GN Berg en Dal Heumen Mook

22 juni 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 22 juni 2016


Open Tuindag: 3 juli in 39 tuinen!

REGIO - Op zondag 3 juli is het van 11.00 tot 17.00 Open Tuindag in liefst 39 tuinen in de gemeente Berg en Dal.

De tuinen zijn te vinden in de kernen Millingen aan de Rijn, Kekerdom, Ooij, Beek, Ubbergen, Heilig Landstichting, Berg en Dal, Groesbeek, Breedeweg en De Horst. Alle informatie over de tuinen is te vinden op www.opentuindagbergendal.nl. Op de site en in de boekjes zijn ook vier routes aangegeven die langs de tuinen voeren. De Tuindag wordt georganiseerd als vervolg op eerdere initiatieven in de verschillende dorpen.

Veel nieuwe tuinen!

Er valt veel te genieten en ook veel nieuws te zien. De variatie aan tuinen is enorm. Sommige tuinen zijn door professionals aangelegd, andere zijn langzaam 'ontstaan'. Bij de ene deelnemer staan planten centraal, bij anderen juist het design. Water, bloemen, grassen, kleuren en geuren kunnen doel op zich zijn. Maar soms staat de oogst centraal en wordt de opbrengst uit de tuin opgegeten of verwerkt in helende of verzorgende producten. Alle deelnemers hebben zo hun voorkeur en hun passie, en daar maken ze u graag deelgenoot van.

Boekje verkrijgbaar vanaf eind juni

Naast de website is er voor 1 euro een kleurrijk boekje te koop met de beschrijving van alle 39 tuinen, de routes en de sponsors die de dag hebben mogelijk gemaakt. Het boekje ligt straks in alle tuinen en is in de loop van de maand beschikbaar op een vijftal voorverkoopadressen. Zie de website www.opentuindagbergendal.nl.

Rommelmarkt Groesbeekse voetbalvereniging Rood Wit

GROESBEEK - Ook dit jaar houdt Rood Wit weer haar traditionele rommelmarkt. Als vanouds op de laatste zondag van juni. Op 26 juni van 10.00 tot 14.00 uur is deze markt weer voor iedereen geopend.

Tegen een bescheiden toegangsprijs is iedereen welkom om te snuffelen tussen de vele spullen die aangeleverd zijn. Spullen worden opgehaald in de Breedeweg en in de Mansberg, Generaal Gavinstraat en de wijk achter de nieuwe Coop. Iedereen kan ook zelf nog spullen brengen naar de parkeerplaats van de club. Dat kan op zaterdag tussen 10.00 en 14.00 uur. Ook kan men bellen met de kantine op donderdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur: 3971130. Dan kan er een afspraak gemaakt worden voor de zaterdag om de spullen te komen halen. "We gaan er wel vanuit dat het nog goed bruikbare spullen zijn. Als dat niet zo is dan kunnen we het niet meenemen. We verwachten weer een gezellige rommelmarkt waar iedereen welkom is."

3 / 20

Ondernemers bezoeken hoofdkantoor Jan Linders

Foto: Irma van de Scheur

BERGEN – Leden van de Groesbeekse Ondernemersvereniging (GOV) en Ondernemend Ubbergen hebben dinsdag 8 juni een bezoek gebracht aan het hoofdkantoor van Jan Linders in Nieuw-Bergen.

Na een presentatie over de ontwikkeling van het bedrijf volgde een rondleiding door het distributiecentrum, van waaruit de 59 filialen worden bevoorraad. Het was voor de ondernemers bijzonder interessant om te zien op welke wijze het logistieke proces georganiseerd is en daarnaast was men erg onder de indruk van het enorme magazijn. Als dank voor de hartelijke ontvangst hebben beide ondernemersverenigingen samen 500 euro gedoneerd voor het goede doel van het hoofdkantoor van Jan Linders. Elk jaar kiest elk filiaal en ook het hoofdkantoor, een lokaal goed doel. Dit jaar hebben de medewerker(ster)s van het hoofdkantoor gekozen voor de realisatie van een ontmoetingscentrum in de gemeente Bergen.

Burgemeester knipt eerste startbewijzen Dorpen Avondvierdaagse Beek

Foto: Bert Roodbeen

BEEK – Dinsdagavond is voor de vijfde maal de Dorpen Avondvierdaagse in Beek van start gegaan. Vanwege het eerste lustrum heeft burgemeester Slinkman de eerste startbewijzen geknipt.

De vorige vier edities van de Dorpen Avondvierdaagse liepen door de gemeente Ubbergen en Groesbeek. Ditmaal werd naar aanleiding van de herindeling door de gemeente Berg en Dal gelopen en dit zal voorlopig wel zo blijven, aldus de organisatie. Burgemeester Slinkman sprak de deelnemer(ster)s toe bij de start 'Het Kulturhus' en dankte de vele vrijwilligers voor hun inzet.

Slinkman wenste de lopers veel succes en knipte persoonlijk de eerste startbewijzen van de 5- en 10-kilometer. De route op de eerste avond ging via het Wylerbergmeer (10 kilometer) en de stuwwal (5- en 10 kilometer) van Beek naar Kerstendal in Berg en Dal, waar de controlepost en rustplaats was. Daar was er voor elke wandelaar fris en fruit aanwezig.

Er hadden zich 610 lopers ingeschreven. De tweede en derde dag werd gestart vanaf dorpshuis De Sprong in Ooij, vandaar gaat de route door de Ooijpolder. Vrijdag de laatste dag vertrekken de wandelaars weer via Het Kulturhus in Beek waarna hen een feestelijke inhuldiging wachtte.

Kleine zorgbeurs in Kekerdom

KEKERDOM - "Mogen wij ons even voorstellen? Willen jullie horen wie we zijn en wat we kunnen doen voor jou of je naaste?"

Ja graag, antwoordde de KBO op deze vraag van steunpunt Mantelzorg en SWOM. ‘Nou dan willen wij ook wel meedoen’, zei weer een ander en dan moeten we ook andere groepen uitnodigen. Zo gezegd, zo gedaan. Als je twee partijen bij elkaar brengt en er enthousiasme en aanwas groeit , blijkt er ineens een kleine zorgbeurs uit te ontstaan voor alle inwoners van Kekerdom.

Heb je een vraag over zorg of een vraag naar zorg, kom dan luisteren en kijken in het Kulturhus op woensdag middag 13 juli. Diverse zorgaanbieders of ondersteuners vertellen wat ze kunnen betekenen voor jou of degene voor wie je zorgt. Zorg is een doolhof voor wie er nieuw in is. Nu de wetgeving sinds 2015 is gewijzigd, zijn er misschien nog wel meer onzekerheden bijgekomen. Daarom nodigt Vitaal Kekerdom alle inwoners uit om kennis te nemen hoe het in de regio Millingen, Leuth en Kekerdom is geregeld.

Vier organisaties zullen spreken en vragen beantwoorden: Gasthuis Sint-Jan de Deo wil graag vertellen over maaltijdservice en ook graag polsen of er behoefte is aan een inloopmiddag of iets dergelijks in het Kulturhus. SWOM vertelt over vervoer en Steunpunt Mantelzorg over respijtzorg voor de mantelzorger die even iets anders wil of moet doen dan zorgen. WMO adviesgroep Berg en Dal en het Sociaal Team KLM lichten hun hele werkterrein toe. De deur gaat om 1300 uur open voor de koffie en de lezingen lopen van 13.30 tot 15.00 uur.

Nieuw scorebord bij SC Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - De supportersvereniging, FC De Hove en SC Millingen zelf hebben samen een nieuw prachtig elektronisch scorebord aangeschaft.

Dit nieuwe scorebord is op dezelfde plek geplaatst, waar het oude scorebord stond, namelijk tegenover de tribune van het hoofdveld. Op dit scorebord worden de hoofdsponsors,stersponsors plus en stersponsors vermeld. Uiteraard kunnen er ook andere teksten van activiteiten op komen staan. Deze kunt u mailen naar: pr@scmillingen.nl.

Let er wel op, dat de tekst kort en krachtig moet zijn en het scorebord laat de tekst in hoofdletters zien. Naast deze reclameteksten kan er gedurende een voetbalwedstrijd de stand zichtbaar zijn. De terreinmeesters kunnen de score vanaf een laptop bijhouden.

Het bestuur van SC Millingen is de supporters-vereniging en FC De Hove erkentelijk voor de bijdrage aan dit prachtige bord.

Ook Millingen krijgt een vlindertuin

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Dinsdagmiddag is een start gemaakt met de inrichting van een Idylle (vlindertuin ) aan de Chopinstraat op het terrein, waar de oude bibliotheek heeft gestaan tegenover de Martinusschool.

De leerlingen van de Martinusschool hebben samen met wethouder Erik Weijers twee bijenhotels ingericht. De Idylle is een initiatief van Millingenaar Vincent Sanders en is mede mogelijk gemaakt door Arjan Vernhout. Laatstgenoemde heeft het benodigde geld bij elkaar weten te krijgen voor de aanleg van de Idylle.

