GN Arnhem

3 september 2015

GN Arnhem 3 september 2015


Bridge to Bridge voor een gezonde toekomst

ARNHEM - Ook tijdens deze editie is het Rijnstate Vriendenfonds het goede doel van de Bridge to Bridge-loop in Arnhem. Het doel dit jaar is op diverse manieren geld in te zamelen voor extra projecten speciaal voor kinderen met ernstig overgewicht en obesitas in Arnhem en omstreken. De Bridge to Bridge-loop vindt plaats op zondag 13 september.

Iedereen kan een bijdrage leveren aan een gezondere toekomst voor vele kinderen die ernstig overgewicht of obesitas hebben. Dit kan op verschillende manieren. Mensen kunnen: meelopen met de Bridge to Bridge-loop en het inschrijfbedrag verhogen met een eigen bijdrage voor het Rijnstate Vriendenfonds. Inschrijven kan tot 12 september; op zoek gaan naar mensen die hen als loper willen sponsoren tijdens het hardloopevenement; rechtstreeks doneren aan het project via www.rijnstatevriendenfonds.nl; extra acties organiseren om geld op te halen; een eigen actiepagina maken via www.rijnstatevriendenfonds.nl/start-actie.


Hulp voor kinderen met obesitas. Jaarlijks komen zo’n tweehonderd kinderen met ernstig overgewicht of obesitas op de polikliniek kindergeneeskunde van Rijnstate. Deze kinderen hebben soms al ernstige gezondheidsproblemen door hun overgewicht, waardoor de kwaliteit van leven op hun jonge leeftijd al minder is. Rijnstate vindt het belangrijk om ook voor deze patiëntencategorie een juiste behandeling aan te bieden en zet projecten op om deze kinderen én hun ouders extra te kunnen helpen. Het gaat daarbij niet alleen om de behandeling van overgewicht en obesitas bij kinderen, maar ook om te zorgen dat het wordt voorkomen. Zo is Rijnstate met steun van onder meer Media Markt Arnhem, Stichting Bridge to Bridge en Johnson & Johnson bezig met de ontwikkeling van een app, waarmee zij kinderen met ernstig overgewicht extra kunnen ondersteunen, informeren en motiveren.

Ook kinderen en medewerkers van Rijnstate lopen mee. Dit jaar lopen er vanuit Rijnstate twee groepen kinderen mee met de Media Markt KidsRun tijdens de Bridge to Bridge-loop: kinderen met ernstig overgewicht/obesitas en kinderen met diabetes. Deze kinderen krijgen de inschrijving voor de Bridge to Bridge-loop én een aantal trainingen aangeboden. Dit wordt mogelijk gemaakt door Media Markt Arnhem, Mediq Direct Diabetes en het Rijnstate Vriendenfonds. Ook medewerkers van Rijnstate lopen mee in vijftien verschillende teams.

Sportieve activiteiten op de Markt. Tijdens de Bridge to Bridge-loop op zondag 13 september staat het Rijnstate Vriendenfonds samen met FrieslandCampina met een stand op de Markt in Arnhem. Samen organiseren ze tijdens deze dag leuke sportieve activiteiten voor jong en oud. Iedereen is welkom en er zijn leuke prijzen te winnen!

Meer informatie staat op www.rijnstatevriendenfonds.nl/bridgetobridge en www.bridgetobridge.nl.

Liedjes van PaGeRo in Walburgis

ARNHEM - PaGeRo, bestaande uit de percussionist Paul Welsing, zanger Geert Hermans en gitarist/zanger Roger Nusselein, is een muziekband uit Arnhem/Duiven. Zij laten zondagmiddag 6 september om 15.00 uur de bezoeker genieten van hun programma: Mooie liedjes.

Het programma bestaat uit bekende en minder bekende Nederlandse liedjes van onder andere Huub van der Lubbe, Daniël Lohues, Kommil Foo en Toon Hermans, De liedjes zijn doordrenkt van passie, drama en humor: ze gaan over ieders leven, zonder dat men daarbij moet denken aan het bekende ‘levenslied’. Er is gewoon heel veel moois in het Nederlands geschreven. Liederen die vaak in de luwte van de Engelstalige popcultuur een eigen leven zijn gaan leiden.

Roger en Geert zijn geen onbekenden in de Walburgiskerk. Zij maken al sinds de oprichting, in 1967, deel uit van het Olvé koor, dat er elke tweede zondag van de maand een viering verzorgt. Bovendien hebben zij samen met Paul jarenlang hun muzikale ambities kunnen uiten in de coverband Toeval.

Deze middag is dus het bezoeken zeker waard. Toegang concert: vrijwillige bijdrage. Meer info staat op www.walburgisarnhem.nl.

Jubileumfeest Elderveld

ARNHEM - Het is dit jaar feest in de wijk Elderveld in Arnhem. Het wijkplatform bestaat twintig jaar en de Biologische Tuinvereniging Elderveld bestaat veertig jaar. Om dit te vieren, wordt er op zondag 6 september van 12.00 tot 17.00 uur een openbaar jubileumfeest gevierd in park De Steenen Camer.

Het feest wordt gevierd op diverse pleinen in het park. De pleinen zijn met elkaar verbonden door een lint van marktkramen. In de aangrenzende boomgaard zijn demonstraties van diverse sportverenigingen uit Elderveld en is de Romeinse tuin te bezoeken.

De toegang tot het feest is gratis. We raden mensen aan zo veel mogelijk met de fiets of lopend te komen. Er is een pendeldienst vanaf het Winkelcentrum Elderveld. Aanvullende informatie is op te vragen via jubileummarkt@btv-elderveld.nl. Het feest is aan het Hannesstraatje, afslag Drielsedijk in Elderveld

Programma

Informatie over leefbaarheid, veiligheid, wonen en welzijn

Diverse activiteiten voor de jeugd, georganiseerd door Scouting Schutgraaf.

12:30 – 13:15 Mon Y Lisa, een Latijns-Amerikaanse band

13:45 – 15:00 De Tivolies

15:30 – 16:45 Sugar Ann, speelt bekende meezing covers

13:00 – 16:00 Diverse dansacts voor en door de jeugd

16:15 – 17:00 De Telers, de huisband van de BTV

12:00 – 14:00 Oosterhouts Smartlappenkoor

14:30 – 16:00 Koor Exclusief,

12:00 – 17:00 De vinylbus, een dj uit vervlogen tijden

12:30 – 16:00 Living statues kids

12:00 – 17:00 Openstelling Romeinse tuin

12.00 – 17.00 Steltloper Gein en Ongein

12.00 – 17.00 Repaircafé, neem je kapotte spulletjes en kleding mee

Cursus 'Eerste hulp bij kinderongevallen'

ARNHEM - Ondanks alle aandacht voor ongevallenpreventie vormen kinderen onder de vijf jaar nog steeds de grootste risicogroep als het gaat om ongelukken in en rond het huis. Jaarlijks komen ruim 50.000 kleine kinderen terecht in het ziekenhuis als gevolg van een ongeval. Voor ouders en verzorgers van kinderen organiseert GGD Gelderland-Midden daarom de cursus 'Eerste hulp bij kinderongevallen'.

Deze cursus voldoet aan de eindtermen van het Oranje Kruis en deelnemers ontvangen een geregistreerd certificaat. Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan overal gebeuren: thuis, op straat of op bezoek bij oma. Bleekmiddel lijkt net limonade. Direct na een ongeval is het van groot belang dat de juiste hulp wordt gegeven. Tijdens de cursus, gegeven door een ervaren verpleegkundige, wordt geleerd hoe snel en op een goede manier gereageerd kan worden en hoe ongelukken voorkomen kunnen worden. Er wordt gebruik gemaakt van speciale oefenpoppen. Medische kennis is niet vereist om aan de cursus deel te nemen.

Bij voldoende aanmeldingen start op dinsdag 8 september de cursus 'Eerste hulp bij kinderongevallen' in het gebouw aan de Veluwestraat 44 in Arnhem. Voor meer informatie en inschrijving zie de website www.vggm.nl/cursus.

IVN struint met kinderen over bodem Warnsborn

ARNHEM - Dit jaar is er extra aandacht voor 'de bodem'. Kinderen tussen zeven en twaalf jaar kunnen met IVN Arnhem onderzoeken hoe de bodem in het bos er uit ziet. Dat wordt een spannende tocht.

Je zal heuvels en dalen tegenkomen. Als je het wilt weten, vertellen de natuurgidsen hoe die er zijn gekomen. Het gaat ook over wie of wat er in de bodem leeft en hoe de aarde ruikt en voelt. En je ziet dat er verschillende kleuren in de grond zitten! Als je wil weten waarom een pissebed een pissebed heet en waarom wormen en andere bodemdiertjes zo belangrijk voor de bodem zijn, moet je erbij zijn! Ook bijzonder is te zien hoe je een wormen- of een insectenhotel maakt.

Je kan dit allemaal beleven en grondig onderzoeken in het prachtige Warnsborn. Op zondag 6 september om 9.30 uur staan de natuurgidsen van IVN Arnhem klaar bij de parkeerplaats van landgoed Warnsborn aan de Bakenbergseweg 257 in Arnhem. Het is gratis en duurt ongeveer tot half twaalf. Opgeven bij caroline.koopman@kpnmail.nl. Zie voor meer info over activiteiten van IVN Arnhem www.ivn.nl/afdeling/arnhem.

Zonnebloem uit Arnhem zuid-oost

ARNHEM - Er kan zoveel meer met de Zonnebloem uit Arnhem zuid-oost. De voorbereidingen voor het tweede deel van het jaar beginnen.

"Oeps, we hebben eigenlijk nog niets verteld over het eerste deel van het jaar. Al die leuke activiteiten die we als Zonnebloemafdeling gedaan hebben. Maar daar is wel een klein excuus voor. Druk, druk, druk met de Zonnebloem. Mensen die steeds meer de weg weten te vinden en zich aanmelden, moeten allemaal eerst bezocht worden. Dan zoeken we een 'passende' vrijwilliger erbij. En dat gaat soms niet zo makkelijk. We zouden zo graag meer vrijwilligers hebben. De huidige vrijwilligers bezoeken veel mensen en dan blijft het schrijven van een verhaal liggen. Bent u geïnteresseerd in vrijwilligerswerk bij de Zonnebloem Arnhem Zuid-Oost neemt u dan contact op met Ellen Wolbert 06 30055294."

Wat hebben we gedaan allemaal? Iedere maand hebben we naast het bezoeken van onze deelnemers geprobeerd een gezamenlijke activiteit te organiseren. In januari begonnen we met een nieuwjaarsgroet. Het ensemble Oud Zat trad voor ons op. De populaire opera- en operette liedjes zorgden voor een vrolijke middag. We hebben weer een spelletjesmiddag georganiseerd. Eind maart een paasmiddag, met een paasmarkt en een goochelaar. Natuurlijk ontbrak een middagje kersen eten niet.

Samen eten wordt door onze gasten heel erg op prijs gesteld en daarom organiseerden we ook een high tea. We zijn dit jaar ook begonnen met het organiseren van wijkgerichte activiteiten. Rijkerswoerd kreeg de primeur. Onze deelnemers uit Rijkerswoerd kregen een uitnodiging voor een gezellige middag. Op deze manier hopen we dat de mensen meer contact maken en onderhouden. In september doen we dit ook voor de gasten uit de wijk Kronenburg. We zijn net terug van een dagje uit naar de zandsculpturen in Garderen."

"En nu op naar het tweede deel van 2015. Wilt u meer weten? Belt u ons of kijk op de www.zonnebloem.nl/arnhem-zuid-oost", aldus Arlène Berends.

Evangelische school

in Rijkerswoerd

ARNHEM - Zeventien jaar na de start van de Evangelische school in Arnhem krijgt de school een vaste plek. Na vijftien jaar tijdelijk verblijf aan de Coehoornstraat in het centrum komt de school in Rijkerswoerd.

