GN Overbetuwe-Nederbetuwe

14 augustus 2019

GN Overbetuwe-Nederbetuwe 14 augustus 2019


Kika Workout door Bewust Fit en Gezond

Full Body Workout door 'Bewust fit en gezond'.

ELST - De Kika Carwash actie van vrijdag 28 juni was een groot succes, maar in aanloop naar de Vestingloop in Hellevoetsluis (die in het teken staat van Kika Kinderen Kankervrij) staat er nog een goededoelenactie van Tesse Danen op het programma.

Op zondag 18 augustus wordt er een outdoortraining georganiseerd voor de jeugd in samenwerking met 'Bewust Fit en Gezond'. Deze organisatie geeft outdoor- en runningtrainingen. De nadruk van de workout ligt dit keer op de jeugd (vanwege Kika) en het zal een pittige training worden met battle ropes, kettlebells, burpees, planken et cetera.

De training begint om 11.00 uur en zal een uur duren. Deelnemen kost minimaal vijf euro (meer mag altijd voor het goede doel). Alle opbrengsten van deze workout gaan naar Kika.

Locatie is de Platinaweg in Elst (achter de Rabobank op industrieterrein de Aam). Dit is ook de vaste trainingslocatie van Bewust Fit en Gezond op de dinsdag- en donderdagavond en zondagmorgen.

Aanmelden kan via bewustfitengezond@gmail.com. (op de dag aanmelden mag ook, maar om een inschatting te maken hoeveel deelnemers verwacht worden, verdient vooraf aanmelden de voorkeur.

Dag van de bloemrijke akkerranden

BETUWE - Zaterdag 17 augustus is het de dag van de bloemrijke akkerranden. Om 10.00 uur is de officiële opening bij Landwinkel de Woerdt, Woerdsestraat 4 in Ressen. Kinderburgemeesters Salma Bensiali (gemeente Overbetuwe) en Tess Elbers (gemeente Lingewaard) en wethouders Dimitri Horsthuis (Overbetuwe) en Aart Slob (Lingewaard) openen het programma.

Daarna kunnen bezoekers langs de route met bloemrijke akkerranden fietsen of rijden. De route is te vinden op www.gelderseroutes.nl (met zoekterm 'akkerranden').

Op de volgende locaties wordt het publiek geïnformeerd over wat deze akkerranden zo bijzonder maakt:

Bloemrijke akkerrand aan het fietspad langs de Linge, Angeren; Bloemrijke akkerrand bij landwinkel De Woerdt, Woerdsestraat 4, Ressen; In Het Pakhuis, Boelenhamsestraat 7 in Hemmen; Landerij De Park, De Park 12 in Elst.

Hier ontvangen bezoekers een zakje zaad met een wilde bloemenmengsel en een appel. Ook zijn er kraampjes met informatie over de activiteiten van onder andere Wilde Bijenwerkgroep, Knotgroep Heteren, Weidevogelwerkgroep, Stichting Lingewaard Natuurlijk, Bijenstal Landerij De Park, IVN RijnWaal, Loket Duurzaam Wonen Plus, Overbetuwe Groen Natuurlijk en de Agrarische Natuurvereniging.

De akkerrandendag wordt gehouden om extra aandacht te vragen voor het bijzondere project waarin ruim twintig agrariërs waardevolle en kleurrijke akkerranden terugbrengen in het Betuwse landschap. Bloemrijke akkerranden dragen bij aan de biodiversiteit en zijn belangrijk voor dieren die afhankelijk zijn van het boerenland. Bijvoorbeeld vogels, maar ook muizen die op hun beurt weer voedsel zijn voor roofvogels. Waardevol voor de natuur, maar ook zeer waardevol voor de mensen die kunnen genieten van kleurrijke bloemen, de zoemende bijen en fladderende vlinders.

De agrariërs werken in dit project samen met de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard, Provincie Gelderland, Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO), Park Lingezegen en Agrarische natuurverenging Lingestreek.

In het nieuwe biebseizoen is weer van alles te doen

Zet eens een VR-bril op in de bieb. (foto: Marcel Krijgsman) Marcel Krijgsman

REGIO - In de bibliotheek kun je natuurlijk heel veel boeken en tijdschriften lezen en lenen, maar er gebeurt nog véél meer! Wat dacht je van kindercolleges, digitale workshops, verhalen uit de teletijdmachine en lezingen? Eigenlijk teveel om op te noemen. In het nieuwe programmaboekje van de Bibliotheek Gelderland Zuid zijn alle activiteiten voor het seizoen 2019/2020 gebundeld.