Later zal het terrein worden ingezaaid zodat het terrein een kleurrijk bloementerrein wordt waar veel nectar en stuifmeel te vinden zal zijn voor de vlinders en bijen. Helaas zijn er te weinig bloemrijke plekken. Daar probeert de Vlinderstichting en de Nederlandse Bijenhoudersvereniging in samenwerking met de gemeente Berg en Dal en diverse vrijwilligers verandering in te brengen. Ook zal het een heerlijke plek worden om te wandelen en van de natuur te genieten. Onlangs is in Breedeweg een vlindertuin officieel geopend. Daar staan momenteel de bloemen al in bloei.

Offerblok van kerkmuur Heilig Hartkerk getrokken en meegenomen

GROESBEEK -DE HORST – Dinsdagmorgen tussen 09.00 en 10.30 uur is een metalen offerblok in de Heilig Hart kerk aan de Ketelstraat op De Horst van de muur getrokken en meegenomen.

Het offerblok in de vorm van een kluisje was tegen de kerkmuur bevestigd met keilbouten. Het offerblok is met geweld van de muur getrokken. Er zat vermoedelijk een klein geldbedrag in. De politie is op zoek naar eventuele getuigen, die op dat tijdstip iets verdachts gezien hebben bij de kerk. Zij worden verzocht met hen contact op te nemen via 0900 8844.

Banden lek gestoken van geparkeerde auto in Groesbeek

GROESBEEK – Van een auto die stond geparkeerd op de parkeerplaats achter de Scapino en Hema, waar de voormalige Zoma fabriek heeft gestaan, zijn dinsdagavond of in de nacht van dinsdag op woensdag enkele banden lek gestoken.

De vernieling werd woensdagmorgen ontdekt door de eigenaar uit Groesbeek. Hij gaat aangifte bij de politie doen van vernieling aan zijn voertuig. De aangerichte schade loopt in de honderden euro's.

Tentoonstelling Camino Francés, bedevaart naar Santiago de Compostela

Centrum voor Kunsthistorische Documentatie Radboud Universiteit Nijmegen

HEILIG LANDSTICHTING - De bedevaart naar het graf van Sint-Jacobus is de beroemdste bedevaart in het christendom. Miljoenen zijn langs eeuwenoude voetpaden naar Santiago de Compostela gegaan. De beroemdste pelgrimsweg is de Camino Francés, letterlijk Franse weg, die loopt vanaf St-Jean-Pied-de-Port aan de Franse kant van de Pyreneeën.

Ondanks de christelijke oorsprong van de Camino Francés, is het geloof niet voor alle pelgrims de (belangrijkste) reden de tocht te ondernemen. Naast religie en spiritualiteit hebben pelgrims onder andere de volgende beweegredenen: sportieve uitdaging, cultuur en avontuur.
Met objecten uit de collecties van het Centrum voor Kunsthistorische Documentatie en het Katholiek Documentatie Centrum van de Radboud Universiteit en van Museumpark Orientalis geeft de tentoonstelling een beeld van deze pelgrimage. De getoonde objecten zijn onder andere originele persoonlijke pelgrimssouvenirs, reisattributen en nog veel meer zijn te zien in het Binnenmuseum in Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis tot en met 1 november.

Openingstijden: Dinsdag tot en met zondag 11.00-17.00 uur. Gesloten op maandag en van 18 tot en met 22 juli in verband met 4Daagse Nijmegen.

Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis ligt aan Profetenlaan 2, Heilig Landstichting; www.museumparkorientalis.nl.

Hoosbui verandert Groesbeek weer in een waterballet

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een fikse hoosbui heeft woensdagmiddag het centrum even veranderd in een waterballet. Doordat de bui – waarbij het water met emmers uit de lucht viel – maar een kwartier duurde, kon het water na enige tijd de weg naar het riool vinden.

Veel mensen hielden hun hart vast, vooral diegenen die in twee weken tijd nu voor de derde maal geconfronteerd zouden worden met de nodige schade. Ditmaal had alleen het verkeer de nodige overlast en moest er stapvoets gereden worden om het spatten zoveel mogelijk te voorkomen. Bij het gemeentehuis hoopte het water zich op, maar dat zocht na 10 minuten zijn weg naar De Spoorbeek en De Groesbeek. Echter er waren automobilisten bij, die er kennelijk een sport in hadden om hard door de watermassa heen te rijden, zodat het water tegen de gevels van woningen en winkels terecht kwam.

Fietsers en wandelaars hadden een veilige schuilplaats gezocht. Voor de brandweer –die op alles voorbereid was– was het bijzonder rustig. Er is geen melding binnengekomen van volgelopen kelders en dergelijke. Ook bij de gemeente waren geen meldingen van putdeksels, die uit het wegdek geslagen waren.

Waardwonen viert voltooiing Centrumplan Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Op 13 juni vierde Waardwonen samen met gemeente Berg & Dal, bewoners, buren en relaties de voltooiing van complex Centrumplan Millingen aan de Rijn. Wethouder J. Thijssen van de gemeente Berg & Dal en directeur-bestuurder Hanke Gielen van Waardwonen hebben samen met de bewoners via een aantal sprankelende handelingen het complex officieel geopend.

Met de voltooiing van dit complex, bestaande uit 12 appartementen en supermarkt Aldi, is de nieuwbouw van het centrum in Millingen aan de Rijn voltooid. In 2013 realiseerde de corporatie aan de Heerbaan al complex 't Stüpke met daarin het kantoor van Waardwonen, een vestiging van de Rabobank, commerciële ruimte en 14 huurappartementen.

Beide complexen zijn gelegen op een zichtlocatie, centraal in het centrum aan de Heerbaan, vlakbij het karakteristieke kulturhus Den Ienloop. Beide gebouwen hebben een stoere en frisse uitstraling die goed aansluit bij de naastliggende bebouwing en het monumentale karakter van de Heerbaan versterkt.

De corporatie investeerde 4,5 miljoen euro in dit bijzondere project in het centrum van Millingen aan de Rijn. Waardwonen wil een gedifferentieerd aanbod van levensloopbestendige woningen realiseren voor een brede doelgroep. Daarnaast wil de corporatie aantrekkelijkheid en toegankelijkheid van Millingen aan de Rijn vergroten en daarmee ook de leefbaarheid.

7 / 20

Openluchtconcert Jubilate Deo

GROESBEEK - Ook zo’n zin in een muzikale middag? Wij van Inloop en ontmoetingsplaats ’t Trefpunt De Meent wel, en dat gevoel willen wij met u delen!

Daarom geeft fanfare Jubilate Deo uit Groesbeek op zondag 3 juli vanaf 14:30 uur een openluchtconcert op het grasveld tussen De Meent en Jumbo. Door het uitgebreide repertoire van fanfare Jubilate Deo is er voor ieder wat wils.

Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te komen genieten van de muzikale klanken van fanfare Jubilate Deo. De koffie staat klaar en de toegang is gratis. Inloop en ontmoetingspunt ’t Trefpunt De Meent is dagelijks geopend en organiseert diverse activiteiten. Meer informatie staat op www.trefpuntdemeent.nl.

Bingo bij Bond voor Senioren

BREEDEWEG - Dinsdag 28 juni is er bingo om 14.00 uur in de Goei.j Ka.mer. De zaal is om 13.00 uur open aan de Sint-Antoniusweg 8c in Breedeweg.

De kaarten kosten 6 euro per stuk. De jackpot is afgelopen keer weer gekraakt zodat er nu 10 euro in zit. Het tempo van de bingo is aangepast aan oudere deelnemers en mensen met meerdere kaarten. Door mee te spelen steunt de deelnemer de Bond voor Senioren" Breedeweg. Ook niet-leden zijn welkom.

Let op: In de maand juli is er geen bingo. De eerstvolgende bingo is dan 23 augustus.

Voorkom diefstal fiets of scooter

BERG EN DAL - Nederland is een echt (brom)fietsland. Er worden ook veel fietsen, bromfietsen en scooters gestolen, een grote ergernis voor iedereen die er mee te maken krijgt.

"Tref maatregelen zodat uw rijwiel, bromfiets of scooter een aanzienlijk kleinere kans heeft om gestolen te worden. Niet iedereen kan zijn eigen vervoermiddel goed omschrijven", volgens André Vreemann. "Vaak weet men alleen maar dat het een groene damesfiets met een kinderstoeltje is. Dan maakt het een stuk moeilijker om uw tweewieler op te sporen. Noteer op bijvoorbeeld fietsregistratiekaart zoveel mogelijk kenmerken zoals merk, framenummer of chipnummer. Let op dat u het framenummer noteert en niet het serienummer. Daarnaast kunt u de fietsenmaker vragen uw postcode en huisnummer in het frame te graveren."

