voor zetten. Tijdens de pauze is er een verloting met daarin prachtige prijzen. Het orkest, dat onder leiding staat van dirigent Ruud Lanters, heeft recent met succes deelgenomen aan het Hanzefestival in Zutphen. Het resultaat was een prachtige eerste prijs! Tijdens de jaarlijkse uitvoering zal het orkest de daar gespeelde werken spelen. Natuurlijk speelt het orkest ook andere goed in het gehoor liggende nummers.

De aanvang van het concert is 19.30 uur. De zaal open vanaf 19.00 uur. De entree is bedraagt vier euro. Op vertoon van een donateurskaart heeft men gratis toegang voor twee personen.

Meer informatie staat op de vernieuwde website: www.nieuwleven-angerlo.nl.

Heren 1 Basketiers'71 verliest nipt

ZEVENAAR - Op zaterdag 25 oktober was het weer speelzaterdag voor Basketiers'71. Liefst vijf teams moesten thuis aantreden voor hun wedstrijd. Er stond een driedubbele ontmoeting op het spel tegen Challenge. De U12, nog ongeslagen, was de eerste in de rij.

De ongeslagen status werd helaas niet vastgehouden. Een nederlaag van 11 – 61 werd geleden. Maar ook bij dit verlies waren er voldoende winstpunten over het vertoonde spel te noemen.
De U18 speelde een stuk beter tegen Challenge en had al vrij snel de winst in de pocket. Een eerste helft waarin het gat werd geslagen en de tweede helft gemoedelijk uitspelen, leidde tot 59 – 43.
D1 wilde er eens goed voor gaan en de eerste winst in het nog prille seizoen pakken. Dit moest en zou gebeuren tegen Flip Stars Het vertoonde spel liep goed in het begin, maar een paar kinken in de kabel... En dan sta je zomaar op een achterstand die niet meer in te halen valt: 41 – 71.


De U20 speelde ook tegen Challenge en had goed afgekeken bij de U18.
Een goede eerste helft en een solide tweede helft dan pak je de punten 82 – 55.
Dan het vlaggenschip H1 dat aantrad tegen Tower Jumpers. Van begin af aan was duidelijk dat de ploegen aan elkaar gewaagd waren. Grote voorsprongen waren schaars te noemen. Tower Jumpers kwam voor met 57-52 en H1 knokte zich terug tot een 66 – 57 voorsprong. Daarmee leek de pot beslist, alleen knokte Tower Jumpers door tot het laatste fluitsignaal. Aan het einde stond een 75 – 76 stand op het bord en na vijf wedstrijden, is er slechts één overwinning geboekt.
Ook een keer komen kijken op een speelzaterdag, u bent op zaterdag 1 november weer welkom. Voor een aantal mooie basketbalwedstrijden, een kopje koffie en warm broodje frikandel/kroket.

Week van Chronisch Zieken: tweede week van november

ZEVENAAR - De tweede week van november is de Week van de Chronisch Zieken. Thema is er 'Vernieuwing in de zorg'. Netwerk Chronisch Zieken Zevenaar organiseert een voorlichting over zelfregiecentra.

Door verschuiving van AWBZ naar WMO dreigen dagactiviteiten en individuele begeleiding voor mensen met beperkingen te vervallen. Door zelfregiecentra kan dit gat weer gevuld worden. Zelfregiecentra bieden mogelijkheden tot ontmoeting en dagbesteding door welzijnsorganisaties.

Typerend is dat de bezoekers zelf aangeven wat voor hen interessante onderwerpen en belangrijke activiteiten zijn. Ze kunnen deelnemen aan groepsgesprekken, samen koken, film kijken, computeren, et cetera.

In Venlo en Nijmegen draaien al zulke zelfregiecentra. Job Schellekens uit Nijmegen zal op maandag 17 november vertellen wat de ervaringen zijn. Hij is zelf actief betrokken bij de ondersteuning aan mensen met psychische beperkingen. Er zijn ook activiteiten met en voor mensen met lichamelijke en verstandelijke beperkingen.

De bijeenkomst is maandag 17 november van 10.00 tot 12.00 uur in De Hooge Bongert, De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Inlichtingen geeft Tonnie Gevers via 0316 330135 of acgevers@hetnet.nl.

Mengelmoesdag in Didam groot succes

DIDAM. Het is ondertussen een traditie geworden. Als het mannenkoor Mengelmoes haar jaarlijks concert verzorgt, zit de zaal bij Jan & Jan in Didam helemaal vol. Het enthousiaste publiek genoot ook dit jaar met volle teugen van het gevarieerde optreden.

Het inmiddels uit 32 zangers bestaande koor had speciaal voor dit optreden, alweer voor de negende keer, een aantal nieuwe nummers ingestudeerd. Zoals de naam van het koor aangeeft werd tijdens het optreden een mengelmoes van liederen ten gehore gebracht. Enkele gevoelige nummers zoals Lower Lights en La Montenara werden à capella vier en zelfs vijf stemmig gezongen. Maar ook kwamen nummers als: Sloop Jon "B", Santiano, De zomer voorbij, It's now or never en Adieu mein kleiner Gardeoffizier voorbij. In totaal werden vijfentwintig nummers ten gehore gebracht. Vooral bij enkele Nederlandstalige nummers werd uit volle borst meegezongen, dat voor een gezellige sfeer in de zaal zorgde.

Alle nummers werden live begeleid door een eigen band bestaande uit: Annèt Lammers op piano, Willy Gieling op drums, Theo Vonk op basgitaar en zanger Ton Seegers op accordeon. Het geheel stond onder de bezielende leiding van dirigent Cindy Gregoor. Het is een groot compliment dat zij de Diemse zangers naar dit niveau heeft weten te begeleiden.

De presentatie was ook dit jaar weer in handen van Frank te Dorsthorst. Op een vlotte manier maakte hij één geheel van de show. De bezoekers waren dan ook vol lof over het gehele programma. Er waren al mensen die graag een plaats wilden reserveren voor volgend jaar, 25 oktober, als de Mengelmoesdag voor de tiende keer wordt gehouden.

De mannen van Mengelmoes maken er met het jubileum uiteraard een bijzondere dag van.

Vincent Bijlo met Enkeltje Mars in Het Musiater

Foto: Peter Venema

ZEVENAAR - Mijn tijd op aarde zit er bijna op. Toch stemt mij dat niet droevig. Nee, ik sta voor de grootste uitdaging uit mijn leven; ik ga, als eerste en enige Nederlandse cabaretier, naar Mars. Ik zal daar de functie van huiscabaretier gaan uitoefenen.

Ik heb er zin in, die aarde, die ken ik nou wel zo'n beetje. Ik heb hier alles gedaan wat een mens maar kan doen. Ik heb de Alpe d'Huez beklommen, de Mount Everest gedaan, Formule-I-geraced, ik ben toe aan iets nieuws.

Ik ga, samen met mijn team top-Bijlonauten op Mars een nieuw Nederland bouwen, een opperland waarin we het klagen door lachen vervangen. Een land waarin we weer leren naar elkaar te luisteren. Een geestig, opgeruimd land zonder cynisme, dat laten we hier, net als de kiespijn, die kunnen we missen. Misschien hebben we af en toe heimwee, dan zingen we zachtjes het Wilhelmus en denken we aan die goede oude Zwarte Piet.

Vincent Bijlo komt met Enkeltje Mars donderdag 20 november om 20:00 in Het Musiater. Kaarten zijn te verkrijgen via www.hetmusiater.nl. Het Musiater ligt aan de Bommersheufsestraat 62 in Zevenaar

Bingomiddag in Zevenaar

Op dinsdag 11 november wordt door het Nederlands Rode Kruis weer een bingomiddag georganiseerd.

De bingo wordt gehouden van 14.00 tot 16.00 uur in De Hooge Bongert aan de Lentemorgen in Zevenaar. De prijzen die hierbij gewonnen kunnen worden, zijn natuurlijk weer unieke, handgemaakte artikelen, vervaardigd door de deelneemsters van de bijeenkomsten die wekelijks in Zevenaar worden gehouden.

Iedereen is welkom. Voor het bedrag van één euro per plankje kan men de hele middag meedoen. Meer informatie over de wekelijkse bijeenkomsten staat op www.rodekruis.nl/liemers-oost.

Tennisleden gezocht in Loo

LOO - Heeft u zin om lekker een balletje te komen slaan, wordt dan tennislid bij sportvereniging Loo.

Hier kan het hele jaar door recreatief getennist worden op twee goed verlichte kunstgrasbanen. Deze banen zijn een paar maanden geleden geheel vernieuwd en liggen er prachtig bij. De banen zijn dagelijks beschikbaar. Momenteel hebben we ruimte voor een aantal nieuwe leden en kunt u meteen gaan sporten. Zowel beginnende als gevorderde tennissers kunnen bij ons terecht. Voor de kosten hoeft u het niet te laten, want voor een heel jaar onbeperkt tennissen bent u maar 108 euro kwijt (seniorleden).
Kijk eens op www.svloo.nl. Hier staat alle informatie over de banen, de kosten, reglement, lid worden, enzovoort.

Archeologie regio Arnhem werkt intensiever samen

LIEMERS - Zeven gemeenten rond Arnhem gaan de samenwerking op het gebied van archeologie intensiveren. De samenwerking is al in 2010 gestart met de aanstelling van een regioarcheoloog binnen de gemeente Arnhem voor de gemeenten Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar. Dit heeft nu met het 'Handboek Archeologie' een duidelijk inhoudelijk vervolg gekregen.

In het handboek is opgenomen aan welke eisen archeologisch onderzoek moet voldoen en welke bronnen dienen te worden geraadpleegd. Het handboek wordt binnen de Nederlandse archeologische beroepsgroep verspreid. Met het handboek verwachten de gemeenten het archeologisch onderzoek een kwaliteitsimpuls te kunnen geven. Ook verwacht men te voorkomen dat er onnodig onderzoek wordt uitgevoerd door bijvoorbeeld het toepassen van archeologie-vriendelijke bouwmethoden. Archeologische en historische verenigingen moeten vanaf nu altijd betrokken worden bij archeologisch onderzoek. Zo kan de grote gebiedskennis die binnen deze verenigingen aanwezig is optimaal worden benut en wordt het draagvlak voor archeologisch onderzoek vergroot.

Het handboek staat op de websites van de deelnemende gemeenten.

Ron Brandsteder schittert bij Zonnebloem

DUIVEN - In het CCOG in Duiven bracht vrijdag 24 oktober een professioneel gezelschap de nieuwe Zonnebloem Theatervoorstelling 'Diner voor Twee' op de planken: Ron Brandsteder, Joke de Kruijf, Petra Berger, Rolf Koster en Arwin Kluft namen samen met twee acteurs van de Musicalacademie, Tamara Juinen en Guus Boswinkel, de rollen voor hun rekening.

Ruim driehonderd gasten van Regio De Liemers van de Zonnebloem kwamen uit alle delen van de Liemers naar Duiven om deze prachtige musical te aanschouwen.
'Diner voor twee' is het verhaal over Maitre Bernardo (Ron Brandsteder) die samen met een nichtje (Tamara) en neefje (Guus) uit Nederland het driesterren hotel/restaurant 'IL Mona Lisa' in Venetië bestiert. Dit etablissement biedt aan slechts twee gasten. Ditmaal zijn een zangersechtpaar, de vermogende Babs (Petra Berger) en Adelbert (Arwin Kluft) zijn gasten. Het echtpaar zit nog maar nauwelijks aan het voorgerecht als Koos (Rolf Koster) en Sjaan (Joke de Kruijf) uit de Jordaan hun opwachting maken. Hij is ex-taxichauffeur, zij kapster. Zij staan door een fout ook geboekt voor vanavond. Maitre Bernardo, staat voor de lastige, zo niet onmogelijke taak om naast de avond ook zijn gezicht te redden.

Uiterst vermakelijke ontwikkelingen zijn het vervolg afgewisseld door onder meer Joke de Kruijf en Petra Berger subliem gezongen bekende liedjes die de gasten enthousiast meezingen.

Voor de gasten van de Zonnebloem was het een onvergetelijke middag. De organisatie kijkt tevreden terug op een vlekkeloos verlopen happening. Na afloop zorgden twee politieagenten voor een veilige oversteek van de Kastanjelaan.

Grote vogelshow Witropaka Duiven

DUIVEN - Alweer voor de negentiende keer organiseert vogelvereniging Witropaka haar jaarlijkse vogeltentoonstelling in de Roos in Duiven.

Ook dit jaar wordt een grote verscheidenheid van verschillende vogels getoond, zoals verschillende soorten kanaries, tropen, grote en kleine parkieten van liefst dertig inzenders. Met dit jaar ook weer inzenders van de Australische Prachtvinkenvereniging.

Naast de 280 ingezonden vogels is er ook een grote verkoopklasse aanwezig voor die mensen die ook eens een vogeltje willen aanschaffen; dit alles van de eigen leden. "Als u al lang opzoek bent naar een leuke hobby, is dit misschien iets voor u en meldt u dan aan als bondslid-verenigingslid bij een van de bestuursleden."

De vogelshow van Witropaka wordt gehouden in de zaal van schietvereniging De Roos aan de Visserlaan 37 in Duiven. De opening is vrijdag 7 november om 19.30 voor leden. Vrijdagavond 7 november geopend van 19.30 tot 22.00 uur, zaterdag 8 november van 10.00 tot 20.00 uur en zondag 9 november van 10.00 tot 16.30 uur. De entree is gratis en De Roos is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Actitviteit in Het Musiater

ZEVENAAR - Op vrijdag 21 november om 20:00 uur is er een optreden van dansgroep ISH - ISHues. Er zijn wee danstheatervoorstellingen over bloedverwanten: Vaders en Gene.

In danstheatervoorstelling Vaders maken we kennis met een vader en zijn opgroeiende dochter. Hij knuffelt haar, maar bepaalt ook duidelijk de regels. Op een dag trekt hij plots de deur achter zich dicht en laat hij zijn dochter in de steek. Een voorstelling over een man die ondanks alles nog steeds haar vader is.

In Gene komen twee jonge vrouwen tijdens een communicatietraining tot de ontdekking dat ze een gemeenschappelijke geschiedenis hebben. Een voorstelling waarin dans, cabaret en muziektheater samen de puzzelstukjes vormen van een intense intrige. Twee zusjes ontdekken dat je altijd kunt kiezen waar je naartoe wilt, maar nooit kunt veranderen waar je vandaan komt.

ISHues is een voorstelling in de serie ISH Nieuwe Makers. Hierin biedt cross-over dansgezelschap ISH talentvolle makers de kans om, onder begeleiding van artistiek leider Marco Gerris en een persoonlijke coach, een voorstelling te maken in de ISH-traditie. Eerdere voorstellingen in deze serie zijn The Gate, Fight Flow, GravitISH en L.O.U.D.

Een waar dansspektakel die je niet mag missen! Met bekende namen van So you think you can dance. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.hetmusiater.nl

Het Musiater ligt aan de Bommersheufsestraat 62 in Zevenaar.

