niet de juiste De Liemers

13 september 2019

niet de juiste De Liemers 13 september 2019


Agora-onderwijs op Liemers College

ZEVENAAR - Vorig schooljaar is het Liemers College gestart met Agora-onderwijs.

In het kort houdt het in dat leerlingen leren vanuit hun eigen interesses. Ze leren in vrijheid, maar niet in vrijblijvendheid. Alle niveaus zitten door elkaar, dus ze leren met anderen. Er zijn geen vakken, geen roosters, geen toetsen of vaste lesboeken. De leerlingen worden dagelijks begeleid door hun coach. Leren gebeurt zowel binnen als buiten de school. Alle dagen zijn de leerlingen van 9.00 tot 14.30 uur op school, behalve op woensdag, dan zijn zij om 12.00 uur uit. Iedere dag start met een half uur samen met de coachgroep. Na de lunchpauze is er iedere dag een half uur leestijd. De rest van de tijd besteden de leerlingen aan hun eigen leervragen (challenges). Alles is mogelijk, zolang de leerling samen met de coach helder krijgt wat het leerdoel is en hoe het leerresultaat zichtbaar wordt: footprint. "Wat sommige mensen van het Agora-onderwijs denken is dat je niks leert, maar dat is niet zo. Ik vind dat je juist meer leert. Doordat je zelf bepaalt waarmee je aan de slag gaat, leer je juist veel sneller omdat daar je interesse ligt," vertelt leerling Tijme.
Op donderdagavond 26 september is er een informatieavond voor toekomstige leerlingen en hun verzorgers op locatie Zonegge van het Liemers College. De voorlichting start om 19.30 uur en duurt tot 20.30 uur. Inschrijven voor de voorlichtingsbijeenkomst kan via https://www.liemerscollege.nl/agora. Op 7 oktober gaat op de website de inschrijving open voor de intake voor het schooljaar 2020-2021. Vragen? Mail naar agora@liemerscollege.nl.

Het lijkt pas gisteren dat de eerste krant uitkwam met artikelen van mij en mijn schrijfcollega's en nu zijn we al bij editie 41. Toen ik begon met schrijven voor De Liemers Helemaal Goed Courant, zat ik nog op het Liemers College. Nu zit ik in het tweede jaar van mijn opleiding fysiotherapie. Ik weet dat veel mensen zich daarover verbazen. Fysiotherapie en journalistiek liggen ook niet dicht bij elkaar, maar het zijn twee dingen die ik erg leuk vind. Wel moet ik eerlijk bekennen dat ik ook echt niet aan een opleiding journalistiek zou moeten denken, maar ik zou er ook niet aan moeten denken dat ik niet meer zou kunnen schrijven. Schrijven voor De Liemers Helemaal Goed Courant vind ik een supermooie ervaring en ik ben dan ook blij dat ik een deel uit kan en mag maken van deze krant. Jammer genoeg schrijf ik niet heel veel artikelen meer, omdat ik zo druk ben met mijn studie, maar gelukkig kan ik de ideeën van Multaboni nog steeds van commentaar voorzien. Ik verwerk de theorieën en gedachtegangen die in mijn commentaar staan ook graag in mijn eigen werk, waar ik in mijn vrije tijd ook zo veel mogelijk voor probeer te schrijven. Ik ben dol op de dubbelzinnigheid en diepgang en ik vind het geweldig als mensen moeten nadenken om het te snappen. En iets kan heel onlogisch lijken, maar ik schrijf alles met een reden. Er zit altijd een idee of gedachtegang achter, al is die soms wat vergezocht. Over ideeën gesproken, mijn commentaar bij Multaboni in deze editie bevat een hele theorie over ideeën waar u uw eigen idee over kunt vormen.

Kim Kleijkers

Oversteek naar duurzame toekomst Westervoort en Duiven lanceren 'Samen 1Nergie'

Gemma Tiedink steekt samen met de leerlingen het zebrapad over. Foto: Ted Prost

DUIVEN/WESTERVOORT – Het lijken doodgewone oversteekplaatsen aan de Kastanjelaan in Duiven en het Dorpsplein in Westervoort, maar op 28 augustus om 10.00 uur even niet. Wethouders en leerlingen geven met de oversteek van de zebrapaden het startsein voor het programma 'Samen 1Nergie.'

Samen met leerlingen van basisscholen uit Duiven én Westervoort zetten de twee gemeentes alles op alles om de klimaatdoelen van 2050 te willen halen. "De doelen liggen er en dat is allemaal leuk en aardig. Maar dan moet je zo'n belofte ook waar kunnen maken en dáár gaan wij mee bezig" begint Gemma Tiedink, wethouder van de gemeente Duiven, haar verhaal. Zij maakt op deze woensdag de oversteek met kinderen van groep 7 en 8 van basisschool Remigius. Haar collega Hans Breunissen neemt in Westervoort kinderen van basisschool De Brug bij de hand. Gemma Tiedink: "Heel veel mensen zijn al enorm goed op weg en hun werk inspireert en stimuleert, maar we hebben samen nog een lange weg te gaan."

"Ik probeer zelf ook af en toe wat minder vlees te eten," spreekt ze de kinderen toe zodra zij zich voor het zebrapad hebben verzameld. De nodige foto's worden gemaakt, de groep steekt het geelgekleurde zebrapad over en de plechtigheid wordt verzegeld met een applaus.

Vervolg op pagina 4

Expositie van glaskunst en fotografie in kerkje van Aerdt

AERDT - Het kerkje van Aerdt is op 22 en 29 september en 6 en 13 oktober van 14.00 tot 17.00 uur het decor van een expositie van glaskunst en fotografie. De toegang is gratis.

Marja Steinmetz is opgeleid als fotografe. Daarna volgde ze als beeldend kunstenaar de opleiding Textiele Werkvormen. Met een tussenstap naar houtbewerking kwam ze uiteindelijk terecht bij glas. Glas is één van de meest spannende, intrigerende en uitdagende materialen om mee te werken en jezelf te uiten, is haar ervaring. Zij laat de bezoeker toe in haar fantasiewereld 'gevangen in glas'. Verschillende glastechnieken worden met meerdere materialen gecombineerd. In haar werken zijn veel landschappelijke elementen: luchten, vlakten en water. Ze maakt onder andere bootjes, wapperende vlaggen, huizen en bloemen. Ze speelt fantastisch met kleuren. Chris Timmers was oorspronkelijk klinisch fotograaf bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij maakte beeldverslagen op de operatiekamers, spoedeisende hulp, intensive care en op de snijzalen. Sinds 2016 werkt en exposeert hij als zelfstandig kunstenaar en fotograaf. Tijdens de officiële opening op 22 september, die dit jaar samenvalt met het 3 Oeverfestival, treedt het klarinet ensemble "Mooi van Hout" uit Overasselt op.