Nieuw dit jaar is de DigiDemo 50+ in Bibliotheek Elst. Tijdens deze gratis demonstraties kunnen 50-plussers kennismaken met nieuwe digitale technieken, zoals Virtual Reality, robots en een greenscreen. Ook nieuw zijn de verhalen voor kinderen uit de teletijdmachine: verhalen over andere tijden en werelden.

Verder vinden er weer een aantal hoorcolleges plaats in de bibliotheken in Zetten en Elst. Een tipje van de sluier: psychiater Julia Liefferink vertelt op donderdag 24 oktober in Bibliotheek Elst over de opvang en behandeling van psychiatrische patiënten. Op woensdag 11 december is hoogleraar voeding Lisette de Groot te gast in Bibliotheek Zetten om te praten over voeding en vitaliteit op hogere leeftijd.

Kinderen kunnen in de Digi Playground van de bieb naar hartenlust experimenteren met nieuwe digitale technieken. Zet bijvoorbeeld eens een VR-bril op in Bibliotheek Zetten. Tijdens de kindercolleges leer je van alles over vogels van een echte vogelaar en over plaagdieren als ratten en kakkerlakken. Alle kinderactiviteiten zijn gratis toegankelijk.

Meer weten over het nieuwe programma van de Bibliotheek Gelderland Zuid? Kijk op www.obgz.nl voor meer informatie. Of pak een programmaboekje mee in de bieb.

Nationaal kampioen 'Painting en Decorating Job Budding uit Kesteren naar WorldSkills in Kazan

Job Budding en burgemeester Kottelenberg

KESTEREN - Job Budding uit Kesteren mag zich al nationaal kampioen ‘Painting & Decorating’ noemen. Nu nog een gooi naar een mooie plek op het wereldpodium, de WorldSkills 2019 medio augustus. "Neder-Betuwe is trots op deze inwoner en wenst hem alle succes van de wereld toe!"

Op 5 augustus verwelkomde burgemeester Jan Kottelenberg de 19-jarige Job in het gemeentehuis om hem te feliciteren met de behaalde overwinning en zijn vakmanschap. “Job, hier in Neder-Betuwe zijn wij reuze trots op jou; wij wensen je heel veel succes en plezier toe in Rusland. En daarna vooral ook veel succes in je werk; er is grote behoefte aan deskundige werknemers zoals jij met passie voor hun vak.” Job vertegenwoordigt Nederland tijdens de wereldkampioenschappen voor beroepen van 20 - 27 augustus in het Russische Kazan.

De beste jonge vakmensen ter wereld

Zo'n 1.600 deelnemers uit 60 landen die bij WorldSkills International zijn aangesloten, strijden in 56 beroepen voor een plek op het erepodium. Nederland doet mee aan 27 vakwedstrijden met 30 deelnemers. Job mag zich dus rekenen tot de beste jonge vakmensen ter wereld. Deze deelnemers worden getraind en begeleid door experts en trainers uit onderwijs en bedrijfsleven.

Grootste beroepenevent ter wereld

In Kazan Expo International Exhibition Centre verwacht de organisatie 400.000 bezoekers tijdens de wedstrijddagen. Tijdens het evenement worden ook veel internationale prominenten verwacht uit de politiek, het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs. Dit maakt WorldSkflls tot het grootste beroepenevenement ter wereld.

Parochie Maria Magdalena

Zaterdag 17 augustus
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Herenkoor
H. Maria geboorte Lent: eucharistieviering, N. Sales, CantorumZondag 18 augustus
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, N. Sales, Magna Voce
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, (koor nog onbekend)
St. Willibrordus Herveld: 19.00 u: woord- en communieviering, J. Rademakers, GK St. Caecilia

Doordeweekse vieringen

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Activiteiten De Loohof

ZETTEN - Donderdag is er weer bingo met mooie prijzen! Er worden vijf rondes gespeeld voor 5-euro(abonnementhouders) en 7,50 euro voor niet-abonnementshouders. Er wordt een superronde gespeeld voor 5 euro. Aanvang 19.00 uur,

Woensdag 14 augustus: 10.00 uur koffiedrinken met Cees, 14.00 uur sjoelen met Els en Zeinab.

Donderdag 15 augustus: 10.00 uur bloemschikken met Anneke, 14.00 uur creatief, 19.00 uur bingo met Ben.