Gratis praktijkdag voor jonge autorijders

REGIO - Ben je tussen de 18 en 24 jaar, heb je tussen de drie maanden en twee jaar je rijbewijs? Doe dan op zondag 23 november of zondag 30 november gratis mee aan The DriveXperienc!

Deze praktijkdag is een unieke gelegenheid voor jonge autorijders om in de praktijk te ervaren hoe goed je bent en welke verbeterpunten er nog zijn te behalen. De organisatie is in handen van de provincie Gelderland en de gemeenten Zevenaar, Doesburg en Montferland.

Bezit van een eigen auto is niet nodig. De auto's worden gratis beschikbaar gesteld door Autobedrijf Bloemberg in Zevenaar. Op het terrein van deze Toyota dealer aan de Marconistraat 21 in Zevenaar worden beide dagen gehouden. De praktijkdag begint om 9.00 en duurt tot 16.00 uur. Je maakt een praktijkrit, noodstops op een gladde baan en je hebt een groepsgesprek met andere autorijders én deskundigen. De drie gemeenten bieden een gratis lunch aan. Na afloop krijgen de deelnemers een certificaat. Er kunnen per dag maximaal 48 jonge autorijders meedoen. Snel aanmelden dus! Meer info staat op www.zevenaar.nl. Je kunt je ook direct aanmelden voor The DriveXperience: op www.thedrivexperience.nl of op www.jongeautorijders.nl.

Danscontactavond 55-plussers in Didam

DIDAM - Op maandag 10 november vindt de maandelijkse dansavond plaats voor senioren van De Stichting Senioren Kontakt Didam, Loil en Nieuw Dijk.

De avond begint om 19.00 uur en eindigt om 22.30 uur. Het orkest Jersey zorgt voor prachtige dans- en luistermuziek in zaal Jan en Jan, Lieve Vrouwplein 4 in Didam. Er is dus ook volop gelegenheid voor een praatje en een dansje. Bovendien is bewegen in de vorm van dansen heel erg goed voor lijf en geest en het is bovendien nog gezellig ook!

Het bestuur nodigt allen hierbij uit; introducés zijn uiteraard ook welkom. Voor informatie kan men contact opnemen met Henk Boerstal, telefoon 0316 223885.

Ontmoetingskerk Zevenaar open voor publiek

ZEVENAAR - De Ontmoetingskerk aan de Markt in Zevenaar dateert uit 1659 en is daarmee één van de oudste protestantse kerken van Nederland.

Elders werden de bestaande katholieke kerken door protestanten overgenomen, maar in Zevenaar was dit niet het geval, omdat het hertogdom Kleef - waar Zevenaar toen onder viel – een andere godsdienstpolitiek voerde dan in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Er zijn veel bezienswaardigheden in de kerk en het is zeker de moeite waard eens even binnen te lopen. Dat kan op vrijdagmiddag 14 november, 12 december en 16 januari van 14.00 tot 17.00 uur.

In Between in Loo Budgetconcerten

LOO - Het koor In Between in Loo budgetconcerten met muzikale intermezzo harpiste Caby Keet. In Between bestaat uit 35 enthousiaste leden. Verdeeld in tenoren en bassen, sopranen, mezzosopranen, eerste en tweede alten.

"We repeteren elke woensdagavond van 20:00 tot 21:45 uur in de H. Andreas kerk van Groessen. In de wintermaanden kunnen we bij zaal Gieling Groessen terecht. Voor zowel huwelijken als jubilea is In Between van harte aan te bevelen, met verschillende gevoelige en hedendaagse nummers weten we altijd de juiste snaar te raken."

In Between is trots op haar brede repertoire. "We zingen Nederlands, Engels en Latijnse kerkgezangen, maar ook hedendaagse muzikale nummers. Zondag 16 november, 15.00 uur in de H. Antonius Abt kerk in Loo willen we deze hedendaagse muziek graag aan u laten horen. Dit alles kunnen wij alleen goed ter gehore brengen onder leiding van onze dirigent Ton de Waal en pianist Bart Limbeek. Dit muzikale duo zorgt voor de perfecte balans in ons koor!"

Ons koorlid Gaby Keet zal nog enkele nummers op de harp laten horen op zondagmiddag 16 november in de H. Antonius Abt kerk, Loostraat 32 in Loo. De entree inclusief een kopje koffie of thee bedraagt zes euro per persoon. De aanvang is 15.00 uur; de kerk is geopend vanaf 14.30 uur.

Kaarten zijn verkrijgbaar of te reserveren bij Peter Koopmans, op maandagochtenden in de parochiezaal tussen 10.00 en 12.30 uur, telefoon 0316 263981 of privé 0316 261612. En ook voorafgaand aan het concert in de kerk.

Gefascineerd door fotografie?

DOESBURG - Zoek je naar een mogelijkheid om je daarin te verdiepen en te ontwikkelen? Inbeeldt Fotografie start met het geven van diverse cursussen in de fotografie. In november wordt er gestart met een beginnerscursus creatief fotograferen.

Doesburg - Inbeeldt, Tamara Verheij-Wenting is sinds 2008 afgestudeerd aan de Fotovakschool in Apeldoorn (fotografische vormgeving) en heeft zich in 2009 gevestigd in Doesburg als fotograaf. De afgelopen jaren heeft ze voornamelijk gefotografeerd in opdracht.
"Nu is het tijd voor een volgende stap", aldus Tamara. De kennis die zij de afgelopen jaren in de praktijk heeft vergaard, wil zij graag delen en overbrengen op andere mensen door middel van het geven van cursussen in de fotografie. Waarom starten met een beginnerscursus? Omdat de geavanceerde camera's van tegenwoordig veel optimaler gebruikt kunnen worden dan er wordt gedaan. Fotografie is veel meer dan alleen het vastleggen van een gebeurtenis ter herinnering van een mooi moment. Zodra je weet hoe je je camera optimaal kunt gebruiken, hoe je kunt spelen met licht en welke verschillende vormen van compositie je kunt toepassen, leer je te begrijpen hoe fotografie interessanter en creatiever kan worden."

De basiscursus creatieve fotografie start ergens in november op de dinsdag- en donderdagavond van 20.00 tot 22.00 uur en zal in de studio van Inbeeldt Fotografie in Doesburg worden gehouden. De cursus bestaat uit zes praktijkgerichte lessen, waarvan vijf avonden en één praktijkochtend.
Wanneer de cursus precies van start kan gaan, is nog even afhankelijk van het aantal aanmeldingen. "Heeft u interesse of wilt u meer informatie over de cursus, meldt u dan aan. Bel: 06-52392193 of stuur een e-mail naar info@inbeeldt.nl."

Lezing Reinier van de Berg in Lathum

LATHUM - Het bestuur van de Stichting Vrienden van de Lathumse kerk (VVLK) nodigt een ieder uit tot het bijwonen van een bijzonder aantrekkelijke lezing door Reinier van de Berg op 28 november met als onderwerp: Extreem weer en dure koffie.

Reinier van den Berg, bekend van TV, is specialist op gebied van weer, klimaat en duurzaamheid. Tijdens deze lezing zal Reinier ingaan op actuele toestand van het wereldwijde klimaat. Weer, klimaat, duurzaamheid en economie, worden in deze boeiende en rijk geïllustreerde presentatie, in verband gebracht met het grondstoffen- en voedselvraagstuk. Daarbij zal hij gebruik maken van beelden van spectaculaire expedities en kersverse beelden uit Ethiopië.

Wij bevelen deze lezing van harte aan op 28 november 2014 in de Lathumse kerk. De aanvang is 20.00 uur. De entree met gratis koffie vooraf acht euro.

Toegangskaarten zijn te bestellen via e-mail (vvlk@chello.nl)of per telefoon 0313 631915. Tevens zijn kaarten, zolang de voorraad strekt, te koop voor aanvang van de lezing.

Betaling van de bestelde kaarten is mogelijk door overschrijving van acht euro per kaart op IBANnummer NL04ABNA0464264022 ten name van VVLK, Kerkstraat 2 te Lathum. De betaling dient voor 22 november ontvangen te zijn. Bestelde kaarten kunnen worden afgehaald voor aanvang van de lezing.

Gratis Qoncert van Qoorieus

ZEVENAAR - Elke woensdagavond wordt er volop vijfstemmig gezongen in basisschool het Kofschip in Zevenaar. Want Vocal group Qoorieus is druk bezig met het voorbereiden voor hun gratis try-out Qoncert met een heleboel gloedjenieuwe nummers!

Het is helemaal niet Oh so quiet in de school op woensdagavond. Er is zelfs in het weekend gerepeteerd, zodat we het publiek als Royals kunnen ontvangen. Wij worden al heel happy van de vijfstemmige klanken. Echt een Qoncert om bij haar te zijn!

Het gratis try-out Qoncert is op zondagochtend 16 november van 10.30 tot 12.00 uur. In basisschool Het Kofschip – locatie Platanenlaan in Zevenaar. Iedereen is welkom om te komen kijken en luisteren naar Qoorieus. Want we zingen onze liedjes niet alleen, we brengen ze ook met een theatrale twist. In de pauze verkopen we koffie, thee en limonade met cakejes.

Het Qoncert is geschikt voor jong en oud. En voor wie zelf ook graag zingt, we hebben nog ruimte voor nieuwe leden.

Het optreden is zondag 16 november in de basisschool Het Kofschip. Meer informatie staat op www.qoorieus.nl.

Reanimatie- en AED-cursus

ZEVENAAR - Het Rode Kruis afdeling Liemers Oost organiseert op twee zaterdagen 29 november en 13 december een reanimatiecursus met gebruik van AED (Automatische Externe Defibrillator) in het Rode Kruisgebouw, Mozartlaan 138 in Zevenaar.

De cursus bestaat uit een lesochtend van 09.00 tot ca. 13.15 uur. Na afloop van de cursus kun je een slachtoffer in veiligheid brengen, de toestand van het slachtoffer beoordelen, reanimeren, een AED gebruiken en een bewusteloos slachtoffer in de stabiele zijligging leggen. Na het met goed gevolg afsluiten van deze cursus van één dag, kun je online je behaalde Rode Kruis certificaat Reanimatie, inzien en uitprinten. De prijs van de cursus is vijftig euro.

Door gebruik te maken van de kortingscode LOREMA2911 (voor de cursus van 29 november) of de kortingscode LOREMA1312 (voor de cursus van 13 december) krijgt men twintig euro korting op deze cursus. Denk er ook aan dat jaarlijks een herhalingsles gevolgd moet worden om het reanimatiecertificaat geldig te houden. Voor de cursus kan men zich rechtstreeks per e-mail aanmelden bij: Marcel Holdorp rodekruis.zevenaar@chello.nl.

AED-cursus Angerlo Vooruit

Van links naar rechts: Jetse Wynia (leider vierde elftal) , Ruud Hulsegge (trainer / leider jeugd) , Trudy Klaassen (verzorging) , Martijn Kort ( raktijk FysioKort), Sophia Jochemsen (medewerker kantine) , Luuk Klaassen (praktijk FysioKort en hersteltrainer) , Arjan van Someren (trainer jeugd). ( niet op de foto; Paul Borchers van het wedstrijdsecretariaat)

ANGERLO - Op 18 september op de locatie van Angerlo Vooruit heeft Cor Pouwels van REOB-opleidingen een basiscursus Reanimatie/AED verzorgd voor een aantal vrijwilligers van Angerlo Vooruit. De deelnemers zijn allemaal geslaagd en hebben een certificaat ontvangen.

Ook medewerkers van FysioKort hebben de cursus gevolgd, uit het oogpunt van de intensieve samenwerking met Angerlo Vooruit op het gebied van hersteltrainingen (Martijn Kort en Luuk Klaassen) voor zowel jeugdspelers als senioren.

Angerlo Vooruit heeft hiermee een start gemaakt om zoveel mogelijk vrijwilligers binnen de vereniging op te leiden voor reanimatie en het gebruik van de AED. Zij hoopt voor het nieuwe jaar nog een groep op te kunnen leiden. De vereniging is in het bezit van een AED-apparaat.

Groot succes kapellendag van Original Liemers Musikanten

ZEVENAAR - Afgelopen zaterdag 1 november vond in het partycentrum Staring in Ooy de zesde Zevenaarse kapellendag plaats. De organisatie hiervan was in handen van de Original Liemers Musikanten.

Er traden zeven orkesten op, waaronder ook de Original Liemers Musikanten, die elk op hun eigen wijze een mooie vertolking gaven van de Egerlander- en Tjechische blaasmuziek. De hele dag door was er veel publiek in het partycentrum en de Original Liemers Musikanten kunnen dan ook terug zien op een zeer geslaagde dag.

Dit evenement zal in 2015 zeker een vervolg krijgen en wel op 31 oktober (meer informatie staat op www.orginalliemersmusikanten.nl).

Sinterklaas-50plusbingo bij Het Palet in Duiven

DUIVEN - Seniorensociëteit Het Palet uit Duiven houdt op zondag middag 30 november een Sinterklaas-50plusbingo.

Op deze speciale Sinterklaas-50plusbingo zijn diverse leuke prijzen te winnen, tevens zal er op deze middag een loterij worden gehouden. Ook Sint-Nicolaas met zijn Pieten hebben aangegeven deze middag een bezoek te zullen brengen aan Senioren Sociëteit Het Palet in Duiven.
Vrijwilligers van het Palet zullen tussen de Bingo spelen door een borrelhapje aanbieden. Als werkgroep activiteiten van Het Palet zien wij u graag op deze gezellige Sinterklaas-50plusbingomiddag. De aanvangtijd van deze Bingo middag zal zijn: 13.30 uur. Het Palet is open vanaf 13.00 uur.
Wegens beperkte ruimte in Het Palet wordt gevraagd om zich voor deze middag aan te melden bij Tonnie Jansen, 0316 266104.
Het Palet ligt aan de Mondriaanstraat 14 in Duiven (tegenover de Coöp).

Skoeks uit Westervoort viert tienjarig bestaan

WESTERVOORT - Zondag 9 november viert de band Skoeks uit Westervoort zijn tienjarig bestaan met een concert in zalencentrum Wieleman. Het [publiek is welkom vanaf 14.00 uur.

Tijdens het afscheidsconcert van Onderste Baove speelden Bert Stienissen (gitaar), Willem Jan Schuurman (accordeon), Rob Gerretzen (drums) en Harry Krukkert (basgitaar) samen het nummer 'Ik loop' van Gerard Maasakkers, het werd het begin van een nieuwe band. Anno 2014 bestaat Skoeks uit: Bert Stienissen gitaar en harmonica en zang; Willem Jan Schuurman basgitaar en accordeon en zang; Dennis de Rooy, drums, accordeon en zang en Gerry van der Sterren gitaar, basgitaar en zang. Concerten van Skoeks zijn zeer gevarieerd. Dit komt niet alleen omdat tijdens een concert geregeld van instrument gewisseld moet worden, als ook door de muziekkeuze. Luisterliederen worden afgewisseld met liedjes met Afrikaanse invloeden, maar ook rock, cajun, Nederlandstalige muziek en muziek in het dialect. Alle liedjes worden sowieso gezongen in het Nederlands of in het dialect. Het zijn bewerkingen van liedjes van bijvoorbeeld Rowwen Hèze, Gerard van Maasakkers, De Dijk, Daniël Lohues, maar ook van Bruce Springsteen, I Muvrini.


