GN Nijmegen-Noord

3 mei 2017

GN Nijmegen-Noord 3 mei 2017


Bijen gaan vanaf nu weer zwermen...

BETUWE - Het wordt straks weer zomer en dan kan het gebeuren dat bijenvolken gaan zwermen. Het zwermen is voor de bijen dè manier om zich voort te planten. Bij het zwermen verlaat de koningin met enkele duizenden werksters en een aantal darren het volk om zich elders te vestigen.

Dat gebeurt meestal in de maanden mei en juni en ook nog wel in juli. Bijenzwermen meestal als het mooi weer is tussen 11.00 en 15.00 uur. Net voordat ze de kast verlaten zuigen de bijen zich vol met honing, zodat ze voor de eerste dagen voedsel bij zich hebben. Een bijenzwerm gaat meestal in de buurt van de kast hangen bijvoorbeeld aan een boomtak. Het lijkt angstig als er zoveel bijen met een hoog zoemend geluid in de lucht vliegen. Maar als je rustig blijft, dan blijven de bijen dat gewoonlijk ook. Soms kan een bijenzwerm wegvliegen en op een andere plek gaan hangen bijvoorbeeld niet meer in de zon.

Als een zwerm lang op een plek hangt kunnen bijen wel lastig worden. Als u een bijenzwerm vindt kunt u een imker in de buurt vragen of hij of zij de zwerm weghaalt.

Als u wilt weten welke imker bij u in de buurt woont, dan kunt u de kijken op de site van Imkersvereniging Oost-betuwe: www.imkers-oost-betuwe.nl (bij zwerminfo). Wilt u zeker weten dat het bijen zijn, kijk dan naar de foto's van de bijen op de site.

Vieringen Sint-Benedictus

Donderdag 4 mei

19.15 uur: Maria Geboortekerk Driel, oecumenische viering, R. Heinen en ds. E. Kamper, Dodenherdenking.

Zaterdag 6 mei

19.00 uur: H. Johannes de Doper kerk Indoornik, eucharistieviering, V. Bulthuis, R.K.G.K.I.

Zondag 7 mei

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC), eucharistieviering, F. Bomers, St. Caeciliakoor

14.30 uur: Maria Geboortekerk Driel, Marialof, V. Bulthuis, Cantorije

09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen kerk Heteren, eucharistieviering, V. Bulthuis, Ubi Caritas

11.00 uur: St. Leonarduskerk Oosterhout, eucharistieviering, V. Bulthuis, Musica Nova

Zaterdag 13 mei

19.00 uur: Maria Geboortekerk Driel, eucharistieviering, F. Bomers, Enjoy

19.00 uur: H. Johannes de Doperkerk Indoornik, woord- en gebedsviering, Liturgische Werkgroep, R.K.G.K.I.

19.00 uur: St. Willibrorduskerk Herveld, eucharistieviering, G. Peters, In B’tween

19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere kerk Valburg, eucharistieviering, N. Sales, Dameskoor

Zondag 14 mei

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC), eucharistieviering, V. Bulthuis, samenzang

10.00 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, oecumenische viering in De Vloedschuur, R. Heinen en A. Melzer.

11.00 uur: Maria Geboortekerk Lent, woord- en communieviering, J. Kallen St. Caeciliakoor.

De dieseltrein, bode van modern vervoer bij de Nederlandse Spoorwegen

ELST - De dieseltrein, bode van modern vervoer bij de Nederlandse Spoorwegen. Deze lezing van Daan Viergever en Ed Janssen op dinsdag 9 mei om 20.00 uur in Het Wapen van Elst wordt georganiseerd door Historische Vereniging Marithaime.

In 1839 reed in ons land de eerste trein, getrokken door een stoomlocomotief. Een eeuw lang zou stoom het beeld van onze treinen bepalen. Tot 1934, want toen voerde de N.S. een uurdienst in op het zogenaamde middennet met een voor die tijd zeer moderne dieseltreinstellen. Heel Nederland stond versteld bij het aanschouwen van deze zilvergrijze gestroomlijnde treinen met een zeer comfortabel interieur. Het begrip 'diesel' stond in die tijd voor alles wat modern en goed was. De verdere ontwikkeling werd in 1940 wreed verstoord door de oorlogsomstandigheden: geen vloeibare brandstof meer beschikbaar. Inbeslagname en schade door oorlogsgeweld maakten dat er in 1945 nog nauwelijks rijvaardig dieselmaterieel voorhanden was. Wederopbouw volgde en weer bood de diesel, vaak als voorloper van de elektrische trein, een verhoogd reiscomfort.

