GN Lingewaard

18 februari 2015

GN Lingewaard 18 februari 2015


Gelderse kampioenschappen met mooie resultaten voor De Waalruiters

Gelderskampioen springen klasse B-B Anne Meijer met Steffie

GENDT - Op 7 februari werden de Gelderse indoorkampioenschappen springen pony's 2015 gehouden. Locatie was de prachtige accommodatie van De Heuvelruiters in Wezep.

Kandidaten waren Anne Meijer met haar pony Steffie in de klasse B-B, Fleur Holleman met haar pony's Karandasj in de klasse D-B en met Amika in de klasse B-L en Kate Witjes met haar pony's Kay's world in in de D-M springen en met Romario's world in de klasse Z

Het was een mooie en spannende dag die uiteindelijk resulteerde in twee prijswinnaars: Anne Meijer werd Gelderskampioen in de klasse B-B en Fleur Holleman behaalde een vijfde prijs in de klasse D-B.

Een week eerder waren de paarden aan de beurt geweest. Op 31 januari werden in Westervoort en in Brummen de kampioenschappen dressuur verreden. Gelderskampioen in de klasse B werd Christin Zevens met Sir Heisterfeldshof. Kate Witjes behaalde een mooie vierde plaats in de klasse M1 en eveneens vierde werd Bart Bax in de klasse Z1 met Denver DGB.

Kate Witjes en Bart Bax gaan door naar de Nederlandse kampioenschappen op 7 maart in Ermelo.

Op 24 januari hebben de pony ruiters die zich hadden gekwalificeerd voor de kampioenschappen dressuur, hun best gedaan. Dit waren Michelle Peters met Brooklyn in de klasse M1-D, Alex Grave met Nina in de klasse B-D en Fleur Holleman in de klasse M1-C. Helaas konden ze zich niet in de prijzen rijden maar als club zijn we zeer trots op de afvaardiging naar de kampioenschappen van deze kinderen.

Welpen Abacusschool naar finale schooldamkampioenschap

HUISSEN - Het team van de Abacusschool uit Huissen heeft de finale voor welpen (groep vijf-zes) van Gelderland bereikt van het schooldammen 2014-2015. Na een voortvarende start (de eerste twee rondes werden gewonnen) moest De Abacus in de derde en vierde ronde de meerdere erkennen in de Canadaschool uit Doetinchem (de uiteindelijke winnaar van de halve finale) en de Mr. G. Propschool uit Doetinchem.

Dit resulteerde in een achtste plaats halverwege het toernooi. Om zeker te zijn van een finaleplaats was een plek bij de eerste zeven een vereiste. Reden voor Thijs Rossen, Morris Kortenhoeven, Max Bonnes en Hugo de Kroon om er nog eens goed voor te gaan zitten.

In de vijfde ronde ging de winst op alle vier de borden naar team de Abacus en na in de zesde ronde de (op dat moment als tweede geklasseerde) Fontanusschool uit Harderwijk verslagen te hebben was een plek bij de eerste zeven veilig gesteld. Bij aanvang van de zevende en laatste ronde was er nog zicht op de eerste plaats maar Team Abacus moest ondanks de vijfde overwinning van de dag uiteindelijk genoegen nemen met een fraaie tweede plaats in de halve finale. Op zaterdag 28 februari zullen Thijs, Morris, Max en Hugo de finale dammen om het kampioenschap van Gelderland voor Welpen in Harderwijk.

Kookdemonstratie bij Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag 23 februari wordt er voor de leden van het Vrouwengilde Doornenburg een kookdemonstratie gegeven door Peter, de kok van de Spar supermarkt.


De avond wordt gegeven in zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg en begint om 20.00 uur.

Damvereniging VBI overklast CEMA De Vaste Zet

Alexander Baljakin (links) en Yuriy Lagoda Foto: Joop Hendriksen

HUISSEN - In de voorlaatste competitiewedstrijd tegen hekkensluiter CEMA De Vaste Zet uit Geleen gaf Damvereniging VBI met een 17-3 overwinning het klassenverschil duidelijk weer.


De Limburgers hadden hun eerste bord vrij gelaten als eerbetoon aan een enkele dagen daarvoor overleden speler. Gérard Jansen zette dus zonder te spelen de eerste winst op het scorebord. Alexander Baljakin speelde zijn tegenstander compleet van het bord af. Geert van Aalten bouwde voordeel op dat hem na een combinatie de winst opleverde. Maarten Linssen bevestigde zijn goede vorm door rustig te bouwen aan positioneel overwicht dat leidde naar een gewonnen eindspel.

Pepijn van den Brink speelde een goede partij waarin zijn tegenstander uiteindelijk bezweek. Guntis Valneris ondervond geen enkele tegenstand. Johan Krajenbrink speelde een mooie partij. Hij speelde wat riskant maar behield de aanval, hield zijn tegenstander van een dam af en won uiteindelijk de partij.

Na zeven Huissense winstpartijen konden de Limburgers iets terug doen. Jos Stokkel kreeg zijn betere stand niet rond. Met veel afruilen kon zijn tegenstander het vege lijf redden. Yuriy Lagoda had een lastige partij. Hij kwam niet verder dan een moeilijk en enigszins voordelig eindspel. Joost Hendriksen kreeg in een wisselvallige partij een licht voordelige stand en schijfwinst. Het bleek niet genoeg voor de overwinning.

Damvereniging VBI houdt dus de koppositie in de ereklasse en heeft evenveel wedstrijdpunten als Apeldoorn. De laatste competitiewedstrijd tegen Volendam moet gewonnen worden. Het voordelige bordpuntensaldo betekent dat de Huissenaren dan aan een gelijkspel in de barrage genoeg hebben om de dertiende landstitel binnen te halen.

Bijzondere Zonnebloemmiddag

BEMMEL - Zonnebloem afdeling Bemmel, Haalderen en Ressen is er in geslaagd om op donderdag 5 februari in De Veldschuur van Bemmel een bijzondere middag te organiseren voor alle gasten van de Zonnebloem.

De eerste van een reeks activiteiten in 2015, die mede mogelijk zijn gemaakt door sponsoring van BOD De Sprinters. Tijdens deze bijeenkomst werd door de heren Peter Bökkerink en Arnold Buurman van de BOD De Sprinters aan de voorzitter van de Zonnebloem Cora Sluiter een cheque met het bedrag van 2595 euro uitgereikt van de 24 uurs estafetteloop die De Sprinters eind 2014 hebben gehouden. De Zonnebloemafdeling Bemmel, Haalderen en Ressen ontving deze cheque vanwege haar 25-jarig jubileum, dat ze in 2014 vierde.

Nadat de gasten koffie met iets lekkers kregen, vermaakte Kees Bos de zaal met muziek. Deze man is in staat om middels enkele ingrediënten een humorvolle en gezellige bingo middag te vullen. Liedjes zoals 'Mijn Opa' van Leen Jongewaard en 'De Troubadour' van Lenny Kuhr en alles wat er tussen past kwamen ten gehore. Na een kwartier deinden de zestig gasten op hun stoelen, en zongen ze de liedjes mee. Verschillende gasten gingen met leuke prijzen huiswaarts. Medewerkers van de Zonnebloem en de vrijwilligers van De Veldschuur verzorgden in goede samenwerking het innerlijk van de mens. Na een kop koffie en broodjes gingen de gasten voldaan huiswaarts.

Kerkdienst protestantse gemeente Huissen

HUISSEN - Zondag 22 februari is om 10.00 uur de kerkdienst van de protestantse gemeente Huissen te bezoeken in het kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

Het is een dienst voor jong en oud met als voorganger dominee M. Glastra. De kinderen blijven in de kerk. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Met open handen – op weg naar Pasen

Bij een goed feest hoort de voorbereiding én de voorpret. Op weg naar Pasen is er eerst alle tijd voor de pret (carnaval), daarna gaan we ons voorbereiden op Jezus' sterven en opstaan. In die Veertigdagentijd is het thema in veel kerken 'Met open handen'. Ik las ergens de mooie tegeltjestekst: "Als je loslaat heb je twee handen vrij". Dát is de weg die Jezus gaat: niet krampachtig jezelf vasthouden, maar in het loslaten en vrijgeven van mijn eigen leven ontstaat de ruimte om mens te zijn.

In een Afrikaans sprookje vraagt een jonge vrouw op de vooravond van haar huwelijk aan haar moeder :'hoe kan liefde groeien, zoals ik dat bij jou en vader heb mogen zien?' De moeder bukt en vult haar beide handen met zand. En zonder iets te zeggen knelt ze de vingers van de ene hand heel hard samen, steeds dichter op elkaar. Hoe harder ze knijpt, hoe meer zand er uit haar hand wegloopt. Een paar korrels blijven er over. Haar andere hand heeft ze opengehouden. Daarin glinsterde alle zandkorrels in het licht van de ondergaande zon.

Matthijs Glastra

Activiteiten voor ouderen in Lingewaard

LINGEWAARD - Voor informatie kan men de locaties bellen of de websites www.betuweland.com en www.jozefgendt.nl raadplegen. Op iedere locatie: koffietijd 10.00 - 11.30 uur, restaurant 12.15 - 13.30 uur.