"Zet uw voertuig altijd op slot, bijvoorbeeld met een extra beugel- of kabelslot aan een vast voorwerp of aan de fiets met wie u bent gekomen. Maak indien mogelijk gebruik van een bewaakte fietsenstalling. Zet uw voertuig 's avonds of 's nachts niet op een onverlichte plaats." Vreemann raadt aan altijd aangifte te doen bij diefstal. Dan wordt dit opgenomen in het fietsdiefstalregister waarin alle gestolen fietsen staan geregistreerd. Ga naar www.fietsdiefstalregister.nl om te controleren of de fiets in het register voorkomt. Voor meer informatie www.fietsdiefstal.nl."

Ingezonden brief

Broeders van Franciscus de Leuthse pastorie uit. Gelukkig een emeritus-pastoor Jan van Gestel die het eens is met de Belangengroep Leuthse Gemeenschap. Wat hij zegt: "De mensen komen niet meer naar de kerk. Dat is voorbij. De kerk moet naar de mensen gaan."

Nu hadden wij twee broeders van Franciscus in de pastorie, die inderdaad naar mensen toe gingen. Hun huurcontract liep 31 mei af en werd niet door het kerkbestuur en Mgr. Mutsaerts verlengd. Het had toch zo mooi kunnen zijn. Waarom niet samen met de vluchtelingen en de broeders onder een dak, zodat ze elkaar hadden kunnen helpen, samen leven, samen doen. De broeders waren hier graag toe bereid. Zo hoort het toch in het leven te gaan. Erg jammer dat de zij de pastorie moesten verlaten. Ze hadden zoveel voor de gemeenschap en vluchtelingen kunnen doen.

De vluchtelingen brachten, volgens het kerkbestuur, meer huur op, dat nodig was voor het onderhoud van de kerken. (Zie de uitspraak van de heer Sanders van het kerkbestuur naar aanleiding van een gehouden handtekeningactie: "Van handtekeningen kan ik geen kerkgebouwen onderhouden." Katholiek beleid: De katholieke de pastorie uit en andere er in. Is dat het beleid van vandaag?

Waarom nog gelden besteden aan stenen gebouwen. De mensen komen niet meer naar de kerk, dat is binnen de kortste tijd voorbij. Zie ook de uitspraak van Van Gestel. Een gebouwtje huren om eucharistie in te vieren is toch veel en veel voordeliger. Het gaat toch niet om het gebouw. Jezus is toch ook geboren in een stal, kan het nog kleiner? Is het niet veel verstandiger om die vijfenzeventig duizend euro per jaar die jaarlijks uitgegeven worden onderhoud, uit te geven aan de mensen in Afrika. Twintig tot dertig miljoen mensen lijden honger door droogte.

De kerk is, en terecht, tegen abortus "Ieder mens heeft recht op leven". Maar dat geldt toch ook voor de mensen in Afrika die daar, als wij ze niet te hulp komen, moeten sterven van honger. In een van de lezingen staat toch ook "Verkoop uw bezit en geef het aan de arme".

Verkoop van gebouwen zal niet zo eenvoudig zijn maar stop in ieder geval nu met het onderhoud van kerkgebouwen. Zolang er nog kerkbezoek is houden de gebouwen het nog wel uit. Probeer het kerkje in Kekerdom te behouden, want dat is, over korte tijd, groot genoeg voor alle kerkgangers uit de hele polder.

Tot slot misschien een goed idee: In Millingen zijn 8 weekendvieringen in de maand. Is het mogelijk om een van die weekendvieringen, eens in de maand, in Leuth te doen voor de bejaarden en slechtlopenden?

Dan kunnen we zeggen: "De kerk is op weg naar de mensen." Ondanks alles: een vriendelijke groet.

Joop Rutten, Leuth.

Wibeco Vastgoed zet kanttekeningen bij verkoop gemeentehuis

BERG EN DAL - Wibeco heeft aan een brief aan het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal kanttekeningen geplaatst betreffende de procedure van de verkoop van het oude gemeentehuis in Beek-Ubbergen.

Zo zijn volgens Wibeco de condities gewijzigd na de openbare inschrijvingsprocedure en bestrijdt ze dat de beoogde bestemming in het ter visie gelegde voorontwerp bestemmingsplan volledig de intentie van de gemeente weerspiegelt zoals beschreven in de openbare inschrijvingsprocedure. Volgens Wibeco was het zorgzamer geweest als de gemeente het gemeentehuis opnieuw openbaar had aangeboden.

De gemeente reageert in een schrijven aan Wibeco als volgt: "Zoals bekend heeft de openbare inschrijvingsprocedure geruime tijd in beslag genomen en is zonder resultaat afgesloten. Daarna is naar alternatieven gezocht die aansloten bij de eerder gehanteerde ontwikkelingsopgave. Het aanbod van Dornick BV was voor het voormalige college van Ubbergen een passend alternatief dat geleid heeft tot een koopovereenkomst. Het college beschrijdt de zienswijze van Wibeco dat het registergoed is verkocht conform een bestemming waar nagenoeg alles mogelijk is. Actiever handelen van de kant van Wibeco had wellicht meer in de rede gelegen. De teleurstelling achteraf dat u tijdens de openbare inschrijvingsprocedure onvoldoende accuraat heeft gehandeld is niet aan de gemeente maar aan u zelf te wijten. De gemeente heeft gekozen door middel van een openbare inschrijvingsprocedure het registergoed te verkopen om iedereen gelijke kansen te geven op basis van uitgebreide informatie, die tijdens de procedure nog nader kon worden toegelicht. De gemeente blijft van mening dat de procedure goed is verlopen."

Discozwemmen in zwembad De Lubert in Groesbeek

GROESBEEK - Vrijdag 24 juni organiseert zwembad De Lubert aan de Cranenburgsestraat 23d in Groesbeek van 19.00-20.30 uur discozwemmen voor iedereen.

Op swingende Top 40 muziek met een spetterende discoverlichting kan er volop gedanst en gezwommen worden. De entree is voor kinderen 4,00 en voor volwassenen 4,50 euro.

Zes drankrijders betrapt bij alcoholcontrole in Groesbeek en Nijmegen

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - De politie heeft zaterdagavond tijdens twee grote drankcontroles in Groesbeek en Nijmegen in totaal van 728 blaasresten laten afleggen.

De eerste controle was van 21.00 tot 01.00 uur op de rotonde bij de Zuidmolen in Groesbeek waar drie drankrijders werden betrapt. Daarna verplaatste de controle zich naar de Prins Mauritssingel in Nijmegen waar de controle van 02.00 tot 05.00 uur werd uitgevoerd. Ook daar bleken drie bestuurders teveel gedronken te hebben. Alle 6 overtreders moesten een bloedanalyse ondergaan, waarna er vijf een rijverbod kregen opgelegd. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. Een beginnend bestuurster die in Nijmegen werd betrapt – had tweemaal het maximumpercentage alcohol genuttigd. Van haar werd het rijbewijs ingevorderd. De officier van justitie zal binnen tien dagen besluiten of en wanneer zij haar rijbewijs terugkrijgt. Zij zal daarnaast een cursus bij het CBR moeten volgen.

De Spoorbeek krijgt hulp van De Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het heeft even geduurd, maar sinds kort stroomt er kwelwater door De Groesbeek naast croissanterie Le Monde aan de Dorpsstraat.

Dankzij boren nabij de protestantse kerk aan de Kerkstraat op 40 meter diepte kon men om zo bij het kwelwater komen. Op het marktterrein is ook geboord, maar dit heeft nog geen resultaat opgeleverd. Het water in De Spoorbeek tussen marktterrein en Bellevue staat stil en begint al groen te worden van de alg en volgens de bewoners ook te stinken. De gemeente Berg en Dal heeft een bedrijf ingeschakeld om een buis te leggen vanaf De Groesbeek naar De Spoorbeek om water van De Groesbeek naar De Spoorbeek te laten lopen. Als er niet voldoende water komt, zal er een pomp tussen worden geplaatst zodat binnenkort door beide beken in het centrum van Groesbeek stromend kwelwater zal stromen. Het water loopt via het centrum door speeltuin Het Groeske richting De Horst. Vandaar zal het Duitsland in gaan lopen.

Langs beken en paden van De Horst

DE HORST - Zondag 3 juli staat een ommetje langs de beken en zandpaden van het kerkdorp De Horst op het programma. De wandeling start om 14.00 uur bij de kerk van De Horst en zal tegen 16.00 uur hier ook weer eindigen. Deelname is gratis.

De Horst is een relatief jong dorp binnen de gemeente Berg en Dal en kenmerkt zich door de vele zandpaden en nogal wat beken. Allemaal overgebleven na ontginning van de Gemeenteheide in de 19e eeuw. Plukjes struik- en dopheide en gagel zijn restanten van dit eeuwenoude heidelandschap. Naast een wandeling over enkele oude paden staat een bezoek aan De Groesbeek en De Leigraaf op het programma. Ook zullen projecten aan bod komen waar natuurherstel plaatsvindt. Het belooft een verrassend ommetje te worden door een laag en soms erg nat stukje Berg en Dal. Het is dan ook verstandig om goed schoeisel aan te trekken deze middag. Voor meer informatie: Paul Leenders, 024 3972405 of www.wmg-groesbeek.nl.