Op De Rank wordt als enige in de ruime regio Evangelisch onderwijs gegeven. Dat is kwalitatief goed onderwijs, waarbij het Evangelie van Jezus Christus centraal staat. De leerkrachten hebben een passie voor Jezus, kinderen en onderwijs. Vanuit hun eigen relatie met Jezus werken ze met liefde aan een fijne plek voor de kinderen om te leren en te geloven.

De gemeenteraad is 26 mei akkoord gegaan met een herhuisvestingsplan van wethouder Alex Vink. Onderdeel daarvan is de huisvesting van De Rank en Cosmicus in het voormalige pand van de Lea Dasberg in Rijkerswoerd. Voor De Rank was de noodzaak om het verouderde pand aan de Coehoornstraat te verlaten duidelijk aanwezig. De onzekerheid over de toekomst en de ligging net over de brug waren belemmeringen voor de ontwikkeling van De Rank als school. Addie Plieger en Daniel Becker (Christenunie) hebben deze noodzaak in samenwerking met andere partijen onder de aandacht gebracht.

Maandag 31 augustus was het zover: de (nieuw aangetreden) wethouder Ron König heeft in bijzijn van ouders en kinderen de school geopend.

Reünie luchtmacht

ARNHEM - Gepensioneerden van de Koninklijke Luchtmacht, regio Arnhem zowel militair als burger, houden op donderdag 17 september een reünie.

Deze wordt gehouden in de Kumpulan van Bronbeek, Velperweg 147 te Arnhem. Aanvang 14.00 uur. De kosten hiervoor bedragen inclusief de ter afsluiting te houden de Indische maaltijd vijftien euro.

Oogstfeest op

De Korenmaat

ARNHEM - Ook op de stadsboerderijen in Arnhem breekt de oogsttijd weer aan. Ter gelegenheid daarvan is er op woensdagmiddag 9 september een oogstfeest voor alle Arnhemmers. Het oogstfeest staat dit jaar in het teken van stadslandbouw.

Van sappentrapper tot zaadbom. Op en rond het erf van stadsboerderij De Korenmaat zijn tijdens het oogstfeest verrassende activiteiten, rondleidingen, demonstraties en proeverijen voor jong en oud. Binnen en buiten op het terras van Boerderijcafé De Hooijmaat kun je proeven van heerlijke hapjes en drankjes. Naast lekkernijen die van eigen bodem komen, worden diverse streekproducten aangeboden.

Hoe leuk is het om je eigen gezonde smoothie te 'fietsen' op de Sappentrapper. Een heerlijk broodje te bakken tijdens een workshop van de Streekbakker en atelier De Beleving. Leden van tuinvereniging De Tuinmaat kunnen je van alles vertellen over tuinieren in een moestuin. Je kunt appels poffen, appelstroop maken, verse thee bereiden en soep proeven. Liefhebbers van pannenkoeken doen natuurlijk mee aan de pannenkoekenworkshop. En wil je nu al verzekerd zijn van een bloemrijke zomer in 2016? Doe dan mee met de workshop zaadbom maken en laat die in de lente in je eigen tuin 'ontploffen'.

Het oogstfeest is op woensdagmiddag 9 september van 13.30 tot 17.00 uur en de entree is gratis. Een overzicht van alle activiteiten staat op http://stadsboerderijdekorenmaat.nl/activiteiten/oogstfeest/. Deelname aan een aantal activiteiten kost een of twee muntjes. Deze muntjes zijn voor één euro te koop aan de kassa op het erf.

Wie heeft de meest unieke moestuin? "Heb je een eigen moestuintje waar je best wel trots op bent? Deel een mooie foto daarvan op de facebookpagina van stadsboerderij De Korenmaat: www.facebook.com/stadsboerderijdekorenmaat. Degene met de meest unieke (mooie, slimme, duurzame, grappige of innovatieve) moestuin wint een toepasselijke prijs die op het oogstfeest wordt uitgereikt."

Stadsboerderij De Korenmaat is een onderdeel van Natuurcentrum Arnhem. Meer informatie over deze boerderij staat op www.stadsboerderijdekorenmaat.nl of bel ervoor naar 026 3775464. Stadsboerderij De Korenmaat ligt aan de Marius van Beeklaan 5 in Arnhem-Zuid.

Liederenrecital van Gery Vermeulen

ARNHEM - Vrijdag 11 september om 20.00 uur is er een liederenrecital van Gery Vermeulen (mezzo-sopraan) en Freddy van Maurik (vleugel) in de Walburgis in Arnhem. Zij brengen muziek uit het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw.

Muziek die nu in deze tijd nog helemaal actueel is. Liederen die troost brengen, protestliederen tegen de oorlog en liederen van 'Entartete' componisten. Zoals van Kurt Weil, Hugo Wolf, Ilse Weber (schreef haar muziek in concentratiekamp Theresienstadt), Gustav Mahler, Richard Strauss en Reinhard Mey.

Muziek, ook uit de tijd van de Duitse kunstenaar Otto Pankok (1893-1966), van wie werken een tentoonstelling in de Walburgis te zien zijn. Behalve op het uitvoerende vlak, is Gery ook actief als zang- en stempedagoge in haar stempraktijk ZingYes! Zij verzorgt workshops stemvorming en stempresentatie binnen het onderwijs en in bedrijven.

Gery Vermeulen vertolkt een breed oeuvre, welke zich beweegt tussen Middeleeuwen, Renaissance, vroeg-Barok en het repertoire uit de twintigste eeuw. Freddy van Maurik studeerde in 2003 af als musicoloog aan de Universiteit Utrecht met een scriptie over de vroege handschriften van Mahler.

Gery is ook de oprichter van stichting Gewoon Klassiek. Samen Freddy is zij verantwoordelijk voor het beleid van de stichting. De stichting wil graag meer aandacht voor klassieke muziek binnen het culturele leven in het Land van Maas en Waal. Door klassieke muziek te brengen op een aansprekende manier en educatieve projecten te stimuleren die het begrip en de waardering van klassieke muziek blijvend vergroten. De toegang is een vrijwillige bijdrage. Meer info staat op www.walburgisarnhem.nl.

5 september open dag SpA

ARNHEM - Zaterdag 5 september is het open dag bij het Stadspastoraat Arnhem (SpA). Voor iedereen die dit bezinningscentrum wil leren kennen en vast wil voorproeven van het nieuwe aanbod.

Er zijn presentaties van cursussen en er is gelegenheid tot speeddaten met de aanwezige docenten. Ook is er een tweedehandsboekenmarkt én een nieuwe expositie. De open dag begint rond 14:00 uur (Vanaf 13:30 uur ben je welkom!) en duurt tot ca. 17:30 uur. Rond 16:00 uur is de opening van de eerste expositie in het nieuwe seizoen, met werk van Anne Muller. Je vindt het SpA in de Driekoningendwarsstraat 30, in Arnhem.

Portretten door Anne Muller (5 september tot en met 20 oktober). Anne Muller werd in 1941 geboren, als een kind van Joodse ouders. De oorlog bracht voor haar met zich mee dat ze vervolgd werd voor de 'simpele overtreding' Joods te zijn. Haar eerste levensjaren waren daardoor erg onzeker. Zij overleefde WO II dankzij de moed van haar ouders en de mensen in het verzet.
Haar ervaringen uit ze op doek en papier door het schilderen van foto's van niet teruggekomen familieleden uit het familiealbum van haar ouders. Behalve die familiefoto's gebruikt ze ook foto's van haar kinderen en van haarzelf.

Schilderen is een uitlaatklep voor emoties en een levensbehoefte voor haar. Een groot deel van de werken die zijn tentoongesteld, zijn van vóór de periode van de opleiding 'Upgraders in art' die zij sinds drie jaar volgt. De opening is zaterdag 5 september om 16:00 uur.

Zingen bij koor Enjoy

DRIEL - "Ik zou best wel willen zingen in een koor." Dan is nu het goede moment. Koor Enjoy uit Driel is weer met de repetities op woensdag 2 september om 20.00 uur in de rk-kerk van Driel gestart.

Er staan dit jaar weer veel optredens op het programma. Niet alleen ín de kerk maar ook daarbuiten. Het belooft een spannend jaar te worden. In de planning staan een aantal bijzondere optredens waarmee Enjoy zich het komende jaar ook naar (het) buiten(land) toe zal presenteren. "Dus wil je zingen in een koor, laat je dan zien en horen. Enjoy heet je van harte welkom." Meer informatie staat op www.koorenjoy.com.

HCC Arnhem Presentatie Windows 10

ARNHEM - Met Windows 10 wil Microsoft ons Windows 8.1 snel doen vergeten. Het vertrouwde Start-scherm keert terug, gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1 kunnen het Windows 10 gratis installeren en er komt een totaal nieuwe browser: Edge. Ook pakt Microsoft groots uit met de Universal Windows applicaties.

Meer weten over Windows 10? In het hele land organiseert HCC presentaties over het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Nu ook in Arnhem. "Kom zeker langs en laat je op deze gezellige presentatie bijpraten over Windows 10, hoe je dit nieuwe besturingssysteem het beste kan installeren, wat de voordelen zijn en wat de valkuilen zijn. Na deze presentatie ben jij een echte Windows 10-kenner!

Op 23 september in de Bethlehemkerk in Arnhem; voor meer informatie kijk op www.arnhem.hcc.nl.

Prijswinnaars actie stichting Pink Ribbon bekend!

ARNHEM - In samenwerking met Winkelcentrum Kronenburg en Albert Heijn XL Kronenburg, Arnhem-Zuid stonden ambassadeurs (vrijwilligers regio Oost) Mineke, Merel, Gretha en Aniek met de Mercedes Benz te pronken!

Zaterdag 8 augustus stond de auto van stichting Pink Ribbon in winkelcentrum Kronenburg geparkeerd. Het doel was om aandacht voor borstkanker te vragen, nieuwe vrijwilligers en donateurs te werven en de bekende producten te verkopen. Deelnemers mochten het aantal namen op de auto raden en konden voor honderd euro aan cadeaubonnen van Albert Heijn winnen.

De twee deelnemers die het aantal hebben geraden of dichtbij zaten hebben beide €50 aan cadeaubonnen gewonnen. Afgelopen donderdagavond 27 augustus hebben de prijswinnaars en wel de familie Man en mevrouw Schmaal deze prijs in ontvangst genomen.

Oktober is borstkankermaand

Het gehele jaar zet Stichting Pink Ribbon zich in - samen met haar partners, het Nederlandse bedrijfsleven en vele anderen - om (media)aandacht te vragen voor borstkanker en fondsen te werven. Met als hoogtepunt de maand oktober. In deze speciale borstkankermaand worden er door particulieren en bedrijven traditioneel veel acties en evenementen georganiseerd om aandacht te vragen voor borstkanker.

Namens de vrijwilligers en stichting Pink Ribbon wordt supermarktmanager Henk van Deelen nogmaals voor het beschikbaar stellen van de prijs.

Gezocht: deelnemers voor afnemen enquêtes sportvisserijonderzoek

ARNHEM - Altijd al iets willen doen, maar geen zin om je voor langere tijd vast te leggen? Dan hebben we nu iets voor jou! We zijn op zoek naar deelnemers die langs de waterkant een korte enquête willen afnemen bij de sportvissers.

"Om beter inzicht in te krijgen in het sportvisserij gebruik langs en op de grote rivieren willen wij, in samenwerking met Sportvisserij Nederland, korte enquêtes afnemen aan de waterkant van de Waal, Pannerdensch Kanaal en de Neder-Rijn/Lek. Denk hierbij aan vragen over het meenemen van vis, op welke vissoorten wordt gevist, hoe vaak men vist, wat men vangt et cetera." Het is de bedoeling dat deze enquête wordt afgenomen tussen 09.00 en 12.00 uur tot eind september.