Dansen én lachen tegelijk. Dat kunnen Dennis en Pernille. Tijdens het najaarsfestival van Muziekstad Zevenaar zetten zij op de Markt samen met hun collega-dansers van Vida Studio's hun beste beentje voor. Het publiek genoot!

Door onze redactie

Mascha en Mabel Brouwer schieten met scherp

Didamse Christoffelschool heet nu De Rabot

Van pizza-avond naar

jongerenparlement

Wo 18 sept

Kid's Filmhuis
Aanvang 15.00 uur – gratis entree

Do 19 sept

Creatief met ... van alles
13:30-16:00 uur - €2,50
Voor dames- heren
Vrije inloop, reserveren niet noodzakelijk.

Do 19 sept

Filmhuis
Aanvang 20.00 uur – entree € 4,-

Za 21 sept

Ziko – Salsa-avond
Tickets: € 10,-
(www.ziko.nl/xxl-party )
€ 13,- avondkassa

Zo 22 sept

Apple Torte Concerti
Aanvang 14.00 uur – entree € 15,-

Wo 25 sept

Culzz Kwizz
Aanvang 20.15 uur – inleg € 2,50

Do 26 sept

Creatief met ... van alles
13:30-16:00 uur - €2,50
Voor dames- heren
Vrije inloop, reserveren niet noodzakelijk.

Do 26 sept

Filmhuis
Aanvang 20.00 uur – entree € 4,-

Meer info: wwwdeogtent.nl

Woensdag 18 september - 15:00 uur

SUPERJUFFIE

Nederlandse familiefilm uit 2018 naar het eerste deel uit de boekenreeks van Janneke Schotveld.
De avonturen van Josje, de nieuwe juf van een basisschool ergens in Nederland.

(Alle leeftijden, 84 minuten, Nederlands gesproken)

Kinderfilm dus gratis toegang.

Donderdag 19 september 20:00 uur

DE DIRIGENT

Nederlandse dramafilm uit 2018, gebaseerd op het levensverhaal van Antonia Brico. De ze Nederlandse is als kind geëmigreerd naar de verenigde Staten en wil professioneel dirigente worden. Uiteindelijk debuteert ze op 24-jarige leeftijd bij het Berlijn Filharmonisch Orkest.

(Vanaf 12 jaar, 137 minuten, Engels en Nederlands gesproken)

Donderdag 19 september 20:00 UUR

JOHNNY ENGLISH REBORN

Britse parodiefilm uit 2011.

Rowan Atkinson (Mister Bean) vertolkt in deze film wederom de hoofdrol van MI-7 geheimagent Johnny.

(Vanaf 6 jaar, 101 minuten, Engels gesproken)

HEEFT U AL


EEN ABONNEMENT OP


ONZE APPELTAARTCONCERTEN??

KIJK OP WWW.DEOGTENT.NL

Dinnershow komt terug in De Ogtent!

VOORAANKONDIGING:

EEN AVOND OM NOOIT TE VERGETEN!!!

Ook dit jaar verzorgt De Ogtent, in samenwerking met studenten van Rijn IJssel Creatieve Industrie en Studio 26, een spetterende en hartverwarmende dinnershow, met prachtige zang en dans zullen de jongeren u betoveren!

Het vijfgangendiner (inclusief drank), wordt verzorgd door de restaurants Een Mooie Dag, Bij Welling en Bij De Buren, zal u verrassen en het belooft een fantastische, culinaire en spectaculaire show-avond te worden.

Dit evenement vindt plaats op maandag 16 december, dinsdag 17 december en woensdag 18 december.
De dinnershows beginnen om 18.00 uur en de kosten zijn € 42,50 per persoon.

Vanaf oktober kunt u kaarten bestellen via www.deogtent.nl (kaartverkoop alleen online!)

Welkom bij een onvergetelijke avond.

NR. 205 | 13 september 2019

Filmhuis Bij Bert

Rhein-IJssel-Express heeft alles op de rit RE19 verbindt Liemers met Noordrijn-Westfalen

"Voor wie een dagje wil stappen in Noordrijn-Westfalen is de RE19 beslist een aanrader". Foto: Peter Schampers

REGIO - Abellio ging op 6 april 2017 van start met het uitvoeren van de Rhein-IJssel-Express (RE19), die de Liemers met Noordrijn-Westfalen verbindt. Na een matige start is aan de meeste kinderziektes gedokterd. Peter Schampers ondervond het aan den lijve.

"Het reizigerspubliek was aanvankelijk maar matig te spreken over deze verbinding. De trein viel in de beginperiode een aantal keren uit en de informatie hierover was summier", vertelt hij. Maar inmiddels is ook zijn beeldvorming positief veranderd. Hij maakt regelmatig gebruik van deze trein om naar Duisburg of naar Düsseldorf te gaan. "Twee leuke steden, elk met een gevarieerd winkelaanbod, een goed operahuis en leuke musea."

Hij doet verslag van een willekeurige reisdag. "Ik stap in Zevenaar in de trein. Er is voldoende plaats, maar dat komt ook omdat het zondag is. Op werkdagen in de ochtend- en avondspits is het een stuk drukker, maar er is ook dan altijd wel een zitplaats te vinden. Gelijk met mij is een meneer ingestapt die ik besluit aan te spreken. Het is Herr Bügeler. "Wat zijn uw ervaringen met deze trein?" vraag ik hem. "O, een prima verbinding waar ik regelmatig gebruik van maak". Herr Bügeler heeft een transportbedrijf in Oberhausen en doet vaak zaken met Nederlandse bedrijven. "Ik heb hier de afgelopen dagen wat relaties bezocht, ben met een goede klant uit eten geweest en heb in een hotel de nacht doorgebracht. Nu reis ik weer rustig terug naar huis". Herr Bügeler reist zelf, schat hij, zo eens in de zes á zeven weken naar Nederland. Voor zaken en af en toe ook voor ontspanning. Hij vertelt dat hij meer mensen kent die blij zijn met deze treinverbinding. Dat weet ook de conducteur te bevestigen die even later onze kaartjes komt controleren. Hij treft scholieren, zakenmensen, maar ook steeds vaker dagjesmensen die in Düsseldorf op de Köningsallee gaan shoppen. "Dat zie je aan de tassen van de bekende modemerken die ze dan op de terugweg bij zich hebben", weet hij. Onderweg in Duitsland stappen bij elk station wel mensen in, zodat het langzamerhand best druk wordt in de trein. Inmiddels zijn we in Oberhausen en neem ik afscheid van mijn gesprekspartner. Bij Düsseldorf Flughafen stroomt de trein voor de helft leeg. Veel van de uitstappende passagiers zijn flink bepakt en bezakt, die zullen hun reis vast voortzetten met het vliegtuig. Deze RE19-trein rijdt elk uur van Arnhem met een stop in Zevenaar naar Düsseldorf Hbf (Hauptbahnhof). Vanuit Arnhem gaat ook een ICE-sneltrein naar Düsseldorf. Die doet 40 minuten minder over dit traject als de RE19. Maar voor wie vanuit Zevenaar reist is de tijdwinst, als je eerst naar Arnhem moet, nog maar 5 minuten. Ook is de RE19 goedkoper dan de ICE. Een enkeltje met de ICE van Arnhem naar Düsseldorf kost, afhankelijk van het moment in de week waarop gereisd wordt, tussen de € 25 en € 40. Een enkeltje met de RE19 kost € 15,70. In Duitsland stopt de RE19 bij 17 grotere en kleinere stations. Daar is onlangs het nieuwe station Elten ook nog bij gekomen. Voor wie een dagje wil stappen in Noordrijn-Westfalen is de RE19 beslist een aanrader."