Vier ton voor riolering Ooij

BERG EN DAL De gemeenteraad is akkoord gegaan met het beschikbaar stellen van een extra krediet voor de aanleg van riolering op De Vlietberg in Ooij. In totaal zullen 36 woningen op het riool worden aangesloten, waarvan de kosten in totaal ruim vier ton bedragen.

Ten Doesschate (VVD) was van mening dat riolering bij de basisvoorziening hoort. Peters (SG): "Wij praten over 36 woningen waar toentertijd al Iba's zijn geplaatst." Houkes (C'90) gaf aan dat het al een heel lang dossier is. "De Iba's zijn er wel, maar die werken niet goed. Wij gaan er vanuit dat het hierbij blijft", liet hij weten.

Wethouder Barber was het met Houkes eens, dat "de Iba's een grote mislukking zijn geweest. Het is jammer dat nu alles duurder is geworden. In verband met mogelijk explosieven in de grond is er 30.000 euro extra uitgetrokken. In ieder geval zal het mogelijk aanwezige oorlogstuig verwijderd worden, voordat met de aanleg van de riolering begonnen kan worden", aldus Barber. Inmiddels heeft er al een detectieonderzoek plaatsgevonden, waaruit is gebleken dat er verdachte objecten in de grond zijn aangetroffen. Alleen SG was tegen, zodat De Vlietberg het eind van dit jaar riolering heeft.

Bewoonster betrapt vier inbrekers

GROESBEEK – Vrijdagavond tussen 19.45 en 20.35 uur is ingebroken in een woning aan de Hobbemaweg in Groesbeek. Door een raam te forceren zijn de inbrekers de woning binnengekomen en hebben tijdens de afwezigheid van de bewoonster het gehele huis doorzocht.

Bij thuiskomst van de bewoonster werden vier inbrekers overlopen, die vervolgens er als een haas vandoor gingen via de achterzijde van de woning. Via de brandgang liepen ze door een speeltuintje heen naar een rode vluchtauto, vermoedelijk een Rover die op de Tooropweg stond. De inbrekers gingen er vervolgens met grote snelheid vandoor via de Ambachtsweg. Vooralsnog worden er alleen sieraden vermist. Direct is er een Burgernet-bericht uitgegaan, waarin werd gemeld uit te kijken naar een viertal jongemannen in de leeftijd van naar schatting 20 jaar, gekleed in donkere trainingspakken en witte gymschoenen. Een van de inbrekers is vermoedelijk bij het vluchten gewond geraakt aan zijn knie. De politie heeft laten weten enkele nuttige tips te hebben ontvangen. De inbrekers zijn nog spoorloos.

Startup DuurzaamBeek café: Waarom moeten we ons druk maken over duurzaamheid?

BEEK - Duurzaamheid is een vaag begrip voor veel mensen. Wat betekent het en wat moet je ermee? Toch raakt het jong en oud en speelt het een steeds belangrijkere rol in ieders leven. Op woensdag 29 juni houdt een aantal enthousiaste dorpsgenoten van 20.00 tot 21.30 uur een bijeenkomst in het Kulturhus aan de Roerdompstraat 6 in Beek: het eerste DuurzaamBeek café.

"Iedereen is welkom vanaf 19.30 uur om informatie op te halen, mee te praten of gewoon om je te oriënteren op de mogelijkheden om je eigen leefomgeving te verbeteren. Het thema is: waarom zouden we ons druk moeten maken over duurzaamheid? En als logisch vervolg zoeken we samenwerking om duurzame resultaten te behalen, die voor de inwoners en bedrijven van Beek en Ubbergen iets opleveren en kunnen bijdragen om onze gemeente in 2050 energieneutraal te maken!

Je kunt afval scheiden en opnieuw gebruiken, slim verbouwen en het comfort van je woning verhogen, energie besparen, zelf energie opwekken, (water)overlast beperken en voorkomen, natuur en groen beter benutten, een gezonde leefstijl ontwikkelen. Er zijn veel activiteiten mogelijk en gewenst, die in samenwerking gemakkelijker, sneller, beter en goedkoper gedaan kunnen worden. En hoe willen we dat realiseren? Daar gaan we het over hebben in het DuurzaamBeek café.

We hebben een aansprekende gastpresentator uitgenodigd, Energieplein Berg en Dal is van de partij, wethouder Erik Weijers legt uit waarom de politiek achter dit initiatief staat en iedereen kan een bijdrage leveren met ideeën en suggesties. We hopen dat er op deze avond zaadjes worden geplant ter ontkieming. Deze wens geven wij alle deelnemers tastbaar mee, zodat je daar thuis aan wordt herinnerd. Kom je ook?" aldus Anita Huisman, Gerhard Boot, Liny Toenders en Jos van der Lint. Email: duurzaambeekcafe@gmail.com.

Weinig belangstelling op inloopavond statushouders pastorie Leuth

Foto: Bert Roodbeen

LEUTH – Dinsdagavond vond er een inloopavond plaats over de tijdelijke opvang van statushouders in de pastorie van Leuth in De Rosmolen.

In totaal zullen in de pastorie van Leuth zes statushouders worden ondergebracht, maar daarvoor dient de pastorie wel aangepast te worden om een geschikte woonruimte te creëren. De weinig belangstellenden die naar de inloopavond gekomen waren, konden vragen stellen die werden beantwoord door medewerkers van de gemeente Berg en Dal – onder wie wethouder Thijssen -, parochie en Vluchtelingenwerk. De vragen hadden betrekking over de opvang van de statushouders en eventuele andere bewoner(ster)s van de pastorie.

Er moeten nog de nodige vergunningen worden aangevraagd, voordat de statushouders in de pastorie van Leuth terecht kunnen. Men verwacht dat eind van dit jaar kan. Ook in de pastorie van Ooij zal een zes-tal statushouders worden ondergebracht. Hiervoor wordt op 22 juni van 20.00 tot 21.00 uur een inloopavond gehouden in dorpshuis De Sprong.

Repaircafé voor alle inwoners Millingen en omgeving

MILLINGEN - Op zaterdag 25 juni van 10.00 tot 12.00uur is er weer een Repaircafé in OEV1, Heerbaan 117, Millingen aan de Rijn.

Staan er bij u apparaten klaar om naar de Dar gebracht te worden, kom dan langs. Misschien krijgen de vrijwilligers het weer aan de praat. Ook kan een kleine correctie uw kledingstuk behoeden van een reis naar de kledingcontainer. Eenvoudige gordijnklusjes, lijmklusjes of kleine reparaties aan uw fiets of rollator behoren eveneens tot de mogelijkheden. De reparatie is gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Ook wie niets heeft om te repareren is welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee kost 0,50 euro. Het Repaircafé is, indien mogelijk, elke laatste zaterdag van de maand, met uitzondering van de maanden juli, augustus en december.

Kinderen genieten met volle teugen bij schutterij OEV

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Zaterdag 11 juni heeft schutterij OEV een kidsmiddag verzorgd voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Tijdens deze middag konden de kinderen knutselen, schminken, broodbakken, spekhappen enzovoort.

Uiteraard ontbrak de limonadebar ook niet en daarnaast was er nog voor iedereen een lekker ijsje. Deze verwenmiddag was voor de kinderen geheel gratis en is mede tot stand gekomen door drie leerlingen van het ROC. Aike, Romy en Myrthe hadden deze middag als afstudeerproject gekozen. De jeugd van 10 jaar en ouder mocht ook een schot wagen bij de schietsportclub. Daarnaast konden alle jeugdigen kennis maken met de majorettes van OEV, die enkele demonstraties hebben gegeven waarbij de jeugd zelf een baton of pompon ter hand mocht nemen. De foto's die op deze middag zijn gemaakt van de kinderen kunnen bij Peter Hendriks besteld worden.

Gasterij ’t Groeske start met try-out

GROESBEEK - De voorgevel van Gasterij ’t Groeske staat nog in de steigers waardoor het restaurant nog niet via de hoofdingang bereikbaar is. En binnen worden de laatste klussen uitgevoerd. Maar de menukaart en de keuken zijn al klaar, de koks hebben er zin in en via de zij-ingang is het restaurant bereikbaar.

In het geheel verbouwde kapelgebouw van het oude klooster Mariëndaal staat de kersverse bedrijfsleider Ger Hofmans te stralen: “In de maand juni kan iedereen het restaurant uitproberen voor een kennismakingsprijs. Reserveren is wel noodzakelijk.” In de try-outfase kan de keukenploeg rustig op stoom komen en op basis van de reacties hier en daar nog wat aanpassen.

Ook projectleider Jan de Koning straalt enthousiasme uit: “Hier hebben we jarenlang naar toe gewerkt. De sociale onderneming die we voor ogen hebben, is nu bijna klaar. Een leerwerk-plek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en een fijne plek waar jong en oud samen komen, en genieten van eten en van activiteiten.” Als voorbeeld noemt De Koning de aanschuiftafel. “Deze prachtige tafel van Groesbeeks hout is bedoeld voor mensen die graag uit eten gaan, maar niet op hun eentje aan een tafeltje willen zitten. Aan deze tafel is het altijd een verrassing wie je tafelgenoten zijn.”