Vrijdag 16 augustus: 10.00 uur koersbal met Jack, 19.00 uur kaarten Joker Troef.

Maandag 19 augustus: 10.00 uur koffiedrinken met Chelo, 17.00 uur samen eten (inloop vanaf 16.30 uur).

Dinsdag 20 augustus: 10.00 uur koffiedrinken met Joke, 13.30 uur kaarten met Cees, 14.00 uur: schilderen met Jack.

Uitstapje De Zonnestralen

ELST - Het uitstapje voor de gehandicapte jeugd van Elst zal dit jaar gehouden worden op zaterdag 24 augustus.

Reisdoel is attractiepark Hellendoorn in Hellendoorn. De kinderen en een van hun ouders of begeleiders worden tussen 8.15 en 8.30 uur op het Europaplein in Elst verwacht.

Mochten er nog gehandicapte kinderen zijn uit Elst die niet ouder zijn dan 16 jaar en geen uitnodiging hebben ontvangen en toch aan het uitstapje willen deelnemen, dan kunnen zij contact opnemen met mevrouw L. Jansen (0481 373447) of de heer J.M.M.Clappers (0481 375851).

Ingezonden brief

(foto: Francien de Jonge)

Zonnepanelen op Neder-Betuwse bodem. Groene ruimte in agrarische gebieden de klos.

Wie vanuit Dodewaard naar station Hemmen-Dodewaard fietst, ziet als hij het viaduct over de A15 en de Betuwelijn achter zich laat, aan zijn rechterhand een wijds grazig weidelandschap met verderop het mooie oude stationsgebouw en de bomenrij langs de Boelenhamseweg. Deze route is in trek bij wandelaars en maakt deel uit van een populaire fiets en knooppuntenroute. Als de plannen van de gemeente Neder-Betuwe en Overbetuwe doorgaan, maakt deze weidegrond plaats voor meer dan 25 hectare zonnepanelenterrein, meer dan 50 voetbalvelden, zo ver als je kijken kan tussen de oude spoorlijn en de Betuweroute!

Het deel hiervan op de grond van de Neder-Betuwe, is één van de vijf door deze gemeente aangewezen locaties voor de plaatsing van zonnepanelen. Het terrein dat in dat verband als eerste nu gerealiseerd wordt is 'Zonneveld Medel', bij Echtelt.

Om je hierover een oordeel te vormen is enige kennis van de achtergrond en de voorwaarden waaronder zonnevelden worden aangelegd, noodzakelijk. Het gaat dan vooral om de locatie en de procedure. De keuze tussen windmolen en zonneveld is natuurlijk belangrijk, één windmolen is 4 tot vijf hectare zonneveld, maar dit aspect laat ik hier buiten beschouwing.

Welke voorwaarden met betrekking tot de ruimtelijke aspecten worden door Gemeente Neder-Betuwe gesteld? In de Klimaatnota 2018 lezen we:

· Zonnevelden bij voorkeur in de strook tussen de A15 en de Betuweroute;

· Aansluiting zoeken bij de bestaande of toekomstig te plaatsen windturbine projecten;

· Bij voorkeur aansluiten bij de bestaande infrastructuur;

· Indien genoemde mogelijkheden niet toereikend zijn, als alternatief middelgrote zonnevelden (tot maximaal vijf hectare bij voorkeur in de nabijheid van de A15 en Betuweroute (bij de op- en afritten);

· In het open komgebied van de gemeente in principe geen zonnevelden;

· Zonnevelden bij voorkeur niet op gronden die goed geschikt zijn voor de functie landbouw (gebruik maken van incourante gronden voor landbouw en meer specifiek de laanboomteelt).

Deze voorwaarden lijken zo gek nog niet, maar houdt de gemeente zich daaraan? Als we het plan Medel bezien, blijkt dat aan ten miste drie van de voorwaarden niet wordt voldaan: het ligt tussen de afrit van de A15 en de Linge en niet tussen de A15 en de Betuwelijn, het ligt in het open komgebied en de grond heeft een agrarische bestemming (nu in gebruik voor de aardappelteelt). Deze drie bezwaren gelden overigens voor alle vijf gekozen locaties.

De energie transitie is onvermijdelijk en de toepassing van zonne-energie zal daar deel van uitmaken. In een volgend artikel ga ik in op de door de gemeente gevolgde procedure.

Nanne E van de Poll, Dodewaard

Uitstapje stichting De Zonnestralen

ELST - Het uitstapje voor de gehandicapte jeugd van Elst zal dit jaar gehouden worden op zaterdag 24 augustus.