Succesvolle optredens waren er bijvoorbeeld in Huize Vredenburg, op het plein tijdens het Wyborghfeest, maar ook op de radio is Skoeks al een paar keer te beluisteren geweest. Skoeks wil een ieder op zondag 9 november verblijden met een gezellig koffieconcert in zalencentrum Wieleman. Het kopje koffie en het koekje zijn geregeld. Daarnaast ook nog enkele gastmuzikanten!

Programma Passage Zevenaar

ZEVENAAR - 37 vrouwen vierden 22 oktober het jubileum van de christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging Passage.
Deze beweging is landelijk aktief. De afdeling Zevenaar vierde het 45-jarig bestaan met onder andere een gezellig bowlen en een voortreffelijk diner in Partycentrum Griethse Poort.

Op 19 november. is als gastspreker uitgenodigd : imker J.v.d.Voorst. De titel van zijn lezing is: Alles over bijen, planten, insecten en de voedselketen. Een zeer actueel onderwerp in deze tijd waarin de bij bedreigd wordt. Er is gelegenheid tot vragen stellen. De spreker neemt tevens allerlei voorwerpen mee, die te maken hebben met de bijencultuur; ook zal er honing te koop zijn.
Plaats van samenkomst is Ons Huis aan de Dr Honigstr. 3. De aanvang is 19.30 uur.

Op 20 novembe zal er een Passage Ontmoetingsdag zijn in Dieren. 's Morgens treden de Realitits op met onopgesmukte, ontroerende en geestige levenservaringen. Na de lunch volgt een optreden van drie professionele muzikale vrouwen 'Prima Diva'.
Hun doel is de opera toegankelijk te maken voor een breed publiek. Thema van de dag is 'De kracht van vrouwen'. Deze dag is in theater Theothorne in Dieren van 10.00 tot 15.00 uur. Meer inlichtingen verkrijgt men via 0316 524620.

Lezing bij Cultuurhistorische Vereniging

ZEVENAAR - Jan Berends uit Doetinchem gaat de gasten weer een avond meevoeren. Het gaat om deel drie van drie delen over de curiositeiten in de Achterhoek en de Liemers.

De gasten worden meegenomen op een ontdekkingsreis door het gebied, waarbij zal worden stilgestaan bij bekende, maar vooral ook onbekende monumenten in het gebied. Ze gaan langs belangrijke kastelen, kerken, molens, woonhuizen en boerderijen, maar soms komen we ook iets bijzonders tegen dat we nog nooit opgemerkt hebben. Zoals we kennen van het Bakhuisje in Ooij!

Ook oude begraafplaatsen kunnen ons veel leren over bijzondere en gewone mensen.

Deel drie gaat over Gaanderen, Terborg, Silvolde, Gendringen, Dinxperlo en Varsseveld. "Laat u weer meevoeren op deze reis en kijk eens met een ander oog naar uw verrassende omgeving! Er is meer dan u denkt!

De lezing wordt in Zevenaar gehouden: dinsdag 18 november in café zalen- en partycentrum Staring, Grietakkers 3 en in Giesbeek op dinsdag 25 november bij woonzorgcentrum Het Binnenrijk aan de Burgemeester Van Rielstraat 36. De zalen zijn om 19.00 uur open en de aanvang is 19.30 uur.Voor leden is het gratis en niet-leden betalen 2,50 euro. Voor bewoners van het verzorgingshuis en verpleegafdeling Binnenrijk (Diafaan) één euro voor koffie/thee. Niet-leden en bewoners van de Laris-appartementen inclusief een keer koffie/thee 3,50 euro.

Duikteam SAL sluit seizoen af met snertduik

TOLKAMER - Op zondag 26 oktober sloot duikteam Sub Aqua Libera haar buitenduik seizoen af met een gezellige, traditionele snertduik.


Duikteam Sub Aqua Libera (SAL) startte het seizoen in het voorjaar en organiseerde gedurende het jaar verschillende activiteiten en opleidingen. In het afgelopen seizoen zijn groepen beginnende en gevorderde duikers gebrevetteerd en onlangs breidde de club haar kader uit met een groep nieuwe duikinstructeurs. Naast deze opleidingen werden er ook verschillende specialisaties gegeven in onder andere navigeren, nachtduiken en zuurstof toedienen.

Het seizoen werd zondag afgesloten door in de ochtend in clubverband te duiken en daarna met de leden in het clubhuis zelfgemaakte, heerlijke, warme erwtensoep te eten. Binnenkort begint bij duikteam SAL een nieuwe duikopleiding voor beginnende duikers. Deze bestaat uit een theoretisch gedeelde en een praktijk gedeelte dat begint met een korte snorkelintroductie waarna er in het zwembad geoefend wordt met perslucht en vervolgens de oefeningen en duiken in het buitenwater worden uitgevoerd. Daarnaast worden er komend seizoen ook verschillende duikopleidingen en specialisaties voor gevorderde duikers gegeven. Duikopleidingen volgen kan vanaf veertien jaar en voor jongere kinderen organiseren we speciale jeugdlessen die bestaan uit snorkellessen, persluchtlessen, leuke conditielessen en speciale funlessen. Natuurlijk mag je eerst vier keer gratis komen proberen of je duiken een leuke sport vindt.

Tot slot is het mogelijk om met een groep te komen duiken zoals een bedrijfsfeest of kinderfeestje. Meer informatie over deze mogelijkheden, de vereniging en opleidingen staat op www.subaqualibera.nl. Een afspraak maken voor een introductieduik kan door te mailen.

Speelluden zoekt dansleider

WESTERVOORT - Folkloregroep De Speelluden is een dansgroep uit Westervoort met een repertoire van boerendansen (klompendans) van rond 1900 in de klederdracht van de Liemers en oude ballroomdansen van rond 1930.

Vooral de klompendans is erg populair in het buitenland. Regelmatig worden er dus reizen gemaakt om deel te nemen aan festivals. Onze meest recente reis was in april naar Almeirin in Portugal. Dansprogramma's in Nederland bestaan uit (vaak) twee delen. Het eerste deel is de boerendans, het tweede de ballroomdans met veel walsen en polka's.

"Wij oefenen bijna elke dinsdagavond in het Trefcentrum te Westervoort. Uiteraard met live muziek van onze muzikanten. Helaas heeft onze dansleidster te kennen gegeven per 01 januari te willen stoppen. Wij zij dan ook op zoek naar iemand, die bekend is met onze dansen en de leiding van haar wil overnemen. De website van de vereniging www.speelluden.nl geeft al een indruk."

"Voor nog meer informatie kan men bellen: 0344 601957 Von en Jan Peijer, secretaris respectievelijk voorzitter of 026 3118487 Klaas Dekker, penningmeester of 0316 846819 Lenie Visser, dansleidster. Ook kunt u een e-mail sturen naar speelluden@hotmail.com."

Nederland Leest 2014: Gratis boek en Midas Dekkers

REGIO - Een vlucht regenwulpen van Maarten 't Hart is het boek van Nederland Leest 2014. De hele maand november deelt de Bibliotheek Montferland dit boek gratis uit aan bibliotheekleden.

Vanaf 1 november is de gratis app Maartens Vogel Machine downloadbaar, waarop lezers zich auditief kunnen onderdompelen in het boek Een vlucht regenwulpen, door tijdens het lezen geluiden af te spelen van vogels uit het boek. Op de app is daarnaast een online talkshow op 26 november te volgen. Ook een optreden van Maarten 't Hart tijdens het Nederland Leest Slotfeest op 29 november en de prachtige film Alles verstrijkt in een vleugelslag kunnen bekeken worden.

In het kader van Nederland Leest komt maandag 10 november komt Midas Dekkers vanaf 20.00 uur in Bibliotheek Didam vertellen over zijn nieuwe boek De kleine verlossing of de lust van het ontlasten. Kaartjes à tien euro (met voordeelmetjebiebpas 7,50 euro) zijn te koop aan de balie van Bibliotheek Montferland of te reserveren via telefoonnummer 031 6221184.

Meer informatie staat op www.bibliotheekmontferland.nl en www.voordeelmetjebiebpas.nl.

Open huis Liemers College in nieuw Landeweer

FOTOBIJSCHRIFT 1: Het gebouw Landeweer aan de Stationspoort in Zevenaar-Oost is een blikvanger.

ZEVENAAR - Het Liemers College houdt zaterdag 8 november van 10.00 tot 13.30 uur open huis in de spiksplinternieuwe locatie Landeweer in Zevenaar-Oost.

Het open huis is bedoeld voor ouders en familieleden van leerlingen die nu of straks naar Landeweer gaan, maar ook voor belangstellenden die gewoon geïnteresseerd zijn hoe een moderne school voor voortgezet onderwijs is ingericht.

FOTOBIJSCHRIFT 2: Leerlingen aan het werk in het nieuwe techniek lokaal.

Sinds het begin van dit schooljaar is de vmbo-bovenbouw van het Liemers College gehuisvest in Landeweer. Het opvallend vormgegeven gebouw Landeweer is een blikvanger in de nieuwbouwwijk Zevenaar-Oost en het aangrenzende bedrijventerrein 7poort. Het wordt gekenmerkt door kleinschaligheid, veel lichtinval en een gevarieerd kleurgebruik.

De begane grond wordt gebruikt door de vernieuwde techniekopleidingen. De twee glazen tussenverdiepingen met de grote sportzaal is voor de afdelingen handel & administratie en sport, dienstverlening & veiligheid.

De bovenverdieping is het thuishonk van de afdeling zorg & welzijn en van de gemengd-theoretische leerweg. Dagelijks volgen ook tweedeklassers van de locaties Didam en Zonegge lessen op Landeweer. Zo worden ze eerder vertrouwd met de werelden van techniek, economie en zorg & welzijn.

Filmhuis Didam toont films uit alle windstreken

DIDAM - Op maandag 10 november kan de filmliefhebber zich verbazen bij het Joodse echtscheidingsdrama Gett, The Divorce Trial Of Viviane Amsalem. Viviane Amsalem vroeg de scheiding drie jaar geleden aan, maar haar man Elisha weigerde. En in Israël kan enkel de rabbijn de scheiding uitspreken met volledige instemming van de man...

Op donderdag 13 november kunt u genieten van het Franse drama Bon Dieu. Twee conservatieve ouders hopen dat tenminste een van hun vier mooie dochters met een nette katholieke jongen trouwt. De grootste Franse bioscoophit sinds Intouchables!

Maandag 17 november wordt de succesvolle Nederlandse film Dorsvloer vol Confetti herhaald. Deze film vertelt het verhaal van de jonge Katelijne (Hendrikje Nieuwerf) die opgroeit in een boerengezin in Zeeland. Dorsvloer vol Confetti is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Franca Treur.

Op donderdag 20 november wordt St.Vincent vertoond. Een Amerikaanse feelgood komedie met Bill Murray, Melissa McCarthy, Naomi Watts en Chris O'Dowd over de eeuwig cynische Vincent die voor zijn alleenstaande buurvrouw in de middaguurtjes de zorg op zich neemt voor haar twaalfjarige zoontje.

Filmhuis Didam ligt aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Meer informatie over deze films of het filmhuis staat op www.filmhuisdidam.nl. De entree 6 euro. De films beginnen om 20.00 uur. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open.

Heren 1 De Westerduiven ongeslagen herfstkampioen

DUIVEN - Heren 1 van hockeyvereniging MHC De Westerduiven mag zich herfstkampioen noemen. Alle wedstrijden werden gewonnen.

Daarmee zijn ze nu al verzekerd van deelname aan de play-offs in mei 2015. Het team bestaat uit ervaren spelers, aangevuld met een aantal jonge spelers die vorig jaar uitkwamen voor de A-jeugd. Samen met trainer Martin Veldman en coach Arnoud Vennis zijn ze door hard werken in zeer korte tijd een hecht team geworden. De play-offs halen betekent kans op promoveren naar de derde klasse.

Thema-avond over kanker en gezin

ZEVENAAR - Op 17 november houdt inloophuis Het Braamhuis een thema-avond met als onderwerp Kanker en gezin.

Wat gebeurt er in een gezin als er bij een (klein)kind, broer of zus, vader of moeder de diagnose kanker is gesteld? Welke impact heeft dit op het gezin? Wat komt er op iedereen af? De wereld staat op zijn kop. In een keer is er een heleboel onzeker wat daarvoor zo vanzelfsprekend leek. Degene die ziek is, moet alles ondergaan en zal met veel emoties te maken krijgen.

Worden deze emoties gedeeld, of is het beter om er niet over beginnen? Vragen die gezinsleden familieleden en vrienden zich zullen stellen. Men wil graag helpen, maar weet eigenlijk niet hoe.

Daarnaast kunnen rollen in gezinnen veranderen. Een kind kan ander gedrag vertonen, zich angstig en boos voelen. Het zal voor ieder kind anders zijn. Partners maken alles van heel dicht bij mee en krijgen vaak met de eerste ruwe emoties te maken. Zij kunnen zich erg verantwoordelijk gaan voelen. Familie en vrienden geven vaak aan zich machteloos te voelen. Staan dichtbij en ook veraf.

Ineke Klijntjes is werkzaam als casemanager en rouw-en verliesbegeleider. Zij zal de avond begeleiden en bij bovengenoemde voorbeelden stil staan.

De avond is van 19.30 tot 21.30 uur. U kunt zich aanmelden via info@braamhuis.nl, 0316 332111 of 06 83109358. Het adres is Reisenakker 12 in Zevenaar (schuin tegenover de uitrit van het ziekenhuis). Meer informatie staat op www.braamhuis.nl.

Fair Play scoort ook bij sportclub Groessen

GROESSEN - Ook dit jaar speelt sportiviteit en respect een belangrijke rol bij sportclub Groessen. De Liemerse club beloont de jonge spelers en hun begeleiders met de AS & S Fair Play Cup voor hun sportieve spel.

Vier keer per jaar wordt de wisselbokaal uitgereikt om de deelnemende teams bij de Cup te betrekken. De uiteindelijke winnaar gaat er vandoor met een teamuitje. De eerste kwartaalprijs is gewonnen door de E4-pupillen. Tijdens de training werden ze overvallen met de mededeling en de wisseltrofee.

Op de foto het trotse sportieve team. Staand vanaf links: Sem Hendriks, Sjoerd Fortuin, Chiel Wijnen, coach Martijn Daams, Marijn Gorseling, Gijs Boer (achter de beker), Max Daams, Jens Boer, Tom van Megen, Amber Overkleeft, trainer Wesley Hendriks, Mic Fakkeldij. Niet op de foto: trainer Peter Gorseling en begeleidster Loes de Leeuw.

Storyville Jassband bij Jazzclub Zevenaar

ZEVENAAR - De graag geziene en gehoorde jazzband uit Arnhem treedt zaterdag 8 november op voor de Zevenaarse Jazzclub .

