GN Berg en Dal Heumen Mook

4 februari 2015

GN Berg en Dal Heumen Mook 4 februari 2015


Sniekerdarah motorgroep aast op home in Groesbeek

GROESBEEK – Een motorgroep die tot op heden vooral in het westen van het land actief was, heeft sinds deze week hun oog laten vallen op een (gedeeltelijk) leegstaand pand in Groesbeek.

Het gaat om het pand bij 'De Töllekesbon' aan het Nijerf, waar milieugroep De Aardhommels nog actief in is. "De milieuliefhebbers kunnen hun activiteiten gewoon voortzetten", geeft een woordvoerder van Sniekerdarah aan.

Afgelopen week hebben enkele afgevaardigden van Sniekerdarah een bezoek gebracht aan het pand en zij waren direct enthousiast. "Dit is precies waarnaar wij op zoek waren", gaf men aan. "In Groesbeek zijn veel motorliefhebbers en wij hebben er vertrouwen in dat wij snel een grote groei door gaan maken."

De mensen van Sniekerdarah willen haast maken met de opening van hun home. Zoals het er nu naar uitziet, zal de opening op zondag 15 februari plaats gaan vinden. Men wil dit met de nodige activiteiten gepaard laten gaan en willen deze middag -gezien de te verwachtte belangstelling- uitwijken naar De Hoeve om de opening te vieren, aldus de woordvoerder van Sniekerdarah. Bij de gemeente Groesbeek was niemand bereikbaar voor commentaar.

Optocht stichting Rozen-Maôndag Beek-Ubbergen

Foto: Henk Baron

BEEK - Op carnavalsmaandag 16 februari zal het in de Beekse 'Heksenketel' weer één groot feest worden. Daar ben jij toch ook bij?

Vanaf 14.00 uur trekt door het hele dorp de grootste regionale carnavalsoptocht van Gelderland: de Rozen-Maôndagoptocht. Live muziek, prachtige praalwagens, schitterend uitgedoste loopgroepen, duo's en individuen, het is een feest dat je niet mag missen!

De optocht trekt niet alleen deelnemers uit de hele regio naar de 'Heksenketel', ook de toeschouwers weten de Rozen-Maondag Optocht ieder jaar weer te vinden en Omroep Gelderland komt geregeld langs om onze optocht live of in samenvatting uit te zenden op televisie en radio. Dat is erg leuk, maar niets is leuker dan de optocht met eigen ogen te zien. En wat voor sommigen nog leuker is: zelf meedoen! Neem daarvoor een kijkje op de website: www.rozenmaondag.nl!

De route van de optocht is ieder jaar hetzelfde, maar door de wegwerkzaamheden aan de Verbindingsweg is er een noodgedwongen wijziging in de aanrijroute voor deelnemers. Zij zullen Beek allemaal via de Smorenhoek (ingang bij de grens) binnenrijden in plaats van via de Verbindingsweg en zich via die weg opstellen richting het oude Gemeentehuis. Voor de toeschouwers aan de drukste straat – de Rijksstraatweg – zal dus niets veranderen.

Alle informatie over de optocht, route en informatie over het inschrijven staat op www.rozenmaondag.nl en op facebook. Zo ben je natuurlijk nóg sneller op de hoogte en zie je het laatste nieuws, leuke foto's en weersvoorspellingen als eerste!

De sponsoren van de optocht maken deze optocht mede mogelijk. Een sponsor is gemakkelijk te herkennen aan een sponsorplaat in de etalage of op het raam!

Gemeente op zoek naar scholen voor de nationale boomfeestdag

GROESBEEK – Op woensdag 18 maart –de dag van de Provinciale Statenverkiezingen en de verkiezing van het Waterschap– wordt in ons land de 59ste editie van de Boomfeestdag gevierd met als thema 'Bomen en Water'.

Het water is niet alleen een eerste levensbehoefte voor mensen, maar ook voor de natuur; zonder water is er geen leven. In een gezonde natuur spelen bomen een belangrijke rol omdat zij met hun wortels de grond vasthouden. In volgebouwde steden zorgen de bomen ervoor dat het overtollig hemelwater wordt opgenomen. Het planten van bomen komt ten goede aan een goede waterberging en waterbeheersing.


Boomfeestdagen Groesbeek 11 en 25 maart. Groesbeek wil bijzonder graag invulling geven aan de nationale Boomfeestdag door op twee plaatsen binnen de gemeente bomen te planten.
De scholen binnen de gemeente zijn inmiddels benaderd met de vraag of zij mee willen helpen om van de Boomfeestdag 2015 een succes te maken. Voor vragen kan men contact opnemen met de gemeente via communicatie@groesbeek.nl.

Streetdance clubkampioenschappen

REGIO - Zaterdag 17 januari was het dan zover. Onder grote belangstelling streden bijna zeventig deelnemers verdeeld over zes groepen om het clubkampioenschap streetdance.
De avond begon met een optreden van de jongste deelnemers uit groep drie en vier.

Nadat zij een aantal keer hun dans hadden laten zien aan het publiek mocht Luna van der Goes de eerste prijs in ontvangst nemen, Marlies van Luunen werd tweede en een derde plaats was er voor Meghan Struiksma.
Daarna volgden de jongens en meiden van groep vijf en zes. Bij deze groep werd Carmen van Ingen eerste, de tweede plaats was voor Imara Klomp en derde werd Tirza Klomp.
Van de dansers van groep zeven en acht werd Sofie van Elst de winnares, op plaats twee kwam Suze van Dijken en de derde plaats was voor Nina van Ooijen.

Vervolgens was het de beurt aan de groep twaalfplus, hiervan was Indy van Verseveld de beste en werd eerste; op twee en drie eindigden respectievelijk Rianne Hendriksen en Milou Masson. Daarna was het de beurt aan de oudste deelnemers van de streetdance groepen, de categorie vijftienplus. Hier werd Arianne Masson eerste, tweede Merel Hendriksen en derde Melissa Roodbeen.

Sinds een paar maanden heeft DGV een demodansgroep 'Be-Shocked'. Als laatste presenteerde deze dansgroep zich aan het publiek. Bij deze groep ging de eerste plaats naar Isa Crum, Anne Lotte van Belzen werd tweede en er was een gedeelde derde plaats voor Silke Vondel en Rik Masson.

Het werd nog heel spannend toen tenslotte de nummers één van elke groep nog een keer individueel hun dans moesten uitvoeren om uit te maken wie zich clubkampioen mocht noemen. Geen gemakkelijke taak voor de jury, want alle groepswinnaars leverden een fantastische prestatie. Als besten werden uiteindelijk Indy van Verseveld en Isa Crum aangewezen en zij mochten beiden de kampioensbeker in ontvangst nemen!

Burgemeester Keereweer reikt sleutels uit aan liefst acht Prinsen

GROESBEEK – Op vrijdag 13 februari zal burgemeester Keereweer de sleutel van de gemeente overdragen aan liefst acht carnavalsprinsen, die de nieuwe gemeente Groesbeek nu rijk is.

Dit zal gebeuren tijdens de traditionele sleuteloverdracht in de raadszaal van het gemeentehuis. Voor vier dagen geeft burgemeester Keereweer het gezag over de gemeente uit handen en de acht Prinsen met hun gevolg.

Het is al jaren een vast ritueel en heeft een belangrijke symbolische betekenis dat de gemeente Groesbeek graag in ere wil houden. Vanaf 18.30 uur is iedereen welkom voor een kopje koffie met wat lekkers. De sleuteloverdracht begint om 19.00 uur. Na dit officiële gebeuren zal het grote gezelschap zich naar de carnavalstent begeven, tegenover het gemeentehuis.

Zorgboerderij Buitenleven zet de bloemetjes buiten

Van links naar rechts; Jan Cillesen, Geert Roeberding, Gerrit Theunissen, Irma Josephs, Hannie Bons, Bennie Ceelen, Thea Schiltmans, Lies Goossens. (Lies Rikken ontbreekt op de foto) Foto: Moni Poelen

GROESBEEK - Op 23 januari vierden we ons vrijwilligersfeest. Het was een bijzondere avond, onder de 44 vrijwilligers waren negen jubilarissen, zij waren in 2014 vijf jaar bij de zorgboerderij betrokken.

"Tien vrijwilligers waren al eerder in het zonnetje gezet, omdat ze al langer dan vijf jaar bij ons zijn. Het is een bijzonder gegeven dat vrijwilligers zich zo lang al inzetten voor onze ouderen met dementie. Zij doen dat als chauffeur of men helpt een dag per week mee met de activiteiten. Allen zijn zeer toegewijde mensen met het hart op de juiste plek. Wij zijn bijzonder vereerd met deze geweldige mensen. Het was een gezellige avond met een optreden van het mannenkoor De Kéls."

Film Krieg am Niederrhein n het Bevrijdingsmuseum

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Het Bevrijdingsmuseum vertoont in februari en maart een reeks filmvoorstellingen van de klassieker 'Krieg am Niederrhein'. Dit jaar is het precies zeventig jaar geleden dat het Rijnlandoffensief van start ging: de grootscheepse aanval van de geallieerden op de Niederrhein vanuit het Rijk van Nijmegen. Van de start van Operatie Veritable op 8 februari 1945 tot en met de oversteek van de Rijn bij Wesel op 23/24 maart 1945.

De nog in prima staat verkerende Duitse film 'Krieg am Niederrhein', aangevuld met beelden van geallieerde oorlogscorrespondenten, verbeeldt op zinderende wijze de aanval op het Rijnland, waarbij volgens de laatste gegevens 500.000 geal­lieerde soldaten het op 8 februari 1945 opnamen tegen de Duitse verdediging. In zes weken tijd groeide dit aantal uit tot een geallieerde troepenmacht van meer dan één miljoen soldaten! (Ter vergelijking: de NAVO had tot voor kort ongeveer 130.000 soldaten in Afghanistan). De overtocht over de Rijn markeerde het begin van het einde van Hitler-Duitsland.

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum
Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

'Een grandioos schouwspel, door de duivel zelf uitgevonden', zo berichtte de Amerikaanse oorlogsverslaggever James McCarthy over deze slag. De befaamde historicus W. Denis Whitaker wist het zeker, dit was: 'The battle to end the war'.

Reserveren is noodzakelijk en kan via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 staat aan Wylerbaan 4 in Groesbeek. Meer informatie staat op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Inwoners konden meepraten over profielschets burgemeester

GROESBEEK – De gemeente Groesbeek gaat binnenkort op zoek naar een nieuwe burgemeester. De vraag is wat voor een iemand wordt er gezocht en moet het een man of vrouw zijn? De vraag is wat is belangrijk. De gemeenteraad van Groesbeek heeft een concept profielschets opgesteld, maar voordat de gemeenteraad de profielschets definitief vaststelt, wil de raad graag de mening van de inwoners horen.


Diegene die geïnteresseerd zijn in de profielschets van de burgemeester hebben tot 4 februari de tijd gehad deze in te zien en eventuele opmerkingen en of vragen door kunnen geven aan de raadsgriffier. Op donderdag 5 februari bespreekt de gemeenteraad de profielschets en de ingekomen reacties van de inwoners. Als inwoner kan men ook inspreken tijdens de vergadering die om 20.00 uur begint, maar dit dient men wel kenbaar te maken aan de raadsgriffier de heer van Workum j.v.workum@groesbeek.nl.
Het ligt in de bedoeling dat de benoeming van de nieuwe burgemeester nog voor de zomer zal plaatsvinden. De Commissaris van de Koning, de heer Cornielje, zal de definitieve profielschets in de raadsvergadering van 11 februari persoonlijk komen ophalen.

De Krulle winnaar Groesbeeks schlagerfestival

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - De Krulle heeft zaterdagavond in een bomvolle zaal van sporthal Heuvelland het 28ste Schlagerfestival op hun naam weten te zetten met hun schlager 'Gruusbekse Jong'.

Het nummer stak de draak met het onlangs gehouden referendum over de nieuwe naam van de fusiegemeente dat uiteindelijk 'Berg en Dal' werd. Van de 29 Groesbeekse schlagers die live werden gezongen waren er liefst zeven nieuwkomers. Een van de nieuwkomers 'Nooit Nie Mer' wist iefst de tweede plaats in de wacht te slepen met hun schlager 'Lève'.

Foto: Peter Hendriks

De publieksprijs ging dit jaar eveneens naar een van de nieuwkomers te weten 'Vrèt Mar Gras' met hun schlager over het radioprogramma van Omroep Groesbeek 'De Muzikale mixer'. De jury had het zaterdagavond weer erg moeilijk om de juiste winnaars van de 29ste editie van het Groesbeeks Schlagerfestival aan te wijzen. Na middernacht werd de uitslag bekend gemaakt.


1ste plaats: SV De Krulle met hun schlager Gruusbeks Jong
2e plaats: Nooit Nie Mer met hun schlager Lève
3e plaats: Waorum Nie met hun schlager Ons Bier
4e plaats: Spuit 11 met hun schlager Knient ien 't zoer
5e plaats: Doe Mar Hin met hun schlager Ut Dierenweit
Zaterdagavond vond eveneens in sporthal Heuvelland de derde editie van Gruusbèk live plaats. Nu was sporthal Heuvelland omgebouwd tot De Feestneus Music Hall, waar ruim achthonderd muziekliefhebbers getuige van waren.

'Da ge bedankt ziet daa wètte!'

GROESBEEK – Op vrijdag 16 januari hebben de oud-wethouders van Groesbeek Pim Spaan en Theo Giesbers officieel afscheid genomen.

"Tegen velen hebben zij dankjewel kunnen zeggen. Beiden danken ieder die het mogelijk heeft gemaakt om op deze manier afscheid van de inwoners van Groesbeek en hun organisaties te nemen. En uiteraard voor de vele goede wensen voor de komende periode die hen ten beurt vielen. Oftewel in goed Gruusbeks: "En da ge bedankt ziet daa wètte."

Al 5277 Burgernetdeelnemer(ster)s in nieuwe gemeente Groesbeek

GROESBEEK – De nieuwe gemeente Groesbeek telde per 1 januari 2015 liefst 5277 deelnemer(ster)s aan Burgernet. In de oude gemeente Groesbeek waren er 3356 deelnemer(ster)s, Millingen aan de Rijn 875 en Ubbergen 1046. Sinds 1 januari 2014 is het totaal toegenomen met 37 deelnemer(ster)s.


Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeenten, openbaar Ministerie en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te verbeteren. Deelnemer(ster)s ontvangen een oproep, wanneer zich een incident in hun buurt voordoet. Burgernet wordt ingezet bij onder andere diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving, overvallen en vermiste personen. Wie interesse heeft, kan zich aanmelden via www.burgernet.nl.

Groesbeek en Donsbruggen herdenken Operatie Veritable

GROESBEEK – Op 8 februari 1945 om 10.30 in de ochtend zette een reusachtige Brits-Canadese legermacht zich in beweging richting Reichswald. Operatie Veritable, de beslissende geallieerde aanval waarbij in drie fases de Rijn bij Wezel moest worden bereikt , is dan in alle hevigheid losgebarsten.