Bij de grote 'ontstoming' in de jaren vijftig waren ook de nevenlijnen aan de beurt. Hier waren het de daarvoor voor speciaal ontworpen dieseltjes, de zogenoemde 'Blauwe Engelen', die de toon zetten.

Daan Viergever & Ed Janssen van Historische Kring Midden-Betuwe geven regelmatig lezingen in het hele land over het railvervoer. De toegang is gratis voor leden van Marithaime, Aan niet-leden wordt een bijdrage van 2,50 euro gevraagd.

Bijeenkomst Veteranen Overbetuwe

ELST - De vereniging VeteranenOverbetuwe verzorgt op zaterdag 13 mei een inloopmiddag van 14.00 tot 18.00 uur voor alle veteranen uit de gemeente Overbetuwe en omliggende gemeenten.

Deze middag kent geen officieel karakter, maar is bedoeld voor het versterken van de onderlinge banden en het delen van verhalen. "Wil je foto’s van je uitzending delen, neem deze dan mee als fotoboek of op een USB-stick. Wij zorgen voor de apparatuur. Heeft u vervoer nodig? Neem even contact op met secretaris Daan van der Graaf via 0481 375646 of via info@veteranenoverbetuwe.nl."

De inloopmiddag is in de bar in het zalencentrum Onder de Toren, Sint-Maartenstraat 34, Elst. Nadere informatie is te verkrijgen via info@veteranenoverbetuwe.nl.

Dodenherdenking 4 mei in Lent

LENT - De Nationale Dodenherdenking is op donderdag 4 mei. We herdenken dan allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn opgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

In Lent organiseert de Wijkraad Lent de dodenherdenking bij het monument bij de Geldershofschool aan de Laauwickstraat. De herdenking begint om 19:50 uur en duurt ongeveer een half uur. Muziekvereniging Sint-Theresia Lent verzorgt de muziek. De WI Reinders Stichting maakt deze bijeenkomst financieel mogelijk. Iedereen is van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Doe mee aan het Lingewaards Dictee!

Fotograaf: Clemens Hendriksen

BEMMEL - Rotary club Lingewaard houdt op vrijdag 16 juni voor de elfde keer het Lingewaards dictee in OBC De Essenpas in Bemmel. Het dictee is een jaarlijks terugkerend evenement voor iedereen die van taal houdt. Het belangrijkste aspect van het dictee is naast het op speelse wijze toetsen van de kennis van de Nederlandse taal, het inzamelen van geld voor een midwinterdiner voor alleenstaande ouderen.

De schrijver is dit jaar Frans Walch, neerlandicus en schrijver. Onze burgemeester Marianne Schuurmans zal het dictee voorlezen.
Deelnemen kan als bedrijf met een bedrijventeam, kosten 260 euro inclusief afkoop van alle gemaakte fouten of deelnemen als particulier team (sportclub-, buren-, collega's-, vriendenteam) kosten 35 euro plus 35 eurocent per gemaakte fout. Een team bestaat uit vier personen. De teams strijden om de ‘Lingewaards-dicteetrofee’. Er zijn individuele en teamprijzen.

Programma
Het programma start om 19.00 uur. Rond 21.30 is de prijsuitreiking onder het genot van een hapje en een drankje. Leerlingen van het OBC kijken onder begeleiding van hun docenten Nederlands het dictee na. Pierre Cuypers, voormalig docent aan het OBC, geeft op humoristische wijze tekst en uitleg over de juiste schrijfwijze.

Aanmelden
Wil je weten hoe het gesteld is met je kennis van de Nederlandse taal? Doe dan mee voor het goede doel. Meld je aan op www.lingewaardsdictee.nl.

Voor bedrijven is er de mogelijkheid het dictee te sponsoren zonder deel te nemen. Kijk op www.lingewaardsdictee.nl onder de tab aanmelden/sponsoring.

Tiende deBol Junior-Avond4Daagse in Bemmel

BEMMEL - De inschrijving voor de 10e deBol Junior-Avond4Daagse Bemmel is op Koningsdag gestart!

Al vroeg waren de dames van deBol op Koningsdag opgestaan om op de Oranjemarkt de eerste inschrijvingen voor de tiende deBol Avond4Daagse binnen te halen. Er was slecht weer voorspeld, dus voorzien van winterjassen, paraplu’s, extra fleece dekentjes enzovoort gingen ze vrolijk op weg naar het Kinkelplein.

De kramen werden ingericht en feestelijk versierd en zelfs Willem 'Abraham' nam plaats tussen de Bolfamilie: James en Miep en de kindjes Belle en Bolle zorgden ervoor dat het 'onze Willem' aan niets ontbrak!

