GN Berg en Dal Heumen Mook

15 september 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 15 september 2016


Diamanten echtpaar Janssen-Stoffelen de lucht in...

Foto: Ger Thijssen

GROESBEEK – Onlangs was het echtpaar Jan en Mientje Janssen-Stoffelen 60 jaar getrouwd en heeft het de diamanten bruiloft intens gevierd.

De kinderen hoefden niet lang na te denken over een passend cadeau, want als er een luchtballon boven Groesbeek voer, lieten beiden weten, dat ze dat ook nog wel eens zouden willen. Dus het cadeau werd een ballonvaart voor de twee 85-jarigen. Woensdag in de namiddag toog het diamanten paar vergezeld van dochter Ria en schoonzoon Ger naar Plasmolen waar bij De Jachthaven ze zich moesten melden, en in de nabije omgeving moesten opstijgen.

Er was echter een probleem: beiden moesten alvast in de mand kruipen, omdat voor het opstijgen van de ballon er snel in te klimmen voor hen – gezien de leeftijd – geen optie was. Maar ook daar hadden ze geen enkele moeite mee. Al liggend in de mand zagen zij de ballon steeds groter worden waarna de luchtreis kon gaan beginnen. De wind stuurde de ballon over het Land van Cuijk. Samen hebben ze er intens van genoten. Jammer, dat de wind hen niet richting Groesbeek heeft gestuurd, waar beiden geboren en getogen zijn. Maar dat mocht de pret niet drukken. De familie is supertrots op Jan en Mientje. "Het zijn gewoon kanjers."

Business meets Wine

GROESBEEK - In het weekend van 23 tot en met 25 september is de tiende editie van de Nederlandse Wijnfeesten Groesbeek. Een evenement dat een grote impuls geeft aan de bedrijvigheid in de gemeente.

Vrijdag 23 september starten de feesten met Business meets Wine, een speciale all in-avond voor ondernemers en hun partners in de sfeervolle tent op het Marktplein in Groesbeek. Er staan die avond twee inspirerende sprekers op het programma: Mieke Verhaegh, zakenvrouw Noord-Limburg 2016 en BN-er Wim Kieft, die uiteraard het publiek zullen prikkelen met hun inzichten en ervaringen.

Een informeel opgezet walking dinner, waarbij je al rondlopend kunt genieten van allerlei heerlijke gerechtjes, draagt er aan bij dat ondernemers ruimschoots de gelegenheid hebben om te netwerken. De juiste combinatie met Groesbeekse wijnen, andere drankjes en gezellige muziek maakt deze feestelijke avond de perfecte start voor het nieuwe seizoen. Kaarten zijn te bestellen via nederlandsewijnfeesten.nl.

Bevrijdingsfestival en Kindervrijmarkt

GROESBEEK - Zondag 18 september bij het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek: Bevrijdingsfestival van 10.30-16.30 uur met kleurrijke kindervrijmarkt rond De Koepel.

Dit jaar viert dit festival zijn 25-jarig jubileum. De entreeprijs is 3 euro per persoon (inclusief museumbezoek, festiviteiten en parkeren). Jongeren tot en met 17 jaar gratis. Tevens:
- Live muziek met Delftse Big Band Let’s Swing, The Batavorum Pipes & Drums, The Sunshine Soldiers en doedelzakspeler Albert van Spierenburg.
- Battlefieldtours in historische legervoertuigen van de LiberationTour (vertrek vanaf het Bevrijdingsmuseum om 10.00 uur, 11.30 uur, 13.30 uur en 15.00 uur, 1,5 uur per tour, kosten 17,50 euro, inclusief museumbezoek, festiviteiten en parkeren. Museumkaart niet geldig. Reserveren voor battlefieldtours is noodzakelijk).
- Evacuatiegroep Betuwe.
- Bezoek 82e Airborne Division.
- Poolse re-enactment groep 'Jack of Diamonds'.
- Doortocht door het museum van de Euregio Vrijheidswandeling.
- Gratis pendeldienst met het 'wijntreintje' van en naar het centrum van Groesbeek.
- Overige activiteiten met onder andere: static show van historische legervoertuigen, Clown Kiko, verkoop tweedehands boeken WO2, show van radiografisch bestuurbare militaire modelvoertuigen, living statues.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Irish Night in het Wilderniscafé De Waard van Kekerdom

KERDOM - Als deel van het 3 Oeverfestival kan er in het Wilderniscafé in Kekerdom flink gedanst worden met live Ierse en Schotse muziek. De Europees gerenomeerde band Wild Geese treedt op zaterdagavond 17 september vanaf 8 uur op in Kekerdom. Hoe lang het optreden duurt is altijd onbekend met deze internationale folkband.

"In Nederland stoppen we pas nadat de het publiek niet meer om een 'nog een liedje' roept," zegt Peadair Brennan, de frontman en Bouzouki (langhals-luit) en Bodhran (Ierse trommel) speler van Wild Geese. Wild Geese speelt zowel Schotse als Ierse traditionele muziek op verschillende instrumenten, waarvan de minst bekende misschien wel de Folk Cello is. Een optreden van Wild Geese staat garant voor een avond gezelligheid, meeslepende muziek, entertainment en vooral; lekker dansen. Kom kijken en maak deze bijzondere Keltische ervaring mee!

Entree is 10 euro aan de deur. De zaal gaat om 19:30 open. Aanvang 20:00 uur.

Van Randwijckweg krijgt rijbaan met twee rijlopers en fietspad

BEEK – Het gemeentebestuur van Berg en Dal stelt de gemeenteraad voor om bij het groot onderhoud van de van Randwijckweg te kiezen voor een trottoir aan de woningzijde van de weg (zoals nu ook het geval is), rijbaan met twee rijlopers met een asmarkering en een fietspad in rood asfalt voor het langzame verkeer heuvel op.

Voor het autoverkeer is de weg dan met een meter versmald maar heuvel op komt er een fietspad van 1,5 meter breed. Volgens het college nodigt een smallere weg minder uit om hard te rijden dan een brede weg. Ook in de nieuwe situatie blijft het parkeren toegestaan op de rijbaan. De fietser heuvel af krijgt geen voorziening en moet gebruik maken van de rijbaan – wat nu ook het geval is -. De meeste fietsers rijden met zo'n snelheid naar beneden waardoor autoverkeer niet persé hoeft in te halen. Met deze werkzaamheden is een bedrag gemoeid van 270.000 euro, exclusief het noodzakelijk onderhoud aan de waterhuishoudkundige voorzieningen. De maximum toegestane snelheid bedraagt en blijft 50 kilometer per uur. Het plan zal nog eenmaal aan de direct-belanghebbenden worden voorgelegd .

Vendengo in café Ut Huuske

GROESBEEK - Zondag 18 september om 16.00 uur treedt Vendengo op in café Ut Huuske aan de Kloosterstraat 8 in Groesbeek.


Vendengo is een coverband die bestaat uit ervaren muzikanten uit Groesbeek en Nijmegen, en speelt voornamelijk 70/80 jaren rock maar is ook niet vies van een ballad. Doelstelling van Vendengo is om een `stevig en swingend`classic rock optreden neer te zetten. De nummers van Bad Company, The Free, Jimmy Hendrix en ZZtop worden met groot enthousiasme uitgevoerd, maar ook nummers waar een eigen draai aan gegeven is, worden vol overgave gespeeld.

Vendengo bestaat uit Tejo van Vught, zang; Kees de Waal, basgitaar en backing vocals; Frank Coenen, gitaar en John Rensen, drums.

Duchenne Heroes fietsen voor het goede doel

Bij de foto van links naar rechts: Laurent Steijns, Paul Verhoeven (begeleider), Roy Leenders en Marcel van de Vorst

REGIO - Zondag 18 september is het zover. Voor de elfde keer gaan dan 400 Duchenne Heroes van start in Trier, Duitsland. De Duchenne Heroes fietsen in een loodzware mountainbiketocht, die dit jaar start in Duitsland en via Luxemburg en België naar Nederland voert. Mountainbikers die fietsen voor het goede doel: de strijd tegen de ziekte van Duchenne. De helden fietsen voor Duchenne-patiënten 700 kilometer in zeven dagen door vier verschillende landen om geld in te zamelen voor onderzoek naar deze ernstige spierziekte.Ook dit jaar doet de mountainbikegroep Mudhunters4Duchenne voor de elfde keer weer mee aan deze loodzware tocht. Hun boegbeeld is Roy Leenders uit Groesbeek, Roy lijdt aan de spierziekte van Duchenne en zit vanaf zijn tiende levensjaar in een rolstoel. De mountainbikers zullen zich vanaf 18 september in het zweet en modder gaan werken voor de Duchenne-patiënten.

Duchenne spierdystrofie is een zeer ernstige, erfelijke ziekte waarbij spierweefsel langzaam wordt afgebroken. Kinderen met Duchenne krijgen de ziekte door een fout op hun X-chromosoom. Het lichaam weet door deze fout niet hoe het eiwit dystrofine voor de spiercelwand kan worden aangemaakt. Hierdoor functioneren de spieren niet goed en valt langzaam de een na de andere spierfunctie weg.

Elke mountainbiker zal een sponsorbedrag van 2500 euro en startgeld van 250 euro bij elkaar moeten verzamelen via sponsoring en dergelijke en mee moeten brengen om deel te kunnen nemen aan deze zware tocht. Gezamenlijk hebben ze tot nu toe al een bedrag bij elkaar gebracht van boven de 1,2 miljoen euro. De netto-opbrengst van de Duchenne Heroes gaat naar onderzoek naar deze wrede spierziekte. Sponsoring is nog altijd mogelijk, raadpleeg hiervoor de website: www.duchenneheroes.nl

De grote binnenkomst en finish van de Duchenne Heroes mountainbiketocht zal niet meer op park Brakkenstein te Nijmegen te zien zijn, maar is nu verplaatst naar Eindhoven. Hier worden de Heroes op zaterdag 24 september verwacht.

Belangrijke Zuidafrikaanse delegatie komt naar Groesbeek

Foto: Groesbeek Airborne Vrienden

GROESBEEK – Bij de jaarlijkse monumententocht op maandag 19 september, georganiseerd door Stichting Groesbeek Airborne Vrienden, zullen dit jaar de Zuidafrikaanse militairattaché uit Brussel en de Zuidafrikaanse ambassadeur uit Den Haag aanwezig zijn.


De monumententocht krijgt dit jaar een andere invulling vanwege het 60-jarig bestaan van het Groesbeek Memorial. Op dit bijzondere Memorial, dat zich vooraan op de Canadese Erebegraafplaats bevindt, staan 1.103 namen van WOII-vermisten uit de Gemenebestlanden. Bijna duizend hebben de Britse nationaliteit, ruim honderd de Canadese en twee met de Zuidafrikaanse nationaliteit.

Het bijzondere verhaal van de twee Zuidafrikanen is in aanzet onderzocht door Kevin Lemmens van SGAV en daarna opgepakt door Johan van Doorn van de Stichting Historisch Onderzoek Tweede Wereldoorlog, die het aan de hand van primaire bronnen uitvoerig heeft gedocumenteerd. Naast de Zuidafrikaanse ambassade zullen ook de Britse, Canadese , Amerikaanse en Duitse ambassades vertegenwoordigd zijn bij deze tocht, die om 10.00 uur begint bij het Groesbeek Memorial op de Canadese Erebegraafplaats. Tussen de toespraken en kransleggingen door worden liederen ten gehore gebracht door het Groesbeeks Gemengd Koor dat dit jaar 70 jaar bestaat en een speciale band heeft met het Universiteitskoor uit Potchefstroom, Zuid-Afrika. Theo Jetten uit Malden blaast de Last Post en Reveille terwijl groep 8 van basisschool Op De Heuvel van de Stekkenberg voor een speciale bijdrage zal zorgen.
Na de ceremonie bij het Groesbeek Memorial vertrekt de stoet naar Generaal Gavin Monument in het bijzijn van een grote delegatie van de huidige 82nd Airborne Division met mogelijk hierbij aanwezig de nieuw benoemde commandant van de 82nd Generaal-majoor Michael Kurilla.
De laatste stop is Klein Amerika, waar een nieuw straatnaambord wordt onthuld ter nagedachtenis aan de Nederlandse verbindingsofficier Arie Bestebreurtje, waarbij familieleden bij aanwezig zijn. Na afloop is er koffie / thee in de vernieuwde recreatieruimte van Camping Klein Amerika.

Wethouder Erik Weijers spreekt leerlingen Notre Dame des Anges

Foto: Peter Hendriks

UBBERGEN – Wethouder Erik Weijers van de gemeente Berg en Dal is vrijdag in gesprek geweest met leerlingen uit de 2e en 3e klas van Notre Dame des Anges uit Ubbergen.

Het onderwerp van het gesprek was duurzaamheid. Het doel van het gesprek was te achterhalen wat er bij de leerlingen leeft en wat zij op dit punt van de overheid verwachten. Peter Hendriks van Loraz Videoproducties uit Millingen aan de Rijn heeft van het gesprek tv-opnames gemaakt. Het filmpje zal op twee avonden zal worden vertoond. Die avonden heeft wethouder Weijers mede georganiseerd en zijn bedoeld voor alle raadsleden in de provincie Gelderland.

De Gelderse Poort presenteert try-out Real Roots Café Live

MILLINGEN - Het Real Roots Café is van oorsprong, al meer dan 20 jaar, een non-profit Nederlandstalig online muziekmagazine. Het virtuele muziekcafé wil haar vleugels uitslaan. De kapstok waaraan dit opgehangen gaat worden heet dus Real Roots Café Live. Een unieke uitdaging voor alles en iedereen.

De try-out vindt plaats op zondagmiddag 30 oktober In het aan de oevers van de Rijn, prachtig gelegen Gelderse Poort, bijten om 15:00 uur de uit Los Angeles, Californië afkomstige singer-songwriter Shane Alexander en de in Maasbracht geboren en getogen liedjesschrijfster Maud Wilms het spits af.

Shane Alexander deelde in Amerika het podium met mensen als Jewel, John Hiatt, Suzanne Vega en Seal. Alexanders liedjes doken op in populaire TV series als Criminal Minds, Bones en Goede Tijden Slechte Tijden. Muziekliefhebbers die Paul Simon, Elliot Smith, of John Mayer hoog hebben zitten, worden op hun wenken bediend.

Maud Wilms verzorgde nog niet zolang geleden het voorprogramma van Amerikaanse blues soulzangeres Beth Hart. Op haar onlangs verschenen cd BuitenGewoon, vertelt Maud in drie talen (Nederlands, Engels en Limburgs dialect) hoe de wereld mooier wordt door open te staan voor het BuitenGewone van de ander.

Entree bedraagt 10 euro. De totale opbrengst is voor optredende singer-songwriters en techniek. In verband met de verwachte opkomst wordt reserveren aanbevolen. Dit kan via het contactformulier op de Real Roots Cafe website (www.realrootscafe.com). Kaarten zijn, uitsluitend tegen contante betaling, verkrijgbaar vanaf een half uur voor aanvang concert.

Warme-maaltijdbezorger rijdt tegen betonnen trap

MILLINGEN AAN DE RIJN – Een bestuurder van een auto van de Stichting Welzijn Ouderen Millingen (SWOM) is maandagmiddag tijdens het bezorgen van de warme maaltijden tegen een betonnen trap van een bovenwoning aan de Pastoor van Astenhofstraat gereden.