De burgers aan beide zijden van de grensstreek zijn een paar maanden eerder al geëvacueerd. Twee weken van verbitterde strijd kostte het leven van duizenden geallieerden en Duitse militairen. De Stichting Groesbeekse Airborne Vrienden, werkgroep Vredesinitiatieven, Baha's, Groesbeekse kerken en gemeente Groesbeek organiseren samen met de Heimat – und Verkehrsverein Donsbruggen twee grensoverschrijdende herdenkingen met als thema 'Begin van een nieuw tijdperk' .

Groesbeek zondag 8 februari aanvang 13.30 uur: Herdenking in de Protestante Kerk aan de Kerkstraat 18 met medewerking van het Cäcilienchor van de Sankt Johannes Baptist kerk uit Wyler (D) onder leiding vanTheo Giesbers met aan het orgel Gerard Rutjes. De liederen worden afgewisseld door regionale Duitse en Nederlandse ooggetuigen verhalen tijdens de periode ´44-´45.

Groesbeek 13.30 uur: Herdenking met kranslegging op de Canadese Erebegraafplaats. Vertegenwoordigers van ambassades van de Canadese, Britse, Amerikaanse en Duitsland alsmede The Royal Canadian en Royal Legioen Brits zijn daarbij aanwezig. Namens de gemeente Groesbeek is wethouder Thijssen aanwezig.

Donsbruggen zondag 22 februari 14.30 uur: Oecumenische Dienst in de Sint-Lambertus kerk in Donsbruggen. Hier liggen 2718 graven van militairen en burgerslachtoffers. Daaronder veel burgers en Russische dwangarbeiders die tijdens het bombardement op Kleve om het leven kwamen. Beide herdenkingen worden mogelijk gemaakt door het fonds en de Eurregio Rijn Waal uit Kleve.

Carnavalshoogheden keuren traditioneel carnavalsmenu van Lee Ho Fook

GROESBEEK – De Groesbeekse carnavalshoogheden van de Feestneus Prins Ummenie Harm de 55ste Harm Wijnhoven en zijn hofdames Estella Lamers en Marion Driessen en Van Net Aecht Prinses Henriette Kuppen en haar Vorst Willie Lamers en Hofheer Hennie Albers en Willen Thijssen de voorzitter van het SOK zijn door de eigenaresse Ai ju deng Hu uitgenodigd om op woensdagavond traditioneel het carnavalsmenu te keuren.

Al jaren achtereen wordt het carnavalsmenu van Lee Ho Fook' geprezen. In de hele maand februari kan iedereen mee profiteren van het speciale menu: babi pangang, kip in pikante saus, saté , foe yong hai, mini-loempia's, nasi en bami.

Dit menu is ruim voldoende voor drie tot vier personen voor een prijs van € 23,95. En wat is er heerlijker dan in een restaurant te gaan eten, alle dagen wordt dit menu geserveerd voor slechts € 14,50 per persoon. Op carnavalszondag is er een speciaal carnavalsbuffet met uitgebreide koude en warme gerechten inclusief soep en dessert ijs, vruchten en cakes. Ook is er gelegenheid voor grote groepen – vooral voor deelnemers aan de optocht –om ruim voor de optocht te kunnen eten, dit dient men wel van te voren te reserveren; Chinees Indisch Restaurant Lee Ho Fook Dorpsstraat 43, 024 3975538; www.leehofook.nl.

Carnavals Club Efkes Wachte 22 jaar

GROESBEEK – De Groesbeekse Carnavals Club 'Efkes Wachte' bestaat dit carnavalsseizoen liefst 22 jaar.

Ter gelegenheid van dit carnavalsjubileum wordt aan de leden van Efkes Wachte op vrijdagavond 13 februari vanaf 20.30 uur een receptie aangeboden in de SOK-tent op het marktterrein in Groesbeek. Alle carnavalisten zijn hierbij welkom.

Klussenservice en boodschappendienst

MILLINGEN - Stichting Welzijn Ouderen Millingen aan de Rijn heeft al enige jaren een klussenservice/boodschappendienst.

Inwoners van 65 jaar en ouder kunnen gebruik maken van deze service. Het gaat hierbij om kleine klussen in huis en het doen van een boodschap. De kosten zijn vier euro per uur/per klus, exclusief kosten voor materiaal. Voor informatie kan men bellen met de coördinator van SWOM, 0481 431105, elke werkdag tussen 09.00 en 11.00 uur.

Klussenservice/boodschappendienst in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - De SWOM heeft al enige jaren een klussenservice/boodschappendienst.

Inwoners van vijfenzestig jaar en ouder kunnen gebruik maken van deze service. Het gaat hierbij om kleine klussen in huis en het doen van een boodschap. De kosten zijn vier euro per uur/per klus, exclusief kosten voor materiaal.

Voor informatie kan men bellen met de coördinator van SWOM: 0481 431105, elke werkdag tussen 09.00 en 11.00 uur.

Sport en spel Millingen in de carnavalsvakantie

MILLINGEN - Turnen, free-running en een volleybalattractiepark: Sport- en Spelmiddag voor de jeugd op vrijdag 20 februari in sporthal De Duffelt in Millingen.

In de carnavalsvakantie organiseren turnvereniging De Hazenkamp en volleybalvereniging Switch '87 een sport- en spelmiddag in sporthal De Duffelt. Onder leiding van trainers, assistenten en vrijwilligers kun je springen, hangen, rollen en zweven op diverse spectaculaire toestellen, zoals luchtkussens en trampolines. De Nederlandse Volleybalbond levert een bus vol met spectaculaire volleybalmaterialen zoals een smashmeter, een springstadion, duikmat, spronghoogtemeter en uiteraard een superlux volleybalveld.

Kortom een sport en spelmiddag waar je bij moet zijn: 13.30 - 15.30 4 t/m 7 jaar (groep 2/3/4); 15.30 - 17.30 8 jaar en ouder (groep 5/6/7/8).

Iedereen is welkom, ook als je geen lid bent van de Hazenkamp of Switch '87. Dus neem gezellig je broer, zus, vriendje of vriendinnetje mee en laat ze zien hoe leuk het turnen, free runnen en volleyballen is. De toegangsprijs bedraagt drie euro per deelnemer.

Meer informatie staat op www.hazenkamp.nl en www.switch87nl.

Carnavalsprogramma Groesbeek

GROESBEEK – Het carnavalsprogramma van de Groesbeekse carnavalsverenigingen De Feestneus en Net Aecht ziet er als volgt uit.

Vrijdag 13 februari
Overdag scholenbezoek door De Feestneus en Net Aecht,
19.00 uur: sleuteloverdracht op het gemeentehuis.
20.30 uur: Receptie CV Efkes Wachte in carnavalstent.
Tot in de kleine uurtjes goud van oud in Sok tent met mede werking van Muziek eXpress.

Zaterdag 14 februari
14.00 uur: Optocht op de Horst.

Zondag 15 februari
13.11 uur; Start optocht in het Keulen van Gelderland, daarna prijsuitreiking in De Hoeve.
16.00 uur; Carnaval in de SOK tent met medewerking van New Leaf en MuziekeXpress.

Maandag 16 februari
12.30 uur: Start kindercarnaval in SOK tent
18.00 uur: Carnaval in SOK tent met medewerking van New Leaf en Muziek eXpress.

Dinsdag 17 februari
13.30 uur: Boerenbruiloft in de SOK tent met medewerking van New Leaf.
17.00 uur: Optreden beste feestact van Nederland 'Het Feestteam'

Algemene bevrijding van Groesbeek met uithangen Nationale driekleur

GROESBEEK – Op 10 februari om 10.30 uur wordt bij de Protestante kerk aan de Kerkstraat 18 in Groesbeek een plaquette onthuld. De plaquette herinnert ons aan een historische gebeurtenis op 10 februari 1945, toen vier leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten en één Canadese soldaat de gemeentetoren beklommen en voor het eerst sinds 16 mei 1940 het Rood-Wit- Blauw lieten wapperen.

De plaquette wordt onthuld door de 94-jarige Arnold Saedt, het enige nog in leven zijnde voormalig lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Daarnaast zal uit de toren symbolisch de Nederlandse Driekleur uitgehangen gaan worden.

Cursus Ehbo/AED/Reanimatie

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN/KEKERDOM - Weet jij wat je kunt doen, als iemand in jouw omgeving een blessure heeft, flauw valt, een hartaanval krijgt, epilepsie heeft, zich verslikt? Tijdens uw werk voelt een collega zich niet goed… kunt u helpen? Weet jij wat je moet doen als iemand iets overkomt zoals verbrandingen, snijwonden, hartfalen, botbreuk et cetera? Nee? Dan is de nieuwe cursus van de EHBO vereniging iets voor jou!

                                                

Ehbo-vereniging Millingen/Kekerdom start binnenkort met een nieuwe basiscursus Ehbo inclusief AED/Reanimatie. Deze cursus beslaat tien avonden en wordt wekelijks in het clubhuis van SC Millingen/Odio aan de Hoefseweg in Millingen gehouden.

Op de tiende cursusavond is het officiële examen met AED/Reanimatie. Indien geslaagd, krijg je een officieel diploma van het Oranje Kruis met daarbij een certificaat van AED/Reanimatie. Als je het diploma hebt behaald, is extra scholing en oefenen gratis. De cursusgroep is maximaal vijftien personen en iedereen is welkom.

De kosten van deze opleiding zijn 175 euro. Dit is inclusief lesmateriaal, verbandleer, aantekening en examen. Er zijn ziektekostenverzekeraars en ook werkgevers, die een Ehbo-opleiding geheel of gedeeltelijk vergoeden.

Voor vragen, informatie of aanmelden voor deze cursus kan men zich opgeven bij Alex Janssen 06 10434247 of per mail a.janssen@ehbomillingenkekerdom.nl. Bij aanmelding kun je, naast naam, adres en telefoonnummer, ook je voorkeurs-avond opgeven. De nieuwe basiscursus Ehbo wordt gegeven door Angela Konings, een gediplomeerde instructrice met hulp van twee Lotussen. Lotussen zijn mensen, die een wond of letsel acteren en wel zo, dat het echt lijkt.

Ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn/Kekerdom; www.ehbomillingenkekerdom.nl.

Soufiana Dadda per direct speelgerechtigd bij De Treffers

GROESBEEK – De 24-jarige Soufiana Dadda is per direct speelgerechtigd. Dadda is geboren in Venlo, waar hij zich via de jeugdopleiding bij VVV – Venlo heeft opgewerkt naar de selectie van de Limburgse voetbalclub.

Na een tussenperiode bij Fortuna – Sittard kwam hij in het seizoen van 2012 – 2013 bij FC Eindhoven terecht, waar hij twee seizoenen heeft gespeeld. De nieuwe aanvaller van De Treffers heeft al de nodige ervaring in het betaald voetbal. Zo speelde hij al vijftig duels in de Jupiler League en scoorde daar negen maal.


Dadda is de zesde speler die naar Sportpark Zuid komt, de thuisbasis van De Treffers. Hij en Ken Leemans zijn nu al speelgerechtigd, terwijl Wesley Meeuwsen, Jesse Dibbets, Hafid Sarkouke en Bram Elting het volgens seizoen de Rood/Zwarten uit Groesbeek komen versterken. Daarnaast zijn de contracten met een jaar verlengd van Niels Kornelis, Frenk Keukens, Jan Willem Stronks en Coen Maertzdorf. Stefan de Jong heeft laten weten volgens seizoen uit te gaan komen bij OJC Rosmalen.

Evenementenkalender Ster

GROESBEEK – Eenieder die wil weten wat er allemaal georganiseerd gaat worden in Groesbeek of het eigen evenement op de evenementenkalender vermeld wil zien, kan de website www.groesbeektoerisme.nl raadplegen.

Organisatoren in het hele werkgebied van de gemeente Groesbeek kunnen hun activiteiten en evenementen op deze kalender vermelden en tevens promoten. Men kan op elk gewenst moment via www.groesbeektoerisme.nl en dan gaan naar 'evenementen' de activiteit invoeren. Het is overigens wel raadzaam dit ruim voor de datum van het evenement/activiteit te doen, zodat toeristen, inwoners en overige organisatoren van evenementen daarvan tijdig op de hoogte gesteld worden.

Coba Arnts-Willems erelid KBO Ooij

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ - Donderdag 22 januari werd mevrouw Coba Arnts – Willems uit Ooij negentig jaar. Zij vierde dit twee dagen later (samen met haar tweelingzus Mientje) en familie en kennissen in zaal Vink.

Daar werd zij gefeliciteerd door enkele bestuursleden van de KBO Ooij voor het behalen van deze mijlpaal. Uit handen van voorzitter Sjef Wieland ontving zij de oorkonde die behoort bij het erelidmaatschap van de KBO. Bestuurslid Mientje Huisman overhandigde haar een prachtig boeket bloemen.

Optreden Ronnie Tober tijdens muziekmiddag van de Zonnebloem

GROESBEEK - Dinsdag 10 maart wordt er voor de zonnebloem een muziekmiddag georganiseerd bij Cardo in Groesbeek. Deze middag is er een optreden van Ronnie Tober.

De middag begint om 14.30 uur en de entree is gratis. "Wilt u aan deze middag deelnemen dan dient u zich voor 24 februari op te geven bij een van de volgende personen.

Beek-Ubbergen, Ton Hendriks, telefoon 024 6842598.

Leuth-Erlecom, Door Rutten, telefoon 024 6633044.

Ooij-Persingen, Erna Driessen, telefoon 024 6631858.

Topscoorder De Treffers Santiago Palacios traint mee bij VVV-Venlo

GROESBEEK – De topscoorder van De Treffers Santiago Palacios is momenteel enkele dagen op stage bij VVV-Venlo.

De aanvaller van De Treffers traint daar enkele dagen mee bij de nummer acht van de Jupiler Leage. De stage is in feite bedoeld om te kijken of hij het volgens seizoen de overstap naar de Jupiler Leage kan gaan maken.

Voor Santiago Palacios was er grote belangstelling van andere clubs, naast VVV – Venlo hadden De Graafschap, Roda JC, Fortuna Sittard en zelfs clubs uit Cyprus en Griekenland belangstelling voor de Mexicaan. Eerder liet de topscoorder van De Treffers een stagetraining bij Fortuna Sittard schieten, omdat het niveau hem niet aanstond.

Mannen gezocht!!

GROESBEEK - Vivace is in 1968 als jongerenkoor opgericht om de kerkdiensten te omlijsten. In de loop van de tijd zijn onze activiteiten in de kerk verminderd (er worden nu nog zo'n vier keer per jaar kerkdiensten) en zijn er meer andere muzikale activiteiten bijgekomen.

"Zo hebben we Hair, The Wiz en Jezus Christ Superstar opgevoerd en een aantal voorstellingen gezongen waarbij de verhaallijn zelf bedacht was. Komend najaar gaan we weer een zangvoorstelling op de planken brengen en hiervoor zijn we dringend op zoek naar mannen."

"Zing je graag (ben je bas, bariton of tenor), dan ben je welkom bij Vivace! We repeteren elke woensdag van 20.30 tot 22.00 uur in De Slenk op De Horst in Groesbeek. Wil je meer over ons weten, kijk dan op de website www.vivacegroesbeek.com, of kom gewoon even langs."

Auto ontvreemd

GROESBEEK – Pas nu is bekend dat het afgelopen weekend vanaf de Hoflaan in Groesbeek een personenauto is ontvreemd.