De enquêtes zijn een aanvulling op de vliegtuigtellingen die in 2014 zijn uitgevoerd. Met het vliegtuig hebben we in beeld gebracht waar de vissers gaan vissen, met de enquêtes kunnen we ook meer informatie verzamelen over de visser zelf. Op deze manier krijgen we meer inzicht in het gebruik van onze wateren. Deze kennis kan erg bruikbaar zijn in de overleggen met onder andere overheden en terrein beherende organisaties om het sportvisserijbelang in bepaalde gebieden zichtbaar te maken.

Het is wenselijk dat de deelnemer op een korte afstand van de Waal, Pannerdensch Kanaal of de Neder-Rijn/Lek woonachtig is. Deelnemers die deelnemen aan het project krijgen hiervoor een kleine vergoeding.

"Deelnemen? Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden neem dan contact met op met Hengelsport Federatie Midden Nederland via telefoonnummer 026 3212045 of info@hfmiddennederland.nl."

Vereniging Ouders van een Overleden Kind Wandelen met lotgenoten

REGIO - Voor zondagmiddag 6 september 2015 heeft Vereniging Ouders van een Overleden Kind voor de tweede keer een wandeling rondje 'Paradijs' georganiseerd.

Verzamelen vanaf 13.00 uur bij gebouw De Beken van Staatsbosbeheer, Nieuwe Keijenbergseweg 174 in Renkum. Hier is gelegenheid om een consumptie te nuttigen (voor eigen rekening). Start wandeling is om 13.30 uur. Lengte van de wandeling is ongeveer zeven kilometer. Tussendoor komen we banken tegen waarop er even gerust kan worden.

"Is zeven kilometer wandelen teveel? Halverwege de wandeling kunt u met de auto terug gebracht worden naar het beginpunt. We delen een plattegrond van de wandeling uit, zodat een ieder in zijn eigen tempo kan lopen en de wandeling kan verkorten of verlengen. De plattegrond zorgt ervoor dat u altijd de weg naar het startpunt terug kunt vinden. Na afloop van de wandeling is er gelegenheid om iets te drinken (voor eigen rekening) en eventueel samen na te praten."

De Vereniging Ouders van een Overleden Kind is een zelfhulporganisatie van ouders van een overleden kind, die begrip en medeleven willen bieden aan lotgenoten. Wanneer je kind sterft val je in de duisternis en de chaos van tomeloos verdriet: de wereld is vergaan. Veel meer ouders ondergaan deze traumatiserende ervaring dan over het algemeen wordt gedacht. Vele ouders dragen daardoor een onvoorstelbaar groot verdriet met zich mee, dat bepalend is voor de rest van hun leven. Hoe daarmee om te gaan? Hoe overleef je dat? Wat VOOK voor u kan betekenen, staat op: www.vook.nl.

"U kunt zich voor de wandeling opgeven per e-mail: gelderland-an@vook.nl of bettie_elzen@hotmail.com. Wilt u deelnemen aan een gespreksgroep of met lotgenoten in contact komen of heeft u een vraag neem dan contact met ons op."

Kaartvereniging De Koning start nieuw seizoen

ARNHEM - Kaartvereniging De Koning is weer gestart met het nieuwe seizoen en er is nog plaats voor nieuwe leden om te klaverjassen en te jokeren.

Er wordt elke maandagavond gespeeld vanaf 20.00 uur in wijkcentrum Elderveld aan het Breezandpad 15 in Elderveld. De entee bedraagt 2,50 euro per keer. Mensen met een Gelrepas kunnen voor de helft van de prijs deelnemen.

De gehele opbrengst van de vereniging komt weer ten goede aan de leden door middel van presentjes bij feestdagen en de jaarlijkse feestavond.

Er worden vier competities per jaar gespeeld; najaar-, winter- en voorjaarskampioenschap en de all-over competitie.

Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen met de secretaris: Monique de Wit; 026 3820658, 06 40951615, mon@hetnet.nl.

Dansbingo in De Petersborg

ARNHEM - Op maandagmiddag14 september kan men in De Petersborg Slochterenweg 40 in Arnhem Zuid dansen op live muziek en meedoen met de bingo die op dezelfde middag wordt gehouden. Een gezellige dans-bingomiddag!

De muziek wordt verzorgd door het Duo Pardon een graag gezien tweetal in De Petersborg. Iedereen is welkom. Aanvang 14.00 uur, de zaal gaat open om 13.00 uur.

Uitvoering van Bachcantate

ARNHEM - Op zondag 20 september wordt in de Lutherse kerk Arnhem, tijdens de dienst, de cantate 'Christus der ist mein Leben' van J.S. Bach (BWV 95) uitgevoerd.

Aanvang van de dienst is 10:30 uur in de Lutherse kerk, Spoorwegstraat 8, Arnhem. Uitvoerenden zijn koor en orkest van het Bach Enxemble Arnhem met medewerking van vocale solisten onder de muzikale leiding van Myra van der Jagt. Meer informatie staat op www.bachcantate.nl.

Hulp bij computergebruik in bibliotheek Kronenburg

ARNHEM - Iedere vrijdag kan men vragen stellen in bibliotheek Kronenburg over computers en internet. Tussen 10.00 en12.00 uur is er een vrijwilliger aanwezig tijdens het computerspreekuur.

Men kan bijvoorbeeld vragen stellen over e-mail, Google, Facebook, Twitter, foto's bewerken of Microsoft Word. Vooraf aanmelden voor is niet nodig. De beschikbare tijd is afhankelijk van het aantal bezoekers. Voor vragen over software of hardware van (uw) computers is dit spreekuur niet bedoeld, hiervoor verwijzen wij u naar uw leverancier.

Het spreekuur vindt plaats in bibliotheek Kronenburg (Kronenburggalerij 7). De toegang is gratis, en aanmelden is niet nodig.

13 / 32

Met streekproducten en fruit uit eigen boomgaard Versmarkt Elden voor je dagelijkse versproducten!

ELDEN – Is er iets lekkerder dan supervers? Vers, dat je ook nog eens haalt om de hoek in je eigen wijk of dorp? Dat kan in Elden bij de versmarkt van Martin van der Schaft en zijn vader. Je haalt bij Versmarkt Elden niet alleen brood, banket, aardappelen, groenten en fruit, ook tal van streekproducten.

Lekker handig: alle versproducten onder één dak. Aan de Rijksweg-West is het interieur zodanig aangepast, dat alle artikelen volop de ruimte krijgen: van vers brood en banket tot aan de aardappels, groenten en fruit. Versmarkt kent veel klanten van oudsher; ook steeds meer 'nieuwe' klanten vanuit de omringende wijken weten de 'boerderijwinkel' te vinden én te waarderen.

Naast het brood van de echte warme bakker wordt een standaard banket aangeboden. In het weekend is er meer keus in gebak en op bestelling is veel mogelijk! Ook is er een assortiment broodgerelateerde artikelen als broodsmeersel en zelfs een keuze in kaas. Geheel in de traditie van een boerderij- of landwinkel zijn er ook streekproducten als sappen en dergelijke.
Veel klanten staan verbaasd over de unieke locatie van Versmarkt Elden met een eigen anderhalf hectare grote boomgaard. Met pruimen en kersen in de zomer en op dit moment nieuwe oogst appels en peren!

Versmarkt Elden, Rijksweg-West 70, Arnhem-Elden; 06 12118254.

Melissa Kerseboom van schoonheidssalon Beauty Allround

ARNHEM - Mensen laten ontspannen, helpen en verwennen. Het afgelopen jaar heeft eigenaresse Melissa Kerseboom bewezen dat deze woorden passen bij haar schoonheidssalon Beauty Allround. Massage, gezicht, acné en lichaamsbehandelingen zijn onder andere veel gevraagde behandelingen die deze salon te bieden heeft. Maar ook voor de kleinere behandelingen zoals epileren of harsen kunt u hier terecht.

Waarom naar Beauty Allround? Melissa heeft gekozen om met verschillende merken te werken."Zo kan ik de behandelingen geven met de producten die voor die behandelingen het beste resultaat geven" vertelt Melissa zelf. De klanten zijn allemaal zeer tevreden over onder andere de gezichtsbehandelingen die ze geeft met het merk Extenso. Dit product is rijk aan natuurlijke werkstoffen en vitamines. Ook is nu de nieuwste trend voor het gezicht aanwezig 'de Dermaroller'.

Er is veel enthousiasme voor de lichaamsbehandeling en massages. Bij deze behandelingen werkt Melissa met het merk Van Ginkel. Bij de lichaamsbehandeling moet u denken aan een uur lang heerlijke ontspanning in combinatie van massage, scrub en pakking. De massages worden stevig en effectief gegeven, de vastzittende spieren worden goed losgemaakt en aan de probleemgebieden zoals schouders en of rug wordt individueel aandacht gegeven.

Volg Melissa via Facebook pagina van Beauty Allround of ga naar de website: www.melissakerseboom.wix.com/beautyallround. Beauty Allround, Dr. Christine Baderstraat 30, Arnhem; telefoon 06 14457301.

Wie is en wat doet Kringloop Twice is Nice?

HUISSEN - Twice is Nice kringloopwinkel is een particuliere instelling. Dat wil zeggen wij krijgen geen subsidies.

"Wel werken wij samen met bepaalde instellingen om mensen die om een bepaalde reden lang thuis zitten weer te helpen een weg te vinden op de arbeidsmarkt. Zij lopen hier stage of werken op vrijwillige basis. Wat voor soort artikelen hebben we? Kleding, kleine huisraad, meubelen, enzovoort. Eigenlijk alles wat er in en rond huis te vinden is en nog voor wederverkoop geschikt is. Wij zijn natuurlijk wel afhankelijk wat we aangeboden krijgen."

"Heeft u huisraad over? In principe halen wij alles wat voor de wederverkoop geschikt is gratis bij u thuis op. (Wij geven dus geen vergoeding). Onze chauffeur keurt de goederen ook nog als hij het thuis bij u ophaalt. Wij halen onder andere banken, kasten, bedden, tafels, stoelen bij u op. Als u zelf in de gelegenheid bent om spullen te brengen, kan dat natuurlijk ook."

Zorgvuldig en professionele woningontruiming

"Het leeghalen van een woning kan nodig zijn na overlijden, scheiding, emigratie enzovoort. Twice is Nice neemt uw zorg uithanden, als een woning moet worden ontruimd. Dankzij onze ruime ervaring kunnen wij ieder soort woning snel, professioneel en discreet leeghalen. Twice is Nice levert alles bezemschoon en conform uw wensen op.

Bent u nieuwsgierig geworden hoe onze winkel eruit ziet of heeft u nog vragen, kom gerust een kijkje nemen wij zijn te vinden op de Nijverheidsstraat 33c (steegje in tussen Praxis en FloorFactory) in Huissen. (Maandag tot en met donderdag 10:00 uur tot 18:00 uur. Vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur. Zaterdag 10:00 uur tot 17:00 uur.) April tot en met september zondag 12.00 uur tot 17.00 uur; www.twiceisnice.nl; 026 3275579.

Sonsbeekmarkt is een feestje

ARNHEM - Voortaan niet alleen elke eerste, maar tevens elke laatste zondag van de van de maand tref je kleurrijke kramen, mobiele keukentjes, hippe foodtrucks en nog veel meer leuks aan in liefst twee van Arnhems tofste achtertuinen.

De eerstvolgende Sonsbeekmarkt in het Sonsbeekpark is er op 6 september. Met tijdens deze editie onder andere een live optreden van Rosmarijn met haar Great American Songs. Kom vooral gezellig mee genieten!

De Sonsbeekmarkt: elke eerste zondag van de maand in het Sonsbeekpark tussen 11:00 en 18:00 uur aan de Tellegenlaan 3 in Arnhem. Het Zusje van de Sonsbeekmarkt: elke laatste zondag van de maand tussen 11:00 en17:00 uur aan de Laan van Presikhaaf 3 in Arnhem. De toegang is voor beiden evenementen is gratis. Zie ook: http://sonsbeekmarkt.nl en www.facebook.com/Sonsbeekmarkt.