Door nog onbekende oorzaak is de Millingse bestuurder de macht over het stuur verloren maar kon nog op tijd de wagen corrigeren, voordat hij tegen een geparkeerde auto aanreed. Het gevolg was, dat hij tegen een betonnen trap tot stilstand kwam. De trap is voor de bewoners onbruikbaar geworden en is afgesloten wegens gevaar. De trap is door de klap onherstelbaar beschadigd en zal geheel vernieuwd moeten worden. De auto raakte aan de voorzijde flink beschadigd. De bestuurder en een passagier liepen bij de aanrijding diverse schaafwonden op.

Ruben Tijssen Pupil van de Week

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zondagmiddag 4 september speelde SC Millingen 1 op sportpark De Hove de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen tegen SV Hatert uit Nijmegen, uitslag 2 - 1.

De pupil van de week was Ruben Tijssen. Ruben is de zoon van Pim en Corina Tijssen uit Millingen. Ruben is spits in het pupillenteam JO 11-2.
Zijn favoriete speler is Dirk Kuijt van Feyenoord, ook zijn favoriete club. Het team van Ruben, JO11-2, was Team van de Week en kozen Joris Weeren als Man of the Match. Hovy, de mascotte van SC Millingen was ook aanwezig.

Alcoholverkoop onder 18 jaar neemt af in regio Nijmegen

RIJK VAN NIJMEGEN – Het gaat steeds beter met de naleving van de drank- en horecawet in de regio Nijmegen. In de afgelopen vier maanden probeerden 17-jarige 'mystery shoppers' om alcohol te kopen bij 145 verkooppunten. Waar in 2010 82 procent van de (te jonge) mystery shoppers tóch alcohol meekregen, is dit percentage in 2016 gedaald naar 52 procent . Bij verkopers die via de ID de leeftijd controleren, is dit percentage aanzienlijk lager en de naleving nog een stuk beter.


In opdracht van de gemeente Berg en Dal, Druten, Nijmegen, West Maas en Waal en Wijchen voerde ´Nuchter ´ (Kenniscentrum leeftijdsgrenzen) van april tot en met juli een onderzoek uit na de naleving van de drank– en horecawet. Om de naleving te toetsen bezochten 17-jarige jongeren in totaal 145 sportkantines, supermarkten , slijterijen, horecagelegenheden en cafetaria's in de regio. Per locatie deden zij twee aankooppogingen op twee verschillende bezoekdagen.


Steeds betere naleving
Het was de vierde maal sinds 2010 dat het nalevingsonderzoek met mysteryshoppers werd uitgevoerd. In 2010 kreeg 18 procent van de mysteryshoppers geen alcohol mee, in 2012 32 procent, 2014 41 procent en in 2016 48 procent.

De naleving in de regio Nijmegen is het beste bij de supermarkten (73 procent) het slechtste in de cafetaria's (19 procent). Het helpt als verkopers bij jongeren naar het ID-bewijs vragen. Daarmee is nog veel winst te behalen want bij het laatste onderzoek vroeg de verkoper slechts bij 55 procent naar een legitimatie. Van 8 tot 14 september wordt er een landelijke themaweek gehouden met als slogan 'NIX zonder ID' en staat in het teken van spontaan tonen legitimatiebewijs bij aankoop van drank of tabak.

Aandacht voor week van alfabetisering

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Op verzoek van Jet Wijdeveld en Lianne Janssen heeft de bibliotheek Groesbeek afgelopen dinsdag aandacht besteed aan de week van de alfabetisering. In een besloten bijeenkomst kwam dinsdag een groep mensen bij elkaar die laaggeletterd was en/of nog is.

Er werden leesgroepjes geformeerd en werd er getracht op diverse vragen een antwoord te geven. Naar aanleiding van een voorgelezen brief werden er diverse vragen besproken. Veel van de aanwezigen volgen momenteel een taal- en leescursus bij het ROC in Nijmegen en met succes. Zoals Leo Peters, voor hem is een wereld open gegaan. Toen hij 50 jaar was moest hij een uitkering aanvragen bij het UWV en dat moest via de computer gebeuren. Toen kwam de aap uit de mouw. Via de maatschappelijk werkster heeft Leo taal – en leescursussen gevolgd, en nu na vijf jaar is hij de koning te rijk. "Ik heb veel geleerd ik kan nu zelf lezen en mijn klein kinderen voorlezen. Ook de folders in het ziekenhuis kan ik nu lezen en ben ik op de hoogte wat een onderzoek inhoudt."

Al die 50 jaar heeft Leo het op een handige wijze weten te verbloemen. "Nu kan ik zelf van alles op internet opzoeken. Eerst was de wereld zwart-wit en die zie ik nu vol in kleur." Na de lunch liet wethouder Erik Weijers weten veel respect te hebben voor deze doordouwers. Zij kunnen nu weer normaal functioneren in de maatschappij, aldus Weijers.

Gemeente draagt bij aan Klimaatstraatfeest

BERG EN DAL - Sinds 2008 wordt door de Stichting Hier Klimaatbureau het Klimaatstraatfeest georganiseerd, een landelijke energiebesparende wedstrijd die loopt in het stookseizoen (10 oktober tot en met 31 maart). Huishoudens besparen tijdens het klimaatfeest samen met hun buren zoveel mogelijk energie en krijgen daar punten voor. De wedstrijd zal online worden gespeeld.

De drie straten met de meeste punten winnen een fantastisch straatfeest. Men kan ook als groep, voetbalteam, collega's of vrienden deelnemen. Ook in deze groepscompetitie zijn er drie winnaars. Iedere maand wint de best scorende straat een klimaatbewust diner voor de hele straat.

Het Klimaatsfeest start met een startevent en zorgt voor een promotieteam en -materiaal. Daarnaast verzorgt het een unieke openingshandeling door wethouder Erik Weijers, waarvan onder andere de onthulling van het gemeentebord ' Klimaatsfeest Berg en Dal ' deel zal uitmaken. Deelname aan de klimaatstaatfeest past geheel binnen de ambitie om in 2015 een klimaatneutrale gemeente te zijn. Om deel te nemen aan dit landelijke Klimaatstraatfeest moet de gemeente Berg en Dal 4.900 euro bijdragen. De prijswinnaars worden landelijk geselecteerd dus het kan goed zijn dat er in de gemeente Berg en Dal geen prijs valt. Het college heeft nog geen enkel zicht hoeveel enthousiasme er voor deze wedstrijd zal zijn in Berg en Dal.

Prikkelarme kermis krijgt vervolg in Groesbeek

GROESBEEK – De prikkelarme kermis die dinsdagmiddag tijdens de Groesbeekse kermis werd gehouden, krijgt zoals het er nu naar uitziet een vervolg. Een paar uur lang was het rustig op het normaal gesproken kermisterrein met de herrie van muziek en flitsende lichten.

Het was met recht een kermismiddag zonder echte prikkels, en daar was de middag ook voor bedoeld. Wethouder Sylvia Fleuren opende om half twee de kermis, waarna ze zelf plaatsnam achter de kassa om de 10 bonnenkaarten voor 10,00 te verkopen. Inmiddels was er een 7-tal vrijwilligers aanwezig, onder wie raadsleden om indien nodig mensen in de diverse attracties te begeleiden en te helpen. Maar zij hoefden nauwelijks in actie te komen omdat de bezoekers zich voor het merendeel zelf konden redden.

Dat het muisstil was, was niet het geval; vooral de motoren van de hydrauliek van de Flying Jump en de bel van de draaimolen sprongen er af en toe uit. Maar dat mocht voor de meesten de pret niet drukken. Remon Saedt van de autoscooter en Grand Carrousel was ook tevreden. "Ik heb gezichten gezien die ik nog nooit op de kermis heb gezien." In de Grand Carrousel had Remon twee lege plaatsen gecreëerd voor rolstoelers en daar is ook gebruik van gemaakt. Ook het merendeel van de exploitanten juicht de prikkelarme kermis toe; alleen over het tijdstip valt te twisten. Gedacht wordt aan de zaterdagmiddag enkele uren voor de officiële opening of de zondagmorgen. "Dat zal tijdens de evaluatie aan de orde komen", aldus Stef van de Poll de marktmeester. Ook de initiatiefneemster Evelyne Wijers is tevreden en is blij dat het gemeentebestuur de prikkelarme kermis een kans heeft gegeven.

9 / 32

MET Foto 'Beleef de Vrijheid 1'

Beleef de vrijheid!

GROESBEEK - Uit de geschiedenis ontstond een modern museum op één van de mooiste plekken van Nederland. Tussen heuvels en bossen is het verleden tot leven gebracht in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, ten zuidoosten van Nijmegen en Arnhem.

In het museum maak je de aanloop naar de oorlog mee, ervaar je de bezettingstijd, vier je de bevrijding en zie je de wederopbouw van Nederland en Europa. Door middel van geuren, interactieve presentaties, diorama's, modellen, originele films en geluidsfragmenten wordt de bevrijding op boeiende wijze verbeeld. Het museum toont aan jong en oud de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten.

Met Foto 'Ageless Friends poster 3'

Documentaire 'Ageless Friends' in het Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Op woensdag 28 september wordt in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek de documentaire 'Ageless Friends' (Tijdloze vrienden) vertoond. De documentaire van Marijn Poels is een indrukwekkend verhaal over de Heerlenaar Maarten Vossen, die in 2002 als 13-jarige een graf adopteerde op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten; het graf van Pfc James E Wickline.

James E Wickline sneuvelde in de vroege namiddag van 17 september 1944. Daarmee was hij één van de eerste van de 777 Amerikanen van de 82e Airborne Divisie die tijdens operatie Market Garden omkwamen.

Een naam, een legeronderdeel, een overlijdensdatum. Met deze informatie startte Vossen een zoektocht naar de achtergrond van "zijn" soldaat. Hij ontdekte dat Wickline, die aanvankelijk als vermist werd opgegeven, zijn eerste rustplaats had in een veldgraf langs de Wylerbaan, niet ver van de plaats waar nu het Nationaal Bevrijdingsmuseum staat.

Vossen bezocht in West Virginia (USA) meerdere malen de streek waar Wickline opgroeide. De hulp van de plaatselijke bevolking was groot. Hij sprak er onder andere met een voormalige buurvrouw en een vriendin die Wickline persoonlijk gekend hebben. Deze gesprekken, aangevuld met bijzondere documenten en foto's, hebben ervoor gezorgd dat Vossen de onbekende soldaat leert kennen als ware het zijn vriend. Een vriend uit een ander land en een andere tijd. Als sluitstuk werd Vossen uitgenodigd voor een ceremonie bij een brug, die na heropening de naam van James E Wickline draagt. Deze brug staat symbool voor verbinding die is ontstaan tussen Amerika en Nederland en tussen de tijdloze vrienden.


De zoektocht die Maarten Vossen ondernam is door Marijn Poels op een bijzondere wijze vastgelegd. Inmiddels is de documentaire 'Ageless Friends' bekroond met meerdere prijzen op diverse internationale filmfestivals.

Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur. De entree is 5,00 euro per persoon. De Museumkaart is geldig. Reserveren is noodzakelijk: telefonisch via 024 3974404 of per mail; info@bevrijdingsmuseum.nl.

Hierbij graag de foto 'GOELAG' plaatsen.

Tentoonstellingen

Foto: Collectie G. G. Driessen, Groesbeek

Tot en met 30 oktober 2016
Op Vrije Voeten. De Vierdaagse in Oorlog en Vrijheid

2016 is het jaar van de 100ste Vierdaagse. Wandelen in vrijheid, het is niet altijd zo vanzelfsprekend geweest als nu! De Vierdaagse maakte roerige tijden door tijdens de spanningen van de jaren '30 en '40: marcherende Hitlerjugend, mobilisatie, bezetting, verzets-wandeltochten, beschuldigingen van collaboratie en uiteindelijk wandelen op de puinhopen direct na de oorlog. Met kapotte schoenen, maar weer vrij. Ontdek het allemaal en meer in deze tijdelijke openluchtexpositie bij het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

8 september tot en met 31 december 2016
De Goelag. Terreur en willekeur in de Sovjet-Unie

Deze tentoonstelling gaat over het vrijwel onbekende verhaal van de Goelag. Dit strafkampsysteem ontstond onder de Russische tsaren, maar werd berucht onder Jozef Stalin. Miljoenen Russen werden zonder reden opgepakt en naar de kampen gestuurd. Onbekend is het verhaal van de duizenden Nederlanders die gevangen zaten in de Goelag. Idealistische communisten, naïeve gelukszoekers en SS'ers; allen ondervonden de wreedheden van dit systeem. Historische foto's en zeldzame objecten zijn afkomstig uit instellingen uit Tsjechië, Polen en Rusland.

10 / 32

Filmvoorstelling over Zuid-Afrika in De Mallemolen Groesbeek

Foto: Jan Driessen

GROESBEEK – Op zondag 18 september vertoont Jan Driessen een film over zijn rondreis door Zuid-Afrika in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Met de rondreis wordt gestart in Kaapstad, daar wordt het centrum van de Tafelberg bezocht, die al van verre te zien is. Daar ligt ook het Robbeneiland, waar Nelson Mandela 28 jaar gevangen gezeten heeft. Daarna gaat de reis naar Simenstown waar op het strand veel pinguins huizen. Vervolgens gaan we naar Namibië, een ruig en bergachtig land met woestijnen. Daar zien we de Fish River Canyon en wordt er in de openlucht geluncht. Vervolgens wordt er doorgereden naar Sossusvlei, een uitgestrekt woestijngedied naar Skeleton Coast waar we een kolonie zeehonden zien.

Op de Brandenberg zijn rotstekeningen aangebracht door Bosjesmannen. Ze zijn zeven duizend jaar oud. We gaan nu naar de stad Swakopmund een populaire badplaats voor de Namibiërs, hier wonen veel Duitse emigranten. Je ziet hier namen als Buchhandlung, Bäckerei, Ackermans, Ludwich Schröder en zelfs Bismark Medicalcenter.

In de tweede film gaan de belangstellenden naar het Etosha park, in het reservaat zijn grote grasvlaktes, savannen en zoutpannen. Je kunt er zo maar een groep olifanten maar ook giraffen, neushoorns, impala's steenbokken, koedoe's en zelfs leeuwen tegenkomen. Het beste kun je de dieren observeren bij de drinkplaatsen. In de Okavangodelta, een grasrijk gebied, zien we een kudde van meer dan 30 olifanten en een moeder olifant met haar baby-olifantjes. Van hieruit rijden we door naar Botswana naar de Victoriawatervallen. David Livingsstone, een Schot ontdekte in 1855 de watervallen in Zambezirivier en noemde ze naar Koningin Victoria. Hier stort het water met donderend geweld zich over een breedte van 1700 meter in een 110 meter diepe kloof. De plaatselijke bevolking noemt de waterval 'Mosi oa Tunya' , de Donderende Rook. De aanvang van de film is om 11.00 uur, de entree bedraagt inclusief een kopje koffie bij binnenkomst twee euro.

Rondleiding voor blinden en slechtzienden in Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Op donderdag 8 september verzorgt het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek van 16.30-18.00 uur een rondleiding speciaal voor blinden en slechtzienden.

Het motto van de dag is: kijken mag met je handen. De gids vertelt het verhaal van de bevrijding van Nederland aan de hand van vele originele objecten en er is voor alle zintuigen iets te beleven: voel het gewicht van een granaat, hoor het geluid van Radio Oranje, ruik surrogaatkoffie en proef bevrijdingsbrood naar origineel recept.

Wie met het openbaar vervoer komt wordt opgehaald bij bushalte De Oude Molen om 16.16 uur, aansluitend op het arriveren van bus 5 vanaf station Nijmegen. Na de rondleiding kan men ook worden teruggebracht naar de bushalte.

Standaard tarieven. Begeleiders en museumkaarthouders gratis toegang. Hulphonden toegestaan. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Kuijpers Zeilmakerij ook voor uw verandazeilen

MILSBEEK - "Om toch te genieten van de tuin nu het 's avonds wat eerder donker is, hebben wij de oplossing om toch nog optimaal te genieten van uw veranda en overkapping."