’s-Morgens was het wel wat rustig want de meeste mensen wilden toch tv kijken, maar in de middag werd het lekker druk en, al konden ze niet onder een enkele buitje uit komen, de inschrijvingen verliepen goed. De teller staat inmiddels op een kleine 400 deelnemers, maar ze gaan bij dit feestelijke tweede lustrum natuurlijk voor een record van minstens 1300 deelnemers!

U kunt weer komen inschrijven op woensdag 10 mei tussen 12.00 en 16.00 uur en op zaterdag 13 mei tussen 11.00 en 16.00 uur bij Het Wapen in Bemmel; inschrijfkosten zijn vijf euro.

Als u dat niet lukt kan er ook nog ingeschreven worden op maandag 15 mei tussen 12.00 en 16.00 uur en op dinsdag 16 mei (de laatste mogelijkheid) tussen 14.00 en 17.30 uur bij cultureel centrum De Kinkel. U betaalt dan wel 6 euro. Informatie: www.debolbemmel.nl of tel. 06 10840913 / 06 27507051.

Familiegevoel bij MHC Bemmel 800

BEMMEL - In mei 2018 bestaat MHC Bemmel 800 40 jaar. Voor Ernest van Oppenraaij een moment om eens terug te kijken. Begonnen op een grasveld achter De Bongerd, heeft hij de club in de loop van de jaren zien groeien. Daar waar mogelijk heeft hij altijd zijn steentje bijgedragen.

"Helaas is het hockeyen voor mij niet meer mogelijk. Maar de vereniging blijft natuurlijk trekken. Vandaar dat ik me inzet voor het onderhoud van de velden en de accommodatie. Op zaterdag of zondag ga ik graag nog een wedstrijd kijken". Ook zijn schoonzoon, Ramon Jansen, is al jaren betrokken bij de vereniging. Vanaf de jongste jeugd is hij al lid. "Helaas hebben we geen team met voldoende spelers van mijn leeftijd, anders had ik graag nog een balletje geslagen. Nu zet ik me in als trainer van de jongens B1 en help ik met de scheidsrechtersopleiding. Een leuke en belangrijke taak. Goede arbitrage maakt de wedstrijd leuker", aldus Ramon.

Kleinzoon Pieter Jansen, spelend in de C, hoopt op het nieuwe waterveld het net zo ver te brengen als zijn vader en uit te komen voor het eerste team van Bemmel.

Toen de vereniging met het financieringsplan voor het waterveld kwam, hebben ze gelijk hun bijdrage toegezegd. Door nu een waterveld aan te leggen kan de vereniging weer jaren vooruit en zullen vele leden plezier beleven.

Romeinenweek: hoe Romeins was Nijmegen eigenlijk?

NIJMEGEN - Van 29 april tot en met 7 mei is het weer Romeinenweek. Tijdens deze week staat de rijke Romeinse geschiedenis van ons land centraal en vinden vele activiteiten plaats, van Leeuwarden tot Maastricht en van Katwijk aan Zee tot Tolkamer. Uiteraard is ook in Nijmegen veel te doen rondom het Romeinse verleden van de stad.


De Romeinse geschiedenis van Nijmegen kun je uitgebreid verkennen door een lezingenprogramma tijdens de Romeinenmiddag in Bibliotheek Mariënburg in Nijmegen. Buiten op de Mariënburg zijn diverse Romeinse spellen en workshops, wordt levensgroot Romeins Risk gespeeld en wordt je gedrild door échte Romeinse soldaten! Om de Romeinse culinaire wereld te verkennen kun je in het historische kookatelier Eet!verleden meedoen aan een inspirerende kookworkshop. In de Biezantijn kun je komen meedenken over de plek van een amfitheater in Nijmegen-West. Er zijn activiteiten voor jong en oud: van een ArcheoHotspot tot Romeinse spelletjes in de Bibliotheek. Voor de actieve cultuursnuivers zijn er diverse wandelingen, waaronder een rondleiding door het Gilde met een wandeling langs het tracé van de Romeinse Waterleiding.

Meer informatie over de Romeinenweek, het thema 100% Romeins en het volledige programma staat op www.romeinenweek.nl.

Postduiven De Toekomst Elst

ELST - Uitslag van Quievrain ( B ) afstand 229 Km. Winnaar is Theo Medze Elden.

1 en 6: Th Medze, 2 H. Looyschelder Elden, 3 en 4 G.Kemmink Elden, 5 D. Hartemink Arnhem, 7 A. Rozijn Oosterhout, 8 R.Peters Arnhem, 9 C.v d Kolk Elst, 10 F. Looyschelder Arnhem.