Reisdoel is attractiepark Hellendoorn in Hellendoorn. De kinderen en een van hun ouders of begeleiders worden tussen 8.15 en 8.30 uur op het Europaplein in Elst verwacht.

Mochten er nog gehandicapte kinderen zijn uit Elst die niet ouder zijn dan 16 jaar en geen uitnodiging hebben ontvangen en toch aan het uitstapje willen deelnemen, dan kunnen zij contact opnemen met mevrouw L. Jansen (0481 373447) of de heer J.M.M.Clappers (0481 375851).

Welzijn Rivierstroom zoekt bestuurlijke versterking

NEDER-BETUWE - Welzijn Rivierstroom is een ondernemende organisatie die zich - samen met inwoners van de gemeenten Buren, Rhenen en Neder-Betuwe - inzet voor een leefbare samenleving.

"Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de samenleving. Wij bevorderen de samenredzaamheid en brengen mensen bij elkaar waar dat nog niet spontaan gebeurt."

Welzijn Rivierstroom zoekt twee nieuwe bestuursleden. Voor een goede spreiding over haar werkgebied gaat de voorkeur uit naar een bestuurslid uit Rhenen en één uit Neder-Betuwe.

Het bestuur heeft een toezichthoudende taak en vergadert vijf of zes keer per jaar. "Onze nieuwe bestuursleden moeten in elk geval over affiniteit met welzijnswerk en bestuurlijke ervaring beschikken. Daarbij hebben wij voorkeur voor mensen met een netwerk in Rhenen en/of Neder-Betuwe. Het betreft een onbezoldigde functie.

Bij interesse kan men voor meer informatie contact opnemen met Jeannette Arends via jeannettearends@welzijnrivierstroom.nl of 0344-602337. Om zicht te krijgen op onze werkzaamheden kan men www.welzijnrivierstroom.nl bezoeken."

Een waakzame moeder

20 juli 2019. Vrouwtje kuifeend met een jong in slootje bij zuiveringsinstallatie Lienden. (foto: Henk van der Kooij) Henk van der Kooij

BETUWE - Iedereen kent de wilde eend wel. Een wat onbekendere eendensoort is de kuifeend, een soort waarvan het mannetje een fraaie kuif heeft waaraan de soort zijn naam ontleend. De kuifeend is een echte duikeend: duikt naar voedsel.

Vooral dieren zoals zoetwatermossels worden gegeten, maar ook andere waterdieren die tussen waterplanten leven. En ook waterplanten zelf.
Kuifeenden broeden vanaf mei. In het Rivierengebied is de kuifeend in het broedseizoen op niet al te diepe plassen en sloten regelmatig te zien. Veel vrouwtjes met jongen zijn aan te treffen in de maanden juni en juli. Dit jaar zag ik pas in juli de eerste kuifeenden met jongen. Net zoals bij mensen is het aantal jongen variabel: de ene keer dobberen er zes jongen bij een vrouwtje op het water, de andere keer drie en in dit geval van de foto één. De foto trof me. Het vrouwtje keek me met haar heldergele oog echt aan. Verloor mij, ik stond op de weg bij de sloot, geen seconde uit het oog. Hield haar oog niet van me af. Waakzaam tot en met. Het jong had geen oog voor mij. Zag me gewoon niet staan. Heel bijzonder. Veilig bij moeder. Want moeder waakt. Leerzaam en ontroerend.

DNA-onderzoek naar vrouwelijke voorouders

TIEL - Op donderdag 19 september vindt in Tiel een symposium plaats over het zoeken naar vrouwelijke voorouders met behulp van DNA. Daarbij wordt ingespeeld op de groeiende belangstelling onder stamboomonderzoekers naar hun voormoeders.

Diverse sprekers zullen toelichten hoe op basis van DNA-onderzoek voormoeders kunnen worden gevonden.

In de familiekunde domineert nog steeds het zoeken naar de mannelijke stamhouder, de herkomst van de familienaam en het gebruik van een familiewapen. Vanouds gebeurt dit door speurwerk in allerlei archiefstukken zoals in het televisieprogramma Verborgen Verleden te zien is. Tegenwoordig wordt ook vaak aanvullend onderzoek gedaan op basis van DNA. Dit heeft veelal te maken met een gebrek aan schriftelijke bronnen of met onzekerheden bij de interpretatie daarvan.