Bemmel, Liduina, Gouden Appel 120, tel. 0481-470600

Woensdag 18 februari 09.30 - 11.30 uur Spellen, 09.45 - 10.45 uur Gymnastiek, 11.00 - 12.00 uur Gymnastiek, 14.30 - 16.00 uur Creatief / spellen

Donderdag 19 februari 10.00 - 11.30 uur Kaarten maken, 14.15 - 15.45 uur Luisteren in je leunstoel, 14.30 - 16.00 uur Handwerken

Vrijdag 20 februari 14.00 - 16.00 uur Biljarten

Maandag 23 februari 14.00 - 16.00 uur Biljarten

Dinsdag 24 februari 14.30 - 16.00 uur Zingen

Woensdag 25 februari vanaf 17.30 Thema-buffet Italiaans

Gendt, St. Jozef, Hof van Breunissen, Kloosterplein 4, tel. 0481-421338

Woensdag 18 februari 10.00 – 12.30 uur Participatiepunt, 13.30 – 15.30 uur Bewegen voor ouderen, 14.00 – 16.00 uur Koersbal

Donderdag 19 februari 10.00 – 11.30 uur Koffietijd met Berichtenuitzending, 14.00 – 16.30 uur Soos

Zondag 22 februari 16.00 – 17.00 uur Berichtenuitzending

Dinsdag 24 februari 09.30 – 11.30 uur Handwerken, 14.00 – 15.30 uur Wandelmiddag (aanmelden vooraf)

Huissen, Sancta Maria, Helmichstraat 22, Huissen, tel. 026-3263300

Woensdag 18 februari 09.30 - 11.00 uur Volksdansen, 14.00 - 16.00 uur Koersbal, 14.00 - 17.00 uur Participatiepunt

Donderdag 19 februari 14.00 - 16.00 uur Handwerken, 19.00 uur Kaarten KBO

Zaterdag 21 februari 14.00 - 16.00 uur Repaircafé

Maandag 23 februari 14.00 - 16.00 uur Knutselen

Dinsdag 24 februari 11.00 - 11.45 uur Gymnastiek, 14.00 - 16.00 uur Kaarten / dammen e.d., vanaf 17.30 uur Thema-buffet Schnitzel

KBO Huissen verzorgt paasbrunch in Santa Maria

HUISSEN - Op tweede paasdag, 6 april kan een ieder deelnemen aan een paasbrunch bij Sancta Maria. Deze wordt verzorgt door de KBO Huissen.

Om 13.00 uur staat er een brunch in buffetvorm klaar voor leden van de KBO en eventuele introducés . De zaal is open vanaf 12.30 uur. Aanmelden kan tot uiterlijk 15 maart bij Corry Huisman, Wilgenstraat 4 in Huissen; 026 3254762.

De kosten (twaalf euro per persoon) te voldoen bij aanmelding. Hierbij vermelden, naam. adres en telefoonnummer en eventuele bijzonderheden zoals dieet.

Nieuws vanuit De Tichel

HAALDEREN - Woensdag 18 februari is er weer een bingoavond in dorpshuis De Tichel om 20.00 uur.

Iedere eerste en derde woensdag van de maand proberen we te zorgen voor een gezellige bingoavond. Er worden vijftien rondes gespeeld en een tussenronde. Ook is er een kleine pauze. "Wij zijn niet van de grote prijzen, deze worden bepaald door het aantal bezoekers. Ook staan de sociale contacten bij ons hoog in het vaandel. Er is regelmatig een kleine versnapering tussendoor. Iedereen is welkom om mee te spelen.

Bingo in De Tiche is er op 18 februari / 4 en 18 maart / 1 en 15 april / 6 en 20 mei / 3 en 17 juni.

Het dorpshuis heeft nog ruimtes vrij voor diverse activiteiten. "Hebt u belangstelling neem dan contact op met onze beheerster tijdens openingstijden telefoon 0481 464409 (tijdens openingstijden) en mail: info@dorpshuisdetichel.nl. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag geopend vanaf 19.00 uur. Ook zijn er dagelijks overdag en 's avonds diverse activiteiten van diverse verenigingen in het dorpshuis. Voor informatie verwijzen wij u graag naar de betreffende organisatie of naar onze medewerksters.

Halve finalisten Amsterdams Kleinkunst Festival bij TOP

BEMMEL - Nederland barst van het talent! Talent dat een kans verdient om te ontluiken, te rijpen en uiteindelijk ontdekt te worden.

Veel van het jonge talent dat jaarlijks door het Amsterdams Kleinkunst Festival wordt gescout heeft ondertussen een vaste plek verworven in de theaters in Nederland en Vlaanderen. Onder hen Thomas Acda, Kees Torn, Droog Brood en Claudia de Breij. De zes halve finalisten van de editie 2015 maken een uitgebreide tournee door het hele land. En drie van hen, Tjeerd Gerritsen, Marjolein de Graaff en Elke Vierveijzer spelen bij TOP!.

Zo maken zij vlieguren en werken intensief aan hun programma. Daarbij worden ze gecoacht door professionele theatermakers die hen klaarstomen voor de halve finales in mei. Uiteindelijk strijden drie finalisten om de Wim Sonneveld prijs in het DeLaMar theater in Amsterdam.

Mis het dus niet, de nieuwe Youp of Brigitte zou er zomaar tussen kunnen zitten. Dan kunt u later, als ze moeiteloos een week De Kleine Komedie vullen, zeggen: "Die heb ik in het begin van hun carrière nog in Bemmel gezien."

De show begint aterdag 28 februari om 20.30 uur. Kaarten zijn te koop voor 14,00 euro bij Boekhandel Polman en Arends Optiek, of aan de kassa op 28/2. Reserveren kan via www.topbemmel.nl.

Oud papier

DOORNENBURG – Op zaterdag 21 februari halen leden van de harmonie Sint-Caecilia in Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier weer op.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

Tweetalig opvoeden, ja of nee?

HUISSEN - Van nul tot drie jaar leren kinderen heel veel. Plaatjes kijken, lopen, praten en begrijpen. Ze ontwikkelen zich in hoog tempo, samen met hun ouders. Niet zo vreemd dus, wanneer je als ouder vragen hebt over de opvoeding. Tweetalig opvoeden bijvoorbeeld, moet je daar nu wel of niet aan beginnen? Kom voor antwoorden naar 'Kleintje Koffie'!

De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert in samenwerking met diverse organisaties 'Kleintje koffie'. Informatieve en informele bijeenkomsten over de ontwikkeling van je kind, met iedere maand een specifiek thema. Natuurlijk onder het genot van een kopje koffie, terwijl je zoon of dochter zich vermaakt in de aanwezige kinderopvang. In samenwerking met JeugdGezondheidszorg bespreken we deze keer de moeilijkheden en de mogelijkheden van tweetalig opvoeden.

Kleintje Koffie is een onderdeel van het project Boekstart. Een project dat (het plezier in) lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen. Kinderen die al op jonge leeftijd in aanraking komen met boeken, ontwikkelen een voorsprong (op school) waar ze hun hele leven voordeel van hebben. Voor jonge ouders biedt Boekstart een koffertje met enkele babyboekjes en informatie over het belang van vroegtijdig voorlezen en de mogelijkheden van bibliotheek.

Kleintje Koffie is in de Bibliotheek Huissen op 25 februari van 9.45 tot 11.00 uur. De bijeenkomst is gratis.

Inschrijven kan in via www.obgz.nl/agenda. Andere bijeenkomsten van Kleintje Koffie: 25 maart: Spraak- en taalontwikkeling en 18 april: Kijken en spelen; mediaontwikkeling.

Wandelen met deBOL Bemmel

BEMMEL - Op 31 januari werd door deBOL voor de negende keer deBOL snertwandeling georganiseerd. Ruim tachtig wandelaars gingen die zaterdag op pad voor een mooie wandeling in de prachtige omgeving van Hummelo. Het was een mooie wandeling, in een schitterende omgeving.

Uiteraard werd er (dit keer op een heel speciale locatie; het fanclubhuis van 'Normaal') onderweg na een kleine zeven kilometer gerust voor een lekker kopje koffie. Nadat er nog eens zo'n acht kilometer was afgelegd, stond de overheerlijke snert ons te wachten. Het mooi-weer-engeltje was deBOL blij gezind; eenmaal onderweg naar huis begon het te sneeuwen. Het was, mede door het prachtige wandelweer, weer een geweldig mooie dag!

Op 4 februari werd gewandeld in de mooie omgeving van Kasteel Doorwerth. De eerstvolgende 'gewone' deBOLwandeling wordt gehouden op woensdag18 februari. "We blijven dit keer in de gemeente Lingewaard en starten bij de parkeerplaats van de RK kerk op 't Zand, Van Wijkstraat 35 in Huissen. We vertrekken daar om half tien precies voor de wandeling die is uitgezet door een van onze trouwe wandelaars.

Vanaf De Kinkel rijden we om 09.00 uur carpoolend naar het vertrekpunt van de wandeling. Het inschrijfgeld bedraagt drie euro per persoon. Daarnaast betaalt u aan de chauffeur een carpoolbijdrage van anderhalve euro." Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl.

Afsluiting Muziek Maak Je Zelf in Huissen

HUISSEN - Op woensdag 25 februari vindt in muziekgebouw Het Stedium aan de Muntstraat 10 in Huissen de afsluiting plaats van de basiscursussen Muziek Maak Je Zelf, die de Stedelijke het afgelopen half jaar heeft gegeven. De cursussen zijn gegeven op basisschool De Abacus en in Muziekgebouw Het Stedium.

De kinderen zullen bij de afsluiting aan ouders en familie laten horen wat ze hebben geleerd in de cursus en krijgen een diploma uitgereikt. De afsluiting begint om 19.15 uur. De kinderen krijgen de gelegenheid instrumenten uit te proberen, waarop ze les zouden willen hebben en het harmonie orkest zal een optreden verzorgen.

De cursus is telkens zeer succesvol. Begin maart zal daarom weer een nieuwe cursus van start gaan. De cursus is bedoeld voor leerlingen van groep vier tot en met zeven, beoogt het plezier in zelf muziek maken te stimuleren en de kinderen kennis te laten maken met de muziekinstrumenten, die in een orkest voor komen.

De kinderen leren muzieknoten lezen; op een blokfluit spelen en samen zingen. Na de cursus kunnen de kinderen doorgaan met individuele lessen op een instrument via de Stedelijke. Aanmelden voor de cursus van maart is nu al mogelijk via het aanmeldformulier op de website.

Meer weten over de cursus of lessen bij de Stedelijke Muziekvereniging Huissen? Neem contact op via telefoonnummer 06 13865492 of kijk voor meer informatie op de website www.stedelijkemuziekhuissen.nl.

Carnaval op Abacus

HUISSEN - Carnaval op basisschool De Abacus, één groot feest als de raad van elf niet is geweest!

Vrijwilligers van groot belang voor verenigingen

BEMMEL – Oud papier verzamelen wordt aantrekkelijker. Het college heeft besloten om een garantieprijs te verhogen van dertig naar van veerig euro per ton papier en karton. In Lingewaard zijn twaalf verenigingen maandelijks actief om oud papier op te halen.

