GN Nijmegen-Noord

10 oktober 2018

GN Nijmegen-Noord 10 oktober 2018


Inspirerende workshop inmaken, wecken en confijten met een knipoog naar vroeger Wie wat bewaart, heeft wat!

(foto: Derk Huizinga)

LENT - De herfst is aangebroken, tijd om de oogst te verzamelen en te bewaren voor de winter. Sperziebonen wecken, peren pasteuriseren, frambozen konfijten, pruimen op rum zetten.

"Tijdens de workshop ‘Wie wat bewaart, heeft wat’ op 16 en 19 oktober bij Warmoes gebruiken we oude onvolprezen bewaartechnieken en geven er een moderne, eigen twist aan. We gaan op zoek naar nieuwe combinaties en smaken.

In de zomer is er een overvloed aan verse groente en vers fruit. Ook uit de tuin van Warmoes – Historische Tuinderij in Lent. Maar in de winter is dat er niet, of alleen uit kassen of uit het buitenland. We gaan tijdens de workshop met meerdere technieken aan de slag om verse groente en vers zomerfruit te bewaren. Bij groente doen we dat door te wecken, bij fruit zijn meerdere technieken mogelijk, waardoor je allerlei lekkere producten kunt maken. Van geconserveerde hele vruchten tot gelei, siroop en heerlijk fruit op alcohol. Natuurlijk gaan we eerst proeven voordat we zelf aan de slag gaan."

Meedoen? Dat kan dinsdag 16 oktober van 19:30-22:00 uur en vrijdag 19 oktober van 19:30-22:00 uur.
Warmoes zorgt voor verse producten uit eigen tuin, kruiden en andere benodigdheden. Inclusief drankje bij aanvang en proeverij zijn de kosten 22,50 euro. Aanmelden kan via info@warmoes-lent.nl.

Lezing Dries van Agt

BEMMEL - Dries van Agt, jurist, voormalig hoogleraar en politicus geeft op 22 oktober om 20.00 uur zijn lezing de titel 'Palestina, een schreeuw om aandacht' in cultureel centrum De Kinkel aan de Van Ambestraat 1 in Bemmel.

Sinds de vestiging van de Joodse staat blijft een pijnlijke kwestie kleven aan de ruimte die door de westerse mogendheden is gegeven aan de Joodse wereldburgers (wellicht) ten koste van de daar totdat moment wonende Palestijnen. Dries van Agt gaat in op de ontstaansgeschiedenis van de Staat Israël en de vele akkoorden die gesloten zijn om tot een minnelijke regeling te komen tussen de twee elkaar tot op het bot bestrijdende partijen. Kennelijk werkt oog om oog, tand om tand, waar beide religies op gebaseerd zijn, niet. Hoe komt het dat een land dat het internationale recht erkent aan landjepik doet met zijn nederzettingen beleid? Wat moet er terecht komen van Jerusalem waarop door alle partijen claims worden gelegd, zowel staatsrechtelijk als religieus?

Voor kaarten en meer informatie staat www.dekinkel.nl; kaarten zijn ook te koop bij boekhandel de Toren van Bemmel voor 12,50 euro (inclusief kopje koffie of thee voor aanvang).

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 13 oktober

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, A. Hulleman, InVoice
19.00 uur: H.Johannes de Doper Indoornik, gebedsviering, Liturgische werkgroep, R.K.G.K.I.
19.00 uur: H. Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, G. Peters, St. Caeciliakoor
19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, eucharistieviering, F. Bomers, Dameskoor

Zondag 14 oktober

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst, eucharistieviering, Mgr. H. Woorts, Musica Amare
10.00 uur: O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, GK De Levensbron
09.30 uur: H. Maria Geboorte Driel, woord- en communieviering, Liturgische werkgroep, Enjoy
09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, woord- en communieviering, Liturgische werkgroep, Ubi Caritas

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Dansen op de peutercamping

Samen dansen en zingen op het feest van De Kikkerkoning. (foto: Lilian Spaan)

ELST - Alle peuters zingen en dansen samen op 'hoofd, schouders, knie en teen'. Groepsleidster Chantal doet het voor. Zaterdag, 29 september was het feest. Het schoolplein van kindcentrum Sunte Werfert werd omgetoverd tot een avontuurlijke camping.

De kinderen konden samen met hun moeder, vader, opa of oma muziek maken in een echte tent, maar ook schelpen zoeken, fruitijsjes maken, knutselen, of stoeien op het springkussen. De reden voor dit feest? De Kikkerkoning kinderopvang bestaat vijftien jaar. Ooit gestart met een kinderdagverblijf in het oude politiebureau van Elst en verder gegroeid met inmiddels meerdere avontuurlijke vestigingen waar de liefde voor het kind centraal staat. Bso 't Strand, bso De Zee en bso De Landerij. Allemaal in Elst. Vorig jaar kwam daar kinderdagverblijf Moeder de Gans bij. Samen met de kinderen van de peuterspeelzaal van SPO en basisschool Sunte Werfert in het kindcentrum Sunte Werfert.

Tijdens het feest was kookoma Riet met de kinderen aan het bakken in de nieuwe grote kinderkeuken van het kindcentrum. Zij kookt en bakt al 15 jaar met de kleintjes maar ook met de kinderen van de bso. Kookoma Toos en kookoma Wilma bakken inmiddels ook al wat jaartjes mee. Het weer hielp een handje mee. De zon scheen de hele dag op de camping! Wat kun je nog meer wensen?