Stuwwalwandeling Duno, een wandeling met pit

HEVEADORP - De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen verzorgt op zondag 6 september een wandeling over de Duno, een afwisselend heuvellandschap met bossen, akkers en weilanden. Wie ook zo'n zin heeft om even stevig te bewegen gaat dan mee met deze pittige excursie, heuvel op en af.

De tocht vertrekt vanaf de bovenkant van de Duno en voert naar de uiterwaarden aan de voet van de stuwwal, die veertig meter lager liggen. Via dichte bossen, afgewisseld door fraaie vergezichten gaat het langs het vroegere gehucht Doorwerth, de Hunenschans, het Dunoplateau en de uiterwaard. De boswachter neemt de deelnemers mee naar het verborgen verleden en vertelt onderweg over de geschiedenis van het gebied.

Start: 13.30 uur op de oprijlaan naar de Duno met ingang aan Oude Oosterbeekse Weg in Heveadorp. Parkeren langs de oprijlaan. Duur: ca. 3 uur. Kosten zijn vijf euro, kinderenvan vier tot en met twaalf jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van GLK-pas. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. Informatie: Pedro van Gogh, 06 54654049.

Routebeschrijving: Vanaf Oosterbeek via de Utrechtseweg bij de Koude Herberg op rotonde links (van Borsselenweg), onderaan rechts op de viersprong richting Westerbouwing/Doorwerth of via de Benedendorpsweg na de Westerbouwing links de Oude Oosterbeekseweg in en 50 m na de Middenlaan oprijlaan in, waar voldoende parkeergelegenheid is.

Kidz brei- en haakcafé in Bibliotheek Kronenburg

ARNHEM - Donderdag 10 september kunnen kids (vanaf acht jaar) van 15.30 tot 16.30 uur gezellig aanschuiven bij het Kidz brei- en haakcafé in Bibliotheek Kronenburg.

Elke tweede donderdag van de maand kunnen kinderen vanaf acht jaar samen breien en haken in de Bibliotheek Kronenburg. Ook als je nog niet zo goed kunt breien of haken ben je welkom. Dominique Struik van wolwinkel 'Draadjes en Zo' helpt je verder op weg. Voor de kinderen staat ook wat lekkers te eten en drinken klaar.

De (gratis) activiteit vindt plaats in de Bibliotheek Kronenburg aan de Kronenburggallerij 7. Inschrijven voor deze activiteit is niet nodig. Meer informatie staat op www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Opening Romeinse tuin

ARNHEM - Zaterdag 12 september om 11.00 uur komt wethouder Ron König het nieuwste stukje erfgoed van Arnhem, de Romeinse tuin, officieel openen. Als Romeinen en Bataven verklede personen geven uitleg over de beplanting van de tuin en serveren Romeinse groentesoep.

In slechts drie maanden tijd hebben vrijwilligers uit de wijk Elderveld in hun wijkpark De Steenen Camer een hele mooie Romeinse tuin ingericht. Op deze manier hebben zij voor de nog jonge wijk Elderveld toch een stukje geschiedenis/erfgoed gerealiseerd in Arnhem-zuid. De enthousiaste groep vrijwilligers hebben gezorgd voor van de aanleg paden, inzaaien en beplanten van de akkers en de bouw van een robuuste pergola. Wilde wingerd, hop en druiven zullen de pergola en daarmee de gehele tuin het komend jaar echt een prachtige Romeinse uitstraling gaan geven.

De lokale Bataafse bevolking leverden van circa 70 tot 300 (na Christus) op deze plaats vanuit hun (moes-)tuinen groente en fruit aan de vijfhonderd bewoners van het naastgelegen Castellum (Castra Hercules), een Romeins verdedigings-fort langs de Rijn (nu Meinerswijk).

Dit project/initiatief is gecoördineerd door BTV-Elderveld en sichting Boomgaard De Steenen Camer en is financieel mogelijk gemaakt door onder andere de Rabobank, het Oranje Fonds, de Heidemij en de gemeente Arnhem.

Park De Steenen Camer is te vinden langs het Hannestraatje, een zijweg van de Drielsedijk.

Open middag bij theosofische vereniging

ARNHEM - Op zondag 6 september houdt de theosofische vereniging een open middag.

Deze is bestemd voor mensen die meer willen weten over deze vereniging, over de spirituele, onderzoekende invalshoek ervan en over het programma van afdeling Arnhem voor het seizoen 2015-2016. Er is informatie en uitleg over de activiteiten die in september starten. Bij de theosofische vereniging, Brugstraat 7 in Arnhem, zondag 6 september vanaf 15.00 uur.

Meer informatie staat op www.theosofieinarnhem.wordpress.com.

Administratie op orde brengen

ARNHEM - Op vrijdag 25 september kun jij bij het SWOA Bruishuis terecht voor hulp bij het ordenen van jouw administratie. Heb jij nog ongeopende post of stapels post wat nog gesorteerd moet worden, neem het mee.

De bijeenkomst is van 10.00 tot 13.00 uur in restaurant Geniet (in het Bruishuis), Akkerwindestraat 1. Voor vragen en/of deelname kun je contact opnemen met: Nuray Dasdemir, 06 39495151.

Medaille-oogst voor Ho Sin Sul op WK Tang Soo Do in Las Vegas

ARNHEM - Op 31 juli en 1 augustus vonden in Las Vegas (USA) de World-wide Tang Soo Do Family World Championships Tang Soo Do plaats. Van Ho Sin Sul, Korean Martial Arts School in Arnhem onder leiding van Sabum Nim Mike Peter hebben twee jonge sporters met zeer veel succes deelgenomen aan dit kampioenschap.

Tessa van Zijl (15 jaar), categorie rode band 15-16 jaar, werd zowel wereldkampioen op het onderdeel traditionele hyung als bij de wapenhyung. Haar broer Rick (13 jaar), categorie rode band 13-14 jaar, won zilver bij de wapenhyung en brons bij het sparren. In totaal was Nederland met twintig deelnemers zeer succesvol op het zeshonderd deelnemers tellende evenement met deelnemers uit onder andere België, Duitsland, Groot Brittannië, Griekenland, Amerika, Maleisië en Zuid-Afrika.

Tang Soo Do is een traditionele Koreaanse gevechtskunst die uiterst effectief is als zelfverdediging voor jong en oud. Het leren van hand- en voettechnieken en (wapen)vormen gaan samen met het opbouwen van zelfvertrouwen, discipline, uithoudingsvermogen en respect.

Tessa en Rick kwamen ieder uit op drie onderdelen te weten: hyungs (loopvorm), wapenhyungs (Tessa lange stok en Rick korte stok) en sparren. Het vele trainen in de voorafgaande maanden tijdens de normale lessen maar vooral ook daarbuiten met extra uren in diverse sportzalen en in de buitenlucht zowel zelfstandig als onder leiding van Sabum Mike Peter heeft zijn vruchten afgeworpen.

Om de woorden van de organiserend grootmeester C. Ferraro aan te halen: “If you are not ready... there is no one to blame but yourself.”

Behalve een zeer succesvol toernooi, was het voor beiden een geweldig indrukwekkende ervaring om aan dit WK deel te kunnen nemen. Inmiddels zijn Tessa en Rick zich alweer aan het voorbereiden voor de volgende wedstrijden zoals het NK in oktober, de Europese Kampioenschappen 2016 in Griekenland en hopen ze in 2018 af te kunnen reizen naar het WK in Zuid-Afrika. Meer informatie over Ho Sin Sul, Korean Martial Arts School staat op facebook en www.hosinsul.nl.

Dag van de Bodembeleving

ARNHEM - Op zondag 6 september is in park Sonsbeek de landelijke Dag van de Bodembeleving. De dag wordt georganiseerd door gemeente Arnhem samen met provincie Gelderland, Groen Arnhem, het Nederlands Watermuseum en de Molenplaats. Met workshops en activiteiten over moestuinieren, zandtekening maken, compost maken en nog veel meer.

2015 is door de FAO uitgeroepen tot het internationale Jaar van de Bodem. Dat is hard nodig, aangezien door het intensieve gebruik van de grond de kwaliteit van onze bodem achteruitgaat. Naar schatting gaan er wereldwijd elke minuut dertig voetbalvelden aan vruchtbare grond verloren door slecht bodemgebruik. Overal in het land worden daarom activiteiten over de bodem georganiseerd, op zondag 6 september van 11.00 tot 16.00 uur is dit in Arnhem.

Met de bodem gebeurt veel. We halen er voedsel en energie uit, we zien er onze geschiedenis in, we bouwen erop en eronder. De bodem is de grond onder ons bestaan. Om het belang van de bodem onder de aandacht te brengen is op 6 september in park Sonsbeek in Arnhem de Dag van de Bodembeleving. Geïnteresseerden en voorbijgangers kunnen hier kennis maken met de bodem. Zo is er onder andere een wedstrijd grondboren, kan je bodembewerkingsmachines bekijken, leren compost maken, een wormenhotel bouwen, een kookworkshop volgen. Het Nederlands Watermuseum is speciaal voor de Dag van de Bodembeleving voor iedereen gratis toegankelijk.

Orgelconcert Frank van Mierlo in de Walburgiskerk

ARNHEM - Zondag 13 september om 15.00 uur is er een orgelconcert door Frank van Mierlo in de Walburgis in Arnhem.

Het zal een bijzonder concert worden met een programma waarin twee heel belangrijke componisten voor het orgel centraal staan: D. Buxtehude en J.S. Bach. D. Buxtehude maakte school en beïnvloedde onder andere J.S. Bach. Deze was in de winter van 1705-1706 vierhonderd kilometer te voet naar Lübeck gegaan om Buxtehude te zien en horen dirigeren en orgelspelen.

Het verblijf in Lübeck betekende zo veel voor Bach dat hij zijn leervakantie van twee weken eigenmachtig verlengde tot een verblijf van vier maanden en daarmee zijn baan als organist in Arnstadt op het spel zette. Frank van Mierlo laat van beide componisten een aantal verwante composities horen en zet passacaglia tegen passacaglia, koraal tegen koraal.

De werken worden uitgevoerd op het Gradussen orgel uit 1875. Frank van Mierlo (1959) kreeg zijn eerste orgellessen van Peter van Marissing aan de stedelijke muziekschool in Arnhem. Als amateur organist volgde hij daarna lessen bij Ulrike Heider, Johan Luijmes als ook diverse masterclass en workshops. Als vaste organist is hij al vele jaren verbonden aan de Walburgis. Toegang: vrijwillige bijdrage (www.walburgisarnhem.nl).

Wijkdag Malburgen grandioos

MALBURGEN - Ook dit jaar is er weer een grandioze wijkdag in Malburgen. Het is voor de twintigste keer dat deze dag wordt georganiseerd. De organisatie heeft dan ook gemeend, er iets bijzonders van te moeten maken.

Zoals altijd is er natuurlijk een rommelmarkt, waar het heerlijk snuffelen is tussen en bij al die kramen. Verder zal er door het winkelcentrum heen, kramen met informatie over de wijk, verkoop van leuke hebbedingetjes en presentatie van wijkgerichte organisaties, staan. Nieuw dit jaar is het wijkteam van de gemeente, die uitleg geeft over wat zij kunnen betekenen voor bewoners. Er is voor iedereen wel iets wat interessant is. Er zijn ook activiteiten voor kinderen en jeugd, waar bijvoorbeeld kinderen iets met stenen kunnen doen. Wat ze gemaakt hebben mag mee naar huis. Hier geldt wel: op is op!