Jan Terlouw bij Vrouwen van Nu

ELST - Op woensdag 10 mei is de afdelingsavond bij Vrouwen van Nu met een heel bijzonder tiintje. 'Zomergast' met de heer Jan Terlouw.


"Op deze laatste afdelingsavond van dit bijzondere seizoen, wat in het teken stond van het 70-jarig bestaan, hebben wij een bijzondere ‘gast’ uitgenodigd: de heer Jan Terlouw." Hij is schrijver van vele boeken, waaronder ‘Oorlogswinter’ die in 2008 is verfilmd, en Koning van Katoren. Voormalig politicus en Commissaris van de Koningin van Gelderland. Terlouw is nog steeds zeer geïnteresseerd in de politiek, nog vaak op tv te zien in ondermeer ‘De Wereld Draait Door’.

In november vorig jaar is hij 85 geworden en ter gelegenheid van dit feest kwamen er twee nieuwe boeken uit. ‘Het hebzuchtgas’ en een novelle ‘Kop in ’t zand’.

Jan Terlouw maakt zich zorgen over de samenleving en wil dat de mensen elkaar weer gaan vertrouwen. Het bekende ‘touwtje’ uit de brievenbus. Dit interview heeft veel losgemaakt.

Een man die nog midden in het leven staat en feilloos aanvoelt wat er in de samenleving speelt en de vinger op de zere plek kan leggen.

Een avond die geen verdere aankondiging behoeft. Een avond die u niet mag missen, en die voor iedereen een unieke kans is om Jan Terlouw te horen en te zien.

De avond is bij ontmoetingscentrum Onder de Toren, Sint-Maartenstraat 34, Elst. Aanvang: 20.00 uur. Entree voor gasten 5.00 euro.

Wilt u meer weten over Vrouwen van Nu, kijk dan op www.vrouwenvannu.nl/elst-eo. Of vraag een informatiepakket aan. Er voor bellen kan ook: 0481 841464.

ELST - Uitslag van Quievrain ( B ) afstand 229 Km. Winnaar is Theo Medze Elden.

1 en 6: Th Medze, 2 H. Looyschelder Elden, 3 en 4 G.Kemmink Elden, 5 D. Hartemink Arnhem, 7 A. Rozijn Oosterhout, 8 R.Peters Arnhem, 9 C.v d Kolk Elst, 10 F. Looyschelder Arnhem.

Vrijwilligers gezocht!

ARNHEM – Op woensdagavond 17 mei en zaterdagmiddag 20 mei verzorgt Ronald McDonald Huis Arnhem een informatiebijeenkomst over vrijwilligerswerk in Huis Arnhem.

Heb jij vier uur per week over? Wil jij iets doen voor de kinderen en ouders in Ronald McDonald Huis Arnhem? Dit bijzondere en onmisbare Arnhemse (t)Huis zoekt extra vrijwilligers! Niet alleen vrijwilligers die de ouders en kinderen welkom heten, wegwijs maken, zorgen dat het Huis schoon en gezellig is en een luisterend oor bieden. Ook vrijwilligers die zich inzetten voor promotie- en fondsenwervende acties, begeleiden en/of organiseren van activiteiten voor gezinnen tijdens schoolvakanties en bijvoorbeeld ICT of technische ondersteuning willen bieden.

In Ronald McDonald Huis Arnhem verblijven ouders, broertjes en zusjes van een kind dat behandeld wordt in revalidatiecentrum 'Klimmendaal Revalidatiespecialisten' of ziekenhuis 'Rijnstate'. Zij kunnen overnachten maar ook alleen overdag (tussen of tijdens de behandelingen van hun kind) gebruik maken van de Huiskamer, de keuken en alle andere voorzieningen en (speel)ruimtes. Daarnaast is Ronald McDonald Huis Arnhem een van de drie Vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds. Voor veel gezinnen met een zorgintensief kind is een vakantie of weekendje weg niet vanzelfsprekend. In Huis Arnhem zijn zij ook altijd van harte welkom.

Alleen dankzij sponsoren, donaties en giften én de inzet en betrokkenheid van geweldige vrijwilligers, kan Ronald McDonald Huis Arnhem als deze kinderen en ouders 365 dagen per jaar een gastvrij, schoon en warm (t)Huis bieden.

Ben je benieuwd wat jij als vrijwilliger voor deze gezinnen kunt betekenen? Kom dan naar een van de informatiebijeenkomsten in Ronald McDonald Huis Arnhem. Vrijwilligers vertellen dan alles over het Huis en de werkzaamheden die zij doen én je krijgt meteen een rondleiding door het Huis.