Het al vele jaren succesvolle orkest heeft honderden optredens op zijn naam in binnen- en buitenland en vaak internationaal bekende solisten begeleid. Dit orkest bestaande wat men noemt 'oude rotten in het vak' staat borg voor een avond uitstekende jazz in de New-Orleans en Dixie sfeer. Voor de liefhebbers van dit genre en van spetterende solo's, een optreden dat niet gemist mag worden. De band bestaat uit PeterdeGeijn cornet, vocal, Peter Dobbe-trombone, vocal , Henk van de Ven-klarinet, Rob van de Grift-banjo en gitaar, Hein van Rooijen-contrabas en Berry Schuuring-drums.

De avond wordt gehouden op zaterdag 8 november in Careza De Kroon, Kerkweg 2 (naast de kerk) in Oud-Zevenaar. De band begint om 20.30 uur te spelen, maar de zaal is ruim van tevoren open. De toegangsprijs is twaalf euro. Donateurs hebben vier euro korting.

Luisteren naar verhalen uit Ouwehands Dierenpark

LOBITH - Peter van der Eijk, medewerker Biologie en Educatie, die al 37 jaar verbonden is aan Ouwehands Dierenpark in Rhenen, verzorgt eene lezing voor leden van 't Nut, Departement Lobith, en andere belangstellenden uit de gemeente Rijnwaarden en uit Elten.

Hij kent het hele reilen en zeilen van deze dierentuin waar zo veel te beleven is. Van deze belevenissen, zowel komisch als verdrietig, zal Dhr. Van der Eijk deze avond wat der revue laten passeren. Hij heeft veel gereisd over de hele wereld in het kader van uitwisselingsprogramma's met collega-dierenparken en schetst in zijn betoog een beeld dat een tegenwoordige dierentuin veel meer is dan alleen zijn bezoekers dieren laten zien. Er wordt tevens veel werk verricht voor het in stand houden en bestuderen van diersoorten die men verzorgt binnen de hekken van dit - overigens zeer mooi aangelegde - unieke park.

De lezing is op dinsdag 18 november en begint om 19. 30 uur in partycentrum Schipperspoort aan de Dorpsdijk 30 in Lobith. Leden hebben gratis toegang. Niet-leden zijn ook welkom, zij betalen 2,50 per persoon.

Nena, Jimmy's Hall en het Polderhuis

ZEVENAAR – De zestienjarige Nena krijgt te maken met een zelfmoordpoging van haar invalide vader. Ze is voor het eerst van haar leven verliefd en de doodswens van haar vader kwets haar diep.

Haar omgeving worstelt met mislukte huwelijken, nieuwe liefdes en de ondraaglijkheid van de aftakeling. Nena en Carlo verkennen ondertussen de mogelijkheden en grenzen van hun vriendschap, liefde en seksualiteit. Maar Nena beseft ook dat het bestaan voor haar vader steeds uitzichtlozer wordt. Vanaf vrijdag 7 november 20:15 uur.

Ierland 1932. Net terug uit Amerika, heropent Jimmy Gralton tot groot genoegen van de dorpsbewoners een danszaal. Je kunt er dansen op Ierse muziek en jazz. Ook wordt er gebokst, gezongen en poëzie ten gehore gebracht. Jimmy voert ook campagne voor een boer die door een grootgrondbezitter van zijn land zal worden gezet. Het leidt tot confrontaties tussen activisten, establishment en de clerus. Jimmy's Hall: Vanaf zaterdag 8 november 20:15 uur.

Het Polderhuis in Zevenaar was na 1981 lange tijd een kraakpand. Nico Wolswijk en Bas Elfrink, krakers van het eerste uur, leiden een documentaire in met beelden van de kraakactie en van de reünie een aantal jaren later waarin de krakers herinneringen ophalen. Ook is er muziek van Crash Out met nummers van het destijds befaamde Werklozenorkest. Belangstellenden kunnen eventueel een kijkje nemen in het huidige Polderhuis dat in januari een restaurant huisvest. Markt 25 – Polderhuis – Kraakpand: Deze film draait zondag 9 november on 14.30 uur in Filmhuis Zevenaar. Meer informatie staat op www.filmhuiszevenaar.nl of te verkrijgen via 0316 344250.

Geslaagd optreden van Steamer in Doesburg

DOESBURG - Afgelopen zaterdag 25 oktober speelde Steamer in de Onderbouw van Doesburg. Het werd een onvergetelijke avond met veel blues en rockmuziek.

De zaal was zo goed als vol met zeer enthousiast publiek. Toen Nathalie de gastzangeres het repetoire met onder andere Let's stick together en Walking by myself ten gehore bracht ging het publiek echt los. Jos Miggelbrink de drummer van Steamer deed menig hart sneller kloppen met het nummer Bring it on home to me. Na afloop van het optreden bleef bijna iedereen hangen en werd het publiek verrast met heerlijk zeventiger jaren blues en soulmuziek waarop nog tot in de vroege uurtjes werd gedanst.

Swingen met de Sint in Lobith en Tolkamer

LOBITH/TOLKAMER - Zondag 16 november komt Sinterklaas rond 13:30 uur aan op de kade in Tolkamer. Hij neemt ruimt twintig zwarte pieten mee naar de plek waar de Rijn ons land binnenkomt. Op een podiumwagen aan de kade zingen Sander Berendsen en Barry Römer van Warboel Muziekprojecten nieuwe en bekende Sinterklaasliedjes. Vanaf 12:45 uur draait de dj-Piet de meest favoriete Sinterklaasliedjes van niemand minder dan Sinterklaas zelf.

Vorig jaar wonnen de heren van Warboel in het Hilversumse theater Gooiland de Gouden Pepernoot en zongen zij hun Sinterklaasliedjes voor sinterklaascoryfeeën als Dieuwertje Blok, Ernst en Bobbie, Kathleen en Jochem van Gelder. Een jaar daarvoor speelde Warboel in paleis Noordeinde voor het personeel van de hofhouding.

In de afgelopen week hebben de basisscholen ruimschoots aandacht besteedt aan de intocht in Tolkamer en Lobith. De leerkrachten hebben, in samenwerking met leden van de organisatie, gezongen, gedanst en geknutseld om Sinterklaas een warm welkom te geven. Ook de muzikanten van PCL hebben flink hun best gedaan om er een flink spektakel van te maken.

Nadat de Sint is welkom geheten door burgemeester Slinkman. De kinderen krijgen volop de kans om mee te spelen in de muzikale Sinterklaasvoorstelling van Warboel en de zwarte Pieten. Sinterklaas heeft de datum al heel lang geleden in zijn agenda gezet en is er zeker bij! Na afloop krijgen kinderen de kans om met de Pieten op de foto te gaan.

Meer informatie www.warboel.nl. Van je één van je twee. http://www.youtube.com/watch?v=WxPtKGXzcfY

Programma Sinterklaasintocht en -activiteiten:

Kade Tolkamer: 12:45 uur dj-Piet; 13:15 uur Warboel muziektheater zingt op de kade; 3:30 uur Aankomst Sinterklaas op de kade; 13:40 uur Welkom door burgemeester en Welkomstwoord Sinterklaas; 14:00 uur Sint en Pieten gaan met de koets naar Lobith.

Gildehuis Lobith: 15:00 uur Muzikale sinterklaasvoorstelling Warboel met de Pieten; 15:45 uur Fotoshoot met zwarte Pieten; 16:00 uur einde programma.

Gratis wintercheck bij Autobedrijf Van Rennes

ZEVENAAR - Op zaterdag 8 november verzorgt Autobedrijf Aan Rennes de inmiddels traditionele wintercheck dag. Deze zaterdag kunt u uw Kia of Suzuki gratis laten controleren op negentien essentiële punten. De accu, de banden, het oliepeil en de ruitenwisvegers zijn slechts enkele voorbeelden die door onze doorgewinterde monteurs worden gecontroleerd. Hierdoor gaat u optimaal voorbereid de aankomende winter in.

"Zoals elk jaar organiseren wij deze dag weer met veel plezier", aldus Robbie van Rennes. Het is voor ons de drukste dag van het jaar, maar behoort zeker ook tot de gezelligste. Naast het feit dat dat de auto op en top wordt voorbereid voor de winter maken wij er voor onze klanten ook een zeer gezellige dag van. Uiteraard zorgen wij weer voor de traditionele erwtensoep en broodjes met worst en zuurkool. Daarnaast krijgen alle deelnemers een leuke Kia of Suzuki attentie mee naar huis.

Op het moment dat uw auto een grondige check krijgt kunt u ook van de gelegenheid gebruik maken om de diverse nieuwe Suzuki en Kia modellen te bekijken. Met de aankomende BPM belastingverhoging per 01-01-2015 in het vooruitzicht en de aantrekkelijke inruilpremies bij Autobedrijf van Rennes B.V. loopt het voordeel ten opzichte van van 2015 behoorlijk hoog op. Met name in het A-segment is de BPM verhoging relatief pittig. Samen met de inruilacties kan dit wel oplopen tot ruim tweeduizend euro. Het is dus zeker de moeite waard om u goed te laten informeren door één van onze medewerkers.

Op zaterdag 8 november is Autobedrijf Van Rennes B.V. geopend van 09.00 tot 16.00 uur. Een afspraak maken voor deze dag is niet nodig, u wordt op volgorde van binnenkomst geholpen.

Voor meer informatie over Autobedrijf Van Rennes kunt u kijken op www.autobedrijfvanrennes .nl of kijk op facebook.com/autobedrijfvanrennes.

Sociaal Team Doesburg aan de slag

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

DOESBURG - Sinds kort is in Doesburg het Sociaal Team actief. Het team bestaat uit hulpverleners uit verschillende zorg- en welzijnsorganisaties. Wanneer een inwoner een hulp-, zorg- of ondersteuningsvraag heeft, kan hij of zij in eerste instantie terecht bij het centrale informatie- en adviespunt in De Linie 4 of bij de consulent van de gemeente. Blijkt dat er sprake is van een complexe situatie (multi-problematiek) dan legt de consulent deze vraag voor aan het Sociaal Team.

Het Sociaal Team bekijkt samen met de inwoner of de gevraagde hulp, zorg of ondersteuning zelf of samen met de omgeving kan worden georganiseerd. Lukt dat niet, dan kijkt men naar andere oplossingen. Het Sociaal Team Doesburg werkt oplossingsgericht, met korte lijnen en zoveel mogelijk met één contactpersoon per cliënt of gezin. Het is voorlopig nog een tijdelijk project, de opgedane ervaringen worden geëvalueerd en betrokken bij een definitieve opzet volgend jaar.

Generalisten

In dit Sociaal Team zijn, naast de consulenten inkomen, werk en Wmo van de gemeente, ook de organisaties MEE (cliëntondersteuning), STMG (maatschappelijk werk), Attent wwz (wijkverpleegkundige), Caleidoz (welzijnsmedewerker) en Zozijn (ondersteuning/begeleiding) vertegenwoordigd. Dit team van generalisten werkt nauw met elkaar samen waardoor de verschillende organisaties goed met elkaar samenwerken.

Vraag en eigen kracht inwoner centraal

Het Sociaal Team streeft ernaar dat de gezondheid en het gezonde gedrag van de inwoners wordt versterkt. De werkwijze en ook de doelstelling van het team is: één gezin, één plan, één regisseur. Voorkomen moet worden dat meerdere hulpverleners langs elkaar heen werken binnen een gezin. De vraag van de inwoner staat centraal en niet het aanbod van de zorgaanbieder. Het Sociaal Team betrekt daarbij de eigen kracht en het gebruik van het eigen sociale netwerk van een inwoner. Door de inzet van deze informele zorg kan een effectievere en efficiëntere inzet van ondersteuning gerealiseerd worden en kan een beroep op zwaardere zorg of ondersteuning uit Wmo/AWBZ of Zorgverzekeringswet worden voorkomen of uitgesteld.

Sint schrijft alle kinderen

WESTERVOORT - Psst... hebben jullie het gehoord? Sinterklaas heeft ons een brief gestuurd of hij op het winkelcentrum De Wyborgh mag blijven logeren! Is dat niet gaaf?

Hij vroeg of alle kinderen een mooie tekening willen maken, om het gezellig te maken... dus aan de slag!!! Deze uiterlijk 15 november inleveren bij De Goudreinet . Vergeet niet je naam/leeftijd en telefoonnummer, want je kan er een prijsje mee winnen. Succes!

Expositie Foto-Art in Westervoort

WESTERVOORT -Van vrijdag 7 november t/m zondag 30 november 2014 is er een foto-art expositie van grafisch ontwerper/beeldend kunstenares Mendy van Diek in de Bibliotheek en Huize Vredenburg in Westervoort. Tevens wordt haar werk 'Dutch', dat een nominatie heeft ontvangen voor de 'Gelderlander Kunstprijs 2014', tentoongesteld.

Elk werk is een sensatie voor het oog en een ware ontdekkingsreis op zich. U zult zich afvragen hoeveel digitale foto's er verwerkt zijn in één werk, u ziet namelijk telkens weer iets nieuws. Mendy van Diek haalt inspiratie uit mensen, gezichten, industriële gebouwen, mystieke sferen, chaos, orde, typografie en kunst. Compositie, contrast, kleurgebruik en sfeer spelen hierbij een belangrijke rol. Alle werken zijn in hoge kwaliteit op acrylglas geprint.

U kunt de veel geprezen foto-art expositie nu zelf komen bewonderen. Een deel van de collectie is tentoongesteld in de Bibliotheek (openingstijden zie www.debibliotheekliemers.nl) en het grootste deel van de collectie in Huize Vredenburg dat elke vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur geopend is. Iedereen is welkom, van jong tot oud en de toegang is gratis.

Bibliotheekservicepunt in Pannerden zoekt vrijwilliger

PANNERDEN - Door de inzet van een groep enthousiaste vrijwilligers konden onlangs de Servicepunten van de Bibliotheek Liemers in Lobith en Pannerden van start gaan.

Voor het servicepunt in Pannerden wil de bibliotheek het aantal vrijwilligers graag uitbreiden. In het servicepunt kunnen bezoekers onder andere media lezen, lenen en retourneren, internetten, aanmelden voor lidmaatschap of 'gewoon' binnenstappen om elkaar te ontmoeten.

Vrijwilligers hebben onder andere de taak bezoekers te ondersteunen bij het inleveren en uitlenen van materialen via de selfservicetafels en hen wegwijs te maken in het servicepunt en over de dienstverlening van de Bibliotheek Liemers. Er is behoefte aan vrijwilligers op maandagmiddag, woensdagochtend, woensdagmiddag, donderdagochtend en zaterdagmiddag (zie ook www.debibliotheekliemers.nl).

Interesse?
Bent u op zoek naar een leuke en zinvolle vrijetijdsbesteding, wilt u zichzelf ontwikkelen, nieuwe mensen leren kennen of uw talenten inzetten in ruil voor waardering van de inwoners van Rijnwaarden? Neem dan voor nadere informatie contact op met de Bibliotheek Liemers, telefoon 0316 523819 of info@@debibliotheekliemers.nl.

Nederland leest: Een vlucht regenwulpen

LIEMERS - Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne van Nederland. Ieder jaar staat één boek centraal, dat door de openbare bibliotheek gratis wordt uitgedeeld aan klanten (zolang de voorraad strekt). Niet alleen om het te lezen, maar ook met de aansporing het er met anderen over te hebben. Het boek dat dit jaar door leden van de bibliotheek gratis kan worden opgehaald, is 'Een vlucht regenwulpen' van Maarten 't Hart.