Moeder en dochter schieten met scherp Mascha en Mabel Brouwer schutterskoninginnen van St. Andreas

Jacco, Mabel en Mascha Brouwer hopen op een mooi federatief schuttersconcours. Foto: PR

ZEVENAAR - Mascha Brouwer en haar dochter Mabel hebben dit jaar het het koningschieten bij Schutterij St. Andreas 't Grieth gewonnen. Bijzonder? Zeker wel. Moeder en dochter zijn tegelijkertijd koningin en Mascha is de eerste volwassen schutterskoningin.

"Ik deed voor het eerst mee, voor mijn man", vertelt Mascha. " Hij wilde heel graag een keer bij het koningspaar horen. Als hij schutterskoning zou worden, maak ik automatisch ook deel uit van het koningspaar en andersom. Met zijn tweeën heb je meer kans." Dat blijkt ook wel. "Ik was echt héél verbaasd toen ik de vogel eraf schoot. Ik wist niet eens meer goed hoe ik moest mikken, dat is mij op het laatst nog uitgelegd. Ik ging het gewoon proberen en dat proberen ging goed!" zegt ze lachend. Mabel deed ook mee met het Koningschieten, maar dan voor de jeugd. Schutterskoning of -koningin bij de volwassenen word je door een houten vogel van een paal af te schieten. Bij de jeugd schiet je op een kaart met doelwitten. Degene die het dichtst bij de vijftig punten komt, heeft gewonnen. "Ik wilde heel graag een keer jeugdkoningin worden en heb hard geoefend. Na vier jaar schieten is het me gelukt." En hoewel Mabel niet de eerste jeugdkoningin is, is het ook voor haar heel bijzonder. "Dat mama en ik nu tegelijkertijd koningin zijn, maakt het heel speciaal." Sinds tien jaar mogen vrouwen ook deelnemen aan het koningschieten bij de schutterij. Dit jaar was het ook het eerste jaar dat er bij de volwassenen überhaupt vrouwelijke kandidaten waren. "Niemand had verwacht dat dit zou gebeuren, maar de reacties die we kregen waren heel positief. Bij St. Andreas staan de mannen en vrouwen dan ook gelijk," vertelt Mascha. Mabel valt daarop in: "Net als de jeugd en volwassenen!" En dat is maar goed ook, volgens Mascha. "Tja, de kinderen zijn de toekomst, toch?" Beiden zijn het erover eens dat deze goede sfeer bij de schutterij komt door een combinatie van de schutterij zelf en de mensen. Mabel: "Iedereen is heel gezellig. Je kunt altijd afspraken met elkaar maken en er staat constant wel iemand voor je klaar." Volgens Mascha is deze goede sfeer ook niet heel moeilijk te bereiken: "Als je gewoon respect voor elkaar toont en communiceert, kom je al een heel eind."

De familie Brouwer zit nu al 33 jaar bij de schutterij. "De kinderen gingen van kleins af aan al mee in de kinderwagen, het is echt een familieding." Zo is Mabel op haar negende, net als haar vader, bij de muziek gegaan. Toen ze twaalf was, is ze begonnen met schieten. "Ik oefen iedere donderdag met de luchtbuks. Het leuke is dat je elke week ziet dat je vooruit gaat. Je weet steeds meer hoe het geweer werkt, welke afwijkingen het heeft. Daarnaast oefen je om te concentreren en is het een fijne uitlaatklep. Het is dan gewoon even lekker schieten, even alles van school eruit gooien." Mascha is iets minder van het schieten, maar doet dit jaar wel fanatiek mee.

Federatief schuttersconcours

Op 15 september houdt St. Andreas een federatief schuttersconcours in het centrum van Zevenaar, waaraan schutterijen uit het hele land meedoen. Of de twee daarbij de eerste schutterskoninginnen worden? "Daar gaan we wél voor strijden!"

Peter Schampers

Kyra Sannes

HOPE XXL Archief: in New York

De winnaars en begeleiders in New York

Elk jaar, en dat al zeven jaar lang, gaan we met de winnaars van de BNNVARA debatwedstrijd tussen scholen, onder de naam "Op Weg Naar Het Lagerhuis", naar New York. Zo ook afgelopen juni.

De eerste vijf jaar was de finale op TV tussen de twee beste scholen. Vorig jaar hadden we iets nieuws bedacht. We gaan in de voorrondes door tot we één finalist hebben die dan in de uiteindelijke TV-finale het opneemt tegen een team dat geformeerd is uit de beste 5 individuen, geselecteerd uit de andere 199 scholen die meedoen. Je krijgt, om in voetbaltermen te spreken, de vijf Messies tegen Barcelona. Vijf goede individuen tegen een goed team.

Vorig jaar won Barcelona duidelijk. Dit jaar legde Cambreur uit Dongen het af tegen de vijf Messies, waaronder Ted van het Candea College. Het Candea dat trouwens van de 200 scholen tweede was geworden en als we in 2018 de opzet niet veranderd hadden de finale op TV had mogen spelen. Met de winnaars gaan we altijd naar New York. Omdat het sterrenteam uit minder mensen bestaat dan een volledig schoolteam waren er plekken over, want de reis wordt al in januari al vastgelegd voor 13 personen. De plekken die we over hadden waren voor zes jongeren van HOPE XXL. De diehards die veel werk verzetten achter de coulissen. Tika met het lange blonde haar en achter haar Noah, Jan, Jelte en Sylvain. En Stan midden op de voorgrond.
De begeleiding bestond uit onder andere twee mannen op rechts, Niek Dekker van Het Debatbureau en Daan Verhoeven, docent van Dalton College Den Haag, die als gelegenheidscoach van het Sterrenteam had opgetreden.
De overige winnaars, Ousamma, Hanneke en Noah en Lieke complementeren het stel en staan hier te glunderen in de zaal van De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Een leven lang in de Liemers

Foto: Ylya van Kersbergen

Voor de rubriek De Liemers Werkt bezoeken we een ondernemer of medewerker van een Liemers bedrijf.