Op woensdagavond 17 mei (19.00 - 21.00 uur) en zaterdagmiddag (14.00 - 16.00 uur) ben je van harte welkom! Graag aanmelden via arnhem@ronaldmcdonaldhuis.nl. Wil je alvast meer informatie? Kijk dan op www.kinderfonds.nl/huis-arnhem of onze Facebookpagina.
Ronald McDonald Huis Arnhem (Gebouw A - Klimmendaal Revalidatiespecialisten), Heijenoordseweg 5, 6813 GG Arnhem. T: 026 3525260.

Programma Herdenken en vieren in Bemmel op 4 en 5 mei

BEMMEL - De vrijheid geef je door!

4 mei: DODENHERDENKING

18.45 uur: Herdenkingsbijeenkomst in de Theaterkerk te Bemmel m.m.v. Sofie Ebben, klarinet. Kerk open vanaf 18.15 uur

19.25 uur: Stille tocht naar het Oorlogsmonument bij kasteel De Kinkelenburg

19.45 uur: Voorlezen van de namen van de gevallenen

20.00 uur: 2 minuten stilte, Wilhelmus en kranslegging door meerde organisaties en individuelen

5 mei:        BEVRIJDINGSDAG

10.45 uur: wandelaars van St. deBOL halen het bevrijdingsvuur op in Huissen. Start om ca. 11 uur op de Markt in Huissen

12.15 uur: aankomst bij de kapel van “Maria van de bloeiende Betuwe” op de Heuvel, Heuvelsestraat . De wandelaars leggen bloemen neer, daarna korte plechtigheid bij de kapel.

koffie/lunchpauze

13.15 uur: vervolg wandeltocht naar het Oorlogsmonument op het gazon bij kasteel De Kinkelenburg Bemmel waar het bevrijdingsvuur zal blijven branden.

14.00 uur: aankomst bij het oorlogsmonument, Kinkelenburglaan

Deelname aan de wandeltocht gratis! Deelname s.v.p. aanmelden op tel. 0654975063 of 0622540214

Een vrijwillige bijdrage voor koffie en broodjes wordt zeer op prijs gesteld!

DE VRIJHEID GEEF JE DOOR !

De Dodenherdenking wordt georganiseerd door het Oranjecomité Bemmel/Ressen én stichting deBOL. Bevrijdingsdag Bemmel wordt georganiseerd door stichting deBOL. Informatie: www.debolbemmel.nl of 06 54975063 / 06 22540214.

Goede deelname ZVO aan limietwedstrijden

Van links naar rechts: Victor Willemse, Iris de Meij en Anouk van Beugen

ELST - De drie wedstrijdzwemmers van de Zwemvereniging Overbetuwe (ZVO) hebben allen een goede prestatie neergezet tijdens de limietwedstrijd voor deelname aan de Gelderse Kampioenschappen in het 50m bad in Nijmegen.

Anouk van Beugen kwam uit op drie afstanden en leverde een knappe prestatie. Op de 50 meter schoolslag behaalde zij een tijd van 44.33 seconden. Op de 50 meter vrije slag tikte zij aan na 33.72 seconden. Tenslotte zwom zij op de 100 meter vrije slag een tijd van 1:15.10.

Ook Iris de Meij startte op drie afstanden. Op de 100 meter vrije slag kwam zij tot een tijd van 1:14.98, waarmee zij haar persoonlijke record op deze afstand verbeterde met bijna zeven seconden. Ook op de 400 meter vrije slag verbeterde Iris twee persoonlijke beste tijden. Op de tussenliggende 200 meter vrije slag zwom zij met 2:51.39 zes seconden sneller dan voorheen en de eindtijd op 400 meter van 6:00.52 betekende een persoonlijke verbetering van ook bijna zes seconden.

Victor Willemse ging eveneens op drie afstanden te water. De tijd op de 50 meter vrije slag van 27.94 seconden betekende een verbetering van een volle seconde ten opzichte van zijn bestaande tijd op de 50 meter vrije slag voor de lange baan. Op de 100 meter vrije slag zwom Victor een tijd van 1:06.92. Tenslotte tikte hij op de 100 meter schoolslag aan in een tijd van 1:28.93.

Finale Roos van Nijmegen

NIJMEGEN - Doornroosje kan met gepaste trots de finalisten van de Roos van Nijmegen 2017 bekend maken. De finale zal plaatsvinden op 25 mei. Hierin zal gestreden worden door de Nijmeegse bands Beerbottle Chopsticks, Altijd Onderweg, Louwie en Cloud Cukkoo.

