GN Lingewaard

3 september 2014

GN Lingewaard 3 september 2014


Tweede duurzaamheidsmarkt Lingewaard op zondag 7 september

BEMMEL - Lingewaard Energie houdt zondag 7 september op het Kinkelplein in Bemmel de tweede duurzaamheidsmarkt. Het thema van de duurzaamheidsmarkt dit jaar is 'Energie en vrije tijd'.

Op de duurzaamheidsmarkt kunnen inwoners van Lingewaard informatie krijgen over energiebesparing, zoals het isoleren van de woning, en het opwekken van eigen duurzame energie met bijvoorbeeld zonnepanelen. Bedrijven op de duurzaamheidsmarkt geven informatie over producten en diensten waarmee dit kan.

Overigens hoeft het besparen van energie niet altijd veel geld te kosten. Deelnemers van de onlangs gehouden Energy Battle bleken met het zuiniger omgaan van energie gemiddeld vijftien procent te besparen. Uitschieters tot vijftig procent waren er ook. Simpelweg door de verwarming een graadje lager te zetten, korter te douchen of het installeren van energiezuinige lampen. Laat u hierover informeren op de markt.

Vrije tijd

Bezoekers van de duurzaamheidsmarkt kunnen zich verder laten informeren over duurzame mobiliteit Bezoekers kunnen zich laten informeren over duurzaam klein vervoer zoals elektrische fietsen en scooters. Ook wordt informatie gegeven over duurzame recreatieve mogelijkheden in de omgeving van Lingewaard. Verder zal er aandacht zijn voor openbaar vervoer en toeristische trips.

LingewaardUIT

Tijdens de duurzaamheidsmarkt op zondag 7 september is op het Kinkelplein ook de LingewaardUIT-markt, georganiseerd door Stichting Welzijn Lingewaard. Hier presenteren culturele instellingen en verenigingen uit de gemeente Lingewaard zich aan de inwoners.

Lingewaard Energie is een burgerinitiatief om Lingewaard duurzamer te maken. Meer informatie over de duurzaamheidsmarkt en Lingewaard Energie is te vinden op de website www.lingewaardenergie.nl.

Elfde Boekenmarkt in centrum van Huissen

Foto: M. Hoek

HUISSEN - Zaterdag 6 september is het weer zover. Boekliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want dan wordt voor de elfde keer in het centrum van Huissen een boekenmarkt gehouden.

Zo'n tachtig kramen zullen worden opgesteld in de Vierakkerstraat, de Markt, de Langestraat en een deel van het Raadhuisplein. Vanuit heel Nederland zullen tweedehands boeken worden aangeboden. Boekenliefhebbers kunnen voor alleszins redelijke prijzen hun boekenkast vullen.

In 2004 werd voor de eerste keer de boekenmarkt gehouden. Een paar boekenliefhebbers uit Huissen begon met de organisatie van een boekenmarkt om te kijken of er behoefte aan zou zijn. Het eerste jaar waren er twintig kramen. Dat een dergelijke boekenmarkt voorziet in een behoefte blijkt wel uit de groei van het aantal kramen. Het aantal kramen heeft zich uitgebreid tot tachtig en er is zelfs sprake van een wachtlijst voor standhouders.

De Huissense boekenmarkt is inmiddels een begrip geworden in Nederland. Het aanbod is veelzijdig. Natuurlijk worden er romans aangeboden, maar ook strips, boeken uit Huissen en omgeving en er staan verschillende aanbieders van antiquariaat. Kortom: voor ieder wat wils.

Er zijn kraamhuurders uit Huissen zelf, maar ook vanuit Apeldoorn, Hardenberg, Deventer en zelfs Gouda komen de aanbieders naar Huissen toe. Naast de handelaren staan er veel standhouders die hun zolder of boekenkast hebben opgeruimd.

Ook zullen dit jaar de 'goede doelenkramen' niet ontbreken. Zo zullen onder meer de Klup, Amnesty International en de Protestantse gemeente Huissen boeken aanbieden en de opbrengst hiervan schenken aan een goed doel.

Meer informatie over de boekenmarkt is te vinden op de website www.boekenmarkthuissen.nl. De markt begint om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Een nieuw seizoen bij het Dames Platform Huissen

HUISSEN - Dinsdag 9 september is de eerste avond van een nieuw seizoen DPH. De avond wordt geopend door de voorzitter en pastor C. Roelofs zal een korte lezing houden met als thema 'Geluk'. Daarna maakt de De trekkende Troela's haar intrede. Deze dames zijn goed voor een leuk en gezellig avondvullend programma. De aanvang is 19.45 uur in zalencentrum De Valom in Huissen.

De najaarsdagtocht is op 4 november. Nadere informatie staat op de uitnodiging van september. Wie wil kijken wat het DPH te bieden heeft, kan gerust eens langskomen op een van deze avonden. Voor vijf euro is men een gezellig avondje uit. Een lidmaatschap van het DPH kost dertig euro voor negen avonden. Het programma van het hele seizoen staat op www.dph-huissen.nl en op www.facebook.com/dph.huissen.

De avonden worden iedere tweede dinsdag van de maand gehouden in zalencentrum De Valom om 19.45 uur, tenzij anders vermeld.

Concert Peter Sluiter in Doornenburg

DOORNENBURG - Zondag 7 september geeft Peter Sluiter, een echte Huissenaar met al ruim veertig jaar passie voor muziek, een concert in de koffiekamer of bij mooi weer op het terras van Kasteel Doornenburg.

Zichzelf begeleidend op gitaar neemt hij de bezoeker mee door een zeer gevarieerd repertoire van klassiekers en hedendaagse hits zoals covers van Neil Diamond, U2, The Beatles, maar ook Stef Bos, Blof, Guus Meeuwis, of Billy Joel.

Deze middag zal het zeventienarige Huissense zangtalent Femke Kemkes ook komen zingen. Samen zullen zij een aantal prachtige duetten ten gehore brengen. Het optreden begint om 13.30 uur. De toegang is gratis.

Concert Peter Sluiter in Doornenburg

Aanstaande zondag 7 September, geeft Peter Sluiter een echte Huissenaar met al ruim 40 jaar passie voor muziek, een concert in de koffiekamer of bij mooi weer op het terras van Kasteel Doornenburg.

Zichzelf begeleidend op gitaar neemt hij u mee door een zeer gevarieerd repertoire van klassiekers en hedendaagse hits

Denk aan covers van Neil Diamond, U2, The Beatles, maar ook Stef Bos, Blof, Guus Meeuwis, of Billy Joel.

Deze middag zal het 17 jarige Huissense zangtalent Femke Kemkes ook komen zingen.

Samen zullen zij een aantal prachtige duetten voor u ten gehore brengen.

Het optreden begint om 13.30 uur. De toegang is gratis!

Cursus zorg dementie voor Lingewaardse mantelzorgers

BEMMEL - Zorg om dementie voor Lingewaardse mantelzorgers. In een cursus van zes bijeenkomsten worden partners, kinderen of andere naasten van thuiswonende dementerenden ondersteund in de omgang met en de gevolgen van dementie.

Iemand in uw naaste omgeving heeft dementie. Misschien uw partner of een van uw ouders. U zorgt voor deze persoon, alleen of samen met anderen. Mantelzorger zijn is meestal geen bewuste keuze. De persoon met dementie heeft extra aandacht/zorg nodig en u bent dat gaan geven. Dat is waardevol, maar tegelijk erg intensief. Zorgen voor iemand met dementie is een vak apart en roept bij veel mantelzorgers vragen op.

Op maandag 6 oktober start de cursus 'Zorg om dementie', die u als mantelzorger tot steun kan zijn. Uit reacties van vorige cursisten is gebleken dat deze tijdsinvestering het meer dan waard is. Behalve dat het u praktische tips en handvatten krijgt, levert het uitwisselen van ervaringen met anderen die het hetzelfde meemaken heeft veel steun op.

De cursus wordt georganiseerd door SWL in samenwerking met verpleeghuis De Lingehof en gegeven door Eline Gooskens psycholoog en Sjan van Goor maatschappelijk werk op maandag 6, 13 en 27 oktober, 10 en 24 november en 8 december, steeds van 19.30 tot 21.30 uur. De cursus is in verpleeghuis De Lingehof, Gouden Appel 122. De kosten zijn (inclusief cursusmap) dertig euro per persoon.

Aanmelden kan bij de mantelzorgconsulent via het SWL Meldpunt: 088 255 25 55. Zich opgeven kan ook via de e-mail: m.ritzen@swlingewaard.nl onder vermelding van naam, adres, postcode en woonplaats, telefoonnummer, e- mailadres. Na aanmelding volgt een telefonisch kennismakingsgesprek.

Hardloopgroep gaat van start

BEMMEL - In september gaat b.o.d. De Sprinters weer een beginnersgroep opstarten. Voor deze groep kan men zich aanmelden als men nog weinig of geen loopervaring heeft. Op een plezierige en ontspannen manier wordt men gedurende twee avonden per week vertrouwd gemaakt met alle facetten van het lopen.

Vanaf woensdag17 september wordt, onder leiding van gediplomeerde trainers, op de maandag- en woensdagavond van half acht met deze beginnersgroep getraind. De eerste vier weken zijn de trainingen gratis. Wel wordt verwacht dat men hierna lid van b.o.d. De Sprinters (24 euro per kwartaal). De trainingen zullen zowel op de openbare weg, als op de atletiekbaan, op sportpark De Heister plaatsvinden.

Voorafgaand aan de eerste trainingsavond wordt er op dinsdag 16 september om 19.30 uur een informatieavond gehouden in het clubhuis op sportpark De Heister achter het Over Betuwe College, waarbij de deelnemer kennis kan maken met de trainers en waarbij uiteengezet wordt hoe de trainingsavonden worden gehouden.

Ook zal hierbij aandacht besteed worden aan loopkleding en schoeisel (men kan deze beter nog niet aanschaffen). Verder kan men hier met al uw vragen terecht. Mocht men verhinderd zijn, staan wij telefonisch tot uw beschikking of kan men de eerste trainingsavond bij ons terecht vanaf 19.10 uur.

Telefonisch zijn hierover ook inlichtingen in te winnen bij Michael Smoorenburg 0481 465049 en Rens Harteman 0481 486104.

Gouden huwelijk Frans en Stien Derksen

DRIEL - Vanuit Driel struinde Frans de kermissen af en genoot van zijn vrijgezellenbestaan, totdat hij op de kermis in Gendt die mooie Stien uit Huissen zag en hij haar hart wist te veroveren.

Na de verkeringstijd volgde de verloving om vervolgens op 03-09 1964 in het huwelijksbootje te stappen. Driel werd hun woonplaats, eerst inwonend en later kregen zij een nieuwbouwwoning in de poelmanstraat aangewezen waar ze nog steeds met veel plezier wonen.

Na een eerste zwangerschap die niet goed afliep, waren ze op 16 november 1966 in de wolken met de geboorte van een gezonde dochter Miranda en op 14 februari 1970 kwam daar nog een wolk van een dochter Angela bij.

"Frans kwam door een ongeval op het werk al vroeg thuis te lopen dit is niet altijd even makkelijk geweest, wel hebben wij dochters er goede herinneringen aan en vonden het fijn dat er altijd iemand thuis was."

Beiden hebben hun hobby's, Stien achter haar naaimachine, waar zij velen uurtjes heeft doorgebracht en dit nog steeds graag doet en Frans zijn grootste passie is vissen; regelmatig zie je hem voorbij komen op zijn brommer met daarachter zijn karretje gevuld met visspullen.