Naam?

"Pascal Bos, 49 jaar. Ik woon in Didam, maar werk bij JAZO Zevenaar bv. Daar ben ik Manager Engineering en zorg ik voor het aansturen en coachen van de engineers."

Wat is er zo mooi aan techniek?

"Ik heb altijd iets gehad met techniek. Ik begon op het Liemers College en stroomde daarna steeds door naar hogere niveaus. Ik begon daarna als technisch tekenaar bij het bedrijf Besi. Daar werkte ik een tijdje samen met Axel Jansen. Die samenwerking verliep erg plezierig en later kwam ik dan ook bij zijn bedrijf JAZO terecht. Nu maak ik technische oplossingen voor ventilatie en toegang van techniekruimtes. Bij JAZO kan ik zien hoe mijn tekeningen werkelijkheid worden, ze worden tien meter verderop echt gemaakt door mijn collega's. Ik heb bewondering voor ons pretbeleid. 'Pret' staat voor positief, respect, enthousiasme en teamwork. We proberen te lachen en gezellig te blijven, in plaats van samen chagrijnig worden. Die positieve instelling past wel bij mij!"

Vrije tijd?

"Dat betekent voor mij muziek! Ik begon op de blokfluit en speelde daarna lang klarinet. Om bij mijn twee ooms in de band te komen, moest ik ook basgitaar en saxofoon kunnen spelen. In 11 weken tijd studeerde ik 40 nummers in en heb ik 9 jaar lang op bruiloften en feesten gespeeld!"

Liemers?

"Ik ben in Didam opgegroeid en daar nooit meer weggegaan. Daar zit de muziekvereniging waar ik les kreeg, daar woont mijn familie en op mijn achttiende leerde ik er ook mijn vrouw kennen. We wonen er nog nog steeds, samen met onze twee dochters."

Mooiste plekje?

"Didam natuurlijk! Ik weet niet of ik er ooit nog weg wil. Het voelt gewoon zo vertrouwd."

Werk aan de winkel voor duurzaamheid

Gemma Tiedink geeft les in duurzaamheid. Foto: Ted Prost

Vervolg van voorpagina

Eenmaal aan het eind van deze wandeltocht over het zebrapad tegenover het gemeentehuis van Duiven, is het tijd voor een korte brainstormsessie. Wat gaan we dit project doen om de gewenste duurzaamheid te bereiken? Handjes vliegen de lucht in en ideeën worden uitgewisseld: zonnepanelen en het scheiden van afval lijken populair onder de kinderen. Gemma Tiedink vertelt de groep dat het samenwerkingsverband tussen de gemeentes bedoeld is om een podium te geven aan hun ideeën en ook aan die van alle andere bewoners van de gemeentes. Als aan het einde de oogjes van de leerlingen glazig worden, klinkt de stem van meester Erwin: "Werk aan de winkel, dus!"

Jonge denkers

Het is niet de eerste keer geweest dat de gemeente samenwerkt met de leerlingen; voorheen is er ook al een beroep gedaan op de creativiteit van de jonge denkers die maar al te graag meewerken aan het welzijn van mens, plant en dier. Met eigengemaakte maquettes kwamen de leerlingen op het gemeentehuis hun ideeën presenteren, onder wie Nout, Timon en Luka die vol trots vertellen over de projecten op school. "Het is erg leuk om dit samen met de gemeente te doen, alleen kun je niet zoveel," zegt Nout. Volgens Gemma Tiedink en Hans Breunissen is de creativiteit van jongeren erg welkom als het gaat om de zoektocht naar nieuwe ideeën. Zo is basisschool De Brug in Westervoort al volop bezig met recyclen en meer groen in de omgeving. "Kinderen brengen de dialoog ook mee naar huis," vertelt Breunissen. "Op die manier krijgen we iedereen aan het meedenken. Wij gaan graag met zijn allen naar een duurzame samenleving en die kunnen we niet bedenken achter een bureau, die kunnen we enkel realiseren als jong- en oud, iedereen dus, meedoet."

De aanval op Nederlands-Indië

Op 26 juli 1941 bevroor president Roosevelt van de Verenigde Staten alle vormen van olie-export naar het Japanse keizerrijk. Japan, dat steek van buitenlandse bronnen van olie afhankelijk was, werd hierdoor sterk getroffen. Zij kon slechts 10% van haar consumptie zelf opbrengen en was verder afhankelijk van buitenlandse handel. Op aandringen van het Engelse kabinet en de Amerikaanse president voegde ook de Nederlandse overheid in ballingschap zich bij het embargo: het exporteren van olie naar Japan vanuit toenmalig Nederlands-Indië werd aan banden gelegd. Japan, dat slechts voor ongeveer anderhalf jaar oliereserves had opgebouwd besloot ten oorlog te gaan. Door een verrassingsaanval op de Amerikaanse vloot bij Pearl Harbour hoopte ze voor een tijdje de vrije hand te hebben in Zuid-Oost Azië. Na de aanval op Pearl Harbour richtte ze zich dan ook op Nederlands-Indië, te meer omdat dit territorium rijk was aan natuurlijke grondstoffen, waaronder de door Japan fel begeerde olie.

Japan's aanval begon met verschillende landingen op het gebied van Nederlands-Indië. Op 15 januari 1942 werd een gezamenlijke commandostructuur met zeggenschap over alle Britse, Australische, Amerikaanse en Nederlandse eenheden opgericht. Deze commandostructuur had echter tegengestelde belangen in het gevecht tegen de Japanse aanvallers. Tevens was de vijand over het algemeen numeriek te sterk om effectief tegen gehouden te worden. Op 9 maart zagen de Nederlandse bevelhebber en de gouverneur zichzelf dan ook gedwongen tot capitulatie. In het verdere verloop van de oorlog werd er geen poging gedaan om de overgenomen gebieden van Nederlands-Indië te bevrijden door het inzetten van grondtroepen. In plaats hiervan werd de bevrijding van Nederlands-Indië gestipuleerd als een voorwaarde in de Japanse overgave die op 2 september 1945 werd getekend.

Kyra Sannes

5 / 8

Bas Baakman: 'De scouting voelt als thuis' Didammer ontvangt het ultieme waarderingsteken: Gouden Edelhert

"Scouting is veel meer dan knopen leggen en een vuurtje stoken." Foto: Maaike Hageman

DIDAM – Bas Baakman uit Didam heeft het Gouden Edelhert in ontvangst mogen nemen. Dit waarderingsteken kreeg hij afgelopen juli tijdens de World Scout Jamboree in Amerika.