"Wij kunnen uw veranda of overkapping dicht maken door middel van verandazeilen, die wij leveren in diverse kleuren. Door verschillende systemen is het bijna onmogelijk om voor u een op maat gemaakt naar uw wensen verandazeil op maat te maken.

Alle raam en lasnaden worden door ons hoogfrequent gelast, zodat er geen vuiligheid bij de naden komen en het zeil gaat langer mee.

Wij komen graag langs voor een vrijblijvende advies en offerte."

Kuijpers Zeilmakerij, Overberg 12G in Milsbeek; 06 54200800, info@kuijperszeilmakerij.nl.

11 / 32

12 / 32

13 / 32

14 / 32

Motorcrosser zwaar gewond tijdens cross in Groesbeek

GROESBEEK – Zaterdagmiddag is een motorcrosser uit Gennep ernstig gewond geraakt bij een valpartij op circuit Den Hoek langs de Nijmeegsebaan in Groesbeek.

Op het circuit werd een regionale cross gehouden door MBC De Zeven Heuvelen. Het slachtoffer verloor door onbekende oorzaak de macht over het stuur en werd met zijn machine tegen de wand van een sloot getorpedeerd en kwam in de sloot tot stilstand. Omdat de crosser bewusteloos bleef liggen, later bijkwam, maar met moeite adem kon halen, werd groot alarm geslagen. Zowel ambulance, traumaheli als politie gingen ter plaatse. Na daar behandeld te zijn werd de Gennepenaar met onbekend letsel per ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen vervoerd. De cross heeft ruim een half uur stil gelegen, waarna de laatste manche nog werd verreden. De piloot van de traumaheli had de helikopter nog op de parkeerplaats kunnen stationeren, enkele tientallen meters verwijderd van de valpartij.

‘De omgekeerde wereld’: hypnotiserende opening van Beeks concertseizoen

BEEK - Zondag 18 september geven organist Johan Luijmes en shakuhachispeler Harrie Starreveld een performance in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek. Aanvang 12:00 uur, toegang 12,00 euro.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera De Postkoets in Beek, Boekhandel Roelants in Nijmegen en via www.concertseriebeek.nl. Concert in samenwerking met Muziek Biennale Niederrhein 2016. Door de contemplatieve klanken van de shakuhachi, een traditionele Japanse bamboefluit, en de meditatieve orgelwerken van onder andere Olivier Messiaen en Arvo Pärt wordt de wereld tijdens een ‘stille’ performance voor de ogen van het publiek in een nieuw perspectief geplaatst.

Een onder het gewelf hangende, met zand gevulde fles tekent met langzaam draaiende bewegingen onafgebroken geometrische vormen op de vloer, waardoor als het ware een omgekeerde wereld ontstaat: de contouren van het gewelf dalen neer op de vloer. Men beleeft een meeslepende dialoog tussen muziek en vormtaal die de wereld voor de duur van het concert volledig op zijn kop zet. Een hypnotiserend effect is niet uitgesloten!

Johan Luijmes is sinds de oprichting in 2007 van het Orgelpark in Amsterdam artistiek leider. Hij produceert en initieert theatrale en beeldende concerten.

Harrie Starreveld werd tijdens zijn studietijd aan het conservatorium getroffen door het geluid van de shakuhachi, een traditionele Japanse bamboefluit. Starreveld is als fluitist al een renommeerd uitvoerder van hedendaagse klassieke muziek wanneer hij jaren later in de leer gaat bij een Japanse shakuhachimeester om zich te verdiepen in het instrument en de traditie.

'Nooit te oud

om te beginnen

met schrijven...'

GROESBEEK - Op maandag 19 september van 14.00-16.00 uur gaat de schrijfgroep van KBO Groesbeek/De Horst weer van start in De Mallemolen in Groesbeek. Dit jaar begint de groep met een kennismakingscursus van vier bijeenkomsten op 19 september en op 3, 17 en 31 oktober van 14.00-16.00 uur. De workshop, wordt gegeven door Hanneke Beld. Deze Nijmeegse schrijfdocente heeft bij KBO Groesbeek/De Horst al eens een workshop over 'Loesje' gegeven.

De eerste vier schrijfbijeenkomsten van dit jaar zijn geïnspireerd op het werk van een Japanse dichteres, Toyo Shibata (1911-2013). Deze vrouw begon op 92-jarige leeftijd met dichten(!), haar eerste bundel gaf zij uit op haar 98e, de bundel werd een bestseller in Japan. Toyo Shibata had een eenvoudige luchtige en positieve schrijfstijl. Zij schreef voornamelijk over de mensen die dicht bij haar stonden zoals haar overleden echtgenoot, haar zoon en haar verzorgers in het verpleegtehuis. Haar werk roept op tot het liefhebben van anderen en het koesteren van dromen en hoop. Ook benadrukt ze graag hoe belangrijk het is om naar de lucht te kijken.

Een ieder wordt uitgenodigd om te schrijven, geïnspireerd door uw eigen leven en het werk van Toyo Shibata. Het levensverhaal van Toyo Shibata en haar gedichten komen aan bod. "En u schrijft zelf. Een aantal van de gedichten verspreiden/ exposeren we in de buurt en de rest van Nederland."

'Kent u Toyo Shibata’ al is een project van Stichting Vleugelmoer dat ook wordt uitgevoerd in Nijmegen, Den Haag en Utrecht. Kijk op www.vleugelmoer.nl.

Heeft u belangstelling? Pak de telefoon (024) 3974353 of schrijf een mail naar w.moll@kpnmail.nl.

Kerkberichten

protestantse

gemeente Groesbeek

Zondag 18 september. Aanvang 10.00 uur.

Voorganger is ds. H. Gols uit Nijmegen

Tijdens de dienst is er een collecte voor het project SchuldHulpBuddy.

zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Beeldernis organiseert workshops en kinderfeestjes

MILLINGEN - Voor alle kinderen die het fijn vinden om creatief bezig te zijn is Beeldernis de plek om dat te doen. Beeldernis in Millingen aan de Rijn organiseert namelijk verschillende creatieve workshops. Zo is er De kleine kunstenaars workshop waarin kinderen leren hoe ze met klei een beeld kunnen maken.

Ook is er de ouder/kind workshop waarin je samen met jouw kind een creatieve middag kunt beleven. Daarnaast zijn er op de woensdag- en zaterdagmiddag de klei goed kinderfeestjes. Een geheel verzorgde middag waarin de creativiteit van de kleine kunstenaars naar boven wordt gehaald. Deze middag is geheel op maat en wens te maken waarin het feestvarken centraal staat. De reacties van kinderen en ouders zijn heel positief. Kinderen ontdekken bij zichzelf hoe creatief ze zijn en hoe leuk het is om bij Beeldernis bezig te zijn. Voor ouders is het heerlijk om in een ongedwongen sfeer samen hun kind een mooi beeld te maken. Echt quality time samen en een blijvende herinnering in de vorm van een mooi beeld. Wilt u meer weten over Beeldernis en de workshop kijk dan op www.facebook.com/beeldernis. Daar kunt u zich ook aanmelden. Een ieder is welkom.

Meedoen aan een leuke prijsvraag. Maakt dan een mooie tekening van een beeld dat jij zou willen maken en stuur deze voor 7 oktober aanstaande naar Beeldernis. Twee kinderen winnen dan een middag bij Beeldernis en kunnen het beeldje ook daadwerkelijk maken. De prijswinnaar worden op 8 oktober op de facebookpagina bekend gemaakt.

Beeldernis, Sascha van der Heide, Zeelandsestraat 25, Millingen aan de Rijn; Beeldernis@outlook.com; www.facebook.com/beeldernis; beeldernis.seesle.nl.

Gemeente sluit pad bosrand Stekkenberg-West

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op 2 mei hebben enkele bewoners van het net opgeleverde herstructureringsproject Stekkenberg – West bij voormalig wethouder Ria Barber een petitie met 400 handtekeningen ingediend. Zij willen dat een onverhard voetpad, dat tussen de bouwkavels aan de Hommelstraat en de bosrand loopt, open blijft.

De bewoners van de bouwkavels naast het bospad willen dat het pad afgesloten wordt. De reden van de bewoners langs het bospad is dat wandelaars/fietsers vanaf het hoger gelegen pad ongehinderd in de aangrenzende tuinen en woningen kunnen kijken, wat uit privacy-oogpunt ongewenst is. De argumenten van de voorstanders betreffende handhaving van het pad zijn dat het pad er al sinds mensenheugenis ligt en veel mensen daar wandelen. Daarnaast wordt het pad door wijkbewoners gebruikt om naar de begraafplaats Heselenberg te gaan. Ook wordt het pad veel gebruikt door kinderen om veilig naar het avonturenbos te gaan, omdat volgens de bewoners de Heselenberg te gevaarlijk is.

Volgens de gemeente Berg en Dal kan eenieder vanaf de Maldensebaan tot aan de Faunastraat langs de bosrand blijven wandelen langs de nieuwe weg Koekeleklef. Ook vindt het gemeentebestuur het ongewenst om via de strook langs de bosrand naar de begraafplaats te gaan, gelet de hoogteverschillen en het gevaar dat dit met zich meebrengt. Het trottoir langs de nieuwe weg Heselenberg is volgens de gemeente een prima alternatief. Het gemeentebestuur van Berg en Dal is tevens van mening dat de Heselenberg niet verkeersonveilig is. Er ligt aan de ene kant een trottoir. Daarnaast mag er maar 30 kilometer per uur gereden worden. Het gemeentebestuur blijft bij afsluiting. Ook zullen er periodieke snelheidscontroles op de Heselenberg plaatsvinden. Staatsbosbeheer heeft laten weten een alternatief pad te zullen aanleggen vanaf de Krekelstraat circa10 meter diep het bos in, dat aansluit op de trap van de Koekeleklef. De initiatiefnemers zullen op de hoogte worden gebracht van het collegebesluit.

Zevenheuvelenweg en Derdebaan: Walhalla van pompoenen en sierkalebassen

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Zevenheuvelenweg is in heel Nederland en zelfs daarbuiten bekend als de Alpe d'Huzes, maar sinds enkele jaren ook als de 'Pumpkin Street'. Chris en Laura Poelen runnen er een pompoenen- en sierkalebassenkwekerij, die niet te missen valt wanneer je over de beroemde weg rijdt.

De uitgestalde vruchten vormen een vrolijk kleurenpallet dat de aandacht trekt van de vele toeristen die onze gemeente bezoeken. "We horen vaak van onze klanten dat ze ons hebben 'ontdekt' tijdens een vakantie in Groesbeek en dat ze sindsdien ieder jaar terugkomen om pompoenen te kopen. Ze nemen dan vaak voor de hele familie mee.", laat Chris weten. Zoveel verschillende soorten vind je niet overal.
Van het grote aantal eetbare pompoenen dat wordt gekweekt genieten niet alleen volwassenen. Ook baby's uit Nederland, België en Noorwegen groeien op met babyvoeding waarin de pompoenen van Groentenhof Poelen zijn verwerkt. Het begon drie jaar geleden toen Chris zijn dochter Floor babyvoeding uit een potje van Olvarit aan het geven was en hij op het etiket zag dat er pompoenen in verwerkt waren. Chris is vervolgens gaan bellen en na enkele pogingen was het raak en nu zijn de pompoenen haast niet meer aan te slepen.

Chris en Laura willen graag zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met de pompoen. Het is een geweldig product. "Ontzettend gezond en supergemakkelijk te verwerken in de keuken", aldus Laura. Ze organiseren daarom de jaarlijks terugkerende 'Halloween Pompoendagen' in de laatste drie weekenden van oktober. Dit jaar komt daar op zaterdag 17 september een themadag bij, waarvoor iedereen is uitgenodigd. De dag krijgt de titel mee 'Van zaadje tot pompoen wat moet de boer daar allemaal voor doen?'.

Van 11.00 tot 16.00 uur staan de schuurdeuren open, zodat iedereen kan zien hoe dat nou eigenlijk in zijn werk gaat tussen de pompoenen. Rondleidingen tussen de machines en tractoren, maar ook een proeverij, een kidsplein, terras en een speurtocht (vanaf 4 jaar), voor jong en oud is er wel wat leuks te doen. Bovendien is vanaf 16.00 uur de mogelijkheid om aan te schuiven voor een heerlijk driegangen 'Pompoenenmenu' geserveerd in het pompoenenveld door camping 'Bij Ons'. Wel even vooraf reserveren.

Ondernemersbijeenkomst 'zelf groene energie opwekken'

BERG EN DAL – Het gebruik van fossiele brandstof verminderen en zelf groene energie opwekken is belangrijk voor milieuvriendelijk ondernemen.

Op woensdag 14 september verzorgt de gemeente Berg en Dal samen met Triple A Solar een presentatie over de mogelijkheid om (samen) te investeren in zonnepanelen op bedrijfspanden. Bedrijven zijn dan ook van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De presentatie wordt gehouden in de foyer van Kulturhus aan de Roerdompstraat 6 in Beek van 13.15 tot 14.00 uur. Aanmelden voor de presentatie is niet nodig. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Arjan Vernhout 06 38280817 of arjan@v-consult.nl.

Mozart-expositie in Nijmegen

Familie Mozart 250 jaar geleden in Nederland

NIJMEGEN - Na de succesvolle presentatie van de Nederlandse Mozart-postzegels op 16 mei in Museum Het Valkhof staat de componist Mozart opnieuw in Nijmegen in de schijnwerpers. Nu met een tentoonstelling over het verblijf van Wolfgang Amadeus met zijn vader, moeder en zus Nannerl in Nederland. Dat was van half september 1765 tot eind april 1766.

Het was de Nijmeegse diplomaat Jan Walraad Graaf van Welderen die zorgde voor de komst van de familie Mozart naar Nederland. In de Grote of Sint-Stevenskerk in Nijmegen is van zondag 4 september tot en met zondag 2 oktober de expositie 'Mozart 250 jaar geleden in Nederland' te zien op 15 levensgrote panelen. Tevens is een aantal oude handschriften, partituren, facsimiles (kopie van handschrift) en boekwerken te bewonderen, afkomstig uit de verzameling van dirigent-musicus Ton Koopman en enkele leden van de Mozart(k)ring. Ook is er een vitrine met zogenoemde parafernalia: Mozart als inspiratiebron voor kunst en commercie - van kunst tot kitsch en alles wat daar tussen ligt. Een interessant gegeven!

De Mozart-tentoonstelling is tot stand gekomen door samenwerking tussen de Mozart(k)ring Gelre-Niederrhein, het Gemeente Archief Den Haag en de Stevenskerk Nijmegen. Leden van de Mozart(k)ring en enkele sponsoren maakten de realisatie van de expositie financieel mogelijk!

De toegang tot de tentoonstelling en de concerten is vrij. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld! De expositie in de Stevenskerk is open op werkdagen tussen 10.30 en 17.00 uur; op zondagen tussen 12.00 en 17.00 uur. Zie ook: www.mozartkring.nl en www.stevenskerk.nl.

Collecteweek van de Nierstichting

MILLINGEN – Ruim 70.000 vrijwilligers gaan van 18 tot en met 24 september in heel Nederland van deur tot deur tijdens de collecteweek van de Nierstichting. Ook in Millingen aan de Rijn gaan veel enthousiaste collectanten op pad. Met de opbrengst van de collecte zet de Nierstichting alles op alles om nierziekten klein te krijgen en daarmee de wereld van nierpatiënten weer groot.