Beide dochters zijn getrouwd: Miranda met Hennie Verstegen en Angela met Peter Vermeij.

Frans en Stien zijn verblijd met vier kleinkinderen: twee jongens Jamie en Wesley en twee meiden Nienke en Anouk. Hier genieten zij volop van en het is altijd dolle pret, koffiedrinken op zaterdag en zondag is een vast ritueel.

Frans en Stien zijn beiden nog goed gezond en staan nog volop in het leven, genieten van dagjes uit, ouderensoos, vrijwilligerswerk,en hun hobby's.

Klaverjasseizoen bij RKVV HAVO

HUISSEN - De Klaverjascommissie organiseert aankomend seizoen weer een aantal klaverjasavonden. Deze zijn opgedeeld in tien competitieavonden en drie individuele avonden.

Tijdens de competitieavonden speelt men telkens met een vaste maat. Speelt men bij verhindering van één van de partners met een andere maat, dan gaan in het algemeen klassement de scores behaald met de vaste maat voor. Van de tien avonden tellen de acht best gespeelde avonden mee voor het algemeen klassement. Per speelavond en voor het algemeen eindklassement zijn er diverse mooie prijzen te winnen.

Tijdens de individuele avonden bepaalt het lot, door middel van het trekken van een kaart voorafgaand aan elke ronde, met welke maat u diezelfde ronde speelt.

Het speelschema klaverjasseizoen ziet er als volgt uit; 12 september: 1e Individuele avond; 19 september: Speelronde 1; 10 oktober: Speelronde 2: 31 oktober Speelronde 3; 21 november: Speelronde 4; 12 december: Speelronde 5; 19 december: 2e Individuele avond

9 januari: Speelronde 6; 30 januari: Speelronde 7; 20 februari Speelronde 8; 6 maart: Speelronde 9; 20 maart Speelronde 10 (Finale avond); 27 maartL 3e Individuele avond.

De hierboven vermelde data zijn onder voorbehoud. Deelname bedraagt drie euro per persoon.

De aanvangstijd van elke avond is 20.00 uur. Verzocht wordt om op tijd aanwezig te zijn. De opbrengst van de klaverjasavonden is bestemd voor de Havo-jeugd.

Voor vragen kan men zich wenden tot de Havo-kantine (telefoon 0481 461702). Hier kan men eventueel doorverwijzen naar de organisatie.

Inloopmiddag bij muziekvereniging Volharding

HUISSEN - Vorig jaar heeft muziekvereniging Volharding, de kinderen die tijdens de straatspeeldag hadden meegedaan, uitgenodigd voor een snuffelstage.

Deze dag was een groot succes en velen van hen hebben tijdens de inloopdag kennisgemaakt met de vereniging. Ook zijn diverse kinderen begonnen aan deze snuffelstage.

Aan de Straatspeeldag in Huissen op 11 juni hebben weer veel kinderen meegedaan. Muziekvereniging Volharding was er bij. De kinderen hebben kunnen ervaren hoe het is om met een blaasinstrument of slagwerk geluid te maken. Geluid wat uiteindelijk muziek kan worden.

Ook dit jaar biedt Muziekvereniging Volharding de kinderen de mogelijkheid een instrument te bespelen. Gedurende vier weken bieden wij een snuffelstage aan. De kinderen kunnen dan tegen een kleine vergoeding kennis maken met muziek en met de gezellige sfeer waarin dat mogelijk is bij onze vereniging.

Op 6 september is er om 15.30 uur een inloopmiddag waarbij de kinderen de instrumenten kunnen uitproberen. De docenten zijn dan ook aanwezig, Zij geven les op verschillende instrument en zullen de kinderen al een beetje op weg helpen. De ouders/verzorgers kunnen de kinderen voor de inloopdag al vast aanmelden via info@volhardinghuissen.nl of opleidingen@volhardinghuissen.nl maar ze kunnen ook zomaar binnen komen lopen. Op www.volhardinghuissen.nl staat hier meer over.

Muziekvereniging Volharding nodigt iedereen uit op zaterdag 6 september om 15.30 uur in het Gemeenschapshuis Huissen-Zand, Van Wijkstraat 31 in Huissen. "En denkt u als volwassene 'Ik zou zelf ook wel muziek willen maken'. Vertel het de docent. U bent echt niet de enige die op latere leeftijd het plezier van muziek maken ontdekt."

VPTZ op Uitmarkt Bemmel en Vrijwilligersmarkt Elst

De vier vrijwillige coördinatoren van de VPTZ Betuwe, van links naar rechts Marriet van Rekum, Cia Groenen, Harm Hopman en Stanley Hercules

BETUWE - Als de dood dichtbij komt, is het mooi om dat thuis te doen. Dat begrijpen de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg.

Onthoud dat iedereen in een situatie kan komen, waarbij de zorg voor iemand die binnenkort overlijdt, te zwaar kan worden. Een voorbeeld? Iemand is uitbehandeld en ligt thuis, waar de professionele zorg Buurtzorg of Thuiszorg komt. Een huisgenoot / de mantelzorger heeft te weinig rust. Veel kinderen van oudere ouders wonen niet dichtbij. Een geschoolde-, ervaren vrijwilliger van de VPTZ kan dan zonder kosten komen, zowel overdag als 's nachts is dat mogelijk! Zie de website van VPTZ Betuwe (gemeenten Overbetuwe en Lingewaard): www.vptz-betuwe.nl.

Op de Uitmarkt in Bemmel op zondag 7 september en de vrijwilligersmarkt in Elst op zondag 14 september is de VPTZ ook met een kraam aanwezig. "Informatie over het bijzondere vrijwilligerswerk kunt u van aanwezige vrijwilligers vernemen. En misschien overweegt u om ook dit specifieke vrijwilligerswerk te doen. Kom gerust praten/"

Bingo in De Tichel Haalderen

HAALDEREN - Vanaf woensdag 3 september starten de bingoavonden weer in het dorpshuis om 20.00 uur.

"Iedere eerste en derde woensdag van de maand proberen we te zorgen voor een gezellige sociale bingoavond. Er worden vijftien rondes gespeeld en één tussenronde. Ook is er een kleine pauze.

Wij zijn niet van de grote prijzen ,maar dit wordt bepaald door het aantal bezoekers. Ook staan de sociale contacten bij ons hoog in het vaandel. Er is regelmatig een kleine versnapering tussendoor. Iedereen is welkom om mee te spelen. Dit jaar zijn de verdere datums: 3 september, 17 september, 1 oktober, 15 oktober, 5 november, 19 november, 3 en 17 december.

Protestantse gemeente

HUISSEN - De kerkdienst in de Protestantse Gemeente in Huissen is te bezoeken op zondag 7 september (aanvang 10.00 uur) in het Kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

Voorganger is dominee M. Glastra. Er is nog geen (mini) kinderkerk. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Inloopspreekuur en vergadering Platform Gendt

GENDT – Het inloopspreekuur is donderdag 04 september vanaf 19.00 tot 19.50 uur en wordt gehouden in het SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt. In het inloopspreekuur is iedereen welkom.

Onder het genot van een kopje koffie of thee kan men uw suggesties, opmerkingen, klachten over leefbaarheid, verkeer en veiligheid in uw wijk melden, dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en door middel van een meldingsformulier naar de gemeente doorgegeven.

Indien men het spreekuur niet kan bezoeken, kan men dit ook e-mailen naar info@platformgendt.nl Voor klachten over groenvoorzieningen, openbare verlichting (met vermelding van het paalnummer) en/of trottoirtegels enzovoort, kan men rechtstreeks contact opnemen met de gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel, telefoon 026 3260111.

"Heeft u interesse in ons werk in uw woonomgeving, over wat er in uw dorp of wijk gebeurt, of nog zou moeten of kunnen gebeuren, in samenwerking met Gemeente en Politie? Of misschien wil je zelf wel het wijkplatform komen versterken, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter de heer Nico Gerritsen via e-mail voorzitter@platformgendt.nl."

Meer informatie over de Platforms in Lingewaard staat op de vernieuwde –Gezamenlijke Websites– gemeente Lingewaard: www.wijkplatformslingewaard.nl verder klikken op Gendt, daarna Website Platform Gendt en men komt op de website van Platform Gendt.

Naailes voor de vrouw én man in gemeenschapshuis 't Zand

HUISSEN - In het gemeenschapshuis Huissen-Zand worden er al jaren naailessen gegeven voor dames om zelf onder deskundige leiding kleren te maken, wat een gezellige bezigheid is.

Er is op het ogenblik in het nieuwe seizoen weer ruimte voor dames -heren worden ook toegelaten- om op verschillende avonden en een morgen ook les te nemen en de mogelijkheid creëren om voor je zelf iets te maken

Zich opgeven kan bij mevrouw F. van Aalten telefoon 026 3250423. De lessen worden gegeven bij voldoende deelname op maandag, dinsdagavond en dinsdagmorgen. "Geef je gerust op met een vriendin of kennis, het is er best gezellig, En je leert en produceert ook nog iets voor je zelf, misschien wordt je wel trots op je eigen prestatie."

Kerkdienst Protestantse Gemeente in Huissen

HUISSEN - De kerkdienst in de Protestantse Gemeente in Huissen is te bezoeken in het Kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35

Zie voor meer informatie: www.pknhuissen.nl

Zondag 7 september 2014

Dienst van Schrift en Tafel

Aanvang 10.00 uur

Voorganger ds. M. Glastra

Er is nog geen (mini) kinderkerk

Start nieuw Taekwon-Do-seizoen in Bemmel

Foto: Aron de Groot

BEMMEL - Donderdag 4 september start Taekwon-Do Academie Gelderland (TAG) weer met nieuwe lessen.

Taekwon-Do is een Koreaanse vechtkunst, gericht op zelfverdediging. Hiernaast beoogt zij zelfbeheersing, ontspanning, doorzettingsvermogen en een verbetering van de motoriek, lenigheid, evenwicht, reactie, conditie, snelheid, kortom: zij werkt aan de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Taekwon-Do kan beoefend worden door zowel vrouwen als mannen van elke leeftijd.

Omdat Taekwon-Do op verscheidene wijzen beoefend kan worden, kan men naar persoonlijke capaciteiten en keuzen trainen. Vanwege het karaktervormende aspect van Taekwon-Do is Taekwon-Do uitermate geschikt voor kinderen. Terwijl voor de oudere mens Taekwon-Do een training voor lichaam en geest is, waarbij men een lang en gezond leven nastreeft. Bij TAG trainen jeugd, junioren en senioren in aparte groepen op maandag en donderdagavond in de Hoenderik te Bemmel. Belangstellende kunnen drie gratis proeftrainingen volgen.

Vanaf dit seizoen organiseert TAG voor de gevorderde senior ook black belt trainingen. De lessen staan onder leiding van internationaal erkende hoofdleraren met de 5e dan meestergraad, auteurs van 'de Weg naar succes' en vakdocenten van de nationale lerarenopleiding Taekwon-Do.

Zondag 7 september geeft TAG een demo tijdens LingewaardUIT! op het Kinkelplein in Bemmel.

Taekwon-Do varieert van sport tot kunst, van ontspanningsbezigheid tot levensdoel. Meer informatie staat op www.tagelderland.nl.

Beatrix Spierfonds in actie tegen spierziekten

LINGEWAARD - In de week van 7 tot en met 13 september start de collecteweek van Het Prinses Beatrix Spierfonds. In deze week gaan er ruim dertiduizend vrijwilligers op pad om geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Het is de grootste jaarlijkse actie voor mensen met een spierziekte in Nederland. "Kom ook in actie tegen spierziekten en geef aan de collectant bij u in de buurt. En mist u de collectant, geen probleem, sms 'spier' aan 4333 (eenmalig anderhalve euro).