Recent is het zoeken naar de vrouwelijke stamhouder sterk opgekomen. Op dit gebied vindt nu een inhaalslag plaats. DNA-onderzoek blijkt hierbij van grote waarde te kunnen zijn,. Over vrouwen zijn namelijk veel minder gegevens in archiefstukken te vinden zijn dan over mannen.

Op het symposium zullen verschillende sprekers over hun DNA-onderzoek naar voormoeders vertellen. Op posters zal te zien via welke lijnen zij afstammen van ons aller voormoeder Eva die 200.000 jaar geleden in Oost-Afrika leefde. Meer informatie over het symposium dat wordt georganiseerd door de afdeling Betuwe van de Nederlandse Genealogische Vereniging, is te vinden op www.dnaintiel.nl. Ook niet-leden zijn welkom.

Ingezonden brief

(foto: Picasa) Foto: Picasa

Staatsbosbeheer neem je verantwoordelijkheid

Bij een fraaie wandeling over de beeldbepalende kam met populieren langs de Bisonbaai in de Ooijpolder zag ik enkele jonge, pas aangeplante bomen, die het tijdens deze extreem droge periode moeilijk hebben. Hun bladeren zijn geel of hangen slap. Het is nog maar de vraag of zij het redden.

De boompjes staan er op zich goed bij. Tussen drie paaltjes en omringd met gaas, zodat de runderen en Koningspaarden ze niet aan kunnen vreten. Binnen het gaas is het nog groen maar daarbuiten, zo zie je, is alles kaal en opgevreten.

Ik verbaas mij erover dat deze op zich goed verzorgde en mooi aangeplante boompjes duidelijk niet voldoende of geen water krijgen. Er zijn tenslotte behoorlijke kosten gemaakt om dit zo aan te planten. Eén tractor met een tank water kan al veel leed verzachten.

Het geheel herinnert me aan de recente kap door Staatbosbeheer van een flink aantal populieren hier. Er waren flinke protesten tegen deze kap. Ook omdat Staatsbosbeheer maar al te vlug voor vaak onnodig kappen koos en kiest in plaats van voor goed en duurzaam onderhoud, wat natuurlijk een paar centjes meer zou kosten.

De tijden veranderen razendsnel, Staatbosbeheer. Er moeten over de hele wereld bomen worden geplant om CO2 op te nemen. De Siberische ijsvlakte staat in brand. Gelukkig is er ook een land zoals Etiopië dat massaal bomen plant. Voorbeeldig!

Het is meer dan noodzaak om zuinig te zijn op uw/onze aangeplante boompjes en voor water te zorgen waar dat broodnodig is.

Corry de Wit, Oosterhout

Ingezonden brief

De pot verwijt de ketel dat.ie zwart ziet (reactie op de ingezonden brief in de krant van 31 juli van Harry. Kuypers uit Ochten)

Jammer Harry dat de toonzetting van uw brief ook fanatiek is. Fijn dat u inziet, dat uw vergelijkingen kant noch wal raken. Van teleurstelling over de verwarde situatie in een van de kerken in Opheusden is in uw brief geen sprake.

Oorzaak van elke vorm van onverdraagzaamheid is het gebrek aan hoogmoed. (Hetgeen elk mens eigen is). De Bijbel leert ons: "Niet door kracht noch door geweld, maar door Mijn Geest zal het geschieden." Door de werking van de Heilige Geest gaat de hoogmoed plaats maken voor ootmoed.

W. A. van Voorthuizen Opheusden

7 / 16

9 / 16

10 / 16

Patronen op leem en textiel

BERG EN DAL - Ontdek hoe je met natuurlijke materialen kunt bouwen en verven in het Africa Museum aan de Postweg 6.

Bouw mee aan de meterslange muur van leem en versier deze met Afrikaanse patronen. Of verf textiel in mooie natuurlijke kleuren tijdens de tie & dye-workshop. Neem een duik nemen in een leembad of doe mee aan de muziekworkshop.

Elke woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Tip: trek oude kleren aan die vies mogen worden. Gratis entree met de museumkaart. www.africamuseum.nl

Vakantie Bijbel Week Lienden

Dijkspel Nelleke Brenkman

LIENDEN - In de laatste week van deze zomervakantie kun je tijdens de Vakantie Bijbel Week met je vrienden en vriendinnen op zoek naar schatten in de Bijbel.

Iedereen vanaf vier jaar is welkom van 27 - 30 augustus in en om de tenten bij de Hervormde Kerk van Lienden. Er is een ochtendprogramma voor kinderen van de basisschool en de brugklas met onder andere: Bijbelverhalen, sketch, knutselen, spellen, workshops en vooral gezellig samen zijn.