Bibliotheek Liemers organiseert ter ere van het campagneboek een Superleeskring. Op zondag 30 november kunnen leden van leeskringen en andere belangstellenden onder leiding van Rien van den Heuvel, Humphrey Ottenhof en Ton Thissen gratis deelnemen aan de bespreking van het boek. De Superleeskring vindt plaats van 12.30 tot 15.00 uur in vestiging Duiven, Rijksweg 53.

Deelnemers aan de Superleeskring kunnen op donderdag 27 november om 20.00 uur gratis naar deze film in het CCOG, Kastanjelaan 2 in Duiven (overige belangstellenden betalen vier euro entree).

Verhinderd? Geen nood! Filmhuis Zevenaar vertoont 'Een vlucht regenwulpen' op de volgende data: maandag 24 november (aanvang 20.15 uur), dinsdag 25 november (aanvang 10.30 uur) en woensdag 26 november (aanvang 20.15 uur). De toegang bedraagt acht euro (donateurs en Voordeel met je biebpas zes euro, www.filmhuiszevenaar.nl).

Uitgebreide informatie over Nederland Leest, de Superleeskring en de filmvertoning geeft men in de vestigingen van de Bibliotheek Liemers. Kijken op www.debibliotheekliemers.nl kan ook.

Culturele stedentrip Mainz – Chagallramen en Orgelmesse in de St. Stephanskirche

DOESBURG - Op zaterdag 8 november gaat de 'culturele stedentrip' over de grens voor een bijzonder bezoek aan de stad Mainz. Hoofddoel is de bezichtiging van de prachtige Chagallramen van deze kerk.

Maar daarnaast is het een buitenkansje om begin van de avond een 'Orgelmesse' mee te maken, uitgevoerd door de voormalige hoofdbespeler van het Klais-orgel Hans Gilbert Ottersbach. Voorafgaand aan de 'Orgelmesse' wordt een inleiding gehouden over orgelmuziek in de eredienst. In de tussentijd kunnen we een hapje eten in het Lönneberga Kaffeehaus, een oase van rust in hartje Mainze, onder de rook van de St.Stephanskirche.

Vertrokken wordt om 09.00 uur, vanaf de parkeerplaats achter de AH (Kloostertuin) in Doesburg. Rond 20.30 uur reizen we weer terug naar huis, waar we in principe rond middernacht dan weer aankomen. Het wordt dus wel een latertje, maar het programma maakt het zeer de moeite waard.

Info en aanmelden bij dominee Chris Kors; email: chris.kors@gmail.com; telefoon: 0313 844539.

Nieuw bij Caleidoz: kinderyoga

ZEVENAAR - Bij kinderyoga leren kinderen zich, door middel van eenvoudige oefeningen, spelenderwijs ontspannen zonder zich te verliezen in de prikkels om hen heen. Ze worden zich meer bewust van hun eigen lichaam en gedachten. Daardoor verminderen spanningsgerelateerde klachten als buik- en hoofdpijn.

Tijdens de les maakt Petra Helmes, docent therapeutische kinderyoga onder andere gebruik van spel en muziek, samenspel met yogaballen, de kinderyoga dierentuin en het inbeelden van een verhaal.

Vanaf donderdag 13 november start jongerenwerk Caleidoz met kinderyoga voor de leeftijd van acht tot twaalf jaar. De lessen zijn van 16.15 tot 17.15 uur en worden gedurende tien weken gegeven op Steenhuizen 6 in Zevenaar. De totale kosten bedragen veertig euro. "Stuur voor meer informatie of om aan te melden een mail naar b.vanhall@caleidoz.nl Kijk ook eens op de website www.kinderyogazevenaar.nl."

Kampioenen bij De Zwaluwen

LIEMERS - Mocht vorige week de F1 zich kampioen van het veldseizoen noemen. Deze keer is het de beurt aan de E1. De uitwedstrijd tegen Wesstar E1 Uit Westervoort werd met liefst 1-13 gewonnen. Waarbij vermeld moet worden dat alle spelers van De Zwaluwen scoorden. Op de foto het kampioensteam.

Korenmiddag Vita Nova

GROESSEN - Het gemengde koor Vita Nova uit Groessen houdt op zondag 9 november een regionale korenmiddag in zalencentrum Gieling in Groessen.


De middag begint om 14.30 uur en de toegang is gratis. Deelnemende koren zijn: Con Brio uit Westervoort, PurSang uit Pannerden, Zanglust uit Drept, Stella Maris uit Zevenaar en Vita Nova.
Aansluitend aan de optredens van de koren kan er voor tien euro door de bezoekers worden deelgenomen aan een stamppottenbuffet dat verzorgd wordt door de firma Gieling.

Voorwaarts, Voor Elkaar: creatief met Marianne

DUIVEN - Voorwaarts, Voor Elkaar is een inloopochtend voor iedereen, met om de veertien dagen leuke gezellige en wisselende activiteiten.

Op 14 november is er een workshop kaarten maken met Marianne. We kunnen kiezen uit drie verschillende technieken nl: 3D tot mooie kaart, stapelen in vierkant, rond of ovaal, Iris vouwen. Het thema van de kaarten is Herfst of Kerstmis. Graag een schaartje meenemen.

De ochtend is bij Seniorenclub Eilandplein 300 Duiven (ingang Vlielandlaan) van 9.30 tot 11.15 uur. De kosten zijn twee euro per persoon. Meer info via 0316 262274 en voorwaartsvoorelkaar@hotmail.nl.

Houtenbeeldenatelier open

Foto: Dynamic baccata

DUIVEN - Het is een traditie, dat het atelier van beeldhouwer Will Schropp uit Duiven, aan het eind van het jaar de deuren opent. Iedereen kan dan de beelden zien op de plaats waar ze gemaakt worden.

Het afgelopen seizoen stond werk in Nederland, België en Duitsland. De voorbereiding voor volgend jaar is in volle gang, boomstammen voor nieuwe beelden liggen al klaar, de beeldhouwweken op Malta en in Zweden zijn gepland en diverse tentoonstellingen zijn al besproken. Zo zal het beeld van de foto voor zes weken in de bloeiende Keukenhof te zien zijn. Maar de komende tijd staat alles in en bij het atelier in Duiven. Meer informatie staat op www.houtenbeelden.nl.

Het atelier is geopend in de weekenden van 8-9, 15-16 en 22-23 november. Van 11.00 tot 17.00 uur. Het ligt aan Rijksweg 62 in Duiven.

Bewoners welkom op startavond Klompenpaden in Groessen en Loo

GROESSEN - Wandelt u ook graag in uw eigen omgeving? Wilt u meedenken over het ontwikkelen van twee Klompenpaden bij Groessen en Loo in de gemeente Duiven? U bent van harte uitgenodigd op de startavond op woensdag 12 november.

De bijeenkomst vindt plaats van 20.00 tot 22.00 uur in Dorpshuis Groessen, Sint Isidorusplein 4 in Groessen. Wethouder Sjef van Groningen opent de startavond. Daarna vertelt Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) over de bedoeling van het project. Inloop met koffie en thee is vanaf 19.45 uur. Komt u ook?


De Gemeente Duiven heeft onlangs van de Stadsregio Arnhem Nijmegen aanvullende middelen gekregen om in Groessen en Loo twee Klompenpaden te ontwikkelen. De Gemeente Duiven heeft voor de realisatie de opdracht gegeven aan SLG. SLG wil dit samen ontwikkelen met de dorpsraden Groessen en Loo en andere geïnteresseerden. Ook is het de wens dat beide paden aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

Werkgroep Klompenpaden

Tijdens de informatieavond krijgt u uitleg over de Klompenpaden. Iedereen krijgt de kans om zijn kennis over de oude wandelpaden, cultuurhistorisch interessante objecten en ideeën voor routes aan te dragen. Op kaarten kunt u aangeven welke plekjes de moeite waard zijn te bezoeken en welke paden er vroeger door het buitengebied hebben gelopen. De informatie die op deze avond verzameld wordt, dient als basis voor de route. Een werkgroep (waarvoor men zich op deze avond kan aanmelden) bestaande uit bewoners, werkgroep Natuur en Recreatie en Landschapsbeheer Gelderland gaat vervolgens aan de slag.

Samen met je kind of kleinkind muziek maken...

WESTERVOORT -Donderdag 13 november is er bij de ouder-en kindinloop in Kulturhus De Nieuwhof weer een muziek op schoot les. Deze les is leuk voor kinderen vanaf ongeveer acht maanden tot vier jaar en wordt gegeven door muziek op schootdocente Mijke Zonneveld.

In de les staat het spelenderwijs bezig zijn met muziek centraal. Door middel van liedjes zingen, muziekspelletjes doen, klankmomenten, spelen op muziekinstrumenten en spelen met allerlei materialen worden de verschillende ontwikkelingsgebieden gestimuleerd. "Vaders, moeders, opa's, oma's en oppasouders: kom gezellig muziek maken met je kind (of kleinkind/oppaskind) Je hoeft je niet van te voren aan te melden, maar het mag natuurlijk wel."

De les is van 9.30-10.15 uur; de kosten zijn twee euro. Daarna is er tot 11.30 uur gewoon inloop, waar je gezellig kunt koffie drinken en andere ouders ontmoeten. Meer informatie geeft Jacqueline Schilling: j.schilling@kulturhuswestervoort.nl. Ook staat er informatie op facebookpagina Opvoeden in Westervoort en op www.denieuwhof.nl.

Nederpop bij Open Podium in De Lantaern

ZEVENAAR - Zaterdag 15 november is er een open podium vanaf 20.15 uur (aanvang: 21.00 uur) in De Lantaern aan De Hooge Bongert 3 in Zevenaar (naast de bibliotheek). De toegang is gratis. Justin, Henk Smit en Ridderhof treden op.

Just Listen. Thomas Mory en Els Gielis hebben een ruime muzikale ervaring. Hun handelsmerk is Nederlandstalige ballads/pop muziek, 'recht vanuit het hart'. Op eigen kracht én in eigen beheer is een aantal van deze nummers op 19 oktober op cd en op i-Tunes uitgebracht met de titel 'Drijfveer'! Just Listen brengt een compleet nieuw geluid van Nederlandstalige popmuziek.

"De gitaar is als een wandelstok in mijn leven", aldus de uit het Drentse Odoorn afkomstige Henk Smit. In dat leven heeft hij de nodige hobbels moeten nemen waarbij hij telkens weer kracht, evenwicht en rust vond in de energie trillingen van de gitaar. Henk zingt voornamelijk easy listening (country)muziek uit de jaren 60-70, waarbij hij zichzelf begeleidt op een semi-akoestische gitaar.

Ridderhof bezingt in het Nederlands de ellende van het moderne leven. Neo-cynische Nederpop, aldus de formatie zelf. De muzikale begeleiding is nu weer eens klein en ingetogen, met een elektrisch rafelrandje dat lonkt naar noise en alternatieve rock en brandt soms los is een wat krachtigere ondersteuning. De band brengt tijdens het Open Podium nummers en gesproken teksten uit de voorstelling 'De eenzame wolf', waarin het verhaal wordt verteld over een 43-jarige man voor wie het leven er wel eens beter heeft uitgezien.

Enthousiaste vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - De Vrijwilligerscentrale van Caleidoz Welzijn zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties.

Het project Inloop werkzoekenden Net Werk van Caleidoz zoekt enkele medewerkers: gastvrouw/gastheer, pr-medewerker, medeorganisator van workshops, bedenker van de invulling voor de middag en mensen die posters/flyers willen verspreiden.

Kinderboerderij Rosorum zoekt een gastheer/gastvrouw en schoonmaker voor het stofzuigen en dweilen in de gemeenschapsruimte en schoonmaken van de toiletten en de keuken, plus koffie schenken voor bezoekers en overige voorkomende werkzaamheden.

Philadelphia Zorg Dagcentrum Beinum zoekt chauffeurs om cliënten tussen 8.30 en 9.30 uur thuis op te halen en naar de Pelgromhof te brengen en ze tussen 15.45 en 16.45 uur weer naar huis te brengen. De reiskosten van en naar Beinum met eigen vervoer worden vergoed.

Senconsult zoekt computerbegeleiders voor internetcafés in woonzorgcentra van Diafaan (voor Lobede Tolkamer en Pelgromhof Zevenaar). De computerbegeleider leert senioren de basiskennis van e-mailen, internet en tekstverwerking.

Voor meer informatie over deze en circa 240 andere vacatures kan men contact opnemen met de Vacaturebank van Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur, telefoon 0316 243299). Men kan ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Valencia CF voetbalkamp komt naar DCS

ZEVENAAR - Valencia CF Voetbalkamp komt naar DCS. In de zomer van 2015 beleeft de jeugd van Zevenaar en omgeving de voetbalweek van hun leven. Valencia CF stuurt trainers van de jeugdopleiding naar DCS.

In Spanje staat Valencia CF bekend om de goede jeugdopleiding. Sterren als Jordi Alba, David Villa, Juan Mata en David Silva zijn klinkende voorbeelden van de succesvolle jeugdopleiding. Het Valencia CF Voetbalkamp is van 27 tot en met 29 juli.

Valencia blij met partner DCS
Afgelopen zomer organiseerde Valencia CF voor het eerst het Valencia Voetbalkamp in Nederland. Het werd een groot succes en Valencia besloot om in 2015 op totaal 8 locaties in Nederland een trainingsweek te organiseren. DCS behoort daarmee tot een select groepje partnerclubs van Valencia.

Voetbaltraining krijgen van officiële jeugdtrainers Valencia CF? De Valencia voetbalweek is een driedaagse trainingsweek voor jeugdspelers (j/m) van zes tot en met veertien jaar van elk niveau. De kinderen worden ingedeeld op leeftijd en niveau, zodat ieder kind op zijn/haar eigen niveau kan trainen. De Valencia CF trainers worden geassisteerd door Nederlandse UEFA gecertificeerde trainers. Het aantal deelnemers is gelimiteerd, zo is iedereen verzekerd van voldoende aandacht, ook van de Spaanse trainers.

De deelnemers ontvangen van partner Adidas een Valencia CF trainingstenue, bestaande uit: shirt – short – sokken, Valencia CF Diploma, Valencia CF Bidon, 3 dagen top training door échte Spaanse Valencia trainers, training, structuur en discipline als op de jeugdacademy van Valencia, lunch, drinken, gezonde tussendoortjes en vers fruit.

Geïnteresseerde kinderen kunnen zich aanmelden via www.valenciavoetbalkamp.nl.

KV Rivalen B1 uit Doesburg ongeslagen kampioen

Achter van links naar rechts C Baars trainer/coach C Severein, S Meffert, R van Duren trainer/coach, L Egelmeers, Voor van link naar rechts D Snieder, N Wagter, E den Hartog, C Gelpke, A Jurok, A Rassenberg, A Wagter

DOESBURG - Het korfbalteam van KV Rivalen B1 uit Doesburg is ongeslagen kampioen geworden op het veld.