Spierziekten

Er zijn zeshonderd verschillende spierziekten. In Nederland lijden ruim tweehonderdduizend mensen aan een spierziekte. Sommige zijn dodelijk, sommige zijn erfelijk, ze hebben allemaal een verlammend effect op de spieren. Er zitten zo'n zeshonderd spieren in een mensenlichaam en die sturen alles aan, lopen, plassen, fronsen, lachen, ademen. Een ziekte die spieren aantast, tast het hele lichaam en daarmee ook het hele leven van een persoon aan. Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert wetenschappelijk onderzoek naar genezing en naar verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten. En met succes, dankzij de financiering van het fonds is er onder andere een levensreddend medicijn voor de ziekte van Pompe ontwikkeld en zijn wetenschappers op de goede weg naar een therapie voor de ziekte van Duchenne.

Informatie over mantelzorgondersteuning

LINGEWAARD - "Ben jij mantelzorger en heb je vragen hierover of loop je ergens tegenaan, kom dan op vrijdag 5 september langs bij de SWL mantelzorgconsulent Monique Ritzen.'

Zij kan je verder op weg helpen met vragen als: Heb ik voldoende informatie over de ziekte, die mijn naaste heeft? Wat moet ik doen als de verstandhouding met mijn naaste verslechterd? Ik loop vast in contacten met diverse instanties?
Wat gaan de veranderingen in de zorg voor onze situatie betekenen? Hoe combineer ik werk met mijn mantelzorgtaken? Hoe kan ik het mantelzorgcompliment ontvangen? Hoe en in welke mate betrek ik mijn kinderen in de mantelzorgsituatie? Hoe kan ik meer tijd voor mezelf regelen voor hobby's en vrijetijdsbesteding? Ik wil wel eens in contact komen met mensen die hetzelfde meemaken? Wat zijn de mogelijkheden voor het aanpassen van de woning? Welke financiële regelingen zijn er voor mantelzorgers en voor mijn gezin?

De mantelzorgconsulent is vrijdag 5 september aanwezig op Participatiepunt Doornenburg, OC Doornenburg, Kerkstaat 3 van 11:00 tot 13:00 uur en bij Participatiepunt Huissen (Bibliotheek Lingewaard), Markt 13, Huissen van 14:30 tot 16:30 uur.

Meer informatie staat op www.swlingewaard.nl/mantelzorg.

Cursus Eerste hulp bij kinderongevallen

BEMMEL - Ondanks alle aandacht voor ongevallenpreventie vormen kinderen onder de vijf jaar nog steeds de grootste risicogroep als het gaat om ongelukken in en rond het huis. Jaarlijks komen ruim vijftigduizend kleine kinderen terecht in het ziekenhuis als gevolg van een ongeval. Voor ouders van kinderen organiseert Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland daarom de cursus 'Eerste hulp bij kinderongevallen'.

Deze cursus voldoet aan de eindtermen van het Oranje Kruis en deelnemers ontvangen een geregistreerd certificaat. Met ingang van 1 januari 2010 zijn gastouders volgens de nieuwe Wet Kinderopvang verplicht hiervan in het bezit te zijn.

Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan overal gebeuren: thuis, op straat of op bezoek bij oma. Bleekmiddel lijkt net limonade. Een knikker ziet eruit als een snoepje. Een ruk aan het tafelkleed en de theepot komt in beweging. Direct na een ongeval is het van groot belang dat de juiste hulp wordt gegeven. Tijdens de vier bijeenkomsten die gegeven worden door een ervaren verpleegkundige wordt geleerd hoe snel en op een goede manier gereageerd kan worden en hoe ongelukken voorkomen kunnen worden. Er wordt gebruik gemaakt van speciale oefenpoppen. Medische kennis is niet vereist om aan de cursus deel te nemen.

Informatie

Met deze cursus kan men een geregistreerd certificaat 'Eerste Hulp aan Kinderen' van het Oranje Kruis behalen. Dit is verplicht voor gastouders. De extra kosten voor dit certificaat bedragen 12,95 euro.

Bij voldoende belangstelling start op woensdag 5 november de cursus 'Eerste hulp bij kinderongevallen' in het gebouw aan de Parksingel 9 in Bemmel. Deze cursus van vier bijeenkomsten is speciaal bedoeld voor ouders van kinderen tussen nul en tien jaar. De bijeenkomsten duren van 20.00 tot 22.00 uur.

Informatie en inschrijving via de website www.stmg.nl. Ook kan voor meer informatie het Cursusbureau, telefoon (026) 376 15 15

gebeld worden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 tot 12.00 uur.

Stempelroute voor kids op LingewaardUit!/Duurzaamheidsmarkt

BEMMEL - Op 7 september kunnen kinderen tijdens LingewaardUit!/Duurzaamheidsmarkt een leuke stempelroute met activiteiten volgen. Hiermee maken zij kans op één van de hoofdprijzen; vrijkaartjes voor een voorstelling via TOP, een creatieve workshop van Zepplinn of duurzaam speelgoed, ter beschikking gesteld door Lingewaard Energie. De stempelkaart kun je van tevoren halen op school, bij de ParticipatiePunten of downloaden via de SWL website.

Ben je de stempelkaart vergeten dan kun je er één halen bij het kraampje van SWL. Wil je kans maken op één van de hoofdprijzen, lever dan je volle kaart weer in bij de SWL kraam.

Het thema van de Duurzaamheidsmarkt is 'Energie & Vrije tijd'. Bij de stand van Lingewaard Energie kunnen kinderen ook een stempel krijgen nadat ze een parcours op een bijzondere fiets hebben afgelegd. Energie nodig? De Streekbakker is aanwezig met heerlijk en eerlijk brood.

Helemaal aansluitend bij het thema duurzaamheid, bemannen de vrijwilligers van het Repair Café Lingewaard dit jaar ook een kraam waar zij kleine huishoudelijke apparaten en kleding kunnen repareren. Neem je spullen mee en kom naar de Repair kraam (naast SWL kraam) en maak kennis met deze handige mannen en vrouwen!

Meer informatie over LingewaardUIT!/Duurzaamheidsmarkt 2014 staat op www.lingewaardenergie.nl en www.swlingewaard.nl.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 7 september is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd van de viering is 10:00 uur. In deze viering zal dpminee M. de Bree voorgaan.

Op zondag 7 september zal het een bijzondere viering zijn. Op deze zondag vindt de Startzondag plaats. Veel plaatselijke kerken beginnen het nieuwe seizoen met een Startzondag. Ook in de protestantse gemeente Gendt-Doornenburg zal er weer een start gemaakt worden met allerlei activiteiten. Begonnen wordt het seizoen met een feestelijke dag. Het thema van de startzondag is: vieren en verbinden.

Na de viering is er een creatieve en leuke activiteit voor jong en oud. De startzondag wordt afgesloten met een gezamenlijke lunch.

Op deze zondag zal er tijdens de viering ook kinderkerk zijn. Alle kinderen uit Gendt-Doornenburg en Angeren in de leeftijd van vier tot twaalf jaar zijn hiervoor uitgenodigd.

Interesse in je stamboom?

HUISSEN - Tijdens de Huissense Boekenmarkt op 6 september wordt er in het Hof van Hessen gelegenheid geboden door de werkgroep Genealogie van de Historische Kring Huissen om inzage te krijgen in je stamboom. Huissense Doop-, Trouw- en Begraafboeken vanaf 1622.

"Zowel van de katholieke als de gereformeerde kerk kunt u bij ons inzien, net zoals de index op de Bevolkingstellingen van 1829 tot 1840 en nog veel meer. Wil je weten hoe lang je familie al in Huissen rondzweeft en waar de familie mogelijk vandaan komt, dan is het leuk het gevondene op papier terug te zien. Dat kan! Tegen een kleine vergoeding krijg je in veel gevallen generaties lang overzichtelijk en begrijpelijk meegegeven."

"Ook kunt u zich oriënteren op onze website (www.huessen.nl). Daar vindt u een lijst met namen uit ons grote genealogie-bestand en er is een lijst met namen in de bidprentjescollectie. Van 10.00 tot 17.00 uur zijn de sectie-leden aanwezig om aan uw wensen in deze te voldoen. Ook kunnen zij u tips geven over het opzetten van een eigen stamboom of het zoeken in de archieven (op papier of via internet).

Breng bidprentjes van familieleden en trouwboekjes mee. Dit vergemakkelijkt de zoektocht, want dan kunnen wij aansluiten bij vorige generaties. Vraag ook naar de artikelen in de 'Mededelingen van de HKH' over Huissense families, want misschien is uw familiestamboom al eerder verschenen of staat er specifieke achtergrondinformatie over oude huizen of beroepen in."

Stadsmuseum Hof van Hessen ligt aan Vierakkerstraat 39 in Huissen. "Voor verdere informatie kunt u terecht bij Frans Pauwelsen (email: franspauwelsen@xs4all.nl of telefoon 0613639401)."

Week van de Alfabetisering: het belang van geletterdheid

LINGEWAARD - Het aantal laaggeletterden in Nederland is de laatste jaren opgelopen tot 1,3 miljoen mensen, waarvan driekwart bestaat uit autochtonen. De Stichting Lezen en Schrijven organiseert, in tal van organisaties, van 8 tot 15 september 2014 de Week van de Alfabetisering.

De Bibliotheek Lingewaard, Stichting Welzijn Lingewaard, Driestroom, Participatiepunt en ROC RijnIJssel organiseren in Lingewaard gezamenlijk activiteiten tijdens de Week van de Alfabetisering. In deze week wordt extra aandacht besteed aan de bestrijding van laaggeletterdheid door het helpen van laaggeletterden om hun lees- en schrijfvaardigheden te verbeteren.

Alle activiteiten die gehouden worden tijdens de Week van de Alfabetisering staan op de websites www.bibliotheeklingewaard.nl en www.swlingewaard.nl.

Laaggeletterden kunnen alleen heel eenvoudige en korte teksten begrijpen. Een misverstand is dat deze mensen thuis zitten en geen werk hebben. Een groot aantal (57%) heeft gewoon een baan. Vele Nederlanders zullen dus, wellicht zonder het zelf te weten, iemand kennen die moeite heeft met lezen en schrijven.

Laaggeletterden hebben vaak moeite met het op peil houden van hun gezondheid door het niet kunnen lezen van medicijnbijsluiters en etiketten op voedingswaren. Daarnaast worden zij vaker belemmerd in hun productiviteit op het werk. Naast het feit dat hun kwaliteit van leven hierdoor verminderd is, kost dit de maatschappij ook vele tientallen miljoenen euro´s per jaar.

Meer informatie staat op www.tijdvoortaal.nl en www.lezenenschrijven.nl.

Column

Participatie

Televisiekijkend deed mijn vrouw de mededeling dat er een kruimeldief in huis moet komen. Na een bezoek van kleinkinderen is het handig om zo'n ding bij de hand te hebben. Ik zei niks, want mijn aandacht lag bij het NOS journaal. Een paar dagen later zag ik dat Blokker aan ons heeft verdiend. De hint was duidelijk. De kruimeldief lag op de kast dichtbij een stopcontact. Het enige wat ik hoefde te doen was gaten boren en de kruimeldiefhouder aan de muur te schroeven.

Bij ons geen huisgenootparticipatie. Bij de gemeente zou dat anders gaan. Want inspraak, communicatie en burgerparticipatie staan hoog in het vaandel. Wij leven in een participatiesamenleving, zo wordt tot vervelens toe op ons hart gedrukt. Participatie, actief deelnemen, meepraten. Het lijkt er op dat als we met onze gemeente niet meedenken en samenwerken, dat Lingewaard naar de klote gaat.