Terwijl Baakman staflid was bij de World Scout Jamboree in Amerika, kreeg hij nietsvermoedend het Gouden Edelhert aangedragen. "Iedereen wist al dat ik het zou krijgen, alleen ik zelf nog niet." De World Scout Jamboree is het grootste scouting evenement dat elke vier jaar gehouden wordt in een ander land.

Het Gouden Edelhert staat als waarderingsteken. Deze erkenning krijg je als andere mensen van de scouting vinden dat je zoveel voor de scouting hebt gedaan, dat jij dit verdient. Het is niet iets wat je automatisch krijgt als je een aantal jaar lid bent van de scouting. Je moet het echt aangedragen krijgen. Vanuit een commissie van Scouting Nederland wordt besloten of je in aanmerking komt voor het Gouden Edelhert of andere waarderingstekens. Voordat dit besloten kan worden, dienen er allerlei formulieren ingevuld te worden en lijsten met wat je allemaal voor de scouting hebt gedaan. Baakman werd hierop onder andere omschreven als 'hardwerkend' en 'heeft veel over voor de scouting'.

Ervaren Explorerbegeleider

Vanaf 1984 is Baakman al actief bij Scouting Didam, die hij in deze jaren nooit verlaten heeft. Op dit moment is hij een ervaren Explorerbegeleider. Explorers is de groepsnaam voor de scoutingleden van 15 tot en met 18 jaar. Buiten zijn lidmaatschap bij Scouting Didam is Bas Baakman bezig met de HIT in Harderwijk. Dit is een jaarlijks scoutingevent dat plaatsvindt rond Pasen. Daarnaast heeft hij ook nog aan de World Scout Jamboree meegedaan in 2015 in Japan en dit jaar dus in Amerika. Ook is hij nog acht jaar lid geweest van een partnership met Ghana: een partnership van gelijkwaardigheid tussen Scouting Nederland en Scouting Ghana. Hierbij zijn ideeën uitgewisseld over de vorm van scouting in beide landen. "Het mooie aan de internationale partnerships is dat de scoutingleden bewust worden dat scouting meer is dan alleen je eigen groep. Het is regionaal, landelijk, maar ook over de hele wereld", zegt Baakman. "De scouting voelt als thuis voor mij. Ik heb hier ook veel mensen en vrienden leren kennen en ben ongeveer twee of drie keer in de week op de scouting te vinden. Veel mensen denken dat scouting alleen knopen leggen en een vuurtje stoken inhoudt, maar het is meer dan dat. Ik ben bijvoorbeeld met mijn Explorergroep op kamp geweest, waar we zijn gaan kanoën, zwemmen en hiken. Ook zijn we een dagje wezen shoppen. Dat zou je misschien niet verwachten, maar gezien de leeftijd van de Explorers is daar ook behoefte aan." De Explorers komen één keer in de week bij elkaar op de scouting. Elke bijeenkomst hebben ze een programma dat door henzelf wordt bedacht, onder begeleiding van onder andere Bas Baakman. Baakman hoopt dat Scouting Didam nog zal groeien op twee vlakken: ledenaantal en leidingaantal. Wat hij in de toekomst ook nog zou willen meemaken is in 2023 weer mee naar de World Scout Jamboree, die in dat jaar in Zuid-Korea plaatsvindt.

Van pizza-avond naar jongerenparlement Johannes Goossen: 'De kracht van jongeren is om 'out-of-the-box' te denken'

"De pizza-avonden sloegen aan, maar vragen om een meer structurele invulling"

DUIVEN - Recentelijk heeft premier Rutte aangekondigd dat er een zogenaamd 'jongerenparlement' zijn intrede zal doen in de Nederlandse politiek; zeer hip, ook in Duiven lijkt zo'n parlement bedoeld voor hen rond de leeftijd van 16-22 jaar wel érg aantrekkelijk. Wethouder Johannes Goossen (CDA) kan niet wachten tot het zover is. Hij wil jongeren dichter bij de (lokale) politiek betrekken.

Toen hij achttien lentes jong was meldde Johannes Goossen zich aan voor de jongerenorganisatie van het CDA. Vandaag de dag herkent hij zijn zelfde politieke interesse in de Duivense jeugd. Ongeacht iemands politieke kleur, is het idee voor een jongerenparlement goed voor meer interesse én begrip vanuit de jeugd. "Meedoen en initiatief nemen. Dat is belangrijk en de gemeente moet hiervoor faciliteren." Het idee van het parlement ontstond op de avonden van de Duivense Burgerbegroting in februari. Als oorspronkelijk voorstel vanuit de inwoners van de gemeente, heeft het initiatief genoeg geld en steun ontvangen voor verdere ontwikkeling. Johannes Goossen vertelt dat het gemeentehuis eerder handreikingen gedaan heeft om het advies van jongeren - gevraagd of ongevraagd - te omarmen tijdens de zogenaamde 'pizza-avonden', waar overleg gecombineerd werd met een lekkere snack. "Dit idee sloeg aan, maar vraagt nu om een structurele invulling," legt hij verder uit. "De kracht van jongeren is om 'out-of-the-box' te denken, waar zittende gemeentepolitici soms verstrikt raken in 'mitsen en maren'." Dit wordt momenteel door de gemeente al erkend door leerlingen van het Technasium op het Candea College mee te laten denken over praktische zaken zoals verkeersveiligheid en de invulling van ongebruikte bouwkavels. Genoeg reden om welwillende jeugd met een frisse blik te laten kijken naar vraagstukken die hen tot de verbeelding spreken om zo samen met de gemeente tot een oplossing te komen. Een jongerenparlement is een uitdagend concept gezien het lastig is om de volledige doelgroep bij elkaar te krijgen. De dynamische doorstroming op scholen en de schaarse motivatie en tijd maken het lastig om de meest betrokken jongeren bijeen te zoeken en deze langdurig vast te houden. Johannes wil jongeren de mogelijkheden laten zien: "Of het nu gaat over sport, activiteiten in het centrum of het winkelaanbod, laat je horen, want wij zoeken naar deze signalen." Idealiter zijn het de gemeentebewoners - niet enkel de jongeren - die 'bottom-up' meedenken. Dit is immers een kenmerk van de 'moderne' samenleving. Hoe invulling van het jongerenparlement er precies uit gaat zien moet bekend worden aan de hand van verschillende ontmoetingen met alle belangstellenden; jongeren én begeleiders, maar wat vast staat is dat alle initiatieven volgens Johannes aan de gemeente een "medemogelijkmaker" hebben. "Heb je een goed idee met genoeg medestanders, dan zou de gemeente je grootste bondgenoot moeten zijn," aldus Johannes Goossen. Jongeren die interesse hebben om onderdeel te zijn van deze ontwikkelingen en die graag meedenken over hun gemeente, mogen zich vrij voelen Johannes Goossen te benaderen en deel te nemen aan de opzet van een orgaan om jongeren directer met de politiek te verbinden.