Het is een blauwe Volkswagen Polo, die langs de weg stond geparkeerd en eigendom is van een zeventigarige inwoner uit Groesbeek.

Plaatsen vrij bij zwemlessen in De Lubert

GROESBEEK - In februari starten er nieuwe zwemlessen in zwembad De Lubert in Groesbeek.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Aanmelden via info@zwembadgroesbeek.nl of 024 3971448.

Verkiezingen

Provinciale Staten en Waterschap

ARNHEM/GROESBEEK – Op woensdag 18 maart zijn er weer verkiezingen. Ditmaal voor Provinciale Staten en Waterschap.

De verkiezing voor de Provinciale Staten zijn dubbel belangrijk, want men kiest niet alleen wie er in het bestuur van de Provincie komen, maar ook indirect wie er als senatoren in de Eerste Kamer komen.

Omroepen in nieuwe gemeente hebben elkaar nog niet gevonden

GROESBEEK – De twee lokale omroepen in de nieuwe gemeente Groesbeek hebben elkaar nog niet gevonden. Al maanden zijn Omroep Groesbeek en WFM van de voormalige gemeente Ubbergen en Millingen aan de Rijn met elkaar in gesprek om samen te gaan, maar dat wil maar niet vlotten.

Zowel Omroep Groesbeek als WFM hebben inmiddels een licentie aangevraagd bij het commissariaat voor de media om de officiële lokale omroep van de nieuwe gemeente te worden. Het is al langer bekend dat maar een lokale omroep gesubsidieerd zal gaan worden en om die reden is een fusie van groot belang.

Volgens een bron – die liever niet met naam genoemd wil worden – liggen de standpunten nog ver uit elkaar en probeert een derde de twee partijen alsnog bij elkaar te krijgen. Als ook dit mislukt, dan zit er niets anders op dan dat de gemeenteraad een keuze gaan maken. Zoals het er nu naar uit ziet zal dat eind maart gaan gebeuren. Het gemeentebestuur heeft al in een eerder stadium aangegeven, dat zij graag zien dat de raadsvergaderingen binnen afzienbare tijd niet alleen via de radio te volgen is – wat nu al jaren lang het geval is - ook via televisie en internet in de huiskamers te volgen zal zijn.

WFM heeft eerder aangegeven niets in televisie te zien terwijl Omroep Groesbeek er al druk mee aan het experimenteren is. De politiek hoopt dat er tenslotte maar één lokale omroep zal zijn, dus hopelijk fuseren.

Succesvol jaar

voor Groesbeekse

Vogelvrienden

GROESBEEK – Ondanks dat de bijzondere vogeltentoonstelling van De Groesbeekse Vogelvrienden niet door kon gaan vanwege de vogelgriep, heeft de vereniging toch een succesvol tentoonstellingsseizoen achter de rug.

In oktober won Bert Leenders goud met geel mozaïek en zilver en brons met zwart geel mozaïek in Gemert. In november werden in het Duitse Plalzdorf Henk de Groot met stamkleurkanaries en Hans Kouws met Lizard Postuurkanaries en mutaties groenlingen kampioen.


Tijdens de regio tentoonstelling van Maas en Waal in Druten - met deelname van zeven verenigingen – werden de volgende kampioenschappen binnen gehaald. Bert Leenders met een stam geel mozaïek Type 1 en Hans Kouws met een stel Lizard kanaries en een stel Europese goudvinken en daarnaast won hij een trofee met 'De beste vijf vogels van alle deelnemers'. Tijdens de Nederlandse bondskampioenschappenb in Apeldoorn op 8 januari met een deelname van 10631 vogels werden de volgende kampioenschappen behaald. Bert Leenders zilver met een stam geel mozaïek type 1. Hans Kouws werd liefst drie maal bondskampioen met stammen Lizard kanaries, stam Europese cultuurvogels 'Fraters'. Verder goud met Europese Goudvinken, zilver en brons met Europese groenlingen diverse kleuren.

Tijdens de wereldkampioenschappen Mondial 2015 in Rosmalen, die in Nederland werd gehouden met deelname van 23.071 vogels uit twintig landen haalden De Groesbeekse Vogelvrienden een prachtig resultaat. Henk de Groot behaalde goud met een stam (vier vogels) roos agaat kanaries en werd daarmee wereldkampioen. Frans van Baal behaalde zilver en brons met zijn Agapomides terwijl Hans Kouws brons haalde met een stam Europese Cultuurvogels 'Fraters'.

BOA-ambtenaar

mishandeld

GROESBEEK – Woensdagmiddag tegen één uur is op de kruising Spoorlaan/Kloosterstraat de gemeentelijke opsporingsambtenaar (Bijzondere Opsporings Ambtenaar) mishandeld door een 61-jarige inwoner uit Groesbeek.

De dader liet zijn hond ongelijnd uit waarvoor de opsporingsambtenaar hem een bekeuring wilde geven. Daarop sloeg de dader de ambtenaar en verzette zich tegen zijn aanhouding. De dader vluchtte vervolgens in de nabije omgeving zijn huis in. De politie heeft de man in zijn woning aangehouden en overgebracht naar het bureau in Nijmegen.

Gezelligheid troef in Breedeweg bij Vor mekaor met mekaor

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK/BREEDEWEG – Voor de tweede maal werd zondagmiddag de carnavalsmiddag 'Met Mekaor, vor Mekaor' gehouden in verenigingsgebouw De Sleutel aan de Breedeweg in Groesbeek.

De eerste maal werd dit gelijk gehouden met het Schlagerfestival in sporthal Heuvelland. Dit jaar is er overleg geweest samen met het SOK en is besloten dit evenement daags erna te houden. Zondagmiddag traden liefst vijftien solisten, duo's en vriendengroepen op en presenteerden hun oude of nieuwe carnavalshit op een ongedwongen wijze aan het publiek.

Er was geen sprake van een wedstrijdverband want prijzen waren er niet te verdienen. Wat iedere gast na het optreden kreeg waren bloemen en een doosje met vijftig flesjes schnaps. Het ging zondagmiddag om de gezelligheid en daar is de organisatie (René en Marc Wouters ruimschoots in geslaagd. Het is een geweldig alternatief gebleken voor hen die het traditionele Schlagerfestival – een uitverkochte sporthal Heuvelland met voor het grootste deel gevuld met jongeren – te druk vinden. Zij kozen voor een oer gezellige middag en genoten van de schlagers die ten gehore werden gebracht. Daarnaast werd iedereen nog enkele malen getrakteerd op stukjes wordt en kaas. Tijdens de pauzes zorgde de topband Triple dat de stemming erin bleef tot aan de laatste minuut. Het gebeuren werd gepast afgesloten door het duo 'Alt Van Huus' de medeorganisatoren van dit gebeuren. Daarmee zat de taak van presentator Theo ban Blitz erop.

Agrarisch landschapsbeheer succesvol

GROESBEEK - In het kader van het project Voorbeeldgebied landschapsontwikkeling Ooijpolder- Groesbeek (2009 – 2014) is in de gemeente Groesbeek geïnvesteerd in de groenblauwe dooradering van het landschap. Sinds de start van het project in 2009 zijn er tastbare resultaten geboekt.

In totaal is er 35 hectare landschapselementen bij gekomen. Anders gezegd: er is een veertig kilometer lang netwerk van groenblauwe dooradering ontstaan in het agrarisch cultuurlandschap. Hiervan is veertien kilometer toegankelijk voor recreanten: de boerenlandpaden.

Klinkende cijfers, zeker wanneer we beseffen dat de grondeigenaren, de groene dienstverleners, de landschapselementen dertig jaar lang gaan beheren tegen een redelijke vergoeding. Zonder bestemmingswijziging een duurzaam resultaat.

Planten en dieren profiteren

De helft van de soorten die op termijn in deze biotopen te verwachten zijn, is nu al waargenomen waaronder liefst 22 rode lijst soorten. De meest aansprekende zijn: Veldleeuwerik, Spotvogel, Steenuil, Gele Kwikstaart, Kneu en Kamsalamander. Ook vele bijzondere plantensoorten zoals Moeraswespenorchis, Moeraswolfsmelk, Vleeskleurige Orchis, Grote Bevernel en Fijne Waterranonkel.

Beheer

Ook de ervaringen van de deelnemende grondeigenaren zijn positief. De reacties zijn overwegend positief. '"Door zelf het landschapsbeheer uit te voeren krijg je er meer mee en men is trots op het resultaat. Het waardevolle van de monitor is, dat we laten zien dat agrarisch natuur- en landschapsbeheer prima combineert met de moderne agrarische bedrijfsvoering. Het beheer levert een mooi landschap op én meer biodiversiteit. En daar was het ons om te doen."

Overzichtskaartresultaten Ooijpolder en volledige onderzoeksrapporten staan op www.vianatura.nl.

Voorstelling Spelemeien in Ooij

OOIJ - Op woensdag 25 februari, maandag 2 maart en woensdag 4 maart speelt 'Spelemeien', dagbestedings-theaterwerkplaats voor verstandelijk gehandicapten, haar tiende voorstelling bij dorpshuis De Sprong in Ooij.

Elke maandag en woensdag komt een groep verstandelijk gehandicapten met hun begeleiders de hele dag bij elkaar om toneel te spelen, muziek te maken en te dansen. Sinds drie jaar doen zij dat bij Dorpshuis De Sprong in Ooij.

Vanuit oefeningen en improvisaties weten zij elke keer weer een zelf verzonnen voorstelling in elkaar te zetten. Elk publiek wordt hoe dan ook geraakt door wat zij neerzetten: Er kan hartelijk gelachen worden, er is ontroering en bovenal vaak verbazing, want een voorstelling van de Spelemeiers is nooit een gangbare voorstelling. Ook wordt er de nodige humor tentoongespreid.

Al wat men te zien en horen krijgt komt rechtstreeks uit het eigen(wijze) zijn van de spelers en vaak verloopt eenzelfde voorstelling nooit hetzelfde, de spelers improviseren er van alles bij.

In de jubileumvoorstelling 'Fles-Bek, een terugblik op tien jaar Spelemeien' wordt groots uitgepakt: Met de Spelemeienboot wordt er naar het land achter de regenboog gevaren en in dat land kan álles. Voor het vaste publiek(vooral ouders, familie en bekenden) wordt het een feest van herkenning. Allerlei scenes uit vorige voorstellingen zijn op Spelemeien-wijze in een nieuw jasje gegoten. Weer met toneelspel, muziek, zang en zelfs een heus dansspektakel.

Voorstellingsdata

Woensdag 25-02 13.30 uur; (kaartverkoop á €5,- aan kassa vanaf 13.00 uur).

Maandag 02-03 18.30 uur; (gezien de verwachte drukte, geschiedt kaartverkoop á vijf euro voor deze eerste avondvoorstelling uitsluitend per reservering vooraf via spelemeien@hotmail.com).

Woensdag 04-03 13.30 uur; (kaartverkoop á vijf euro aan kassa vanaf 13.00 uur).

Dorpshuis De Sprong ligt aan Prins Bernhardstraat 3 in Ooij.

Agenda-items Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - 5, 8, 12, 19, 22, 26 februari: Film Krieg am Niederrhein. Vertoning Duitstalige film 'Krieg am Niederrhein' over het Rijnlandoffensief (geen Nederlandse ondertiteling) van 14.00-17.00 uur (incl. pauze). (MK geldig). Reserveren noodzakelijk. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Informatie en reserveren: 024-3974404, info@bevrijdingsmuseum.nl, www.bevrijdingsmuseum.nl.

10, 24 februari: Film Krieg am Niederrhein

Vertoning Duitstalige film 'Krieg am Niederrhein', het zinderende Rijnlandoffensief (geen Nederlandse ondertiteling) van 19.30-22.30 uur (incl. pauze). Zaal open vanaf 19.00 uur. (MK geldig). Reserveren noodzakelijk. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Informatie en reserveren: 024-3974404, info@bevrijdingsmuseum.nl, www.bevrijdingsmuseum.nl.

19 februari: Cineac voor kinderen

Boeiende, educatieve documentairefilms over verschillende WO2-thema's (o.a. verzet, onderduiken, dagboeken etc.), speciaal voor de jeugd van 10-14 jaar. Doorlopend van 14.00-16.00 uur (MK geldig). Reserveren niet nodig. Begeleidende (groot)ouders € 5,00 pp. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Informatie: 024-3974404, info@bevrijdingsmuseum.nl, www.bevrijdingsmuseum.nl .

25 februari: Spionagetraining

Volg een spoedcursus om spion te worden! Kinderprogramma van 14.00-15.30 uur over spionage en geheimschrift in de oorlog en met een diploma naar huis! Leeftijd 8-12 jaar (MK geldig). Begeleidende (groot)ouders € 5,00 pp. Reserveren noodzakelijk. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Informatie en reserveren: 024-3974404, info@bevrijdingsmuseum.nl, www.bevrijdingsmuseum.nl.

26 februari: Anne Frank middag

Van 14.00-15.30 uur in onze bioscoop eerst de film 'Het korte leven van Anne Frank' (Nederlands gesproken, Duitse ondertiteling) voor kinderen van 10-14 jaar. Daarna bezoeken de kinderen o.l.v. een gids het museum waar de thema's onderduiken en dagboeken worden herbeleefd. (MK geldig). Begeleidende (groot)ouders € 5,00 pp. Reserveren noodzakelijk. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Informatie en reserveren: 024-3974404, info@bevrijdingsmuseum.nl, www.bevrijdingsmuseum.nl.

Vogelexcursie per fiets en meer...

Zaterdag 7 februari: 10.30 - 13.00 uur is er een KNNV Vogelexcursie per fiets over de Ooijsebandijk en -polder. "Onder leiding van Frans gaan weer we op de jaarlijkse vogelfietsexcursie over de Waaldijk, kijken welke wintergasten we aantreffen."

Ongetwijfeld veel ganzen, maar ook Nonnetjes, Wintertalingen en andere eenden zijn te verwachten. Ook een of meer Zaagbekken de Buizerd en wellicht een Slechtvalk behoren tot de mogelijkheden. Vertrek: bij het Hollandsch-Duitschgemaal, bij het begin van de waaldijk naar Ooij. Exc.leider : Frans Nillesen. (info Pieter de V.: 024 6631735).

Zondag 8 februari: 12.30 – 15.30 uur | Natuurmuseum Nijmegen. Ganzenexcursie per bus door de Ooijpolder.

Aan deze excursie zijn kosten verbonden. Zie voor meer info vooral op de website van het Natuurmuseum te Nijmegen, of bel 024 3297070. Vertrek: bij het museum in de Gerard Noodtstraat 121 te Nijmegen.

Woensdag 11 februari: 0.00 –13.00 uur | KNNV Landschapexcursie naar het 'Himmelthal en de drie Meertjes'.

Een Landschapsecologische benadering gebaseerd op vegetatiekunde en bodemonderzoek. Hierbij komen stuwwallen, bosmeren, droogdalen, bronnen, moerassen, beken en sprengen aan de orde.

Vertrek: parkeerplaats bij 'de Diepen', Zwarteweg 60 Milsbeek. Exc.leider : Jan Nillesen (tel. 0485 57478).

Zondag 15 februari: 09.00 –11.30 uur | KNNV Vogelexcursie te voet naar Heum.schans en Jachtslot M'heide.