Stoofpeertjes plukken aan De Wuurde

ELST - Als de stoofpeertjes rijp zijn, staat de stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk klaar om te helpen! Met ladders en emmers kun je op 12 oktober komen plukken aan De Wuurde in Elst (tegenover nummer87).

Voor een kwartje per kilo ben je dan een rijk man of vrouw, of liever nog kind... Op de site https://overbetuwegroennatuurlijk.nl zijn we te volgen, je kan natuurlijk ook even bellen op 06 37403725. Begonnen wordt om 15.00 uur en het einde is om 16.30 uur.

Popkoor 2000: 'Out of the Jukebox'

(foto: Lieke Vree)

BEMMEL - Op 3 en 4 november houdt Popkoor 2000 haar tweejaarlijkse concert. In liefst drie voorstellingen komt een prachtige selectie van de TOP2000 voorbij.

Zoals iedereen van Popkoor 2000 gewend is, meerstemmig gezongen en met een wervelende muzikale show. Voor muziekliefhebbers een must om gehoord en gezien te hebben.

Popkoor 2000 is al 18 jaar een begrip in Bemmel en omstreken. Elke twee jaar zet het koor een grote show in elkaar. Dit jaar compleet met een geweldige liveband. ‘Out of the Jukebox’ staat voor de interactie die Popkoor 2000 wil aangaan met het publiek. Want ditmaal staat de keuze van het publiek centraal. Speciaal voor haar publiek heeft Popkoor 2000 de Jukebox gevuld met prachtige nummers. Het is een gevarieerd geheel van gouwe ouwe tot recente popsongs.

Met één druk op de knop waant het publiek zich in een nieuw muzikaal landschap. Popsongs die doen denken aan de tijd dat u op uw kamertje dat ene singeltje grijs draaide. Of waar u gisteren nog stiekem een danspasje op maakte tijdens het inpakken van de vaat. Alles kan. Laat uw gedachten even afdwalen tijdens het concert. Met een lied in het hoofd, een verloren herinnering in gedachten en een glimlach op het gezicht verlaat u de zaal.

‘Out of the Jukebox’: 3 november om 20.00 uur en 4 november om 14.30 en 20.00 uur in zaal De Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt. Kaarten à 12,50 euro zijn te koop via www.popkoor2000.nl.

MusiKado-concert in Driel

(foto: Paul ten Broeke Fotografie)

DRIEL - Zondagmiddag 28 oktober presenteert Musikado in de katholieke kerk een middagvullend muziekprogramma van pop tot klassiek, van een prachtig luisterliedje van Toon Hermans tot bekende Beatles-songs, begeleid en à capella. De zangers en muzikanten van MusiKado geven deze middag een kijkje in hun gevarieerde muzikale keuken.

Dit concert dat nu samen met de werkgroep Blije Kerk in de Maria Geboortekerk wordt georganiseerd is tevens een cadeau aan de donateurs van MusiKado. MusiKado is een muziekcollectief van zangers en muzikanten met een gezamenlijke passie: het uitdelen van muziekcadeautjes aan mensen die een opkikker of verwenmomentje kunnen gebruiken. Dit varieert van optredens in (verpleeg)tehuizen tot intieme huiskamerconcertjes bij mensen thuis. Voor meer informatie en het aanvragen van een muziekcadeautje: www.musikado.nl. MusiKado staat ook op Facebook.

MusiKado is voor uitbreiding van haar collectief op zoek naar goede (solo)zangers en muzikanten. Wil je vanuit passie voor muziek èn de medemens met ons muziek-cadeautjes uitdelen en ben je op zoek naar een vrijwilligersbaan met veel voldoening? Kom luisteren op 28 oktober en/of neem contact op met Dianne Huberts, voorzitter Musikado: 06 18837347; email: info@musikado.nl.

Iedereen wordt uitgenodigd voor dit bijzondere concert in de Maria Geboortekerk, Kerkstraat 27 in Driel. Het concert begint om 14.30 uur. De kerk is geopend vanaf 14.00 uur en de toegang is gratis. Er is een pauze; het concert duurt tot ongeveer 16.30 uur. Na afloop is er een deurcollecte voor dekking van de gezamenlijk onkosten.

Budgetcursus Rondkomen met inkomen

BEMMEL - Wilt u graag wat meer overzicht over uw inkomsten en uitgaven en uw financiële administratie? Wilt u beter kunnen omgaan met de brieven van de bank, belastingdienst of andere organisaties? Misschien is de cursus Rondkomen met Inkomen dan iets voor u?

Samen met enthousiaste vrijwilligers gaan we vier keer in een kleine groep aan de slag om formulieren te lezen, begrijpen en in te vullen. Ook kijken we naar uitgaven en inkomsten en hoe het (beter) op elkaar is af te stemmen. We wisselen tips & trucs uit en gaan met oefeningen aan de slag. Deze kortdurende praktische cursus kan u helpen om zicht te krijgen op uw eigen gedrag.

De cursus Rondkomen met Inkomen is gratis en wordt gegeven op de maandagen 29 oktober, 12 november, 26 november en 10 december in de middag (14.00 – 16.00 uur) bij Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9 in Bemmel.

Zich aanmelden kan via het SWL-Meldpunt: 088 2552555 of email: meldpunt@swlingewaard.nl.

ZVO opent seizoen goed

(foto: Petra Snieders)

OVERBETUWE - De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen zijn de wedstrijdzwemmers goed begonnen. Bij dit Minioren-Junioren circuit behaalden de 24 zwemmers samen 51 persoonlijke records, met een grootste verbetering voor Wessel van Dorst op de 50 meter rugslag.