Foto: jan van den heuij

Maaike Hageman

Multatuliaanse reactie

~Commentaar

Vele verschillende ideeën. Normaal vind ik de ideeën die bij elkaar in een editie staan wel bij elkaar aansluiten, maar deze keer vind ik het meer losse, op zichzelf staande ideeën. En losse en op zichzelf staande is misschien een beetje dubbelop, maar het heeft ook elk zijn eigen betekenis. Want elk idee is een los idee, maar een idee kan op zichzelf staan door niks met andere ideeën te maken te hebben. De meeste ideeën hebben overigens wel iets met een ander idee te maken of in ieder geval met een bepaalde gedachtegang of een bepaald onderwerp. Dus eigenlijk is geen van de ideeën echt op zichzelf staand, maar elk idee is wel los. Je kan immers ook over elk idee apart gaan redeneren, zonder het te koppelen aan andere ideeën. Al vraag ik me af of je ooit over iets kan redeneren zonder andere ideeën aan te halen, al zijn het ideeën van jezelf. Als je iets wil verdedigen of juist wil weerleggen, moet je immers altijd ergens argumenten vandaan halen. Die argumenten komen dan voort uit je eigen ideeën of uit bronnen van anderen. En bronnen van anderen zijn eigenlijk ook ideeën. Want ondanks dat zo'n bron als feit en dus als 'waarheid' beschouwd kan worden, wil dat nog niet zeggen dat het ook echt de waarheid is. In de wetenschap veranderen begrippen ook eens in de zoveel tijd, gewoonweg omdat ze in een keer meer weten. Dus je kan bronnen als waarheid zien, maar eigenlijk weten we nooit of iets echt waarheid is. Wij kunnen het waarheid noemen, maar dat is iets anders. Dus de waarheid is ook een idee. Wat zou betekenen dat heel de wereld een idee is. Iemand heeft toch ook bedacht dat de aarde rond is en niet plat, iemand moet dat bedacht hebben. En dat idee werd verworpen door elk ander mens, want het was niet de 'waarheid' die zij kenden, terwijl het jaren later als waarheid gezien wordt en het eerdere idee wordt verworpen. Dus de waarheid is een idee.

Vertrouwen

Foto: Bas van Spankeren

Het seizoen is lekker op stoom. Er is weer reuring binnen de organisatie. Allerlei projecten worden opgestart. Heel veel kinderen, jeugd en jongeren brengen we in aanraking met muziek, taal, lezen, cultureel erfgoed, theater. Wat dat betreft hebben we steeds meer mogelijkheden voor een zinvolle vrijetijdsbesteding. Ik werd laatst getriggerd door het boek 'de meeste mensen deugen' van Rutger Bregman.

Zijn boek is een zoektocht naar de aard van de mens: zijn we van nature goed of slecht. Het voert te ver om in deze column daar uitvoerig op in te gaan. De conclusie van zijn boek is dat we veel meer op basis van vertrouwen zouden moeten acteren in plaats van wantrouwen. Meer vertrouwen in elkaar en accepteren dat er af en toe iets misgaat.

Vervolgens kwam ik ook een artikel tegen over het Finse schoolsysteem. Daar wordt dit eigenlijk toegepast door ruimte te creëren waarin de basis 'vertrouwen' is in plaats van 'controle'. Leerlingen krijgen verantwoordelijkheid en zij nemen deze. Hierdoor ervaren ze meer vrijheid en uitdaging om het beste uit jezelf te halen. Hoe mooi is het als wij hieraan kunnen werken vanuit onze mogelijkheden. Ik las dit en bedacht dat we door allerlei controle mechanismes de creativiteit en verantwoordelijkheid dus kennelijk wegnemen. Het moet anders.

We zien het aan bijvoorbeeld de fors toegenomen jeugdzorg. We moeten op zoek naar de wortels van het probleem. Daarbij helpt bezuinigen op cultuur, bibliotheek en welzijn natuurlijk niet. Onze sector kan hierin wellicht een oplossing bieden, maar deze mogelijkheden worden alleen maar kleiner als hierop bezuinigd wordt. Het zou mooi zijn als we elkaar daarin nog meer zouden kunnen vinden, zodat we samen kunnen werken aan oplossingen.

Dus geef vertrouwen in organisaties, in jeugd en in elkaar!

Muziekles vanaf negen maanden

Samen plezier maken met muziek verrijkt de band met je (klein)kind.

ZEVENAAR/DUIVEN - Muziekles vanaf negen maanden, kan dat al? Jazeker, bij Muziek op schoot! Samen met je (klein)kind ga je dansen en liedjes zingen, met instrumenten spelen en muziekspelletjes doen.

Samen plezier maken met muziek verrijkt de band met je (klein)kind. Muziek heeft bovendien een positieve invloed op de ontwikkeling van het kind, zoals taalontwikkeling en waarnemingsvermogen. Kunstwerk! Muziekschool start deze maand met 'Muziek op Schoot', een serie van tien lessen van 45 minuten voor kinderen van 9 maanden tot drie jaar op twee locaties: De Ogtent in Duiven en Het Musiater in Zevenaar. De cursus in Zevenaar start op donderdag 19 september om 9.30 uur; in Duiven op maandag 16 september om 9.30 uur. Docente is Martine Spruijt. De kosten bedragen € 85,--. Voor kinderen die iets ouder zijn, vier en vijf jaar, biedt Kunstwerk! Muziekschool, een muziekspeeltuin aan. Deze muzikale ontdekkingsreis voor kleuters wordt gegeven door Sander Spaan. In de muziekspeeltuin komen kinderen op een speelse manier in aanraking met onder andere ritme, maat en melodie. Ze maken een muzikale ontdekkingsreis door te zingen, te spelen op instrumenten, te improviseren, te dansen en te luisteren naar muziek. Zo wordt de creativiteit en het muzikale gehoor ontwikkeld. De muziekspeeltuin sluit naadloos aan op de beleveniswereld van kleuters! Niet alleen de creativiteit en het muzikale gehoor worden ontwikkeld, ook het leeraspect en het sociaal emotionele aspect. Door muziek te maken en te bewegen kunnen kinderen sneller informatie verwerken. Ook kunnen kinderen zich beter uiten door bezig te zijn met muziek. De cursus wordt gegeven in Het Musiater en bestaat uit tien lessen van 45 minuten. De kosten bedragen € 85,-. De eerste les is op maandag 30 september om 15.15 uur.