De laatste wedstrijd op het veld werd met 6 – 1 gewonnen van Olympia uit Borculo. Na afloop werden de kampioenen getrakteerd op friet en een heerlijke snack, het kampioensfeestje staat nog op het programma.

Vanaf november trainen de rivalen teams weer in de zaal van sporthal Beumerskamp. Maandag van 18.00 tot 19.00 uur Kangoeroe drie tot en met zes jaar; F- en E-pupillen leeftijd zeven tot en met negen jaar en van 19.00 uur tot 20.00 uur B aspiranten, leeftijd dertien tot en met vijftien jaar. Dinsdag van 18.30 tot 19.30 uur: D Pup en C Asp leeftijd negen tot en met dertien jaar "Je mag altijd eerst vier keer komen proeftrainen om te kijken of het echt wat voor je is."

Meer informatie over Info KV Rivalen geven Robert Wouda (r.wouda7@chello.nl, 06 27421598) en Ron van Duren (r.vanduren@hotmail.com, 064 2673785).

Workshop Naief schilderen

WESTERVOORT - De Kreatieve Kring Westervoort verzorgt op zaterdag 22 november van 10.00 tot 16.30 uur de workshop 'Naïef Schilderen' in haar atelierruimte in Kulturhus de Nieuwhof aan de Rivierweg 1 in Westervoort.

Onder deskundige begeleiding van gastdocent Cor Melchers, zelf bekend om zijn naïeve, expressionistische schilderijen, opvallend vrolijk en bont van kleur, maakt u met succes in één dag een aansprekend schilderij van dertig bij veertig centimeter. "Tijdens deze workshop wordt aan de hand van schetsen een afbeelding op doek gemaakt, gevolgd door het 'spel' met kleuren, het contrasteren en tot slot de omlijning van de kleurvlakken, een effect dat de expressiviteit extra kracht geeft en beslist zorgt voor een succesvol schilderij. U kunt uw eigen invulling geven aan uw kunstwerk. Uw docent coacht u naar behoefte en stemt voortdurend af waar de kracht van iedere deelnemer op eigen niveau ligt."

Prijs van deze eendaagse workshop inculsief alle materialen, koffie/thee en een heerlijke lunch is 65 euro,. Voor nadere inhoudelijke informatie kan contact opgenomen worden met José Lörx, telefoon 026 3118171. Meer informatie staat op www.kreatievekringwestervoort.info. Opave vóór 15 november bij Riky Rothengatter, telefoon 026 3119659.

Met Kerst een Volleybal-ster?

WESTERVOORT - Volleyballen bij Actief '81, dé recreatieve volleybalvereniging van Westervoort en omstreken smaakt altijd naar meer. Wie na de een paar weekjes proefdraaien heeft gemerkt hoe leuk het samenspelen is in Sportsplanet De Pals (woensdag) en De Nieuwhof (maandag en dinsdag) blijft vanzelf nog even hangen om na te praten. En wanneer je besluit om vóór de kerst lid te worden krijg je van de vereniging een heuse kerstster.

Nu biedt Actief '81 voor iedereen die van (recreatief) volleybal houdt tot de kerst de gelegenheid om gratis mee te spelen of te trainen op de maandag-, dinsdag- of woensdagavond. Normaal is het al goedkoop (vanaf elf euro per maand), maar nu dus een unieke kans om met de kerst als volleybal-ster het nieuwe jaar tegemoet te zien.

Proef de sfeer in De Pals of De Nieuwhof waar op verschillende niveaus wordt gespeeld. Met name het competitieteam dames 1 (3e klasse, liefst middenaanvalsters), de groepen op de maandagavond (gemengd), dinsdagavond (gemengd en heren) en op de woensdagavond (gemengd en dames) hebben nog ruimte. Maar in elke groep word je uiteraard welkom geheten!

De speelavonden in De Nieuwhof zijn op maandag van 21.00 tot 22.30 en op dinsdag vanaf 19.30 tot 22.30 uur. Op woensdagen wordt er vanaf 20.30 tot 22.00 uur op meerdere niveaus in Sportsplanet De Pals gespeeld.

Meer informatie over Actief '81staat op www.actief81.nl of te verkrijgen via mail: secretariaat@actief81.nl.

AOZ tegen opzetten van outlets

ZEVENAAR - Al enige tijd is sprake van plannen tot grootschalige detailhandel in Zevenaar. Formeel is de gemeente in gesprek over 'Outlet Spoorallee'. Informeel zijn er inmiddels ook plannen voor een outlet in het BAT-gebouw.

"Met dit bericht willen wij graag het standpunt van de AOZ toelichten: Het AOZ is tegen het opzetten van 'outlets', waar dan ook. Omdat formeel nog geen sprake is van de inrichting van een Outlet in het BAT-gebouw kan de AOZ hierover specifiek ook geen standpunt innemen. Vandaar de algemene toevoeging 'waar dan ook'.

Inmiddels zijn informeel wel de plannen voor een Outlet BAT-gebouw gepresenteerd aan het AOZ-bestuur en later ook aan de Zevenaarse ondernemers. Op dit moment zijn we in afwachting van het formele besluit van de gemeente ten aanzien van Spoorallee en eventueel verdere formele ontwikkeling ten aanzien van BAT-gebouw. Wel is al in 2013 door de AOZ een zienswijze ingediend tegen de plannen tot ontwikkeling van grootschalige detailhandel op Spoorallee. Wij verwachten binnenkort van de gemeente hierop een reactie te ontvangen."

Tijdens recente gesprekken die gevoerd werden met vertegenwoordigers van de Gemeente Zevenaar werd telkens met klem door hen benadrukt dat er alleen sprake is van ontwikkelingen op Spoorallee. Dus de ontwikkelingen ten aanzien van een outlet op het BAT-terrein worden door de gemeente formeel niet als zodanig herkend.

Geslaagd korfbaltoernooi KV Rivalen

DOESBURG - Midden in de herfstvakantie was het weer tijd voor het jaarlijkse schoolkorfbaltoernooi georganiseerd door KV Rivalen uit Doesburg. Vele scholieren uit de groepen drie/vier en vijf/zes wisten de weg naar de sporthal Beumerskamp te vinden en ook de inlooptraining van een dag er voor werd goed bezocht.

De middag begon met een warming-up alle scholieren hadden een bal in de handen en hier werden allerlei oefeningen mee gedaan, toen iedereen goed warm was kon het toernooi beginnen. Nadat alle wedstrijden gespeeld waren kwam de volgende uitslag uit de bus rollen:

Bij de groepen drie/vier was de eerste plaats voor de Horizon Ooi 2 de tweede plaats voor de Horizon Ooi 1 en de derde plaats voor de Anne Frank. Bij de groepen 5/6 was de eerste plaats voor de Horizon Ooi de tweede plaats voor de Horizon Stad 2 de derde plaats voor de Anne Frank en de vierde plaats voor de Horizon Stad 2.

Tijdens het toernooi werd er ook nog een korfbalclinic gegeven door een docent van het KNKV alle scholieren werden over verschillende korven verdeeld en er werden allerlei schotspelletjes voor gedaan en daarna door de scholieren uitgevoerd in het totaal werden er hierbij 2500 keer doelpunten gescoord.

Tijdens het toernooi werd er ook nog een schutterstoernooi gehouden uit groep drie/vier werd de winnaar Mirac met acht doelpunten uit groep vijf/zes werd Kim van Duren de winnaar met zestien doelpunten.

Na afloop van het toernooi kregen alle deelnemers nog iets lekkers aangeboden dit was mogelijk gemaakt door de Coop uit Doesburg.

Kerstdemonstratie bloemschikken met verloting van het bloemwerk

ZEVENAAR - Woensdag 19 november vanaf 20.00 uur maken ervaren bloemschiksters maken prachtige kerststukken, die de bezoekers na afloop zelfs kunnen winnen. Want na afloop van de demonstratie worden (bijna) alle gemaakte kunststukken verloot.

Zoals elk jaar zijn bij de entree loten te koop. Ook tijdens de pauze kan men nog loten kopen. De organisatie van deze kerstdemonstratie is in handen van Groei & Bloei afdeling De Liemers en wordt gehouden bij zalencentrum Staring Zevenaar aan de Grietakkers 3 in Zevenaar. De entree is gratis.

Omdat té grote drukte de gezelligheid niet altijd ten goede komt is het aantal bezoekers gemaximeerd. Aanbevolen wordt daarom op tijd aanwezig te zijn. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

Repaircafé Caleidoz in Zevenaar

ZEVENAAR - Elke tweede en vierde woensdagmiddag van de maand is er bij Caleidoz een Repair Café. Iedereen kan daar terecht met allerlei kapotte spullen die nog een tweede kans verdienen.

Het mag ook iets zijn dat aangepast of op maat gemaakt moet worden. In de werkplaats zijn diverse vrijwilligers aanwezig met een eigen vakbekwaamheid. Zoals een elektricien, een timmerman, een computerdeskundige, een klokkenmaker, naaisters. Zij proberen, eventueel samen met uw hulp, spullen gratis te repareren of te veranderen.

Ook geven ze advies als er onderdelen nodig zijn. Het Repair Café is een gezellige, laagdrempelige ontmoetingsplek om ervaringen en deskundigheid uit te wisselen. De eerstvolgende reparatiemiddag is woensdagmiddag 12 november van 14.00 tot 16.30 uur. Locatie Caleidoz ligt aan Steenhuizen 6 in Zevenaar (achter Het Musiater).

Diemse Bridge Kroegentocht zeer geslaagd

DIDAM - Op zaterdag 25 oktober hield BridgeClub Didam voor de 23e keer de Diemse Kroegentocht, het grootste bridge-evenement binnen de regio.

Ook dit jaar speelden er 320 deelnemers aan tachtig tafels, verdeeld over negen horeca-gelegenheden, welke verspreid liggen binnen het centrum van Didam. Zij speelden allen dezelfde 32 spellen, verdeeld over acht ronden van dertig minuten. Tussen deze ronden waren er pauzes van vijftien minuten, waarin de deelnemers van locatie wisselden.

Het gehele evenement was goed voorbereid door de organisatie; de deelnemers namen op tijd hun plaatsen in. In de middagpauze werd in elke locatie een uitgebreide lunch aangeboden, welke altijd zeer op prijs wordt gesteld. Om 17.00 uur begaven de meeste paren zich naar De Harmonie, In de grote zaal stond er een mooie prijzentafel opgesteld.

Nadat de voorzitter van de bridgeclub en de voorzitter van de organisatiecommissie enkele dankwoorden hadden uitgesproken werd de uitslag bekendgemaakt. Evenals vorig jaar was deze tot stand gekomen met behulp van bridgemates en basisstations, die na afloop aan een computer gekoppeld werden. Zodoende krijgt de computer alle uitslagen op een snelle manierbinnen.

Het paar, bestaande uit Gerald Driessen en Wim Sinderdinck legde beslag op de eerste plaats, hetgeen hen de wisselbeker en twee herinneringsbekertjes opleverden. Bovendien hadden zij de eerste keuze bij de prijzentafel.

Daarna mochten de paren twee tot en met negentien hun keuze maken. Volgens een bepaalde formule kwamen er nog vijftien overheerlijke vlaaien terecht bij elk tiende paar.

Al met al een zeer geslaagd evenement, waana de deelnemers met een tevreden gevoel huiswaarts keerden in de wetenschap dat er op 31 oktober 2015 een volgende Bridge Kroegentocht zal plaatsvinden.

Annelie Franken: 'Hebt u één minuutje?'

ZEVENAAR - Annelie Franken (1990) brengt een ode aan Jasperina de Jong: 'Hebt u 1 minuutje?'. Na haar eindexamen VWO vertrok Annelie naar Antwerpen om daar een jaar Musical te studeren. Met een rugzak vol kwam Annelie terug naar Nederland om Jazz & Pop te gaan studeren aan het Artez Conservatorium in Zwolle.

In de zomer van 2013 is Annelie afgestudeerd in Zwolle met een prachtige eindexamenvoorstelling ''Altijd over liefde'' in theater Odeon in Zwolle. Op dit moment geeft Annelie zangles in haar eigen lespraktijk. Zij probeert zoveel mogelijk op te treden. Als duo geeft Annelie regelmatig huiskamerconcerten waar zij prachtige luisterliedjes voor het voetlicht brengt. Liedjes die een luisterend oor verdienen.

Annelie heeft zich de afgelopen jaren onder andere verdiept in de Nederlandstalige kleinkunst. De mooie, grappige, ontroerende liedjes van Jasperina de Jong kwamen al snel naar voren. Een geweldige artiest waarin Annelie zich is gaan verdiepen. Dit resulteerde in het idee van een ode. Veel liedjes zijn de revue gepasseerd. De keuze is gemaakt. Maar het was een moeilijke keuze. Zoveel prachtige nummers heeft Jasperina gemaakt en gezongen.

Het belooft een bijzonder programma te worden. Dus… ''Hebt u 1 minuutje''? Meer informatie staat op www.anneliefranken.nl.

De voostelling is zondag 9 november om 14.30 uur in Het Musiater aan de Bommersheufsestraat 62 in Zevenaar. De entree (exclusief consumptie) is tien euro. Reserveren is mogelijk via de website: www.hetmusiater.nl.

Concert for Charity met Niels Geusenbroek

ARNHEM - In november is het vijf jaar geleden dat Ronald McDonald Huis Arnhem is geopend. Dit is zeker iets om even bij stil te staan en wat is passender dan dit te doen met een avond met live muziek. Daarom is er op zaterdag 29 november een bijzonder Concert for Charity en iedereen is welkom.

Elk kind wil graag bij zijn ouders en broertjes en zusjes zijn, even alles vergeten en 'gewoon' kind zijn. Ouders, broertjes en zusjes van kinderen die behandeld worden in Groot Klimmendaal of Rijnstate kunnen overdag en 's nachts terecht in dit bijzondere [t]Huis. Ook gezinnen met een gehandicapt of ziek kind die niet 'zomaar' op vakantie kunnen, zijn welkom. Voor al deze gezinnen betekent het Huis veel meer dan een 'dak boven het hoofd'. Dankzij onmisbare vrijwilligers is het Huis 365 dagen per jaar open. Daarnaast is elk Ronald McDonald Huis volledig afhankelijk van acties en giften. De opbrengst van dit concert gaat dan ook naar Ronald McDonald Huis Arnhem.

Zaterdag 29 november kan de bezoerker genieten van een avond met geweldige live muziek. In de Eusebiuskerk geven Niels Geusebroek, Harmonie De Club en dj Chiel van Tongeren een exclusief concert voor Ronald McDonald Huis Arnhem. Iedereen is welkom.

Voor bedrijven zijn er speciale sponsorarrangementen, daarnaast zijn er losse kaarten te koop. Meer informatie over het concert en Ronald McDonald Huis Arnhem staat op www.ronaldmcdonaldhuisarnhem.nl.

Wie Ronald McDonald Huis Arnhem op een andere manier wil steunen of als vrijwilliger aan de slag wil, kan altijd telefonisch (026 3525260) contact opnemen.