Elke van Dorst, Mats van der Rijst en Roos Stoteler hebben ieder vier pr's gehaald deze middag. Elke op de 50m en 100m vrije slag, 50m rugslag en 50m schoolslag. Mats op de 50m en 100m vrije slag, 100m rugslag en 50m schoolslag. En Roos op de 50m en 100m vrije slag, 100m rugslag en 50m schoolslag.

Drie persoonlijke records waren er voor Joost Pollmann (50m en 100m vrije slag en 100m rugslag), Sven Beemer (100m vrije slag, 100m rugslag en 50m schoolslag), Emma Biesheuvel (50m vrije slag en 50m en 100m rugslag), Wessel van Dorst (50m vrije slag en 50m en 100m rugslag), Enna Lamers (50m en 100m schoolslag en 50m vlinderslag), en Thomas Natte (50m en 100m rugslag en 50m schoolslag).

Nour Habib (50m en 100m vrije slag), Diede Hof (50m en 100m schoolslag), Mees Huibers (100m vrije slag en 100m schoolslag), Isis Lamers (50m vrije slag en 100m rugslag), Sam Pollmann (100m rugslag en 50m schoolslag), Gyan Spaan (100m vrije slag en 100m schoolslag), Sanne Teunissen (100m vrije slag en 50m schoolslag) En Sem Teunissen (100m schoolslag en 50m vlinderslag) verbeterden ieder 2 persoonlijke records.

Verder was er nog een persoonlijk record voor Mila Hof (50m vrije slag), Floor Kooij (100m rugslag), Sarah Meande (100m rugslag) en Kim van Veenendaal (200m wisselslag).

Ontmoetingsmiddag lotgenoten Ouders van een Overleden Kind

ELST - Er is een regio/ontmoetingsmiddag voor lotgenoten Ouders van een Overleden Kind op zaterdag 13 oktober in Elst (Gld).

Het programma voor deze middag: Interactieve lezing in twee delen door Stanneke Lunter, moeder van drie kinderen en psychiater. Haar dochter Jitske overleed in oktober 2014 aan zelfdoding. Stanneke schreef hierover het boek 'Geen pijn, geen angst, geen leven – de veerkracht voorbij' (2017).

Voor de pauze zal Stanneke ingaan op depressie en suïcidaliteit. Na de pauze gaat de lezing over rouw na het verlies van een kind na zelfdoding, wat kan helpen om het leven opnieuw vorm te geven? Tijdens en na afloop van elk van beide lezingen is er ruimte voor uitwisseling of vragen aan Stanneke. Je mag een foto van je kind meenemen. Broers en zussen, grootouders, familie en vrienden zijn ook welkom.

Je bent vanaf 13.30 uur welkom bij Onder de Toren, Sint Maartenstraat 34 in Elst (Gld), zaal 5. Afsluiting van deze middag is rond 16.30 uur. De toegang is gratis. De eerste consumptie wordt door de vereniging aangeboden. Graag aanmelden bij bettie_elzen@hotmail.com of bellen met Bettie 06 40875275

OOK is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Wij zijn ouders van een overleden kind(eren). Je kind(eren) verliezen. Alleen als je het zelf meemaakt, kun je echt begrijpen hoe dat is. Je kunt je heel eenzaam en onbegrepen voelen. Praten met een lotgenoot, iemand die begrijpt wat je meemaakt en luistert zonder te oordelen, helpt. Of het nu direct na het overlijden is of pas jaren later. Heb jij hulp nodig? Laat je gegevens achter op www.oudersoverledenkind.nl, Er wordt binnen 48 uur contact met je opgenomen. Voor directe hulp en deelname aan de lezing van Stanneke Lunter hoef je geen lid te zijn.

Wij zijn allen lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren. OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer.

We werken samen vanuit onze 'ervaringsdeskundigheid'. Een lotgenoot heeft vaak maar een half woord nodig om jouw gevoelens te herkennen en te begrijpen. Dat tref je bij vrijwel niemand anders aan. Ondanks de gemeenschappelijke ervaring rouwt ieder van ons op haar en zijn eigen wijze. Ook (huwelijks-) partners rouwen vaak totaal verschillend om de dood van hun kind en dat geldt ook voor de andere kinderen in een gezin. Begrip voor die verschillen is van wezenlijk belang om elkaar tot steun te kunnen zijn.

Er is 1-op-1contact mogelijk, maar we bieden ook contactavonden, wandelingen, lezingen, workshops en een landelijke dag. Altijd informeel en veilig. Wanneer jij er behoefte aan hebt. Een overzicht van geplande activiteiten vind je op www.oudersoverledenkind.nl en op face-book. De activiteiten zijn erop gericht om lotgenoten met elkaar in contact te brengen.

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 15 oktober kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: zuursalade, hachee met rode kool en puree én een toetje.

Deze maaltijd kost vier en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 te Bemmel. Graag zelf drie afsluitbare bakjes meenemen! "Wilt u ook genieten van zo'n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu's beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het 'Bemmels afhaalpunt' is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Prijswinnaars luchtballonvaart-actie bij Chili & Ice

ARNHEM - Chili & Ice was één van de bedrijven, waar je deze zomer een luchtballonvaart kon winnen. Mevrouw en meneer Frieling zijn de gelukkigen en hebben hun voucher in ontvangst genomen. Wij wensen hem of haar een behouden vaart.