Inschrijven kan via www.liemerskunstwerk.nl.

Kim Kleijkers

Column Bert Frölich, de Verbinder

Door onze redactie

Zilveren medailles voor Didamse atleet Edwin Wissema 'Een barrière maakt het niet onmogelijk je doel te bereiken.

Foto: Klaas Wissema Foto: Klaas Wissema

DIDAM - De 41-jarige Edwin Wissema is het perfecte voorbeeld van een doorzetter. Deze sportfanaat werkt veertig uur in de week in de transportsector bij een groot internationaal logistiek bedrijf. Dit weerhoudt hem echter niet van het binnenslepen van meerdere prijzen voor zijn favoriete sport. Afgelopen jaar is hij als tweede geëindigd bij het Nederlands Kampioenschap hardlopen, onder de categorie Masters. Een echte trots voor atletiekvereniging de Liemers.

Wissema is begonnen met sporten toen hij zes jaar oud was. "Sporten is altijd al mijn hobby en passie geweest", vertelt hij. Zijn ouders zijn met de sport heel fanatiek, blijkt uit zijn verhaal. "Zes keer trainen in de week was voor ons normaal."

Hij stond al gauw klaar met de crossfiets toen zijn vader weer eens ging hardlopen. Later heeft hij badminton en basketbal een tijdje gecombineerd. Uiteindelijk werd het toch te veel en heeft hij gekozen voor basketbal, dat ging hem goed af. Toen hij 22 jaar was, merkte hij dat het lastig werd om zijn ploegendiensten te combineren met een teamsport. Dit was het moment dat hardlopen onder zijn aandacht kwam, samen met fitness. Hardlopen deed hij nog niet op clubniveau, maar voor zichzelf. Op zijn 28ste werd hij fanatiek in het hardlopen en kwamen daar wedstrijden uit voort.

Training

Wissema's sterke punten liggen op de middellange tot lange afstanden. Hij hanteert een duidelijk trainingsschema. In de zomer ligt zijn focus op de 3.000 en 5.000 meter op de atletiekbaan. In het najaar ligt de nadruk op de cross, in de modder of in het bos. In de winter worden de lange afstanden gelopen, tot 15 kilometer. Deze cyclus herhaalt zich jaarlijks. "Ik ben elke dag wel bezig met hardlopen, maar toch behoud ik één rustdag", vertelt Wissema lachend. Volgens hem ben je altijd bezig met hardlopen, dat hoeft echter niet per se fysiek te zijn. "Je moet gezond eten en goed naar je lichaam luisteren, zonder die basis wordt het fysieke gedeelte een stuk lastiger", voegt hij eraan toe.

Wissema traint via de souplessemethode, dit houdt in dat de wedstrijd een onderdeel is van zijn training. Hij wil bijna elke week een wedstrijd lopen. Dit is uiteraard niet altijd mogelijk, maar daar heeft hij wat op bedacht. "In mijn hoofd zet ik het wedstrijdgevoel aan, dan voelt het al meer als een wedstrijd."

Wedstrijden

Als wedstrijdatleet is zijn doel deel te nemen aan nationale wedstrijden.
De belangrijkste voor hem zijn: de 5.000 meter op de baan, Nederlandse Kampioenschappen cross, NK 10 kilometer en het NK halve marathon. Hier traint hij altijd naartoe. Afgelopen jaar heeft hij op het NK zilver gehaald in de categorie Masters. Vervolgens heeft hij ook het NK cross gelopen in Emmeloord, ook daar heeft hij zilver behaald.

Wissema maakt graag grapjes voor een wedstrijd, zijn sterke punt is dan ook dat hij niet nerveus wordt. "Natuurlijk heb je wedstrijdspanning, maar op het moment dat het startschot klinkt, gaat de knop om", zegt hij. Een minder sterk punt is zijn beenlengte. Als kind heeft hij de heupziekte van Perthes gehad, daardoor is zijn linkerheup minder flexibel. Bij het hardlopen is dat echter niet te zien. "Dit geeft aan dat een barrière het niet onmogelijk maakt je doelen te bereiken, in tegendeel zelfs."

Tot slot adviseert Wissema: "Sluit je zeker aan bij een vereniging, je leert veel van anderen en het is ook fijn je verhaal kwijt te kunnen aan mensen die hetzelfde meemaken."

Hardloper Edwin Wissema grossiert in zilveren medailles

"Sluit je zeker aan bij een vereniging, je leert veel van anderen." Foto: Klaas Wissema

DIDAM - De 41-jarige Edwin Wissema is het perfecte voorbeeld van een doorzetter. Deze sportfanaat werkt fulltime bij een groot internationaal logistiek bedrijf. Dit weerhoudt hem niet van het binnenslepen van meerdere prijzen in zijn favoriete sport: hardlopen. Afgelopen jaar eindigde hij als tweede op het NK Masters. Een echte trots voor atletiekvereniging De Liemers.

Wissema begon met sporten toen hij zes jaar oud was. "Sporten is altijd al mijn hobby en passie geweest", vertelt hij. Zijn ouders zijn ook super fanatiek, blijkt uit zijn verhaal. "Zes keer trainen in de week was voor ons normaal."

Edwin stond al gauw klaar met de crossfiets toen zijn vader weer eens ging hardlopen. Later combineerde hij een tijdje badminton en basketbal. Uiteindelijk werd het toch te veel en koos hij voor basketbal, dat ging hem goed af. Toen Edwin 22 jaar was, merkte hij dat het lastig werd om zijn ploegendiensten te combineren met een teamsport. Dit was het moment dat hardlopen onder zijn aandacht kwam, samen met fitness. Hardlopen deed hij nog niet op clubniveau, maar voor zichzelf. Op zijn 28e werd hij fanatiek in het hardlopen en kwamen daar wedstrijden uit voort.

Training

Wissema's sterke punten liggen op de middellange tot lange afstanden. Hij hanteert een duidelijk trainingsschema. In de zomer ligt zijn focus op de 3.000 en 5.000 meter op de atletiekbaan. In het najaar ligt de nadruk op de cross, in de modder of in het bos. In de winter worden de lange afstanden gelopen, tot 15 kilometer. Deze cyclus herhaalt zich jaarlijks. "Ik ben elke dag wel bezig met hardlopen, maar toch behoud ik één rustdag", vertelt Wissema lachend. Volgens hem ben je altijd bezig met hardlopen, dat hoeft echter niet per se fysiek te zijn. "Je moet gezond eten en goed naar je lichaam luisteren, zonder die basis wordt het fysieke gedeelte een stuk lastiger", voegt hij eraan toe. Wissema traint via de souplessemethode. Dit houdt onder meer in dat de training gebaseerd is op extensieve intervallen met relatief lange pauzes en dat de wedstrijd een onderdeel is van zijn training. Hij wil bijna elke week een wedstrijd lopen. Dit is niet altijd mogelijk, maar daar heeft hij wat op bedacht. "In mijn hoofd zet ik het wedstrijdgevoel aan, dan voelt het al meer als een wedstrijd."