(van de redactie)

Het college kwam tot dit besluit omdat Sportclub Bemmel namens de betrokken verenigingen een brief heeft gestuurd. SC Bemmel verzorgt al meer dan veertig jaar de inzameling van oud papier in Bemmel. De inkomsten zijn absoluut onontbeerlijk, zo stelt penningmester Wim Janssen.

De vergoeding lag vanaf 2001 onveranderd op dertig euro per ton. En dan te bedenken dat het een buitengewone belasting is voor de vrijwilligers die achter de auto's lopen.

SC Bemmel liet het college weten dat Lingeaard wel de eigen tarieven, belastingen en huren minimaal laat stijgen door prijsindexering, terwijl aan andere kant de gemeentelijke subsidies in belangrijke mate zijn versoberd.

In 2011 is in Lingewaard 3533 ton oud papier en karton ingezameld. In 2012 was dit 3292 ton. De gemeente verwacht dat de inzamelaars dit jaar circa 2.865 ton zullen ophalen. De aangepaste vergoeding betekent dat Lingewaard een lastenverhoging heeft te verwerken van 28.650 euro, of 1,50 euro per huishouden.

De verhoging gaat met terugwerkend kracht in vanaf 1 juli 2014. Geen overbodig besluit, de brief van SC Bemmel met het verzoek de vergoeding te verhogen dateert namelijk van 14 februari 2014.

De vergoedingen van gemeenten schommelen rond de veertig euro per ton. Het kan ook anders. De gemeente Kampen geeft verenigingen voor tot drie ton een vergoeding van vijftig euro. Daarboven vijfentachtig euro. De vergoeding wordt jaarlijks aangepast aan de actuele marktprijs. Voor elke container moet de vereniging zelf de transportkosten van 92 euro betalen.

Volgens wethouder Martin Ekke zijn verenigingen erg enthousiast. "Omdat met een klein beetje meer inspanning de inkomsten uit deze subsidie flink verhoogd kunnen worden."

Cursus Zorg om dementie voor mantelzorgers

LINGEWAARD - In een cursus van zes bijeenkomsten worden partners, kinderen of andere naasten van thuiswonende dementerenden ondersteund in de omgang met en de gevolgen van dementie.

"Iemand in uw naaste omgeving heeft dementie. Misschien uw partner of een van uw ouders. U zorgt voor deze persoon, alleen of samen met anderen. Mantelzorger zijn is meestal geen bewuste keuze. De persoon met dementie heeft extra aandacht/zorg nodig en u bent dat gaan geven. Dat is waardevol, maar tegelijk erg intensief. Zorgen voor iemand met dementie is een vak apart en roept bij veel mantelzorgers vragen op. Op dinsdag 17 maart start de cursus 'Zorg om dementie, die u als mantelzorger tot steun kan zijn. Uit reacties van vorige cursisten is gebleken dat deze tijdsinvestering het meer dan waard is. Behalve dat het u praktische tips en handvatten krijgt, levert het uitwisselen van ervaringen met anderen die het hetzelfde meemaken heeft veel steun op."

De cursus wordt georganiseerd door SWL in samenwerking met verpleeghuis De Lingehof en gegeven door Eline de Jong psycholoog en Sjan van Goor maatschappelijk werk op dinsdag 17, 31 maart, 14, 28 april en 12 en 26 mei in verpleeghuis de Lingehof, Gouden Appel 122, steeds van 19.30 tot 21.30 uur. De kosten zijn (inclusief cursusmap en koffie/thee) 35 euro per persoon.

Aanmelden kan bij de mantelzorgconsulent via het SWL Meldpunt: 088 2552555. Zich opgeven kan ook via de e-mail: m.ritzen@swlingewaard.nl onder vermelding van naam, adres, postcode en woonplaats, telefoonnummer, e- mailadres. Na aanmelding volgt een telefonisch kennismakingsgesprek.

Column

Poetin

Zaterdag was mijn vrouw de hele dag op Kasteel Doornenburg voor vrijwilligerswerk. Alleen thuis. Zonnetje, 10 graden. Voorjaar. Klompen aan en de tuin in. Het broeikastje gewassen en op de moestuin geplaatst. De stoep geveegd. De hortensia's geknipt en buiten het eerste buurtpraatje gehouden. Alleen thuis, ik kan zonder overleg doen wat ik wil.

Ook mijn avondeten heb ik in eigen hand. Mijn vrouw heeft een quiche uit de diepvries gehaald. Ik besluit na mijn tuinarbeid een aardappelschotel te maken. Gebakken aardappelblokjes (zelf geschild en gesneden) gehaktballetjes met sambal en kerrie, champignons, ui en rode peper. Heet, dat wel.

Heet ging het er ook aan toe aan de onderhandelingstafel in Minsk. Daar zaten vier wereldleiders zeventien uur in één kamer te onderhandelen. Inzet, een staakt het vuren in de Oekraïense burgeroorlog. Vladimir Poetin kwam als winnaar uit de strijd. Poetin heeft de minste toezeggingen gedaan. Hij kwam er alwéér mee weg dat Rusland nooit bij deze oorlog betrokken is. Een beetje gezond mens moet zich afvragen hoe burgers aan tanks en zwaar geschut komen. Om vliegtuigen uit de lucht te schieten is meer nodig dan een katapult. En toch schudde in Minsk iedereen Poetin de hand.

In Lingewaard komt ook bijzonder overleg. De SP zoekt contact met wethouder Johan Sluiter over hun initiatief voor een huisartsenpost in Lingewaard. Misschien wantrouwt de SP Sluiter nog. De SP heeft Johan er eerder van beticht dat hij de gemeenteraad onjuist heeft geïnformeerd. Een huisartsenpost is kostbaar. Volgens Sluiter zijn huisartsen sceptisch over de 24-uurs bezetting. Ik heb Poetin gevolgd en weet hoe de wethouder moet onderhandelen. Kom te laat, laat de SP net als Poetin deed met Merkel, Hollande en Porosjenko, minimaal een half uur wachten. Geef ze vriendelijk een hand. Doe geen toezegging. Zorg voor een ontspannen glimlach.

Niemand gelooft in een goede afloop. In de Oekraïne niet en ook niet in een huisartsenpost in Lingewaard. Ontken dat je Poetin gezien hebt.
Sjaak

Vogeltrek in Bemmelsepolder

BEMMEL - Zwermen lijsters, kieviten en zangvogels trekken door de velden langs de Defensiedijk en zandplas. Op de fiets met de vogelkenners van IVN Rijn Waal is voor jong en ouder is vogelspotten een bijzondere sensatie. Met kijker en telelens is de vogelherkenningstocht een onvergetelijk ervaring.

De tocht is zondag 1 maart, het vertrek is om 08.30 uur vanaf café Sprok, Waaldijk in Bemmel. Per auto te bereiken via het Wijnfort. Duur twee uur, jeugd en leden IVN Rijn Waal gratis, niet-leden twee euro. Meer info te verkrijgen via 06 53927477.

Jubilerende schietvereniging Kort Oisterwyck dankbaar

DOORNENBURG - Op zondag 1 februari opende schietvereniging Kort Oisterwyck haar deuren voor genodigden en belangstellenden ter gelegenheid van haar vijftigjarig bestaan.

Dat heeft de schietvereniging geweten. Het was een drukte van belang in het feestelijk, ter ere van dit heuglijke feit, ingerichte clubgebouw. Het bestuur van schietvereniging Kort Oisterwyck is iedereen dankbaar voor zijn komst en natuurlijk voor alle ontvangen attenties!

Inmiddels zijn de schietbanen weer opgezet, zodat de jeugdleden elke woensdagavond van 19:00-20:00uur onder begeleiding zich verder kunnen bekwamen in hun geliefde schietsport. De volwassenen mogen vanaf 20:00 uur de trefzekerheid van zichzelf en hun geweer testen.

Kortom: schietvereniging Kort Oisterwyck kan terugkijken op een geslaagde receptie en kan met een gerust hart vooruit blikken naar haar zestigjarig bestaan!

Uiteraard blijven nieuwe leden welkom. Meer informatie wordt gegeven via 06 39500192.

Agenda KBO

Februari

22-02 KBO Bemmel-Doornenburg Soos: Het Wapen Bemmel; 15.00-17.00 uur

Maart

20-03 KBO Bemmel-Doornenburg Algemene Ledenvergadering; Roskamzaal De Meierij; aanvang 14.30 uur

29-03 KBO Bemmel-Doornenburg Soos: Het Wapen Bemmel; 15.00-17.00 uur

April

26-04 KBO Bemmel-Doornenburg Soos: Het Wapen Bemmel; 15.00-17.00 uur

Mei

31-05 KBO Bemmel-Doornenburg Soos: Het Wapen Bemmel; 15.00-17.00 uur

Juni

28-06 KBO Bemmel-Doornenburg Soos: Het Wapen Bemmel; 15.00-17.00 uur

Remedica Medische Educatie Vrouwenvereniging Angeren

ANGEREN - Remedica gezondheidsinformatie verzorgt op dinsdag 24 februari het programma 'Langer vitaal blijven'.

Het is een informatieve avond over gezondheid, voeding, cholesterol enzovoort en er is een demonstratie met elektrische fietsen van Gazelle. De avond is in Het Kulturhus en begint om 20.00 uur.

Ieder afscheid is het begin van iets moois!

HAALDEREN - De afgelopen tijd is er voor jongerenkoor Remember veel veranderd. Want in februari heeft het afscheid genomen van de kerk in Gendt als repetitieruimte en Gendt als basis.

Vanaf nu is jongerenkoor Remember het koor voor jongeren in heel Lingewaard. Vanaf 19 februari gaat Remember repeteren in de kerk in Haalderen. De repetitie is op donderdagavond van 19.30 tot 21.30 uur. "We willen een echt koor van jongeren zijn. Het koor bestaat nu uit een aantal van zeventien zangers en zangeressen. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe leden."

Remember organiseert veel leuke activiteiten waaronder feestjes, kampweekend, karaoke en paasvuur. "Hou je van zingen en wil je je hierin ontwikkelen? Heb je genoeg van het zingen onder de douche? Ambities om je zangtalent elders te laten horen? Kom gerust een keer kijken!"

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Op 25 februari is er een interessante lezing over de Noordpool en zijn bewoners.