Chili & Ice, Winkelcentrum Kronenburg Kronenburgpassage 129
Chili & Ice, Musiskwartier Arnhem centrum (voorheem winkelcentrum Presikhaaf)
(Volg Chili & Ice via facebookpagina: chili&ice of Instagram: chili.ice123)

Bloemschikken bij De Minkhof

BEMMEL - De Minkhof zet op woensdagmiddag 17 oktober van 14.00-16.00 uur de deuren open voor mensen die graag willen bloemschikken. men kan onder begeleiding aan de slag met het maken van mooie bloemstukken. Zelf dient men een bakje en mesje mee te nemen.

Het belooft een gezellige en succesvolle middag te worden. De prijs voor de workshop bloemschikken bedraagt negen euro.

De Minkhof is geopend op maandag, woensdag en vrijdag met uiteenlopende activiteiten. Loop gerust eens binnen samen met familie of buren! Gevestigd aan Molenwei 57, Bemmel; 0481 357185 (alleen op maandag, woensdag en vrijdag bereikbaar van 9-16 uur); www.minkhof.nl.

"Landgoed Westerveld in Elden en de familie van Voorst tot Voorst".

Huize Westerveld in 1898. (foto: Historische Kring Elden) Hist. Kring Elden

ELST - Dinsdag 16 oktober om 20.00 uur in Het Wapen van Elst, Dorpsstraat 28 in Elst: De lezing van Geert Visser, voorzitter Historische Kring Elden, met de titel 'Landgoed Westerveld te Elden en de familie van Voorst tot Voorst'.

Kersenoogst op Westerveld 1918. (foto: Historische Kring Elden) Hist. Kring Elden
Familie van Voorst tot Voorst (foto: Hist. Kring Elden) Foto: Hist. Kring Elden

Het park Westerveld achter de oude bandijk is met zijn interessante geschiedenis is één van de mooiste plekken in het dorp Elden, dat tot 1966 deel uitmaakte van de gemeente Elst. Het prachtige oude landhuis is helaas in 1944 verwoest door geallieerd mortiervuur. De baronnen van Voorst tot Voorst waren tot 1931 de bewoners van het landgoed. De toegang is gratis voor leden van Marithaime. Aan niet-leden wordt een bijdrage van drie euro gevraagd.

Prijswinnaar luchtballonvaart-actie bij Chili & Ice

ARNHEM - Ook Kim Regtering is de gelukkige winnares en heeft haar voucher in ontvangst genomen bij Chili & Ice. Wij wensen haar een behouden vaart.

Chili & Ice, Winkelcentrum Kronenburg Kronenburgpassage 129
Chili & Ice, Musiskwartier Arnhem centrum (voorheem winkelcentrum Presikhaaf)
(Volg Chili & Ice via facebookpagina: chili&ice of Instagram: chili.ice123)

Hoe zit het nu werkelijk met parteralimentatie, kinderalimentatie, co-ouderschap en alimentatie als u gaat scheiden of gescheiden bent?

NIJMEGEN NOORD - Alimentatie is een hekel onderwerp. Er zijn vele meningen, maar hoe zit het nu precies. Bij Bosveld scheidingsbemiddeling is er elk half jaar een thema-avond over dit onderwerp. Donderdag 18 oktober bent u weer van harte welkom.

Johan Bosveld van Bosveld Scheidingsbemiddeling is al ruim twaalf jaar een specialist op het gebied van alimentatierekenen. Hij zal u deze avond wegwijs maken over alles wat met alimentatie te maken heeft. Over alimentatie bestaat nog steeds heel veel onduidelijkheid volgens Bosveld.

Bosveld vertelt: "Mensen horen wat, vergelijken wat en er ontstaat een eigen beeld van hoeveel alimentatie er betaald zou moeten worden en of er wel alimentatie betaald zou moeten worden. Een feit is echter dat geen enkele situatie hetzelfde is!

Tijdens de thema-avonden probeer ik dan ook zoveel mogelijk in simpele bewoordingen uit te leggen hoe alimentatie wordt berekend en wanneer alimentatie (niet) meer betaald hoeft te worden. Het wordt een interactieve avond waarbij er ook ruimte is om vragen te stellen".

Gaat u scheiden of wilt u wellicht een herberekening maken dan is dit een mooie gelegenheid om u te laten informeren. Wilt u graag kosteloos een van onze thema-avond bijwonen dan kunt u zich telefonisch aanmelden via ons algemene telefoonnummer: 085 4010839, per mail een berichtje sturen naar info@scheidendoejesamen.nl of via onze website www.scheidendoejesamen.nl

Locatie: Facility Point Arnhem aan de Meander 251 te 6825 MC Arnhem (nabij Velperbroekcircuit), industrieterrein IJsseloord II (nabij de Karwei). Datum: donderdag 18 oktober. Tijdstip aanvang: 19.45 tot ca. 22.00 uur.

'Agenda afstemmen op behoefte van de mensen!' De passie van Janet Hoogsteder makelaardij...

DRIEL – Meer dan twintig jaar is Janet Hoogsteder werkzaam in de makelaardij. Een branche die nog altijd een onstuimige ontwikkeling doormaakt en vraagt om aanpassingen. Niet alleen vanuit markttechnisch oogpunt, ook gezien vanuit de klant. Juist die flexibiliteit is een van de redenen, waarom Janet Hoogsteder haar vaste dienstverband bij een gerenommeerd makelaarskantoor heeft ingeruild voor een eigen kantoor. "Ik kan nu de agenda van de klanten afstemmen op hun wensen!"