Vorig jaar zijn de kamelen een grote trekker geweest, dus ook die zijn weer van de partij. Dat is niet zielig voor de dieren omdat ze voldoende rust, schaduw en drinken zullen hebben. Het welzijn van de dieren staat voorop. Er is een heel sportplein aanwezig waar men onder andere informatie kunt krijgen over gezonde voeding en sporten, maar ook meedoen. Ook de ouderen onder ons kunnen sporten op hun eigen niveau. Deze activiteit wordt door Sportbedrijf Arnhem georganiseerd.

Natuurlijk is ook weer het podium de grote trekker met optredens van bekende sterren!! Yvonne Gumbs is natuurlijk aanwezig, De kleine en grote wasjes worden gedaan door Edgar 'Trafassi', de line-dancegroep uit de Malburcht. Natuurlijk is het Food Plaza bij het podium in de buurt waar hapjes en drankjes te koop zijn.

Soul- xtreme , een tienkoppige formatie met leadzanger Ron Maron, geeft fantastische optredens (beslist de moeite waard) en wat te deken van John West en Joey Hartkamp? Zij zullen het publiek zeker opzwepen met hun meezingers. Het is echt de moeite waard om de optredens te beluisteren.

Natuurlijk wordt de wijkdag ook dit jaar weer gesponsord door de wijkplatforms van Malburgen Oost en West, Volkshuisvesting, Jan Linders en de Coop. Kom allemaal naar de wijkdag op zaterdag 12 september van 10.00 tot 16.00 uur in winkelcentrum Drieslag.

Vol programma open huis Rozet

ARNHEM - Zondag 6 september van 12.00 tot 17.00 uur bruist Rozet van de activiteiten en organiseert het een aansprekend en interactief programma voor jong en oud. Alle bewoners van Rozet, de Bibliotheek Arnhem, Kunstbedrijf Arnhem, Erfgoedcentrum, Volksuniversiteit, kunstuitleen ToArt en Restaurant Momento, laten zich van hun beste kant zien. Rozet en het Bartokplein zijn die dag ook epicentrum van de UITboulevard, dé start van het culturele seizoen in Gelderland.

Rozet presenteert zich ook dit jaar weer tijdens het open huis. Door heel Rozet vinden activiteiten plaats. Geniet van muziek, dans, kunst, DigiLab, yoga, schatkamer, BubbleDutch en nog veel meer. Deze activiteiten geven bezoekers van Rozet een voorproefje op het jaarprogramma 2015/16.

In de bibliotheek kunt u aanschuiven bij het brei- en haakcafé, wordt er een demonstratie Digisterker gegeven, is er een uitgelezen boekenmarkt en kunnen kinderen voorlezen uit hun favoriete boek.

Docenten van de Volksuniversiteit geven informatie over alle cursussen die dit najaar starten. Ook het Kunstbedrijf Arnhem laat zien, horen en proeven van wat zij dit seizoen allemaal te bieden hebben.

Tijdens het open huis is Rozet ook een epicentrum van de UITboulevard. In Rozet starten de rondleidingen door cultureel Arnhem en is er op het Bartokplein plek waar men onder andere chillen en dansen op muziek.

Meer weten over uw kris?

ARNHEM - Wie graag meer wil weten over zijn kris kan die voorleggen aan een expertpanel op de Krissendag in museum Bronbeek op zaterdag 14 november.

Een kris is een soms fraai versierde, asymmetrische dolk in een schede. Veel mensen hebben een kris in huis, meestal meegebracht uit Indonesië of het voormalige Nederlands-Indië. Op de Krissendag kan men tussen 12.00 en 17.00 uur één of meer ‘blanke wapens’ voorleggen aan kenners: niet alleen krissen, maar ook pedangs, mandau’s, rentjongs, klewangs of andere dolken en zwaarden van Indonesische herkomst zijn welkom. De experts informeren de bezoeker over authenticiteit, ouderdom, herkomst en betekenis van de meegebrachte wapens. Op de Krissendag kunnen geen wapens worden verhandeld of getaxeerd.

Een gesprek over een meegebrachte kris of ander blank wapen is kosteloos. Men wordt verzocht vooraf te reserveren via nb.ravensbergen@mindef.nl. Museum Bronbeek ligt aan Velperweg 147, Arnhem (www.bronbeek.nl).

Cursussen in Elderveld

Cursussen in Elderveld

Houders GelrePas 2015 krijgen 50% korting op maximaal 2 cursussen per jaar!

Creatieve cursussen

- Bloemschikken - donderdagavond

- Kledingmaken (introductieprijs) - maandagavond

- Schilderen en tekenen - dinsdagochtend

- Schilderen en tekenen / open atelier - woensdagavond

Talencursussen

- Engels conversatie - maandagavond

- Basiscursus Engels - maandagavond

- Frans beginners (niveau 1 jaar Frans) - donderdagavond

- Frans conversatie voor gevorderden - donderdagavond

- Spaans vervolgcursus - zaterdagochtend

Bewegings- en gymnastische cursussen

- Active Body - woensdagavond (het is mogelijk eerst een proefles te volgen)

- Conditiegym - donderdagochtend (het is mogelijk eerst een proefles te volgen)

Medische cursussen (deze worden wellicht vergoed door uw Zorgverzekering)

- Eerste Hulp aan Kinderen - woensdag- of donderdagavond

- Eerste Hulp aan Kinderen (bijscholing) - woensdag- of donderdagavond

- Hartreanimatie - woensdag- of donderdagavond

- Hartreanimatie (bijscholing) - woensdag- of donderdagavond

Overige cursussen

- Bridge - woensdagmiddag

- Computergebruik voor beginners, inclusief internet en e-mail - dinsdagochtend/-middag of woensdagochtend/-middag

- Digitale fotobewerking voor beginners - dinsdagavond

- Digitale videobewerking met Pinnacle Studio versie 18 - woensdagavond

Voor nadere informatie over deze cursussen en/of aanmelding kunt u de Wijkvereniging Elderveld bellen, tel. 381 07 98 of e-mailen: wijkver.elderveld@hetnet.nl.

Kennismakingsworkshop: Babygebaren in bibliotheek Kronenburg

ARNHEM - Zaterdag 12 september zijn ouders welkom in de bibliotheek Kronenburg om beter te leren communiceren met hun baby, dreumes of peuter. Van 10.30 en 11.30 uur gaat men aan de slag met het leren van babygebaren.

Het communiceren met je kleine door middel van gebaren kan ervoor zorgen dat het kind zich eerder en/of duidelijker uit kan drukken en frustraties verminderd worden. Zo kunnen ouders met nog meer aandacht spelen én praten met hun kindje.

In de kennismakingsworkshop Babygebaren leert men wat de babygebarenmethode inhoudt en wat het kan opleveren. Ook leert men een aantal gebaren die gelijk in de praktijk kunnen worden toegepast. Kinderen meenemen naar de workshop is mogelijk.

Bibliotheek Kronenburg bevindt zich aan de Kronenburggalerij 7 in het winkelcentrum Kronenburg. Deze workshop is gratis, vooraf inschrijven is wel verplicht. Ga voor meer informatie naar www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Kofferbakverkoop en snuffelmarkt

ARNHEM - Op zaterdag 5 september organiseert de Baptistengemeente Ontmoeting een kofferbakverkoop en snuffelmarkt. De markt wordt gehouden van 9.00 tot 16.00 uur en is gratis toegankelijk voor publiek.

De locatie: Wassenaarweg 5, Elderveld, Arnhem-zuid wordt door meer dan veertig borden met pijlen langs alle toegangswegen aangegeven en is zo eenvoudig te vinden.

‘Kunst van het Vrouw-zijn’

ARNHEM - Vrouwencoachpraktijk ‘De kunst van het Vrouw-zijn’ houdt op woensdag 9 september een open dag. Van 10.00 tot 17.00 uur kunnen vrouwen gratis tien-minuten sessies krijgen in de praktijk op De la Reijstraat 2 (naast Sonsbeekpark).

Bij vrouwencoaching leren cliënten hun vrouwelijke energie optimaal in te zetten. Met lijfgerichte oefeningen komen zij uit hun hoofd, in hun lijf en vergroten zo hun zelfvertrouwen, sensualiteit en vrouwelijk leiderschap. Van te voren aanmelden is noodzakelijk en kan via www.dekunstvanhetvrouwzijn.nl.

Vrouwencoach Janneke Robers onderzoekt al meer dan tien jaar de kunst van het vrouw-zijn. Naast één op één vrouwencoaching geeft zij het jaarprogramma Voluit Vrouw-zijn, de Yemaya vrouwenavonden en de daytreat Bodybliss Sunday. Op het moment werkt zij aan haar eerste boek over de kunst van het vrouw-zijn.

Beginnerscursus werelddansen

ARNHEM - VA, Centrum voor Werelddans, start op woensdag 23 september met een cursus 'werelddansen voor beginners' met dansen uit onder andere Rusland, Balkan, Turkije, Israel voor dansliefhebbers uit Arnhem en omgeving. De cursus wordt geleid door de gerenommeerde dansdocent Majolein van de Beld.

De cursus wordt gegeven in Huis van Puck, Klarendalseweg 193, Arnhem, ingang tegenover Verlengde Hoflaan 123, 6822 ET Arnhem, van 20.00 tot 22.00 uur. De prijs bedraagt vijftig euro voor tien lessen. Aanmelden kan via info@volksdansen.nl of telefoon 0316 263714.

Nieuwe toevoeging op sportpark De Schuytgraaf: Everyday Fit fitness- en cardioclub

ARNHEM – Elke wijk heeft wel zijn eigen fitnescentrum. En nu heeft de Schuytgraaf deze ook: Everydayfit. Gevestigd in het pand, waar ook de Arnhemse Boys zijn thuishonk heeft. Bij fitness- en cardioclub Everydayfit kan men doeltreffend in kleinschalig verband werken aan kracht, conditie en vitaliteit.

Eigenaresse Sarah Zomer is er deze week gestart samen met haar medewerkers Pascal en Patty. In de club staat gloednieuw apparatuur voor een optimale workout. Leden staan onder deskundige begeleiding.

Juist door de kleinschalige (en passievolle) aanpak is deze persoonlijk en van hoge kwaliteit. "Als kleine club zijn we daarin juist groot!", aldus Sarah, die ook de locatie op sportpark Schuytgraaf benadrukt. "Goede parkeergelegenheid, fraai uitzicht op voetbal-en tennisvelden.

Everydayfit is dagelijks open van 08.00 tot 22.30 uur, zaterdags en zondags van 08.30 tot 17.00 uur. Binnenlopen kan er elk moment van de dag. Binnenkort starten de small grouptrainingen indoor en outdoor.

Wie bij Everydayfit gaat sporten, krijgt eerst een intake-gesprek en uitleg, waarna vervolgens een workoutplan wordt samengesteld. Sporten kan er al vanaf 19,95 euro per maand. Er zijn diverse tarief vormen, waaronder een familietarief, waarbij ieder een eigen pasje krijgt. Hierdoor kan je gezellig met elkaar trainen. Ook voor ouders, kinderen en leden van de diverse sportverenigingen op het park is er een sportparktarief.

Everydayfit, Marasingel 251, Arnhem; 06 20366697; www.everyday-fit.nl en facebook.

Franse les volgen bij geboren Françaises…

HUISSEN - Voor velen van u, ondernemers, families, werknemers, studenten is het de start van een nieuw seizoen. Het hoofd nog vol met mooie herinneringen en het gevoel van vrijheid is dit het moment bij uitstek om beslissingen te nemen.