Dijkspel en pannekoeken eten Nelleke Brenkman
Luisteren naar een verhaal Nelleke Brenkman
Spel Nelleke Brenkman
Competitiespel tienertent Nelleke Brenkman
Knutselen Nelleke Brenkman
Knutselen Nelleke Brenkman
Knutselen Nelleke Brenkman
Avondprogramma Nelleke Brenkman
Avondprogramma Nelleke Brenkman
Avondprogramma Nelleke Brenkman
Sketch Nelleke Brenkman
Henk in actie coby zaayer
Knutselen Foto: Nelleke Brenkman
Knutselen (foto: Nelleke Brenkman)

En een avondprogramma voor dertien jaar en ouder en volwassenen met onder andere stratenvolleybal, expeditie Salomo, #chillandtalk en een creatieve avond. Een programma voor jong en oud.

"En wist je dat bij ons iedereen welkom is, ook al ga je niet naar de kerk? Je altijd iemand mee mag nemen? De folder op de website te vinden is? Je ook voor één of enkele dag(en) al welkom bent? Ook ons avondprogramma erg leuk is! Volg, deel en/of mail ons: info.vbwlienden@gmail.com; facebook: vakantiebijbelweek.lienden; www.hervormdlienden.nl."

Cursus Nordic walking

REGIO - Nordic walking is sportief wandelen, waarbij gebruik gemaakt wordt van speciale stokken 'poles'. Voor oudere mensen is deze sport zeer geschikt, omdat het de gewrichten ontlast.

"Het lijkt simpel, maar om blessures te voorkomen is wel degelijk les nodig. In zes bijeenkomsten van een uur leert u de techniek. Wilt u meer weten over nordic walking of over mij, kijk dan op www.nordicwalking-zijpendaal.nl."

Vanaf maandag 2 september start een beginnerscursus om 19.00 uur. Er wordt verzameld op de hoek van Vosbergen en de Overste Kamp. Cursusgeld is 40 euro voor 6 lessen, graag tebetalen bij de eerste bijeenkomst. Aanmelding is noodzakelijk in verband met stokken. "Als u wilt meedoen aan de cursus kunt u zich opgeven per email: samson.karin@gmail.com of bellen op nummer 06 44786317 Voor diegenen die al een cursus hebben gevolgd en nog eens de techniek wil opfrissen kunnen instromen in de derde les. Wilt u meedoen maar past de tijd u niet, dan kunt u contact opnemen om te kijken naar een andere mogelijkheid."

Beginnershardloopgroep Heteren

Start 5 kilometer HeteRun 2018. (foto: Gabi van Breenen)

HETEREN - Op 6 oktober is de vierde editie van de HeteRun.

In voorbereiding op de HeteRun start er vanaf 14 augustus een beginners hardloopgroep onder begeleiding van een professionele hardlooptrainer van De Loper.

Startpunt: Reflex Fysiotherapie, Prinsenhof 4 in Heteren. Woensdagavond om 19.30 uur. Kosten: 30 euro (voor acht trainingen en inschrijving HeteRun)

Voor meer informatie of inschrijven kan men contact opnemen via email: claudia@reflex-fysiotherapie.nl.

Clubavond Storyville Jazzclub

ARNHEM - Op 16 augustus is er een clubavond georganiseerd. Dit keer is de Haarlemse Basin Street Jazzband uitgenodigd.

De band is opgericht in 1980 en brengt wat modernere traditionele jazz, zoals bijvoorbeeld de Frisco stijl van Lu Watters en Turk Murphy, alsmede de Engelse Alex Welsh band. Muziek om van te genieten of om op te dansen.
"Wij zijn geen besloten club, iedereen is welkom op vrijdag 16 augustus inKumpulan Bronbeek van 20.00 - 23.00 uur."

PWA start nieuwe 'Music Kids'-cursus

ELST - Wilt uw kind de muzikale wereld ontdekken? Welkom in basisopleiding 'Music Kids' van PWA! Muziekvereniging PWA uit Elst start op donderdagmiddag 5 september een nieuwe opleiding waarin de basis wordt gelegd voor de muzikale vorming.