Janet Hoogsteder is een deskundig én gewaardeerd makelaar/taxateur. Zeker in deze regio, die ze als geen ander kent. Zowel als aan- en verkopend makelaar heeft ze haar kwaliteiten bewezen. Als ervaren vrouw in de makelaardij voegt ze er haar extra kwaliteiten aan toe. Haar passie voor het begeleiden van de mensen is uiteindelijk dé stimulans geworden om een eigen makelaarskantoor te starten.

Tijden veranderen. Zo ook de makelaardij. Meer en meer willen we op elk moment van de dag op 'huizenjacht' kunnen gaan. Via internet bijvoorbeeld als de kinderen naar bed zijn en je gezellig op de bank zit. Juist dan wil je meer informatie of misschien wel een gesprek thuis met de makelaar. "Daarop wil en kan ik inspelen. Als betrokken makelaar wil ik de mensen een individuele begeleiding geven. Ook als het om aankoop van nieuwbouw gaat", vertelt Janet. "Want als er alleen maar een tekening is, willen mensen graag geholpen worden met het 'lezen' ervan, met het aankoopcontract, met het kiezen van de opties, enzovoort. Meedenken aan praktische oplossingen en de plussen van de woning benadrukken, vind ik belangrijk."

Meer weten over de werkwijze van Janet Hoogsteder makelaardij? Of interesse in een gratis waardebepaling? Kijk op de website!

Janet Hoogsteder, Elstergrindweg 22, Driel; 06 54318511; www.janethoogsteder.nl.

Gezinsondersteuning breidt uit met ‘+’ variant

LINGEWAARD - Kun jij opvoeden en wil je dit delen? Word dan vrijwilliger bij Gezinsondersteuning +. Er is nog plek voor deelnemers in de training die gaat starten op 25 oktober! Zorg dat je erbij bent.

"Als vrijwilliger bij Gezinsondersteuning word je tijdelijk ingezet om een gezin te ondersteunen waar de druk even te groot is. Met de + bedoelen we dat je ondersteuning biedt in gezinnen waar kinderen zijn met ADHD of een stoornis in het autisme spectrum. Affiniteit en/of ervaring hiermee is dus wel een pré. e bieden geen hulpverlening, maar praktische ondersteuning en een luisterend oor."

"Redenen om bij ons vrijwilliger te worden: Nieuwe contacten, Trainingen, Themabijeenkomsten, Persoonlijke coaching en intervisie, Vrijwilligerscontract en vergoeding van onkosten. Wat vragen we van jou? Ervaring met opvoeding, Affiniteit met ADHD en autisme, Aandacht en tijd (minimaal een dagdeel per week), Goede sociale vaardigheden, Goed kunnen luisteren, Ondersteunen op basis van vertrouwen en gelijkwaardigheid. Meer weten? We gaan graag met je in gesprek. Bel of mail Hannah van Oene: 06 83580598, h.vanoene@swlingewaard.nl."

Leerlingen OBC Bemmel geven les op basisscholen

BEMMEL - Leerlingen van het tweetalig onderwijs (TTO) OBC Bemmel brachten op de Europese Dag van de Talen een bezoekje aan hun oude basisschool.

Tijdens dit bezoek gaven zij Engelse les aan groep 7 en 8 met diverse leerzame taalspelletjes. De organisatie lag dit jaar weer in handen van de OBC-leerlingen: contact leggen met hun oude school, de les voorbereiden, een evaluatie schrijven et cetera. Niet alleen voor de basisschoolleerlingen is het een leerzame les ook voor de OBC-leerlingen is het een hele ervaring.

“It was very nice to go back to our primary school 'IKC Het Sterrenbos' and teach group 8B an English lesson during The European Language Day. They were very lovely and we really enjoyed it”, aldus Puck, Lisan en Anne.

Kampioenschap Biertappen

(foto: Marcel Krijgsman)

NIJMEGEN - Liefst honderd biertappers uit Nijmegen en omgeving strijden maandag 15 oktober in het Goffertstadion om de prestigieuze titel Nijmeegs Kampioen Biertappen. Tegelijkertijd kunnen de deelnemers zich plaatsen voor de landelijke finale, die in januari wordt gehouden op de horecabeurs Horecava in Amsterdam.

Iedereen kan meedoen, deelname is gratis. Daarvoor moeten kandidaten zich wel van tevoren aanmelden via de website www.tapwedstrijden.nl. Dat kan tot maandag 15 oktober 11.00 uur. De wedstrijden beginnen daarna al om 12.00 uur en duren tot in de avond. De hele dag zijn belangstellenden van harte welkom te kijken hoe de tappers het er vanaf brengen en wie weet een biertje mee te proeven.

Maar in eerste instantie gaan de glazen langs een ongetwijfeld deskundige jury en die heeft er een hele klus aan. Want die beoordeelt elke tapper op het spoelen van de glazen, het tappen zelf, het afschuimen en de presentatie. En nog eens zo'n dertig andere punten. De inschatting is dat rond 19.00 uur bekend is wie zichzelf de rest van het jaar de beste tapper van Nijmegen mag noemen.

Het Nederlands Kampioenschap Biertappen wordt door de Stichting Tapwedstrijden.nl georganiseerd om horecaprofessionals enthousiast en bekend te maken met het op een juiste manier tappen en schenken van bier. De Nijmeegse tapwedstrijd staat onder leiding van biersommelier en cicerone Ivo Thijssen van Bierproeven.nu. Alle informatie over de tapwedstrijden en de wedstrijdregels is te vinden op www.tapwedstrijden.nl.