Poppodium Doornroosje organiseert in 2017 de 31e editie van de bandcompetitie Roos van Nijmegen. Deze bandcompetitie is de perfecte springplank voor beginnende bands uit Nijmegen. Na drie spannende voorrondes in poppodium Merleyn is de jury tot een beslissing gekomen. Zij hebben de bands Beerbottle Chopsticks, Cloud Cukkoo en Louwie uitgekozen. Daarnaast speelt het publiek ook een grote rol tijdens de competitie. Zij hebben ervoor gezorgd dat Altijd Onderweg in de finale te bewonderen zal zijn.

De finale zal op 25 mei om 20:30 plaatsvinden. Tijdens deze bloedstollende finale zal er onder andere gestreden worden voor drie dagen studiotijd én mastering, een coachingstraject en 200 euro winkeltegoed bij Stockenhof Muziek. Kaarten kosten online 9 euro (verkrijgbaar op www.doornroosje.nl) en 7,50 euro bij de deelnemende bands.

De Roos van Nijmegen is te volgen op Facebook, Twitter, website en Instagram.

Zilversmid uit Nepal aan het werk in Wereldwinkel

Foto: PR Wereldwinkel

ELST - In de week voor moederdag bezoekt zilversmid Dambar Biswokarma uit Nepal op uitnodiging van de Wereldwinkels van Arnhem, Elst, Oosterbeek, Renkum en Velp. Hij zal demonstreren hoe hij met zijn kennis en vaardigheden zilveren sieraden maakt. Zijn sieraden zullen ter plaatse te koop zijn.

Dambar werkt als zilversmid in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. Hij is met steun uit Nederland indertijd opgeleid tot zilversmid en beheert al jaren met succes een eigen werkplaats. In het bedrijf van Dambar werkt hij met een aantal door hemzelf opgeleide werknemers. Dambar betaalt deze mensen een leefbaar salaris en biedt zijn medewerkers zo goed mogelijke werkomstandigheden. De band met Nederland is hecht. Dambar bezoekt Nederland regelmatig. Zo betrekt Dambar ook het hoogwaardig gecertificeerd zilver uit Nederland.

Het is in vele opzichten een goed moment om een kijkje te nemen in één van de deelnemende Wereldwinkels om voor een goede vriend, een familielid of voor uzelf een met de hand gemaakt zilveren sieraad te kopen. En natuurlijk zijn er ook tal van andere leuke cadeaus te koop in de Wereldwinkel om uw huis of tuin een stijlvol, kleurig accent te geven of gewoon om voor een dierbare een cadeautje uit te zoeken.

Kom naar de Wereldwinkel en laat u inspireren. Dambar is aanwezig in Wereldwinkel Elst op vrijdag 12 mei. In Oosterbeek op dinsdag 9 mei, Velp op woensdag 10 mei, Arnhem op donderdag 11 mei, Renkum op zaterdag 13 mei.

Bingo in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Zaterdag 6 mei is er ten bate van toneelvereniging 'Slijk–Ewijk' een bingo.

Deze vindt plaats in dorpshuis Beatrix en begint om 20.00 uur. Zaal is open om 19.00 uur. Er zijn diverse geldprijzen, vleesschalen, levensmiddelenmanden en salades te winnen. De hoofdprijs is minimaal zeventig euro. Hoe meer deelnemers hoe hoger de hoofdprijs.

Open dag Nijmeegse stadstuinen

NIJMEGEN - Dit jaar vindt op zaterdag 10 juni van 10.00 – 17.00 uur voor de negentiende keer de Open Dag van de Nijmeegse Stadstuinen plaats. Op deze zaterdag wordt het verborgen groen van Nijmegen zichtbaar als ruim 25 particuliere tuinen worden opengesteld voor het publiek.

Tuinliefhebbers krijgen de unieke kans kennis te maken met de groene oases in de gemeente Nijmegen, die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor het publiek. Iedereen is welkom!

De kracht van het evenement ligt in de variatie aan tuinen. Grote tuinen, kleine tuinen. Gecultiveerd of wild. Elke tuin met zijn eigen verhaal. Met als gezamenlijke noemer het enthousiasme waarmee iedere tuinder bezig is in haar of zijn paradijs!

In enkele tuinen wordt door kunstenaars geëxposeerd! Verdere info staat op www.nijmeegsestadstuinen.nl

Voorzitter Stichting Kattenzorg Nijmegen koninklijk onderscheiden

NIJMEGEN - Op 26 april is de voorzitter van Stichting Kattenzorg Nijmegen Ineke de Groot-Ribbe gedecoreerd met een Koninklijke Onderscheiding vanwege haar jarenlange inzet voor deze stichting.