Hopelijk gaan we weer interessante wintergasten zien. Het vermogen om bijna alle vogels op geluid te herkennen door de exc.leider, staat garant voor een goede 'oogst' aan waarnemingen. Vergeet niet een kijker mee te nemen en evt. ook een vogelboekje.Vertrek: P-plaats bij het station in Molenhoek. Excursieleider is Peter Egelmeers (024-3584663).

Zondag 15 februari: 12.30 – ± 15.30 uur | Natuurmuseum Nijmegen. Ganzenexcursie per bus door de Ooijpolder.

Aan deze excursie zijn kosten verbonden. Zie voor meer info vooral op de website van het Natuurmuseum te Nijmegen, of bel 024 3297070. Vertrek is bij het museum in de Gerard Noodtstraat 121 te Nijmegen.

Dabaretgroep De Peelhazen treedt op voor KBO in De Mallemolen

GROESBEEK – Donderdagmiddag 26 februari biedt de Katholieke Bond van Ouderen Groesbeek / De Horst haar leden een gezellige middag aan met De Peelhazen.

Onder deze naam treedt een cabaretgroep op die niet is opgericht, maar spontaan is ontstaan. De Peelhazen zijn met zes personen gestart waarvan bekend was dat ze zich met zang, muziek en toneel bezig hielden. Begonnen met vier à vijf optredens per jaar en nu met een gemiddelde van 45 optredens.

Zij brengen Brabantse humor, meestal in het eigen Brabantse dialect, bestaande uit zang, gedichten, conference, sketches en muziek. De instrumenten waarmee zij zichzelf begeleiden zijn trom, accordeon en kleine handinstrumentjes. De Peelhazen draaien alweer meer dan achtentwintig jaar mee en willen dat nog wel een tijdje volhouden als het kan en dit alles onder het motto 'As gullie schik het, dan hen wij ut ok'.

Deze gezellige middag begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur. Voor leden is de entree gratis, niet-leden moeten vijf euro betalen. De koffie of thee staat klaar.

Gat in wegdek Stekkenberg veroorzaakt door ratten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het gat dat het afgelopen weekend spontaan in het wegdek van de Stekkenberg in Groesbeek ontstond, is volgens gemeenteambtenaren veroorzaakt door ratten.

Zaterdagmorgen ontstond er spontaan een gat in het wegdek waardoor er een gevaarlijke verkeerssituatie ontstond. Direct werd door de firma Van Kesteren de plaats des onheils met hekken afgezet. Maandagmorgen kwamen de gemeenteambtenaren ter plaatse en bij controle bleek dat de oorzaak veel dieper lag.

Na het wegdek liefst anderhalve meter breed, drie meter lang en twee meter diep open gegraven te hebben, bleek dat ratten de schuldigen waren. Een scheurtje in een rioolbuis had ervoor gezorgd dat de ratten via het riool in de grond terecht kwamen waardoor de grond is gaan zakken. Nadat de scheur in de rioolbuis met cement was gedicht kon het grote ontstane gat weer opgevuld worden met zand waarna de bestrating weer op zijn plaats kon worden gelegd. Maandag op het eind van de middag kon het verkeer weer gebruik maken van het gedeelte van de Stekkenberg, dat verzakt was geraakt.

Brandweer Millingen op de spinningbikes

Foto's: Hans Driessen

MILLINGEN - De Vrijwillige Brandweer Millingen aan de Rijn oefent iedere dinsdagavond. Om hun conditie in de winter op peil te houden en omdat het gewoon leuk is, gaan de mannen van de Brandweer Millingen aan de Rijn ook de fiets op.                                

Met Alex Janssen als instructeur stappen ze, in hun kazerne aan de Heerbaan, elke woensdagavond op de spinningbikes, beschikbaar gesteld door Jos van Hees, de plaatselijke rijwielhandelaar. Om de vorderingen bij te houden wordt er vooraf voor elke fietser een totale body-check gedaan door Daisy Janssen.

55plus-carnaval

in De Mallemolen

GROESBEEK – Op zaterdagmiddag 7 februari wordt er in het Groesbeekse culturele centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat een 55plus-carnavalsmiddag gehouden.

Op deze middag die om 14.00 uur begint zal Prins Ummenie de 55ste Harm Wijnhoven van De Feestneus en Prinses Henriette Cuppen van Net Aecht ook aanwezig zijn. Er zijn diverse optredens van onder andere Alfred Arts, Bonny H, Wej Zinge Ok, De Restantjes, Van alles wa, Keizer en Co en dweilorkest Drek Pak Ow. Daarnaast zullen er twee buutreedners acte de préséance geven te weten Hannes (Hans Eijkemans) en het duo De Geraniumkiekers. De leden van de Katholieke Bond van Ouderen hebben gratis entree, voor niet-leden is de entree (inclusief een drankje en hapjes) vijf euro.

Pannenkoekhuizen

in touw

voor Cliniclowns

BERG EN DAL - Berg en Dal staat al heel lang bekend als pannenkoekendorp. De beide overgebleven pannenkoekhuizen Duivelsberg en Heksendans doen daarom een gezamenlijke actie met de Cliniclowns.

Beide restaurants zijn lid van de vereniging erkende pannenkoekrestaurants. De vereniging besloot een samenwerking aan te gaan met de Cliniclowns, maar laat de uitwerking over aan de restaurants.

Januari stond daarom voor de Berg en Dalse koekenbakkers in het teken van de Cliniclowns. Voor iedere kinderpannenkoek werd er een euro gedoneerd op de rekening van de Cliniclowns.

Bij De Duivelsberg waren er daarnaast ook nog twee prijsvragen waarbij Toet-knuffels verloot werden.

Geen Repaircafé Groesbeek in februari

GROESBEEK – Op zaterdag 14 februari begint het carnaval in Groesbeek. Om die reden wordt er voor eenmaal geen Repaircafé gehouden.

Op zaterdag 14 maart kan iedereen weer terecht voor reparaties.

Vandalen hebben het gemunt op hekwerk dieren

GROESBEEK – Vermoedelijk vandalen hebben het de afgelopen weken gemunt op het hekwerk bij de dierenwei van Jan van de Ven op de hoek van de Houtlaan/Kerkstraat tegenover de Nederlands Hervormde kerk.

Liefst vijf maal is het hekwerk door vandalen kapot geknipt. Iedere keer wordt er een groot gat in het hekwerk geknipt. Medewerkers van de gemeente Groesbeek hebben in alle gevallen het hekwerk weer provisorisch hersteld, maar dat verdient niet de schoonheidsprijs.

Erger is nog dat de dieren door de gaten kunnen ontsnappen, wat weer kan zorgen voor onveilige situaties in het verkeer. Omwonenden, bezoekers en passanten worden verzocht een oogje in het zeil te houden en bij verdachte situaties de gemeente Groesbeek of de politie te bellen, zodat aan deze zinloze vernielingen een einde kan komen.

Officiële bekendmakingen gemeente voortaan digitaal

GROESBEEK – Sinds 15 januari 2015 is de Verordening elektronische kennisgeving gemeente Groesbeek 2015 van toepassing. Officiele bekendmakingen worden vanaf die datum op www.overheid.nl gepubliceerd en niet meer op de gemeentepagina in het huis-aan-huisblad.

Op de gemeentepagina wordt er vanaf nu geen volledige teksten meer gepubliceerd, maar kan men lezen in de rubriek mededelingen op welke adressen de bekendmakingen van de afgelopen week (De Rozet twee weken) betrekking hebben. De volledige bekendmaking kan men opzoeken op zoek.officielebekendmakingen.nl of inzien op het gemeentehuis.

Voorheen was het zo dat bekendmakingen op de gemeentepagina rechtsgevolg hadden, dat is nu niet meer het geval. Alleen aan de publicatie op www.officielebekendmakingen.nl kunnen rechten worden ontleend.
Wil men automatisch op de hoogte gebracht worden van alle bekendmakingen in de gemeente of bij u in de buurt? Zoals bijvoorbeeld aangevraagde en verleende vergunningen. Men kan zich snel en makkelijk laten informeren door u aan te melden voor een gratis e-mailservice bekendmakingen op https://zoek.overheid.nl.

Huldiging op nieuwjaarsreceptie fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - Op zondagmiddag 4 januari vond de drukbezochte nieuwjaarsreceptie bij fanfare Wilhelmina plaats.

De aanwezigen werden getrakteerd op een bomvol programma. Na een muzikale invulling door het opleidingsorkest, werden zoals gebruikelijk de jubilarissen gehuldigd. Ditmaal werden er een vijftal leden gehuldigd. Traditiegetrouw werd er tijdens de nieuwjaarsreceptie ook aandacht besteed aan een lid in het bijzonder.

De Wilhelminapluim wordt jaarlijks uitgereikt als blijk van waardering aan een lid van de muziekvereniging die zich op een bijzondere wijze inzet. Ditmaal werd deze eretitel aan Marion Kersten - Cillessen toegekend. Met een muzikale ode werd Marion ook nog op een ludieke wijze in het zonnetje gezet. Op de foto staan van links naar rechts: Frederique de Haan (vijfentwintig jaar lid), Pelle Gerrits (vijfentwintig jaar lid), Femke van de Ven (vijf jaar lid), Marion Kersten-Cillessen, Frans Weijers (vijfentwintig jaar lid). Pep Koopman ontbreekt op de foto, hij is eveneens vijfentwintig jaar lid van fanfare Wilhelmina.

Wordt u de nieuwe burgemeester van Groesbeek?

Foto: groesbeek ambtsketting

GROESBEEK - Waar moet een burgemeester voor de gemeente Groesbeek aan voldoen?

De burgemeester die Groesbeek zoekt, moet onafhankelijk, sterke persoonlijkheid, authentiek gedrag vertonen in de verschillende rollen die hij heeft.
Een burgemeester van alle mensen en van alle kernen voelt zich betrokken bij de dorpse aard en het culturele leven; is zichtbaar en aanspreekbaar.
Het moet belangstelling voor en affiniteit met het rijke verenigingsleven hebben. Hij staat tussen de mensen in en is er voor hen. Zijn inlevingsvermogen maakt dat hij de zorgen en noden van de mensen begrijpt. De burgemeester moet zichtbaar, benaderbaar en aanspreekbaar zijn en moet dat ook uitstralen. Hij moet een echte burgervader zijn zodat de mensen trots kunnen zijn op 'hun burgemeester .


Sterk in de regio; boegbeeld belangenbehartiger en bestuurder
Groesbeek heeft veel potentie, maar heeft anderen nodig om dit te realiseren. De burgemeester moet het belang onderkennen van de regio – ook over de grens – voor de kansen en belangen voor Groesbeek. Hij moet daar sterk op georiënteerd zijn ook bij de Provincie en in Den Haag. Daarnaast moet hij over een goed netwerk beschikken en moet in staat zijn om voor de gemeente relevante netwerken op- en uit te bouwen en Groesbeek daarbinnen te positioneren. Hij is zowel een belangenbehartiger voor de eigen gemeente als een gewaardeerd bestuurder in de regio. Een sterke regio is ook van belang voor Groesbeek.

Gezag in raad en college
De burgemeester is voorzitter van het college en leidt het samenspel, bewaakt processen, zorgt voor besluitvorming en draagt genomen besluiten uit. Gelet op de samenstelling en ervaring binnen het college zijn het de sterke persoonlijkheid van de burgemeester, zijn onafhankelijkheid en zijn bestuurlijke ervaring die dat mogelijk maken. Op eigen portefeuilles neemt hij duidelijk stelling, maar verder is hij verbinder. Hij maakt bespreekbaar wat nodig is en bewaakt de beeldvorming naar buiten. Zijn gezag en persoonlijkheid maken dat hij een coachend leider is die beschikbaar is voor bilateraal overleg. Ook behartigt hij binnen het college de belangen van de raad. Natuurlijk heeft de burgemeester de vergaderorde op orde en handhaaft hij de norm voor wat betreft de menselijke en bestuurlijke omgangsvormen en moet in staat zijn knopen door te hakken.
Als voorzitter van de raad wordt een krachtige, zelfverzekerde voorzitter gezocht, die de vergaderorde handhaaft. Hij waarborgt goede besluitvorming, maar stimuleert ook het debat en biedt daarvoor ruimte. Hij is in de raad standvastig, als de bindende factor die de verhoudingen bewaakt en is zo nodig vertrouwenspersoon. De burgemeester moet niet bang zijn voorop te lopen, hij realiseert zich dat hij meer ruimte heeft naarmate hij dichter bij de ingenomen standpunten van de raad blijft.
Krachtig in eigen portefeuilles.

Personeel en organisatie
De taakopvatting van de ambtelijke organisatie en de wijze waarop daar invulling aan wordt gegeven zijn van groot belang voor het succes van de organisatie en beeldvorming daarover. De burgemeester heeft er een duidelijke visie op en geeft daar samen met de gemeentesecretaris op zowel duidelijke als uitnodigende wijze invulling aan. Goede communicatie en toegankelijkheid zijn hierbij onmisbaar.

Openbare Orde en Veiligheid
Het beleidsterrein van openbare orde en veiligheid is een wettelijke taak van de burgemeester. In geval van calamiteiten is hij een krachtige, stressbestendige crisismanager die ten alle tijden burgervader blijft, ook als de afhandeling van een calamiteit wordt opgeschaald naar regioniveau. In het reguliere overleg tussen bestuur, OM en Politie neemt hij een stevige positie in.
Als voorzitter van de raad agendeert de burgemeester integrale veiligheid als aandachtsgebied van de raad door de raad daar gestructureerd, actief en tijdig bij te betrekken.

Communicatie en Voorlichting
Gemeentelijk beleid zal altijd helder moeten worden uitgedragen naar bevolking en maatschappelijke partijen. Tijdig en goed toelichten en uitleggen hoort bij communicatiebeleid; zowel over wat de overheid van plan is als over hoe het daarmee gesteld is.


Inspirator en boegbeeld van een veranderende overheid
De samenleving verandert en daarmee ook de rol van de overheid, de burgemeester die Groesbeek zoekt moet daar oog voor hebben. Groesbeek wil regiogemeente zijn, wat vraagt om nieuwe vaardigheden en andere competenties. Zo willen wij ook toe naar een overheid die niet direct zegt waarom iets niet kan, maar die met inwoners gaat kijken op welke wijze een reële wens wel kan worden gerealiseerd. Tegelijkertijd wordt er van de burgemeester verwacht dat hij pal staat en blijft staan voor de overheid en zorgvuldig, zowel bestuurlijk als met de gemeentesecretaris, beziet hou veranderingsprocessen te realiseren. We zien de burgemeester daarin als inspirator en boegbeeld.


Als mens dienstbaar, duidelijk en beminnelijk
De burgemeester die Groesbeek zoekt moet onafhankelijk, sociaal sterk, intelligent, ambitieus en bestuurlijk vaardig zijn. Dit uit zich in doortastendheid en vasthoudendheid en gaat gepaard met overtuigingskracht en humor. Hij moet inspireren, motiveren en stimuleren en moet ruimte kunnen bieden. Wat weer verondersteld dat hij kan luisteren, inlevingsvermogen heeft en gevoel heeft voor menselijke verhoudingen. Het moet een warme persoonlijkheid zijn die open en benaderbaar is en zich waar nodig kwetsbaar kan opstellen. Een dergelijke burgemeester kan in Groesbeek een fantastische tijd hebben.