Na twee mislukte transplantaties zit Fabian Cornelissen (37) 40 uur per week vast aan een enorm dialyseapparaat. Dat houdt hem in leven, maar is loodzwaar. En het maakt zijn wereld klein. Voluit leven met zijn gezin zit er niet in. Een kleine kunstnier zou Fabians wereld weer groot maken. Voor zijn zoon Dirk, die ook nierziekte heeft, droomt Fabian van nierziekten genezen. "De gedachte dat Dirk dit moet doormaken, maakt me enorm verdrietig. Als we nierziekten klein krijgen, hoeft Dirk nooit te dialyseren."

Collecte essentieel
Donaties zijn de enige bron van inkomsten van de Nierstichting, die geen subsidie ontvangt van de overheid. “De collecte is essentieel voor het werk van de Nierstichting”, benadrukt Bo de Bruijn, collectecoördinator van de Nierstichting in Millingen aan de Rijn. “Met iedere bijdrage aan de collecte krijgen we nierziekten klein. Zo maken we ons samen sterk voor een beter leven voor nierpatiënten.” Dat kan alleen dankzij de steun van collectanten en donateurs. Draagt u ook bij aan de draagbare kunstnier: geef aan de collectant! Direct bijdragen? Ga naar www.nierstichting.nl of sms NIER naar 4333 voor een eenmalige donatie van 2 euro.

Jackpot bingoavond gesneuveld

GROESBEEK – De jackpot van de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is donderdagavond 8 september gesneuveld.

De winnaar ging met 250 euro naar huis. Donderdagavond 15 september maakt de jackpot weer een nieuwe start en begint met 50 euro. De hoofdprijs is als vanouds 250 euro. Het bingospel begint om 20.00 uur. De zaal van De Mallemolen al om 19.00 uur geopend. Iedereen is op deze bingoavond welkom.

Hersenstichting zoekt collectanten

REGIO - Gezonde hersenen zijn van levensbelang. Door een hersenaandoening raak je vaak jezelf kwijt. Lopen, praten en denken, alles wat zo vanzelfsprekend lijkt, kan zomaar voorbij zijn. Vrijwel iedereen krijgt ooit in zijn leven te maken met een hersenaandoening. Dat moet stoppen.

De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en patiëntenzorg te verbeteren. "Wilt u hier graag uw steentje aan bijdragen en bent u een paar uur beschikbaar in de week van 30 januari - 6 februari 2017? Dan is de vacature collectant wellicht iets voor u.

Voor de jaarlijkse collecte zijn wij op zoek naar extra collectanten. Van de collectant wordt gevraagd om een uurtje of twee in de collecteweek in eigen wijk of buurt te collecteren. U bepaalt zelf hoeveel avonden (of dagen) u gaat collecteren. Eén avond, twee avonden, of meer: wij zijn blij met elk uur dat u zich inzet voor de Hersenstichting. Een klein gebaar met een groot effect!

Voor meer informatie of direct aanmelden kijk op www.hersenstichting.nl of stuur een mail naar collecte@hersenstichting.nl Tijdens kantooruren kunt u ook bellen: 070 3604816."

GROESBEEK – De jackpot van de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is donderdagavond 8 september gesneuveld.

De winnaar ging met 250 euro naar huis. Donderdagavond 15 september maakt de jackpot weer een nieuwe start en begint met 50 euro. De hoofdprijs is als vanouds 250 euro. Het bingospel begint om 20.00 uur. De zaal van De Mallemolen al om 19.00 uur geopend. Iedereen is op deze bingoavond welkom.

Mantelzorgers er even tussenuit met de zonnetrein

BERG EN DAL – Zorgt u langdurig voor een chronisch zieke vader, een kind met een beperking, een buurvrouw met dementie? Dan bent u mantelzorger. Speciaal voor mantelzorgers uit de héle gemeente Berg en Dal is er een rit met een zonnetrein in de Ooij.

De trein vertrekt woensdag 21 september om 10.00 uur vanaf het kerkplein in Leuth. Een uur lang, van 10.00 tot 11.00 uur, kunnen mantelzorgers genieten van een bijzondere omgeving. De natuur in de Ooijpolder herbergt een uniek plantenleven. Het gebied heeft zijn uiteindelijke vorm onder meer gekregen door de ( deels nog actieve ) steenindustrie. Die profiteert van de grote hoeveelheid klei die hier de Waal afzette. Na afloop van de treinrit is er de mogelijkheid een kopje koffie / thee te drinken bij De Rosmolen aan het Kerkplein 1 in Leuth. De kosten hiervan zijn wel voor eigen rekening.
De treinrit is gratis, maar aanmelden is noodzakelijk. Dat kan tot uiterlijk vrijdag 16 september 11.00 uur bij Theo de Wijse op werkdagen tussen 09.00 en 11.00 uur onder nummer 0481 431105. Mantelzorgers met vervoersproblemen kunnen dit bij aanmelding aangeven. Samen wordt er dan gezocht naar een oplossing, zodat iedereen uit alle kernen van de gemeente Berg en Dal kan deelnemen.
De rit is georganiseerd door Mantelzorg Berg en Dal in samenwerking met de stichting Van Steen en Natuur. Deze stichting laat mensen met een solarroadtrain de Ooijpolder en Duffelt verkennen.

Vijftal fietst ruim 1600 euro bij elkaar voor Welzijn Berg en Dal

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Maandagmorgen kwamen drie van de vijf wielrenners bij elkaar in Voorzieningen Hart Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek om een cheque van 1.632 euro te overhandigen aan de Stichting Welzijn Groesbeek nu hetende Forte Welzijn.

De gelegenheidswielrenners zijn onder de naam 'Giroesbeek' eind april vanuit de Italiaanse stad Turijn gestart om 10 dagen later op 7 mei te arriveren in Groesbeek op de dag dat Giro d'Ítalia door Groesbeek kwam. Zij hebben de ruim 1100 kilometer gefietst voor het goede doel en dat was de Stichting Welzijn Groesbeek dat onlangs is opgegaan in Forte Welzijn. De vijf wielrenners Wim Houben, Henk Godschalk, Lucie Godschalk, Tim Davids en Piet Visser werden op het gemeentehuis ontvangen. Namens Forte Welzijn nam Petra Kregting de cheque in ontvangst, die zal worden besteed aan de inloop en ontmoeting voor Forte Welzijn Berg en Dal. Onder het genot van een kopje koffie werd de fietsroute vanaf Turijn nog even in vogelvlucht overgedaan.

Kunst in Haus Vossegatt

KEEKEN - Ook Haus Vossegatt werkt dit jaar mee aan het 3 Oeverfestival met kunst uit eigen huis. Niet alleen de mooie heerlijke Creaties die Jos op het bord maakt , maar ook dochter Masha Soetekouw heeft al heel wat schilderijen in Haus Vossegatt hangen en dat zal volgend weekend nog meer worden.

Masha zelf zal niet aanwezig zijn, omdat ze woonachtig is in Amsterdam en druk bezig is met haar afstudeerproject Interatchitectuur op de Rietveld Academie, waar ze december hoopt af te studeren en om die reden nog geen eigen atelier heeft waar ze haar werk kan laten zien.

"Tijdens deze 3oeverfestival dagen 16, 17 en 18 september zullen wij een o(e)verheerlijk 3gangen Menu serveren, zie dit menu elders in deze krant. Wij zijn van dinsdag tot en met zondag vanaf 11.00 uur geopend en van 12.00 tot en met 21.00 uur is onze keuken geopend.

U vindt ons onder de blauwe speldeknop op de website van het 3 Oeverfestival, net over de grens aan de dijk van de Alt-Rhein in Keeken Duitsland of langs de doorgaande weg van Millingen naar Kleve.

Voor meer informatie: www.hausvossegatt.de of www.3oeverfestival.nl.

Schapen hebben voorrang

Foto : Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een kudde van enkele honderden schapen moest afgelopen week de drukke Dorpsstraat in Groesbeek oversteken om naar een weide te gaan om te grazen.

De kudde moest via de Hoflaan de Dorpsstraat oversteken naar de burgemeester Ottenhoffstraat. Daar kwamen diverse auto's de kudde tegemoet. Alle auto's stopten en werden omringd door de schapen, die dankzij de twee honden perfect op het wegdek bleven lopen, op weg naar het nieuwe graasgebied. De schaapsherder dankte de automobilisten met een vriendelijk gebaar voor hun geduld.

Brand in schuurtje in Groesbeek

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd zondagmiddag gealarmeerd voor een buitenbrand aan De Gaffel in Groesbeek.

Het ging om een schuurbrand die vervolgens een heg tussen twee bungalows in brand had gezet. De buren waren al bezig met het blussen van de heg en schuurtje met een tuinslang, maar zij kregen de brand niet onder de duim. De brandweer had beide branden snel onder controle. De oorzaak van de brand is op dit moment niet bekend. Er is brandschade ontstaan aan het schuurtje en een gedeelte van de heg. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

19 / 32

Hot – Jazzimprovisatie rond het Lindsen-orgel

BEEK - In het kader van de Muziek Biennale Niederrhein vindt op zondag 18 september in de Sint-Bartholomaeuskerk een tweede middagconcert plaats door Het Orgel Trio (HOT) dat bestaat uit organist Berry van Berkum, Steven Kamperman, altklarinet en Dion Nijland, contrabas. Aanvang 15:00 uur, toegang 12,00 euro.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera De Postkoets in Beek, Boekhandel Roelants (Van Broeckhuysenstraat) in Nijmegen en via www.concertseriebeek.nl. Hoewel jazzmuziek zwaar verschuldigd is aan de traditie van de kerkelijke muziek, is jazz op het orgel in de kerk nog steeds een uitzondering. HOT bewijst dat het kan - en hoe! Onder de handen van Berry van Berkum huilt, dondert en danst de indrukwekkende geluidmachine met zijn zware bassen en heldere trompetten. Jazzklassiekers van Charles Mingus, Duke Ellington en Charlie Parker krijgen een hoogst verrassende twist. Anderzijds wordt oude muziek in suizende improvisaties getransformeerd, samen met altklarinetpionier Steven Kamperman en jazzbassist Dion Nijland. Het zeer onconventionele HOT laat u alle hoeken van de kerk zien!

Berry van Berkum is actief als concertorganist in binnen- en buitenland en is regelmatig op de radio te horen. Hij legt zich met name toe op improvisatie, onder meer in de vorm van live muziek bij zwijgende films. In 2011 is Berry van Berkum benoemd tot organist van de Nicolaïkerk te Utrecht.

Internationale herdenking bij bijzonder monument in Kranenburg

KRANENBURG - Op zondag 18 september vindt er voor het gemeentehuis van Kranenburg een internationale herdenkingsceremonie plaats bij een bijzonder monument 'Hass Tötet, liebe versöhnt'. Elk jaar op de eerste zondag na 17 september vindt er bij het monument bij het gemeentehuis ter nagedachtenis aan twee op zondag 17 september 1944 vermoorde Amerikanen, een ingetogen en korte herdenking plaats.

Deze afschuwelijke gebeurtenis is tot op de dag van vandaag een zwarte bladzijde gebleven in de geschiedenis van dit vreedzame stadje Kranenburg. Dat dit voorval nooit uit de herinnering van de Kranenburgse bevolking is verdwenen, bleek begin negentiger jaren toen op initiatief van oud-burgemeester Jakob Voss het idee werd opgepakt een blijvend monument ter nagedachtenis aan de twee Amerikanen neer te zetten. Samen met de toenmalige pastoor Franz-Günter Aengeheyster en beeldhouwer Dieter von Levetzow werd het huidige monument en plaquette ontworpen.

Op 17 september 1944 dropten honderden Amerikaanse C-47 transportvliegtuigen duizenden parachutisten. Verschillende vliegtuigen werden door Duits afweer geschut neergehaald. Een van de vliegtuigen raakte uit koers en liet de parachutisten niet boven Klein Amerika maar boven De Kamp en Wylerbaan in Groesbeek springen, waar ze zwaar werden beschoten. Een vliegtuig kwam terecht bij het gehucht Kleyen – bij Zyflich – 2,5 kilometer ten noorden van Kranenburg. De Amerikaanse radio-operator en de crewchief werden direct gevangen genomen en naar Kranenburg gebracht waar ze door een SA-man midden op straat nabij het gemeentehuis door het hoofd werden geschoten. Dit tot groot afschuw van de aanwezigen burgers. Na de oorlog is de SA-man ter dood veroordeeld. Nu onlangs de identiteit van de twee Amerikanen boven water gekomen is, leek het de gemeente Kranenburg gepast dit jaar een grote herdenking te houden waarbij de plaquette zal worden vervangen door een nieuwe met de namen van de twee Amerikanen. De familieleden zijn getraceerd en op de hoogte gebracht en stellen alles in het werk om met enkele familieleden bij de herdenking aanwezig te zijn.
Op zondag 18 september worden de gasten om 14.45 uur ontvangen waarna om 15.00 uur de herdenking zal beginnen tot ongeveer 16.00 uur. Daarna is er voor de aanwezigen koffie en thee. Iedereen is welkom.
Mensen die meer willen weten over de gebeurtenissen in deze grensstreek tijdens Market Garden, de evacuatie en operatie Veritable kunnen tot en met 10 oktober de tijdelijke tentoonstelling in de foyer van het gemeentehuis bezoeken.

Brandweeroefening in teken van Brandpreventieweken

MILLINGEN - In de maanden september, oktober en november gaat de brandweer oefenen in woongebouwen in alle gemeenten van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. De bewoners van de betreffende woongebouwen en de omwonenden, worden daarna uitgenodigd om het gesprek aan te gaan met de brandweer over brandveiligheid. Het voorlichtingsvoertuig van de regio, de RedAlert, zal ook aanwezig zijn.

Jaarlijks vinden rond oktober de brandpreventieweken plaats, een initiatief van Brandweer Nederland, het Instituut Fysieke Veiligheid en de Nederlandse Brandwonden Stichting. Het thema in 2016 is 'verklein de kans op brand', met als doel het veiligheidsbewustzijn verder te vergroten. Door middel van het oefenen door de brandweer in een woongebouw waar voornamelijk zelfstandig wonende senioren wonen, wil de brandweer extra inzetten op het bereiken van deze doelgroep.

Op 20 september zal de brandweer vanaf 19.30 uur een oefening houden in het woongebouw aan de Zeelandsestraat in Millingen aan de Rijn. Dit is de derde oefening in de regio, tot november volgen er in de regio nog vijftien. De bewoners zijn geïnformeerd en uitgenodigd, omwonenden zijn ook welkom om te kijken bij de oefening.
Na de oefening zal het interactieve voorlichtingsvoertuig, de RedAlert, bij het woongebouw aanwezig zijn en kunnen mensen informatie krijgen over het voorkomen van brand.

Familietriatlon in zwembad

GROESBEEK - Zwembad De Lubert houdt zondag 2 oktober een familietriatlon. Men kan individueel of als gezin een gezellige en sportieve middag beleven door deel te nemen aan deze recreatieve triatlon. Deze activiteit wordt georganiseerd in het kader van het 40-jarig jubileum van het zwembad.

Er wordt voor de recreanten/ familie een 1/16 triatlon georganiseerd. Dit houdt in: 250 meter zwemmen ( 10 banen) – 5 km fietsen – 2,5 km (hard) lopen. Om je eigen grenzen te verleggen is er een sportieve uitdaging van een 1/8 triatlon. Hiervoor moet je 500 meter zwemmen ( 20 banen) – 9 km fietsen – 4,5 km hardlopen.