Na de zomer wordt de succesvolle blokfluitcursus 'Music Kids' , in een vernieuwde vorm, verzorgd door Jetty Dokter. Jetty is afgestudeerd op dwarsfluit en schoolmuziek aan het conservatorium in Arnhem en voor zang aan de Schumann Academie in Zwolle. Met haar creatieve aanpak, ervaring en enthousiasme heeft PWA de juiste docente weten te vinden voor de 'Music Kids'.

De 'Music Kids'-cursus van PWA duurt vier maanden (september tot en met december) en bevat ongeveer achttien lessen van 45 minuten. De lessen zijn op donderdagmiddag van 16.15 tot 17.00 uur in basisschool De Sunte Werfert in Elst. De cursus is bedoeld voor kinderen van groep 3 - 8 van de basisschool.

In achttien lessen wordt de basis gelegd van de muzikale vorming en wordt ruim aandacht gegeven aan oriëntatie om eventueel door te kunnen stromen naar een ander muziekinstrument.

Het cursusgeld bedraagt 19 euro per maand. Tijdens de eerste les ontvangt elke deelnemer een eigen blokfluit en lesboek, de kosten hiervoor bedragen 20 euro.

"Wilt u uw kind aanmelden voor deze cursus of heeft u vragen? Dan kunt u mailen naar info@pwa-elst.nl." Naast de blokfluitcursus 'Music Kids' heeft PWA ook de mogelijkheid om muzieklessen te volgen voor saxofoon, trompet, hoorn, bariton, trombone, dwarsfluit en klarinet. Voor meer informatie kan men mailen naar info@pwa-elst.nl.

Dierengeluiden Augustus, dus wespen

Wesp eet 'mijn' honing.

HETEREN - Wespen vallen het barbecue vlees aan en gebruiken jou gebak om hun honger naar zoetigheid te stillen. Waarom doen wespen dit? Omdat ons eten vaak ook hun eten is.

Wespen leven van eiwitten en suiker. Eiwitten halen ze uit vlees. Vlees voeren ze ook aan hun larven in het nest. Na het eten scheiden de larven een zoete stof af dat dan weer voedsel is voor de wesp. In augustus als de larven groot zijn moeten de wespen zelf op zoek naar zoetigheid. Daarbij kunnen ze zich heel vervelend en opdringerig gedragen in de tuin en op het terras. Wij hebben de nijging om dan naar de wespen te slaan, maar wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen en als je dan gestoken bent scheiden ze ook nog een stof af die andere wespen aantrekt. Ja dat is dubbel vervelend want dan komen er nog een aantal van die vervelende beestjes op je af.

Er zijn duizenden soorten wespen. Van de meeste soorten hebben we helemaal geen last, last hebben we eigenlijk alleen van de gewone wesp die in de zomer in nesten leven, net als de nuttige bijen. Maar wespen zijn eigenlijk ook best nuttig want in de zomer als de larven moeten groeien vangen deze wespen een heleboel vliegen, muggen en teken om aan hun larven te voeren. Maar inderdaad als de larven niet meer gevoerd hoeven te worden komen ze op ons mensen af om het benodigde vlees en de benodigde suiker te 'stelen'. Vervelend, maar denk eraan dat wespen alleen steken als ze zich bedreigd voelen. Dus blijf rustig en ga niet lopen slaan naar de wespen. Overal zijn 'vervelende' wespen, dus ook bij ons op Landgoed Overbetuwe aan de Uilenburgsestraat in Heteren.

Ook uw bericht in de krant?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Hulp nodig? Belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Jubileumexpositie in Elst

Bloem van keramiek. (foto: Wetti Brugman)

ELST - Vier kunstenaars al twintig jaar actief tonen zondag 25 augustus hun werk in eigen atelier van 10.00 tot 17.00 uur.

Bernadette Hermsen met cursisten; Beeldhouwen en glasfusion. Rädeckerstraat 14, Elst.

Ans Lichtenberg; Schilderijen. Haydnstraat 36 Elst.

Wetti Brugman; Keramiek. Annette Sulter; Keramiek en schilderijen. Beiden op Haydnstraat 26, Elst. Info 0481 378246.

Peertjes plukken

Tevreden? (foto: Leo Starink)

ELST - Op vrijdag 16 augustus, van 14 tot 16 uur, gaan we weer peertjes plukken aan De Wuurde in Elst (de weg naar Eimeren). Doet u ook mee? Voor 25 cent per kilo mag u zelf de ladder op klimmen (kinderen onder begeleiding van hun ouders of anderen), en gaan we de zomerpeertjes plukken.

Aan dezelfde bomen hangen ook de stoofpeertjes, maar die zijn pas later rijp. Wij zorgen voor ladders en emmers.

"Stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk wil zulke landschapselementen bewaren en verzorgen. In de winter snoeien we de bomen en overleggen we met de eigenaar over het beheer. Hoe mooi kan onze gemeente eruit zien!", aldus voorzitter Leo Starink, 06 37403725.

Rommelmarkt in Heteren

HETEREN - Voor de jaarlijkse rommelmarkt van de Hervormde Gemeente in Heteren is de rommel lokaal ingezameld en wordt per categorie aan diverse kraampjes verkocht, op 31 augustus van 11.00 tot 15.00 uur.

Zo is er een boekenkraam, antiek en huishoud, maar ook speelgoed en volop te eten en te drinken. De opbrengst gaat naar een doel gesteld door de kerk. De rommelmarkt vindt plaats aan de Kastanjelaan.

Ook uw bericht in de krant?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Hulp nodig? Belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Informatiebijeenkomst over medicijnen

BEMMEL - Donderdag 22 augustus om 14:30 uur is er een informatiemiddag in de Kinkel in Bemmel (Van Ambestraat 1), georganiseerd door KBO samen met Benu Apotheek Teselaar en Benu Apotheek Gendt.

Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De volgende onderwerpen zullen aan bod komen: Wijs met medicijnen; Ouderen reageren anders op medicijnen; Bijwerkingen; Wat doet uw apotheker; Wat hoort in uw medicijnkast; Het verschil tussen merk-medicijnen en merkloze medicijnen.

De middag duurt ongeveer 1,5 uur, afhankelijk van de vragen die gesteld kunnen worden.

Nout Gefeliciteerd kanjer
een driedubbel feest
Geslaagd voor Rijbewijs, Havo en 18 jaar

Fijne dag van Opa en Oma

Hiep hiep hoera voor Koen,
op 16 augustus wordt Koen 5 jaar.
Gefeliciteerd.
Dikke kus van opa Harry en oma Marga

Romy Regiokampioen met haar
pony Illze Dee klasse M2.
Veel succes op de Nederlandse kampioenschappen!
Opa Henk

Hieperdepiep hoera,
op 19 augustus zijn Albert en jolanda
al 25 jaar een onweerstaanbaar paar!
Liefs, Joery & Sanne en Emily & Huub

Suze

Hiep, hiep hoera onze kleindochter
Suze is 4 jaar.
Gefeliciteerd lieve prinses.
Groetjes Oma Ria en Opa Gerard

Mijn grote vriend en opa wordt
19 augustus 70 jaar!!! Van harte
gefeliciteerd! Liefs en een
dikke knuffel van Levi

Je gelooft het niet, maar het is echt waar,
deze bink wordt 19 augustus 50 jaar!
Dick van harte gefeliciteerd en nog
vele jaren gr. Pa en Ma                                                                                                                                        

Dit lieve baasje van Bobien
gaat op 20 augustus Sara zien!
Liefs de Happy Girls

14 augustus wordt je eindelijk 6 jaar!
Maar voor ons nog steeds lieve kleine
ondeugende Mila. Gefeliciteerd.
Sari, papa, mama, pip,de opa's, en oma.

Deze 2 Voetbalgekken zijn bijna jarig !
Jil 18 augustus 16 jaar.
Berry 25 augustus 50 jaar.
Van Harte Gefeliciteerd van
Theo & Herma poot van Dazzle.

It's not a JOKE!
Nee, heus 't is echt waar.
Deze lieve mama en oma wordt alweer 65 jaar.

Niet te geloven, maar het is waar,
deze jonge dame wordt 12 augustus 60 jaar.
Liefs van Ma xxx

Wim en Els

Wim en Els Meuwsen zijn 14 augustus 50 jaar getrouwd.
Zij vieren dit met kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden.
Gefeliciteerd namens de familie.

Ja hoor het is zover, onze flaneerbeer
mag legaal drinken! Wij wensen je een
fijne verjaardag, we drinken er een op!

Caroline

Hiep,Hiep, Hoeraaaaa!
Caroline op 16 augustus 50 jaar!
Gefeliciteerd met deze bijzondere dag!
Liefs, Hans Carlijn, Trudi

Jacques & Marijke
gefeliciteerd met jullie
50 jarig huwelijksjubileum.
de vlindertjes

Baks kneijt zo nor de vijftig toe!
Nog ekkes deurgoan

Sara heel veel plezier op de basisschool!
Dikke kus van opa Boef en oma Astrid.