De heer Rasing zal deze lezing verzorgen in De Tichel. De aanvang is 20.00 uur.

Mobieltjes inzamelen voor stichting Opkikker

BEMMEL - "Mijn naam is Jill Menting. Ik ben één van de vele ambassadeurs in Nederland van Stichting Opkikker."

Stichting Opkikker organiseert 'opkikkerdagen' voor gezinnen met een langdurig ziek kind. Zoals Opkikker zelf zegt: 'deze dagen zijn er zodat na veel vervelende dagen de leuke dagen toch net iets langer duren'. Een van de acties van stichting Opkikker is de zogenoemde mobieltjesactie.

Voor elk ingeleverd (oude, kapotte) mobiel krijgt de stichting een vergoeding van 2,50 euro. Van deze opbrengsten verzorgt de stichting de opkikkerdagen.

"Vorig jaar heb ik 120 mobieltjes kunnen inleveren. Uiteindelijk waren het er in totaal 68.246! Dit jaar willen we proberen om 75.000 mobieltjes in te zamelen. Helpt u mee?Lever uw oude (kapotte) mobieltje in! U maakt hiermee veel kinderen en hun families erg blij mee."

"Babs de Bijl van Kaasspecialist Bemmel is zo meewerkend geweest om een plekje vrij te maken in haar winkel om de inzamelingsdoos te plaatsen. Ook kunt u de mobieltjes inleveren op Cuperstraat 42 in Bemmel. Heel hartelijk dank!"

Recreanten-Tweestroom winnen hun wedstrijd

GENDT- Tweestroom-DS1 speelde thuis tegen Pegasus-DS5 en won de eerste set. De gehele wedstrijd werd om ieder punt gestreden. De tweede set werd nipt verloren. In de derde set was een medische wissel nodig en dat bracht onrust in het team. die set en de vierde set waren het gevolg (1-3).

Tweestroom-DS2 ontving Boemerang-Komeet-DS1 en wist de eerste set fraai te winnen. Door sociaal te wisselen, liepen te vaste patronen totaal niet (1-3). Dames-4 ging op bezoek bij streekgenoot Volamie-DS2 en een grote ziekenboeg. Toch wist men een set te winnen (3-1). Tweestroom-DS5 ging op bezoek bij Pegasus-DS13. Het spel tussen de teams ging gelijk op, onze dames namen de punten mee naar Gendt (1-3).

Recreanten dinsdagmorgengroep speelde thuis tegen Kidang-1 en verloor de eerste set. De tweede en derde set werd de druk opgevoerd. Met goed spel werd de tegenstander zwaar onder druk gezet. Hierdoor werd het een fraaie overwinning (2-1).

Klaverjas- en jokertoernooi

ANGEREN - Stichting Actieve Senioren Angeren organiseert al jaren vier keer per jaar een groot klaverjas- en jokertoernooi in Het Dorpshuis aan de Emmastraat 23 in Angeren.

De aanvang is 10.00 uur, inschrijven kan vanaf 09.30 uur; het toernooi duurt tot 16.00 uur. Iedereen, die graag gezellig wil klaverjassen of jokeren is welkom, de deelnemer hoeft geen lid / deelnemer te zijn van de Sasa.                                        

Er zijn weer mooie vleesprijzen te winnen en tussen de middag wordt er een lunch geserveerd. Het inschrijfgeld voor Sasa-leden is 7,50 euro per persoon, voor niet-leden negen euro per persoon, inclusief lunch.

U kunt inschrijven tot en met donderdag 19 februari bij Cor Janssen 026 3253723 of bij Theo Buurman 026 3250746.

Wilt u graag iedere week bij de Sasa komen jokeren of klaverjassen, dan bent u op iedere dinsdag welkom in Het Dorpshuis van 13.00 tot 16.30 uur. Meer informatie staat op www.sasa-angeren.nl.

Beurs voor kinderzomerkleding en speelgoed

GENDT – Speelotheek 't Gentje houdt twee keer per jaar een beurs voor speelgoed en kinderkleding. En op zaterdag 28 februari is het weer zover! Vanwege de (snel naderende) verbouwing van de vaste locatie vindt de beurs voor de tweede keer elders in Gendt plaats.

De beurs wordt gehouden in zaal Im weissen Rössl, Dorpstraat 58 in Gendt. "Om 10.00 uur precies gaan de deuren open en kunt u uitgebreid snuffelen naar leuke en handige kinderspullen. U kunt terecht voor bijna de hele baby-uitzet, de zomergarderobe voor de kids tot en met maat 36/S en heel veel speelgoed. En ook weer om 12.00 uur precies is de beurs afgelopen."

"Bij binnenkomst krijgt u een plastic tas uitgereikt. Er mogen namelijk géén buggy's of kinderwagens mee naar binnen en ook géén (hand)tassen!!! Tip: u kunt dingen die u heel graag wilt meteen afrekenen, naar de auto brengen en daarna terugkomen om rustig verder te kijken. Of u neemt gezellig iemand mee!

De speelotheek gebruikt een deel van de beursopbrengst voor de aanschaf van nieuw speelgoed zodat onze 'bieb voor speelgoed' steeds nieuw speelplezier blijft bieden. Ook organiseren we hiervan activiteiten voor kinderen. Meer informatie hierover staat op www.speelotheekgendt.nl."

Prijsuitreiking kleurwedstrijd lampionnenoptocht Bemmel

BEMMEL - Naast de jaarlijkse lampionoptocht door Bemmel organiseert het Oranje-Comité Bemmel-Ressen een kleurwedstrijd; op de achterkant van de uitnodiging voor de lampionoptocht staat altijd een kleurplaat. De uitreiking vond plaats in ijssalon Maarten Liet in Bemmel.

Ook dit jaar was het weer een hele klus om alle ingeleverde kleurplaten te beoordelen. Gelukkig was Madelief Regensburg (10) ook dit jaar weer bereid om de taak van jurylid op zich te nemen. Er waren vele mooie inzendingen; uiteindelijk heeft zijn dit de winnaars geworden.

Julian Brookman in de categorie twee en drie jaar. Milan Touissant in de categorie vier jaar. Tobias van den Broek in de categorie vijf jaar. Betty in de categorie zes jaar en ouder.

Districtkampioenschap luchtwapens bij schietvereniging Strijdlust Huissen

HUISSEN - Schietvereniging Strijdlust mag dit jaar van de KNSA de districtkampioenschappen voor luchtgeweer en luchtpistool organiseren.

Schutters uit Gelderland, Flevoland, Utrecht en 't Gooi komen van 28 februari tot en met 7 maart naar Huissen om te strijden voor het kampioenschap van district 2. Op de website van Strijdlust zijn de uitslagen en de tijden te vinden wanneer er wordt geschoten (www.svstrijdlust.nl).

11 / 24

12 / 24

Apparatuur aangeboden voor verenigingen

BETUWE - De Spullenbank van de Oost-Betuwse Uitdaging heeft mooie apparatuur aangeboden gekregen van bedrijven om weg te geven aan verenigingen en stichtingen in zowel de gemeente Overbetuwe als Lingewaard. Het gaat om HP laserprinters en een telefooncentrale. Deze apparatuur kan tot eind februari worden gereserveerd.

Printers: Het gaat om 10 HP Laserjet printers, diverse typen, waarvan één Colorlaserjet.

Telefooncentrale: Eveneens is beschikbaar een KPN Vox NOVO Office telefooncentrale. Deze bestaat uit:

- Centrale: Vox D4039, digitaal: om de centrale te bedienen

- Gebruikers: Vox D4019, 6 toestellen, digitaal: alleen te gebruiken in combinatie met de centrale

- Gebruikers: 8 analoge toestellen, ook los te gebruiken van de centrale.

Geïnteresseerd?

Heeft uw vereniging, stichting, burgerinitiatief of maatschappelijke organisatie belangstelling voor deze apparatuur? Kijk op www.oostbetuwseuitdaging.nl en reserveer vóór 25 februari.

Verbindingen leggen

De Oost-Betuwse Uitdaging is een platform om aanvragen van maatschappelijke organisaties en aanbod van maatschappelijk betrokken bedrijven bij elkaar te brengen.

Zij bemiddelt tussen aanvragen op het gebied van Menskracht, Materialen en Middelen en het aanbod daarvoor vanuit het bedrijfsleven uit Lingewaard en Overbetuwe. Op deze manier stimuleert en organiseert zij maatschappelijk betrokken ondernemerschap. Het effect van samenwerken!

Informatie wordt verstrekt door Hetty de Wit, manager Oost-Betuwse Uitdaging; 06 12915471.

Activiteiten De Zilverkamp

HUISSEN - Na al die snoeperij van de carnaval mag het weer wat minder zoet. Daarom wordt weer in samenwerking met de Fruit-Company een gezonde activiteit gedaan.

"We gaan 21 februari een eigen mandarijnfiguurtje maken. Maak een poppetje, vis, chinees, poes enzovoort van jouw mandarijn en smullen maar. Hierbij zijn we ook alvast de Fruit-Company dankbaar voor de prettige samenwerking keer op keer. Kom langs, knutsel en smul mee van de heerlijke mandarijnen van de groenteboer! Tot zaterdag 21 februari tussen 11.00 en 14.00 uur."

14 / 24

Ruimte te huur in Gemeenschapshuis Huissen

HUISSEN - In verband met het verdwijnen van de radio en tv studio van Lingewaard Lokaal uit het Gemeenschapshuis Huissen Zand, is er weer wat extra ruimte in het gebouw.

Het Gemeenschapshuis bevindt zich aan de Van Wijkstraat 31 in Huissen. "Wij zijn een stichting die het gebouw beheert, en de ruimten verhuurt. Het is dus mogelijk om voor een geringe vergoeding een ruimte bij ons te huren. De lokalen zijn voor allerlei doelen te gebruiken. Wilt u een cursus geven of een vergadering beleggen, dat is allemaal mogelijk."                        

Bij het geven van een cursus of iets dergelijks is tijdens die periode de mogelijkheid om te worden voorzien van koffie of thee, en of een drankje. De ruimtes zij te huur overdag en of in de avond.

"Wij willen u ook met deze bekendmaking mededelen dat er per 1 februari ook geen plastic zakken voor het plastic afval meer verkrijgbaar zijn in het Gemeenschapshuis. De gemeente heeft deze locatie afgesloten, de zakken zijn wel verkrijgbaar bij de Coop."