In juli zullen de terrassen klaar zijn en het restaurant helemaal open. In oktober volgt de officiële opening van Gasterij ’t Groeske, als ook de medewerkers in de leer-werkplekken goed zijn ingewerkt.

Polderkamer naar Haus Vossegat

KLEVE - Polderkamer naar Haus Vossegatt. Na een heel seizoen van Hollandse pot voor meer dan 25 ouderen uit Ooij, die elke vrijdagmorgen door een groep vrijwilligers wordt bereid en opgediend in hun eigen gezellige stekje in De Polderkamer in de Sprong in Ooij, werd het tijd voor de seizoensafsluiting.

Daarvoor werd op 10 juni De Polderkamer even verruild voor het terras en restaurant van Haus Vossegatt, ook in de polder! Rond de klok van half elf was iedereen aangekomen op het Duitse stekkie op een zonovergoten terras, waar eerst koffie met aardbeiengebak en slagroom werd genuttigd (aangeboden door Haus Vossegatt).

Om 12.00 uur ging het gezelschap naar binnen voor het diner 'Schnitzel met frites en Sla', waarvan iedereen heeft genoten. Als dank kreeg Jos een applaus en werd er met de pet rond gegaan.

Voor de ouderen uit Ooij was het een welkome uitje! Met dank aan een aantal vrijwilligers voor de inzet (vervoer en bediening), hetgeen voor herhaling vatbaar is.

Zaterdag 25 juni: Open Dag Week van de Akkerbouw Ontdek het verhaal achter ons eten

LINGEWAARD - Liefst tachtig akkerbouwers en verwerkende bedrijven in heel het land heten u op zaterdag 25 juni welkom op de Open Dag van de Week van de Akkerbouw. Ook in Bemmel toont akkerbouwer Wim van Gendt en zijn zoon Koen u graag hoe hij elke dag weer met hart en ziel gewassen als aardappelen, suikerbieten, uien en tarwe op zijn prachtige monumentale boerderij 'Bergerden' in Bemmel verbouwt.

Wie verbouwt ons eten? En hoe? De Open Dag is het hoogtepunt van de Week van de Akkerbouw. Deze week geven akkerbouwbedrijven aan iedereen, jong en oud, het antwoord op vragen als waar komt ons dagelijks eten vandaan? Hoe wordt het verbouwd en verwerkt? En vooral, door wie? Kom dus naar de Open Dag. Op de website van de Week van de Akkerbouw (www.weekvandeakkerbouw.nl) staan naast Wim van Gendt in Bemmel alle andere deelnemende bedrijven in Nederland. Daar vindt u ook handige routekaartjes om uit te printen.

Van aardappel op het veld tot friet

Op het akkerbouwbedrijf van Gendt (Bergerdensestraat 21 in Bemmel) worden suikerbieten, uien, tafel- en frietaardappelen geteeld. Deze producten worden ook gesorteerd en verpakt voor de huisverkoop, boerderij- en landwinkels en horeca. De akkerbouwer laat graag zien met welke machines ze werken en welke verschillende werkzaamheden er het hele seizoen door gedaan worden, zoals het sorteren van de aardappelen. En natuurlijk valt er iets te proeven, er wordt ook verse friet gebakken voor alle bezoekers. Kom daarom gerust een kijkje nemen in Bemmel! Akkerbouwbedrijf van Gendt aardappelen aan de Bergerdensestraat 21 Huissen/Bemmel tel 026-3255367 www.vangendtaardappelen.nl

Afscheid wethouder Ria Barber

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Als laatste punt op de lange agenda van afgelopen donderdagavond werd er afscheid genomen van wethouder Ria Barber (C'90).

Tijdens de coalitieonderhandelingen is afgesproken, dat Ria anderhalf jaar het wethouderschap zou vervullen namens C'90 en dan het stokje over zou dragen aan Alex ten Westenend (GJS) die op 30 juni geïnstalleerd wordt. De scheidende wethouder werd toegesproken door haar fractiegenoot Robert Houkes. "Jij houdt er niet van om in het middelpunt van de belangstelling te staan, maar om met de stille trom afscheid te nemen heb je niet verdiend. Ik zou een lange opsomming kunnen maken van alle projecten en uitdagingen binnen je portefeuille, die je tot een succes hebt afgerond. Jij bent altijd een hardwerkende en betrokken persoon, die geniet aan de zijlijn van de behaalde resultaten. Zo bescheiden als je vaak in het openbaar bent, zo aanwezig was je bij de vele vergaderingen. Vooral als het onderwerpen van jouw portefeuille betrof en die je aan het hart lagen. Ook binnen de samenwerking met C'90 en GVP en GJS heb jij je altijd collegiaal opgesteld, ook was het niet altijd makkelijk. Ik heb je leren kennen als een betrokken, integere hardwerkende wethouder, die we ongetwijfeld zullen gaan missen", aldus Robert Houkes die een fraai boeket bloemen overhandigde.

Ook burgemeester Slinkman had grote waardering voor het vele werk dat Ria Barber in die anderhalf jaar verzet heeft. "Jij was altijd betrokken en voor de duvel niet bang", zo prees Slinkman de scheidende wethouder. Ook namens het gemeentebestuur werd Ria in de bloemetjes gezet. Als laatste kwam Ria zelf aan het woord en had voor iedere partij een hint. "Iik zal jullie blijven volgen, en misschien wel tot 2018 (verkiezingen)", zo besloot zij.

Slachtoffer van een misdrijf

BERG EN DAL - Slachtoffers van misdrijven zoals inbraak, diefstal, bedreiging of mishandeling hebben vaak behoefte aan advies en hulp.

Natuurlijk is de politie er voor aangifte, op basis daarvan doen agenten onderzoek naar de dader. Maar slachtoffers kunnen voor eerste adviezen ook aankloppen bij het Slachtofferloket en Bureau Slachtofferhulp. Het Schadefonds Geweldmisdrijven is er om mensen te helpen financieel verhaal te halen op daders. De politie adviseert om altijd aangifte te doen van misdrijven; het is de enige manier om criminelen te tackelen. Maar als het gaat om de opvang van slachtoffers en andere betrokkenen en het vergoeden van schade, dan zijn er andere instanties die bijspringen.


Slachtofferloket
Slachtoffers kunnen bij het Slachtofferloket terecht voor informatie, advies en ondersteuning
Over afhandeling van uw aangifte
Over afhandeling van de strafzaak
Voor het recht op schadevergoeding
Bij het spreekrecht in het strafproces
Over uw aanwezigheid bij en strafzitting
Over de uitspraak in uw strafzaak.
In het Slachtofferloket werken het Openbaar Ministerie, Slachtofferhulp Nederland en de politie nauw samen. Voor meer informatie www.slachtofferloket.nl.

Project Berg en Dal start wellicht ook

in Groesbeek

BERG EN DAL – Het college van burgemeester en wethouders is ook van plan het project Berg en Dal, dat in Millingen succesvol werkt, ook in Groesbeek te starten. Dit naar aanleiding van het succes in Millingen.

Het project is bedoeld om mensen met een grote afstand van de arbeidsmarkt aan een baan te helpen, zodat ze zelfstandig kunnen leven. In Millingen aan de Rijn loopt het project al sinds oktober 2015 en heeft zeven inwoners aan een baan geholpen wat voor de gemeente een jaarlijkse besparing oplevert van ruim honderdduizend euro op de uitkeringslasten.

Het college heeft twee scenario's uitgewerkt: Inzet op kansarme inwoners of inzet op kansrijke inwoners. De keuze van het college is 'Inzet op kansarme inwoners'. Dit zijn er in de gemeente Berg en Dal 350, die door hun problematiek een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Dit betekent een hogere investering in begeleiding en brengt pas op langere termijn rendement op. Bij de inzet op kansrijke inwoners zijn dat er 119 in de gemeente Berg en Dal), die allen een kleinere afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Bij deze groep zullen de uitkeringslasten sneller omlaag gaan. Nadeel van dit scenario is dat er dan geen extra inzet is op de inwoners die kansarm zijn en het harder nodig hebben. Ook financieel is het inzetten voor kansarme inwoners voordeliger. Van 2017 tot en met 2020 kost het project 206.000 euro per jaar. Daarvoor worden zowel in Millingen als Groesbeek twee consulenten ingezet voor ieder 16 uur per week. Bij scenario 2 bedragen de kosten 380.000 euro per jaar. De gemeenteraad zal in juli een definitief besluit nemen.

Gemeenteraad:

Veilig Thuis moet

bij GGD blijven

BERG EN DAL - De gemeenteraad heeft afgelopen donderdagavond met algemene stemmen besloten dat 'Veilig Thuis' ondergebracht moet blijven bij de GGD Gelderland - Zuid ondanks de nodige kritiek, die is ontstaan door de grote achterstand.