En als u eens zou besluiten om uw Frans te verbeteren, zodat u tijdens de volgende vakantie toch met die Fransen kunt communiceren die zelf vaak geen andere taal durven te spreken? Of u, als ondernemer, misschien wilt u eindelijk eens de stap zetten om uw activiteiten uit te breiden naar een Franstalig gebied? En studenten, die hun niveau van het Frans willen verhogen, of hele families die hun droom willen realiseren: leven in Frankrijk.
Voor u allen hebben wij een oplossing. Een lesmethode helemaal aangepast aan uw situatie en wensen, verzorgd door twee Françaises: Claude Nijst-Adam en Maryline Delubriat-Loysel.
123Francais heeft als motto "à la carte", Franse les geven op maat gesneden. Of u nu beginner bent of gevorderde, wat ook uw leeftijd of motivatie is: u bent welkom bij ons.
U kunt kiezen voor een privé-cursus, of een cursus met z'n tweeën, met een familie of in een groep (van maximaal zes personen).
Het nieuwe seizoen voor groepslessen gaat in week 39 van start. De groepen worden met zorg samengesteld zodat iedereen optimaal aandacht en begeleiding kan krijgen. Er zijn dus groepen van verschillende niveaus.
Onze benadering 'à la carte' spreekt ook steeds meer bedrijven aan, want 123Francais is zeer flexibel wat betreft de lestijden en de lessen zijn altijd helemaal toegespitst op de zakelijke specialismen van elk bedrijf. Aarzelt u dus niet langer om eens kennis met ons te komen maken!

www.123francais.nl - e.mail: info@123francais.nl - Tél. 026-3258822

Nieuw in Arnhem-Zuid: Pedicure Praktijk Angelique

ARNHEM – Al jaren werkte Anqelique met passie in de zorg. En met diezelfde passie is ze onlangs gestart met haar Pedicure Praktijk Angelique. In een ruime praktijk aan huis (op de begane grond en voor iedereen toegankelijk) voert ze naast de standaard pedicurebehandelingen ook spa- en scrubbehandelingen en been-/en voetmassages uit.

Wie kiest voor Pedicure Praktijk Angelique, kiest voor een professionele, luxueuze en comfortabele behandeling van haar of zijn voeten. Met de nieuwste apparatuur worden de voeten met aandacht behandeld. Niet alleen wat betreft aandacht voor de behandeling op zich, ook voor de persoon. "En wie even niet gesteld is op een praatje, kan zich laten afleiden via een tv-scherm." De praktijk is voorzien van airco.

De comfortabele behandelingen zijn vriendelijk geprijsd en ter kennismaking krijgt de cliënt in september bovendien een korting van twintig procent. Pedicure Praktijk Angelique is verzekerd en is bovendien aangesloten bij branche-organisatie ProVoet. Vanaf januari gaat Anqelique zich ook bekwamen in de zogeheten 'medische pedicure' om ook de 'reumatische en diabetische voet' te behandelen.

Pedicure Praktijk Angelique is gevestigd aan de Brinkenhofsestraat 45 in Arnhem (in de wijk Appelgaard en nabij Kronenburg). De praktijk is alle dagen geopend, ook op de dinsdag- en donderdagavond. Behandelingen zijn op afspraak via telefoon 06 46130673; www.pedicurepraktijkangelique.nl.

De Schijven Schuivers volgend jaar al veertig jaar in Arnhem

ARNHEM - Iedereen moet wel eens van de Arnhemse sjoelvereniging gehoord hebben, alleen niet iedereen heeft kennis gemaakt met onze vereniging en weet hoe leuk en spannend sjoelen kan zijn.

"Wij hebben wekelijks een sjoelcompetitie, waarbij de sjoelers zijn ingedeeld in vier klassen, te weten: 1e klasse van 116 t/m 148, 2e klasse 104 t/m 115, 3e klasse 95 t/m 103 en tenslotte de 4e klasse 0 t/m 94."

Jaarlijks zijn er twee competities, er is een voor- en najaarscompetitie. "Onze najaarscompetitie start nu in september en dit is voor u een mooie gelegenheid om vrijblijvend deel te nemen aan deze competitie en kennis te maken met sjoelen in verenigingsverband. Aan het eind van de maand beslist u of u wel of geen lid wordt.

Onze competitieleider helpt u op weg en ook hebben wij een gastvrouw, die u informeert en wegwijs maakt, waardoor u zich snel thuis voelt bij onze vereniging."

Sjoelen is een leuke en betaalbare vrije tijdsbesteding, de jaarcontributie bedraagt vijfenveertig euro per persoon. Meer informatie staat op www.elderveld.nl en www.sjoelsport.nl.

"Het is niet belangrijk of u al goed sjoelt, er worden scores behaald tussen de 80 en 130, maar één ding weten wij zeker, als u gaat sjoelen, u al snel uw score zult verbeteren. Graag ontmoeten wij u dinsdag in de grote zaal van wijkcentrum Elderveld, naast de sporthal (Breezandpad 15 Arnhem). Vanaf half acht bent u welkom en om 20.00 uur start de competitie."

Mediatrefpunt Arnhem-Zuid

ARNHEM - Op 5 september is er een open dag van het Mediatrefpunt Arnhem-Zuid te Elderveld. Hier kunt u kennismaken met ons aanbod van klassikale en individuele computer- en tabletcursussen voor volwassenen en senioren. Deze cursussen worden gegeven door enthousiaste vrijwilligers en zijn gericht op het bevorderen van digitale zelfstandigheid.

Tegenwoordig wordt het steeds meer vanzelfsprekend geacht dat mensen over bepaalde (basis)PC-vaardigheden beschikken, zoals bijvoorbeeld internetten, e-mailen, internetbankieren en digitaal aangifte doen voor de belasting. Heeft u daarom behoefte aan meer kennis over het gebruik van uw PC of tablet, of kent u mensen voor wie een cursus interessant is, dan is onze open dag een prima gelegenheid u nader te informeren. De cursussen richten zich zowel op beginners als gevorderden.

Er zijn cursussen voor bijvoorbeeld Windows 7, Windows 8.1, tablets (zowel Android als I-Pad) en digitale fotobewerking. Wij kunnen u ook informeren over onze mogelijke Windows 10 cursussen. De cursussen worden in kleine groepen (maximaal zes personen) of individueel gegeven. Ook zijn er inloopochtenden voor hulp en advies.

Voor meer informatie over Mediatrefpunt Arnhem zie ook www.mediatrefpuntarnhem-zuid.nl

Wie belangstelling heeft, is welkom! De open dag is van 10.00 tot 14.00 uur in locatie De Gaanderij van de SWOA, Driemondplein 1, vlakbij het winkelcentrum Elderveld. Mediatrefpunt Arnhem-Zuid is een onderdeel van SWOA en is aangesloten bij SeniorWeb.

Bridge voor beginners in Rozet

ARNHEM - De Bibliotheek Rozet verzorgt dinsdag 8 september een workshop om kennis te maken met bridge. De workshop vindt plaats van 13.30 tot 16.00 uur in Rozet.

Bridge staat bekend als de koning onder de kaartspelen. Een eervolle benaming natuurlijk, maar daarmee heeft bridge wel het etiket 'moeilijk' opgeplakt gekregen. De spelregels van bridge zijn echter niet moeilijk te leren. Het spel kent bijna eindeloze mogelijkheden, waardoor het altijd en iedereen blijft boeien.

In deze workshop leren deelnemers 'startersbridge', een uitgeklede vorm van bridge, uitstekend geschikt om mee te beginnen. Na afloop kan thuis met vier personen of (gratis) op de computer startersbridge gespeeld worden.

De workshop vindt plaats in lokaal 3.01 in Rozet aan de Kortestraat 16. Bibliotheekkeden betalen vijf, niet-leden zeven euro. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Nieuw seizoen sterrenkunde

ARNHEM - De afdeling Arnhem van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde begint weer aan een nieuw seizoen met acht lezingen. Deze lezingen vinden steeds op de derde woensdag van elke maand plaats.

In de maanden september, oktober, november en december in het bezoekerscentrum Sonsbeek, Zijpendaalseweg 24a in Arnhem en de maanden januari, februari, maart en april in zalencentrum Parkstaete, Parkstraat 3 in Velp. Woensdag 16 september spreek prof. dr. R. Strom over Kreutz kometen - Kamikaze kometen. Voor leden en hun partner is de toegang gratis, niet-leden betalen vier euro.

Behalve lezingen verzorgt de KNVWS afd Arnhem ook een cursus sterrencursus voor beginners. Deze is toegankelijke voor iedereen die interesse en/of belangstelling heeft voor het heelal en al zijn verschijnselen. Verder informatie is te vinden op de website van de afdeling Arnhem: www.nvws-arnhem.nl en op Facebook/nvws. Informatie en vragen kunnen worden gezonden aan info@nvws-arnhem.nl.

Gezocht nieuwe leden

SLIJK-EWIJK - Biljartvereniging Beatrix in Slijk-Ewijk is op zoek naar nieuwe leden om in het nieuwe seizoen vanaf september te gaan biljarten in competitieverband.

"Vind je het leuk om een keer te komen biljarten in het Dorpshuis Beatrix, meld je dan nu aan. Voor info 0481 481519."

Vakantiepondjes...

HAALDEREN - Natuurlijk we kennen het allemaal, vakantie tijd, even onderuit gezakt, iets lekkers erbij, geen zin om te koken, warm weer, we nemen een ijsje, een beetje van dit en een beetje van dat, oeps en daar gaat ons gewicht…

Maar gelukkig is daar Dorien van de Ega afslankclub die wekelijks dames, heren en kinderen begeleidt om gezond en lekker te eten en daarbij af te vallen! Op vele plaatsen in de Betuwe, Nijmegen, Arnhem, Groesbeek en Wijchen.

Dorien biedt een deskundige begeleiding, geeft eetadviezen, goede recepten en steun waar nodig is! Het programma van Ega is gebaseerd op de maaltijdschijf en het resultaat mag er zijn. Het belangrijkste wat Dorien mee geeft aan haar cursisten is gezond eten, geen pillen, shakes of andere rare dingen maar gewoon normaal mee eten met de pot! Wat je uiteindelijk het langste vol kunt houden in je leven.

De bijeenkomsten zijn gezellig, leerzaam en je valt er van af! Eenmaal op gewicht, gewoon blijven komen, na de controle weken is het gratis! Neem vrijblijvend contact op met Dorien: www.ega-dorienvernooij.nl of 0481 461413.

Zondag: De Dag van de Laar

ARNHEM - Zondag 6 september van 11.00 tot 17.00 uur is er veel te beleven rondom boerderij De Kroon en in het aangrenzende Bingelradepark. Het programma met alle activiteiten is ook te vinden op de website www.oostelaar.nl. Op diverse plaatsen in de wijk hangen posters.

Treintje door de wijk (Laar-West en Laar-Oost): tussen 12.00 en 16.00 uur, gratis, vertrektijden staan vermeld bij de boerderij; dit is ook het vertrekpunt. Show van het DogFrisbeeTeam: tussen 11.30 en 16.00 uur leuke demonstraties en shows met honden en frisbees. Mensen die dit willen kunnen met honden op de foto.

Roofvogelshow met de zeearend van Vitesse door het team van De Valk Roofvogels om 14.00 uur. Kleedjesmarkt voor kinderen. Survivalcircuit, kanovaren en boogschieten, verzorgd door Van Amerongen Buitensport (zorg voor droge reservekleren!).

Zweefmolen en springkussen voor kinderen tot acht jaar. Schminken: voor een klein bedrag kunnen kinderen zich professioneel laten schminken of een glittertattoo laten zetten door mensen van Houtspelmaatwerk.

Diverse acts: tussen 13.00 en15.00 uur lopen er vreemde figuren rond! Scholen, bedrijven, sociale instellingen enzovoort presenteren zich.

Terras met muziek en een hapje en drankje, muziek wordt verzorgd door Braun Productiez. Ook komt de ijscoman met lekker ijs naar de boerderij.

Sfeervol Zomerfeest op winkelcentrum Rijkerswoerd

ARNHEM - Op zaterdag 12 september vanaf 10.00 tot 16.00 uur is er weer een sfeervol Zomerfeest georganiseerd door de winkeliersvereniging Rijkerswoerd. De entree is gratis!

U kunt op deze dag genieten van een zeer uitgebreide barbecue waar u tegen lage tarieven heerlijk kunt smullen van een portie sjasliek, saté, of broodje Hamburger.