Als u belangstelling heeft. kan contact opnemen met de heer H. Kemperman de planner van de stichting (026 3252135) of met de voorzitter M.J.Stellaard (026 3252819).

RKHVV Huisman Sport Champions League

HUISSEN - De Huisman Sport Champions League is na een korte winterstop weer opgestart.

Deze competitie voor vijf- en zesjarige kinderen is afgelopen jaren een groot succes gebleken. De jonge spelers spelen als een echt Europees topteam in een heuse Champions League ambiance een onderlinge 4x4 competitie.

Met deze opzet komen de spelers meer aan de bal, waar­door al op vroege leeftijd een betere ontwikkeling en aansluiting zal zijn met de F-jeugd die op een half veld speelt. En dit allemaal spelenderwijs en op vertrouwd terrein. De huidige generatie F-pupillen heeft dit al bewezen!

Elke zaterdagmorgen wordt er vanaf 8.45 uur op vier kleine veldjes gespeeld met elke week een andere teamindeling en elke week dus andere winnaars. Wekelijks mag het winnende team met de CL-trofee pronken en krijgt men een medaille mee naar huis.

Met deze opzet is instroom tijdens de competitie geen probleem. Er is geen wachtlijst en er kan direct meegedaan worden met de competitie. Op de woensdagmiddag wordt er getraind. "Wij hebben nog enkele plaatsen beschikbaar, iedereen is welkom! Voor inschrijfformulieren en info zie www.rkhvv.nl."

Voor de Champions League geldt er overigens een verlaagde contributie. "Meedoen is belangrijker dan winnen!"

Op 21 februari is de eerste speelronde, de trainingen op de woensdagmiddag zijn reeds begonnen en er kan direct aangesloten worden (van 13.30 en 14.30 uur op het hoofdveld). "Meld je nu aan! Nog vragen? Stel ze dan op champions.league@rkhvv.nl."

Bloesem-fietsdrive bridgeclub Gendt

GENDT - Achter de schermen zijn in de bridgeclub Gendt enige tijd geleden de voorbereidingen voor de elfde bloesem-fietsdrive al weer begonnen. Het belangrijkste uitgangspunt in dit evenement is een sportieve en gezellige ontmoeting van zowel club- als thuisbridgers tijdens zeven ronden bridgen, met telkens een ontspannen(de) verplaatsing op de fiets naar de volgende locatie.

Deze elfde bloesem-fietsdrive vindt plaats op zaterdag 25 april. In een aantal horeca-locaties in en rond Gendt zal een ronde worden gebridged, waarna men zich onder begeleiding gezamenlijk per fiets verplaatst door het afwisselende Betuwse landschap. De afstand tussen de locaties is telkens vier tot vijf kilometer, in totaal fietst men dus 25 tot 30 kilometer tijdens zes verplaatsingen. De dag begint met de aanmelding vanaf 09.00 uur bij café De Klok, Marktstraat 2 in Gendt en omstreeks 17.30 uur zullen de uitslagen bekend gemaakt worden.

Verdere informatie (en voor inschrijving) staat op www.fietsdrive.nl. Gevraagd word zich zo snel mogelijk op te geven, want de mogelijkheid bestaat, dat late belangstellenden teleurgesteld moeten worden. Het aantal deelnemers is immers begrensd en: vol is vol. De kosten zijn vijfenveertig euro per paar, dat is inclusief een lunch tussen de middag. Na inschrijving en ontvangst van de betaling ontvangt men per mail een bevestiging met de verdere nodige informatie.

Sponsor bedankt

HUISSEN - RKHVV 3 bedankt kledingsponsor Bar Lekker.

16 / 24

Orde van de Foekepot voor Wim Kersten

Foto: Tonnie Rijnders

HUISSEN – In een carnavaleske ambiance is vrijdagavond in café Het Moment onder de tonen van het Foekepotlied de 16e Orde van de Foekepot uitgereikt aan Wim Kersten.

Wim is op vele fronten actief in de Huissense samenleving. Zo laat ook de kerk hem niet onberoerd. Behalve dat hij Maria altijd in de bloemetjes zet in de Mariakapel is hij ook misdienaar, zeg maar hulppastoor.

In die hoedanigheid reikte hij de hostie uit aan de beminde gelovigen tijdens een mis in het verzorgingstehuis Sancta Maria. Die ene keer wist Wim dat een van zijn klanten op het toilet verbleef. Toen dit te lang duurde, liep Wim resoluut naar het toilet, trok de deur open en reikte daar de hostie uit. Toen hij bij terugkeer in de zaal de verbaasde blikken van de andere kerkgangers zag, zei Wim onverstoord "D'n Heer kan nie' wachte' …en ik ôk nie' "! Voor De Bevelanders en Heren van Orde was dit reden genoeg om de Orde met Oorkonde aan Wim uit te reiken; een prachtige 'ütgléjjer'.

Een ander hoogtepunt was de informatie over het Knuffelcentrum Parijse Bet in wording dat op ludieke wijze gestalte kreeg door Wilma Demon en Co Jeurissen. Ook Seksie H was van de partij en reikte de vijfde Opstrèkert uit aan de rotary Huissen-Arnhem Zuid vanwege hun perfect georganiseerde Stadskwis in het kader van Huissen 700 jaar stad. Natuurlijk werden ook de andere nominaties onder de loep genomen, kortom het was een heerlijke carnavalsavond.

Lancering De Goudsbloem

HUISSEN - Militairen hebben met trots de poppy, de klaproos, als symbool. WO II heeft meer dan welke oorlog bevestigd, dat burgers in een kwetsbare positie verkeren. De ongekende hoeveelheden slachtoffers en de immense ellende zijn alom bekend. Uit de vele gesprekken werd duidelijk, dat de tijd rijp was voor een symbool voor burgers.

De kindervaring van Louise Helmich vormde de grondslag voor de verdere ontwikkeling van deze ambitie. Binnen dat relaas paste, dat de Goudsbloem, het toekomstige gezelschap van de klaproos zou zijn. Achter de schermen werd gewerkt aan een symposium, dat op 13 februari plaats vond.

In samenwerking met de Universiteit Wageningen, het fonds en het Nationaal Comité Capitulaties 1945 werd een wetenschappelijke discussie gevoerd rond het thema 'Je zult maar burger zijn in oorlogstijd'. Vervolgens werd het symbool van de Goudsbloem, de Marigold, aan het publiek getoond. De aanwezigen waren zeer positief over uitbeelding van de bloem.

Namens de Euregio kon de heer Ulrich Francken samen met Martien van Hemmen van het Exoduscomité, het symbool onthullen. Er zijn diverse onderscheidingstekens gemaakt zoals een versie voor het revers. Tijdens de herdenking van het bombardement op Nijmegen zal de Marigold voor het eerst worden gelegd.

"We hopen met dit van oorsprong Betuwse verhaal, dat zo verweven is met Market Garden, extra aandacht te genereren voor burgerleed in gewapende conflicten. Niet alleen van WO II, maar ook ten aanzien van wat er nu in de wereld gebeurt." De Marigold zal zaterdag 27 juni tijdens Exoduswandeltocht op één van de medailles worden verwerkt.

Gastgezinnen in Lingewaard gezocht voor kansarme kinderen

LINGEWAARD - Nederlandse kinderen zijn volgens onderzoek de gelukkigste kinderen ter wereld. Niet verwonderlijk: de meeste kinderen groeien op in een financieel welvarende omgeving, met ouders die hen meer dan voldoende aandacht en liefde schenken. Helaas zijn er nog heel veel kinderen in de rest van de wereld, maar ook in Nederland voor wie dat allemaal niet vanzelfsprekend is.

Al meer dan vijftig jaar richt Europa Kinderhulp zich op deze categorie kinderen. Iedere zomer brengen veel kinderen uit binnen- en buitenland dankzij onze stichting een onvergetelijke vakantie door bij een Nederlands vakantiegastgezin. Een jaarlijks hoogtepunt in het weinig rooskleurige bestaan van deze kinderen. De kinderen zijn tussen de vijf en twaalf jaar oud. "In 2014 konden wij 170 vakantiekinderen verwelkomen. Ook dit jaar zijn we in de provincie Gelderland op zoek naar gastgezinnen die graag drie weken een Frans of Duits kind bij hen thuis willen laten logeren. Om het kind een fijne vakantie te geven hoeft u beslist geen buitengewone dingen te ondernemen. Het gaat vooral om rust en regelmaat, om liefde en aandacht."

"Denkt u daarom bij het plannen van de komende zomervakantie eens aan de mogelijkheid een kind dat het niet zo goed heeft als uw eigen kinderen, de vakantie van zijn leven te geven. Data van de verschillende kinderreizen in Gelderland: Franse kinderen: 04 juli-24 juli en 18 juli-06 augustus. Duitse kinderen: 13 juli-31 juli, 20 juli- 06 augustus en 03 augustus-21 augustus.

Meer informatie op www.europakinderhulp.nl of stuur een e-mail naar ekhgelderland@gmail.com Voor telefonische informatie kan u contact opnemen met Guido van Brakel, 026 7852338."

In een oogopslag Weekendvieringen voorde RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

zaterdag 21 februari

19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering, voorganger Pastor Bulthuis en het Jongerenkoor Remember

zondag 15 februari

10.00 u. OLV Tenhemelopnemingkerk, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering, voorganger Pastoor Peters en het koor Exotherm

woensdag 25 februari

9.30 u. H. Martinus Gendt, Eucharistieviering in de dagkapel, voorganger Pastoor Peters

DOORLOOP Orde van de Foekepot

Workshop dromenvanger maken bij de Wereldwinkel Lingewaard

HUISSEN - Wereldwinkel Lingewaard in Huissen bestaat tien jaar. Dat wordt gevierd, maar er moet versiering komen.

"Nu vragen wij aan de kinderen om mee te helpen dromenvangers te maken. Natuurlijk mag je na 7 maart de dromenvanger ophalen. De gratis workshop is 4 maart van 13.30 tot 16.30 uur in de Wereldwinkel Lingewaard aan de Vierakkerstraat 32 b in Huissen. Opgeven kan in de winkel of telefonisch (026 3251988).