Lingewaard is niet uniek. BV Nederland is met zijn participatie op hol geslagen. Het college doet hier graag aan mee. Er wordt gestart met de voorbereiding van het traject 'van inwonerparticipatie naar overheidsparticipatie'. Volgend jaar juli komt het college met voorstellen. Inwonersparticipatie is waar inwoners betrokken worden bij het beleid en plannen. Dat schijnt nu onvoldoende te zijn. BV Lingewaard leunt straks op overheidsparticipatie. Inwoners nemen het voortouw om iets in hun dorp te verbeteren of iets nieuws tot stand te brengen. Bestuur, gemeenteraad en het ambtelijke apparaat moeten hierop actief inhaken.

Het particulier initiatief is leidend. Nee toch, daar gaan we weer. Met zulke bejubelende gedachten is het instituut wijkplatform uitgegroeid tot een ondemocratisch gedrocht waar ik als burger niets van merk of hoor. Wijkplatform, een participatiegedrocht waar de politiek al jarenlang mee worstelt. Ik wens het college en gemeenteraad succes met overheidsparticipatie. Om mijn verhaal van huisgenootparticipatie af te maken. Ik heb ervaren dat een kruimeldief hartstikke handig is. Vooral wanneer kleinkinderen chips of een koekje hebben gegeten.

Sjaak

Kunst en natuur

LINGEWAARD - Natuurlijk wandelen door het polderland en even een bezoekje brengen in het atelier van Herman Plönes met onder andere keramiek van Bart Janssen (Haalderen), schilderijen van Henk van der Vegt (Huissen) en beelden van Herman Plönes.

Dit kan in het weekend van 13 en 14 september en 20 en 21 september.

Heisterkoor op Lingewaard uit! / duurzaamheidsmarkt

BEMMEL - Evenals in de voorafgaande jaren, zal ook dit jaar het Heisterkoor uit Bemmel zo'n twintig minuten optreden tijdens de uitmarkt in Bemmel op zondag 7 september.

"We zullen ons om 14.55 uur laten horen oonder leiding van dirigent Bram Versteegen en we worden door Carmen Poos begeleid op de piano.

Is zingen ook uw hobby en u bent nog op zoek naar een gezellig en enthousiast koor dat ook voor mooie muziek en klank gaat, kom dan een keer vrijblijvend met ons meezingen op woensdagavond van half 8 tot 9 op het OBC De Heister, de Heister 1 in Bemmel.

Heeft u nog vragen kijk even op onze site: www. Heisterkoor.nl of neem via de site contact op met onze voorzitster Martina Tittse email: familietittse@kpnmail.nl.'

Middag voor alleenstaanden

GENDT - Bent u ook alleen? Kom dan op woensdag 3 september naar De Leemhof in Gendt aan de Dorpsstraat, aanvang 14.00 uur.

De bedoeling is om contacten te leggen om de 'eenzaamheid' iets wat ten delen en/of te verzachten door elkaar te ontmoeten. Er zijn geen kosten aan verbonden, de consumpties zijn voor eigen rekening. Voor meer informatie: 421764 (Conny Lotze).

Veertig jaar Zonnebloem

Foto: Marijke Slootman

HUISSRN - Een keer per jaar worden de jubilerende vrijwilligers van vijf, tien, vijftiwn en twintig jaar even naar voren gehaald. Met een kleine attentie worden zij bedankt voor de aandacht die zij besteden aan de gasten van de Zonnebloem.

Ook dit jaar zal dat plaats vinden. "Maar vandaag hebben wij, als bestuur, toch even onze opwachting willen maken bij Leny Kemperman thuis. Leny is namelijk al veertig jaar vrijwilligster bij de Zonnebloem. Alle speldjes, het beeldje en andere blijken van waardering heeft zij in de loop van de jaren al mogen ontvangen. Met heerlijk gebak en een mooie bos bloemen hebben we haar in het 'zonnebloemetje' gezet. Lenie bedankt voor alle veertig jaren", aldus het bestuur van de Zonnebloem-afdeling Huissen.

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 4 september vindt er weer een open eetcafé plaats in het Dominicanenklooster van Huissen.

Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop), die geheel bereid wordt door vrijwilligers. We wil mee-eten, kan zich telefonisch aanmelden vanaf maandagochtend 10.00 uur via telefoonnummer 088 2552555.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 9 september is er een open retcafé in wooncomplex Hofstede an de Hoefslag 28 in Bemmel. Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie), die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen, die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden vanaf woensdagochtend 10.00 uur via telefoonnummer 088 2552555. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het menu van 9 september: bestaat uit spaghetti en een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Ingezonden brief

Gendtenaren!

Dit is een emotionele omroep aan iedereen die de schoonheid van Gendt wil behouden.

In het prachtige buitengebied van Gendt, aan de Zandvoortsestraat, net voorbij het kerkhof, dreigt een mega-varkenstal te gaan komen. In De Zandvoort genieten dagelijks veel wandelaars en fietsers van de schoonheid en rust. Met de komst van de Megastal zal de verkeersintensiteit sterk toenemen. Evenals het geluid, de stank en de vliegen! Weg rustig buiten gebied!

Deze mega-varkenstal gaat zoveel lawaai maken, dat de nu geldende geluidsnorm voor de stal ruim wordt overschreden. De Gemeente moet vóór 10 september 2014, kiezen óf de geluidsnorm verhogen óf de geluidsnorm handhaven waardoor de vergunning vervalt.

Op donderdag, 4 september a.s. om 15.15 uur, als de Commissaris van de Koning in de De Buitenpoort, Helmichstraat 1 in Huissen de raadsvergadering zal bijwonen, willen wij buiten het gebouw protesteren tegen deze geluidsnormverhoging.

Met de moed der wanhoop roep ik alle Gendtenaren op, om naar deze vergadering te komen. Laat de politieke partijen, die vorig jaar hebben aangegeven tegen te zijn, hun belofte nu waarmaken!

Zij kunnen voorkomen dan ons mooie natuurgebied "De Zandvoort" verwordt tot een lawaaierig gebied met geluidswaarden als die van een industrieterrein.

Y. Maters Gendt

Verhuur gemeentehuis Gendt genoeg voor onderhoud

Verkoop is van de baan. Lingewaard gaat actief op zoek om de leeggekomen ruimte te verhuren. (foto Sjaak Veldkamp)

GENDT – Het voormalige gemeentehuis van Gendt gaat niet meer in de verkoop. De huidige huurders hoeven niet bezorgd te zijn dat ze naar vervangende huisvesting moeten uitkijken. Er mag zelfs nog een huurder bij. Ook voor ander gemeentelijke gebouwen in Lingewaard die te koop staan komt er nieuw beleid. Wethouder Theo Jansen wil dat er een goed onderzoek komt welke panden echt geschikt zijn voor verkoop of verhuur. De gemeenteraad kan een voorstel verwachten. Op welke termijn wil Jansen niet noemen.

Van de redactie

Hiermee is het voornemen van de gemeente van de baan die verkoop van gemeentelijke gebouwen nodig achtte om de onderhoudskosten in toom te houden. De verkoopopbrengst was bedoeld om de plannen voor de culturele centra in Bemmel, Gendt en Huissen te financieren. De huidige opbrengst is slechts voldoende voor Providentia.

Wethouder Jansen heeft er een dikke streek doorgehaald. Verkoop is in deze tijd volgens hem knap lastig. Als voorbeeld noemt hij het voormalige gemeentehuis in Gendt. Het pand heeft een boekwaarde van een slordige 1,1 miljoen euro. Bij een gunstige verkoop zou het pand volgens inschatting van Jansen hooguit 650.000 euro kunnen opleveren. Oftewel, het pand staat onder water. Verkoop kost aan het eind van het liedje gewoon geld. "En dat gaat het niet worden. Wij gaan geen luchtkasten bouwen", zegt Jansen resoluut.

Jansen doet een opvallende uitspraak. Zijn voorganger Louis Dolmans wilde panden verkopen om de onderhoudslasten op de begroting te drukken. De huidige wethouder van financieren, zegt dat met de huidige huuropbrengst het voormalige gemeentehuis van Gendt goed onderhouden kan worden. Het pand wordt verhuurd aan de Historische Kring Gente en kinderopvang De Zonnekinderen. Er is nog ruimte beschikbaar voor een nieuwe huurder nadat de peuterspeelzaal het pand heeft verlaten en onderdeel is geworden van IKC de Vonkenmorgen. Het college gaat actief aan de slag om de ruimte te verhuren. Mocht zich een huurder aandienen, dan zit Lingewaard in de plus met het onderhoud van het voormalige gemeentehuis dat ooit als villa is gebouwd.

Inschrijving speelgoed- en kledingbeurs

GENDT - Op zaterdag 11 oktober houdt speelotheek 't Gentje een beurs voor speelgoed- en kinderkleding. Op deze beurs kunnen baby-artikelen, winterkleding in de maten 74 tot en met 176, 34-36 en xxs, xs en s worden aangeboden. Ook kan carnavalskleding en speelgoed verkocht worden.

In verband met de (naderende) verbouwing van De Providentia vindt de beurs plaats bij Im Weissen Rössl (Tinneveld) in Gendt. De wijze van inschrijven is als volgt. "Als u artikelen op deze beurs wilt verkopen, kunt u vanaf 15 september langskomen op de speelotheek. U krijgt dan een inschrijflijst, prijskaartjes en een handleiding zodat u thuis alle artikelen kunt inschrijven en voorzien van een code en de prijs. Er wordt één lijst van maximaal 40 artikelen per inschrijver verstrekt. Iedereen die een inschrijflijst wil, moet persoonlijk langskomen. Voor leden van de speelotheek start de inschrijving op 8 september."

De speelotheek is gevestigd in Integraal KindCentrum de Vonkenmorgen, Schoolstraat 1 (ingang kerk/ voliëre) in Gendt. De openingstijden zijn: maandag van 18.30 tot 20 uur en vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur.

"De te verkopen spullen levert u donderdag 9 of vrijdag 10 oktober in bij Im Weissen Rössl/ zaal Tinneveld Gendt. Na afloop van de beurs haalt u de opbrengst van de verkochte artikelen samen met de overgebleven spullen op. Ook is er de mogelijkheid om niet verkochte artikelen te schenken aan een goed doel. Afgelopen beurs waren dit de Voedselbank in Arnhem en mensen in Afganistan."

De opbrengst van de beurs wordt gebruikt voor de aanschaf van nieuw speelgoed en het organiseren van activiteiten voor kinderen zoals de straatspeeldag. De beurs vindt plaats op zaterdag 11 oktober van 10.00 tot 12.00 uur in Im Weissen Rössl/ zaal Tinneveld, Dorpstraat 58 in Gendt.

De TV uitzendingen zijn te zien op UPC Kanaal 31 (analoog 14+) op de website lingewaardlokaal.tv uitzending live.

TV Programmering:

Zondag 12.00 uur Nieuwe Lingewaard Lokaal Info uitzending met nieuws en studiogasten uit de gemeente Lingewaard. Deze uitzending wordt elke dag om 08.00u - 15.00u - 17.30 u - en 22.00u herhaald.

De uitzending is ook rechtstreeks te zien via www.lingewaardlokaal.tv. Uitzending live. En via glasvezel KPN Kanaal 629. UPC kanaal 31. De Radioprogramma's zijn te horen op FM 93.6 en kabel 93.1 onder Tekst TV en op kanaal 379 op KPN glasvezel.