Tenslotte kan een assessment deel uit maken van de procedure. Het volmaken van tenminste een volle ambtsperiode wordt als vanzelfsprekend beschouwd. In de profielschets zijn geen voorwaarden gesteld aan opleidingsniveau, ervaring, netwerk, nevenfuncties et cetera.

Schade door schoorsteenbrand

GROESBEEK – Zaterdag tegen het middag uur hebben buurtbewoners van een woning aan de Hobbemaweg in Groesbeek een schoorsteenbrand ontdekt.

Direct werd de eigenaar van de woning van de brand op de hoogte gesteld die op zijn beurt de brandweer van Groesbeek alarmeerde. De brandweer kwam met twee wagens ter plaatse, waaronder een hoogwerker. De brandweer constateerde dat het schoorsteenkanaal verstopt was geraakt waardoor de brand was ontstaan. In de woonkamer van de woning moest een houtkachel ontmanteld worden om de schoorsteenbrand van boven en beneden af bestreden moest worden. Daardoor is in de woonkamer voor enkele duizenden euro's aan rook – en roetschade ontstaan.

Dwijl-uidoodichion

REGIO - 16 februarie is ut soo fer dan gaan wu weer dwijlen met du derde helft. Ut teema en du kledingsfoorsgrift sal sein: *goet vaut*

Julli sein welcom fanaf elf uur bei Grant Kaffee du mooje waart. Daarna dwijlen wu du pals op naar Kaffee janzen&janzen waar du toyboys al klaar staan.

Um twee uur sein wu bei jhon en maruk daar sullen wu met sein alle du poloneise trekke. Du taverne het kaffee foor eetu en drinku is de folgende lokatie waar wu gaan hosse. Du finissing touch iz bei peter en karla.

Hart hoog en wiet dwijlen wu noch un keer. Met onze toeters dur du saal. Dwijlen met du derde helft iz graatiz.

Inbraken in Ooij en Persingen

OOIJ/PERSINGEN – Pas nu is bekend geworden dat dinsdagmiddag 13 januari is ingebroken in een woning aan de Meester Boutenstraat in de Ooij, dit tijdens de afwezigheid van de bewoners tussen 13.00 en 19.00 uur de woning binnengekomen. Nadat ze het hele huis doorzocht hadden zijn ze er met een laptop, geld en sierraden vandoor gegaan.


Op donderdag 15 januari is tussen 13.50 en 17.15 uur ingebroken in een woning aan de Wercherensestraat in Persingen. Door een raam van de woning te forceren zijn de inbrekers de woning binnen gekomen en hebben tijdens de afwezigheid van de bewoners het heler huis doorzocht. Ze zijn er vandoor gegaan met twee laptop's en sierraden vandoor gegaan.

Inbraken in de gehele Ooijpolder zijn sterk toegenomen. Wijkagent Jeroen Caerteling maakt zich zorgen omtrent de toename van woning inbraken in de gehele Ooijpolder. De afgelopen paar weken is er liefst in acht woningen in de gehele Ooijpolder ingebroken, terwijl dit aantal normaliter nog niet in een jaar tijd gehaald wordt. Hij doet een dringend beroep op eventuele getuigen extra alert te zijn als men iets verdachts bij een woning ziet. Dan kan men het beste direct de politie bellen nummer 0900 8844. Mocht men getuigen zijn van een insluiping dan kan men gerust met het alarmnummer 112 bellen. Tevens verzoekt Caerteling het kenteken van een eventuele auto die bij de verdachte situatie betrokken is te noteren en indien mogelijk ook een goed signalement geven.

Carnaval in

Sjoenkelgat 2015

KEKERDOM - Ook dit jaar gaan de Polderschuupers uit Kekerdom weer een grandioos carnaval vieren.

Prinses Manon, de pages Maud en Claudia en natuurlijk het hele kabinet en de raad hebben er zin in. We beginnen woensdag om 13.00 uur in het Kulturhus met de senioren middag.

Vrijdag 13 februari gaan we kinderkarnaval vieren om 10.30 uur in het Kultuurhus maar eerst is er een kinderoptocht door Sjoekelgat waar prinses Roos bij voorop loopt. Ook zal de nieuwe prins(es) en de pages worden gekozen, zij zullen ondersteund worden door de jeugdraad.

Op vrijdagavond gaat Prinses Manon de sleutel ophalen om 19.00 uur op het gemeentehuis in Groesbeek. Daarna zullen we om 21.00 uur na de feesttent gaan om daar met de andere verenigingen uit het hoog en het laag de karnaval officieel starten.

Zaterdag 14 februari begint de optocht in Sjoenkelgat om 13.15 uur. De wagenbouwers hebben er weer een mooie prinsenwagen van gemaakt. Na de optocht in Kekerdom snel door naar Boemelgat om daar mee te gaan feesten.

Zondag 15 februari doen we mee aan de optochten in Leutergat en Fustendom. Zondagavond is de boerenbruiloft in zaal UNA en die begint om 19.00 uur.

Pastoor Harrie, koster Johan en misdienaar Wimke zullen daar Rob en Gerdie in het onecht verbinden .Na het officiële gedeelte zal Mighty Mike de zaal op de kop gaan zetten met een wervelende show.

Maandag 16 februari doen we mee aan de Rosenmontag optocht in Beek. Maandagavond presenteren we weer de Schuupavond waar mensen van verre op af komen, Marc en Berry draaien vanaf 20.00 uur. Er wordt geen alcohol verschud voor personen onder de achttien jaar.

Het programma van het kabinet omvat nog veel meer zoals ziekenbezoek, een bezoek aan de oudste en jongste en natuurlijk gaan we ook feesten bij onze zusterverenigingen van het He-La-Ho.

Gemeente zoekt stembureauleden

GROESBEEK - De gemeente Groesbeek is op zoek naar stembureauleden voor de Provinciale Staten en Waterschapsverkiezing die op woensdag 18 maart aanstaande zal worden gehouden.


Een stembureaulid zorgt ervoor dat de kiezers hun stem kunnen uitbrengen daarnaast voor een adequate gang van zaken binnen het stembureau volgens de kieswet. Dat houdt onder andere in het controleren van stempassen en hoe om te gaan met volmachten. Men doet dit samen met andere stembureauleden. Na sluiting van het stembureau om 21.00 uur worden de stemmen geteld. Voorafgaand aan de verkiezingen zal er een instructie worden verzorgd.

De gemeente Groesbeek is op zoek naar mensen die achttien jaar of ouder zijn, de Nederlandse taal goed beheersen, flexibel zijn en kunnen samenwerken in een team, in staat zijn helder en duidelijk te communiceren, beschikbaar zijn op de verkiezingsdag van 07.30 tot 00.00 uur én goed kunnen functioneren onder tijdsdruk.
Aanmelden kan men via verkiezingen@groesbeek.nl.

Oorsprong open dubbeltoernooi in Beek

BEEK - Tennisvereniging De Oorsprong in Beek houdt dit jaar twee toernooien. Het vanouds bekende Oorsprong open toernooi in augustus én dit jaar voor het eerst het Oorsprong open dubbeltoernooi: 14 tot en met 22 maart.

"We spelen dan de dubbelcategorieën (HD,DD,GD) van drie tot en met acht én – senioren opgelet - een 60+categorie. Alle dubbels worden gespeeld in poules, gevolgd door eventuele finales in de vorm van een afvalschema. Het is een rating-toernooi, dus er wordt ingedeeld op de actuele rating van de deelnemers.

De data: 14-22 maart: Oorsprong open dubbeltoernooi. Opgeven kan bij www.toernooi.nl, onder de naam Oorsprong open dubbeltoernooi.

De Oorsprong open toernooicommissie bestaat uit: Theo Rutjes (wedstrijdleider), Jutta van der Mast, Christ Leijten (wedstrijdsecretaris: 06 53297677), Nicole Thijssen, Hermine Sluis, Martin Bosch, Erik Smits en Andries Visser.

Bijeenkomst mantelzorgers in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Zorgt u voor een ander? Dan is onderstaande informatie belangrijk voor u.

Ongeveer één op de vijf mensen zorgt gedurende een langere periode voor een dierbare in de naaste omgeving. Bijvoorbeeld voor een partner, kind, ouder, vriend of buur. Steeds vaker wordt hiervoor de term 'mantelzorg' gebruikt.

Mantelzorger zijn is natuurlijk een dankbare en vaak ook bijzondere taak. Maar desondanks kan het zo nu en dan ook best zwaar zijn. Het is dan fijn om een steuntje in de rug te hebben.

Speciaal voor mantelzorgers verzorgt Steunpunt Mantelzorg MUG locatie Millingen aan de Rijn een kleine rondleiding in de Tinnen Roos op woensdag 11 februari om 10.00 uur in Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan 115 in Millingen aan de Rijn.        

Tijdens deze ochtend kan men tevens ervaringen uitwisselen met andere mantelzorgers. "Heeft u belangstelling voor deze ochtend, meldt u zich dan aan bij de contactpersoon Iraida Peeters (0481 432262; email: iraidapeeters@gmail.com). Opgeven is mogelijk tot 9 februari elke werkdag tussen 09.00 en 11.00 uur.

DWIJL-UIDNOODICHING

16 februarie 2015 is ut soo fer dan gaan wu weer dwijlen met du derde helft.

Ut teema en du kledingsfoorsgrift sal sein:

* goet vaut *

Julli sein welcom fanaf elf uur bei grant

Kaffee du mooje waart.

Daarna dwijlen wu du pals op naar

Kaffee janzen&janzen waar du toyboys al

Klaar staan.

Um twee uur sein wu bei jhon en maruk daar sullen wu met sein alle du poloneise trekke.

Du taverne het kaffee foor eetu en drinku is de folgende lokatie waar wu gaan hosse.

Du finissing touch iz bei peter en karla.

Hart hoog en wiet dwijlen wu noch un keer

Met onze toeters dur du saal.

Dwijlen met du derde helft iz graatiz.

16 / 28

Liefde voor carnaval in OEV, het wordt weer één groot feest!

MILLINGEN - Op zaterdag 14 februari start OEV met de superinteractieve drive-in show WicKeD Show Pics On Tour De gelegenheid om samen met jouw Valentijn te feesten of wellicht jouw Valentijn te ontmoeten.. Dus grijp je kans: Meet, Match & have Fun! Begonnen wordt om 20.00 uur en het feest gaat door tot ongeveer 01.00 uur.

De entreeprijs is vijf euro per persoon, de toegang is vanaf twaalf jaar. "Vanwege de alcoholwet werken we deze avond zoals gewoonlijk met polsbandjes voor personen vanaf achttien jaar. Vergeet daarom je legitimatiebewijs niet!"

Op maandag 16 februari is het Familiecarnaval. Voor alle papa's, mama's, opa's en oma's, maar natuurlijk vooral voor de kinderen in de Dreugetent!

"Met DJ Alain hebben wij niet alleen een djin huis, maar Alain Kersten is tevens een succesvol zanger (boyband B*E*D, A-Teaze, solohits en optredens in het voorprogramma van Guus Meeuwis en De Kast) en kinderentertainer (Familie Entertainment tour, Alain's Knotsgekke Spelshow).

Zoals gebruikelijk gelden voor de kinderen aangepaste frisdrankprijzen, en ook de ouders hoeven niet Dreug te staan. Aan het einde van de middag zal een verrassing worden uitgedeeld aan alle kleintjes.

.

Nieuw dit jaar: Alle kinderen kunnen zelf aan de nieuwe bar hun drankje halen en aan de nieuwe kleine statafels samen met vriendjes en vriendinnetjes hun drankje drinken en lekker meezingen. OEV is klaar voor een superfeest voor groot en klein!

"Op carnavalsmaandag starten we om 14.00 uur en we gaan we door tot ongeveer 18.00 uur. Op maandag is de entree vrij!"

Jan Arntzstraat Kekerdom, een 'Kern met pit'?

KEKERDOM - Een werkgroep in de Jan Arntzstraat – onderdeel van Vitaal Kekerdom - heeft plannen om het braakliggende terrein aan de Jan Arntzstraat in Kekerdom in te richten als een groene ontmoetingsplaats. De plannen werden onlangs aan de inwoners van Kekerdom in het Kulturhus gepresenteerd aan de hand van een prachtige maquette, gemaakt door een lid van de werkgroep.

Eind 2014 werd het project onder de naam 'Groen (ont-)moet' ingediend bij Kern met Pit. Kern met Pit is een initiatief van de KNHM (Koninklijke Nederlandse Heide Maatschappij), waarmee projecten ondersteund worden die erop gericht zijn de directe woonomgeving te verbeteren. Er zijn voorronden per provincie, waarna vervolgens een landelijke verkiezing plaatsvindt.

Vanuit de provincie Gelderland werden 28 projecten ingediend. Op zaterdag 24 januari werd het project Jan Arntzstraat door afgevaardigden van de werkgroep gepresenteerd in een bijeenkomst van Kern met Pit in Oosterhout. Door een jury bestaande uit deskundigen van de KNHM werden gedurende dertig minuten allerlei vragen op de werkgroep afgevuurd inzake de uitvoering, de financiering en verdere onderbouwing.

Na bekendmaking van de Gelderse winnaar van 2014 – Stichting Gemeenschap in Rietmolen – volgde de bekendmaking van de vijftien geselecteerde Gelderse projecten 2015. En jawel, het project Jan Arntzstraat is door! Dit betekent, dat we ondersteuning krijgen van een adviseur van Kern met Pit, die ons met raad en daad zal bijstaan in het realiseren van het project. Verder betekent dit, dat we een geldprijs ontvangen van duizend euro, mits we er in slagen om het project in het kalenderjaar 2015 te realiseren. Begin 2016 worden we uitgenodigd om te laten zien in hoeverre we erin geslaagd zijn de plannen uit te voeren. Op de website www.kernmetpit.nl kun je verdere informatie vinden over Kern met Pit én het project Jan Arntzstraat.

"Graag willen we het predicaat 'Kern met Pit' verdienen. We gaan daarom proberen om via fondsenwerving en sponsoren de benodigde middelen binnen te halen.

Verder zoeken we naar vrijwilligers uit Kekerdom die enkele uren willen helpen bij de inrichting van het terrein aan de Jan Arntzstraat. Wil je meedoen of meedenken, neem dan contact op met Bert Bosman (0481 432967) of mail willekenielen@gmail.com.

KookHus Leuth onder grote belangstelling van start

LEUTH - Op dinsdag 20 januari is in het kulturhus van Leuth het Kookhus van start gegaan. Er waren veel mensen op afgekomen om informatie te krijgen over de plannen van de initiatiefnemers en om een van de soepen te proeven die er voor alle gasten was gemaakt.

Vanaf nu is er elke dinsdag in Leuth de mogelijkheid een lekkere en gezonde maaltijd te gebruiken voor de prijs van zes euro. Mensen die willen mee-eten, zijn welkom vanaf 18.00 uur en om 18.15 uur gaan ze aan tafel. Wel is het nodig zich vooraf aan te melden via de mail kookhus@outlook.com of door een ingevuld formulier in de bus te stoppen van Bredestraat 13 of Hengemunde 43. Deze formulieren liggen in de hal van het Kookhus en bij de Spar in Leuth.