Voor de tweede helft van het jaar zal er wel 70.000 euro bij begroot moeten worden. Hoeken (PvdA) was van mening dat we bij de GGD moeten blijven daar was ook Verheijen (CDA) het volkomen mee eens. Houkes (C'90) was van mening dat de problemen alleen opgelost kunnen worden met een zak geld. Maar eiste wel een evaluatie.

Wethouder Thijssen is van mening dat Veilig Thuis prima is ondergebracht bij de GGD. "Wij moeten van de onzekerheid voor de toekomst af, wij eisen meer duidelijkheid. Dat er geld bij moet, is te wijten aan het feit dat de organisatie met een te laag bedrag gestart is en door het fors aantal aanmeldingen", volgens Thijssen. Ten Doeschate (VVD) was van mening dat de directeur daar niet op die plaats thuis hoort. Husredt (VOLG) was van mening dat er niet iedere keer ingezet moet worden op de wettelijke eisen, zo moet er iedere keer meer geld bij. Voor Brokhoven (Voor Berg en Dal) moeten we bij de GGD blijven, en hij is van mening dat Veilig Thuis het volgend jaar niet aan alle eisen kan voldoen. Hij hoopte wel dat het bij deze kosten blijft. Hoeken (PvdA) denkt dat het personeel onder druk staat, als er cultuurverschillen zijn, horen wij dit graag, liet hij weten. Van de Scheur (GVP) was blij, dat er op de lange wachtlijst geen ernstige zaken staan en vond de GGD ook de beste plek. Wethouder Thijssen liet nog weten de kwalificatie van Ten Doesschate niet te delen. "Ik vind het zelfs ongepast." Het voorstel werd vervolgens met algemene stemmen aangenomen.

Historisch Vervoer Millingen houdt de Berg en Dal Giro

MILLINGEN - Na de tweewielers zonder hulpmotoren bij de Giro d 'Italia zal de omgeving van Nijmegen nu met andere vervoermiddelen in de belangstelling staan. Het Historisch Vervoer Millingen aan de Rijn organiseert haar jaarlijkse dag en vele oldtimers zullen hierbij acte de présence geven.

In 2015 werd een traditie verbroken. De op de eerste zondag van juli zo bekende oldtimerdrukte ontbrak. Door de aanhoudende hitte werd Historisch Vervoer Millingen aan de Rijn afgelast. Dit jaar zullen auto's, tractoren, motoren, vrachtauto's en bromfietsen uit een vervlogen tijd op 3 juli 's morgens om 10.00 uur vanaf Fletcher hotel –restaurant Erica in Berg en Dal starten aan de tourrit.

Deze toertocht zal een heuse Giro zijn ditmaal door alle kerkdorpen van de nieuwe gemeente. Burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal zullen bij het gemeentehuis in Groesbeek het defilé afnemen. Na de tocht door de mooie omgeving zullen de oldtimers vanaf citca 13.00 uur arriveren in het Rijndorp.

Het gratis toegankelijke middagprogramma zal, naast de te bewonderen 350 oldtimers van de tourrit, bestaan uit vele attracties. Enkele hiervan zijn: Thematentoonstellingen; Citroen DS 60 jaar, 1 jaar later in een Frans decor en 100 jaar BMW. Voor beide is nog deelname mogelijk. Meccano door het Meccanogilde, Fischertechniek. Bijzondere voertuigen, onder andere een Oldsmobile curved dash van 1902, stationair motoren, uitvindingen, miniaturen vrachtauto's en een onderdelenmarkt markt. Verder oldtimervermaak voor jong en oud, muziek gezelligheid en er mag gedanst worden.

Rond de klok van 16.30uur zal burgemeester Slinkman de prijsuitreiking voor zijn rekening nemen.

Voorkom diefstal

en inbraak in auto's

BERG EN DAL - Elke twee minuten breekt in Nederland een dief een auto open om deze te stelen of om er met waardevolle spullen vandoor te gaan.

Voor de politie is dit een moeilijk aan te pakken delict. Het openbreken of stelen is een kwestie van minuten, terwijl de inbraak of diefstal in veel gevallen een paar uur later wordt ontdekt. Om op autodieven te posten is een kostbare en tijdrovende zaak.


Preventietips
Zet de auto in dien mogelijk op een bewaakte parkeerplaats of op een goed verlichte plek. Laat het stuurwiel in het slot vallen. Haal radio of frontje uit de auto, maar verstop het niet in de auto. Altijd de sleutel uit het contact halen ook is het maar voor even. Laat geen spullen zichtbaar achter en zet dashboardkastje open. Graveer de autoruiten. Gebruik een afsluitbare tankdop. Installeer een goedgekeurd alarmsysteem of startonderbreker. Installeer mechanische beveiligingsmiddelen zoals handremslot – stuur- en pedaalsloten –, wielklemmen en wielmoerbeveiliging. Bij verkoop van uw auto altijd meegaan (stap als eerste in en als laatste eruit). Geef uw auto pas af als alles geregeld is, zoals geld, overschrijving kenteken en vrijwaringsbewijs.

Laptops en navigatiesystemen zijn erg gewild bij autokrakers, laat ze niet in de auto achter of leg ze in de kofferbak als het niet anders kan. Carjacking is overgewaaid vanuit Amerika. Hier worden de autosleutels beroofd onder bedreiging met geweld of vuurwapen; zo wordt men gedwongen de auto af te staan. Tegenwoordig komt steeds meer autodiefstal na woninginbraak voor. Advies: neem de autosleutels mee naar de slaapkamer en laat ze niet in de kamer liggen. De politie adviseert altijd aangifte te doen www.politie.nl.

Schrijfavond Amnesty International

GROESBEEK - Op 28 juni is er een schrijfavond van Amnesty in bibliotheek Groesbeek. Aanvang 19.30 uur.

Stichting Welzijn Groesbeek speelt grote rol in project Meedoen

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal is in 2014 gestart met het project 'Meedoen', dat in 2015 verplicht werd. Dit project is bedoeld voor mensen die in de bijstand zitten en van wie een tegenprestatie kan worden verwacht om zo te participeren in de samenleving.

De deelnemers worden gestimuleerd vrijwilligerswerk te doen of andere maatschappelijke nuttige werkzaamheden te verrichten voor minimaal 8 uur per week. Na gesprekken met medewerker(ster)s van de gemeente worden de potentiële deelnemers vaak doorverwezen naar de Stichting Welzijn Groesbeek. Hier worden ze geholpen met het vinden van een geschikte plek om vrijwilligerswerk te verrichten. Het project Meedoen is volgens het evaluatierapport een effect middel om de sociale integratie van bijstandsgerechtigden te verbeteren.

Uit de resultaten is naar voren gekomen dat de sociale vaardigheden, sociale contacten, levenskwaliteit en de gezondheid verbeteren wanneer men deelneemt aan het project Meedoen. Naast de vele positieve gevolgen voor de deelnemers zelf (men komt in beweging, wordt socialer, gezonder en tevredener over diens leven) is een tegenprestatie tevens maatschappelijk nuttig. De eigen buurt, wijk of gemeente profiteert van het werk van vrijwilligers.

Het advies van het evaluatierapport is dan ook om door te gaan met Meedoen. Wel wordt geadviseerd om minder druk te zetten op mensen, die veel weerstand bieden. Dit is bijvoorbeeld te realiseren door het gewenste aantal uren (minimaal 8 uur per week) te verminderen en gaandeweg op te bouwen. Daarnaast zouden mensen met een slechte lichamelijke of mentale gesteldheid sneller uitgesteld kunnen worden van het project.

Kerkberichten protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 26 juni: Gezinsviering waarin stilgestaan wordt bij de overstap naar het voortgezet onderwijs van enkele kinderen.

Aanvang: 10.00 uur. Voorgangster: da. J. Ruijs.

Tijdens de dienst is er een collecte voor Het Roosevelthuis.

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre

Voor meer info: www.pkn-groesbeek.nl.

Millingse Tuinverzen

MILLINGEN - Een dezer dagen rolde er een opmerkelijk boekje van de pers van de hand van Henk Andringa uit Millingen aan de Rijn.

Henk, die zichzelf omschrijft als 'tuinier tegen wil en dank' deed een aantal jaren geleden, onder druk van vrienden, mee aan een 'Open tuinendag'. Om het achterstallig wied- en snoeiwerk enigszins te camoufleren, hing hij bij een aantal planten en tuinartikelen kleine humoristische gedichtjes op. Bezoekers vonden dit prachtig en dat was voor Henk een signaal om deze 'tuinversjes' eens te bundelen.

Dat is dus inmiddels gebeurd. In 'Vers van de koude grond' staan naast kleine gedichtjes fraaie illustraties, getekend door Millingse schoolkinderen van groep acht.

Zomaar een paar :

Goudenregen

De goudenregen hoor je niet

Voor hem is spreken fout

Want spreken, dat is zilver slechts

Maar zwijgen, dat is goud

De schop

Hebt u ook af en toe de wens

Zo'n paar keer in je leven

Om aan een onuitstaanbaar mens

Een schop cadeau te geven …

Dit alleraardigste boekje is tegen kostprijs te koop bij de auteur thuis tijdens de 'Open tuinendag' van 3 juli.