De organisatie bemiddelt tussen mensen die genoodzaakt zijn afstand te doen van hun kat en mensen die een kat zoeken. Daarnaast geeft zij persoonlijk advies en voorlichting over katten. Gemiddeld worden 25 katten per jaar via deze stichting bemiddeld naar een nieuw thuis.

Sinds 1991 runt Ineke vakkundig de stichting zonder winstoogmerk. Als voorzitter maakt zij deel uit van het bestuur en zij houdt zich ook zeer actief bezig met het dagelijks bestuur. De vrijwilligers die haar hebben voorgedragen voor een lintje waarderen haar om haar kennis en kunde. Ook kunnen zij altijd bij Ineke terecht voor een luisterend oor, advies over katten of steun in moeilijke tijden. Op zakelijk vlak is Ineke erg kundig. Streng doch rechtvaardig! Ineke heeft sterke normen en waarden en een uitgesproken mening. Deze eigenschappen wendt zij aan om klanten, die bijv. niet goed voor hun huisdier zorgen, aan te spreken op hun gedrag. Dit is zeker geen gemakkelijke taak, maar wel hard nodig! Zij voorziet klanten altijd van goed advies en tips, en probeert bij ieder probleem mee te denken. Ineke handelt altijd in het belang van het dier. Ook bij gemeenten strijdt Ineke voor het recht van katten; het valt onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid om actie te ondernemen om (overlast veroorzaakt door) zwerfkatten te bestrijden. Kattenzorg kiest altijd voor de diervriendelijke methode: vangen, castreren en proberen een nieuw thuis te vinden. Lukt dat niet, dan wordt geprobeerd de kat terug te plaatsen op de vindplaats, als bewoners bereid zijn de kat te voeren en in de gaten te houden. Doordat de kat gecastreerd is, veroorzaakt deze geen overlast meer. Met haar jarenlange ervaring en kunde weet Ineke de meeste gemeenten van deze noodzakelijke diervriendelijke aanpak te overtuigen. Sterker nog, een groot aantal gemeenten in ons werkgebied (een straal van 25 km rondom Nijmegen) vergoedt de medische kosten die onze stichting maakt om zwerfkatten te castreren. Voor de uitvoering van de zwerfkattenacties werkt Kattenzorg samen met andere organisaties in de regio. Ineke is voortdurend bezig om nieuwe initiatieven te bedenken om honden en katten in nood te helpen.

Telefoontjes van klanten komen de hele week door, ook in het weekend, zowel overdag als 's avonds. Ineke besteedt veel van haar privétijd aan het beantwoorden van deze telefoontjes. Zij geeft klanten advies, tips en kundige uitleg als zij problemen hebben met hun kat. Als het enigszins mogelijk is, zoekt Ineke een opvangadres voor een kat in nood.

Ineke probeert altijd nieuwe manieren te vinden om fondsen te werven. Onze stichting krijgt geen subsidie en moet volledig draaien op donaties. Ineke doet actief aan acquisitie bij particulieren, bedrijven en dierenartsen, om fondsen te werven en zo onze stichting te laten voortbestaan. Verder beheert Ineke samen met de penningmeester de financiële administratie en tot slot verspreidt ook zij, net als alle andere vrijwilligers van Kattenzorg, de 'Muurkrant' in haar eigen woongebied. Dit is een overzicht met een greep uit het kattenaanbod dat via Kattenzorg een thuis zoekt.

Oriëntatie- en basiscursus koordirectie

REGIO - Dit najaar start de NSGV Utrecht wederom met een oriëntatie- en basiscursus koordirectie 2017 -2018 op verschillende locaties binnen het aartsbisdom.

De cursus bestaat uit vijftien zaterdagen van 10.00 – 14.00 uur met een frequentie van ongeveer eenmaal per twee weken. De cursus wordt gehouden in de periode oktober 2017 – juni 2018, docent is Ronald de Haan.

De cursus is bedoeld voor aankomende- alsmede huidige koordirigenten, die zich graag verder willen bekwamen in het leiden van liturgische koren. Het aanbod is gericht op het ontwikkelen van basis slagtechnische vaardigheden alsmede het benoemen van aspecten waar een dirigent in de praktijk mee te maken krijgt: voorbereiding, muzikaal beleid en een verantwoorde programmering binnen de liturgie. Verder wordt er ingegaan in verdieping en kennismaking van liturgisch repertoire, eenvoudige algemene muziekleer en het ontwikkelen van solfège. Dit laatste houdt in het trainen van horen en zingen van onder andere intervallen binnen het octaaf, eenvoudige drieklanken en het kunnen zingen van een eenvoudige melodie na enige voorbereiding.