Het programma bestaat uit: Springkussen voor kinderen, draaimolen, knutseltafels voor kinderen (tot acht jaar) en voor ieder kind (tot twaalf jaar) een gratis suikerspin of popcorn. Voor de volwassenen is er een gezellige markt met een zeer gevarieerd aanbod aan kraampjes (circa vijfendertig kramen). Ook draait er een d-jay op verzoek 'uw lievelingsmuziek' uit de jaren zestig en zeventig.

De winkeliersvereniging is vanaf maandag 3 augustus jongstleden een spaarkaartactie begonnen. Iedere besteding van tien euro (alle winkeliers doen mee!) levert een stempel op. Een volle kaart (verkrijgbaar bij de winkeliers) geeft recht op een gratis versnapering van de barbecue. De volle kaarten zijn uiteraard alleen tijdens het Zomerfeest inwisselbaar. De actie loopt tot en met zaterdag 12 september. "Wij hopen u echter al eerder te mogen verwelkomen zodat u kunt profiteren van de aantrekkelijke prijzen en kunt deelnemen aan de spaarkaartactie."

Rondom het Winkelcentrum Rijkerswoerd – Achter de Coulissen / Op het Toneel te Arnhem is het gratis parkeren.

Nieuw! Slank- en fitprogramma!

ARNHEM - Per 1 september is Bewegen in Arnhem gestart met het aanbieden van een slank- en fitprogramma voor haar leden. Met dit programma bied Bewegen in Arnhem haar leden een compleet pakket om slanker en fitter te worden.

Het programma bestaat onder andere uit cardiotraining, krachttraining en voedingsadviezen. Ook zal er op locatie gewogen worden en zullen er intake- en adviesgesprekken gehouden worden. De verschillende soorten training zorgen voor een optimale mix van bewegen.

Het slank- en fitprogramma is een samenwerking tussen Bewegen in Arnhem en drie samenwerkingspartners: Sports & Health Rijnkade, In- en Outdoorsport en Sana Luna massage en voedingsadvies. Samen met de deelnemende leden van Bewegen in Arnhem zorgen deze partners voor een programma op maat.

"Ben je lid van Bewegen in Arnhem en wil je actief je afslank doel behalen of fitter worden, maar heb je daarbij advies of een stuk achter de deur nodig? Meld je dan nu aan voor het Slank- en fitprogramma door een mail te sturen naar: administratie@bewegeninarnhem.nl.

Ben je nog geen lid van Bewegen in Arnhem, maar wil je wel graag deelnemen aan dit unieke programma? Word dan snel lid, ontvang een gratis fitheidstest en schrijf je voor het slank- en fitprogramma." Meer informatie staat op www.bewegeninarnhem.nl.

OpenDag KultuurKlup in Elst: muziek, dans & theater

ELST - De KultuurKlup aan de Dorpsstraat in Elst zet de deuren tijdens de OpenDag van zondag 13 september open (10:00 tot 16:00 uur). De vaste gebruikers van De KultuurKlup (Muziekschool All Music, De Balletboetiek en Theater De KiK) organiseren open lessen, mee-doe-lessen, presentaties en een filmmiddag.

Iedereen heeft de mogelijkheid om De KultuurKlup (mét theaterzaal) van binnen te bekijken en informatie in te winnen over de dagelijkse activiteiten van de gebruikers. Tijdens open lessen kunnen belangstellenden kijken hoe het er aan toe gaat. Kinderen kunnen zich laten schminken.

Zelf spelen

De hele dag kunnen bezoekers zelf actief aan de slag. Docenten informeren over het bespelen van een muziekinstrument en helpen met geluid uit onder andere een viool, dwarsfluit of saxofoon te krijgen. Ook kan er gedrumd worden. Tijdens korte ballet-, streetdance- en musicallessen krijgen kinderen, jongeren én volwassen de mogelijkheid mee te doen. Voor de allerkleinsten en hun ouders is er een mee-doe-les Muziek op Schoot. Kinderen kunnen meedoen met Muziek en Beweging voor Kleuters en proeven hoe het is om een circusartiest te zijn. Muzieklessen alleen voor kinderen? Ab-so-luut niet! Volwassen kiezen vaak bewuster voor een instrument en hebben jarenlang plezier van het bespelen van een instrument en het volgen van een cursus. Stap over de drempel en kom, vrijblijvend, informeren!

Tijdens de OpenDag wordt er om 12:00 uur in de theaterzaal de film BigHero6 vertoond. Alle activiteiten tijdens de open dag zijn gratis. In de week ná de open dag starten diverse cursussen. Kijk hiervoor op de websites van de gebruikers van De KultuurKlup via de link op www.kultuurklup.nl.

Mindfulness- en Compassietraining

ARNHEM - Binnenkort starten in Elden en Arnhem-Zuid, een Mindfulness- en een Compassietraining begeleid door Marijke de Koning, psycholoog, mindfulness- en compassietrainer .

Wat houden mindfulness en compassie in? Mindful leven betekent met aandacht leven, aanwezig zijn in het huidige moment. Met mindfulness leer je bewust omgaan met stress en spanning. Je wordt minder meegesleept door jouw (automatische) gedachten en emoties. Compassie is het vermogen om ons betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel van onszelf als van anderen, met de wens deze te verlichten.

De mindfulness- en compassietraining
In de mindfulnesstraining oefen je om met aandacht in het hier en nu te zijn. Daardoor merk je automatische gewoontepatronen eerder op en ben je beter in staat om een keuze te maken hoe je met situaties in jouw leven wilt omgaan. Door ook thuis te oefenen kan mindfulness een plek in jouw dagelijks leven krijgen. Stress, piekeren, lichamelijke spanningen kunnen hierdoor minder worden. Mindfulness brengt ook meer en intenser genieten. Het leven wordt makkelijker en voelt rijker aan. De compassietraining is er op gericht om mildheid en compassie te oefenen, in contact met ongemak en pijn. We ontwikkelen een mildere en vriendelijker houding naar onszelf en anderen, juist in moeilijke momenten.

Maandagavond 28 september start de Mindfulnesstraining. Woensdagavond 14 oktober start de Compassietraining. Meer informatie:www.marijkedekoning.nl.

Chinese bewegingsleren helpen gezondheid opbouwen Tai chi en Qigong: sport voor iedereen

ELST - Tai chi en Qigong zijn reeks traditionele Chinese bewegingkunsten die een belangrijke deel van 5,000 jaar Chinese Cultuur vormt. Soepele, aaneengesloten, krachtige, harmonische, vloeiende bewegingen en helemaal in opperste concentratie uitgevoerd.

Beproef en ervaar de krachten van Tai chi en Qi gong, kalmeert de geest, verhoogt het concentratie vermogen en zelfvertrouwen en balanceert het innerlijke evenwicht, die u van binnen en buiten kracht geeft. Het beoefenen van Tai chi en Qigong bevordert de stofwisseling, ademhaling, bloedsomloop en energiehuishouding en maakt het lichaam soepel en krachtig. Opgebouwde spanningen in de vorm van vermoeidheid, stress, stijve spieren en rugklachten kunnen goed geneest worden. Tai chi en Qigong zijn echt heerlijke sporten voor iedereen. Voor beginners is geen speciale uitrusting nodig en kunt u tot op hoge leeftijd blijven doen.

Tai Chi en Qigong in een paar woorden omschrijven is moeilijk. Om het beter te begrijpen zou iedereen zelf eens mee moeten doen. Vanaf donderdag 17 september vindt er beginnerscursus plaats om 19:00-20:00 bij De Helster Sportcentrum, Schubertstraat 1 in Elst. Bij de eerste les legt zowel de in China opgeleide universitaire docente als gevorderde Tai Chi-beoefeners de basis van de beweginskunsten uit, er worden demonstraties gegeven, ervaringen worden gewisseld en veel meer. Vanwege de beperkte posities, volgen we het principe van wie het eerst komt, het eerst maalt.

Voor meer informatie kijk dan even op de site: www.hongye-taichi-school.co.nr. Voor eventuele vragen kunt u ook bellen: 026 3212188 of mailen naar:hongyetaichi@hotmail.com.

24 / 32

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen? Ook voor uw vloer!

ARNHEM - Steeds meer ondernemers zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid als het gaat om het milieu. Een bedrijf dat daarbij de boventoon voert in uw regio is BNS Vloeren. Progressief in hun denken én handelen op MVO-gebied. Dat gaat verder dan recyclen en het gebruik van natuurlijke materialen: uitgangspunt is zo gezond mogelijk werken voor verwerker en gebruiker. Dat begint bij het inkoopproces.

BNS Vloeren is een ambachtsbedrijf pur sang. Ze levert en legt vloeren in alle houtvormen en variëteiten: van boomstammen tot oud-geïmporteerd parket. Voor de particulier maar ook bedrijven in de sectoren onderwijs, horeca, vastgoed en zorginstellingen. BNS werkt voornamelijk met zelf geselecteerde houtleveranciers uit Nederland, Frankrijk en Duitsland. Deze vloeren gaan tenminste twintig jaar mee en blijven prachtig mits je ze goed onderhoudt. Ook in situatie van schadeherstel (verzekering/aansprakelijkheid/mediation) is hij een bewezen partner.


Bijzonder als vloerafwerking is de Bio-olie. Honderd procent natuurlijk maar met een extreem vast stofgehalte waardoor je er een feest op kan bouwen zonder dat de vloer vlekt. BNS werkt bewust met leveranciers die geen oplosmiddelen in hun afwerkingsmateriaal hebben. Ook voor voorstrijk, lijm en ondervloeren kiest hij natuurlijke oplossingen. BNS Vloeren is gecertificeerd Kerakoll dealer. Pionier op het gebied van MVO en veel producten voldoen aan de voorwaarden voor ISO-normeringen. U bent van harte welkom.

BNS Houtenvloeren, Spoorwegstraat 42, Arnhem, 026 442 05 91, www.dehoutenvloer.com, dehoutenvloer@gmail.com. Het is aan te bevelen om van tevoren te bellen!

Het ontstaan van de wijk Klarendal

ARNHEM - Klarendal is een wijk in Arnhem direct grenzend aan de noordzijde van het centrum van de stad. Klarendal is een authentieke volkswijk met voornamelijk kleine woningen. De wijk heeft een etnisch gevarieerde samenstelling. In 2014 telde de buurt 7394 inwoners.

De eerste delen van Klarendal (in Arnhems dialect uitgesproken als klèrendoal) werden vanaf 1830 gebouwd. Nadat de gemeente van het St. Peters gasthuis een stuk grond aan de Hommelseweg kocht, kon hier buiten het centrum van de stad het kerkhof worden aangelegd. Klarendals trots, de Klarendalse Molen werd in 1870 van de Amsterdamseweg verplaatst naar de wijk. Karakteristiek zijn het Luthers Hofje uit 1860 onder in de wijk en de zogeheten Mussenbuurt uit 1911 in het oostelijke, hogere deel van Klarendal. Roerige momenten in de Klarendalse geschiedenis waren het oproer tegen de verloedering in 1970, en de drugsopstand in 1989. Buurtbewoners spraken toen van Klarendal Tranendal.

In de jaren zeventig en tachtig van de twintigste eeuw is in het kader van stadsvernieuwing grootschalig gesaneerd in het zuidelijk deel van de wijk. Aan de Klarendalseweg verscheen daarna in 1997 een nieuw klein winkelcentrum. In maart 2007 werd de wijk met 39 andere wijken door minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie op de lijst gezet van veertig wijken die voor verbetering in aanmerking komen.

In de jaren zeventig en tachtig van de twintigste eeuw is in het kader van stadsvernieuwing grootschalig gesaneerd in het zuidelijk deel van de wijk. Aan de Klarendalseweg verscheen daarna in 1997 een nieuw klein winkelcentrum.