Desgewenst wordt het nog gesigneerd of van een opdracht voorzien. (Adres: Zalmstraat 18, Millingen aan de Rijn; prijs: 13.50 euro).

Nieuw kinderboek over aandoenlijk dier

HEILIG LANDSTICHTING - Er zijn veel kinderboeken waarin dieren de hoofdpersoon zijn. De mol, de mus, de beer en de muis zijn bekend, maar de maki, een zogenoemde halfaap, heeft die rol nog nooit gehad. Daar komt een einde aan met het verschijnen van Jack. Niet zomaar een ringstaartmaki van schrijver en illustrator Frans Maarten.

Op zondag 26 juni om 15.00 uur wordt dit verzorgd uitgegeven boek gepresenteerd in 't Zaaltje in de Heilig Landstichting, de woonplaats van de auteur. Jack. Niet zomaar een ringstaartmaki is geschreven voor kinderen van 5 tot 10 jaar, maar het is ook een spannend en ontroerend verhaal om voor te lezen. Frans Maarten is bekend van de illustraties in Kraanvogels, het boek met reisverhalen van zijn vader Dries van Agt. Ook hebben zij samen de bundel wielerverhalen Op weg naar Alpe d'Huez geschreven. Het schrijf- en tekentalent van Frans Maarten komt in het nieuwe boek op een sprekende manier samen.

Jack. Niet zomaar een ringstaartmaki (146 pagina's, hardcover, geïllustreerd; 15,- ) is vanaf 27 juni verkrijgbaar bij Dekker van de Vegt boekverkopers en Boekhandel Augustinus.

Groesbeker Ton Nillessen besmet met het TT-virus

Foto: Ton Nillessen

GROESBEEK – Dankzij oom Theo is Ton Nillessen besmet geraakt met het TT-virus, waartegen geen antibiotica bestand is. Zijn oom nam hem vanaf begin 70'er jaren als 12-jarige jongen mee naar alle motorsportevenementen zoals motorcross, ijsspeedway en in 1972 mocht hij zelfs mee naar de TT in Assen.

Samen gingen ze met een Volkswagen Kever richting Assen en toen is het allemaal begonnen. Daar zat Ton met Theo 's morgensvroeg op de dijk naast het circuit. "De Madijk", weet Ton nog als de dag van vandaag te herinneren. Met broodjes en de nodige versnaperingen genoot Ton mateloos van de coureurs, die voorbijraasden: Agostini, Read, De Vries en vele inmiddels legendarische namen. Toen opm Theo in 1951 overleed, bleef Ton de TT trouw en komend weekend gaat hij al voor de 43ste maal naar Assen.

Alle jaren is Ton gegaan, maar het vorig jaar moest hij wegens omstandigheden overslaan. Ton is zo bezeten van de motorsport, dat hij jaren geleden een Ducati gekocht heeft en zelf aan het racen is geslagen op het circuit in Assen, waar hij uitkomt in de Dutch Ducati Challenge klasse. In die klasse is Ton in 2013 zelfs kampioen geworden en staat nu op een vierde plaats.

Voor de 44 coureurs van de Dutch Ducati Challenge is er vrijdag 24 juni in Assen de training, zaterdag 25 juni de kwalificatie en zondag 26 juni om 16.55 uur de wedstrijd. Voor die tijd heeft de 86ste editie van de TT nog iets speciaals in petto voor Ton en zijn Ducati-vrienden. Zij zijn uitgenodigd om het MotoGP Ducati Racing Team te bezoeken. Hierna gaan ze dineren met niemand minder dan de Italiaanse motorcoureurs Dovioso en Inanione. Het belooft in ieder geval een weekend re worden om nooit meer te vergeten.

Kijk uit met geluid

BERG EN DAL - Geluidsoverlast kan een flinke bron van stress of ergernis zijn. De meeste klachten komen in het algemeen voor bij mooi weer 's zomers, op plaatsen waar veel mensen dicht bij elkaar wonen zoals flats, waar mensen met z'n allen op het balkon zitten.

"Een veel gehoord misverstand is dat je tot tien uur 's avonds zoveel geluid mag maken als je zelf wilt. Geluidsoverlast kan zich in vele vormen aandienen", weet wijkagent André Vreemann. "Een feest bij de buren, een klussende flatbewoner die tot laat in de nacht aan het boren is, een blaffende hond of te harde muziek. Wanneer anderen echt last hebben van (te) hard geluid, kan er sprake zijn van geluidsoverlast.


Wat kunt u zelf doen ? "Bij deze vormen van geluidsoverlast, waarbij u de veroorzaker kent, kunt u het in veel gevallen prima zelf oplossen door uw buren er op aan te spreken en eventueel afspraken te maken. Meestal leidt dit tot een oplossing", volgens Vreemann. Lukt dit niet, dan kunt u de politie bellen. Anders ligt het wanneer de overlast veroorzaakt wordt door groepen jongeren op knetterende brommers bij u in de buurt. "Om te voorkomen dat u als klager tot zondebok wordt verklaard, kunt u in zo'n geval het beste contact opnemen met de politie 0900 8844."

Akkoord bereikt over betonnen fietspad

GROESBEEK – Dinsdagavond heeft een gesprek plaatsgevonden op het gemeentehuis van Berg en Dal tussen de gemeente Berg en Dal, Werkgroep Milieubeheer Groesbeek en de Ravon over de maatregelen die nog genomen moeten worden om het betonnen fietspad (spoorkuil) voorgoed open te krijgen.

Wethouder Ria Barber deelde tijdens haar laatste raadsvergadering mee, dat het gesprek had plaatsgevonden onder leiding van mediator oud-gedeputeerde Co Verdaas. Tijdens dit gesprek hebben de partijen een principe-akkoord bereikt dat op papier is gezet door de mediator. Het principe-akkoord houdt in dat er 750 meter plastic schermen worden geplaatst en dat er 11 amfibietunnels onder het fietspad door gerealiseerd moeten worden.

Op die manier kunnen de zandhagedissen en gladde slangen veilig oversteken. Het akkoord zal nog moeten worden voorgelegd en getoetst worden door de drie partijen en de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland van het ministerie van Economische zaken, die de gemeente een dwangsom van 150.000 euro heeft opgelegd. "Als de Rijksdienst het akkoord goedkeurt en de dwangsom van tafel haalt, kunnen de schermen besteld worden en de amfibietunnels aangelegd worden:, aldus een opgeluchte wethouder Ria Barber. De mededeling van Ria Barber werd gezien als een prachtig afscheidscadeau. Veel mensen zullen eveneens blij zijn, dat er eindelijk een einde komt aan deze langslepende kwestie. Het fietspad is momenteel al weer enkele maanden dicht vanwege de reptielen. Verwacht wordt dat binnen enkele weken het fietspad voorgoed open gaat.

Joery Lamers plaatst zich voor Nederlandse Kampioenschappen

NIJMEGEN - Op zaterdag 21 mei hebben drie teams van Bushi Arnhem zich geplaatst voor Nederlandse Kampioenschappen.

De meisjes -12, de meisjes -15, en de jongens -15 gaan op 25 juni naar NK in Nijmegen. Joery Lamers, wonende in Kekerdom, maakt deel uit van de jongens -15 op het NK.

Nog veel onduidelijkheden overval geldloper

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Er bestaat nog steeds veel onduidelijkheid betreffende de overval op een geldloper van G4S bij de Boerenbond aan de Kloosterstraat op 6 juni.

Bij die overval moest een geldloper, die uit het kantoor van de Boerenbond kwam met een geldcassette en richting geldwagen liep, van de twee overvallers een bomgordel aantrekken. Hij werd gesommeerd in de geldwagen de cassette te openen en binnen twee minuten met het geld naar buiten te komen, anders zou de bomgordel exploderen, aldus een betrouwbare bron.

Nadat het geld was overhandigd vertrokken de twee overvallers op een scooter en zijn tot op de dag van vandaag nog spoorloos. Een woordvoerster van de politie liet na de overval weten dat er in de bomgordel geen explosieven waren aangetroffen, maar dit wordt door betrouwbare bronnen betwijfeld. Ook liet de woordvoerster weten dat de twee daders in legerkleding gestoken was. Volgens bronnen waren ze in zwarte kleding gehuld.

Richting Nijmegen is een scooter aangetroffen; de politie onderzoekt of die eventueel van de daders zou kunnen zijn. Daags na de overval liet de politie weten met een grote klopactie naar de daders gestart te zijn. Nu na veertien dagen is er nog niemand aangehouden. De politie heeft zelfs een week na de overval, de hulp van het publiek ingeroepen door op diverse plaatsen in Groesbeek een flyeractie te starten en hoopte daarmee belangrijke tips binnen te kunnen krijgen. Ook is er aan winkeliers en particulieren, die een veiligheidscamera hebben, gevraagd eventueel beelden beschikbaar te stellen. De overval heeft bij het slachtoffer een flinke impact achtergelaten en is nog steeds niet aanspreekbaar. Het personeel van de Boerenbond is door het bedrijf zelf opgevangen.