Radio Programmering:

Maandag 20.00 – 22.00u That's Music – presentatie Alfred Danjé. Om je werkweek verder goed door te komen. Met muziek vanaf de jaren 60 tot de hits en tips van nu!

Dinsdag 20.00 – 22.00u Country Shop – presentatie Alex van Beek. In Country-shop kunt u luisteren naar country, folk, americana, bluegrass en country-pop. Er is veel aandacht voor nieuw uitgebrachte albums maar ook het oudere wordt niet vergeten.

Woensdag 20.00 – 22.00u Avondvitaminen – presentatie Carl Witjes. @Live - met wekelijks aandacht voor (minimaal) twee nummers. Rondje Hollands - wekelijks aandacht voor Nederlandse artiesten (zowel Nederlandstalig/Engelstalig). Vitamineplaat. Uit de cloud.

Donderdag 20.00 – 22.00u Muziekdossier – presentatie Hans Verduijn. De muziek kan wekelijks verschillen maar kent wel een rode         draad bv een oude hitparade, een willekeurig jaar met nieuwsberichten en muziek uit dat jaar, of een programma over een bepaalde muziekstroming zoals Ska, dialect, soul, glitterrock.

Vrijdag 20.00 – 22.00u Pop Shop – presentatie Alex van Beek. U kunt dan luisteren naar diverse soorten muziek zoals blues, rock , country, bluegrass, soul en aanverwante muziek die onder de categorie lichte muziek vallen. Alles wat met de pomuziek te maken heeft laat hij horen natuurlijk met de nodige informatie erbij.

Zaterdag 11.00 – 13.00u Hans Verduijn met Muziekdossier Extra. Afwisselend Nederlands of Duits.

07.00 – 09.00 / 15.00 – 17.00u Prettig Weekend gepresenteerd door Louis Carpaij. De radiomaker achter dit programma is de vijftig al een tijdje gepasseerd en zijn passie ligt bij de 70's en 80's. Maar ook in de 60-er jaren is er mooie muziek gemaakt en om niet al te oubollig te klinken, zitten er in Prettig Weekend ook 'n paar 90's in. Kortom de muziek en de gebeurtenissen van vandaag, in het verleden.

Zondag 10.00 u Kerkradio vanuit Eucharistisch centrum Huissen.

                        

Berichten voor TV, radio en Tekst TV kunt u sturen aan redactie@lingewaardlokaal.tv.

Het Lingewaards Mannenkoor met boeken op Boekenmarkt

Het Lingewaards Mannenkoor met boeken op Boekenmarkt

HUISSEN - Op zaterdag 6 september is in Huissen weer de jaarlijkse boekenmarkt. Het Lingewaards Mannenkoor is evenals vorig jaar weer van de partij.

Met een uitgebreide collectie staan we op het pleintje voor de Protestantse kerk aan de Langestraat. De leden van het koor hebben zoveel boeken verzameld dat er twee kramen mee gevuld kunnen worden. "Kom langs er is keus voor iedereen."

Open Monumentenweekend in museum Mea Vota Huissen

HUISSEN - In het kader van het 'Open Monumentenweekend' is het museum Mea Vota op 14 september vanaf 11.00 uur geopend. Er zullen die dag demonstratie zoals 'wat kun je allemaal doen met druivenstronken' en het ouderwets wecken van groente en fruit. Natuurlijk zal de proeverij van de heerlijke Mea Vota-wijnen niet ontbreken.

Vanaf 30 augustus tot 27 september is er de expositie van de kunstwedstrijd uitgeschreven door Theo Hubers.

De echte Huissense druiven beginnen goed te rijpen en daarom start vanaf 1 september dagelijks van 13.00 tot 17.00 uur de jaarlijkse druivenverkoop. Er is dan ook gelegenheid voor het publiek om een kijkje in de kassen te komen nemen om de trots van Mea Vota met eigen ogen te aanschouwen.

Mea Vota ligt aan de Boskoops Glorie 33 in Huissen.Meer informatie staat op www.mea-vota.info.

Het Lingewaards Mannenkoor met boeken op Boekenmarkt

HUISSEN - Op zaterdag 6 september is in Huissen weer de jaarlijkse boekenmarkt. Het Lingewaards Mannenkoor is evenals vorig jaar weer van de partij.

Met een uitgebreide collectie staan we op het pleintje voor de Protestantse kerk aan de Langestraat. De leden van het koor hebben zoveel boeken verzameld dat er twee kramen mee gevuld kunnen worden. "Kom langs er is keus voor iedereen."

Training sportief wandelen of Nordic walking

HUISSEN - Bij Loopgroep Huissen kan men hardlopen, nordic walken en sportief wandelen. Er zijn verschillende momenten waarop groepen sportief wandelen en nordic walking trainen. De belangstelling neemt nog steeds toe. "Doe mee aan een open training en ervaar het zelf."

Sportief wandelen gaat verder dan 'gewoon' wandelen. Het is actief wandelen waarbij je conditie, tempo en techniek verbetert. Dankzij extra arminzet en variatie in tempo kan het een matige tot zeer intensieve bezigheid zijn . Het is zeer geschikt voor het verbeteren van de conditie.

Nordic walking is een allround loop-activiteit, waarbij negentig procent van de spieren worden gebruikt. Door het gebruik van de stokken wordt automatisch de loophouding verbeterd. Daardoor worden de knieën ontlast en geven ze dertig procent meer energie aan de loopbeweging. Nordic walking verbetert de conditie, de coördinatie, de stabiliteit en de kracht van de sporter. Met de stokken kunnen verschillende oefenvormen worden uitgevoerd waardoor de trainingen zeer afwisselend zijn.

Afwisseling is er in de trainingsvorm maar ook in looproutes en omgeving. Beide loopvormen zijn geschikt voor alle leeftijden. Nieuwsgierig? Volg vrijblijvend een open training en ervaar het zelf!

Sportief wandelen gebeurt op op maandag 15 of woensdag 17 september om 19.30 uur en Nordic walking op zaterdag 20 september om 9.00 uur. Verzamelen bij sporthal De Brink (ingang De Kuul). "Bezoek voor meer informatie en voor het aanmelden van een gratis open training de website: www.loopgroephuissen.nl. Voor vragen kunt u terecht bij met Kees Tuytel 06 51090465 en middels een mail aan info@loopgroephuissen.nl."

Reünie Sponsor Fietstoer Nederland – Polen

BETUWE - Voor 22 jaar terug nam een aantal toerfietsers van de toenmalige fietsclub de Vrije -Trappers uit Zetten en van fietsclub Het Versnellertje uit Ochten, het initiatief om een toertocht te organiseren met daaraan een goed doel voor het opknappen van een schooltje in het toen armlastige plaatsje Skoraszewice in Polen, waar kinderen onder moeilijke omstandigheden onderwezen werden.

Er werden plannen gemaakt, acties gehouden en sponsors gezocht er werd geld ingezameld voor het doel. Het resultaat was verbluffend. Er werd getraind en voorbereid. Op 27-8-1994 ging de Sponsor Fietstoer Nederland – Polen van start vanuit de plaats Dodewaard naar Skoraszewice waar op 2-9-1994 de finish was De binnenkomst was een waar feest.. Het was zo een succes dat er een nieuwe school gekomen is.

Het ingezamelde geld werd goed besteed voor onderwijsmaterialen, computers, bibliotheek, en inrichting van een speelplaats en sportruimte van de school. Polen had zo een impact op de deelnemers en verzorgers dat er twintig jaar lang nog steeds over dit evenement gesproken werd. Het idee werd geboren voor een reünie.

De oud-deelnemers werden benaderd, de aanmeldingen voor de reünie is geweldig. Op zaterdag 6 september ontmoeten de toenmalige deelnemers van de toer elkaar weer in Dodewaard bij de ijsbaan, waar ze toen vertrokken zijn richting Polen. Herinneringen zullen opgehaald worden, en foto's van de school gepresenteerd. Het zal geweldig zijn.

Repair Café Lingewaard bij ParticipatiePunten van start

LINGEWAARD - Na een korte zomerstop zijn de Repair Café locaties in Lingewaard weer open. Op vrijdag 5 september kan je weer terecht in Doornenburg en zaterdag 6 september in Huissen.

"Heb je thuis een klok die niet meer tikt, kleine elektrische apparaten die het niet mee doen, of kleding waar iets aan gemaakt moet worden? Grijp je kans, heb je niets te repareren maar wil je een kijkje nemen. Ook dan ben je van harte welkom voor een gezellig praatje. In het Repair Café gaat het namelijk niet alleen om het repareren van spullen, het biedt ook een leuk ontmoetingsmoment.

Tijdens het Repair Café zijn de ParticipatiePunten gewoon open. Hier kan je terecht voor (hulp)vragen, informatie over activiteiten, maar ook voor vrijwilligerswerk.

Repair Café Lingewaard /ParticipatiePunt Doornenburg id op 5 september van 10:00 tot 12:00 uur in Ontmoetingscentrum Doornenburg ssn fr Kerkstraat 3. Repair Café Lingewaard /ParticipatiePunt Huissen is op 6 september van 14:00 tot 16:00 uur in Betuweland – Sancta Mariaaan de Helmichstraat 22 in Huissen.                                                                                                                        

KBO Bemmel-Doornenburg zoekt dansparen

BEMMEL - KBO afdeling Bemmel-Doornenburg is voornemens om te starten met een cursus dansen (Ballroom, Latin American en oude dansen zoals de Veleta). "Misschien hebt u het altijd al eens willen leren, misschien wilt u uw kennis nog eens ophalen. Gezellige bezigheid en goed, want u beweegt. We zoeken nog een aantal paren voor een proefles op donderdag 11 september in De Kinkel in Bemmel, aanvang 19.30 uur."

Aan deze proefles zijn geen kosten verbonden. Bekeken wordt of er genoeg animo is om de cursus te starten (één maal per veertien dagen op donderdagavond). De lessen worden gegeven door Henk Gertsen uit Angeren, die veel ervaring heeft als dansleraar.

Een dansavond ziet er als volgt uit: 19.30-20.00 uur: les voor beginners (blijven ook de rest van de avond); 20.00-21.00 uur: les voor gevorderden; 21.00-21.30 uur: pauze (koffie, thee, drankje voor eigen rekening); 22.00–23.00 uur: vrij dansen.

'Het is de bedoeling dat u zelf een vaste partner zoekt en dat u zich met hem of haar opgeeft. Twee dames als paar mag ook. Dus bent u vijftig jaar of ouder: meldt u aan voor de proefles! Gaat u meedoen aan de cursus dan dient u wel lid te zijn of te worden van de KBO. Voor de proefles is dat niet nodig. U kunt zich aanmelden bij: Marianne Cartwright 0481462124 k.cartwright@upcmail.nl; Anneke Schuurman 06 38747146 a.schuurman@chello.nl; Cecile van Gend: 0481 461742 cecile.vangend@online.nl."

Jonge Kracht trapt af met fancy fair

HUISSEN - Op zaterdag 6 september is er voor alle vrijwilligers een gezellige avond met barbecue. Het voetbalseizoen 2014 / 2015 gaat bij Jonge Kracht feestelijk van start.

Onder het genot van een hapje en een drankje hebben alle vrijwilligers de mogelijkheid om elkaar deze avond beter te leren kennen. Zondag 7 september is er de gehele dag een fancy fair. Het programma van deze dag is als volgt:

09.45 uur Jonge Kracht 3 – SDOO 2 (bekerwedstrijd); 10.30 uur fancy fair onder andere touwtje trekken, erwten raden, springkussen, rad van fortuin, grabbelton, limonadekoe. Knutselhoek (open tot 17.00 uur).