De triatlon begint om 12.00 uur. Er zal in verschillende groepen gestart worden. Als eerste start de 1/8 triatlon met onderdeel zwemmen. Na het zwemmen gaat u op (eigen) fiets door de mooie omgeving van Groesbeek met veel ruime fietspaden. Als u weer terug bij het zwembad bent, start u met het onderdeel hardlopen. De recreatieve triatlon 1/16 triatlon start ook met het onderdeel zwemmen. U zal daarna op uw (eigen) fiets vanuit het zwembad vertrekken voor een leuke fietstocht. Bij terugkomst is er een (hard)looproute uitgezet in de omgeving van het zwembad .

Doe mee aan deze gratis activiteit en beleef een sportieve gezellige middag. Inschrijven kan bij de kassa van het zwembad of via email info@zwembadgroesbeek.nl. Nadere informatie staat op de website op neem contact op met zwembad De Lubert, Cranenburgsestraat 23d, Groesbeek of telefonisch aanmelden 024 3971448.

Drie oud-burgemeesters op de kansel van de protestantse kerk

Foto: Janneke Ruijs

GROESBEEK - De protestantse gemeente van Groesbeek heeft drie oud-burgemeesters: de heren Keereweer, Prick en Wilbers, uitgenodigd om op zondagmiddag 25 september een lekenpreek te houden.

Het is voor de vijfde keer dat de protestantse kerk de Preek van de Leek organiseert en dit jaar is gekozen voor hetzelfde thema als de fototentoonstelling in de kerk: ‘Geloof in Berg en Dal’.

Wat denken de drie oud-burgemeesters bij dit thema, hoe vullen ze het in en wie weet dit thema het boeiendst uit te werken? De middag begint om 15.00 uur en aan het eind zal rond 16.30 uur de jury – bestaande uit burgemeester Slinkman, oud-burgemeester Schneemann en pastor Jos van Rooij - bekendmaken wat zij het beste verhaal vindt en kan ook het publiek een stem uitbrengen op de meest inspirerende preek.

Tussen de lekenpreken is er een muzikaal intermezzo en natuurlijk is er weer de enige echte Groesbeekse bijbel en kerkquiz met als hoofdprijs: pepermunt. Iedereen is welkom en de toegang is vrij.

Jongdierendag bij kleindier- vereniging Edelras Groesbeek

GROESBEEK – De Groesbeekse kleindiervereniging Edelras houdt op zaterdag 24 september haar jaarlijkse jongdierendag. Op deze dag tonen de leden van de vereniging hun in het afgelopen jaar gefokte dieren aan gekwalificeerde keurmeesters.

De keurmeesters bekijken de dieren positief kritisch en geven vervolgens de leden raad en advies of ze op dezelfde voet verder moeten gaan of niet. Het betreft vooral kippen en duiven in vele rassen en kleurlagen. Deze leerzame dag zorgt jaarlijks voor een plezierig samenzijn. De jongdierendag wordt gehouden in de kleine zaal van dorpshuis De Slenk aan de Reestraat 2 in kerkdorp De Horst. De keuringen starten om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 13.00 uur. Dan kunnen de kleindierfokkers met hun dieren en hopelijk met veel wijsheid weer huiswaarts keren. Iedereen is op deze jongdierendag welkom om een kijkje te komen nemen.

Het Bevrijdingsmuseum de lucht in!

GROESBEEK - Van vrijdag 16 tot en met zondag 18 september is er in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek een demonstratie te zien van zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlogstijd. Het betreft fraaie pronkstukken van verbindingsmiddelen uit de jaren '40.

Dagelijks doorlopend programma van 10.00-17.000 uur op het buitenterrein van het Bevrijdingsmuseum (op zondag van 12.00-17.00 uur). Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Sorry, onze excuses...

Beste lezer, per abuis heeft er vorige week een artikel gestaan op de voorpagina, dat niet bedoeld was voor deze editie.

De verwarring is ontstaan door de plaatsnaam Beek. Er is namelijk ook een Beek in de Liemers, ook daar verschijnt een editie van Het Gemeente Nieuws. Onze excuses voor deze fout.

De redactie

Vleesbingo De Gekleurde Zanger

GROESBEEK – De Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger houdt op zaterdagavond 17 september een vleesbingo-avond in Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek.

Op deze vleesbingo zijn er vleesschalen, BBQ- en gourmetschalen, tassen boodschappen, rollades en worsten in de wacht te slepen. Een grote kaart kost 10 euro voor 18 rondes en superronde. De zaal van Op De Heuvel gaat om 19.00 uur open. De bingoballen gaan rollen om 20.00 uur.

21 / 32

Gelderse Poort drie dagen lang decor voor nieuw evenement 3 Oever Festival feestje voor iedereen

REGIO - Lingewaard, Rijnwaarden/Zevenaar en Berg en Dal hebben zo hun eigen aardigheden, maar de oevergemeenten in de Gelderse Poort hebben sowieso één ding met elkaar gemeen: natuur in overvloed. Het unieke gebied rondom de Waal is op 16, 17 en 18 september dan ook drie dagen lang decor van fijne muziek, afwisselend theater, creatieve workshops en culinair vermaak. Pak de pont, stap op de fiets, neem de benenwagen en … beleef het 3 Oever Festival!

Het 3 Oever Festival vindt zijn oorsprong in het idee om bewoners en andere belangstellenden op een anders dan andere manier kennis te laten maken met een van de mooiste stukjes Nederland. "Vorig jaar hebben we als voorproefje onder de naam 'Rondje Pontje' een fietstocht langs de drie oevers van de Waal, Rijn en het Pannerdens Kanaal georganiseerd", vertelt organisator Stefan Posthuma. "Deelnemers waren zo enthousiast over de optredens langs de route dat we besloten het concept verder uit te werken en in te zetten op een groter evenement: het 3 Oever Festival."

Interactief

Festivals zijn er in allerlei soorten en maten. Het zijn er ook veel, zeker in september; Indian Summer maand bij uitstek. "Waarom mensen juist ons evenement moeten bezoeken", vraagt medeorganisator Servaas Beunk. "Het 3 Oever Festival verbindt en beweegt. Veel culturele activiteiten vinden niet op één plek, maar in het gebied plaats waarbij omgeving bepaalt wat er gebeurt. Verder is het festival interactief. Tijdens workshops gaan bezoekers creatief aan de slag in en met de natuur. Ook nemen we bezoekers mee in de geheimen van het gebied. Vertellers verhalen over onder meer lokale helden, de steenfabrieken en de geschiedenis van de rivieren. De drie oevers komen letterlijk tot leven."

Feestje voor iedereen

Het 3 Oever Festival trapt op vrijdag 16 september om 15.00 uur af in Fort Pannerden, waar 'dominee van de Zwarte Cross' Frank Los en operazangeres Quirine Melssen de officiële opening verzorgen. "Vanaf dat moment kunnen bezoekers letterlijk alle kanten op om te genieten van muziek, theater, dans, poëzie, kunst en andere verrassende ontmoetingen", vertelt Stefan Posthuma. "Op elke oever is bovendien een centrale pleisterplaats ingericht waar festivalgangers terechtkunnen voor informatie, een huurfiets, een lekker 3 Oever Biertje of het speciale 3 Oever Menu. Het festival wordt een feestje voor iedereen, veel activiteiten zijn gratis." Ook Servaas Beunk verheugt zich op wat komen gaat. "Met het 3 Oever Festival zetten we de spotlights op het rivierenlandschap, waardoor het gewone opeens buitengewoon wordt. Ontdek nieuwe wegen, laat je inspireren: beleef en geniet!"

Een hart voor art?

Heb jij een hart voor art? Doe mee aan de 3 Oever Open Atelier Route. Drie dagen lang houden meer dan 50 lokale kunstenaars open huis in galerieën, ateliers, huiskamers, horecagelegenheden en op mooie buitenplekjes in de drie oevergemeenten. Of bezoek onze Artist in Residence, Dorota Roszkowska. Je vindt haar in het huisje bij het Gemaal Oude Rijn, op de oostelijke oever in Rijnwaarden.

Word vriend van het 3 Oever Festival!

Voor een bedrag van 13,33 euro word je vriend van het 3 Oever Festival. Je ontvangt het speciale 3 Oever Festival-boekje en hebt gratis toegang tot alle betaalde optredens. Ook geniet je van verschillende extra's en krijg je korting op onder meer het speciale 3 Oever Menu en overtochten met de pont. Aanmelden kan via de website: www.3oeverfestival.nl. Op vertoon van je betalingsbewijs kun je het Vriendenbandje ophalen bij een van de pleisterplaatsen in het gebied: Hotel Rijnzicht, Hotel De Tolkamer, Wilderniscafé De Waard van Kekerdom of Piramide aan de Waal.

Sfeerlandschappen schilderen en stenen stapelen

Kom in actie tijdens het 3 Oever Festival en doe mee aan een van de workshops. Op het programma staan onder meer een workshop 'Verhalen schrijven en vertellen', 'Tan dans', 'Sfeerlandschappen en levensboom schilderen', 'Wereldmuziek', 'Percussie' en 'Stenen stapelen'. Speciaal voor de kinderen is er een workshop 'Geluksvogels maken'.

Lekker smullen van sterke verhalen?

De Sterke Verhalen Tijd loopt als een belangrijke rode draad door het 3 Oever Festival. Professionele vertellers trakteren hun publiek op sterke verhalen uit lang en minder lang vervlogen tijden. Luister in Eetlokaal Zevenaar naar de ecologische strijd van Jonker Huub. Kom naar Fort Pannerden en kruip in de huid van Jan Soldaat. Geniet in het Kerkje aan de Zalmstraat van de vertellingen van Fred Uit Het Broek. Ben je toch op de zuidoever? Pak dan bij het pontje in Pannerden een portie eendagstheater, grappige luisterliedjes of straattheater mee.

Streekzangers en wereldartiesten

Van indie-pop uit de Achterhoek tot Afro Funk uit Amsterdam, van een klankensafari in de polder tot Indiase wereldklanken in een glazen Piramide: het 3 Oever Festival biedt een mooie mix van binnen en buiten. Van lokaal, regionaal en nationaal. Van cultuur en natuur. Benieuwd naar het volledige programma? Check www.3oeverfestival.nl. Of kijk op Facebook: www.facebook.com/3oeverfestival.

Primeur: Unieke Romeinse ruiterhelm voor het eerst te zien in Museum Het Valkhof

Foto: Wil Kuijpers

NIJMEGEN - Van 2 september tot en met 15 januari presenteert Museum Het Valkhof de tentoonstelling 'Gezichten van de Limes, de Romeinse rijksgrens in Nederland'. Deze kleinschalige expositie vertelt het verhaal van het ontstaan en de ontwikkeling van de Limes, de grens van het Romeinse rijk, in Nederland.

Naast een uniek gereconstrueerd satellietbeeld van de Limes, zal een groot aantal helmen en helmfragmenten, gevonden langs de Limes in Nederland, te zien zijn. Onder andere wordt voor het eerst te samen een zeldzame tweedelige Romeinse ruiterhelm tentoongesteld voor een groot publiek. Er is in de wetenschappelijke literatuur geen andere helm in deze vorm bekend vanuit de Romeinse tijd. Het is een absoluut uniek voorwerp. Beide helmdelen werden gevonden in gestorte grond bij de Mereveldseweg in Bunnik. De grond zelf was afkomstig langs de A12 nabij het fort Vechten in Utrecht. Dit is ook de plaats van een voormalig Romeinse Castellum Fectio.

In april en mei 1977 vonden nabij het terrein van de Romeinse legerplaats in Vechten, in verband met de verbreding van de rijksweg A12, vrij omvangrijke graafwerkzaamheden plaats. Langs de zuidzijde van de weg werd een strook grond van circa 400 meter met een dragline tot op de vaste grond, dat wil zeggen 3,5 meter diepte afgegraven. De afgegraven grond zat vol met zeer goed bewaarde Romeinse archeologisch voorwerpen. Zoals onder andere: honderden munten, mantelspelden, leren schoenzolen, sieraden, messen en aardewerk. De beroepsarcheologen hadden hier om onduidelijke redenen niets mee gedaan. Daardoor hebben amateurarcheologen geprobeerd zoveel mogelijk vondsten te redden.

Tweedelige ruiterhelm

Het achterdeel van de helm is de vorm van een Frygische muts de kop eindigt in de kop van een adelaar. Onder aan de snavel zit een oogje waaraan iets kon worden gehangen. Het masker werd bevestigd aan het achterdeel door middel van een haakje boven en onder met riempjes of een veter. Het achtergedeelte van de helm werd gevonden in 1977 door een amateurarcheoloog tijdens het storten van de grond. Het masker gedeelte werd in 1979 gevonden door een andere amateurarcheoloog. Dit masker werd gevonden met behulp van een metaaldetector. (Deze amateur gebruikte als een van de eersten in Nederland een metaaldetector in de archeologie.) Bij het definitieve vlak maken van het talud, vlak voor het einde van de werkzaamheden, liep hij achter de bulldozer aan toen hij een signaal kreeg en het masker opgroef.

Het achterdeel van de helm is onlangs in bezit gekomen van het Rijksmuseum van Oudheden. Deze zijn erg blij met deze nieuwste aanwinst. De beide helmdelen zijn nu, na bijna 2000 jaar, voor het eerst weer samen op de tentoonstelling in Museum Het Valkhof in Nijmegen.

De Mooi Was Die Tijd Muziek-show in De Mallemolen Groesbeek

GROESBEEK – Op zaterdagmiddag 1 oktober houdt De Mallemolen een gezellige muziekmiddag met een optreden van 'De Mooi Was Die Tijd Muziekshow '. Deze drie uur durende muziekshow neemt de aanwezigen mee terug naar de tijden van de gouden hits.

Ruim drie jaar geleden namen enkele Groesbeekse muzikale vrienden het initiatief om samen een muziekshow in elkaar te zetten waarbij de muziek van weleer op de eerste plaats moest komen. De groep bestond bij de start uit Helen Liebers, Meta van Doorn, Huub Arents, Theo Gerrits (van Blitz) en Leo Wijnhoven. Na een jaar nam de Nijmeegse zangeres Diana Honig het stokje over van Meta van Doorn en verliet Leo Wijnhoven eind 2015 de groep vanwege gezondheidsproblemen.

Het doel was vooral senioren te laten genieten van liedjes die men in hun jeugd vaak zong. In vele zorgcentra en voor ouderenbonden tot in de verre regio treden ze op. In de loop der tijd werden ze steeds meer gevraagd op feesten en partijen omdat niet alleen de ouderen, maar ook de jongeren dit repertoire hen aansprak en garant stond voor een gezellig feest.

Het repertoire bestaat vooral uit liedjes uit de jaren '60, '70 en '80 en worden gezongen in het Nederlands, Duits en Engels. Tijdens hun middag/avondvullend optreden neemt presentator Theo van Blitz het publiek mee naar die mooie tijd van vroeger. De middag is voor iedereen toegankelijk en begint om 14.00 uur. De entree bedraagt 3,00 euro per persoon. Bij binnenkomst ontvangt ieder een gratis kopje koffie en voor een gratis hapje wordt gezorgd. Kaarten in de voorverkoop verkrijgbaar aan de receptie van De Mallemolen.

Uitmarkt en kunstmanifestatie in Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING - In het weekend van 17 en 18 september bruist Heilig Landstichting van activiteiten voor iedereen. Er is op beide dagen van 13:00 tot 17:00 uur een Kunstroute door het dorp langs zeven kunstenaars. Het bezoek aan hun ateliers is vrij toegankelijk voor iedereen.

Een ander onderdeel van de manifestatie is een keur aan zeer uiteenlopende workshops (koken, fotografie, schrijven, hiphop, tekenen, et cetera) die alle in het teken staan van iets samen doen, samen eten en ontmoeten. Deze zijn bedoeld voor de bewoners van de Heilig Landstichting.