Demonstratie Midland Hunt meute tijdens Streekgala

Foto: Karen Nagel

GROESBEEK -Tijdens het Streekgala zondag 26 juni houdt manege De Brandenburgh een open dag met verschillende activiteiten. Slipjachtvereniging Midland Hunt verzorgt een spectaculaire demonstratie met paarden en een meute jachthonden.

Bezoekers zijn welkom tussen 11.00 en 16.00 uur. Naast de demonstratie, die om 14.00 uur plaatsvindt, zijn er verschillende activiteiten waaronder een schriktraining voor paarden en een dressuur- en springdemonstratie.

Daarnaast kunnen de kinderen pony’s poetsen en knuffelen, deelnemen aan een huifkartocht en is er een kleurwedstrijd met als prijs onder andere een gratis paardrijles. Manege De Brandenburgh is gevestigd aan de Lage Wald 10 in Groesbeek.

18 / 20

Hiep hiep hoera
Dit kleine meisje
is 27 jaar geworden!
Gefeliciteerd schat.
Liefs Jeroen

Hoera feest want Donovan wordt
23 juni 5 jaar
Lieve Schat een fijne dag en
veel liefs van
Opa Luc en Oma Tinus en Essie

Deze (vrij) gezellige meid, die van een feestje houdt wordt 30 jaar!
Liefs de meiden.

Hiep hiep hoeraaaaa!
Wesley & Linda zijn nu een getrouwd echtpaar!
Veel geluk samen!
Liefs -xxx-

Ja mensen het is ongelofelijk
maar waar, deze knappe jongeman
wordt 25 juni 50 jaar!
Veel liefs,
Petra, Rick en Luuk

Lief en leed delen jullie samen
Een halve eeuw, 50 jaar
Jullie zijn het gouden paar
Gefeliciteerd.
Kinderen en kleinkinderen.

Oud . . . ben je bedonderd
50 is de helft van 100
Yvonne gefeliciteerd

Deze stoere jongen
wordt 23 juni 15 jaar
Djelano
Hartelijk gefeliciteerd
Opa en Oma Bouwman

Lieve Floor,
Van harte gefeliciteerd met het
behalen van je diploma, top!
Nu op naar Tilburg!
Liefs Mama en Peter

Ja, het is echt waar.
27 juni wordt John
75 jaar
Proficiat en nog vele jaren!

Sanne "Geslaagd"
Super
We zijn trots op jou
Gefeliciteerd
Liefs xxx
Oma's en Opa's

Patrick onze klusser,
is nu een 50 plusser!

70!
Alsnog van harte gefeliciteerd.
De fam.

Gratis workshop voor brugklasser

Mark en Sanne

NIJMEGEN - Je verheugt je op de middelbare school? Goed zo! De middelbare schooltijd is de tijd waarin je echt groot zult worden! Spannend! Het kan een hele fijne tijd worden. Je gaat ontdekken wat jij allemaal kunt. Een grote nieuwe uitdaging.

Je hebt je toekomstige school gekozen en daar heb je natuurlijk al wel zo je fantasieën over. Als je je nieuwe school eind augustus binnenstapt, zal het wel even wennen zijn. Je was nu de grootste en de oudste op jouw school, maar op je nieuwe school zul je de kleinste en de jongste zijn.

Een sterke start geeft je meteen zelfvertrouwen in je nieuwe omgeving. Hoe kun je die start nu zo sterk mogelijk maken? Een goede basiskennis van wat je allemaal voor de eerste keer gaat tegenkomen, is bijvoorbeeld heel fijn. Daarom bieden wij jou gratis een workshop aan, waarin je veel tips en trucs krijgt, alvast ervaring kunt opdoen met het organiseren van je vakken, boeken, schriften, je huiswerk. Je leert hoe je elk vak moet aanpakken en hoe je iets moet leren of doen, zodat je een goed cijfer haalt.

Data: woensdag 13 juli 14:00 uur – 16:00 uur
maandag 29 augustus 14:00 uur – 16:00 uur
maandag 5 september 16:00 uur – 18:00 uur

Aanmelden: Via info@studiebegeleidingnijmegen.nl; www.studiebegeleidingnijmegen.nl/brugklas/

Altijd samen op weg met Sanders

GROESBEEK - Sanders tweewielers uniek met gratis eigen pech-onderweg-service!

Nadat Sanders Tweewielers uit Groesbeek in 2015 de publieksprijs 'Tweewielerwinkel van het Jaar' won, heeft de tweewielerspecialist haar serviceniveau naar een nog hoger plan getild. "Toen wij wonnen was dat volgens de vakjury van ANWB en Bovag mede door ons hoge klanttevredenheidcijfer", aldus Fred Dibbets, eigenaar van Sanders Tweewielers. "Daarom hebben we besloten om de pech-service geheel gratis te maken, voor zowel de scooterklanten als de e-bike kopers nieuw en gebruikt; dit is absoluut uniek in onze branche!"

Doordat er met vaste eigen chauffeurs wordt gereden; is Sanders heel snel ter plekke (in een straal van 60 kilometer om Groesbeek). Zo zijn klanten niet alleen verzekerd van snelle hulp bij pech-onderweg; feitelijk kun je ervan uitgaan dat je een goede tweewieler koopt! Ook bij een gebruikte scooter of e-bike is de gratis service van kracht, zeven dagen per week, op werkdagen van 7.00 tot 21.00 uur, in het weekend van 9.00 tot 19.00 uur. Uiteraard worden de bussen ook ingezet om de tweewielers (300 op voorraad) op te halen en te bezorgen voor servicebeurten.

Het ontzorgen geldt ook voor de verhuurtak van de fietsen, e-bikes en scooters; er wordt op locatie bezorgd en opgehaald, uiteraard met gratis omruilgarantie onderweg!

Sanders Tweewielers, De Ren 6, Groesbeek.

Dieven houden huis op Industrieweg Groesbeek

GROESBEEK – Dieven hebben het afgelopen weekend huisgehouden bij een drietal bedrijven aan de Industrieweg in Groesbeek.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een Dodge Ram pick-up wagen -die bij een bedrijfspand stond- ontvreemd. Bij een ander bedrijf eveneens aan de Industrieweg werd een autoambulance eigendom van een 49-jarige inwoner uit Arnhem ontvreemd. Door het slot te forceren zijn de daders er met de autoambulance vandoor gegaan. Maandagmorgen om 05.00 uur werd eveneens bij een bedrijf aan de Industrieweg ontdekt dat het slot van de toegangspoort met grof geweld was verbroken. Op het terrein hebben de daders een rode shovel die op een oplegger stond weggehaald. De shovel werd eveneens met grof geweld van de oplegger gehaald waarna de dader(s) er met de shovel op een andere oplegger vandoor zijn gegaan.

Op hetzelfde terrein werd ontdekt dat een bedrijfsauto en een container waren opengebroken. Wat er uit de bedrijfsauto en de container is ontvreemd, is op dit moment nog niet bekend. De shovel alleen al heeft een waarde van duizenden euro's.

Standplaatsen chemokar van 23 tot en met 27 juni

REGIO - Van 23 tot en met maandag 27 juni staat de chemokar op verschillende plaatsen in de vroegere gemeente Ubbergen: in Beek, Berg en Dal, Kekerdom, Leuth, Ooij en Ubbergen.

Bij de chemokar kunnen bewoners klein chemisch afval (kca) inleveren. Kca is huishoudelijk afval met gevaarlijke bestanddelen. Ook zijn sommige producten goed herbruikbaar. Daarom moet het apart ingeleverd worden.

Voorbeelden van klein chemisch afval zijn spaarlampen, bestrijdingsmiddelen en overgebleven verfproducten. Niet alles wat chemisch afval lijkt, is dat ook daadwerkelijk. Lege verfblikken, lege terpentineflessen en andere lege verpakkingen van chemisch materiaal, kunt u gewoon in de restafvalzak doen. Dit afval kan namelijk niet verder verwerkt worden. Oude medicijnen kunt u het beste terugbrengen naar de apotheek, maar ze mogen ook bij het klein chemisch afval. Batterijen kunt u (ook) inleveren in de daarvoor bestemde boxen bij diverse winkels.

De chemokar staat op de onderstaande plaatsen en tijden:

Kekerdom: donderdag 23 juni 13.00u-15.00 uur (dorpshuis)                        

Leuth: donderdag 23 juni 15.15u-17.15 uur (de Vriendenkring)                        

Ubbergen: vrijdag 24 juni 13.00u-15.00 uur (Thilman Werenbertszstraat)

Beek: vrijdag 24 juni 15.15u-17.15 uur (parkeerplaats Waterstraat)

Berg en Dal: maandag 27 juni 13.00u-15.00 uur (parkeerplaats Stollenberg)

Ooij: maandag 27 juni 15.15u-17.15 uur (Reiner van Ooiplein)