De Gemeente Arnhem heeft samen met Volkshuisvesting plannen ontwikkeld om verpauperde panden of bestanden met ongewenste bestemming op te kopen en om te vormen tot kleine modewinkels. Deze bestemming sluit aan bij de interesse van studenten van de Arnhemse kunstacademie die op mode-gebied afstuderen. In mei 2008 kwam onderaan de Klarendalseweg dit 'modekwartier' gereed, inclusief de herbouw van het postdistributiecentrumgebouw dat voorheen bij het NS-station stond. Hierin is nu onder andere een café-restaurant gevestigd.

Het Modekwartier

ARNHEM - Het Modekwartier ligt in de Arnhemse wijk Klarendal. Het omvat delen van de Hommelseweg, Klarendalseweg en Sonsbeeksingel. In deze straten bevinden zich vijftig kleinschalige winkels en zeventig bedrijfsruimten op het gebied van mode, design, kunst, eten, werkplaatsen, studio's, galerieën, restaurants en showrooms. Winkels worden in dit gebied afgewisseld door gewone woonhuizen er is dus geen sprake van één lange winkelstraat.

Het Modekwartier ontstond als onderdeel van de wijkontwikkeling van Klarendal; doel was de leefbaarheid van deze Vogelaarwijk te verbeteren. Inwoners van de wijk Klarendal lieten in een enquête weten dat zij inderdaad minder overlast ervaren sinds de ontwikkeling van het gebied. Volkshuisvesting Arnhem kocht tientallen panden op en begon deze tegen gereduceerd tarief te verhuren aan ondernemers op mode- en designgebied. In 2006 gingen de eerste vier modewinkels open.

Markant gebouw in het Modekwartier is Station Klarendal, gelegen op de hoek van de Klarendalseweg en de Sonsbeeksingel. Dit voormalige postdistributiecentrum stond tot 2005 in de Oude Stationsstraat. Het werd in 125 stukken gezaagd en in 2007-2008 verplaatst naar de huidige plek. Meer informatie over het Modekwartier staat op www.modekwartier.nl.

Doe mee met De Groene Vos

Foto: Arthur Tholense

ARNHEM - Stichting De Groene Vos zet zich in voor duurzaam wonen en leven in Arnhem. " Vanuit ons pand aan de Hommelseweg 41 organiseren wij allerlei activiteiten die duurzaam leven eenvoudig en leuk maken," aldus Jan Schreur, voorzitter van de stichting.

"Denk aan repaircafés, stadslandbouwprojecten, groen in de wijk, duurzame diners, verhuur van gereedschap en het collectief inkopen van zonnepanelen met Zonnestroom [Made in Arnhem]. Ook verkopen we in De Groene Vos duurzame artikelen en verhuren we onder meer gereedschap en een elektrische bakfiets. Daarnaast kun je bij ons terecht voor het inleveren van kleine afvalstromen zoals inktcartridges, kaarsenresten, aluminium, balpennen, kleine elektrische apparaten en frituurolie."

"Nieuw is dat mensen 'Vriend van De Groene Vos' kunnen worden. Vrienden steunen ons werk en krijgen een persoonlijke GroeneVosPas waarmee zij voordelig gereedschap in De Groene Vos kunnen huren. Ook krijgen zij met hun pas korting op diverse duurzame producten en diensten in Arnhem."

De Groene Vos draait geheel op vrijwilligers en is regelmatig op zoek naar mensen die het leuk vinden om een dagdeel De Groene Vos te bemensen of ondersteuning te bieden bij het organiseren van activiteiten. Wil je meedoen, Vriend worden of meer informatie? Kijk dan eens op www.degroenevos.nl of bel naar 026 7370041.

WijkWerkPalet in Klarendal

ARNHEM - Het gaat goed met Klarendal! De wijk heeft inmiddels landelijke bekendheid met het 'Modekwartier' en ondernemers werken hier graag. Aan de Klarendalseweg vind je steeds meer authentieke winkelpanden met mode en lifestyle of trendy horeca.

In 2013 is er een nieuw initiatief ontstaan om meer 'gewone bewoners' mee te laten profiteren van de groeiende wijkeconomie in Klarendal. Het WijkWerkPalet begon met een tijdelijk winkeltje (Oogst) voor en door bewoners aan de Klarendalseweg maar organiseert en ondersteunt steeds meer projecten waar de wijk beter, mooier en gezelliger van wordt en waar mensen aan de slag kunnen als vrijwilliger of om werkervaring of werkritme op te doen. "Er is ontzettend veel te doen, helemaal met alle bezuinigingen waar we mee te maken hebben, waarom dat niet omzetten naar kansen?"

Bij het Multi Functioneel Centrum bijvoorbeeld; hier werken een aantal bewoners als gastvrouw of facilitair ondersteuner. Of bij het Greenteam dat een aantal plantenbakken en stukjes 'snippergroen' in de wijk onderhoudt maar ook meehelpt bij klusjes in de wijk voor het project Burenhulp.

Meedoen is voor de een een fijne dagbesteding en voor de ander een opstap naar een opleiding of misschien zelfs werk. "Wat goed is voor de wijk is dan ook goed voor jezelf want je krijgt inzicht in je eigen kwaliteiten, talenten en ambities."

Bij het WijkWerkPalet zijn bewoners uit Klarendal en omliggende wijken actief. Wil je meer weten, kijk dan op facebookpagina: Wijkwerkpalet of neem contact op met Monita Polman: m.polman@wijkwerkpalet.nl telefoon 06 12951528.

Zelfs een tattoo laten zetten door Ben Saunders kan er! Inside Ink: voor verantwoorde en zorgvuldige tatoeage, piercing en permanente make-up...

ARNHEM – Wie zijn of haar body van een tatoeage wil laten voorzien, kiest voor een vertrouwd adres. Aan de Sonsbeeksingel 95 in Arnhem is sinds ruim een jaar Inside Ink Arnhem gevestigd. Hier worden niet alleen tattoos gezet, ook voor piercings en permanente make-up is men hier aan het juiste adres. En wie (alleen maar) een bruine huidskleur wil, kan er gebruik maken van de zonnebanken!

Eigenaar Herman draagt zorg voor de piercings; de ervaren Jimi en Wilco zijn de vaste tatoeerders, terwijl men ook een afspraak kan maken met de bekende Ben Saunders (ook bekend van The Voice). Hermans vriendin Nance is de specialiste in het aanbrengen van permanente make-up, zoals wenkbrauwen en vollere lippen.

Inside Ink Arnhem staat bekend om het vakkundig werk: schoon en steriel. Bij Inside Ink is bovendien gekozen voor een huislijke inrichting en sfeer. Service –zoals het gratis bijwerken- is er een vanzelfsprekende zaak.

Het uurtarief bij de tatoeages is honderd euro; er is een bij kleinere opdrachten een starttarief van vijftig euro. Voor piercings variëren de kosten van dertig tot veertig euro per stuk.

Spijt van een eerder gezette tatoeage? Informeer dan eens om deze te laten verwijderen. In veel gevallen –afhankelijk van huid, diepte en inkt- zijn er mogelijkheden!

Inside Ink Arnhem, Sonsbeeksingel 95, Arnhem; telefoon 026 3799522; facebook via inside ink custom arnhem.

Meubelstoffeerderij Oostdam al meer dan 65 jaar een begrip

ARNHEM – Meubelstoffeerderij Oostdam is een familiebedrijf dat is opgericht in 1947. Bij de familie Oostdam kunt rekenen op goed advies en service zowel in de winkel als bij u thuis.

In het atelier werken we uitsluitend met deskundige vakmensen die uw boot, caravan of camperkussens kunnen vernieuwen. Ook kunt er terecht voor onder andere uw bankstel, fauteuil of eetkamerstoelen te laten stofferen.
Daarnaast kunnen matrassen en kussens kunnen ook op maat gemaakt worden. Naast particulieren werkt meubelstoffeerderij Oostdam ook voor bedrijven zoals onder andere hotels, restaurants en kantoren.

Uiteraard hanteren zij een vrijblijvende prijsopgave en een haal- en brengservice. In de showroom in het filiaal in Arnhem beschikt Oostdam over een enorme collectie van ruim driehonderd rollen meubelstoffen (op voorraad) en met zo'n tweehonderdvijftig stalenboeken van onder andere Reynaldo, Saum und Viebahn, Romo, Kirby House, Höpke, Keymer, Lancier, Rob Viool, De Ploeg en Missoni. "Zo vindt u altijd wat u zoekt", aldus eigenaar Roger Oostdam.
Daarnaast leveren zij ook verschillende kwaliteiten polyether, latex, tempur en koudschuim in elke gewenste maat en dikte.

Alles is leverbaar zo ook platen in diverse breedtes voor onder andere matrassen, maar ook voor kussens op maat en of model. Oostdam is ook leverancier van leer, skai leder, artfical leather, siernagels en singelband los verkrijgbaar.

Klarendalseweg 77-78, Arnhem, 026 4420493, www.oostdam-johomtex.nl of via facebook: Oostdam meubelstoffen.

Winkelstraat de Hommelseweg/Hommelstraat

ARNHEM – De Hommelseweg/Hommelstraat is een levendige winkelgebied aan rand van centrum Arnhem, dat volop in ontwikkeling is. Met een gevarieerd aanbod van winkels, horecagelegenheden, kantoren en woonruimtes, supermarkten, bakkerijen, speciaalzaken, kapperszaken, juweliers, modespeciaalzaken en diverse bazaars.

De Hommelsemarkt is een jaarlijks terugkerende markt op hemelvaartsdag, met een lengte van twee kilometer telt de markt meer dan vierhonderd kraampjes en trekt jaarlijks zo'n zestigduizend bezoekers. Al dertig jaar wordt op hemelvaartsdag de Hommelsemarkt gehouden, een begrip onder de Arnhemmers en ver daarbuiten. Een markt met goedkope kleding, speelgoed, goederen en eten uit alle windstreken.
Sinds 1983 elk jaar op hemelvaartsdag en lopend vanaf de Hommelstraat tot en met ver achterin de Hommelseweg. Meer informatie over de Hommelseweg/Hommelstraat staat op www.hommelshopping.nl.

Tot ver in Arnhem-Zuid worden de menu's en pizza's gewaardeerd De lekkerste kwaliteit bij Milano Pizzeria

ARNHEM – In het centrum kennen ze allemaal Milano Pizzeria. Geen wonder, want deze horecazaak weet tegen de laagste prijzen een uitstekende kwaliteit te bieden! Zelfs in Arnhem-Zuid en de Schuytgraaf zitten veel liefhebbers. Steeds vaker brengen ook hier de pizzakoeriers van Milano de menu's hier aan huis!

Vanaf het moment dat Milano Pizzeria is overgenomen door Joseph Aziz, is de toeloop alleen maar groter geworden. "We komen nauwelijks aan het vernieuwen van de kaart toe", vertelt de eigenaar, die vol enthousiasme zit met zijn team aan de Hommelstraat 23 "Wel hebben we de pizzadagen uitgebreid. Milano biedt nu op maandag tot en met vrijdag alle pizza's aan tegen zes euro per stuk." Alleen bij afhalen.

Dagverse ingrediënten, royaal belegd en een dunne harde krokante bodem typeren de pizza's van Milano. Het is altijd een droom van (Libanese) eigenaar Joseph geweest een horecazaak te starten. "Onze familie telt veel koks. Eten is in onze cultuur erg belangrijk. Dat zal ook te merken zijn in de pizzeria, waar we het accent zullen leggen op de menu's met een Libanees tintje." Daarnaast komen uiteraard ook de broodjes döner, shoarma, spaghetti en pasta's aan bod. En als Arnhems eerste officiële Spareribs-specialist.nl (halal!) zijn er ook spareribmenu's te bestellen.
Milano Pizzeria, Hommelstraat 23, Arnhem; 06-49107094; www.milanopizzeria.nl.

32 / 32