Mooie prijzen zijn er te winnen tijdens de rondes van het rad van fortuin. Ook aan de kleintjes is gedacht door enkele jeugdrondes te draaien. Ook kunnen er Jonge Krachtfan-artikelen worden gekocht en zal de Historische Kring aanwezig zijn.

10.30 uur Spellenochtend jeugd C,D,E,F, onder andere watervoetbal, slalom, 100 meter sprint, hordelopen, hoog houden van de bal, vak schieten, verspringen. 11.30 uur presentatie eerste elftal en begeleiding. 12.15 uur Jonge Kracht 5 – RKHVV 4 (bekerwedstrijd); 14.00 uur Jonge Kracht 1 – Beuningse Boys 1; 14.45 uur finale penaltybokaal; 17.00 uur einde open dag/fancy fair. De toegang voor deze dag is gratis.

In een Oogopslag Weekendvieringen voor de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

maandag 1 september

19.00 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastoor Peters

woensdag 3 september

18.45 u. OLV van Zeven Smarten in Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters

donderdag 4 september

09.30 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Pastoor Peters

vrijdag 5 september

10.00 u. Kapel Liduina – Gouden Appel Bemmel, Eucharistieviering met Pastoor Peters                 1e vrijdagviering

10.00 u. Sancta Maria Huissen, Eucharistieviering met Aalmoezenier Crolla                                 1e vrijdagviering

zaterdag 6 september

19.00 u. HH Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Gezinsviering met Pastor Roelofs en het kinderkoor Spetters

zondag 7 september

10.00 u. St. Martinus Doornenburg, Communieviering met Pastor Roelofs het koor JeKaDee

10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Pastor Hulleman en het Gemengd koor

Zilveren open tennistoernooi

BEMMEL - Vorige week werd de vijfentwintigste editie van het open tennistoernooi van TC Bemmel gehouden. De wedstrijden, in de eerste dagen van het toernooi, werden gestoord door regen.

"Dankzij sporthal De Schaapskooi mochten we, tijdens het oponthoud door regen, de wedstrijden binnenspelen. Mede daardoor konden alle partijen op de geplande dag en zonder noemenswaardige vertraging worden gespeeld."

Na afloop ging een deel van de winnaars op de foto. De deelnemers, de leiding van het open toernooi en het bestuur van TC Bemmel waren zeer tevreden over het verloop van het gezellige en sportieve toernooi.

Derde keer Natuurlijk Welzijn Lingewaard

BEMMEL - Zaterdag 15 november wordt voor de derde keer de beurs Natuurlijk Welzijn Lingewaard in cultureel centrum De Kinkel in Bemmel gehouden. Op deze beurs kunnen mensen die zich bezighouden met alternatieve of aanvullende geneeswijzen zich presenteren.

Te denken valt aan reiki, shiatsumassage, yoga, ontspanningsmassage, magnetiseren of voetreflexologie. Daarnaast nodigen we mensen uit die creatief bezig zijn en dat willen laten zien. Bijvoorbeeld sieraden ontwerpen, woonaccessoires, kussens, kaarten of schilderijen maken. Ook willen we degenen die zich verdiepen in gezonde voeding en/of gezonde leefstijl vragen mee te doen, te denken valt aan ayurvedische producten, orthomoleculaire geneeskunde, meditatie of mindfulness.

Het doel van deze beurs is dat bezoekers op een ontspannen, informele wijze geïnformeerd worden over alternatief en creatief Lingewaard. 'Natuurlijk Welzijn' is het uitgangspunt. Workshops geven of volgen behoort tot de mogelijkheden.
"Heb je een eigen kleine praktijk in Lingewaard? En woon je in Lingewaard? Dan is dit dé kans om je te laten zien. Wacht niet te lang met aanmelden als je interesse hebt!"

De beurs wordt georganiseerd door Reini Dhont, Mirjam van Kempen en Mariët Peters. Voor nadere informatie en/of aanmelding kan men terecht bij Mirjam van Kempen en Reini Dhont, 06 2716 4908, 0481464542, mirjam@debascule.nu, info@avalonlingewaard.nl en op www.natuurlijkwelzijnlingewaard.nl en www.facebook.com/natuurlijkwelzijnlingewaard.nl.

Bij Stedelijke Muziekvereniging Huissen aanmelden voor cursus Muziek maak je zelf

Foto: Cor Neijenhuis

HUISSEN - De schoolvakanties zijn voorbij. De lessen zijn weer begonnen en ook de lessen bij de Stedelijke Muziekvereniging Huissen starten weer.

Ook de cursus Muziek Maak Je Zelf staat weer gepland voor september/oktober. Deze cursus Algemene Muzikale Vorming is telkens zeer succesvol. De cursus beoogt bij kinderen het plezier in het zelf muziek maken te stimuleren en de kinderen kennis te laten maken met de muziekinstrumenten, die in een orkest voor komen. De kinderen leren muzieknoten lezen; op een blokfluit spelen en samen zingen.

Aan het eind van de cursus van vijftien lessen is er een afsluiting voor de leerlingen met een diploma uitreiking en een optreden van het orkest. Na de cursus kunnen de kinderen doorgaan met individuele lessen op een muziek instrument via de Stedelijke. Alle lessen worden gegeven in Muziekgebouw Het Stedium, Muntstraat 10 in Huissen. De cursus is bedoeld voor leerlingen van groep vier tot en met zeven. De lessen zijn wekelijks op vrijdagmiddag.

Al zover om direct een muziek instrument te leren bespelen? Er wordt bij de Stedelijke door gediplomeerde docenten enthousiast les gegeven in het leren bespelen van een breed scala aan instrumenten. Bij voorbeeld: trompet, saxofoon, fluit, trombone of slagwerk.

Voor meer informatie en aanmelding kan men contact opnemen via telefoonnummer: 06 13865492; via e-mail: opleidingen@stedelijkemuziekhuissen.nl of kijken op www.stedelijkemuziekhuissen.nl onder 'nieuws'.

Tweestroom op weg naar het nieuwe volleybalseizoen

LINGEWAARD - De vakanties zijn voorbij , dus de trainingen zijn begonnen. Helaas was de start niet in het vertrouwde sporthal Walburgen, daar werd een nieuwe vloer gelegd. Deze week kan men trainen op die vloer.

De senioren doen dat op de maandag- en dinsdagavond; de aspiranten op de vrijdag- maandag- en dinsdagavond. De jongste leden(mini's) op de vrijdagmiddag en avond. De recreanten op de dinsdagmorgen en avond…

Ook bij deze vereniging kunnen volleyballers op alle fronten instromen; want ook wij kunnen aanvulling gebruiken. Half september begint de competitie, zodat niet veel tijd meer heeft om op niveau te komen. "Heeft u interesse, kom dan kijken op de training tijdstippen, die ook te vinden zijn op onze web site tweestroomsv.nl."

Gemengd koor Feelin'Good weer fanatiek van start

HUISSEN - Wie op woensdagavond weleens door het centrum van Huissen loopt heeft het wellicht al gehoord; de repetities van Feelin'Good zijn weer gestart! De leden gaan dit zangseizoen fanatiek aan de slag met nieuw repetoire dat zij aankomend najaar tijdens enkele uitvoeringen ten gehore zullen gaan brengen.

Om deze uitvoeringen tot een groot succes te maken doet het koor een oproep aan muzikale mannen. "Vooral de tenoren kunnen wel wat extra versterking gebruiken. Alle mannen die houden van zingen zijn meer dan welkom. Doordat we de nieuwe liedjes nog moeten gaan instuderen is dit een prima moment om in te stromen! Kom gerust een keer kijken, luisteren of meezingen."

Feelin'Good is opgericht in 2004, heeft vijftig leden uit Huissen en wijde omgeving en staat onder de professionele leiding van Maarten van Veen. Het gemengde koor heeft een breed repertoire; van muziek uit de zestiger en zeventiger jaren tot meer actuele hits en musicalnummers.
Vol enthousiasme oefenen de leden iedere woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de kerk aan het Raadhuisplein in Huissen. Meer informatie staat op www.koorfeelingood.nl.

Ingezonden brief

Donderdagmorgen 28 augustus maakte ik het volgende mee.

Ik ging voor een paar boodschappen naar AH in Huissen. Bij de ingang stond wat personeel, die mij mededeelde dat er niemand naar binnen mocht. Er was n.l. een persoon niet goed geworden en had medische hulp nodig. De gevallen persoon lag midden in een doorgangpad in de winkel.

Even later kwam de ambulance , vijf minuten later nog een ambulance, weer 5 minuten later een luxe auto van de brandweer, weer even later een politie auto met sirene die met een volle vaart naar de winkel, kwam. Weer 5 minuten later kwam er een politie – agent op een motor.

Ik vind dit een achterlijke zaak. Nu begrijp ik dat de zorgkosten de pan uitrijzen met deze poppenkast.

Ik hoop dat U deze ingezonden brief plaatst en dat de overheid eens normaal gaat communiceren met div. hulpdiensten.

Peter Poppe, Huissen

Kloostertrip voor vrijwilligers Zonnebloem afdeling Huissen

Foto: Marijke Slootman

HUISSEN - Donderdag 28 augustus is er een grote groep vrijwilligers op bezoek gegaan in het kloostervan Huissen.

"We waren uitgenodigd voor een 'Kloostertrip'. Een prachtige rondleiding met uitleg over het klooster, drie erg geslaagde workshops, in de kapel een emotioneel stilte moment, en een vrolijk zingen als toetje met eten en drinken door de hele dag heen.

Na afloop waren er veel complimenten over het verloop van de dag. Iedereen die zijn of haar tijd heeft vrijgemaakt, werd bedankt voor deze mooie bezinningsdag", aldus de vrijwilligersgroep van de Zonnebloem-afdeling Huissen.

Hutaf weer aan de slag in Het Koelhuis

HUISSEN - Na de zomervakantie zijn bij de Huissense tafeltennisvereniging de activiteiten weer gestart. In de grote zaal van Het Koelhuis wordt er op de dinsdagavond na, elke dag getafeltennist.

"Op de maandagavond (vanaf 15 september) en op de woensdagavond beginnen we met een aantal groepen jeugdtraining terwijl er daarna (vanaf 20.30 uur) door mensen vanaf achttien jaar getafeltennist wordt." Er is altijd minimaal één gediplomeerde trainer aanwezig om, indien dat gevraagd wordt, aanwijzingen te geven. Op dinsdagmiddag is er vanaf 14.00 uur een grote groep 55+ers achter de groene tafel actief.


Competitie wordt er bij Hutaf op de donderdag –en vrijdagavond gespeeld. De jeugdteams spelen hun competitiewedstrijden op de zaterdag. Met dertien jeugdteams is Hutaf veruit de grootste vereniging bij de jeugd van de afdeling Gelre. Nieuw is dit seizoen dat de hoogste twee jeugdteams gaan uitkomen in de landelijke jeugdcompetitie. In deze landelijke jeugdcompetitie starten beide teams op zaterdag 13 september met een thuiswedstrijd welke om 14.00 uur beginnen Emmen 2 en Westa 3 (Wessem) zijn de eerste tegenstanders.


Hutaf heeft op dit moment circa 130 leden, een volledig bestuur, voldoende vrijwilligers en een sfeer waar menigeen zich snel thuis voelt want gezelligheid en sportiviteit komen op de eerste plaats maar ook de prestatiegerichtheid heeft bij Hutaf een plaats.
" Heeft u interesse om te gaan tafeltennissen, dan kunt u tijdens de speelavonden een kijkje gaan nemen in Het Koelhuis, Koelhuisstraat 3 in Huissen of raadpleeg de website www.hutaf.nl."