Parkeeroverlast De Klaverkamp Bemmel

Foto: Robert Kuster

BEMMEL - Buurtbewoners van de wijk De Klaverkamp in Bemmel zijn het zat. De afgelopen maanden is er een groot parkeerprobleem ontstaan in De Klaverkamp.

Doordat STMG een aantal kantoren heeft gesloten en al het personeel in Bemmel heeft gestationeerd is er een chronisch tekort aan beschikbare parkeerplaatsen in de wijk. Het is nu zelfs zo dat bewoners bij thuiskomst hun eigen auto niet eens kwijt kunnen. Ondanks het aangeven van de problemen bij de betreffende instanties hebben de bewoners het idee dat ze niet gehoord worden.

Expositie in gangen van Liduina

BEMMEL - In de gangen van verzorgingshuis Liduina is er vanaf het begin van dit jaar weer een verrassende expositie ingericht. Deze keer heeft een damesduo de muren gevuld met mooie werken.

Anne Marie Surtel is een van de twee amateurkunstenaars. Zij is woonachtig in Wijchen en is vanaf 1985 begonnen met schilderen. Vanaf dat moment is zij ook cursussen gaan volgen bij De Lindenberg in Nijmegen.

Als eerste is zij gestart met portret- en modelboetseren in zowel brons als klei, daarna heeft zij meerdere cursussen/ workshops gevolgd bij verscheidene regionaal bekende kunstenaars. Momenteel werkt zij met verschillende technieken aan een scala van onderwerpen.

Toos Janssen is de tweede amateurkunstenaar die haar werk presenteert in de gangen van Liduina. Toos is op kunstvlak een echte laatbloeier. Zij schildert en boetseert pas vanaf 2008 en volgt nog steeds lessen in Het Hobbycentrum in Nijmegen. Haar werkt maakt zij zowel met olieverf als met acryl en omvat een verscheidenheid aan onderwerpen. Geëxposeerd worden stillevens maar ook vrouwenportretten en abstract werk.

Daarnaast zullen er vanaf volgende week ook boetseerwerken van beide dames te bewonderen zijn in de vitrine van het winkeltje in de centrale hal.

Al dit moois is tot 31 maart bewonderen in de centrale gangen van verzorgingshuis Liduina Gouden Appel 120 in Bemmel.

Expositie 'Huissen en Pruisen'

HUISSEN - In het Stadsmuseum De Hof van Hessen is tot 1 juli de tentoonstelling 'Huissen en Pruisen' te zien. Huissen hoorde van 1701-1806 en van 1813-1816 bij het Koninkrijk Pruisen.

Het Pruisisch worden van Huissen gebeurde in 1701. Bijna een eeuw eerder was het Hertogdom Kleef, waartoe Huissen hoorde, bezit geworden van de Keurvorst van Brandenburg. Op 18 januari 1701 werd deze in Koning van Pruisen gekroond. Bij die gelegenheid werden de huizen in Huissen geïllumineerd. In werkelijkheid bleek het geen feest om Pruisisch te zijn: vele Huissense jongens werden gedwongen soldaat te worden in het almaar groeiende Pruisische leger. Verder stegen de belastingen en de in- en uitvoerheffingen. Dat was funest voor de welvaart van Huissen. De armoede nam snel toe. Met name op het Zand ploeterden honderden kleine tabaksboeren om het hoofd boven water te houden. Van dit alles wordt een overzicht gegeven.

Het Stadsmuseum Hof van Hessen staat aan de Vierakkerstraat 39 in Huissen (026 3255058) en is geopend op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.30 uur en op vrijdag van 10.00 tot 16.30 uur. De entreeprijs bedraagt 1,50 euro (HKH-leden en kinderen onder de twaalf jaar gratis). Meer infor matie staat op www.huessen.nl.

Overleg Lente-Kriebels in Angeren

ANGEREN - Op donderdag 26 februari is er om 20.00 uur overleg en informatie over de Lente-Kriebels in Herberg de Ploeg, Molenstraat 6 in Angeren.

De Ondernemersvereniging Angeren is al gestart met de voorbereidingen om de Lente-Kriebels te organiseren en willen belangstellenden vroegtijdig informeren en met voorstellen of nieuwe ideeën te komen om het geheel aantrekkelijker te laten verlopen

Het gehele evenement wordt gehouden in de Molenstraat , Zahnstraat het Grundel en Kermisterrein met omgeving plaatsvinden. De datum Lente-Kriebels is vastgesteld op 22 maart van 11.00 tot 17.00 uur . Zoals gewoonlijk is de Angerse Oldtimer Club aanwezig, die hier hun seizoen 2015 starten,

Het Schuttersgilde St .Bavo organiseert weer het koning- schieten op die dag zal plaatsvinden op het evenemententerrein . Tevens zal er het open kampioenschap bieleman / vrouw worden gehouden. De Roparungroep uit Angeren geeft weer acte de presente met hun activiteit zoals spinnen en loopband training het meten van je hartslag. Het zeemanskoor Schip Ahoi zal optreden op het podium aan de Molenstraat. De scouting houdt ook open dag in de blokhut .

Allen die geïnteresseerd zijn of belangstelling hebben, of eventueel op die dag aanwezig willen zijn om hun artikelen of hun verenigingsactiviteiten te presenteren en te promoten, zijn welkom op deze avond 26 februari aanwezig te zijn. Op die avond zal er informatie en overleg plaatsvinden betreffende de Lente-Kriebels.

De Lente-Kriebels is een unieke gelegenheid om je activiteiten te promoten en aan een breed publiek te presenteren. Degenen die belangstelling hebben om op de Lente-Kriebels een kraampje of standplaats te huren kunnen zich op deze avond melden of anders bij onderstaande personen en via internet.

Gedacht wordt hierbij ook aan de jeugd die hun spulletjes aan de man willen brengen; daarvoor wordt er speciaal een strook aan de Molenstraat gereserveerd.

Voor deelname opgeven via www.ondernemersverenigingangeren.nl en www.lentekriebels-angeren.nl of bij de adressen: H.Helsen, Wilhelminastraat 7, Angeren, 026 3255476, 06 20191130, h.helsen@chello.nl; B.Bolder, Zahnstraat 34, Angeren, 026 3251305, 06 30802593, lgmbolder@gmail.com; H. Emmerzaal Rietkampseweg 1, Angeren, 026 3254189, 06 51258025, h.cemmerzaal@freeler.nl; A.Barten Emmastraat 33, Angeren, 026 3250339, awbarten@tele2.nl.

Dicteewedstrijd Open Dag OBC Bemmel

BEMMEL - Bezoekers van de Open Dag van het Over Betuwe College in Bemmel op zaterdag 31 januari, konden in het lokaal van het vak Nederlands meedoen aan een taalwedstrijd.

'Hoeveel fouten bevat onderstaande tekst?' was de vraag boven vijf zinnetjes. 118 toekomstige scholieren van de middelbare school bogen zich over dit dictee en vulden het deelnameformulier in. Slechts acht van hen raadden het juist antwoord: nul.

Het gaat hier om de volgende tekst: 'Daans ouders zeggen dat je fietsen nooit verleert. Een meisje met lef dat een eigen zaak begint, verdient cadeaus. Een gedachtestreepje zie je het meest in producten van hbo'ers. Het parlement heeft zijn goedkeuring aan Ruttes voorstel gedeletet. Rotterdam biedt zijn schoolgaande inwoners huiswerkbegeleiding, de meeste hebben die niet nodig.'

Het dictee zat vol met de zogenaamde 'instinkers', zoals de vervoeging van het werkwoord 'verleren'. Velen dachten dat hier ten onrechte een 't' gebruikt werd, maar dat is juist goed. Het gaat om de persoonsvorm, tegenwoordige tijd, dus de regel 'stam+t' moet worden toegepast.
Ook het ontbreken van apostrofjes in woorden als 'Daans', 'cadeaus' en 'Ruttes' werd door veel deelnemers in twijfel getrokken. 'Het gedachtestreepje', ook zoiets waarover stevig nagedacht werd.

De woordenboeken, 'Groene boekjes' en de schoolboeken die in het lokaal aanwezig waren, draaiden overuren. Er moest namelijk gekeken worden of de bezittelijke voornaamwoorden 'zijn' wel juist werden gebruikt. Daarnaast voerden kinderen met hun ouders discussies over het voltooid deelwoord van het leenwoord 'deleten'. Die gesprekken werden beëindigd wanneer het bewijs in het woordenboek gevonden was.

Er was maar een enkeling die heel overtuigd de opmerking maakte: 'Volgens mij is alles goed.' Jesper Evers was hiervan ook overtuigd en werd de winnaar van deze dicteewedstrijd op het Over Betuwe College.

Basiscursus digitale fotografie in Huissen Zand

HUISSEN - Op 3 maart is er in Gemeenschapshuis Huissen Zand van 19.30 tot 21.00 uur een inloopavond voor een cursus digitale fotografie voor compact- en spiegelreflexsysteem camera's.

Deze basiscursussen zijn voor mensen in alle leeftijdsgroepen met een passie voor fotografie. Voor iedereen met een spiegelreflex / systeemcamera of een compact camera, die hun toestel willen leren kennen of meer uit hun camera willen halen en anders willen leren kijken.

Het Gemeenschapshuis is gevestigd aan de Van Wijkstraat 31 in Huissen. Men kan zich ook aanmelden bij de voorzitter van het Gemeenschapshuis: M.J.Stellaard, 026 3252819.

Wedstrijdprogramma HAVO

THUIS

Zaterdag 21 februari

10:00 HAVO E2G - RKHVV E8

10:00 HAVO E1 - Spero E12

10:30 HAVO F2 - Eldenia F7M

10:30 HAVO F1 - Angeren F1

14:00 HAVO 2 (zat) - AFC Arnhem 2

Zondag 22 februari

10:30 HAVO 3 - Veluwezoom 4

14:00 HAVO 1 - SML 1

UIT

Zaterdag 21 februari

9:30 ESA D9 - HAVO D2

10:00 ST: Victoria '25/SCD '33 D1 - HAVO D1GD

11:15 SCE C3 - HAVO C1D

15:00 Bennekom A3 - HAVO A1D

Zondag 22 februari

13:00 Kolping-Dynamo 3 - HAVO 4

Collecte De Hersenstichting Bemmel en Haalderen

LINGEWAARD - Van 2 tot en met 7 februari vond in Bemmel en Haalderen de Hersenstichtingcollecte plaats. De Hersenstichting is gevers en vrijwilligers dankbaar.