Ook worden mensen die willen helpen met koken uitgenodigd dit kenbaar te maken. Dat kan op dezelfde wijze als hierboven staat beschreven. Het tafeldekken, afwassen en opruimen na afloop gebeurt door alle deelnemers, want het is juist de bedoeling er een gezamenlijke activiteit van te maken.

Wat heeft Groesbeek te bieden aan een nieuwe burgemeester?

GROESBEEK - De nieuwe gemeente Groesbeek (oppervlakte 9.329 ha) telt ruim 34.000 inwoners en is ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek. De gemeente draagt nu nog de naam van de grootste kern (Groesbeek), maar per 2 januari 2016 heet de gemeente Berg en Dal.

De gemeente bestaat uit de volgende kerkdorpen: Millingen aan de Rijn, Leuth, Kekerdom, Ooij, Persingen, Beek, Ubbergen, Berg en Dal, Groesbeek, De Horst, Breedeweg en Heilig Landstichting.

Carnaval, Wijnfeesten, kermis en de doortocht van de Vierdaagse wil men graag in ere houden. De grootste kernen beschikken over belangrijke voorzieningen zoals winkels, scholen, gezondheids-, verzorgings-, sport- en gemeenschapsaccommodaties. Daarnaast heeft de gemeente een groot aantal basisscholen, voortgezet onderwijs (Montessori College in Groesbeek en Havo Notre Dame des Anges in Ubbergen) en speciaal onderwijs met een regionale functie. De directie nabijheid van de stad Nijmegen is belangrijk voor het sociale, maatschappelijke en economisch leven.
De bereikbaarheid van Groesbeek via het nationale wegennet is redelijk te noemen maar de ontsluiting naar alle kanten behoeft verbetering.

Wonen in Groesbeek
Volgens prognoses laat Groesbeek de komende jaren een lichte krimp qua bevolking zien. In vergelijking met landelijke criminaliteitscijfers onderscheidt Groesbeek zich in positieve zin.
Alle kernen beschikken over een rijk verenigingsleven. De gemeente draagt bij aan het bloeiende openbare leven door te zorgen voor voldoende mogelijkheden (openbare gebouwen, multifunctionele ruimten, sportvoorzieningen en dergelijke), waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. College en gemeenteraad betrekken inwoners actief bij beleids- en besluitvorming.


Toerisme en recreatie
Actieve recreatie en toerisme zijn belangrijke bronnen van werkgelegenheid binnen de gemeente Groesbeek. Groesbeek telt dan ook voor toeristische trekkers. Naast het prachtige bos – en polderlandschap ( ooijpolder , Millingerwaard), de rivieren en stuwwal zijn er thema's als 'Operation Market Garden'en de 'Liberation Route. Ook voor het Bevrijdingsmuseum 1940-1945, Afrika museum, Museumpark Orientalis komen de mensen naar Groesbeek. De bekende lange afstandswandeling 'Pieterpad' heeft een route door de gemeente en het Wylerbergmeer en de Bisonbaai zijn zwemplassen met een regionale aantrekkingskracht. Maar ook zijn er veel kleinschalige trekkers zoals een huiskamercafé, een theetuin, kleinere theaters en galerieën.
Indrukwekkend en bijzonder is de Canadese Erebegraafplaats, imponerend is de Zevenheuvelenweg en de jaarlijkse Zevenheuvelenloop en uitdagend is de grootste golfbaan van Nederland met twee keer een 18- holes baan en een 9-holes baan.

Werken in Groesbeek
De concurrentiekracht van Arnhem en Nijmegen ligt in de goede bereikbaarheid, de nabijheid van Duitsland en de aantrekkelijke leefomgeving.
De beroepsbevolking omvat bijna 15.000 mensen, waarvan een groot deel in een andere gemeente werkzaam is. Toch is er een hoge eigen werkgelegenheid want de gemeente telt ruim 12.600 arbeidsplaatsen, waarvan bijna vijfduizend in de zorg. Opvallend is dat de gemeente beschikt over veel zorginstellingen met een boven lokaal karakter zoals verpleeghuis Kalorama, Sint-Maartenskliniek, Medisch Centrum Dekkerswald, de Groesbeekse Tehuizen en Werkenrode. Op enkele bedrijventerreinen is nog plaats voor nieuw te vestigen lokale bedrijven.

Ambtelijke organisatie
De ambtelijke organisatie bestaat in de nieuwe gemeente uit 188 fte, inclusief een tweehoofdige directie.

Opleidingsorkest Joog presteert

MILLINGEN - Zondag 25 januari heeft het opleidingsorkest Joog van fanfarekorps Ons Genoegen een prachtig resultaat neergezet op het Jeugdorkestenfestival te Doetinchem.

Enkele citaten uit het juryrapport: 'Mooie fanfareklank, goede ritmiek en samenspel bij elk werk. Inspirerende voordracht, een ensemble met toekomstmogelijkheden. Het opleidingsorkest onder leiding van Boris Janssen heeft een prachtige uitvoering verzorgd. Het 25 leden tellende orkest kan met de lovende en opbouwende kritiek van de jury verder werken aan haar muzikale toekomst.'

"Wil jij ook muziek maken in een orkest, dat kan. Er zijn weer enkele blaasinstrumenten en slagwerkinstrumenten vrij."

Meer informatie staat op www.fanfarekorpsonsgenoegen.com of men kan ervoor bellen naar 0481 433485.

Koor Ap/Art zoekt bandleden

MILLINGEN - Koor Ap/Art: dat klinkt bekend in de oren! "Wij zijn een enthousiaste groep zangers, zangeressen en muzikanten die op vrijdagavond van 20:15 tot 22:15 uur samen komen om muziek te maken. Dit doen we in de kerk van Millingen aan de Rijn."

"Naast het muzikaal ondersteunen van een aantal missen per jaar, treden we ook vier à vijf keer per jaar op tijdens kerstmarkten, braderieën of geven we een eigen concert.

Heb jij zin om bij de band van ons koor te komen spelen? Speel je trompet, cornet of altsax of ben je goed in percussie… dan ben je welkom! Voor meer informatie of aanmelding: secretariaat@koorapart.nl."

Dreamtime Concert in Ubbergen

UBBERGEN - Op donderdagavond 19 februari van 20.00 tot 22.00 uur verzorgen Huib Beerda en Paul Mollen een Dreamtime Concert in de bibliotheek van De Refter aan de Rijksstraatweg 37 in Ubbergen.

Dreamtime Concerten zijn ligconcerten: de toehoorders kunnen liggend genieten van de klanken van verschillende 'wereldmuziek'-instrumenten: didgeridoo, klankschalen, hang, trom, mondharpen, ondersteund door zang. Tijdens deze concerten ervaart de luisteraar doorgaans een diepe ontspanning. Wanneer instrumenten dicht bij het lichaam bespeeld worden, is de luchttrilling vaak fysiek voelbaar. Door het mee- resoneren van het lichaam wordt de geluidstrilling overgebracht en ondergaat de luisteraar een klankmassage.

Klank is voor de muzikanten het belangrijkste communicatie- middel in contact met de deelnemers. Daarnaast maken we (indien gewenst) ook gebruik van aanraking en lichte massage. Deze aanraking of massage dient ter ondersteuning van de ontspanning en om nog meer ruimte te geven aan de innerlijke beleving van de deelnemers. Vanwege een beperkt aantal deelnemers (maximaal twintig personen) is het belangrijk om je van tevoren aan te melden.

Deelname is vijftien euro; reserveren kan via waterwolf68@hotmail.com.

Dingen- & dienstenveiling een ware traditie van De Treffers

GROESBEEK – De Dingen- & dienstenveiling van De Treffers is inmiddels een begrip geworden binnen en buiten De Treffersgelederen en heeft zich inmiddels omgedoopt tot een ware traditie.

Het thema van de komende Dingen & dienstenveiling is 'Samen met De Treffers naar de landelijke divisie'. Met de aanwezigheid en / of inbreng van een ding of dienst draagt men bij aan het voortbestaan van een gezonde, levendige vereniging, wellicht in de toekomst spelend in de landelijke divisie. Ook dit jaar belooft het weer een spetterende avond te gaan worden met leuk amusement op het podium, interessante en mooie dingen en diensten en altijd het gezellige Rad van Avontuur!

"Uiteraard onder het genot van een hapje en een drankje en natuurlijk samen met elkaar. Geeft u niets om voetbal of om sport, geeft niets; 17 april is er feest op Zuid voor iedereen. De Dingen- en dienstenveiling kent twee enthousiaste veilingmeesters, een notaris die alles nauwkeurig in de gaten houdt (want er wordt wat afgeboden) en een spetterende host van het Rad van Avontuur. Eenmaal, andermaal… Verkocht! Kortom; een unieke en gezellige avond op Zuid."

Activiteiten Inloophuis Groesbeek

GROESBEEK - In het voorjaar wil Het Inloophuis van start gaan met een cursus natuurfotografie, onder begeleiding van Helma Groenen.

Zowel de techniek van het fotograferen (specifiek gericht op natuurfotografie) als het gezamenlijk bespreken van de door u gemaakte foto's komen aan bod. In totaal zullen zes bijeenkomsten gepland worden. Data en tijdstip worden nog bepaald. Zie ook www.wonderendernatuur.nl.

Wereldkankerdag

Op woensdag 4 februari is het Internationale Wereldkankerdag, een dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij kanker. Om aandacht te schenken aan deze dag en aan mensen met kanker, is er op 4 februari van 11.00 tot 21.00 uur open dag bij het Inloophuis Groesbeek. Wij delen, zowel op de weekmarkt op 3 februari (10.00-11.00) als op 4 februari in het Inloophuis 'de doorgeefroos' uit (geschonken door Intratuin Malden). Het woord zegt het al: een roos om 'door te geven' aan iemand die met kanker geconfronteerd wordt of is geweest. Daarnaast zal de officiële overhandiging van de door Monuta geschonken cheque op 4 februari plaatsvinden.

Voor informatie over activiteiten en/of vrijwilligerswerk kan men het Inloophuis Groesbeek bij De Mallemolen bezoeken aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek (024 6756071 op dinsdag en donderdag tussen 11.00 en 16.00 uur, woensdag tussen 13.00 en 21.00 uur), info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl).

Het Inloophuis is er voor mensen met kanker of een andere ernstige ziekte en hun naasten. Iedereen uit Groesbeek, Millingen aan de Rijn, Beek-Ubbergen, Ooij, Leuth, Kekerdom, Heumen, Malden, Mook, Molenhoek, Middelaar, Milsbeek, Gennep, Ottersum is welkom. Wij bieden informatie, ontspanning, activiteiten en ondersteuning op het gebied van zorg, welzijn, beweging, voeding, zingeving, werk, financiën, uiterlijke verzorging, mantelzorg en nog veel meer.

Aanhouding voor valse bommelding

NIJMEGEN/GROESBEEK – De politie heeft maandag 19 januari een 41-jarige inwoner uit Groesbeek aangehouden in verband met een valse bommelding zondagavond.

De man belde de politie met de mededeling dat er een bom zou afgaan in Het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. De politie ging zoals gebruikelijk bij een bommelding ter plaatsen maar hadden al vrij snel in de gaten dat het om een loos alarm ging. De politie heeft de man die in een verwarde toestand verkeerde aangehouden. Hij bleek al eerder dergelijke meldingen op zijn geweten te hebben.

Huis Prins Ummenie versierd

GROESBEEK – Afgevaardigden van de Groesbeekse carnavalsvereniging De Feestneus hebben onlangs het huis van Prins Ummenie Harm de 55ste van Groesbeek versierd.

Met twee grote borden, één in de tuin en één tegen de gevel, is voor iedere voorbijganger duidelijk dat Harm Wijnhoven (Prins Ummenie de 55ste) aan de Hobbemaweg woont. Op het bord op de gevel staan in het Groesbeeks dialect geschreven 'Ik krieg ut licht oan de geng' Prins Ummenie de 55ste Harm Wijnhoven. Met kleine letters onder aan het bord staat wie er verantwoordelijk was voor het bord. 'Gefeliciteerd namens de Prinsenbalcommissie'.

Belastingaanslag gemeente Groesbeek

GROESBEEK – In veel gemeentes vallen de aanslagen van de gemeentelijke belastingen een deze dagen op de deurmat. Dit jaar voor het eerst van Munitax – de nieuwe naam voor het gemeentelijk belastingkantoor – zullen de inwoners van Groesbeek de aanslag pas eind april op hun deurmat vinden. Dit alles heeft te maken met de procedures rond de herindeling die pas een feit is geworden.

Dit jaar weer Oostenrijk-actie van Restaurant La Vie Gezellig tafelen en 'n gratis midweekverblijf toe?

GROESBEEK – Vorig jaar was het een succes en dit jaar gaat restaurant La Vie met de Oostenrijk-actie in de herhaling! Tot 21 maart biedt La Vie een driegangenmenu 'Oostenrijk' voor 20,15 euro aan. Elke gast in die periode maakt kans op midweekverblijf in Tirol of op een van de andere prijzen.

Eigenaar Geert Kroes en echtgenote Marga zijn echte Oostenrijkfans. In deze voor de horeca rustige periode hebben zij een speciale actie voor hun gasten. Met collega-ondernemer Marc de Vocht is een deal gemaakt. "Marc bezit enkele hotels in Tirol, waar het goed toeven is. Twee midweekverblijven in Hotel Princess Bergfrieden in Seefeld-Tirol worden verloot onder de gasten, die de kaart ingevuld en gedeponeerd hebben in de speciale koffer in ons restaurant." Daarnaast worden nog een waardebon van 250 euro, te besteden bij Austria Sport in Malden en een dinerbon van honderd euro in ons restaurant verloot."

Het Oostenrijkmenu kent drie gangen: Pilzrahmsuppe, Tirolerschnitzel met uitjes, champignons en paprika, en Heisse Liebe. Uiteraard is er ook een uitgebreide à la carte mogelijk. Met dit speciale menu waan je je even in Oostenrijkse sferen. Maar wellicht win je wel een van de twee midweekjes. Meer informatie hierover staat op www.mountain-residences.com.

Restaurant La Vie, Dorpsstraat 16a, Groesbeek; 024 3977110; www.la-vie.nl.

Bij Nillessen Installaties staat duurzaamheid hoog in het vaandel

GROESBEEK/GHANA - Niet alleen de installaties, die Nillesen Installaties uit Groesbeek aanlegt, zijn duurzaam, maar het wagenpark ook. Dat bleek onlangs toen een oud-inwoner van Groesbeek Dave Verstraaten en momenteel woonachtig in Ghana achter een busje van Nillesen reed, die gebruikt wordt als taxi.

Dave heeft de bestelwagen zien rijden op de weg van Elmina richting Takoradi. "We reden – met mijn echtgenote en vier kinderen - er toevallig achter", laat Dave via een mail weten. Het viel ons op dat het busje uit Groesbeek kwam, gezien de belettering 'Nillesen Installaties De Ren 9 in Groesbeek'. Daarvan hebben we direct een foto gemaakt. Het busje van Nillesen is nu in gebruik als taxi of zoals het ze in Ghana noemen 'trotro'. Busjes die als taxi gebruikt worden is in Ghana de goedkoopste manier van vervoer per auto. Wij vermoeden dat het Groesbeekse busje dagelijks diverse malen op en neer rijdt tussen Elmina / Cape Coast en Takoradi."