Toren van Poelwijk en omliggende tuinen te bezichtigen op de Open Monumentendag

GENDT - Op zondag 14 september zijn de toren van Poelwijk en omliggende tuinen te bezichtigen in het kader van Open Monumentendag.

Bezoekers kunnen vrij wandelen over dit verrassende landgoed. In het koetshuis van huize Poelwijk is een fototentoonstelling `de Geldersche stoomtrein rijdt weer` door Henk Klaassen van de Historische Kring Gendt. De Historische Kring verzorgt tevens een powerpoint presentatie over het thema `Op reis`in een gastenverblijf. Op het terras voor Huize Poelwijk kunnen de bezoekers terecht voor een kopje koffie, thee of sapje.

Toren van Poelwijk

De vijftiende-eeuwse toren van Poelwijk is het restant van het sinds de achttiende eeuw verdwenen kasteel Poelwijk. In het benedenvertrek zijn nog trompe-l'oeil beschilderingen te zien. Op de eerste verdieping bevindt zich een laatgotische gemetselde schouw met haardstenen uit de bouwtijd. Vanaf de bovenste verdieping van de toren heeft de bezoeker fraai uitzicht over de Ooypolder en is bij helder weer de stuwwal van Beek te zien. De trappen in het gebouw zijn smal en steil, betreden is op eigen risico.

De toren aan de Poelwijklaan 5 is zondag 14 september geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis. Meer informatie staat op www.glk.nl/evenementen en www.landgoedpoelwijk.nl.

Herfstfestijn Bemmel met nieuwe activiteiten

BEMMEL - Een week lang muziek en entertainment in het Bemmel. Muziek en ontspanning voor iedereen. Dat biedt het Herfstfestijn Bemmel. Zaterdagavond 18 oktober wordt het festijn geopend met de band Kaliber.

Van dinsdag tot en met vrijdag is het tijd voor Kinderdorp Bemmel. Zondag 19 oktober is het Trucktrekkers-kampioenschap Lingewaard voor teams en Dansen bij Jansen. Al deze evenementen worden gehouden in en rondom de feesttent op het Kinkelplein. Zaterdag 25 oktober is er weer een mega pubquiz.

Kaliber trapt af!

Kaliber zorgt zaterdag 18 oktober voor een prachtige opening van het Herfstfestijn. Maar voor wie deze topband Kaliber niet kent, is er uitgebreide informatie op internet: www.kalibermusic.nl. Als klap op de vuurpijl is de entree voor deze superavond gratis.

Kinderdorp

Meer over deze fantastische activiteit voor de basisschool kinderen uit Bemmel staat op www.kinderdorpbemmel.nl.

Trucktrekken

Het Herfstfestijn is echt een week vol evenementen en activiteiten voor iedereen. Kijk maar eens naar zondag 19 oktober. Dan is er vanaf 11.00 uur het Trucktrek-kampioenschap Lingewaard voor teams. Deelnemen is hier belangrijker dan winnen! Het wordt een van de gezelligste activiteiten van deze week. Teams (zes deelnemers en een coach) kunnen zich nog opgeven via email: ltk@kpnmail.nl voor meer info kijk op www.geintrappers.nl.

Dansen bij Jansen

Vanaf 15.00 uur, in aansluiting op het trucktrekken, kunnen in de feesttent de voetjes van de vloer, want dan herleven oude tijden met 'Dansen bij Jansen' met medewerking van Robert Pouwels. De entree is gratis!

Mega Pub Quiz

Op zaterdag 25 oktober is het tijd voor een nieuwe activiteit. Wie gezellig uitgaan en spel met vrienden wil combineren, zal op deze avond helemaal tot zijn recht komen. In teamverband (twee tot zes personen) beantwoord je vragen die door een quizmaster gesteld worden. De quiz bestaat uit verschillende rondes waaronder een geluidsronde, plaatjesronde et cetera. Voor het winnende team is er een leuke prijs. Maar uiteraard gaan we ook kijken wie individueel de slimste van deze avond is. Aanmelden voor deze avond kan via info@cafe61.nl.

Deelname kost per persoon twee euro vijftig, daar krijg je wat lekkers en gegarandeerd een leuke avond met je vrienden, familie, collega's et cetera voor terug.

Ice Bucket Challenge zet zich in voor stichting ALS

GENDT - Met de hele bovenbouw van IKC De Tichelaar in Gendt werd meegedaan aan de Ice Bucket Challenge voor de stichting ALS.

Natuurlijk werd door de kinderen ook geld ingezameld om het verdere onderzoek te steunen. Alle 65 leerlingen, samen met hun leerkrachten deden mee. Het thema leeft onder de kinderen en werd eerder deze week via Nieuwsbegrip als onderdeel van begrijpend lezen behandeld.

Darters kiezen voor vrijdagavondcompetitie

HAALDEREN - Na overleg met alle leden heeft de plaatselijke dartvereniging DVPH in Haalderen is besloten om aankomend seizoen op de vrijdagavond haar dartcompetitie te houden.

De leden zijn vrij om het aantal dartavonden zelf in te vullen en zijn niet verplicht om elke vrijdag te komen. De leden melden zich voor 20.15 uur aan en na loting wordt om 20.30 uur gestart.

"We hopen als vereniging op nieuwe aanwas, zowel jeugd (vanaf 16 jaar)als volwassenen. Dus mocht je interesse hebben om te darten, kom dan een vrijdagavond kijken of gelijk meedoen. Voor meer informatie kun je kijken op www.dvphaalderen.nl of mailen naar dvphaalderen@gmail.com.

We zien jullie graag in dorpshuis de Tichel in Haalderen op vrijdag 5 september, wanneer we weer aan een sportief, gezellig en leuk seizoen beginnen."

De Ward klaar voor nieuw zwemseizoen

BEMMEL - Ook voor de wedstrijdafdeling van zwemvereniging De Ward uit Bemmel is het zwemseizoen 2014-2015 weer begonnen.

Ze is supergoed van start gegaan met het complete team op zondag een zwemtraining van twee uur en daarna nog een uur landtraining. En de zwemmers hebben de middag gezellig afgesloten met pannenkoeken eten. Een middag, die mede mogelijk is gemaakt door DVG transport uit Elst.

Er was ook een hele leuke verrassing voor alle wedstrijdzwemmers. Voor iedere wedstrijdzwemmer was er een mooie zwemtas die is aangeboden door TMG Techniek Midden Gelderland. Allle nieuwe zwemmers hebben ook hun shirt en broekje gekregen, dat wordt gesponsord door DVG Transport.

19 / 30

20 / 30

21 / 30

22 / 30

23 / 30

24 / 30

Vijf jaar: el sueno viert feest!

BEMMEL - Vijf jaar geleden opende el sueño haar winkel in Bemmel. Sindsdien is het een vertrouwd begrip geworden. "Dit eerste lustrum willen we graag met u vieren. Daarom trakteren wij op tien procent korting op al uw aankopen vijf dagen lang. De actie loopt van 2 tot en met 6 september. En zolang de voorraad strekt, krijgt u ook bij elke aankoop een leuke attentie."

"Ons assortiment bestaat inmiddels uit de volgende merken: Cecil,
Lea H, Nü, Para Mi, Rossini en Street One. Afgelopen jaar zijn Enjoy en Energetix sieraden toegevoegd. Zoals u van ons gewend bent is er wekelijks en soms dagelijks nieuwe aanvoer. Ons team staat voor u klaar en heten u van harte welkom om dit met ons te delen. Like en volg ons op facebook, dan blijft u op de hoogte van het laatste nieuws en/of aanbiedingen (www.el-sueno.com en www.facebook.com/damesmode.bemmel)."

Outlet winterjacks

BEMMEL - "Het winterseizoen staat weer voor de deur en wij maken plaats voor de nieuwe collectie, daarom organiseren wij op vrijdag 12 september, zaterdag 13 september en zondag 14 september een outlet verkoop van onder andere winterjack's met tenminste vijftig procent tot wel negentig procent korting. Tevens bieden wij ook skibroeken, snowboots, mutsen en sjaals, ski's en skischoenen, snowboards en snowboardschoenen en helmen aan met grote kortingen."

"Per oktober openen wij weer de deuren met een geheel nieuwe wintercollectie kleding en hardwaren. In het seizoen zijn er regelmatig aanbiedingen. Ook kunnen wij dan onze nieuwe computergestuurde slijpstraat in gebruik nemen voor het optimaal slijpen van uw ski's en/of snowboard.

De outletverkoop zal plaatsvinden bij ski & snowboardservicecenter Peters wintersport op De Houtakker 6a in Bemmel.

Expositie van drie kunstenaars bij Zepplinn

DOORNENBURG - In de Martinuskerk is een expositie te zien rondom binnenvaart en schippers. Daarnaast is in beelden galerietuin Zepplinn werk te zien van enkele kunstenaars.

Marike Steeman volgde de Academie voor Beeldende kunst in Bilzen (B). Haar werk gaat over de kwetsbaarheid van de mens, het weerloze van het kind en de natuur. Symbolen en metaforen zijn: bloemen met haar beschermingsvormen, het wegduwen van gevaar, het overleven; zaaddozen die hun zaadjes honderden jaren kunnen beschermen en pas in de juiste biotoop mogelijk ontkiemen; afrikaanse bootjes met zaaddozen, die staan voor de reis door en van het leven.

Hans Vernooij: "Verzamelen doe ik al jaren: gevonden, afgeschreven, verbrand, vergaan, in ontbinding, door storm verwaaid, gejut of gesloopt. Hout, glas, metaal, kool, touw, een aangespoeld scheepsregister en ander gevonden goed, het wordt zorgvuldig bewaard en krijgt een nieuw leven. Nieuwsgierig onderzoekend ontstaan beelden en assemblages, een delver op zoek naar juwelen. Schuren, schrapen, zagen, poetsen, branden, begraven, wateren, groeien, combineren van oud en nieuw naar onvermoede lagen en sferen.Zo ontdek ik mijn nieuwe poetische beelden."

Marjo Wiltingh: "Ik word vooral geïnspireerd door de mens, de natuur, de dood, Verlangen naar reizen, het ontmoeten, het experiment, spelen met materialen en zoeken naar mogelijkheden en onmogelijkheden, samenvoegingen van meerdere materialen. Telkens weer experimenteren, mislukkingen ten overvloede maar vandaar uit ook nieuwe vondsten.

Sinds 16 jaar geef ik zeer intensief les in beeldhouw -en bronstechnieken, in mijn eigen atelier en bedrijf Zepplinn Zin in Vormgeving aan de Pannerdenseweg 28 in Doornenburg." Meer informatie staat op www.zepplinn.nl.

Leerzaam bezoek Zonnekinderen aan ijssalon

Iedereen kijkt watertandend naar Jeroen de ijsmaker Foto: Lisette Peters

GENDT - In de vakantie zijn de kinderen van IKC De Tichelaar en De Sterrenregen uit Gendt op bezoek geweest bij Ambachtelijke ijssalon Wijs in Gendt. Bij binnenkomst kregen zij eerst limonade met een rietje. Daarna bracht Ilze van Wijs groot dienblad met allerlei producten erop.

De kinderen konden zien welke ingrediënten er allemaal nodig zijn om ijs te maken. Zo hebben ze geleerd dat er in fruit-ijs alleen fruit, water en suiker zit en geen met melk zoals wij bijna allemaal dachten. Het enige fruit dat met water en melk gemengd wordt tot ijs is banaan. Er werd geproefd en geraden naar ingrediënten. Eén van de producten kon niemand goed plaatsen en dat bleek een vanillestokje.