Op zondag 18 september vindt voor de derde maal de jaarlijkse Uitmarkt plaats in gemeenschapshuis 't Zaaltje, Carmelweg 2, Heilig Landstichting. Het gecombineerde programma voor het cursusjaar 2016 – 2017 van het Bosduiveltje en 't Zaaltje is dan beschikbaar. Docenten en actieve groepen zijn uitgenodigd voor een presentatie van en informatie over hun cursussen en activiteiten. o.a. natuurwandelingen, bridge, yoga, tekenen en schilderen en nog veel meer.

De Uitmarkt is van 16.30 tot 17.30 uur en voor iedereen toegankelijk. Kinderen kunnen zich laten schminken! Het belooft een actief en mooi weekend te worden met als afsluiting, na bovengenoemde Uitmarkt, een barbecue voor de bewoners. Meer informatie staat op www.dorpsverenigingheiliglandstichting.nl en op dorpsvereniging@gmail.com.

Iedereen kan iets voor de vrede doen

BERG EN DAL - Iedereen kan iets voor de vrede doen! Met die gedachte organiseert PAX (paxvoorvrede.nl) ieder jaar de Vredesweek. In 2016 vieren we de 50e Vredesweek van 17 tot en met 25 september met als thema ‘Vrede Verbindt’.

We leven in roerige tijden. Juist nu groeit het besef dat vrede niet vanzelfsprekend is. De beelden van vluchtelingen en oorlog onderstrepen het belang dat we ons moeten inzetten voor vrede. De Vredesweek is hét moment om samen in actie te komen. PAX roept op tot verbinding. In de hal van De Mallemolen hangt de tekst: ‘Vrede is geen droom maar een opdracht’. 'Doe je mee?' is de oproep van Werkgroep Vredesinitiatieven gemeente Berg en Dal

Gaby Haukes in WMO Adviesgroep

BERG EN DAL – Sinds 2015 is Gaby Haukes contactpersoon voor Kekerdom in de WMO adviesgroep Berg en Dal. Zij werd hiervoor gevraagd, omdat deze ervaren groep vrijwilligers uit Groesbeek ook graag in andere kernen van Berg en Dal contacten willen leggen met inwoners.

Al 20 jaar is deze groep actief voor Groesbekers. Wat voorheen vooral om bereikbaarheid van gebouwen ging, is sinds 2015 uitgebreid met woningaanpassingen die onder de WMO vallen, met burgerparticipatie en sinds kort met jeugdzorg. Een heel breed terrein ! Zo zijn er vrijwilligers die op bezoek gaan bij mensen met een beperking of die aansluiten bij een keukentafelgesprek. Maar er is ook een bestuur die zich laat gelden bij de gemeente over de financiële gevolgen van de wetswijzigingen op het gebied van WMO.

Gaby Haukes voelt zich het meest van waarde bij de groep die denkt en adviseert voor het collectief. Door haar deelname in de adviesgroep weet zij nu beter wat er speelt op beleidsgebied en kan zij de inwoners van Kekerdom in contact brengen met de juiste mensen of instanties voor hun vragen. Tijdens de zorgbeurs in juli jongstleden in het kulturhus is Gaby gepresenteerd aan de bewoners van Kederdom. Daar bleek het een verrassend en welkom verhaal te zijn. In Ooij is Joep Arnts aangesloten bij de WMO adviesgroep. Uit andere kerkdorpen kunnen zich nog contactpersonen aanmelden. Diegene die denken hierin ook een rol te kunnen spelen voor hun kerkdorp kunnen zich aanmelden via info@wmoadviesgroepbergendal.nl.

Eerste kunstwerk de pelgrim - der Pilgrim - staat op Zeelandsche hof

Foto: Christoph Wilmsen-Wiegmann

MILLINGEN – Van vrijdag 16 september tot en met zondag 18 september vindt aan het Pieterpad ter hoogte van Millingen aan de Rijn op de grens van Nederland en Duitsland de grensoverschrijdende kunst tentoonstelling 'De Pelgrim' plaats.

De bewoners van de Homüschemühl (Kleve – Keeken ) en de Zeelandsche Hof (Millingen) hebben het initiatief genomen om 10 Nederlandse en 10 Duitse kunstenaars uit te nodigen om aan de begrippen 'Grens'en 'Pelgrim' een nieuwe verbeelding te geven. De kunstenaars laten hun artistieke verbeelding zien op beide letterlijke en fysieke locaties.

Het eerste kunstwerk is afgelopen week geplaatst; Lichtstein Fokus. Gemaakt van rozekwartsgraniet uit Assuan in Egypte. Het kunstwerk is hoog 285 x breed 55 en diep 45 centimeter en gemaakt door Christoph Wilmsen – Wiegman uit Kalkar. Het Pieterpad vormt de verbinding tussen beide locaties. Dagelijks passeren tussen de 10 en 30 mensen in hun voetreis van Pieterburen (Groningen) naar de Pietersberg in Limburg. Deze gegevens vormden de inspiratiebron om beeldende kunstenaars uit te nodigen. Vanaf maandag 12 september werken zij op locatie en nemen het landschap, de bewoners en de aanwezige (natuurlijke) materialen als uitgangspunt voor hun kunstwerken.

De locaties zijn;
Homüschemühl , Nielerstrasse 240 , 47533 Kleve-Keeken , http://homuschemuhl.nl/
Zeelandsche Hof , Molenstraat 4 6566 JC Millingen aan de Rijn http://zeelandschehof.nl

De openingstijden zijn: vrijdag 16 september om 17.00 uur de opening (tot 19.00 uur), zaterdag 17 en zondag 18 september van 11.00 tot 18.00 uur.

Mantelzorgactiviteiten in Berg en Dal

BERG EN DAL – Zorgt u langdurig voor iemand die ziek is of een beperking heeft ? Dan bent u mantelzorger, is het fijn om even wat ontspanning te hebben, een beetje tijd voor uzelf. Of misschien vind u het juist prettig om mensen te ontmoeten in een soortgelijke situatie of om informatie te krijgen die voor u van toepassing is.

Speciaal voor de mantelzorgers uit de hele gemeente Berg en Dal zijn er gratis activiteiten die aansluiten bij hun behoeften, georganiseerd door vrijwilligers. Deze activiteiten vinden plaats in verschillende kernen. Mochten er vervoersproblemen zijn, dan zoekt Mantelzorg Berg en Dal naar een oplossing, zodat iedereen activiteiten kan bijwonen., ook elders in de gemeente. Bij de reservering moet u aangeven dat u geen vervoer hebt. Komende weken zijn de volgende activiteiten die mantelzorgers kunnen bijwonen;
Wandelen; maandag 10 oktober van 13.30 tot 15.30 uur.
Even ontspannen het bos in, samen met andere mantelzorgers; Vertrek Voorzieningen hart op de Heuvel Ericastraat 39 in Groesbeek.
Ritje met de zonnetrein, woensdag 21 september 10.00 tot 11.00 uur;
Start kerkplein in Leuth. Aansluitend is er gelegenheid om op eigen kosten koffie te drinken. Aanmelden tot vrijdag 16 september 11.00 uur bij Thea de Wijse op werkdagen tussen 09.00 en 11.00 uur tel; 0481 431105.
Warme Lunch donderdag 22 september 12.00 en 13.00 uur
Samen met andere mantelzorgers gezellig een warm hapje eten in 't Trefpunt wooncentrum De Meent Groesbeek. aanmelden een week van te voren via info@mantelzorgbergendal.nl of tel; 085 0406066.
Koffie mèt; maandag 3 oktober 14.00 tot 15.30 uur in De Mallemolen
Koffie/thee drinken met een deskundige waaraan men vragen kan stellen en een praatje mee kan maken. De onderwerpen variëren en sluiten aan bij de informatie behoefte.

Brandje

in kiem gesmoord

GROESBEEK – Vrijdagmiddag hebben vermoedelijk onverlaten droog gras in brand gestoken rondom containers aan de Spoorlaan in Groesbeek.

De containers die normaal achter Scapino op het marktterrein staan, waren in verband met de Groesbeekse kermis afgelopen dagen verplaatst. De brand dreigde ook over te slaan naar de containers. Een voorbijkomende machinist van een bulldozer bedacht zich geen moment en ging het brandende gras met behulp van de bulldozer met zand van het nabijgelegen terrein te lijf en had het vuur binnen de kortste tijd onder controle. De gealarmeerde brandweer van Berg en Dal – die onderweg was - kon rechtsomkeer maken.

Hampshire Downschaap ontvreemd

OOIJ – In de nacht van vrijdag op zaterdag is uit een weiland aan de Ooijsebandijk in Ooij een Hampshire downschaap ontvreemd. De diefstal werd zaterdagmorgen door de eigenaar een inwoner uit Ooij ontdekt.

In het bewuste weiland liepen twee Hanpshire Downschapen, die de eigenaar als jonge lammeren aangeschaft heeft. De schaapdieven moeten volgens de politie een aanhanger of dergelijke bij zich gehad hebben om het schaap te vervoeren. Zij verzoekt eventuele getuigen met hen contact op te nemen via 0900 8844.

Inbraak in brouwerij d'n Drul in Groesbeek

GROESBEEK – In de nacht van zaterdag op zondag rond 03.00 uur is ingebroken in brouwerij d'n Drul aan de Hoflaan in Groesbeek.

Door een zijraam te forceren is de inbreker de brouwerij binnengekomen en heeft in vogelvlucht alle laden en kasten doorzocht. De inbreker is er vervolgens met een klein geldbedrag vandoor gegaan. De aangerichte schade is veel groter dan de buit. Volgens de eigenaar is de inbreker duidelijk te zien op de bewakingscamera. Hij is van plan de foto op facebook te plaatsen, zodat iedereen er kennis van kan nemen, aldus de eigenaar van brouwerij d'n Drul.

Beroemde Beekse grenspaal krijgt tweede locatie

BEEK-WYLER - De beroemde Beekse grenspaal krijgt een tweede locatie. Burgemeester Steins van Kranenburg en burgemeester Slinkman van Berg en Dal onthullen op zaterdag 17 september om 11.00 uur de tweede versie van de bekende grenspaal 'Laat vriendschap helen, wat grenzen delen'.

De locatie van de tweede grenspaal is op de grens bij het Wylerbergmeer. Aan deze grenspaal is een grensoverschrijdende wandeling gekoppeld van ongeveer 9 kilometer door het prachtig gebied. In de komende jaren is het de bedoeling dat op meer plekken langs de grens deze palen geplaatst gaan worden, waaraan een wandeling gekoppeld is. Om 14.00 uur volgt de eerste wandeling waarvan het start- en eindpunt op het kerkplein in Zyfflich is. De paal is een initiatief van de Lionsclub Nijmegen Keizer Karelstad en Lions Club Niederrhein.

Wandelsportvereniging bijna dertig jaar

Verslag van Henk Burgers

BEEK - Op vrijdag 9 september vond er een klein feestje plaats bij hotel-restaurant De Musschenberg in Beek-Ubbergen ter gelegenheid van het bijna 30-jarig bestaan en het afscheid na 30 jaar van Cees Geus.

Cees Geus heeft zich 30 jaar lang ingezet voor de wandelsport.De wandelsportvereniging Mooi Nederland werd in 1987 heropgericht naar aanleiding van de vriendschapsbanden met het Duitse Rees. Jo Toussaint, Stef Theunissen en Cees Geus vonden dat er wat gedaan moest worden met onze mooie omgeving in Beek, en zo werd de heroprichting een feit. Vandaag de dag zijn er 30 vrijwilligers actief bezig om alles in goede banen te leiden. Huidig voorzitter Harry Mey prees Cees Geus voor zijn grote inzet gedurende 30 jaar en verraste hem met een cadeaubon. Ook zijn vrouw werd niet vergeten en kreeg door de voorzitter een bloemetje aangeboden voor de tijd dat zij Cees had moeten missen tijdens de vele voorbereidingen

De vrijwilligers genoten daarna nog van een hapje en een drankje, en haalde nog maar eens herinneringen op uit het verleden. In zijn dankwoord liet Cees weten: "Ik heb het 30 jaar lang heel secuur opgepakt en vind dat als je iets doet, je het goed moet doen."

Gezinshuisouders Moederkindhuis in Vara-programma Kassa

REGIO - Ruim 745.000 mensen keken op zaterdagavond 10 september naar de uitzending van Kassa waarin Harold en Margriet Tjalsma aandacht vroegen voor de problemen rondom de opvang van jonge moeders met een beperking.

In de brief die Femke Halsema als nieuwe voorzitter van de branche organisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland aan de fractievoorzitters van de Tweede Kamer heeft aangeboden komen een aantal knelpunten aan bod voor zorg aan mensen met een beperking. In deze brief werd als voorbeeld ook de situatie van de jonge moeder 'Marieke' genoemd. Er is geen wet die regelt dat zij samen met haar kind op een beschermde woonplek kan verblijven.

In het Vara-programma kwam dit voorbeeld tot leven. Een filmploeg maakte opnames in het moederkind-gezinshuis in Groesbeek waar 'Marieke' woont. De gezinshuisouders vertelden wat hun werk inhoudt en waar er in de praktijk problemen ontstaan bij de opvang van moeders met hun kinderen.

De gemeente onderkent het probleem en zoekt samen met gezinshuisouders en welzijnsorganisatie Driestroom naar werkbare oplossingen voor deze specialistische vorm van wonen met zorg. Want jonge moeders zoals 'Marieke', maar zeker ook hun kinderen mogen nooit de dupe worden van te ingewikkelde wetgeving.

De reportage is nog te zien via 'Uitzending gemist'.

Historische romans uit de streek komen door schrijver tot leven

GROESBEEK - Siebo van der Veen zat vroeger in het onderwijs en kon toen al mooie verhalen vertellen. Daarom is hij kinderboeken gaan schrijven en later werden dat historische boeken.

Een van zijn boeken 'De erfdochters' speelt zich af rondom het Lentse Wijnfort, daar heeft in de veertiende eeuw het slot De Stelt gestaan. Het speurwerk van de schrijver vermengd met zijn fantasie leidde tot dit boek. Een ander boek van hem speelt zich af in de Betuwe: 'Verborgen Verten'. Deze boeken zijn allebei verkrijgbaar bij de Bruna in Groesbeek. Het is interessant dat de verhalen zich in deze omgeving afspelen, de geschiedenis komt zo tot leven.

Siebo komt bij Vrouwen van Nu vertellen over zijn boeken en zijn inspiratie. Deze ledenavond is op dinsdag 27 september van 20.00 tot 22.00 uur in de benedenzaal van De Mallemolen in Groesbeek. Niet-leden zijn deze keer ook welkom, kom gerust eens kijken!

Voor niet-leden zijn de kosten zes euro, daarbij is koffie/thee met iets lekkers en een consumptie inbegrepen. Voor meer infornatie kunt u mailen naar nettyhubbers@hotmail.com of bellen naar 024 3971069.

Nieuwe single 'Fly with me'

Foto: William Smulders

GROESBEEK – Fly, Fly with me… zingen William Smulders en Lieke Grey. Met deze swingende Spaans gepeperde song nemen ze de luisteraars mee naar hogere sferen, waar hun stemmen zich wervelend mengen. Een stevige beat en warme gitaarklanken mixen oude en nieuwe lijnen, die resulteren in een verrassend pakkende en tintelend frisse cross-oversong.

William en Lieke zijn als duo al jaren actief in binnen– en buitenland, waarbij ze putten uit 60 jaar tophits: van Elvis tot Alanis Morisette, van Dean Martin tot Adèle en van Santana tot Caro Emerald. Samen stonden ze ondermeer op de middenstip in een overvol PSV- en FC Utrechtstadion. In 2013 brachten ze met groot succes de kersthit 'Gevoel van vrede' en vorig jaar verscheen de verzamelcd William Smulders & Lieke Greyband. Ze zijn verder oprichters en eigenaars van Artiestenburo Nederland (professionals in music).