Papenstraat Bemmel terug op de politieke agenda

Het drukke (vracht)verkeer op de Papenstraat is gegroeid tot een pijndossier. (foto: Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Bewoners van de Papenstraat gaan al vóór de gemeentelijke herindeling gebukt onder het drukke (vracht)verkeer en geluidsoverlast. De gemeente wil een adviesbureau in de arm nemen om te onderzoeken hoe en hoeveel verkeer er rijdt, en wat er mis is met de inrichting en kruispunten. "In 2019 gaan we deze verkeerssituatie samen met belanghebbenden bekijken en samen over oplossingsrichtingen nadenken", zo meldt het college in de begroting 2019.

De Papenstraat stond al zonder resultaat op de politieke agenda van de gemeente Bemmel. Vorig jaar lag er weer een bewonersbrief op de mat van het gemeentehuis. Vrachtwagens die supermarkten vanaf 6.00 uur moeten bevoorraden worden steeds groter en luider. Tractoren met aanhangers of uitstekende landbewerkingsmachines komen in volle vaart voorbij zodat de banden stuiteren, zo waren de klachten. "Soms denk ik dat er straatraces worden gehouden'', schreef een bewoonster.

Fractievoorzitter van het CDA Theo Pere was destijds wethouder. Hij zei toen dat de Papenstraat meer aandacht verdient dan Ressen. Zijn opvolger wethouder Johan Sluiter erkent in de begrotingstoelichting de netelige situatie. "De Papenstraat is een van de drukste wegen binnen de bebouwde kom in Lingewaard."

Pere wil zijn opvolger niet voor de voeten wil lopen, maar één van de oplossingen is volgens hem het vrachtverkeer uit de Papenstraat te halen door ze over de Houtakker sturen. Hij hoopt dat dit college na ruim twintig jaar het pijndossier kan sluiten. Dat de Papenstraat er 'recht' op heeft vindt Pere een groot woord. "Aan deze mensen zijn al te veel toezeggingen gedaan, maar weinig waargemaakt." Het CDA komt er tijdens de algemene beschouwingen op terug, belooft de fractievoorzitter Theo Pere.

Spreekuur kinderen en kanker in Marikenhuis

NIJMEGEN - Het spreekuur Kinderen en kanker in Het Marikenhuis is op 18 oktober om 18.30-20.00 uur. (Op afspraak en gratis.)

Het pedagogisch spreekuur wordt gehouden door Masja van Bokhorst, orthopedagoog in een medische setting. Voor iedereen die informatie zoekt over het omgaan met kinderen die te maken hebben met kanker. Voor ouders en grootouders, maar ook leerkrachten of andere professionals die met kinderen werken, zijn welkom op het spreekuur. Meer info en aanmelding: www.marikenhuis.nl. Aanmelden kan ook telefonisch tijdens de openingsuren van het Marikenhuis (024 30131522).

Kom naar de Oktober Woonmaand bij Mattijssen

BEMMEL - En krijg liefst 20 procent korting op alle raamdecoratie van Bece en Toppoint én 15 procent korting op alle gordijnstoffen. Zien we je snel?

Wij van Mattijssen houden van een gezellig thuis en daarom doen we er alles aan om jou te helpen met het interieur van jouw huis. Oktober is de maand waarop de zomer écht voorbij is en we massaal met zijn allen weer naar binnen trekken. Het wordt kouder, natter en donkerder. Hoogtijd om het binnen weer knus en warm te maken. En daarbij is goede raamdecoratie onmisbaar!

Drie keer waarom raamdecoratie dé sfeermaker is deze herfst:

  1. Raamdecoratie is de manier om makkelijk en snel jouw huis een andere twist te geven. Ga je voor een warme herfst tint of liever een neutrale kleur om jouw kamer ruimer te doen lijken?

  2. Houd de warmte binnen – en de kou buiten. Met dikke overgordijnen houd je de warmte lekker in huis, scheelt een hoop stookkosten én het staat leuk!

  3. Breng jouw interieur tot één geheel en kom heerlijk thuis na een lange koude dag. Straks ben je zó verliefd op jouw huis, dat je helemaal niet meer naar buiten wilt!

Kom naar Mattijssen en profiteer van veel voordeel. Laat je adviseren en inspireren door onze showmodellen, de nieuwste collecties en onze altijd vrolijke winkeldames die graag helpen bij het uitzoeken van de raamdecoratie passend bij jouw interieur.

verf en wonen Harry Mattijssen, Dorpsstraat 22, Bemmel, mattijssen.com.

Lezing Dries van Agt in Bemmel

Dries van Agt. (foto: Jordi Huisman)

BEMMEL - Dries van Agt, jurist, voormalig hoogleraar en politicus geeft op 22 oktober om 20.00 uur zijn lezing de titel 'Palestina, een schreeuw om aandacht' in cultureel centrum De Kinkel aan de Van Ambestraat 1 in Bemmel.

Sinds de vestiging van de Joodse staat blijft een pijnlijke kwestie kleven aan de ruimte die door de westerse mogendheden is gegeven aan de Joodse wereldburgers (wellicht) ten koste van de daar totdat moment wonende Palestijnen. Dries van Agt gaat in op de ontstaansgeschiedenis van de Staat Israël en de vele akkoorden die gesloten zijn om tot een minnelijke regeling te komen tussen de twee elkaar tot op het bot bestrijdende partijen. Kennelijk werkt oog om oog, tand om tand, waar beide religies op gebaseerd zijn, niet. Hoe komt het dat een land dat het internationale recht erkent aan landjepik doet met zijn nederzettingen beleid? Wat moet er terecht komen van Jerusalem waarop door alle partijen claims worden gelegd, zowel staatsrechtelijk als religieus?