Wedstrijden

Als wedstrijdatleet is zijn doel deel te nemen aan nationale wedstrijden. De belangrijkste voor hem zijn: de 5.000 meter op de baan, Nederlandse Kampioenschappen cross, NK 10 kilometer en het NK halve marathon. Hier traint hij altijd naartoe. Afgelopen jaar heeft hij op het NK zilver gehaald in de categorie Masters. Vervolgens heeft hij ook het NK cross gelopen in Emmeloord, ook daar sleepte hij een zilveren medaille in de wacht.

Wissema maakt graag grapjes voor een wedstrijd, zijn sterke punt is dat hij niet nerveus wordt. "Natuurlijk heb je wedstrijdspanning, maar op het moment dat het startschot klinkt, gaat de knop om", zegt hij. Een minder sterk punt is zijn beenlengte. Als kind heeft hij de heupziekte van Perthes gehad, daardoor is zijn linkerheup minder flexibel. Bij het hardlopen is dat echter niet te zien. "Dit geeft aan dat een barrière het niet onmogelijk maakt je doelen te bereiken, integendeel zelfs."

Tot slot adviseert Wissema: "Sluit je zeker aan bij een vereniging, je leert veel van anderen en het is ook fijn je verhaal kwijt te kunnen aan mensen die hetzelfde meemaken."

Christoffelschool heet nu De Rabot

"Wij richten de groepen in op didactische en sociaal-emotionele ontwikkelingsniveaus van de leerlingen."

DIDAM - De Christoffelschool heeft een andere naam kregen: De Rabot. Het geven van onderwijs aan een bredere doelgroep is een reden geweest om de naam Christoffelschool te veranderen.

"De nieuwe naam, De Rabot, staat voor ons onderwijsaanbod en de ondersteuning die wij onze leerlingen bieden", aldus directeur Lianne Lindeman. Een rabot is een waterbouwkundige constructie. Een keersluis bedoeld om over een langere afstand het water op een hoger niveau te houden. "Hier op school, de basisschoolleeftijd, en samen met ouders en verzorgers thuis, bouwen we rabotten om de leerlingen hun niveau te laten behalen en succeservaringen op te doen."

De Rabot geeft speciaal onderwijs aan leerlingen in de leeftijd van vier tot en met twaalf jaar. De school bestaat al ruim 50 jaar en is oorspronkelijk een school voor zeer moeilijk lerende kinderen. "Sinds een aantal jaren ontvangen we ook leerlingen met een complexe ondersteuningsvraag vanwege hun gedrag, die moeilijk tot gemiddeld lerend zijn. Hierdoor is de laatste jaren de doelgroep leerlingen duidelijk veranderd en zeer verbreed. Wij zijn, als school, continu bezig om te kijken wat leerlingen nodig hebben om zich veilig te voelen en tot ontwikkeling te kunnen komen. Daarbij leren de leerlingen naast de didactische schoolse vakken, sociaal emotioneel sterker te worden, zelfredzaam in communicatie, sociale situaties en gericht op doorstroom naar het vervolgonderwijs en hun toekomst in de maatschappij. Wij richten de groepen in op didactische en sociaal-emotionele ontwikkelingsniveaus van de leerlingen. Dit houdt in de praktijk in dat leerlingen die voorheen naar het onderwijs voor ZML gingen en leerlingen die naar het onderwijs gericht op de ondersteuningsvraag voor gedrag, bij elkaar in de klas kunnen zitten. Dit heeft een zeer positief effect heeft op de ontwikkeling van alle leerlingen."

SONY DSC

Zeg eens, wat heb je nu aangericht?

Deze vraag zegt misschien niets

Maar waarom zeg je zelf niet iets?

Is het omdat je voor de stilte zwicht?

Geen aandacht voor elkaar,

geen tijd voor een gebaar

van vriendschap en van samenzijn

nog geen begroeting in de trein.

Lach eens, straal toch vreugde uit

Wees een mens, dat kost geen fluit.

Een strakke blik is geen gezicht.

Haal eens wijsheid uit dit gedicht.

Ted Prost

SONY DSC

Wijsheid

Zeg eens, wat heb je nu aangericht?

Deze vraag zegt misschien niets

Maar waarom zeg je zelf niet iets?

Is het omdat je voor de stilte zwicht?

Geen aandacht voor elkaar,

geen tijd voor een gebaar

van vriendschap en van samenzijn

nog geen begroeting in de trein.

Lach eens, straal toch vreugde uit

Wees een mens, dat kost geen fluit.

Een strakke blik is geen gezicht.

Haal eens wijsheid uit dit gedicht.

Ted Prost

                                                                                        

14-15 sept Fruitteeltbedrijf F. van Schip Tolkamer

's Gravenwaard 1; Appelplukdag 10-16 uur

14-17 sept Schuttersplein Groessen

Schuttersfeest EMM

14-15 sept Nationale Monumentenweekend

o.a. Ontmoetingskerk Markt 24 Zevenaar

14-15 sept Het Klooster 10 Angerlo

Wandelen en fietsen / 10:30 / Gratis

14 sept De Lantaern Zevenaar

Open podium: Marleen Bekker met Shit Happens / 20:30 / Gratis

15 sept 10:00 Andreaskerk Zevenaar

IVN de Liemers organiseert een gratis fietstocht. ca. 25 km (+/- 2 h).

15 sept Kerk Aerdt

Concert Schumann and friends / 20:00 / Vrije bijdrage

15 sept 13:00 Galluskerk Angerlo

Expositie Art-Xpressief / Gratis

17 sept 19:30 Staring Zevenaar

Lezing Ferdinand van Hemmen: Liemers in de Tachtigjarige Oorlog / € 4,

19 sept Kunstwerk! Het Musiater Zevenaar

Alex Ploeg: Ultimatum

20:15 uur / € 18,00 incl. pauzedrankje

21 sept CCG De Liemers Westervoort

Workshop Les leven in je lijf / 19:00 / Gratis

22 sept De OGtent Duiven

Concert / 14:00 / los: € 15,--

Appeltaartconcert: Zigeunerorkest Prala Brandt.

27 sept Kunstwerk! Het Musiater Zevenaar

The magic of jeans: Heartbeat (try-out)

Aanvang 20:15 uur / Prijs € 25,50.

28 sept Kunstwerk! Het Musiater Zevenaar

Blind date: Verrassingsvoorstelling

20:15 uur / € 10,00

Rahma Maqboul

Door onze redactie