Lieke Grey beweegt zich sinds haar vijftiende in de wereld van muziek en entertainment. Inmiddels is Lieke 36 en is als ervaren vocaliste een welkome gast op evenementen en feesten, waar ze haar publiek weet te raken. Ze trad op bij mega-events van companies als Deloitte, Hewlett-Packard en Philip Morris, in de RAI Amsterdam en de Utrechtse jaarbeurs. William Smulders is een zanger gitarist en laat zich – sinds zijn 12de – inspireren door grootheden als Elvis Presley, Roy Orbison, BB King en Django Reinhardt. Hij vertolkt een Engelstalig repertoire met covers, eigen composities en evergreens. Al ruim 20 jaar staat hij op grote podia en festivals.

Uitbundige vreugde in Groesbeek op 17 september 1944

Door Gerrie Driessen

(Heemkundekring Groesbeek)

GROESBEEK - 'Troops of the 505 Combat Team 82nd Airborne Division enter Groesbeek 1 Hour after landing '. In het dorpscentrum worden de Amerikaanse bevrijders enthousiast begroet door de buurtbewoners. De foto is gemaakt voor het winkelpand waar nu Teezz gevestigd is, indertijd de schoenwinkel van K. Rutten en de herenmodezaak van H. Derks.

Van de familie Derks poseren vader Herman, de zonen Harrie en Jan en geheel rechts dochter Maria. Op de voorgrond Dien Claus en naast haar (in streepjes pak) gemeenteambtenaar Jan van Bernebeek (Jan van Frans). Boven hem zien we het hoofd van zijn zus Nelleke van Frans. Van de tegenoverwonende familie Jacobs (Jan van Toon) zijn tenminste vier leden te zien. Een soort gelijke foto staat in 'Groesbeek 1935 – 1945 Crisis en Oorlog 'blz. 97 Eveneens gemaakt aan de Dorpsstraat, ter hoogte van afslag Mooksestraat.

Voor die foto poseren wel 30 buurtbewoners, eveneens met lachende gezichten en met de handen in de lucht. Daaronder bevinden zich verschillende personen die ook op deze foto te zien zijn. Kennelijk zijn ze meegelopen met de Amerikaanse legerfotograaf, die de uitbundig zwaaiende dorpelingen nogmaals vastlegt. Alléén oorlogsfoto's maken zal niet zijn opdracht geweest zijn. Voor het thuisfront waren opnamen van een hartelijk ontvangst van de bevrijders door de bevolking heel belangrijk. Uiteindelijk ook voor Groesbeek, want intussen zijn deze bevrijdingsfoto's van historisch belang. De vreugde zou niet lang duren want de volgende dag begon het verdreven Duitse leger vanaf het grensgebied het dorp te beschieten. In plaats van vrede bracht de bevrijding oorlogsgeweld. Steeds meer mensen moesten vluchten om zich in veiligheid te stellen. Eerst vrijwillig, tot op 1 oktober 1944 de verplichte evacuatie werd afgekondigd. Groesbeek werd frontgebied met als gevolg: zware verwoestingen, vernielingen en plundering.

Foutparkeerders op de bon in Ooij

OOIJ – De politie van Berg en Dal heeft zaterdagmiddag op de Erlecomsedam ter hoogte van Oortjeshekken in Ooij een tiental foutparkeerders op de bon geslingerd.

Op de Erlecomsedam geldt een parkeerverbod dat aangegeven is met onderbroken gele strepen. Vooral met warm weer wordt er volgens de politie het parkeerverbod genegeerd door mensen die naar de Bisonbaai, Oortjeshekken of op de dijk gaan wandelen. De overtreders krijgen binnenkort een acceptgirokaart in de brievenbus van 99,00 inclusief 9,00 euro administratiekosten.

Onwel geworden automobilist botst tegenligger in Groesbeek

GROESBEEK – Zaterdagmorgen is op de Herwendaalseweg in Groesbeek een automobilist uit die plaats onwel geworden en is vervolgens in botsing gekomen met een tegenligger.

Het slachtoffer reed met zijn auto richting Groesbeek-centrum en werd ter hoogte van dancing De Hoeve onwel. Hij kwam vervolgens in botsing met een tegenligger, een automobilist uit Nijmegen die met twee kinderen op weg was voor een voetbalwedstrijd in Groesbeek. Wonder boven wonder schampte de auto van het slachtoffer slechts de tegenligger, waardoor er geen persoonlijke ongelukken te betreuren waren. De gealarmeerde ambulance heeft het slachtoffer eerste hulp verleend, waarna hij huiswaarts kon keren. Beide auto´s werden bij de aanrijding beschadigd.

DVSG fors onderuit

GROESBEEK - De eerste thuiswedstrijd van het seizoen speelt DVSG tegen AVIOS/DBV. Vorige week verloor DVSG in de 2e helft de voorsprong en hiermee ook de wedstrijd. Vandaag start DVSG in bijna dezelfde opstelling. Luuk Rikken en Maikel de Jong zijn geblesseerd en worden vervangen door Willem van Eck en Jeroen Hendriks.

De wedstrijd gaat in het begin gelijk op. Wilco Bons krijgt in de 5e min een mooie kans, maar de keeper pakt de bal goed. Na 13 min komt AVIOS/DBV op voorsprong als de keeper van DVSG een schot niet vast pakt. De afvallende bal tik de attente spits van AVOIS /DBV in. DVSG heeft weinig greep op de wedstrijd en de 0-2 in de 28e min is ook niet onverwacht. Het is wel zuur voor DVSG dat het nog voor rust ook de 0-3 tegen krijgt.

Na rust is Paul Vissers vervangen door Tom Sillessen. En na een uur wordt Stijn van de Ven gewisseld voor Guus Piepenbrock.Stijn van de Ven speelde vorige week een goede wedstrijd in de spits, maar kwam vandaag niet echt in het spel voor. Ook na de wissels kwam DVSG er niet meer aan te pas. De 0-4 en 0-5 vielen in de 73e en 76e min.

DVSG maakt net voor het einde van de wedstrijd nog 1-5 door een kopbal van Menno Sillessen. De wedstrijd was toen al lang gespeeld en eigenlijk de gehele 2e helft geen wedstrijd meer geweest. DVSG kwam vandaag tekort, gaf te veel ruimte weg en AVIOS/ DBV wist hier heel goed mee om te gaan. Er is voor trainer Tonnie Heijmans van DVSG nog een boel werk te verzetten om volgende week thuis tegen SVHA (Herveld- Andelst) de eerste punten binnen te halen. Gezien de eerste wedstrijd moet dit kunnen, maar vandaag kwam DVSG op alle fronten te kort.

BVC '12 effectiever dan Germania

GROESBEEK - Germania begon goed aan de wedstrijd en bepaalde in de eerste helft het spel. Het was echter BVC dat de eerst kans kreeg. In de 19e minuut kopte Dyon Camero echter te simpel in om het keeper Dide Broeder moeilijk te maken.


In de tegenaanval had Germania aanvaller Arjan Verhey wellicht nog een grotere kans maar zijn schuiver ging voorlangs. Na een half uur spelen ging Stan Broenland in de fout maar Germania Goalie Dide Broeder, schoot zijn aanvoerder te hulp en wist een schot van Rik Sebens op keurige wijze te pareren. Net voor rust sloeg Germania toe. Een lange bal leek te ver voor Arjan Verhey maar BVC-verdediger Jawid Sabet ging hier opzichtelijk in de fout en Verhey schoot de bal daarna beheerst onder keeper Nick Bender door.

In de twee helft ontstond een zeer vermakelijke partij en was BVC grotendeels de bovenliggende partij. In de 52e minuut had Germania echter tot twee keer toe, de 0-2 moeten maken maar Mo Ired wist, na een geweldige actie van Ismael Aktas, keeper Bender, niet te passeren en ook Freek Kerkhoff kon op vijf meter van het doel, de BVC goalie niet verschalken.
Daarna was het de beurt aan BVC dat eerst een grote kans om zeep hielp maar in de 63e door een kopbal van Rik Sebens op 1-1 kwam. Daarna hadden zowel the thuisploeg als de bezoekers voldoende mogelijkheden om de overwinning binnen te halen, maar beide ploegen waren slordig in de afronding.
Toen iedereen zich leek te verzoenen met de 1-1 beging invaller Kaan Karakaya vijf minuten voor het einde een domme overtreding en kreeg BVC een penalty die onberispelijk werd binnengeschoten door Rik Sebens en die daarmee BVC de overwinning bezorgde.

De Treffers speelt in enerverend duel gelijk tegen Jong AZ

Foto: Jan Peters

GROESBEEK – In een mooi duel creëerden zowel de thuisploeg als de uitploeg genoeg kansen om tot scoren te komen. Maar het lukte beide teams niet tot scoren te komen, eindstand 0-0.

De Treffers begon de wedstrijd met Joris Janssen als linksback. Bram Eltink heeft nog last van een heupblessure en hetzelfde euvel was bij Twan Smits. Bas Hendriks deed het op het middenveld prima. De Treffers startte fel maar de eerste kans was voor Jong AZ. Guus Til schoot van afstand, maar Niels Kornelis kon het schot in twee instanties pareren. In de 31ste minuut werd De Treffers een penalty onthouden toen Robert Mutsers over de knie ging, maar de scheids floot niet.

Na rust trok De Treffers de wedstrijd naar zich toe: de gasten werden gevaarlijk vanuit de counter. In de 64ste minuut kopte Rick Verbeek net naast. Naarmate de tijd verstreek werd het steeds spannender. Vijf minuten voor tijd schoot de ingevallen Nick Doodeman op het Treffersgoal, maar de goed keepende Niels Kornelis bracht weer redding. Drie minuten voor tijd kreeg de ploeg van Anton Janssen een corner. Pim Balkenstein torende boven alles en iedereen uit en knikte de bal naar de hoek, maar het aluminium was een sta in de weg. De rebound werd net buiten de zestien keihard ingeschoten door Rick Verbeek, echter Pim Balkestein stond in de baan van het schot en bleef het 0-0. De laatste grote kans was voor de bezoekers. Thomas Ouwejan schoot een vrije trap op het randje van de zestien via de onderkant lat eruit. De wedstrijd eindigde in 0-0, was enerverend, aanvallend van beide kanten en een pareltje voor het oog. Volgende week gaat De Treffers op bezoek bij TEC in Tiel.

Jet van den Berk-Wijdeveld TaalHeld van Gelderland

NIJMEGEN-GROESBEEK - De winnaars van de provinciale TaalHelden zijn tijdens de Week van de Alfabetisering per provincie bekend gemaakt. Jet van den Berk-Wijdeveld, docent bij het ROC Nijmegen is gekozen tot TaalHeld van Gelderland in de categorie Taalbegeleider.

Een taalbegeleider is een persoon die lees – en schrijfcursisten begeleidt, zo heeft Jet ook veel Groesbeekse mensen met taal – en schrijfachterstand begeleid, zodat ze geheel zelfstandig kunnen functioneren. Dat doet zij op een zo fantastische wijze dat zij is voorgedragen door de cursisten zelf. Een groter compliment als leraar kun je eigenlijk niet krijgen. In januari 2017 dingt Jet bovendien nog mee naar de prijs Nationale TaalHeld. De dagvoorzitter Rob Weijers tijdens de bijeenkomst in de Openbare Bibliotheek in Groesbeek, reikt bloemen uit aan TaalHeld Jet van den Berk-Wijdeveld.

Bingo Senioren Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 20 september is er bij de senioren weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus. Bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

28 / 32

Dit schattige ondeugende hartendiefje wordt maandag 19 september
Alweer 2 jaar.
Lieve Noud van harte gefeliciteerd en een hele fijne dag
Liefs Rombout, Jolanda & Roy

Hiep hiep hoera!
Allebei mijn mannen Abgar en Lachlan zijn op 17 september jarig!
Van harte gefeliciteerd X

Het is echt waar
Timo wordt 19 september al weer 6 jaar.
Gefeliciteerd
Dikke knuffel van Opa en Oma
Sander, Laura en Maud

Lieve Carlijn, gefeliciteerd met je 18e verjaardag op 14 september!
Liefs papa en mama

Hiep hoera onze lieve Reza word
16 september alweer 3 jaar.
Dikke kus van ons

Lieve Esmee
Hiep Hiep Hiep Hoera, Esmee heeft het zwemdiploma A.
Proficiat.
Dikke knuffel van Oma Emmy en Opa Andre

Lieve opa Harry en oma Henny,
18 september zijn jullie 40 jaar getrouwd!
Dat gaan we vieren!
-xxx- Iris & Loïs

Hiep Hiep Hoera!
Feline wordt op 17 september,
5 jaar!
Van Harte Gefeliciteerd!
Van: Opa Jo, Oma Nieske,
Finn & Pim

Lieve Nathan,
Met je teddybeer zwemdiploma in de hand, kom je voor je 1e verjaardag in de krant!
Hiep Hiep Hoera!

15 september Catja's laatste
werkdag, we gaan haar missenen zeker haar schaterende lach!
Geniet van je pensioen!
Liefs van alle collega's

Bedankt voor de geweldig leuke open dag bij de OGH!
Het was super!
Nadine, Kim, Josefien en Annelee

Deze kanjers zijn 20 september 2016 12,5 jaar getrouwd.
Ronald en Marja van den Brink
Hartelijk Gefeliciteerd en op naar de 25 jaar.
Carlo, Kevin en Mariël.

Hoera, Pepijn heeft zijn
zwemdiploma C.
Hartelijk gefeliciteerd van tante Marjolein, Koen, Oma en Opa baard.

Deze amazone werd 7 september 13!
Gefeliciteerd
van Oma Opa
mama en Mandy

Deze knappe dame is elf september 15 geworden!
Gefeliciteerd!
van beide oma's, opa en Ton,
mama, papa en Thijs.

Oogstfeest op De Zoete Aagt: dé trekpleister van Breedeweg

Foto: Andrew Helder

GROESBEEK-BREDEWEG – De tweede editie van het Oogstfeest op camping De Zoete Aagt aan de Grafwegen is een grote trekpleister geworden. Was het er vorig jaar een drukte van jewelste, dit jaar overtrof alles.

Vele honderden mensen bezochten de camping waar vele activiteiten plaats vonden voor jong en oud. Ook aan muziek was er geen gebrek: diverse plaatselijke artiesten beklommen het podium en hielden de gasten op het terras uren bezig. Jan Meijers alias Jan van Tuttie en de Groesbeekse Elvis hield zijn eerste cd na 60 jaar muzikaal bezig te zijn ten doop. Hij mocht het eerste exemplaar van zijn eigen cd 'Anders' uit handen van arrangeur Louis van Duinhoven in ontvangst nemen.

Op de grote evenementen wei stonden diverse kramen opgesteld met diverse soorten kunst, pompoenen en sierkalebassen, bierbrouwen, diverse soorten wijn, vers geperst druiven- en appelsap, oliebollen en koffie met appelgebak van Buurtmarkt Breedeweg, een smederi , houtdraaien, weven, kruisbogen en pijlen maken en het maken van harnassen. Het was een groot feest, dat belangstelling trok uit de hele regio. Het was zelfs zo druk, dat het bier -dat ruimschoots ingeslagen was- tot tweemaal toe bijgehaald moest worden omdat het op was. De kraam met ijs en saté en hamburgerkraam van boerenslager Peter Hubers moeenst eerder sluiten, omdat ze allemaal los waren. Ook de Grafwegen kon het verkeer dat naar het Oogstfeest ging en weer vertrok, niet aan ondanks extra parkeergelegenheid. De organisatie wist echter het verkeer in goede banen te leiden. Marcel Janssen en Hans Nelissen waren zichtbaar onder de indruk van de enorme belangstelling.