Voor kaarten en meer informatie staat www.dekinkel.nl; kaarten zijn ook te koop bij boekhandel de Toren van Bemmel voor 12,50 euro (inclusief kopje koffie of thee voor aanvang).

Foodbike Eetwinkel Polly weer bij Jansen Totaal Wonen!

HUISSEN - Zondag 14 oktober staat de alom bekende foodbike van Eetwinkel Polly uit Bemmel weer bij Jansen Totaal Wonen om de bezoekende klanten van iets lekkers te voorzien.

Na het succes van begin dit jaar komt er een vervolg hierop. Je kunt die middag genieten van een heerlijk broodje hamburger of een broodje pulled pork! Speciaal voor u klaargemaakt door medewerkers van Eetwinkel Polly. Wij zijn zondag geopend vanaf 12.00 uur. Eerst even de nieuwe najaarscollecties bekijken op de verschillende afdelingen en daarna genieten van een lekker broodje op ons horecaplein. Graag tot zondag bij Jansen Totaal Wonen, Karstraat 95 in Huissen. (www.jansentotaalwonen.nl)

Jeugdfilm in

Theater De KiK

ELST - Op vrijdagmiddag 19 oktober draait de familiefilm Ferdinand in Theater De KiK. Aanvang 14:00 uur.

Ferdinand is een kleine stier die er de voorkeur aan geeft om rustig onder een kurkboom te liggen en de geur van de bloemen op te snuiven in plaats van rond te springen en te spelen met andere stieren. Als Ferdinand opgroeit en verandert in een grote sterke stier blijft hij een zacht temperament houden. Maar wanneer op een dag vijf mannen langs komen om de grootste, snelste en ruigste stier uit te zoeken voor een stierengevecht in Madrid wordt Ferdinand ten onrechte uitgekozen. Kaartjes à vijf euro zijn te reserveren via www.theaterdekik.nl.

Jeugdfilm in Theater De KiK

Jeugdfilm in Theater De KiK

ELST - Op vrijdagmiddag 19 oktober draait de familiefilm Ferdinand in Theater De KiK. Aanvang 14:00 uur.

Ferdinand is een kleine stier die er de voorkeur aan geeft om rustig onder een kurkboom te liggen en de geur van de bloemen op te snuiven in plaats van rond te springen en te spelen met andere stieren. Als Ferdinand opgroeit en verandert in een grote sterke stier blijft hij een zacht temperament houden. Maar wanneer op een dag vijf mannen langs komen om de grootste, snelste en ruigste stier uit te zoeken voor een stierengevecht in Madrid wordt Ferdinand ten onrechte uitgekozen. Kaartjes à vijf euro zijn te reserveren via www.theaterdekik.nl.

14 / 16

50 jaar en nog steeds gek en gezellig !

Marco gefeliciteerd en op naar de 2 x 50.

Hoera,
het is echt waar,
mijn papa is 40 jaar
xxx
Twan

Deze grote meid Alana heeft haar zwemdiploma B.
Goed gedaan Alana.
Xxx opa's en oma's
Alissa, Eleni en Noud

Lieve Luca
Eindelijk ben je dan 6 jaar

Gefeliciteerd dikke knuffel,
Opa en Oma blub.....

Lieve Tijn
Hieperdepiep, zoals je ziet
vergeet ik jouw 7e verjaardag niet.

Samen door het leven
een ijzersterke band.

15 oktober zijn
Theo en Henny Elings
60 jaar getrouwd!
Van harte gefeliciteerd!

Lieve groet, alle ((achter)klein)
kinderen

Hiep hiep hoera,
onze lieve opa wordt op 11 oktober 65 jaar!

Dikke kus
Lenthe & Julian,
Roosmarijn & Thomas

Onze Kanjer geslaagd voor B.
Gefeliciteerd Bram.

Dikke kus van opa Boef

Hiep Hiep Hoera!
Elena is 1 jaar!

Knuffel van opa en oma.

Hiep Hiep Hoera!
Guusje is alweer 5 jaar.
Gefeliciteerd
Oma &Opa.

LOT 11 Oktober 15 jaar,
wat zijn we blij met haar.
Groetjes van Opa & Oma Koeien

Ina en Dinie op 2 oktober j.l.
40 jaar sopraanpartij bij Hervormd Kerkkoor Hien-Dodewaard.
Gefeliciteerd!

Sil,
van harte gefeliciteerd met je zwemdiploma B

Opa & Oma Zetten

Fabian in de krant.

Greet is altijd vrolijk dat is waar
Ze wordt 12 oktober 75 jaar
Gefeliciteerd.

Hoera!
Onze vriend Owen alweer 7 jaar
Gefeliciteerd
Neil Roan Ryan en Fenna

Hoeraaaa!!
Deze stoere knul
wordt alweer 8 jaar.
Dikke kus van Opa en Oma.

Tennistoernooi KPMF Bemmel Open

De commissieleden van de OTC. (foto: Katja Halma)

BEMMEL - Dit jaar houdt tennisclub Bemmel haar 29e editie van het KPMF Bemmel Open. Sinds enige jaren is het het toernooi in november. Destijds noodgedwongen door renovatie van de banen verplaatst en dat bleek een groot succes!