Zelf woont Dave Verstraaten (financieel manager op een palmolie- en rubberplantage in aanplant) met zijn gezin in het midden tussen deze twee plaatsen (Daboase) iets meer land inwaarts. Een woordvoerder van Nillesen Installaties laat desgevraagd weten dat in 2013 vier bestelbusjes zijn verkocht aan Cars To Afrika. De busjes hadden ruim 200.000 kilometer gereden en waren wat beschadigd, dus waren ze aan vervanging toe. Het is bijzonder dat een oud-inwoner van Groesbeek in Ghana daar een van die busjes heeft zien rijden met de belettering er nog op."

Gratis proefles bij Yogastudio Zonnegroet

GROESBEEK - Yoga is voor iedereen; jong of oud, man of vrouw, met of zonder klachten, wel of geen ervaring. Yoga houdt jong, soepel en gezond, maakt sterk en zorgt voor geestelijk evenwicht. Je kunt yoga beoefenen voor de ontspanning, voor meer energie, om (rug)klachten te verlichten of te voorkomen, voor een gezond en sterk lichaam, om een uurtje in de week voor jezelf te hebben of omdat yoga gewoon leuk is!

"Mijn naam is Angeline Willemse. Ik beoefen vanaf 1999 yoga, en vanaf mijn eerste les had ik daar plezier in. Nu ik opgeleid ben tot yogadocent kan ik mijn ervaringen doorgeven. Op dit moment ben ik bezig met de opleiding tot docent zwangerschapsyoga, en hoop in mei af te studeren.

Ik geef les aan de Hoge Horst 33, in mijn eigen studio in onze prachtige tuin. De groepen zijn klein waardoor iedereen voldoende aandacht krijgt.

In plaats van uitgebreid te beschrijven hoe een yogales eruit ziet, nodig ik je van harte uit om een gratis proefles te komen volgen. Eigen ervaring zegt meer dan duizend woorden."

Zonnegroet, Yoga en Ayurvedische massage. Angeline Willemse, Hoge Horst 33, Groesbeek. Telefoon 024 3972405 /06 52031984; www.zonnegroetgroesbeek.nl.

Nieuwe gezichten bij Ster

Oude en nieuwe bestuursleden op het terras van Hotel Valmonte. Van links naar rechts: Jory Brentjes, Theo Giesbers, Geert Kroes, Erik de Gans, Adam Dijkstra en Richard Meeussen. Tweede rij van links naar rechts: Michel van Son en Theo Langeveldt.

GROESBEEK – Oud-wethouder Theo Giesbers en toeristisch adviseur Erik de Gans zijn per 1 februari de nieuwe gezichten van Stichting Toerisme en Recreatie Groesbeek (STER).

Ster is een actief samenwerkingsverband van enthousiaste Groesbeekse ondernemers met als doel het bezoek van toeristen te promoten en te coördineren. Giesbers neemt de functie over van terugtredend voorzitter Frits Ankringa. De Gans volgt manager Sylvia Fleuren op, die sinds kort wethouder in Groesbeek is geworden.

De Ster zal zich onder de nieuwe leiding vooral gaan richten op verbreding van het activiteitenprogramma en uitbreiding ledenaantal naar de nieuwe heringedeelde gemeente Groesbeek/Berg en Dal. Tegelijk met het aantreden van De Gans en Giesbers is het Sterbestuur uitgebreid met twee nieuwe bestuurders: Adam Dijkstra namens de wijnbouwsector en Jory Brentjens namens de musea. Komend jaar zullen ook bestuursleden uit de voormalige gemeenten Millingen en Ubbergen toetreden.

Koffie met... de fysiotherapeut van Fysio Groesbeek

GROESBEEK - Steunpunt Mantelzorg MUG verzorgt op woensdag 18 februari een Koffie met de fysiotherapeut van Fysio Groesbeek.

Iedereen is tussen 14.00 en 15.30 uur welkom in De Mallemolen (Kloosterstraat 11, Groesbeek). Er zal besproken worden wat een fysiotherapeut voor mantelzorgers zou kunnen betekenen en natuurlijk omgekeerd. Daarnaast geeft de fysiotherapeut informatie over allerlei speciale behandelingen en is er voldoende ruimte om vragen te stellen.

Bent U er voor een ander? Dan zijn wij er voor U. Heel wat mensen zorgen onbetaald en langdurig voor een dierbaar persoon die omwille van ziekte, ouderdom of een handicap hulp nodig heeft. We noemen hen mantelzorgers.

Mantelzorgers zijn onmisbaar in onze maatschappij en verdienen onze ondersteuning. Steunpunt Mantelzorg geeft deze ondersteuning door hen onder andere te informeren en hun belangen te behartigen. Koffie mèt... is een initiatief van Steunpunt Mantelzorg MUG en wordt maandelijks georganiseerd met steeds wisselende gasten. Elke mantelzorger is welkom!

De toegang en het kopje koffie zijn gratis. Men kan zo binnen komen lopen, om te luisteren, vragen te stellen en andere mantelzorgers te ontmoeten!

Voor meer informatie kan men contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg MUG, telefoon 06 13859106 of Stichting Welzijn Groesbeek 024 3974188 (vragen naar Marjon Galdermans); email: m.galdermans@welzijngroesbeek.nl.

Regio Millingen aan de Rijn: Thea de Wijse (0481-431105) email: swom@hetnet.nl.

Team Burgers Makelaardij, Assurantiën & Regiobank krijgt versterking van zoon Rens Derksen

LEUTH – Sinds dit jaar is Rens Derksen werkzaam bij Burgers Makelaardij & Assurantiën waartoe ook de plaatselijke Regiobank behoort. De 24-jarige Rens komt te werken op het kantoor van zijn vader, en hij zal de komende jaren ingewerkt worden om op den duur de zaak over te nemen. In het begin zal Rens zich voornamelijk met bankzaken bezig houden, maar ook assurantiewerkzaamheden behoren tot zijn taak.

Rens is geen onbekende in de regio. Veel mensen in de polder kennen hem en Rens kent de mensen. Hij voetbalt graag met zijn vrienden in het eerste elftal van VVLK . Helaas kent hij de laatste tijd veel blessureleed.

Rens is ook geen onbekende in de bank- en assurantiewereld. Hij heeft na de HAVO in Ubbergen succesvol een opleiding Commerciële Bank- en Verzekeringswezen gevolgd. Vervolgens heeft hij vier jaar gewerkt bij de Rabo-vestiging Groesbeek-Millingen, aanvankelijk op de afdeling Particulieren, later op de afdeling Zakelijk.

Het 'Ons kent ons-principe' en het 'Persoonlijk contact' zijn mede oorzaak van het feit dat Regiobank het nu steeds drukker krijgt en daarom heeft Rens het aanbod van zijn vader Willem Derksen dan ook graag aangenomen. "De filosofie van de Regiobank (en van Burgers uiteraard!) spreekt mij zeer aan: complete zorg voor de klanten. Zonder drempel kun je hier altijd binnenstappen."

De overtuiging dat er voor bedrijven als Burgers zeer zeker toekomst is, hebben Willem en Rens doen besluiten er samen voor te gaan. Er is een planning, gemaakt die lang genoeg is om het stokje langzaamaan over te geven aan Rens. En natuurlijk blijven ook de 'oude' trouwe gezichten bij Burgers u van dienst.

Burgers Makelaardij & Assurantiën & Regiobank, Bredestraat 2, Leuth; 024 6632345; www.burgersmakelaardij.nl.

Rondleidingen, workshops, feestjes en ook bourgondisch dineren! D'n Drul: meer dan een bierbrouwerij...

GROESBEEK – Vroeger had elk dorp wel een bierbrouwerij. En Groesbeek heeft er nu weer een: d'n Drul. Een initiatief van Roland en Wilma Boschman, en Bas Rutten. D'n Drul is overigens meer dan een bierbrouwerij alleen... Je kunt er ook gewoon een kop koffie drinken of genieten van een bourgondische hap. Daarnaast kun je er deelnemen aan een rondleiding mét bierproeverij of zelfs een workshop volgen. En een (bedrijfs-, vrijgezellen- of familie)feestje in de brouwerij/proefruimte, dat kan ook!

"Het was van Roland al jaren dé hobby: het thuis brouwen van bier. Eigenlijk vond ik dat maar niets. Want ik vond het niet lekker ruiken. Maar nadat ik er nu jaren aan gewend ben, vind ik de geur van het brouwen zelfs heerlijk!" vertelt Wilma, die zelf uit een horecafamilie stamt. "Toen Roland op een gegeven moment samen met vrienden met het idee kwam om een bierbrouwerij te starten, heb ik meteen gezegd: dan begin ik er een proeverij naast."

In het restaurant worden de gerechten veelal met streekproducten gemaakt. De specialiteit is misschien wel de spareribs, die als de beste in de regio worden gekwalificeerd! Ook de moeite van het proeven waard: het Druls stoofpotje.

Dagelijks is d'n Drul vanaf 12.00 uur tot in de avonduren geopend. Dinsdag (marktdag) al vanaf 09.30 uur en op zaterdag in verband met de rondleidingen om 10.00 uur. 's Maandags is d'n Drul gesloten.

Brouwerij d'n Drul, Hoflaan 1a, Groesbeek; 06 20944358; www.brouwerijdendrul.nl.

Bunkerstation Heijmen BV nu ook in Rotterdam

MILLINGEN - Bunkerstation Heijmen van Robert en Frank Heijmen uit Millingen aan de Rijn en het Rotterdamse bedrijf Ship, Boat & Harbour (SBH) van Serge Broekhuizen zijn op 1 oktober 2014 een samenwerkingsverband aangegaan om de dienstverlening aan hun klanten te verbeteren en hun positie in de Rotterdamse haven verder uit te breiden.

Bunkerstation Heijmen kan in de nieuwe situatie zijn klanten in het ARA-gebied beter bedienen. ,,Bij ons komen vooral schepen langs die de rivieren opvaren. Nu kunnen we ook schepen bunkeren die tussen Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen blijven varen," legt Robert Heijmen uit.

De jonge oliehandelaren hebben daarvoor de nieuwe SBH Heijmen Rotterdam BV opgericht. Ook hebben ze de nieuwe website www.sbhheijmen.nl gelanceerd. De broers Robert en Frank Heijmen namen in 2007 het inmiddels 61 jaar oude familiebedrijf over van hun vader Ton en hun oom Herman. Al drie generaties lang leveren ze brandstof, smeerolie en scheepsbenodigdheden vanuit hun station aan schepen op de Waal en de Rijn en via hun partners ook in het buitenland. Beide bedrijven zijn de afgelopen jaren fors gegroeid en willen nog verder uitbreiden. Zowel SBH als Bunkerstation Heijmen maken deel uit van het Nederlandse samenwerkingsverband Bunkerpartners, waarin zes onafhankelijke oliehandelaren een landelijk bunkernetwerk vormen.

Judy Rademaker valt 33 kilo af bij EGA afslankclub Dorien Vernooij

NA

REGIO - Gezond leven is gezond eten zegt Dorien Vernooij, cursusleidster in Nijmegen, Arnhem, Betuwe , Groesbeek, Wijchen, Heteren en Millingen aan de Rijn. Met de methode van EGA lukt dat, we eten met de pot mee en gebruiken geen pillen en poeders maar normaal gezond eten!

Judy Rademaker is cursiste in Groesbeek en lees haar verhaal. Judy: We waren op vakantie in Wales en tijdens het uitlaten van onze hond vond ik dat ik conditie tekort kwam en ik nam me voor als ik weer thuis was om er wat aan te gaan doen! Ik zag er als een berg tegen op omdat ik al meerdere dieten had geprobeerd, zonder succes. Ook in clubverband wilde het mij maar niet lukken om een fijn eetpatroon te vinden waar ik me goed bij voelde."

VOOR

"Totdat ik in augustus 2013 een advertentie zag van EGA die niet zozeer een hongerdieet adviseerde. maar die proberen het eetpatroon te wijzigen en een betere voedingsgewoonte aan te leren bij de cursisten. Dat was voor mij de reden om toch baar een EGA bijeenkomst te gaan in Groesbeek, Dorien onze cursusleidster hield een goed verhaal met een duidelijke boodschap, gaf hints, tips en recepten. Waardoor ik mij direct thuis voelde en gemotiveerd was."

"Ook de 'spelregels' over wat wel, met mate of niet in een voedingspatroon paste gaf voor mij de doorslag. Vanaf de eerste bijeenkomst begon ik af te vallen, natuurlijk moest ik het zelf doen, EGA is geen toverclub! Maar door het gevarieerde menu dat ik kon combineren heb ik altijd goed en lekker gegeten. Inmiddels anderhalf jaar verder en 33 kilo lichter. Ik heb mijn streefgewicht gehaald en een gezond eetpatroon gevonden waarbij ik me lekker voel. EGA onder leiding van Dorien Vernooij is het beste wat mij overkomen is.

Ook het gezellige contact met de mede cursisten is voor mij aanleiding om voorlopig lekker door te gaan maar dan nu met mijn nieuwe 'ik'."

Dit is het leuke verhaal van Judy. Nieuwsgierig? Kom langs op de groep of kijk op www.ega-dorienvernooij.nl. Of neem contact op met Dorien 0481 461413.

23 / 28

Chinees Indisch Restaurant carnavalsdinsdag open Carnavalsmenu bij Lee Ho Fook

GROESBEEK – Heerlijk carnaval vieren. En vier, vijf dagen nergens zorgen om hoeven te maken. Ook niet over het eten, want wat is er lekkerder dan 'chinees' van Lee Ho Fook. Je kunt gebruik maken van het buffet of het speciale carnavalsmenu in het restaurant, maar ook van het voordelige afhaalmenu. De medewerkers van Lee Ho Fook wensen de inwoners alvast een fijn carnaval en staan deze dagen graag voor hen klaar!

Zoals elk jaar is er een speciaal carnavalsafhaalmenu, dat de hele maand februari geldig is. Voor 23,95 euro een menu met onder andere babi pangang, kip met zwarte bonensaus, saté, foe yong hai, mini-loempia's, nasi en bami. Ruim voldoende voor drie tot vier personen. En wat is er heerlijker om in het restaurant te gaan eten. Het carnavalsmenu wordt er alle dagen geserveerd voor 14,50 euro per persoon.

Op carnavalszondag is er een speciaal carnavalsbuffet met uitgebreid koude en warme gerecht. In de prijs van 18,50 euro is ook soep vooraf begrepen en een dessert: vier soorten ijs, vruchten en cakes.

Op de dag van de optocht is het mogelijk voor grotere groepen ook al eerder (voor openingstijd) te eten. Dat kan als er van tevoren is gereserveerd. Natuurlijk is Lee Ho Fook net als andere jaren op carnavalsdinsdag ook geopend.

Chinees Indisch Restaurant Lee Ho Fook, Dorpsstraat 43, Groesbeek; telefoon 024 3975538; www.leehofook.nl.