Er zijn veel collectanten op pad gegaan om voor al die mensen met een hersenaandoening geld in te zamelen. Deze enthousiaste inzet heeft in Bemmel 1814,95 en in Haalderen 454,17 euro opgeleverd. Deze mooie opbrengst wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek en aan voorlichting, om zo een bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor mensen met een hersenaandoening.

"Heeft u de collectant gemist? Uw gift is altijd welkom op rekeningnummer NL18 INGB 0000 000 860 ten name van Hersenstichting, Den Haag. Meer informatie staat op www.hersenstichting.nl.

20 / 24

Hoera, Yfke word 23 feb, 4 jaar.
Heel veel plezier op de basisschool.
xxxxxx Oma Lies en Oma Trudie

21 februari 2015
Hoera, heb je het al gezien
Onze lieve (o)ma Cornelissen wordt 7 x 10

Liefs, Lisa, Esmée, Cas, Ben, Robert-Jan, Tinja en Miranda

Anne Meijer en Steffie - Gelders Kampioen!
Indoor Springen B, categorie A/B
Je hebt het geweldig gedaan meid!
Liefs pappa, mamma & Robin

Hiep Hiep Hoera
Fenna
Wordt 21 februari 1 jaar.
Gefeliciteerd

Dikke kus papa, mama en Ivo

Op 21 februari wordt Mathijs 6 jaar!

Hartelijk Gefeliciteerd van Opa en Oma

Hieperdepiep hoera Jill is 5 jaar!
Love you.

Kusjes van papa, mama, Gwenn en Liv

Is hij niet geweldig!
Deze kanjer wordt binnenkort
65 jaar!
Proficiat

Boerboom Deuren biedt voor iedere garage een passende oplossing Actie: garagedeur vervangen voor een sectionaaldeur

BEMMEL - Een sectionaaldeur van Boerboom Deuren biedt comfort, isolatie, een hoge veiligheid en optimale ruimtebesparing. Omdat een sectionaaldeur in tegenstelling tot een kanteldeur niet naar buiten draait, kunt u de plaats vóór en in de garage tot op de laatste centimeter benutten.

De deuren zijn dubbelwandig en voorzien van isolatie, dat zorgt voor hoge oppervlaktestabiliteit, stille deurloop en een goede geluids- en warmte-isolatie en vorstvrije bodemafdichting. Alle deursecties worden geproduceerd uit vuurverzinkt staal. Hoekkozijnen, looprails en verdere onderdelen van de deur zijn galvanisch verzinkt, zodat nergens roest kan ontstaan. De sectionaaldeuren zijn verkrijgbaar in diverse dessins en vrijwel alle RAL-kleuren.

Ook leverbaar met een elektrische bedienbare aandrijving met handzender. "Wij staan garant voor kwaliteit en deskundige montage. Ook kunnen wij u van advies voorzien over de mogelijkheden voor een aandrijving op u bestaande kanteldeur of sectionaaldeur en onderhoud van uw garagedeuren of industriedeuren.

Heeft u interesse, neem vrijblijvend contact op met Boerboom Deuren of kom kijken in onze showroom, wij zijn geopend op werkdagen van 09.00 tot 17.00uur en zaterdags mogelijk op afspraak. Wij zijn gevestigd aan de Groenestraat 2, 6681DV Bemmel; telefoon 0481 350208."

Van Meurs viert vijftigjarig bestaan in 2015

ELST – Installatiebedrijf Van Meurs, gevestigd aan de Rijksweg Noord in Elst, viert in dit jaar het vijftigjarig bestaan. Een mijlpaal die mede bereikt wordt omdat bij Van Meurs het persoonlijk contact met de klant voorop staat. Geert van Meurs begon in 1965 met Van Meurs in Oosterhout en sinds 1992 is de installatietak in Elst gevestigd onder leiding van Mike van Meurs.

Het grootste deel van de klanten zijn particulieren. "Als een klant belt dan wil ik, zonder om een postcode te vragen, weten om wie het gaat", vertelt Mike van Meurs. Het Elsterse bedrijf houdt zich vooral bezig met dakbedekking, loodgieterswerk, sanitair en cv-installaties. In de vervangingsmarkt van cv-ketels heeft Van Meurs een grote naam. Vooral als het vakkundig en bovenal veilig installeren gaat. "Het risico op gas- en rookgaslekkages, die kunnen ontstaan als een installatie niet vakkundig gebeurt, wordt onderschat", legt hij uit. Over het vooroordeel dat een kleiner bedrijf duurder zou zijn, is hij duidelijk: "Wij kunnen heel goed concurreren tegen de grote bedrijven als Nuon en Essent. Vooral als het om het merk Valliant, wat meerdere keren als beste getest is door de consumentenbond, gaat. Wij zijn niet duurder dan de prijzen voor cv-ketels, die op internet te vinden zijn."

Is uw CV-ketel aan vervanging toe? Neem dan contact op met Van Meurs, Rijksweg Noord 16, Elst. Telefoon 0481 371293; www.v-meurs.nl e-mail: info@mvanmeurs.nl.

Lekker eten begint bij Slagerij Buurman

Wim Buurman heeft de boerenkool voor deze week weer klaar. (foto Sjaak Veldkamp)

LINGEWAARD - De winkels van Slagerij Buurman krijgen een nieuw gezicht. Vanaf donderdag 19 februari prijkt op de gevels De Zaak vol Smaak. Natuurlijk blijft de zaak dé vleesspecialist van Lingewaard, maar met De Zaak vol Smaak kunnen de slagers van Wim Buurman nog beter laten zien dat in een ambachtelijke eetwinkel meer te koop is dan vlees en vleeswaren.

De vernieuwing en de verandering van de huisstijl gaat samen met het twintigjarig jubileum. De Zaak vol Smaak staat synoniem voor lekker en dat spreekt ons aan.

Alles wat wij maken is bedoeld om u lekker, gevarieerd en gezond te laten eten. Natuurlijk, zoals je van Slagerij Wim Buurman al gewend was, ligt er straks ook weer heerlijk mals vlees in de vitrine. Het assortiment wordt nog fijner aangepast om de nieuwste eettrends en smaakbeleving te kunnen volgen. Een trend van lekker eten dat ook nog gemakkelijk en snel op tafel gezet kan worden. Wij hebben veel keuze voor een heerlijke maaltijd. Altijd vers, altijd van topkwaliteit en natuurlijk altijd lekker!

Wat blijft is dat in de winkels van Wim Buurman een slager staat die zijn vak verstaat. De slagers blijven met het beste kwaliteit vlees werken voor winkelverkoop, buffetten en catering. Het spaarsysteem voor tien tot twintig euro korting blijft ook gewoon gehandhaafd. Alle drie winkels zijn van maandag 16, tot en met 18 februari gesloten. Voor de opening van donderdag 19 februari staat het vertrouwde team van Slagerij Buurman weer voor u klaar.

Bekijk ook de vernieuwde website van www.slagerijbuurman.nl om te ontdekken dat lekker eten begint bij Slagerij Worstmakerij Catering Buurman in Gendt, Bemmel en Huissen.

KlusWijs Nijmegen breidt dienstverlening uit

OOSTERHOUT - De KlusWijs bouwmarkt, gevestigd aan de Windmolenweg 15 in Nijmegen-Noord / Oosterhout, breidt haar dienstverlening fors uit.

Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer consumenten klagen over de kennis en het serviceniveau van vele bouwmarkten in Nederland. Daar komt bij dat met name de jongere generatie minder uitgerust lijkt te zijn met twee rechterhanden. KlusWijs Nijmegen speelt in op de vraag van de huidige consument middels het aanbieden van een breed scala aan service verlenende activiteiten.

Maatwerk

Het toverwoord lijkt 'maatwerk'. Zo is er een eigen klussendienst geïnstalleerd die desgevraagd bij de consument thuis polshoogte komt nemen. Dat kan gaan over het ophangen van een schilderij tot het compleet bouwen van een nieuwe badkamer. Veel voorkomend is het inmeten van maatwerkproducten als zonwering, horren, raamdecoratie en inbouwkasten. Deze laatste productgroep wordt door steeds meer consumenten ontdekt. Zo is het heel goed mogelijk om kasten te maken onder de schuine kap, zodat er veel bergruimte wordt gecreëerd en alles verder uit het zicht verdwijnt.

Bouwmarkt en klussenbedrijf in één

De combinatie van enerzijds een complete bouwmarkt en anderzijds de eigen klussendienst betekent voor consumenten dat alles in één hand blijft. Nooit discussie over wie nu wat had moeten doen of leveren.

Bekendheid bij de consument

Om alle serviceactiviteiten en dan met name het maatwerk de komende tijd onder de aandacht te brengen bij de consument, zullen er de komende maanden diverse acties worden gelanceerd. De dienstverlening heeft overigens géén gevolgen voor het prijsniveau. "We houden onze lage prijzen vast en kunnen met iedereen de concurrentie aan", aldus Ronald Bosman, eigenaar van deze bijzondere bouwmarkt.

Met de komst van KlusWijs in Oosterhout heeft Nijmegen dus nu een full-service bouwmarkt binnen haar grenzen.

Paling roken op de Bemmelse markt

Foto: Fedor Meuwsen Foto: Fedor Meuwsen

BEMMEL – Donderdag 19 februari dan is het weer zo ver. Dan komt de familie Bos weer live paling roken op de Bemmelse week markt.

"Het is altijd gezellig op de markt in Bemmel, maar als er live paling gerookt wordt, heeft het altijd iets extra's", aldus één van de trouwe bezoekers. Donderdag is er weer volop versgerookte paling en zalmmoot (naturel of gekruid) te verkrijgen. Natuurlijk zijn Wendelien en Margreet er ook met de goudbekroonde kibbeling. "Kom allemaal gezellig naar de Bemmelse markt lekker proeven!"