Leerkracht van De Bem Nederlands kampioen

ZEVENAAR - Judoka Marvin de la Croes zette afgelopen week een topprestatie neer door het behalen van de Nederlandse judo titel. Marvin is in het dagelijks leven een zeer gewaardeerde judoleraar van basisschool De Bem.

Deze school werkt met veel passievolle vakdocenten als Marvin, waarvan de kinderen als vanzelfsprekend de liefde voor hun vak of sport ervaren. Om die reden is Marvin met zijn gouden plak door alle leerlingen extra in het zonnetje gezet. Ouders en leerlingen van basisschool De Bem hopen dat Marvin nog vele jaren hun kinderen de passie voor deze geweldige sport mee wil geven! Meer informatie over basisschool De Bem staat op www.debemzevenaar.nl.

Joop Boxstart Bend geeft extra concert in Didam

DIDAM - Wegens grote belangstelling is het cd-presentatieconcert 'Disse kant' van zondag 2 november in de Harmonie in Didam uitverkocht.

Er is daarom op zondagmiddag 16 november een extra concert. in de Harmonie in Didam. De aanvang is 14.00 uur; de entree bedraagt tien euro. Kaarten in de voorverkoop zijn er bij De Harmonie Didam, A60 Recordingstudio Didam, www.snaardrum.nl en Grimpeur Wielersport Babberich.

Cheque Wereldwinkel voor Stichting Shehata Tanzania

ZEVENAAR- In de Algemene Ledenvergadering van afgelopen april heeft Wereldwinkel Zevenaar besloten onder andere Stichting Shehata financieel te ondersteunen met een bedrag van vijfhonderd euro.

De overhandiging ondplaats op woensdag 29 oktober om 14.00 uur in de Wereldwinkel Zevenaar. Het echtpaar dat deze stichting ter plekke runt, de heer Titus en mevrouw Mandomi Sikawa, hebben de cheque in ontvangst genomen.

De Stichting Helping Hands to Tanzania is opgericht in 1994 en heeft tot doel weeskinderen en kansloze jongeren uit Tanzania in Oost-Afrika te helpen. Dit doen ze door opleidingen aan te bieden, opvang voor weeskinderen te verzorgen, schoolmateriaal te verstrekken, enz.

In het verleden heeft wereldwinkel Zevenaar al eens een schijvenploeg en naaimachines gesponsord, waardoor er al een basis was gelegd om wederom dit goede doel te steunen.

Ledenvergadering Schutterij EMM Groessen

GROESSEN - Schutterij E.M.M. Groessen houdt op dinsdag 11 november een ledenvergadering.

Deze vergadering begint om 20.30 uur en wordt gehouden in het Schuttershuis aan het Schuttersplein 1 in Groessen. Alle leden zijn welkom.

Drie basisscholen vormen IKC met Kinderopvang Zonnekinderen

Margriet Hofstee(Zonnekinderen), Arjen Wientjes (Zonnekinderen), Toon Geluk (SPO De Liemers), Gerald van der Lee (De Wissel), Lobke Koenders (De Tamboerijn) en Marjolein Wenting (De Toorts) zijn aanwezig bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen SPO de Liemers en Kinderopvang Zonnekinderen.

ZEVENAAR - Afgelopen week zijn SPO De Liemers en Kinderopvang Zonnekinderen een overeenkomst met elkaar aangegaan waarin zij de ambities onderschrijven om bij de basisscholen De Tamboerijn en De Wissel in Zevenaar en basisschool De Toorts in Didam om stapsgewijs een Integraal Kindcentrum te realiseren (IKC).

Bij een IKC vormen school, kinderopvang en voorschoolse/naschoolse opvang één organisatie. Het IKC biedt een rijke omgeving met een breed aanbod voor kinderen in de leeftijd van nul tot twaalf jaar. Onderwijs en opvang werken samen vanuit één pedagogische visie. In het aanbod is er een naadloze overgang waardoor kinderen enerzijds hun talenten maximaal kunnen ontwikkelen en anderzijds kunnen opgroeien in een vertrouwde omgeving.

Naast het onderwijs zorgt Zonnekinderen voor een ontwikkelingsgericht voorschools programma en een aanbod van activiteiten op het gebied van sport, cultuur, natuur en multimedia in haar naschoolse programma. Op deze wijze wordt een dagprogramma aangeboden dat ook aansluit op de behoeften van ouders om werk en zorg met elkaar te combineren. De komende tijd worden de ouders, kinderen en de teams uitvoerig geïnformeerd en betrokken bij deze ontwikkelingen. De Tamboerijn en De Toorts worden in augustus 2015 omgedoopt tot IKC. Bij De Wissel zal er gestart worden met een intensieve inhoudelijke samenwerking met Zonnekinderen, maar biedt het gebouw op korte termijn nog geen mogelijkheden om fysiek invulling te geven aan het IKC en zal er dus nog enig geduld moeten worden opgebracht. Beide organisaties hechten er waarde aan om in een zorgvuldig proces samen met alle betrokkenen toe te werken naar toekomstbestendige voorzieningen.

Aerofil Zonwering BV: uw rolluikspecialist

WESTERVOORT - Als specialist op het gebied van zonwering en rolluiken bent u ons ongetwijfeld al eens tegengekomen. U heeft bij u in de buurt vast en zeker eens één van onze producten aan de gevel gezien.

Over de rolluiken willen wij u graag iets meer vertellen. Wij hebben een warm gevoel bij rolluiken. Het is namelijk het enige product in ons assortiment dat koude werend, zonwerend, geluidswerend, inkijk werend en inbraak vertragend is. Bovendien zijn rolluiken energiebesparend en comfort verhogend. Dit alles wordt gecombineerd in één product, het rolluik.

Gelukkig wordt ook het rolluik steeds mooier en beter door de verschillende soorten kleuren en uitvoeringen die er inmiddels zijn. De bedieningsmogelijkheden hangen af van uw wensen. Handbediening, elektrische bediening of centraal bestuurde bediening behoren allemaal tot de mogelijkheden.

Een kwaliteitsproduct is het zeker, onze rolluiken zijn vervaardigd uit hoogwaardig aluminium en dus ook onderhoudsvriendelijk.

Op het gebied van advies en service bent u bij ons aan het goede adres. Door onze jarenlange ervaring (33 jaar) weten wij precies wat het beste bij u past.

Bovendien maken wij de rolluiken nog helemaal zelf met onderdelen die wij betrekken van topleveranciers. Deze ambachtelijke benadering zorgt ervoor dat wij voor praktisch alle situaties een oplossing hebben en niet afhankelijk zijn van levertijden en beperkingen van fabrikanten. Wilt u dit allemaal ervaren, kom dan eens langs bij Aerofil Zonwering BV, Het Ambacht 52 in Westervoort, telefoon 026 3115222.

Nominaties Ondernemer van het Jaar 2014 Westervoort bekend!

WESTERVOORT - De nominaties voor de titel 'Ondernemer van het Jaar 2014' en voor de 'Aanmoedigingsprijs 2014' van Ondernemend Westervoort zijn afgelopen donderdag door het bestuur samen met de jury bekend gemaakt.

De ondernemers die zijn genomineerd voor de titel Ondernemer van het Jaar 2014 zijn: Brasserie de Missionaris, Bordbusters en Pelgrim B.V. Voor de Aanmoedigingsprijs zijn dit: Keukenspecialist Peter Boekesteijn, Big Bear Consultancy en Neelis en de Lange Bouwbedrijf. De ondernemers werden donderdag 30 oktober uitgenodigd voor een kopje koffie met wat lekkers bij de Ondernemer van het Jaar 2013 Stefan's Bloem & Zo. Daar kregen zij het goede nieuws te horen.

Collega ondernemer nomineren

In de afgelopen maanden konden alle leden van Ondernemend Westervoort een collega-lid nomineren voor de verkiezing. Voor de aanmoedigingsprijs is de regel dat het startende ondernemers zijn (minder dan vijf jaar).

Deskundige jury

De genomineerde ondernemers ontvingen de meeste nominaties. Zij gaan nu de strijd aan voor de titel 'Ondernemer van het Jaar 2014' of de 'Aanmoedigingsprijs 2014' en krijgen in de maand november bezoek van een deskundige jury. Deze jury bestaat uit de 'Ondernemer van het Jaar 2013' Stefan's Bloem & Zo samen met oud-ondernemers Johan Paape en Jan Terberg. De jury beoordeelt tijdens het bezoek de bedrijven aan de hand van diverse criteria zoals uitstraling, klantgerichtheid en hun maatschappelijke rol voor Westervoort. Op de Nieuwjaarsparty van Ondernemend Westervoort op 15 januari wordt de winnaar bekendgemaakt.

Nieuw radiosysteem: DAB+

GROESSEN - DAB+ is de afkorting voor Digital Audio Broadcasting Plus.Medio september 2015 gaat de middengolf verdwijnen. Ook de lange golf gaat verdwijnen. Dus de MW en LW zijn dan niet meer van toepassing. Daarvoor komt (het is nu al actief) DAB+. Digitale radio, met als voordeel dat het een storing vrije ontvangst geeft.

Alle Nederlandse zender zitten al digitaal op DAB+ radio. Tevens zijn er ook al diverse Duitse zenders op DAB+ radio. Een voordeel van DAB+ radio is dat alle zenders onder een knop zitten.

Ook is er een zender indicatie op het apparaat aanwezig. Het apparaat zoekt zelf de zenders op en zet ze in de goede volgorde. Bij de wat uitgebreide apparaten is ook een program-inhoud aanwezig. Leverbaar zijn radio's met batterij voeding, netvoeding en accuvoeding. Voor in huis zijn er tafel radio's en voor buiten de wel bekende draagbare radio's. Diverse uitvoeringen en kleuren. Kortom een verrijking van het luistergenot.

Wat ook een voordeel is van de DAB+ radio: in elke regio van Nederland is er ontvangst. Voor DAB+ radio is geen abonnement nodig (gratis in de lucht). Op de DAB+ radio zet ook nog steeds de aloude bekende FM-band.

De FM-band gaat pas in 2025 verdwijnen (planning). Ook de autoradio gaat over in de DAB+ uitvoering. Losse modellen zijn ook reeds verkrijgbaar. Er zijn al DAB+ modellen leverbaar voor 69 euro.

TSC Groessen heeft de nieuwe DAB+ radio in diverse modellen op voorraad. Neem gerust kontakt op met TSC Groessen voor meer informatie. Bel 06 21477905 of 0316 331409.

Schenken? Wees er snel bij!

REGIO - Het herstel van de woningmarkt is in gang gezet. Het aantal verkochte woningen in een jaar is weliswaar minder dan voor de crisis, maar de stijging is in 2014 ingezet. Topeconomen verwachten dat deze stijging doorzet in 2015. Ook zullen de woningprijzen één tot drie procent stijgen.

Lagere hypotheek. De keerzijde is dat de laatste jaren het maximaal te lenen hypotheekbedrag is beperkt. Bij aankoop kan men dan minder lenen dan voorheen, waardoor er mee eigen (spaar) geld nodig is, of de koper zijn woningkeuze moet aanpassen.

Financiële hulp van ouders
Dat kan betekenen dat men niet altijd voldoende geld heeft om de woning te kunnen kopen. Maar financiële hulp van andere personen dan de hypotheekbank is mogelijk. Wanneer bijvoorbeeld de ouders, andere familieleden en bekenden over (extra) vermogen beschikken, dan is het mogelijk om de kopers financieel bij te staan via een (belastingvrije) schenking.

Fiscaal vriendelijk schenken
Tot 1 januari 2015 kan letterlijk iedereen –dus niet alleen beperkt tot ouders aan kinderen maximaal 100.000 euro belastingvrij schenken, mits dit bedrag door de ontvangen wordt gebruikt voor het kopen of verbouwen van de eigen woning of het (gedeeltelijk) aflossen van een bestaande hypotheekschuld.

Van belang is wel dat uiterlijk op 31 december 2014 het bedrag van de schenking is betaald en door de ontvangen is aangewend om de koop van de woning of de aflossing van de schuld te financieren.
Wordt de schenking-betaald in 2014- gebruikt om te verbouwen, dan geldt als eis dat de verbouwing uiterlijk in 2016 is afgerond. En dat er voor 1 maart 2015 een aangifte schenkbelasting wordt ingevuld, waarin een beroep op deze schenkingsvrijstelling wordt gedaan.
De schenkingsvrijstelling van maximaal 100.000 euro is een tijdelijke maatregel en eindigt op 1 januari 2015.

Schenking restschuld
Ook kan deze schenkingsvrijstelling worden benut bij verkoop van de woning om een eventuele restschuld af te lossen. In dat geval hoeven de kinderen bij de aankoop van een volgende woning de restschuld niet extra mee te financieren.

Dit artikel valt onder de redactionele verantwoordelijkheid van De Hypotheek Advies Partner uit Doesburg.

'Wat er ook gebeurt, moeders laatste rit… Die rij ik zélf.'

ZEVENAAR – Vroeger bracht ze me overal heen, naar school en achterop de fiets naar de sport. Naar de kinderfeestjes in haar eigen autootje. In mijn studententijd heeft ze me nog eens bij de discotheek opgehaald en veilig thuisgebracht.

Met de jaren keerden de rollen om, steeds vaker bracht ik haar naar de trein, het vliegveld of gewoon naar de avondje kaarten met vriendinnen. Toen ze helemaal niet meer durfde te rijden kreeg ik haar laatste auto. Soms maakten we samen nog een ritje over de Ooysedijk of samen naar de kade in Tolkamer. Nu vertrekt moeder naar haar laatste rustplaats. En wat er ook gebeurt, moeders laatste rit… Die rij ik zélf.


Een goed afscheid helpt je verder. Dat is kernwaarde die de uitvaartverzorgers van Yarden & van Haften Uitvaartzorg nastreven. De uitvaartwensen van de overledene en zijn of haar naasten dáár gaat het ons om bij het bespreken van de uitvaart. Naast persoonlijke uitvaartzorg willen wij graag 'iets' extra's kunnen bieden namelijk nabestaanden demogelijkheid bieden om zelf hun overleden dierbare naar de begraafplaats of het crematorium te rijden.
Extra kosten? Natuurlijk zijn er geen extra kosten aan verbonden op het moment dat je ervoor kiest om zelf de rouwauto te rijden. Als je in het bezit bent van een geldig rijbewijs dan is dat voldoende om bij ons aan te geven dat je zelf graag de rouwauto wilt rijden. "Help je bij het crematorium ook mee de kist in naar de aula te begeleiden?, dat hoort er immers ook bij als je chauffeur van de rouwauto bent", zegt Ronny van Haften met een lach.


De afscheidsspecialist Yarden & van Haften Uitvaartzorg is dé afscheidsspecialist in de regio. Vanuit ons kantoor in de Liemers zetten wij ons 24 uur per dag in om kleinschalige persoonlijke uitvaartzorg aan te bieden. 'Doe maar normaal dan doe je gek genoeg en blijf vooral dicht bij jezelf', aldus Laura Haspels, uitvaartverzorgster.
Yarden & van Haften Uitvaartzorg, telefoon: 0316 344069, twitter: @yardenvanhaften.