'Gedegen hoorzorg luistert erg nauw'

GROESBEEK - Wanneer iemand voor het eerst een hoortoestel gaat dragen dringen geluiden ineens weer goed door. Het juist aanmeten en programmeren van hoortoestellen vergt zorg en kennis. Het traject kost tijd en moet zorgvuldig opgebouwd worden zodat de cliënt de tijd krijgt om aan het 'nieuwe' geluid te wennen.

Jochem Coppes, eigenaar en audicien bij Coppes Hoorzorg uit Groesbeek zorgt voor een goede begeleiding tijdens de proefperiode met hoortoestellen. "Wij moeten het niet hebben van de 'snelle verkoop' zoals bij de landelijk bekende ketens, maar bij ons staan betrouwbaarheid, zorgvuldigheid, kennis en kwaliteit voorop."

Bij Coppes Hoorzorg heeft u altijd recht op een vergoeding, ongeacht bij welke zorgverzekeraar u aangesloten bent. Heeft u interesse in een vrijblijvende proef met hoortoestellen of wilt u gewoon uw gehoor is deskundig laten onderzoeken? Neem dan contact op via het telefoonnummer 024 8445599 of loop eens binnen aan de Dorpsstraat 34 in Groesbeek.

Neem ook eens een kijkje op onze compleet vernieuwde website: www.coppeshoorzorg.nl. Hier vindt u alle informatie rond hoortoestellen, hoortesten en gehoorbescherming.

Burgemeester op Landschapsparade: 'Berg en Dal heeft alles'

Foto: Peter Hendriks

PERSINGEN – De eerste Landschapsparade afgelopen zondag in een weiland in het kleinste dorpje van Nederland is een succes geworden. De bedoeling van het festival was om een ode te brengen aan het unieke landschap dat de gemeente Berg en Dal bezit. Dat bevestigde ook burgemeester Slinkman van Berg en Dal: "Wij hebben het allemaal in huis, Berg en Dal is een bijzonder gebied niet alleen in Gelderland maar ook in Nederland", aldus Slinkman.

"Wij als gemeente doen er ook alles aan om het unieke gebied in stand te houden, dat is ook belangrijk voor het toerisme", besloot Slinkman zijn toespraak. Vervolgens nam Slinkman de parade af die werd voorgegaan door 28 schapen, die volgens de Ploegdriever overal inzetbaar zijn, ook op moeilijk bereikbare terreinen en weide. Doedelzakspeler Jaap Dirkmaat, schutterij BUB, veteranen sportgroep RKJB uit Groesbeek – die een demonstratie gaf – en zanggroep De Hofbrouwers.

Bij de ochtendparade hadden zich al zo'n honderd belangstellenden aangemeld. De middagparade bestond doorlopend uit struin- en ontdekkingstochten, die te voet of met de fiets moesten worden afgelegd. De mensen die tot rust wilde komen, bezochten het concert in het kerkje van Persingen. Ondanks het broeiende weer was er nog belangstelling voor de farmersrun, waar jong en oud aan deelnam. Het boerenterras met eten en drinken had over belangstelling ook niet te klagen. Het volgend jaar is er beslist weer een Landschapsparade maar volgens een woordvoerder op een andere locatie, want het is de bedoeling dat de parade steeds ergens anders plaatsvindt.

Beleef de Doe Markt op 18 september in Groesbeek

BERG EN DAL - In de gemeente Berg en Dal is in september veel te beleven. Eén van de evenementen in september is de Doe Markt, bedoeld voor alle inwoners van de gemeente Berg en Dal. Organisaties, verenigingen en initiatieven van de gemeente laten zien wat ze allemaal te bieden hebben.

Daarnaast zijn er muzikale- , sportieve – en dansoptredens. De Doe Markt valt samen met het Bevrijdingsfestival. Om de bezoekers zoveel mogelijk te laten genieten van het aanbod in de gemeente rijdt er zondag 18 september een treintje tussen beide evenementen.


Linda de Mol in de dop
Naast optredens van dansverenigingen, dansscholen en koren presenteren organisaties uit de gemeente zichzelf tijdens deze markt. Een greep uit de organisaties: Werkgroep Vredesinitiatieven, Inloophuis Groesbeek, Zahet en Omroep Berg en Dal. Bij de laatste is de organisatie nog op zoek naar presentatie – talent, wellicht een nieuwe 'Linda de Mol 'in de dop. Bij de diverse kramen geven de deelnemers informatie over hun organisatie of club, daar kan men zich tevens opgeven als lid of vrijwilliger.


Op zoek naar vrijwilligers ?
Verenigingen of clubs die op zoek naar vrijwilligers of leden kunnen contact opnemen met het Vrijwilligerssteunpunt van Forte Welzijn Berg en Dal; vspbergendal@fortewelzijn.nl.
De organisatie van de Doe Markt is in handen van Forte Welzijn en gemeente Berg en Dal. Het gebeuren vindt op zondag 18 september plaats op het Dorpsplein in Groesbeek van 10.30 tot 16.30 uur.

Zaak in Zaak

GROESBEEK - Zaak in Zaak opent 17 september ook uw zaak in Groesbeek. Aan de Atelierweg 5 wordt per 17 september a.s. een nieuwe unieke zaak geopend. Zaak in zaak bestaat uit vier en binnenkort vijf verschillende bedrijfjes.

Te weten:- Zaak in Zaak winkel en schapverhuur, - Bella Ladies Beauty Salon, - Massagepraktijk Jane van den Eijs, - Faces Moordspelen Nederland en als 5e volgt nog - ERG Escape Room Groesbeek

In Zaak in Zaak kunt u zelf u artikelen laten verkopen. Dat kan nieuw, oud of zelfgemaakt zijn. U bepaalt de prijzen. Zaak in Zaak verkoopt het voor u en u betaalt alleen een prijs voor het huren van een schap of rek. De volledige opbrengst is voor u zelf.

Ook kunt u hier terecht voor leuke kadootjes, voor kleding, boeken, platen, strips, autootjes, verzamelartikelen, zelfgemaakte zaken en leuke tweedehandsspullen.

Op zaterdag 17 september wordt er van 10.00-18.00 uur een open dag gehouden, waar alle bedrijven zich zullen presenteren met wat zij te bieden hebben. Onder het genot van een kop koffie of thee kunt u kennis maken met deze zaken. Op deze dag zijn er verschillende acties en is er een mogelijkheid om aanzienlijke kortingen te winnen op de verschillende diensten.

Zaak in Zaak, Atelierweg 5, Groesbeek; 024 6757150; www.zaakinzaak.nl; info@zaakinzaak.nl.

Internationale award voor hoogleraar Kalorama

Foto: Prof. Dr. Myrra Vernooij-Dassen nadat zij tijdens de openingsceremonie van het IPA congres in San Francisco, de award in ontvangst heeft genomen.

REGIO - Tijdens de openingsceremonie van het internationale congres voor psychogeriatrie in San Francisco op 6 september heeft Prof. Dr. Myrra Vernooij-Dassen de "International Psychogeriatric Association's (IPA) Service to the field of Psychogeriatrics award" ontvangen voor haar bijdrage aan het wetenschappelijk onderzoek naar verpleeghuiszorg en psychogeriatrie. IPA is een van de belangrijkste internationale multidisciplinaire organisaties op het terrein van de psychogeriatrie.

De prijs wordt gegeven voor inspiratie, leiderschap, visie, ethiek, innovatie, organisatieontwikkeling en motivatie op het gebied van de psychogeriatrie. Sinds 2007 is Myrra Vernooij-Dassen als hoogleraar verbonden aan Kalorama. "Mijn hoogleraarschap voor Kalorama en mijn werk over verpleeghuiszorg hebben een doorslaggevende invloed gehad bij het toekennen van de prijs. Het is ook een erkenning voor het wetenschappelijk onderzoek op het terrein van verpleeghuiszorg", aldus Myrra Vernooij-Dassen.

Onderzoek naar verpleeghuiszorg bij Kalorama

Myrra Vernooij-Dassen was bijzonder hoogleraar op de Joop Michels leerstoel aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De Joop Michels leerstoel wordt gezamenlijk gefinancierd door de stichting Joannes de Deo en Kalorama. Twee dagen per week werkte Myrra Vernooij-Dassen als hoogleraar bij Kalorama en deed zij onderzoek naar de kracht van psychosociale zorg voor kwetsbare ouderen waar sprake is van het gelijktijdig optreden van chronische ziekten en psychogeriatrische aandoeningen zoals dementie. Vele medewerkers en ook cliënten hebben aan haar onderzoek meegewerkt. Het onderzoek is inmiddels gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet.

Belangrijke bijdrage aan zorgvisie Kalorama

Myrra Vernooij-Dassen heeft met haar wetenschappelijk onderzoek en zienswijze een belangrijke bijdrage geleverd aan de huidige zorgvisie van Kalorama. Dit uit zich vooral in het feit dat cliënten van Kalorama, ondanks vaak ingrijpende beperkingen, een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. Medewerkers zijn voortdurend in gesprek met de cliënt (of diens contactpersoon) over zijn of haar wensen en wat Kalorama daarop aansluitend zou kunnen bieden. Voor Kalorama is deze visie iedere dag een houvast en een inspiratiebron.

Hagemann Reizen houdt cruise-avond in Groesbeek

WYLER-GROESBEEK – Het reisbureau Hagemann op de grens van Groesbeek en Wyler houdt op 19 oktober een exclusieve cruise-avond in Zaal Oomen aan de Reestraat 4 in Groesbeek De Horst.

Op deze avond die om 19.30 uur begint, wordt men onder het genot van een hapje en een drankje wegwijs gemaakt in de cruise-wereld. Als gastspreker is Oliver Bors van Aida Cruises aanwezig. Op deze avond maakt men nog kans op de hoofdprijs: een boordtegoed van 150 euro op de eerstvolgende cruise. Aanmelden voor deze avond kan tot 19 september, de deelname is beperkt. De entree voor deze avond bedraagt 5,00 euro per persoon. (info@wyler.de of 0049 2826918810).

Herdenking Market Garden in Beek

BEEK - Zaterdag 17 september vindt weer de herdenking van de bevrijding van Beek en Ubbergen (op die mooie zondag in 1944) plaats. Beginnend met een Oecumenische kerkdienst in de R.K. Bartholomaeus-kerk zal deze herdenking om 19:55 uur bij de monumenten aan het John P. Foley-plantsoen worden gehouden.

De dienst begint om 19:00 uur en wordt geleid door pastoor Henk Janssen en dominee Peter van der Vange. Het Gemengd Koor, onder leiding van organist Cor van Wageningen, zorgt voor de muzikale ondersteuning. De Beekse schutterij BUB zal traditioneel ook bij deze dienst aanwezig zijn.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst bij de monumenten zullen zowel burgemeester Slinkman van Berg en Dal als burgemeester Steins van Kranenburg spreken. Ook leerlingen van de basisschool De Biezenkamp en de Havo Notre Dame des Anges zullen een bijdrage leveren.

Leerlingen basisschool actief betrokken

Op vrijdag 16 september zullen dit jaar ook weer de leerlingen van groep 8 van de basisschool De Biezenkamp uit Beek herdenken dat, dankzij deze operatie Market Garden, ook hier het einde van de Tweede Wereldoorlog werd ingezet. Zij doen dat dit jaar samen met leerlingen van de nieuwe Euregio Realschule uit het naburige Kranenburg (D). Nadat de leerlingen het nodige is verteld over WO II zal met hen de Duivelsberg worden verkend. Ze lopen voor een deel de route die John Foley en zijn mannen toen ook hebben afgelegd en bekijken onderweg de nog altijd zichtbare schuttersputten. De leerlingen van De Biezenkamp zijn overigens ook actief betrokken bij de zorg voor de beide oorlogsmonumenten.

Iedereen welkom om een handje te helpen of een kijkje te nemen!

GROESBEEK - Wat gaat er gebeuren? De nieuwe partytent opzetten, maaien en snoeien op en rond de wijkeilanden, mest geven aan de fruitbomen, planten en wieden, parkmeubilair schoonmaken, afval opruimen, kleine kompostplekken inrichten. Bij het tuinhuis van de Gasterij in Park Mariëndaal bouwen vrijwilligers een pergola. Bij Kindermoestuin het Groeske wordt de tuinberging heringericht en de tuin opgeschoond.

Oproep om gereedschap: In Buurtpark het Groeske zijn verschillende plekken rond de wijkeilanden met een machinemaaier niet goed bereikbaar. Ook de schapen eten niet alles kort... hier gaan we op Burendag met sikkels en zeisen aan de slag. Wie hiermee wil leren werken, is van harte welkom. Het is nodig hierbij laarzen te dragen. De organisatie is nog op zoek naar extra sikkels. Heb je er nog een liggen en kunt je deze missen: we zijn er heel blij mee! Je kunt deze komen brengen op Burendag of we halen het eventueel bij je op. Als je sikkels of ander gereedschap hebt, stuur dan een berichtje via stichtingdegroesbeek@outlook.com.

"Graag komen we voorafgaand aan Burendag nog bij elkaar voor de laatste voorbereidingen en afstemming rond Burendag. We nodigen jullie daarvoor uit op 20 september om 19.30 uur in de Adelbrecht-Windekindschool. Inloop vanaf 19.00 uur. Anders zien we jullie graag op zaterdag 24 september in het park! Ook als je maar een uurtje kunt komen helpen, is je hulp zeer welkom!" Er is gratis koffie, thee en fris. Om 13.00 uur is er een gezamenlijke lunch voor de vrijwilligers.

Appie Peters geïnstalleerd als Koning schutterij Eendracht Ooij

Foto: Marcel Vink

OOIJ – De uit Leuth afkomstige Appie Peters (53) is zondagmiddag in de feesttent in Ooij geïnstalleerd als nieuwe Koning van schutterij Eendracht in Ooij.

Appie volgt hiermee Monique Awaterop die het afgelopen seizoen Koningin van schutterij Eendracht is geweest .Samen met zijn echtgenote Koningin Christine zal hij tijdens de Ooijse kermis in de feesttent van café Vink in samenwerking met schutterij Eendracht de scepter zwaaien. Vanaf vrijdag 9 september wordt er in de tent al kermis gevierd en startte met The Party van Q-Music. Zaterdagavond zette Hike de tent op de kop en zondag was het de beurt aan dj Robert Pouwels. Maandag de laatste dag van de Ooijse kermis speelde de Millstreetband en was er een optreden van André Hazes jr.

P. V. Beek viert feest

BEEK - Zondag 4 september werd in een feestelijk aangeklede Petanquehal in Beek het 25-jarig bestaan van de Petanque Vereniging gevierd. Wat begonnen is als een vriendengroepje onder leiding van Edwin Steenmans, is uitgegroeid tot een vereniging met drie competitiespelende teams en vele recreatieboulers. Reden genoeg om een feest te vieren.

Onder de gasten bevonden zich de wethouder van sportzaken van Berg en Dal de heer Weijers, een afvaardiging van de NJBB en vele oud-leden. Ter gelegenheid van het jubileum werd het aloude Boule-bankje (clubblad) eenmalig uitgegeven. De Kusterprijs, uitgereikt door Geert en Alie Kuster ging deze keer naar Emmie van Heumen, Ine Gout en Jan Arnts voor het werk dat zij voor de vereniging verzetten.

Er werd enorm genoten van een middag met spellen en puzzels die werd afgesloten met een fantastisch warm en koud buffet gevolgd door een granddessert. Het bestuur en de jubileumcommissie kunnen terug zien op een zeer geslaagd feest.