Om het geleerde in de praktijk te kunnen brengen zal er een aantal keren tijdens de cursusdagen met een koor gewerkt gaan worden. De cursus wordt afgesloten met een deelname certificaat en rapportage.

Voor aanmelding en nadere informatie kunt u terecht bij cursuscoördinator Marcus de Haard, 030 6982579 of post@nsgv-aartsbisdom.nl.

Fietsen met de KBO afdeling Elst

ELST - Woensdag 17 mei verzorgt de KBO afdeling Elst Overbetuwe haar jaarlijkse fiets- puzzeltocht voor alle 50plussers in de gemeente Overbetuwe.

Deze fietstocht is ongeveer 43 km lang en de kosten zijn 13 euro per persoon. Voor deze 13 euro krijgt u een geheel verzorgde fietstocht aangeboden. Zowel in het ochtend- als in het middagdeel staat er onderweg voor iedere deelnemer een verfrissing klaar. Omstreeks 12.00 uur wordt de grote pauze gehouden. In deze pauze wordt aan de deelnemers een lunch aangeboden.

Het verzamelen van de deelnemers is om half negen (08.30 uur) in de ontmoetingsruimte van wooncentrum Wervershove, Grote Molenstraat in Elst. De koffie/thee staat voor een ieder klaar! Na de koffie/thee vertrekken de deelnemers in groepen van maximaal 6 personen voor het eerste gedeelte van de fietstocht. Zowel in het eerste als in het tweede deel van de fietstocht moeten de deelnemers een aantal vragen beantwoorden. Vergeet dus niet om een pen of potlood mee te nemen.

Bij zeer slechte weersomstandigheden wordt de fietstocht verzet naar woensdag 24 mei. De fietstocht eindigt bij Wervershove en in de ontmoetingsruimte worden de prijzen uitgereikt.

Aanmelden voor deze tocht kan tot 11 mei bij Baldewijn Vos: 0481 353390 of Riet de Jager: 0481 351189. "Vergeet uw indentiteitspapieren niet. De KBO afdeling Elst Overbetuwe kan niet aansprakelijk gesteld worden voor schade aan personen en/of goederen van derden."

Schutterskoning in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Voor de zevende keer werd er in Slijk-Ewijk koningsschieten gehouden. Het was een middag van eigenlijk wel koud en een klein beetje regen, toch weerhield dat er niet toe dat de opkomst goed was.

Na een lange maar leuke strijd lukte het Frits van Baal om de vogel er helemaal af te schieten. Hiermee werd hij de nieuwe schutterskoning van Slijk-Ewijk voor 2017 / 2018. Het koningschieten is in Slijk-Ewijk om de twee jaar en wordt georganiseerd door Oranjevereniging Beatrix Slijk-Ewijk & Loenen.

REGIO - Dit najaar start de NSGV Utrecht wederom met een oriëntatie- en basiscursus koordirectie 2017 -2018 op verschillende locaties binnen het aartsbisdom.

De cursus bestaat uit vijftien zaterdagen van 10.00 – 14.00 uur met een frequentie van ongeveer eenmaal per twee weken. De cursus wordt gehouden in de periode oktober 2017 – juni 2018, docent is Ronald de Haan.

De cursus is bedoeld voor aankomende- alsmede huidige koordirigenten, die zich graag verder willen bekwamen in het leiden van liturgische koren. Het aanbod is gericht op het ontwikkelen van basis slagtechnische vaardigheden alsmede het benoemen van aspecten waar een dirigent in de praktijk mee te maken krijgt: voorbereiding, muzikaal beleid en een verantwoorde programmering binnen de liturgie. Verder wordt er ingegaan in verdieping en kennismaking van liturgisch repertoire, eenvoudige algemene muziekleer en het ontwikkelen van solfège. Dit laatste houdt in het trainen van horen en zingen van onder andere intervallen binnen het octaaf, eenvoudige drieklanken en het kunnen zingen van een eenvoudige melodie na enige voorbereiding.

Om het geleerde in de praktijk te kunnen brengen zal er een aantal keren tijdens de cursusdagen met een koor gewerkt gaan worden. De cursus wordt afgesloten met een deelname certificaat en rapportage.

Voor aanmelding en nadere informatie kunt u terecht bij cursuscoördinator Marcus de Haard, 030 6982579 of post@nsgv-aartsbisdom.nl.