Na de proeverij liet Jeroen zien hoe het ijs daadwerkelijk gemaakt wordt. Iedereen mocht op een stoel voor het raam staan om te kijken. Melk, room en vanille werden afgewogen en geklopt. Daarna ging het acht minuten in de ijsmachine totdat het ijs -8°C was. Vervolgens werd het in een grote bak gedaan om verder te bevriezen. Wat een geluk hadden de kinderen (en pedagogisch medewerkers) dat zij al dit lekkers mochten proeven. Een geslaagde leerzame dag voor allemaal.

Verhuizing Peggy`s Fashion uitgesteld

HUISSEN - De verhuizing van Peggy`s Fashion naar de Helmichstraat 2 is uitgesteld tot medio oktober vanwege de werkzaamheden aan de buitenzijde van het pand.

Tot die tijd kunt u gewoon terecht bij Peggy`s Fashion aan de Tempelierstraat, waar voor u de gehele nieuwe najaarscollectie klaar hangt.

Peggy's Fashion is gevestigd aan Tempelierstraat 4 in Huissen; telefoon (026) 3886655; www.peggysfashion.nl.

Winkeliersvereniging De Zilverkamp in Huissen

HUISSEN - Jaaaaa… winkeliersvereniging De Zilverkamp organiseert: Poffertjes versieren en natuurlijk opeten!

"Het slechtere weer is er helaas weer bij, dus moeten we de activiteiten ook maar aanpassen. Poffertjes horen daar bij, dus daar zijn ze weer! Zaterdag 6 september van 11.00 tot 14.30 uur kun jij je eigen poffertjes komen versieren en opsmikkelen. Kom dus ook en hap mee! Heerlijke zelfgemaakte poffertjes. Tot dan bij Winkeliersvereniging de ZZie ook wilverkamp. Www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp."

26 / 30

Appelplukdag voor kinderen een educatief dagje uit

De roofvogelshow strijkt neer op boerderij De Geer. Foto: Sjaak Veldkamp

GENDT - Dit jaar organiseert de Nederlandse Fruittelers Organisatie wederom een landelijke Appelplukdag. Ook boerderij De Geer in Gendt geeft zaterdag 6 september consumenten de gelegenheid om in een gemoedelijke sfeer kennis te maken met de Betuwse fruitteelt.

Hollandse groente en fruit zijn door de oorlog in Oekraïne ongewild dagelijks nieuws geworden. Door de handelsboycot van Rusland ontstaat er in Nederland het gevoel om meer groenten en fruit uit eigen land te kopen. Yvonne Roelofsen van Boerderijwinkel de Geer: "Tuurlijk, ook wij volgen de ontwikkelingen op de voet. Dat neemt niet weg dat de nationale Appelplukdag is bedoeld om er een gezellige dag van te maken. Ik kijk er ieder jaar weer naar uit. Het is toch fijn om bezoekers een dagje uit te bezorgen? Voor iedereen wat wils. Voor kinderen is het een educatief dagje uit."

In de boomgaard bestaat de mogelijkheid zelf appels plukken, te proeven en van ervaren plukkers uitleg te krijgen over verschillende rassen die De Geer te bieden heeft. Naar de boomgaard rijdt er gratis een appeltreintje. Op het boerenerf is van alles te doen en te zien. Zoals zelf appelsap maken, appels versieren, schminken, ponyrijden en een kramerij. Onder de notenboom is een terras om even uit te rusten of een hapje en een drankje te nuttigen.

Spectaculair is de roofvogelshow. Er zijn demonstraties om 11.00 en 14.00 uur. Kinderen worden hierbij actief betrokken. Er zijn uilen, buizerds en valken. De gehele dag zijn deze imposante vogels te bekijken.

Boerderijwinkel De Geer, Flierensestraat 5. Gendt; telefoon 0481 421612; www.boerderijwinkeldegeer.nl.

Yoga en zwangerschapsyoga Lingewaard

HAALDEREN - De zomervakantie is weer voorbij en yoga Lingewaard opent weer haar deuren voor hathayoga en zwangerschapsyoga. Hathayoga is de bekendste en oudste vorm van yoga. De lessen bestaan uit lichaamsoefeningen en ontspanning. De adem speelt hierbij een belangrijke rol.

Door yoga bouw je kracht en souplesse op. Je ervaart rust en ontspanning in jezelf; je komt meer in balans. Yoga kan heilzaam zijn voor mensen met klachten als: stress, burnout, nek/rugklachten, hoofdpijn en RSI. Yoga is gezond en maakt zowel lichaam als geest krachtig en soepel en voedt het met energie. Ervaring met yoga is niet nodig. Voor een gratis proefles bent u altijd welkom.

Zwangerschapsyoga is een volledige cursus ter voorbereiding op de bevalling. Deze lessen bestaan eveneens uit lichaamsoefeningen, ademtechnieken en ontspanning. Ook komt informatie over zwanger zijn en bevallen aan bod.

De cursus is erop gericht de aanstaande moeder voor te bereiden om een zo ontspannen en prettig mogelijke bevalling, de zwangerschap bewust te beleven, het zwangere lichaam vitaal te houden en te leren omgaan met angst en pijn. "We werken in drie thema's van elk vier weken: ontspanning, concentratie en kracht. Elke vierde les is een partnerles."

De cursus heeft geen vast begin en einde. Instappen kan vanaf veerten weken en kan duren tot aan de bevalling. Op tijd instappen verdient aanbeveling. Deze cursus wordt door veel verzekeraars vergoed. Informatie verkrijgbaar bij de verloskundige in Bemmel of via de site.

De lessen worden gegeven in De Tichel in Haalderen door Miranda van Oostrom, die opgeleid is tot (zwangerschaps)yogadocent door een erkende opleiding. Meer informatie en tijden staan op www.yogalingewaard.webklik.nl of bel ervoor 06 25441244.

Danscentrum Elvira Nijmegen: dertig jaar dansles in the City!

NIJMEGEN - "Dansen is leuk, gezond, sportief, gezellig en je wordt er gelukkig van. Dansen vergroot bovendien je zelfvertrouwen."
Danscentrum Elvira bestaat dertig jaar. En met erg veel succes!


Een danscentrum waar je je direct thuis voelt. Waar iedereen nog echt aandacht voor elkaar heeft! Waar mensen enthousiast en vrolijk zijn. Het mooiste en meest complete danscentrum in de regio. Met een dansvloer om van te dromen, airconditioning en een gezellige bar.

Reactie van een cursiste: 'Ik wist niet echt wat ik kon verwachten van een danscursus bij Elvira in Nijmegen. Een vriend van me nodigde me uit om mee te gaan op dansles en wie ben ik dan om nee te zeggen? Ik ben echt blij dat ik gegaan ben, want ik beleef een super tijd. Al vele jaren. Relaxte mensen, geweldige muziek en een fantastische dansschool. Ik kan het iedereen aanbevelen!'

Danscentrum Elvira start in september met nieuwe danscursussen Stijldansen, Latin Dance, Ballroom, HipHop & Streetdance, Salsa en Zumba. Goed leren dansen staat bij Elvira voorop. Alle cursussen worden ingedeeld in leeftijdsgroepen en als je voor een cursus Stijldansen zonder partner wil komen is dat geen probleem.


Elvira zorgt voor een passende danspartner! Kom, kijk en informeer. "Ga naar de website www.DanscentrumElvira.nl, Want dansen doe je bij Danscentrum Elvira!"

Laatste kermisdag voor Harry en Henny Boerstal

GENDT - Dinsdagmorgen 26 augustus 2014... Een beetje rare dag, want het werd voor ons de laatste keer kermisdinsdag. Het regende en was fris en we dachten in eerste instantie dat wordt niks, hier komt niemand op af…. Maar we zeiden tegen elkaar, we gaan er een mooie dag van maken….

En het werd een mooie dag toen het stopte met regenen en het Herbergplein toch weer vol liep met mensen. Het werd weer als vanouds, mede door het fantastische orkest Sowieso. En zo konden wij deze laatste dag waardig afsluiten, letterlijk met een lach en een traan (zelfs meerdere tranen). Al die mooie jaren schieten in één keer voorbij, vooral als je om je heen kijkt en mensen ziet zitten die soms wel vijftig jaar lang bij ons kermis hebben gevierd.

En er waren zelfs mensen die tegenwoordig in Amerika, zelfs in India wonen, die dit festijn niet wilden missen en nog voor de laatste keer extra naar Gendt zijn gekomen, SUPER… Daarom willen wij iedereen heel erg bedanken voor al die mooie jaren, die begonnen met de New Four (in de tent) en The Sunstreams (in de zaal) en eindigden buiten op het terras.

Ook willen wij het personeel bedanken die al die jaren voor ons heeft klaar gestaan. Ook de mannen van 'zit wel snor' bedankt, ieder jaar weer een mooi lied voor ons geschreven, prachtig. Lieve mensen nogmaals hartelijk dank, wij stoppen er mee, maar waarschijnlijk komt er volgend jaar een doorstart zodat deze mooie dag kan blijven bestaan, wij zijn er dan ook, maar dan aan de andere kant van de bar...

Harry en Henny Boerstal

Franse les volgen bij geboren Françaises…

HUISSEN - Voor velen van u, ondernemers, families, werknemers, studenten is het de start van een nieuw seizoen. Het hoofd nog vol met mooie herinneringen en het gevoel van vrijheid is dit het moment bij uitstek om beslissingen te nemen.


En als u eens zou besluiten om uw Frans te verbeteren, zodat u tijdens de volgende vakantie toch met die Fransen kunt communiceren die zelf vaak geen andere taal durven te spreken? Of u, als ondernemer, misschien wilt u eindelijk eens de stap zetten om uw activiteiten uit te breiden naar een Franstalig gebied? En studenten, die hun niveau van het Frans willen verhogen, of hele families die hun droom willen realiseren: leven in Frankrijk.

Voor u allen hebben wij een oplossing. Een lesmethode helemaal aangepast aan uw situatie en wensen, verzorgd door twee Françaises: Claude Nijst-Adam en Maryline Delubriat-Loysel.
123Francais heeft als motto "à la carte", Franse les geven op maat gesneden. Of u nu beginner bent of gevorderde, wat ook uw leeftijd of motivatie is: u bent welkom bij ons.

U kunt kiezen voor een privé-cursus, of een cursus met z'n tweeën, met een familie of in een groep (van max. 6 personen).
Het nieuwe seizoen voor groepslessen gaat in week 39 van start. De groepen worden met zorg samengesteld zodat iedereen optimaal aandacht en begeleiding kan krijgen. Er zijn dus groepen van verschillende niveaus.
Onze benadering "à la carte" spreekt ook steeds meer bedrijven aan, want 123Francais is zeer flexibel wat betreft de lestijden en de lessen zijn altijd helemaal toegespitst op de zakelijke specialismen van elk bedrijf.
Aarzelt u dus niet langer om eens kennis met ons te komen maken!

29 / 30

30 / 30

Onze lieve schat Wouter wordt

11 september 14 jaar

Dikke knuffel van Papa, Mama en Iris xxx

Hiep hiep hoera

Lynn word 15 september

5 jaar!

Gefeliciteerd lieverd:)

xxx papa, mama, Zoey en Romy

Sweet Sixteen op 14 september!

Gefeliciteerd lieve Carlijn!

X

Papa, Mama, Maartje, Colin

Niels, die van honden houdt, wordt op 9 september

10 jaar

Gefeliciteerd.

Van je peettante Thea