22 / 24

Trots op nieuwe locatie; klaar voor toekomst Van Gameren Aannemersbedrijf verhuisd naar pand in Gendt

GENDT – Het Lingewaardse Van Gameren Aannemersbedrijf is per deze maand verhuisd naar een nieuw onderkomen. Vanaf de Henri Dunantstraat 17 in Gendt zullen de medewerkers van het bedrijf de klanten in de gemeente Lingewaard bedienen. "Dit pand zit ons als gegoten; we zijn helemaal klaar voor de toekomst", aldus directeur Rob Melchels.

Van Gameren Aannemersbedrijf is een bijzonder bedrijf, waar iedereen trots is op de kwaliteit, die het levert. Waar ze genieten van de gerealiseerde verbouwingen en renovaties. Zoals bijvoorbeeld cafetaria Moos in Bemmel. "Geef ons maar de meest gecompliceerde klussen. Die klaren we met veel plezier en vakmanschap. Daar staan we om bekend", vertelt Rob Melchels.

Van Gameren is vooral sterk in renovatie en onderhoud, maar ook nieuwbouw. Ook blinken ze uit in interieurbouw: van winkelinterieur, schepen, kantoren tot aan keukens bij de particulier. Veelal allemaal maatwerk. Het bedrijf werkt momenteel met dertien eigen medewerkers. "Als we onderaannemers inhuren zijn we heel selectief, ze werken steeds onder begeleiding van onze eigen mensen om de kwaliteit te waarborgen."

"Klanten kunnen altijd rekenen op een scherpe en transparante offerte. De offertes zijn goed gespecificeerd, zodat een eerlijke prijsvergelijking mogelijk is. Opvallend is steeds weer, dat de klant naast prijs en kwaliteit ook de soepele communicatie, onze organisatie en service waardeert. We willen van onze klanten ambassadeurs maken!."

Van Gameren Aannemersbedrijf, Henri Dunantstraat 17, Gendt (postadres: postbus 75, 6850 AB Huissen); 026 3250254; www.vangamerenbouw.nl.

Bent u onze vrijwilliger?

LENT - Betuweland is voor haar locatie Sint-Jozef in Lent op zoek naar vrijwilligers voor ondersteuning in het restaurant.

Sint-Jozef heeft een restaurant dat dagelijks geopend is vanaf 12.15 uur. Bewoners, familie, bezoekers en natuurlijk omwonenden zijn welkom om hiervan gebruik te maken.

Vanaf 4 april is het restaurant ook geopend in de weekenden. "Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die onze restaurantmedewerkers in de weekenden willen ondersteunen van 11.00 tot 13.30 uur."

"U moet dan denken aan tafels indekken, eten uit serveren en sommige cliënten helpen met opscheppen. Na de maaltijd de tafels afruimen.

Denkt u dat is wel iets voor mij en wilt u hier meer informatie over neem dan contact op met Wilma Demon coördinator voor de vrijwilligers (026 3263486 of via de mail: w.demon@betuweland.com)."

"Voor andere activiteiten binnen welzijn zoeken wij ook nog vrijwilligers, u kunt bijvoorbeeld ondersteunen bij recreatieve activiteiten, of individuele cliënten helpen met voorlezen, kleine klussen doen of vervoeren naar dagbesteding. Kijkt u ook eens op onze site: www.betuweland.com. Naast de voldoening van uw werk biedt Betuweland ook waardering in de vorm van jaarlijkse verwenmomenten."

Betuweland ziet vrijwilligerswerk als onmisbaar waar het gaat om de zorg- en dienstverlening aan cliënten.

Haren doneren aan Stichting Haarwensen

Foto: Robert Kuster

BEMMEL - Al een hele tijd wist Minke Knipping uit Bemmel het zeker. Ze wilde haar haren doneren aan Stichting Haarwensen om iemand anders blij te maken. Na twee jaar wachten totdat haar haren lang genoeg waren, was het donderdag 12 februari eindelijk zover.

In het bijzijn van haar hele klas, heeft Minke door kapster Sabine van AMI Kappers, Bemmel haar haren laten afknippen en deze gedoneerd aan Stichting Haarwensen. Voorafgaand heeft Minke een spreekbeurt gehouden over, hoe kan het ook anders, haren!

Na afloop had Minke voor iedereen in de klas enkele proefmonsters shampoo, ter beschikking gesteld door AMI kappers en de DA Drogist uit Bemmel.

Minke is AMI dankbaar voor de tijd die de kapsalon heeft vrijgemaakt en Hét Gemeente Nieuws voor het publiceren van dit artikel. Mede dankzij deze bijdrage heeft Minke een 9 ½ gehaald voor haar spreekbeurt.

AMI Kappers is vaste sponsor van Stichting Haarwensen en zet zich graag in voor dit goede doel. Door vlechten van minimaal vijfentwintig centimeter op te sturen naar Stichting Haarwensen proberen alle 76 vestigingen van AMI Kappers de moeilijke periode, waarin de zieke kinderen zich bevinden, een stukje mooier te maken.

Stichting Haarwensen is er voor kinderen tot en met achttien jaar, die door medische behandelingen of een andere vorm van kaalhoofdigheid in aanmerking komen voor een haarwerk of pruik. Pruiken of haarwerken zijn erg duur en worden vaak maar voor een klein gedeelte vergoedt. Daarom is Stichting Haarwensen opgericht.

Stichting Haarwensen maakt van het gedoneerde haar nieuwe pruiken voor deze kinderen. Dit jaar heeft AMI Kappers al 205 vlechten gedoneerd aan de Stichting! "Wil jij ook je haar doneren? Vraag naar de voorwaarden in de salon."

Yvonne fietst voor Amref Flying Doctors

LINGEWAARD - "Ik ben Yvonne Sietsma en in oktober van dit jaar ga ik vierhonderd kilometer fietsen in het zuiden van Kenia, een uitdaging voor mezelf, een mooie bijdrage voor Amref Flying Doctors, een steun voor vrouwen, mannen en kinderen die in moeilijke omstandigheden leven."

"De uitdaging is Over rode aarde en dirt tracks vierhonderd kilometer in zes dagen naar het einddoel. Minimaal 5000 euro ophalen aan sponsorgeld voor Amref Flying Doctors. Tijdens deze zes dagen fiets ik langs een aantal Amref Flying Doctorsprojecten.

Projecten die alleen kunnen draaien door charity. Met mijn fietstocht wil ik zoveel mogelijk geld ophalen voor deze projecten. We staan er niet elke dag bij stil, maar wij zijn bevoorrechte personen dat we hier in Europa geboren (wonen) zijn en kunnen opgroeien. Voor ons is het normaal dat er water uit de kraan komt, dat we naar school kunnen gaan, dat de huisarts om de hoek zit…

Om iets te kunnen bijdrage aan een betere leefwereld voor mensen die dat niet hebben, stap ik op de fiets om op die manier zoveel mogelijk sponsorgeld op te halen voor Amref.

Vierhonderd kilometer, rode aarde, dirt tracks, lef, avontuur en sponsoring van 10-17 oktoober. Helpt u, help jij mij om iedere kilometer om te zetten in een bijdrage voor Amref Flying Doctors?

Op www.kenyclassic.com staat de fietstocht beschreven en kunt u, kun je ook andere informatie en achtergronden vinden over het werk van Amref Fying Doctors.

Eventuele bedragen kunt u over maken via www.kenyclassic.com, klik daar op sponsor nu –deelnemer Yvonne Sietsma. Alvast hartelijk dank voor uw, jouw steun", aldus Yvonne Sietsma.

De Klussenier Gerard van Bremen uit Lent: Deze zomer nog genieten van een overkapping, prieeltje of tuinhuis?

LENT – We zitten al in gedachten op ons terras in de tuin. Zitten heerlijk te genieten van een rustige zomeravond. Van de ondergaande zon en goed gezelschap. We zouden dat vaker moeten doen in deze hectische wereld. Maar het klimaat laat dat niet altijd toe. Toch wel!

Want onder een terrasoverkapping of een prieeltje blijft het droog en langer aangenaam wat betreft het weer en temperatuur. Wel eens nagedacht om een dergelijke accommodatie te laten maken? Geheel naar wens en op maat? Informeer eens bij Gerard van Bremen, de Klussenier. Hij heeft er ervaring mee en kan u voorbeelden laten zien!

Nodig Gerard maar eens uit op de koffie en bespreek de mogelijkheden. Samen met de professionele adviezen, wordt er een prima product gerealiseerd. Van de materialen die u graag wilt, en afgestemd op uw woning en tuin.

Gerard van Bremen maakt ze op maat, zoals op de foto is te zien. Met veel plezier. Geen fabriekswerk, maar puur ambachtelijk en aangepast aan de omstandigheden.

De prijs valt vast mee bij Gerard. De overheid helpt (tot 1 juli dit jaar) nog eens met de verlaagde btw-regeling, waardoor het karwei nog eens vijftien procent voordeliger uitvalt.

Gerard van Bremen is gevestigd aan Zandsepad 11 in Lent; telefoon (024) 6635237 / 06 13118150; email: g.vanbremen@klussenier.nl; website: google op 'gerard van bremen lent'.

HAALDEREN - Tennisclub Haalderen is zaterdagavond bij carnavalsvereniging De Kleibakkers in zalencentrum De Kolk uitgeroepen tot Grootste Kleibakker van 2014.

Voorzitter Casper Joosten, Penningmeester Vincent Leenders en Jeugdzaken Wyger-Jan Harmsen hadden de eer om de felicitaties in ontvangst te mogen nemen. "Van voorzitter Anja Verhoeven kregen we een mooi ambachtelijk aandenken gemaakt door pottenbakkerij Haalderen, deze heeft inmiddels al een mooie plaats gekregen in onze vernieuwde kantine.

Het bestuur van Tennisclub Haalderen is de hele carnavalsvereniging De Kleibakkers dankbaar voor de gastvrije en gezellige avond. Dan was het vrijdagavond damesteam van ons geheel verkleed als hippies en wonnen daarmee de eerste prijs van mooi verklede groep op die avond, voor ons als tennisclub dubbel feest. Zaterdag is het weer feest, dan op ons tennispark waar het Bier-wijntoernooi wordt gehouden; dit is voor leden en niet-leden, iedereen is welkom vanaf 14.00 uur. Meer info staat op www.tchaalderen.nl."