Nama bestaat twintig jaar

ARNHEM/DIDAM - In 1994 nam Nama het bedrijf Willekes over en is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste verf- en behangspeciaalzaak van Nederland. Met eveneens een grote keuze in vloerbedekking, gordijnen, binnenzonwering, een eigen glasafdeling en eveneens een ruime keuze in laminaatvloeren.

Opvallend is bij binnenkomst de grote behangafdeling. Met meer dan driehonderd behangboeken om uit te kiezen, en meer dan 10.000 behangrollen op voorraad.

Achter in de winkel vindt u de vertrouwde verfafdeling. Daar staan ze voor u klaar met vakkundig advies, vakmanscherp en snelle service. Voor iedere klant heeft Nama een passende oplossing. Dankzij het grote en brede assortiment in verfproducten. Met de bekendste merken, in diverse kwaliteiten en prijsklassen. Daarnaast presenteert Nama verfproducten onder haar eigen Nama-label. In samenwerking ontwikkeld met gerenommeerde verffabrikanten, voor een uitstekende prijs- en kwaliteitsverhouding. Zoals ook een grote diversiteit in Nama kwasten en verfrollers. Voor de doe-het-zelver én de professionele schilder of klusser.

En Nama blijft groeien. Sinds 2007 met een filiaal in Didam en nu ruim 1 jaar ook een filiaal in Maastricht. Door groot in te kopen kan Nama haar klanten extra scherpe prijzen aanbieden.

Al twintig jaar
Daarom nodigt Nama u graag om samen met haar dit jubileum te vieren en heet u welkom op de Vlamoven 1, IJsseloord in Arnhem.

Verspreid in deze krant vindt u diverse aantrekkelijke Nama Jubileum-aanbiedingen. Of kijk op www.nama.nl voor meer informatie.

Xycleservice uit Doesburg wint Ipad-mini bij Marwi prijsvraag

DOESBURG- - Op de stand van Marwi Europe BV werd tijdens het Kruitbosch Cycle Universe Event 2014 in Utrecht, een ludieke actie gehouden. De bezoekende handelaren kregen aldaar de kans om de lengte van een verlichtingssnoer te raden, die Marwi in een tachtig centimeter hoge vaas had opgerold.

De exacte lengte werd niet geraden, maar van de meer dan vijfhonderd deelnemers, wist Camiel Banda, van fietsenzaak Xycleservice uit Doesburg, de lengte zo in te schatten dat hij er slechts 144 cm naast zat. De lengte van het snoer was 37.278 centimeter. Camiel Banda zat met 37.422 centimeter net iets dichterbij de juiste lengte van het snoer, dan collega Koen van Ekeris Fietsplezier uit Maarssen, die 37.560 centimeter op zijn kaartje had ingevuld.

Dat het raden van de juiste lengte niet simpel was, bleek uit de verscheidenheid van ingevulde aantallen. Die varieerden van vijf meter tot 3.5 kilometer!

Dinsdag 28 oktober, brachten salesmanager Willem Dirkzwager en promotion assistant Saskia Koot van Marwi samen met Mark Mannee, vertegenwoordiger bij KCU, een bezoek aan de gelukkige winnaar in Doesburg.

In de fietsenwinkel, die nu zeven jaar bestaat, net buiten het centrum van Doesburg, stond de koffie al klaar. Zittend tussen de fietsen, sneed Camiels vrouw Mariska de taart aan en deed zij een onthulling: "Vorig jaar zat Camiel er helemaal naast met het aantal kogeltjes raden bij Marwi," zei ze lachend "dus nu heb ik het kaartje maar ingevuld, en ik riep nog dat we toch nooit wat winnen!" Des te groter was de verrassing toen zij vorige week gebeld werden door Marwi. Nu was wel de vraag, wie kreeg de Ipad mini? Camiel, wiens naam op het kaartje stond vermeld, of Mariska, die de lengte had gegokt. Of misschien een van kinderen?

In ieder geval konden zij de prijs goed gebruiken, zowel voor werk als privé.

HB Care Active bij Salon International Londen

DUIVEN - Salon International is de meest inspirerende beurs en brengt alles onder één dak. De nieuwste producten, diensten en modelijnen voor de herfst/winter van 2014/2015 worden getoond op verschillende podia. Daarom waren wij van HB Care samen met Intercoiffure Nederland aanwezig om de nieuwe trends te bewonderen.

Wat gaan we zien komende herfst/winter? Voor de haarkleuren van de dames zijn goud-karamel, beige, asblond, koper maar ook pasteltinten te zien, aangebracht door middel van nieuwe kleurtechnieken. Voor de coupes zijn de lengtes veel net boven de schouders met rommelige lagen, pony, krullend of juist steil. Het mag allemaal. Maar ook lang haar kan nog steeds. Hiervoor hebben we veel leuke vlecht- en opsteektechnieken gezien, maar ook nonchalant los kan nog steeds.

Er was ook veel aandacht voor de heren. Nog steeds zijn de langere bovenlagen en de scheiding de trend, alleen worden de zijkanten wat minder kort als voorheen. Maar met de styling kun je veel verschillende looks creëren. Van een gentleman kapsel tot een hippe warrige look. Kortom er kan veel komend seizoen. Wilt u ook een kapsel die geknipt, gekleurd en gestyled wordt naar de nieuwste trends of advies wat de mogelijkheden zijn met uw haar neemt u dan contact op met HB Care Hair&Beauty op telefoon 0316 263641.

HB Care, Pastoriestraat 40, Duiven.

WBB Dakkapellen Gendt: Vakmanschap bij u om de hoek!

GENDT - Binnen een half jaar was de werkplaats al te klein, en verhuisde WBB Dakkapellen naar een grotere ruimte op het industrieterrein in Gendt. Een vliegende start van WBB Dakkapellen, nu drie jaar geleden.

Inmiddels is het dakkapellenbedrijf een van de toonaangevende dakkapellenbouwers van Nederland. Alles wordt geheel op maat gemaakt in eigen fabriek. Dus geen kant en klare dakkapellen met standaard afmetingen, maar een kwalitatief hoogwaardig product van duurzaam materiaal, geheel naar wens gemaakt. U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen in de fabriek!

Het laten plaatsen van een WBB dakkapel heeft interessante voordelen. U creëert meer licht en beloopbare leefruimte. Zo kan een opbergzolder een geheel nieuwe functie krijgen als (slaap- of studeer)kamer, wat vanzelfsprekend een enorme meerwaarde zal zijn voor uw woning.

WBB dakkapellen staat garant voor betrouwbare kwaliteit tegen een eerlijke prijs. De regel van het verlaagde btw tarief op arbeidswerkzaamheden bij verbouwingen, is door het kabinet verlengd naar juli 2015. Des te meer reden om het plaatsen van een dakkapel te overwegen. WBB Dakkapellen plaatst door heel Nederland. Binnen slechts één dag, zal uw op maat gemaakte dakkapel, wind- en waterdicht geplaatst en netjes afgewerkt zijn!

Uiteraard biedt WBB dakkapellen ook een uitgebreid scala aan accessoires zoals kunststof kozijnen, rolluiken en horren uit eigen productie. Kijk voor meer informatie op www.wbb-dakkapellen.nl of bel: 0481 422204. Langs komen kan ook; aan de Huigensstraat 6a in Gendt.

WBB Dakkapellen is tevens te vinden in alle Hornbach-vestigingen van Nederland.

Kerkdiensten in De Liemers

H. Antonius Abt Loo

Zondag 08-11 14.00 Doopviering Pastoor Thanh

Zaterdag 15-11 18.00 Woord en communie Pastores Lemmen en Heemink Vormelingenviering

Zondag 16-11 15.00 Loo budget concert In Between

Zaterdag 29-11 19.00 Woord en communie Diaken van Boven Dameskoor

St. Werenfridus Westervoort

Zondag 09-11 09.30 Woord en communie Diaken van Zundert Werenfriduskoor

Zaterdag 15-11 19.00 Woord en communie o.l.v. parochianen D-H koor

Dinsdag 18-11 15.00 Viering Wilgenpas Ds. Hiemstra

Zaterdag 22-11 19.00 Woord en communie Pastor Doornbusch cantor

Zondag 23-11 12.30 Eucharistie Fr. Firas Irakese Thomasparochie

Vrijdag 28-11 09.00 Eucharistie en uitstelling Pastoor Thanh

H. Remigius Duiven

Zondag 09-11 11.00 Eucharistie Pastor van Merm D-H koor

Zondag 16-11 11.00 Eucharistie Pastoor Thanh Samenzang

Maandag 17-11 20.00 Informatie-bijeenkomst 1e H. Communie Pastor Lemmen

Zondag 23-11 11.00 Eucharistie Pastoor Thanh D-H koor/ Ceciliafees

Dinsdag 25-11 15.00 Viering Thuvine Ds. van Buren

Zondag 30-11 11.00 Eucharistie Pastoor Thanh Jeugdkoor Do-remigius

H. Andreas Groessen

Zaterdag 08-11 19.00 Woord en communie Diaken van Zundert In Between

Dinsdag 11-11 18.00 St. Maartenviering Pastor Lemmen Jeugdkoor Do-remigius bestemd voor gehele parochie.

Zondag 16-11 09.30 Woord en communie o.l.v. parochianen Herenkoor

Zaterdag 22-11 19.00 Woord en communie Pastor Smits Herenkoor (Ceciliafeest)

Zumba by Night Wintertijd Challenge levert Spieren voor Spieren duizend euro op

ZEVENAAR - Gezonde spieren zijn goud waard gebleken in de nacht van 25 op 26 oktober. Op meer dan 150 locaties in heel Nederland is er door duizenden mensen gesport voor kinderen met een spierziekte met als doel zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de Stichting Spieren voor Spieren.

Zo ook tijdens de Zumba by Night Challenge van DansJeFit in het Juvenaat in Zevenaar waar ruim vijfentwintig deelnemers zich dansend lieten sponsoren en daarmee het mooie bedrag van duizend euro wisten op te halen. Dit bedrag is een verdubbeling van het streefbedrag dat vooraf gesteld was.

Na afloop van het uur Zumba werd de cheque in ontvangst genomen door eigenaar Joeri van Grol van DansJeFit. Hij deed dit namens de twee kind-ambassadeurs Koen en Roel Nederstigt, die beiden trots zijn op dit mooie resultaat maar er helaas vanwege hun spierziekte niet bij konden zijn deze nacht. De cheque zal hen op een later tijdstip nogmaals overhandigd worden. Een uur later werd de voorlopige totaalopbrengst van alle Challenges in Nederland bekendgemaakt bij de Challenge van Unit4 in Utrecht. Ronald de Boer nam daar, samen met de directrice van Spieren voor Spieren Marjolein Bolhuis-Eijsvogel en drie kind-ambassadeurs, een cheque in ontvangst met het fantastische bedrag van 319.600euro. Voor iedereen was dit live te volgen via Q-Music die deze nacht een vier uurdurende liveuitzending verzorgde.

Wereldwinkel Duiven is weer open!

DUIVEN - Op zaterdag 1 november is de fair trade wereld winkel
in de Elshofpassage weer feestelijk geopend. De ingang van de winkel was versierd met ballonnen, de klanten werden verwelkomd via een rode loper. Een hoeveelheid voetstappen in de winkelpassage wees de weg naar de opgeknapte winkel. Er was een rad van avontuur waar de klanten konden draaien voor korting of een prijsje.

De winkel heeft een nieuwe indeling, een frisse lichte kleur en een nieuw assortiment fair trade artikelen. Een groep vrijwilligers die normaliter de winkel runt ging samen een weekje aan de slag om de winkel een nieuw fris uiterlijk te geven.

De winkel wordt al 22 jaar met succes draaiende gehouden door een grote groep vrijwilligers. De opbrengst van de verkochte artikelen komt voor een groot deel ten goede aan mensen in de derde wereld die hier een eerlijk loon mee kunnen verdienen. Door de opdrachten van de fair trade organisaties zijn de mensen die de artikelen maken verzekerd van werk.

The New Voices helpt Sint

ZEVENAAR - Zanggroep The New Voices uit Zevenaar en omstreken, winnaar van de landelijke Top2000 popkorencontest helpt Sinterklaas.

In de drukke Sinterklaastijd kan de Sint altijd weer wat hulp gebruiken en daartoe is The New Voices ook dit jaar weer bereid.

Ervaren Hulpsinten en Zwarte Pieten staan de Sint graag bij om van uw sinterklaasfeest thuis of op uw bedrijf een onvergetelijk moment te maken. Voor meer informatie kunt u mailen naar sinterklaas@thenewvoices.nl of bellen met 0316 525697.

Daarnaast zorgt de X-mas Voices graag voor een gezellige kerstsfeer tijdens kerstborrels of nieuwjaarsrecepties. Meer informatie staat op www.thenewvoices.nl.

Sponsor bedankt

ZEVENAAR - OBW 2 uitkomend zondag reserve derde klasse D, il zijn sponsor bedanken voor het schenken van nieuwe inloop truien.

"Wij zijn zeer blij dat Peter Hammer van Hammer Computers uit Zevenaar dit mogelijk heeft gemaakt. Zo lopen we weer top bij met onze warming up." Op het moment van dit schrijven staat OBW 2 ongeslagen boven aan. "Nogmaals bedankt Peter Hammer voor dit gebaar!"

De Plusbus Doesburg op bezoek bij de brandweer

DOESBURG - De vrijwilligers van de Plusbus Doesburg zijn op bezoek geweest bij de brandweer in Doesburg. De enthousiaste brandweerlieden Hendrik Vels en Robert Meijer hielden een verhaal over de taken enzovoort van de brandweer.

De Plusbus Doesburg vervoert ouderen, gehandicapten enzovoort. Hendrik en Robert gaven vele tips aan de chauffeurs, wat zij bij letsels en zo bij hun werkzaamheden moeten doen. Wanneer moet je bijvoorbeeld 112 bellen.Natuurlijk werden ook nog even alle blusvoertuigen en blusboot bekeken.

Caleidoz Doedorp

ZEVENAAR - Ieder jaar staat er bij Caleidoz de vakantiespellenweek Doedorp op de agenda. Voor 2015 is het thema nu al bekend namelijk 1001 nacht.

Er komen een fakir; een Ali Baba schatgrot , feeën… en alles wat je er maar bij kunt bedenken. Ook de gebruikelijke activiteiten als hutten bouwen, knutselen, brood bakken gaan dan gebeuren. Let op: Doedorp is in 2015 van 17 tot en met 21 augustus. Dit keer dus niet in de laatste week van de basisschoolvakantie. Houd de site van Doedorp maar in de gaten!

Kinderkleding- en speelgoedbeurs in Lobith

LOBITH - Op zondag 23 november is er in het Gildehuis van Lobith een kinderkleding- en speelgoedbeurs. Deze vindt plaats in de grote zaal van het Gildehuis aan de Dorpsdijk van11.00 tot 15.00 uur.

Op deze dag bieden particulieren kinderkleding en speelgoed waarvan het zonde is dit zomaar weg te doen aan. Mensen die op zoek zijn naar leuke kleding en/of een mooi cadeau kunnen dit deze dag wellicht voor een zacht prijsje op de kop tikken. Ook Sint-Nicolaas en de ker