Samen met Monique Liebers een gezond gewicht krijgen en... behouden! Gezond afslanken onder persoonlijke begeleiding

GROESBEEK – "Overgewicht is niet altijd een kwestie van teveel eten", vertelt Monique Liebers. Sinds januari is haar afslankpraktijk La Bella Figura geopend en erkend als PowerSlim Center. Hier kun je terecht voor deskundig advies en persoonlijke begeleiding. "Overgewicht is vooral een kwestie van verkeerd eten!"

"Na mijn studie tot afslankcoach ben ik me verder gaan verdiepen in voeding. Ik kwam tot de conclusie dat eiwitrijke en koolhydraatarme voeding tot de beste resultaten leiden, ook op de langere termijn. Met de PowerSlim-producten eet je vaker, maar wel de juiste producten. Je hebt geen honger en het jo-jo-effect blijft uit."

"Ik begeleid je naar het gewenste streefgewicht en leer je oude eetpatroon te vervangen door verstandige en verantwoorde eetgewoontes", vertel de voedingscoach. "Je doet het niet alleen, we doen het samen."

Het afslankproces begint altijd bij jezelf. "Je moet bij jezelf de knop willen omzetten. Als dan blijkt, dat je met PowerSlim snel en moeiteloos afvalt, is dat de motivatie om door te gaan", aldus Monique, die je dan nog een jaar begeleidt om terugval te voorkomen.

Meer informatie staat op www.la-bella-figura.nl en op facebook.

La Bella Figura, Monique Liebers, Frieselaan 1, Groesbeek; 024 8450919.

Voor passende opvang en doorgaande ontwikkeling Kindercentrum Domino: passend bij ieder kind!

GROESBEEK/BERG EN DAL - Kindercentrum Domino organiseert al bijna 25 jaar kinderopvang, peuterspeelzaalwerk en gastouderopvang. Domino -een stichting zonder winstoogmerk- biedt professionele begeleiding van kinderen. "In de kinderopvang doen en leren kinderen andere dingen dan thuis. Kinderen spelen samen, leren van elkaar en worden begeleid door professionals. Zo wordt de ontwikkeling van kinderen extra gestimuleerd", aldus Odette van Hees van Domino.

Domino biedt dagopvang aan kinderen van nul tot vier jaar op drie locaties in Groesbeek en Berg en Dal. In bijna alle wijken bevindt zich een peuterspeelzaal en daarnaast verzorgt Domino buitenschoolse opvang voor (basis)schoolgaande kinderen, vóór en na schooltijd. Alle peuterspeelzalen en BSO's bevinden zich in of vlakbij de basisscholen, de overgang tussen Domino en school verloopt daardoor heel rustig. Domino werkt heel nauw samen met de scholen, waardoor sprake is van een doorgaande ontwikkelingslijn. Voor ouders met een vraag naar meer flexibiliteit is ook opvang bij gastouders mogelijk.

Kinderen worden opgevangen door enthousiaste medewerkers in een fijne, huiselijke sfeer. "Wij geloven in ontwikkeling door spel. Al onze locaties hebben een grote, avontuurlijke buitenruimte. Kijken naar het kind staat centraal: we willen ieder kind passende opvang en de zorg bieden die het nodig heeft." Kom gerust eens kennismaken!


Kindercentrum Domino; info@kindercentrum-domino.nl; 024 3976320; www.kindercentrum-domino.nl.

Wintercross van De Zeven Heuvelen in Groesbeek

GROESBEEK - De volgende editie (de veertiende inmiddels) van de vermaarde Wintercross van de MBC De Zeven Heuvelen in Groesbeek zal plaatsvinden op 8 februari. Voor veel rijders in binnen- en buitenland is de Wintercross van Groesbeek de eerste echte test.

De trainingsstages in Spanje of Italië zijn achter de rug en eind februari beginnen de meeste nationale competities alweer. Dan is het prettig als je je krachten al eens kunt meten met mannen van gelijkwaardig kaliber. Deelname aan de Wintercross is, zoals elk jaar, namelijk voor iedereen mogelijk, ongeacht land, bond of klasse. Je komt dus rijders tegen die je normaal niet vaak in actie kunt zien en al helemaal niet tegen elkaar. Met nog één week te gaan loopt het aantal inschrijvingen tegen de tweehonderd en er zijn alweer diverse nationaliteiten geteld. En niet alleen de mannencrossers komen uit het buitenland, ook damescrossers zien we op de inschrijflijst terug. Zij gaan gewoon van start in de mannenklassen en zijn daar zeker niet kansloos. De Internationals, de snelste klasse van de deelnemerslijst, bevat kampioenen uit diverse landen als Nederland, Duitsland en België. Ook de winnaar van vorig jaar, de Belg Nick Triest, zal weer van de partij zijn.

In bijna elk van de zes klassen zullen ook eigen MBC-leden aan de start komen, in totaal zo'n twintig rijders. Van hen zullen er enkelen zeker meestrijden voor de dagoverwinning. De organiserende vereniging MBC De Zeven Heuvelen hoopt dat het weer ook dit jaar weer een beetje meespeelt zodat ook de veertiende editie gewoon doorgang kan vinden. Van de dertien voorgaande wedstrijden hoefde er nog nooit een afgelast te worden. Met behulp van diverse sponsoren is er weer een aantrekkelijke prijzenpot beschikbaar, die er mede voor zal zorgen dat er spannende races te zien zullen zijn op zondag 8 februari. De MBC heeft zoals altijd gezorgd voor een verwarmde tent waar men ook terecht kan voor een natje en een droogje. De aanvang van de trainingen is 09.00 uur uur, de wedstrijden zullen rond 11.00 uur van start gaan en de prijsuitreiking staat gepland voor 17.30 uur.

Buschauffeur brengt onwel geworden

persoon met bus

naar huis

GROESBEEK - Maandagmorgen sloeg een buschauffeur van de lijndienst De Horst-Nijmegen alarm omdat een 20-jarige passagier onwel was geworden.

De chauffeur zette de bus aan de kant van de weg en waarschuwde de hulpverlenende instanties zoals politie en ambulance. Plotseling kwam het 20-jarige slachtoffer afkomstig uit Groesbeek weer bij waarop de chauffeur besloot de jongeman thuis met de bus af te zetten en zegde vervolgens de gealarmeerde instanties af. In ieder geval had de chauffeur meer zorg over het slachtoffers als de trambestuurder uit Amsterdam.

Carnavalsviering voor kinderen in de kerk op De Horst

GROESBEEK - Op zondagmorgen 8 februari wordt er in de kerk op De Horst een carnavalsviering gehouden voor peuters en kleuters.

Voor die keer gaat de kerk van het Goddelijk Hart van Jezus wagenwijd open voor de jeugd. De carnavalsviering begint om 10.00 uur. De kinderen mogen voor deze speciale keer iets op hun hoofd zetten in de kerk wat normaliter niet gebruikelijk is. Men kan denken aan een hoed, kroon, indianentooi et cetera. Daarnaast worden de kinderen verzocht een ballon mee te brengen, die zal worden gebruikt voor de carnavalsoptocht door de kerk.

Kledingcontainer weg bij kerk

BREEDEWEG - De kledingcontainer van de organisatie Mensen in Nood en SAM's kledingactie die tegenover de hoofdingang van de kerk in Breedeweg staat moet op last van de gemeente per 1 februari worden verwijderd.

Het inzamelen van textiel valt onder de afvalstoffenwet en om te kunnen inzamelen is daar een vergunning voor benodigd. De kleding kan nu worden ingeleverd bij de Kringloopwinkel aan de Industrieweg op dinsdag en donderdag tussen 18.00 en 20.00 uur en op zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur en eventueel op koopzondagen. Ook deze kleding gaat naar Mensen in Nood.

Bestuurder scooter verzet zich hevig

GROESBEEK – Zondagavond even na 23.00 uur is op de Stekkenberg in Groesbeek een 19-jarige bestuurder van een scooter door de gladheid ten val gekomen en daarbij is een 18-jarige duopassagier gewond geraakt.

De gewonde Groesbeker is met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen. De gealarmeerde politie ontdekte dat de bestuurder de 19-jarige Groesbeker onder invloed was van een stof die de rijvaardigheid kan beïnvloeden.

Toen de politie de jongeman wilde aanhouden verzette hij zich hevig en sloeg en schopte om zich heen. Uiteindelijk is de man aangehouden en naar het bureau in Nijmegen gebracht waar hij is ingerekend. De agenten hebben aangifte tegen hem gedaan.

Stichting Roparun steunt Inloophuis

GROESBEEK – Inloophuis Groesbeek ontvangt 6.500 euro van Stichting Roparun. Dit bedrag is een bijdrage voor de inrichting van het inloophuis.

Michael Beenhakker, directeur van Stichting Roparun: "Vanuit de opbrengst van de Roparun stellen wij een bedrag van 6.500 euro ter beschikking aan het inloophuis Groesbeek. We zijn blij dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan het belangrijke werk dat het inloophuis verricht. Vanuit de Roparun ondersteunen we doelen die helpen ons motto waar te maken: Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven."

Roparun

De Roparun is een estafetteloop van meer dan vijfhonderd kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam. Ruim achtduizend lopers, fietsers, chauffeurs en verzorgers zamelen met deze sportieve prestatie geld in voor mensen met kanker. De Roparun is ontstaan in 1992 en heeft inmiddels ruim 62 miljoen euro opgebracht. De Roparun ondersteunt goede doelen die zich richten op palliatieve zorg voor mensen met kanker. Dit jaar start de 24e editie van de Roparun op zaterdag 23 mei in Parijs en Hamburg. Op maandag 25 mei finishen de teams op de Coolsingel in Rotterdam.

Inbraak restaurant op museumpark

HEILIG LANDSTICHTING – Onbekenden hebben ingebroken in het restaurant van museumpark Orientalis in Heiliglandstichting.

Door de deur van het magazijn te forceren zijn de inbrekers binnen gekomen en zijn er met verschillende soorten drank vandoor gegaan.

Valencia CF

met voetbalkamp

naar De Treffers

GROESBEEK – Dankzij het succes van de eerste voetbalkamp van Valencia CF afgelopen zomer, is besloten dat ook deze zomer er een voetbalkamp van Valencia CF wordt gehouden bij De Treffers.

De jeugd van Groesbeek en omgeving kan weer een voetbalweek van hun leven gaan beleven. Valencia zal ervaren jeugdtrainers naar Groesbeek sturen om van 10 tot en met 14 augustus een voetbalkamp op de mooie accommodatie van De Treffers te gaan houden.

Valencia CF staat in Spanje bekend om de goede jeugdopleiding - de leveranciers van Internationals – de afgelopen jaren. Sterren als Jordi, David Villa David Silva Alba en Juan Mate zijn namen die van Valencia CF afkomstig zijn. De beloning voor de twee meest talentvolle jeugdspelers – van de acht Valentia CF voetbalweken in Nederland waaronder De Treffers in Groesbeek - mogen trainen bij Valencia CF, een wedstrijd in het Estadio Mestella stadion bezoeken, waarbij ze aan de hand van spelers het veld op mogen en natuurlijk een ontmoeting met de voetbalsterren.


De Valencia voetbalweek is een vijfdaagse trainingsweek voor jeugdspelers (jongens en meisjes) van zes tot en met veertien jaar. Ieder niveau is onder leiding van officiële Valencia CF jeugdtrainers. Het aantal deelnemers is gelimiteerd om iedereen te verzekeren van voldoende aandacht. De deelnemer(ster)s ontvangen van partner Adidas een Valencia CF trainingstenue bestaande uit; shirt, short, sokken, Valencia CF diploma, Valencia CF bidon, vijf dagen top training door de echte Spaanse Valencia CF trainers, training, structuur en discipline als de jeugdacademy van Valencia, lunch, drinken vers fruit en gezonde tussendoortjes. De deelnemer(ster)s bijdrage bedraagt 190 euro. Geïnteresseerde jeugdspelers kunnen zich aanmelden bij www.valenciavoetbalkamp.nl.

Erik Peters: de Grütste Germaan!

GROESBEEK- In een bomvolle Germania clubhuis is zaterdagavond tijdens de traditionele carnavalsavond Erik Peters gehuldigd als Grütste Germaan 2015. Gezien het applaus dat na het bekend worden van Eric is het een goede keuze geweest.

Erik is al jaren een belangrijke kracht binnen Germania en heeft een lange staat van dienst bij de club van de Stekkenberg. Zo was hij actief als jeugdleider, scheidsrechter, organisator van diverse toernooien, bestuurslid en nog veel meer. Momenteel verzorgt hij samen met zijn echtgenote Lonneke de leden – en contributieadministratie alsmede de wekelijkse toto op de Germania-site. Ook is Erik al jaren met zijn bedrijf ExtrAAccountants stersponsor van Germania.

Bij de best Verkleejden ging de meeste aandacht uit naar de groep van Rene en Antoinette Kokke en Melvin en Sabine Janssen die met hun idee 'sponsoring in natura' door de jury als beste werd beoordeeld. Na het officiële gedeelte was het de beurt aan de Raad van Elf met Prins Ummenie de 55ste Harm Wijnhoven om het bomvolle clubhuis verder in beweging te krijgen, wat hem overigens perfect lukte. Ook het optreden van de winnaars van het schlagerfestival 2015 (SV De Krulle) droeg daar een steentje aan bij. Het was tot in de kleine uurtjes gezellig op Noord.

Carnavalsavond

bij De Treffers

GROESBEEK – Op vrijdagavond 6 februari wordt traditioneel carnaval gevierd bij De Treffers aan het Nijerf in Groesbeek.

Om 20.11 uur zal de avond beginnen en even voor half tien zal de nieuwe Prins van De Treffers bekend worden gemaakt. Tijdens deze avond zullen ook diverse schlagergroepen hun nieuwste schlagers ten gehore brengen. Iedereen wordt verzocht verkleed in het clubgebouw te verschijnen.

Zeil vrachtwagen doorgesneden

GROESBEEK – Van een vrachtwagen die stond geparkeerd aan de Zonnebloemstraat is in de nacht van zaterdag op zondag het zeil kapot gesneden.

De dader(s) zijn er vervolgens vandoor gegaan met zowel hand – als elektrisch gereedschap ter waarde van honderden euro's. Het gereedschap was eigendom van een 34-jarige inwoner uit Groesbeek.

Mercedes gestolen

GROESBEEK –Pas nu is bekend geworden dat vanaf de openbare weg voor een woning aan de Burgemeester Ottenhoffstraat in Groesbeek een blauwe Mercedes diesel is ontvreemd.

De eigenaar is een 52-jarige inwoner uit Groesbeek.

Poging tot inbraak

GROESBEEK – Inbrekers hebben getracht in te breken in een woning aan de Houtlaan in Groesbeek.

De inbrekers hebben geprobeerd het kozijn aan de achterkant van de woning te forceren, maar door goed hang- en sluitwerk is het niet gelukt de woning binnen te komen.

Korting bij kerkbijdrage opgeheven

GROESBEEK - Het kerkbestuur van de nieuwe parochie H.H. Cosmas en Damianus heeft besloten de korting van de tarievenlijst - als men deelneemt aan de kerkbijdrage - op te heffen.

De parochie hanteert voor haar diensten de tarieven van het bisdom 's Hertogenbosch. Dat houdt in: doopsel 60, communie 50, vormsel 50, huwelijk 350, avondwaken alleen 300, avondwaken en crematie 450, uitvaart 450 en misintentie 10 euro.