Inschrijven kan bij ons in alle categorieën; of je nu speelsterkte 8 of 2 hebt; bij KPMF Bemmel Open doe je mee! Inschrijven doe je via www.toernooi.nl. Het toernooi vindt plaats van 29 oktober tot en met 4 november. De ervaring leert dat ons toernooi drukbezet is. We verwachten daarom ook dit jaar te starten op de zondag voor het eigenlijke toernooi, zondag 28 oktober, met de eerste partijen. De inschrijving is geopend en sluit op 18 oktober.

Hoewel het toernooi nog een paar weken duurt; de voorbereidingen zijn al in volle gang. De vrijwilligers staan paraat, de sponsoren zijn geworven en/of en hebben zich aangemeld! Zonder sponsors en vrijwilligers kunnen wij het toernooi niet organiseren.

Tijdens de toernooiweek is er op vrijdag 2 november onze pubquiz! Inschrijven (als team) kan via otc@tennisclubbemmel of bij de wedstrijdleiding in de week van het toernooi. Kosten zijn tien euro per team en er is een fantastische hoofdprijs te winnen!

"Als het aan ons ligt wordt het weer een fantastisch toernooi! Iedere werkdag vanaf 17:30 uur zijn er leuke partijen te bewonderen vanaf ons verwarmde terras. Doe mee of kom kijken; wij zien je graag bij KPMF Bemmel Open!"

Bondscoach Salem deelt basketbal-ambities in Bemmel

Publiek (foto: Sportpromotie Huissen)

BEMMEL - Het damesteam van basketbalvereniging Batouwe uit Bemmel heeft in 2018 de Gouden Sport Ster gewonnen. Sport Promotie Lingewaard reikt deze prijs jaarlijks uit aan een goed presterende sporter of sportteam.

Het dames basketbalteam speelt in de hoogste klasse van het Nederlandse basketbal en werd in 2017 landskampioen. Mede dankzij Stichting Sport & Ondernemen Lingewaard (SOL) wonnen ze een volledig georganiseerd evenement met bondscoach basketbal Hakim Salem als gastspreker.

Bondscoach Hakim Salem
Salem werd afgelopen zaterdag 22 september met open armen ontvangen op Sportcentrum de Schaapskooi in Bemmel. Salem was in 2016 coach van het damesteam van Batouwe. Nu is hij hoofdcoach bij CTO Amsterdam en bondscoach van 2 damesteams bij de Orange Angels. Tijdens het event gaf hij een kijkje in 3x3 basketbal, een relatief nieuwe tak van sport.

Demonstratiewedstrijd 3x3 basketbal
In tegenstelling tot het traditionele (5x5) basketbal spelen er maar drie spelers tegen elkaar met slechts één basket. Zodra een team een score maakt mag het andere team het spel direct voortzetten. Dit zorgt voor een dynamisch spel.

Olympische Spelen Tokio 2020
Tijdens de Olympische Spelen zal 3x3 basketbal voor het eerst gespeeld worden. De Nederlandse vrouwen nemen al tijden een hoge positie in op de 3x3 wereldranglijst.


Sportpromotie Lingewaard biedt verenigingen in Lingewaard jaarlijks de mogelijkheid om een sporter of team te nomineren voor de Gouden Sport Ster. In 2018 is er weer een verkiezing. Meer informatie of gelijk aanmelden? Zie www.sportpromotielingewaard.nl.

Gratis maaltijd voor 50plussers!

ANDELST - Na de geslaagde maaltijd vroeg in het afgelopen voorjaar willen de Hersteld Hervormde Gemeente de 50plusser nogmaals uitnodigen voor een gratis maaltijd op donderdag 18 oktober.

Deze keer staat er een warm-koud buffet op het menu. Voor elk wat wils. Naast heerlijk eten is het een goed moment om in contact te komen met andere leeftijdsgenoten uit de omgeving.

Deze maaltijd is een initiatief vanuit de activiteitencommissie vanuit de Hersteld Hervormde Gemeente in Andelst speciaal gericht op mensen van ongeveer 50+. Vanaf 17:00 uur is men welkom en om 18:00 uur begint het buffet in De Poort an de Kerkstraat 5 in Andelst. Voor de organisatie is het noodzakelijk dat men zich voor vrijdag 12 oktober opgeeft. Dit kan telefonisch op 06 23407061 of per mail op ac.hhkAndelst@gmail.com.

Toneelvereniging Slijk-Ewijk speelt 'Gedwongen dames dubbel'

SLIJK-EWIJK - Op 12 en 13 oktober speelt toneelvereniging Slijk-Ewijk in Dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk een komedie met in de hoofdrol twee vrouwen die gedwongen samen een kamer moeten delen.

De ene is een nette nogal sjieke dame en de ander een soort hippie en dit geeft nogal wat problemen.
Heeft u zin om een avond te lachen? Dan is het zeker de moeite waard om dit stuk te komen bekijken. Aanvang is 20:00 uur en de zaal is open vanaf 19:00 uur. Entree volwassen 10 en kinderen 8 euro.

Rommel- en antiekmarkt Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Op zondag 21 oktober wordt er een rommel- en antiekmarkt gehouden in Dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk met antiek en spullen uit grootmoeders tijd.

Nieuwe en zelfgemaakt spullen zijn niet toegestaan, evenals meubels. De markt is van 11.00-17.00 uur en vanaf 9.00 uur kan de standplaats worden ingeruimd. Er zijn nog standplaatsen te huur. Wie een kraam wil huren, kan contact opnemen met Dini Huijbers via email: ralfendini@dinih.nl of bel 06 36565385.